Page 1

HÅLOGALAND

CMYK 01

UTGAVE NR. 1 · MARS 2011

Cruisekontroll

i Karibia

Ikke gull alt som glimrer

HYBELMATEN til eksamen


Det gjelder å ta seieren på forskudd I min oppvekst på 60- og 70-tallet fikk

konkurransen kunne jeg kost meg

eller Nextopia som Dahlén kaller det.

vi klar beskjed om ikke å ta seieren på

med bilder der jeg slikker tuppen på

Det spesielle er at hverken fortida eller

forskudd. For min del gjaldt det stort

hoppskiene idet jeg fryktløst er på vei

nået kan måle seg med hvordan vi

sett på fotballbanen og i hoppbakken,

mot ny verdensrekord i Rundheia.

forventer at livet skal bli om bare et par

men også i andre av livets faser. Som

Lande slik som Wirkola, høre jubelen,

dager, for ikke å snakke om en måned

de lydhøre unge menn vi var, forsøkte

ta i mot hyllesten og være helt konge i

eller et år. Det nye mantraet er at det

vi derfor å fortrenge alle tanker om

ukene før selve konkurransen.

gjelder å ta seieren på forskudd.

suksess, før den eventuelt var et faktum. Ingenting var klart før alt var

ikke før nå. Og det er selvfølgelig en

det ingen rolle, for da har du jo feiret

klart. Og for de av oss som alltid ble

svenske som er først ute, akkurat som

allerede. Og vinner du, kan du jo bare

nummer to eller nummer tre, så ble

Bokløv og V-stilen. Han heter Micael

feire en gang til. Hurra, seieren er vår!

det aldri noen grunn til å feire.

Dahlén, er 37 år, professor og forfatter.

Derfor angrer jeg i dag på at jeg ikke

Han hevder hardnakket at det er for-

tok seieren på forskudd. I uker før

ventningene som er det nye nirvana,

innhold 4-7 8-9 10-13 18 20 22-23

Frank R. Roksøy

P A N O R A M A

Cruisekontroll i Karibia Møljekalas Vinterturisme i Kvalsaukan PanoramaX Panorama Bergsmo Enkel mat med Hybelkokeboka

CMYK 02

Skulle det vise seg at man taper, spiller

Men det var liksom ikke god kutyme,

26-27 32-35 38-39

38-39

Vinterfestuka i Narvik Divisjonsmusikken 100 år Stemning under VM i skreifiske

42-45 46-47

Glassblåserne i Vesterålen Bjørgs eget design

4-7 46-47

22-23 Opplag: 45.000 Distribueres i: Hålogaland (Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Sør-Troms) Utgiver: Mediehuset Hålogaland Sjefredaktør: Bård Borch Michalsen Redaktør: Frank R. Roksøy E-post: frr@ht.no Grafisk produksjon: Harstad Tidende Postadresse: Harstad Tidende, Postboks 85, 9481 Harstad Trykk: Polaris Trykk AS Distribusjon: Polaris Distribusjon Nord AS Forsidefoto: Jørn Indresand Neste Panorama Hålogaland kommer i uke 21 (mai)

Panorama arbeider etter Vær Varsomplakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen.

HÅLOGALAND

2

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


HARSTAD TIDENDE / FOTO: PER JAKOBSEN

VELKOMMEN TIL EN NI DØGNS KULTURFESTIVAL MED VERDENSPREMIERE, FORRYKENDE KONSERTER, TEATER, FAMILIEFORESTILLINGER, DANS, LITTERATURSEMINAR, GATELIV OG HISTORISK SUS! BLANT SVARTA BJØRNER OG RALLARE BLIR DU SELV EN DEL AV DEN UNIKE FESTIVALSTEMNINGEN.

www.vinterfestuka.no

KAIZERS ORCHESTRA / FIDDLERS GREEN / DR. ALBAN / E-TYPE / TIMBUKTU / ANDREW STRONG & EHEM / KARPE DIEM / PRISTINE / BLÅTT & RÅTT / 29/04 – 01/05 JODDSKI / DDE / VINNIE & THE NARVIKFJELLET HELT RÅTT :: VAGABONDS M.M...

29. APRIL - 01. MAI www.narvikfjelletheltraatt.no

BO OG SPIS GODT, 50 METER UNNA BAKKEN! SKIPAKKER / KONFERANSEPAKKER / OPPLEVELSESPAKKER

TA KONTAKT FOR GODE TILBUD!

HOTELL OG RESTAURANT

Tlf 769 64 800 / service@narvikhotell.no / www.narvikhotell.no

FØL DEG SPESIELL. VELKOMMEN TIL TINJA FJELLGÅRD! FJELLGÅRD OG OPPLEVELSE

R

SERVERING / OVERNATTING / MØTER-KURS-KONFERANSE / AKTIVITETER / OPPLEVELRSER

Tinja TinjaOpplevelse OpplevelseAS AS Kong Olavs vei, 8517 Narvik KongTelefon: Olavs vei, 8517 Narvik 40 60 61 00

Telefon: 40 60 61 00, www.tinja.no

STERKE OPPLEVELSER, DEILIGE AVBREKK!

FOTO: PAUL ZYLLA

HOTELL, SPA OG RESTAURANT

JON TURISTKONTOR OG INSPIRAS

KURS OG KONFERANSEHOTELL / OASEN - FOR HELSE OG VELVÆRE PERFEKT BELIGGENHET, SENTRALT I NARVIK GANGAVSTAND TIL TIL ET AV NORGES STØRSTE ALPINANLEGG RESTAURANT MED SJEL: RALLAR’N KRO OG PUB

UTFORSK NARVIKREGIONEN FOR FØRSTE GANG NARVIK HAR MYE Å TILBY, BÅDE FOR TILREISENDE OG LOKALBEFOLKNING. ER DU KLAR OVER ALLE MULIGHETENE I DITT NÆROMRÅDE? ET BESØK PÅ TURISTKONTORET I NARVIK VIL GARANTERT FRISTE TIL NYE OPPLEVELSER. KOM OG FÅ INSPIRASJON!

Telefon 76 97 70 00 / Kongens gate 64, 8514 Narvik q.royal@choice.no / www.choicehotels.no/no099

TA EN TUR INNOM TURISTKONTORET OG FÅ INSPIRASJON OG MULIGHETER TIL Å KJØPE LOKAL KUNST OG HÅNDVERK. Narvik turistinformasjon finner du på jernbanestasjonen i Narvik! Telefon 76 96 56 00 / www.destinationnarvik.com

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

3

CMYK 3

/04 VINTERFESTUKA :: 25/03 – 03


CMYK 4

Kjetil Gjerstad fra Sandnes utenfor Stokmarknes er kaptein på cruiseskipet Liberty of The Seas. Skipet Dette er verdens nest største cruiseskip, med plass til 4000 gjester og et mannskap på nesten 1400. – Det er som en liten by med over 70 nasjonaliteter om bord, sier Kjetil Gjerstad.

Cruisekontroll

i Karibia

Kjetil Gjerstad(55) fra Sandnes ved Stokmarknes er kaptein på en av verdens største cruisebåter. TEKST OG FOTO: JØRN INDRESAND

jetil startet sin karriere til sjøs som dekksgutt på Hurtigruten 15 år gammel. Da skjønte han at sjøen skulle bli hans arbeidsplass. I dag er han kaptein på ”Liberty of The Seas” som for inntil litt over ett år siden var verdens desidert største cruiseskip. Jeg møtte kapteinen fra Vesterålen på en toukers cruiseferie i Karibia.

K 4

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

GIGANT PÅ SJØEN ”Liberty of The Seas” er 339 meter lang, har 18 dekk og 63,5 meter høy. Den har 1800 rom, gjester fra 53 land og mannskap fra 70 forskjellige nasjoner om bord. For å sette dette litt i perspektiv kan vi sammenligne med eksempelvis MS "Finnmarken" som er det største skipet til Hurtigruten. Den er 138,5 meter lang, altså to og en halv gang kortere enn Liberty og The Seas. Da skjønner man at det er

gigantiske greier Kjetil Gjerstad har ansvaret for. – Ja, det er et stort ansvar. Først og fremst handler det om sikkerheten til 4.400 passasjerer og nesten 1400 mannskap som vi har om bord, sier han. Når man i tillegg vet at båten kostet fem milliarder kroner å bygge i 2007, og at den går med full kapasitet mer eller mindre hele året, så skjønner man at det er snakk om store tap hvis noe skulle skje med skipet.


Som kaptein på et megaskip som dette har Kjetil Gjerstad en variert jobb. Han har en stor stab rundt seg som kan håndtere skipet alene, men det er totalt uaktuelt å legge til eller fra kai uten at han er tilstede. – Jeg kan godt overlate selve jobben med å føre skipet inn og ut av havn til staff-captain, men jeg er til stede hele tiden og står med det hele og fulle ansvaret for skipet uansett hvem som styrer, smiler han.

MALM FRA NARVIK

NORSKEN, SVENSKEN OG DANSKEN Jeg og fruen har fått gleden av å være med opp på broa for å se når de legger båten til kai på Royal Caribbean sitt eget ferieparadis Labadee på Haiti. Tidligere ble selskapets cruiseskip ankret opp i svære bøyer litt ute på havna, men for ett års tid siden ble hele området rustet opp for over 300 millioner kroner. Da ble det også bygd nytt kaianlegg. Denne gangen er det den svenske staff-captain Michael Lindberg som skal legge til. I det vi nærmer oss snur han skipet 180 grader og begynner den langsomme ferden mot kaikanten. Hele det svære skipet styres med små hendler ute på brovingen. Med seg har de også eneste danske ombord, overstyrmann Stephan Schjeberg. – Her er det norsken, svensken og dansken som styrer, smiler kapteinen mens båten sakte glir mot kaikanten. Både kapteinen og overstyrmannen følger aktiviteten på land med argusøyne. Vel inne kan de slappe av litt mens passasjerene strømmer i land for mat, sol, bad og en hel dag med spennende opplevelser.

PAR I HJERTER: Hilde og Robert møttes bokstavelig talt over glasset, der hun smeltet hans hjerte. Nå driver de glassblåseri sammen i vakre Vesterålen.

leiligheten sin kun få meter fra brua, og han er i ”stand by modus” hele døgnet. Han liker også å være ute blant passasjerene. Stadig vekk stopper han opp og tar en prat, eller lar seg avfotografere sammen med dem. Det liker de. – Jeg blir på mange måter en slags borgermester ombord, en gallionsfigur som representerer båten og selskapet, smiler han. Minst to ganger i uka inviterer han gjester til middag sammen med seg. Ofte er det nordmenn den ene gangen og andre nasjonaliteter den neste. Selv fikk jeg og fruen æren av å sitte ved kapteinens bord sammen med tre andre norske par. Kjetil Gjerstad gjør gjerne litt ekstra stas på norske passasjerer. – På disse turene i Karibia er det som regel en del nordmenn om bord, og det er alltid hyggelig å snakke med norske gjester. Jeg bruker også å invitere nordmenn til en omvisning på broa, og det blir satt stor pris på, sier han.

– Hvor lenge er du om bord i slengen? – Jeg går ti-ukers skift. Ti uker på, ti uker av. Når jeg har fri, reiser jeg rett hjem til leiligheten min i Oslo. Da benytter jeg gjerne muligheten til å ta en tur nordover til Stokmarknes for å besøke faren min et par uker. Ellers blir det gjerne en sydentur, møtevirksomhet, kursing eller bare avslapping. Om sommeren tar jeg av og til oppdrag som kaptein på en liten charterbåt i Oslofjorden som brukes til firmafester og slikt. Det synes jeg er gøy. Når jeg en gang blir pensjonist, skal jeg kjøre charterbåt i Oslofjorden, sier han og smiler bredt. Når dette leses er Kjetil Gjerstad hjemme i Norge, men i mai mønstrer han på igjen. Denne gangen i Middelhavet. – Vi blir i Middelhavet fra april, og jeg ser frem til å ha masse nordmenn om bord, smiler kapteinen fra Hadsel. ■

LIKER Å RO I løpet av et ukescruise i Karibien er man innom tre til fire forskjellige steder. Kaptein Gjerstad selv liker seg best om bord. – Det er sjelden jeg går i land. Vi er innom Cozumel i Mexico hver 14. dag når vi går på Karibia, og da hender det at jeg tar en tur ut. Det er en fin spasertur fra båten og inn til byen. – Det sies at du liker å holde deg i form... – Jo da, jeg trener jevnlig i skipets treningssenter. – Ryktene vil ha det til at det primært er romaskinen som blir brukt av deg? – He-he, ja det stemmer nok det. Mannskapet liker å fleipe med dette, gliser han.

Kaptein Kjetil Gjerstad (tv), staff-captain Michael Lindberg fra Sverige og overstyrmann Stephan Schjeberg fra Danmark. – Her er det norsken, svensken og dansken som styrer, smiler kapteinen mens båten sakte glir mot kai i Royal Caribbean sitt eget ferieparadis, Labadee på Haiti.

Fakta Liberty of The Seas ■ Neste største skip i Royal Caribbean

BY MED PROPELL En vanlig arbeidsdag for en kaptein består i mye forskjellig. – Jeg har mange møter med både rederiet og ledere for de forskjellige avdelingene i skipet. Vi er på mange måter som en liten by med propell, med hotell, butikker, vaskeri, restauranter, sikkerhetsavdeling, spa, treningssenter, teater, ishall, ja egentlig alt som en middels norsk by inneholder, smiler Gjerstad, før han tilføyer: – Vi har til og med egen miljøvernavdeling om bord som sørger for at vi driver så miljøvennlig som over hodet mulig. Selv har han kontoret og

sin cruiseskipflåte. ■ Bygd av Aker Finnyard, Turku, Finland ■ Lengde: 339 meter ■ Høyde fra vannlinje til toppen 63,5 meter

155.000 bruttonn ■ Seks diselgeneratorer produserer

102.000 hk. 56.000 av disse går til fremdrift. Resten til strøm og ferskvannproduksjon På cruisene i Karibien er det som regel 30-40 nordmenn ombord i ”Liberty of The Seas”. Hver eneste uke inviterer Kjetil Gjerstad nordmennene til en omvisning på brua. – Det er moro å gjøre litt ekstra for våre norske gjester, smiler han.

■ Toppfart: 23 knop ■ Antall gjesterom: 1800 ■ M ax antall gjester: 4375

fakta

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

5

CMYK 5

Etter sommerjobben på hurtigruta fullførte han skolegangen, og fikk jobb som matros på cruiseskipet ”Nordic Prince” til Royal Caribbean. Der var han frem til 1979. Da ble det videreutdanning og etter hvert jobb som styrmann på flere bulkskip og malmbåter. – Jeg har blant annet hatt en rekke turer med malmbåt til Narvik. Det jeg husker best da var at vi fikk fersk fisk fra losbåten, fisk som vi byttet i ”gangbar mynt”, sier han og ler godt. – Gangbar mynt? – He-he, jeg sier ikke mer enn som så, gliser han. I 1985 var han igjen tilbake på cruiseskip, denne gangen som førstestyrmann. Året etter fikk han jobben som nybygginspektør på det første av cruiseskipene i megaklassen, ”Sovereign of The Seas”. Han alternerte mellom bygningsinspektør og jobb på ulike båter frem til 1997. Deretter gikk han over i fast cruisefart og i 1998 ble Kjetil Gjerstad kaptein, og har vært det siden.


CMYK 06

OASIS: ”Oasis of The Seas” er verden største cruiseskip, og har et utall av aktiviteter for både store og små.

ZIP: På ”Oasis of The Seas” kan du kjøre en såkalt zipline.

Cruise,

noe for deg?

Mange sitter fremdeles med en formening om at verdens cruisebåter er invadert av gamle, styrtrike amerikanske damer med blått hår og gubber med sølvgrå manke. Det stemmer ikke. Cruise er en av de sterkest voksende ferietrendene for familier og unge par over hele verden. TEKST OG FOTO: JØRN INDRESAND

elv ble jeg og fruen bitt av cruisebasillen for tre år siden. Da gikk turen med et middels stort skip fra Oslo til København, Tallin og Stockholm. Opplevelsen var fantastisk. Service, mat, show og opplevelser lignet ikke noe av det vi hadde opplevd tidligere. Her fikk vi virkelig mye igjen for pengene, og etter dette har vi tilbrakt noen tusen nautiske mil ombord på cruise, senest i

S 6

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

januar da vi var to uker på The Seas” i Karibia.

”Liberty of

PASSER FOR ALLE Hva er det da som er så tiltalende med cruiseferie? Følelsen av luksus, fantastisk mat, opplevelser, både på land og i skipet, samt en gjestfrihet og serviceinnstilling fra personalet du skal lete lenge etter.

Hvem reiser på cruise? Alle typer mennesker. Familier med alt fra nyfødte til halvvoksne tenåringer, til unge par, single damer og menn, par i alle aldersgrupper, og ja, det kan dukke opp en og annen gammel dame om bord med blått hår, men du skal lete lenge før du finner henne.


surfebanen t ombord er rfe pulær aktivite øve på å su po an En m : n RF ka r SU et. He sportsdekk på t rs ke ba . på bølgene

ISSHOW: Fl ere cruises kip har egen enten gå på ishall. Der ka skøyter selv n du eller oppleve isshow flere spektakulæ ganger i uk re en.

RESTAURANT: Her er hovedrestauranten på ”Allure of The Seas”. Den har plass til 1700 gjester, og den fylles to ganger hver eneste kveld. (Foto: Royal Caribbean)

OPPLEVELSER

For oss nordmenn har det i løpet av de siste årene blitt mange gode anledninger til å reise på cruise. Med turer fra både Oslo, København og Stockholm får du en billig inngangsbillett til cruiseopplevelsene. For 6-700 kroner døgnet er mat, tips, opplevelser, show, bad, aktiviteter døgnet rundt og romservice inkludert. For en uke i Karibia i januar/februar betaler du faktisk ikke mer enn knappe 4.500 kroner pr. person for alt dette i innvendig lugar. (For balkonglugar kan du regne med knapt det dobbelte). Da våknet du opp i et nytt paradis fire dager, mens tre dager blir tilbrakt ute i åpen sjø. Middelhavet er også et meget populært reisemål for cruiseturister, både om våren, sommeren og høsten. Disse turene er litt dyrere. Her må du regne med fra 7500 kroner uka og oppover. Flybilletter kommer selvsagt i tillegg.

Dagene ombord er fylt med show, aktiviteter, shopping, sol, bad, klatring og surfing på øvre dekk. Du skal ikke kjede deg! Tempoet er høyt og aktivitetene er mange, men det finnes stille soner der du kan bade, sole deg og nyte en stille stund med en god bok om du ønsker. Kasinoet er en viktig del av cruiset for mange. Det samme gjelder spa og velvære. Vil du pleie deg selv finner du det meste. Skipet streningssenter har du sannsynligvis ikke sett maken til. De største skipene har isbane, klatrevegger og vannsurfing. Ishallen brukes også til spektakulære show flere ganger i løpet av uka. Skipets teater er et kapittel for seg selv. Med plass til over 1500 tilskuere kjøres det fulle show med utrolige oppsetninger to ganger om dagen, flere dager i uka. Bare lyd og lysanlegget koster 130 millioner kroner i et skip som Liberty of The Seas!

ibien er ulær landaktivitet i Kar SNORKLING: En pop vann. rt llkla sta kry i g dykking og snorklin

CMYK 07

HVOR GÅR FERDEN?

VANNPARK: Barna koser seg med sin egen vannpark (Foto: Royal Caribb ean)

OPPLEVELSER PÅ LAND MAT For mange er maten høydepunktet når de er på cruise, og jeg forstår dem godt. Frokosten kan enten inntas som a´la carte i hovedrestauranten, som bufeet, eller du kan få frokosten brakt til rommet ditt, uten ekstra kostnad. Lunchen kan fortæres ute på soldekket, i buffet-restauranten, i en hamburgerbar, pizzarestaurant, eller et av de andre spisestedene. ”Oasis of The Seas” har faktisk så mange som 25 restauranter og 28 kjøkken. De aller fleste spiser middagen i hovedrestauranten. Her utspiller det samme fantastiske matshowet seg hver enste dag. To bordsetninger med nesten 1700 gjester hver gang kan velge mellom syv-åtte hovedretter, like mange forretter og fristende desserter. 400-500 fenomenale kelnere sørger for at du kun venter noen minutter fra du har bestilt til maten er servert. Blir du sulten på kvelden eller natta finnes det pizza og bagetter i skipets gigantiske handlegate som du kan forsyne deg gratis av frem til klokken 04.00.

I løpet av en uke er det tre-fire anløp. I Karibia kan du velge enten østlige eller vestlige del. Anløpshavnene er veldig forskjellige, men de har en ting felles - alle vil selge gull, diamanter og eksklusive klokker til oss turister. En annen stor industri er utfluktene. I Karibia er det et hundretalls forskjellige aktiviteter som kan oppleves. Alt fra å svømme med delfiner og djevelrokker, jungelturer med krokodiller, til leie av vannskuter, seilbåttur, matorgier og paraseiling. Felles for alle anløpene er krystallklart vann og nydelige strender. I Middelhavet handler det i større grad om kultur og byopplevelser. Som du kanskje skjønner er cruiseferie en ferieform der alt er tilrettelagt for deg, men du kan velge å kjøre en rolig stil og følge ditt eget tempo. Uansett blir du møtt med en service og vennlighet som overgår det meste du har møtt før. Blir du fristet, finner du cruisebrosjyrer på alle de lokale reisebyråene... ■

lser og shopdler det om oppleve MEXICO: På land han Maya i Mexico sta Co i e ser dan ale ping. Her ser vi lok

DELFIN: På Costa Maya kan du svømm e med delfiner. Det er en spennende og attraktiv aktivitet.

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

7


CMYK 08

Derfor blir du

dorsk av torsk Å spise fersk, lever og rogn er god medisin mot insomnia og dårlig søvn. Og det er ikke bare noe vi sier, viser forskningen. TEKST: GARD L. MICHALSEN

8

TEGNING: TROND SANDNES

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


Selvsagt skal jeg prøve den vitenskapelige metode etterhvert. Men først den elektroniske og multimediale. Et lite spørsmål ut på "twitter", facebook for nerder. Koffer blir æ så trøtt av mølja? Jeg får to responser: - Jod er svaret, mener Geir Bakkevoll. Andværing, KrF-politiker og mediemann, nå kommunikasjonsrådgiver i Apeland Informasjon. Svar nummer to: - En aminosyre i fisken som heite tryptophan, trur æ. Vi undersøkte detta da vi lagde den her torskeboka førr lenge sia, men fant lite info egentlig, svarer Myre-jenta Silje Helene Nilsen. Mediestudent, forfatter av torskebok på videregående, og har prydet Øksnesavisas forside som torskeskjærer i barndommen. Litt googling viser også resulteter: Jod kan visstnok være søvnfremmende, hevdes det i flere diskusjonsforumer og matsider. Det samme skal visstnok brom gjøre. For ikke å snakke om nettopp tryptophan, som er en aminosyre, hvilket igjen vil si at den er del av et protein. Det hevdes at tryptophan hjelper kroppen å produsere både serotonin og melatonin, som virker inn på reguleringen av søvnbehovet. Og trolig høres kjent ut for alle som har forsøkt enkelte søvnmedikamenter. - Torsk, melk, rødt kjøtt og en del andre matvarer inneholder nemlig tryptophan, et stoff som gjør at man blir fryktelig søvnig, sa nevrolog Per Egil Hesla til forskning.no for noen år siden.

EKSPERTEN

å er det den tida. Når skreien spreller utenfor kysten, sjarken fisker den, du kjøper den på torget, renser levra, koker fisken, spiser. Gjerne i godt lag, med god drikke til. Og så sovner du. Eller skulle ønske at du gjorde det. Trøttheten kommer krypende,. Det hjelper verken med akevitt eller øl. Man må bukke under. Men maten var i hvert fall god. Jeg er av dem som i voksen alder er blitt fryktelig glad i den norske tradisjonsmaten. Det være seg pinnekjøtt eller mølje. Kall meg gjerne nasjonalist. Og etter årets første to møljemiddager har dette temaet dukket opp noen ganger: Hvorfor blir man så trøtt? Hva er det med mølja som gjør at man vil sovne? Det satte jeg meg fore å finne ut.

N

Nå skal vi altså bli faglig, og finne eksperten. Geir Bakkevoll på twitter tipser meg om at professor Magritt Brustad ved Universitetet i Tromsø kan mye om mølja. Hun jobber ved Senter for samisk helsesforskning. - Mølje? Ja, det har jeg jo skrevet doktorgradsoppgave om, sier hun spontant på telefonen, og blir gjerne vår ekspert, sånn på sparket. - Generelt blir man litt sigen av energirike måltider. Mølje er jo et veldig fettrikt måltid. Det er spesielt mye fett i lever og "søen" som levra koker i. Fersk fisk inneholder også mye brom, som kan virke inn. Selve torsken er jo mager, men inneholder mye protein., sier Brustad. Med andre ord er mølja en perfekt sammensetning for deg som vil sove. Fett, protein og et par andre hjelpestoffer. Og effekten er visstnok større, desto ferskere fisken er, sies det. - Og dette er ikke bare innbilning? - Nei, det tror jeg ikke. Dette er jo noe mennesker i Nord-Norge har merket gjennom mange år. Men vi blir jo også generelt litt sigen etter et kraftig måltid, ikke bare fisk, sier Brustad. Brustad understreker at hun ikke selv har gjort detaljert forskning på området. - Men, ja, det kan nok være at tryptophan virker inn, mener forskeren.

får la det gå at dette mer et skråblikk enn tung forskningsjournalistikk, og ta raskt med de konklusjonene jeg finner: I et forsøk med 57 personer, skulle man finne ut om tryptophan fra proteinkilder i maten, var like effektiv som farmasøytisk fremstilt tryptophan. Som sovemiddel. Og svaret var tilsynelatende ja: Søvnløsheten ble kraftig redusert også blant de som inntok den naturlige tryptophanen. De fikk rett og slett sove bedre. - Så det er tydelig at det er noen som har forsket på dette, og funnet at tryptophan virker inn på søvnen, konkluderer Brustad. - Tryptophan er altså en aminosyre i noen typer proteiner. Hvor i mølja kommer dette fra? - Det er i hovedsak selve fiskekjøttet. Torsk er en mager fiskesort, med masse protein.

SOLERSTATNING Men vi er ikke helt ferdig med forsker Magritt Brustad ennå. Hun hadde nemlig skrevet en doktorgradsoppgave om mølja. Om hva? - Jeg skrev om D-vitamin og mølje i Nord-Norge. Der er jo i hovedsak sola som gir oss D-vitamin, men i Nord-Norge er det mørkt og lav sol gjennom vinteren. Så vi forsket på hvordan skrei, lever og rogn fungerer som erstatning for sola, forteller Brustad. Det gjorde hun blant annet ved å måle d-vitaminmengder hos nordlendinger. Studiet viste at innbyggere på Andenes faktisk hadde høyere forekomster av D-vitamin om vinteren, når skreien kommer inn til land. Og det er bra, for d-vitamin er viktig for skjelettet, mot beinskjørhet og lignende. - Hvor får vi d-vitamin fra gjennom kosten? - Det er tilsatt i smør, og noen typer melk og andre matvarer. Men i all hovedsak får vi det gjennom fiskefett. Laks, makrell - eller levra fra torsken, sier Brustad.

GOD SAMVITTIGHET Men så, i disse slanke- og helsekosttider, er det selvsagt ett spørsmål vi må stille. Kan vi spise dette med god samvittighet? Er mølje sunt? - Ja - det vil jeg si. Det er mye proteiner, sunt fett, vitaminer og Omega3 i et godt møljemåltid, sier Brustad. - Det er jo ganske mye kalorier i lever og rogn, og vi spiser gjerne mer enn én porsjon? - Ja, det er klart. Men selv i et sunt kosthold er det jo sånn at hvis du spiser for mye, blir du overvektig uansett hvor sunn maten er i utgangspunktet. - Men det er kanskje bedre å spise seg stappmett på mølje enn på Grandiosa eller taco? - Ja, det kan du si. Det er mye mer næringsstoffer i mølja, sier Brustad. Og understreker samtidig: - Den tida vi spiste mye lever og rogn langs kysten, var vi ikke veldig tykke. Det er ikke mølja som har gjort oss overvektige. ■

TRYPTOHVA? Vi snakkes igjen litt senere samme dag. Professoren har undersøkt litt, og funnet flere andre studier. Og sender oss linken til en amerikansk studie fra noen år tilbake, til en nettside som ser relativt offisiell ut, med adressen PubMed.gov. Jeg får heller ikke tilgang til hele rapporten. Men vi

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

9

CMYK 09

SOSIALE SVAR


CMYK 10

REINLYKKE: Vegar Wallstad Halvorsen fôrer reinen med Laila Inga (t.v.) og Grete Andreassen som tilskuere.

Reinlykke

hos Inga

På den ene siden av gjerdet – 12 forventningsfulle barn. På den andre siden – 150 sultne rein. Snart åpner Laila porten. Kan dette gå bra? TEKST OG FOTO: FRANK R. ROKSØY

10

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


CMYK 11

FORING: Barna storkoste seg blant reinen hos Inga.

aila Inga i Kvalsaukan i Sortland kommune har satt seg høye mål. Hun skal selge gåsehudopplevelser i verdensklasse, med rein i hovedrollen.

L

REINEN BITER IKKE Men før porten åpnes, tar barna i Nordskogen barnehage på Sortland plass i en av lavvoene på gården. Bålet knitrer og skaper god stemning, mens vertinne Laila Inga forteller om reinen "Lillebror" og hva som venter barna når de i dag skal få være med å mate flokken. - Det er viktig at vi ikke springer, klapper eller bråker - da blir reinen skremt og vil ikke snakke med oss. Og vi behøver ikke være redd, for dyrene biter ikke, forklarer Laila før hun skjønner at tålmodigheten til de små er i ferd med å ta slutt. De vil ut å mate rein.

LEVEBRØD FOR LAILA Her i Kvalsaukan, noen få kilometer fra urbane Sortland, er det full reindrift. Cirka 300 rein har ekteparet Laila og Arild Inga på sin Sámi Siida. Det har de hatt i mange år, men i 2008 bestemte Laila seg for at hun ville forsøke reindriftsturisme. Hun kastet seg på et etablererkurs og selger nå reinopplevelser til alle som ønsker seg noe utenom det vanlige. - Siden det om vinteren ikke er nok mat i utmarka, må vi ta reinen ned for å fôre den. I mange år har folk spurt om de kan komme og se dyrene her på innmarka. Det endte ofte med at jeg måtte ta fri fra jobb for å vise rundt. Derfor bestemte jeg meg for å forsøke å leve av omvisninger, opplevelser og turisme, sier Laila.

ALLE DELTAR I ARBEIDET Så langt går det meget bra. I fjor bestemte hun seg for å holde åpent hele året, noe som slo godt an allerede første sommeren. - Ja, vi hadde mange besøkende. Litt av suksessen

ligger i at gjestene våre deltar i arbeidet med reinflokken og får da nærkontakt med dette flotte dyret. Vi skreddersyr opplegg for bedrifter, foreninger, familier, turister, skoler og barnehager og ingen grupper er like. Noen vil ha alt, mens andre bare vil sitte ved bålet i en av våre trelavvoer og høre joiken, historien om samene, vår tro, reindrifta og vår kultur, sier Laila Inga.

FUKTIG SNUTE I TRYNET Siidaen tilbyr villmarksopplevelser og matopplevelser på bålet ute i naturen, konkurranser i aking på reinskinn, lassokasting, skallekasting, utendørs quiz og har du lyst å overnatte i en tradisjonell lavvo, så får du det. - En spektakulær sommeropplevelse er å bli med oss på fjellet på kalvemerking, der våre gjester lever sammen med oss og deltar i arbeidet. På vinterkvelder tar vi våre gjester med ut i naturen, der de får ligge på reinskinn og se på den samiske stjernehimmel, som er en fantastisk fangsthistorie som utspiller seg på nattehimmelen. Reinen går og beiter

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

11


CMYK 12

DU OG JEG OG VI TO: DE GÅR GODT OVERENS, BARNA FRA NORDSKOGEN BARNEHAGE OG REINEN I KVALSAUKAN.

mellom våre gjester, som kan risikere nærkontakt med en fuktig reinsnute midt inne i søvnen. Vi byr også på nordlysopplevelser når dette er mulig, sier Laila Inga.

SERVERER LØRDAGSGODT De 12 småtassene i Nordskogen barnehage er klare til å mate flokken. Laila åpner porten og barna går forsiktig inn til dyrene. Ingen roper og skriker, men konsentrer seg om å bære fôrtrauene bort til Laila, som så skuffer kraftfôr ned i trauet før barna bærer det et stykke ut på marka. Antydning til kaos blir det når et par av simlene gjerne vil stå oppå fôrsekkene, men de roer seg, og snart er det fullkommen harmoni i flokken. Både barn og dyr snubler i hverandre, det koses og det prates. Litt reinlav, eller lørdagsgodt som Laila sier, serveres fra ei lita hand til et stort dyr med horn, uten frykt. Og så er det pause. Inn i lavvoen igjen for å varme kroppen og spise klappekake, før lassokastinga tar til. Kanskje ikke så vanskelig å gjette hva samtaleemnet rundt middagsbordet denne ettermiddagen blir...■

12

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

NYSGJERRIG: Hvem er du da?


Om Inga Sámi Siida ■ Inga Sámi Siida er en samisk

opplevelsesbedrift i Vesterålen som holder til på Hinnøya, cirka 5 km nordøst for Sortland sentrum. Byr på opplevelser med reindrift og lokal samisk kultur. ■ Tilbyr svært eksklusive turer til rein-

gjerdene på fjellet, der besøkende får være med på samling og merking av reinkalver. Da er det overnatting i lavvo ARBEIDSPLASS: Laila Inga bestemte seg for å gjøre rein til mer enn slak tevekt. Nå har hun etablert Inga Sámi Siida og påg angen er stor.

1-3 netter, fisking, fotturer, guiding og full pensjon. Dette har ikke har vært tilgjengelig for andre enn de som har tilhørighet til

la og Arild Inga. VERTSKAPET: Lai

reindrifta, før nå ■ Skreddersyr opplegg for bedrifter, lag,

foreninger, familier, turister, skoler og barnehager. ■ Serverer tradisjonelle samiske matretter

som reinkjøtt og buljong, margebein og mandelpotet, pannekaker av reinblod med sukker og/eller smør samt røkt reinkjøtt i samisk brød. Selger også reinskinn, gevir, tørka kjøtt, samekniver og noe duodji (samisk håndverk). ■ Vertskap: Laila og Arild Inga

I MATFATET: Sam ling rundt matfatet.

oene der de l også være inne i lavv LAVVO: Barna får dt bålet. run seg r me var ager mat og

■ Internett: www.inga-sami-siida.no

fakta PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

13

CMYK 13

SNADDER: Reinlav er lørdagsgodt.


d

dc

n e k k a b Familie r e g n i r d r o f t u d e m ! e d a l g i k s e l l a r fo

c c d

CMYK 14

www.sollifjellet.no – 77 07 78 33

Sans for indretning!

Designet er viktig for ditt nye kjøkken. Men viktig er det også å tenke i funksjonalitet og kvalitet. Hos Aubo har vi sans for det hele, like fra materialvalg til fremstilling, montering og service. Kom inn og bli inspirert og la oss hjelpe deg med å finne det perfekte kjøkken – eller badeløsning.

Avanti Bianco - Højglans

Våre kjøkken kan leveres med hvitevarer fra Bosch eller Siemens. Valget er ditt!

Storgata 19. 9405 Harstad. Telefon 77043367/77043380 www.aubo.dk

14

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

www.vizuelli.no

Åpningstider: Man.-fre. 17-21 Lør.-søn. 11-17


Du gjør en god handel i Nord Norges største elvare-hus

LED-lys Dimmbare Ecolux LED pærer. Erstatter pærene i gamle armaturer, skinner eller downlights.

KR 198,-

Ecolux 3x2W GU10

Ecolux 3x1W Gu5,3

198,KR 249,-

KR 198,-

Ecolux 3x2W GU10

198,KR 299,-

Dimmbare LED downlights

Fra 198,KR 599,-

CMYK 15

Ecolux 3x1W GU10

LED Strip Fra 198,-pr. m. KR 299,Kan også leveres i sett for “selvmontering”

LED strip under overskap på kjøkken

LED Strip i glasskap

Vi leverer hjem til deg! Mandag: Grytøy. Tirsdag: Kvæfjord. Onsdag: Kongsvik-Lødingen. Torsdag: Grovfjord-Ramsund-Bogen. Fredag: Rolløya-Andørja-Gratangen-Salangen Vi tar defekte produkter i retur. Vi kjører også til Lofoten, Vesterålen, Narvik og Ballangen ved behov.

Bare fantasien setter begrensninger for bruken av LED Strip

Velkommen til trivelig handel! Bårnakkveien – Harstad – Tlf 77 00 29 00 Åpningstider: Mandag-fredag kl 10-19 – Lørdag kl 10-15

9-måneders betalingsutsettelse

Gratis parkering

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

15


Full gass mot

BILMESSA 2 0 1 1 Bilbyen Harstad ruster seg til bilmesse. Fjorårets suksess skal bli enda større. TEKST OG FOTO: FRANK R. ROKSØY BILMESSE: >>> Siste helga i april blir det bilmesse i Harstad. Bilansvarlig medieselger Frank Einar Hansen (t.v.) og markedsdirektør Jan Henrik Iversen i Harstad Tidende lover full gass hele helga.

iste helga i april ryddes to av byens største haller for å gjøre plass til biler og motorrelaterte aktiviteter. Hålogalands- hallen blir utstillingshall for mer enn hundre nybiler, mens Harstadhallen vegg i vegg skal huse veltepetteren til Statens vegvesen, brannvesenet, Røde Kors og aktører som har med trafikksikkerhet å gjøre. Arrangør er Harstad Tidende AS.

CMYK 16

S

panorama

NOE FOR ALLE

VINNERLODDET

- I år har vi valgt å tilby mer enn bare biler. Vi samarbeider derfor med flere av byens bedrifter for å skape liv og røre for hele familien. Her blir det pakkeløsninger for overnatting og bading i Grottebadet, det blir kinoforestilling for barn i Harstad kino og det blir Bildans 2011 i Nordic Hall, sier markedsdirektør Jan Henrik Iversen i Harstad Tidende. I fjor var det vel 2000 besøkende på messa, i år forventer han et sted mellom 3000 og 3500 besøkende.

Tradisjon tro blir det gratis inngang på messa og premier som trekkes på en billett som hver enkelt får ved inngangen. - Her blir det også muligheter for å stemme på den beste messestanden, og den som vinner får kjøre en bil fra denne forhandleren en hel helg. Når det gjelder damene, så vil en av byens spasalonger låne ut en stylist til den heldige vinner, sier markedsdirektør Iversen. ■

ARBEIDSLIVS DAGEN 2011

L Ø S N I N G

De to heldige vinnerne – som får 5 Flaxlodd hver – er: John Bratli, Snorres gate 57, Narvik og Edny Ostad, Asbjørn Selsbanes gate 15, Harstad. Vi gratulerer!

TORSDAG 7. APRIL KL. 9-16

STED: Clarion Collection Hotell Arcticus, Harstad ARRANGØR: Advokatfirmaet Eurojuris Harstad AS “Arbeidsgivers ansvar for arbeidsmiljøet” - advokat Øystein Sagen

“Læringsmiljø - en viktig del av arbeidsmiljøet” - førsteamanuensis Trude Høgvold Olsen, Høgskolen i Harstad

“Et godt arbeidsmiljø - mest flaks eller målbevisst arbeid?” - psykomotorisk fysioterapeut og HMS-rådgiver Eli Rongved

“Konflikter som trussel mot arbeidsmiljøet bruk av arbeidsgivers styringsrett, oppsigelse og avskjed” - advokatfullmektig Tine Kristiansen og advokat Øystein Sagen

“Hvordan utløse en aksjonær som har sagt opp eller er blitt oppsagt fra stilling i firmaet?” - advokat Ottar Nilsen

Påmelding innen 23. mars 2011 til harstad@eurojuris.no eller på tlf. 77 00 21 00. Deltakeravgift kr. 990,- per person vizuelli.no

16

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


Du gjør en god handel i

CMYK 17

Nord Norges største elvare-hus

BeoSound

8 gstasjonen

ate dokkin Den ultim hone. Ipod, Ipad

og Ip

for din R. YNE OG ØRE

Ø FOR BÅDE PLEVELSE P O D O G OM FOR EN

KOM INN

V

Våre interiørkonsulenter hjelper deg gjerne med møblering - hjemme og på hytta Harstad: c/o Ness & Lind, Bårnakkv. 1, telefon 77 06 24 50 www.slettvoll.no

Vi leverer hjem til deg! Mandag: Grytøy. Tirsdag: Kvæfjord. Onsdag: Kongsvik-Lødingen. Torsdag: Grovfjord-Ramsund-Bogen. Fredag: Rolløya-Andørja-Gratangen-Salangen Vi tar defekte produkter i retur. Vi kjører også til Lofoten, Vesterålen, Narvik og Ballangen ved behov.

Velkommen til trivelig handel! Bårnakkveien – Harstad – Tlf 77 00 29 00 Åpningstider: Mandag-fredag kl 10-19 – Lørdag kl 10-15

9-måneders betalingsutsettelse

Gratis parkering

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

17


panorama PanoramaX er laget av kryssordforfatter Knut H. Støckert fra Melbu, og som et tips til deg kan det være lurt å ta vare på siste utgave av Panorama. Det vil hjelpe deg betydelig i din jakt på å løse denne oppgaven. Har du ikke papirutgaven kan du gå inn på www.ht.no og klikke på «Panorama». Lykke til!

Merk konvolutten «PanoramaX» og send den til: Harstad Tidende, postboks 85, 9481 Harstad. Frist for innsending: 1. april 2011.

CMYK 18

Navn: ........................................................................................

18

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

Adresse: ......................................................................................................................................................................................


Du gjør en god handel i Nord Norges største elvare-hus

Enkel, men effektiv i bruk Whirlpool AMW232BL Mikro I ovnen finnes en roterende tallerken som gjør at maten får en jevn og god oppvarming. Antall effektinnstillinger er 7 og maks effekt 750 watt. Den har også en optiningsfunksjon som er blant markedets raskeste.

Spar 400,-

Whirpool AMW 232 WH Hvit Frittstående mikrobølgeovn md 750 watts mikroeffekt og 18 liters volum. Elektronisk regulering.

Spar 400,-

- ovnsvolum 18 liter - klokke - Jet frost - 7effektnivåer - roterende tallerken

999,Før pris

1.399,-

999,Før pris

1.399,-

CMYK 19

- elektronisk kontrollpanel - Auto oppvarmingsfunksjon - Jet start - 24 timers k´lokke - Barnesikring - Timerfunksjon

En suveren kjøkkenmaskin MUM 86 A1 Produktegenskaper - Effekt 1600 W - Hus av aluminium støpegods - Multi-motion-drive - Stor bakebolle i rustfritt stål med 5,4 liters volum (maks 1 l væske) -Multifunksjonsarbm med 3 drev i forskjellige posisjoner - Eltekrok med deigavviser, grov- og finvisp - 7 hatighetsinnstillinger og momentinnstilling - Glassmikser 1,75 liter - Automatisk kabeloppkveiling - Gjennomsiktig lokk med påfyllingsåpning - Skjulte drivuttak gir høy sikkerhet - Elektronisk turtallsregulering - Gjeninnkoplingssikring - Lett å rengjøre - Myk start - Sugeføtter av gummi - Multi-motion-funksjon

Spar 2.000,-

Vi leverer hjem til deg! Mandag: Grytøy. Tirsdag: Kvæfjord. Onsdag: Kongsvik-Lødingen. Torsdag: Grovfjord-Ramsund-Bogen. Fredag: Rolløya-Andørja-Gratangen-Salangen Vi tar defekte produkter i retur. Vi kjører også til Lofoten, Vesterålen, Narvik og Ballangen ved behov.

Medfølgende tilbehør 1 x lokk 1 x bolle, rustfritt stål 1 x eltekrom, metall 1 x hurtigmikserforsats, glass 1 x rørekrok 1 x visp

3.990,Før pris

5.999,-

Velkommen til trivelig handel! Bårnakkveien – Harstad – Tlf 77 00 29 00 Åpningstider: Mandag-fredag kl 10-19 – Lørdag kl 10-15

9-måneders betalingsutsettelse

Gratis parkering

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

19


panorama

B E R G S M O

Trym Ivar Bergsmo er en anerkjent norsk fotograf. Han har gitt ut en rekke bøker med utganspunkt i landsdelen. Han har holdt utstillinger i både inn- og utland

CMYK 20

og samarbeidet med en rekke andre kunstnere, som f.eks. Lars Saabye Cristensen og Ola Bremnes.

VINTER I VESTERÅLEN 20

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


Du gjør en god handel i Nord Norges største elvare-hus

Opplev ekte kinokvalitet og fantastisk lyd Full HD 3D med to par 3D-briller inkludert. Infie Black Pro. 600 Hz SubField Drive med intelligent Frame Creation PRI. THX-sertifisert skjerm. Med PanasonicSC-BTT350 hjemmekino-system får

2.990,Etter kampanjen

Klar for trådløse surround-høyttalere.

4.999,-

Spar 2.000,-

Få en kinolignende opplevelse

Kan levere s

i 42, 46, 5

Pakkepris

Panasonic TX-P46VT20 PlasmaTV

CMYK 21

du 3D-avspillinger i høyeste FULL HD-kvalitet og ekte Cinema Sound. Foruten ekte kinokvalitet får du integrert dock for iPhone og iPod (Audio/Video) samt USB-inngang. Anlegget er DLNA- og VIERA CAST-kompatibel med trådløst LAN.

0 og 65”

12.999,5.000,-

fra kr Spar minim um kr

Full HD 3D med to par 3D-briller inkludert. Infie Black Pro. 600 Hz Sub-Field Drive med intelligent Frame Creation PRI. THX-sertifisert skjerm. VIERA CAST gir deg muligheten til å bruke Skype, Twitter, YouTube og Eurosport VIERA Image Viewer (bilder og video) gjør at du raskt og enkelt kan oppleve bilder og filmer som du har tatt med ditt HD-videokamere eller LUMIX digitalkamera. Sett bare SD-kortet i kortplassen og dine bilder og filmer er oppe på skjermen i løpet av et øyeblikk.

Spar 5.000,-

TV`EN HAR FÅTT FLERE UTMERKELSER: "Beste 3D plasma TV...." har alt og leverer en kinolignende 3D-opplevelser med naturlige farger 08/2010

6 av 6 stjerner. Spesielt anbefalt. 06/2010

6 av 6 på en skala. 07/2010

"Best i test" 10/2010

9.995,-

Etter kampanjen

Vi leverer hjem til deg! Mandag: Grytøy. Tirsdag: Kvæfjord. Onsdag: Kongsvik-Lødingen. Torsdag: Grovfjord-Ramsund-Bogen. Fredag: Rolløya-Andørja-Gratangen-Salangen Vi tar defekte produkter i retur. Vi kjører også til Lofoten, Vesterålen, Narvik og Ballangen ved behov.

14.995,-

Velkommen til trivelig handel! Bårnakkveien – Harstad – Tlf 77 00 29 00 Åpningstider: Mandag-fredag kl 10-19 – Lørdag kl 10-15

9-måneders betalingsutsettelse

Gratis parkering

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

21


holder eboka inne SUNT: Kok er, tips og ift kr ps 46 op rer. kommenta

Har oppskrifta til hybellivet Enslig, men glad i mat? Da kan boka til disse fire jentene ved Høgskolen i Harstad være oppskrifta du er på jakt etter.

CMYK 22

TEKST OG FOTO: FRANK R. ROKSØY

acheloroppgaven til fire jenter på økonomi- og reiselivsstudiet ved Høgskolen i Harstad er blitt til Hybelkokeboka. 46 oppskrifter spesielt tilrettelagt for enmannshusholdninger. Og etter kort tid allerede blitt en knallsuksess. men gleden av å fortelle fiskehistorier på kaia, og følelsen av å dra en storskrei over ripa, er den samme.

B

TV-INNSLAG GA SALG - Det har gått veldig bra! Førsteopplaget på 700 bøker er snart borte, og vi trykker derfor et nytt opplag. Salget tok virkelig av etter at vi hadde presentert boka hos Wenche Andersen i God morgen Norge på TV2, sier student Lene S. Saue. - Vi har utformet det vi mener er en unik kokebok for de av Norges befolkning som er enmannshusholdninger. Hybelkokeboka inneholder handleliste med sunne og gode ukemenyer, tilrettelagt for én person i et hendig format. Dette bidrar til lettere å kunne planlegge sin egen middag. I tillegg er det et mål at det ikke skal være rester igjen ved utgangen av uka. Dette er både økonomisk for den enkelte, og viktig for miljøet.

SELVKOMPONERT Det sier de fire forfatterne Maritha Lundberg, Lene S. Saue, Chantal Barlow og Bente Marie Hoseth. I stedet for å skrive en teoretisk bachelor-oppgave, smakte studentene seg fram til oppskriftene og lagde hybelkokebok. De fire har selv komponert alle rettene, i samarbeid med kokkelinja på Rå videregående skole i Kvæfjord.

22

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

Tre måneder har de brukt på arbeidet. Målgruppa er først og fremst skoleungdom og studenter og råvarene kan kjøpes på enhver matbutikk. - Hvor ofte har du ikke ergret deg over handlediskens forvokste familiepakninger og mattilbud som stiller deg overfor valget: Enten spise det samme flere dager på rad, eller kaste masse mat (og penger!) i søppelbøtta? Men, det går faktisk an å styre unna dette dilemmaet, og det er nettopp hva vi viser med Hybelkokeboka, sier jentene.

FORFATTERNE: De har all grunn til å smile, jente bak Hybelkokeb

FAVORITTENE Av de 46 oppskriftene har de fire jentene hver sin favoritt. – Torsk med rusk er fantastisk, det er stekt torsk som er lett og lage, Vikingburger, som er en steinbitkarbonade, er også topp, sier Lene. – Pai er min favoritt. Den bruker man bare fem minutter på å blande, men den må stå førti minutter i ovnen. Den er sunn og god, med masse grønnsaker og kjøtt, sier Bente. For Maritha går det i fiskeboller, men ikke i hvitsaus. – Nei, jeg sverger til fiskebollegrateng. Den testet vi på min 16 år gamle datter, og endte med at det ble vår felles favoritt. Chantal har Lofotpanne som sin favoritt. - En av dem som bor i samme hybelbygg som meg lager den ofte, og jeg ble raskt hektet. Det er bare å bruke det du har i kjøleskapet... ■

Hybel

Oppskrifter fra H Alle oppskrifter e Gratinert blomkål: 1/2 blomkål 1 ss margarin 1 ½ ss hvetemel ½ buljongterning ½ dl melk 1 dl revet ost Varm stekeovnen til 200 grader. Del blomkål i buketter, del stilken i biter og kok i vann tilsatt buljongterning i 3-4 min. Legg blomkålen i et smurt ildfast fat og bruk ca 2 dl av kokevannet til saus. Smelt margarin, rør inn hvetemel og spe med ca 2 dl kokevann fra blomkål og melk til en tykk saus. Rør godt hele tiden. Hell sausen over blomkålen i fatet. Dryss over ost og stek på midterste rille i stekeovn i 15-20 min. Godt til sprøstekt bacon, stekte pølsebiter, fiskekake eller 1 stk. stekt laks.


CMYK 23

boka. Fra venstre: Lene S. Saue, Bente Marie Hoseth, Chantal Barlow og Maritha Lundberg.

F o r fa t t e r n e a v b ok a e r :

lmat

Hybelkokeboka er til 1 person.

Chantal:

Hybelkokeboka

23 år, fra Sortland og studerer reiseliv.

er bacheloroppgaven til fire jenter ved

Har 3-årig videregående allmennfaglig studie-

Høgskolen i Harstad. Boka inneholder

retning. Har 9 års arbeidserfaring fra forskjellige

46 oppskrifter til enmannshusholdninger.

Arme riddere: 1 egg 1 ts sukker 1 ss hvetemel 1 ½ dl melk 1-2 skiver brød Frukt, bær eller syltetøy Ev. litt vaniljekesam

serviceyrker.

En mettende og god måte å bruke opp gammelt brød. Rør sammen alle ingrediensene og legg brødskivene i røren i 4-5 min. Smelt litt smør/margarin i en stekepanne og stek skivene 3-4 min på hver side i middels varm panne. Server med frukt/bær eller syltetøy og ev. en liten skje med vaniljekesam.

Lene:

Reklamebyrået Vizuelli i Harstad har hjulpet

Maritha:

studentene med utforminga av boka som

44 år, fra Harstad og studerer økonomi og

av praktiske hensyn er i A5-format og derfor

ledelse med fordypning i logistikk. Har 20 års

lett å ta med seg. Den er også laget i et

arbeidserfaring fra serviceyrket. Startet bedriften

materiale som tåler å bli sølt på.

Gullfunn i Haugesund i 2007 og eier fortsatt 50 prosent.

15. mars skal de konkurrere i fylkesmesterskapet. Målet er å komme til NM 4.- og 5. april.

39 år, fra Harstad og studerer økonomi og ledelse med fordypning i logistikk. Har arbeidet

Hybelkokeboka koster 249 kroner og kan

i helsesektoren i 20 år – har 2-årig jussutdan-

bestilles via jentenes hjemmeside

nelse og driver nå med omskolering.

www.hybelkokeboka.no.

Bente:

fakta

33 år, fra Averøy – studerer økonomi og ledelse med fordypning i logistikk. Har 5 års arbeidserfaring innen finans og 10 år innen serviceyrket.

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

23


Kom og opplev vårt store sortiment av godis!

69

00

Bacon

CMYK 24

Pr kg

Velkommen til gränshandel i Abisko!

49

95

Kjøttboller

34

(Garant) 1 kg

Falukorv

800 g. Pr kg

39

00

Viltskav 500 g

95

Cola, Fanta, Sprite Hele brett

89

00

+ pant

en r å v v a t e p ø l i PubkveldoerMack & mat! på Abisk d 12/3 T&U Ban et little Willy nd 26/3 Partyba er g 9/4 Max & Ro Påsken: e stylmasters h T /4 1 2 g a d Skjertors okekveld ra a K /4 2 2 g a Langfred talls disco 0 8 /4 3 2 n e Påskeaft

nt, a r u a t s e r r å v i Tilbud Mack & Mat: 00 Reinskavgryte Ryggbiff med potetgrateng Hamburger 90 gr

69 00 89 00 25


Alle

PRI pris SF er i E sven ST! sk e kr

2 for

59

90

Anthon Berg

After Eight

2 x 275 g. Velg blant mange ulike smaker.

2 x 400 g. Tynne sjokolade-mints.

3 for

4 for

99

00

99

99

00 HARSTAD TIDENDE

59

90

3 for Bassets 3 x 900 g. Velg fritt blant fire ulike smaker.

4 for

90

99

00

Minis

Minde

M&Ms

4 x 375 g. Mars, MilkyWay, Snickers, Bounty og Twix.

3 x 350/400 g. Jubileum, Risbrød, Smågodt og Knaz.

4 x 335/430 g. Velg blant tre ulike smaker.

12900 Lammesider 4495 Serano skinke 9900 Edamer og Gauda-ost 5995 Oksefilét

Pr kg ............................

Halalkjøtt. Pr kg ........

skivet, 500g ..............

ca 3,3 kg, pr kg ........

ÅPENT 7 DAGER I UKEN! Mandag – lørdag kl. 10–18 • Søndag kl. 11–17 68.3497

GPS

Drikkevarer til helgen bestilles senest onsdag før kl 12. Bestilling av drikkevarer må nå være innen 2 dager før. Mail: systemet@lapporten.com • Fax: 0046 980 402 48. Ikke utlevering søndager • Tlf 0046 980 667 00 • Fax 0046 980 402 48

18.8338

CMYK 25

2 for

oner !


består av åtte talentfulle damer som fremfører tidløse klassikere fra blant annet Shirley Bassey, Barbara Streisa

os The Sopran

od Artic Mo

Cornelis

Ola Bremnes

Arctimus

us=pluss

Minus+min

CMYK 26

Den Norske Opera

Jens Piken

Cyaneed

Prestine ing Compact Liv

TrondTrudvang

Mari Boine

Et 9 nidagers vint I Narvik er det snart klart for ni dager med musikk, flotte kostymer og rallarstemning.

P

TEKST: FRANK R. ROKSØY

Katzenjam

mer interfestuka (VU) har sine røtter tilbake til 1956, og årets utgave starter med det største prosjektet noen gang i VUs historie.

V

TESKJEKJERRINGA - Vi er en breddefestival, og i programmeringen har vi lagt vekt på at det meste av kunstarter skal være representert – men størstedelen skal være musikk. Hvilke sjangere vi har med kan variere fra år til år, og i år har opera for barn og voksne fått

26

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

god plass. Vinterfestuka 2011 starter med Teskjekjerringa som prinsesse Pompadur, og det er det største prosjektet Vinterfestuka har vært med på. Det er spesielt gledelig at dette er det første operaprosjektet som Nordnorsk Opera og Symfoniorkester produserer – og at det skjer i Narvik, sier festivalsjef Steingrim Sneve.

INGEN SLÅR VU Kunst og kultur, innrammet av en utrolig historie fra jernbanebyggingen, er det som gir Vinterfestuka sjel. Men det alene skaper ikke en festival.

- Innbyggere og de mange tilreisende gir festivalen liv, og snakker vi om festivalstemning, er det ingen som slår Vinterfestuka! Jeg tror at gleden over at vi kommer inn i en lysere årstid, at sola er tilbake og at vi i ni dager kan fråtse i kulturelle opplevelser gjør noe med oss. Vi trenger dette! sier Sneve. I disse dager planlegges de siste detaljene i den kulturelle åpningen av det som skal bli regionens storstue, Nordkraft Arena. - Seks arrangement skal vi ha der, og det gleder vi oss stort til, sier en lett stresset festivalsjef. ■


and, Judy Garland og Celine Dion.

Nå har du muligheten til å være med på årets Lofotfiske En tradisjon som er holdt i hevd i årvis. Siden vikingtiden har Lofotfisket hatt stor betydning for landsdelen og landet forøvrig for matforsyning og økonomi. I 1933 deltok ca. 32000 mann i Lofotfiske, i 1958 12000 mann og i 1990 var vi nede i rundt 2000 mann. Gytefeltene strekker seg fra Lopphavet til Trøndelag, men de viktigste fiskefeltene ligger i Lofoten. Skrei er en arktisk stamme av torsken som kommer ned langs norskekysten for å gyte. Av redskaper brukes nå line, garn, håndsnøre og på enkelte steder snurrevad. e Steingrim Snev

urer t s g Da med R

O T L L E

NÅ – ledig for oppdrag!

€‚ƒ„‚…†‡‚ˆ‰Š‹‰ŠŒ‡‹‚Ž‚‡†‚‹‚ ‰‹‡‘ˆ‰‹‡‚…†‚’“‚”‹‰†•‹‚†–‚—‹€‰˜‘…‡™ €€‚ƒ …†ƒ ‡ˆ‡‰ Š†‹‡Œ‰ ‚Ž Œƒ ˆ‘‡‡ƒ Ž‡’ “†€ˆ †“ ”Š‡• ‹€†‡ƒ– ”Š‡—˜ƒ™

nes

šƒŒ‡Š™› 3 timer på havet, kr. 695.- per person œŽŒ‰™  ‹‡ƒ‚‰‡ƒž ‹‡ƒ —ƒ œ‡€€‡ƒ ŽŒ‰™ Šƒ™ Ÿ™  –•ž

d Violet Blon

Fiskeskøyta Elltor står klar for årets €€‚ƒ„…†‡ ‰Š €‚ ‹†Œ ‹ŽŽ„… ƒ„…†‘…„’‚†‚“ ”• ‹ŽŽ‡

Madcon

terbad

Kontakt oss for bestilling og tilbud på spesialtilpasset opplegg °Ž µ‰Š‡€Œˆ ‹‡Œ†€Œ€‹†‡ƒ “Œ —ƒ‡ƒ ‡‡ƒ ‡ˆ‰‡ µ‰Š‡ƒ ¾ ”ƒŽ†—ƒ‡ƒ ‚™€™ ÀŒ Š†‰ “†ƒŒ‡ƒ‡ ‹ Œ’ ‹ …†“‡– ‚ˆ †‰†€€ ‹‡ƒ‚‰‡ƒ Œ‰‰Œ€ É̙

š””‹›‚œ†…†‡ˆ‰Š‹‚‹˜‚‹•‚…ž–‹‰”žŠ‹•˜‹‚ˆ‰Š‹Ÿ€‡‹ ‚ˆ‰Š‹‹ ‚†‡‡žŠ‚†–‚ —‹•–‘•–‚ž›‚‰Š‹‘‚”€‚ˆŠ‰‹—°‹‹µ‚ ¾ž‹•‚†‚˜‹‡‚—‹‹‚‹‚‹•‚˜žž‡‘‰Š‚•ž‡À‚—›†‚œ†…†‡›‹––‹•‚‹‘‰‹‚‰‹–‚ ‘ ’ÉÉɂ‹‡‹‰‚—Œ˜‹‚…ž‚œ†…†‡—ž›‹‡µ

www.nusfjord.no

Postgirobyg

get

ubliners

Vinterfestuka Vinterfestuka arrangeres i 2011 fra 25. mars til 3. april. Stiftelsen Vinterfestuka har en årlig omsetning på omlag fire millioner kroner. Bak Vinterfestuka står en ideell stiftelse

̋•‚‹‰‡‚‹Š‰†‡‘‰Š‹‚‡‘˜‹•‚‘‚œ†…†‡‹•‚‹‚‰‹•›‘•‡‹‚†–‚›€ ‚‹˜‚‰ŠÀ‘•–‚†–‚‰†””‹›‹‰‹µ‚ÌÀ‚Šž•‚†””‹›‹‚ ž‡‚…ž‚‰Š‘ŠŠ‹‘–‚À‰Š‹›Ñ‚‡‘‚…ž–‹‘Š‡‚‰†‰‚”€‚˜ž–‡‘˜‚†–‚‡†‰Š‚•†˜‰‚”€‚•ž‡‡‹‰‡‘˜µ

som arbeider med kultur og arrangementer gjennom hele året.

fakta PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

27

CMYK 27

FESTIVALSJEF


Eberspächer bilvarmere gir deg en triveligere start på kjøreturen

med økt komfort og sikkerhet Funksjon

Funksjon

Luftvarmeren suger inn luft utenfra, varmer den opp og blåser den oppvarmede luften direkte inn i kjøretøyets kupe eller fraktrom.

Vannvarmere utnytter motorens kjølevannskrets. Via kupeviften fordeles varmen i kjøretøyet gjennom de eksisterende luftekanalene, samtidig som motoren blir varm.

CMYK 28

For luft- og vannvarmere Tidur EasyStart T

Fjernkontroll – EasyStart R+

Telefonstart- Call Start GSM

• monteres i kupeen • enkel programmering og betjening • 3 forhåndsvalgte start/stopptider • 7 dagers forvalg • 12/24V

• komfortversjon • alle funksjoner som finnes på EasyStart T er inkludert • med kvittering på om varmeren har startet eller stoppet • 12/24 V

• aktiverer varmeren pr telefon • visning av temperatur/ batterispenning • temperatur alarm via SMS • 12/24V

Fordeler med Eberspächer • hurtig oppvarming • lavt strømforbruk • lavt drivstoff-forbruk • forvalg av innetemperatur • trinnløs temperaturregulering • ventilasjonsfunksjon i sommerhalvåret • meget stillegående • enkel installasjon • permanent funksjonsovervåking • sikkerhets- og diagnosesystemer • servicevennlig

Ekstra rabatt ved bestilling innen 31. mars 2011

Forhandler: Mekonomen Harstad as Klubbholmen 6b – 9409 Harstad Tlf 77 00 34 30

28

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


På besøk i Harstad?

Hos oss finner du…

Kikk innom byens nye hobbybutikk.

Den lille butikken med det

STORE utvalget

Kjempeutvalg i malerutstyr - sjekk prisene! Kunst fra kjente kunstnere. Husk - vi innrammer det meste.

Se vår side på hobbylobby.no

CMYK 29

Halvdansgate 14 – HARSTAD – Tlf. 77 01 78 10 www.hifas.no – mail@hifas.no Gratis kundeparkering

Storgata 18, Harstad (Palettens tidligere lokaler)

Foto: Frans Nygaard

SSIMPLY IMPLY Y CLE CLEVER VER

Nå har du sjansen til å sikre deg en Winterbil med stor ”W”. Winter-utgavene av Superb, Yeti og Octavia har selvsagt firehjulstrekk, og med på kjøpet får du Xenonlys og parkeringsvarmer, i tillegg til en fyldig ønskeliste med standardutstyr. Og se nøye på prisene; de bekrefter at jula varer helt til påske. Les mer på skoda-auto.no

Fra kr. 336.700,Fra kr. xxx xxx,-

371.200,xxx xxx,-

Škoda Octavia stv. Winter 105 Hk CR 4x4. Bl.a. standardutstyr: 4x4 firehjulstrekk, Xenonlys med AFS, parkeringsvarmer med tidsstyring, tilhengerfeste.

Forhandler

XXXXX xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx

Frakr.kr. Fra Škoda Yeti Winter 110 Hk CR 4x4. Bl.a. standardutstyr: 4x4 firehjulstrekk, Bi-Xenon med AFS, parkeringsvarmer med tidsstyring, tilhengerfeste, Off Road-knapp. XXXXX xxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxx

475.200,xxx xxx,-

Frakr.kr. Fra Škoda Superb stv. Winter 140 Hk CR 4x4 DSG. Bl.a. standardutstyr: 4x4 firehjulstrekk, Bi-Xenon med AFS, parkeringsvarmer med fjernbetjening, tilhengerfeste.

Prisen er veiledende levert Harstadlevert inkludert frakt og frakt leveringsomkostninger. Prisen er veiledende XXX inkludert og leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Forbruk og CO2Forbruk og CO2-utslipp: 0,54-0,63 l/mil. 141 - 166 g/km. Med forbehold om trykkfeil. utslipp: 0,54 - 0,63 l/mil. 141 - 166 g/km. Med forbehold om trykkfeil.

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

29


En

SPENNENDE butikk

full av VÅRENS nyheter!

Besøk vår 2. etg.! Byens største utvalg i kjoler.

/HL DY NXOGD RJ PLQXVJUDGHU" 'D HU WLGHQ LQQH WLO n UHLVH WLO IDPLOLHE\HQ +DUVWDG , *URWWHEDGHW (XURSDV VW¡UVWH EDGHODQG L IMHOO NDQ GX RSSOHYH WURSLVN VRPPHU KHOH nUHW .DVW GHJ XW L VNOLD HOOHU UXWVMHEDQHQ RSSOHY E¡OJHPDVNLQHQ L HW DY GH VWRUH EDVVHQJHQH Q\W GH YDUPH EREOHQH L JURWWHQH HOOHU VOLSS XW KYHUGDJHQV PDV L WHUDSLEDVVHQJHW 9L ORYHU GHLOLJ YHOY UH IRU GH YRNVQH RJ HQ IULVN YLWDPLQQVSU¡\WLQJ IRU EDUQD .DQ OLYHW EOL EHGUH"

3U¡Y *URWW\SDNNHQ Sn *UDQG

9RNVHQ NXQ  RJ EDUQ NXQ NU  IRU LQQJDQJ RYHUQDWWLQJ RJ GHLOLJ IURNRVW *URWW\RYHUUDVNHOVH WLO EDUQD L KHOH IHEUXDU RJ PDUV 36 .XQ WR PLQXWWHU n Jn IUD *UDQG WLO *URWWHEDGHW

%HVWLOO Qn Sn    

Tlf 77 06 79 00

CMYK 30

Du finner oss i Gå-gata midt i sentrum

30

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

vizuelli.no

Den korteste vei til tropisk sommertemperatur


HOLD DE DEG GV VARM ARM RM med ullpr ullprodukter od dukter fr fra a

Det gode liv • Byggeklare hyttetomter • Rorbuer i sjøkanten • Vei, vann, avløp og strøm • Bryggeplass. Vestvendt. Kveldssol. • Bedriftshytte. Utleiemuligheter.

30%

rabatt

ta med ta m annonsen f og få på e et valgfritt pr produkt

-V Vii ha h har ar utvalget uttv valget ttil il e en n aktiv aktiv ffritid ritid Sjøgata S jøgata 3 (g ((gamle gamle To-Foto) To -Foto) - T Tlf lf 77 77 07 07 69 6 00 00

Lødingen, Sjøveien 37, Tlf. 76 93 35 00

Harstad, Havnegata 21, Tlf. 76 93 35 15

Sortland, Vesterålsgata 70, Tlf. 76 93 35 20

Beauty – Limited Edition

Kun 250 beige og 300 sorte produsert av hver modell.

Når du tenker sikkerhet, kvalitet og eleganse velger du

Kvalitet og utsttyi rsentrum! – med barne Sjøkanten Senter – Tlf. 77 06 13 02 PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

31

CMYK 31

Hent prospekt/se Kanstadhytta på www.kanstad-trelast.no For mer info: k.henrik.kantun@kanstad-trelast.no For avtale om visning, ring Knut Henrik 902 01 915


CMYK 32

SIGNERING: Mange tilhengere av Divisjonsmusikken fikk jubileumsboka signert av Veronica Melå (nærmest), Kine Hellebust og de øvrige involverte i prosjektet. Foto: Frank R. Roksøy

Divisjons-

musikken i

– Det er ikke gull alt som glimrer. Mest sannsynlig er det messing. TEKST: FRANK R. ROKSØY

32

FOTO: VERONICA MELÅ

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


KORPSET I SORT/HVITT

et slår fotograf Veronica Melå fast etter å ha fulgt Divisjonsmusikken i Harstad i ett år. I 2011 fyller militærkorpset 100 år, og nå er jubileumsboka i handelen.

D

CRAZY LIVSNYTERE - Jeg har alltid tenkt på musikere som egosentriske kunstnere og crazy livsnytere, hardtarbeidende og/eller talentfulle bohemer som lever og spiller hardt. Kunnskapsløst og stereotypt av meg, ja, helt opplagt, men det er et bilde skapt av nettopp fotografiet og filmen. Det er ikke like mye rock´n´roll over å fotografere 29 musikere i Forsvarets uniform, tenkte jeg også, da jeg fikk oppdraget med å følge Divisjonsmusikken

Dette skriver Melå i boka som har fått tittelen "Vel blåst - Forsvarets musikkorps Nord-Norge 100 år!" I slutten av februar lanserte korpset, fotograf Melå og redaktør Kine Hellebust jubileumsboka i Galleri Nord-Norge i Harstad. Og fotografen sier at hennes mangel på kunnskap om denne type musikk har vært med på å forme resultatet i boka. - Både i musikken og i fotografiet er det slik at man tar med seg sin personlighet, livserfaring og sine preferanser inn i uttrykket sitt. Resten er bare teknikk. Og når det gjelder teknikk, for de som interesserer seg for den slags, kan jeg nevne at jeg har jobbet med et digitalt kamera med 12 megapiksler oppløsning i råfilformat. Jeg har fotografert med kun to objektiver, 14-24mm og 35-70mm. Dernest har jeg vært streng på å kun bruke eksisterende lys. Også når det har vært mørketid, bokstavelig talt. Jeg har valgt å presentere bildene i sorthvitt, simpelthen fordi jeg liker det best. Men også fordi det er enklere å knytte 200 bilder fra svært ulike steder og lysforhold sammen til én historie om man ikke har farger som «forstyrrer», sier Veronica Melå. >>>

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

33

CMYK 33

på en fire dager lang sjøreise høsten 2008. Men der det manglet rock´n´roll fikk jeg nok en gang bevist at man ikke skal skue hunden på hårene. Ja, de er pene i tøyet, og de spiller rent. Noe jeg brukte mot dem, selvsagt, i mangel på både storsinn og kunnskap. Men under disse uniformene med press og distinksjoner, fant jeg 29 individer med nordnorsk sjel og ditto rufsete utstråling. De spiller rått og vakkert, og de holder seg ikke til én sjanger. I boka vil du få se noe av det jeg hørte.


CMYK 34

ARMENE FOR KORTE Redaktør Kine Hellebust har solid banderfaring, blant annet fra sin tid i Tramteatret på 70- og 80-tallet, og innrømmer at hun også forsøkte å få innpass i korps. I forordet skriver hun blant annet: - Divisjonsmusikken har inspirert mangt eit lite hjarte til å drøyme om å marsjere i gatene sommarstid i ei sol som får messing til å gløde. Paviljongar i landsdelen hadde eit bølgjande skjørt av ungar hengande over rekkverket kvar gong dei spelte. For ein lyd, for ei oppleving! – Æ skal spelle i korps når æ bi stor. – Æ å. – Ka du ska spelle? – Trækkbasun. Etter første øving fekk eg med lapp heim: «Hun må velge et annet instrument da armene er for korte for trombone.»

34

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

Ergeleg. Men det gjekk over. Det er jo ikkje alle som skal spele! Noen må jo høyre på også.

IKKE EN HISTORIEBOK Vel blåst er en jubileumsbok med gratulasjoner, intervju og bidrag fra historiske og nålevende personer med ulik tilknytning til korpset. I tillegg er det blitt plass til både opplysende, overraskende og artige anekdoter. Den er ikke en ordinær historiebok om Forsvarets musikkorps Nord-Norge, men mer en bok med historier fra flere personer om hva korpset har betydd for publikum, venner og veteraner. - Min oppgave var å lage en jubileumsbok i «magasin-stil» med lettfattelig språk, korte kommentarer, fakta og skråblikk, gjerne tatt ut av kronologien, for å få satt Divisjonsmusikken i det lyset institusjonen fortjener.

INTET Å FORSVARE - Fordi orkestret har base i Harstad, er dette jubileet selvsagt ekstra gildt for byen – men hele Nord-Norge kan med rette smykke seg med at det eldste profesjonelle orkestret i landsdelen er minst like virilt som under de første parkkonsertene i 1911. Forsvarets musikkorps Nord-Norge kan derfor trygt regnes som ett av de største aktørene som setter landsdelen på det nasjonale kunstkartet, sier Hellebust og avslutter forordet på følgende vis: "Og med dette ønskjer Forsvarets musikkorps Nord-Noreg lykke til med jubileet, og – i beste militærmusikktradisjon – minner eg alle lesarane om parolen som sto på fana til Norsk militærmusikerforbund: En nasjon uten kultur, er intet å forsvare." ■


CMYK 35 PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

35


Nostalgisk - Romantisk – Vintage – Ekslusivt

Butikke bugner n a nyheter v

Ny huskatalog fra Martehus! Vi presenterer alle våre husmodeller i ny katalog. Ta kontakt med oss eller bestill katalogen på www.martehus.no

FORHANDLERE SØKES Vi søker forhandlere og samarbeidspartnere fra hele landet for å utvikle og bygge Martehus.

Storgt. 19 – Tlf. 77 04 33 33 NYE LEVERANDØRER: NOANOA VOKSEN & BARN, EPILOGUE OG WORN PRETTY

CMYK 36

LINE OF OSLO, CREAM, KAFFE, ODD MOLLY, AVOCA, CHILL NORWAY, RUTH RØSSEVOLL OG CULTURE

Tlf 77 07 99 30. Russevikvn 4 – Harstad. post@martehus.no

ALTIBOX 400 Mbit/s Nedlasting 400 Mbit/s Opplasting

RASKERE RASK?

100 Mbit/s Nedlasting 2,5 Mbit/s Opplasting

40 Mbit/s Nedlasting 10 Mbit/s Opplasting

Nå har konkurrentene våre begynt å snakke om fart. Det er vi glade for! Er du opptatt av fart bør du velge den bredbåndsleverandøren som har høyest toppfart. Da er valget enkelt. Altibox tilbyr lynraskt internett med opptil dobbelt så høy hastighet som den nest raskeste i bransjen. I tillegg gir Altibox deg muligheten til å velge framtidens digitale tv-tjenester og IP-telefoni.

36

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

Ta kontakt med oss for å sjekke hvilken toppfart du kan få! Ring 77 04 26 33 eller se hlkbb.no for bestilling eller mer informasjon.


VI LEVERER ETTER

DITT ØNSKE! • MØBEL

Omtrekking og oppstopping av gamle og nye møbler. Stort utvalg i møbelstoffer, hud, skai, skumplast m.m. • MADRASSER

– SKUMPRODUKTER

Vi leverer i standardmål eller spesialmål, etter ditt ønske.

VINTER OG SNØ… VI HAR UTSTYRET:

• • • •

Trekkseler Kjørestrikk/magebelter Potesokker/potevoks Dekken/hvileposer

Ellers godt utvalg i fôr, pleiemidler og kosttilskudd.

• BÅT

Kalesjer – havnepresenninger – puter – trekk. • BIL

Omtrekking av bilseter – dashbord – dørtrekk m.m. • CARAVAN

Puter – madrasser – tak til spikertelt m.m.

r Store elle – g ra d p p o små ss for o t k ta n o k ktende et uforpli ! u tilb d

Oppstart valpekurs 28. april. Ring for info og påmelding. Langnesvn 8 – Harstadbotn – Harstad Telefon 77 01 71 11 – Telefax 77 01 79 70 E-post: post@stene-as.no

77 06 13 20

til han og henne LUJL

Make a difference

Se mer på våre hjemmesider:

www.stene-as.no

CMYK 37

I H A R S TA D B O T N · T L F

Man–tor 0800–1800 Fre 0800–1530 · www.harstad-dyreklinikk.no

Palettengalleri.com Facebook/Paletten as kunst & innramming

Vi er kreative og dyktige. Vi har meget godt utvalg i kunst, Spesielle gaveartikler.

Kom innom vårt flotte galleri - Vi rammer alt!

Salto Bysenter

Tlf 77 06 98 80 – Storgata 7 – 9405 Harstad – www.palettengalleri.com

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

37


CMYK 38

MOTTAKET: Etter flere timer på fangsfeltet, siger båtene til kai ved frysa.

En ekte

lofottorsk

26. mars er dags for det 21. VM i skreifiske. Igjen blir det varmt på frysa i Svolvær. TEKST OG FOTO: FRANK R. ROKSØY

n ekte lofottorsk jeg er, for jeg er født i Henningsvær, skrev Thorbjørn Egner. 26. mars kan det være slutt for mange individer med gjeller. Da jakter flere hundre deltakere på den ettertraktede fisken. Eventyrlystne har i århundrer trukket til Lofoten for å høste havets gull. VM i skreifiske er kanskje den ultimate opplevelsen for hobbyfiskeren. Sola begynner å varme, og den klare luften gir en fantastisk utsikt over øyriket. Redskapene og båtene er unektelig forandret,

E 38

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

men gleden av å fortelle fiskehistorier på kaia, og følelsen av å dra en storskrei over ripa, er den samme. 534 hobbyfiskere fra åtte nasjoner stilte i fjor på kaia klokka ni lørdag morgen for å bli tatt med ut på fangstfeltet. 66 båter lå klare for å sikre at alle fikk plass. Svolvær og Lofoten viste seg frem med det aller beste av vær denne helga, og som alltid myldret det av folk i Svolvær, de fleste smilende og

med beskjed om at de storkoste seg, uansett om de skulle delta i fisket eller på festlighetene. Under fjorårets VM i skreifiske ble det fisket totalt 1150 kilo. VM fisken veide 18,3 kilo og ble tatt av Michael Røhme fra Tveit ved Kristiansand. Lørdag 26. mars er det igjen klart for møljefest. Like trangt og like varmt både på frysa og på hotellene. Og like moro som alltid. ■


CMYK 39

MIKS: Alle typer båter er i aksjon denne lørdagen i mars.

VMKAFE: Det blir fort god stemning inne på frysa.

<<< KRAN: Klart for å losse fangsten.

LAPPER: >>> Fisken veies og kiloene noteres inne på frysa.

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

39


Velkommen til

Maren Anna Restaurant og overnatting i Sørvågen

Maren Anna ligger rett på kaia i et levende fiskevær!

CMYK 40

8392 Sørvågen, Lofoten Tlf. 76 09 20 50 · Faks 76 09 20 51 E-post: marenanna@lofoten-info.no www.lofoten-info.no/marenanna

Opplev Lofoten og den store brennevinsdagen Vi på Skjærbrygga inviterer til en festkveld av de sjeldne - fredag 25. mars kl 20.00 Da kan du oppleve «Den Store Brennevinsdagen» med Torkjell Berulfsen og Bjørg Arntzen, som sammen med bryggas utsøkte mat og drikke, vil gi deg en historisk og uforglemmelig opplevelse. Det hele startet den 24. mars 1894 da noen fiskere i Stamsund så seg lei på den løssluppenhet som utspant seg i fiskeværet. Det ble et regelrett slag, hvor det også ble løsnet skudd. Denne hendelsen ble årene etterpå markert med en fest som etter hvert fikk betegnelsen «Den Store Brennevinsdagen».

Festmiddag m/underholdning Underholdning, mat, aperitiff samt drikke til maten: Kr

950,- pp.

Rorbuweekend i Lofoten: Kombiner en festkveld med en rorbuhelg midt i Lofoten. Kun kr 950,- per natt for rorbu inkludert sengetøy og sluttvask. Rorbua har 3 soverom, 5-7 senger i rorbua.

Se mer om andre bud ra ar ngement og til på a gg ry fra Skjærb o a.n gg ry rb jae www.sk

Tlf. 760 54600 – E-post: firmapost@skjaerbrygga.no – www.skjaerbrygga.no

40

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


OPPLEV EN FANTASTISK HELG i Harstad 29. april-1. mai – Hålogalandshallen og Harstadhallen Ta med hele familien på VÅRENS......

! t s e f l Bi

Grottypakke 2 voksne + 2 barn

MED BILEN I FOKUS Trekning

av reisesjekk på messebillett verdi KR

5000,1 vinner

PRIMUS MOTOR

Gratis inngang! Gratis parkering!

• Spennende konkurranser • Mer enn 100 biler utstilles • Brannvesenet, Vegvesenet og Røde Kors deltar med flotte stands • Bildans i Nordic Hall • m.m.

ÅPNING fredag 29. april kl 17.00

CMYK 41

1340,-

KR pr døgn på Grand Nordic Hotel, inkl. frokost og inngang på Grottebadet.

Nyhet Alpina Nyhet Adria

743UP

Adria Matrix

Visning av nyheter fra Kabe og Adria både biler og vogner!

Klas komm er fra Kab e

Visning av Telt og markiser

ÅPNINGSTIDER: Fredag 18: 0900-1900. Lørdag 19: 1000-1700. Søndag 20: 1100-1700

engder m t u r e lg e s Vi av serviser.

Kafé.

Mange N YH i butikke ETER n!

Tlf. 76 12 53 00 – www.sortlandcaravan.no

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

41


CMYK 42

PAR I HJERTER: Hilde og Robert møttes bokstavelig talt over glasset, der hun smeltet hans hjerte. Nå driver de glassblåseri sammen i vakre Vesterålen.

De blåser i

glasset

I glassblåseriet hos Hilde og Robert blir ideer blåst liv i, og formet til glasskunst i eksklusiv design. TEKST OG FOTO: LIV-KARIN EDVARDSEN

esterålen byr på fem hustrige kulde-grader, men inne i glassverkstedet ”Blås Idé” på Sommarøy i Øksnes slår varmen imot oss. Ovnen durer konstant på 1100 veldig varme grader. Samboerparet Robert Tangrand (33) og Hilde Skjønberg Hansen (37) omgir seg med harmoni og skjønnhet når de utøver sitt mystiske håndverk.

V 42

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

- Jeg fattet interesse for glassmateriale allerede som barn. Min mor hadde mange glassfigurer til pynt, og jeg husker jeg undret meg over hvordan disse var blitt til. Jeg syntes glass var mystisk, forteller Hilde. Fascinasjonen hennes for glass førte etter hvert til England, og et tre års studium ved Universitetet i Wolverhampton, glasslinjen.

MØTTES OVER GLASSET - Vi møttes over glasset, sier Hilde med en god latter, og ser bort på sin samboer. Hun fikk sommerjobb i Glasshytta i Vikten, Lofoten, som Roberts far driver. Her smeltet hun glass, og Roberts hjerte. Han hadde vokst opp med dette håndverket rundt seg, og lært det ved å jobbe i lag med glassblåsere som var ansatt hos hans far.


CMYK 43 GLØDENDE GLASS: Ovnen som smelter glasset holder 1100 grader.

Paret har slått seg ned på Hildes hjemsted her på Sommarøy, et par kilometer fra Myre i Øksnes kommune. Her har de hus og nybygd glassverksted på ett og samme sted, like ved havet. De tre store vinduene i verkstedet bringer hav, fjell og himmel like inn i kunsten til de to. Nordlandsnaturens brå skiftninger og fargespill gir inspirasjon til det som skal skapes her inne i varmen.

FULGTE SINE HJERTER Blås Idé er ikke noe stort kommersielt konsept, her er ingen serieproduksjon. - I de to årene vi har drevet dette glassblåseriet, har vi fulgt hjertene våre. Vi er veldig heldige fordi folk liker det vi lager, sier Robert, som insisterer på >> betegnelsen glassblåseri på deres etablissement.> BLÅSER: Robert blåser i pipa og det som skal bli et glasshjerte vokser.

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

43


Utstillingen viser god variasjon i produktene. Den er ryddig, slik at hver gjenstand har rom rundt seg. Her er glass på stett, skåler og fat med vakre fargekombinasjoner. En blå fugl har et nettverk av små bobler som med litt fantasi blir til den fineste fjærprakt. Hilde trekker fram de store fatene som en spesialitet for dette glassblåseriet. Designet på de lekre fatene i tynt glass, virker luftig og svevende, som skulle de hatt vinger.

KNUSER MYE - Produktene gjenspeiler nok personligheten vår. Det gjelder å tørre stole på at det vi har lyst til å lage, blir det beste. Ikke bare produsere for markedet, men lage ting vi faktisk har lyst å beholde selv, mener de to. - Vi knuser masse, ting vi ikke blir fornøyde med. Da står diskusjonen mellom oss kan du tro, forteller Robert. Paret utfyller hverandre godt i glassproduksjonen. Hilde har sin styrke i design og fargekombinasjoner, mens Robert er blitt god på det tekniske etter alle årene med erfaring fra sin fars verksted. - Vi er et bra par, også arbeidsmessig, sier Robert. Hilde utdyper dette: - Det er en fordel at vi kjenner hverandre veldig godt. Jeg kan for eksempel se på Robert om morgenen at dette ikke er dagen vi skal lage et bestemt produkt.

HANDLER: Åse Mathisen (til venstre) kommer helt fra Harstad for å handle glassprodukter hos Hilde og Robert.

CMYK 44

MÅ VÆRE TO Samboeren hennes er i gang med å lage et varmt hjerte i kjølig glass. Han ruller rødoransje glassmel på enden av pipa, stikker den inn i de gloheite flammene, for så å sette seg ned på benken, og starte blåsingen. Denne prosedyren gjentar han flere ganger, mens hjertet vokser. Hilde forklarer at slike småting kan man lage alene. Men det aller meste må de være to om. Alle produkter som settes sammen av flere deler krever samarbeid.

SAUEKLIPPING Robert er også dyktig på et annet håndverk – saueklipping. Han kombinerer glassblåsingen med å klippe sauer når det er sesong for dette. Og parets to barn på syv og ni år, er allerede begynt å hjelpe sin mor i glassblåseriet når faren er hjemmefra. Blås Idé ligger langt unna markedet, men Robert og Hilde merker en økning i antall besøkende som kommer langveis fra sommerstid. Folk i vesterålsregionen kommer stadig tilbake for å se etter nye produkter i hyllene. - Markedsmekanismene er ikke lette å forstå, sier Robert. – Det hender at ting slår an som vi aldri hadde tenkt oss. Mens det vi anså som sikre vinnere, blir stående igjen i hyllene. I det siste har salget gått så bra at han innrømmer en viss engstelse over gap i hyllene. Men er helt klar på at det viktigste i denne jobben er å ha det artig. ■

BLÅ FUGL: Et nettverk av små bobler skaper en fjærliknende effekt

STORT FAT: Vakker design som gir en svevende eller flytende effekt.

44

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


FLYTENDE FUGLER: De flyter på sjøen.

CMYK 45

NYTT: Glassblåseriet Blås Idé er nesten helt nytt og ligger vakkert til ved sjøen i fiskerikommunen Øksnes i Vesterålen.

BLÅ SKÅL: Blått glass, blått hav, blå fjell.

Utstillingen

Vindusdekorasjon

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

45


CMYK 46

KREATIV DESIGNVINNER: - Jeg har altfor mange ideer jeg ikke får gjort noe med, og kunsten er å begrense seg, sier Bjørg Nordli-Mathisen etter å ha mottatt den største, norske prisen man kan få som designer. Foto: Børge Hoseth

Årets smykkedesigner En svært rørt og glad Bjørg Nordli-Mathisen fikk nylig tidenes første Nåløyet-pris for accessoirer. TEKST: BENTE-LILL DANKERTSEN

46

PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011


"Smykker skal være luksus" Bjørg Nordli-Mathisen

CMYK 47

Kontrastrikt.

Utradisjonelt.

SKAPER TRENDER

et er Magasinet Henne som årlig kårer en Nåløyet-prisvinner. Fram til i år har kåringen vært konsentrert om beste klesdesign. Nytt av året er beste tilbehør/ accessoir. Redskapene og båtene er unektelig forandret, men gleden av å fortelle fiskehistorier på kaia, og følelsen av å dra en storskrei over ripa, er den samme.

D

HØYTHENGENDE PRIS - Nåløyet er den største - og eneste - prisen man kan motta som smykkedesigner i Norge. Jeg har jobbet hardt siden oppstarten i 2004, og det er svært hyggelig å få en sånn pris. Jeg er både rørt og glad, sier Bjørg Nordli-Mathisen. Foruten heder, ære og masse PR, sitter prisvinneren igjen med Nåløyet-premien; en brosje med et bitte lite fotografi av seg selv inni. - Hva betyr prisen for deg? - Mye. Og spesielt i det norske markedet. Etterspørselen har eksplodert både her hjemme og i utlandet, og nå er det bare å stå på videre. Utfordringen er tid. Jeg har altfor mange ideer jeg ikke får gjort noe med, kunsten er å begrense seg.

Bjørg Nordli-Mathisen er en konseptutvikler som lager smykker fra hjertet og ikke ut fra hva som vil være kommersielt vinnende. Hun sier til Henne at hun ikke følger med på trender, men ønsker å være den som skaper trender. Designerens målgruppe består av estetikere innen kunst og mote, både kvinner og menn, på jakt etter noe betydningsfullt og spesielt. Hun tilbyr en rå, organisk og mystisk design. - For meg er smykker mer enn forskjønnet pynt, sa hun etter tirsdagens utdeling. - Jeg vil at smykkene mine skal vekke følelser. Og gjerne humor. I Norge har vi ikke tradisjon for individualisme, og jeg tror man må tørre å skille seg ut for å gå med mine smykker.

Variert samling.

Bjørg Nordli-Mathisen ■ Født og oppvokst i Harstad.

Bor i dag på Jar utenfor Oslo. ■ Har bakgrunn som modell, kostyme-

designer, butikkeier og medforfatter av ei interiørbok. ■ Startet i 2004 med produksjon av

smykker under firmanavnet Bjørg Jewellery. Selskapet er i dag representert i over

I STADIG UTVIKLING

30 land, med hovedkontor i Düsseldorf

Smykkedesigneren håper i fortsettelsen å bevare sitt eksklusive uttrykk. - Smykker skal være luksus, sier hun. Henne-redaktør Ellen Arnstad var tydelig stolt over å få dele ut prisen til den erfarne smykkedesigneren fra Harstad. - Det er fantastisk å få overrekke en pris til en som har vært i bransjen så lenge og som likevel evner å utvikle seg, sa Arnstad til Dagbladet. - Bjørg har bygget karrieren sin stein for stein, og hun er et fantastisk forbilde for andre smykkedesig. ■

og PR-kontor i London. I Harstad selges smykkene hennes hos Hjerterdame. I fjor ble Bjørg Jewellery kåret til en av årets nye talenter av italienske Vogue Inngikk nylig en avtale, som den første norske designeren, med den trendy kleskjeden Urban Outfitters - kjent for å hente til seg verdens beste designere.

fakta PANORAMA HÅLOGALAND 1/2011

47


– verdens

vakreste

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

CMYK 20

ØYRIKE

– din ferie starter på www.lofoten.info

Panorama mars 2011  

Panorama mars 2011, nr 1

Advertisement