Harstad

Page 1

Det perfekte utgangspunktet for å oppleve Nord-Norge OVER 70 BOOKBARE OPPLEVELSER REISEGUIDE FOR HARSTAD-REGIONEN

Magasinet HARSTAD Reiseguide for Harstadregionen er trykt i et opplag på 12.000 eksemplarer og er tilgjengelig for tilreisende på offentlige steder og turistkontorer i Harstad, Tromsø, Narvik, Vesterålen og Lofoten.

Magasinet er utgitt av HT Media/Harstad Tidende Grafisk produksjon er utført av Polaris Media Sør.

Forsidebildet er tatt av Roar Edvardsen og viser fjellet Keipen i Harstad.

Scan QR-koden og les magasinet på nett.

HARSTAD

Harstad, også kalt Vågsfjordens perle – befinner seg på Norges største øy, Hinnøya. Harstad kan by på en herlig blanding av vill nordnorsk natur og ønsker alle tilreisende velkommen med åpne armer.

Omgitt av høye majestetiske fjell, flotte fjorder og et øyrike i en fantastisk skjærgård, tilbyr byen og regionen rundt massevis av aktiviteter for naturelskere og eventyrlystne. Alt fra fjellturer med storslått panoramautsikt til båtturer gjennom rolige farvann og nordlysobservasjon om vinteren, er Harstad et paradis for naturelskere.

Men Harstad er ikke bare natur - byen er også et kulturelt knutepunkt med museer, historiske steder og masse flotte festivaler gjennom kalenderåret. Lokale kafeer og restauranter frister med fersk sjømat og nordnorske delikatesser, og kan love smaksopplevelser som er like minneverdige som oppholdet ellers.

Velkommen skal dere være.

Disse appene kan være verdt å sjekke ut for enklere billettkjøp, planlegging og rutetider.

2 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
Nyttige reiseapper for regionen
Foto: Arne Widding Reis nordland Entur Troms Reise

Harstad kommune

Hársttáid suohkan

Attraktiv hele li vet

Harstad er en livlig småby med en rik historie og kultur. Byen har en befolkning på rundt 25 000 mennesker, men regionen, inkludert Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Senja, er det mest befolkede området i Nord-Norge, med 117 000 innbyggere.

Sortland Kvæfjord

Tromsø

Andørja

HARSTAD

Rolla

Tjeldsundbrua

Evenskjær

Tjeldsund

Narvik

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 3 Andenes
BOOKBARE OPPLEVELSER SIDE 23, 32, 35, 45
KULTURKALENDER HARSTAD SYKKELPARK 42 VELKOMMEN TIL ØYRIKET 52 30 INNHOLD OPPLEV FLOTTE FJELL RESTAURANTGUIDE 19 HISTORISKE TRONDENES 22 8
Lofoten

av Hålogaland HARSTAD

i

hjertet
Anna Rogde - verdenseldsteseilendeskonnert

30-60 MINUTTER:

SANDTORGHOLMEN:

Idylliske Sandtorgholmen finner du en halvtimes kjøretur sør for Harstad sentrum. Hit kan du dra på dagstur for en kopp kaffe og middag, eller ta med familien eller vennegjengen for badestamp, vinsmaking, havfiske eller sauna.

TJELDSUNDBRUA:

Dette sundet er et yndet fotomotiv året rundt. Den karakteristiske brua gir en fin silhuett mot himmelen, og er du heldig svever også havørna forbi. Like ved brua ligger Tjeldsundbrua Kro & Hotell, som byr på god mat og drikke – og overnatting.

EVENES:

Harstad/Narvik lufthavn er regionens flyplass med daglige avganger til Oslo, Trondheim, Bodø og Tromsø.

1-2 TIMER:

POLAR PARK:

I verdens nordligste dyrepark kan du se ulv, brunbjørn, gaupe, jerv, polarrev, elg, reinsdyr og andre dyr fra den arktiske faunaen. Parken strekker seg over et areal på 1.100 mål.

RIKSGRÄNSEN:

De fleste forbinder Riksgränsen og Björkliden i Sverige med ski og vinter, men her er flotte fjell og natur å gå tur i også om sommeren.

ANDØRJA:

Dette er Nord-Europas mest fjellrike øy, som har elleve topper over 1000 meter. Øya er kjent for et fantastisk dypvannsfiske og flotte fjellturer.

KVITNES GÅRD:

Den nyrenoverte gamle storgården i Hadsel kommune i Vesterålen drives som et gårdshotell med en av Norges beste restauranter med nordnorske råvarer på menyen.

4 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
ot o : Harri et O l s e n
.F

Harstad ligger i hjertet av Hålogaland, og er et utmerket utgangspunkt for mektige opplevelser og minner for livet.

NARVIK:

Ta gondolbanen til toppen av Narvikfjellet og nyt midnattsola om sommeren eller nordlyset om vinteren. Nyt naturen eller fordyp deg i historien. Da tyskerne invaderte Norge under 2. verdenskrig ble det utkjempet kamper i området i og rundt Narvik. Finn ut mer på Narvik Krigsmuseum eller ta turen med Ofotbanen for å se sporene.

LAPPHAUGEN:

Ved foten av fjellet Spanstinden finner du Lapphaugen turiststasjon. Her kan du få kanoturer med guide, men også vandre fritt rundt på egenhånd, helt gratis. Turiststasjonen tilbyr også skreddersydde krigshistoriske turer.

Opplev Astafjorden på en søndagstur!

Start reisen i Harstad. Ta fergen fra Harstad til Sørrollnes på øya Rolla. Derfra kan du velge å besøke Hamnvik og Ibestad. Fortsett kjøreturen over den vakre og fjellrike Andørja, og videre til Sjøvegan i Salangen.

I Sjøvegan kan du besøke Lundbrygga og oppleve en fascinerende utstilling av historiske motorsykler. Deretter fortsetter turen til Lavangen, hvor du kan ta en forfriskende spasertur langs kulturstien ved Åelva. Spaserturen avsluttes ved Krambuvika Bygdemuseum. Her kan du fordype deg i lokalhistorie og kultur, og nyte deilig kaffe og vafler i museets kafe, før turen går hjemover til Harstad.

Nyt den friske luften, den storslåtte naturen og den unike kulturen i Astafjorden. Alle museer på turen har gratis inngang, noe som gjør dette til en perfekt og rimelig utflukt for hele familien.

Nyt en uforglemmelig lørdag i Øyriket!

Start turen med en fergetur fra Stornes til Bjørnerå på Grytøya. Et kort stykke fra fergeleiet ligger Grytøy Bygdetun, hvor du kan fordype deg i nordnorsk kystkultur gjennom samlingen på over 4000 gjenstander. De holder åpent hver lørdag gjennom sommersesongen. Gratis inngang!

Fortsett turen til Bjarkøy, en øy med en rik vikinghistorie. Ta en forfriskende vandring langs kulturstien og nyt den storslåtte utsikten over havet.

Før du returnerer til fastlandet, kan du ta en dukkert i det friske vannet ved Leirvågen. Nyt en deilig matpakke i den vakre naturen og la roen senke seg.

TO-FIRE TIMER:

SVOLVÆR:

Lofotens «hovedstad» med gallerier, museer, handel og restauranter, i tillegg til mektige naturopplevelser.

LOFOTEN:

Enten du ønsker å gå på topptur, surfe i bølger eller jakte på storfisken er Lofoten et eldorado for den friluftsinteresserte. Her finner du også vikingmuseet på Borg, Lofotakvariet i Kabelvåg og fiskeværet Henningsvær.

HVALSAFARI PÅ ANDENES:

Dette er et av de beste stedene i Europa for å se hval. Er du heldig får du se både spekkhogger, knølhval, finnhval og spermhval.

SENJA:

«Et Norge i miniatyr». Norges nest største øy med en natur som tar deg med til dype daler, åskledde lier og stupbratte fjell.

TROMSØ:

Enda lengre nord finner du «Nordens Paris» med attraksjonene Fjellheisen, Ishavskatedralen og Polaria. Hurtigbåten går daglig fra Harstad til Tromsø.

Bil gjennom historiske Kvæfjord!

Start turen ved å kjøre fra Harstad til Trastad Samlinger på Borkenes. Trastad er Nasjonalt Senter for Outsider Art. Museet tilbyr en spennende reise inn i et kreativt univers og gir et nytt perspektiv på kunstens verden. Inngang: kr. 120,- / 55,-

Fortsett turen til Hemmestad Brygge, et levende museum med utstillinger om nordnorsk kystkultur. Museet tilbyr også en hyggelig kafé. Avslutt turen med en vandring langs den idylliske kulturstien Skallan-Rå. Stien slynger seg gjennom et vakkert kulturlandskap, og gir deg en flott utsikt over Kvæfjorden. Turen er ca. en time hver vei og passer for de aller fleste. Underveis kan du nyte en pause på en av de tilrettelagte rasteplassene og beundre den fantastiske utsikten.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 5
Foto: Steve Nilsen

Tråkkede

Fantastiske

Utendørs

NATUREN Tett på byen

Man trenger ikke dra langt for å få følelsen av friluftsliv. Turmulighetene i Harstadområdet er mange! Her er noen tips.

Folkeparken

Dette er et godt utgangspunkt for kortreist friluftsliv i Harstad. Fra sentrum tar det et kvarters tid å gå hit, med bil bruker du bare noen få minutter til den store parkeringsplassen. Her står det en gapahuk like ved starten av lysløypa, så om du har med barn eller bare vil ha en kort tur, trenger ikke utflukten være lenger enn noen få meter. Vil du gå lenger kan du på ski følge 20 kilometer oppkjørte løyper. Til fots kan du følge stinett over nesten hele Hinnøya, men vær obs på at disse ikke er synlige etter at snøen har lagt seg.

Keipen

En fin tur på Aunfjellet som passer for hele familien! Fra Harstad kjører du nordover, over Møkkelandseidet og tar av videre mot Aunfjellet. Parkering finner du flere steder langs veien ved høyeste veipunkt. Til fots eller ski følger du strak, slak retning vestover mot toppen. Selv om turen er kort, er utsikta ubetalelig. Herfra ser du de majestetiske Grytøyfjellene, Kasfjorden og storhavet nord for Andenes. Keipen ligger på 496 meters høyde.

Maistua og Heia

Kommer du kjørende inn mot Harstad fra sør, har du kanskje lagt merke til silhuetten av «mumihuset» i fjellsida? Det er DNT-hytta Maistua, med den tilhørende Domen ved siden av. Turen hit passer de fleste, og er et flott mål for både små og store turentusiaster. Det enkleste er å starte turen fra Medkilabanen, som ligger sør for Harstad sentrum. Ta av i krysset til Nordmarka, og følg veien opp til banen. Her er det romslig parkeringsplass. Videre fra Maistua kan du følge ruta til toppvarden på Heia, som ligger på 545 moh.

Forravatnet

Med 1,5 kilometer hver vei fra parkeringsplassen ved Aspeli i Kilbotn, er turen verken lang eller bratt, og med det perfekt også for barna. Ved Forravatnet er det flott å tenne bål og kose seg med pølser og kaffe. Terrenget rundt vannet er perfekt for barna å boltre seg i, og her er også mange gode klatretrær.

Kanebogenfjæra

Denne perla er nok mest besøkt sommerstid, med sin fine lille sandstrand, men det er også fint å gå ut hit vinterstid for å høre sjøen slå mot land. Hit kan du gå langs gangvei og fortau nesten hele veien fra Harstad sentrum. Til fots tar det omtrent en time å gå hit fra sentrum, 5 kilometer unna. I dagslys har du fin utsikt mot Rogla og Rolla, mens i mørket kan du nyte stillheten og huslysene i det fjerne.

Milevis med tråkkede skiløyper

Gjennom skisesongen kjøres det opp milevis med skispor i hele Harstadregionen. Bare i Folkeparken er det 20 kilometer med spor, mens i Kvæfjordløypene strekker seg over 38 kilometer. Flotte løyper finnes mange flere steder, blant annet på Evenskjer, i Tjeldsund og i Lødingen.

Skisporet kan du til enhver tid se hvilke løyper som er tråkket i hele landet. TIPS

På skisporet.no eller i gratisappen

6 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
Alle foto: Øivind Arvola
skiløyper
badeplasser
treningsanlegg

Røkenes Gård Restaurant og Gjestehus

Nyt en bedre middag i vakre og historiske omgivelser!

Kun ti minutter fra Harstad sentrum kan du nå gjøre middagen til en opplevelse ved å innta den på tradisjonsrike Røkenes Gård og Gjestehus. Atmosfæren her er sterkt preget av historien, og beboernes gjøremål på gården opp gjennom tidene. Det setter seg «i veggene», og gjør dette til et unikt sted å besøke.

Kontaktinfo:

E-post: rgaard@online.no www.roekenesgaard.no Tlf +47 770 58 444 eller +47 958 34 958

Velkommen til Harstad golfklubb

Banen ligger i naturskjønne omgivelser, 6 km utenfor Harstad sentrum på Røkenes Gård, og er en skogs-/parkbane med 9 hull. Det er i alt 27 forskjellige utslagssteder, slik at du spiller 18 hull fra forskjellig tee. Banens par er 68. www. hgolf.no

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 7

FJELL Opplev flotte

Harstadregionen er et eldorado for dem som liker å gå høyt og kjøre bratt ned på ski. Toppturer byr på en unik kombinasjon av opplevelser: Man kan nyte fysisk aktivitet, fantastisk natur og ekstreme opplevelser kombinert med fart og spenning. I umiddelbar nærhet til byen finnes det flere fjell man fint kan nå på noen kveldstimer etter arbeidstid, og en kjøretur unna ligger både Senja, Lyngen, Vesterålen og Lofoten med sine forlokkende fjell.

Strandstind (1.076)

En klassiker i området. Du kan starte fra P-plassen ved Forvikneset, eller fra Strand og opp Silsandfjellet. Turen tar rundt 5 timer, og er omtrent fri for knoting i skog (bare helt nede ved veikanten, men det lever man fint med). På nordsiden av fjellet ligger snøen ofte til langt utpå sommeren, så de ivrigste kan stå på ski her i juli!

Helligtind (948 moh)

En av de mest populære toppene på Tjeldøya, både sommer og vinter. Turen starter fra Myklebostad, hvor det lar seg gjøre å finne parkering. Sikt deg inn mot Litletinden, og følg ryggen til topps. Like før toppen er det et sadelpunkt som man kan slippe seg ned fra når snøforholdene legger til rette for det. Slak og åpen kjøring som avsluttes med variert skogskjøring.

Nona (1.012 moh)

Grytøyas høyeste fjell er en virkelig utfordring for skientusiasten, og stiller krav til at du kan ta trygge veivalg og vurdere skredfare. For å komme hit må du ta ferga fra Stornes til Bjørnerå, og fra fergeleiet ta til høyre, gjennom tunnelen til Dale. Her vil du finne parkeringsplass ved sommerfjøsene, i enden av grusveien. Deler av turen bør gjøres til fots, og det kan være du trenger både øks og stegjern. Det finnes flere nedfartsmuligheter, velg ut fra ferdighetsnivå og føreforhold.

Horntind (910 moh)

Horntind i Kvæfjord er et flott skifjell vel verdt et besøk. Det finnes både en nordre og en søndre tind, spesielt førstnevnte byr på fin skikjøring – men parkeringsmulighetene er enklere for å nå søndre.

8 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
Foto: Lars Ihrstad

Stor Snytind (996 moh)

Snytindan består av sju spisse topper på Hinnøya, der den gjeveste er Stor Snytind. Fjellene ligger et godt stykke fra vei, så turen hit bør gjøres til en fleredagerstur hvor man først går til Snytindhytta (DNT) og har dette som base for dagstur til for eksempel Stor Snytind. I gode år kan skisesongen vare fra oktober til juli, så mulighetene her er mange for flere fine turer i området.

Nontind (643 moh)

Nontind i Kasfjord har et hovedheng på omtrent 30 grader og flere slakere alternativer ned, noe som gjør toppen til et litt tryggere fjell om man er i tvil om snøskredfaren. For de som liker å kjøre bratt, er østsiden mot Skjerstaddalen et tips til trasé.

Hinnstein (560 moh)

Denne toppen ligger nært sentrum og er et godt valg de dagene du ikke har mye tid til topptur, men likevel gjerne vil ut. Turen starter fra Breivika. Det finnes flere mulige ruter opp, men enklest er det å tidligst mulig komme inn i det trefrie området til venstre for toppen.

Nattmålsfjellet/ Nattmålsnuten (568 moh)

Enda en sentrumsnær tur. Du starter fra Kilkam-stadionen, og følger lysløypa inn til Nattmålsfjellvatnet og så direkte mot toppen. Du får omtrent 350 høydemeter – inkludert mange muligheter for spreke hopp.

Fjellvettreglene

Vi ferdes mer ute i naturen, og vi bruker den på stadig flere ulike måter. Fjellvettreglene hjelper deg å planlegge og gjennomføre en fantastisk tur – som også er trygg.

1 Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2 Tilpass turen etter evne og forhold.

3 Ta hensyn til vær - og skredvarsel.

4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7 Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

8 Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9 Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

trygge valg!

Spade, søkestang og skredsøker er obligatorisk utstyr på topptur vinterstid. Enkelte turer krever gode skiferdigheter, og man må inneha kunnskap og erfaring for å gjøre gode vurderinger

Bratt fjellsport er forbundet med risiko, spesielt i de periodene og områdene der skredfaren er stor. Følg varslene for vær og snøforhold! Disse varslene kan leses på varsom.no, og i appen

Det anbefales å booke turer gjennom selskaper som har profesjonelle guider foran å gå på egen hånd i ukjent terreng. - Ta

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 9
Foto: Christian Dramsdahl Foto: Christian Dramsdahl

HARSTAD -mulighetenes by

Midt i en region med 120.000 innbyggere finner vi kystbyen Harstad, som også blir kalt «De tusen gleders by». Det er forfatter og tidligere sjefredaktør Bård Borch Michalsen som ga byen dette navnet, som en hyllest til alle de mulighetene, aktivitetene, opplevelsene og gledene som byen gir. Både til dem som bor her, og de som kommer på besøk.

– Harstad har et rikt handelstilbud med både kjøpesenter og nisjebutikker.

Du kan spise svært god mat på byens restauranter og i sentrum finner du aktiviteter som lekeland, bowling og minigolf. Byen har et rikt kulturliv, og her finnes også golfbane og travpark, sier kommunikasjonssjef Øivind Arvola i Harstad kommune.

Han peker på at det finnes et vell av aktiviteter og opplevelser, både på solskinnsdager og gråværsdager.

– Grottebadet er et populært badeland med vannsklier, badstue, varme og kalde bassenger, i tillegg til idrettsbasseng. Badet er sprengt ut i fjellet under byens sentrum.

Historiske Harstad

For den historieinteresserte har

Midt i Nord-Norge, omkranset av storslagne fjell og vakker skjærgård, ligger Harstad med alle sine varierte opplevelser og aktiviteter. Her er det godt å være, både sommer og vinter.

Harstad mye å by på. Her kan du lære, se og høre om regionens historie fra steinalderen, vikingtida, middelalderen og andre verdenskrig. På Trondenes kan du besøke kirka fra 1200-tallet, og bli kjent med høvdingen Tore Hund – han som drepte Olav den Hellige på Stiklestad. – Trondenes historiske senter, og spesielt Middelaldergården gir et godt innblikk i hvordan det var å bo og leve i Harstad i vikingtida og middelalderen, sier Arvola.

På Trondenes finner du også Adolfkanonene, som er en av den andre verdenskrig aller største våpen. Kanonen skulle senke ethvert alliert skip som vågen seg inn Vågsfjorden, og er de eneste kanonene av sitt slag som er bevart. Nord for Trondenes kirke starter også en sti som tar deg med tilbake til sporene etter den sovjetiske krigsfangeleiren som var her under krigen.

Utforsk byens natur

For den friluftsinteresserte er det kort vei til flotte turstier og fjelltopper.

– Keipen er en av de mest tilgjengelige toppturene i hele regionen. Det er en enkel og kort tur, men du blir belønnet med en fantastisk utsikt i alle retninger.

Arvola peker også på Harstad sykkelpark og Folkeparken med mange turstier og frisbeegolf-bane.

Overnatting

Harstad har mange alternativer for overnatting, enten det er hoteller eller bobilcamp.

– Byen har lagt godt til rette for turister, enten man kommer med bobil eller båt. Her finner du alle fasiliteter midt i sentrum. I omlandet rundt Harstad finner du flere campingplasser, for eksempel i Øyriket.

Perfekt utgangspunkt

Som midtpunkt i Hålogaland er Harstad perfekt som base hvis du ønsker å utforske regionen.

– Harstad er en kompakt by som ligger midt mellom Senja, Ofoten og Lofoten. Hvis du har Harstad som base kan du nå langt på dagsturer, og så returnere til byen som har så mange gode tilbud, sier Arvola.

Med flyplass i nærheten og anløp for hurtigrute og hurtigbåt, er det enkelt å komme seg til og fra Harstad.

– Alt du ønsker å oppleve i NordNorge, kan du oppleve i Harstad.

10 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
Foto: Øivind Arvola

På kloss hold

Harstad er omkranset av natur, og det er kort vei mellom de urbane tilbudene og de storslagne naturopplevelsene. Harstad og omegn har mange merkede turløyper som tar deg med til spektakulære utsiktspunkter.

Generalhagen

Generalhagen er Harstads flotte utendørs arena for konserter og opplevelser. På solrike sommerdager kan man boltre seg i og rundt fontenen, og på vinteren kan man bruke skøytebanen som settes opp hvert år.

Frisbeegolf

I Folkeparken finner du en flott 9-hulls discgolfbane. Den er lett tilgjengelig, og er laget for alle; både nybegynnere og erfarne. Her kan du ha det gøy i mange timer sammen med venner og familie.

Skjærgård

Vil du være nær sjøen. Ikke noe problem. Harstad har en unik skjærgård med øyer og holmer som er lett å komme til. Og fisken napper ofte så fort du har sluppet snøret ut.

Kom sjøveien til

BYENS HJERTE

Med et nytt servicehus og en beliggenhet i byens hjerte er gjestehavna i Harstad perfekt for alle som besøker byen via sjøveien.

Gjestehavna i Harstad har et helt nytt og moderne servicehus, plassert rett ved brygga.

– Her finner besøkende alt de trenger for et komfortabelt opphold, fra vaskemaskin og tørketrommel til dusjer og handicaptoaletter. For familier er det også et tilrettelagt stellebord. De nye fasilitetene gjør at du kan ligge her over flere dager, sier forretningsutvikler Cecilia Heimlund Henningsen i Harstad havn.

Spektakulær innseiling

Harstad havn ligger innaskjærs, og er dermed en lun havn. Innseilingen er spektakulær.

– Først kommer fontenen «Selsbanes Seil» og deretter ser du maleriet på Havnebygget. Det er «Engleflokk» fra 1996, skapt av Herleik Kristiansen. Deretter legger du til kai midt i Harstad sentrum, sier Henningsen.

Fra gjestehavna er du bare et steinkast unna byens fasiliteter, enten du ønsker å oppleve kultur, en av byens mange restauranter eller har et viktig ærend. – Uansett hva du trenger, er alt innen kort gangavstand fra gjestehavna. Trenger du taxi eller buss, er det også i umiddelbar nærhet.

Gjestehavna er rett og slett et flott utgangspunkt for å utforske alt hva Harstad har å by på.

– For den som søker naturopplevelser vil jeg anbefale den vakre skjærgården, en tur langs «Stien langs sjøen» eller Folkeparken, tipser Henningsen.

Bærekraftig opphold

Harstad Havn er sertifisert Miljøfyrtårn, og ønsker å tilby gjestene et mest mulig bærekraftig opphold.

– Med appen Go Marina får båtgjester enkel tilgang til informasjon om havnefasiliteter og tjenester, inkludert kaileie som inkluderer vann, mens strøm tilbys basert på behov.

Cecilia Heimlund Henningsen peker også på alle byens maritime bedrifter.

– Uansett om du trenger reparasjon av båten, skipselektriker eller noe annet, så er hjelpa nær.

Harstad havn ønsker alle sjøfarende hjertelig velkommen til gjestehavna som nå har topp moderne fasiliteter.

– Harstad er en by som har mye å tilby den som er glad i være på sjøen. Her får du naturskjønne opplevelser kombinert med det urbane sentrumslivet.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 11
Foto:
Sund
Veronika Foto: Øivind Arvola
Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola

Velkommen til en hyggelig handel på

Du finner oss ved innfartsåren til Harstad, 3 km sør for sentrum. Vi tilbyr gratis parkering i to timer og har godt med parkeringsplasser i parkeringshus og rundt senteret.

BUTIKKER OG SPISESTEDER

12 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen AMFI Kanebogen | 10-20 (18) | amfi.no/amfi-kanebogen
AMFI Kanebogen
55

GALLERI Nord-Norge

Galleri Nord-Norge presenterer tankevekkende og utfordrende kunst i verdensklasse, av etablerte så vel som nye norske og internasjonale kunstnere.

Galleriets formål er å gi publikum mulighet til å nyte samtidskunst og å forstå betydningen av kunst, kunstnere, kultur og kreativitet – og deres innvirkning på det individuelle og kollektive liv.Anlegget ble opprinnelig oppført som Harstad svømmehall og samfunnshus i 1958 tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig (1920-1977) og ligger midt i sentrum av byen. I 1999 ble A3 arkitektkontor AS engasjert for å bygge om svømmehallen til galleri og ombyggingsarbeidene var ferdig i 2001. Bygningen er en av de mest karakteristiske i byen og inngår i det såkalte samfunnskvartalet.

I løpet av året settes det opp en rekke utstillinger, både solo- og gruppeutstillinger, fra nasjonale og internasjonale kunstnere innen alle kunstformer. I tillegg arrangeres det jevnlig konserter og foredrag på galleriet.

Besøk på galleriets kunstutstillinger er gratis. Åpningstider er torsdag 17:0020:00, fredag 15:00-18:00, lørdag og søndag 11:00-14:00.

Nytt servicehus

Om du ankommer havna med lystbåt eller yrkesbåt så kan du nå benytte deg av et flott nytt servicehuset med dusj, toalett, vaskemaskin og tørketrommel. Alt moderne og lett tilgjengelig – midt i sentrum. Tilgang til servicebygget kjøpes via appen GoMarina eller på automat. Det eneste som gjenstår da er å nyte Harstad og alt byen har å by på.

Ta kontakt med havnevakta på havnevakta@harstad.kommune. no eller på tlf 770 01212 for spørsmål.

www.harstadhavn. no/tjenester/ gjestehavn-og-marina

VELKOMMEN TIL VÅG HAVBADSTUE!

VÅG deg ut på en vill og vakker opplevelse i Vågsfjordens perle, Harstad.

VÅG Havbadstue tilbyr et rolig tilfluktssted i ekte nordnorsk natur, midt i sentrum. Her kan du komme alene eller for å dele roen med venner.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 13
BOOK: Foto: Steve Nilsen Foto: Frank Bang

Kjenn pulsen på byen

HURTIGRUTEN/HAVILA

BERGEN - KIRKENES

Alti Harstad

Fjordgata 1, 9400 Harstad

Sport 1

Vitus Apotek

Synsam

Vinmonopolet

2 WEAR

Vero Moda

Garn & Sånt

Normal Sunkost

Kompis

Norli/Ringo EspressoHouse

Sabrura Sushi

KappAhl

Skeidar

Nille

Elon

DogMan

Princess

Plays Bowling

Kompis

Lindex

Coop Extra

Bark spiseri

14 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
P-HUS BUSS Velkommen enten du er på

Alti Harstad er et nytt og moderne kjøpesenter som er plassert midt i bykjernen av Harstad og kun en kort spasertur fra havna. Alti kan friste med et mangfold av butikker, restauranter og aktiviteter som bowling og minigolf. Med alt fra Vinmonopol til apotek, og dagligvare til klær, interiør og elektronikk finner alle noe de liker!

Med sin sentrale beliggenhet ligger Alti Harstad midt i smørøyet, og det er bussholdeplass, taxiholdeplass, hurtigbåt og hurtigrute i umiddelbar nærhet.

BOBILPARKERING

for Harstad-regionen

Reiseguide
HURTIGBÅT TROMSØ/ØYRIKET/SENJA TURISTINFO TURISTINFO TAXI
Velkommen innom –på reise til eller fra Harstad!

Innendørs

MORO

Det er deilig å være ute i friluft, men av og til er det er jo digg å være litt inne også. Heldigvis har Harstad mange alternativer også for deg som setter pris på litt innetid i kontrollerte former.

16 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
Foto: Charlotte Groved.

Sam lekeland

Både store og små blir som barn igjen når man kommer inn dørene hos Sam lekeland, like utenfor sentrum av Harstad. Her kan man boltre seg på 600 kvadrat over fire nivåer, med alt fra trampoliner og skumbasseng til sklier og klatrevegg – blant annet. Egen relaxavdeling og kafé finnes også.

Padel

Blant de nyeste innendørstilbudene i byen, finner vi Interpadel på Stangnes. Her kan du velge i 7 baner, både for dobbel- og singelspill.

Harstad Kino har to saler; en stor med plass til 399 publikummere, og en mindre med plass til 70. Det ærverdige kinobygget fra 1955 huser selvsagt også kiosk, sånn at filmsnacksen kan sikres.

Galleri

Midt i Harstad sentrum finner du Galleri Nord-Norge, som presenterer tankevekkende og utfordrende kunst i verdensklasse. Her kan du bivåne både norske og internasjonale kunstnere. Stedet er perfekt for å vandre rundt, la tankene fare og la seg inspirere.

Museum

På Trondenes Historiske senter kan du både se, høre og lære om regionenes historie fra steinalder til 1950-tallet. Hovedvekten rundt utstillingen er på vikingtid, middelalder og 2. verdenskrig.

Grottebadet

Byens stolthet og for mange –store trekkplaster. Langt der inni fjellet – midt i byen – finner du vannsklie, boblebad, plaskebasseng, terapibasseng, badstue, dampgrotte, stupetårn og idrettsbasseng. Her er det også kafé, om du vil ha en pust i bakken. Dette er et av

Kulturhuset

Harstad kulturhus befinner seg i sentrum av Harstad og har forestillinger og konserter gjennom hele året. Her kan du oppleve hele spekteret av det kulturverden har å by på.

Bibliotek

Helt nede mot sjøkanten, i samme bygg som Kulturhuset, finner du Harstad bibliotek. Her er det åpent seks dager i uka, og jevnlig ulike arrangementer med alt fra lesestund og konserter til språkkafé og kreativt verksted for barn.

Bowling og minigolf

Plays er en klassiker for både liten og stor. Her er det ordinære baner med mulighet for barnegjerder, sånn at alle kan få kjenne på mestringsfølelsen. Plays har også egen minigolfbane.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 17
Kino Foto: Harstad Kulturhus Foto: Harstad Bibliotek Foto: Sør-troms museum Foto: Plays Bowling & Minigolf Foto: Interpadel Harstad Foto: Charlotte Grovedt Foto: Charlotte Grovedt

Mat og drikke skal være som livet selv.

Fristende og smakfullt.

Bestill bord her: barkspiseriogbar.no

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til oss!

Åpningstider:

Mandag–Torsdag: 15.00–23.00

Fredag–Lørdag: 1500–00.00

Søndag: Stengt

Kjøkkenet er åpent fra 15.00–21.00

Fjordgata 1, 9405 Harstad

SMAK DEG gjennom byen

Flotte kafeer, restauranter i verdensklasse og delikate matbutikker. I Harstad finner du overraskende mange smakfulle spisesteder, og noen av dem med en touch av gourmet.

Bark

Umami

Gois

Røkenes Gård

Egon

Ming Restaurant

Elias Restaurant

Big Horn Steakhouse

Masala Indisk Restaurant & Bar

www.barkspiseriogbar.no

www.umamiharstad.no

www.gois-restaurant.no

www.roekenesgaard.no

www.egon.no/restauranter/harstad

www.kinarestaurant.no

www.eliasrestaurant.no

www.bighorn.no/restaurant/harstad

www.masalaindisk.no

Kompis +47 92 07 71 98 www.kompisnorge.no

AVA Bar og spiseri +47 77 07 05 00 www.avaharstad.no

Bothner Kafe & Spiseri +47 41 19 56 44 www.bysenteret-harstad.no/bothner

www.bakerinnen.no

Peppez Pizzza

O`learys Harstad

Dolly Dimples

www.milano-harstad.no

40 00 98 80 www.olearys.no/harstad

04440 www.dolly.no

Jordbærpikene +47 93 07 25 70 www.jordbarpikene.no

Kaikanten

Sushi Point

Sabrura Stick & Sushi

Midgard Harstad

Rungfa Thai Food

Yuuka Yuuka Sushi

Blomsø Bakeri

Esencia Kaffebar

Tjeldsundbrua Kro & Hotel

www.vahl.no

www.kaikant1.no

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 19 RESTAURANTCAFÈ/BAKERYDINER/VEIKROFAST-FOOD/PIZZERIAASIAN FOOD
+47 40 55 55 50
+47
95 09 09 11
+47 77
00
30 11
+47 77
05 84 44
40 00
81
+47
03
+47 77 06 24 00
+47 40 40 32 75
+47 90 55 80 77
+47 48 91
51 90
Bakerinnen +47 41 58 78 20
+47 22 22 55 55
+47 77 07 94 10
www.peppes.no Milano
+47
+47
King +47 92 27 91 75
Bella
+47 99 88 33 37
+47 47 66 05 55
+47 40 60 30 95
Burger
www.amfi.no/amfi-kanebogen/butikker
Napoli
www.ringogbestill.no OBS Kafe
Mat av Vahl
+47 77 00 67 00
+47 47 51
53
54
+47 45 83 79 87
+47
+47
97
Rustikk +47
01 www.amfi.no/amfi-kanebogen/butikker
www.sabrurasushi.no Espresso House
45 94 08 75 Big Bite
90 24
62 / +47 41 38 33 35 www.bigbite.no
96 09 61
+47 77 02
53 01 midgard.pizza
+47
40 18 82 35
+47
93 93 25 83 www.yuuka-yuuka.com
+47
77 06 43 09 www.blomsobakeri.no
+47
97 88 14 94 www.esenciakaffebar.no
+47
77 08 93 00 www.tjeldsundbrua.no

Drøm deg bort med FARGERIKE smaksopplevelser og omgivelser

estauranten ble etablert i 2019 og er i dag en arbeidsplass med 11 årsverk og er flaggskipet i organisasjonen. Restauranten har sitt navn fra innehaver Goi Uttakleiv. Hennes thailanske bakgrunn er insperasjonen til konseptet og produktene som tilbys. Det ble i 2022 gjort en større utbygging av restauranten som idag har kapasitet til 80 gjester. Gois restaurant er en familiebedrift som har jobbet aktivt med å skape en trivelig arbeidsplass hvor personalet får være medvirkende. Dette har vært en av suksessfaktorene til at man har opplevd kontinuerlig vekst i bedriften.

Starters

I Asia var vårruller en sesongbasert rett laget om våren, herfra navnet. Her hos oss serverer vi bl.a. nystekte, sprø vårruller fra Gois egen oppskrift.

Grill

En av de tidligste formene for gatemat var grillmat. Vi har latt oss inspirere av to tradisjonelle retter i sørøst-Asia, med Gois egen vri.

Gaeng "Thai-curry"

Spør du en thai er mødrene og bestemødrene verdens beste kokker, som bruker enormt mye tid på kjøkkenet. Familiene har laget minnebøker for å ta vare på oppskriftene. Goi serverer rød og grønn curry inspirert av smaker og oppskrifter fra hennes mor og bestemor.

Wok & nudler

Regjeringen i Thailand skapte retten ‘Pad Thai’, i et forsøk på å beskytte risens ressurser i landet. Ved å oppmuntre folk til å spise nudler i stedet for ris, skapte de en nasjonal rett som alle ville elske. Samtidig ble mangfoldet i det thailandske kostholdet forbedret.

Supper

En god suppe er et lite måltid i seg selv, og spesielt de klassiske thai-suppene. Vi serverer Tom yum Goong og den nydelige nudelsuppen Guay tiew etter Gois egen oppskrift.

Noe søtt

Et komplett thai-måltid er ikke fullendt uten en søt avslutning! En søt og smakfull dessert er den perfekte avslutningen på et besøk i vår restaurant.

20 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen

Reis og opplev i eget tempo

Vårt beste reisetips er å spørre lokalbefolkningen og den enkleste måten å utforske regionen på er med bil. Da kommer man seg til både de kjente attraksjonene og de bortgjemte perlene, og kan reise rundt etter egen timeplan.

På Evenes flyplass og ved vårt kontor nær Harstad sentrum har vi utlevering døgnet rundt og det er mulig å bestille en leiebil på kort varsel via telefon. For å finne de beste leieprisene, sjekk utvalget vårt og bestill bil på www.rentawreck.no

harstad@rentawreck.no | Storgata 79, 9406 Harstad

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 21
Lokalproduserte INKO-kopper med nordnorske uttrykk
-
du finner det...
®
Storgata 5, Harstad / 77 06 12 20 post@hjemmehososs.nu
Over 30 hån dmalte motiver
Vi fører merkevarer som:
Harstad-kulene

TRONDENES Historiske

Vi anbefaler alle besøkende i byen å ta en tur for å oppleve historiske Trondenes. Her trår man virkelig inn på historisk grunn.

STIEN LANGS SJØEN

Universelt tilpasset natursti som starter ved Trondenes Historiske Senter. I dag 1,5 km lang. Flere installasjoner langs stien, hvorav sol- og vindhuset er den største med sine 30 sitteplasser.

TRONDENES

HISTORISKE

SENTER

Her fortelles en spennende historie om norrøne myter, vikingtid, kirkemakt, store helter og gamle skikker.Også den vonde historien rundt andre verdenskrig og krigsfangeleiren har stort fokus i utstillingen. Alt med bakgrunn

i denne regionen og den viktigste halvøya i nordnorsk historie.

TRONDENES MIDDELALDERGÅRD

En levende middelaldergård åpnet i juni 2019, vegg i vegg med Trondenes Historiske Senter. På gården møter man både folk og dyr, og historien blir levende for både store og små. Her er noe for enhver smak.

TRONDENES KIRKE

Verdens nordligste steinkirke fra sein-middelalderen, påbegynt allerede på slutten av 1100-tallet. Kirken ble både i katolsk og etter-reformatorisk tid regnet som den største og vakrest utrustede kirke nord for Nidarosdomen.

RUSSISKE MINNESMERKE

Minnesmerke over de sovjetiske soldatene som døde i krigsfangeleiren. Reist i 1945 av soldatene som overlevde til minne om sine døde kamerater.

KRIGSFANGELEIREN

Tuftene etter den største fangeleiren i Harstad, som fra 1942 til 1945 hadde

22 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
Foto: HT Media

opptil 1200 sovjetiske krigsfanger. Trondenes Historiske Senter har en egen utstilling om fangeleiren hvor man blant annet kan man se registreringskortene til 410 av de sovjetiske krigsfangene som døde på Trondenes.

FINNMARKSLEIREN

En av flere militærleirer fra krigen som ble omgjort til evakueringsleir da beboerne i Finnmark ble tvunget til å flykte fordi de tyske troppene brente bebyggelsen ved sin tilbaketrekking fra Finnmark i 1945. Totalt 930 flyktninger ble innkvartert på Trondenes frem til 1951.

LAUGEN

Innsjøen ble til for ca 4000 år siden, og er ifølge sagaen det stedet hvor den første kristne dåp fant sted i 999. I dag er Laugen et vernet landskapsområde

En vandring i kulturlandskapet på Trondenes

Kulturstien på Trondenes tar oss forbi Altevågen med nausttufter og gravrøyser fra vikingtid, den gang da Trondenes var et høvdingsete som satte tydelige avtrykk i selveste Snorres saga om Olav den hellige. Allerede i 1180 begynner man å reise grunnmuren på Trondenes kirke, men muren rundt kirka er enda eldre. Kanskje ble den bygget som et vern mot angrep fra karelere. Den vonde historia ser vi også i kulturlandskapet, m ed både spor etter både den sovjetiske krigsfangeleiren samt Finnmarksbyen som var i bruk fra 1945-1951. Bli med på en guidet vandring i kulturlandskapet i sommer. Du kan være med på hele eller deler av turen. Hopp av og på etter eget ønske!

Påmelding: Nei

Billett: Gratis

Tilgjengelighet: Rullestolvennlig vandring med unntak av Altevågen

Arr: Trondenes kirke og Sør-Troms Museum

på grunn av sitt usedvanlig rike fugleliv og vegetasjonsmangfold.

ALTEVÅGEN

Et av de få steder i landet hvor sporene etter nausttufter og gravrøyser kan knyttes direkte tilbake til de gamle sagafortellingene. Vågen er også et populært utfartsområde for lokalbefolkningen og er tilrettelagt med benker og bord.

ADOLFKANONENE

Under andre verdenskrig en del av det kraftigste batteriet i Hitlers 5000 km lange Atlanterhavsvoll, og i dag de eneste gjenværende av sitt slag. En av fire kanoner i batteriet er fullt renovert, og gir et unikt innblikk i datidens avanserte teknologi. Besøk kun i følge med autorisert personell.

NORTHUP

Guidet tur til Adolfkanonen

Tlf: + 47 90 09 67 75 www.northup.no

SØR TROMS MUSEUM 19 ulike museum og kulturhistoriske steder å

Tlf: +47 77 01 83 80 www.stmu.no

TRONDENES HISTORISKE SENTER

Kulturhistorisk museum Tlf: +47) 77 01 83 80 www.stmu.no

ARCTICONSEPTS

Guidet tur til Adolfkanonen Tlf: +47 45 83 18 38 www.arcticonsepts.no

TRONDENES KIRKE

Trondenes kirke har åpen 24.6. - 9.8. kl. 11.00 - 14.00. Det er gratis. Hvis vi har seremonier i åpningstiden vil kirka ikke være tilgjengelig.

Alle er selvfølgelig velkommen til gudstjeneste.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 23 F n BOOKBARE OPPLEVELSER Hop-on, Hop-off.
Foto: HT Media Foto: Øivind Arvola besøke.

Bli med på en tidsreise til 1200-tallets Nord-Norge

Kos med geitekillinger, vev med uvasket saueull eller skyt garn laget av lin. På Trondenes Middelaldergård får barn og voksne ikke bare lære om historien, men også oppleve den.

FAKTA OM:

- Åpnet i 2019

- Gårdsanlegget består av ei årestue, ei stavkirke og ei smie

- Gården er en del av Trondenes Historiske Senter

ÅPNINGSTIDER:

Sommer: 22.06-18.08 2024

Alle dager kl. 11-15

Høst/vinter/vår: tirsdag-søndag kl. 11-15

Her finnes toalett, handicaptoalett, matservering og rullestolinngang

Se mer på: www.stmu.no/attraksjoner /middelaldergarden

rondenes Middelaldergård ligger et steinkast fra Harstad sentrum, rett ved Vågsfjorden og omfavnet av historisk sus og vakker natur. Her kan du møte husfrua Jorunn, Krafse-Gunvor eller noen av de andre menneskene som bor i og rundt gården. Dette er en levende museumsgård. Vi forsøker å gjenskape følelsen og gi et innblikk av hvordan det var å leve på en nordnorsk gård i middelalderen, forteller markedsansvarlig Ingrid Moe ved Sør-Troms Museum, som også er gårdsbestyrer og Jorunn husfrue. Trondenes Middelaldergård er en del av Trondenes Historiske Senter. Med sin nærhet til Trondenes kirke og den omkringliggende kulturstien får du en unik blanding av historisk utstilling, kafé, kultur og natur.

Møt dyrene på gården

Hele sommeren og fram til 1. oktober bor det dyr på gården.

– Vi har en flokk høner som går fritt rundt, og seks nysgjerrige og sosiale geitekillinger. Du får lov til å gå inn i geiteinnhegningen og kose med disse udresserte krabatene, ler Ingrid og forteller at det er spesielt populært blant barna som besøker dem. Utenfor gården, ved Laugen, kan du også se villsau og kalver, som beiter for å holde kulturlandskapet i orden. Trondenes Middelaldergård er åpen hver dag i sommer, og har aktiviteter for både barn og voksne. Om formiddagen er det spesielt aktiviteter rettet mot barn, enten det er å lage runesmykker eller lære å flette med både fire, fem og seks tråder.

– Det blir et fint minne å ta med seg hjem.

24 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen

– Dette er en levende museumsgård. Vi forsøker å gjenskape følelsen og gi et innblikk av hvordan det var å leve på en nordnorsk gård i middelalderen.

Ingrid

Moe, Markedsansvarlig Sør-Troms Museum.

Vev og garn

De voksne får også prø ve seg på gammelt håndarbeid.

– Vi setter opp en oppstadvev, hvor publikum kan slå et slag i veven. Vi skal sammen veve en varafell, med uvasket saueull, forklarer Moe.

– Denne typen flossveving, også kjent som båtrye, ble laget for at fiskerne skal holde seg tørr og varm i båten. Vi har spunnet garnet selv fra uvaska saueull, satt opp renning og så kan alle være med å veve.

På gården dyrkes lin i åkeren, og etter at linet er tørket og røytet, kan fibrene brukes til å lage lintråd.

– Med dem kan vi lage fiskegarn. De som besøker gården får være med på å skyte garn, og se prosessen fra jord til lin til redskap for å få mat på bordet.

Kobler seg til fortiden

Trondeneskirka og kulturstien ligger et steinkast fra gården og tilfører en ekstra dimensjon til den historiske opplevelsen. Middelaldergården, Trondenes kirke, spor i kulturlandskapet og museets historiske utstilling forteller samme en rik historie om området og dens mennesker gjennom århundrene.

– På gården er vi i år 1221, og det å kunne kle seg og opptre som folk gjorde på den tiden, gir både voksne og barn en dypere forståelse av vår historie, sier Ingrid.

– Vi er en fiktiv familie som holder til på gården. Husbonden Leiv treffer du aldri, for han er ute på havet. Husfrua Jorunn er kristen og elsker alt med kirka. Krafse-Gunvor har den gamle troa, og hun kan ordne med urter og remedier

noe blir syk. Tjenestejenta Frøydis styrer og steller i årestua og drengen Halte-Haldor holder orden på åkerlappene.

Med en blanding av interaktive opplevelser, levende formidling, og en rikdom av kultur og historie, inviterer Trondenes Middelaldergård besøkende inn i en verden der fortiden møter nåtiden. Ingen dager på museumsgården er like, og aktivitetene følger både årstidene og været.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 25
Alle foto: Harriet Olsen
26 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen TV-Tower The General Garden SAM Playland Sjøkanten Shopping Centre Harstad Church Røkenes Restaurant and Guesthouse Harstad Golf Course Ferry Stornes Grytøy Bjarkøy Sandsøy Harstad Harbour City Centre Nupen Aunfjellet Borkenes ExpressboatHarstad-Tromsø Harstad Bike Park Stien langs sjøenThePath Alongthe Folkeparken / The Peoples Park Hospital Harstad Church Catholic Church The General Garden Gallery of Northern Norway Cinema City Centre Alti Shopping Mall Bysenteret Shopping Mall NorthUp ArctiConcepts Grottebadet Harstad Cultural Scene Public library VÅG Havbadstu / Sea Sauna Guest harbour Express boat / Øylandsruta Guest harbour facility building Stien langs sjøen / The path along the sea Path to Folkeparken / The Peoples Park Kunststien / The Art Path Havila Kystruten / Hurtigruten Cruise pier Welcome to Harstad Borkenes/Kvæfjord, Race Course, Sollifjellet Ski resort, Refsnes ferry, Vesterålen, Lofoten RV 867 RV 83 RV 850 Emergency Ambulance 113 Police 112 Fire 110 Center The Path Along The Sea Peoples Park and Guesthouse Course Path Scene Water Park Norway Sea Sauna Outsider Art Sildoljefabrikk Centre Shopping Centre Centre Arcticus Hotel Harstad Harstad Hotel Harstad and Camping 2 4 19 11 8 16 17 5 6 27 23 18 7 12 15 24 21 20 22 25 19 26 5 16 Taxi Troms Fylkestrafikk Bus info & tickets 2 3 1 5 4 1 3 2 1 2 1 2 3 4 5 Express boat Harstad - Finnsnes -Tromsø BjarkøystedeneSkrolsvik HIKING - SIGHTS - ATTRACTIONS - ACTIVITIES 1 Adolf Gun 2 Trondenes Historical Center 3 Trondenes Church 4 The Medieval Farm 5 Stien langs sjøen / The Path Along The Sea 6 Cinema 7 TV-Tower 8 Folkeparken / The Peoples Park 9 Gansåstoppen 10 Kanebogen Church 11 Harstad Bike Park 12 Røkenes Restaurant and Guesthouse 13 Athletics track 14 Harstad Race Course 15 Harstad Golf Course 16 Kunststien / The Art Path 17 SAM Playland 18 The General Garden 19 Harstad Church 20 The Catholic Church 21 Harstad Cultural Scene 22 Public Library 23 Grottebadet Indoors Water Park 24 Gallery of Northern Norway 25 VÅG Havbadstu / Sea Sauna 26 Harstad Stadion 27 Bowling and mini-golf 28 Kasfjord City 29 Nupen 30 Keipen 31 Elgsnes 32 Trastad Samlinger / Outsider Art 33 Hemmestad Brygge 34 Kvæfjordeidet 35 Fabeløya 36 Krøttøya 37 Meløyvær 38 Bjarkøya 39 Meløyvær Fort 40 Sollifjellet Ski resort 41 Maistua 42 Grytøy Bygdetun 43 Skjærstad Sildoljefabrikk 44 Ole Ottesastua 45 Grøtavær Fort TV-Tower The General Garden SAM Playland Sjøkanten Shopping Centre Amfi Shopping Harstad Church Trondenes The Medieval Trondenes Røkenes Restaurant and Guesthouse Harstad Golf Course Ferry Stornes Grytøy Bjarkøy Sandsøy Harstad Harbour City Centre Nupen Aunfjellet Borkenes ExpressboatHarstad-TromsøHavila Harstad Bike Park Stien langs sjøenThePath AlongtheSea Folkeparken / The Peoples Park Hospital Harstad Church Catholic Church The General Garden Gallery of Northern Norway Cinema City Centre Alti Shopping Mall Bysenteret Shopping Mall NorthUp ArctiConcepts Grottebadet Harstad Cultural Scene Public library VÅG Havbadstu / Sea Sauna Guest harbour Express boat / Øylandsruta Guest harbour facility building Stien langs sjøen / The path along the sea Path to Folkeparken / The Peoples Park Kunststien / The Art Path Havila Kystruten / Hurtigruten Cruise pier TOURIST INFORMATION Welcome to Harstad Borkenes/Kvæfjord, Race Course, Sollifjellet Ski resort, Refsnes ferry, Vesterålen, Lofoten RV 867 RV 83 RV 83 RV 850 Emergency Ambulance 113 Police 112 Fire 110 - activities Along The Sea Park Guesthouse Park Art Centre Hotel Harstad Harstad Camping 3 2 4 19 11 8 16 17 5 6 27 23 18 7 12 15 24 21 20 22 25 19 26 5 16 Taxi Troms Fylkestrafikk Bus info & tickets 2 3 1 5 4 1 3 2 1 2 1 2 3 4 5 Express boat Harstad - Finnsnes -Tromsø BjarkøystedeneSkrolsvik HER FINNER DU EL-BIL LADERE www.ladestasjoner.no
Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 27 40 34 14 41 35 36 37 39 38 9 32 33 28 43 29 30 31 45 44 42 6 Kanebogen Church Amfi Kanebogen Shopping Centre Atchletics track Heli-Team Trondenes Historical Centre The Medieval Farm Trondenes Church The Adolf Gun Harbour Harstad-TromsøHavilaKystruten-Hurtigruten GansåstoppentheSea Ferry StangnesSørollnes Starting point Gansåstoppen Harstad RV 83 3 10 13 9 4 4 3 1 ACCOMODATION 1 Strawberry Clarion Arcticus Hotel Harstad 2 Thon Hotell Harstad 3 Scandic Hotel Harstad 4 F2Hotel 5 Strawberry Quality Hotel Harstad 6 Tjeldsundbrua Hotel and Camping SHOPPING 1 Alti Shopping Centre 2 Bysenteret Shopping Centre 3 City Centre 4 Amfi Kanebogen Shopping Centre 5 Sjøkanten Shopping Centre TOURIST INFORMATION 1 ArctiConcepts 2 NorthUp 3 Guest harbour facility building 4 RV septic tank and water TRANSPORT 1 Harstad Taxi 2 Airport Bus 3 Heli-Team Foto:ØivindArvol a Emergency Ambulanse Politi Brann 113 112 110

TETT PÅ NATUREN – til vanns og til lands

Utforsk naturen sammen med Explore Harstad – enten du vil padle, gå på fjellet eller vandre i en grotte.

n vill og vakker kystlinje med fjell, fjord og øyer gjør Harstad til et eldorado for deg som ønsker å prøve ut aktiviteter som fjellturer, padling eller grottevandring.

– Hos Explore Harstad finner du alt av utendørs opplevelser du kan tenke deg. Uansett hva du ønsker, så skal du finne det hos oss. Vi tilbyr alt fra lavterskel turer til enkle turmål til krevende 1000-meters fjelltopper, sier Kristian Hyllestad i Explore Harstad. Til Explore Harstad kommer alt fra soloturister på tur til gruppereiser og teambuilding for bedrifter.

Deler naturgleden

Bak oppstarten av bedriften ligger et dypt ønske om å dele med andre den naturgleden de selv opplever.

– Jeg kjøpte meg kajakk og syntes det var veldig artig å padle. Etter hvert ble det naturlig å ta med folk på tur. Det er noe helt spesielt å padle om natten under midnattssolen, med fullstendig stillhet og ro rundt seg. Det er noe eget med fugleog dyrelivet om natten, og det synes jeg er skikkelig artig å dele, forteller Kristian. Han opplever at folk setter pris på den samme opplevelsen, og ønsker at tiden skulle stå stille.

– De vi har med på tur blir ofte euforisk, og det er nesten vanskelig å få dem med på land igjen. Man mister tidsperspektivet og det føles som at tida står i ro. Samme følelsen får du når du går på fjellet i midnattssola eller på en trugetur under nordlyset om vinteren.

Grottevandring og fjellfiske

Explore Harstad jobber aktivt med å skape nye magiske opplevelser, og nytt av året er blant annet grottevandring, glamping og fjellfiske.

– Det er tre tilgjengelige grotter i og rundt Harstad. Dette er Trollkirka,

28 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
HARSTAD

Resshellaren og Okshola. Grotteguider tar deg med til grottene til fots eller på truger, alt etter sesong.

Familiebedrift

Explore Harstad er en familiebedrift og startet opp ved Breivika, cirka åtte kilometer utenfor Harstad sentrum. Stedet ligger ved foten av det kjente fjellet Hinnsteinen, og gir gode muligheter for naturopplevelser året rundt.

– Gjestene våre synes det er artig at vi er en familiebedrift. Det er kona mi Hilde og jeg som driver, men så er også de to eldste barna våre guider. Når

gjestene kommer tilbake til campen, finner de ofte en av våre foreldre som har laget bål og serverer nylaget kaffe.

For Kristian og Hilde gir kjennskapen til naturen og historien til stedet en ekstra dimensjon. – Vi er på hjemlige trakter og da har vi noe ekstra å by med å kunne fortelle litt mer om både hverdagsliv og historie, sier Kristian og ønsker velkommen til Explore Harstad.

Sjekk ut aktivitetene på exploreharstad.no

25.- 27. mai 2025

Contrasto-festivalen

Festival for klassisk musikk www.contrastofestival.no

Foto: Øivind Arvola

15.- 17. august 2024

Bakgården

En non-profit musikkfestival hvert år i august. I tillegg arrangerer vi Bakgården LIVE gjennom året. www.bakgaarden.no

Foto: HT Media

17. august 2024

8. juni 2024

Harstad Havnelangs

Havnefestival som presenterer tilbudet av maritime arbeidsplasser, aktiviteter, helse, miljø og sikkerhet på og ved havet. Program presenteres på www.harstadhavn.no i forkant.

22.-29. juni 2024

Familieforestilling på formiddagen - en fest for barna! www.bakgaarden.no /bakgarden-junior Bakgården junior NUK

22.- 29. juni 2024

Festspillene i Nord-Norge

En internasjonal kunstfestival, dedikert til musikk, teater, dans og scenekunst. www.festspillnn.no

25.- 28. juli 2024

Festival som fremmer markasamisk kultur i tillegg til kunst og kultur fra hele Sápmi. www.markomeannu.no Márkomeannu

Foto: Steve Nilsen

NUK er en festival for ungdom (14-20 år) fra hele Nord-Norge der man møtes for å utvikle sitt kreative og kunstneriske potensiale, - uansett forutsetning og kompetanse. www.facebook.com/nuk.nyungkunst

28.- 29. juni 2024

Musikkfestival på vakre Gressholman utenfor Harstad. www.gressholmanfestivalen.no Gressholmanfestivalen

Foto: Andreas Isachsen

26.- 28. juli 2024

Rockholm

Festival for hardrock på Gressholman utenfor Harstad. www.rockholm.no

Reiseguide for Harstad-regionen

Kulturbyen

30 HARSTAD
IAM APR MAR FEB JA JUN JU OF R E S T I L L I NGER P ÅKULTURHUSET SOM VINT V ÅR ANIGHTWITHBUDDAH ILIOS-FES MLOH SGNALENVAHDATSRAH C O N T R A STOFESTIVAL
i Nord NORD-NORSKGITARFESTIVAL ELAVITSEF NKU SAMISKMÅNED NNAEU DRONIENELLIPSTSEF EGRON-

A Night with Buddha

A Night with Buddha-festivalen er en kunstnerisk plattform som gjennom samtaler søker å motarbeide polarisering og undertrykkelse, og å minnes Buddah statuene i Bamiyan. www.facebook.com/a.night.with.buddha

Samisk måned i Harstad og Kvæfjord

En samling arrangementer som fremmer samisk kultur og historie i området.

Program presenteres på kommunens hjemmeside i forkant.

30. jan - 02. feb.2025

ILIOS-festivalen

Festival for samtidsmusikk. www.ilios.no

Foto: Knut aaserud

Nordnorsk Gitarfestival

Gitaren har potensiale til å forene folk på tvers av sosiale og kulturelle forskjeller. Vi ønsker å skape en festival som forener folk rundt fine seksstrengs opplevelser som ligger så dypt i vår kultur. www.nordnorskgitarfestival.no

Foto: Nordnorsk Gitarfestival

Kulturbyen

Kulturnatt

En feiring av kulturlivet i Harstad, hvor mangfold, utvikling, samarbeid og inkludering står i fokus gjennom kunst og kulturarrangement. Gratis for publikum.

harstad-sentrum.no /kulturnatt

Harstad Pride

6 dager med feiring av mangfoldet.

Mer info finner dere på facebooksiden vår.

www.facebook.com /harstadpride

Foto: Steve Nilsen

12.- 14. september 2024

Nordnorsk Litteraturfest

Nordnorsk litteraturfest har som formål å løfte frem litteratur fra Nord. Hvert år arrangerer vi festival i Harstad by, med bokbad, konserter, samtaler, foredrag og fest, til ære for det litterære landskapet nord for polarsirkelen. Finn oss på facebook.

En festival som skaper latter, kreativitet og andre positive impulser for byen. wwww.harstadstandupfestival.no Harstad Standupfestival

Foto: Øivind Arvola

okt - 03. nov 2024

Trondenesdagene

Arctic Moving Image & Film Festival

AMIFF feirer film i alle sine kunstformer, gjennom fortid, nåtid og fremtid, og utforsker samfunnet vårt, i vår Arktiske bakgård og verden for øvrig. amiff.no

Trondenes kirke, verdens eldste steinkirke nord for polarsirkelen, er sentrum for festivalen. Med utgangspunkt i denne byr Trondenesdagene på unike opplevelser i historiske rammer: konserter, gudstjenester, foredrag og marked. trondenesdagene.no

Foto: Steve Nilsen

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 31 N DES NOV OKT PES UL - MER TER H Ø TS STIVALEN TRONDENESDAG E N E DATSRAH EDIRP ABKDRÅG CORKH
Nord KULTURNATT S T DNAUP LAVITSEF ABK.RJNEDRÅG MLOHSSERG AMIFF DRONSRONKIL RÁMKEMO
7.-
2024
Februar
27.
18. oktober 2024
10. november
30.- 31. august 2024
2.- 7. september 2024
2025

BOOKBARE OPPLEVELSER

NORTHUP

Besøk Harstad Bryggeri.

Tlf: + 47 90 09 67 75

www.northup.no

ARCTICONSEPTS

Guidet tur til Keipen.

Tlf: +47 45 83 18 38

www.arcticonsepts.no

NORTHUP

Grottevandring i Trollkirka.

Tlf: + 47 90 09 67 75

www.northup.no

NORTHUP

Helikoptertur.

Tlf: + 47 90 09 67 75

www.northup.no

FABELØYA FUNPARK

Populær utendørs klatrepark for små og store.

Facebook: Fabeløya naturlekepark

SHERPATRAPP

VASSKARTINDEN

Sherpatrapp- 3000 meter.

Tlf: +47 90 09 93 32

Facebook: Vasskartinden

DONSEBRYGGA

Kulturformidling i museale lokaler.

Krambu med husflidsutsalg.

Tlf: +47 41 80 69 70

FB: Hamnvik Handelssted Donsegården

STALL MEYER

Fugletitting: Området rundt Stallhuset har et yrende fugleliv.

Tlf: +47 48 19 15 85

www.stallmeyer.no

STALL MEYER

Fjellturer.

Tlf: +47 48 19 15 85

www.stallmeyer.no

STALL MEYER

Rideturer: Flotte naturopplevelser. (Vår, sommer og høst)

Tlf: +47 48 19 15 85 www.stallmeyer.no

NORTHUP

Besøk Nils Pers Gårdsmuseum. Tlf: + 47 90 09 67 75

www.northup.no

NORTHUP

Besøk Olaåsen Gård. Tlf: + 47 90 09 67 75

www.northup.no

TASTE OF THE ARCTIC Great Escape Harstad City - Utfordre dere selv.

Tlf: +47 90 07 46 66/ 90 03 63 68

www.facebook.com/AktivEvents

TASTE OF THE ARCTIC Mesternes mester på Gressholman - med Zipline.

Tlf: +47 90 07 46 66/ 90 03 63 68

www.facebook.com/AktivEvents

TASTE OF THE ARCTIC Flyboardkurs.

Tlf: +47 90 07 46 66/ 90 03 63 68

www.facebook.com/AktivEvents

ANDØRJA ADVENTURES

Opplev Nordlyset i spetakulære omgivelser.

Tlf: +47 90 93 27 42

www.andorja-adventures.com

ASTRIDS OASE

Eksklusivt anlegg i drømmeaktig omgivelse - en bit av paradiset.

Tlf: +47 95 89 96 36

Facebook: Nordnorwegencamping

ARCTIC AQUA

Opplev ekte norsk lakseoppdrett fra innsiden. Visningssenter.

Tlf: +47 48 49 11 11 www.arcticaqua.no

MIDNATTSOL AS Overnatting, båtutleie, aktiviteter og bespisning.

Tlf:+47 95 08 63 69 www.midnattsol.as

ANDØRJA ADVENTURES

Toppturer.

Tlf: +47 90 93 27 42

www.andorja-adventures.com

32 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen

BOBILCAMPING I HARSTAD SENTRUM

Explore Harstad tilbyr bobilcamping midt i sentrum av Harstad, ved UIT sin parkeringsplass i Havnegata 11.

Mer sentralt i Harstad kommer du ikke! Alle byens bekvemmeligheter er kun en kort spasertur unna. Matbutikk, kulturhus, havbadstue, restauranter og kjøpesenter er bare noen hunder meter utenfor døren din.

INKLUDERT I LEIEPRIS:

• Oppstillingsplass med 4 meter avstand til neste bobil.

• Tilgang til toalett sentralt på området.

• Tilgang til vann og strøm.

• Mulighet for å kjøpe tilgang til nytt servicehus tilknyttet båthavna med vaskemaskin, tørketrommel, dusj og andre fasiliteter.

• Toalettømming i nyoppført fasilitet i Medkila.

• I samarbeid med noen av byens serveringssteder kommer vi til å tilby en frokostmeny til våre gjester. Mer informasjon på vår nettside.

Merk at noen av plassene er reservert for ekstra lange bobiler. Hver enkelt plass er nummerert, og det er satt opp en bukk med informasjon om hvor bobil skal plasseres mm.

Ta gjerne kontakt hvis du har noen spørsmål.

988 99 356

Post@exploreharstad.no www.exploreharstad.no

Det perfekte sted for å nyte kvelden.

BOOKING: +47 952 48 491 / booking@verftetbar no

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 33
Vi har stort utvalg av tur- og friluftsutstyr!

Ekte natur. Ekte opplevelser. Ekte sport.

Ekte natur. Ekte opplevelser. Ekte sport.

Åpningstider mandag-fredag, 9-19, Lørdag 10-16 Følg oss på:

I vår butikk har vi stor lidenskap og sterk kjærlighet til sportsfaget.

I vår butikk har vi stor lidenskap og sterk kjærlighet til sportsfaget.

Vi har de beste merkevarene, et lokalt tilpasset utvalg og solid fagkunnskap - og aller mest har vi et hjerte for ekte sport.

Vi har de beste merkevarene, et lokalt tilpasset utvalg og solid fagkunnskap - og aller mest har vi et hjerte for ekte sport.

Sport 1 ALTI Harstad, Fjordgata.1 // Tlf: 960 07 277

Sport 1 ALTI Harstad, Fjordgata.1 // Tlf: 960 07 277

VELKOMMEN TIL

Elgsnes gård

OPPLEV ELGSNES GÅRD

På Elgsnes gård kan du leie et sjarmerende gjestehus som er tilgjengelig hele året og byr på fantastiske muligheter for å se nordlyset mellom oktober og mars. Gjestehuset er perfekt for festlige anledninger, med plass til mange gjester i vakre omgivelser.

I tillegg til gjestehuset, tilbyr gården et båtnaust som også egner seg for sammenkomster. Båtnaustet er utstyrt med benker, toalett, terrassevarmere og vedovn, og har plass til 38 personer, noe som gjør det ideelt for fest og hygge hele året rundt.

Opplev den unike atmosfæren på Elgsnes gård, og nyt synet av det magiske nordlyset i komfortable og stemningsfulle omgivelser.

For mer informasjon og flere bilder, besøk www.elgsnes.com

34 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen

BOOKBARE OPPLEVELSER

ARCTIC OCEAN LODGE

Båtutleie. Tlf: (+47) 99 36 96 98

www.arcticoceanlodge.com

DNT

Hytteleie, selvbetjent.

www.dnt.no

BARENTS SAIL

Leie av båt.

Tlf: +47 90 09 93 32

www.barents-sail.no

BARENTS SAIL

Chartertur med seilbåt.

Tlf: +47 90 09 93 32

www.barents-sail.no

NORTHUP

Guidet fjelltur.

Tlf: + 47 90 09 67 75

www.northup.no

ELGSNES GÅRD

Overnatting og fisking.

www.elgsnes.com

MELØYVÆR PUB

Overnatting, pub, sauna med mer.

Tlf: +47 77 01 83 80 www.stmu.no

TRASTAD SAMLINGER

Kulturhistorisk museum og galleri for OutsiderArt.

Tlf: (+47) 77 01 83 80 www.stmu.no

PLAYS

Bowling og minigolf.

Tlf: +47 77 30 07 65 www.plays.no

SOLLIFJELLET ALPINSENTER

Flott familievennlig Alpinanlegg m. egen utleie av alt nødvendig utstyr.

Tlf: +47 77 07 78 33 www.sollifjellet.no

INTERPADEL HARSTAD

Interpadel - 7 baner. Tlf:+47 46 52 96 10

www.interpadel.no/interpadel-harstad

HARSTAD SKØYTEKLUBB

Utleie av skøyter på Kanebogen stadion.

www.harstad-sk.no

NORTHUP

En dag i Lofoten med guide. Tlf: + 47 90 09 67 75 www.northup.no

HAVBADSTUEN

Badstu sentralt plassert i havna i sentrum.

www.vaaghavbadstue.no

NORTHUP

Fjorder, gårder og verdens beste kake i Kasfjord City - minibyen.

Tlf: + 47 90 09 67 75 www.northup.no

VARDOBAIKI

Várdobáiki forvalter og videreføre samisk språk, historie, kultur og samfunnsliv i regionen.

Tlf: +47 76 98 50 20 www.vardobaiki.no

NORTHUP

Besøk Røkenes Gård. Tlf: + 47 90 09 67 75 www.northup.no

NORTHUP

Art Gallery & Atelièr with a small shop.

Tlf: + 47 90 09 67 75 www.northup.no

NORTHUP

Vintermoro i Sollifjellet. Tlf: + 47 90 09 67 75 www.northup.no

GROTTEBADET

Badeland i sentrum av Harstad. Tlf: +47 77 07 78 33

www.grottebadet.no

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 35
Grottevandring Topptur Vannscooter og Flyboard Nordlys og vinteropplevelser
Tlf. +47 900 74 666 I pekka@tasteofthearctic.no I
Rå opplevelserpå dine premisser!

Ha en historisk sommer på

Trondenes Middelaldergård

Åpent hver dag 22. juni-18. august kl. 11:00-15:00

Program 22.-30. juni: ”Tidsreisen”

Hvordan vil det føles å forlate den moderne verden, og skru klokka tilbake til år 1221? Hvordan blir hverdagen uten ting som telefon, WC, sminke og bh? I hele festspilluka kan publikum se gårdsbestyreren bo og leve på Middelaldergården, og arbeide med daglige gjøremål som bl.a. vasking, håndarbeid og matlaging.

Trondenes Historiske Senter Utstillinger - Kafé - Middelaldergård

www.stmu.no - tlf. 77 01 83 80

Arctic Ocean Lodge

Bærekraftige

Din startrampe til uforglemmelige arktiske opplevelser på Andøya, Vesterålen, Lofoten og Nord-Norge.

Med vårt klassiske seilfartøy Alma af Frøya drar vi på eventyr som hvalsafari, foto-verksteder, ski & seil og ekspedisjoner til Grønland og Island i ekte ånd fra Roald Amundsen-arven.

www.arcticoceanlodge.com / www.amundsenadventure.com

Email: info@arcticoceanlodge.com / sail@amundsenadventure.com

Instagram: arctic_ocean_lodge / amundsen.adventure Phone: +47 99369698

Program 1. juli-18. august

11:30 Vi hilser på høner og geitekillingene.

12:00 Runeskole & runesmykke. Workshop for barn.

12:30 Lær å flette med 4, 5 og 6 tråder.

13:30 Omvisning på gården.

14:00 Slå et slag i oppstadeven. Vi vever en varafell.

14:30 Vi lager fiskegarn av lin.

ToveBergh Studio i Stornesveien 11, Ervik, Harstad. Unik nord-norsk fiskehodekunst mm.

toveberghstudio Mobil +47 915 60 379

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 37
aktiviteter og overnatting både på sjø og land.
anew.no. Foto: Sør-Troms Museum

Fyller huset med gode opplevelser

Harstad kulturhus er byens kulturelle hjerte, og her får du gode og unike opplevelser som skaper minner.

Gjennom store deler av året kan du i Harstad kulturhus oppleve alt fra store konserter og teaterforestillinger til mindre oppsetninger av lokale talenter og artister.

– Helt siden åpningen i 1992 har Harstad kulturhus vært regionens og byens storstue. Kulturhuset lever sammen med Harstad bibliotek, Hotel Arcticus, Scene Nord og Hærens musikkorps, og til sammen har vi hatt nærmere 5 millioner besøkende på disse årene, forteller markedsansvarlig Karianne Koi i Harstad kulturhus.

Størst i nord

I Harstad kulturhus finner du Nord-Norges største konsertsal med hele 1000 sitteplasser.

– Over 30 år senere er salen fortsatt størst i Nord-Norge. Tanken var at kulturhuset skulle være en god grunn til å besøke byen, for å la seg overraske og begeistre! Kulturhuset er en møteplass for små og store anledninger, og et sted for kulturopplevelser som er med på å gi livet farge og mening, sier Koi. Kulturhuset er godt besøkt, både av byens egen befolkning, men også av mange tilreisende, spesielt fra nabobyene Narvik, Finnsnes og Sortland.

– Vi ønsker å være et sted hvor du kan oppleve noe i lag. Det kan være alt fra en liten klassisk konsert til noe skikkelig stort som er årets høydepunkt. Her får alt fra lokale og nasjonale artister til dansere fra kulturskolen til store

Slik kjøper du billett

Kjøp billett via nettsiden harstadkulturhus.no

Billetter kan også kjøpes ved inngangen.

Åpningstider billettluke: mandag-lørdag 12.00-14.00 + 1 time før hver forestilling.

38 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
Foto: Steve Nilsen.

produksjoner og konserter som kommer til «lille» Harstad, sier Koi og gir eksempler som Robert Plant, Hanne Boel og Nazareth.

Ny bydel

Med kulturhuset har en ny bydel i Harstad også vokst fram.

– Deler av bygningen var tidligere en pølsefabrikk. Siden åpningen i 1992 er bydelen Hamneset vokst fram, med dette kulturkvartalet, nye leilighetsblokker og universitetet. Scene Nord og Hærens musikkorps har øvingslokaler og «bor » her på huset, forteller Karianne Koi.

Tradisjonsrike konserter

Mange av forestillingene under Festspillene i Nord-Norge finner sted

på Kulturhuset Harstad, men sesongen er fra slutten av august og gjennom vinteren. Gjennom høsten og vinteren kan du oppleve små og store konserter, og ett av høydepunktene er nyttårskonserten i begynnelsen av januar i regi av Hærens musikkorps.

– Det er tradisjon for mange å starte det nye året med nyttårskonserten, og da er det gallastemning hvor publikum pynter seg. Musikk er et universalt språk og dette er en fin forestilling som passer for alle. Koi ønsker også å framheve konserter og forestillinger med byens unge talenter. Gjennom året er det flere forestillinger med barn og unge, som rett og slett får en scene og vise seg fram på. Harstad er flink til å løfte fram de nye talentene.

Se film i landets fineste kino

Besøk kinoen for en god film, samtidig som du opplever en av de mest kjente arkitektperlene fra den kjente arkitekten Jan Inge Hovig.

Harstad kino er en arkitektonisk perle som sto ferdig i 1955. Ut mot gata strekker det seg et betongtak med neonlys, som forteller hva som befinner seg innenfor dørene i eik og glass. En kraftig marmorsøyle strekker seg over to etasjer og synliggjør modernismens arkitekturprinsipper.

– Arkitekten Jan Inge Hovig har satt et stort preg på de nordnorske byene Narvik, Tromsø og Harstad. Harstad kino er ett av byggene han har tegnet, og da det åpnet ble det karakterisert som landets flotteste kino, forteller markedsansvarlig Karianne Koi.

Store og små filmer

Harstad kino viser både de store Hollywood-filmene, men viser også smalere kvalitetsfilmer.

– Kinoen er åpen året rundt, og er perfekt når man er tilreisende i byen. Da har man kanskje vært på tur hele dagen, og i stedet for å bare være på hotellrommet, kan man ta turen til kinoen for å se en film – samtidig som man kan oppleve den fine arkitekturen. Her finner du både internasjonale og norske filmer, og de fleste filmene i dag er på engelsk.

Scann

QR-koden og se programmet

– Kino er et lavterskel-tilbud, og i tiden framover kommer det mange kule og spennende filmer, sier Koi. Når du kommer inn i Harstad kino kjenner du også duften av nypoppet popcorn og det er også mulig å ta med seg en godtepose og noe å drikke inn i kinosalen. Når lysene etter hvert dimmes og summingen rundt deg stilner, er det bare å lene seg tilbake og nyte filmen.

Foto: Gunnar Holmstad. Foto: Steve Nilsen. Foto: Steve Nilsen.

THE PLACE TO PLAY

Velkommen til nye Plays Bowling & Minigolf med 6 bowlingbaner, 6 minigolfbaner, 2 dartskiver, mange brettspill og råkul stemning. Vi skreddersyr også events med mat og drikke til bedrifter, vennegjenger, lagfester, klassefester eller andre typer sammenkomster.

Aldersgrense 18+ fra 19:00 -00:00 fredager og lørdager.

Du finner oss i Fjordgata 1 på nye Alti i Harstad sentrum.

BOOKING: PLAYS.NO

Åpningstider: Man-Tors 14-22 • Fre 13-00 • Lørdag 11-00 • Søn 13-21

HARSTADS STØRSTE UTEPLASS

- VI HAR NOE FOR ALLE!

• Utleie av lokalet til private arrangement, bursdagsfester, bedrift, scene, og andre festligheter.

• Temafester, DJ og konserter.

• Stort dansegulv, 2 barer, plass til opptil 350 pers.

LORRY SCENE & EVENT

Strandgata 17, 2 etg.

Tlf: +47 900 96 775

VELKOMMEN

Ut på tur?

Vi har moderne turbusser for en komfortabel og hyggelig reise.

Vi har moderne turbusser for en komfortabel og hyggelig reise. Vi har moderne turbusser for en komfortabel og hyggelig reise.

FLYBUSSEN.NO

• Turene kan variere fra noen timer til mange dager.

• Turene kan variere fra noen timer til  mange dager.

• Våre turbusser har plass til 16-57 personer.

• Turene kan variere fra noen timer til  mange dager.

• Våre turbusser har plass til 16-57 personer.

• Våre turbusser har plass til 16-57 personer.

Vi hjelper gjerne til med planlegging av tur og arrangement, og gleder oss til å høre fra deg.

Vi hjelper gjerne til med planlegging av tur og arrangement, og gleder oss til å høre fra deg.

Kontakt oss på epost tur@boreal.no eller telefon 51 59 90 60

Vi hjelper gjerne til med planlegging av tur og arrangement, og gleder oss til å høre fra deg.

Kontakt oss på epost tur@boreal.no eller telefon 51 59 90 60

Kontakt oss på epost tur@boreal.no eller telefon 51 59 90 60

BOREAL

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 41
TIL FLYBUSSEN! –
OG  RIMELIG
VELKOMMEN TIL FLYBUSSEN!
RASKT, ENKELT
FLYBUSSEN.NO
– RASKT, ENKELT OG  RIMELIG
BOREAL
Følg oss på Facebook og Instagram
42 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen PÅ TO HJUL
Foto: Dan Griffiths, Moonhead Media
ADRENALIN SYKKELPARKEN

Harstad sykkelpark er for deg som ønsker full fart og mye adrenalin, men også for deg som har lyst å sykle i terreng.

Dette er en aktivitet for hele familien, og der alle kan finne en løype som passer for dem. Verdens nordligste VMsertifiserte pump track ligger cirka to kilometer fra Harstad sentrum.

I Blåbærhaugen finner du sykkelparken som består av to stk pumptrack asfalterte sykkelbaner, et fedighetsområde for barn og nybegynnere, en freestyle hoppepark og mer enn 10 km med maskin- og håndbygde løyper tilpasset alle nivå fra grønn, blå, rød og svarte løyper. Om du er gira på sykkel, er dette definitivt stedet å besøke.

Den største banen, som dekker hele 2100 kvadratmeter, er en symmetrisk bane hvor to og to utøvere sykler mot hverandre. Her kan det kanskje bli litt konkurranse når ungdommen utfordrer foreldregenerasjonen til kamp? I tillegg til denne finner man en pump track på 1100 kvadratmeter, og en knøttetrack for de mindre barna. Med utgangspunkt fra sykkelparken kan man også drive stisykling i Folkeparken, eller legge ut på en rundtur i nærområdet.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 43
SCANN QR-KODEN FOR Å SE KART OVER SYKKELPARKEN Foto: Espen Inbjør Foto: Dan Griffiths, Moonhead Media Foto: Dan Griffiths, Moonhead Media

Åpent hver dag | Håkonsgt. 7, 9405 Harstad

OPPDAG

VÅRT NYE LOKALE DELIKATESSEPARADIS I

SKOLEGATA 11

Ottestad Gård, Dalheim Gård og Smaksgalleriet By Smith-Hald fra Kvæfjord har forent krefter og tilbyr et overdådig utvalg av egenproduserte godsaker. Fra saftige kjøttretter av kalv, gris og lam til spekepølser og bacon. Et variert utvalg av nydelige oster laget både av sauemelk og kumelk, steikostburger, særegne og unike geleer som passer perfekt til ostebord og tapasretter, aromatiske oljer og velsmakende kjeks.

Vi inviterer deg til å oppleve ekte gårdshygge, og utforske vårt varierte sortiment av delikatesser. Velkommen!

44 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen ALLTID SOMMER HOS OSS! www.grottebadet.no

BOOKBARE OPPLEVELSER

KULTURHUSET

Byens storstue for kultur.

Tlf: +47 77 02 81 00

www.harstadkulturhus.no

SAM LEKELAND

Byens storstue for kultur.

Tlf: +47 91 17 64 33

www.samlekeland.no

NORTHUP

RIB-tur i skjærgården.

Tlf: + 47 90 09 67 75 www.northup.no

ARCTIC OCEAN LODGE

Fuglesafari.

Tlf: +47 99 36 96 98 www.arcticoceanlodge.com

ARCTIC OCEAN LODGE

En dag med seiling.

Tlf: +47 99 36 96 98

www.arcticoceanlodge.com

ARCTIC OCEAN LODGE

Backcountry skiing/sail to ski.

Tlf: +47 99 36 96 98

www.arcticoceanlodge.com

EXPLORE HARSTAD

Utleie av utsyr - Kajakk-/SUP Board /Hengekøye.

Tlf:+47 41 63 38 03 www.exploreharstad.no

ARCTIC SEA TO SUMMIT

Intro Isklatring.

Tlf: +47 97 52 65 43 www.arcticseatosummits.no

ARCTIC SEA TO SUMMIT

Ski og seil.

Tlf: +47 97 52 65 43 www.arcticseatosummits.no

FEEL24

Treningssenter/Gym - Bestill på time - åpent 24 timer i døgnet, hele året. www.feel24.no

TASTE OF THE ARCTIC Spennende grotteturer i vår region. Bl.a.Trollkirka på Tårstad/ Evenes.

Tlf: +47 90 07 46 66/ 90 03 63 68 www.facebook.com/AktivEvents

TASTE OF THE ARCTIC Toppturer for alle nivå. Vi tilpasser til deg.

Tlf: +47 90 07 46 66/ 90 03 63 68 www.facebook.com/AktivEvents

TASTE OF THE ARCTIC Bli med på nordlys opplevelse/jakt.

Tlf: +47 90 07 46 66/ 90 03 63 68 www.facebook.com/AktivEvents

TASTE OF THE ARCTIC Morsomme aktiviteter og utfordringer.

Tlf: +47 90 07 46 66/ 90 03 63 68 www.facebook.com/AktivEvents

EXPLORE HARSTAD

Guidet Padletur, med sertifiserte guider/instruktører.

Tlf:+47 41 63 38 03 www.exploreharstad.no

EXPLORE HARSTAD

Midnattsolpadling.

Tlf:+47 41 63 38 03

www.exploreharstad.no

EXPLORE HARSTAD

Kajakkkurs. Kurset inkluderer alt nødvendig utstyr.

Tlf:+47 41 63 38 03 www.exploreharstad.no

EXPLORE HARSTAD

Fjellturer med erfarne guider.

Tlf:+47 41 63 38 03

www.exploreharstad.no

EXPLORE HARSTAD

Grottevandringer.

Tlf:+47 41 63 38 03

www.exploreharstad.no

EXPLORE HARSTAD

Bobil-Camping i sentrum av Harstad.

Tlf:+47 41 63 38 03

www.exploreharstad.no

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 45

Trastad Samlinger –

Nasjonalt Senter for Outsider Art

Et kulturhistorisk museum og Outsider Art kunstgalleri i paviljong 7 på tidligere Trastad Gård/ Nord-Norges Åndssvakehjem. Hos oss får du muligheten til å oppleve en autentisk bo- og pleieavdeling fra 1966, Outsider Art galleri og museumsbutikk.

Sommeråpent 2. juli–21. juli Tirsdag–søndag kl. 11–15

www.stmu.no - tlf. 77 01 83 80

Vilgesvárre

Várdobáiki

Hemmestad Brygge

Nede ved havet i Kvæfjorden finner du en okergul perle, spekket med historier til handelsfolk, emigranter, kvinnfolk og fiskebonden. Her finnes en gammel, nostalgisk krambu, en omfattende utstilling og en bygdekafe hvor du kan nyte en kopp kaffe med noko attåt, helt nede i fjærsteinene.

Sommeråpent 26. juni–11. august Tirsdag–søndag kl. 11–17

Utforsk Várdobáiki Museumssiida og opplev det grenseløse samiske fellesskapet!

Museet formidler en mangfoldig historie med markasamisk, reindriftssamisk og sjøsamisk kultur i Nordre Nordland og Sør-Troms.

Várdobáiki museum er åpent fra 10:00-15:00 hverdager. Åpent noen lørdager og søndager.

Adresse: Skånlandsveien 78, Evenskjer

På Vilgesvárre samiske boplass kan du oppleve tradisjonelt samisk kulturlandskap gjennom levende kulturformidling og aktiviteter, med restaurerte byggverk fra midten av 1800-tallet. Åpent fra juni til oktober, overnatting / servering etter avtale.

Kontakt Tore Johnsen, tlf 905 92 574 for mere informasjon.

Gállogieddi

Gállogieddi tar deg med på en reise til den første faste bosetningen fra slutten av 1700-tallet, med kombinasjonsnæring og unike byggverk som gamme, våningshus og tradisjonell buestangslavvo.

Gállogieddi samisk friluftsmuseum er åpent i sommersesongen, medio juni- medio august, kl 11:00-17:00. Ta kontakt om ønske om besøk utenfor normal åpningstid.

Adresse: Øvermyrnesveien 38 Tlf: 769 85 020

Opplev også Márkomeannu-festivalen i slutten av juli, en feiring av samisk kultur og tradisjoner!

46 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
anew.no. Foto: Sør-Troms Museum

Ditt naturlige stoppested

Tjeldsundbrua Hotel ligger landlig til ved enden av Tjeldsundbrua, kun 18 km fra Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes. Hotellet er strategisk plassert for reisende i både yrkes- og fritidssammenheng. Området rundt Tjeldsundbrua gir fantastiske muligheter for utendørsaktiviteter.

Overnatting

Med hotell, sjøhus og aktiviteter kan vi tilby et mangfold av overnattingsmuligheter for lange og korte opphold. Vi er ditt naturlige stoppe- og overnattingssted kun 15 minutters kjøretur fra Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes.

Veikro

Tjeldsundkroa er ditt naturlige stoppested og hjertet i vår virksomhet. Med god mat, serviceinnstilt betjening og flotte lokaler har vi et komplett tilbud til deg som er på tur.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 47
www.tjeldsundbrua.no / +47 770 89 300

DNT Harstad og Omegn eier og driver 8 hytter. Vi jobber for at flest mulig skal opplever gleden av å delta i et aktivt friluftsliv ved å tilrettelegge med hytter, ruter og aktiviteter.

Mer informasjon finner du på dnt.no/harstad

DNT hytter på Hinnøya Bestill hytte her:

Følg oss

48 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen

OPPLEV KVÆFJORDLØYPENE

Et 38 km langt nettverk av varierte skiløyper som passer for alle nivåer og interesser.

Vi jobber med ZERO WASTE konseptet og lager alt hva vi tilbyr fra bunnen av.

Sommarkafèen i hagen vår er åpen

fra 11.00 - 17.00 (unntatt tirs/ons) i perioden 29.06 - 26.08.2024

Vi tilbyr dagens lunsj, kaker og mye mer! Gårdsbutikken er også åpen.

Hjertelig velkommen til Refsnes!

For mer info ring 941 44 025 eller se vår Facebook-side

Utforsk flatmarkede løyper ideelle for familier og trimmere, eller ta utfordringen i småkupert terreng for mer erfarne skiløpere. Med gode parkeringsmuligheter ved Kvæfjordeidet og Skytebanen på Borkenes, er tilgangen enkel selv i travle perioder.

Nyt naturskjønne stoppesteder som Svartåsen, Lysvannet og Koven. Med kaféfasiliteter og aktiviteter som skilek og aking, er Kvæfjordløypene det perfekte reisemålet for ski-entusiaster og familier på jakt etter utendørs moro.

www.kvloyper.no

Utforsk “Bjarkøy-loket,” utstilt i en sjarmerende stasjonsbygning på det historiske “Nedre stasjon.”

Her kan du beundre to vogner og en jernbanevogn koblet til det gamle lokomotivet, samt se jernmalm lagret siden driften opphørte. På veien dit passerer du grunnmuren til den gamle administrasjonsbygningen og laboratoriet, med spennende informasjonsskilt som forteller stedets historie.

Stasjonsområdet byr på et piknikbord og flere informasjonsskilt. Den tidligere jernbanetraseen er nå en idyllisk kultursti som leder til "Øvre stasjon" og de gamle gruvene. Stien til lokomotivet er lett tilgjengelig.

For flere flotte turtips se lovest.no.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 49
Opplev Bjarkøy-loket! Foto: www.lovest.no

I HARSTADSov godt

CLARION COLLECTION HOTEL ARCTICUS: GARANTERT HYGGELIG!

Hyggelig «fika», varm kveldsmat og en sauna med panoramavinduer mot hav og fjell. Alt dette er inkludert når du bor hos Clarion Collection

Hotel Arcticus i Harstad.

- «Fika» er en hyggelig, liten pause, og hos oss får du alltid noe søtt til kaffen i tidsrommet klokka 15-17, forteller front office manager Trine Eilertsen.

Inkludert i romprisen er tre måltider; frokost, «fika» og en kveldsbuffet.

På hotellene i Harstad våkner du uthvilt og kan spise en velsmakende og næringsrik frokost, slik at du er klar til en ny og opplevelsesrik dag.

SCANDIC HARSTAD BYHOTELL MIDT I SENTRUM

Med plassering midt i sentrum er det kort vei fra Scandic Harstad til det meste, enten du ønsker å gå i butikker, spise på et av byens mange flotte spisesteder eller dra på Grottebadet som ligger vegg i vegg.

– Thors er hotellets stemningsfulle lobbybar. Det gjør det til et behagelig sted for en god prat og noe godt å drikke, og er et populært møtested både for lokale og besøkende, sier hotelldirektør Trond Dahle. Han anbefaler også hotellets samarbeidspartner Gois Restaurant, som ligger i

samme bygg som hotellet. Restauranten tilbyr en frisk og moderne meny, inspirert av autentisk sørasiatisk mat. Hotellet med byens største sal, Nordic Hall, er arena for mange av Harstads konserter, festivaler og konferanser.

– Vi har privat parkering og med fem ladestasjoner er det trygt og godt å komme med bil til oss, sier hotelldirektøren.

Adresse: Strandgata 9

Telefon: +47 77 00 30 00

– Om kvelden serverer vi en enkel varmrett, og på fredager er det alltid tacobuffet. Det er spesielt populært blant barnefamilier. Hos oss får du alt du trenger for å ha et hyggelig opphold.

Hotellet holder til i samme bygning som Harstad kulturhus og ligger på bryggekanten, bare fem-seks minutters gange fra sentrum. – Vi har treningsrom og sauna tilgjengelig for alle som bor her, og fra saunaen er det store panoramavinduer mot havet. Her kan man se alt fra fontenen og helt inn til sentrum.

I nærheten av hotellet er det både en dagligvarebutikk og et posthus, og i tillegg til hotellets egne parkeringsplasser, finner du kommunale parkeringsplasser.

– Disse er gunstig priset, og i helgene kan man stå parkert gratis, sier Eilertsen og minner om at flybussen går helt fram til hotellet.

Adresse: Havnegata 3

Book rom: +47 77 04 08 00

E-post: cc.arcticus@strawberry.no

50 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen

I Harstad sentrum kan du velge blant fire forskjellige hoteller. Uansett hvilket hotell du velger, er du garantert å få en god natts søvn. Frokosten er selvfølgelig inkludert i prisen, og det samme er gratis wifi for alle gjester. Harstads fire hotellet ligger sentralt i sentrum, og det er kort vei til hurtigruten, hurtigbåten, buss- og taxiholdeplass. De fire hotellene har ulik profil, men vi er helt sikre på at du finner ett som faller deg i smak.

QUALITY HOTEL HARSTAD

HOTELLET I SJØKANTEN, MED BYENS BESTE UTSIKT

Velkommen til en fantastisk hotellopplevelse!

Quality Hotel Harstad er lokalisert i sjøkanten i den nye bydelen, Kaarbøkvarteret.

Her tilbyr vi 180 fantastiske rom med en nydelig panoramautsikt som tar pusten fra deg. Med utsikt over Vågsfjorden, Grytøya, Andørja og Senja, kan du nyte en spektakulær utsikt uansett hvilken retning du ser. Vår beliggenhet gir deg muligheten til å oppleve nordlyset dansende over himmelen om vinteren, mens du om sommeren kan kjenne kan nyte midnattssolen over havet. Hotellet er en del av den spektakulære havpromenaden som ligger i tilknytning til Hurtigrutekaia. Med sine 11 etasjer og 40 høydemeter tilbyr mange av hotellets rom med havutsikt som bare må oppleves. – Med vår sentrale, men samtidig tilbaketrukkede lokasjon ved havet, så har du en rekke shoppingmuligheter og spennende aktiviteter rett utenfor døren. Enten

du foretrekker å utforske naturen på de mange stiene eller delta i de varierte aktivitetene i området, er vår sentrale beliggenhet det perfekte utgangspunktet for å utforske alt det vakre landskapet har å tilby, sier hotelldirektør Stian Jakobsen. Sulten av all den friske sjøluften? Da kan du finne veien til hotellets restaurant. På The Social Bar & Bistro kan du nyte et bedre måltid med Vågsfjorden like utenfor vinduet. Kombinert med totalt 24 parkeringsplasser og mulighet for elbillading har hotellet alt som trengs for det perfekte hotelloppholdet.

Adresse:

Anna Elisabeths gate 8

Telefon: +47 77 29 03 00

E-post: q.harstad@strawberry.no

THON HOTEL HARSTAD: PRISVINNENDE FROKOST MED SPEKTAKULÆR UTSIKT

Byens beste frokost, den finner du på Thon Hotel Harstad. Hotellet er stolt over at de flere ganger vunnet utmerkelsen fylkes beste frokost. – Vi lager all mat fra grunnen, sier hotelldirektør Odd Kåre Sivertz Pettersen.

Når du kommer inn i den koselige frokostsalen kan du se rett inn på kjøkkenet hvor kokken lager maten.

– Vi får egg fra en lokal gård her i Harstad, og her finner du ingen halvfabrikater. Vi lager all mat fra grunnen, og har et stort og variert utvalg av varm og kald mat, sier hotelldirektøren.

På hotellet finner du restaurantene Bar Bassit og EGON.

– Bar Bassit tilbyr fantastisk god tapas i en avslappende atmosfære, og har du lyst å spille shuffleboard, så kan du det. Restauranten EGON har åpent alle dager hele året, og er en av Norges mest populære restauranter med en rikholdig meny.

Hotellet ligger både sentralt og idyllisk til ved kaia i sentrum, og det er kort vei til alle byens fasiliteter, enten du ønsker butikker,

badeland eller skal videre med båt, buss eller taxi. Hotellet er nyoppusset, og med komfortable senger på topp moderne rom.

Thon Hotel Harstad er også kjent for sine kultur-tilbud, enten det er store julebordshow, konserter, revyer eller standup-show.

– Fra hotellet er det en spektakulær utsikt mot Vågsfjorden, og vi har en takterasse i 6. etasje hvor man kan gå ut og se på nordlyset om vinteren og midnattsola om sommeren. Her finner du også en innendørs lounge, hvis du heller ønsker å sitte inne. Hotellet er sertifisert Miljøfyrtårn, og som gjest vil du merke at de ønsker å kutte matsvinn og redusere forbruket.

Thon Hotels mottok «bærekraftsprisen» for 2024.

Adresse: Sjøgata 11

Telefon: +47 77 00 08 00

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 51

365 Finn din favoritt blant øyer

Høye fjell, flotte turområder, et padleparadis og et kulturlandskap som er formet av flere tusen år med landbruk. Opplev Øyriket Harstad – her finner du skjulte perler på rekke og rad.

yriket Harstad med sine 365 øyer, holmer og skjær er et eldorado – kun en kort kjøretur unna Harstad. Takket være broer og tunneler er de største av øyene, som Grytøy, Bjarkøy og Sandsøy, lettere tilgjengelig – og mange av øyene er bare en kort hurtigbåt-tur unna Harstad. Dette området byr på mange natur, - kultur, og historiske opplevelser rett ut i havgapet. Her er noen av høydepunktene:

Grytøy

Fjellene Nona og Trolltinden er to av de mest populære destinasjonene for topptur-entusiaster og frikjørere. Herfra kan du nyte 360 graders havutsikt fra de luftige toppene før du renner rett ned til havet. For den kultur- og historieinteresserte kan et besøk til Grytøy bygdetun være reisens høydepunkt. Bygdetunet med sine seks bygninger og over 4000 registrerte gjenstander er et av de best utstyrte bygdetun i Nord-Norge.

Kjøtta

På Kjøtta finner du Rogdegården. Huset

ble bygd i 1873, og på gården finner du villsau, alpakka og høner. Du kan overnatte i huset, og du finner en stille havn der du kan fortøye båten. Med hurtigbåt fra Harstad tar det 15 minutter å komme seg til øya.

Sandsøy

På Sandsøya finnes et eldorado av turstier, med fjellet Veten som midtpunkt med sine 212 meter over havet. Du kan krysse øya på tvers eller følge stien langs kysten. På Nordsand gård kan du gå på Tinghuset gårdsbutikk og bakeri som har åpent i sommer, og her kan du spise hjembakt eller handle på gårdsbutikken. Bygningen var opprinnelig en lensmannsbolig og et tinghus på 1750-tallet.

Bjarkøy

Bjarkøy har en rik historie, og her kan du finne spor tilbake til yngre steinalder, via jernalder med den kjente og mektige vikinghøvdingen Tore Hund, og fram til i dag. Av historiske minner kan du se «Bjarkøy-loket». Det er et lokomotiv og

vogner som ble brukt for å frakte jernmalm på begynnelsen av 1900-tallet. «Batteri Bjarkøy» er kanon-, nærforsvar-/maskingevær- og luftvernstillinger fra 2. verdenskrig. Her er også flere løpegraver og bunkere spredt i området. Monumentet «Selshevneren» skal symbolisere spydet som drepte Asbjørn Selsbane. Det samme spydet brukte Tore Hund da han drepte kong Olav Haraldsson (Olav den Hellige) ved slaget på Stiklestad i år 1030. På Leirvåg finner du campingplassen Øyriket Camping som er et perfekt utgangspunkt for fiske, padling, eller hvis du ønsker å kikke etter nordlys, havørn og hval. Når temperaturen stiger er sandstranda her et paradis for barn. I Sundsvollsundet mellom Bjarkøy og Helløy ligger et

fugleberg som primært er tilholdssted for krykkje. Dette er et av Norges største krykkjeberg.

Helløy

Helløy ligger like nord for Bjarkøy. Kobbhamn er en lagune som er en populær havn for padlere og seilere. Øya er frodig og har alt fra lekre sandidyller til fuglefjellet på sørsida. Fra Harstad går det guidede ribturer til fuglefjellet (krykkjeberget), og på turen er det også stor sjanse for å se havørn, nise, springere og spekkhogger.

Flatøya

Et landskapsvernområde omfatter store deler av Flatøya, og her er det registrert over hundre fuglearter og om lag 45 hekkende arter.

Krøttøya

Krøttøya er en av flere mindre øyer nord for Bjarkøy, og ligger mellom Andøya og Senja. Som på de andre øyene finner du historiske minner og natur i overflod. På øyas topp – kun 99 meter over havet

– finner du Kollen, med en fantastisk 360-graders utsikt. Med kritthvite sandstrender kan du padle, bade eller hvorfor ikke dykke? Her venter et krystallklart undervannseventyr. Meløyvær fort, som ligger på Krøttøy, ble nedlagt i 2002, men var verdens mest moderne kystfort da det ble ferdigstilt i 1988. Fortet er nå fredet, og det står ennå tre kanoner der.

Meløyvær

Meløyvær er ei øygruppe som er knyttet sammen med Krøttøya med ei bru. Her ligger det nedlagte fiskeværet Meløyvær. Det finnes ei nedlagt jerngruve, som var i drift mellom 1904 og 1930, og her kan du fiske etter ål. For padlere er Meløyvær et paradis med en rekke sandstrender og viker med gressletter bak. Om sommeren åpner Ramsalt pub i Meløyvær – og hvis du er heldig får du oppleve levende musikk!

Scann QR-koden for rutetabell hurtigbåt

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 53
Foto: Øivind Arvola Selshevneren. Foto: www.lovest.no

OPPLEV MAGIEN I HARSTAD REGIONEN

Opplev vår vakre skjærgård, flotte fjell og mange unike opplevelser!

Vi skreddersyr opplevelsen for deg: Båtturer | Attraksjoner | Naturopplevelser | Mat og drikke. Unike og spesielle utflukter til skjulte perler i region!

LAG MINNER FOR LIVET.

VI ER HER FOR DEG.

VI ER NORTH UP!

Torvet 1A, 9405 Harstad | 950 79 800 | post@northup.no

MELØYVÆR PUB – EN UNIK OPPLEVELSE FOR ALLE

Velkommen til Meløyvær Pub, et idyllisk tilfluktssted i havgapet rett utenfor Harstad! Her samles lokalbefolkning, båtfolk og gjester for å skape en stemning som må oppleves. Vi er stolte av å være en møteplass hvor alle kan føle seg hjemme og velkommen. Puben byr på live musikk, havfiske, båtturer, badstuutleie og spennende hvalsafari. Nyt deilig mat og drikke i vår koselige atmosfære, og benytt deg av våre overnattingsmuligheter for en fullkommen opplevelse. Meløyvær Pub er åpen fra sen vår til høst og lover uforglemmelige minner.

OPPLEV GJESTFRIHETEN PÅ MELØYVÆR PUB:

Kontakt oss på tlf +47 97979084 eller booking gjennom NorthUp: 90096775. Vi gleder oss til å ønske deg velkommen!

54 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen

WonderInn

Velkommen til den nyeste WonderInn lokasjonen, et perfekt utgangspunkt for å utforske arktiske Norge! Vi har 2 typer unike hytter, totalt 4 hytter hver med spektakulær utsikt, privat jacuzzi, kjøkken og komplett bad. Alle hyttene har også mulighet til å booke badstue med panoramautsikt over fjord og fjell.

Kvæfjord matkultur

Kvæfjord Matkultur er et nettverk bestående av virksomheter som produserer, selger og distribuerer et bredt sortiment av lokalmat og kortreiste opplevelser fra Kvæfjord og øyriket. Per i dag består nettverket ut av 16 medlemmer: Elde gård, Nordsand gård og Tinghuset Gårdsbutikk, Indre Øren gård, Olaåsen gård, Vik gård, Altevik gård, Dalheim gård, Sandsøygull Bigård, Ottestad gård, Refsnes Matglede, Oldra gård, Skafferiet Gourmet, Matfra.no, BARK spiseri og bar og Thon Hotel Lofoten.

Refsnes Matglede

Smaksopplevelser tilvirket av lokale råvarer, til butikker, skafferier og privatpersoner. Refsnes Matglede leverer ferdige produkter for videresalg, i tillegg til catering for bryllup, konfirmasjoner og møter. Produktspekteret strekker seg fra marmelade, chutney og geléer, til kjøttmat og fisk. Se mer av det de tilbyr på hjemmesiden deres , og kontakt oss gjerne for din egen skreddersydde meny. Vi holder til midt i naturen, med direkte tilgang til de forskjellige årstidenes delikatesser.

ADOLFKANONEN

FASTE OMVISNINGER

FRA 17. JUNI – 17. AUG. 2024 KL. 17.00 MANDAG – LØRDAG NOK 350,-/pax

Billetter kjøpes hos NorthUp. Egen transport nødvendig Mer informasjon fås hos NorthUp Omvisninger utenom de faste omvisningene på forespørsel.

og utleie av båt i Nordland og Troms

Vi er et lite charterfirma som holder til i Lofoten som tilbyr charterturer og utleie av båt i Nordland og Troms, med Harstad, Svolvær og Tromsø som utgangspunkt.

www.barents-sail.no

+47 900 99 332

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 55
Torvet 1A, 9405 Harstad - Åpent 09-16 (10-15) Tlf. 950 79 800 | post@northup.no Foto: Refsnes Matglede Foto: Kvæfjord matkultur Foto: Marti Damska
CHARTERTUR

Favoritter på ANDØRJA

IBESTAD

Ibestad kommune består av de to øyene Rolla og Andørja. Fra Harstad tar du ferge fra Stangnes til Sørrollnes på Rolla. Fra Rolla kan du ta den undersjøiske Ibestadtunnelen over til Andørja. Det går også hurtigbåt fra Harstad til Engenes på Andørja.

56 HARSTAD Reiseguide for Harstad-regionen
Foto: Sondre Dahl

2

Midnattsol Opplevelse – Andørja Havfiskesenter

Flott plassert inne i Engenes havn ligger overnattingsog spisestedet Midnattsol Opplevelse. Overnatt i fullt utstyrte leiligheter med flott utsikt over den nye Engenes fiskerihavn. Her får du en unik mulighet til å føle på det pulserende livet i en havn.

Har du lyst å prøve fiskelykken? Da kan du leie båt og fiskeutstyr. Sulten? Prøv en smakfull laksemiddag eller noe annet godt å spise eller drikke i restauranten. Det er også mulighet til å leie sykkel hvis du ønsker å utforske øya på to hjul.

Fjellene

Andørja er Nord-Europas fjellrikeste øy, med tyve tinder over 1000 meter. Den høyeste toppen er Langlitinden med 1276 meter over havet, og den er med det også det høyeste fjellet på ei øy i Skandinavia. De mange toppene gjør øya til et eldorado for toppturentusiaster, både sommer som vinter. Hvis du ønsker en helt unik skiopplevelse og konkurranse kan du være med på Andørja Freeride som hver vår samler toppidrettsutøvere og mosjonister.

3

Besøk laksen på Arctic Aqua

På Engenes ligger visningssenteret Arctic Aqua. Her får du presentert tidsriktig og faktabasert kunnskap om oppdrett av laks i Norge gjennom spennende og unike installasjoner. Etter en tur inne på senteret får du være med ut på merdekanten for å hilse på laksen. Du får være med på ribben «Lynet 2», som en en fartsfylt, spektakulær og trygg opplevelse. Gratis adgang.

6

Sherpastien til Vasskartinden

Fjelltoppen Vasskartinden rager 1140 meter over havet og er øyas femte høyeste tind. Byggingen av en 3000 meter lang sherpasti er på gang, slik at den spisse toppen blir mer tilgjengelig.

4

Engenes kystfort

På Langholtet på Engenes ligger restene av Engenes kystfort som var operativt under 2. verdenskrig, og store tyske styrker innkvartert under hele krigen. I området er det nå en fin tursti med store informative tavler som forteller krigshistorien. Ved vakttårnet på toppen er det flott utsikt over Engenes og Vågsfjorden.

5

Prøv fiskelykken

Utenfor Andørja svømmer det 4050 ulike fiskeslag og fra Andørja Adventures på Engenes kan du både leie båt og fiskeutstyr for å få noen av dem på kroken. Her overnatter du i flotte rorbuer, som ligger rett ved den nye havna på Engenes.

Reiseguide for Harstad-regionen HARSTAD 57
1

Favoritter på ROLLA

Fabeløya naturlekepark er inspirert av eventyr og fabeldyr fra kulturhistorien på Sørrollnes. Dette er en lekepark der store og små kan kose seg med klatretårn, gittertuneller, bålplasser og flere lekeapparater. Parken er ubemannet, og eies og drives av Sørrollnes grendelag.

3

Hamnvik

Handelssted Donsegården 6 4 5

Dette er et fredet handelssted fra 1794, som ble etablert av Jens Bing Dons og Ingeborg Anna Normann Dons. Et av landets best bevarte handelssteder som fortsatt er intakt og er i privat eie. Med utgangspunkt i gårdens rike historie finner du her servering, kulturformidling og krambu med husflidsutsalg. Spis hjemmelagd norsk tradisjonsmat i historiske omgivelser. Åpen kafé med middagsservering ons-søn 26. juni-11.august klokka 16.0020.00. Tar imot bestillinger for møtevirksomhet, servering til selskaper og fortelling om stedet til grupper utover åpningstiden på vår og høst. Båtplass til gjester på flytebrygge ved gjestehavn ved siden av anlegget.

Nyt de flotte omgivelsene ved Stall Meyer gjennom hesteridning. Du kan ri på bane eller på den flere hundre meter lange stranda. I tillegg til hesteutleie og ridetimer kan du leie det velutstyrte Stallhuset, leie båt, kajakk, kano eller SUP. Det er og mulighet for camping. Kos deg med yrende fugleliv i fjæra, eller ta en fisketur i en av våre båter. Gode fiskemuligheter for både kveite og andre fiskeslag. Vår lavvo med plass til 20 personer, egner seg ypperlig til festlige anledninger. Ta en tur på fjellet på hesteryggen eller til fots om sommeren, og på ski vinterstid. Rolla er også kjent for sin rike flora og sine mange fiskevann.

Astrids Oase - en skjult perle

Astrids Oase ble etablert av Astrid og Uwe Beer-Sist siden 2004. Her har de bygd to sjarmerende handicapvennlige hytter og Vikingstua som har en fantastisk havutsikt. Hit kommer familier med barn og kjæledyr for å nyte naturen, gå turer eller observere fuglelivet. Ønsker du å dra ut på havet, kan du leie båt, og den største fangsten hittil er en imponerende kveite på 158 kilo.

Astrids Oase tar også imot både små og større arrangementer som for eksempel bryllup, bursdager, møter og konfirmasjoner.

“Gammelskolen” på Dyrstad ble restaurert og renovert og brukes som Kafè og servicebygg for campinggjester. Siden 2019 holder Uwe og Astrid på med å bygge opp Campingplass. Per i dag er det plass til ca 5 til 7 bobiler/ campingvogn.

Besøk oss og opplev roen og skjønnheten på Astrids Oase - ditt nye favorittsted for rekreasjon og camping.

Point nemo + endolith

+
+
lIneUP
lIneUP
2024: nord-norges eneste Utendørs hArdrockfestivAl På hArstAds fineste strAnd 2024: 26-28. jUli www.rockholm.no 2025: 25-27. jUli hArd rock & metAl festIvAl
AbsolvA + snAke eyes
27. jUli 2024:
26. jUli

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.