Page 1

the making of


De Making of Bedoeld voor alle mensen die betrokken zijn geweest bij de organisatie van de Noorderlinkdagen 2012. Een reis langs het tijdpad vanaf het startmoment tot aan donderdag 11 oktober 2012. Een reis met haltes. De route ertussen is voor iedereen zelf in te vullen. Geen feitelijk verslag van alle activiteiten, maar markeerpunten. Ervaring en beleving is individueel, het delen ervan maakt het waardevol. Soms spreken de beelden voor zich, soms maakt een tekst het krachtiger. Laat je geheugen opfrissen en je eigen ervaringen het verhaal aanvullen. Veel kijk- en leesplezier!


29-03-2011 1 5 1 6 1

euroborg mannen tekening pijlers bijeenkomstbeeld


Het eerste Bouwteam: 20 vrouwen (waarvan 3 zwanger), 8 mannen, 1 chauffeur, 1 werkreis, 1 kolencentrale, 3 steden, 1 beleving en 27 interpretaties


De Aftrap In de krochten van Het Kasteel. Op een regenachtige maandagochtend. Spanning. Wie zullen er zijn? Wat gaat er gebeuren? We gaan op reis en nemen mee: paspoort, bouwhelm en pukkel met inhoud. De reis van belevingen gaat beginnen. Bewustwording is de rode draad.


De Bus! Een werkplek voor drie reisdagen. En een plek voor ontspanning. Een plek waar de eerste co-creatie ontstaat, BIRD, acroniem voor: Bouwen op elkaar, Invloed heb jezelf, Ruim zicht en Draineren. De spelregels van het organiserend team. En wie kent Veronica Kamphuis nog?


Modern Times? De RWE-centrale in de Eemshaven. Daar waar de zeehondjes blij kijken bij het heien van de palen. Waar fossiele brandstoffen moeten zorgen voor nieuwe energie. Dat moet toch anders kunnen. Co2ntramine weet het zeker en grijpt in!


BREMEN


Hamburg, havenstad. Bouwplaats en de Reeperbahn.


Berlijn! The place to be, het interbellum volgens Erwin Olaf. Tacheles wordt bezocht en zij die willen kunnen zich nu koning(in) noemen van ĂŠĂŠn vierkante millimeter grond.

DE RODE KAMER

DE WOLKEN


Old meets New op de VoorwaartsVoorwaarts. Met de PIP’s wordt het een co-creatie zonder coÜrdinatoren. Zonder regels geen spel? Nieuwe manieren in oude vormen? Of toch oude structuren met nieuwe omgangsvormen?


De Euroborg de plaats van handeling voor de Noorderlinkdagen 2012. De eerste keer op verkenning, waarna er nog vele zullen volgen. Met het hele team langs de bewoners van het pand. Het Noorderpoort, Wolff Bioscoop, Jumbo, Plaza Sportiva en niet te vergeten het hart van het gebouw: FC Groningen. Het veld waarop een aantal mensen van het team toch stiekem ĂŠĂŠn voet, of twee, over de streep zetten. Regels zijn er toch om te overtreden?


Het GRID, de Afrikaanse hut, actiestijlen, slopen en bouwen; vaktermen voor dit Noorderlinkdagenteam. De trein rijdt. Sommige springen er vanaf, anderen er weer op.


Naast werk hoort ook ontspanning. Voor de liefhebbers is er een basketbalwedstrijd. Een teamspel, met dynamiek, snelheid en hoge scores. Een feest voor het oog, oor en voor de neus de geur van zweet. De beleving gaat verder ...


Afstemmingsoverleg, Voort, Infobijeenkomsten, Trainingsdagen, Ochtendgebed, Stuurgroep, AB, DB, Sync, INVO, LOLO en Productieoverleg met of zonder Skype!


De FORMAT-LAB’s 16-12-’11 LACHEN 14-01-’12 ONDERNEMEN 18-01-’12 ‘Besluitvorming’ 27-01-’12 BELEVEN 03-02-’12 ONDERZOEKEN 10-02-’12 PRESTEREN 17-02-’12 CO-CREEREN


De ruggengraat van het programma. In de vorm van een kruis. Later komt deze link met het geloof nog weer terug in de vorm van een biecht. Nu zorgen groene, roze en gele kaarten voor de verbinding. Logistiek en locatie, programmainhoud en communicatie. Voorbij de horizon verdwijnt achter de horizon. Voor nu!


Proeve van Bekwaamheid! Euroborg, Noorderpoortleerlingen laten zien wat zij kunnen. Een stampot+buffet mag het team met partners en het bestuur langs de smaakpapillen laten glijden. Een zingende pianist die weliswaar niet de toetsen mist, maar wel het decorum, maakt het geheel af.


Wat geeft je energie? De groene, blauwe en rode boekjes voor de eigen herinneringen.


De productieleiders, zonder leiders geen uitvoering. Ook hier speelt beleving een rol. Voor de ĂŠĂŠn ontspoort de trein, voor de ander is het spoor helder.


80 procesbegeleiders op 11 oktober 2012 zijn de link met de verkenners, de inspiratoren, de experts en de deelnemers. Zonder hen geen Noorderlinkdag!


Kunst als een wezenlijk onderdeel van de 11de oktober in al zijn vormen. ‘Kunst is in wezen de bevestiging, de zegening en vergoddelijking van het bestaan.’ Nietzsche


Communicatie als beleving: poster, bouwtekening, website, social-media, stickers, nieuwsflitsen en -brieven. En een promo-film! 05.00 uur 09-06-’12 Hoornse Meer midden zomer, maar het leek wel herfst.


Recht zo die gaat! Met het bestuur en teamleden op de ‘VoorwaartsVoorwaarts’. Het weer is een voorbode voor de 11de blijkt. Achteraf weten we het altijd beter. En de volgende keer doen we het weer helemaal anders.


De Noorderpoortleerlingen. Naast een unieke formule van een werkcongres zonder key-note speakers zou deze Noorderlinkdagen 2012 niet zonder de inzet van de leerlingen tot stand zijn gekomen!


De opbouw- en repetitiedag 10 oktober 2012. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw Noorderlinkdagendeelnemers kom maar gauw.


@Noorderlinkdgn het besef dat je kunt knallen, zonder te schieten #nldgn12


‘Beleven doe je door doen. Het proces voor het team is bewustwording.’ Henk Eggens directeur Noorderlink


I n f 0 g r a p h i c


Eerste druk: november 2012 Š Harma Kaput

Making of  

Beeldverslag

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you