Page 1

NIEUWE FORMULE!

6de editie

september - december 2012

Innovatieschool hands-on lessenreeks innovatiemanagement


De draad kwijt? Ontdek de troeven van innovatie! Als ondernemer wordt u dagelijks geconfronteerd met veranderingen in de samenleving. Om de (concurrentie-)positie van uw bedrijf veilig te stellen, is het belangrijk om daar gepast op te antwoorden. Of beter nog: om die veranderingen een stapje voor te zijn. En dat kan door innovatie hoog op uw bedrijfsagenda te plaatsen. Zo creëert u toegevoegde waarde voor uw onderneming en neemt u voorsprong op uw concurrenten! Maar hoe begint u aan een innovatietraject? Wat zijn de verschillen tussen innovatiemanagement en ‘klassiek’ bedrijfsmanagement? Hoe berekent u de slaagkans van een innovatief idee? Is het nuttig om beroep te doen op externe expertise? Waar vindt u die experts en wanneer moet u hen inschakelen? Wat met de juridische bescherming van een innovatief idee of concept? Misschien kan u uw innovatiedossier zelfs laten subsidiëren! In de Innovatieschool krijgt u een antwoord op deze en andere vragen. Deze hands-on innovatiecursus spitst zich toe op innovatiemanagement en is direct toepasbaar in uw bedrijf. Tijdens 7 sessies wordt theorie afgewisseld met workshops en getuigenissen van ondernemers. De sessies en discussies worden geleid door ervaringsdeskundigen, terwijl onze innovatieadviseurs u bijstaan met raad en daad. Bovendien biedt de Innovatieschool een ideaal platform om van gedachten te wisselen met collega’s uit andere bedrijven die gelijkaardige problemen als u ervaren. Deze cursus is interessant voor ondernemers en R&D-verantwoordelijken van bedrijven in alle sectoren.

Programma Creativiteit en trends Nieuwe ideeën komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het observeren van nieuwe trends in de maatschappij, bij klanten en leveranciers kunnen een gigantische bron van inspiratie zijn. > Cyriel Kortleven (New Shoes Today)

Innovatiestrategie Duurzame innovatie vraagt om een duidelijke toekomstvisie. Een bedrijf dat wil investeren in innovatie zorgt best voor een heldere strategie. Naarmate deze zich duidelijker aftekent, wordt de afweging van mogelijke innovatieprojecten immers makkelijker. > Dirk De Jongh (gro3)

Change Management Innovatie is doordrongen van veranderingen. Het vereist een openheid voor verandering in de omgeving, maar ook tijdens het innovatieproject wijzigen de resultaten, de aanpak en soms ook de noodzakelijke richting. Binnen een team of organisatie gaat niet iedereen even gemakkelijk om met deze veranderingen. Nochtans bestaan hiervoor talloze tips en tricks. > Peter Engelborghs (MCR)

Business Modelling Het succesvol lanceren van een innovatief product of dienst op de markt vraagt een doordachte aanpak. Op welke wijze en voor welke klanten kunnen we meerwaarde creëren? Er verschijnen steeds meer nieuwe verdienmodellen die innovatief inspelen op deze vragen. > Katrien Barrat (C-Change)

Projectmatig werken Bij een innovatieproject zijn verschillende partijen betrokken. Een goede communicatie tussen alle partijen, doen wat er moet gebeuren, het respecteren van deadlines, het centraliseren van de resultaten en het nemen van de juiste keuzes zijn uiterst belangrijk. Project management kan hierin ondersteunen. > Dominiek Dolphen (Delta i-consulting)

Marktgerichtheid & tips rond vermarkting Een vernieuwing wordt pas een innovatie genoemd als het succesvol is op de markt. Marketing is dan ook een essentieel onderdeel van het innovatieproces. Rekening houden met de wensen van de klanten van bij het begin van een ontwikkeling verhoogt bovendien de kans op succes.

> Ans Heirman

De Innovatieschool is een initiatief van Innovatiecentrum Limburg en is inmiddels toe aan zijn 6de editie.

Patenten, merken & modellen Er bestaan verschillende manieren om een nieuw product tegen namaak te beschermen. Een afweging van de talloze voordelen en de eventuele nadelen is echter noodzakelijk. Daarnaast zijn de patenten, merken en modellen van anderen een goede bron van informatie voor eigen innovatietrajecten. > Nico Deconinck (FOD Economie) > Ellen Coninx (HEGIUS Advocaten)

Aan het einde van de Innovatieschool reiken we een Innovatiecertificaat uit aan de deelnemers. Bovendien kan u deelnemen aan de activiteiten van de alumni van de Innovatieschool.


Praktisch Data:

25 september, 9 oktober, 23 oktober, 6 november, 20 november, 4 december en 18 december 2012

Tijdstip:

De cursus vindt plaats op dinsdagavond, telkens van 17u tot 21u30.

Locatie:

O6ième, de Silo, Schipperstraat 21, 3500 Hasselt.

Deelnemers:

Kosten:

Gezien het beperkt aantal beschikbare plaatsen kunnen maximaal 2 deelnemers per bedrijf zich inschrijven. De deelnamekosten bedragen € 990,- per persoon. Deze prijs is inclusief documentatie, drank en een maaltijd bij elke sessie.

Inschrijven:

Voor 15 september 2012 via brigitta.bijloos@innovatiecentrum.be of op tel. 011/29 20 97. Uw inschrijving is slechts geldig indien het volledige bedrag van €990,- uiterlijk op 15/09/2012 gestort is op rekeningnummer 779-5941050-28 van Innovatiecentrum Limburg vzw met vermelding ‘Innovatieschool’.

Annulering:

Bij annulering minstens 1 week voor de aanvang van de cursus wordt €500,teruggestort. Annuleren binnen de zeven dagen voor aanvang van de cursus is niet mogelijk. U kan zich wel laten vervangen door een collega.

Het Innovatiecentrum Limburg is hét lokale aanspreekpunt voor professionele innovatiebegeleiding. Wij sensibiliseren en informeren bedrijven over innovatietopics en bieden innovatiebegeleiding op maat van uw bedrijf. Meer uitleg over de diensten van het Innovatiecentrum Limburg vindt u hier: Innovatiecentrum Limburg vzw Research Campus Hasselt Kempische Steenweg 305 - 3500 Hasselt tel: 011/29.20.97 www.innovatiecentrum.be

Gefinancieerd door IWT

www.innovatiecentrum.be

Innovatieschool  

Hands-on lessenreeks innovatiemanagement

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you