Magasin Järvsö Sommar 2023

Page 1

JÄRVSÖ

JÄRVSÖ ÅRGÅNG 15 • SOMMAR 2023 • ETT MAGASIN OM LILL-BABS LAND
MAGASIN
Lill-Babs ETT MAGASIN OM LAND ÅRGÅNG 15 • SOMMAR 2023 KÄND SOM BYGDENS BIBEL

AKTIVA OCH SKÖNA SOMMARDAGAR PÅ

CAMP JÄRVSÖ HOTELL & KONFERENS

Camp Järvsö Hotell erbjuder allt familjen behöver för en avkopplande och aktiv semester i vackra Hälsingland. På Camp Järvsö kan ni koppla av och njuta av god mat och dryck, medan ni tar del av vårt varierade utbud av aktiviteter oavsett om ni är hotellgäst hos oss eller inte. Under sommaren har vi ett fullspäckat sommarschema med dagliga pass så som yoga, pulshöjande fyspass, löpning eller vandring. Kika in på vår hemsida eller följ oss på sociala medier för att se program och våra senaste uppdateringer - missa t ex. inte våra populära grillkvällar på onsdagar!

VÄLKOMMEN

TILL OSS PÅ CAMP JÄRVSÖ SOM HOTELLGÄST

ELLER DAGGÄST!

Hos oss på Camp Järvsö så har vi: Pilbågsskytte, 9-håls discgolfbana, roddbåtar, SUP, fiske, gymnastikhall med allt vad det innebär, fotoorientering, Mästarnas Mästare-bana, liten klättervägg, modernt och stort gym, skogsbad, elljusspår, yogasal, multisport-orientering och vanlig orientering, boule, dart, pingis (både ute och inne) och mycket mer...

LÄS MER OCH BOKA PÅ WWW.CAMPJARVSO.SE

INFO@CAMPJARVSO.SE

Hotell • Konferens • Bröllop & fest • Träningshelger • Restaurang
0651-564136
|

VI SÖKER

• Svetsare

• CNC-operatörer

• Teamledare

• Stans- / Laseroperatörer

• Kvalitetschef

• Svarvare

• Kvalitetstekniker

Mekanotjänst är ett tillverkningsföretag med effektiv produktion inom avancerad tunnplåts-, röroch skärande bearbetning samt svetsning och montering, med kompetens och erfarenhet att leverera kompletta mekaniklösningar i världsklass. Samtliga kunder och branscher har högt ställda krav på kvalitet, leveranssäkerhet och kostnadseffektivitet vilket driver Mekanotjänsts kunskap och utveckling inom mekanisk tillverkning framåt. Mekanotjänst har cirka 130 anställda och omsätter cirka 200 miljoner kronor med produktionsenheter i Järvsö och Ljusdal. www.mekanotjanst.se

Välkommen till Järvsö

Här kan du cykla, forsränna, åka skidor, utforska Vildriket – Nordens Vildmarkscenter, uppleva kultur och världsarv, äta lokalproducerad mat och njuta av den vackra naturen. Här trivs besökare och bybor tillsammans i en levande och växande bygd. När du bokar ditt boende och aktiviteter via jarvso.se går en del av bokningen oavkortat till den fortsatta utvecklingen av ett hållbart Järvsö med nya upplevelser för både barn och vuxna, året runt.

Hållbar destination

Vi är den första destinationen i Norden som är hållbarhetscertifierade genom EarthCheck enligt Global Sustainable Tourism Council (GSTC).

Besök oss på jarvso.se

Följ oss @jarvso #järvsö

Läs gärna mer om arbetet.

NYHETER!

Vi presenterar LOAs naturstig och har historiska guidningar varje dag kl.13:30

KULTUR • TRÄDGÅRD • MAT • LEK • HANTVERK EVENT • VÄLMÅENDE • VÄRLDSARVSCENTRUM
www.stenegard.com 0651-34 00 21 Stenegård i Järvsö stenegard Innan du besöker gården, gå in på stenegard.com och läs vilka öppettider och dagar som gäller för respektive aktör. Varmt välkommen till oss i sommar!

DOWNHILL I VÄRLDSKLASS

CYKLING FÖR ALLA I JÄRVSÖ

Hyr all utrustning hos oss Downhill och XC! Cykling för alla – boka här jarvsobergscykelpark.se 0651-76 91 92

Gör det enkelt för dig, men ändå festa till det.

Vi kallar det vardagslyx. Prata med oss i charken.

Ljusdals trevlig
Öppettider alla dagar 07-21 ICA Supermarket Åsen Ljusdal Verkstadsskolevägen 7, 827 34 LJUSDAL Telefon: 0651-142 40 mikael.svanqvist@supermarket.ica.se
Gör det enkelt för dig, men ändå festa till det.
Åsen Ljusdal

aste matbutik

Vi kallar det vardagslyx. Prata med oss i charken.

Hitta oss på

Järvzoo blir...

Sedan 1992 har Järvzoo arbetat med att bevara den biologiska mångfalden genom att verka för en vildare värld. Nu byter vi kostym och blir Vildriket. Tillsammans med våra besökare, forskningen och näringslivet kraftsamlar vi nu för att skapa en positiv förändring – och ett vildare Norden.

I Vildriket tar du ett steg in i det vilda. Här får du möjlighet att lära nytt och låta dig inspireras, själv och tillsammans med andra. Vi är fortfarande samma fantastiska besöksmål i Järvsö. Hos oss möter du de nordiska djuren samtidigt som du ökar din kunskap om hur vi kan skydda och bevara naturen.

Välkommen till Vildriket!

LITE OM VAD VI GÖR, OCH KÄNNER, FÖR TILLFÄLLET

Leva livet

JAG HÅLLER MED Jennifer, Barbros barnbarn, hon har tamejtusan gjort en låt för varje sinnesstämning (se sid 33) – förbannad, tok-kär, fulgråtande, fnittrig, skitglad, trött, oövervinnerlig och så vidare. På kontoret har mina kära kollegor fått lyssna på ”Leva livet” 723 809 385 gånger per dag i säg, ett år? Varje gång det ringer… Så klyschigt, men det ska man ju. Leva livet! Leva livet som om denna dag vore den sista.

JAG PASSAR PÅ att dra några fler godingar ur låtskatten.

”En tuff brud i lyxförpackning” Perfekt musik när stämningen skall höjas till ett onormalt högt läge på tjejfesten. Förfest, massa brudar, fnitter deluxe. Du vet när klockan har passerat och man skulle ha dragit vidare för länge sen (egentligen ska man ju aldrig lämna förfesten, den är ju alltid roligast!). Alla trängs i hallen, drar på sig för höga klackar, ramlar, och tokskrattar! Då passar denna dänga perfekt.

”Kyss mej honey, honey” Nu har natten blivit sen, och morgonen tidig, och du har hittat din drömprins! ”…kom närmare och lär mig leka så, närmare ändå. Kyss mig honey honey…” Här blir det hett vill vi lova!

”Älskade ängel” Förutom att tänka på Bert så har vi här den perfekta kärleksförklaringen till din käresta. Kanske är det ovan ragg som numer är din fasta partner? Grattis!

”Gröna granna sköna sanna sommar” Inta ett grönskande Järvsö och valfri strand längst med älven. Ta dig ett dopp i det blå och bred ut dig på filten för att låta solen åter värma dig. Sommarfeelingen är nu toootal!

Obesvarad kärlek? Totalt hjärtekrossad? Det finns fler! Klas-Göran har inte svarat på brevet på 15 år!! ”Är du kär i mej ännu, Klas-Göran?” Trösta dig med den dyraste och största glassen på Glasskupan! Det hjälper.

Här har vi förlagan till Maggios ”17 år” – ”Hur festligt som helst”. 17 bast och helt oövervinnerlig! Hela världen är din och det finns absolut inga bekymmer! Inte några som rör dig i ryggen i alla fall.

Veronica sjunger ”Och jag blev en av dem som aldrig kommit hem”… Låt oss då komma med ett enda tips till dig Veronica, och alla er andra som inte känner er hemma… Det finns så klart ett hem med stort H… Låten ”Hem hem till lilla Jarse” förklarar varför.

DET FINNS HELT enkelt ett stycke Lill-Babs-melodi för alla stunder i livet.

OMSLAGSBILDEN

Under turnéerna stannade bandet till för att fiska ibland. En gång råkade de lämna väskan med hela veckans gage vid en sjö! Polisen råkade av en händelse komma körande, och frågade om de inte glömt något…

Foto: Järvsö Hembygdsförenings arkiv

Släng det billiga fulporslinet och ät på de fina, ärvda faten. Klä dig i den absolut snyggaste klänningen du har, bär den med stolthet, känn dig coolast i världen, fast det ”bara är tisdag” (eller kanske bröllopsklänningen Ida, du vågar!)… Unna dig gôtta – klart man kan käka ute en måndag. Byt jobb om du inte trivs. Att spendera 1 872 timmar per år (!) på ett ställe som är förenat med trök kan inte vara särskilt bra för själen? Och till dig som ännu inte bor i Järvsö, men som varje gång du är här säger, högt och ljudligt till ditt sällskap: ”Tänk om man kunde ha det så här varje dag” – FLYTTA! Våga. Prova. Testa! LEV LIVET!

Vi står just nu i trycktid och farligt nära deadline. Vi på redaktionen ögnar igenom alla Barbro-sidor, som du strax kommer få se, och lyssnar på ”Leva livet” strömmandes ur högtalarna. Gåshud. Det måste vara så att det är denna kvinna som lagt grunden till den anda vi har här i byn. Vi välkomnar alla med en varm famn. Hon har satt tonaliteten. Hon är för mig en stor förebild. Jag minns hennes värme, hennes nyfikenhet och skratt. Precis så vill jag bli när jag blir stor! Tack Barbro! Och tack Jennifer, Monica, Malin och Kristin för att vi fick göra detta tillsammans med er. Stor kram!

14 • INDANS
INLEDNING
JÄRVSÖ JÄRVSÖ MAGASIN
LAND ÅRGÅNG 15 SOMMAR 2023 KÄND SOM BYGDENS BIBEL
Lill-Babs
Bike in – bike out/Ski in – ski out med rymliga familjerum Restaurang med svenska och lokala råvaror Vällagad lunchbuffé, stenugnsbakad pizza & á la carte-meny Glassbuffé med hemgjord glass Välkommen till ett aktivt boende mitt på berget! Alla dagar året runt! För bokning ring 0651-56 52 52 www.bergshotellet.se

PUMP + SKATE

Det går alldeles ypperligt bra att skatea i pump tracksen, även när löven fallit i höst. Det enda som man kan anmärka på är Nisses val av hjälm…

Foto: Daniel Bernstål

16 • INDANS
17

HAMBOTRÄNING

Har du ännu inte lärt dig är det tid!

Varje sommar anordnas kurser hos Anders-Pers fikabod.

Foto: Håkan Persson

18 • INDANS

Närvaro. För all tid.

Vi tror på kraften i att vara närvarande. Att vi ska finnas här för dig på din hemmaplan. Oavsett om det handlar om försäkringar för dig och ditt hem, ditt företag och dina anställda, bostadslån, långsiktligt sparande eller en bostadsaffär. Och om olyckan skulle vara framme finns skadereglerare på plats som stöttar dig. Tillsammans hjälper vi dig med allt inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Vi finns där du är.

Varmt välkommen!

Kontakta oss

Länsförsäkringar Gävleborg

• Telefon: 0651- 56 63 00

• Besök oss i Ljusdal: Postplan 14B

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

• Telefon: 0651-400 00

• Besök oss i Ljusdal: Postplan 14B

• Besök oss i Järvsö: Turistvägen 54

BANK | PENSION | FÖRSÄKRING | FASTIGHETSFÖRMEDLING
”KOLLA!!” Blir du nyfiken på vad som beskådas? Blicka mot söder uppe på Öjeberget och du har svaret… Foto: Daniel Bernstål 20 • INDANS

Husets hjärta.

Inga standardlösningar eller kompromisser. Vi hjälper dig att skapa ett helt unikt kök, med exklusiva material och vitvaror från Gaggenau.

Välkommen att kontakta oss. Vi levererar över hela landet.

Premiumkök i Sverige Enebybergsvägen 12, Danderyd www.dittkok.se Tel: +46 (0) 76-941 1163

MAGASIN JÄRVSÖ

PROUDLY PRESENT

För att ro ihop ett magasin som detta behövs styrka, mod, akrobatiska konster och en nypa trolleri. Det krävs att du kan jonglera, elda på, sia in i framtiden och såklart en massa tur. Allt detta gör vi med humor, piska och en hel del choklad. Vi tror ni förstår hur mycket vi älskar att göra Magasin Järvsö.

SKRIBENT FOTOGRAF SOCIALA MEDIER

SKRIBENT FOTOGRAF SOCIALA MEDIER

ANNONS - & VIDEOPRODUKTION

FORMGIVARE

SKRIBENT FOTOGRAF SOCIALA MEDIER

GÄSTARTISTER

Utan dessa akrobater och balanskonstnärer skulle det vara tufft att fylla alla 152 sidor med texter och bilder.

WEBBUTVECKLARE

WEBBUTVECKLARE

FOTOGRAF WEBBUTVECKLARE FORMGIVARE

FOTOGRAFER

Alicia Mårtensson

Eje Åhs

Håkan Persson

Frida Klang

Helene Östlund

Daniel Bernstål

Daniel Breece

Johan Stålberg

Isabella Ståhl

Josephine Fantenberg

Järvsö hembygdsförenings arkiv

SKRIBENTER

Alicia Mårtensson

Eje Åhs

Nathalie Häll

Helene Östlund

Daniel Breece

Johan Stålberg

ANNONSAVDELNINGEN

Anna Näslund

Nisse Olsson

Micke Färlin

KONTAKT – REDAKTIONEN

Svart Pist Publishing

Turistvägen 56 827 50 JÄRVSÖ svartpist.com info@svartpist.com

0651-122 22

KONTAKT – ANNONS

Spigg Media

Bjuråkersvägen 20B 827 35 LJUSDAL spiggmedia.se anna@spiggmedia.se 070-360 54 60

PAPPER

Omslag: 200 gr WFC Silk.

Inlaga: 80 gr UPM Star Matt.

Blädderstopp: 250 gr WFC Silk.

JÄRVSÖ

Magasin Järvsö är en fristående produkt producerad av Svart Pist Publishing AB.

Magasin Järvsö kommer ut med två fullproppade nummer per år – sommar och vinter. Kom ihåg att tipsa oss om du sitter inne på någon rolig story! Trevlig läsning!

23
DANIEL BREECE FOTOGRAF & SKRIBENT JOHAN STÅHLBERG FOTOGRAF & SKRIBENT DANIEL BERNSTÅL FOTOGRAF ISABELLA STÅHL FOTOGRAF
BILJETTFÖRSÄLJAREPÅ SPIGG MEDIA
24 • INNEHÅLL Erica Scott GÄSTKRÖNIKÖR ”Det är lätt att falla för Järvsö, vinter som sommar. Livskvaliteten gör det enkelt att känna sig hemma här.” 26 Järvsös enda KARUSELL 107 54 SÔMMAR 55 Två hjul – med motor UPPTÄCKER HÄLSINGLAND PÅ MC 60 Birgitta flyttar in PÅ SVEDBOVALLEN 62 Stigar i all ära, men… HÄR FINNS JÄRVSÖS SLÄTA SIDA 68 Nostalgitripp KYRKBYBADET PÅ FÖRR 70 Ledbyggarn' SÖRÅKER HAR BYGGT LILL-BABS 72 Signerat redaktionen HÄR KAN DU TÄLTA I SÔMMAR 74 Två hjul och två sadlar OHLANDERS TRAMPAR TANDEM 77 FÔLK 78 Vi har träffat GUIDE-HANNA 80 Semestern blev vardag JÄRVSÖ SPORT LODGE ÄR HEMMA 82 Oväntad sparringpartner SIMON OCH HANS SÅG 84 En resa i tiden GUNBORG PÅ BADEN 86 Hårt straff i Wild kids SKURA KOSKIT HOS ISABELLE 88 Hjälten bakom masken KLÜFT BRINNER FÖR HÄLSA 90 Ett torp – två historier SOLDATTORPET SOM BEVARATS 94 Svårt men viktigt HÉLÈNE UNDVIKER INTE ALLVAR 96 "Vi har alltid tyckt om att vara här" BEIGLERS FLYTTADE TILL JÄRVSÖ
Anna Winqvist säger hejdå till torpet i Järvsö. Foto: Eje Åhs Foto: Johan Ståhlberg
112 Ta en tur till ENÅSENGRUVAN
Foto: Alicia Mårtensson
25 99 G ÔTTA 100 Dags att mola igen… …MEN HUR BÖRJADE MOLÄTA? 102 Håll vätskebalansen i schack GÖR DITT EGET JARSEBRUS 104 Olle och hans bin BYNS ÄLDSTA FÖRETAGARE 107 BÔS 108 Järvsös landmärke FORSLINDSKA HUSET 110 Mot en bättre värld JÄRVZOO HAR BLIVIT VILDRIKET 112 Turkost drömvatten i Enåsen GLÖM INTE KAMERAN HEMMA 114 Googla inte hur man gogglar VI HAR GOGGLES-GUIDEN 120 Bzzzzzzzz SKIPPA KLIPPARN I ÅR 122 Take two HELMER & HELGA ÄR TILLBAKA 124 [ˈɕœrːsa] STÖRSTA LANTSORTSKYRKAN 144 Snart är det vinter igen VI BJUDER PÅ EN SNEAK PEAK EVENTKALENDER
TIDSLINJE – BARBRO GENOM ÅREN 28 " DU TRODDE PÅ ATT UPPFYLLA DRÖMMAR" – BARNBARNET JENNIFER 30 KUSINERNA MINNS MORMOR 32 KÄRLEKSBREV FRÅN TROGNA FANS 37 Bakom masken CAROLINA ÄR BARNENS HJÄLTE Hembygdsföreningen PIGG OCH GLAD 100-ÅRING! 28 88 38 138 Skitigt och svettigt I BACKEN OCH SKOGEN 126 Foto: Håkan Persson Foto: Magnus Ragnvid, TV4 Foto: Håkan Persson Foto: Järvsö hembygdsförenings arkiv
Daniel Bernstål
Allas vår Barbro "Lill-Babs" Svensson
Foto:

”Vi litar väl på er!”

DET ÄR EN smällkall torsdag i januari 2016. Jag och min dåvarande make, Dan, har checkat in i stugbyn nedanför Bergshotellet tillsammans med våra vänner Johan och Susanne. Vi ser fram emot skidåkning, after skiöl och brasmys.

Trots att jag är uppvuxen i Östersund är det mitt första riktiga besök i Järvsö. Jag och mina kompisar åkte aldrig söderut till Hälsingland för att åka skidor på helgerna. Nej, det var Åre, Duved och möjligen Storlien som gällde.

Så klart. Jämtlandsfjällens backar var brantare, längre och – närmre.

Men nu bor vi i Stockholm och då är Öjeberget på betydligt behagligare avstånd än Åreskutan.

VI CHECKAR IN och får veta att björkved finns att hämta i det gemensamma förrådet.

– Gratis? frågar jag för säkerhets skull.

– Gratis, får jag till svar.

Vi som är vana vid att bokstavligen bränna många hundralappar för att maxa myset är skeptiska till generositeten. Samtidigt tänker vi att det är smart. För oss Stockholmare är björkved (eller all ved egentligen) en lyxvara, men i Hälsingland finns det ju gott om skog. Att kunna elda hur mycket vi vill under en helg är därför guldkant de luxe. Något som turistnäringen i Järvsö har förstått.

Men det är inte bara gratisveden som gör oss förälskade i Järvsö. Vi upptäcker lördagens manchestermorgon med efterföljande frukostbuffé, vi behöver inte bygla på oss själva utan får ett trevligt ”hej” vid varje lift och när

jag inser att vi har betalat för tredagars liftkort och bara kommer att nyttja två, får jag tillbaka pengarna direkt där och då av den trevliga kvinnan i skidshopen.

– Men jag måste väl komma in med liftkorten, så att du kan ta bort en dag? frågar jag.

– Äsch, vi litar väl på er! säger den trevliga kvinnan.

Vi litar väl på er!

Ord vi inte är vana vid att höra. Inte i Stockholm. Inte i Åre, Duved, Storlien, Sälen, eller i någon annan turistort i hela världen.

Ord som ger oss känslan av att vara välkomna och höra till.

VI BESÖKER JÄRVSÖ två gånger till samma år, i mars och på midsommar och efter tre besök i Järvsö är vi sålda.

På självaste midsommarafton får vi en visning av huset som vi sedan köper och för mig är det sommaren som avgör. Vintern är härlig –sommaren magisk. Ljusnans vita, långgrunda stränder, Crêperiets musikaftnar, skogarnas stigar, de utmanande cykellederna, den mäktiga känslan att ha hela Hälsingland för sina fötter när man knallat upp på Klacken.

Det är lätt att falla för Järvsö, vinter som sommar. Livskvaliteten gör det enkelt att känna sig hemma här.

Livskvaliteten och känslan av att höra till. Redan vid första besöket. •

Varma hälsningar Erika

ERIKA SCOTT

ÅLDER: 57 år.

FAMILJ: Sonen Joel, dottern Freja, hundarna Monty, och Bailey.

GÖR: Featurechef på Aftonbladet.

BOR: I Järvsö och Stockholm.

26 • GÄSTKRÖNIKA
Fakta
Foto: Privat
Bilder från Erikas album: Engelska vänner upptäcker paddling på ljusnan, midsommarfirande Stenegård, Kyrköns udde, utsikt från Mörkberget, Järvsö kyrka, Stenegård, Erika får en kram av kompisen Fia på toppen av Klacken och en magisk augustikväll vid Orbaden.

Fantastiskt läge

Snart öppnar STF Undersvik Gårdshotell & Vandrarhem!

I september slår Svenska Turistföreningen upp portarna på det nyrenoverade gårdshotellet i Undersvik, två mil söder om Järvsö. Här kommer STF att driva gårdshotell, vandrarhem och restaurang året runt. Stiftsgården, som har renoverats av Uppsala stift, ligger naturskönt precis intill Ljusnan med närhet till både Järvsö och Orbaden.

Här kan du tillbringa tid med familjen, vännerna eller jobba ostört med kollegorna – samtidigt som du har nära till vandring, cykling, bad, skidåkning och fiske.

Hos oss kommer du att få:

 Närhet till natur och aktiviteter

 Lugn och stilla miljö

 Enkelt och stilrent boende

 Genuin och hållbar mat

 Möjlighet till små och stora möten

Läs mer om boendet och gör din bokning redan idag på svenskaturistforeningen.se/undersvik

Foto: Destination Järvsö Foto: Destination Järvsö

Tuff brud

Att sammanfatta Barbro i en ingress är ett jobb som är dömt att misslyckas. Vår känsla är att ingen svensk artist har varit lika aktiv! Oavbrutna folkparksturnéer, megastjärna i Tyskland, krogshower, landets största fanclub, autografskrivare TILL The Beatles, och så vidare – men framför allt – världens varmaste person!

DEN MEST FOLKKÄRA VI HAR

Vi har gjort ett tappert försök med en tidslinje – inte lätt när bruttan har gjort en miljon olika saker i sitt liv, vi skulle behöva ett eget magasin till det. Från sena 50-talet, och flera årtionden framåt, var Barbro ”Lill-Babs” Svensson en av Sveriges mest populära artister. Än idag skulle vi säga så klart. Följ med på en resa i Barbro-land!

9 MARS 1938 Barbro Margareta Svensson föds av mamma Britta, 21 år gammal, i köket i Brittas morföräldrars lilla stuga i byn Tå i Järvsö. Pappa Ragnar, 26 år, var också med förstås.

JUNI 1940 Lillasyster Birgitta föds och familjen flyttar in i en lite större stuga, utan rinnande vatten och toalett, vid foten av Öjeberget. Dessförinnan bodde Barbro med mor och far i en liten lägenhet mittemot järnvägsstationen i Järvsö.

1949 Familjen flyttar till Stene i Järvsö där hennes småbröder Uffe och Lasse föds.

1949 Barbro är 11 år och flyttar med familjen till Kilafors. Hon börjar där uppträda med en av pappa Ragnars arbetskamrater som spelade dragspel, Barbro sjöng. De spelade bland annat på Centralhotellet i Söderhamn några gånger. Men här var det fortfarande sporten som lockade mest.

1951 Barbro är 13 år och blir nordsvensk ungdomsmästarinna i höjdhopp genom att hoppa 1,37 meter! Barbros favoritämne i skolan var gymnastik, specifikt höjdhopp, och hon drömde om att bli gymnastikdirektör.

1953 Barbro är 15 år, har flyttat tillbaka till Järvsö med familjen, och uppträder och sjunger under "Barnens dag" på Rehnbergstäkten i centrala Järvsö. Sången var ”Min vän Spiken” och på plats fanns den lokala tidningen, Ljusdals-posten. Barbro fick strålande recensioner och i en intervju fick hon frågan: ”Vad är din högsta dröm?”, ”Att få sjunga på Wivex i Sundsvall” svarade Barbro. Någon dag gick, sedan kom ett samtal från direktören på Wivex. Barbro skulle få komma dit och sjunga tillsammans med Lasse Schönnings orkester! Framförandet gick strålande och Barbro fick sin första anställning.

28 • BARBRO
1940 1950
text: Nathalie Häll 1953. Lill-Babs Show på turné – på Rehnbergstäkten hemma i byn. Foto: Järvsö hembygdsförenings arkiv Lasse Lönndahl och Barbro framträder på Berns, Stockholm i februari 1968. Foto: Sallstedts bildbyrå, Nordiska museets arkiv På hemmaplan och uppträder för bybor och tillresta. Kan det vara på Folkan tro? Foto: Järvsö Hembygdsförenings arkiv
HÄR SER DU SIDA 1 AV 8 DEDIKERADE BARBRO <3 I Lill-Babs som filmis genom åren.
Självklart cyklade Barbro downhill. Iallafall på bild… Foto: Lars Ek Lööv, Järvsö bergscykelpark

”Jag erbjuder tjänster som utvecklar ditt skogsägande”

Jag hjälper dig att få en god överblick och tillgång till de verktyg du behöver för att nå dina mål med skogsbruket. Vi erbjuder allt från skogsvård och rådgivning till avverkning och gallring.

Ring Martin så får du veta mer om våra tjänster som kan öka värdet på din skog. Din lokala virkesköpare hittar du alltid på sca.com/skog eller på skogsvinge.se

Martin Uddh

virkesköpare Ljusdal/Järvsö/Bjuråker

tel 0651-76 06 81

marin.uddh@sca.com

Foto @ Michael
Engman
sca.com/skog

Järvsö 2023-05-11

Mormor,

satte mig precis på bron med en kaffekopp, jag har lovat att skriva ner några ord som för tankar, leenden och tårar av kärlek tillbaka till dig… Kikar upp och ser att du städat himlen ljuvligt, soligt blå idag på Malins födelsedag, tror så envist på att du ser, hör och känner att du är med oss i allt som är din familj, något annat finns inte.

När du precis hade lämnat oss låg allt som var du så nära och levande. Nu har vi på något underligt vis förstått att du inte kommer vara en del av det verkliga livet annat än som livliga minnen, som Svensson-envist kommer bidra till din livsevighet så länge vi kan berätta, nynna och drömma.

DU VAR VIKTIG i mitt liv från allra första stund. Lika viktig blev du i Elinas liv när hon kom till världen, återkommer strax till den stunden. Att du inte skulle kunna bli en del av lilla Milas liv stämmer fortfarande inte riktigt med vad jag alltid trott på. När Elina föddes bildade vi tillsammans fem

generationer kvinnor, och även om livet och tiden måste få ha sin gång så trodde jag att vi var överens om att de fem generationerna på något odödligt vis var evigt bestående.

Det hade inte varit så himla orimligt heller. Mila föddes 2021, du hade då varit 83 år och gammelgammelmormor, och om min gammelmormor inte hade nöjt sig med sina 90 år så hade hon varit 103 år då. Det hade inte varit helt omöjligt, drottningmödrar i andra släkten har gjort det förr.

JAG KAN KÖPA att gammelmormors ålderdom satte lite stopp för det, men jag vet att du

inte var färdig än, även om vi alla till slut fick finna oss i att du ändå var det. Det fanns ett obeskrivligt band och urkraft i att vara förstfödda kvinnor i fem generationer, och jag kommer alltid vara så oerhört tacksam för att vi hann få år och år därtill tillsammans.

Du gav oss tron på det goda i livet, det kan låta enkelt men attans vad det stundtals kan vara klurigt få till. Du tillsammans med gammelmormor gav oss konsten att hitta tryggheten i oss själva. Utan den minsta förmåga till tålamod lärde du oss att våga det vi kanske inte törs – om vi verkligen vill.

Det sägs att allt har sin tid och även om vi anpassat oss till tiden efter dig så fattas du oss, ditt lilla storslagna sätt att hylla livet vi levde tillsammans. Det där som var din fenomenala förmåga att alltid få till, både till fest och till vardags. Det är inte lätt längre att hitta orden till det som är du. När du begravdes och majsolen lyste lika fint som nu, kunde jag inte förstå hur en och en halv minut av ord skulle kunna summera det jag ville sätta ord på. Nu, snart fem år senare ligger dessa ord lite mer bekvämt och himla fint nedbäddade i minnenas arkiv, och vill inte lika gärna göra sig hörda. De dyker upp när något minner om dig, när radion delar din musikskatt i högtalaren eller när

någon du mött eller känt delar med sig av sitt minne med dig.

NÄR ELINA FÖDDES kom du tillsammans med mamma in genom dörren till BB sekunderna efter att livet hade blivit hennes. Ni hade på söndagsmorgonen satt er i bilen när jag inte svarade och kört från Järvsö till Stockholm. När ni kom in i rummet var hon alldeles ny. Bilderna i albumet som senare visade en liten tjej som mättes och vägdes, knäppte du. Men när du i mitt ställe skrev under avtalet för den så kallade patienttelefonen, som man hade på den tiden när man checkat in innanför sjukhusets dörrar så sa Telia ifrån. Man trodde inte på att Barbro ”Lill-Babs” Svensson låg nyförlöst på BB och behövde en telefon på rummet.

DU TRODDE PÅ att uppfylla drömmar och att leva livet tills man dör, och du uppmanade oss att göra just det.

2010 bilar Elina och jag hem genom ett somrigt Europa, och vi närmar oss sen kväll och Malmö. Att fälla sätet i bilen för att sova på en mack i Tyskland är inga problem, ”alla” gör det och det har många gånger varit ett billigt, enkelt men ändå tryggt alternativ till hotell när varken reskassan eller de få timmarna som ska tillbringas i sängen försvarar en

JANUARI 1954 Barbro, 15 år ung, är med och sjunger som ”ung förmåga” i det direktsända programmet ”Morgonkvisten”. Vad Barbro inte visste var att Simon Brehm, som hade en egen orkester i Stockholm, lyssnade

på programmet. Samma kväll ringde Simon Barbro och frågade om hon skulle kunna komma och provsjunga för honom i Stockholm. Barbro besökte rektorn på skolan och bad om ledigt, och efter några samtal med sina föräldrar och Simon åkte Barbro till Stockholm. Väl i storstan blev hon inneboende hos en vän till familjen i en etta med kokvrå. Samma dag besökte hon Bal palais (en anrik dansrestaurang) och ljög för Simon och sa att hon var 16… Provsjungningen gick bra och hon blev kvar i Stockholm. Simon hjälpte henne med allt och han blev en slags fadersgestalt för Barbro.

1954 Första skivan ges ut – ”Min mammas boogie”. Barbro är nu

uppmärksammad i pressen. Hon blir nu även gravid, 16 år gammal. Hon jobbade så länge det gick och åkte sedan hem till Järvsö för att föda.

12 JANUARI 1955 Barbros första dotter föds, Monica Svensson. Monica är dessutom bara nio månader yngre än Barbros tredje bror, Hasse. Sex månader efter förlossningen börjar Barbro jobba igen. Simon hade dock en ny vokalist, så Barbro tackar ja till erbjudandet om att åka med Kettil Olsson på sommarturné. Hon deltar även under våren och hösten i Aftonbladets nöjespatrull som besöker sjukhus och institutioner.

HÖSTEN 1955 Simon Brehm ringer Barbro och vill ha henne tillbaka.

Så efter sommarturnén och några uppträdanden på Nalen är hon nu åter med på uppträdanden på Bal palais och på folkparksturnéer.

1957 Folkparksturné med Simon Brehms orkester. Har även sina större tv-framträdanden i ”Vi unga” och ”Big simon show”.

1958 Barbro är nu arbetsgivare och chef och åker ut på sin första, egenproducerade turné ”Lill-Babs show”. Hon fick även sin första roll i farsen och sånglustspelet ”Fly mig en greve” på Nöjeskatten. Hon släppte flera skivor och ”Klas-Göran”, ”Itsy bitsy” och ”Jag är en tuff brud i lyxförpackning” blev alla stora hits. 1959 blev Stikkan Andersons ”Är du kär i mej

1950 30 • BARBRO
Fyra generationer. Mormor, gammelmormor Britta, jag och lilla Elina. Foto: Privat
MORMOR II
1954. Barbros första uppträdande i radio. Foto: Paul Lindgren Källa: Sundsvalls museum
EN TEXT TILL

"Minns den där fotograferingen som igår. Mamma hade sytt min klänning, vi skulle ha franska flaggans färger på kläderna och jag fick så mycket kakor", berättar Jennifer. Franska kakor introducerades i

rumsnota för natten. Vi pratar med dig i mobilen, du vill höra hur resan hemåt går och hur långt vi har kvar hem. Förklarar att antingen ska vi stanna i Tyskland lite tidigare för att sova eller så ska vi bara köra på upp genom natten och Sverige. Du hör att trots att vi älskar våra roadtrips genom Europa så bränner mina lite trötta ensam-mamma-tårar innanför ögonlocken. Ett par minuter senare så ringer du tillbaka.

– Det finns knappt ett enda hotellrum i Malmö men jag har löst det, allt är betalt och klart och ni kommer kunna parkera utanför hotellentrén.

Vi hittar dit… till slut, vi som då ännu inte fallit offer för Google maps och GPS. Utanför entrén står det fotografer och väntar, så

klart inte på oss, men en av dem säger något om att man inte får komma in på hotellet ikväll. Vi går in genom entrén för trötta för att ta in vad han säger. Mannen i receptionen säger att det är vi och ett till sällskap på hotellet. Vi beställer tidig frukost till rummet och väl inne på rummet så vältrar vi oss i lyxigt nybäddade sängar, ringer mormor, tackar och snyftar trött att hon är den bästa och att vi ska sova så gott. På morgonen efter när vi lämnar hotellet ser vi ryggarna på hotellets övriga gäster och ett par timmar senare förstår vi att mormor smugit in oss på hotellet där endast Kiss var inbokade.

DET VAR OCH är i det där lilla som din största storhet fanns mormor. Du såg, la på minnet och ville allas väl. Aldrig någonsin var det för egen vinning som du levde ditt liv. Det är lätt att helgonförklara de döda och hylla dem, och det med all rätt! Du var unik mormor. Med en kärlek till

en grusväg som snirklade sig upp till ett hus i Kramsta, Järvsö, fick gammelmormor alla att känna sig välkomna. På middagar, vid högtider, till kortspel, med hundar, ungar, familj, vänner, ingifta och utskilda. Man fick alltid plats så länge man skött sig på det stora hela.

NÄR JAG VAR elva år fick jag följa med på turné, jag tjänade 100 kronor per dag för att hjälpa dig med vad du än behövde hjälp med under 14 dagar. Min första lektion från mormor under den turnén var att när du tar någon i hand, titta dem i ögonen, ta ett rejält handtag och kläm till ordentligt – och presentera dig. Kanske det bästa jag lärt mig strax efter att baka glödhoppor (som ska vara en handfull stora).

Mormor, om du har det minsta finger med i vårt livsäventyr så ta en kik på Mila. Hon älskar Louis Armstrong och dansar. Eller är det som jag tror… att du är där och myser med henne mest hela tiden och det är därför hon jazzar så oemotståndligt gulligt?

Kramar och kärlek, din Jennifer!

BARBRO SOM TÅRTA

Jennifer har tolkat sin mormor i en helt underbar skapelse som Magasin Järvsö mumsar på den 9 mars varje år.

Läs receptet i förra sommarens Magasin Järvsö:

ännu Klas-Göran?” en ”landsplåga” och var därefter en del av Lill-Babs repertoar. Tillsammans med Lindstedt och Källerud medverkar nu Barbro också i en del filmer, bland annat i filmerna ”Svenska Floyd” och ”En nolla för mycket”.

1960-TALET Det

blir rejäl uppståndelse som framförallt ”Klas-Göran” dragit igång. Barbro startade fan-cluben Splorr – som blev störst i landet med 17 000 medlemmar. Medlemsantalet visade sig bli omöjligt att hantera och de rusande kostnaderna för administrationen drev senare klubben i konkurs. Under 60-talet arbetade Barbro också mycket i Östtyskland. Hon släppte skivor, gjorde tv-shower och spelade in filmer. Hon blev en riktigt stor stjärna i Tyskland. Två år

i rad kom hon på andra plats som populäraste tv-artist efter Caterina Valente! Barbro fick även två engelskspråkiga singlar släppta enbart i Förenta staterna.

1960 Barbro medverkar i Melodifestivalen, eller som det då hette – ”Eurovisionsschlagern – svensk final/schlagerfinalen”, med låten ”En kyss”, hon går tyvärr inte vidare till final. Senare medverkar hon i fler melodifestivaler; 1961 med låten ”Vårvinter”, hon vinner tyvärr inte här heller, samt 1973 med låten ”Avsked från en vän” där hon slutligen hamnar på en fjärde plats.

18 MARS 1961 Barbro representerar Sverige i Eurovision song contest i Cannes, Frankrike. Hon sjöng ”April, april” som Siw Malmkvist hade sjungit i den svenska uttagningen och hamnade på 14:e plats.

1960 31
Barbros barnbarn och barnbarnsbarnbarn. Foto: Privat 1962. Barbro i filmen En nolla för mycket. Foto: Okänd Sverige. "Enda gången i livet jag var brunare än mormor, inte hade jag någon vinterjacka med mig heller, så mormor lånade ut sin", berättar Jennifer. Foto: Privat 1959. Låten som förändrade hennes liv, "Klas-Göran".
EN TEXT TILL MORMOR III
Foto: Håkan Persson

På plats i Järvsö kyrka.

Foto: Järvsö hembygdsförenings arkiv

SNÄLL, VARM, NYFIKEN – och jävlar anamma! Barbro Svensson var många saker för många människor. Men för sina barnbarn var hon just dessa ord. Hon var mormor.

Foto:

Mormor är alltid med

Om inte du fanns – vilka skulle vi vara då?

att man får gåshud.

– När jag tänker på mormor så är det ofta när hon är i huset i Järvsö och står i rabatten och vattnar. Och de här grejerna hon har på sig, som gammelmormor också hade, vad är det för något?, säger Isak Nilsson. – Skynken! Det var ju tunikor, men de kallar det för skynken, skrattar Jennifer Granath. Med tofs i håret och lite blyg var hon mamman och mormodern som tog hand om alla. Såg till att det fanns frukost när barnbarnen vaknade, kom med tulpaner om man lyckats hitta en skruv man letat efter länge. Hon såg glädjen i allt. Nu skriver jag ”såg” och ”var”, men när kusinerna pratar om sin mormor så ÄR hon. Hon är och hon gör. Hon finns alltid med. Som Jennifer uttrycker det:

1963. Här har vi alltså kvinnan som fick skriva autografer till The Beatles.

Foto: Mikael J. Nordström

1963 Nu är Barbro 25 år och flyttar, tillsammans med dottern Monica och mamma Britta och de tre bröderna, in i ett hus i Helenelund utanför Stockholm. Det huset var drömmen för Barbro. Här bodde de kvar i åtta år.

1963 Barbro skriver autografer till inga mindre än medlemmarna i The Beatles. Barbro, och det då okända nya brittiska pojkbandet The Beatles, medverkade i tv-programmet ”Dropin”. Sommarplågan ”Gröna granna sköna sanna sommar” ligger elva veckor på Svensktoppen och når en andra placering.

1965 Barbro gifter sig med artisten Lasse Berghagen. De skils 1968.

11 MAJ 1966 Barbro föder sin andra dotter, Malin Berghagen.

1966 Barbro spelar in sin första studio-LP ”Lill-Babs”. Hon har sedan tidigare spelat in massor med konsertskivor, singlar och EP.

11 FEBRUARI 1967

En tragedi i Barbros liv, men även för hela familjen, då Simon Brehm dör. Han hade hjälpt henne med allt i hennes karriär och också hela tiden funnits där för hennes familj.

1969 Barbro gifter sig med den norske fotbollsmålvakten Kjell Kaspersen. De skils 1973.

30 SEPTEMBER 1969 Barbro föder sin tredje dotter, Kristin Kaspersen, i Norge. Barbro arbetar i grannlandet och sjöng bland annat i norska melodifestivalen, Melodi grand prix, med låten ”Juksemaker pipelort”.

1974 Barbro spelar huvudrollen Annie Oakley i föreställningen

”Annie get your gun” regisserad av Åke Falck. Det blir en enorm succé! Föreställningen spelades tolv gånger på Skandinavium i Göteborg med över 140 000 åskådare. Barbro fick lysande recensioner och artisten LillBabs erhöll stort erkännande i vidare kretsar än någonsin. Hon spelade även revy hos Kar de mumma på Folkan i Stockholm.

1970 32 • BARBRO
1960
Den stora kusinskarans minnen efter mormor Barbro är många, och så hjärtevärmande
”Hon har skapat frihet och kärlek och väldigt många möjligheter, inte bara för hennes barn utan barnbarn också. Allt hon har gjort kommer att leva för evigt”
Att stå på scen och få träffa sin publik var det bästa hon visste, här tillsammans
Lasse Berghagen.
med
Järvsö Hhembygdsförenings arkiv
1974. Barbro i föreställningen Annie get your gun.
KUSINERNAS SAMTAL IV
Foto: Jarl Ekenryd

Det finns en Lill-Babs-låt för alla känslor. Lika finns det en mormor-röst med i alla situationer.

– Har hon inte fått oss att våga allt vi vill? Jag brukar alltid tänka på mormor när det är någonting jag inte törs, säger Jennifer.

– ”Det enda som inte går är nyfödda barn”, säger Love Taylor och härmar mormor.

HON VAR SNÄLL på ett sätt som gör att det blir mer än lite komiskt att som utomstående få ta del av dessa fina minnen. Som när Love kläcker ur sig denna diamant:

– När jag är på offentliga, skitiga toaletter. Då tänker jag alltid på mormor!

Nu får du nog förklara!

– Hon brukade ibland skjutsa mig och Christopher (Taylor) mellan Järvsö och Stockholm och då brukade vi stanna på Gävlebro för att hon skulle gå på toaletten – och så är hon där inne så jäkla länge, och det är för att hon står

”Jag skrev någon gång på Instagram att jag satt och grät till Fab 5 på Netflix, och så bara plingade det på dörren och där stod mormor med tulpaner

1979 Låten ”Colorado” ligger tio veckor på Svensktoppen.

1982 Poeten Lars Forssell skriver en show för Lill-Babs som framförs på Bacchi wapen och Södra teatern i Stockholm. Den senare showen spelades in av Sveriges television och finns på SVT:s ”Öppet arkiv”.

1983 Barbro är huvudgäst i tv-programmet ”Här är ditt liv”. Redaktionen, med Lasse Holmqvist och Tony Kaplan i spetsen, har samlat ihop en lång rad (tolv stycken) av före detta män och pojkvänner som dyker upp och överraskar henne i studion.

12 OKTOBER 1985 Barbro är med i programmet ”Jacobs stege”.

alltid en situation som gör att man tänker på

och städar! Och det där kan jag tänka på oavsett vilket offentligt rum jag befinner mig i som är lite stökigt. Då ploppar mormor upp i mitt huvud och så tänker jag att jag ska nog hjälpa till lite. Fixa lite. Hon lärde oss att man ska hjälpa andra, göra fint för andra.

– Det är där det kommer ifrån!, utropar Christopher. Jag har inte tänkt på var det kommer ifrån, men jag gör exakt samma sak!

Barbro Svensson var extremt duktig på att se sina medmänniskor, och såg alltid till att alla andra hade det bra. Kusinerna berättar att hon var hopplös att fira.

– Skulle man fira henne så var det tvunget att vara en överraskning, annars gick det inte, säger Jennifer.

– Nä, hon sprang alltid runt och såg till så att alla hade det bra, hade någonting i glaset, någonting att äta, fyller Love i.

De tar alla med sig så mycket från uppväxten och livet med mormor. De menar alla att →

↑ En liten Isak med mormor.

Foto: Privat

↓ Elina är en liten plutt och flyger på gammelmor mors ben.

Foto: Privat

FAMILJETRÄD

MONICA SVENSSON MALIN BERGHAGEN KRISTIN KASPERSEN

1986 Barbro är sommarvärd (sommarpratare) i Sveriges radio.

1987 Barbro är programledare för tv-programmet ”Hemma hos Lill-Babs”.

1988 Barbro är programledare för tv-programmet ”Morgonlust”.

1988 Tv-sänd show ”Grattis Barbro” för Lill-Babs 50 år.

1988 Lill-Babs caffär öppnar med dottern Monica i spetsen, detta i Forslindska huset mitt i byn. Här serverades äppelknyten och wienerbröd på löpande band i trädgården.

1990 Barbro medverkar med dottern Malin i musikalen ”Ronja Rövardotter”.

Barnbarnet Elina i en av mormors klänningar. Foto: Emrik Jansson

1990-1993 Barbro är programledare för tv-programmet ”Vem tar vem”.

1991 Barbro är programledare för tv-programmet ”Cocktail”.

14 SEPTEMBER 1992 Barbro är på plats hemma i Järvsö och inviger Nordens vildmarkspark, Järvzoo (numer Vildriket) tillsammans med ingen mindre än Hans Majestät Konungen, byns egen Mats Fack alltså!

1990-TALET Barbro köper tillsammans med några andra Kramsta gästgård i Järvsö och driver det en tid framöver. Hon drar även igång Lill-Babs krog uppe på Öjeberget under en tid.

Drottningen

(och

– och

1980
33
1990
1994 Barbro får Hans Majestät Konungens medalj, 8:e storleken i högblått band. Medaljen tilldelas svenska och utländska medborgare för särskilda förtjänster.
”Du ska inte gråta!”
– Love Taylor
”Jag tänker nog på henne varje dag. Det finns alltid en låt för alla situationer i livet, likaså finns det
mormor”
– Christopher Taylor
BARBRO
SARA PERSSON STEFAN PERSSON JENNIFER GRANATH LEON FAHLÉN FILIP LAMPERTZ ISAK NILSSON LINN NILSSON LOVE TAYLOR CHRISTOPHER TAYLOR
Syskonen Christopher, Love och Linn så mormor Barbro. Foto: Privat Filip och Leon busar med mormor. Foto: Privat ↑ Christopher tillsammans med mormor. Foto: Privat själv Kungen) fanns på plats 1992 när Nordens vildmarkspark, Järvzoo (numer Vildriket) invigdes.
KUSINERNAS SAMTAL V
Foto: Bertil Onegård

”När jag var liten så åkte vi till mormor på helgerna, och man liksom checkade in och så var man kärleksbortskämd i en hel helg innan man åkte hem med mamma och pappa”

samtliga goda sidor hos sig själva – kommer direkt eller indirekt från henne. Via henne eller via sina mammor. Hur man behandlar folk framförallt.

– Men också en rejäl skopa arbetsmoral, säger Stefan Persson och fortsätter:

– Och hon är verkligen hundra procent närvarande, något som många generellt är väldigt dåliga på, mig själv inkluderad.

ÄVEN OM DET numer är någonting väldigt påtaglig som saknas i Järvsö, så är det en plats som kusinerna ofta återkommer till, och som är dem väldigt kär.

– Hon gjorde det till en plats för återhämtning, och behöver jag vila från jobbet så är det dit jag åker, säger Isak.

– Det är en plats som blivit associerad med trygghet och värme, och även om hon fattas så finns det där ändå. Värme och kärlek. För mig finns det ingen plats som är som Järvsö, säger Christopher. •

”Hon är så bra på att överraska, om man råkade säga i telefonen att jag är så himla sugen på kanelbulle, så tog det inte mer än 20 minuter så bara: ’Jag är utanför med en kanelbulle’”

”När man åkte hissen från mormor när hon bodde på Gestrikegatan och hon bara står och skriker i trapphuset 'JAG ÄLSKAR DIG!' Och så hörde man att det kom längre och längre ifrån.”

”Under en av de sista dagarna vi hade med mormor på sjukhuset, och andningen börjat ge med sig, så lyckas hon ändå som alltid, med ett leende på läpparna, lätta upp situationen: 'Förr vare nu men jävligare vare mycket värre men så sämst har det ta mig fan aldrig varit dåligt!'”

”Min mormor var den snälllaste människa jag träffat, men hon var det på ett sätt som jag aldrig tidigare stött på i mitt liv. Hon var snäll mot allt och alla men förväntade sig aldrig något tillbaka.”

”När man var gammal nog att verkligen ta in alla hennes historier, och om allt turnerande, så blev man alldeles hänförd över allt som varit – och hur vi ändå fick så mycket tid med mormor, trots den fantastiska karriären”

1994 Med ”Älskade ängel” får Barbro sin sista stora Svensktoppsframgång då låten ligger fem veckor på listan. Den når som bäst en andraplacering. Från 1963 till 1994 låg Barbros låtar 95 veckor på Svensktoppen, fem av de 19 var listettor.

1994 Hyllningsgalan på Berns i Stockholm – ”Lill-Babs 40 år som artist”.

1995 Barbro får priset Lisebergsapplåden. Detta är ett pris som varje år delas ut av nöjesparken Liseberg till "någon som gjort Sverige gladare".

1996 Barbro ger ut sin självbiografi ”Lill-Babs – hon är jag: minnen av ögonblick” skriven tillsammans med Anna Wahlgren.

1999 Barbro börjar föreläsa. ”Medoch motgångar och erfarenheter som mamma, kvinna och artist.”

2001 Barbro mottar priset ”Tigertassen”. En utmärkelse inom musik i Sverige som delas ut av Parken zoo i Eskilstuna tillsammans med dåvarande riksorganisationen Folkparkerna i Sverige, numera ”Folkets hus och parker”. Priset tilldelas en ”folkkär artist eller grupp som under många år glatt sin publik och som genom flitigt turnerande även varit tillgänglig för landsortens scener.”

2001 Barbro är sommarvärd (sommarpratare) i Sveriges radio.

2003 Barbro är programledare, tillsammans med Mark Levengood, för en av deltävlingarna av Melodifestivalen.

MIDSOMMARDAGEN 2009 LillBabs-utställningen invigs på LillBabs caffär på Långhans i Järvsö. Lill-Babs caffär öppnar redan 2008. Sedan 2019 hittar du Lill-Babs museum på Stenegård i Järvsö, där hade man i början på 2000-talet också utställningen en gång. I samband med flytten har utställningen nyskapats och uppdaterats. Utställningen tar dig från 50-talet via folkparker, ”Annie get your gun”, Lars Forsell, Börsen, Rondo och fram till idag.

2000 34 • BARBRO
1996. Barbro ger ut sin självbiografi. Barbro med dottern Monica och barnbarnen Stefan och Sara. Foto: Privat Kristin, Barbro, Leon och Filip. Foto: Privat 2019 flyttas utställningen till Stenegård och blir Lill-Babs Museum. Monica och Malin ordnar så fint! Foto: Emrik Jansson Kristin med mamma Barbro. Foto: Privat
KUSINERNAS SAMTAL VI
Love har förevigat mormors budskap på sin arm. Foto: Privat Psst! Vill du höra hemligheten bakom Barbro Svenssons spaghetti med köttfärssås? Extremt mycket smör och massa paprika!

…Barbro sjöng mycket när hon var barn? Hon älskade att uppträda. Sångkarriären började i "Blåvingarna", där de sjöng fosterländska sånger i kyrkan vid olika ljushögtider och uppförde julspel.

…Barbro har spelat in hundratals skivor, legat på svensktoppen i hundra veckor, gjort massor av bejublade shower och turnéer både i Sverige och utomlands, tvshower, intervjuer och reportage?

…trots hårt arbete och stora framgångar har alltid de tre döttrarna och den stora familjen kommit i första hand? Barbro har också fått nio barnbarn, ett barnbarnsbarn och ett barnbarnsbarnbarn!

…det var Lill-Babs manager Simon Brehm som gav henne artistnamnet Lill-Babs? En sammansättning av hennes två smeknamn ”Lillan” och ”Babsan”.

…Barbro har besökt så gott som varje folkpark i Sverige och har belönats med folkparkernas förtjänsttecken i guld?

gjorde massa shower tillsammans med sina bästisar Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist. Foto: Örebro Stadsarkiv

Barbro var även björn, här en hona vid namn Lill-Babs på Skansen zoo med sin unge Qayo. Foto: Örebro Stadsarkiv

…Barbro gjorde flera krogshower? Bland annat på Berns i Stockholm, Trädgår'n i Göteborg och Kronprinsen i Malmö.

…Barbro var en stor supporter till idrottsklubben AIK? Vid AIK:s hemmamatcher på Friends arena spelas hennes klassiker ”Leva livet” inför publiken innan inmarschsången "Å vi e AIK" spelas upp.

…Barbro var en av den svenska skvallerpressens största favoriter? Otaliga löpsedlar om romanser, förälskelser, skilsmässor och konkurser passerade revy.

…Lasse, Barbros bror, spelade trummor med Barbro och hennes band under många år?

Döttrarnas bok "Vår mamma Lill-Babs" som gavs ut 2022.

Det blev många samarbeten genom åren, bland annat tillsammans med Gevalia. Det enda kaffet om du skulle ha frågat Barbro. Här är en av alla annonser som gjordes.

2010 Barbro medverkar i underhållningsprogrammet ”Så mycket bättre” i TV4.

2012 Barbro är en av deltagarna i tv-programmet ”Stjärnorna på slottet”.

…Barbro delat ut massa stipendium till unga, lovande artister?

…Karin Falck var något av en mentor för Barbro?

Barbro tillsammans med döttrarna Monica, Kristin och Malin. Familjen var det absolut viktigaste! Bild ur boken "Vår mamma LillBabs". Foto: Charles Hammarsten

…Barbro jobbade mycket tillsammans med Gevalia? Hon drack aldrig annat än Gevalias kaffe.

…Barbro endast gjorde ett års uppehåll (!) från folkparksturné under åren 1954-1979? Det året var 1970.

…Barbro älskade golf –och clowner!

Barbro invigde Järvsö bergscykelpark den 6 juni 2010 klockan 10:00 genom att cykla leden Barbro. Leden har varit parkens mest kända och uppskattade sedan dess.

Foto: Andreas Fransson

2009 Barbro mottar Git Gay-stipendiet.

6 JUNI 2010 Barbro är med och inviger Järvsö bergscykelpark hemma i byn genom att cykla igenom invigningsbandet istället för att klippa traditionsenligt. Barbro, Monica, Malin och Kristin är de fyra första lederna som öppnar, till Barbros ära förstås.

2012 Barbro blir frimärke.

2013 Barbro ger ut boken ”Barbro” skriven tillsammans med Lotta Bromé.

VÅREN 2017 Lill-Babs genomför tillsammans med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson showen ”Tillsammans – 183 år på scen”. De turnerade i cirka 15 svenska städer och sedan gavs den på Intiman i Stockholm samma år. Showen gavs sedan igen på 17 orter, under 2017, där finalen på Scalateatern i Karlstad

kom att bli trions sista framträdande. Konserten filmades av filmskaparen Susanne Cederberg i dokumentären ”Siw, Lill-Babs och Ann-Louise” som sändes i SVT.

2017 Barbro hyllas för rollen som ”Gugge” i SVT:s dramaserie ”Bonusfamiljen”.

2017 Barbro blir invald i Swedish music hall of fame för att hon ”underhållt Sverige i sju decennier – utan comeback. Lill-Babs är det folkkäraste vi har, en lyxförpackad entertainer.”

3 APRIL 2018 Barbro dör i cancer och hjärtsvikt vid en ålder av 80 år i Hedvig Eleonora distrikt i Stockholm. Den 27 maj hålls en stor minnesstund i Storkyrkan i Stockholm. Dagen efter begravs hon i Järvsö kyrka.

2010 36 • BARBRO
Barbro
2012. Foto: Postnord Frimärken
2013. Barbro ger ut boken ”Barbro” tillsammans med Lotta Bromé.
VISSTE DU ATT… VII

Kära Barbro…

Du har präglat våra liv sedan barndom och tonår. I en av dina sånger, ”Du publiken”, sjunger du ”Jag var så ung när jag mötte dig, så det är faktiskt så att det är DU som format mig”. Textraden stämmer så bra in på vår relation. Du var ung och vi var unga när vi såg dig första gången, och ingen lämnades oberörd. Vi har lyssnat på din musik från stenkakor och vinyl, till cd och nu på Spotify. Vi har följt dig i tidningar och tv-program – från Hylands hörna till Bonusfamiljen. Som medlemmar i din fanclub, Lill-Babs klubb, vill vi säga ”Splorr” och kram en sista gång. Detta var vår hemliga hälsningsfras, oss och dig emellan. Du har betytt och betyder så mycket för människor runtom i Sverige. Vi har varit med dig, och känt med dig i med- och motgång i alla dessa år. Du är en del av folkhemmet och mellanmjölkens land. Du är en nationalikon som nyligen blev utsedd till den mest folkkära artisten genom tiderna. Du har blivit en viktig del i våra liv och gjort avtryck i vilka personligheter vi blivit. Vi har delat våra livsöden med dig och vi har berättat livshemligheter för dig. Man kan säga att du blev vår ”extra storasyster”! Du har alltid ställt upp för oss och stöttat oss under vår livsresa tillsammans. Tack vare dig har vi funnit vänskaper för livet. Ditt sätt att vara som medmänniska och bemöta andra, visa empati och ge alla en värmande kram och en klapp på kinden. Kramar från dig glömmer man aldrig! Du var en stor glädjespridare och fortsätter att vara en inspirationskälla för så många. Du har varit en förebild och banat väg för andra genom att visa att kvinnor kan! Du var en underbar människa och artist som såg alla, var omtänksam och glad. Du hade så mycket energi, livsglädje och kärlek i dig. Du spred värme och ingav trygghet; behandlade din nästa som du ville bli behandlad själv. Du har alltid brytt dig om och bekämpat fördomar mot människor som uppfattats som avvikande eller annorlunda.

Stod Lill-Babs i vägen för Barbro? Du brukade fråga dig själv det ibland. Nej, inte för oss! Lill-Babs blev inkörsporten till att vi mer och mer lärde känna dig som personen Barbro Svensson. Idolen Lill-Babs fanns givetvis där hela tiden, men det blev mer och mer vännen Barbro som vi träffade och umgicks med. Ingen diva utan en person med fötterna i hälsingemyllan och som aldrig hade långt till skämt och skratt. Du förde oss samman i Järvsö om somrarna och där träffade vi Barbro, inte Lill-Babs. Du älskade din familj och Järvsö, vilket du aldrig glömde att berätta. Alla var välkomna till ditt Järvsö. Du har satt bygden på kartan och en bättre ambassadör för Järvsö finns inte.

Du är fortfarande så levande även om vi saknar att kunna ringa dig eller ta ett glas vin efter ett av alla dina gig och prata om allt och inget. För oss finns du kvar genom alla minnen. Du är den godhet och kärlek som vi alla behöver i dagens dystra verklighet. Du ger oss ett ljus i mörkret. Som Petter uttryckte så fint vid minnesgudstjänsten i Storkyrkan för fem år sedan: ”vi borde alla bli mini-Barbros, då skulle världen vara bättre att leva i”.

För oss har ingen artist kunnat ta din förstaplats i våra hjärtan. Tack för allt älskade Barbro!

Dina fans för evigt! Göteborgsgänget & Västeråsgänget

”Genom åren har Lill-Babs blivit mer och mer Barbro för oss”

”Min mor sa att hon skulle ringa Barbro för att jag försummade min skola”

Klubbens ledord. 37
– Helene Wennerstrand På Liseberg 1977. Foto: Lennart Wessman Lil-Babs i rosa peruk och matchande byxor, 1972. Foto: Lennart Wessman – Lennart Wessman
”Att vara ditt fan har förgyllt mitt liv”
– Helene Wennerstrand FANSENS KÄRLEKSBREV VIII
En bild på bägge gängen på plats hos Barbro i Kramsta, Järvsö. Foto: Privat Från idolskap till vänskap FRÅN LILL-BABS TILL BARBRO

Grattis Järvsö

hembygdsförening

Ja må ni leva, uti 100 år – till. Järvsö hembygdsförening fyller i år 100 bast, ett sekel i Jarsebygdens tjänst.

Sven Solén över 200 personer i ren förfäran. Han var orolig för att Järvsös rika kulturarv skulle gå förlorat. Järvsö hembygdsförening bildades där och då – undra vad Sven tänkt om han såg vad föreningen gjort sedan dess. Vad man fortsätter att göra för att ta Järvsö in i framtiden, hela tiden med historien i ryggen och ständigt närvarande.

Den 6 maj i år firade föreningen stort sina hundra år, exakt på dagen 100 år senare, med pompa och ståt. Dagen inleddes med öppet hus på Kalatäkten, där besökare kunde titta på en stor fotoutställning, en film om de vackra miniatyrer efter Marcus Frisk, som hembygdsföreningen förvaltar, och fika och kôlbullar så klart!

Svindlande vacker konsert i Järvsö kyrka följde därefter och dagen avslutades med middag på Järvsöbaden med god mat, tal och underhållning.

Återigen, grattis till hundraåringen! Och grattis till er läsare som på kommande sidor får njuta av ett fantastiskt axplock av bilder och härliga bitar ur historien. Vill du ta del av föreningen i nutid så finns många fina evenemang att hitta i eventkalendern längst bak i magasinet! •

Följande sidor kan uppfattas något trassliga, röriga? Aja, det finns i alla fall en röd tråd att följa – sen om den hjälper, det låter vi dig bedöma!

38 • JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING
1923 SAMLADE KOMMINISTER Gunilla Björs under öppet hus på hembygdsgården. Foto: Eje Åhs Järvsö folkdanslag dansade in i kyrkan. Foto: Eje Åhs

JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENINGS FÖRSTA STYRELSE

• Pehr Pehrsson i Koppars i Säljesta.

• Emil Hultman på Stenshammar i Stene.

• Hans Jonsson i Nils-Lars i Föränge.

• Henrik Olsson i Ollas i Föränge.

• Axel Forslind i Öje.

ORDFÖRANDEN GENOM TIDERNA

• Pehr Pehrsson, Säljesta, 1923-1925

• Emil Hultman, Stenshammar, 1926-1927 + 1930

• Axel Erdmann, Öje, 1928-1929

• Hans Jonsson, Föränge, 1931-1957

• Olof Silén, Skästra, 1958-1962

• Börje Björklund, Öje, 1963-1967

• Nils Olofsson, Bondarv, 1968-1970

• Birgitta Sjögren, 1971-1977

• Mats Fack, Nybo, 1977-1985 + 20102011

• Lars Hansson, Föränge, 1986-2004

• Lars Eric Ericsson, Kyrkbyn, 20042010

• Sören Görgård, Ede, 2011-2016

• Trine Rolfsdotter Svensson, Vik, 2016-2019

• Allan Cederborg, Nor, 2019-2021

• Ninni Bagge, Nordsjö, 2021-

NINNI I PODD OM JÄRVSÖ

I Järvsöpodden kan du lyssna på en intervju med Ninni Bagge om hembygdsföreningen.

39 39
Hans Jonsson var med i den första styrelsen, men var också ordförande mellan 1931-1957. Järvsö spelmanslag och Järvsö kyrkokör var några av de som underhöll i kyrkan när Järvsö hembygdsförening firade 100 år i maj. Foto: Eje Åhs Ninni Bagge är Järvsö hembygdsförenings nuvarande ordförande. Här på självaste 100-års dagen för föreningen. Foto: Eje Åhs

Jarsemål [ˈjaʂəmɔːl]

TYCKER DU ATT det är lite blôket med jarsemål? Blir du tjôs på att försöka tolka ljuden som kommer ur strupen på byborna? Blir du lite missve av att inte förstå?

Ha inte så ont i hôjjen, du må vara likvis, men ta dig lite tid att grônna, och tänk inte att det måste ske raväg. Känn dig fäjjen att det går gesvint att lära sig bara du kommer igång. Ralla nåhanna så ska du se att du känner dig bra kaaret omfar!

Järvsö hembygdsförening månar om det gamla, och där ingår även ”språket” som talas på bygden. 1977 hölls en kurs i ”jarrsemål” som man kallade det då. 20 ortsbor forskade och hjälpte till att bevara de specifika orden som karaktäriserar just Järvsö. •

FACIT:

• Blôket [blœːkɛt] – Besvärligt.

• Tjôs [ɕœːs] – Trött på någonting.

• Missve [ˈmɪsːvɛ] – Nedstämd och ledsen.

• Ont i hôjjen [hœjːɛn] – Ängslig.

• Likvis [ˈliːkvis] – Ovetande.

• Grônna [ˈgrœnːa] – Fundera.

• Raväg [raːvɛːg] – På en gång.

• Fäjjen [ˈfɛjɛn] – Glad.

• Gesvint [jɛsˈvɪnt] – Snabbt.

• Ralla [ˈralːa] – Skvallra.

• Nåhanna [ˈnoːhanːa] – Lite grann.

• Kaaret [ˈkaːrɛt] – Mallig.

• Omfar [ˈɔmːfar] – Snart.

”Vi

40 • JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING
som spenderar vår lön här, har släkt och vänner i socknen. Vi som vill lära känna bygden, är nyfikna och gästfria.
Vi som är delaktiga i bevarandet av vårt fantastiska kulturarv –och utvecklingen som ska ta oss in i framtiden.
Vi som skrattar i Järvsö. Alla är vi jarsebor.”
– Ninni Bagge, ordförande i Järvsö hembygdsförening
”Man ska känna sig sensuell i en folkdräkt, det är viktigt”
– Anna Thunell, dräktvurmare
"Har du sett Anna – det finns dom med större rosett!". Snick-snack bland flickorna på Dräktstämman. Foto: Håkan Persson

VAD ÄR HAMBO?

”Hambo, som dansas till musik i 3/4 takt, tillhör de svenska gammeldanserna. Den är närbesläktad med polska och var ursprungligen en variant av polka–mazurka”.

Detta går att läsa på Hälsingehambons sajt. Hälsingehambon då – vad är det?

Jo, det är en danstävling som kan beskrivas som folkdansens Vasalopp. Det är en tävling i tre etapper som arrangeras av föreningen Hälsingehambon som bildades inför tävlingens 50-årsjubileum 2015. I denna förening är Järvsö hembygdsförening en av tre huvudparter tillsammans med Hanebo hembygdsförening och Arbråbygdens folkdansgille.

HÄLSINGEHAMBON – VILKEN GREJ

Marianne och Anders Pallars och Tommy Pettersson har otroligt många fina minnen från evenemanget, som fick sin start i och med tv-programmet Landskapsleken 1965.

Året var 1966, och Hälsingehambon skulle precis ta vid där Landskapsleken slutade. Marianne, Anders och Tommy var alla med från start, och är fortfarande involverade i Järvsö Folkdanslag, som tillsammans med bland andra Järvsö hembygdsförening har rott tävlingen i land under åren.

De pratar framförallt om tävlingens första 40 år, under tiden då de själva var som mest aktiva. Då de levde och andades Hälsingehambon året runt. Det var ett jättearrangemang.

– Hembygdsföreningen har ordnat med alla funktionärer, och det behövs runt 200 ideella personer bara i Järvsö för att få det att fungera, säger Tommy och fortsätter:

– Under de första 40 åren så slogs man om att få vara funktionär år efter år, och man ville ha samma uppgifter som året innan. Man lade upp sin sommar för att kunna vara med.

Tävlingen växte år för år sedan starten 1966, och under de allra mest hektiska åren så var det även huggsexa om nummerlapparna. Ansökningar kom in med vändande post, och det gällde att bo på rätt ställe i landet, så att postgången var snabb nog att hinna med.

Tänka sig att de satt och fyllde kuvert med blanketter, reklam. Klistrade igen, satte dit frimärken – till som mest 1 500 dansande par. Lite annorlunda ser det ut idag i och med digitaliseringen. Skönt kan man tycka, men samtidigt. Oj så roligt de hade tillsammans. – Det var en sådan gemenskap kring detta, och vi hade otroligt roligt ihop, säger Marianne. •

Ovanstående text fick vi äran att skriva till Järvsö hembygdsförenings 100-årsskrift som de gav ut i samband med jubileumet. Skriften finns att köpa via hembygdsföreningen för dig som vill lära dig mer om föreningens arbete med att förvalta vårt kulturarv.

41
”Under de första 40 åren så slogs man om att få vara funktionär år efter år, och man ville ha samma uppgifter som året innan. Man lade upp sin sommar för att kunna vara med.”
– Tommy Pettersson, Järvsö folkdanslag, om Hälsingehambon som Järvsö hembygdsförening varit med och anordnat i alla år
”Denejforntidvördar ärejframtidvärd”
- Artur Hazelius
Marianne Pallars, Anders Pallars, Tommy Pettersson och Anna Thunell under Hälsingehambon någon gång på 80-talet. Foto: Privat

Bygdens historiska byggnader

Järvsö hembygdsförening jobbar både med ”hårda” och ”mjuka” värden, där de hårda bland annat innefattar olika fastigheter runt om i bygden. Här kan du läsa om några av dessa byggnader, som definitivt tillhör vårt fantastiska kulturarv. •

SOCKENMAGASINET

Här ser ni Magasin Järvsö… Nej, Sockenmagasinet var det ju! En av alla de fastigheter och kulturminnen som förvaltas av Järvsö hembygdsförening.

I Kyrkbyn i Järvsö står det gamla sockenmagasinet där enligt 1757 års stadgar angav att insättning av spannmål skall ske ”årligen för hvarje hemmansrök uti Gestrikland och Hälsingland en fjordingen Råg och en fjädring Korn…"

KARLSGÅRDEN

Karlsgården, eller Karls i Bondarv är hela Hälsinglands hembygdsgård, och en del av Världsarvet hälsingegårdar. Gården har hållits öppen för besökare sedan 30-talet och på 80-talet tog Järvsö hembygdsförening över driften av gården. Här ordnas bland annat guidade visningar och visningar av det så kallade "Karlsgårdsspelet" om somrarna.

BÖRJE BJÖRKLUND

Det går inte riktigt att hylla Järvsö hembygdsförening utan att nämna Börje Björklund. Komministern, folkbildaren, pedagogen som var ordförande i hembygdsföreningen mellan åren 1963 och 1967. Han finns inte med oss i livet idag, men vill du säga hej, och tack till denna järvsöprofil så ta en tur till Järvsö kyrka där du kan beskåda en ståtlig bronsbyst gjord av Per Nilsson-Öst.

VISSTE DU ATT…

det skrivits och givits ut byaböcker om nästan alla byar i Järvsö, genom studiecirkelarbete under Järvsö hembygdsförenings paraply? Börje Björklund var en av visionärerna bakom detta gigantiska arbete.

HARSEN

Harsavallen består av Storvallen och Lillvallen, och Bergmans skojegård på Storvallen förvaltas av hembygdsföreningen, som också ligger bakom dagliga guidningar sommartid.

42 • JÄRVSÖ HEMBYGDSFÖRENING
Bronsbyst föreställande Börje Björklund, gjord av Per Nilsson-Öst. Foto: Eje Åhs Foto: Håkan Persson Foto: Eje Åhs Foto: Nathalie Häll

Gånglé*

foto: Järvsö Hembygdsförening

Järvsö hembygdsförening är en ideell förening som sätter stort värde på sina medlemmar. Som alla andra föreningar någonsin så är de beroende av att folk är villiga att lägga sin värdefulla fritid på att hjälpa till. I Järvsö har vi ett ord för detta: Gånglé. Järvsö hembygdsförening älskar gånglé. •

*Gånglé: Att arbeta ”å gånglé” är ett mycket gammalt sätt att på mer eller mindre frivillig väg få vissa arbeten utförda. Så hade exempelvis kyrkan på 1830-talet till stor del byggts genom gånglé.

VISSTE DU ATT…

Järvsö hembygdsförening spelade en stor roll i att Stenegård finns kvar i kommunens regi – och att det är det stora besöksmål som det är idag!

hembygdsföreningen anordnar en enorm mängd evenemang varje år? Det är dräktstämma, midsommarfirande, julmarknad på Stenegård, berättarkvällar, bildspelsvisning på Karlsgården, håller öppet på Harsens fäbodvall, med mycket mer.

…hela 800 personer är medlemmar i Järvsö hembygdsförening? Se så många!

43
Liekurs på Sannafjället. Kôlbullestekning på Moläta med KôrvBengt och Sören i högsta hugg. Nationaldagsfirande på Stenegård. Midsommarfirandet på Stenegård. Mysiga Svedbovallen. Kransbindning på hembygdsgården inför julmarknaden. Dräktstämma, Ann i bröllopsdräkt. Dräktstämma på Karls, tema bröllop. Täljkurs för barn med Erik Björs.

LOA FLYTTAR IN PÅ STENE

Loas nya naturstig på Stenegård startar vid en faluröd portal i eklunden vid Barnens stenegård. Längs en stig med 15 gula och röda skyltar får barn och nyfikna lära sig om biologisk mångfald med lodjuret Loa som guide, Järvsös maskot. Varför är döda stubbar viktiga att spara? Vad får man göra i naturen, och hur snabbt springer egentligen en snigel? Det och mycket mer får man reda på. Stigen är fri att besöka när som helst, även utanför gårdens öppettider.

BENGTS

TRÄHANTVERK

Bengt Janars, skapare av bland annat Järvsöbågen, skapar nu en ny kollektion med burkar, askar och fat producerade av björkstubbar. En stubbe kan bli upp mot 6-7 produkter, väldigt lite svinn.

Bengts första leverans blir en oblatburk till Järvsö kyrka som Anna-Carin Åsbrink i skrivande stund målar.

MÖBELTAPETSERAR

Tapetseraren Sofie Pocock flyttar hem igen och öppnar firma i Ljusdal. Nordiska verkstan tar sig an alla möbelutmaningar. Kvalitet är ett av nyckelorden samtidigt som kulturellt arv och hållbarhet står i fokus. Den 30 juni är det vernissage med ätligt men också med sådant du kan kika på som vackra tygprover och möbler.

GUIDERNA INTAR MINES

På campingen vid Mines strand finns nu i sommar förhoppningsvis ett café för de fikasugna, lite oklart med exakt datum i skrivande stund. Det kommer också finnas kajaker om du vill ge dig ut på Ljusnan. Även bastuflotte finns till hands för de som vill svettas lite extra i sommarvärmen.

SOFIE POCOCK

ÅLDER: 36 år.

En av Järvsöguidernas upplevelser, bastuflotte. I sommar intar de Mines camping, strax söder om Järvsö. Foto: Järvsöguiderna

Inte nog med det. Varje fredag klockan 11:30, under hela sommaren, kan man anta utmaningen ”Salomon Järvsöguiderna vertical challenge”, som går ut på att gå eller springa uppför Öjeberget. Sträckan är 1,4 kilometer och når en höjdmeter på 237. Samling vid Järvsöguidernas näste, mitt inne i byn.

HOBBY: Second-hand, tovar dockor i form av kvinnofigurer, yogar, renoverar äldre möbler och älskar hantverk av alla dess slag.

DET VISSTE DU INTE OM SOFIE: Hon dansar burlesk-inspirerad dans på The gaia gang i Oslo och uppträder ibland för att hylla kvinnokroppen och för att peppa andra kvinnor till att ta mer plats.

44 • INDANS
Foto: Julia Groth Foto: Håkan Persson Foto: Privat

Vi hjälper dig med

• Gräsklippning

• Häckklippning

• Beskärning av träd

• PlanteringTrädgårdsskötsel

• Trädgårdsdesign

• Slyröjning

• Allt inom trädgård och utemiljö

Välkommen Ida!

Vi på Mångbacka är glada att välkomna Ida Torung till vårt team! Med hennes gedigna utbildning som trädgårdsmästare och certifierad permakulturdesigner, är vi säkra på att hon kommer att göra fantastiska bidrag till vårt företag. Ida kommer att vara huvudansvarig för alla våra trädgårdsoch utemiljöprojekt och vi ser fram emot att se hennes kreativa lösningar och expertis i arbete.

SOMMARPRAT

1959 sändes det första programmet Sommar i Sveriges Radio och det är många djupa tankar och spännande människoöden vi fått lyssna till under åren.

Nu är det äntligen dags för sångaren, musikern och Järvsöbon Sofia Karlsson att vara Sommarvärd i P1.

– Mitt program kommer handla om älskarinnan musiken och om kärleken till det icke-perfekta, säger Sofia som spelat in programmet hemma på sin hälsingegård i Järvsö.

Egen

gummibåt KULTHAMMAR BY

Upplev Järvsö introducerar ett nytt tillskott i kajakfamiljen, en uppblåsbar forskajak för en person. I en så kallad ”Duckie” kan både nybörjare och den mer erfarne paddlaren ta sig an forsens strömmar.

Det närmar sig inflytt, augusti 2023 för att vara mer exakt. 37 bostadsrätter står färdiga för inflytt i Kulthammar, det stora huset intill Stenegård, Järvsö.

– Dessa bostäder ligger så naturskönt med älven och kyrkan, säger Susanne Viken, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.

46 • INDANS
Foto: Frida Klang

Järvsös mysigaste stuga!

Boende i vacker naturmiljö med underbar utsikt över Järvsö, precis intill Järvsöbacken!

Hos oss på Alpstigen 6 bor du bekvämt i en modern välutrustad timmerstuga i en vacker naturmiljö, belägen precis vid Järvsöbacken.

Med en underbar utsikt utöver dalen och Ljusnan som vackert slingrar sig förbi Järvsö.

Närheten till upplevelser och aktiviteter, ett stenkast från Järvsöbacken och det fantastiska barnområdet som är perfekt för nybörjare, stora som små.

Välkommen att kontakta oss för mer information eller besök vår nya hemsida.

alpstigen6.se

info@alpstigen6.se, tel. 070-781 10 02

SKYLTAR

Dietrich Staemmler, Lantverket, Karin Li, Hälsingeprägel, och AnnaCarin Åsbrink, Måleriverkstan livar upp i byns kärna.

Bland skratt och kreativitet leker de fram nya roliga idéer och visar upp dem och sina respektive hantverk i ett skyltfönster längs Turistvägen.

Karin håller på med ädelsmide, byggnadsvård och inredning, Anna-Carins stora passion är schablonmåleri och Dietrich är slöjdare och finsnickare.

Grattis Wahlins!

Sedan 1903 har det bedrivits bosättningsaffär i det gamla plåtslageriet i Ljusdal. Genom åren har fyra av fem ägare varit kvinnor och sedan 15 år tillbaka drivs företaget av Kristin Bruveris. Det är en plats som bär på ett kulturarv, skulle man kunna säga.

– Man känner ju lite ansvar men det är såklart roligt också, säger Kristin.

Här finns inredning från etablerade varumärken såsom Orrefors, Mateus och Carolina Gynning. Grattis till de 120 åren!

Järvsö synonymt med hållbar turism…

...det är förhoppningen med den tredagarskonferens som kommer att äga rum med start 30 augusti. Tanken är att konferensen ska bli ett årligt event och fokusera på hållbar besöksnäring med nordiskt tema. På invigningsdagen kommer till exempel Susanne Andersson, vd på Visit Sweden och Carolina Klüft, idrottslegend och verksamhetschef för Generation pep, finnas på plats.

I samband med detta kommer en musikfestival, Woodland, att äga rum på vackra Torön mitt i Ljusnan, strax utanför Järvsö. Festivalen drivs 100 procent av batterier och fokus ligger på musik, mat och konst.

Några av artisterna som kommer är Sara Parkman, Fricky, Mapei, Maxida Märak och Rebecca & Fiona.

HAMBOSUGET ÖKAR

– Fullt drag på hamboträningen i Mo bygdegård, säger Anna Valsberg från föreningen Hälsingehambon.

Den nystartade dansföreningen ”Golvdraget” ses där och tränar. Dessutom har Hälsingehambon utökat med ytterligare en dansetapp i Bollnäs, och för upplysnings skull kommer etappen i Arbrå i år att dansas på den anrika hälsingegården Träslottet.

BYHETER

Äntligen är cykelbron vid Edänge invigd! Nu är Järvsö och Ljusdal sammankopplade i cykelväg. Skippa trafikerade vägar och testa den naturnära leden istället.

Destination Järvsö är återigen godkända i hållbarhetsgranskningen. Granskningsorganet Earthcheck certifierar utifrån internationella kriterier för hållbar turism, något som detinationen lever upp till. Grattis!

Is på sommaren? Japp! Järvsö IK event på Strandvallen möjliggör skridskoåkning.

Järvsö bergscykelklubb, i nära samarbete med Järvsö bergscykelpark, fortsätter med torsdagsträningar på kvällstid i parken. Vad som krävs? Ett medlemskap!

Gamla Gustavs blir sportbar! Allan Sharo säkrar sommarens matcher.

Studio Järvsö, en ny kanal som bjuder på rörliga inslag från vår kära by. De upplever, besöker och smakar.

Det blir flottardagar på Torön i sommar. Detta vill du inte missa, Plura är en av dem som kommer och underhåller oss. Det kommer även delas ut pris till bäst smyckade flotten.

48 • INDANS
Foto: Alicia Mårtensson Magasin Järvsös egna Frida Klang ställer ut på Stenegård i sommar, ”Kvinnor av Hälsingland”. Det får du inte missa!
Kir s t in Bruveris.Foto:
Maxida Märak kommer till Järvsö i augusti.
NathalieHäll

Fjällvägen – en vägvisare till framtiden!

Fjällvägen – det mångfunktionella

stråket

• Bättre tillgänglighet och trafiksäkerhet. Antalet olyckor måste minska. Samhällsekonomiskt och miljömässigt positiva effekter om utveckling och upprustning sker.

• En väl fungerande infrastruktur är nödvändig för utvecklingen av näringsliv och offentlig verksamhet.

• Arbetspendlingen är stor och betydelsefull. Funktionell och förstorad arbetsmarknad behöver bra infrastruktur.

• Godstransporterna till kusten och söderut är omfattande och måste vara snabba och säkra.

• Besöksnäringens utveckling är beroende av korta restider och säkra vägförbindelser. Möjligheter att färdas tryggt och tillgängligt längs Fjällvägen kräver investeringar i förbättrad infrastruktur.

Fjällvägens tankeord;

”Vi kan inte lösa problem genom att tänka på samma sätt som vi gjorde när vi skapade dem.”

/A Einstein

Från kust till fjäll går ett vägstråk. En livsnerv för människorna längs Ljusnans dalgångar och fjällvärld. Vägstråket heter Fjällvägen. Det vill vi lyfta, stärka och utveckla. Den kortaste vägen från kust till fjäll måste bli mer trafiksäker och tillgänglig!

Vägstråket Tönnebro-Bollnäs-Ljusdal-Sveg-Funäsdalen-norska gränsen – Väg 83 och 84 – går som en pulsåder genom Hälsingland och Härjedalen. Här förekommer stora mängder lokal och regional arbetspendling, omfattande gods- och persontrafik samt långväga trafik alstrad av exempelvis fjällturismen till Härjedalen och Jämtland. Detta vägstråk har av kommunerna och besöksnäringen längs vägen döpts till Fjällvägen.

Vägstråket Fjällvägen är också ett partnerskap mellan Söderhamns, Bollnäs, Ovanåkers, Ljusdals och Härjedalens kommuner samt destinationsbolagen Järvsö, Lofsdalen, Vemdalen och Funäsfjällen. Partnerskap Fjällvägen ska verka för hållbar regional utveckling längs hela vägstråket genom ökad tillgänglighet, konkurrenskraft och tillväxt n

Välkommen med på färden som är både en resa och ett mål!

Kontakt: Tony Stark Samhällsbyggnadskontoret Bollnäs kommun

E-post: tony.stark@bollnas.se

Tel: 0278-252 19, 070-190 61 82 www.fjellvagen.se

facebook.com/fjellvagen
www.fjellvagen.se
KREATIVITET - ENTREPRENÖRSKAP - MEDVETENHET JÄRVSÖGYMNASIET www.jarvgym.se VÄLJ BLAND UNIKA UTBILDNINGAR, SAMTLIGA MED RIKSINTAG: ÄVENTYR - AFFÄRSUTVECKLING - DJURVÅRD ESTETISK MEDIA - TEKNISK MEDIA - INGENJÖRSVETENSKAP

Vad brinner du för?

I Byggfakta Group finns alltid en öppen dörr för dig med arbetsglädje, driv och ambitioner. Vi kan erbjuda fina karriärmöjligheter i Hälsingland, Stockholm och ute i världen. Som arbetsgivare gillar vi att få våra medarbetare att växa och våga ta kliv när tillfälle ges. Hos oss kan du göra karriär inom

Läs mer om dina framtida möjligheter i Sverige på karriar.byggfakta.se eller ännu fler möjligheter inom koncernen globalt på byggfaktagroup.com/career/

Du kan söka lediga jobb eller börja med att ”connecta” med oss genom en intresseanmälan.

Jag har fått möjlighet att utvecklas otroligt mycket som säljare. Som säljare här kan du bla få stöttning av en säljcoach som varje dag gör allt för att du som säljare ska bli så bra som möjligt. Det finns otroligt många olika sätt att nå sina mål på, du får verkligen vara den du är. Och gör man en bra månad så blir det alltid extra kul den 25:e! Nu har jag precis gått vidare till en ny roll som säljare inom affärsområdet Tender, vilket visar på att om man vill och visar framfötterna så har man stora karriärmöjligheter här.

Jag är född och uppvuxen i Stockholm och har under de senaste åren tillsammans med min familj känt en stark drivkraft att lämna storstan. Vi tog till slut vårt pick och pack och flyttade till Hälsingland där min man växt upp - ett lugnare liv närmare naturen lockade. Jag är relativt ny på vår marknadsavdelning men känner redan att det är ett otroligt kul bolag i stor utveckling. Jag ansvarar bl a för hantering/produktion av våra kunders digitala utskick, samt för våra sociala medier.

Här jobbar jag

Det är drygt 12 år sedan jag startade min bana i företaget; det är lång tid men vad gör det när man har roligt! Jag har i många år varit på vår norska undersökaravdelning och haft lite olika arbetsuppgifter; undersökare, gruppledare och coach. Numera är jag på vår Customer Success-avdelning, där vi hjälper nya kunder att komma igång med sina tjänster och på olika sätt arbetar för att skapa nöjda kunder som stannar kvar hos oss.

Jag anställdes som undersökare 1987. Två år senare började jag med nyförsäljning och fortsatte sedan till förnyelse/kundsupportgruppen. 1999 gick jag vidare till fakturering och inbetalning på ekonomiavdelningen och här är jag fortfarande kvar! Det jag gillar med mitt jobb är kontakten och processen med sälj och kunder samt underbara kollegor som hjälper och stöttar. Och att vi har roligt tillsammans!

Klockan 19:43 den 2 mars 2004 skapades min första användare inom DOCUgroup och jag började som praktikant med att registrera text och bild från materialleverantörer på den nystartade tjänsten ByggfaktaDOCU. Sedan dess har jag arbetat runt om i Europa och det har gett mig möjlighet att träffa otroligt många bra människor som har lärt mig allt jag kan i arbetslivet och även en hel del utanför. Det jag framförallt har med mig från alla på Byggfakta är viljan att göra bra prestationer i alla lägen, oavsett roll eller uppdrag.

Strax efter semestern år 2000 klev jag, på lite darriga ben, in på Byggfakta för första gången. Det blev starten på en lång och spännande resa med en massa glädje, lite gupp här och där men HJÄLP vad det har hänt grejer här under åren! Jag har jobbat med det mesta inom försäljning och kundrelationer och sedan förra året jobbar jag på vår marknadsavdelning som Lead- & CRM-manager. Framtiden här känns superspännande med allt som händer i vår numera börsnoterade koncern. Vi har grymma tjänster och såå härliga kollegor!

En av Hälsinglands största privata arbetsgivare
Jobba hos oss Lediga tjänster just nu hittar du på karriar.byggfakta.se – eller på byggfaktagroup.com/career/
Peter Björk Affärsområdesansvarig Tender Edwin Nilsson Försäljning Malin List Customer Success Marita Thorén Marknad Sara Björk Ekonomi
• FÖRSÄLJNING • MARKNADSUNDERSÖK • KUNDSUPPORT • MARKNAD • ANALYS • KUNDRÅDGIVARE • KOMMUNIKATÖR • IT • MEDIA • EKONOMI & FINANS
Emelie Gindin Marknad

BÄR DET HÄLSINGSKA ARVET

ÄKTA HÄLSINGESMYCKEN MED DET SVENSKA ORIGINALMÖNSTRET

Finns i silver, rödguld & vitguld

SE KOLLEKTION OCH PRISER HALSINGESMYCKEN.SE

Långgatan 14, Bollnäs • 0278-260 00 • www.guldsmedpetersson. se

Upplev, upptäck & uppskatta hela

Ljusdals kommun

upplevljusdal.se

Vandra, träna utomhus, ta ett svalkande dopp?

Naturkartan - upplevljusdal.se

Konsert, workshop, loppis eller

konstvandring?

Evenemang - upplevljusdal.se

54 • SÔMMAR S ôMMAR destokurvigare
54 Två hjul – med motor UPPTÄCKER HÄLSINGLAND PÅ MC 60 Birgitta flyttar in PÅ SVEDBOVALLEN 62 Stigar i all ära, men... HÄR FINNS JÄRVSÖS SLÄTA SIDA 68 Nostalgitripp KYRKBYBADET PÅ FÖRR 70 Ledbyggarn' SÖRÅKER HAR BYGGT LILL-BABS 72 Signerat redaktionen HÄR KAN DU TÄLTA I SÔMMAR 74 Två hjul och två sadlar OHLANDERS TRAMPAR TANDEM
bättre Ju

text & foto: Johan Ståhlberg

är du hör ordet Järvsö gissar jag att du tänker på iskall skidåkning, adrenalinfylld downhillcykling eller en tuff brud i lyxförpackning. Givetvis så har du inte fel, men jag tänkte utmana din världsbild om världsmetropolen Järvsö. Omkring byn och runt om i Hälsinglands landskap finns det riktigt fina och krokiga vägar – perfekta för motorcykel. Vad många inte vet är att de flesta vägar bär till Järvsö och att letar man sig bortom riksväg 83 så hittar du ett riktigt asfalterat och snirkligt paradis för två hjul.

Vi svänger av in på Kalvstigen som leder vidare mot Delsbo. Och precis som vägen hintar om passerar vi ett och annat nötkreatur på grönbete i hagarna längs med vägen. Det pirrar i hela kroppen. Inte på grund av den mullrande motorn mellan benen eller den kurviga vägen, men för att solen skiner, temperaturen är på behagliga +20 grader och känslan av äventyr gör sig påmind. Även om jag inte är obekant med varken Järvsö eller Hälsingland, efter att spenderat gymnasiet i Ljusdal och terroriserat magasinets redaktörer i snart 15 år, så är det alltid något speciellt att utforska på motorcykel, oavsett om det är nya eller gamla vägar.

ÄVENTYRET BÖRJAR

I Nordsjö viker vi av från den krokiga kalvstigen som tagit oss genom landskapet som dagen till ära klätt upp sig i sin bästa sommarskrud. Efter en kort tur längs med Kalvsjön (som dock inte innehåller kalvar) stannar vi till för att njuta av landskapet och den vackra naturen – det är svårt att inte göra det. Jag och den tidigare terroriserade redaktören och numera gode vän, Martin, har lyckats få till någon form av symbios mellan oss, då vi båda gillar kameror och motorcyklar. Efter att vi fotograferat allt för många bilder till antalet, vinkat till andra livsnjutare på två hjul, dock utan motor, så fortsätter vi vidare genom Delsbo och mot Norrbo. Här går vägen längs med Södra Dellens absoluta strandkant med badande turister vid min högra sidospegel, lummig skog vid den vänstra, och i mitten – jag och min motorcykel. Osäkert vem som spinner högst, det prestandamonster i kolfiber

jag sitter på eller jag själv. Efter att vi systematiskt parerat badgäster längs med vägen, leder den oss vidare mot Hög och sedan hela vägen ut till kusten, förbi Hudiksvall. Målet är Mellanfjärden och lunch på restaurang Sjömärket med sin utsikt över kustbandet och Notholmens naturreservat, den spännande vägen är bara ett plus.

Om det inte är jag som lagar maten, så slår hemlagat vilken Michelinkrog som helst och den sprödbakade fisken med kokt potatis, ihop med ovan nämnd utsikt, blir en av dagens absoluta höjdpunkter. Lagom till kaffet reflekterar jag över de krokiga vägarnas magi och dess förmåga att attrahera inte bara entusiaster med medelålderskris på motorcykel, men även hundradels-jagande cyklister i trikåer på åkdon designade av NASA. I bakgrunden susar vågorna från bottenhavet och schlagersången från några fiskmåsar, det är nästan svårt att slita sig från stunden tillbaka till motorcykeln.

Till skillnad från de flesta bilister så gillar ju vi motorcykelåkande skinnjackor slingriga vägar och likt almanackan på vilken mekanisk

verkstad som helst så är kurvigare desto bättre. Innan den sista kaffeslatten åker ned i magen så letar vi fram den krokigaste vägen upp mot Sörfjärden och Vattingsmalarnas Naturreservat där dess sandiga strand står på tur i agendan. Här beskådar vi fler gamla amerikanska muskelbilar i det lilla stugområdet än vad vi har fingrar att räkna med. Efter en kort sightseeing till fots i metallförstärkta mc-boots blir hemlängtan till Järvsö för stor, nästan iallafall. Via Gnarp beger vi oss svagt söderut för ett löshuggt besök vid Gränsfors bruk och dess →

55
55
En klassisk motorcykel i armégrönt funkar ihop med vilken falurödfärg som helst. Lunchpaus i Mellanfjärden. Sommar, blommande ängar, krokiga vägar och Hälsingland i sitt absoluta esse! Martin Ekman njuter av solen, fartvinden och lyckan av att bo ett stenkast från denna bild.

handgjorda yxor. Här har det tillverkats yxor sedan 1902 och väl värt ett besök om du har vägarna förbi. Passa på att gå en guidad tur i smidesverkstaden där en mekaniskt intresserad kliver in i himmelriket – det vill säga Martin. Jag som alltid hade svårt att få ihop överraskningen från Kinderäggen som liten, zonar ut en stund.

I färden tillbaka mot världsmetropolen så tar vi en gammal slingrig favoritväg: Hassela till Delsbo. Här hamnar du på fina vägar som snirklar sig som den bästa kolasåsen och tajmar du in rätt tid på dagen är det försummande lite trafik. Under denna glädjetur mot Delsbo tar vi följe efter en tysk på en med kirurgiskt precision, välpackad BMW-motorcykel – inte en spännrem ligger fel. Solen skapar spännande skuggspel mellan träden och det enda som bryter av ljudet av våra motorer är smällen av de humlor som förolyckas mot hjälmens visir.

I knutpunkten Delsbo tankar vi upp motorcyklarna och passar på att njuta av en glass i solskenet. Fulla av laktos och blyfri 95,

tar oss via riksväg 84 till bandyvärldens svar på Nashville – Ljusdal. Osäkert om det var yxkastningen eller försöket att hänga på vår tyska kollega som tog energin ur oss. Men lika säkert som restskatten, så behöver vi ännu mer energi. Vi stannar vid den Toscanainspirerade restaurangen, La Banca, för en förvånansvärt bra italiensk kaffe och dolce för att inte vara i Italien. En ultimat kombo som får vilka mungipor som helst att peka uppåt. Vi blir nästan skelögda av att växla blickarna mellan att titta på folk som passerar genom köpingen och på våra motorcyklar i kvällsljuset. Finns det något vackrare än en medelålderskris i varmt solnedgångsljus? Men även om solen börjar dippa på sin energi så är inte äventyret slut.

INTO THE WILD-ISH

Martin beger sig hemåt för andra förpliktelser såsom att vara pappa och en god värd åt långväga besök, då fler än jag drar sig till bygdens tjusning på somrarna. Hos mig finns det fortfarande några liter kvar i både bensin- och äventyrstanken. Jag rullar åter igen den beprövade och trogna riksväg 84 till Färila. Om du dock befinner dig i Järvsö, så vill jag nästan våldsamt tipsa om Skästravägen som tar dig ”mellan” byarna om du ska norrut.

Efter Färila kommer jag till Färilasågen och hjälmen fullständigt exploderar av den fantastiska doften av trä. Här svänger jag tvärt av till väg 310, dock utan knäskrap, och riktar framdäcket mot Los. Nu rullar jag på riktigt fina vägar som tar mig återigen genom

56
”Finns det något vackrare än en medelålderskris i varmt solnedgångsljus?”
→ Gränsfors bruk och deras handgjorda yxor. Ett måste för alla mekaniskt intresserade och aspirerande seriemördare.
↑ La banca
bjuder på italienskt kaffe, dolce och fantastisk utsikt, mitt på köpingen.
← Indian FTR 1200 i kolfiber är lika vacker som den är skrämmande rolig!
↑ Den före detta redaktören och numera brandmannen, Martin Ekman, njuter av utsikten vid Södra Dellens strandkant.

TURTIPS

1 Kalvstigen tillsammans med väg 305 till Hassela är fina att cruisa på.

2 Mellanfjärden och Sjömärket för lunch. Annars Avholmsberget med sin utsikt.

3 Fågelsjö Gammelgård och Amerikahuset är ett måste om du är i närheten.

4 Föne flygfält är en gömd pärla om du vill testa dina hästkrafter.

5 La Banca när du behöver en riktigt bra italiensk kaffe.

6 Ta djupa vägen mellan Bollnäs – Segersta.

7 Ta hela väg 272 från Koversta till Holmsveden till/från Järvsö.

8 Var inte rädd för att utforska vägarna på vanlig cykel eller e-bike!

57
57
Martin Ekman befinner sig mellan himmel, jord och vatten någonstans i Hälsingland!

Hälsinglands storslagna landskap, en mening som tåls att repetera. Ett landskap som nu till stora delar består av milslånga vidder med skog. I Los anknyter jag in på Fågelsjövägen för ett nästan olagligt rus av motorcykelrelaterad lycka. Även om det är nära civilisationen (relativt om du kommer från Stockholm) så känns det som jag kör på en förvånansvärt fint asfalterad väg rakt ut i vildmarken. Miltals med skog och små tjärnar på varsin sida om vägen. Det är bara jag, min mullrande motorcykel, en tom väg, solnedgången i ansiktet och en obeskrivlig känsla av total fordonsbeskattad frihet. Om jag får peka ut min favoritväg i Hälsingland, så är det nog denna. Beroende på hur långt du vill följa Fågelsjövägen rakt ut i det relativt okända, så kommer du tillsut

till ett på pappret kanske mindre adrenalinpumpande ställe. Men låt dig ej luras, Fågelsjö gammelgård och Amerikahuset ligger cirka fem kilometer in i republiken Jämtland och erbjuder fantastisk hemlagad mat och flera intressanta historier – vad sägs om bakgrunden till uttrycket ”häcken full”?. Att gården även är ett Unesco världsarv gör besöket värt sin väg.

TOTAL FRIHET RULLANDES PÅ TVÅ HJUL Dagsljuset börjar ta slut och det mörknar snabbt. Kanske den enda nackdelen med att sitta på en motorcykel är att man inte är skyddad av en tjock stålbur i fall man skulle råka ut för vilt på vägen. Likt ljusskygga knarklangare och studenter, så tenderar ju även vilda djur tycka att skymning är den bättre tiden på dygnet. Ljuset försvinner snabbt och trädens skuggorna blir längre och längre, men jag har en sista liten väg i huvudet innan jag parkerar för kvällen i Järvsö. I Färila korsar jag bron över Ljusnan och svänger höger in på Ygsbovägen. Tidigare fartfyllda turer på motorcykel vid de legendariska startbanorna på Föne flygfält spelas upp i mitt huvud. Ygsbovägen är dock inte den mest krokiga vägen för dagen, men stundtals bjuder den på fina gläntor som hintar om Ljusnan som parallellt slingrar sig bredvid mig. De lokala lantbruken varvas med små sommarstugor innan jag tillslut kommer ut i Måga, strax utanför Ljusdal.

Under den sista milen tillbaka hem till Järvsö, i skenet av helljuset, så reflekterar jag över alla de övriga mil som jag kört idag. Från Kalvstigen, ut till kusten och sen hela vägen till landskapsgränsen bortanför Los. Jag kommer fram till att det är dagar som dessa som verkligen visar hur fantastiskt speciellt det är med motorcykel. Den där lusten att fortsätta köra och spontant vika av på en okänd väg bara för att den ser ”rolig ut” och hur glad man blir av dessa varningsskyltar för krokiga vägar. Det spelar ingen roll om man sitter på ett prestandamonster i kolfiber, en mullrande amerikansk glidare eller det bästa tysk ingenjörskonst har att erbjuda, oavsett så är det total frihet rullandes på två hjul. Om det är tonårstrots, medelålderskris eller bilden av Marlon Brando som driver en, det spelar ingen roll.

Och Järvsö då? Min högst personliga åsikt är att det är den bästa byn i ett av våra vackraste landskap. Om du följer mina hjulspår ovan eller skapar dina egna spelar egentlig ingen roll. För vart du än styr motorcykeln så kan jag nästan garantera att du kommer ha samma episka upplevelse som jag hade. För enligt mig, bland det roligaste i Järvsösocken och Hälsingland – är vägarna! •

← Artikelförfattaren njuter av Fågelsjövägen och en motorcykel han äntligen är lång nog att få ner båda fötterna på.
”Och Järvsö då? Min högst personliga åsikt är att det är den bästa byn i ett av våra vackraste landskap.”
58 C M Y CM MY CY CMY K
De sista värma solstrålarna och en tom väg rakt ut i det okända Hälsingland –och anledningen till varför du läser detta reportage.

Ge dina fötter lite kärlek!

148 meter från Järvsö Bergscykelpark!

bokadirekt.se

070-352 65 44

Stationsgatan 23J

827 50 Järvsö

Norra Järnvägsgatan 51

827 32 Ljusdal

SKIDVÄGEN 9 JÄRVSÖ

Exklusivt parhus i två plan. Totalt är det 2x10+2 bäddar. Laddstolpe för laddning av elbil. Cykeltvätt och låsbart cykelförrådmed reparationsställ. Bastu och öppen spis!

BOKAS VIA TURISTBYRÅN I JÄRVSÖ

0651 – 403 06 eller jarvso.se

LÄS MER OM BOENDET PÅ JARSEHUS.SE

Byggnadsvård • Hantverk • Konsthantverk Portlidret, Stenegård i Järvsö

59
www.halsingepragel.se • @halsingepragel
Där
Halsingepragel_MagasinJarvso_halvsida_HR_utfall.pdf 1 2023-05-09 13:17
HÄLSINGEPRÄGEL
tradition och nutid möts

Birgitta flyttar in på Svedbovallen

Ett urval av evenemang på

SVEDBOVALLEN I SOMMAR

• 21 JUNI: Naturmeditation i stillhet och rörelse.

• 25 JUNI: ”Kvinnornas rike” - guidning.

• 25 JUNI: Prova på kulning med Lovisa Liljeberg.

• 27 JUNI: Vallmusikkonsert.

• 28 JUNI: Skapande slöjd med Inger Markusson.

• 7 JULI: Föreläsning om mjölkförädling med Isabell Fredborg.

• 11 JULI: Musikkväll.

• 12 JULI: Skapande slöjd med Inger Markusson.

• 16 JULI: ”Kvinnornas rike” - guidning.

• 16 JULI: Prova på kulning med Lovisa Liljeberg.

• 25 JULI: Musikkväll.

• 26 JULI: Skapande slöjd med Inger Markusson.

• 29 JULI: Kulningskurs med Lovisa Liljeberg.

• 30 JULI: Kulningskurs, fortsättning.

• 30 JULI: ”Kvinnornas rike” - guidning.

• 8 AUGUSTI: Musikkväll.

• 9 AUGUSTI: Skapande slöjd med Inger Markusson.

Mer information finns på Svedbovallens hemsida.

Hemgjord ostkaka med hjortronsylt, kulning och barnslöjd. Det är bara lite av det som händer på Svedbovallen denna sommar. Birgitta Sjölin blev så ledsen när det höll stängt ifjol – så nu tar hon saken i egna händer och flyttar in.

DET LÅG FAKTISKT snö fortfarande när vi träffade Birgitta på Svedbovallen. Skidorna på alltså. Snön ligger länge på vallen, men nu växer det och knakar, och både Birgitta och alla djur är på plats.

– Jag tror aldrig att jag har haft så här mycket energi och sett fram emot någonting så här mycket, i alla fall inte under de senaste åren, säger Birgitta, som vanligtvis är vd för Hälsinge smådjursklinik och har tagit tjänstledigt i tre månader för att driva Svedbovallen.

Men det är inte första gången Birgitta packar upp väskorna bland de vackra stugorna. 2019 var hon volontär under en vecka – något hon mins med glädje.

– Då bodde vi i gammelköket i den här stugan vi sitter i nu, och det var helt magisk när man vaknade på natten och var kissnödig. Att gå ut och sätta sig på utedasset med dörren öppen och med fullmånen som sällskap. Det var så fint.

DET LIGGER OCKSÅ i blodet sedan gammalt tillbaka. Bakom Birgitta hänger ett foto på hennes mormor på Harsens fäbodvall. Något

som gjorde att det kändes fint i hjärtat att bli detta års arrendator.

– Hon dog när jag bara var en liten bebis, men det gör att det känns extra rätt att vara här i sommar, säger hon.

Inför öppningen har det varit otroligt mycket att ordna med. Allt ifrån att se till att det finns djur på plats, till att rådda i evenemang och att hitta volontärer. Det sistnämnda var det som Birgitta var mest nervös inför. Att fylla alla 24 platser.

– Jag var livrädd att det inte skulle söka några och hade förberett både släkt och vänner på att de skulle få hoppa in, säger Birgitta och skrattar. Men hon blev snabbt lugnad.

– Vi fick in över 100 sökande direkt när vi lade ut om det i sociala medier! Så jag har fått meddela många att det redan är fullt, men att de kan få stå på en reservlista.

Tillsammans med volontärerna kommer hon se till att Svedbovallen håller öppet för besökare, att det blir guidade turer, hembakt fika, kurser och musikaliska evenemang. Några kommer hon att hålla i själv, andra kommer bland annat att ordnas av Bilda och Stenegård. Birgitta kommer också se till att fäbodlivets hantverk

60 • SÔMMAR
text & foto: Eje Åhs
Birgitta blev ledsen när Svedbovallen höll stängt ifjol, så i år tog hon saken i egna händer och flyttar in. Birgitta Sjölin har tagit tjänstledigt i tre månader för att öppna upp Svedbovallen i sommar.

Fakta BIRGITTA SJÖLIN

ÅLDER: 63 år.

BOR: Hudiksvall.

FAMILJ: Gift och en son på 29 år.

GÖR: Vd på Hälsinge smådjursklinik.

AKTUELL MED: Arrenderar och driver Svedbovallen under sommaren.

ZIP CLIMB & sverigessnabbaste

80km/h

synliggörs genom att lägga fram sådant som stickning och järvsösöm, som besökare mer än gärna får prova på under sitt besök.

DET ÄR OTROLIGT viktigt för henne att kulturarvet som fäbodarna utgör lever vidare. Det är unikt. En annan viktig sak är att kunna erbjuda allmänheten den rofyllda atmosfär som finns bland stugorna på vallen, och möjligheten för barn att interagera med djuren.

– Vi har getter, fjällkor och kaniner, och så har jag packat med mig mina höns och tuppen hemifrån. Hoppas han beter sig lika bra som han gör hemma, säger hon och skrattar.

Men mjölkande kor blir det inte i år. Man måste börja någonstans. Däremot ska Birgitta göra ostkaka enligt sin farmors gamla recept.

Hur ska den perfekta ostkakan vara enligt dig?

– Den ska vara ganska lös, den får inte vara hård och gnisslig som vissa säger – och så ska det vara saffran uppe på och serveras med hjortronsylt och grädde. Men saftsås med hackad mandel går bra det också.

Hur ser du på att fortsätta även nästa sommar?

– Som det känns just nu kan jag absolut tänka mig det och jag kommer att ha första tjing. Det är verkligen en rofylld plats, och den har definitivt någonting magiskt över sig. •

Äventyr-Boende-Konferens

ZIPCLIMB.SE

61
Birgitta Sjölin, som till vardags är vd för Hälsinge smådjursklinik, är den som arrenderar Svedbovallen i sommar.
zipline Nyhet 2023 - Via Ferrata

Järvsö har länge varit en av Sveriges metropoler för liftburen stigcykling och vi har tidigare skrivit om traktens fina möjligheter till cykling på grus. Men här hittar man faktiskt även några av Sveriges finaste rundor för landsvägscykling.

Järvsö är helt enkelt ett unikt mecka när det kommer till all form av cykling.

JÄRVSÖS SLÄTARE CYKELSIDA

62 • SÔMMAR

SOM LANDSVÄGSCYKLIST HAR man både enkla och svåra krav. Man vill ha fina, släta och lågtrafikerade vägar. Man vill ha en bra bas utan för mycket stökig transport. Man vill ha rundor som går att variera i distans, för vissa dagar vill man vara ute länge och andra dagar har man kanske bara någon timme till övers. På den där långa rundan vill man gärna kunna klämma in en fika. Det ska helst vara lagom kuperat, är det för platt blir det liksom lite trist. Extra bra blir det om man i mixen även hittar glimtar av fin utsikt och varierande miljöer, tänk skog och sjöar. Och ja, du gissade rätt, precis allt det där hittar man på landsvägsrundorna runt Järvsö. Här är tre av våra favoritrundor som utgår från byn. •

MOTSOLS MOT NOR

Cirka 30 km och 200 höjdmeter

Ta sikte på bron över Ljusnan och följ sen älven rakt söderut längs Norvägen som mest är en lång snäll raksträcka. Väl i Nor, precis innan Kalvsjön, viker man av norröver längs den lagom slingriga och härligt kuperade Kalvvägen. Passerar över Kalvstigen och snart har man Järvsöklacken på sin vänstra sida innan man sen svänger ner mot Järvsö på Hybovägen.

En variation på rundan är att göra den kortare, men något backigare, genom att ta Kalvstigen till Nordsjö. Om man i stället adderar denna väg kan man skapa en rutt som gör en fin åttaformad lång och kuperad loop över bergen. Vilken rutt man än väljer är ett glasstopp på Järvsö lanthandel ett värdigt avslut på denna rundan.

63
Kort runda

Lite längre rutt

PÅ PLATTEN TILL LJUSNAN

Cika 65 km och 200 höjdmeter

Denna rutt börjar med en vald version av rutten ovan, förslagsvis kan man ju börja med just Kalvstigen, men vid Hedklack svänger man inte söderöver mot Järvsö utan rullar vidare mot Ljusdal. Rutten slingrar sig längs med Ljusnan som man har söder om sig då man efter Ljusdal med fördel cyklar längs Ygsbovägen ner till Färila, den lilla orten med den stora kyrkan och en väldigt blå bro. Passerar du här under mitten av juli kan det hända att du rullar rakt in i en karneval, ett stående tema under Färilaveckan. Rutten fortsätter annars söder om Ygssjön längs Skästravägen tillbaka till Järvsö.

Vill man klämma in några kilometer till cyklar man i stället söderöver efter Färila och ner mot Stråsjö och Rödmyra innan man återvänder till Järvsö. En något längre runda kräver något mer för återhämtningen så här är Järvsö Creperie en bra sista anhalt när man väl rullat tillbaka in i Järvsö. →

64 • SÔMMAR

Vi har upplevelser som passar familjen, konferensen, kickoffen, svensexan, möhippan och kompisgänget.

Tunnlar, broar och sjöar. 54 kilometer järnväg att cykla på.

Forsränning

Riverboarding

EN AKTIVITET FÖR ALLA!

Kajakpaddling

Cykling

Besök vår hemsida för mer info, priser och bokning www.upplevjarvso.se

Tel: 0702-555 816 • E-post: info@upplevjarvso.se

Banan är öppen 13 maj - 30 sept mellan 09:00 -21:00

BISTRO

Mat och bakverk Traditionellt och veganskt För öppettider se vår webb

MTB-leder

för alla Cyklajarvso.se

Ganska lång sväng

INDUSTRIMINNE OCH DELLENSJÖARNA

Cirka 150 km och 1 200 höjdmeter

Det är ingen idé att vara blygsam, utan här lägger vi Jante åt sidan och säger som det är, för detta är lätt en av Sveriges finaste längre landsvägsrundor. Även denna gång följer rutten Ljusnan via Nor hela vägen ner till Istesjön. Här tror man kanske man har en sjö på sin högra sida, men det är i själva verket Ljusnan som just här verkligen breder ut sig ordentligt. Vid Iste svänger man vänster för att röra sig ner mot Östersjön genom täta skogar. Efter sjön Stor-Nien bjuds man på en lång skön nedförsbacke hela vägen till Iggesund. Här cyklar man sedan rakt in i ett stycke industrihistoria vid Iggesunds gamla järnbruk. Sommartid finns här ett café där det bjuds på enklare servering. Ruttens nästa höjdpunkt är annars den oerhört vackra sträcka som går längs Sördellens norra strand. När man sen rullar in i Delsbo och är fikasugen ska man ta sikte på Nya Konditoriets baksida och mysiga trädgård där risken för att man fastnar med en kopp i solen är överhängande. Men här är det inte läge för fikaben, för sen har man direkt en lång och ordentlig klättring upp mot Norsjö, den sista lilla utförslöpan på denna sträcka är dock kittlande rolig. Sen har man bara Kalvstigen kvar innan man kan rulla in i Järvsö och ett välförtjänt avslut på, passande nog, Cykelbistron.

66 • SÔMMAR
Det är ingen idé att vara blygsam, utan här lägger vi Jante åt sidan och säger som det är, för detta är lätt en av Sveriges finaste längre landsvägsrundor.

BMX • XC-CYKEL • DIRT

KICKBIKE • DAMCYKEL

Välkommen till anrika Järvsöbaden, en rogivande oas i avspänd och charmig pensionatsmiljö.

Vi kan ta hand om Er och erbjuda Er en rogivande #swemester #hemester med, trädgård för måltider, vandringleder, skogsbad, downhillcykling, cross country-cykling, forsränning eller kanoting på Ljusnan eller bara hänga vid vår pool.

Spaavdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, ångbastu, stor jacuzzi, kallbad med rinnande vatten från vår egna källa, relaxavdelning.

Här finns utomhuspool, golfbana, boulebana, biljard samt cykeluthyrning.

Vi ordnat konferenser, kick-off, bröllop, födelsedagar och dop.

Våra måltider serveras i matsal uppdukat med vita linnedukar, blommor och ljus.

På menyn serveras grönsaker, frukt och bär från egna trädgården samt hembakat bröd.

Frukost vardagar 7.30-9.30, lör-sön 8.00-10.00

Lunch 11.30-14.00. Middag från 18.00, bordsbokning.

För mer information besök vår hemsida: www.jarvsobaden.se

0651–404 00 · info@jarvsobaden.se

Vi har snabbladds stationer för el-bilar!

NÄRA NATUREN, DJUREN, SYSSLORNA & MATEN

Välkommen till Svedbovallen!

Öppet alla dagar 17 juni - 13 augusti 11-16

Svedbovallen är ett mysigt och lärorikt utflyktsmål för hela barnoch barnbarnsfamiljen. Här möter du ett modernt småbruk i en kulturhistorisk miljö med djur som fritt betar skogens örter och växter precis så som den traditionella fäboddriften fungerade. På Svedbovallen kan man hälsa på höns, getter och fjällkor, fika och köpa goda ostar som är lokalt producerade.

Vill man lära sig mer och fördjupa sitt besök kan man boka in sig på en guidad tur eller vara med på någon av våra dagliga prova-på aktiviteter som erbjuds i sommar, de passar både gammal och ung

Fyra tisdagkvällar i sommar blir det magi när våra musikkvällar intar fäboden. Läs mer om kvällarna och andra kulturevenemang i sommarens program som finns på hemsidan.

Läs mer på www.svedbovallen.se

Följ oss på Facebook och Instagram

SÔMMAR text: Nathalie Häll foto: Svea Engman, arkivbild hos Järvsö Hembygdsförening

68 •

Strandhäng

Vi fick hjälp av ett par 75-plussare från bygden för att få lite information kring denna fantastiska bild. Vi befinner oss på Kyrkbybadet. Det låg dryga 100 meter nedanför nuvarande bad. För att komma till badet gick man ner vid landsvägsbron, ungefär som i dag. Dagens badväg fanns ännu inte. Vattennivån i älven var då periodvis betydligt lägre än i dag, sommartid. Den fina sandbotten fungerade utmärkt till sandstrand. Här hölls bland annat simskola i kommunens regi. Badplatsen omgärdades av länsar som styrde timrets väg på Ljusnan. Samtidigt kanske de även ökade säkerheten för badande barn?

Beslut hade tagits att ytterligare reglera älven med ett kraftverk i Norränge, Arbrå, vilket driftsattes 1964. Sträckan mellan Norränge och Ede kraftverk, norr om Järvsö, fungerade som vattenmagasin. Vattennivån i magasinet fylldes upp till en högre nivå, vilket medförde att man var tvungen att flytta badstranden till en högre plats, drygt 100 meter ovanför, där Kyrkbybadet idag är beläget. Man använde bland annat en stor schaktmaskin som schaktade upp massor av sand från älven till det nya badet.

69
Dåtiden Kyrkbybadet. Svea Engman var enligt uppgift aktiv fotograf i Järvsö från 1902 och in på 30-talet.

JORDENS MÄSTARE

DANIEL SÖRÅKER ÄR en av personerna bakom Cykla Järvsös leder. Med sin maskin har han preppat de två områdena som finns tillgängliga för cross country – Badtjärn och Skästraberget. Lederna har olika svårighetsgrader, så det finns något för alla, oavsett tidigare erfarenhet.

Daniel kommer från trakten och är ägare av DS entreprenad. Han är en av världens främsta ledbyggare och har jobbat på många platser runt om i världen. Roligast tycker Daniel är själva skapandet och att få se det färdiga resultatet, och ta sig an utmaningen med de svårare partierna. – I Järvsö var aktivitetsområdet roligt att bygga, där fick man gå lite bananas! •

XC-LEDER

Cykla Järvsö har nu byggt många kilometer XCled uti skogarna. Men, kan alla cykla på dem?

GRÖN LED – 3 KM: Nybörjare med grundkondition och baskunskaper i cykling.

BLÅ LED – 16,5 KM: Cyklister med grundkondition och med baskunskaper i led/ stigcykling.

RÖD LED – 15 KM: Duktiga XCcyklister med bra kondition och bra kunskaper i led/stig cykling.

70 • SÔMMAR
text: Helene Östlund foto: Håkan Persson Den nya barnleden ovan Bergshotellet, "Lill-Babs". Daniel Söråker gräver cykelleder.

Kör hundspann i vinter!

Följ med oss på en härlig, spännande hundspannstur, där vi tar dig med ut på en fantastisk naturupplevelse.

Prova på att själv köra ditt hundspann över frusna sjöar, snötäckta myrar och genom djupa hälsingeskogar.

Vi erbjuder hundspannsturer som passar alla, såväl gammal som ung.

Prova du också! Inga förkunskaper behövs.

Sweden Husky Tours

VÄLKOMNA

Drop

Tel: 0651-40339

Öppet:

Måndag-fredag 8.30-17.30

Lördag 10-13

IN TILL OSS
järnhandel mitt i byn
VÄLKOMMEN
Traditionell
Tel: 070­200 85 01, 070­ 341 88 15 | E­post: info@swedenhuskytours.se www.swedenhuskytours.se
e-post:jarvsocamping@gmail.com www.jarvsocamping365.se
in. Säsongsplatser & Stugor. Öppet året runt.
mitt i byn!
TILL Järvsö Camping –

Järvsös bästa

TÄLTPL TSER

text & foto: Alicia Mårtensson

Vi har sovit på kottar och rötter, trängts med småkryp och svettats i varma sovsäckar. Vi har offrat sköra ryggar och goda nätters sömn. Allt för att underlätta för dig såklart! Nu slipper du leta efter Järvsös bästa tältplats. Tusen myggbett senare vet vi nu var man sover som bäst en sommarnatt i Järvsö.

KYRKBYBADET

61°42'58.7"N 16°11'20.1"E

BETYG:

+ BRA TÄLTPLATSER (OM MAN VÄLJER RÄTT)

+ VACKER UTSIKT

– PUBLIKT

Antingen väljer du den bekväma gräsytan ovan sandstranden som skriker ”sätt upp ditt tält här” eller så gör du det lite mer krångligt och försöker få klacken som utsikt genom tältöppningen. Denna lösning innebär lite fler kottar, lite fler rötter och lite mer lutning –men desto finare utsikt. Klart värt att offra lite bekvämlighet för.

Nackdelen med den här tältplatsen är att det är en populär badplats i byn, du kan alltså inte räkna med att vara ensam (om det nu är det du vill, annars kan det ju vara ett ypperligt tillfälle att träffa lite järvsöbor). En tältplats som är lättillgänglig, vacker och perfekt för barnfamiljen eller kompisgänget.

72 • SÔMMAR
72 • SÔMMAR

SORTVATTNET

61°42’22.4"N 15°57'58.6"E BETYG:

Fortsätter du längs stigen ut på udden intill Sortvattnets badplats dyker en lämplig tältplats upp. Här är det nära till vattnet, vilket alltid är ett stort plus. Dock blev det inget testbad, himlen hade öppnat kranen denna kväll och istället fick vi ett utmärkt tillfälle att testa tarpen (en tarp går att likna vid en pressening som man oftast spänner upp mellan träd). Slutsatsen av detta test blev att en tarp rekommenderas starkt till alla er som också har en väldigt liten absid (där du ställer av dig skorna så du slipper få med skiten in i tältet). Det möjliggör också för att poppa popcorn i stormköket i skenet av stormlampan (utan att riskera att välta något pågrund av platsbrist), för att sedan gosa in sig i tältet för att se en bra film till smattret av sommarregn på tältduken.

Vad som låg bortom sjön och vilken utsikt tältplatsen erbjöd såg vi inte så mycket av under denna tältnatt. Dimman låg nämligen tät. Men trots det som folk generellt skulle kalla för dåligt väder, var detta en tältplats att rekommendera till den som vill njuta av lugnet i skogen i avskildhet.

TORÖN

61°39'51.5"N 16°11'23.2"E

BETYG:

+MYSIG Ö

– DÅLIGT MED PLATS FÖR TÄLT

– LUTNING

SANNABADET

61°40'58.7"N 16°10'10.3"E

BETYG:

Väldigt mysig sandstrand med brygga. Alldeles intill finns ett skogsbryn där man kan sätta upp tältet och få sova både platt och skönt. Jag gav mig ut med min SUP på Ljusnan denna kväll, helt klart idylliskt. Eller? Jo, om det inte hade varit för fladdermössen som kom lite väl nära mig och min SUP. Jag tvärvände och paddlade i panik tillbaka till tältet. Förutom det, och att platsen känns väldigt publik var det en bra tältplats. Det finns ju till och med bord och gungor! Hallå, vem vill inte gunga lite i solnedgången och spana in Järvsös vackra siluett?

Här gäller det att inte sätta upp tältet för nära restaurangen, vilket man varken får eller vill. Man får gå en bit längre ut på ön – men inte heller för långt, för sen börjar ett naturreservat och där får man inte tälta. Här var det svårt att hitta en tillräckligt stor och platt yta för att kunna få upp ett tält utan att blockera den populära promenadstigen. Precis innan naturreservatet börjar finns dock en dunge, och även om nämnda dunge är full i koskit så finns det absolut plats för ditt tält. Låter det inte lockande att sova på koskit, välj en annan plats. Jag hittade en relativt platt yta i sluttningen ner mot Ljusnan som var precis tillräcklig för mitt lilla tält. Det positiva med denna tältplats var ändå den vackra solnedgången över Järvsö, men jag rekommenderar nog att sätta upp tältet någon annanstans istället och bara åka hit för att kolla på solnedgången och äta gott på restaurangen.

73
+ UNDERLAGET – PUBLIKT – FLADDERMÖSS
+
+ AVSKILT – EN BIT ATT ÅKA
BADPLATS

Det krävs två för att cykla tandem

Han var inte så duktigt på längdskidor när han var yngre, men på sommaren när det tränades på cykel. Då du!

Än i dag är det cykel som gäller för Gunnar Ohlanders, och om somrarna kan du ibland se honom svisha förbi med frun Alice – på tandemcykel.

GUNNAR OHLANDERS GICK i gymnasiet när hans cykelresa började. En resa som är galet lång i mil räknat och som pågår än i dag. Han har provat i princip allt inom cykling, och även om det är till största delen landsväg, så tycker han att det mesta är roligt.

För att få ännu mer tid på två hjul, och samtidigt inte offra värdefull tid med frun Alice, så kom tandemcykeln in i deras liv.

– Det är ett bra sätt att komma ut tillsammans, allt blir ju roligare när man har sällskap, säger Gunnar.

Paret har cyklat tillsammans sedan de träffades i Seattle. Sightseeing på cykel, cykelpendling till jobb och självklart var det cyklar som gällde hem från kyrkan när de gifte sig.

– Vi hade skrivit ”Just married” bakpå, folk i bilar tutade och vinkade.

MEN TILLBAKA TILL tandemcyklingen. Hur är det egentligen att ta sig fram på en sådan?

– Det är lite som att köra långtradare skulle jag säga. Det går tyngre i uppförsbackarna, men utförs och på platten går det med en himla fart i stället, säger Gunnar.

GUNNAR OHLANDERS

ÅLDER: 68 år.

BOR: Bäcken utanför Järvsö.

FAMILJ: Frun Alice, tre barn och tre barnbarn.

GÖR: Pensionär och biodlarlärling för pappa

Olov Ohlanders (som du kan läsa mer om på sidan 104), deltidsbrandman i Järvsö sedan över 20 år tillbaka.

Han berättar också att det måste finnas en stor tillit mellan de båda cyklisterna. Framförallt måste den bakpå lita på den som sitter framför.

– Jag funderar ibland på hur Alice kan ha sådan tillit till att jag klarar det. Vi kan ibland komma upp i hastigheter upp mot 70 kilometer i timmen i utförsbackar.

GUNNAR SKULLE ABSOLUT rekommendera andra att testa tandem, men samtidigt har han märkt att det inte är för allt.

– Det är par som har funderat på att skaffa tandem som har fått låna våran för att prova hur det är. Det var ett par specifikt som jag kommer ihåg. De cyklade 100 meter och sen gick de tillbaka. ”Det här är ingenting för oss!”

Men om man kommer förbi de första 100 metrarna så har Gunnar två tips på fina turer att ge sig ut på i sommar.

– En av våra favoritvägar är Kalvstigen till Delsbo. Där brukar vi stanna och ta en fika innan vi cyklar hem igen. Vi brukar också ta svängen till Orbaden för en fin lunch. Det blir mest fikacykling när vi plockar fram tandemcykeln, men det är roligt det med, säger Gunnar. •

74 • SÔMMAR
Gunnar och Alice Ohlanders ger sig gärna ut på tandemcykeln tillsammans.

TIPS!

Varför inte ge bort ett PRESENTKORT FRÅN BÄCKSTRÖMS

Bäckströms Hem & Företagstjänster är den lilla städfirman med det stora miljötänket, som alltid sätter miljön och dina behov i fokus.

“ Bäckströmsvipporna”

FORSPADDLING

Är du sugen på utmaningar, äventyr och att lära känna forsens krafter?

I våra smidiga forskajaker får du en action-fylld upplevelse i Ljusnans vilda vatten. Här finns forsar för alla nivåer av paddlare och licensierade guider.

KLIPPKLÄTTRING

Bäckströms Hem & Företagstjänster är den lilla städfirman med det stora miljötänket, som alltid sätter miljön och dina behov i fokus.

VI ERBJUDER

giska produkter helt utan kemikalier. Det gynnar miljön, men även dig och din familj eller ditt företag.

–Vi städar med miljövänliga metoder. Vi använder oss av miljövänliga, biologiska produkter helt utan kemikalier. Det gynnar miljön, men även dig och din

–Vi städar med miljövänliga metoder. Vi använder oss av miljövänliga, biolo-

Varför inte ge bort ett

Vi anpassar våra tjänster efter dina önskemål. Du ska som kund känna dig trygg när du anlitar oss. Det kan du vara när

familj eller ditt företag. Vi anpassar våra tjänster efter dina önskemål. Du ska som kund känna dig trygg när du anlitar oss. Det kan du vara när du vet att alltid sam-

Varför inte ge bort ett PRESENTKORT FRÅN BÄCKSTRÖMS

“ Bäckströmsvipporna” Stina, Anna, Mari, Angelica, Saga, Lotta och Anna

Nyfiken på att klättra utomhus?

PRESENTKORT FRÅN

BÄCKSTRÖMS

ma personer kommer hem till dig menar Lotta Engblom Bäckström som med sina duktiga och driftiga medarbetare driver Bäckströms Hem & Företagstjänster.

du vet att alltid samma personer kommer hem till dig menar Lotta Engblom Bäckström som med sina duktiga och driftiga medarbetare driver Bäckströms Hem & Företagstjänster.

l Veckostädning l Fönsterputsning l Flyttstädning l Storstädning l Företagsstädning l Kontorsstädning l Trappstädning l Trädgårdstjänster l Byggstädning l Olika ärenden & inköp l Personlig hjälp & omsorg l Elektrostatisk Desinficering l Kläd & textilvård

VI ERBJUDER ● Veckostädning ● Fönsterputsning ● Flyttstädning

BIOSTÄDNING

Vi fixar en luftig upplevelse som bjuder på pirr i magen, säkra förhållanden och vackra vyer.

Prova på några timmar eller flerdagars klätterkurser med auktoriserad instruktör.

GROTTKRYPNING

Välkommen ner o utforska underjorden!

● Storstädning ● Företagsstädning ● Kontorsstädning ● Trappstädning

Hållbart och klimatsmart. Livsviktig ekobalans.

Rent på riktigt. Skonsam för personal och kunder.

Vi tillhandahåller alltid eget städmaterial och använder ultrarent vatten.

VÄLJ OSS för städ, tvätt, ren bädd och inköp om Ni anlitar Ljusdals kommun för Hemtjänst.

● Trädgårdstjänster ● Byggstädning ● Olika ärenden & inköp ● Personlig hjälp & omsorg ● Elektrostatisk Desinficering ● Kläd & textilvård

Sundbergsvägen 11, 82761 Färila • 070-288 82 98 • backstromsab@gmail.com

Besök oss gärna på Facebook!

Bäckströms, Sundbergsvägen 11, 827 61 Färila, Tel. 070-288 82 98, E-post: backstromsab@gmail.com

Här vandrar och kryper vi utrustade med pannlampor samt skyddskläder och undersöker underjordens långa gångar, djupa hålor och stora salar.

Mäktigt och svalkande; en perfekt aktivitet för allt från het sommar till sena hösten.

info@explore61n.se | 070-262 52 73 | www.explore61n.se

Din ATV Butik I Hälsingland
ANLITA OSS NÄR NI VILL HA DET LILLA EXTRA P R O F E S S I O N E L L S T Ä D N N G M E D 1 0 0 % M I L J Ö T Ä N K
Stina, Anna, Mari, Angelica, Saga, Lotta och Anna. Saknas på bild: Katarina och Nova.

Välkommen till Juristkompaniet

- vi finns i Järvsö

Vi är experter på allt som rör familjejuridik. Hos oss får du trygg och tydlig rådgivning i frågor som rör bland annat:

Bouppteckning Arvskifte Testamente

Framtidsfullmakt Äktenskapsförord Samboavtal

· Gåvobrev · Samäganderättsavtal · Bodelning · Servitut

Är du osäker på vad du behöver? Boka tid för en kostnadsfri

Framtidskoll med vår jurist Kristina för att få en genomgång av din familjejuridiska situation.

Köpmanbergsvägen 1 824 55 Hudiksvall Tel: 0650-55 30 11 www.juristkompaniet.com

Välkommen till oss på Världsarvet Gästgivars!

Evenemang • Restaurang • Guidade turer • Grupper Gårdens djur • Butik/Byggnadsvård • Och mycket mer!

För mer information om vad som händer i sommar - besök varldsarvetgastgivars.se

Eller följ oss på sociala medier!

varldsarvetgastgivars

Världsarvet Gästgivars

Går du i bygg/renoveringstankar?

Eller funderar du på att installera en värmepump?

Kontakta oss så hjälper vi dig med allt inom kök, badrum, el & vvs, kakel, rör & värme.

Vi installerar NIBE värmepumpar för bergvärme/jordvärme, samt luft/luftpump från Daikin.

www.hpror-varme.se | info@hpror-varme.se

Ljusdal S. Järnvägsgatan 50 | 0651 - 138 38 butik

Hudiksvall Hamngatan 21 | 0650 - 548 585

Hyr din bil hos Mabi under din vistelse!

Vår biluthyrning i Ljusdal/Hudiksvall ligger centralt på samma adress som HP Rör & Värme.

Vi har allt från kombi, suvar & minibussar.

Kontakta oss för mer information eller boka din hyrbil direkt på www.mabi.se eller via ljusdal@mabi.se Välkommen!

0650 - 548 585, Hudiksvall 0651-100 90, Ljusdal

För bokning: info@borrgarden.se

Borrgården, vandrarhem och
B&B
eller ring
Elbilsladdare finns!
oss
0651-13060

CAROLINAS 7 TIPS FÖR ATT BLI BARNENS SUPERHJÄLTE

• Ta vara på allemansrätten, det är gratis!

• Gör saker tillsammans.

• Gå ut, man är sällan stillasittande när man är utomhus.

• Sätt upp en mediaplan till dina barn, och när de blir äldre kan du göra det tillsammans med dem. Se till att ha en gemensam syn på det – och tänk på att vi som föräldrar ofta också sitter för mycket med våra skärmar. Skärmtiden inkräktar på tiden vi har till fysisk aktivitet.

• Försök att påverka där du kan. Prata med skolans rektor, eller skicka ett brev till de som bestämmer i kommunen.

• Gör det inte för svårt och krångligt så att det känns jobbigt. Det kan räcka att gå ut och leka tillsammans.

• Lägg ingen skuld på barnet om hen inte vill. Fysisk aktivitet ska vara roligt och inte ge negativa känslor.

F ôLK

77 78 Vi har träffat GUIDE-HANNA 80 Semestern blev vardag JÄRVSÖ SPORT LODGE ÄR HEMMA 82 Oväntad sparringpartner SIMON OCH HANS SÅG 84 En resa i tiden GUNBORG PÅ BADEN 86 Hårt straff i Wild kids SKURA KOSKIT HOS ISABELLE 88 Hjälten bakom masken KLÜFT BRINNER FÖR HÄLSA 90 Ett torp – två historier SOLDATTORPET SOM BEVARATS 94 Svårt men viktigt HÉLÈNE UNDVIKER INTE ALLVAR 96 "Vi har alltid tyckt om att vara här" BEIGLERS FLYTTADE TILL JÄRVSÖ
77 • FÔLK
Foto: Magnus Ragnvid, TV4

Fakta

HANNA STRÖM

ÅLDER: 48 år.

BOR: Sjövästa.

GÖR: Guidar och studerar en master i arkeologi.

FAMILJ: Man, tre barn och massa höns.

SMULTRONSTÄLLE I JÄRVSÖ: Lugntjärn i Sjövästra.

BERÄTTA NÅGOT EXTRA SPÄNNANDE MED JÄRVSÖS HISTORIA: ”Något som jag tycker är viktigt och brinner extra mycket för är det förhistoriska. Många tror att det var bondgårdar här sedan 1800-talet, sen blev det industri och turism. Men det som är så spännande med Järvsö är att det varit en knutpunkt med vägar och farleder redan under järnåldern och vikingatiden. Detta tack vare Ljusnan som tar sig ut till havet och upp till Härjedalen. Skulle man norrut eller söderut, öst eller väst så är det här området en korsväg. Järvsö har alltid varit en knutpunkt och det tycker jag är viktigt att lyfta”.

GUIDE I GAMLA FOTSPÅR

Redan i tvåan slog Hanna Ström fast att det var historia och arkeologi hon ville arbeta med när hon blev stor. Numera visar hon upp det som ligger gömt bakom nutidens fasader och lyfter fram det förhistoriska Järvsö för sin publik.

VARJE PLATS BÄR på en historia, en historia som berättar om vad som skett där tidigare och som påverkar platsen än idag. Såklart bär även Järvsö på sådana historier och det är dem Hanna Ström lyfter fram när hon guidar runt om i byn.

I år blir första sommaren som Hanna gör historiska guidningar i egen regi genom sitt relativt nystartade företag Kulturbäraren Hälsingland. Men det är långt från första gången Hanna guidar, hon började redan när hon gick i nian.

– Då anmälde jag att jag ville jobba som guide på Karlsgården till hembygdsföreningen. Det var mitt första sommarjobb, berättar Hanna som sedan dess har guidat i olika utsträckningar genom åren.

– De gånger jag har haft en lite mer intensiv sommar med guidning har jag känt att det är det här jag vill hålla på med. Det är det här som ger mig någonting.

HANNA VÄXTE UPP i nära kontakt med gamla föremål och äldre generationer. Föräldrarna var även de intresserade av historia och det smittade tidigt av sig på Hanna.

– Jag hittade en skolbok från när jag gick i tvåan på lågstadiet i den har jag skrivit att jag vill bli arkeolog och jobba med historia när jag blir stor, berättar Hanna som idag kan checka av båda punkterna.

När Hanna inte guidar studerar hon nämligen för en master i arkeologi, något som blivit till en fördel även som guide.

– Jag kan hjälpa mina gäster att se och förflytta sig tillbaka till järnåldern eller vikingatiden, förklara hur det såg ut här då och vilka spår som finns kvar. Det brukar vara uppskattat, för det är något som inte så många andra guider har kompetens inom.

En guidning ser alltid olika ut, trots att det kanske är samma rutt som promeneras och samma stopp som görs. I jobbet som guide är det nämligen viktigt att anpassa sig efter gruppen.

– Vill man gå på en guidning med mig varje vecka så får man ändå veta någonting nytt. Det är lite av min styrka. Sen har jag lite roliga saker jag kan dra ur rockärmen tack vare att jag är uppväxt här – som sånt man sett och hört, eller upplevt själv.

MEN DET ÄR inte enbart personliga anekdoter och matnyttig historia som krävs för att bli en bra guide. Att vara guide är lite som att vara skådespelare – man måste kliva in i en roll och känna in sin publik.

– Det räcker inte att bara kunna en massa fakta, vara rolig eller bra på att prata inför folk. Det är så många sidor som man behöver jobba med för att det ska bli bra, säger Hanna och förklarar att det hon berättar på guidningarna ofta bara är toppen på isberget av kunskap hon sitter inne på.

– Publiken är ofta så tacksamma och ger sån positiv respons att man känner sig som en stjärna när guidningen är slut. Så jag antar att guida är lite samma som för andra som jobbar med sång, dans eller teater – det är mycket jobb innan, sen är man nervös och efteråt får man den där kicken där man känner att ”ja där satte jag den!”. •

KOMMANDE GUIDNINGAR

I sommar och höst anordnar Hanna dels olika fasta turer tillsammans med Järvsöguiderna som en del i ett konferensprogram. Hon samarbetar även med Järvsö hembygdsförening och håller i guidningar åt dem som man kan boka in sig på. Utöver de fasta guidningarna Hanna erbjuder under perioden juni till oktober, tar hon även emot förfrågningar från personer som har särskilda önskemål.

78 • FÔLK
Hanna Ströms första sommarjobb var som guide på Karlsgården. text & foto: Alicia Mårtensson

LYX & FLÄRD PÅ HÄLSINGEVIS

Semester eller weekend. Njut av högklassig mat där en stor del kommer från egna ekologiska odlingar. Spa med flera pooler och Norrlands kanske vackraste utsikt.

Bo i nybyggda sviter inredda av bl.a. Carolina Klüft, Victoria Silvstedt, Peter Stormare – eller i Marie Antoinettes

Champagneboudoir. Följ våra vandringsleder, promenera längs den kilometerlånga sandstranden, besök vårt världsarv Hälsingegårdarna. Njut av en drink eller lunch på verandan, ring gärna för bordsbeställning.

Har du beställt elbil men saknar laddbox?

Beställ av oss! Extra förmånligt så länge bidragen finns kvar.

www.sorensel.se | 0650-54 34 12 | service@sorensel.se

snickarerik.se • erik@snickarerik.se • GULD
GASELL 2021 GÄVLEBORG GASELL 2022 GÄVLEBORG 0278 - 62 15 00 • info@orbaden.se • www.orbaden.se
BRONS

Från träsket till annexet

På Järvsö sport resort finns åtta lägenheter och i en av dem bor Malin och Peter Backman. Att de flyttade permanent till Järvsö var egentligen inte planen från början, men nu skulle de inte kunna tänka sig att bo någon annanstans.

HUSET SOM NUMERA är Järvsö sport resort byggdes 1942 och var till en början ett barnhem. Genom åren har det även varit behandlingshem och flyktingförläggning. Senare på 80-talet tillkom ytterligare ett hus – annexet. I det huset, som tidigare främst var till för personalen, har Malin och Peter hittat hem. Tillsammans med de andra delägarna renoverade de upp båda husen, och idag är det hem till såväl bofasta som turister.

De flesta använder lägenheterna som semesterhem och hyr ut när de själva inte är på plats. Vilket egentligen var planen som Malin och Peter också hade, men riktigt så blev det inte.

– Det här började mer som ett roligt projekt och det var egentligen inte ens tanken att vi skulle vara med. Det var en kompis, som då var en av delägarna, som bad mig följa med och titta på huset eftersom jag är snickare och jag konstaterade att det såg jättebra ut och att det bara var att köra. Men då sa han ”jag går inte med om du inte går med” och då blev det så, skrattar Peter och Malin berättar att tanken då var att detta skulle vara ett investeringsprojekt.

Men redan när Peter var på plats för att hjälpa till med byggandet av lägenheterna i det stora huset och de gjorde det mysigt ute hos dem i annexet började de känna att de trivdes

på platsen. När alla lägenheter sedan stod färdiga och deras annex var renoverat började de känna att de nog skulle vilja vara här själva en del också.

– Varje gång vi kom upp kändes det som att någon annan hade varit i våran lägenhet och varje söndag när vi skulle åka ner till Solna var det jobbigt. Jag kände att jag inte ville hem och lämna det här, säger Malin.

– DET VAR den söndagsångesten som gjorde det, vi ville inte åka härifrån. Så det snurrade lite i huvudet och sen sa vi bara att vi provar, funkar det inte så funkar det inte. Då får vi flytta igen, men vi är supernöjda varenda dag och vi bara njuter, säger Peter.

– Så jag blockade lägenheten för uthyrning och tog bort annonsen för den del som numera är vår, och började leta efter en mäklare i Solna, konstaterar Malin nöjd över vardagen de fått med närheten till naturen. Något som även hunden Shaboo och katten Svante uppskattar.

Malin och Peter är de enda som är fast boende på Jävsö sport resort och man kan väl därför säga att de blivit lite av föreningens egna hustomtar. I över ett år har de levt den oväntade drömmen om att bo i Järvsö.

– Vi trivs så fantastiskt bra här och skulle aldrig kunna tänka oss att flytta tillbaka till Solna igen, säger Malin.•

BÄSTA TIPSEN TILL DEN NYINFLYTTADE

1. Kramstatjärn och vandringslederna i skogen kring tjärnen.

2. Gruvberget –fantastisk utsikt in mot Järvsö och södra sidan av Öjeberget.

3. Manchestermorgon på lördagar i backen, om man gillar utförsåkning (vintertid).

4. Ta sig runt på cykel.

5. Bjud hem grannar och ge av dig själv – du får hundrafalt tillbaka.

Fakta

MALIN OCH PETER BACKMAN

ÅLDER: 49 och 57 år.

BOR: Kramsta, Järvsö.

GÖR: Malin studerar till kostrådgivare och Peter är snickare.

FAMILJ: Hunden Shaboo och katten Svante.

BÄSTA MED JÄRVSÖ: Människorna och närheten till naturen.

80 • FÔLK
I det stora röda huset ryms flera lägenheter och på tomten finns även ett annex med ytterligare två lägenheter, samt ett litet gästhus. Utsikten bjuder på vyer över Ulvsta och Orrabacken. text & foto: Alicia Mårtensson

Välkommen

tandfens tandfens sockersöta

c cirku irkus s

Din lokala verktygsmakare

Vi

dig från idé till färdigt verktyg/produkt. Konstruktion, prototyptillverkning och små serier.

Tillhandahåller:

0651-76 85 50

pressverktyg.se
hjälper
trådgnistning, sänkgnistning, skärande bearbetning, slipning, svetsning samt härdning.
sockersöta
till sommarens nya teateräventyr! Öppet alla dagar mellan 25/6 - 13/8 • Start var 30:e minut mellan 10:00-14:30 Biljettpris 190 kr (barn 0-3 år fri entré) • förköp på trolskaskogen.se dellenhus.se | 076-106 40 90 Vi levererar lokalproducerade prefabhus på totalentreprenad. Vi står för flexibilitet, hög kvalitet och snabb leverans. Vi förmedlar även Tomter

SIMONS SÅG

På gården i Säljesta har Simon Ljungh sin såg. Sågen som blivit Simons terapi och sparringpartner i motsträvigheten att alltid testa sina egna sätt först. – Först måste jag prova att göra på mitt sätt och konstatera att det här gick svindåligt, säger Simon Ljungh.

EFTER ATT HA följt Ljusnans porlande vatten en bit uppströms från byn svänger vi av in i skogen och följer en skylt som det står Nilsas på. Där på den enskilt placerade gården bor Simon Ljungh. Skolpsykologen som har en alldeles egen såg hemma på gården.

När Simon flyttade hem till Hälsingland igen efter att ha varit på vift utomsocknes, köpte han och frun Sara gården Nilsas.

är ensam och det är tungt, konstaterar Simon. Men att såga är skolpsykologens egna terapi.

– Det är ändå så pass enkelt att man kan flyga iväg lite i tanken medan man gör det. Och jag tycker det är väldigt skönt att få slita och bli väldigt trött. Sen är man också ute och det luktar det gott, konstaterar Simon.

När Simon började med sitt nya intresse gjorde han alla fel man kan göra, trots att han läst på.

När familjen flyttade in på gården Nilsas i Säljesta, strax utanför Järvsö, sågade sig ett nytt intresse in i Simons vardag.

Fakta SIMON

LJUNGH

ÅLDER: 41 år.

GÖR: Skolpsykolog.

FAMILJ: Fru Sara, barnen Tor och Ari, två katter.

SMULTRONSTÄLLE I

JÄRVSÖ: Sågbacken och odlingslådan med smultron i.

– Jag tyckte att det vore roligt om det fanns någon form av verksamhet här på gården eftersom vi ändå hade utrymmet, säger Simon och berättar att de dessutom behövde få fram vissa grejer till huset när de renoverade och att det därför blev väldigt passande att den verksamheten blev en såg.

VIA XL BYGG i Ljusdal säljer Simon numera allt från kilsågat golv till specialbeställningar som inte är så lätt att få tag på hos de stora sågverken.

– Nästan allt jag sågar är sånt som Mikael Helmersson på XL bygg frågar mig om. Och då vill de ofta ha konstiga grejer, sånt som är jättelångt eller jättebrett, säger Simon.

– Det är rätt krångligt att balansera en stock som är åtta meter på en liten maskin om man

– Först måste jag prova att göra på mitt sätt och konstatera att det här gick svindåligt. Sen okej, då gör jag det enligt standarden. Hugger virket en viss tid, sågar en viss tid och lägger det stabbar så att det får torka under vissa månader, för att det inte ska bli dåligt. Men trots att jag läst om hur man ska göra så måste jag alltid göra fel först, skrattar Simon.

FRAMTIDSDRÖMMARNA VÄLJER SIMON att hålla i schack, trots stor efterfrågan på specialvarianter i trähandeln.

– Jag försöker aktivt att hålla dem nere, eller man får säga såhär, det här är drömmen som det är nu – att jag kan göra någonting som jag tycker är väldigt kul och som köpare uppskattar väldigt mycket. En hobby där jag får in lite pengar också.

– För mig är det så att när man professionaliserar sig i det man tycker är roligt finns det också en risk att det slutar vara roligt, säger Simon som av den anledningen fortsätter hålla sågningen på en hobbynivå. •

82 • FÔLK
”Trots att jag läst om hur man ska göra så måste jag alltid göra fel först”
Sågning – skolpsykologens egna terapi som fortsättningsvis kommer att hållas på hobbynivå. text & foto: Alicia Mårtensson

Välkommen till VOXNABRUKS KANOTUTHYRNING!

Besök oss i sommar!

Boka in ett kanotäventyr i Hälsinglands vildmark!

Vi har många spännande paket för att uppleva naturen på nära håll.

BYGGKLARA TOMTER MED BRA LÄGEN! I JÄRVSÖ MED OMNEJD

Snart kommer tomter centralt i JÄRVSÖ - strax norr om Järvsö Camping

Barnvänligt område, nära till Järvsöbackarna, affärer, restauranger, buss och tåg

Järvsö, Kåsjö, Stenbacka

Byggklara tomter med högt soligt läge. Vacker utsikt mot Järvsö centrum, Ljusnan & Järvsöbackarna. Väg, vatten, till tomtgräns & trekammarbrunn ingår. Pris 1.275.000:-

Voxna herrgård

Sommaröppet v 27-31 onsdag - söndag

Vaxkabinett med dr. harald skoras vaxdockor och spännande brukshistoria.

Fika - glass - restaurang - guidade visningar

www.voxnaherrgard.se | Tel: 0271 410 20

Nybro 102, 828 93 Voxnabruk • Tel. 0271-41150 • www.kanotcamping.se

Järvsö, Karsjö

Tomt 1860 m², soligt läge med vacker utsikt över Ljusnan. Vatten vid tomtgräns. Pris: 185 000.- el. högstbj.

Järvsöhus AB

070-261 31 90 Lars-Göran Berglin

Turistvägen 54, Järvsö

ENERGIBORRNING VATTENBORRNING ENTREPRENADBORRNING

INGA JOBB ÄR FÖR STORA ELLER SMÅ! Är du företags- eller privatkund? Vi arbetar åt alla sorters kunder och oavsett storlek på jobbet så är du alltid välkommen till oss!

Järvsöborr är medlem i branschorganisationen Borr Företagen och är certifierade brunnsborrare

Finnansiera

din investering

I samarbete med Svea Bank AB Från 1.320 kr

i månaden.

Räknat på beviljad kredit om 130.00 kr med en nominell ränta på 5,95%.

Uppläggningsavgift 695 kr, administrativ avgift 55 kr per månad ger en effektiv ränta på 7,08%

Full koll på brunnen med hjälp av Aqvify

• Se vattenmängd och inflöde

• Smarta larm

• Se grundvattennivå

Läs mer på aqvify.com

Järvsö Borr AB | Skästra Kvarnväg 4B, 820 40 Järvsö 0651-411 10
info@jarvsoborr.se
www.jarvsoborr.se
|
|
Stuguthyrning i Edsbyn

Fakta GUNBORG PEHRSON

SMEKNAMN: ”Mujje”.

ÅLDER: 88 år.

BOR: Solsidan i Järvsö.

ÄTER HELST: Allra godast är mannagrynspudding med hallonsås.

FAVORITDANS: Foxtrot.

EN GÄST SOM GJORT

INTRYCK: En änka ifrån Stockholm som varje år stannade över hela jul- och nyårshelgen, samt tre månader under sommaren. Hon tog sig alltid en snaps till lunch eller en sherry till middagen, men hatade grönsaker. Hon blev 94 år.

84 • FÔLK

Gunborg går upp till Baden för att äta lunch varje dag.
”Jag skulle gärna vilja ta en riktig dry martini och känna mig lite salongsberusad”

Gunborg på Baden

Vid förra seklets början föddes anrika Järvsöbaden, en plats som stått stadigt genom århundradets vinande vindar. Gunborg Pehrson, tredje generationen av släktens förvaltare, har spenderat större delen av sitt liv med att värna om och vårda arvet.

NÄR JAG FÖRST ställer frågan till Gunborg om att få intervjua henne om åren på Järvsöbaden, avböjer hon.

– Jag tycker inte om att stå i centrum, förklarar hon.

Jag insisterar och berättar att hon troligtvis arbetat tillsammans med min farmor, Nelly Östlund, som var servitris på Baden i många år. Det visar sig att de var goda vänner och Gunborg går med på att göra ett undantag.

När jag kliver in i entrén får jag känslan av att jag gjort en tidsresa, det gamla har bevarats och tidstypiska hälsingetapeter pryder väggarna. Det känns varmt och välkomnande.

Detsamma går att säga om Gunborg, när hon möter mig i receptionen med ett glatt leende och vänliga ögon. Vi slår oss ned i en av de vackra möbelgrupperna, intill radiorummet som det visst kallas.

– Här satt folk, lyssnade på radio och umgicks, berättar Gunborg.

REDAN SOM LITEN fick hon hjälpa till som barnflicka åt de förnäma familjer som besökte gästgiveriet och 1956 fick hon i uppdrag av pappa Olof att kliva in och hjälpa till i rollen som kassörska.

– Jag tänkte att jag sitter väl över sommaren, minns Gunborg.

Men hon fann arbetet både fascine rande och omväxlande, och blev kvar.

– Det är kontakten med människor som har varit det bästa. Vi har så trevliga gäster!

I många år drevs konferenshotellet av de fem systrar som utgjort Pehrson-släktens tredje ägargeneration, med Ella Ångström (mamma till Per Ångström) och Gunborg själv i spetsen. Ella var vd och Gunborg skötte ekonomin. De två arbetade heltid, men alla fem har hjälpts åt, berättar Gunborg. Jag frågar om det någonsin uppstod konflikter, men det har de fått lära sig att hantera.

– Vi har hållit ihop trots att vi har haft våra duster, man måste hålla ihop när man har ett företag.

ATT DET VARIT främst kvinnor som styrt skutan tycker Gunborg har varit bra.

– För vi håller i pengarna, säger hon och skrattar.

Numer är det Per Ångström och hans fru Inger som sitter vid spakarna, men visst har Gunborg fortfarande ett finger med i spelet.

– Jag ser bland annat till att det är fräscha blommor på matborden, för det är väldigt viktigt.

tiella nyförvärv till ”special-listan”. Men hon åtnjuter dessvärre inte så mycket av de fina vinerna själv.

– Tyvärr, så dricker jag väldigt lite vin nu för att jag äter hjärtmedicin. Så det saknar jag. Jag skulle gärna vilja ta en riktig dry martini och känna mig lite salongsberusad. Vad härligt det vore!, säger Gunborg och skrattar.

BAL, DANS OCH fest var vanliga inslag vid dåtidens verksamhet. Men idag är det mest bröllops- och födelsedagsfester som anordnas. – Vi brukar säga att ungdomen nu har ingen förmåga att roa sig. Jag måste säga att jag tycker synd om ungdomen. Folk dansar ju inte längre.

Pappa Olof älskade att dansa och såg till att döttrarna lärde sig. Det var så man umgicks, menar Gunborg.

– Nu sitter ju alla med sina telefoner eller ser på tv.

Vidare berättar Gunborg om personer som varit en del av personalstyrkan under många år. Gemenskapen bland kollegorna har varit stark och de hade roligt ihop. Förutom min farmor Nelly och andra servitriser såsom Berta Gustafsson, berättar hon om Ivar Olsson, som var servitör och hovmästare. Han var verksam i företaget i över 60 år. Även den så kallade ”gammelkokerskan”, Anna som hon hette, jobbade på Järvsöbaden in i det sista.

Blommor finns under sommarhalvåret att hämta i Badens trädgård, tillsammans med bärbuskar och grönsaker. Där odlas tomater, gurka, sallad, persilja och dill.

– ”Härodlat”, som vi säger.

Detta håller Gunborg koll på. Inköpen av vin ligger också på hennes bord.

– Jag tillhör en liten vingrupp som hållit på i över 35 år. Nu för tiden ses vi ungefär varannan månad och provsmakar flera poten-

– Folk trivdes här, menar Gunborg. Kanske ligger det något i Greta Rodenstams ord i hyllingsdikten Järvsöbaden; ”Ibland Järvsöbadens lunder skall vi trivas all vår tid” (1955).

Idag finns både en Ivar och en Nelly i personalstyrkan, lika som förr, berättar Inger Ångström, restaurangchef, innan jag säger tack och adjö. Jag kan inte låta bli att tänka att det är meningen. •

85
text & foto: Helene Östlund
Härsattfolk , l yssnadepåradioochumgicks

Koskit och ankgos

Fakta

ISABELLE ENKVIST

ÅLDER: 46 år.

BOR: Boda.

GÖR: Bonde.

FAMILJ: Sambon Jon Görgård, två gemensamma barn, Isabelles tre barn sedan tidigare och en massa djur.

FAVORITDJUR: ”Kossor. Kor är väldigt speciella djur – smarta och otroligt nyfikna av sig”.

PÅ GÅRDEN: Åtta kor, fem köttdjur, två kalvar, två stutar (kastrerade tjurar), 25 höns, två tuppar, sju ankor varav en drake (ankhane).

text & foto: Alicia Mårtensson

Förlorar du i Wild kids eldkamp kan du få skura koskit från väggarna hemma hos Isabelle Enkvist på Göras lantbruk. Men koskit till trots, är det verkligen ett straff att få gosa med djur och hänga med Isabelle en hel dag?

DET SOM KALLAS för ”straffet” i Wild Kids

är Isabelle Enkvists vardag. En vardag hon älskar – mocka, utfodra, rykta och laga saker är sysslor som ständigt är närvarande i livet som bonde. Ett arbete hon aldrig är ledig från.

– Jag är uppväxt med bönder runt mig och har alltid varit fascinerad av deras sätt att jobba, de älskar sin mark, sina djur och har sån stolthet i vad de gör, säger Isabelle som sedan drygt fem år tillbaka har eget jordbruk tillsammans med sambon Jon.

När vi besöker dem är det en solig sensommardag och inspelningen av ”straffet” pågår i Isabelles stall. Barnen från Wild kids har fått rykta ponnyn och står och klappar om den när vi kommer. De rundar av inspelningen och Isabelle möter upp mig och visar runt på gården.

– Den första reaktionen är oftast doften när de kommer in i ladugården, berättar Isabelle när jag frågar hur barnen tycker det är att få komma hem till deras bondgård.

– För vissa blir det nog verkligen ett straff, men de flesta brukar tycka det är roligt ändå, trots att det är bajs och kladd. Men de allra flesta tycker att det är roligt.

STRAFFEN VÄLJS UT tillsammans med produktionsbolaget Jarowski som kommer med förslag till Isabelle.

– Ofta är de förslagen väldigt långt ifrån verkligheten. Till exempel ville de att barnen skulle ner i gödselbrunnen, men då dör man, för där finns ingen luft. Så de är otroligt fantasifulla och sprudlar av idéer, men jag får omvandla dem till verklighet och vad som faktiskt funkar att göra.

Roligaste straffen tycker Isabelle är när korna får vara med.

– Barnen är ofta väldigt ovana med djur och jag brukar alltid låta dem släppa ut korna.

Då är det väldigt roligt att se på, berättar Isabelle och förklarar att barnen står helt skyddade framför kossorna när de ska knäppa lös dem, men att det ändå är väldigt nervöst för många att vara så nära en kossas huvud och hals.

– Sen är det alltid roligt när det är mycket bajs med. Det reagerar barnen mycket på, så vi har fått stå och slänga koskit på väggarna för att det ska bli mycket skitigare än vad det är. Det trodde jag aldrig att jag skulle göra, skrattar Isabelle.

ATT FÅ KOMMA hem och göra ”straffet” hos Isabelle och Jon blir även en möjlighet för barn som annars aldrig kommit i kontakt med djur att få göra det.

– Idag är det så pass få barn som har tillgång till att vara på en bondgård. Du kan göra ett studiebesök, men du får aldrig komma nära djuren, så det här är något jag brinner otroligt mycket för. Även om det bara är en gång per år och det är ett begränsat antal barn som kommer, så är det ändå otroligt givande att få visa och förklara.

Nästa säsong av Wild kids är inställd, men om det bli fler säsonger i framtiden skulle du kunna tänka dig att fortsätta vara straffet?

– Ja, det kan jag, för det ger en så pass mycket! •

86 • FÔLK
"Straffet" för Wild kids-deltagarna – att rykta ponnyn. På den småskaliga bondgården i Boda har de även en liten gårdsbutik där de säljer produkter från gården.

www.ljusdal.se/simhall

Följ oss på sociala medier!

home.by.ad Home by AD

Stationsgatan 31B Järvsö

Mån - Fre kl 10.00-18.00

Lör kl 10.00-15.00

häng med ut på MTB, testa dirtbike i Järvsö

Järvs

Via Ferrata

Leden som går genom skogen på berget upp mot toppen

MTB-Kurser

Cykellek, 5-6 år

Kurs för 7-10 år

Kurs för 11-15 år

Kurs för vuxna

Bastuflotte

Vedeldad bastu och bad på Ljusan

Kajakpaddling

Känn lugnet ute på vattnet

Skills Park, paddla ut på Ljusnan i kajak eller SUP, vandra i Hamra Nationalpark och varför inte avsluta dagen med en härlig tur i vår bastuflotte. Älskar du att klättra så har vi en 14 meter hög klättervägg och Järvsöguidernas Via Ferrata som är en klätterled genom skogen och upp på berget. www.jarvsoguiderna.se @jarvsoguiderna

Hos oss kan du boka upplevelser, aktiviteter och äventyr där vi tar dig igenom Järvsö och Hälsingeskogarna. Upplev natur, vildmark, kultur & mat. Ditt äventyr börjar här!

Upplev sommaren i underbara Järvsö och Hälsingland med oss,
öguider nas
j ärvsöguidern a 2020 estd.

Fakta CAROLINA KLÜFT

ÅLDER: 40 år.

BOR: Järvsö.

FAMILJ: Gift med

Patrik och döttrarna Laleh 8 år, Amie, 5 år och

Nova 3 år.

GÖR: Verksamhetschef för Generation pep.

Barnens superhjälte

HON MENAR ATT det är lätt att ansvaret läggs över på barnens vårdnadshavare. ”Det är väl bara…”, men att det inte är så enkelt som det kan låta. Det finns många hinder i vardagen som måste rivas ned, och det ligger inte bara på vårdnadshavarens axlar.

– De socioekonomiska klyftor som vi har i landet har blivit värre med åren, så det finns hinder för fysisk aktivitet till exempel för att du inte har råd. Det gäller kosten också, säger Carolina och fortsätter:

– Vi måste ta bort hindren, så att man oavsett sina förutsättningar kan ge sina barn och unga möjligheten till välmående. Det står i barnkonventionen. Alla barn och unga har rätt till bästa möjliga hälsa.

MYCKET AV GENERATION peps jobb går ut på att påverka alla arenor där barn och unga rör sig. På förskolor, skolor, barnhälsovården, föreningslivet.

– Men vi måste också jobba med samhällsbyggare och fundera över hur vi bygger våra samhällen, hur underlättar vi aktiv transport, hur jobbar vi med attityder och kunskap. Mycket handlar faktiskt om hur vi pratar om dessa frågor, vilken betydelse vi lägger i orden. Man ser inte en rask promenad som träning, och därmed inte som fysisk aktivitet. Men all rörelse räknas!

Carolina har under sin tid som elitidrottare ofta kallats för hjälte, och när man lyssnar på henne idag, och ser den glöd hon bär på gällande barn och ungas hälsa, så är hon nog fortfarande en hjälte.

Känner du dig som en superhjälte?

– Det vet jag väl inte om jag gör egentligen, men i och för sig så ser jag alla som superhjältar. Alla kan vara sina barns superhjältar, säger Carolina.

CAROLINA ÄR VERKSAMHETSCHEF för

Generation pep sedan drygt fyra år tillbaka, och har jobbat i organisationen sedan starten 2016 då hon blev uppringd och headhuntad av Prins Daniel himself. Svaret blev så klart ja.

– Dels så har jag alltid haft ett samhällsintresse och har jobbat mycket med frågor som rör barn och unga. Redan som ung vuxen, som idrottare och förebild, har jag tyckt att dessa frågor har varit viktiga. Sen är också hälsa någonting som ligger mig väldigt varmt om hjärtat – kanske speciellt för att jag själv har fått uppleva rörelseglädje.

Som barn fick Carolina mycket uppmuntran till att röra på sig. Dels hade hon turen att

text & foto: Eje Åhs

Stillasittande är ett allt större problem i samhället – speciellt för barn och unga. Statistiken visar att få lever efter de rekommendationer kring fysisk aktivitet och kost som finns. Det vill Carolina Klüft ändra på – bland annat genom sitt jobb inom Generation pep.

kunna gå på fritidsaktiviteter, dels så var det alltid cykeln som gällde för att ta sig till dessa aktiviteter – och så gjorde de mycket tillsammans som familj.

– Vi spelade fotboll, kastade bollar över tak. Mycket tävling var det, och det är det ju inte alla som gillar, men jag gjorde det.

Inom Generation pep jobbar de med de stora strukturerna i samhället, att få politiken, näringslivet och föreningslivet att skapa möjligheter för alla barn och unga att röra på sig och ha tillgång till bra och hälsosam mat.

– Man måste förstå att de här frågorna är väldigt grundläggande, och att det inte bara handlar om att förebygga livsstilsrelaterade sjukdomar i framtiden, det handlar om våra barn och ungas välmående här och nu, säger Carolina.

ATT VI BÖRJAR prata om superhjältar har så klart med Carolinas medverkan i Masked singer på tv4 att göra, där hon var just en superhjälte. Tanken med kostymerna är att de ska ge någon typ av ledtråd till vem som finns bakom masken, men Carolina hade ingenting med valet att göra.

– Men det kändes kul!

Det var en stor utmaning att ställa sig på scenen inför stor publik på plats, och ännu större publik hemma i vardagsrummen landet runt.

Går du igång på utmaningar?

– Ja, men det gör jag ju. Jag gillar utmaningar väldigt mycket, och ibland undrar jag… Vi satt och tittade på Elitstyrkans hemligheter här om kvällen, och jag sa till Patrik ”jag fattar inte vad det är för fel i min hjärna!”. Jag sitter där och blir sugen på att vara med, hur jobbigt och påfrestande det än ser ut! Jag triggas av att utmana min förmåga och se var gränsen går.

88 • FÔLK
Carolina Klüft är verksamhetschef för Generation pep, där fokus ligger på fysisk aktivitet och bra kost för barn och unga.

HÅLLBAR KONFERENS

Den mest hållbara konferensen är den som är hållbar för både miljön och företagets ekonomi. På Helsingegården njuter ni av vackra omgivningar, mat med närproducerade råvaror och moderna konferensfaciliteter utan att det kostar skjortan.

19 rum med 47 bäddar

140 kvm konferensyta fördelat på tre konferensrum Restaurang med fullständiga rättigheter Aktivitetsytor med bordtennis och biljard Nära till byn och aktiviteter

Prisexempel, exkl. moms, i del av dubbelrum med en övernattning, helpension och två dagars konferens: 995 kr/person (enkelrumstillägg 155 kr)

Mer information: http://bit.ly/2pGVg9w

p.s. Ta tåget till Järvsö så är ni ännu mer klimatsmarta. Tre timmar från Stockholm med många avgångar att välja på.

Telefon: 0651-41690

Epost: info@helsingegarden.se

VI HAR ALLT FÖR JAKT · FISKE · FRILUFTSLIV www.jarvsojakt.se Vandrarhem centralt i Järvsö! Boka via www.jarvso.se Tel: 0651 403 06

Torpet som levde vidare

Det var en gång ett torp, byggt på 1700-talet, i Järvsö socken, där det i djupaste vintern föddes en flicka år 1870. Hon fick heta Karin.

DET VAR ETT hårt liv som enda barnet till en ensamstående mamma. Karin som lärde sig läsa när hon var blott fyra år och drömde om att bli lärarinna men fick istället ta anställning som piga när mamma Anna blev sjuk. Hon fick 50 öre om dagen med sig hem efter det slitsamma jobbet. Man kan inte föreställa sig hur hennes dagar såg ut, men så blev hon stark också.

Karin fortsatte att läsa. Böcker om äventyr och romantik tog upp en stor del av hennes bibliotek – som var förvånansvärt stort för en kvinna i hennes ställning kring sekelskiftet (1800–1900-talet). Alexander Dumas, August Strindberg och Emile Zola hjälpte henne att fly verkligheten. Och fly in i böckerna gjorde hon ofta och vissa böcker vittnar om hård användning. Flera var så trasiga att Karin bundit ihop de lösa sidorna med ett snöre.

1891 FICK KARIN sitt första barn, likt sin mamma utanför äktenskapet, men till skillnad från modern så levde Karin ihop med sin Pehr Norell, även om hon aldrig tog hans

efternamn. Hon använde istället Sjöberg som efternamn vilket skulle kunnat vara från hennes ”okände” far. Sjöbergs Karin blev hennes epitet. Hon fick fyra barn tillsammans med Pehr och allesammans levde de i det lilla torpet. Förmodligen bodde även mamma Anna kvar med familjen. De sista 20 åren av sitt liv levde Karin ensam i torpet, efter att barnen var utflugna och Pehr gått bort. Hon knypplade spetsar, sydde kläder åt mer välbeställda familjer och läste böcker. Ensam behövde hon dock inte vara, för grannkvinnorna Julia och Nella drack gärna kaffe tillsammans med henne och de tre redde ut allsköns ting med utsikt över Järvsö klack.

1952 SLUTAR BERÄTTELSEN om Sjöbergs Karin i och med hennes bortgång. Men berättelsen om torpet fortsätter, för det har nämligen bevarats och tagits om hand sedan dess, med gumman Sjöbergs tvättkommoder, bestick, trätallrikar och knypplade spetsar. Det är ett kulturarv som berättar om en annan tid i Järvsös historia.

Texten ovan är baserad på Camilla Winqvists B-uppsats om Karin Sjöberg och hennes bibliotek. En unik samling böcker som Anna Winqvist skänkt till Järvsö Hembygdsförening. Uppsatsen finns även den hos hembygdsföreningen.

90 • FÔLK
text: Eje Åhs i samarbete med Anna Winqvist Karin Sjöberg levde i soldattorpet under hela livet, och tavlan av henne hänger än idag på väggen. Spår av gumman Sjöbergs flinka fingrar. Träskedar, släta av många års användning. Tvättkommod från Karin Sjöbergs tid. Även tallrikarna var gjorda av trä. Läs fortsättningen på nästa uppslag...

VI HJÄLPER DIG MED STUGAN!

Järvsö Resort Service hjälper till med allt det praktiska i stugan där du bor. Vi är din kontakt i Järvsö om du har några frågor angående ditt boende.

Stugvärd • Ankomst- och avresekontakt

Linne och handdukar • Tvätteri, vattentvätt

Tel 070-690 60 91, 0651-408 81

vÄLKOMMEN
JÄRVSÖ, DIN H-D BUTIK I HÄLSINGLAND HARLEY-DAVIDSON JÄRVSÖ iNDUSTRIVÄGEN 22, 82751 jÄRVSÖ
TILL OSS PÅ hARLEY-DAVIDSON
Vi förädlar träbränslen såsom bränsleflis av skogsråvara samt returträ. Krister 070-677 98 98 | Lars-Göran 070-634 34 53
Schaktning & transporter krossning och försäljning av: bergkrossmaterial, grusmaterial & anläggningsjord. Sigurdsandab.se

text: Eje Åhs i samarbete med Anna Winqvist

Winqvistska eran

Anna Winqvist städar och packar. Hon har prickat in en solig vecka för denna tunga process, att sälja familjens gamla soldattorp. Beslutet känns rätt om än overkligt.

KROKUSARNA BLOMMAR I rabatten, vi sätter oss intill den solbrända väggen på torpet. Järvsö klack agerar den perfekta bakgrunden till vårt samtal. Samtalet om torpet i Järvsö som varit Annas tillflyktsort och paradis sedan barnsben.

– Pappa hade en väldig förmåga att hitta ställen med bra läge. Han menade att annat går att förändra och förbättra. Men inte läget, berättar Anna.

Hon växte upp utanför Stockholm med mamma och pappa och sex syskon och spenderade både somrar och vintrar i Järvsö. Till en början, i slutet på 50-talet så hyrde familjen boende, men så hittade pappa Sven torpet, med den vidunderliga utsikten där vi sitter just nu. Mamma Karin tyckte nog det var lite primitivt men var så kär i Sven och tänkte att det ordnar sig. Så 1960 blev torpet åter fyllt med en stor familj.

TUNET FYLLDES PÅ med små timmerstugor så att alla fick plats. Enkel mat lagades i en av dessa så att torpet fick vara orört och blev en plats för brasa och umgänge. Här fanns mycket

av gumman Sjöbergs bohag kvar; gamla träskedar och trätallrikar, olika redskap, lite knypplade spetsar och inhandlingslistan från E.O Erikssons speceri och diverseaffär.

– Torpet behövde renoveras lite för att det skulle fungera men jag tror att mamma och pappa tyckte det var fint och charmigt med det gamla. Behövde någonting göras så skulle det göras i Hälsingestil, säger Anna och fortsätter:

– Pappa köpte alltid begagnat så långt det gick. Reparera och renovera och återanvända gjorde han långt innan detta blev inne som miljötänk. Han var före sin tid och hade intresse för byggnadsvård.

TORPET KOMPLETTERADES BLAND annat med en viksoffa/säng i torpköket och ytterligare en säng i en kammare. Pappa Sven byggde dessa så att de smälte in i inredningen. Många sängplatser behövdes.

– Både pappa och mamma var ju händiga så pappa byggde och snickrade och mamma sydde och broderade med järvsösöm.

På 60-talet fanns många butiker i Järvsö, som nu är borta. Särskilt barnen i familjen uppskattade att ha nära till byn för att kunna köpa godis eller en korv. Och julklappar köptes i Järvsö. Denna ”lyx” uppskattades som kontrast till det primitiva boendet på tunet.

– Ibland tog vi oss till Järvsöbadens pensionat och fick låna deras duschar nere i källaren. Kanske fick vi middag i den fina matsalen! Det var nog en syn när vi alla torparbarn rumlade in, lite i behov av ordentlig tvagning. ”Nu kommer ingenjörn med alla barna!”, sa de, alltid lika vänliga, minns Anna.

Även när Anna senare tog över torpet som vuxen, fick det fortsätta vara så som det alltid har varit.

– Det kändes naturligt att bevara torpet med sin atmosfär och i samma anda som pappa och mamma, efter så många år säger Anna. Det fungerar ju både sommar och vinter.

HON OCH DOTTERN Camilla har spenderat mycket tid tillsammans i Järvsö. Särskilt under somrarna har de njutit av Järvsö med omnejd. De har fortsatt att fylla torpet med kärlek, glädje, skratt och många vänner med barn i

stugorna, vilka har fått lära sig att laga mat på vedspis och hämta vatten i brunnen.

– Det har gett en trygg känsla att veta att man klarar vardagen även om det skulle bli strömavbrott eller kris. Många barn minns fortfarande stallyktan med ljuset för att hitta till utedasset.

Men 2018 blev det till sist rinnande vatten och dusch i det gamla snickarrummet. Lite bekvämare skulle det bli ändå på gamla dar, tänkte Anna.

– Det här torpet är bara glädje och kärlek för mig och jag hoppas att den nya ägaren vill fortsätta i den andan. Man måste renovera och ta hand om ett gammalt torp, men med varsam hand. Och man behöver ju inte köpa plastprylar…

DET ÄR MED blandade känslor som Anna nu packar ihop och städar i torpet, det mesta av gamla grejer och möbler får vara kvar, efter 63 år i familjens ägo. Det är ju i stort sett lika lång tid som Sjöbergs Karin bodde där. Tårarna är nära när hon får frågan om hur det känns. – Overkligt. Järvsö och mitt fina lilla torp kommer vara ”forever in my heart”!

Hon vill tacka Järvsö och alla fina människor som bidragit till de fina minnen hon samlat under åren. Och visst kommer hon tillbaka.

– Men, det måste nog få gå ett tag. Jag vet att jag alltid är välkommen hit och det finns alltid en säng att sova i, hos vänner eller på Järvsöbaden, säger Anna innan vi kramar om varandra och hon ska fortsätta ta farväl av tunet där föräldrarna, Sven och Karins närvaro känns och hennes förra hund vilar. •

Vinn vidrigt många winqvistska vinkvistar i kvällens vinquiz! En ny take på ”Sex laxar i en laxask”!

92 • FÔLK
Anna Winqvist i viksoffan som hennes pappa byggt. Pappa Svens gamla stövlar.

↓ Spåntak läggs på ladan"Frustugan" 1962.

(På taket: pappa Sven, bror Gustaf och granne Axel Svedberg).

(På trappen: Anna och bröderna Totte och Gunnar. Var för små för att få vara på taket, förstås!)

← Kaffe-besök från Juggasgården, Anna och Johan Persson med dotter Eva och mamma Karin serverar. Lite syskon i gräset... "Vi hade inte direkt trädgårdsmöbler!", säger Anna.

93
”Det har gett en trygg känsla att veta att man klarar vardagen även om det skulle bli strömavbrott eller kris”
Denna lampskärm med järvsösöm har Annas mamma Karin broderat. Annas mamma Karin lade många timmar på att ta fram den fina originalmålningen på detta skåp. Krokusarna blommar på tunet och Järvsö klack ståtar i bakgrunden. Anna säger nu hej då till det som varit familjens paradis sedan 1950-talet. ↑ Pappa Sven framför Torpet 1962. ↑ Bad i fina Sorttjärn 1963. ↑ Torpet som det såg ut 1960. ↑ Väntan på Tomten i torpköket julen 1964. (Anna, Gunnar och Gustaf).

Fakta

HÉLÈNE ERIKSSON

ÅLDER: 59 år.

BOR: Järvsö.

GÖR: Författare.

FAMILJ: Man, fyra barn och sex barnbarn.

SMULTRONSTÄLLE: Båten på Ljusnan.

Sorg, snyft och svåra frågor

Att lyfta svåra ämnen är viktigt för författaren Hélène Eriksson. Något hon gör i båda sina debutböcker som utkom genom Idus förlag i höstas. – Jag har egentligen aldrig haft den här drömmen att ”jag bara måste bli utgiven men självklart är det jätteroligt”, säger Hélène Eriksson.

FIKA STÅR UPPDUKAT på Hélène Erikssons köksbord och ett stort fönster med utsikt över Järvsöbackens norrsida stjäl först showen från bullar, te och böcker. Efter en stunds beundran av utsikten slår vi oss ner och Hélène visar upp ett buffébord av böcker och illustrationer.

I höstas gavs två av hennes barnböcker ut – ”Farfar är dum för han är död” och ”Stopp snälla skriker Stella”. Två böcker som behandlar rätt tunga ämnen, i dessa fall döden och mobbning.

”Farfar är dum för han är död” handlar om Vera som plötsligt förlorar sin älskade farfar och de känslor Vera fylls av, alltifrån saknad och längtan men också en hel del ilska. I boken ”Stopp snälla skriker Stella” möter vi Stella som inser att det krävs en hel del mod och styrka för att våga stå upp mot mobbarna i skolan.

– Det är svårt att prata om sorg och tuffa känslor för många. Min förhoppning är att böckerna ska vara en öppning till att börja samtala om svåra saker, säger Hélène och berättar att efter att boken blivit utgiven har hon även stött på en annan målgrupp än den hon först tänkte att hon skrev för.

– Jag tänkte att det är barn jag skriver för, men det visade sig att det även fanns ett intresse av boken ”Farfar är dum för han är död” bland både mor- och farföräldrar, hos vårdtagare och anhöriga på palliativa vårdavdelningar, på flertalet av sjukhusens lekterapier runt om i Sverige samt på begravningsbyråer. Och det var lite överraskande, och såklart hedrande och rörande för mig.

OVAN NÄMNDA BOK har Hélènes dotter Josephine Fantenberg illustrerat, men när ”Stopp snälla skriker Stella” skulle illustreras hade Josephine fullt upp med nytt arbete och livspusslandet.

– Då sa jag lite kaxigt att ”nähä då gör jag det själv då” och skickade in några provkaraktärer till förlaget och frågade vad de tyckte och de sa kör.

Sagt och gjort, Hélène illustrerade den

boken själv, även om det alltid är lite roligare att få samarbeta med någon.

– Det var lite extra härligt att få jobba ihop med sin dotter. Vi har haft många roliga stunder med detta, men också en del tröttsamma med många nya utmaningar, berättar Hélène och konstaterar att de ofta hade samma visioner för hur illustrationerna skulle se ut, kanske tack vare att de känner varandra så bra.

Sedan böckerna släpptes har Hélène gjort en del författarbesök och bland annat mött elever ute på skolorna.

– Det är en ynnest att få möta sin läsarpublik. Jag var inte förberedd på all fin respons och det är väldigt roligt, speciellt när den kommer från barn. Då känns det lite extra varmt i hjärtat.

FÖR HÉLÈNE POPPAR det hela tiden upp nya bokidéer och hon har flera manus som antingen ligger ute för beslut hos förlag eller mognar till sig i mappar på hennes dator.

– Det är nästan så man blir lite trött på sig själv, skrattar hon och berättar om ett manus som hon jobbat med i två år:

– Det utspelar sig här i vårt vackra Järvsö och är ett skönlitterärt manus för vuxna. Jag har varit in och petat lite i det då och då, men någon gång ska det förhoppningsvis bli klart och få åka iväg till ett förlag, så får vi se om det blir någon bok.

Att det manuset blir antaget håller vi på redaktionen såklart tummarna för. Men tills dess får vi njuta av de böcker Hélène redan har släppt och hålla utkik efter den nya barnboken som än så länge går under arbetsnamnet ”Bella och Ludde” och som ges ut på Ditt bokförlag under 2024. En bok som fortsatt lyfter svåra ämnen, denna gång hur det är att ha en förälder som sitter i fängelse.

– Jag vill att det alltid ska landa i en trevlig lässtund, men kan det också hjälpa en annan människa att jag har skrivit om de här svåra ämnena genom att det leder till olika sorters samtal så är det fantastiskt! •

94 • FÔLK
Hélène och dottern Josephine har samarbetat med boken ”Farfar är dum för han är död”. text: Alicia Mårtensson foto: Josephine Fantenberg

Jag har arbetat som fastighetsmäklare sedan många år på Hälsinglands Fastighetsbyrå –en helt fristående mäklarbyrå med ett stort hjärta för bygden. Jag är tacksam och ödmjuk över det förtroende jag fått av både köpare och säljare under åren.

Går du i säljartankar, eller bara vill veta hur värdet ser ut idag? Kontakta mig gärna så hjälper jag dig vidare.

Ha det gott, vi ses!

Hälsningar, Hälsinglands Fastighetsbyrå

Anki Sulser, tel: 070-375 75 31 anki.sulser@hfastighetsbyra.se

välkommen till oss i sommar!

Snittblommor • krukväxter

fröer • sommarblommor

återbruk • med mera!

”Min mäklare var lugn, stabil och hade målet i sikte på rätt sätt och en mjuk energi som ingav trygghet. Anki Sulser var helt enkelt grym!”

”Helt fantastisk mäklare som vi varmt rekommenderar till andra!”

”Helt nöjd kunde inte bli bättre, fick mäklaren genom rekommendation”

Källa från HittaMäklare

Drottninggatan 8, 824 30 Hudiksvall | 0650 - 933 00 info@hfastighetsbyra.se | www.hfastighetsbyra.se

Öppettider: Mån-fre 10-17.30 Lör 10-14 073-680 26 55 | Turistvägen 70, Järvsö

@blommorochaterbruk @Blommor och Återbruk

Alpterrassen - ditt andra hem mitt i Järvsöbacken

I direkt anslutning till barnområdet vid Järvsöbackens norra skidområde uppför vi nu två stycken hus med 6 lägenheter vardera. Lägenheterna kommer att vara på ca 70 kvm och här har du Järvsöbackens skidåkning direkt utanför dörren.

Läs mer och anmäl ditt intresse på alpterrassen.se

Från ö till ö

text: Eje Åhs foto: Håkan Persson

I höstas gjorde de slag i saken. Familjen Beigler tog sitt pick och pack och flyttade från Ingarö till Järvsö.

Vi har alltid tyckt om att vara här, och känslan blev mer och mer att vi inte ville åka härifrån, säger Anders Beigler.

PROCESSEN FRAM TILL familjens flytt från Ingarö i Stockholm, till Järvsö, Hälsingland, pågick till och från i fem, sex år. Både Anders och Linda Beigler lekte gärna med tanken på att lämna storstaden till förmån för närheten till naturen.

De har spenderat mycket tid i Hälsingland genom åren, då Anders mamma ursprungligen kommer från Hudiksvall.

– Och jag har även en moster och morbror i Ljusdal och en kusin som bor i Järvsö, säger Anders och fortsätter:

– Vi har alltid varit väldigt lika, jag och min kusin, men sedan vi blev vuxna har vi börjar umgås allt mer som vänner. Vi har hälsat på henne och hennes familj i Järvsö väldigt mycket genom åren. Barnen har lärt sig åka skidor i Järvsöbacken.

ATT DET SKULLE bli just Järvsö de landade i var både självklart, och inte på samma gång. Barnen hade en koppling till Järvsö, hade varit där mycket, och även till viss del skaffat vänner på orten.

LINDA BEIGLER

ÅLDER: 46 år.

BOR: Järvsö.

GÖR: Varumärkesansvarig för Hälsingland, anställd via Hälsingerådet. Så här beskriver hon sin roll: ”I rollen som varumärkesansvarig Hälsingland ligger mitt fokus på att tillsammans med kommunerna se på hur vi kan utveckla det strategiska varumärkesbyggande arbetet med utgångspunkt i Hälsingland”.

ANDERS BEIGLER

ÅLDER: 41 år.

BOR: Järvsö.

GÖR: Näringslivschef vid Ljusdals kommun. Så här beskriver han sitt jobb: ”Jag är chef över en avdelning som heter Näringsliv och exploatering där vi är ett team på 13 personer som jobbar med utveckling inom de områdena”.

OLIVER BEIGLER

ÅLDER: 15 år.

BOR: Järvsö.

GÖR: Studerar på Järvsö skola.

BIANCA BEIGLER

ÅLDER: 10 år.

BOR: Järvsö.

GÖR: Studerar på Järvsö skola.

– Man gör ju allt för att barnen ska känna sig trygga, så det kändes helt rätt med Järvsö, men vi har verkligen förälskat oss i hela kommunen, säger Anders, som numer jobbar som näringslivschef på Ljusdals kommun.

Även Linda har ett jobb som innebär utveckling av platsen där de bor och verkar, hon arbetar med varumärket Hälsingland genom Hälsingerådet.

– Det här är första gången som vi båda verkligen har valt en plats att bo på, vilket känns jättekul. Tidigare har det varit studier eller jobb som styrt. Att få vara med och utveckla den platsen, det känns som en ynnest verkligen, säger Anders och tillägger:

– Inflyttning är ett stort område både för mig och Linda i våra yrkesroller, och vi har ju själva gjort resan i att komma hit som besökare, till att köpa stuga och sen faktiskt flytta hit. Det gör att vi kan prata trovärdigt om den processen.

BÅDE ANDERS OCH Linda är nöjda med beslutet att flytta, men hur är det med barnen?

– Det var många familjeråd inför detta, berättar Linda.

Det var viktigt att hela familjen fick vara med och säga sitt. Och det blev ett ja från samtliga fyra till slut.

– Det kändes lite läskigt i början, men också spännande och kul, säger Bianca, som är tio år och nu går på Järvsö skola.

OLIVER ÄR 15 år, och det var ett lite svårare beslut för honom.

– Jag kände mig bekväm med de kompisar jag hade och ville inte lämna dem. Men det jag har märkt är att de gamla kompisarna har man ju kvar, det här har bara inneburit att jag fått nya, säger han.

Men han hade ett krav för att flytten skulle bli av. Möjligheten att kunna spela handboll. Och det gör han i Hudiksvall med Strands IF. Han spelar också fotboll i Järvsö, lika som lillasyster Bianca – som också håller på med dans.

Det finns ingen brist på saker att göra. Speciellt inte när hela familjen också älskar att åka skidor. Backen ser de från gården.

– Vi brukar skoja och säga att om vi hade en kikare så kunde vi till och med se hur lång kön var till liften, säger Linda och skrattar. •

96 • FÔLK
”Jag tlivs så himla bla i Jälfsö!”, säger hunden Enzo.
”Vilken tur min familj har som fick flytta med mig till Järvsö”, säger katten Morris.

Vi finns mitt i byn!

NAPRAPAT OCH FRISKVÅRDSKLINIK

Finns mitt i centrala Järvsö på väg upp mot sittliften. Här får du snabb och effektiv behandling mot olika besvär i muskler och leder.

Turistvägen 46, Järvsö

NAPRAPATI, IDROTTSMASSAGE Lisa Seliberg leg. Naprapat

Boka tid på www.activelifeab.se eller ring 070-575 45 97 070-57 54 597 • lisaseliberg@hotmail.se www.activelifeab.se • @activelifeab

NIKE SELLMAR

DANIEL NORBERG DI LEVA

JESSICA ANDERSSON

HANNA HEDLUND

JOHN LUNDVIK

ANNE-LIE RYDÉ LIAMOO

ANDREAS LUNDSTEDT

MARIA SUR

BRUNO MITSOGIANNIS

LISA STADELL

KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR 13/8
JÄRVSÖ, STENEGÅRD LÄS MER OCH BOKA PÅ DIGGILOO.COM
HUVUDPARTNERS SAMARBETSPARTNERS
• Sport • Skor • Fritid

För öppettider och evenemang med mera

Följ oss!

och ta del av våra äventyr och upptåg i Järvsö och på vägarna

@_nomadburgers_

@ravgrytetskafferosteri

CAFÉ • MAT • GÅRDSBUTIKER • B&B

MEJERI • SÅPERI • HANTVERK • MUSEUM

DJUR •SECOND HAND • LEKPARK

ÖPPET ALLA DAGAR 11-16

www.ystegarncafe.se

Björk & Co drivs vidare av Gårdssällskapet & femte generationen Björk.

Välkommen till Färilas Delikatessbutik!

Här hittar du våra egentillverkade charkdelikatesser, lokaltillverkad ost, bröd, sylt m.m.

Vi utökar öppettiderna i sommar!

Mellan V.24-V.33

Mån-Ons 10:00-17:00

Tors-Fre 10:00-18:00

Lör-Sön 11:00-16:00

För erbjudanden och tävlingar, gilla Björk & Co på Facebook/Instagram (@bjorkco)

Missa inte två av Jonathans favoriter inför grillsäsongen, Grillbacon & Björks Salsiccia.

Välkomna att besöka oss, vi erbjuder något för hela familjen! Ni hittar oss på Instagram:Ystegarncafe Rosteri & Kaffebar
Foodtruck,Resta u rang &Catering

G ôTTA

99 100 Dags att mola igen... ...MEN HUR BÖRJADE MOLÄTA? 102 Håll vätskebalansen i schack GÖR DITT EGET JARSEBRUS 104 Olle och hans bin BYNS ÄLDSTA FÖRETAGARE 99 • GÔTTA
Matmästaren Peter Brolin, tillsammans med bror, numer inneboende i Järvsö lodges kök tillsammans med bröderna Bergman. Foto: Eje Åhs

Mola i s la

Det börjar närma sig 30 år med Moläta. Matfestivalen som fokuserar på lokala maträtter – och allt mer på lokala råvaror.

KatarinaLif-Johansson.

Men hur började det en gång i tiden? Det har vi tagit reda på!

ÅRET VAR 1996 och Monica

Björklund på Jarsemål hade läst mycket om olika matfestivaler som ploppade upp överallt. ”Det ska vi ha i Järvsö också”, tyckte hon. Och LRF Järvsö tyckte detsamma. – Vi pratade om att vi måste nog räkna med att det kommer 300 personer i alla fall. Men vi fick springa till Ica för att köpa knäckebröd, matjesill och gräddfil tillslut. Det tog slut på mat helt enkelt, säger Monica. Under de första tre åren höll man till på Stationsplan i centrala Järvsö, men det blev snabbt tydligt att det både var för litet, för svårt med parkering, och lite för farligt för barnen. Så flyttlasset gick till Stenegård 1999. Sedan starten, har det växt och växt.

IDAG ÄR DET ett femtontal utställare, och tusentals besökare varje år – oavsett väder.

– Jag kommer så väl ihåg åren nere på Stationsplan, det regnade nästan varje år, men folk kom ändå, för man äter tydligen inte hemma den dagen, säger Monica.

– Det är väldigt härligt att sitta och tänka tillbaka, säger Katarina Lif-Jonsson, som har varit med sedan starten

I hennes gamla anteckningsblock finns allt från inventeringslistor, listor på utställare och vilken mat de serverat under åren.

– 1996 var ju det första året vi körde och jag har skrivit att de som var med var Järvsöbaden som serverade grynkaka och blodkaka, Lena och Kerstin stekte våfflor, Harsagården hade kôlbullar, Kusen pärgröt med fläsk, Lamm-Berra, Gustav och Brita hade grillspett och sallad och Ersk-Lars var med, men jag hade inte noterat vad han serverade, berättar Katarina.

En sak som de trycker på är att det är fantastiskt att det har levt och växt under så lång tid. Och att det aldrig är svårt att få folk att vilja jobba.

– Vi har en kväll då vi ringer runt och kollar

vilka som vill vara med, och ifjol blev det nästan kö, säger Katarina.

– Jag har märkt att många också vill ha samma arbetsuppgifter och pass som de haft tidigare, för att man har haft så roligt, fyller Henrik Olsson i, som är ny i organisationen sedan ifjol.

NÅGONTING NYTT FÖR i år är att man kommer att satsa mer på att lyfta även bönderna bakom råvarorna. Tidigare var syftet att belysa den lokala matkulturen och maträtterna som associeras med Järvsö och Hälsingland, men nu tar man alltså ett steg till.

– Vi vill verkligen lyfta de bönder som jobbar så hårt med vår lokala matförsörjning, det är så otroligt viktigt och knyter verkligen an till livsmedelsstrategin och hållbarhet som är så viktigt just nu, säger Kristina.

Man satsar också mer och mer på återvinning. Redan ifjol hade man återvinningskärl på plats, och detta är någonting man satsar än mer på i år.

Gänget bakom Moläta hoppas och tror på att arrangemanget ska fortsätta att växa, utvecklas och locka nya människor varje år. Sprida matglädje och visa på det fina vi har i Järvsö och hela landskapet. •

Förutom god mat så blir det så klart underhållning även i år. Jörgen Åberg är den som sätter samman programmet, och kan berätta att de som står på scen i år är Andreas Johnson, Djara Erlandsson, Funk off och Hälsingefyr.

EN SPINDEL I BONDEKLÄDER

Många associerar nog Moläta med Olle Pallars, som varit dess spindel i nätet i säkert 15 år. Nu har han tagit ett steg tillbaka, men finns med i gruppen som jobbar med evenemanget.

– Det är otroligt roligt att jobba med. Dels för att vi gör någonting för Järvsös lantbrukare och för branschen vi jobbar i, men också för att det uppskattas så mycket av publiken. Sen har det alltid varit en väldigt fin grupp som jobbat med Moläta, det är verkligen ingen ”one man show”.

100 • GÔTTA
text: Eje Åhs foto: Eje Åhs, Frida
Kôlbullar!
Svarta bönor, pulled beef, salsa verde och koriander. Maten "köps" med matbiljetter under Moläta. Signe äter pärgröt och fläsk. K r is t ina Kylin.

Fräschaste lunchen i Järvsö?

Med finaste uteserveringen!

Lunchbuffé alla dagar fram till Mickelsmäss. 145 kr vardagar, 150 kr helger. Mycket mat, smaker från olika länder, sallader och grönt, bubbelvatten, kaffe och hembakta småkakor - det finns något för alla! Lokala råvaror så långt det är möjligt, egenodlade grönsaker och alltid svenskt kött och kyckling.

Välkommen! Önskar Monica och hela gänget!

Vi har sommaren pa flaska o

Kallpressade drycker av frukt och bär- lite mer av smak, doft och färg. Ett naturligt godare alternativ.

Följ oss på Facebook och Instagram! @jarvsogronaochmusteri

Gårdsrestaurangen på Stenegård

Monica: 070-206

16 49

Välkommen till Anders-Pers mitt i byn

Fikabod

Turistvägen 21, Järvsö | www.anderspers.se
öppet alla dagar - Järvsö Bypub

JARSEBRUS

text & recept: Eje Åhs

etikett: Christian Johnsson

foto: Daniel Bernstål

Hydration, hydration, hydration. Klart du ska dricka energidryck i sommar – men byt ut din kära N#%?O mot Jarsebrus!

DETTA BEHÖVER DU TILL 1 LITER:

3 dl vatten – från Järvsö så klart. 2 msk honung från Olles bisysslor. 7 dl äppelmust från Järvsö musteri. 2 dl havtorn från Järvsö gröna. 1/2 tsk (2,5 ml) salt från, öhm, strax utanför Järvsö.

SÅ HÄR GÖR DU:

Blanda vatten, salt och honung i en kastrull, och värm och rör tills att allt salt och honungen har löst sig ordentligt.

Ta fram din mixer. Ploppa i havtorn, fyll på med blandningen från kastrullen efter att det svalnat ordentligt samt äppelmust. Mixa!

Om du inte vill ha havtornskärnor och skal i din dryck kan du sila den. Drick och njut, allra helst efter att den kylts i kylskåp, och med några isbitar för extra svalka. Känn dig återfuktad och undvik huvudvärk och trötta muskler!

Och så får du i dig en stor dos Järvsö på köpet!

VARFÖR ENERGIDRYCK?

Järvsö på flaska är en kombinerad energidryck och vätskeersättning. När det är varmt ute och du kanske dessutom kombinerar det med härlig fysisk ansträngning på cykelleden så är det otroligt viktigt att fylla på med vätska – och se till så att salthalten är där den ska. Salter är nödvändiga för att du ska må bra, men de försvinner vid vätskebrist! Även socker är viktigt att få i sig när du är ute och rör på dig i värmen, i Jarsebrus kommer den både från honungen och äppelmusten. Havtorn bidrar med omega 3, 6, 7 och 9, vitaminer som A, C, E, K och B-vitaminer, även B12 och folsyra, samt antioxidanter som karotenoider, flavonoider, fenoler, fytosteroler och polyfenoler.

OBS, ge inte energidrycken till barn under ett år, och till barn överlag är det smartare att ge inköpt vätskeersättning, då det är extra viktigt att salthalten är helt korrekt för att undvika ett för högt saltintag.

102 • GÔTTA

Systembolaget Nr 38795

Besök Jarseost i sommar!

Ostkiosk med självbetjäningscafé varje dag kl 10-18

Mysig trädgård att sitta i. Perfekt mål för cykelutflykten!

25/7 Musikkväll med Kingen, 50-tals rock, pizza och ostbuffé. Info 0760224366.

Alkohol kan skada din hälsa.

Toröns Flottardagar

4 & 5 augusti 2023

Plura & Carla

Engmans Kapell

Perssons Pack

Electric Feelgood mfl

Flottarspel med Järvsöguiderna

Berättarscen - flottningshistorier från bygden

Tävling - bäst utklädda flotte.

- Bäst ljus-utklädda flotte vinner 5000:-

Craft Studio för dom minsta

Hantverk, Kolbulle

Och massa, massa mer.

Parkera cykeln och ta en paus hos oss!

Öppet alla dagar

www.cykelbistron.se Boka bord på 072-2446150

JÄGAR PILSNER
Hiklacksvägen 4, Järvsö | www.jarseost.se | Jarseost | Jarseost
JBP Hotell, Vallmovägen 20, Järvsö | Se öppettider och meny på cykelbistron.se
est. 2023 till
flottningen
minne av

text: Eje Åhs foto: Frida Klang

Olles bisysslor

Smaken på honungen är väldigt viktig för Olov Ohlanders, byns äldsta biodlare och företagare.

– Det är blandningen av vildblommor som ger den goda smaken, berättar han.

OLOV OHLANDERS KAN inte minnas att han hade någon speciell fascination för bin innan han fyllde 60 år, men så hölls det en kurs via Vuxenskolan i Järvsö. Drygt 35 år senare har han över 100 bisamhällen utspridda i Järvsö.

– Det slumpade sig så att det blev ett intresse, säger Olov och skrattar.

– Det tog en väldig fart och har blivit väldigt omfattande!

Han började med två samhällen, som han åkte ända till Kumla för att hämta hem.

– Av alla ställen! Men de annonserade i Bitidningen, så vi var några stycken som åkte ner, berättar Olov.

OLOV ÄR 96 år i dag, och därmed byns äldsta biodlare och företagare, men han har börjat engagera de yngre generationerna i verksamheten. Sonen Gunnar Ohlanders kommer precis förbi med hunden Sheila.

– Jag titulerar mig som biodlarlärling numer, säger han och slår sig ner vid bordet intill pappa Olov.

Även Gunnars dotter Samantha Ohlanders och hennes sambo har ett gäng samhällen hemma hos sig i Sörby, som de ser efter på egen hand.

ATT OLOV BESITTER en hel del mer erfarenhet och vana vad gäller biskötsel märks dock tydligt när vi börjar prata bistick.

– Pappa brukar bara säga ”oj, nu fick jag ett stick” och så fortsätter han lugnt och stilla. Jag

OHLANDERS

ÅLDER: 96 år.

BOR: Järvsö.

FAMILJ: Två söner med respektive, åtta barnbarn och åtta barnbarnsbarn.

GÖR: Pensionär och biodlare med företaget ”Olles Bisysslor.”

fäktar och far, och det har hänt att jag hoppat in i buskar när det blivit för mycket, säger Gunnar.

Men så ofta händer det inte. Några gånger per år sisådär. Och det får det vara värt för det flytande guldets skull. Guldet som tar smak från alla blomster Järvsö har att erbjuda.

HEMMA PÅ GÅRDEN har Olov strax över 20 kupor, hemma hos Gunnar och Alice står det 16 kupor. I Säljesta finns lika många, tolv huseras på Stenegård och några samhällen bor i Ulvsta, Skästra, Sörvåga. Och så de fyra som står hemma hos Samantha då.

104 • GÔTTA
Fakta OLOV Olov Ohlanders är Järvsös äldste biodlare och företagare med sina 96 år. Sonen Gunnar berättar att Olov är lite av en uppfinnarjocke, som byggt upp sitt system med egna finurliga lösningar. Med zoomobjektivet kunde fotografen hålla sig på säkert avstånd. Olov har över 20 bikupor hemma på gården, och över 100 totalt utspridda runt om i Järvsö.
104 • GÔTTA

Sammanlagt ger varje samhälle mellan 30 och 40 kilo honung varje sommar – vilket är ungefär hälften så mycket som ett samhälle i södra Sverige kan ge.

– Där har de rapsen, som ger mycket, men inte får samma goda smak som man får från vildblommorna, berättar Olov.

För honom är smaken väldigt viktig, och hemligheten är nog just att kuporna står spridda runt om på byn och är byggd av nektar från sälg, maskrosor, rallarrosor, vitklöver –och allt däremellan. Det är inte heller bara för Olov som smaken är viktig. Hans honung är populär både på orten och bland tillresande. Så populära att han numer säljer all sin honung hemifrån Vallmovägen i en liten glugg som sonen Gunnar byggt.

ATT KUNNA ARBETA väl med både bin och händer, är någonting som verkar gå i arv. Olov har alltid byggt sina kupor själv, och Gunnar berättar att pappan är lite av en uppfinnarjocke som byggt upp sitt system med egna finurliga lösningar. Mycket har handlat om ”trial and error” under åren, och det verkar onekligen vara så att Olov, han är inte rädd för att prova nya saker.

För några år sedan blev han faktiskt den äldste att ha cyklat downhill i Järvsö Bergscykelpark med sina då 90 pannor.

– Pappa vill inte höra talas om ålder, han slutade fylla år någonstans vid sekelskiftet, säger Gunnar, och de skrattar gott båda två. •

105
Olov Ohlanders driver företaget Bisysslor sedan mer än 35 år tillbaka. Numer hjälper ”biodlarlärlingen” och sonen Gunnar Ohlanders till med de över 100 bisamhällen som Olov har utspridda runt om i Järvsö. Inför vintern får bina sockerlösning att mumsa på. Olov gör sin egen sockerlösning hemma på gården och brukar beställa tre hela pallar socker varje år. Gunnar hjälper pappa Olov med bisysslorna under året. Dessa sysslor handlar bland annat om att hålla rent i kuporna, slunga honung och utfodra bina inför vintern. Det växer gott om äpplen hemma hos Olov Ohlanders. Bina är duktiga pollinerare, vilket gör dem så viktiga för vår matförsörjning. Olovs 108 bikupor ger ungefär 30-40 kilo honung vardera under säsongen. Denna honung säljer Olov i en liten självbetjäningsbox på gården.

Deli &Vinbar

-MITT I LJUSDALHos oss är du i Italien fast hemma. NAPOLITANSKA PIZZOR, CHARKBRÄDOR, RISOTTO, PASTA, SALLADER, SKALDJUR, VEGANSKA RÄTTER

Smycken med Linblomman

Du hittar också smycken till din hembygdsdräkt, Hälsingesmycken och flera smycken med Linblomman. Både i silver och guld!

Norra Järnvägsgatan 35, Ljusdal | 072-535 90 70 | LABANCA.SE

N Järnvägsgatan 35, Ljusdal Tel 0651-71 12 43 nordeensguld.se

Vår egen linblommering EFVA ATTLING • CAROLINE SVEDBOM EMMA ISRAELSSON • THOMAS SABO • EDBLAD CU JEWELLERY • SYSTER P • MOCKBERG ANNA & DEIA • SKULTUNA • SCHALINS GANT • TRIWA • MOCKBERG • BY BILLGREN
GÄRNA BORD! ÖPPET: TIS 11-16, ONS–TOR 11–20, FRE 11–21, LÖR 12–21, SÖN 12-17 Se hemsidan
!! Handla hem från vår delidisk. Avhämtning på hela menyn!
BOKA
för öppettider under lov och helgdagar
LJUSDAL – VI PÅ KÖPINGEN
Brett utbud av viner, vi glasar de flesta!

”VART KAN JAG KÖPA BILJETTER TILL KARUSELLEN?”

Så sägs det att en kvinna som kom in på Bergshotellet ställde sin fråga, när hon de facto ville köpa ett liftkort för att åka sexstolsliften ett varv. När vi skrattade gott åt denna historia på kontoret visade det sig så småningom att det inte var en helt dum liknelse. Så pass bra att vi mer än en gång passat på att ta ett varv i karusellen i samband med en lunch på Cykelbistron. Redaktionen kan varmt rekommendera alla att ta ett varv i karusellen, för nog måste det vara den karusell som erbjuder norra Europas vackraste vy?

Med detta kan vi konstatera, likt Lotta på Bråkmakargatan, att vi i Järvsö har allting. Fast det förstås –ingen rondell och inga rödlysen. Men utöver det har vi allt man kan önska när det kommer till nöjen i livet.

107 108 Järvsös landmärke FORSLINDSKA HUSET 110 Mot en bättre värld JÄRVZOO HAR BLIVIT VILDRIKET 112 Turkost drömvatten i Enåsen GLÖM INTE KAMERAN HEMMA 114 Googla inte hur man gogglar VI HAR GOGGLES-GUIDEN 120 Bzzzzzzzz SKIPPA KLIPPARN I ÅR 122 Take two HELMER & HELGA ÄR TILLBAKA 124 [ˈ ɕœrːsa] STÖRSTA LANTSORTSKYRKAN
BôS 107 • BÔS
"Jungfru,
jungfru, jungfru, jungfru skär. Här är karusellen som ska gå till kvällen. Tio för de stora och fem för de små, skynda på, skynda på, för nu ska karusellen gå!" Foto: Frida Klang

Fakta

MARIA LINDBERG

ÅLDER: "i 60-årsåldern".

BOR: Forslindska huset i Järvsö

FAMILJ: Tre barn.

GÖR: Ägare och designer för egna klädesmärket Maria Lindberg, med butik i just Forslindska huset.

KURIOSA: Maria Lindbergs

företag hette

från början Jolly Hoppsan.

Huset mitt i byn

Det finns alltid någonting på varje bygd som vittnar om dess historia. Alltid byggnader som fungerat som riktmärken. I Järvsö har vi flera sådana, och ett av dem är definitivt Forslindska huset.

HUSET HAR FUNNITS i mer än hundra år, och det finns mycket att berätta. Så vi tar det från början helt enkelt.

Året var 1880, eller åtminstone däromkring. Olof Ersson och Ingrid Ersdotter (senare Collin) drev manufaktur i Stene, men då järnvägen drogs på andra sidan älven hamnade de på ”Lillsia”. Beslutet att flytta och bygga nytt i Öje var ett gott sådant. Verksamheten gick så pass bra att han runt 1900-talets allra första tid kunde sälja både manufaktur och fastighet för att etablera sig i Ljusdal som grosshandlare. Huset köptes då av J. P. Hermansson, som i sin tur anställde den man som gett huset det namn som lever än idag. Axel Forslind blev manufakturaffärens föreståndare och senare ägare till verksamheten.

Forslind hade många affärsbiträden under åren, bland dem Edith Browall som stod bakom disken i hela 70 år, och som köpte verksamheten 1940 och drev den fram till sin död. Hennes specialitet var damkläder och hon var känd för sin vänlighet, kunnighet och den goda kvaliteten på varorna.

DET HAR FUNNITS bank i huset, polisen har bebott lokalerna och Järvsös egen Barbro ”LillBabs” Svensson har drivit Lill-Babs Caffär där, med uteservering på baksidan.

Sedan 2005 är det Maria Lindberg som huserar i Forslindska huset mitt i Järvsö. Ett hus med en lång historia av kreativa verksamheter och människor.

108 • BÔS
Maria Lindberg köpte Forslindska huset 2005, och både bor och verkar där idag. text: Eje Åhs foto: Isabella Ståhl
”Järvsö har ju fortsatt att expandera, och det började någonstans med det här huset. Det känns viktigt att både bevara byggnaden och att föra historien vidare.”
– Maria Lindberg
Forslindska huset byggdes i slutet av 1800-talet, och var en av tre byggnader som satte tonen i Järvsö när järnvägen drogs genom byn. Längst ner stationshuset, sen hotellet och så Forslindska huset. Maria om lin: ”Det är skönt att ta i, det är på riktigt på något vis. Och det blir mjukare och vackrare med tiden”.

– Det är verkligen ett möjligheternas hus, säger Maria, som faktiskt gjorde samma typ av resa som Olof och Ingrid en gång gjorde genom att flytta sin verksamhet från Stenegård till Forslindska huset.

Maria är designer och säljer sina kläder av linne i samma butik där den ursprungliga manufakturen låg. Mycket är sig likt, och det berättar Maria att man har Kent Clemin att tacka. Hon tror att det var någon gång på 1980-talet som huset renoverades – men man behöll det gamla, restaurerade snarare än renoverade.

– Han var väldigt före sin tid och valde att bevara istället för att riva ut.

ANLEDNINGEN ATT MARIA idag vet så mycket om huset hon bor och verkar i heter Börje Björklund, bygdens älskade präst och folkbildare under många herrans år.

– Jag gjorde en intervju i Ljusdals-Posten om husets historia, och tydligen blev det så många faktafel att Börje kontaktade mig, säger Maria och skrattar.

– Han ville att rätt skulle vara rätt, eller inte det heller egentligen, men han ville berätta för mig hur det var, och jag känner mig verkligen tacksam för att han tog sig tid att göra det, tillägger hon.

Maria vet inte huruvida hon kommer bo i huset för evigt, men skulle hon någon gång flytta så kommer Börjes berättelse att följa med huset.

– Järvsö har ju fortsatt att expandera, och det började någonstans med det här huset. Det känns viktigt att både bevara byggnaden och att föra historien vidare. •

109
Butiken är sig väldigt lik, så som den sett ut genom åren. Mycket tack vare Kent Clemin berättar Maria. Han renoverade det med hänsyn till det gamla. Maria fastnade direkt för lin när hon började jobba med det. Hon inspirerades mycket av Inger Rosell och Sonja Öhman som hade butik på Stenegård och som var väldigt tidiga med att främja linet. Husets insida speglar en annan del av Järvsös historia och håller den levande. Vi har ingen jättekoll på exakt datum, men genom lite research har vi kommit fram till att bilden är tagen någon gång mellan 1880, då Forslindska huset byggdes, och 1932, då kyrktornet byggdes om. Tänk vad byn har växt med åren! Foto: Schön, Järvsö Hembygdsförenings arkiv Bild på Edith Browall, som stod bakom disken i Forslindska huset i 70 år. Bilden är tagen av Stig Andersson, och hittades i en av de många Jarse-almanackor som Järvsö hembygdsförening gett ut under åren.
Maria Lindberg är klädesdesigner och jobbar till största delen med lin.

VARFÖR

JUST VILDRIKET?

”Vi jobbar med vildmarken och det vilda, och här inne fungerar vi som en egen avgränsad liten yta. Ett eget rike. Många gäster som kommer hit säger att det känns som en nationalpark eller ett naturreservat. Vår ambition har alltid varit att göra Norden lite vildare, och det är någonting vi vill göra ännu tydligare nu”

VILDARE VÄRLD

”Vi kan inte sitta och vänta på politiska direktiv”

Järvzoo har nu blivit Vildriket, ett namnbyte som symboliserar en betydande förändring i verksamhetens fokus. Mot ett vildare Norden, och sakta men säkert en allt bättre värld.

text: Eje Åhs

foto: Frida Klang

GLOBALT SETT FINNS idag tre stora och sammanlänkade problemområden. Vi har klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald, samt föroreningar. Jens Larsson, vd för Vild-

riket, betonar behovet av att agera och vända trenden, här och nu.

– För att uppnå detta krävs en stor beteendeförändring i hela samhället, och då måste vi se till så att vi har medvetna, ansvarstagande och pålästa medmänniskor och individer som kan göra aktiva val i vardagen. För att kunna göra det behöver man förstå att saker och ting hänger ihop och att det inte bara handlar om en plastkasse hit eller någonting annat dit, säger Jens.

Det var för ungefär fem år sedan som förändringen började gro på Öjeberget. En ny framtidsstrategi togs fram och det som tidigare varit en fördelning på 50-50 med parken på ena sidan och bevarande, forskning och utbildning på den andra, ska förskjutas allt mer mot den sistnämnda halvan.

– Bevarandeprojekt, bidrag till forskningen och utbildning är någonting som vi enligt lag måste göra. Så länge vi bedriver den här typen

110 • BÔS
– Jens Larsson, vd Vildriket

av verksamhet så går det inte att ifrågasätta vårt ”reason to be” – det är att göra världen lite bättre, säger Jens och fortsätter:

– Men det här är inte bara någonting vi måste göra, utan någonting som vi vill göra.

GENOM NAMNBYTET FRÅN Järvzoo till Vildriket vill man markera avstampet mot framtiden, och att man allt mer tydligt blir en part som driver ett omställningsarbete och som accelererar en mer naturpositiv utveckling.

– Järvzoo har varit en fantastisk arena under de första 30 åren, en fantastisk djurpark – som också sysslat med bevarande, forskning och utbildning. Nu ser vi att vi kommer att få möjlighet att göra ännu mer i vårt arbete som bevarandeorganisation samtidigt som vi driver samma fina djurpark, säger Jens.

Varför händer det här just nu?

– Vi har inte tid att vänta längre, säger Jens och fortsätter:

"Fjällugglan är en akut hotad art och vi arbetar aktivt med delaktighet inom forskning kring hur arten påverkas när variationen på föda minskar med ett förändrat klimat. Just den här ugglan tränas för att underlätta hantering vid till exempel vägning", säger Lina Jelk, zoolog och djuransvarig på Vildriket.

– Att skynda på utvecklingen mot en hållbar framtid är viktigare än någonsin. Men vi måste agera nu, kraftfullt och tillsammans för att lyckas. Lösningarna finns redan och ofta är de skalbara. Vi behöver göra det som är möjligt och genomförbart idag istället för att vänta på politiska kompromisser.

Vildriket vill driva förändringsarbetet och visa politiken vägen framåt. Man vill engagera fler människor, inspirera till action och involvera både näringsliv och civilsamhälle i rörelsen.

– Ett sätt att utöka möjligheterna för bevarandeprojekt, forskning och utbildning är genom att involvera näringslivet. Vi vet att dagens näringsliv har en stor negativ påverkan på både klimatförändring och förlust av biologisk mångfald.

Men att bara fokusera på risker kan bli kontraproduktivt, för det finns även stora möjligheter kopplat till omställningsarbete. Enligt World Economic Forum är hälften av världens

BNP helt eller delvis beroende av ekosystemtjänster och naturresurser. Medans omställning till mer naturpositiva affärer innebär årliga affärsmöjligheter värda över tio biljoner dollar. Och om det är något näringslivet är bra på, så är det att ta tillvara på möjligheter, menar Jens.

DET FINNS MÖJLIGHETER, det finns hopp. Jens menar att det finns både initiativ och vilja till förändring i samhället, men att det har en tendens att bli ”sporadiska handlingar av godhet”, och tiden är knapp.

– Där tror jag att Vildriket kan vara en part som är både drivande, strategiska och koordinerande i att fokusera initiativen så att de leder mot en gemensam utvecklingskurva.

Vårt mål är att bidra till återhämtningen av den biologiska mångfalden – för framtida generationers skull. •

111

guld och gröna skogar

foto: Håkan Persson

”Guldmineraliseringen i Enåsen är knuten till en vit sillimanitförande kvartsit inlagrad i granatförande gnejs. /…/ Fyndigheten karaktärisreras av isoklinala veck, överstjälpta mot nordost. Veckaxlarnas strykning är nordvästlig”.

OVANSTÅENDE TEXT SÄGER väl allt som behöver sägas om Enåsengruvan, eller? Det är behörige gruvmätare Carl Boman som skrivit den 1993. Så det torde ju vara rätt och riktigt kan man tycka. Skämt åsido. Enåsengruvan är ett otroligt besöksmål i kommunen, belägen ungefär 18 kilometer nordväst om Ramsjö. Nu besökte vi gruvan på sommarens dimmigaste dag, men en solig dag kan man helt klart tro att man ramlat igenom ett svart hål och hamnat i Maldiverna.

Gruvan är i dag vattenfylld, och vattnet är starkt turkost, och kristallklart, men hur lockande det än kan verka att snabbt som attan slita kläderna av kroppen och dyka i likt en

delfin, så är det inte att rekommendera, enligt Bolidens mineral, som är det företag som bröt guld i gruvan mellan 1984 och 1991.

Vattnets turkosa ton har att göra med metaller i vattnet i kombination med att det utgörs av grundvatten och är både rent och kristallklart.

GRUVAN I ENÅSEN gav 1 760 715 ton guldmalm under åren den var i bruk, och ungefär tre gram per ton guldmalm var rent guld. I rent guld handlade det om 3 852 kilo. Man utvann även 9 169 kilo silver och sammanlagt handlade det om ett dåtida värde på 445 806 000 kronor. Detta berättar Arne Sundberg genom sin sexiga rapport ”Mineralförekomster i Ljusdals kommun”.

Även om det kanske inte går att hitta guld, så är Enåsengruvan väl värd ett besök i sommar. Glöm inte kameran! •

GRUVFAKTA

Brytningsområdet under jord är 400 meter långt och 150 meter brett.

Vilka metaller gömmer sig bakom dessa beteckningar och vad betyder den tillhörande siffran? ↓ Maila till tavling@magasinjarvso.se och vinn en näve chokladguldpengar!

Au

Ag

Cu

112 • BÔS
text: Eje Åhs
Här
kan vi lova
79
47
29
I Ramsjö finns en minnessten från invigningen av gruvan, när självaste Carl XVI Gustaf deltog.
– BÔS
Enåsengruvan ligger utanför Ramsjö i Ljusdals kommun. Här bröts guld mellan 1984 och 1991.

Legitimerad naprapat

Tel: 0730-57 55 50 • E-post: ivan@ljusdalsnaprapatklinik.se

Södra järnvägsgatan 5, Ljusdal • www.ljusdalsnaprapatklinik.se

Välkommen till Ljustorget

Vid infarten till Ljusdal finner Ni Ljustorget, en sagovärld som saknar motstycke i Sverige. Som enda butik i hela landet erbjuder Ljustorget de ljuvliga handstöpta ljusen från Loiten Lys i Norge, ljus i unika former och yttersta kvalitet.

Kliv in i vår 300 kvadratmeter stora butik och låt dig inspireras. Här finner du gåvor och presenter eller dekorationen till bröllop och fest. Vandra runt i den avslappnade atmosfären och hitta dina egna kompositioner till en mysig sittplats med levande ljus i ditt hem eller bara en liten uppenbarelse att vila ögonen på.

Ljustorget är ett unikt utflyktsmål där du förutom att uppleva en helt magisk värld bland ljus även kan ta en fika i vårt mysiga café/konditori, där vi bakar allt själva från grunden och även har lättare luncher. Under samma tak ligger vårt egna lilla gjuteri där vi själva kan tillverka en del av ljusen – helt för hand och från grunden, utan maskiner.

Butik, Gjuteri för Ljus • Café/konditori Stavsätters rastplats intill Älvbron i Ljusdal • Järvsöv. 1, Ljusdal Tel: 0651-120 04 • www.ljustorget.se
Ivan Cavallin
Besväras du av smärta från muskler och leder? Här får du snabb hjälp när du behöver den. LJUSDAL – VI PÅ KÖPINGEN
Välkommen att boka tid online eller via telefon.

GOGGLES

Fakta LINA SKOGLUND

ÅLDER: 50 år.

BOR: Stockholm, Järvsö och Nya Zeeland.

FAMILJ: Sambon Steve Murphy.

GÖR: Mountainbike-coach och marknadskonsult.

Att bära sina goggles ”rätt” är en hel vetenskap och säger mycket om vem du är… Här reder vi ut de olika stilarna.

text: Nathalie Häll

foto: Frida Klang

THE WINNER

När du ska upp på podiet och du vill visa upp din goggle-sponsor. Loggan syns väl framifrån. Mest för dina minuter i rampljuset, dina goggles ligger inte så stadigt, så det är inte så enkelt att gå runt med dem på detta sätt.

I LIFTKÖN

Placera dina goggles baktill så de inte är i vägen, du ser dessutom proffsig ut i liftkön. Detta är nog kanske det vanligaste sättet att bära goggles på bland downhillåkare. Motsatsen är när de hänger på framsidan som ett stort halsband…

RETRO-STYLE

Vanligt bland motocross-åkare –men bandet stretchas ut onödigt mycket och du andas på dina googles så de blir fuktiga på insidan.

RACE/ENDURO

Under endurotävling när man ska vara ute många timmar och trampa uppför och tävla nerför behöver man förvara sina goggles. På det här sättet vet man var man har de när man trampar uppför. Inget smuts kommer på linsens insida och den skyddas från repor.

UFOT

När du vill trotsa fysiken, för det är inte det enklaste att få de att sitta kvar så här. Tack och lov är det bara ett fåtal som använder denna metod. Vi lämnar det så.

BIG NO-NO

Det här har inga fördelar. Kan vara det minst attraktiva sättet, bandet stretchas ut och linsen repas mot insidan av hjälmens skärm. Nej, välj ett annat alternativ.

NÄSTÄPPA

Krydda din redan dryga pollenallergi med lite extra skumvadd på, och i, näsan. Ordet nasal får här en egen personifierad look. Dra upp hjälmen och därigenom goggles så ska du se att du kan andas igen och att (d)imman försvinner.

ARMBINDELN

Vira goggles runt armen när du inte vill ha de på hjälmen, runt halsen eller har någon gogglepåse.

SIIR GLIIST

Slang för ”Ser dåligt”. Nähää? Det är inte pannan som ska ha sjysst sikt, det är ögonen. Dra ner hjälmen och goggles så du ser den vackra vyn när du susar ner för Öjeberget. Siir bra!

ANJA PÄRSON

När man är van att åka skidor och placerar sina goggles på samma sätt som på skidhjälmen. Praktiskt att inte behöva ta av dem hela tiden, men med en skärm på downhillhjälmen blir det inte riktigt samma sak.

LINA-STYLE

Nu så! Goggles på och du är redo för downhill! Se till så bandet sitter rätt bak på hjälmen också, låt det inte halka ned. Kör hårt, så ses vi på lederna!

114 • BÔS

HÄR FINNS INSPIRATIONEN!

En liten blomsterbutik & handelsträdgård med mysigt sommarcafé vid Kyrksjöns strand.

Här hittar du noga utvalda växter, snittblommor, krukor och dekorationer. Vi gör allt inom blomsterbinderi och levererar blomsterbud i Ljusdal med omnejd.

Trädgårdscaféet Huller om Buller öppnar onsdag 28 juni. Pizzakvällar, Sommartorsdagar med live-underhållning, Melodikryssfrukost, Sangriabar och annat. Följ oss på sociala medier eller kolla in rosehills.se för att hänga med i vår värld. Vi hyr även ut för privata tillställningar, mejla cafe@rosehills.se för prisförslag.

4

UPPLEV EN RIKTIG BOKHANDEL

Välkommen till oss –en plats för alla sinnen Tel. 0651-71 11 01 | www.rosehills.se Lantmätarg. 4, Ljusdal |

Vardagar: 10-17 Lördagar 10-14 Självbetjäning dygnet runt

Besök vår webbshop!

www.eebokhandel.se ÖPPET mån-fre 10-18 lördag 10-15

N Järnvägsgatan 37, Ljusdal 0651-71 17 05

VI HJÄLPER DIG MED

Löpande bokföring, lönehantering, kundfakturering, bokslut, årsredovisningar och deklarationer, bolagsbildningar, och ekonomisk rådgivning.

Auktoriserad Redovisningskonsult

Just nu söker vi en erfaren reduvisningskonsult

Södra Järnvägsgatan 58, 827 32 Ljusdal Tel. 0651-122 72 www.midama.se
du bli en i vårt gäng?
är alltid öppna för spontanansökningar!
Vill
Vi
KÖP
POCKET
BETALA FÖR 3
LJUSDAL – VI PÅ KÖPINGEN
Kika in i vårt REARUM

B r ö l l o p g e r m i n n e n f ö r l i v e t .

J ä r v s ö k y r k a ä r ö p p e n f ö r e r .

K o n t a k t : 0 6 5 1 - 7 6 8 0 6 0

Äntligen har vi öppet igen, välkommen in

Din lokala ICA-butik

Brett

utbud av lokala produkter och råvaror

Matkassar

Hos oss kan du köpa ICAs matkasse. Gå in på www.ica.se för att beställa.

Charken Fisk & skaldjur

Njut av delikatesser för alla tillfällen från vår välsorterade charkdisk. Vi tar också emot beställningar.

Testa våra tjänster på nätet!

Öppet alla dagar

mån-lör 08-21

sön 09-21 ICASUPERMARKETJARVSO ICASUPERMARKETJARVSO

Järvsö
magnus.hedin@supermarket.ica.se
0651-402 40 | www.ica.se/jarvso

FULL-9 FUSION MIPS

Bell Full-9 Fusion Mips är en hjälm för downhill och trail med all teknik, erfarenhet och forskning som Bell har från moto cross. Fullt lättviktsskal i fiberglas, Flying Bridge Visor™, integrerat kamerafäste samt Overbrow Ventilation™ som ger effektiv ventilation genom 10 kanaler.
Grafiska profiler Sociala medier Trycksaker Logotyper Annonser Hemsidor Tidningar Magasin Foto Film Text Allt Ring oss 0651-122 22

Surr surrSURRRRR

WOW VILKEN

GRÄSMATTA! Eller borde vi säga äng? Såhär vackert kan det bli om du struntar i att vara ”duktig” och hålla gräsmattan lika slät som farfars knappt existerande kalufs. Hade du exempelvis koll på att av våra 270 vilda biarter är en tredjedel påväg att försvinna och en av orsakerna till det är brist på mat? Struntar du i att klippa en bit av gräsmattan i sommar så ger du våra pollinatörer ett otroligt vackert buffébord och du ger dig själv mer tid till att ta en sväng med cykeln eller ta ett dopp i Ljusnan. Ett enkelt sätt att gynna den biologiska mångfalden och ge dig själv mer tid till vad som är viktigt om sommaren – njuta av Järvsö! •

120 • BÔS
text & foto: Alicia Mårtensson källa: Naturskyddsföreningen ENKLA STEG TILL ATT HINNA UPPLEVA MER AV SOMMAREN I JÄRVSÖ 1. Klipp inte hela gräsmattan. 2. Klipp gräsmattan allt mer sällan.
3
3. Klipp inte gräsmattan alls.

Vill du vara en del av vår vardag?

Ljusdal Energi är en lokal leverantör av fjärrvärme, el, renhållning, vatten, TV och bredband. Som kund hos oss får du en trygg och pålitlig leverantör som arbetar hållbart och personligt.

Vi är cirka 90 kollegor som i sju olika bolag jobbar för att din vardag ska fungera så bra som möjligt.

Vi ägs till 100% av Ljusdals kommun och återinvesterar alltid lokalt, i vårt nät och i kommunen.

Vill du vara en del av vår vardag?

Läs gärna mer på vår hemsida och håll utkik – vi kommer att behöva fler medarbetare!

Välkommen till oss på Ljusdal Energi.

Ljusdal Energi | Björkhamrevägen 2A, 827 35 Ljusdal | info@ljusdalenergi.se | ljusdalenergi.se Bokhandlargr. 1, Ljusdal • 0651 - 71 11 74 • VÄLKOMMEN IN! – TILL VÅR HÄRLIGA BUTIK I CENTRALA LJUSDAL –WAHLINSHEM.SE Upplev oss även på LJUSDAL – VI PÅ KÖPINGEN

En scen i foajén

text & foto: Eje Åhs

Många hann förälska sig i karaktärerna på Järvsö pensionat när Lill-Babs låtar blev musikalteater 2018. Helmer, Helga, Klas-Göran och alla som kom och gick i pensionatsfoajén. Nu är det dags för den fristående fortsättningen – men med nybildade Järvsö kulturförening som arrangör.

”VÄNTA INTE” hette den första musikalteater med Lill-Babs låtskatt som genomsyrade föreställningen. Då arrangerades produktionen av Säljesta bygdegårdsförening. Samma gäng, näst intill, men under nya paraplyet Järvsö kulturförening reser nu tillbaka till Järvsö pensionat för att se hur det gick sen.

Ett år har gått på Järvsö pensionat, när vi åter får hälsa på Helmer och Helga. Många av karaktärerna känns igen sedan senast, men det dyker också upp nya bekantskaper som den ickebinära ”K” – och Kiosk-Pelles Viola. Den senare spelas av Barbro Svenssons dotter Monica Svensson.

– När jag fick frågan om att vara med tog det inte lång tid innan jag tackade ja, för jag tyckte att det lät jättespännande. Och man har ju det där som brukar kallas för en bucketlist, att spela teater är en sådan grej för mig, säger Monica.

DET ÄR ALLTSÅ första gången hon intar scenen som skådespelare, men hon såg ”Vänta inte” hela tre gånger tillsammans med dottern Jennifer Granath.

– Det kändes som att komma in i ett glädjerus. Man både blev glad och kände glädjen från scenen. Det är någonting som man har kvar hos sig en bra stund efter en sådan föreställning, säger Monica.

Känns det som mamma?

– Både ja och nej skulle jag säga. I själva berättelsen är det ju mycket som inte är mamma, men med hennes låtar så blir det ju det ändå, och det tycker jag är väldigt roligt, säger Monica.

Barbro själv hann inte se den första föreställningen, men hon hann ge sitt medgivande till pjäsen.

– Jag tycker att det är så fint att det hon gjorde under sitt liv uppskattas fortfarande. Och jag tycker att det är jättefint att det här görs för mamma, det hyllar henne på ett väldigt fint sätt,

Monica.

Själv är hon nervös inför scenpremiären den första juli på Träteatern. Både för att hon

122 • BÔS
säger Stående från vänster: Cia Olsson, Karin Björk, Linnea Larsson, Eva Åsåker, Max Danielsson, Susanne Björk. Sittande från vänster: Monica Svensson, Elsa Silén, Rile Bestic, Linus Andersson, Maja Östberg. Sittande på golvet från vänster: Jörgen Åberg, Staffan Lindfors. Ej med på gruppbild: Karin Brorsdotter Larsson, regissör och manusförfattare.

funderar på att framföra en av mammas låtar – och för att det är jarsemål som gäller för Kiosk-Pelles Viola.

– Som tur är så kan min man Gunnar det där, han har fått sitta och översätta för mig, säger Monica och skrattar. Jag kan få lite ångest ibland. Vad har jag gett mig in på?!

– Så känner vi nog allihop, svarar Jörgen Åberg som sitter intill – och som är den som återigen ska axla rollen som pensionatsägaren Helmer.

SOMMARENS UPPSÄTTNING HETER ”Om inte du fanns”, vilket också är titeln på en låt av Lill-Babs som släpptes 2005 på albumet ”Här är jag”.

Om inte du fanns, skulle jag nog vara någon annan än idag…

– Helmer byter helt inriktning i livet. Han byter stil och får en helt ny livsåskådning, berättar Jörgen.

Det och mycket mer handlar årets musikalteater om. Det är helt klart en fortsättning på det som hände senast, men den är ändå

fristående och kan uppskattas även av de som missade ”Vänta inte”. Förutom att publiken får åka tillbaka till Järvsö pensionat igen, så försöker ensemblen också att plocka in mycket av nutida samhällsfrågor som rör Järvsö – lika som senast. Då var det bygget av den nya cykelvägen som bäddades in i historian, och padelhallarna som ploppade upp hejvilt runt om i landskapet.

– Någonting som genomsyrar uppsättningen är ju när landsbygd möter storstad som det ofta blir här i Järvsö med turismen och nyinflyttade tillsammans med de som bott här hela livet. Det kan bli jättehärliga möten, men det kan också bli gnissligt ibland, säger Karin Brorsdotter Larsson, regissör och manusförfattare till föreställningen.

– Och så kanske vi plockar in något om det nya torget som ska byggas, säger Jörgen.

I SAMBAND MED den nya uppsättningen så har Järvsö kulturförening bildats. Någonting som kändes naturligt, när man flyttade upp till Träteatern på Stenegård. Kopplingen till

Säljesta bygdegårdsförening som satte upp ”Vänta inte” försvann därmed. Man passade också på att bredda syftet.

– I och med att vi ändå skulle starta någonting nytt ville vi att det skulle bli en mer allmän kulturförening där mer än teater får plats och där vem som helt kan bli medlem, säger Susanne Björk, kassör i föreningen, producent för sommarens uppsättning och skådespelare i ensemblen.

– Vi tänker lite som kulturskolans utbud, tillägger hon.

Karin menar att det finns många fördelar med en separat kulturförening, och att inte sitta fast i en specifik ensemble.

– Vi kommer att kunna ha alla möjliga konstellationer, där det kan vara tre som vill göra någonting tillsammans, fem, eller 20.

Vad mer som kommer ur Järvsö kulturförening får framtiden utvisa, men först ut blir alltså ännu en hyllning till allas vår Barbro Svensson. •

123
Karin Björk och Linnea Larsson i receptionen på Järvsö pensionat. Förhoppningen är att det blir många skratt på Träteatern i sommar. Här ser ni Jörgen Åberg och Staffan Lindfors interagera. Rile Bestic. Linus Andersson håller för ögonen på Eva Åsåker. Susanne Björk är skådespelare i ”Om inte du fanns”, men också producent till föreställningen. Elsa Silén mellan Linus Andersson och Max Danielsson. Monica Svensson tycker att ”Om inte du fanns” är en fin hyllning till mamma Barbro. Hon är med i föreställningen och spelar Kiosk-Pelles Viola.

VI HAR CAN-A

Himmelriket

Visste du att vårt pastorat ifjol arrangerade över 60 vigslar, varav de flesta hölls i vår kyrka (som dessutom är Sveriges största landsortskyrka!). Och majoriteten av detta bröllopsfôlk var inte bosatt här (ännu!) – så kallade utomsôcknes.

Järvsö kyrka är helt klart en populär vigselkyrka som drar massa besökare till sig. Detta är det perfekta rummet för både kropp, och framförallt – själ!

124 • BÔS Har du inte appen kan du läsa mer på hemsidan istället.
Så här lät det när Järvsö Kyrka invigdes av Johan Olof Wallin 1823 och fick en egen psalm. Lyssna på historien genom appen Storyspot. Köp till linq-sy allt för
text: Nathalie Häll foto: Håkan Persson
VÄLKOM l j u s

Välkommen till oss!

Hälsinglands största butik med bad- och underkläder samt kläder till vardag och fest.

l ring,
IN TILL OSS - VI HJÄLPER DIG d a l s m o t o r a b l j u s
Trädgårds-
Outdoorbutik
VERKSTAD ljusdalsmotorab ljusdalsmotorab
ERAD ERKSTAD! MEN
Din
Skog- och
AUKTORISERAD
Bjuråkersvägen 1, Ljusdal • 0651-149 00 • Följ oss på
LJUSDAL – VI PÅ KÖPINGEN
Vi ger alla former samma chans – storlekar 36-56

CrossCYKLA

CYKEL-MECKAT

Mountainbike. Hard tail. XC. Stigcykling. Cross country. Kärt barn har många namn. Men som Fredrik Jelk på Cykla Järvsö förklarar det "Du kan likna cross country-cyklingen med vinterns längd- skidåkning. Downhill-cykling blir istället det alpina." Järvsös XC-cykling blir bättre, mer och längre. Cykla Järvsö har skapat en fantastisk produkt (som bilden visar!) och vi i byn vill påstå att vi nu faktiskt bor i ett cykel-Mecka! Tack!

126 • CYKLA
Foto: Håkan Persson

Elva sidor med fartfyllda och sköna motiv som du kommer vilja riva ur magasinet och tapetsera dina väggar med. Tips, ta två magasin. Läs i den ena och riv i den andra.

Mästerfotografen Daniel Bernstål drog med sig några cykelfantaster upp på berget för att cykla cross country och downhill.

text: Nathalie Häll foto: Daniel Bernstål

127 127
country

Jo, det är byns brädproffs

Nisse Arvidsson ni ser i rött.

Även han gillar sommar och cykel, så ni förstår att vi har det gôtt även på sommaren

här i Järvsö när även snölovers trivs som kedjan på drevet!

SNÖGUBBEN NILS

Nisse då, har du blivit en sommar- och cykelkille istället för att föredra snö och kyla?

"Ha ha, nja, inte riktigt så pass skulle jag säga, men älskar ju sommaren och cykling är ett kul sätt att komma ut i naturen och röra på sig."

128 • CYKLA

MODE PÅ LEDEN Skärpning

Hampus

Johansson, och Nils Arvidsson! Endast Mattias

Saarinen har fattat att en dag på lederna är likaställt med fest – därav skall skjorta bäras. På 1700-talet börjades skjortan att bäras mer än bara under kläderna, och kragen antog gigantiska proportioner och smyckades med både broderier och spetsar. Där ligger du ännu i lite lä Mattias. Men du är på väg åt rätt håll.

Obs! För er som har svårt att greppa ironi så tillägger vi här att du kan cykla i vad som helst –bara du inte är "naschen"! Detärintebarapå

129
JBPs leder, i rollen som ledklappare,nikanskymta MattiasSaarinen–seupp! Hanärengrymcyklistsom vetvarfötternaskavara,på pedalernasåklart.

Ni undrar varför huggormen saknar ränder? Detta är en Jelkorm, finns bara i Järvsö!

Jelkormen karaktäriseras av ett skrovligt, sandfärgat yttre. Det perfekta kamouflaget för dess habitat – Öjeberget. Den är otroligt böjlig och snabb som blixten, och den kan lukta sig till rädsla. Håll tungan rätt i mun om du dyker på den, behåll lugnet och härma dess slingrande så gott du kan.

130 • CYKLA
Din oas i Hälsingland! Lundvägen 65, FORSA | 0650-56 71 11 forsahandelstradgard.se Kom och njut av sommaren med oss! Botanisera i butiken och växthusen, koppla av på Hennings Veranda och låt dig inspireras i vår visningsträdgård. Egen odling och eget kök samt bageri. – Med respekt för råvaran och kärlek till hantverket värnar vi också om våra lokala producenter och erbjuder er en upplevelse för öga och gom. Öppet året runt! Tel 0651-124 00 | Smedgatan 3, Ljusdal Elarbeten vid entreprenader och service Stort som smått Hyr per timme eller månad Our Space Coworkingfullskalig servicepartner för företag i Hälsingland - oavsett storlek! Att hyra kontor har aldrig varit enklare! OUR SPACE COWORKING 073-580 50 78 | hello@ourspace.nu | www.ourspace.nu Ljusdal • Bollnäs • Söderhamn C M Y CM MY CY CMY K OurSpace_Halsingland_2023_HR_utfall.pdf 1 2023-05-22 09:51
132 • CYKLA

Downhill

på"Downhillärentävlingsgreninommountainbikesomgårutpåattcyklanedförettberglängsenmarkeradbana kortastmöjligatid."DettaenligtWikipedia.Menlåtossomformulera.Fixaenheldämpadhoj,taliftenupptill Öjebergetstopp,njutavfantastiskutsiktochcyklasedannedpåkungligtpreppadeleder.Upprepa!

BLIXTNINJANBERNSTÅL Ärdetsåattvinter-och sommar-snowboardkillennubliviten ochcykelkilleistället?deFörvisstvardetganskanice härdagarna?"Vihadenågra strålandefantastiskadagarpåbergetmed väder.Jagfickchansen sinaattlånakillarnaochdevisademig bästaspots.Skajagvarahelt tvåärligsåharjagalltidtrivtsbästpå äldrehjulochitaktmedattjagblir såkännsvinternjobbigare tastisktochjobbigare,haha.Detärfanattvarautepåbergetoch snowhojjarunt,detärlitesomattåka fingrarnaboardmenmanslipperfrysa avsig.Detgillarjag!"

133
CYKLA
Foto:AliciaMårtensson
134 • CYKLA

Däck

Jakten på det bästa gummit... Vi har lekt däcktektiv och lyckats få fram lite för(t)räfflig information till dig som cyklist.

Vanligaste orsaken till punktering är dåligt pumpade däck. Läs på däcket vilket tryck du ska ha eller fråga någon som kan (typ Saarinen på sidan 123), oftast är det mycket mer än många tror. En välpumpad cykel rullar snabbare, trampas lättare och är roligare. Kolla även efter sprickor och skador, då antydan till brister kan leda till olyckor. Köp ett par nya fina däck och passa på att byta slang till en med bilventil så kan du använda mackens kompressor och nästan alla moderna pumpar med mätare. Dyrare däck innehåller mer gummi vilket ger bättre grepp och de torkar inte sönder lika snabbt.

135

BJÖRKARNAS STAD Släng dig i väggen. Här i Järvsö har vi Björkarnas allé, och det hör väl alla att allé är någonting mycket finare än en stad? Att flyga fram med sin cykel bland de majestätiska pelarna är inget mindre än en andlig upplevelse.

SE BARA TILL ATT DEN INTE

BLIR ALLT FÖR ANDLIG!

PUMPTRACKS

136 • CYKLA

dirt

DIRT! Nu är vi i hamn! Visionen som några kloka satte i och med uppstarten av Järvsö skillspark blir inom kort verklighet. Järvsö skulle bli cyklisternas Mecka med alla de olika disciplinerna. Downhill hade Frasse och Lars redan fixat galant (vi började med det svåraste tydligen?) och sedan skulle det fyllas på med pump tracks och xc-leder. Check på pump tracks, och check på xc-leder (som fortfarande utvecklas så klart). Gravel och landsväg finns. Kvar var då dirt. Men nu är skiten här för att stanna! Under sommaren kommer vi förhoppningsvis kunna hoppa i de nya linjerna belägna mellan Järvsö bergscykelpark och den övre pump tracken. WOHOO!

137
Att cykla i sin egen hand funkar hur bra som helst! Praktiskt om inte annat? Här har vi alltså killen som kommer forma vår dirt, dock något större – Ledkungen Bäckvall. Foto: Eje Åhs

KALENDER

Lördag 24 juni - Torön Midsommardagsfest

Traditionsenligt spelar Månsson All Stars denna dag och sätter hela ön i gungning.

Lördag 24 juni - Världsarvet Gästgivars Pärldag för barn

Tillverka figurer av pärlplattor, gör egna armband och halsband. Passa också på att hälsa på djuren och rita en teckning när pärlandet är färdigt. Eller invänta godisregnet!

Tisdag 27 juni - Svedbovallen Vallmusikkonsert

Hujedamej vad med grejer det händer i Järvsö i sommar! Tyvärr har vi inte fått plats med allt, men här är ett axplock att välja bland. Tid, pris och eventuell bokning överlåter vi åt er att kolla upp.

JUNI

12-14 juni - Järvsö padel Kids camp

Järvsö padel bjuder in till roligt och utvecklande spel för barn, med bland annat fys och genomgång av regler. Första veckan efter skolavslutningen i två olika åldersgrupper, 8-11 år och 12-15 år.

Torsdag 15 juni - Ljusdals bibliotek Sommarboksträff

Invigning av årets Klubb sommarboken med temat sägner och väsen. Robert Fors berättar om myter och sägner från Hälsingland, tillverkning av medlemspin, boktips och fika. Från sex år.

Torsdag 15 juni - söndag 18 juni - Camp Järvsö Dans och träning

Kända dansaren Tobias Karlsson kommer tillsammans med tre stycken Marior och bjuder upp till dans i alla former, yoga, styrka och föreläsningar.

Lördag 17 juni - Järvsö bergscykel park Teknikkurs medel (grupplektion)

Kursen leds av Better MTB och passar dig som redan kör teknisk downhill men vill utvecklas ytterligare framförallt gällande allmän teknikträning och tankar kring linjeval.

Lördag 17 juni - byarna i Järvsö och Stenegård Röjardan uti byarna

En dag där vi i Järvsö samlas i våra byar för att göra fint inför sommaren och avslutar med gemensam fest och kamp i tävlingen om att bli utsedd till ”året by” på Stenegård.

Lördag 17 juni - Järvsö kyrka Bälinge kyrkokör

Konsert med Bälinge kyrkokör som bjuder på vacker musik under ledning av Ivar Murielus.

Lördag 17 juni - Världsarvet Gästgivars Bosse och Yvonne

En komisk opera med Skottes musikteater. Barnteater passande för åldrarna fyra år och uppåt.

Måndag 19 juni - Fågelsjö Säsongsstart för inlandsbanan i Fågelsjö

Inlandsbanan går förbi hållplatsen Fågelsjö station och stannar för en kort fika.

Måndag 19 juni - onsdag 21 juni - Fågelsjö gammelgård bortom åa

Kurs i näverflätning

Kurdeltagarna får lära sig grunderna i närverslöjd. Plocka, rensa och fläta.

Tisdag 20 juni - torsdag 22 juni - Stenegård Troll och tärningar

Följ med på en resa genom mystiska skogar, rafflande rollspel och den snåriga vägen genom tonåren i Hälsinge låtverkstads nya föreställning Troll och tärningar.

Onsdag 21 juni - Svedbovallen Naturmeditation

Deltagarna får i fäbodmiljö växla mellan att rikta uppmärksamheten mot sig själv, hitta kontakten, förankringen mellan kropp och natur samt öppna sina sinnen för naturen i nuet.

Torsdag 22 juni - Hamra nationalpark Midnattsvandring Natten mot midsommarafton är det dags för den populära midnattsvandringen genom urskog, myr- och vattenlandskap i Hamra nationalpark. Välj mellan tre olika sträckor, varav två sker med guide.

Fredag 23 juni - Stenegård Klassisk midsommar

Järvsö hembygdsförening, Järvsö folkdanslag och Järvsö spelmanslag arrangerar traditionsenligt midsommarfirande på Stenegård med dans runt midsommarstången.

Fredag 23 juni - Världsarvet Gästgivars Traditionell midsommar Välkommen till ett traditionellt midsommarfirande i Hälsingegårdsmiljö hos Världsarvet Gästgivars.

Lördag 24 juni - Järvsö kyrka Järvsömässan

Traditionsenlig mässa på midsommardagen i Järvsö kyrka. Med bland annat kyrkbåtsrodd, musik från Järvsö spelmanslag, utdelning av Börje Björklunds stipendie och kyrkkaffe.

Två röster, Emma Härdelin och Johanna Bölja, och två horn, Bernt Lindström och Engla Marander, sprider sig runt fäboden som får agera scen.

Tisdag 27 juni - onsdag 28 juni - Fågelsjö gammelgård bortom åa

Ängsträff

Fördjupning inom framställning av bryn och slipstenar, restaurering av ängsmark och liesmide. Arrangeras i samverkan mellan Fågelsjö gammelgård, Länsstyrelsen Gävleborg och lokala initiativet Öppen by.

Onsdag 28 juni - söndag 2 juli - Hästberg

Sök Sampo! Sagan om Lars Larsson

Messmörsteatern firar 20 år och sätter upp föreställningen Sök Sampo! Sagan om Lars Larsson. Den sanna historien om hur Hästberg befolkades för drygt 400 år sedan av svedjefinnen Lars Larsson och hans familj. Utspelar sig på Hästberg, ett stenkast från gården där Lars släktingar än idag lever.

Torsdag 29 juni - Järvsö crêperie

Ginprovning

Crêperiets leverantör av hantverksmässigt gin låter deltagarna dofta och sippa gin från deras egna produktion, i vacker trädgårdsmiljö.

Torsdag 29 juni - söndag 2 juli - Camp Järvsö

Fightingspirit & Friends

Ett slags sommarlov för vuxna där du får en grym start på sommaren med allt från tuff träning till kompishäng, korvgrillning och kaffe i solen.

Fredag 30 juni - söndag 2 juli - Fågelsjö gammelgård bortom åa

Brodera på ylletyg

Lär dig grunderna i påläggsöm, skarvsöm och slarvsöm. Med hjälp av bland annat broderigarner, ylletyger, pärlor och paljetter designar deltagarna sina egna föremål.

138 • KALENDER
← Eventkalender på jarvso.se Foto: Håkan Persson

Fredag 30 juni - söndag 2 juliCamp Järvsö Run, wine & dine

En helg med fokus på löning och vin. Ja du läste rätt. Här får man chansen att kombinera dessa två i allt från vinprovning och middag, till löpteknik och löpfys.

JULI

Lördag 1 juli - tisdag 11 juli - Träteatern, Stenegård Om du inte fanns

En fristående fortsättning på publiksuccén ”Vänta inte!”. En musikteater baserad på Lill-Babs låtar som spelas av Järvsö kulturförening.

Söndag 2 juli - Järvsö bergscykel park Hoppkurs medel (grupplektion)

Hopptekniksträning med Better MTB med fokus position, fart och teknik. Passar dig som redan hoppar platåhopp men kanske sväljer hoppen för mycket eller tvekar för att du inte är säker på din teknik.

Söndag 2 juli - Harsavallen Friluftsgudstjänst

En gudstjänst på Harsavallen med prästen Jan-Anders Johansson och organisten Arvid Svenungsson. Medtag egen kaffekorg.

Söndag 2 juli - Järvsö kyrka ”Somrigt så in i Norden” – Musik i sommarkväll

Ett framförande av Elin Emtell

Rubinsztein på violin och Anders Emtell på gitarr.

Söndag 2 juli - onsdag 5 juli - Stenegård Näverkurs

Lär dig mer om näverhantverket

tillsammans med fantastiska Karin Lundholm.

Söndag 2 juli - Fågelsjö kapell Prästhelg

Gudstjänst i kapellet och prästrodd med salut.

Måndag 3 juli - Stenegård Moläta – en lokal matfest

LRF Järvsö bjuder in till byns stora matfest. Ät god och lokal mat, njut av underhållning och härligt sällskap.

Måndag 3 juli - Stenegård Fäbodvecka med smakprover

Smaka på fäbodmat. Arrangeras av Länsstyrelsen Gävleborg, Matvärden och Fäbodföreningen

Torsdag 6 juli - lördag 8 juliStenegård Korgstämma

Västra Hälsinglands slöjdförening arrangerar korgstämma på Stenegårds loge. Se när korgmakarna skapar sina vackra alster och passa på att köpa genuina hantverk.

Torsdag 6 juli - Anders Pers Logdans och nybörjarkurs i hambo

Hambokommittén Järvsö hembygdsförening bjuder in till både nybörjarkurs i hambo under ledning av Anna Valsberg samt danskväll till spelmansmusik.

Fredag 7 juli - Svedbovallen Mjölkförädling

Isabelle Fredborg har skrivit boken Smöret smakte jag aldrig: recept, berättelser och traditioner från Svenska fäbodar. Föreläsning som ordnas av Matvärden, Gävleborgs fäbodförening och Svedbovallen.

Lördag 8 juli - Gläntan i Säljesta Gläntan – skogsrejv Jarse shores årliga sommarfest mitt i järvsöskogarna. Dansa, ät gott och njut av sommarnatten intill strandkanten i Säljesta.

Lördag 8 juli - Stenegård Hälsingehambon

Den avslutande etappen och finalen i Hälsingehambon går som vanligt av stapeln på Stenegård. Dräktklädda dansare virvlar runt med tjusiga hambosteg - en sann folkfest!

Lördag 8 juli - Världsarvet Gästgivars Näcken av Teater Carpa Ett spännande och humoristiskt teateräventyr där du blir en del av föreställningen. Passar främst barn mellan 6-11 år, men alla är välkomna!

Söndag 9 juli - Karlsgården Dräktstämma

Temat för årets dräktstämma är Folkdräkt inspirerar. Välkommen i traditionell dräkt eller i egen variant. Under dagen visas dräkter upp, delar säljs och det hålls föredrag.

Söndag 9 juli - Ranvall i Stocksbo, Färila Historier från Hälsingland

Under kvällen får vi höra historier om alla de väsen som sägs bo i eller omkring en fäbod. Vi lär oss också mer om det hårda och viktiga arbetet på fäboden, vilket till största delen genomfördes av kvinnor. Många berättelser kretsar kring fäbodarna i Färila socken. När sommarnatten tar vid avslutar vi med spökhistorier.

Tisdag 11 juli - Järvsö bergscykel park Kids camp (svart)

En kurs ledd av Better MTB för dig som är 10-13 år och som kommit långt i din downhillcykling.

Tisdag 11 juli - Svedbovallen Brita & Max Family Band

Bluegrass, singer-songwriter, amerikana. Med sina samsjungna röster tar Brita & Max sig an hjärteknipande sånger med gitarr och kontrabas.

Onsdag 12 juli - Järvsö bergscykel park Kids camp (blå)

Denna kurs, ledd av Better MTB, passar dig som är 8-12 år och som nyligen börjat cykla downhill.

Lördag 15 juli - Carreaux gårdsbutik Nordsjö Öppning av gårdsbutiken

En keramikverkstad har tagit form på gården i Nordsjö och med det ett nytt lokalt keramiskt samarbete. Detta leder till en gårdsbutik som öppnar upp sin verksamhet den 15 juli.

Lördag 15 juli - Världsarvscentrum på Stenegård Kvinnor av Hälsingland

Vernissage för fotoutställning av Frida Klang, hänger till 30 september.

Lördag 15 juli - Mines strand Sand i brallan

Beach volleybollturnering för alla. Tre eller fyra på plan.

Lördag 15 juli - Fågelsjö gammelgård bortom åa Hantverksdag

Lokala och regionala hantverk till försäljning och guidade turer hela dagen.

Söndag 16 juli - Karlsgården Friluftsgudstjänst Gudstjänst ute i det fria.

Måndag 17 juli - Byarna på skogen Skogens dag

Byarna på skogen, Sidskogen, Fluren, Hästberg och Harsa, bjuder in till en heldag där du kan besöka allt från fäbodar till kolarkojor, gamla sågverk och mycket mer. Harsagården serverar tacobuffé.

Tisdag 18 juli - Loos koboltgruva Loosgrufvans dag  Heldag med turer under jord, guldvaskning, fikabuffé och mycket mer.

Tisdag 18 juli - Loos koboltgruva Grufdrängens aftonbön  Arrangeras av Loos koboltgruva i samarbete med Loos-Hamra församling.

Onsdag 19 juli - Harsavallen Växtexkursion med Jenss Hansen

Järvsö hembygdsförening arrangerar en växtexkursion med Jenss Hansen där deltagarna får lära sig vilka växter som finns på en vall.

Torsdag 20 juli - Järvsö crêperie Ostprovning med Jarseost i Köksträdgården

Crêperiets leverantör av lokalt ystad ost tar deltagarna genom en lyxig ostprovning från en egna produktionen.

139 →
Logdans och nybörjarkurs i hambo. Foto: Håkan Persson
Korgstämma.
Dräktstämma på Karlsgården. Foto: Håkan Persson Foto: Håkan Persson

Torsdag 20 juli - Harsavallen Workshop i fäbodslöjd

Fäbodslöjd för den nyfikne där du bland annat får lära dig att vrida en vidja tillsammans med Bosse Persson.

Fredag 21 juli - Harsavallen Worskhop i småslöjd Småslöjd och möjligheten att lära dig vad en ”bar-ros” är och hur den tillverkas.

Lördag 22 juli - Harsavallen Workshop fastbandshage Lär dig att bygga en fastbandshage. Det bjuds även på spelmansmusik och vallåtar.

Lördag 22 juli - Stenegård Carola 4 faces

Vid Carolas turnéstopp i Järvsö ligger fokus på popen - en kärleksförklaring till pop, sommar och folkfest. Det är 40 år sedan Carola vann med låten Främling i Melodifestivalen och detta ska såklart firas med en kavalkad av hennes stora hits - och mer därtill.

Söndag 23 juli - Harsavallen Workshop i småslöjd Lär dig diverse småslöjd.

Söndag 23 juli - Hästberg Friluftsgudstjänst

Bygdegårdsföreningen säljer fika i anslutning till gudstjänsten.

Tisdag 25 juli - Träteatern, Stenegård Holmberg och Beijer

Norrbobördige Arne Holmberg gästar tillsammans med musikerna Ulrika Beijer, Kristofer Sundman, Johan Thiman, Daniel Ohlsson och Henrik Mangseth, Träteaterns scen på Stenegård, De bjuder på egenskrivna låtar i allt från jazz, till pop och rock.

Tisdag 25 juli - Jarseost i Hiklack Musikkväll med Kingen 50-tals-rock, pizza och ostbuffé på gården i Hiklack.

Onsdag 26 juli och söndag 6 aug - Milsåga

Kulturvandring efter ån

Järvsö hembygdsförening bjuder in till en vandring från Milsågen ca 1,5 km längs Milån som ger historiska kunskaper och naturupplevelser.

Lördag 29 juli - söndag 30 juli - Svedbovallen Kulningskurs

En introduktion till kulning, fäbodens sånger och kraften i vallpigans röst med Lovisa Liljeberg. Vi utforskar ett av fäbodens viktigaste arbetsredskap, nämligen rösten!

Slutet av juli - Järvsö padel Padelbåten

Padelturnering både inomhus och utomhus som avslutas med ett skönt After-padel knytkalas på älven!

Järvsö padel ordnar båtar och flottar till våra spelare, first of its kind.

AUGUSTI

Torsdag 3 aug - Järvsö crêperie Kaffekoppning med Lykke Kaffegårdar

Crêperiets leverantör av kaffe tar deltagarna genom en härlig provning av kaffe.

Fredag 4 augusti - lördag 5 augusti - Torön Flottardagarna

En hyllning till öns förflutna som flottarnav i Ljusnan - med fokus på mat, musik och hantverk. Musiker som Plura och Carla, Engmans Kapell och Perssons Pack uppträder. Aktiviteter för stora som små.

Lördag 5 aug - Järvsö bergscykel park Tjej-camp lätt/medel (grupplektion)

Detta camp passar dig som cyklar downhill och vill utveckla din teknik och få upp självförtroendet att prova nya saker. Campen leds av MTBcoach från Better MTB.

Tisdag 8 aug - Svedbovallen Enkel,

vacker, öm!

Lovisa Liljeberg är en sångerska med stor, varm röst och ett ärligt personligt uttryck. Med stadiga rötter i den svenska folkmusiken rör hon sig mellan jazz, blues och folk. Hon kompas av Jonas Olsson på gitarr.

Lördag 12 aug - Järvsö kyrka ”Mellan skogar och berg” Stråksinfonietta av föreningen Musica Viva.

12 augusti, 14 augusti, 15 augusti, 17 augusti, 18 augustiFårhuset i Skästra

År 1943 – En Svensk Tiger

En musikteater i samarbete mellan Skästrateatern och Hälsingebandet Engmans kapell. Ett manus baserat på Engmans kapells låtar skrivet av Sofia Lindström. I centrum står kärleken och det personliga ställningstagandet i det krig som pågick omkring oss här i Hälsingland.

Söndag 13 aug - Stenegård Diggiloo Diggiloo firar 20 år och besöker Järvsö och Stenegård. Di Leva, Jessica Andersson, Hanna Hedlund, Andreas Lundstedt med flera bjuder på extra allt, så gör dig redo för ett hejdundrande jubileumskalas i musikväg!

Söndag 13 augusti - gårdar runt om i Järvsö Järvsö gårdstramp

Cykla från gård till gård och se fälten där maten växer och djuren betar. Smaka på maten, träffa producenterna och umgås med glada deltagare.

Mitten av augusti - Järvsö padel Padelgolfen

Två dagar där deltagarna samlar poäng på padelbanan ena dagen och golfbanan den andra. Gemensam middag med korande av vinnare.

Lördag 19 aug - Världsarvsgården Kristoffers, Järvsö Linryckning

Linföreningen arrangerar linryckning vid Kristoffersgården i Kåsjö.

Lördag 26 aug - Stenegård

Lyskväll på Stenegård

Hela gården tänds upp i ett mysigt avsked av sommaren.

Söndag 27 juli - Järvsö crêperie

Little Gunnar & Clarisse

Clarisse och hennes fantastiska röst ska tillsammans med bluegrassartisten Little Gunnar förgylla en sommarkväll på crêperiet.

Onsdag 30 aug - fredag 1 sept - olika platser i Järvsö Järvsö Sustainable Tourism Summit

En internationell hållbarhetskonferens med fokus på besöksnäringen. Invigningen äger rum i kyrkan.

Diggiloo

ÅRETS SHOW BLIR någonting alldeles extra, då Diggiloo firar 20-årsjubiléum, och det utlovas en lite extra ”busig” känsla under denna stora fest där alla åldrar möts och skrattar tillsammans. – Diggiloo är svårt att jämföra med någonting annat. Det är någonting helt eget som man måste uppleva för att förstå. Det är en fest, en samlingspunkt och det spelar ingen roll om man är 7, 17, 47 eller 67 år, säger Patrik Krall, producent för Diggiloo, som verkligen ser fram emot att resa upp till vackra Järvsö i sommar. •

140 • KALENDER
Järvsö gårdstramp. Foto: Håkan Persson
Foto: Pressbild
Lyskväll på Stenegård. Foto: Frida Klang

Tiger och triangeldrama

1943 – En svensk tiger.

Så heter Skästrateaterns nya föreställning som spelas i augusti.

– Jag har gruvat mig lite för att göra någonting på andra världskriget, det är så lätt att det blir ”91:an Karlsson”, säger Sofia Lindström, manusförfattare och regissör.

91:AN KARLSSON KOMMER det inte att bli. Men Sofia har ändå försökt att hitta en balans mellan det allvarliga och det roliga.

– Jag vill att det ska kännas som att man har fyllt på med någonting i sitt liv när man går hem. Så vill jag att det ska kännas med alla våra föreställningar, säger Sofia.

Grunden till denna sommars föreställning var att man ville göra ”Mamma Mia på Hälsingevis”, men Björn och Benny var mer tjurar än tigrar, och det var krångligt att få rättigheterna till deras verk.

– Vi gör en Mamma Mia på Engmans kapells låtar, säger Miche Skoglund, en av skådespelarna i Skästrateatern.

– Och det är ju faktiskt lite dumt att gå över ån för vatten, säger Sofia.

”1943 – En svensk tiger” är en musikteater baserad på 22 hits av Engmans kapell, och en nyskriven låt till pjäsen.

– Det känns fantastiskt roligt. Låtarna får ju en ny innebörd och Sofia Lindström har gjort ett så fint jobb med att väva in låtarna i berättelsen. Sedan är det ju också roligt att hela kapellet ska vara med och spela på föreställningarna, säger Pär Engman och fortsätter:

– Anna, som är en av huvudkaraktärerna, behövde en nyskriven låt. Den beskriver väl hur det känns att befinna sig i en tid som

präglas av oro och rädsla, samt en längtan efter att kriget ska ta slut och att livet ska ta fart.

MEN PJÄSEN ÄR också ett triangeldrama som fokuserar inte bara på kriget, utan på livet i Järvsö – under kriget. Det som hände här, och lite av bakgrunden till det välkända begreppet ”en svensk tiger”, som ju faktiskt inte har med djuret att göra.

– Ju mer jag har läst om det här och satt mig in i den tiden, ju mer kan jag förstå begreppet, säger Sofia och fortsätter:

– Man visste inte vem man skulle lita på, man visste inte var informationen kom ifrån, man visste inte egentligen vad som hände. Sen var det också mycket rykten, lika som det är idag – och tänk då vad svårt det kunde vara när man på den tiden hade en tidning och på sin höjd grannarna att fråga!

ANDRA VÄRLDSKRIGET UR Järvsös perspektiv är inte direkt någonting som pratas om på byn. Det ligger fortfarande en skam i att man serverade tyska soldater mat när de stannade till på stationen. Men visst finns det information om man gräver. Det blev Sofia varse när arbetet med manuset kom igång. Bland annat har hon hittat utförlig information om den så kallade ”Hennanligan” – som i och för sig inte verkade i Järvsö – men nära nog.

– Det började med att de stal från de tyska tågen – sen blev de lite glada i att stjäla och tog från alla möjliga håll. Men det började med tysktågen, med stöld och sabotage, berättar Sofia.

När vi träffar Skästrateatern så är de i full gång med repetition inför sommarens föreställningar, och trots det tunga ämnet så är det mycket skratt och glädje bland årets ensemble.

– Man får inte glömma att även om det var krig så pågår också livet. Man fortsätter att leva, man fortsätter att ha relationer, säger Sofia innan det är dags att fortsätta repetera. •

1943 – EN SVENSK TIGER

Föreställningen kommer att ha premiär i Fårhuset i Skästra lördag den 12 augusti och köras i fem till sex framträdanden fram till och med fredag den 18 augusti.

MEDVERKANDE ÄR FÖRUTOM ENGMANS KAPELL: Mona

Andersson, Peter Hjelm, Joel Persson, Moa Silén, Maja Wreiding, Marcus Melin, Emil Forsberg, Miche Skoglund samt ett 30-tal aktörer, vuxna och barn.

141
”Kan vi fula till det lite?”. Föreställningen är en musikteater som baseras på Engmans kapells låtar, varav en är nyskriven till pjäsen. Här håller några av skådespelarna på att öva in en dans till föreställningen. Sofia Lindström till vänster i bild är regissör och manusförfattare till 1943 – En svensk tiger.
text & foto: Eje Åhs
”Se ut som en get!”.

SEPTEMBER

Fredag 1 sept - lördag 2 sept - Torön

Woodland

Sommarens nya festival som drivs till 100 procent av batterier. Fokus under festivalen är mat, musik och konst.

Shuttlebussar erbjuder deltagarna skjuts mellan Torön och Järvsö.

Lördag 2 september - Järvsö syd

Salomon Järvsö trail

Löparfesten som startade under namnet Järvloppet och som nu arrangeras av Järvsöguiderna, där såväl ung som gammal kan kuta allt mellan 1,1 och 54 kilometer.

Fredag 8 sept - söndag 10 sept - Fågelsjö gammelgård bortom åa

Helgkurs i skinnsömnad

Kursdeltagarna får lära sig grunderna i skinnsömnad och tillverka sitt eget föremål som exempelvis handledsvärmare, vantar, mössa, tofflor eller en kudde.

Fredag 22 sept - söndag 24 sept - Camp Järvsö

Mental träning och yoga

Deltagarna går igenom den mentala träningens grunder, som enligt forskningen är de framgångsfaktorer som bygger en inre och yttre framgång där prestation och välmående går hand i hand.

Fredag 29 sept - söndag 1 oktober - Camp Järvsö

Holistic camp/Soma move special

En helg med Linus Johansson och Cecilia Gustafsson, där du får extra mycket av populära rörelsekonceptet Soma move, men också föreläsningar, morgonyoga, frisk luft, skratt och umgänge!

Lördag 30 sept - Matverkstaden Järvsö Kompostera mera!

Workshopen vänder sig till alla som är trädgårds- och odlingsintresserade och kräver ingen förkunskap.

OKTOBER

1 oktober - Matverkstaden Järvsö

Workshop i Hügelbädd, no dig och täckodling

Hügelbäddar, no-dig och täckodling innebär många odlingsfördelardelta i workshopen och lär dig hur det fungerar. Inga förkunskaper krävs.

Fredag 6 oktober - söndag 8 oktober - Camp Järvsö Trail- och yogahelg

Vi blandar kravlös löpning i naturen med yinyoga, andningstekniker och ett skönt häng.

Fredag 13 oktober - Järvsö kyrka I nöd och lust

Sångerskan Lisa Nilsson och gitarristen Mattias Torell bjuder på en intim afton med sväng. Duon har skrivit flera av Lisas låtar ihop, berättandet och spelglädjen står alltid i centrum när de framträder.

Fredag 13 oktober - söndag 15 oktober - Camp Järvsö Höstpepp

Hösten hänger i luften och deltagarna bjuds in till en helg där du får fylla på med inspiration, samtidigt som du bara kan vara, ute och inne, i underbara Järvsö.

NOVEMBER

Fredag 24 november - söndag 26 november - Camp Järvsö

Dans- och träningshelg

Tillsammans med Let’s dancedansaren Maria Bild får deltagarna en helg fylld med fartfyllda danspass, pilates, Soma move och freepower. Skratt och svett utlovas.

DECEMBER

Mitten av december

Release av

vinterns

Magasin Järvsö

STÅENDE EVENT

Dagliga downhill-kurser

Privatlektioner i Järvsö bergscykelpark som skräddarsys och anpassas efter dina önskemål. Personlig feedback från MTB-coach från Better MTB och verktyg för fortsätta träning efteråt. Utvecklas inom kurvteknik, hopp, dropp, teknisk terräng, linjeval och generell cykelteknik. Även för nybörjare, då ligger fokus på att sätta en bra grundteknik.

MTB kids camp

Tre-dagars läger i samarbete mellan Destination Järvsö, Cykla Järvsö och Järvsöguiderna för cykelsugna barn i åldrarna 7-10 år, mellan 3-30 juli.

MTB kurser för alla

Järvsöguiderna håller bokningsbara kurser för alla, från fem år och uppåt, som vill lära sig mer om och utveckla sin cykling.

Dagliga guidningar på Stenegård

Följ med på en resa genom Stenegårds historia - från en apotekares dröm om ett läkande mönsterjordbruk till dagens folkkära besöksmål och kulturscen. Varje dag klockan 13.30 från den 18 maj till och med den 26 aug. Mellan 27 augusti och 30 september går dessa turer klockan 13.30 på fredagar och lördagar.

Dagliga mysterielösningar på Stenegård

Mysteriet med den hemliga tinkturen går att lösa varje dag på Stenegård. Ett äventyr som tar dig runt på hela gården och som med fördel kan göras med hela familjen, kompisgänget eller varför inte kollegorna?

Keramikutställning - Toner av Hälsingland

18 maj-13 juli, Världsarvscentrum på Stenegård.

Fotoutställning – Kvinnor av

Hälsingland

Öppet hus S:t Persgården

En samlingsplats för dagledigaoavsett ålder - där man kan mötas och samtala, pyssla, och självklart fika tillsammans. Varje måndag 13.00 (med uppehåll i hela juli & nästan hela augusti, start 28 aug).

Kyrkis & minikyrkis på S:t Persgården

Öppen barnverksamhet där barn och föräldrar i alla åldrar (minikyrkis gäller 0-3 år för barn) möts, samtalar och fikar. Måndagar och tisdagar med uppehåll i juli och delar av augusti.

Guidningar på Fågelsjö gammelgård bortom åa

Guidade turer varannan heltimme mellan 18 maj och 10 september. I anslutning till visningsgården finns café samt andra aktiviteter som kanot- och cykeluthyrning, vandringsleder, bakstuga med mera.

Lördag 30 sept - Stenegård

Mickelsmässmarknad

Lokala mathantverkare fyller gården med härliga färger, dofter och smaker. Lokalt och underbart gott!

Kring Lucia kommer ett nytt, färsk rykande nummer ut av vinterns edition av Magasin Järvsö. Hör av er till oss på Svart Pist Publishing om du kommer på något skojigt vi borde skriva om, eller om du har trubbel med att få tag i ett fysiskt ex. I järvsöskåpet på Ica i byn finns det garanterat ett om du är på jakt.

Fotograf Frida Klang ställer ut sina foton på kvinnor av Hälsingland. 15 juli-30 september, Världsarvscentrum på Stenegård.

Uteserie i padel

Under julimånad har Järvsö padel uppehåll i sitt seriespel och lanserar därmed en uteserie för den som inte vill vänta till augusti. Ett seriespel som är precis vad det låter somendast på utomhusbanorna.

Dagliga guidningar i Loos koboltgruva

Guidade turer i den gamla koboltgruvan inklusive bildspel i filmsalen. Det finns olika guidningar både i gruvan och på området i anslutning till den. Utgår från gruvans entré och erbjuds flera gånger varje timme under perioden 26 maj-3 september.

Utställning ”Dansa mina verk” på Ljusdalsbygdens museum

En utställning om koreografen och dansaren Per Jonsson, från Färila. En av de globalt sett verkligt stora förnyarna av den moderna dansen under 1980- och 1990-talen. Upplev hans konstnärsskap genom film och rekvisita från klassiska uppsättningar av hans verk. Visas mellan den 20 maj och 30 september och guidas dagligen.

142 • KALENDER
Loos koboltgruva. Foto: Håkan Persson Mickelsmäss på Stene. Foto: Håkan Persson

Utställning ”Rehnströms ateljéer” på Ljusdalsbygdens museum

En utställning som speglar porträttfotografiets och kamerateknikens historia genom familjeföretaget ”Rehnströms fotografiskas” lins. Under 160 år har fyra generationer drivit företaget och dokumenterat människorna och bygden. Kameror, bilder och rekvisita. Öppnar för visningar i juni/juli och guidas dagligen.

Utställning ”Lin för livet”

Ljusdalsbygdens museum

En utställning om linet som material. Linet är en av våra äldsta kulturväxter som har följt människan i tusentals år. Det har använts till beklädnadstyger, inredningstextilier, till rep och skira spetsar, men även inom byggnadsvård i form av linolja och som material till isolering. Listan på användningsområden för det vackra och hållbara linet kan bli lång. Visas mellan 29 augusti och 12 oktober.

Utställning ”Ex tempore”

Ljusdalsbygdens museum

En utställning om lokal apotekshistoria med mängder av medicinhistoriska föremål. Visas hela sommaren och hösten.

Utställning ”Allmoge” på

Ljusdalsbygdens museum

En utställning om folkkonst i form av möbler, friargåvor och bruksföremål från nordvästra Hälsingland. Visas hela sommaren och hösten.

Utställning ”Voxna River

Art”, Loos koboltgruva

Utställning av fem olika konstnärer i Pers. Utställningen öppnar 25 maj och vernissagen sker den 3 juni.

Utställning ”Skogsfinsk folktro”, Loos koboltgruva

Utställningen öppnar den 1 juni.

”Bilder från iordningställandet av vandringslederna i Los och Orsa finnmark”, Loos koboltgruva Vandringsgruppen ställer ut bilder i Pers mellan 1 augusti och 10 september.

Seniorpadel

Varje onsdag hos Järvsö padel.

Seniorpadel för nybörjare Varje torsdag hos Järvsö padel.

Öppen padel-fysträning med Mattias Olsson

Varje torsdag, blandade åldrar, ingen föranmälan krävs.

Rôckstugefolket

på Karlsgården

Varje torsdag på Karls under juli.

Guidningar

på Karlsgården

Torsdagar och lördagar från 29 juni till och med 5 augusti. Bokningsbara kvällsguidningar under juli och augusti.

ÅTERKOMMANDE EVENT

21 juni, 16 juli, 30 juli

”Kvinnornas rike - bland fäbodguld och björnfrossa!” på Svedbovallen

Följ med på en guidad resa tillbaka i tiden, till en vardag på en fäbod cirka 1850. Guiden Lovisa Liljeberg svarar på frågor om hur livet såg ut då, vilka utmaningar som fanns och vad man tillverkade där.

25 juni, 16 juli

Prova på kulning med Lovisa Liljeberg på Svedbovallen

Workshop för den som vill lära sig grunderna i kulning. Med enkla och lättsamma övningar går deltagarna på en upptäcksfärd efter röstens kärna, den egna klangen och kraften.

Lördagar 1 juni, 1 juli, 5 augusti Nybörjarmorgon – Järvsö padel

Tror du att padeltåget redan gått? Tänk om! Våra utbildade coacher kan ta sig an den mest racketovana och bollrädda entusiast.

1 juli, 7 juli, 8 juli, 21 juli, 22 juli Trädgård by Solbacken

Á la carte servering i trädgården hos Solbacken bed & breakfast. Den 7 juli bjuds det dessutom på härlig musik av Micke Svahn.

3 juli, 4 juli, 6 juli & 7 juli

Prova på aktiviteter på

Svedbovallen

Måndagar 10 juli, 17 juli, 24 juli, 31 juli - Karlsgården Vem spelar för hatten ikväll?

Överraskningsgäster som presenteras först en vecka innan spelningen.

Onsdagar 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2 augusti, 9 augustiHembygdsgården Järvsö

Öppet hus och café på hembygdsgården

Ta med ditt hantverk och njut av miljön och sällskapet. Vissa onsdagar går det att ta del av olika föremål och utställningar på gården.

12 juli, 31 juli, 2 aug, 25 aug, 16 sept

Guidning i köksträdgården på Stenegård

Se hur Stenegård jobbar aktivt med Krav-certifierad grönsaksodling.

18 juli, 15 aug, 2 sept

Guidning i örtagår den på Stenegård

Lär dig om medicinalväxterna i örtagården på Stenegård.

19-23 juli

Guidning på

Harsavallen

Guidningar av Järvsö hembygdsförenings

fäbodkommitté där de berättar om gamla tiders fäbodliv, arbetet med djuren och framställningen av smör, ost och messmör.

Söndagsauktioner på Stenegård

Traditionsenligt hålls auktioner på gården under sommarens söndagar.

Sommartorsdagar med live-underhållning på trädgårdsscenen

Rosehills bjuder på skönt häng till schysst musik likt tidigare somrar

Melodikryssfrukost

Starta lördagarna med Melodikrysset och frukost på Rosehills.

Prova på att karda ull, brodera Järvsösöm, stoppa strumpor, luffarslöjd, sticka med mera. Träffa getter, kor, höns och kaniner.

5 juli, 12 juli, 19 juli, 26 juli, 2 aug Musikquiz med livegäst på Järvsö crêperie

Torsdagar 6 juli, 13 juli, 20 juli, 27 juli, 3 aug, 10 aug Pärgröt och fläsk på Harsagården

Harsagården serverar pärgröt och fläsk för den som är sulten. Den 10 augusti bjuds dessutom på musik från Pelle Ferm & Co.

Färilaveckan

Den årliga bygdeveckan för 52:a året med padelturnering, storloppis, barnens dag, öppen gård, fiskets dag, allsång på hembygdsgården, den magnifika karnevalen på lördagen den 15 juli.

Söndagar 30 juli, 6 aug, 20 aug, 27 aug Mässa på kyrkön

Järvsö församling bjuder in till söndagsmäsa på kyrkön.

Lördagar 1, 8, 15, 22, 29 juli och 5 augusti - Världsarvet Gästgivars

Frukost med Melodikryss

Avnjut frukostbuffé tillsammans med vänner, bekanta och obekanta medan ni löser Melodikrysset i Hälsingegårdsmiljö.

11-13 aug, 1-3 sept, 8-10 sept - Camp Järvsö

Holistic camp

Lugnande yoga, frisk vandring, sinnliga skogsbad, energigivande och svettiga holistiska klasser, med mera.

Lördag 7 oktober - Matverkstaden Järvsö

Vitlöksworkshop

Maxa din vitlöksskörd! Under kursen pratas det om sorter, skörd & hållbarhet, och självklart sätter ni vitlök!

143
M u s i kq u iz p å
Stenegård. Foto: Håkan Persson
Järvsöcrêperie.Foto:Håkan Persson

HEJ MITT VINTERLAND

När minusgraderna

kommer krypande och

snön börjar falla hittar du ett nytt Magasin

Järvsö på Ica. Samtidigt

kan vi med glädje glida ner för dessa nedfarter i

Järvsöbacken. Vi kommer

för övrigt djupdyka i

ämnet, på riktigt! Vad är

egentligen snö?

Vi ses i liften!

144 • VINTER
foto: Håkan Persson

Välkommen till en vistelse av enkelhet och återhämtning i ett lofthus på Åsberget vid Orbaden i Hälsingland. Här, högt ovan trädtopparna, vill vi ge dig en möjlighet att lämna tingens värld, dra ner på tempot och fyllas av nya krafter. Kombinera med ett dygn på Orbaden Spa & Resort.

För bokning och information kontakta 0278-62 15 00 eller info@orbaden.se. Läs mer på www.bergaliv.se

SÖDERHAMN 100 sommartips och en tur i skärgården IDA SKAPAR Vår första unisexfolkdräkt VIBESÖKER Gårdstunet i Finnfara BLICKARBAKÅT Läs om morden i Loos år 1939 SÖRBÖLE Vi kikar in i hälsingegården HÄLSINGEHAMBON Bjuder nu upp till dans igen VÄLKOMNARBESÖKARE Marias unika vinnarträdgård ...och mycket, mycket mer! Foto:PercyFelixLundqvist Luftakrobaten som är rädd för höjder Ladda järnet! 250 Mbit/s 395:-/mån Björkhamrevägen2A Tel:0651-760750www.ljusnet.se Höj hastigheten snabbt och enkelt! Besök www.ljusnet.se/byt eller scanna QR-koden med din mobil, resten fixar vi! NORRA2022SOMMAR GÄVLEBORGSSTÖRSTATIDNING–ALLAHUSHÅLL&FÖRETAGIHÄLSINGLAND 550 FärilaIF+Strömsbruk+Fagerströms= år LÄSBRUDENSDAGBOK ”Platsen där man energiladdar semestern”under – JessicaDorf, turismutvecklare Rockenbleventummesomfolksagan säger,fasttvärtom. sommarblir tidningen#Hälsinglandettmagasin! duSåklär digpå bröllopet Björkhamrevägen2A Tel:0651-760750www.ljusnet.se T NORRA 2022 SOMMAR GÄVLEBORGS STÖRSTA TIDNING ALLA HUSHÅLL & FÖRETAG HÄLSINGLAND 550 Färila IF + Strömsbruk + Fagerströms = år SÖDERHAMN 100 sommartips och en tur skärgården Vår första unisexfolkdräkt VI BESÖKER Gårdstunet i Finnfara LÄS BRUDENS DAGBOK BLICKAR BAKÅT Läs om morden i Loos år 1939 SÖRBÖLE Vi kikar in hälsingegården HÄLSINGEHAMBON Bjuder nu upp till dans igen VÄLKOMNAR BESÖKARE Marias unika vinnarträdgård ...och mycket, mycket mer! Foto: Percy Felix Lundqvist Luftakrobaten som är rädd för höjder ”Platsen där man laddar energi under semestern” – Jessica Dorf, turismutvecklare Rocken blev en tumme som folksagan säger, fast tvärtom. sommar blir tidningen #Hälsingland ett magasin! Så klär du dig på bröllopet Ladda järnet! 250 Mbit/s 395:-/mån Björkhamrevägen 2A Tel: 0651-760 750 www.ljusnet.se Höj hastigheten snabbt och enkelt! Besök www.ljusnet.se/byt eller scanna QR-koden med din mobil, resten fixar vi! LÄS MER OM FANTASTISKA HÄLSINGLAND I VÅRT STORA SOMMARNUMMER
0651-415 50 jarvsobacken.se Säkra vinterns skidåkning – boka online redan nu!

Välkomna in på en fika bakad med kärlek och omtanke.

Hos oss hittar du allt från tårtor till smörgåsar och lättare luncher.

Vi har eget bageri och brödbutik.

@konditorifiness

Tel: 0651-105 80

Välkommen till vår gårdsbutik!

Här kan du köpa lammkött & charkprodukter. Lammskinn, garner & ullprodukter. Vi har även loppis och annat smått och gott. Öppet lördagar 11.00-14.00.

Andra tider efter överenskommelse, ring Lotta 070-6750356

Vägbeskrivning:

Från Ljusdal: åk mot Tallåsen, tag av mot Föne, kör 1km, sväng vänster vid Onsängsskylten, fortsätt 400m ner till lantbruket. www.onsang.se

Följ oss!

Välkommen till din modebutik i Ljusdal!

Hos oss hittar du följande märken: Jack & Jones, Selected, Dahlin, Calvin Klein, Only, Lee, Erla of sweden, Pieces, Solid, Sister point Soaked in lyxury, m. fl.

Tel: 0651-14411 fiftyfiftyljusdal | fiftyfifty

TAPETSERARVERKSTAD & BUTIK

• Vi klär om och renoverar bl. a. möbler, mc-dynor och båtkapell.

• Säljer tyger och material, väskor, muggar, brickor m. m.

• Innehar mästarbrev och över 25 år i branschen.

• Certifierad Swedese reparatör bl. a. Laminofåtöljer.

• Medlem i Sveriges Tapetserarmästare STM.

Hemtrevligt i Järvsö AB

Turistvägen 25 · Tel 070-345 72 86 Jag finns på Instagram & Facebook

Återbruka dina möbler och spara på miljön!

Industrivägen 20A, 827 51 Järvsö

0651-413 23, 070-325 56 56, micke@jarvsoplat.se

VI ERBJUDER ● Veckostädning ● Fönsterputsning ● Flyttstädning

● Storstädning ● Företagsstädning ● Kontorsstädning ● Trappstädning

● Trädgårdstjänster ● Byggstädning ● Olika ärenden & inköp ● Personlig hjälp & omsorg ● Elektrostatisk Desinficering ● Kläd & textilvård

Sundbergsvägen 11, 82761 Färila • 070-288 82 98 • backstromsab@gmail.com • Besök oss gärna på Facebook!

Den lilla butiken med det stora hjärtat och noga utvalt sortiment bara för dig.

Här har vi handplockade godbitar inom makeup, hudvård, doft, kläder & accessoarer

Välkommen till oss :-)

| @miss_l_ljusdal

148 • LILL-BABS TORG Kontor på Turistvägen 70
www.jarvsoplat.se
Kvarteret Lärkan, Ljusdal | Tel 070-226 84 58

Design

stiggesreklam.se | 0651-415 60 | Industrivägen 14, Järvsö

BOKA EN NÖTKÖTTLÅDA

Benfria stekar och köttfärs. (vakumförpackat)

Nästa leverans i höst.

POTATISKIOSKEN

med självbetjäning. Öppnar under mitten av juli när färskpotatisen växt klart.

KIOSKEN ÄR ÖPPEN DYGNET RUNT!

Kiosken finns vid vår gård, precis intill Stenegård och mittemot kyrkstallarna.

I HÖST, i slutet av september/ början av oktober, börjar vi vår försäljning av vinterpotatis.

Följ oss på Facebook, Björs, för att se när kiosken öppnar och vårt arbete på gården.

RÖRMOKARN

Alla förekommande arbeten inom branschen

070-265 11 15 • rörmokarn.se

Järvsöbaden Golf

V9-håls parkbana i naturskön miljö. Greenfee löses i hotellets reception, även Pay and Play. I vårt golfpaket ingår 5-rättersmiddag, övernattning, frukost-buffé samt en dags greenfee. Vi har snabbladds stationer för el-bilar.

Turistvägen 4 , Järvsö

Tel 0651–404 00

www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

En rogivande oas

Samma ägarfamilj har drivit Järvsöbaden sedan 1905. Enkelrum, dubbelrum, familjerum från tre till fem personer. Frukost, lunch och middag. Gym, SPA, sällskapsrum, pingisrum, biljard, boulebana, egen golfbana, vandringsleder, cykelleder samt utomhustempererad pool. Vi har snabbladds stationer för el-bilar.

Turistvägen 4 , Järvsö

Tel 0651-404 00

www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

Järvsöbaden restaurang

Våra måltider serveras i matsal uppdukad med vita linnedukar, blommor och ljus. Lokalproducerade råvaror med grönsaker från den egna trädgården.

Frukost: Mån–fre 730-930, lör–sön 800-1000

Lunch: 1130–1400 · Middag: från 1800

Vi har snabbladds stationer för el-bilar.

Turistvägen 4 , Järvsö

Tel 0651–404 00 www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden info@jarvsobaden.se

Järvsöbaden Spa

SPA-avdelning med gym, omklädningsrum, duschavdelning, torrbastu, gemensam ångbastu, stor jacuzzi, kallbad, relaxavdelning. Hel- och halvkroppsmassage. Ansiktskur, terapeutisk massage, naturlig facelift, fotbehandling. Alla behandlingar måste förbokas. Vi har snabbladds stationer för el-bilar.

Turistvägen 4 , Järvsö

Tel 0651–404 00

www.jarvsobaden.se @Jarvsobaden

info@jarvsobaden.se

149
Anna 070-202 90 24 • Jon 070-628 46 26 • www.bjors.nu
Vi har kläder för alla åldrar! Välkommen till Centrumhuset, Ljusdal
Hitta oss på
PartTwo • Masai • Laurie • SaintTropez
Isay • Cream • Soyaconcept
| 0651-71 14 16
Freequent • BlackColour • Avet
Trofé •
By Jolima
Lackskyddsfolie • Solfilm Banderoller • Dekaler Foliering • Skyltar
• Fordonsdekor

VÄXBO

Upplev det gedigna på en vacker plats

Bageri och café med enklare rätter, smörgåsar, fika och egentillverkad glass. Fabrik med linnetillverkning och fabriksbutik, hantverksbutiker och aktiviteter för barnen.

Öppet dagligen 10 juni – 13 augusti!

Växbo Lin 0278 - 66 62 00 • www.vaxbolin.se Växbo Krog 0278 - 66 61 85 • www.vaxbokrog.se
JBP HOTELL – BOENDE PRECIS VID LIFTEN! CYKLING FÖR ALLA –DOWNHILL I VÄRLDSKLASS! Hyr all utrustning hos oss Downhill och XC! Cykling för alla – boka här jarvsobergscykelpark.se 0651-76 91 92 Hotellboende året runt vid liftarna jbphotell.se 0651-76 91 92
Öppet alla dagar 08-21 0651-211 30 | michael.henriksson@supermarket.ica.se Välkommen till vår butik på nätet! www.ica.se/farila Ett hantverk sedan 1937.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.