5 minute read

Lustrumvakantie 2017, Harz, Duitsland

Zoals velen van jullie al weten zijn we afgelopen zomervakantie met de lustrumvakantie naar Duitsland geweest, naar Camping Eulenburg in Osterode am Harz om precies te zijn. Marten, Pieternel, Claas, Hotze en ik(Fransje) kwamen aan op donderdag 17 augustus. We werden door de campingbaas naar een veldje gewezen waar wij onze tent opzetten. We kwamen er al vlug achter dat het er behoorlijk nat was. Snel werd er een berichtje verzonden met de info dat het toegewezen/ uitgekozen veldje zompig was, en met de tip om dus een (extra) grondzeil mee te nemen. We namen plaats in een zogenaamde ‘grillhutte’, waar de ondergrond wel droog was. De pret was echter niet lang daarna al afgelopen omdat het er pikdonker was.

Advertisement

Het nog bijna lege veldje op donderdag. De volgende dag, vrijdag 18 augustus, arriveerden Frans, Harrie en Nico, met een lamp! Dat probleem was dus opgelost en wij installeerden ons vrolijk in de grillhutte. Michiel en Corine, Gerrit en Henk en Dinie kwamen aan. Na verloop van tijd kwamen Alex, Hugo en Dick aan, die iets minder vrolijk waren na een lange tocht door de regen. Alex verruilde zijn tent dan ook voor een plekje in het hotel. President Dirk van de Motorclub Sud-Harz kwam langs om de details voor de tocht die we de volgende dag zouden maken te bespreken. ’s Avonds werd er bier en whisky gedronken in de gemeenschappelijke ruimte van het hotel.

Op zaterdagochtend stond iedereen net (niet) op tijd klaar om rondje te gaan rijden met de Duitsers. Alex had iets te veel genoten van de whisky en bleef in het hotel. Het was een mooie route met na afloop een lunch met grillworsten bij het clubhuis van de Duitse motorclub. Hierna ging een groepje een snelle route rijden met snelle Duitser Andreas. Gerrit, Pieternel, Marten en ik gingen bochtjes oefenen met president Dirk.

Die avond ging een aantal van ons op uitnodiging van Dirk naar de turkse motorclub de Sultans voor een jaarlijks feest voor motorclubs uit de Harz. Dit bestond voornamelijk uit Harleys, leren vestjes en andere gekkigheden.

Gedurende het weekend waren ook Edwin, Lydia en Ruud gearriveerd. Er werd pizza besteld en afgeleverd in de stromende regen en gezamelijk gegeten in de grillhutte op het campeerveldje. Maandag stond het mijn-museum de Rammelsberg op de planning. We reden hier gezamenlijk naartoe. Iedereen behalve Marten, Pieternel, Claas, Hotze en ik ging naar binnen. Wij hadden belangrijkere dingen te doen, naar de mediamarkt bijvoorbeeld.

Het idee om de keuken op de camping/ in het hotel af te huren werd omgezet in het idee om met zijn allen te barbecuen in de grillhutte. Alle lekkernijen werden opgegeten in de grillhutte of bij het gemaakte kampvuur.

Koen Steenhuis zat een eindje verderop in Duitsland. Hij wilde kennelijk liever met zijn supermotard vrienden rondjes rijden op de Harz-ring dan met ons mee op lustrumvakantie (grapje Koen!). We reden een flinke tocht naar de Harz-ring toe. Na wat gezoek op het eind van de route hebben we bewonderd wat voor gevaarlijke dingen Koen daar aan het uitvoeren was. Met een stel vrienden heeft hij daar een aantal dagen gezeten om te racen op het circuit.

Een aantal mensen is nog in kleine groepjes naar het Grendlandmuseum Eichsfeld geweest, waar een tentoonstelling over de grens tussen west- en oost Duitsland. Het was indrukwekkend om te zien hoe deze grens tot nog helemaal niet zo lang geleden, 1990, functioneerde en wat dit betekende voor de inwoners van Duitsland. Op de weg terug naar de camping zagen wij een zekere poster voor de verkiezingen in duitsland. Wij vroegen ons af of dit, na wat we in het museum gezien hadden wel zo’n goed idee was...

Later die week werd er nóg een museum bezocht, namelijk het auto en motormuzeum PS- Speicher. Een aantal vertrok wat eerder en Hotze, Claas en ik reden er achter aan. In het museum kon per verdieping de ontwikkeling van vooral motoren bekeken worden.

Van de eerste motoren tot de motoren van nu. Het was een erg mooi, modern museum, waar je gewaarschuwd werd wanneer je te dicht in de buurt kwam van een motor of auto door middel van een bandje dat je vertelde ‘de exponaten bitte nicht te beruhren’.

Gelukkig voor Dick en Gerrit werd er aan iedereen gedacht.

Op woensdag vertrokken Michiel en Corine naar Berlijn waar zij bij familie gelogeerd hebben. De rest vertrok vrijdag 25 augustus. Marten, Pieternel, Hotze, Claas en ik zijn richting Tsjechie gereden om de vakantie daar voort te zetten.

Ondanks de regen en het zompige veldje was het een erg leuke week.

Wat ik persoonlijk het leukst vond, was dat ik eindelijk zelf kon rijden op de oude motor van Frans’ zwager.

Ik hoop dat ik de volgende lustrum vakantie ook zal meemaken.

Fransje

This article is from: