Gummeruksen kevät 2023

Page 1

Kevät 2023
GUMMERUS KEVÄÄN KIRJAT 2023 JULKAISIJA GUMMERUS KUSTANNUS OY, HELSINKI TUOTTAJA PAULIINA PIETILÄ GRAAFINEN SUUNNITTELU JA TAITTO SPARKSOF TEKSTIT GUMMERUKSEN KIRJATOIMITUS KANNEN KUVA LIISA VALONEN YHTEYSTIEDOT GUMMERUS KUSTANNUS OY PL 1000, 00501 HELSINKI KÄENKUJA 3 A, PL 1000 PUH. 010 683 6200 INFO@GUMMERUS.FI WWW.FACEBOOK.COM/GUMMERUSKUSTANNUS WWW.INSTAGRAM.COM/GUMMERUSKUSTANNUS WWW.TWITTER.COM/GUMMERUSKIRJAT TIKTOK: @GUMMERUSKUSTANNUS KIRJATILAUKSET KIRJAVÄLITYS OY HAKAKALLIONTIE 10 05460 HYVINKÄÄ VAIHDE 010 345 100 KAUPPATILAUKSET SUORAAN PUH. 010 345 1520 VIESTINTÄ VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ EEVA HERRAINSILTA PUH. 040 514 6360 EEVA.HERRAINSILTA@GUMMERUS.FI TUOTTAJA PAULIINA PIETILÄ PUH. 040 779 2942 PAULIINA.PIETILA@GUMMERUS.FI YHTEYSTIETOJEN MUUTOKSET INFO@GUMMERUS.FI LUETTELON TIEDOT OVAT ENNAKKOTIETOJA, OIKEUDET MUUTOKSIIN PIDÄTETÄÄN.

Kirjasta versoo toivo

Bosco verticale. Korkeat kerrostalot nousivat silmieni edessä Mila non keväisenä päivänä. Mikä idea! Kohti taivasta kasvava metsä. Vihreyttä säkenöivä kerrostalo. Onko tämä tarua vai totta?

Mia Myllymäen Huomistarhuria lukiessa tulee tarkastelleeksi tarua kuin totta. Näitä taivasta hipovia metsätalojahan on ihan oikeasti olemassa! Myllymäen arkkitehtuuri kurottaa kuitenkin vielä korkeammalle kuin Milanon piirtäjän, sillä hän luo näkymän maailmaan, joka voi piankin olla totta, ellemme kiireesti toimi. Kii reen keskellä on tärkeää, että huomistarhurit kasvattavat toivoa.

Celeste Ng vie meidät uutuusromaanissaan Kadonneet sydä memme paikkaan, jossa vallitsee pelko ja viha. Elämä on kadonnut kaduilta ja ihmiset kyräilevät toisiaan; erilaisuudelle ei ole jalansijaa, ja vapaus on kaukainen unelma. Kurkistinko naapurimaahamme vai Atlantin taakse, fiktioon vai todellisuuteen? Lukiessa kysyn itsel täni: mitä minä teen, miten minä toimin, tässä ja nyt.

Spekulatiivinen fiktio ja sen lukuisat alalajit ovat vaivihkaa levinneet valtavirtaan, eikä se ole ihme. Välillä todellakin tuntuu kuin eläisimme dystopiassa. Spefi-kirjat auttavat käsittelemään sitä, että todellisuus on niin kovin usein tarua ihmeellisempää, ja samalla punnitsemaan, millaisessa maailmassa me oikeasti haluaisimme elää. Tarinan synnyttämä ajatus voi muuttua teoiksi.

Ihmisen mielikuvitus on ääretön. Se on supervoima, joka ei ole utopiaa.

Kuva Marek Sabogal
3GUMMERUS KEVÄT 2023

SISÄLLYS

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS 3 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS 19 TIETOKIRJALLISUUS 41 POKKARIT 53 4 GUMMERUS KEVÄT 2023

KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

5GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUSKirjailija Petja Lähde Kuva Marek Sabogal
6 GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Omakohtainen kertomus perhe-elämästä

Teoriani perheestä

Alan solmia luistinten nauhoja, kiristän niitä niin tiukalle kuin saan, ja vuodet virtaavat lävitseni, vilkaisen poikaani, joka onkin minä. Istun toppahousuissani puisen maalin päällä, isä Lake Placid -pipossaan on kyykistynyt eteeni.

Juha Itkonen kuvaa taitavan prosaistin herkkyydellä varttumis taan lapsuudenperheensä esikoisena Hämeenlinnassa sekä van hemmaksi tuloaan ja perheen dynamiikkaa neljän lapsen isänä.

Kirkkaista muistikuvista sekä kevyistä ja painavista hetkistä kutoutuva kertomus näyttää sukupuoliroolien ja yhteiskunnan muuttumisen 1970-luvulta tähän päivään. Se ei anna kasvatus ohjeita, mutta tarjoaa vahvoja samaistumiskohtia.

Vuodesta 2003 kaunokirjallisuutta julkaissut Juha Itkonen (s. 1975) on yksi kotimaisen nykykirjallisuuden näkyvimmistä nimistä. Palkitun kirjailijan ja aktiivisen yhteiskunnallisen keskus telijan Teoriani perheestä ilmestyy painetun kirjan lisäksi myös Itkosen itsensä lukemana äänikirjana. Storytel toteuttaa teoksen rikastetun äänikirjaversion, jossa kuuluvat eletyn elämän äänet.

270 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3199-1 / HELMIKUU
JUHA ITKONEN
7GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Liisa Valonen
8 GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Vahva kaunokirjallinen debyytti naisesta, joka haluaa kaiken ja vielä enemmän

Minäkertoja, kolmekymppinen elokuvatutkija Ulla, elää niin kuin aikamme vaatii: hän on sosiaalinen, kehollinen, avarakatseinen ja perhekeskeinen. Elämä on täyttä, mutta hän kokee olevansa jota kin vailla ja on turhautunut pitämään itsensä kurissa.

Ullalla on ollut nuorena symbioottinen, omat rajat häivyttävä ystävyyssuhde Aamun kanssa. Heidän tempoileva yhdessäolonsa on hankalaa, mutta kun he etääntyvät, Ulla potee haamukipua.

Mustekala kuvaa halun ja ihmissuhteiden dynamiikkaa pidäk keettömästi sekä etsii tapaa, jolla nainen voisi olla kaikin tavoin olemassa.

Maija Puska (s. 1983) on helsinkiläinen toimittaja, käsikirjoit taja ja mediakasvattaja. Mustekala on hänen esikoisromaaninsa.

Mustekala
230 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2966-0 / MAALISKUU
9GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Liisa Valonen
10 GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Versovaa toivoa ilmastokatastrofin jälkeen

Kotimainen climate fiction -romaani

Vuosia sitten Stille Triple joutui jättämään taakseen Suomen, puolisonsa ja maailman sellaisena kuin se tunnettiin. Pitkä pako matka vei tuhoutuneen Euroopan halki ekokaupunkiin, jossa jokai nen asuja on puutarhuri ja elämää ylläpidetään vehreissä kerrostaloissa, bosco verticaleissa.

Menneisyys heittää yhä varjoja Stillen ylle. Kun läntiseltä man tereelta tulee avunpyyntö, hän tuntee saavansa toisen mahdolli suuden ja lähtee matkaan.

Todellisuus meren takana paljastuu synkäksi. Suojapaikkaa leimaa lannistuminen, ja sitä ympäröivät sortuneiden kaupun kien rangat.

Uudessa maailmanajassa pahin vastus löytyy mielestä, ja jossain vaiheessa menneestä on päästettävä irti. Luonto löytää tiensä tuhon läpi ihmistä nopeammin. Kauanko mennyttä pitää surra? Entä miten toivo herää?

Mia Myllymäki (s. 1985) on kokkolalainen kirjailija ja kemiantekniikan insinööri. Huomistarhurissa hän unelmoi maailmasta, jossa tulevaisuutta rakennetaan yhdessä – tasa-arvoisina ja kes tävästi.

MYLLYMÄKI Huomistarhuri 550 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3325-4 / HUHTIKUU 11GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Liisa Valonen
12 GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Hyvänmielen dekkarisarja rikosmysteerejä ratkovasta Raakel Oksasta jatkuu

Raakel Oksa tutustuu velipuoleensa ja tämän äitiin Ellen Lähtee seen, joka ryhtyy hoitamaan Maanmittarikillalle testamentattua kuolinpesää. Kaarina Loukon asunto paljastuu tavararöykkiöksi ja Ellen Lähde pestaa Raakelin avukseen. Yksin eläneen Kaarinan elämästä alkaa selvitä kummallisia asioita.

Kesän 1975 alkaessa Sinikka, Kaarina ja Mauno ovat erottama ton kolmikko, kunnes Sinikka pääsee aulaemännäksi Finlandiatalon Etyk-kokoukseen, eikä enää ennätä ystävänsä ja sulhasensa seuraksi Munkkiniemen helteisille kallioille. Kaarinan ja Maunon lähentyminen on uhkaava alkusoitto kaikkien kohtalon muutta valle käänteelle.

Bestseller-kirjailija Eppu Nuotion (s. 1962 Iisalmessa) tuotanto sisältää romaaneja, lastenkirjoja, musikaaleja, näytelmiä ja tvkäsikirjoituksia. Berliini-vuosiensa jälkeen kirjailija on palannut Suo meen ja asuu pääkaupunkiseudulla miehensä ja koiransa kanssa.

Suositun Raakel Oksa ratkaisee -sarjan avausosa, Leinikki mekko, ilmestyi vuonna 2022.

Hopeamedaljonki
RAAKEL OKSA RATKAISEE 2 / 230 S. / 133 X 203 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3195-3 / MAALISKUU
“Ihastuttava, lempeä dekkari”
- Suvi Ahola, Helsingin Sanomat sarjan avausosasta
13GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Liisa Valonen
14 GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Vetävää rikosdraamaa Itä-Helsingistä

Yksi neljästä

Yksi neljästä tuo dekkarimaailmaan uuden ystävällisen kasvon: itähelsinkiläinen Terhi Nuora on paitsi murharyhmän rikostutkija myös tietokoneelle hautautuneen nuorenmiehen yksinhuoltaja. Sarjan 1. osa kuvaa yhteiskunnan varjopuolta – syrjäytymistä, lähiöpubien kantisten elämää ja hyvätuloisten pahoinvointia.

Murharyhmä aktivoituu, kun Kontulasta löytyy pää huputet tuna miehen ruumis. Kylmäävä tapaus menee kuulustelijan roo lissa viihtyvän Terhi Nuoran ihon alle, kun hän saa vastaansa Vuo saaren luksusasunnossa asuvan teflonkasvoisen Timo Kallion. Menneet tapahtumat eivät jätä Terhiä rauhaan kotonakaan: Taneli aikoo selvittää totuuden isästään, josta Terhi on päättänyt vaieta.

Petja Lähde (s. 1976) on itähelsinkiläinen kirjailija, käsikirjoit taja ja näyttelijä, joka loistaa kyvyllään asettua moniin rooleihin. Yksi neljästä on elokuvia ja tv-sarjojakin kirjoittaneen Lähteen kansainvälisen tason dekkariavaus.

TERHI NUORA 1 / 300 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3094-9 / MAALISKUU
Terhi Nuora -dekkarisarja alkaa
15GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Marek Sabogal
16 GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Menestyssarja huipentuu 1920-luvun Turussa

Tulisieluinen Paula Barker hurmaa puuvillatehtaan reklaamipääl likkönä! Kun tehtaan tulevaisuus on uhattuna ja Littoisten verka tehtaan itsevarma nuori johtaja Rikhard Falke yrittää ostaa Bar kerin puuvillatehtaan, Paula päättää tehdä kaikkensa estääkseen sen. Kipinöivältä romantiikalta ei vältytä, kun vastakkain on kaksi vahvaa persoonaa.

Puuvillatehdas-sarjan kolmas osa Puuvillatehtaan kilpailija herättää eloon Turun liike-elämän jännitteet ja jazzin ja kimalluk sen vuosikymmenen, joka tuo yhteen kolme sukupolvea Barke rin naisia: nykyaikaisen Paulan, äidillisen Martan ja Jenny-mum min lukupiireineen.

Sarjan käännösoikeudet on myyty useisiin maihin.

Turussa asuvasta kirjastonhoitajasta Ann-Christin Antellista on nopeasti tullut historiallisen romantiikan kärkinimi. Jo huikeat 70 000 kappaletta myyneet Puuvillatehtaan varjossa (2021) ja Puuvillatehtaan perijä (2022) vakuuttivat niin kriitikot kuin lukijat elävällä ajankuvalla ja koukuttavuudellaan.

PUUVILLATEHDAS 3 / 330 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2652-2 / HELMIKUU
Romaani kutoo yhteen
Barkerin
naisten
kohtalot
kolmessa sukupolvessa.
ANN-CHRISTIN
ANTELL Puuvillatehtaan kilpailija
17GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Marek Sabogal
18 GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Kaipaako sota kunnian miestä?

Ratsutilasta haaveileva isä lähettää Riston Turun katedraalikoulun kuunteluoppilaaksi, ja kun hevonen hankitaan, Risto pääsee huo viksi. Hänet nimetään Kristofiksi ja hänestä varttuu komea mies, jonka vakaumuksena on uskonnon tarjoama kieltäymyksen tie: kaikki lihallinen on syntiä.

Mutta entä sotiminen ja vihollisiin kohdistuvat julmuudet? Miksi ne eivät ole syntiä?

Nuijasota kiskaisee Kristofin taisteluihin, ja lopulta hän on todis tamassa koko sodan julmimpaa hetkeä. On päästävä kohti erilaista tulevaisuutta, jossa sodan jaloista pelastetulla naisella on osansa.

Paula Havaste on monipuolinen kirjailija ja työskentelee tiede keskus Heurekassa. Lieka on Nuijasotaan 1500-luvun lopulle sijoit tuvan suositun Laahus-romaanin itsenäinen jatko-osa.

NUIJASOTA 2 / 420 S. / 133 X 203 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2769-7 / HUHTIKUU
Lieka 19GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Marek Sabogal

SILJA KEJONEN Äiti ja sylikoira

Kun tytär on lähdössä sylistä, johon koira on asettumassa

Seitsemäs yö, nukut kasvoillani, pelkään että tukehdut minuun, enkä edes kuule sitä.

Silja Kejosen kolmas runokokoelma on kirkas, suoraan asioihin katsova ja kielellä riemastuttavasti assosioiva. Runot puhuvat läheisyyksistä ja etäisyyksistä, teini-ikäisen tyttären huoneesta ja äitinä olosta koiralle. Taiten rakentuva kielen ja kuvien kaleidoskooppi heijastelee vaihtuvia asentoja.

Silja Kejonen (s. 1978) on kirjailija ja kuvataiteilija. Hän on val mistunut dramaturgiksi Teatterikorkeakoulusta ja kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista. Kejosen kiitetty esikoisrunokokoelma Vihkilumen talo (2017) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto ehdokkaana. Toinen kokoelma Lähetä minulle ympyrä (2020) oli ehdolla Tanssiva karhu - ja Botnia-palkintojen saajaksi.

80 S. / 133 X 203 MM / SIDOTTU / 82.2 / ISBN 978-951-24-3292-9 / HUHTIKUU 20 GUMMERUS KEVÄT 2023 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Liisa Valonen

KAUNOKIRJALLISUUS

SUOMENNETTU
21GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUSKirjailija Tessa Hadley Kuva Sophie Davidson
”Väkevä ja loistelias. Tätä kirjaa et voi jättää väliin.”
– Vogue
22 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

12-vuotias poika etsii runoilijaäitiään yhteiskunnassa, jota hallitsee pelko ja viha

sydämemme

Ylistetty romaani jo ennen ilmestymistään: Yhdysvalloissa 400 000 kappaleen ensipainos!

Polttavan ajankohtainen ja hätkähdyttävä romaani kertoo äidin ja pojan välisestä murtamattomasta rakkaudesta. Birdin äiti Marga ret, kiinalaisamerikkalainen runoilija, jätti perheensä kolme vuotta sitten. Bird ei tiedä, mitä äidille tapahtui tai miksi hän lähti.

Pelon hallitsemassa yhteiskunnassa taloudelliseen epävar muuteen ja väkivaltaisuuksiin on tarjottu ratkaisuksi ”amerikka laisen kulttuurin säilyttäviä” lakeja. Aasialaistaustaisia vainotaan, ja kirjastoista on poistettu epäisänmaalliset kirjat – myös Birdin äidin teokset.

Arvoituksellisen kirjeen avulla Bird pääsee äitinsä jäljille ja löy tää maanalaisen kirjastonhoitajien verkoston. Raportit pakkosiir rettyjen lasten kohtaloista vievät Birdin kohti vastarintaa, joka kyl vää siementä muutokselle.

Celeste Ngin läpimurto tapahtui jo esikoisromaanilla Olisi jotain kerrottavaa. Toinen romaani Tulenarkoja asioita oli myynti- ja arvostelumenestys ja varmisti taiturimaisen tarinankertojan ase man yhdysvaltalaisen nykykirjallisuuden eturivissä. Ngin kirjojen käännösoikeudet on myyty 33 maahan.

Kadonneet
SUOMENTANUT TAINA HELKAMO / 370 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3303-2 / TAMMIKUU 23GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Kevin Day Photography
24 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

rakkaus

Vangitseva romaani nelikymppisen naisen irtiotosta ja seksuaalisesta heräämisestä

Phyllis ja hänen Lontoon lähiöelämään juurtunut perheensä – ulko ministeriön virkamies Roger, teini-ikäinen kirjatoukka Colette ja 9-vuotias kultapoika Hugh – ovat vuoden 1967 kuohujen keskellä kuin menneestä maailmasta.

Kun ystävien parikymppinen boheemipoika Nick tulee päivälli selle eräänä helteisenä kesäiltana, Phyllisin elämä mullistuu. Hän tekee valinnan, joka on täysin päinvastainen kuin häneltä äitinä ja vaimona odotetaan.

Millaista on elää itselleen uskollisena ja totuudenmukaisesti, ja millainen on valinnan hinta?

Lukijoiden ja kriitikoiden rakastama Tessa Hadley on britti läisen nykykirjallisuuden tärkeimpiä nimiä. Hän kuvaa läheisten ihmissuhteiden monimutkaisia tunneverkostoja ja hiljaisen repi

vää arkielämän draamaa: kadotettuja intohimoja, paljastuvia rak kaussuhteita ja pieniä suuria tavallisia tarinoita.

Vapaa rakkaus on ensimmäinen suomennettu romaani Hadleyn tuotannosta.

”Hadley on nero vangitsemaan karkaavat ajatukset ja muistot, halun väkevän energian sekä sen häilyvän järkeilyn, josta muo dostuu sisäinen äänemme. Syvällinen, poikkeuksellisen hienovi reinen romaani.” – Wall Street Journal

Vapaa
SUOMENTANUT MARIANNA KURTTO / 330 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3189-2 / MAALISKUU
25GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Sophie Davidson
26 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Bestseller-humoristin omakohtainen kertomus suljetulta osastolta

Majan ura stand up -koomikkona ei varsinaisesti ole nousukii dossa, kuten ei hänen elämänsäkään. Kaikki sai oikeastaan alkunsa jo siitä, kun Majan äidin pessaari petti ja Maja syntyi. Viime aikoina Maja on murtautunut mökkiin varastaakseen alkoholia (mutta se tuli tarpeeseen), repinyt irti puolet ystävänsä tapeteista (mutta tapetin takaa kuului hiiren rapinaa) ja missannut tärkeän koe-esiin tymisen (mutta kukapa ei olisi, kun matkan katkaisee kimppuun hyökkäävä puudeli). Mutta ei kai poliisi siltikään ole oikeutettu vie mään häntä suljetulle osastolle?

Emmy Abrahamson nousi kansainvälisesti tunnetuksi oma kohtaisella rakkaustarinallaan Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista, joka pysytteli myös Suomen bestsellerlistoilla kolmen kuukauden ajan. Kuinka menestyä hullujenhuoneella perustuu kir

jailijan omiin kokemuksiin mielenterveyden pettämisestä. Samalla romaani ottaa railakkaasti mutta terävästi kantaa mielipiteitä jaka vaan aiheeseen.

”Vakavasta aiheesta huolimatta tämä on lämmin ja erittäin hauska kirja täynnä tarkkanäköisyyttä, joka vetää vertoja Amy Schumerille.” – Damernas Värld

”Kirja jota rakastaa hullun lailla.” – I Hyllan

SUOMENTANUT OUTI MENNA / 250 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2427-6 / TAMMIKUU
Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista -kirjailijan komediahitti
27GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Jenny Bäcklin
28 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Doug Watkins

Kertokaa se mehiläisille, osat 1 & 2

Rakastettu Matkantekijä-sarja saa kauan odotettua jatkoa

1779. Jamie Fraser ja Claire Randall ovat viimein löytäneet takai sin toistensa luo ja rakentavat uutta elämää Pohjois-Amerikan siir tokunnissa. Jamien ja Clairen tytär Brianna on selvinnyt omista koettelemuksistaan mutta miettii, oliko pako vanhempien luo kui tenkaan turvallisin valinta. Taudit, nälänhätä ja pian alkava sota kaihertavat Briannan mieltä.

Yhdysvaltain vapaussodan kolkuttaessa ovella Jamie teroit taa miekkaansa ja Claire valmistelee kirurginvälineitään. Claire ei voi olla miettimättä, tuleeko sodassa virtaamaan myös hänen rakkaimpiensa veri.

MATKANTEKIJÄ 9 / SUOMENTANUT ANUIRMELI SALLAMO-LAVI / 700 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2218-0 / HUHTIKUU

Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarjaa luetaan yli sadassa maassa intohimoisesti, ja sen pohjalta on tehty suosittu tv-sarja Outlander. Kirjasarjan kauan odotettu yhdeksäs romaani Kerto kaa se mehiläisille on ajan ja paikan ylittävä rakkaustarina, jänni tysseikkailu ja huumaava epookkidraama, Gabaldonia parhaim millaan. Teos julkaistaan kahdessa osassa.

”Suunnaton ja syvällekäyvä… Moni parhaista kohtauksista on pieniä hetkiä, erityisesti ne, jotka kuvaavat Clairen ja Jamien kes tävää rakkautta.” – The Washington Post

MATKANTEKIJÄ 9 / SUOMENTANUT ANUIRMELI SALLAMO-LAVI / 700 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3401-5 / HUHTIKUU

29GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS
30 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Romaani naisista elämän käännekohdassa – ja himotuista kengistä, jotka ohjaavat heidän kohtaloaan

Nisha ja Sam sattuvat samalle salille, mutta muuta yhteistä nai silla ei ole.

Kun syvällä keski-iän syövereissä tarpova Sam löytää salikas sista räjähtäneiden lenkkareidensa sijasta punaiset Christian Lou boutinit, korkkarit johdattavat hänet muutosten poluille. Ja kun Nisha tajuaa pahimman pelkonsa toteutuvan – hänen upporikas aviomiehensä hakee eroa – hän päättää pitää raivokkaasti kiinni luksuselämästään, vaikka sitten jonkun vieraan naisen halpahallivetimissä.

Lainakengät ja vaihtuneet salikassit kietovat Nishan ja Samin kohtalot yhteen, ja he huomaavat tarvitsevansa toisiaan selät tääkseen elämän myrskyt.

Mutta miksi kaikki himoitsevat näitä punaisia krokotiilinnah kakorkkareita?

Jojo Moyes on valtavan suosittu viihdekirjailija niin Suomessa kuin maailmalla. Hänen teoksiaan luetaan 46 kielellä, niitä on myyty yli 38 miljoonaa kappaletta, ja 12 maassa ne ovat nous seet myyntilistojen ykkösiksi.

Lainakengissä SUOMENTANUT RIINA VUOKKO / 450 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3373-5 / HELMIKUU
Puoli miljoonaa myytyä kirjaa Suomessa
31GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Stine Heilmann
32 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Pieni pohjoinen saari, lämmin kyläyhteisö ja vaaleanpunainen kauppa satamassa

Lontoon hektiseen arkeen tottunut lakifirman avustaja Flora ei voi kuvitellakaan, että palaisi tuuliselle Muren saarelle keskelle Skot lannin ja Norjan välistä merta veljiensä ja ikääntyvän isänsä luo. Lontoossa on paitsi Floran ihastus, lakitoimiston amerikkalainen pomo Joel, myös mahdollista unohtaa kaikki entinen.

Yllättäen työtehtävät kuitenkin vievät Floran takaisin kotisaa relle, missä hänen on kohdattava menneisyytensä sekä päätet tävä, miltä tulevaisuus voisi näyttää. Joelin vierailu pienellä saa rella mutkistaa asioita entisestään…

Jenny Colgan on viihteen kärkinimiä, ja hänen kirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti jo yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Hän on suomalaislukijoiden kestosuosikki sarjoillaan Beach Streetin pienestä leipomosta ja skotlantilaisesta kirjakaupasta. Suolaisten tuulten saari aloittaa kuvitteelliselle Muren saarelle sijoittuvan sar jan, jota on tituleerattu Colganin rakastetuimmaksi.

KOTI PIKKUSAARELLA 1 / SUOMENTANUT PAULA TAKIO / 470 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2926-4 / MAALISKUU
33GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Kajsa Göransson

vastine Stephen Kingille.” – The Daily Mirror John Ajvide Lindqvististä

”Ruotsin
34 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Ystävät hämärän jälkeen -kauhuklassikon kirjoittajan häikäisevä suurteos

Maailmanluokan kauhua mestarikertojalta

Norrtäljen satamaan ilmestyy eräänä syysaamuna lukittu keltai nen rahtikontti. Kukaan ei tiedä, mistä kontti on tullut tai mitä sen sisällä on. Kun lukko viimein murretaan auki, sen sisältö järkyttää koko kaupunkia. Samalla ulos livahtaa jotakin synkkää, joka alkaa nakertaa ystävällisyyttä – sitä ainoaa asiaa, joka suojelee meitä muiden pahuudelta.

Kolmekymppiset Max ja Siw ovat jo pitkään aistineet jonkin olevan vinossa. Kaupungin muuttuessa myös heidän ja heidän lähimpien ystäviensä elämät mullistuvat peruuttamattomasti.

John Ajvide Lindqvist tunnetaan pohjoismaisen kauhun kiis tattomana mestarina sekä taitavana tarinankertojana. Myös

Stephen King on nimennyt hänet yhdeksi omista suosikkikirjaili joistaan. Ajvide Lindqvistille on myönnetty Selma Lagerlöf -pal kinto, ja hän on ollut ehdolla Ruotsin merkittävimpään kirjallisuus palkintoon Augustprisetiin.

”Erottuva ja tärkeä ääni nykykirjallisuudessa.” – Svenska Dagbladet

SUOMENTANUT KATRIINA HUTTUNEN / 800 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2603-4 / MAALISKUU
35GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Mia Ajvide
36 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Fantasiakirjallisuuden supertähden eeppisen hekumallinen sarja alkaa

Bryce Quinlanin elämä oli täydellistä. Päivät hän paiski töitä ja yöt juhli rankasti. Sitten demoni murhasi hänen lähimmät ystävänsä. Kun samankaltaiset murhat alkavat toistua, Bryce ymmär tää jonkun janoavan hänen vertaan. Hän on kuitenkin päättänyt kostaa ystäviensä kuoleman hinnalla millä hyvänsä. Avukseen Bryce saa poliisivoimille työskentelevän Hunt Athalarin, langen neen enkelin, jolle on tarjottu vapautta vastineeksi tapauksen ratkaisusta.

Kaivautuessaan syvälle Lunathionin synkimpiin salaisuuksiin Bryce ja Hunt törmäävät totuuteen, joka uhkaa koko kaupunkia. Apunaan heillä on vain toisensa, kun maailma heidän ympärillään suistuu kaaokseen.

”Huumaava, jännityksentäyteinen vuoristorata, joka yllättää joka käänteessä.” – Entertainment Weekly

Sarah J. Maas tunnetaan valtavaan suosioon nousseista Throne of Glass- ja Valtakunta-sarjoistaan. Hänen teoksiaan on myyty yli 12 miljoonaa kappaletta 37 kielellä. Myös Crescent City -sarjan avausosa Maan ja veren huone oli bestseller heti ilmes tyttyään Yhdysvalloissa.

CRESCENT CITY 1 / SUOMENTANUT SARIANNA SILVONEN / 1100 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2823-6 / TOUKOKUU
”Kaikki v*tun tähdet koko universumissa.
KAIKKI.”
– Era, Goodreads
37GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Beowulf Sheehan
38 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Vanhan mielisairaalan hyytävä menneisyys piinaa

Kristoffer Barkia

Menneisyyden paino

Rikoskomisario Kristoffer Bark määrätään tutkimaan Eva Kulitzin saamia tappouhkauksia. Eva arvioi työkseen sairaus- ja työky vyttömyyseläkehakemuksia ja on joutunut julkisuuden tikunnok kaan, sillä jotkut uskovat hänen tekemiensä päätösten ajaneen ihmisiä itsemurhaan.

Uhkauksia tutkiessaan Kristoffer perehtyy myös Evan sukujuu riin ja saa tietää, että Evan isoäiti on aikoinaan kuollut paettuaan Västra Markin mielisairaalasta. Liittyvätkö tappouhkaukset sitten kään Evan työhön? Vai kolkuttaako historia ovella?

Menneisyyden paino pureutuu idyllisen hyvinvointiyhteiskun nan synkkään lähimenneisyyteen, jolloin normista poikkeavia on kohdeltu epäinhimillisesti ja suljettu erilaisin keinoin yhteiskun nan ulkopuolelle. Kolmas osa Kristoffer Barkista kertovassa dek karisarjassa oli menestys Ruotsissa: kirjaa myytiin yli 50 000 kap paletta kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

”Poikkeuksellisen elegantti juoni… Anna Jansson on taitava.” – Dagens Nyheter

KRISTOFFER BARK 3 / SUOMENTANUT SIRKKA-LIISA SJÖBLOM / 450 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3002-4 / HELMIKUU
39GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Leif Hansen

Karvas kuin kuolema

Psykologinen rikosromaani naisiin kohdistuvasta väkivallasta

Siri on kollegansa Ainan kanssa perustanut tukiryhmän hyväksi käytön uhreiksi joutuneille naisille. Yhden naisen poikaystävää epäillään murhasta, ja yrittäessään auttaa Siri tulee sekaantu neeksi murhatutkimuksiin. Siri toipuu yhä kokemastaan väkival lasta, ja tukiryhmän intensiiviset keskustelut saavat hänet kyseen alaistamaan oman parisuhteensa. Voiko hän todella luottaa rakastettuunsa, vaikka niin moni mies kohtelee puolisoaan kaltoin?

Henkilökohtaiset kysymykset kuitenkin väistyvät murhaajan jahdissa, jossa kaikki ovat epäiltyjä: uhrin elämässä olleet miehet, hänen oma poikansa ja jopa osa tukiryhmän naisista.

Siri Bergman -sarjan toinen osa oli Ruotsissa ehdolla vuoden 2010 parhaaksi rikosromaaniksi. Jännitysromaani käsittelee nais ten kokemaa väkivaltaa ja sitä, miten mikään ei riitä suojaamaan naisia – ei yhteiskunnallinen asema, raha tai ikä.

”Sisarukset Grebe ja Träff lunastavat tällä psykologisella romaanilla paikkansa ansiokkaina manttelinperijöinä Läckber gille ja Marklundille.” – Litteratursiden, Tanska

Suosikkidekkaristin ja psykologisisaren jännitysromaani
SIRI BERGMAN 2 / SUOMENTANUT MARKUS MYLLYOJA / 400 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2503-7 / MAALISKUU
CAMILLA GREBE JA ÅSA TRÄFF
40 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Lars Trangius

JONAS MOSTRÖM

Uskollinen kuolemaan asti Varjoihin kätketty Ampuja Pahan siemen

Paljon kysytty ja lukijoiden rakastama Nathalie Svensson -sarja on viimein kokonaisuudessaan kuunneltavissa.

Psykiatri Nathalie Svenssonista ja rikostutkija Johan Axbergista kertova sarja seuraa Ruotsin valtakunnallista profilointitiimiä kipe rien tapausten kiemuroissa. Nathalie Svensson -sarja täydentyy neljällä uudella suomennoksella: Uskollinen kuolemaan asti, Var joihin kätketty, Ampuja ja Pahan siemen

Ruotsalainen perhelääkäri ja palkittu dekkaristi Jonas Moström tunnetaan yllättävistä juonenkäänteistä, taidokkaasta tarinanker ronnasta ja ennen kaikkea uskottavasta lääkärin työn ja sairaala maailman kuvauksesta. Hänellä on uskollinen lukijakunta koti maassaan, ja Nathalie Svensson -sarjaa luetaan yhdeksällä kielellä.

NATHALIE SVENSSON 4 / SUOMENTANUT ANNA HEROJA / A84.2 / ISBN 978-951-24-3272-1 / JOULUKUU

NATHALIE SVENSSON 5 / SUOMENTANUT MARKUS MYLLYOJA / A84.2 / ISBN 978-951-24-3273-8 / TAMMIKUU

NATHALIE SVENSSON 6 / SUOMENTANUT ANU HEINO / A84.2 / ISBN 978-951-24-3274-5 / HELMIKUU

NATHALIE SVENSSON 8 / SUOMENTANUT ANNA HEROJA / A84.2 / ISBN 978-951-24-3275-2 / MAALISKUU

”Sairaalamaailman kuvaus on uskottavaa ja yksityiskohtaista, mutta ennen kaikkea [Moström] on loistelias tarinankertoja… Hän on jälleen kerran kirjoittanut huippuromaanin.”
– Ölandsbladet romaanista Ampuja
41GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

Erikoisagentti Pendergastin yllättävä paluu

FBI:n erikoisagentti Pendergastin oletetaan kuolleen. Mur heen murtamaan Riverside Driven kartanoon tunkeutuu varjo menneisyydestä, joka kaappaa agentin suojatin Cons tance Greenen. Pendergastin henkivartija Proctor on ainoa, joka voi auttaa. Hän jahtaa kidnappaajaa läpi kaupunkien, mannerten ja valtamerten kohti tuntematonta suojapaik kaa. Constancen puolesta pelkäävä Proctor ei voi aavistaa kaan, että Pendergast on yhä elossa ja kamppailee oman vapautensa puolesta…

”Vetävää jännitystä, täydellinen mysteeri – Preston & Child ovat edelleen lajinsa parhaimmistoa.” – Suspense Magazine

PENDERGAST 14 / SUOMENTANUT ANTTI AUTIO / 550 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3152-6 / HUHTIKUU

Valinnan aika

Breen Kelly on löytänyt rakkaat sukulaisensa ja tunnustanut viimein tunteensa soturi Keeganille, mutta heillä molem milla on suuri vastuu kannettavanaan. Synkät voimat vaa nivat edelleen paitsi Breenin onnea myös koko maailman rauhaa. Kauheiden unien piinatessa Breeniä Keegan on hänen rinnallaan ja auttaa häntä taistelemaan kaikin voi min pimeyttä vastaan. Selviävätkö he viimeisestä koitok sesta yhdessä?

” Robertsin kyky rakentaa jännitystä ja taito luoda kiinnostavia ihmissuhteita todella loistavat.” – Publishers Weekly Lohikäärmesydän-trilogiasta

LOHIKÄÄRMESYDÄN

SUOMENTANUT MAIJA

ISBN 978-951-24-2275-3

3 /
VAN DE PAVERT / 500 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 84.2 /
/ HELMIKUU
Huippusuositun
kirjailijan lumoava trilogia tulee päätökseensä
42 GUMMERUS KEVÄT 2023 SUOMENNETTU KAUNOKIRJALLISUUS

TIETOKIRJALLISUUS

43GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUSKirjailijat Marjo Näkki ja Kaja Kunnas Kuva Juha Metso
44 GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUS

Huippujournalistin koukuttava suurteos opioidikriisistä

Suku, joka rikastui lääkeriippuvuudella

Opioidiriippuvuus on aiheuttanut Yhdysvalloissa satoja tuhansia turhia kuolemia ja mittaamattoman määrän kärsimystä. Vahvojen kipulääkkeiden räjähdysmäisen leviämisen taustalla on Sacklerin lääketehtailijasuku, joka terveysviranomaisten myötävaikutuksella on onnistunut välttämään vastuunsa tragediasta. Patrick Radden Keefe läpivalaisee hyväntekeväisyyshankkeistaan tunnetun suvun taustat ja todistaa, että opioidikriisi on aiheutettu tahallaan, jälkiä röyhkeästi peitellen ja ihmisten hätää sumeilematta hyödyntäen. Sacklerin suvun saaga on samalla hätkähdyttävä kuvaus yhteiskun nasta, jossa tavallisen kansalaisen henki on halpa ja rikkaat ovat immuuneja rikosoikeudelle.

Patrick Radden Keefe (s. 1976) on Bostonissa varttunut yhdys valtalainen toimittaja ja tietokirjailija, joka on tehnyt perusteelli sesta taustatyöstä tavaramerkkinsä mm. The New Yorker -leh den jutuissaan.

SUOMENTANUT MAIJA HEIKINHEIMO / 450 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-3326-1 / MAALISKUU
45GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Phil Montgomery
46 GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUS

Itämeren turvatarkastus

Kun sodan uhka palasi

Mitä Venäjän hyökkäys Ukrainaan merkitsee meille ja muille Itämeren maille?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 mullisti Itämeren alueen turvallisuustilanteen. Miten kunkin maan historia ja naa purisuhteet selittävät tapaa, jolla se reagoi uuteen uhkaan? Mil laiset jäljet johtavat Hansaliitosta Natoon?

Kirja vie lukijan kierrokselle Itämeren ympäri ja pureutuu muun muassa hybridivaikuttamiseen, energiakriisiin, kyberiskuihin ja aseelliseen varustautumiseen. Matkan varrella kohdatut ranta valtioiden asukkaat hakkerista sotilaaseen ja poliitikosta tutkijaan auttavat ymmärtämään turvallisuuspolitiikan uutta aikakautta.

Tallinnassa asuva toimittaja Kaja Kunnas (s. 1968) on kirjoitta nut Baltian maista kahden vuosikymmenen ajan muun muassa Helsingin Sanomiin, Suomen Kuvalehteen ja Ulkopolitiikka-lehteen.

Marjo Näkki (s. 1976) on työskennellyt Itämeren-, Baltian- ja Venäjän-kirjeenvaihtajana Ylellä ja STT:llä. Hän juontaa Yle Radio 1:n Ykkösaamua ja Pääministerin haastattelutuntia.

250 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 32.5 / ISBN 978-951-20-8762-4 / HELMIKUU
Kirjailijakuva Juha Metso 47GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUS

Tarjouslohen tyrmäävä tarina kansantajuisesti kerrottuna

48 GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUS

Mitä tapahtuu, kun mereen tuodaan uusi kala?

Norjalaiset tutkijat keksivät 1970-luvulla jalostaa kesymmän ja pulskemman lohen, ja syntyi uusi teollisuudenala, lohenviljely. Lohesta tuli arkiruokaa ja lohenkasvattajista miljardöörejä.

Sitten uusi kala karkasi luontoon odottamattomin, tuhoisin seu rauksin. Villit lohikannat hupenivat, ja sairaudet levisivät lohenkas vattamoissa. Huolestuttavia löytöjä tehneitä tutkijoita vaiennettiin.

Vieras laji kertoo hengästyttävän tarinan ihmisen vimmasta alistaa luonto valtaansa ja tuo lohiteollisuuden synkät salaisuu det päivänvaloon.

Simen Sætre (s. 1974) on norjalainen tutkiva journalisti, joka on kirjoittanut kuusi kiitettyä ja keskustelua herättänyttä tietokirjaa.

Kjetil Østli (s. 1975) on norjalainen luontoaiheisiin erikoistu nut toimittaja ja kirjailija, joka on voittanut muun muassa Norjan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Brageprisenin.

Kuinka
SUOMENTANUT HELI MÄNTYRANTA / 450 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 50.1 / ISBN 978-951-24-2995-0 / TAMMIKUU
49GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUSKjetil Østlin kirjailijakuva Lina Hindrum
50 GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUS

Kulttuurimatka Japaniin ainutlaatuisella, herkällä ja hurmaavalla tyylillä

Kun Minna Eväsoja aloitti väitöskirjatyönsä Japanissa, hänelle nimettiin Sensei, opettaja. Vuosien myötä kunnianarvoisasta Senseistä muodostui Minnalle tärkeä ihminen – ja päinvastoin. Yhä vaativampien tehtävien ja keskustelujen kautta Sensei joh datti oppilaansa uudenlaisen ajattelun äärelle. Lopulta myös Sen sei oppi suomalaiselta, joka uskalsi kyseenalaistaa.

Sensei on hurmaava kuvaus arvoituksellisesta mutta inhimil lisestä hahmosta, joka edustaa vanhaa japanilaista opettamisen perinnettä. Lukija tutustuu myös japanilaiseen tapakulttuuriin ja saa kiehtovan perehdytyksen maalaustaiteen, Nō -teatterin, tee seremonian ja puutarhojen salattuihin merkityksiin.

FT Minna Eväsoja on opiskellut perinteisiä japanilaisia taiteita Urasenken teetaidekoulussa sekä Koben ja Takarazukan yliopis toissa. Tällä hetkellä hän työskentelee terveydenhuollon asian tuntijatehtävissä Espoon kaupungilla.

300 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-0892-4 / MAALISKUU
51GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUSKirjailijakuva Marek Sabogal

Namaste

Onnellisen elämän taito

Uusi opaskirja Ikigain ja Ichigo ichien tekijöiltä

Elämänviisautta Intiasta

Innostava opaskirja vie matkalle, joka muuttaa paitsi elämän myös tulevaisuuden. Sanskritinkielinen tervehdys namaste tarkoittaa ’kumarran sinua’, ja sen taustalla olevat intialaiset opit tarjoavat keinoja stressistä ja huolista vapautumiseen, luovuuden herät telyyn sekä kehon, mielen ja sielun vaalimiseen. Neuvoja parem paan elämään haetaan sekä muinaisista viisauksista että nyky päivän mentoreilta, ja ne perustuvat muun muassa ayurvediseen terveydenhoitofilosofiaan, joogaan, meditaatioon ja karmaan.

Valencialaissyntyinen Héctor García (s. 1981) ja Barcelonasta lähtöisin oleva Francesc Miralles (s. 1968) saivat inspiraation kir jaan, kun intialaiset lukijat pyysivät Ikigain kaltaista opasta omasta kulttuuristaan. Japanilaiseen viisauteen pohjautuva, yli 60 kielelle käännetty Ikigai oli Intian myydyin tietokirja 2020.

SUOMENTANUT SATU EKMAN / 220 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 17.3 / ISBN 978-951-24-3344-5 / TAMMIKUU 52 GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUS

Äiti, kuolevatko jääkarhut?

Kirjoituksia vanhemmuudesta ekokatastrofin aikaan

Kuinka luoda lapselle toivoa ilmastonmuutoksen keskellä?

Miten kasvattaa lasta maapallolla, joka lämpenee kohti elinkelvo tonta? Miten luoda toivoa ja pysyä silti realistisena? Miten antaa välineitä pärjätä maailmassa, joka hämmentää itseäkin? Niina Mäkeläinen pohtii näitä kysymyksiä esseissään suorasukaisesti ja pelottomasti. Hän lähestyy lapsen ja vanhemman ilmastohuolta ja -ahdistusta kysellen ja epäillen, omakohtaisten kokemusten kautta. Tekstit herättelevät ajatuksia saarnaamatta, neuvomatta ja huumoria unohtamatta. Näkökulmina ovat muun muassa väes tönkasvu ja luontokato, muovijäte ja ruoantuotanto sekä Helsin gin talvet ja kaupunkilaisen suhde omavaraisuuteen.

Niina Mäkeläinen (s. 1975) on kulttuuritoimittaja ja ohjaaja, joka on tehnyt pitkän uran Yleisradiossa. Äiti, kuolevatko jääkarhut? on hänen ensimmäinen kirjansa ja se perustuu Yle Areenassa jul kaistuun samannimiseen podcast-sarjaan. Mäkeläinen asuu lap sensa kanssa Helsingin Kumpulassa.

250 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 50.12/04 / ISBN 978-951-24-2916-5 / MAALISKUU NIINA MÄKELÄINEN
Kirjailijakuva Marek Sabogal 53GUMMERUS KEVÄT 2023 TIETOKIRJALLISUUS

VEIJO WIRÉN 200 ristikkoa

229 S. / 148 X 210 MM / NIDOTTU / 79.814 / ISBN 978-951-24-3488-6 / HELMIKUU

365 Sudokua aloittelijoille ja edistyneille

224 S. / 125 X 190 MM / NIDOTTU / 79.814 / ISBN 978-951-24-2908-0 / HELMIKUU

54 GUMMERUS KEVÄT 2023 AJANVIETE
POKKARIT 55GUMMERUS KEVÄT 2023 POKKARITKirjailija Julia Thurén Kuva Marek Sabogal
246 S. / T 36.15 / ISBN 978-951-24-3061-1 / HINTARYHMÄ F / TAMMIKUU 368 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3489-3 / HINTARYHMÄ F / MAALISKUU 233 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3492-3 / HINTARYHMÄ F / HUHTIKUU JULIA THURÉN KAIKKI KULUTTAMISESTA –NÄIN ALOIN KÄYTTÄÄ RAHOJANI PAREMMIN ANN-CHRISTIN ANTELL PUUVILLATEHTAAN PERIJÄ EPPU NUOTIO LEINIKKIMEKKO - RAAKEL OKSA RATKAISEE 496 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-2901-1 / HINTARYHMÄ G / TAMMIKUU 368 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3486-2 / HINTARYHMÄ F / HELMIKUU 320 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3491-6 / HINTARYHMÄ F / MAALISKUU JOJO MOYES MORSIANTEN LAIVA CAMILLA GREBE JA ÅSA TRÄFF LEVOTON MIELI JONAS MOSTRÖM DOMINOKUOLEMAT 265 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3485-5 / HINTARYHMÄ F / HELMIKUU 493 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3490-9 / HINTARYHMÄ F / MAALISKUU 412 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3493-0 / HINTARYHMÄ F / HUHTIKUU EMMY ABRAHAMSON KUINKA RAKASTUA MIEHEEN JOKA TULEE PUSKISTA NORA ROBERTS MUUTOKSEN AIKA JENNY COLGAN VEHREITÄ KUKKULOITA JA KAUKORAKKAUTTA 56 GUMMERUS KEVÄT 2023 POKKARIT
PYYDETÄÄN PALAUTTAMAAN, ELLEI VASTAANOTTAJAA TAVOITETA. GUMMERUS KUSTANNUS OY, PL 1000, 00501 HELSINKI
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.