Gummeruksen kesä ja syksy 2023

Page 1

Kesä
ja syksy 2023

GUMMERUS KESÄN JA SYKSYN KIRJAT 2023

JULKAISIJA GUMMERUS KUSTANNUS OY, HELSINKI

TUOTTAJA PAULIINA PIETILÄ

GRAAFINEN SUUNNITTELU JA TAITTO SPARKSOF

TEKSTIT GUMMERUKSEN KIRJATOIMITUS

KANNEN KUVA LIISA VALONEN

YHTEYSTIEDOT

GUMMERUS KUSTANNUS OY

PL 1000, 00501 HELSINKI

KÄENKUJA 3 A, 00500 HELSINKI

PUH. 010 683 6200

INFO@GUMMERUS.FI

WWW.FACEBOOK.COM/GUMMERUSKUSTANNUS

WWW.INSTAGRAM.COM/GUMMERUSKUSTANNUS

WWW.TWITTER.COM/GUMMERUSKIRJAT

TIKTOK: @GUMMERUSKUSTANNUS

KIRJATILAUKSET

KIRJAVÄLITYS OY

HAKAKALLIONTIE 10 05460 HYVINKÄÄ

VAIHDE PUH. 010 345 100

KAUPPATILAUKSET SUORAAN PUH. 010 345 1520

VIESTINTÄ

VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ EEVA HERRAINSILTA

PUH. 040 514 6360

EEVA.HERRAINSILTA@GUMMERUS.FI

TUOTTAJA PAULIINA PIETILÄ

PUH. 040 779 2942

PAULIINA.PIETILA@GUMMERUS.FI

YHTEYSTIETOJEN MUUTOKSET

INFO@GUMMERUS.FI

LUETTELON TIEDOT OVAT ENNAKKOTIETOJA, OIKEUDET MUUTOKSIIN PIDÄTETÄÄN.

Vapaa sana

Rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana. Siinä ovat Gummeruksen uudet arvot. Uudistuksessa mukaan nousi arvo, jota ilman meidänkään työmme kustantamossa ei olisi mielekästä: sananvapaus. Mutta miksi on niin että kun alkaa puhua sananvapaudesta, päätyy usein puhumaan sen rajoittamisesta?

Osin siksi, että ne ovat toisistaan erottamattomia. Todelliseen vapauteen sisältyy vastuu, toisten vapauden kunnioittaminen ja muut oikeudenmukaiset rajoitukset. Sitoudumme niihinkin – mistäs muusta kuin – vapaasta tahdosta.

Koska vastuu on kuitenkin leivottu vapauden ytimeen, on sen mainitseminen itse asiassa turhaa. Siitä huolimatta on ennemmin yleistä kuin harvinaista, että sananvapauden keskustelut johtavat herkästi kysymykseen, mistä ja miten saa kirjoittaa, ja toiveisiin, mistä ja miten ei.

Yksi selitys tälle voi olla, että epädemokraattinen politiikan äärilaita on onnistunut omimaan sananvapauden käsitteen ja vääntämään sen määritelmää omiin tarkoituksiinsa. Muut joutuvat sitten korostamaan vastuullisuuttaan ottamalla siihen pesäeroa – siis muistuttamalla rajoista.

Tämä ei ole ongelmatonta. Rajoituskeskeinen keskustelu antaa ymmärtää, että nykykirjallisuus olisi jotenkin vaarallisen vapaata ja että sananvapaus voisi mennä liian pitkälle.

Huomaankin toivovani, että ottaisimme kirjoittamiselle ja kustantamiselle niin keskeisen käsitteen takaisin haltuumme ja puhuisimme useammin ihan vain itse vapaudesta sen kummemmin selittelemättä: sen suomista mahdollisuuksista, sen voimasta ja siitä, miten perustavanlaatuinen edellytys se on ajattelulle. Sananvapaus on kaunis sana.

Sen turvin – ja vain sen turvin – kirjallisuus saa olla taivaan lintu, umpihanki ja kuohuva koski.

Johanna Laitinen

Kustantaja, suomennettu kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus

Kuva Marek Sabogal
1 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023
Ps. Gummerus jatkaa vuonna 2023 yhteistyötä sananvapausjärjestö Suomen PENin kanssa, ja kerromme siitä lisää sivulla 47.
KAUNOKIRJALLISUUS 3 Jännitystä 21 Viihdettä 31 Nuorille 41 TIETOKIRJALLISUUS 45 Muistelmat ja elämäkerrat 45 Historia ja maailma 57 POKKARIT 69 2 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023
SISÄLLYS

KAUNOKIRJALLISUUS

3
GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS
Kirjailija Erkka Mykkänen Kuva Maija Astikainen
4 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS

Suuri ysärinostalgiaromaani ystävyydestä ja unelmien tavoittelusta

GABRIELLE ZEVIN

Huomenna, huomenna ja huomenna

Tämä romaani ei ole rakkaustarina, vaikka se on tarina rakkaudesta.

Lapsuudenystävät Sam ja Sadie kohtaavat uudelleen vuosien tauon jälkeen yliopisto-opiskelijoina 1990-luvun alussa. Heillä on yhteinen intohimo ja unelma: luoda täydellinen maailma epätäydellisen todellisuuden rinnalle. Luovuus sinkoaa ystävykset tähteyteen, kun heidän kehittämästään tietokonepelistä tulee megahitti.

Sam ja Sadie ovat loistavia ja lahjakkaita, mutta he eivät oikein osaa olla ihmisiksi. Eikä mikään suojele heitä kyltymättömältä kunnianhimolta ja katkerilta pettymyksiltä.

Yhdysvaltalaisen bestsellerkirjailija Gabrielle Zevinin romaani nousi niin myyntilistojen kuin vuoden 2022 parhaat kirjat -listausten kärkeen. Se oli mm. Amazonin ja Time Magazinen vuoden kirja, sai Goodreadsin parhaan romaanin palkinnon sekä pääsi New York Timesin vuoden merkittävien kirjojen listalle. Temple Hill ja Paramount Studios voittivat teoksen elokuvaoikeudet 25 tuotantoyhtiön huutokaupassa.

SUOMENTANUT
/ 450 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3617-0 / KANSI JOHN GALL / LOKAKUU 5 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Hans Canosa
TAINA HELKAMO
6 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS

Nerokas menestysromaani rahasta ja totuudesta

Luotto

New York vuonna 1937. Koko kaupunki on lukenut vaikutusvaltaisesta pohatta Benjamin Raskista kertovan menestysromaanin, mutta Rask ei voi sulattaa teoksen esittämää tulkintaa hänen elämästään. Tasatakseen tilit hän palkkaa sihteerin kirjoittamaan muistelmansa. Haamukirjoittaja kuitenkin ymmärtää, kuinka Rask muokkaa totuutta ja vaimonsa tarinaa itselleen mieluisaksi.

Mestarillinen romaani koostuu neljästä käsikirjoituksesta, jotka ristivalottavat toisiaan tuoden kerros kerrokselta päivänvaloon sen, kuka todellisuudessa veteli Wall Streetin naruja vuoden 1929 suuren pörssiromahduksen alla. Koko vuosisadan kattava tarina käy yhä riemastuttavammaksi, kun paljastus seuraa toistaan.

Argentiinalaissyntyinen, englanniksi kirjoittava Hernan Diaz on julkaissut kaksi romaania, jotka ovat nousseet arvostelumenestyksiksi ja tärkeiden kirjallisuuspalkintojen ehdokkaiksi. Hänen teoksiaan käännetään 34 kielelle. Bestsellerlistoille kavunnut Luotto äänestettiin Yhdysvalloissa vuoden 2022 parhaaksi romaaniksi.

HERNAN DIAZ
SUOMENTANUT JAAKKO KANKAANPÄÄ / 430 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / 978-951-24-3521-0 / KANSI TUOMO PARIKKA / SYYSKUU 7 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Pascal Perich

Ystävistä parhain

Kahden naisen

matka 1980-luvun

Pakistanista nyky-

Lontooseen

Teini-ikäiset Maryam ja Zahra ovat toistensa vastakohdat, mutta jakavat syvimmät salaisuutensa ja ihastuksen George Michaeliin. Kun Pakistania hallinnut diktatuuri romahtaa ja nainen astuu valtaan, maailma vaikuttaa avautuvan heillekin.

Vuosikymmeniä myöhemmin Maryam ja Zahra ovat asettuneet Lontooseen, ja heillä molemmilla on vaikutusvaltainen ura. Heitä sitoo yhteen paitsi pitkä ystävyys, myös muisto eräästä illasta kauan sitten. Siitä ei ole koskaan puhuttu ääneen.

Maryamin ja Zahran ystävyys on ollut murtumaton. Päättyykö se nyt, yhden kohtalokkaan valinnan seurauksena?

Pakistanilaissyntyisen, Lontooseen asettuneen Kamila Shamsien romaanit ovat saaneet lukuisia tunnustuksia.

Palkitun kirjailijan teoksia käännetty 34 kielelle
SUOMENTANUT CRISTINA SANDU / 350 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3482-4 / KANSI JENNI SAARI / SYYSKUU
8 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Zain Mustafa
KAMILA SHAMSIE

Kadotettujen puiden saari

Palkitun turkkilaissyntyisen kirjailijan romaani sodasta, rakkaudesta – ja puista

Vuosi 1974 Kyproksella. Rakastavaiset jakolinjan vastakkaisilta puolilta tapaavat kotikaupunkinsa tavernassa. Siellä kreikkalainen kristitty Kostas ja turkkilainen muslimi Defne ovat turvassa, piilossa kattoparruista roikkuvien valkosipulilettien ja villiyrttien alla.

Tavernan keskellä kasvaa viikunapuu, joka todistaa niin sodan puhkeamisen, pääkaupungin raunioitumisen kuin rakastavaisten lopullisen eron.

Pohjois-Lontoo 2010-luvulla. 16-vuotias Ada Kazantzakis etsii lannistumatta vastauksia kysymyksiin, joista perheessä on vaiettu vuosikymmenet. Hänen ainoa yhteytensä juurilleen, vanhempiensa kotisaarelle, on takapihalla kasvava viikunapuu. Puu, joka kertoo meille omaa tarinaansa.

Elif Shafakin teoksia on käännetty 56 kielelle, ja ne ovat nousseet myyntilistoille ympäri maailman.

SUOMENTANUT HELINÄ KANGAS / 395 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2955-4 / KANSI JENNI NOPONEN / TOUKOKUU
ELIF SHAFAK
9 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Ferhat Elik
10 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS

ERKKA MYKKÄNEN

Sellainen mies

Sitoutumiskammoinen mies kertoo, mitä on oppinut rakkaudesta

Erkka on kärsinyt koko elämänsä sitoutumisahdistuksesta. Kolmekymppisenä hän tajuaa, että ehkä parisuhde ei olekaan häntä varten. Yhden illan juttujen sijaan hän kaipaa merkityksellisiä suhteita. Mutta voiko rakkautta ja läheisyyttä saada ilman perinteistä parisuhdetta? Ja mistä sitoutumisen pelko johtuu?

Rohkea esseeromaani käsittelee sukupuolirooleja, rakkautta, seksiä ja ystävyyttä tavalla, joka pakottaa lukijan miettimään omia toiminta- ja ajatusmallejaan ihmissuhteissa.

Erkka Mykkänen (s. 1988) on kirjailija, joka varttui Kuopiossa ja asuu Helsingissä. Häneltä on ilmestynyt aiemmin romaani Something not good (WSOY, 2018) ja novellikokoelma Kolme maailmanloppua (WSOY, 2015). Mykkänen tekee suosittua Kirjoittamisesta-podcastia, joka tarjoaa kirjoittajille vertaistukea ja inspiraatiota.

350 S. / 133 X 203 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-706-4 / KANSI ELINA WARSTA / SYYSKUU
11
GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Maija Astikainen
12 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS

Suuri norjalainen sukusaaga

ASLAK NORE

Meren hautausmaa

Mitä seuraa, kun totuus ja lojaalius ovat törmäyskurssilla?

Syksyllä 1940 Hurtigruten-höyrylaiva uppoaa Pohjois-Norjassa. Onnettomuudesta selviävät kirjailija Vera Lind ja hänen vastasyntynyt poikansa Olav, mutta Veran mies – laivanvarustaja Thor Falck – ja sadat muut menehtyvät.

75 vuotta myöhemmin Vera tekee itsemurhan ja pojantytär Sasha kiinnostuu suvun menneisyydestä. Kun Sasha pääsee Veran kadonneen käsikirjoituksen jäljille, häntä ei pysäytä edes perheen patriarkan, Olav-isän, vastustus. Mitä salaisuuksia meren pohjassa lepäävä alus kätkeekään?

Aslak Nore (s. 1978) on norjalainen journalisti ja kirjailija. Hän on palvellut Norjan eliittijoukoissa Bosniassa ja työskennellyt toimittajana mm. Lähi-idässä ja Afganistanissa. Nykyään hän asuu perheensä kanssa Ranskassa.

FALCKIN SUKU 1 / SUOMENTANUT AKI RÄSÄNEN / 530 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2974-5 / KANSI JENNI NOPONEN / ELOKUU
13 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Agnete Brun
14 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS

Romaani ihan(an) tavallisesta keski-ikäisestä naisesta, joka menettää kaiken

TUULI SALMINEN

Varpu

Varpun keskiluokkainen omakotitaloelämä on järkkynyt. Avioliitto kunnallispoliitikon kanssa ja vakityö opettajana ovat jääneet pikkukaupunkiin, ja isosisko on järjestänyt hänelle kerrostaloasunnon Helsingistä.

Lapsuudesta tutut töölöläiskadut lohduttavat, kun kerrostalo on yksi pienoishelvetti ja aikuiset tyttäret tarvitsevat tukea. Aiemmin Varpu pesi ystäviensä ikkunat, nyt hän pesee vieraiden ikkunoita – ja vakoilee samalla entistä elämäänsä Instagramin kautta. Mutta missä vaiheessa katse on käännettävä tulevaan? Varpu taipuu muttei katkea.

Tuuli Salminen rakastaa luontoa ja runoja, toukokuuta ja syyskuuta, valokuvaamista ja brittidraamaa. Isänsä kuoleman jälkeen hän alkoi todella sisäistää sen, että paras hetki on nyt. Oivallus tuli mukaan hänen kolmanteen romaaniinsa. Varpu kuvaa perhesuhteita, surua ja häpeää itkettävän ihanasti ja absurdeja tilanteita viiltävän viihteellisesti.

280 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3519-7 / KANSI JENNI NOPONEN / ELOKUU 15 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Liisa Valonen
16 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS

Veijarimainen historiallinen romaani mainosalan pyörteistä

JUSSI SIIRILÄ Reklaamiprinssi

Vaikutteille altis nuori Sampo, itsenäinen Suomi ja mainosala varttuvat rinnakkain kuohuvat vuodet 1916–32 kattavassa romaanissa.

Reklaamikulkue Aleksanterinkadulla vuonna 1916 on ilon ja runsauden ruumiillistuma. Sampon isä on suunnitellut kaikkein suurimmat ja komeimmat mainokset. Pian sota-aika muuttaa sekä aikuisten että pääkaupungin kasvot; isästä tulee äksy kellarirotta ja Svinhufvudista merirosvo. 1920-luvulla Sampo on jatkuvasti uuden ja kiehtovan äärellä. Pysyvätkö ihanteet ja aitiopaikalta maailman näkevät mainosmiehet matkassa, kun Suomi kehittyy hurjalla vauhdilla?

Jussi Siirilä (s. 1967) on kemiläinen kirjailija, joka on koulutukseltaan kemian alan diplomi-insinööri. Reklaamiprinssi on Siirilän kahdestoista romaani. Vuonna 2022 hän pokkasi Lapin taidepalkinnon.

350 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3673-6 / KANSI TUOMO PARIKKA / SYYSKUU 17 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Vesa Ranta
18 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS

ANNI KUU NUPPONEN

Sydänmeri

Maaginen romaani merensuojelusta

Vanha merenvartija Maria kärsii jatkuvista kivuista. Hän osaa hallita merivesien virtauksia, tyynnyttää myrskyjä ja aallottaa merelle sanoja, mutta menneisyyden tekojen takia hänet on kahlittu maalle, Välimeren rannalle. Ainoastaan merivesi helpottaa hänen tuskaansa ja kaipaustaan.

Meri on suuri ja syvä, oikukas kuten ovat sen vartijatkin. Merentutkija Quentin tietää, millaisiin tekoihin hänen vanha tuttavansa pystyy pahimmillaan ja parhaimmillaan. Silti hän pyytää Mariaa opastamaan nuoren Miguelin merenvartijoiden myyttisiin saloihin.

Anni Kuu Nupponen (s. 1981) on palkittu ja kiitetty kirjailija, jonka teoksissa käsitellään usein valtaa ja yhteiskunnallisia teemoja. Hän asuu Tampereella neljän kissan kanssa. Sydänmeri on vimmainen rakkaudentunnustus merelle ja kaunokirjallinen hätähuuto merensuojelun puolesta.

350 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3529-6 / KANSI SANNA-REETA MEILAHTI / KESÄKUU
19 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Outi Puhakka

Oivallusten täyteinen runokokoelma ihmisen osasta

Lakonisuudessaan riemastuttavat proosarunot puhuttelevat lukijaansa. Olosuhteiden kaipuu kuvaa samastuttavasti paremman elämän tavoittelua ja olosuhteita, joihin ihminen sattumalta ajautuu ja joissa kukaan muu ei kykene elämään.

”On olemassa yksi suuri ongelma, joka vaihtuu usein, ja välttelemällä sitä pystyt siirtymään seuraavaan ongelmaan.”

Joni Lanki (s. 1982) on Satakunnasta kotoisin oleva runoilija, joka asuu Porissa. Hän opiskeli yleistä kirjallisuustiedettä ja on töissä Turun yliopiston kirjastossa. Langin surua ja huumoria yhdistelevä esikoisrunokokoelma Tarpeeksi nisäkäs (Gummerus 2013) ihastutti tavalla, jolla se käsittelee ulkopuolisuutta, yksinäisyyttä ja identiteetin rakentamista. Olosuhteiden kaipuu on Langin toinen runokokoelma.

Olosuhteiden kaipuu
90 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 82.2 / ISBN 978-951-24-3157-1 / KANSI SANNA-REETA MEILAHTI
ELOKUU 20 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 KAUNOKIRJALLISUUS Kirjailijakuva Tuomas Sinkkonen
/

JÄNNITYSTÄ

21 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ
Kirjailija Anu Ojala Kuva Petri Teppo
22 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ

Suomessa ja Ruotsissa läpimurron tehneen pohjalaisdekkaristin menestyssarja jatkuu

NILLA KJELLSDOTTER

Taivaankartano

- Österbottens tidning

Nuori tyttö löytyy kuolleena metsästä valkoinen ruusu kädessään. Ei ole epäilystäkään siitä, että hänet on murhattu.

Etsivä Mija Wadö on juuri palannut virkavapaalta, kun hän saa tapauksen pöydälleen. Kuolleen tytön, Elinin, poikaystävä on kadonnut. Tytön isä ei koskaan hyväksynyt nuorten suhdetta.

Murhan aikaan Elin oli seurakunnan tyttöleirillä Taivaankartanossa. Poliisin kuulusteluissa tulee ilmi teini-ikäisten kärhämiä ja valtapeliä – vaiko jotain muutakin?

Kyläläiset taas ovat jo päättäneet, kuka tytön murhasi. Tilanne on räjähdysaltis. Mijan töihinpaluu on kaikkea muuta kuin pehmeä lasku.

Nilla Kjellsdotter vakuutti Kivipuiston tyttö -dekkarillaan niin suomalaiset kuin ruotsalaiset lukijat. Mija Wadöstä ja hänen pohjalaisista poliisikollegoistaan kertova koukuttava Murhia Pohjanmaalla -sarja on täysosuma pohjoismaisten jännäreiden ystäville.

MURHIA POHJANMAALLA 2 / SUOMENTANUT ANNA HEROJA / 350 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2821-2 / KANSI JENNI NOPONEN / KESÄKUU
”Rakkautta, petoksia ja äkillinen kuolema dekkarissa, joka saa kriitikon huutamaan: Bravo!”
23 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ
Kirjailijakuva Linus Lindholm
24 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ

Juristi-kirjailijan dekkari Lapin huumesodasta

OJALA Kuolinsoitto

Kaksoiskaupunki Tornio-Haaparannan rajalla Ronja Jentzschin johtama poliisiyksikkö on takavarikosta kadonneen fentanyylikontin jäljillä. Herää kysymys, miksi aineesta hengissä selvinneet eivät palaudu entiselleen. Onnistuuko poliisi pysäyttämään lastin ajoissa ennen kuin vaarallinen aine vaatii lisää uhreja? Toiminnantäyteisessä Kuolinsoitossa seurataan poliisityölle omistautunutta Ronjaa ja rikosvyyhtiin sekaantunutta tullitarkastajaa Kristiania. Samalla nousevat esiin ajankohtaiset aiheet – huumesota ja nanoteknologia.

Anu Ojala (s. 1972) on rovaniemeläinen juristi ja kirjailija, pohjoisen rikollisuuden asiantunteva ja inhimillinen tulkki. Ojala on työskennellyt mm. asianajotoimistossa ja Lapin yliopistossa. Ronja Jentzsch -sarjan avasi syvälle Lapin huumetodellisuuteen vievä Jääsilkkitie (2021).

RONJA JENTZSCH 2 / 300 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3109-0 / KANSI MIKA TUOMINEN / ELOKUU 25 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ Kirjailijakuva Petri Teppo
ANU

Vuorten varjo

Tulisieluinen etsivä ja arvoituksellinen

murha Walesin jylhissä maisemissa

Seitsemän tosi-tv-ohjelman kilpailijaa jätetään vuorille luonnon armoille. Jokaisella heistä on vaarallinen salaisuus, mutta he eivät leikkiin lähtiessään aavista, että se on nyt vaarassa paljastua suorassa lähetyksessä.

Kilpailijan katoaminen ei kuitenkaan kuulu käsikirjoitukseen. Kun murhaaja iskee, jokaisella osallistujalla on alibi mutta myös motiivi. Rikosetsivä Ffion Morganin on yhdessä Leo Bradyn kanssa selvitettävä, miltä näyttää totuus tv-ruudun ulkopuolella.

Kipakka Ffion Morgan hurmasi lukijat sarjan avausosassa Tummat vedet. Uusi murhamysteeri on täynnä ennalta-arvaamattomia koukkuja, jotka ovat Clare Mackintoshin tavaramerkki. Hänen romaanejaan luetaan 40 kielellä ympäri maailmaa ja niitä on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta. Rikosetsivä Ffion Morgan -sarja sijoittuu Mackintoshin nykyisiin kotimaisemiin Pohjois-Walesissa.

RIKOSETSIVÄ FFION MORGAN 2 / SUOMENTANUT PÄIVI POUTTU-DELIÈRE / 400 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3531-9 / SYYSKUU
CLARE MACKINTOSH
26 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ Kirjailijakuva Heledd Roberts

ANNA JANSSON

Pahaa unta

Maria Wern uudessa elämäntilanteessa

Amelie Muscat työskentelee lastenpsykologina. Hän tapaa eräällä kurssilla Lauran, johon hän rakastuu ensisilmäyksellä, ja he muuttavat pian yhteen. Hoitaessaan Lauran kolmevuotiasta poikaa Amelie tekee kohtalokkaan virheen ja poika katoaa. Maria Wern on menettänyt aviomiehensä ja hukuttaa surunsa työntekoon. Kun poika katoaa lumimyrskyssä Pohjois-Gotlannissa, järkyttävä tapahtumaketju on vasta alussa. Maria Wernin on ratkaistava tapaus keskellä omaa tragediaansa.

Anna Jansson on yksi Ruotsin suosituimmista dekkaristeista. Pahaa unta on kiehtova tarina petoksesta, murhasta ja halusta suojella lähimmäistään hinnalla millä hyvänsä.

MARIA WERN 23 / SUOMENTANUT SIRKKA-LIISA

SJÖBLOM / 400 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3041-3 /

KANSI LAURA NOPONEN / ELOKUU

ANNE HOLT

Yhdestoista käsikirjoitus

Hanne Wilhelmsen on täällä taas

Poliisi Henrik Holme yrittää ratkaista tuntemattoman naisen murhaa. Kun ketään ei ole ilmoitettu kadonneeksi eikä kukaan tunnista naista, Holme kääntyy Hanne Wilhelmsenin puoleen.

Toisaalla Ebba Braut etsii kuuluisan kirjailijan kadonnutta käsikirjoitusta. Myös Ebba pyytää apua Wilhelmseniltä – joka on lähettänyt ensimmäisen rikosromaaninsa kustantamoon ja kieltäytyy tekemästä siihen muutoksia.

Norjalaisen Anne Holtin kirjoja on myyty maailmalla yhteensä yli 10 miljoonaa kappaletta.

HANNE WILHELMSEN 11 / SUOMENTANUT OUTI

MENNA / 450 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3072-7 / KANSI NOORA

KARLSSON / HEINÄKUU

27 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ

ELIZABETH DAY Maksun aika

Intensiivinen trilleri petollisesta ystävyydestä ja pakkomielteiden voimasta

Eliittikoulun stipendiaatille Martinille ystävyys upporikkaan Benin kanssa oli pääsylippu piireihin. Sitten Martin saa tietää Benistä salaisuuden, joka sitoo heidät toisiinsa vuosikymmeniksi.

Kunnes Benin nelikymppisissä – samppanjanhuuruisissa juhlissa, satojen silmäätekevien vieraiden läsnäollessa – tuo side alkaa purkautua. Mutta eihän Ben tekisi mitään, mikä vaarantaisi heidän ystävyytensä. Eihän?

Elizabeth Day on niin arvostelijoiden kuin lukijoiden rakastama palkittu brittikirjailija, toimittaja ja supersuositun podcastin How To Fail vetäjä. Hänen teoksiaan luetaan 15 kielellä.

SUOMENTANUT ELINA LUSTIG / 320 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 /

ISBN 978-951-24-3518-0 / KANSI NOORA KARLSSON / SYYSKUU

B. A. PARIS

Valheiden verkko

Tiheätunnelmainen perhetrilleri täynnä salaisuuksia ja syyllisyyttä

Adam on luvannut järjestää vaimolleen Livialle täydelliset juhlat. Hän ei osaa aavistaa, että Livia piilottelee järisyttävää salaisuutta, jonka aikoo paljastaa Adamille juhlien jälkeen.

Adamilla on oma hirvittävä salaisuutensa. Kuinka pitkälle he ovat valmiit menemään suojellakseen toisiaan? Ja antaakseen viimeisen mahdollisuuden onneen?

B. A. Paris on psykologisten trillerien mestari, jonka romaani Suljettujen ovien takana oli jymymenestys.

ILMESTYY ÄÄNI- JA SÄHKÖKIRJANA / SUOMENTANUT SATU LEVEELAHTI / A84.2 / ISBN 978-951-24-3589-0 / KANSI NOORA KARLSSON / KESÄKUU

28 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ

PÄIVI ALASALMI Häkkilinnut

Kovaksikeitetty Tamperedekkari poliiseista, rikollisista ja kaksosista

Rikoskonstaapeli Hallavainen ja nuorempi konstaapeli Sirkiä saavat tutkittavakseen hyytävän silpomismurhan.

Sosionomi Anu Murtovuo etsii tietoja biologisesta isästään. Hänen kaksossisarensa Karla Kuusivaara istuu vankilassa mutta onnistuu telkien takaakin tekemään tuhoja. Karlalla on mielessään kosto ja murha.

Päivi Alasalmen (s. 1966) kirjailijanura pitää sisällään jo lähes 30 teosta, ja kirjoittaminen jatkuu. Rikoskonstaapeli Hallavaisen ja hänen kollegoidensa tutkimuksista kertovan dekkarisarjan toisessa osassa kierrokset kiristyvät eikä verenvuodatukselta välty viattominkaan.

Aavikon tähti

Los Angelesin poliisipäällikkö tarjoaa Ballardille mahdollisuutta koota oma kylmien tapausten tutkintayksikkö. Bosch suostuu mukaan sillä ehdolla, että saa keskittyä arvoitukseen, joka vei häneltä yöunet vuosikausiksi: kokonaisen perheen murhanneen psykopaatin nappaamiseen.

Kaksikon on kuitenkin haudattava erimielisyytensä, jos he haluavat Boschin valkoisen valaan telkien taa.

Yhdysvaltalainen Michael Connelly on 80 miljoonalla myydyllä kirjalla yksi maailman suosituimmista jännityskirjailijoista.

HALLAVAINEN 2 / 336 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3541-8 / KANSI JENNI NOPONEN / TOUKOKUU BOSCH & BALLARD 4 / SUOMENTANUT RAIMO SALMINEN / 450 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3557-9 / KANSI / ELOKUU
29 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ
Suosikkietsivät perheen murhanneen psykopaatin kannoilla

Sotaromaani Äänisen

iskujoukosta ja kaukopartiosta

jatkosodassa

Sukupolvensa parhaan sotakirjailijan 19. romaani herättää eloon Äänisjärven talven 1942 tapahtumat. Rajun vanginsieppausretken jälkeen ylemmältä taholta tulee käsky kasata uusi 94 miehen partio. Tehtävänä on hiihtää Äänisen yli, iskeä Vodlajoella Salkin kylään ja tuhota joelle talveksi ankkuroidut proomut ja alukset. Vastoinkäymiset sekä partionjohtajan ja yksittäisten miesten toiminta tekevät retkestä yhden koko jatkosodan järkyttävimmistä.

Esa Sirén (s. 1948) on kotoisin Kouvolasta, ja hänellä on takanaan komea ura jääkiekkovalmentajana. Jo koulupoikana sotakirjallisuudesta kiinnostuneen Sirénin menestyskirjoja on myyty yli 340 000 kappaletta, ja hän on vakiinnuttanut paikkansa sukupolvensa parhaana sotakirjailijana. Hän sai Kaarlen palkinnon tammikuussa 2021.

350 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3536-4 / KANSI MIKA TUOMINEN / ELOKUU
Äänisen
30 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 JÄNNITYSTÄ
ESA SIRÉN
tuhopartiot
Kirjailijakuva Marek Sabogal
VIIHDETTÄ 31 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ Kirjailija
Lucy Score Kuva Brianna Wilburn
32 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ

Booktok-historiaa tehnyt hittiromaani nyt suomeksi

TAYLOR JENKINS REID

Evelyn Hugon

Hollywood-ikoni Evelyn Hugo on aina ollut tarkka yksityisyydestään. Miksi hän haluaa nyt paljastaa totuuden glamourin ja skandaalien värittämästä elämästään – ja kaikista seitsemästä aviomiehestään – tuntemattomalle aikakauslehtitoimittajalle Monique Grantille?

Evelynin elämään on mahtunut häikäilemätöntä kunnianhimoa, odottamattomia ystävyyssuhteita ja suurta, kiellettyä rakkautta. Yllättäen Moniquen oma kohtalo on peruuttamattomalla tavalla kietoutunut Evelynin kertomukseen.

Hyökyaallon lailla lukijat maailmanlaajuisesti hurmannut romaani on noussut ennennäkemättömäksi Tiktok-ilmiöksi. Se on säilyttänyt paikkansa Yhdysvaltojen myyntilistoilla yli kaksi vuotta, se julkaistaan yli 40 maassa ja siitä on tekeillä elokuvasovitus.

Taylor Jenkins Reidin kaikki neljä viimeisintä romaania ovat nousseet myyntihiteiksi ja valittu lukuisille vuoden parhaiden kirjojen listoille.

SUOMENTANUT INKA PARPOLA / 480 S. / 134 X 213 MM / NIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3334-6 / KANSI DONNA CHENG / TOUKOKUU
kolme miljoonaa myytyä kirjaa ympäri maailman 33 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ Kirjailijakuva Scott Witter
seitsemän aviomiestä
Yli
34 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ

Bestselleristin kuuma rakkaustarina tyydyttää romantiikan nälän

Sinuun en ainakaan rakastu

Naomi on ollut aina kiltti ja kuuliainen – ja hänellä oli todistetusti pätevä syy karata alttarilta. Varhain seuraavana aamuna, päivänkakkaroita hiuksissaan ja tekoripset poskillaan, hän etsii kaksoissisartaan Tinaa Knockemoutin pikkukaupungista.

Naomi törmää kaupungin pahaan poikaan, tatuoituun ja partasuiseen Knoxiin, joka ei voi sietää monimutkaisia ihmissuhteita eikä varsinkaan pulassa olevia, alttarilta karanneita neitosia. Mikään mahti maailmassa ei saa häntä rakastumaan kilttiin tyttöön. Eihän?

Lucyn Scoren trilogian avausosa Sinuun en ainakaan rakastu on noussut Booktokin ansiosta omakustanteesta bestselleriksi ja kansainväliseksi menestystarinaksi. Ensimmäisen vuoden aikana se myi yli 1,3 miljoonaa kappaletta ja sen käännösoikeudet on myyty 27 kielelle. Goodreadsissa teos äänestettiin yhdeksi vuoden 2022 parhaista romanttisista romaaneista.

LUCY SCORE
KNOCKEMOUT 1 / SUOMENTANEET HEIDI TIHVERÄINEN JA LAURI SALLAMO / 580 S. / 134 X 213 MM / NIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3566-1 / KANSI KARI MARCH / ELOKUU 35 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ Kirjailijakuva Brianna Wilburn

NATASHA LESTER

Talo Rivieralla

Taidetta, urheita naisia ja perhesalaisuuksia

Pariisi 1939. Nuori Éliane Dufort työskentelee Louvressa, kun natsit valtaavat kaupungin. Hänen rakastettunsa pakenee Englantiin ja sydänsuruinen Éliane omistautuu taiteelle – ja vastarintaliikkeelle: hän pitää kirjaa mittaamattoman arvokkaista taideteoksista, joita saksalaismiehittäjät varastavat.

Riviera, nykyaika. Remy Lang on tullut Rivieralle kuvauttamaan vintage-liikkeensä kauneimpia asuja mutta myös paetakseen suruaan. Hän löytää sattumalta luettelon natsien varastamista taideteoksista ja tunnistaa yhden tauluista. Se riippui hänen lapsuudenkotinsa seinällä. Mitä hänen sukunsa on tehnyt? Mitä muita salaisuuksia suvun talo Rivieralla kätkeekään?

Australialainen, New York Timesin bestsellerlistallekin noussut Natasha Lester kirjoittaa historiallisia romaaneja urheista naisista, jotka tekevät merkittäviä asioita. Hänen kirjansa ovat täysosuma Lucinda Rileyn ja Kate Mortonin lukijoille.

SUOMENTANUT MARKUS MYLLYOJA / 512 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3122-9 / KANSI LONNIE HAMBORG / SYYSKUU
36 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ Kirjailijakuva Stef King Photography

HEIDI SWAIN

Onnen resepti

Vuodenaikakirjailijan

ihana kesäromaani

Fliss Brown varttui Rossin hedelmätarhalla Pugliassa suuren, äänekkään italialaissuvun hoivissa. Kun hänen englantilainen äitinsä kuolee syöpään, käy ilmi, että äidin sukulaisia on yhä elossa. Fliss päättää matkustaa juurilleen laukussaan Nonna Rossin kirsikkamantelipiiraan ohje ja mielessään Nonnan elämänviisaus: on tärkeää luoda yhteys omaan sukuun ennen kuin on liian myöhäistä.

Flissin isoisä omistaa rappiolla olevan hedelmätarhan Englannin maaseudulla. Fliss löytää pian uusia ystäviä paikallisista ja jopa muutaman kilpakosijan. Mutta saako hän tilan hedelmäpuut kukoistamaan Rossin suvun opeilla? Ja tuoko kotiinpaluu hänen elämäänsä myös kestävän onnen?

Heidi Swain on romanttisen viihteen vakinimiä Isossa-Britanniassa, missä hänen kirjojaan on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa Joulupuun taikaa nousi bestsellerlistalle myös Suomessa.

SUOMENTANEET HEIDI TIHVERÄINEN JA LAURI SALLAMO / 430 S. / 134 X 213 MM / NIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3150-2 / KANSI TIMO NUMMINEN / KESÄKUU
37 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ Kirjailijakuva Laura Aziz

JENNY COLGAN

Vuorovetten ranta

Yhtä hauska ja yllättävä kuin rakkaus itse

Flora pitää kahvilaa kotisaarellaan ja ottaa haparoivia askeleita kohti rakkautta entisen pomonsa Joelin kanssa. Kun valaat uivat pärskyvistä aalloista Muren rannoille, näky salpaa hengen. Mutta paikallisten mukaan kyse on huonosta enteestä. Löytääkö Flora onnen?

Jenny Colganin teoksia on käännetty 26 kielelle ja myyty yli yhdeksän miljoonaa kappaletta. Yhteisniteenä Koti pikkusaarella -sarjan toisen osan kanssa julkaistaan tarina Maailman ääriin

KOTI PIKKUSAARELLA 2 / SUOMENTANEET JADE

HAAPASALO JA PAULA TAKIO / 500 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3522-7 / KANSI EMMA GRAVES / KESÄKUU

NORA ROBERTS

Kuutamokeikka

Mestarivarkaan rakkaudentunnustus

Mestarivaras Harry Boothin kova kuori pettää, kun hän tapaa Miranda Emersonin. Harry on kuitenkin sekaantunut julmaan Carter LaPorteen, jonka takia Harryn on hylättävä Miranda ja häivyttävä – ilman selitystä.

Vapautuakseen LaPorten talutusnuorasta Harryn on kohdattava vihollisensa vielä kerran. Vasta sitten hän voi haaveilla saavansa jotakin arvokkaampaa kuin mitä hän on koskaan varastanut...

Nora Roberts on yli 200 teoksella ja yli 500 miljoonalla myydyllä kirjalla maailman suosituimpia kirjailijoita.

SUOMENTANUT HELI IKÄHEIMO / 450 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3532-6 / KANSI JENNI NOPONEN / SYYSKUU

38 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ

ANN-CHRISTIN ANTELL

Loviisan joulu

Hurmaava joulutarina valottaa Puuvillatehdas-menestyssarjasta tutun Loviisa-tädin varhaisempia vaiheita. Idyllisessä Naantalissa valmistaudutaan joulunviettoon vuonna 1865. Merikapteenin rouva Loviisan kanssa pakkasaamuun heräävät ranskaa puhuva papukaija Bonaparte ja vanha laivakissa Helmeri. Väriä talouteen tuo myös taloudenhoitaja, kärkäs ikäneito nimeltä Kustaava. Joulutunnelman lisäksi luvassa on sangen erikoisia tuliaisia.

ILMESTYY

Joulu suolaisten tuulten saarella

Jouluiloa ja yllätyksiä kaukaisella saarella

On aika nauttia yhdessäolosta ja takkatulen rätinästä, mutta Floran maailma on myllerryksessä. Flora on raskaana expomolleen, eikä tiedä, miten kertoisi tulevalle isälle – ottaako Joel uutisen ilosanomana vai tuleeko joulusta yhtä synkkä kuin Skotlannin talvi?

Samaan aikaan Saif, lääkäri sodan runtelemasta Syyriasta, viettää ensimmäistä jouluaan syrjäisellä saarella. Saifin vaimo on edelleen kateissa. Voiko perhe löytää joulutunnelmaa ilman häntä?

PIKKUSAARELLA 3 / SUOMENTANUT JADE
/ 400 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2
978-951-24-3524-1
KANSI EMMA GRAVES / LOKAKUU
ÄÄNI- JA SÄHKÖKIRJANA / PUUVILLATEHDAS / A84.2 / ISBN 978-951-24-3509-8 / KANSI TIMO NUMMINEN / MARRASKUU KOTI
HAAPASALO
/ ISBN
/
Historiallista romantiikkaa jouluisessa Naantalissa
39 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ

Joulun ihmemaa

Kimallusta, kultanauhaa – ja alku rakkaudelle

Paige palaa raskaan ulkomaankomennuksen jälkeen lapsuudenmaisemiinsa Wynthorpen kartanoon. Hän aikoo vain piipahtaa, mutta hänet imaistaan heti mukaan tiiviin kyläyhteisön elämään.

Paige tutustuu iäkkääseen, äkäiseen Albertiin sekä komeaan, aina myrskyn merkiltä näyttävään Brodieen. Hän tunnistaa molemmissa miehissä itseäänkin kalvavan halun piiloutua koko maailmalta. Mutta joulu on ovella. Onko sen juhliminen erakkona sittenkään niin hyvä idea?

SUOMENTANUT JADE HAAPASALO / 480 S. / 134 X 213 MM / NIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3737-5 / KANSI TIMO NUMMINEN / MARRASKUU

ANN-CHARLOTTE PERSSON

Sydämellisen joulun resepti

Joululeivosten tuoksua ja nostalgista tunnelmaa

Emma saa kiireisen soiton kotoa Ruotsista ja lähtee isotätinsä Fannyn avuksi, kun tämä on joutunut sairaalaan. Joulurauhasta ei ole tietoakaan, kun vintin perukoilta paljastuu synkkä perhesalaisuus. Ennättääkö Emma laittaa kaiken järjestykseen ennen joulua?

Ruotsalaisen Ann-Charlotte Perssonin Sydämellisen joulun reseptin kalenteriluukkuja on kuunneltu Suomessa yhteensä yli 50 000 kertaa. Kirja ilmestyy nyt printtinä.

SUOMENTANUT PEKKA MARJAMÄKI / 420 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2737-6 / KANSI EMMA GRAVES / LOKAKUU

40 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 VIIHDETTÄ
NUORILLE Kirjailija Tui T. Sutherland Kuva Jeremy West 41 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 NUORILLE

Kun menetin sinut

YA-suosikkikirjailijan romaani kuumasta kesästä ja leiskuvista tunteista

Mitä h*lvettiä juuri tapahtui? Isä pettää, äiti raivoaa, ja Mila on keskellä taistelutannerta.

Mila alkoi juuri nauttia olostaan sukulaisten luona Tennesseessä, mutta nyt tähtinäyttelijäisän salasuhde on median reposteltavana ja Milan elämä yhtä kaaosta. Ainoa luotettava ihminen hänen elämässään tuntuu olevan Blake – komea, hymyileväinen, kitaraa soittava Blake.

Kun Blaken ja Milan suhde syvenee, heidän perheidensä väliset vanhat kaunat nousevat pintaan. Myös Blaken ex-tyttöystävä aiheuttaa hankaluuksia. Kestääkö Milan ja Blaken välinen luottamus kaikki koettelemukset, kun kesä lähestyy loppuaan?

DIMILY-trilogiallaan lukijat valloittanut skotlantilainen Estelle Maskame nousi bestselleristiksi vain 17-vuotiaana. Nyt hänen kirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 1,5 miljoonaa kappaletta.

MILA 2 / SUOMENTANUT MAIJA VAN DE PAVERT / 272 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-2937-0 / KANSI SARAH WHITTAKER / TOUKOKUU
ESTELLE MASKAME
42 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 NUORILLE Kirjailijakuva Ink Road

KERSTIN GIER

Päivänvalolla ei näe

Jännittävä nuorten

fantasiaseikkailu täynnä hersyvää huumoria

Quinnin parhaan kaverin Lassen 18-vuotisbileisiin ilmestyy Kim, lävistetty ja vahvasti meikattu vanhempi tyttö, jota kukaan ei tunne. Kim lähestyy Quinnia juhlissa ja vetää hänet mukaansa pelottavaan seikkailuun. Auttaessaan Kimiä pakenemaan karmivia olentoja Quinn loukkaantuu vakavasti.

Kenelle Quinn voi uskoutua, kun hän yhtäkkiä alkaa nähdä asioita, jotka eivät voi olla tästä maailmasta: kehnoja riimejä lausuvia patsaita ja tuttavallisesti virnuilevia pääkalloja? Naapurissa asuva fantasiaromaaneita rakastava Matilda ei ole ollenkaan Quinnin tyyppiä, mutta ainoastaan hän ymmärtää Quinnin kokemuksia. Yhdessä he päätyvät maagiseen seikkailuun, ja yllätyksekseen Quinn huomaa tunteidensa heräävän...

Rakkaus ei katso aikaa ja Unien kirjat –trilogioista tuttu bestsellerkirjailija Kerstin Gier asuu Saksassa perheensä, kahden kissansa ja kolmen kanan kanssa.

MUISTA MINUT 1 / SUOMENTANUT HELI NASKI / 500 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3104-5 / KANSI EVA SCHÖFFMANN / HEINÄKUU
43 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 NUORILLE Kirjailijakuva Arena Verlag

TUI T. SUTHERLAND

Kuu nousee & Talven soturi

Kouluikäisten lohikäärmesaaga saa lisää kierroksia

Tulisiipi-fantasiasarjan toinen tarinankaari alkaa: viisi uutta lohikäärmeenpoikasta on valmiina toteuttamaan kohtaloaan.

Kuu nousee Taatakseen rauhan kohtalon lohikäärmeenpoikaset perustavat heimoille yhteisen Jadevuoren akatemian. Kuunvartijalle elämä vieraiden poikasten parissa on kuitenkin vaarallista: hän lukee ajatuksia ja näkee tulevaan. Kun akatemiaan hyökätään, onko paras suojella itseään vai pelastaa uudet ystävät?

Talven soturi Jääsiipi Talvi ystävineen jahtaa Jadevuoren akatemiasta paennutta siskoaan Jääpuikkoa. Vaarallisella matkallaan lohikäärmeenpoikaset joutuvat kauhean kuningatar Helakan kynsiin. Mutta edes Helakka ei vedä vertoja Talven pahimmalle painajaiselle – omalle perheelle.

Suomalaistenkin lapsilukijoiden suosion saavuttanutta Tui T. Sutherlandin sarjaa julkaistaan 22 maassa, ja sen kirjat ovat olleet New York Timesin bestsellerlistalla jo yli neljä vuotta.

44 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 NUORILLE
TULISIIVET 6 / SUOMENTANUT PEIKKO PITKÄNEN / 360 S. / 133 X 203 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3124-3 / KANSI JOY ANG / TOUKOKUU TULISIIVET 7 / SUOMENTANUT PEIKKO PITKÄNEN / 370 S. / 133 X 203 MM / SIDOTTU / 84.2 / ISBN 978-951-24-3125-0 / KANSI JOY ANG / SYYSKUU
MUISTELMAT
ELÄMÄKERRAT 45 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT
JA
Kirjailija Annie Ernaux Kuva Eyevine Ed Alcock

VERA POLITKOVSKAJA JA SARA GIUDICE Äitini

Anna Politkovskajan taistelu totuuden puolesta

Tyttären muistelma

aktivistiäidistä on rohkea puheenvuoro Venäjästä

Kun Anna Politkovskaja murhattiin kotitalonsa rappuun lokakuussa 2006, hänen tyttärensä Vera odotti ensimmäistä lastaan. Nyt Vera Politkovskaja kertoo äitinsä poikkeuksellisen elämäntarinan ja kuvaa ikonisen toimittajan, kirjailijan ja ihmisoikeusaktivistin periksiantamatonta taistelua totuuden puolesta. Hän piirtää muotokuvan järkähtämättömästä Venäjän hallinnon vastustajasta mutta myös rakastavasta äidistä, joka oli tietoinen perheen arkea alati varjostavasta kuolemanvaarasta. Äitini on paitsi koskettava ja intiimi muistelmateos myös rohkea puheenvuoro Venäjästä ja sodan ennusmerkeistä, häikäilemättömästä diktatuurista ja vapauden eteen tehdyistä uhrauksista.

Vera Politkovskaja (s. 1980) on toimittaja ja viulisti. Hän asui Moskovassa vuoteen 2022, mutta pakeni maasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hän on kirjoittanut teoksen yhdessä ystävänsä, italialaisen toimittajan Sara Giudicen kanssa.

SUOMENTANUT ELINA MELANDER / 220 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-3637-8 / KANSI FREDRIK BÄCK / LOKAKUU
46 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT Kirjailijakuva Vera Politkovskaja

Anna Politkovskajalla oli läheinen suhde Suomeen

Sananvapausjärjestö Suomen PENin varapuheenjohtaja Iida Simes ystävystyi Anna Politkovskajan kanssa työskennellessään tämän suomalaisen kustantajan tiedotuspäällikkönä.

MIKÄ ON ANNA POLITKOVSKAJAN MERKITYS MAAILMALLE?

”Anna Politkovskaja raportoi Tšetšenian sodan siviilien kärsimyksistä. Hän oli peräänantamaton, rohkea ja tinkimätön reportteri, joka herätti luottamusta ja sai haastateltavat kertomaan murhista ja kidutuksista. Hän oli erityisen huolissaan väkivallan kohteeksi joutuneista naisista, ja orpolasten kohtalo oli hänestä sietämätön.

Hänen ansiostaan ympäri maailmaa tiedetään Venäjän sotarikoksista Kaukasuksella 2000-luvun alkupuolella. Politkovskaja ja lehti, jossa hän työskenteli, Novaja Gazeta, todistivat Venäjän virallisten uutispalveluiden kertovan sodan todellisuudesta väärin. Hän paljasti propagandan, jolla sotaa lietsottiin: venäläinen sodan johto halusi sotilaidensa pelkäävän ja vihaavan yli kaiken vähän yli miljoonan asukkaan Tšetšeniaa.

Tšetšeniassa järjestettiin vuonna 2003 kaikkien demokratian sääntöjen vastainen kansanäänestys, jonka tulosten mukaan 95 prosenttia äänestäjistä kannatti alueen pysymistä osana Venäjää. Politkovskaja seurasi bussia, jolla samoja äänestäjiä kuljetettiin koko vaalipäivän ajan äänestyspaikalta toiselle äänestämään yhä uudestaan.”

MITÄ ANNA POLITKOVSKAJAN NIMI TARKOITTAA NYKY-VENÄJÄLLÄ?

”Venäläisten ihmisoikeusaktivistien, journalistien ja poliittisen opposition keskuudessa hän on suuri sankari ja legendaarinen hahmo. Hänen nimensä lausuminen herättää ihailevia ja samalla surullisia huokauksia.

Novaja Gazetan perustaja ja päätoimittaja Dmitri Muratov sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2021. Muratov omisti palkinnon lehden kuudelle murhatulle toimittajalle, joista Politkovskaja on kuuluisin, ja Muratov mainitsi hänet nimeltä kiitospuheissaan.”

MIKÄ OLI ANNA POLITKOVSKAJAN SUHDE SUOMEEN?

”Hän kävi Suomessa useita kertoja kirjojensa suomennosten tiimoilta ja erilaisissa kansainvälisen politiikan asiantuntijoiden kokouksissa. Hän tutustui ihmisiin helposti ja sai sydänystäviä heti ensi vierailustaan lähtien. Aina, kun Anna kävi täällä, hän tapasi ystäviään kirjallisuuden, journalismin, ihmisoikeuksien ja sananvapauden kentiltä.”

Gummerus lahjoittaa sananvapausjärjestö Suomen PENin toimintaan yhden euron painetun kirjan jokaisesta myydystä kappaleesta.

MILLAINEN IHMINEN ANNA POLITKOVSKAJA OLI?

”Hänellä oli aina aikaa signeerata kirjoja ja vastaanottaa kukkia ja halauksia. Niitä tuli paljon niin suomea kuin venäjää puhuvilta faneilta. Kavereiden kesken hän viljeli kuivaa ja älykästä huumoria. Töiden jälkeen hänestä oli kivaa istua teellä ystävien kanssa ja keskustella taiteesta, erityisesti musiikista ja kirjoista – ja nauraa paljon.

Välillä Anna oli hyvin väsynyt. Hänet myrkytettiin lentokoneessa, kun hän matkusti selvittämään terrori-iskua koulussa Pohjois-Ossetian Beslanissa vuonna 2004, eikä hän koskaan täysin toipunut siitä.”

MITÄ TIEDÄMME HÄNEN MURHASTAAN?

”Novaja Gazeta on tutkinut murhaa vuosikausia. Lehti selvitti, että murhaajat työskentelivät yhteistyössä Moskovan poliisin kanssa. Murhaa oli valmisteltu pitkään ja se oli tilaustyö. Iskun maksajasta ei ole vielä varmuutta. Jäljet katoavat Venäjän poliisikoneiston ylimmille portaille.

Murhan ajankohtaa pidetään erityisen julmana, sillä se tehtiin presidentti Vladimir Putinin, Anna Politkovskajan mielestä Venäjän rapauttajan ja ylimmän sotarikollisen, syntymäpäivänä.

Useita Politkovskajan ystäviä on murhattu hänen jälkeensä. Heitä ovat tunnettu ihmisoikeusaktivisti Natalia Estemirova (2009) ja oppositiopoliitikko Boris Nemtsov (2015). Vain muutama viikko Politkovskajan murhan jälkeen Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n agentit myrkyttivät Lontoossa radioaktiivisella poloniumilla Aleksandr Litvinenkon, Britanniasta turvapaikan saaneen entisen FSB:n agentin.”

47 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT

Tapaus

Muistelma laittomasta abortista 1960-luvulla

Eleetön ja hyytävän tarkkanäköinen teos kuvaa laitonta aborttia, jonka kirjailija joutui hankkimaan nuorena opiskelijana 1960-luvulla. Sen sijaan, että yrittäisi unohtaa traumaattisen tapahtuman, Ernaux katsoo suoraan sitä kohti ja pakottaa lukijankin näkemään tilanteen julmuuden: ei-toivottu raskaus tuhoaisi mahdollisuudet edetä elämässä, abortti taas merkitsee rikoksentekijäksi ryhtymistä. Se on koettava salaa, yksin ja pahimmillaan kuolemanvaaralle altistuen. Pieni, väkevä teos, joka Ernaux’lle tyypilliseen tapaan kommentoi yksilön tarinan kautta suurta yhteiskunnallista ilmiötä, on jälleen raadollisen ajankohtainen. Teoksen pohjalta tehty samanniminen elokuva valmistui 2022.

SUOMENTANUT LOTTA TOIVANEN / 90 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-3329-2 / KANSI JUSSI KARJALAINEN / TOUKOKUU
ANNIE ERNAUX
Vuodet ja Isästä / Äidistä -teoksista tunnettu muistelman mestari saapuu Helsinki Lit -festivaalille 12.–13.5.! 48 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT Kirjailijakuva Francesca Mantovani

Väkevä teos epätavallisesta rakkaudesta on avain nobelistin tuotantoon

Viisikymppinen naiskirjailija rakastuu lähes 30 vuotta nuorempaan mieheen. Tunteilemattomalla kertojanäänellä hän käy läpi intohimon hetkiä ja analysoi kokemustaan. Tuloksena ei ole tarina rakastavaisten huomiota herättävästä ikäerosta tai vanhenevan naisen seksuaalisuuteen liittyvistä tabuista, vaan tutkielma luokasta ja paikasta yhteiskunnassa: halusta ja kateudesta, vallasta ja hierarkioista. Pieni mutta pakahduttava teos on huikea tiiviste nobelisti Annie Ernaux’n koko tuotannon olennaisimmista kysymyksistä.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnolla vuonna 2022 elämäntyöstään palkittu Annie Ernaux on yksi Ranskan arvostetuimmista nykykirjailijoista.

SUOMENTANUT LOTTA TOIVANEN / 60 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-3618-7 / KANSI JUSSI KARJALAINEN / ELOKUU ANNIE ERNAUX Nuori mies 49 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT
50 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT
Maija Vilkkumaa täyttää 50 vuotta!

Näin Maija Vilkkumaasta tuli sukupolvensa suurin suomalainen naisartisti

1990-luvulla naispuolinen sooloartisti, joka tekee itse laulunsa, oli Suomessa lähes tuntematon käsite. Sitten tuli Maija Vilkkumaa, jolle koko olemisen ytimessä on laulunkirjoittaminen. Tänä vuonna Suomirockin valtionainen täyttää 50 vuotta. On aika luoda katsaus siihen, kuinka töölöläistytöstä tuli supertähti ja uusia polkuja etsivä taiteilija, bändin pomo, feministi-ikoni ja perheenäiti. Tarina alkaa lapsuudenkodin levysoittimesta ja liikkuu musiikkibisneksen kulisseista New Yorkiin, käpyläläiselle hiekkalaatikolle ja luovan ihmisen mieleen. Maija Vilkkumaa on kirjoittanut kirjan yhdessä Miina Supisen kanssa ja siinä soi kirkkaana Maijan ääni: villi, herkkä ja hauska.

Maija Vilkkumaa (s. 1973) on lauluntekijä ja rocktähti. Hän julkaisi romaanin Nainen katolla vuonna 2014.

Miina Supinen (s. 1976) on kirjailija ja toimittaja. Hän on julkaissut useita aikuisten ja lasten kirjoja.

MIINA SUPINEN JA MAIJA VILKKUMAA Vilkkumaa
350 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-3197-7 / KANSI BIFU/PEOPLE´S / LOKAKUU
51 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT Kirjailijakuva Liisa Valonen

Monen vuoden jälkeen

Mies Muistojen bulevardin ja Onnenpäivän takana

Yleisradion musiikkitoimittaja Jake Nyman teki ensimmäisen radio-ohjelmansa vuonna 1972. Siitä alkoi yli puoli vuosisataa kestänyt ura. Muistelmissaan Nyman johdattaa Ylen kulissien taakse valottamalla suurta suosiota saaneiden ohjelmien, mm. Nuorten sävellahjan, Rockradion, Onnenpäivän ja Muistojen bulevardin, syntyä ja tekoa. Herkullisia anekdootteja ja värikkäitä vaiheita riittää, mutta faktat ovat kohdillaan, kerronnan sävy humoristinen ja – aina tarpeen niin vaatiessa – armottoman itseironinen.

Mutta millainen mies löytyy radioäänen takaa? Nyman raottaa verhoa kertomalla myös työn ulkopuolisesta elämästä ja sen traagisistakin vaiheista.

Jake Nyman (s. 1949) on yksi Suomen tunnetuimmista radiotoimittajista. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja, mm. Kielletyt levyt, ja hänet on palkittu Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.

320 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-3615-6 / SYYSKUU
JAKE NYMAN
52 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT Kirjailijakuva Marek Sabogal
Radiomiehen muistelmat

OUTI HYTÖNEN

Kairojen kosmopoliitti

Annikki Kariniemen elämä ja teot

Lappilainen kohukirjailija, kulttuurivaikuttaja ja seikkailija

Annikki Kariniemi (1913–1984) oli kirjailija, lappilainen kulttuurivaikuttaja ja elämäniloinen seikkailijaluonne, joka lapsesta asti janosi uusia kokemuksia ja tuttavuuksia. Hän seurasi jatkosotaa ja Lapin sotaa aitiopaikalta everstipuolison työn vuoksi ja oppi kansakoulunopettajana tuntemaan pohjoisten syrjäkylien todellisuuden. Kirjoillaan ja avioliitoillaan hän herätti kohua koko maassa. Laajaan tuotantoon kuului niin rohkeaa kuvausta naisen seksuaalisuudesta kuin erätarinoitakin. Lapin luonnon suojelemisen puolesta Kariniemi puhui ensimmäisten joukossa. Läpi värikkään ja vaiheikkaan elämän häntä kuitenkin seurasi yksinäisyyden tunne. Eläytyvä, lämminhenkinen elämäkerta kaivaa esiin ihmisen kohujen ja legendojen takaa.

Outi Hytönen (s. 1988) on tamperelainen kirjallisuustoimittaja ja suomentaja, joka rakastaa metsissä kulkemista.

300 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-3287-5 / KANSI JENNI NOPONEN / SYYSKUU
53 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT Kirjailijakuva Marek Sabogal
54 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT

MILJA KAUNISTO

Hajanainen

Esiäideistä, erinomaisuuden tavoittelusta ja epäonnistumisesta

Kirjailija-muusikon hurja muistelma

Miten tulla oman elämäntarinansa päähenkilöksi? Hurja ja avoin muistelma kuvaa poikkeuksellisia elämänvaiheita ja peilaa niitä eri aikojen naiskuvaan. Julkisuuden valokeilassa varttunut lahjakas nuori nainen päätyy ensin Yhdysvaltoihin ahdistavaan liittoon, josta irti pääsyyn hän kerää voimia pitkään. Vuosikymmentä myöhemmin hän elää unelmiensa elämää taiteilijana ja perheenäitinä Ranskassa – miten siis on mahdollista, että hän on masennuksen ja hermoromahduksen partaalla? Oman tarinansa kautta Milja Kaunisto kuvaa tarkkanäköisesti naissukupolvelta toiselle periytyviä paineita ja mielikuvia, joiden varaan elämä helposti alkaa rakentua. Dramaattisia käänteitä värittävät huumori ja itseironia.

Kirjailija, muusikko Milja Kaunisto (s. 1976) on julkaissut seitsemän romaania ja elämäkerran isästään, iskelmälaulaja Pasi Kaunistosta. Milja Kaunisto asuu perheineen Etelä-Ranskassa.

250 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-3694-1 / KANSI JENNI NOPONEN / SYYSKUU
55 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT Kirjailijakuva Jonathan Bayol

ANU ASPIALA

Kimono kireällä

Miten selvisin vauvavuodesta Japanissa

Uranainen kotirouvana

Sapporossa vailla verkostoja ja japanintaitoa

Esikoisvauvan ensimmäinen vuosi on äidille aina matka tuntemattomaan. Mutta vauvavuosi kielitaidottomana vieraassa maassa vasta seikkailu onkin! Anu Aspiala vietti kotiäitivuoden Japanin Sapporossa ja tottui olemaan vauvansa kanssa kävelevä nähtävyys, jota ohikulkijat kerääntyivät ihmettelemään. Monien huvittavien, kiusallisten, hätkähdyttävien ja opettavaisten sattumusten kautta Aspiala vähitellen perehtyi äidin, lapsen ja perheen rooleihin japanilaisessa kulttuurissa – ja rakastui maahan. Kirjassaan hän muistelee kokemuksiaan lempeän itseironisesti ja tarkastelee niin japanilaisia kuin suomalaisiakin tapoja ja käsityksiä avoimella ja uteliaalla katseella. Anu Aspiala on työ- ja ihmisoikeusjuristi. Hän on syntyisin Etelä-Karjalasta ja asuu nykyään perheineen Espoossa.

56 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 MUISTELMAT JA ELÄMÄKERRAT Kirjailijakuva Marek Sabogal
ILMESTYY ÄÄNI- JA SÄHKÖKIRJANA / A99.1 / ISBN 978-951-24-3616-3 / KANSI JENNI NOPONEN / KESÄKUU

HISTORIA JA MAAILMA

57 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA Kirjailija Åsne Seierstad Kuva Julie Pike
58 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA

Tarina miehestä, joka ei lähtenyt evakkoon Laatokan Karjalasta

ANTTI JÄRVI

Minne katosi Antti Järvi?

Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä

Keväällä 2020 toimittaja Antti Järvi sai puhelun sedältään, jota vaivasi oman isoisänsä kohtalo. Tämä Antti Järvi (s. 1882) jäi talvisodan päättyessä kotiinsa Jaakkimaan, Laatokan Karjalaan, kun muu perhe lähti evakkoon. Välirauhan aikana tuli muutama kirje, sen jälkeen miehestä ei kuultu enää koskaan.

Antti Järvi alkoi selvittää kaimansa tarinaa. Tutkimusmatka vei arkistoihin ja ränsistyneisiin venäläiskyliin. Syntyi romaanin lailla avautuva teos, joka kartoittaa niin sodanaikaisen Suomen mielenmaisemaa kuin nykyihmisen toivetta tuntea taustansa. Kun kirjan aineisto oli viimeistä sinettiä vailla, Ukrainassa alkoi sota. Evakkoon lähtö ja epävarmuus perheenjäsenten kohtalosta ovat jälleen totta Euroopassa.

Antti Järvi on toimittaja ja tietokirjailija ja kuuluu Long Play -julkaisun perustajiin. Hänen edellinen teoksensa Karanteeni (2014, Hanna Nikkasen kanssa) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

300 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 99.3 / ISBN 978-951-24-2631-7 / KANSI JENNI NOPONEN / ELOKUU 59 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA Kirjailijakuva Marek Sabogal
60 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA

ÅSNE SEIERSTAD

Afgaanit

Miten kolmen afganistanilaisen elämä muuttui, kun Taliban nousi valtaan 2021?

Kun Taliban nousee valtaan Afganistanissa elokuussa 2021, naisten oikeuksia ajanut Jamila pakenee maasta ensimmäisten joukossa. Bashir kuuluu voittajiin: jo lapsena Talibanin harjoitusleirille karannut ja sotaherraksi ylennyt mies nauttii nyt korkeasta asemastaan. Ariana puolestaan joutuu jättämään lakiopintonsa kesken ja tekee kaikkensa välttääkseen pakkoavioliiton.

Åsne Seierstad palaa Afganistaniin 20 vuotta Kabulin kirjakauppias -bestsellerinsä ilmestymisen jälkeen. Hän kertoo vangitsevan tositarinan kolmesta afganistanilaisesta, joiden elämät mullistuvat eri tavoin, ja avaa Talibanin valtaannousun syitä ja seurauksia.

Miksi tasa-arvokehitys epäonnistui ja maa joutui jälleen ääriliikkeen armoille?

Åsne Seierstad (s. 1970) on norjalainen toimittaja ja kertovan tietokirjallisuuden uranuurtaja. Monia kansainvälisiä tunnustuksia saanut kirjailija tunnetaan erityisesti työstään sota-alueilla.

SUOMENTANUT ONERVA KUUSI / 500 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 98.11 / ISBN 978-951-24-3500-5 / KANSI JENNI SAARI / SYYSKUU
61 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA Kirjailijakuva Julie Pike

Matka länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin

Miten seksiä ja kuumia tunteita on kuvattu kaunokirjallisuudessa eri aikoina? Mitä erotiikka, pornografia ja kiihottavat klassikot kertovat aikansa kaunokirjallisista ihanteista, seksuaalimoraalista ja mieltymyksistä?

Kirjallisuuden kiihottava historia kuljettaa lukijansa länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin. Herkullisesti kirjoitettu teos tarjoaa maistiaisia aistillisista, hekumallisista ja rivoista teksteistä antiikista nykyaikaan.

Silvia Hosseini on Tampereella asuva kirjailija, opettaja ja arvostettu kirjallisuustoimittaja. Hänen omintakeiset esseekokoelmansa Pölyn ylistys (2018) ja Tie, totuus ja kuolema (2021) ovat hurmanneet lukijat ja arvostelijat.

Arvostetun esseistin mieltä kiihottava tietokirja
280 S. / 134 X 213 MM / NIDOTTU / 86.1 / ISBN 978-951-24-3693-4 / KANSI JENNI NOPONEN / SYYSKUU
kiihottava historia 62 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA Kirjailijakuva Liisa Valonen
SILVIA HOSSEINI
Kirjallisuuden

Kahdeksas huone

Erään tytön muistoksi

Älykäs mysteeri äitiydestä ja unohtuneesta rikoksesta

Eräänä iltana toukokuussa 1948 Skånen Perstorpissa 9-vuotias Birgitta Sivander astelee puiden siimekseen ja katoaa. Aamulla hän löytyy metsästä kuolleena. Seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin Linda Segtnan törmää arkistossa vanhaan uutiseen selvittämättömästä murhasta. Jokin saa hänet uppoutumaan Birgittan kohtaloon, penkomaan johtolankoja ja haparoimaan myös kohti yliluonnollista. Kesken pakkomielteisiksi yltyvien tutkimusten hän saa tietää olevansa raskaana. Miten suojella lasta maailman pahuudelta, kuinka sietää elämän hauraus? Kahdeksas huone on sekä hyytävä true crime -mysteeri että viiltävän kaunis kuvaus vanhemmuutta määrittävistä peloista. Se on myös painava puheenvuoro lapsen oikeuksista ja aikuisen vastuusta.

Linda Segtnan (s. 1986) on tukholmalainen historia-aiheisiin keskittynyt kirjoittaja. Kahdeksas huone on hänen esikoisteoksensa.

Nousi Ruotsissa kirjagramilmiöksi
SUOMENTANUT ANNA HEROJA / 400 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 99.1 / ISBN 978-951-24-3540-1 / KANSI SARA ACEDO / SYYSKUU
LINDA SEGTNAN
63 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA Kirjailijakuva Mira Wickman

Näkymätön valtakunta

Miten sienet muokkaavat maailmaamme, mieliämme ja tulevaisuuttamme

Tajunnanräjäyttävän

tietokirjan luettuasi

maailma näyttää toiselta

Sienten rihmastoja elää näkymättömissä kaikkialla ympärillämme ja sisällämme, ja elämä maapallolla on monin tavoin riippuvaista niistä. Nuori nerokas sienitutkija Merlin Sheldrake vie lukijan tajunnanräjäyttävälle tutkimusmatkalle ja esittelee sienten uskomatonta maailmaa mikroskooppisista hiivoista satoja tonneja painaviin sieniverkostoihin ja psykedeelisistä sienistä himoittuihin tryffeleihin. Hän osoittaa, että sienet ovat avain planeettamme ja itsemme ymmärtämiseen ja tarjoavat keinoja ympäristöongelmien ratkomiseen. Näkymätön valtakunta on hämmästyttävien faktojen ja lumoavien kertomusten rihmasto, joka saa näkemään kaiken uusin silmin.

Merlin Sheldrake (s. 1987) on biologi ja tietokirjailija. Hän työskentelee tutkijana Vrije Universiteit Amsterdamissa ja toimii kahdessa sienten suojelulle omistautuneessa kansainvälisessä järjestössä.

SUOMENTANUT ULLA LEMPINEN / 380 S. / 145 X 214 MM / SIDOTTU / 57.3 / ISBN 978-951-24-3484-8 / KANSI JENNI NOPONEN / ELOKUU 64 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA

Mullistaako kiertotalous suomalaisten elämän?

Miten kiertotalous voi muuttaa kulutuskäyttäytymistä, energiaja maataloutta ja rakentamista ympäristöystävällisemmäksi - ja samaan aikaan tuottaa taloudellista hyvinvointia ja lisätä tasa-arvoa? Rohkeasti tulevaisuuteen katsova pamfletti maalaa mahdollisia skenaarioita maailmasta, jossa raaka-aineet, käyttötavarat ja työpaikat ottavat paikkansa hyvän kierteessä. Tekstiä rytmittävät pienet tarinat siitä, miten vuoden 2038 suomalainen nauttii kiertotalouden hedelmistä ja muistelee päätään pudistellen 2020-luvun tuhlailua.

VTM Pasi Nokelainen työskentelee johtajana kestävän kehityksen toimisto Kaskasissa. Hänellä on kyky elää uutispulssilla, ammentaa historiasta ja ennakoida tulevaa. Hänen edellinen teoksensa Afrikan valloittajat (Avain, 2018) käsitteli yritystoimintaa Afrikan mantereella.

300 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 36.1 / ISBN 978-951-24-3260-8 / KANSI JENNI NOPONEN / TOUKOKUU PASI NOKELAINEN Maailmanloppu peruttu
väitettä kiertotaloudesta 65 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA Kirjailijakuva
7
Marek Sabogal

TAINA AHTELA

10 tapaa tehdä konkurssi

Ja selvitä siitä

Suomalaisia yrittäjätarinoita pelifirmasta maitotilaan

Aina menestys ei ole omissa käsissä, mutta vaikeuksista voi versoa jonkin uuden alku.

Joka vuosi parituhatta suomalaisyritystä ajautuu konkurssiin. Vaikka asenteet ja lainsäädäntö ovat muuttuneet sitten 1990-luvun lamavuosien, konkurssi herättää yhä häpeää ja pelkoa.

Kirjassa tarinansa kertoo kymmenen konkurssin kokenutta yrittäjää designliikkeestä maatilaan ja startupista perheyritykseen. Onko olemassa hyvää konkurssia, entä miten voi selvitä huonosta? Mitä yrittäjät tekisivät nyt toisin – vai tekisivätkö sittenkään?

Kirja hälventää konkurssiin liitettyä epäonnistumisen leimaa ja osoittaa, että elämä jatkuu myös konkurssin jälkeen.

Taina Ahtela (s. 1979) on kokenut toimittaja ja viestintäalan yrittäjä, jota kiehtovat ihmisten elämänvalinnat ja talouden ilmiöt. Hän työskentelee Suomen johtaville medioille ja muille yrityksille.

200 S. / 134 X 213 MM / SIDOTTU / 69.1 / ISBN 978-951-24-3499-2 / KANSI JENNI NOPONEN / ELOKUU
66 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA Kirjailijakuva Marek Sabogal

INKA NOUSIAINEN Häpeäkirja

Anti-selfhelp-kirja häpeän työstämiseen

Tämä ei ole kurssi tekoälyn perusteista emmekä tee täällä torkkuhuopaa. Tällä kurssilla matkaamme yhdessä suoraan häpeän kuiluun!

Varhaisimmat häpeäkokemukset, tuoreimmat tuskailut? Täytettävä työkirja johdattaa tutkimaan omaa häpeää ja antaa konkreettisia välineitä sen käsittelyyn. Mustan huumorin sävyttämissä tehtävissä kartoitetaan häpeää elämän eri osa-alueilla. Lävitse käydään niin nolo ostos kuin kipein ihmissuhde, vitsi väärässä paikassa ja kaiken läpäisevä riittämättömyyden tunne. Kirja tarjoaa tietoa ja oivalluksia häpeän mekanismeista: miksi tunnemme häpeää ja voiko siitä vapautua.

Inka Nousiainen (s. 1976) on kirjoittanut romaaneja, lastenkirjoja ja sanoituksia useille artisteille. Hän on saanut muun muassa Topelius- ja Savonia-palkinnot ja ollut ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Hävennyt hän on aina.

200 S. / 146 X 210 MM / NIDOTTU / 17.3 / ISBN 978-951-24-3190-8 / KANSI ANNA MAKKONEN / ELOKUU
67 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 HISTORIA JA MAAILMA Kirjailijakuva Liisa Valonen
VEIJO WIRÉN Ristikkovuosi
365 Sudokua
PASA
Eniten
VEIJO WIRÉN 200 ristikkoa
224
125 X 190 MM / NIDOTTU / 79.814 /
978-951-24-3548-7 /
229 S. / 148 X 210 MM / NIDOTTU / 79.814
TOUKOKUU 68 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 AJANVIETE
2024
aloittelijoille ja edistyneille
& ATPO
vituttaa 2024
365 S. / 148 X 210 MM / NIDOTTU / 79.814 / ISBN 978-951-24-3065-9 / SYYSKUU
S. /
ISBN
TOUKOKUU 365 S. / 100 X 100 MM / REPÄISYKALENTERI / ISBN 978-951-24-3670-5 / KANSI JENNI NOPONEN / LOKAKUU
/ ISBN 978-951-24-3595-1 /
69 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 POKKARIT Kirjailija
POKKARIT
Jenny Colgan Kuva Kajsa Göransson
576 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3648-4 / HINTARYHMÄ G / TOUKOKUU 400 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3656-9 / HINTARYHMÄ F / HEINÄKUU 368 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3494-7 / HINTARYHMÄ F / KESÄKUU ELIZABETH GILBERT TÄMÄ KOKONAINEN MAAILMANI CECELIA AHERN PISAMAT KUIN TÄHDET ANNA JANSSON SYNNIN VARTIJAT 352 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3636-1 / HINTARYHMÄ F / TOUKOKUU 397 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3655-2 / HINTARYHMÄ F / HEINÄKUU 352 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3487-9 / HINTARYHMÄ E / TOUKOKUU 462 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3652-1 / HINTARYHMÄ F / KESÄKUU NILLA KJELLSDOTTER KIVIPUISTON TYTTÖ JENNY COLGAN AAMURUSKOJA JA UUSIA ALKUJA NORA ROBERTS AVAIMET ONNEEN TAYLOR JENKINS REID JUHLAT MALIBUSSA 444 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3683-5 / HINTARYHMÄ F / TOUKOKUU 472 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3654-5 / HINTARYHMÄ F / KESÄKUU TAYLOR JENKINS REID DAISY JONES & THE SIX
70 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 POKKARIT
CLARE MACKINTOSH TUMMAT VEDET

416 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3808-2 / HINTARYHMÄ F / ELOKUU

ESA SIRÉN AUNUKSEN KAUKOPARTIO

333 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3657-6 / HINTARYHMÄ F / ELOKUU

CAMILLA GREBE AJASTA IKUISUUTEEN

457 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3658-3 / HINTARYHMÄ G / ELOKUU

NATASHA LESTER PARIISIN OMPELIJATAR

474 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3649-1 / HINTARYHMÄ F / ELOKUU

430 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3776-4 / HINTARYHMÄ F / SYYSKUU

NORA ROBERTS PERINTÖ

487 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3775-7 / HINTARYHMÄ F / SYYSKUU

ANNE HOLT HYYTÄVÄ KOSTO

492 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3778-8 / HINTARYHMÄ F / LOKAKUU

410 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3777-1 / HINTARYHMÄ G / LOKAKUU

NORA ROBERTS RAKKAUDEN KYNNYKSELLÄ

330 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3650-7 / HINTARYHMÄ E / LOKAKUU

MERJA MÄKI ENNEN LINTUJA MICHAEL CONNELLY HÄMÄRÄN TUNNIT JOJO MOYES HOPEALAHTI
71 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 POKKARIT
384 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3780-1 / HINTARYHMÄ F / JOULUKUU ANNA JANSSON MENNEISYYDEN PAINO 415 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3807-5 / HINTARYHMÄ F / MARRASKUU 326 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3659-0 / HINTARYHMÄ E / JOULUKUU HEIDI SWAIN JOULUPUUN TAIKAA NORA ROBERTS OVI SYDÄMEEN 495 S. / T 84.2 / ISBN 978-951-24-3779-5 / HINTARYHMÄ F / MARRASKUU
72 GUMMERUS KESÄ JA SYKSY 2023 POKKARIT
JUSSI ADLER-OLSEN NATRIUMKLORIDI
GUMMERUS KUSTANNUS OY, PL 1000, 00501 HELSINKI

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.