Page 1

ÂŹTypical

03 /0 9 - 25 / 0 9

Guillem Ferran


OBJECTES NO HOMOLOGATS Per ordre del Ministeri Europeu de Turisme queda prohibida la fabricació de productes locals típics que no hagin passat per un estricte control matèric i estètic. No es permetrà en cap cas que, de manera desordenada, agents sense titulació superior puguin dissenyar ni fabricar cap estri de cap mena. Tots els productes hauran de ser homologats pel comitè d’assessors turístics. Un cop acceptats oficialment, es comprovarà que comptin amb les prestacions correctes a tot el territori a fi de mantenir-ne la cohesió supranacional. No es podran bufar ampolles que no siguin de cava. No es podran talar troncs si no és per fer-hi autopistes. No es poden fer cadires si no són de plàstic reciclat d’abocador controlat. No es poden fer pintes ni ventalls si no estan fabricats a la Xina. Tampoc s’admeten productes sobre jocs que no siguin federats i olímpics, ni menjars que no estiguin liofilitzats i pasteuritzats. Disposició transitòria Com a excepció d’aquesta llei, i mentre no entri en vigència, es permetrà conèixer el resultat d’un projecte realitzat per Guillem Ferran amb diversos artesans locals. Juli Capella


COL·LECCIÓ D’ATÍPICS

“Típic” és un concepte tan local com conflictiu. Typical és una selecció d’objectes tradicionals i de la cultura local que incorporen lectures emotives i vivencials, sensacions subjectives que l’observador estableix en contacte amb aquests. Objectes que més que pertànyer-nos, ens defineixen. El disseny actua oferint noves i divertides solucions amb una intenció de renovació; sense deixar les càrregues que identifiquen els nostres tòpics, dóna una nova mirada més actual i ofereix a la indústria, a l’artesà o a la societat, noves formes, dissenys i transformacions per a la nostra història. Aquest conjunt d’intervencions i modificacions sobre objectes locals mostren, expliquen, sintetitzen i guarden el llegat cultural d’un territori tan ric i complex i, a la vegada, tan canviant i evolucionant; són una manera particular de mostrar i relacionar-se amb la nostra identitat i els nostres orígens. Guillem Ferran


JOC D’AMPOLLES ¬Vidre ¬Museu del Vidre de Vimbodí ¬Paco Ramos ¬Modificacions sobre una ampolla de 10 x 25 cm ¬45 euros

El vidre, sílice sòlid, s’aconsegueix a partir del refredament d’un líquid evitant-ne la cristal·lització. El porró, la botella de vi i el decantador han servit el vi a taula amb peces de vidre. “Joc d’ampolles” és un conjunt de recipients, alguns fruit d’experiments per servir el vi a taula que ens plantegen la manera com el prenem, els seus orígens i el seu valor.


TAULA TIÓ ¬Fusta de vern ¬Josep Danès. Artesania Danès ¬35 x 35 x 55 ¬24 de desembre ¬50 euros

El tió no era, en principi, res més que el tronc que cremava a la llar. Un tronc que, quan cremava, donava béns tan preuats com l’escalfor o la llum, i que de manera simbòlica cada any per Nadal oferia presents als de la casa: llaminadures, neules, torrons... Actualment els tions es compren, s’utilitzen, es reciclen, es llencen o es desen amagats en golfes i trasters per reutilitzar-los l’any següent.

Des d’aquest vessant del disseny útil i del reciclatge, ara podem disposar-ne com a element quotidià, com a escultura entre la tradicionalitat i la modernitat, en forma de tauleta auxiliar per a aquells racons de la casa, per posar-hi a sobre un diari, un joc de taula o d’escacs, el telèfon...


MEGATAMBORET ¬Fusta de faig i boga ¬Casa Constante ¬Preu: 100 euros

La cadira de boga és una icona de la cultura popular tradicional, rústica, de balconada, de carrer, de la fresca. Sempre ha tingut quatres potes. Es proposa a l’artesà provar de fer tamborets de més potes. El resultat és una tipologia d’objecte nou, un element central, quasi escultòric, completament diferent.


COL·LECCIÓ DE PINTES ¬Metacrilat de colors i tall Laser ¬Fira d’Abril ¬20 euros / unitat

Singular complement d’ús ornamental de moda femenina, en diferents llocs d’Espanya. S’utilitza per recollir i lligar el cabell i per aguantar el mantó, com a accessori de vestimenta regional típica que realça l’elegància de les dones. Fruit del treball ornamental sobre una làmina de metacrilat, es proposa una nova col·lecció de treball ornamental, amb una part de sentit i d’humor.

VENTALL ¬Teixits colorats muntats sobre fusta ¬Primavera i estiu ¬20 euros

El ventall ha servit com un sistema de comunicació entre homes i dones i ha amagat un complex acte de seducció . El seu llenguatge és desconegut. Per tal que es converteixi una altra vegada en un canal de festeig, es proposa un ventall amb una cara verda, com un “potser”, i una de vermella, com un “ni somiar-ho”.


DIAMANT ¬Alabastre de Sarral ¬Isidre Magre ¬Il·luminació de sostre o sobretaula ¬600 euros

L’alabastre és un mineral, un compacte de guix translúcid, fràgil, però resistent, dur i modelable. Resulta de tallar una pedra. La forma i el tipus de talla és el sentit que dóna valor a l’objecte.


SET DE CASTELLERS ¬Funda de casc, mocador i faixa ¬Colla Jove Xiquets de Tarragona ¬Diades i festes

Els castellers són veritables equips humans organitzats que es juguen la pell en cada edificació. Han d’anar equipats per fer el cim, amb una faixa (per què no, amb butxaca), un bon mocador per no passar fred, i una funda per al casc que camufli la seguretat que toca.


EL CAGANER ¬Fang i aquarel·les ¬Figuraire Pere Oms ¬Nadal

Pel Nadal es fa el pessebre, excusa per construir en família la representació del naixement. En cap pessebre no hi falta la figura del caganer. De vegades, trobar-lo és un repte; buscar-lo, una curiositat de cadascú. El caganer simbolitza l’oportunista i el naturista, a qui, com tots, fruit de les necessitats ha hagut de córrer. Poder personalitzar-lo, dibuixar-li l’estat de neguit, de nervis o de satisfacció a la cara, pot donar un joc més d’humor a la peça.


SET DE CALÇOTADA ¬Teula, salsera i pitet ¬Yuma Ceràmiques ¬Valls ¬De gener a abril ¬20 euros

La calçotada és tot un ritual gastronòmic que consisteix a menjar dret una ceba anomenada “calçot”. El calçot s’acompanya d’una salsa de romesco. Se serveix amb una teula de ceràmica, es menja de peu i s’utilitza un pitet per no tacar-se. És difícil no acabar ben brut i empastifat. De fet, potser es tracta d’això.


GALETES MAGINET ¬Recepta secreta de la Família Arimany ¬Grup Sirvent Tarragona

Són galetes de neula en forma de vano que se solien preparar per Nadal. Cada galeta té estampada la cara del Maginet Pelacanyes, un personatge creat per Josep Maria Tarrasa a Ràdio Tarragona, que simbolitza el nen trapella que desisteix d’anar a escola i a qui Josep Maria Tarrasa ensenya les taules de multiplicar a la ràdio. Es proposa una modificació sobre la cara de la galeta, estampant la T de Tarragona o de Typical.

Agraïments: Pares Padrina Magdalena Juli Capella Andrea Eindenhammer Laia López Laura Ballarin Victoria Juárez Jordi Grau

© d’aquesta edició: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació © de les imatges: Guillem Ferran © dels textos: Juli Capella i Guillem Ferran

Sala d’exposicions dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona

Aquesta publicació s’emmarca dins de les accions del cicle Art Emergent, organitzat pels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona. El projecte de Guillem Ferran va ser seleccionat a través de convocatòria pública per un jurat format per Rosa Pera, Joan Rom i Marc Ferran. Coordinació artística del cicle: Blai Mesa Coordinació tècnica del cicle: Rosa Comes Curador: Juli Capella Fotografies: Guillem Ferran Disseny: L’Antàrtida Impressió: Indústries Gràfiques Gabriel Gibert Dipòsit legal:


Typical  

Typical is an exhibition that works with the local

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you