Page 1

Pris 59 sek

Grunden Tidning Nummer 2/maj 2012

Ola Larsson Riksfรถreningen Grunden Sveriges ordfรถrande

Andreas Cederloo Om att vara blind

HBTQ

En festival fรถr รถppenhet

1

Fรถreningen Grunden


Ledare

Hej alla Grunden-medlemmar och läsare!

Hemsida www.grunden.se E-post tankesmedjan@grunden.se Telefon 031-707 20 65 Adress Svangatan 4A 416 68 Göteborg Formgivning Grundens Reklambyrå Ansvarig utgivare Mats Andrén

Vi från Riksföreningen Grundens kansli har varit på årsmötes-turné och besökt många lokala Grunden-föreningars årsmöten. Det var roligt för oss på kansliet att få träffa så många Grunden-medlemmar och höra vad ni vill att vi skall arbeta med framöver. I Stockholm har det nu bildats en ny Grunden-förening. Ordföranden heter Krister Ekberg, vi är glada och stolta över att Grunden nu också finns i huvudstaden. Vi har många besök inbokade för att träffa människor på olika orter som är intresserade av att höra om Grunden och starta egna Grunden-föreningar. Målet är att det ska finnas aktiva Grunden-föreningar i minst 10 län innan 15 september. Vi kommer säkert att lyckas! Förra året var Riksföreningen Grundens Dag en stor succé. I år är dagen planerad den 19 september. Då skall vi bjuda in politiker från Riksdagen för att prata med oss i Grunden. Temat ska vara skola och utbildning. Grunden står för att människor skall få vara som de är. Att alla är välkomna och får vara med i samhället. Grunden tror på samma mänskliga rättigheter för alla – killar, tjejer och transpersoner, oavsett religion, hudfärg, språk och sexuell identitet. I detta numret av Grunden Tidning kan du bland annat läsa om att vi kommer att finnas med på Ola Larsson politikerveckan i Almedalen. Trevlig läsning! Riksordförande

Grunden Tidning nummer 2/2012 Redaktörer: Mats Andrén och Elsa Leth Tankesmedjan: Mats Andrén, Emily Gunnarsson, Mia Johansson, Anders Karlsson, Ola Larsson, Elsa Leth, Hanna Swiesciak och Kristin Svennsson

Vi har gjort detta nummer av Grunden Tidning: Anders Karlsson

Johnny Koroschetz

Malin Andrén

Emilie Samuelsson

Mats Andrén

Petter Bennegård

Emily Gunnarsson

Mark Singleton

Kristin Svensson

Elsa Leth

Jori

Märta Persson

Gustavo Maturana

Ola Larsson

Pepe Havana

Hanna Swiesciak

Paulina Rojo

Och några till…

2


Innehåll

Nummer 2/maj 2012

8-9

14-15

16-17

19

Debatt Ta mig på allvar .................................... 4

Om att vara blind Andreas Cederloo ............................ 16-17

Anneli Húlthen Besök hos Grunden Göteborg............... 5

Grunden i Almedalen I sommar ska vi synas .......................... 18

Ola Larsson Intervju: Riks-Grundens ordförande... 6-7

Special Göteborgsvarvet I Slottskogen ......................................... 19

HBTQ En festival för öppenhet .................... 8-9

Sofie Enerskog Folkpartiet ............................................ 20

Mobbning En text om hur det känns..................... 10

Årsmöte I Trollhättan ..................................... 21-22

Särskolanskonferens I Växjö ............................................ 11-12

Saker du kan göra I Trollhättan och Göteborg.................... 23

Skolan och betygssystemet Säg vad du tycker! ............................... 13

Notiser............................................. 24-25

Mötesplats funktionshinder Mötas och inspireras ........................ 14-15

Recensioner ......................................... 26 Serie .....................................................27

3


Ta mig på allvar!

J

ag tycker inte man skall säga ordet förståndshandikapp eller funktionsnedsättning. Jag mår illa när jag hör de orden. Vi är mogna, vuxna, kloka som har kännedom om saker och har känslor som alla andra så vill vi bli behandlade och betraktade. Jag tycker inte om ordet dagligverksamhet. Jag tycker vi borde avveckla ordet och säga jobb och arbetsplats. Jag vill inte ständigt bli påmind eller höra att jag har dagligverksamhet så då får jag gå tidigare eller inte behöva ta lika mycket ansvar. Och så jobbar man häcken av sig liksom. Jag har två jobb inom föreningen och tre om man räknar med styrelsen Föreningen Grunden. Tankesmedjan Grunden, Grunden Media och Grunden Göteborgs styrelse. Jag tar mitt jobb seriöst. Väldigt seriöst och på blodigt allvar. Jag jobbar med att försöka förbättra det för mig själv i samhället och för andra. För detta så borde vi få lönebidrag. Jag har jobbat i Föreningen Grunden sen jag var 22 år och i dag är jag 31 år. Jag tycker att jag är värd detta och att bli tagen på allvar. Jag kan ta ansvar. Jag kan peppa och coacha andra. Alltså som en coachroll som de hade förut innan de blev medarbetare. Medarbetare är vi allihop och vi kan stötta varandra så att vi kan uppnå våra mål på olika sätt från tanke till handling.

Vem var det egentligen som kom på ordet dagligverksamhet och startade upp det i Sverige och ville att det skulle finnas? Det skulle jag gärna vilja veta. Tycker andra människor att vi är underaktiva och inte gör något? Jag fick en kommentar av min morbror som inte visste ett smack om vad jag arbetade med i Grunden. Han sa: ”Vad hade du gjort ifall du inte hade jobbat i Grunden? Hade du bara suttit och rullat tummarna då eller rullar ni bara tummarna?” ”Nej”, sa jag. ”Det gör vi fan inte. Vi spelar in musik video, spelar in låten i studio och sitter och skriver låtar som bara den. Jag är dyslektiker och har jobbat i Grundens biståndsbutik och berättat för kunderna vad vi gör. Jag har haft en kund-kontakt med dem och sålt våra grejer. Jag har fått lära mig hur man sköter kassa och kassa-apparat och hur man räknar pengar och hanterar pengar. Hur mycket kunderna skall ha tillbaka. Jag har varit med och bakat, kokat kaffe och bakat piroger till försäljning. Jag har varit med på loppmarknader med mera med mera. Och nu jobbar jag rättspolitiskt på Rikskansliet och i Tankesmedjan Grunden och skriver artiklar till Grunden Tidning. Jag försöker påverka på olika sätt. Vi ska ha samma levnadsvillkor och standard som alla andra. Strandmodellen, lyx-modelen. Jävlar anamma vad vi skall kämpa så att det en dag så ska bli jämställt också.

KRISTIN SVENSSON

4


Anneli Hulthén

Vi andas samma luft

Den 10 maj hade Grunden Göteborg besök av Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

Jag precis som de flesta andra, skulle bli väldigt förvånad om någon tog sig friheten att stövla in i min bostad utan att vare sig ringa och knacka. Vi tar det för givet att vår privata sfär respekteras och ser det som självklart att om någon vill något, kommer på besök eller ska förmedla någon tjänst antingen kommer överens om en tid före eller på annat sätt meddelar sin ankomst. Skulle någon bara dra upp dörren skulle jag förmodligen fundera på att ringa polis om jag inte känner personen alternativt bli både irreterad och känna mig kränkt.

Anneli Hultén hälsades välkommen av Anders Nordin som ordnat mötet, Tommy Andersson som är ordförande i Göteborgs- Grunden och Annika Ronneland som är sekreterare. Efter en kort rundvandring på kontoret och en presentation av Grundens verksamhet blev det samtal och diskussion. Det handlade om rätten att välja var man vill ha sin dagliga verksamhet, bostäder, kommunbidrag till semesterverksamhet och sist men inte minst jämställdhet. Det var ett bra möte och Anneli Hulthén blev mycket intresserad av det Grundens medlemmar berättade. Vid fikat lovade Anneli Hulthén att hon bjuder på fika i kommunhuset vid ett nytt möte. Då ska hon också bjuda in kommunalrådet Dario Espiga som har ansvar för sociala frågor i Göteborg. Innan Anneli Hulthén gick fick hon med sig information, en grunden t-shirt och boken och filmen ”Vi andas samma luft”. Dagen efter hade Anneli Hulthén skrivit om sitt besök på grunden på sin blogg:

Därför blir jag upprörd när jag hör tjejerna och killarna på föreningen Grunden berätta om sin vardag. Respekt för integritet verkar inte alltid råda på deras boenden. Där kan dörren till bostaden ryckas upp utan vare sig knackning eller påringning, där kan någon bli antecknad som besvärlig när besök kommer vid ett olämpligt tillfälle. Det är inte okej, det är respektlöst. Det kan inte vara så att ett sk funktionshinder (märkligt ord det med…) motiverar en behandling som påminner om en forntida barnuppfostran. Men det Grundens medlemmar berättar är inte rakt igenom en upplyftande historia. Det finns en orsak bakom att de själva skriver i sitt utbildningsmaterial ”ofta ses vi som en grupp funktionsnedsatta och inte som personer och därför blir vi aldrig jämställda och jämlika i samhället”. Det citatet är som en dom över samhällets attityder och förhållningssätt. Vi som har utsett oss själva till ”normala” tycks ha ett behov att hävda den normaliteten på de mest märkliga sätt gentemot personer som inte är identiska med oss själva. Men som tur är så tycks inte gänget på Grunden låta sig förtryckas hur som helst. Utbildningsmaterial produceras, det skrivs och här finns ett engagemang som tycks bygga självkänsla. Förhoppningsvis kommer Grundens utbildningsmaterial ”vi andas samma luft” att förändra oss som läser och våra attityder. Det är på tiden, helt klart.

Foto: Johnny Koroschetz

ANNELI HÚLTHEN

5


Ordförande Ola har Ordet Ola Larsson har varit Riksföreningen Grunden Sveriges ordförande sedan föreningen bildades i november 2009. Vad tänker han kring föreningen? Tankesmedjan Grunden har frågat honom. Vad är det bästa med att Grunden har en Riksförening?

Varför behövs det fler Grunden-föreningar?

Dels blir vi fler och de uppe i Umeå kan bolla sina idéer med Sösk trots att det är 150 mil emellan. De geografiska avstånden är utsuddade genom tekniken idag. Ju fler vi blir desto starkare blir vi. Och vi får mer att säga till om. Det har vi ju fått nu när vi har stöd från Socialstyrelsen. De kan inte gå förbi oss. Det kommer in skrivelser som vi har möjlighet att kommentera. Det gör att vi kan påverka mycket mer. Ju fler vi är desto svårare är det att flytta på oss eller bortse från oss. Genom riksföreningen samarbetar de olika lokala föreningarna och tillsammans är vi starka.

Vi vill att alla ska ha så nära som möjligt till en lokal Grunden-förening. För att kunna träffas och ha roligt ihop. Och jobba tillsammans för ett tillgängligare och bättre samhälle.

Vad är det viktigaste att jobba med i Riksföreningen Grundens framtid?

Vad gör du om tio år?

Bilda fler föreningar och utveckla oss. Vi har ju haft en del utbildningar genom projektet Demokrati och Vardagsmakt som arbetade med att bereda väg för Riksföreningen Grunden. I slutet av april hade vi också en konferens för kassörerna och ordförandena i våra Grunden-föreningar där vi utbildade i föreningskunskap. Vi vill sprida kunskap om hur saker ska gå till. Hur motioner och budget fungerar. Hur man bildar och utvecklar en förening.

Hur gör du för att påverka andra att starta upp nya Grunden-föreningar runt om i Sverige? Det blir ut och informera. Sedan kommer en del hit till oss av sig själva. De har sett oss på tv eller läst om oss och blir intresserade på det sättet.

Jag är såklart kvar som Grunden-medlem, men jag sitter nog inte kvar i den position där jag är nu. Jag kanske sitter högre i och för sig, om vi nu kommer dit vi vill. Nämn tre saker du skulle ta med dig till en öde ö. Kniv, kastrull, fiskenät – jag kommer nog skapligt långt på det. TANKESMEDJAN GRUNDEN

6


Ola Larsson Arbetande ordförande Riksföreningen Grunden Sverige Bor: I lägenhet med sambo Emily och katten Ester. Fritiden: Spelar fotboll och innebandy och åker skidor när det är säsong för det.

Foto: Gustavo Maturana

7


En festival fรถr รถppenhet

8


I

slutet av maj är det HBTQ-Festival i Göteborg. Överallt kommer regnbågens färger att synas. De är sjunde året som festivalen anordnas. Den börjar onsdagen den 30 maj och pågår fram till söndagen 3 juni. HBTQ-Festivalen vill göra ett kulturarrangemang som visar att oavsett olikheter är vi alla lika värda. Årets tema är ”Sätt färg på Göteborg och skapa en öppnare stad”. Grunden vill att samhället skall vara öppnare och friare för alla. Under flera år har vi jobbat för alla skall bli delaktiga i samhället. Det gäller överallt. På skolan, på arbetet, på fritiden och hemma. För att kunna vara med på allvar får man inte bli diskriminerad på grund av kön, kultur, religion, bakgrund, sexuell läggning eller funktionsförmåga. HBTQ Festivalens mål är att acceptera alla som de är. Att kämpa mot gamla normer och mönster och jobba för ett mer tolerant samhälle. Grunden Göteborg deltar under hela festivalveckan. Vi ska diskutera fördomar och mosa dem för gott. Vi kommer att finnas i Regnbågsparken som finns i Trädgårdsföreningen. Grunden Göteborgs projekt Vi Andas Samma Luft kommer att visa sin film och ha en förläsning och en fotoutställningen.

HBTQ betyder: Homosexuella Bisexuella Transpersoner Queerpersoner HBTQ FESTIVALEN Onsdag 30 maj- fredag 1 juni Regnbågsparken Trädgårdsföreningen, Lilla Växthuset 12.00 – 21.00 Fotoutställning om genus och funktionshinder Lördag 2 juni 12.00 – 23.00 Söndag 3 juni 11.00 – 14.00 Alla dagar Fri entré Filmvisning och samtal 30 maj Regnbågskvarteret Sensus, sal 13, Södra Hamngatan 29 13.00 - 14.00 VI ANDAS SAMMA LUFT! En filmvisning med diskussion om genus, normer och jämställdhet för och med personer med intellektuellt funktionshinder. ARRANGÖR: Föreningen Jämställdhetsprojekt Fri entré

Grunden

Göteborgs

VI ANDAS SAMMA LUFT

9


Mobbning J

ag var liten som har mobbat mot mej något person för jag gick i skolan och kallar fula ord till mej flesta elever är dumma mot mej sen jag gick i skola dom kallar mej fula ord mot mej jag varit mobbad det var så hemskt om mej då var så ledsen om de som händer om mej i mitt liv. sen har jag pratade någon läraren säger till mej.

som ska inte mobbar mej för jag är handikapp om de. jag är så bra kvinna är jag. folk förstår inte om de om mej dom stirrar på mej och dom knuffar mot mej bussar och spårvangarna för skall akta dom på folk dom är så idioter är dom. och dom fattar inget om mitt handikapp. som har på sig utklädda skräck kläder och smink blir jag är så rädd om de

dom är så var jävligt trött på människor så mycket dom fattar inte något den personen för väljer själva bara utan snacka dumt om mej sen är jag så arg på personer om killar och tjejer är mobbaren är jag är så trött på dom är jag såg en person som tittade på mej som är mobbaren så blir jag rädd om mobbaren de det är fånit är dom speciellt för dom är töntar är dom och flesta elever känner så mot om mej det är så för jobbigt är mår mot dåligt har jag mobbat mej i hela mit liv om man mobbat. flesta ungdommar är dumma dom förstår inte om de. för dom mobbar mej då blir förbannad på dom men ska inte retar mot andra häng om de som händer i livet. som har jag downsyndrom är jag

vem bry inte om de mot andra säger bara struntar dom en då. inom om i livet om känslor i mej sen har dom droger och alkohol som dom springer och jagat personer är så fulla människor och slog och nerslagen och sparkar magar och blöder och slåss mot andra människor sen kommer polisen kom då som händer om mej sen är jag så rädd om de för jag har egen familjen dom rädda om mej i mitt liv. de handlar om mej om sorg om kärleken och döden som har gripit någon person har gjorde för jag vill överleva om de i mitt liv. för jag född i Sverige är jag i Göteborg. de är så allvar om mej.

10

EMILIE SAMMUELSSON


Särskolans Rikskonferens i Växjö

D

å var det dags att åka iväg till Växjö, ”Europas grönaste stad”. Det är

tidigt på morgonen när vi åker iväg. Vi startar vår resa från Göteborg. Det är mycket folk på tåget. Tågresan tar nästan tre timmar. När vi kommer fram till Växjö så får vi leta oss fram till konserthuset. Men som tur var så hade vi en karta med oss så det var inga problem. Det var mycket folk som var med på konferensen det var folk från hela Sverige. Konserthuset i Växjö är ett stort hus med vita väggar på utsidan och glas. Framme på scenen i den stora salen står Bertil Östberg som är sekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund. Han berättar om den nya skollagen och om att det är ett fritt val att gå i särskola. Han pratar om hur det ska bli fler utbildade lärare och att man måste ha en speciell utbildning för att jobba som lärare för barn med intellektuella funktionshinder.

11


När han pratar om att många som redan jobbar som lärare måste utbilda sig mer börjar det mullra av röster i bänkraderna. Publiken ställde många kritiska frågor och tyckte att de nya reglerna var dåligt förberedda och inte ordentligt genomtänkta. Många tyckte illa om att lärare som redan utbildat sig ska behöva utbilda sig mera och betala den utbildningen själva. Många av de frågor som Bertil Östberg fick kunde han inte svara på. Han verkade tycka att det var skönt när tiden tog slut så att han äntligen fick gå ner från scenen. Efter Bertil Östberg så hoppade en komiker med en gitarr upp på scenen och försökte liva upp stämningen. Han visade en bild på en gorilla som höll båda händerna för ögonen. Under bilden stod det ”Skolminister”. Senare på dagen fick vi höra intressanta föreläsningar. Vi fick se en modevisning. Vi fick lyssna på en forskare som pratade om att det är viktigt att lyssna. Vi fick se exempel på roliga och bra appar som man kan ha på sin mobiltelefon och skicka tal-meddelanden och lära sig nya saker. På kvällen så var det en stor middag och sedan dans till Växjö-bandet Xbest. Sedan var det dags att gå tillbaka till hotellet för att sova.

12

Vaknar tidigt nästa dag. Går ner till matsalen och äter en underbar frukost. Går iväg till konserthuset igen för att höra på föreläsningar. Den bästa föreläsningen är den sista den dagen. Det är Mats Trondman som forskar om barn och ungdomar som står på scenen. Han pratar hur relationen mellan barn och vuxna har förändrats sedan han var liten. Han vill att publiken ska fundera på hur en vuxen ska vara för att vara en bra vuxen med barnen. Mats Trondman är väldigt rolig. Han är jättebra på att spela teater och visa exempel på hur barn och vuxna gör i olika situationer. Publiken skrattar så att de kiknar. Sedan är det dags att gå till järnvägsstationen för att vänta på tåget hem till Göteborg Igen. MATS ANDRÈN


Skolan och betygssystemet – vad tycker du?

D

et finns direktiv och mål som varje skola skall sträva efter. Att ha kursplaner och betygskriterier. Programmål och uppnåendemål. Man skall ha ett skriftligt omdöme. Det betyg som eleven får i nian kan man använda för att söka vidare med till gymnasiet. Jag tycker inte om särskolan och ordet sär. Det är fel att sära på elever. Man skall få den hjälpen och det stödet i grundskolan och gymnasiet som man behöver. Ifall man inte var godkänd i något ämne tycker jag att man ska bli erbjuden en yrkesutbildning inom gymnasieskolan och extra hjälp som hjälper eleven med ämnet den har svårt med fram tills att den blir godkänd.

Jag tycker att både ordet och skolan placerar in människor i fack. Jag har själv dåliga erfarenheter av skolan. Till exempel att jag inte fick några giltiga betyg när jag tog studenten. Nu har vi ju ett nytt betyg system från A till F. Allt fler kommer att få det svårt i skolan och nå upp till kraven som ställs på dem och som de ställer på sig själva. Det ställs redan för höga och helt orimliga krav på våra ungdomar i dag. Vad har ni läsare för erfarenhet av särskolan? Skriv till Tankesmedjan Grunden och dela med er av era erfarenheter: KRISTIN SVENSSON

13


Mötesplats funktionshinder

i Göteborg

Mats Andrén tog bussen till Sveriges fjärde största ö Hisingen för att besöka mässan Mötesplats Funktionshinder som anordnades på Eriksbergshallen i Göteborg 17-18 April. Mötesplats Funktionshinder anordnas av Göteborgsregionens kommunalförbund, GR. GR ordnar samarbete mellan kommunerna i Västsverige och stödjer deras verksamhetsutveckling. GR har idag tretton medlemskommuner med över nio hundra tusen invånare. Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Foto: Malin Andrén

I

nne i Eriksbergshallen är det brandgula väggar. I taket är det glas. Eriksbergshallen är ett stort hus. Det finns ett café inne i Eriksbergshallen som säljer ”Dagens lunch”, fika och mackor. Mötesplats Funktionshinder är en mässa där olika dagliga verksamheter och arbetsplatser är utställare. På mässan kommer det folk från kommunen som pratar med utställarna och lyssnar på olika föreläsningar. Man hör att det är mycket folk som är på mässan. Ett ständigt ljud av röster.

Nu kommer det ett par ungdomar som slår sig ner vid ett bord i caféet. I matsalen är det varmt och väldigt mycket folk. Det är många utställare som är på mässan. Färjan mellan till Eriksberg går hela tiden fram och tillbaka mellan Hisingen och fastlandet. Jag går ut och tar lite luft. På utsidan är det gött och varmt i solskenet. Där kan man titta ut över havet. Nu börjar man längta efter sommaren. Jag går in igen och lyssnar på en väldigt intressant föreläsning som handlar om hur det går till när man söker arbete och har funktionshinder. Människor med funktionshinder har rätt att få ett bra jobb som passar dem. MATS ANDRÈN

14


Foto: Johnny Koroschetz

15


Andreas Cederloo

Om att vara blind

Foto: Grunden Media

16


M

en vad är blindhet? Kan man se ljus eller mörker?

som berättar när man ska svänga höger eller vänster.

Och vad betyder färger för en blind person? Kan

Man kan tydligen göra mycket idrott fast man är blind.

de se i fantasin eller när de drömmer?

- Jodå, och så känner jag en tjej från Göteborg, Elvira Kivi,

Du kanske ser och läser det här med ögonen, men blinda

som blev världsmästare i Judo för några år sedan. Det var

läser samma sak med sina fingrar och med känseln. Att

jätteskoj.

man kan läsa med fingrarna känns nästan lite overkligt för de som kan se med ögonen. Men blinda kan göra en massa

Musik är något som Andreas gillar och gärna lyssnar på.

saker som de som kan se gör.

- Själv gillar jag schlager och svensktopp, men det finns ju blinda kändisar som spelar och sjunger. Stevie Wonder och

Pepe Havana har pratat med Andreas Cederloo. Han är

José Feliciano eller Ray Charles är kanonbra. Och det finns

född blind. Sedan 2006 har han arbetat på Grunden Media

många fler blinda musiker som jag hört.

som är en del av Grunden Göteborg.

- Men det finns ju också andra grejer för blinda. Ibland ordnar de så att man får köra Go-Cart på en speciell bana.

- Jag arbetar på Grunden Radio med intervjuer och

Eller att spela fotboll. Då har man en boll med små klockor

radioprogram. Ibland gör jag också lite skrivjobb. Därför

inuti så man hör var bollen är. Och det finns schacktävlingar

har jag en dator med punkskrift som jag arbetar med,

för blinda. Då är det små punkter inlagda på schack-brädet

berättar Andreas.

så man kan känna på pjäserna med fingrarna.

Andreas är en sportig man. Två gånger har han cyklat

Jag frågar mer om hur det fungerar att vara blind och

Vättern-Rundan. Det är ungefär som Vasaloppet fast på

Andreas berättar.

cykel. Det tar ungefär 18 timmar att cykla i ett sträck.

- Det är klart att det är jobbigt ibland att vara blind, men

- Ja, det är 30 mil att cykla, men vi får ju några korta pauser

det är rätt bra för det mesta. Jag bor i egen lägenhet men

på vägen för att äta eller fika lite, berättar Andreas. Jag

ibland kommer det en ledsagare som hjälper mig. Och jag

tränar på gym varje vecka för att få bra kondis. Annars hade

använder vit käpp då jag promenerar, så jag kan ta mig

jag aldrig klarat av det.

fram lättare när jag går på stan. En del blinda skaffar sig en ledarhund men jag har inte det. Det är klart att jag ibland

30 mil! Det är lika långt som från Göteborg till Malmö.

funderar på hur det skulle vara att kunna se men nu är det

Och andra blinda åker Vasaloppet på skidor eller springer

som det är. Jag är ju född blind och tycker jag klarar mig

maratonlopp.

lika bra som andra funktionshindrade.

- Jag har själv aldrig gjort Vasaloppet men jag har varit i

PEPE HAVANA

fjällen och åkt slalom. Då åker det en ledsagare bakom,

17


Grunden i

Almedalen

Foto: Region Gotland

A

lmedalsveckan kallas Sveriges största En vecka varje sommar träffas politiker, intresseorganisationer och myndigheter i Almedalen på Gotland.

I år kommer även Grunden dit. Riksföreningen Grundens ordförande Ola Larsson kommer att finnas på plats tillsammans med några av sina medarbetare.

Man pratar, har möten och diskuterar intressanta frågor. De som arrangerar detta är de olika politiska partierna.

Ann Holmberg och Davide Pipino från Grunden Göteborgs jämställdhetsprojekt kommer att hålla i ett seminarium om jämställdhet och likabehandling.

Många tycker att det är en av årets viktigaste händelser. Dit kommer också massmedia som TV och tidningar och de rapporter till hela Sverige om vad som sägs.

Filmen Vi Andas Samma Luft kommer att visas vid samma tillfälle. TANKESMEDJAN GRUNDEN

18


Många deltog i Special Göteborgsvarvet Varje år dagen innan det stora Göteborgsvarvet avgörs Special Göteborgsvarvet. Så har det varit de senaste åtta åren. I år var det den 11 maj. man anmäler sig kan man välja mellan två olika banor. En kortare bana på 2,2 kilometer och en längre bana på 4,1 kilometer.

S

pecial Göteborgsvarvet är en springtävling för personer med intellektuella funktionshinder. Starten är vid Björngårdsvillan som ligger inne i Slottsskogen målet är inne på Slottsskogsvallen. Så jag sätter mig på en träbänk i Slottsskogsvallens läktare.

Nu kommer segraren i den korta banan i mål. De tre bästa killarna och tjejerna i varje grupp får priser av Robert Kronberg som har varit med i Svenska Landslaget i Friidrott. Alla som var med och sprang fick medaljer och kexchoklad när de kommit i mål. Som ni alla vet så är det känslan av att ta sig i mål som är så skön och underbar i ett springlopp. MATS ANDRÉN

Slottsskogsvallen är en gammal arena där det hålls friidrotts-tävlingar och musik-uppträdanden. Förra året hade Gyllene Tider en konsert på Slottsskogsvallen. Det är mycket folk som har tagit sig till Slottsskogsvallen. Det är folk från hela Sverige som är där för att heja fram sina kompisar. Det finns funktionärer med orangefärgade jackor som hjälper till och ser till att allt går rätt till. Det är en gråmulen dag men inget regn och rätt så varmt. 1300 personer sprang Special Göteborgsvarvet i år. När Foto: Malin Andrén

19


Så tycker politikerna:

Sophie Enerskog

från Folkpartiet

E

mily Gunnarsson fortsätter att fråga de olika politiska partierna vad de tycker när det gäller Grundens frågor. Hon har sökt folkpartiets ledare Jan Björklund utan svar. Till slut fick hon istället svar från hans politiska sekreterare Sophie Enerskog.

LSS viktig. Det är kommunen som ansvarar för att ordna daglig verksamhet. Vi tycker också att det är viktigt att kommunen lyssnar på dem som deltar i den dagliga verksamheten och att det finns olika typer av sysselsättning, så att den som deltar trivs.

Emily: När man har daglig verksamhet behöver inte kommunen betala lön. Till exempel på parkarbete sätter man ibland in personer med funktionshinder att städa med habilitetsersättning istället för lön (lönedumpning.) Jag har själv sett det i Göteborg och Mariestad men det finns fler kommuner som gör det. Vad man göra för att förhindra detta? Ofta gör dagliga verksamheter vinst på oss som kallas intellektuella funktionshindrade . Vad tycker ni om detta? Man får inte ha sin dagliga verksamhet där man vill, man blir inlåst i sin egen stadsdel! Vad tycker folkpartiet om detta, vad ska man göra åt problemet?

Emily: Hur tycker du vi ska förändra samhället så att alla kan ta del av det?

Sophie: Den som har en svår funktionsnedsättning ska kunna ha en vardag som hon eller han upplever är meningsfull. Därför är rätten till daglig verksamhet enligt

20

Sophie: Vi verkar för att också persongrupp 3 i LSS, det vill säga personer med psykiska funktionsnedsättningar, ska få rätt till daglig sysselsättning enligt LSS. Emily: Vad tycker du om vår dagersättning på 42 kronor om dagen? Ska den höjas? Sophie: När det gäller den så kallade habiliteringsersättningen, som många kommuner betalar ut till dem som deltar i den dagliga verksamheten, så bestäms beloppet i den egna kommunen. Så om du skulle vilja diskutera ersättningens storlek bör du vända dig till Göteborgs stad.


Emily: Vad tycker du om särskolor? När man går i särskola får man inte vanliga betyg då man vill läsa vidare på högskola/universitet. Man kan inte få ett vanligt jobb på grund av det. Detta leder till arbetslöshet, aktivitetsersättning, daglig verksamhet. Vad kan folkpartiet göra för att förhindra detta? Tycker ni att särskolan ska läggas ner, så att vi med intellektuella funktionshinder ska få stöd i den vanliga skolan istället?

Sophie: Folkpartiet tycker att särskolan ska finnas kvar som ett alternativ till den ordinarie skolan. Men det ska vara noggranna kontroller innan man beslutar att flytta en elev till särskolan så att ingen hamnar fel. Folkpartiet och regeringen har skärpt kraven på utredningarna och möjligheten för föräldrar och elever att överklaga om de tycker att det blev fel beslut. Klarar man att följa med i den ordinarie skolans undervisning så ska man självklart ha rätt till det. EMILY GUNNARSSON

Årsmöte hos Den Underbara Föreningen Grunden Trollhättan

N

u

sitter

vi

Centralen i Göteborg och

äter

lunch.

Inne på centralen är det glas i väggar och tak. Det finns affärer, caféer och restauranger och ett hotell här inne. Det är mycket folk som går fram och tillbaka i centralen. Ibland så ropas det ut i en högtalare när tåg kommer in, när tåg åker, och vilket spår som gäller. Foto: Malin Andrén

21


Vi ställer oss på utsidan och tar lite frisk luft. Vinden är

tack vare änglarna IFK.) Tågresan tar en timma.

kylig men solen skiner. Vi tittar på folk som går fram och tillbaka hela tiden. Vi skall åka tåg till den underbara

Framme i Trollhättan ringer vi till Bertil som är coach i

föreningen i trollhättan. De skall ha sitt årsmöte idag. På

Den Underbara Föreningen, DUF Grunden Trollhättan.

en vägg finns det en stor tavla. Där får man reda på när tåg

Han kommer och hämtar oss och kör oss till föreningens

kommer in, när tåg skall åka och vilket spår som gäller.

lokal. Utanför lokalen hörs fågelkvitter. Det är mycket folk som har kommit till årsmötet. I lokalen hänger det en tavla

Man kan höra ett

på den står det Ta vara på livet Det går ej i repris. I taket

muller av folk

hänger det en massa flaggor. På väggarna hänger det många

som pratar med

kepsar, hattar och vykort.

varandra.

Det

kommer

förbi

Ordförande, sekreterare och ledamöter väljs. Föreningens

en städare och

verksamhet och ekonomi gås igenom. Malin presenterar

städar upp papper

ordförande- och kassörskonferensen. Jag berättar om

och

Grunden Tidning.

skräp.

Vi

har varsin dricka som står på en bänk. Städaren frågar om han kan ta våra

Det var roligt att vara med på Trollhättans årsmöte och vi

drickor, men vi hat dricka kvar, så vi tar våra drickor och

blev väl mottagna. Stämningen på mötet var väldigt bra.

går vidare. På väggen finns det en stor klocka. Det är en

Alla som var där var väldigt positiva och hade intressanta

timma kvar innan vårt tåg till Trollhättan ska åka. Vid ett

idéer.

av alla caféerna inne på centralen finns dat en hjärtstartare.

MATS ANDRÈN

Nu sitter vi på tåget. Jag sitter och skriver och Malin tittar

Årsmötet i DUF Grunden Trollhättan är slut.

i en tidning. Det är många tåg som står inne på centralen.

Bertil kör oss tillbaka till tågstationen i Trollhättan.

På utsidan finns en stor låda som man kan slänga sopor i.

Tågstationen i Trollhättan är en gammal byggnad.

Det är många människor som skall åka med. Konduktören

Vi väntar på att vårat tåg skall komma. Tåget

kommer på tåget. Det är det dags att kolla för säkerhets

kommer om femtio minuter. Äntligen på väg hem

skull att man verkligen har med sig sina biljetter.

till Goa Göteborg igen. Efter en lång dag nu är vi väldigt trötta skall bli skönt att få komma hem igen

Nu rullar tåget iväg. Vi åker förbi den stora postterminalen

och sussa på kudden. Tack och Hej från Mats och

i Göteborg. Himlen är blå med vita stackmoln. Precis som

Malin Andrén Riksföreningen Grunden

det skall vara i Göteborg. ( Molnen är vita himlen är blå

22


Saker du kan göra i Trollhättan

I

Trollhättan finns THIF. Trollhättans HandikappIdrotts-Förening.

THIF bowlar varje torsdag kl 16:00 på Trollhättans Bowlinghallen. Det är en väldigt rolig sport. Men svår. Bowling är rena rama hjärngympan. Det gäller koncentrera sig och slappna av.

medlemskap. Även på THIF man kan bowla 2 gånger utan medlemskap.

Jag, Jori, har varit med i THIF sedan 2010. Jag har inte än skaffat tävlingslicens eftersom jag behöver mer träning. Då och då tävlar jag i TT-ligan Korpen. Dessa små tävlingar behöver ingen licens. THIF har också en

Deras ledare heter Monika. TIF Hjältar finns också på Facebook. De tränar varje tisdag klockan 18 i Polhemshallen mittemot stadshuset i Trollhättan. Sommartid

Facebook-sida.

tränar de på Knorren.

Jag har också prövat fotboll med TIF Hjältarna i Trollhättan. Det man kan göra 2 gånger utan

JORI

Saker du kan göra i Göteborg Hej! Jag vill tipsa alla som älskar musik att det är jamoch blues-eftermiddagar varje lördag klockan 16-20 på S/S Marieholm. Det är en kille som heter Jörgen Hansson som spelar synth och sjunger. Han är grym och väldigt musikalisk begåvad. Han är en trevlig öppen utåtriktad kille. Han har en stark scennärvaro. Det lätt för alla att komma på båten S/S Marieholm som ligger i hamnen vid Göteborgsoperan. Det kostar inget att komma in. Man kan köpa mat och dricka. Om du vill träffa andra Grundenmedlemmar kan du gå till Lillatorpsgatan 10 där Grunden Göteborg har öppet

hus på onsdagar klockan 18-21. På måndagar finns det en träffpunkt på Kortedala Torg. I sekelhuset. Det heter Gröna Stället. Det börjar klockan 16 och man kan ta en fika eller spela Wii där. Vi är som alla andra i samhället. Varje måndag är det öppet hus för ungdomar. KRISTIN SVENSSON

23


Notiser Skåne satsar på jobb åt alla I Skåne är det många människor med funktionshinder som söker arbete, rapporterar Sydnytt. Därför har Skåne startat en kampanj för att olika företag ska anställa personer med funktionshinder. Karin Lindgren Eklund på Arbetsförmedlingen i Trelleborg säger:

funktionshinder, rapporterar Sydnytt. Arbetsförmedlingen i Skåne har startat en kampanj för att företagen ska anställa personer med funktionshinder.

- Vi tror att det behövs information. Vi vill få fler företag - Vi tror att det behövs information helt enkelt, säger Karin Lindegren Eklund på arbetsförmedlingen i att se möjligheterna istället för hindren. Trelleborg. Vi vill få fler att se möjligheterna istället Göran Pettersson på Abbekås Golfbana har i många år för hindren. haft arbetskamrater med funktionshinder. Göran Pettersson på Abbekås Golfbana har under många år haft personer med funktionshinder anställda.

- Det är Egentligen omgivningen som gör handikappet. Med rätt miljö kan de allra flesta fungera, säger Göran - Det är Egentligen omgivningen som gör handikappet. Pettersson. Med rätt miljö kan de allra flesta fungera, säger Göran På ett år har många personer med funktionshinder Pettersson. fått jobb i Skåne med hjälp av olika stöd. Bland annat lönebidrag.

På ett år har 700 personer med funktionshinder fått jobb i Skåne med hjälp av olika stöd, bland annat lönebidrag.

Nästan var femte person som söker jobb i Skåne har

Ny tv-kanal Den 4 maj startade TV Fyris. TV Fyris är en ny tv-kanal. Alla programledare på TV Fyris har funktionshinder. De vill jobba för att få bort fördomar. ”Vi är alla människor och mer lika än man kan tro”,

24

säger de. För att se TV Fyris kan man gå in på webbadressen www.radiofyris.se.


Notiser Fritt skolval – om du inte sitter i rullstol man inte kan gå lika bra som alla andra eller inte kan se lika bra som alla andra. Skall det verkligen behöva vara så här? Jag tycker att man skall göra alla skolor handikappsvänliga istället. Jag sitter och funderar på en sak. Det gäller en artikel i Aftonbladet (12 mars 2012) som jag sitter och läser. Den heter ”Fritt skolval om du inte sitter i rullstol”. Varför skall det behöva vara så? Är inte alla människor lika mycket värda? Alla Grundenföreningar vet ju om att alla människor är lika mycket värda. Det ska inte spela någon roll om man är eller ser annorlunda ut. Om

Så att även personer med intellektuella och andra funktionshinder själva kan välja vilken skola de vill gå på. Om man behöver skolskjuts måste kommunen kunna erbjuda det till och från skolan som man har valt. Nu är det inte så. Man har bara rätt till skolskjuts till den skola som kommunen tycker att han ska gå i. Om vi ska ha ett fritt skolval måste det gälla alla! MATS ANDRÈN

Nya jobb till unga i Skövde

Skövde kommun satsar 160 000 kronor på att anställa unga med funktionsnedsättning, skriver Skövde Nyheter. 10 av 74 arbetslösa ungdomar med olika funktionshinder kommer att få en anställning i Skövde kommun. - Det är en av de grupper som har svårast att komma ut på arbetsmarknaden. Nu tar vi ett ansvar och hoppas att fler ska öppna upp sina arbetsplatser för ungdomar med funktionsnedsättning, säger Skövdes kommunalråd Leif Walterum. Detta är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Skövde kommun. De ungdomar som får jobben kommer att få jobba till slutet av året. Tanken är att de ska få in en fot på arbetsmarknaden. Enligt chefen för Arbetsförmedlingen i Skövde, Carl Löfgren, finns det mer pengar som går att använda till att unga med funktionshinder ska få jobb. - Det här är en prioriterad fråga för oss. Vi hoppas också att det här kan inspirera andra verksamheter att göra likadant.

25


Recension Epic Mickey för Wii

Spelet börjar med att Musse Pigg går upp ur sin säng och hoppar in genom en magisk spegel. I spegeln finns trollkaren Yen Sids verkstad. Yen Sid har skapat en värld för saker som blivit bortglömda. Han målar den med en magisk pensel. Musse lånar penseln och målar ett självporträtt i trollkarens värld. Då blir allt svart i världen. Musse försöker rätta till sitt misstag men istället kommer ett lila spöke upp ur den målade världen. Spöket försöker dra in Musse Pigg i världen. Jag tycker handlingen är lätt att förstå. Man spelar Musse Pigg och gör olika uppdrag. I spelet ska man försöka hitta olika saker som försvunnit. Med hjälp av en pensel ska man måla världen och ta bort saker som inte ska vara där. I spelet kan man se flera gamla filmer. Varje film är en bana som leder till en ny värld.

I slutet av spelet ska man besegra det onda spöket som drog ner en i världen. Det är lätt att ta sig fram i spelet men vissa uppdrag är svåra. Ett svårt uppdrag är att ta tillbaka Musses hjärta som han blir av med i början av spelet. Grafiken i spelet är bra. Det utspelar sig i en snygg och sagolik miljö. Musiken i spelet är också bra. Jag valde att spela spelet för att det var billigt och för att spelet kom från Disney. Det tog några veckor att klara det. Jag tror att spelet riktar sig till de som gillar Musse Pigg och kanske inte sett alla gamla filmer om Musse Pigg. Jag rekommenderar det här spelet till den som vill spela ett jättebra och kul Musse Pigg-spel. PETTER BENNEGÅRD

Musikval: Danny Danny Saucedo är min nya idol. Jag tycker han är bra. Han sjunger många bra låtar. I låten “In the Club” rappar han väldigt bra. Jag brukar titta på hans låtar på Youtube och det jag hört och sett är jättebra. Danny kommer från Södermalm i Stockholm. Han är född i februari 1986. Danny var med i Idol 2006. Han har också varit med i Melodifestivalen totalt tre gånger. 2009 sjöng han “Baby Goodbye” med EMD. De kom trea. Som soloartist har han kommit tvåa båda gångerna. Först med

26

låten “In The Club” och sen med låten “Amazing”. Jag vill rekommendera Dannys musik för andra eftersom jag tycker att han är bra. Här kommer en lista med några av hans låtar. Inte i ordning efter vilken som är bäst utan som inspiration till att börja lyssna på hans musik. 1. Öppna din dörr 2. Tokyo 3. In the Club 4. Amazing 5. Only You 6. Cassandra MÄRTA PERSSON


Serie

Suck, sommar, regn, hudcancer och myggor!

...och Grunden skickar fina saker!

av Mark Singleton

Här är jag trygg och får naturlig mat utan socker och vete!

Ahh... Vem är det som är mest lycklig?

27


Posttidning B Retur adress: Svangatan 4A 416 68 Göteborg

Låt oss finnas! Alla människor behövs i samhället. Vi vill ha ett samhälle där alla människor är välkomna.

Barnen ska få vara som de är. Det är de andra ute i samhället som är funktionshindrade, inte vi. Det är samhället som gör hindren. / Ann Holmberg & Anna Strand

28

Grunden Tidning, maj 2012  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you