Grunden Tidning, december 2022

Page 1

Tidning Grunden

NR 4/2022.PRIS 59 SEK
grunden.org BOKMÄSSA 2022 KRISTALLNATTEN Budgetmanifestation 17 november

Hemsida: www.grunden.org www.riksgrunden.se

E-post: tidning@riksgrunden.se

Telefon: 031-707 20 65 Adress: Svangatan 4A 416 68 Göteborg

Formgivning: Paulina Rojo och Per Jidéus Ansvarig utgivare: Andreas Oskarsson Redaktör: Mikael Åhman

Hej alla Grundenmedlemmar och läsare!

Detta är riksordförande som vill ha ordet lite. Jag sitter och funderar hur det skall gå med alla dom nya reglerna som regeringen hittar på. Jag funderar också på hur vi på olika håll skall kunna får ut mera medlemmar i Riksföreningen Grunden.

Jag tänker lite att nu när det är inflation och krig i våra grannländer så är det extra viktigt att Riksföreningen Grunden har många medlemmar som arbetar för allas lika värde. Det är hemskt tycker jag, hur krig och inflation kan drabba oss och andra som inte har så bra förutsättningar.

Det kanske är så som jag tänker att vi som behöver LSS måste jobba mer tillsammans med andra för att alla ska få det bra. Som de gjorde i Göteborg när vi i Riksföreningen gjorde ett möte som manifestation tillsammans med flera andra föreningar för att påverka politiken.

Andreas Oskarsson

Anders Johansson Americo Appiano Christopher Pruneda Erick Jara Ortega Gustavo Maturana Hanna Swiesciak Mark Singleton Malin Andrén

Mats Andrén Miguel Galvez Patrik Källestig Paulina Rojo Per Jidéus Stefan Werme Teresa Pedrini och några till…

Jag som riksordförande tycker att det skulle vara en bra idé och nu tycker jag vi tar lite jullov och tänker på varandra och också på dem som vi kan hjälpa.

Så skulle jag vilja önskar er ett gott nytt år och en god jul .

Vi har gjort detta nummer av Grunden Tidning: Följ oss på Twitter och Facebook: Riksföreningen Grunden Sverige twitter.com/Riksgrunden Riksföreningen Grunden
LEDARE Grunden Tidning nummer 4/2022
Nummer 4/2022 INNEHÅLL 8 14 12-13 Budgetmanifestation .................... 4-5 Inflation för personer med intelektuella funktionshinder ................. 6-7 Kristallnatten ................................... 8 Rapport från styrelsen ..................... 9 Styrelsemöte i Grunden Unik/Fritid Laholm ............................................ 9 En dag på jobbet ............................ 10 En kväll för Iran ............................ 10 Årets val ........................................ 11 Bokmässa 2022 ....................... 12-13 Rädda Saga- Låt Joaquim stanna .. 14 Fråga Juristen ................................ 15 Väderrekord ............................. 16-17 FIFA World Cup Qatar 2022 ........ 17 Europeiska Rådets toppmöte i Bryssel ........................................................ 17 Berättelse ....................................... 18 Spelhörnan ............................... 20-21 Andréns pannkakor ....................... 21 Filmrecension .................................22 Serie ............................................... 23

Budgetmanifestation

Den 17 november arrangerades en manifestation för att påverka kommunen när det sätter budgeten. För denna dagen hålls det stora budget beslutet i Göteborg. För att denna dagen skall bli bra är många arrangörer. Denna dagen är viktig för att vi med Daglig Verksamhet skall få våran röst hörd när det gäller att vi får inte betalt under sommaren då vi har semester medans anställda får lön som vanligt. Vi har också räkningar att betala.

• Riksföreningen Grunden Sverige

• Förbundet Allt åt alla

• Funktionsrätt Göteborg

• FUB Göteborg

• Föreningen Autism & Asperger

4 GRUNDEN TIDNING
FOTO: ANDREAS OSKARSSON OCH PATRIK KÄLLESTIG Björn Samuelsson Johanna Söderman Wigh Åsa Granbom Mikael Åhman och Teresa Pedrini

Dagens konferencier är Mikael Åhman riksföreningens förbund jurist. Manifestationen började med att Björn Samuelsson inledde med musik som därefter en av Riksföreningens medarbetare som själv har daglig verksamhet skall hålla tal Teresa Pedrini hennes tal kan man läsa

här nedanför och hon inledde dagens manifestation.

Övriga talare är: Åsa Granbom från FUB

Johanna Söderman Wigh från Allt åt alla. Totalt kom det ca 50 personer för att manifestera. ■

Hej.

Jag heter Teresa Pedrini och jag talar för Riksföreningen Grunden.

Jag har en intellektuell funktionsnedsättning och jag arbetar på daglig verksamhet.

En del som har funktionsnedsättning arbetar med lönebidrag och andra arbetar på daglig verksamhet. Daglig verksamhet är en anställningsform som passar mig. Jag arbetar utifrån mina förutsättningar och får en lön för det. Mitt arbete är att skriva artiklar i Grunden Tidning och att tillsammans med våran förbundsjurist skriva brev till regeringen. Jag är också familjepolitisk talesperson och föreläser om föräldraskap och funktionsnedsättning.

Det betyder att jag arbetar.

Jag säger det igen: Jag arbetar.

Precis som alla andra.

Jag arbetar på daglig verksamhet och får lön för det arbete jag utför. Lönen kallas habiliteringsersättning. HAB-ersättning och lön är samma sak.

Men vi som arbetar på daglig verksamhet får inte lön när vi har semester. Tänk er själva. Att ha semester på sommaren men inte få någon lön.

Ska jag inte äta på sommaren? Ska jag strunta i att betala hyran på sommaren? Hur ska jag kunna ta hand om min dotter på sommaren?

Jag är ensamstående förälder.

Jag är invandrare. Jag är arbetarklass.

Jag är som alla andra. Kvinnor och män. Svenskar och invandrare. Vanliga arbetare med eller utan intellektuell funktionsnedsättning. Men jag behandlas inte som alla andra. Jag har inte samma rättigheter som alla andra.

Politikerna och de som är rika har bestämt att vi som arbetar på daglig verksamhet ska inte få lön på semestern. Trots att alla andra får det.

Jag har samma skyldigheter som alla andra. Jag måste betala när jag handlar mat. Jag måste betala hyra. Jag måste ta hand om min dotter. Hela året, även på semestern. Därför måste vi så klart ha semesterlön på DV. Jag måste dessutom få lönen att räcka trots att priserna stiger. Det är helt fel att politikerna och de rika ska få höja priserna men samtidigt säga att lönen ska fortsätta vara samma. De som bestämmer säger säkert att det inte finns några pengar för att höja HAB-en. Det säger de alltid om allting. Det finns aldrig pengar till vanligt folk. Men vart tar i så fall pengarna vägen? Någon har pengarna. Inte vi föräldrar. Inte vi invandrare. Inte vi med daglig verksamhet. Om priserna stiger finns det pengar. De pengarna behöver vi vanliga människor. Priserna stiger. Höj vår HAB. Jag heter Teresa Pedrini. Jag är en helt vanlig människa.

Vi som samlas här idag är vanliga människor.

Vi är svenskar och invandrare, kvinnor och män, med och utan funktionsnedsättning. Vi är folket.

Vi är folket och vi är enade. Vi kräver samma rätt.

Vi kräver inflationstäckning och semesterlön. Vi kräver alla rättigheter åt alla i folket. Allt åt Alla genast.

Tack för ordet.

GRUNDEN TIDNING 5

INFLATION FÖR PERSONER MED INTELLEKTUELLA FUNKTIONSHINDER

Anders från Riksföreningen Grunden skriver om inflationens konsekvenser för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Människor vars ekonomiska förhållanden ofta är mycket knappa även utan att alla priser stiger chockartat. Texten behandlar marknadsekonomins sårbarhet och människofientliga natur från ett perspektiv som aldrig tidigare funnits med i magasinet Svärm.

Bakgrund

Först lite bakgrund. Riksföreningen Grunden är en intressepolitisk förening för oss med intellektuella funktionsnedsättningar. Det som förut kalllades “utvecklingsstörd” men det ordet tycker vi är oförskämt att använda. Vi är den enda sådana förening där vi själva fattar alla beslut. I FUB (Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) och de andra föreningarna för personer med intellektuella funktionsnedsättningar är det föräldrar och personal som sitter i styrelsen och bestämmer på kongressen. I Grunden är det vi själva som sköter föreningen och det vi gör. Vi anställer bara coacher som hjälper oss med det vi själva tycker vi behöver hjälp med.

För oss som har intellektuella funktionshinder är det såhär att vi har väldigt låga ersättningar. Vi får väldigt lite pengar varje månad. Vi får sjukersättning på garantinivå eftersom vi aldrig fått någon sjukpenninggrundande lön. Det är omkring 8000 kr per månad. Inte mycket att leva på.

Jag kan tycka att det är konstigt att våra ersättningar är lägre än försörjningsstödet. Inte för att det är mycket pengar det heller men just för att det betyder att vi får mindre än existensminimum. Vi

får förstås också bostadstillägg om vi betalar hyra och det gör vi ju alla. Det kan bli högst 5000 kr per månad. Men det är konstigt att säga att garantiersättningen är lägre än existensminimum och att vi därför måste söka extra bidrag bara för att komma upp till existensminimum, bara höj garantiersättningen istället.

Sedan är det så att de av oss som arbetar på Daglig Verksamhet får dagslön som kallas habiliteringsersättning. Den är olika i varje kommun, jag som arbetar i Göteborg får 116 kr per arbetsdag. Det är alldeles för lite, det är bara 16 kronor mer än vad Skatteverket tycker “Dagens Lunch” kan kosta. Så om jag arbetar en hel dag, så kan jag äta lunch den dagen och har bara 16 kr kvar efteråt. Dessutom får vi ingen sjukpenning om vi är för sjuka för att arbeta på Daglig Verksamhet, då blir det noll kr den dagen. På vissa dagliga verksamheter måste man dessutom betala lunchen även om man är hemma sjuk, så då går man till och med minus på att vara sjuk!

En del av oss i Grunden klarar inte riktigt av att bo själva i vanlig lägenhet utan behöver hjälp med att planera städning och komma ihåg att gå upp på morgonen och allt sådant som man gör när man bor själv. Vissa av oss behöver kunna träffa

6 GRUNDEN TIDNING

en sjuksköterska flera gånger om dagen. Då kan man få hjälp med det genom att bo på Boende med Stöd och Service. Det är olika sorters boenden där man får de LSS-insatser som kommunen beviljar. Då får vi betala för det också i avgifter till boendet utöver den vanliga hyran. Ofta tar boendet dessutom ut avgift för mat som man äter i matsal. Vilket man brukar göra om man bor på Boende med Stöd och Service. Då är det så att det priset är beräknat av kommunen utifrån hur mycket vi tjänar och hur mycket maten kostar. Dessutom betalar man för själva hjälpen man får av personalen.

Dessutom får man betala avgift för att få hjälp av god man och betala för maten på sin arbetsplats. Det är kanske inte så konstigt men det som blir konstigt är att alla inkomster och utgifter är flera olika inkomster och sedan flera olika utgifter fastän det är samma kommun som skickar alla pengar fram och tillbaka. Vi måste pussla med massa olika inkomster för att ha råd att leva.

Inflationens följder

Och det är inte lätt för många av oss som har svårt att räkna, men mest är det svårt för det finns inga pengar över att spara. Eftersom det är så lite pengar vi får från början.

gör så att alla kostnader stiger ändå. Då försöker vi få en kompensation för det någonstans i systemet men sedan rinner den kompensationen iväg någon annanstans ändå.

Vad borde göras?

Så här blir det hela tiden när det sitter massa olika människor och bestämmer saker över huvudet på oss, om hur mycket vi ska få i ersättning. Sedan sitter en massa andra människor och bestämmer vad allt ska kosta. Det slutar alltid med att det blir lika lite kvar, eller ännu mindre kvar.

" Det som händer när det blir inflation är att alla priser stiger. Men våra ersättningar stiger inte utan vi måste genast minska våra kostnader lika mycket som allt blir dyrare."

Det borde kanske faktisk bli förbjudet att öka priserna utan att det först godkänns av oss som måste betala. Så funkar demokratin ju i en förening: att ska medlemmarna betala för kaffe så bestämmer medlemmarna vad kaffet ska kosta. Men när någon annan bestämmer vad lägenheten ska kosta, så höjer de alltid så mycket de kan. Det är samma med hyror och med lunchpris och allt i affären, och med avgifter för LSS, att de höjer utan att vi får vara med och bestämma. I stället borde det vara så att vi som betalar är med och bestämmer vad saker ska kosta. Det är ju vi som vet vad vi kan betala, varför lyssnar ingen på oss?

Precis som med priserna stiger alla utgifter som kommunen kräver av oss nästan med en gång som inflationen stiger men sedan tar det jättelång tid innan någon inkomst stiger. Dessutom blir det så, att när en inkomst stiger för oss så höjer de genast någon kostnad så vi får det aldrig bättre, bara sämre eller lika dåligt.

När de höjer lönen för oss, så ökar de genast priset för lunch på jobbet. När de höjer våran sjukersättning så ökar de genast hyran på vårt boende. När de höjer bostadstillägget så ökar de genast priset för stöd på boendet. Och så håller de på hela tiden. När vi lyckas höja någon inkomst så tar de genast tillbaka den höjningen någon annanstans i systemet. Och det blir såklart värre när inflationen dessutom

Om det nu inte går att vi själva bestämmer alla priser för att det blir för krångligt, så måste det i alla fall vara så att våra inkomster ökar med en gång som saker blir dyrare. Det måste gå att göra så att staten och kommunen höjer ersättningarna automatiskt. Annars kommer vi aldrig att kunna komma ikapp utan vi får mindre och mindre hela tiden. Det är väl inte meningen att ekonomin ska göra att folk inte ska kunna leva? ■

Anders Johansson

Styrelseledamot Riksföreningen Grunden

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Svärm, som ges ut av Förbundet Allt Åt Alla.

GRUNDEN TIDNING 7

KRISTALLNATTEN

9 november högtidlighölls traditionsenligt minnet av Kristallnatten. Den dagen som var 1938 när nazisterna i Tyskland inledde Förintelsen. Det var då som nazisterna mördade judar och alla andra som nazisterna inte tyckte om.

Iår var det Inger Salam Nouri från riksstyrelsen som höll tal för Riksförening Grunden. Talet är också med i den här tidningen.

Det var fler än tidigare, det här året, som var med i manifestationen. Det var omkring 500 personer som gick längs Avenyn i Göteborg med

facklor. Det verkade också vara många ungdomar som var med. Det var bra för det är extra viktigt att ungdomar också kommer ihåg det hemska som hände. Det är därför som Riksföreningen Grunden brukar vara med. För att aldrig glömma och aldrig låta det hända igen.

Hej

Jag heter Inger Salam Nouri och sitter i styrelsen för Riksföreningen Grunden. Det är en intressepolitisk förening för oss med intellektuella funktionsnedsättningar.

Idag är det 9 november. Vi samlas för att högtidlighålla minnet av Förintelsen.

Sex miljoner judar mördades av extremhögern. Bara för att de var judar. Dessutom mördades romer, homosexuella, Jehovas Vittnen, fackligt folk och personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Vi mördades för vi pekades ut som annorlunda.

Idag är det 9 november år 2022. I Sverige har vi en regering och ett regeringsunderlag som säger att judar inte är svenskar.

Jag är mamma till två barn med kurdiskt pappa. Vi har en regering och ett regeringsunderlag som säger att riksdagsledamöter med kurdiskt påbrå är inte svenskar.

Regeringen och regeringsunderlaget säger att kurder är inte svenskar utan terrorister.

Jag har en intellektuell funktionsnedsättning.

Det finns de som säger att jag är inte heller en vanlig svensk utan istället säger de att jag är utvecklingsstörd.

Det är alltid så det börjar. Några pekas ut som annorlunda. Några pekas ut som terrorister. Några pekas ut som som en kostnad.

Det slutar alltid med hot, med hat, med mord.

Det är därför vi aldrig får glömma. Det är därför vi aldrig får låta oss splittras.

Det är därför vi måste minnas, att alla är folket och folket är enat, mot antisemitism och all rasism.

Tack för ordet.

8 GRUNDEN TIDNING

Rapport från styrelsen

Riksstyrelsen hade möte 29 oktober. Då pratade styrelsen om Då diskuterades frågan om assistansbolag som ibland tvingar de assistansberättigade att stanna hemma från sitt arbete på daglig verksamhet.

Styrelsen konstaterade att detta är ett problem. Det som händer är att Försäkringskassan inte beviljar assistanstimmar för den tid huvudpersonen är på daglig verksamhet. Det beror på att huvudpersonen får sitt stödbehov uppfyllt av personalen på den dagliga verksamheten.

Men assistansbolagen får betalt per timme beviljad assistans. Det betyder att företagen tjänar mer pengar om huvudpersonen inte går till sin dagliga verksamhet. Då blir det mer timmar att utföra assistans på.

Det är ett problem att de som behöver assistans hamnar i kläm mellan sin arbetsplats och ett företag. Det finns två sätt att lösa det: Antingen beviljas assistanstimmar även för tid på daglig verksamhet. Eller så blir huvudregeln att det inte beviljas assistanstimmar på arbetstid oavsett om man är på sin dagliga verksamhet.

Riksstyrelsen kom fram till att ett liv som alla andra måste betyda att det normala är att alla går till jobbet. För oss med LSS betyder det att det normala är att gå till sin dagliga verksamhet. Därför borde assistanstimmar för vanlig arbetstid bara beviljas om det finns särskilda skäl att ha sin assistent med sig till sin dagliga verksamhet. Detta bör gälla oavsett om huvudpersonen väljer att gå till arbetet eller att stanna hemma. Blir man erbjuden hjälp & stöd på daglig verksamhet, så ska det inte gå för assistansbolag att få timmar för den tiden.

RIKSSTYRELSEN, OKTOBER 2022

Styrelsemöte i Grunden Unik/Fritid Laholm

Styrelsemöte i Grunden Unik/Fritid Laholm tillsammans med förbundsjuristen från Riksföreningen Grunden. Föreningens aktiviteter våren 2023 planeras.

GRUNDEN TIDNING 9
Foto: Andreas Oskarsson

EN DAG PÅ JOBBET

Jag heter Patrik och jobbar sedan våren 2021 på Riksföreningen Grunden. Där jobbar jag med dj och spelar musik. Jag skriver artiklar till tidningen.

Varje dag åker jag spårvagn till jobbet. Jag trivs mycket på jobbet och med mina medarbetare.

På fritiden gillar jag gå på bio och titta på film. Jag tränar också fotboll på Grunden BOIS.

På sommaren på semestern kommer att jag åka till Italien och sola och bada med familjen. Efter semestern kommer det att kännas skönt att vara hemma igen!■

EN KVÄLL FÖR IRAN: KVINNA, LIV, FRIHET

Den 29 oktober 2022 sändes manifestationsgalan En kväll för Iran: Kvinna och frihet på SVT 2. Manifestationsgalan som handlade om kvinnors och flickors rätt i Iran sändes med anledning till de pågående oerhörda handlingar mot kvinnor och att kvinnor har dött i Iran. På manifestationsgalan uppträdde det både kända och okända artister som Carola, Tusse, Darin, Lahle samt iranska kända artister som Rustam Murashari. I publiken satt Sveriges kulturminister Parisa Lijestrand.

Detta är inte den första gången som en manifestation har gjorts för att belysa kvinnors värdighet. Flera manifestationer har gjorts runt om i värden för att belysa kvinnors värdighet sedan Jina Mahsa Amini i höstas dog till följderna av brutal misshandel efter att ha blivit arresterad för att inte ha varit rätt klädd. I Iran är det förbjudet att som kvinna visa hud eller hår. Där är det tvång att bära slöja. När Jina Mahsa Amini blev arresterad så hade hon visat mer hud och hår än tillåtet. Hon misshandlades av moralpolisen så pass mycket att hon senare avled av sina skador.

På TVn har det visats skrämmande klipp där man ser verkligheten hur kvinnor blir

behandlade i Iran. När man ser dom hemska klippen så sitter man nästan med tårar i ögonen. Dom är så brutala. Att vara kvinna i Iran är inte värdefullt. Deras människovärde är inte viktigt eftersom Iran är ett mansdominerat land. Det är männen som har den största makten. Kvinnor blir utsatta för våld och förtryck. Det är vanligt att unga kvinnor blir slagna och våldtagna. De blir inlåsta i hemmet och får ej vistas ute bland andra män.

Här i Sverige bor det iranska kvinnor som också får leva med skyddad identitet från sina familjemedlemmar. Ett sådant känt fall är Fadime Sahindal som för 20 år sedan mördades av sin pappa. Varken fadern eller släkten godkände Fadimes kärleksförhållande som hon själv hade valt vilket familjen inte uppskattade. ■

Artiklar om manifestationsgalan på SVT https://www.svt.se/kultur/svt-sander-konsert-for-irans-kvinnor https://www.svtplay.se/video/37198201/en-kvall-for-iran-kvinna-liv-frihet https://gaffa.se/nyheter/2022/oktober/en-kvall-for-iran-samlar-svenska-storheter-sands-via-svt/

10 GRUNDEN TIDNING
TEXT: PATRIK KÄLLESTIG // FOTO: REDAKTIONEN

ÅRETS VAL AVKLARAD OCH NY REGERING OCH TALESMÄN VALDA!

När årets valrysare var över den 11 september ledde det blåa blocket. Det röda blocket ledd av Magdalena Andersson avgick som statsminister. Hon hade då suttit i totalt nio månader som Sveriges första kvinnliga Statsminister.

Så då var det blåa blocket på jakt efter en ny statsminister. Talesman Andreas Norlén utsåg Ulf Kristersson, ordförande för Moderaterna att fram till den 12 oktober utföra en sonderingsrunda

med partierna som ingick i det röda blocket och utse en ny regering. Kommer han att lyckas kan han komma att väljas till statsminister. Fram till dess sitter Magdalena Andersson med sin övergångsregering.

Utöver val av ny statsminister och nya ministrar för det röda blocket skall det även röstas fram nya talesmän, fyra stycken, varav en ordinarie talesman, samt tre vice talesmän.■

Följande förtroendevalda att ingå iden nya regeringen är följande:

Ansvarsområde Politiker Parti

Ordinarie talman Andreas Norlén Moderaterna 1:e vice talman Kenneth Forslund Socialdemokraterna 2:e vice talkvinna Julia Kronlid Sverige Demokraterna 3:e vice talkvinna Kerstin Lundgren Centerpartiet Statsministern Ulf Kristersson Moderaterna

Vice statsminister Ebba Busch Thor Kristdemokraterna & energi- och näringsminister EU-minister Jessika Rosvall Moderaterna Integrationsminister Johan Pehrsson Liberalerna Jämställdhetsminister Paulina Brandberg Liberalerna & bitr. arbetsminister Finansminister Elisabeth Svantesson Moderaterna Civilminister Erik Slottner Kristdemokraterna Försvarsminister Pål Jonsson Moderaterna Minister för civilt försvar Carl Oskar Bohlin Moderaterna Justitieminister Gunnar Strömmer Moderaterna

Migrationsminiser Maria Malmer Stenergard Moderaterna Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari

Liberalerna Kulturminister Parisa Liljestrand Moderaterna Infrastruktur- och Andreas Carlsson Kristdemokraterna bostadsminister Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson

Kristdemokraterna Socialminister Jakob Forssmed Kristdemokraterna & 1:e vice partiordförande

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall Moderaterna Äldre- och social- Anna Tenje Moderaterna försäkringsminister Utbildningsminister Mats Persson Moderaterna Skolminister Lotta Edholm Liberalerna Utrikesminister Johan Forsell Moderaterna

GRUNDEN TIDNING 11

Bokmässa 2022

Det var torsdag den 22 september 2022. Vi kom dit klockan 10:00. Jag och min coach. Vi gick upp till press centre och hämtade ut våra biljetter. Vi skulle bevaka mässan, sen gick vi ner ett plan och började kolla in alla montrarna och pratade om vilka som var mest intressanta för oss. Vi letade upp BoD*, där jag har publicerat mina noveller och pratade en stund med dem. De var trevliga! Vi fick lite tips om hur vi kunde göra för att till exempel få mina noveller ut på bibliotek.

12 GRUNDEN TIDNING
TEXT: STEFAN WERME FOTO: REDAKTIONEN

Efter att vi hade pratat med dem och gett de ett exemplar av:”Guldgrävare Jack”, gick vi vidare. Vi vandrade runt där en stund, sen tyckte jag att det räckte så jag åkte hem och min coach åkte till jobbet. Imorgon ska vi dit igen och fortsätta prata med folk och marknadsföra mig och mina noveller.

Fredagen den 23 september 2022. Vi kom dit klockan 13:00. Vi gick upp en våning där det inte var så mycket folk och planerade vad vi skulle göra. Vi gick sen ner en våning där alla utställare var och vi gick runt lite. Först stannade vi till vid fantasibåsen och pratade med några där, sen gick vi bort till Hegas, skolbiblioteket och pratade med dem. Det var lättlästa böcker för barn och ungdomar, där vi fick lite tips.

Sen hamnade vi vid ett bås som tillhörde Moha Frikraft. Hon har en förlossningsskada och ADHD och autism. Jag sa inte så mycket, men jag tycker att det var ett bra möte ändå. Får jag välja en förebild så skulle jag välja henne! Hon är bland annat skådespelerska och författare. Vi stod där

en stund. Tyvärr fick vi inga bilder på henne. Vi fortsatte sen att gå runt lite till, sen blev jag trött så vi avslutade vår dag. Vi hade ändå varit där i två timmar! Jag var nöjd med de här två dagarna på bokmässan. Många intryck och mycket att ta in, men absolut värt det! ■

*BoD är en förkortning för ”Books on Demand”och är ett tyskägt bokförlag för egenutgivning

GRUNDEN TIDNING 13

Rädda Saga

Låt Joaquin stanna!

En av Riksföreningen Grundens medlemmar är Saga Cabrera. Hon bor i Uppsala och har ganska omfattande stödbehov för att kunna leva ett bra liv. Saga har länge varit förgrundsgestalten i Föreningen Saga, som också fått sitt namn av henne.

Saga är en livsglad och positiv ung kvinna. Nu har hon emellertid ett stort bekymmer. Hennes assistent Joaquin Llanca hotas nämligen att utvisas av Migrationsverket.

Till saken hör att Saga har väldigt speciella och omfattande funktionsnedsättningar och stödbehov. Det finns det papper på som Försäkringskassan har godkänt. Det är därför väldigt svårt att hitta en assistent som faktiskt kan hjälpa Saga på rätt sätt. Men just Joaquin har de särskilda kompetenserna. Saga är väldigt nöjd med Joaquin, och vill gärna att han får fortsätta vara hennes assistent.

Men nu har Migrationsverket bestämt att Joaquin måste åka hem till sitt gamla land Chile och söka nytt arbetstillstånd därifrån. Det kan i så fall ta ett helt år eller ännu längre, innan Joaquin får komma tillbaka till Sverige och Saga. Men då kommer Saga inte att kunna få hjälp på rätt sätt. Myndigheterna har letat i flera år efter någon

annan assistent i stället för Joaquin, som skulle kunna hjälpa Saga. Men de har inte hittat någon. Utan Joaquin riskerar Saga att bli utan hjälp!

Som tur är kommer Joaquin och Saga fått hjälp av en advokat. Den advokaten har överklagat Migrationsverkets beslut. Fast både Joaquin och Saga är såklart väldigt oroliga över detta. Risken finns ju att domstolen lyssnar mer på Migrationsverket än på Joaquin och Saga.

Det vore väldigt konstigt om Joaquin blir utvisad. Saga är inte ens arton år gammal än och det står i Sveriges lagar att myndigheterna alltid ska ta hänsyn till barns bästa. Det bästa i det här fallet är att Joaquin får stanna i Sverige och fortsätta arbeta med Saga. Även ur LSS-synvinkel vore det helt fel att utvisa Joaquin. Saga har ju rätt till det stöd hon behöver och det finns ju ingen annan som kan och vill arbeta med Saga.

Riksföreningen Grunden anser att Joaquin Llanca ska få stanna i Sverige!■

TEXT
14 GRUNDEN TIDNING

Fråga Juristen

Hej Mikael.

Jag har en fråga. Jag bor på gruppboende och har daglig verksamhet. Nu fick jag ett brev hem från ett assistansföretag. De ville ha en fullmakt att prata med Försäkringskassan. Jag undrar varför jag får ett sånt brev? Ska inte min Gode Man få sådana brev?

Hej Susanne.

Först av allt: Skriv inte på något alls! Ring din gode man.

Det som verkar ha hänt i ditt fall, är att ditt boende har någon slags avtal med ett assistansbolag. Det är i och för sig inget konstigt. Ibland behöver ett boende kanske hyra in assistenter som vikarier eller som extra personal av något annat skäl. På något sätt har det här assistansbolaget av det skälet fått reda på vem du är, och att du har rätt till insatser enligt LSS. Det i sig är heller inte så konstigt. Företag behöver ju veta vem de ska arbeta med.

Det som däremot blir konstigt och direkt fel, är att någon säljare på företaget verkar ha sett en lista på ”kunder” och märkt att de inte har fullmakt att prata med Försäkringskassan om dig. Därför vill den säljaren gärna få det, för att bestämma saker om dig tillsammans med Försäkringskassan.

Det fungerar ofta så, att assistansföretag har fullmakt från dem som de hjälper. Ibland tycker huvudpersonen att det är enklast, att assistansföretaget sköter alla samtal om det egna stödbehovet direkt med Försäkringskassan. Det beror på att vissa huvudpersoner tycker det är svårt att få gehör för sina önskemål om de pratar ensamma med Försäkringskassan.

Problemet är såklart att vissa säljare är mer intresserade av att tjäna pengar på att få många

assistanstimmar, snarare än av att hjälpa huvudpersonen.

I just ditt fall verkar det dessutom som om säljaren inte kollat ordentligt vad du har för behov. Du behöver ju ingen assistans, eftersom du både bor på ett boende och arbetar på en daglig verksamhet. Dessutom har du helt rätt: Sådana här brev ska egentligen skickas till din gode man. För övrigt är ju tanken att din gode man ska hjälpa dig med kontakten med Försäkringskassan så assistansföretaget borde inte skickat något brev alls!

Det viktigaste är det jag skrev allra först. Skriv aldrig på en fullmakt eller något annat konstigt papper utan att först ha pratat med din gode man.

Släng brevet så hoppas vi att du slipper fler brev.

Susanne (Susanne heter i verkligheten något annat)
GRUNDEN TIDNING 15

VÄDERREKORD:

Tema Sverigerekord för 2022

Temperatur

Red: Vad är det högsta värmerekordet för i år?

OH: +37, 2 plusgrader i Målilla den 21 juli.

Red: Vad är det senaste värmerekordet för i år?

OH: +19,5 plusgrader i Kristianstad den 29 oktober. Där var det nästan sommar! Det har aldrig varit så varmt i oktober månad sedan mätningarna började. Fortfarande i andra veckan i november är det ännu sommar där medeltemperaturen överstiger +10 plusgrader i 5 dygn i sträck.

Red: Hur kallt skall det bli för att det ska bli höst?

OH: Mellan 0 och +10 plusgrader i 5 dygn i sträck.

Red: När blir det höst i Sverige?

OH: Idag på måndag den 14 november blir det höst i södra Sverige ända upp till Göteborgsområdet.

Red: När blir det nollgradigt då där?

OH: På morgonen lördag den 19 november. Då blir det +3 plusgrader på dagen och 0 grader och frost på morgonen.

Red: Hur kallt skall det bli för att det blir vinter?

OH: Mellan 0 grader och -minus 10 minusgrader i 5 dygn i sträck.

Red: När blir det vinter i Sverige då.

OH: Det är redan vinter i norra Sverige och den kom förra veckan (vecka 45).

Red: Vad är det senaste köldrekordet för i år?

OH: På fredag den 18 november kommer det att vara mellan -21 och -25 minusgrader i Karesuando.

Nederbörd

Red: När (vilken årstid)är det som mest nederbörd i Sverige?’

OH: Sensommar, augusti månad.

Red: Vad är största uppmätta nederbördsrekordet i Sverige för i år?

OH: Den 22 juli regnade det som mest i Sågen i sydligaste Dalarna med 111,1 mm regn.

Red: När snöade den första snön till Sverige för i år?

OH: Den 14 oktober snöade den första snön för första gången i år på Riksgränsen i norra Sverige.

Hej, i förra numret tog jag upp vindrekord. I detta nummer fortsätter jag med att skriva om väderrekord som inträffat i Sverige under året 2022. TEXT: OCTAVIO HERNANDEZ HUDSON // ILLUSTRATIONER: ANDERS JOHANSSON
16 GRUNDEN TIDNING

Vind

Red: Vad är den högsta uppmätta byvindhastigheten för i år?

OH: Den 23 juli uppe i svenska fjällen i Tarfala i sluttningen till Kebnekajse var det en byvind på 28,9 m/s.

Red: Har Sverige haft några stormrekord för i år?

OH: Den 4 juli i somras i år har det varit tromb* i Sverige nära sjön Fullen i västra Hälsingland. *En tromb är en kraftig virvelvind och förflyttar sig i en hastighet på 50 km/tim (14 m/s omräknat) och brukar hålla på uppemot ett dussintal minuter. ■

VÄRLDSMÄSTERSKAPET

TEXT: REDAKTIONEN

Världsmästerskapet (VM) i fotboll spelas i Qatar! Fotbolls världsmästerskapet drar igång den 20 november och slutas spelas den 18 december 2022. Valet av Qatar för fotbollsmästerskapet har fått kritik för att olika problem, framförallt allt för att det är +40 plusgrader Celsius varmt i landet! Därför spelas världsmästerskapet på vintern i december istället för på sommaren i juni.

Det är 32 länder som spelar för att vinna världsmästerskapsbucklan. Dock vill jag notera att Sverige inte spelar i detta mästerskap! Totalt kommer åtta arenor att användas: Al Bayt Stadium, Khalifa International Stadium, Al Thumama Stadium, Ahmad Bin Ali Stadium, Lusail Stadium, Ras Abu Aboud Stadium, Education City Stadium, samt Al Janoub Stadium. Finalen kommer att spelas i Doha som är Qatars huvudstad på Qatars nationaldag den 18 decmber 2022. Det fotbollslag som är favoriter för att vinna kan man inte säga. Men favoriterna är de stora länderna så som Brasilien, Frankrike, Argentina, England och Spanien.■

EUROPEISKA

RÅDETS

TOPPMÖTE I BRYSSEL

TEXT: MALIN ANDRÉN

Den 20-21 oktober höll Europeiska rådet toppmöte* som varade i två hela dagar. En av de viktiga frågor som toppmötet behandlade var Nordatlantiska fördragsorganisationen (NATO).

Sveriges nya Statsminister Ulf Kristersson träffade NATOs generalsekreterare Jens Stoltenberg för att diskutera Sveriges och Finlands ansökan om att gå med NATO.

https://www.regeringen.se/artiklar/2022/10/statsministern-traffadenatos-generalsekreterare/

Jag tycker att det är ett mycket spännande presskonferens eftersom Natomedlemskap kan ge Sverige Trygghet.

Av 26 länder är det nu bara Turkiet och Ungern som skall godkänna Sverige och Finland som Natomedlemm. ■

*Övriga frågor som behandlades på toppmötet var Rysslands krig mot Ukraina, det fortsatta stödet till Ukraina samt frågor rörande ekonomi-, energi- och klimatpolitik.

GRUNDEN TIDNING 17

Lejonen vid vattenhålet – Del II

VDynamiken i gruppen har föränd rats. Honan som var borta flera dagar utan att någon visste var hon var har nu lämnat flocken och sökt sig till nya marker. Saknaden är påtaglig.

Två hanar och en hona har sällat sig till flocken. Just den här flocken är väldigt populär. Många söker sig hit. Vissa stannar ett par dagar, andra stannar bara någon dag.

problem, speciellt för en av lejonhanarna. När han känner sig otrygg eller osäker så pratar han med alfahonorna och dem guidar honom rätt. Deras roll är inte att styra flocken med järnhand utan att finnas till hands om man behöver dem. Det är ingen diktatur. I den här flocken får man chansen att utvecklas och hitta sin egen väg.

Lejonhanarna går ständigt på upptäcktsfärd men dem går inte allt för långt ifrån flocken och skulle

han leka med de andra lejonhanarna, fast helst så livet. Han har verkligen haft tur som har hamnat i

Lejonen ligger och latar sig. Det är soliga dagar.

det blir kväll. Det är en fin solnedgång. Lejonen lämnar vattenhålet för kvällen. Imorgon är det en ny dag.

En flygresa till Australien

Jag har tänkt på en sak, eller jag har tänkt på många saker, men just nu har en sak har slagit mig. Säg att man ska flyga till Australien, varför flyger man då inte norrut. Alltså åt motsatt håll mot det man gör idag. Det vill säga om jorden verkligen är rund. För flyger man åt motsatt håll, då borde det ju gå snabbare, för då måste man ju inte flyga över alla länder som man flyger över idag och man kommer bakvägen, så att säga.

Förutsatt att jorden verkligen är rund då och en annan tanke är att om man skulle flyga åt motsatt håll, alltså norrut, skulle flygplanet vid ett tillfälle hamna upp och ner på då?

Återigen förutsatt att jorden verkligen är rund. Eller har jag fel? Jag ser jorden varken som platt eller rund, utan jag ser jorden mer som en snöglob. Ni vet en sån som man hade när man var barn. Jorden är platt på ytan, men ser rund ut från rymden.

Låt säga att jorden är rund, då skulle det

BERÄTTELSE 18 GRUNDEN TIDNING

teoretiskt sett vara snabbast att flyga norrut och komma bakvägen, för då slipper man ju flyga över alla de länder som man flyger över. Varför har ingen tänkt på det tidigare? Eller är jag helt ute och cyklar?

Snubben som sa att jorden är platt kanske hade rätt ändå. För mig är jorden platt i alla fall och det står jag för. Sen bryr jag mig faktiskt inte om hur det ser ut ifrån rymden, jag är aldrig där ändå. Vem vet, atmosfären kanske är en illusion som får jorden att se rund ut. Är det någon som har tänkt på det?

Jag lämnar er med denna tanke. Kanske ni har tankar om detta. Det vore i så fall kul att höra de tankarna.

Jag är inte rädd

Jag brinner. Jag brinner av en längtan. Längtan efter vad, har jag ännu inte förstått.

Jag vet bara att jag brinner. Jag springer ut, jag springer ut, på den vidsträckta ängen.

Ut! Bland blommorna som växer sig stora och fina efter att ha legat i dvala under vintern. Se hur blommorna sträcker sina blad mot solens värmande, smekande strålar.

Jag är inte rädd.

Jag är inte rädd!

Jag kysser orden med mina läppar.

Jag smeker orden med min tunga.

För jag är inte rädd.

Tänk att fyra små enkla ord kan bilda en sådan kraftfull mening.

Det här är jag och jag är inte längre rädd.

Månens skimmer

Månens skimmer du förnimmer där varg och loo kring vinden bo vid mörka skogars timmer

Björn-970628

En resa mellan bergen

En väg spirar högt upp på berget Vi reser genom vida berg Vinden fryser i vintermörkret slädarna rullar ner för backen I ett gatuhörn lurar en mörk skugga du kommer till mig i mörkret Alla lampor tändas alla lampor ser att det bara är vi två En krona tänds mitt i nattens storm Livets fest en dans i salen Alla lyktor tänds i staden Folk kommer från när och fjärran en folkfest för stadens briljans Ett moln av tobaksrök breder ut sig i baren Bardisken blänker i den stora salen folk ligger druckna och utslagna Dimman ilar runt hörnet jag går ensam hem på natten genom stan och allt jag ser är tysta gatuhörn skumma vrån Klockan är snart halvfyra frost har lagt sig på gatorna Stjärnhimlen är klar och ljus Natten är full av mystik jag sover nästan En stad mellan bergen Det blåser en vind över nordliga torg vinden fryser till is Jag stänger porten stjärnorna tänder nattens lykta Jag säger godnatt!

Björn Samuelsson - 9 aug 93

GRUNDEN TIDNING 19

Hejsan kära Spelhörnan-läsare!

Kylan och snön har kommit, och Helgtiderna och Ny År är här!

Så se till att klä på er varma o tjocka kläder för att inte bli sjuka.

Tyvärr så blir det bara 1 spel artikel i detta nummret pga vissa har blivit sjuka.

Men vi kan ändå berätta några nyheter!

Playstation's nya PS VR2 (VR: virtuell verklighet) kommer att komma ut den 2023-02-22. Detta är den 2:a Generationen av PS VR, den första kom ut år 2016, som vi skrev om i SPELHÖRNAN

Fallout 1

Fallout 1 utspelas sig på en mörk framtid där åren 2077 blev det en global kärnvapenkrig som förstörde moderna civilisationen och världen. Dock så visste många företag och människor att en krig var på väg att hända och som en förberedning startar ett företag som heter Vault-Tec Corporation med hjälp av US regeringen en projekt som heter The Vault™ en serie av skyddsrum som ska skydda en fragment av United States befolkning från kärnvapen förintelsen men bara 0.1% skulle få chansen att kunna komma in i en vault.

Du som spelare startar åren 2161 i Vault 13. Där får du välja mellan 3 olika karaktärer som har olika talanger och förmågor med sina egna bakgrund som kommer kallas för The Vault Dweller. Där får vi i uppdrag att försöka hitta en fungerande vatten chip som filtrerar vatten och återvinner den efter att våran gick sönder på Vault 13. Där skickas vi ut från våran Vault och ska försöka hitta en sätt att reparera den eller hitta en helt ny. Du blir utskickad med lite överlevnad prylar och en apparat som heter PIPBoy

2016 december nummer.

Och detta nya VR2 är den mest avancerade och billigaste VR som finns i marknaden. men den funkar bara för Playstation 5. Vi kommer att skriva en artikel om den i nästa nummer i början av år 2023.

I detta nummer så kommer ni att få läsa om Fallout 1, en post-apokalyptisk spel. Skriven av vår kära Miguel.

Vi i Spelhörnan önskar alla våra kära läsare en Trevligt helgtid och Gott Nytt År!

2000 för att försöka hitta information om vart man kan hitta eller reparera vatten chipsen och samtidigt utforska hur världen har blivit efter kriget. Du får direkt en ledtråd från chefen att det finns en till Vault nära som heter Vault 15 och du borde leta där direkt sen är det ditt val om du vill dra ditt eller inte. När du har dragit ut från din Vault kan du utforska världen och hitta kompanjoner eller bättre utrustning. Det leder också till att du kan ansluta dig till olika grupper ifall du hittar dom och får mer information om situation som händer i världen.

Karaktären du gör har 3 stycken olika spel mekanismer som är S.P.E.C.I.E.L., Talang, Kompetenser.

S.P.E.C.I.E.L. är en förkortning för en primär statistik där du får upp till 40+ poäng och du tilldelar dessa poäng till S.P.E.C.I.E.L. för att kunna göra din karaktär bättre.

Talanger får man direkt i början av spelet och du får ta 2 stycken som kan ge dig fördelar men kommer också med nackdelar därefter så får du en nya talang efter vissa levelar beroede på vilka S.P.E.C.I.E.L. som du tog.

Kompetenser finns det 18 olika att välja mellan och det får att man kan bli bättre med en viss vapen eller bättre på att förhandla med en npc och du blir tilldelad 20-25 poäng varje gång du levlar upp.

Spelet är turbaserad strid med 2D sprites och är lite svårt att lära sig vad karaktären kan göra

20 GRUNDEN TIDNING SPELHÖRNAN

och hur några grejer funkar men efter ett tag så kommer du bli van vid detta.

Personligen tycker jag spelet är bra en unik upplevelse och håller sig fortfarande i toppen med andra spel som dialogen i spelet och själva gameplay är fortfarande någon som folk kommer att gilla.

Fallout 1 finns också i flera olika versioner beroende på vilken sida du köper den ifrån där dom har tagit bort några innehåll för att det var för våldsam eller inte passade i nutiden men det går att moda spelen ifall du vill ha hela version eller fixa upp den lite grann.

Jag ger spelet en 8/10 och rekommenderar den för folk som gillar turbaserade och våldsamma spel.

Genre: Öppen värld, Post-apokalyps, RPG. Utvecklare: Interplay inc. Utgivare: Bethesda Softworks. Konsoler: PC. Antal Spelare: 1. Släppt: 1997.

Andréns Pannkakor (8 st)

Till detta behövs! 1 stor skål eller bunke Decilitermått En stor slev Stekspade Stekpanna Kastrull Visp ej Elvisp

Ingredienser: 2,5 deciliter Vetemjöl 2 nypor salt 6 deciliter Mjölk 3 ägg 50 gram smält smör

Gör så här: 1. Ta fram bunken eller skålen häll i 2,5 deciliter mjöl och 2 nypor salt skall röras samman.

2. Tillsätt 3 deciliter Mjölk vispa till en tjock smet.

3. Tillsätt ytterligare 3 deciliter mjölk rör allt tillsamman till en len smet.

4. Knäck i 3 stycken hela ägg i smeten rör om så att äggen blandas ner ordentligt.

5. I kastrullen läggs det 50 gram smör( ej margarin) och smälter det.

6. Häll i sedan det smälta smöret i smeten blanda eller vispa ihop allt å se till att det inte blir några klumpar.

7. Nu är det dags att använda stekpannan på medelvärme inte för hög temperatur då är det risk att pannkakorna bränns.Arbeta i lugn och ro. Smält också lite smör i pannan .

8. Andvänd en såsslev som ett mått när du häller i stekpannan där du också skall fördela så att den blir tunn. Låt dom gräddas i 3 minuter på varje sida.

9. Dessa kan man servera med valfritt tillbehör godast är jordgubbssylt och lättvispad grädde vad man mest tycker om.

10. Nu kan man sätta sig och avnjuta dom nygräddade pannkakorna.

GRUNDEN TIDNING 21

Hundår

FIlMRECENSION

Filmen Hundår, på engelska A Dog Year (2009) är en komedi-drama och handlar om Jonathan, en författare (som har 40-årskris). Författaren (spelad av Jeff Bridges) har två hundar, labradorer och köper en till hund, en collie som heter Devon. Collie hunden Devon ändrar allt i Jonathans liv.

Jag tycker själv att filmen Hundår var jättebra och händelserik och bra film! Jag tycker alla ska se filmen trots att filmen är ganska gammal. Den finns att ses på HBO Max. Filmen får 10 av 10 av mig!

PER JIDEÚS

Elvis (2022)

Direktör: Baz Luhrmann. Platform: HBO max. Åldersgräns: 13+

Filmen Handlar om livet på den amerikanska iconska Elvis presley och följer med honom från barndomen tills han blir rock'n'roll stjärnan på 1950-talet. Vi får se historien från

hans kontroversiell chef som heter Colonel Tom Parker ögon och alla händelser som ledde till hur Elvis presley blev känd och alla hans kontroversiella händelser inom hans karriär Aktörer som spelar Elvis presley och Colonel Tom Parker heter Austin Butler och Tom Hanks och gör en suverän bra jobb. Personligen tycker jag att filmen är bra och ger information Elvis. Jag ger filmen en 3 av 5 stjärnor och rekommenderar den starkt.

När jag en kväll hade svårt att somna hittade jag en film på viaplay. Började titta och uppkevde att här känner jag igen vad den handlar om.

Den handlar om 2 svenska journalister Martin Shibbye och Johan Persson som skulle korsa mellan Somalia och Etiopien lugnt och tryggt men det blev inte så dom blir beskutna mitt ute i öknen där ingen kan hjälpa dom.

Varför dom blev beskjutna berodde på att dom va utpekade som spioner men det va helt fel. Deras uppdrag var att ta reda på hur olja drabbar befolkningen.

Så i stället för att jobba blir dom fängslade och inte kunde bli befriade på 438 dagar. För jag tyckte denna filmen va så spännande.

I slutet av filmen fick man se att dom kom till en presskonferens på Svenska mässan då bokmässan var i gång. För jag och min make stog längre bak och lyssnade.

Filmen får högsta betyg

22 GRUNDEN TIDNING
438 dagar
SERIE av Mark Singleton GRUNDEN TIDNING 23
Posttidning B Retur adress: Svangatan 4A, 416 68 Göteborg GOD JUL OCH GOTT NYTT
ÅR önskar
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.