Issuu on Google+

RTN N D PA ITH A M S , M E SHA

ERS

R E T E N T E N C E L S N A A C I M D R E E M P L R E E D S I N KA TH ARU C O M M U N I T Y E NOR OR TH GR

E9 S A C H OW

CO A E B A

N F


A BEACON FOR THE COMMUNITY


Kaiser Permanente North Arundel Medical Center LOCATION

Glen Burnie, Maryland C L IENT

Kaiser Permanente SERVIC ES

Architecture Interior Design Structural Engineering Mechanical, Electrical, Plumbing Engineering Environmental Graphics and Wayfinding


K AISE R PERMAN ENTE NO RTH A RU N DE L ME D I CA L C E NTE R

67

F

ounded in 1945, Kaiser “As a result of the Southwood project, Kaiser Permanente named Permanente is recognized GS&P a member of its Preferred Provider program, which opened as one of the nation’s leadthe door for additional projects like the North Arundel replacement ing healthcare providers facility,” explains senior architect and principal Brent Hughes. and not-for-profit health plans. “Kaiser Permanente wanted to make the new facility a community focal point that embodied the core values expressed in their ‘Total Following GS&P’s successful expansion and renovation of Kaiser Health’ and ‘Thrive’ initiatives. Our overarching objective Permanente’s Southwood was to communicate those values on the interior of the Comprehensive Medical building while using the exterior to engage members from Center in Jonesboro, the moment they entered the site.” Georgia, the organization selected GS&P to design a replacement facility in the Baltimore, Maryland, sub- “Kaiser Permanente wanted to make the urb of Glen Burnie. The new new facility a community focal point that 25,000-square-foot medical office building will be strate- embodied the core values expressed in gically located to fill a void their ‘Total Health’ and ‘Thrive’ initiatives.” in the regional availability of Kaiser Permanente facilities. BRENT HUGHES, SENIOR ARCHITECT, PRINCIPAL


The vegetated 13-acre site bounded by wetlands, public arterial roads, private streets, utilities and property lines created a challenge for the design team.

“Not only did we have to meet zoning requirements that limited our options for siting the building, but we also had to fit a 25,000-squarefoot program onto the restricted site.”

A CAREFULLY CALIBRATED SITE PLAN Planning for the new medical office building on a vegetated 13-acre site bounded by wetlands, public arterial roads, private streets, utilities and property lines proved to be the project’s biggest challenge. “Not only did we have to meet zoning requirements that limited our options for siting the building, but we also had to fit a 25,000-square-foot program onto the restricted site,” says architect Corie Baker. “It certainly took some creativity to get the footprint to fit, but the end result worked incredibly well.”

Making the most of limited site space, GS&P’s three-story design efficiently stacks the clinical and retail functions to reduce the building’s footprint while increasing visibility from nearby streets and the adjacent highway. The organization of program elements creates a clean and defined circulation system that supports a patient-friendly environment and provides views to exterior amenities. The design team also had to contend with parking ratios and the adjacent wetlands’ associated forest conservation regulations.

68

SHOWCASE 9

CORIE BAKER, ARCHITECT

//


NG

GY UILDIN G ERGY

ICE BU

ILDING

K AISE R PERMAN ENTE NO RTH A RU N DE L ME D I CA L C E NTE R

69

//

Zoning

Requir

emen ts

Setba ck arteria s required fro l road s, priv m wetland and p s, a ropert y line te streets, public area// f s or bu utilities led to Zilodn requir a emen ininggsR e it in q li mite u g . ire e e ts whil the bu etn intgs th d e main Mm ilding ese S taining ,efto water b views manaartg raecsktsryre c o q n u s ir to e e mlen requir rdvaftrio om emena /e/ria n, so aadnsd,“Space swto was limited expande r tnsdwaps rtoZ t ZONING REQUIREMENTS m la projec s p nds,that rivicattep ro ro public t. ingtrbuilding asrkby tim trin ynthe area f apepring R Setbacks required from wetlands, just 60 square feet e a e g e r li q y t n s u e , g soale or bu utilities l d oirf ettm ilwould nus ding have public arterial roads, private streets, requir tsfrom hoeea prevented meeting s e it S m in li mited //to a ente . M s tb utilities and property lines led the wahcks reg Parkin required g thes parking maqinutiraedefetin eorial ilePermanente’s g Rewqa buildinga,rtKaiser limited area for building siting. f r in o restrrynotes ing m we eSmith. oacds, architect uteirrem aatndratio,” me ws tland , ann onseprvrivat vieAdam p s g r r e e o public m q p acompeting uireme are “By ebalancing tioen, sstreteositesand Couple nt eartny lithe a n n d d w t e s f s pritohjec wao r abuild strict led tormts, utilities s Kaiser pawe tmaximized th. e rliequprogram prrequirements, og a rkin iminag s Perma m ir limite ee requir dmesn ts whrily gitoinagl . of Mee the itbthe it emen nente m e ting th d t use of an extremely constrained e h u e il a a m d in r e a in t t intainin ains ag, for a, e buil/d/in o g view15 se salso g eaar f 1 spawcaetersite. parkein tgry cable to preserve aWe onse s to pem nagwere . kin to bala arP r T r g e r e h v 5 m q R e a 0 tionatural ensurrounding n ire be ilu em n, st t a ments0ofsfthe percent duir in progra ce these cr purq g deensig tsnwahs oaf p nd strict pa orm iteriaoje mmaCt cforest t . w a r rk ic im o the from d ith ma by expanding structu u arysetback goal o ing ximizin re. Ka pleedlemweitnhts f g iser P thae t the adjacent wetlands and making hw // ermanent e ithliinmitetdhe s requ The r ir e it toemitigate emenParkin concerted es aintaeffort area, disturbance t g Rm ins a e balanc ultbuisildin qu ang aerffi of 1 to spthe ir p north property boundary.” a e a c es thto r m e e e c aie per 5nts king . Tt he e c la requir debsig 00 sf pcee Ctghoupnle n emenp boam u Further maintaining t il in n d in of the site’s t e s h g drit wit trso ad te canno dep Kttaicisesitre acn riarohw t incrse tgoraampm oin thhme sliign hthe a natural ecosystem, g a d design incorr t it a h P t a a r e uscetuinre re upsett t hem maxm rm itiz ein d g sitefor use as im setn .siz qu etle in rautnscetnuon-site tree porates bioswales m w e a the pa g this balan beu byire6m area, n in 0 sft wof 1 ithin tains rkingTr dd the a pato ithoust pamanagement ing astormwater avoid heequriree cte ailn c r kin r e e n a o per 5 g sultenotis.bala t m.eeTt he 00 sf balanc m ncerunoff in uilding areas. g bwetland into a n t h o e e e f p ffi s s r o e c // t d g h ie e c e r n s a r ign ha c m at t it ria w requir ics e deesig emenstrucompemtin PARKING REQUIREMENTSEnviron d it n h g thatmaxim ts toture mecn ite aleme antanloC izing Coupled with the limited site area, to rotsgram innccreea a p.oint tha nd pn within u t r s n e p t h s setting Th e struc In ad in size the Kaiser Permanente maintains ad t t e itionthte b opathrkein bhais barelasnuclte is y 60 sf wit ure reqspace parking requirement of one uiremper a la g and nn effic hout zornein en qngcire 500 square feet of building ot mie envarea. easm ntt de ntdehnep ironme ts of the rseitquiru ee t.caorkminpetin in e e m n t e a p des/ig nts to g g site ag sign that / n prio l concercnasnnotlannin g a p e Eritnyv. irBoy u wereincreas ffort,oint that nd program from t nemeanpnsettin kept ea in siz th he ad tdin jacent xp l Cgogthnecthis b s a e by 60 e structure conce tthlae a w a rted In e s e p la e r sf with ndaarkning re ntbsacknce and effo from out d makquire toitio n lim the nre ardt d o n t it m in meetin td ois hreb g e oqr were g aznocneina a nt. roepnetsrt tu able et /tu/hirepm gwaaynd yofbtohue onvm forestr n p d taeinnEt1n s a a y codn iroaninm it r v k r e y ing ,pla a5l %ir wnenin esseig co swales oonmrn r tiorio g effo rnsstitaw n.rity.A nf coeue werferou vnap o el eC rt, n f c r o d e B e r water m d setdhe y r keptns eioxp Inin nallnyd,in witahd mancaog a ahededititio s ja a c t b g iothe s necm into th ee rtnetd treoequirntsitweenfto etback e adja latro hrm nsdtota e ffoarvtoe frcoemnt m z o n e n “By the o liamnts f d main gg abalancing tw hetlanenonviro tid kin trhff is utnuo dr sh. npmennity dro and parkin were beanscitee pla ropetratl co able dt estig g n a wayning e site and nu competing o maninprio y bo ce forestr ffort, nrdnasryw tainrity. y fr , ewre e kept as swales conosm ervtahteioadja15%Boyfeoxupraprogram n d requirements, in a n. cAent w werceounce s g it water sedrtw edit eff dditioentalande fotrhe setback o manfaro ll a h r y n t in , m d thetositlimit bio maximized makin ge th into th the e d we e adja wceremenet tnoorath rbance g a propefor sistoturm ent awbele to void a r way an ty use boounof forestr tlandm s. aintain y run ff daran extremely y swales conservatio 15% of our y, we n. A constrained were u site fo ENVIRONMENTAL CONCERNS dd r site.” water s manag ed within th itionally, b By expanding the setback from the io e site into th emen for sto t e adja adjacent wetland and making a rmSMITH, cent w to avoid a ADAM ny run etland concerted effort to limit disturbance s. o ff ARCHITECT away from the north property boundary, 15 percent of the site was maintained for forestry conservation.


Through many iterations of conceptual design, the team focused on varying exterior expressions of the programmatic elements.

70

SHOWCASE 9

DESIGNED TO BE SEEN Despite the site constraints, the property that Kaiser Permanente selected for its new medical office building offered one major advantage—location. “Kaiser Permanente places a great deal of emphasis on the view of a facility from a distance and on approach,” notes architect Clint Harris. “They purchased this particular property so the building would be visible from as many vantage points as possible— especially the freeway and Quarterfield Road, a secondary thoroughfare that runs close by. We studied various elevations and view corridors along the freeway to make sure drivers would be able to see the facility from those points. These efforts were integral to how we positioned the building and determined its height.

“There aren’t many other medical office buildings in the area, so we wanted this building to stand out as a beacon for the community—something both memorable and identifiable. We want it to catch your eye as you drive by. That’s one of the reasons we selected a metal-clad building type with a wood-grain texture. It stands apart from the local context, and the wood finish also conveys a feeling of warmth that draws people in, giving them a sense that this facility will provide the very best of care.”

“... we wanted this building to stand out as a beacon for the community—something both memorable and identifiable.” CLINT HARRIS, ARCHITECT


THE FLEXIBILITY TO GROW AND ADAPT Given the program requirements and limited available square footage, space planning also posed a significant challenge that resulted in some innovative design solutions. “Because of the small building footprint, we created a layout that allows clinics to share space rather than be isolated,” says Smith. “This increases the efficiencies of the programmable space while giving clinics the support and flexibility to handle varying quantities of patients.” To provide flexibility for future growth, GS&P incorporated demountable interior partition walls into the

design that allow for the adaptation of space as program needs change. The building’s upper stories include 6,000 square feet of reprogrammable floor space. “The principle behind these demountable walls is they can be easily rearranged for future renovations,” notes interior designer Ashley Wood. “This is an innovation initiative for the Kaiser Permanente mid-Atlantic states region, and became a successful design challenge for our team.”

71

K AISE R PERMAN ENTE NO RTH A RU N DE L ME D I CA L C E NTE R

PRIMARY CARE

PEDIATRICS

OB/GYN

FLEX EXAMPLE 1

THIRD FLOOR

By providing a layout that allows for clinics to share space rather than be isolated, the team increased the efficiency of programmable space while giving clinics the support and flexibility to handle varying quantities of members.

FLEX EXAMPLE 2

FLEX EXAMPLE 3


COMFORT THROUGH CLARITY

Entry portals, graphics and directional signage coupled with color-coded walls denoting different functional programs allow the user to easily process spatial functions and quickly traverse the necessary areas to arrive at their destination.

As a cornerstone of its brand, Kaiser Permanente embraces the idea of a “Total Health Environment” that comforts members during the entirety of their visit through design and the branding of key experiences. With three floors and nine different clinics, GS&P focused on creating comfort through clarity with intuitive circulation and wayfinding. Entry portals, graphics, directional signage and color-coded walls that denote different functional programs allow users to easily navigate their way through the facility and to their final destination. “Although the program is only 25,000 square feet, it contains multiple clinics located in different directions,” notes Wood. “We want patients to feel comfortable and at ease when they enter the building without any added stress or confusion from trying to find their way. One way we made wayfinding more intuitive for visitors was by the use of color. We associated each floor level and each clinic with a different color to create a rhythm and a meaning every time you see that certain color.”

“We want patients to feel comfortable and at ease when they enter the building without any added stress or confusion from trying to find their way.” ASHLEY WOOD, INTERIOR DESIGNER


K AISE R PERMAN ENTE NO RTH A RU N DE L ME D I CA L C E NTE R

73

“Thrive,” a subset of Kaiser Permanente’s Total Health initiative, focuses on encouraging physical fitness. GS&P incorporated this idea in the facility’s design through the use of wall graphics, color and strategically placed signage. “Kaiser Permanente does a lot to educate their members about staying healthy,” explains Smith. “One way we helped support their mission was by making the stairs more inviting. We brought them out into the main entrance lobby and made them feel more like a monumental stair and not just a means of egress. The windows, the lighting and the flooring all make the stairway more enticing, and nearby signage encourages users to ‘burn calories, not electricity’ by taking the stairs instead of the elevators.

“Kaiser Permanente does a lot to educate their members about staying healthy. One way we helped support their mission was by making the stairs more inviting.”


Kaiser Permanente North Arundel Typical MOB

% 36% LESS BTU PER YEAR

28% LESS LIGHTING POWER DENSITY

31% REDUCTION IN ENERGY USE INTENSITY vs. AIA 2030 benchmark

vs. ASHRAE 90.1 - 2007 baseline

GOING FOR GOLD Kaiser Permanente North Arundel Medical Center is on track to become the first LEED Gold certified facility in Kaiser Permanente’s mid-Atlantic region. Sustainable features include Variable Refrigerant Flow (VRF) mechanical systems, 100 percent LED lighting, instantaneous water heaters, occupancy sensors, full energy monitoring reported to Kaiser Permanente’s regional offices, and a more efficient building envelope than the 2015 energy code required. “With careful planning and client guidance, we drastically improved the facility’s environmental impact

by reducing its total water and energy consumption, carbon footprint and demand for construction materials,” says project coordinator Terrance Perdue. “Energy model calculations project the building to perform 36 percent better than AHSRAE 90.1 standards, which is the benchmark for energy consumption building codes across the U.S. Water consumption will be more than 20 percent lower than federal government standards, and regionally sourced materials with high-recycled content and low-VOC emissions will promote a healthy interior environment.

74

SHOWCASE 9

Kaiser Permanente North Arundel Medical Center is on track to become the first LEED Gold certified facility in Kaiser Permanente’s midAtlantic states region.


to T own son C

13

15 m

iles

M wn dl a

7m

oo oW st

ile ed

ore

K AISE R PERMAN ENTE NO RTH A RU N DE L ME D I CA L C E NTE R

20

mi

m

sh

ar

M

W

m alti

75

r

ilve

oS

t les

17

o

st

ile

te hi

ic

ed

M

C al

hB

r te en

lC ica

out to S

1.0 mi

0.5 mi

Columbia Ga teway M

edical Center

ng

ri Sp

Me

d

l ica

r te

en

iles

m

10 miles to

ent er

2.0 mi

r nte

Ce

HIGH-PERFORMANCE, HIGH DESIGN Designed to provide the Baltimore Metropolitan region with vital GS&P, we have accomplished this healthcare services including primary care, obstetrics, pediatrics, and more. The exterior of the building optometry, ophthalmology and imaging, the new Kaiser Permanente projects a distinct character and strong North Arundel Medical Center is slated to open in the presence that captures spring of 2017. Celebrating the connection between patient your attention with a “This project was health and the built environment, GS&P’s high-performing, contemporary look that about creating energy-efficient, flexible and identifiable design solution will remain timeless. I something for the believe that once our provides a state-of-the-art facility that meets the needs of the client as well as the growing community. members and staff have community that “This project was about creating something for the a chance to experience was desperately community that was desperately needed,” says Hughes. the facility they will be “I am incredibly proud of how our team worked within both motivated and needed.” the constraints of one of the last undeveloped properties inspired by the interior in the area and delivered a vertical, compact and elegant design design. I can’t say enough about the solution that will serve the surrounding community as well as Kaiser positive experience I’ve had working Permanente’s growing membership.” with the entire GS&P team and look “Our goal was to create a space that not only sets a new standard forward to working with them on many for Kaiser Permanente going forward but also for the region,” says great projects in the near future.” Taj Brown, Senior Medical Architect Planner/Interior Designer at Kaiser Permanente. “Working with the exceptional team at


The North Arundel medical office building is strategically located to fill a current void in the regional availability of Kaiser Permanente facilities.

“Our goal was to create a space that not only sets a new standard for Kaiser Permanente going forward but also for the region. Working with the exceptional team at GS&P, we have accomplished this and more.” TAJ BROWN, SENIOR MEDICAL ARCHITECT PLANNER / INTERIOR DESIGNER,

TE A M

KAISER PERMANENTE PIC Brent Hughes, aia, ncarb, edac, leed ap PM John R. Horst, p.e., leed ap, cpd PA Adam Smith, aia, ncarb, leed ap PA Corie E. Baker, aia, leed ap bd+c, edac, ncarb PD James V. Brennan

“I am incredibly proud of how our team worked within the constraints of one of the last undeveloped properties in the area and delivered a vertical, compact and elegant design solution that will serve the surrounding community as well as Kaiser Permanente’s growing membership.” BRENT HUGHES

ID Ashley S. Wood, rid, ncidq, iida

Brett Anderson Kelly Babcock Bill Butler Joyce Ferguson Jason B. Fukuda, p.e., s.e. Clint H. Harris, aia Justin Hethcote, p.e., leed ap bd+c, cxa Steven P. Johnson, aia, ncarb Deanna Kamal Melissa Long, eit Deron McIntosh, p.e. David V. McMullin, p.e., leed ap Terrance Perdue Jimmy Perrin R.J. Tazelaar, p.e. Grace Vorobieff Rob Whitson, p.e.


.GRE S WWW

HA M S

MI

M/S TH . C O

H OWC

AS E


Showcase 9 - Kaiser Permanente North Arundel Medical Center