HRLMtje13

Page 1

HRLM Van alles voor en over kleine en grote mensen

13

DIKKE VRIENDEN


2✶

HRLM


WELKOM ✶ Adrian de Groen (op de foto 10 jaar) werkt o.a. als vormgever voor HRLM en HRLMtje, woont in Haarlem en is moeder van Luuk (18), Bo (17) en Guusje (14).

W e l k o m

DIKKE VRIENDEN Dikke vrienden... die heb je soms zomaar. Een soort liefde op het eerste gezicht, een klik, een spontaan gevoel van verbondenheid. Dikke vrienden... die heb je niet altijd zomaar. Daar moet je moeite voor doen. Vaak is het een jarenlang proces waarin je verwikkeld bent... met z’n tweetjes of soms met meer. Met ups en downs en met af en toe periodes van geen contact om vervolgens elkaar weer te vinden en je te realiseren dat diegene eigenlijk nooit is weggeweest.. Dikke vrienden... die moet je koesteren. Wees trots op je vriendschap en steek er tijd in. Dikke vrienden... die zijn er voor elkaar. Het fijne van een goede vriendschap is dat je kunt bouwen op elkaar, dat je loyaal bent naar elkaar en dat je voor elkaar klaar staat, ook als het even niet zo lekker loopt met een vriendschap. Dikke vrienden... die zijn belangrijk. Net als andere vriendschappen om je heen. Geven en nemen, van elkaar leren, je uit durven te spreken en ga maar door. Dat hoort er allemaal bij. Dikke vrienden... die komen in vele soorten en maten. Ze kunnen bijvoorbeeld veel ouder zijn dan jij, of juist een stuk jonger. Of ze zijn een dier of een knuffel... dat kan ook! Samen met de Kinderredactie, waarover meer op pagina 4, is het gelukt om weer een mooi HRLMtje te maken. Je begreep het waarschijnlijk al, deze 13de editie staat in het teken van Dikke vrienden. Vrienden maak je bijvoorbeeld op school, in de buurt of via sporten. Faouzi van Triple Threat vertelt op pagina 8 hoe belangrijk sport kan zijn voor sociaal emotionele ontwikkeling. Daarover vertelt ook Paula van Hero kindercentra op pagina 26. De fotoreportage op pagina 45 staat natuurlijk ook in het teken van dikke vrienden en op pagina 68 leer je hoe je een eigen vriendenknuffeltje kunt maken. Kijk je ogen uit, geniet van dit HRLMtje en maak er – samen met familie en vrienden – een mooie zomer van!

Adrian

HRLM

✶3


e t om in d e h e j d n ten? Hoe vi tie te zit c a d e r r n e kind dat ik da m O ! k u e L ven.” Nora: “ an schrij k s e j lt a a verh

Tijl: “Ik vind het heel leuk want je kunt al op jonge leeftijd een stuk schijven.”

HRLMtje’s Kinderredactie Editie 13 is het tweede HRLMtje waarin we samen met een kinderredactie de inhoud hebben bepaald én gemaakt. Bijzonder aan de bijdragen van de kinderredactie is dat deze niet door de ‘volwassen’ redactie zijn geredigeerd. Met andere woorden: er wordt niets veranderd of verbeterd. Taalfouten, wat aparte zinsconstructies, ontbrekende leestekens… noem maar op, het blijft allemaal lekker puur! De kinderredactie bestaat deze editie uit: Lois (8), Tijl (10), Levin (9), Fedde (8), Jake (14), Nora (8), Julie (13), Hanna (8) en Noa (9). Blader het tijdschrift door en ontdek wat voor een leuke pagina’s zij allemaal hebben gemaakt. Hiernaast kun je lezen wat onze jonge redacteuren van de redactie vinden. En op de foto zie je het kantoor van de redactie met de volledige kinderredactie aan onze vergadertafel. Wil je ook een keer deel uit maken van de kinderredactie? Voor de kinderredactie van het volgende HRLMtje (winter 2022) zijn we op zoek naar nieuwe kinderredacteuren. Vind je het leuk om iets te schrijven, te tekenen of bijvoorbeeld te fotograferen? Stuur dan een mailtje naar info@haarlemsestadsglossy.nl en wie weet sta jij de volgende keer in dit superleuke tijdschrift!

4✶

HRLM

Hanna: “Ik zit gr aag in de redactie , want ik vind het heel er g leuk om te schr ijven!” en en ik mag voor de Jake: “Ik hou van lez eken schrijven.” redactie over die bo

Julie: “Ik vind het super leuk dat ik bij de redactie van het HRLMtje zit! Vooral omdat andere kinderen mijn geschreven stukje kunnen lezen.”

k omdat ik elke Lois: “Ik vind het leu komen en omdat er ag m rs de an at w er ke j de meeting.” altijd koekjes zijn bi Noa: “Hoi, ik vind de kindereda ctie erg leuk, omdat je leert er veel van door te schrijv en,fotograferen of wat je dan maar ook wilt. Ik vind het dus heel erg leuk & leerzaam. En ik vind het heel leu k bedacht. Ik wil ook interviews bijvoorbeeld echt doo r mensen laten lezen.” vond het leuk dat Fedde; “Het was bijzonder en ik gen maar ik vind we naar Frans Hals museum gin est werken.” het niet zo leuk dat ik steeds mo Levin: “ik vind het leuk om bij het Haarlemertje te horen omdat je in een krant komt En de red actie zit op een leuken plek (in het cetrum van haarlem)”


Noa, L

ois, Juli

afie: L

evin,Tij l,

e, Fedd

e, Nor a, Han

na en

Jake.

Fotog r

V.l.n.r. L

inda L

lambia

s.

DE KINDERREDACTIE ✶

HRLM

✶5


6✶

HRLM


Inhoud

13

zomer 2022

DIKKDEEN VRIEN

10e jaargang

KINDERREDACTIE 4 Haarlemse Kinderredactie 12 Fedde Verhaal 15 Levin Interview Pepe Cute 30 Persreis Frans Hals Museum 37 Nora Experiment 39 Hanna Sudoku 40 Noa Interview Fien Lindenhovius 54 Tijl Strip 57 Jake Boekrecensie 65 Nora, Fedde, Hanna Interview 68 Julie Knutselen 71 Nora Experiment 76 Lois Koken

COLUMNS 25 Victoria Ode aan mijn vrienden 44 Marcel Vriendschap 58 Rutger Tekst en uitleg 67 Joost Dikke Vrienden

LEZEN 55 Lekker lezen - Top 5 60 Voorlezen Spiderman 80 Voorlezen Spiderman

SPELLETJES 28 Kleurplaat 36 Zoek de weg 42 Waar is Puppy? 66 Van stip naar stip

INTERVIEW 8 Triple Threat, Faouzi Ben Hammou 26 Hero kindercentra, Paula Stam 62 LAM Museum, Sietske van Zanten

WINKELEN 16 De leukste kinderwinkels 20 Winkelen voor de kleine 34 Winkelen voor de iets grotere

EN OOK 29 Lijst vol kunstwerken 32 en 38 Zo Haarlems 82 Daaaaaag!

REPORTAGE 45 Fotoreportage Dikke Vrienden 78 Kinderreporter gezocht!

RECEPT 72 Muffins ZO WAS HET TOEN 18 Lachen 19 Alles op een rijtje 52 Draaien maar 53 En de sterkste is...

Wij maken HRLMtje Mede-oprichter en artdirector Rob Eversen (1951-2018) Uitgever en hoofdredactie Jeannette Eversen Productie en redactie Adrian de Groen Redactie Victoria van der Werff Kinderredactie Tijl van der Burgh, Noa Dobbe, Nora Gaikema, Jake Llambias, Lois Llambias, Fedde Bolt, Hanna Kenter, Julie Wiersma en Levin Wiersma Vormgeving Jeannette Eversen en Adrian de Groen Tekst- en eindredactie Marcel Lee Fotografie Linda Llambias en Franklin van der Erf Advertentieverkoop Redactie HRLM Administratie Adela Bot/Romijn Bedrijfsadvies Logistiek en distributie Paswerk/BusinessPost Raad van Advies Ella Blommaert-Zander, Hans Romijn, Bernt Schneiders en Baud Schoenmaeckers Aan dit nummer werkten mee Joost Dobbe, Noord-Hollands Archief, Pixabay en Rutger Visser Redactie adres Lange Boogaardstraat 8 zwart, 2011 WV Haarlem (023) 551 1227, post@haarlemse-stadsglossy.nl, www. haarlemsestadsglossy.nl en volg ons ook op www.facebook.com/haarlemsestadsglossy.


eat r h T le ip r T n a v s e c Het suc jk i w lk a h c S it u ie t a Dé jongerenorganis In 2009 startte Okrah Donkor Triple Threat als jongereninitiatief in Schalkwijk. Hij wilde een positieve omgeving creëren voor jongeren, waarbij zij hun volledige potentie kunnen benutten. Met allerlei leuke activiteiten voor en door jongeren wordt dit nu al jaren met veel succes gedaan vanuit het hoofdkwartier in het winkelcentrum van Schalkwijk. In gesprek met Faouzi Ben Hammou (21), een van de community leaders binnen Triple Threat.

‘Triple Threat is een sportterm vanuit het basketbal’

Al sinds de oprichting van Triple Threat wordt de organisatie gedragen door de doelgroep: kinderen en jongeren tussen de 6 en 23 jaar. Dit komt vooral doordat Triple Threat voortkomt uit de behoefte van de doelgroep zelf. Daarbij weet de organisatie van veel jongeren ook rolmodellen te maken, aan wie andere jongeren zich weer kunnen spiegelen. Een voorbeeld van zo’n rolmodel is Faouzi Ben Hammou. Inmiddels is hij, naast zijn studie pedagogiek, bij Triple Threat werkzaam als community leader. Als geen ander weet hij veel te vertellen over zijn jongerenorganisatie. Waar komt de term Triple Threat eigenlijk vandaan? Faouzi: “Triple Threat is een sportterm vanuit het basketbal. Het staat voor de drie ‘dreigingen’ binnen de sport, die horen bij het passen, dribbelen en schieten. Je zou kunnen zeggen dat wij vanuit Triple Threat oog hebben voor dat soort bedreigingen, kansen en kwaliteiten bij onze jongeren. Vanuit de basketbalwereld is de organisatie Triple Threat, met een gelijknamig basketbalteam, ook ontstaan, dus vandaar de naam.” Kun je meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van Triple Threat? “De oprichter Okrah Donkor begon in 2009 met basketbalactiviteiten op de zondag in de gymzaal van het Haarlem College. Dat werd al snel uitgebreid met muziek- en lifestyle-activiteiten. Het was altijd hét moment waarop alle jongeren uit Schalkwijk en omgeving samenkwamen en elkaar konden ontmoeten. Zo is het door de jaren verder uitgegroeid tot wat het nu is…”

8✶

HRLM


INTERVIEW ✶

En wat is het nu precies? “Inmiddels organiseren we samen met jongeren allerlei jongerenactiviteiten vanuit onze store in het winkelcentrum van Schalkwijk, tegenover de Subway. Het is een mooi, groot pand, waarin alles samenkomt. Zo vind je er een kapper, maar kun je er ook kickboksen danslessen volgen. Er worden allerlei leuke events georganiseerd, maar je kunt er ook gewoon lekker chillen en op de Playstation spelen of pingpongen. Ook organiseren we veel in de wijken en op scholen, zoals muziek- en dj-workshops. Ten slotte hebben we dus ook een basketbalclub en sinds kort een zaalvoetbalclub!” Dat is heel wat! Wat is precies het doel van Triple Threat? “Ons eerste doel is jongeren helpen naar zelfredzaamheid. Dat doen we dus door middel van allerlei leuke activiteiten voor en door jongeren. We leren de jongeren zo op een laagdrempelige manier kennen en vanuit daar kunnen we een band opbouwen en samen allerlei nieuwe plannen bedenken en activiteiten organiseren. Je ziet vaak dat sommige jongeren verder doorgroeien in het organiseren, ondernemen en begeleiden van andere jongeren. Zij worden gaandeweg rolmodellen voor andere jongeren die bijvoorbeeld net bij ons binnenkomen. Dat is de cirkel die we rond willen maken. Zo is dat eigenlijk ook bij mij gebeurd…

‘Ons eerste doel is jongeren helpen naar zelfredzaamheid’

Hoe ben je zelf bij Triple Threat terechtgekomen? “Dat begon bij het basketbal. Bij Triple Threat kwam ik op mijn elfde terecht om te basketballen, mijn grote passie destijds. Op de zondag was ik altijd in het Haarlem College te vinden om basketbaltrainingen van Triple Threat te volgen. Okrah was ook een van mijn coaches. Ik voelde me direct thuis en van het een kwam het ander, eigenlijk op een heel natuurlijke manier. Nu ben ik een van de community leaders binnen Triple Threat. Naast mijzelf zijn er zo’n dertig rolmodellen actief. Ik vind het tof om jongeren te helpen en te begeleiden en sinds een jaartje is het mogelijk dat ik er wat centjes voor terugkrijg.”

› HRLM

✶9


Wat heeft Triple Threat voor jou persoonlijk betekend? “Toen ik bij het basketballen van Triple Threat begon, werd de sport steeds meer mijn passie. Mijn coaches hebben die passie aangewakkerd en niet alleen mijn passie voor basketbal. Ik kreeg ook plezier in het bedenken en organiseren van allerlei leuke activiteiten voor jongeren. Basketbal werd echt gebruikt om mij te motiveren om hard te gaan werken, ook voor mijn school.” Als je kijkt naar wat je tot nu toe met de jongeren hebt gerealiseerd, waar ben je dan het meest trots op? “Goede vraag… Ik ben het meest trots op de jongeren die zelf iets gaan organiseren. Dingen neerzetten, nadat ze hebben deelgenomen aan onze activiteiten. Met de jaren zie je de jongeren zich ontwikkelen en hun eigen ding doen. Ik vind het tof om wat ik heb gekregen van mijn coaches terug te geven aan de jongeren.” Is de gemeente een partner van jullie stichting? “Ja, de gemeente is inmiddels een structurele partner. In het begin deden we alles op eigen kracht en nu heeft de

10 ✶ HRLM

gemeente gezien hoe goed we dat hebben gedaan. We gingen gewoon al die jaren door en hebben niet zitten wachten op subsidie of extra geld. De jongeren willen iets en dan gaan we het gewoon met z’n allen doen.” Is Triple Threat daarom zo succesvol, denk je? “Onze kracht is dat we alles voor jongeren en door jongeren organiseren. De jongeren bedenken en bepalen zelf wat ze tof vinden en vervolgens voeren we dat uit. Als we merken dat iets niet werkt, doen we het ook niet. Ons succes is ook terug te zien in onze Next Gen, dat is een poule van ondernemende jongeren die de volgende generatie community leaders kunnen worden.” Hoe werkt het voor een Haarlemse jongere om bij jullie leuke dingen te gaan doen? “Iedereen is welkom de store binnen te stappen. Onze winkel is van maandag tot en met zaterdag open, tussen 10.00 en 18.00 uur. Je ziet ons dan bezig met van alles en nog wat en dan kan je ons aanspreken. Je kunt er sowieso chillen, PlayStation spelen, pingpongen, maar je mag ook met ons in gesprek om mee te doen met bepaalde activiteiten, zoals sport of dans. De meeste activiteiten zijn gratis, alleen om lid te worden van onze basketbal- en zaalvoetbalteams moet je betalen.” Jullie hebben net Next Up achter de rug? Kun je daar meer over vertellen? “Next Up is onze talentenjacht die we met veel succes voor de eerste keer hebben georganiseerd. Heel veel jongeren in onze community waren er actief mee bezig, zowel in de organisatie als op het podium. De halve finale hebben we met dertig deelnemers in de Philharmonie georganiseerd. Tien deelnemers gingen uiteindelijk door naar de finale in de Stadsschouwburg. Er was zoveel talent; dansers, rappers en muzikanten. Uiteindelijk heeft de drumster Plamedi gewonnen.” Waar zijn jullie nu mee bezig? “Vooral met Summer 22. Dat is een zomerprogramma vol met toffe activiteiten voor kinderen en jongeren van 6 tot 23 jaar. Denk aan basketbal, dansen, gamen,


INTERVIEW ✶

kickboksen, maar ook leuke jongerenevents. En alles is gratis! Vorig jaar hebben we dat ook gedaan en het was een groot succes: we hadden 32 activiteiten en een groot event per week. Sommige kinderen komen uit gezinnen waar minder te besteden is. Zij kunnen vaak niet op vakantie en dan is het juist leuk dat er zoveel voor ze georganiseerd wordt en dat ze echt plezier kunnen maken tijdens hun zomervakantie.”

BENIEUWD GEWORDEN? Kijk voor alle informatie op www.stichting.triplethreat.nl. De store vind je in Centrum Schalkwijk, Floridaplein 13 in Haarlem.

Tekst: Joost Dobbe. Fotografie: Franklin van der Erf.

Ga je zelf nog wel op vakantie dan? “Gelukkig zijn we met een groot team, we vangen elkaar op. Maar het is voor mij nog wel kijken of ik echt op vakantie ga. Ik vind het namelijk té leuk om het te moeten missen!” ✶

HRLM ✶ 11


Fedde Bolt, 8 jaar

N

INE U D E D R IN

TUU N O V A OP

. e duinen r naar d a a bei e lk ll e a t zitten ob me e B z n t e n t a s o school, w nden Jo aar van este vrie b lk e e e n w e t n de voor de ken ag gaan hebben pen. Ze la ig s d t o h n c e Op een d a z t nn es in wa school. an ze va en ze all rnardus Daar ga k e k B a e Joost en p d je p 5o in koor. en tijd s e n , a e N g . in groep n b o de jo den weg eelt bij B ’ roepen en. Ze rij ! p a lo ‘J e . g Joost sp r e n e d a d r Bobs va , op naa mt ook a ’ Vraagt Papa ko duinen. dorp uit . ? t k e n e a h o a n h g e e e d rij mt md ’Klaar o n uit. Ze e auto o nog eve n naar d n e u n h n e it r o Bob b zwaa it de aut a van Bo appen u t s nd ! e o n r Z e de mam g . e n in t plat de du duine e e n d e d p g ij o e b t k an kij snelw n achter komen a e. Papa papa va t uinen to gereden g d n e n e e z d b ,’ b n a e a bijn , dan zij er v ijdje te h nten op e zijn er te bunk e s t t ‘W en e o . v o d n Na een t e r e n g g d e o vin an sam naar de van pap unker te bunker b b e o e d . B d en lopen ij n n b e m e n e o z en ost elefoon n zetten an het r ogen Jo op zijn t ze er zij b moe v taan, m o s ls B n A e . n . t n e n n e t o e fo rd os et zijn tele ud gewo s zijn Jo nen. ar. Als d er en ko vuurste ’s Avond snel kla k . e r n n d e o e t k d e k l in a u m le ed aken er ze ur het n door d kampvu bben is en. Ze m e e r n a n h e n t w e e k s r n r d e je le iet ron spe et gem et z’n dr zitten. aan het dat ze h mpvuur ken ze m oen de jongens a a Zonder k vos niet m t e n e h n bij at ze de eld t warm e d v m e r t e a a z p n a r o e e m n, Om t ze trek out v e blijv gens da ben gezie ft veel h r van. Z b n e u e jo e u h h e l v d o p a h p n m e en Pa i ka en merk een voss t en moo n vertell n dat ze le e a een groo ll h e r t e r e v Bob v een tijdje Joost en . ken!’ men. Na o k e emaakt g ood bak n r ij b z n n a e a alvast g g g is te ij u h ‘W t . a ik ap pvuur.’ eze had ’ roept p hebben. het kam ’n tas. ‘D ts voor! z n e ie it v u o ik b g b e n e de ke ‘Daar h rote bal n en bak cept! en rolle alt een g k a k h o a t kelijk re s p k a a m P o m g n e e e is e het d r? Hier We gaan het vuu n e v o b en jes mak k brood o o j ji il W : t porties voor ach l n e e e t n m k ië nd ba Ingred zelfrijze m a t r r g u h * 400 . kse yog ar keuze am Grie uiden na * 3oo gr r t k u e o d z g l oo lepe pel gedr * 1 thee l) 1 eetle e oregano) e e u t n e * (Ev droogd beeld: ge (Bijvoor nodig: og meer n en) je b e t gevond Wat h b e h n e in m in de du Grote ko en (die je k k o t s e Lang mfolie Aluminiu

12 ✶ HRLM


epakt. tok is ing s e d n a v elft odat de h eeg. je het: tokken z s e en glad d d e Zo maak t m o to e n li e fo m a m s iniu in de kom Doe alum rediënten g in r dik. e ll a s s aan. Meng portie entimete c 8 2 in r ooi e g e e g zachtje v e e e e d g d t n e t o e h tdat ze m l h n e a k Verde n dru rten v pvuur to e e li m e s a li t k fo t to e m s h dt. iniu en rtie ket alum t aanbran uten bov Rol de po 0-15 min brood nie erten om 1 t li r e s e h e e t d v a l e d e g zo Wikk ar in on atig rond oodjes ga k regelm to s e d Bak de br i a zijn. Dra goudbruin kelijk! verteld. , eet sma n e b b e n hebben h le k a e h tr r l e e v uw eel Je zult n eten en v , bben geg e h r e k emorgen k at ze le en. ‘Goed d a w u n e n e e m p la de Ze gaan s e krijsen er door d k k a a, leuk!’ w g e ze vro . pa voor. ‘J b a n o p e B d lt t r g o te e S w Z s n?’ n.’ een klein ’s Morgen eiemorge en langs gaan lope o p je ‘G lo d e n t. s Z o r . o o n n e le tJ llen we e et wande Bob.’ Zeg ia h aan. ‘Zu eginnen m ic b z e n Z e rennen v . d b le o Ze k Zegt B open. Ze ’ d l. ij o t o w k n ‘C e e g t. tr a os ost Roept Jo zijn bek w t Bob. Jo lp!’ Roep . Hij heeft s e o ‘H v . ! e e n tj z e r o e k b ha me ze een n! ennen Bob blijft rna zien apa. Ze r s. Alleen rbij kome p o t te v p h Vlak daa e e ic d o d s R r g ns!’ maa maal eltje lan nen jonge vos blijft rond hele n g e e d e een heuv ‘R d n . e n s e le lo ll e ij hand, a eer. Ze vo t, schiet h aan Bobs r van onw os Bob bij e v d e n heel d o t d a e g d r an bij een n hard a e n r Vlak voo e o h m o e k Z oost . Ze an ooit. uikelen. J oepen ze R tr s !’ harder d k lp e lu e ‘H g on rd. eg meer. verwijde Joost per trillen. niet ver w laat Bob l r van hun is e e v v m u t staat e e s ie h k n . De bli eer. Papa e eerste n e d lw De vos is e a ij h t B a d . n e ta s za s gedeelt ar Joost het natte der De vo hobbelig elpen, ma rd gedon h el af door a v h te apa u r t p e s e h r o t a e o k a d nen n w klin n u en om J e d ie rolt van r e n e n p e Z O . b . g r we ij het chten gt naa e heeft h net op tijd vel te wa d n u n Bob sprin ij e e z r h s e it n d u e e jong hem een... de twe b toe. All , maar de oost voor o n J B boven op e t r k a a k d a a m n p O e vos. rent uit. ijna te weg bij d hem. Hij glijd Bob t l jd s heeft ze b e ti o v o p u J o e t t h r e mn en hij u hoo e derde t helpt he ste boven pt Bob. N s r e toe. Bij d o e o o e J R ls r !’ a a lp a is n M n. ‘He en. Joost rbij Bob. t op Bob e niet gezie oog klimm oost wach eds dichte h J te at . l s e n ta t e e s h m in ie o e u de d lleen d oeten z in A De vos k l . m e l is e m n v m e u o v e s bo d ger en naar tste h tot de vo linkt har ens renn e k Bij de laa g z r n n E jo te l. e h a D c aan! sjes in n, wa tenten r babyvo boven zij berg niet e ziet hun b e t o il a B d te s e n z e e nd zien pt Joost. papa De vos ko ‘Ja!’ Roe os lopen, ! . papa. Als v n a e e p d d a e p n n a t e v g ’ ze hol nten, aal b agressief, bij hun te langs het nog helem o e n z z e r m ls e o a k k e n z n os e aa eurt is. Allee was die v eling geb ten. Als z beneden. d m n o n r te a a e w a d e ‘D r d s aa ten! t er tijden en door n het hol zit jk! Ze lop n over wa li te e a g r ft p e e te n. ‘Kom, even ‘Papa h t, rtje spele ob. r om nog e B o k t o k g v ti e ordel vas a Z b p o .’ a e dag en hun g st en B d stelt p o o n d o e t , J n r l in n e ij a e n p k w e pp ter par een s tenten op toe. Ze sta ten. Papa ‘Het was h e c to d a u a a w p e a te d p r un aa uimt huis toe. at al op h e lopen n Daarna r oost naar t papa. Z mama sta J p n n e e e o g r is n !’ u e s r jongen ijn bijna th it. Mama en Bob b weg. Ze z tappen u en rijden jongens s e d n e to de au EINDE

HRLM ✶ 13


14 ✶ HRLM


INTERVIEW ✶

e t u C e p Pe

HET LEVEN VAN MIJN BESTE DIEREN FRIEND:

Levin Wiersma (9 jaar).

Pepe wat doe je graag? Antwoord ik slaap en eet het liefste Pepe wat eet je graag? antwoord ik eet het liefst vogeltjes maarrrrrrrr die vliegen steets weg gang loes omdat ik een belletje om mij nek heb Pepe waar droom je over antwoord ik droom graag dat ik een vogeltje in mijn bek heb Pepe waarom vind jij mij aardig antwoord ik vind je aardig omdat je altijd mijn belletje af doet eeeeeeeeen omdat je mij altijd aait Pepe waarom zijn wij vrienden antwoord dat heb ik net gezecht (zucht gaat dit nog een uur duuren) Pepe wat is je liefelings boek antwoord warrior cats want de hoofd persoon (kat) lijkt een beetje op mij Wat is je liefelings film antwoord idegeval geen pup acedemy Laatste vraag pepe wat doe je zondag s’avonds? antwoord op de schoot van mijn baasjes liggen en vreteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Dit was het luizen leventje van mijn kat pepe cute

HRLM ✶ 15


Dit zijn de perfecte winkeltjes waar jij én je kinderen gelukkig van worden! Kleine heldeN Nieuw in het assortiment: Linea zonneproducten, makkelijk uit te smeren, waterbestendig, en volledige bescherming biedend tegen UVA- en UVB-stralen. Bovendien zijn de producten niet schadelijk voor het mariene milieu en bevatten zij Eco Reef-filters in overeenstemming met het Hawaii Koraal Verdrag, dus vrij van schadelijke stoffen en nanofilters, 100% made in Italië. Barrevoetestraat 6 Haarlem www.kleinehelden.nl

Barends kinderschoenen Al generaties lang onderscheidend met uitstekend en passend advies bij een ruime keuze aan kinderschoenen in alle (breedte)maten. Voor ieder kind, vanaf de eerste stappertjes tot aan de middelbare school. Van klassiek tot sportief. Kom gezellig een keer langs. Nassaustraat 1 (hoek Kruisstraat) www.barendsschoenen.nl

16 ✶ HRLM


WINKELEN ✶

Hej Klippa... Kinderkapper met Moederhart, de allereerste groene Kinderkapper ter wereld. Je vindt haar bij Juffrouw Slak, De Stookkamer en in de Kweektuin in het Tiny House van Schaar Zoekt Haar. Hej Klippa blijft graag uniek voor de nieuwe generatie! Kom jij ook snel haartjes knippen? Boek online: www.hejklippa.com

De Wereld van Jansje Bij Jansje lunchen is een heerlijke ervaring. Wanneer je door de winkel loopt, kom je in de verborgen lunchroom. Een moderne serre met een prachtige, verstilde binnentuin, bekend als ‘de oude spekplaats’. Jansje is een werkplek voor goed opgeleide mensen met een verstandelijke beperking. Zij bakken de taarten, maken de heerlijkste koffie, helpen mee met de mis en place en zijn de gastvrouw en gastheer in de lunchroom. De gerechten worden met liefde gemaakt en dat proef je. Kom ook de Wereld ontdekken bij Jansje! Grote Houtstraat 45 - www.jansje.nl

Opa, ga je mee... ... naar de zee. Dan gaan we zwemmen, vliegeren, een kasteel bouwen en schelpjes zoeken. Het wordt een mooie dag! Een prachtig nieuw zomers prentenboek van de Haarlemse kinderboekenschrijfster Anke Kranendonk. Opa, Ga Je Mee? | € 14,99 | Leeftijd 3+. Verkrijgbaar bij Kinderboekwinkel Kiekeboek - Gierstraat 29 in Haarlem

HRLM ✶ 17


Fotografie: Noord-Hollands Archief, J. Helmich.

LACHEN Spelende kinderen in het Rozenprieel tijdens de sanering - 1972

18 ✶ HRLM


Fotografie: Noord-Hollands Archief.

ZO WAS HET TOEN ✶

ALLES OP EEN RIJTJE Kinderen uit Coen Cuserhuis - 1947

HRLM ✶ 19


✶ WINKELEN

SAMEN OP PAD Je baby dragen was nog nooit zo comfortabel. Deze innovatieve draagzak combineert de voordelen van een comfortabele draagdoek met de voordelen van een ergonomische draagzak en is al te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 15 kg. Baby Plus, € 129,-.

LEERZAAM Dit huisje is, net als de regenboog, heel veelzijdig speelgoed; de allerkleinsten zullen er graag mee bouwen en stapelen, de wat grotere kinderen zullen de elementen integreren in hun fantasiespel en de elementen gebruiken in combinatie met ander speelgoed. Het huisje is gemaakt van duurzaam Europees Lindenhout en is gebeitst met natuurlijke verfstoffen. Krokodil, € 26,95.

Dit wil je toch hebben voor de kleine?! BEESTENBOEL Ga samen met deze dieren op ontdekkingstocht. Laat ze paraderen richting de keuken of dwars door de slaapkamer. Misschien stapel je ze op en wie loopt er voorop? Olifant met de dikke billen of Krokodil met zijn zwiepende staart? Meneer Paprika, € 35,-. KLEINE STAPJES Deze vrolijke sandalen zijn niet alleen comfortabel, maar ook licht. Met een klittenbandsluiting op de enkel en voorvoet weet je zeker dat je kleintje veilig op stap gaat. De buitenzool heeft een antislippatroon waardoor ze met beiden benen stevig op de grond staan. ROOM42baby&kado, € 33,50.

20 ✶ HRLM

TROPISCHE TEMPERATUREN Dit fijne hoedje is gemaakt van een katoenen mousseline en is voorzien van een klep en nekbescherming. Het koordje kan je vastknopen onder de kin zodat het hoedje niet af kan waaien. Door het elastiek aan de achterzijde zit dit hoedje heel erg fijn. Kleine HeldeN, € 18,99.

PUUR VERMAAK Je kleintje is urenlang geëntertaind als het de speelse elementen van deze activiteitenring aan het ontdekken is. Plezier gegarandeerd wanneer je kind zichzelf in de spiegel bekijkt, het kleine belletje in het dierenhoofd doet rinkelen of zichzelf ermee troost bij tandpijn. Never grow up Babyshop, € 24,95.


Knip uit en speel Super leuk Memory spel om met je vriendjes te doen!

COLUMN ✶

V i c t o r i a

Victoria van der Werff is geboren Haarlemse en journalist. Als jongvolwassene deelt ze haar blik op de wereld en haar perspectief over kinderen, opvoeding en eigen ervaringen.

ODE AAN MIJN BESTE VRIENDEN Job ontmoet ik wanneer ik op mijn zestiende bij de Albert Heijn op de Zandvoortselaan in Heemstede kom werken. Het is snel duidelijk: Job weet van aanpakken. Hij is niet bang om zijn mond open te trekken en mensen aan het werk te zetten. In eerste instantie ben ik ietwat geïntimideerd door hem, wat er in resulteert dat ik mij dan ook niet meteen aan hem durf voor te stellen. Tijdens de tweede week neemt hij het eigen heft in handen en stelt zichzelf dan maar aan mij voor. “Niet zo verlegen doen, meid”, zegt hij. “Tot slot staan we voorlopig elke zaterdag samen op het rooster, dus we moeten wel goed met elkaar overweg kunnen.” Samen stonden we vier jaar lang elke zaterdag met de grootste lol op onze afdeling. Job leerde mij hoe ik mijn mannetje moet staan en hoe ik moet delegeren. Met pijn in mijn hart diende ik mijn ontslagbrief in. Het was Jobs grote angst dat we elkaar niet meer zouden zien na mijn vertrek bij de Albert Heijn. Gelukkig hebben we die angst van elkaar kunnen afnemen. Mees en ik worden in het eerste jaar van onze studie samen op de trein naar Friesland gezet om een reportage te maken. Ik kijk ontzettend op tegen de reis met mijn kersverse klasgenoot van wie ik helemaal niets weet. Het eerste uur zegt hij niets. Mees kijkt naar buiten en typt hier en daar wat op zijn telefoon. Heel soms vragen we elkaar iets met betrekking tot de reportage. Als we bij Heereveen aankomen zeg ik hardop: “Dit is denk ik architectonisch gezien de lelijkste stad ooit.” Mees schiet in de lach en antwoordt: “Wat denk je van Arnhem zojuist? En weet je wat ik echt verschrikkelijk vind? Jaren zeventig woningen en schrootjes.” Het geheim van onze vriendschap wordt klagen en onze ongezouten mening geven over zaken die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Zulke onzin uitkramen dat we er buikpijn van het lachen aan overhouden. Mees is sinds kort mijn nieuwe bovenbuurman, wat betekent dat wij dit dagenlang zonder eind kunnen doen. Beriwan en ik leren elkaar kennen wanneer we een jaartje of vier zijn. Soms vangen we samen slakken, klieren we met zandvormpjes of spelen we in de poppenhoek. Onze vriendschap komt niet echt van de grond, maar we weten elkaar goed te waarderen. Pas als we elf jaar oud zijn spreken we een keer af om te spelen. Onze gezamenlijk klasgenoot Max heeft een oudere zus van wie ik de Sims 2 mag lenen om thuis te installeren op de computer. Beriwan vraagt kort daarna of zij het spel na mij mag lenen. Samen komen we tot de conclusie dat we ook bij mij thuis alvast samen kunnen spelen. We fietsen tijdens een warme zomerdag die week naar mijn huis. Bij een stoplicht op de Dreef zijn we even stil tot Beriwan aan mij vraagt: “Wil jij mijn beste vriendin zijn?”. Volmondig antwoord ik: “Ja, dat lijkt mij heel leuk.” Dit jaar vieren we twintig jaar vriendschap.

HRLM ✶ 25


De BSO als sociaal-emotionele leerplaats Leren wat je wil doen, wat je leuk vindt en wie je bent

Een fijne plek waar je kind in een gestructureerde omgeving leert samen spelen, delen en zich in vrijheid kan ontwikkelen tot de persoon die hij of zij is. Dat is hoe pedagogisch coach Paula Stam de buitenschoolse opvangcentra van Hero omschrijft. “Het is heel anders dan school”, legt ze uit. “Hier hebben we ook gestructureerde activiteiten en regels, maar geheel op vrijwillige basis. Ieder kind mag doen wat hij of zij wil.” Op een BSO komen allerlei kinderen bij elkaar. Kinderen van andere scholen, met diverse achtergronden en verschillende leeftijden. Ze krijgen een divers aanbod dat net afwijkt van wat zij op school en thuis krijgen. “We doen aan kinderparticipatie. Dat betekent dat we ruimte scheppen voor de inbreng van kinderen. Zij denken mee in de richting van activiteiten, regels en de aanschaf van speelgoed.” Paula vertelt dat de kinderen zich daardoor thuis voelen en aan medewerkers hechten. “Wanneer ze komen kletsen vragen we bijvoorbeeld hoe het bezoek aan oma gisteren was. Ze moeten zich gehoord voelen en hun verhaal bij ons kwijt kunnen.” INTERACTIEVAARDIGHEDEN Hero kindercentra richt zich bij de buitenschoolse opvang op pedagogische kwaliteit en onderscheidt zich hierin door veel aandacht te besteden aan de (bij)scholing en training van de medewerkers op de groep. “Als pedagogisch coaches hebben we geleerd om met zes zogenaamde interactievaardigheden te werken: sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, praten en uitleggen, structureren en grenzen stellen, ontwikkelingsstimulering en het begeleiden van interacties. Het is voor ons belangrijk om eerst goed te kijken wat de behoeften van een kind zijn.” Paula omschrijft de situatie waarin een kind telkens om haar heen blijft dralen en een vragende houding aanneemt. “In die situatie vraag je aan het kind of deze een vraag heeft en of je ergens mee kan helpen. Vaak voelen kinderen zich dan gehoord en ontspannen ze direct.” Het is belangrijk om alert te zijn op de interactie tussen de kinderen. Paula legt uit dat ze bij Hero kinderen aanleren hoe je op een vriendelijke manier een discussie oplost. Het positief en opbouwend benaderen van kinderen is daarbij heel belangrijk. “Een goed inlevingsvermogen, geduld, een dosis humor en een ‘zesde zintuig’ voor het welzijn van anderen, zijn dus onmisbaar.” GESTELD OP PRIVACY De BSO kan gezien worden als een sociale leerplaats voor jonge kinderen. Ze mogen zelf kiezen wat ze willen doen en met wie zij dit willen doen. Volgens Paula is er voor elke persoonlijkheid

26 ✶ HRLM


genoeg ruimte om op hun eigen manier te ontspannen. “De een wil even na school hangen met een Donald Duck en de ander wil knutselen of sporten met anderen”, vertelt de pedagogisch coach. VERHOUDEN TOT ANDEREN Kinderen tussen de vier en twaalf jaar kunnen terecht bij de buitenschoolse opvang. “Het is voor kinderen vaak het prettigst is wanneer zij twee á drie keer per week naar de opvang gaan in plaats van één keer per week”, gaat Paula verder. “Als ze één keer in de week komen, moeten kinderen zich telkens weer verhouden tot de anderen, wat soms lastig kan zijn. Wanneer er tijdens het buitenspelen gezocht moet worden naar een maatje om te spelen kan dit spannend zijn, aangezien de andere kinderen elkaar op een regelmatigere basis per week zien. Wij zijn altijd bezig met het verbinden van kinderen en het opbouwen van vriendschappen.” DE VOLGENDE FASE De oudere kinderen, vanaf een jaar of acht à negen, hebben vaak behoefte aan een wat uitdagender programma dan de jongere kinderen. Ze zijn de activiteiten voor de jongste kinderen al een beetje ontgroeid. Vanuit deze gedachte is dan ook de ‘8+ BSO’

tot stand gekomen. “Hier kunnen oudere kinderen wat meer hun eigen ding doen en even stoer zijn onder elkaar.” Paula legt uit dat kinderen vanaf tien jaar vaak wat meer op hun privacy gesteld zijn en liever in kleinere groepen aan de slag gaan. “Denk bijvoorbeeld aan nagels lakken met een vriendinnetje of misschien wel een coole videoclip maken tijdens een workshop.” Dit heeft alles te maken met het feit dat de emotionele ontwikkeling van oudere kinderen een volgende fase ingaat na hun tiende jaar. Waar kleuters het fijner vinden om in groepen te spelen, worden tieners voor het eerst verliefd, hebben ze het gevoel zichzelf te moeten bewijzen en gaan zich wat stoerder gedragen. STIMULEREN EN BEGELEIDEN Op de BSO’s van Hero kindercentra krijgen de kinderen de mogelijkheid om hun eigen keuzes te maken. “Vroeger kreeg je als kind nog wel eens te horen dat je eerst je water moest drinken voordat je aan je boterham mocht beginnen. Dat doen we hier zeker niet”, vertelt Paula. Bij de BSO’s van Hero staat de vrijheid om te kiezen en zelf te handelen namelijk hoog in het vaandel. “Ook een kind moet zelf binnen veilige kaders kunnen beslissen wat het wil doen, wanneer en op welke manier. Wij stimuleren hen om nieuwe

dingen uit te proberen en te leren, maar vaak laten we de keuze zelf aan hen over.” Door de vrije beweegruimte die de kinderen bij de opvang krijgen, kunnen zij zelf hun eigen talenten ontwikkelen en vriendschappen opbouwen. Bij Hero zijn de pedagogisch medewerkers er om hen te begeleiden en een duwtje in de goede richting te geven.

Wil jij ook aan de slag op een BSO?

Ben jij gek op kinderen, heb je een goede dosis humor en geduld en help je kinderen graag het beste uit zichzelf te halen? Bel dan met HR Hero’s Linda of Michelle van Hero kindercentra. Zij zijn altijd op zoek naar enthousiaste pedagogisch medewerkers! Met én zonder geschikt diploma in de pedagogiek. Is er een match, maar heb je nog niet het juiste diploma, dan biedt Hero je namelijk graag een opleiding en een betaalde werkplek aan op een van de opvanglocaties in Haarlem of Spaarndam. Check www.herokindercentra.nl/vacatures voor de leukste banen in de kinderopvang of neem contact op via (023) 512 3920 en vraag naar de BBL-mogelijkheden.

HRLM ✶ 27

Tekst: Victoria van der Werff. Fotografie: Portret Paula: Linda Llambias. Overige foto’s: Hero kindercentra.

INTERVIEW ✶


✶ KLEURPLAAT

Illustratie: Gemma Pauwels.

Maak de tekening af en kleur ‘m mooi in. Veel plezier!

28 ✶ HRLM


INTERVIEW ✶

+

Door de Kinderredactie, geïnspireerd op het voorbeeld (middenin) van de schilderworkshop docent van het Frans Hals Museum

+

HRLM ✶ 29


v.l.n.r. Fedde, Hanna, Noa, Jake, Lois,Tijl, Levin.

Een persreis door het Frans Hals Museum. De Kinderredactie op werkbezoek! Op uitnodiging van het Frans Hals Museum bezocht de Kinderredactie van HRLMtje het museum op Groot Heiligland 62. Fedde Bolt (8 jaar) en Hanna Kenter (8 jaar) maakten een verslag over deze echte persreis. Tijl van der Burgh (11 jaar) schreef het interview uit met Marthe de Vet, hoofd Publiek Frans Hals. 30 ✶ HRLM

Verslag Persreis Frans Hals Als eerst gingen we even wachten voor het Frans Hals museum. Toen gingen we naar binnen toe. Daarna liepen we naar de schilderworkshop. Er was toen een hele aardige dame. Voor dat we gingen schilderen gingen we naar de schutterszaal. Daarna gingen we ons verkleden. Vervolgens gingen we verven. Hij was grappig geworden. Daarna gingen we naar het cafe een lekker taartje eten en een drankje drinken. Daarna gingen we gingen we vragen stellen aan museumdeskundige Marthe.

Ik (Hanna) vond het schilderen het leukst. Ik (Fedde) vond schilderen ook het leukst. We zouden graag nog een keertje naar het Frans Hals museum willen.

EINDE VERSLAG!!! Data schilderworkshops zomervakantie: 19 juli, 23 juli, 24 juli, 24 augustus, 27 augustus, 28 augustus (12:30 tot 14:00 uur) Kijk ook op: www.franshalsmuseum.nl/schilderworkshop


PERSREIS ✶

Tijl

Interview met Marthe de vet Waarom heeft u voor dit vak gekozen? Ik was nooit zo heel goed in rekenen. Maar hield wel van geschiedenis en taal. En bij dit vak hoef ik niet heel te rekenen. Maar kan ik wel wat doen met geschiedenis. En vind dat heel leuk. Was u vroeger goed in tekenen? Ik was best goed in tekenen. Alleen was ik wel bescheiden als ik betere tekeningen zag. Wat is uw lievelingsschilderij in Frans Hals? Mijn lievelingsschilderij is een stilleven. In de ochtend fase. Wanneer werkte u hier voor het eerst? Ik ben in 1999 begonnen met werken voor geld.

Is er ooit hier iets gestolen? Volgens mij niet. Maar ik weet niet zeker. In welke functie werkt u? Ik ben hoofd van de afdeling publiek. Vind u alle schilderijen mooi in Frans Hals? Nee ik vind niet alle schilderijen mooi in Frans Hals. Komen er nog meer kinderattracties? Er komen nog heel veel kinderworkshops. Vooral in de zomer en de herfst. Vind u het logo mooi van het Frans Hals museum mooi? Ja en nee. Ik vind het heel duidelijk maar ook weer niet. Want het staat op zijn kop. Dit was het interview met Marthe de vet

HRLM ✶ 31


VEILIG SPELEN OP STRAAT Spelen in de leukste speeltuin in de duinen, racen langs de Stadsschouwburg met een tussenstop in het kindercafé. Daarna vlieg je als een echte mug via het Teyler Museum langs Molen De Adriaan naar het stadsstrand en over de Schoterbrug naar het klimbos. De speelkleden van City-Play zijn leerzaam, leuk en herkenbaar. Voor kinderen, maar ook voor ouders en opa’s en oma’s door de unieke details en specifieke kenmerken die er door de makers in zijn verwerkt. City-Play, www.speelkleed.nl of www.bol.com, € 49,95.

32 ✶ HRLM


ZO HAARLEMS ✶

JEZELF INKLEUREN Een vriendenboekje is nog nooit zo leuk geweest! In dit boekje kunnen 30 kinderen zichzelf inkleuren. Met als grappige toevoeging een challenge om een bladzijde op zijn kop in te vullen (of voor de slimmerikken het boekje om te draaien). Het eindresultaat is een héél leuk, kleurrijk boekje. Gezellig om nu in te bladeren, maar juist ook voor later als herinnering! Ook erg leuk om als cadeau te krijgen of weg te geven! En helemaal top als superverrassing om al compleet ingevuld te geven als er bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje gaat verhuizen… Het formaat van het boekje is A5. Het binnenwerk is gedrukt op extra dik papier zodat de pagina’s goed met stift of potlood kunnen worden ingekleurd zonder dat het doordrukt. Verkrijgbaar bij Jansje in de winkel of via www.jansje.nl, € 15,95.

HRLM ✶ 33


✶ WINKELEN

COMFORTABEL Zachte sweatshorts in verschillende coole ontwerpen met insteekzakken aan de zijkant. C&A, € 15,99.

PASSEN EN METEN Ontspan en laat die hersenen kraken tijdens het maken van deze mooi ontworpen puzzel van maar liefst duizend stukjes. Kikkerland, € 15,-.

Dat zijn pas leuke spullen! ZOETEKAUW Kleine banketbakkers en patissiers bakken met deze set de sterren van de hemel. De houten speelset is geheel voorzien van alles wat je nodig hebt om de lekkerste cupcakes te maken. Een eigen creatieve keuken waar ze zich kunnen uitleven en de leukste recepten kunnen bedenken. Baby Plus, € 36,-.

SLAAP ZACHT Een zacht katoenen dekbedovertrek voor een kinderbed met een bijpassende kussensloop. Op het roze dekbedovertrek staan verschillende vlinders en de achterkant is effen roze. Gemaakt van duurzaam katoen, dat is beter voor de katoenboeren én voor het milieu. HEMA, € 19,-.

34 ✶ HRLM

AAN BOORD Met dit leuke piratenhorloge leert je kind spelenderwijs klokkijken. Het kinderhorloge heeft twee wijzerplaten, een met de uren, de andere met de minuten, en het heeft duidelijke wijzers die het makkelijker te maken om de tijd af te lezen. Krokodil, € 24,95.

KEKKE STAPPERS Deze leuke slippers van Havaianas zijn comfortabel met een trendy print op het voetbed. De slippers zijn gemaakt van rubber en hebben dikke bandjes voor extra draagcomfort. Door de leuke print weet je altijd precies welke slippers van jou zijn! Kleine heldeN, € 18,-.


INTERVIEW ✶

Kom bouwen en knutselen bij het

ABC

Het ABC is het centrum voor architectuur en stedenbouw van Haarlem en de regio Kennemerland. Het ABC organiseert activiteiten en exposities voor jong en oud.

mee dat er een maximum aantal kinderen en volwassenen kunnen worden toelaten in de Lego-ruimte en dat er wordt gewerkt met tijdslots.

Vier je verjaardag in het ABC met een LEGOof knutselpartijtje. Of kom je lekker spelen met LEGO? Samen met je vader of moeder of opa of oma kun je tijdens de reguliere openingstijden van het ABC komen bouwen met onze 60.000 Lego-stenen. Hiervoor hoef je je niet op te geven. Houd er wel rekening

Voor meer informatie en een afspraak maken, kunt je contact opnemen met: ABC Architectuurcentrum Haarlem Groot Heiligland 47 023 5340584 info@architectuurhaarlem.nl www.architectuurhaarlem.nl

HRLM ✶ 35


HELP JIJ DE TWEE VRIENDJES DE WEG TE VINDEN?

Uit: Mijn grote boek vol dolhoven, Ballon (imprint Standaard Uitgeverij), €9,99.

36 ✶ HRLM


Nora G aikema , 8 jaa

r

EXPERIMENT ✶

DIT HEB JE NODIG

STAP 3

STAP 1

STAP 2

HRLM ✶ 37


✶ ZO HAARLEMS

(NIET) OM OP TE ETEN De nieuwe collectie van Broodje aap staat online! T-shirts, truien en petten met die te leuke boterhammen, croissantjes en nu ook bananen :) De truien en T-shirts zijn van biologisch gesponnen katoen en zijn daarom superzacht, ideaal voor kleine en wat grotere mensen! Broodje aap heeft namelijk niet alleen een collectie voor kinderen, maar ook voor volwassenen! Kindershirt € 34,- en petje € 19,Bij een bestelling via www.broodjeaap.shop krijg je 10% korting met de code HRLMtje13

38 ✶ HRLM


SUDOKU ✶

Hanna Kenter, 8 jaar

HRLM ✶ 39


t

a in

No d i l e i t ac

rred e d n i K

k me e r p s e g

E ice D N I r NL én act

FIE

r

10 jaa

S

IU V O NH

Ik interviewde mijn vriendin Fien en stelde haar deze vragen… Zij speelt in de film De expeditie van familie vos en binnenkort kun je haar ook zien in de film Polder. Veel lees plezier! Hoe heet de film waar je in hebt gespeeld? “De expeditie van familie vos.” Leuk en waar gaat de film over? “Over een jongen die naar de Efteling gaat, maar zijn opa is overleden en hij heeft een speurtocht uitgezet, maar er is een saboteur en die wilt de schat zelf ”. Samen met zijn familie gebeuren er spannende dingen. Ik speel de rol van Zonne in de film.” Waarom vind je acteren zo leuk? “Omdat ik heel veel mezelf kan zijn en dat je niet zeg maar iemand anders na hoeft te doen, nou dat moet wel, maar ik ben daar heel erg mezelf in.” Ben je al met nieuw filmwerk begonnen? “Ja! Met de film Polder.” Kun je iets meer vertellen over deze film? “Ik speel de dochter van een boer, gespeeld door Jochum Ten Haaf die wordt lastig gevallen door een milieu activist. Die wil dat de boer stopt met zijn varkensboerderij en er gebeuren allemaal spannende dingen. Mijn moeder is overleden in de film maar gelukkig komt er een leuke wijkagent langs gespeeld door Randy Fokke die mijn vader wel ziet zitten. De film is alleen wel heel spannend dus ik weet niet of je hem mag zien om te kijken hoe hij afloopt…” Heb je nog meer hobby’s? “Ik zit op hockey en op turnen en speel het liefst buiten met mijn vriendinnen.”

40 ✶ HRLM


Dus je houd van sporten? “Ja heel veel!” Wie is zeg maar echt je voorbeeld of je held? “Emma Watson. Zij speelt Hermelien in de Harry Potter films en in Belle en het Beest.” Waarom is zij jouw voorbeeld? “Omdat ik haar een hele goeie actrice vind en ze is heel knap.” In welke filmsoort zou je graag willen spelen zoals: comedie, fantasie of romantisch? “Ik denk dat ik het liefst in een fantasie films zou willen omdat ik het leuk vindt dat daar dingen in kunnen gebeuren die eigenlijk helemaal niet kunnen.” Waarom vind je dat leuk? “Omdat ik zelf ook heel veel fantasie heb.” Wat is je lievelings film? “Harry Potter deel 5: The Order of the Fenix”

Waarom vind je dat een leuke film? “Ik vindt het verhaal over Harry potter heel leuk, ik zou zelf ook wel op een toverschool willen zitten, zodat ik leer toveren met coole spreuken.” Waar heb je acteren geleerd? “Gewoon uit mezelf, nou ik was bij een castingbureau ingeschreven en ze vonden me blijkbaar goed.” Hoe vond je je eerste opname? “Heel leuk en soms ook wel spannend, maar het was wel heel leuk gewoon.” Wou je altijd al actrice worden? “Nee, niet echt, nou ik was niet zeg maar van dat wil ik heel graag! Ik dacht meer van ik vond het gewoon heel leuk om te doen dus waarom niet?” Denk je dat je blijft acteren de rest van je leven? “Ja dat denk ik wel ja, want ik vind het echt heel leuk.”

Zit acteren in de familie? “Nee eigenlijk niet. Maar mijn oma heeft wel heel lang in Operettes gespeeld.” Wil je acteren als beroep later? “Nou, ik wil liever in de zorg gaan werken ofzo, maar af en toe gewoon in een film spelen zou ik wel leuk vinden gewoon voor de hobby.”

DILLEMA’S Bos of strand? “Bos.” Dansen of zingen? “Zingen.” Honden of katten? “Honden.” Of voor altijd kind of voor altijd volwassen? “Voor altijd kind.” Zomer of winter? “Zomer.” En de laatste: film of serie? “Film!”

Tekst: Noa Dobbe (10 jaar) Fotografie: LInda Llambias (portret Noa en Fien). Overige foto’s: Just Entertainment.

INTERVIEW ✶

HRLM ✶ 41


42 ✶ HRLM


ZOEKPLAAT ✶

Zoek en vind Rocky de puppy en meer dan 100 andere hondenrassen op de spectaculaire platen vol speelse honden in dit zoekboek! Rocky en zijn hondenvriendjes gaan op reis naar de meest blaftastische hondenplekken ter wereld: van prachtige parken zoals Central Park en Park Güell tot een spannende husky-race in de sneeuw en een luxueuze hondenspa. Kan jij telkens Rocky en zijn acht maatjes terugvinden? Als je hen allemaal gespot hebt, kun je de afvinklijstjes achteraan in het boek aanvullen. Maak je klaar voor een waanzinnig hondenzoekfestijn! Waar is de Puppy? Deltas, € 14,95.

HRLM ✶ 43


✶ COLUMN

M a r c e l 44 ✶ HRLM

Marcel Lee is tekstschrijver en eindredacteur, werkt ook als passagiersassistent op Schiphol en is drummer van de band Drukwerk. Hij is getrouwd met Astrid, heeft drie zoons en is sinds 1 december 2019 opa van Maria Frederique.

ONVOORWAARDELIJKE VRIENDSCHAP Puur genieten! Dat doe ik in mijn rol als opa elke maandag vanaf half negen ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. Dat is de tijd dat de kleine Maria bij ons thuis mag zijn, een voorrecht en een verrijking van ons leven. Ik ben natuurlijk niet geheel onpartijdig, maar ik durf toch met zekerheid te zeggen dat Maria een van de leukste kinderen op aarde is. Ze is grappig, pienter, superlief, spontaan, leergierig en aanstekelijk enthousiast, en zij weet met haar ontembare schattigheid iedereen om haar kleine vingertje te winden. Op de maandagen doen Maria en ik alleen maar leuke dingen: tekenen, zingen, lezen, hossen op harde muziek (haar favoriet), krijten op de tegels in de tuin, naar de speeltuin... En eten en snoepen, heel veel eten en snoepen. En ja, opa eet en snoept gezellig mee. Maria en ik zijn dikke vrienden, maar als we niet uitkijken met al dat snoepen worden we ook letterlijk ‘dikke vrienden’. Maar ach, dat maatje meer moet je voor je kleindochter over hebben, nietwaar? Er wordt vaak gezegd dat je van de tijd met je kleinkinderen meer kan genieten dan van de tijd dat je eigen kinderen nog klein waren. Laat ik het zo zeggen, het is anders. Met opgroeiende kinderen zit je in een andere levensfase, met meer verantwoordelijkheden en bijbehorende besognes. En in de loop der jaren vergeet je ook dingen. Nu mijn zoons volwassen zijn, kan ik me amper meer herinneren hoe ze waren toen ze net zo oud waren als Maria nu. De liefde die ik voel voor mijn zoons is zeker net zo sterk als die voor mijn kleindochter en toch is het anders, het is een soort onvoorwaardelijke liefde die moeilijk te omschrijven is. Ik besef me dat ik volop van mijn tijd met Maria moet genieten, want als zij volwassen is, zal ik me er misschien nog weinig van herinneren. Als ik met mijn stokoude hersenen dan überhaupt nog iets zal kúnnen herinneren… Behalve Maria en mijn vrouw Astrid (die durf ik natuurlijk niet over te slaan, want zij leest deze column ook…), heb ik eigenlijk niet zoveel dikke maatjes. Natuurlijk, vrienden genoeg – in mijn kennissen-, werk- en muzikale kring –, maar maatjes met wie ik kan lezen en schrijven en voor wie ik onvoorwaardelijk klaar zal staan als het nodig is, dat zijn er eigenlijk maar drie. Die vriendschappen – met Edwin (tv-producer/biograaf), Ruud (orthopedisch chirurg) en Rabo (purser met pensioen) – gaan al langer dan veertig jaar mee. Ik spreek ze weliswaar maar een paar keer per jaar, maar als we weer eens afspreken, is het net of de tijd heeft stilgestaan; ons gesprek van een halfjaar geleden voelt als gisteren en we gaan op dezelfde amicale voet verder, alsof er niets gebeurd is. Ik weet dat ik voor deze gasten door het vuur zal gaan, wat er ook gebeurt, en dat zij hetzelfde voor mij zullen doen. Ik denk – en hoop vooral – dat dit gevoel herkenbaar is voor veel mensen; het hebben van dit soort onvoorwaardelijke vriendschappen is zeker niet vanzelfsprekend, maar is, net als de tijd die je hebt met je kleinkinderen, eveneens een voorrecht en een verrijking van je leven.


HRLM

samen met

Wij zijn... Jax & Mila, Zola & Mia, Max & Matthijs, Nienke & Liesbeth, Norah & knuffels, Sara & Danique

En... we zijn dikke vrienden, sla gauw om en lees waarom! HRLM ✶ 45


Jax (4) en Mila (1) Beck Grote broer Jax vindt zijn zusje Mila geweldig. Hij is heel zorgzaam voor haar en deelt alles wat hij heeft altijd lief met Mila. Wat ze samen het liefste doen is ‘pelen’, zoals Mila dat zegt. “Spelen met Mila vind ik leuk… vooral in de speeltuin. Maar Mila is ook wel eens stout. Ze trekt wel eens aan mijn haren en ze heeft best scherpe nageltjes”, vertelt Jax. Mila gaat vooral lekker haar eigen gang en is een echte wildebras met een pittig karaktertje. Maar knuffelen met haar grote broer en samen verstoppertje voor mama spelen, daar krijgt ze nooit genoeg van. En Jax ook niet.

46 ✶ HRLM


HRLM

samen met

Zola Smit (5) en Mia Marbus (6)

De meiden Zola en Mia hebben het gevoel dat ze elkaar al ‘1000 jaar’ kennen. Mia: “We kennen elkaar van school en van de BSO en we zitten samen in groep 2. Volgend jaar gaan we naar de middenbouw. Zola is al zo slim dat ze ook naar de middenbouw mag, terwijl ze nog vijf is.” Zola: “We vinden krijtpapjes maken, samen knuffelen en gek doen heel leuk. Lekker rollen in de zandbak. En hondje spelen natuurlijk.” Mia vult haar aan: “Ik ben dan altijd het hondje en Zola is het baasje.” Knutselen in het atelier op school of bij elkaar thuis doen ze ook graag. Zola vertelt dat ze ‘onder de kop’ hangen op het klimrek een beetje eng vindt, maar dat Mia dat graag doet. En daar hangt ze, hoor! Zola: “Ik zie je onderbroek!” Samen klimmen ze lachend verder op het klimrek en gaan in een treintje de glijbaan af, want “dat is het leukste om te doen”.

HRLM ✶ 47


Matthijs en Max blijven vrienden tot in de oneindigheid. Matthijs: “Toen we 1 jaar waren hebben we elkaar ontmoet.” Max: “Ja, dat was toen op de crèche tijdens Kerstmis.” Matthijs: “Daar speelde ik met Max bij de speeltuin.” Max: “We zitten niet bij elkaar in de klas, maar in het lokaal naast elkaar.” Matthijs: “We zien elkaar wel elke dag.” Max: “We gamen heel graag samen. Matthijs: “Dan spelen we Roblox en heel soms FIFA.” Max: “Ja, maar FIFA vind ik wel stom.” Matthijs: “Behalve als je Ronaldo bent!” Max: “Op zaterdag voetballen wij ook nog samen, dus dan zien we elkaar nog meer.” Matthijs: “Elkaar ontmoeten was het leukste wat we denk ik hebben gedaan.” Max: “Ik wil ook heel graag nog een keer met elkaar naar het pretpark gaan en samen Youtuber worden.” Matthijs: “En we willen ook nog uitvinder worden!” Max: “We blijven vrienden tot de dood!” Matthijs: “Maar kan dat daarna ook nog?” Max: “Misschien als de hemel toch wel bestaat.”

Matthijs Zaal (9) en Max van Wanroij (9) 48 ✶ HRLM


HRLM

samen met

Liesbeth Kaartdijk (10) en Nienke Oosterhof (10)

Liesbeth en Nienke houden ontzettend van lachen met elkaar. Nienke: “We zijn pas een jaar hartsvriendinnen.” Liesbeth: “Ik denk nu ongeveer een jaar, want ik kwam pas later hier op school. We waren eerst geen hele goede vriendinnen, maar daarna hadden we dezelfde humor.” Nienke: “Het is hele domme humor, zoals domoor zeggen.” Liesbeth: “Wij zijn de enige die zo hard om elkaar kunnen lachen.” Liesbeth: “Het leukste aan elkaar vind ik dat we allebei hetzelfde zijn en we onze grappen uithalen bij elkaar.” Nienke: “We zitten ook allebei op voetbal, alleen helaas niet op dezelfde voetbalclub.” Liesbeth: “Dat willen we wel, hoor! Voetballen, kletsen en grapjes uithalen is het leukste wat wij doen.” Nienke: “We hadden een keer mijn vader zijn broek gepakt en toen deed Liesbeth haar been in de ene broekspijp en ik in de ander.” Liesbeth: “Toen gingen we rondlopen, maar toen vielen we natuurlijk.”

HRLM ✶ 49


Norah Bouten (3) en knuffels Waar Norah gaat gaan haar knuffels en andersom natuurlijk ook! Zich wat verschuilend achter haar twee knuffels, maar tegelijkertijd trots dat ze ze kan laten zien, vertelt Norah dat ze ‘Belle’ heet. Haar tweede naam is Isabel en Belle is natuurlijk een prinses! Norah wil graag leren lezen en rekenen. Haar antwoord op de vraag of ze liever op de kinderopvang of de peuteropvang is, bevestigt haar leergierigheid: “Nee, op de basisschool!” Toch is ze ook graag op de opvang, waar ze heerlijk kan spelen met haar vriendinnetje Pomme en haar vriendje Charlie. Maar haar grootste vrienden zijn wel ‘Gris’ en ‘Blanquita’, de twee konijnen die Norah altijd en overal mee naar toe neemt. Gris is Spaans voor grijs en blanquita betekent witje, “net als Sneeuwwitje”, voegt Norah toe. De oma van Norah is Spaans, vandaar die mooie namen. En grappig genoeg is er nog een link met Spanje: Norah is één dag voor Sinterklaas jarig!

50 ✶ HRLM


HRLM

samen met

Sara van der Kolk (11) en Danique de Graaf (11)

Tekst: Victoria van der Werff en Adrian de Groen. Fotografie: Linda Llambias.

Sara en Danique houden van een beetje gekkigheid. Danique: “We kennen elkaar van de crèche. We waren toen baby’s. Ik was op een keer augurken aan het pikken van de juffen en meesters, toen we elkaar echt leerden kennen.” Sara: “Ik vroeg of ik mee mocht doen. We zeiden: wij willen ‘purkie’!” Sara: “Vanaf groep 2 van de basisschool spelen we altijd samen.” Danique: “We zitten wel op dezelfde school, maar Sara zit in groep 7 en ik in groep 6.” Sara vertelt over wat de meiden leuk aan elkaar vinden: ‘grappigheid’. Danique: “Ik moet altijd lachen om de lach van Sara… ze heeft een knorrende lach!” De meiden vinden veel dezelfde dingen leuk: “Dansen, survivallen in de tuin van de BSO, zingen met gekke stemmetjes of rare woorden en beetje kattekwaad uithalen.” Danique: “Onze vriendschap gaat nooit kapot.” Sara: “Als we ruzie hebben, dan zijn we het de volgende dag vergeten, alsof er niets is gebeurd.” Danique: “Gewoon weer een nieuw leven!”

HRLM ✶ 51


Fotografie: Noord-Hollands Archief.

DRAAIEN MAAR Kinderen in Speeltuin Linnaeushof - 1992

52 ✶ HRLM


Fotografie: Noord-Hollands Archief.

ZO WAS HET TOEN ✶

EN DE STERKSTE IS... Kinderen op de Amsterdamsevaart - jaren ’70

HRLM ✶ 53


✶ STRIP

Tijl va

54 ✶ HRLM

n der

Burgh

, 11 ja

ar.


Altijd iets leuks te lezen

BOEKEN ✶

LIEFDE VOOR DE ZEE

Wanneer Jonas de vuurtorenwachter wordt gered uit de stormachtige zee door een walvis, worden ze vrienden. Maar al snel is Blauw de walvis in groot gevaar, en nu heeft hij hulp nodig van Jonas. Rubenstein, € 14,99.

Hilarische avonturen

Lottie heeft twee vriendinnen, Jess en Molly, en ze gaat écht haar best niet meer doen om ervoor te zorgen dat Amber en Poppy haar cool vinden. Maar twee beste vriendinnen onderhouden blijkt best een hoop werk. En dan wil ze ook nog eens haar grote liefde Daniel van zijn sokken blazen tijdens de schoolmusical. Wat moet ze doen? Gottmer, € 16,99. BESTE VRIEND VOOR BEER “Hallo”, zei Zwarte Beer. “Hallo”, zei Bruine Beer. Hij klonk een beetje verbaasd. “Wat doe jij hier?”, vroeg Zwarte Beer. “Ik zoek een vriend”, antwoordde Bruine Beer. “Wat een toeval”, zei Zwarte Beer. “Ik ook. Zullen we samen zoeken?” Een boek dat je meteen aan iedereen wilt voorlezen en cadeau wilt doen. Verschijnt bij Lemniscaat in augustus, € 14,99.

VLINDERS IN JE BUIK

Verliefd is het leukste om te zijn. Tenminste, als de ander ook verliefd is op jou. Maar het kan ook leuk zijn om stilletjes naar een ander of iets te verlangen. Maar liefde is ook: houden van je opa, je kind, een boom of de zon. En liefde verdwijnt niet als iemand er niet meer is. Rubenstein, € 7,99.

Mamma mia

Riff heeft een bijzonder zusje. Hij moet vaak thuisblijven om voor haar te zorgen. Daarom neemt Riff nooit vrienden mee naar huis. Maar dan ontmoet hij Filoe. Zij heeft iets vreemds ontdekt. Samen bespioneren ze hun broers, die allebei pizzabezorger zijn en verdacht vaak pizza’s naar hetzelfde adres brengen. Wat gebeurt daar? Leopold, € 13,99. SCHORRE KRAAI Als de ouders van Ravna en Leif er met alle gezonde volwassenen vandoor gaan om te plunderen, is de achtjarige Ravna degene die de leiding van het dorp overneemt. Haar broer Leif is nutteloos. Hij wil een skald zijn, iemand die verhalen vertelt en liedjes zingt. Lemniscaat, € 14,99.

KRACHTPATSER

Laat kinderen hun innerlijke ninja ontdekken. Deze kaartenset bevat dertig oefeningen die zorgen voor een scherpe focus, emotionele balans en lichaamsbewustzijn. Waar ninja’s in het verleden woeste krijgers waren, zijn ze nu vreedzaam en trainen ze hun lichaam en geest om zelfverzekerd, gezond en weerbaar te worden. De oefeningen variëren in moeilijkheid en zijn geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Altamira, € 18,99.

HRLM ✶ 55


Lekker lezen

Top 5

DE STRIJD OM DE MAGISCHE WENS De tweeling Alexandra en Koen kunnen niet méér van elkaar verschillen. Alexandra heeft overal een antwoord op en Koen gebruikt zijn schooltijd liever om een beetje bij te slapen. Als ze een oud sprookjesboek krijgen van hun oma, verandert alles. Ze vallen door het boek en belanden in een bizarre sprookjeswereld. Fontaine Uitgevers, € 14,99.

1

2

TWITCH EN DE VLUCHT VAN DE IJSVOGEL Twitch heeft een passie voor vogels kijken. Op de eerste dag van de zomervakantie komt hij aan bij zijn geheime schuilplaats en ziet hij overal politie: een veroordeelde overvaller is uit de gevangenis ontsnapt en verstopt zich in het Avesbos. Kan Twitch zijn talenten voor vogelspotten gebruiken om jacht te maken op de gevaarlijke gevangene en de ontbrekende buit te vinden? Terra-Lannoo, € 16,99.

HELP! EEN VERRASSING! August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de verschrikkelijkste situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit. Uitgeverij Lemniscaat, € 14,99.

3

4

MOT EN DE METAALVISSERS De week waarin Mot een duikboot vindt, begint redelijk normaal. Saai zelfs. Dat was niet zo gek. Er moet heel wat gebeuren voordat ze haar grote vondst zal doen. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen. Van Goor, € 15,99.

Wist-je-dat... • ... dieren ook vrienden maken? Walvissen maken bijvoorbeeld beste vrienden voor het leven! • ... mensen zich de gezichten en namen van maximaal 1.500 andere mensen kunnen herinneren? • ... een extrovert persoon iemand is die energie krijgt van praten en samen zijn met andere mensen? Een introvert persoon is juist iemand die het ook fijn vindt om alleen te zijn. • ... er een tv-serie is over een groep vrienden? Deze heet Friends en is al bijna 22 jaar oud. • ... je in je leven 396 vrienden maakt? Alle boeken op deze pagina’s zijn verkrijgbaar

56 ✶ HRLM bij De Vries Van Stockum.

• ... er heel veel boeken, films, series en liedjes bestaan over vriendschappen?


LEZEN ✶

Door onze recensent: Jake (14 jaar) 5 PATROON Patroon gaat over een jongen, Mylo. Mylo en Mees zijn beste vrienden. Mylo vindt een patroon(een kogel), die ze samen gaan afvuren. Maar ineens gaat het helemaal mis en Mees wordt geraakt door de patroon. Later ontwikkeld hij een enorm schuldgevoel voor wat er is gebeurd en niemand behandeld hem normaal behalve zijn opa. Mylo wordt nieuwsgierig naar zijn vader die hem jaren geleden heeft verlaten en nu in Amerika woont. Hij besluit met zijn opa naar Amerika te reizen om zijn vader te zoeken. Later worden al die schuldgevoelens Mylo teveel en wilt hij zijn leven beeindigen. Gelukkig stopt Mylo zichzelf op tijd voordat hij springt Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over de schuldegoelens van Mylo en de dood van Mees. Ik vond deel een heel veel over gevoelens gaan en er gebeurde niet veel anders dan het verhaal over hoe Mees dood ging. In het tweede deel gaat Mylo samen met zijn opa naar Amerika om zijn vader op te zoeken. Dit deel ging niet over Mees maar over Mylo zijn vader en opa. Ik vond dat de twee onderwerpen in het eerste en tweede deel erg snel afwisselde. In deel een gaat het over hoe schuldig Mylo zich voelt over Mees en in deel twee gaan hij opeens zijn vader opzoeken in Amerika. In het laatste deel is hij van plan zelfmoord te plegen door van een hoge rots af te springen en hoopt zo aan zijn schuldgevoelens en verdriet te ontkomen maar, hij twijfelt op de laatste seconde. Hij realiseerd zich dat je het verleden niet kan veranderen en dat hij niets moet. Ik vond patroon een heftig verhaal met veel emotie. De overgang van een onderwerp naar het andere vond ik erg snel waardoor ik soms niet zo goed wist wat er gebeurde. Verder was het een erg mooi boek.

HRLM ✶ 57


R u t

g

e r 58 ✶ HRLM

TEKST EN UITLEG “Wat een feestmaal!”, roept Tijn uit als hij zich aan het hoofd van de tafel laat schuiven tijdens het Paasontbijt. Marcel en ik kijken elkaar aan. Hoe komt hij nou weer aan zo’n uitdrukking? Ja, waarschijnlijk gehoord van ons of van de moeders of, en die kans is nog groter, is het een tekst uit een van de vele animatieseries die via Netflix de huiskamer binnen flitsen. Regelmatig vliegen ons namelijk serie-gerelateerde uitspraken om de oren: “PawPatrol is on a roll!” als er actie in de tent moet komen. Of: “A Je To”, als we klaar zijn met iets maken of opruimen. En hoewel wij geen voorstander zijn van je kind de hele dag achter een beeldscherm te laten zitten, is de tv-tijd de afgelopen paar maanden behoorlijk toegenomen. Reden daarvoor is dat Tijn achtereenvolgens corona, krentenbaard, waterpokken en de griep kreeg. En tja, wat doe je dan als je kind niet naar buiten kan, huilerig is en je toch af en toe je handen vrij wil hebben om iets in het huishouden of voor jezelf te doen? Precies, toch maar met een dekentje op de bank, met mimi (Tijns speen) en Apie (Tijns knuffel) even tv laten kijken. En dat bevalt Tijn wel, niet het ziek zijn uiteraard, maar wel lekker zo’n relaxmomentje waarbij je even afdwaalt in een computer geanimeerde wereld van hondenreddingsteams of baby’s met superkrachten. Dus ook al heeft hij, in zijn eigen woorden, “de waterpokken weggeven aan een ander kindje’’ (hij heeft ze immers ook gekregen) en hoeft meneer niet meer in “kanjantenne, want ik heb cojona”, hij blijft wel nog vasthouden aan zijn dagelijkse portie actie-tv. Er moet namelijk wel wat gebeuren op dat flatscreen. Een liedje is leuk, maar voor als je gaat slapen. En aangezien Tijn al bijna twee jaar geen middagdutje meer doet, is slow tv voor overdag geen optie. Vooral series waarbij een probleem moet worden oplost zijn populair. Ingestorte tunnels, zinkende schepen en vastgelopen hijskranen leveren kijkplezier en ook veel fantasie op voor in zijn eigen spel. Hele scènes worden met auto’s of knuffels nagespeeld. En over zijn verbeeldingskracht gesproken, vooral dino’s zijn nu erg fantasie prikkelend. Niet alleen tijdens het spelen, of voorlezen, Tijn beweert er zelfs over te dromen en associeert van alles met deze prehistorische dieren. Zo ook bij het ‘Paasfeestmaal’: ‘’Mmhh cossantjes papa’s en een eitje, zit daar een beestje in?” Dit keer kijken Marcel en ik elkaar niet aan vanwege Tijns volwassen uitlating over het ontbijt, maar om de kinderlijke naïviteit. Al snel begrijpen we de vraag, Tijn wil het weer hebben over zijn favoriete onderwerp.


COLUMN ✶

Rutger Visser is leerkracht in het basisonderwijs. Zijn zoon Tijn kreeg hij samen met zijn man Marcel, z’n beste vriendin Ilona en haar vrouw Manon. Tijn is 3 jaar.

‘Hoe leg je aan een driejarige tijdens het Paasontbijt een verhaal over de evolutie uit?’ En jawel… “Dino’s komen uit eieren, toch papa’s?” gaat Tijn verder. “Dat klopt Tijn, maar dit is geen dino-ei, dit is een eitje van een kip en daar zit geen beestje in.” Tijn negeert de uitleg over het kippenei. “De dino’s zijn uitgestorven door een vulkaan, toch papa’s?” “Dat weten we niet precies Tijn, er waren toen nog geen mensen.” “Waarom niet papa, waarom waren er nog geen mensen?” Goede vraag… maar ja, hoe leg je aan een driejarige tijdens het Paasontbijt een verhaal over de evolutie uit? “Eet je eitje maar op Tijn, anders wordt het koud”, probeer ik nog ter afleiding, maar helaas dit levert alleen maar meer vragen op: “Waarom wordt het eitje anders koud, papa? En waarom waren er geen mensen nog, papa, bij de dino’s? Er was toch geen licht meer door de vulkaan en toen gingen de dino’s toch dood, toch papa’s?” In een soort honger naar kennis worden we aldoor bevraagd over achterliggende oorzaken van de voor ons zo alledaagse dingen en voldongen feiten. En even uitleggen waarom iets is zoals het is, kan nog best lastig zijn. Soms laat ik het ook even en geniet van zijn kinderlogica die gebaseerd is op deels kennis en deels zijn fantasie. Het is zo grappig

dat hij een eigen interpretatie geeft aan zijn waarnemingen. “Kijk papa die mieren gaan op jacht en die slak eet het raam op.” En soms is het minder grappig dat hij deze waarneming hardop met de buitenwereld deelt. “De dikke billen van papa!” riep Tijn laatst uit, terwijl we in de rij bij de supermarkt stonden te wachten. Bij de caissière aangekomen voegde hij er aan toe: “Mijn papa heeft ook een dikke buik, toch papa? Ik wil ook een dikke buik.” Naast alles willen weten wil Tijn ook graag net als de papa’s zijn, niet alleen praat hij ons na, hij doet ons ook na. Werd hij eerst nog geïrriteerd als we ook maar even aan zijn haar zaten, nu vraagt hij erom zijn haar in model te brengen als ik met mijn eigen kapsel bezig ben. Ook moet er een lik anti-aging crème op zijn gezicht als we in de badkamer staan en ik me daarmee insmeer. Steeds handen wassen en tanden poetsen is heel interessant om te doen, helemaal als je dat zelf kan. En niet te vergeten het verzorgen, maar vooral ook corrigeren van onze blinde (en inmiddels ook dove) kat Trixy. Niet dat Trixje daar iets van heeft, die vindt het wel gezellig al die reuring om haar heen, maar zal Tijn, net als wij, nu een maandje moeten missen. “Sorry papa’s”,

klonk het afgelopen weekend vlak voordat Tijn met vakantie ging met de mama’s, “ik kan niet bij jullie blijven, ik ga naar Portugal met de vliegtuig en ik land niet bij jullie.” Een maandje zonder Tijn, daar zullen we best aan moeten wennen. Om het leed te verzachten en Tijn te verwennen, verzorgden we de avond voor vertrek een nieuw feestmaal. Dit keer geen brood, maar patat. Niet gezond, wel genieten, vooral voor Tijn, en af en toe verwennen mag. “Kom jongens, aan tafel” roept Tijn als hoofd van het gezin ons toe wanneer de zak met frites naar binnen wordt gebracht. “Ik heb een dure buik papa’s”, concludeert hij tijdens het snacken. “Een dikke buik bedoel je, Tijn?” “Nee een dure buik, er zit allemaal eten in.” “Ahh, dus papa heeft ook een dure buik?” probeer ik nog, maar Tijn blijft bij zijn eerdere uitleg: “Nee papa, jij hebt gewoon een dikke buik.” Als we Tijn over een paar weken zien, zal hij ongetwijfeld weer een sprongetje hebben gemaakt in zijn ontwikkeling. Hoewel we enorm genieten van het feit dat hij met zijn uitspraken en zijn imitatiegedrag soms overkomt als een kleine volwassene, hoop ik vooral dat hij nog lang kind blijft.

HRLM ✶ 59


Toen Peter binnenkwam bij de Daily Bugle riep Jameson hem in zijn kantoor. ‘Parker, de Lizard is op vrije voeten en ik heb foto’s nodig’, zei hij. ‘Al moet je er voor kamperen in het moeras, ik wil een foto voor op de voorpagina! En ook een foto van Spider-Man die vecht met de Lizard’, riep Jameson. Hij eiste soms het onmogelijke van zijn werknemers. ‘Je kunt op me rekenen. Ik zorg voor de foto’s’, verzekerde Peter zijn baas.

Ondertussen maakte de vrouw van Dr. Connors zich grote zorgen. Eerder die week had ze gezien hoe haar man een vreemd brouwsel aan het mengen was. Ze wist dat hij een serum probeerde te maken dat zijn ontbrekende arm moest helpen aangroeien. Maar ook dat dit serum ernstige bijwerkingen had: het veranderde hem in de boosaardige schurk de Lizard.

20/06/19 14:48 19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 35

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 34

20/06/19 14:48

Toen Spider-Man arriveerde bij het huis van mevrouw Connors, zag hij haar voor het huis zitten. Ze staarde huilend naar een foto van haar man. ‘Ik wou dat het hem niets uitmaakte of die arm weer aangroeide of niet.’ Ze keek bezorgd. ‘Ik vind hem wel’, stelde Spider-Man mevrouw Connors gerust. ‘Maak je maar geen zorgen.’ ‘Je moet hem naar het lab brengen en hem het antigif geven.’ ‘Begrepen! Hij zal niet lang meer de Lizard zijn. Binnenkort is hij weer die goeie ouwe Dr. Connors.’

60 ✶ HRLM 19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 36

20/06/19 14:49

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 37

20/06/19 14:49


‘Ik hou niet zo van ijsjes!’ riep de Lizard naar SpiderMan. ‘Als ik je te pakken krijg, maak ik hagedisijs van je’, daagde Spider-Man hem uit. De Lizard dreunde door de straten en liet een spoor van vernieling achter door autoramen in te slaan en winkeletalages te vernielen.

Spider-Man speurde heel de stad af en kreeg de Lizard uiteindelijk in het oog. Spider-Man joeg hem een ijssalon binnen in de hoop dat hij het beest kon opsluiten in een diepvriezer. Door koude verminderden namelijk de krachten van het monster. Maar de Lizard kon ontsnappen.

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 38

20/06/19 14:49

De Lizard begon tegen een gebouw op te

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 39

20/06/19 14:49

klimmen en Spider-Man achtervolgde hem. In het gebouw had Dr. Connors zijn lab! ‘Als je naar binnen gaat, kom je er nooit meer uit’, zei Spider-Man terwijl hij naar boven klauterde. Met zijn krachtige staart probeerde de Lizard Spider-Man te slaan, maar dat mislukte. Het gebrul van de Lizard weerklonk door de straten van de stad. De mensen stonden beneden op straat te kijken naar de

Wat spannend, hoe gaat het verder? Ga snel naar pagina 80 voor het vervolg...

spannende gebeurtenissen boven op het gebouw. Spider-Man was hun held!

Spider-Man glipte door een open raam binnen en ging onmiddellijk naar het lab van Dr. Connors om het antigif te pakken. Plotseling stormde de Lizard naar binnen, gevolgd door een bende woeste reptielen. De Lizard had deze laboratoriumdieren iets toegediend om ze zo kwaad te maken! Ineens gleed er een slang naar binnen die recht op Spider-Man af kwam.

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 40

HRLM ✶ 61

20/06/19 14:49

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 41

20/06/19 14:49


Kunst

als perfecte ijsbreker ‘Kunst ontdekken door middel van persoonlijke gesprekken’ Op het landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse is het LAM museum te vinden dat helemaal in het teken staat van kunst met het thema voedsel en consumptie. “Hier ga je anders kijken naar een onderwerp waar je dagelijks mee in aanraking komt.” In de 15e eeuw was het landgoed, waar het museum nu op te vinden is, het jachtgebied van Jacoba van Beieren. Het is dan ook geen toeval dat de werken in het museum geheel in het teken staan van eten. “Het is de beste ijsbreker die je kan hebben”, vertelt museumdirecteur Sietske van Zanten. “Er is meteen contact tussen de kijker, het museum en de kunst die wij tentoonstellen.” GEZELLIGE BABBEL Wie denkt aan kunst op het gebied van eten laat zijn gedachten snel afdwalen naar een stilleven uit het tijdperk van meesterschilder Frans Hals. Er is zoveel meer, blijkt bij een bezoek aan het museum. “Iedereen is elke dag bezig met eten, iedereen is expert”, legt de directeur uit. “Hier zijn we gefocust op de breedste zin van het onderwerp en de vorm. Denk aan installaties, digitale media, fotografie, maar ook zeker schilderijen.” Wie een rondje door het architectonische hoogstandje loopt kijkt niet alleen naar eten uit het verleden, maar ook uit het heden. Waar sommige collecties van musea vaak in de mode zijn, is het onderwerp voedsel iets wat altijd bij ons zal blijven. Zo kan je een kijkje nemen in de keukenkastjes van een wildvreemde, maar valt het oog ook op bonbons zo groot als voetballen. “We willen een museum zijn dat toegankelijk is voor iedereen”, vertelt Sietske. “In het LAM word je verliefd op het kijken naar kunst en krijg je zin om ook naar andere musea te gaan.” Bij

62 ✶ HRLM

LAM staat de bezoeker centraal. Wie voet in het gebouw zet wordt vriendelijk begroet door Kijkcoaches die het gehele bezoek aanspreekbaar zijn voor een gezellige babbel of een gouden kijktip over de collectie. “We houden bezoekersaantallen laag omdat wij graag persoonlijk contact hebben. Samen wissel je ideeën uit.” Wie even niet weet waar te beginnen of wie een vraag heeft, krijgt hier een liefdevol zetje in de rug.” Volgens Sietske bestaat bij LAM geen goed of fout. “Soms is de drempel voor mensen hoog om bij een museum binnen te stappen”, legt ze uit. “Hier helpen we je over die drempel heen. Je hoeft geen kunstgeschiedenis te hebben gestudeerd om hier met plezier naar kunst te kijken.”

LAM Museum Keukenhof 14, Lisse www.lamlisse.nl


INTERVIEW ✶

Lam

Museum... ook echt leuk om met kinderen te bezoeken!

Tekst: Victoria van der Werff. Fotografie: Bibi Veth

‘Je hoeft geen kunstgeschiedenis te hebben gestudeerd om hier met plezier naar kunst te kijken’

HRLM ✶ 63


ErVaAr De MaGiE VaN ThE LiTtLe GyM HaArLeM The Little Gym Haarlem heeft een gevarieerd lesaanbod voor kinderen van 10 maanden tot 12 jaar oud. Ons enthousiaste team geeft leuke lessen en dat helpt ze om het beste uit zichzelf te halen. Gestructureerde lessen, unieke thema’s en een omgeving waarin zelfvertrouwen wordt gekoesterd voor elk stadium van de ontwikkeling.

Dé plek om met je vrienden te gymmen en nieuwe vriendjes te maken! De kinderen kunnen zich - op eigen tempo - fysiek, sociaal-emotioneel en cognitief ontwikkelen in een non-competitieve omgeving! The Little Gym Haarlem Zijlweg 148A 2015 BJ Haarlem t: +31 (0)23-5767316 haarlem@thelittlegym.eu https://haarlem.thelittlegym.eu

OUDER-KIND LESSEN • PEUTER- & KLEUTERGYM • TURNEN • VERJAARDAGSFEESTEN • VAKANTIEPROGRAMMA’S

Jouw advertentie hier? HRLM

Adverteer vanaf € 52,50 in het leukste tijdschrift van Haarlem!

Samen met ondernemers bedenken en maken we lezenswaardige, mooie artikelen. Met jouw bedrijf als betrouwbare en inspirerende informatiebron. Dat wordt gelezen, gewaardeerd én herinnerd! HRLMtje ontvangt hartverwarmende en lovende reacties op de edities. Profiteer nu van het bereik en van de aandacht die jouw advertentie krijgt in het grootste tijdschrift van Haarlem. Voor meer informatie ga naar: www.hrlm-online.nl/adverteren

64 ✶ HRLM

De wereld wordt rookvrij Wen er maar aan

De wereld wordt rookvrij Wen er maar aan

Ontdek hoe de wereld rookvrij wordt op rookvrij.nl


INTERVIEW ✶

n e d n e i r V e t s Be Hanna, Nora en Fedde zijn beste vrienden en interviewden elkaar speciaal voor dit HRLMtje. Een mooi stel bij elkaar! Sinds wanneer kennen wij elkaar? Wij kennen elkaar sinds groep 3, dus bijna 3 jaar. Waarom zijn wij vrienden? Omdat wij bij elkaar in de klas zitten en we samen graag binnen en buiten spelen. We maken ook veel grapjes samen.

Tekst: Fedde Bolt (8 jaar), Hanna Kenter (8 jaar), Nora Gaikema (8 jaar). Fotografie: ouders.

Wat doen we het liefst samen? Grappige woorden verzinnen en naar Monkey Town toe. Wat vinden we leuk en niet leuk aan elkaar? Leuk: we zijn vaak grappig. Niet leuk: Dat we soms discussie voeren. Wat doen we samen het liefst op school? We spelen het liefst samen buiten, en in de plusklas daar krijgen we extra uitdaging. Bijvoorbeeld technisch Lego of schaken. Welke sporten vinden we leuk? Fedde: Judo, zwemmen. Hanna: Dansen, zwemmen. Nora: Tennis. Welke hobby’s hebben wij? Fedde: Lego. Hanna: Zingen, film kijken, lezen. Nora: Toneelspelen, lezen. Wat is ons lievelingsboek? Fedde: bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. Hanna: Harry Potter en de geheime kamer. Nora: Dr proktors teletijdtobbe.

HRLM ✶ 65


Uit: Van stip naar stip, Ballon (imprint Standaard Uitgeverij), €9,99.

VERBIND DE STIPPEN VAN 1 TOT 80. WAT ZIE JE VERSCHIJNEN OP DE FESTIVALWEIDE?

66 ✶ HRLM


COLUMN ✶ Joost Dobbe is muzikant, muziekdocent en journalist. Hij woont samen met zijn vrouw, twee dochters en hondje in Haarlem. www.joostdobbe.nl

J o o s t

DIKKE VRIENDEN Bij het thema van dit HRLMtje moest ik gelijk denken aan mijn beste vriend Arjen Blom. Al sinds mijn geboorte ken ik hem, want naast mijn beste vriend, is hij ook de enige neef van mijn moeder. Toch schelen wij maar vier jaar. Dat komt doordat mijn opa en oma op zeer jonge leeftijd, allebei 18 jaar, mijn moeder kregen. Hierdoor zat er tussen mijn moeder en Arjen, het tweede kind van het zusje van mijn opa, een groot leeftijdsverschil. Dit best wel ingewikkelde verhaal heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Arjen qua leeftijd eerder een neef van mij lijkt dan van mijn moeder. Binnen de familie zochten we elkaar dus al snel op. Familie en beste vrienden, dat blijkt een gouden combinatie. Je maakt veel met elkaar mee en je weet veel van elkaar. Daarnaast lijken we in veel dingen op elkaar, zeker wat betreft humor en muzieksmaak. Hierdoor is de band tussen ons enorm sterk en zijn er eindeloos veel mooie herinneringen op te rakelen. Eén van de mooiste herinneringen is onze reis van een maand door Amerika in 2010. Onze roadtrip begon in San Francisco, waarna we via Los Angeles naar Las Vegas reden. Ten slotte vlogen we van Las Vegas naar New York. Onze droom kwam uit: een avontuur à la On The Road vol met muziek, drank, historische plekken en prachtige landschappen. Maar dat was 2010… Inmiddels zijn we 21 jaar verder en zijn er wel wat zaken veranderd. Ik ben getrouwd en vader van twee prachtige dochters. De combinatie van een gezinsleven en een agenda vol met optredens, muzieklessen en schrijfklussen maakt het vaak moeilijk om weer eens af te spreken met mijn beste vriend. En als klap op de vuurpijl wordt Arjen in december vader van zijn eerste kind! Dan begint de ‘gelukkige drukte’ ook in zijn leven toe te nemen. Wie had dat allemaal kunnen bedenken toen wij nog onbezorgd iedere vrijdag- en zaterdagavond een biertje konden drinken in ons favoriete café. Nu is het zoeken in de agenda naar een moment om een keer af te spreken. Maar we kunnen met zekerheid stellen dat we elkaar blijven zien, daar zijn dikke vrienden namelijk zeer goed in. Harrie Jekkers verwoordt het in zijn lied ‘Vrienden II’ als volgt: Het is voorlopig nog niet afgelopen De hele wereld ligt nog voor ons open Vrienden, wie weet tot het einde van de rit Omdat er nu, net als toen, nog steeds muziek in zit Vandaag de verplichtingen niet nagekomen Omdat het leuker was om samen weg te dromen We spreken niks af voor de volgende keer Vriendschap dat moet lopen, we zien elkaar wel weer

HRLM ✶ 67


f o t s n a v e j d n e i r v Een Hoi! Het thema van dit HRLMtje is beste vrienden en daarom ga ik je laten zien hoe je een vriendje van stof kunt maken. Julie Wiersma (13 jaar)

68 ✶ HRLM


KNUTSELEN ✶

HRLM ✶ 69


! a r e r p a nC

i r u u h c S e

D

Op vakantie naar verre oorden deze zomer? Niet nodig, want in de zomermaanden van 2022 presenteren de Schuur en Caprera een bijzonder theaterprogramma voor het hele gezin. Op vijf zondagen in juli en augustus presenteert de Schuur samen met Caprera theatervoorstellingen voor het hele gezin. Naast het grote podium van Caprera strijken we ook geregeld neer in de intieme setting van Klein Caprera met de leukste jeugdvoorstellingen. Na de voorstelling organiseren we een avontuurlijke activiteit in het bos, waarin het thema van de voorstelling verwerkt wordt. Zondag 17 juli – 11.00 & 13.00 uur RED DE WERELD (6+), Bonte Hond Een show vol boze bloemen en bedroefde bijtjes om het goede voorbeeld te geven. Want met showdansen en ingeleefde ballads gaan we de wereld redden. Een voorstelling over of het ook anders kan. Over de impact van liedjes over moeilijke dingen en dansjes over iets waar je toch niks van snapt. Vol bangmakerij en goede bedoelingen en glitterig amusement. Zondag 24 juli – 11.00 & 13.00 uur NIEUW CIRCUS FEEST (4+), Circustheater – Zinzi & Evertjan / Joris de Jong Hooggeëerd publiek! De sensatie van Nieuw Circus bereikt nu ook Caprera. Laat je meeslepen door twee spectaculaire circusshows met acrobatiek, jongleren, poppenspel en live muziek. Een onvergetelijk uitje voor de hele familie. Het Circus Feest in Caprera is een double bill: je koopt één kaartje voor twee verschillende voorstellingen achter elkaar: The Show Must Go On, een voorstelling vol onvervalst enthousiasme, partneracrobatie, humor en live muziek, en Expres-Solo door Joris de Jong, een poëtische circustheatervoorstelling vol vliegende schotels en balancerende kopjes. Zondag 31 juli – 13.00 uur DE VERUKKELIJKE KINDERBAKSHOW (6+), De Grote Haay De Verrukkelijke Kinderbakshow een interactieve, vrolijke en educatieve show waarbij alle zintuigen geprikkeld worden door te ruiken, proeven, luisteren, kijken en voelen. Rutger van den Broek (Winnaar van Heel Holland Bakt 2013) en theatermaker Mark Haayema vertellen het publiek alles over bakken: van graankorrel tot witte bloem en een vette botercrème. Een vrolijke show met weetjes, liedjes, poppen, challenges, en natuurlijk baksels! Zondag 21 augustus – 11.00 & 13.00 uur TARZAN (6+), Ila van der Pouw Meester-poppenspeelster Ila van der Pouw komt na het succes van de GVR opnieuw met een imponerende, tijdloze klassieker: Tarzan. Haal je Tarzan uit de jungle of haal je de jungle uit Tarzan? Je beleeft het van dichtbij in deze sfeervolle, ontroerende en spannende voorstelling. Een voorstelling over wie je bent, waar je thuis hoort maar bovenal over de moed om voor jezelf te kiezen. Zondag 28 augustus – 14.30 uur SUPERJUFFIE (5+), Toren van Geluid De Superjuffie!-boeken van Janneke Schotveld, met illustraties van Annet Schaap, zijn al lange tijd een groot succes en zijn met vele prijzen bekroond. De makers van De Toren van Geluid zijn Superblij om met Superjuffie een nieuw avontuur aan te gaan.

70 ✶ HRLM


EXPERIMENT ✶

Nora Gaikema, 8 jaar.

DIT HEB JE NODIG

STAP 1

STAP 2

STAP

3 EN

STAP 6

STAP

4

STAP 5

HRLM ✶ 71


BASISRECEPT VANILLECUPCAKES 190 g tarwebloem 1 theelepel bakpoeder ½ theelepel baksoda Zout 60 g boter (kamertemperatuur) 55 ml plantaardige olie 1½ theelepel vanille aroma 200 g poedersuiker 1 ei 1 eiwit (kamertemperatuur) 165 ml melk (kamertemperatuur) 12 cupcake vormpjes BEREIDING Verwarm de oven voor op 160 / 165oC (boven- / onderwarmte). Meng bloem, bakpoeder, baksoda en ½ theelepel zout in een grote kom en zet apart.

72 ✶ HRLM

Het beslag gelijkmatig over de vormpjes verdelen en 20 minuten bakken. Test met een satéprikker of de cupcakes klaar zijn (droog is klaar). BASISRECEPT WITTECHOCOLADEBOTERCRÈME 115 g witte chocolade 2 eetlepels room 170 g boter (kamertemperatuur) 290 g poedersuiker 1 theelepel vanille aroma BEREIDING Hak de chocolade fijn en smelt deze langzaam met de room au bain-marie. Laat iets afkoelen.

Meng in een aparte kom boter, olie, aroma en suiker goed door elkaar. Meng het ei en het eiwit er een voor een door tot dat het mengsel licht en luchtig is.

Klop de boter luchtig, zeef poedersuiker erover en klop verder romig. Voeg de chocolade en vanille aroma toe. Klop nog een paar minuten door tot de crème glad en romig is.

Voeg afwisselend bloem en melk toe. Daarbij met meel beginnen en ook met meel eindigen.

Als de room te zoet is, voeg dan een snufje zout toe. Goed roeren.


RECEPT ✶

› HRLM ✶ 73


De bakschool voor Potterheads is een magisch bakboek met 40 gloednieuwe recepten die rechtstreeks uit de films van Harry Potter lijken te komen. De bakschool voor Potterheads van Monique Ascanelli staat vol met magische recepten. Maak nu zelf chocoladekikkers, boterbierpuddingen of een taart met een pratende hoed en waan je even op Zweinstein. Op pagina 76 kun je in een verslag van kinderredactielid Lois lezen en zien hoe zij en haar vriendinnetje Finley het er van afbrengen.

74 ✶ HRLM

Kosmos, € 20,-


RECEPT ✶

› HRLM ✶ 75


Het resultaat... Finl

Lois

76 ✶ HRLM

Ik vond de kupcakes maken wel een beetje moeilijk maar het was wel heel leuk om samen te maken en ze waren natuurleik heel lekker! Het was een beetje lastig om de gezichjes te maken en de bril van harry potter was een beetje moeilijk om even dik te krijgen. we hebben de bril wel 10 keer opniew gedaan. En het mondje was een beetje te groot of te klein steeds dus die hebben we een paar keer opnieuw gemaakt. ik vond het leuk om te maaken en ik ben blij dat ik het samen met Finley kon doen we hebben heel veel gelachen en een beetje van de vondant gegeten stiekum. Het is heel leuk om dit samen met een vriendin te maken je moet er wel priegel vingers voor hebben.

Tekst: Lois Llambias. Fotografie: Linda Llambias.

ey


Dikke vrienden met jezelf?

Dat kan!

Bezoek deze zomer Museum van de Geest en maak je eigen gebruiksaanwijzing! Suf is het eigenlijk, dat we voor elk apparaat een gebruiksaanwijzing hebben, maar niet voor het allerbelangrijkste: jezelf! Daarom kun je in het Museum van de Geest | Dolhuys aan de Schotersingel in Haarlem je eigen gebruiksaanwijzing maken. Zo weet iedereen voortaan hoe zij het beste met je om kunnen gaan! In het museum ga je op pad met de interactieve guide, die je van alles over de wonderlijke menselijke geest vertelt én je helpt je eigen gebruiksaanwijzing in te vullen. Via je antwoorden kom je ook terecht bij jouw boekendubbelganger: een personage uit een boek dat net zo grappig is als jij bent, net zo moedig, zo handig, zo sportief of net zo dromerig als jij. Er zijn twee verschillende routes door het museum uitgestippeld: de Kinderroute voor kinderen van 9 tot 12 jaar (ook heel geschikt voor kinderfeestjes of buitenschoolse opvang) en de Young Adult-route voor iedereen die zich 13 tot 18 jaar voelt. MAAK JE EIGEN KINDERTENTOONSTELLING! Aan de jongste bezoekers vraagt Museum van de Geest of zij willen helpen met de Kindertentoonstelling. Door het museum

verspreid vind je gekleurde blokken waarop je kan gaan staan alsof je een standbeeld bent. Op deze manier wil het museum iedereen laten zien dat het oké is om blij te zijn, maar ook om bijvoorbeeld boos, verlegen en verdrietig te zijn. Voor wie? Vooral kinderen van 3 tot 8 jaar laten graag zien hoe stil zij kunnen staan. OVER MUSEUM VAN DE GEEST Het Museum van de Geest is niet een museum van OOH! en AAH! Het is een museum van HUH? en WOW! Museum van de Geest wil je laten nadenken over de normen, waarden en verwachtingen die je jezelf oplegt, die je worden opgelegd en die je de ander oplegt. Kom deze zomer langs en laat je verrassen en verbazen door het kunstwerk tussen je oren! Reserveren voor de routes is niet nodig en de interactieve guide zit inbegrepen bij je toegangsticket. Wel goed om een toegangsticket voor het museum vooraf te reserveren, dat kan via www.museumvandegeest.nl Museum van de Geest | Dolhuys Schotersingel 2 info@museumvandegeest.nl (023) 541 0670

HRLM ✶ 77


HRLMtje zoekt leuke kids voor de kinderredactie!

Word jij onze jongste redacteur?

Vind jij het leuk om... • Vragen te stellen? • Verhaaltjes te schrijven? • Iets zelf te verzinnen? • Te knutselen? • En ben je tussen 8 en 12 jaar?

Ja? Echt?

Stuur ons een berichtje en wie weet word jij onze jongste collega! Mail je berichtje naar: post@haarlemse-stadsglossy.nl


INTERVIEW ✶

› HRLM ✶ 79


‘Jakkes!’ riep Spider-Man uit toen een kleine hagedis in zijn

De Lizard ontweek de webben en sloeg met zijn enorme staart

voet beet en een slang zich om zijn been kronkelde. Pijlsnel

naar Spider-Man. Spider-Man vloog in de lucht en belandde op

schoot Spider-Man enkele webben af in de richting van

een tafel, maar hij bleef webben afschieten. Hij wist niet zeker

de Lizard terwijl nog meer reptielen aanvielen.

of hij tegelijk de Lizard en al zijn koudbloedige vriendjes kon verslaan.

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 42

20/06/19 14:49

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 43

20/06/19 14:49

Spider-Man pakte het tegengif dat op de grond was gevallen.

Spider-Man was in een hevig

De Lizard beval de kleine reptielen Spider-Man tegen de grond

gevecht verwikkeld toen de Lizard

te houden terwijl hij hem een paar rake klappen toediende.

een bureau op hem gooide.

Spider-Man verweerde zich, maar moest er ook op

‘Au!’ schreeuwde hij uit.

letten dat het glazen buisje met het tegengif niet

‘Dokter Connors, je moet de

kapot ging. Uiteindelijk slaagde Spider-Man

Lizard tegenhouden!’ Maar het

erin zich los te trekken en goot

had geen zin. Dr. Connors verloor

het tegengif op de

alle controle zodra de Lizard

ruwe tong van

ontketend was. Het enige wat je

de Lizard.

kon doen, was hem het tegengif toedienen.

80 ✶ HRLM

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 44

20/06/19 14:49

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 45

11/07/19 21:12


Een paar tellen later begon de Lizard te verdwijnen en verscheen Dr. Connors weer. Spider-Man haalde opgelucht adem bij het zien van dat vriendelijke, vertrouwde gezicht. ‘Wow, wat is er gebeurd?’ vroeg Dr. Connors. ‘Dat is een lang verhaal,’ zuchtte Spider-Man.

Eindelijk kon mevrouw Connors haar man weer omhelsen en Jameson had een goede foto voor op de voorpagina van de krant. Iedereen was blij!

19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 46

20/06/19 14:49

Thuisgekomen genoot Peter van tante Mays heerlijke zelfbereide maaltijd. ‘Hoe was je dag?’ vroeg tante May. Peter wist niet waar hij moest beginnen. Tante May had geen flauw idee dat hij SpiderMan was en hij kon haar zéker niet vertellen 19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 47

over zijn gevecht met de Lizard. ‘Vergeet niet

20/06/19 14:49

nog een plekje over te laten voor het dessert,’ zei tante May terwijl Peter zijn bord leeg lepelde. ‘Ik heb een bak ijs

WIL JE MEER SPANNENDE EN LEUKE VERHALEN LEZEN?

gekocht!’

DEZE VIND JE ALLEMAAL IN HET GROTE MARVEL VERHALENBOEK VAN UITGEVERIJ DELTAS.

- Einde 19181_marvel_spiderman_1nieuw_173x238.indd 48

20/06/19 14:49

HRLM ✶ 81


! g a a a aaa

leuke, e i l l u j l a ssante ank voor e r d e l t e n e i v n l e e e H rassende r e v , e d n Julie, e , s i o L , a inspirer o in, Tijl, N v e L , n e g a Jake! bijdr n e a n n a ra, H Fedde, No dactie’ e r n e s s a w l e ‘Vo Groetjes, d 82 ✶ HRLM

Wil je ook een keer deel uit maken van de kinderredactie? Voor de Kinderredactie van het volgende HRLMtje (winter 2022) zijn we op zoek naar nieuwe kinderredacteuren. Vind je het leuk om iets te schrijven, te tekenen of bijvoorbeeld te fotograferen? Stuur dan een mailtje naar info@haarlemse-stadsglossy.nl en wie weet sta jij de volgende keer in dit superleuke tijdschrift! Op pagina 78 staat onze officiële oproep voor de Kinderredactie. Leuk om nog even te lezen als je die per ongeluk had gemist.

Foto: Linda Llambias.

a a D


INTERVIEW ✶

9 juli t/m 4 september

VIER DE ZOMER IN TEYLERS HRLM ✶ 83