__MAIN_TEXT__

Page 1

EVENEMENTEN | HIGHLIGHTS | CULTUUR | SHOPPING | KIDS

KAARSLICHT

Gouda bij Kaarslicht

SINT-JANSKERK

Goudse Glazen Uitgelicht

Schaats jij hier in 2019? Te koop: Royale stadswoningen vanaf € 290.000,-

A A N D ENIEU WESTADS KADE.NL

GOUDSE IJSBAAN

Rondom het Stadhuis!

SANTA RUN

Voor het goede doel


Pagina 2

WINTERS WELKOM IN GOUDA Een winter vol evenementen, activiteiten en bijzondere locaties. Gouda bruist en is een bezoek meer dan waard! In deze editie van de Goudse Winterkrant lees je alles over wat er in december en januari te doen en te beleven is. En geloof ons, dat is genoeg voor een geweldig uitje voor jong en oud!

perfecte basis voor een dagje Gouda. Voor slechts € 19,95 bezoek je de Sint-Janskerk en Museum Gouda, ontdek je de binnenstad met het gidsje ‘Op pad in historisch Gouda’ en drink je een kopje koffie met siroopwafel bij Banketbakkerij Van den Berg. Je bestelt deze gemakkelijk in onze webshop of koop het ticket bij de VVV in de Goudse Waag.

Struin door de stad, bewonder de Goudse Glazen, laat de kinderen ravotten op het ijs van de Goudse IJsbaan, breng een bezoek aan de Goudse Schouwburg of ontdek samen de wereld van de Goudse siroopwafel in de Siroopwafelfabriek. Ter afsluiting eet je aan het eind van de dag een lekker hapje bij één van de vele gezellige en trendy restaurants. Veel leesplezier!

TIP In de kalender op pagina 7 vind je een overzicht van alle events en activiteiten.

TIP Het Gouda Ticket Beleef de Goudse Historie biedt de

TIP Download de xplre Gouda app en ontdek de Goudse winkelstraatjes of loop één van de prachtige winterroutes door de stad. TIP Station Gouda Centraal ligt op slechts 5 minuten lopen van het historisch centrum. Met de auto? Parkeer dan in één van de vele parkeergarages of -terreinen in het centrum.

WIJ MAKEN GOUDSE WINTERKRANT is een initiatief van Organisatieburo Grand Canyon | Bedrijfs- & publieksevents. Een krant waarin zoveel mogelijk winterse activiteiten, evenementen en bezienswaardigheden van Gouda worden gepresenteerd. De Goudse Winterkrant wordt verspreid in Gouda en de wijde regio.

CONCEPT Organisatieburo Grand Canyon Bedrijfs- & publieksevents www.grandcanyon.nl Vormgeving Inge Stalenberg Redactie Roselle Gruters SAMENWERKING TUSSEN Stadsmarketing Gemeente Gouda, participerende eventorganisatoren en culturele instellingen.

GRACHTENTOCHT met trekschuit

Gouda vanaf het water: een onvergetelijke ervaring! Reederij de IJsel verzorgt met de trekschuit Jan Salie een aantal exclusieve vaarten door de Goudse grachten.

Ontdek Gouda vanaf het water onder het genot van een warme chocolademelk, glühwein en/of schippersbittertje. 24 zitplaatsen overdekt en verwarmd! DATUM TIJD

in de Kerstvakantie op 27 en 28 dec & 2, 3 en 4 jan vertrektijden om 12.30 en 14.30 uur

TIP Op welkomingouda.nl vind je alles over Gouda. Check de uitgebreide Uitagenda voor wat er nog meer te beleven is. Volg VVV Gouda op Facebook @VVVGouda en Instagram @visitgouda voor alle leuke nieuwtjes en tips. VVV GOUDA De Goudse Waag Markt 35, 2801 JK Gouda (0182) 589 110 info@welkomingouda.nl OPENINGSTIJDEN Van 1 november t/m 21 maart: woensdag t/m zondag, van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens Gouda bij Kaarslicht: vr 13 december, van 10.00 tot 22.00 uur. Tijdens de kerstvakantie: 21 december t/m 5 januari Dagelijks  van 10.00 tot 16.00 uur. Gesloten op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Op werkdagen telefonisch en per e-mail bereikbaar. OPLAGE 300.000 VERSPREIDING Bezorging Zonder Zorgen DRUKWERK Obreen Media PARTICIPATIE 2020-2021 De Goudse Winterkrant is een jaarlijks uitgave en biedt ruimte aan evenementen, bezienswaardigheden, ondernemers en winkelgebieden om zich te presenteren aan een groot publiek. Wilt u ook participeren? Neem contact op via  roselle@grandcanyon.nl.

ONTDEK GOUDA

met een winteravond-wandeling!

wist je dat... ... KINDEREN GRATIS MEE MOGEN met een wandeling van stadswandelingen Gouda?

Stadswandelingen Gouda organiseert in december weer sfeervolle avondwandelingen. Laat u door ons meevoeren door de vele smalle straatjes en langs de fraai verlichte gevels van onze historische stad.

Buiten deze “instapwandelingen” kunt u ook op een ander tijdstip een wandeling bij Stadswandelingen Gouda reserveren. Reserveer uw wandeling op onze site bij het kopje “winteravond wandeling”.

WEBSITE stadswandelingengouda.nl DATUM & TIJD Zaterdagavond 14 december 17.00 - 18.00 uur Vrijdagavond 20 december 17.00 - 18.00 uur Vrijdagavond 27 december 17.00 - 18.00 uur PRIJS Voorinschrijving € 3.50 p.p. Aanmelding op de dag zelf bij VVV Gouda € 4,00 p.p. Max 20 personen per gids, kinderen tot 12 jaar gratis. LOCATIE Verzamelen bij de Noorse kerstboom voor het Historische stadhuis, Markt 1.

GENIET VAN ONZE WINTERSE GERECHTEN IN ONZE SPECTACULAIR VERLICHTE LICHTFABRIEK! PRIJS

 10,- p.p. € € 5,- kids 3 t/m 12 jr.

Reserveer op www.lfgouda.nl/reserveren

Vooraf reserveren via e-mail en op de dag zelf bij VVV Gouda. LOCATIE Opstap- en wachtplek: Oosthaven 13 CONTACT 06 - 837 051 93 | info@reederijdeijsel.nl WEBSITE reederijdeijsel.nl

20 DECEMBER 2019

MARKT

un ta R

San

GOUDA

HTTP://GOUDA.ROTARYSANTARUN.NL/INSCHRIJVEN ADVERTENTIE

ADVERTENTIE


GOUDA BIJ KAARSLICHT

Op vrijdag 13 december zal Gouda’s historische binnenstad voor de 64e keer het decor zijn van één van de oudste lichtfeesten van Nederland, Gouda bij Kaarslicht. Dit sfeervolle feest, ook bekend als Kaarsjesavond, trekt ieder jaar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Het evenement omvat een sfeervol en afwisselend programma voor jong en oud, met als hoogtepunt het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom op de Markt tussen 19.00 en 20.00 uur. Deze enorme kerstboom krijgt Gouda al sinds de eerste editie van haar Noorse zusterstad Kongsberg cadeau. Vanaf ca. 14.00 uur kunt u genieten van voorstellingen,

optredens en concerten, op straat, in kerken, musea en tientallen andere locaties. De meeste concerten en voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Er zijn wandelingen uitgezet door de historische binnenstad, zodat bezoekers de stad van haar mooiste kant kunnen leren kennen. U kunt deze wandelingen zowel op eigen gelegenheid (zie website) als ook onder begeleiding van een gids lopen. De ondernemers uit de Goudse binnenstad zorgen ervoor dat hun winkels, café's en restaurants er op deze bijzondere dag sfeervol uitzien. Het programma wordt in een aantal herkenbare themaroutes gepresenteerd, zodat u als bezoeker keuzes kunt maken

Pagina 3

boom, tussen 19.00 en 20.00 uur. Het 15e-eeuwse stadhuis en de panden rondom de Markt zijn dan verlicht door duizenden kaarsen. We beginnen om 18.30 uur al met samenzang. Traditiegetrouw luisteren we naar het kerstverhaal, een gedicht van de (junior) stadsdichter en de overweging van kinderburgemeester Talitha.

op thema en veel gerichter de optredens en locaties kunt bezoeken. Er is een nieuwe themaroute toegevoegd, Gouda Gastvrij. Op deze route zult u een aantal prachtige plekjes in Gouda ontdekken, waar in een bijzondere sfeer mooie optredens plaatsvinden. Natuurlijk zijn er weer nieuwe initiatieven en veranderingen naast de nieuwe themaroute. De Goudse Schouwburg wordt een belangrijke locatie dit jaar. Het grote openingsconcert zal dit keer daar plaatsvinden en niet in de Gouwekerk. Het concert zal zelfs twee keer worden uitgevoerd, zodat veel meer Gouwenaars en bezoekers dit prachtige concert kunnen bijwonen. ’s Avonds na 20.00

DE CHOCOLADEFABRIEK Heerlijk winters warm!

“ PROEF, BELEEF EN GENIET! ”

De Chocoladefabriek is een inspirerende en dynamische omgeving waar altijd iets te doen en te ontdekken is. Waar we graag onze kennis en collectie delen. Een plaats waar kennis en ambacht elkaar ontmoeten, waar je graag bent, waar je verleden en toekomst ervaart, verhalen van anderen hoort en nieuwe gezichtspunten ontdekt. Zodat je uiteindelijk weer nieuwe kennis ontwikkelt. Maakwerk, zoals dat hoort in een fabriek!

Kom kijken, lezen, delen en genieten van bijzondere ontmoetingen, rijke historie en culturele bedrijvigheid. Het kan allemaal. Ja ook proeven. Van de geurige koffie en smakelijke gerechten van Kruim. Terwijl de kinderen een boek erbij zoeken of de wonderen van taal ontdekken in de Jeugdwerkplaats. LOCATIE Klein Amerika 20 OPEN 09.00 - 21.00 uur WEBSITE chocoladefabriekgouda.nl

uur is de Goudse Schouwburg ook te bezoeken voor één van de afterparty's, een kerst sing-a-long. (Voor de andere afterparty's, check de website en het programmaboekje) In de Gouwekerk zijn dit jaar andere mooie dingen te ontdekken. Met de Firma van Drie wordt een bijzondere kunstexpositie georganiseerd en in samenwerking met de buren, restaurant Brunel, is er die dag een pop-up restaurant, waar u in kerstsfeer tijdens een verrassende betaalbare maaltijd kunt genieten van live optredens. DE MARKT IN KERSTSFEER Traditioneel hoogtepunt van de dag is de ceremonie bij de

De Goudse Elise Mannah heeft in Gouda maar ook in Nederland haar sporen wel verdiend. Tijdens de roze viering in 2018, bij het paasontbijt, maar ook bij de EO met ‘Nederland zingt’. Tijdens de ceremonie bij de boom zal zij met haar band en de Brassband Schoonhoven een aantal stukken in kerstsfeer ten gehore brengen. Rond kwart voor acht tellen we af voor de ontsteking van de lichtjes in de boom en luiden gezamenlijk de kerstperiode in. Na afloop van de ceremonie zijn er nog volop optredens rondom de Markt en daarbuiten; veel winkels zijn open en het blijft nog lang gezellig in de Goudse binnenstad. Beleef het mee! Alle actuele informatie is terug te vinden op de website, www.goudabijkaarslicht.nl en in het gratis verkrijgbare programmaboekje. U kunt ons volgen op Facebook en Twitter. Omroep West verzorgt wederom de live TV-registratie. DATUM TIJD LOCATIE WEBSITE BEELD

wist je dat... ... GOUDA BIJ KAARSLICHT DIT JAAR AL VOOR DE 64E KEER GEORGANISEERD WORDT? ... ER JAARLIJKS DUIZENDEN BEZOEKERS NAAR GOUDA KOMEN VOOR DIT EVENEMENT?

“BELEEF DE MARKT IN KERSTSFEER ”

13 december 2019 14.00 - 23.00 uur Binnenstad goudabijkaarslicht.nl Frans de Winter

LICHTKUNSTGOUDA De Vier Elementen Bezoek en beleef de 8e editie van LichtKunstGouda – De Vier Elementen! Tot drie eeuwen geleden geloofden wetenschappers dat de wereld was samengesteld uit vier elementen: Aarde,

Water, Lucht, Vuur. De symboliek en beeldende kracht van de vier elementen spreken nog altijd tot onze verbeelding en staan centraal in LichtKunstGouda 2019 van Kunststichting Firma Van Drie. Twee weken lang zijn diverse

‘POLARITY OF POSSESSIONS’ - RHODÉ TAVENIER

lichtkunstwerken, -projecties en -installaties te zien en te beleven, zowel binnen als buiten op locaties rondom de Sint Janskerk. Kijk voor meer informatie en het programma op de website. OPEN 12 t/m 15 dec, 19 t/m 22 dec, 24 en 26 dec 17.00 - 21.00 uur 13 dec (Gouda bij Kaarslicht) 14.00 - 22.00 uur ENTREE Gratis LOCATIES Achter de Kerk (Firma van Drie), Museumtuin, Jeruzalemkapel en diverse andere locaties WEBSITE Lichtkunstgouda.nl

NATUURWINKEL GOUDA gratis verrassingspakketje wist je dat... ... DE NATUURWINKEL zich in de eerste fairtradestraat van Nederland bevindt?

Ken je dé biologisch specialist van onze regio al? Je vindt er maar liefst 5000 biologische (vers) producten!

Van vers brood tot boerenkaas en van graanontbijt tot glutenvrij. Er is volop keuze in verantwoorde babyvoeding tot een volwaardige maaltijd. Bovendien krijgt de winkel dit voorjaar ook nog een nieuw jasje.

NIEUWSGIERIG? Op vertoon van dit artikel in de Winterkrant ontvang je vanaf € 25,- aan boodschappen een verrassingspakketje gratis. Geldig tot 28-03-2020, max. 1 per klant. LOCATIE Lange Groenendaal 99 CONTACT (0182) 513 260 WEBSITE natuurwinkelgouda.nl


Pagina 4

CINEMA GOUDA & DE GOUDSE SCHOUWBURG BELEEF GOUDA

met een stadsgids

Winters Gouda is op haar mooist als de duisternis valt en er een serene sfeer heerst. Dit is het moment om mee te gaan met een wandeling van het Goudse Gidsen Gilde.

Laat u meevoeren langs verlichte monumenten en adem de historische sfeer uit vroeger tijd. Voor wandelingen met groepen op een ander tijdstip raadpleeg de website. DATUM 14, 21, 28 december & 4 januari 2020 TIJD van 17.00 - 18.00 uur

Cinema Gouda en De Goudse Schouwburg bundelen al jaren hun krachten en vormen samen één organisatie. Ze zijn hard bezig om zich te ontwikkelen tot hét Podium van de Stad.

PRIJS vooraf € 3,50 p.p. via website, op de dag zelf € 4,00 p.p. bij de gids. (tot 12 jaar gratis, max. 20 personen per groep) LOCATIE voor de Goudse Waag WEBSITE goudsegidsengilde.nl

BREDE SCHOOL GOUDA wist de leukste kinderactiviteiten! je dat... De Brede School is een op inhoud gerichte samenwerking tussen scholen en organisaties in Gouda op het gebied van welzijn, cultuur, sport, natuur, techniek en educatie.

We organiseren met onze samenwerkingspartners elk jaar meer dan 2000 activiteiten op de scholen en buiten schooltijd. We bereiken zo 10.000 kinderen of jongeren. De activiteiten zijn altijd leuk en leerzaam. Het vergroten van de ontwikkelingskansen van alle kinderen is onze

ADVERTENTIE

belangrijkste doelstelling. Naast ons reguliere programma hebben we deze winter onder andere: >> MAAK EEN KERSTKIJKDOOS >> ONTWERP JE EIGEN GLAS IN LOOD RAAM >> MAGIE MET FOTOGRAFIE >> KERSTMUSICAL IN ÉÉN DAG >> DE BREDE SCHOOL SCHAATSWEEK VOOR ALLE GOUDSE KINDEREN >> WINTERPRET OP DE IJSBAAN Kijk op de website voor data, tijden en meer informatie. WEBSITE bsgouda.nl

... CINEMA GOUDA EN DE GOUDSE SCHOUWBURG SAMEN EEN STICHTING VORMEN? Dat gaat al terug sinds de opening van de voormalige Arcade bioscoop. ... CINEMA GOUDA 365 DAGEN PER JAAR OPEN IS? Je kunt dus alle dagen van het jaar film kijken!

Samen met organisaties en inwoners uit Gouda en omgeving werken ze aan inspirerende ontmoetingsplaatsen waar iedereen zich thuis kan voelen, waar verbinding wordt gemaakt tussen publiek, spelers en podium. Niet alleen binnen de gebouwen, maar ook op andere plaatsen in de stad. Ze verbinden zich aan Goudse activiteiten of ontwikkelen zelf nieuwe initiatieven. Het liefst in samenwerking. Er zijn al verschillende samenwerkingsverbanden om cultuur breed uit te dragen binnen Gouda. Ze staan daarnaast ook open voor andere initiatieven. Heb je een goed idee? Zoek je een podium voor je activiteit? Klop dan eens bij ze aan. Ze denken graag mee bij het opzetten en faciliteren van mooie plannen. Natuurlijk zijn Cinema Gouda en De Goudse Schouwburg ook al jaren uitgaanspodia voor Gouda en omstreken en bieden ze een divers aanbod aan voorstellingen en events.

Winterse activiteiten in hartje Gouda wist je dat... ... CINEMA GOUDA inmiddels alweer 5 jaar lang bestaat en in die 5 jaar er 53.000 filmvertoningen zijn geweest? ... DE GOUDSE SCHOUWBURG drie jaar op rij is uitgeroepen tot Meest Gastvrije Theater van Nederland? ... DE GOUDSE SCHOUWBURG voor de theaterverlichting en andere apparatuur over een stroomvermogen beschikt van 3x 1000 Ampère, evenveel als 40 huizen!

CINEMA GOUDA Bij Cinema Gouda kun je iedere dag terecht voor de nieuwste films, maar ook vele specials en events. Denk bijvoorbeeld aan een Ontbijtbios, de 50+ bios, live opera en ballet vanuit The Royal Opera House in Londen of een filmmarathon. Binnenkort staat er weer een Ladies Night op de planning. Woensdag 18 december vanaf 19.00 uur kunnen alle dames met hun vriendinnen, moeders, zussen, dochters en buurvrouwen bij Cinema Gouda terecht voor een feestelijke avond uit. Zie als eerste de film April, May en June, een nieuwe productie van en met Linda de Mol. Ontvang een welkomstdrankje, shop bij stands met o.a. fashion, accessoires, beautyproducten, krijg een goodiebag en meer.

DE GOUDSE SCHOUWBURG De magie van theater komt tot leven in De Goudse Schouwburg. Ook tijdens de kerstvakantie is er van alles te beleven! Op tweede kerstdag komt het internationale circusgezelschap Flip Fabrique, waarover de Volkskrant schreef: ‘één van de leukste en brutaalste circusshows van de afgelopen jaren!’ (⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐).

Om de kerstdag extra feestelijk te maken, is het mogelijk de show te combineren met een brunch in het theater. Ook staan er in de kerstvakantie twee kindervoorstellingen op het programma. Op 2 januari speelt De Toneelmakerij Eet je bord leeg (4+), een vrolijke kleuterkomedie vol jabbertalk en vliegende groenten! Op 5 januari speelt Het Filiaal de voorstelling Back to Oz (8+) waarin Doortje met haar vrienden Blik, Stro en Leeuw de gevaren van de Gele Steenweg trotseert in haar zoektocht naar de Grote Oz.

CINEMA GOUDA LOCATIE Burgemeester Jamessingel 25 CONTACT (0182) 527 773 WEBSITE cinemagouda.nl DE GOUDSE SCHOUWBURG LOCATIE Boelekade 67 CONTACT (0182) 513 750 WEBSITE goudseschouwburg.nl


SINT-JANSKERK PROGRAMMA dec - jan

KERST IN DE SINT JAN De mooiste concerten en de meest sfeervolle kerst-evenementen vindt u in de Sint Jan. Vr 13 & za 14 december Winterfair Gouda Za 14 december, 20.00 uur De verenigde mannenkoren van Martin Mans Kerstconcert Wo 18, do 19 & vr 20 december, 20.00 uur Black Gospel Night(s) in de Goudse Sint Jan

Za 21 december, 16.00 uur Gouds Jong Vocaal Kerstconcert Za 21 december, 20.00 uur CGK Hosanna met Saejeong Kim & Katwijks Chr. Mannenkoor Jubilate Kerstconcert Di 24 december, 19.00 & 21.30 uur Kerstnachtdienst Vr 3 januari, 20.00 uur Nieuwjaarsconcert door stadsorganist Gerben Budding

Kijk voor meer informatie op de website. LOCATIE Sint-Janskerk, Achter de kerk 2, ingang onder de toren. CONTACT (0182) 512 684 WEBSITE sintjan.com BEELD Linda Mak-Kraamer

Laat je verwonderen en bezoek ... MUSEUM GOUDA Bezoek Museum Gouda met: • Stilleven, een prachtige tentoonstelling met Nederlandse en Belgische stillevens van omstreeks 1870 tot nu, met werk van o.a. Jan Sluijters, Rik Wouters, Pyke Koch en Erwin Olaf. • Buiten Schilderen, waarin 19e-eeuwse schilders uit de Franse kunstenaarskolonie Barbizon en de Nederlandse tegenhanger in Oosterbeek centraal staan. • Het Huis van Sinterklaas (t/m 5 december): niemand minder dan Sinterklaas logeert in Museum Gouda! Kom je ook een kijkje nemen? Kijk voor alle activiteiten op de website.

• De familietentoonstelling Cold Case Gouda (vanaf 21 januari 2020): stap in de wereld van de archeologie en ga zelf op onderzoek uit. Wat gebeurde er bij de Sint Jan? OPENINGSTIJDEN dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur. 1e kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten. 2e kerstdag en oudjaarsdag geopend. LOCATIE  Achter de kerk 14 en Oosthaven 9 CONTACT (0182) 331 000 WEBSITE museumgouda.nl

Pagina 5

wist je dat... ... MUSEUM GOUDA ook superleuke kinderactiviteiten en workshops in de kerstvakantie organiseert? Kijk voor meer informatie op pagina 7.

v.a.14 dec v.a.13 dec DE GOUDSE GLAZEN UITGELICHT De Goudse Glazen zijn het beste overdag vanuit de kerk te bewonderen. Drie weken in het jaar kan dit ook in het donker van buitenaf! De Goudse Glazen worden dan ’s avonds van binnenuit aangelicht, wat een sprookjesachtig effect geeft.

Let op: Tijdens kerkdiensten en concerten is het mogelijk dat niet alle ramen uitgelicht zijn. Goudse Glazen Uitgelicht wordt mede mogelijk gemaakt door Broederschap Sint Jan.

GALERIE

DATUM vrijdag 13 dec t/m zondag 5 jan 2020 TIJD ‘s avonds van 17.00 tot 23.00 uur LOCATIE Achter de Kerk, binnenstad Gouda CONTACT Arjen Voogt info@broederschapsintjan.nl WEBSITE goudseglazenuitgelicht.nl

de Hollandsche Maagd

DECEMBER-EXPOSITIE BIJ DE HOLLANDSCHE MAAGD Galerie de Hollandsche Maagd presenteert t/m 24 december een feestelijke cadeau-expositie met landschappen, schilderijen, bronzen, glas, mozaïeken en sieraden in alle prijsklassen. De galerie verwelkomt u graag met een warm drankje in haar sfeervolle grachtenpand. DATA & TIJDEN December cadeau-expositie 28 nov t/m 22 dec do, vr, za, zo 13.00 - 17.00 uur 23 & 24 dec 13.00 - 16.00 uur Gouda bij Kaarslicht vr 13 dec 12.00 - 21.00 uur optreden Babette Zwinkels bij kaarslicht 17.00 - 19.00 uur

Kerst & Oud & Nieuw gesloten Landschappen en meer… 2 - 25 jan 2020 open op afspraak. LOCATIE Hollandsche Maagd, Oosthaven 28 CONTACT Anita Gaasbeek 06 - 153 860 63 WEBSITE dehollandschemaagd.nl

FEESTELIJKE ‘‘ CADEAUEXPOSITIE ’’


GOUDA & KIDS... “ WINTER FUN FOR KIDS! ”

In de kerstvakantie barst het in Gouda van de activiteiten voor kids. De Brede School Gouda en SPORT•GOUDA organiseren de leukste activiteiten. En wat denk je van een bezoekje aan de vernieuwde LEGO shop Play Today, de Siroopwafelfabriek, Museum Gouda of de Goudse IJsbaan? Het is te veel om op te noemen!

Pagina 6

Houd je van een frisse neus? Bij VVV Gouda zijn diverse speurroutes verkrijgbaar, voor alle leeftijden. Het zijn leuke, leerzame puzzeltochten door het historische centrum. Probeer bijvoorbeeld de

van rtoon Op ve ertentie dv deze a g je het n ontva pen Vrij Jum 2e uur tis*! gra

ADVERTENTIE

JUMPSQUARE TRAMPOLINE PARK GOUDA

3000+ M²

3 JUMP ZONES

JUMP FITNESS LESSEN

DAVID’S GELATO zorgt voor een smakelijker winter dan ooit!

vernieuwde speurroute door hartje Gouda. Ervaar de winterse sferen in de stad en ga op zoek naar de 20 antwoorden die zich in de stad verbergen. Ben jij de beste speurneus van de groep?

Als je de deur binnenkomt in David’s Gelato Café ruik je de geur van de eigen gebrande koffie. Op de menukaart lees je over de zorgvuldig samengestelde en bewerkte koffiebonen. De koffie is er verkrijgbaar als Lungo, Cappuccino, Macchiato en Espresso. David’s Gelato zou David’s Gelato niet zijn als de koffie ook niet met ijs te verkrijgen zou zijn. Er zijn drie varianten: Classico, Affogato en Speciale. Voor wie liever een gebakje bij de koffie heeft, is er ook heerlijke zelfgemaakte appeltaart, boterkoek of koekjes. Verder kun je dagelijks terecht voor overheerlijke winterse ijssmaken, maar ook voor warme wafels, crêpes en chocolademelk met chocolade uit de chocoladefonteinen.

JUMPSQUARE.COM * Geldig tot en met 29 februari 2020. Niet geldig i.c.m. andere acties en niet inwisselbaar tegen contanten.

KINDERFEEST ARRANGEMENTEN JUMPSQUARE - GOUDA KAMPENRINGWEG 40, 2803 PE GOUDA

SPORT.GOUDA

Waarvoor kun je bij ons terecht?

SPORT•GOUDA is hét sportbedrijf van Gouda! Graag vertellen we wat meer over onszelf! Wist je dat SPORT•GOUDA… • zijn hoofdkantoor heeft in het Groenhovenbad op de 1e verdieping? • in het Groenhovenbad jong en oud aan een zwemdiploma helpt? • in het Groenhovenbad zwemactiviteiten heeft voor baby’s vanaf 3 maanden? • ook zwemt met senioren en speciale doelgroepen in warm water? • in de schoolvakanties leuke activiteiten organiseert? Ook in de winter! • sportmakelaars in dienst heeft die jou kunnen helpen om de juiste sport te vinden? • elke week in verschillende wijken Buurtsport voor kinderen van 12- en 12+ jaar geeft? • ook sport met onder meer diabetici, statushouders en kwetsbare doelgroepen? • de schoolsport-toernooien en leuke Goudse sportevenementen organiseert? • ondersteuning kan bieden aan sportverenigingen in Gouda? • bewegingsonderwijs en tussenschoolse opvang aanbiedt op Goudse basisscholen? • met Gouda Goed Bezig kinderen helpt bij een gezonde levensstijl? Kijk op onze website en kom snel met ons kennismaken! Wanneer zien we jou bij één van onze activiteiten?

LOCATIE Tobbepad 4 CONTACT  (0182) 590 910 WEBSITE  sportpuntgouda.nl

wist je dat... ... SPORT•GOUDA nog veel meer doet?

DAVID’S GELATO CAFÉ OP MARKT 2 BLIJFT DE HELE WINTER OPEN! Het was al bekend dat het aanbod van David’s Gelato Café je in de zomer blij maakt, maar nu is het ook in de winter volop genieten! Nieuw is de ontbijt- en lunchkaart en in de avond kun je er terecht voor de lekkerste desserts van Gouda! Op 1ste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is David’s Gelato Café gesloten, maar verder zijn ze het hele jaar open! Op die ene avond na …… op 20 december a.s. Dan zijn ze vanaf 19.30 uur dicht, omdat ze dan een feestje geven, exclusief voor al hun personeel dat het afgelopen jaar ontzettend hard heeft gewerkt om er een succes van te maken. Een week

eerder, op 13 december, worden op kaarsjesavond de lichtjes ontstoken van de enorme kerstboom pal voor het terras. Terwijl de burgemeester een Kerstverhaal voorleest, zorgen zij voor glühwein en warme chocolademelk! DAVID’S GELATO GELATERIA OP DE LANGE TIENDEWEG WORDT OPGEKNAPT. Zoals ook in andere jaren gaat de Gelateria op de Lange Tiendeweg in Gouda op 1 november dicht. Ze gaan niet verbouwen, maar maken de winkel wel weer netjes om in maart 2020 weer geheel fris de ijsliefhebbers te kunnen ontvangen. WAFELS, DESSERTS EN IJSLOLLIES VAN DAVID’S GELATO CAFÉ OP DE GOUDSE IJSBAAN. Ook in de Koek & Zopie-tent op de Goudse IJsbaan worden de wafels en desserts van David’s Gelato Café bereid. Tevens worden er pannenkoeken geserveerd waar het basisrecept is afgeleid van de crêpes uit David’s Gelato Café. SINTERKLAAS SCHOEN-ZETACTIE VOOR DE KLEINTJES. Speciaal met Sinterklaas is er een schoen-zet-actie op 30 november in David’s Gelato café. Neem een linker of rechter schoen mee, die je even kunt missen en vul een kaartje in met je naam en plak die op je zool. Op 1 december is de Sint langs geweest en kunnen de kleintjes ophalen wat er in hun schoentje zit. DAVID’S DESSERTS VOOR HET KERSTMENU. En als je nog geen ideeën hebt voor een Kerstdessert, dan kun je rondom Kerst speciale Kerst ijslollies of kleine ijstaarten bestellen: makkelijk en gegarandeerd lekker! Dus geen winterstop voor David’s Gelato, maar volop actief om de winter smakelijker te maken dan ooit! LOCATIE Markt 2 & Lange Tiendeweg 23 CONTACT (0182) 399 197 WEBSITE davidsgelato.com

wist je dat... ... JE OOK KUNT ONTBIJTEN EN LUNCHEN BIJ DAVID’S GELATO CAFÉ? ... DAVID’S GELATO CAFÉ GEEN WINTERSTOP HEEFT, MAAR HET HELE JAAR OPEN IS? ... ER STEEDS MEER MENSEN NA HUN BEZOEK AAN EEN RESTAURANT HUN DESSERT KOPEN EN ETEN IN DAVID’S GELATO CAFÉ?

‘NAAST LEKKER IJS BIEDT DAVID’S NOG VEEL MEER HEERLIJKHEDEN!’


GOUDSE IJSBAAN KOM SCHAATSEN! 18 dec t/m 12 jan’20

Pagina 7 ALLE DAGEN GEOPEND VAN 09.00 - 23.00 UUR. OOK OP ZON- EN FEESTDAGEN! PROGRAMMA 18 DEC  Opening 20 DEC Santa run 25 & 26 DEC Kom schaatsen! 31 DEC + 1 JAN Open! 12 JAN Slotdag DISCOSCHAATSEN Vrijdagen 20 + 27 dec en 3 + 10 jan, v.a. 19.00 uur SCHAATSCLINICS ma 23, di 24, do 27, ma 30 en di 31, do 2 en vr 3 jan BREDE SCHOOL SCHAATSWEEK 18 t/m 20 dec 6 t/m 10 jan LOCATIE Markt, Gouda WEBSITE goudseijsbaan.nl * Kijk voor het volledige programma en afwijkende openingstijden op de website

Winters voordeel in Gouda!

COMBITICKET €12,50 Schaats een rondje om het stadhuis en ontdek de wereld van siroopwafels in de interactieve Kamphuisen Siroopwafelfabriek. Met het speciale combiticket ontvang je €2,45 korting. Bestel je ticket online op siroopwafelfabriek.nl

BESTEL ONLINE JE EARLY (ICE)BIRD- TICKET EN ONTVANG 20% KORTING! Bestel je entreekaartje via onze website ontvang tot en met woensdag 11 december 20% korting door de onderstaande code te gebruiken:

Siroopwafelfabriek Di t/m za van 10.00 - 17.00 uur, feestdagen gesloten.

Alleen geldig op losse entreekaartjes, excl. schaatshuur.

'WINTERKRANT2019'

KOOPAVONDEN, -ZONDAGEN EN WARENMARKTEN Van bekende winkelketens tot authentieke boetiekjes en van unieke cadeauwinkeltjes tot ateliers met stijlvolle designsieraden, u vindt het in Gouda. In de gratis xplre Gouda app staan diverse wandel- en shoppingroutes, waaronder ‘Beleef de Goudse straatjes’ en ‘Antiek en Curiosa’. De wekelijkse koopavond in de binnenstad is op donderdagavond tot 21.00 uur. Koopzondagen 1, 8, 15, 22 en 29 dec, 5 en 26 jan Warenmarkt  Donderdagen van 8.30 tot 13.00 uur en zaterdagen van 8.30 tot 17.00 uur. DECEMBER 2019 di 3 Seniorweb computervragenuurtje 11.00 uur, Bibliotheek Gouda vr 6 Stamboomcafé 10.00 uur, Streekarchief Midden-Holland vr 6 Tijdmachinecafé 14.00 uur, Streekarchief Midden-Holland di 10 Seniorweb computervragenuurtje 11.00 uur, Bibliotheek Gouda 13 + 14  Winterfair 11.00 - 22.00 uur, Sint-Janskerk vr 13 Gouda bij Kaarslicht 14.00 - 23.00 uur, binnenstad vr 13 Instapwandeling 15.00 en 16.00 uur, voor de Goudse Waag, Goudse Gidsen Gilde vr 13 Stamppottenbuffet, ansichtkaarten en een optreden van Mirakel vanaf 16.00 uur, Chocoladefabriek

De kids pret op het ijs, de ouders, opa's en oma's lekker warm binnen. Wil je komen borrelen? Tot 10 personen kun je altijd binnenlopen en aanschuiven. Ben je met een grotere groep? Reserveer dan je arrangement via onze website. Borrelen van de kaart behoort ook tot de mogelijkheden.

wist je dat... ... JE VAN ZONDAG T/M DONDERDAG VANAF 20.00 UUR MET JE NOREN HET IJS OP MAG?

EVENEMENTENKALENDER ... EN MEER! dec’19 - jan’20 DE HELE WINTERPERIODE t/m 5 dec Het Huis van Sinterklaas zie pagina 5, Museum Gouda 12 t/m 15 dec, 19 t/m 22 dec, 24 en 26 dec 17.00 - 21.00 uur en 13 dec 14.00 - 22.00 LichtKunstGouda De Vier Elementen zie pagina 3 28 nov t/m 24 dec  Feestelijke Cadeau Expositie zie pagina 5, Galerie de Hollandsche Maagd 13 dec t/m 5 jan Goudse Glazen Uitgelicht zie pagina 5, van 17.00 - 23.00 uur, rond de Sint Jan 18 dec t/m 12 jan Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis zie pagina 7, Markt v.a 21 jan Familietentoonstelling: Cold Case Gouda zie pagina 5, Museum Gouda

WARM OP IN ONZE KOEK & ZOPIE! Loop binnen in de gezelligste Koek & Zopie van Nederland. Met het panoramische uitzicht op het stadhuis en de schaatsende kinderen is het hier heerlijk toeven.

vr 13 Goudse Glazen Uitgelicht v.a. 17.00 uur, Sint-Janskerk za 14 Robotwerkplaats speciaal (8+) 10.00 uur, Bibliotheek Gouda za 14 Winteravond Wandeling 17.00-18.00 uur, verzamelen voor de Noorse kerstboom, Markt 1, Stadswandelingen Gouda za 14 Instapwandeling 17.00 - 18.00 uur, voor de Goudse Waag, Goudse Gidsen Gilde za 14 Mannenkoren van Martin Mans Kerstconcert 20.00 uur, Sint-Janskerk zo 15 Schrijfworkshop 10.30 uur, Bibliotheek Gouda di 17 Seniorweb computervragenuurtje 11.00 uur, Bibliotheek Gouda 17 + 19 Proefles JumpScool 18.00 en 19.00 uur, Jump Square Gouda inschrijven via jumpscool.com wo 18 Opening Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis op de Markt wo 18 Ladies Night: April, May en June Cinema Gouda 18-20 Brede School Schaatsweek Markt, Goudse IJsbaan 18-20 Black Gospel Night 20.00 uur, Sint Jan vr 20 Winteravond Wandeling 17.00-18.00 uur, verzamelen voor de Noorse kerstboom, Markt 1, Stadswandelingen Gouda vr 20 Santa Run 18.00 uur, Goudse IJsbaan vr 20 Discoschaatsen 19.00-23.00, Goudse IJsbaan za 21 Tekenworkshop Stilleven door Suzan Schuttelaar 11.30 en 13.30 uur, Museum Gouda, neem een dierbaar voorwerp mee. za 21 Gouds Jong Vocaal vanaf 16.00 uur, Sint Jan za 21 Instapwandeling 17.00 - 18.00 uur, voor de Goudse Waag, Goudse Gidsen Gilde za 21 Winter in Wien - Weihnachtskonzert 20.00 uur, De Goudse Schouwburg za 21 CGK Hosanna met Saejeong Kim & Katwijks Chr. Mannen koor Jubilate Kerstconcert 20.00 uur, Sint Jan zo 22 Tekenworkshop Breng leven in je stilleven door Wemmeke Strating 11.30 en 13.30 uur, Museum Gouda zo 22 Sjaak Bral - Vaarwel 2019 20.00 uur, De Goudse Schouwburg 23 + 24 Schaatsclinic 08.00 - 09.00 uur, Goudse IJsbaan 23 + 30 Spelmiddag 13.30 - 16.00 uur in het Groenhovenbad 24 + 31 Beweegspektakel 10.00 - 12.00 uur, 6-12 jaar, De Mammoet 24 + 31 Ouder & Kind Gym 10.00 – 12.00 uur, 3-5 jaar, De Mammoet di 24 Kerstnachtdienst 19.00 en 21.30 uur, Sint Jan

24 + 27 Tekenworkshop Modern stilleven door Mijke van Dis 11.30 en 13.30 uur, Museum Gouda, neem een dierbaar voorwerp mee do 26 Circusshow Flip Fabrique 14.30 uur, De Goudse Schouwburg vr 27 Schaatsclinic 08.00 - 09.00, Goudse IJsbaan 27 + 28 Grachtentocht vertrek om 12.30 en 14.30 uur, opstap- en wachtplek Oosthaven 13 vr 27 Winteravond Wandeling 17.00 - 18.00, verzamelen voor de Noorse kerstboom, Markt 1, Stadswandelingen Gouda vr 27 Discoschaatsen 19.00-23.00, Goudse IJsbaan vr 27 Het Zwanenmeer 19.30 uur, De Goudse Schouwburg za 28 Tekenworkshop (strip)verhalend stilleven door Wemmeke Strating 11.30 en 13.30 uur, Museum Gouda za 28 Instapwandeling 17.00 - 18.00 uur, voor de Goudse Waag, Goudse Gidsen Gilde zo 29 Creatieve workshop Stilleven collage door Suzan Schuttelaar 11.30 en 13.30 uur, Museum Gouda ma 30 Schaatsclinic 08.00 - 09.00, Goudse IJsbaan JANUARI 2020 2- 4 Grachtentocht vertrek om 12.30 en 14.30 uur, opstap- en wachtplek Oosthaven 13 2 + 3 Schaatsclinic 08.00 - 09.00, Goudse IJsbaan 2 + 3 Workshop Diorama, stilleven in een doosje door Judith Sluijter 11.30 - 13.00 uur, Museum Gouda 2 + 3 Workshop Flatlays maken, een luchtfoto van je collage door Judith Sluijter 13.30 - 15.00 uur, Museum Gouda do 2 Eet je bord leeg (4+) 14.00 uur, De Goudse Schouwburg vr 3 Stamboomcafé 10.00 uur, Streekarchief Midden-Holland vr 3 Boekenbios met Dikkertje Dap 15.00 uur, Bibliotheek Gouda vr 3 Discoschaatsen 19.00-23.00, Goudse IJsbaan vr 3 Nieuwjaarsconcert door stadsorganist Gerben Budding 20.00 uur, Sint Jan za 4 Tekenworkshop Modern stilleven door Mijke van Dis 11.30 en 13.30 uur, Museum Gouda, neem een dierbaar voorwerp mee za 4 Instapwandeling 17.00 - 18.00 uur, voor de Goudse Waag, Goudse Gidsen Gilde zo 5 Creatieve workshop 3D Stilleven door Suzan Schuttelaar 11.30 en 13.30 uur, Museum Gouda zo 5 Back to Oz (8+) 16.00 uur, De Goudse Schouwburg vr 10 Discoschaatsen 19.00-23.00, Goudse IJsbaan zo 12 Slotdag Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis met dweilorkest za 18 Concertvertoning André Rieu: 70 Years Young  Cinema Gouda do 30 Dichters op donderdag on tour 20.30 uur, Chocoladefabriek


ADVERTENTIE ADVERTENTIE

een mooi nieuw stukje Gouda!

WESTERGOUWE.NL een mooi nieuw stukje Gouda...

Thuis in Westergouwe

In het levendige Westergouwe wordt al heerlijk gewoond. In het groen of langs het water. Telkens anders. Telkens verrassend. Altijd royaal en comfortabel. Met volop ruimte om te sporten en te spelen. Er is onder andere een kinderopvang, een basisschool en een gezondheidscentrum. De supermarkt is de meest circulaire Albert Heijn van Nederland en er volgt een eigentijds en volwaardig winkelaanbod. Zo wordt duurzaam leven wel heel gemakkelijk!

Wil jij wonen dicht bij een historisch centrum en toch lekker de ruimte hebben? Staat duurzaam bouwen en leven bovenaan je lijstje? Houd je van water en groen? Westergouwe heeft het allemaal. Meer weten? Kijk op Westergouwe.nl of kom langs bij ons infocentrum aan de Provincialeweg 10.

Westergouwe. Een mooi nieuw stukje Gouda.

WESTERGOUWE.NL

Profile for Organisatieburo Grand Canyon

Winterkrant 2019  

Een winter vol evenementen, activiteiten en bijzondere locaties. Gouda bruist en is een bezoek meer dan waard! In deze editie van de Goudse...

Winterkrant 2019  

Een winter vol evenementen, activiteiten en bijzondere locaties. Gouda bruist en is een bezoek meer dan waard! In deze editie van de Goudse...

Advertisement