__MAIN_TEXT__

Page 1

44

5. ÅRGANG | MARTS 2017

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

BUSINESS

Udvikling af ledere og medarbejdere

SAMFUND

Lokal ildsjæl møder nye udfordringer

LANDBRUG

Økologi er kommet for at blive

KULTUR

Fra storbyens støj til Vestlollands stilhed

GRATIS MAGAS IN

07 08 10 14

KULTUR

Når vi synger – hører vi sammen

20 Din lokale tryksagsleverandør

Rummet er ikke længere væk end Holeby Vi afholder månedlige netværksmøder for internationale medarbejdere samt deres ægtefælle/samlever.

Flemming Olsen Tværgade 14, st. 4800 Nykøbing F. tlf. 20 46 35 15 flemming@co-print www.co-print.dk

- tryk her, der og alle vegne

Vi vil være områdets foretrukne erhvervsbank Besøg din lokale erhvervsrådgiver i Slotsgade 1-3, Nykøbing F eller ring 70 33 44 44

post@lf-international.dk · www.lf-international.dk


Forsiden

44

5. ÅRGANG | MARTS 2017

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

BUSINESS

Udvikling af ledere og medarbejdere

SAMFUND

Lokal ildsjæl møder nye udfordringer

LANDBRUG

Økologi er kommet for at blive

KULTUR

Fra storbyens støj til Vestlollands stilhed

GRATIS MAGASI N

07

Eksemplets kr

08 10 14

KULTUR

Når vi synger – hører vi sammen

20

Rummet er ikke længere væk end Holeby

Din lokale tryksagsleverandør

LF International afholder månedlige netværksmøder for internationale medarbejdere samt deres ægtefælle/samlever.

Flemming Olsen Tværgade 14, st. 4800 Nykøbing F. tlf. 20 46 35 15 flemming@co-print www.co-print.dk

- tryk her, der og alle vegne

Vi vil være områdets foretrukne erhvervsbank

D

et svirrer i luften med tal og statistikker, der fortæller, at de fleste danskere hellere vil bo på landet end i en storby. Faktisk vil hver syvende dansker helst bo på landet, hvis de kunne vælge frit uden hensyn til job og familie.

Besøg din lokale erhvervsrådgiver i Slotsgade 1-3, Nykøbing F eller ring 70 33 44 44 post@lf-international.dk · www.lf-international.dk

Andreas Mogensen

Udgiver

Erhverv og Kultur Ryttervænget 44 4800 Nykøbing Falster

Ansv. redaktør Tim R. Larsen Annoncer

Tim R. Larsen, tlf 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

Journalist

Bjarne Winther, tlf. 29 36 20 42 bjarne@erhvervogkultur.net

Deadline

APRIL udgaven: 24. marts 2017

Tryk

OTM Avistryk

Oplag

7.500 stk.

Udgivelser

12x årligt - hver måned.

Distribution

Den 2. tirsdag/onsdag i måneden med Post Danmark til kontorer, butikker og jordbrugere i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner

Det fremgår af KL’s nyhedsbrev momentum fra 2013 – og tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2015 var flere børnefamilier, der flyttede fra København, Aarhus og Odense, end der flyttede til byerne. En tendens der vil fortsætte, mener forskere, og det betyder, at der i København i 2020 vil være i omegnen af 4.000 flere fraflyttere end tilflyttere. Tidligere tal fra Danmarks Statistik har ellers vist, at København vil vokse med 1000 indbyggere om måneden frem til 2025. Den holder altså ikke længere. Byer som Roskilde, Køge, Hillerød, Holbæk, Slagelse, Ringsted og Vordingborg nyder godt af fraflytningen fra storbyen – Falster i mindre grad og Lolland i endnu mindre grad. Hensynet til afstanden til København slipper man ikke for, når man vælger at lægge storbyen bag sig. Noget tyder på, at modellen hedder bo i fred og ro på landet og arbejde i København – ja, for hvor ellers. Det er jo det med arbejdspladsen, der er udfordringen for folk, der vil bo på landet. Ro, fuglefløjt, kærlighed og kildevand gør det ikke alene.

En radioudsendelse på DR P1 21. februar – ”Hvor vil du bo – Hvide Sande eller Nørrebro” havde inddraget ovennævnte tal for fraflytning fra by til land. Medvirkende i udsendelsen, udflyttere og eksperter, kunne bekræfte tendensen og kom med bud på årsag til den – og bud på hvor den vil føre hen. Myten om, at bevægelsen kun går fra land til by, er i de her år ved af blive punkteret. Landkortet er i dag mere broget end tidligere. Der er steder længst muligt fra hovedstaden, der økonomisk, befolknings- og erhvervsmæssigt er i rivende udvikling. Det gælder Fur og Læsø, hvortil der flytter ressourcestærke borgere, ikke børnefamilier, men ældre med penge i baglommen, som har valgt naturen og stilheden – fremgik det af radioudsendelsen. Deltagerne i udsendelsen var enige om, at begreberne bylivsform og landlivsform er under opløsning. Nye livsstile uden for de større byer vinder frem, fordi nye teknologier gør det muligt at forbinde det bedste derude med det bedste derinde - stærkt hjulpet af et mere flydende arbejdsbegreb, hvor fastansættelser på arbejdspladser bliver afløst af projektarbejde på distance. Man har online-tilknytning til virksomheder – altså en ny form for daglejertilværelse. Flere og flere kreative mennesker, som arbejder med

Bemærk

Hvis du ikke er erhvervsdrivende, og ønsker at få avisen tilsendt, er det muligt, ved at sende en mail med navn og adresse på: tim@erhvervogkultur.net Det koster kr. 40.00 pr. magasin og b  etales 12 mdr. forud.

Hjemmeside www.erhvervogkultur.net Læs magasinet på hjemmesiden

En engageret og dygtig revisor giver tryghed ... ... Så du kan bruge dine kræfter på at udvikle din virksomhed.

Artikler i Erhverv og Kultur må gerne citeres, når det sker med tydelig angivelse af kilde - f.eks.: ERHVERV OG KULTUR, BJARNE WINTHER. Der tages forbehold for trykfejl.

Hos Aage Maagensen er vi 43 lokalt forankrede, professionelle og engagerede medarbejdere. Vi er eksperter inden for revision, regnskab og skat og går ikke på kompromis med kvaliteten af vores arbejde. Kontakt os for et uforpligtende møde på 54 78 16 88 eller se mere på aa-m.dk.


3

medier, design, avanceret produktudvikling etc., som typisk ville bo i København og Aarhus, vælger i dag at flytte ud. I udsendelsen – ”Hvor vil du bo – Hvide Sande eller Nørrebro” – blev det fastslået, at problemet er, at det er medierens budskaber, vi lytter til. Vi skulle hellere kigge på dem, der stemmer med fødderne, og se på, hvad der sker derude, og ikke kun hvad vi tror, der sker, blev der sagt – og som en af deltagerne sagde: ”Jeg tror på, at eksemplets kraft skal hyldes”, Eksemplets kraft skal hyldes – ja, lige præcis. Bedre kan det næppe siges.

LEDER

raft skal hyldes godt nok. Der er billige huse og masser af natur mange andre steder. Men eksemplet – eksempler på mennesker, der har gjort springet fra by til Lolland-Falster, og som har fundet melodien, det er dem, der skal markedsføres. Det er dem, der er den identificerebare fortælling, den fortælling, modtageren kan identificere sig med og konkludere, at hvis den familie kan, kan vi vel også. Lad os hylde eksemplets kraft og afsætte ressourcer på markedsføring af den identificerebare fortælling.

God læsning. Redaktionen

De to kommuner, der er sat til at administrere øerne, Falster og Lolland, markedsfører landsdelen med billige huse og masser af natur. Det er godt – men ikke

PRIVAT & ERHVERV LOLLAND-FALSTERS STÆRKESTE ADVOKATTEAM Hos ADVODAN Lolland-Falster har vores advokater mange års erfaring inden for alle områder af den privat- og erhvervsretlige jura. Det er vigtigt for os at yde en fortrolig og personlig rådgivning på et højt fagligt niveau. Vi fokuserer på at finde den løsning, som er bedst for dig. Vi ved, at et juridisk problem ikke altid kræver et juridisk svar, og at mægling og forlig også er en god løsning. ADVODAN LOLLAND-FALSTER

Tlf. 46 14 59 00

LOLLAND-FALSTER

advodan.dk

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


4

Forfatterstafetten

Dagen derpå Det dunkede tungt. Rytmen i baghovedet forplantede sig til hele kraniet. I baggrunden hørte jeg lyden af en dobbeltdækker, der kørte forbi. Jeg åbnede øjnene og lukkede dem straks igen. Dagslyset føltes som en projektør, rettet direkte mod mig. Jeg forsøgte igen, lindede på øjenlågene og lod langsomt lyset sive ind. Jeg lå i mit eget soveværelse, men noget var helt forkert. Om venstre håndled sad den ene halvdel af et sæt håndjern. Ikke legetøjshåndjern af plastic og heller ikke dem fra sexbutikker, med plys eller læder. De her lignede - og føltes - som den ægte vare. Ikke at jeg nogensinde havde været i nærheden af et rigtigt sæt, endsige haft det på. Det kunne så være, hvad det ville, hvis den anden halvdel blot havde dinglet fra mit håndled. Men den var fæstnet til det smukke hovedgærde af messing. Det føltes som om nogen havde spændt et metalbånd rundt om min pande og strammet til, men det lykkedes mig at sætte mig op i sengen og svinge benene ud over kanten. Så langt så godt. Jeg forsøgte at finde ind til det sted, hvor hjernen plejede at være. Der måtte være en nøgle. Det var der altid. Men hvor var den? Ikke på sengebordet. I skuffen? Niks. Jeg vendte mig om på maven, strakte mig så langt jeg kunne og famlede under sengen med min frie hånd. Jeg stak hovedet ned under sengen. Nu dunkede det endnu mere. Jeg rev dynen af og kylede puderne væk. Intet. Jeg havde stadig ingen anelse om, hvordan jeg var havnet i denne vanvittige situation. Der var vist noget med en fest.

Lena Laurentis

På Lolland-Falster bor der mange forfattere. De skriver digte, noveller, romaner, essays, skuespil etc. – produktionen er stor. Bedste eksempel på det er sidste års udgivelse af StORDstrømmen Antologi der præsenterer 39 forfattere og 11 illustratorer fra det gamle Storstrøms Amt. Erhverv og Kultur giver hver måned spalteplads til en lokal forfatter under overskriften Forfatter-stafetten. Her udvælger en forfatter en af sine tekster til publicering i magasinet og giver efterfølgende efter eget valg stafetten videre til en forfatterkollega – og så fremdeles. I sidste måned bragte vi en tekst af Birthe Aele Faarvang, som nu har givet stafetten videre til Lena Laurentis. Herunder kan du se hvem Lena Laurentis giver stafetten videre til.

Lena Laurentis giver stafetten videre til Anna-Marie Helfer

Jeg fik bakset mig op at sidde. Jeg stirrede på det store klædeskab på den modsatte væg. Udenpå hang der nu en kæmpestor plakat. Med Chippendales. I al deres pragt, med olieindsmurte, veltrænede kroppe. Den havde helt sikkert ikke hængt der i går. Et øjeblik glemte jeg, at jeg sad fastspændt til min seng med et par håndjern. Da jeg fik løsrevet blikket, fik jeg øje på noget på gulvet. Et par mandeunderbukser. Ejeren måtte have været i mit soveværelse. Og jeg kunne ikke huske, hvem han var. Heller ikke hvad han havde lavet her. Selvom… nå ja. Bortset fra at han åbenbart også havde lænket mig til sengen – og taget nøglen med. Nå, telefonen lå i det mindste indenfor rækkevidde, på sengebordet. Der var kun én, jeg havde lyst til at ringe til nu. Jeg vidste, at jeg ville komme til at høre for det her meget længe. ”Kath?” ”Hej, hvordan går det?” Hendes Dublin-accent lød dejligt genkendelig gennem røret. ”Fint, fint. Jeg tænkte, om du havde lyst til at komme herover.” ”Nu?” ”Hmm. Kunne du ikke tage noget kaffe med? Og lidt morgenmad? Jeg giver.” ”Jo, men jeg skal lige i bad først.” ”Ikke et langt karbad, vel?” ”Haster det så meget?” ”Det er bare….” ”Er du o.k.?” ”Ja, jeg har det helt fint.” ”O.k.,” sagde hun uden særlig overbevisning. ”Vi ses.” Jeg åndede tungt ud. Og kom så i tanke om... Hvordan skulle hun komme ind? Imens jeg ventede, fik jeg øje på noget

Erhverv og Kultur | Marts 2017

sort på den anden side af sengen. Lædertøj? Det sagde mig ingenting. Metallet strammede om håndleddet, og jeg forsøgte at sætte mig lidt bedre til rette. Jeg lukkede øjnene og ventede. Løsrevne billeder kom og gik, Kathy der stod og hviskede sammen med en fyr, billeder der blev taget, Guinness der blev drukket, men det gav ingen mening. Jeg blev hevet ud af døsen, da jeg hørte dørtelefonen. Et par minutter efter smækkede hoveddøren. ”Jeg er herinde,” råbte jeg. Jeg hørte Kath gå ud i køkkenet. Kort efter stod hun i døråbningen. ”Skal du have morgenmad på sengen, dit luksusdyr?” Jeg løftede hånden. ”Ikke med min gode vilje.” ”Er det, hvad jeg tror, det er?” Jeg skar en grimasse. ”Og ingen nøgle.” En velkendt skralderlatter angreb mine trommehinder. ”Det var da altid noget, at du havde telefonen,” sagde hun, imens hun tørrede tårerne af kinderne. ”Kan du ikke få mig ud af de her?” ”Med hvad?” fnes hun. ”Hvad med…” Hvorfor tænkte jeg først på det nu? ”Jeg har vist nogle store clips, inde i stuen på skrivebordet.” ”Clips?” ”Ja, kan du ikke folde en ud og… Kom nu. Jeg skal tisse.” Jeg hørte hende trække den ene skuffe ud efter den anden, alt imens hun snakkede med sig selv. Endelig kom hun tilbage og satte sig på sengekanten. ”Det har jeg sgu aldrig prøvet før,” lo hun, ”det er ikke hver dag, jeg kommer en veninde til undsætning, fordi hun har haft en dominant på besøg… med håndjern.” ”Hvordan kom du egentlig ind?” ”Ham ovenpå buzzede mig ind, og din dør var ikke låst. Ikke skidesmart, men ret heldigt.” Hun skævede til plakaten. ”Hold da op, mindre kunne ikke gøre det, hva’?” ”Jeg aner ikke, hvor den kommer fra.” ”Ja, så siger vi det.” Jeg sukkede og så på clipsen, der rumsterede rundt i låsen. ”Det ser så let ud på film,” mumlede hun. Med et smæld sprang låsen op. Jeg gned mit håndled, imens jeg småløb ud på badeværelset. Tilbage i soveværelset syntes jeg, deres øjne fulgte mig, imens jeg ledte efter et par rene cowboybukser og en top. Kath sad ved bordet i køkkenet. Jeg tog låget af den store latte og tog en slurk, før jeg gik ombord i en croissant. ”Fortæl mig lige hvad fanden der egentlig skete i går.” ”Kan du virkelig ikke huske det?” ”Jo, noget med… Hør, var vi ikke til karneval?” ”Så kan du jo godt huske det.” ”Hjælp mig nu, så kan det være, at det dæmrer.” Imens jeg guffede mig igennem to croissanter og den nogenlunde varme kaffe, fortalte hun om karnevallet. ”Du var klædt i figursyet læder, lårhøje støvler og pisk og en knaldrød paryk, der gik helt ned til røven.” Et øjeblik holdt jeg op med at tygge.

”Nå ja! Og lårkort kjole og læderhandsker op til albuerne.” ”Jep. Du fik en hel del opmærksomhed.” Kath grinede smørret. ”Blandt andet fra en fyr, klædt ud som politimand, med plasticpistol, kasket og… håndjern.” Åh ja. ”Hed han ikke Liam?” ”Det kan jeg ikke huske,” sagde hun affærdigende. ”I hvert fald smuttede I lige pludselig, så jeg regnede ikke med at høre fra dig lige med det samme. Han så meget godt ud, ikke?” ”Nå, det kan du godt huske.” Der var noget, hun havde sagt, noget med hans… ”Hør, skulle vi ikke køre en tur?” sagde hun og afbrød min tankerække. ”Du trænger vist til noget frisk luft.” Derfor sad vi, en halv time senere, i hendes bil på vej ud af London. I løbet af turen huskede jeg lidt mere. Pludselig standsede Kath bilen, vendte sig mod mig og smilede indforstået. ”Ikke dårligt af en fyr Dublin, hva’!” ”Hold kæft, det var dig! Og hans accent var endnu tydeligere end din, hvordan kunne jeg undgå at lægge mærke til det?” ”Fordi du var ret stiv og temmelig vild i varmen, for at sige det mildt.” ”Og plakaten. Selvfølgelig.” Pludselig kom jeg i tanke om hendes 30 års fødselsdag året før. Jeg og nogle veninder havde inviteret hende ud til et ukendt sted og ført hende derhen med bind for øjnene. Champagne ad libitum. Og en seriøs gang mandestrip. Han havde, efter vores forudgående opfordring, strippet foran hende og var gået helt tæt på, da den sidste klud skulle smides. Vi hujede og heppede, især til sidst, da hun, lettere modstræbende, bed tænderne sammen om det mikroskopiske stykke stof og rev det af ham. Med ansigtet i samme farve som en velkogt hummer. ”Jeg syntes bare, du skulle have noget at kigge på, imens du lå der,” sagde hun uden at fortrække en mine. Jeg rystede på hovedet. ”Står vi så lige?”

Lena Laurentis er forfatte og billedkunstner For hende er det at skrive et ”labour of love”, et arbejde som kommer af kærligheden til ordet, til mulighederne, de kilometervis af sætninger og uendelige kombinationer, der udgår fra blot 29 forskellige bogstaver. Et livslangt livtag med pennen, som fortsætter lige indtil den dag, det hele stopper. ”At gå ind i mine karakterer, at udfordre dem, sætte dem i uventede situationer og se hvordan de vælger at handle, er en forunderlig oplevelse - især når de gør noget, jeg ikke havde forestillet mig, når de tager over og lader mig være tilskuer til deres liv - så er det at skrive noget helt specielt. Derfor gør jeg det.” Lena Laurentis har udgivet spændingsromanen Djævelen i dig selv og Den skotske forbindelse, en krimihistorie med indlagte kurrer på tråden og skeletter i skabet. Endvidere har hun bidraget til StORDstrømmens Antologi 2015 med novellen Den glohede cirkel. I øjeblikket arbejder hun på en bog med korte tekster, digte og illustrationer. Se mere på www.lenalaurentis.com


5

Bedre Brugte Biler til konkurrencedygtige priser Hyundai i10 1.2 Registreret: 16-02-2012 Antal km.: 97.000 Service OK – En ejer

Suzuki Grand Vitara 1.9 DDiS Van Momsfri Registreret: 30-03-2007 Antal km.: 198.000 En ejer – Klima Træk – Lev. Nysynet

49.900,Opel Corsa 1.3 CDTi Registreret: 05-02-2008 Antal km.: 174.000 Service OK – En ejer Aircon – Fartpilot 6 gear – Varme i rat

44.900,-

64.900,Peugeot 208 1.0 VTi. Registreret: 15-03-2013. Antal km.: 101.000. Service OK. En ejer – Aircon - Fartpilot

69.900,-

Citroen C3 Picasso 1.6 HDi Comfort Registreret: 15-05-2009 Antal km.: 146.000 Service OK – En ejer Aircon - Fartpilot

74.900,-

39.900,Kia Rio 1.2 World Cup. Registreret: 03-06-2014. Antal km.: 52.000. Service OK . En ejer – Klima - Træk

99.900,-

Toyota Avensis 1.8 5 dørs Registreret: 20-01-2006 Antal km.: 192.000 Service OK - Fartpilot Fuld aut. Klima

44.900,Opel Astra 1.6 16V St.car Registreret: 12-07-2007 Antal km.: 217.000 Service OK – En ejer Træk

34.900,Peugeot 206+ 1.4 HDi Registreret: 24-10-2011 Antal km.: 88.000 Aircon – Alu fælge 25 km/l halvårligt afgift 1.050 kr

59.900,-

Toyota Avensis 2.0D -4D St.car Registreret: 24-01-2008 Antal km.: 230.000 Service OK – Fuld aut. Klima Fartpilot

84.900,Peugeot 207 1.6 HDi 5-dørs Registreret: 29-04-2010 Antal km.: 135.000 Service OK Aircon - Fartpilot

64.900,BMW 316i 1.9 Registreret: 23-03-2001 Antal km.: 205.000 Servo – ABS – Alu fælge

44.900,Skoda Fabia 1.2 HTP St. Car Registreret: 29-05-2008 Antal km.: 198.000 Service OK Træk

64.900,Peugeot 207 1.6 VTi St. Car Premium Registreret: 17-02-2009 Antal km.: 82.000 En ejer – Aircon Servo - ABS

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi Van Momsfri Registreret: 07-01-2010 Antal km.: 170.000 Service OK Fuld Autom. Klima – Træk Fartpilot

59.900,Citroen C5 2.0 HDi St.car Comfort . Registreret: 08-122009. Antal km.: 128.000. Service OK . Klima – Fartpilot. Regnsensor

99.900,-

DS BILER Gåbensevej 211 4800 Nykøbing Falster Telefon 5446 6030 eller 5188 1022 Åben alle hverdage kl. 09.00-17.00 Se flere biler på www.ds-biler.dk

Kia Cee’d 1.6 CRDi St. Car Registreret: 02-06-2009 Antal km.: 141.000 Service OK – En ejer Aircon – Træk

69.900,Mazda 5 Touring 7 Personers 2.0 Diesel Registreret: 10-01-2007 Antal km.: 258.000 En ejer – Aircon Fartpilot - Træk

64.900,Peugeot 207 1.6 HDi 5 dørs Registreret: 29-04-2010 Antal km.: 135.000 Service OK – Aircon Fartpilot – Alu fælge

59.900,Marts 2017 | Erhverv og Kultur


6

JULIAS KLUMME

VÆRDIERNE DER BLEV VÆK

EN TILFLYTTERS IAGTTAGELSER OG REFLEKSIONER

”10 gange så mange kvadratmeter bolig for pengene”, det er hvad du får, hvis du bytter din lejlighed i København ud med et hus på Lolland. Det er jo meget fint, men nu handler dét at se kvaliteten i et område om mere end grundværdi.

I

Folketidende kunne man for nylig læse en artikel med tal fra Danmarks Statistik, der viser, at Lolland og Guldborgsund kommuner ligger i top over steder, hvor en større andel af de 30-49-årige bor uden partner eller børn. Hertil udtaler Lollands viceborgmester, Henrik Høegh, at: ”Vi ved godt, at vi har et mindre børneantal og flere singler, så vi forsøger at gøre det attraktivt for familierne”. Ikke overraskende, de er mere attraktive for kommunekassen. Men før vi afskriver singlerne som overflødigt fyld, så er der faktisk noget at lære i single- og datingkulturen i kampen om nye tilflyttere, for hvordan skaber man ’et godt match’? Lad os se på Sydhavsøerne som en single, der prøver at gøre sig til på markedet: Her er tale om en kandidat, med gode kort på hånden såsom billige boliger og smuk natur. Umiddelbart attraktiv. Men nu er den umiddelbare tiltrækning sjældent nok til at skabe et vedvarende forhold, der skal som oftest nogle fælles værdier til. Det samme gælder ved tilflytning. Så hvad er det storby-børnefamilen, som vi så utroligt gerne vil have fat i, har af værdier? Jeg læste for nylig om et ungt par med deres barn, der har taget springet fra København til Sydsjælland for at få deres ”egen lille øko-oase på landet” hvor de bl.a. har ”planer om selv at dyrke en del af den mad, de spiser.” Det er tilladt at himle med øjnene her, for det er om noget ’stokroseidyl’ når det er bedst. Men der er nu alligevel en grund til at bære over med os storbyhippier, for der er for en stor del tale om unge i den, for kommunen, attraktive alder 28-39 år, med et barn eller to på armen og en akademisk uddannelse i bagagen. Altså: kvalificeret arbejdskraft. Undertegnede kommer fra det indre Østerbro i København, om noget stedet hvor drømmen om at flytte på landet lever i bedste velgående hos størstedelen af borgerne. Ja, det vil næsten være politisk ukorrekt, hvis ikke du ytrer det ønske. Det stemmer så godt overens med en ønsket livsstil om at leve i

nuet og med mere tid til dig selv og børnene. Og det gælder for så vidt samtlige brokvarterer i København. Men med til ønsket om livet udenfor storbyen hører også drømmen om det bæredygtige liv og i denne drøm er der ikke nødvendigvis (hold nu fast) en bil. Noget, jeg oplever bliver negligeret til noget rent praktisk: ”i storbyerne cykler man, fordi der er kort afstand til alting”. Ja, det er (delvist) sandt, men det vokser og bliver en del af dit storbymenneske-DNA og sammenholdt med den grønne bølge vi ser, kommer det i lige så høj grad til at handle om en holdning til miljøet. Så kan man synes, at det er idealistisk eller ej. Faktum er, at for storbyfolket er grønt det nye sort. En af de jokes, der glædeligt fortælles her på Sydhavsøerne er den om, hvordan der synes at være længere fra København og herned end den anden vej. Det skal jeg absolut ikke benægte. MEN jeg skal da lige love for at folk korser sig, når jeg fortæller, at jeg cykler de 17 km til Nykøbing. Men de kilometer har du jo hurtigt lagt bag dig en dag i København. Så, der er vist mest tale om mentale barriere og kulturforskelle, hvor det i denne sammenhæng er vigtigt at huske at vi har forskellige måder at gøre tingene på, og måske derfor risikerer at tale forbi hinanden. Som den evige salgstale med, at det kun tager 1 time og 15 at komme til København - den preller af. Og det gør den fordi den indledes med ”Hvis du tager din bil…” Hvilken bil? Det tager mig 3 timer at komme til København, som situationen er i dag. Og det kun fordi, jeg er en af de privilligerede der bor, hvor der er busforbindelser. Så vil du have mig – og resten af det københavnske øko-segment – overbevist om at Lolland og Falster blot er en forstad til København, så er fortællingen om fordelene ved den kommende Ringstedbane langt mere interessant. Jeg siger ikke, at du under ingen omstændigheder skal have en bil, men det jeg siger er, at det har samme attraktionsværdi og succesrate at sælge afstanden i bil til folk uden kørekort, der ikke ønsker en bil, som det vil have, at forsøge at sælge kød til en vegetar. Du kommer til at tale for døve ører fordi du ikke har forstået din modtagers værdier. Bevares, storby-økohippierne er kun et udsnit af byboerne. Men de er lavthængende frugter, så haps dem før de alle flytter i økolandsby. Hermed, ganske gratis, en lyn-værdiguide til ressourcestærke københavnske børnefamilier, der drømmer om det gode liv på landet: Bil: Helst ikke. Vi har et CO2 regnskab at tænke på. Lokaldyrket grønt: Vi er tosset med det. Børn i naturen: Fast tro på, at børn bliver gode mennesker af at færdes i naturen. Skovbørnehaver hitter stort. Deleøkonomi: Jo mere vi kan dele, jo bedre (bil, bolig, værktøj, ægtefælle, underbukser…) Buzzwords generelt: Bæredygtighed, fællesskab, back-to-nature, lokalt. Så er den tilflytterstrategi vist på plads.

En tilflytters iagttagelser og refleksioner Velkommen til min klumme. Jeg hedder Julia Knipschildt, er nytilflytter og uddannet arkitekt, med et hjerte, der brænder for kommunikation og byudvikling. De seneste år har jeg boet i henholdsvis København og Aarhus, for nu endelig at slå mig ned på Lolland, hvorfra jeg vil dele mine iagttagelser og refleksioner omkring Sydhavsøerne, set fra en tilflytters perspektiv. På min blog udflytterliv.dk tager jeg Lolland under kærlig behandling og giver, med et glimt i øjet, råd omkring dét at flytte fra by til land.

Erhverv og Kultur | Marts 2017


7

BUSINESS

Udvikling af ledere og medarbejdere Den gode samtale mellem ledere og medarbejdere gavner virksomhedens arbejdsmiljø. Tekst og foto | Bjarne Winther

M

erete Meyer Madsen er god til at tale med chefer og ansatte på en arbejdsplads. Hun er god til at lytte, reflektere og komme med indspark til hvordan dialogen i dagligdagen kan forbedres og danne grundlag for et bedre arbejdsmiljø. Merete Meyer Madsen er selvstændig som HR konsulent. Hendes virksomhed, Meyer HR & Administration, tilbyder HR-ydelser til de virksomheder, som ikke har behov for en permanent HR-afdeling. HR-opgaverne er typisk leder- og medarbejderudvikling, ansættelser, organisationsændringer, facilitator på møder, stresshåndtering, udarbejdelse af personalehåndbog, sygesamtaler etc. ”Typiske opgaver er medarbejdersamtaler, hvor medarbejderne over for mig får mulighed for at tale ud på en anden måde, end de har med deres chef på en travl hverdag. Ofte glemmer både chefer og medarbejdere at få standset op, alle har jo så travlt, og mangel på dialog i hverdagen kan skabe et dårligt arbejdsmiljø og virke demotiverende for medarbejderne”, fortæller Merete Meyer Madsen, og tilføjer: ”Det er hver gang en udfordring at træde ind i en ny virksomhed og konfrontere

lederne med de muligheder, der ligger i medarbejderpleje. Kulturen er forskellig i virksomhederne, det gælder organisationsformen, ledelsen og medarbejderne”. Fra fastansat til selvstændig Merete Meyer Madsen har været selvstændig erhvervsdrivende siden juli måned sidste år. Hun kommer fra et job som HR-chef i LEV VEL, tidligere har hun haft HR-ansættelser i Sparekassen Lolland og Jyske Bank. Geografisk ligger Merete Meyer Madsens arbejdsopgaver på Lolland-Falster og Sjælland. Hun bor i Nakskov, hvor hun er født og opvokset, og bortset fra en afstikker til Vestsjælland over en periode på 9 år, har hun levet hele sig liv på Vestlolland, hvor hun føler sig rigtig godt tilpas. Hun sidder i bestyrelsen for netværket Sammen om Lolland-Falster, som indbefatter Love Storm, hvor hun assisterer initiativtageren Kirsten Sydendal. I fritiden spiller Merete Meyer Madsen badminton og er en flittig gæst i det lokale fitness center. Hun dyrker familien – og så netværker hun på kryds og tværs. Hun tror på netværk og synlighed. ”Jeg netværker for at fortælle om de gode historier”, siger hun.

Tilpassede hvilestole Vi har en hvilestol som dækker ethvert behov, vi opbygger også stole som tager hensyn til et handikap eller om du bare ønsker en ergonomisk korrekt hvilestol. Vi leverer gerne, om det er en stol eller flere, f.eks. til Sygehus, Plejehjem eller Hospice. Vi handler også med private og vi kommer gerne og præsenter vore stole, for den enkelte bruger i eget hjem. Ring til Ronald på tlf. 41 88 74 43 eller skriv på erhverv@usmoebler.dk efter ”Stolebussen”. Så kommer vi og præsenterer et udvalg af vores tilpassede hvilestole.

Telefon 54 93 92 24 www.mobler.dk

Jarvig Møbler

V. Ullerslev Snedkerforretning

Maglemervej 46 · 4930 Maribo

Ullerslevvej 8 · 4900 Nakskov

Erhverv Sydhavsøerne

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


8

SAMFUND

Lokal ildsjæl møder nye udfordringer GuldBoSund Friplejehjem og rehabilitering bliver et multifunktionelt hus med lokal ildsjæl som kursus- og konferencekoordinator. Tekst og foto | Bjarne Winther

I

ldsjæle kan man ikke bremse. De har det i generne, det skal leves ud – og der kommer som regel noget godt ud af det. Gitte Haar Fornitz er en lokal ildsjæl med fut i, der aldrig tøver med at kaste sig ud i nye udfordringer. Gitte er netop blevet ansat på det nyetablerede GuldBoSund – Friplejehjem og rehabilitering - i Sundby, hvor de første beboere rykker ind medio april. Gittes stillingsbetegnelse er kursus- og konferencekoordinator. En bred kompetencepalet, der på ingen måde afskrækker Gitte. Hun har været igennem hele møllen, lige fra leder på Danhostel Sakskøbing, engageret i forenings- og bestyrelsesarbejde, siddet i bestyrelsen for Sakskøbing Turistforening, KO-foreningen (Restauratørforeningen i Maribo), Den lille Turisme, koordinator ved

Erhverv og Kultur | Marts 2017

Tour De Marielyst, var initiativtagere til projektet ”Cykling uden alder”, hun er medlem af en hulens bunke netværk og kommer direkte fra en stilling som konsulent i Gårdbutikken i Sakskøbing, hvor hun var daglig leder. Så – jo, hun er klædt på til de udfordringer, der venter hende som koordinator på GuldBoSund. Huset skal dufte af mad og emme af aktivitet GuldBoSund, der har til huse i den tidligere SiD-bygning Energicentret tæt ved Middelaldercentret, får i første omgang plads til 46 visiterede borgere fra hele Danmark. Her bliver mulighed for tilkøb af ekstra ydelser som wellness, personlig pleje, rengøring og ledsagelse til forskellige aktiviteter ud af huset vil være en mulighed for den enkelte. Kvadratmeterprisen for en bolig på GuldBoSund er den samme som på de kommunale plejehjem – blot er forskellen den, at boligerne på GuldBoSund er større end de kommunale. Det indebærer så til gengæld, at der er plads til begge ægtefæller i 4 af lejlighederne. På GuldBoSund er tilgangen at være længst muligt i hinandens liv og ikke bare i ens eget, og der er derfor fokus på givende relationer, samvær, aktivitet og deltagelse – også for andre udenfor selve friplejehjemmets beboergruppe, for de pårørende og for medarbejderne, der får deres daglige gang på stedet. Den del vil Gitte få afgørende indflydelse på. Og her har hun det som en fisk i vandet. GuldBoSund får i Gitte en kursus- og konferencekoordinator, for hvem service, kvalitet, udvikling, kreativitet og iderigdom er kendetegnende. ”Jeg elsker at engagere mennesker og at arrangere noget for dem. Blandt meget andet skal de daglige måltider være noget særligt. Her vil jeg samarbejde med køkkenet om friske, lokale råvarer. Huset skal dufte af mad, og såvel beboere som vores kursus- og konferencegæster skal kunne glæde sig til måltiderne. Når det er sagt, så bliver min kerneopgave planlægning, forberedelse, gennemførelse, opfølgning og udvikling af kurser, konferencer, arrangementer og events af enhver art i et multifunktionelt miljø, for et så alternativt kursus- og konferencemiljø er ikke set før i Danmark, da GuldBoSund jo også er et Friplejehjem.” Jeg glæder mig til, i tæt samarbejde med den adm. direktør, de øvrige medarbejdere og beboerne, at blive en vigtig spiller i den proces der nu skal i gang, for at sætte GuldBoSund på landkortet som et helt anderledes kursus- og konferencecenter”, siger Gitte, der i dag med glæde kan konstatere, at det netværk, hun gennem årene har opbygget gennem sine mange gøremål, det vil hun fremover få glæde af i sit nye job som kursus-, konference - og eventkoordinator.


9

Rummet er ikke længere væk end Holeby Andreas Mogensen kommer til Visual Climate Center mandag den 13. marts kl. 11.30 og 14.30

H

er har du en enestående mulighed for at komme helt tæt på den første dansker i rummet. ”Vi er rigtig stolte over, at kunne præsentere ikke et, men hele to foredrag med den første dansker i rummet, Andreas Mogensen” fortæller folkene hos Visual Climate Center, fabriksejer Martin Skibsted, Centerleder Dorthe Gøbel og Informationskonsulent Steen Frilund Christiansen. Arrangementet er blevet til i samarbejde med Den Europæiske Rumorganisation, ESA og Forsknings og Undervisningsministeriet. ”Vi sendte vores anmodning om foredraget afsted til ESA lidt i elleve om formiddagen, allerede senere på eftermiddagen kom ESA med et positivt svar retur”, siger Steen Frilund Christensen. Så nu får 150 elever fra Campus Nakskov og CELF skolerne og 180 erhvervsfolk og andre interesserede lejlighed til, at høre Andreas Mogensen fortælle om hans fantastiske rejse ud i rummet, og de forskningsresultater han lavede ude i rummet. Det første foredrag kl. 11.30, er kun for eleverne. Det andet foredrag starter kl. 14.30 som er for offentligheden. Men du skal ikke vente med at købe billet til sidste øjeblik, fordi så ender det med at du ikke får en plads. Det er en helt unik chance der her byder sig for et anderledes spændende foredrag. Efter begge foredrag er der mulighed for, at stille spørgsmål til Andreas Mogensen. Visual Climate Center – i daglig tale Globen vil være åben 1 time før foredragene, så alle har mulighed for, at se Globen i funktion. Science on a Sphere, som systemet hedder internationalt, er videnskab på en kugle, som er udviklet af NOAA og NASA. Der er nu mere end 135 Glober rundt om i verden, her i Holeby råder man over den eneste i Danmark og Skandinavien. Globen er godt besøgt, udover skoleklasser, foreninger og organisationer, er der flere private der ønsker, at holde deres fest i de unikke og historiske bygninger,

og så samtidig give deres gæster en anderledes oplevelse med en præsentation af Globen. Man kan modtage selskaber på op til 150 personer. ”Vi på Visual Climate Center arbejder på nye arrangementer, projekter og tiltag, som alle har relation til klima, miljø, og grøn energi og bæredygtighed. Bl.a. vil der fremadrettet være fast åbent hver den sidste torsdag i måneden kl. 17-19”, siger Steen Frilund Christiansen, der både glæder sig, men som samtidig også er lidt stolt over det kommende arrangement med Andreas Mogensen er kommet i hus. Læs mere om kommende arrangementer og events på Facebook siden eller på www.visulaclimatecenter.com eller på 40 19 07 85.

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


10

LANDBRUG Tekst og foto | Bjarne Winther

D

et med økologi er noget underligt noget. Der er landmænd, der er så indædte modstandere af økologi, at de ryger op i det røde felt, hvis man nævner ordet økologi for dem – og der er landmænd, der ikke er i tvivl om, at økologi er kommet for at blive, fordi forbrugerne i stigende grad efterspørger økologiske produkter. Men der er også forbrugere, som ikke har meget tilovers for økologiske fødevarer og som samtidig synes, at produkterne er for dyre i forhold til ikke økologiske produkter. Umiddelbart skulle man synes, at det må være temmelig indlysende at foretrække økologiske fødevarer, fordi de i modsætning til de konventionelle er produceret uden kemi. Altså: der er taget hensyn til både natur og mennesker. Magasinet Erhverv og Kultur er på besøg hos brødrene Morten og Torben Matthiesen, 5. generation på Jennelgaard i Sdr. Alslev på Østfalster. I 1998 tog de beslutning om omlægning til økologisk drift. I dag driver de et økologisk planteavlsbrug på 300 hektar – og et arbejde- og maskinfælleskab med en anden økologisk landmand, hvor de tilsammen driver 500 hektar. Selv om Morten og Torben er økologiske jordbrugere, har de ikke svaret på hvorfor opfattelserne af det ene og det andet er så forskelligt. ”Det er grundlæggende et spørgsmål om holdning og følelser. Det gælder både hos producenterne og forbrugerne. Men økologi er i dag ikke en boble, det er kommet for at blive”, fastslår Morten ”Vi må konstatere, at forbrugerne i dag i stigende omfang efterspørger økologiske produkter. Det har naturligvis en afsmittende effekt på producenterne, hvor vi nu kan se at flere og flere landmænd begynder at vise interesse for økologisk drift”, fortæller Torben. Lysten til at gøre noget andet Det er de ældre landmænd, der er mest skeptisk i forhold til økologi, mens de yngre i stigende grad viser interesse for omlægning fra konventionelt brug til økologisk. Og det er vel i grunden ikke så overraskende, at de, som har et større tidsperspektiv at planlægge i, også er dem, der er mere indstillet på omlægning. Nu er det ikke alene ungdom og ideologiske overvejelser, der driver interessen for økologi – økonomiske beregninger er i sidste instans temmelig afgørende. Men det kan også være andet end ideologi og økonomi, der ligger til grund for omlægning til økologisk landbrug – det kan være lysten til at gå et skridt videre

Erhverv og Kultur | Marts 2017

end der, hvor man er nået til – det kan være lysten til bare at gøre noget andet. Det var den lyst, der gjorde, at brødrene Morten og Torben Matthiesen i 1998 besluttede at lægge om til økologisk drift. ”Økologi forudsætter, at man har lysten til at prøve noget andet og blive udfordret fagligt. I slutningen af halvfemserne savnede jeg udfordringer for at gøre tingene på en anden måde. Over en femårige periode stod vi i vadestedet, det var enten ja eller nej. Men jeg er glad for at vi gjorde det og holdt ved. Vi var blandt de første på LF, der omlagde fra konventionelt landbrug til økologisk. Vi var trendsætter”, fortæller Torben, der varetager de administrative opgaver på Jennelgaard, samtidig med et lærejob på Gunslevholm Idrætsefterskole. Morten er driftsleder på gården. ”Der er sket en voldsom vækst i økologiske brug de seneste 2-3 år. Det er den yngre generation mellem 30-40 år, der har startet op, det er ikke de ældre”, konstatere Morten. Det danske Ø-mærke er godt brand Torben og Morten er enige om, at der er for meget mudderkastning i branchen. For dem er debatten om konventionelt landbrug kontra økologisk landbrug ikke et enten eller – men et både og – debatten burde være mere nuanceret, mener de begge. ”Det er ikke fair, at der er så lidt opbakning til det konventionelle landbrug. Vi som økologer kunne lære noget af de konventionelle og også den anden vej. Vi burde endda samarbejde med dem”, mener Morten. ”De konventionelle landmænd udleder kemi i naturen. Men vi skal huske på, at den danske landmand udleder meget små mængder kemi i forhold til landmændene i de øvrige EU-lande. Vi er meget restriktive herhjemme”, er Torbens opfattelse. Også økologisk landbrug bliver der holdt skarpt øje med. Forbrugerne kan føle sig trygge. ”Vi har grund til at være stolte af vores kontrolapparat. Det er uhyre sjældent, at der fuskes med økologi i Danmark. Myndighederne slår økonomisk benhårdt ned på de, som forsøger at fuske, det kan ikke betale sig at forsøge”, fastslår Torben. ”Vi har en god økologikontrol. Det danske Ø-mærke er et godt brand for Danmark”, supplerer Morten. Klar til at gå et skridt videre Økologisk landbrug er ikke afhængig af den samme stordrift, som præger de


11

Ă˜kologi er kommet for at blive Jennelgaard pĂĽ Ă˜stfalster begyndte for tyve ĂĽr siden at omlĂŚgge fra konventionel planteavlsbrug til økologi. Ejerne vil nu et skridt videre. De hĂĽber pĂĽ samarbejde med husdyr- og planteavlsproducenter i landsdelen om etablering af et biogasanlĂŚg.

konventionelle landbrug. Jennelgaards planteavlsbrug pü 300 hk er økonomisk rentabelt. �Pü vores antal hektarer ville det i dag vÌre svÌrt at drive et konventionelt landbrug med roer og korn. Med lave kornpriser og faldende priser pü roer vil det krÌve et job ved siden af eller anden form for supplerende indtÌgt. Et økonomisk bÌredygtigt konventionelt landbrug vil krÌve det dobbelte antal hektarer af vores�, oplyser Torben. KvÌlstofforsyningen er den store udfordring pü et økologisk planteavlsbrug uden dyrhold. Pü Jennelgaard er forsyningen af kvÌlstof 6.000 m3 konventionel gylle + 500 tons økologisk hønsegødning. For brødrene Morten og Torben har overgangen fra konventionelt landbrug til økologisk drift vÌret første skridt i retning af forandringer pü gürden. Deres opfattelse er, at en del forbrugere sandsynligvis i løbet af nogle ür vil efterspørge biodynamiske produkter, og derfor kunne de godt inden for en kort ürrÌkke beslutte sig for en omlÌgning af noget af deres jord og gøre forsøget. �Biogas kan blive det nÌste. Som producenter er vi underlagt forbrugernes ønsker �, supplerer Morten. Morten og Torben Matthiesen ønsker at dele deres viden og erfaringer om økologisk planteavlsbrug med andre, der overvejer omlÌgning fra konventionel til økologisk drift. ForudsÌtningerne lyder: Rettidig omhu, parat til forandring, keep it simple, det første skridt er ofte det svÌreste. Pü Jennelgaards Facebook-side stür følgende: Hensigten med siden er at dele viden om hvordan økologisk markarbejde kan foregü, og müske opmuntre andre til at kaste sig ud i det spÌndende og eksperimenterende arbejdsliv, som en økologisk bedrift lÌgger op til. Vi deler büde gode og dürlige erfaringer, og du er velkommen til at spørge til processer og resultater. Gennem vores 19 ür med økologi har vi deltaget i mange forsøg angüende sorternes evne til at konkurrere med ukrudt, og har afprøvet nye afgrøder sü som soyabønner og edemame bønner. Ligeledes har vi udviklet specielle dyrkningsmetoder, som hjÌlper os til at bekÌmpe ukrudt uden brug af pesticider. Hvis du vil vide mere om vores fortidige erfaringer, er du velkommen til at spørge ind til det. Følg med i driften af Jennelgaard pü www.facebook.comjennelgaard

Vil du vÌre med til at bygge vingerne til verdens største serieproducerede havvindmølle?

Ansøg via vores hjemmeside mhivestasoffshore.com

facebook.com/ MHIVestasOffshoreWind

linkedin.com/ company/mhi-vestas-offshore-wind

youtube.com/ MHIVestasOffshoreWind

twitter.com/ MHIVestas

PILEMAND OGSĂ… FOR ERHVERVSLIVET VI UDFĂ˜RER ALLE FORMER FOR OPGAVER: • OMBYGNINGER • TILBYGNINGER • RENOVERINGSOPGAVER • ISOLERING • DĂ˜RE & VINDUER • GLARMESTER • TAG & TAGDÆKNING • FACADER • LANDBRUGS HALLER • NYBYGGERI FOR ERHVERV • ENERGIVEJLEDNING • DĂ˜GNVAGT

-endnu et pletskud! Nykøbing afd: Københavnsvej 8 ∙ 4800 Nykøbing F ∙ Tlf: 5482 3200 Rødby afd: Vestergade 97B ∙ 4970 Rødby ∙ Tlf: 5460 2044 www.pilemand.as ∙ info@pilemand.as 61('.(5Ă‚7‘05(5Ă‚*/$50(67(5Ă‚085(5Ă‚7$*'Â?..(5Ă‚,62/(5,1*Ă‚&95

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


12

TILMELD DIG OPEN2DAY.DK Fortæl både turisterne og de lokale kunder hvordan de kan finde dig og hvornår du har åbent. OPEN2DAY.DK er en fælles platform på tre sprog, som findes på web og app med GPS løsning, kunderne får hurtigt et overblik over hvem der har åbent og kan nemt finde vej via Google Maps, der fører dine kunder direkte til din forretning. Samtidig sikrer du, at dine kunder ALDRIG går forgæves og kommer til en lukket dør. Du køber et virtuelt visitkort i en af de 10 kategorier: Mad og drikke, Aktiviteter, Transport, Kunst og design, Attraktioner, Overnatning, Nyttig Informationer, Wellness, Shopping og andre erhverv. Et visitkort koster KUN kr. 1.000,- + moms. Vil man have flere visitkort, så koster nr. 2 – 3 osv. normalt kr. 500,- + moms pr. stk. Men i år vil hver andet visitkort være GRATIS! PS: Husk at OPEN2DAY app’en findes også i følgende områder ud over Lolland-Falster: Samsø – Bornholm – Møn – Stevns – Læsø - Langeland – Kolding og Amager. Så både turister og alm. kunder kan bruge denne app flere steder i landet. Kontakt Tim R. Larsen fra Erhverv og Kultur for et møde eller nærmere oplysninger på tlf. 2117 4277 Følg instruktionen på telefonen her ved siden af når du vil oprette dit visitkort. Det er ganske let og hurtigt, og ved et godt udviklet system er det let at ændre åbningstiderne, så man sikrer sine kunder altid kommer til en ÅBEN dør!

TILMELD DIG HER: 1. Gå ind på www.open2day.dk/admin/tilmelding 2. Udfyld skemaet 3. Vælg kategorier 4. Upload din virksomheds logo* 5. Upload dit foto* 6. Læs og accepter servicebetingelserne 7. Tryk på upload 8. Du er online i løbet af 3-5 dage *Logo: 250px bredt x 40 px. højt i 72 dpi. Foto: 139px bredt x 173px højt i 72 dpi. OPEN2DAY.DK hjælper gerne med billedbehandling. Du kan også give os lov til at tage materiale fra din hjemmeside. Ved spørgsmål ring gerne på 2380 9559 eller skriv til susanne@open2day.dk Pris: Kontakt Tim R. Larsen på 2117 4277

OPEN2DAY.DK

Tim R. Larsen Tlf. 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

www.erhvervogkultur.net Erhverv og Kultur | Marts 2017


13

Vi åbner igen 15. marts

KURSER & MØDER

VI GLÆDER OS TIL AT BYDE JER VELKOMMEN

Flyt mødet eller kurset ud af huset og ind på Hotel Saxkjøbing. Mens I koncentrerer jer om dagens agenda, tilbyder vi god mad og opvartning både under og efter mødet. Vores lokaler kan indrettes, så de danner den ideelle ramme om møder fra 10 til 150 deltagere. Der er lokaleleje, gratis wifi og standard AVudstyr med i alle vores mødepakker.

Hotel Saxkjøbing er ejet af Claus Meyer og Ebbe Frahm. Hotellet er en aktiv medspiller i lokalområdet og restauranten har fokus på lokale råvarer efter Claus Meyers madprincipper. Vores mål er at fungere som gastronomisk udstillingsvindue for Lolland-Falster – en af de frodigste og mest mangfoldige råvareleverandører i Danmark.

DAGMØDE: KL. 09.00–17.00 • Morgenbuffet med hjemmebagt ølandsbrød, ost og Meyers marmelader. • Kaffe, the, isvand og most ad libitum hele dagen, hertil sæsonens friske frugt og grønt og nødder • Frokost med koldt og lunt af sæsonens gode råvarer inkl. 1 sodavand/most • Hjemmebagt eftermiddagskage • Lokaleleje Kr. 495,- pr. person

Hotellet er midt i en gennemgribende renovering - både udvendig og indvendig. Når vi om et års tid er helt færdige, vil det betyde langt bedre og mere indbydende faciliteter, men stadig med det skæve og charmerende for øje. Vi er nu så langt fremme med renoveringen, at vi kan tilbyde kurser og møder i vores gode faciliteter.

HELDAGSMØDE: KL. 09.00–21.00 • Morgenbuffet med hjemmebagt ølandsbrød, ost og Meyers marmelader. • Kaffe, the, isvand og most ad libitum hele dagen, hertil sæsonens friske frugt og grønt og nødder • Frokost med koldt og lunt af sæsonens gode råvarer inkl. 1 sodavand/most • Hjemmebagt eftermiddagskage • 2 retters sæsoninspireret menu efter køkkenets valg • Hjemmebagt kage efter middagen • Lokaleleje Kr. 895,- pr. person

TORVET 9 · 4990 SAKSKØBING TELEFON +45 54 70 40 39 KONTAKT@HOTEL-SAXKJOBING.DK WWW.HOTEL-SAXKJOBING.DK

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


14

KULTUR

Fra storbyens støj til Vestlollands stilhed

Tekst og foto | Bjarne Winther

A

lle vennerne havde kun hovedrysten til overs for beslutningen. Der var ingen, der troede på planen om at flytte fra hovedstaden til en tidligere bondegård på det yderste Vestlolland. Vennekredsen gav dem højst tre måneder, så ville de have fået nok af det forblæste Vestlolland – langt fra København – lød vurderingen. I dag er det tolv år siden, at Verner Nicolet og hustruen Karen tog springet fra storbyens støj og stress – og flyttede til Langø til ro og stilhed på det vestlige Lolland. Den beslutning har de ikke fortrudt et eneste øjeblik. De elsker Lolland, menneskene, naturen, og de tager ivrigt del i landsdelens omfattende kulturtilbud. ”Vi ønskede at gøre os fri af storbyen og prøve en anden tilværelse”, fortæller de, mens vi drikker kaffe på husets første sal, hvorfra der er en formidabel udsigt ud over det åbne land mod diget og Femern Bælt og Langelandsbælt. En kikkert af mærket Nikon er anbragt på stativ ved panoramavinduet. De var begge pensionister dengang i 2005, hvor de valgte at lægge storbyen bag sig og flytte på landet for at prøve noget nyt. Hun er tidligere sygeplejerske, han er Kgl. Kapelmusicus, fløjtenist og dirigent. Men som pensioneret fløjtenist behøver man ikke at gemme tværfløjten af vejen. Verner Nicolet er i dag 83 år – og still going strong. En komet i dansk musikliv Verner Nicolet har haft en fornem musikkarriere i dansk musikliv, og i dag fremstår han som en markant skikkelse i musiklivet på Sydhavsøerne. Både som udøvende musiker og som underviser. Han har så at sige fået musikken ind med modermælken. Han er opvokset på Frederiksberg, hvor hans far var organist i Lindevang Kirke. ”Jeg voksede op på en orgelbænk”, siger han med et smil og forklarer, at han som dreng hjalp sin far under orgelspillet med at betjene orglets registertræk. Som elev på Sangskolen, hvor han var medlem af Københavns Drengekor, be-

Erhverv og Kultur | Marts 2017

gyndte han som elleveårig at spille blokfløjte, som dog efter kort tid blev udskiftet med tværfløjten. Et år efter studentereksamen i 1952 blev han optaget på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor han i 1958 udgik fra solistklassen med diplomeksamen i tværfløjte– samt dirigenteksamen. Men inden det kom så vidt, havde han taget plads i Det Kgl. Kapel, hvor han i knap et halvt århundrede har været tilknyttet som fløjtenist - og i en årrække var formand for orkestret og formand for kapellets Koncertkomite. Nærværende magasin råder ikke over spalteplads til den fulde præsentation af Verner Nicolets CV, men må blot konstatere, at det er temmelig omfattende. Nævnes skal Den Danske Blæserkvintet, som han i 1968 var medstifter af – ensemblet holdt sammen helt frem til 2015. ”Det er helt fantastisk, at vi musikere har kunnet holde sammen i så mange år. Fem musikere uden en eneste udskiftning, det er enestående”, fortæller en begejstret Verner Nicolet, der også kan berette om en periode som dirigent og kunstnerisk leder af Den Kgl. Livgardes Musikkorps. Han har været gæstedirigent for Aarhus Byorkester, Tivolis Koncertsalsorkester, Tivolis Promenadeorkester og Tivolis Harmoniorkester. Verner Nicolet’s udøvende musikvirksomhed er ret omfangsrig, det gælder også hans pædagogiske virksomhed og hans administrative opgaver. Samtidig har der været plads til utraditionelle udfordringer. Han har dannet duo med den grønlandske folkesanger Rasmus Lyberth, og han står bag en række filmproduktioner om Grønland. I 1971 lærte han sig 16 mm filmredigering på Teknisk Film Laboratorium på Frederiksberg. Lolland inspirerer til et aktivt liv Verner Nicolet har et indgående kendskab til dansk musikliv fra midten af forrige århundrede og op til i dag. Det er ikke en indsigt og viden han har læst sig til, han har selv været til stede i rigt omfang. Han har været en central figur i den klassiske musik både i Danmark og ude i verden. Han har spillet sammen


15

Nedrivning udføres... VI HAR I MERE END 40 ÅR Kgl. Kapelmusicus, Verner Nicolet, vidt berejst over hele verden, stortrives på Lolland som aktiv musiker og musiklærer.

med nogle af de største navne og spillet under store dirigenter, som han med begejstring fortæller om. Det gælder Leonard Bernstein, som i 1963 besøgte Det Kgl. Kapel, og hvor indspilningen af Carl Nielsens 3. symfoni er gået over i historien som en af de mest vellykkede nogensinde. ”Han havde helt eminente præcise slag i symfoniens indledning, som kan være lidt af en udfordring for dirigenten. Og fantastisk øjenkontakt med musikerne. Han kunne få orkestret til at løfte sig”. Vener Nicolet nævner også Sir Georg Solti som en af de store oplevelser, og blandt de hjemlige peger han på Johan Hye Knudsen og John Frandsen. Og så endelig kong Frederik d. 9., der som bekendt var en dygtig musiker og dirigent. Han dirigerede Det Kgl. Kapel hvert år op til sin fødselsdag den 11. marts. ”Kongen var en utrolig god dirigent”, fastslår Verner Nicolet. Da Verner Nicolet blev pensioneret fra Det Kgl. Kapel, tog han jobbet som guide på Det Kgl. Teaters Gl. Scene. ”Det blev til 100 rundvisninger om året i syv år. Jeg kendte alle 700 ansatte på teatret, håndværkere og balletdansere – alle medarbejdere i alle faggrupper. Det havde jeg stor fornøjelse af. Om formiddagen guidede jeg skoleelever og om eftermiddagen foreninger og pensionister”. Verner Nicolet har i sin musikkarriere været på farten over hele verden. Han kunne, hvis han havde villet, kunne have nydt sin pensionisttilværelse i de rolige omgivelser på Vestlolland, som han og hustruen i sin tid valgte for at prøve noget andet end livet i storbyen - men det passer ikke til hans temperament. Han er for tiden lærer i fløjtespil ved Nakskov Musikskole, formand for Maribo Musikforening, har været medlem af bestyrelsen for Ensemble Storstrøm, er medlem af bestyrelsen for Nakskov Nytårskoncerter – og så passer han sin koncertvirksomhed, der bl.a. indbefatter dirigentopgaver for NUS – Nordjyllands Ungdoms Symfoniorkester – der består af 80 unge fra nordjyske musikskoler. Det klassiske musikpublikum på Lolland-Falster er glade for at have en sådan kapacitet i landsdelen. ”Lolland inspirerer til et aktivt liv”, fastslår Verner Nicolet.

uført arbejde for staten, kommunen, landbruget og ikke mindst private

NEDRIVNING UDFØRES SELEKTIVT hvor vi lægger stor vægt på miljøet. Vores maskiner er moderne og med alt udstyr.

NU OGSÅ MOBILT KNUSEANLÆG

VI ER EN AF DE FÅ NEDRIVNINSFIRMAER, DER GENBRUGER BYGGEMATERIALER

2500 kvm. hal fyldt med genbrug: Vinduer, døre, gulvbrædder, vvs og masser af andet

MILJØSANERING Fjernelse af asbest Blyholdigt maling og PC8 samt oprydning efter brand VORES FOLK STÅR KLAR TIL AT LØSE DIN OPGAVE Vi tømmer også hele boligblokke for alt indvendigt, så der evt. kun står vægge og tag tilbage. Det sker i forbindelse med renovering af bygningen

VI HAR ET MOTTO:

INTET ER FOR SMÅT INTET ER FOR STORT

www.demfranordlunde.dk Telefon 54 93 95 43 · Martin direkte 20 82 02 53 Marts 2017 | Erhverv og Kultur


16

Skrot oliefyret og få varme med grøn strøm REFA tilbyder i tæt samarbejde med Best Green varmeforsyning til det åbne land på Lolland-Falster, hvor der i dag ikke er adgang til fjernvarme. Tekst | Bjarne Winther

N

u lysner det for de ca. 140.000 hustande og bygninger i landets landdistrikter, der stadig opvarmes med oliefyr og må betale en høj varmeregning for at holde kulden for døren – typisk bygninger, hvor der ikke er mulighed for at koble sig på fjernvarme- eller naturgasnettet. Alternativet til oliefyret er en ny abonnementsordning for varmepumper, der gør det muligt at skære op til ¼ af sin varmeregning. En husstand med et årligt olieforbrug på 3.000 liter kan forvente at spare ca. 5.000 kroner på varmeregningen om året med nærvarme. I dag koster en varmepumpe, som kan erstatte et oliefyr, typisk 100.000-150.000 kr. inklusiv installation og tilslutning. Men – med abonnementsordningen påtager et energiselskab sig ansvar for installation, teknik og finansiering, mens husejeren betaler for sit varmeforbrug og evt. et engangsbeløb for tilslutning. Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet står bag ordningen i samarbejde med fem virksomheder, som er udvalgt til at udbyde varmepumperne.

Billigere og grønnere varme uden bøvl og risiko På Lolland-Falster har REFA og Best Green indgået samarbejde om at tilbyde varmeforsyning til det åbne land, hvor der er langt til fjernvarme. ”Fordelen er, at de enkelte husejere slipper for at investere, installere og vedligeholde varmepumpen. De får også en komfortabel løsning og en varmeøkonomi, de kan regne med. Derfor er nærvarme absolut interessant for mange boligejere i landområderne”, siger Poul-Henrik Pedersen, bestyrelsesformand for REFA Energi. Poul-Henrik Pedersen tilføjer, at tilbuddet fra REFA vil være billigere end individuelle varmeløsninger baseret på el- eller olieopvarmning. Nærvarme-konceptet støttes af Energistyrelsen, og Best Green kører med en kampagnepris, som primært er målrettet kunder med oliefyr. ”Vi har allerede fået de første kunder”, oplyser bestyrelsesformanden. Direktør for Best Green, Simon Bak Kristensen, glæder sig over samarbejdet med REFA. ”REFA er et stærkt energi-brand på Lolland-Falster, både når det gælder fornuftig varmeforsyning og god kundeservice. Det er et godt match. Hos Best Green har vi en

SYNLIGHED SKABER VÆRDI FOR DIN VIRKSOMHED

Stilrent logo, flot brochure og/eller en ny hjemmeside; Kontakt mig og du vil blive overrasket ...

STRATEGISK PLANLÆGNING OG UDARBEJDELSE AF MÅLRETTET PR OG KOMMUNIKATION: PRESSEMEDDELELSER PRESSEKONTAKT ARTIKLER NYHEDSBREVE

BJARNE WINTHER JOURNALIST MOBIL: 29 36 20 42 EMAIL: BW@WINTHERKOM.DK WEB: WWW.WINTHERKOM.DK

WINKOM PR & KOMMUNIKATION

Erhverv og Kultur | Marts 2017

ambition om at udbrede varme til hele landet, og med REFA som en stærk og troværdig partner har vi et rigtig godt afsæt på Lolland-Falster”. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt mener, at abonnementsordningen for varmepumper er en håndsrækning til de mange husejere rundt om i landet, der gerne vil af med deres oliefyr, men som ikke bare uden viderekan skifte til en anden opvarmningsform. ”Jeg tror, at de fleste danskere gerne vil have klimavenlige energiløsninger derhjemme, hvis det er økonomisk fornuftigt og praktisk muligt. Nu får knap 1.800 husstande i hele landet mulighed for at sende oliefyret på pension og få grønnere varme uden bøvl og risiko. Det er en win-win løsning, som jeg håber, at mange vil benytte sig”, siger ministeren.

Grafiker Jess Berner Nielsen Englandsvej 2 4800 Nykøbing Falster Mobil 29 62 57 41 Email jess@grafosign.dk Web www.grafosign.dk


17

DANMARKSPREMIERE

peugeot.dk

NY PEUGEOT EXPERT EN GENERATION FORAN

NY PEUGEOT EXPERT

L1 1.6 BlueHDi 95 hk SERVICELEASING

1.495 kr.

*

Pr. måned ekskl. moms

*Leasing via Peugeot Finans A/S. Leasingperiode 36 mdr. og 50.000 km kørsel i perioden. Prisen er inkl. finansierings- og leveringsomkostninger. Leasingydelsen er variabel og er inkl. service, men ekskl. dæk, forsikring, brændstof og ejerafgift. Der forudsættes 35.000 kr. i førstegangsydelse, kaskoforsikring, positiv kreditvurdering og betaling via NETS. Ved leasingperiodens udløb returneres bilen til Peugeot Finans. Forbehold for pris-, afgiftsændringer og trykfejl. Tilbuddet er enkeltstående og kan ikke kombineres med øvrige tilbud. Alle priser er ekskl. moms. Den viste bil er en Expert Plus L2 med ekstraudstyr. **L3 lanceres i 2017 B Expert L1 1.6 BlueHDi 95 hk 18,2 km/l. CO2 144 g/km. ***Eksakte værdier er under godkendelse.

Den nye Peugeot Expert er ankommet – klar til at tage fat! Og lige nu kan du servicelease den for under 1.500 kr. om måneden. Firmaets nye, robuste Expert fås i tre forskellige længder L1, L2 og L3** og er velindrettet med masser af aflæggeplads og opbevaringsrum. Og så er den fyldt med standardudstyr, som gør transporttiden ekstra komfortabel og tryg; eksempelvis fartpilot, centrallås, el-ruder foran, ABS/ESC og airbag til både fører og passager. Motorprogrammet består af fem kraftfulde BlueHDi-motorer på hhv. 95, 115, 120 og 150 hk – samt en version på 180 hk med automatgear. Sammen med varebilens lave vægt betyder de højteknologiske motorer, at Peugeot Expert både kan prale af klassens bedste brændstoføkonomi med op til 19,6 kilometer pr. liter, og den laveste CO2 -emission***. Sæt forventningerne højt til den nye Expert, når du kigger forbi din forhandler eller peugeot.dk

NY PEUGEOT EXPERT

PEUGEOT NYKØBING F.

Schulz Biler • Herningvej 11 • 4800 Nykøbing F. Tel. 54 86 10 16 • www.schulzbiler.dk

PEUGEOT SAKSKØBING

Clausen & Larsen I/S • Industrivej 12 • 4990 Sakskøbing Tel. 54 70 41 14 • www.peugeot.dk/sakskobing

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


18

NY LEON PÅ GADEN SEAT fortsætter kampen i mellemklassen

I weekenden den 4. & 5. marts slipper SEAT NYKØBING F. den nye, designsikre Leon ud på gaderne. Med priser fra kr. 172.900 for en 5 dørs Reference og blot kr. 10.000 mere for en stationcar, så er den spanske tysker klar til kampen i mellemklassen. Leon stiller – udover det markante design og en lav pris – op som en af de mest rummelige i klassen og med ekstraudstyr til meget attraktive priser. ”Med den nye opdateret Leon vil SEAT bide sig yderligere fast i det danske marked. I 2016 steg Leon salget med hele 57,7% i forhold til året før, så forventningerne er store”, siger Daniel Brandt Christensen, Salgschef hos AutoCentro. ”Med den nye SEAT Leon ønsker vi at videreføre succeshistorien for en af SEATs mest ikoniske modeller, som nu omfatter endnu flere teknologier, når det gælder førerassistentsystemer, sikkerhedssystemer og selvfølgelig opkoblingsmuligheder”. Alt sammen til en pris, der er til at komme i nærheden af. Den nye SEAT Leon fås i fire forskellige udstyrslinjer. Ind-

stigningsversionen hedder Reference, hvorefter de kendte Style- og FR-udstyrslinjer følger efter. Det nye højdepunkt er udstyrslinjen XCELLENCE, som blandt andet er udstyret med et særligt markant og komfortabelt sædeindtræk, udvidede dekorelementer, nøglefri betjening (KESSY), parkeringssensor bag og meget mere. Allerede i Reference får du 7 airbags, multikollisionsbremse, coming home funktion, kørecomputer, fjernbetjent centrallås, elektriske sidespejle, elruder og meget mere. Created in Barcelona De sidste par år har danske bilkøbere for alvor fået smag for design fra Barcelona, og det glæder Daniel ”SEAT har styrket indsatsen markant i Danmark og det kan vi mærke. Vi glæder os meget til den nye Leon, og vi forventer stor interesse for den nye SEAT Leon og dermed en understregning af SEATS rivende udvikling og position på det danske marked og her hos os på Lolland- Falster”.

- SEAT er i vækst i Danmark. Og med de nye modeller, som SEAT sætter på gaden, er jeg ret sikker på, at vi vil se en fortsat fremgang. Når vi samtidig virkelig arbejder med at gøre kunderne tilfredse med os, ja så ser vi meget positivt på fremtiden, siger Daniel SEAT Leon introduceres hos SEAT NYKØBING F. i weekenden den 4.-5. marts fra 1100-1600. Se mere om produkt og priser på seat.dk eller kom ned og få en snak med os – vi står klar med en prøvetur.

AutoCentro

A/S

www.autocentro.dk

Nykøbing F. tlf. 54 84 35 00 | Rødbyhavn tlf. 54 60 52 02 | Vordingborg tlf. 55 37 60 30 Erhverv og Kultur | Marts 2017


19

Ny hjemmeside? Få en STANDARD HJEMMESIDE til kr. 5.000,En STANDARD HJEMMESIDE indeholder bl.a.: • Personlig kontakt • Design og opsætning af max 10 sider inkl. indhold. • Lettere korrekturlæsning af tekst • Hjælp til køb af domæne/redelegering af eksisterende domæne • Ca. 1/2 times introkursus i brug af hjemmesiden • Mobilvenlig hjemmeside • Mulighed for slideshow, f.eks. på forsiden • Gallerimodul (simpelt værktøj til fremvisning af billeder) • Google Maps (vis din placering på goggle maps) • Kontaktformular med spamspærre • Besøgsstatistik (følg trafikken på din hjemmeside)

En STANDARD HJEMMESIDE dækker de fleste kunders behov. Det er derudover muligt at integrere flere sider og andre moduler.

Hosting af hjemmesiden koster kr. 384,00 pr. år. Betales forud. Afgift til DK-Hostmaster er kr. 36,00 pr. år. (dk-domæne)

Mulighed for tilkøb af op til 20 e-mail adresser på domænet: (xxxxxxxx@domæne.dk) koster kr. 179,00 pr. år.

Priserne er excl. moms.

Kontakt os straks og lad os få en snak om din hjemmeside ... Mobil 21 17 42 77 / tim@erhvervogkultur.net

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


20

KULTUR

Når vi – hører vi sa

Lolland Synger er et sangcenter som vil fremme sangen på Lolland ved samarbejder på tværs af kulturer og generationer med fokus på børn og unge.

D

et er dejligt at synge, også selv om man ikke kan. Det er befriende at bryde ud i sang, det er godt for både krop og sjæl. Nogen vælger at give fuld hals under bruseren, andre vælger at synge sammen med andre, enten i festligt lag eller - i kor. Det er opløftende og befriende at dele sin røst med ligesindede – korsangere hævder, at man bliver en lille smule høj af det. For det er ikke udelukkende et spørgsmål om musikalsk fremførelse, det er i lige så høj grad et spørgsmål om at være fælles om noget - fælles om den historie og kultur, man er rundet af. Korsang styrker tilhørsforhold og identitet. Engang var morgensang i folkeskolen ikke bare obligatorisk, men lige så stor en selvfølge som både regning og skrivning. Det var ikke noget man tænkte nærmere over, man sang bare med. Op gennem halvfjerdserne blev morgensang i skolerne betragtet som gammeldags og spild af tid, men der er mange eksempler på, at man igen har fået øjnene op for fællessangens kvaliteter. Der er eksempler på arbejdspladser (Dagbladet Information), der har indført morgensang for medarbejdere og ledelse. Evalueringer af arbejdspladernes morgensang viser, at medarbejderne går til dagens dont med krum hals og en anderledes energi. Sangen styrker os og binder os sammen Men uanset hvad, så har fællessang og korsang eksisteret siden tidernes morgen – og sangen er kommet for at blive. Det gælder også på Lolland, hvor antallet af kor er over tyve. Lolland har en korsangtradition, som der er al mulig grund til at være stolt af. Jævnt fordelt over øen synger hvert kor med sin røst – men ikke sammen. Og hvorfor egentlig ikke? For der ligger et stort potentiale hos de lollandske kor, som kunne udnyttes gennem et samarbejde. Det mener Mette Staalgaard Nielsen, korleder for Det Hvide Kor i Nakskov, og initiativtager og projektleder af Lolland Synger. ”Vores vision er at fremme sangen på Lolland på flere planer. Sangcenter Lolland Synger er et samarbejde mellem forskellige korkulturer på Lolland, kirker, foreninger og institutioner. Sangcentret vil stå for fælles ko-

Tekst og foto | Bjarne Winther

Erhverv og Kultur | Marts 2017

rarrangementer, alsangsarrangementer, tage initiativ til oprettelse af nye kor, sangforeninger, børn og unge synger med de ældre, sangbørnehaver, kompetenceudvikling, mere sang i skolerne og sang med de unge”, fortæller Mette Staalgaard Nielsen, og tilføjer, at Lolland Synger vil arbejde tæt sammen med Lolland Musikskole og gøre brug af skolens professionelle kompetencer ved f.eks. korarrangementer og ved kompetenceudvikling i daginstitutioner og skoler. Børn og unge Sangcenter Lolland Synger er dannet med inspiration fra andre sangcentre i Danmark og med kyndig vejledning fra Sangens Hus, som er et nationalt samarbejdsforum for sangaktører og andre kulturaktører, som vil være med til at styrke sangen i Danmark. Et Sangcenter er ikke en fysisk ramme, som ordet kan associere til, men et samarbejdsforum for sangkor i en landsdel, der finder sammen og fremmer sangen i nye sammenhænge. Mette Staalgaard Nielsen har hentet inspiration til Sangcenter Lolland Synger hos Sangcenter Roskilde Synger. Og den praktiske erfaring med korsamarbejde har hun fra tre vellykkede arrangementer sidste år. Det var afholdelse af Hyldestkoncert til Lolland med deltagelse af 12 kor bestående af næsten 200 sangere fra øen. Efterfølgende sang 75 sangere for Dronningen ved Dodekalitten, og i juni deltog sangere fra flere kor på Lolland i et samarbejde med DR, som mundede ud en stor koncert i Sankt Nikolai Kirke i Nakskov. ”Vi har mange kor på Lolland. Men de fleste sangere er 50+, og derfor er der en udbredt bekymring for, hvordan sangen på Lolland har det om 10 år, da der ikke er nogen naturlig tilgang til korene. Derfor vil vi gøre en stor indsats for at fremme sangen med specielt fokus på inddragelse af børn, unge og børnefamilier i kommunen”, fortæller Mette Staalgaard Nielsen. Hun tilføjer, at erfaringen viser, at en højere sangaktivitet også er med til at styrke andre kulturområder. Et sangcenter højner et områdets brand, og det bliver nemmere at tiltrække børnefamilier og ikke mindst kvalificerede


21

synger ammen

VARMEPUMPE ... fra din lokale

ÅRS GARANTI

IdestrupEL Telefon 54 14 81 00 www.idestrup-el.dk

musiklærere, når musikskolen kan tilbyde flere arbejdstimer i samarbejdet med Sangcentret. ”Sangen kan styrke alle borgeres tilhørsforhold til øen, den skaber sammenhængskraft og fællesskaber, og det er vigtigt, at vi har særligt fokus på børn og unge, da der i deres aldersgruppe er brug for en særlig indsats for at styrke sangkulturen og sangglæden. Erfaring viser, at børn der synger sammen føler større inklusion i fællesskab, er mere tolerant overfor nye oplevelser, har større parathed for at lære nyt og lære sprog, bedre koordinationsevne og større følelse af at høre til i en kultur, så der er virkelig noget at bygge på”, siger Mette Staalgaard Nielsen. Pilotprojekter i 2017 Lolland Kommune er netop blevet udnævnt til årets Spil Dansk Kommune 2016 og har derfor modtaget en pris på 10.000 kr. som det er blevet besluttet at give til Lolland Synger. Pengene skal gå til et samskabelsesprojekt mellem kor, andre sangkulturer og musikere på Lolland med fokus på dansk musik og sang gennem tiden og med inddragelse af børn og unge. Projektet vil munde ud i et par koncerter i uge 44 2017. Ambitionen er at bygge videre på et spirende samarbejde på tværs af korene og at understøtte fødekæden mellem de forskellige generationer af kor. Lolland Synger vil i sympati med Nakskov Handel og Erhverv arrangere: ”Syng og spis” på Axel Torv i Nakskov i forbindelse med aftenåbent. Hensigten er med hjælp fra de eksisterende kor at udbrede glæden ved at synge til dem som ikke synger til dagligt. Sang kan rumme alle uanset social og kulturel baggrund. Alle kan deltage og føle fællesskabet ved at synge sammen. Ud over de 2 pilotprojekter i 2017 vil Lolland Synger bl.a. arbejde for at interesserede børneinstitutioner på Lolland får del i Projekt ”Sangglad” som er et nationalt projekt startet af Sangens Hus og støttet af Nordea-fonden som etablerer 100 certificerede sangbørnehaver over hele landet frem til 2020. Lolland Synger håber på støtte til sine projekter fra forskellige fonde og erhvervsvirksomheder samt Lolland Kommunens frie kulturmidler.

Mandag-torsdag kl. 9.00-16.00 Fredag kl. 9.00-12.00 Lørdag kl. 9.30-12.00

STILLINGSANNONCER Hvis din virksomhed har brug for nye ansatte, så sæt en stillings annonce i Erhverv og Kultur. FAST PRIS på en ¼ sides annonce kr. 1.000,- + moms.

PS: Det er samme størrelse som denne annonce! Mail dit indhold, tekst + logo, til tim@erhvervogkultur.net - og vi vender tilbage med en korrektur på annoncen.

HUSK også, at når du har ansat en ny medarbejder, så kan du altid maile et foto samt en lille beskrivelse af den ansattes kommende arbejdsfunktioner, som vi gerne bringer som en erhvervs-update. Det er ganske Gratis! Har du spørgsmål så ring til Tim R. Larsen, 2117 4277

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET

www.erhvervogkultur.net Marts 2017 | Erhverv og Kultur


22

KULTUR

Guldborgsund Musikskole holder deres første Internationale Koncert S

øndag den 12. marts kl. 15.00, afholder Guldborgsund Musikskole dets første Internationale Koncert på Nykøbing Falster Teater. Koncerten er blevet til i gennem flere års internationale samarbejder med forskellige nationaliteter, hvor det nu er blevet muligt at vise borgerne i vores kommune en bred vifte af dette samarbejde. Samtidig sættes Guldborgsund Kommune på verdenskortet som værende en bred, alsidig og kulturel stærk favnende kommune. Koncerten vil således være med deltagelse af musikere fra Tyskland, Schweiz, Cuba og Danmark. Målet er at kunne præsentere en bred vifte af forskelligheder med et fælles mål for sigte. God musik og fælles kulturel oplevelse på tværs af generationer og niveauer. Der venter publikum, samt deltagerne en helt speciel oplevelse ud over det sædvanlige. Vi skal nemlig vise vores børn og unge at de er børn og unge i en fælles verden med mange andre millioner mennesker, og at vi trods forskelligheder sagtens kan

have fælles mål og en spirende fremtid sammen. Hvis du ønsker at opleve et par timer hvor Guldborgsund indgår i en udviklende multikulturel sammenhæng, så er denne søndag værd at sætte et kryds ved i kalenderen. Det er musikskolens første internationale koncert, hvor vi præsenterer en del af vores internationale netværk og samler det hele i ét stort musikalsk fællesskab. Der vil være medvirkende fra Tyskland, Schweiz, Cuba (+USA) og naturligvis Danmark. Som altid har vi taget højde for at kunne præsentere et bredt repertoire, så der er musik for hele familien. Og som altid vil kvaliteten være i fokus og omkring det musikalske fællesskab, som vi ønsker at dele med vores publikum. Læs mere på musikskolen generelt på www.guldborgsundmusikskole.dk Billetter kan købes på www.ticketmaster.dk

Billige byggematerialer LAVPRISTRÆLASTEN ALU- Profiler og FLEX – Baljer & Spande – Big Bags – Beslag, Søm og Skruer – Bordplader – Døre & Vinduer Have artikler – Hytter & Fritidshuse – Isolering – Jern & Stål – Kloak & Afløb – Maling – Stiger & Stilladser - Tag Tagrender – Trapper – VVS – Værktøj – Brugte byggematerialer og meget mere…

www.demfranordlunde.dk Telefon 54 93 95 43 Lån Gratis trailer til at køre dine varer hjem på Erhverv og Kultur | Marts 2017

Åbent: Man-fre: kl. 7.00-17.00 · Lør: kl. 8.00-13.00 · Søn: Lukket


23

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


24

BUSINESS

Mega Flex A/S indtager Sydhavsøerne E

ndnu en ny virksomhed har set potentialet ved at etablere sig på Lolland-Falster. Fremgangen på Lolland og Falster kan mærkes helt til Frederiksværk hvor hovedkontoret holder til, og derfor har Mega Flex valgt at etablerer et nyt kontor i Nykøbing F. Hvilket er den 6. afdeling i rækken der er åbnet, siden virksomheden blev etableret tilbage i 1989 af nuværende administrerende direktør Kim Bang. ”Der er en række store projekter på vej, som vi finder overordentlig spændende. Sydsjælland, Lolland og Falster et interessant marked. En række virksomheder, store som små, er flyttet til landsdelen og andre er på vej. Mega Flex står klar til at hjælpe med bemandingsløsninger, da vi mærker en stigende efterspørgsel på arbejdskraft fra netop denne del af landet. Arbejdsmoralen her er usædvanlig god, og vi vil skabe bro arbejdsgiver og arbejdstager”, siger Afdelingschef Henrik Jerichau. Mega Flex tror på vigtigheden af at være lokal. Derfor blev Henrik Jerichau an-

sat. Han er lokal og har stor erfaring inden for vikar og rekrutteringsbranchen. Mega Flex Nykøbing forventer at have mindst 200 i arbejde inden 2020. Fra 2 til 200 vikarer på 2 måneder ”I forbindelse med Metrobyggeriet i København fik vi i første omgang en henvendelse på at levere nogle få folk. Det udviklede sig lynhurtigt og efter få måneder havde vi over 200 mand på projektet”, fortæller underdirektør Jess Kjær Nielsen. ”Det var en kæmpe udfordring, og vi tænkte hvorfor valgte de os? Det er der selvfølgelig flere grunde til, men der er ingen tvivl om, at Copenhagen Metro Team – CMT, har skelet til, at vi har ordnede forhold for vores ansatte, uanset om det er danskere eller udlændinge. Vi følger nemlig overenskomsterne fra 3F, og vore projekter udføres efter standarderne ISO 9001 og DS/ OHSAS 18001” Velordnede forhold for medarbejdere hvad angår løn, feriepenge, arbejdstidsregler, arbejdsmiljø osv. har Mega Flex sat et markant aftryk i vikarbranchen på landsplan. Mega Flex har opnået Dansk Industris kvalitetsstempel ”Godkendt

Lokal rådgiver Din lokale rådgiver med en verden verden med en . af ekspertise af ekspertise

.

Vi er altid klar til at udbedre fejl, så driften bliver optimal.

Vi tilbyder:

• Alt i landbrugsinstallationer • Foder- og blandeanlæg • Korntørringsanlæg • Siloanlæg • Malkeanlæg

• Ventilation • Nødstrømsanlæg • PLC styringer/Automatik

Døgnvagt 54 14 81 00 Både privat og erhverv

I Deloitte tror vi på vigtigheden af at være være lokalt reprærepræ­ I Deloitte tror vi på vigtigheden af at være lokalt repræsenteret. En væsentlig del af vores rådgivning rådgivning er er netop netop senteret. En væsentlig del af vores rådgivning er netop repræsenteret den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i 15 byer byer i Danmark. Danmark. Find Find os os på på www.deloitte.dk. www.deloitte.dk. 18 15 byer i Danmark. Find os på www.deloitte.dk.

Telefon 54 14 81 00 www.idestrup-el.dk Erhverv og Kultur | Marts 2017

Herningvej 34, 4800 Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Herningvej 4800Touche Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Medlem af 34, Deloitte Tohmatsu Limited Medlem af Deloitte Touche Tohmatsu Limited


25

af VikarBranchen i DI”, og det samme for Vikarbureauer under Dansk Byggeri. Virksomheden har i dag omkring 575 fastansatte og vikarer. De sendes ud på forskellige opgaver af kortere eller længerevarende varighed. Opgaverne ligger især indenfor byggeri og industri- og specialservice. Der udføres også egne bygge- og anlægsopgave da staben også indbefatter ingeniører og teknikere. Er du som medarbejder interesseret i at høre mere om det at være vikar hos Mega Flex, så kontakt afdelingschef Henrik Jerichau, og det samme gælder selvfølgelig hvis du har en virksomhed, som står overfor nogle evt. udvidelser og har brug for arbejdsmænd, eller specialiceret arbejdskraft, så er Henrik klar for et uforpligtende møde.

Fra kr. 169.990 kr.

For yderligere information – kontakt: Henrik Jerichau Afdelingschef Slotsbryggen 14 A-D DK-4800 Nykøbing Falster Tel: +45 47 77 09 57 Mobil: +45 22 85 83 86 E-mail: henrik@megaflex.dk Web: www.megaflex.dk

Fra 181.990 kr.

Mest rummelige i klassen • 440 liter bagagerum (Hatchback) 550 liter bagagerum (Station Wagon) med splitbagsæde Aircondition • City servostyring • El-ruder foran • Fjernbetjent centrallås • Uconnect 3,5” radio med USB/AUX og ratbetjening

AutoCentro

A++ A

Havnepladsen 2 4800 Nykøbing Falster

Færgevej 17 4970 Rødbyhavn

Brændstofforbrug og CO2 udslip: 17,5 - 29,4 km/l. 89-132g/km. De viste biler kan have ekstra udstyr. Alle priser er ekskl. lev. omk. og evt. metallak.

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


26

SAMFUND

Lolland Kommune i kamp for de rigtige mænd DR1 er på vej med en ny sæson af Rigtige Mænd, og som noget nyt er alle danske mænd inviteret med på rejsen. Lolland Kommune, Firmaidrætten Nakskov og Vestlollands Triatlonklub er med i projektet og arrangerer Rigtige Mænd Løbet den 24. maj som en foreløbig afrunding på rejsen. Allerede 1. marts åbner et digitalt træningsfællesskab, hvor alle mænd kan få samme type træning og udfordringer, som de Rigtige Mænd i den nye programserie. Nordea-fonden støtter projektet med 22,7 mio. kr. i 2017 og 2018.

PRESSEMEDDELELSE

R

igtige Mænd Løbet bliver afviklet samme aften og samme tidspunkt i hele landet. Løbet bliver det foreløbige højdepunkt i et forår, hvor mænd landet over har gjort god tv-underholdning på DR1 til en fælles lokal træningsoplevelse. Det er første gang, at der i Danmark bliver arrangeret et mandeløb på samme dag og tidspunkt i hele landet, og det er en begivenhed, som Lolland Kommune gerne vil være en del af

”Vi har konstant fokus på hvordan vi kan hjælpe og understøtte en sund livsstil for vores borgere i Lolland Kommune. Mange steder i vores kommune ydes en stor indsats, for at øge sundheden blandt alle borgere og noget af det, vi har erfaret er, at løftede pegefingre kun virker i meget begrænset omfang. Når vi som her kan gøre sunde initiativer sjove og som i denne situation tilsætte en god portion mandehørm og konkurrence, så er jeg sikker på at vi kan få mange flere mænd op af sofaen. Projektet understøtter vores Kultur- og Fritidspolitik, som har en vision om at Lolland Kommune skal være den kommune i Danmark, som har procentuelt

Erhverv og Kultur | Marts 2017

flest aktive borgere inden for kultur- og fritidslivet. Forhåbentligt gør Rigtige Mænd-projektet, at flere får blod på tanden og fortsætter med at være aktive i deres fritidsliv. Jeg tror på, at indsatser som denne er begyndelsen på et længere og mere aktivt liv for deltagerne” siger Fritids- og Kulturudvalgsformand i Lolland Kommune, Heino Knudsen. Hos Dansk Firmaidrætsforbund, der er partner i Rigtige Mænd-projektet, har det været en positiv oplevelse at møde den store lokale opbakning til projektet og løbet i Lolland Kommune. Der er fokus på mænds sundhed i kommunen, og dermed er samarbejdet med kommunen og foreningerne rettet mod samme mål om at styrke mænds sundhed og trivsel. ”Vi glæder os til at skrive et lille stykke danmarkshistorie, når vi på samme tid i forhåbentligt alle landets kommuner til maj udfordrer deltagerne i Rigtige Mænd Løbet på deres samarbejdsevner og fysik på en sjov måde. Men inden da skal der trænes, og fra 1. marts kan alle mænd blive en del af Rigtige Mænd Sjakket, hvor der er udfordringer, test og træning tilsat en god portion værkstedshumor og kammeratligt drilleri. Vi oplever et rigtigt konstruktivt samarbejde med Lolland Kommune og vi er glade for at kommunen sammen med Firmaidrætten Nakskov og Vestlollands Triatlonklub kaster sig ind i kampen for de rigtige mænd”, siger projektleder i Dansk Firmaidrætsforbund, Dan Hansen. Et ønske om et godt liv Rigtige Mænd var et seerhit i 2015 for DR1, der noterede rekordhøje seertal, hvor man lærte Smeden, Palle, Hammer, Lindy og Jonas at kende som nogle mænd, der sammen tog hånd om deres egen sundhed i et fællesskab præget af rigtig mandehumor. Nordea-fonden støttede produktionen af den første serie og har i et endnu større engagement denne gang ønsket at brede de fem mænds rejse ud til en bevægelse for potentielt set alle danske mænd. ”Der tales meget om adfærdsændringer, og hvad der skal til for at motivere flere til sunde levevaner. ’Rigtige Mænd’ er et enestående eksempel på, hvordan mænd gennem nære og stærke fællesskaber skruer op for glæden og motionen og dermed en sundere livsstil. Vi håber, at kommuner og foreninger landet over står på nakken af hinanden for at være med til, at flere ’Rigtige Mænd’


27

sættes i bevægelse,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv. Nordea-fonden støtter det ambitiøse projekt med 22,7 mio. kr., så det ud over det underholdende public service tv også skaber nye aktiviteter for mænd landet over. Fakta om Rigtige Mænd Sjakket: • Tv-programmerne om Rigtige Mænd bliver fra april 2017 vist på DR1 med fem nye håndværkere. • Fra den 1. marts 2017 kan alle mænd i hold af fem blive en del af et nyt og gratis digitalt træningsfællesskab Rigtige Mænd Sjakket på www.rigtigemænd. dk. Her træner mændene på lige fod med de rigtige mænd på tv, de bliver testet, får træningstips og udfordringer, og de kan konkurrere mod de andre mænd i træningsfællesskabet. Deltagerne kan finde holdkammerater på hjemmesiden, hvis de ikke har fulde hold på plads. • Den 24. maj 2017 afholdes det landsdækkende Rigtige Mænd Løb. Målet er, at løbet afholdes i alle landets kommuner i samarbejde med kommuner og lokale idrætsforeninger. • Efter Rigtige Mænd Løbet fortsætter det digitale træningsfællesskab Rigtige Mænd Sjakket, og der bliver sat nye mål og udfordringer frem mod næste år og næste Rigtige Mænd Løb i 2018. • Nordea-fonden støtter projekt Rigtige Mænd i 2017 og 2018. • Projektets samarbejdspartnere er Dansk Firmaidrætsforbund, MakeitBee Production, DR og Syddansk Universitet. Læs mere på www.rigtigemænd.dk Kontakt for yderligere informationer: • Niels Nielsen, Formand i Firmaidrætten Nakskov, formand@nf-fs.dk // 51 50 49 07 • Christian Petersen, Formand i Vestlollands Triatlonklub, christianpoul@hotmail.com // tlf. 51 89 18 68 • Susan Møller, Konsulent i Kultur, Fritid og Borgerservice, Lolland Kommune, sumj@lolland.dk // 54 67 68 89 • Dan Hansen, projektleder, Dansk Firmaidrætsforbund dah@firmaidraet.dk // 28 55 26 46 • Tine Wickers, kommunikationschef, Nordea-fonden tw@nordeafonden.dk // 28 40 84 80

Vi gør dine onlinedrømme til virkelighed Optimér din forretning – reducér spild Bruger din virksomhed tid på at · Indtaste data? · Kopiere data fra et sted til et andet? · Følge op på kundeklager? Så ring til os! Vi laver specialdesignede softwareløsninger, der optimerer og automatiserer dine processer

Online Solution Group

·

+45 4243 4754

·

Slotsbryggen 14 A-D 4800 Nykøbing Falster Marts 2017 | Erhverv og Kultur


28

KULTUR

Guldborgsund - nu som sang og video PRESSEMEDDELELSE

G

uldborgsund Kommune og Guldborgsund Musikskole slår rytmen an i en helt ny sang og musikvideo, der viser Sydhavsøernes smukke steder, men som også har lært eleverne om fællesskab, fordybelse og fokus. Fællesskabet er helt afgørende. Det er budskabet i den helt nye Guldborgsundsang og -video, som Guldborgsund Musikskole og Guldborgsund Kommune står bag. Se og lyt med her: https://dreambroker.com/channel/y311vtrt/u96ikio9?autoplay=true Udstyret med papkopper slår børn og voksne fra Guldborgsund rytmen an i videoen, som viser områdets smukke steder, men som også netop viser betydningen af fællesskabet. ”Vi kan jo for alvor se fællesskab og samarbejde i videoen. Det er mere end 250 elever fra Sophieskolen, en lang række forskellige mennesker for eksempel en læge, en fisker, en smed, en billedkunstner, en politibetjent og en borgmester, der slår rytmen an sammen med musikskoleelever og musikskolens voksne fra Fehmernbelt Percussion,” fortæller Allan Gardersøe, leder af Guldborgsund Musikskole.

Erhverv og Kultur | Marts 2017

Idéen med videoen er at vise, at fællesskabet bliver værdsat i Guldborgsund. Det ser man blandt andet ved, at alle spiller den samme rytme på kopperne. Rytmen stammer fra den amerikanske film, ”Pitch Perfect”. ”Vi har lavet videoen som et led i vores bosætningsstrategi, hvor vi viser, hvor skønt det er at bo i Guldborgsund Kommune, og at det faktisk også er ret sjovt. Jeg er helt overbevist om, at vi kan bruge sangen og videoen som en god reklame for vores egn og fællesskab de næste mange år,” siger Martin Lohse, formand for Kultur-, Turisme- og Bosætningsudvalget. Ud over at fokusere på fællesskab har arbejdet med sangen og videoen også handlet om læring og om evnen til at fordybe sig i et projekt. ”Vores musikskoleelever er vant til at fordybe sig i timevis, men vi har virkelig udfordret dem her. Vi ville simpelthen vise dem, at selvom de er dygtige, og noget af musikken falder dem let, så kan det hele tiden blive bedre. Der er blandt andet et medley, hvor de medvirker alene. Det skulle være helt perfekt, så var der blot én, der spillede forkert, så skulle det tages om. Der var det nogle ret trætte, men også stolte, elever, der blev hentet den dag,” smiler Allan Gardersøe. ”Jeg synes, at det er helt unikt, at vi på denne måde kan tænke fordybelse og læring på nye og sjove måder og så samtidig brande vores fællesskab og fantastiske egn. Det er da en god nyhed,” konstaterer Martin Lohse. Fakta: • Rytmen stammer fra filmen ”Pitch Perfect”. • Tekst og musik er skrevet af musikskolelærer Casper Gyldensøe. • Sangerinden er Iben Romme. • Mere end 250 elever fra Sophieskolen medvirker. • Musikerne er lærere fra musikskolen. • Sang og video er produceret i fællesskab af Guldborgsund Kommune og Guldborgsund Musikskole. • Se og lyt med på guldborgsund.dk For yderligere oplysninger eller interview, kontakt: • Martin Lohse, udvalgsformand tlf.: 25 18 18 13 • Allan Gardersøe, leder af musikskolen tlf.: 25 18 01 83 • Hanne Gaard Guldager, kommunikationskonsulent tlf.: 25 18 01 29


29

PROFFCENTER Trælast og Proffcenter Mandag-fredag Lørdag Søndag

kl. 7.00-17.00 kl. 9.00-13.00 Lukket

Flisehuset og Pejsehuset Mandag-fredag Lørdag Søndag

kl. 9.00-17.00 kl. 9.00-13.00 Lukket

Kom og besøg vores professionelle afdeling for værktøj, arbejdstøj, gulvbelægning mm.

Martin Rasmussen

Jannie Petersen

Flisehuset

ing Arbejdsbeklenætrdn yk

Lise Aarslew-Jensen

Sikkerhedsfodtøj

med og ud

C. AARSLEW-JENSEN Gaabensevej 44 · 4800 Nykøbing Falster

PROFFCENTER

Telefon 54 85 31 11 · www.aarslew.dk

Marts 2017 | Erhverv og Kultur


30

Lovestorm Nyheder Nyt fra Sammen om Lolland-Falster E

ventkalender, generalforsamling hos SOLF og 2 års fødselsdag Foreningen Sammen om Lolland-Falster blev stiftet i december 2016, og vi har følgende tre hovedaktiviteter: 1) Lolland-Falster Lovestorm – formidling af de gode historier fra LF 2) Webportal om Lolland-Falster – events, steder og mennesker fra LF samlet på ét sted på nettet 3) Borgerfællesskab på Lolland-Falster – fællesskab, netværk og samarbejde på tværs af LF

Kirsten Sydendal

Vi arbejder målrettet på alle tre punkter, som du kan se uddybet på www.solf.dk. Et særligt fokuspunkt, som rækker ind i alle tre aktiviteter er formidlingen af events. Vi har fået en aftale med Folketidendes LF Livsstil om hver måned at sammensætte lokal begivenhedskalender for Lolland-Falster. Og for at kunne det har vi brug for input fra øernes mange eventarrangører. Vi udsender en indkaldelse sidst i hver måned og beder alle om at indtaste informationer. Vil du indkaldes og orienteres om deadline, bedes du skrive til kalender@solf.dk. I bladet har vi kun begrænset plads og kan kun bringe et udpluk af de events, der sendes ind. Til gen-

Erhverv og Kultur | Marts 2017

gæld er der mere plads, når vi senere går online med vores webportal. Det er netop for at skabe forbindelserne, infrastrukturen og rutinerne, at vi allerede nu samler events og formidler dem på tryk. Så er samarbejdet i gang, når vi udvider med den digitale platform. Tag en tur forbi www.solf.dk, hvor du kan læse mere om vores arbejde. Vi håber også, du vil melde dig ind og støtte vores arbejde. Du kan melde dig ind som gratis medlem, og du kan også blive betalende medlem (200 kr.), hvilket giver stemmeret på vores generalforsamling. Den første ordinære generalforsamling afholdes 6. april 2017. 19. april 2017 holder vi 2 års fødselsdag for Lolland-Falster Lovestorm. Hvis du vil være med til at fejre stoltheden og fællesskabet på Lolland-Falster med en særlig begivenhed i dagene omkring 19. april, så skriv endelig til os på kontakt@solf.dk. Alle har ansvar for at løfte kærlighedsstormen fra Lolland-Falster.

Kirsten Sydendal Sammen om Lolland-Falster


31

KulturErhvervNet_Revyen 17_marts17.indd 1

08-02-2017 Marts 2017 | Erhverv og08:56:18 Kultur


32

KONCERT FLERE VERDENER SØNDAG 12. MARTS 2017 KL 15.00 PÅ NYKØBING FALSTER TEATER

Det er musikskolens første internationale koncert, hvor vi præsenterer en del af vores internationale netværk og samler det hele i ét stort musikalsk fællesskab. Der vil være medvirkende fra Tyskland, Schweiz, Cuba (+USA) og naturligvis Danmark. Som altid har vi taget højde for at kunne præsentere et bredt repertoire, så der er musik for hele familien. Og som altid vil kvaliteten være i fokus og omkring det musikalske fællesskab, som vi ønsker at dele med vores publikum. Billetter kan købes på www.ticketmaster.dk

Erhverv og Kultur | Marts 2017

GULDBORGSUND MUSIKSKOLE & MGK SKOLEGADE 3 C 4800 NYKØBING F WWW.GULDBORGSUNDMUSIKSKOLE.DK

Profile for Grafosign

Erhverv og kultur marts 2017  

Erhverv og kultur marts 2017  

Profile for grafosign
Advertisement