Page 1

46

5. ÅRGANG | MAJ 2017

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

BUSINESS

Nyt vækstcenter skal forvandle viden til virksomheder

BUSINESS

Fuglsang Herregård har for første gang fået en forpagter

BUSINESS

Man kan ikke have en Gentlemen’s Club uden gentlemen

BUSINESS

Lolland-Falster har brug for flere forarbejdnings- og forædlings­ virksomheder

KUNST

Kunstnerisk eksistens i en verden, der forandrer sig

GRATIS MAGAS IN

08 12 16 18

20 Din lokale tryksagsleverandør

Udenlandsk arbejdskraft skal føle sig hjemme på Lolland-Falster Netværket for dine udenlandske medarbejdere

Flemming Olsen Tværgade 14, st. 4800 Nykøbing F. tlf. 20 46 35 15 flemming@co-print www.co-print.dk

- tryk her, der og alle vegne

Vi vil være områdets foretrukne erhvervsbank Besøg din lokale erhvervsrådgiver i Slotsgade 1-3, Nykøbing F eller ring 70 33 44 44

www.lf-international.dk


Arkitektur og kunst som reg Forsiden

Ø

46

en Naoshima og de øvrige øer i det japanske øhav, Seto Inland Sea, var for årtier siden et velfungerende område. Raffinering af guld, sølv og kobber var i efterkrigsårene øernes vigtigste erhverv.

Og den japanske milliardær lod det ikke blive ved snakken – han gjorde noget ved det, han havde et projekt. Kunst og arkitektur som regionalt udviklingsprojekt kunst som regional fornyer.

Men en dag begyndte industrien at forsvinde – og det samme gjorde store dele af lokalbefolkningen, og øerne fik status som forpint udkantsområde.

Fra 90érne begyndte han at sprede arkitektur og kunst på øerne – landart og museer overalt, moderne international kunst, bæredygtig arkitektur og kunstprojekter. Benesse House Museum, et kunsthotel, hvor gæsterne bor i smukke omgivelser og er omgivet af værker af verdensberømte kunstnere, Chichu Art Museum, hvor museet i sig selv er et kunstværk, Art House Projekt et projekt bestående af syv forladte, traditionelle huse, som man har omdannet til hver sit kunstprojekt. Et medborgerhus, tegnet af arkitekten Hiroshi Sambuichi (for tiden aktuel med udstilling i Cisternerne på Frederiksberg) og kåret til årets offentlige bygning 2017 i magasinet Wallpaper. Desuden et kunstmuseum på Inujima – hvor et nedlagt kobberværk er omdannet til et moderne museum ud fra bæredygtige principper – og man kunne fortsætte, listen over eksempler på kunst og arkitektur som regional fornyer er alenlang.

5. ÅRGANG | MAJ 2017

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

BUSINESS

Nyt vækstcenter skal forvandle viden til virksomheder

BUSINESS

Fuglsang Herregård har for første gang fået en forpagter

BUSINESS

Man kan ikke have en Gentlemen’s Club uden gentlemen

BUSINESS

Lolland-Falster har brug for flere forarbejdnings- og forædlingsvirksomheder

KUNST

Kunstnerisk eksistens i en verden, der forandrer sig

GRATIS MAGASI N

08 12

Altså – det, som vi kun kender alt for godt.

16 18

20

Udenlandsk arbejdskraft skal føle sig hjemme på Lolland-Falster

Din lokale tryksagsleverandør

Netværket for dine udenlandske medarbejdere

Flemming Olsen Tværgade 14, st. 4800 Nykøbing F. tlf. 20 46 35 15 flemming@co-print www.co-print.dk

- tryk her, der og alle vegne

Vi vil være områdets foretrukne erhvervsbank

Men trods hårde tider holdt den tilbageblevne befolkning den japanske livsstil og tradition i hævd. Det skulle senere vise sig at blive deres overlevelse.

Besøg din lokale erhvervsrådgiver i Slotsgade 1-3, Nykøbing F eller ring 70 33 44 44 www.lf-international.dk

Forside: Tanya Von Rosen, LFi Foto: Bjarne Winther

Udgiver

Erhverv og Kultur Ryttervænget 44 4800 Nykøbing Falster

Ansv. redaktør Tim R. Larsen Annoncer

Tim R. Larsen, tlf 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

Journalist

Bjarne Winther, tlf. 29 36 20 42 bjarne@erhvervogkultur.net

Deadline

JUNI udgaven: 26. maj 2017

Tryk

OTM Avistryk

Oplag

7.500 stk.

Udgivelser

12x årligt - hver måned.

Distribution

Den 2. tirsdag/onsdag i måneden med Post Danmark til kontorer, butikker og jordbrugere i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner

En af Japans rigeste mænd, milliardæren Soichiro Fukutake, blev i slutningen af 80érne opmærksom på øboernes fastholdelse af kultur, historie, livsstil og tradition. På det tidpunkt var han optaget af den japanske storbykulturs fremmedgørelse og manglende respekt for historie og miljø i landets yderområder. Han så i Seto Inland Sea-øerne en mulighed for at kombinere sin interesse for arkitektur og moderne kunst med et storslået projekt, hvor der skulle skabes liv på øerne i respekt for de lokale beboere og traditioner. Tidligere på året besøgte kulturminister Mette Bock det japanske øhav, skriver Berlingske (09.04.17) – og avisen var, som den skriver ”med på slæb”. Ministerens formål med rejsen var at hente inspiration til hjemlige forhold. I sin artikel citerer journalisten et manifest af milliardæren Soichiro Fukutake fra 2010.”I stedet for bare at rive ned og bygge nyt, tror jeg på, at vi må skifte til en civilisation, der opnår bæredygtig vækst ved at bruge det eksisterende til at skabe det kommende”. Han betegner sin filosofi som ”Public Interest Capitalism” – og med det mener han, at penge i sig selv ikke kan være meningen med økonomisk aktivitet: ”Økonomien bør være kulturens tjener”. Sympatisk tanke – og værd at skrive sig bag øret.

Og hvad er der så kommet ud af kunst og arkitektur som regionalt udviklingsprojekt? Jo – der er såmænd kommet det ud af det, at det samlede antal besøgende på Naoshima er oppe på en halv million om året. Lolland-Falster har allerede god erfaring med kunst i det åbne rum – landart dukker op i landskaberne, hvor man mindst forventer det, og Dodekalitten har længe før værket er færdiggjort bevist, at kunst, når den er spektakulær nok, tiltrækker tusinde af besøgende fra nær og fjern. Kan den japanske tankegang overføres til Danmark – Lolland-Falster? Kulturminister Mette Bock udtaler til Berlingske: ” Det med at gamle industriarbejdspladser forsvinder, og man så prøver at skabe noget nyt inden for kulturen til at erstatte dem, det er spændende. Der har vi jo i Danmark nogle stærke fonde, der ind imellem er nytæn-

Bemærk

Hvis du ikke er erhvervsdrivende, og ønsker at få avisen tilsendt, er det muligt, ved at sende en mail med navn og adresse på: tim@erhvervogkultur.net Det koster kr. 40.00 pr. magasin og b  etales 12 mdr. forud.

Hjemmeside www.erhvervogkultur.net Læs magasinet på hjemmesiden

En engageret og dygtig revisor giver tryghed ... ... Så du kan bruge dine kræfter på at udvikle din virksomhed.

Artikler i Erhverv og Kultur må gerne citeres, når det sker med tydelig angivelse af kilde - f.eks.: ERHVERV OG KULTUR, BJARNE WINTHER. Der tages forbehold for trykfejl.

Hos Aage Maagensen er vi 43 lokalt forankrede, professionelle og engagerede medarbejdere. Vi er eksperter inden for revision, regnskab og skat og går ikke på kompromis med kvaliteten af vores arbejde. Kontakt os for et uforpligtende møde på 54 78 16 88 eller se mere på aa-m.dk.


3

LEDER

gional fornyer

PILEMAND OGSĂ… FOR ERHVERVSLIVET VI UDFĂ˜RER ALLE FORMER FOR OPGAVER:

kende. Og der er meget inspiration i, at der ikke bare bliver tÌnkt i Ìstetik eller kunstoplevelse, men ogsü i regional udvikling�.

• OMBYGNINGER • TILBYGNINGER • RENOVERINGSOPGAVER • ISOLERING • DĂ˜RE & VINDUER • GLARMESTER • TAG & TAGDÆKNING • FACADER • LANDBRUGS HALLER • NYBYGGERI FOR ERHVERV • ENERGIVEJLEDNING • DĂ˜GNVAGT

Hvad med Lolland-Falster? Med afsÌt i sukkerroekulturen, stedets livstil, historie, kultur, traditioner, forladte fabriksbygninger, huse og stedbundne vÌrdier, kunne der skabes kunst og arkitektur i verdensklasse pü Sydhavsøerne. Hvad nu om man slap arkitekt Bjarke Ingels og kunstneren Olafur Eliasson løs med en stor pose fondspenge? For de som har interesse i arkitektur og kunst som regional fornyer, sü afholder Kulturstyrelsen to symposier om �Arkitektur, Kunst og regional udvikling� – Det sker 6. og 7. juni i henholdsvis Købenavn og Aarhus. Ud over de japanske gÌster, heriblandt den japanske milliardÌr Soichiro Fukutake og arkitekten Hiroshi Sambuichi, deltager fra Danmark arkitekt Bjarke Ingels og kunstneren Olafur Eliasson. Symposiet følges op af et tilsvarende arrangement pü Naoshima i oktober.

-endnu et pletskud!

TĂŚnk over det. Redaktionen.

Nykøbing afd: Københavnsvej 8 ∙ 4800 Nykøbing F ∙ Tlf: 5482 3200 Rødby afd: Vestergade 97B ∙ 4970 Rødby ∙ Tlf: 5460 2044 www.pilemand.as ∙ info@pilemand.as 61('.(5Ă‚7‘05(5Ă‚*/$50(67(5Ă‚085(5Ă‚7$*'Â?..(5Ă‚,62/(5,1*Ă‚&95

PRIVAT & ERHVERV LOLLAND-FALSTERS STÆRKESTE ADVOKATTEAM Hos ADVODAN Lolland-Falster har vores advokater mange ürs erfaring inden for alle omrüder af den privat- og erhvervsretlige jura. Det er vigtigt for os at yde en fortrolig og personlig rüdgivning pü et højt fagligt niveau. Vi fokuserer pü at finde den løsning, som er bedst for dig. Vi ved, at et juridisk problem ikke altid krÌver et juridisk svar, og at mÌgling og forlig ogsü er en god løsning. ADVODAN LOLLAND-FALSTER

Tlf. 46 14 59 00

LOLLAND-FALSTER

advodan.dk

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


4

Forfatterstafetten

Carsten Aner

På Lolland-Falster bor der mange forfattere. De skriver digte, noveller, romaner, essays, skuespil etc. – produktionen er stor. Bedste eksempel på det er sidste års udgivelse af StORDstrømmen Antologi der præsenterer 39 forfattere og 11 illustratorer fra det gamle Storstrøms Amt. Erhverv og Kultur giver hver måned spalteplads til en lokal forfatter under overskriften Forfatter-stafetten. Her udvælger en forfatter en af sine tekster til publicering i magasinet og giver efterfølgende efter eget valg stafetten videre til en forfatterkollega – og så fremdeles. I sidste måned bragte vi en tekst af Anna-Marie Helfer, som nu har givet stafetten videre til Carsten Aner. Nederst på siden kan du se hvem Carsten Aner giver stafetten videre til.

Carsten Aner giver stafetten videre til Carsten Flink.

Erhverv og Kultur | Maj 2017

Der er mere mellem himmel og jord Af Carsten Aner Chresten stod ude på balkonen. Det var sort nat, men stadig meget varmt. Han havde ikke kunnet sove på grund af varmen og valgte til sidst at stå op. Birgitte var som sædvanligt faldet i søvn ubesværet af det ændrede klima og havde ikke været generet af hans stadige venden og drejen sig i sengen. Chresten tænkte tilbage på de sidste dage. Rejsen var forløbet uden problemer til Dar es Salam, men derefter gik det anderledes end forventet. For en snes år siden havde både han og Birgitte været udsendt som rådgivere til Tanzania og havde derfor også stiftet bekendtskab med kiswali, men med meget forskelligt udbytte. Han havde derfor bestemt hjemmefra, at denne gang ville han virkelig tage sig sammen og gøre brug af de få gloser, som det var lykkedes ham at få lært. På badeværelset hjemme i Nykøbing, hvor han i al hemmelighed kunne gentage de kiswahili-ord, som nu og da dukkede frem af glemslen, trænede han intensivt de sidste dage før afrejsen. Chresten så allerede for sig, hvordan han livligt og indsigtsfuldt - til lokalbefolkningens store overraskelse - konverserede gamle venner og samarbejdspartnere på Zanzibar. Med dette billede i baghovedet besluttede han sig for straks at ville tage sit kiswahili i brug, så snart de satte foden på tanzaniansk jord. Chresten rødmede ved tanken om, hvor pinligt det havde været, da beslutningen blev til virkelighed. Han huskede, hvordan han øjnede muligheden for at gøre et godt indtryk på flybesætningen, da de blev kaldt ud til flyet i lufthavnen i Dar es Salam for at flyve til Zanzibar. Kaptajnen stod øverst oppe på trappen ved indgangen til flyet og tog smilende imod passagerne. Her var virkelig chancen for at imponere flyets førstemand, som tilmed var sort., Da de hilste venligt på hinanden, spurgte Chresten derfor høfligt interesseret: Habari za andika? I løbet af forbavsende kort tid skiftede kaptajnens ansigtsudtryk fra venligt forekommende til koldt og afvisende, mens han tavst og med let skjult foragt vinkede Chresten videre. Endnu engang måtte Birgitte med englelig tålmodighed åbenbare hans fejltagelse for ham. I stedet for at sige: Habari za ndege? Hvordan går det med flyet? Fik han sagt: Habari za andika? Hvordan går det med skrivningen? Men dermed stoppede pinlighederne ikke. Chresten huskede også, at de blev placeret på de forreste sæder i flyet og at der bag dem var en livlig snakken blandt passagererne. Det var rigtig hyggeligt. Han kiggede ud af flyvinduet og så at et køretøj nærmede sig. Det gjorde holdt ved flyet og ud steg et selskab af – uden tvivl - betydningsfulde damer og herrer med nogle meget store kufferter. Chresten og Birgitte kunne fornemme et vældigt røre bag i flyet, men deres opdragelse forbød dem at vende sig om for at finde ud af årsagen til uroen. Chresten kunne dog genkende nogle få ord – f.eks. mzungu som betyder hvid mand - og han følte en voksende stolthed over, at de nyankomne tilsyneladende havde bemærket ham og Birgitte. Han rettede sig op i sædet for at selskabet bag ved bedre kunne se ham og kiggede nonchalant ud af vinduet. I det samme startede flyet og rullede langsomt hen mod startbanen, mens det passerede et par ensomme kufferter, som havde en slående lighed med Birgittes og hans. Sammenhængen gik hurtigt op for ham. Deres kufferter var efterladt på cementen for at få plads til det fornemme selskabs bagage. Chrestens opstigning på den sociale rangstige endte brat. Til gengæld kunne de se frem til først at få deres bagage efter langt senere end forventet. Chresten så ud over den natsorte by. Når han lænede sig ud over balkonkanten, kunne han høre skridt og ane skyggen af en enkelt nattevandrer, der forsvandt om det nærmeste hjørne og ind i den mørklagte snævre gyde. Gadens sparsomme lys fik Chresten til at mindes den aften, hvor han skulle se en medicinmand i arbejde. Medicinmanden var blevet tilkaldt af ejeren af det hotel, hvor han og Birgitte boede for år tilbage, fordi gæsterne udeblev. Årsagen var, at hotellets ejer havde en meget magt-

fuld politiker som fjende og denne politiker havde fået en anden medicinmand til at bandlyse hotellet. Hans kunst bestod i at indgive ondskab i forskellige væsker, hælde dem på flasker og begrave dem i jorden ved vejen til hotellet. Dermed var der sat en effektiv stopper for modtagelsen af nye gæster. Sammen med ejeren begav Chresten sig hen til stedet, hvor ondskaben skulle være begravet. Da de nåede derhen, havde medicinmanden allerede gravet et dybt hul og det viste sig at være det rigtige sted for op af hullet kunne han trække 2 medicinflasker omviklet med flere lag af klude. Chresten blev meget imponeret over medicinmandens kunnen – ikke mindst fordi en tilfældig cyklist dukkede frem af mørket og gjorde holdt, da han så medicinmanden i arbejde. Cyklisten klagede over smerter i benet og bad medicinmanden om hjælp – uden beregning. Medicinmanden indvilligede og strøg cyklisten ned af benet flere gange og ud kom en sten. Hotelejeren kom nu i tanke om at han også havde haft ondt i benet i den sidste tid. Så han bad også om hjælp. Medicinmanden var ikke smålig med sin kunnen og en, to, tre, vupti trak han også en sten ud af hotelejerens fod og straks forsvandt smerten. Nu var Chresten virkelig imponeret. Så ville medicinmanden hjem. Det var rimeligt nok efter den vellykkede indsats, hvor han straks og med stor nøjagtighed kunne bestemme, hvor ondskaben lå begravet. Måske fornemmede medicinmanden en vis skepsis fra Chrestens side og forklarede da , at dette med at finde ondskabsfulde ting begravet egentlig var hans mindste kunst. Det kunne Chresten sagtens se for sig. Før medicinmanden tog hjem, sagde han, at der skulle gøres et bål klart næste dag til afbrænding af det onde i både kludene og flaskerne. Samtidig skulle der bygges en lille hytte til den gode ånd, som så kunne beskytte hotellet døgnet rundt. Det krævede dog en indvielse af hytten før ånden kunne føle sig hjemme – en ofring af 2 geder. Mon ikke Chresten kunne sponsere det? Jo, det mente Chresten nok. Men ikke nok med det - medicinmanden hævdede også, at en god stærk øl eller to ville gøre ånden rigtig meget tilfreds. Kunne Chresten også tage sig af det? Jo, det kunne Chresten godt. Næste dag blev alt gjort som medicinmanden havde ønsket. Hytten blev bygget, gederne ofret og medicinmanden sørgede for at tage de tomme ølflasker med ud til hotelejeren efter at han havde besøgt den gode ånd for at sikre sig at alt var som det skulle være. Nu skete der så det, at det i den følgende tid væltede ind med så mange gæster, at der slet ikke var værelser nok. Det blev for meget for ejeren. Han fik nervesammenbrud, måtte opgive hotellet og sælge det for næsten ingen penge – efter sigende til den magtfulde politiker, der naturligvis endte som magtfuld turistminister. Medicinmænd har fanden skabt, filosoferede Chresten, godt at vi ikke har sådan nogle i Danmark. Før han gik ind til Birgitte for at sove videre, slog han – for at være helt sikker - korsets tegn for sig, bankede under bordet 3 gange og sagde samtidig besværgende: syv, ni, tretten. Han faldt i søvn i sikker forvisning om, at han havde gjort, hvad han kunne for at den slags middelalderlig overtro ikke skulle finde vej til Danmark. CV Efter endt læreruddannelse har Carsten Aner arbejdet med forskellige minoritetsgrupper i Danmark – herunder i Børne- og Ungdomsforsorgen og Dansk Flygtningehjælp. Han har ligeledes været skoleinspektør på Falster gennem 16 år og senere været forstander for Ishøj Sprogog Integrationscenter i 12 år. Desuden har Carsten Aner arbejdet udenlands i flere perioder. Han har været i Irak og senere Tanzania og Liberia i Afrika, hvor han har været rådgiver for efter- og videreuddannelse af folkeskolelærere. Det er her, han har fundet inspiration til sine fortællinger om livet i andre lande. Carsten Aner har bidraget til forskellige antologier og har fået udgivet fortællingen ”Den gode vilje”.


5

Bedre Brugte Biler til konkurrencedygtige priser Hyundai i10 1.2 Registreret: 16-02-2012 Antal km.: 97.000 Service OK – En ejer

Fiat Punto 1.3 JTD Diesel Registreret: 29-08-2008 Antal km.: 129.000 22,2 km/l synet 12.09.2016

47.900,Opel Corsa 1.3 CDTi Registreret: 05-02-2008 Antal km.: 174.000 Service OK – En ejer Aircon – Fartpilot 6 gear – Varme i rat

39.900,-

34.900,BMW 320i 2.0. Reg. 7/7-2005. Antal km.: 215.000. Aircon, træk, Alle service overholdt hos BMW. Synet 20/02-2017

89.900,-

Opel Vectra 1,9 CDTi st. car Reg. 3/7- 2006 Antal km.: 268.000 Fuldaut. Klima, fartpilot, træk, tidligere undervognsbeh.

69.900,-

39.900,Mazda 6 2,0 Premium . Registreret: 03-03-2010 Antal km.: 116.000. Sortmetal, fartpilot, alufælge

124.900,-

Citroen C3 Picasso 1.6 HDi Registreret: 15-09-2011 Antal km.: 187.000 1 ejer + Fuld servicebog

44.900,Opel Astra 1.6 16V St.car Registreret: 12-07-2007 Antal km.: 217.000 Service OK – En ejer Træk

32.900,Peugeot 206+ 1.4 HDi Registreret: 24-10-2011 Antal km.: 88.000 Aircon – Alu fælge 25 km/l halvårligt afgift 1.050 kr

54.900,-

Opel Astra 1,3 CDTi Edition st. car Reg. 13/6- 2007 Antal km.: 284.000 Fuldaut. Klima, aft. Træk, økonomisk 20,8 km/l

34.900,Peugeot 207 1.6 HDi 5-dørs Registreret: 29-04-2010 Antal km.: 135.000 Service OK Aircon - Fartpilot

64.900,BMW 316i 1.9 Registreret: 23-03-2001 Antal km.: 205.000 Servo – ABS – Alu fælge

44.900,Skoda Fabia 1.2 HTP St. Car Registreret: 29-05-2008 Antal km.: 198.000 Service OK Træk

49.900,Peugeot 207 1.6 VTi St. Car Premium Registreret: 17-02-2009 Antal km.: 82.000 En ejer – Aircon Servo - ABS

Citroen C4 Picasso 1.6 HDi Van Momsfri Registreret: 07-01-2010 Antal km.: 170.000 Service OK Fuld Autom. Klima – Træk Fartpilot

54.900,VW Touran 1,9 TDi Goal AUT/DSG. 24/5- 2006. Antal km.: 276.000. Fuldaut. Klima, Navigation, fartpilot, service OK

59.900,-

DS BILER Gåbensevej 211 4800 Nykøbing Falster Telefon 5446 6030 eller 5188 1022 Åben alle hverdage kl. 09.00-17.00 Se flere biler på www.ds-biler.dk

Kia Cee’d 1.6 CRDi St. Car Registreret: 02-06-2009 Antal km.: 141.000 Service OK – En ejer Aircon – Træk

64.900,Mazda 3 1,6 Advance Registreret: 18-03-2008 Antal km.: 105.000 1 ejer + Fuld servicebog Aircon, alufælge

64.900,VW POLO 1,4 TDi United Reg. 22/10- 2008 Antal km.: 262.000 Aircon, fartpilot, økonomisk 22,2 km/l

49.900,Maj 2017 | Erhverv og Kultur


6

JULIAS KLUMME

UDFLYTTERLIVETS LÆRING

EN TILFLYTTERS IAGTTAGELSER OG REFLEKSIONER

Et eksperiment tog form i mit hoved: hvad om man flyttede en inkarneret bytøs ud på landet. Ville hun gå til grunde eller blomstre op?

E

t halvt år er der gået, siden jeg pakkede mine sager i Aarhus for at sigte mod den lollandske muld. Fast besluttet på at undersøge, hvilke fordomme og fantasier om det forjættede land udenfor storbyen, der havde noget på sig. Flytteeksperimentet gik ganske simpelt ud på at undersøge, om det var muligt at flytte til udkanten og stadig holde fast i sin livsstil (læs: helsefokuseret bæredygtighedsfanatisk projektansat networkingstosse). Her små seks måneder senere kan jeg sige: helt og aldeles krop umuligt og på ingen måde – NEJ. Har det så været en fuser? Igen: på ingen måde – NEJ. Hvordan hænger det sammen? Foruden de små finurlige forskelle, som jeg skriver om på min blog, er der nogle mere overordnede forskelle, der præger livet i storbyen versus på Sydhavsøerne. Det er blevet tid til at se på, hvad jeg har lært: Networking. Som værende en del af hvad man vist betegner som ’kreative iværksættere’ kommer jeg fra en kultur, hvor man ikke får job via stillingsopslag. Job, dem får du via netværk – ja, altså hvis du da ikke skaber dit eget. To ting har slået mig i den forbindelse i mødet med Lolland: der er langt mellem snapsene når det kommer til faglige inspirerende møder, hvor du tilfældigt kan møde din kommende samarbejds-

partner/arbejdsgiver. Og nu vi er ved tilfældige møder; selv i fritiden kan ’det tilfældige møde’ være en udfordring, når du bor i en mindre by, for her er ingen caféer eller udendørs opholdssteder. Faciliteter, der ellers indbyder til ophold og det tilfældige møde. Folk har deres huse og haver, hvor de forståeligt nok opholder sig. Fordelen er, at foreningslivet blomstrer, for skal du møde folk, skal du melde dig ind i noget. Risikoen er, at du kun møder ligesindede med samme interesse for senmodernistisk vasekunst som du. Foreningslivet. Og nu vi er ved foreningslivet; jeg er absolut lamslået over hvor stor en del af livet i de små samfund, der er båret af frivillige kræfter. De står jo for alt fra renhold af byen til afholdelse af internationale events. Jeg måtte, som den egocentrerede y-generationer, jeg nu engang er, skamfuldt tage mig selv i at tænke ”Hvorfor gør de det? What’s in it for them?”. Indtil det gik op for mig, at det bare kommer naturligt: engagementet. Det er så tydeligt, at vil du have noget til at ske, jamen, så må du selv i sving. Til gengæld bliver alle initiativer mødt med kyshånd. Bekendtskaber. Må tilstå, at jeg var en kende nervøs for, om det mon ville være socialt selvmord at flytte herned sådan helt uden netværk. Den tanke er gjort til skamme i den grad. Lolland og Falster modtager deres tilflyttere med åbne arme og du kan forvente velkomsthilsner og hjælp til alt. Det er én ting, men der er noget andet, som jeg endnu har svært ved helt at sætte ord på. Det handler om kvaliteten i de bekendtskaber jeg har fået. En følelse af, at folk her virkelig vil dig. Helt uselvisk blot vil hjælpe dig. Er blevet kontaktet af en håndfuld gode folk, hvor jeg tænker ”hvor hulen kom du fra?”. Magen til passionerede, reflekterede og medmenneskelige folk skal man lede længe efter, men åbenbart ikke her, der popper de op, som guld op af roemarken. Jeg ville savne hver og én, hvis jeg flyttede herfra – ikke at det kommer på tale. For jeg er blevet tosset med det hernede. Livet er på mange måder blevet mere simpelt. Der er ikke så mange valg at træffe konstant. Det er ellers noget af det, som kan virke afskrækkende ved at flytte på landet: at der ikke altid er tyve forskellige muligheder at vælge mellem. Men måske det er ok, at der kun er én svømmehal i byen? Du kan alligevel kun være ét sted ad gangen. Og er du ikke tilfreds med svømmeundervisningen, ja, så er det her at du melder dig ind i svømmeforeningen og sikrer dig ordentlig undervisning. Muligheden for at præge dit eget liv forekommer større hernede – og det er i den grad motiverende. Summa summarum: ja, du vil opleve at måtte give afkald på noget af det gode ved at leve i byen, men blot for at opleve, at det bliver erstattet af noget andet. Jeg ser frem til fortsat læring.

En tilflytters iagttagelser og refleksioner Velkommen til min klumme. Jeg hedder Julia Knipschildt, er nytilflytter og uddannet arkitekt, med et hjerte, der brænder for kommunikation og byudvikling. De seneste år har jeg boet i henholdsvis København og Aarhus, for nu endelig at slå mig ned på Lolland, hvorfra jeg vil dele mine iagttagelser og refleksioner omkring Sydhavsøerne, set fra en tilflytters perspektiv. På min blog udflytterliv.dk tager jeg Lolland under kærlig behandling og giver, med et glimt i øjet, råd omkring dét at flytte fra by til land.

Erhverv og Kultur | Maj 2017


7

HOTEL • RESTAURANT • MØDER • KONFERENCER

VELKOMMEN VI GLÆDER OS TIL AT BYDE JER VELKOMMEN

KURSER & MØDER

Hotel Saxkjøbing er ejet af Claus Meyer og Ebbe Frahm. Hotellet er en aktiv medspiller i lokalområdet og restauranten har fokus på lokale råvarer efter Claus Meyers madprincipper. Vores mål er at fungere som gastronomisk udstillingsvindue for Lolland-Falster – en af de frodigste og mest mangfoldige råvareleverandører i Danmark.

Flyt mødet eller kurset ud af huset og ind på Hotel Saxkjøbing. Mens I koncentrerer jer om dagens agenda, tilbyder vi god mad og opvartning både under og efter mødet. Vores lokaler kan indrettes, så de danner den ideelle ramme om møder fra 10 til 150 deltagere. Der er lokaleleje, gratis wifi og standard AV-udstyr med i alle vores mødepakker.

DAGMØDE: KL. 09.00–17.00 • Morgenbuffet med hjemmebagt ølandsbrød, ost og Meyers marmelader. • Kaffe, the, isvand og most ad libitum hele dagen, hertil sæsonens friske frugt og grønt og nødder • Frokost med koldt og lunt af sæsonens gode råvarer inkl. 1 sodavand/most • Hjemmebagt eftermiddagskage • Lokaleleje Kr. 495,- pr. person

HELDAGSMØDE: KL. 09.00–21.00 • Morgenbuffet med hjemmebagt ølandsbrød, ost og Meyers marmelader. • Kaffe, the, isvand og most ad libitum hele dagen, hertil sæsonens friske frugt og grønt og nødder • Frokost med koldt og lunt af sæsonens gode råvarer inkl. 1 sodavand/most • Hjemmebagt eftermiddagskage • 2 retters sæsoninspireret menu efter køkkenets valg • Hjemmebagt kage efter middagen • Lokaleleje Kr. 895,- pr. person

TORVET 9 · 4990 SAKSKØBING TELEFON +45 54 70 40 39 KONTAKT@HOTEL-SAXKJOBING.DK WWW.HOTEL-SAXKJOBING.DK

FØLG VORES FACEBOOK OG HJEMMESIDE FOR KOMMENDE MENUER OG EVENTS

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


8

Nyt vækstcenter skal forvandle viden til virksomheder Guldborgsund sætter sejl til at skabe grøn vækst og nye arbejdspladser med kirsebær, ærter og andre biomasser. Alle er enige – fra professorer og økonomer til mi-

Vækstcenter samler trådene

sæsonens høst af kirsebær genbruges til noget

nisterier og EU: Uudnyttede biomasser kan danne

Men hvordan forvandler vækstcenteret viden til

helt specielt.

grundlag for nye store erhvervseventyr.

virksomheder?

”Når vi har presset bærrene og udvundet det,

”Der kan med de rette satsninger skabes hund-

”Vores opgave i vækstcentret er kort fortalt

vi skal, står vi tilbage med 25 procent rester. I

redvis af arbejdspladser og dermed skabes et løft

at bruge vores viden til at sætte de rigtige men-

samarbejde med blandt andet Syddansk Univer-

for hele Lolland-Falster. Der er tale om potentiale i

nesker sammen, så der kan opstå nye virksom-

sitet prøver vi blandt at udvinde naturlige farve-

milliardklassen. Landsdelen har en unik mulighed,

heder”, fortæller Anne Holl Hansen, der er pro-

stoffer, så de kan bruges til fødevarer, fortæller

og det samme har udefrakommende investorer. Mu-

gramleder i vækstcentret.

Harald Krabbe, som ejer Frederiksdal Gods”

lighederne og timingen er den rette lige nu”, siger

”Vi binder tråde mellem lokale landbrug,

Morten Karnøe Søndergaard, professor (MSO) på

iværksættere, vidensinstitutioner og virksomhe-

Nye idéer bliver til nye jobs

Aalborg Universitet.

der. Vi hjælper, støtter, bidrager og åbner døre.

Det er langt fra kun rester fra kirsebær, der kan

Vækstcentret er ikke bygget i mursten. Det er

blive til nye produkter.

Guldborgsund går forrest

derimod bygget af viden og netværk”, siger hun.

”Vores mission er sammen med vores samar-

Den mulighed griber Guldborgsund Kommune og

bejdspartnere at gøre rester værdifulde. Med an-

ambitionen er høj.

dre ord: Vi ser muligheder, hvor andre ser spild, siger Anne Holl Hansen.

”Vi starter lokalt – og vi sætter barren højt. Vi har skabt et vækstcenter, som kan forvandle viden til virk-

”Vi kigger for eksempel på, om der kan ud-

Vi ser muligheder, hvor andre ser spild

trækkes proteiner, aminosyre eller naturlige far-

nik- og Miljøudvalget i Guldborgsund Kommune,

Vækstcentret har allerede hjulpet med at binde

fra ærter, som kan blive til proteinpulver til fit-

Flemming Jantzen.

tråde på Frederiksdal Gods. Her skal resterne af

nessfolket, afslutter hun.•

somheder. Men det er ikke kun lokalt. Vi vil være med til at sætte dagsordenen for hele den bioøkonomiske udvikling i Danmark”, siger udvalgsformand for Tek-

vestoffer ud af biomasse. Det kan være udtræk fra halm, der bliver til voks til håret eller udtræk

Foto: Frederiksdal Gods

Bioøkonomisk Vækstcenter bygger nye netværk Vækstcenteret har allerede lagt ud med et stærkt lokalt samarbejde og et bredt netværk til nationale og internationale partnere.

Der er tale om potentiale i milliardklassen. Lolland-Falster har en unik mulighed, og det samme har udefrakommende investorer. Morten Karnøe Søndergaard, professor (MSO), Aalborg Universitet.

Erhverv og Kultur | Maj 2017


9

Vi vil være med til at sætte dagsordenen for hele den bioøkonomiske udvikling i Danmark Flemming Jantzen, udvalgsformand, Guldborgsund Kommune

Bioøkonomi. Hvad er nu det?

BIOFISK: Fra tang til dyrefoder Foto: Teknologisk Institut

Bioøkonomi kan også være innovativ foderproduktion

Bioøkonomi er at lave nye produkter af

Hvert år fjerner Guldborgsund Kommune fle-

uudnyttede

Det

re hundrede tons tang og andet strandopskyl

Det skal blandt andet undersøges, om det

handler om at bruge fx roetoppe, hav-

fra kommunens strande, så det ikke er til

er muligt at skabe nye fodertyper af insekt-

tang, spild fra fødevareindustrien, biolo-

gene for lokale borgere og badegæster.

larver dyrket på strandopskyl og rester fra

organiske

resourcer.

gisk affald og alle mulige andre former

Det sikrer indtægter fra strandturisme,

for biomasse på nye måder – og på den

men der kan komme endnu flere indtægter

måde skabe nye industrier.

ud af strandopskyllet. Det er en af de opgaver, de er i gang med

Biomasse kan blive til så forskellige ting som brændstof, emballage, fo-

i Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund.

vækstcenteret Anne Holl Hansen.

landbrugsafgrøder. Resultatet skal vise, om der er grundlag for, at nye proces- og produktionsvirksomheder kan etablere sig i lokalområdet. Tiltaget åbner for et styrket og innovativt

derstoffer og byggematerialer. Hvor der

”Der kan skabes endnu mere værdi for

samarbejde på tværs af den offentlige sektor,

er skovbrug, akvakultur, landbrug og

pengene, og derfor skal der søsættes en

forskningsinstitutter, landbrug, erhverv, pri-

fiskeri er der store muligheder for bære-

række projekter, som skal finde nye måder at

vate aktører og foreninger.

dygtig vækst.

bruge opskyllet på”, fortæller programleder i

Vil du være med? Der er også plads til din virksomhed eller din

Sæt

gode ide i Bioøkonomisk Vækstcenter Guld-

holder Dansk Bioøkonomi Konference 2017.

i kalenderen 11. oktober hvor vi

borgsund. Læs mere om hvordan du kommer med på: www.bioguldborgsund.dk eller kontakt programleder Anne Holl Hansen på telefon 25 18 18 30 eller ahh@guldborgsund.dk.

Fakta om bioøkonomi 45 mia.

Dansk vækstpotentiale hvis cirkulær økonomi prioriteres

10 euro

Skønnet værditilvækst for hver euro investeret i forskning og innovation i bioøkonomiske sektorer

(Grønt Nationalregnskab fra Danmarks Statistik)

Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund er et tiltag fra Guldborgsund Kommune. Læs mere her: bioguldborgsund.dk

(EU kommissionen)

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


10

S MAGASINET BUSINESS2BUSINESJORDBRUGERE BUTIKKER OG TIL KONTORER, D I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUN

BUSINESS2BUSINES S MAGASINET TIL KONTORER,

BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUN D I VORDINGBORG

04 Guldborgsund griber mulighederne - bl.a. ved afkørsel 43 POLITIK

Det er en benhård præmis at være sjov

POLITIK 04 Lolland Kommune arbejder for forandring

06 Støtte til familier med kræftramte børn

KULTUR

TURISME

08

08 TURISME Oplevelser skal bindes sammen

KULTUR 12 Claus Meyer, en driftig iværksætter

KULTUR

ig ”Hvis dit firma er virkel godt kørende, så er det fordi ne” det ligger på Sydhavsøer

26

Lollands mange muligheder set fra sydsjælland

BUSINESS 14 FG Security - Tre virksomheder samarbejder BUSINESS

18 SEW North Filtratio n udvider produktionen med det

Når det skal gøres ordentligt

nærmere Kontakt os for at høre EAST Logistics Frankrigsvej 7 DK-4800 Nykøbing Falster Telefon +45 5484 5500 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

Velkommen i vinbutikken store udvalg i kvalitetsvine! Frandsen Aut. el-installatør René k Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.d

Du har godset - vi har transporten

vinhandvinhand Vintjenesten er uafhængig som kun ler med et stort sortiment, findes i vores butik. Vinsmagnin Vine fra hele verden · Vinsmagnin· Vine ger · Vingaver der bemærkes i små oplag med egen etiket - også Dan fra Dan· Danske vine · Specialøl · Økologiske mark, Italien & Frankrig delikatesser... www.vintjenesten.dk Egen import af bl.a. økologiske www.organicwines.dk og biodynamiske vine.

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

Femøgade 4 · Havnen

· 4800 Nyk. F. · Mandag

Du har godset - vi har transp orten Kontakt os for at høre nærmere

KULTUR

BUSINESS

”I hver eneste virksomhed er der nye muligheder” Når det skal gøres ordentligt

Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frands enel.dk

10 Lys over Lolland er klar med årets program KUNST

06

Blæksprutte med forgrenet netværk

KULTUR 10 Elvermose koncerter i verdensklasse

60 mia. gode grunde til at være glad for Lolland-Falster

04

KULTUR

- fredag 9-17 og efter aftale

EAST Logistics Frankrigsvej 7 DK-4800 Nykøbing Falster Telefon +45 5484 5500 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

Hos Vintjenesten er specielle vine en del af standardso rtimentet! Vingaver der bemærke s Vine med egen etiket Vinsmagninger Gavekurve, jule-

& receptionsgaver

Kvalitetsvine - også

- leveres over hele

i små oplag til attraktive

landet

priser

Vinduel - gå-hjem-smagning

KULTUR

16

Et teater for hele befolkningen G FOKUS LANDBRU

19

Landmændene på Sydhavsøerne har det rigtig godt

Du har godset orten - vi har transp at høre nærmere Kontakt os for EAST Logistics Frankrigsvej 7 Falster DK-4800 Nykøbing 5500 Telefon +45 5484 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

Mick Øgendahl: ”Min sjæl er indbegrebet af Lolland-Falster” Når det skal gøres ordentligt

URVE VINGAVER - GAVEK René Frandsen Aut. el-installatør enel.dk 50 · www.rene-frands

OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

KULTUR

2013 1. ÅRGANG | NOVEMBER

1. ÅRGANG | SEPTEMBER 2013

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS

BUSINESS

04

02

2013 1. ÅRGANG | AUGUST

Telefon 54 82 14

01

prisklasser • Vingaver i alle vine, • Gavekurve med r... specialøl, delikatesse etiket • Vine med egen kan

hos Vintjenesten Når du køber gaver sortiment af kvalitetsdu vælge fra et unikt indtryk hos modtageren. produkter som gør Levering over hele

landet.

Femøgade 4 · Havnen

· 4800 Nyk. F. · Mandag

dk

www.vintjenesten.

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk - fredag 9-17 og efter

aftale

Specialøl Ital. og fransk gletsjerøl

Egen import af bl.a. økologiske og biodynamiske vine

Femøgade 4 · Havnen

· 4800 Nyk. F. · Mandag

www.vintjenesten. dk www.organicwine s.dk

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk - fredag 9-17 og efter

aftale

MODTAGER DU IKKE ERHVERV OG KULTUR MED POSTEN HVER MÅNED? SÅ FORTVIVL IKKE - HERUNDER KAN DU SE NOGLE AF DE BYER/STEDER HVOR DU GRATIS KAN HENTE B2B MAGASINET ERHVERV OG KULTUR - SÅ LÆNGE LAGER HAVES. MARIBO BIBLIOTEKET MENU HOTEL MARIBO SØPARK TURISTKONTORET

SAKSKØBING SAXKJØBING MADHUS

Bioøkonomisk Vækstcenter binder bånd til de danske universiteter Et tæt samarbejde mellem universite­terne i Danmark og Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund skal sikre lokal adgang til den nyeste viden og lokalt fingeraftryk på ny forskning.

NØRRE ALSLEV BIBLIOTEKET/SATELITTEN ØENS MADKAMMER

BANDHOLM BANDHOLM HOTEL

Aarhus, Odense eller Roskilde. Uanset hvor de studerende er i landet, så skal de lære at kende Guldborgsund, som centrum for den bioøkonomiske udvikling i Danmark. Det er et af målene for Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund. Et arbejde

HORSLUNDE

der allerede er godt i gang. ”Vi har allerede et tæt samarbejde med både RUC

BAGERIET KØBMANDEN BRUGSEN

og Syddansk, og Aarhus Universitet. Det er vigtigt for vores landsdel at blive knyttet tæt sammen med universiteterne og få adgang til al den viden, der er her. Samtidig er vi attraktive som samarbejdspartnere for universiteterne, fordi de studerende kan komme herned og få testet deres teorier af i praksis”, fortæller Anne Holl Hansen, der er programleder i vækstcentret. Universitetsstuderende hjælper lokale virksomheder I slutningen af april i år besøgte de første studerende Lolland-Falster. 8 ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet skiftede lærebøgerne på universitet ud med store maskiner hos en række lokale virksomheder. Det skete som en

HOLEBY

MARIELYST

BUSINESS LF

VELKOMSTCENTRET

NYSTED DAGLI’ BRUGSEN BIBLIOTEKET

FUGLSANG KUNSTMUSEET

RØDBYHAVN DAGLI’ BRUGSEN BIBLIOTEKET

del af en såkaldt challenge, hvor de studerende skulle hjælpe virksomhederne med en konkret udfordring. ”De udfordringer, de studerende havde fokus på, handlede om genbrug af

STUBBEKØBING

restprodukter. Altså hvordan der kan skabes ny værdi af noget, der ellers

FAKTA

kunne havne i virksomhedernes skraldespande eller betyde øgede omkost-

NYKØBING FALSTER KVICKLY MASKEN MENU, HAVNEN TURISTKONTORET HELT LOKALT BIBLIOTEKET LÆGEHUSET SLOTSBRYGGEN

ninger for virksomheden”, siger Anne Holl Hansen. En af de virksomheder, som skulle samarbejde med de studerende var frostproducenten ARDO A/S i Orehoved. Her har man en stor mængde rester fra ærteproduktionen. Men kan de frasorterede ærter genbruges til nye produkter på en måde, der vil give ekstra overskud til virksomheden? Det skal de studerende udvikle en ny forretningsmodel for. En anden challenge var hos Nysted Bioenergi. Her var udfordringen at skabe en forretningsmodel for, hvordan man kan bearbejde nogle af de rester, der

DANNEMARE

er fra biogasproduktionen, så man på den måde kan skabe merværdi.

DANNEMARE BRUGS

De studerende skal aflevere deres svar på udfordringerne som en del af deres

NAKSKOV

eksamensopgave på masteruddannelsen den 31. maj.

TURISTKONTORET BIBLIOTEKET KVICKLY BOGHANDLEN

Tætte bånd til forskningen Det er ikke kun de studerende, som er vigtige i vækstcentret. Også forskerne på universiteterne er en vigtig del af vækstcentrets grundlag. ”Det vi kan i Vækstcentret er at binde forskerne sammen med vores lokale virksomheder.

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET

På den måde kommer forskningen tæt på virkeligheden, og det bliver lettere at gøre forskningsresultater til virkelighed i virksomhederne”, siger Anne Holl

www.erhvervogkultur.net Erhverv og Kultur | Maj 2017

Hansen, ”og i det tætte samarbejde får vores lokale virksomhederne mulighed for at sætte deres fingeraftryk på den nyeste forskning”, afslutter hun.


11

DANMARKSPREMIERE

peugeot.dk

NY PEUGEOT EXPERT EN GENERATION FORAN

NY PEUGEOT EXPERT

L1 1.6 BlueHDi 95 hk SERVICELEASING

1.495 kr.

*

Pr. måned ekskl. moms

*Leasing via Peugeot Finans A/S. Leasingperiode 36 mdr. og 50.000 km kørsel i perioden. Prisen er inkl. finansierings- og leveringsomkostninger. Leasingydelsen er variabel og er inkl. service, men ekskl. dæk, forsikring, brændstof og ejerafgift. Der forudsættes 35.000 kr. i førstegangsydelse, kaskoforsikring, positiv kreditvurdering og betaling via NETS. Ved leasingperiodens udløb returneres bilen til Peugeot Finans. Forbehold for pris-, afgiftsændringer og trykfejl. Tilbuddet er enkeltstående og kan ikke kombineres med øvrige tilbud. Alle priser er ekskl. moms. Den viste bil er en Expert Plus L2 med ekstraudstyr. **L3 lanceres i 2017 B Expert L1 1.6 BlueHDi 95 hk 18,2 km/l. CO2 144 g/km. ***Eksakte værdier er under godkendelse.

Den nye Peugeot Expert er ankommet – klar til at tage fat! Og lige nu kan du servicelease den for under 1.500 kr. om måneden. Firmaets nye, robuste Expert fås i tre forskellige længder L1, L2 og L3** og er velindrettet med masser af aflæggeplads og opbevaringsrum. Og så er den fyldt med standardudstyr, som gør transporttiden ekstra komfortabel og tryg; eksempelvis fartpilot, centrallås, el-ruder foran, ABS/ESC og airbag til både fører og passager. Motorprogrammet består af fem kraftfulde BlueHDi-motorer på hhv. 95, 115, 120 og 150 hk – samt en version på 180 hk med automatgear. Sammen med varebilens lave vægt betyder de højteknologiske motorer, at Peugeot Expert både kan prale af klassens bedste brændstoføkonomi med op til 19,6 kilometer pr. liter, og den laveste CO2 -emission***. Sæt forventningerne højt til den nye Expert, når du kigger forbi din forhandler eller peugeot.dk

NY PEUGEOT EXPERT

PEUGEOT NYKØBING F.

Schulz Biler • Herningvej 11 • 4800 Nykøbing F. Tel. 54 86 10 16 • www.schulzbiler.dk

PEUGEOT SAKSKØBING

Clausen & Larsen I/S • Industrivej 12 • 4990 Sakskøbing Tel. 54 70 41 14 • www.peugeot.dk/sakskobing

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


12

KULTUR Erhverv og Kultur | Maj 2017


13

Fuglsang Herregård har for første gang fået en forpagter Lokal projektmager vil som forpagter af Fuglsang Herregård fastholde stedets ånd og tradition - og føje nyt til. Tekst og foto | Bjarne Winther

I

  dansk herregårdshistorie hører det til sjældenhederne at udskifte gartnerboligen med hovedbygningen. Bodil Almgren har gjort det. Fra 1. april i år er hun forpagter af Fuglsang Herregård – den første forpagter på stedet nogensinde. For et par år siden overtog hun og familien lejemålet af gartnerboligen tilhørende Fuglsang Herregård og indrettede stedet til bed and breakfast, galleri og café under navnet – Huset i i Parken. Det blev en succes og behovet for at udvikle forretningen trængte sig på. Fuglsang Herregårds hovedbygning virkede tillokkende og blev seriøst overvejet – også fordi gæsterne i Huset i Parken ofte ytrede ønske om at komme indenfor på herregården og opleve de historiske gemakker. Bodil Almgren henvendte sig til godsforvalteren og fortalte ham om sit behov for mere plads - han foreslog en forpagtning af Herregården, og derved blev det. Bodil Almgren og hendes familie bor nu i en skøn lejlighed i herregårdens østfløj med udsigt til Skejten. Aktiviteter fra Huset i Parken er flyttet med og indgår i de øvrige tilbud på Fuglsang Herregård – og der er nyskabelser på vej. Spotte mulighederne Fra Huset i Parken kunne Bodil Almgren spotte aktivitetsmuligheder i hovedbygningen, ligesom det var tilfældet ved overtagelsen af gartnerboligen. ”Min styrke ligger i at kunne spotte mulighederne i rum og bygninger, som står og ikke bliver brugt”, fortæller hun, og tilføjer, at det ikke var fordi hovedbygningen på Fuglsang stod tom og forladt, tværtimod, men der var bare plads til flere aktiviteter. Bodil Almgrens sans og styrke for at se muligheder de steder, de fleste overser, har været kendetegnende på flere fronter i hendes arbejdsliv som selvstændig erhvervsdrivende. Hendes kreativitet er kommet til udtryk som butiksdekoratør på Lolland-Falster og Sjælland, som initiativtager til kulturarrangementer og -projekter på Bryggen i Nykøbing i samarbejde med Guldborgsund Kommune - netop i tomme erhvervslokaler. Derudover har hun haft gallerivirksomhed. Stedet skal åbne sig op Bodil Almgren vil videreføre Fuglsang Herregård i stedets ånd og tradition. Musikken vil fortsat lyde i de smukke renæssancestuer, forfattere og forskere vil forsat kunne finde arbejdsro og gå ture i herregårdens park og Skejten ud mod Guldborgsund. Og samtidig skal stedet danne ramme for livets glade begivenheder som bryllupper, fødselsdage, barnedåb og konfirmationer – og meget andet. Fuglsang Herregård har en aftale med Københavns Universitet om kursusophold og seminarer for ansatte og studerende. Lignende aftaler er ved at blive indgået med CBS, Syddansk Universitet og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Private og offentlige virksomheder vil også kunne leje sig ind for kurser og konferencer og blive serviceret. Ensemble Storstrøm, som tidligere var fast tilknyttet Herregården, vil fortsat kunne opleves i herregårdens koncertsal. Fuglsang Herregård har åbnet bed and breakfast og er i dag et B&B Hotel med fuld service, der kan tilbyde alt inden for hotel og restaurationsbranchen i smukke omgivelser. Derudover planlægger Bodil Almgren rundvisning i de historiske stuer og i parken, hvor hun selv vil guide rundt, og så skal der indrettes café i stuerne og udenfor i sommermånederne. ”Stedet skal åbne sig op. Gæsterne skal have fred og ro og frit kunne bevæge sig omkring i stuerne og parken”, fortæller Bodil Almgren, der er fast besluttet på at fastholde stedets kulturhistoriske arv. ”Stedet forpligter. Stedet skal værdsættes og behandles med respekt. Man skal kunne lide det – og det kan jeg”. Fuglsang Herregråd ejes af Det Classenske Fideicommis, en af de store gamle danske fonde stiftet i 1792. Fuglsang Herregård var mere end et århundrede refugium og kreativt værksted for Danmarks mest kendte billedkunstnere og komponister. Maj 2017 | Erhverv og Kultur


14

Vi dækker Lolland, Falster og Møn samt hele Sjælland V

agtselskabet CS VAGT er et ISO9001 certificeret sikkerhedsfirma som siden 1996 har serviceret kunder i hele Danmark, hvor vi har leveret fulde sikkerheds- og Facility løsninger til virksomheder og diverse anlægsprojekter. Stifteren af CS VAGT, Claus Stechnik, står stadig i spidsen for firmaet, i tæt samarbejde med de dygtige og dedikerered medarbejdere, der kendetegner firmaet. Stabilitet og kontinuitet er nøgleord i CS VAGT, derfor bliver medarbejderne løbende uddannet, så kunderne er sikret en optimal sikring. Hos CS VAGT er vi klar over, at vi mennesker er forskellige, ligesom firmaer også er forskellige med individuelle behov. Derfor vil et indledende møde hos kunden altid være det første skridt til den optimale løsning, tilpasset det lokale behov. CS VAGT ved, at den professionelle sikkerhedsløsning i høj grad handler om tryghed, derfor følger vi op på de gode relationer til vore kunder, med jævnlige tjek, så vi sikre os, at intet overlades til tilfældighederne. Vi er i høj grad et lokalt firma, der løbende tilpasser os de nyeste teknologier. CS VAGT har domicil i Maribo, midt på det dejlige Lolland, som ligger centralt i forhold til den sprudlende aktivitet og dynamik der kendetegner området.

Bestil Videopakken inden 1. juni 2017 og få 500 kr. rabat Bestilling kan kun foregå på følgende mail: sikkerhed@csvagt.dk


15

PRIVAT BOLI G

SOM MER- & FRITIDSH US

CS OVE RVÅG N I NGSPAKKE R OVERVÅGN ING PÅ DEN NEMM E MÅDE VIA DIN TABLET & SMARTPH ON E

ALARM PAKKE Alarmpakke kr. 2995,-

inkl. moms (ex. montering) Alarmpakken indeholder: central med tastatur og sirene, 1 magnetkontakt, 1 detektor og 1 fjernbetjening. Kontrolcentral opkobling koster kr. 175,- pr. mdr. og har en binding på 12 mdr. Alarmpakken kan lejes for kr. 375,pr. mdr. (Ej opkoblet til kontrolcentral) og kr. 495,pr. mdr. inkl. Opkobling til kontrolcentral. Minimum lejeperiode 24 mdr. Dome Kamera 1,3 MP

VID EO PAKKE IP Videopakke kr. 3995,-

Bullet kamera 1,3 MP

inkl. moms (ex. montering) Videopakken indeholder: 8 kanals NVR optager, Harddisk 1 TB, 1 stk. kamera 1,3 MP (vælg mellem Dome eller bullet kamera) og Software til Tablet og SmartPhone. NVR 8 kanals med 1 TB HD

VAGTSE LS KA BE T

ALARM 70 2 0 9 1 00 VAGTSELSKA BET

70 20 91 00 VAGTSELSKABET

VAGTSE LS KA BEc Ts v a g t . d k

ALARM


16

BUSINESS

Kringelborg Gen Man kan ikke have en Gent

L

æsere af Erhverv og Kultur vil være bekendt med Kringelborg Gentlemen’s Club. Både klubbens tilholdssted, det statelige Kringelborg på Kringelborg Allé og engagementet i det lokale erhvervsliv har være beskrevet i avisens spalter. Ligeledes har man kunnet læse om klubbens støtte til unge iværksættere fra området, som indbefatter sparring og vejledning samt fundraising til en økonomisk håndsrækning til håbefulde startups. Vi vil også i fremtiden berette om klubbens spændende og gavnlige aktiviteter – men der er et meget vigtigt element, der ikke tidligere er blevet omtalt: Medlemmerne. Alle medlemmerne i Kringelborgklubben er dybt engagerede mennesker, som er dygtige inden for deres respektive områder og som deler en stort begejstring for lokalområdet, samt nærer et brændende ønske om at bidrage til vækst og udvikling her på egnen. Da vi hos Erhverv og Kultur altid har plads på vore sider til spændende profiler med drive og hjerter der banker for en god sag, vil vi bringe en række portrætter af gentlemen fra Kringelborg, som både vil fortælle om sig selv, deres virke og om deres forhold til Kringelborg Gentlemen’s Club.

J

esper Skytte er fyrre år og bor i Nykøbing med sin familie. I 2011 grundlagde han coachingvirksomheden Oceaim, der tilbyder stresscoaching og har såvel kommunens Jobcenter som private virksomheder i kundeporteføljen. Det går godt for Oceaim, hvis hovedsæde ligger på Havnepladsen i Nykøbing. Man har kunnet åbne filialer i en række andre byer rundt om i landet. Når man møder Jesper falder det ikke svært at tro, at han vil kunne coache folk gennem indre uro og kaos. Han udstråler ro og nærvær – og med en fortid som elitesportsmand og soldat, har han også stor personlig erfaring med at håndtere et stort pres og med at identificere, samt anvende menneskelige ressourcer på den bedst mulige måde. Men indre ro betyder ikke, at man ikke kan få lyst til at skabe ”gang i den” og få båden til at gynge lidt. Hvis man som fyrreårig har opnået stor succes med sin virksomhed, vil det for mange nok være logisk at læne sig lidt tilbage i direktørstolen, holde kursen og sejle roligt ud mod horisonten og pensionen et par årtier senere. Jesper har derimod valgt at overlade roret til andre og hoppe ud på dybt vand igen som iværksætter. For nylig har Jesper, igen sammen med makkeren Brian, således et nyt startup: Ledelse & Coaching. Ledelse & Coaching fokuserer på det, Jesper kalder hverdagsledelse – hvordan ledelse i det daglige fungerer, og hvad det betyder når hverdagsledelsen ikke fungerer. Hvad er god ledelse og hvad betyder det for en virksomhed? En virksomhed med god ledelse kan bedre fastholde gode medarbejdere og disse medarbejdere vil trives og være i stand til at levere bedre kundeservice, samt skabe gode resultater for virksomheden. Der vil være en række forskellige måder at arbejde med dette på. Vi snakker med folk om personligt lederskab – hvordan er det ”at lykkes med mig”?

Erhverv og Kultur | Maj 2017


17

entlemen’s Club tlemen’s Club uden gentlemen­

Jesper har skrevet en bog, Hverdagsmester, som danner udgangspunkt for arbejdet med at få den enkelte leder/medarbejder til at lykkes med liv og arbejde. Der vil være et individuelt trænings- og coachingforløb for ledere, der sigter til at lederen finder sin ledelsesform – dette kan også udvides til at omfatte en ledergruppe i en virksomhed, hvor man ønsker at arbejde med den samlede ledelseskultur og hvordan man udøver ledelse i forhold til en medarbejdergruppe. Endvidere oprettes et ledernetværk, hvor man sparrer med hinanden og tager dilemmaer op – her er metoden en række faciliterede møder, hvor man kan bruge hinanden, både til at spejle sig i andre og til at få et andet perspektiv på sin situation. Det gør, at man kan få et mere objektivt kig på en konkret situation, man skal løse. Der vil sidde mange kompetente mennesker, der vil få stor gavn af at lære af hinanden. Disse netværksgrupper skal være lokalt forankrede og bestå af folk fra forskellige brancher. Jesper er med i Kringelborg Gentlemen´s Club, først og fremmest fordi han synes at konceptet er rigtig godt og spændende. Han er imponeret over, hvad det er lykkedes Lance Brædder at stable på benene. Det er et uformelt forum, der til dels er socialt men først og fremmest professionelt – man kan både nyde en frokost og en snak om løst og fast, og man kan snakke forretning. Uanset hvad man har på hjerte, er det kendetegnende, at der er højt til loftet. Det er også en forventning til sådan et netværk, at man kan knytte kontakter og både få hjælp til konkrete problemstillinger og til at få udvidet kundekredsen. Desuden synes han, at det helt grundlæggende fantastisk, når nogen tager den slags initiativer og skaber noget som det her – det skal man støtte op om.

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


18

BUSINESS

Lolland-Falster har brug for flere forarbejdningsog forædlingsvirksomheder Arbejdspladser inden for landbrug og fødevarer på Lolland-Falster ligger primært i virksomheder, der forarbejder og forædler fødevarer.

Tekst og foto | Bjarne Winther

L

olland-Falster har som bekendt Danmarks bedste landbrugsjord. Landbruget i landsdelen er karakteriseret ved planteavl, specialafgrøder, god økonomi og dygtige landmænd. Men i dag er der ikke mange arbejdspladser i det primære landbrug – de ligger i følgevirksomhederne, og dem kunne Lolland-Falster godt bruge flere af. Erhvervsorganisationen Business LF har vedtaget en erhvervsstrategi for landbrug og fødevarer, hvor fokus er lagt på tiltrækning af virksomheder inden for forarbejdning og forædling, fortæller forretningschef hos Business LF, Steffen Lund, der er ansvarlig for området. ”Vi er meget målrettet i indsatsen for tiltrækning af virksomheder, der kan supplere vores eksisterende erhverv i branchen. Vi har brug for erhverv, der kan understøtte det primære landbrug, som nu efter faldende indtægter på sukkerroer er tvunget til at tænke i alternative afgrøder eller driftsformer, f.eks. overvejer et antal konventionelle landmænd nu omlægning til økologisk drift”, fortæller Steffen Lund. Store friværdier i landbruget Store og veletablerede fødevarevirksomheder i og omkring de store byer i Danmark viser ikke umiddelbart den største interesse for etablering på Lolland-Falster. ”Erfaringen viser, at udenlandske virksomheder generelt er mere åbne over for mulighederne i vores landsdel end de danske med adresse i hovedstadsområdet”, fortæller Steffen Lund, og fortsætter: ”Derfor mener jeg ikke, at man skal gå efter de store, etablerede virksomheder, men derimod de mindre, de, som er tidligt i fasen, og som kan se vækstfordele i samspil med vores klyngevirksomheder”. Steffen Lund mener, at landsdelen har et stærkt kort på hånden i relation til at tiltrække nye virksomheder. En af Lolland-Falsters styrkepositioner er adgangen til kapital, som eksempel herpå er primærlandbrugene på Lolland-Falster generelt kendetegnet ved

Erhverv og Kultur | Maj 2017

ganske pæn soliditet og kapitaladgang, som kunne investeres i forarbejdning og forædling. ”I nogle tilfælde kan det være en fordel for en landmand at investere i forarbejdning og forædling og ikke udelukkende i primærproduktion. Det er vores oplevelse, at mange landmænd synes tanken er spændende”. Samarbejde med forskningsmiljøer Business LF´s strategi for udvikling af landbrug og fødevarer indebærer samarbejde med universitetsmiljøer som Københavns Universitet, Agro Food Park Aarhus og Teknologisk Institut. Samarbejdet med bl.a. Teknologisk Institut har medført, at det forventes at der inden for et år bliver etableret et bioraffinaderi på Lolland-Falster, der skønsmæssigt vil give 20-25 arbejdspladser. Business LF har sammen med Arla og Foss indgået samarbejde med Agro Business Park (fokus på forretningsudvikling i den biobaserede økonomi (inkl. fødevarer)) og Accelerace (organisation for forretningsudvikling) med det formål at skabe nye erhvervssuccesser inden for landbrug- og fødevareområdet.


19

Stilrent logo, flot brochure og/eller en ny hjemmeside - til attraktive priser! Kontakt mig og du vil blive overrasket ... Grafiker Jess Berner Nielsen Englandsvej 2 4800 Nykøbing Falster Mobil 29 62 57 41 Email jess@grafosign.dk Web www.grafosign.dk

BUFFET OG 3 RETTERS MENU

LF står stærkt internationalt Forbrugernes efterspørgsel og krav til fødevarer er under forandring. Verdens befolkning stiger, der bliver flere og flere ældre, hvilket betyder, at middelklassen vil vokse de kommende år, livsstilsygdomme vil blive mere udbredte, og forbrugerne vil i højere grad sammenkoble fødevarer og sundhed, der skal indpasses i en travl hverdag, mener Steffen Lund. ”Jeg tror på et stort marked for convenience food – altså mad, der er klar til at spise uden yderligere, eller begrænset, forberedelse. Der vil samtidig ske en stigende efterspørgsel på økologiske fødevarer. Det er nu, vi skal udtænke nye fødevareprodukter”, siger Steffen Lund, der mener, Lolland-Falster har unikke forudsætninger for at være helt fremme i den udvikling. ”Vi skal tage fat i vores styrkepositioner - planteavl, jord og klima, dygtige landmænd og god økonomi – det skal vi løfte til nye højder og sigte internationalt. Danmarks landbrugsbrand er globalt set et godt afsæt. Vi står stærkt i international konkurrence om at tiltrække virksomheder”, lyder hans vurdering.

MAD UD AF HUSET Ring og hør mere om levering af lækker mad til din næste fest

Ø´ens madkammer Cargovej 3, 4840 Nørre Alslev, Tlf. 71 99 41 39

/oeensmadkammer Maj 2017 | Erhverv og Kultur


20

KUNST

Kunstnerisk K eksistens i en verden, der forandrer sig

unstnergruppen viser egne værker og har igen i år inviteret gæster fra det øvrige Danmark - og i år syv kunstnere fra Gdansk, Polen og to kunstnere fra Berlin, Tyskland.

Kunstnergruppen rækker igen i år ud over Østersøen til Gdansk, hvor den fortsat holder forbindelsen til dens kunstakademi. I år har den inviteret syv kunstnere, som alle er tilknyttet akademiet – nogle som er professorer, og alle som er elever af nu afdøde prof. Jackiewicz, som var med på udstillingen sidste år. Krzysztof Polkowski, en af de kunstnere som udstiller, er den nuværende rektor ved samme akademi. Titlen for i år er hentet fra Sramkiewicz - fra hans refleksioner over egen kunst og kunst i det hele taget. En anden polsk gæst, Z.Gorlak er allerede kendt af de mennesker, der har besøgt Legoland, hvor han er repræsenteret med to store akrylmalerier. Han har skrevet disputats om begrebet ”Legoisme”, som han selv har opfundet. I Ridehuset kan bl.a. ses hans maleri ”Kejserens LE Hær”.

Kunstnergruppen Kunstudstilling LF afholder for sjette gang kunstudstilling i det store Ridehus-­ kompleks i Reventlowparken på Lolland.

Denne forbindelse giver os mulighed for at vise publikum billedkunst af kunstnere fra Gedansk området i Polen, og med tilknytning til et af Polens i alt fem akademier. Gæster fra Gdansk: Henryk Czesnik, Roman Gajewski, Zbigniew Gorlak, Grazyna Kreczkowska, Waldemar Marszalek, Andrzej Sramkiewicz og Krzysztof Polkowski. Fra Berlin deltager de to unge tyske kunstnere, Janko Göttlicher og Corinna Weiner, som begge har været gæster på Kunstudstilling LF flere gange. Gæster fra Danmark er: Jørgen Tang Holbek, Per Baagø, Anders Kirkegaard, Alexander Kosmala, Ole Prip Hansen og Palle Rud Christoffersen. Der vil være en særudstilling af Ingemann Andersens værker. Hjertelig tak til vores sponsorer: Brebølfonden, Lolland Kommune og Guldborgsund Billedkunstråd. Kunstnergruppen Kunstudstilling LF se: www.kunstudstillinglf.dk Fernisering lørdag 20. maj 2017 kl. 14.00–17.00 i ridehuset Reventlow-parken, Pederstrupvej 124, 4943 Torrig. Udstillingen er åben søndag 21. maj – søndag 18. juni dagligt kl. 11.00–16.00. Lukket mandag. Åben Grundlovsdag mandag 5. juni. Rundvisning søndag 28. maj kl. 14 og lørdag 10. juni kl 14. Kunstudstilling LF er en sammenslutning af professionelle billedkunstnere fra Lolland og Falster.

Erhverv og Kultur | Maj 2017


21

SÅ ER TEAMET BAG OPEN2DAY.DK/ LOLLANDFALSTER KLAR… Foråret er kommet og for nogle starter turist sæsonen nu, for andre begynder den først når skolerne går på sommerferie. Fælles for os alle på sydhavsøerne er, at vi ønsker så mange gæster og turister skal besøge vores landsdel som muligt og at de skal have en rigtig god oplevelse hos os, uanset hvornår de besøger os på året.

Inge Ekelund Tlf. 2936 4820

Merete Meyer Madsen Tlf. 6144 0622

Tim Larsen Tlf. 2117 4277

Du kan få et besøg af en af vore 3 konsulenter, Merete Meyer Madsen fra Nakskov. Inge Ekelund fra Nr. Alslev. Eller Tim Larsen fra Nykøbing F.

Fortæl både turisterne og de lokale kunder hvordan de kan finde dig og hvornår du har åbent. OPEN2DAY.DK er en fælles platform på tre sprog, som findes på web og app med GPS løsning, kunderne får hurtigt et overblik over hvem der har åbent og kan nemt finde vej til din forretning via Google Maps. Samtidig sikrer du, at dine kunder ALDRIG går forgæves og kommer til en lukket dør. Du kan vælge selv at gå ind og oprette din virksomhed direkte på www.open2day.dk/admin/tilmelding og følg instruktionen. Inden for et par minutter har du oprettet dit visitkort. 2-3 dage herefter er du online, og dine kunder behøver ikke at gå forgæves mere. Et visitkort koster kun kr. 1.000,- + moms for hele 2017 og du betaler automatisk ved oprettelsen. PS: Husk at OPEN2DAY app’en findes også i følgende områder ud over Lolland-Falster: Samsø – Bornholm – Møn – Stevns – Læsø - Langeland – Kolding og Amager. Så både turister og alm. kunder kan bruge denne app flere steder i landet. NYE KUNDER SOM ER MED PÅ OPEN2DAY.DK/LOLLANDFALSTER

TILMELD DIG HER: 1. Gå ind på www.open2day.dk/admin/tilmelding 2. Udfyld skemaet 3. Vælg kategorier 4. Upload din virksomheds logo* 5. Upload dit foto* 6. Læs og accepter servicebetingelserne 7. Tryk på upload 8. Du er online i løbet af 3-5 dage *Logo: 250px bredt x 40 px. højt i 72 dpi. Foto: 139px bredt x 173px højt i 72 dpi. OPEN2DAY.DK hjælper gerne med billedbehandling. Du kan også give os lov til at tage materiale fra din hjemmeside. Ved spørgsmål ring gerne på 2380 9559 eller skriv til susanne@open2day.dk Pris: Kontakt Tim R. Larsen på 2117 4277

FUGLSANG HERREGAARD

OPEN2DAY.DK

Tim R. Larsen Tlf. 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

www.erhvervogkultur.net Maj 2017 | Erhverv og Kultur


22

BUSINESS

Udenlandsk arbejdskraft skal føle sig hjemme på Lolland-Falster Landsdelen har brug for at fastholde og tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Derfor skal der gøres en særlig indsats for, at de internationale tilflyttere føler sig velkomne på Sydhavs­ øerne, mener netværksgruppen LF international.

Tekst og foto | Bjarne Winther

N

etværker skaber nye netværker. Lovestorm er udsprunget af netværket QLF (Quality Lolland-Falster), DET GODE LIV PÅ LOLLAND-FALSTER – det samme gør sig gældende for netværket LF international – netværket for udenlandske medarbejdere med ansættelse i virksomheder på Lolland-Falster. LF international har nu eksisteret et år. Det er et netværk, der henvender sig til udlændinge, ansatte og ægtefæller, på virksomheder i landsdelen. Formålet har været at skabe et fælles forum, en platform – ja, netværk, hvor udenlandske medarbejdere eller deres ægtefælle kan mødes og føle sig ”hjemme” på Lolland-Falster. Formålet er også at give praktiske informationer om kommune, fritid, trivsel, skoler skat, sundhedssystem, job og fritid – kort sagt alle de spørgsmål, der må melde sig, når man som tilflytter med anden kulturbaggrund skal have en hverdag til at hænge sammen på Sydhavsøerne. ”Virksomhederne på Lolland-Falster har i dag mange ansatte med udenlandsk baggrund, og fremover vil der blive brug for at fastholde og tiltrække endnu mere fagligt kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft. Det er derfor vigtigt, at der gøres en indsats for at de internationale tilflyttere føler sig velkomne”, mener en af initiativtagerne til LF international, projektleder Tanya von Rosen, og fortsætter: ”Vi kan ikke skaffe job til de jobsøgende ægtefæller eller partnere, men i netværket har de mulighed for at udveksle erfaringer og ikke mindst skabe nye venskaber som kan bidrage til at gøre det nemmere at bo i vores landsdel”. Netværksmøderne, hvor ofte den jobsøgende ægtefælle møder op, er en succes, fastslår Tanya von Rosen. ”Det er en succes, fordi der hver gang møder nogen op, der vil noget med netværket, og som får noget med hjem. Men det er for få, der møder op. Og det er de færreste, der møder op udelukkende på grund af det sociale nærvær. Det er åbenbart ikke en del af deres kultur. Vi opfordrer dem til at bruge hinanden og netværke, som vi ser det sker i vores QLF netværksgruppe for kvinder”.

Erhverv og Kultur | Maj 2017

Medlemmerne af LF international er typisk borgere fra Iran, Indien, Polen, Østeuropa, Sydafrika, Portugal og Spanien. Opbakning fra virksomhederne Virksomhederne i området er vigtige aktører i bestræbelserne på at skabe gode rammer for de ansatte og deres familier. Ved etableringen af LF international sidste år blev virksomhederne i landsdelen derfor bedt om at informere deres internationale medarbejdere om netværket. ”Og det er til del lykkedes. Virksomhederne, især de større, er blevet gode til at oplyse om netværket og vores aktiviteter til deres internationale medarbejdere. Især ansatte på Nykøbing Sygehus er gode til at bakke op om netværket”. LF international er efterhånden så godt etableret, at der nu er lokale virksomheder, der henvender sig til dem med tilbud om virksomhedsbesøg. Kommende virksomhedsbesøg og netværksmøde finder sted hos Vestas i Nakskov den 22. juni. Arbejdsgruppen bag LF international har desuden besøgt Danfoss´ hovedkontor i Nordborg på Als for at høre om deres erfaringer med et netværk for udenlandske medarbejdere og deres ægtefæller, da området og de udfordringer, de står med, minder meget om det som gør sig gældende på Lolland-Falster.


23

Lokal rådgiver Din lokale rådgiver med en verden verden med en . af ekspertise af ekspertise

.

I Deloitte tror vi på vigtigheden af at være være lokalt reprærepræ­ I Deloitte tror vi på vigtigheden af at være lokalt repræsenteret. En væsentlig del af vores rådgivning rådgivning er er netop netop senteret. En væsentlig del af vores rådgivning er netop repræsenteret den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i 15 byer byer i Danmark. Danmark. Find Find os os på på www.deloitte.dk. www.deloitte.dk. 18 15 byer i Danmark. Find os på www.deloitte.dk.

Herningvej 34, 4800 Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Herningvej 4800Touche Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Medlem af 34, Deloitte Tohmatsu Limited Medlem af Deloitte Touche Tohmatsu Limited

Vil du være med til at bygge vingerne til verdens største serieproducerede havvindmølle? FAKTAKBOKS LF international er oprettet med midler fra Landdistriktspuljen under Erhvervsstyrelsen. Men fra årsskiftet af skal netværket være selvkørende, så kvinderne bag QLF håber meget på at lokale virksomheder vil bidrage til den fremtidige drift, enten med sponsorater til at aflønne en projektleder nogle få timer hver måned eller ved at faciliterer netværksmøder.

Ansøg via vores hjemmeside mhivestasoffshore.com

Arbejdsgruppen bag LF international består af ildsjælene i QLFs bestyrelse der tæller Anne-Lise Becher, Dea Cordt Kragh, Hanne Garcia og Tanya von Rosen. Sidstnævnte står desuden for den daglige ledelse af LF international. Du kan læse mere om LF international på deres hjemmeside, www. lf-international.dk, samt følge deres arrangementer på Facebooksiden under LF international. facebook.com/ MHIVestasOffshoreWind

linkedin.com/ company/mhi-vestas-offshore-wind

youtube.com/ MHIVestasOffshoreWind

twitter.com/ MHIVestas

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


24

Foto: Peter Jarvad

BUSINESS

Stort kørekort F og ny start til fem unge ledige hos DSV Transport

Tekst | Heggland Kommunikation

or få uger siden troppede fem unge ledige fra 20-25 år op hos DSV Transport på Gl. Marbjergvej i Roskilde for at indlede et halvt års skræddersyet ”Drivers Academy” med uddannelse og jobtræning. Målet er at få stort kørekort og kort til anhænger – og derefter et fast job enten i transportfirmaet, der især betjener byggebranchen, eller hos nogle af de tilknyttede vognmænd med omkring 400 lastvogne. ”Vi vil gerne tage ansvar som stor virksomhed i en branche, der mærker, at det bliver sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft, samtidig med at vi får mere at lave. Vi gennemfører forløbet i samarbejde med jobcentret og AMU-center Juul, hvor de unge tager køreuddannelsen på to gange seks uger. Planen er, at de unge bliver ansat bagefter, hvis de gennemfører uddannelsen, er stabile og har de fornødne kørefærdigheder. Det er et stort ansvar, for en lastvogn med anhænger koster op imod to millioner, og vi kører ofte ude på små byggepladser,” fortæller Lars Saltoft Kristoffersen, adm. direktør i DSV Transport. Det er fedt Ambitionen er at gennemføre nye forløb, når det første Drivers Academy er overstået. Under forløbet arbejder de unge ved siden af hver deres mentor, som er erfarne chauffører, der har gennemgået et særligt kursus. Blandt de fem unge er 24-årige Lærke Brunsborg Nielsen. ”Jeg synes, det er fedt. Jeg er i gang med fjerde uge, og i dag har jeg selv været ude at køre lastbilen – i almindelig trafik. Jeg har før stået i butik, og det var ikke så sjovt. Siden november har jeg været uden job, men da jeg hørte DSV fortælle om uddannelsen, så vidste jeg med det samme, at ”det her er det, jeg vil”. Det er et job med frihed og ansvar, og man arbejder selvstændigt. Foreløbig har jeg lært meget af min mentor,” siger Lærke Brunsborg Nielsen, der bor i Roskilde og har en HG-uddannelse. Vellykket samarbejde På borgmesterkontoret i Roskilde vækker aftalen mellem jobcentret og DSV Transport begejstring: ”For Roskilde Kommune er det meget vigtigt både at få unge i job og at være

Erhverv og Kultur | Maj 2017


25

I et samarbejde mellem DSV Transport og Jobcenter Roskilde får unge ledige et halvt års uddannelse med stort kørekort og formentlig job bagefter. Projektet hjælper unge på vej – og hjælper transportbranchen, som får sværere ved at skaffe arbejdskraft

en erhvervsvenlig kommune, så jeg er glad for dette eksempel på vellykket samarbejde mellem jobcentret og det lokale erhvervsliv. Jeg hørte allerede om uddannelsen, da jeg i efteråret var til rejsegilde for DSV Transports nye hovedsæde. På samme tid får vi givet en ny start og uddannelse til nogle unge borgere i kommunen og en håndsrækning til en af vores store, lokale virksomheder,” udtaler borgmester Joy Mogensen (S). Lignende toner lyder fra to brancheorganisationer. ”Det er et glimrende initiativ fra DSV Transport, for branchen har virkelig en udfordring med fremtidens arbejdskraft. Vi har mange vognmænd og chauffører et stykke oppe i årene, og transportfaget har udsigt til høj aktivitet de mange kommende år, så vi har brug for kvalificeret arbejdskraft,” siger Lars William Wesch, branchedirektør i ATL – Transportens Arbejdsgivere under DI (Dansk Industri).

mulator, så de unge kan prøve at ”køre” en stor lastbil,” siger Frank Davidsen, underdirektør i DTL – Danske Vognmænd. I år søsætter DSV Transport også sit vognmandskoncept, der skal gøre det lettere for unge chauffører at blive selvstændige – herunder at få finansieret køb og den første tids drift af lastvogn og anhænger.

Branchen mangler chauffører I slutningen af 2016 viste en medlemsundersøgelse i ATL, at hver fjerde virksomhed forventer at få brug for mere arbejdskraft. I forvejen er beskæftigelsen hos vognmændene steget med cirka 5.000 personer siden 2009 og udgør omkring 29.000. ”Branchen mangler chauffører, så det er rigtig godt, at virksomheder som DSV Transport tager ansvar og gennemfører et initiativ som dette. Det ligger helt i tråd med ”Job i transport”-kampagnen, som DTL, ATL og 3F står bag. Her kommer vi ud på skoler og uddannelsesinstitutioner, blandt andet med en si-

Vi gør dine onlinedrømme til virkelighed Optimér din forretning – reducér spild

Brug for hjælp til online markedsføring?

Bruger din virksomhed tid på at

Vi er et certificeret Google Partner bureau, der hjælper dig med at blive synlig på Google og på de sociale medier.

• Indtaste data? • Kopiere data fra et sted til et andet? • Følge op på kundeklager?

Strategi, eksekvering og analyse af brugeradfærd og afkast.

Så ring til os!

Du finder det hos os. Vi laver specialdesignede softwareløsninger, der optimerer og automatiserer dine processer

Flemming Westphal Softwarearkitektur og webudvikling

Sarah Vos Thrysøe Online-marketingspecialist

Gå ind på adressen osglink.dk/kontakt og bestil en opringning, så kontakter vi Dig snares t

Online Solution Group · +45 4243 4754 · Slotsbryggen 14 A-D · 4800 Nykøbing Falster · www.onlinesolutiongroup.dk

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


26

Markedsføringsøkonomuddannelsen Vi er to studerende fra markedsføringsøkonomuddannelsen på Erhvervs­ akademi Sjælland, Nykøbing Falster og har begge en baggrund som han­ delsstudenter. Vores hverdag på markedsføringsøkonomuddannelsen er centreret omkring at arbejde praksisnært med relevante teorier og modeller. Sideløbende med den daglige klasseundervisning, har vi fået stillet til opgave at arbejde selvstændigt i en lokal virksomhed - kaldet værtsvirksomhed. Værtsvirksomhedsprojektet er en ny form for undervisning samt et nyt koncept for uddannelsen, hvor vi som studerende arbejder praksisnært med den tilegnede teori, i den pågældende virksomhed. Tidligere, udarbejdede vi fælles i klassen en opgave for Cityforeningen i Nykøbing F. For vores vedkommende mundede denne opgave ud i en fælles interesse for at tilvælge Vores Nykøbing, den nye forening, som værtsvirk­ somhed. I forbindelse med ovenstående fik vi stillet til opgave at udarbejde en markedsføringsplan for Vores Nykøbing. Vi greb opgaven an ved at inter­ viewe hhv. forbrugere og kunder, samt foretage interne og eksterne analys­ er for foreningen. Dette gjorde, at vi kunne finde frem til, hvilken strategi Vores Nykøbing bør fokusere på i fremtiden. Endvidere, hvilke overvejelser ift. markedsføring og økonomi Vores Nykøbing bør gøre sig i forbindelse med en større aktivitet som kommer til at foregå i Nykøbing F. i slutningen af sommeren. Set ud fra vores interne og eksterne analyser kan vi konkludere, at Vores Nykøbing besidder adskillige stærke sider, kombineret med markedets muligheder - hvilke afbilleder en solid og lys fremtid for den ny etablerede forening. Ud fra denne praksisnære undervisningsform, har vi som studerende tileg­ net os en masse reelle kompetencer, ved at arbejde i en virksomhed som vi ellers ikke ville have haft, hvis undervisningen udelukkende var foregået i et klasseværelse. Markedsføringsøkonomuddannelsen, Erhvervsakademi Sjælland. Bispegade 5, 4800 Nykøbing F.

Simone Sarka & Joachim Levin

Erhverv og Kultur | Maj 2017


FIATPROFESSIONAL.DK

27

DET NYE FIAT PROFESSIONAL LINE-UP. STOPPER ALDRIG ARBEJDET.

FIATPROFESSIONAL.DK

DE ENESTE RIGTIGE PROFESSIONELLE. BYGGET TIL AT ARBEJDE 24/7. LIGEGYLDIGT HVAD DU LAVER, HVOR OG HVORNÅR, SÅ ER FIAT PROFESSIONAL ALTID DET RIGTIGE VALG. DET KOMPLETTE LINE-UP ER DESIGNET TIL EET SPECIFIKT FORMÅL: DIT. FRA TUNGE OG KRÆVENDE ARBEJDSOPGAVER MED BEHOV FOR STYRKE OG PÅLIDELIGHED; TIL LETTERE OPGAVER I BYEN, DER KRÆVER HØJ EFFEKTIVITET OG KOMPAKTE DIMENSIONER. UANSET OPGAVEN FINDER DU LØSNINGEN BLANDT FIAT PROFESSSIONALS KØRETØJER, DER KAN RUMME 2,3 – 17 M3. BYGGET AF PROFESSIONELLE TIL PROFESSIONELLE. SE MERE PÅ FIATPROFESSIONAL.DK. A+

-

F

Brændstoføkonomi v. blandet kørsel: 26,3 -13,3 km/l. CO2-udledning: 101 - 196 g/km.

A PRO LIKE YOU

indsæt forhandler navn her AutoCentro A/S

www.autocentro.dk Nykøbing F. tlf. 54 84 35 00 | Rødbyhavn tlf. 54 60 52 02 | Vordingborg tlf. 55 37 60 30

Kontorindretning Vi har alt til Kontor enten det er privat eller erhverv Om du skal bruge et bord eller en totalindretning af et kontormiljø, så hjælper vi med det hele, lige fra første tegning af vores indendørs arkitekt, til det færdige resultat. Vi er også leverings­ dygtige i al sol­ afskærmning, lige fra persienner over plisséer til lameller eller rullegardiner.

www.mobler.dk

Kontakt Ring til Ronald på telefon 41 88 74 43 eller skriv på erhverv@usmoebler.dk

Møllers Møbler Jarvig Møbler Hovedakslen 5 · 4760 Vordingborg Telefon 69 88 46 47

Maglemervej 46 · 4930 Maribo Telefon 54 76 10 01

Erhverv Sydhavsøerne

V. Ullerslev Snedkerforretning Ullerslevvej 8 ·4900 Nakskov Telefon 54 93 92 24

Ullerslevvej 8 · 4900 Nakskov Telefon 54 93 92 24

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


28

SAMFUND

Lollandsk arkitekt­ virksomhed udvikler infrastruktur Tekst og Illustrationer | Philip Rasmussen, Arkitekt, ByogLandskab i Nakskov

yogLandskab er en innovativ arkitektvirksomhed i Nakskov som arbejder med veje, trafik, cykelplanlægning og klimatilpasning. Det startede i den lille skala med Nakskovs røde cykelstier. Nu er det blevet en eksport succes for virksomheden.

en af virksomhedens mærkevarer, som er efterspurgt mange steder i Danmark og i udlandet. Et af de større cykelprojekter realiseres i disse år i Aarhus, hvor der på få år anvendes henved en kvart milliard på ny cykelinfrastruktur. ByogLandskab har deltaget i arbejdet med projekternes finansiering, og er lige nu igang med udformningen af supercykelstier og cykelgader i Aarhus.

Nakskov har fået et højklasset cykelrutenet med de karakteristiske røde cykelstier og ringstien rundt om byen. Det har taget næsten 25 år at realisere og har kostet henved 100 mio. Derfor er Nakskov og Lolland Kommune langt foran på cykelområdet, men det er virksomheden bag også. Cykelplanlægning er blevet

Store terrænforhold På trods af de ret udanske terrænforhold i Aarhus, så er det lykkedes at skabe en stigning i cykeltrafikken på 15 procent siden 2011. Faktisk cykler århusianerne 250.000 kilometer mere om dagen end i 2011. Til sammenligning er cy-

B

Billige byggematerialer LAVPRISTRÆLASTEN ALU- Profiler og FLEX – Baljer & Spande – Big Bags – Beslag, Søm og Skruer – Bordplader – Døre & Vinduer Have artikler – Hytter & Fritidshuse – Isolering – Jern & Stål – Kloak & Afløb – Maling – Stiger & Stilladser - Tag Tagrender – Trapper – VVS – Værktøj – Brugte byggematerialer og meget mere…

www.demfranordlunde.dk Telefon 54 93 95 43 Lån Gratis trailer til at køre dine varer hjem på Erhverv og Kultur | Maj 2017

Åbent: Man-fre: kl. 7.00-17.00 · Lør: kl. 8.00-13.00 · Søn: Lukket


29

rende, som en væsentlig forklaring på byens omfattende cykeltrafik. Der er da heller ingen tvivl om at de studerende bidrager kraftigt cykeltrafikken. Cykelfremmeindsatsens største succes i Aarhus er imidlertid den folkelige bredde. Blandt de århusianske cyklister er 51 % i arbejde, 30 % er studerende, elever og lærlinge, mens 19 % af cyklisterne er ledige, pensionister, sygemeldte og på orlov. Dette har særlig betydning i Aarhus som er lykkedes med at fastholde sin position, som landets førende industriby med 10.813 produktionsarbejdspladser af den type, som ellers er fosset ud af Danmark i de senere år. Alene i 2015 blev der skabt 744 nye industriarbejdspladser i Aarhus. Det er her hvor Aarhus skal bidrage til landets valutaindtjening, og hvor cyklen skal medvirke til at smidiggøre mobiliteten, mindske trængslen og holde arbejdskraften sund og rask. Cyklen er med andre ord en væsentlig brik i det offentlige og private samspil, og skal både bidrage til samfundsøkonomien og til at gøre Aarhus attraktiv i udviklingen af nye arbejdspladser. Den nye generation af cykelinfrastruktur Med de igangværende klimaforandringer kan cykeltrafikken hæmmes af kraftigere monsterbyger, der på 3 minutter kan ødelægge resten af arbejdsdagen. Det er blot et af mange elementer, som stiller krav til ny kreativitet i udviklingen af byens cykelinfrastruktur. Derfor skal dele af de nye supercykelstier overdækkes på kortere strækninger, således at man kan søge ly mens monsteregnen passerer. Samtidig skal overdækningen benyttes til at producere den energi, som cykelinfrastrukturen anvender til belysning af strækninger og tunneller. keltrafikken i samme periode steget med 5 procent på landsplan. Det er ikke mindst positivt bemærkelsesværdigt at cykelpendlingen er steget over større afstande. Cykelfremmeindsatsen i byen siden 2011 har sparet samfundet for 345 mio. kr., store mængder CO2 og samtidig alene i 2015 sparet århusianerne for 230.000 sygedage. Der er med andre ord fundet en nerve, som også er udgangspunktet for den kommende cykelhandlingsplan, hvor der bliver skruet op for de faglige og politiske ambitioner. Cykelfremme og erhvervsudvikling Aarhus opfattes ofte som den videns tunge universitetsby med 40.000 stude-

ByogLandskab har taget sine erfaringer med fra Lollands klimasatsning. Generelt eksperimenteres der med mange nye løsninger, som kvalificerede svar på de barrierer, der i dag hæmmer cykeltrafikken. Det er samtidig ofte barrierer, som udenlandske delegationer anvender som begrundelser for, at man ikke umiddelbart kan overføre dansk cykelviden. De første erfaringer fra Aarhus Cykel by har imidlertid entydigt vist, at flere århusianerne hver dag trodser byens karakteristiske bakker, det lunefulde danske vejr og relativt store afstande. Derfor er projektet i Aarhus en vigtig for ByogLandskab. Her kan man teste cykelløsninger i terræn, som ikke findes på Lolland.

Kom helt tæt på middelalderen

Vi har over 100 ridderturneringer og hver dag afskyder vi verdens største krigsmaskine. Besøg Middelaldercentret og Middelalder Teknologiparken på samme billet.

1/5 - 30/9 + 16-20/10 Ved Hamborgskoven 2 · DK-4800 Nykøbing Falster · 54 86 19 34

www.middelaldercentret.dk

Danish Research- & Discovery Centre for Early Technology and Craftsmanship

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


30

JUN

1.

RECEPTION 1. JUNI

KOM TIL ÅBNING AF VORES NYE UDVIKLINGSMILJØ SÆT KRYDS I KALENDEREN D. 1. JUNI HVOR VI HOLDER ÅBNINGSARRANGEMENT I VORES NYE UDVIKLINGSMILJØ I NAKSKOV. Business Lolland-Falster har i samarbejde med LollandFalster Business Box etableret et moderne udviklingsmiljø for ambitiøse virksomheder i hjertet af Nakskov – Kom og vær med når vi fejrer åbningen. Følg med på businesslf.dk samt vores sociale medier hvor vi løbende vil orientere om tidspunkt, program m.m.

Tid: 1. Juni. Tidspunktet afsløres senere - følg med på Facebook og www.businesslf.dk. Sted: Axeltorv 2, st. DK-4900 Nakskov Vi glæder os til at se dig

MARIBOVEJ 9

DK-4960 HOLEBY

TLF: +45 7022 8901

INFO@BUSINESSLF.DK

WWW.BUSINESSLF.DK


31

Brian Jørgensen Automobiler 08 Peugeot 30 t. u A Allure til levering

Brugte biler

Nu kan du online booke, når din bil skal på værksted. Klik ind på vores hjemmeside: peugeot.dk/nakskov og videre til servicebooking.

SOLGT Peugeot 208 1,2 e-THP Allure 110HK

Peugeot 208 1,2 VTi Active 82HK

Peugeot 208 1,6 e-HDi Active 92HK

Peugeot 3008 1,6 BlueHDi Active 120HK 6g

ABS · el-spejle · fartpilot · splitbagsæde · airbag · tågelygter · tonede ruder · ESP · multifunktionsrat · læderrat · · 2-zoners klimaanlæg · AUX-stik · El-foldbare sidespejle · El-rudehejs bag · El-rudehejs for · Fjernbetjent centrallås · Håndfri telefon · Kørecomputer · 16’’ Alufælge · Diode lygter · Metallak · Glastag · Justerbart rat · Kopholder · Orange Power Metal.

ABS · el-spejle · fartpilot · splitbagsæde · airbag · tonede ruder · ESP · multifunktionsrat · 12V strømudtag · AUX-stik · El-rudehejs for · Fjernbetjent centrallås · Håndfri telefon · Kørecomputer · Diode lygter · Metallak · Højdejusterbart forsæde · Isofix

ABS · el-spejle · fartpilot · splitbagsæde · airbag · tågelygter · tonede ruder · ESP · multifunktionsrat · 12V strømudtag · AUX-stik · CD / radio · El-rudehejs for · Fjernbetjent centrallås · Håndfri telefon · Kørecomputer · Aftageligt anhængertræk · Metallak · Kopholder · Justerbart rat · Højdejusterbart forsæde · Isofix · Baksensor

ABS · el-spejle · fartpilot · airbag · tågelygter · tonede ruder · ESP · multifunktionsrat · læderrat · 2-zoners klimaanlæg · AUX-stik · El-parkeringsbremse · El-rudehejs bag · El-rudehejs for · Kørecomputer · 17’’ Alufælge · Diode lygter · Metallak · Justerbart rat · Kopholder · Isofix · Start/ stop-system · Diesel partikelfilter · Vejstribe alarm · Navigation

Peugeot 3008 1,6 HDI Active 112HK 6g

Peugeot 3008 1,6 HDI FAP Premium 110HK 6g

Peugeot 308 1,6 BlueHDi Style 120HK Stc sw

Peugeot 407 1,6 HDI FAP Premium 109HK

ABS · el-spejle · fartpilot · anhængertræk · airbag · tågelygter · tonede ruder · ESP · multifunktionsrat · læderrat · 12V strømudtag · 2-zoners klimaanlæg · El-rudehejs for · El-rudehejs bag · Fjernbetjent centrallås · Håndfri telefon · Kørecomputer · 17’’ Alufælge · Metallak · Ikke ryger · Justerbart rat · Kopholder · Isofix · Diesel partikelfilter · Pakeringssensor. Vinterhjul

ABS · fartpilot · splitbagsæde · airbag · tågelygter · armlæn · tonede ruder · ESP · 12V strømudtag · 2-zoners klimaanlæg · Elektrisk håndbremse · Elspejle med varme · Håndfri telefon · Kørecomputer · 17’’ Alufælge · Aftageligt anhængertræk · Metallak · Læderkabine · Kopholder · Justerbart rat · Højdejusterbart førersæde · Diesel partikelfilter · vinterhjul · tagbøjler

ABS · el-spejle · fartpilot · airbag · tågelygter · tonede ruder · ESP · multifunktionsrat · læderrat · 12V strømudtag · 2-zoners klimaanlæg · AUX-stik · El-foldbare sidespejle · El-rudehejs for · El-rudehejs bag · Fjernbetjent centrallås · Håndfri telefon · Kørecomputer · 16’’ Alufælge · Diode lygter · Metallak · Justerbart rat · Kopholder · Isofix · Navigation. Sportssæder

ABS · el-spejle · fartpilot · airbag · tågelygter · tonede ruder · ESP · læderrat · 2-zoners klimaanlæg · AUX-stik · CD · El-foldbare sidespejle · El-rudehejs bag · El-rudehejs for · Fjernbetjent centrallås · Håndfri telefon · Kørecomputer · 16’’ Alufælge · Metallak · Kopholder · Justerbart rat · Diesel partikelfilter · Regnsensor . nedblændning i bakspejl . Navigation.

Skoda Octavia 1,2 TSI Ambiente 105HK 6g

Tesla Model S P85D el EL Performance 469HK A

Peugeot Expert 2,0 HDi L1H1 128HK van

Peugeot Partner L1 Flexpack 1,6 BlueHDi van

ABS · el-spejle · fartpilot · aircondition · anhængertræk · airbag · tågelygter · tonede ruder · ESP · 12V strømudtag · CD / radio · El-rudehejs bag · El-rudehejs for · Fjernbetjent centrallås · Kørecomputer · Metallak · Kopholder · Ikke ryger · Isofix · Justerbart rat · Højdejusterbart forsæde · vinterhjul . service overholdt . Grøn ejerafgift halvårligt kr.890

ABS · fartpilot · soltag · ESP · multifunktionsrat · Automatisk parkeringssystem · Kørecomputer · 19’’ Alufælge · Xenon lygter · Alcantara-kabine · Luft-undervogn · Tec pakke · Vinterpakke · automatisk vognbaneskift · automatisk opdaterings pakke nyt softvare f · 4 år på øvrige bil. Bilen har ikke kørt. Alt. køb: Nøjagtig samme bil kørt 21000 med sp. opticot lak beh.

Årg. 2016. Km 2000, ABS · el-spejle · airbag · ESP · 12V strømudtag · El-rudehejs for · Kørecomputer · Justerbart rat Højdejusterbart forsæde · Kopholder · Diesel partikelfilter · CD / radio · Varerummet er der træbund / sidebeklædning Nypris kr. 160.000

Årg. 2016. Km 7500 · ABS · el-spejle · fartpilot · aircondition · airbag · ESP · 12V strømudtag · AUX-stik · El-rudehejs for · Fjernbetjent · centrallås · Håndfri telefon Kørecomputer · Justerbart rat · Kopholder · Diesel partikelfilter · Start/stop-system · Smeg · Soundsystem. varerummet er monteret træbund / sider Ny pris kr. 135.000

154.600 kr.

199.900 kr.

99.800 kr.

83.800 kr.

104.800 kr.

1.189.000 kr.

82.400 kr.

253.900 kr.

129.800 kr. (excl. moms)

PEUGEOT NAKSKOV BRIAN JØRGENSEN AUTOMOBILER Sandvikenvej 5 · 4900 Nakskov Telefon 54 95 21 07 www.peugeot.dk/nakskov

319.600 kr.

74.600 kr.

99.900 kr. (excl. moms)


32

SAMFUND

Gårdbutik har 20 års jubilæum

D

et er lidt af en enestående præstation at en gårdbutik kan holde 20 års jubilæum. Birgit og Niels Hansen fra Kirkehøjens Limousine åbnede deres gårdbutik for 20 år siden i 1997 og kan derfor fejre jubilæum den 15. maj. ”Vi er meget stolte af at være en af de få i Danmark der har holdt åbent i gennem så lang tid, og vi kan kun takke vore dejlige og trofaste kunder for dette”, fortæller gårdejer Niels Hansen, som er 7. generation på gården Kirkehøj. Hans kone Birgit supplerer: ”Vores slagter, Engdahl fra Holeby skal også nævnes som en trofast, loyal, fleksibel og meget dygtig slagter. Han forstår, at vi ikke vil gå på kompromis med kvaliteten og han er samtidig meget fleksibel med at modtage ønsker fra vores kunder, så de næsten kan få skåret og pakket deres kød som de ønsker og ud fra kyndig vejledning og rådgivning”. Birgit og Niels er dybt taknemmelige for den lokale opbakning de har fået igennem alle årene. En del kunder som har været med helt fra starten er blevet meget personlige nære venner. Birgit og Niels føler, at de har en rigtig god relation til alle kunder der kommer og køber hos dem. ”Vi ved at relationer er vigtige, vi ved også at dem der kommer her, forventer at få høj kvalitet, og en forventning om, at vores dyr har haft et godt liv”, siger Birgit, og Niels. På gården opdrættes der limousinekvæg, som er en fransk kødkvægsrace – , udover dette er der frilandsgrise, uldgrise også kaldet Mangalitza, som er ude hele året. Der er også får og lam af racen Suffolk, fritgående høns, og der sælges æg fra disse. Til jul er det muligt at bestille ænder og gæs til julebordet, som også har gået og nydt udelivet her på gården. Ligeledes sælges årstidens vildt også fra fryser. Limousineungkvæget sælges under prædikatet ”Anbefalet af Dyrenes beskyttelse.” I gamle dage købte folk kvarte og halve limousineungkvæg fra gården, dette er dog stadig muligt. Men tingene har selvfølgelig udviklet sig, og i dag kommer nogle kunder og kun vil købe en gang store, gode møre bøffer eller en lækker mør steg. Gennem tiden var det faktisk kunderne der opfordrede Birgit og Niels til også at have andre kødvarer, som havde samme høje kvalitet. Dyreetikken sættes højt på Kirkehøjen, det kan man tydeligt fornemme på ejerne, der på deres område er ildsjæle og brænder for det de producerer. Med stolthed i stemmen fortæller de, at deres får kommer på ferie. Fårene bliver

Erhverv og Kultur | Maj 2017


33

lånt ud til græsning på nogle naturarealer . ”Vi sætter dyreetikken meget højt her på gården. Køerne går med deres kalve på engen om sommeren og i løsdriftsstald om vinteren. Ca. halvdelen af limousinekøerne ”sender vi på sommerferie ude ved Gedesby, hvor de afgræsser nogle naturarealer”. Uldgrisene hygger sig ude i det fri og løber glade omkring, det samme gælder ænder og høns. Det er sådan vi skaber kvalitetskød, som man kan spise med god samvittighed og vi mener faktisk man kan smage det”, siger Birgit Hansen. Der er et godt netværk af høj kvalitets fødevare producenter i landsbyen Tårup, lige rundt om hjørnet, så når folk har købt køb og friske æg hos Kirkehøjens Limousine, kan de køre forbi Tårup Frugtplantage og køber lækker æblemost og hos de andre gårdbutikker kan man få årstidens grøntsager, så man kan sammensætte en fantastisk middag, med kvalitets råvarer. Kirkehøjens Limousine blev landskendt da DR lavede programmet ”Spise med Price”, med Brødrene Price, hvor de var på gården og kokkererede. Birgit og Niels fortæller flere sjove anekdoter, dels fra denne optagelse, men også fra andre besøg på gården: Fotografer der er blevet jagtet af uldgrise, journalister der er blevet nappet i deres sko. Køer der hygger sig ”live” på tv. ”Vi er blevet brugt af mange som besøgsgård, og vi nyder at se, når børn fra skoler, udenlandske studerende, ja sågar demente fra Vordingborg har været ude og se og klappe vore dyr. At se de mennesker live helt op og have et stort smil på ansigtet, og vide at de går hjem herfra med en super dejlig oplevelse. Ja - det giver bare en lyst til at fortsætte”, slutter Birgit og Niels. Søndag den 14. maj bliver 20 års jubilæum fejret med åbent hus, og Birgit og Niels håber på at se alle faste kunder, samt en masse nye, som har lyst til at se hvor det kød de spiser kommer fra og hvilke forhold de har levet under. Så hold øje med hjemmesiden på www.godt-koed.dk eller Facebook: www.facebook.com/Kirkeh%C3%B8jens-Limousine-­ 237662022601/?fref=ts

FRIT

FARVEVALG SEAT TOLEDO FRA KUN KR. uden merpris *

144.900,-

SEAT FULL LINK SYSTEM *

2.495,-

DEN RUMMELIGE FAMILIEBIL

Praktisk bakke til bagagerum

895,KOMPLET HJULPAKKE 17” letmetalfælge “Dynamic 21/2” inkl. sommerdæk***. Kun

12.790,-

HVAD MERE KAN MAN ØNSKE SIG? Slanke og elegante kurver, sublime køreegenskaber og en god pris. SEAT Toledo rummer det hele og selvfølgelig også et kæmpe bagagerum med plads til alle ønskerne. Kig forbi din SEAT-forhandler, som lige nu har masser af gode tilbud. Læs mere på seat.dk.

AutoCentro

A/S

www.autocentro.dk Nykøbing F. tlf. 54 84 35 00 Rødbyhavn tlf. 54 60 52 02 Vordingborg tlf. 55 37 60 30

SEAT Toledo fås fra kr. 144.900 ekskl. lev. omk. kr. 3.880. Brændstoføkonomi 20,4-27,8 km/l og CO2 94-114 g/km ved blandet kørsel (direktiv 80/1268 EØF). Energimærke A+ . Den viste model er med ekstraudstyr. *Få udvalgte Apps til rådighed på Media System Plus. Forbind din Smartphone via MirrorLink, Android Auto eller Apple Car Play. **185/60 R15” 88T.

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


34

KUNST

Danske kystlandskaber

– set af fotograf Janne Klerk Fotos: Generalens lysthus Korevle og Stevns Klint

M

ed en kystlinje på over 7.000 km er havet omtrent allestedsnærværende i Danmark, og netop kystlandskaberne er blevet en særlig motivgruppe for fotograf Janne Klerk, som har indfanget og beskrevet de evigt foranderlige kyster i en række meget store fotografier – så store, at man næsten kan fornemme sin egen tilstedeværelse i motiverne. På Fuglsang Kunstmuseum kan man sommeren over opleve et større udvalg af disse værker med motiver fra det meste af Danmark. Stormfuldt og stille I projektet udfolder Janne Klerk en overraskende rig mangfoldighed af landskabstyper langs kyststrækningen; fra det åbne, vilde hav hvor vi møder universets uendelighed til de mere skærmede kyster og fjorde. Værkerne viser dramatiske skildringer af stejle kystskrænter, og tunge vinterhimle over frostfyldte vande, men her er også milde fjordlandskaber med grønne græsser og stille vand, vidstrakte kystpartier med aftendis eller himmelpartier med drivende skyer, der spejler sig i vandet som et åndehul uden sidestykke. Sansede mere end sete Janne Klerk foretrækker at lave det fotografiske arbejde bag kameraet i naturen frem for bag computerskærmen. Denne tilstedeværelse i naturen mærkes i fotografierne, som måske netop derfor opleves som særligt nærværende – sansede mere end sete. Janne Klerk er en virtuos seer, der lader naturen tale igennem sig og giver den usentimentalt videre til os. At motiverne er fra et Danmark, som i dag er blevet en mindre del af de flestes hverdag, kan endvidere virke dragende – til tider meditativt. Udstillingen er blevet til i nært samarbejde med Janne Klerk, og udstillingen vises efterfølgende på Ribe Kunstmuseum og Skovgaard Museet i Viborg. Bogen ’Danmarks Kyster – en fotografisk fortælling af Janne Klerk’ kan købes i tilknytning til udstillingen.

Erhverv og Kultur | Maj 2017


35

Kaffeslabberas H

urra for kaffen, underholdningen, Lollands hygge og masser af varm luft. Cafe Risteriet skal hele tiden finde nye muligheder, og tilpasse sig nye mennesker og behov. Derfor er der de kommende tirsdage ”kaffeslabberas” på Cafe Risteriet. Alt mellem varm luft, seriøsitet og ganske almindelig hygge – alt er muligt. Cafe Risteriet har programsat nogle tirsdage, med forskelligt indhold og muligheder. En oplagt chance for alle der gerne vil gå på cafe, alene eller sammen med familien eller gode venner. Her tænkes også ældre, enlige og bare dem der gerne vil have en munter og lystig eftermiddag med god snak. Så helt uformelt inviteres der på kaffe og kage, dog ikke gratis, - men til en overkommelig pris for et par timers hygge. Caféen byder på højtlæsning, kor, foredrag, digte, ældresnak, strikkedag, korog musicalsange, historiefortælling, harmonikaspil, og lidt om politik i hverdagen, rigeligt med varm luft – og masser af fællessange. Kaffeslabberas ligger på tirsdage fra kl. 15.00 til 17.00 fra 28. marts til 16. maj. Bordbestilling ikke nødvendig. Vi rykker lidt sammen, hvis vi er mange nok. #lollandfalsterlovestorm. Den 09. maj: Lars Bøje Petersen/ Finn Ibsen: Lollands Harmonika-samspil med udgangspunkt i lollandske sange og Karen Zubari´s digte. Den 16. maj: Henrik Høegh: Historier fra og om tiden som folketingspolitiker, Minister og viceborgmester. Vi ses hos Karen Albrechtsen på Cafe Risteriet Se også Facebook for aktiviteter og arrangementer.

masser af varm luft.

ilpasse sig nye mennesker og behov. apperas” på Cafe Risteriet.

ge –Kaffeslaberras alt er muligt. Engang var det almindeligt at komme til kaffeslabberas. Nu er ordet igen ved at dukke op i forbindelse med de mange (kaffe) caféer. Et kig i Ordbog over det Danske Sprog fortæller, at definitionen af kaffeslabberas er meget gammel og oprindeligt var nedsættende udtryk for (dårlig, tynd) kaffe, kaffedrikning eller (især) kaffeselskab. Det er også en sammenkomst, hvor man spiser og fråser (“slubrer” i sig); en lystig sammenkomst med traktement. Eller et selskab, hvor der drikkes meget og snakkes meget, hvor man har en hyggelig snak, passiar. Endelig kan slabberas være udtryk for intetsigende tale, snak, vrøvl.

indhold og muligheder. En oplagt chance for alle n eller gode venner. Her tænkes også ældre, enlige middag med god snak.

n til en overkommelig pris for et par timers hygge.

snak, strikkedag, kor- og musicalsange, rdagen, rigeligt med varm luft – og masser af

a 28. marts til 16. maj. Bordbestilling ikke #lollandfalsterlovestorm.

masser af varm luft.

g tilpasse sig nye mennesker og behov.

Nedrivning udføres... VI HAR I MERE END 40 ÅR uført arbejde for staten, kommunen, landbruget og ikke mindst private

NEDRIVNING UDFØRES SELEKTIVT hvor vi lægger stor vægt på miljøet. Vores maskiner er moderne og med alt udstyr.

NU OGSÅ MOBILT KNUSEANLÆG

VI ER EN AF DE FÅ NEDRIVNINSFIRMAER, DER GENBRUGER BYGGEMATERIALER

2500 kvm. hal fyldt med genbrug: Vinduer, døre, gulvbrædder, vvs og masser af andet

MILJØSANERING Fjernelse af asbest Blyholdigt maling og PC8 samt oprydning efter brand VORES FOLK STÅR KLAR TIL AT LØSE DIN OPGAVE Vi tømmer også hele boligblokke for alt indvendigt, så der evt. kun står vægge og tag tilbage. Det sker i forbindelse med renovering af bygningen

VI HAR ET MOTTO:

INTET ER FOR SMÅT INTET ER FOR STORT

www.demfranordlunde.dk Telefon 54 93 95 43 · Martin direkte 20 82 02 53 Maj 2017 | Erhverv og Kultur


36

KULTUR

E

fter fem års pause fra koncertvirksomhed kommer den landskendte sanger og musiker, komponist, forfatter og maler Pia Raug til Falster og vil synge sine dejlige sange igen, denne gang på Højskolen Marielyst fredag den 12. maj, Store Bededag. Igennem fem år har der på hendes hjemmeside stået: ”Jeg giver ikke koncerter for tiden”, fordi hun havde mistet modet over for den danske musikscene. Hun fortæller selv: ”Jeg var selv temmelig overbevist om, at det kapitel af mit liv var endegyldigt lukket. Men to begivenheder inden for det seneste års tid har gjort, at jeg pludselig til min egen forundring, igen har kunnet mærke den næsten glemte drøm om musikken begynde at bevæge sig i mig”. Fugleflugt De to begivenheder er først og fremmest, at hun fik genudgivet hele sin produktion, hele sit livsværk, som hun kalder det, i et bokssæt på plademærket Exlibris, hvor hun også slog igennem med LP’en, ”Det” med Inger Christensen digte. Men bokssættet rummer hele hendes 40 år lange produktion, der begyndte med ”Hej lille Drøm”, nu i alt 10 cd’er samlet i boksen “Fugleflugt”, med alle Pia Raugs originale indspilninger i de originale cover og en bonus cd med en opsamling af de forskellige tracks. ”For første gang i mange år kunne jeg selv fra ende til anden lytte til alt, hvad jeg har skrevet og sunget gennem 40 år. Jeg fandt ud af, at sangene er en slags dagbogsblade, som uventet kunne bringe mig tilbage til min tabte tid, og jeg besluttede, at jeg ville skrive om de sange, der blev mit liv. Det skrivearbejde er Pia Raug nu påbegyndt, men der er meget, meget at skrive om endnu.” Mariehaven Den anden begivenhed, som fik hende til at fornemme, at musikken måske ikke helt havde forladt hende, selv om hun havde forladt den, blev invitationen til at synge to sange i TV-udsendelsen ”Mariehaven” i Ansager med backing af Helge Engelbrechts 10mands orkester. ”Det var en temmelig kold Pinsedag, som blev varm om hjertet”, fortæller Pia Raug. ”De tusind publikummer sad trofast en hel dag indhyllet i tæpper og nærvær. Og det kom fuldstændigt bag på mig, at der måske havde været nogen, som havde savnet mig! Jeg følte mig modtaget som en gammel ven, ingen havde regnet med at se igen”.

Pia Raug synger på Højskolen Marielyst Store Bededag Nu kommer Pia Raug så til Højskolen Marielyst. Koncerten begynder klokken 19.30 Entré: 125 kr. Billetsalg via billetto.dk, via reservation på Højskolens telefon 5413 6361 og ved salg i døren, hvis der er flere billetter tilbage.

Erhverv og Kultur | Maj 2017

Foto: Suste Bonnén

Arrangør er Peter Abrahamsen. Kontakt for yderligere oplysninger peter@peterabrahamsen.dk tlf 2143 0778 Spørgsmålet vedrørende højskolen, ring på 5413 6361


37 Annonce 84x100_Layout 1 20/04/17 10.09 Side 1

The Mix Makers Revival i Orenæs Saloner

6

0’er musik fra Bangs Have genoplives i telt på plænen ned til Storstrømmen. The Mix Makers var et populært danseband på Lolland-Falster i 60’erne og 70’erne, en kvartet med ganske unge musikere, som især fik dansegulvet i Bangs Have i Maribo til at gløde. Orkestret bestod af trommeslager Knud Erik, søn af musiker og tobakshandler Chr. Larsen i Maribo; saxofonist Søren, søn af dommer Hillerup i Sakskøbing; bassist og trompetist Elo ”Luffe” Lindhardsen, søn af frisørmester Lindhardsen i Maribo, samt pianist Gunnar, søn af skoleinspektør Brønholt i Østofte. The Mix Makers blev startet i 1967 og ophørte efter nogle forrygende år i 1971, hvor alle 4 musikere drog til København for at studere. Nu har de fire fundet sammen igen og opdaget, at der endnu er liv i de gamle spillefingre, og at musikken fra dengang stadig er frisk og fornøjelig – lige til at danse efter og synge med på. Knud Erik Larsen (nu Sidenius) er pensioneret som gymnasierektor; Søren Hillerup er fhv. professor ved Tandlægehøjskolen; Elo ”Luffe” Lindhardsen er stadig aktiv som bassist, han er oven i købet en af landets førende og kan høres i Nykøbing F. - revyen. Gunnar Brønholt er som klassisk musiker medarbejder i Orenæs Saloner på Nordfalster, så det er naturligt, at det er her, en festlig Mix Makers Revival finder sted søndag d. 14. maj kl. 16. Der rejses dansetelt på den store plæne med Storstrømmen som kulisse, og så går det løs med de bedste melodier fra 60’erne: Tennessee Waltz, When I’m 64, Proud Mary, Can’t Help Falling in Love kender de fleste stadig. De og andre gode, tidstypiske sange suppleres med danske evergreens og Olsen-bandens kendingsmelodi som en særlig hilsen til Det Gule Palæ i Gedser. Orenæs Saloner er kendt for en fantastisk fællessang, så der deles sangtekster rundt, og der lægges dansegulv, for de færreste vil kunne holde benene i ro. Arrangementet finder sted på ”Mors dag”, så her en god mulighed for at invitere Lillemor til et hyggeligt arrangement i romantiske omgivelser, som helt sikkert vil vække mange minder til live. TID OG STED: Søndag 14. Maj kl. 16, Orenæs Saloner – plænen, Orenæs Skovvej 12, Orehoved i Nr. Alslev Billetter kan købes på www.orenaessaloner.dk

Nysted Lyrik og Nysted visefestival Lyrik og Torsdag d.15. juni visefestival

Annonce 84x100_Layout 1 20/04/17 10.09 Side 1

til søndag Torsdag d.15. juni d.18.juni til søndag Billetter og kontakt d.18.juni www.lyrikogvisefestival.dk Billetter og kontakt

www.lyrikogvisefestival.dk

Mærk historiens vingesus i et intakt herregaardshjem Lad vores historiske smukke lokaler danne ramme for dit næste arrangement.

I juni åbner vi vores sommercafé. Nyd en kaffe med hjemmebag eller en frokost i de herskabelige stuer og på vores terrasse.

Vi kan det hele; små som store fester, møder, konferencer, seminarer, overnatning samt længere ophold.

Fuglsang Herregaard, Nystedvej 73, Toreby Telefon 54 87 33 87 post@fuglsangherregaard.dk www.fuglsangherregaard.dk

Hos os får du hele pakken serveret.

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


38

Lovestorm Nyheder

Sammen om Lolland-Falster T

orsdag 6. april afholdt foreningen ”Sammen om Lolland-Falster” generalforsamling. Den blev afholdt i Højrebyhallens cafeteria, Bøgevej 2, 4920 Søllested.

TV Øst deltog også og sendte live fra generalforsamlingen, og man kan se indslaget her: https:// www.tveast.dk/nyheder/06-04-2017/1930/lovestorm-i-ny-form?autoplay=1

Den nye bestyrelse + suppleanter i ”Sammen om Lolland-Falster” er: Fra venstre: Peter Engberg Jensen Nicolaj Sand Rasmussen (suppleant) Kirsten Sydendal Mette Aagaard Merete Meyer Madsen Niels Bjerregård

På FACEBOOK kan du få et overblik over #lollandfalsterlovestorm´s aktiviteter ved at skrive lovestorm i søgefeltet.

På billedet mangler Stine Pilt Olsen, Philip Rasmussen og Povl Lønberg Rasmussen (suppleant). Foto: Tim R. Larsen, Erhverv og Kultur Mh. Kirsten Sydendal

Erhverv og Kultur | Maj 2017

Bl.a. er der en gruppe med lokale events: Her kan du se lokale event som du kan deltage i og du kan også ganske GRATIS ligge events op, så andre kan deltage på: Lokale Events - #lollandfalsterlovestorm https://www.facebook.com/ groups/827719323950174/ Du kan også altid læse mere om Lollandfalsterlovestorm på hjemmesiden: https://sammenomlf.wordpress.com/


39

Maj 2017 | Erhverv og Kultur


40

FORESTER

OPLEV EN MED EKSTRA STIL OG UDSTYR

Udstyr til en værdi af 18.900,Din pris:

2.990,-

Begrænset antal

SUBARU FORESTER fra 389.900,-

SUBARU FORESTER VAN fra

239.900,-

(+moms kr. 38.975,-)

Skil dig ud fra mængden med Trailrunner Slå til og få en Subaru Forester med ekstra stil og udstyr. Inklusive anhængertræk og kabelsæt, stænklapper, skærmkanter, styling og karrosseribeskyttelse. Læg dertil firehjulstræk, Boxermotor og den legendariske driftssikkerhed, der altid er med om bord. Bestil din Trailrunner hos nærmeste forhandler.

CLAUSEN & LARSEN I/S Industrivej 12 • 4990 Sakskøbing Telefon 54 70 41 14

Brændstofforbrug 11,8-17,5 km/l. CO2 150-197 g/km. Der tages forbehold for trykfejl. Bilen kan være vist med eftermonteret udstyr. Priserne er vejledende og ekskl. lev.

Erhverv og Kultur | Maj 2017

subaru.dk

Profile for Grafosign

Erhverv og kultur maj 2017  

Erhverv og kultur maj 2017  

Profile for grafosign
Advertisement