Page 1

34

4. ÅRGANG | MAJ 2016

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

KULTUR

Bud på Falsters fremtid

06

SAMFUND

BUSINESS

Hotel med vokseværk og flotte anmeldelser

GRATIS MAGAS IN

08 SAMFUND

En tilflytters bekendelser

KULTUR

The Native Cooking Award 2016

12 18

SAMFUND

Landboskabet – nyt liv på landet

20

En tilflytters bekendelser Vi vil være områdets foretrukne erhvervsbank

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING DNA SIKRING 70 133 233

WWW.TELESIKRING.DK .TELESIKRING.DK

Besøg din lokale erhvervsrådgiver i Slotsgade 1-3, Nykøbing F eller ring 70 33 44 44 INFO@TELESIKRING.DK


Forsiden

34

4. ÅRGANG | MAJ 2016

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

KULTUR

Bud på Falsters fremtid

06

SAMFUND

BUSINESS

Hotel med vokseværk og flotte anmeldelser

GRATIS MAGASI N

08 SAMFUND

En tilflytters bekendelser

KULTUR

The Native Cooking Award 2016

12 18

SAMFUND

Landboskabet – nyt liv på landet

20

En tilflytters bekendelser Vi vil være områdets foretrukne erhvervsbank

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING DNA SIKRING 70 133 233

WWW.TELESIKRING.DK .TELESIKRING.DK

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd 1

Besøg din lokale erhvervsrådgiver i Slotsgade 1-3, Nykøbing F eller ring 70 33 44 44 INFO@TELESIKRING.DK

17-12-2013 15:10:54

Johanne Aalkjær Foto: Bjarne Winther

Udgiver

Erhverv og Kultur Ryttervænget 44 4800 Nykøbing Falster

Ansv. redaktør Tim R. Larsen Annoncer

Tim R. Larsen, tlf 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

Journalist

Bjarne Winther, tlf. 29 36 20 42 bjarne@erhvervogkultur.net

Deadline

Juni 2016 udgaven: 20. maj 2016

Tryk

OTM Avistryk

Oplag

7.500 stk.

Udgivelser

12x årligt - hver måned.

Distribution

Den 2. tirsdag/onsdag i måneden med Post Danmark til kontorer, butikker og jordbrugere i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner

LANDBOSKA D

en 18. april lød overskriften på Berlingskes forside: 100 000 flytter til København de næste ti år.

Af artiklen fremgik det, at konsekvensen heraf er, at København får brug for 45.000 nye boliger inden 2017. Nå, tænker man, igen en påmindelse om, at det skæve Danmark er på vej til at blive endnu mere skævt, og at landets yderområder nu må imødese den totale affolkning i overskuelig fremtid.

Derfor skal livet på landet ikke reetableres, som det var engang, tiden skal ikke skrues tilbage. Livet på landet skal tænkes forfra – tænkes ind i en ny kontekst. ”Landboskabet – nyt liv på landet” er titlen på kronikken i nærværende magasin, skrevet af Rikke Juul Gram fra landskabsarkitektfirmaet Schønherr i Aarhus.

Den slags budskaber udløser nærmest pr. automatik fortvivlelse hos de mennesker, der kæmper en kamp for bevarelse af livet i landbyer og landdistrikter.

Rikke Juul Gram opfordrer til at tænke en ny strategi ud fra erkendelsen, at landet har forandret sig. Nogle landsbyer vil forsvinde og nogle huse skal rives ned. Men i stedet for et desperat forsøg på at stoppe tidens store hjul, vil det være mere hensigtsmæssigt at få indflydelse på dets retning.

Men fremfor at bekymre sig over en udvikling, der med al tydelighed er kommet for at blive, og som man alligevel ikke kan afværge, kunne man i stedet tage tyren ved hornene, og erkende, at løbet er kørt for de danske landsbyer og livet på landet generelt, fordi landsbyerne i tidernes morgen levede i tæt samspil med en landbrugskultur, der siden har ændret sig dramatisk.

Med LANDBOSKABET mener kronikøren tættere samspil mellem bosætning og natur, end det man kender i dag. I stedet for at betragte byggetomter efter nedrevne huse som sorte pletter i landskabet, kunne der skabes nye grønne og rekreative områder mellem udtyndede landsbyer og det åbne landskab – mere natur i samarbejde med landbruget.

Bemærk

Hvis du ikke er erhvervsdrivende, og ønsker at få avisen tilsendt, er det muligt, ved at sende en mail med navn og adresse på: tim@erhvervogkultur.net Det koster kr. 30.00 pr. magasin og b  etales 12 mdr. forud.

Hjemmeside www.erhvervogkultur.net Læs magasinet på hjemmesiden

Artikler i Erhverv og Kultur må gerne citeres, når det sker med tydelig angivelse af kilde - f.eks.: ERHVERV OG KULTUR, BJARNE WINTHER. Der tages forbehold for trykfejl.

Skift til Aage Maagensen så får du lokal sparring og rådgivning på højeste niveau

Thomas Henckel Statsautoriseret revisor, Direktør Dir. +45 54 79 11 31

Tina Ørum Hansen Statsautoriseret revisor Dir. +45 54 79 11 23

Kristian Due Andersen Statsautoriseret revisor Dir. +45 54 79 11 34

Mogens Rasmussen Revisor, cand.merc.aud. Dir. +45 54 79 11 29

Karsten Beske Økonomikonsulent Dir. +45 54 91 02 62

Knud Engberg Registreret revisor Dir. +45 54 79 11 20

Hos Aage Maagensen er kunden altid i centrum. Vi giver dig den bedst mulige sparring og rådgivning. Vi er lokale - men en del af et større nationalt og internationalt netværk. Aage Maagensen har over 30 professionelle og engagerede medarbejdere, som er klar til at hjælpe dig med alt fra skat og budgetter til bogføring og årsregnskaber. Ring eller kig forbi til en uforpligtende snak - læs mere på aa-m.dk


3

LEDER

KAB

Er det tid til landbrugseftersyn? ... Vi har manden til at udbedre fejl, så driften bliver optimal

En sammenkobling mellem en landbrugsreform og en LANDBO-REFORM.

Vi tilbyder:

Hensigten med LANDBOSKABET er, iflg. kronikøren, at gøre landsbyerne og livet på landet attraktivt for de mennesker, der ønsker at bo på landet. Man kan sagtens forestille sig nye former for landsbyfællesskaber, det findes der allerede eksempler på, ligesom man i nær fremtid kan forestille sig en helt anden attitude til landlivet, end den man kender i dag.

• Alt i landbrugsinstallationer • Foder- og blandeanlæg • Korntørringsanlæg • Siloanlæg • Malkeanlæg

Det vil være naivt at tro, at den nuværende bevægelse fra land til by vil vende 180 grader. Det vil mange år frem fortsat være attraktivt at bo i storbyerne. Men på et tidspunkt vil der også være byboere, der får nok, og flytter ud – hvis der vel at mærke er noget at flytte ud til. Derfor er det nu, at livet på landet skal tænkes ind i en ny kontekst, og være på plads den dag, bølgen ruller den anden vej.

• Ventilation • Nødstrømsanlæg • PLC styringer/Automatik

Døgnvagt 54 14 81 00 Både privat og erhverv

Telefon 54 14 81 00

God læsning Redaktionen

www.idestrup-el.dk

PRIVAT & ERHVERV LOLLAND-FALSTERS STÆRKESTE ADVOKATTEAM Hos ADVODAN Lolland-Falster har vores advokater mange års erfaring inden for alle områder af den privat- og erhvervsretlige jura. Det er vigtigt for os at yde en fortrolig og personlig rådgivning på et højt fagligt niveau. Vi fokuserer på at finde den løsning, som er bedst for dig. Vi ved, at et juridisk problem ikke altid kræver et juridisk svar, og at mægling og forlig også er en god løsning. ADVODAN LOLLAND-FALSTER

Tlf. 46 14 59 00

LOLLAND-FALSTER

advodan.dk

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


4

På Lolland-Falster bor der mange forfattere. De skriver digte, noveller, romaner, essays, skuespil etc. – produktionen er stor. Bedste eksempel på det er sidste års udgivelse af StORDstrømmen Antologi der præsenterer 39 forfattere og 11 illustratorer fra det gamle Storstrøms Amt. I forrige udgave af Erhverv og Kultur lancerede vi Forfatter-stafetten – hvor en lokal forfatter udvælger en af sine tekster til publicering i magasinet og samtidig giver stafetten videre til en forfatterkollega – og så fremdeles. I sidste måned bragte vi tekster af forfatteren Thorvald Berthelsen som har givet stafetten videre til krimiforfatteren Gittemie Eriksen. Nederst på siden kan du se hvem hun giver stafetten videre til.

Foto: Nikolaj Piil Eriksen

Forfatterstafetten Dræbt

– en kriminovelle af Gittemie Eriksen

Politikommissær Lars Andersen sparkede til en sten, så den landede i grusbunken og skabte en mindre lavine, da den fortsatte ned ad bunken og landede ved siden af kranens støtteben. Det var en helt anden dominoeffekt, der var skyld i, at han stod her på byens største byggeplads en tidlig morgen, i stedet for at løbe sin sædvanlige tur langs vandet. Det startede, da to knægte kørte for stærkt ned ad Brovejen og ikke nåede at trække ind, hvor de to spor indsnævres til et på grund af nyopbygningen af den højbro, der i øjeblikket kun eksisterede som tegninger og løse elementer. I forsøget på at redde situationen og undgå at køre ind i betonpillen, havde den ene fører revet lidt for voldsomt i rattet og var kørt ind i den tonstunge kran, der blev brugt til at lægge broelementer op med. Stemplet blev revet løs og flere hundrede liter olie løb ud over byggepladsen. Førerne af de to forulykkede biler slap med mindre knubs. Det var desværre mere end der kunne siges om den mand, der blev fundet i opgravningen. Ødelæggelserne havde sat byggeriet flere uger tilbage, fordi et større område måtte graves op igen, og det var derfor Lars stod her en vindblæst morgen i april. Gravemaskineføreren var nemlig stødt på en blå jakke, da han havde gravet gruset af igen. Han havde tilkaldt sin chef og sammen havde de ringet efter politiet. “Jeg kan ikke umiddelbart sige så meget om dødsårsagen her. Jeg skal have ham ind på bordet først,” sagde Pia Holm, teamets retsmediciner, som efter en finanslovsaftale var blevet placeret i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds under Lars’ ledelse. Hun havde været under ham før, men på en meget mere behagelig måde. De havde været sammen i alt for kort tid, før hun af årsager, de aldrig havde fået talt om, havde efterladt ham ventende på kajen ved Norgesbåden. Nogle måneder senere var hun dukket op i hans liv og ikke bare som passiv tilskuer. Det akavede i situationen så dog udelukkende ud til at eksistere i hans verden. Pia var uberørt af situationen. “Er der tegn på, at folkene her har flyttet ham, inden vi blev tilkaldt?” “Nej, ikke umiddelbart.” “Der er frisk grus under ham, så han må altså være smidt her, da de gravede første gang for et par uger siden.”

Gittemie Eriksen giver forfatter-stafetten videre til forfatter Ole Clifford.

“Ja, nogen har vel tænkt at der aldrig ville blive rodet op i det, der allerede var bygget.” Leif Jensen, Lars’ makker, rakte hånden frem for at hjælpe Pia op af hullet. Pia børstede gruset af sit tøj og vinkede ambulancefolkene nærmere. “Jeg regner med at have noget til dig sidst på dagen.” Lars nikkede og tog efter cigaretpakken i lommen, men kom i tanke om, at han ikke havde købt flere, fordi han ville forsøge at holde op igen.

Erhverv og Kultur | Maj 2016

så vi havde et fingeraftryk.” På visse områder havde terrorlovgivningen virkelig gjort det nemmere at opklare forbrydelser. Lars smed sig på stolen ved siden af bordet i obduktionsstuen, hvor Pia og hendes assistent var i gang med at finde en dødsårsag.

sen.”

“Skal jeg selv gætte det?” Pia trak de blå latexhandsker af med et svup og smed dem i skraldespanden ved siden af ham.

“Ja, den var jo faldet igen, og jeg skulle alligevel tanke om eftermiddagen, men det plejer kun at være om morgenen, det er sådan rigtig billigt.”

“Ole Lunde. 37 år og lærer på Katedralskolen.” Pia noterede på en blok og så op på ham.

“Så du kom for sent, fordi du skulle tanke?”

“Har du også et cpr.nr.?” Lars skubbede sin blok hen over bordet, så hun kunne skrive det af. “Har du fundet en dødsårsag?” “Hmmm.” Hun lagde blyanten fra sig og gik over til skærmen, hvor hun pegede på noget på et røntgenbillede. “Han er blevet kvalt.” “Hvordan?” “Med de bare næver.” Hun tog om sin egen hals. “Tungebenet er knust.” “Kan det ikke være sket ved opgravningen?” Der havde kørt tunge maskiner oven på afdødes ufrivillige grav. Hendes læber blev til to smalle streger, da hun lagde armene over kors. “Ja, undskyld. Jeg ved godt, du ikke plejer at tage fejl, jeg prøver bare at udelukke…” “Der er blå mærker svarende til et sæt hænder.” Han kunne ane hendes sødlige duft, da hun lænede sig ind over ham for at trække et par handsker ud af pakken på væggen bag ham. “Kan du sige noget om, hvem de tilhører?” Han forsøgte at samle tankerne om sagen for at få den voksende uro til at falde til ro. “Nu er det jo ikke CSI, så nej, jeg kan ikke se fingeraftryk og andre mirakuløst fantastiske ting.” Hun trak handskerne på med et klask. Nu var det Lars’ tur til at lægge hovedet på skrå. “Jeg kan fortælle dig at det sandsynligvis er en kvinde.“ “En kvinde? Hvordan det?” “Jeg kan se, at drabsmanden har været lidt lavere end offeret, og de blå mærker på hans hals stammer fra en håndstørrelse, der normalt tilhører kvinder.” Lars rejste sig og kom hen til Pia, der stod og pegede på ofrets hals. Da han var henne ved hende, lagde hun hånden om afdødes hals og viste, hvordan hendes hånd passede nogenlunde med mærkerne. “Tag et par handsker på og prøv.” Lars gjorde, som hun sagde, og kunne straks se, at hans hånd på ingen måde ville kunne afsætte de mærker, der var på ofrets hals. “Er en kvinde virkelig stærk nok til at kvæle en mand?” “Hvis hun er gal nok.”

“Har du fundet ud af hvem han er?” Pia lagde skalpellen fra sig på stålbordet.

“Torsdag den 14. april. Afhøring af Per Blæsenberg. Tilstede er politiassistent Leif Jensen og politikommissær Lars Andersen. ”Lars lænede sig ind over bordet og studerede den afhørtes ansigt.

“Ja, han fik heldigvis lavet nyt pas i efteråret,

“Fortæl om i går. Fra du ankom til byggeplad-

“Jo, jeg var jo lidt sent på den, fordi der var billig benzin.” “Billig benzin?”

“Nej, nej, ikke fordi jeg skulle tanke, for det havde jeg såmænd nok nået. Nej, det var jo, fordi det var så billigt, forstår du nok. Så var der kø ved standeren.” “Okay, så du kommer for sent. Hvor meget taler vi om?” “Ti ører.” “Vi er ligeglade med benzin!” Leif rejste sig op og knyttede hænderne. “Nåh, et kvarters tid.” “Fortsæt.” “Jo, vi havde jo haft den der lækkede hydraulikslange, så der skulle graves af inde under broen igen. Ja, og så er det, jeg får øje på noget nede i gruset. Det ligner ikke sten eller grus. Ja, det var jo så ham.” “Så du med det samme, at det var en mand?” “Nej. Jeg troede jo, at det var noget affald. En plastiksæk eller sådan noget. Ja, af og til er der folk, der dumper affald på byggepladsen. Jeg troede, det var det, der var sket, og at jeg bare ikke havde opdaget det, da vi dækkede til sidst.“ “Men det var det ikke.” “Nej. Da jeg kom nærmere, kunne jeg se, at det var et menneske.” “Var det også dig, der fyldte op med grus for en uge siden?” Per nikkede. “Så du noget usædvanligt dengang?” “Jo, det har jeg jo tænkt over siden i går, og der var faktisk en dag, hvor det så ud, som om der havde været rodet op i gruset.” “Hvornår var det?” “Ja, det var den dag, vi punkterede med dumperen. Har du en kalender?” Du kan hente resten af kriminovellen, hvor Lars Andersen og Pia Holm skal opklare drabet på en gymnasielærer på www.krimiforfatteren.dk. Kriminovellen Dræbt er blevet til i samarbejde med Erhverv & Kulturs facebookvenner

Gittemie Eriksen - CV Gittemie er født i 1972 i Nr. Alslev og bor i dag på et landsted i Sdr. Alslev med mand og to teenagesønner. Hun udgav sin første kriminalroman i 2012 og har siden udgivet i alt 7 bøger, solgt over 30.000 eksemplarer og er konstant at finde på e-bogs bestsellerlister i ind- og udland. Gittemie Eriksen har læst medicin og er cand. scient. Udover at være forfatter hjælper hun andre forfattere og mindre selvstændige med kurser i at lave e-bøger, video, hjemmesider og kommunikation.


5

VÆKSTFABRIKKERNE PÅ LOLLANDFALSTER VIDSTE DU AT…

Overlevelsesgraden blandt Vækstfabrikanter er 86 %!

Hver 2. virksomhed i Vækstfabrikken har vækstrater over 20 %! En iværksætter skaber i gennemsnit 3,2 arbejdspladser efter 2 år!

Vækstfabrikkerne er et udviklingsmiljø, der tilbyder strukturerede rammer for forretningsudvikling. Er du iværksætter eller ejer af en mindre virksomhed og har du ambitioner om vækst, er Vækstfabrikkerne på Lolland-Falster måske noget for dig. Erfarne forretningskonsulenter er klar til at give dig sparring på forretningsudvikling, og hjælpe dig til at få styr på forretningen. Via vores videnmoduler kan du efteruddanne dig indenfor relevante forretningsområder, der spænder lige fra salg og markedsføring til strategi og ledelse.

Vækstfabrikkerne er desuden omdrejningspunkt for iværksættere og virksomheder, der arbejder med digital prototypeudvikling. Få hjælp til at finde investorer eller anden kapitalfremskaffelse. Vi glæder os til at hjælpe dig og din virksomhed fremad! For mere information kontakt: Lise Damsbo Savic Business Development Manager Vækstfabrikkerne Lolland-Falster M: +45 2116 8016 E: ld@businesslf.dk W: businesslf.dk

Du får adgang til et netværk af over 160 andre virksomheder, der er tilknyttet Vækstfabrikkerne, og du vælger selv om du vil have plads i et åbent miljø eller du foretrækker dit eget kontor.

RÅDGIVERCAFE TORSDAG D. 19/5 KL. 16-20 Har du brug for et professionelt indspark i forhold til at udvikle din virksomhed, eller har du planer om at starte noget nyt. Så kom til Rådgivercafe på Slotsbryggen 14 i Nykøbing F., hvor Business Lolland-Falster i samarbejde med en række private rådgivere tilbyder gratis rådgivning. Tilbuddet gælder alle der enten planlægger at etablere eller allerede driver virksomhed på Lolland-Falster. Tilmelding kan ske under EVENTS på businesslf.dk. Rådgivercafeen slår dørene op en gang om måneden. Følg med i vores nyhedsbrev på: http://www.businesslf.dk/nyhedsbrev/

MARIBOVEJ 9

DK-4960 HOLEBY

TLF: +45 7022 8901

INFO@BUSINESSLF.DK

WWW.BUSINESSLF.DK

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


6

BUSINESS Siden Bandholm Hotel opstod i sin nuværende skikkelse tilbage i 2007, er der løbende foretaget nye tiltag. Og nyskabelserne fortsætter – og fortsætter… Tekst og foto | Bjarne Winther

B

andholm Hotel har vokseværk. Siden bygningerne i 2007 blev ovetaget af en gruppe mennesker, som straks gik i gang med en omfattende renovering, har hotellets fysiske rammer ændret sig markant – en løbende proces, fyldt med overraskelser. Seneste nye er overtagelsen af Knuthenborgs godskontor, der ligger i svinget modsat hovedindgangen til Safariparken, samt tankstationen og butikken på hjørnet lige over for. Det tidligere godskontor udlejes til konferencer og butikken, som tidligere var en købmandsbutik – vil hen over sommeren genopstå som købmandsbutik med café, grillbar og kiosk. Men hermed har Bandholm Hotel ikke trukket en streg i sandet. På kyststrækningen neden for hotellet vil der blive anlagt strand – 50 meter ud og 100 meter i bredden – ikke alene til glæde for hotellets gæster, men for alle. Folkene bag Bandholm Hotel udviser ikke alene opfindsomhed og kreativitet, når det drejer sig om stedets fysiske rammer. Hotellets faste gæster bliver jævnligt mødt med nye tiltag. Således kan de nu se frem til is i luksusklassen fra Jacob & Jakob Icecream. Hotellet indgår samarbejde med Jakob de Neergaard, der har arbejdet på talrige, prestigefyldte Michelin restauranter rundt om i Europa. Senest en årrække på Søllerød Kro.

Erhverv og Kultur | Maj 2016

Oprindeligt havde Bandholm Hotel 26 værelser, sidste år steg kapaciteten til 35 og med de seneste ombygninger er der nu 42 værelser. Hotellet har på årsbasis en belægning på 80 procent. ”Vi har i 1. kvartal omsat for en million mere, end vi havde budgetteret med. For første gang har vi i år haft overskud i de svære måneder, januar, februar og marts”, fortæller Joseph Kristiansen, hoteldirektør, eller, som det hedder på hotel-sprog, General Manager. ”Vi har succes på grund af satsning på de to segmenter – gourmet og business. Vi har formået at markere os som det sted, hvor erhvervslivet gerne vil mødes. Vi har en del virksomheder i C20-indekset. Vi har besøg af virksomheder fra hele landet, mange fra Sjælland, hovedstadsområdet og lokalområdet – Tyskland og Holland. Virksomhederne er begyndt at tage Femern-projektet seriøst”, mener Joseph Kristiansen. Forretningsfolkene er den ene store kundegruppe, den anden er gennemrejsende og weekendgæster fra hele Danmark, Sverige, Tyskland og Holland – Europa og resten af verden. Gæsternes ønsker er meget varierede. Nogle vælger at bo en uge og blive forkælet, fordi de ikke længere orker sommerhusferien, andre ønsker luksus i en weekend – eller typisk en forlænget weekend fra torsdag til mandag. Gæsterne er interesseret i at komme rundt i landsdelen. Bandholm Hotel tilbyder gæsterne en picnickurv eller gourmettur for grupper, der inkluderer besøg på godserne Krenkerup, Knuthenlund og Frederiksdal.


7

Hotel med vokseværk Aldrig lukket, venlighed og imødekommenhed Bandholm Hotels succes har været jævnt stigende helt fra overtagelsen i 2007. Hotellet blev i 2012 opgraderet til 4-stjernet hotel, og i dag ligger det i top-10 hos de bedste hoteloplevelser og i top-10 i wellness-kategorien. Ifølge Horesta, hovedorganisationen for hoteller, restauranter og turisme, der har indsigt i hotellernes økonomi, ligger Bandholm Hotel i dag 40 procent over landsgennemsnittet. Hotellet har vundet mange priser, bl.a. TripAdvisor’s Traveller’s Choice Award i 2015 og 2016, samt en flot 3. plads blandt alle hoteller i Danmark basseret på brugernes oplevelser. Derudover har hotellet vundet den prestigefyldte Luxury Travel Guide’s Luxury Sea View Hotel of the Year 2016. Joseph Kristiansen: ”Jeg tror, at en stor del af forklaringen på vores succes ligger i vores fælles tilgang til det at drive et hotel. Vi har en strategi, der går tilbage til 2007. Aldrig lukket, venlighed og imødekommenhed. Vi tror på gode, gamle dyder som service, smukke og rene faciliteter, veltilberedte råvarer – og dygtige medarbejdere. Vores medarbejdere trives godt. Det er vigtigt. Arbejdsglæde er vigtig for en arbejdsplads. Vi har altid tid til et smil og et kram”, fortæller Joseph Kristiansen, som har en fortid på Skovshoved Hotel, hos Scandic og Meridian Hotels. Siden 2011 har hotellet været drevet af et ejer- og forpagterteam. Ejerskabsformen er som en familieejet virksomhed – alle 10 ejere er gode venner/og eller familie – og alle ejere trækker på samme hammel. De bidrager alle til hotellets daglige udfordringer.

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


8

KULTUR

Bud på Falsters fremtid Teatret Masken opfører RESERVATET – en fremtidsforestilling, hvor rammen er et borger­ møde med publikum som aktive repræsentanter for øen og dens fremtid.

Tekst | Bjarne Winther • Foto | Teatret Masken

T

eatret Masken har kigget i krystalkuglen. Vi befinder os i 2041 – Udkants-Danmark er truet. Men – der er håb. Steffen Kramnietzche, Falsters loyale og optimistiske borgmester, har indkaldt til møde med øens repræsentanter. Her bliver en løsning på problemet afsløret: Et RESERVAT skal oprettes, hvor turister fra hele verden kan komme og besøge øen og betragte de indfødte falstringer, mens de genopfører en tid, alle længes efter – den tid, hvor det var vigtigere, hvad man beskæftigede sig med, end hvad man tjente. Dengang ens familie og venner kom først, og det var naturligt at hjælpe sin nabo, hvis det var nødvendigt. En god tid, en dejlig tid – en tid, der er forsvundet, men ikke glemt. Teatret Masken har sammen med dramatiker og instruktør Rhea Leman ladet sig inspirere af udviklingen i Danmark og skrevet en fremtidsforestilling, RESERVATET, der udspiller sig 25 år ude i fremtiden – 2041. Teatret har skabt et provokerende og humoristisk fremtidsscenarie i håb om,

Erhverv og Kultur | Maj 2016

at det vil sætte tanker i gang om indretningen af fremtidens Danmark – og i særdeleshed udkantsområderne i hele Danmark. Møllebanken igen samlingssted RESERVATET opføres på Møllebanken ved Nr. Vedby. Møllebanken blev købt af den lokale berømte forfatter, Helene Strange i 1925. Hendes drøm var at skabe et kulturhistorisk samlingssted, som skulle bruges til folkemøder og egnsspil. I juni 1926, altså for 90 år siden, åbnede Møllebanken med en folkefest, og det lykkedes Helene Strange at sætte arrangementerne på Møllebanken på Danmarkskortet. Det vil Teatret Masken nu gøre igen, det er det perfekte sted til Teatret Maskens kommende forestilling, og der er en smuk udsigt over Storstrømmen. Firmaudflugt Opførelsen af fremtidsforestillingen RESERVATET vil være en oplagt lejlighed for virksomheder på Lolland-Falster og Sydsjælland til at invitere medarbejderne på en sommerudflugt. Først et godt måltid mad på Restaurant Falstria – og derfra få kilometer til Møllebanken. Rhea Leman står for instruktion. Idé og koncept, Thomas Markman, Rhea Leman og Jens Kløft står for manuskriptet. I forestillingen medvirker fem professionelle skuespillere – Jannie Faurschou, Lise Koefoed, Niels-Martin Eriksen, Pauli Ryberg, Morten Klode samt 100 lokale. RESERVATET spiller torsdage, fredage og lørdage i juni kl. 19.30. Billetter kan købes på tlf. 54 732 732 eller på www.masken.dk


9

Danmarkspremiere på helt ny L200 Kåret til Årets Pick-up

L200 2.4 DI-D Invite Club Cab 154 hk

Fra kr. 189.995 ekskl. moms kr. 36.872

Erhvervsleasing fra kr./md 2.395 ekskl. moms

L200 2.4 DI-D Intense Double Cab 181 hk

Fra kr. 219.995 ekskl. moms kr. 42.606

Må vi præsentere en helt ny generation Mitsubishi L200 Pick-up, endnu mere muskuløs og barsk. L200 sætter et nyt niveau for sin kategori med en markant stil, der forener kvalitet og driftssikkerhed, og interiøret i den støjsvage kabine har virkelig fået en opgradering. L200 Intense er en arbejdshest, der må

INTENSE UDSTYR: SUPER SELECT 4WD-II. BLUETOOTH®. 7 AIRBAGS. FULDAUTOMATISK KLIMAANLÆG. RATBETJENT RADIO/CD MED DAB. BAKKAMERA. SÆDEVARME. ELRUDER, FOR. AUTO STOP & GO. 17” ALUMINIUMSFÆLGE. TELESKOP RAT. LANE DEPARTURE WARNING.

trække fra 3 tons, og med det avancerede Super Select firehjulstræk klarer den sig på alle slags underlag og i udfordrende terræn. Det er ikke uden årsag at engelske Auto Express har kåret L200 som Årets Pick-up.

TRAILER STABILITY ASSIST. HILL START ASSIST. OG MEGET MERE...

Johs. Jørgensen & Sønner A/S Øllebøllevej 24 · 4894 Vester Ulslev Tlf. 54 86 52 80 · www.johs-biler.dk · lj@johs-biler.dk Kundevenlige åbningstider: Mandag-fredag kl. 9.00-17.00 · Lørdag åbent efter aftale · Søndag kl. 11.00-14.00

Erhvervsleasing: L200 Club Cab Invite. Leasing via Mitsubishi Finans. Leasingperiode 48 mdr. og 20.000 km årlig kørsel. Udbetaling kr. 25.000. Pris inkl. finansierings- og lev. omk. Pris ekskl. service, dæk, forsikring, brændstof og grøn ejerafgift. Kaskoforsikring, positiv godkendelse af kunden og betaling via NETS forudsættes. Ved leasingperiodens udløb skal bilen afleveres til Jyske Finans. Alle priser er ekskl. moms. Garanti: 5 års garanti/ maks. 100.000 km. Pris: ekskl. lev. kr. 3.820 og metallak. Forbrug: v. blandet kørsel 15,6 km/l (EU norm). CO2-udslip 169 g/km. Bilerne er vist med ekstraudstyr.

www.mitsubishi.dk Maj 2016 | Erhverv og Kultur


10

TURISME Erhverv og Kultur | Maj 2016


11

COMSKILTE

Middelaldercentret har i år 25 års jubilæum - del 4 Tekst | Centerleder Peter Vemming

M

agasinet Erhverv og Kultur har opfordret centret til at lave et tilbageblik på disse 25 år, hvor centret blev skabt med utrolig stor lokal opbakning og aktiv medvirken. I de kommende numre vil der komme små vignetter, der fortæller om centrets historie og sidst på året, ser vi på centrets fremtid og hvad det evt. kan udvikle sig til.” 25 år er gået – og vi er nået til 4. del Museumshavnen et projekt i sig selv Museumshavnen har altid været omdrejningspunktet på Middelaldercentret. Havnen blev del af projekt Middelaldercenter, fordi Gedesby skibet var blevet fundet nogle år før og centret havde skaffet midler til at rekonstruere skibet. På det tidspunkt var der kun en strandeng, så rekonstruktionen af dette skib udløste en lang række ideer omkring bygningen af en havn. En af de første skitser til havnen blev lavet i England af et lille design firma - Lazenby Design - som centret havde lært at kende nogle år forinden. Tegningen blev sendt af sted til Arbejdsmarkedets Feriefond med en ansøgning, og pludselig stod vi med rigtig mange penge til at rekonstruere en museumshavn. Havnearkitekt Dan Hasløv fik opgaven med at designe havnen og han så hurtigt muligheden for naturligt at forbinde havnen med planerne for udviklingen af resten af centret. Således blev det anlagt en såkaldt ”nokke” ud i havnebassinet. Nu kunne man føre Middelalderbebyggelsen ud i havneområdet og forbinde det maritime med den lille købstad Sundkøbing. Ved udgravningen af havnen blev der fjernet ca. 20.000 m3 jord og der blev gravet en 300 meter kanal ud til sejlrenden i Guldborgsund. I tidens løb er der blevet bygget en række middelalderlige skibe på havnen: Det første efter Gedesbyskibet Agnete var Havmanden, en lille jolle fundet ved udgravningen af Kalmar Slotshavn i Sverige. Dernæst blev der bygget en kopi af en pram, som var blevet udgravet ved Egersund i Jylland. Så kom Færøbåden Beinta til centrets skoletjeneste - en flot 12 ”mannerfarer” med råsejl. Centrets maritime del ville aldrig kunne fungere hvis centret ikke havde haft et meget aktivt bådelaug. Træskibe er lig med vedligehold og når man har så mange som centret har, er det lig med meget vedligehold. Centrets bådelaug er derfor også aktive om vinteren, hvor de skraber bådene rene og tjærer dem. De gennemgår tovværk og laver småreparationer, alt sammen for at kunne deltage i en aktiv sejlsæson med kopierne af de gamle skibe. Når man har historiske skibe, bliver man inviteret til mange skibstræf i østersøområdet og hver sommer, er lauget afsted en 2-3 gang, samtidig med de sejler fast en gang om ugen, samt sejler med centrets gæster.

Akustikplader • Bannere • Beachflag • BILDEKORATION • Bilstreamer • Blokke • Bordskilte • Bookbox • Brandcentral • Brevpapir • Brochurer • Busskilte • Bøger • CD og DVD covers • CVR klistermærker • Emballage • Etiketter • Figurskåret folie • Flag • Flaskevand • Flyers • Foldere • Gavechecks • Gulvmåtter • Gulvskilte • Hæfter • Hængekalender • Hængeskilte • Idem sæt • Julekort • Juletræer • Kataloger • Klapvifter • Klassisk kalender • Klistermærker • Klistermærker, standard • Konferencelabels • Krus • Kuverter • Labelkasser • Layout • Lyddæmpende plader • Lærredrammer • Løsblade • Messevæg • Menukort • Musemåtter • OnlinePDF. dk • Papfigur 1:1 • Plakater • Plast • Plastkort • Postkort • Puslespil • Ringbind • Roll-up • Salgsmapper • SKILTE • Skriveunderlag • Spiralbøger • Stofbannere • T-shirts • Tapet • TRYK • Valgplakater • Variable data • Visitkort • Vægkalender • Wall stickers • X-display • Æsker • Ølbrikker

Endnu engang var der fornemt royalt besøg i Middelaldercentret. Denne gang var det Prins Joachim der deltog ved indvielsen af center og havn 1. maj 1995.

Nørregade 17 • 4970 Rødby • Tlf. 54 60 13 87 • lolland@lftrykteam.dk Kongensgade 16 • 4800 Nykøbing F. • Tlf. 54 85 06 24 • falster@lftrykteam.dk

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


12

SAMFUND

En tilflytters bekendelser Tekst og foto | Bjarne Winther

F

ortællingen om Johanne handler om en ung kvinde, der rent tilfældigt får tilbudt job i Nykøbing F - en by og en landsdel, hun overhovedet ingen tilknytning har til – men som hun alligevel falder pladask for. Byen, Falster og Lolland - og ikke mindst lokalbefolkningen. ”Jeg elsker Falster og Lolland”, udbryder hun begejstret. Johanne Aalkjær, 27 år, er født og opvokset i en mindre by uden for Viborg. Herfra gik vejen over Aalborg, hvor hun tog uddannelse som fysioterapeut, og herefter tog hun springet til Købehavn. Familie og venner i storbyen trak, men det gjorde også lysten til at opleve nyt og træffe nye mennesker. Med bolig i det indre København og arbejde på en klinik i Roskilde, var alt faldet på plads, i hvert fald for en tid, mente hun. Og mere blev det heller ikke til. Formand for Nykøbing FC A/S, den professionelle afdeling, Tage Nielsen, mødte Johanne og så straks, at hun var en pige med krummer i – lige det, Nykøbing FC A/S kunne bruge til varetagelse af klubbens interesser i relation til sponsorer, samarbejdspartnere, tilhængerne, og ikke mindst de mange fans og tilskuere. Den var Johanne med på. I sommeren 2015 blev hun ansat som Head of keeping customers happy – en spøjs stillingsbetegnelse, men den er ment seriøst og udtrykker præcist dét, Nykøbing FC står for. For humor og sjov, og det at skabe glæde hos andre mennesker, har høj prioritering i Johannes arbejdsdag. Og det mestrer hun til fuldkommenhed. Hun er et åbent og positivt menneske, der spreder glæde alene ved sin tilstedeværelse, og endnu bedre bliver det, når

hun åbner op for snakketøjet, som bestemt ikke fejler noget, så sprudler hun af ideer og overskud. Johanne ankom mutters alene til Nykøbing F med sine flyttekasser uden at kende et øje. Det afskrækkede hende ikke. Hun deltog i Folkemødet i Sakskøbing. Her kom hun i snak med de lokale, og hun oplevede en stor venlighed, imødekommenhed og gæstfrihed. Hun følte, at hun blev taget godt imod. Hun har truffet mennesker, som har oprigtige interesser for deres landsdel, og som har opmærksomhed for hinanden på en anden måde, end man har i storbyen. Hun er imponeret over stedets ildsjæle, mennesker, der, som hun udtrykker det, ikke gør ting for egen vindings skyld, men for noget større. Johanne vil gerne være en del af det lokale team, der har sat sig for at skabe et bedre image for Lolland-Falster. Med til fortællingen om Johanne hører også den bagved liggende historie om, hvorfra hun fik modet til at flytte til Falster – det, at kaste sig ud i det uvisse. I en alder af 25 år blev hun dødeligt syg og var gennem et langt behandlingsforløb for lymfekræft. Det barske sygdomsforløb fik hende til at revurdere mange aspekter i sit liv. Uddannelse, arbejde og fremtiden. Hun mener selv, at det lange hospitalsophold har givet hende en viden og et klarsyn, som hun i dag ikke ville være foruden, selv om hun havde foretrukket en anden læringsproces. At turde tage springet fra fysioterapeut til businesskvinde i en fremmed landsdel, er, hvad Johanne mener, en følge af den revurdering hun gjorde af sit liv under det månedlange hospitalsophold: Ikke se sig tilbage, men fremad – gribe livet, når det byder sig. Med ansættelse hos Nykøbing FC er Johanne kommet på den rette hylde. I Viborg spillede hun håndbold på højt niveau, og i Aalborg var hun en flittig tilskuer til fodbold på byens stadion. Hun siger om sig selv, at hun er en boldpige, hun elsker sport. Hun er motionsløber, kører på racercykel og mountainbike, og dyrker kajakroning. Hun kan lide at røre sig og være ude i naturen. Landsdelens skove, marker og vand gik rent ind hos hende. Hun indrømmer dog, at hun engang imellem godt kan savne nogle bakker, når hun søger udfordringer på sine løbeture, men savnet opvejes af andre glæder ved stedets natur. Men det er ikke kun bold og sport det hele – kultur skal der også være plads

Erhverv og Kultur | Maj 2016


13

til. Hun er vild med teater, koncerter og kunstudstillinger. Men fjernsyn ser hun aldrig. Det keder hende. Hun har ingen TV kanaler. Hun læser aviser og finder nyheder og dokumentar online. Johanne er en kvinde, der går fuldt og helt ind for en opgave, hun har sat sig for at løse. Der er ingen slinger i valsen. Hun mener selv, at hun er god til at holde fokus på det, som er realistisk, og fastholde vejen til målet, og ikke spilde tid på luftkasteller. Hun tænker positivt, hun vil gøre mennesker glade. Og den ambition er hun kontraktligt bundet af. Det fremgår som nævnt af hendes stillingsbetegnelse: Head of keeping customers happy. Selv om det er seriøst at skulle skaffe sponsorater og tilhængere til klubben, skal det ske med glæde og humor i det samlede projekt, mener Johanne, der står over for en stor udfordring med at skabe endnu større interesse for Nykøbing FC A/S, end den, der allerede er i dag, skaffe flere penge og tilskuere. Kort sagt handler det om at pleje Nykøbing FC’s brand. Som Johanne udtrykker det, så får Nykøbing FC stor opmærksomhed fra hele landet og spillerne på banen er rollemodeller for landsdelens unge – og det forpligter, mener hun. Pga. af klubbens ambitiøse mål om Superliga 2020 samt det, at Claus Meyer og Claus Jensen er trådt ind i projektet, får Nykøbing FC stor national mediedækning. Mange øjne udefra er derfor ofte rettet mod NFC og dermed på Lolland-Falster, så ikke mindst af den grund er klubben også forpligtet til at gå med forrest og tage et ansvar, understreger Johanne.

Faglig fleksibilitet til tiden

FUGLEGÅRDSVEJ 6 · 4892 KETTINGE · TELEFON 54 87 43 00

✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Murer Tømrer Smed Hegn Maler Jord & Kloak Beton Grus & Sten

Stort som småt Nyt som gammelt Maj 2016 | Erhverv og Kultur


14

REVISOR

UPDATE

Faldgruber når du lejer bolig ud til dine børn Forældrekøb er en udmærket måde at hjælpe sine børn godt på vej i voksenlivet. Når du lejer bolig ud til dine børn, er der imidlertid en række skattemæssige forhold, du skal være opmærksom på. Igennem en række år har det været antaget indenfor skatteretten, at udlejning af fast ejendom pr. definition er erhvervsmæssig virksomhed. Det har betydet, at SKAT ikke har stillet spørgsmålstegn ved, om underskud ved udlejningen kan fratrækkes, eller om man har kunnet lade sig beskatte i virksomheds- eller kapitalafkastordningen. Der er imidlertid sket en udvikling på området, som medfører, at der er flere forhold, du skal være opmærksom på, inden du køber en bolig, som du vil leje ud til dine børn. Udlejning af andelsbolig Hvis du overvejer at købe en andelsbolig, som du vil leje ud til dine børn, skal du være opmærksom på, at der i skattemæssig henseende vil være tale om fremleje af en lejlighed til dine børn. Det er ikke erhvervsmæssig udlejning i skattemæssig forstand. Derfor kan virksomheds- og kapitalafkastordningen ikke benyttes. Det betyder også, at hvis udlejningen giver overskud, skal du beskattes af det. Og hvis udlejningen giver underskud, kan du ikke få fradrag for underskuddet. Udlejning af ejerbolig Hvis du ejer eller overvejer køb af en ejerlejlighed eller et hus, som du vil leje ud til dine børn, har dette i udgangspunkt­et kunnet anses for at være erhvervsmæssig virksomhed. Som nævnt ovenfor er der sket en udvikling på dette område. Udviklingen tyder på, at SKAT har lov til at fastsætte et krav om rentabilitet for udlejningen. Rentabilitet er en virksomheds forrentning af den samlede investerede kapital og er en måde at måle afkast procentvis på. SKAT kan altså med

Tekst | Allan Ptak, Økonomikonsulent DLS Erhverv

Erhverv og Kultur | Maj 2016

andre ord kræve, at du opnår en forrentning af den investerede kapital, der som minimum svarer til markedsrenten i samfundet. Hvis SKAT ikke mener, at der er tale om erhvervsmæssig virksomhed, kan du ikke trække et underskud fra. Overskud fra udlejningen vil derimod altid være skattepligtigt. Virksomheds- og kapitalafkastordning ved udlejning af en ejerbolig For at du kan benytte virksomheds- og kapitalafkastordning­ en, skal der være tale om erhvervsmæssig udlejning. Og du må som udgangspunkt ikke selv bo i den bolig, du udlejer. Det medfører, at du skal opkræve en leje, der svarer til markedslejen for en tilsvarende bolig. Markedslejen er den leje, du ville opkræve, hvis du udlejede til 3. mand. Søg rådgivning Da skatteretten løbende udvikles, er det vigtigt, at du ikke bare springer ud i udlejning af bolig til dine børn eller andre nærtstående eller investerer i en bolig med henblik på udlejning, uden at du har drøftet forholdet med din revisor. Bindende svar Hvis du gerne vil være helt sikker på de skattemæssige konsekvenser forbundet med udlejningen, kan du søge om bindende svar hos SKAT. Et bindende svar koster 400 kr. + betaling til din revisor. Svar­ et er bindende for SKAT i indtil 5 år, hvis du har givet SKAT alle relevante oplysninger om udlejningen ved ansøgning om det bindende svar. De penge er givet rigtig godt ud. Allan Ptak, Økonomikonsulent i DLS Erhverv alp@dlsyd.dk – 2123 7958 eller 5484 4149


15

NykøbiNg F. RevyeN 2016 9. juni - 27. august

Flemming Krøll præsenterer

Pernille Schrøder • Jacob Morild • Lisbeth Kjærulff • Michael Hasselflug Kapelmester Mickey Pless

BilletBestilling: www.nyk-revy.dk eller 5473 1818 Instruktion og koreografi: Susanne Breuning • Kostumer: Henrik Børgesen Scenografi: Anders D. Jensen • Iscenesættelse: Flemming Krøll

Billetsalg på: www.nyk-revy.dk eller 5473 1818 KulturErhvervNet_Revyen 16_april.indd 1

12-04-2016 Maj 2016 | Erhverv og11:27:46 Kultur


16

KUNST Fra venstre Bodil Almgren, Mette Glyholt, Kristina Ricken og Ingrid Riis.

En hyldest til Sydhavsøerne Tre lokale kunstnere med hver sit kunstneriske udtryk udstiller i Huset i Parken ved Fuglsang Herregård og Fuglsang Kunstmuseum med titlen - EN AWESOME UDSTILLING MED 78,4% ØER OG 21,6% ANDRE TING. Tekst og foto | Bjarne Winther

T

itlen på udstillingen viser med al tydelighed, at de udstillende kunstnere ønsker at sende en hyldest til stedet – Lolland-Falster. Landsdelens øer er temaet i 78,4 % af de udstillede værker – andre ting med de resterende 21,6 %. De tre kunstnere, Mette Glyholt, Ingrid Riis og Kristina Ricken ønsker, at udstillingen skal være en hyldest til de øer, der er blevet til deres hjem. De har det til fælles, at de er tilflyttere – henholdsvis fra Fyn og Sjælland. De har også det tilfælles, at de deler kontor i Tværgade i Nykøbing F, de er alle tre kunstnere – men her hører ligheden op. For de har hver deres kunstneriske udtryk – og hver deres tilgang til landsdelen.

Erhverv og Kultur | Maj 2016

Ingrid Riis.

Mette Glyholt er grafisk designer og billedkunstner. Hun er især kendt for sine flotte plakater med kendte motiver fra Lolland-Falster, f.eks. Storstrømsbroen og Frederiks den IX Bro over Guldborgsund ved Nykøbing. Mette Glyholt udstiller de kendte plakater og andre værker. Ingrid Riis er fotograf og kendt for sine billeder i bogen ”På tur i Lolland og Falsters Spisekammer”. Billeder fra bogen kan ses på udstillingen i flere formater. Kristina Ricken er stribetegner for Hendes Verden og tegner til dagligt om sit nye liv på Lolland på hjemmesiden - livefralolland.dk Hendes postkort, plakater og originale håndtegninger er med på udstillingen. På udstillingen vil gæsterne kunne købe værker af de udstillende kunstnere. Hjemstavn, hjemstavnstemaer, det lokale – en tendens, der for tiden vinder frem over hele landet, mener de tre kunstnere. En bølge, de gerne rider med på. Huset i Parken, Galleri, Café, Bed & Breakfast og Events. I galleriet kan der opleves lokale og nationale kunstnere, der udstiller deres billedkunst og kunsthåndværk. Huset i Parken ledes af Bodil Almgren. Udstilling 7. maj – 30. juni Fernisering søndag den 8. maj kl. 14.00 – 17.00

Mette Glyholt

Kristina Ricken


17

Ny unik maskine er uhyre effektiv og kommer der, hvor du ikke selv kan nå ud

S

ivklipperen.dk i Nykøbing Falster har netop investeret i en helt ny maskine, som er skræddersyet til bl.a. naturbeskyttelsesområder, der kræver en meget nænsom behandling. Dette nye bælte køretøj kan køre og arbejde der hvor man ikke selv kan komme til. Anders og Hans fra sivklipperen.dk mener, at denne maskine er en genial opfindelse, som udover at erstatte den gode gamle le og buskrydder, som man var nødt til at bruge i blød områder, hvor man tit og ofte selv sank i med sine støvler. Den fjernstyrede klipper på bælter, fordeler sin vægt på bare 0,8 kg pr. cm2, hvor et menneske på ca. 90 kg., træder med ca. 1,2 kg pr. cm2! ”Så det er jo en kæmpe forskel”, siger Anders og fortsætter: ”Den er fjernstyret, og det betyder at man kan stå tørt og sikkert på fast grund, og herfra kan man styre maskinen hele 800 meter ud, så det giver en kæmpe arbejdes radius. Så man sparer rigtig meget tid, og selvfølgelig derved også penge”.

NKU

ApS

Maskinen kan knuse op til 3 meter høje siv og rørskov og tage buskads med stammer helt op til ca. 7 cm. i diameter. ”Det er en helt utrolig stærk maskine”, supplerer Hans,

der også fortæller, at den kan køre på særdeles stejle og ufremkommelige skråninger på helt op til 60 grader. Foruden at den er perfekt til sumpområder, fordi den har det lave tryk pga. bælterne. ”Vi er i gang med at ligge videoer ind på vores hjemmeside, så folk selv kan gå ind og se maskinen arbejde, og vi får lagt flere ind i den kommende tid. Det er netop nu at mange godser, landmænd og lodsejere har brug for at få vedligeholdt deres engområder mm.”, siger Anders. Anders forklarer også at maskinen er en genial opfindelse for den aktive jæger, da den kan lave de skydespor jægeren savner i de bevoksede og ufremkommelige områder. Både til fasaner, ænder og ikke mindst råvildtet. ”Husk at lodsejere mange gange kan søge EU tilskud til vedligeholdelse af netop disse områder, så det er også vigtigt at undersøge”, slutter Anders.

Hvad enten du har brug for naturpleje eller naturgenopretning, så kan du med fordel lade Sivklipperen.dk klare arbejdet for dig. Deres speciale ligger i denne forbindelse især inden for eng, mose og vådområder, hvor de bruger deres moderne amfibiske multimaskine til blandt andet at klippe siv og græs. Derudover kan du også få hjælp i forbindelse med gravning af grøfter samt rensning af åer, søer og vandløb. Hos Sivklipperen.dk arbejder man hurtigt såvel som effektivt. Derudover går de også meget nænsomt til værks, hvor de bestræber sig os på, at efterlade naturen så uberørt som muligt og uden at efterlade synlige spor i terrænnet efter opgaven er udført. Se mere på www.sivklipperen.dk eller på Facebook/Sivklipperen ApS www.facebook.com/sivklipperen.aps/ videos/106438259766655/

Vi løfter de tunge opgaver: Mobilkraner | Bådtransport Specialtransporter | Jernplader | Lastbilkraner | Solidt samarbejde

NKU Specialtransport Lastbil- og mobilkraner Industriparken 17 | 4800 Nykøbing F. | E-mail: nku@nku-kran.dk | www.nku-kran.dk | Driftsleder Henrik Liedberg, telefon 22 22 81 30

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


18

KULTUR

The Native Cooking Award 2016 Vi er stolte og glade. Francis Cardenau, der er køkkenchef på Le Sommelier, har sagt ja til at påtage sig opgaven som øverste dommer ved The Native Cooking Award 2016 på Knuthenlund.

D

en lille franskmand med den store personlighed er elsket og værdsat af kolleger og gæster for sine gastronomiske evner og enorme engagement. Med en baggrund fra fransk gastronomi har han med ildhu og engagement været med til at præge dansk gastronomi i de seneste 25 år. Francis Cardenau er stolt over at tage over på posten som hoveddommer efter Jakob de Neergaard og glæder sig til opgaven. – Konkurrencen er en flot eksponering af dét, dansk gastronomi står for lige nu. Lokale råvarer, tæt på naturen og med stor respekt for råvarerne, der er lokale og helt friske, siger Francis Cardenau. Og så er omgivelserne fantastiske. Værdierne på Knuthenlund er i tråd med tiden, hvor mange af os ser på, hvordan vi kan udvikle gastronomien til en ny tid, hvor bæredygtighed og hensynet og respekten for naturen er i fokus. Francis Cardenau deltog som æresdommer ved konkurrencen i 2015. Han ser frem til at møde årets deltagere fra Frankrig, Belgien, Sverige, Norge og Danmark. – De vil være motiverede og klar til at give sig 150 procent for at servere god mad, der appellerer til alle vores sanser med dufte, smag, farver og tekstur på en måde, hvor de viser alt, hvad de kan, men samtidig med respekt for råvaren og naturen, siger Francis Cardenau. I år er Francis Cardenau også dommer ved den europæiske finale ved Bocuse d’Or i Budapest. Her kæmper 20 europæiske kokke om at komme med til konkurrencen i Lyon i 2017. Jakob de Neergaard vil forsat være en del af teamet omkring The Native Cook­ ing Award. The Native Cooking Award er Danmarks eneste internationale konkurrence for kokke på Michelin-niveau. Den årlige konkurrence finder sted på Knuthenlund Gods på Lolland med deltagelse af fem hold. I år deltager kokke fra Frankrig, Belgien, Sverige, Norge og Danmark. Årets konkurrence finder sted søndag 29. maj 2016.

Fotos: PR billeder fra Kris Viegels Native Cooking Award 2015

Erhverv og Kultur | Maj 2016


19

Om konkurrencen The Native Cooking Award I

I 2012 var Knuthenlund første gang vært for en uofficiel kokkelandskamp med Michelin-kokke fra Danmark, Tyskland og Østrig. Konkurrencen er skabt i samspil mellem Knuthenlund og anerkendte kokke, som har ønsket at udvikle et nyt konkurrencekoncept, hvor der dystes i madkunst baseret på traditionelt håndværk kombineret med lokale råvarer og ingredienser fra den vilde natur. Vi har derfor døbt konkurrencen: The Native Cooking Award. The Native Cooking Award er en konkurrence, hvor hold fra forskellige lande dyster i madkunst, der tager udgangspunkt i de lokale terroir forhold på Lolland. Hvert team består af 4 kokke, som minimum skal have erfaring som souschef på en Michellin-restaurant eller en restaurant på tilsvarende niveau. Knuthenlund har som det første sted i Danmartk fået udarbejdet en afdækning af, hvad der findes af vilde bær og urter, som efterfølgende har resulteret i en rapport, hvor urternes placering er mærket op med gps koordinater. Hvert team får således ved konkurrencens start udleveret gps-koordinaterne til urterne samt en cykel, hvorefter de skal begive sig ud i den frodiuge natur på Knuthenlund for at indsamle urter til den valgte menu. Ud over urterne vil hvert team få udleveret kød og mejeriprodukter fra Knuthen-

JEG BRUGER KUN DE BEDSTE MATERIALER OG UDFØRER ET SOLIDT HÅNDVÆRK, SÅ ”EMNET” KAN LEVE OG BESTÅ I FLERE ÅRHUNDREDER.

Genbrug af trappe - som er et af mine specialer at genbruge byggematerialer fra nedrevede huse. Ikke kun trapper, men også døre, vinduer, gerichter, paneler og andet. Typisk er de gamle materialer af en kraftig og holdbar kvalitet i træ, som har et udtryk der ikke kan findes i moderne udgaver - fordi der er sparet så meget på materialerne, at profilerne bliver flade og intet sigende, samt holdbarheden ikke er nær så god, som i de gamle materialer. Genbrug bliver ofte lige så dyrt som at købe nyt - men udseende og udtryk er langt mere originalt og lækkert, fordi tyngden og dybden i de gamle materialer udtrykker den eksklusivitet, som man tilstræber, når man klæder et hus på med interiør - som f.eks. paneler, gerichter, flotte trapper.

lund, ligeledes kan de anvende lokale produkter fra andre producenter af lokale råvare, som vil være præsenteret med boder ved eventen. Ved The Native Cooking Award kan du bl.a. møde Frederiksdal Kirsebærvin, Kren­kerup øl, Kernegården med most, eddike og cider, Bandholm Frugtplantage med most, marmelade og æblevin, Østergård Vingård med forskellige frugtvine, Dalbakkegård Kyllinger og mange flere. For at understrege naturen og dens indvirkning og samspil på råvarernes tilblivelse skal konkurrencen foregå i det fri. Efter indsamling af urterne vil kokke derfor skulle tilbrede en 3 retters menu i det fri på åben grill. Den eneste ingrediens der er tilladt udefra er salt. Som tilskuer kommer du helt tæt på kokkene og konkurrencen, Det hele foregår udendørs, og får du selv lyst til at lege med Lollands fantastiske fødevarer, kan du gå på opdagelse på det lokale fødevare marked. Her finder du de bedste råvarer fra Lolland-Falster og de omkringliggende kulinariske øer. Vores egen gårdbutik vil også holde åbent og have en masse special tilbud på selve dagen.

RÅDGIVNING VÆRKSTED ARKITEKTUR INTERIØR MØBLER VINDUER OG DØRE EKSTERIØR

SHOP EN HOLDNING VED ”RESTAURERINGSSNEDKER” IDA STJERNHOLM AASTRUPVEJ 87 · 4850 STUBBEKØBING TELEFON 49 16 11 45 / 51 37 44 89 IDA@SHOPENHOLDNING.DK WWW.SHOPENHOLDNING.DK

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


20

SAMFUND

SYNLIGHED SKABER VÆRDI FOR DIN VIRKSOMHED STRATEGISK PLANLÆGNING OG UDARBEJDELSE AF MÅLRETTET PR OG KOMMUNIKATION: PRESSEMEDDELELSER PRESSEKONTAKT ARTIKLER NYHEDSBREVE

BJARNE WINTHER JOURNALIST MOBIL: 29 36 20 42 EMAIL: BW@WINTHERKOM.DK WEB: WWW.WINTHERKOM.DK

WINKOM PR & KOMMUNIKATION

Kan du sige nej til et godt tilbud?

Livet på landet er ikke for børn. Naturen og det uudnyttede landskab er mere trængt end nogen sinde, og samtidig er omfanget af fraflytninger og tomme, usælgelige huse i landets mange landsbyer vokset til et hidtil uset omfang. I Hjørring kommune forsøger man sig med en helt ny opskrift. Med lokale borgeres hjælp vil man rage tomme huse ned, og lade naturen og biodiversiteten gøre sit indtog i 6 trængte landsbyer langs Løkkensvej.

Jeg løser alle former for grafiske opgaver - bl.a. design og produktion af: • • • • • • • • • • • • •

Logo (nyt eller opdatering af eksisterende) Hjemmesider Papirlinie - brevpapir, visitkort og konvolutter Annoncer til avis og magasiner m.v. Flyers, postkort og plakater Brochurer og foldere Profilaviser Salgsmapper Kalendere Fagblade, tidsskrifter og magasiner Skilte, bannere og udstillingssystemer Reklameartikler Profilbeklædning

Tekst | Kronik af Rikke Juul Gram, Partner i landskabsarkitektfirmaet Schønherr Kronikken har tidligere været bragt i Berlingske. Foto: Landskabsarkitektfirmaet Schønherr

Kontakt mig og du vil blive overrasket ... Grafiker Jess Berner Nielsen Telefon 29 62 57 41 Email jess@grafosign.dk Web www.grafosign.dk

Funktionelle og

Et billede siger

Du får aldrig en

Elegante tryksager i

brugervenlige

mere end 1000 ord.

anden chance for

store og små oplag

hjemmesider, der

Billeder “skydes” i

at gøre et godt

- tilpasset dit behov.

et let at redigere i.

studie eller on-location.

første indtryk.

TRYK

WEB

FOTO

HUSK

Erhverv og Kultur | Maj 2016

Landboskab - nyt liv på la

T

rods regeringens planer om at flytte nogle tusind statslige arbejdspladser væk fra København, og trods af rygter om, at et lille segment af yngre mennesker er ved at gøre livet på landet hipt igen, må vi efter 20 års indsats for at bremse fraflytningen fra landdistrikterne konstatere, at indgrebene ikke virker. Centrene ser ud til at være umættelige og i stedet for at brænde ud, ser deres tiltrækningskraft ud til at vokse i takt med at de tilføres næring i form af handlende, studerende, festende og formerende unge mennesker. I disse år vokser København med 1000 indbyggere om måneden, Aarhus med godt 300.


21

bet andet

Kronikør Rikke Juul Gram

Mønstre fra før i tiden, hvor nye generationer tog til byen for at uddanne sig, og derefter vendte hjem for at etablere sig hører næsten kun Morten Korch filmene til. Virkeligheden - i medierne i hvert fald - er forladte landsbyer, øde veje og lukkede butikker: Et liv i provinsen, der udelukkende foregår i en aktivitetscyklus mellem arbejde, hjem, sportshal og benzintank. Den rådne banan kalder man det endda: Noget af Danmarks smukkeste natur, nogle af danmarkshistoriens vigtigste byer, og hjemstederne for mange af land­ ets største eksportsuccesser er udfordret i disse år. Både af det store træk mod byerne, som er reelt, og samtidig af et generelt imageproblem, som er mere diffust, fordi det rummer en langt mere kompleks sandhed end den banale banane - storbyfordom. Parallelt med dette er en anden problematik, som, af indlysende årsager er særligt hjemmehørende på landet: Naturen i Danmark mangler plads! Forskerne er enige om, at dette er den største udfordring, vi har, når vi forsøger at standse tabet af biodiversitet, tilgængelig og utilgængelig natur i Danmark. Naturen er en helt umistelig værdi for vores fællesskab, og talrige undersøgelser viser, at en rig natur, der hvor vi bor, har stor betydning for både sundhed, trivsel og velfærd. Alligevel er naturen presset: Strandbeskyttelseslinjer er stærkt på vej mod ophævelse, og kystlandskaberne vil i fremtiden kunne bebygges efter tidens og de enkelte kommuners forgodtbefindende. Og som resultatet af den nyligt vedtagne landbrugspakke er afstandszonerne til vores vandløb ophævet, så nu kan landmændene dyrke jorden helt frem til vandløbets yderste kant. Det var ellers her, langs de våde grøfter og render, vi hidtil har kunnet forsøge at zig-zagge os gennem landbrugslandets stadigt voksende matrikler for at vise vores børn, hvordan en enkelt tilbageværende sølvsmed eller et glasklart tudseæg så ud. Fortsættes på næste side

Hvad kunne du tænke dig, at få leveret til frokost?

Folkets Hus Catering Museumsgade 30 • 4930 Maribo Tlf. 54 78 10 00 allan@folkets-hus.dk • www.folkets-hus.dk

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


22 Problemerne er sammensatte Både demografien og naturens vækstbetingelser ændrer sig på basis af både økonomi, politik og kultur - og samspillet mellem de tre størrelser er sjældent entydigt. Foranstaltninger mod fraflytningens virkelighed bliver forsøgt - mest i form af turismestrategier: Vandlande hoppeborge og ’eventspaces’, der breder sig som skimmel i landskabet og langs de danske kyster, og i stedet for at hylde den danske natur i al sin mangfoldighed ved blot at forøge dens areal og gøre den tilgængelig, så vælger man at bygge sig ud af krisen. Den langsigtede effekt ser foreløbig ud til at udeblive. Det store dræn væk fra provins og landboliv fortsætter, og de nye motorveje, de nye broer og forbindelser har for det meste ensrettet trafik - væk fra periferien, ind mod centrum. Det er den onde cirkel: Når folk flytter, lukker butikker og uddannelser, hvilket får flere til at flytte, hvilket får flere butikker til at lukke og sådan kan det blive ved indtil den sidste beboer på landet slukker den sidste gadelygte og tager ind til byen. Tilbage står en stor usælgelig og nedrivningsparat bygningsmasse med ’Til Salg’ skiltene håbløst blafrende i vinden, og omgivet af intensivt dyrkede arealer til alle sider. Måske det er på tide at prøve en ny strategi. Måske er det på tide at erkende, at landet har forandret sig - at nogle landsbyer vil forsvinde - at nogle huse skal rives ned. Når først dén triste erkendelse er sunket ind, bliver det muligt at tænke offensivt - at hoppe ud af gentagelsens kedsommelighed. Vi behøver ikke desperat at kæmpe for at stoppe tidens store hjul - måske skal vi bare lære at styre, hvor det kører hen. Vore landsbyer kan blive attraktive steder at bo for de - ganske vist færre mennesker - der stadig måtte ønske det, og samtidig kan naturen gives mere plads, hvis vi vil. Det kræver blot, at vi har modet til at tænke nyt og viljen til at lade vores planlægning styre af andet end geometri og tal. Hvad om vi lader naturen og dens mangfoldighed genvinde terræn? Måske vi så at sige skulle vende landbrugsreformen helt om? Vi kan skabe en helt ny beboelsestypologi, LANDBOSKABET, hvor naturen indgår som nabo. Naturen kan, gennem bevidst planlægning, i al sin enkle mangfoldighed ’indtage huller’ i byggetomter efter nedrevne huse, hvis vi i højere grad får prioriteret

en konkret nedrivningsstrategi. På den måde kan vi skabe nye grønne og rekreative forbindelser mellem udtyndede landsbyer og ud i landskabet. Samtidig kan vi anvende uudnyttede landsbyarealer og indtage dele af de mængder landbrugsareal langs vandløb og istidssprækker, som alligevel ikke har særlig værdi som dyrkningsjord – så at sige en genindførelse af afstandszonen til vandløbene i forhandling med landbruget. Så må vi diskutere, hvilke mængder vi vil gøde

Bogføring

Mere tid til familien ... lad DLS Erhverv tage over Kontakt DLS Erhverv for et uforpligtende møde. Vi er en del af 27 landsdækkende kontorer, der servicerer 14.000 erhvervskunder med regnskab og revision. Agrovej 1 • Ø. Toreby • 4800 Nykøbing F. • 5484 0999 • www.dlserhverv.dk Erhverv og Kultur | Maj 2016


23 Det samme må naturen Som kontrast og modvægt til højhastighedens livsstil er vi nødt til at kunne møde os selv og vores medskabninger i store, generøse og mangfoldige landskaber udenfor byerne En rigtig landbrugsreform må derfor kobles med en LANDBO-REFORM som, i sin enkelthed, tager højde for en svingende boligtæthed, en holdbar turismestrategi i en anerkendelse af naturen som én af vores vigtigste værdier og set i et langt tidsperspektiv. I Hjørring kommune i Nordjylland er de glade på kommunekontoret. Kommunen har nemlig i 2015 vundet årets prestigefyldte Byplanpris, for en omfattende og visionær plan- og udviklingsstrategi. Hjørring Kommune kan ligesom en lang række andre kommuner se frem til et faldende indbyggertal. Nærmere bestemt mister kommunen 400 indbyggere hvert år, dels på grund af et faldende børnetal og dels på grund af stigende fraflytning. Det er derfor svært for kommunen at stå distancen i forhold til befolkningens krav om nærhed og offentlige velfærdsgoder. Én af konsekvenserne er, at der i Hjørring Kommune, som så mange andre kommuner, er landsbyer som forfalder og både kulturelle, sociale og økonomiske værdier, der går tabt.

med på de tilbageværende jorder. Hvem ved - måske regnskabet samlet set kan gå op, netop uden at flere uønskede stoffer ender i vores vandløb. Hensigten med LANDBOSKABET er ikke nødvendigvis at øge tilflytningen til landsbyerne, men livskvalitet og bosætning i mindre samfund på landet er en del af det mangfoldige Danmark og må derfor understøttes.

I Hjørring tror man samtidig på, at naturen er en kulturel og emotionel nødvendighed for os alle – både for dem, der bor i den, og for dem, der besøger den, og i kommunen spiller landskabet en væsentlig rolle i hele områdets samlede udviklingspotentiale. Landskabet er en af de største attraktioner i bosætningssammenhænge, men også for turismen i området, som hvert år lokker 1,5 mio. overnatninger til. Naturen er således en drivkraft for både bo-kvalitet, bosætning og turisme. En forøgelse af antallet af overnatninger, og opbremsning af fraflytning er indenfor rækkevidde, hvis man bare forstår at se udfordringerne i sammenhæng. Den prisbelønnede udviklingsstrategi rummer blandt meget andet Projektet ”Løkkensvej – lev godt – lad det gro”, som er et visionsbåret bud på nye modeller for landdistriktsudvikling i Danmark. Frem for at kæmpe imod strukturudviklingen og den deraf følgende affolkning, forsøger man i samarbejde med Schønherr, med dette projekt at se frem mod nye muligheder. Fortsættes på næste side

BMS A/S KØBENHAVN · LOLLAND-FALSTER · ESBJERG · HOLSTEBRO · KOLDING · ODENSE · RØDEKRO · AALBORG · AARHUS

BMS tilstræber altid at råde over det nyeste og mest effektive materiel, og vores organisation er sammensat af dygtige medarbejdere med forskellige kompetencer: Ingeniører, a-cad tegnere, kranførere, supervisorer og projektmedarbejdere indenfor bl.a. logistikstyring, planlægning og projektstyring.

BMS Region Øst Industriholmen 71 · DK-2650 Hvidovre Tlf. +45 44 949 048 · kraner@bms.dk www.bms.dk BMS Lolland-Falster Rigavej 1 · DK- 4840 Nørre Alslev lolland-falster@bms.dk Afdelingsleder Claus Madsen Tlf. +45 41 917 132 · cma@bms.dk

Vi løser løfteopgaver i hele Europa men med særlig fokus på Nordeuropa og ikke mindst Skandinavien, hvor BMS i årtier har været markedsførende indenfor udlejning af mobilkraner og tilhørende specialuddannet betjeningsmandskab. Altid med maksimal vægt på sikkerhed, effektivitet og pålidelighed. BMS udlejer mobilkraner, lastbilkraner og lastbillifte af enhver størrelse og til enhver opgave fra vores net af afdelinger rundt om i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Polen, hvorfra vi desuden løser opgaver i det øvrige Europa. Vi udlejer endvidere specialudstyr - bl.a. stålplader til etablering af nødvendige køreveje samt udstyr til maskinflytning og baksning.

FORRETNINGSOMRÅDER - KRANER - LASTBILLIFTE - KØREPLADER - BAKSNING - VIND - ENGINEERING & PROJECTS - BARE RENTAL & TRADING BRANCHER - BYGGE & ANLÆGSINDUSTRIEN - VINDMØLLEINDUSTRIEN - INDUSTRI OG KRAFTVÆRKER - OLIEINDUSTRIEN

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


24

S MAGASINET BUSINESS2BUSINESJORDBRUGERE BUTIKKER OG TIL KONTORER, D I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUN

BUSINESS2BUSINES S MAGASINET TIL KONTORER,

BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUN D I VORDINGBORG

04 Guldborgsund griber mulighederne - bl.a. ved afkørsel 43 POLITIK

Det er en benhård præmis at være sjov

POLITIK 04 Lolland Kommune arbejder for forandring

06 Støtte til familier med kræftramte børn

KULTUR

TURISME

08

08 TURISME Oplevelser skal bindes sammen

KULTUR 12 Claus Meyer, en driftig iværksætter

KULTUR

ig ”Hvis dit firma er virkel godt kørende, så er det fordi ne” det ligger på Sydhavsøer

26

Lollands mange muligheder set fra sydsjælland

BUSINESS 14 FG Security - Tre virksomheder samarbejder BUSINESS

18 SEW North Filtratio n udvider produktionen med det

Når det skal gøres ordentligt

nærmere Kontakt os for at høre EAST Logistics Frankrigsvej 7 DK-4800 Nykøbing Falster Telefon +45 5484 5500 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

Velkommen i vinbutikken store udvalg i kvalitetsvine! Frandsen Aut. el-installatør René k Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.d

Du har godset - vi har transporten

vinhandvinhand Vintjenesten er uafhængig som kun ler med et stort sortiment, findes i vores butik. Vinsmagnin Vine fra hele verden · Vinsmagnin· Vine ger · Vingaver der bemærkes i små oplag med egen etiket - også Dan fra Dan· Danske vine · Specialøl · Økologiske mark, Italien & Frankrig delikatesser... www.vintjenesten.dk Egen import af bl.a. økologiske www.organicwines.dk og biodynamiske vine.

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

Femøgade 4 · Havnen

· 4800 Nyk. F. · Mandag

Du har godset - vi har transp orten Kontakt os for at høre nærmere

KULTUR

BUSINESS

”I hver eneste virksomhed er der nye muligheder” Når det skal gøres ordentligt

Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frands enel.dk

10 Lys over Lolland er klar med årets program KUNST

06

Blæksprutte med forgrenet netværk

KULTUR 10 Elvermose koncerter i verdensklasse

60 mia. gode grunde til at være glad for Lolland-Falster

04

KULTUR

- fredag 9-17 og efter aftale

EAST Logistics Frankrigsvej 7 DK-4800 Nykøbing Falster Telefon +45 5484 5500 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

Hos Vintjenesten er specielle vine en del af standardso rtimentet! Vingaver der bemærke s Vine med egen etiket Vinsmagninger Gavekurve, jule-

& receptionsgaver

Kvalitetsvine - også

- leveres over hele

i små oplag til attraktive

landet

priser

Vinduel - gå-hjem-smagning

KULTUR

16

Et teater for hele befolkningen G FOKUS LANDBRU

19

Landmændene på Sydhavsøerne har det rigtig godt

Du har godset orten - vi har transp at høre nærmere Kontakt os for EAST Logistics Frankrigsvej 7 Falster DK-4800 Nykøbing 5500 Telefon +45 5484 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

Mick Øgendahl: ”Min sjæl er indbegrebet af Lolland-Falster” Når det skal gøres ordentligt

URVE VINGAVER - GAVEK René Frandsen Aut. el-installatør enel.dk 50 · www.rene-frands

OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

KULTUR

2013 1. ÅRGANG | NOVEMBER

1. ÅRGANG | SEPTEMBER 2013

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS

BUSINESS

04

02

2013 1. ÅRGANG | AUGUST

Telefon 54 82 14

01

prisklasser • Vingaver i alle vine, • Gavekurve med r... specialøl, delikatesse etiket • Vine med egen kan

hos Vintjenesten Når du køber gaver sortiment af kvalitetsdu vælge fra et unikt indtryk hos modtageren. produkter som gør Levering over hele

landet.

Femøgade 4 · Havnen

· 4800 Nyk. F. · Mandag

dk

www.vintjenesten.

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk - fredag 9-17 og efter

aftale

Specialøl Ital. og fransk gletsjerøl

Egen import af bl.a. økologiske og biodynamiske vine

Femøgade 4 · Havnen

· 4800 Nyk. F. · Mandag

www.vintjenesten. dk www.organicwine s.dk

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk - fredag 9-17 og efter

aftale

MODTAGER DU IKKE ERHVERV OG KULTUR MED POSTEN HVER MÅNED? SÅ FORTVIVL IKKE - HERUNDER KAN DU SE NOGLE AF DE BYER/STEDER HVOR DU GRATIS KAN HENTE B2B MAGASINET ERHVERV OG KULTUR - SÅ LÆNGE LAGER HAVES. MARIBO BIBLIOTEKET MENU HOTEL MARIBO SØPARK TURISTKONTORET

SAKSKØBING SAXKJØBING MADHUS

NØRRE ALSLEV BIBLIOTEKET/SATELITTEN HOS KEJSERINDEN VIGGÅRDENS BAGERI

BANDHOLM BANDHOLM HOTEL

HORSLUNDE BAGERIET KØBMANDEN BRUGSEN

HOLEBY

MARIELYST

BUSINESS LF

VELKOMSTCENTRET

NYSTED

STUBBEKØBING

DAGLI’ BRUGSEN

FAKTA

FUGLSANG KUNSTMUSEET

RØDBYHAVN DAGLI’ BRUGSEN BIBLIOTEKET

NYKØBING FALSTER KVICKLY MASKEN MENU, HAVNEN TURISTKONTORET BIBLIOTEKET LÆGEHUSET SLOTSBRYGGEN

NAKSKOV TURISTKONTORET BIBLIOTEKET KVICKLY BOGHANDLEN

Projektet forsøger at finde en gangbar arbejdsmetode til at udnytte den plads, som opstår ved fraflytning og nedrivning af usælgelige boliger, og skabe ’ny natur’ på byggetomterne efter nedrevne bygninger. Herfra skabes fysisk forbindelse til de rester af udyrket landskab, der findes i landskabet bag byerne - langs med vandløb, småsøer og de dybe smeltevandssprækker, der står som ’tiloversblevne’ folder helt tilbage fra istiden, og som stedvist gennemskærer de ellers intensivt dyrkede landbrugsjorder. Disse ’naturrester’ skal, i stedet for at skrumpe, udvides og udvikles, igennem dialog og samarbejde med dem, der ejer jorden. På den måde vil landskabet gro helt ind i byen. Landsbyen vil ændre sig organisk og harmonisk, så de tilbageværende huse med tiden ligger som små øer i naturen. En ny boligstruktur er opstået, et nyt Landboskab er skabt. Med en ganske nøgtern tilgang etableres en grøn naturforbindelse mellem landsbyen og naturen. Det grønne forløb skal være pulsåren til byen, skubbe til den og udfordre den. På den måde skabes sammenhæng – både rumligt, og tidsligt – fra den nye designede eller spontane bynatur til den gamle landbrugsnatur med græssende køer på engene og helt tilbage til det oprindelige morænelandskabs ådale med de vilde dyr, planter og svampe, som hører til i Danmark sammen med mennesket. Landsbyerne langs Løkkensvej er, som navnet antyder, gennemskåret af en hovedvej med højhastighedstrafik, men ved at bringe naturen helt ind til dørtærsklen og ved at åbne det naturrige landskab op fra husenes baghaver vil projektet forøge værdien ved at bo på landet og øge værdien af de tilbageværende ejendomme. Ikke ved at tilbyde flere busruter, indkøbscentre eller skoler, men ved at tilbyde en enestående, vidtstrakt og fredfyldt natur, for den del af befolkningen, for hvem Landboskabet kan være et aktivt livsvalg. Hvis dette skal lykkes er det afgørende at udarbejde en strategi, der inddrager den enkelte borger – fra landmanden i det åbne land til lejeren i det nedslidte hus – så ejerskabet til områdets udvikling opretholdes. Desuden kræver det en planlægning, der er enkel og robust nok til at vende billedet, for det klares ikke på én dag eller eet år. Noget af Danmarks rigeste natur ligger i de vidtstrakte klitheder og plantager langs Jyllands vestkyst. Ådalene kan bringe noget af denne rige natur ind i land­ et og tættere på mennesker i dagligdagen. At virkeliggøre den vision kræver aktive valg og en vilje til at give plads til den vilde natur og til at skabe gunstige vilkår for en rig, blomstrende flora, græssende kvæg, heste og får, samt strækninger som får lov helt at passe sig selv. Side om side med et moderne landbrug.

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET

www.erhvervogkultur.net Erhverv og Kultur | Maj 2016

Ved at kombinere fraflytningsproblematikken og manglen på tilgængelige natur-landskaber kan vi være med til at sætte en ny national dagsorden ved at afprøve, hvorledes man kan skabe større livskvalitet sammen med de mennesker, der stadig bor i de 6, noget nødlidende landsbyer langs Løkkenvej, som forbinder badebyen Løkken ved vestkysten med handels- og kulturbyen Hjørring 15 km længere inde i landet.


25

KUNST

Hvad laver naboen? Forårsudstilling i Ridehuset i Reventlowparken med kunstnere fra Lolland-Falster og gæster fra Fyn, Polen og Tyskland.

P

inselørdag er der forårsudstilling i Ridehuset i Reventlowparken igen for femte gang! Ti professionelle kunstnere fra Lolland og Falster med gæster fra Fyn, Polen og Tyskland udstiller værker inden for maleri, grafik og skulptur i den smukke ridehal og den gamle herskabsstald. Under temaet ”Hvad laver naboen? ”, som opstod i erkendelse af, at man i denne globaliserede verden ikke altid ved, hvad der foregår lige ovre på den anden side af Smålandsfarvandet, har man inviteret otte kunstnere fra Fyn, alle tilknyttet Fyns Grafiske Værksted. Værkstedet fejrer sit 40 års jubilæum i år, så der er endnu mere grund til at sætte fokus på ”naboen”. Lidt længere væk kommer naboerne fra Østersølandene. Her har man valgt at invitere en professor fra kunstakademiet i Gdansk og hans tre tidligere elever, alle udøvende og anerkendte kunstnere i og uden for Polen. Professor Wladyslaw Jackiewicz, som i øvrigt deltog i den polske pavillon ved Venedig Biennalen XLIII, døde desværre kort efter at have modtaget vores invitation, så dette vil også blive en mindeophængning og en hyldest til en stor maler. Til slut er der inviteret tre tyske malere med, som til dagligt arbejder og udstiller i Berlin. Udstillende kunstnere fra Lolland Falster: Ingemann Andersen, Jens Flensted Andersen, Henrik Christian Christoffersen, Lotte Frederiksen, Ove Bang Jørgensen, Eva Kobberrød, Carsten Krogstrup, Erik Mortensen, Roland Schneidereit, Helge Strufe. Gæst: Alexander Kosmala. Fra Tyskland: Janko Göttlicher, André Krigar, Corinna Weiner. Fra Polen: Wladyslaw Jackiewicz, Teresa Miszkin, Jan Misiek, Alina Jackiewicz-Kaczmarek. Fra Fyn: Jens Bohr, Frank Fenriz, Roger Fohlmann, Sys Hindsbo, Ole Lejbach, B.C. Meibom, Jens Uffe Rasmussen, Søren Hillerup Vaag. Kunstudstilling LF 2016 ”Hvad laver naboen?” 14. maj – 19. juni Ridehuset i Reventlowparken, Pederstrupvej 124, 4943 Torrig Fernisering pinselørdag den 14. maj kl. 14.00 – 17.00. Gratis entré på dagen. Alle er velkomne. Derefter åbent alle dage undtagen mandag kl. 11.00 – 17.00. Entré 30 kr. Åben 2. pinsedag. Museumscaféen er åben i hele udstillingsperioden und. mandag, dog kun kl. 11.00 – 16.00 og ikke på ferniseringsdagen. Her kan købes kaffe, kage og sodavand. Der er rundvisning i udstillingen søndag den 22. maj og søndag den 12. juni kl. 14.00. Tilmelding ikke nødvendig. Det koster kun entréen. www.kunstudstillinglf.dk

Wladyslaw Jackiewicz

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


26

Lovestorm på Chris

Kirsten Sydendals Tale på Chr om Storstrømsbroen 13. april

D

et er en meget stor ære at stå her i dag på Christiansborg og på vegne af Lolland-Falster Lovestorm byde jer velkommen til høringen om den nye Storstrømsbro. Allerførst tak til formand for Transport- og Bygningsudvalget Lennart Damsbo Andersen for at være med på ideen om at afholde denne høring.

Kirsten Sydendal

Lolland-Falster Lovestorm opstod sidste år som en kærlig og massiv opfordring til medierne om ikke blot at pege på samfundsproblemer, men også at rette deres fokus på alt det, som faktisk lykkes på Lolland, Falster og småøerne. Vi gjorde det på en måde og med en kraft, som ingen kunne overhøre. Eksperter, medierne, lokale og nationale politikere anerkendte det, og vi fik taletid og spalteplads i medierne. Siden da er lysten til at dele historier i vores Facebookgruppe på ingen måde ophørt, og arbejdsgruppen bagved får næsten dagligt henvendelser om samarbejder og ideer til udvikling. Betydningen af Lolland-Falster Lovestorm kan ikke overvurderes. Der er sket et markant stemningsskifte, for Lovestorm har ændret og udvidet vores bevidsthed. Vi ser mere positivt og optimistisk på det liv, vi lever på Lolland-Falster. Vi føler et sammenhold og en glæde og stolthed ved at høre til netop dette fællesskab. Vi har opdaget, at vi selv kan tage magten over fortællingen om Lolland-Falster, og med det har vi fået troen på, at nøglen til forandring også ligger i hovederne og hænderne på os selv. Ligesom den blå anemone er vi blevet ”ukuelige og sikre”. Denne selvsikre holdning har stor betydning for, hvordan man møder verden, og det smitter igen af på den måde, hvorpå verden møder os. Der var en, som sagde til mig forleden at Lovestormen simpelthen er udtryk for en ny tidsånd på Lolland-Falster. En ny tidsånd – rodfæstet hos tusindvis af borgere. Det er et resultat, der er helt ubetaleligt, og som det for os, der står bag, er uendelig vigtigt at bruge og løfte til nye højder, netop som vi gør det her i dag. Vi lovestormere fortæller de gode historier fra Lolland-Falster. Vi er brobyggere, der forbinder vores landsdel med verdenen udenfor. Og derfor synes vi, det

Erhverv og Kultur | Maj 2016

er oplagt – med stolthed og optimisme – at presse på for at få den nye Storstrømsbro bygget så hurtigt som muligt. I tråd med lovestormens positive ånd vil vi med denne høring sætte fokus på alle de regionale vækstperspektiver, som den nye infrastruktur indeholder. Men lovestormerne er ikke de eneste græsrødder, der kæmper for den nye Storstrømsbro. Tanja Beckmann Sørensen har gjort et enormt arbejde for at samle nu over 6500 underskrifter til transportministeren, og hun står for en støtteside på Facebook med over 7000, som viser deres opbakning. Ligesom ved det store folkemøde på Masnedø i søndags er budskabet fra os alle sammen her i dag, at det meget vigtigt at få bygget den nye Storstrømsbro så hurtigt som muligt. Det vil give vækst for os, der bor på Sydhavsøerne, men det vil så sandelig også give værdi til resten af Danmark. Den nye smukke bro vil give hurtigere og bedre adgang til Danmarks hjerteøer, Lolland og Falster, for både togrejsende og bilister, fodgængere og cyklister. Den vil give adgang til store naturoplevelser og lokale kvalitetsfødevarer, iværksættere med pionerånd og en befolkning, som har en tydelig passion for det sted, de bor. Pendlertiden fra Lolland-Falster til København vil blive forkortet, og det gælder jo også den anden vej. Det giver nye muligheder både for medarbejdere og virksomheder, at man kan passe et job med mange kilometers afstand fra éns bopæl. Men infrastruktur og nye job er ikke løsningen på alle problemer. Når staten investerer i et område som Lolland-Falster og Sydsjælland, så er det vigtigt at der på stedet også er en ånd og en mentalitet, som løfter investeringerne. Ingen vil holde ferie eller flytte hverken familien eller virksomheden til et nyt sted, der er præget af pessimisme og dårligt omdømme. Og det lige meget hvor mange nye motorveje, jernbaner og tunneller til Tyskland man opfører. Og lige netop sjælen, gejsten, det menneskelige islæt og hjerterne, der banker højlydt for et sådan byggeri og dets muligheder, kan en lokal folkelig bevægelse som Lolland-Falster Lovestorm levere. Der er et historisk momentum lige nu, og broen og vi kan spille hinanden gode.


27

mhøring istiansborg

ristiansborg ved høringen l 2016 Vi står for den konstante formidling af den nye fortælling om Lolland-Falster, og vi ved, at vi kan smitte alle med vores stolthed og begejstring for vores egn. Lolland-Falster Lovestorm er samtidig et symbol på et nyt og smidigt mindset, hvor der ikke er langt fra tanke til handling, hvor vi hylder og støtter igangsætterne, og hvor vi i det hele taget tror på, at vi borgere sammen har en aktiv rolle at spille, når der skal bygges bro mellem by og land og mellem nutid og fremtid. Dette er vores løfte til jer politikere i dag. Sæt byggeriet

af broen i gang nu! Så vil vi tage vare på den nye tidsånd, vi har skabt, og bygge videre på den. Intet andet sted i Danmark vil I se en større folkelig glæde og stolthed over et bygningsværk som den nye Storstrømsbro. Vi vil lovestorme den bro lige fra første spadestik, og vi vil arbejde for at millioner af mennesker kommer til krydse broen både mod nord og syd, så den bliver en vigtig brik i arbejdet for et stærkere Lolland-Falster, en stærkere Greater Copenhagen-region og - i sidste ende - et stærkere Danmark.

Lovestormhøring på Christiansborg 13. april

Lovestorm sang 19.4.2016 Hvor Østersøen bruser Og slikker kystens rand Hvor vestenvinden suser Henover by og land Der har vi Lolland Falster Med Danmarks bedste strand Lolland Falster sydhavsøer Bedste sted i Danmarks land.

Når morgensolen stiger På Falster går i land Så kulden langsomt viger Og varmer alle mand Den højt mod skyer rejser Snart Lolland skimtes kan Lolland Falster sydhavsøer Spejles i det klare vand.

Den største ø er Lolland Der sukkerroer gror Er fladere end Holland Har Danmarks bedste jord Her byggede de skibe Som rundt på havet for Lolland Falster sydhavsøer Bedste sted på denne jord.

En lovestorm som er groet Og det med lynets hast Det havde ingen troet Men lovestormen holdt fast En storm som aldrig stopper Den har en særlig last Lolland Falster sydhavsøer Vores kærlighed står fast.

På Falster kan man sige Man Danmarks ende har Og bag det lange dige Marielyst er klar Her ligger sommerhuse Som perler på en snor Lolland Falster sydhavsøer Jeres skønhed den er stor.

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


28

PILEMAND OGSĂ… FOR ERHVERVSLIVET VI UDFĂ˜RER ALLE FORMER FOR OPGAVER: • OMBYGNINGER • TILBYGNINGER • RENOVERINGSOPGAVER • ISOLERING • DĂ˜RE & VINDUER • GLARMESTER • TAG & TAGDÆKNING • FACADER • LANDBRUGS HALLER • NYBYGGERI FOR ERHVERV • ENERGIVEJLEDNING • DĂ˜GNVAGT

-endnu et pletskud! Nykøbing afd: Københavnsvej 8 ∙ 4800 Nykøbing F ∙ Tlf: 5482 3200 Rødby afd: Vestergade 97B ∙ 4970 Rødby ∙ Tlf: 5460 2044 www.pilemand.as ∙ info@pilemand.as 61('.(5Ă‚7‘05(5Ă‚*/$50(67(5Ă‚085(5Ă‚7$*'Â?..(5Ă‚,62/(5,1*Ă‚&95

Reservatet Skarp og humoristisk kommentar til dagens Danmark!

2016 9. juni kl. 19.30 10. juni kl. 19.30 11. juni kl. 19.30 16. juni kl. 19.30 17. juni kl. 19.30 18. juni kl. 19.30 23. juni kl. 19.30 24. juni kl. 19.30 25. juni kl. 19.30 Møllebanken

Møllebankevej 4 Nr. Vedby 4840 Nr. Alslev

Billetter tlf. 54 732 732 info@masken.dk www.masken.dk Jannie Faurschou Pauli Ryberg Niels-Martin Eriksen Lise Koefoed Morten Klode +100 medvirkende

Konsul Georg Jorck og hustru Emma Jorck’s Fond

Erhverv og Kultur | Maj 2016

Tirsdag 19. apr #Lolland-Fals sin et ürs fødse D

et blev bl.a. fejret i Theisens GĂĽrd i Nakskov med lĂŚkre lokale fødevarer, boder, musik, udstillinger og meget mere. Nakskov blev samtidig fejret som ĂĽrets Lovestorm by i anledning af 1 ĂĽrs dagen. Her pĂĽ siden lader vi billederne tale for sig selv pĂĽ denne dag, som ogsĂĽ var beriget med vindstød af lovestorm-styrke. â€?Hvor Ă˜stersøen bruser â€? Den nye Lovestormsang blev fremført i Theisens Gaard pĂĽ vores 1 ĂĽrs dag. Det her er Lovestormsamarbejde pĂĽ højt plan. Stor tak til dem der fik det til at ske: Leif Jensen (tekst), Birgitt Bjerre (koordination), Lise Sanders Olsen (melodi), Ole Fortnix (sang) og Niels Broholt (guitar/sang).

Se og hør sangen inde pĂĽ Lolland-Falster LovestormsFacebook side: https://www.facebook.com/groups/lollandfalsterlovestorm - søg pĂĽ: â€?Hvor Ă˜stersøen bruser â€?


ril fejrede ster Lovestorm elsdag

29

VARMEPUMPE ... fra din lokale

ÅRS GARANTI

IdestrupEL Telefon 54 14 81 00 www.idestrup-el.dk

Mandag-torsdag kl. 9.00-16.00 Fredag kl. 9.00-12.00 Lørdag kl. 9.30-12.00

Hvor andre maskiner må give op - fortsætter vi ... Meget nænsom til naturbeskyttelses områder Velegnet til engstykker og sivområder Kan køre på hældninger op til 60 grader Fjernstyret – op til 800 m ud Knuser op til 3 m høje siv og rørskov Knuser op til 7 cm stammer i diameter

Naturpleje Rensning af åløb Vandløbsvedligeholdelse Oprensning af sø

Ring til Anders og få et godt tilbud, vi kommer over hele Landet.

Amfibisk multimaskine der kan klippe siv og græs, grave grøfter og rense vandløb, søer og åer. Vi kan pumpe op til 60 M3 vand og slam, 150 m. væk. Vi laver ingen spor i terrænget og efterlader naturen så uberørt som muligt. Se maskinen i aktion på www.sivklipperen.dk

Sivklipperen Nykøbing Falster | Telefon 21 14 98 81 | www.sivklipperen.dk Maj 2016 | Erhverv og Kultur


30

SAMFUND

Nakskov Fjord optaget i Danske Naturparker Naturpark Nakskov Fjord er blevet udnævnt i Friluftsrådets mærkningsordning Danske Naturparker. Besøgende kan nu glæde sig til natur­ oplevelser og friluftsliv, der understøttes med faciliteter og formidling. Pressemeddelelse

N

Postbåden og de mange vandre- og cykelstier i området viser vej til det hele. Fortællingen om det ”Forsvundne Ørige” opleves bedst på cykel fra Nakskov til Albuen, en af de absolut bedste cykeloplevelsesture på Vestlolland, fordi man kører på toppen af digekronen langs med fjorden. Kvalitetsmærke for besøgende Mærket ’Danske Naturparker’ fortæller besøgende, at foruden en enestående natur, kan de også møde særlige faciliteter, som giver gode friluftsoplevelser og formidler naturen. Det kan være stisystemer, overnatningspladser, naturvejledning, bådebroer eller andre faciliteter, der gør oplevelserne i naturen bedre. ”Naturpark Nakskov Fjord har gennemgået en større udvikling, og der er blevet gjort en række tiltag for at gøre området endnu mere attraktivt for både lokale og turister. Takket være en konstruktiv dialog og et godt samarbejde med lodsejerne og de øvrige interessenter er det lykkedes at styrke de besøgendes muligheder for at opleve naturparkens tilbud og samtidig bevare respekten for naturen og miljøet. Det er derfor med glæde og stolthed, at vi nu har fået optaget Naturpark Nakskov Fjord i Danske Naturparker. Mærkningen giver nye muligheder for fortsat at udvikle naturparken og ikke mindst at øge opmærksomheden på dens mange kvaliteter,” siger Henrik Høegh, formand for Klima-, Miljø og Teknikudvalget i Lolland Kommune.

Naturpark Nakskov Fjord strækker sig over 8675 ha, og er med sine 10 øer og holme Danmarks ø-rigeste fjord. Foruden et fantastisk fugleliv hele året rundt byder Naturpark Nakskov Fjord på en mængde sjældne plante- og insektarter og en betydelig bestand af truede og beskyttede frøer og tudser. Naturparken er derfor et yndet besøgsmål for naturinteresserede fra både nær og fjern.

Også Heino Knudsen, formand for Fritids- og Kulturudvalget i Lolland Kommune, glæder sig over mærkningen: ”Et væsentligt fokusområde i vores kultur- og fritidspolitik er at skabe gode rammer for at bruge kommunens smukke naturområder aktivt. Det skal være nemt og inspirerende for alle aldre og forskellige interessegrupper at komme ud og røre sig i den friske luft og opleve naturen. Med de mange nye faciliteter giver Naturpark Nakskov Fjord glimrende adgang til netop dét, og optagelsen i Danske Naturparker betyder, at vi kan arbejde videre på tilbuddene i naturparken og udbrede dem til endnu flere,” siger Heino Knudsen.

Naturpark Nakskov Fjord rummer derudover en række spændende historier, som der er gode muligheder for at gå på opdagelse i. For eksempel fortællingen om den berømte grønlandsfarer Peter Freuchens liv på Enehøje. Eller beretning­en om det omfattende landvindingsprojekt efter stormfloden i 1872.

Store naturoplevelser i et enestående naturområde Nakskov Fjord er et højt prioriteret naturområde. Som Natura 2000-område er Nakskov Fjord og Indrefjord med i den fineste liga inden for naturforvaltning og naturværdi. Nakskov Fjord er et naturligt fugleeldorado, og er i ornitologiske

akskov Fjord har netop modtaget Friluftsrådets kvalitetsmærke ”Danske Naturparker”, som gives til større sammenhængende områder med enestående natur, landskabelig skønhed og kulturhistorisk værdi.

Vi udfører mange slags entrepriser, herunder: • Kloak • Anlægs opgaver • Tømrer arbejde • Murer arbejde • Beton montage • Bro arbejde • Nedrivning • Smede arbejde • Råhus opførelse • Nedgravning af fjernvarme og el ledninger

ALT UDF ENTR ØRE EPR S H ISE OS OS

Klemmensen & Nielsen Modulbyg A/S Industriparken 17-19 4800 Nykøbing Falster Tlf. 5485 1799 Mail bv@kne.dk Web www.kne.dk

Kontakt os allerede idag

KLEMMENSEN & NIELSEN MODULBYG A/S Erhverv og Kultur | Maj 2016

TOTALLØSNINGER MED LIV OG SJÆL - KUN FANTASIEN SÆTTER GRÆNSER


31 kredse kendt for at være Østdanmarks største rasteplads for gæs. I december raster cirka 25.000 grågæs, bramgæs, sædgæs, blisgæs og kortnæbbede gæs i området. Ud over det fantastiske fugleliv findes en mængde sjældne plante- og insektarter på strandenge, strandoverdrev og klitområder, og området rummer desuden en række truede og beskyttede frøer og tudser, som har betydelige bestande her i dette lune hjørne af Danmark. På Albuen kan man således opleve Østdanmarks største bestand af strandtudser. At opleve strandtudsernes kvækkekor i yngletiden er en unik og stærk naturoplevelse. De fleste steder støder man i Naturpark Nakskov Fjord på naturtyper og arter som er sjældne efter europæisk standard. Optagelsen af Naturpark Nakskov Fjord i Friluftsrådets mærkningsordning skal skabe nye muligheder for at opleve naturen i området og skabe endnu bedre rammer for befolkningens friluftsliv. ”Vi ønsker Naturpark Nakskov Fjord et stort tillykke med mærkningen ’Danske Naturparker’. Forhåbentligt bliver det til stor glæde og gavn for både naturen og befolkningen, at Nakskov Fjord nu bliver en del af netværket af naturparker, som vil understøtte mulighederne for flere enestående naturoplevelser og sætte fokus på lokal identitet og udvikling. Nakskov Fjord ligger i Lolland Kommune som allerede huser Naturpark Maribosøerne – det er altså nu muligt at opleve hele 2 enestående naturparker, ved et besøg på Lolland,” siger Flemming Larsen, der er formand for Danske Naturparkers Nationalkomite og medlem af Friluftsrådets bestyrelse. Naturparken udvikles lokalt som et samarbejde mellem Lolland Kommune og en række lokale partnere, organisationer og virksomheder. For at få mærket Danske Naturparker skal 10 kriterier være opfyldt, og der skal laves en plan for konkrete projekter og aktiviteter de kommende fem år, som kan forbedre naturen og mulighederne for friluftsliv. Naturparker i Danmark Naturpark Nakskov Fjord er det femte naturområde i Danmark, som modtager mærket, og flere er på vej. Naturpark Åmosen på Sjælland fik mærket i foråret 2014, og Naturpark Vesterhavet blev mærket i efteråret 2014 og siden er Na-

Lokal rådgiver Din lokale rådgiver med en verden verden med en . af ekspertise af ekspertise

.

turpark Amager og Naturpark Maribosøerne også blevet udnævnt. Naturpark Randers Fjord, Naturpark Lillebælt, Naturpark Nissum Fjord og den Kulturhistoriske Naturpark Christiansø er godt på vej til at leve op til de 10 kriterier, der er nødvendige for at få mærket Danske Naturparker. De fire er blevet udnævnt som Pilot-naturparker og kan indtil videre nøjes med at opfylde en del af kriterierne og beskrive, hvordan de vil arbejde hen imod en egentlig mærkning, der giver dem lov til at bruge den fælles identitet og netværket, der følger med mærket Danske Naturparker. Også andre kommuner arbejder med naturpark-konceptet, der er udviklet over en årrække af Friluftsrådet i samarbejde med kommuner og organisationer. Mærkningsordningen er støttet af Nordea-fonden med 5,5 millioner kroner, der vil gøre det nemmere for flere at få oplevelser i naturen: ”Der findes stor natur i Danmark. Det sætter Danske Naturparker fokus på med formidling og tilgænge¬lighed, så der bliver store naturoplevelser til flere mennesker. Med Danske Naturparker håber vi, at flere inspireres til at komme ud i naturen, og at der bliver bedre muligheder for mange gode friluftsoplevelser,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden. Nordea-fonden har også støttet det 4-årige projekt ”Naturlandet Lolland-Falster” med 18 millioner kroner. Støtten skal bruges til at bringe de tre store naturområder Nakskov Fjord, Maribosøerne og Guldborgsund ind i danskernes bevidsthed, på grund af deres unikke natur. Naturparken indvies Lolland Kommune indvier den nye naturpark, ved et arrangement som afholdes tirsdag den 3. maj Kl. 17.00 – 19.00 på Restaurant Fjorden, Hestehovedet 5, 4900 Nakskov. Her vil formanden for Danske Naturparkers Nationalkomite Flemming Larsen holde talen, og overrække naturparken og Lolland Kommune deres nye naturparkdiplom. Ønskes yderligere oplysninger om Naturpark Nakskov Fjord rettes henvendelse til Bo Rasmussen, Lolland Kommune, tlf. 29 13 37 91.

Network meeting Are you employee with an international background or spouse/partner to an employee with international background then LF international would like to invite you to our very first network meeting. Besides meeting other people from LollandFalster with an international background and introduce you to the fantastic possibilities the area you have moved to can offer, our first network meeting gives you the opportunity to meet members of the staff from Work in Denmark They will explain about their different offers and especially their course directed towards spouses/partners looking for job openings that will be held here on Lolland Falster in the near future.

I Deloitte tror vi på vigtigheden af at være være lokalt reprærepræ­ I Deloitte tror vi på vigtigheden af at være lokalt repræsenteret. En væsentlig del af vores rådgivning rådgivning er er netop netop senteret. En væsentlig del af vores rådgivning er netop repræsenteret den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i 15 byer byer i Danmark. Danmark. Find Find os os på på www.deloitte.dk. www.deloitte.dk. 18 15 byer i Danmark. Find os på www.deloitte.dk.

Herningvej 34, 4800 Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Herningvej 4800Touche Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Medlem af 34, Deloitte Tohmatsu Limited Medlem af Deloitte Touche Tohmatsu Limited

WELCOMING MENTORING NETWORKING SETTLEMENT ADVICE SHARE EXPERIENCES

17th of May at 15.30 Factory Lodge Fabriksvej 2, Bygning A, 4960 Holeby

We are looking very much forward to seeing you! Please let us know if you will attend on the email address below and do not hesitate to contact us if you have any questions.

Many regards on behalf of LF international Marie Louise Friderichsen

post@lf-international.dk · www.lf-international.dk

Maj 2016 | Erhverv og Kultur


32

Erhverv og Kultur | Maj 2016

Profile for Grafosign

Erhverv og kultur maj 2016  

Erhverv og kultur maj 2016  

Profile for grafosign
Advertisement