Page 1

42

5. ÅRGANG | JANUAR 2017

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

TURISME

GRATIS MAGAS IN

Turismeudvikling på Lollands Sydkyst

08 BUSINESS

Skub i erhvervs­ udviklingen i Guldborgsund Kommune

SAMFUND

Barnefødt Nakskovit: Ud for at vende hjem

BUSINESS

Målrettet vækst­ program for Lolland-Falster -Vordingborg

09 10 12

SAMFUND

Ildsjæl og erhvervsliv tager hånd om unge

18 Din lokale tryksagsleverandør

Godt Nytår fra Business Lolland-Falster Vi handler med alle... Vintjenesten er selvstændig vin- og ølhandler – uafhængig af kæde- og særinteresser. Vi tilbyder et unikt mix af kvalitetsprodukter fra udvalgte leverandører og egen import. Kig ind i butikkken eller på hjemmesiden og se vores store udvalg.

Flemming Olsen Tværgade 14, st. 4800 Nykøbing F. tlf. 20 46 35 15 flemming@co-print www.co-print.dk

- tryk her, der og alle vegne

Vi vil være områdets foretrukne erhvervsbank Besøg din lokale erhvervsrådgiver i Slotsgade 1-3, Nykøbing F eller ring 70 33 44 44

Kongensgade 16 · 4800 Nyk. F.

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk www.vintjenesten.dk


Forsiden

42

5. ÅRGANG | JANUAR 2017

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

TURISME

Turismeudvikling på Lollands Sydkyst

BUSINESS

Skub i erhvervsudviklingen i Guldborgsund Kommune

SAMFUND

Barnefødt Nakskovit: Ud for at vende hjem

BUSINESS

Målrettet vækstprogram for Lolland-Falster -Vordingborg

SAMFUND

Ildsjæl og erhvervsliv tager hånd om unge

GRATIS MAGASI N

08 09 10 12 18

Godt Nytår fra Business Lolland-Falster

Din lokale tryksagsleverandør

Vi handler med alle... Vintjenesten er selvstændig vin- og ølhandler – uafhængig af kæde- og særinteresser. Vi tilbyder et unikt mix af kvalitetsprodukter fra udvalgte leverandører og egen import. Kig ind i butikkken eller på hjemmesiden og se vores store udvalg.

Flemming Olsen Tværgade 14, st. 4800 Nykøbing F. tlf. 20 46 35 15 flemming@co-print www.co-print.dk

- tryk her, der og alle vegne

Vi vil være områdets foretrukne erhvervsbank Besøg din lokale erhvervsrådgiver i Slotsgade 1-3, Nykøbing F eller ring 70 33 44 44

Kongensgade 16 · 4800 Nyk. F.

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk www.vintjenesten.dk

Mikkel Wesselhoff Business LF

Udgiver

Erhverv og Kultur Ryttervænget 44 4800 Nykøbing Falster

Ansv. redaktør Tim R. Larsen

Den hjem og tilflytte S

ydhavsøerne lider under for få tilflyttere – og for mange af det modsatte. De to kommuner tramper godt i pedalerne for at vende udviklingen – men, det er som bekendt op ad bakke.

Annoncer

Tim R. Larsen, tlf 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

Derfor er der al mulig grund til at råbe hurra, når der melder sig nye skatteydere ved kommunegrænserne, for der kan jo være langt mellem snapsene.

Journalist

Bjarne Winther, tlf. 29 36 20 42 bjarne@erhvervogkultur.net

I nærværende magasin kan du læse om den hjemvendte søn og tilflytter- pigen.

Deadline

FEBRUAR udgaven: 20. januar 2017

Tryk

OTM Avistryk

Oplag

7.500 stk.

Udgivelser

12x årligt - hver måned.

Distribution

Den 2. tirsdag/onsdag i måneden med Post Danmark til kontorer, butikker og jordbrugere i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner

Den hjemvendte søn er Søren Marquardt Frederiksen, født og opvokset i Nakskov, der efter uddannelse og universitetskarriere i hovedstaden over en periode på næsten tredive år, er vendt tilbage til sin fødeby med den erkendelse, at det er der, han hører til. Ofte skal man have tingene på afstand for at få øje på dem. Om forfatteren Johannes V. Jensen, der som bekendt var en rejselysten svend i det store udland, er der skrevet: han formåede at vende tilbage, at gøre udgangspunkt og endemål til en og samme ting.

Også forfatteren Henrik Stangerup måtte efter flere langvarige ophold i Paris og Brasilien, hvor han begge steder ikke forsømte en lejlighed til at nedgøre det danske kulturmiljø, til sidst overgive sig og kaste anker på Møn og vedkende, at han i sit sind var bundet til de danske kyster, H.C. Andersen og Carl Nielsen. Og der er masser af eksempler i samme boldgade. Søren Marquardt Frederiksen skulle først hives op med rode og plantes i fremmede omgivelser, inden han blev bevidst om, at det han søgte, slet ikke fandtes i København, men derimod hjemme i Nakskov, hvor den hjemvendte søn nu befinder sig og dagligt glæder sig over byen og fjorden – og bare det at være hjemme. Tilflytter-pigen er Julia Knipschildt. Hun er født og opvokset i København, uddannet i Aarhus, og nu bosat i Nysted på Lolland. En storby-udflytter - en udkants-tilflytter. Julia Knipschildt var portrætteret i forrige udgave af Erhverv og Kultur. I nærværende udgave debuterer hun som fast klummeskriver i magasinet.

Bemærk

Hvis du ikke er erhvervsdrivende, og ønsker at få avisen tilsendt, er det muligt, ved at sende en mail med navn og adresse på: tim@erhvervogkultur.net Det koster kr. 40.00 pr. magasin og b  etales 12 mdr. forud.

Hjemmeside www.erhvervogkultur.net Læs magasinet på hjemmesiden

Aage Maagensen har “41 stjerner”, som bor på - og kender LollandFalster og Sydsjælland Hos Aage Maagensen er vi klar til at hjælpe dig med alt fra skat og budgetter til bogføring og årsregnskaber.

Artikler i Erhverv og Kultur må gerne citeres, når det sker med tydelig angivelse af kilde - f.eks.: ERHVERV OG KULTUR, BJARNE WINTHER. Der tages forbehold for trykfejl.

Ring på tlf. 5478 1688 eller kig forbi til en uforpligtende snak - læs mere på aa-m.dk NAKSKOV / MARIBO / SAKSKØBING / NYKØBING F.


3

Julia har fra København/Aarhus uden fordomme spottet Lolland med ønske om, at finde frem til essensen af Sydhavsøerne. Hun har, som hun skriver i sin klumme, anbragt sig selv mellem shitstorm og lovestorm – mellem den dårlige og den gode fortælling om landsdelen. Hvad er op og hvad er ned? Befolkningen på Lolland-Falster ved det knapt, det kan nogle gange være svært at se skoven for bare træer –

man skal som nævnt, have tingene på afstand, for at få øje på dem. Den hjemvendte søn fik øje på værdierne efter mange år i hovedstaden. Tilflytter-pigen så dem på afstand, og vil nu i sin klumme skelne mellem skidt og kanel – og være en øjenåbner for lokalbefolkningen og dem længere væk fra.

LEDER

mvendte søn er-pigen

En dag vil tilflytter-pigen måske genopdage storbyen, nu, hvor hun har den på afstand, og pakke sin kuffert. Men indtil videre er hun her – Erhverv og Kultur byder Julia velkommen som fast klummeskriver.

God læsning og Godt Nytår. Redaktionen.

PRIVAT & ERHVERV LOLLAND-FALSTERS STÆRKESTE ADVOKATTEAM Hos ADVODAN Lolland-Falster har vores advokater mange års erfaring inden for alle områder af den privat- og erhvervsretlige jura. Det er vigtigt for os at yde en fortrolig og personlig rådgivning på et højt fagligt niveau. Vi fokuserer på at finde den løsning, som er bedst for dig. Vi ved, at et juridisk problem ikke altid kræver et juridisk svar, og at mægling og forlig også er en god løsning. ADVODAN LOLLAND-FALSTER

Tlf. 46 14 59 00

LOLLAND-FALSTER

advodan.dk

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


4

Forfatterstafetten

Nanna Saabye

På Lolland-Falster bor der mange forfattere. De skriver digte, noveller, romaner, essays, skuespil etc. – produktionen er stor. Bedste eksempel på det er sidste års udgivelse af StORDstrømmen Antologi der præsenterer 39 forfattere og 11 illustratorer fra det gamle Storstrøms Amt. Erhverv og Kultur giver hver måned spalteplads til en lokal forfatter under overskriften Forfatter-stafetten. Her udvælger en forfatter en af sine tekster til publicering i magasinet og giver efterfølgende efter eget valg stafetten videre til en forfatterkollega – og så fremdeles. I sidste måned bragte vi en tekst af Sigurd Kværndrup, som nu har givet stafetten videre til Nanna Saabye. Herunder kan du se hvem Nanna Saabye giver stafetten videre til.

Nanna Saabye giver stafetten videre til Birthe Aela Faarvang

Erhverv og Kultur | Januar 2017

Fastelavn er mit navn Nu er det jul igen – nu er det jul igen - og julen varer li´ til påske. Nej det er ikke sandt - nej det er ikke sandt - for indimellem kommer fasten Som afslutning på dansen omkring juletræet har vores familie tradition for at synge dette vers, mens alle hånd i hånd danner kæde og i luntetrav føres gennem husets forskellige rum. Efter Hellig tre Kongers aften blev julepynten pakket sammen og vi kan forberede os på det nye års første højtid: Fastelavn Ordet stammer fra tysk og betyder fasteaften og var starten på den 40 dage lange faste, en slags åndelig forberedelse til påsken. Efter reformationen blev fasten i katolsk forstand afskaffet, men den folkelige fest, som blev holdt i flere dage op til fasten, blev bevaret med forskellige former for fastelavnsløjer som for eksempel: at slå katten af tønden, slå til potte, løbe reb, ride fastelavn, og for børnenes vedkommende gå udklædte fra dør til dør og rasle fastelavn og synge fastelavnssange. I 1600 tallet begyndte traditionen med at klæde sig ud. I første omgang var det overklassens herrer og frøkener, som klædte sig ud som pøbelen og deltog i løjerne blandt andet på Amager, som gik ud på at slå katten af tønden. En skik, som de hollændere, Christian den 2. importerede til at dyrke jorden f.eks. på Amager, bragte med sig. I Danmark var det i mange år en skik at slå en sort kat ihjel, fordi overtroen mente, at landsbyen så ville slippe for pest. Helt frem til 1800 tallet kunne man opleve, at der blev slået katten af tønden med en levende kat. Ikke kun katte, men også gæs og haner blev tortureret. Her handlede det om at rykke hovedet af dyret, som var indsmurt i en olieagtig substans, så det var sværere at få fat i. I mange lande varsler fastelavn starten på karnevals-sæsonen, med store folkefester og fantasifulde optog gennem byens gader af udklædte og dansende menne-sker ledsaget af musik og sang. Karneval i mindre målestok under private former, hvor alle møder udklædte efter frit valg eller bundet af et bestemt tema, en periode, et årstal eller et land, er også en af de skikke, som endnu eksisterer og er sjovt at arrangere eller være gæst til. Fastelavn i vores familie I min barndom i 1940erne hørte et fastelavnsris til en af de faste traditioner. Det kunne være købt eller et mor havde bundet af birkegrene. Det vigtigste var dog de ting, der var bundet på det, som kunne være et stykke Pernille chokolade og andet slik, rosiner, et æble, eller en appelsin, samt legetøj til at blæse i, som kunne lave forskellige former for lyd f.eks. et horn af pap til at trutte i, en skralle af træ eller en fløjte af pap og papir med en spiral indeni, som var rullet

sammen, men ved at blæse i den, blev den rullet ud lige foran, den person man ville skræmme eller drille. Riset lå ved siden af vores seng, når vi vågnede faste-lavnsmorgen, så vi kunne gå ind og vække vore forældre ved at slå forsigtigt på dynen med det. Børnesammenkomster, hvor vi slog katten af tønden, var også på programmet nogle gange hos vore forældres venner og hos klassekammerater. Naboernes børn kom med raslebøsser og sang fastelavn med sangen: Fastelavn er mit navn og boller (eller penge) vil jeg have. Boller op og boller ned og boller i min mave. De forventede en mønt eller en fastelavnsbolle som belønning for sangen. Vi søstre plagede også om lov til at gå rundt og synge hos naboerne med en raslebøsse, for at samle penge ind til slik. Men det måtte vi under ingen omstændigheder få lov til. I stedet for foreslog mor, at vi 3 søstre og hun selv skulle klæde os ud og spadsere på besøg hos vores lokale hjemmesygeplejerske, som var en god ven af huset og boede midt i Kirke Saaby, ca. 1 km fra vores bopæl. Jeg må have været omkring 11år og mine yngre søstre henholdsvis 9 og 4 år. Mor havde sagt, at ved at trække en nylonstrømpe over hovedet, blev vi forvandlet til ukendelighed, og når vi så vendte vore frakker med vrangen udad, var der ingen, der ville genkende os. Vi syntes det lød sjovt og som sagt så gjort. Hvordan dagen videre forløb, husker jeg ikke, men nogen tid senere forlød det, at der var nogen, der havde set doktorens kone med sine 3 døtre gå gennem byen med nylonstrømper over hovedet og deres frakker vendt på vrangen, så helt ukendelige har vi ikke været! og det lille lokalsamfund har da fået sig et billigt grin og noget at snakke om. En anden gang, hvor jeg som barn var udklædt, havde mor lavet en fin dragt af kulørt crepe-papir, som skulle forvandle hendes lille pige til en blomst, ved hjælp af en nederdel fremstillet af store grønne blade klippet af crepepapir og hæftet på et stykke bukseelastik, en bluse af samme materiale, alt sammen til at have uden på det almindelige tøj. Dertil en hat, til at illudere en gul blomst også fremstillet af crepepapir. Dragten var meget fin lige til at begynde med, men den gik ret hurtigt i stykker, da vi skulle i gang med at lege og slå katten af tønden. Karneval I de glade tressere, som 1960´erne er blevet kaldt, var vi flere i vores omgangskreds, der arrangerede sammenkomster i februar som karneval. Mange lejede dragter i et udlejningsfirma. Ved de lejligheder har jeg været henholdsvis leopard, heks og plakatsøjle. Leopard dragten havde jeg lejet. Til heksen havde jeg fundet en god maske med kroget næse og ved hjælp af et stort sjal i stærke farver og med frynser, en lang sort nederdel, sort bluse med indsyet

pukkel og en knortet stok blev jeg en ret uhyggelig heks ganske lig hende fra Grimms eventyr om Hans og Grethe. Plakatsøjlen havde jeg selv fabrikeret af karton, hvorpå jeg havde limet forskellige plakater og forsynet den med huller, så jeg kunne stikke armene ud, se ud og få et sugerør ind til munden til velkomstdrikken. Inden under bar jeg sorte netstrømper og en lårkort kjole af hvidt stof med sort tryk som siderne i en avis. Plakatsøjlen var således kun på, indtil vi gik til bords. I vores søns skole var der tradition for at være udklædt og slå katten af tønden til fastelavn i børnehaven og fra 1-5 klasse. Hvert år med et nyt tema, som kunne være vikinger, riddere, dyr, borgererhverv i en by og et enkelt år frit valg. Betingelsen var, at dragterne blev fremstillet af børn og forældre og ikke købt eller lejet. Det kunne indimellem være noget af en udfordring. At fremstille en illusion af en viking, en ridder, en præst og skuespilleren Charles Chaplin var rimelig enkelt at finde ud af, at sy en bjørnedragt slap jeg også rimeligt fra, men da opgaven fra min søn lød på, at han ville være flagermus, så kom jeg på prøve. Ved hjælp af bambus fra haven jersey stof til noget af dragten og tyndt stof til vingerne lykkedes det dog at gøre ham tilfreds med resultatet. Skikken med et fastelavnsris blev han heller ikke snydt for. Ofte bandt jeg selv riset af grene fra birketræerne i haven og pyntede det med forskelligt slik, serpentiner i forskellige farver, horn til at trutte i, skralle til at svinge rundt osv., ligesom min mor havde gjort. Mad og gæster til fastelavn På grund fastetiden er traditionerne for særlige retter til fastelavn ikke så omfattende. Alligevel fortsætter kapitlet med inspiration til: Bagværk, desserter, frokost- og middagsretter, samt pynt og masker til fastelavn. CV Nanna Saabye er ernærings- og husholdningsøkonom, forfatter og oversætter til 30 fagbøger om indkøb og brug af tekniske hjælpemidler, inspiration til mad fra andre lande, forskellige diæter, bagebøger og grund-kogebøger. Nanna Saabye har været forbrugerkonsulent i HB/FDB og kredskonsulent for DSDH på Lolland-Falster. Gennem foredrag, kurser og demonstrationer har hun undervist i brug af nye produkter og tilberedningsmetoder, køkkenredskaber, tekniske hjælpemidler, kost og sund-hed, pris og kvalitet, energirigtig brug af el, miljø og økologi samt planlægning af hjemmets arbejdsopgaver. Tiden som pensionist er brugt til at skrive et værk: Dansk køkken gennem 3 generationer, som trækker bånd fra vore køkkenrødder til nutidens familier, opfrisker minder og giver hjælp til at takle situationer, som dem enhver familie kommer ud for, når man har ansvaret for hjem og familie samtidig med et job uden for hjemmet.


5

DANMARKSPREMIERE

peugeot.dk

NY PEUGEOT EXPERT EN GENERATION FORAN

NY PEUGEOT EXPERT

L1 1.6 BlueHDi 95 hk SERVICELEASING

1.495 kr.

*

Pr. måned ekskl. moms

*Leasing via Peugeot Finans A/S. Leasingperiode 36 mdr. og 50.000 km kørsel i perioden. Prisen er inkl. finansierings- og leveringsomkostninger. Leasingydelsen er variabel og er inkl. service, men ekskl. dæk, forsikring, brændstof og ejerafgift. Der forudsættes 35.000 kr. i førstegangsydelse, kaskoforsikring, positiv kreditvurdering og betaling via NETS. Ved leasingperiodens udløb returneres bilen til Peugeot Finans. Forbehold for pris-, afgiftsændringer og trykfejl. Tilbuddet er enkeltstående og kan ikke kombineres med øvrige tilbud. Alle priser er ekskl. moms. Den viste bil er en Expert Plus L2 med ekstraudstyr. **L3 lanceres i 2017 B Expert L1 1.6 BlueHDi 95 hk 18,2 km/l. CO2 144 g/km. ***Eksakte værdier er under godkendelse.

Den nye Peugeot Expert er ankommet – klar til at tage fat! Og lige nu kan du servicelease den for under 1.500 kr. om måneden. Firmaets nye, robuste Expert fås i tre forskellige længder L1, L2 og L3** og er velindrettet med masser af aflæggeplads og opbevaringsrum. Og så er den fyldt med standardudstyr, som gør transporttiden ekstra komfortabel og tryg; eksempelvis fartpilot, centrallås, el-ruder foran, ABS/ESC og airbag til både fører og passager. Motorprogrammet består af fem kraftfulde BlueHDi-motorer på hhv. 95, 115, 120 og 150 hk – samt en version på 180 hk med automatgear. Sammen med varebilens lave vægt betyder de højteknologiske motorer, at Peugeot Expert både kan prale af klassens bedste brændstoføkonomi med op til 19,6 kilometer pr. liter, og den laveste CO2 -emission***. Sæt forventningerne højt til den nye Expert, når du kigger forbi din forhandler eller peugeot.dk

NY PEUGEOT EXPERT

PEUGEOT NYKØBING F.

Schulz Biler • Herningvej 11 • 4800 Nykøbing F. Tel. 54 86 10 16 • www.schulzbiler.dk

PEUGEOT SAKSKØBING

Clausen & Larsen I/S • Industrivej 12 • 4990 Sakskøbing Tel. 54 70 41 14 • www.peugeot.dk/sakskobing

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


6

JULIAS KLUMME

MELLEM SHITSTORM OG LOVESTORM

EN TILFLYTTERS IAGTTAGELSER OG REFLEKSIONER

Hjertet banker og håndfladerne er svedige, når jeg sætter mig til tasterne for at gå til kamp for en mere nuanceret udkantsdebat, for linjerne er trukket hårdt op, her i kampen om det korrekte billede af Sydhavsøerne.

Så hvad er status på mødet med Lolland, her små to måneder efter, at Aarhus blev skiftet ud med postnummer 4880? Det er begrænset, hvad jeg kan give af nuanceret fortælling, da forelskelsesfasen endnu er i fuldt flor og jeg derfor er begejstret for alt ved min nye kærlighed - Nysted. Med sin pittoreske idyl opfylder byen enhver arkitekts hedeste æstetiske drømme. En kærlighed jeg kan forstå, at dele med andre af byens indbyggere. Desværre er det også en fortælling, der ikke når mange kilometer ud på den anden side af byskiltet.

P

Jeg kan ikke udelukke, at det er fordi, at jeg kommer fra en iværksætterverden, hvor brugen af hjemmesider og sociale medier ikke blot er et tilvalg, men en simpel forudsætning for overlevelse. Men det undrer, at ikke flere yderområder har gjort sig selv den tjeneste, at skabe en ordentlig platform, der gør det muligt for eventuelle tilflyttere og turister, at danne sig et indtryk af området. Det er herligt, at vi sammen kan blive enige om, at vi bor i et smørhul, men det ville være på sin plads at dele. Så: frem med herlighederne folkens!

“Der må findes et mere korrekt billede et sted mellem shitstorm og lovestorm”

Om det er grundet, at en del mindre byer er befolket af det grå guld, om det er fordi, at der ikke er et naturligt organ til at varetage opgaven eller om det er fordi, at man ikke har set behovet for synlighed, har jeg endnu ikke kunne gennemskue. Men derfor glæder det desto mere at læse, at Guldborgsund Kommune, som en del af deres bosætningsstrategi, har ’image’ som et fokusområde. Der heppes med fra sidelinjen herfra.

å den ene side står den samlede danske presse på spring for at give et billede af Lolland, som et samfund i forfald. På den anden side står lovestormerne, der stormer frem med en kærlighed og retorik, der mest af alt leder tankerne hen på nybagte mødre, for hvem det kan være svært at se guldklumpens mindre heldige sider. Jeg nægter at lade mig forføre.

Så nu står jeg her. Nytilflyttet og med et ønske om, at finde frem til essensen af Sydhavsøerne. Hvem er det egentlig, der bor her? Alle de almindelige. Alle dem, dér imellem taberne og forbillederne. Behovet udspringer af lige dele personlig og faglig interesse for sociologi og landdistriktsudvikling.

Og dertil et inderligt ønske herfra om, at huske de personlige portrætter! De er med til at afmystificere området for folk udefra. Det handler helt grundlæggende om, at vi som mennesker har en tendens til at spejle os i hinanden og ofte finder en ro i at møde ligesindede, med samme værdier som os selv. Og selv om man kan have sine tvivl, så er vi tilflyttere trods alt bare mennesker. Så vær søde og hjælp os lidt på vej, ved at komme frem fra skjulet. Ser frem til at møde jer.

En tilflytters iagttagelser og refleksioner Velkommen til min klumme. Jeg hedder Julia Knipschildt, er nytilflytter og uddannet arkitekt, med et hjerte, der brænder for kommunikation og byudvikling. De seneste år har jeg boet i henholdsvis København og Aarhus, for nu endelig at slå mig ned på Lolland, hvorfra jeg vil dele mine iagttagelser og refleksioner omkring Sydhavsøerne, set fra en tilflytters perspektiv. På min blog udflytterliv.dk tager jeg Lolland under kærlig behandling og giver, med et glimt i øjet, råd omkring dét at flytte fra by til land.

Erhverv og Kultur | Januar 2017


7

UPDATE

Aage Maagensen udvider fortsat medarbejderstaben

R

evisionsfirmaet Aage Maagensen A/S har den 1. december ansat Dorte Jørgensen (foto tv.) og Pernille Nielsen, og fortsætter dermed væksten og udvidelsen af antal medarbejdere. ”Det er helt fantastisk den øgede efterspørgsel vi oplever fra landbrugs-kunder, samt for kunder der skal have hjælp med erhvervsservice (bogføring etc. hos kunden). Vi opfatter det som udtryk for, at vi yder en god service, at

vores priser er meget konkurrencedygtige og at kunden føler at man får værdi for pengene”, siger direktør Thomas Henckel, Aage Maagensen A/S. Dorte Jørgensen har arbejdet med erhvervsservice i flere år hos et andet nationalt revisionsfirma, og har derfor en god erfaring med at hjælpe kunderne med bogføring, lønudbetaling, indberetninger til det offentlige osv. Dorte vil primært blive tilknyttet kontoret i Nykøbing, men vil

oftest befinde sig ude hos kunderne. Pernille Nielsen vil assistere i landbrugsafdelingen og vil i samarbejde med de øvrige medarbejdere hjælpe vores landbrugskunder. Pernille vil blive tilknyttet kontorerne i Nakskov og Maribo, hvor vi får flere og flere landbrugskunder. Yderligere information kan fås hos direktør Thomas Henckel, tlf. 5478 1688, e-mail: th@aa-m.dk

BMS A/S KØBENHAVN · LOLLAND-FALSTER · ESBJERG · HOLSTEBRO · KOLDING · ODENSE · RØDEKRO · AALBORG · AARHUS

BMS tilstræber altid at råde over det nyeste og mest effektive materiel, og vores organisation er sammensat af dygtige medarbejdere med forskellige kompetencer: Ingeniører, a-cad tegnere, kranførere, supervisorer og projektmedarbejdere indenfor bl.a. logistikstyring, planlægning og projektstyring.

BMS Region Øst Industriholmen 71 · DK-2650 Hvidovre Tlf. +45 44 949 048 · kraner@bms.dk www.bms.dk BMS Lolland-Falster Rigavej 1 · DK- 4840 Nørre Alslev lolland-falster@bms.dk Afdelingsleder Claus Madsen Tlf. +45 41 917 132 · cma@bms.dk

Vi løser løfteopgaver i hele Europa men med særlig fokus på Nordeuropa og ikke mindst Skandinavien, hvor BMS i årtier har været markedsførende indenfor udlejning af mobilkraner og tilhørende specialuddannet betjeningsmandskab. Altid med maksimal vægt på sikkerhed, effektivitet og pålidelighed. BMS udlejer mobilkraner, lastbilkraner og lastbillifte af enhver størrelse og til enhver opgave fra vores net af afdelinger rundt om i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Polen, hvorfra vi desuden løser opgaver i det øvrige Europa. Vi udlejer endvidere specialudstyr - bl.a. stålplader til etablering af nødvendige køreveje samt udstyr til maskinflytning og baksning.

FORRETNINGSOMRÅDER - KRANER - LASTBILLIFTE - KØREPLADER - BAKSNING - VIND - ENGINEERING & PROJECTS - BARE RENTAL & TRADING BRANCHER - BYGGE & ANLÆGSINDUSTRIEN - VINDMØLLEINDUSTRIEN - INDUSTRI OG KRAFTVÆRKER - OLIEINDUSTRIEN

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


8

TURISME

Turismeudvikling på Lollands Sydkyst Lolland Kommune får 465.000 kr. i støtte fra Landdistriktspuljen til projekt om realisering af turismepotentialet på Lollands Sydkyst. Tekst og foto | Bjarne Winther

E

nhver lollik vil skrive under på, at Lolland har et kæmpe potentiale inden for turisme. Det gælder ikke mindst med en kyststrækning på 340 kilometer og en fantastisk natur. En af de helt unikke attraktioner er Lollands Sydkyst, mener borgmester Holger Schou Rasmussen. ”En af vores perler er Lollands Sydkyst bundet sammen af diget med sin strand, natur og historie. Det er allerede i dag en populær destination, men her er mulighed for meget mere. Vi skal være hele Danmarks Sydkyst”, mener han. Holger Schou Rasmussen tilføjer, at støtten på 465.000 kroner skal bruges til at styrke samarbejdet mellem de mange aktører i området – sommerhusejere, lodsejere, turistaktører, foreninger, lag m.v.

Erhverv og Kultur | Januar 2017

Holger Schou Rasmussen mener, at kommunen allerede har gode erfaringer med at samle folk, som har turismen og oplevelsesøkonomi på sydkysten til fælles – et arbejde, der nu kan fortsætte og udbygges. ”Det handler både om at styrke samarbejdsfladerne mellem de mange aktører, men det kan også være ideer til konkrete projekter, som vi kan samarbejde om, f.eks. øge overnatningskapaciteten ved at informere om potentialet i at udleje private sommerhuse, det kan være dialog og netværk om, hvordan vi bruger diget som centrum for oplevelser og fortællingen om kystens fantastiske historie”. Turisme er en del af kommunens centrale indsatsområder, og helt aktuelt er en turismestrategi også på vej igennem det politiske system i Lolland Kommune. Strategien stiller skarpt på udviklingen af Lolland Kommunes store turismepotentiale. Potentiale til at skabe vækst og arbejdspladser inden for erhvervet såvel som potentiale til at gøre Lolland til et sted, som turisterne vender tilbage til igen og igen, lyder det i en pressemeddelelse fra Lolland Kommune.


9

BUSINESS

Skub i erhvervs­udviklingen i Guldborgsund Kommune Offensiv indsats skal tiltrække især jyske virksomheder og skabe 75-100 nye arbejdspladser. Tekst og foto | Bjarne Winther

N

yt udviklingsmiljø for vækstvirksomheder i Guldborgsund Kommune skal sætte ekstra skub i erhvervsudviklingen. Under navnet ”Guldborgsund Business Accelerator” bliver virksomheder over en treårig periode tilbudt individuelle tilrettelagte vækstprogrammer. Ideen er udviklet i samarbejde med Business Lolland-Falster, som også skal være den udførende aktør på opgaven. Vækstprogrammerne er en del af det nationale initiativ ”Scale-Up Denmark”, som netop er igangsat af Regeringen i samarbejde med de 5 regioner. Med initiativet i Guldborgsund forventes etablering af 75-100 nye arbejdspladser og at mellem 30-45 virksomheder indgår i et acceleratorforløb i løbet af projektperioden. Efter projektperioden er det ambitionen at tiltaget skal være selvfinansierende. Økonomiudvalget i Guldborgsund har netop afsat 4,5 mio. kr. til initiativet og med finansiering fra Business Lolland Falster, Region Sjælland samt privat finansiering lander den samlede investering i 6,2 mio. kr.

- Det er en ambitiøs satsning fra Guldborgsund, som ligger udover den indsats vi i forvejen har. Guldborgsund er i en positiv udvikling, men vi må ikke tro at væksten kommer af sig selv! Derfor har Økonomiudvalget i dag sat gang i to konkrete initiativer, hvor vi i det første initiativ bygger videre på den store succes med iværksætter indsatsen, så vi nu også har et tilbud, der hjælper virksomheder videre i deres vækstfaser og i det andet initiativ en offensiv indsats for at tiltrække nye virksomheder, udtaler Borgmester John Brædder. Sidstnævnte tiltag er en offensiv indsats for at tiltrække især jyske virksomheder til Guldborgsund. Det er en investering på op til 500.000 kr. og tiltaget forventes at skabe 75 nye jobs fordelt på 5 virksomheder. - Vi skal turde investere for at få et udbytte. Vi er i en landsdel, hvor det går godt, hvor der i de kommende år investeres 70 mia. kr. og hvor en stor del af varetransporten på jernbane og motorvej bliver flyttet fra det jyske til Østdanmark. Vi får nogle fordele som skal udnyttes og jeg ser store perspektiver bl.a. for tiltrækning af jyske virksomheder, der vil have store fordele af en placering i Østdanmark. Hos os tilbyder vi en lav etableringsomkostning og en billigere drift – sammenlignet med hovedstadsområdet. Yderligere får de adgang til en god og stabil arbejdskraft fra Lolland-Falster siger Borgmester John Brædder.

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


10

SAMFUND

Ud for at vende hjem Barnefødt Nakskovit levede en stor del af sit voksenliv i København og opdagede, at han længtes tilbage til sin fødeby – og tog konsekvensen.

stavn, deres glæde ved hverdagslivet i Nakskov, der gjorde, at Søren så på sin barndomsby med nye øjne. ”Det er jo her, jeg hører til, tænkte jeg. Jeg undrede mig over, at jeg ikke tidligere havde fået øjnene op for Nakskov. Måske jeg har været påvirket af mediernes konstante negative omtale af landsdelen”.

Tekst og foto | Bjarne Winther

Håndværk og litteratur De to ældste børn er blevet i København. Forældrene og den yngste bor nu i en stor villa centralt i Nakskov. Hustruen arbejder nogle dage om ugen i København. Søren underviser i dansk på VUC i Nakskov. Derudover driver han eget kommunikationsfirma og arrangerer kurser for virksomheder. Han er også forfatter til bøger om kommunikation og – historiske krimier. Som cand.mag. i litteraturvidenskab har han gennem 20 år undervist på Københavns Universitet, Aalborg Universitet, RUC og CBS. ”Jeg har altid været glad for mødet med mine studerende. Sådan har jeg det også i dag med eleverne på VUC. Det er naturligvis litteraturundervisning på et andet niveau, men det er spændende at motivere dem og stille dem over for nye udfordringer. Det er også en udfordring for mig at skulle gøre dem interesseret i litteratur og retorik. Det er en spændende måde at være sammen med mennesker på. Skønlitteratur er jo dannelse”. Det med bøgerne kom først for alvor ind i Sørens tilværelse efter afsluttet tømreruddannelse. Han gik ud af folkeskolen som 14 årig, gennemførte håndværkeruddannelsen, og kastede sig herefter over bøgerne på Nakskov Gymnasium, hvor han mødte den pige, han i dag er gift med. Håndværkeruddannelsen har ikke været forgæves. Villaen, familien flyttede ind i for 2½ år siden, trængte til en kærlig hånd, og det er da også med en

D

et er set før, at en ung mand forlader sin fødeegn for at finde lykken under fremmede himmelstrøg, for så senere i livet at vende tilbage til sine rødder og erkende, at det er der, han hører til. Sådan er det gået for Søren Marquardt Frederiksen. Han er født og opvokset i Nakskov, flyttede som ung til København for at studere, og er nu efter 28 år vendte tilbage til Nakskov sammen med sin hustru og deres yngste på 16 år. Søren havde fået nok af København. Ikke fordi han havde noget imod København som sådan, men byen var ikke længere det, som den engang var for ham. ”Dengang jeg var ung og under uddannelse, brugte jeg byen meget. Men sådan var det ikke længere. Jeg har i mange år været træt af København. Vi boede på Østerbro tæt på Statens Muesum for Kunst. Jeg følte mig ikke godt tilpas i storbyens larm”, fortæller han. Søren og hans hustru havde gennem flere år overvejet alternativer til hovedstaden. Svendborg, Holbæk og Sorø var blandt overvejelserne, men intet af det blev realiseret. Den endelige beslutning om udflytning til Nakskov opstod lidt ved en tilfældighed. Sammen med en finsk ven arrangerede Søren en fotoudstilling i Nakskov med portrætter af nakskovitter, der gav udtryk for en glæde ved et eller andet. SHINING PEOPLE hed udstillingen, og det var ved mødet med folk fra sin hjem-

Erhverv og Kultur | Januar 2017


11

Nedrivning udføres... VI HAR I MERE END 40 ÅR uført arbejde for staten, kommunen, landbruget og ikke mindst private

NEDRIVNING UDFØRES SELEKTIVT hvor vi lægger stor vægt på miljøet. Vores maskiner er moderne og med alt udstyr.

NU OGSÅ MOBILT KNUSEANLÆG

VI ER EN AF DE FÅ NEDRIVNINSFIRMAER, DER GENBRUGER BYGGEMATERIALER

2500 kvm. hal fyldt med genbrug: Vinduer, døre, gulvbrædder, vvs og masser af andet

MILJØSANERING vis stolthed, at Søren viser rundt i husets herskabelige stuer, hvor det er helt tydeligt, at der har været gået til den på den relative korte tid, huset har været i familiens eje. Duften af hav, salt og tang Søren er kommet ”hjem”, og det har han det godt med, hvilket understreges med al tydelighed, når man ser ham henslængt i sofaen omgivet af sine store hunde. Nakskov er efter hans mening en smuk by. Den er charmerende og historisk interessant. ”Hvis man har øje for det smukke og unikke ved byens arkitektur, dens gader, stræder og dens fantastiske beliggenhed ved fjorden, er der oplevelser at hente alle vegne”, siger Søren, der ofte mindes sin barndom i Nakskov i 1980’erne. ”Det var en mørk periode i byens historie. Det mørke er i dag væk, selv om der fortsat er udfordringer. Folk her i byen er rare og mere hjælpsomme end dem i København. Hver morgen går jeg tur med hundene ved havnen. Jeg møder ikke en sjæl. Jeg nyder duften af hav, salt og tang. Selvfølgelig toner minderne frem fra barndommen, hvor jeg sejlede på fjorden”.

Fjernelse af asbest Blyholdigt maling og PC8 samt oprydning efter brand VORES FOLK STÅR KLAR TIL AT LØSE DIN OPGAVE Vi tømmer også hele boligblokke for alt indvendigt, så der evt. kun står vægge og tag tilbage. Det sker i forbindelse med renovering af bygningen

VI HAR ET MOTTO:

INTET ER FOR SMÅT INTET ER FOR STORT

www.demfranordlunde.dk Telefon 54 93 95 43 · Martin direkte 20 82 02 53 Januar 2017 | Erhverv og Kultur


12

BUSINESS

Målrettet vækstprogram for LollandFalsterVordingborg Erhvervs- og Vækstministeriet har udpeget de tre kommuner til at arbejde med en stor målrettet erhvervsindsats. Tekst | Bjarne Winther

R

egeringen meldte sidste år ud med, at den ville udpege tre områder i landet, hvor der kan gennemføres en ekstraordinær erhvervsindsats. Udmeldingen fik kommunerne Lolland, Guldborgsund og Vordingborg og de to erhvervsfremmeorganisationer Business LF og Vordingborg Erhverv til samlet at fremsende en ansøgning om et sammenhængende vækstprogram, indeholdende enighed om, at indsatsen skal lægges på lige præcis de områder, hvor erhvervslivet siger udfordringerne er størst i landsdelen, nemlig arbejdskraft og kapital. Bag Vækstprogrammet står et bredt partnerskab, der ud over de nævnte aktører, består af Region Sjælland, Vækstforum Sjælland, virksomheder, videns- og uddannelsesinstitutioner, erhvervsfremmeaktører, arbejdsmarkedets parter, pengeinstitutter m.fl. Og lige inden jul kom den gode nyhed i form af en opringning fra Erhverv- og Vækstministeriet om, at ansøgningen om at blive udpeget til at arbejde videre med en stor målrettet erhvervsindsats var godkendt. Med udpegningen følger en finansiering, som fastsættes når de konkrete initiativer er udviklet. Borgmester John Brædder, Guldborgsund Kommune: ”Det var en rigtig god nyhed. Vi tog dette initiativ, fordi vi seriøst og gerne bidrager, når virksomhederne siger, at de mangler kapital og kvalificeret arbejdskraft, hvis de fortsat skal vækste. Det er udfordringer, vi kan og skal finde løsninger på, og vi er i den grad klar til at komme i gang”.

Erhverv og Kultur | Januar 2017

Værdiskabelse og produktivitet Vækstprogrammet sætter ind på de områder, der ikke løftes indenfor rammerne af den eksisterende erhvervsindsats og som vurderes at kunne gør en reel forskel. Udgangspunktet er, at virksomhedernes værdiskabelse og produktivitet i området i dag ligger under det øvrige Region Sjælland. Der er færre virksomheder med reel international konkurrenceevne og de nye virksomheder, der starter op, mangler produktivitet og konkurrenceevne. Dermed skabes der ikke de private jobs, der kan bidrage til en øget økonomisk vækst og udvikling i Lolland-Falster-Vordingborg. Det primære mål og den ønskede effekt med Vækstsprogrammet er, at øge den private jobskabelse og øge værdiskabelsen i virksomhederne, at styrke de private virksomheders produktivitet og konkurrenceevne. Vækstprogrammet vil koncentrere sig om 2 hovedbarrierer for virksomhedernes vækst og udvikling. Det er manglen på kvalificeret arbejdskraft, manglen på kapitalfremskaffelse og garantistillelse. De konkrete effektmål for indsatsen er minimum 150 nye private fuldtidsstillinger, en årlig øget værdiskabelse på 250 mio. kroner og en øget kapital-adgang for virksomhederne på 50 mio. kroner. Kapital og kvalificeret arbejdskraft Borgmester Knud Larsen, Vordingborg Kommune: ”Som kommuner og erhvervsfremmeaktører kan vi levere nogle af brikkerne. Andre spillere skal på banen, og vi må samarbejde om at finde og lægge de resterende brikker, hvis puslespillet skal blive komplet. Det er virksomhederne i landsdelen, der har peget på udfordringerne med at skaffe kapital og kvalificeret arbejdskraft. Og virksomhederne bliver i høj grad


13

Lokal rĂĽdgiver Din lokale rĂĽdgiver med en verden verden med en . af ekspertise af ekspertise

.

I Deloitte tror vi pü vigtigheden af at vÌre vÌre lokalt reprÌreprÌ­ I Deloitte tror vi pü vigtigheden af at vÌre lokalt reprÌsenteret. En vÌsentlig del af vores rüdgivning rüdgivning er er netop netop senteret. En vÌsentlig del af vores rüdgivning er netop reprÌsenteret den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er reprÌsenteret i den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er reprÌsenteret i 15 byer byer i Danmark. Danmark. Find Find os os pü pü www.deloitte.dk. www.deloitte.dk. 18 15 byer i Danmark. Find os pü www.deloitte.dk.

Herningvej 34, 4800 Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Herningvej 4800Touche Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Medlem af 34, Deloitte Tohmatsu Limited Medlem af Deloitte Touche Tohmatsu Limited

PILEMAND OGSÅ FOR ERHVERVSLIVET en vigtig spiller i det forestüende arbejde, som dem der har den direkte føling med, hvor de største udfordringer er. Og lige sü vigtigt, hvad der lader sig gøre at arbejde videre med. Det stür klart, at udfordringerne ikke kan løses ved et hurtigt snuptag; der skal tÌnkes utraditionelt og det krÌver et langt, mülrettet trÌk for at nü det mül, lyder det i en pressemeddelelse fra Business LF. Borgmester Holger Schou Rasmussen, Lolland Kommune: �Der er ingen tvivl om, at det er en stor opgave, vi kaster os over for at nü i mül med disse udfordringer. Vi skal tÌnke kreativt og vi skal udvikle, afprøve og indføre nye tiltag. Og sü skal vi samtidig vÌre gode til at lÌre af andres erfaringer pü omrüdet�. Ud over rampen Tidsplanen er, at de første konkrete initiativer skal ivÌrksÌttes snarest muligt og her vil Businesds LF og Vordingborg Erhverv spille en afgørende rolle. De to bestyrelsesformÌnd Christoffer Knuth, Business LF, og Christian Brix-Hansen, Vordingborg Erhverv, meddeler samstemmende, at begge organisationer er klar og ser frem til at samle aktørerne og skubbe konkrete initiativer ud over rampen. Og medlemsvirksomhederne glÌder sig ogsü til at komme i gang med at finde gode løsninger og ikke mindst høste frugterne af indsatsen. �Vi er meget glade for, at Business LF bringer udfordringerne omkring tiltrÌkning af kvalificeret arbejdskraft helt i front. Det er, som vi tidligere har nÌvnt, en af de vÌsentligste barrierer for lokal vÌkst, ogsü her hos os. Vi ser frem til büde at bidrage til, og drage nytte af, indsatserne i dette erhvervsrettede vÌkstprogram, udtaler Finn Fjeldhøj, Site Manager hos MAN Diesel & Turbo i Holeby.

VI UDFĂ˜RER ALLE FORMER FOR OPGAVER: • OMBYGNINGER • TILBYGNINGER • RENOVERINGSOPGAVER • ISOLERING • DĂ˜RE & VINDUER • GLARMESTER • TAG & TAGDÆKNING • FACADER • LANDBRUGS HALLER • NYBYGGERI FOR ERHVERV • ENERGIVEJLEDNING • DĂ˜GNVAGT

-endnu et pletskud! Nykøbing afd: Københavnsvej 8 ∙ 4800 Nykøbing F ∙ Tlf: 5482 3200 Rødby afd: Vestergade 97B ∙ 4970 Rødby ∙ Tlf: 5460 2044 www.pilemand.as ∙ info@pilemand.as 61('.(5Ă‚7‘05(5Ă‚*/$50(67(5Ă‚085(5Ă‚7$*'Â?..(5Ă‚,62/(5,1*Ă‚&95

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


14

ADVOKAT

UPDATE

Ny lov: Kapitalejerlån bliver lovlige i danske selskaber Indtil nu har det været ulovligt for danske virksomheder i selskabsform at låne penge til sine kapitalejere og ledelse m.v. Det har bl.a. betydet ringere konkurrencevilkår i forhold til virksomheder i resten af EU. Det laver ny lov nu om på. Få overblik over, hvad den nye lov betyder for både selskab og ejer. ”Hvis et selskab har stor likviditet til rådighed, kan der være en økonomisk fordel i at give et lån til fx direktøren og måske få forrentet pengene til en rente, som ikke fås andre steder. Det har hidtil været ulovligt. Nu kan man gøre det lovligt til fordel for både selskab og modtager”, siger advokat Simon Mortensen fra ADVODAN Lolland-Falster og fortsætter: ”Det vejer tungt i Folketinget, at det har givet danske selskaber en konkurrencemæssig ulempe og manglende fleksibilitet i forhold til selskaber i resten af EU. Derfor har Folketinget nu valgt at lovliggøre de såkaldte kapitalejerlån fra 1. januar 2017.” Kan den nye lov give dit selskab eller dig som kapitalejer fordele? Få et overblik her. Gælder den nye lov for alle selskaber og ejere? Ifølge Simon Mortensen er det korte svar ja. Alle typer af selskaber kan fra årsskiftet yde lån til alle typer af kapitalejere – uanset om der er tale om en mindre aktionær eller den administrerende direktør med aktiemajoritet. Kan selskaber nu frit låne penge ud? Nej, den nye lov åbner ikke for alle pengesluser. ”For at selskabets kasse så at sige ikke tømmes til ulempe for fx kreditorer og øvrige kapitalejere, kommer der til at gælde en række betingelser for, at man som selskab kan yde kapitalejerlån. Fx må lånets størrelse ikke overstige selskabets frie reserver, og udlånet skal foregå på markedsvilkår,” siger Simon Mortensen. Bliver eksisterende kapitalejerlån også lovlige? Selvom det har været ulovligt, har en del selskaber allerede givet lån til deres kapitalejere over de senere år. Simon Mortensen forklarer, at disse eksisterende lån godt kan gøres lovlige. ”Man får så at sige nu én chance for at gøre det ulovlige lovligt. For at undgå ansvar skal man senest på den førstkommende generalforsamling efter 31. december 2016 beslutte at opretholde eksisterende kapitalejerlån. De skal dog selvfølgelig leve op til betingelserne i den nye lov.” Hvem er den nye lov især en fordel for? Der er ifølge Simon Mortensen især to parter, som får gavn af den nye lov. ”Tidligere skulle kapitalejerlån indfries med det samme, hvis de blev opdaget af Erhvervsstyrelsen. Det er ikke tilfældet i den nye lov, og det er en fordel for kapitalejere, som måske ikke lige nu og her kan betale

pengene tilbage. Samtidig har minoritetskapitalejere en fordel, fordi de ikke skal betale skat af lånet.” Hvordan med skat? Den nye lov ændrer ikke ved de gældende skatteregler. Det vil sige, at man fortsat skal betale skat af lånet som løn eller udbytte, hvis man ejer mere end halvtreds procent af kapitalen eller stemmerne i selskabet. ”Er man ansat i virksomheden, bliver lånet betragtet som en aflønning, og man bliver beskattet med op til 56,5 procent. Samtidig kan selskabet få fradrag for omkostningen. Omvendt er lånet et udbytte, hvis vedkommende ikke er ansat i selskabet. I det tilfælde beskattes det med 42 procent, og selskabet får ikke fradrag for lånet,” siger Simon Mortensen. Fakta – kapitalejerlån: • Kapitalejerlån er en samlet betegnelse for det, der tidligere blev kaldt for ”aktionær-” eller ”anpartshaverlån”. • Der er tale om et lån, som virksomheder i selskabsform giver til ejere af fx aktier eller anparter. • 1. januar 2017 bliver kapitalejerlån gjort lovlige. Det har Folketinget netop vedtaget. Indtil nu: - ”Kapitalejerlån” er en samlet betegnelse for det, der tidligere kaldtes for ”aktionær-” eller ”anpartshaverlån” 
 - Kapitalejerlån (lån fra selskabet til alle typer af kapitalejere) var ulovligt. Hvorfor? Der var for stor risiko for, at pengene ville gå tabt. - Lånmodtageren blev beskattet af lånet som løn eller udbytte – også selvom lånet blev betalt tilbage. - Nu: kapitalejerlån er gjort lovligt under visse betingelser - Det er kun den selskabsretlige del af lånet, der lovliggøres. Derimod kan det fortsat være skattemæssigt meget byrdefuldt at yde sådanne lån, idet det kan beskattes som løn eller udbytte. Størt fordel kan eksempelvis være følgende: 1) alle dem, der har ydet lån tidligere, og som ikke har mulighed for at indfri, kan have stor fordel af det, idet de jo nu ikke nødvendigvis skal indfri. 2) minoritetskapitalejere, der ikke rammes af de skattemæssige ulemper. - Fysiske majoritetskapitalejere skal fortsat betale skat af lånet. Minoritetskapitalejere skal ikke betale skat af lånet. - Formål med den nye lov: skabe lige konkurrencemæssige betingelser for danske selskaber og øget fleksibilitet i forhold til resten af EU (Hvis nu selskabet har stor likviditet til rådighed, kan de via udlån til ex. direktøren få forrentet lånet til en rente, som de ikke nødvendigvis ville kunne få andre steder.) - Loven træder i kraft 1. Januar 2017. Lån indtil da er pt. ulovlige, men kan gøres lovlige ved at Selskaber, der har ydet sådanne ulovlige kapitalejerlån, skal for at undgå ansvar senest på den førstkommende generalforsamling efter den 31. december 2016 beslutte at opretholde et lån, som opfylder de nævnte betingelser.

Tekst | Simon Mortensen, Advokat Advokatfirmaet Advodan Lolland-Falster, tlf. 46 14 59 45 - 30 78 87 45, mail: simo@advodan.dk

Erhverv og Kultur | Januar 2017


15

PARTNERFORUM 2017

LANDSDELENS STØRSTE NETVÆRKSTRÆF FOR VIRKSOMHEDER Du ved, du skal med til Partnerforum 2017, fordi... • • • • • • • •

Du var med i 2016 og oplevede værdien af at deltage i landsdelens største netværkstræf og B2B-messe Du vil øge din lokale synlighed og styrke dit erhvervsnetværk Du leder efter nye eller flere samarbejdspartnere Du har en ny virksomhed, som alt for få i landsdelen kender til Du har et produkt eller ydelse, som mange flere lokale virksomheder bør kende til Du vil gerne møde manipulatoren Jan Hellesøe, der "Fuckr med dn hjrne" Du vil se foredraget ”En vinders kropssprog” med Jesper Bergstrøm Du vil sidde med til bords, når hundredvis af lokale erhvervsledere går til fællesmiddag

TID OG STED BorderShop Arena i Maribo den 1. februar kl. 9.00 til 20.30

PRIS Få udstiller-stand, adgang til foredrag og middag for kun 1.995 kr. Hvis du ikke er medlem af Business Lolland-Falster eller partner i Team Sydhavsøerne er prisen 2.695 kr. BESTILLING AF STAND OG YDERLIGERE INFO Bjarne Schultz, Team Sydhavsøerne – tlf.: 51 90 97 01 eller mail: schultz@tsho.dk

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


16

TURISME

OPEN2DAY.DK/lolland indgår samarbejde m

S

idste år indgik Business LF og OPEN2DAY.DK et samarbejde om et udviklingsprojekt, hvor de lancerede en app og et web, der synliggjorde alle typer af virksomheder og deres åbningstider (m.v.) på Lolland-Falster. Projektet var en del af BLF samlede digitaliseringsindsats. Grundet interne omstruktureringer ønskede BLF at blive løst fra aftalen. Det er denne aftale magasinet Erhverv og Kultur nu overtager pr. 1. januar 2017. Hvad er OPEN2DAY.DK? Mangler du inspiration til ferien, og er du træt af at møde lukkede døre, som du kommer frem til? Så er OPEN2DAY.DK lige noget for dig. OPEN2DAY.DK er en gratis app- og webservice på tre sprog. En enkel og brugervenlig digital service, der nemt og hurtigt viser turisten opdateret information om åbningstider og events i lokalområdet. Åbningstiderne er altid opdaterede, kontaktoplysningerne er lette at finde og gps-funktionen viser dig den lige vej til områdets mange muligheder. Det er muligt at ringe direkte til en virksomhed, hvis du har valgt at hente app’en OPEN2DAY i App Store eller Google Play. Med OPEN2DAY.DK får du det hele med – og møder aldrig en lukket dør! Få digitalt overblik over Lolland-Falsters åbningstider Ved at give Lolland-Falsters turister et nemt digitalt overblik over øernes virksomheder, og en slags virtuelt visitkort, gør det det nemt for øernes turister at orientere sig om hvem på Lolland-Falster, der holder åbent og hvornår. Servicen er rigtig god for overnatningsstedernes ansatte, der med få klik kan finde opdateret information til nysgerrige gæster. De ansatte kan også give gæsterne information

Erhverv og Kultur | Januar 2017

om servicen på Lolland-Falster. Ud over at vise åbningstider giver OPEN2DAY. DK også andre praktiske informationer - f.eks. om besøgsadresser, links til hjemmesider, e-mailadresser og telefonnumre. App’en fungerer på alle mobile enheder både on- og offline. App og web med 10 kategorier OPEN2DAY.DK er inddelt i ti kategorier: Mad og drikke, Aktiviteter, Transport, Kunst og design, Attraktioner, Overnatning, Nyttig information, Wellness, Shopping og Andre erhverv. Vil du f.eks. se åbningstiderne for restauranter på Lolland-Falster, så klikker du ganske enkelt på kategorien ”Mad og drikke”. Herefter får du et overblik over de restauranter, caféer etc. på Lolland-Falster, som er tilmeldte OPEN2DAY.DK. OPEN2DAY.DK har også et ”filter”, hvor du kan søge i kategori og lave sorteringer, f.eks. Hvad har åbent i dag eller hvad har åbent nu. Når en forretning køber et visitkort hos OPEN2DAY.DK så får de automatisk adgang til linket open2day. dk/admin og her kan de GRATIS ligge forskellige event op. Tim R. Larsen fra Erhverv og Kultur glæder sig til samarbejdet med OPEN2DAY.DK: ”Business LF lancerede servicen sammen med OPEN2DAY i 2016 for deres medlemmer, og det er det jeg vil tage et skridt videre ud til resten af Sydhavsøerne,” siger Tim Larsen og fortæller videre: ”Det er vigtig at vores turister og gæster får en super oplevelse når de besøger vores skønne område. Man kender selv problemet når man er på ferie, man er ude at køre og ser et skilt med eksempelvis et museum. Det ser interessant ud og man kører til stedet, og finder ud af, at netop denne dag er der lukket. Det samme gælder


17

nd-falster med Erhverv og Kultur restauranter, butikker mm. Man kan sagtens ”planlægge” sin tur hjemme fra og gå ind på alle mulige hjemmesider for at finde ud af hvem der har åbent og hvornår. Men muligheden for at gøre noget her og nu, når man ER på landevejen, den er meget usikker”.

hjemmesider, trykte medier og OPEN2DAY.DK. Med OPEN2DAY.DK åbningstids widget kan virksomheder i fremtiden vise ens åbningstider og kun opdatere et sted, ved få klik på mobilen eller computeren, efter opdateringsmail fra OPEN2DAY.DK.

Direktør og medstifter/founder Susanne Hesseldal fra OPEN2DAY.DK supplerer: ”Vi er også rigtig glade for, at vi har fundet en ny lokal samarbejdspartner, der har lyst til at overtage og videreudvikle det gode arbejde, som vi fra Business LF og OPEN2DAY.DK fik startet op i 2016”. Digital opdateret service er i fokus disse år, hvor turister selv søger på nettet, hvad der passer ind i deres ferie og den service kan OPEN2DAY.DK levere. I fællesskab med, både små og store virksomheder, skal vi vise Lolland-Falsters herligheder. Husk at glade turister fortælle vennerne derhjemme at Lolland-Falsters har fantastiske muligheder og destinationen fremstod åben, året rundt.

Historien bag OPEN2DAY.DK som er opfundet på Samsø i 2010 og findes i dag på Samsø, Bornholm, Langeland, Lolland-Falster, Læsø, Møn og Stevns. ”Hos os er fællesskabet vigtigt, og der skal være plads til alle – lille som stor. Vores vision er at give noget tilbage til fællesskabet på en destination, og det gør vi bl.a. ved lokal markedsføring i fællesskab med destinationen. Udviklingen og programmeringen af vores service foregår i eget hus. I processen lytter vi til vores samarbejdspartnere og annoncører. OPEN2DAY.DK er ikke en ny turistportal, men et supplement til en destinations hjemmeside,” slutter Susanne Hesseldal.

Turistaktørens digitale visitkort og opslagstavlens events på OPEN2DAY.DK giver turisten overblik over, hvem der har åbent, og hvad der sker i området - 24 timer i døgnet, 365 dage om året. Turisten får oplevelsen af en autentisk, åben og imødekommende destination, hvor man får hele oplevelsen med - uden at møde en lukket dør. Servicen skaber synergi og vækst for turistaktører på tværs af branche og størrelse.

OPEN2DAY.DKs vision: ”Vi vil være for turistbranchen, hvad Just Eat er or take away”.

OPEN2DAY.DK har i 2016 laves masse af tests der viser at en virksomhed uheldigvis kan vise op til 4 forskellige åbningstider i samme uge, hvilket ikke er troværdigt for turisten. Vi har testet sider som Google, Visit-sider, virksomheders

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


18

SAMFUND

Ildsjæl og erhvervsliv tager hånd om unge Unge med uafsluttet skolegang er i gode hænder på Guldborgsund Ungdomsskole, hvor skolegang og erhvervserfaring baner vejen frem for de unge. Tekst og foto | Bjarne Winther

P

eter Brinks, 52 år, er en ildsjæl. Han er praktikkonsulent og underviser på Guldborgsund Ungdomsskole. Hans daglige udfordring er at hjælpe unge med at afslutte folkeskolens 9. klasse, så de kan komme videre i livet. Han underviser de unge i dansk og matematik – og 2 dage om ugen er de unge ude på en virksomhed for at opleve, hvad det vil sige at arbejde. Peter Brinks har formået at etablere tætte kontakter til en række virksomheder i Guldborgsund Kommune. ”Virksomhederne på Falster udviser virkelig et socialt ansvar. De er meget engagerede og positive over for samarbejde med Ungdomsskolen. Vi har samarbejde med et bredt udsnit af brancher. De unge får lært nogle sociale spilleregler blandt voksne, de ikke kender, de går til hånde og finder ud af, hvad de er gode til”. Peter Brinks fortæller, at mange af Ungdomsskolens elever stort set har den samme forhistorie. De har haft en dårlig skolegang, meget lidt opbakning hjemmefra, negative samtaler mellem skole og hjem – den sociale arv er belastende for dem. De er kørt fast og kan ikke komme videre. Og uden folkeskolens 9. klasse ser fremtiden uddannelsesmæssigt sort ud for dem. ”Vi skal hjælpe de unge mennesker til det gode liv. Det er nogle fantastiske dejlige unge mennesker, vi har her på Ungdomsskolen. Vi skal tage fat om dem og give dem selvtillid, så de kan komme videre i deres liv. De skal være helt eller delvist selvforsørgende, både af hensyn til dem selv og samfundet”, siger Peter Brinks. Møder de unge, hvor de er Ungdomsskolens elever møder ikke op ved skoleårets start med det store overskud. Den sociale arv og et skoleforløb, der ikke har været nogen succes, præ-

Erhverv og Kultur | Januar 2017

ger dem. Til gengæld er det en helt anden type unge mennesker, der forlader skolen et år senere. ”De unge har været fastlåst i nogle krav, de ikke har kunnet honorere. Men der skal så lidt til at nå ind til dem. Når man kommer ind under huden på dem, kan de mærke, man vil dem det godt. Så får de tillid til en”, fortæller Peter Brinks, der med en fortid som fængselsbetjent, ved hvordan han skal tackle mennesker, der er skrøbelige. ”Jeg har erfaring i at se bag facaden, og jeg er ikke påvirket af det, de har i rygsækken. Jeg møder de unge, som de er, jeg elsker mit arbejde, og jeg tror, de unge kan mærke det. De kan mærke, at jeg vil dem. Alle skal have deres eksamen, de skal videre ”, siger han. Peter Brinks engagement for de unge mennesker har resulteret i et unikt samarbejde mellem Guldborgsund Ungdomsskole og landsdelens virksomheder. Og der er stor spredning på de brancher, han i dag har kontakt til. Automekanikere, supermarkeder, tøjbutikker, jordbrugere, VVS-montører, byggemarkeder, ældrecentre og så videre. Ambitionen er, at den unge opnår lyst og mod til at bestride et job senere i livet, og et eventuelt fritidsjob hos praktikpladsen med mulighed for læreplads. Unge må ikke miste gnisten Peter Brinks er tilflytter. I 2006 flyttede han med hustru og 2 børn fra Helsingør til Øster Ulslev. De kendte området fra sommerhusbesøg hos nogle venner. De kunne lide landsdelen. De havde længe været trætte af høje boligudgifter i Nordsjælland, og de besluttede sig derfor at flytte til Falster. De fandt drømmehuset på nettet, fortæller Peter Brinks. ”Det var fantastisk. Min kone fik et drømmejob, og det gjorde jeg også her på Ungdomsskolen. Min kone kunne gå ned i arbejdstid og have mere tid til familien og fritidslivet. Vi var ikke længere så økonomisk bundet op, vi havde valgt det gode liv. Og vi har ikke fortrudt”. Jobbet på Guldborgsund Ungdomsskole fylder meget i Peter Brinks tilværelse. De unge mennesker giver mig meget tilbage, fortæller han. ”Jeg elsker mit job. For mig er det afgørende at kunne hjælpe unge mennesker, der er tæt på at have mistet gnisten og flammen i sig til et godt liv” Derfor ærgrer det ham voldsomt, når et ungt menneske, der gerne vil videre


19

med sin uddannelse eller job, må gå hele 9. klasse om på grund af et manglende 2-tal i fx matematik. ”Et manglende 2-tal kan bremse et ellers erhvervsmæssigt klart ungt menneske. Hvis vi i Ungdomsskolen bare kan gøre, at et ungt menneske kan hive det 2-tal hjem sideløbende med praktikpladsen, har vi gjort et stort arbejde. Men systemet er desværre ikke indrettet til den form for indsats i det normale skoleforløb. Og hvad sker der? Drengen eller pigen taber gnisten og motivationen for at komme videre. Systemet spænder alt for ofte ben for de unge. Det gør mig ondt. Virkelig ondt”. Peter Brinks tilføjer, at Ungdomsskolen sørger for, at de fleste af skolens elever kommer videre, takket være praktikpladsernes villighed til at gøre en forskel for disse udfordrede unge. ”Vi klæder dem på. Mange er kommet videre i deres liv. De tager alle 10 kg på i selvværd. Det er dejligt og tilfredsstillende ”.

FAKTA Guldborgsund Ungdomsskoles heltidsundervisning, HU-klassen, er et skoletilbud for unge mellem 13 – 17 år og er en kombination af to dages praktik og tre dages undervisning i fagene dansk, matematik og samfundsfag. Der arbejdes mod folkeskolens afgangsprøver i 9. klasse i alle tre fag. HU-klassen har fire ansatte, tre undervisere og en pædagog, der står for både undervisning og tilrettelæggelse af praktik. Her er man i realpraktik, hvilket vil sige, at eleverne møder ind på en almindelig arbejdsplads og får en oplevelse af, hvad der kræves, inden for netop det område den enkelte har valgt. Hvis du som virksomhed i Guldborgsund Kommune vil være med til at løfte et socialt ansvar for unge udfordrede, så kontakt Peter Brinks, Guldborgsund Ungdomsskole – mobil: 25 18 03 14

Faglig fleksibilitet til tiden

FUGLEGÅRDSVEJ 6 · 4892 KETTINGE · TELEFON 54 87 43 00

✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Murer Tømrer Hegn Maler Jord & Kloak Beton Grus & Sten Transport

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


20

BUSINESS

Godt Nytår fra Business Lolland-Falster D

et er med en rimelig god fornemmelse i maven, at jeg og det øvrige team i Business Lolland-Falster ser frem til det nye år. 2016 var et godt år for Lolland-Falster, hvilket vi kort før jul fik bekræftet endnu en gang. De seneste konjunktur-tal, som analysebureauet IRISGroup har udarbejdet for Business Lolland-Falster, viser en markant stigning i antallet af nye virksomheder og et markant fald i antallet af ledige. Samtidig viser nye beregninger fra Center for VækstAnalyse baseret på data fra Danmarks Statistik en stigning i antallet af arbejdspladser. Udover den generelle meget positive udvikling for landsdelens erhvervsliv har vi i Business Lolland-Falster kunnet glæde os over en markant stigning i medlemstallet. Vi har i dag over 400 medlemmer - i januar 2014 var medlemstallet 250. Det tolker vi bl.a. som et udtryk for, at flere virksomheder ønsker at bidrage aktivt til udviklingen af deres landsdel og ønsker at gøre brug af de mange forskellige ydelser og netværksmuligheder, Business Lolland-Falster tilbyder.

Erhverv og Kultur | Januar 2017

Alt tyder på, at 2017 bliver det mest produktive år for Business Lolland-Falster i organisationens levetid. På baggrund af vores resultater for 2016 har vi netop opjusteret vores resultatmål, og jeg er meget optimistisk med hensyn til de kommende resultater for Business Lolland-Falster, men i høj grad også hvad angår den generelle erhvervsudvikling på Lolland-Falster. I 2017 vil vi fortsat arbejde efter at gøre Lolland-Falster til det bedste sted at drive virksomhed i Greater Copenhagen i 2020, og vi vil fortsætte med at udforske nye brancherelaterede forretningsmuligheder, dyrke lokale konkurrencefordele og udnytte globale trends samt støtte iværksættere bl.a. i vores vækstmiljøer i Nykøbing F. og Nakskov. Der er tre vigtige events i starten af det nye år, som særligt er værd at nævne her. • Onsdag d. 18. januar kl. 16 afholder Business Lolland-Falster årsmøde i Holeby i samarbejde med Dansk Byggeri. • Onsdag d. 1. februar lukker vi i samarbejde med Team Sydhavsøerne op for Lolland-Falsters største B2B-træf, Partnerforum i Maribo. • Tirsdag-onsdag den 28.-29 marts inviterer vi virksomheder med til ”Lieferantentag” (Leverandørernes Dag) i Rostock, hvor det handler om at udnyttede de store forretningsmuligheder i Tyskland. Tre events, der på hver deres måde kan bidrage til ny forretning. Derudover inviterer vi løbende til netværksmøder, rådgivercafe, briefings, fyraftensmøder etc. Der er meget at vælge imellem, og man kan få overblik over alle events på www.businesslf.dk. Vi i Business Lolland-Falster ser frem til at møde både eksisterende og nye medlemmer i 2017 i forbindelse med events, udviklingsforløb, kurser, eller andre af vores tilbud til landsdelens erhvervsliv.

Godt Nytår Mikkel Wesselhoff, adm. dir. Business Lolland-Falster


21

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


22

SAMFUND Erhverv og Kultur | Januar 2017

Hvornår lukkede IRMA i Søndergade?


23

Nakskov Lokalhistoriske Arkiv modtager i stort omfang henvendelser fra byens borgere, der ønsker at bidrage med deres personlige historier og fotografier. Tekst og foto | Bjarne Winther

A

lle mennesker bærer rundt på historier om det sted, de er vokset op og steder, de har boet som voksen. Mange af disse historier har gennem tiderne fundet vej til lokale arkiver og været et kærkomment bidrag til den lokale fortælling, hvor der aldrig sættes endeligt punktum. Der dukker altid noget nyt op – sådan er det med al historieskrivning. Der har altid været interesse for lokalhistorie. Det er spændende at fordybe sig i et lokalt emne, som man på en eller anden måde har relation til, og det er tilfredsstillende personligt at bidrage på enten den ene eller anden måde. I de senere år har lokalhistoriske museer og arkiver kunnet glæde sig over, at borgere over en bred kam har fattet interesse for den lokale historieskrivning i et hidtil uset omfang. Den digitale udvikling har også her gjort sig gældende. Internettet og sociale medier har givet borgerne nye muligheder for at følge seneste opdateringer på f.eks. de lokalhistoriske hjemmesider og Facebook og samtidig gjort det nemt for den enkelte at bidrage med egne historier og billeder. Det fortæller Heidi Pfeffer, stadsarkivar i Lolland Kommune og leder af Nakskov Lokalhistoriske Arkiv. ”Det stigende engagement for lokalhistorie skyldes helt klart Facebook, mobil og øvrige sociale medier. Folk er i dag mere end nogensinde optaget af det sted, de kommer fra. Tendensen er gældende over hele Europa. Der er et udbredt behov for kendskab til det sted, man er vokset op. Det er mest borgere over 50, der bidrager med oplysninger til lokalhistorien - men tendensen ses også blandt unge mennesker”. Heidi Pfeffer tilføjer, at borgerne oftest bidrager til lokalhistorien ved at fortælle

deres egen historie. Det, som de personligt engang har været en del af. ”Typisk er, at de på vores Facebook-side læser, hvad andre har bidraget med, og derved bliver inspireret til at supplere med deres viden, egne personlige oplevelser eller fotos. De sociale medier giver også borgerne mulighed for dialog indbyrdes. Så alt i alt må man konstatere, at lokalhistorie i dag er noget helt andet end for bare få år siden, netop på grund af den digitale udvikling”. Et bredt emnefelt Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, Jernbanegade 8, har eksisteret siden 1980. Her arbejder 4 fastansatte og 12 frivillige med et bredt emnefelt. Der er de personligt relaterede historier som slægtsforskning, fortællinger fra skoletiden, klassekammerater og hvem man spillede skolekomedie sammen med, ens barndomskvarter - og emner som jernbaner, flyvemaskiner, Nakskov Skibsværft, den jødiske begravelsesplads, virksomheder, butikker, huse og arkitektur i Nakskov, herunder naturligvis arkitekten Ejnar Ørnsholt. Der er rigeligt at gå ombord i på www.nakskovlokalarkiv.dk ”Og det er klart, at den digitale udvikling og den dermed stigende interesse hos lokalbefolkningen, er en udfordring for os som lokalhistorisk arkiv. Vi har fået mere at se til, det er kun herligt”, siger Heidi Pfeffer. Og svaret på hvornår IRMA på Søndergade i Nakskov lukkede er, iflg. Nakskov Lokalhistoriske Arkiv: Den 13. januar 1994.

Billige byggematerialer LAVPRISTRÆLASTEN

Gipsplade 90x240 cm

29,-

www.demfranordlunde.dk Telefon 54 93 95 43

Åbent: Man-fre: kl. 7.00-17.00 · Lør: kl. 8.00-13.00 · Søn: Lukket

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


24

Vi udfører ... • Belægninger • Jordarbejde • Græssåning • Græsslåning • Fast vedligeholdelse • Konsulent og rådgivning • Beskæring og fældning • Plantearbejde og planteplaner • Snerydning og saltning

KULTUR

Ring og lad os starte med en uforpligtende havevandring

Folkefest på den skotske måde Torsdag 26. januar 2016 i Maglebrænde på Nordfalster

T

il en Burns Night hører musik, sang, dans, digte (af Robert Burns), god mad (”The Haggis”) og whisky. Skotske Robert Burns var udover en følsom lyriker, poet og rebel også en festlig herre, der efter sigende ikke forsagede livets goder. Han repræsenterer en skotsk selvopfattelse, hvor mod og humor går hånd i hånd med vemod og alvor. Til Burns Night skal der være begge dele, men mest af det første. Og til en ”Burns Night” hører også skotsk mad og drikke, musik, poesi og dans. Her i Maglebrænde holder vi Burns Night som åbning på 2017-sæsonen i ”Dagligstuen” i Den Gamle Skole i Maglebrænde: Det sker efter alle kunstens regler med sækkepibe anført af ”piperen” Jens Hørring Olsen, fra Stubberup ved Nykøbing , whiskysmagning underledelse af Freddy Blak, haggis komponeret af Peter Abrahamsen med udsøgte råvarer fra Kærsgård Gårdbutik nær Haslev, og det hele bliver holdt sammen af det traditionsrige program, man har fulgt alle steder, fra før tipoldemor fangede et glimt i tipoldefars øje under det røde hår. I år skal vi selvfølgelig slutte med sangen ”Sku’ gammelt venskab helt bli’ glemt”, Roberts Burns klassiske digt, i den nye version med tekst af Peter Abrahamsen, men det hele begynder allerede klokken 19.00, foran Maglebrænde gamle Skole, hvorfra gæsterne går i fakkeltog, forrest går sækkepibespilleren Jens Hørring Olsen i kilt og klantern, (og forhåbentlig i høj sne, men næppe, de senere års klimaudvikling taget i betragtning). Derefter fortsætter festen i Den gamle Skole. Her venter varmen og et solidt måltid med haggis og turnipsmos, igen suppleret med et par glas whisky, og så selvfølgelig musik. I år spilles musikken af guitaristen Sigurd Hockings og af violinisten Ditte Fromseier Hockings, som også tidligere har været med. Peter Abrahamsen vil stå for den traditionelle oplæsning, som i år vil blive fokuseret på Robert Burns på dansk.

Anlægsgartner Tom Hansen . Telefon 61 74 75 49 . www.toms-have.dk

Om Robert Burns: Robert Burns, Skotlands folkekære poet, blev født den 25. januar 1759 i Alloway, Ayrshire, og det fejres af skotter og andre hvert år verden over. Han blev kun 37 år, men levede et intenst liv med en stor produktion af digte og sange. Vores egen Jeppe Aakjær læste ca. 100 år senere om Robert Burns og blev så stærkt inspireret, at han oversatte flere af Burns’ digte og sange til dansk, mest kendt er ”Should auld acquaintance be forgot”, som nu er kommet i en hverdagsdansk udgave af Dagligstueværten Peter Abrahamsen. Robert Burns blev født 25. januar 1759 i en beskeden lerklinet hytte i Alloway i det sydvestlige Skotland. Han voksede op under fattige kår, men ved hårdt slid lykkedes det familien at skaffe midler til at Robert og hans søskende kunne få nogle få års undervisning. I sit kun 37 årige liv skrev han flere hundrede sange, hvoraf du med garanti har sunget med på mindst én. Da han døde i 1796, havde han opnået så stor berømmelse, at det berettes, at titusinder mennesker fulgte ham til hans sidste hvilested. Pris for mad, musik og whisky: 295- kr. Kun deltagelse mod forudbetaling. Bestil plads her: www.dagligstuekoncerter.dk

Erhverv og Kultur | Januar 2017


25

UPDATE

WINDTURBS er blevet udnævnt som GAZELLE 2016 af BØRSEN

S

iden starten i 2011 i Sakskøbing har vi flyttet virksomheden til Nykøbing Falster, åbnet to afdelinger i Jylland og udvidet forretningsområdet med servicering af vindmøller offshore (bl.a. i samarbejde med Dong og E-on). Og nu er vi udnævnt til Gazelle - en pris der gives til virksomheder, som skaber job, vækst, optimisme, flotte tal og ikke mindst er gode rollemodeller. I dag er vi 15 mand, som alle bærer en stor del af æren for den flotte pris, vi nu har modtaget. Desuden er vi flere gange kåret som bedste servicefirma af danske vindmølleejere - så vi kan med stolthed erkende at dygtighed og dét at gøre sig umage betaler sig. Eksperter i NORDEX Windturbs er endvidere i efteråret 2016 blevet ISO certificeret i NORDEX, hvilket betyder at vi kan servicere alle typer NORDEX vindmøller.

Ny revisor? Sammen gør vi din virksomhed til et ”guldæg” Kontakt DLS Erhverv for et uforpligtende møde. Vi er en del af 27 landsdækkende kontorer, der servicerer 14.000 erhvervskunder med regnskab og revision. Agrovej 1 • Ø. Toreby • 4800 Nykøbing F. • 5484 0999 • www.dlserhverv.dk Januar 2017 | Erhverv og Kultur


26

Lovestorm Fakta om Lolland-Falster Lovestorm Facebookgruppen 23.081 medlemmer 8.507 opslag 516.681 reaktioner (likes m.m.) 38.372 kommentarer 23.349 delinger Facebook-siden ”Kærlig hilsen Lolland-Falster” 2105 følgere Instagram 642 følgere 6.159 fotos med #lollandfalsterlovestorm Linkedin 190 følgere Twitter 36 følgere Google 10.600 hits ved søgning på ”lollandfalsterlovestorm” 3.120 hits ved søgning på ”lolland-falster lovestorm” Lolland-Falsters Folketidende Lovestorm nævnt 101 gange i 2015 Lovestorm nævnt 116 gange i 2016 Månedsmagasinet Erhverv og Kultur Lovestorm havde 4 omtaler med i 2015 Lovestorm havde 9 omtaler med i 2016 (Status 17. december 2016)

Med Lovestorm i blodet Å ret 2016 rinder snart ud, og det er tid at gøre status. For godt halvandet år siden opstod Lolland-Falster Lovestorm som et kærligt opråb til resten af Danmark, og 2016 skulle vise, om det blot var en døgnflue eller noget, der kunne overleve mere end en sæson. Vi kan roligt konkludere, at Lolland-Falster Lovestorm lever i bedste velgående. Det bekræfter ethvert kig ind i Facebookgruppen, der hver dag leverer en jævn strøm af gode fotos, historier og nyheder fra almindelige borgere. Borgere, der insisterer på, at de gode historier skal samles og deles, så de positive sider af vores landsdel samlet kan danne en ny fortælling om Lolland-Falster. 2016 blev året, hvor der var byjubilæer i Nakskov og Maribo, og hvor vi fik lov til at fortælle Dronning Margrethe om vores historie. Her til jul har vi kvitteret ved at sende Kongehuset en Lovestormgavekasse med varer fra Knuthenlund og andre bidragydere. Kassen indeholder dejlige kvalitetsfødevarer og et par af de nyeste bøger, som er udgivet her på egnen. Denne julegave fra Lolland-Falster til Amalienborg vil vi gerne gøre til en tradition, for vi har så meget at være stolte af. Regentparret skal mindes om smagen af Lolland-Falster ikke kun ved besøg og jubilæer, men hvert eneste år. I april arrangerede vi en høring på Christiansborg for at få fremrykket byggeriet af Storstrømsbroen, og lige inden Folketinget gik på sommerferien, kom beslutningen på plads. Flere folketingspolitikere har fremhævet, at det alt andet er nemmere at få noget igennem på tinge, når der også er et folkeligt pres.

Et pres fra en befolkning, der ikke begræder sin situation som yderområde, men som kender sine styrker og ser muligheder. I december indførte Knuthenlund Gods gavmildt den ordning, at der fremover gives 15% rabat i deres netbutik, hvis man bruger rabatkoden ”lovestorm”. De 5% får kunden, og de 10% går til Lolland-Falster Lovestorms arbejde. Det er vi meget glade for, og det vil uden tvivl bringe os videre. Vi har også fået et samarbejde med ”Smag på Lolland”, som arrangerer busture fra København til Lolland. Det betyder, at Lovestormen nu for alvor manifesterer sig ”ude i virkeligheden”, hvilket også er et stort skridt fremad. Højskoletankerne er også kommet videre, der er stiftet en forening, og I vil høre meget mere om arbejdet i det nye år sammen med mange andre planer og ideer, vi har. Året sluttede med, at vi udgav bogen ”Vinderkultur på Lolland-Falster 2016”, som er blevet taget rigtig godt imod. Et tiltag, som også gerne skal blive til en tradition. Der er mange, som har bakket op om Lolland-Falster Lovestorm i 2016, men jeg vil rette en særlig tak til administratorerne i Facebookgruppen, især Tone Reynolds. Hun er stoppet nu, men har gjort en uvurderlig indsats. En stor tak skal også lyde til bestyrelsen for QLF, som var med helt fra starten, da Lovestormen startede, og som løftede og bar i det første lange stykke tid. Lovestormarbejdet videreføres fra årsskiftet i et nyt regi kaldet ”Sammen om Lolland-Falster”. Et nyt hold af gode kræfter har fundet sammen og har dannet en forening, og vi glæder os til at understøtte Lovestormbevægelsen og sætte nye ting i gang, der skal synliggøre og fremme alt det, vi kan på Lolland-Falster. Alt det nye vil vi fortsat skrive om her i Erhverv & Kultur, og man kan også følge med på vores hjemmeside www.solf.dk. Til sidst en tak til medlemmerne af Lolland-Falster Lovestormgruppen for alle deres bidrag. Medlemstallet på over 23.000 har aldrig været højere end nu, og aktiviteten i gruppen var i november meget højere målt i forhold til november sidste år. Vi har for alvor fået Lovestormen ind under huden. Den er blevet en varm og positiv grundfølelse, der forhåbentlig vil rulle i blodet på os i mange år fremover. Hvis en bevægelse skal have indflydelse, skal den tilhøre dem, som slutter sig til bevægelsen - ikke dem, som leder bevægelsen. Det betyder også, at alle skal føle ansvar for at understøtte og videreudvikle Lolland-Falster Lovestorm. Find ud af, hvad DU kan bidrage med TIL Lolland-Falster Lovestorm i stedet for at fokusere på, hvordan du kan bruge Lovestormen. Vi er meget åbne for alle forslag til nye tiltag! Med disse ord vil jeg ønske alle et rigtig godt nytår med masser af fortsat succes og udvikling på Lolland-Falster!

Kirsten Sydendal

Erhverv og Kultur | Januar 2017


27

mNyheder Lovestorm til Amalienborg

S

om julehilsen og opfølgning på Dronningens besøg på Lolland i år, har en række producenter lavet en Lovestorm Gavekasse Special med kvalitetsfødevarer fra vores område til Kongehuset. Kassen blev pakket før jul på Knuthenlund efter lukketid, transporteret til Fejø og sat på køl. Onsdag 21. december om eftermiddagen blev den kørt til København med Laust Spandet Jensens (Fejø Frugt) store frugttransport og ankommer til hovedstaden om aftenen. Herefter vil Stine Pilt Olsen og Knud Frederiksen bringe den videre til Hofmarskallatet torsdag 22. december.

Gavekassen indeholder følgende: • Oste og mel fra Knuthenlund Gods • Sur Lie Kirsebærvin fra Frederiksdal Gods • Marmelade fra Bandholm Frugtplantage • Økologisk æblemost m.m. fra Kernegaarden, Fejø • Æbler, økologisk æblemost og honning fra Fejø Frugt • WiSH-juice fra SEiMEi, Nakskov • Spegepølse fra Slagter Friis, Nakskov • Sukker fra Nordic Sugar • ”Kongens By” af Søren Marquardt Frederiksen (til H.K.H. Kronprins Frederik) • ”Lolland-Falster på mærkerne” af Bjarne Lund Hansen • Premierebilletter til 2. del af teaterkrøniken ”Lykke & Fremgang” Iblandet masser af kærlighed og stolthed fra Lolland-Falster.

Ny forening klar til at sætte Lolland-Falster Lovestorm op i næste gear

D

en 19. december blev der stiftet en ny forening kaldet ”Sammen om Lolland-Falster”, som bl.a. skal være den formelle platform for det videre arbejde med Lolland-Falster Lovestorm. Bestyrelsen består af Kirsten Sydendal, Peter Engberg Jensen, Merete Meyer Madsen, Philip Rasmussen, Christina Sylvest, Niels Bjerregård og Stine Pilt Olsen. ”Jeg er rigtig glad for det nye hold, som vi har sat. Det er en god sammensætning af personer, som brænder for arbejdet med at synliggøre Lolland-Falster og fremme en positiv udvikling. Der er fortsat en enorm interesse for Lolland-Falster Lovestorm og en masse bolde i luften, som bare venter på at blive grebet og sat videre i spil”, udtaler Kirsten Sydendal, formand for den nye forening. Formålet med ”Sammen om Lolland-Falster” er ikke kun at fortælle de gode historier og brande Lolland-Falster, men også at organisere en form for borgerfællesskab, så afstanden mellem ildsjæle, erhvervsvirksomheder, politikere og ganske almindelige borgere på Lolland-Falster bliver lidt kortere, og så det bliver lettere at samarbejde på tværs, finde løsninger og lade sig inspirere af hinanden. ”Vi er nødt at rykke sammen. Vi har så mange ressourcer på Lolland-Falster, men de er ikke synlige og

organiseret på en samlet platform. Det er ikke nødvendigt at opfinde så meget nyt. Vi skal først og fremmest formidle og præsentere det, som er, på en intelligent måde, så det er nemt at finde for folk udefra”, siger Peter Engberg Jensen. Et af de konkrete tiltag, som der arbejdes med, er at skabe et website, som samler Lolland-Falster. En form for AOK (Alt om København), bare på Lolland-Falster, med fokus på events, personportrætter, lokaliteter og gode historier. En anden opgave er at få gjort brandet Lolland-Falster Lovestorm mere synligt også uden for den digitale verden. Mange vil gerne købe klistermærker og andre varer med logoet, og det vil også blive en af de opgaver, som bestyrelsen vil prioritere. Sammen om Lolland-Falster skal være en medlemsorganisation, og alle, der ønsker at bakke op om Lolland-Falster Lovestorm, kan indbetale et kontingent på 200 kr. på kontonummer 6520 4161237 (Lollands Bank). Man kan læse mere om foreningens arbejde på www.solf.dk.

Personerne på fællesfotoet er: Bjarne Lund Hansen, Susanne Hovmand-Simonsen, Peter Friis, Tine Vinther Clausen, Anne Albrektsen, Lars Albrektsen og Kirsten Sydendal.

Laust Spandet Jensen på Fejø tager imod kassen og lovestormbanneret, som blev sendt til København sammen med hans normale frugttransport.

Kontakt Kirsten Sydendal kirsten@solf.dk – 24 64 49 44

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


28

BUSINESS

Nye regler fremmer økologisk honningproduktion i Danmark Pressemeddelelse | Line Skouboe

Ø

kologisk Landsforening glæder sig over ny fortolkning af reglerne for økologisk honningproduktion, som miljø- og fødevareministeren i dag har sendt i høring. De nye regler har fokus på biernes fødegrundlag og vil gøre det markant lettere at være økologisk biavler i Danmark, samtidig med at den høje troværdighed, som økologien bygger på, opretholdes. Langt størstedelen af den økologiske honning, der findes på butikshylderne i dag, er importeret fra udlandet. Snart er der forhåbentligt meget mere dansk øko-honning på vej.Miljø- og Fødevareministeriet sender i dag en ny fortolkning af reglerne for økologisk honningproduktion i høring, som skal bane vej for en markant udvidelse i produktionen af øko-honning i Danmark. Det vækker begejstring i Økologisk Landsforening. ”Vi er meget glade for, at ministeriet har lyttet til vores ønske om at sikre bedre muligheder for økologisk honningproduktion og biavl i Danmark ved at fokusere på biernes fødegrundlag frem for at forbyde ikke-økologiske arealer i nærheden at biernes stader. Der er fundet en god løsning, som både giver grundlag for mere dansk øko-honning og samtidig sikrer en fortsat høj tillid til økologi”, siger Sybille Kyed, Landbrugspolitisk Chef i Økologisk Landsforening. Foreningen har lagt stor vægt på, at der fortsat bør være høje krav til fødegrundlag for bierne i de nye regler, hvilket ministeriet har imødekommet i sit udkast til bekendtgørelsen. 95 procent af den nektar og pollen, som bierne har indsamlet, skal stamme fra økologiske arealer, miljøvenligt drevne arealer eller naturarealer. ”Det eneste vi savner, er at naturelementer som lindetræer, læhegn med

SYNLIGHED SKABER VÆRDI FOR DIN VIRKSOMHED

Forventet: Fra fem til 300 økologiske biavlere På grund af den hidtidige danske fortolkning af EU’s regler for økologisk honningproduktion, er der meget få økologiske biavlere i Danmark i dag. For at honning kan kaldes økologisk, må der i en radius af tre km fra bistadet kun være økologiske arealer eller naturarealer og arealer, der ikke sprøjtes. Da Danmark er et meget intensivt dyrket landbrugsland, er der i dag kun meget få områder, hvor der ikke anvendes sprøjtegift i en tre kilometers omkreds. Med de nye regler ses der bort fra sprøjtede arealer, der ikke indeholder føde til bierne. Det betyder, at konventionelle kornmarker, der ikke blomstrer, også kan indgå i området omkring bistaderne. Forekomsten af konventionelle rapsmarker tæller derimod negativt, da bier meget gerne samler nektar på raps, mens økologiske marker tilskrives en bonusværdi. Det betyder ifølge ministeriet, at det areal, hvor det er muligt at producere økologisk honning, bliver mere end 20 gange større end i dag. Og det forventes derfor, at antallet af økologiske biavlere vil gå fra fem i dag til ca. 300 i 2020. ”Desuden er der i øjeblikket rekordmange marker i Danmark, der er under omlægning til økologi. Det vil yderligere fremme mulighederne for dansk økologisk honningproduktion i fremtiden”, siger Sybille Kyed. Miljø- og Fødevareministeriet oplyser, at bekendtgørelsen forventes at træde i kraft den 1. marts 2017. Biavlere, der ønsker at producere økologisk honning, har frem til den 10. april 2017 til at søge om autorisation.

Stilrent logo, flot brochure og/eller en ny hjemmeside; Kontakt mig og du vil blive overrasket ...

STRATEGISK PLANLÆGNING OG UDARBEJDELSE AF MÅLRETTET PR OG KOMMUNIKATION: PRESSEMEDDELELSER PRESSEKONTAKT ARTIKLER NYHEDSBREVE

blomstrende træer, striber i marken med bi venlige urter mv. tæller positivt med i fødegrundlaget. Dermed ville der være en tilskyndelse til at indrette et bi venligt landbrugslandskab. Det, håber vi, der kan kobles på, på længere sigt”, siger Sybille Kyed.

BJARNE WINTHER JOURNALIST MOBIL: 29 36 20 42 EMAIL: BW@WINTHERKOM.DK WEB: WWW.WINTHERKOM.DK

WINKOM PR & KOMMUNIKATION

Erhverv og Kultur | Januar 2017

Grafiker Jess Berner Nielsen Englandsvej 2 4800 Nykøbing Falster Mobil 29 62 57 41 Email jess@grafosign.dk Web www.grafosign.dk


29

Ny prognose: Behov for 60.000 ekstra øko-hektar Pressemeddelelse | Line Skouboe

E

n fordobling af den økologiske grøntsags produktion og en seksdobling af produktionen af øko-frugt. Så meget skal der til, for at imødekomme den markant voksende efterspørgsel på økologiske varer, viser Økologisk Landsforenings nye prognose. Der er også brug for mere økologisk oksekød, brødkorn og foder. Foreningen har talt med både nye og gamle økologer og haft lommeregneren fremme. Danskernes køb af økologiske varer vokser så massivt, at der allerede i næste omlægningsrunde er behov for hele 60.000 nye økologiske hektar for at følge med efterspørgslen. Det viser en ny prognose fra Økologisk Landsforening. ”Danskerne lægger konstant flere og flere økologiske varer i indkøbskurvene, at det giver plads til markant flere øko-landmænd og øko-marker. Der er allerede 60.000 hektar under omlægning til økologi lige nu, men der skal yderligere 60.000 øko-hektar til for at matche efterspørgslen. Inden for alle områder er der behov for flere økologiske varer, men der er akut mangel på især økologisk frugt og grønt og foder”, siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening. To mio. ekstra øko-dyr – behov for meget mere øko-foder Foreningen har kontaktet de landmænd, der er i gang med at lægge om til økologi, samt de økologiske landmænd, der er ved at udvide deres produktion, for at undersøge, hvilke økologiske råvarer der pt. er på vej. Det er således holdt op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder.

Prognosen viser bl.a., der er akut behov for at fordoble produktionen af økologiske grøntsager samt seksdoble den danske produktion af økologisk frugt. ”Med vækstrater på 30-50 procent de senere år og samme forventninger til de kommende år, er der stor mangel på dansk økologisk frugt og grønt” siger Henrik Hindborg, som samtidig peger på, at der indenfor de næste to år samlet set vil være ekstra ca. to millioner økologiske dyr, der kommer ud under åben himmel. Der bliver derfor et meget stort behov for en større produktion af økologisk foder til den øgede husdyrproduktion. Helt konkret er der behov for yderligere cirka 80.000 tons handelsfoder. Opfordring til landmænd: få et gratis omlægningstjek Økologisk Landsforening opfordrer derfor alle landmænd, der overvejer at lægge om til økologi, til at tage imod et gratis omlægningstjek. Et omlægningstjek består af et uforpligtende besøg af en omlægningskonsulent, der vurderer gårdens styrker og svagheder i forhold til økologisk drift. ”Alene i år har foreningen gennemført mere end 250 omlægningstjek, og erfaringerne viser, at cirka halvdelen af de landmænd, der modtager et omlægningstjek, ender med at lægge om til økologi”, siger Jens Peter Hermansen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening. Alle, der ejer eller driver jord, kan få et omlægningstjek. Det gælder også kommuner, fonde, interesseorganisationer og virksomheder, der administrerer jord. Økologisk Landsforening har tilbudt omlægningstjek siden 2008. En del af indsatsen koordineres med kommuner, der ser økologisk drift som en vej til beskyttelse af drikkevand og natur eller som løftestang for erhvervsudvikling og lokale arbejdspladser.

Vil du være med til at bygge vingerne til verdens største serieproducerede havvindmølle?

Vis denne annonce og få 10% rabat

Ansøg via vores hjemmeside mhivestasoffshore.com

Ø´ENS MADKAMMER TILBYDER Madpakker Mad ud af huset Arrangementer / Tema-aftener Aftensmad i hyggelige omgivelser Cargovej 3, 4840 Nørre Alslev, Tlf. 71 99 41 39

facebook.com/ MHIVestasOffshoreWind

linkedin.com/ company/mhi-vestas-offshore-wind

youtube.com/ MHIVestasOffshoreWind

twitter.com/ MHIVestas

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


30

VÆKSTINITIATIVER & KOMMUNALE UDBUD

JAN 18.

Vi er glade for, at det igen i år er lykkedes at få borgmestrene fra både Guldborgsund- og Lolland kommuner til at præsentere de kommunale anlægsplaner for det kommende år. I år sættes der også fokus på den generelle udvikling og lægges op til en god debat om, hvordan vi sikrer de bedste rammebetingelser for bygge- og anlægsbranchen på Lolland-Falster. Arrangementet er for medlemmer af Dansk Byggeri Lolland-Falster, andre lokale interessenter indenfor bygge- og anlæg, Lolland- og Guldborgsund kommune, samt medlemmer af Business Lolland-Falster. Tid og sted Konferencen afholdes hos Business Lolland-Falster, Maribovej 9, 4960 Holeby. Onsdag den 18/1-2017 kl. 16-19. Tilmelding Senest 12. januar 2017. Tilmeld dig her eller på: www.conferencemanager.dk/KonferencemedDanskByggeri/tilmelding.html

PROGRAM: 16.00:

Velkomst ved Steen Koch Rasmussen, formand for Dansk Byggeri Lolland-Falster og Mikkel Wesselhoff Adm. Direktør Business Lolland-Falster

16.10:

Anlægsbudget 2017, udbudsprocesser og –krav ved borgmester John Brædder og borgmester Holger Schou Rasmussen Debat med salen ved Moderator: PR-ansvarlig Business Lolland-Falster Henrik Kragelund

16.55:

Business Lolland Falsters indsats på bygge- og anlægsområdet ved Forretningschef Industri & Anlæg Claus Wede

17.10:

Pause og netværk

17.25:

Den økonomiske situation på Lolland-Falster – Fortid, nutid og fremtid ved Jyske bank Lolland-Falster Erhverv Debat med salen ved Moderator: PR-ansvarlig Business Lolland-Falster Henrik Kragelund

18.15:

Afrunding ved Forretningschef Industri & Anlæg Claus Wede

18.30:

Netværk, sandwich og et glas.

Erhverv og Kultur | Januar 2017


31

PROFFCENTER Trælast og Proffcenter Mandag-fredag Lørdag Søndag

kl. 7.00-17.00 kl. 9.00-13.00 Lukket

Flisehuset og Pejsehuset Mandag-fredag Lørdag Søndag

kl. 9.00-17.00 kl. 9.00-13.00 Lukket

Kom og besøg vores professionelle afdeling for værktøj, arbejdstøj, gulvbelægning mm.

Martin Rasmussen

Jannie Petersen

Flisehuset

ing Arbejdsbeklenætrdn yk

Lise Aarslew-Jensen

Sikkerhedsfodtøj

med og ud

C. AARSLEW-JENSEN Gaabensevej 44 · 4800 Nykøbing Falster

PROFFCENTER

Telefon 54 85 31 11 · www.aarslew.dk

Januar 2017 | Erhverv og Kultur


32

TILMELD DIG OPEN2DAY.DK Fortæl turisterne hvordan de kan finde dig og hvornår du har åbent. OPEN2DAY.DK er en fælles platform på tre sprog, som findes på web og app med GPS løsning, hvor stor som lille virksomhed har samme synlighed, og hvor det er muligt at sortere blandt herlighederne, så turisten hurtigt kan få et overblik over tilbud indenfor sine interesser. Servicen indeholder samtidig en opslagstavle, hvor alle gratis kan vise arrangementer/events. Du får et virtuelt visitkort i en af 10 kategorier. Kategorierne er som følger; Mad og drikke, Aktiviteter, Transport, Kunst og design, Attraktioner, Overnatning, Nyttig Informationer, Wellness, Shopping og andre erhverv. Kontakt Tim R. Larsen fra Erhverv og Kultur for et møde eller nærmere oplysninger på tlf. 2117 4277

TILMELD DIG HER: 1. Gå ind på www.open2day.dk/admin/tilmelding 2. Udfyld skemaet 3. Vælg kategorier 4. Upload din virksomheds logo* 5. Upload dit foto* 6. Læs og accepter servicebetingelserne 7. Tryk på upload 8. Du er online i løbet af 3-5 dage *Logo: 250px bredt x 40 px. højt i 72 dpi. Foto: 139px bredt x 173px højt i 72 dpi. OPEN2DAY.DK hjælper gerne med billedbehandling. Du kan også give os lov til at tage materiale fra din hjemmeside. Ved spørgsmål ring gerne på 2380 9559 eller skriv til susanne@open2day.dk Pris: Kontakt Tim R. Larsen på 2117 4277

OPEN2DAY.DK

Tim R. Larsen Tlf. 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

www.erhvervogkultur.net Erhverv og Kultur | Januar 2017

Profile for Grafosign

Erhverv og kultur januar 2017  

Erhverv og kultur januar 2017  

Profile for grafosign
Advertisement