Page 1

21

3. ÅRGANG | APRIL 2015

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

08 BUSINESS

Forhold jer til fakta – og klø på

KULTUR

Oreby Gl. Kro – Det skal smage af det, det er

BUSINESS

KUNST

Boje Marstal - Et liv med musik

GRATIS MAGAS IN

10 14

KULTUR

The Little Apple i Sakskøbing

16 TURIMSE

LF og Sydsjælland fælles om at tiltrække turister

18

Bandholm Hotel:

Vi tror på de gode, gamle dyder Container- og krankørsel. Levering af sten, grus og jord.

54 70 70 70

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING 70 133 233

WWW.TELESIKRING.DK

www.saxtrans.dk Gods forsendes overalt. Dag til dag - Dør til dør.

INFO@TELESIKRING.DK


LEDER

Forsiden

21

3. ÅRGANG | APRIL 2015

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

08 BUSINESS

Forhold jer til fakta – og klø på

KULTUR

Oreby Gl. Kro – Det skal smage af det, det er

KULTUR

The Little Apple i Sakskøbing

TURIMSE

LF og Sydsjælland fælles om at tiltrække turister

BUSINESS

KUNST

Boje Marstal - Et liv med musik

GRATIS MAGASI N

10 14 Bandholm Hotel:

16

Vi tror på de gode, gamle dyder

18

Container- og krankørsel. Levering af sten, grus og jord.

54 70 70 70

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING 70 133 233

WWW.TELESIKRING.DK

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd 1

www.saxtrans.dk Gods forsendes overalt. Dag til dag - Dør til dør.

INFO@TELESIKRING.DK

17-12-2013 15:10:54

Asbjørn Joseph Evensen Foto: Bjarne Winther

Udgiver

Erhverv og Kultur Ryttervænget 44 4800 Nykøbing Falster

Ansv. redaktør Tim R. Larsen Annoncer

Tim R. Larsen, tlf 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

Journalist

Bjarne Winther, tlf. 29 36 20 42 bjarne@erhvervogkultur.net

Deadline

Maj 2015: Fredag 24. april

Tryk

OTM Avistryk

Oplag

7.500 stk.

Udgivelser

12x årligt - hver måned.

Distribution

Den 2. tirsdag/onsdag i måneden med Post Danmark til kontorer, butikker og jordbrugere i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner

Bemærk

 vis du ikke er erhvervsdrivende, H og ønsker at få avisen tilsendt, er det muligt, ved at sende en mail med navn og adresse på: jess@erhvervogkultur.net Det koster kr. 30.00 pr. magasin og b  etales 12 mdr. forud.

Hjemmeside

www.erhvervogkultur.net Læs også magasinet på hjemmesiden

Artikler i Erhverv og Kultur må gerne citeres, når det sker med tydelig angivelse af kilde - f.eks.: ERHVERV OG KULTUR, BJARNE WINTHER. Der tages forbehold for trykfejl.

Trækfugle og turister bekymrer sig ikke om kommunegrænser L

olland-Falster og Sydsjælland har hvert år besøg af mange turister. Der må naturligvis gerne komme endnu flere, end der gør i dag, men hvis bare det samme antal ville blive noget længere, ville meget være opnået i forhold til beskæftigelse og indtjening i turistbranchen. Men hvis turisterne skal forlænge deres ophold i området, skal der være noget at komme efter. Det er der jo også, ved vi, der bor her - men ved turisterne det? Åbenbart ikke godt nok. Det er den erkendelse, der ligger til grund for at de to kommuner på LF, en række sydsjællandske kommuner og private turistaktører har oprettet De Danske Sydhavskyster, en forening, hvor de vil samle kræfterne om en fælles markedsføringsstrategi – én fælles grundfortælling om området. Kendsgerningen er, at attraktionerne hænger som perler på en snor på tværs af kommunegrænserne, afstanden er kort mellem historiske og kulturelle seværdigheder, naturoplevelser og badestrande. Men det er bare ikke synligt nok.

kan sammensætte deres oplevelser – forhåbentlig så mange, at de vælger en eller flere overnatninger. Som det fremgår af artikel i nærværende magasin, så er ambitionen med en målrettet indsats på turismen at skaffe turismeerhvervene på Lolland-Falster og Sydsjælland flere arbejdspladser og større omsætning. Lokomotivet i den fælles markedsføring er de turistattraktioner, der ligger i sværdvægtsklassen. Og det er en helt bevidst strategi. Som en borgmester udtrykker det, så gælder det om at tiltrække turisterne. Når de først er her, skal de nok få øje på de mange nicheattraktioner som herregårde og gourmetoplevelser. En fælles markedsføring af Lolland-Falster og Sydsjælland forekommer indlysende. Kommunerne og de private turismeaktører vil nu opnå langt større gennemslagskraft end tidligere. Som bekendt bekymrer trækfugle og turister sig ikke om kommunegrænser. God læsning. Redaktionen.

Derfor er der nu med forårets kampagne skabt overblik over områdets mange seværdigheder, så turisterne selv


3

Flemming Boye Advokat (H)

Lars Stuckert Advokat (L)

Profilbutikken støtter hjertebørn

B

ørn med medfødte hjertefejl får en økonomisk håndsrækning af Profilbutikken, der har afdelinger i Næstved og Nykøbing Falster. Ejeren af Profilbutikken, Steen Kruse, samt bestyreren af afdelingen i Nykøbing F, Bjarne Rosgaard, har tilbudt Børneklubben i Region Sjælland, at de det næste år donerer én krone pr. solgt vare til Børneklubbens arbejde for børn med medfødte hjertefejl. Det drejer sig om de varer, kunderne kan finde i det varekatalog, som butikkerne har udgivet. Heri kan interesserede finde erhvervsbeklædning og fritidsbeklædning, f.eks. poloshirts og andre varer som forklæder, håndklæder, morgenkåber mv. - ”Vi er naturligvis glade for Profilbutikkens økonomiske håndsrækning og opbakning til hjertebørnene. Det varmer. Pengene, vi modtager, skal anvendes til at arrangere positive oplevelser for børnene og deres familier. Ved en udflugt kan hjertebørn, søskende og forældre mødes med andre i samme situation og udveksle erfaringer fra livet som hjertebarnsfamilie”, siger Lillian Riber Rasmussen, formand for Børneklubben i Region Sjælland. Læs mere om Hjerteforeningens Børneklub, som er en patientklub for familier med hjertesyge børn på www.hjertebarn.dk For spørgsmål om samarbejdet, kontakt formanden for Børneklubben i Region Sjælland, Lillian Riber Rasmussen, tlf.: 40 29 95 75, mail: regionsjaelland@ hjertebarn.dk Steen Kruse i ProfilButikken’s Næstved afd. eller Bjarne Rosgaard i ProfilButikken’s Nykøbing F. afd tlf. 7022 7066.

UPDATE Ny medarbejder Ejendomsmæglerfirmaet John Ole Hansen har fået en ny medarbejder i butikken. Lene Høgsted Nielsen, som er blevet ansat som sagsbehandler pr. 1. februar 2015. Lene har en stor faglig viden, som hun har fået fra 14 år i ejendomsmæglerbranchen og 9 år som advokatsekretær.

Karen Gøtzsche Advokat (L)

Torben Groth Madsen Advokat (H)

Anders Brøndtved Advokat (L)

Søren Lorentzen Advokat (L)

Ellen Bredal Nielsen Advokat (H)

Tina Høpfner Advokat

Jonas Hallum Advokat

Simon Mortensen Advokat

”Kontakt os gerne, så vi kan aftale et uforpligtende møde”

Effektiv juridisk og økonomisk rådgivning - til såvel erhverv som private Vi er eksperter i rådgivning af især små og mellemstore virksomheder og rådgiver også private. I Advodan arbejder vi lokalt og det betyder, at vores advokatkontor har tæt kontakt til mennesker og virksomheder i nærområdet og vi kender de lokale udfordringer.

Leverer til tiden Den rigtige pris Fleksible Tilgængelige

C. E. Christiansens Vej 2 · 4930 Maribo · maribo@advodan.dk Søndergade 22, 1. sal · 4900 Nakskov · nakskov@advodan.dk Nygade 2 · 4800 Nykøbing F. · nykoebingfalster@advodan.dk

Telefon 46 14 59 00 April 2015 | Erhverv og Kultur


4

FLATØ går efter at slå alle rekorder i deres STØTTE til familier med kræftramte børn

S

Holdet bag Flatø Superinvestor fra venstre Benjamin og Pia Warming Achton, Erik og Heidi Lystrup, Flemming og Annette Ravn.

idste års indsamling til Familier med kræftramte børn på initiativ af bl.a. Radio Sydhavsøerne med deltagelse af 7 lokale virksomheder, der skulle konkurrere om indsamling af flest mulige penge til Familier med kræftramte børn, modtog hver kr. 10.000 fra forretningsmanden Lars Christian Brask, hvorefter udfordringen var at få beløbet til at yngle over en periode på 3 uger. Superinvestor 2014 blev vundet af ENELCO fra Nykøbing F. med et indsamlet beløb på kr. 261.000. De 6 andre lokale virksomheder var: Flatø, Bandholm Hotel, Café Tonis, Kvickly i Nyk. F., A-cab og Celcius 360. Samlet set fik de 7 lokale virksomheder indsamlet hele kr. 747.767,- Fantastisk! Undervejs i de 3 uger kom et foredrag med finansmanden Per Wimmer på banen, som de 7 virksomheder skulle dyste om, og her blev det Flatø som løb med sejren. Foredraget blev solgt for kr. 160.000,-. Det er dette arrangement, som nu skal løbe af stablen lørdag 30. maj. Flatø-ejerne har sat alle sejl til for at give deltagerne en helt unik dag, i noget nær de ypperligste rammer, man kan tænke sig. Denne dag vil der blive kræset for selv den allermindste detalje. Flatø-ejerne består af Benjamin Achton, Erik Lystrup og Flemming Ravn og på modsatte side af teksten her, kan man læse hele programmet for dagen. En af ejerne Benjamin Achton fortæller: ”Vi får plads til 300 gæster og vores helt store vanvittige mål er, at kunne nå at indsamle kr. 750.000,- denne dag. Vi ved godt, det er helt vildt at tænke så stort, men Lolland-Falster har før vist, at vi kan nogle ting hernede, som man ikke kan andre steder i landet, og vi tør godt drømme og sige det højt. Så vi håber virkelig, at de lokale private og virksomheder vil bakke op om dette arrangement. Der er ikke sparet på noget, og en masse virksomheder har allerede bakket op for at få sat et helt fantastisk program sammen”. Man mødes på havnen i Nyk. F. kl. 14, hvor der vil være et afspærret område til bilerne, så er der transport til Flatø, og herefter kører programmet ellers derudaf.

FAKTA Danmarksrekord Radio Sydhavsøerne har gjort det igen ! Slået alle rekorder i Superinvestor og kan nu kalde sig Danmarksmester. Mandag 23. juni 2014 var der finale i Superinvestor på Radio Sydhavsøerne. Det var 4 spændte finalister der kunne overrække deres endelige resultater i 4 kuverter til æresambassadør Lars-Christian Brask. Efter nogle spændende minutter kunne vinderen kåres og Enelco blev udråbt til årets ”Superinvestor” på Radio Sydhavsøerne med imponerende Kr. 261.000 som resultat. Et stort tillykke til Enelco A/S med det flotte resultat! Da alle tallene var talt sammen havde de 7 virksomheder fra Lolland/Falster indsamlet intet mindre end Kr. 747.767 hvilket er ny rekord for ”Superinvestor” på lokal / regional radio. Vi er hos FMKB meget stolte, glade og ydmyg over det flotte resultat, og vil gerne benytte lejligheden til at takke alle deltagerne samt Radio Sydhavsøerne for at have gjort sommeren for de kræftramte børn meget sjovere.

Erhverv og Kultur | April 2015

Forventet sluttidspunkt er kl. 02.00 – men, understreger Benjamin Achton, at så længe der er gang i folk, så fortsætter festen. Der vil være masser af ekstra indlagte surprises, super festlige indslag af høj klasse, med bl.a. 8 kendisser som har valgt at bakke op om arrangementet. Kunstneren Kristian von Hornsleth kommer og maler et ”maleri til dagen”, som selvfølgelig bortauktioneres til den kæmpe store auktion om aftenen. Den 3 retters gourmet menu med afstemte vine vil blive nydt ved 12-mands-borde. Her vil der være opstillet ”donorrør”, så man kan følge hvilke borde der ”gør det ekstra godt”, og disse borde vil selvfølgelig få noget ekstra opmærksomhed under spisningen. Virksomheder kan f.eks. købe et 12-mands-bord og vil hermed få ekstra eksponering og profilering. I løbet af dagen og aftenen vil der være rig mulighed for at bruge øens faciliteter, og der kommer et kasino, hvor man kan prøve lykken. Tanken er at folk ”siver” rundt og oplever lidt af hvert indimellem de programsatte ting, fordi der vil være små events rundt omkring på øen. ”Vi håber virkelig, at folk vil komme og nyde denne dag og være gavmilde med deres Dankort, Swipp eller MobilePay, vi tager det hele denne dag, og der er selvfølgelig en kvittering til regnskabet, så firmaerne skal ikke holde sig tilbage”, siger Benjamin Achton med et stort smil på læben og fortsætter: ”Alle sejl er sat til, og vi fra Flatø kan ikke rose alle dem nok, vi indtil nu har kontaktet om hjælp, donation eller andet til denne dag. Det er helt utrolig hvilken opbakning det lokale erhvervsliv støtter op med. Vi kan altså et eller andet hernede på Sydhavsøerne, som vi alle kan være rigtig stolte af”, slutter Benjamin. Alle indtægter fra diverse auktioner, ekstra drikkevarer, events mm., går ubeskåret til Familier med kraftramte børn. Kom og få en uforglemmelig oplevelse og støt en god sags tjeneste. Kontakt Benjamin Achton på achton@achton.dk hvis du ønsker at deltage i dette unikke arrangement. Samt for bestilling af bord, sponsor m² på bådebro, donation eller anden form for eksponering denne dag.


5

Lørdag d. 30. maj 2015 kl. 14.00

!  Sejltur over  Guldborgsund  1l  Flat ø   !  Foredrag  med  Per  Wimmer   !  3  re:ers  gourmet  menu   !  Konkurrencer  og  store  præmier   !  Auk1on  1l  fordel  for  Familier  med  kræBramte  børn   !  Fantas1sk  underholdning   !  Vinsmagning  med  Marius  Morten sens  EBf.   !  Hemmelig  gæst  kårer  aBenens  ”Su perspender”   !  Musik  og  dans   !  Hjemtransport  ved  Nymands  buss er  

Hele overskuddet  går  1l  Familier   med  kræBramte  børn.   Billetpris  uden  drikkevarer  1500,-­‐   Bille:er  på  achton@achton.dk     eller  21  27  40  05   Se  mere  på  Facebook  ”Flatø”  

Foredrag med   eventyreren  og   finansmanden   Per  Wimmer  

-­‐ en  perle  i  Guldborgsund...  

April 2015 | Erhverv og Kultur


6

BUSINESS

Vi tror på de gode, gamle dyder Bandholm Hotel var for få år siden en nedrivningsmoden bygning. I dag fremstår hotellet som et af landsdelens mest attraktive. Opskriften er gode, gamle dyder Tekst og foto | Bjarne Winther

B

andholm Hotel, som det fremstår i dag, er den gode historie om en næsten nedrivningsmoden bygning, der i sidste øjeblik blev reddet fra nedrivning, fordi de rigtige mennesker kom forbi på det rette tidspunkt. I 2006 var skaderne på bygningerne, der i 1886 blev opført af grev Knuth af Knuthenborg, så omfattende, at det kun ville være et spørgsmål om tid. I 2007 overtog en gruppe mennesker bygningerne. Og straks blev en omfattende renovering sat i gang. Siden 2011 har det nuværende ejer- og forpagterteam drevet hotellet med stor succes. Ejerskabsformen er nærmest en familieejet virksomhed – alle 10 ejere er gode venner og/eller familie – og alle ejere trækker på samme hammel. De bidrager alle til hotellets daglige udfordringer, og alle har fra den første dag knoklet på med en omfattende renovering, så hotellet i dag fremstår moderne, lyst og indbydende, og samtidig er der kræset om fordums charme. Bandholm Hotel ligger ved Bandholm Havn med udsigt til Smålandsfarvandet. Hotellets smukke arkitektur falder i harmoni med områdets øvrige bygninger og det omkringliggende rustikke havneområde. Aldrig lukket, venlighed og imødekommenhed Bandholm Hotels succes har været jævnt stigende helt fra begyndelsen. Hotellet blev i 2012 opgraderet til 4-stjernet hotel, og i dag ligger det i top-10 hos de bedste hoteloplevelser og i top-10 i wellnes-kategorien. Ifølge Horesta, hovedorganisationen for hoteller, restauranter og turisme, der har indsigt i hotellernes økonomi, ligger Bandholm Hotel i dag 40 procent over landsgennemsnittet. Asbjørn Joseph Evensen er hoteldirektør – eller, som det hedder på hotelsprog, General Manager: ”Jeg tror, at en stor del af forklaringen på vores succes ligger i vores fælles tilgang til det at drive et hotel. Vi har en strategi, der går tilbage til 2007. Aldrig lukket, venlighed og imødekommenhed. Vi tror på gode, gamle dyder som service, smukke og rene facilite-

Erhverv og Kultur | April 2015

Asbjørn Joseph Evensen

ter, veltilberedte råvarer – og dygtige medarbejdere. Vores medarbejdere trives godt. Det er vigtigt. Arbejdsglæde er vigtig for en arbejdsplads. Vi har altid tid til et smil og et kram”, fortæller Asbjørn Joseph Evensen, som har en fortid på Skovshoved Hotel, hos Scandic og Meridian Hotels. Asbjørn Joseph Evensen er en københavnerdreng med stort K, der har tabt sit hjerte til Lolland. Han har definitivt rykket teltpælene op i hovedstaden for at hellige sig livet på Sydhavsøerne, hvor han er aktiv i de lokale sportsklubber og involveret i flere lokale iværksættervirksomheder. Asbjørn Joseph Evensen fortæller, at hotellet lytter til gæsternes ønsker. ”Vi havde en svensker, der savnede et blødkogt æg til sin morgenmad, hvorefter det kom på menuen. En anden gæst savnede en hylde på badeværelset - så blev der sat hylder op”. Han fortsætter: ”Vi er et hotel i konstant udvikling. Lige fra de helt små forbedringer efter kun-


7

dernes ønsker og til større projekter som udbygning og udnyttelse af samtlige kvadratmeter, vi råder over. Vi har planer om indretning af nye værelser, velegnet for Business-gæster med behov for arbejdsfaciliteter som bl.a. skrivebord. Vi oplever en stigende interesse fra business-segmentet”, fortæller Asbjørn Joseph Evensen. Løfte Lolland-Falster Bandholm Hotels kundegrupper er forretningsfolk, gennemrejsende og weekendgæster fra hele Danmark, fra udlandet, typisk Sverige, Tyskland og Holland - Europa og resten af verden. Gæsternes ønsker er meget varierende. Nogle vælger at bo en uge og blive forkælet, fordi de ikke længere orker sommerhusferien, andre ønsker luksus i en weekend – eller typisk i en forlænget weekend fra torsdag til mandag. Gæ-

sterne er interesseret i at komme rundt i landsdelen. Bandholm Hotel tilbyder gæsterne en picnickurv eller gourmettur for grupper, der inkluderer besøg på godserne Krenkerup, Knuthenlund og Frederiksdal. ”Vi er en række aktører i landsdelen, der sammen ønsker at løfte Lolland-Falster”, siger Asbjørn Joseph Evensen. Således deltog Bandholm Hotel sammen med kendte fødevareproducenter, hoteller og restauranter på Lolland Falster i en fælles markedsføring for landsdelen i Forum den 3.-4. marts. Bandholm Hotel er med i netværkerne Fespa, FB-Suppliers og Netværk Syd. ”Vi har store forventninger til de kommende år med store anlægsprojekter i landsdelen. Vi tror på en opblomstring i byggeperioden, som vil få en afsmittende effekt på tiden, der kommer efter”, slutter Asbjørn Joseph Evensen.

April 2015 | Erhverv og Kultur


8

KUNST

Et liv med musik Fuglsang Musikforenings formand Boje Marstal, pianist og tidligere radiovært, har valgt Nordfalster som sit otium.

Tekst og foto | Bjarne Winther

M

ange radiolyttere vil huske Boje Marstal fra den klassiske morgenmusik på P1 og programmet Danmark Kort. Boje Marstal var den veloplagte studievært, der i morgentimerne mellem 6.00-9.00 introducerede den klassiske musik for lytterne og fortalte om komponisterne, altid med stor entusiasme og humor. Han havde altid en morsomhed eller en anekdote, som han elegant fik flettet ind i sine præsentationer – det samme gjorde sig gældende i udsendelserne Danmark Kort, hvor der var fokus på mennesker og steder i Danmark. Som lytter var man i godt selskab med Boje Marstal. De sidste par år Boje Marstal var ansat i Danmarks Radio, var det P2-lytterne til den klassiske natradio, der havde glæde af ham, inden han i 2002 som 70-årig gik på pension. I dag er Boje Marstal 82 år og bor i Ønslev på Nordfalster. Det har han gjort siden 2004. I 2006 blev han valgt til formand for Fuglsang Musikforening. Undervisning og koncerter Musikken har fyldt meget i Boje Marstals liv. Han begyndte at spille klaver som lille dreng. Han er uddannet fra solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med debutkoncert i 1963, efterfulgt af kurser i Wien og Salzburg med undervisning af den verdensberømte pianist, Alfred Brendel. Efter studierne blev det fast bopæl i Esbjerg i seksten år, hvor han var lærer ved Vestjysk Musikkonservatorium, i dag Syddansk Musikkonservatorium og Skuespilskole. I 1981 tilbage til København med ugentlig pendling til Esbjerg for at passe undervisningen. Det blev sammenlagt til 37 år som lærer ved konservatoriet i Esbjerg. Selv om en stor del af Boje Marstals musikerkarriere er gået med undervisning, har der også været plads til landsdækkende koncertturneer med violinisten Troels Svendsen og sangeren Helge Baun Sørensen. Øver på flyglet hver dag I dag nyder Boje Marstal sit otium i den røde murermestervilla på Falster, hvor der hver dag bliver spillet to timer på det smukke Steinway-flygel, ofte værker af yndlingskomponisterne Schubert, Brahms, Beethoven og Carl Nielsen. I musik-

Erhverv og Kultur | April 2015

Boje Marstal

historien har senromantikken højeste prioritet, f.eks. spillede han Liszt H-mol sonate til sin debutkoncert. Når der ikke øves på flyglet, så er det CD anlægget, der tager over. Et par timer hver dag bliver der lyttet. Boje Marstal er en læsehest. Knut Hamsun er yndlingsforfatteren, og skal han på stående fod nævne en titel på et litterært værk, han jævnligt vender tilbage til, så er det Kongens Fald af Johannes V. Jensen. Også Gösta Berlings saga af Selma Lagerlöf tæller blandt favoritterne. Boje Marstal behersker formidlingens kunst. Han holder meget af at videregive sin viden inden for musik og historie. Ud over musikprogrammerne i Danmarks Radio blev det også til historiske foredrag i æteren. Hans bidrag til serien Danmark Kort nåede op på over 400 udsendelser. I dag har medlemmerne af Fuglsang Musikforening og det øvrige publikum ved koncertrene på Fuglsang Gods glæde af hans evner som dygtig formidler. Dels er han forfatter til teksterne i foreningens årlige brochurer, og ved koncerterne byder han velkommen og introducerer musikken. Han holder meget af Sydhavsøerne - naturen og befolkningen. Tidligere kollegaer fra Danmarks Radio og hovedstadens musikliv er flittige gæster hos ham.


9

Dansk kunst fra 1780 – 1960 Skiftende særudstillinger Café og butik Naturskønt beliggende

Fuglsang Kunstmuseum Nystedvej 71 · 4891 Toreby L. · Telefon 54 78 14 14 www.fuglsangkunstmuseum.dk

FAMILIE UDFLUGT - ÅRETS FIRMAGAVE

Det gælder også børnene – seks i alt. De fire ældste er to hold tvillinger med et års mellemrum. De to yngste studerer begge musik – datteren studerer sang på Det Kongelige Danske Musikkonservatorie, sønnen studerer musik på Det Rytmiske Konservatorie, hvor han har en storebror som lærer.

385,• • • • •

Oplev de sjove pingviner Tag på safarijagt i haven Falters fedeste legeplads Tag madkurven med og nyd naturen Nu åbent alle dage fra 10-16

ØSTRE ALLÉ 97 4800 NYKØBING F TLF. +45 5473 2700

April 2015 | Erhverv og Kultur


10

BUSINESS

Femern-netværk:

Forhold jer til fak Erhvervsnetværket FB Suppliers opfordrer alle de virksomheder, der står klar til at blive leverandør eller entreprenør på Femern-forbindelsen til at klø på med forberedelser og byde ind på opgaver.

Et besøg værd

Antik i Slotsgade Møbler, Kgl. figurer, lamper, malerier og nye hatte Åbent mandag-fredag kl. 11.00-15.00 · Lørdag kl. 10.30-12.30 Nykøbing Falster · Telefon 2830 4820 · www.markedshallen.dk

Lokal rådgiver Din lokale rådgiver med en verden verden med en . af ekspertise af ekspertise

Tekst og foto | Bjarne Winther

J

eg har fuldstændig ro i maven og er helt sikker på, at Femern-projektet bliver til noget”, siger Susanne Vemmelund, salgs- og forretningsudviklingschef i FB Suppliers, der er etableret for virksomheder, som ønsker at byde ind på etablereingen af den 18 kilometer lange sænketunnel mellem Rødby og Puttgarden. Hun lader sig ikke ryste af, at bygherren Femern A/S er gået ind i en intensiv forhandlingsfase, fordi de præ-kvalificerede konsorter er kommet med højere bud på tunnelkontrakterne end forventet. Hun opfordrer i stedet netværkets 150 medlemmer, som er fra hele Danmark og enkelte fra udlandet, til at forholde sig til fakta. ”Der er altid mange meninger om sådan et projekt her, og følelserne kan hurtigt boble over. Men jeg siger til medlemmerne, at de skal huske at forholde sig til fakta. Der er intet usædvanligt i, at man i et byggeprojekt af denne størrelse er nødt til at stille spørgsmål til de bud, man får ind. Det er jo en helt normal proces at skulle forhandle om priser. Der er bare mere bevågenhed om dette projekt, fordi det er så stort”, siger Susanne Vemmelund. Fakta om det videre forløb Lovforslaget til anlægsloven skulle have været til førstebehandling i Folketinget den 11. marts, men blev udsat. En ansøgning om tilskud fra EU til Femern-projektet er til gengæld skudt afsted. Forhandlingerne med konsortierne om de store tunnelkontrakter bliver intense over det næste halve år. Efter sommerferien forventes Femern A/S at fremlægge en samlet statusrapport til transportministeren og forligskredsen om projektets anlægsbudget, den samlede finansielle økonomi og tidsplan for projektet.

.

I Deloitte tror vi på vigtigheden af at være være lokalt reprærepræ­ I Deloitte tror vi på vigtigheden af at være lokalt repræsenteret. En væsentlig del af vores rådgivning rådgivning er er netop netop senteret. En væsentlig del af vores rådgivning er netop repræsenteret den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i 15 byer byer i Danmark. Danmark. Find Find os os på på www.deloitte.dk. www.deloitte.dk. 18 15 byer i Danmark. Find os på www.deloitte.dk.

Susanne Vemmelund, salgs- og forretningsudviklingschef i erhvervsnetværket FB Suppliers Herningvej 34, 4800 Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Herningvej 4800Touche Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Medlem af 34, Deloitte Tohmatsu Limited Medlem af Deloitte Touche Tohmatsu Limited

Erhverv og Kultur | April 2015


11

akta – og klø på! Selve udbudsprocessen tilrettelægges som udgangspunkt sådan, at der vil være mulighed for at underskrive de fire store tunnelkontrakter inden udgangen af 2015 med henblik på, at de store anlægsarbejder vil kunne gå i gang i 2016, såfremt alle betingelser er opfyldt. Femern A/S fortsætter også ufortrødent med de fremrykkede projekter i Rødbyhavn, der skal forberede området til tunnelanlægsarbejdet. Ikke så galt, at det ikke er godt for noget Måske er det ligefrem en god nyhed, hvis byggeriet af Femern-forbindelsen bliver senere færdigt end hidtil planlagt. I hvert fald for de lokale virksomheder. Sådan kan man konkluderer efter en konference i Rødbyhavn torsdag den 5. marts for EU-projektet ”Klar til nye muligheder”. Transportminister Magnus Heunicke har tidligere sagt, at han er åben for at forlænge byggeperioden til gengæld for at få konsortierne til at sænke deres tilbudspriser. For lokale virksomheder kan det vise sig at være en fordel. Det fremgik, da direktør i Femern A/S, Bo Eske Nielsen, holdt oplæg om status for Femern-projektet. Direktøren lod forstå, at en længere byggeproces vil betyde, at de entreprenører, der får opgaverne, sandsynligvis vil være mindre stressede i forhold til byggefrister. Entreprenørerne og deres underleverandører vil med andre ord have mere tid og være mere fleksible i forhold til at indgå aftaler om mindre leverancer og serviceaftaler. Det vil sandsynligvis øge de lokale virksomheders chancer for at byde ind med deres kompetencer i løbet af byggeprocessen. Derudover vil en længere byggeperiode naturligvis også forlænge den periode, hvor byggepladsen har behov for en lang række serviceydelser og leverancer, hvilket lokalområdets virksomheder i høj grad vil nyde gavn af.

Susanne Vemmelund, FB Suppliers, er enig i den vurdering. ”Hvis projektet skulle blive forlænget i en periode, så ser jeg det faktisk som noget positivt. Så er der jo beskæftigelse i længere tid. Jeg opfordrer netværket til at gå endnu mere sammen, dygtiggøre sig og klæde sig på til de kommende opgaver og byde ind på de aktuelle. Det er enormt vigtigt at bevare kampgejsten og ikke stå stille”, siger hun.

Velkommen til

Rødby Lystskov Camping NYHED: Café - og nu også med hø-hotel Ved Bodil og Jan Sommer Kjær Strandvej 4 · 4970 Rødby · Tlf. +45 42 18 47 50 rodbycamping@gmail.com · www.rodbycamping.dk

• VVS og tilbehør • Stål • Tekniske artikler • Værktøj • EL-artikler • Søm & skruer • Hårde hvidevarer

• Industri- og fødevaregasser (herunder svejsegasser) og tøris • Arbejdstøj • Haveredskaber mm. og meget mere ...

C.E. Christiansens Vej 46 - 4930 Maribo 5475 5085 - www.lystrupgrossisten.dk April 2015 | Erhverv og Kultur


12

SPORT

Vi er hinandens forudsætninger Fusionen for to år siden mellem B.1901 og B.1921 til Nykøbing FC var en nødvendighed og har højnet fodboldniveauet i Guldborgsund Kommune. Tekst og foto | Bjarne Winther

E

ngang var de to klubber på Falster, der gik efter det samme. Sponsorpenge, dygtige spillere og begge hold havde naturligvis en ambition om at være bedre end modparten. På et tidspunkt begyndte begge parter at kunne se værdien i en fusion af de to klubber B.1901 og B.1921. En række forhold i samfundsudviklingen havde gjort, at det ville give god mening i et område som Falster at samle kræfterne ét sted og dermed trække på samme hammel. Fusionen mellem de to klubber skete den 1. juli 2013 med stiftelsen af Nykøbing FC. Tingene er gået stærkt og man er allerede nået langt, årets klub 2014 på Lolland Falster, og nomineret blandt 4 i alt til årets klub i Danmark. Lolland Falsters største DBU fodboldskole blev afholdt sidste år – denne rekord ser ud til at blive slået igen i 2015. I Pinsen bliver Bordershop pinsecup for piger og drenge afholdt med mere end 220 deltagende hold – noget der ikke kunne havde ladet sig gøre, uden en kæmpe opbakning fra frivillige ildsjæle og hjælpere. Samlet platform og større palette René Fjeldsøe Sørensen og Axel Castenschiold understreger, at sammenlægnin-

TURISME

T

Axel Castenschiold og René Fjeldsøe Sørensen

gen af klubberne har styrket økonomien. ”Fusionen var en økonomisk nødvendighed. Det gælder også i forhold til samarbejdet med sponsorerne”, siger René Fjeldsøe Sørensen. Nu kan vi gå ud med en samlet platform og tilbyde sponsorer og samarbejdspartnere en endnu større palette af markedsføringsmuligheder baseret dels på en stor klub med over 1.000 medlemmer, hertil forældre og andre pårørende som man også kommer i kontakt med. Derudover den elitære del med for nuværende et 2.divisions hold, stor eksponering på og uden for Enelco Arena, samt det netværk der knytter sig omkring hele den professionelle del af fodboldklubben. Her gælder både selve kampene med førkamps-arrangementer for sponsorer m.v i Drachmann Loungen, det gælder arrangementer for sponsorer uden for kampene med foredrag, underholdning, spisninger og smagninger, auktioner og meget mere. Højne niveauet De to formænd vurderer fusionen af B.1901 og B.1921 som et positivt initiativ i forhold til at kunne højne fodboldniveauet i Guldborgsund Kommune og på hele Lolland-Falster. Den vil kunne gavne elite- og breddespillere, fastholde spillere, rekruttere trænere og ledere til klubben. Ambitionen med sammenslutningen

Sommerudflugt med Ida!

ag på sejltur fra Bogø eller Stubbekøbing med den stemningsfulde, ældre ’dame’ M/F Ida – til hverdag og fest! Ida er Bogø-Stubbekøbing overfartens gamle træfærge – en af Danmarks meget få træfærger, der stadig er i drift. Ida sejler i fast rutefart i dagtimerne fra 1. maj til 15. sept. og igen i efterårsferien. Ved særlige højtider og på onsdage i juli og august arrangerer støtteforeningen Idas Venner særsejladser – 3 timers krydstogter på det smukke Grønsund, med underholdning om bord. Lej ”hele færgen” til sommerenes firmaudflugt! Om aftenen i sejlsæsonen og hele dagen i perioden mellem 15. sept. og efterårsferien kan man leje ’hele færgen’ til sommerens firmaskovtur eller familieudflugt. Det koster kun kr. 6.000,- (6.500,- i weekends) for en 3-timers udflugt. Ekstratimer kan tilkøbes. Idas Venner kan hjælpe med guidning ombord, adresser på madsteder, der kan levere maden til turen, musik- og underholdningstilbud mv. Ring til formand Erik Büchert på 2948 3363 og hør mere om mulighederne.

Erhverv og Kultur | April 2015


NKU

har også været at styrke ungdomsarbejdet og seniorholdene og derved bevare divisionsstatus. ”Vi er i dag nået langt med at få to kulturer til at smelte sammen. Nu er vi en stor klub med samme mål, om man kan sige det sådan ”, siger René Fjeldsøe Sørensen. ”På det sportslige er vi klart blevet styrket, lige fra ungdomsholdene til vores divisionshold. Vi har fået T-licens som højner talentudviklingen, vi er blevet talentcenter for Brøndby og vi er kommet styrket ud af vinterperioden hvad vores 2. Divisons hold angår, ikke mindst takket være god opbakning fra sponsorer” siger Axel Castenschiold. ”Vi må erkende, at vi er hinandens forudsætninger”, slutter René Fjeldsøe Sørensen.

ApS

13

Alt i elartikler til

LED lys • LED pærer • LED lysstofrør • LED lamper • LED downlights

• Gør det selv folket • Institutioner • Industri • Landbrug

Vi løfter de tunge opgaver: · Mobilkraner · Bådtransport · Specialtransporter · Jernplader · Lastbilkraner · Solidt samarbejde NKU Specialtransport Lastbil- og mobilkraner Industriparken 17, 4800 Nykøbing F. Driftsleder Henrik Liedberg, telefon 22 22 81 30 E-mail: nku@nku-kran.dk · www.nku-kran.dk

Elartikler • Kabler • Kontakter • Belysningsarmaturer • Tavler og relæer

SrK HeU re r lage va

Alt jen på Brove

Få et uforpligtende besøg af vores energivejleder Jesper Rasmussen

Brovejen 10 4930 Maribo Mandag-torsdag kl. 7.30-16.30 Fredag kl. 7.30-15.00 Telefon 54 75 80 98 www.greenline.dk

April 2015 | Erhverv og Kultur


14

KULTUR

Det skal smage af det, det er Forpagteren af Oreby Kro er romantisk anlagt. Han kan lide stedets historie og kultur – og han har masser af ideer til hvordan han vil kræse for sine gæster.

Samtalen med Rasmus finder sted en formiddag i marts på en af de første forårsdage, hvor sollyset står skarpt ind af krostuens sprossevinduer. ”Sikke en udsigt – er her ikke fantastisk”, siger Rasmus og peger ud mod Sakskøbing Fjord, og fortsætter: ”Jeg er vild med det her sted. Jeg er romantisk anlagt. Jeg kan lide gamle ting. Oreby Kro har en historie og en kultur, som tiltaler mig. Stedet har patina – her er en hyggelig stemning”, siger han.

Tekst og foto | Bjarne Winther

Råvarernes smag skal fremhæves Rasmus har bestilt grøntsager og kød for hele den kommende sæson hos lokale producenter. Konceptet på Oreby Kro er baseret på lokale råvarer af høj kvalitet og godt værtsskab. Og ideer om nyskabelser er der naturligvis mange af hos en ny forpagter af et historisk sted som Oreby Kro. ”Vi vil anlægge køkkenhave til efteråret og være producent af vores egne grøntsager. Vi har også planer om produktudvikling af lufttørret skinke og smør”, fortæller Rasmus, og tilføjer, at han og hans kokketeam lægger vægt på velsmagende mad, ikke revolutionerende, men råvarernes smag skal fremhæves. ”Det skal smage af det, det er”, siger han. Oreby Kro henvender sig til det voksne kræsne publikum. Gæsterne kommer fra nær og fjern – og der bringes mad ud af huset i stor stil. Mange lokale vælger Oreby Kro til konfirmations- og bryllupsarrangementer og andre former for fester. Der kommer også en del københavnere med rødder på Lolland-Falster, der gæster både kroen og Oreby Mølle. I restauranten er der plads til 60-70 gæster, og på terrassen med udsigt til Saks-

R

asmus von Elberhagen Rasmussen, 28 år, har det ligesom de fleste unge, at han synes København er en spændende og fed by. Men når det er sagt, så foretrækker han at leve sit liv på Sydhavsøerne, hvor han er født og opvokset. Derfor hører han til undtagelsen blandt unge i landsdelen, der efter endt uddannelse og overvejelser om et storbyliv, alligevel vælger et liv i provinsen. Rasmus blev uddannet kok som 19 årig. Han har været ansat på Hotel Frederiksminde, Præstø – og indtil februar i år var han i 2½ år ejer af La Comida i Nykøbing F, hvor han forinden var ansat som kok og senere køkkenchef. Den kometagtige karriere indbragte ham i 2014 årets lederpris på Lolland-Falster. Samme år tog han et skridt videre i karrieren ved at afvikle ejerskabet til La Comida og overtage forpagtningen af restauranten Oreby Kro. Her har han ansat de to kokke Thomas Reenberg og Casper Malchov og indledt samarbejde med Anne-Lise Becker på det nærtliggende hotel, Oreby Mølle.

Erhverv og Kultur | April 2015


15

købing Fjord er der plads til 40-50. Hos samarbejdspartneren Oreby Mølle er der sengepladser til 32. Rasmus har overladt køkkenet til Thomas og Casper. Til gengæld har han påtaget sig en del andre opgaver. Han vil servere og kræse for sine gæster og være igangsætter. ”Stedet her har rigelig plads ude og inde. Her er plads til at være kreativ og udvikle ideer. Og dem har jeg masser af” siger han.

TÅRNHØJE UDGIFTER TIL VARME? - VI LAVER GRATIS ENERGI TJEK & GIVER ET UDFORPLIGTENDE TILBUD Vi kan isolere det meste og udfører opgaver for private, erhvervs og industrivirksomheder, boligselskaber samt forsikringsselskaber. Vores isolering udmærker sig ved: • Høj brandmodstand og høj isoleringsevne • Ingen brug af dampspærre • Effektiv lydisolering • Ingen råd, skimmel og skadedyr • Et dansk produkt med CO2 venlig produktion

Papiruld Lolland - Falster

40 36 13 60

Nicklas Ljungquist Aut. isolatør

Rasmus von Elberhagen Rasmussen

Københavnsvej 8 ∙ 4800 Nykøbing F ∙ www.papiruld-lf.dk April 2015 | Erhverv og Kultur


16

KULTUR

”The Littl

Sakskøbing bliver mini–New York med gastronomisk project Sakskøbings borgere står sammen om et projekt, hvor lokale kvalitetsfødevarer danner grundlag for udvikling af en ny købstad. Tekst og foto | Bjarne Winther

S

akskøbing er en købstad, der på mange måder deler skæbne med andre danske provinsbyer i samme størrelse: Fraflytning, tomme butikker og en anelse håbløshed. Men – hvad håbløshed angår – så gælder det ikke Sakskøbing. Tværtimod - den ”køber” byens borgere ikke. I Sakskøbing står folk sammen og værner om deres by, fortæller den inkarnerede Sakskøbing-borger, Birte Aagaard. ”Sakskøbing er en driftig by, hvor folk står sammen. Jeg er selv en glad borger, der deltager i frivilligt arbejde for udvikling af vores by”, fortæller hun. Birte Aagaard er en markant drivkræft i den borgergruppe, der har besluttet sig for at nytænke Sakskøbing som en driftig provinsby. En by, som ikke skal være en kopi af sin glorværdige fortid, og heller ikke absolut tænkes helt forfra, men derimod en ny by, der tager afsæt i det potentiale, der ligger lige for: Maden, baseret på lokale kvalitetsfødevarer. Der er tale om et by-projekt, der har fået navnet ”The Little Apple”. Foreningens formand er netop Birte Aagaard: ”Det er maden og måltidet, vi som mennesker er fælles om og som samler os. Og vi bor i et område, hvor der produceres de mest fantastiske fødevarer”, fastslår Birte Aagaard. Projektet ”The Little Apple” engagerer byens borgere og erhvervsliv i et samarbejde om at bruge de lokale råvarer og maden som løftestang til at skabe vækst og glæde. Her spiller Hotel Sakskøbing en central rolle. Hotellet er ejet af Claus Meyer og den lokale erhvervsmand Ebbe Frahm, begge er direkte og personligt engageret i hele udviklingsprojektet, hvor der lige nu er fokus på det, som går under titlen - SAKSKØBING MADHUS. Yderligere skal der etableres en madskole og en butik, der kommer til at bugne af lokale fødevarer fra Lolland-Falster og Sydsjælland. Projekt ”The Little Apple” skal være en udviklingsmodel for en mindre provinsby, et eksperimentarium for et ekstraordinært samarbejde mellem borgerne, det offentlige, en ressourcestærk privat organisation, en socialøkonomisk virksomhed og et omfattende netværk af enkeltpersoner og organisationer. Og en af foreningens vigtigste opgaver bliver faktisk at engagere alle byens borgere i

Erhverv og Kultur | April 2015

Birte Aagaard og Gitte Haahr Fornitz – og indsat lille foto: Claus Meyer

en samtale om, hvordan en by som Sakskøbing bliver verdens bedste for sine borgere og gæster. Foreningen ”The Big Apple” har i dag omkring 50 medlemmer. Projektet for både stærke og svage borgere Forarbejdet til ”The Little Apple” blev lagt i det nu afviklede projekt ”Det Grønne Hus” – hvis formål var at danne et fundament for lokalt engagement i produktion og afsætning af økologiske nicheprodukter fra Lolland-Falser, samt at diskutere


17

le Apple” Madskolen har modtaget henvendelse fra Guldborgsund Kommune, der ønsker, at Sakskøbing skal være et kompetencecenter for undervisning af kommunens børn i madkundskab. Her vil Herning Kommune – uden beregning- hjælpe Guldborgsund ved at overføre erfaringer fra sit lignende projekt ”Cool Beans”. Yderlig er der planer om et Borgerhus og et industrikøkken til forarbejdning, forædling af stedets råvarer og arbejdsprocesser, som i dag sker uden for landsdelen. For Claus Meyer har det været afgørende, at projektet engagerer byens ressourcestærke borgere, men også, at man sammen gør en udstrakt indsats for, at de svagere borgere også får del i fællesskabet. Den socialøkonomiske virksomhed Saxenhøj er derfor inddraget i samarbejdet med områdets lokale producenter om dyrkning af grøntsager, avl af kyllinger, geder, lam, svin til både hotel, madskole og butik. Claus Meyer har investeret pengene i projektet, fortæller Birte Aagaard. ”Projektet har lånt pengene af Claus Meyer og Ebbe Frahm. De skal betales tilbage - hvis det bliver muligt. Claus Meyer understreger, at projektet er borgernes projekt. Projektet er not for profit. Vi skal nå frem til, at det er borgernes aktiviteter. Projektet skal løfte byen – det er Claus Meyers ambition”, fortæller Birte Aagaard.

og udvikle videregående perspektiver. Hele dette forarbejde er nu sammenfattet i ”The Little Apple”, fortæller Birte Aagaard: ”Mit samarbejde med Claus Meyer blev indledt for syv år siden med Sakskøbing Frugtfestival, hvor jeg i dag er næstformand i bestyrelsen og han er formand. Samarbejdet fortsatte med projektet ”Det Grønne Hus” og nu ”The Little Apple”. Projektet vil udfolde sig på tre adresser – Sakskøbing Hotel, Sakskøbing Madhus, der indrettes i butikken ved siden af hotellet, og Madskolen, der placeres i den fredede bygning Kong C, der ligger på en sidegade til torvet.

Lokal ildsjæl i front Gitte Haahr Fornitz er ansat som projektkonsulent og står for opstart og etablering af butikken og madskolen - tilsammen Sakskøbing Madhus – hvor hun senere bliver daglig leder. Hun er sprængfyldt med gode ideer om stedets muligheder. ”Butikken skal være et udstillingsvindue for lokalt producerede produkter. Her skal være Café og senere en mindre restaurant. Stedet skal udstråle ”sjælen” i vores område – vores landsbrugs- og fødevareproduktion - både den økologiske og den konventionelle”, fortæller hun. Madskolen skal få borgere i alle aldre på kryds og tværes til at lave bedre mad sammen og til hinanden. Gitte Haahr Fornitz er kendt som en markant ildsjæl og igangsætter på Lolland-Falster med erfaringer inden for bl.a. turisme. ”Projektet har mange side-projekter. Jeg forestiller mig, at vi kan guide turisterne ud til producenterne af vores unikke fødevarer – og ud til restauranterne, som kunne blive vores samarbejdspartnere. Vi skal også sælge madbøger”, siger Gitte Haahr Fornitz. Foreningen ”The Little Apple” vil have et tæt samarbejde med Claus Meyers virksomheder, projekter og netværk i hovedstadsområdet, resten af Danmark og internationalt. Herunder også Claus Meyers forestående projekter i New York – i selve ”The Big Apple”.

April 2015 | Erhverv og Kultur


18

TURISME

Lolland-Falster og Sydsjælland fælles om at tiltrække turister til landsdelen Private og offentlige turismeaktører på Sydhavsøerne og Sydsjælland er gået sammen om fælles retning for turismesamarbejde. Tekst og foto | Bjarne Winther

L

olland-Falster har mange fortællinger, det samme har Sydsjælland. Kommunerne i landsdelen kan vælge at markedsføre deres fortællinger hver for sig eller gå sammen i en samlet fortælling om landsdelen, en fælles markedsføringsstrategi - én fælles grundfortælling for området. Minister for By, Bolig og Landdistrikter Carsten Hansen tog i efteråret 2013 initiativ til at sammensætte en arbejdsgruppe bestående af private og offentlige turismeaktører på Lolland-Falster og Sydsjælland med det formål at finde frem til, hvordan turismen i landsdelen de kommende år kan øges og skabe arbejdspladser. På den baggrund stiftede kommunerne Lolland, Guldborgsund, Vordingborg, Næstved og en række private aktører i august 2014 en destinationsforening – De Danske Sydhavskyster - et samarbejde om fælles retning for det kommende turismesamarbejde på Sydhavsøerne og Sydsjælland. De fire nævnte kommuner har efterfølgende fået selskab af kommunerne Faxe og Stevns. Ud over de nu seks kommuner i foreningen deltager også deres udviklingsorganisationer, f.eks. Business LF, Geocenter Møns Klint, Knuthenborg Safaripark, Danmarks Borgcenter, BonBon-Land, Middelaldercentret, Novasol, Gavnø, Lalandia og de store færgeselskaber Færgen og Scandlines. Kommunerne finansierer 1/3 af samarbejdet – de private aktører 2/3. Flere overnattende gæster Formand for foreningen bag De Danske Sydhavskyster er Jan Harrit, adm. direktør Lalandia. ”Kommunerne er for små til enkeltvis at markedsføre deres turismeattraktioner. Med en fælles profilering af området når vi længere ud nationalt og internationalt”, fortæller Jan Harriet, og tilføjer, at det ikke alene er et ønske om at tiltrække flere turister, men også at turisterne på baggrund af en samlet information om hele landsdelens attraktioner, vil lade sig friste til at blive nogle dage. ”Vi ønsker at de mange dagsturister, vi i dag har, vælger at tage nogle overnatninger”, fortæller han. Derfor bliver den fælles markedsføring af området en fortælling om de mange forskelligartede oplevelser Lolland-Falster og Sydsjælland har at byde på. Oplevelser, som turisterne vil kunne kæde sammen, når de i den fælles markedsføring er orienteret om stedets mange muligheder, natur, historie, kultur etc.. ”Der skal være oplevelser for børnene, oplevelser for de voksne – og oplevelser, der kan samle familien, fælles oplevelser, så familien kommer tættere på hinanden, fortæller Jan Harrit, og tilføjer:

Erhverv og Kultur | April 2015

Jan Harrit, adm. direktør Lalandia

”Succeskriteriet for De Danske Sydhavskyster er flere overnatninger og dermed større omsætning og flere arbejdspladser i landsdelen”. Samarbejdet vil gavne alle turistaktører Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (A) glæder sig over, at der er taget initiativ til en fælles markedsføringsstrategi for Lolland-Falster og Sydsjælland. ”Jeg ser frem til en proaktiv indsats på turismeområdet. Hidtil har indsatsen været for sporadisk. Jeg har stor tiltro til en fælles markedsføringsindsats i indog udland, den vil kunne ses på antallet af overnatninger allerede i år ”, siger han. Efter etableringen af distantionsforeningen De Danske Sydhavskyster sidste år i august, er vinteren gået med forberedelser til sæson 2015. I markedsføringsstrategien indgår en ny hjemmeside på flere sprog, annoncering i Danmark, Tyskland og Sverige – såvel på TV som online medier. Ligeledes vil der blive lavet markedsføringsevents i hovedstadsområdet, og der vil blive opstillet oversigtstavler i hele det geografiske område med informationer om attraktioner og seværdigheder. ”Vi vil skabe en rød tråd i vores kommunikation. Markedsføringen skal være et


19 FEMERN BÆLT TUNNELEN

Besøg vores infocenter i Rødbyhavn Vestre Kaj 50C 4970 Rødbyhavn

Tirsdag 13.00-16.00 Torsdag 13.00-16.00 og efter aftale

www.femern.dk facebook.com/femern

fyrtårn, som folk kender, og som de forbinder med de velkendte turistattraktioner i området. Vi tror på en fyrtårnseffekt, hvor de mere nicheprægede attraktioner som herregårde og gourmetoplevelser vil blive mere synlige som følge af forøget fokus på de velkendte attraktioner”, fortæller Jan Harrit. Den opfattelse deler borgmesteren i Guldborgsund Kommune, John Brædder (G): ”Jeg har store forventninger til en overordnet markedsføringsstrategi. Det gælder om at tiltrække turisterne, når de først er her, vil de få øjnene op for de mange nicheattraktioner, vi har at byde på i vores område. Det kommercielle samarbejde mellem kommunerne og turisterhvervene hilser jeg velkommen. Jeg tror på, at ekspertisen samlet på en fælles platform vil få store afledte effekter”, siger han. Knuthenborg Safarisparks adm. direktør, Christoffer Knuth, der er med i arbejdsgruppen, De Danske Sydhavskyster, siger: ”Vi har manglet en samlet plan for vores turisme, det er virkelig noget, vi har savnet. Vi er i konkurrence med de øvrige regioner på det område. Samarbejdet vil gavne alle aktørerne i De Danske Sydhavskyster. Jeg er overbevist om, at samarbejdet vil have stor effekt, som allerede vil kunne ses på overnatningstallene for 2015”.

FÅ DIG ET SKUD FRED I SJÆLEN – TAG FÆRGEN! 12 min. overfart i dagtimerne 1.5.-15.9 og 10.-18.10. 3 timers aftenkrydstogt på onsdage i juli og august – med underholdning om bord!

LEJ HELE FÆRGEN TIL SOMMERENS FIRMASKOVTUR!

Bogø-Stubbekøbing Overfarten Telefon 29 48 33 63 · www.idasvenner.dk

April 2015 | Erhverv og Kultur


20

Glæd Jer – Touren ko igen i år til Marielyst Ø

konomiudvalget i Guldborgsund Kommune har netop bevilliget de nødvendige midler til, at der kan indgås aftalen med TV2 og aftaler med 3 foreninger om gennemførsel af den store event på Marielyst. De tre foreninger er; Lolland-Falster Cykle Klub, Destinationsforeningen Guldborgsund/ STEF og foreningen Tour de Marielyst. Der stilles således også en underskudsgaranti udover de tilskud, der er bevilliget tidligere. ”Det er et stærkt partnerskab mellem TV2, Guldborgsund Kommune og tre foreninger, som nu kan fortsætte traditionen med TV2 på Tour i Marielyst. Jeg er som bestyrelsesformand for foreningen ”Tour de Marielyst” rigtig glad for, at Touren igen kommer til Marielyst. Det er en fantastisk mulighed for at vise vores landsdel frem og få fortalt de gode historier. Samtidig kan vi tilbyde alle vores gæster en fantastisk event” udtaler Christian Smith. Formand for Sydfalster Turist og Erhvervsforening (STEF) Henrik Godtfredsen udtaler: ”Vi er i foreningen og på Marielyst meget tilfreds med, at kommunen

bakker op og har godkendt en bevilling, så projektet nu kan gennemføres. Vi vil med den nye forening ”Destination Guldborgsund” gerne være med til at løfte opgaven, og vi glæder os til årets Tour på Marielyst” Næstformand i foreningen Tour de Marielyst, Gitte Haahr Fornitz, er også godt tilfreds med dagens beslutning i Økonomiudvalget. ”Nu kan vi igen komme i arbejdstøjet og planlægge denne fantastiske begivenhed. For mig har det hele tiden været en unik mulighed for at vise hele landet, hvad vi har at byde på fra Lolland-Falster. I år vil vi i foreningen have fokus på lokale fødevare, og vi vil supplere med et spændende kunstprojekt” udtaler Gitte H. Fornitz Borgmester John Brædder er i dag en glad borgmester. ”Vi har i dag bevilliget de sidste penge, så projektet nu kan gennemføres, og vi kan indgå aftalen med TV2. Vi har lavet aftale med 3 foreninger om at gennemføre eventen, og det er jeg rigtig godt tilfreds med. Vi får sat et rigtig stærkt hold og vist, hvad vi kan løfte i samarbejde med de frivillige. Der skal stadig rejses penge lokalt. Økonomiud-

Hurtig og professionel rådgivning

ONLINE TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV Modtager du ikke Magasinet ERHVERV OG KULTUR med posten, enten fordi du er privat, eller fordi du sidder uden for vores udgivelsesområde, så fortvivl ikke. Vi tilbyder, at du kan læse magasinet online. Har du et brændende ønske om at følge den positive udvikling der er på Lolland-Falster, så klik ind på vores hjemmeside og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så modtager du en mail så snart det nyeste magasin er på gaden og kan læses på vores hjemmeside. Det er selvfølgelig GRATIS og du kan til enhver tid afmelde ydelsen igen.

Bang/Brorsen & Fogtdal er blandt de største advokatfirmaer på Sydsjælland og Lolland Falster. Firmaet yder rådgivning og bistand inden for alle væsentlige juridiske områder.

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET

Nykøbing Falster · Vordingborg Næstved · Stege · Præstø

Erhverv og Kultur | April 2015

Telefon: 8877 8877

www.BBFadvokater.dk

www.erhvervogkultur.net


21

kommer t valget har lagt vægt på, at det lokale erhvervsliv skal være med, men vi har stillet med en underskudsgaranti udover et tilskud fra Kultur, bosætning og turismeudvalget. Vi forventer, at projektet kan blive selvfinansierende over en kortere årrække”, siger John Brædder Lolland-Falster Cykle Klub står sammen med Dansk Cykle Union og DGI for afvikling af cykelløbene, som igen i år bliver for både børn og voksne. ”Vi ser frem til to cykeldage i Marielyst, hvor der bliver cykelløb for alle, både børn og voksne. Vi har en del erfaring med fra sidste år, så jeg forventer vi får et endnu bedre cykelløb i år”, udtaler formand John Frejlev fra Lolland-Falster Cykle Klub. TV2 på Tour starter op samtidig med Tour de France i perioden 4 juli – 26. juli. Læs mere på www.tourdemarielyst.dk

Danmarks billigste pick-up Mitsubishi L200 er skabt til hårdt arbejde. Kombinationen af de kraftfulde commonrail dieselmotorer og vores avancerede firehjulstræk giver en utrolig effektiv performance. Firehjulstrækket er udviklet til at kunne klare alle slags underlag og udfordrende terræn, og du kan ubesværet skifte fra 2- til 4-hjulstræk ved hastigheder på

op til 100 km/t. Kabinen er komfortabel og rummelig med et højt udstyrsniveau. Funktionaliteten ses også på de ydre dimensioner, hvor det robuste lad tilbyder en høj lasteevne med nem af- og pålæsning. L200 er en komfortabel arbejdsplads uden kompromiser, og så gør det jo heller ikke noget at Club Cab er Danmarks billigste pick-up.

ENESTE PICK-UP MED 5 ÅRS GARANTI

L200 Club Cab Invite 4WD Fra kr. 164.995 ekskl. moms Erhvervsleasing fra kr. 1.895 · Easy Select 4WD · Aircondition · El-ruder · Differentialespær bag · Højdejusterbart førersæde

L200 Double Cab Intense 4WD Fra kr. 199.995 ekskl. moms Erhvervsleasing fra kr. 2.289 · Super Select 4WD · Fuldautomatisk klimaanlæg · Fartpilot · Trinbrædder · El-foldbare sidespejle m. varme

www.mitsubishi.dk

Johs. Jørgensen & Sønner A/S Øllebøllevej 24 · 4894 Vester Ulslev · Tlf. 54 86 52 80 · www.johs-biler.dk · lj@johs-biler.dk Kundevenlige åbningstider: Mandag-fredag kl. 9.00-17.00 · Lørdag åbent efter aftale · Søndag kl. 11.00-14.00 5 års garanti/100.000 km gælder alle modeller dog ikke i-MiEV. Priserne kr. 164.995/ kr. 199.995 er ekskl. moms kr. 32.191/ kr. 38.971, lev. kr. 4.480 og metallak. Erhvervsleasing kun hos Mitsubishi Finans. Leasingperiode 48 mdr. 20.000 km pr. år. Ekstraordinær leasingydelse kr. 25.000/ kr. 30.000 CO2-udslip 199-208 g/km. Brændstofforbrug v. bl. kørsel 13,3-12,7 km/l (EU norm). Bil vist med ekstraudstyr. E

-

F

April 2015 | Erhverv og Kultur


22

TURISME

Middelaldercentret har mange jern i ilden En af landsdelens store turistattraktioner har en 5-10 책rig masterplan

Centerleder Peter Vemming Hansen

Erhverv og Kultur | April 2015


23

H

vor mange gange har vi ikke hørt, at Femern kommer til at rykke Lolland Falster frem på verdenskortet de næste 10-15 år. Her bliver så travlt, at det næsten bliver umuligt at opdrive en håndværker osv. Men vi har også hørt, at det er nu, vi selv skal sørge for at fremtidssikre vores landsdel, så når Tunnelen engang står færdig, at vi så ikke bare er et sted hvor trafikken drøner igennem. Vi skal selv sørge for at skabe noget, der giver folk lyst til at stoppe op, blive og opleve vores skønne landsdel, lyder devisen. Middelaldercentret i Sundby på Lolland ved Nykøbing F. har mange jern i ilden og arbejder målrettet med en 5-10 års masterplan. ”Vi er i fuld gang med fremtiden, altså set med fortidens øjne”, fortæller centerleder mag. art. Peter Vemming Hansen. ”Vi arbejder på at Middelaldercentret forbliver attraktivt på et Europæisk plan, så folk fra andre lande også har lyst til at besøge og opleve os. Bl.a. arbejder vi hårdt på at få fonde til at støtte op omkring en stor udstilling, hvor vi gerne vil vise middelalderens fantastiske fabeldyr. Vi har sammen med Guldborgsunds Kommunes økonomiudvalg lagt en plan for udviklingen af Middelaldercentret i fremtiden, og det har været en enormt positiv dialog, og samarbejdet har fungeret upåklageligt”. Middelaldercentret venter netop nu spændt på ansøgningen hos flere fondene, hvor man afleverede ansøgningen i januar måned, og forventer at få svar hver dag det måtte være. Vi har et godt og gennemarbejdet projekt, men har selvfølgelig brug for hjælp udefra til at rejse de ca. 40 mill. kr. dette projekt koster. Middelaldercentret følger tæt de tendenser, der er ude i Europa på turismesiden, for som Peter Vemming Hansen siger, så gælder det om at tilpasse sig og være med helt fremme, og blive ved med at udvikle og forny sig. Programmet til denne sæson er klar og en del af tema weekenderne er ”hands on” aktiviteter. Se og røre konceptet. Hvor publikum kan deltage og opleve de udfordringer, man havde i middelalderen. Du kan bl.a. deltage i at fremstille middelaldermad, opleve våbendemonstrationer, biler, elevator, flyvemaskiner, forsvarsbobler, evighedsmaskine og mange andre spændende opfindelser fra Middelalderen. Det kan også lige nævnes, at der er kommet en ny bestyrer af Gæstgiverriet Den Gyldne Svane. Det er Martin Rommel, kendt fra Rommels smørrebrød og diner

transportable i hhv. Nakskov og Nykøbing F. Martin Rommel, 35 år, der sidste år var nomineret til en iværksætterpris på CELF, har mange planer for Gæstgiveriet med tilhørende cafe. I centrets åbningstid vil det være museumsrestaurant, som man kender den, men der vil blive inddraget mange nye og spændende middelalderlige retter. Efter åbningstid vil restauranten være åben for arrangementer, lige fra bryllupper til konfirmationer under mottoet - Det gamle nordiske køkken møder det nye nordiske køkken! Også erhvervsarrangementer i samarbejde med Middelaldercentret, vil der blive lagt vægt på, således at man kombinerer et specialbesøg på centret med den gode mad i gæstgiveriet. Martin Rommel glæder sig i det hele taget til at komme i gang og overtage restauranten og det gode og spændende køkken, den tidligere forpagter Allan Hansen efterlod. I 2014 havde centret en fin besøgsfremgang middelaldercentret og Peter Vemming Hansen håber på, at endnu flere ligger vejen forbi her i 2015, og melder ud, at Middelaldercentret er klar til at tage godt imod gæsterne til den kommende sæson... Find meget mere spændende info på www.middelaldercentret.dk

Tag med på en eventyrlig og spændende tidsrejse!

Besøg vores smukke by, købstaden Sundkøbing, og leg dig ind i den rigtige middelalder. Vi afholder over 100 dramatiske ridderturneringer i år og affyrer verdens største og mest fascinerende kastemaskiner hver dag! Besøg både Middelaldercentret og den tilhørende Teknologipark på samme billet fra 1. maj til 30. september og i uge 42 (skolernes efterårsferie). Ved Hamborgskoven 2 · DK-4800 Nykøbing Falster · Telefon +45 54 86 19 34

www.middelaldercentret.dk MC_0375_185x126_Annonce-tværformat_DK-UK-DE(Final).indd 1

Danish Research- & Discovery Centre for Early Technology and Craftsmanship

April 2015 | Erhverv og 13.12 Kultur 09/12/14


24

Silkeabe og Humbolt Pingvin. Foto: jbnfoto.dk

Fra avlsarbejde til erhvervsarbejde G

uldborgsund Zoo og Botanisk have er med sin 6,5 hektar store have og mere end 90 dyrearter ikke blot en attraktiv zoologisk have til stor glæde for både børn som voksne. Igennem mere end 82 år har haven udviklet sig fra at være en mindre privat ejet zoo til nu en kommunalt ejet zoo, som arbejder med både driften af en zoologisk have og avlsarbejdet med dyr - men også med udviklingen af borgere, som skal have en tilknytning til arbejdsmarkedet. I den sammenhæng er haven et vigtigt omdrejningspunkt i Guldborgsund Kommune, hvor den politiske verden er med til at sætte dagsorden for, hvordan beskæftigelsespolitikken kan anvendes i en travl hverdag blandt dyr og mennesker. I Guldborsund Zoo arbejder vi målrettet sammen med zoo-verdenen i et europæisk avlssamarbejde, hvor formålet med samarbejdet er at bevare truede dyrearter i verden. I år har vi indgået et avlssamarbejde omkring gyldenhoved løvetamarin, som er truet på eksistensen i naturen. I naturen lever gyldenhoved løvetamarinerne i familier, hvor den stærkeste han og hun yngler, mens resten af familien er fælles om at skaffe føde og passe ungerne. Aberne lever normalt i regnskoven, men pga. fældning af skovene er de små aber i fare for at uddø. For at bevare bestanden, har vi indgået dette samarbejde, hvor vi håber på, at gyldenhoved løvetamariner vil yngle, så vi i Guldborgsund Zoo og Botanisk Have, kan være med til at bevare en sund bestand i zoologiske haver. I Zoo har vi i alt 3 forskellige dyrearter, humbolt pingviner, paryk silkeaber og gyldenhoved løvetamariner, som alle indgår i et europæisk avlssamarbejde, hvor vi arbejder målrettet på at få dem til at yngle i håb om, at vi kan bevare bestanden.

Erhverv og Kultur | April 2015

Men som Danmarks eneste Zoo er vi 100 % ejet af en kommune. Det giver os en anden vinkel at arbejde på, hvor beskæftigelsespolitikken er en vigtig brik i den daglige drift af Zoo. Her arbejder vi med borgere og med udvikling af deres kompetencer, og målrette deres muligheder mod erhvervslivet. I gennem praktikperioder, dialog og samtaler med praktikanterne og virksomhederne er målet at hjælpe praktikanterne tilbage til arbejdsmarkedet eller at gøre dem uddannelsesparat. Ved et tæt samarbejde på arbejdsmarkedsområdet medvirker vi til at sikre et velfungerende lokalt arbejdsmarked, og sikre at udbuddet af arbejdskraft på kort og langt sigt passer til virksomhedernes behov for arbejdskraft. Vi er i tæt dialog med Jobcentret, så vi tilsammen kan hjælpe praktikanterne videre ud til det private arbejdsmarked. Det er et vigtigt element i beskæftigelsespolitikken, at praktikanterne kommer ud i meningsfyldte praktikperioder, for herigennem at udvikle deres kompetence eller få ekstra kurser, som tilsammen kan styrke målet, med at få et ordinært arbejde og glæden ved at være til gavn for arbejdsmarkedet. De private praktikpladser som erhvervslivet kan tilbyde er utrolig vigtige for vores borgere, som derigennem har gode chancer for at vise deres kompetencer og få chancen for at vende tilbage til arbejdsmarkedet. For de private erhvervsdrivende er fordelen, at de medvirker til at fastholde borgerne og er en utrolig vigtig brik i fastholdelsen af borgerne på arbejdspladserne. Læs mere om Guldborgsund Zoo og Botanisk Have www.guldborgsundzoo.dk


25

Oplev Lolland-Falster fra hesteryg K

vinden bag Ferierytter, Merethe Kepp, fortæller: ”Vi hjælper hesteelskere til at få ferieoplevelser sammen med deres hest. I samarbejde med vores partnere har vi udviklet sikre og trygge ferietilbud på de bedst egnede destinationer på Lolland Falster, hvor ride områderne giver mulighed for lange rideture med enestående naturoplevelser” Denne udvikling af ferietilbud i landområdet har åbnet op for nye spændende ferier i Herregårds landskaberne, hvilket skaber udvikling og vækst i landdistrikterne. Ferierytter er således blevet et stort aktiv for en egn, der har haft hestekultur i århundreder og som nu også får en Special Interest Turisme - SIT - som et nyt spændende tilbud på linje med anden naturturisme. Ferierytter aftaler med skovejere m.fl. hvor og hvornår der må komme gæster, under hensyntagen til jagt, vildt, andre gæster mm. Med disse aftaler sikrer vi en bæredygtig form for turisme, hvor der bliver redet under ordnede forhold og hvor gæsten kan være sikker på at de er velkomne og at alle aftaler om ride områder, ride kort og overnatning er i orden. Ride ferierne tilbydes som færdige pakker, hvor Ferierytter har sørget for alt det praktiske: • Overnatning for rytter og hest • Ride kort og orange hattebånd

• Trykte og elektroniske rutekort • Professionel velkomstkasse med heste bolcher, brochurer mm • HOTLINE 24/7 Desuden får gæsten altid personlig velkomst og hjælp til indkvartering. ”Med succesen i 2014 er vi klar til at fortsætte med endnu flere oplevelser for vores gæster i 2015. Her har vi fået et dejligt samarbejde med Center for Ride fysioterapi i Maribo, så vi nu kan tilbyde hesteferie til gæster som ikke selv har hest. Dette gælder også for handicappede, der vil få de bedste rammer for ride ferier på dette velindrettede og enestående sted”, forklarer Merethe Kepp. Merethe Kepp blev i 2014 indstillet og nomineret til • Guldborgsund Kommunes Kulturpris • Region Sjællands Ildsjælepris • Region Sjællands Iværksætterpris Merethe blev også udvalgt som én ud af 50 personer, som udvikler Region Sjælland. Desuden har Ugebladet Søndag skrevet en 2 siders artikel om Merethe i februar 2015. Merethe Kepp blev i 2015 indstillet og nomineret til • Region Sjællands Ildsjælepris • Region Sjællands Iværksætterpris

Faglig fleksibilitet til tiden

Arbejdsopgaver som • Murer

(eksempelvis udvendig facadeisolering)

• Tømrer • Maler • Jord, kloak og belægning • Betonarbejde • Hegns- og smedearbejde • Levering af grus og sten

Vi udfører store som små opgaver inden for vedligeholdelse, renovering og nybygning med fokus på kvalitet, sikkerhed og pålidelighed

TROELS JØRGENSEN A/S · FUGLEGÅRDSVEJ 6 · 4892 KETTINGE · TELEFON 54 87 43 00 April 2015 | Erhverv og Kultur


26 01

02

2013 1. ÅRGANG | AUGUST

1. ÅRGANG | SEPTEMBER 2013

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

BUSINESS2BUSINESS BUSINESS

POLITIK

04 Lolland Kommune arbejder for forandring

06 Støtte til familier med kræftramte børn

KULTUR

KULTUR 10 Elvermose koncerter i verdensklasse

08

KULTUR 12 Claus Meyer, en driftig iværksætter

10

KULTUR

Lys over Lolland er klar med årets program

BUSINESS 14 FG Security - Tre virksomheder samarbejder

”Hvis dit firma er virkelig godt kørende, så er det fordi det ligger på Sydhavsøerne”

26

Velkommen store udvalg i kvalitetsvine!

Når det skal gøres ordentligt

Du har godset - vi har transporten nærmere Kontakt os for at høre EAST Logistics Frankrigsvej 7 DK-4800 Nykøbing Falster Telefon +45 5484 5500 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

vinhandvinhand Vintjenesten er uafhængig som kun ler med et stort sortiment, findes i vores butik. Vinsmagnin Vine fra hele verden · Vinsmagnin· Vine ger · Vingaver der bemærkes i små oplag med egen etiket - også Dan fra Dan· Danske vine · Specialøl · Økologiske mark, Italien & Frankrig delikatesser... www.vintjenesten.dk Egen import af bl.a. økologiske www.organicwines.dk og biodynamiske vine.

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

Femøgade 4 · Havnen

· 4800 Nyk. F. · Mandag

OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

BUSINESS2BUSINESS BUSINESS

TURISME

Bogart er vild med Lolland og lollikere

Ital. og fransk gletsjerøl

Frandsen Aut. el-installatør René Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

Når det skal gøres ordentligt

Du har godset - vi har transporten nærmere Kontakt os for at høre EAST Logistics Frankrigsvej 7 DK-4800 Nykøbing Falster Telefon +45 5484 5500 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

FOKUS LANDBRUG

vine Hos Vintjenesten er specielle t! en del af standardsortimente Vingaver der bemærkes Vine med egen etiket Gavekurve, jule- & receptionsgaver

Kvalitetsvine - også i små

aftale

- leveres over hele landet

oplag til attraktive priser

Vinsmagninger Specialøl Ital. og fransk gletsjerøl

Femøgade 4 · Havnen

· 4800

Når det skal gøres ordentligt

Du har godset - vi har transport en

Vinduel - gå-hjem-smagning

www.vintjenesten.dk www.organicwines.dk

Egen import af bl.a. økologiske og biodynamiske vine

Kontakt os for at høre nærmere

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

9-17 og efter aftale Nyk. F. · Mandag - fredag

EAST Logistics Frankrigsvej 7 DK-4800 Nykøbing Falster Telefon +45 5484 5500 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

BUSINESS2BUSINESS BUSINESS

Når du køber gaver hos Vintjenesten kan du vælge fra et unikt sortiment af kvalitetsprodukter som gør indtryk hos modtageren. Levering over hele landet.

· 4800 Nyk. F. · Mandag

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk - fredag 9-17 og efter

aftale

BUSINESS

06 Lolland - et godt brand i Japan

10

POLITIK

16

Peter Abrahamsen: Man skal jo starte et sted

John Brædder: med ”Vi skal i tættere dialog lokale virksomheder”

Højbakke Vingård startede som hobbyavler

KULTUR 16 Arkæologiske undersøgelser forud for tunnelbyggeri

nærmere Kontakt os for at høre EAST Logistics Frankrigsvej 7 DK-4800 Nykøbing Falster Telefon +45 5484 5500 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

”Vi skal tiltrække nye virksomheder udefr a”

20 Ligesom at vende hjem, bare meget bedre ...

• Vingaver i alle prisklasser • Gavekurve med vine, specialøl, delikatesser... • Vine med egen etiket

Vintjenesten kan Når du køber gaver hos af kvalitetsdu vælge fra et unikt sortiment hos modtageren. produkter som gør indtryk Levering over hele landet.

Femøgade 4 · Havnen

Når det skal gøres ordentligt

www.vintjenesten.dk

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk TYVERIALARM

· 4800 Nyk. F. · Mandag

- fredag 9-17 og efter aftale

VIDEOOVERVÅGN ING TÅGESIKRING

ADGANGSKONTR OL BRANDSIKRING 70 133 233

WWW.TELESIKRING.DK

Vintjenesten – din vinbutik

INFO@TELESIKRING.DK

dd 1

Et unikt vin- og ølsortiment – og vi handler med alle!

aftale

JANUAR 2015

ANNONCEPRISER

BUSINESS2BUSINESS MAGASIN

ET

1 gang

Forsiden - 75 x 65 mm Side 2 - 160 x 65 mm 1/4 side - 117 x 162 mm

OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

BUSINESS2BUSINESS BUSINESS

1.250,1.500,-

2.500,-

2.000,-

1.500,-

3.250,-

2.500,-

1/2 side - 240 x 162 mm,

tvær

1/2 side - 117 x 330 mm,

4.000,-

høj

4.000,-

3.250,-

5.000,-

2.500,-

4.000,-

3.000,-

1/1 side - 240 x 330 mm Bagsiden - 240 x 330 mm 2 x 1/1 sider - 480 x 330 mm 4 x 1/1 sider - 960 x 330 mm 8 x 1/1 sider - 1920 x 330

mm

Web-annonce, pr. md.

6.000,-

5.000,-

8.000,-

4.000,-

6.500,-

5.000,-

15.000,-

TILBUD

24.000,-

TILBUD

TILBUD

500,-

TILBUD

400,-

300,-

MAGASINET

BUSINESS 04 Erhvervsnetværk tæt på Femern byggeplads

08

10 BUSINESS Kvalitetsmøbler overlever - også i krisetider

10 3T Midtlolland er klar til Femern

lund” ”Knuthen rks største

KULTUR 12 LF-indsamlingen afholder event for 6. år i træk

- Danma økologiske landbrug Hacienda Monasterio 2009

vine fra det spanske vindistrikt En af de absolut bedste er Peter Sisseck (”Pingus”) Ribero del Duero. Danske vin der kan nydes nu, manden bag denne fantastiske til flere år i vinkælderen. men også har potentiale vine fra Vintjenesten, - En af de mange unikke på forsiden... som fortjener at komme

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

· 4800 Nyk. F.

Når det skal gøres ordentligt

TYVERIALARM

VIDEOOVERVÅGN ING TÅGESIKRING

www.vintjenesten.dk

Femøgade 4 · Havnen

ADGANGSKONTR OL BRANDSIKRING

INFO@TELESIKRING.DK

WWW.TELESIKRING.DK

WWW.TELESIKRING.DK

INFO@TELESIKRING.DK

1

Til receptionen - som firmagaver - til medarbejderne - til jubilæet - til familiefesten - til foreninger....

www.vintjenesten.dk Femøgade 4 · Havnen

Telesikring_Annonce_76x65mm.in

dd 1

09

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

Du kan altid gå ind på vores hjemmeside og læse magasinet ganske Gratis! Her kan du også tilmelde dig vores nyhedsbrev, så du hver måned får én mail, når det nyeste magasin er udkommet. Det er ganske Gratis - Klik ind på: www.erhvervogkultur.net

2. ÅRGANG | MAJ 2014

BUSINESS2BUSINESS BUSINESS

04 Vil tiltrække turister fra Langeland, Fyn og trekantsområdet

MAGASINET

TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

BUSINESS

04 Frugtvinsmesse på Frederiksdal Gods

08 Krokodille Zoo: Fra drøm til virkelighed

TURISME

KUNST

08

Nogen maler en sol der bliver til en gul klat ...

10

Knuthenborg Safaripark: Dyr alene gør det ikke længere

12

BUSINESS 10 Virksomheder har blikket rettet mod Lolland-Falster

TURISME

Marielyst: En perle ved Østersøen

rson, Business LF Louise Posborg-Ebeneze

Fremgang i turismen på Lolland-Falster

14

Flemming Krøll: Revy er meget dansk

Nykøbing F.

Københavnsvej 17

Telefon 70 22 70 66

BUSINESS

14 Fjernvarme til søs

BUSINE

BUSINESS 14 Frederikshavn Kommune - en

SS Vinsmagning og rundv isning i Danmarks største vineri

Vine med egen etiketparallel til Nakskov Til receptionen - som firmagaver - til medarbejderne - til jubilæet - til familiefesten - til foreninger....

Priser fra ca. kr. 40,- ekskl.

Mobil 31 19 70 66

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING

moms

Hurtig levering - også i små oplag!

Femøgade 4 · Havnen

Københavnsvej 17

www.profilbutikken.dk

INFO@TELESIKRING.DK

• Business2Business magasinet bliver omdelt hver måned - den 2. tirsdag/onsdag med Post Danmark, i ca. 6.500 eksemplarer til Kontorer, Butikker og Jordbrugere i Lolland og Guldborgsund Kommuner.

www.vintjenesten.dk Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

· 4800 Nyk. F.

17-12-2013 15:10:54

11

12

2. ÅRGANG | JUNI 2014

2. ÅRGANG | JULI 2014

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

BUSINESS2BUSINESS BUSINESS2

MAGASINET

TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

04

Kunstværk i klasse med Stonehenge i England

• Oplaget er 7.000 stk.

BUSINESS

04 Størst muligt udbytte af Femern-projektet

07

Erhvervsnetværk vokser og melder sig klar til tunnelen

BUSINESS 06 Lokal ufaglært får uddannelse på grund af Femern tunnelen

08 KULTUR Ny festival for dansk lyrik og vicekunst i Nysted

• NYHED: Fra og med januar 2015 udgaven - udkommer magasinet også i hele Vordingborg Kommune!

POLITIK 08 Er hele Danmark - udkants-danmark?

12 UDDANNELSER

lærlinge-eventyr

Kunstværk i verdensklasse på Lollands NordkystLokale

24

BUSINESS

Telenor vinder test af mobildækning i undersøgelse

Til sommer og grill...

Københavnsvej 17

KARAKTER - Rosé

Telefon 70 22 70 66

Mobil 31 19 70 66

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING

“For sjældent at man får rumænsk vin tænker man straks, når man smager denne meget dejlige rødvin. Den er stor, fyldig og aromatisk og har al Merlot-druens bløde frugt. Nyd den fx til en god, sammenkogt kødret.” Vinavisen, uge 18/2014

109,-

Når det skal gøres ordentligt

www.vintjenesten.dk TYVERIALARM

Tlf. 2460 5720 VIDEOOVERVÅGN ean@vintjenesten.dk ING

www.profilbutikken.dk

Femøgade 4 · Havnen

· 4800 Nyk. F. · Mandag

TÅGESIKRING ADGANGSKONTR OL BRANDSIKRING

- fredag 9-17 og efter aftale

70 133 233

17-12-2013 15:10:54

1

WWW.TELESIKRING.DK

INFO@TELESIKRING.DK

Telesikring_Annonce_76x65mm.in

dd 1

MARIELYST 2014 kl. 10:30 til 17:00

www.vintjenesten.dk · 4800 Nyk. F. · Mandag

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk - fredag 9-16:30/efter

aftale

BUSINESS2BUSINESS BUSINESS

• De 3 nyeste steder magasinet ligger hos er: Kvickly Nakskov, Kvickly Nykøbing F. og Teatret MASKEN.

MAGASINET

KULTUR

04 NFH-pigerne skal sætte Lolland-Falster på landkortet

04 Sydhavsøernes frugtfestival

• Magasinet ligger på ambassaden i Kbh.

KULTUR 08 Lollands unikke udviklingsmuligheder

08

Golf er for begge køn i alle aldre

BUSINESS 10 Lokale specialitete r til alle danskere

09 Team Sydhavsøerne har store forventninger til ny sæson SPORT

16 Teater til eftertanke

SPORT Stephan Hansen:

Til sommer og grill...

ANIMA - Merlot

ARTISAN

72,-

“For sjældent at man får Tamaioasa Romaneasca man vin, rumænsk vin tænker “Det er en spændende straks, når man smager tør, men også med en lille, denne meget dejlige charmerende honningrødvin. Den er stor, fyldig sødme. Dertil et fint, knasog aromatisk og har al tørt, krydret og bittert bid, Merlot-druens bløde frugt. der gør den til en fortræffeNyd den fx til en god, lig ledsager til mad. Sølvsammenkogt kødret.” medalje under The InterVinavisen, uge 18/2014 i national Wine Challenge London.” www.vintjenesten.dk Vinavisen, uge 05/2013

· 4800 Nyk. F. · Mandag

aftale

- fredag 9-16:30 og efter

TYVERIALARM

VIDEOOVERVÅGN ING TÅGESIKRING

ADGANGSKONTR OL BRANDSIKRING

70 133 233

WWW.TELESIKRING.DK

INFO@TELESIKRING.DK

Telesikring_Annonce_76x65mm.in

17-12-2013 15:10:54

1

Når det skal gøres ordentligt

109,-

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

Femøgade 4 · Havnen

INFO@TELESIKRING.DK

WWW.TELESIKRING.DK

Højdepunktet af den Frugtfestival lokale blomme- og pære høst

5-stjernede rumænske vine Frandsen Aut. el-installatør René Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

Når det skal gøres ordentligt TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING

KULTUR

Sydhavsøernes

BUSINESS 20 Grænseløs familiesport på vej

Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

e ”Mit store mål er medalj ved VM i København 2015”

22

De bedste råvarer - en betingelse for et godt resultat

dd 1

• Vi bringer KUN de positive historier fra Erhvervs- og Kultur livet på LF.

Vintjenesten leverer små og store gaver til alle begivenheder Vingaver der bemærkes Gavekurve, jule& receptionsgaver - leveres over hele Fra enkeltflasker landet til hele paller - pakning og logistik

Vine med egen etiket Vin- & ølsmagninger Kvalitetsvine - også

i små oplag til attraktive

priser

Vinduel - gå-hjem-smagning

Specialøl Ital. og fransk gletsjerøl

Egen import af udvalgte

Femøgade 4 · Havnen

kvalitetsvine

www.vintjenesten.dk

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk · 4800 Nyk. F. · Mandag

- fredag 9-16:30/efter

17-12-2013 15:10:54

aftale

16

15

2. ÅRGANG | NOVEMBER 2014

2014 2. ÅRGANG | OKTOBER

BUSINESS2BUSINESS BUSINESS

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS

BUSINESS

04 BUSINESS

1/2 side tværformat

240x65 mm

Priserne er inkl. produkti on og korrektur af annoncen. Der er ingen farvetillæ g. Alle priser er excl. moms. ERHVERV OG KULTUR udkommer hver måned og omdeles med Post Danmark i ca. 5.800 eksemplarer til kontorer, butikker og jordbrugere i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner.

76x65 mm

ERHVERV OG KULTUR Ryttervænget 44 | 4800 Nykøbing Telefon 21 17 42 77 | www.erhv Falster ervogkultur.net

Prøv vores speciel ”Branding” tilbud:

Køb 3 annoncer og betal KUN for de 2! Oven i hatten får du også en redaktionel omtale af virksomheden, i en af de 3 måneder du har annoncer med.

08

KUNST

Palle Lindaus værker findes over hele landet

10 BUSINESS KULTUR

KUNST

20 Lokale kunstnere på Lolland-Falster har skabt ramme for permanent udstilling af deres værker

Frandsen Aut. el-installatør René Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

nu!

Vingaver og gavekurve Vine med egen etiket Vin- & ølsmagninger Specialøl Egen import af udvalgte kvalitetsvine

Når det skal gøres ordentligt

TYVERIALARM

VIDEOOVERVÅGN ING TÅGESIKRING

Tlf. 2460 5720 ADGANGSKONTR ean@vintjenesten.dk OL

BRANDSIKRING

www.vintjenesten.dk Femøgade 4 · Havnen

· 4800 Nyk. F. · Mandag

- fredag 9-16:30/efter aftale

70 133 233

INFO@TELESIKRING.DK

WWW.TELESIKRING.DK

INFO@TELESIKRING.DK

Telesikring_Annonce_76x65mm.in

17-12-2013 15:10:54

1

dd 1

3. ÅRGANG

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

· 4800 Nyk. F. · Mandag

- fredag 9-16:30/efter

aftale

Frandsen Aut. el-installatør René Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

TYVERIALAR

M

2460 5720 Tlf.VIDEOOVER VÅGNING ean@vintjenesten.dk TÅGESIKRIN · 4800 Nyk. F. · Mandag

G ADGANGSK ONTROL BRANDSIKR ING

- fredag 9-16:30/efter aftale

70 133 233

WWW.TELESIKRING

.DK

INFO@TELESIKRING

.DK

17-12-2013 15:10:54 Telesikring_Annonce_

76x65mm.indd

1 17-12-2013

Container-

og krankørsel.

Levering af

54 70 70 sten, grus og jord. 70

dk

overalt. Dag

til dag - Dør

Kulturen lever og har det godt på Nordfalster

22

Museernes usynlige kunst Når det skal gøres ordentligt

www.saxtrans. Gods forsendes

18

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING 70 133 233

WWW.TELESIKRING.DK

Bed and Breakfas t i særklasse

KULTUR

www.vintjenesten.dk

www.vintjenesten.dk Femøgade 4 · Havnen

Inkarneret københavner pige har tabt sit hjerte til Lolland

04 06

Rødbyhavn rejser sig som Fugl Føniks

12 LF-indsamlingen 2015 – sammen gør vi en forskel

Kunstneren laver selv sit papir

LF Indsamlinge n 2015

26

Se vores nye reklamefilm

ER TIDEN INDE

Vind gavekort på 1.000 kr.

TYVERIALAR M VIDEOOVER VÅGNING TÅGESIKRIN G ADGANGSK ONTROL BRANDSIKR ING

ER TIDEN INDE TIL EN ER TIDEN INDE NY CITROËN TIL EN C4 CACTUS SPORTVAN

NY CITROËN C4 CACTUS SPORTVAN

1

17-12-2013 15:10:54

www.citroen.dk

www.citroen.dk

• Fartpilot og hastighedsbegrænser • AIRBUMP ® -beskyttelse på sider og front

C4 CACTUS

SOM SPORTVAN

Citroën præsenterer en varebil med så lige netop sin helt egen din Citroën C4 stil og personlighed. Cactus Vis hvem du Farver og designdetaljer er i den nye Citroën Sportvan bliver uden mage. kan sammensættes Det markante C4 Cactus Sportvan. design bakkes Citroën præsenterer op af banebrydende i et væld af kombinationer, CRÉATIVE en varebil med TECHNOLOGIE teknologi og så lige netop sin helt egen masser af udstyr. din Citroën C4 stil og personlighed. Cactus Vis hvem du Farver og designdetaljer er i den nye Citroën Sportvan bliver uden mage. kan sammensættes Det markante C4 Cactus Sportvan. design bakkes op af banebrydende i et væld af kombinationer, teknologi og kørsel 32,3 km/l. og trykfejl. masser af udstyr. CO2 82 g/km. Den

INFO@TELESIKRING

NY CITROËN

.DK

C4 CACTUS

SOM SPORTVAN

Brændstofforbrug CRÉATIVE TECHNOLOGIE v./bl. dringer

76x65mm.indd

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd

• Aircondition, • 7” Touch Screen med Bluetooth ® og USB-indgang • Læderrat med kromdetaljer • Aircondition, El-sideruder og • spejle • 7” Tagrails • Touch Screen med • Bluetooth Fartpilot og ® og USB-indgang hastighedsbegrænser • Læderrat med kromdetaljer • El-sideruder AIRBUMP ®-beskyttelse • sider og frontog spejle på • Tagrails

BLUEHDI100 32 KM/L KONTANTPRIS

BlueHDi 100 Stop&Start Feel (32,3

km/l) NY CITROËN

C4 CACTUS SPORTVAN KONTANTPRIS

BlueHDi 100 Stop&Start Feel (32,3 km/l)

ex moms

EXCL. NY MOMS CITROËN

WWW.TELESIKRING

.DK

TIL EN

FUNKY VAN? FUNKY VAN? 99.990,-

99.990,-

(24.998,-) KONTANTPRIS

99.990,ex moms (24.998,-)

70 133 233

INFO@TELESIKRING.DK Telesikring_Annonce_

til dør.

GRAT IS MAG ASIN

Mandehørm på den gode måde

18

KULTUR

Når det skal gøres ordentligt

webshop!

08

KULTUR

INFO@TELESIKRING.DK

Årets iværks ætterpris til lokal virk somhed

Vi fortsætter med at være gode ...

BUSINESS

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING

KULTUR

26 28

BUSINESS

08

Nyt stort sikkerhedscenter i Maribo

TURIMSE

06 Gør det helhjertet eller lade være

Vingaver og gavekurve Vine med egen etiket Vin- & ølsmagninger Specialøl Egen import

Velkommen i vores nye

06

Mange lokale i job på Femernprojektet

VINE TIL JUL & NYTÅR

Når det skal gøres ordentligt

KULTUR

22

BUSINESS

BUSINESS

Business LF oplever vækst hos det lokale erhvervsliv

”Gang i hjulene på Lolland-Falster”

04

GRATIS MAG ASIN

Når jeg ser en klump ler ...

BUSINESS

14

GRAT IS MAG ASIN

BUSINESS

BUSINESS

KULTUR

Mikkel Wesselhoff:

04

KULTUR

BUSINESS

08

”Tour de Marielyst” måske tilbage igen på Marielyst i 2015

Årets iværksæt terpris til lokal virksomhed

Kunsten gør livet bedre end det er

S MAGASINE TIL KONTORER, BUTIKKER T LOLLAND I GULDBORGSUNOG JORDBRUGERE D I VORDINGBORG

OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

Friske varer lige til døren

| MARTS 2015

BUSINESS2BUSINES

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS

BUSINESS

KULTUR

KULTUR

StORDstrømmen: ”Udbrede ordkunst i vores område”

3. ÅRGANG

2015 3. ÅRGANG | FEBRUAR

BUSINESS

BUSINESS

BUSINESS

06

20

19

| JANUAR 2015

BUSINESS2BUSINES

S MAGASINE TIL KONTORER, BUTIKKER T LOLLAND I GULDBORGSUNOG JORDBRUGERE D I VORDINGBORG

GRATIS MAG ASIN

BUSINESS

KUNST

04

Vingaver og gavekurve

Vine med egen etiket Vin- & ølsmagninger Specialøl Egen import af udvalgte kvalitetsvine

18

2014 2. ÅRGANG | DECEMBER

Blue Water Shippings base i Rødbyhavn styrker virksomhedens position

Bestil firmajulega ven nu!

www.vintjenesten.dk Femøgade 4 · Havnen

17-12-2013 15:10:54

17

Komponisten Gunner Møller Pedersen bor på Lolland. Han har skrevet ...

Fra Lolland min verden går

For børn og voksne: En rundrejse i Grimms eventyr

24

Bestil firmajulegaven

Når det skal gøres ordentligt TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING

Palle Lindau:

18

Vi ved Lolland-Falster er den skønneste del af Danmark

spisekammer

Bandholm havn ruster sig til nye tider på Lolland

Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

KULTUR

10 Tre kvinder fra Sydhavsøerne udgiver pragtværk om stedets

Aut. el-installatør René Frandsen 82 14 50 · www.rene-frands enel.dk

BUSINESS

08 Der bliver job til alle, der vil arbejde. Man mærker for alvor forventningerne til Femern tunnelen

WWW.TELESIKRING.DK

GRAT IS MAG ASIN

Lokal entreprenør med mange opgaver på fremskudte projekter

Telefon 54

KULTUR

06 Fremtidssikring af Nykøbing F. Teater - ”Vennerne” klar med konkrete forslag til forbedringer

WWW.TELESIKRING.DK

Global Nakskovvirksomhed i rivende vækst

KULTUR

KULTUR

BUSINESS

04 Virksomhed på Nordfalster med stigende eksport til de internationale markeder

MAGASINET

TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

1

• Magasinet bliver sendt til DR, TV2, P4, Børsen, Politikken, JP, Berlingske, samt til lidt over 2200 journalister på Presswire hver måned.

KULTUR

20 Elvermose Koncerterne indleder nu sin 32. sæson KULTUR

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd

KUNST

HÅNDVÆRKER rosé - god ren frugt, fint krydderi, ingen roséMARKED marmelade. En vin til mad og et sommerligt glas under en parasol.” Vinavisen, uge 31/2013 Tirs. 8., 15., 22., 29. juli samt 5. august

TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

70 133 233

NOMAD

6 fl. Syrah - Rosé KUN “Et rigtigt godt glas

250,-

Femøgade 4 · Havnen

2. ÅRGANG | SEPTEMBER 2014

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd

• Magasinet ligger også mange steder hos kunder, hvor der kommer andre ”kunder” i over 1.000 eksemplarer.

n

Kom til Kunsthåndværkermar ked på Marielyst – se det nye torv og smag på sommervine...

14

2014 2. ÅRGANG | AUGUST

70 133 233

Sommer med Vintjeneste

17-12-2013 15:10:54

13 SPORT

ERHVERV

• Magasinet ligger til gratis gennemlæsning på www.erhvervogkultur.net

ANIMA - Merlot

“En interessant rumænsk rosévin på druerne Merlot og Pinot Gris altså en blå kun og en grøn drue, hvor den blå har kunnet levere den gyldenrøde farve. Vinen smager godt med sin brede frugt - hindbær og (lidt) jordbær - og sine krydrede noter.” Vinavisen, uge 33/2013

64,-

INFO@TELESIKRING.DK

WWW.TELESIKRING.DK

70 133 233

BUSINESS

”Regionen skal haveStig Rømer Winther: størst muligt udbytte af Femern-proje ktet - både under og efter”

BUSINESS 20 forbrugere og annoncører mødes på nyt website

5-stjernede rumænske vine

Nykøbing F.

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd

12

KUNSTStudiemiljø og

Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

KULTUR

Vores naboer omkring det ukendte hav

Frandsen Aut. el-installatør René Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

BUSINESS

Hurtig levering - også i små oplag! Femøgade 4 · Havnen

dd 1

ekskl. moms

WWW.TELESIKRING.DK

Telesikring_Annonce_76x65mm.in

KORTE FACTS:

Priser fra ca. kr. 40,-

70 133 233

Til receptionen - som firmagaver - til medarbejderne - til jubilæet - til familiefesten - til foreninger....

66

Mobil 31 19 70 66

VIDEOOVERVÅGN ING TÅGESIKRING ADGANGSKONTR OL BRANDSIKRING

17-12-2013 15:10:54

1

Telefon 70 22 70

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dkTYVERIALARM

· 4800 Nyk. F.

Vine med egen etiket

Nykøbing F.

www.vintjenesten.dk

www.profilbutikken.dk INFO@TELESIKRING.DK

WWW.TELESIKRING.DK

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

· 4800 Nyk. F.

17-12-2013 15:10:54

10

2. ÅRGANG | APRIL 2014

TURISME

KUNST

HVEM og HVAD er magasinet ERHVERV og KULTUR egentlig?

Vine med egen etiket

Hurtig levering - også i små oplag!

ekskl. moms

70 133 233 17-12-2013 15:10:54

Priser fra ca. kr. 40,-

Frandsen Aut. el-installatør René Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

Når det skal gøres ordentligt TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd

1/4 side

FAKTA

TURISME

Middelaldercentret blandt landsdelen s største turistattraktioner

ERHVERV 21 Fokus på Byggeri: Læs og få masser af inspiration

Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

BUSINESS

16

20

Fotografier fra Danmarks yderområder

70 133 233

1/1 side

BUSINESS

”Jeg elsker at bo her - jeg har lysten til at ville området” KULTUR

1/2 side højformat

TURISME 06 Middelaldercentret er en turistattraktion i Femern regionen

Fra udkant til midtpunkt

BUSINESS

12 gange, pr. gang

1.500,2.000,-

TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

04

BUSINESS

6 gange, pr. gang

1.750,2.500,-

2. ÅRGANG | MARTS 2014

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS

70 133 233

- fredag 9-17 og efter

08

Knuthenlund Gods - økologi i særklasse

SPORT

www.vintjenesten.dk

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk · 4800 Nyk. F. · Mandag

17-12-2013 15:10:54

2014 2. ÅRGANG | FEBRUAR

BUSINESS

Vi håber dermed, at din virksomhed via annonceringen og magasinets positive omtale af landsdelen, vil resultere i nye samarbejdspartnere for din virksomhed samt øget produktion og salg. Din virksomhed vil dermed være med til at skabe grundlag for nye og flere arbejspladser på LF.

også i 2014

Vingaver der bemærkes Vine med egen etiket Vinsmagninger Specialøl

Femøgade 4 · Havnen

Telesikring_Annonce_76x65mm.in

07

Samtidig er du med til at brande Lolland Falster på den positive måde, så virksomheder og arbejdskraft får lyst til at bosætte sig i vores skønne landsdel.

POLITIK

Holger Schou Rasmu ssen:

KULTUR

VINGAVER - GAVEKURVE

Når det skal gøres ordentligt

Du har godset - vi har transporten

Frandsen Aut. el-installatør René Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

19

BUSINESS

BUSINESS 14 Vi skal i mange år leve med de valg, vi træffer i dag

Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

BUSINESS

Kvickly i Nykøbing F. tager lokalt ansvar

Vores prisliste:

Vi fordeler yderligere over 1.000 stk. magasiner forskellige steder på LF, hvor andre kunder/private kommer, og dem der har lyst, frit kan tage magasinet med hjem og læse om alle de gode og positive historier fra Erhvervs- og Kulturlivet på LF.

MAGASINET

POLITIK 04 Fire spændende år i borgmesterstolen

08

To entreprenørvirksomheder går sammen

Tja... Garanti for at du bliver millionær kan vi jo desværre ikke give... Men, din virksomhed bliver eksponeret ud til ca. 6.500 virksomheder i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner, som Post Danmark bringer ud til hver den 2. tirsdag/onsdag i måneden.

www.vintjenesten.dk Femøgade 4 · Havnen

TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

04

Borgmester John Brædder får 4 år mere

Tim R. Larsen Tlf. 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

E

2. ÅRGANG | JANUAR 2014

OG JORDBRUGERE TIL KONTORER, BUTIKKER I VORDINGBORG LOLLAND I GULDBORGSUND

Hvorfor skal jeg annoncere i månedsmagasinet Erhverv og Kultur og hvad får jeg ud af det?

VINGAVER - GAVEKURV

• Vingaver i alle prisklasser • Gavekurve med vine, specialøl, delikatesser... • Vine med egen etiket

06

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

Mick Øgendahl: ”Min sjæl er indbegrebet af Lolland-Falster”

19

Landmændene på Sydhavsøerne har det rigtig godt

2013 1. ÅRGANG | DECEMBER

70 133 233

www.vintjenesten.dk www.organicwines.dk

- fredag 9-17 og efter

KULTUR

KULTUR 16 Et teater for hele befolkningen

05

TURISME

· 4800 Nyk. F. · Mandag

MAGASINET

Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

28

Zolutions og Art & Design flytter sammen

TURISME

landet

priser

Vinduel - gå-hjem-smagning

Specialøl

08

Oplevelser skal bindes sammen

KULTUR

22

REFA Energi udnytter stordriftsfordele

TURISME

- leveres over hele

i små oplag til attraktive

Vinsmagninger

TURISME 06 Blæksprutte med forgrenet netværk

16

Enestående by- og landskabsarkitektur på Fuglsang

KULTUR

Kvalitetsvine - også

Egen import af bl.a. økologiske og biodynamiske vine

TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

En flanør i den lollandske natur

BUSINESS

& receptionsgaver

Vine med egen etiket

KULTUR 04 Det er en benhård præmis at være sjov

10

POLITIK

Gavekurve, jule-

Femøgade 4 · Havnen

1. ÅRGANG | NOVEMBER 2013

MAGASINET BUSINESS2BUSINESS

06 Vækstmulighederne på Lolland-Falster er til stede

BUSINESS

Hos Vintjenesten er specielle en del af standardsortim vine entet! Vingaver der bemærkes

04

2013 1. ÅRGANG | OKTOBER

BUSINESS

Kontakt os for at høre nærmere EAST Logistics Frankrigsvej 7 DK-4800 Nykøbing Falster Telefon +45 5484 5500 Mail: info@eastlog.com www.eastlog.com

03

KUNST

Når det skal gøres ordentligt

Du har godset - vi har transport en

- fredag 9-17 og efter aftale

BUSINESS

KULTUR

BUSINESS

”I hver eneste virksomhed er der nye muligheder”

BUSINESS 18 SEW North Filtration udvider produktionen i vinbutikken med det

Frandsen Aut. el-installatør René Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

KULTUR

Lollands mange muligheder set fra sydsjælland

Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

BUSINESS

60 mia. gode grunde til at være glad for Lolland-Falster KUNST

MAGASINET

TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

04

POLITIK

Guldborgsund griber mulighederne - bl.a. ved afkørsel 43

angivne kontantpris

1

Brændstofforbrug v./bl. kørsel dringer og trykfejl. 32,3

17-12-2013

15:10:54

er ekskl. moms

og levering (varebiler

på 50% afgift

3.260 kr). Gælder

ved køb inden

31.12.2014.

CITROËN NYKØBING inkl. ekstraudstyr mod en tillægspris. Der tages forbehold g/km. Den angivne FALSTER • frimann for pris-, afgiftskontantpris er CITROËN og momsænekskl. moms MARIBO og levering (varebiler BiLEr a/S • • frimann på 50% afgift 3.260 kr). Gælder EnErGiVEJ 3 BiLEr køb inden 31.12.2014. a/S • TLf 54 85 • C.E.ved CHriSTianSEnS Den viste model 28 11 kan være inkl. CITROËN NYKØBING VEJ mod en tillægspris. 45 •ekstraudstyr TLf 54 FALSTER • frimann 78 31 Der CITROËN MARIBO 00tages forbehold for pris-, afgifts- og momsænBiLEr a/S • • frimann www.frimann.nu EnErGiVEJ BiLEr a/S • C.E. CHriSTianSEnS 3 • TLf 54 85 28 11 VEJ 45 • TLf 54 78 31 00 www.frimann.nu Den viste model

kan være

km/l. CO2 82

15:10:54

www.erhvervogkultur.net Erhverv og Kultur | April 2015


27

Nyt kursus fra Provi: Iværksætter 2.0

Har du en iværksætter i maven? Som potentiel iværksætter, er der mange ting, som du skal have tænkt igennem, før du starter med din egen virksomhed. Selv om du har lysten, er det ikke sikkert, du kan holde til den usikkerhed, iværksætterlivet også er - ligesom den idé du har, skal analyseres. Det kan være en super idé - men hvis der ikke er nogen, der vil betale for den - så er mange kræfter spildte. Provi tilbyder potentielle iværksættere et kursus “Iværksætter 2.0”, der har det klare formål, at få trænet jobparate ledige til at starte sin egen virksomhed. Der trænes i iværksætterlivets forskellige faser, og den enkelte udarbejder en forretningsplan som beslutningsgrundlag for, om man skal starte som iværksætter eller ej. Efterfølgende er der herudover også støtte i den første opstartsfase – hjælp med netværk og mentorer. Er du interesseret i at vide mere eller har du selv en iværksætter i maven så kontakt Provi på 54 86 06 04

info til iværksættere

DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond

Lolland Falster · Sydsjælland · København T 5486 0604 . F 5482 0632 . www.provi.dk

Vi investerer i din fremtid

April 2015 | Erhverv og Kultur


28

REVISOR

UPDATE

Skat målretter kontrollen af borgere og virksomheder i 2015 SKAT vil i 2015 målrette deres kontrolaktiviteter af virksomhederne. Dette fremgår af SKATs plan ”Kontrolaktiviteter 2015”. Kontrolaktiviteterne er et led i SKATs målsætning om at virksomhedernes og borgernes regelefterlevelse skal styrkes. SKATs kontrolaktiviteter vil i 2015 være mere omfattende og have længere varighed i forhold til tidligere års kontrolaktiviteter. Målrettet kontrol SKAT har i de senere år stikprøvevis undersøgt borgernes og virksomhedernes skatteopgørelser. Undersøgelserne viser, at lige knap halvdelen af virksomhederne har godt styr på regnskabet samt skatteopgørelserne. Hos en tilsvarende andel af virksomhederne har SKAT konstateret én eller flere forklarlige fejl i skatteopgørelsen, der efter SKATs vurdering kan henføres til misforståelser og lignende. Hos ca. 10% af virksomhederne og 0,2% af borgerne er der imidlertid konstateret fejl, der efter SKATs vurdering kan henføres til beviste forsøg på skatteunddragelse. Det er SKATs vurdering, at fejl og unddragelser resulterer i, at der årligt betales ca. 19 mia.kr. for lidt i skat og afgifter. SKAT vil derfor med udgangspunkt i erfaringerne fra disse analyser kontrollere de områder hos virksomhederne, som undersøgelserne har vist er de mest risikofyldte mht. fejl. Kontrollerne vil i forhold til tidligere år være mere omfattende og have længere varighed. Kontrolaktiviteterne Kontrolaktiviteterne vil omfatte mere en 100 forskellige områder, hvor SKAT vil udføre analyser, kontrolbesøg samt yde forebyggende vejledning af virksomhederne. På borgerområdet omfatter kontrollen blandt andet følgende aktiviteter: • Kontrol af personselvangivelser, hvor der især vil være fokus på at avancer på værdipapirer samt fradrag for befordring og rejseudgifter er selvangivet korrekt. • Biler er identificeret som et risikoområde. Kontrollen vil blive udført såvel i virksomhederne samt på offentlig vej i samarbejde med politiet, og omfatter bl.a.: • Firmabiler, hvor der er fokus på at såvel ansattes som ejeres anvendelse af firmabiler indberettes korrekt • Handel med biler samt leasing af biler, hvor der er fokus på at bilhandlere og leasingvirksomheder betaler korrekt registreringsafgift.

Tekst | Knud Legaard, Deloitte | Partner Statsautoriseret revisor i skat

Erhverv og Kultur | April 2015

Kontrolaktiviteterne rettet mod virksomhederne omfatter et betydeligt antal forskellige områder, der bl.a. omfatter: • Virksomheder, der har haft underskud i en årrække, hvor kontrollen omfatter en vurdering af om virksomheden kan blive rentabel eller må anses for hobbyvirksomhed • Moms- og afgiftsområdet, hvor kontrollen bl.a. omfatter analyse af om virksomhederne opgør og angiver deres moms- og afgiftstilsvar korrekt • Kontrol af erhvervsdrivende, der anvender virksomhedsskatteordningen, med henblik på at kon-trollere, om reglerne for anvendelse af ordningen efterleves. Kontrollen omfatter kontrol af anvendelsen af mellemregningskonti, foretagne hævninger, samt om de seneste ændringer for anvendelse af ordningen, der er gennemført i 2014, efterleves • Selskabers omstruktureringer, hvor kontrollen omfatter kontrol af om den skatte- og momsmæssige behandling af disse transaktioner behandles korrekt • Hovedaktionærer, hvor kontrollen omfatter kontrol af om såvel hovedaktionæren som deres selskaber behandler frie goder – firmabiler og fri bolig mv. – korrekt • Transfer pricing, hvor kontrollen omfatter kontrol af om de aftalte priser og handelsvilkår mellem forbundne parter sker på armslængde vilkår. Kontrolaktiviteterne er også rettet mod såkaldt social dumpning, der omfatter kontrol og aktioner, som udføres i samarbejde med andre myndigheder og er rettet mod de steder i landet, hvor der er beskæfti-get udenlandske medarbejdere og virksomheder. Formålet med kontrollen er at undersøge om uden-landske virksomheder og arbejdstagere unddrager sig momsbetaling i forbindelse med arbejde for private eller arbejder under forhold, hvor der skal betales indkomstskat i Danmark. SKAT planlægger således i 2015 at gennemføre aktiviteter, der såvel i omfang samt i dækning af de forskellige områder er betydeligt mere omfattende, sammenlignet med de kontrolaktiviteter, der er gennemført i en årrække.


29

Ferierytter har hesteferier i de smukkeste private skove og herregårdslandskaber på Lolland-Falster Vil du have din egen hest med på ferie, har vi sørget for - overnatning til dig og hesten - aftaler med skovejerne om at I kommer - trykte og elektroniske rutekort, så I let kan finde rundt - hotline 24/7 Vi har lagt en lille overraskelse til hesten i velkomstpakken og ladet fremstille en fin staldplakette, som kan købes til minde om en eksklusiv ferie med hesten. Det eneste du skal sørge for er at pakke hesten og tandbørsten - sætte kursen mod de to gratis broer til Sydhavsøerne - så er eventyret begyndt. Har du ikke hest selv - eller er du handicappet - får du mulighed for at komme på hesteferie alligevel. WEEKEND MED LEJET HEST: 2x3-timers tur og 1 overnatning i luksushytte: 1.542,- kr. Du bor på den smukke Maribo Sø Camping, og der rides på veltrænede og dejlige heste fra det nye Center for Ridefysioterapi i Maribo. Alle ture er med guide. Distanceryttere får mulighed for træningsferier i smukt og varieret terræn. LANG WEEKEND MED EGEN HEST ’ALL INCLUSIVE’ Tre ridedage - kun 2.575,- kr. Du overnatter i Bellingegaards herskabelige og hyggelige hovedbygning på det østlige Falster tæt ved Østersøen. Vi sørger for fuld forplejning - med 2 x 3-retters menu lavet fra grunden af lokale råvarer. Din hest står på Høhotel på Bellingegaard Sportsrideklub, der bor i herregårdens produktionsbygninger. Prisen inkluderer jordfold, vand og hø ad libitum. Fra Bellingegård rider man ind i de store Corselitzeskove, som byder på op til 40 km rideruter gennem skov og åbent land og med adgang til Østersøen ‘hvor bøgen spejler...’. Vi glæder os til at give Jer en fantastisk oplevelse sammen med jeres egne heste eller med de stabile og dygtige heste på Center for Ridefysioterapi i Maribo. I kan læse meget mere på www.ferierytter.dk

Merethe Kepp Tlf. +45 60 77 90 23 ferierytter@gmail.com www.ferierytter.dk

April 2015 | Erhverv og Kultur


30 Erfaring ¬ Kvalitet ¬ Service ¬ Go’ pris

Hvem kan sige nej til et godt tilbud? Ny hjemmeside Tilpasset dine behov - og med masser af muligheder for senere udvidelser. Ring for

PRIS - helt uforpligtende!

Få et uforpligtende tilbud på din næste grafiske opgave. Måske det betaler sig! ¬ Logoer ¬ Hjemmesider ¬ Brevpapir, visitkort og konvolutter ¬ Annoncer ¬ Flyers, postkort og plakater ¬ Brochurer og foldere ¬ Kalendere ¬ Fagblade, tidsskrifter og magasiner ¬ Hæfter, kataloger og bøger ¬ Salgsmapper ¬ Etiketter og klistermærker ¬ Skilte og bannere ¬ Roll-ups og udstillingssystemer ¬ Profilbeklædning ¬ Reklameartikler

Webdesign til attraktive priser. Jeg leverer en færdig, superflot og funktionsdygtig hjemmeside, hvor du selv - meget nemt kan redigere i indholdet. Jeg tilbyder også vedligeholdelse og opdatering af din hjemmeside.

- og meget meget mere!

Grafisk design til digitale og trykte medier Telefon 29 62 57 41 Email mail@grafosign.dk Web www.grafosign.dk

Claus Hansen

Aage Maagense sit landbrugste R

evisionsfirmaet Aage Maagensen A/S har udvidet sin stab i landbrugsteamet med ansættelsen af Claus Hansen som økonomikonsulent. Claus har tidligere været ansat i en landbrugsforening, men også i et pengeinstitut, hvor han har beskæftiget sig med gennemgang af landbrugsregnskaber.

SYNLIGHED SKABER VÆRDI FOR DIN VIRKSOMHED

”Vi har med ansættelsen af Claus Hansen øget vores mulighed for at give den bedste rådgivning til især vores landbrugskunder. Claus’ kompetencer og baggrund betyder, at vores rådgivning til landbrug bliver styrket”, siger direktør Thomas Henckel, Aage Maagensen A/S. Claus’ baggrund giver specialiserede kompetencer Claus har 8 års erfaring fra et pengeinstitut, hvor han har beskæftiget sig med gennemgang og kommentering af regnskaber fra landbrug. Dermed har han en stor erfaring i, hvilke parametre der er af betydning for pengeinstitutterne ved vurdering af kreditgivning og fastsættelse af rente for bankengagementer. ”Kravene fra pengeinstitutter er dikteret fra Finanstilsynet, og jeg har beskæftiget mig i 8 år med at vurdere om et landbrug opfylder disse krav. Nu bliver det spændende at sidde på den anden side af skrivebordet, og hjælpe kunderne”, siger Claus Hansen.

STRATEGISK PLANLÆGNING OG UDARBEJDELSE AF MÅLRETTET PR OG KOMMUNIKATION: PRESSEMEDDELELSER PRESSEKONTAKT ARTIKLER NYHEDSBREVE

BJARNE WINTHER JOURNALIST MOBIL: 29 36 20 42 EMAIL: BW@WINTHERKOM.DK WEB: WWW.WINTHERKOM.DK

WINKOM PR & KOMMUNIKATION

Erhverv og Kultur | April 2015

En bred viden Før ansættelsen i pengeinstituttet har Claus været ansat i en landboforening og har beskæftiget sig med rådgivning af landmænd, herunder budgetlægning og opfølgning. ”At lave et godt budget og følge op herpå har fået ekstremt stor betydning i de senere år. Det gælder selvfølgelig ved udvidelsen af bedriften og ved ny investeringer, men også ved den daglige drift. Jeg glæder mig til at bruge min viden i samarbejde med Aage Maagensens øvrige landbrugsspecialister”, siger Claus Hansen. Specialisering til gavn for landbruget ”Claus Hansens betydelige erfaring og hans viden på disse specifikke områder vil blive af stor værdi for vores nuværende kunder. Samtidig giver det os muligheden for at hjælpe nye kunder med en viden indenfor de specifikke områder, som de ikke har haft mulighed for at få hos vore konkurrenter”, slutter direktør Thomas Henckel, Aage Maagensen A/S.


31

STILLINGSANNONCER Hvis din virksomhed har brug for nye ansatte, så sæt en stillings annonce i Erhverv og Kultur. FAST PRIS på en ¼ sides annonce kr. 1.000,- + moms.

PS: Det er samme størrelse som denne annonce! Mail dit indhold, tekst + logo, til tim@erhvervogkultur.net - og vi vender tilbage med en korrektur på annoncen.

HUSK også, at når du har ansat en ny medarbejder, så kan du altid maile et foto samt en lille beskrivelse af den ansattes kommende arbejdsfunktioner, som vi gerne bringer som en erhvervs-update. Det er ganske Gratis! Har du spørgsmål så ring til Tim R. Larsen, 2117 4277

en styrker eam MITSUBISHI NYHED NU 5 ÅRS GARANTI

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET

www.erhvervogkultur.net

ASX Crossover

Fra kr. 229.099 Aut. klimaanlæg · Ratbetjent Bluetooth Fartpilot · 16” alufælge · Elruder, for/bag

Space Star Klassens billigste bil

Fra kr. 89.700 25 km/l · Aircondition · Elruder, for Radio/CD-afspiller · 5 døre · 5 pladser

Lancer SportSedan

Fra kr. 179.098 Lancer Sportback

Fra kr. 189.099 Aut. klimaanlæg · Ratbetjent radio/CD Sædevarme · El-sidespejle m. varme

Johs. Jørgensen & Sønner A/S Øllebøllevej 24 · 4894 Vester Ulslev · Tlf. 54 86 52 80 · www.johs-biler.dk · lj@johs-biler.dk Kundevenlige åbningstider: Mandag-fredag kl. 9.00-17.00 · Lørdag åbent efter aftale · Søndag kl. 11.00-14.00 5 års garanti/100.000 km gælder alle modeller dog ikke i-MiEV. Priser er ekskl. lev. kr. 3.780 og metallak. CO2-udslip 92-133 g/km. Forbrug v. bl. kørsel 17,2-25 km/l (EU norm). Bilerne er vist med ekstraudstyr.

A+

-

B

www.mitsubishi.dk

April 2015 | Erhverv og Kultur


32

A holiday on Lolland-Falster: THE WAY TO GO!!! If you think that the islands of Lolland and Falster on the southern most tip of Denmark has nothing to offer for young people, you could not be more wrong. We will convince you, that this seemingly sleepy, or perhaps dull place has a lot more to offer than what you would expect. Marielyst When the summer starts, all youngsters, eager for adventure, descend upon Marielyst, located on the island of Falster. The inconspicuous; but picturesque little town, has been awarded “One of the BEST beaches in Denmark” for the last 3 years running. On Marielyst you will meet your peers, not only from Denmark; but also from Germany, Sweden, and Norway. Countless numbers of attractions include live music, wellness, sailing, beautiful long biking trails for all levels, go-carts, paintball, mini golf and countless other sport activities. Whether you enjoy the wild nightlife or lounging around on the beautiful beach, you are guaranteed something for your idea of a perfect holiday. All students should absolutely experience “St. John’s Eve” in June: This is the day/eve, where all undergraduates gather and celebrate the end of the school year by burning their school books in a huge bonfire on the beach.

Erhverv og Kultur | April 2015

Lalandia Aquapark For those of you who are fed up with the moody Danish weather, and want to spend some time under the palm trees without breaking the budget, check out “Lalandia Aquadome” in Rødby Havn on the island of Lolland. This small paradise provides fun and relaxation regardless of age and the temperature outside. Waterslides will give chills and shivers to even the most courageous person, where saunas and Jacuzzis will help soothe your nerves. Other facilities include fitness center, badminton, cinema, bowling, solarium, play land for the “little ones” and numerous of delicious restaurants. Overnight cabins are also for rent, so that you have the option to really ”let loose” until the wee hours. Lalandia is the perfect place to escape reality for a few days and recharge your batteries. Knuthenborg Safaripark If you are a wild-nature lover, then Knuthenborg is the right place for you. The park is located on the island of Lolland and is the largest safari park in Europe, with countless opportunities to observe the free roaming animals, have a talk with them and give them a pat on the back. You have direct access to most of the animals, a totally unique experience different from a Zoo. The park is

located in a large nature reserve, which you can read more about at www.knuthenborg. dk The park has season openings, which runs from April to October. However, Spring is just around the corner, so there is definitely something to look forward to. Nakskov Fjord Camping If you are a student at Campus Nykøbing F. then you will surely be interested in some fun and relaxing events during the weekends and holidays. Nakskov Fjord Camping is located on Lolland, 3 Km from the historical town center of Nakskov. The town is filled with the opportunity for shopping, dining, fun activities with friends and family. Furthermore, there is a brand new luxury swimming center – A great place to cool off! At the campsite, there is room for all sizes and shapes of tents and caravans, and beyond that, there are also luxury chalets and some smaller camping cabins which you can make use of. Best of all, you will be able to take a swim on the beach, which is known to have the warmest bathing water nearly every year, just a few meters from the campsite. Surely by now, after reading this, you will agree with us that: “LOLLAND-FALSTER IS THE PLACE TO BE”


33

Bygge- og Anlægsopgaver for ERHVERV

Total- og kvalitetsløsninger fra Ringtved as

• Erhvervsbyggeri • Landbrugsbyggeri • Institutionsbyggeri • Halbyggeri • Energirenovering • Hoved- og totalentrepriser • Fagentrepriser • Facaderenovering • Vinduer & Døre • Nyt tag og tagrenovering • Forsikringsskader • Renovering af skoler og institutioner

Sonny VVS er kommet i godt selskab sammen med BetterHome S

onny Bengtsson fra Sonny VVS i Nykøbing F. er netop blevet udvalgt til Partner med BetterHome. Partnerskabet består af fire af Danmarks ledende producenter af energibesparende kvalitetsløsninger til bygninger - Danfoss, Grundfos, Rockwool og Velux. Deres mål er at gøre det nemt og overskueligt for boligejerne og virksomhederne at få skabt bedre, rarere og mere energibesparende boliger og kontorer.

Ringtved as med den bred e ekspertise til løsning af ALLE

BYGGEOPGAV ER KVALITETSBY GGERI der hold

Vi udfører naturligvis også ALLE typer opgaver for private Ringtved as - din sikkerhed for kvalitetsarbejde

er ...

C.E. Christiansens Vej 3, 4930 Maribo www.ringtvedas.dk

Telefon 5478 1415

Besøg Vinbutikken

TØMRER · SNEDKER · MURER · BLIKKENSLAGER · BROLÆGNING · ANLÆGSGARTNER · HAVESERVICE

VINE fra hele verden DELIKATESSER Olie, balsamico, chokolade & lakrids GAVEKURVE

Sonny VVS blev så at sige håndplukket til partnerskabet som lokal håndværkspartner på Sydsjælland og Lolland Falster. ”Det er jeg da rigtig glad og stolt af”, siger Sonny Bengtsson og fortsætter: ”Jeg føler det da som en anerkendelse af det daglige arbejde vi går rundt og udfører, både for de private og for virksomhederne. Vi har haft det særlige uddannelsesforløb inden for energibesparende løsninger, som de fire store partnere stillede som krav, for at de kan sikre sig at kunderne får et super resultat af meget høj klasse og de bedste materialer”. Fremgangsmåden er simpel: Man går ind på www.betterhome.today og skriver sin adresse i feltet, så kommer der et ”forbedringspotentiale” resultat frem, og afhængig af resultatet, kan det være man skal komme med lidt flere oplysninger. Jo mere udførligt man udfylder skemaet, jo nøjagtigere vil resultatet selvfølgelig blive. Hvis man sender sine svar ind, så vil man modtage en foreløbig rapport pr. e-mail og efterfølgende blive ringet op af en lokal BetterHome håndværker, afhængig af hvor i huset den energibesparende del ligger. Kontakt Sonny VVS på 5417 9795 eller besøg www.betterhome.today hvis du vil have et uforpligtende energibesparelse tjek af din ejendom, kontor eller virksomhed.

KØB VINEN TIL FESTEN Betal kun for det du bruger FÅ DIN EGEN VINSMAGNING Ring og hør nærmere ÅBNINGSTIDER: MANDAG OG TIRSDAG KL. 8-16 ONSDAG, TORSDAG OG FREDAG KL. 8-17

VINBUTIKKEN TIL PRIVATE OG ERHVERV KIDNAKKEN 11 · 4930 MARIBO TELEFON 54 76 34 30 INFO@2010.DK · WWW.VINOGVELSMAG.DK

April 2015 | Erhverv og Kultur


34

Der var koldt på toppen af bjerget, men 3b holdt humøret højt

CELF på toppen - altså på toppen af et bjerg i Harzen. Det var kun et af højdepunkterne på den årlige tur til verdens største IT-messe. IT-messen CeBit afholdes hvert år i marts i Hannover. I de senere år har CELF arrangeret en studietur for uddannelserne Strøm, Styring og IT samt Kommunikationslinjen på HTX. De tre dage bød på to dages besøg på messen, hvor de nyeste trends inde for IT-udviklingen kunne observeres samt en udflugt til skisportsstedet Bocksberg, hvor sneen godt nok var (næsten) væk, men hvor man alligevel godt kunne køre i bobslæde. Der var almindelig enighed om, at der ikke blev præsenteret de helt store nyheder på CeBit 2015 og at messen måske ikke er så interessant for ”almindelige” mennesker længere. For eleverne var det store trækplaster var standene fra Kina, Taiwan og Korea, hvor man kunne se alle mulige gadgets og på sidstedagen kunne få lov at købe. Så der blev købt godt ind af hovedtelefoner, PowerPacks og andet isenkram.

Påuvej d si livet rv

erhve

Til næste år overvejer CELF, om studieturen skal gå til en gamermesse i stedet for. Tekst og billeder: Hans Arne Niclasen & Emma Zingenberg Larsen

Mobilen, der i den grad kan tåle vand

En virkelig anvendelig nyhed: Vinduespudserrobotten Disse menneskefigurer er fremstillet på en 3d-printer

Emma og Louise mødte en grøn drage på messen

110 tommer 4d fjernsyn – kræver vist tilbygning til huset

Fakta: - CeBit-messen er blevet afholdt hvert år siden 1986 - Messen foregår over fire dage i marts måned på verdens største messeanlæg i Hannover - I 2003 havde messen 580.000 besøgende, mens besøgerantallet i 2015 var faldet til ca. 200.000 - Messen er stadig verdens største IT-messe og det sted, hvor mange firmaer vælger at lancere deres nyheder, inden de kommer på markedet

Erhverv og Kultur | April 2015


35

Samme produkt forskellige priser ... Billig

Dyr

... hvad vĂŚlger du? April 2015 | Erhverv og Kultur


36

oVeR 15.000 Solgte BilletteR!

NyKøBiNg F. ReVyeN ’15 11. JuNi - 29. auguSt

Flemming Krøll præsenterer

Jeanne Boel • Vicki Berlin • Rasmus Krogsgaard Julie Steincke • Michael Hasselflug Kapelmester Mickey Pless

iNStRuKtioN og KoReogRaFi: SuSaNNe BReuNiNg • KoStuMeR: HeNRiK BøRgeSeN SceNogRaFi: aNdeRS d. JeNSeN • iSceNeSættelSe: FleMMiNg KRøll NYK. F. REVYE N REVYER

NES REV

Y

ÅRETS RE VY

BilletBeStilliNg: www.NyK-ReVy.dK elleR 5473 1818 KulturErhvervNet_helside 1 Erhverv og Kultur |1_2015.indd April 2015

13-03-2015 09:36:37

Profile for Grafosign

Erhverv og kultur april 2015  

Erhverv og kultur april 2015  

Profile for grafosign
Advertisement