Page 1

07

2. ÅRGANG | FEBRUAR 2014

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

04 Knuthenlund Gods - økologi i særklasse BUSINESS

BUSINESS

08

Fra udkant til midtpunkt

10 Kvalitetsmøbler overlever - også i krisetider BUSINESS

16 ”Jeg elsker at bo her - jeg har lysten til at ville området”

BUSINESS

BUSINESS

- Danmarks største økologiske landbrug

Når det skal gøres ordentligt

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING WWW.TELESIKRING.DK

INFO@TELESIKRING.DK

Hacienda Monasterio 2009 Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

20 Fotografier fra Danmarks yderområder KULTUR

70 133 233

”Knuthenlund”

En af de absolut bedste vine fra det spanske vindistrikt Ribero del Duero. Danske Peter Sisseck (”Pingus”) er manden bag denne fantastiske vin der kan nydes nu, men også har potentiale til flere år i vinkælderen. - En af de mange unikke vine fra Vintjenesten, som fortjener at komme på forsiden... www.vintjenesten.dk Femøgade 4 · Havnen · 4800 Nyk. F.

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk


LEDER

Forside

07

2. ÅRGANG | FEBRUAR 2014

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET TIL KONTORER, BUTIKKER OG JORDBRUGERE LOLLAND I GULDBORGSUND I VORDINGBORG

04 Knuthenlund Gods - økologi i særklasse BUSINESS

08 Fra udkant til midtpunkt

BUSINESS

BUSINESS 10 Kvalitetsmøbler overlever - også i krisetider

BUSINESS

BUSINESS 16 ”Jeg elsker at bo her - jeg har lysten til at ville området”

”Knuthenlund” - Danmarks største økologiske landbrug

Når det skal gøres ordentligt

TYVERIALARM VIDEOOVERVÅGNING TÅGESIKRING ADGANGSKONTROL BRANDSIKRING 70 133 233

WWW.TELESIKRING.DK

Telesikring_Annonce_76x65mm.indd 1

INFO@TELESIKRING.DK

Hacienda Monasterio 2009 Aut. el-installatør René Frandsen Telefon 54 82 14 50 · www.rene-frandsenel.dk

KULTUR 20 Fotografier fra Danmarks yderområder

En af de absolut bedste vine fra det spanske vindistrikt Ribero del Duero. Danske Peter Sisseck (”Pingus”) er manden bag denne fantastiske vin der kan nydes nu, men også har potentiale til flere år i vinkælderen. - En af de mange unikke vine fra Vintjenesten, som fortjener at komme på forsiden... www.vintjenesten.dk Femøgade 4 · Havnen · 4800 Nyk. F.

Tlf. 2460 5720 ean@vintjenesten.dk

17-12-2013 15:10:54

Susanne Hovmand-Simonsen Foto: Tim Larsen

Udgiver

Erhverv og Kultur I/S Ryttervænget 44 4800 Nykøbing Falster

Ansv. redaktør Tim R. Larsen Annoncer

Tim R. Larsen, tlf 21 17 42 77 tim@erhvervogkultur.net

Journalist

Bjarne Winther, tlf. 29 36 20 42 bjarne@erhvervogkultur.net

Grafiker

Jess Berner Nielsen, tlf. 29 62 57 41 jess@erhvervogkultur.net

Deadline

Deadline til marts-udgaven er: Fredag 21. februar 2014

Tryk

OTM Avistryk

Oplag

6.700 stk.

Udgivelser

12x årligt - hver måned.

Distribution

Den 2. tirsdag/onsdag i måneden med Post Danmark til kontorer, butikker og jordbrugere på Lolland, Guldborgsund, Vordingborg by, Bogø By, Langebæk og Stensved

Bemærk

 vis du ikke er erhvervsdrivende, H og ønsker at få avisen tilsendt, er det muligt, ved at sende en mail med navn og adresse på: jess@erhvervogkultur.net Det koster kr. 30.00 pr. avis og b  etales 12 mdr. forud. Hjemmeside

www.erhvervogkultur.net Læs også magasinet på hjemmesiden

Artikler i Erhverv og Kultur må gerne citeres, når det sker med tydelig angivelse af kilde - f.eks.: ERHVERV OG KULTUR, BJARNE WINTHER. Der tages forbehold for trykfejl.

Mindre krisesnak i medierne er ensbetydende med stigende forbrugertillid Man kan vælge at tale krisen op, tale om bål og brand, male Fanden på væggen, så hverken forbrugere eller virksomheder tør hive penge op af lommerne og dermed holde samfundshjulene i gang. Man kan også vælge at tale krisen ned, eller slet ikke tale om den, for så sker der straks et stemningsskifte i befolkningen i positiv retning. Sådan lyder den korte konklusion i en netop offentliggjort analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der peger på, at mindre krisesnak i medierne er ensbetydende med stigende forbrugertillid. Analysen peger på, at den danske forbrugertillid er tilbage på et niveau, som man skal tilbage til før krisen for at finde højere. Sideløbende med den tendens har krisesnakken i de landsdækkende danske medier været aftagende gennem nogen tid. Krisesnakken i de danske medier begyndte for alvor at falde fra sommeren 2012. Meget tyder på, at den økonomiske nedtur er stoppet, skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Boligpriserne er steget en smule, beskæftigelsen falder ikke mere og stiger endda lidt, der har været positiv vækst de seneste kvartaler, reallønnen stiger, og der er generelt masser af penge i dansk økonomi. Stemningsskiftet som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger på, er identisk med de udtalelser om højere vækst i regionen, som magasinet Erhverv og Kultur bringer i denne udgave.

Christian Wichmann Matthiessen, professor i geografi ved Københavns universitet, hæfter sig ved positive effekter af de fremrykkede aktiviteter på Lolland, der skal forberede området til det Femern-byggeriet. Han mener, at Femern-projektet vil skabe grobund for alt fra nye produktionsvirksomheder og finansieringsselskaber og servicevirksomheder på Lolland og Falster. Direktør i Væksthus Sjælland, Mads Vàczy Kragh, kan bekræfte at ordrebøgerne begynder at være fyldte, og at der er rigtig god gang i eksporten. Af en netop udsendt rapport fra Beskæftigelsesregionen Hovedstaden & Sjælland fremgår det, at der i perioden 2013-15 forventes en stigning på 1,3 % i beskæftigelsen, at ledigheden vil falde med 7,7 % og arbejdsstyrken vil stige med 0,8 %. Der er helt afgjort en sammenhæng mellem mediernes udmelding om ulven kommer og stemningen i befolkningen. Dårligt nyt er godt nyt i medierne – det er en kendsgerning. Men heldigvis er der grænser for, hvor ofte medierne kan blive ved med at male Fanden på Væggen. Det gælder ikke mindst, når faktuelle tal viser det stik modsatte. Så må selv de mest hårdtslående redaktionssekretærer på de landsdækkende medier bøje sig. Og godt det samme.

God læsning. Redaktionen


3

BUSINESS

SERVICE

/ RÅDGIVNING

/ SIKKERHED

PROFESSIONEL VINDMØLLE SERVICE Bonus-Siemens specialist.

Jim Jørgensen (th), Pejsemontøren, var den heldige vinder af en helsidesannonce i magasinet Erhverv og Kultur. Her modtager han præmien af salgschef Tim R. Larsen, Erhverv og Kultur.

Team Sydhavsøerne og Business LF stod for festligt partnerforum i Maribohallerne Netværk er vigtigt for virksomheder. Og en af de sikreste måder at styrke sit netværk på, er synlighed over for dem, man ønsker at netværke med. Det er en god ting, at kunne sætte ansigt på de mennesker, man ønsker samarbejde eller samhandel med – og endnu bedre er muligheden for en uformel samtale og præsentation af ens virksomhed i hyggelige og afslappede omgivelser – helt uforpligtende. Det var der netop mulighed for onsdag den 22. januar i Maribohallerne, hvor Team Sydhavsøerne og Business LF afholdt partnerforum. Et stort opbud af lokale virksomheder havde opstillet stande med præsentationer af deres virksomheder i form af brochurer og i nogle tilfælde smagsprøver på lokale delikatesser. Hver virksomhed var forpligtet til at være repræsenteret af mindst to medarbejdere, hvilket gav mulighed for at den ene kunne gå rundt og skabe kontakter med de øvrige stande. Det blev et partnerforum, hvor der blev skabt mange gode kontakter på kryds og tværs af de fremmødte virksomheder, ligesom der også var flittigt med opbud af gæster udefra, da udstillingen sidst på dagen blev åbnet for offentligheden. Der blev afholdt konkurrencer og uddelt præmier til de heldige vindere. Den gastronomiske iværksætter, Claus Meyer, holdt et spændende foredrag – dels om sin barndom og opvækst på LF, og sit professionelle liv.

Hør hvad du kan spare. Kontakt Henrik Jensen på 8651 8181 eller hj@windturbs.com

Stor rabat på første servicebesøg

Windturbs er landsdelens lokale vindmølle servicepartner. Fra vores hovedkontor i Nykøbing F. servicerer vi bl.a. Nordtank, Wind World, NEG Micon og Vestas møller ... og vi har netop udvidet vores medarbejderstab med lokalkendte Bonus-Siemens specialister. Windturbs er en højeffektiv service virksomhed med 24/7 overvågning, lynhurtig fejludrykning og høj kvalitet til konkurrencedygtige priser. Kontakt Henrik Jensen på 8651 8181 eller hj@windturbs.com og hør, hvad du kan spare på en serviceaftale med Windturbs ... tegner du en aftale i 2013, får du endvidere stor rabat på første servicebesøg i 2013.

Hurtig og professionel rådgivning

Erik Clausen gav den gas med showet ”Fra den ene halvdel til den anden” – og dagen sluttede med fælles spisning for dagens deltagere i partnerforum med super lækker mad fra Claus Meyers køkken, Hotel Saxkjøbing.

Bang/Brorson & Fogtdal er blandt de største advokatfirmaer på Sydsjælland og Lolland Falster. Firmaet yder rådgivning og bistand inden for alle væsentlige juridiske områder.

Nykøbing Falster · Vordingborg Næstved · Stege · Præstø

Telefon: 8877 8877

www.BBFadvokater.dk Februar 2014 | Erhverv og Kultur


4

BUSINESS

Knuthenlund Gods – økologi i særklas Tekst | Bjarne Winther Foto | Tim R. Larsen På Lolland ligger godset Knuthenlund. Det er i dag kendt for sine økologiske produkter af fåreoste, gede- og lammekød, fåreyoghurt og meget andet. Flere af produkterne har vundet internationale priser. Godset har en besætning på 320 malkefår og 125 malkegeder - og med sine 1000 hektar, er godset Knuthenlund i dag et af Danmarks største økologiske landbrug. Omlægningen til økologi skete i sommeren 2007. Samtidig blev det besluttet at genindføre mejeridriften på Knuthenlund - og i dag er en af godsets tidligere kostalde indrettet med mejeri og butik, hvor man kan købe virksomhedens økologiske varer i særklasse - gedeost, gede- og lammekød og andre økologiske varer. Fra mejeriet er der gennem store glasruder frit syn til malkning af får og geder - og mejeristerne i arbejde. Knuthenlunds unikke produkter kan også købes hos IRMA og Magasin samt i udvalgte specialforretninger og restauranter, bl.a. Noma. Knuthenlund eksporterer til Tyskland, Holland, Belgien, Australien og Japan. Og nu er Kina også kommet med. Lige inden jul indgik Knuthenlund en aftale med Kinas førende leverandør af økologiske fødevarer – Organic and Beyond Corp. – som leverer økologiske fødevarer til 300.000 familier i Kinas 5 største byer. Knuthenlund har sendt sin første palle med 1650 oste afsted til de kinesiske familier. Højt professionelt niveau Knuthenlunds ejer, Susanne Hovmand-Simonsen, fortæller: ”Vores nye kinesiske samarbejdspartner Organic Beyond Corp. var på udkig i Europa efter en leverandør af økologisk produkter som vores.

Fra jord til bord er konceptet for produktionen på Danmarks største økologiske landbrug, der ikke kan konkurrere på pris – men på kvalitet

Erhverv og Kultur | Februar 2014

Kontakten mellem dem og os gik via den danske ambassade i Kina. Kineserne er fantastiske professionelle at samarbejde med”, siger Susanne Hovmand Simonsen, der glæder sig over, at kineserne allerede nu har meldt ud med ordrer om flere varer. ”Nu skal vi lige øve os på den første palle med de 1650 oste. Vi skal have styr på alle formaliteterne som køl og kontrol, det skal prøves af, ligesom vi skal have styr på krav om certifikater og meget andet”, siger Susanne Hovmand-Simonsen, der har store forventninger til det kinesiske marked. Hun har i forvejen gode erfaringer med sin tyske samarbejdspartner, Deutsche See, der er inde over alt på de tyske, hollandske og belgiske markeder. Tysk grundighed var fremtrædende inden samarbejdet faldt på plads med tyskerne. I to uger havde Knuthenlund Gods besøg af to medarbejdere fra Deutsche See, der undersøgte alle forhold i produktionen til mindste detalje. ”Fælles for Tyskland og Kina er, at samarbejdet foregår på et højere professionelt niveau end i Danmark”, fastslår Susanne Hovmand Simonsen. Tilbage til Lolland Som ung nybagt student kunne Susanne Hovmand ikke komme hurtigt nok væk fra Lolland. Og hun var helt sikker på, at hun aldrig ville vende tilbage. Men efter endt uddannelse og arbejde i København begyndte hun at savne Lollands store vidder og natur. Storbylivet var blevet for hektisk og overfladisk – hun savnede ro, menneskelig kontakt og nærvær. Derfor søgte hun i 2006 tilbage til sine rødder på Lolland, til herregården Knuthenlund, hvor hun er født og opvokset, og som hun formelt overtog fra sine forældre i 1999. Nu vendte hun hjem for at overtage selve driften på godset. I den mellemliggende tid havde hun taget uddannelse i økonomi og international handel på Syddansk Universitet


5

ds asse

Knuthenlunds ejer: Susanne Hovmand-Simonsen

Knuthenlund har indgået aftale med Kinas førende leverandør af økologiske varer

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


6

i Odense, og været ansat som businessmanager i non-food hos Fritz Schur i København. Men Susanne Hovmand vendte ikke tilbage til sit barndomshjem for at ligge på den lade side. Tværtimod. Hun var opfyldt af ideer og visioner for hvordan driften burde være på Knuthenlund. Hun gik straks i gang med at omlægge til økologi. Historien er gået tabt Det er egentlig en familiehistorie, der ligger til grund for Susanne Hovmand-Simonsens interesse for økologi. Der har altid været meget allergi i hendes familie. Derfor begyndte hun I København at købe økologiske varer. Og da hun vender hjem til Knuthenlund, ønsker hun at producere fødevarer, som hun selv har lyst til at købe. Det handler om kvalitet i fødevarer, siger hun. ”Vi skal genfinde vores lokale madkultur. Håndværket og historien er gået tabt. Hvorfor skal vi i Danmark udvikle vores produkter på det eksotiske og ikke på vores egne fantastiske urter i vores natur? Vi skal tilbage til rødderne på en moderne måde – vi skal være bevidste om vores madkultur, hvor vi kommer fra og det sted, vi er havnet på jorden”, siger hun og tilføjer, at Lolland har noget af den bedste landbrugsjord i Europa. Da Susanne Hovmand-Simomsen i 2006 overtog godset og samtidig gjorde sig grundige overvejelser om at konvertere driften til økologisk produktion, var hendes mål at skabe en ny serie produkter, som tager udgangspunkt i de gode dyrkningsforhold og det milde klima på Lolland. Et koncept, der bygger på ”fra-jord-til-bord”. Det er derfor også godsets egen bestand af fritgående, økologiske malkefår og -geder, der er grundlaget for produkterne i Mejeriet på Knuthenlund. 150 dage om året græsser dyrene på godsets frodige enge, som er tilsået med forskellige krydderurter, der er med til at give en fyldig og rund smag til mælken. Økologi er også forretning Da Susanne Hovmand-Simonsen overtog godset anbefalede revisoren hende, at halvere antallet af ansatte fra fire til to. I dag er der 20 ansatte. Der skal arbejdskraft til, når man går i gang med Danmarkshistoriens største omlægning til økologi. Og det kan ikke lade sig gøre uden en forretningsmæssig tilgang, siger hun. ”Det er jo ikke noget filantropisk projekt. Der er tale om en forretning. Derfor har både kreditforening og bank aktier i virksomheden. Det var nødvendigt at have dem med på mine planer, inden jeg traf beslutning om omlægning”, siger hun. Det handler om bundlinjen - for hvis ikke økonomien hænger sammen, så ramler alle intentioner om det gode liv på landet og drømmen om økologisk drift på Knuthenlund. Men når det er sagt - så er ambitionen, at dyr og mennesker skal have det godt. Naturen skal behandles på en skånsom måde, så man kan være bekendt at videregive den til kommende generationer. Inden Susanne Hovmand gik i gang med at lægge om til økologi, havde hun lavet markedsundersøgelser, gennemgået forbrugsmønstre, overvejet de politiske strømninger – og i det hele taget gjort sig overvejelser om dansk landbrugs fremtid. ”Nogle vil mene at dansk landbrug er presset. Jeg vil sige, at vi står

over for de største muligheder nogensinde. Folk i dag er blevet mere bevidste om, hvad de kommer i munden – de er bevidste om dyrevelfærd og dyretransport. Forbrugerne er i dag parate til at betale en merpris for et godt produkt. Jeg er ikke uddannet landmand. Det er derfor jeg tager udgangspunkt i markedet og forbrugerne – og ikke i selve produktionen. Det handler om at have fornemmelse for, hvad forbrugerne efterspørger”, siger hun. Alle ressourcer udnyttes Susanne Hovmand-Simonsen har en forretningsplan for de kommende 30 år. Der ligger mange projekter på tegnebrættet. I forretningsplanen indgår et mølleri og et bageri, hvor mølleriet er ved at blive realiseret. Det er vigtigt at få udnyttet alle ressourcer på godset, mener hun. Det gælder også Ørbygård, en ejendom ved Smålandshavet, der tilhører Knuthenlund og som ikke har været beboet i knap 30 år. Her er planer om indretning af noget, der minder om et refugie – et sted for

Susanne Hovmand-Simonsen tilhører en generation af godsejer-arvinger, der har været ude i den store verden

Erhverv og Kultur | Februar 2014


7

efter at have læst økonomi fik jeg behov for at få det kunstneriske ind i min verden. Jeg fik behov for at møde mennesker, der har en skæv vinkel på verden. Det bruger jeg i min ledelse i dag. Det giver dynamik og kreativitet og større rummelighed i virksomheden, og det gør, at man kan rumme mange typer medarbejdere. Jeg ansætter folk, der er på vej på pension, elever, der lige er kommet ud af skolen, kvinder i den fødedygtige alder, folk, der kommer fra udlandet. Vi har ansat folk i skånejob. Vi har en mangfoldighed af medarbejdere, og det var det, jeg søgte. At møde mennesker, der ikke var lige som jeg selv – der var derfor, jeg gik i gang med kunsten. Det er befordrende at være sammen med mennesker, der ser verden på en anden måde end jeg gør”, fortæller Susanne Hovmand-Simonsen, og fortsætter: ”Kunst har indflydelse på den måde, jeg anskuer verden på. Det er blandingen af det kreative og det kommercielle, der er min styrke. Det er ikke et mål for mig at tjene mange penge. Mit personlige mål er at have en virksomhed, der emmer af liv. At få genskabt det liv på gården, som der engang var – men som selvfølgelig også løber rundt økonomisk”. Herregårdsliv på en ny måde Susanne Hovmand-Simonsen tilhører en generation af godsejer-arvinger på Lolland, der har været ude i den store verden, og som er vendt hjem med visioner og ideer til, hvordan de på en ny og anderledes måde kan drive godset videre efter forældrene. På Krenkerup Gods har arvingen Patrick Reventlow-Grinling etableret et ølbryggeri, der brygger den meget roste Krenkerup Øl, der, ikke overraskende, er brygget på råvarer fra godset - altså igen ud fra ideen om ”fra jord til bord”. Det samme gør sig gældende på Frederiksdal Gods, hvor Harald Krabbe har fravalgt malkekvæget til fordel for produktion af den ægte danske kirsebærvin. Ligesom på Krenkerup og Knuthenlund er projektet her at udnytte de stedbundne ressourcer - i det her tilfælde kirsebær - til et kvalitetsprodukt. Produkterne fra Krenkerup Gods, Frederiksdal Gods har det tilfælles med produkterne fra Knuthenlund, at de ikke kan konkurrere på pris - men på kvalitet.

fred og ro. Et hotel med økologisk restaurant. Stedet er omgivet af en skulpturpark, velegnet til landart. En have, hvor oplevelse af kunst og natur forenes – men, realiseringen af planerne kommer til at ligge et stykke ude i fremtiden pga. den finansielle krise. Kunst og virksomhedsledelse Og netop kunst og anvendelse af kunst på utraditionel vis, optager hende. I tillæg til sine akademiske uddannelser i økonomi og international handel er hun cand.mag. i kunsthistorie, uddannet på Københavns Universitet. Lysten til at kaste sig over studier i kunsthistorie opstod på et tidspunkt, hvor hun var ansat i dagligvarebranchen som produkt- og marketingschef. Her handlede det for meget om bundlinje og effektivisering – og for lidt om mennesker. Hun oplevede et firkantet og ensartet menneskesyn – hun savnede at møde mennesker med skæve ideer, nogen, der kunne slå krøller på sig selv. ”Som barn drømte jeg om at blive arkitekt eller arbejde med kunst. Og

At skabe liv og arbejdspladser Susanne Hovmand-Simonsen har sat mange projekter i søen – og der er flere på tegnebrættet. Hendes vision er, at den gamle herregårdskultur genopstår i en ny fortolkning, hvor man udnytter de stedbundne ressourcer til produktion. Hun ønsker at skabe liv og arbejdspladser. Hun mener, at der er mange muligheder for liv og vækst på Lolland. Hun mener, der er mange i den yngre generation, der begynder at se fremad. De seneste år har vist, at en ny tid er på vej. Befolkningen på Lolland er begyndt at blive bevidste om stedets kvaliteter. Den fantastiske landbrugsjord, naturen, vandet og herregårdene, der ligger som perler på en snor. Og et herregårdslandskab, der som det eneste sted i landet er bevaret. ”Nogen mener, vi skal ”sælge” Lolland på store rockkoncerter, ligesom de gør i Horsens. Det mener jeg ikke. Jeg mener, vi skal tage udgangspunkt i vores eget område. Miljø og vedvarende energi – maden og alt det kulinariske. Naturen, vandet og herregårdene. Vi skal sparke til de bolde, der ligger lige foran os”, siger hun.

Knuthenlund har en besætning på 320 malkefår og 125 malkegeder

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


8

BUSINESS

Fra udkant til midtpunkt Lolland-Falster kommer til at ligge i et smørhul – og region Sjælland og det øvrige Østdanmark kan i 2014 se frem til økonomisk vækst Tekst | Bjarne Winther Helt nye muligheder for vækst og turisme på Lolland-Falster åbner sig med sænketunnelen, der skal forbinde Rødbyhavn og Puttgarden, mener Christian Wichmann Matthiessen, professor i geografi ved Københavns Universitet. Han udtaler til Erhverv-Avis Sjælland, at Lolland-Falster er i gang med at udvikle sig fra at være udkant af Danmark til at være midtpunkt i en helt ny, international region. Christian Wichmann Matthiesen har analyseret de regionale udviklingsperspektiver ved Femern Bælt forbindelsen, hvor han hæfter sig ved de fremrykkede aktiviteter, der er påbegyndt, som fx udvidelse af veje og cykelstier og opgradering af forsyning af el, vand og kloakering, der skal forberede området til tunnelelementfabrikken og det store anlægsarbejde. Det har betydet mere arbejde til lokale entreprenører og vognmænd, og flere nye virksomheder er ved at slå sig ned i området. Det er små tegn på den store forandring, der er i vente, mener Christian Wichmann Matthiesen. Til Erhverv-Avis Sjælland udtaler han: ”Det, der overordnet sker med Danmark og Nordtyskland, når Femern A/S laver en tunnel, er, at der kommer en ny udviklingskorridor mellem Øresund og Hamborg. Det vil især tilgodese København, Hamborg og Lübeck. Men der vil også ske noget i korridoren. Der vil ske noget med Lolland. Hav-barrieren forsvinder, så Lolland får mulighed for at udvikle sig til en rigtig grænseregion”, siger han. Christian Wichmann Matthiesen mener, at der allerede i konstrukti-

Erhverv og Kultur | Februar 2014

onsperioden vil blive nye arbejdspladser og nye muligheder, fordi man kan arbejde for Femern A/S og mere interaktion med hinanden virksomheder imellem. Han mener derfor, der er grobund for alt fra nye produktionsvirksomheder til finansieringsselskaber og servicevirksomheder på Lolland og Falster. Og den nye adgang mellem Tyskland og Danmark vil uden tvivl øge turismen, fastlår professor Christian Wichmann Matthiesen. Direktør for Business LF, Mikkel Wesselhoff, bekræfter i samme artikel professor Christian Wichman Matthiesens vurderinger. Mikkel Wesselhoff udtaler, at virksomhederne nu begynder at vågne op se på mulighederne på Lolland-Falster. Virksomhederne kan se fordelene i at placere sig i området, fordi Lolland og Falster havner i centrum af korridoren mellem Hamborg, Berlin, København og Stockholm. ”Og mange af vores eksisterende virksomheder går sammen i netværk og konsortier for at udnytte de muligheder bedst muligt. I samarbejde med fx Femern Belt Development og os”, udtaler direktør Mikkel Wesselhoff, Business LF til Erhverv-Avis Sjælland. Væksthus Sjælland spår vækst til Region Sjælands erhvervsliv i 2014 Direktør i Væksthus Sjælland, Mads Vàczy Kragh udtaler: ”Mod slutningen af 2013 har vi mødt et erhvervsliv, der nu begynder at vokse mere. Ordrebøgerne begynder at være fyldte, og der er rigtig god gang i eksporten. I de sidste par år har virksomhederne meldt, at de regnede med at vokse lidt i omsætning, men ikke på medarbejdere. Det kommer til at ændre sig i 2014”, spår han. Ifølge Væksthus Sjælland kommer der nu gang i eksporten. Over de sidste tre år er eksporten i regionen vokset med 59 %, hvilket er klart den højeste vækst for hele landet. Landsgennemsnittet ligger på 33 %. Direktør Mads Vàczy Kragh udtaler, at de første år efter krisen har eksporten ikke skabt nye arbejdspladser, men kun højere omsætning. Det mener han kommer til at ændre sig, fordi allerede nu er der en del


9

virksomheder, der har svært ved at finde de folk, de skal bruge. ”Vi er en af de regioner, som rykker os mest lige nu. Vi flytter os på eksporten, på produktiviteten og på væksten”, siger han. Men de job, der forventes at blive skabt i 2014, kommer ikke til at ligne dem, der blev mistet under krisen, fastslår Mads Vàczy Kragh. ”Der er tabt rigtig mange ufaglærte job ude i produktionsvirksomhederne, og de job kommer desværre ikke tilbage. Til gengæld er der stor efterspørgsel efter folk med teknisk baggrund. Ingeniører er fx i meget høj kurs, og flere virksomheder har svært ved at skaffe dem, de har brug for. Den tendens kommer til at blive endnu stærkere i 2014”, siger Mads Vàczy Kragh, der mener, at regionen står med et rigtigt spændende år, hvor det vil være nemmere for virksomhederne at vokse, end vi har set længe. Vækst i Østdanmark I en netop offentliggjort rapport fra Beskæftigelsesregionen Hovedstaden & Sjælland – OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK – fremgår det, at i perioden 4kvt 2013 og frem til - 4kvt 2015 forventes beskæftigelsen i regionen at stige med 1,3 % - ledigheden falde med 7,7 % - og arbejdsstyrken stige med 0,8 %. Økonomi- og Indenrigsministeriet forventer i samme periode, at bygge- og anlægssektoren vil stige med over 4 % - svarende til en stigning på godt 3.000 personer i Østdanmark. Stigningen skyldes bl.a. de store infrastrukturinvesteringer, der igangsættes i Østdanmark. Den største antalsmæssige stigning forventes inden for privat service, hvor der forventes en stigning på over 16.500 beskæftigede i den omtalte periode. Det bliver således i høj grad den private servicesektor, der skal trække beskæftigelsesstigningen i Østdanmark. Den stigende beskæftigelse inden for privat service følger en historisk tendens til, at serviceerhvervene udgør en stadig større andel af den samlede beskæftigelse. Således opmuntret.

SYNLIGHED SKABER VÆRDI FOR DIN VIRKSOMHED STRATEGISK PLANLÆGNING OG UDARBEJDELSE AF MÅLRETTET PR OG KOMMUNIKATION: PRESSEMEDDELELSER PRESSEKONTAKT ARTIKLER NYHEDSBREVE

BJARNE WINTHER JOURNALIST MOBIL: 29 36 20 42 EMAIL: BW@WINTHERKOM.DK WEB: WWW.WINTHERKOM.DK

WINKOM PR & KOMMUNIKATION

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


10

BUSINESS

Preben Nielsen, Ullerslev Møbelforretning

Kvalitetsmøbler overlever – også i krisetider Folk køber dyrt, når de ikke ved, hvornår de igen får penge

Tekst og foto | Bjarne Winther Lad det være indrømmet indledningsvis: En møbelforretning på 4000 kvadratmeter, med møbler tegnet af nogle af de mest berømte møbeldesigner, i en flække på Vestlolland få kilometer fra Nakskov – det er ikke det, man umiddelbart forventer første gang man kommer kørende gennem landbyen Ullerslev. Men den er god nok. Her ligger Ullerslev Snedkerforretning. Et hurtigt blik rundt i butikslokalet fortæller, at Hans J. Wegners møbler har en fremtrædende rolle i sortimentet af klassisk og moderne møbelarkitektur - fordelt på 4000 kvadratmeter i flere plan. Ullerslev Snedkerforretning er en møbelforretning, der siger sparto – man bliver nærmest blæst omkuld, når man træder ind. Hvis man har haft ønske om at finde møbler i kunstigt læder, eller møbler man selv skal hjem og samle, bliver man hurtigt overbevist om, at man er gået galt i byen. Her findes udelukkende kvalitetsmøbler af danske og udenlandske arkitekter.

Erhverv og Kultur | Februar 2014

Fra mund til mund Et umiddelbart spørgsmål er, hvordan kan det lade sig gøre at drive en forretning med et møbelsortiment, som typisk høre hjemme i større købstæder, i en landsby på Vestlolland? Det er meget enkelt, fortæller forretningsindehaver, Preben Nielsen, der driver forretningen sammen med sønnen Torbjørn Nielsen. ”Det går fra mund til mund. Det er de mange sommerhusgæster fra hovedstadsområdet og Nordsjælland, der i begyndelsen køber møbler til deres sommerhuse, og som senere også ønsker kvalitetsmøbler hjem til helårsboligen. Mange nye kunder er venner af disse sommerhusejere. Og sådan spredes det som ringe i vandet” fortæller Preben Nielsen og tilføjer, at 50 procent af kunderne kommer fra Østlolland, Nordfalster og Sydsjælland, 25 procent fra København og delvis Nordsjælland – og de sidste 25 procent fra Vestlolland og sommerhusgæster. Men hvorfor køre fra Nordsjælland til Vestlolland og købe de samme møbler, som kan købes i København? Preben Nielsen: ”Hos os er alle arkitektens produkter samlet under ét tag. Det er de ikke i København. Her må kunderne gå fra butik til butik, hvis de f.eks.


11

ønsker at se på møbler af Hans Wegner og Børge Mogensen. Det behøver de ikke her hos os. På grund af vores geografiske beliggenhed har vi aftaler med vores leverandører om, at vi kan have hele arkitektens koncept under samme tag. Det sætter kunderne stor pris på”, fortæller Preben Nielsen. Kvalitet mindst påvirket af krise Møbelbranchen har som øvrige brancher været ramt af finanskrisen. På landsplan er branchen gået 40 procent tilbage. Det er gået værst ud over butikker i den billigste ende. Ullerslev Snedkerforretning har kun haft en tilbagegang på 15 procent. Og det er der en forklaring på. Folk køber dyrt, når de ikke ved hvornår, de igen får penge, fortæller Preben Nielsen. ”Når folk ikke ved, hvor mange penge de har til rådighed fremover, vælger de at købe kvalitetsmøbler, som de ved, vil holde i mange år. Sådan har det altid været. Det har jeg fra ældre kolleger, og det er også min egen erfaring”, fortæller Preben Nielsen, der gennem 48 år har oplevet op og nedture i branchen. I krisetider ændrer forbrugsmønstret sig hver gang på samme måde. Midtergruppen snævrer ind – flere køber billige møbler, og flere køber dyre designmøbler. Familieforetagende Ullerslev Snedkerforretning blev grundlagt af Preben Nielsen i 1966. Han er uddannet møbelsnedker. Men på hans svendebrev står der bygningssnedker. Han arbejdede også som bygningssnedker om sommeren – men om vinteren lavede han ligkister og møbler. Sønnen Torbjørn er uddannet møbelsnedker og indretningsarkitekt. Forretningen er vokset fra 124 kvadratmeter i 1966 til 4000 kvadratmeter i dag. I 2007 blev de sidste 1000 kvadratmeter bygget til. Og her ved indgangen til 2014 er forretningen vokset yderligere. Ullerslev Snedkerforretning har overtaget Jarvig Møbler i Maribo. Begge forretninger fortsætter under de nuværende navne og med det nuværende personale. De to forretninger er medlemmer af hver deres indkøbskæde. Ullerslev Snedkerforretning er medlem af Smag & Behag – Jarvig Møbler er medlem af Danbo-kæden. Men fra 1. marts lægges de sammen til én fælles indkøbsforretning under navnet Møblér. Der vil fortsat være forskel i kvalitet og pris hos de to forretninger. Måske større forskel end hidtil. ”Der vil blive et lille fald i kvaliteten i Maribo. Der vil dog fortsat være møbler med et designnavn bag, men møbler, som kunderne selv skal samle. Kvaliteten i Ullerslev vil derimod få et løft opad i designet”, fortæller Preben Nielsen, der illustrerer forskellen på de to forretninger med, at en trepersoners sofa i Ullerslev kan koste 40-50.000 kroner, hvorimod en sofa i Maribo, der i design ligner, kan koste 8-9000 kroner. Ullerslev Snedkerforretning er et familieforetagende. Det er ikke alene far og søn, der er indehaver og står for den daglige drift af forretningen. Preben Nielsens hustru Birthe passer bogholderiet og svigerdatteren Bente (gift med Torbjørn) er også fuldtidsansat i forretningen. Derudover er der ansat to chauffører, der ud over den daglige færden på Lolland-Falster hver fjortende dag tager turen til hovedstaden og Nordsjælland.

Uden for myldretid 24. januar – 16. marts Christina Capetillo, Torben Eskerod, Carsten Ingemann og Henrik Saxgren

Fuglsang Kunstmuseum www.fuglsangkunstmuseum.dk

Styrk din virksomhed til fremtiden

Jyske Handlekraft er rådgivning med udgangspunkt i din virksomheds strategi. Målet er at sikre den nødvendige sparring og det økonomiske overblik, der kan styrke netop din virksomhed til fremtiden. Prøv Jyske Handlekraft og få blandt andet:

Kig ind og hent en gratis pakke om Jyske Handlekraft.

· Økonomisk rådgivning hele vejen rundt · Adgang til specialister · Et langsigtet samarbejde Tjek jyskebank.dk/handlekraft – eller hent pakken i banken.

Toldbodgade 25 Nykøbing Falster Tlf. 89 89 13 00 Februar 2014 | Erhverv og Kultur


12

BUSINESS

Fra land til havs Windturbs har succes med vindmøller onshore – men udviklingen for vindmøller går i retning af større vindmøller til havs. Derfor går virksomheden nu også offshore.

Tekst | Bjarne Winther Foto | Windturbs

skinarbejdere – der servicerer 200 møller fordelt over hele Danmark og Norge.

Vindmølle-virksomheden Windturbs med adresse på Odensevej i Nykøbing F, er en virksomhed, der med mere end tyve års specialiseret vindmølleerfaring, kan fremvise et kompetencekatalog med alt fra drift, installation, service samt tekniske opgraderinger og hovedkomponent-udskiftninger på vindmøller. Dertil kommer tilbud om teknisk rådgivning og konsulenthjælp i forbindelse med finansiering, køb, og salg, produktionsoptimering, opgraderingsløsninger og driftsovervågning af vindmøller. Windturbs kan håndtere de fleste typer vindmøller på markedet som f.eks. Nordtank, Micon, Windworld, NEG-Micon, Bonus-Siemens og Vestas. Windturbs har nu seks montører - serviceteknikere, elektrikere og ma-

Konkret aftale god indgang til offshore Windturbs har hidtil haft succes på land – opgaver onshore. Nu er virksomheden også på vej til havs – opgaver offshore. Windturbs første opgave til havs bliver for Vindeby Offshore Wind Farm, der er ejet af DONG. Henrik Jensen, medejer og direktør i Windturps, glæder sig over virksomhedens nye udfordringer. ”Det er en god og spændende aftale, vi har fået med Vindeby Offshore Wind Farm. Aftalen leder til næste skridt i firmaets udvikling, og vi håber derfor, at aftalen bliver en god indgang til offshore branchen”, siger Henrik Jensen, der tilføjer, at udviklingen inden for vindmøllebranchen går i retning af større møller til havs.

FAKTA Windturbs Windturbs ApS er ISO 9001-certificeret og uafhængigt servicefirma for vindmøller. Windturps tilbyder: • Gear reparation (on-site hovedkomponent reparationer) • Windturbs ApS tilbyder alle former for komponent udskiftninger til attraktive priser og pakkeløsninger. • Udskiftning af gear + hovedaksel inkl. hovedleje • Generator og koblingssystemer • Krøje og friktionsbremsesystemer • Oliekøling og filtersystemer • Væske- og luftkølesystemer • Glasfiber reparationer: Vinger, spinnere, nacelle inddækninger osv. • Alle elektriske komponenter www.windturbs.com

Erhverv og Kultur | Februar 2014

Branche med fremtid Henrik Jensen understreger, at tidspunktet for aftalen med Vindeby Offshore Wind Farm kommer på et godt tidspunkt. ”Onshore markedet er presset. Priserne på land er under stort pres på grund af lav el-pris afregning, der rammer mølleejerne. Vi fastholder og udvikler naturligvis onshore-markedet. Vores virksomhed vokser på onshore. Vi er i god dialog med vores kunder. Vi er gode til i tide at varsle kunderne om udskiftninger og reparationer, så de kan budgettere deres udgifter og ikke pludselig står med store uforudsete regninger”, fortæller Henrik Jensen. Han tilføjer, at offshore under alle omstændigheder bliver en spændend udfordring for virksomheden Windturbs, der nu skal sende alle sine montører på efteruddannelse. Offshore kræver ekstra uddannelse på sikkerhed, redning til søs og meget andet. ”Vi tilhører en branche med fremtid – og vi er en virksomhed i vækst”, siger en tilfreds Henrik Jensen, der tilføjer, at virksomheden ønsker flere ansatte. ”Men ikke mange flere ansatte. Vi ønsker et niveau i virksomheden, der er til at håndtere”, slutter Henrik Jensen.


13

Ejerskifte Danmark Et godt ejerskifte starter i god tid!

Vi får det bedste frem i DIG

Provi A/S er i tæt samarbejde med Business LF og Væksthus Sjælland del af den landsdækkende indsats for at få så mange små- og mellemstore virksomheder til at køre videre – efter at den nuværende ejerleder ønsker at trække sig tilbage. Projekt EjerskifteDanmark tilbyder virksomhedsejeren gratis afklaring og vejledning om de mange overvejelser og forberedelser omkring salg af virksomheden. Projekt EjerskifteDanmark ønsker at få ejerlederen til at italesætte den forestående proces – og gerne i god tid inden salg planlægges at skulle ske. Alt for mange ejerledere i virksomhedsstørrelsen 5-50 medarbejdere, har ikke gjort sig tanker om hvad der skal ske med virksomheden og ofte heller ikke om det der skal ske med ejerlederen – når pensionsalderen nærmer sig. Den igangsatte proces skal den enkelte ejerleder primært gennemføre med eget rådgivernetværk – som bestyrelse, advokater, revisorer og øvrige rådgivere. Der er en forbløffende mangel på drøftelse hos ejerlederen også med ejerens rådgivere.

Ejerskiftet er en stor udfordring for den enkelte virksomhedsejer. Ikke kun fordi jura og skatteregler er komplicerede, men fordi det ofte er et livsværk og hjerteblod, der skal overdrages til nye kræfter. For virksomhedsejerne og ikke mindst for medarbejdernes skyld, er det vigtigt at virksomhederne fortsat eksisterer og udvikles – også efter ejerskiftet. Ønsker du som ejerleder at få en indledende samtale om et eventuelt ejerskifte i din virksomhed er du velkommen til at ringe til Provi A/S på telefon 54 86 06 04 for at booke en samtale med ejerskifterådgiver Uffe Stein, som er del af EjerskifteDanmarks landsdækkende rådgivernet. EjerskifteDanmark har fokus på de fire faser i ejerskifteprocessen: 1) Ejerens overvejelser om ejerskiftet 2) Modning til ejerskifte, 3) Gennemførelse af ejerskifte og 4) Efter ejerskiftet. Ønsker du mere uddybende materiale kan du læse mere på www.ejerskiftedanmark.dk.

Provi hjælper til nye visioner og giver dig redskaber der rækker langt ind i fremtiden Vi skaber læring - metoder der forankres hos den enkelte og i din virksomhed, og vi lægger stor vægt på, at der er effekter af vort arbejde. Navnet Provi er en sammentrækning af ordene “proces” og “viden”. Dette fordi vi arbejder ud fra den overbevisning, at udvikling skabes i en proces - som virksomheden eller afdelingen sammen med medarbejderne gennemgår.

Provi’s konsulenter arbejder med: » » » » »

Strategi & ledelse Innovation Professionel sparringspartner Iværksættere Vejledning og ejerskifte og generationsskifte

Vi glæder os til, at blive din fortrolige samarbejdspartner!

Lolland Falster · Sydsjælland · København T 5486 0604 . F 5482 0632 . www.provi.dk

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


14

BUSINESS

FESPA skal hverken grave eller bygge – men servicere dem, der skal Netværkssam­ arbejdet FESPA er helt fremme i Rødbyhavn med fysisk placering tæt på bygge­ pladsen for Femern tunnelen.

Tekst og foto | Bjarne Winther En af forudsætningerne for at et netværk kan opnå succes, må være synlighed for dem, netværket stiller sig til rådighed for. Netværkssamarbejdet FESPA ønsker at servicere de virksomheder, der skal grave og bygge Femern-forbindelsen. Derfor kan placering af et servicecenter på Vestre Kaj 52, helt fremme i vandkanten, klods op og ned af Femern-byggepladsen, næppe være et bedre valg. Med et servicecenter – åbent 24/7/365 – står FESPA klar med tilbud om totale pakkeløsninger inden for f.eks. transport, logistik og havnedrift, en komplet og energioptimeret skurby, samt leverance af talrige varer og produkter. Netværkssamarbejdet FESPA – Femern Service Partners – har eksisteret i lidt over 3 år. Initiativtager til sammenslutningen er skibsmægler Jan Oldenburg, ansat hos Shipping-firmaet Alfred Hovmand, Bandholm. Jan Oldenburg er administrerende direktør i FESPA ApS, der har en styregruppe på 6 partnere. FESPA har omkring 35 partnere, og et fast princip er at kun én fra hver kompetence kan være med, og tilsammen har de en omsætning på over 2,5 mia. EUR - og tæller over 4500 medarbejdere. Medlemskab af FESPA koster kroner 20.000 om året. Partnerne har adresser på LF, Region Sjælland, hovedstaden, Fyn og Jylland. ”Vi går ikke op i antallet af partnere, men i hvad ekspertise, de kan tilføre netværket og dermed kunderne”, siger Jan Oldenburg. Første konkrete forretning Jan Oldenburg tager imod Magasinet Erhverv og Kultur i servicecentret i Rødbyhavn - en moderne designet trækonstruktion indrettet med kontor, mødelokale, et miniature køkken og toilet. Ambitionen med FESPA er at skaffe partnerne, medlemmerne, arbejde på tunnelprojektet og på bygge- og anlægsprojekter i Region Sjælland, fortæller Jan Oldenburg:

Erhverv og Kultur | Februar 2014

”Vi skal facilitere vores partnere til potentielle ordregivere. Det sker gennem målrettet markedsføring og synliggørelse. Vi har været i kontakt med potentielle ordregivere og er det fortsat i form af opringninger, mails og møder. Erfaringerne er, at virksomhederne lytter med interesse til det, vi kan tilbyde, og nogle vender tilbage med konkrete tilbudsgivninger, fortæller Jan Oldenburg, og tilføjer, at FESPA deltager i første møde mellem en partner og en virksomhed, der skal have udført en opgave. Herefter er kontakten overladt til partner og virksomhed. FESPA holdes underrettet om det videre forløb. Første konkrete forretning i netværkssamarbejdet FESPA er Marine Diesel anlægget på kajen i Rødbyhavn, få meter fra servicecentret. Benzinselskabet OK er partner i FESPA og etableringen af marine dieselanlægget, er sket i samarbejde med havnen i Rødbyhavn, og den største bruger er Northern Offshore Services, som servicerer vindmølleparken Rødsand 2 med 2 skibe, der er baseret i Rødbyhavn. Nye faciliteter og samarbejde over Femern Servicecentret på Vestre Kaj 52 er første etape i netværkets placering


15

Lokal rådgiver med en verden af ekspertise.

I Deloitte tror vi på vigtigheden af at være lokalt repræIsenteret. Deloitte En trorvæsentlig vi på vigtigheden af at være lokalt reprædel af vores rådgivning er netop senteret. En væsentlig del af vores rådgivning er netop den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i den indsigt, som vi besidder lokalt. Vi er repræsenteret i 15 byer i Danmark. Find os på www.deloitte.dk. 15 byer i Danmark. Find os på www.deloitte.dk.

Herningvej 34, 4800 Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Herningvej 4800Touche Nykøbing F, Tlf. +45 54 84 88 00, nykoebing@deloitte.dk Medlem af 34, Deloitte Tohmatsu Limited Medlem af Deloitte Touche Tohmatsu Limited

Jan Oldenburg

i tæt tilknytning til byggepladsen på Femern-projektet. Den tidligere vinduesfabrik på Finlandsvej 2-4 i Rødbyhavn er overtaget af ABC Pavilloner A/S, partner i FESPA. I bygningen vil FESPA indrette reception, butik, kontor og lager. ”Og der vil være døgnbetjening. På adressen vil vi være i nær kontakt med byggepladsen. Vi vil samtidig fastholde servicecentret på Vestre Kaj for at servicere skibene”, fortæller Jan Oldenburg. FESPA har taget højde for at en tunnel har to ender. Derfor samarbejder netværket med det store tyske netværk, Baltic Facility Solutions i Lübeck, for at kunne servicere på begge sider af Femern Bælt. På Femern-bygepladsen skal alle kunne yde Førstehjælp. Dansk Folkehjælp er landets største udbyder af Førstehjælp – organisationen har 600 trænere. FESPA sponsorer Dansk Folkehjælp med gratis partnerskab af netværket. ”Det er vores støtte til nødhjælpsorganisationen. Den gør et fantastisk arbejde. For FESPA er det et godt brand at sponsorere Dansk Folkehjælp”, understreger Jan Oldenburg.

Ring og lad med en ufo os starte rplig havevandrin tende g ...

Vi udfører ... • Belægninger • Jordarbejde • Græssåning • Græsslåning • Fast vedligeholdelse • Konsulent og rådgivning • Beskæring og fældning • Plantearbejde og planteplaner • Snerydning og saltning

Anlægsgartner Tom Hansen . Telefon 61 74 75 49 . www.toms-have.dk Februar 2014 | Erhverv og Kultur


16

BUSINESS

Mette Rix finder den negative omtale af landsdelen helt forfejlet.

”Jeg elsker at bo her – jeg har lysten til at ville området” Mette Rix flyttede fra en treværelses på Frederiksberg til Frederiksdal Gods på det yderste Vestlolland – og en ny verden åbnede sig for storbypigen. Tekst og foto | Bjarne Winther Der er en skarp kontrast mellem de negative udtalelser om Lolland-Falster, som medierne og folk uden for området slynger om sig med, og så de begejstrerede tilkendegivelser om Sydhavsøernes kvaliteter, der i stigende grad lyder fra de mange tilflyttere til området. Her i magasinet Erhverv og Kultur har vi bragt interviews med folk udefra, der har fundet det, de søgte, på Lolland-Falster. Det gælder både erhvervsfolk og kunstenere, som f.eks. fabriksejer Martin Skibsted, forfatter Ole Clifford, sanger, musiker og forfatter Peter Abrahamsen, den japanske journalist Tomoko Katamura Nielsen, tidligere direktør for Business LF, Anders H. Høiris – og fast sommergæst, forfatter og filmmand, Ole Michelsen (Bogart). Listen er lang over tilflyttere, der i

Erhverv og Kultur | Februar 2014

medierne og andre sammenhænge har udtrykt begejstring for de værdier, de har fundet på Lolland-Falster. Så der må være noget om snakken, skulle man tro. Det kan ikke passe, at det står så skralt til, som mange gerne vil have, det skal lyde. Og nu kan vi atter her i magasinet præsentere en begejstret tilflytter. Mette Rix, instruktør og rådgiver, finder den negative omtale af landsdelen helt forfejlet. Hun flyttede fra Frederiksberg til Lolland i 2010. Hendes umiddelbare kommentar lyder: ”Jeg elsker at bo her – jeg har lysten til at ville området”. Flottere og mere præcist kan det næppe udtrykkes. Godsejerfrue, instruktør og rådgiver I 2010 mødte Mette Rix godsejer, kirsebæravler og vinproducent, Harald Krabbe, Frederiksdal Gods. Og så var hun solgt – hun flyttede ind på Frederiksdal Gods og kunne kalde sig godsejerfrue. Med sig havde hun sønnen Max, i dag 15 år, og kort tid efter indflytningen kom datteren Ellinor til verden.

Fortsættes på side 18


17

Samsung til hele bedriften TELEFONENS PRIS

TELEFONENS PRIS

2.400,-

1.199,Samsung Galaxy S4 Mini DLG Pro Fri 2 GB i 12 mdr á kr. 199,Oprettelse (engangsbetaling) Fragt (engangsbetaling) Min. pris i bindingsperioden inkl. DLG Fri 2 GB

1.199,2.388,159,40,-

3.786,-

TELEFONENS PRIS

720,Samsung Galaxy Xcover 2 DLG Pro Fri 2 GB 12 mdr á kr. 199,Oprettelse (engangsbetaling) Fragt (engangsbetaling) Min. pris i bindingsperioden inkl. DLG Fri 2 GB

Samsung Galaxy S4 DLG Pro Fri 2 GB 12 mdr á kr. 199,Oprettelse (engangsbetaling) Fragt (engangsbetaling)

720,2.388,159,40,-

Min. pris i bindingsperioden inkl. DLG Fri 2 GB

2.400,2.388,159,40,-

4.987,-

3.307,Med DLG Pro Fri 2 GB får du hver måned

Få et godt tilbud på telefoni. Skriv: DLGTELE og send til 445 Det koster alm. sms-takst.

• Fri tale • Ingen opkaldsafgift

• Fri SMS • Fri MMS • 2 GB data

Pris pr. md. kr. 199,-

NOK MARKEDETS BEDSTE PRISER For at kunne få DLG Pro abonnementer forudsættes det, at du har et aktivt CVR/SE-nummer. Abonnementet er bindende i 12 mdr. Fri tale gælder kun indenlandske samtaler og ikke indholdstakserede tjenester. Alle priser er angivet i DKK ekskl. moms. Priserne gælder kun i forbindelse med nytegning af mobilabonnement. DLG Tele tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Tilbuddene gælder til og med 28.02.2014.

DLG Øst · Torvet 3 · 4930 Maribo · dlgoest@dlg.dk · Telefon 3368 4200 Februar 2014 | Erhverv og Kultur


18

ONLINE TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV Modtager du ikke Magasinet ERHVERV OG KULTUR med posten, enten fordi du er privat, eller fordi du sidder uden for vores udgivelsesområde, så fortvivl ikke. Vi tilbyder, at du kan læse magasinet online. Har du et brændende ønske om at følge den positive udvikling der er på Lolland-Falster, så klik ind på vores hjemmeside og tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så modtager du en mail så snart det nyeste magasin er på gaden og kan læses på vores hjemmeside. Det er selvfølgelig GRATIS og du kan til enhver tid afmelde ydelsen igen.

BUSINESS2BUSINESS MAGASINET

www.erhvervogkultur.net Erhverv og Kultur | Februar 2014

Titlen godsejerfrue indebærer en række forpligtelser. Hovedbygningen på Frederiksdal Gods er en del af kirsebærvinens brand, og det gør, at Mette Rix har styr på frokost og overnatninger til forretningsforbindelser, der lægger vejen forbi Frederiksdal Gods. Men Mette Rix har ikke lagt sin professionelle fortid bag sig. Hun er selvstændig og arbejder som rådgiver i performance og kommunikation. Hun holder kurser i København og Aarhus, hun holder foredrag for unge politikere i Bruxelles, der stiller op til valg, og hun holder foredrag for langtidsledige i Nakskov. På godset har hun indrettet kontor og undervisningslokale. Hun er uddannet scenograf fra Wimbledon School of Art i London, og hun har instrueret film og TV, primært ved Danmarks Radio, hvor hun har produceret drama og dokumentar - og undervist. Det bedste frem i folk Mette Rix arbejder med mennesker. Hun arbejder med mennesker, så de bliver mere bevidste om sig selv, og dermed bliver bedre til at sælge sig selv – f.eks. til erhvervslivet, hvor det ikke kun handler om et flot CV, men også om at performe sig selv, fortælle hvem man er. Det sker gennem coaching, fortæller Mette Rix. ”Jeg sammenfatter folks historier, så de kan fortælle den til andre. Mange mennesker forstår ikke hvorfor, de altid ender som nummer 2 ved en jobsamtale. Det er ofte fordi folk ikke har forstået, at de er en vare, de skal sælge”. Mette Rix kan ved at lytte og betragte mennesker, se og høre hvor skoen trykker. Hun er med andre ord en god menneskekender, der kan få det bedste frem i stort set hvem som helst. ”Jeg kan ikke bære, hvis ikke det bedste kommer frem i folk”, siger hun. De skal turde stå frem og fortælle om sig selv – om det, som er vigtigt at fortælle. I en jobsamtale skal det være tydeligt, hvem de er som mennesker. Virksomheden ansætter ikke ansøgerens CV, men personen. I en jobsamtale skal man sælge sig selv som en vare. Det kræver træning, coaching. ”Folk der er gode, har trænet. De som er gode historiefortæller om sig selv, er ofte mennesker, der har fået ros siden de var børn. Det er langt hen af vejen et spørgsmål om selvtillid”.


19

Fra Frederiksberg til Frederiksdal På flere måder har det været et kulturskift for Mette Rix at flytte fra en treværelsers på Frederiksberg til de 60 værelser på det yderste Vestlolland. Hun har i mange år levet i det pulserende storbyliv, London, Belfast, Edinburgh og København. Storbylivet kendte hun, derfor næppe mange nye overraskelser der, hvorimod et liv på landet ville byde på nye oplevelser og udfordringer. Og sådan kom det også til at gå. Mette Rix har taget Lolland til sig – og hun føler sig velkommen. ”Området har et stort potentiale. Gode råvarer, fødevarer, turisme, natur, herregårdsoplevelser – Lolland har fyrtårne, som skal frem i forreste række”, siger hun, og tilføjer, at man som tilflytter, med stort held, kan give noget til det lokalområde, man er blevet en del af, for at få noget igen. Derfor har hun involveret sig i projektet omkring Bychefen i Nakskov – ”Nu tæller kun handling”. Her er hun formand for styregruppen bag projektet, og arbejder aktivt for at bringe flere aktiviteter til Nakskov og omegn. Derudover åbner hun ofte salonerne på Frederiksdal Gods til arrangementer. ”Når man har så enestående rammer som Frederiksdal Gods, så har man lyst til at dele stedet med andre” siger Mette Rix, der mener, at man skal værne om de mennesker, der bor i landsdelen. ”Man bør gøre det attraktivt for de mennesker, der bor her – man skal passe godt på dem, og gøre stedet attraktivt for tilflyttere”.

REFA Mennesker og miljø

Affaldsbehandling med certifikat

Kvalitet og omtanke - REFA er din bedste garanti Med kontakt til REFA og vores certificerede miljø- og arbejdsmiljøsystem er du ikke alene sikret kontakt til en affaldsbehandler med velfungerende tekniske løsninger og veluddannede medarbejdere, men også til en virksomhed, der både i ord og handling tager miljø og sikkerhed alvorligt.

REFA

Energivej 4

4800 Nykøbing F.

Telelefon 5484 1400

www.refa.dk

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


20

KULTUR

Fotografier fra Danmarks yderområder Ethvert menneske og ethvert sted er sit eget centrum. Ud fra den erkendelse udstiller fire fotografer på Fuglsang Kunstmuseum værker om yderområdernes stedbundende potentialer.

Tekst | Bjarne Winther Foto | De fire fotografer, der udstiller Det er et underligt fænomen, det med udkanten og yderområder i Danmark. Udkanten og yderområder i forhold til hvad? Det med at dømme mennesker og steder ude eller inde er naturligvis et storbyfænomen. Storbyerne, ikke mindst København, har gennem de senere år skruet sig selv op i en selvtilstrækkelighed, selvforståelse og selvfedhed, der kun har hån tilovers for steder og liv, der leves ude i mindre samfund i landdistrikterne. Medierne har en stor del af æren for fastholdelse af vanetænkning, myter og fordomme. Bor man tæt på kulturtilbud, cafeliv, støj og forurening, rangerer man højt. Bor man derimod omgivet af natur, stilhed og ren luft, ligger man langt nede på skalaen for det gode liv. Facitlisten for det gode og det dårlige liv bygger på storby-vurderinger. Men – man kunne jo også vælge at vurdere livet uden for byerne med andre briller end byboernes. Stedbundne potentialer Det har været opgaven for de fire fotografer, Henrik Saxgren, Christina Capetillo, Carsten Ingemann og Torben Eskerod, der frem til den 16. marts er aktuel med udstillingen ”Uden for myldretid” på Fuglsang Kunstmuseum. Fotograferne har rejst rundt i Danmarks yderområder i mere end et år, og her har de ladet sig inspirere af stedernes historie, mennesker, byer og landskaber. De har skabt en stilfærdig og overraskende hyldest til de potentialer, som yderområderne rummer. De har fotograferet det, som tiltrak deres opmærksomhed. Resultatet er udstillingen ”Uden for myldretid” og udstillingskataloget, et omfattende bogværk med samme titel, som med mere end 100 smukke, tankevækkende fotografier af mørke, hække, mennesker, oversete byrum og store åbne landskaber sætter nye billeder og opfattelser af Danmarks yderområder i spil. Det, der er dømt ude Fotograferne er fascineret af steder og mennesker, der er dømt ude. De har lagt storbyens fordomme og hovskisnovski attituder bag sig, og i stedet åbnet op for alle sanser og lyttet til landskaberne, landsbyerne, menneskene. Med stor respekt for yderområderne, stedernes fortællinger og de mennesker, der lever der, formåer de med deres kameraer at fastholde stedernes stemninger – og historier. De fire fotografer har på hver deres måde åbnet op for alle sanser – de har villet det, der er dømt ude. De har villet afdække de stedbundne potentialer.

Erhverv og Kultur | Februar 2014

Mørke Carsten Ingemann har valgt mørke som sit tema. Projektet er hans kunstneriske debut. Han er oprindelig reportagefotograf/krigsfotograf. Han har rejst i alle verdens krigszoner fra 1980 frem til 2008, hvor han forlod Jyllands Posten for at koncentrere sig om kunstfotografering. Carsten Ingemann var ikke i tvivl, da han fik tilbudt opgaven med de danske yderområder. Han nærer stor respekt og kærlighed til Danmarks udkant. Af samme grund flyttede han for nogle år siden fra København til et liv på landet 30 kilometer syd for Aarhus. Han kan lide stilhed, mørke, dis, tåge – det, som de fleste mennesker ikke bryder sig om. Han er fascineret af stederne og menneske i yderområderne. Men han kan føle sig utryg i mørke. Den tidligere krigskorrespondent, der i årtier har levet med kuglerne fløjtende om hovedet, følte angst og utryghed, når han om natten bevægede sig ud i nattens buldrende mørke for at lave optagelser til Mørke – hans tema til Uden for myldretid. Han kan blive rædselsslagen, når han overraskes af en fiskehejre, der pludselig letter få meter fra ham, og han gyser ved rovfuglenes skrig i mørket. ”Man skal tage en dyb indånding, inden man går ud i mørket”, advarer han. I indledningen til sin billedserie i bogen Uden for myldretid, skriver Carsten Ingemann: Først søgte jeg fuldmånen ved landets yderste punkter i nord, syd, øst og vest. Dér lærte jeg mørket og frygten at kende… Et fattigere samfund Yderområdernes problematik optager ham. Han mener, at den negative spiral kan vendes, hvis der altså er politisk vilje til det. Fraflytning kan bremses og tilflytning kan gøres attraktivt. Men internetforbindelser på niveau med byernes, er en forudsætning – det gælder i det hele taget udbygning af infrastrukturen. ”Vi har interesse i, at yderområderne fungerer. Der er ved at ske en holdningsændring, mange små tiltag, der peger på ændringer”, mener han at kunne iagttage. I bogen Uden for myldretid har det været en udfordring for ham at låse op for låste forestillinger om udkanten – og indkredse mørket i yderområderne, månen og landskabet. I et interview i Uden for myldretid udtaler Carsten Ingemann: ”Mange af Danmarks store talenter, de virkelig seje og nytænkende, de kommer ude fra landet. Jeg tror, at relationerne mellem land og by er afgørende. Hvis ikke vi har gode, små samfund ude i yderområderne,

Fortsættes på side 22


1

2

3 4

1

Christina Capetillo Fanø, februar, Nakskov november, Hjørring, juli, 2012

2 Torben Eskerod Korselitse Østerskov, Falster, 2012

3 Henrik Saxgren Tejn, Bornholm, 2012

4 Carsten Ingemann Skagen, April 2012


22

Fotograf Carsten Ingemann fotograferet af kollegaen Henrik Saxgren, der til lejligheden har lånt journalistens kamera.

hvor folk får børn, som siden kan indtage storbyerne, hvis vi tror, at fremtiden kun tilhører storbyerne, så tror jeg, at vi har fået et fattigere samfund”. At se det samme på en ny måde Henrik Saxgren, der har været kunstnerisk leder for fotografgruppen, udtaler i samme interview: ”Vi viser i virkeligheden bare, at det er muligt at gå rundt i de samme områder og se det stik modsatte af, hvad en fordom har plantet i os. Men det kræver noget af én. Fordomsfuldhed er åndelig dovenskab, som det kræver en indsats at frigøre sig fra. Vores udstilling tjener som inspiration for dem, der har lyst til at se det samme på en ny måde, og hvis vores udstilling kan få folk til at se mere fordomsfrit på yderområderne, så er projektet en succes. Henrik Saxgren nævner i forordet til bogen Uden for myldretid forfatteren Peter Poulsen, der, blandt andre, har inspireret fotograferne i deres arbejde, f.eks. med Frank Jægers digt – Langelands trompet: Den langelandske Maane, Som vi i nat fik set, Laa messinggul på Havet og blank som en Trompet Vi så den blive løftet Og mod to Læber ført Den langelandske Maane Som vi i Nat fik hørt Den havde øens tone; mit Øre er beredt: Hvem blæser dog så lifligt, På Langelands Trompet?

Forfatteren Peter Poulsen siger om digtet: Det er længe siden, man har set Langeland beskrevet, sådan som Jæger gør det her. Er det virkelig den samme ø, der udsættes for jævnlige nekrologer og nærmest beskrives som et område, der ikke svarer sig og er blevet en klods om benet på vort dynamiske fædreland? De fleste

Erhverv og Kultur | Februar 2014

rynker på næsen af den rådne banan. De færreste lytter til Langelands Trompet. Henrik Saxgren skriver efterfølgende: Tankevækkende, at det blev et digt fra 1950’erne, der hjalp os til at forstå, at et område, der er stemplet som udkant, kun er det i politisk forstand, og at ethvert menneske og ethvert sted er sit eget centrum – under nattehimlen. Pendulet svinger Sådan skifter tiderne. Pendulet svinger frem og tilbage. København har heller ikke altid været det, den er i dag. I 70’erne og 80’erne gik det rigtig skidt for hovedstadsområdet. Industrien rykkede Vestpå til Herning og Trekantsrådet. Arbejdspladerne forsvandt og det var svært at tiltrække nye. Politikerne i Københavns Kommune, Københavns Amt og på Christiansborg anede ikke deres levende råd. Skatteindtægterne i Københavns Kommune var små, og udgifterne var store, hvilket betød, at Københavns Kommune var tæt på at komme under administration af Indenrigsministeriet. Det har Københavns Kommune været tæt på flere gange – senest i 2009. Men det er der ikke så mange, der taler højt om i dag. Vendepunktet i hovedstaden skete i begyndelsen af 90’erne, hvor industrisamfundet blev afløst af IT-samfundet, og den politiske aftale om en bro over Øresund faldt på plads. En Øresundsregion var dermed under opsejling – og dermed var der skabt en optimisme. Hovedstaden begyndte at genvinde sin selvtillid. Og inden vi får set os om, er der igen nogen, der lytter til Langelands Trompet. På Lolland klinger der allerede optimistiske toner. Fotografernes arbejde, udstillingen og det omfattende udstillingskatalog med de udstillede fotografier, er støttet af Realdania, som en del af det særlige indsatsområde – Yderområdernes Potentialer. Udstillingen Uden for myldretid vises på Fuglsang Kunstmuseum 24. januar – 16. marts 2014. Magasinet Erhverv og Kultur kan kun opfordrer til at se udstillingen. Udstillingen har tidligere været vist på: Bornholms Kunstmuseum Sønderjyllands Kunstmuseum Vendsyssel Kunstmuseum.


23

”...SÅDAN ER DET HER...” SØNDAG DEN 23. FEBRUAR KL. 15.00 PÅ NYKØBING FALSTER TEATER DELTAGERNE VED KONCERTEN ER: • Guldkoret • Anne Seier • Klassisk MGK • Storstrøm Kammerensemble • Musikskolens talentelever • Nytårscombo • TanzOrtNord Musik- und Kunstschule Lübeck • Søstrene Dea - og Iben Romme • Musikskolens Bigband • Bo Kristian Jensen

BILLETTER KAN KØBES OVER BILLETNET FRA DEN 27. JANUAR

WWW.GULDBORGSUNDMUSIKSKOLE.DK

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


24

KULTUR

Nytårskoncert på Nykøbing Falster Teater ”Søndag den 23. februar kl. 15.00 afholder Guldborgsund Musikskole sin årlige Nytårskoncert på Nykøbing Falster Teater. Man kan diskutere, om der kan være tale om en Nytårskoncert, når vi er næsten to måneder inde i 2014, men grundet ombygning af teatret, har det ikke været muligt at afvikle koncerten tidligere. Til gengæld er der lagt op til det helt store familieprogram. Der vil være musik og underholdning for hele familien, idet der både vil være klassisk musik, pop/rock, jazz, kor og underholdningsmusik. Traditionen tro vil borgmester John Brædder holde sin Nytårstale og derudover, vil der være underholdning med CD aktuelle Anne Seier, Musikskolens mest talentfulde elever, Bigbandet, Casper Gyldensøe, Storstrøm Kammerensemble og en af Danmarks mest populære mandlige sangere fra teaterverdenen, Bo Kristian Jensen. Bo Kristian Jensen er bla. kendt for at have spillet Fantomet i ”Love Never Dies” på Det Ny Teater, og meget andet. Det bliver en dag i musikkens tegn, hvor den store nuancerede menu vil give publikum en afsmittende oplevelse ud over det sædvanlige.”

CD Aktuelle Anne Seier

Erhverv og Kultur | Februar 2014


25

Spændende foredrag på Visual Climate Center i Holeby På den gamle papirfabrik Højbygaard, Danmarks første sukkerfabrik, i Holeby foregår der mange aktiviteter. Der er mulighed for at afholde alle former for møder, kursus, konferencer og andre events i spændende, moderne lokaler med op til 150 deltagere. På Visual Climate Center er der også mulighed for at opleve ”Science On a Sphere®, i daglig tale Globen, en inspirationskilde til bl.a. at tage vare på vores klode. På Factory Lodge, som også er en del af Højbygaard, tilbyder man 10 dejlige hotelværelser. Mandag d. 17. februar kl. 13:30 kan man opleve Klimakommissær Connie Hedegaard på Visual Climate Center. Klimakommissæren vil fortælle om sit virke, og hvad der for tiden rører sig inden for klimaområdet. ”Jeg glæder mig til igen at besøge klimacenteret i Holeby, som med deres animerede globe har fundet en unik måde at vise, hvordan de menneskeskabte klimaforandringer faktisk påvirker vores klode. Og så glæder jeg mig til at diskutere, hvad der rører sig på klimaområdet, hvor EU netop har præsenteret nye klima- og energimål for 2030”, siger Connie Hedegaard.

ag Programmet for mand ud: s ede sål ser r rua 17. feb n Kl. 13.30 Globen er åbe aard deg He ie nn Kl. 14:00 Co e kag & ffe Kl. 15:30 Ka Globen er åben Kl. 16:30 Afslutning

Centerleder Lene Bernat glæder sig over den store interesse, der er for Globen, og forklarer: ”Klimaforandringer er en af de store udfordringer vi står over for i det 21. århundrede, og Globen er et fantastisk redskab til bl.a. at få visualiseret klimaforandringernes påvirkning af vores klode. Det bliver spændende endnu engang at få besøg af vores klimakommissær. I august 2011 stod Connie Hedegaard for den officielle indvielse af Visual Climate Center, og siden da har hun ved flere lejligheder lagt vejen forbi vores center.” Se mere på: www.visualclimatecenter.com og www.factorylodge.com Man kan tilmelde sig/købe billet på: www.billetto.dk og hvis man har brug for yderligere information, kan Visual Climate Center kontaktes på tlf. 40190785.

Lene Bernat

Konference, møde & overnatning Visual Climate Center giver sammen med Factory Lodge en enestående mulighed for at afholde konferencer, møder, kurser eller anden event samt overnatning i helt særlige rammer. Vi har flere lyse konferencelokaler med plads til op til 150 personer. Vi arbejder på at gøre jeres arrangement effektivt og behageligt. Uanset hvad dit behov er for udstyr, forplejning, overnatning eller anden aktivitet, så kan vores kompetente medarbejdere hjælpe dig med at sammensætte den helt rigtige dag til jer. Ønsker du at benytte dig af vores professionelle lokaler og de inspirerende omgivelser, står vi klar på info@visualclimatecenter.com, info@factorylodge.com eller +45 40190785.

Visual Climate Center & Factory Lodge Fabriksvej 2 | DK-4960 Holeby | Tlf. +45 4019 0785 www.visualclimatecenter.com | www.factorylodge.com

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


26

ADVOKAT

UPDATE

Stort set alle bør oprette et testamente – har du gjort det? Langt de fleste har brug for et testamente. Læs i denne artikel i hvilke situationer det kan være relevant at oprette et testamente. De fleste der er gift og kun har fælles børn har den opfattelse, at de er sikret så godt som det er muligt via deres ægteskab, og at det derfor er aldeles overflødigt at oprette et testamente. Det er rigtigt at et ægteskab medfører en automatisk arveret mellem ægtefællerne, og man er således allerede der bedre stillet end samlevende par. Der kan imidlertid være mange gode grunde til alligevel at overveje at få lavet et testamente selv om man er gift. Det vil ofte være relevant at lave et testamente i følgende situationer: - Hvis man gerne vil skifte med sine børn, og ikke ønsker at sidde i et uskiftet bo, hvor man forvalter børnenes arv efter den førstafdøde. Ved at oprette et testamente kan man nøjes med at aflevere 1/8 af det den førstafdøde efterlod sig til børnene mod ½ hvis man ikke opretter et testamente. - Hvis ens fællesbørn ikke skal arve de samme brøker. Det kan være fordi de allerede har modtaget noget, eller man ikke har lige meget kontakt med alle. - Hvis man ikke kun har fælles børn, men også børn fra tidligere forhold, og alle f.eks. skal have den samme brøk, fordi de skal stilles som biologiske søskende. Det kan også være, at man ikke længere har kontakt med sit barn fra et tidligere forhold, som derfor skal arve mindst muligt. - Hvis der er andre end børn og ægtefælle, der skal betænkes ved ens død. Det kan være andre personer, foreninger og organisationer. Hvis man ikke er gift, men har børn, er det yderst relevant at få oprettet

Tekst | Karina Sejersbøl, Advokat Bang, Brorson & Fogtdal

Erhverv og Kultur | Februar 2014

et testamente. Som ugifte samlevende har man ingen automatisk arveret efter hinanden, og uden et testamente går alt ens samlever efterlader sig til dennes eventuelle børn. Ved at oprette et testamente kan man f.eks. bestemme: - at op til 7/8 skal arves af samleveren. Har man børn bør man under alle omstændigheder overveje at oprette et testamente, hvori man kan bestemme: - at det der falder i arv til ens børn skal være deres skilsmissesæreje, og derfor ikke skal deles med deres ægtefæller i tilfælde af skilsmisse. Derved sikrer man, at arven ”bliver i familien”. - at forældremyndigheden over mindreårige børn skal tillægges bestemte personer, hvis begge forældre dør inden barnet er fyldt 18 år. Det kaldes et ”børnetestamente” Har man ingen ægtefælle eller børn er det forældrene der arver en, og hvis de ikke længere lever så er det ens søskende, der er arveberettigede. Har man slet ingen af de slægtninge, som er arveberettigede, går arven direkte i statskassen, og det kan derfor være en god ide at oprette et testamente, og dermed bestemme hvem der i den situation skal arve en. Det koster typisk ca. 4.000 kr. inkl. moms at få oprettet et sædvanligt testamente. Hertil kommer en afgift på 300 kr. til notaren, som testamentet skal underskrives i overværelse af. Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte advokat Karina Sejersbøl via mail til ksc@bbfadvokater.dk eller på telefon 88 77 88 77.


27

FOKUS

TRANSPORT & LOGISTIK

Vi bygger og udlejer erhvervslejemål,kontorer og lagerfaciliteter

Cargovej 4 • 4840 Nr. Alslev Tlf.: +45 54 40 08 48 • Fax: +45 54 40 08 49 Email: info@transport-center.dk • www.transport-center.dk Februar 2014 | Erhverv og Kultur


28

Transport-center Cargo Syd A/S ser lyst på fremtiden Transport-center Cargo Syd A/S ved Nørre Alslev på Nordfalster er et moderne transportcenter, der stiller de bedste faciliteter til rådighed for chauffører og virksomheder, der benytter sig af Transport-center Cargo Syds mange tilbud. Vi ligger ved motorvej E47 ved frakørsel 43 – tæt på havnefaciliteter og internationale jernbaneforbindelser – i et område, der er præget af internationale virksomheder. Transport-center Cargo Syd A/S udlejer bygninger og arealer til virksomheder og stiller en lang række faciliteter til rådighed for chaufførerne.

Allan Munk

Transport-Center Cargo Syd A/S tilbud til nye lejere Virksomheder, der ønsker at leje kontor-, lager- service- eller produktionsfaciliteter hos Cargo Syd, tilbyder vi i samarbejde med kunden og eventuelt kundens arkitekt, at opføre bygninger i overensstemmelse med kundens ønsker til arkitektur, design og anvendelse. Vi ønsker naturligvis, at der skal være sammenhæng mellem det nye byggeri og det eksisterende på Transportcentrets område – samt at der vises hensyn til gældende myndighedskrav. Transportcentret fi-

nansierer byggeriet – og kunden lejer sig ind. Transpot-Center Cargo Syd A/S oplever stor interesse for det eksisterende transport-center-område, hvor der netop er byggemodnet et stort område, der nu er klar til flere nye byggerier – og samtidig kan vi konstatere en stigende interesse for det nye erhvervsområde tæt på motorvejen. Vi ser lyst på fremtiden. Vi har ikke grund til andet med en beliggenhed tæt på motorvej, Orehavn og en jernbane, der næsten køre igennem Cargo Syd – dertil kommer, at vi ligger klods op af store bygge- og anlægsprojekter som den nye Storstrømsbro, det nye statsfængsel og Femern-forbindelsen. Vores koncept er simpelt. Vi udlejer eksisterende bygninger, eller vi bygger gerne nyt efter kundens behov – enten hvor lejer selv bygger, eller vi bygger for lejer. For yderligere oplysninger kontakt Transportcentrets direktør Allan Munk på mobil +45 2025 1907 www.transport-center.dk

ALT I TRANSPORT RING 54 70 70 70 Expresskørsel Fragtkørsel Kran og grab Containerudlejning Grus og sten Trætransport Affaldshåndtering Flytning Opbevaring Emballagehandel

ster! Flyt til Lolland-Fal

t på flytninger giver særlig raba 54 17 71 19. til området. Ring

Kroggårdsvej 34 - 36 • DK 4990 Sakskøbing • Tlf. 54 70 70 70

Erhverv og Kultur | Februar 2014

WWW.SAXTRANS.DK

• • • • • • • • • •

Flemming Werner Jensen


29

Vi byder Femern velkommen ... Sådan lyder ordene fra Torben J. Lang fra Vognmandsfirmaet TJL Transport, der har satellitkontor på Eskemosevej i Frejlev, under 4892 Kettinge. Torben og to kompagnonger har selve hovedkontoret i Kalundborg. ”Jeg har arbejdet i over 35 år i vognmandsbranchen, så jeg har mange gode kontakter på Lolland-Falster, ja faktisk har vi samarbejde med flere vognmænd i hele landet”, fortæller Torben. Femern-byggeriet bliver stort, det mærker man tydeligt på Torben, når man spørger om hans forventning omkring byggeriet. ”Det bliver rigtig stort, og

nu venter vi bare på, at det sådan for alvor kommer i gang”, siger Torben og fortsætter: ”Der er jo allerede noget i gang mht. forberedelserne, arkæologiske udgravninger, jordbundsprøver osv., og oven i hatten kommer Storstrømsbroen og fængslet. LF bliver en super arbejdsplads de næste mange år frem”. TJL Transport har et stort netværk via de mange år i branchen, så de kan løfte nogle af de mange opgaver, der kommer fra Femern-byggeriet mht. transport. Som Torben siger: ”Vi byder Femern velkommen – og vi er klar!”

Torben J. Lang

Sax-Trans i Sakskøbing klarer enhver transportopgave - også med kort varsel Ringer man til Sax-Trans i Sakskøbing vedr. transport, så ringer man aldrig forgæves. ”Foruden Fragt- og Express kørsel, har vi også vogne med kran og grab, så kørsel med træ, grus og sten håndterer vi også. Containerudlejning, affaldshåndtering, lager og opbevaring samt flytning hører også med til vores spidskompetencer”, forklarer direktør Flemming Werner Jensen. I 1977 startede Flemming sin virksomhed Sax-Trans og siden er det gået stærkt med udviklingen. Flemming og hans kone Karin har gennem løbende opkøb af forskellige vognmandsforretninger og fragtruter, kørt Sax-Trans frem som landsdelens største vognmandsforretning på Lolland Falster. Der er i dag over 60 dygtige medarbejdere, der sørger for at kunderne bliver hjulpet og serviceret med hurtig og præcis levering hver gang. Karin og Flemming tager et socialt ansvar på mere end et område. Søster selskabet O.B. Flytning giver for eksempel en særlig rabat til folk, som ønsker at flytte TIL vores område. ”Vores område er jo desværre plaget af en del fraflytning, og den tendens vil vi da gerne være med til at ændre”, forklarer Flemming Werner Jensen og slutter: ”Femern forbindelsen hjælper jo til med, at vi får noget fokus på Lolland Falster generelt. Så det er nu vi i fællesskab, skal vise vores skønne landsdel frem og fortælle om alt det positive vi har her på Sydhavsøerne”.

Vi byder Femern velkommen Vi kan tilbyde følgende

6-7 akslet tipvognesæt fra 30 til 56 m3 6-7 akslet forvogn-kærre med og uden kran Blokvognetransport Kranbil med 100 t/m kran Levering af alle slags materialer - stort som småt Udlejning af diverse containere Entreprenør kørsel udføres i hele Danmark Ring uforpligtende for et godt tilbud

TJL Transport ApS · Juelsmindevej 1 · 4400 Kalundborg Lokalkontor: Torben J. Lang · Eskemosevej 5 · 4892 Kettinge · Telefon 30 10 10 70

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


30

Transport er også lig med synliggørelse Hver gang vi passerer en lastbil, kører vi forbi en kæmpe reklamesøjle. Det er i dagens forretningsliv en meget vigtig del af markedsføringen af et firma. A. Friis & Søn på Linkøpingvej 27 i Nakskovs industrikvarter er en virksomhed i konstant udvikling. Firmaet fremstiller og forhandler en bred vifte af produkter: Presenninger, markiser, bådkalecher, skilte, storformatprint, textiltryk, arbejdstøj, sikkerhedssko og meget mere. ”Skab BLIKFANG - udnyt reklamepladsen på din presenning og få dit logo eller andet budskab trykt på presenningen. Vi har mange års erfaring i specialopgaver og totalløsninger til private, butikker og industrien”, fortæller ejer Jan Friis og forklarer videre: ”Presenninger kan være faconsyet, flade presenninger, kraftige presenninger til lastvogne og trailere, rullepresenninger, korngrave, overtræk, afdækning, telte, møllesejl osv., tag os med på råd, hvis du søger en kreativ løsning. Vi klarer selvfølgelig også den del med at få dit tryk/logo på samtidig”. Få mere inspiration på www.a-friis.dk

ukt Nemt

Sm

Hurt

igt

e d i s e m m Få en hje r pris til en fai Prisen på din nye hjemmeside: kr.

2.199,-

*

Du får en komplet og køreklar hjemmeside. Dette er inkluderet i prisen: • Rådgivning/vejledning • Design af hjemmesiden, inkl. 3 billeder til forside-slider • Opsætning af menustruktur - op til 10 sider/10 billeder • Adgang til let og lækkert CMS system • Modul til søgeoptimering • Køb af domænenavn i dit navn: www.firmanavn.dk • Hurtigt i gang - din side er typisk klar inden for 3 dage

Skab blikfang

Udnyt reklamepladsen på din presenning - få dit logo eller andet budskab trykt på presenningen. Gå til fagmanden og få den bedste løsning. Vi producerer presenninger og specialløsninger til såvel industrien som private Tag os med på råd, hvis du søger en kreativ løsning. Se mere på www.a-friis.dk

Løsningen hostes for 69* kr. pr måned, inkl. adgang til let online redigerings system hvor du selv kan redigere din hjemmeside! Betales 12 mdr. forud. *Priserne er excl. moms. Læs meget mere på hjemmesiden: fair-hjemmeside.dk

Lolland-Falsters Salgs & MedieHus · Tim Larsen · Telefon 21 17 42 77

Erhverv og Kultur | Februar 2014

Tlf. 54 92 05 49 Linkøpingvej 27 4900 Nakskov mail@a-friis.dk www.a-friis.dk


31

TEMA BILER FLOT DESIGN

VAREBILER KRAFTFULD YDEEVNE FRA NISSAN VAREBILER TÆNK NYT I DIN VIRKSOMHED VAREBILER FRA NISSAN VAREBILER VAREBILER VAREBILER FRA NISSAN VAREBILER TÆNK NYT I DIN VIRKSOMHED FRA NISSAN NISSAN FRA NISSAN FRA FRA NISSAN

VAREBILER

NISSAN NV200

VAREBILER Nissan. Innovation that excites.

NISSAN NAVARA

NISSAN PRIMASTAR

NISSAN NV400

VAREBILER

TÆNK NYT I DIN VIRKSOMHED

VAREBILER

VAREBILER

REBILER

VAREBILER

TÆNKNYT NYTI DIN I DINVIRKSOMHED VIRKSOMHED TÆNK

Nissan. Innovation that excites. Nissan. Innovation that excites.

NISSANNISSAN NV200 NV200

NISSAN NAVARA NISSAN NAVARA

NISSANNISSAN PRIMASTARPRIMASTAR NISSAN NV400

NISSAN NV400

TÆNK NYT I DIN VIRKSOMHED

NAVARA Forbrug (blandet kørsel): 10,5 - 11,9 km/l, CO2: 222 - 250 g/km. PRIMASTAR Forbrug (blandet kørsel): 11,2 – 13,3 km/l, CO2: 238 - 199 g/km. NV400 Forbrug (blandet kørsel): 19,6 km/l, CO : 135NAVARA g/km. Leverings omkostninger Bilen NV400 kan være vist med ekstra udstyr. Der tages 10,2 - 12,5 km/l, CO2: 211 - 249 g/km. NV200 Forbrug (blandet kørsel): NISSAN NISSAN PRIMASTAR NISSAN 2 NISSANNISSAN NV200 NV200 NISSAN NAVARA NISSAN PRIMASTAR NISSAN3.680 NV400kr. forbehold Nissan. that excites. for prisændringer. SCHULZ BILER SCHULZ BILER Nissan.Innovation Innovation that excites.

TÆNK NYT I DIN VIRKSOMHED

NISSAN NV200

NISSAN NAVARA

Herningvej 11 4800 Nykøbing F. Tel: 5486 1016

Herningvej 11 4800 NykøbingNissan. F. Innovation that excites. Tel: 5486 1016

www.schulzbiler.dk

10,2 - 12,5 km/l, CO : 211 - 249 g/km. NV200 Forbrug (blandet kørsel): 19,6 km/l, CO : 135 g/km. Leverings omkostninger 3.680 kr. Bilen kan være vist med ekstra udstyr. Der tages www.schulzbiler.dk forbehold for prisændringer.

n. Innovation that excites.

NISSAN PRIMASTAR

NISSAN NV4

NAVARA Forbrug (blandet kørsel): 10,5 - 11,9 km/l, CO2: 222 - 250 g/km. PRIMASTAR Forbrug (blandet kørsel): 11,2 – 13,3 km/l, CO2: 238 - 199 g/km. NV400 Forbrug (blandet kørsel):

NISSAN NV200 NISSAN NAVARA NISSAN PRIMASTAR NISSAN NV400 NAVARA Forbrug (blandet kørsel): 10,5 - 11,9 km/l, CO : 222 - 250 g/km. PRIMASTAR Forbrug (blandet kørsel): 11,2 – 13,3 km/l, CO : 238 - 199 g/km. NV400 Forbrug (blandet kørsel): 2

2

2

2

10,2 - 12,5 km/l, CO2: 211 - 249 g/km. NV200 Forbrug (blandet kørsel): 19,6 km/l, CO2: 135 g/km. Leverings omkostninger 3.680 kr. Bilen kan være vist med ekstra udstyr. Der tages for prisændringer. Februar 2014 | Erhverv og Kultur NAVARA Forbrug (blandet kørsel):forbehold 10,5 - 11,9 km/l, CO2: 222 - 250 g/km. PRIMASTAR Forbrug (blandet kørsel): 11,2 – 13,3 km/l, CO2: 238 - 199 g/km. NV400 Forbrug (blandet kørsel):

NAVARA Forbrug (blandet kørsel): 10,5 - 11,9 km/l, (blandet CO2: 222 - 25019,6 g/km. PRIMASTAR Forbrug (blandet kørsel): 11,2 13,3 km/l, 238med - 199 g/km. NV400 Forbrug (blandet kørsel): : 211 - 249 g/km. NV200 Forbrug kørsel): km/l, CO2: 135 g/km. Leverings omkostninger 3.680–kr. Bilen kan CO være2: vist ekstra udstyr. Der tages 10,2 - 12,5 km/l, CO 2 forbehold prisændringer. 10,2 - 12,5forkm/l, CO2: 211 - 249 g/km. NV200 Forbrug (blandet kørsel): 19,6 km/l, CO2: 135 g/km. Leverings omkostninger 3.680 kr. Bilen kan være vist med ekstra udstyr. Der tages forbehold for prisændringer.


32

Ny forhandler af SMC atv’er og udsty I sommeren 2013 indgik TR Auto ved Thomas Rasmussen aftale med PRO-ATV i Nordjylland, om at sælge og servicere atv’ere af mærket SMC. Det er en drengedrøm der er gået i opfyldelse. Som mekaniker har man benzin i blodet og fritiden skal selvfølgelig udfyldes med lidt action udtaler Thomas og fortsætter: Så da muligheden opstod for forhandling af atv’er og udstyr slog jeg til med det samme. Det er et spændende program som SMC producerer - fra 50 til 700 ccm, og programmet omfatter både børne-, sports- og arbejds atv’er - og nogle af atv’erne kan ydermere indregistreres som bil. Den primære målgruppe er selvfølgelig landmændene, der hurtigt og nemt kan komme rundt på deres arealer. Der er rig mulighed for tilkøb

af udstyr, hvilket gør det endnu mere spændende og attraktivt for målgruppen. Men selvfølgelig, alle kan være med. I samarbejde med PRO-ATV tilbyder vi kunderne finansiering gennem Nordea, med nogle af de bedste vilkår der findes på markedet fortæller Thomas og fortsætter: Endvidere tilbyder vi erhvervsleasing og attraktive forsikringsmuligheder. Når du køber en atv hos os har du også mulighed for en serviceaftale. Aftalen dækker de mest basale reparationer - hvilket gør, at du får den nødvendige glæde af atv’ens 3 årige garanti. På værkstedet i Hjelm kan man se nogle af atv-modellerne. Det er et omfattende program som SMC kører med, så der er ikke plads til dem alle. Ud fra kundes ønsker og behov, får vi selvfølgelig en model hjem til fremvisning for kunden slutter Thomas Rasmussen.

r ’ i l b e r e Sjov e k k i det Finansieringsforslag Pr. dag i 60 md. inkl. moms

Finansieringsforslag Pr. dag i 60 md. inkl. moms

Velegnet til sport og leg

Pris inkl. moms fra kr.

9.495,-

SMC RAM MINI 50 CCM

Fås i hvid eller blå.

Finansiering, erhvervsleasing og attra ktive forsikringsmuligheder. Ring og hør mere.

Flot og frækt design - den bedste og sikreste ATVcrosser til de små. Kvalitet og udstyr i bedste klasse. Perfekt og sikker begynder ATV til de små fra 2 til 7 år - med indkapslet motor og udstødning, afskærmet hjul mm. El start, rigtig affjedring og off road dæk. Betjeningsgreb og bremser er tilpasset børn. Der medfølger fjernbetjent sikkerheds stop og ekstra neddroslingsmulighed.

Fås i rød eller sort Pris inkl. moms fra kr.

13.995,-

SMC 100 SPORT OFFROAD

Den bedste mini du kan købe. ATV´en har en uhyre slidstærk og robust motor - ligesom den har et meget stærkt stel der er kraftigt dimensioneret - voksne kan uden problemer bruge denne lille robuste sag (Hvis ikke far er for stor). Her har du en ATV som kører hver dag uden at stille krav til teknisk kunnen hos ejeren - den starter hver gang, kører næsten til evig tid og med et minimum af vedligeholdelse.

Salg og reparation af ATV | TR Auto | Thomas Rasmussen | Pilehavevej 5, Hjelm | 4990 Sakskøbing | mobil 21 72 36 06 | www.tr-auto.dk | Reparation af alle bilmærker

Erhverv og Kultur | Februar 2014

Billeder kan være vist med ekstraudstyr

Vi tilbyder vores ATV kunder


33

yr

Thomas og sønnen Emil trodsede kulden for at vise nogle af Atv’erne

g o e k r y t S t f a kr De viste modeller kan indregistreres som bil

Lagerføres i sort eller orange

Finansieringsforslag Pr. dag i 60 md. inkl. moms

Finansieringsforslag Pr. dag i 60 md. inkl. moms

Velegnet til t g a j g o g u r b d n la Vi tilbyder vores ATV kunder

69.995,-

SMC MBX 720R

Fås i hvid eller sort

Finansiering, erhvervsleasing, attraktive forsikringsmuligheder og serviceaftale. Ring og hør mere.

SMC MBX er i sandhed en SPORT´s utility ATV..! - 4x4 med spær sørger for at du kommer op af de voldsomste stigninger, kommer frem i mark og skov, vinder over gutterne i grusgraven, let rydder STORE mængder sne med ploven, kan komme på arbejde hver dag eller cruise en skøn tur med kæresten - og vi garantere at der vil blive stirret på dette fede køretøj. Kraftfuldt og sikkert.

Pris inkl. moms fra kr. Offroadpris

36.995,SMC JUMBO 302

Et rigtig trækdyr med stærk motor, høj/lav gear samt kardan. Perfekt til gade, sjov eller landbrug. Du finder ikke en ATV i klassen der maser mere fremad, uden at det hedder 4x4. Det her er en rigtig full size utility ATV på størrelse med de største, som er kraftigt bygget til at bære de stor byrder. ATV´en er monteret med stærke bagagebærere til værktøj, redskaber, geværholder eller en bagageboks hvis du skal lave hegn på jagt eller ...

Billeder kan være vist med ekstraudstyr

Pris inkl. moms fra kr. Introduktionspris

Salg og reparation af ATV | TR Auto | Thomas Rasmussen | Pilehavevej 5, Hjelm | 4990 Sakskøbing | mobil 21 72 36 06 | www.tr-auto.dk | Reparation af alle bilmærker

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


34

REVISOR

UPDATE

Ned med registreringsafgiften Leas din hvidplade bil Mange ønsker at køre rundt i en flot BMW men grundet den danske registreringsafgift, er det de færreste, der får drømmen opfyldt. Tilbage i 2009 blev der indført nye regler, der kan medvirke til at opfylde drømmen. Ændringen betyder, at også danske leasingselskaber kan afregne registreringsafgift månedsvis i udlejningsperioden i stedet for at betale afgiftsbeløbet, når bilen indregistreres. Ordningen giver en betydelig likviditets-mæssig fordel for leasingvirksomhederne, og da bilerne efter endt leasingperiode er uden registreringsafgift, kan de uden videre sælges i udlandet. Denne ordning - fleksleasing - er blevet populær og benyttes især på de dyre biler, da det er her, besparelsen viser sig.

Leasing kontra køb Ofte er det en fordel at lease bilen frem for at købe den, og så kan man vurdere, om det skal være traditionel eller fleksleasing. Ved traditionel leasing kan en andel af registreringsafgiften tilbagebetales, hvis bilen senere eksporteres.

Betingelser og kriterier SKAT kan give tilladelse til, at en leasingvirksomhed anvender fleksleasing, når den pågældende bil tilhører leasingvirksomheden, og når bilen i en tidsbegrænset periode leases til en person eller et selskab. Leasingperioden skal udgøre minimum 6 måneder. Registreringsafgiften opkræves for hele leasingperioden, og afgiftens størrelse afhænger af køretøjets alder. Er bilen under 3 måneder, betales 2% af den beregnede registreringsafgift. Er den mellem 3 måneder og 36 måneder betales 1%, mens der betales 0,5% for biler, der er ældre end 36 måneder. Herudover skal der betales en månedlig forrentning af den del af ikke-betalt registreringsafgift. Ordningen er med den indbyggede forrentning over tid teoretisk set økonomisk neutral i forhold til betaling af den fulde registreringsafgift ved indregistreringen.

Stilles bilen til rådighed for en medarbejder, skal vedkommende beskattes af fri bil, og her vil det normalt være en fordel, at bilen leases. Dette skyldes, at leasingvirksomheder ofte tilbyder et reduceret beskatningsgrundlag for fri bil. Endvidere sker beskatningen kun i de måneder, bilen leases. Leases den i 6 måneder sker beskatningen kun for 6 måneder. Beregninger viser, at der er betydelige penge at tjene ved, at bilen leases i eget koncernselskab, frem for at den købes i erhvervsvirksomheden. Fortjenesten er både i koncernen og hos den ansatte med fri bil. For en bil til 380.000 kr. kan den samlede besparelse beregnes til over 50.000 kr. - efter skat.

Kan det betale sig? Ordningen er mest fordelagtig for biler over 3 måneder og fra omkring 600.000 kr. Beregninger viser, at udgiften til en bil til 999.900 kr., som kører 12.500 km, kan reduceres fra 21,89 kr. til 16,27 kr. pr. km. ved fleksleasing.

Tekst | Kenny Isaksen, Deloitte Statsautoriseret revisor og skattepartner

Erhverv og Kultur | Februar 2014

Leasingen kan foregå via eget koncernselskab eller fra 3. mand. Leasingvirksomheden vil få momsen retur ved købet, men de skal momse leasing-ydelsen. Leasingtager får refunderet en betydelig del af momsen ved leasing. Likviditetskravet ved anskaffelsen reduceres således med momsen.

SKAT kigger med Da fleksleasing er populær, er der dukket mange leasingvirk-somheder op, og ikke alle agerer indenfor SKATs rammer - hvilket SKAT er opmærksom på. Visse leasingvirksomheder har lavet modeller, hvor de kun er proformaejere af bilen, altså hvor leasingtager selv er kommet med bilen eller selv har finansieret den. Denne type ordninger er ikke lovlige.


35

Salgsteamet hos Schulz Biler ved Danmarks flotteste stationcar er fra venstre: Direktør Ole Schulz, og salgskonsulenterne Flemming Hansen, Tobias Larsen og Daniel B. Christensen.

Danmarks flotteste stationcar SCHULZ BILER er enige med medier om ny prisvindende stationcar Det spanske ’Car and Driver’ har kåret den nye SEAT Leon ST som årets familiebil 2014. De spanske læsere har stemt SEATs store stationcar ind foran en række konkurrenter på grund af modellens pladsforhold, teknologi og en velformet bag. ”Vi er meget enige i de spanske bilkøberes vurdering,” lyder det fra Schulz Biler, der allerede har modellen stående i forretningen. I midten af december valgte læserne af to spanske medier den nye SEAT Leon ST som årets familiebil 2014. Den spanske tysker er således valgt som Family Car of the Year af magasinerne ’Car and Driver’ samt ’Crecer Feliz’. Nu er den ombejlede stationcar så allerede kommet til Nykøbing F. og Schulz Biler. ”Det er en utrolig smuk, velkørende og rummelig stationcar. Det er meget fortjent, at den er valgt som Årets familiebil, og vi er meget enige i, at den er uhyre velskabt. Nu skal kunderne ikke vælge mellem sportslig og praktisk. Den nye Leon ST leverer begge dele. Og vi ser frem til at vise den til kunderne og få dem ud at køre”, siger Ole Schulz, Indehaver af Schulz Biler.

”SEAT har oplevet en utrolig popularitet i Danmark de sidste par år. Den interesse er ikke mindre her på Lolland-Falster, hvor mange har fået øjnene op for mikset af tysk kvalitet og spansk design, der måske mere end nogensinde kommer til udtryk i den nye Leon stationcar”, siger Ole Schulz. SEAT er med en kombination af meget stærke produkter, som den lille, populære Mii, den velkendte Ibiza, der af tyske Auto Bild blev kåret som ’den bedste lille bil nogensinde’ og den nye Leon samt et skarpt fokus på kundeservice, i dag et af de hurtigst voksende bilmærker i Danmark. ”Vi er begunstiget med biler, der virkelig kan noget ekstra. Det kan vi se med en bil som Leon stationcar. Når vi så samtidig er meget skarpe på priserne, så du får utroligt meget bil for pengene – og når vi kan tilbyde kunderne særligt uddannede SEAT-specialister og ikke mindst fordelagtig finansiering, så kommer kunderne igen og igen”, siger Ole Schulz. Leon ST stationcar starter allerede ved kr. 199.900,-, og introduceres nu hos Schulz Biler, Herningvej 11, 4800 Nykøbing F., der indbyder alle interesserede til at komme med på en testtur.

Første større SEAT stationcar SEAT Leon ST er det seneste skud på stammen i SEATs nye skarpere designlinje og den første større stationcar fra SEAT.

Februar 2014 | Erhverv og Kultur


36

Der er også blå fordele til dig som ønsker at skifte bank

Book en Blå time, og hør, hvad vi kan tilbyde dig Som kunde i Nykredit får du adgang til en række fordele, der matcher dine behov. Vi kalder dem Blå fordele. Og de spænder fra attraktive renter til særlige ydelser og services.

Langgade 10 4800 Nykøbing F Tlf. 44 55 76 20

Erhverv og Kultur | Februar 2014

Ring til os på telefon 44 55 76 20 og høre mere om dine blå fordele ved bankskifte.

Profile for Grafosign

Erhverv og kultur 02 2014  

Erhverv og kultur 02 2014  

Profile for grafosign
Advertisement