EGEDAL_2021_AOF

Page 1

EGEDAL 2021-2022

A O F

A F T E NSKOLE RN ES FÆ LLESPROGR A M

A P A

F O F

L O F

S N

APA Egedal@fof.dk

www.fof-egedal.dk

1


Egedal Kommune - fællesprogram 2021-2022 Aftenskolerne i Egedal Kommune byder alle borgere velkommen til sæsonen 2021-2022. Igen i år har skolerne samarbejdet om udgivelsen af det fællesprogram, som du nu sidder med i hånden. Programmet er udsendt til alle husstande i Egedal Kommune, og alle kurser er tilrettelagt for voksne i henhold til loven om folkeoplysning. Egedal Kommune yder tilskud til undervisningen. Men du kan godt deltage, selvom du bor i en anden kommune, idet tilskuddet så afregnes gennem kommunal udligning. Med dette fyldige program lægger aftenskolerne op til at give dig en udbytterig sæson.

A Arbejdernes Oplysnings Forbund O Se også www.egedal.aof.dk F A Afspændingspædagogisk Aftenskole P A Se også www.apa-afspaending.dk F Folkeligt Oplysnings Forbund O F Se også www.fof-egedal.dk L O F

Liberalt Oplysnings Forbund Se også www.egedal.lof.dk

s. 3-14

s. 15-24

s. 25-38

s. 39-47

Velkommen!

Praktiske oplysninger TILMELDING: Tilmelding til undervisning skal ske direkte til den enkelte aftenskole, som det er anført under hver skole i dette program.

Gråzone

BETALING: Der henvises til de enkelte aftenskolers priser og oplysninger om betalingsforhold. Betaling skal altid ske direkte til den enkelte skole og altid før kursusstart. Udgifter til bøger, materialer o.l. betales af deltagerne selv. Dette erhverves som regel i samarbejde med kursets lærer. FAKTABOKS: Ud for hvert hold vil der være en lille rubrik med faktuelle oplysninger om holdet: Holdnr. Tidsrum for undervisningen med startdato Antallet af lektioner og undervisningssted Underviser, Deltagerbetaling FERIER: Aftenskolerne følger folkeskolens ferieplan, og der vil normalt IKKE være undervisning i skolernes ferier. Se ferieplanen. KURSUSSTART: Kursernes starttidspunkt står anført i faktaboksen ved de enkelte hold. Hvis kurset ikke oprettes, vil deltagerne få besked, og evt. betalt gebyr vil blive tilbagebetalt. TILMELDING TIL PENSIONISTER: Egedal Kommune yder ikke tilskud til nedbringelse af deltagerbetalingen for pensionister. Hvis der fra en aftenskole alligevel ydes rabat, vil det fremgå i afsnittet under den enkelte skole.

2

Aftenskolernes fællesprogram - Egedal Kommune

Kom og hør René Dahl Andersen fortælle er en barsk historie fra en brutal verden, som kun meget få kender til! Om infiltrering af hårde kriminelle miljøer og arbejde som undercover agent på farlige missioner. True crime, når det er bedst eller værst... De 4 aftenskoler i Egedal inviterer til en foredragsaften på Stenløse Rådhus d. 5. oktober 2021 kl. 19.00 Læs mere inde i kataloget under hver enkelt aftenskole, hvor du også kan tilmelde dig. FERIEPLAN FOR SKOLEÅRET 2021: (alle dage inkl.) Første skoledag er den 9. august 2021 Efterårsferie Uge 42 Juleferie Den 22. december 2021 til 4. januar 2022 Vinterferie Uge 6, 7 eller 8 - Se den enkelte skoles hjemmeside Påskeferie Den 11. april til 18. april 2022 St. Bededag Den 13. maj 2022 Kr. Himmelfartsdag Den 26. og 27. maj 2022 Grundlovsdag Den 5. juni 2022 (ligger i pinsen) Pinse Den 4. til 6. juni 2022 Sommerferie Uge 26 til og med uge 31


AOF Egedal

Skoleleder: Kim Røgen skoleleder@egedalaof.dk Johannedalsvej 28, 3650 Ølstykke Tlf. 40 40 09 03 kontakt@egedalaof.dk Tlf. 45 80 19 00 Mandag – torsdag kl. 10.00 – 12.00 Hjemmeside: www.egedal.aof.dk

TILMELDING Via hjemmesiden: egedal.aof.dk BETALING Betaling senest en uge før start, medmindre andet er anført i kursusbeskrivelsen. Bemærk, at en tilmelding først er gældende, når man har betalt. Ved overtegning, får de tilmeldte plads i den rækkefølge, de har betalt. Du kan betale på følgende måder: 1. Med dankort via hjemmesiden egedal.aof.dk 2. Via indbetaling på netbank/indbetalingskort Husk at vedlægge følgende oplysninger: Navn, adresse og holdnummer. HJEMMESIDE Følg med på vores hjemmeside egedal.aof.dk hvor vi løbende opdaterer programmet.

Velkommen til AOF Egedal AOF, Arbejdernes Oplysningsforbund, blev stiftet i 1924 som det første oplysningsforbund i Danmark. Efter Fritidsloven i 1969 dannedes der afdelinger i de fleste kommuner. Den 1. august 2006, i forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007, slog de tidligere kommunale afdelinger sig sammen til AOF Egedal. Løbende informationer Egedal AOF udsender løbende nyhedsmails til vores deltagere og andre interesserede. Via de mailadresser vi får oplyst, informerer vi om nye kurser og vores spændende aktiviteter eller om evt. justeringer i det løbende program. Vi anvender naturligvis også vores facebook-side AOF-Egedal til information om vores aktiviteter.

A P A

F O F

Kim Røgen Skoleleder

OPSTART AF KURSER Såfremt du intet hører fra AOF, begynder dit hold som angivet i programmet. Evt. ændring i igangværende kurser, aflysninger eller lign. vil blive meddelt pr. mail eller sms.

L O F

TILBAGEBETALING Oprettes et hold ikke, eller er det overtegnet, refunderes det indbetalte beløb straks. I alle andre tilfælde er tilmeldingen bindende, når man har betalt. UDENBYS DELTAGERE Alle er velkomne på vores hold! Det kommunale tilskud udlignes mellem kommunerne.

S N

FERIER Aftenskolerne følger skolernes ferieplaner, som du finder på side 2.

kontakt@egedalaof.dk

A O F

www.egedal.aof.dk

3


A O F

A P A

F O F

Foredrag Pigerne på Sprogø Carsten Egø Nielsen Rigtig mange danskere har set filmatiseringen af Jussi Adler Olsens roman ”Journal 64”, der tager udgangspunkt i en journal for en af de piger, der blev anbragt på Sprogø. Var livet og tilværelsen på Sprogø, som filmen skildrer det? Christian Keller, overlæge ved de Keller’ske anstalter, initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961. I foredraget hører vi den virkelige historie om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne. F.eks. om pigen, hvor en læge bl.a. skrev: ”. hun kan slet ikke udføre noget Arbejde på egen hånd. De senere år har hun haft stærke erotiske tilbøjeligheder så forældrene må passe på hende både dag og nat”. Men vi skal også høre om baggrunden for anstalten og om hverdagen for beboerne, samt om lukningen i 1961.

102104211001 Torsdag d. 30.09.2021, kl. 19.00 – ca. 21.00

Lærkeskolen .. Præstegårdsvej 30 • Stenløse

Carsten Egø Nielsen • Pris kr. 100

Gråzone René Dahl Andersen

L O F

S N

Gråzone er en barsk historie fra en barsk verden, som kun meget få kender til! Om infiltrering af hårde kriminelle miljøer og arbejde som undercover agent på farlige missioner. True crime, når det er bedst eller værst. René Dahl Andersen har været i en anden verden – den hårde, kriminelle – og som menigmand kun har begrænset kendskab og adgang til. En skyggeverden, der på sin egen facon fascinerer de mange som iagttager – og korrumperer de få, der virkelig har været der. Også dem, der under dække er gået ind i denne kyniske verden i den gode sags tjeneste – Politiets og samfundets. Dette er René Dahl Andersens historie – om forløbet fra ung, idealistisk og talentfuld politibetjent over status som Wonder Boy i Politiets specialafdelinger indenfor narkokriminalitet – til at begå én fatal fejl med katastrofale følger for både person og karriere. Fortalt af manden selv – med sjæl, indlevelse, ærlighed, troværdighed og personlig erkendelse. Det er fascination, spænding, action og ægte true crime! Udover et spændende kig ind i en fascinerende underverden, stiller foredraget Gråzone også det fundamentale spørgsmål? Kan et samfund med dets politi tillade at bryde loven – for at opretholde selvsamme bedst muligt? Helliger målet midlet?

Mike Tramp – Intim koncertforedrag Mike besøger os for femte gang med sit helt speciele intime koncertforedrag, hvor han underholder med sange og historier fra sin fantastiske rejse i rockens verden. Igen i år akkompagneret af keyboard ekvilibristen Lord Sebastian Groset, som vil give sangene en helt unik lyd og fylde. Du kommer helt tæt på manden der har indspillet mere end 30 albums og været på landevejen i mere end 40 år. Han har været frontmand i verdensnavne som White Lion og Freak of Nature og han delt scene med store rockbands som f.eks. AC/DC, Aerosmith, Kiss og Ozzy Osbourne for bare at nævne nogle. Nu med 13 solo albums bag sig i eget navn og senest det meget anmelderroste & nominerede album “ Second Time Around” der kom på gaden i 2020. Der er kun én Mike Tramp, og han er Danmarks ægte rock ’n’ roller. Se ham her som solist med en akustisk guitar om halsen, akkompagneret af en pianist, og to timers sange og storytelling, som kun få kan matche. Mike Tramp kører aldrig på autopilot, når han indtager scenen. Tværtimod er han drevet af spillelyst og livsglæde, som man kan mærke helt ud på parkeringspladsen. Kendt som nomaden som ingen kan standse eller som han selv siger; ”It’s Not A Fashion – It’s A Way Of Life” Kom helt tæt på manden, følelserne & de små finurlige historier i dette helt særlige intimshow.

102104211003 T orsdag d. 11.11.2021 kl. 19 – 21

Lærkeskolen • Præstegårdsvej 30 • Stenløse

Mike Tramp • Pris kr. 200

Det lille ekstra Connie Svendsen Kom og få rørt lattermusklerne, når foredragsholder og stewardesse Connie Svendsen giver et positivt spark på arbejdsglæden og livsglæden. Det bliver en forrygende aften med masser af bid og budskab. Bestemmer du over livet, eller bestemmer livet over dig? Hvilken tanke fodrer du, den gode eller den dårlige? Går du op i hvad andre tænker? Realiserer du dine drømme? Dette er bare nogen af de områder Connie Svendsen vil berøre, når hun med sin menneskelige indsigt, giver publikum et positivt vink med sin vognstang. Hun tør sige, hvad andre tænker. Foredraget er fyldt med energi – dybde – og ikke mindst humor, så tag din kollega, mand, veninde eller nabo under armen og få et boost til livet.

102104211002 Tirsdag d. 5.10.2021 kl. 19 - ca. 21

Egedal Rådhus Byrådssalen,

102204111004 Torsdag d. 3. marts 2022, kl. 19.00-21.00

Dronning Dagmars Vej 200, 3650 Ølstykke

Lærkeskolen .. Præstegårdsvej 30 • Stenløse

René Dahl Andersen • Pris kr. 160

Connie Svendsen • Pris kr. 175

4

AOF

TLF. 45 80 19 00


Byvandringer Byvandringer med Allan Mylius Thomsen Byhistorikeren Allan Mylius Thomsen er uddannet som reklametegner i 1971 og manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole 1992. Allan Mylius Thomsen har bl.a. tilrettelagt en lang række radio- og tv-programmer. Alle byvandringer varer 2 timer. Byvandring 2 bliver efterfulgt af et måltid mad. Prisen inkluderer maden, men ikke drikkevarer.

Byvandring 2 - Op og ned langs Nyhavn Byvandring 1 - Københavns historie fra søsiden Havnerundfart. Københavns spæde begyndelse fandt sted for 7.000 år siden, ved den smalle naturhavn mellem Sjælland og de små øer i sundet mellem Sjælland og Amager. Herfra er den groet til en international storby, der har sprængt alle sine historiske rammer. Allan Mylius Thomsen guider os i en af kanalrundfartens både gennem de mange års byudvikling set fra vandsiden. Vi oplever middelalderbyen, Christianshavns kanaler, Frihavnen, og de nye udviklingsområder fra den gamle B&W-grund på Refshaleøen til nybyggeriet i Sydhavnen på Kalvebod Brygge, Islands Brygge og helt ud til de nye erhvervsområder ved Sjællandsbroen. Spisning indgår ikke i denne tur.

Op og ned langs Nyhavn Smukke gamle Nyhavn fra 1673 er altid en tur vær. Med byhistorikeren Allan Mylius Thomsen vandrer vi op og ned ad Nyhavn. Vi hører om området, de smukke gamle huse og de mange skæbner der har befolket Nyhavn. Om tiden da Botanisk Have lå i Nyhavn, da H.C. Andersen skrev sine første eventyr i den gamle havn, komponisten Kuhlau skrev bl.a. ”Kong Christian stod ved højen mast” i et af havnens huse. Men det er også historien om Nyhavn, da de mange havneknejper var befolket med Nyhavnspiger, boldværksmatroser, havnearbejdere, ægte søfolk, jazz- og pigtrådsmusikere. Da Nyhavn i 1960’erne blev modecentrum, og om tatovørerne og deres farvestrålende kunst. Der bliver tid til en enkelt øl undervejs, og afslutning med spisning på restaurant ”Gilleleje”.

1021410006

Lørdag d. 25.september 2021 kl. 11.00- 13.00

10214210005 Lørdag d. 4.september 2021 kl. 11.00- 13.00

Mødested: Canal Tours ved Gammel Strand

Mødested: Canal Tours ved Gammel Strand

Allan Mylius Thomsen • Pris kr. 300

Allan Mylius Thomsen • Pris kr. 300

A O F

A P A

F O F

L Aqua muskeltrim – gymnastik i vand O F Aqua muskeltrim – gymnastik i vand Gymnastik i vand, hvor vandets bæreevne, kroppens kraft og vægtløshed udnyttes. I varmtvandsbassinet, som kan være op til 34 grader, får du større bevægelighed, og det er sjovt at træne kroppen i det varme vand. Med AQUA muskeltræning bliver alle kroppens muskler trænet, samtidig med at vi har plads til en sund latter.

102104204007

Mandag d. 13.. september 2021 kl. 12.00-13.00

26 lektioner • 26 gange.

Varmtvandsbassinet Ølstykke Svømmehal

Gitte Hansen • Pris kr. 990

kontakt@egedalaof.dk

S N

www.egedal.aof.dk

5


A O F

Motion Burn it out/CrossFit På dette hold bliver du både presset på puls og fysik, med et program der varierer fra gang til gang. Vi varmer op hvor vi presser pulsen godt op. Herefter veksles der mellem puls og fysisk træning. Der er altid flere niveauer i undervisningen - så du vælger selv hvor meget du vil presses på dagen. Du vil fx møde boksetræning, intervaltræning, 3D Slide, elastikker, vægte og meget mere. Efter et par gange tilrådes det at medbringe egen måtte.

A P A

1021204009

Mandag kl. 19.10 -20.05. Start 20.09.2021

30 lektioner • 30 gange • Sandbjerghallen, Stenløse

Charlotte Gasberg • Pris kr. 1050

Step niveau II-III

F O F

L O F

S N

Fitness - Stram op, Step, Burn-it-out og Tabatta Kom i din livs form Vil du gerne komme i superform på en sjov og kreativ måde, og med en super godt uddannet instruktør, der er specialist i at tilpasse træningen til dig? Så skal du kigge her. Ekstra service til dig på Charlottes hold. Alt undervisning livestreames i en lukket gruppe, så du kan træne med hjemmefra, eller snuppe træningen på et andet tidspunkt der passer bedre til dig.

Onsdag er den helt store stepdag med to hold, der begge flytter dig på puls og fysik. Holdet kl 18. er for øvede og/eller for dig, der vil presses lidt ekstra. Holdet kl. 19.30 er for dig, der gerne vil have en mere tilpasset træning. På det sidste hold vil der altid være flere niveauer i øvelserne, så du selv kan vurdere, hvor meget du vil presses på dagen. På begge hold starter vi med at presse pulsen op på steppen med en serie, efterfølgende arbejder vi videre med denne eller en anden serie. Vi arbejder med vægte, 3D slide og elastikker og programmet er meget varierende. Efter step arbejder vi med styrketræning af ryg, mave og balder på måtter. Timen sluttes med udstrækning. Efter et par gange tilrådes det at medbringe egne vægte og måtter.

1021204010

Onsdag fra 21 kl. 18.10-19.25. Start d. 22.09.2021

45 lektioner • 30 gange • Sandbjerghallen, Stenløse

Charlotte Gasberg • Pris kr. 1400

Om instruktøren Instruktøren hedder Charlotte Gasberg, og har undervist i alle former for fitness og aerobic siden 1985 (læs mere på vores hjemmeside https://egedal.aof.dk). Hvis du er nysgerrig eller du vil vide mere om Charlottes hold - så ring endelig på 29727191 eller send en mail på gasberg1307@gmail.com. Det er vigtigt du kommer på det, for dig, rette hold - og det vil Charlotte selvfølgelig gerne hjælpe dig med.

Stram op Dette hold er et super effektivt hold uanset dit fysiske niveau. Alle bliver udfordret. Der er altid flere niveauer i undervisningen - så du vælger selv hvor meget du vil presses på dagen. Vi varmer op, arbejder videre med elastikker, vægte, 3D Slide mm., vi fortsætter på måtter med træning af mave, ryg og balder. Timen afsluttes med udstrækning. Hele kroppen bliver arbejdet godt igennem på dette hold. Efter et par gange tilrådes det at medbringe egen måtte og håndvægte.

1021204008

Mandag kl. 18.10 -18.55. Start 20.09.2021

30 lektioner • 30 gange • Sandbjerghallen, Stenløse

Charlotte Gasberg • Pris kr. 1050

6

AOF

TLF. 45 80 19 00


Motion Step niveau I-II Kom til en fest med træning på Step Reebok bænke. På dette hold kan alle uanset niveau være med. og alle bliver trænet i hele kroppen. Vi varmer op med en lille serie på steppen, og arbejder videre med den. Vi kommer til at arbejde med vægte, 3D Slide og elastikker. Vi fortsætter på måtter med styrketræning af mave, ryg og balder. Timen sluttes med udstrækning. Efter et par gange tilrådes det selv at medbringe vægte og måtter.

Tabatta Dette er holdet hvor alle kan flytte sig og blive presset indenfor eget niveau. Vi varmer op og arbejder med effektive og alsidige øvelser organiseret som cirkeltræning. Instruktøren går rundt og vejleder og hjælper. Dvs. dette er et super hold for dig der gerne vil have tilpasset øvelser. Vi slutter med udstrækning.

1021204013

Lørdage kl. 10.00 – 10.55. Start 25.09.2021

30 lektioner • 30 gange

1021204011

Onsdag kl. 19.35 – 20.30. Start 22.09.2021

Stenløsehallen, Bordtennislokalet

30 lektioner • 30 gange • Sandbjerghallen, Stenløse.

Charlotte Gasberg • Pris kr. 1050

Charlotte Gasberg • Pris kr. 1050

1021204012

Lørdag kl. 9.00 - 9.55. Start 25.09.2021

30 lektioner • 30 gange

Stenløsehallen, Bordtennislokalet

A O F

A P A

Charlotte Gasberg • Pris kr. 1050

Afpænding og bevægelse

F O F

Smart training - Fitness for hjernen Hvordan kan du holde hjernen skarp og udnytte dens potentiale uanset alder. Hvordan vi bruger vores hjerne, har betydning for, hvordan vi fremtræder i hverdagen, og hvordan vi indgår i samspil med omverdenen. Hvordan kan du træne din hjerne. Alle oplever situationer, hvor vi bliver udfordret. Nogle har svært ved at huske navne, andre har svært at koncentrere sig, gribe en bold, holde balancen osv. SMART training er en metode til at træne din hjerne så den fungerer hurtigere samt bliver mere effektiv - præcis og kreativt- dette er med til at forbedre det fysiske funktionsniveau og det mentale overskud og til at forbedre koncentrationsevnen, hukommelse, opmærksomheden. Du får forbedret dit samsyn, så du bedre kan styre og time dine bevægelser, styrke din balance og koordination af bevægelser, gøre dig bedre til at skabe overblik og strukturere komplekse opgaver, styrke din indlæringsevne og problemløsning, gøre dig bedre til at orientere dig og træffe beslutninger. SMART Training består af enkle fysiske øvelser, aktiviteter og lege, der udfordrer din motorik, dine sanser og din logik Det hele foregår med smil på læben. Det kræver ikke særlige idrætsmæssige forudsætninger – blot du er motiveret til at holde din hjerne i form. Træningen er egnet til mænd såvel som kvinder i alle aldre. Bemærk at der vil være udgifter til materialer (se hjemmesiden eller kontakt læreren).

L O F

S N

Afspænding og bevægelse Holdet er for dem, som gerne vil beholde en stærk og sund krop. Vi arbejder med muskelstyrke, forebyggelse af knogleafkalkning, holdning, balance, kropsbevidsthed, udspænding og afspænding. Øvelserne udføres i et roligt tempo, i en atmosfære af livsglæde og omsorg for os selv og andre. Der er god tid til afspænding og koncentration i hvile.

1021204014

Onsdag fra kl. 19.00-20.25. Start d. 8.09.2021

1021204015 1021204016

45 lektioner • 30 gange

50 lektioner • 25 gange

Sandbjerg Fritidslokale 3, Stenløse

Ganløsehallen 1. sal, Ganløse

Kirsten Vest kvest49@gmail.com • Pris kr. 1400

Maleen Lundvig • Pris kr. 1550

kontakt@egedalaof.dk

Mandag fra kl. 09.00 – 10.30 Start 13.09.2021 Mandag fra kl. 10.30 – 12.00 Start 13.09.2021

www.egedal.aof.dk

7


A O F

Yoga Teknikken er de klassiske yogastillinger, der retter kroppen ud og modvirker den stivhed, som giver dårlig ryg, hovedpine eller nakkespændinger. Ligeledes træning af åndedrættet, der er afgørende for en stærk, blød, smidig krop og en god mental balance. Vi afslutter altid med en afspænding, en gave til kroppen, som giver ro i sindet. Mød blot op i løstsiddende tøj og medbring tæppe.

A P A

F O F

Specialundervisning – lille hold Vil du lære mindfulness og yoga som værktøjer til at styrke den indre ro og den gode søvn? På knapt 4 måneder lærer du de bedste stress-håndteringsværktøjer – bundet sammen med yoga og mindfulness-øvelser. Mindfulness og yoga har vist sig at være meget virkningsfulde værktøjer til at reducere stress – en erfaring som understøttes af videnskabelig forskning. Undervisningen består af blide yogaøvelser, som løsner spændinger i din krop, mindfulnessmeditation og -øvelser, som giver ro i sindet og skærper evnen til at være til stede i nuet. Åndedrætsøvelser som påvirker nervesystemet og dit energiniveau. Afspænding, som giver ro til krop og sind, og som både kan forbedre søvnen og give mental styrke. Da der er forholdsvis meget stillesiddende aktivitet, bør du tage et ekstra tæppe med, eller en varm trøje, så du ikke bliver kold undervejs. Deltagerne vil blive anmodet om, at fremvise handicaperklæring.

1021204020

Mandage fra kl. 14.45 – 17.00 Start 06.09.2021

45 lektioner • 15 gange

Ganløsehallen 1. sal, Ganløse

Sandra Grundstoff, www.naturewise.dk • Pris kr. 1400

1021204021

Onsdage fra kl. 12.30 – 14.45 Start 08.09.2021

45 lektioner • 15 gange

Sandbjerg Fritidslokale 3, Stenløse

Eya Ro Rosendahl • Pris kr. 1400

Astanga Vinyasa Yoga

L O F Yoga for alle

S N

Yoga, mindfulness og stresshåndtering

Hatha Yoga er en kombination af smidiggørende og styrkende øvelser, åndedrætstræning, koncentration og afspænding. Tilsammen giver det dig en bedre kropsbevidsthed samt psykisk og fysisk velvære. Ophobede spændinger løsnes – vitalitet og energi genskabes. Passer både ældre, og yngre der ønsker en blidere træning.

Ashtanga Vinyasa Yoga er en dynamisk form for yoga, opbygget af klassiske yogastillinger, der er sat ind i en fast serie af stillinger. I Vinyasa-delen arbejder vi i et flow fra én stilling til den næste med alle bevægelser kædet sammen med åndedrættet. Vinyasa betyder en bevægelse med åndedrættet, indånding eller udånding. I Ashtanga Vinyasa Yoga sammenbinder man åndedræt (ujjayi breath), kropslåse (bandhas) og stillinger, så man får en varm og udrensende effekt for kroppen. Stillingerne i en serie er bygget op på en logisk måde, hvor vi strækker og styrker hele kroppen. Vi arbejder med stort fokus på åndedrættet og koncentrationen, og vi har et vågent øje for kroppen og sindet i nuet.

1021204022

Tirsdag kl 17.45 – 19.15. Start 14.09.2021

52 lektioner • 26 gange

Mandage fra kl. 13.00 – 14.30 Start 06.09.2021

Sandbjerg Fritidslokale 3, Stenløse

56 lektioner • 28 gange

Junya Illum • Pris kr. 1660

Ganløsehallen 1. sal, Ganløse

1021204017

Sandra Grundstoff, www.naturewise.dk • Pris kr. 1790

1021204018

Onsdage fra kl. 09.00 – 10.30 Start 08.09.2021

56 lektioner • 28 gange

Sandbjerg Fritidslokale 3, Stenløse Eya Ro Rosendahl • Pris kr. 1790

1021204019

Onsdage fra kl. 10.30 – 12.00 Start 08.09.2021

56 lektioner • 28 gange

Sandbjerg Fritidslokale 3, Stenløse

Eya Ro Rosendahl • Pris kr. 1790

8

AOF

TLF. 45 80 19 00


Yoga SøndagsYoga SøndagsYoga er en serie af workshops, hvor vi fordyber os, sætter tempoet ned, og hvor vi har god tid - alt sammen så du kan få den bedste oplevelse og større indsigt i din krop og dit sind. I de enkelte workshops indgår meditation og mindfulness, refleksion samt afspænding af hele kroppen. Du får inspiration til mere og bedre bevægelse i din hverdag. SøndagsYoga undervises af Eya Ro Rosendahl, uddannet Psyko-Motorisk terapeut (afspændingspædagog) og underviser i yoga og meditation. Levende Fødder - Få styr på dit fundament Når vi står solidt skal der mere til at vælte os. Et godt udgangspunkt for at stå stærkt og stabilt i mange yoga-stillinger er føddernes placering. På workshoppen vil vi arbejde med at give dig et godt fundament som du kan tage med dig resten af livet. Vi vil gennemgå øvelser der styrker og øger bevægeligheden i dine fødder, og undersøge føddernes relation til resten af kroppen.

1021204023

Levende fødder

Søndag d. 5. september 2021 kl. 10- 13

1021204024

Smidige hofter

Søndag d. 26. september 2021 kl. 10-13

1021204025

Glad ryg

Søndag d. 17. oktober 2021 kl. 10- 13

1021204026

Stærke skuldre

Søndag d. 7. november 2021 kl. 10- 13

1021204027

Levende hænder

Søndag d. 21. november 2021 kl. 10- 13

Pris pr. hold 350 kr., 4 lektioner pr. gang.

For alle 5 hold: 1500 kr., 20 lektioner/5 gange,

A P A

Eya Ro Rosendahl tlf. 26512089 Sandbjerg Fritidslokale 3, Møllevangen 15, Stenløse

F O F

Smidige Hofter - Mærk friheden indefra En stor del af vores vågne tid foregår siddende. Hofter og baller har derfor særligt brug for at løsnes op og aktiveres. Når vores hofters bevægelighed øges giver det en følelse af større frihed. Hoften kan man se som kroppens center for liv & vitalitet og bevægelige hofter giver en god base for resten af kroppen. Vi vil ganske blidt åbne dine hofter i det tempo som passer din krop. Vi vil ligeledes have fokus på at styrke og aktivere alle hoftens muskler, inklusiv bækkenbunden. Glad Ryg - Bevægelighed og Styrke En glad ryg er en ryg som bliver bevæget varieret og alsidigt. Ryggen skal i højere grad bevæges frem for at beskyttes mod belastning. Vi vil undersøge ryggens forskellige bevægemuligheder, samt gennemgå god alignment for foroverbøjninger, bagoverbøjninger og twists. Vi vil samtidig have fokus på at styrke og aktivere ryggens muskler. Stærke skuldre, blød nakke - Slip spændingerne Spændinger i skuldre og nakke kan være årsag til meget ubehag. Bevægelse og yoga kan være et effektivt redskab til at håndtere og mindske spændingerne. Gennem blide, rolige bevægelser og stræk vil vi langsomt løsne op omkring skulderbæltet og nakken. Vi vil desuden have fokus på åndedrættet, da et blokeret åndedræt og skulder-nakke spændinger kan være forbundet. Vi vil ligeledes have fokus på at styrke og aktivere skulderbæltets muskler. Levende hænder – afspændte underarme Disse 3 timer er en velfortjent pause til dine hænder og underarme. Spændinger fra disse områder kan have sammenhæng med spændinger i skuldre og nakke. Vi vil arbejde med øvelser der blødgør og afspænder hænder og underarme samt udforske samspillet med resten af kroppen. Særligt godt for dig som bruger meget tid ved computeren. Derudover vil vi arbejde med mindfulness i bevægelse og undersøge hvordan vi gennem en øget kontakt til vores hænder kan skabe et større nærvær i vores hverdag. Der indgår ligeledes meditation og mindfulness, refleksion samt afspænding af hele kroppen. kontakt@egedalaof.dk

A O F

Efterårsyoga under åben himmel Har du prøvet at lave yoga i bare tær’ og regntøj. Når bare det er varmt under regntøjet kan alt lade sig gøre. Mærk fødderne i sandet og græsset, den friske luft og uendelig højt til loftet. Skyformationer og solnedgange, et rådyr der kigger forbi. Her får du naturoplevelse, kropslig og åndelig bevægelse - alt i ét. Med en afslappet og humoristisk indgangsvinkel vil vi lade kroppen bevæge sig ud i mere og mindre krævende stillinger og gennem rolige bevægelser kombineret med åndedrættet styrke og strække kroppens led og muskler. Vi vil ende sessionen i en dyb afspænding mange beskriver som absolut salighed første gang de oplever det. Øvelserne tilpasses altid deltagernes erfaringsgrundlag og behov. Medbring løstsiddende lag på lag tøj og vandafvisende overtøj. Det er vigtigt at have varmt tøj til afspændingen, hvor vi ligger på græsset. Hvis du er en frossenpind kan det anbefales at medbringe ski-sæt, du kan hoppe ned i til afspændingen. Det er skønt at ligge i græsset, når bare man har det varmt nok. Vi begynder med første runde i efteråret over de tre efterårsmåneder september til november. Efterfølgende vil vi forsætte med ”Forårsyoga under åben himmel”, som vil blive slået op på vores hjemmeside.

1021204028

Tirsdage fra kl. 16.45 – 18.15 Start 24.08.2021

20 lektioner • 10 gange • Sperrestrupvej 25, Ølstykke

Maleen Lundvig • Pris kr. 650

www.egedal.aof.dk

9

L O F

S N


A O F

A P A

F O F

Dans Linedance Linedance stammer fra USA og danses til både countrymusik og andre genrer. Det er en fantastisk glad og livsbekræftende måde at bevæge sin krop på og hjernecellerne kommer også på arbejde. Denne populære danseform foregår enkeltvis på rækker (altså lines) og derfor behøver man ikke en partner. Såvel kvinder som mænd går til linedance. Vi er typisk mange kvinder, men heldigvis også en hel del mænd, som bliver godt forkælede. Tag fat i dine venner og kom og dans linedance med os. Dansen består af mange forskellige trin, som deltagerne undervises i - først de lette danse og efterhånden stadig sværere danse. Allerede på første aften, vil I kunne danse linedance! Alle kan være med uanset alder, dog med en nedre aldersgrænse på 12 år. Der findes mange linedance træf rundt omkring i Danmark hvor man kan hygge sig med ligesindede. Et par gange i løbet af sæsonen, holder vi selv uformelle hyggeaftener, hvor alle hold danser sammen. Vi har 3 forskellige niveauer (BEGYNDERE, LETØVEDE og LETØVEDE PLUS), hvor eleverne forventes at kunne huske trin og danse bedre og bedre for hvert niveau. Alle hold overlapper hinanden i en glidende overgang, man ikke vil lægge mærke til. Hvert hold har således en tid alene, og tid sammen med det forrige/næste hold. Som sæsonen skrider frem, lærer man nye trin og nye danse, derfor er det vigtig at møde op og ikke holde for mange pauser.

Linedance - begyndere

L O F

For dig som ikke har kendskab til linedance men elsker at danse til god svingende musik. Alle danse gennemgås grundigt. Den første aften er en prøvetime – kom og vær med.

1021204029

Tirsdag kl. 18.00-19.20. Start 14.09.2021

33 lektioner • 22 gange • Salen, Græstegård

Sally Charnley, tlf.30275726 • Pris kr. 940

Linedance – letøvede For dig som har danset mindst én sæson og kender de mest basale trin. På dette hold kan du glæde dig til at lære nye danse, kendte danse og genopfrisker gamle danse (kendt som ”oldies”).

S N

1021204030

Tirsdag kl. 19.00-20.20. Start 14.09.2021

33 lektioner • 22 gange • Salen, Græstegård

Sally Charnley, tlf.30275726 • Pris kr. 940

Linedance – letøvede plus For dig som har danset i flere år, søger lidt flere udfordringer og er helt fortrolig med de fleste trin og begreber. Vi danser nye og kendte danse og genopfriske gamle danse (kendt som ”oldies”).

10 AOF

1021204031

Tirsdag kl. 20.00-21.20. Start 14.09.2021

33 lektioner • 22 gange • Salen, Græstegård

Sally Charnley, tlf.30275726 • Pris kr. 940

TLF. 45 80 19 00


Dans

A O F

A P A

F O F

Salsadans Salsa har nu kørt flere sæsoner hos AOF Egedal, og det har været en stor succes. Salsadans er fantastisk populært over hele verden. Det er en pardans hvor manden fører og kvinden bliver ført i flotte figurer. Du vil lære at danse en moderne salsa, som kan bruges til fest, i storbyen eller på en international salsakongres. Som sidegevinst får du en flot holdning, god motion, og din selvtillid styrkes. At vi samtidigt har det sjovt er en forudsætning! Det hele foregår til fantastisk latinamerikansk musik.

Salsadans – begyndere Dette hold er for begyndere, som stort se ikke har erfaringer med salsadans. Vi starter helt fra bunden i roligt tempo, som efterhånden øges, så du bliver en god salsadanser. Du behøver ikke nødvendigvis at have en partner for at tilmelde dig, vi forsøger at tilpasse antal m/k, så det passer.

1021204032

Torsdag fra 16.09.21 kl. 18.15 -19.35

36 lektioner • 24 gange • Dansezonen,

Stenløse Kulturhus

Michael Andersen • Pris kr. 990

kontakt@egedalaof.dk

L O F

Salsadans - letøvet Dette hold er for dig som tidligere har danset salsa. Du kender grundtrinene og har lært nogle figurer, f.eks. hvis du tidligere har gået til salsa en sæson på AOF i Egedal. Dit niveau er letøvet. Har du glemt det meste igen er underordnet, vi bygger op fra grunden, men med danseerfaring kommer vi hurtigt i gang med de mere spændende figurer. Stilen er LA-Style salsa men vi låner kraftigt fra Cubansk salsa med hensyn til træningsform. Du behøver ikke nødvendigvis at have en partner for at tilmelde dig, vi forsøger at tilpasse antal m/k, så det passer.

1021204033

Torsdage fra kl. 19.40 – 21.00. Start 16.09.2121

36 lektioner • 24 gange • Dansezonen

Stenløse Kulturhus

Michael Andersen • Pris kr. 990

Salsa Socials (salsa fester) I løbet af sæsonen afholder vi et antal aften arrangementer for alle nuværende og tidligere dansere på AOF’s salsahold. Her vil der være forskellige indslag blandt andet med fælles dans og desuden rig mulighed for at danse en masse salsa under hyggelige former. Salsa Socials afholdes typisk fredage fra kl. 19-22 i en festsal. www.egedal.aof.dk

11

S N


A O F

A P A

Sprog Spansk A1 Spanskkurser for begyndere og let øvede arbejder på to niveauer A1.1 og A1.4. For begge kurser skal vi arbejde med bogen ”Aula internacional 1- nueva edición” (niveau A1) ISBN: 978-84-1564009-7. Kontakt gerne skolen før du køber bogen for at sikre dig at holdet kommer til at køre. Vores læringsmål til hele niveau A1 er som følger: ” Kan forstå og anvende velkendte dagligdags udtryk og meget elementære udtryk med henblik på tilfredsstillelse af konkrete behov. Kan præsentere sig selv og andre og kan stille og besvare spørgsmål om personlige detaljer […]. Kan indgå i en enkel samtale forudsat at den anden person taler langsomt og tydeligt og er indstillet på at hjælpe.” Du er velkommen til at kontakte underviseren Carmen Egido Mateos på e-mail vaneras72@gmail.com

Spansk - Niveau A1.4. Dette kursus er en fortsættelse af kurset fra efteråret 2020. Efter en start, hvor vi genopfrisker, vil vi fortsætte fra kapitel 6 i vores bog ”Aula internacional 1- nueva edición” (niveau A1) ISBN: 978-8415640-09-7. Har du haft spansk før og dit niveau svarer til A1 (midt til høj A1) vil du muligvis kunne være med i dette hold. Kontakt Carmen for en snak.

F O F

L O F

Spansk - Niveau A1.1. Dette kursus startede vi i efteråret 2020, som kursus for nybegyndere. Vi arbejder videre med dette hold fra kapitel 2, men vi vil bruge de første moduler til at friske en lille smule op. Nye deltagere, som har haft lidt spansk før, vil kunne være med fra starten og er meget velkomne. Er du helt ny begynder, som aldrig før har haft spansk, men meget gerne vil være med på holdet, har du mulighed for at deltage på et forberedende intensiv kursus. Her vil vi arbejde med de vigtigste grundlæggende emner, som vi har arbejdet med før, sådan at du nemt kan deltage på holdet

1021206035

Torsdage fra kl. 18.30 – 20.15. Start 09.09.2021

28 lektioner • 14 gange

Lærkeskolen lokale 38, Stenløse

Carmen Egido Mateos • Pris kr. 990

Intensiv workshop for begyndere – forberedelse til A1.1. Denne workshop er for dig, som ikke har haft spansk før eller som ønsker at genopfriske de mest grundlæggende aspekter af sproget, sådan at du er forberedt til holdet A1.1.

1021206034

Torsdage fra kl. 16.15 – 18.00. Start 09.09.2021

28 lektioner • 14 gange

1021206036

Lørdag - søndag d. 4.-5. september 2021 kl. 10 – 13

Lærkeskolen lokale 38, Stenløse

8 lektioner Lærkeskolen lokale 38, Stenløse

Carmen Egido Mateos • Pris kr. 990

Carmen Egido Mateos • Pris kr. 300

S N

12 AOF

TLF. 45 80 19 00


Kreative fag

A O F

A P A Akryl og akvarel Du kan male akryl eller akvarel efter fælles oplæg, f.eks. opstilling, blomster, landskab eller portræt, men også mere frie opgaver, hvor du selv kan bestemme. Der indgår farve- og materialelære samt kunsthistorie med orientering om aktuelle kunstudstillinger. Deltagerne medbringer egne materialer.

1021202037 1021202038

Tirsdag fra kl. 10.00 – 12.45 Start 28.09.2021 Tirsdag fra kl. 14.00 – 16.45 Start 28.09.2021

60 lektioner • 20 gange

Sandbjerg Fritidslokale 2, Stenløse

Søren Hansen, tlf. 51236032 • Pris kr. 1900

F O F

L O F

S N WordPress til hjemmesider Er du på udkig efter en nem måde at komme i gang med en hjemmeside? WordPress er et uhyre effektivt værktøj til oprettelse af mindre hjemmesider. Fordelen ved WordPress er at du ikke behøver en masse teknisk viden inden du går i gang, og så ser resultatet professionelt ud! Medbring selv computer.

kontakt@egedalaof.dk

1021205039

Lørdag/søndag d. 6-7. november 2021

9 lektioner • Græstedgård, Ølstykke

Bo Jönsson • Pris kr. 690

kl 10.00–13.45.

www.egedal.aof.dk

13


A O F

A P A

F O F

L O F

Musik og sang Harmonika og klaver Der undervises for både begyndere, let øvede og øvede. Bemærk at der undervises i tidsrummet 10-17 om mandagen i Stenløse Kulturhus. Du kan også blive undervist fredag kl. 10 -15 i i Smørum Idrætshal. En øvegang svarer til 25 min. Kurserne i harmonika og klaver fortsætter efter nytår med 13 øvegange med start i uge 2. Tilmelder du dig både efterår og forår samtidig, får du en rabat på 200 kr. Det konkrete tidspunkt aftales med Læreren. Kurserne i harmonika og klaver fortsætter efter nytår som 13-ugers kurser med start i uge 2.

Harmonika Harmonikaen er et folkeligt instrument, som kan bruges i alle sammenhænge. I undervisningen vil der primært blive spillet efter noder med becifring.

1021207040 1021207041

Fredag fra kl. 10.00 – 15.00 Start 17.09.2021

13 lektioner • 13 gange • Smørum Idrætscenter

Monika Franoy tlf. 42443934 • Pris kr. 1100

Mandag fra kl. 10.00 – 17.00 Start 13.09.2021 13 lektioner • 13 gange • Stenløse Kulturhus

Klaver Gennem rytmisk og klassisk musik, populære melodier mm. undervises i spil efter noder, fingersætning, brug af baspedaler og musikteori.

S N

Sang og stemmetræning Sang og stemmetræning er stressforløsende. Alle fødes med en stemme der har uanede muligheder for udfoldelse, og som gerne vil bruges uhæmmet. Sang og gennemslagskraft er for dig der elsker at synge og gerne vil forbedre dine sangevner, eller for dig, der blot ønsker mere gennemslagskraft i din kommunikation arbejdsmæssigt og privat. Det er ikke en forudsætning, at du kan læse noder eller at du synger eller har sunget før. Med en humoristisk indgangsvinkel til at bruge stemmen, skaber vi kontakt til stemmens farverige univers af klange, nuancer og udtryk. Bemærk at der undervises i tidsrummet 16 - 21 om tirsdagen eller torsdagen Det konkrete tidspunkt aftales med Læreren. En øvegang svarer til 25 min.

1021207042 1021207043

Fredag fra kl. 10.00 – 15.00 Start 17.09.2021

1021207044

Torsdag fra kl. 16.00 – 21.00 Start 17.09.2021

13 lektioner • 13 gange • Smørum Idrætscenter

13 lektioner • 13 gange • Sperrestrupvej 25, Ølstykke

Monika Franoy tlf. 42443934 • Pris kr.1100

Maleen Lundvig • Pris kr. 1100

14 AOF

Mandag fra kl. 10.00 – 17.00 Start 13.09.2021 13 lektioner • 13 gange • Stenløse Kulturhus

TLF. 45 80 19 00


Carsten Egø Nielsen

Daghøjskole

Pigerne på Sprogø

Fire mandage kl. 12:00 kommer vi rundt om et interessant emne med en ny foredragsholder. Sted: Græstegård

Rigtig mange danskere har set filmatiseringen af Jussi Adler Olsens roman ”Journal 64”, der tager udgangspunkt i en journal for en af de piger, der blev anbragt på Sprogø. Var livet og tilværelsen på Sprogø,

Læs mere side 4.

4.10.21 Gregers Gjersøe 11.10.21 Preben Hartmann-Petersen 25.10.21 Jack Hindborg 1.11.21 Ib Søby Se mere www.fof-egedal.fof

Sygdom og sundhed i den 3. alder

GÅ – SÅ GÅR DET NOK

Set fra lægens bord v. praktiserende læge Pernille Winkler

v. overlæge Bente Klarlund

Uanset alder kan vi rammes af såvel fysisk som

mentale. Det eksistentielle. Bente Klarlund, der

psykisk sygdom. Overgangen fra arbejdsaktiv til

også er leder af Trygfondens Center for Aktiv

pensionistliv kan være overvældende for man-

Sundhed vil på humoristisk, tankevækkende og inspirerende vis gøre

ge. Dette er også en aldersperiode, hvor risiko

os klogere på hvor mange fordele der er ved at være i bevægelse

for sygdom øges og livsvilkår ændrer sig.

og ved at gå. En gåtur sætter gang i en masse hjernehormoner og

Hvad er det for sygdomme, vi ser med ud-

musklerne udskiller stoffer til blodet, der kan kommunikere med alle

gangspunkt fra lægens bord. Hvorfor taler vi

vores organer. Du kan gå dig gladere, mere kreativ og ikke mindst til

igen og igen om forebyggelse, rygeophør, alkoholreduktion, kost, vægt

en bedre hukommelse. Hukommelsescenteret i hjernen vokser, når

som filmen skildrer det? I foredraget hører vi den virkelige historie om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne. F.eks. om pigen, hvor en læge bl.a. skrev: ”. hun kan slet ikke udføre noget Arbejde på egen hånd. De senere år har hun haft stærke erotiske tilbøjeligheder så forældrene må passe på hende både dag og nat”.

Et foredrag der går på 3 ben: Det fysiske. Det

og motion?

du går og du husker derfor bedre. 15. november kl. 19.00

Dato: 14. sept. 19:00

Gulddysse Kulturgård i Gundsømagle

APA

Sted: Egedal rådhus. Se mere på side 47.

Entrè: 150 kr.

Gråzone v/René Dahl Andersen Gråzone er en barsk historie fra en brutal verden, som kun meget få kender til! Om infiltrering af hårde kriminelle miljøer og arbejde som undercover agent på farlige missioner. True crime, når det er bedst eller værst… René Dahl Andersen har været i en anden verden – den hårde, kriminelle – og som menigmand kun har begrænset kendskab og adgang til. En skyggeverden, der på sin egen facon fascinerer de mange som iagttager – og korrumperer de få, der virkelig har været der. Også dem, der under dække er gået ind i denne kyniske verden i den gode sags tjeneste – Politiets og samfundets. Dette er René Dahl Andersens historie – om forløbet fra ung, idealistisk og talentfuld politibetjent over status som Wonder Boy i Politiets specialafdelinger indenfor narkokriminalitet – til at begå én fatal fejl med katastrofale følger for både person og karriere… Fortalt af manden selv – med sjæl, indlevelse, ærlighed, troværdighed og personlig erkendelse. Det er fascination, spænding, action og ægte true crime! Udover et spændende kig ind i en fascinerende underverden, stiller foredraget Gråzone også det fundamentale spørgsmål? Kan et samfund med dets politi tillade at bryde loven – for at opretholde selvsamme bedst muligt? Helliger målet midlet? Foredraget finder sted tirsdag den 5. oktober kl. 19.00 på Egedal Rådhus Byrådssalen, Dronning Dagmars Vej 200, 3650 Ølstykke. Du kan tilmelde dig under de enkelte aftenskoler. Pris 160 kr.

APA


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.