Page 1

1


ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2019 Ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Εξώφυλλο: Marc Chagall, Βασίλης & Ελίζα Γουλανδρή

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ

Παρασκευή Γερολυμάτου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μαρία Κουτσομάλλη, Αλεξάνδρα Παπακωστοπούλου, Κλειώ Πανουργιά Επιμέλεια - σχεδιασμός:

Τ 210 - 7252896 www.moca-andros.gr | www.goulandris.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

5

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΕΓΚΑΙΝΊΩΝ ΤΟΥ ΝΈΟΥ ΜΟΥΣΕΊΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ

6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

12

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

20

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

24

ΑΝΑΔΡΟΜΈΣ ΣΤΟΝ ΧΡΌΝΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΊΟΥ ΤΗΣ ΆΝΔΡΟΥ

26

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

30

Του Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΝΔΡΟΣ

Mαrc Chagall, Προσωπογραφία της Ε.Β.Γ.

Alberto Giacometti

Παρουσίαση σημαντικών εικαστικών εκθέσεων από όλο τον κόσμο


ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Προβαίνοντας στην 23η ηλεκτρονική περιοδική μας έκδοση, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του νέου χώρου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου συγκεκριμένα, καθώς και το νέο λογότυπο το οποίο ως εμβληματικό μέσο οπτικής επικοινωνίας θα δηλώνει την ταυτότητα ενός σύγχρονου φορέα πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας. Σε προηγούμενο τεύχος είχαμε δεσμευτεί να σας παρουσιάζουμε κάθε φορά ένα από τα έργα της συλλογής του Ιδρύματος. Ο πίνακας με τον οποίο έρχεστε σε οπτική επαφή είναι προφανές ότι είναι του Marc Chagall. Του ζωγράφου των χρωματικών, λυρικών αφηγήσεων, ο οποίος με την νοσταλγική μνήμη της πρωτόγονης νηπιακής αλήθειας ζωγραφίζει με ευφρόσυνους, χαρούμενους χρωματικούς τόνους, ξεφεύγοντας από τους κανόνες της ορθολογικής εικαστικής αφήγησης. Στην πρότασή μας να αναδράμουμε σε κάθε έκδοση, σε μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που καθιέρωσαν και ενέταξαν το Μουσείο της Άνδρου στην τροχιά των διεθνώς εικαστικών δρώμενων ανακαλούμε αυτή τη φορά στην μνήμη μας την έκθεση του 1992 που ήταν αφιερωμένη σ’έναν από τους κορυφαίους του Ευρωπαϊκού πρωτοποριακού κινήματος που είναι ο Alberto Giacometti. Έχουμε την χαρά να σας εξαγγείλουμε, επίσης, την επερχόμενη καλοκαιρινή έκθεση στο Μουσείο της Άνδρου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στον διακεκριμένο έλληνα ζωγράφο της διασποράς, Ντίκο Βυζάντιο, ο οποίος επί μισό και πλέον αιώνα έζησε και διακρίθηκε στο Παρίσι. Στην πολιτιστική ατζέντα της έκδοσης θα βρείτε, τέλος, χρήσιμες πληροφορίες για εικαστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται ανά τον κόσμο. Κυριάκος Κουτσομάλλης Διευθυντής

5


6


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΕΓΚΑΙΝΊΩΝ

ΤΟΥ ΝΈΟΥ ΜΟΥΣΕΊΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ

7


Η έναρξη λειτουργίας του μουσείου θα σημάνει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για το Ίδρυμα. 8


ΤΗΝ 1 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΊΝΙΑ ΤΟΥ ΝΈΟΥ ΜΟΥΣΕΊΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Στις αρχές του φθινοπώρου ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φιλότεχνο κοινό το επιβλητικό κτήριο που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, επί της οδού Ερατοσθένους 13, το οποίο θα στεγάσει το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Τα εγκαίνια του μουσείου, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί προσεχώς, θα πραγματοποιηθούν με μία σειρά από εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2019. Η έναρξη λειτουργίας του μουσείου θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας για την ίδια την προοπτική του, οφειλόμενης στη ματαίωση των αρχικών σχεδίων της ανέγερσής του επί οικοπέδων που θα παραχωρούσε το Ελληνικό Δημόσιο. Κυρίως όμως, θα σημάνει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για το Ίδρυμα, σκοπός του οποίου είναι, παράλληλα με το μουσείο της Άνδρου, να αναδείξει τη νέα αυτή εστία σε φορέα ανάπτυξης πρωτοποριακών πολιτιστικών δράσεων, αξιοποιώντας σύγχρονες μουσειακές εφαρμογές στον χώρο της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Το νέο μουσείο, που θα ονομάζεται «Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή», στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο που προήλθε από την αρμονική συνδιαλλαγή ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτίσματος και μίας σύγχρονης προσθήκης. Η ανέγερσή του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

9


Η επιλογή του σημείου έγινε με κριτήριο την επιθυμία του ζεύγους Γουλανδρή το μουσείο να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, εντός του πολιτιστικού άξονα της Αθήνας που περικλείει τα μεγάλα μουσεία της πόλης, και σε σημείο εύκολα προσβάσιμο για τους επισκέπτες. Στο μουσείο, που έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και εκτείνεται σε 11 ορόφους, θα εκτεθούν σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Cézanne, Van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, ToulouseLautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Giacometti, Balthus κ.ά., καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά. Επίσης, θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενταγμένων στην εκθεσιακή πολιτική με την οποία το Ίδρυμα δραστηριοποιείται τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Στους υπόλοιπους χώρους θα λειτουργήσουν το πωλητήριο και το café-restaurant του μουσείου, βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων. Το έργο περιλαμβάνει και την αναμόρφωση της πλατείας Αγ. Σπυρίδωνα που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή προς το Δήμο Αθηναίων.

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ι. & Α. Βικέλας και Συνεργάτες Αρχιτεκτονική Μελέτη αμφιθεάτρου και πωλητηρίου: Νικόλαος Μουστρούφης Στατική Μελέτη: Γ. Λάμπρου & Συνεργάτες Μελέτη Η/Μ: L.D.K. Σύμβουλοι Μηχανικοί AE Ακουστική Μελέτη: Gottfried Schubert Μελέτη Διαμόρφωσης Πλατείας και περιβάλλοντος χώρου: Studio 75 Μελέτη Σήμανσης: Μικρή Άρκτος Διεύθυνση Έργου: Ν. Κ. Μαλατέστας & Συνεργάτες Διεύθυνση Κατασκευής: Frank E. Basil

10


11


12


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

13


Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με αφορμή τη λειτουργία του νέου μουσείου στην Αθήνα, προχώρησε στο σχεδιασμό νέου σήματος που αποτελεί ταυτόχρονα τον πυρήνα ενός ολοκληρωμένου συστήματος οπτικής επικοινωνίας, ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου φορέα πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας. Το νέο σήμα αποτελεί αναφορά στα πρόσωπα των ιδρυτών του, Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, σε μία κυκλική σύνθεση η οποία περιλαμβάνει με αφαιρετικό τρόπο τα γράμματα Β και Ε. Σε δεύτερη ανάγνωση, ο κύκλος ενώνει τα δύο γράμματα δημιουργώντας έναν αντικατοπτρισμό που αναφέρεται σημειολογικά τόσο στους ιδρυτές, οι οποίοι έδρασαν ως δύο όψεις της ίδιας οντότητας όσο και στη καθοριστική σημασία των ανθρώπων του Ιδρύματος πίσω από τη δημιουργική του πορεία. Η προσέγγιση, λιτή και γεωμετρική, εφαρμόζει τη χρυσή τομή, το σύστημα αναλογιών του Πυθαγόρα που χρησιμοποίησε τόσο ο Φειδίας όσο και αμέτρητοι καλλιτέχνες εδώ και 2500 χρόνια. Η χρήση των δύο γραμμάτων Β και Ε προσθέτει την δυνατότητα ανάγνωσης στις λατινογενείς γλώσσες, καθιστώντας το σήμα εύληπτο. Ο λιτός σχεδιασμός του σήματος του επιτρέπει να ανταποκρίνεται με δημιουργικό τρόπο σε όλες τις ανάγκες της σύγχρονης επικοινωνίας (έντυπες και ψηφιακές προσαρμογές).

14


Το νέο σήμα αποτελεί αναφορά στα πρόσωπα των Ιδρυτών του, Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

15


Η προσέγγιση, λιτή και γεωμετρική, εφαρμόζει τη χρυσή τομή

16

16


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

Η χρωματική παλέτα έχει σαν βάση το γαλάζιο μπλε, ολοκληρώνοντας έτσι την αναφορά στην ταυτότητα των ιδρυτών. Η γραμματοσειρά του σήματος και της οπτικής επικοινωνίας του Ιδρύματος είναι η CF Asty Pro. Σχεδιασμένη από τον Παναγιώτη Χαρατζόπουλο, χαρακτηρίζεται για τις γεωμετρικές της μορφές με προσμίξεις humanist χαρακτηριστικών που την εναρμονίζουν με το σήμα παραμένοντας εξαιρετικά ευανάγνωστη με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το σήμα όπως και η νέα οπτική επικοινωνία του Ιδρύματος σχεδιάστηκε από τις εταιρείες Μικρή Άρκτος και Focal Ιnteractive.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ

Γιώργος Μπουζιάνης

Από τον μύθο στην πραγματικότητα

18


Η χρωματική παλέτα έχει σαν βάση το γαλάζιο μπλε, ολοκληρώνοντας έτσι την αναφορά στην ταυτότητα των Ιδρυτών.

19


20


ΕΚΘΕΣΗ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΝΔΡΟΣ

ΝΤΊΚΟΣ ΒΥΖΆΝΤΙΟΣ ΑΝΕΙΚΟΝΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΆΝΔΡΟΣ, 30 ΙΟΥΝΊΟΥ – 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2019

21


22


ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Το αναδρομικό αφιέρωμα στον Ντίκο Βυζάντιο αποτελεί ένα οφειλόμενο φόρο μνήμης στον διακεκριμένο ζωγράφο της διασποράς, ο οποίος επί μισό και πλέον αιώνα διέπρεψε στο εικαστικό καλλιτεχνικό προσκήνιο του Παρισιού. Γιος του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου ανατράφηκε σ’ένα οικογενειακό περιβάλλον το οποίο επηρέασε ποικιλοτρόπως (τις μετέπειτα επιλογές του) τους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς του προσανατολισμούς. Σε ηλικία 16 ετών έγινε δεκτός στην ΑΣΚΤ. Τον Δεκέμβριο του 1945, αναγκάστηκε στον εκπατρισμό προκειμένου να αποφύγει την δύνη του αδελφοκτόνου εμφυλιακού διχασμού. Ήταν ο νεότερος μεταξύ των διακοσίων Ελλήνων επιβατών του θρυλικού μεταγωγικού Ματαρόα που οι δυο φιλέλληνες του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Octave Merlier και Roger Milliex με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης του άνοιξαν τον δρόμο προς την ελευθερία της σκέψης. Στο Παρίσι, που έμελλε να γίνει η άλλη του πατρίδα, από την πρώτη στιγμή γνώρισε την θαλπωρή και την καθοδήγηση στο φιλόξενο περιβάλλον του Δημήτρη Γαλάνη. Σύντομα συνδέθηκε με φιλία με τον Alberto Giacometti και προϊόντως του χρόνου με καλλιτέχνες όπως τον P. Soulage, S. Poliakoff, Vieira da Silva και άλλους. Κατά την καλλιτεχνική του διαδρομή τρεις υπήρξαν οι σημαντικοί κύκλοι του έργου του: 1) Η αφαιρετική περίοδος η οποία διήρκησε μέχρι το 1972 και ολοκληρώθηκε με μια αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Galliera. (1945 – 1972). 2) Η περίοδος των μαυρόασπρων σχεδίων σε χαρτί τα οποία εγκωμίασε με ένα εμβρυθές και διορατικό κείμενο ο φιλόσοφος Michel Foucault. (1972 – 1981). 3) Η περίοδος των ανθρωποκεντρικών συνθέσεων που άρχισε από το 1981 και διήρκεσε μέχρι το τέλος της ζωής του και παρουσιάστηκαν σε μια πλειάδα εκθέσεων διεθνώς. (1981 – 2007). Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές μεγάλων μουσείων της Ευρώπης. Η Γαλλική κυβέρνηση θέλοντας να εξάρει την συμβολή του στην τέχνη και θεωρώντας τον ως ένα σημαντικό εκπρόσωπο της École de Paris τον τίμησε απονέμοντάς του υψηλές διακρίσεις όπως του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de la Légion d’Honneur) και αργότερα του Ιππότη Τεχνών και Γραμμάτων (Officier des Arts et des Lettres).

23


24


ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ Σ ΥΛ Λ Ο Γ Η Τ Ο Υ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Τ Ο Σ

Marc Chagall (1887-1985)

Portrait de E.B.G. (Προσωπογραφία της Ε.Β.Γ.), 1969 Λάδι σε καμβά, 92 x 74 εκ. Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Αν οι ζωγράφοι μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες -σε εκείνους που «εξουσιάζονται» από το χρώμα και σε όσους «υπηρετούν» το σχέδιο-, τότε η προσωπογραφία αυτή, έργο ωριμότητας, φανερώνει, για μια ακόμα φορά, ότι ο Chagall ανήκει στους κολορίστες, σε εκείνους, δηλαδή, που αφέθηκαν ολόψυχα στην λατρεία του χρώματος. Τρεις βασικοί άξονες ορίζουν την ζωή του και την ζωγραφική του – Ρωσία, Βιβλική Γη, Μεσόγειος. Από τους τρεις αυτούς «τόπους» -των παιδικών χρόνων, των θρησκευτικών καταβολών και της συνειδητής επιλογής- ο τελευταίος αποτέλεσε προνομιακό πεδίο για την ζωγραφική του, με κυρίαρχο πρωταγωνιστή το χρώμα. Στην Κυανή Ακτή, όπου ο ζωγράφος έζησε από το 1949, στο σπίτι της Vence και αργότερα, του SaintPaul-de-Vence, αλλά, κυρίως, στην Ελλάδα, που τον σημάδεψε βαθιά -την επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1952, μαζί με τον φίλο του και περίφημο Έλληνα εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη (Tériade)-, ο Chagall συγκλονίστηκε από την καθαρότητα του φωτός: «Όλα είναι φως εκεί. Ένα φως μοναδικό, ασύλληπτης διαύγειας και γλυκύτητας». Για τον Chagall, το φως υπάρχει για να αναδεικνύει το χρώμα · και χρώμα, στην ζωγραφική του, σημαίνει έρωτας: «Ένα μόνο χρώμα υπάρχει στην ζωή μας, όπως ακριβώς σε παλέτα ζωγράφου, που μπορεί να αποδώσει το νόημα και της Ζωής και της Τέχνης: το χρώμα του έρωτα». Για εκείνον, η κινητήρια δύναμη της δημιουργίας είναι ο έρωτας και στις δικές του εικόνες, μια αντρική μορφή δίπλα σε μια γυναικεία, μόνον τον έρωτα μπορεί να δηλώνει. Η Προσωπογραφία της Ε.Β.Γ. συνδυάζει την προσωπική «μυθολογία» του Chagall με τον κόσμο της γυναίκας που απεικονίζει. Ερωτευμένοι και χρώματα, εδώ γίνονται ζευγάρι που κάνει βαρκάδα, πληθωρικά πορτοκαλιά και μοβ στο φόρεμα, μπλε του ουρανού και της θάλασσας που περιβάλλει τα συστατικά της ευτυχίας της όμορφης Ελληνίδας: ένα μικρό άσπρο σκυλί, για την φιλία, φρούτα, για την ευημερία -σε ένα μικρό αλλά σημαδιακό νησί-, λουλούδια και δέντρα, για την χαρά της ζωής, ένα χελιδονόψαρο, για το παραμύθι· και ψηλά, το καράβι των ταξιδιών της Ε.Β.Γ. και εκείνου που, σαν σκέψη, γέρνει πάνω της και την συντροφεύει πάντα. «Μήπως την ζωγραφική, το χρώμα, ο Έρωτας δεν μας τα εμπνέει;».

25


Ο Κατάλογος της έκθεσης

26


ΑΝΑΔΡΟΜΈΣ ΣΤΟΝ ΧΡΌΝΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΊΟΥ ΤΗΣ ΆΝΔΡΟΥ

Alberto Giacometti 28 ΙΟΥΝΊΟΥ - 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 1992

Η έκθεση Alberto Giacometti εντάχθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμού του μουσείου, που απέβλεπε στην παρουσίαση καλλιτεχνών οι οποίοι επηρέασαν καθοριστικά τη δυτι-

κή τέχνη του 20ου αιώνα. Ο Giacometti είναι, αναντίρρητα, ένας από αυτούς που έπαιξαν παρεμβατικό ρόλο στην κρατούσα αισθητική τάξη της εποχής του.

Στην έκθεση, -η τρίτη που αφιερωνόταν στον Giacometti μέσα στον ίδιο χρόνο (1992) μετά την αναδρομική του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης των Παρισίων και

του Μουσείου Τέχνης Sara Hildén στην Tampere της Φιλανδίας- η οποία περιελάμβανε 110 έργα, όλων των κατηγοριών: σχέδια, ζωγραφική, γλυπτική, είχε καταβληθεί μεγά-

λη προσπάθεια ώστε να δοθεί στον επισκέπτη μια συγκροτημένη αναδρομική παρουσίαση του έργου του. Η πραγματοποίησή της επιτεύχθηκε χάρη σε γενναιόδωρους δανεισμούς φορέων και ιδιωτών συλλεκτών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημά μας να συμβάλλουν στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

27


ΑΝΑΔΡΟΜΈΣ ΣΤΟΝ ΧΡΌΝΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΊΟΥ ΤΗΣ ΆΝΔΡΟΥ

28


29


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΒΑΣΙΛΕΊΑ

ΒΙΈΝΝΗ

ALBERTINA FROM RUBENS TO MAKART

Περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής και γλυπτά από τη σημαντική συλλογή της οικογένειας Princely, τα οποία καλύπτουν ένα εντυπωσιακό εύρος από την Πρώιμη Αναγέννηση στην Ιταλία έως την εποχή του Μπαρόκ, από την περίοδο του Biedermeier στη Βιέννη μέχρι την εποχή του Makart.

FONDATION BEYELER: THE YOUNG PICASSO – BLUE AND ROSE PERIODS

H έκθεση Picasso Panorama που ήδη εκτίθεται στο Fondation Beyeler προσθέτει μία ακόμα μεγάλη ενότητα με τίτλο «The Young PICASSO - Blue and Rose periods», αφιερώνοντας αποκλειστικά το μουσείο στα έργα του Pablo Picasso. Διάρκεια έκθεσης: έως 26/05/2019 www.fondationbeyeler.ch

Διάρκεια έκθεσης: έως 10/06/2019 www.albertina.at

ΠΑΡΊΣΙ

ΓΈΝΟΒΑ

PALAZZO DUCALE: GIORGIO DE CHIRICO.

IL VOLTO DELLA METAFISICA Αναδρομική έκθεση με πάνω από 100 έργα που διατρέχουν όλα τα στάδια της ζωγραφικής του με δάνεια από μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: έως 07/07/2019 www.palazzoducale.genova.it

30

CENTRE POMPIDOU VASARELY | SHARING FORMS

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική στη Γαλλία είναι αφιερωμένη στον Victor Vasarely. Μέσα από τριακόσια έργα, αντικείμενα και έγγραφα, η έκθεση διερευνά τον κόσμο του Vasarely και προβάλλει όλες τις πτυχές της παραγωγικής δημιουργίας του πατέρα της οπτικής τέχνης, παρουσιάζοντας κάθε πτυχή του έργου του. Διάρκεια έκθεσης: έως 30/05/2019 www.centrepompidou.fr


ΜΙΛΆΝΟ

MUDEC: ROY LICHTENSTEIN. MULTIPLE VISIONS

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 80 έργα μια μεγάλη δημιουργική περίοδο 40 ετών από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Διάρκεια έκθεσης έως 08/09/2019 www.mudec.it

ΦΡΑΝΚΦΟΎΡΤΗ

STÄDEL MUSEUM: TITIAN AND THE RENAISSANCE IN VENICE

Η μεγαλύτερη έκθεση έργων Tiziano στην Γερμανία, σε μία έκθεση που παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα την ενετικής αναγέννησης με έργα των Giovanni Bellini, Jacopo Palma il Vecchio, Sebastiano del Piombo, Lorenzo Lotto, Jacopo Tintoretto, Paolo Veronese κ.α. Διάρκεια έκθεσης έως 26/05/2019 www.staedelmuseum.de

ΠΑΡΊΣΙ

FONDATION LOUIS VUITTON THE COURTAULD COLLECTION: A VISION FOR IMPRESSIONISM

Η έκθεση παρουσιάζει τη συλλογή του Samuel Courtauld, που δεν έχει παρουσιαστεί στο Παρίσι τα τελευταία 60 χρόνια με περίπου 110 έργα των Manet, Seurat, Cézanne, Gauguin κ.α. Διάρκεια έκθεσης έως 17/06/2019 www.fondationlouisvuitton.fr

ΜΑΔΡΊΤΗ

NATIONAL MUSEUM THYSSENBORNEMISZA: BALTHUS

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη εικονογραφική γλώσσα, Balthus. Θεωρείται ένας από τους μεγάλους δασκάλους της τέχνης του 20ου αιώνα με έργα από κάθε περίοδο της καριέρας του. Διάρκεια έκθεσης: έως 26/05/2019 www.museothyssen.org

31


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

BILBAO

GUGGENHEIM: GIORGIO MORANDI AND THE OLD MASTERS

ΣΤΟΚΧΌΛΜΗ

THE MODERNA MUSEET GILBERT & GEORGE

Από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια, ο Giorgio Morandi επικεντρώνει τη ζωγραφική του στα τοπία και τις νεκρές φύσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των των έργων του.

Ο Gilbert & George είναι δύο πρόσωπα αλλά ένας καλλιτέχνης, μια αδιαίρετη καλλιτεχνική οντότητα. Η έκθεση αυτή μεταφέρει το δικό τους μοναδικό καλλιτεχνικό όραμα, με πάνω από πενήντα έργα που επιλέχθηκαν από τους ίδιους, κρεμασμένα από τό το δάπεδο μέχρι την οροφή.

ΛΟΝΔΊΝΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Πρώτη μεγάλη έκθεση για τον Pierre Bonnard στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 20 χρόνια στην Tate. Μία πρόκληση για τις νεώτερες γενιές να ανακαλύψουν την ασυνήθιστη χρήση του χρώματος από τον Bonnard, ενώ εκπλήσσει εκείνους που πιστεύουν ότι τον γνωρίζουν ήδη.

Η έκθεση αυτή χωρίζεται σε τρεις ενότητες και εστιάζει σε διάφορες πτυχές της ζωής του Ρέμπραντ μέσω των έργων του: τα ορόσημα της καριέρας του, το περιβάλλον του και τους ανθρώπους της ζωής του.

Διάρκεια έκθεσης: έως 06/10/2019 www.guggenheim-bilbao.eus

TATE MODERN: PIERRE BONNARD. THE COLOUR OF MEMORY

Διάρκεια έκθεσης: έως 06/05/2019 www.tate.org.uk

32

Διάρκεια έκθεσης: έως 12/05/2019 www.modernamuseet.se

RIJKSMUSEUM ALL THE REMBRANDTS

Διάρκεια έκθεσης: έως 10/06/2019 www.rijksmuseum.nl


ΡΟTΤΕΡΝΤΑΜ

KUNSTHAL: PICASSO ON PAPER

Για τον Pablo Picasso η γραφιστική τέχνη ήταν ένα μέσο που πειραματιζόταν με μεγάλη ευχαρίστηση. Παρήγαγε πάνω από 2.500 εκτυπώσεις χρησιμοποιώντας μεγάλη ποικιλία τεχνικών. Ορισμένα από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης αυτής είναι οι έγχρωμες λινοτυπίες που απεικονίζουν νεκρές φύσεις, ταυρομαχίες, σκηνές από τη μυθολογία και ιδιαίτερα γυναικείες φιγούρες.

ΛΟΝΔΙΝΟ

TATE BRITAIN: VAN GOGH & BRITAIN

Η έκθεση αυτή δημιουργεί διάλογο ανάμεσα στον κορυφαίο ολλανδό ζωγράφο και βρετανούς (όπως ο Bacon, ο Bomberg κ.α.) αναδεικνύοντας το πώς η οπτική του οδήγησε Βρετανούς καλλιτέχνες στο δρόμο της σύγχρονης τέχνης. Διάρκεια έκθεσης έως 11/08/2019 www.tate.org.uk

Διάρκεια έκθεσης έως 12/05/2019 www.kunsthal.nl

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

VAN GOGH MUSEUM: HOCKNEY - VAN GOGH

Η έκθεση παρουσιάζει την κοινή αγάπη των δύο ζωγράφων για την φύση. Ο Hockney ταυτίζεται με το έργο του Βαν Γκογκ και οι δύο καλλιτέχνες γοητεύονται από τις εποχές, οι οποίες επιφέρουν συνεχείς αλλαγές. Διάρκεια έκθεσης έως 10/06/2019 www.vangoghmuseum.nl

ΝΈΑ ΥΌΡΚΗ

MOMA: JOAN MIRÓ BIRTH OF THE WORLD

Μια εντυπωσιακή παρουσίαση 60 έργων από το 1920 έως το 1950, με πυρήνα το έργο σταθμός στην καριέρα του "Η γέννηση του κόσμου". Διάρκεια έκθεσης: έως 15/06/2019 www.moma.org

33


επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο facebook

B E Goulandris Foundation Ίδρυμα Β Ε Γουλανδρή 34

Profile for B&E Goulandris Foundation

g magazine, τεύχος 23 - Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή  

Ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

g magazine, τεύχος 23 - Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή  

Ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Advertisement