Gotlandsguiden Tre årstider 2020/2021

Page 1

UPPTÄCK TRE ÅRSTIDER PÅ EGEN HAND

#4 2020/21 #3/2020 sep - maj


VÄLKOMMEN TILL

Niclas Ahlberg/N

GOTLAND Hösten är ett under av skiftande färger när träden lite motvilligt släpper sina löv. Då är det lockande att gå ut i skogen och andas syrerik luft. Det händer att det snöar på Gotland, då går vi ut och gör snöänglar. När våren väcker naturen kommer ljuset, vitaliteten och energin, vårkänslor kan också vara en doft eller ljudet av vågskvalp. De tre årstiderna som omger sommaren är fulla av möjligheter, coronasäkra teaterbesök, julmarknader, prima primörer som väntar på att mogna eller fiskelycka vid en rauk. Vänd blad och ta del av våra tips som guidar

dig runt ön, vid varje sevärdhet har vi angett en kartmarkering, kolla i kartorna i slutet av magasinet så hittar du enkelt rätt. Gotlands mångfald är magisk, restaurangerna erbjuder något för varje smakriktning i gallerier och ateljéer finns genuint gotländskt hantverk och design och glöm inte naturen…ut och upptäck den längs havet. Eller gå på museum, gå och bowla, kolla in en kvarn, gå och fiska. Börja med att vända blad och ta del av våra tips.

DISTRIBUTION:

För påfyllning av tidningar: skicka sms till 0707-66 00 91, eller maila till leverans@gotlandsguiden.se ANSVARIG UTGIVARE:

ANNONSFÖRSÄLJNING:

FORMGIVNING:

REPRO:

Gunnar Danielsson

Gunnar Danielsson Lisa Tommiedotter Stefan Paulsson

Gustav Danielsson

Klas Hult

ANNONSPRODUKTION:

TRYCK:

Gustav Danielsson

Quad Graphics Sp. z o.o.

REDAKTÖR:

Roger Björkman

2

Gotlandsguiden AB Roger Arleryd/gotlandsbild.com Kopparsviksgatan 11 , 621 58 VISBY Telefon: 0498-21 00 00 info@gotlandsguiden.se www.gotlandsguiden.se OMSLAGSFOTO:


Personlig service i världsklass! Som vår gäst får du hjälp och aktuella tips om vad som är på gång. Vi har koll på det mesta och det bästa om Gotland och guidar dig till våra smultronställen runt om på ön. Här hittar du också souvenirer och massor av inspiration om Gotland. Välkommen in till oss på Donners plats i Visby innerstad.

gotland.com | 0498-20 17 00 | info@gotland.com @turistbyrangotland Hitta tips i Öppet Gotland-appen Ladda ner vår app Visby-Explore Hansa


GOTLAND GRAND NATIONAL Det gigantiska arrangörspusslet för folkfesten GGN fick lägga till några extra bitar i år. Samtal med smittskyddsläkaren på Gotland, Riksidrottsförbundet, Polisen och Regeringskansliet är bara några. Efter att ha presenterat en gedigen handlingsplan tog Nordic Sport & Event beslutet att genomföra höstens endurokalas – trots att det innebär en ekonomisk risk. Värdet av att kunna erbjuda förarna, det gotländska

4

idrottslivet och den gotländska besöksnäringen en älskad motorfest övervägde. Den 37:e upplagan av Gotland Grand National avgörs utan publik på Tofta skjutfält med vissa Covid19-anpassade restriktioner. Det kommer bli ett härligt kraftprov bland kantig kalksten och skogens stubbar. Tävlingen avgörs 23-24 oktober, missa inte, den går att följa från tv-soffan, SVT sport sänder 4.5 timmar från lördagens tävling.


Foto: Ellen Marie Martinsen

5


GOTLANDSGUIDEN FÖR MOBIL O LÄSPLATTA Aktuella erbjudanden och online-funktioner. Du hittar magasinet på www.gotlandsguiden.se LÄS MA

GASINE

T ONLIN

E

LÄNKAR I LISTORNA

Klicka på en sevärdhet så öppnas kartan i telefonen eller läsplattan och du får en vägbeskrivning.

Ännu fler sevärdheter och utflyktsmål i APPEN GOTLAND! UPPDAT

ERAD A

PP

KOMPLETTA LISTOR Exempel: Badplatser Hitta rätt och se komopletta listor i Gotlandsguiden APP ”Gotland”!

6


COOP TYKKA UM DI!

VI STÖDJER ÖNS LOKALA PRODUCENTER! COOP GOTLAND

30 000 MEDLEMMAR

enskt sv t r Enba t kött färsk stiska Fanta varor lokala låter Hos oss kala lo vi våra nter ta produce hyllan plats i dag! - varje

ALLA PENGAR DU HANDLAR FÖR HOS COOP GÅR TILLBAKA TILL DIG SOM BOR HÄR PÅ GOTLAND

Gör skillnad för Gotlan d

Ext närpro remt ducera

t

Nio lo butiker kala om på runt ön

LÄRBRO • SLITE • VISBY • ROMA • LJUGARN • KLINTEHAMN • HEMSE


KVARNAR

SPÅR AV EN HUNDRAÅRIG ENERGILÖSNING Högan blev diskotek och brann ner, Bingers Kvarn blev sportbutik, några har blivit fritidsboenden. De gotländska kvarnarna har tappat sin betydelse som gårdskvarnar viktiga för gårdarnas försörjning, men ännu finns några kvar att njuta av. De är värda en omväg och ett stopp. Väderkvarnar, stolpkvarnar, hättkvarnar och vattenkvarnar, alla har de en berättelse att lyssna på.

8


Anderse, Fide  D17 Öster om kyrkan i Fide stod en gång i tiden sex kvarnar, kvar i dag endast Anderse kvarn. Stolpkvarn, används till hobbymalning ibland, på 1940-talet maldes det i smyg på nätterna eftersom Kronan egentligen skulle ha rågskörden. Aner, Boge  I6 Aner vattenkvarn är belägen invid Anerån i Boge, nära utloppet i Bogeviken. Den är den ena av Gotlands två kvarvarande vattenkvarnar som fortfarande används till malning. Kvarnen är byggd under 1800-talets andra hälft, i resvirke och bulteknik i två våningar under faltak och är försedd med ett sex meter högt vattenhjul. Delar av byggnaden härrör från en tidigare kvarnbyggnad. Byggnadsminne. Bilds, Vamlingbo  C19 Åttkantig hättkvarn i putsad kalksten. Spånklädd kupol, öppen spis, två par stenar. Användes för malning och siktning, där siktduken av silke gav extra fint vetemjöl till bakning. I bruk under hela 1940-talet av Gabriel och sonen Lars Jakobsson. Bingers kvarn, Visby  D7 I den nordöstra utkanten av Visby står denna ståtliga holländare uppförd 1854. Den hade under sina malande dagar ett tvärställt vindhjul för att automatisk följa vindens riktning. Flyttbara träribbor på vingarnas träribbor för att inte behöva stanna kvarnen samt få ett lagom vindfång. I dag en sportbutik.

Bonsarve, Vamlingbo  C19 Gårdskvarn som troligen är landets sista komplett bevarade kvarn i sitt slag. Hättkvarn med stenfot i två våningar och överbyggnad i trä. Kvarnen drev även en hackelsemaskin, vedkap, spånsågsbänk samt valsstol med siktverk. Byggnadsår 1905. Teknik- och kulturhistoriskt värdefull.

fotograferad där den står på en backe. Byggd 1884, idag inredd som fritidshus.

2001, 2002 Gotlands första kulturarvsreservat.

Havdhem valskvarn, Havdhem  D16 Havdhems valskvarn är en holländare, uppförd 1918 efter flytt från Bergvara. Den byggdes om för råoljedrift 1924 och eldrift på 1930-talet. Har varit i kontinuerlig drift under 1900-talet.

Butleks, Fårö  M1 Byggdes troligen under senare delen av 1800-talet. Kallas ”Nantens kvarn” efter siste mjölnaren Ferdinand Pettersson. Pettersson var i det närmaste dövstum, bodde i en stuga intill och malde mjöl i kvarnen till 1935 då han avled i lungtuberkulos. Både kvarn och stuga är restaurerade av Fårö Hembygdsförening.

Högan, Lågan, Kärringen och Plågan, Visby  D7 Fyra blev tre när Högan (då diskotek) brann ned till grunden Lucianatten 1976. I dag är de tre kvarnarna i dåligt skick men har sedan slutet av 1800-talet varit ett vackert blickfång i södra Visby på backen ovanför hamnen.

Skär, Fårö  N1 Fårös enda kvarvarande stolpkvarn. Fyrkantigt kvarnhus, spånklätt sadeltak på stenfot. Byggdes 1867, ägs i dag av fjärde generationen Ekman. I dag en av tre kvarnar på Fårö som ännu kan mala spannmål. Under andra världskriget monterade Nils Ekman en generator i kvarnen som laddade radioapparaters batterier.

Bungemuseet, Bunge  K3 På museiområdet står en åttkantig knuttimrad väderkvarn byggd 1794. Flyttad från Hablingbo på södra Gotland där den här typen av ovanlig knuttimring förekom. Kvarnens speciella form med en smal överdel tillåter kvarnhättan att vridas med hjälp av den så kallade kvarnhästen (med hjul). Vattenkvarnen på museet är från Bothe gård, Alskog, där den var placerad vid en liten bäck. Gervalds, Vamlingbo  C19 De två kvarnarna på de två Gervaldsgårdarna erbjuder en vacker syn om du kommer västerifrån på vägen från Kettelvik. Den ena är en sexkantig hättkvarn av putsad kalksten under kupol som var med i en av Pippi Långstrumpfilmerna. Den andra är en vacker låg hättkvarn i putsad kalksten ofta

Ihre kvarn, Ihre  G4 En vattenkvarn som togs ur bruk för 70 år sedan. Vackert kalkstenshus i fyra våningar förvandlat till fest- mötes- och konstlokal i vacker park intill Ihreån. Lauter, Fårö  L2 Byggdes av kalkpatron Johan Blesell 1794. Troligen den första kvarnen på Fårö med dubbla stenpar. Kvarnen har haft många mjölnare genom tiderna, 1906 var taxeringsvärdet 500 kronor. Restaurerades 1992 efter många års förfall. Kvarnen har fått ny hätta, dörrar, vindspiror samt en putsad fasad. Norrbys, Väte  E10 Gotlands äldsta vattenkvarn. Varje år i maj mal Väte hembygdsförening, när vattnet står högt i dammen, sitt eget Vätemjöl. Gården Norrbys testamenterades genom ett arv 1995 till Gotlands Museum. Byggnadsminnesförklarat

Slitegårds, Dalhem  F9 Socknen har från 1600-talet och framåt dominerats av vattendrivna kvarnar. Den första väderkvarnen dyker upp på Myre och Näsungs under 1800-talet. Två väderkvarnar bevarade på Myre och en vattenkvarn på Slitegårds. Storkvänni, Burgsvik  C18 Åttkantig hättkvarn i putsad kalksten, fem våningar med kupol. Användes till kommersiell malning, siktning och sågning. Ett ståtligt landmärke på Storsudret. restaurerades 1992. Överstekvarn, Lummelunda  E5 Här maldes mjöl i tre vattenkvarnar redan på medeltiden. Nedersta, Mellersta och Överstekvarn. Nedersta kvarn var placerad nära strandkanten och kallades därför även Strandkvarnen. Mellersta kvarn låg under den i dag enda kvarvarande kvarnen – Överstekvarn. Överstekvarn, som är en hjulkvarn, ägs av det i början av 1900-talet bildade Överstekvarn AB. Restaureringar av damm, hjul och vattenränna har genomförts.

Foto: Ellen Marie Martinsen

9


Black Sheep Arms –

a traditional British pub in Visby – Large selection of beers and whiskeys Traditional pub food

smak och doft direkt ur vår jord

Beer garden

Wallers Plats 3 Boka bord/Book a table 0730-870506 www.creperielogi.se

Black Sheep Arms

Black Sheep Arms – a traditional British pub in Visby – a traditional British pub in Visby – Large selection of Black Sheep Arms Black SheepArms Arms beers and whiskeys Black Sheep

Large selection of – a British pub in in Visby – traditional a traditional British pub Visby– – pub food Traditional beers and–whiskeys a traditional British pub in Visby –

Large selection selection of of Beer garden Traditional pub food Large Large selection of beers and whiskeys beers and whiskeys beers and whiskeys Beer garden St Hansgatan 51, Visby Traditional | Tel 0498-21 56 00pub | food info@blacksheeparms.se Traditional pub food Traditional pub food www.blacksheeparms.se Beer garden Beer Beer garden garden

www.lillabjers.se

gårdsbutik och krog

-Gotlands mest kompletta idrottsanläggning

Skönhet från hjärtat.

Gymma, simma i bassäng, använda dig av sporthallen eller bo över i något av våra boendealternativ. Vi har vandrarhem och lägenhetsboende. Vi arrangerar träningsläger, friskvårdsdagar, teambuilding, konferenser och aktiviteter för skolklasser. Vi har även partytält för uthyrning.

St Hansgatan 51, Visby

| Tel 0498-21 56 00 |

Apolosophy Pro Age är vår produktserie för huden med tydliga ålderstecken. För dig med känslig hud finns vår oparfymerade serie Apolosophy Sensitive med vårdande, lugnande och stärkande ämnen från havre.

info@blacksheeparms.se

www.blacksheeparms.se St Hansgatan 51, Visby

| Tel 0498-21 56 00 |

info@blacksheeparms.se

www.blacksheeparms.se St Hansgatan 51, Visby | Tel 0498-21 56 00 | info@blacksheeparms.se St Hansgatan 51, Visby | Tel 0498-21 56 00 | info@blacksheeparms.se St Hansgatan 51, Visby | www.blacksheeparms.se Tel 0498-21 56 00 | info@blacksheeparms.se

www.blacksheeparms.se www.blacksheeparms.se

50ª rabatt när du handlar för minst 250ª* Gäller vid ett köptillfälle t o m 31/12 2020 hos Apotek Hjärtat ICA Maxi Visby. *Gäller ej receptbelagda läkemedel och presentkort eller i kombination med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för tryckfel.

Kustparksv. 10, Tel: 0498-221280, www.gotlandsidrottscenter.se

10

7

3 1 2 4 4 0

0 1 8 2 2 8

Apotek Hjärtat ICA Maxi Visby Follingboväg 70 Öppet alla dagar 8–20


Det nya mötet !

Nu ökar efterfrågan på bra och anpassade lokaler för möten igen! På Wisby Strand hittar ni en inspirerande miljö där produktivitet möter kreativitet. Med flera års erfarenhet av att skapa konferenser, kongresser samt events – hjälper vi er att skapa nya säkra och digitala möten, även på distans. Läs mer om trygga möten www.wisbystrand.se/tryggamoten 11


FORNLÄMNINGAR FANTASTISKA SPÅR AV FÖRFÄDERS MONUMENT

Vill du hitta en fornlämning att titta på finns ingen bättre plats än Gotland. Här finns flest i landet, drygt 13 000 av landets 300 000 fornlämningar går att hitta på Gotland – allt från små rösen till stora skeppssättningar till ruiner och gravar. Ge dig ut på fornminnesjakt i socknarna för att hitta en avrättningsplats eller en silverskatt.

12


Digerrojr  G13 Gålrums gravfält består av mer än 100 fornlämningar i form av skeppssättningar, gravhögar och stensättningar. De flesta från järnåldern men det största röset, Digerrojr, 30 meter i diameter och fyra meter högt, är från bronsåldern. Sägnen säger att röset byggdes för den gotländske hövdingen Graip, sonson till Tjelvar. Elinghems ödekyrka  G4 En spännande kyrkoruin i ett rofyllt änge. Kyrkan byggdes på 1200-talet, övergavs troligen på 1600-talet. I dag återstår ett rektangulärt långhus och ett nästan kvadratiskt kor. Altarbord i kalksten. Den vackra miljön har lockat många par att gifta sig här.

från ett 30-tal människor som tros ha avrättats på platsen. 250 meter norr om och nedanför galgen ligger en svampformad labyrint som liksom ruinerna efter två kalkugnar på området är fornminnesförklarade. Gammelgarns kastal  I11 Östergarnslandet har genom tiderna varit måltavla för härjartåg från såväl svenskar (när Gotland tillhörde Danmark), danskar och ryssar. Kastalen i Gammelgarn, är ett fyrkantigt 13 meter högt vakt- och försvarstorn som uppfördes omkring 1190. Väggarna är byggda av kalksten i en inre och yttre mur, två meter tjocka vid foten och avsmalnande. Restaurerades 2006.

Fardume slott  J4 Ruin efter ett av den gotländska landsbygdens bäst bevarade stenhus från medeltiden. Gården har en kastal som kallas Mynttornet, troligen från 1200-talet. Kastalen har byggts ihop med gården och användes under en tid som förråd. Vackert placerad vid Fardume träsk.

Gannarve skeppssättning  C12 Det 29 meter långa och 5 meter breda gravmonumentet är placerat naturvackert norr om Fröjel kyrka söder om Klintehamn. Från Gannarveskeppet har du en fenomenal utsikt över Karlsöarna. Skeppssättningen dateras till yngre bronsåldern och är en av Gotlands sammanlagt 350 skeppssättningar. Rekonstruerad 1959.

Galgen, Galgberget Visby  D7 På de tre sex meter höga kalkstenspelarna satt träbjälkar från vilka skurkarna hängdes i rep och krokar. Arkeologer hittade 2008 benrester

Ganns ödekyrka  H4 Byggdes under 1200-talet av välbärgade bönder i trakten, eller som pilgrimskyrka av munkar från cisterciensorden – meningarna går isär. Ödekyrka sedan

1500-talet, ruinen restaurerades 1924. Vacker och vilsam miljö. Gnisvärds skeppssättningar  B9 Skeppssättningarna i Gnisvärd är två av de mäktigaste och bäst bevarade på Gotland. Den största är 47 meter lång med stäv- och akterstenar som är dryga metern höga. Totalt ingår cirka 100 stenar i det här vackra gravmonumentet. Söderut ligger en 36 meter lång skeppssättning och österut finns ett gravfält med röse och åtta runda stensättningar. Hångers Källa  H5 Har du någon gång sjungit psalmen ”Den blomstertid nu kommer”, är Hångers källa i Lärbro värd ett besök. Det var i den vilsamma omgivningen vid Hångers källa som Israel Kolmodin (1643-1709) enligt historien skapade dikten som blev en av landets mest kända. Stora Bringes  G10 Ruinen vittnar om det som en gång i tiden var ett imponerande förrådshus med bottenvåning, övervåning och vind. Från tidigt 1240-tal. Arkitekturen skvallrar om att övervåningen troligen även fungerat som sommarbostad och festlokal.

Stora Hästnäs, Visby  D7 Bostadshus i kalksten som för tankarna till Visbys packhus med trappgavlar och varuport högst upp. Gården började byggas på 1270-talet, ägdes under 1300-talet av Halvat och hans hustru Haldiaud. Byggnadsminne 1997. Sundre kastal  C20 Ett försvarstorn från tidig medeltid, helt unik och Gotlands bäst bevarade kastal. 13 meter hög, byggd i sandsten med en hänförande utsikt från taket. Spännande trätrappor inne i kastalen, särskilt den högst upp som går inne i själva muren. Häckande duvor i skottgluggarna. Parkering alldeles intill när man svänger in vid kyrkan. Tjelvars Grav  H7 En 18 meter lång och 5 meter bred välbevarad skeppssättning från bronsåldern. Enligt sägnen är Gotlands upptäckare Tjelvar begravd här. Intill graven finns två fornborgar från järnåldern. Uggarde rojr  E15 Gotlands största gravröse, daterat till äldre bronsåldern. Ursprungligen uppfört intill kustlinjen, i dag ligger röset på en hed 200 meter från havet där det mäktiga gråstenskumlet (sju meter högt och 50 meter i diameter) ger ett imponerande intryck.

Foto: Ellen Marie Martinsen, Plats: Gannarve skeppssättning

13Odds Guld startades på Södra Kyrkogatan i Visby redan 1969 av Odd Magnusson. 1984 gick flytten till Södertorg. Sedan sonen Andre tog över företaget år 2009, har mycket hänt. Bland annat har man fått in nya moderna montrar, renoverat lokalerna samt även utökat utbudet med ett flertal kända märken.


Välkommen till min verkstad och butik, som ligger i närheten av Etelhems kyrka. Jag jobbar i stengods och producerar bruksföremål i enkla stilrena former, och varvar bruksföremål med ett mer fritt skapande.

TALLÅS HANTVERK KRUKMAKERI

Välkommen till min verkstad och butik, som ligger i närheten av Etelhems kyrka. Jag jobbar i stengods och skapar rustika bruksföremål, vackra att använda varje dag. Du hittar även lavaskålar och trädgårdsklot mm. Öppet året runt. Lågsäsong: Ring innan du kommer på tel: 0733-62 75 23 För öppettider i advent och storhelger hittar du aktuell information på hemsidan www.tallashantverk.se Högsäsong: 11 - 18, för avvikelser se hemsidan.

Handgjorda smycken med inspiration från Gotland

Öppet året runt. Sommartid 11 - 18, för avvikelser se hemsidan eller appen Öppet Gotland. Övrig tid på året ring innan du kommer.

Välkommen hälsar Anette! Anette Baggieri | Tallås Hantverk | Adress: Etelhem Hageby 814 | Tel: +46(0)733-62 75 23

www.tallashantverk.se Tallås Hantverk | Instagram: Anette Baggieri / Tallås Hantverk |/ FB: Besöksadr: Etelhem Hageby tallashantverk 814 / Tel:0733-62 75 23 Webshop: shop.tallashantverk.se www.tallashantverk.se / FB: Tallås Hantverk

16

SAN K T HANSGATAN 26 , VISBY AN NIK AG USTAVSSON . SEHantverk att bruka och njuta Kvinnfolki är en butik och ett samarbete mellan kvinnliga gotländska hantverkare. Här samlar vi det bästa från ön på en plats. Välkommen in och låt dig inspireras av handgjorda produkter och delikatesser. Öppet måndag - söndag 10 -18 Donners Plats 2, Visby 0498 - 21 00 51 www.kvinnfolki.se

rd

å mg

k uti

h oc

lam

Lamm&Bi

iB

utt

le

B

Stort sortiment av lammskinnsprodukter, lammskinn, även lammkött, honung och ullgarn från gården Öppet året runt! Se våra öppettider på appen Öppet Gotland Välkommen! Annette och Dan Bonnevier Tele 0498-56074 • www.lammochbi.se 18

mi

tt p

åG

otl

an

d


Nors Nalleverkstad Hall, nallar, skinn, tofflor Nors Nalleverkstad 072-2529282 Gullans Gård Hall, skylt från väg 149. Vita skinn www.gullansgard.se gullansgard 070-9992868 Risungs gård Lamm & Tryffel Rute, skylt från väg 148 www.risungsgard.com, Risungs Gård 0498-223385, 070-8911826 Sorby gårdsbutik Stenkyrka, skylt från väg 149 www.sorbygardsbutik.se, Sorby gårdsbutik 0709-784477, 070-8272236

Skinnriket är en förening som samlar kvalitetsmedvetna producenter av lamm och lammskinnsprodukter. Besök gärna några av våra företag!

Ungesmiss Gård KRAV Stenkyrka väg 149 www.ungesmissgard.se, Ungesmiss Gård 070-2963021 Elin, 070-1679923 Göran

Skinnrikets kvalitetsdokument garanterar att skinnen kommer från gotländska besättningar som är anslutna till svenska officiella avels- och härstamningsregistret, de frivilliga kontrollprogram som finns och som följer Gård- och Djurhälsans regler och dessutom att de färdiga lammskinnsprodukterna tillverkas på Gotland.

Graute gård Hejnum, skylt från väg 147 och 148 www.grautegard.se, Graute gård 0498-32048, 070-4712999 grautegard Ansarve farm KRAV Försäljning Adelsgatan 28, Visby www.ansarvefarm.com, Ansarve Farm 070-2804847 ansarvefarm Bioskinn - Bäckstäde gård KRAV Sanda www.bioskinn.se 073-5393946, 070-3303063

Läs mer på www.skinnriket.se

Skinnarve Lantbruk, KRAV www.skinnarve.se Levide, väg 141 mellan Hemse & Klintehamn 0737-193735 Nobell lammgård Gammelgarn, skylt från Gammelgarn kyrka www.nobell.se, Nobell Lammgård 070-7471679, 070-4958068 Rommunds fårgård Gammelgarn, skylt från kyrkan o väg 631 www.gotlandslamm.se rommunds rommunds 070-947 61 28, 073-600 27 84 Sigsarve fårgård KRAV Alskog, väg 144, 5 km från Ljugarn, skylt: Skinn & Hantverk www.sigsarvegotland.se, Sigsarve Fårgård 073-6851906, 070-8491253 Ollajvs Gård Alskog, 3.5 km från korsningen väg 143-144 Ljugarn www.ollajvs.se, Ollajvs Gård 0498-493070, 073-7072945 Nylunda Gård När Smiss 523 www.nylundagard.se, 070-3061282

Nylunda Gård

Lammboden Almungsgården Stånga. Lammskinnsprodukter, lammkött www.lammboden.se, Lammboden 070-1111974 Härdarve Gård KRAV Eke, Kött, Skinn, Hantverk Härdarve Gård 070-2515113 Kälder Gård & Skinnbod Havdhem, skylt väg 140 www.kalderskinnbod.com Kälder Gård & Skinnbod AB 0498-481249, 070-8481249 Sigsarve Lamb KRAV Näs Rangsarve 500 www.sigsarvelamb.se sigsarvelamb tel: 0737-598958, 0705-489091

19


Foto: Niclas Ahlberg/N

FISKEPLATSER KUL KUSTFISKE GER RINGAR PÅ VATTNET

Kustfiske är kul och med 80 mil kust är det inte svårt att hitta en fin fiskeplats. Gotland är känt för sitt havsöringsfiske, vilket givit ringar på vattnet och lockar stora skaror sportfiskare. Den som är sugen på att prova lyckan inåt land i sjöar, vattendrag eller vattenfyllda kalkbrott måste söka tillstånd från fiskerättsinnehavare. Kusten är känslig, håll koll på vilka regler som gäller. Fårö/Fårösund  K-N 1-3
 Runt Fårö finns fina kuststräckor, främst för havsöring som kan finnas lite varstans runt ön. De vindutsatta partierna med tång och storstenar är de mest intressanta. Vid Digerhuvud går det att fånga torsk direkt från klipporna i det bråddjupa vattnet. Fårösunds sportfiskeklubb anordnar fiskeutflykter. Slite I6 Slites lilla ”skärgård” var en gång i tiden känd för sitt fina fiske efter

20

främst gädda, abborre och id. Idag är tillgången på fisk betydligt sämre. De stora pirarna inne i Vägumeviken är lämpliga fiskeplatser för den som inte har båt. I småbåtshamnarna finns ofta id, abborre och mört som går att meta.

upp för de djupa stupen på bottnen, de så kallade pallkanterna. I småbåtshamnen simmar ibland abborre och id, utanför vågbrytarna kan du bottenmeta flundra. Detsamma gäller många andra småbåtshamnar.

Lickershamn F4 Lickershamn får representera hela den vackra Klintkusten på nordvästra Gotland där många gärna fiskar havsöring. I regel krävs vadarbyxor för att komma bort från de grundaste områdena. Se

Lojsta E13 De små träsken i Lojsta/Etelhem är vackra som små speglar. Här kan du också köpa fiskekort och försöka lura en abborre, gädda, mört eller annan fisk.

Västergarn B11 I Västergarns vackra och rofyllda hamn rinner lilla Västergarnsån ut. I ån krävs fiskekort, i hamnen är det fritt att meta id eller abborre. Bron är en bra plats att testa fiskelyckan från. Släpp tillbaka fisk du inte tänker äta upp. Åminne I8 I Åminne, i Gothemsåns nedre delar finns fiskekort att köpa. Någon abborre, mört eller id syns till här ibland. Populär lokal för sportfiskare.


Unika möbler för trivsamma miljöer

Guteform eftersträvar en tidlös och klassisk design med gotländsk förankring. Allt vi gör skall tydligt visa ett Gotländskt ursprung – robust och nära naturen. Vi använder oss utav den finaste gotländska kärnfuran som gör våra möbler till både unika och med minsta möjliga miljöpåverkan. Välkommen in till vår butik i Burgsvik!

BUTIK & FABRIK Kör till Burgsvik 80 km söder om Visby, sväng in före Gulfmacken. Vard 11-16. Sommar v.28-35: Vard 11-1# #. Lörd 11-14. 17. Telefon: 0498-49 77 00. Återförsäljare över hela landet. Hitta återförsäljare och läs mer på hemsidan www.guteform.se


Genuint hantverk från grunden

www.hjartfabriken.se

Vi tillverkar, reparerar, graverar och omarbetar

KERAMIK LIN, GLAS SILVER KERAMIKGRUPPER FIKA

Varmt välkommen! www.dicksguld.se Österväg 1, Visby Tel: 0498-256768 Gilla oss på Instagram & Facebook

(CAFÉET ÖPPET MAJ-SEP)

Vi har ibland lördagsöppet under okt-april, se hemsidan när. Du är också välkommen att boka en egen tid. Öppettiderna i annonsen är preliminära.

Adventshelgerna: Fre-Sön 11-16 Påsk: Fre-sön 11-16 1 maj-6 juni Fre-sön 11-17 13-16 maj: Öppna ateljéer 11-18 Sommaröppet efter midsommar

Gamla smedjan i Bro, 1 mil från Visby mot Fårö Bro Halner 137, +46 70-415 00 07 – Besök gärna vår webbshop

Upptäck Gotlands Museum - rikt, unikt och spännande! På Fornsalen ser du bildstenar, forntida skatter och föremål från hela världen. I samma hus finns Konstmuseets verksamhet som visar gotländsk konst, form och design. Missa inte vår spännande FRI ENTRÉ FÖR BARN

butik och pausa gärna i caféet med dagens lunch och gott kaffebröd.

,

Välkommen till ett museum för alla! SPONSRAS ASAV AVREDERI REDERIAB ABGOTL GOTLAND AND SPONSR

Historia | Konst | Familjekul | Stadsvandringar | Café | Butik Strandgatan 14, Visby | www.gotlandsmuseum.se 22Foto: Niclas Ahlberg/N

AKTIVITETER EN UPPLEVELSEDESTINATION FÖR ALLA

Packa tennisracket, golfklubbor, ridbrallorna, en varm tröja och ett par sköna vandringsskor så har du goda förutsättningar att njuta av idrottsgotland året runt. Släng med ett padelracket också, den nya sportflugan (som inte är så ny längre), har funnit stadig mark på ön och växer. Det finns en kraft i den unika gotländska idrottsmyllan som skapat en stark upplevelsedestination. Utomhusaktiviteter i en unik och spännande natur kan dessutom genomföras på smittsäkert sätt. 24


HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

GOLF Gotska GK 63 Jack Wenmanbanan har karaktär av hed- och parkbana. 18 hål, vinden ofta en faktor, layouten erbjuder utmaningar som inte är uppenbara. På bekvämt avstånd norr om Visby, intill flygplatsen. Gumbalde GK  E13 Hästgård i Stånga som blev golfbana på forngutnisk mark med hotell, restaurang och 18 fina hål. Parkbana med en hel del vattenutmaningar. Ljugarn GK  H12 9-hålsbana nära Ljugarns samhälle på sydöstra Gotland. Naturbana delvis inbäddad i tät skog. Lugnets golfbana  D7 Fullängds 9-håls pay-and-playbana, öppen terräng intill Visby Airport. När GK  G14 En 18-hålsbana på sydöstra Gotland

nära havet. Karaktärstark naturbana som tålmodigt vuxit fram bland enar och betande hästar. Kåksspel ett särtecken för klubben. Övernattningsstugor intill banan. Slite GK  H6 18 hål ritade av Peter Nordwall. Tar vara på utmaningarna den gotländska naturens erbjuder, genom skog och öppna landskap. Suderbys Golf  C8 9-håls pay-and-playbana i anslutning till Suderbys Herrgård söder om Vibble. Fyra av greenerna placerade i eller intill en damm. Öppen natur.

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

PADEL Visby TK 65 Tre inomhusbanor, Plexipave och två utebanor med vädertåligt konstgrus som förlänger säsongen. Wisby Rackethall ligger i vackra Botairlunden. Internetbokning.

TENNISBANOR

KANOT | KAJAK Slite  I6 Ett kajakcentrum på Gotland. Flera lättillgängliga öar som Enholmen, Ytterholmen, S:t Olofsholm, Asunden. Hideviken och Bogeviken också populära kajakområden.

Visby GK  B11 Flera år rankad som en av Sveriges bästa banor. Seasidebana med linkskaraktär 18-hålsslinga och 9-hålsslinga designade av Pierre Fulke. Havet, vinden och pinade tallar alltid närvarande.

Visby TK 65 Tre inomhusbanor, Plexipave och två utebanor med vädertåligt konstgrus som förlänger säsongen. Wisby Rackethall ligger i vackra Botairlunden. Internetbokning.

Lojsta träsk  E13 Ett system i Lojsta socken med insjöarna Bjärsträsk, Rammträsk, Fridträsk, Broträsk och Slottsträsk. Till Bjärsträsk kommer man bara vid vårens högvatten – och lite fotarbete.

strand. Den lilla lagunen bra för dem som just startat. Kite- och vindsurfing.

Nisseviken  C16 Här kan man surfa i alla vindriktningar. Kite- och vindsurfing. Sand- och stenstrand, sandbotten. Platt vatten. Parkera vid restaurangen, gå 200 meter för att komma till vattnet.

Parkera så långt österut i viken som möjligt.

SURFSPOTS Ar  J2 Fungerar utmärkt i väst- och nordvästliga vindar. Vacker stenkust, känns som att surfa någon annanstans i världen. Plats att ställa bilen finns. Stenstrand. Fantastiska färger vid soligt väder. Ekeviken  M1 Bäst när det blåser nordväst och nordost, men även nord kan fungera. Fina vågor. När det blåst ett tag byggs vågorna upp till fina hoppramper. Gott om anvisade parkeringar. Gnisvärd  B10 Sydöstlig vind den bästa. Trevliga vågor utanför hamnen, lättåtkomligt. Bra parkeringsmöjligheter. Sand- och sten-

Ihreviken  G4 Ost- och nordvindar de bästa. När det friskar i är nordvästvinden ofta för rakt på för att komma ut genom vågbrytet. Gotlands bästa vågor när det blåser rätt. Mest sandstrand. Vindsurfing och kite. Parkera vid restaurangen eller Svarthäll. Katthammarsvik  J11 Nord, nordväst, nordost bästa vindarna. Platt vatten, utanför hamnen finns vågorna. Sand och stenstrand. Bäst för vindsurfarna. Parkera vid badplatsen, där man också går i vattnet.

Sandviken  I11 Sydost till sydväst bra vindriktning. Vind- och kitesurfing. Ofta snälla vågor. Sandstrand och sandbotten. Bra parkeringsmöjligheter. Nära Sysneudd med café och restaurang. Skär  N1 Längre ut bra vågor vid västliga vindar. Vacker vik med platt vatten inne vid stranden. Vind- och kitesurfing.

Sudersand  M2 Sydväst, sydost och syd bästa vindriktningarna. Populär badstrand under säsong. Vind- och kitesurfing. Livlig sjö, inte speciellt stora vågor, passar både den erfarne och den mindre erfarne. Åminne  I18 Nordostlig och ostlig att föredra. Sandstrand, sandbotten. Bäst för kitesurfing. Vill du vindsurfa ta med en weedfena, en del sjögräs. Bra parkeringsmöjligheter.

25


Välkomna till södra Gotlands idylliska gästgiveri! Café & Mat

CAFÉ

M AT

|

Boende | Konferens

Bröllop

K ÄRLEK

ÖPPET ÅRET OM S:T HANS PLAN 2 VISBY

Vi är ett traditionellt gästgiveri med trivsamt boende och restaurang på södra Gotland. Här njuter du av gotländska råvaror som förädlas till godsaker – frukost, lunch, fika och middag. Under sommaren har vi olika evenemang som bl a lammgrillning. Övrig tid på året erbjuder vi weekend-paket med mat & dryck-tema. Läs om våra olika boendealternativ på vår hemsida. Följ oss på Facebook MATTSARVE GÄSTGIVERI

0498-21 07 72 ~ STHANSVISBY.SE

Sproge Mattsarve 257, Klintehamn www.mattsarve.com mia@mattsarve.com | 0704-22 52 34

– en helhetsupplevelse i lantlig lyx –

Vi finns på vägen till Herta/Hörte badstrand När Bomunds i Burgen 924 B 623 48 Stånga 26

|

info@strandakar.se 0498-69 13 80 www.strandakar.se


Campus Gotland är unikt. Ingen annanstans får du en utbildning i världsklass i en miljö få får uppleva. Välj bland 31 utbildningsprogram och 100-tals kurser. Välkommen till Uppsala universitet. På Gotland.

campusgotland.uu.se


Foto: Niclas Ahlberg/N

FÅGELOMRÅDEN DE KOMMER I STRECK – OCH FÖLJS AV SKÅDARE

Det är lätt att njuta av fågellivet på Gotland. Mitt i Östersjön erbjuds en perfekt rastplats på färden. Det är ett äventyr att i ett överflöd av arter och flockar hitta rariteterna. Lommar, gäss, falkar, tättingar, svanar, vipor och örnar lockar till spännande spaningar.

28


HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden Fårö  L1-3 M1-2 Alnäsa träsk, Mölnor träsk och Eke träsk är fågelrika sjöar som hyser många häckande fåglar sommartid. Även rastande fåglar vår och höst då de söker föda. Missa inte Norsholmen, en populär plats för fåglar och skådare. Hoburgen  B20 Området runt Hoburgen och revet längst söderut gillas av många rovfåglar, är även en klassisk sträckfågellokal. Ringmärkning vår och höst. Kuststräckan När - Lau  H13-14 Många lokaler med den grunda Lausviken som speciellt under hösten är rik på vadare, änder och gäss. Rovfåglar som jagar. Två fågeltorn. Närsholmen lockar häckfåglar och förbipasserande. Bra chans att se den vackra Skärfläckan.

Nisseviken  C16 Nisseviken bjuder på vackra strandängar, vidunderlig utsikt och ett rikt fågelliv. Här har skådats svart stork såväl som mosnäppor, skräntärna och kentsk tärna.

Stora Karlsö  A13 Tusentals tordmular och sillgrisslor, helt unikt i Östersjön. Både sillgrisslor och tordmular hade ökat vid senaste räkningen. Titta på spektakulära hopp av knappt flygkunniga ungar.

Faludden  D18-19 E18-19 Faludden och Stockviken är intressanta för sträckfåglar, många sjöfåglar. Fågeltorn i Stockviken vid en av Gotlands bästa fågelsjöar.

Träskmyr  H4 Gotlands största agmyr och naturreservat cirka två kilometer sydväst om Kappelshamn. Stejnstumyr som granne i söder. I myren finns de häckande fåglarna, sävsparv, rörsångare och skäggmes, enkelbeckasin, vattenrall, småfläckig sumphöna, kornknarr, brun kärrhök och trana. Fågeltorn öster om Gardträsk för fin utsikt. Från en dammvall i nordost leder en delvis spångad stig fram till fågeltornet.

Storsund  I8 I Gothem ligger den näringsrika sjön Storsund, ett naturreservat som ägs av Naturskyddsföreningen på Gotland. Här finns Gotlands största koloni av skedand, grågås, gråhäger, trana, och sothöna. Fågeltornet, dit man tar sig på trätrallar över myrmarken, restaurerades 2016.

Västergarn  B10-11 En unik mix av olika miljöer gör om-

rådet runt Paviken attraktivt för våra bevingade vänner. Skansudd vid Kronholmen drar många fåglar vår och höst. Den grunda Västergarnsviken lockar vadare, änder måsfåglar och tärnor. Ugnens fågelskyddsområde  B14 Strax söder om Ekstakusten bildar de stora betade strandängarna ett av Gotlands mest fågelrika områden. Här häckar stjärtand, kärrsnäppa, skärfläcka, brushane, grågås, snatterand, småtärna och årta. Stora stråk av vitkindade gäss vilar upp sig här under våren. Olika arter av vadare under hösten. TÄNK PÅ - Ta reda på aktuella regler som gäller för tillträde. Delar av området kan ha tillträdesförbud under delar av året. Länsstyrelsen vet.

29


på havsöringsFiske! Garn – Sticktillbehör – Möbelbeslag – Oljelampor – och mycket mer

Design & Hantverk Gotland S:t Hansgatan 30A, Visby

kom och träffa: Lasse Cajander – ABU Garcia Niklaus Bauer – Flydressing/Vision Robert Hansson – Fish Your Dream Joakim Lyander – Westin de kommer att vara på plats i butiken hela dagen, så kom och få tips om:

För aktuella öppettider, se på

www.dhgh.se

Våra produkter finns också på

Tel. 0498-21 41 21

Båda butikerna öppet året runt

www.dhgh.se

ALLT FÖR JAKT, FISKE, HUND & FRILUFTSLIV

Kastteknik Välja rätt utrustning Bombarda tackel Rätt beten vid olika tider på året Flugbindning

Det kommer även finnas möjlighet att provkasta med flugspö.

at- t 25på%allarspaorb tFiske gen! r under da produkte ) ser pri rie ina ller ord (gä

Spinneri & Butik

Stenkyrka, Garde 176Jakt | Fiske | Fritid | Hund JAKT FISKE FRITID HUND Vardagar kl. 10 - 16 Tel. 0498-41 10 06

Stenhuggaren,Stenhuggaren, Follingboväg 78 | 0498-258900 Follingboväg 78 0498-258900 Öppet Måndag-Fredag Lördag 10-15 Öppet Måndag-Fredag 10-18,10-18, Lördag 10-16 www.jaktia.se Följ oss på

www.jaktia.se | Följ oss på

LEKLANDET INOMHUS För aktuella öppettider på Kotteland besök vår hemsida

kotteland.se Visborgsallén 3 621 50 Visby 0498-299696

Bowling • Restaurang • Prisvärd logi Langs väg 2, 62150 Visby • 0498-299690 • info@unclejoes.se • unclejoes.se 30


Dieter de Vroomen

Vi vet att det inte är enkelt. Men som de gotlänningar vi är har vi hittat en lösning: Qvitt. En tobaks- och nikotinfri produkt. Klassisk tobakskänsla med ginseng och grönt te. Gjord med gotländsk kärlek och kunnande. Det gör det betydligt enklare att slippa tobaken. Qvitt tillverkas i Roma på Gotland. Av Gotlandssnus. Läs mer på qvitt.se

31


FYRAR

LANDSATTA VÄGVISARE FÖR SJÖFARARE De är maritima kulturarv som genom åren lotsat sjöfarare genom väder, vind och förrädiska skär. De gotländska fyrarna täcker in alla väderstreck från Östergarn till Västergarns utholme, på Gotska Sandön och granne med Hoburgsgubben i söder. Alla är de sevärda landmärken med patina.

Foto: Ellen Marie Martinsen, Plats: Kronholmen

32


Aurgrund  K2 Placerad vid norra inloppet till Fårösund, 800 meter väster om farleden. Obemannad ledfyr, står på en liten ö. Svart upptill, vit nedtill, 10,4 högt fyrtorn byggt 1935, renoverat 1976. Bungeör  L4 Vid södra inloppet till Fårösund längst ut mot havet, 500 meter ost om farleden. Smalt vitt fyrtorn med svart bälte 14 meter högt. Det går via en järnstege att ta sig upp till balkongen för att njuta av utsikten över Bungeör, Fårö – och havet. Fårö fyr  N2 Byggdes mellan 1846 - 1847 i sten, 30 meter hög. Det går att ta sig upp för trapporna för att njuta av utsikten. Den siste fyrmästaren lämnade sin post 1977. Öppen vid speciella tillfällen, som till exempel under Internationella Fyrdagen. Faludden  E18 Tändes första gången 1867, automatiserades och avbemannades 1965. 1915 byttes mistsignalkanonerna mot en kompressordriven mistsirén som 1940 ersatte av en tyfon. Står på militärt skyddsområde, fyren ägs av Fortifikationsverket och får därför fotograferas endast om ingen av FRA:s byggnader syns på bild. 11.3 meter högt vitt fyrtorn. Gotska Sandön  I1 Byggd av ett skelett i järn på flyktig sandmark. Fyren står på öns nordvästra udde, i skogen. Ett 23,8 meter högt åttkantigt ståtligt torn, klätt med brädor. Den vita toppen kikar upp ovan trädkronorna. Statligt byggnadsminne, på ön finns ett litet fyrmuseum. Övernattning möjlig i fyrbyn i någon av de gamla fyrvaktarbostäderna. Öppen Internationella Fyrdagen. Kyrkudden: På öns östra udde, vitt torn 12,4 meter högt, byggt 1913, renoverat 1990. Hamnudden: På sydvästra udden, en 15,5 meter hög vit fyr, fackverksställning. Grauten  K6 Byggdes 1911 som ett vitt, 10,9 meter högt fyrtorn på den lilla ön Lill Graut ost-nordost om Slite, utanför Valleviken söder om Furillen. 1980 målades tornet orange, 1998 fick tornet färgen

skarpt röd – vilket det har än i dag. Går inte att missa. Hallshuk  H2 Ytterst på Hamnberget i Kappelshamnsviken, öster om fiskeläget, står fyren intill den gamla fyrvaktarbostaden. Fyren byggdes 1891, den är fem meter hög och ligger 32.5 meter över havet. Moderniserades 1931 till en åttkantig kur av järn på betonggrund, 1957 installerades elljus och järnkuren byttes mot en så kallad ”Pajalakur” i plast. Under flera år luftbevakningsstation i marinens tjänst. Heligholmen  D20 Står vackert och ensamt på ett fågelskyddat skär utanför Holmhällar på södra Gotland, vitt 9.4 meter högt torn. En så kallad sektorfyr. Byggdes 1913. Herrvik  J11 En fin liten fyrlykta som står på pirhuvudet väster om inloppet till fiskeläget och fritidsbåthamnen. Hoburg  B20 På Gotlands södra udde granne med Hoburgsgubben. 21,7 meter högt vitt torn i kalksten med svart topp, 36 meter över havet, byggt 1846. En fyrby med boningshus och uthus. Sommartid öppet för besök tack vare föreningen Fyrtillsyns lokala ideella krafter. Laus Holmar  H14 Byggd där det tidigare låg en båk som lokalbefolkningen kallade StorholmsAnnike. När båken blev fyr 1945 följde namnet med. En obemannad fiskefyr, sex meter hög. Sköts av föreningen Lau Hembygdsförening. Ljugarn  H13 Obemannad ledfyr som 1992 fick sitt nuvarande utseende. Står på taket till en cirka 12 meter hög cistern som tillhör regionens vattenverk. Ljugarn blev en etablerad lotsplats på 1740-talet Magö  I6 Majgu på gotländska, står öster om farleden vid infarten till Slite. En 6,4 meter hög vitmålad obemannad ledfyr. Elektrisk ljus med energi från solpanel och batteri. Norsholmen  M1 Flack udde på Fårös nordspets där det längst ut står en fackverksfyr. Gott om

skeppsvrak längs Norsholmen, ännu syns fören på det tyska lastfartyget Fortuna som förliste 1969. Under första världskriget utskeppningshamn för kalksten.

boningshus, 1936 uppfördes ett nytt fyrtorn, nu i betong med en åttkantig fyrkur. Fyrmästarbostaden var tidigare Visby GK:s klubbstuga. Fungerar inte som fyr i dag.

När  H15 Ett ståtligt röd-vit-randigt fyrtorn 16 meter högt på södra sidan av den karga udden. Engelska handelsflottan ondgjorde sig under mitten av 1800-talet över sina många förlisningar och fick fart på det gotländska fyrbyggandet. Närs fyr stod klar 1872 och ersatte då den båk som fanns längst ut på Närsholmen. 1920 räddade fyrmännen Wulff och Gräsman sju besättningsmän från den danska skonaren Nevsky. Fyrplatsen blev statligt byggnadsminne 2008. Öppen under Internationella Fyrdagen.

Valar  C18 Första fyren byggdes 1889, nuvarande 6 meter vita torn i betong byggdes 1950. Har en så kallad ”fransk mössa”, en inbyggd fyrkur. Står vid inloppet till Burgsviken, fyren sköts av Hoburgs hembygdsförening. Solcellsdrift sedan våren 2011.

Näsrevet  C17 Nordväst om fyren Valar, ett fyrtorn som upptill är vitt och nedtill rött på grå sockel. 8,9 meter högt. Obemannad ledfyr. Ronehamn  F15 Står på en grå sockel bottenfast i vattnet vid inloppet till Ronehamn. 11 meter högt torn, vitt upptill, svart nedtill. Stenkyrkehuk  E4 Ett 15 meter högt vitt fyrtorn bland tall- och granskog på fyrplats 27 meter över havet på klintkanten. Kal och oskyddad strand, ingen hamn. Byggdes 1885 för att hjälpa sjöfarare som kom söderifrån, då Visby hamnfyr var enda fyren längs västkusten efter Hoburgs fyr. Obemannad sedan 1960. Öppen Internationella Fyrdagen. Stora Karlsö  A13 Ett 18 meter högt fyrtorn vackert beläget 38 meter över vattnet på västra sidan av ön, på den så kallade fyrplatån. Byggdes 1886, automatiserades 1974. Fyren har smakfullt byggts samman med ett ståtligt bostadshus där övernattning är möjlig. Gott om luriga grund i vattnet norr om ön. Öppen Internationella Fyrdagen. Skansudde  B11 Alla som spelat golf på Visby GK:s prisade anläggning i Västergarn har noterat den vackra fyren med tillhörande byggnader. Byggdes ursprungligen 1890 som ett kombinerat fyr- och

Visby  D7 På den norra vågbrytarens betongkassuns står ett 6 meter högt fasadbelyst fyrtorn. Söder om inloppet till yttre hamnen står ett 8,5 meter högt fyrtorn. Norr om inloppet till inre hamnen finns en fyrlykta på stolpe med rött trekantigt dagmärke med vitt vertikalt band. Västergarns utholme  B11 Den första fyren byggdes 1860 på den kala utholmen för att hjälpa postångfartyget navigera rätt vintertid. Den andra fyren, ett 11 meter högt torn i järn, uppfördes 1873. I dag står där en fiskefyr. Östergarn  K11-J11 Gamla fyren på Östergarnsholm är den första moderna fyr som byggdes på Gotland, den andra av sitt slag i Sverige. Den tändes första gången den 1 september 1818.. Under ombyggnaden av den nuvarande östra fyren användes en liten provisorisk öppen stenkolsfyr, en polheimersfyr, som reserv. Den här fyren är den enda i sitt slag som finns kvar i Sverige idag. Östergarn Västra blev klar 1919, moderniserad för drift med solpanel och batterier 1980. Sjöfartsverket blästrade och målade fyren innan verket överlät fyren till Östergarn-Gammelgarns Hembygdsförening för en krona. Hembygdsföreningen bytte akrylglas och satte in ny elektronisk styrutrustning och kunde tända den 90-åriga fyren den 1 november 2009. Öppen Internationella Fyrdagen. (källa: Fyrtillsyn Gotland och fyr.org)

33


I en stressig vardag blir de lediga stunderna extra värdefulla. Därför finns Nordeas onlinemöten där du får personlig rådgivning om allt från sparande och pensioner till bolån. Butiken i Burgsvik på Sudret med linneprodukter, lammskinn, genuint hantverk, trasmattor, inredning och presenter. gimbridesign

Läs mer på nordea.se/onlinemöte N O RD E A . SE , 07 7 1 -2 2 4 4 8 8

www.gimbridesign.se • Hoburgsvägen 31, Burgsvik • Året-runt-företag!

Kontorshotell i unik miljö! Arbeta och konferera i inspirerande lokaler kontoretvisby.se

EN UPPLEVELSE FÖR ALLA Glasblåsning • Butiksförsäljning • Återvunnet glas

Mellangatan 56 Tel: 0498-24 78 50 • www.visbyglasblaseri.se

VIKLAU KRUKMAKERI ULLA AHLBY Gör bruksgods och unika ting i keramik. Vedbränner svartgods med forntida teknik. Gjuter i betong för ute och inne. Handgjorda trädgårdshöns i betong.

Fårövägen 9, 624 62 Fårösund tel: 076 847 30 21

070-5319438 www.viklaukrukmakeri.se ulla.ahlby.keramiker@gmail.com

SKULPTURFABRIKEN

Lägenhetshotell i Visby innerstad skönahönor.se

Vi kardar och spinner gotlandsfårets ull till mjuka, glänsande garner. Öppet för besök och försäljning tisd-torsd 10.00-17.00. 0498- 48 82 50 www.gotlandsspinneri.se Fardhem Sandarve 712, 623 52 Hemse gotlandsspinneri

34

Välkommen till Boge och vår gård med tillverkningsfabrik, visningsträdgård, butik & cafe´, galleri och köksträdgård med växthus. Närproducerat och formgivet av Stina Lindholm. 0708 22 99 09 www.skulpturfabriken.se

Nordea Bank Ab (publ)

Snacka bolån hemifrån


En resort- & hotellupplevelse för dig som vill uppleva känslan av att vara utomlands – fast i Sverige. Vi finns 10 minuter norr om Visby. Hos oss hittar du två restauranger, boende i alla smaker, konferensanläggning och allt du kan önska för er resa. Vi har rustat vår anläggning för en säker och välordnad konferens och skärddarsyr er vistelse efter era unika behov och önskemål. Hör av er till oss eller läs mer på vår hemsida. Välkommen!

NOVI Resort Visby, S:t Göransgatan 31 +46 (0) 498 - 21 91 00 | info@noviresort.se | noviresort.se


RAUKAR

NATURLIGA STENSKULPTURER VÄDERBITET FORMADE De här naturfenomenen får inte missas. De gotländska fossilerade fenomenen finns att hitta längs kusterna från norr till söder. Det största sammanhängande raukfältet heter Digerhuvud och ligger på Fårö. Raukarna påminner om jordens historia, i dag ståtliga besöksmål. Högst av dem alla är Jungfrun i Lickershamn.

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

Langhammars  L1 Här finns några av de mest fotograferade raukarna. Du hittar dem intill en karg stenslätt och nere mot vattnet finns några raukar som är närmare tio meter höga. Digerhuvud  L1 Detta är inte bara Gotlands, utan hela Sveriges, största raukområde. Fler än 100 raukar samsas efter den 3,5 kilometer långa sträckan längs Fårös nordvästra sida. Stenbjässarna står precis på kanten till ett bråddjupt

36

hav och att bada här rekommenderas inte. Däremot grillning i solnedgången på någon av de iordningsställda grillplatserna. Gamle Hamn  L2 Rauken som kallas för ”Hunden” eller ”Kaffepannan” är den som pryder flest vykort. Den reser sig i naturreservatet Gamle Hamn och detta är en plats att uppleva under en stilla solnedgång. Lergrav  K5 På en vacker klintkant, ovanför Ler-

gravs fiskeläge, hittar man ett vackert raukfält. Här finns bland andra den mycket imponerande rauken ”Lergravsporten”, men också många fler. I området finns också andra kalkstensrelaterade lämningar, nämligen en flera 100 år gammal kalkstensugn. Här kan du även uppleva vackra soluppgångar.

Kyllaj  J5 Här finns kulturminnesskyddade kalkugnar, en mysig liten hamn, men också ett raukfält. Du hittar dem precis innan du kommer fram till hamnen. Längre ut på udden, vid Lörjes lilla minihamn, finns det ännu fler raukar.

har raukar som sticker upp som stora svampar ur marken.

fält. Det är beläget på en låg klint längs Hidevikens kustlinje.

HITTA

Bokstäver och siffror Hideviken  L1 Husken  K5 hänvisar till kartorna i Liten klint, med stor utsikt. Den lilla Kör mot Hellvi och ta av höger mot slutet av Gotlandsguiden halvön Husken norr om Valleviken Hide för att hitta ytterligare ett rauk-


Foto: Ellen Marie Martinsen

Asunden  I6 Hit ut går inte att ta sig med bil, men de som går den sista biten ut belönas med ett mysigt naturreservat och ett vackert raukfält. Här betar får och fåglar häckar. Bogeklinten  H7 Om du svänger av mot Gothem från vägen mellan Slite och Visby hittar du stora raukar på land. Vissa av dessa, nedanför Bogeklinten (eller Klinteklinten), är ungefär åtta meter höga.

Jungfrun  F4 Det sägs att hon mäter 27 meter, Gotlands största rauk, Jungfrun. Man ser henne tydligt från Lickershamns fiskeläge och det är en mysig promenad att gå ovanpå klinten, genom skogen. Ett perfekt ställe för en picknick och här har även många vigslar skett genom åren. Folhammar  H12 Norr om semesterparadiset Ljugarn slår vågorna in mot raukfältet Folhammars. Här finns häftiga raukar,

grillplatser och en mysig, liten promenadled från parkeringsplatsen intill. Passar bra för funktionshindrade och barnvagnar.

Hammarshage, är Holmhällar. Här finns en mycket vacker sandstrand granne med raukarna och utanför ligger Heligholmen.

Hammarshage hällar  D20 På Sudret finns en hel del raukar att upptäcka. Mellan Vändburg och Holmhällar ligger Hammarshage hällar. Raukarna i fokus och en natur som verkligen andas Gotland.

Hoburgsgubben  B20 Allra längs söderut på Gotland finns det i särklass mest kända rauken, Hoburgsgubben. En plats som bara måste bockas av under ett Gotlandsbesök. Kliv upp på klinten för att njuta av en hänförande utsikt. Eller kika in i berget för att utforska den lilla grottan. Parkering vid Majstregården intill.

Holmhällar  D20 En klassiker på ön, strax söder om

37


ÖNS MUSÉER

LEVANDE HISTORIA BLAND AUTENTISKA FÖREMÅL Det finns hela gårdar och miljöer att titta på i de gotländska museerna. Här ryms också silverskatter och försvarshistoria eller en provkarta av underhållande och kittlande upptäckter som inbjuder till lek, fika och mys med djur. För dem som gillar rörliga grejer har Gotlandståget något att erbjuda. Foto: Ellen Marie Martinsen, Plats: Bläse Kalkbruksmuseum

38


Albatrossmuseet  I11 Finns på övervåningen i Östergarns bygdegård. På muséet visas föremål, dokument och fotografier kring den tyska minkryssaren Albatross som svårt skadad efter drabbning med en rysk eskader i Östersjön 1915 sattes på grund i Östergarn. Drivs ideellt. Öppet för grupper efter överenskommelse. Bergmancenter  L2 Bergmancenter på Fårö är en stiftelse och en mötesplats kring Ingmar Bergmans livsgärning och konstnärskap. Bergmancenter anordnar utflykter på Fårö, föreläsningar, filmvisningar, utställningar och även den årliga Bergmanveckan. som konstnär. Öppet majaugusti, övriga tider efter förbokning. Bläse Kalkbruksmuseum  I3 Ett museum om arbete förr i tiden i ett stenbrott. Belyser även kvinnoperspektivet i Gotlands kalkindustrihistoria. Hade sin glansperiod på 1920- och 30-talen då som mest 140 personer arbetade i brotten. Kalkbränningen upphörde 1946. Ta en åktur med stentåget till det gamla brottet. Bottarve  C19 Här stiger man rakt in i 1800-talet. Öppet sommartid med utställningar, barnaktiviteter, föreläsningar och teater, samt visning av gården. Här finns ett café och en museibutik. Bottarve beboddes under 1800-talet av husbondeparet Zackris Zackrisson och Christina Larsdotter, såldes 1917, övertogs 1918 av Hoburgs hembygdsförening. Dunbodi  F9 Privatägt lanthandelsmuseum i tidigare Dune lanthandels lokaler, butiksmiljö från tidigt 1900-tal. Den siste handlaren flyttade 1983. Restaurerat 1986-88, sedan dess bostad och museum. Byggnadsminne sedan 1986. Gotlands Försvarsmuseum  G6 Gotlands försvarshistoria för armé, flyg och marin. Museets huvuddel i centrala Tingstäde. En huvudbyggnad i tre våningar, understödshus, fälthus och stridsfordonshus. Specialutställningar, café, restaurang och butik, lekplats. Muséets Flyg & Marin har tre byggnader, två pjäsparker samt utställning utomhus. Gotlands Museum  Visby 62 Regionmuseum med Fornsalen och fyra museigårdar. Gotlands Konstmuseum, fasta och tillfälliga utställningar. I de tillfälliga visas framförallt samtidskonst, men även konsthantverk och design. Fornsalen, öppet året runt med flera utställningar. Fornsalens samlingar speglar Gotlands historia från stenålder till nutid. Bildstenshallen med unika bildstenar från järnåldern och Spillingskatten, världens största vikingatida silverskatt. Gotlands lantbruksmuseum  D16 Gamla lantbruks- och hushållsma-

skiner som skvallrar om hårt arbete, mekanisering och uppfinningsrikedom. Lyfter det gotländska lantbrukets historia och betydelse. På gården finns en skolsal, ett tvätteri, snickarbod och ett skomakeri.

Lars Jonsson Museum  C19 I Vamlingbo prästgårds övervåning finns Museum Lars Jonsson. Här visas ett urval ur hans samlingar. Läs mer om Museum Lars Jonsson i avdelningen Form & Design i slutet av magasinet.

Gotland Hesselby Jernvägs museum  F9 Gotlands Hesselby Jernväg går mellan Dalhem via Halla till Roma samhälle. Enda rälsen kvar av öns järnvägsnät. Föreningen Gotlandståget har byggt ett levande museum. De äldsta vagnarna är från 1878. Hyra av cykeldressiner. Café med uteservering, butik, lekplats.

Ljugarns kulturudde  H13 Fyra små muséer intill Ljugarns hamn. Öppet eftermiddagar under sommarmånaderna.

Gotlands veteranbilsmuseum,  C8 Veteranbilar från 1909-1970. Motorcyklar från landets äldsta till 1960-tal, många unika. Cykelsamling från världens kanske äldsta fram till idag. Traktorer från landets äldsta veterantraktor till 1950-talet. Lokomobil, cykla höghjuling. Groddagården  J3 Mycket är sig likt från 1700-talet i spelmansgården Groddagården. Då ett gästgiveri där resande kunde spendera natten eller få en bit mat. Nu museigård känd för sina spelmän, Groddakarlarna. Öppen sommartid, hembygdsprogram och spelkvällar. Gullinmuséet  C11 Lars Gullin, en av nydanarna i den svenska jazzmusiken och internationellt erkänd. Avled 1976. I muséet, som drivs av Sanda hembygdsförening, visas en utställning om Gullins liv och musik. Kapitelhusgården  Visby 58 Kapitelhuset började uppföras under sent 1100-tal och ändrade under 250 år skepnad till det vi ser i dag. Nu en vacker museigård med medeltidskrog, örtagård och butik. Kattlunds Gård  D16 En av nordens bäst bevarade medeltida gårdar med anor från 1200-talet. En bild av hur livet på en gotländsk gård kunde se ut under medeltiden. Örtagård och fruktträdgård med gamla gotländska äppelsorter, ett trädgårdscafé, hantverksbutik och gårdsbutik. Öppen under sommarmånaderna. Kettelvik Stenmuseum  B19 I brottet vid Kettelvik kan man se hur en stenmästare hugger, samt själv prova att arbeta i sandsten. Här har man brutit sandsten och huggit slipstenar i hundratals år. Vackert läge längs kustvägen. Koviks fiskerimuseum  B11 Koviks fiskeläge var ett av Gotlands många aktiva fiskelägen där det bedrevs kustfiske. I dag ett fiskerimuseum där båtar, fiskebodar och fiskeredskap samlats in från hela Gotland. En av eldsjälarna bakom muséet var konstnären Erik Olsson.

Muramaris  Visby D6 Villa Muramaris på klintkusten norr om Visby. Ett konstnärshem byggt av Johnny och Ellen Roosval 1915-1917. En brand 2013 totalförstörde villan. Parkanläggningen och Ellen Roosvals skulpturer klarade sig oskadda, liksom de kringliggande byggnaderna. Naturum Gotland  C19 I en stenlada från tidigt 1800-tal kan man lära sig om den gotländska naturen. En basutställning om Gotlands natur och geologiska utveckling samt tillfälliga utställningar. Gratis, öppet dagligen under sommarmånaderna och under vissa storhelger. Intill ligger Forum Östersjöns utställningslokaler, med Östersjön som tema. Norrbys museigård  E1 En tidsresa till 1940-talet. Sommartid visas gården av värdfolk i tidstypiska kläder. Här finns lamm, hästar, grisar, höns och kaniner, liksom en vattenkvarn där det än i dag mals mjöl Petes  C15 Strandgård och exempel på hur en välbeställd gård på södra Gotland kunde se ut på 1800-talet. Speglar livet på den gotländska landsbygden. Öppet under sommarmånaderna, fika i trädgårdscafé. Roma Kungsgård  E9 En ståtlig allé leder fram till Roma Kungsgård och klosterruin. Här samlades människor på vikingatiden för att hålla allting, i dag är Kungsgården en kulturhistorisk mötesplats för hela familjen. Permanent kulturhistorisk utställning i huvudbyggnaden, butik med försäljning av gotländskt konsthantverk och utställningslokaler. Varje sommar teater och konserter i Roma Klosterruin. Sandkull-Annas Stuga E7 Huset i Björkome, Väskinde uppfördes vid 1800-talets slut av återanvänt virke och var en av de sista bebodda av de riktigt primitiva bostäderna på Gotland. 11,5 kvadratmeter, saknar el och vatten. ”Sandkull-Anna” Johansson bodde i stugan fram till 1975. Sjöräddningsmuseet  M1 Sjöräddningen på Fårö organiserades 1861 efter de ständiga fartygsstrandningarna utanför Ekeviken. Placerad nära den plats där Sjöräddningsmuseet i dag ligger, i sydvästra hörnet av Ekeviken. Där finns livräddningsbåten Skärsände och intill Käutboden, med redskap. Öppet sommartid.

Slite industrimuseum  I6 Visar utvecklingen av Cementa och Slite genom hundra år. Guiderna kan berätta många historier om Slites förändring. Gratis inträde. Slite sjöfartsmuseum  I6 Grundat 1998, här går att lära sig mer om Gotlands sjöfartshistoria. Föremål kopplade till Slites långa historia som hamnstad. Drivs av frivilliga, öppet varje måndagskväll. Smaklösa museum  B11 Smaklösas historia i en gammal bensinmack. Musikgruppen har lokal kultstatus, scendebuterade 1974 på Borgens Musikcafé. Skriver egna texter med gotlandsanknytning, hävdar att det är fegt att repetera. Stavgard  F15 En rekonstruerad järnåldersby vid havsviken Bandelunda i Burs socken. Föreningen Stav- gard arrangerar historiska lägerskolor under vår och höst. Intill lägerskoleområdet ligger bebyggelse från romersk järnålder och folkvandringstid. Strandridargården Kyllaj  J5 Byggdes på 1730-talet av den legendariske strandridaren Johan Ahlbom. Mangårdsbyggnad, brygghus, drängstuga och ladugård är bevarade. Ahlbom gifte sig 1726 med en av socknens rikaste döttrar, blev ägare till flera kalkugnar på norra Gotland, mycket förmögen och kalkpatron. Sedan 2014 i privat ägo. Tingstäde fästning  G5 Började byggas 1904, färdig vid första världskrigets utbrott 1914. Då centrum för Gotlands militära förråd och försvar. Fem skansar användes under andra världskriget av hemvärnet ända in på 1970-talet. Underjordiska rum och gångar, statligt byggnadsminne. Skans 1 visas av Tingstäde hembygdsförening sommartid samt efter överenskommelse. Tjuls Järnvägsmuseum  C10 Järnvägsstation längs den nedlagda järnvägslinjen Romakloster – Klintehamn. 1897 gick den första sockerbetstransporten till sockerbruket i Roma. 1898 öppnades linjen för allmän trafik. Stationshuset nu ett museum, sommartid öppet för besökande. Vanges  F15 Birger Kristensson började redan i unga år samla gamla bruksföremål, systematiskt och kronologiskt ordnade. 1997 blev samlingarna ett gårdsmuseum. Här finns över 10 000 bruksföremål från 1700-talet och framåt. Öppet sommartid. Vike minnesgård  H7 En typisk gotländsk strandgård från tidigt 1800-tal, nu museum. Olika byggnader, prunkande örtagård och ett änge som hävdas på gammalt vis, fagning i maj och slåtter i juni.

39


GOTLANDS MUSEUM

Vill du förstå Gotland är ett besök på Gotlands Museum ett måste. Fornsalens samlingar speglar Gotlands rika historia från stenålder till nutid, geologisk utveckling och danska erövringar. Här finns pedagogiska utställningar och utrymme för reflektion. Spillingskatten, världens största vikingatida silverskatt, ligger här liksom massor av andra autentiska föremål. Tankeväckande guidade visningar med audioguide, bra basutställningar, med ett visst fokus på medeltiden. Här finns även ett lekrum där barnen kan leka vikingar, ett bra café, vällagad mat i restaurangen samt massor av litteratur, konsthantverk och souvenirer att köpa i butiken. Museet har vunnit Stora Turismpriset, är öppet året runt med flera utställningar samtidigt.

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

40

62


­

Besök även vår butik i Visby S:t Hansg 34

För öppettider se: www.gotlandsstrumpfabrik.se Tel: 073-6440737 Adress: Boge Friggars 165

strumpfabriken 41


SANKTA MARIA DOMKYRKA  Bygget av Visby domkyrka inleddes i slutet av 1100-talet, i dag står kyrkan stolt och vacker öppen året runt för den som vill kliva in och njuta av en kulturskatt. En kyrka i Jungfru Marias ära som stått pall för både Valdemar Atterdag och Lübeckarna som 1552 brände det mesta i Visby. En av kyrkans få kvarvarande inventarier från medeltiden är dopfunten, tillverkad i mitten av 1200-talet. Likt andra delar av Gotland hänger Sankta Maria med i årstiderna. Hela året en öppen församlingskyrka men under sommaren blir det nästan korsdrag i porten. Turister, sommargotlänningar, deltagare i Medeltidsveckan och många vigselpar syns i den vackra miljön. Det vackra barockaltaret föreställer hur Adam och Eva drivs ut ur paradiset. Högaltarets altaruppsats, tillverkad av målad sandsten från Burgsvik, kom på plats 1682. Sedan 1911 pryder den ett altare i domkyrkans södra sidoskepp.

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

42

Dopfunten i röd och grå gotländsk kalksten är daterad till år 1240. Kyrkan är byggd av finkornig kalksten bruten i stenbrott utanför Visby. Kyrkan består av ett treskeppigt rektangulärt långhus, två smäckra torn i öster och ett kraftigare torn i väster. Den östra gaveln kramar kyrkbergets fot. Det finns två kapell. Vid stora kapellets sydsida finns den imponerande och vackert utsmyckade huvudingången. Sankta Maria kallades under medeltiden ”Vår kära frus kyrka”.

50


43


VISBYS

RUINER

MEDELTIDA KYRKOR OCH KLOSTER Några var kyrkor för en församling, andra hospital eller kloster – alla är de majestätiskt vackra. De är en glimt av mäktiga medeltida rum som i dag erbjuder plats för caféer, bröllop och konserter. 44


Sankta Katarina  Visbykarta 30 Även kallad Sankta Karin, en majestätisk ruin som bevakar Stora Torget. Den ”nya” kyrkan var centralpunkt i staden och stod färdig år 1250, med en handelsplats alldeles framför, på sätt och vis som idag. Sankt Per och Sankt Hans  31 Uppförda på 1200-talet, på i stort sett samma plats. Sankt Hans är en av Visbys äldsta stenkyrkor och antas ligga på en plats för hedniska offerriter. Vid arkeologiska utgrävningar har man funnit en gravsten med inskriptioner från 1070. I dag ligger ett café i Sankt Hans-ruinen. S:t Nicolai  32 Visby är med på Världsarvslistan och Sankt Nicolai ruin är ett av de mest uppenbara skälen till detta. Nicolai går tillbaka till 1227 och Svartmunksorden. På senare tid har taket glasats in och marken försetts med ett vackert kalkstensgolv och här anordnas ofta konserter i den nya så kallade Kultudralen. Sankt Göran  34 Kyrka och sjukhus för de spetälska. För att skydda Visbyborna från smittan byggde man den utanför ringmuren och idag ligger Sankt Göran lustigt nog alldeles ovanför Visbys moderna lasarett. Inte öppen för allmänheten att gå in i, men väl värd att se utifrån. Sankt Olof  36 Vackert inbäddad i Botaniska trädgården omfamnad av ett imponerande exemplar av murgröna. Byggd omkring 1240 som tysk församlingskyrka i stadens norra församling, i stället

för Sankt Nicolai, som övertagits av dominikanerorden. Övergavs efter reformationen. Sankta Gertrud  37 Sankta Gertruds kapell var under 1400-talet ett nunnekloster, sannolikt ett annex till det närliggande konventet Sankt Nicolaus. Sankta Gertrud var trädgårdsmästarnas och resenärernas skyddshelgon, dessutom beskyddarinna mot råttor, vilket var bra för dem med stora sädesmagasin. Förstördes vid lübeckarnas stormning av Visby den 12 maj 1525. Helge Ands  38 Kyrkan har åtta sidor och är byggd i två våningar med gemensamt kor. En kyrka med omtvistad identitet - ett kapell för det danska knutsgillet eller var det Sankt Jakobs kyrka? Helgeandshusets verksamhet i kvarteret med Helgeandskyrkans ruin kan beläggas först efter reformationen. Heliga Trefaldigheten  39 I folkmun Drotten. Byggdes omkring år 1240 som församlingskyrka för tyskarna, om- och tillbyggd under senare delen av medeltiden. Övergavs 1528 då borgarna började ta ut ”ransoner” ur kyrkans inventarier. Vid ruinen står en staty av Christopher Polhem, strax intill ligger Sankt Lars ruin. Sankt Clemens  40 Byggdes sannolikt ungefär samtidigt med Sankt Hans, omkring 1060, då Visby delades upp i två församlingar. Sankt Clemens blev kyrka för norra församlingen. Imponerande valv och kolonner skapar en speciell stämning i ruinen. En av de äldsta kyrkorna i Visby.

Foto: Ellen Marie Martinsen

45


VANDRA RUNT

RINGMUREN Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

46


EN VANDRING LÄNGS HISTORISKT KULTURARV Här står Långa Lisa, Kärleksporten är alltid öppen och Jungfrutornet vakar över Östersjön. Visby Ringmur är norra Europas bäst bevarade stadsmur, ett 3.44 kilometer långt monument som inbjuder till en hisnande historisk vandring. Strandmuren, den äldsta delen daterad till 1250, sträcker sig mellan Kruttornet och Lilla Strandporten. Landmuren byggdes mellan 1270-1280. Den i dag världarvsklassade muren har genom tiderna hindrat både bönder och danskar från att tränga in i staden. I dag lockar den besökare från hela världen.

HITTA

Röda siffror hänvisar till visbykartan i slutet av Gotlandsguiden

VI BÖRJAR VÅR VANDRING VID KRUTTORNET OCH GÅR NORRUT.

Kruttornet  1 Det äldsta tornet i ringmuren. En gång ett försvarstorn i en liten kastal, som höll utsikt över den dåtida hamnen, numera Almedalen. Under 1700-talet förvarade man krut i tornet. Kärleksporten  2 Mellan solnedgången i havet och Botaniska trädgården ligger porten där tusentals kyssar har utdelats genom åren. Under medeltiden tjärades här rep, därav namnet tjärlek. Jungfrutornet  3 Sägnen säger att jungfrun som förådde staden och släppte in danske kung Valdemar murades in här. Det stämmer inte riktigt, mer troligt kommer namnet från måttenheten en jungfru och tornet var under en period fängelse. Silverhättan  4 Den gamla väktargången har restaurerats och öppnats och gör det möjligt att gå mellan Kames och Snäckgärdsporten, murens yngsta torn. Tyska ordern byggde denna utpost mot norr mellan 1398 - 1408. Snäckgärdsporten  5 För ett par år sedan byggdes en gång från Silverhättans insida där man kan ta sig upp i Snäckgärdstornet och uppleva hur det känns att vara en försvarare av Visbys öde. Bedårande vacker vy för dem som inte lider av höjdskräck. Lübeckerbräschen  6 Det sägs att det var här som Lübeck och Hansan attackerade och drev iväg sjörövaren Sören Norrby, som hade sin bas i Visborgs slott. Muren hade ett

sadeltorn som drog en del av muren med sig när det rasade. Sankt Göransporten  7 Portens tillkomst kan sättas i samband med S:t Görans hospital, som var en stor medeltida anläggning med kyrka och sjukhus för spetälska. I början av 1700-talet användes porten som passage till det gamla hospitalområdet. Långa Lisa  8 Tornet har haft samma namn sedan det byggdes. Vid en undersökning av tornet 1901 påträffade man en mängd kaststenar i de översta våningarnas nischer. De hörde till tornets vapenförråd. Ringmurens högsta torn med sina sex våningar. Norderport  9 Gammalt torn, kanske kvar ända sedan 1280, och numera öppet för trafik. Under orostider var portens träportar utökade med ett fällgaller. Inte lätt att ta sig in då inte. Mynthuset  10 Mynthuset är troligen äldre än själva ringmuren. Några mynt har man väl inte hittat här, men kanske var byggnaden ett tullhus. Brunnsporten  11 Tillgången till vatten var dålig och endast ett fåtal brunnar fanns på Klinten. Detta innebar att man 1863 lät borra en brunn i Östergravar, utanför ringmuren. I samband med detta togs ett ringmursvalv upp och genom den så kallade Brunnsporten förbättrades människornas möjlighet att komma över vatten.

Dalmanstornet  12 Ett ungefär 17 meter högt torn som var ett funktionellt inseglingsmärke, senare spannmålsmagasin och föremål för åtskilliga ombyggnader. Österport  13 Den enda stora öppningen genom Klinten och in i staden, en fem våningar hög tornbyggnad krönte då porten. Två vinkelräta 25 meter långa parallella murar bildade yttervärn och tillsammans med vallgraven, porten och vakterna skapades ett effektivt skydd. I dag öppen för gångtrafik. Skolporten  14 Namnet kommer av att man i slutet av 1800-talet slog upp ett hål i muren för att studenter innanför murarna lättare skulle kunna ta sig till Visby folkskola. I dag öppen för biltrafik. Kajsartornet  15 Det första marktornet, kvadratiskt placerat med största delen utanför muren. Tjocka väggar och en magnifik höjd. Kajsarn har fungerat som fängelse, men blev till slut för omodernt även ur den tuffa fångvårdens synvinkel. I tornet finns i dag ett fängelsemuseum. Valdemarsmuren  16 Det var alltså här som Valdemars armé bröt ner muren, triumferade in i staden och brandskattade Visbyborna år 1361. Vem vet? Kanske var det just så. Söderport  17 I vinkeln där Östermur möter Södermur ligger Söderport. Kryssvälvt tornrum med två sittnischer. Ökad fordonstrafik genom porten ledde 1947

HITTA

Röda siffror hänvisar till visbykartan i slutet av Gotlandsguiden fram till beslut att ta upp gångportarna som flankerar själva porten. Landsvägen mot söder började här. Skansport  18 Runt 1721 fruktade man att ryssen skulle komma och härja. Då behövdes en bättre fästning och Skansen Havsfrun byggdes. Portpassagen togs upp 1879, för att underlätta för artilleriet som drogs av hästar. Visborgs slott  19 Omkring 1411 byggdes en mycket mäktig och stor borg. Den användes under lång tid, men raserades och sprängdes av danskarna 1679. Modell finns i Slottsparken. Lilla strandporten  20 När hamnen var placerad här intill var detta porten till ett torg med saluhallen, rådhuset och börsen. Fiskarporten  21 Tillbaka intill Kruttornet och vandringen är klar. Förmodligen ledde Fiskarporten till en liten fiskehamn i utkanten av den vanliga hamnen.

FAKTA - Längd: 3,44 km. - Höjd: 11 meter. - Antal torn: 27 (från början 29). - Högsta marktorn: Långa Lisa, sex våningar högt. - Äldsta del: Kruttornet, byggdes runt 1150. Muren uppfördes huvudsakligen på 1200-talet.

47


10

9

8

7

6

5

4

3

Sandkull-Annas stuga

E

Gotlandståget

Salmbärshagen Ekebysänget

F

H

Käldänget

Bäl Sudergårda änge

Elinghems ödekyrka Elinghem kyrkänge

G

I

Blå Lagunen

J

K

L

N

Akebäck Ala Alskog Alva Anga Ardre Atlingbo Barlingbo Bjärges Björke Boge Bro Bunge Burgsvik Burs Buttle Bäl Dalhem Eke Ekeby Eksta Endre Eskelhem Etelhem Fardhem Fide Fleringe Fole Follingbo Fröjel Fårö Fårösund Gammelgarn Ganthem Garda Gerum Gothem Grötlingbo Guldrupe Hablingbo Hall Halla Hamra

E G G D H H E E E E H F K D F F G F E F C E C F D D J F E C L K I G G D H D E C H F D

9 11 13 15 10 12 10 9 11 10 6 7 3 18 14 11 7 9 16 8 13 8 10 13 14 17 3 7 8 13 2 3 11 9 13 13 8 16 11 15 3 10 19

ORTSREGISTER

M

10

9

8

7

6

5

4

3

2

D

2

C

1

B

1

A


20

19

18

17

16

15

14

13

12

11

A

B

C

D

Lojsta präsänge

E

F

G

Käldänget

H

Gunnfjauns kapell Ardre prästänge Mullvalds änge

I

Surf spots Tennis Tracks More sights

Tennis Vandring/Löpning Övriga sevärdheter

K

Church ruins Surfspots

J

Rauk fields Ruin

Guest harbours

Gästhamn

Raukfält

Golf

Golf

Museum

For kids

För barn

Muséer

Ferry connection

Färjeförbindelse/båt

Charging station

Bird watching

Fågelområde

Canoing

Airport

Flygplats

Laddstation elbil

Fishing village

Fiskelägen

Kanot/Kajak

Fishing spots

Camping

Camping

Bike tracks

Gas station

Bensinstation

Fiskeplatser

Bathingplace

Cykelvägar

Swamp

Water

Vatten

Bad

Cultivated land

Öppen mark

Sankmark

Forest

Skog

L

Through road Other public road Private road, open to motor traffic Church Lighthouse Quarry

Länsväg Annan allmän väg Enskild bilväg Kyrka Fyr Stenbrott Tätare bebyggelse/Samhälle Built-up area/Urban district

LEGEND

KARTTECKEN

Prästänge

M

Hall Halla Hamra Hangvar Havdhem Hejde Hejdeby Hejnum Hellvi Hemse Hogrän Hörsne Kappelshamn Katthammarsvik Klinte Klintehamn Kräklingbo Källunge Lau Levide Linde Ljugarn Lojsta lokrume Lummelunda Lye Lärbro Martebo Mästerby Norrlanda När Näs Othem Roma Romakloster Rone Ronehamn Rute Sanda Slite Sjonhem Silte Sproge Stenkumla Stenkyrka Stånga Sundre Tingstäde Tofta Träkumla Vall Vallstena Vamlingbo Vibble Viklau Visby Vänge Väskinde Västergarn Västerhejde Väte Öja Östergarn

N

H 3 F 10 D 19 H 4 D 16 D 11 E 7 G 7 J 5 E 14 D 10 G 9 I 4 I 11 C 12 C 12 H 11 G 8 G 13 D 14 E 14 H 13 E 13 F 6 E 5 F 13 I 5 F 5 D 10 G 10 G 14 C 17 H 5 E 9 E 10 E 15 F 16 J 4 C 11 C 15 F 10 I 6 C 14 D 9 F 5 E 14 C 20 G 5 B 9 D 9 D 9 G 8 C 19 C 8 E 10 D 7 F 10 E 6 B 11 C 8 D 11 D 18 I 11

20

19

18

17

16

15

14

13

12

11


ps

18

19

61

Va muldema ren rs

17

16

Fenomenalen

79

15

70

31

71

14

62 72

Gotlands Museum

20

13

52

30

21

Copyright: Gotlandsguiden AB

rte

n po L str illa an d

1

35

39 58

36

50

2

55

12

40

Kärleksporte

n

56

38

11

37

S:t Nicolai

32

3

10

9

8

4

7

6

5


78

dor

Copyright: Gotlandsguiden AB

na

64

Kung sla

ICA M AXI A re

LEVA

57

74

Path from Cruise ships

Cruise port

Cruise center

Wisbygymnasiet

70

73

72

65

34

66

53 51

54

76

68

75

63


HITTA TILL