{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

UPPTÄCK GOTLAND PÅ EGEN HAND

MER ÄN

500

SEVÄRDHETER #3/2019


Personlig service i världsklass! Som vår gäst får du hjälp och aktuella tips om vad som är på gång. Vi har koll på det mesta och det bästa om Gotland och guidar dig till våra smultronställen runt om på ön. Här hittar du också souvenirer och massor av inspiration om Gotland. Välkommen in till oss på Donners plats i Visby innerstad.

gotland.com | 0498-20 17 00 | info@gotland.com @turistbyrangotland Hitta tips i Öppet Gotland-appen Ladda ner vår app Visby-Explore Hansa


Att sticka ut och göra skillnad Runt om på ön – från norr till söder finns hela nio butiker som tillsammans skapar Coop Gotland. För dem är det viktigt att fokusera på de lokala odlarna och lantbrukarna. Samtidigt är det viktigt att lyfta varorna som är bra för både kunderna och omgivningen. Det är därför Coop Gotland brukar säga att de vill vara den goda kraften i daglig varuhandel, vilket betyder att man vill vara bäst på de saker som faktiskt gör skillnad. Oavsett om det handlar om gotländskt mineralvatten och bröd eller en närproducerad rockfestival.

GOTLAND


VÄLKOMMEN TILL

Foto: Niclas Ahlberg/N

GOTLAND HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

Gotlandsguiden hjälper dig till minnesvärda upplevelser bland platser med sol och bad, kultur och natur, saltstänk och kalksten. För att du ska få ut det mesta av din vistelse på Gotland har vi samlat ihop det bästa av vad ön har att erbjuda av sevärdheter och utflyktsmål under olika rubriker, som vi hoppas ska locka dig att upptäcka mer. av vår vackra ö.

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

Du får ut mesta möjliga av magasinet så här: - Under varje rubrik finns ett antal besöksmål med karthänvisning. Till exempel Hoburgsgubben B20. För att hitta Hoburgsgubben bläddra till Gotlandskartan på sidan 142 och leta upp B20. Röda siffror hänvisar till Visbykartan på sidorna 146-147. - Med hjälp av kartorna i slutet av magasinet är det lätt att se var varje sevärdhet ligger. - Vår app ”Gotland” tar dig hela vägen fram. Finns där appar finns. Hoppas tips, kartor och bilder tar dig ut på en oförglömlig tur till världsarv likväl som badstränder, raukfält eller fiskelägen. Välkommen, resan kan börja!

DISTRIBUTION:

För påfyllning av tidningar: skicka sms till 0707-66 00 91, eller maila till leverans@gotlandsguiden.se ANSVARIG UTGIVARE:

ANNONSFÖRSÄLJNING:

FORMGIVNING:

REPRO:

OMSLAGSFOTO:

Gunnar Danielsson

Gunnar Danielsson Lisa Tommiedotter Michael Schillerström Stefan Paulsson

Gustav Danielsson

Klas Hult

Niclas Ahlberg/N

ANNONSPRODUKTION:

TRYCK:

Caroline Edlund

Quad Graphics Sp. z o.o.

REDAKTÖR:

Roger Björkman

4

Gotlandsguiden AB Kopparsviksgatan 11 , 621 58 VISBY Telefon: 0498-21 00 00 info@gotlandsguiden.se www.gotlandsguiden.se


ICA Supermarket Atterdags ↰

– bara ett stenkast från Söderport!

Öppet 7–22 alla dagar.

Vi har över 160 P-platser framför entrén och fri parkering i 2 timmar med p-skiva. Välkommen till Visbys närmaste butik!

Manuell disk

Manuell färsk fisk

Värdekupong Grillad kyckling Kronfågel. Råvikt 1040 g.

15k /st

Ursprung Sverige. Varm. Kyld. Från egen grill. Jfr pris 9:61/kg.

-19

,!9BD7C4-daaaai!


AKTIV SEMESTER TIPS FÖR DIG SOM INTE VILL SITTA STILL PÅ SEMESTERN

Gotland är en enda stor aktivitetspark, alltid nära till naturen. Här finns en av landets finaste golfbanor, hästgårdar som erbjuder läger och dagsutflykter. Kanske du föredrar att vandra eller varför inte gå under jord. Stå på vatten funkar också. Kraftkarlar och finlirare likväl som livsnjutare finner lätt sin favoritaktivitet.

Foto: Niclas Ahlberg/N

6


SURFSPOTS Ar J2 Fungerar utmärkt i väst- och nordvästliga vindar. Vacker stenkust, känns som att surfa någon annanstans i världen. Plats att ställa bilen finns. Stenstrand. Fantastiska färger vid soligt väder.

Sudersand M2 Sydväst, sydost och syd bästa vindriktningarna. Populär badstrand så ta dig långt västerut för att inte störa badgästerna. Vind- och kitesurfing. Livlig sjö, inte speciellt stora vågor, passar både den erfarne och den mindre erfarne.

Ekeviken M1 Bäst när det blåser nordväst och nordost, men även nord kan fungera. Fina vågor. När det blåst ett tag byggs vågorna upp till fina hoppramper. Gott om anvisade parkeringar.

Åminne I8 Nordostlig och ostlig att föredra. Sandstrand, sandbotten. Bäst för kitesurfing. Vill du vindsurfa ta med en weedfena, en del sjögräs. Restaurang och café. Bra parkeringsmöjligheter.

Gnisvärd B10 Sydöstlig vind den bästa. Trevliga vågor utanför hamnen, lättåtkomligt. Bra parkeringsmöjligheter. Sand- och stenstrand. Den lilla lagunen bra för dem som just startat. Kite- och vindsurfing. Restaurang och café i området.

STAND-UP-PADDLE

Ihreviken G4 Ost- och nordvindar de bästa. Frisk nordvästvind gör det svårt att komma ut genom vågbrytet. Gotlands bästa vågor när det blåser rätt. Mest sandstrand. Vindsurfing och kite. Parkera vid restaurangen eller Svarthäll. Restaurang och café. Katthammarsvik J11 Nord, nordväst, nordost bästa vindarna. Platt vatten, utanför hamnen finns vågorna. Sand och stenstrand. Bäst för vindsurfarna. Parkera vid badplatsen, där man också går i vattnet. Restaurang och café. Nisseviken C16 Här kan man surfa i alla vindriktningar. Kite- och vindsurfing. Sand- och stenstrand, sandbotten. Platt vatten. Parkera vid restaurangen, gå 200 meter för att komma till vattnet. Restaurang och café i området. Sandviken I11 Sydost till sydväst bra vindriktning. Vind- och kitesurfing. Snälla vågor. Gå i vattnet så långt österut som möjligt för att inte störa de badande. Sandstrand och sandbotten. Bra parkeringsmöjligheter. Nära Sysneudd med café och restaurang. Skär N1 Längre ut bra vågor vid västliga vindar. Vacker vik med platt vatten inne vid stranden. Vind- och kitesurfing. Parkera så långt österut i viken som möjligt.

Lärbro, Action Club I5 Har uppblåsbara SUP som gör det möjligt för dig att ta brädan dit du vill, havsvik, insjö eller vattenfyllt stenbrott. Slite I6 Vid Slite Strandby har Gotland Sports Academy ett generöst utbud av aktiviteter, bland annat hyra av Stand Up Paddleboard. Fin sandstrand i relativt skyddad havsvik. Tofta B10 Stå på vatten i Tofta med hjälp av en bräda. Surflogiet erbjuder även yoga på SUP, en bra genomkörare för kroppen och ett fint sätt att hitta lugnet. Fårö M2 Vid Sudersand Resort finns möjligheter att hyra, testa eller gå en kurs i SUP. Träning, lekfullt eller meditativt – du väljer. KAJAK/KANOT Lojsta träsk E13 Ett system i Lojsta socken med insjöarna Bjärsträsk, Rammträsk, Fridträsk, Broträsk och Slottsträsk. Till Bjärsträsk kommer man bara vid vårens högvatten – och lite fotarbete. Närsån H14 Paddla hela vägen ut i Östersjön. Utgå från Gangvide gård, njut av ett rikt naturliv längs färden ut i fågelrika Lausviken och öppet hav. Slite skärgård I6 Slite är ett kajakcentrum på Gotland. Flera lättillgängliga öar som Enholmen, Ytterholmen, S:t Olofsholm, Asunden. Hideviken och Bogeviken också populära kajakområden.

7


Plats: Strandpromenaden, Visby Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

MTB Bungenäs K5 En gång Gotlands största kalkbrott. Under en period militärt övningsområde – i dag trendigt, bilfritt och cykelvänligt bland tät skog, öppet landskap, djupa brott, högresta ugnar, K-märkta hus, nybyggda hus, raserade utlastningsbryggor. Eksta B13-B14 Vidunderligt vackra Ekstakusten kräver inte mountainbike men lite dämpning är att rekommendera. Från Hammarudd i söder till Djupvik i norr (eller tvärtom) med klappersten och idylliska fiskelägen med utsikt över Karlsöarna. Martallar märkta av vinden hukar sig intill vägen. Follingbo D8-E8 Runt VOK-stugan, Svaide-stugan, Traume och kalkbrottet i Follingbo

8

finns ett flertal varierande och utmanande spår att utforska. Herrvik-Sandviken J11-I11 Söderut från Herrviks hamn, upp för backen och ta vänster, följ kustlinjen mot Östergarn längs vattnet. Lättcyklat även för dem med vanlig cykel. Långgrund strandremsa sätter speciell karaktär på upplevelsen. Skogslandskapet öppnar sig på Sysneudd där det blir kargare och stenigare. Ta den enkla bilvägen längs sjön, eller krama strandkanten som inte är svårcyklad men som kräver mountainbike. Långgrunda Sandviken strand intill inbjudande för ett dopp. Lummelunda-Blå Lagunen E5-I2 Finn stigen längs vågskvalpet norrut till Nyhamn där klapperstenstig övergår i kuperad skogsstig med pallkanten precis intill. Från Lickershamn till Ihreviken bjuds fantastisk kuperad

trädrotstät körning uppe på klintkanten. Efter Hallshuk relativt lättcyklad stig eller grusväg till västra sidan av Kappelshamnsviken. Efter en transportsträcka runt Storugns stenbrott mot Bläse öppnar sig Stenkusten i en unik kilometerlång sträcka med platta stenar att navigera på. Pausa vid Blå Lagunen eller följ en stig intill havet, förbi öns nordligaste punkt för att efter Hau Träsk nå Fårösund. Klinte C12 På Klinteberget väntar varierad cykling av varvloppskaraktär. En hel del stigningar och utförskörningar, bra träning som känns i ben och lungor. Slite H6 Gotland Bike Park är en av landets största mountainbikeparker med tjugo mil leder av pumptrack, flowbanor och singeltracks. Gång- och cykelväg från

ishallen i Slite. Elljusspår och utegym, grill- och utsiktsplats. Svårighetsgraderade leder som guidar barnfamiljen likväl som landslagsåkare rätt. Visby D7 Norder- och Östergravar passar utmärkt för mountainbike. Skiftande underlag (sten, gräs, grus) och höjdskillnader har lagt grund för en av Gotlands vackraste och mest utmanande mountainbikemiljöer. Vändburg-Heligholmen D19-C20 Från Vändburgs fiskeläge cykla söderut längs grusväg vid nya hamnen. Följ kustlinjen förbi Holmhällars raukfält. Stenig grusväg men relativt lättcyklat. Vidare förbi Heligholmen, på bekväma stigar eller tuffare cykling som innehåller stråk där du måste promenera. Gott om små stigar eller vägar att ta sig upp mot land när lusten faller på, eller orken tryter.


LÖPNING/VANDRING Etelhem F12 Sigvalde, spårlängder: 1 600 meter, 6 000. Kuperade spår intill Sigvalde träsk som passar perfekt för ett svalkande dopp.

Fårösund K3 Kustparken, Sporthallen, spårlängderna: 2 500 m, elbelysning, 5 000 m, 7 500 m. Dusch och bastu.

Levide C14 Idrottsplatsen vid bygdegården, spårlängd: 2 000 m. Dusch efter bokning.

Stenkyrka F4 Gardestugan, spårlängder: 1 250 m, 2 500 m elbelysning, 5 000 m, 7 500 m. Kuperade spår. Dusch.

Fårösund K3 Hälsans Stig, spårlängd: 9 000 m

Lokrume F6 Start vid församlingshemmet, spårlängd: 2 000 m.

Stånga E14 Malmgard, spårlängd: 2 500 m elbelysning. Dusch i bowlinghallen. Visby 53 Hälsans Stig, Nordergravar – Snäck – Kärleksstigen, spårlängd: 7 000 m. Naturvackert för såväl löpning som vandring.

Fardhem D14 Idrottsplatsen, spårlängd: 1 800 m dusch efter beställning.

Havdhem D16 Hansahallen, spårlängd: 1 000 m elbelysning.

Follingbo D8 Svaide-stugan, spårlängder: 1 250 m, elbelysning, 2 500 m, 5 000 m, 7 500 m, 10 000 m. Klubbstuga med duschmöjligheter.

Hemse E14 Parkeringen vid Hemsebadet, spårlängd: 2 000 m, elbelysning.

Lummelunda E5 Kinnerstugan, spårlängder: 1 100 m elbelysning, 2 500 m elbelysning, 5 000 m, 14 000 m. Kuperade spår. Duschmöjligheter. Uthyrning av bastu.

Hemse E14 Hälsans Stig, Hemse samhälle, spårlängd: 5 000 m.

Roma E10 Romakloster. Förskolan Gläntan, spårlängd: 1 000 m.

Visby, P18 62 Idrottsplatsen P18, spårlängder: 1 000 m elbelysning, 2 000 m elbelysning, 3 000 m, 5 000 m, 10 000 m.

Klintehamn C12 Klintehallen, spårlängd: 2 500 m elbelysning.

Slite I6 Solklintshallen, spårlängd: 1 850 m elbelysning.

Östergarn I11 Intill idrottsplatsen, spårlängd: 1 800 m. Dusch finns.

Follingbo E8 VOK-stugan, spårlängder: 2 500 m, elbelysning, 5 000 m, 7 500 m, 10 000 m. Klubbstuga med duschmöjligheter. Bastu.

9


TENNISBANOR Bäl IF G7 Asfaltbana, bokningslappar att köpa i Ica Krampbroboden i Fole. Drivs av Bäl IF. Tider för bokning i huset vid tennisbanan. Burgsviks TK D18 Hardcourtbana intill skolan. Internetbokning, nyckel hämtas och lämnas i Bertil Norrbys Järnaffär. Tennisskola och sommarturnering.

nisförening i Hideviken som äger och driver banan. Kneippbyn C8 Semesteranläggning söder om Visby med tennisbana. Bokas i receptionen eller internetbokning. Erbjuder lektioner och kurser. Lickershamn F4 Målad asfaltbana vid idylliskt fiskeläge. Vägbeskrivning i kiosken, nyckeln hämtas i restaurangen.

Lugna och tysta omgivningar ger fina förutsättningar att spela tennis en vacker sommardag. Slite TK I6 Fyra grusbanor och en asfaltbana vackert placerade i Slites Badhuspark. Anrik tennismark. Erbjuder spel inomhus i Cementahallen. Internetbokning.

Visby TK 65 Tre inomhusbanor med underlaget Plexipave och två utebanor med konstgrus. Wisby Rackethall ligger i vackra Botairlunden. Sommartid anordnas kurser och skolor, även privatträning. Internetbokning. PADELTENNIS

Stadsbanor Visby 66 Det finns i några av Visbys stadsdelar äldre asfaltbanor av varierande kvalitet att spela på för allmänheten. Ingen bokningsfunktion.

Tofta Padel Club B10 Tre bokningsbara utomhusbanor vid Tofta Camping. Racket och bollar ingår i banhyran. Öppet tidig vår till september.

Sjövikens Tennis B11 Grusbana i Västergarn, söder om Tofta.

Stånga F13 Relativt nymålad (2018) asfalt vid VVS-firman Stånga Rör & El som driver banan. Placerad mitt i samhället nära Stangmalmen och livsmedelsbutik. Bollplank. Bokas i pärm och betalas vid inkast vid rörfirman.

Visby TK 65 Gotlands racketcenter, med nybyggd inomhusanläggning och två utebanor för padel. Två konstgrusbanor för tennis och hall med tre tennisbanor och nio badmintonbanor. Ledarledda träningar, racket och bollar ingår.

Gotska GK, Visby 63 Jack Wenmanbanan har karaktär av hed- och parkbana. 18 hål, vinden ofta en faktor och layouten erbjuder utmaningar som inte är uppenbara. Restaurang och övningsområde.

Ljugarn GK H12 9-hålsbana nära Ljugarns samhälle och badstrand på sydöstra Gotland. Ritad av Jan Sederholm. Naturbana delvis inbäddad i tät skog. Spelare utan grönt kort välkomna som greenfee-spelare. Lammkrogen erbjuder fika och mat.

När GK G14 En 18-hålsbana på sydöstra Gotland nära havet. Karaktärstark naturbana som tålmodigt vuxit fram bland enar och betande hästar. Kåksspel ett särtecken för klubben. Restaurang och övningsområde. Övernattningsstugor intill banan.

Suderbys Golf C8 En 9-håls pay-and-playbana i anslutning till Suderbys Herrgård, 10 min söder om Visby. Fyra av greenerna placerade i eller intill en damm. Öppen natur ger ofta blåsiga förhållanden. Golfskola med boende på herrgården.

Gumbalde GK E13 Hästgård i Stånga som blev golfbana på forngutnisk mark med hotell, restaurang och 18 fina hål. Parkbana med en hel del vattenutmaningar. Tornet på Stånga kyrka karaktäristiskt i fonden.

Lugnets golfbana D7 Strax norr om Visby, fullängds 9-håls pay-and-playbana, öppen terräng med parkkaraktär intill Visby Airport där det kan blåsa friska vindar emellanåt. Första hålet 50 m från hotell.

Slite GK H6 Banans 18 hål är designade av Peter Nordwall. Tar vara på utmaningarna den gotländska naturen erbjuder, genom skog och öppna landskap. Restaurang, övningsområde.

Fårö M2 En hardcourtbana vid Carlssons Café i Sudersand. Banan ligger på privat mark och är spelplats för klassiska sommarturneringen Fårö Open. Hide Tennisklubb J5 Asfaltbana, bokas och betalas i pärm i klubbhuset intill banan. Lokal ten-

Ljugarns TK H12 Fyra hardcourtbanor i vackra Björkvallen på gångavstånd från badplatsen i Ljugarn. Aktiv sommarförening. Internetbokning, tennisskola och turneringar.

Plats: Visby Golfklubb, Foto: Anna Ericsson

GOLFBANOR

10

Visby GK B11 Flera gånger framröstad som en av Sveriges bästa banor. Seasidebana med linkskaraktär 18-hålsslinga och 9-hålsslinga designade av Pierre Fulke. Havet, vinden och pinade tallar alltid närvarande. Restaurang, övningsområde.


Upplev känslan

Nikotinfritt från Gotland

Vi vet att det inte är enkelt. Men som de gotlänningar vi är har vi hittat en lösning: Qvitt. En tobak- och nikotinfri produkt. Klassisk tobakskänsla med ginseng och grönt te. Gjort med gotländsk kärlek och kunnande. Det gör det betydligt enklare att slippa tobaken. Qvitt tillverkas i Roma på Gotland. Av Gotlandssnus. Läs mer på qvitt.se


Foto: Niclas Ahlberg/N

AKTIVITETER Gotland Ring I4 Prova-på-körning på motorbana öppen för allmänheten, varken klubbtillhörighet eller förarlicens behövs. Boka och kör med egen bil eller motorcykel. Tjauls Gård E5 En multiaktivitetsgård där MTB-äventyr, fiske och endurosafari ingår i utbudet för både äventyrslystna och nybörjare. Erfarne enduroåkaren Bertil Marcusson guidar längs gläntor, stränder och slingriga stränder. Hyra av motorcykel erbjuds.

12

Grannen I5 En anläggning med ett stort utbud av aktiviteter. Surf, SUP, gym och fiske, hooverboard att hyra, enhjulingar för den som vill testa sin balans, longboard, guidade äventyrsutflykter.

Gotland Gokart D7 Den enda godkända banan på Gotland. Privat, familj, företag eller annan grupp. Banan är tillgänglig för en racingupplevelse som passar de flesta smaker och körnivåer.

Paintball Lummelunda F6 Adrenalin- och konditionsspäckade utmaningar när lata semesterdagar kan bli actionfyllda. Skogsbanor med olika spelvarianter.

Grottäventyr E5 Lummelundagrottan strax norr om Visby. Grottäventyr för dem som vill utforska mer av grottan. Vada i vatten och kryp i trånga gångar.

Fallskärmshoppning Visby 75 Arrangerar kurser under sommaren med utbildade instruktörer.

Klippklättring/bergsnedfirning C8 Vid kalkstensklipporna vid Högklint ger instruktörer möjlighet att testa gränser

i en adrenalinfylld utmaning. Klättring eller nedfirning. Ingen förkunskap krävs. Visby Klätterklubb Visby 79 Sockersilon på Holmen vid Visby gästhamn har blivit Klättersilon. Grundgurser för inomhusklättring. Prova-på kurser, barn- och ungdomsgrupper. Mix Ranch F4 Drygt två mil norr om Visby finns mycket att göra för unga och lite äldre. Fotbollsgolf, frisbeegolf och minigolf, bad i lekparkens uppvärmda pooler eller kör en trampbil. För de minsta snickarhörna och käpphästar.


Bo på Gotlands största familjeresort.

Med Sommar- och Vattenland. Vid havet, 3 km söder om Visby

Showtime!

700

bäddar och 5-stjärnig camping

VECKA

27-33

Två helt nya showuppsättningar

Sprakande krogshow, familjeunderhållning i toppklass från Dröse- & Norberg. En prisvärd upplevelse för hela familjen där vår härliga sommarbuffé ingår i showpriset. Premiär 5/7. BOKA BILJETTER: tel 0498-29 61 50 | www.kneippbyn.se

ÄVENTYRSGOLF Utmana familjen!

24/5

hej. kolla nästa sida. massor av kul.

ÖPPNAR

25/6

Restaurang àla Carte, Grill&Bar

Allt på ett ställe! 5-stjärnig camping • 700 bäddar - stugor, lägenheter och hotell . Nöjesparkerna Sommar- & Vattenland • Kneippbyn Sportcenter: Padle tennis, tennisbana, volleyboll, pump-track, pingis, gym. Restauranger med Krogshow • COOP-Livs • Häftig äventyrsgolfbana • Barnklubb • Barn- & Hälsoaktiviteter.

PREMIÄR

FAMILJERESORT • VISBY Priser, öppettider, biljetter, bokning: 0498-29 61 50 | www.kneippbyn.se


Två nöjesparker EN entré!

Över 50 aktiviteter

Lek och bus! Se på Pippiteater vid

FILM HUSET Villa

Villekulla från SVTs filmer

Pippiteater (24/6-17/8)

ALLT samlat på ett ställe!

5-stjärnig camping • 700 bäddar - stugor, lägenheter och hotell • Nöjesparkerna Sommar- & Vattenland • Tennisbana• Padeltennis • Gym Restauranger med Krogshow • Minilivs • Bageri • Häftig äventyrsgolfbana • Barnklubb • Barn- & Hälsoaktiviteter. Bussar till och från Visby flera turer varje dag (Gäller 24/6-17/8). Tidtabell: kneippbyn.se


Hela parken öppen 24/5-25/8

Sommar- & Vattenland Lek&Bad • Pippiteater

Barnens bästa semester! BOKA NU! FAMILJERESORT • VISBY

0498-29 61 50 | Priser och öppettider: www.kneippbyn.se


ÖAR RUNT ÖN SOM GJORDA FÖR LANDSTIGNING

Gotland har ingen skärgård att tala om. Men talrikt med öar. Med unikt fågelliv och flödande fauna har många blivit naturskyddade – på några syns minnen av öarnas militära betydelse. En gång för inte så länge sedan var de viktiga för kustsocknarnas bönder som nyttjade dem för betesmark. Genom tiderna även betydelsefulla för sjöfarten med sina fyrar – i dag vansinnigt vackra platser att besöka.

Asunden I6 Kargt landskap, ett av Gotlands vackraste raukområden med särskilt högresta raukar på en liten ö utanför Slite. Hård och kantig stenstrand, våtmarksområde fossiler och betande lamm. Två kustartilleripjäser, ett rikt fågelliv och flora med luddvedel och strandkål. Naturreservat.

Enholmen I6 Spelade en militär roll som utpost i det svenska försvaret. Första befästningen uppfördes på 1600-talet. Två försvarsverk byggdes under Krimkriget, först 2011 avmilitariserades ön. Cirka två kilometer i omkrets, båt från Slite tar 10 minuter, eller hyr en kajak. Ligger i Slites lilla skärgård.

Bungeör L4 En isolerad värld mellan Bungenäs och Fårö. 13 hektar, ödsliga stenstränder och grönskande vegetation. Ett säreget och väldigt vackert kulturminne. Lotshus från 1850-talet, ombyggt 1938. Längst ut mot havet ligger fyren från vilken man ser Bungenäs och ända till Fårö.

Furilden K5 Egentligen en halvö vid nordöstra kusten, landförbindelse med Gotland vid Lergrav. Kalkstensindustrin har lämnat spår i det karga landskapet av skog och berg, klinter, raukar och brott, sand- och stenstränder. Hotell och restaurang i ombyggda industrilokaler.

16 gotlandsguiden.se

Fårö K-N, 1-6 Skalasand har de högsta vågorna, Digerhuvud är Sveriges största raukområde, Dämbaskogens naturkulturstig och Ulla Hau värda ett besök. Liksom Bergmancenter, Helgumannens fiskeläge och Ryssnäs naturreservat. Några av Sveriges bästa badstränder – Sudersand, Norsta Auren, Ekeviken, alla med bländvit sand. Gotska Sandön I-J1 Nås med båt från Fårösund (2.15 timmar) eller från Nynäshamn, (3.20 timmar). Övernattning för de som förbokar. En av Sveriges äldsta nationalparker. 3 600 hektar stor, tre mil sandstrand, sex mil vandringsled, tallskog, sanddyner och sällsynta fåglar. Säludden värt

ett besök liksom Gamla Gården för de som törstar efter kulturhistoria. Hojskär J6 Söder om Ytterholmen i Slite skärgård. En kobbe som tidigare var militärt skyddsområde men sedan sent 1990-tal är tillgänglig för landstigning Grunnet I6 Ligger öster om Enholmen i Slite skärgård. Tidigare militärt skyddsområde, naturreservat. Heligholmen D20 Knappt 12 hektar stor, populär bland dykare. Fågelskyddsområde med tillträdesförbud mellan 15 mars-30 juni ligger cirka 300 meter från land, strax söder


Plats: Ekstakusten Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

om Holmhällars raukområde. Grusvall under vattenytan, men förrädiskt strömt. Var försiktig! Enda bebyggelsen är en fyr från 1913. Laus Holmar H13-14 Rikt fågelliv med bland annat häckande vitkindade gäss och kolonier av skarvar. Naturreservat, Natura 2000. Placerat tre kilometer sydost om Ljugarns hamn, de tre öarna Skarpholmen, Gräsholmen och Storholmen utgör Laus Holmar. Lilla Karlsö A13 Båt från Klintehamn tar cirka 20 minuter. Dagstur eller övernattning i någon av strandbodarna. Timjandoft från gräshedar, fågelljud från fågelbergen. Raukar, grottor och fossiler. Sälarna lig-

ger ofta på någon av kobbarna intill ön. Gutefåren betar fritt, guidade turer. Majgu I6-I7 Låga raukar på delar av stranden, fossiler från silurtiden. Orörd och välbevarad natur. Ön är 600 meter lång och 400 meter bred, ligger utanför Slite. Skenholmen K4-K5 Låglänt, i stort sätt trädlös flitigt betad av får, 256 hektar stor. Rikt fågelliv med häckande grågäss, ejdrar, skärfläcka, kärrsnäppa, brushane och ljungpipare. På vintrarna siktas här även havsörn. 15 mars-15 juli förbjudet att vistas på ön. S:t Olofsholm och Ytterholmen J6 I söder och öster sluttar ön flackt mot

vattnet, i norr och väster klintartade stränder. S:t Olofsholm i Hellvi har ett vackert raukområde, är cirka 600 meter lång och 300 meter bred och når 15 meter över havet på sin högsta punkt. Klapperstensvallar. Raukar att kika på. Stora Karlsö A13-A14 Båt från Klintehamn tar 35 minuter. Restaurang finns, liksom övernattningsmöjligheter. En 246 hektar stor fågelkippa med tusentals tordmular och sillgrisslor när det är som mest intensivt. Här finns orkidéerna Adam och Eva, våradonis samt valnötsträd från 1800-talet. Ett av världens äldsta naturreservat. Spår av brytning av Karlsömarmor och grottor att utforska.

Västergarns utholme B11 Naturreservat känt för ett rikt fågelliv där häckande grågås, svärta, gravand, vadare, rödbena, större strandpipare och storspov är vanliga. Lågt och flackt, 55 hektar utanför Kronholmen och Västergarns hamn. Ön betas av får. Öns enda träd är två askar. 15 mars-30 juni förbjudet att besöka ön. Östergarnsholm J11-K11 Trädlös, domineras av ett alvarsområde. Rikt fågelliv, fyra fyrar, 200 hektar stor. Sommartid betar här får, solbadande sälar vanliga. Fyra kilometer öster om Herrviks hamn på östra Gotland. Båttur till holmen är väderberoende eftersom hamn saknas. Somliga paddlar kajak.

17


Välkommen till Slite Strandby!

Gotlands modernaste sportresort med 400 bäddar och över 100 campingplatser på stranden, endast 30 minuter från Visby.

Fyll din semester med massor av aktiviteter och härliga upplevelser. Spela golf på en bana av absolut högsta klass. Paddla havskajak, S.U.P, segla och vindsurfa i Slite skärgård. Cykla mountainbike i Gotland Bike Park, eller varför inte chilla vid vår beach club, dricka och äta gott. Hyr och boka din utrustning, kurser, camps och enstaka pass på gotlandsportsacademy.se

Boka boende på slitestrandby.se Telefon: 0498 65 26 30 Epost: info@slitestrandby.se


BÄSTA BADPLATSERNA EN DRÖM FÖR VÅGADE VATTENLEKAR

De gotländska badstränderna är många, långa, lugna, vilda, sandiga, steniga med vågigt och platt vatten. En dröm för varje badälskare, här finns något för den som söker avskildhet eller stojigt strandhäng. Simma lugnt, tänk på att vid kuststräckor med uddar uppstår strömmar och att djupa pallkanter är förrädiska.

Plats: Surflogiet, Tofta Foto: Lukas Nyberg

20


Badhusparken, Fårösund K3 Sten- och sandbotten, brygga. Bjuder fin vy mot Fårö. Björkhaga B11 Långgrunt och sandbotten. Brygga, restaurang, lekplats och kiosk. Brissund E6 Sten- och grusbotten. Hit hittar gärna barnfamiljerna. Krusmyntagården intill. Bungeviken, Bunge K4 Långgrunt och barnvänligt, sandbotten. Burgsviks hamn C18 Långgrunt och sandbotten. Brygga, lekplats, camping intill med restaurang. Djupvik B13 Liten fin strand med sten- och sandbotten som gillas av barnfamiljer. Brygga, restaurang, kiosk. Ekeviken, Fårö M1 Populär, långgrund strand med sandbotten. Bäst i nordlig vind. Fidenäs D17 Längst in i Burgsviken ligger denna strand med långgrund sandbotten. Kiosk och servering. Furillen K5 Spridda stränder med sten- och sandbotten. Promenadavstånd till restaurang.

Gamla Thor I4 Har fått sitt namn efter skeppsvraket Thor, som det finns delar av vid denna långgrunda sandstrand längst in Kappelshamnsviken. Gansviken E16 Nybro badplats i Grötlingbo har en härlig barnvänlig sandstrand och fin brygga. Gnisvärd B10 Barnvänligt, sandbotten, lekplats. Promenadavstånd till fiskeläget med café och minigolf.

Hammar H9 Sandbotten och brygga. Liten trevlig långgrund och barnvänlig badplats i Norrlanda socken.

Nisseviken C16 Långgrunt och sandbotten. För barn hoppvänlig brygga, restaurang och kiosk. Ofta varmt i vattnet.

S:t Olofsholm J6 En cirka 100 meter lång sandstrand, brygga med stege. I Hellvi, nära naturreservatet.

Herta G15 Sandbotten, långgrunt, kiosk, minigolf, campingplats, lekplats. Heter Herte på vissa kartor, men skyltat Hörte.

Norderstrand D7 Sandstrand med stenbotten längs strandpromenaden norr om Visby. Nyrenoverad brygga, kiosk, camping, restaurang och utegym.

Smöjen J6 Sten- och grusbotten. Nära till badvänligt kalkbrott.

Hideviken J5 Långgrunt, barnvänligt, sandbotten och brygga. Holmhällar D20 En pärla med utsikt över Heligholmen. Förrädiskt strömt, försök inte gå till holmen. Sandbotten, raukområde, promenadavstånd till restaurang och kiosk. Ireviken G4 Sten- och sandbotten, cirka 400 meter lång strand. Restaurang, vandrarhem och kiosk intill.

Norsta Auren, Fårö N1 Efter en kort promenad genom skogen öppnar sig en riktig pärla. Härligt vid och vit sandstrand. Inofficiell nudiststrand längst ut på udden. Skyltning från vägen saknas. Närshamn H14 Strand med sandbotten som sträcker sig mellan hamnen och Närsholmen. Ronehamn F15 Sten- och sandbotten, brygga. Nära till hamn, restaurang och kiosk. Omklädningsmöjligheter och toalett.

Kappelshamn I4 Badplats norr om hamnen med brygga, liten långgrund strand med sten- och sandbotten och gräs. Vid vikens slut långgrunt med ett skeppsvrak.

Sandhamn B13 Sandbotten, brygga, kiosk. En lång och lugn strand med bekvämt promenadavstånd till restaurang och lekplats.

Katthammarsvik I11 Sandbotten, brygga, kiosk och restaurang. Butik med färsk fisk från eget rökeri.

Sandviken I11 Vidsträckt sandstrand med sandbotten. Kan bli vågigt vid blåst. Nära till kiosk och Sysnes fiskbutik.

Kvarnåkershamn B15 Sandbotten, brygga, restaurang, kiosk, minigolf och boulebana.

Sigsarve strand G3 Vackert belägen liten strand längs klint- och stenkusten. Stenbotten, ta gärna med någon form av badskor.

Kyllaj J5 Sten- och sandbotten. Brygga. Här blir det djupt ganska snabbt så bada med aktsamhet. Lausviken G13 Långgrunt med betoning på långgrunt. Sandbotten, bra för barn, varmt i vattnet.

Grynge I12 I Gammelgarn socken, lång och fin strand med sandbotten.

Lickershamn F4 Sten- eller sandbotten beroende på vilken sida av hamnen man väljer. Här finns en restaurang, kiosk och möjlighet att köpa rökt fisk.

Gustavsvik D7 Mellan Visby och Snäck längs strandpromenaden ligger den här viken där stranden har sten- och sandbotten. Handikappanpassad brygga, lekplats och utegym.

Ljugarn H13 Lång sandstrand med sandbotten. Restaurang, kiosk, minigolf, beachvolleyboll, nära till pool. Handikappvänligt bad vid Vitvär i den norra delen av stranden.

Skvalpvik D20 Härlig kilometerlång sandstrand mellan Holmhällar och hällarna vid Hammarshage. Lugn naturnära miljö för dem som vill ha sand och bad. Sjauster I12 Sandbotten, barnvänligt. Cirka tre kilometer lång. Toaletter finns. Skalasand, Fårö N2 Mycket populär för surf och kite. Sandbotten. Se upp för strömmar! Slite havsbad I6 Sandbotten och ganska långgrunt. Perfekt strand för den som gillar ett brett utbud av aktiviteter. Kiosk, tennisbanor, minigolf och kort promenad till restauranger och affärer. Hyr en mountainbike.

Snäckviken D7 Sten- och sandbotten med brygga. Liten strand. Lekplats och kort promenad till restaurang. Sudersand M2 Lång sandstrand med strandbar, med härligt häng långt in på sommarkvällarna. Promenadavstånd till restauranger, caféer, stugby och uppvärmda pooler. Tofta strand B10 Mjuk och härlig sandstrand med sandbotten, pool, barnpool, after beach, restaurang, kiosk, beachvolleyboll, lekplats, butik och livräddningsstation. Valleviken J5 Sten- och sandbotten. Bryggor. Restaurang och kiosk finns i hamnen. Visby havsbad 71 Kallbadhuset, ”Kallis”. Stenbotten, brygga, after beach, restaurang och kiosk. Nära till Almedalen. Höga vågar och strömmar när färjorna passerar.

Vitviken H8 Omtyckt badstrand på östra Gotland. Sandstrand. Café, minigolf och campingplats med handikappramp till havet. Vändburg D19 Strand med sandbotten norr om Vändburgs hamn. Sällan riktigt varmt i vattnet, men fridfullt. Västergarn B11 En liten sandstrand med sandbotten, väldigt långgrunt och barnvänligt. Brygga och lekplats. Åminne H8 Sandbotten, pool, after beach, restaurang, kiosk, minigolf och boulebana. Ängmansviken I11 Perfekt för den som gillar lugn och ro. Avskild strand i Gammelgarn socken. Sandbotten. Inte helt lätt att hitta, begränsad skyltning.

21


Foto: Lena Hultberg

Gotland – på väg framåt! För många är Gotland förknippat med sommar, sol och bad, och visst är Gotland just det. Men det är också så mycket mer. Först och främst är Gotland en plats som man bor, studerar och arbetar på året runt. Här finns en lugn kreativ miljö, världsledande design, ett sjudande kulturliv, ett brett utbud av mat och nöjen och tillgång till högre utbildning i toppklass. På Gotland finns utmärkta förutsättningar för att skapa tillväxt. Vi har ett gott klimat för innovation och entreprenörskap som gör Gotland till ett av de företagstätaste länen i Sverige. Vi är färdiga med bredbandsutbyggnaden vilket möjliggör en levande landsbygd. Tillgången till bredband ger förutsättningar att driva företag och minskar avståndet mellan människor. På Gotland finns förutsättningarna för det goda livet – året runt. Varmt välkommen till ett Gotland på väg framåt!

Peter Molin Tillförordnad landshövding

Omslagsbild Utflyktsg

uide. Foto: Aron Hejd

ström.

Utflyktsguide till Gotlands natur Som en hjälp på traven med att välja utflyktsmål eller för att hitta en trevlig fikaplats att slå sig ner på, står Utflyktsguiden till tjänst. Här har vi samlat ett axplock av öns 141 naturreservat. Det finns många vackra platser och unika miljöer att upptäcka. På vår webbplats kan du läsa mer om alla naturreservat och vilka föreskrifter som gäller där. www.lansstyrelsen.se/gotland

Foto: Stella Malmgren.

Foto: Lena Lavergren.

22

– ett urval av gotländska pärlor


Gotska Sandön

– besök Östersjöns mest ensliga ö

Upplev lugnet och stillheten. Njut av milsvida stränder, se sälar på nära håll och svävande havsörn. Vandra längs med 60 km markerad led genom säregen natur. Båt från Nynäshamn & Fårösund 24 maj-8 september. Dagsturer från Gotland 26, 28 och 30 juni, 3, 5 och 7 juli. www.gotskasandon.se

Naturum

– utställning om Gotlands natur

Foto: Lena Lavergren.

På naturum Gotland vid Vamlingbo prästgård finns kunnig personal som kan svara på alla upptänkliga frågor om Gotlands natur, och tipsa om smultronställen man inte får missa! Här finns även en stor utställning om Gotlands natur och miljö. Öppettider hittar du på: www.naturumgotland.se www.facebook.com/naturumgotland/

Foto: David Lundgren.

Bilar i naturen

– var får jag köra och parkera?

Gotland är en ö som många upplever med hjälp av sin bil, husbil eller med husvagn. Det kan vara lockande att köra ut på stranden eller ut i terrängen, men det är inte tillåtet, varken i reservaten eller utanför. Marken på Gotland är känslig och körs lätt sönder. Hjulspår som kan uppstå lämnas kvar långt fram i tiden. I naturreservaten finns särskilda bestämmelser och på övriga platser gäller terrängkörningslagen.

Foto: Mostphotos.

23


FISKELÄGEN BODAR SOM BRYGGOR BAKÅT I TIDEN

Historiska kulturbärare och vittnesmål om en tid som varit, en gång livsviktiga för överlevnad. Idag natursköna platser för rekreation, umgänge och själavård. Många bodar har gjorts om till enklare boenden, vilket inte är helt okomplicerat med hänsyn till kulturarv och strandskydd.

Alskog H13 Svajde fiskeläge. Här finns åtta bodar, bryggor och två länningar. Anga I10 Baju och Grunnsudden. Baju är det största fiskeläget med sju träbodar samlade på en udde. Etablerades troligen redan i början av 1800-talet. Här finns en liten brygga och en dansbana. Ardre H12 Vitvär, Gamle Broen, Langbjenne, Nya Broen och Gammelhamn. De tre förstnämnda utpekades som kulturhistoriskt värdefulla vid fiskelägesinventeringen år 1973. Boge I6-7 Bogeviken, Gylf, Fågellunden, Vike och Tjälderviken.

välbevarat läge för socknarna Burs och Rone. Byggnadsminne då den exteriöra miljön är relativt intakt. 31 bodar kvar av de ursprungliga 80. Eke E16 Djaukrok och Bybod. Djaukrok är ett rekonstruerat fiskeläge med bulbodar, några har flistak. Bybod är ett exempel på ett avlägset beläget gårdsfiskeläge bestående av ett par bodar i trä från 1900-talet. Eksta B13 Djupvik och Kronvald. Djupvik är ett välkänt fiskeläge med Lilla Karlsös profil mot horisonten i sydväst. Cirka 30 bodar tätt tillsammans i tre rader. Kronvald ett litet fiskeläge med bodar i trä, huvudsakligen från 1800-talet.

Bunge K3 Hägurstadar (Stenstu stadar). En handfull bodar från mitten av 1900-talet. Här finns länningar och gistgård.

Fide D17 Tubod fiskeläge med fem bodar från 1700-, 1800- och 1900-talen. Tre av bodarna är byggda i sten, en av dessa har flistak.

Burs F15 Tomtbod storfiskeläge. Mycket

Fleringe J2 Grostäde – Västerviken. I norra Fleringe,

24

vid udden Saxriv, ligger det lilla fiskeläget Grostäde på klapperstens-stranden. Bodar i trä från sekelskiftet 1900. Fröjel B13 Valby bodar. Stort fiskeläge med runt 20 bodar i två rader och tre båthus nere vid strandlinjen. Miljön är relativt välbevarad med en enklare hamnanläggning med brygga. Fårö K-N 1-3 Längs Fårös långa kuststräcka finns cirka 35 gamla fiskelägen som vittnar om husbehovsfiskets betydelse och de glest liggande gårdarnas villkor. Helgumannen, Lauters/Jauvika, Västriv/ Ulsbod och Hammars har pekats ut som särskilt värdefulla ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Gammelgarn I12-J12 Grynge, Sjaustru och Sysne. Grynge är ovanligt väl sammanhållet och förändringen till fritidsboende har skett varsamt. Vid Sjaustru finns cirka tio bodar i en gles rad utmed vägen ut mot hamnpiren längst ut på udden. Sysne är det största fiskeläget i Gammelgarn.

Gothem I8 Agbod, Botvaldevik och Hangrebod. Vid Agbod finns, förutom ett tiotal bodar i trä och två äldre bulbodar, även en båtbod med en av Gotlands bäst bevarade allmogefiskebåtar. Botvaldeviks gamla fiskeläge ligger ett par hundra meter norr om det moderna fiskeläget. Grötlingbo E16-17 Lång kuststräcka med fem fiskelägen, Ronningsbod, Austarbod, Fluntinge, Klasen och Slesbod. Runt Grötlingboudd finns dessutom ett flertal platser där enstaka bodar utan specifika platsnamn har etablerats. Hablingbo B15 Petesviken, Laxskär och Alsviken. Petesviken det största, ett gårdsfiskeläge som tillhör de närliggande gårdarna. Hall H2 Norstadar och Hall. Norstadar är ett litet fiskeläge med tre grupper av två tätt stående bodar i ett betat, flackt strandlandskap. Hall var under en period ett av Gotlands största fiskelägen.


Plats: Helgumannen Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden Hamra D19 Vändburgs gamla hamn. Bodarna är av skiftande typ och storlek, fler än hälften är av sten. Hangvar G3 Sigsarvestrand är ett avlägset naturskönt beläget litet fiskeläge med fem bulbodar och en båtbod med garnskur (skyddstak). Häftingstadar avlägset beläget med tre bodar och två båthus. En av bodarna är knuttimrad med faltak och tillhör Gotlands äldsta byggnader. Lärbro I5 Längst inne i Vägumeviken ligger ett mycket litet fiskeläge med två bulbodar av hög ålder. Den större boden är den enda byggnaden på Gotland med behållen medeltida faltakskonstruktion. Norrlanda I9 Hammars fiskeläge är dokumenterat sedan 1700-talet då både båthamn och båthus är markerade på karta. Fiskeläget representerar en ålderdomlig tradition och bebyggelsemiljö kopplad till sockengemensam organisation.

När G–H14 När är den socken på Gotland som har flest välbevarade fiskelägen. Ligger som ett pärlband längs hela den flacka och öppna kusten och är av mycket varierade slag. Ta sikte på Herta, Brändu, Nabben, Hammarstrand, Djaupdy, Trådstrand, Fluntings och Kapellet. Näs C16 Grundården är det största fiskeläget längs hela Näskusten. Det växte när större båtar började användas under 1930-talet. Othem I6 Vid Sjuströmmar och Bogeviken har det viktigaste fisket för Othem och Boges gårdar bedrivits. Sjuströmmar består av ett tiotal bodar på båda sidor av vägen som klyver fiskeläget i två delar. Rone F15 Hus fiskeläge, strax norr om Ronehamn, har cirka 15 bodar från 1700- och 1800-talen huvudsakligen byggda i sten. Flera av dessa är mycket gamla med utskjutande tak över gavelingången.

Rute K5 Lergrav består av ett 30-tal byggnader som ligger utspridda längs en sträcka på 800 meter efter stranden nedanför Vallebergsklint. Av Karthakens fiskeläge på Furillen återstår en strandbod i sten. Sanda B11 Korumpu, Kovik, är Gotlands fiskerimuseums fiskeläge med många hitflyttade, unika strandbodar i bulteknik och resvirke under fal- eller spåntak. Längre ut på udden finns ett fiskeläge med rödmålade bodar som utgör en spännande och ursprunglig fiskelägesmiljö från mellankrigstiden på 1900-talet. Stenkyrka F4 Lickershamns fiskeläge har en lång historia. De cirka 20 rödmålade bodarna utefter hamnvägen har i de flesta fall byggts i samband med hamnens utbyggnad på 1930-talet. Under 1940-talet byggdes ett salteri. Sundre B20 Flisars fiskeläge och Barshage. Det förstnämnda har sex bodar, varav två är byggda i sten och en är en

sjöräddningsstation uppförd i trä på 1940-talet. Vid Barshage finns en bod i staplad kalksten med flistak. Tofta B10 I Gnisvärds fiskeläge fanns på slutet av 1800-talet många fast boende, affär, krog och sadelmakare. Som mest runt 80 bodar, i dag finns ungefär hälften kvar. Väskinde D6 Själsö fiskeläge, bestående av tio bodar varav fyra i sten. Ligger på rad längs vägen ut mot hamnpiren på uddens sydöstra ände. Under slutet av 1900-talet utvidgades bryggan till en välbyggd hamn. Östergarn J11 Ferse ligger mellan Grogarnsberget och Katthammarsvik, väldigt öppet på stranden med några bodar i resvirke från 1900-talets början. I Katthammarsvik har fiskeläget fungerat parallellt med tillverkning och utskeppning av kalk och båtbyggeri. I Herrvik kombineras ett stort fiskeläge med en liten, modern hamn. Här finns runt 30 bodar i tre rader.

25


MUSÉER GÖR EN HISTORISK UPPTÄCKTSRESA Varför inte slå in på den gotländska museivägen? Pärlan är naturligtvis Gotlands Museum, regionmuseum med Fornsalen och fyra museigårdar. På landsbygden finns ett stort antal gamla gårdar och hembygdsmuseer fulla av minnen och autentiska föremål, väl värda en liten omväg. Upptäck Bergman, konstnärshem, kalkindustrin och kvarndrift.

»

Forts

Plats: Gotlandståget Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

26

Fortsättning på nästa uppslag


Alla vinner när du återvinner Glöm inte att lämna dina förpackningar och tidningar till återvinningen även i sommar. Ditt bidrag, oavsett om du är på besök eller bor här året runt, är viktigt. Och du vet väl att förpackningarna du lämnar inte behöver vara rengjorda, utan det räcker med att de är tömda. Genom att vi alla hjälps åt att sortera och samla in förpackningar kan vi spara stora mängder energi och naturresurser och faktiskt göra skillnad på riktigt. För Sverige, världen och hela planeten.

Tack för din insats! PS. När sommaren är slut lämnar du det här magasinet i tidningsinsamlingen.

Om du är osäker på hur du ska sortera, har vi en superenkel sorteringsguide som hjälper dig att sortera rätt. Du hittar den på www.ftiab.se/sortering Lämna dina förpackningar och tidningar på närmaste återvinningsstation: Fårö L3 på Gotlandskartan, Fårösund K3, Stenkyrka F4, Lärbro I5, Tingstäde G6, Slite I6, Visby Visbykartan, Roma E10, Katthammarsvik J11, Klintehamn C12, Ljugarn H13, Hemse E14, Ronehamn F15, Havdhem D16, Burgsvik D18, eller sök på www.ftiab.se/hitta-atervinningsstation


Albatrossmuseet I11 Finns på övervåningen i Östergarns bygdegård. På muséet visas föremål, dokument och fotografier kring den tyska minkryssaren Albatross som svårt skadad efter drabbning med en rysk eskader i Östersjön 1915 sattes på grund i Östergarn. Drivs ideellt. Öppet för grupper efter överenskommelse. Aner vattenkvarn H6 En av få bevarade och restaurerade gamla gotländska kvarnar. Byggdes i slutet av 1800-talet. Drivs med vattenkraft från Anerån och för att säkra vattenflödet har en damm byggts. Kvarnen var i drift till mitten av 40-talet. Finns tillräckligt mycket vatten i den intilliggande dammen mals fortfarande mjöl ett par gånger per år. Går att besöka året om. Barläst Kalkbruksområde I5 Anor från 1600-talet. Här brändes kalk en bit in på 1900-talet. Sedan några år tillbaka ett friluftsmuseum där man kan gå runt bland de gamla ugnarna och känna historiens vingslag. Under 1700-talet ägdes Barläst av den legendariske strandridaren Johan Ahlbom. Kalkbränningen upphörde 1907. Siste ägaren var Eurolime, som våren 2002 skänkte Barläst till Lärbro Hembygdsförening. Bergmancenter L2 Bergmancenter på Fårö är en stiftelse och en mötesplats kring Ingmar Bergmans livsgärning och konstnärskap. Bergmancenter anordnar utflykter på Fårö, föreläsningar, filmvisningar, utställningar och även den årliga Bergmanveckan. som konstnär. Öppet maj-augusti, övriga tider efter förbokning. Bläse Kalkbruksmuseum I3 Ett museum om arbete förr i tiden i ett stenbrott. Belyser även kvinnoperspektivet i Gotlands kalkindustrihistoria. Hade sin glansperiod på 1920- och 30-talen då som mest 140 personer arbetade i brotten. Kalkbränningen upphörde 1946. Ta en åktur med stentåget till det gamla brottet. Bottarve C19 Här stiger man rakt in i 1800-talet. Öppet sommartid med utställningar, barnaktiviteter, föreläsningar och teater, samt visning av gården. Här finns ett café och en museibutik. Bottarve beboddes under 1800-talet av husbondeparet Zackris Zackrisson och Christina Larsdotter, såldes 1917, övertogs 1918 av Hoburgs hembygdsförening. Bungemuséet K3 Friluftsmuséet berättar om gotländsk allmogekultur, gårdar och miljöer från tre århundraden. Här finns även Bunge Skolmuseum som visar skolans utveckling. Här kan man se hur barnen på 1840-talet lärde sig att räkna med hjälp av sandbänk och räknestavar.

28

Burge Hembygdsgård E15 Ett hembygdsmuseum med totalt sju byggnader, bland dem ett gammalt bryggarhus med flistak och bakugnar. 1 000 föremål och bruksredskap. Öppet efter överenskommelse. Burs fattigstuga och skolmuseum F14 Socknens gamla fattigstuga är byggd 1862. Den gamla vedboden har byggts om till ett Skolmuseum, där man bland annat hittar en pedalorgel och skolmaterial från mitten av 1800-talet. Öppet sommartid samt efter överenskommelse. Cedergrens orgelmuseum F11 Beläget i missionshuset i Vänge, skapat till minne av den gotländske orgelbyggaren Alfred Cedergren. Öppet någon dag per vecka sommartid, samt efter överenskommelse. Danielssons torp G5 Ett nyrestaurerat fattigmanstorp med anor från tidigt 1700-tal bestående av en enkelstuga med ett brygghus. Torpet och den knuttimrade ladugården med agtak utgör en helhet. Omgiven med bandtun, ett dagsverkstorp under 1800-talets senare del. Öppet efter överenskommelse. Dunbodi F9 Privatägt lanthandelsmuseum i tidigare Dune lanthandels lokaler, butiksmiljö från tidigt 1900-tal. Den siste handlaren flyttade 1983. Restaurerat 1986-88, sedan dess bostad och museum. Byggnadsminne sedan 1986. Eke Hembygdsmuseum E15 I ladugården vid den gamla skolgården i Eke. Hembygdsföreningen har skapat ett litet museum där samlingarna främst består av äldre bruksföremål. Öppet efter överenskommelse. Etelhems Hembygdsmuseum F13 Vid Järnvägsparken i Etelhem. Hembygdsföreningen har samlat en mängd föremål från bygden, även en fotosamling. Öppet efter överenskommelse. Fenomenalen, Visby 61 Ett vetenskapscenter för att uppleva magin i vardagen. Naturvetenskap, teknik och matematik, hitta nya lösningar på gamla problem. Fårö museum L2 Kulturhistoriskt museum, utställningar med olika teman. Ligger i samma byggnad som Bergmancenter, drivs av Fårö Hembygdsförening.

och stridsfordonshus. Specialutställningar, café, restaurang och butik, lekplats. Muséets Flyg & Marin har tre byggnader, två pjäsparker samt utställning utomhus. Gotlands Museum, Visby 62 Regionmuseum med Fornsalen och fyra museigårdar. Gotlands Konstmuseum, fasta och tillfälliga utställningar. I de tillfälliga visas framförallt samtidskonst, men även konsthantverk och design. Fornsalen öppet året runt med flera utställningar. Fornsalens samlingar speglar Gotlands historia från stenålder till nutid. Bildstenshallen med unika bildstenar från järnåldern och Spillingskatten, världens största vikingatida silverskatt. Gotlands lantbruksmuseum D16 Gamla lantbruks- och hushållsmaskiner som skvallrar om hårt arbete, mekanisering och uppfinningsrikedom. Lyfter det gotländska lantbrukets historia och betydelse. På gården finns en skolsal, ett tvätteri, snickarbod och ett skomakeri. Gotland Jernvägs museum F9 Gotlands Hesselby Jernväg går mellan Dalhem via Halla till Roma samhälle. Enda rälsen kvar av öns järnvägsnät. Föreningen Gotlandståget har byggt ett levande museum. De äldsta vagnarna är från 1878. Hyra av cykeldressiner. Café med uteservering, butik, lekplats. Gotlands veteranbilsmuseum C8 Veteranbilar från 1909-1970. Motorcyklar från landets äldsta till 1960-tal, många unika. Cykelsamling från världens kanske äldsta fram till idag. Traktorer från landets äldsta veterantraktor till 1950-talet. Lokomobil, cykla höghjuling. Groddagården J3 Mycket är sig likt från 1700-talet i spelmansgården Groddagården. Då ett gästgiveri där resande kunde spendera natten eller få en bit mat. Nu museigård känd för sina spelmän, Groddakarlarna. Öppen sommartid, hembygdsprogram och spelkvällar. Gullinmuséet C11 Lars Gullin, en av nydanarna i den svenska jazzmusiken och internationellt erkänd. Avled 1976. I muséet, som drivs av Sanda hembygdsförening, visas en utställning om Gullins liv och musik.

Gothems Hembygdsmuseum H8 I Prästladugården invid kyrkan. Äldre bruksföremål. Öppet sommartid, tider på ladugårdens dörr, eller efter överenskommelse.

Kapitelhusgården, Visby 58 Kapitelhuset började uppföras under sent 1100-tal och ändrade under 250 år skepnad till det vi ser i dag. Nu en vacker museigård med medeltidskrog, örtagård och butik.

Gotlands Försvarsmuseum G6 Gotlands försvarshistoria för armé, flyg och marin. Museets huvuddel i centrala Tingstäde. En huvudbyggnad i tre våningar, understödshus, fälthus

Katthammarsviks filmmuseum I11 Katthammarsviks Filmmuseum i Östergarns bygdegård speglar den filmverksamhet som funnits i bygden sedan 1930-talet.

Kattlunds Gård D16 En av nordens bäst bevarade medeltida gårdar med anor från 1200-talet. En bild av hur livet på en gotländsk gård kunde se ut under medeltiden. Örtagård och fruktträdgård med gamla gotländska äppelsorter, ett trädgårdscafé, hantverksbutik och gårdsbutik. Öppen under sommarmånaderna. Kettelvik Stenmuseum B19 I brottet vid Kettelvik kan man se hur en stenmästare hugger, samt själv prova att arbeta i sandsten. Här har man brutit sandsten och huggit slipstenar i hundratals år. Vackert läge längs kustvägen. Koviks fiskerimuseum B11 Koviks fiskeläge var ett av Gotlands många aktiva fiskelägen där det bedrevs kustfiske. I dag ett fiskerimuseum där båtar, fiskebodar och fiskeredskap samlats in från hela Gotland. En av eldsjälarna bakom muséet var konstnären Erik Olsson. Lummelundsbruk E5 Vattenfallet vid Lummelundagrottans mynning har länge använts som kraftkälla. Det bevarade kvarnhjulet vid Lummelunds bruk är norra Europas största – ett museum i rörelse. Även Silurum, Gotlands geologiska museum, finns här. Linde hembygdsmuseum D14 I en restaurerad ladugård har Linde hembygdsförening samlat många bruksföremål och handlingar samt gamla foton. Ljugarns kulturudde H13 Fyra små muséer intill Ljugarns hamn. Pppet eftermiddagar under sommarmånaderna. Lärbro krigssjukhusmuseum I5 Under och efter andra världskriget fanns här Sveriges största och modernaste krigssjukhus. I dag ett litet museum som beskriver verksamheten. Muramaris, Visby D6 Villa Muramaris på klintkusten norr om Visby. Ett konstnärshem byggt av Johnny och Ellen Roosval 1915-1917. En brand 2013 totalförstörde villan. Parkanläggningen och Ellen Roosvals skulpturer klarade sig oskadda, liksom de kringliggande byggnaderna. Museum Lars Jonsson C19 I Vamlingbo prästgårds övervåning finns Museum Lars Jonsson. Här visas ett urval ur hans samlingar med motiv från södra Gotland. Nantens stuga och kvarn M1 Ferdinand Pettersson, kallad Nanten, mjölnare i kvarnen vid Butleks på Fårö bodde i den lilla stugan på 30 kvadratmeter. Kvarnen och stugan har bevarats och återuppbyggts av Fårö Hembygdsförening. Forts nästa uppslag


Plats: Fornsalen Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

Naturum Gotland C19 I en stenlada från tidigt 1800-tal kan man lära sig om den gotländska naturen. En basutställning om Gotlands natur och geologiska utveckling samt tillfälliga utställningar. Gratis, öppet dagligen under sommarmånaderna och under vissa storhelger. Norrbys museigård E1 En tidsresa till 1940-talet. Sommartid visas gården av värdfolk i tidstypiska kläder. Här finns lamm, hästar, grisar, höns och kaniner, liksom en vattenkvarn som än idag är i bruk för att mala mjöl. Norrlanda fornstuga G10 En bild av hur man levde på Gotland på 1700-talet. Boningshus, en torkbastu, en smedja, en ladugård och inventarier som förmedlar känslan av vardagsliv för 300 år sedan. Petes, Hablingbo C15 Strandgård och exempel på hur en välbeställd gård på södra Gotland kunde se ut på 1800-talet. Speglar livet på den gotländska landsbygden. Öppet under sommarmånaderna. Fika i trädgårdscafé. Polhemsgården G5 Uppfinnaren Christopher Polhems barndomshem. Här anordnas midsommarfirande varje år. Bokas genom Tingstäde Hembygdsförening för visning eller hyra.

30

Roma Kungsgård E9 En ståtlig allé leder fram till Roma Kungsgård och klosterruin. Här samlades människor på vikingatiden för att hålla allting, i dag är Kungsgården en kulturhistorisk mötesplats för hela familjen. Permanent kulturhistorisk utställning i huvudbyggnaden, butik med försäljning av gotländskt konsthantverk och utställningslokaler. Varje sommar teater och konserter i Roma Klosterruin. Sandkull-Annas Stuga E7 Huset i Björkome, Väskinde uppfördes vid 1800-talets slut av återanvänt virke och var en av de sista bebodda av de riktigt primitiva bostäderna på Gotland. 11,5 kvadratmeter, saknar el och vatten. ”Sandkull-Anna” Johansson bodde i stugan fram till 1975.

Slite industrimuseum I6 Visar utvecklingen av Cementa och Slite genom hundra år. Slite sjöfartsmuseum I6 Grundat 1998, här går att lära sig mer om Gotlands sjöfartshistoria. Föremål kopplade till Slites långa historia som hamnstad. Drivs av frivilliga, öppet varje måndagskväll. Smaklösa museum B11 Smaklösas historia i en gammal bensinmack. Musikgruppen har lokal kultstatus, scendebuterade 1974 på Borgens Musikcafé. Skriver egna texter med gotlandsanknytning, gruppens medlemmar hävdar envist att det är fegt att repetera.

Sidengården D9 Sidenutställning, museum och butik. Sidentyger från 1700-talet, bildspel om silke och siden, se när man handväver på jacquardvävstol från 1860, eller på skaftvävstol, samt vävning av vildsidentyger i industriella vävmaskiner.

Stavgard F15 En rekonstruerad järnåldersby vid havsviken Bandelunda i Burs socken. Föreningen Stavgard arrangerar historiska lägerskolor under vår och höst. Intill lägerskoleområdet ligger bebyggelse från romersk järnålder och folkvandringstid.

Sjöräddningsmuseet M1 Sjöräddningen på Fårö organiserades 1861 efter de ständiga fartygsstrandningarna utanför Ekeviken. Placerad nära den plats där Sjöräddningsmuseet i dag ligger, i sydvästra hörnet av Ekeviken. Där finns livräddningsbåten Skärsände och intill Käutboden, med redskap. Öppet sommartid.

Strandridargården J5 Byggdes på 1730-talet av den legendariske strandridaren Johan Ahlbom. Mangårdsbyggnad, brygghus, drängstuga och ladugård är bevarade. Ahlbom gifte sig 1726 med en av socknens rikaste döttrar, blev ägare till flera kalkugnar på norra Gotland, mycket förmögen och kalkpatron. Sedan 2014 i privat ägo.

Tingstäde fästning G5 Började byggas 1904, färdig vid första världskrigets utbrott 1914. Då centrum för Gotlands militära förråd och försvar. Fem skansar användes under andra världskriget av hemvärnet ända in på 1970-talet. Underjordiska rum och gångar, statligt byggnadsminne. Skans 1 visas av Tingstäde hembygdsförening sommartid samt efter överenskommelse. Tjuls Järnvägsmuseum C10 Järnvägsstation längs den nedlagda järnvägslinjen Romakloster – Klintehamn. 1897 gick den första sockerbetstransporten till sockerbruket i Roma. 1898 öppnades linjen för allmän trafik. Stationshuset nu ett museum, sommartid öppet för besökande. Vanges F15 Birger Kristensson började redan i unga år samla gamla bruksföremål, systematiskt och kronologiskt ordnade. 1997 blev samlingarna ett gårdsmuseum. Här finns över 10 000 bruksföremål från 1700-talet och framåt. Öppet sommartid. Vike minnesgård H7 En typisk gotländsk strandgård från tidigt 1600-tal, delades på 1700-talet upp i flera parter. Gården som flyttades öster om landsvägen är dagens museum. Olika byggnader, prunkande örtagård, ett änge som hävdas på gammalt vis. Änget fagas i maj och slås i juli.


Upptäck Gotlands Museum - rikt, unikt och spännande! På Fornsalen ser du bildstenar, forntida skatter och föremål från hela världen. Här finns även barnoch familjeutställningen Skepp & skoj där du kan segla båtar, klä ut dig till viking och knyta knopar. På Konstmuseet i huset intill avnjuter du gotländsk konst, samtidskonst, form och design. FRI ENTRÉ FÖR BARN

Välkommen till ett museum för alla!

,

SPONSRAS ASAV AVREDERI REDERIAB ABGOTL GOTLAND AND SPONSR

Historia | Konst | Familjekul | Stadsvandringar | Café | Butik Strandgatan 14, Visby | www.gotlandsmuseum.se

Bra att veta inför sommaren Sopor Köpa biljett

Biljetter förköper du i vår webshop eller i appen Ridango. Det billigast sättet att köpa biljett är att förköpa. Köper du biljett på bussen betalar du med kontanter.

Tidtabeller

Reseplanerare och tidtabeller hittar du i appen Ridango. Tidtabeller finns också på vår hemsida.

Här är bussen-kartan

Här kan du se var bussen befinner sig när du väntar vid hållplatsen.

gotland.se/kollektivtrafiken

la n

te at

n

ot

g

Kollektivtrafiken

I vått och torrt d . s e /s p a r a v

Spara på vatten, låt kärleken flöda Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och vi behöver spara på vårt kranvatten. Vill du göra något fint för Gotland blir vi glada om du kan hushålla med färskvattnet. Här kan du se filmer och få tips om hur du kan spara vatten:

gotland.se/sparavatten

BETALSOPSÄCK REGIO

N GOTLAND

Vi sorterar

På Gotland sorterar vi soporna i matavfall och brännbart. Matavfallet blir till gödsel och biogas. Biogasen används bland annat som fordongas – ett lokalt producerat och klimat smart drivmedel. Självklart sorterar vi också förpackningar och tidningar för återvinning. Fråga vid incheckningen hur du sorterar och lämnar sopor där du ska bo.

Den gröna betalsopsäcken

Det finns även möjlighet att köpa en betalsopsäck för 83 kronor. Säcken får väga högst 15 kilo. Du lämnar den vid återvinningscentralerna och skyltad plats vid gotlandsfärjan.

gotland.se/avfall

Bil & parkering Bilförbud i innerstaden

För att öka trivseln och spara miljön har vi bilförbud i Visby innerstad mellan den 15 juni och 1 september. Boende och gäster på hotell/ pensionat får dock köra med vissa restriktioner. Respektera gångfartsområdena, där får fordon inte köras i högre fart än 7 km/tim samt att gående har företräde.

Parkering

Utanför muren i direkt anslutning till innerstaden finns flera tusen parkeringsplatser, se skyltning för information om eventuella parkeringsavgifter.

gotland.se/parkering

Teknikförvaltningen

Telefon 0498-26 90 00 facebook.com/regiongotland E-post regiongotland@gotland.se

31


CAMPING

ÖVERNATTNING MED VALMÖJLIGHETER Alltid nära till havet, bekvämligheter och servicenivå av bästa märke. På Gotland finns en campingplats för de flesta önskemål. Campingplatsägarna har också i allt högre grad gjort plats för husbilsgästerna.

Plats: Surflogiet, Tofta Foto: Lukas Nyberg

32


HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden Bläse hamn I3 Ställplats för husbil vid Bläse Kalkbruk intill gästhamn, stentåget, muséum och café. Övernattning, färskvatten, sopkärl, el och toalett. Björkhaga Strandby B11 Ligger drygt tre mil söder om Viby. Husvagns- och husbilscamping. Långgrund och barnvänlig sandstrand. Servicehus byggt 2007, handikappvänligt, två platser för matlagning, duschar och toaletter samt tvättstuga. Fyra stjärnor enligt SCR-standard. Alla campingplatser är utrustade med el. Uppvärmd pool. Bro Camping F7 Ställplats husbil, övernattning, latrintömning och toalett. Burgsviks Camping C18 Populär familjecamping i Burgsvik på södra Gotland. 50 meter till badstrand, på kajen finns en basu. Tältplats, stugor, husvagnscamping med och utan el. Pool, restaurang, minigolfbana, grillplatser Öppnar 1 maj. Husbilsplats vid camping, övernattning. Toalett, gråvatten, färskvatten, sopkärl, latrintömning och el. Ekevikens Camping M1 Husbilsplats vid campingen. Övernattning. El, färskvatten, toalett. Ekstakusten B13 Husbilsparkering med sopkärl och toalett och bästa utsikten över Karlsöarna och en oslagbar solnedgång. Populär plats för en stunds rast. Fårösunds hamn K3 Husbilsparkering, övernattning, sopkärl. Nära till Fåröfärjan och utflyktsmål på norr. Gotska Golfklubben D7 Stadsnära 18-hålsbana med husbilsplats. Övernattning, el. Hablingbo C15 Vid före detta affären i Hablingbo finns en ställplats att vila på över natten eller för stunden. Internet och trådlöst wifi. Herrviks hamn J11 Husbilsparkering, övernattning, toalett. Ett fiskeläge och gästhamn, en anrik fiskehamn som under en period var Gotlands största. Hoburgsgubben B20 Bo nära en av Gotlands mest kända raukar. Husbilsparkering, övernattning. Saknar service men erbjuder hänförande naturvyer i överflöd.

Hörsne ställplats G9 Ställplats, övernattning. Internet och wifi, el, färskvatten, latrintömning och sopkärl. Kappelshamns Camping I3 Havsnära camping och husbilsplats 43 kilometer norr om Visby, sju kilometer till Lärbro och cirka 25 kilometer till Fårösund. Duschar, utekök med varmvatten och kokplattor. Låna fotboll, kubbspel eller varpor. Boulebana, stora gräsytor med fotbollsplan, bastu. Katthammarsvik I11 Husbilsparkering, övernattning, saknar service men har en härlig känsla. Klintehamn C12 Husbilsplats vid gästhamnen. Övernattning. El, sopkärl, färskvatten, toalett. Nära till samhället och båten till Stora Karlsö, en restaurang på området. Kneippbyn C8 Tre kilometer söder om Visby. Familjeresort, 5-stjärning camping på klippkanten vid havet. 200 campingtomter för husbilar, husvagnar och tält, 700 bäddar i olika prislägen. Sommar- och vattenland, restauranger, café och livsmedelsbutik, tennisbana, motionsspår. Krusmyntagården E6 Husbilsparkering och övernattning. Saknar service men upplagt för en upptäcktsfärd i trädgården. Ljugarns Golfklubb H12 Husbilsplats vid 9-hålsbanan. Övernattning, el. Ljugarn Semesterby & Camping H13 Ligger 40 kilometer från Visby på Gotlands östkust intill naturskyddat område med raukfält. Barnvänlig sandstrand, campa eller bo i moderna stugor med självhushåll. Trådlöst internet. På området finns kajak, boule, pingis, vandringsled, cykel, lekpark och beachvolleyboll. Servicehus med duschar och handikapptoalett.

Sandkvie D18 Ställplats, övernattning. Belägen i en vacker naturpark vid gammal gotländsk släktgård. El, färskvatten gråvatten, internet och trådlöst wifi, latrintömning, sopkärl. Slite Camping I6 Vid havet, 35 km från Visby, 30 km från Fårö på den östra sidan av Gotland. Långgrund sandstrand. Servicebyggnad med enskilda duschar, wc samt en hwc, dygnetrunttillsyn. Plats för husbilar. Minigolfbana på anläggningen. Hjälpmedel för rörelsehindrade för att bada. Tältcamping fyrtio meter från badstranden. Slite Golfklubb H6 Husbilsplats vid Slite GK:s 18-hålsbana. Övernattning, el. Klubben har restaurang. Snäck Camping D7 Husbilsplats vid camping, övernattning. Toalett, sopkärl, latrintömning, gråvatten, färskvatten och el. Snäckan, Klintehamn C12 Ställplats, övernattning. El, handikapptoalett, färskvatten, internet och trådlöst wifi, latrintömning, sopkärl, toalett, turistinformation. Sudersand Resort M2 Består av Semesterbyn, Strandcampingen och Strandskogens Camping. 18 kilometer från Broa färjeläge. Husbilsplats. Toalett, sopkärl, latrintömning, gråvatten, färskvatten och el. På området finns tennisbana, minigolf, servicebutik och ett café. Inom promenadavstånd finns biograf och restauranger. På cykelavstånd raukområden, konstgallerier, badstränder. Sudersand Semesterby M2 Alldeles intill den vackra stranden. Stugor, parhus, strandvillor, hotell, vandrarhem. På området finns pool, relaxbastu, badtunnor, äventyrsgolf, lekplats och gym.

Lummelundagrottan E5 Husbilsparkering, övernattning. Sopkärl. Nära till underjordiska utforskningar

Strandskogens Camping M2 500 meter från Sudersands strand. Husvagnsplatser, stugor, servicehus, kök och samlingsrum med tv.

Mix Ranch F4 En plats med många aktiviteter för såväl ung som lite äldre. Ställplats, övernattning. El, färskvatten, latrintömning, sopkärl och toalett.

Sudersands Strandcamping M2 Campingområde för tält, husvagnar och husbilar så nära stranden det går att komma.

När Golfklubb G14 Husbilsplats vid naturskön 18-hålsbana med genuin stämning. Övernattning, el.

Surflogiet B10 Tio så kallade tältstugor i den södra delen av Tofta Strand. Bastu, restaurang och bar samt reception med begrän-

sade öppettider. Lekområde för barnen, fri wifi och parkering. Tofta Camping B10 Två mil söder om Visby vid Tofta strand. Upprustad anläggning med poolområde, Tofta Beach Club, minigolf, restaurang och butik. Erbjuder platser i äng-, skog- och sandmark, elplatser, husbilsplats vid camping. Toalett, sopkärl, latrintömning, gråvatten, färskvatten och el, varmduschar och tvättstuga. Stugor för uthyrning. Tofta Strand B10 Husbilsparkering vid en av Gotlands finaste badstränder. Husbilsplatserna saknar service. Visby D7 I Gutebacken upp från Visby hamn, två minuter efter ni kört av färjan, finns en enkel ställplats för övernattning. Färskvatten, tömningsplats, gråvatten och sopkärl. Visby Golfklubb B11 Husbilsplats vid en av Sveriges bästa golfbanor. Övernattning, el. Visby Reningsverk D7 Miljöstation i backen upp längs färjeleden med fin utsikt över kryssningskaj, Högklint i söder och Världsarvsstaden Visby norrut Visby Strandby 68 Intill havet en kilometer norr om Visby ringmur. Campa eller bo i stuga, tomter för husvagnar och husbilar samt stugor till uthyrning. Servicehus med herr- och damavdelning, duschar, tvättmaskin och wc. Vändburgs hamn D19 Husbilsparkering, övernattning. En bit av det vackraste Gotland kan visa upp. Raukfält och Holmhällar i närområdet. Åminne Fritid Stugor & Camping H8 Nära sandstrand på östra Gotland där Gothemsån når havet. 3-stjärnig camping för tält, ställplats, husbil och husvagn, stugor med självhushåll och dusch och wc. Butik och restaurang, pool, kiosk, samt minigolfbana, boulebana, pingisbord och lekplatser. Östergarn Strand J11 Vandrarhem, gruppboende, stugor och camping 100 meter från en av Gotlands finaste badstränder. Ställplats med övernattning för husbil. Handikappanpassad byggnad, möjlighet att ta sig till stranden i rullstol. Café och restaurang. Enkelt boende, bäddset och cyklar att hyra. Trådlöst wifi.

33


HYR MOPEDER OCH BILAR I

Visby Gästhamn EU & Lätt MC 395 kr/dygn

Drop-in 230 kr/en köromgång eller 350 kr/två köromgågnar (innebär 10 eller 20 minuter totalt i bilen, beroende på val)

Barnpaket 150 kr, 2 gånger 5 min, 5–7 år

Familjekampanj 2 vuxna + 2 barn 1 köromgång 550 kr ord. pris 920 kr

Bilar fr. 325 kr/dygn + 50 kr förs.

Barnbana utomhus

24 h • Inget tillkommer Fria mil • Centralt uthyrningen.com

För de allra minsta


r ha Vi ka fi

HYR GOKART HOS

Gotland Gokart

nya s k i r b a 25 st f i 270cc Sod

I VISBY

t s a h c s Frä ! e g i r e i Sv

! r a r d l å a l l a r ö f n i l a n e r Ad äg Brov

m tru

n Ce m

2k Får

en

ösu

Färjeled

Broväg 110

Öppet alla dagar • gotlandgokart.se • 0700 - 635 700

nd 1

48


RAUKAR

SÄREGNA SKULPTURER FORMADE AV TIDEN Gotländska raukar är som kolosserna på Påskön. Fast bättre. Formade genom erosion av väder och hav där mjuka bergarter brutits ned till hård kalksten och format ståtliga fossilerade koraller. De står ensamma eller i stora formationer, hälsa på Hoburgsgubben i Sundre eller Hunden på Fårö.

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden Langhammars L1 Här finns några av de mest fotograferade raukarna. Du hittar dem intill en karg stenslätt och nere mot vattnet finns några raukar som är närmare tio meter höga. Digerhuvud L1 Detta är inte bara Gotlands, utan hela Sveriges, största raukområde. Fler än 100 raukar samsas efter den 3,5 kilometer långa sträckan längs Fårös nordvästra sida. Stenbjässarna står precis på kanten till ett bråddjupt

36

hav och att bada här rekommenderas inte. Däremot grillning i solnedgången på någon av de iordningsställda grillplatserna. Gamle Hamn L2 Rauken som kallas för ”Hunden” eller ”Kaffepannan” är den som pryder flest vykort. Den reser sig i naturreservatet Gamle Hamn och detta är en plats att uppleva under en stilla solnedgång. Lergrav K5 På en vacker klintkant, ovanför Ler-

gravs fiskeläge, hittar man ett vackert raukfält. Här finns bland andra den mycket imponerande rauken ”Lergravsporten”, men också många fler. I området finns också andra kalkstensrelaterade lämningar, nämligen en flera 100 år gammal kalkstensugn. Här kan du även uppleva vackra soluppgångar.

Kyllaj J5 Här finns kulturminnesskyddade kalkugnar, en mysig liten hamn, men också ett raukfält. Du hittar dem precis innan du kommer fram till hamnen. Längre ut på udden, vid Lörjes lilla minihamn, finns det ännu fler raukar.

Husken K5 Liten klint, med stor utsikt. Den lilla halvön Husken norr om Valleviken har raukar som sticker upp som stora svampar ur marken.

Hideviken L1 Kör mot Hellvi och ta av höger mot Hide för att hitta ytterligare ett raukfält. Det är beläget på en låg klint längs Hidevikens kustlinje.


Plats: Asunden Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

Asunden I6 Hit ut går inte att ta sig med bil, men de som går den sista biten ut belönas med ett mysigt naturreservat och ett vackert raukfält. Här betar får och fåglar häckar. Bogeklinten H7 Om du svänger av mot Gothem från vägen mellan Slite och Visby hittar du stora raukar på land. Vissa av dessa, nedanför Bogeklinten (eller Klinteklinten), är ungefär åtta meter höga.

Jungfrun F4 Det sägs att hon mäter 27 meter, Gotlands största rauk, Jungfrun. Man ser henne tydligt från Lickershamns fiskeläge och det är en mysig promenad att gå ovanpå klinten, genom skogen. Ett perfekt ställe för en picknick och här har även många vigslar skett genom åren. Folhammar H12 Norr om semesterparadiset Ljugarn slår vågorna in mot raukfältet Folhammars. Här finns häftiga raukar,

grillplatser och en mysig, liten promenadled från parkeringsplatsen intill. Passar bra för funktionshindrade och barnvagnar.

Hammarshage, är Holmhällar. Här finns en mycket vacker sandstrand granne med raukarna och utanför ligger Heligholmen.

Hammarshage hällar D20 På Sudret finns en hel del raukar att upptäcka. Mellan Vändburg och Holmhällar ligger Hammarshage hällar. Raukarna i fokus och en natur som verkligen andas Gotland.

Hoburgsgubben B20 Allra längs söderut på Gotland finns det i särklass mest kända rauken, Hoburgsgubben. En plats som bara måste bockas av under ett Gotlandsbesök. Kliv upp på klinten för att njuta av en hänförande utsikt. Eller kika in i berget för att utforska den lilla grottan. Parkering vid Majstregården intill.

Holmhällar D20 En klassiker på ön, strax söder om

37


Koviks Kapell B11 Ingen kyrka i vanlig mening, byggt till minne av de många gotländska fiskare som omkommit under sina fisketurer. Kallas även Strandkapellet i Kovik. När Nils Moffas-byggning skulle rivas körde ideella krafter 21 lass kalksten till Kovik och la grunden till kapellet. Ingår i området Gotlands Fiskerimuseum i Kovik. Populärt för vigslar.

KYRKOR

HISTORIEBERÄTTARE OCH SAMLINGSPLATSER Gotland har generöst med kyrklig prakt att hänföras av. I de nittiotvå medeltida kyrkorna, spridda från Fårö till Sundre ryms tankeväckande arkitektur, storslagna glasmålningar och stiliga sniderier. De flesta är öppna sommartid för dem som önskar ta en titt eller sitta ner i lugn och ro. Här finns också kapell resta till minne av de gotländska fiskarna. På nästa uppslag följer ett urval av öns 92 medeltida kyrkor.

»

Forts

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

38


HENNING VON SCHULMAN BAS

FRANCINE VIS MEZZOSOPRAN

STAFFAN SCHEJA

KONSTNÄRLIG LEDARE JOEL LYSSARIDES PIANO

ANDRA MEDVERKANDE ARTISTER

Katarina och Svante Henryson, sång & cello Magnus Holmander, klarinett Henrik Måwe, piano Mats Bergström, gitarr ELIN ROMBO SOPRAN

Mats Lidström, cello

FÖR BILJETTER PROGRAM OCH SPELPLATSER, SE

Avri Levitan och Maria Winiarski, viola,

www.gotlandchamber.se

Anders Kjellberg Nilsson, Daniel Lozakovich och Victoria Stjerna, violin

21–26 juli 2019

med flera artister från hela världen.

Musethica

gotland är unikt på många sätt. 100 kyrkor, varav 92 är medeltida, och alla är de i bruk. Vi har en levande landsbygd där kyrkan och församlingslivet är en självklar del för många gotlänningar. det finns många anledningar att besöka våra kyrkor: gudstjänster, familjehögtider i glädje och sorg, barn- och ungdomsverksamhet, musik, föreläsningar eller bara en stund av stillhet. men våra medeltida kyrkor är också en levande del av vår kulturhistoria. Genom målningar, skulpturer, inventarier och byggnaden i sig, kan vi följa människan 800 år tillbaka i tiden. Det är en upplevelse! upplev det andliga vandrande i vår natur! Jo, på Gotland har vi några pilgrimsleder; en lång som tar ett par dagar och så några korta, som du klarar av på mindre än en halvdagsvandring. Läs mer på vår hemsida!

MATS BERGSTRÖM GITARR

WESSMAN & PETTERSSON, ADELSGATAN 5, VISBY TURISTBYRÅN PÅ GOTLAND, DONNERS PLATS 1, VISBY

mellan 15 maj och 15 september är alla* Gotlands 92 medeltida kyrkor öppna dagtid. Så välkommen att upptäcka! Se vår hemsida eller respektive pastorats för exakta öppettider. det händer mycket i våra kyrkor! Gå in på vår hemsida så får du veta mer. I tidningen Gotland Just Nu har vi alltid en annons med aktuella arrangemang. på fredagarna hittar du ”gudstjänster på gotland” i lokaltidningarna, där vi också annonserar, och vid kyrkorna finns det anslagstavlor. i sommar kommer vi också att ha personal vid Roma kungsgård som kan ge personliga tips till dig om sevärda och intressanta kyrkomiljöer!

Så det finns 100 anledningar att besöka en kyrka! www.svenskakyrkan.se/visbystift *Med reservation för kyrkor som repareras och enstaka med andra öppettider.

www.svenskakyrkan.se/visbystift 39


Anga H10 En helt igenom romansk kyrka. Runinskrifter vittnar om att kyrkbygget var hela socknens angelägenhet. Måleriet flödar, scener ur Jesus liv där bödlarna bär narrdräkter och snabelnäsor. Den blodiga och dramatiska legenden om helgonet Sankta Margareta skildras på norra långhusväggen. Barlingbo E9 Dopfunt från 1100-tal, krucifix 1200-tal, kalkmålningar 1200-1300-tal. Predikstol från 1673 finns på sidoaltare. Altaruppsats 1683, bänkinredning 1800-talet. Bunge K3 Stor kyrka med mycket gotik, fantastiska väggmålningar i rött och blått som är sällsynt artistiska med motiv av riddare och städer i perspektiv. Orgeln en av Gotlands mer unika och främsta, byggd i Stockholm för den franska reformerta kyrkan. Kyrkogårdsmuren har skyttespringor och vackra stigluckor (port till kyrkogården). Här finns också en prästgårdsruin. Dalhem F9 En storslagen, men hårt restaurerad kyrka i sekelskiftets nygotiska anda. Västportalen har skickligt skulpterade kapitälband som man inte får missa. Det är som att kliva in i en engelsk landsortskyrka. Enastående vackert detaljrik inredning och måleri framförallt från 1900-talets början. I ett av öns äldsta glasmålerier skildras legenden om Sankta Margareta, i ett fönster skildras Judaskyssen. Ekeby F8 Kyrkan är byggd i kalksten, interiören är färgrik som i få andra kyrkor på ön. Det snudd på fyrkantiga koret är nästan lika högt som långhuset och binds samman av en vid triumfbåge. Medeltida och eftermedeltida kalkmålningar på väggarna. Dopfunt med relief och krucifix från 1100-talet. Elinghems Ödekyrka G4 Elinghem var tidigare en egen socken, sedan 15-eller 1600-talet en del av Hangvar. Elinghems gamla sockenkyrka är sedan 1600-talet en ödekyrka. Restaurerades 1923-24. Runt kyrkan en mur som tros vara en äldre fornborg. Endre E8 Kan vara en av landets bäst bevarade medeltidskyrkor. Kyrka och kyrkogård omfamnas av en kalkstensmur. Renoverades 1915-16, då en äldre absidkyrka från 1100-talet hittades när kyrkgolvet bröts upp. Man fick då även fram överkalkade medeltida målningarna från 1400-talets mitt i långhus och kor. Ett av kyrkans äldsta föremål är dopfunten i dopkapellet, daterat till 1100-talet. Bönekammare med hagioskop i vinkel mellan långhuset och tornet. Fardhem D14 En av de första kyrkorna på Gotland – enligt Gutasagan är kyrkan den ”tredje

40

i landet”. Troligen avses en tidigare äldre träkyrka. Nuvarande i kalksten murade kyrka är en välbevarad romansk byggnad. Enkel inredning med plant trätak i långhuset. Av de romanska portalerna är korportalens svårtolkade reliefer den som vållat forskarna mest huvudbry. Fårö L2 Från kyrkbacken erbjuds en himmelsk utsikt över havet. En av de yngre kyrkorna på Gotland, delvis medeltida murar, stor ombyggnad 1858-59 då det stora tvärskeppet och sakristian byggdes till. Värt att kika på invändigt: ”Käutatavlorna”. Dopfunt och krucifix från 1300-talet. Ingmar Bergmans grav i det nordvästra hörnet av kyrkogården. Gammelgarn I11 Berömd för sina rika stenskulpturer på sydportalen. På portalens södra kapitälband skildras syndafallet. Kor och långhus från trettonhundratalet, tornet från tolvhundratalet. Kyrkan brann två gånger före fjortonhundratalets mitt. Altarskåpet har en kraftfull Sankt Jakobsbild utskuren. En rekonstruerad kastal som man oftast kan gå in i, fin utsikt. Garde G13 En av Gotlands äldsta stenkyrkor. Dopfunt och krucifix från 1100-talet, rysk-bysantinska kalkmålningar från 1200-talet i tornbågen. Stort gotiskt kor som byggdes ut under 1300-talet. Ursprungliga, murade bänkar i långhuset. I kyrkogårdsmuren finns stiglucka i alla väderstreck. Norr om kyrkan har ett antal kristna vikingatida gravar hittats. Gothem H8 En av de största kyrkorna på Gotland, har ett högt torn som syns på långt avstånd. Ruin av ett försvarstorn och tre stigluckor som entré till kyrkogården. I långhuset syns livsträd, en riddare med svärd, örnar och en eldsprutande drake, och Kristoffer som bär Jesus. Vackert träsnideri i korbänken och fina sjuttonhundratalsporträtt. Gotska Sandöns Kapell I1 Byggdes 1894, då med klocktornet åt öster. 1934 brann kapellet ner till grunden. Byggdes upp igen och invigdes 1950. Tillsynsmännen skänkte då en kollekthåv av sälskinn. Kapellet har ett kors av sjödränkt ek, en vacker spansk madonna från 1700-talet. Altarklädet tillverkat av drivved från Sandöns stränder. Hallshuk kapell H2 Fiskekapell från 1600-talet, placerat på en platå ovanför fiskeläget. I klockstapeln strax söder om kapellet finns lillklockan från Hangvar. den religiösa drottning Kristina lät uppföra kapellet 1645, när Gotland blev svenskt. Fiskeläget kallades därför för kronofiskeläge. Predikstol från 1601 ursprungligen i Fårö kyrka.

Kräklingbo H11 Rikligt utsmyckad med reliefer. Triumfkrucifixet från 1200-tal är vackert romanskt. Portaler på sydsidan byggdes cirka 1300. Kyrkans skyddspatron Sankt Bartholomeus är avbildad på altarskåpet som dateras till 1500-tal. Kalkmålningar 1200-, 1300- och 1900-tal. Lau G13 En av de största kyrkorna på Gotland. Under 1200-talet byggdes en treskeppig romansk hallkyrka som århundradet efter fick ett nytt kor nästan lika stort som långhuset. Genom åren genomgått genomgripande renoveringar. Välkänd för sin tolv sekunder långa efterklang, verifierad av en rad sångare och musiker. Det vackra krucifixet, ett av Nordens största, i snidad ek. Lojsta E13 Man tror att Lojstas första kyrka var en träkyrka, kor och långhus i kalksten byggdes på 1200-talet. Känd för sina vackra glasmålningar, nio rutor i koret som skildrar Jesu liv är allt som finns kvar efter en renovering under 1800-talet. Den helige Mikael slåss mot en drake på kalkmålning intill triumfbågen. Krucifix efter förebild från 1100-talet. Lye F13 I Lye kyrka finns väldigt vackra medeltida glasmålningar, de största och bäst bevarade i norra Europa. Målningarna skildrar Jesu födelse. Kalkmålningar i långhuset från 1400- och 1500-talet. ”Passionsmästaren” tros ligga bakom 1400-talsmålningarna. Tidigare ringde tre klockor i tornet, i dag är en kvar. I västportalen en inmurad relikkista från 1100-talet. Martebo F5 Här ryms en av Sveriges äldsta predikstolar daterad till 1500-talet. Flykten till Egypten finns att beskåda på korportalen, Jesu liv skildas i portalernas kapitälband. Troligen träkyrka innan den första kalkstenskyrkan byggdes på 1200-talet. Murarna lutar inåt, för att klara trycket från taket, tolv meter upp. Bönekammare med hagioskop i en låg tillbyggnad vid tornets södra sida. Näs C16 Ett av Gotlands största långhusvalv, kyrkan invigd till Johannes Döparens ära. Här finns en altarsten i sandsten från Burgsvik. Kalkmålningar från 1200- och 1400-tal. Trägolvet ersattes av Ölandssten i slutet av 1700-talet, golvet består i dag av gravhällar. Altarskrank och korstol från 1600-tal, predikstol 1700-tal. Innan tornet rasade 1734 fungerade det som sjömärke. Rone E15 Rone kyrka har ett osedvanligt högt torn som kallas ”Lang Jaku” efter aposteln Jacob. Glasmålningar från 1200-talet och 1900-talet. Vid den

norra tornportalens västra sida skulptur av båt med drakhuvuden som tillsammans med skulptur på östra sidan tros berätta legenden om Sankt Botvid. Krucifix med sörjande Maria och Johannes från cirka 1400-tal. Unik medeltida korkåpa (Ronebrokaden) utställd i sakristian. Stenkyrka F5 Gutasagan säger att Stenkyrka kyrka var den första kyrkan i Nordertredingen, öns norra tredjedel. Det sägs att socknen fick sitt namn av det på den tiden ovanliga byggmaterialet sten. Dopfunt från 1100-tal, kyrkans äldsta föremål. Tornet är högt och ståtligt med Westfaleninspirerade väktargångar och gallerier. Kvadermålningar i triumfbågen från 1200-talets mitt, kyrkan pryddes under en period av bilder som berättade. Orgeln stod ursprungligen i en kyrka i Västmanland men köptes av Stenkyrka på 1800-talet, i dag en av öns mest välljudande. Sundre C20 Sydligare placerad kyrka än Sundre kyrka finns inte på Gotland, står på burgen med vacker utsikt. Tornet har fungerat som sädesmagasin, dagens kyrka stammar från tidigt 1200-tal. Byggd i romansk stil i sandsten, kalksten i portalerna. Här finns Sundremadonnan, en sörjande Maria som ensam står kvar efter att ursprungligen stått tillsammans med lika sörjande Johannes på en bjälke i triumfbågen. Kalkmålningar från 1200-talet och 1400-talet. Vamlingbo C19 Här kan man prata om en ”hel miljö” med prästgård, lador och kyrka. Vackra glasfönster, kalkmålningar från 1200-, 1300- och 1700-tal. Predikstol från 1600-talet och bakom den muröppningen för talarstol. Viklau E10 Viklaumadonnan har satt kyrkan högt på intressekartan. Madonnan tros ha tagits till Viklau av munkarna i Roma. Församlingsborna sålde skulpturen för 5 000 kronor till Statens Historiska Museum 1928. Pengarna skulle finansiera ny värme i kyrkan, i dag står en gipskopia på Mariaaltaret framme i kyrkan. Franskt triumfkrucifix i en tämligen enkel och sparsamt smyckad kyrka. Öja D18 En imponerande kyrka på många sätt. Högsta tornet på en landsbygdskyrka, 67 meter, Öjakrucifixet, (”Gotlands mest beundrade träskulptur”) visar en lidande Jesus med kungakrona, samtida (1200-talet) och minst lika berömd är Öjamadonnan, Nordens enda stående triumfkrucifix – originalet finns på Gotlands Museum. Kyrka helt i oputsad sandsten, långhusets nio valv vilar på fyra pelare. Vackra kalkmålningar.


upplev medeltida

HITTA RÄTT MED APPEN GOTLAND

TORNERSPEL hela sommaren

Se riddare till häst drabba samman i en spektakulär familjeföreställning spetsad med väpnare, bågskyttar, gycklare och mycket mer. Upplev dundret av hovar och publikens vrål över hela Gotland – både före och under Medeltidsveckan.

en historisk upplevelse på sagornas ö. spelen startar 9 juli biljetter och info: medeltidsveckan.se

n y h et J LEK OCH SKO CH O RA FÖR STO R. SMÅ HJÄLTA

41


Foto: Niclas Ahlberg/N

FÅGELOMRÅDEN KLASSISKA LOKALER FÖR LÅNGFLYGARE Fåglar på långresa gillar Gotland. Här finns plats att vila och mycket att äta inför nästa etapp. För att skåda en majestätisk rovfågel, en flock med korsnäbbar, arktiska gäss eller storlommar krävs ett visst mått av kreativitet, nyfikenhet och kunskap. Det finns de som säger att Gotland erbjuder den bästa miljön för fågelskådare, packa ryggsäcken och kolla! Faludden D18-19 E18-19 Faludden och Stockviken är intressanta för sträckfåglar, många sjöfåglar. Fågeltorn i Stockviken vid en av Gotlands bästa fågelsjöar.

är rik på vadare, änder och gäss. Två fågeltorn. Rovfåglar som jagar. Närsholmen lockar häckfåglar och förbipasserande. Bra chans att se den vackra Skärfläckan.

Fårö L1-3 M1-2 De fågelrika fågelsjöarna Alnäsa träsk, Mölnor träsk och Eke träsk hyser intressanta häckande fåglar sommartid. Även rastande fåglar vår och höst då de söker föda. Missa inte Norsholmen, en populär plats för fåglar och skådare.

Nisseviken C16 Här har skådats svart stork såväl som mosnäppor, skräntärna och kentsk tärna. Förr var området känt för god strömmingsfångst vilket flera fiskebodar vittnar om. Men Nisseviken bjuder också på vackra strandängar, vidunderlig utsikt och ett rikt fågelliv.

Hoburgen B20 Området runt Hoburgen och revet längst söderut är en klassisk sträckfågellokal, med många rovfåglar. Ringmärkning vår och höst. Kuststräckan När - Lau H13-14 Många lokaler med den grunda Lausviken som speciellt under hösten

42

Storsund I8 Bara någon kilometer från havet i socknen Gothem ligger den näringsrika sjön Storsund. Naturreservat som ägs av Naturskyddsföreningen på Gotland. Här finns Gotlands största koloni av skedand, grågås, gråhäger, trana, och sothöna. Fågeltornet, dit man

tar sig på trätrallar över myrmarken, restaurerades 2016.

i nordost leder en delvis spångad stig fram till fågeltornet.

Stora Karlsö A13 Unik i östersjöområdet med tusentals tordmular och sillgrisslor. 14 000 par sillgrisslor senaste räkningen. Båda arterna ökar. Spektakulära hopp av ungarna runt 1 juli varje sommar. Forskning på sillgrisslan för att få koll på Östersjöns ekologiska system.

Västergarn B10-11 Paviken har en unik mix av olika miljöer som gör området attraktivt för fåglarna. Skansudd vid Kronholmen drar många fåglar vår och höst. Den grunda Västergarnsviken lockar vadare, änder måsfåglar och tärnor. Varierad natur.

Träskmyr H4 Träskmyr, ett naturreservat cirka två kilometer sydväst om Kappelshamn är Gotlands största agmyr (180 hektar). Har Stejnstumyr som granne i söder. I myren finns de häckande fåglarna, sävsparv, rörsångare och skäggmes, enkelbeckasin, vattenrall, småfläckig sumphöna, kornknarr, brun kärrhök och trana. Fågeltorn öster om Gardträsk erbjuder fin utsikt. Från en dammvall

Ugnens fågelskyddsområde B14 Strax söder om Ekstakusten ligger Ugnens fågelskyddsområde. De stora betade strandängarna bildar ett av Gotlands mest fågelrika områden. Här häckar stjärtand, kärrsnäppa, skärfläcka, brushane, grågås, snatterand, småtärna och årta. Stora stråk av vitkindade gäss vilar upp sig här under våren. Olika arter av vadare syns under hösten. Tillträdesförbud 15 mars-30 juni.


LEKLANDET INOMHUS även för regniga dagar! Öppet alla dagar 10 – 18 Visborgsallén 3 621 50 Visby 0498-299696 kotteland.se

Bowling • Restaurang • Prisvärd logi Langs väg 2, 62150 Visby • 0498-299690 • info@unclejoes.se • unclejoes.se

BILMUSÉET VIBBLE

FOTOUTSTÄLLNING

MUSEUM

Om bilismen under tidigt 1900-tal. Bilar, cyklar, mc, Ta gärna en fika i Lilla traktorer, modellflygplan, Gubbens stall. kuriosa. Ett av landets mest sevärda.

BILBANOR

Hyr RC-bilar/båtar. Go-Karts för hela familjen. Elbilbana.

FÖR HELA FAMILJEN

ANTIK SPELHALL Gammal lanthandel, smedstuga, smådjur, antik bensinstation m.m.

GO-KART RADIOSTYRDA BILAR/BÅTAR

BILMUSÉET VIBBLE

4 km söder om Visby, tel. 26 46 66. Öppet 11-18 året om. Lågsäsong, säkrast att ringa innan.

43


ÄNGEN

VANDRA I LUMMIGA LUNDAR OCH ÖRTRIKEDOM En gotländsk äng är en dröm. För botanikern, för hälsan och det kulturhistoriska minnet. Det finns 190 ängen på ön som vårdas regelbundet och ömsint med lie, räfsa och yxa. Ett änge är ingen park utan mark som brukas. Rara örter och fåglar trivs i miljöer som kan skifta från våtmark till lummiga lövlundar.

»

Forts

Plats: Roma Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

44


Sätt krydda på utflykten Strax norr om Visby ligger Krusmyntagården. En havsnära oas där du kan fika, äta lunch och grillmiddagar, handla i vår butik och strosa i vår örtagård med över tvåhundra växter. Eller bara andas ut. I snart femtio år har vi varit det självklara utflyktsmålet för många. Så kom hit du med och njut av dofterna, smakerna och havet.

Öppet dagligen från 19 april till 29 september. krusmynta.se • 0498-296900

Välkommen till Fröjel Resort & Spa

Skönt häng och God mat året runt. Gediget öl och vinsortiment.

Unna dig att ”checka ut” på en av Gotlands största anläggningar med 220 bäddar. Vi finns 4mil söder om Visby vid den helt magiska Ekstakusten.

Kom hit och fira! Vi har alltid 3-rättersmenyer för endast 375sek. Välkommen! www.fröjel-resort.se • 0498 - 41 11 09 45


Ajvide strandänge B14 Kallas också Käldstu hoigard och Bodbackar. Trädlös instängslad gräsmark omgiven av betesmark. Änget är ett av Gotlands två kvarvarande strandslåttermarker och därför särskilt värdefullt. Relativt torr mark där det växer vårbrodd, liten blåklocka och darrgräs. Allekvia löväng G4 I bördig lera står ståtliga lövträd. Följ stigen längs stolparna, genom öppna slätter, halvöppna marker och lummiga lövlundar i en omväxlande vacker naturlig miljö. (NR: naturreservat (svenskt skydd), N2000) Alskute änge C14 Som en liten ö inhägnat av vacker bandtun omgiven av åkermark ligger Alskute änge. Igenväxt till 1970 då änget röjdes och man byggde en liten slåtterbod. Nästan helt öppen i norr, bara delvis inramat med lövvastar och lövträd. I södra delen växer ek, lundalm, ask, tall och björk. Flera hägnader från tiden före Kristi födelse. Alvare änge G14 Stora delar av det inre av När socken brukades som äng visar skattläggningskartan från början av 1700-talet. Intill gården Alvare finns den här ängen som än i dag hävdas. Typiskt för den sandrika marken i När står här vackra björkar, i norra delen en del ask och någon enstaka enbuske. Darrgräs, mandelblom, nattviol och krutbrännare. Alvena lindaräng G8 Väldigt välskött och vacker plats och ett av de mest kända av Gotlands ängen. Hamlade träd står tätt, stor örtrikedom och rikt fågelliv. Vandra från ängesboden innanför grinden längs stigen. (NR, N2000) Anga prästänge H10 Mager och delvis lite fuktig mark. Öppet örtrikt änge, så vandra varsamt. Slåtterboden liksom utedasset utanför grindarna är värda ett stopp, och en extra titt. (N2000: Natura2000-område (europeiskt skydd)) Ardre prästänge H12 Prästänget ligger vid en slinga av gamla vägen, under berget. Den lätt fuktiga marken bär en rikedom av örter. En stor kämpgrav vittnar om människans närvaro sedan mycket länge. Ekebysänget F5 En del av ett större område som tidigare sköttes som änge. Gotlands största bestånd av grova gamla ekar, kallas Salmbärshagen. Ett minne från före tidigt 1800-tal då staten började tillåta fällning, vilket innebar att många ekar fälldes. (NR, N2000) Elinghem kyrkänge G4 Elinghem ödekyrka i Hangvar omges av detta vackra änge. Rikt på hasselbuskar, ståtliga ekar och askar. Mysiga små gläntor öppnar sig som härliga ljusfickor i änget.

46

Fide prästänge D17 Relativt nytt naturreservat med vackra ekar och örtrikedom. Lövskogen intill är en del det gamla större prästänget. Vittnesmål över hur ett änge växer till när hävden upphör. (NR, N2000)

Hässleängeet J3 Unikt i Sverige och på Gotland, liknar inget annat änge. Små knotiga lövträd tyder på flera hundra års ängshävd. Växlar från klapperstenssluttning till fast gräsmark till våtmark. (NR, N2000)

Grötlingbo prästänge E16 En del av lövskogsområdet som kalllas Pankar. Marken hålls öppen med slåtter och efterbete. Man möts av två stora kämpgravar och gamla husgrunder vid ingången av änget. Vittnar om stor gård, sannolikt från före vikingatid. (NR, N2000)

Hörsne prästänge G9 Ligger likt en u-formad glänta i lövskogen. Fuktiga marker med ymnig försommarblomning. Gå stigen fram till änget och sitt ner en stund vid ängesboden. (NR, N2000)

Haga änge D8 I en liten öppning i en talldunge ligger lilla Haga änge, mellan Pilhagsvägen och Färjeleden. Mest tall och hassel, men välbesökt eftersom det ligger nära ett bostadsområde. Halla klosteränge F19 Hörde under medeltiden till Roma Kloster. Ängshävden upphörde sannolikt under tidigt 1900-tal. 1985 inleddes ett arbete med att återställa den södra delen till sitt forna utseende. (NR, N2000) Hammarsänget I5 Lite avsides i skogen på gränsen mellan Lärbro och Hellvi. Väl värt ett besök. Praktfullt inramat av stora vackra träd. Har allt ett gotländskt änge kan erbjuda. (NR, N2000) Haugstajns strandänge I11 Här går att hitta små och känsliga örter ovanliga i Sverige. Till exempel det lilla halvgräset hårstarren, vanlig på kalkrika fjällhedar men väldigt rar i södra delar av landet. Mot havet en öppen betad strandäng, mot land står tall som tillsammans med björk dominerar. Även rönn, rönnoxel, sälg och apel, finns här tillsammans med några vackert pelarformade enar i den torrare östra delen. Hejnum högård G6 Det finns en karta från 1698 som visar högården som äng, men troligen har marken slagits långt tidigare. Läget nedanför Hejnum hällar ger bra vattenförsörjning och fin variation på arterna med de torrare avsnitten nära vägen. Gullviva, slåtterfibbla, brudbröd är några av de typiska ängsväxterna. Ek, ask, hassel men även oxel och lönn omger slätterna. 2005 blev änget ett Natura 2000-område. Hulte Kruppar E15 Alldeles i den södra kanten av Hemse ligger detta fina änge, med sina stora öppna slätter, omgärdade av lövträd och mycket hassel. Hummelbosänget F15 Hummelbosänget är lite ovanligt – här finns klibbal och Jungfru Marie Nycklar. Ligger i en liten sluttning intill gården Hummelbos och är ganska lummigt. Hasselbuskar, ask, ek och rikligt med ängsväxterna svinrot och vårbrodd, i sydvästra delen även den sällsynta bunstarren.

Järnvägsparken F13 I dag ett ganska lummigt änge men på 1700-talet en del av de vidsträckta slåttermarkerna runt Tänglings myr. I kanten av det största bredsrummet finns en minnessten som kung Gustav V signerade i samband med invigningen av järnvägen 1925. Odlade ädelgranar, vårbrodd, ängsvädd, darrgräs, brudbröd och svinrot, ek, alm, lönn och klappad ask. Kapellänget J1 Här finns det som lär vara Gotlands största lambgift, byggt mellan 1823-24 av Petter Gottberg. Då slogs marken som vinterfoder. Senare blev området betesmark för lammen, i slutet av 1800-talet användes det som plantskola för tall, för att binda flygsanden. Idegranbestånd, utbredd hedvegetation på den karga sandjorden, här växer även ek, hassel och björk. Ön är sedan 1963 nationalpark. Kruse änge D15 Markens användning har varierat genom åren, stensträngar skvallrar om att marken varit i bruk sedan järnåldern. I dag uppdelat i två delar – åkermark som blivit öppen äng och innanför lövvasten ask, ek, hassel, lundalm och slån bland annat. Här växer brudbröd, gullviva, svinrot och slåtterfibbla. Vacker slåtterbod i bulteknik uppförd år 2000, rester av gammal brunn finns. Käldänget, Garda G13 Fuktiga gräsmarker med massor av örter. Ligger under sluttningen från berget i nordväst. Lämningar från gamla boplatser om man går längre in i änget. (NR, N2000) Laxare änge H6 Ett prästänge där allt man kan förvänta sig av ett klassiskt gotlandsänge finns: kämpgravar och andra fornlämningar, öppna slätter inramade av vastar med lövträd och buskar, och en örtrikedom som gjort området berömt. Lilla och Stora Hajdes änge D12 Rika fornlämningar i Lilla Hajdes, gravfält från bronsåldern och husgrunder från järnåldern skvallrar om att människor bott här sedan lång tid tillbaka. Klappade askar, ek, alm, asp och skogskornell samt på vissa ställen det sällsynta lundgräset skugglosta. Ohävdat under lång tid, röjningsarbete, fagning och slåtter sedan 1994. På andra sidan vägen ligger Stora Hajdes änge, ett stort öppet änge som visar hur markerna

hängde ihop i ett odlingssystem där änget hade en viktig funktion. På de öppna örtrika slätterna växer höskallra, brudsporre, nattviol och svinrot. Lojsta Prästänge E13 Lojsta prästänge är ett av de mest välkända och välbesökta ängena på Gotland. Tillsammans med den igenvuxna lövskogen bakom är änget ett kyrkoreservat. Den gamla Lojstaeken lever inte längre men är ändå en sevärdhet. Mangsarve änge F8 Ett lummigt och vackert änge som man gärna strövar in i. Längst in öppnar sig en större slätt där man möts av en slåtterbod och ett gårdskors. Mästerby prästänge D10 Klassisk vacker gotländsk ängsmiljö. Höga lövträd och hasselbuskar. Två slåtterbodar strax innanför grinden med bänkar och bord. (N2000) Nygårds änge D10 Frodigt med många hasselbuskar, här finns ståtliga askar, någon enstaka ek, björk och längs kanten lundalm. Stensträngar, ett gravklot och en malmsten. Här växer ett lärkträd och en fin hagtorn på en grov stam. En vacker ängsbod i bulhusmodell står i randen av änget. Petes änge C15 En vandring i Petes änge är som att vandra genom olika gotländska ängstyper. En öppen slätt med gott om höskallra låter oss ana att marken varit plöjd, en halvöppen del med ekar, ask och alm som antyder markröjning och där bakom ett igenvuxet parti med lövskog. Bland ädellövträden finns Lundalm. Fortsätt genom lövskogen för att hitta öppnare ytor med en rik flora av ängsväxter. Prästänget C10 Hette fram till 1701 Muhlängen men bytte då namn till Maldesänget. Öppet änge med sykomorlönnar och bandtun mot vägen, ek, ask, björk och hassel samt en rik ängsflora. En gammal brukningsväg skär genom änget, här finns också en förhistorisk stensträng som hör ihop med järnåldersgården söder om änget. Sudergårda änge G7 Ett mycket välhävdat och vackert änge med rik flora där bland annat den känsliga Ögonsten finns kvar på ett litet område. Tall, ek, ung hasselbjörk och i den östra delen oxel och lundalmar. En vät i sydöstra delen är omgiven av buskvegetation. En fin bandtun står runt marken, som 1992 hade svenskt såväl som norskt kungabesök vilket en minnessten vittnar om. Östergarns prästänge I11 Relativt öppen mark, med dungar av tall, björk och hassel under Östergarnsberget. Sandig och mager mark, täckt av örter. Kyrkan och det skolhuset alldeles intill änget. (N2000)


RENT A BIKE by

smak och doft direkt ur jorden

More than just good bikes.

Skeppsbron 2, Visby harbour • info@gcu.se • Tfn: +46(0)498-214 133

www.lillabjers.se

n e m Välkom till

Fenomenalen SCIE N CE CE N TE R PÅ GOTLAN D

Aha-upplevelser för alla åldrar! Vi har öppet måndag till fredag, klockan 10.00 –17.00 och finns på Skeppsbron 4 i Visby hamn.

nyfikenhet vetenska p

glädje Telefon 0498-26 34 73 www.fenomenalen.se facebook.com/fenomenalen

47


KVARNAR

VACKRA OCH VINDPINADE LANDMÄRKEN Holländare, stubbkvarnar, stolpkvarnar, hättkvarnar och vattenkvarnar, alla var de en viktig del i de gotländska böndernas liv och leverne. De fanns i hundratal så sent som för femtio år sedan – i dag är de färre, några i bruk, andra vackra kulturhistoriskt viktiga landmärken med en historia att berätta.

Plats: Hundlausar Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

48


Anderse, D17 Öster om kyrkan i Fide stod en gång i tiden sex kvarnar, kvar i dag endast Anderse kvarn. Stolpkvarn, används till hobbymalning ibland, på 1940-talet maldes det i smyg på nätterna eftersom Kronan egentligen skulle ha rågskörden. Aner I6 Aner vattenkvarn är belägen invid Anerån i Boge, nära utloppet i Bogeviken. Den är den ena av Gotlands två kvarvarande vattenkvarnar som fortfarande används till malning. Kvarnen är byggd under 1800-talets andra hälft, i resvirke och bulteknik i två våningar under faltak och är försedd med ett sex meter högt vattenhjul. Delar av byggnaden från en tidigare kvarnbyggnad.

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

Bilds C19 Åttkantig hättkvarn i putsad kalksten. Spånklädd kupol, öppen spis, två par stenar. Användes för malning och siktning, där siktduken av silke gav extra fint vetemjöl till bakning. I bruk under hela 1940-talet. Bingers kvarn, Visby D7 I den nordöstra utkanten av Visby står denna ståtliga holländare uppförd 1854. Den hade under sina malande dagar ett tvärställt vindhjul för att automatisk följa vindens riktning. Flyttbara träribbor på vingarnas träribbor för att utan behöva stanna kvarnen få ett lagom vindfång. I dag en sportbutik. Bonsarve C19 Gårdskvarn som troligen är landets sista komplett bevarade kvarn i sitt slag. Hättkvarn med stenfot i två våningar och överbyggnad i trä. Kvarnen drev även en hackelsemaskin, vedkap, spånsågsbänk samt valsstol med siktverk. Byggnadsår 1905. Teknik- och kulturhistoriskt värdefull. Butleks M1 Byggdes troligen under senare delen av 1800-talet. Kallas ”Nantens kvarn” efter siste mjölnaren Ferdinand Pettersson. Pettersson var i det närmaste dövstum, bodde i en stuga intill och malde mjöl i kvarnen till 1935 då han avled i lungtuberkulos. Både kvarn och stuga är restaurerade av Fårö Hembygdsförening. Bungemuseet K3 På museiområdet står en åttkantig knuttimrad väderkvarn byggd 1794. Flyttad från Hablingbo på södra Gotland där den här typen av ovanlig knuttimring förekom. Kvarnens speciella form med en smal överdel tillåter kvarnhättan att vridas med hjälp av den så kallade kvarnhästen (med hjul). Vattenkvarnen på museet är från Bothe gård, Alskog, där den var placerad vid en liten bäck. Gervalds C19 De två kvarnarna på de två Gervaldsgårdarna erbjuder en vacker syn om du kommer västerifrån på vägen från Kettelvik. Den ena är en sexkantig hättkvarn av putsad kalksten under kupol som var med i en av Pippi Lång-

strumpfilmerna. Den andra är en vacker låg hättkvarn i putsad kalksten ofta fotograferad där den står på en backe. Byggd 1884, idag fritidshus. Havdhem valskvarn D16 Havdhems valskvarn är en holländare, uppförd 1918 efter flytt från Bergvara. Den byggdes om för råoljedrift 1924 och eldrift på 1930-talet. Har varit i kontinuerlig drift under 1900-talet. Högan, Lågan, Kärringen & Plågan D7 Fyra blev tre när Högan (då diskotek) brann ned till grunden lucianatten 1976. I dag är de tre kvarnarna i dåligt skick men har sedan slutet av 1800-talet varit ett vackert blickfång i södra Visby på backen ovanför hamnen. Ihre kvarn G4 En vattenkvarn som togs ur bruk för 70 år sedan. Vackert kalkstenshus i fyra våningar förvandlat till fest- mötes- och konstlokal i vacker park intill Ihreån. Lauter L2 Byggdes av kalkpatron Johan Blesell 1794. Troligen den första kvarnen på Fårö med dubbla stenpar. Kvarnen har haft många mjölnare genom tiderna. Restaurerades 1992 efter många års förfall. Kvarnen har fått ny hätta, dörrar, vindspiror samt en putsad fasad. Stora delar av kvarnens inredning finns kvar. Norrbys E10 Gotlands äldsta vattenkvarn. Varje år i maj mal Väte hembygdsförening, när vattnet står högt i dammen, sitt eget Vätemjöl. Gården Norrbys testamenterades genom ett arv 1995 till Gotlands Museum. Byggnadsminnesförklarat, blev 2002 Gotlands första kulturarvsreservat. Skär N1 Fårös enda kvarvarande stolpkvarn. Fyrkantigt kvarnhus, spånklätt sadeltak på stenfot. Byggdes 1867, ägs i dag av fjärde generationen Ekman. En av tre kvarnar på Fårö som ännu kan mala spannmål. Slitegårds F9 Socknen har från 1600-talet och framåt dominerats av vattendrivna kvarnar. Den första väderkvarnen dyker upp på Myre och Näsungs under 1800-talet. Två väderkvarnar bevarade på Myre och en vattenkvarn på Slitegårds. Storkvänni D18 Åttkantig hättkvarn i putsad kalksten, fem våningar med kupol. Användes till kommersiell malning, siktning och sågning. Ett ståtligt landmärke på Storsudret. restaurerades 1992. Överstekvarn E5 Här maldes mjöl i tre vattenkvarnar redan på medeltiden. Nedersta, Mellersta och Överstekvarn. Nedersta kvarn var placerad nära strandkanten och kallades därför även Strandkvarnen. Mellersta kvarn låg under den i dag enda kvarvarande kvarnen – Överstekvarn, som är en hjulkvarn.

49


MAGISK VETENSKAP PÅ FENOMENALEN LUSTFYLLD UPPTÄCKARGLÄDJE FÖR BÅDE BARN OCH VUXNA Här kan du spela piano på din väns hand, se en trollkarls hand brinna och framförallt, upptäcka saker på egen hand. – En trollkarl avslöjar ju normalt aldrig sina trix, men här förklarar vi vad som händer. Vi sysslar inte med magi, det här är vetenskap så vem som helst kan gå hem och göra de här tricken. Jättebra partytrix, jag lovar, säger Lisa Berg, verksamhetschef på Fenomenalen. 50


-som hemma fast bättre Öppet alla dagar 18 – 02 G:a Masters Södra Kyrkogatan 10 621 56 Visby Tel: 0498-216655

Fenomenalen i Visby hamn är en fin plats för upptäckarglädje. Det är ett av tjugo science center i Sverige, fulladdat med möjligheter att trampa okänd mark och vinna nya kunskaper. Här erbjuds aha-upplevelser inom naturvetenskap och teknik med fokus på att det ska vara roligt. Ta Vänskapsbänken, ett häftigt exempel på hur ström i en sluten krets gör att du kan spela piano på din kompis arm. – Visst är det härligt. Det funkar bara så länge vi håller ihop, det här visar att människokroppen är en bra ledare och att ström behöver en sluten krets för att gå runt. Lite roligare än om jag skulle förklara att om du kopplar ihop batteriets plus- och minuspoler får du en lampa att lysa, säger Lisa Berg. Fenomenalen tar med hela människan i upplevelser för att förklara naturvetenskapliga sammanhang. Tanken är att det du känner, luktar och ser begrips bättre. Allt tydligt kopplat till glädje, lust och nyfikenhet. Det är tvärvetenskapligt, lättbegripligt och populärt vilket ofta leder till samtal och diskussioner. – Vi har en liten cirkus som vi lite kaxigt kallar ”Världens största gotländska vetenskapliga cirkus”. Här lägger vi fysik och matematik i ett litet cirkuspaket som på ett lustfyllt sätt försöker förklara svårförklarliga saker. Det du gillar lär du dig, lärande ska vara roligt. Barn och vuxna reagerar ofta på samma sätt – med glada ansikten i ett vetenskapligt rum som tar dem på en gemensam upptäcktsresa. – Finns inget bättre. Att se barn och vuxna upptäcka saker tillsammans, säger Lisa Berg. Experterna kommer också till Fenomenalen för att lära sig, pedagoger från de gotländska skolorna är ofta här för att utbildas och inspireras i naturvetenskapliga inlärningsmetoder. Det gotländska elbolaget GEAB använder sig av Fenomenalen för att berätta om elsäkerhet. – Vi vill få alla att bli nyfikna, vi tänker också hur vi kan göra Fenomenalen aktuell för Gotland, att placera ön i ett historiskt- och teknikutvecklingssammanhang bland annat.

Vill du göra skillnad? Region Gotland är en stor arbetsgivare som tillsammans med medarbetarna bygger en tryggare tillvaro för alla på ön. Vi jobbar bland annat med vård, samhällsbyggnad, infrastruktur och skola. Bli en del av oss och gör skillnad för både invånare och besökare på Gotland. Vill du veta mer om alla våra lediga tjänster besök

www.gotland.se/jobbahososs @viarregiongotland

Vari ligger utmaningen att få människor att komma hit? – Vi är fånigt väderberoende. När det är sol är här inte så mycket folk, regnar det är det proppfullt. Fenomenalen är värt ett besök i alla väder tycker jag. Fenomenalen har ett projekt som tar dem på turné runt om på ön, ett sätt att göra verksamheten tillgänglig och synlig för skolor och allmänhet. Fenomenalen flyttade till Visby hamn för sex år sedan – i år fyller man 30 år och firar med en extra laddad cirkusföreställning. En experimentföreställning som garanterat får ögonbryn att höjas och locka vetgiriga att söka svar. Eld, fontäner av sprutande skum, frigolit som försvinner, vätskor som oförklarligt (nåja) skiftar färg är bara några av de vetenskapliga trollkonsterna besökarna erbjuds.

Telefon 0498-26 91 47 www.gotland.se/jobbahososs Vill du bli en av oss? Ansök på instagram.com/viarregiongotland www.gotland.se/jobbahossoss facebook.com/regiongotland

51


FYRAR

LEDSTJÄRNOR I FARLIGA VATTEN De är guider för såväl sjöfarare som landkrabbor som tappat bäringen. Ett starkt engagemang och frivilliga insatser har räddat de vackra byggnaderna som nu finns att besöka och njuta av längs det gotländska kustbandet. De är attraktioner med en historia att berätta.

Aurgrund K2 Placerad vid norra inloppet till Fårösund, 800 meter väster om farleden. Obemannad ledfyr, står på en liten ö. Svart upptill, vit nedtill, 10,4 högt fyrtorn byggt 1935, renoverat 1976.

som 1940 ersatte av en tyfon. Står på militärt skyddsområde, fyren ägs av Fortifikationsverket och får därför fotograferas endast om ingen av FRA:s byggnader syns på bild. 11.3 meter högt vitt fyrtorn.

Bungeör L4 Vid södra inloppet till Fårösund längst ut mot havet, 500 meter ost om farleden. Smalt vitt fyrtorn med svart bälte 14 meter högt. Det går via en järnstege att ta sig upp till balkongen för att njuta av utsikten över Bungeör, Fårö – och havet. Fårö fyr N2 Byggdes mellan 1846 - 1847 i sten, 30 meter hög. Det går att ta sig upp för trapporna för att njuta av utsikten. Den siste fyrmästaren lämnade sin post 1977. Öppen vid speciella tillfällen, som till exempel under Internationella Fyrdagen.

Gotska Sandön I1 Byggd av ett skelett i järn på flyktig sandmark. Fyren står på öns nordvästra udde, i skogen. Ett 23,8 meter högt åttkantigt ståtligt torn, klätt med brädor. Den vita toppen kikar upp ovan trädkronorna. Statligt byggnadsminne, på ön finns ett litet fyrmuseum. Övernattning möjlig i fyrbyn i någon av de gamla fyrvaktarbostäderna. Öppen Internationella Fyrdagen. Kyrkudden: På öns östra udde, vitt torn 12,4 meter högt, byggt 1913, renoverat 1990. Hamnudden: På sydvästra udden, en 15,5 meter hög vit fyr, fackverksställning.

Faludden E18 Tändes första gången 1867, automatiserades och avbemannades 1965. 1915 byttes mistsignalkanonerna mot en kompressordriven mistsirén

Grauten K6 Byggdes 1911 som ett vitt, 10,9 meter högt fyrtorn på den lilla ön Lill Graut ost-nordost om Slite, utanför Valleviken söder om Furillen. 1980 målades

52

tornet orange, 1998 fick tornet färgen skarpt röd – vilket det har än i dag. Går inte att missa. Hallshuk H2 Ytterst på Hamnberget i Kappelshamnsviken, öster om fiskeläget, står fyren intill den gamla fyrvaktarbostaden. Fyren byggdes 1891, den är fem meter hög och ligger 32.5 meter över havet. Moderniserades 1931 till en åttkantig kur av järn på betonggrund, 1957 installerades elljus och järnkuren byttes mot en så kallad ”Pajalakur” i plast. Under flera år luftbevakningsstation i marinens tjänst. Heligholmen D20 Står vackert och ensamt på ett fågelskyddat skär utanför Holmhällar på södra Gotland, vitt 9.4 meter högt torn. En så kallad sektorfyr. Byggdes 1913. Herrvik J11 En fin liten fyrlykta som står på pirhuvudet väster om inloppet till fiskeläget och fritidsbåthamnen. Hoburg B20 På Gotlands södra udde granne med

Hoburgsgubben. 21,7 meter högt vitt torn i kalksten med svart topp, 36 meter över havet, byggt 1846. En fyrby med boningshus och uthus. Sommartid öppet för besök tack vare föreningen Fyrtillsyns lokala ideella krafter. Laus Holmar H14 Byggd där det tidigare låg en båk som lokalbefolkningen kallade StorholmsAnnike. När båken blev fyr 1945 följde namnet med. En obemannad fiskefyr, sex meter hög. Sköts av föreningen Lau Hembygdsförening. Ljugarn H13 Obemannad ledfyr som 1992 fick sitt nuvarande utseende. Står på taket till en cirka 12 meter hög cistern som tillhör regionens vattenverk. Ljugarn blev en etablerad lotsplats på 1740-talet Magö I6 Majgu på gotländska, står öster om farleden vid infarten till Slite. En 6,4 meter hög vitmålad obemannad ledfyr. Elektrisk ljus med energi från solpanel och batteri.


Plats: Närsholmen Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden Norsholmen M1 Flack udde på Fårös nordspets där det längst ut står en fackverksfyr. Gott om skeppsvrak längs Norsholmen, ännu syns fören på det tyska lastfartyget Fortuna som förliste 1969. Under första världskriget utskeppningshamn för kalksten. När H15 Ett ståtligt röd-vit-randigt fyrtorn 16 meter högt på södra sidan av den karga udden. Engelska handelsflottan ondgjorde sig under mitten av 1800-talet över sina många förlisningar och fick fart på det gotländska fyrbyggandet. Närs fyr stod klar 1872 och ersatte då den båk som fanns längst ut på Närsholmen. 1920 räddade fyrmännen Wulff och Gräsman sju besättningsmän från den danska skonaren Nevsky. Fyrplatsen blev statligt byggnadsminne 2008. Öppen under Internationella Fyrdagen. Näsrevet C17 Nordväst om fyren Valar, ett fyrtorn som upptill är vitt och nedtill rött på grå sockel. 8,9 meter högt. Obemannad ledfyr.

Ronehamn F15 Står på en grå sockel bottenfast i vattnet vid inloppet till Ronehamn. 11 meter högt torn, vitt upptill, svart nedtill. Stenkyrkehuk E4 Ett 15 meter högt vitt fyrtorn bland tall- och granskog på fyrplats 27 meter över havet på klintkanten. Kal och oskyddad strand, ingen hamn. Byggdes 1885 för att hjälpa sjöfarare som kom söderifrån, då Visby hamnfyr var enda fyren längs västkusten efter Hoburgs fyr. Obemannad sedan 1960. Öppen Internationella Fyrdagen. Stora Karlsö A13 Ett 18 meter högt fyrtorn vackert beläget 38 meter över vattnet på västra sidan av ön, på den så kallade fyrplatån. Byggdes 1886, automatiserades 1974. Fyren har smakfullt byggts samman med ett ståtligt bostadshus där övernattning är möjlig. Gott om luriga grund i vattnet norr om ön. Öppen Internationella Fyrdagen. Skansudde B11 Alla som spelat golf på Visby GK:s prisade anläggning i Västergarn har

noterat den vackra fyren med tillhörande byggnader. Byggdes ursprungligen 1890 som ett kombinerat fyr- och boningshus, 1936 uppfördes ett nytt fyrtorn, nu i betong med en åttkantig fyrkur. Fyrmästarbostaden var tidigare Visby GK:s klubbstuga. Fungerar inte som fyr i dag. Valar C18 Första fyren byggdes 1889, nuvarande 6 meter vita torn i betong byggdes 1950. Har en så kallad ”fransk mössa”, en inbyggd fyrkur. Står vid inloppet till Burgsviken, fyren sköts av Hoburgs hembygdsförening. Solcellsdrift sedan våren 2011. Visby D7 På den norra vågbrytarens betongkassuns står ett 6 meter högt fasadbelyst fyrtorn. Söder om inloppet till yttre hamnen står ett 8,5 meter högt fyrtorn. Norr om inloppet till inre hamnen finns en fyrlykta på stolpe med rött trekantigt dagmärke med vitt vertikalt band. Västergarns utholme B11 Den första fyren byggdes 1860 på den kala utholmen för att hjälpa

postångfartyget navigera rätt vintertid. Den andra fyren, ett 11 meter högt torn i järn, uppfördes 1873. I dag står där en fiskefyr. Östergarn K11-J11 Gamla fyren på Östergarnsholm är den första moderna fyr som byggdes på Gotland, den andra av sitt slag i Sverige. Den tändes första gången den 1 september 1818.. Under ombyggnaden av den nuvarande östra fyren användes en liten provisorisk öppen stenkolsfyr, en polheimersfyr, som reserv. Den här fyren är den enda i sitt slag som finns kvar i Sverige idag. Östergarn Västra blev klar 1919, moderniserad för drift med solpanel och batterier 1980. Sjöfartsverket blästrade och målade fyren innan verket överlät fyren till Östergarn-Gammelgarns Hembygdsförening för en krona. Hembygdsföreningen bytte akrylglas och satte in ny elektronisk styrutrustning och kunde tända den 90-åriga fyren den 1 november 2009. Öppen Internationella Fyrdagen. (källa: Fyrtillsyn Gotland och fyr.org)

53


FORNLÄMNINGAR SPÅR I KULTURHISTORISK NATUR

Skeppssättningar och gravmonument, ruiner och rösen, ristningar och block som minner om förfäders liv och död. Några är mer imponerande än andra, Visby ringmur är ett självklart blickfång, men även en kastal i Rute eller skeppssättning i Fröjel får fantasin att flöda. Spåren syns i snart sagt varje gotländsk socken.

Digerrojr G13 Gålrums gravfält består av mer än 100 fornlämningar i form av skeppssättningar, gravhögar och stensättningar. De flesta från järnåldern men det största röset, Digerrojr, 30 meter i diameter och fyra meter högt, är från bronsåldern. Sägnen säger att röset byggdes för den gotländske hövdingen Graip, sonson till Tjelvar. Elinghems ödekyrka G4 En spännande kyrkoruin i ett rofyllt änge. Kyrkan byggdes på 1200-talet, övergavs troligen på 1600-talet. I dag återstår ett rektangulärt långhus och ett nästan kvadratiskt kor. Altarbord är format i kalksten. Den vackra miljön

54

har genom tiderna lockat många par att gifta sig här. Fardume slott J4 Ruin efter ett av den gotländska landsbygdens bäst bevarade stenhus från medeltiden. Gården har en kastal som kallas Mynttornet, troligen från 1200-talet. Kastalen har byggts ihop med gården och användes under en tid som förråd. Vackert placerad vid Fardume träsk. Galgen D7 På de tre sex meter höga kalkstenspelarna satt träbjälkar från vilka skurkarna hängdes i rep och krokar. Arkeologer hittade 2008 benrester

från ett 30-tal människor som tros ha avrättats på platsen. 250 meter norr om och nedanför galgen ligger en svampformad labyrint som liksom ruinerna efter två kalkugnar på området är fornminnesförklarade. Gammelgarns kastal I11 Östergarnslandet har genom tiderna varit måltavla för härjartåg från såväl svenskar (när Gotland tillhörde Danmark), danskar och ryssar. Kastalen i Gammelgarn, är ett fyrkantigt 13 meter högt vakt- och försvarstorn som uppfördes omkring 1190. Väggarna är byggda av kalksten i en inre och yttre mur, två meter tjocka vid foten och avsmalnande. Restaurerades 2006.

Gannarve skeppssättning C12 Det 29 meter långa och 5 meter breda gravmonumentet är placerat naturvackert norr om Fröjel kyrka söder om Klintehamn. Från Gannarveskeppet har du en fenomenal utsikt över Karlsöarna. Skeppssättningen dateras till yngre bronsåldern och är en av Gotlands sammanlagt 350 skeppssättningar. Rekonstruerad 1959. Ganns ödekyrka H4 Byggdes under 1200-talet av välbärgade bönder i trakten, eller som pilgrimskyrka av munkar från cisterciensorden – meningarna går isär. Ödekyrka sedan 1500-talet, ruinen restaurerades 1924. Vacker och vilsam miljö.


Plats: Tjelvars Grav Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden Gnisvärds skeppssättningar B9 Skeppssättningarna i Gnisvärd är två av de mäktigaste och bäst bevarade på Gotland. Den största är 47 meter lång med stäv- och akterstenar som är dryga metern höga. Totalt ingår cirka 100 stenar i det här vackra gravmonumentet. Söderut ligger en 36 meter lång skeppssättning och österut finns ett gravfält med röse och åtta runda stensättningar. Hule Hällar D19 En medeltida ruin efter bostadshus i sten i Vamlingbo. Ödegården Fridarve är känd som ”slottet på Hulehällar”. Ett ovanligt hus från 1200-talet, byggt i minst två våningar, en av få synliga

lämningar av Storsudrets många medeltida stenhus.

att övervåningen troligen även fungerat som sommarbostad och festlokal.

Hångers Källa H5 Har du någon gång sjungit psalmen ”Den blomstertid nu kommer”, är Hångers källa i Lärbro värd ett besök. Det var i den vilsamma omgivningen vid Hångers källa som Israel Kolmodin (1643-1709) enligt historien skapade dikten som blev en av landets mest kända.

Stora Hästnäs D7 Bostadshus i kalksten som för tankarna till Visbys packhus med trappgavlar och varuport högst upp. Gården började byggas på 1270-talet, ägdes under 1300-talet av Halvat och hans hustru Haldiaud. Byggnadsminne 1997.

Tjelvars Grav H7 En 18 meter lång och 5 meter bred välbevarad skeppssättning från bronsåldern. Enligt sägnen är Gotlands upptäckare Tjelvar begravd här. Intill graven finns två fornborgar från järnåldern.

Sundre kastal C20 Ett försvarstorn från tidig medeltid, helt unik och Gotlands bäst bevarade kastal. 13 meter hög, byggd i sandsten med en hänförande utsikt från taket. Spännande trätrappor inne i kastalen, särskilt den högst upp som går inne i

Uggarde rojr E15 Gotlands största gravröse, daterat till äldre bronsåldern. Ursprungligen uppfört intill kustlinjen, i dag ligger röset på en hed 200 meter från havet där det mäktiga gråstenskumlet ger ett imponerande intryck.

Stora Bringes G10 Ruinen vittnar om det som en gång i tiden var ett imponerande förrådshus med bottenvåning, övervåning och vind. Från tidigt 1240-tal. Arkitekturen skvallrar om

själva muren. Häckande duvor i skottgluggarna. Parkering alldeles intill när man svänger in vid kyrkan.

55


VAD ÄR DET DU SER? STENSÄKRA SPÅR SKVALLRAR OM EN SVUNNEN TID Katarina Amér har fornlämningar på sitt arbetsbord och kulturmiljölagen som rättesnöre. Men tänk på henne som en arkeologisk kirurg. – Vi sysslar på sätt och vis med titthålskirurgi. Det är inte möjligt att schakta bort breda lager i marken för att se vad som döljer sig, säger hon.

Plats: Trullhalsar Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

56


Gotland, rosornas och solens ö, men också ett eldorado för fornminnesälskare och historiesökare. En fornlämning kan te sig aningen dammig och svår att tyda men erbjuder också en unik blick bakåt för att förklara nuet, ett titthål in i hur förfäders förfäder levde och dog. – Gotland är en platt ö. Höjd- och krönlägen är ganska små, men de finns och du måste vara observant för att se dem eftersom det ofta är här till exempel gravplatserna hittas, säger Katarina Amér. Hon är arkeolog och arbetar med kulturmiljövård på Länsstyrelsen i Visby där hon bland annat hanterar tillstånd för markarbeten invid fornlämningar. Katarina Amér ser inte en äng, åker eller skog som du och jag. Hon ser en potentiell fältinventering. Hennes intresse har gett förmågan att upptäcka, beskriva och lagmässigt bedöma vilken typ av fornlämning hon har framför sig. – Gotland är en unik plats, det finns mycket kvar i markerna. Vi har en välbevarad och varierad landskapsstruktur med åker, skog och ängsmark. Hela Visby innerstad är en fornlämning och ett världsarv. Varje gång spaden sätts i marken innanför murarna ska entreprenören ha tagit vägen förbi Länsstyrelsen för att få grönt ljus. Katarina jämför Visby med en bok som berättar om de tidigaste bosättningarna fram till i dag. – Det är som att få en utriven sida, eller mening från en sida, som vi ska pussla ihop, säger hon. Vi lägger ett pussel utan framsida. Vi kan ha en idé om vad vi tror vi ska hitta, men så överraskar historien oss hela tiden. Vi har hittat skelett och skatter där vi inte förväntat oss. På landsbygden döljer sig andra sidor ur den gotländska historien. Vissa fornlämningar är uppenbara men landskapet döljer också ledtrådar läsbara endast för den som förstår att titta med rätt ögon. Det är i nivåskillnaderna upptäckterna kan göras, för på de ofta svaga förhöjningarna finns gravfälten. Mellan Vall och Hogrän ligger ett vackert område med gamla fornåkrar. En svår fornlämning att uppleva för den som inte kan läsa tecknen rätt. – Ibland när jag är ute i fält ser jag dem inte, men jag kan känna dem i knän och fötter. Jag kan gå upp för en liten vall, sedan lite svagt nedåt, sedan en vall igen och jag undrar om det är strandvallar. Svaret finns i diagonalerna. – Man får leta efter vallar som går på tvärs.

Då kan man hitta en ruta, och kanske en ruta till, säger Katarina Amér. En levande landsbygd är en förutsättning för ett bevarat kulturlandskap. Lantbrukarna är viktiga, de vårdar och brukar ett kulturlandskap som lever vidare generation efter generation. Det händer att skatter blottas i plogfåror. – Det har gjorts under lång tid. Men vi har en bra dialog om vad som ska tas upp eller inte, de hjälper oss vårda ett kulturarv. Det är lätt att prata om fysiska lämningar, men fornlämningsbegreppet är ganska brett. Idag pratar vi allt mer om vilken dimension det biologiska kulturarvet bidrar med. Ett biologiskt kulturarv kan vara ett änge i Lokrume, olika husdjursraser – eller russen på Lojsta Hed Finns någon särskilt viktig period för att förstå vårt kulturarv? – Egentligen inte, men inom arkeologisk forskning finns kunskapsluckor. Om det ska göras en exploatering och vi stöter på en lämning från en tid som är okänd behöver vi undersöka den närmare för att få ny kunskap. Från vilken tid daterar sig de rikaste fynden? – Haha, räknar du antal mynt eller…det beror lite på vad du menar, gotländska jordar är rika på silverskatter. Vi har hittat väldigt mycket mynt. Vi har en bra jord som bevarar ben och skelett så vi har rika grav- och boplatsfynd från stenåldern. Om jag hittar en guldring i jorden, vad ska jag göra med den? – Först ska du ta reda på om det är en vigselring från, säg 1952, då blir någon glad att få tillbaka den. Men är det ett fornfynd ska den hit till oss. Ibland dyker det upp objekt på auktionssajter som är en viktig del av det gotländska kulturarvet. Skulle de gotländska guiderna kunna erbjuda specifika fornlämningsvandringar? – Det hade varit jätteroligt och det finns guidningar som är anpassade. Men specialguidningar kan vara tematiska – vilket jag gärna skulle vilja se mer av. – Tänk att knyta ihop en matresa där du serveras en ramslökspesto och får historien om hur ramslöken kom hit med munkarna. Så vi inte bara serverar en produkt, utan breddar upplevelsen och sätter den i ett större historiskt sammanhang. 57


Norr om Visby

Kaffepannan L1 I naturreservatet Gamle Hamn på Fårös nordvästkust vid Lautervik står en av Gotlands mest karaktärsstarka raukar precis vid strandbrynet. Raukporten ”Kaffepannan” eller ”Hunden” drar blickarna till sig i det lilla raukfältet. Under tidig medeltid var Gamle Hamn en viktig kommersiell hamn. Söder om hamnen ligger ruinerna av S: t Olofs kyrka. Nära det stora fältet av raukar finns en gravplats från vikingatiden.

Varmt välkomna till sommarens biografvisningar på Fårö! ✰ Premiärer ✰ Blandad repertoar ✰ ✰ Kiosk ✰ Popcorn ✰ För program och biljetter, gå till sudersandsbion.se eller bio.se Sudersandsbiografen @sudersandsbion sudersandsbion.se

Turridning på Fårö

bryggeri

tel: 070-6900432 www.fåröislandshästar.se

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

Utställningar, filmvisningar och fika på Bergmans Fårö Öppettider: 2 maj – 31 maj och 5 september – 29 september torsdag – söndag 12:00 – 16:00

Bergmanveckan 24 juni – 30 juni Alla dagar 10:00 – 20:00

1 juni – 1 september Alla dagar 11:00 - 17:00

Skaparverkstan har öppet för våra yngsta besökare vecka 25 – 32.

www.bergmancenter.se 58


Norr om Visby

Välkommen till Ebbes och Ebbas på Fårö!

Ett givet stopp för alla Fårös besökare Hos oss hittar ni skinnprodukter, kläder, skor, kunskap, lammskinn, väskor, humor, handskar, presentartiklar och gotländskt hantverk. Ebbes står för hög kvalitet till lågt pris. Bulhuset är barnens favorithus med godis,glass,leksaker och strandprylar. Öppet i Juli.

Prisvärda måltider, fika och smörgåsar

Välkomna! Therese & Johan med personal. Vi har AC i butiken.

EBBAS MAT & KAFFE Ebbas Mat & Kaffe serverar lagad mat och hembakat i rustik miljö. Avnjut en lunch framför öppna spisen eller en latte med saffranspannkaka på uteplatsen. Barnvänligt!

HITTA HIT! Vi finns i korsningen Sudersand/Ekeviken FÅRÖ

Fullständiga rättigheter.

Öppet 1 maj– slutet av september.

Vi håller våra kunder varma

Gilla oss på Facebook!

FÅRÖ w w w. e b b e s . n u

Följ oss på Instagram!

Vi håller våra kunder varma! Telefon 0498-22 37 54 Hemsida www.ebbes.nu Öppet 19 April-30 September och helger i oktober.

Välkomna önskar Bosse & Lillevi med personal.

www.ebbas.nu Telefon: 0498-22 37 22

59


Fårö

E

SON

QV

E AN D

RS

H AN TV

IST

TU R UL

& LI L L

JE

Fårö Krukmakeri Butik & Verkstad Prova att dreja & måla på keramik 170 mm

den är Engelska kyrkogården placerad, en inhägnad begravningsplats för engelska örlogsmän som dog i kolera under Krimkriget. L4

RK

K

Norr om Visby

350 mm

Formgivning & tillverkning enligt svensk krukmakartradition. Öppet dagligen 11-17 från midsommar till mitten av augusti www.farokrukmakeri.se Välkomna!

• Ulla Hau är ett stort sandtäckt område på Avanäset, den östra delen av ön. Naturreservat med en cirka 15 meter hög sanddyn, omgärdad av en slätt. Två vandringsleder för att utforska området. Här lever myrlejonet, kolla in groparna de gräver för att fånga insekter. Hittar du till Duck Town kliver 170 mm du in i en väldigt speciell miljö. M2

• Norsholmen är en halvö vid Fårös nordspets som hette Febikkeholmen innan landhöjningen. Under första världskrigen en utskeppningshamn för kalksten som det än i dag syns spår av. Här finns också gravfält och en medeltida kyrkogård. Det förlista tyska lastfartyget Fortuna går att se från udden. M1

• Längst söderut på Fårö ligger Ryssnäs, ett 200 hektar stort naturreservat. Alvarmarker och klapperstensfält – håll utkik efter fikonträdet som står i ett röse vid Ryssudden. Lite norr om ud-

• Klintängarnas ängsmarker är alltid vackra, men allra finast i juni då sommaren skjuter fart. Vackra vitsippor, gulliga gullvivor och unika orkidéer att. L3

HEMTREVLIGT BAGERI OCH CAFÉ MED STOR UTESERVERING Öppet: 4, 18, 30, 31 maj 9 1 1, 8, 9 juni 9 1 Varje dag fr 15/6-1/9 1, 7, 8, 14, 15 sept Fårönatta 20, 21, 22 sept Tel: 0498-22 38 35

Varmt välkomna önskar Lisa och Barbro

Plats: Fårö Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

LAUTERS

20 sommrar medCAFÉ SylvisMAT

OCH DELI

ÖPPNAS I JUNI I NY REGI VARMT VÄLKOMMEN ÖNSKAR JENNIE OCH JAMIE MED PERSONAL

PSSST… FROM MIDSOMMAR KÖR VI IGÅNG MED GRILLKVÄLLAR

LAUTERSCAFEMATOCHDELI

FÅRÖ

Vi håller våra kunder varma

FÅRÖ w w w. e b b e s . n u

STORT TACK FÅRÖ alla kunder, personal och Fåröbor för 20 fantastiska år med Ebbes. Kravmärkt restaurang med magnifik utsikt över Alnäsaviken på Fårö. Öppet varje dag från 24 juni. Tfn: 076-0840027 eller 070-2038924.

60

Nu lämnar vi över till gotlänningarna Therese Ekström, som har arbetat med oss i 11 år, och hennes sambo Johan Lundin. LYCKA TILL!

350 m


Sudersand Resort ligger vid en av Sveriges finaste sandstränder - Sudersand - på Fårö. Vi har stugor, hotell & camping något för alla! Missa inte äventyrsgolfen, poolen och den stora lekplatsen. På Sudersand finns flera restauranger och caféer. Perfekt för dig som bara känner för en dagstur till Fårö - hänga på stranden och äta något gott.

www.sudersand.se

NYHET! Ny restaurang på Sudersand!

Sudersand strand Äventyrsgolf & pool Fantastiskt boende

Tlf: 0498 - 22 35 36 Mail: info@sudersand.se


Norr om Visby

Frukost • Lunch • Hembageri Middag • Drinkar Livemusik • Trädgård

Skönaste hängstället!

Café Maffen, Fårövägen 9, 62462 Fårösund cafemaffen@gmail.com • 076-847 30 21

Mat &

Kaffestugan Njut av mat, kaffe och hembakat i gammal, genuin gårdsmiljö. Vacker trädgårdsservering med gott om platser. Vid regn eldar vi förstås i öppna spisen i stugan! Ni hittar oss vid Bungemuséet, väg 148. Välkomna önskar Yvonne med personal Tel: 0736-798300

-Gotlands mest kompletta idrottsanläggning Gymma, simma i bassäng, använda dig av sporthallen eller bo över i något av våra boendealternativ. Vi har Hotell, Vandrarhem och lägenhetsboende. Vi arrangerar träningsläger, friskvårdsdagar, teambuilding, konferenser och aktiviteter för skolklasser. Vi har även partytält för uthyrning.

Kustparksv. 10, Tel: 0498-221280, www.gotlandsidrottscenter.se

62

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com


Norr om Visby

Norsta Auren N1 Fyra kilometer sandparadis på Fårös norra spets med ena änden intill Fårö fyr. Vilt och orört, vilsamt och utan bekvämligheter. Sandkullar och dyner och en vidunderlig utsikt över havet – som ofta håller uppfriskande sval badtemperatur.

VI RATTAR ÄVEN:

SUNDS

BURGARE, SALLAD, FÄRSKA MACKOR, MJUKGLASS, BILTILLBEHÖR, M.M.

Fårövägen 27, FÅRÖSUND www.sundsmacken.se #sundsmacken 0498–22 12 38

www.farosundsmarina.se Strandvägen 7, FÅRÖSUND

B&B FÅRÖSUND www.f-gra.se

verynice.se

SAMLING VID PUMPEN!

Gästhamn & fasta båtplatser. Eventhangar för fest, musik, föredrag m.m. Uthyres.

63


Norr om Visby

64


Norr om Visby

Furilden K5 Halvö vid Lergravskusten, tidigare stenbrott och militärt skyddsområde, hårt och kargt. I dag fortfarande hårt och kargt men också naturreservat. Öppna och vackra strandängar med ett rikt fågelliv med flera häckande arter. En plats för exklusivt hotell, modefotografering och designade stugor. Lättillgängligt med parkeringsplats och vandringsled som erbjuder möjlighet att upptäcka det unika landskapet till fots eller från cykel. En spännande miljö för biologer, fågelskådare, (fågeltorn finns), god-mat-älskare, för den som gillar spännande arkitektur eller bara lugn och ro i strandskvalpet.

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

65


Norr om Visby

VÄLKOMNA TILL OSS PÅ IHRE GÅRD vid väg 149, 3 mil norr om Visby

Stenkusten

För en levande landsbygd IRE VIK EN

! CAFÉ IHRE GÅRD

Hembakat, smörgåsar mm Lunch 12.00 – 15.00

@ihrebaden info@restaurangihrebaden.se www.restaurangihrebaden.se

LAMMGRILLNING

Onsdag kl. 19.00 Ring och boka Musikkvällar under högsäsong (se annonsering) Fullständiga rättigheter

BUTIK

Design & Hantverk Gotland

Lammskinn, hantverk, glass, godis m.m.

Köp ert Gotlandsgarn hos oss!

FESTARRANGEMANG

Garn & sticktillbehör

AKTIVITETER

Tennis, utomhuspingis volleyboll, pool 18 x 6 m

PONNYRIDNING 22 juni - 11 augusti 13 - 16 varje dag

VANDRARHEM

1 maj - 29 september

Öppet alla dagar 09-19 Tel: 0498-27 22 40

FÖRSVARS HISTORIA

Garn från Stenkyrka Ullspinneri Butik:

S:t Hansgatan 30A, Visby

Butik & spinneri:

Stenkyrka, Garde 176

www.dhgh.se

ÖPPET: Helger 30 maj - 16 juni

Nu startar vi

glassbar!

kl 12 – 16 Dagligen 22 juni - 11 augusti

kl 10 – 18 Dagligen 12 augusti - 16 augusti

kl 12 – 16 Telefon 22 48 20 www.ihregard.se

- en unik försvarsanläggning Besök den underjordiska fästningen från början av 1900-talet. Gå omkring i de långa gångarna och upplev den svenska försvarshistorien. Öppet tis-sön, 25 juni - 18 augusti, kl 11-16 Guidade turer kl 11.30 - 13.00 - 14.30 Entré: 60 kr, Barn under 15 år gratis För mer info: Kjell Pettersson, 070-661 59 44

www.tingstadefastning.se Tingstäde fästning förvaltas av Statens fastighetsverk Tillsyn och guidning av Tingstäde Hembygdsförening

66

Kulglass från Guteglass och några egna sorter, även veganglass!

HEMBAKET Café och bageri i Kappelshamn Öppet från midsommar alla dagar 9-16.30 Här kan du fika i vår trädgård, äta en lättare lunch, handla med dig nybakat bröd, kakor och annat gott! www.hembaketgotland.se Kappelshamn, Flenvikevägen 113 Tel: 070 - 848 14 22


Norr om Visby

• Från Bläse Kalkbruksmuseum i söder till Ar i norr passeras vackra fiskelägen och små inbjudande badvikar. I3–J2

Välkommen till Skuttlings och vår butik med hantverksprodukter, lammskinn, inredningsdetaljer, krukor mm.

• Klapperstenstranden vid Grodde naturreservat upplevs så lugn att det nästan blir öde och grusvägen är så dålig att bil inte lämpar sig. I3 • I lä av udden Saxriv ligger Graustäde fiskeläge med öns nordligast belägna bebyggelse – fem fiskebodar i trä. Kargt, vackert och glödande intensivt vid solnedgång. J2

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

VÄLKOMNA TILL

STALL MISTELN

• Inte riktigt vid Stenkusten, men väldigt nära, ligger Bästeträsk, Gotlands största insjö. J2–3

Kronans Apotek Slite Tullhagsplan 2a Öppettider: Mån–fre 09:00–18:00 Lör 10:00–14:00

TINGSTÄDE

Guidade ridturer i fin natur, Ponnyridning, Klappa smådjur

Skuttlings Skuttlings design & Trädgård www.facebook.com/skuttlingsdesign/ Lärbro Skuttlings 3451, 0701-73 13 61

Gisslause lammgård

Mata napplammen och lär känna gårdens djur. Fika och besök gårdsbutiken där vi säljer kött, ägg, ull & lammskinn, som naturen själv designat. Öppet: Ons-Sön kl 12-18 Tel: 070 322 76 40

Bokning och info: Monica 076-2066396

www.kdapotek.se

Vallevikens Hotell & Restaurang Sjökrogen Njut av utsökt och vällagad mat i marin miljö. Bo i bekväma hotellrum vid kajkanten eller i självhushållsstugor. Restaurang Sjökrogen Café, lunch, bistro och a la carte av hög klass. Sjökrogens öppettider Högsäsong öppet alla dagar från klockan 12.00 Övriga öppettider på året samt för konferens kontakta oss!

VALLEVIKEN Hotell & Restaurang

www.gisslause.se

Kom på visning vid Slitefabriken i sommar

Välkommen på rundvandring i Europas mest miljöanpassade fabrik i sommar. Vi har guidade turer kl. 10:00 – 11:30 varje måndag och torsdag vecka 26 – 32. Läs mer på cementa.se/slite.

Restaurang Sjökrogen: 0498-22 30 15 Hotell-stugbokning: 0730-37 11 60 www.valleviken.se • info@valleviken.se Följ oss på Facebook: Vallevikens Hotell & Restaurang Sjökrogen Instagram: sjokrogenvalleviken

Suppar och kajaker i alla är men vi har även det lilla extra. Nytt för i år E-folie surf och E-skateboards, Jetsurf -petrol. Kom till centret i Lärbro eller någon av våra popup shoppar som dyker upp runtom på ön.

Gotlands hårdaste träning?

Öppet 24/7. Här gör det inget om du stänker magnesium omkring dig.

ElectroSurf

Elektrisk OneWheel

40 km/h! Upplev friheten och känn adrenalinet. Du skapar dina egna vågor.

Vågar du bränna rakt ut i skogen? Tar sig fram i 30 km/h överallt.

Fria vikter i massor och utegym i stål. Kompletterat med en maskinpark som heter duga och mysiga pass såsom yoga och core.

actionclub.se

Norrvangev.1 Lärbro 0498-225030

67


Visby

Plats: Nordergravar Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

VISBY RINGMUR

68


Visby

EN VANDRING TILLBAKA TILL MEDELTIDEN Visby ringmur, som hindrat bönder, danskar och andra obehöriga från att komma in i den välbärgade staden, lockar idag människor från hela världen. En välkänd siluett och mäktigt monument som är ett väsentligt inslag i världsarvstaden Visby. En vandring längs den 3.44 kilometer långa muren tar dig förbi de tjugosju markstående torn som är kvar av de en gång tjugonio. Bli hänförd av Jungfrutornet, Kärleksporten och Långa Lisa. Norra Europas bäst bevarade stadsmur är hisnande vacker och historiskt tankeväckande.

HITTA

Röda siffror hänvisar till visbykartan i slutet av Gotlandsguiden

VI BÖRJAR VÅR VANDRING VID KRUTTORNET OCH GÅR NORRUT.

Kruttornet 1 Det äldsta tornet i ringmuren. En gång ett försvarstorn i en liten kastal, som höll utsikt över den dåtida hamnen, numera Almedalen. Under 1700-talet förvarade man krut i tornet. Kärleksporten 2 Mellan solnedgången i havet och Botaniska trädgården ligger porten där tusentals kyssar har utdelats genom åren. Under medeltiden tjärades här rep, därav namnet tjärlek. Jungfrutornet 3 Sägnen säger att jungfrun som förådde staden och släppte in danske kung Valdemar murades in här. Det stämmer inte riktigt, mer troligt kommer namnet från måttenheten en jungfru och tornet var under en period fängelse. Silverhättan 4 Den gamla väktargången har restaurerats och öppnats och gör det möjligt att gå mellan Kames och Snäckgärdsporten, murens yngsta torn. Tyska ordern byggde denna utpost mot norr mellan 1398 - 1408. Snäckgärdsporten 5 För ett par år sedan byggdes en gång från Silverhättans insida där man kan ta sig upp i Snäckgärdstornet och uppleva hur det känns att vara en försvarare av Visbys öde. Bedårande vacker vy för dem som inte lider av höjdskräck. Lübeckerbräschen 6 Det sägs att det var här som Lübeck och Hansan attackerade och drev iväg sjörövaren Sören Norrby, som hade sin bas i Visborgs slott. Muren hade ett

sadeltorn som drog en del av muren med sig när det rasade. Sankt Göransporten 7 Portens tillkomst kan sättas i samband med S:t Görans hospital, som var en stor medeltida anläggning med kyrka och sjukhus för spetälska. I början av 1700-talet användes porten som passage till det gamla hospitalområdet. Långa Lisa 8 Tornet har haft samma namn sedan det byggdes. Vid en undersökning av tornet 1901 påträffade man en mängd kaststenar i de översta våningarnas nischer. De hörde till tornets vapenförråd. Ringmurens högsta torn med sina sex våningar. Norderport 9 Gammalt torn, kanske kvar ända sedan 1280, och numera öppet för trafik. Under orostider var portens träportar utökade med ett fällgaller. Inte lätt att ta sig in då inte. Mynthuset 10 Mynthuset är troligen äldre än själva ringmuren. Några mynt har man väl inte hittat här, men kanske var byggnaden ett tullhus. Brunnsporten 11 Tillgången till vatten var dålig och endast ett fåtal brunnar fanns på Klinten. Detta innebar att man 1863 lät borra en brunn i Östergravar, utanför ringmuren. I samband med detta togs ett ringmursvalv upp och genom den så kallade Brunnsporten förbättrades människornas möjlighet att komma över vatten.

Dalmanstornet 12 Ett ungefär 17 meter högt torn som var ett funktionellt inseglingsmärke, senare spannmålsmagasin och föremål för åtskilliga ombyggnader. Österport 13 Den enda stora öppningen genom Klinten och in i staden, en fem våningar hög tornbyggnad krönte då porten. Två vinkelräta 25 meter långa parallella murar bildade yttervärn och tillsammans med vallgraven, porten och vakterna skapades ett effektivt skydd. I dag öppen för gångtrafik. Skolporten 14 Namnet kommer av att man i slutet av 1800-talet slog upp ett hål i muren för att studenter innanför murarna lättare skulle kunna ta sig till Visby folkskola. I dag öppen för biltrafik. Kajsartornet 15 Det första marktornet, kvadratiskt placerat med största delen utanför muren. Tjocka väggar och en magnifik höjd. Kajsarn har fungerat som fängelse, men blev till slut för omodernt även ur den tuffa fångvårdens synvinkel. I tornet finns i dag ett fängelsemuseum. Valdemarsmuren 16 Det var alltså här som Valdemars armé bröt ner muren, triumferade in i staden och brandskattade Visbyborna år 1361. Vem vet? Kanske var det just så. Söderport 17 I vinkeln där Östermur möter Södermur ligger Söderport. Kryssvälvt tornrum med två sittnischer. Ökad fordonstrafik genom porten ledde 1947

HITTA

Röda siffror hänvisar till visbykartan i slutet av Gotlandsguiden fram till beslut att ta upp gångportarna som flankerar själva porten. Landsvägen mot söder började här. Skansport 18 Runt 1721 fruktade man att ryssen skulle komma och härja. Då behövdes en bättre fästning och Skansen Havsfrun byggdes. Portpassagen togs upp 1879, för att underlätta för artilleriet som drogs av hästar. Visborgs slott 19 Omkring 1411 byggdes en mycket mäktig och stor borg. Den användes under lång tid, men raserades och sprängdes av danskarna 1679. Modell finns i Slottsparken. Lilla strandporten 20 När hamnen var placerad här intill var detta porten till ett torg med saluhallen, rådhuset och börsen. Fiskarporten 21 Tillbaka intill Kruttornet och vandringen är klar. Förmodligen ledde Fiskarporten till en liten fiskehamn i utkanten av den vanliga hamnen.

FAKTA - Längd: 3,44 km. - Höjd: 11 meter. - Antal torn: 27 (från början 29). - Högsta marktorn: Långa Lisa, sex våningar högt. - Äldsta del: Kruttornet, byggdes runt 1150. Muren uppfördes huvudsakligen på 1200-talet.

69


Visby

Strövområden i Visby • På Kärleksstigen, ett vackert och rofyllt promenadstråk under klinten i norra Visby, omfamnas du av grönska där solen spelar mellan det täta lövoch grenverket. Murgrönan slingrar sig längs trädstammarna, ur berget kommer små slingriga bäckar – en plats att bli förälskad i. 53 • Trojaborg är en fantasieggande stenlabyrint nära Kärleksstigen intill stensättningar som kan vara gravar från järnåldern. 53 • Södra Hällarna bjuder på en vidunderlig vy från klintkanten. Skiftande natur i område med vandringsslingor vars attraktion och tillgänglighet ökat efter restaureringsarbete. 57 • Att promenera ringmuren runt innebär en slingrig och böljande promenad i kulturhistorisk natur. Världsarvet alldeles nära, informationsskyltar för den vetgirige längs promenaden. Se vår ringmursvanding på sidan 68.

Plats: Kärleksstigen Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

Välkommen till Gotland! • 124 rum • bastu & pool • minigym • restaurang • takbar

Best Western Strand Hotel strandhotel.se • 0498-25 88 00 70

• 99 rum • lobbybar • trädgård •lugnt beläget

Best Western Solhem Hotel solhemhotel.se • 0498-25 90 00


Visby

Black Sheep Arms –

Två restauranger på Gotland!

a traditional British pub in Visby – Lägenhetshotellet

Hönor Large selectionSköna of i Visby innerstad beers and whiskeys Fullt utrustade lägenheter med hög kvalité på inredning och teknik

Traditional pub food Beer garden

Långtidskontrakt säsong & sommartid per dygn

Välkommen in!

skönahönor.se

Black Sheep Arms

Black Sheep Arms – a traditional British pub in Visby – a traditional British pub in Visby – Large selection of Black Sheep Arms Black SheepArms Arms beers and whiskeys Black Sheep

Large selection of – a British pub in in Visby – traditional a traditional British pub Visby– – pub food Traditional beers and–whiskeys a traditional British pub in Visby –

nyrustik mat & BAR // adelsgatan 38 // TUPPENSKROG.SE

Large selection selection of of Beer garden Traditional pub food Large Large selection of beers and whiskeys beers and whiskeys beers and whiskeys Beer garden St Hansgatan 51, Visby Traditional | Tel 0498-21 56 00pub | food info@blacksheeparms.se Traditional pub food Traditional pub food www.blacksheeparms.se Beer garden Beer Beer garden garden

WISBY HOF OCH BARLINGBO BRYGGERI I SAMARBETE

Gotländskt hantverksöl Med en hantverksmässig produktion och en stark lokal förankring skapar vi drycker för alla tillfällen. För info om våra produkter, provningar och guidade turer: barlingbobryggeri.se eller 072-585 85 55.

St Hansgatan 51, Visby

| Tel 0498-21 56 00 |

info@blacksheeparms.se

www.blacksheeparms.se St Hansgatan 51, Visby

| Tel 0498-21 56 00 |

info@blacksheeparms.se

www.blacksheeparms.se St Hansgatan 51, Visby | Tel 0498-21 56 00 | info@blacksheeparms.se St Hansgatan 51, Visby | Tel 0498-21 56 00 | info@blacksheeparms.se St Hansgatan 51, Visby | www.blacksheeparms.se Tel 0498-21 56 00 | info@blacksheeparms.se

www.blacksheeparms.se www.blacksheeparms.se

• AfterÖlprovning Work/After Beach • Öppet: 16:00 - Sent Guidade turer i bryggeriet Välkommen till Artillerigatan 9. Ett stenkast från Östercentrum. Bordsbokning: 072-338 31 31. www.bryggerietvisby.se

Adelsgatan 2 Visby • 0498-25 63 00 71


Visby

VISBYS RUINER De är unika, de är vackra och de minner om en medeltid då Visby var rikt och mäktigt. De flesta kyrkoruiner i Visby kommer från ungefär samma era – början av 1200-talet, men de tar sig olika uttryck i sina skilda byggstilar och de hade lite olika funktion. Några var kyrkor för en församling, andra hospital. För den vetgirige anordnas guidade stadsvandringar och i ruinerna finns informationsskyltar. Sankta Katarina Visbykarta 30 Även kallad Sankta Karin, en majestätisk ruin som bevakar Stora Torget. Den ”nya” kyrkan var centralpunkt i staden och stod färdig år 1250, med en handelsplats alldeles framför, på sätt och vis som idag. Sankt Per och Sankt Hans 31 Uppförda på 1200-talet, på i stort sett samma plats. Sankt Hans är en av Visbys äldsta stenkyrkor och antas ligga på en plats för hedniska offerriter. Vid arkeologiska utgrävningar har man funnit en gravsten med inskriptioner från 1070. I dag ligger ett café i Sankt Hans-ruinen. S:t Nicolai 32 Visby är med på Världsarvslistan och Sankt Nicolai ruin är ett av de mest uppenbara skälen till detta. Nicolai går

72

tillbaka till 1227 och Svartmunksorden. På senare tid har taket glasats in och marken försetts med ett vackert kalkstensgolv och här anordnas ofta konserter i den nya så kallade Kultudralen.

för Sankt Nicolai, som övertagits av dominikanerorden. Övergavs efter reformationen.

verksamhet i kvarteret med Helgeandskyrkans ruin kan beläggas först efter reformationen.

Sankt Göran 34 Kyrka och sjukhus för de spetälska. För att skydda Visbyborna från smittan byggde man den utanför ringmuren och idag ligger Sankt Göran lustigt nog alldeles ovanför Visbys moderna lasarett. Inte öppen för allmänheten att gå in i, men väl värd att se utifrån.

Sankta Gertrud 37 Sankta Gertruds kapell var under 1400-talet ett nunnekloster, sannolikt ett annex till det närliggande konventet Sankt Nicolaus. Sankta Gertrud var trädgårdsmästarnas och resenärernas skyddshelgon, dessutom beskyddarinna mot råttor, vilket var bra för dem med stora sädesmagasin. Förstördes vid lübeckarnas stormning av Visby den 12 maj 1525.

Heliga Trefaldigheten 39 I folkmun Drotten. Byggdes omkring år 1240 som församlingskyrka för tyskarna, om- och tillbyggd under senare delen av medeltiden. Övergavs 1528 då borgarna började ta ut ”ransoner” ur kyrkans inventarier. Vid ruinen står en staty av Christopher Polhem, strax intill ligger Sankt Lars ruin.

Sankt Olof 36 Vackert inbäddad i Botaniska trädgården omfamnad av ett imponerande exemplar av murgröna. Byggd omkring 1240 som tysk församlingskyrka i stadens norra församling, i stället

Helge Ands 38 Kyrkan har åtta sidor och är byggd i två våningar med gemensamt kor. En kyrka med omtvistad identitet - ett kapell för det danska knutsgillet eller var det Sankt Jakobs kyrka? Helgeandshusets

Sankt Clemens 40 Byggdes sannolikt ungefär samtidigt med Sankt Hans, omkring 1060, då Visby delades upp i två församlingar. Sankt Clemens blev kyrka för norra församlingen. Imponerande valv och kolonner skapar en speciell stämning i ruinen. En av de äldsta kyrkorna i Visby.


Visby

Våra apotek i Visby! Kronans Apotek Visby Skarphällsgatan Skarphällsgatan 8 Öppettider: Mån–fre 09:00–19:00 Lör 10:00–16:00 Sön: 11:00–15:00

Välkommen till vår butik och

LÅT DIG INSPIRERAS

Vi berättar gärna om vad Nordea kan erbjuda just dig

ENDAST HOS BAD & VÄRME!

KOMPLETT BADRUM INSTALLERAT-OCH-KLART!

Kanske är det betydligt mer än din nuvarande bank?

Fast pris på produkt och installation

Välkommen att kontakta oss på 0771-22 44 88.

TRYGGHETSFÖRSÄKRING Ingår i 6 år

NORDEA.SE

Nordea Bank AB (publ)

RÖRMOKARSERVICE

NORDEA.SE

Lugn, det fixar vi!

Kronans Apotek Visby Stenhuggarvägen Stenhuggarvägen 5-7, intill Coop Forum

Apoteket för dig och dina djur!

Öppettider: Mån–fre 10:00–19:00 Lör 10:00–14:00

Alla dagar 8–20 Välkommen Apotek Hjärtat ICA Maxi Visby Tel 0771-405 405

www.kronansapotek.se www.kdapotek.se

ALLT FÖR JAKT & FISKE ALLT FÖR FRILUFTSLIV & HUND

Fjällräven Kånken

899:-

Fjällräven KEB Byxa

2.195:Barbour Classic Beaufort

Öppettider: se vår hemsida Tel: 0498-50076| bad-varme.se Hyvelgatan 11 | 621 41 Visby - infart från Willys parkering

Genom våra hemliga rum Konrad och lortungen, två lite för gamla medhjälpare, visar kanske aningen för mycket av domkyrkan...

www.svenskakyrkan.se/visby

Vom og hundemat Active 500g

27:-

3.495:-

JAKT | FISKE | FRITID | HUND Stenhuggaren, Follingboväg 78 | 0498-258900 Öppet Måndag-Fredag 10-18, Lördag 10-16

www.jaktia.se | Följ oss på

campusgotland.uu.se 73


Visby

6

S:t Ha

nsgata

Visby

atan

n

S:t Hansg

S:t Hans ruin

Söderport

7 Wallérs plats

8

4

1

Adelsgatan

5

9

Hästgatan

innerstad

Södertorg

Stora Torget

2

Österport

1

3

2

Design & Hantverk Gotland Köp ert Gotlandsgarn hos oss!

3

4

En kreativ mötesplats vid Österport. Vi erbjuder en personlig och kreativ plats för co-working.

Sommarens vackraste klänningar!

Garn & sticktillbehör Garn från Stenkyrka Ullspinneri Butik:

Wallers plats Visby | Bo

o

28 46 22

www.creperielogi.se

S:t Hansgatan 30A, Visby

Butik & spinneri:

Stenkyrka, Garde 176 kontoretvisby.se

www.dhgh.se

5

Ilse Jacobsenbutiken, Adelsgatan 5, Visby instagram/fb: ilsejacobsenvisby tel: +46 498 210 551 webshop: www.ilsejacobsenonline.se

6

7

6

9

HOME MADE ICECREAM

Strandgatan 6 0498-25 75 99 www.kitchenandtable.se/visby

GLASS-FABRIKEN I VISBY

Innanför Österport 8

Adelsgatan 39 Visby Tel. 0498-213010 musikhandeln.se Öppettider från Midsommar: Mån – Fre: 10:00 – 18:00 Lörd: 10:00 – 16:00

74

Strandgatan 6 0498-25 75 60 www.selmacityspa.se/visby

MAMMAKLÄDER

50–164 CL adelsgatan 10 visby

21 55 70

Klipp ur & ta med! 20% vid köp över 500 kr


Visby

SAIL RACING CLUB HOUSE - HÄSTGATAN 22

Välbesökt i Visby • Botaniska trädgården är en prunkande vacker oas i det nordvästra hörnet av Visby innanför muren. En färgstark och artrik miljö som smakfullt samsas i små kvarter. Ur prakten kan nämnas Mammutträd, kinesisk sekvoja, svarttall och libanonceder. Här ryms också en bäck, lusthus, rosengård (givetvis) och örtagård. 55 • Sankta Maria, Visby Domkyrka invigdes 1225 som församlingskyrka för de tyska handelsmännen. Dopfunten tillverkad på 1200-talet är Gotlands äldsta. I dag en levande kyrka uppskattad av både lokalbefolkning och gäster från alla världens hörn. 50 • Gotlands Museums konstmuseum (72) har fasta och tillfälliga utställningar. I de tillfälliga visas framförallt samtidskonst, men även konsthantverk. Fornsalen berättar om Gotlands rika historia från stenålder till nutid. 62 • På Stora Torget står Sankta Katarina kyrka (30) som ett vackert spår av Franciskanermunkarna. Vilsam och vacker att gå in i, men också lokal för olika arrangemang. Stora Torget (73) har genom århundraden behållit sin position som myllrande handelsplats, 2012 prisat med Sienapriset Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur. Vila på Glömskans bänk eller hitta ett vattenhål i någon av de många restaurangerna.

Plats: Botaniska Trädgården Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

75


Visby

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

Galgberget 51 En plats med ett blodigt och dramatiskt medeltida förflutet. I dag en vacker och vilsam plats i spännande naturreservat. Utsikten är fin uppe på klinten. Här avrättades skurkar i gamla tider, kalkstenspelarna sammanbands av träbalkar varifrån brottslingarna hängdes i rep eller krokar. Hattmakare Anders Johan Hasselberg tros vara den sista att avrättas här 1845. Runt själva galgen står en cirka en meter hög stenmur. Arkeologer har hittat mänskliga benrester och hela skelett i området som antyder att här också varit en begravningsplats. Galgen tros ha uppförts på 1100 – 1200-talet. Strax söder om själva galgen står två kalkugnar, 12 och 10 meter höga. Båda fornlämningar.

Välkommen till Apoteket! Hos oss kan du hämta ut dina receptbelagda läkemedel, få personlig rådgivning och handla kvalitetssäkrade produkter som gör det enklare att må bra.

Är du trött på köer? Här har vi nära till allt och en kreativ och inspirerande miljö med världsarvet som granne. Vi söker medarbetare inom flera olika yrken. Läs mer om vad vi erbjuder www.gotland.se/hsjobb

Vill du bli en av oss? Ansök på

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen www.gotland.se/jobbahossoss www.gotland.se

76

Apoteket Österväg 7 (Östercentrum) Mån–Fre 9–19, Lör 9–16, Sön 10–16 Apoteket Sankt Göransgatan 5 (Visby lasarett) Mån–Fre 8–18, Lör–Sön 9.30–14

Telefon: 0771-450 450 apoteket.se

Handla dygnet runt på apoteket.se


Visby

LEDHÄLSA - 9 av 10 får resultat. Belönad med 26 utmärkelser – däribland bästa ledprodukt. Effekten & säkerheten är dokumenterad i 52 publicerade studier. DIN VEGO BOOST - välbalanserad multivitamin

– & mineraltilskott med fokus på styrka och bra upptag. Kostillskott av högsta kvalitet som maxar ditt välbefinnande.

GE KÄRLEK TILL DINA MUSKLER ÅTERFÅ KONTROLL ÖVER DIN MAGE

Silicea Mag-Tarm är en unik kiselgel för alla oroade och irriterade magar.

Magnesium bidrar bl.a. till att minska trötthet och utmattning.

FÖR URINVÄGARNA

D-mannos är en enkel sockerart, kombinerad med CranActin®, ett patenterat tranbärsextrakt. Innehåller även C-vitamin.

N y h e t! Produktkatalog online CIKORIA • SÖDERVÄG 6 • VISBY VID ICA ATTERDAGS • 0498-240083

VISBYHALSOKOST.SE

Strax norr om Visbys ringmur ligger NOVI Resort. En resort & hotellupplevelse för dig som vill uppleva känslan av att vara utomlands – fast i Sverige! Hotellet ligger perfekt beläget med utsikt över havets obrutna horisont med närhet till såväl stadslivet som till Gotlands natur.

Vi har två restauranger, tre barer, utomhuspool, jacuzzis, inom- & utomhusgym, lekplats för dom små. Vill du unna dig något extra under din vistelse hos oss så erbjuder vi massage, spapaket & personlig träning.

S:t Göransgatan 31 | www.noviresort.se |+46 (0) 498 - 21 91 00 | info@noviresort.se 77


Visby

VISBYS UNDRE VÄRLD DOLD OCH MYTISK RUVAR DEN PÅ HEMLIGHETER

Under Visbys gator finns en fördold värld full av hemligheter. – Det finns en stark mytologi runt gångarna, många är kopplade till byggnader, andra till Dominikan- eller Franciskanermunkarna. Det finns legender som säger att det finns underjordiska gångar från S:t Karin ner till där restaurang Munkkällaren ligger i dag, säger Lars Kruthof, Gotlands Museum.

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

78


Visby

Under restaurang Ryska Gården vid Stora Torget ryms gravar, skelett och obesvarade frågor. Utgrävningar har fått fram murar, pelarfundament och gravar som tros vara resterna av en rysk medeltida kyrka. Även en rysk handelsgård tros ha legat i närheten, fastigheten har fått namnet ”Ryska Gården”. Den dolda Ryska Kyrkan är öppen att kliva ner till för guidade grupper. Det har genom tiderna ryktats och viskats om underjordiska gångar som munkarna använde sig av när de oupptäckta ville smyga ut och göra saker munkar inte förväntades göra. Visbys spännande historia har skapat föreställningar och en bild av Visbys världsarv. En myt är en myt, men det finns korn av sanning i historierna om de underjordiska gångarna. – Absolut, det finns det. Men ofta pratar vi om vattengångar, man trodde de var betydligt äldre, men visade sig vara från 1700- och 1800-talen, säger Per Widerström, arkeolog på Gotland Museum. Vad berättar kammare och gångar? – Ofta om sådant de senast användes till. Men när vi tar oss hela vägen ner i botten av en kammare kan vi hitta riktigt gamla grejer som sigill, skor, plomberingar och trätallrikar. De har inte bara varit latrin, jag vill hellre kalla dem varmkompost, säger han. Sopsortering var inte uppfunnet, män i kloster levde dubbelliv och rika kloster var inte fläckfria. Och berättelser om underjordiska rum har alltid behövts förklaras för att förstås. – Det är något extremt med Visby. De här hemliga anläggningarna berättar om en stad som är oerhört välorganiserad. Många av tunnlarna är planerade innan man byggde husen. Det finns nog ingen annan stad i den här delen av världen som är lika välplanerad, säger Widerström.

Under Visbys gator ryms en dold värld med stora underjordiska system av tunnlar och gångar. Vatten som rann nerför den sluttande staden tog sig genom kanaler och rör ut i havet. Det gamla läroverket S:t Hansskolan har en lucka i golvet som leder till gångar under kvarteret som är flera hundra meter långa. På Stora Torget, vid konstverket som heter ”Glömskans Bänk”, ligger en sten, därunder ligger rådhusets gamla latrinkammare. Under golvet i restaurang Munkkällarens källare finns en latrin- och sopkammare. Man kliver ner i sopnedkastet. Runt platsen av nuvarande Kulturskolan berättas att döttrarna i huset på 1700-talet letade efter en gång under jord som hade sin början i källaren och kom upp på Galgberget. Dolt och mytiskt under jord, på marknivå är det desto mer ordning: – Titta på alla gator, de är likadana över hela staden, någon hade bestämt att de skulle se ut precis så där. När man sedan höjde staden bestämde man sig för att göra det i hela staden, någon bestämde att nu ska vi ha gator, de ska se ut så här – och de ska bestå av stora kalkstensblock, säger Widerström. Så – det verkar ha funnits ett stadsarkitektkontor i Visby redan då. Och ett vattensystem enligt romersk princip som togs hit av klosterrörelsen. Var det den tyska känslan för struktur och ordning som rådde? – Eller den gotländska, säger Per Widerström med ett leende. Visbys undre värld är indelad i etager med avloppskanaler och vattenledningar som skapade självtryck. Arkeologiska fynd i håligheter, korridorer och gångar under Visby har gett svar men också öppnat för spekulationer. Byggnader i sten är svåra att tidsdatera, men arkeologerna vet att de stora höga vattenkanalerna under Visbys vanligtvis är daterade till 1800-talet. Inte så gamla alltså. – De myter jag möter handlar nästan alltid om hur grannen stod i trädgården och arbetade med ett spett när det plötsligt försvann ner i underjorden. Jag tror många av de här berättelserna har att göra med någon av de hundratals latrinkammarna under Visby, säger Per Widerström. Vid stora torget finns en brunn med kalksten i botten, ovanpå låg granris som fungerade som ett filter vilket sorterade bort smutsen. Troligen från 1200- eller 1300-talet. Hundratals år av kulturlager håller berättelserna vid liv än i dag. – Inför varje guidesäsong ringer det alltid två, tre journalister för att göra reportage om gångarna under Visby. Det finns en stark dragningskraft runt gångarna, säger Lars Kruthof.

79


Söder om Visby

Tofta Skälen att besöka Tofta Strand blir allt fler. Sol och bad visst, men pool- och spaupplevelser, generöst med alternativ för den aktive, bekvämt boende, butiker och ett flertal restauranger ryms inom området. I takt med att besökarnas behov förändrats gör Tofta Strand det och sommartoftas attraktionskraft växer. I förlängningen finns en vision av ett åretrunttofta som destination. På sikt vill bolaget Tofta Strand Resort skapa en av Europas attraktivaste anläggningar. Planerna är långsiktiga men redan i dag märks resultatet av en omfattande satsning för att erbjuda sommarens gäster en bekväm totalupplevelse. • Den vackra vita vidsträckta sandstranden är en given plats för bad och avkoppling. En strand åt all-inklusivehållet med kiosker, utomhuspool, camping, restauranger. För den som vill prova vattensport som SUP, kajak och kite-kurser är den södra delen av stranden väl rustad. • I den norra delen av stranden ligger lilla genuina Gnisvärds fiskeläge, en mysig stillsam pärla med barnvänlig strand. • Den som vill fly strandlivet en stund hittar det i Smågårde naturskog, ett magiskt naturområde som genom åren fått karaktär av urskog.

Foto: John Norrby

80


Söder om Visby

Nygårds HERRGÅRD

Tofta Strandpensionat Bo vid havet Lunch & Middag Vardag & fest Grillkvällar med musikquiz

info@toftastrand.se 0498-29 70 60

Krukmakeri

MINIMALEN

Välkommen till krukmakeri Minimalen Tofta Strand Toftavägen 365 622 66 Gotlands Tofta Mobil 0734 22 44 49 Öppet 15 juni - 15 augusti övrig tid öppet enl. ö.k. på telefon

Suderbys Herrgård Dagens lunch • Konferens Logi • Bröllop • Fest mm 24 JUNI – 11 AUGUSTI • 11:00 – 17:00 HÖGKLINT HÖGKLINTSVÄGEN 49 5 KM SÖDER OM VISBY WWW.NYGARDSHERRGARD.SE

Tfn: 0498-296030 www.suderbysherrgard.com info@suderbyshergard.com

Djur & lek i en härlig miljö! Lunch/fika. www.gotlandsdjurpark.se

Boende www.hyragotland.nu

17 km från Visby. Väg 140 söderut följ skyltning norr om Tofta ”Käldhagegård”

81


Söder om Visby

KLINTETRAKTENS

FRAMTID

Klintetrakten - här kan du få din bok utgiven, laga traktorn, hyra fräsiga cyklar, bo och äta, köpa målarfärg till huset, laga bilen, spela på trav, handla mat till grillkvällarna, äta ute om grillkvällen regnar bort, få ett nytt hus ritat och byggt, klippa håret, inreda ditt hem med coola prylar, köpa nytt badrum, ta ut pengar, få nytt plåttak lagt, få någonting grävt, honung till teet, se på sillgrisslor … Ja, i stort sett allt är möjligt! Välkomna till Klintetrakten! BIKEOHOLIC, Björkhaga Camping, Bokprojektet, Butik Landa, Cedergrens Mekaniska Verkstad, Colorama Klintehamn, Coop Konsum Klintehamn, Det Lilla Klippet, Engströms Bygg & Plåt, Foodmark AB, Friskvårdshuset Klintehamn, Galleri Neon Fröjel, Gotlandsflis AB, Jockes Bilservice, Klinte Bygg & Rit, Klinte Restaurang & Pizzeria, Klinte Entré, Klinte Glas, Klinte Kiosk & Spel, Kronans Droghandel, Kök & Bad på Gotland, Pensionat Warfsholm, Petterssons Honung, Salong Maud, Snicken/ JABS Klintehamn, Stenhuse Gård, Svenska Handelsbanken, Ulfs Entreprenad, UNEA hemtjänster.

Foto: Nicka Hellenberg

Öppettider på Hamnkaféet Maj vardagar 11–14 söndag 12–15 Juni söndag – torsdag 11–15 fredag – lördag 11–20 1 Juli – 15 augusti måndag – söndag 10–21 15 augusti till 31 augusti lördag – torsdag 11–17 fredag 11–20 oktober vardagar 11–16 söndagar 12–16 Övriga tider finns på vår hemsida: www.hamnkafeét.se

82


Söder om Visby

Foto: Björn Hjernquist

Stora Karlsö, Foto: Magnus Melin

Sillgrisslor A13

Klinte El AB

na i sommar Ett av Stora Karlsös mest förunderliga drama är när de ännu inte flygfärdiga sillgrissleungarna i skymning kastar sig ut över klipporna. Ungarnas feta magar fungerar som stötdämpare. Det är inte ovanligt att de svimmar av en stund när de slår i marken. När de kvicknat till igen duckar de anfallande trutar och springer raskt över stranden för att mötas av pappan i vattnet. Tillsammans simmar de sydväst mot vinterns övernattning i södra Östersjön. Mamman stannar någon vecka för att bevaka boplatsen.

hamn till Stora och Lilla Karlsö (Lilla Karlsö i maj och åde lika och olika. På båda finns fantastisk natur med ar varit fårbetad sedan bronsåldern medan Storön är årig paus. Gör ett dagsbesök eller övernatta i något dvandring. På Lilla Karlsö bor du i vandrarhem och tar älja boende. Där finns också en restaurang.

Säkerhet & Noggrannhet Utför alla typer av elinstallationer Göran Sahlsten Levide 0703-15 29 58 klinteel@telia.com

å morgonen till Lilla Karlsö med övernattning och

TIDTABELL

klintebil.se • info@klintebil.se

9 maj - 1 sept Dagligen 9.30 fr Klintehamn Åter 15.00 fr St Karlsö Restid ca 40 min 23 juni - 11 aug Extratur lillakarlso.org 11.30 fr Klintehamn Åter 17.00

storakarlso.se

Öppet alla dagar - 0498-24 05 26

Minigolf - café - gasol - verkstad servicebutik - tvätthall - däck AC - släpvagnsuthyrning Även uthyrning av skylift!

Kronans Apotek Klintehamn Verkstadsgatan 9 Öppettider: Mån–fre 09:00–18:00 (lunchstängt 12:30–13:30) Lör 10:00–14:00

Biluthyrning • Husbilar Biluthyrning Personbilar •• Minibussar Minibussar Personbilar Biltransport • Släp Biltransport Släp 0498-24 03 15 0498-24 Södra Kustvägen 35 623 77 Klintehamn

www.kdapotek.se

STENHUSE GÅRD Visby Sanda Klintehamn

Lilla Karlsö, Foto: Björn Hjernquist

Lilla Karlsö, Foto: Björn Hjernquist

Stora Karlsö, Foto: Magnus Melin

Besök Karlsöarna i sommar

www.stenhusegard.se

Båten går dagligen maj – september från Klintehamn till Stora och Lilla Karlsö (Lilla Karlsö i maj och sen augusti efter överenskommelse). Öarna är både lika och olika. På båda finns fantastisk natur med mycket fågel. Floran är lite annorlunda, Lillön har varit fårbetad sedan bronsåldern medan Storön är lummigare eftersom fårbetet gjorde en hundraårig paus. Gör ett dagsbesök eller övernatta i något av våra boenden, i båda fallen med guidad rundvandring. På Lilla Karlsö bor du i vandrarhem och tar med dig lakan och mat, på Stora Karlsö kan du välja boende. Där finns också en restaurang.

Annons_stenhuse_gotlandsguiden2013.indd 1 2013-04-29 10:10

Gör ett besök på båda öarna i samma resa, ut på morgonen till Lilla Karlsö med övernattning och fortsätt nästa morgon till Stora Karlsö.

Bokning:

www.storakarlso.se, tel 0498-24 05 00, boka@lillakarlso.se boka@storakarlso.se lillakarlso.org

storakarlso.se

83


Söder om Visby

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

Museitåg Dalhem - Roma Föreningen Gotlandståget kör museitåg mellan Hesselby station i Dalhem och Roma station. Åk med våra fina lok och vagnar och upplev gotländskt 1950-tal: Söndagar 2 juni - 25 augusti samt 6 juni Onsdagar, torsdagar och lördagar 26 juni - 17 augusti. Avgångar från Hesselby: Kl. 10:50, 12:40, 14:10 och 15:40 Avgångar från Roma: Kl. 11:35, 13:25, 14:55 och 16:22 Övriga dagar kan man hyra dressin. I Hesselby finns vårt Jernvägscafé där du kan äta gott eller ta en fika i vår park. Caféet har en förkärlek för närproducerat. För öppettider m.m. se: www.hesselbyjernvagskafe.se Hesselby station är en järnvägsmiljö med stationsbyggnader från 1902, vagnhallar museum och butik. Gotlandståget har belönats med priset Årets Arbetslivsmuseum 2016. För info se: www.gotlandstaget.se

84

FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG


Söder om Visby

Roma Kungsgård och klosterruin E9 Roma Kungsgård bjuder in till en historisk miljö för hela familjen. Här finns hantverk i olika former i utställningar och till försäljning. Roma glasbruk har drop-in-glasblåsning för barnen utvalda sommarveckor, klosterruinen är öppen för guidade turer samt erbjuder kulturkvällar med föreläsningar. Gotlands Museum har en utställning som berättar om områdets betydelse genom historien. Börja gärna besöket vid Järnvägsmuseet vid Hesselby station i Dalhem och ta museijärnvägen Gotlandståget när du ska hit. Eller vandra den vackra pilgrimsleden (cirka 3 timmar) från Romakloster längs järnvägen till Dalhems kyrka och ta tåget tillbaka. William Shakespeare i Roma klosterruin har blivit en återkommande sommarklassiker framförd av Romateatern.

DUNBODI I DALHEM

Lanthandels-museum från 1903. Varor & kuriosa från förr. Loppis. Öppet 15/6-18/8 alla dagar 12–17. 0498-381 55 Väg – Dalhem k:a mot Hörsne 1600 m

Gotlands godaste pizzor

Mitten av ön Visbyvägen 21 Romakloster

Tel. 0498-501 82

Ridturer för både vana och ovana ryttare. Boende, aktiviteter, och smådjur.

Á la carte, lunch, pizzor, fullständiga rättigheter. Utebar, glassbar samt café i trädgården.

Roma vid kyrkan Öppet mån-fre 10-18, lör 10-13

GERVIDE GÅRD

ROMABRUNNEN

Nyhet!

Hotell, Café & Inredningsbutik 9 km öster om Visby, väg 143 hallfredahotell.se

Missa inte denna skobutik mitt på ön som har det mesta. Här handlar gotlänningarna. Väl värt ett besök!

Barn- & familjevänligt!

Vi har stor trädgård med lekplats.

0498-50123

www.romabrunnen.se

Även grupper och skolklasser. Väg 143 vid Sjonhem kyrka. Tel. 070-595 90 37

Bed & Breakfast endast 15 km till Visby Tel: 0498-508 30 info@brukshotellet.org www.brukshotellet.org

85


Söder om Visby

Ny fräsch butik! Nyhet! Vi har nu egen butiksgrill!

Vi har under 338 dagar byggt en helt ny butik i Roma. Skalet fans kvar så du känner igen dig som kund. Större butik mera öppna ytor.

Allt är nytt! Mer färskvaror, vi har nu butiksgrill, dubbelt så stor frukt & grönt avdelning, Ännu fräschare sallads bar och brödavdelning. Mer av lokala varor.

Du kommer helt enkelt inte att tro dina ögon när du kommer in. Ni är varmt välkomna till Mona & Tomas och vår helt magiska personal. I vår nya ICA butik! Det är enkelt att handla hos oss lätt att parkera

Öppettider 8-20 varje dag Öppet i midsommar: Se www.ica.se/roma Panta lätt och snabbt i vårt fräscha pantrum.

ICA Nära Roma • Visbyvägen 35 • 622 54 Romakloster • Besök Gotlands fräschaste returstation!

86


Söder om Visby

Östergarnslandet I–J11 • Kuppen, udde öster om Herrvik. Klinthällar, sandstrandskog. Fin utsikt över Herrviks hamn. Längs kuststräckan finns gott om strandgrytor - stora fördjupningar i berghällen skapade av många års nötande vågor.

Östergarn

Strand

Sandviken Camping Restaurang Vandrarhem Ställplatser

• Ett bra sätt att upptäcka den vackra naturen är att vandra på någon av de fem vandringslederna. Den längsta, Herrvik/Sysneleden mäter 7,8 kilometer. Den kortaste är Amiralens väg (1,2 kilometer) med start vid Katthamra gård och slut vid Östergarns kyrka.

tel: 0498-52 395

www.ostergarnstrand.se

• Naturupplevelser är en självklar del av Östergarnslandet som har flera fina sandstränder som Katthammarsvik, Grynge, Sandviken och Sjauster att njuta av. • Bland rara örter och blomsterprakt får även smaklökarna sitt. Restaurangutbudet spänner från gourmetlyx till genuin husmanskost.

..

..

..

o

Gotlands aldsta rokeri. Butik & Restaurang. Oppet aret om. Plats: Sysne Foto: Niclas Ahlberg/N

Tel. 0498 - 523 79 www.katthammarsviksrokeri.se

Öppet 15/6 till den 14/9 Öppettider se Öppet Gotland-appen

Besök oss idag så får du ett smakprov på våra godaste praliner!

Tel. 0498-520 08

Öppet året runt! KATTHAMMARSVIK

Mån-lör 10-18, tel 070-910 85 49

Nobell Lammgård

Handgjorda praliner i lösvikt och i strut • 40-talet tesorter Godis • Kryddor mm

Keramik • Glas Trähantverk Stort utbud av: Lammskinn Lammskinnsprodukter Tovat • Stickat Salvor • Cerat mm Fotoutställning i huset

väg

Välkommen till Tempo önskar Marika med personal!

Försäljning av unikt stengods, lammskinn, trasmattor, m.m. Även världsbutik med rättvisemärkt hantverk och livsmedel.

Jaco bH ägg s

Katthammarsvik

Jacob Häggs väg 64, 623 69 Katthammarsvik • 073-981 87 57

87


Söder om Visby

Smaker av Gotland Vi erbjuder lokala råvaror tillagade och serverade med omtanke.

0498-493371

www.smakrike.se

Ljugarn • En populär sommarort med strandliv som lockar många badare. Högsäsong i Ljugarn betyder också puls, livemusik, och magiska soluppgångar.

Genuint gotländskt hantverk i en mångfald av tekniker och material. Öppet alla dag juni – september och december, övriga året helgöppet Garde Hemmor 134 www.facebook.com/kallingknutenshantverk

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

88

• På Ljugarns kulturudde står Strandridaregården från 1720 som i dag rymmer ett tullmuseum på övervåningen. I brygghuset har ett fossilmuseum inretts. • Det flera hundra år gamla hamnmagasinet är fyllt av minnen från Ljugarn genom tiderna. Allt från en hundraårig tvåmänning till en brandbil från 1934.

• På Lotsbacken berättas Ljugarns historia som fiskehamn, som hamn för virkes- och kalkhandel fram till dagens position som anrikt semesterparadis. • Vitvärs gamla fiskeläge består av ett tjugotal bodar varav många är bevarade i sitt ursprungliga uttryck i sten och flistak. H12 • Flera högklassiga restauranger där två av dem är listade i White Guide. • De som gillar raukar bör bege sig till Gotlands näst största raukfält Folhammar, i norra delen av stranden. H12


Söder om Visby

Somrigt Badstrand Glädje Lammgrillning Strandrestauranger Uteserveringar Verkstad

Sommarparadis Barnvänligt Havsutsikt Livemusik Camping Avslappnat Trivsamt Nybyggd pool Stugor Bröllop

Välkommen till Ljuvliga Ljugarn! www.ljugarn.com

Nu med pool och nybyggda stugor! Semesterbyn är belägen i ett ljust skogsparti strax ovanför stranden. Stugor, husvagnscamping och modernt servicehus. Nära till all service i Ljugarn.

Skönaste strandhänget för hela familjen! Ät gott, lira beachvolley, utmana i minigolf eller beställ bara in en iskall flaska rosé på after beachen till tonerna av livemusik.

Trivsamt boende nära badstranden och centralt läge i Ljugarn. Vi erbjuder hotellrum, stugor och lägenheter. Uppvärmd pool och barnpool. Välkomna till vårt sommarparadis! Öppet året runt.

Karibisk One Love bar med mojitos, potatisrätter, stenugnsbakad pizza, 100 sorters öl, glassbar, popquiz, Kahuna Burger bar och livemusik för hela familjen. Öppet alla dagar 11-sent (20 juni - 17 augusti) Sommarprogram och bokning se vad som gäller på hemsidan.

Telefon 0498-49 31 17 www.semesterby.se

Telefon 0498-49 33 78 www.strandcafe.se

Telefon 0706-49 30 11 www.pensionatlovangen.se

Telefon 070-775 21 23 www.brunadorren.com

89


Söder om Visby

Närsholmen H15

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

Gumbalde Golf & Hotell, Stånga 0498 – 48 28 80 www.gumbalde.se

VI FIXAR SERVICE, DÄCK OCH OMBESIKTNINGAR

Tel. 0498-48 09 70

LAMMBODEN Gårdsbutik i Stånga Lammkött & Lammkorvar Lammskinnsprodukter

Välkommen året runt Tel: 070-111 19 74 www.lammboden.se

Halvön med det säregna savannliknande landskapet och unika ljuset som inspirerar filmmakare och naturfotografer lika mycket som barnfamiljer och romantiska par. Här enas enstaka enbuskar med oxlar som pinats av vind och betande boskap. Gillar du fyrar har du kommit rätt, fyren med sin fyrvaktarbostad är ett distinkt landmärke längst ut på holmen. Gillar du fåglar har du också kommit rätt, under höst och vår passerar (och rastar) många flyttfåglar här på sin resa.

500 KVM INREDNING OCH KLÄDER FÖR STORA OCH SMÅ

ÄVEN WEBBSHOP www.ladanhemse.com INSTAGRAM @ladanhemse

ÖPPET ÅRET RUNT MÅN-FRE 10-18 LÖRDAG 10-15 SÖNDAG 12-16 House Doctor, ERNST FORM, Afroart, Rice, Tretorn, Papijjon Sweden

r 90

KANTZARGATAN 6, HEMSE 0498-48 48 98


Söder om Visby

– en helhetsupplevelse i lantlig lyx –

Vi finns på vägen mellan Herta/Hörte badstrand När Bomunds i Burgen 924 B 623 48 Stånga

info@strandakar.se 0498-69 13 80 www.strandakar.se


Söder om Visby

Sudret • Alla vägar leder till Burgsvik, centrum för öns sydspets. Här är det så mycket bättre, enligt somliga. Här finns en fin liten badstrand, en hamn med fin bastu, en campingplats, livsmedelsbutik och Hoburgsgubben bara en kort, men vacker, körväg bort. C-D18 • Sundre kastal är värd en omväg. Ett försvarstorn från tidig medeltid, helt unik och Gotlands bäst bevarade kastal. 13 meter hög, byggd i sandsten med en hänförande utsikt från taket. C20 • Ta en tur ut till den yttersta delen av Faludden och Stockviken. Öppet landskap med strandängar både mot söder och norr, en fin fyr och underbara strövområden. Fågelrikt som ingen annan plats på Gotland, fantastisk utsikt från fågeltornet. E18 • Kör längs Ekstakusten från Hammarudd i söder till Djupvik längs idylliska fiskelägen med utsikt över Karlsöarna. Martallar märkta av vinden hukar sig intill vägen. B13 • På Näsudden samsas vindkraftverk med majestätiska kungsörnar. Vacker natur där kusten domineras av betade strandängar. Utanför ligger Näsrevet som är fågel- och sälreservat. C17 • Himlen är blå men ingenting är så blått som blåelden i Holmhällar. Här växer den som ett böljande hav ner mot vågskvalpet. D20 • I Eke, en av Gotlands minsta socknar, har arkeologiska utgrävningar vid Gudings slott tagit fram tidigare helt okända, och märkliga fynd i vikingagravar. E16 • Guldstenen i Sundre, den så kallade Självfrätstenen är fantasieggande. Ett flyttblock som kom hit från Finland under istiden, ligger jättefint uppe på burgen i Sundre, stor och gnistrande i bronsguld (rapakivigranit). B20 • Ronehamn är en klassisk badort och hamn med spår av en blomstrande fiskenäring som ännu gör sig påmind. I den lilla viken ryms en campingplats och strand med badbrygga, längre söderut Ålarve naturreservats vackra lite karga strandängen med ett rikt fågelliv är härliga att vandra i. F15 • Vid Körsbärsgården i Sundre finns en spännande skulpturpark och i barnens konstverkstad kan alla under 18 år undersöka olika konstuttryck för att testa hur det är att vara konstnär. B20 • Vid Kettelviken har under många år brutits sandsten av bönder som hade sandstensbrytning som sidosyssla. Nådde en topp i slutet av 1800-talet, när Gotlands Slipstensbolag 1873 började bryta stenen i stor skala. I dag går det att studera gotländsk stenindustri från förr i Kettelviks Stenmuseum. B19

92

Plats: Husrygg Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com


Söder om Visby

mu

seigården

Petes Café, Lunch Teater, Musik & Guidningar

Öppet: 25/6–12/8 tis–sön kl. 12–16 För övriga tider och info se hemsidan

www.gotlandsbrynet.se

Välkomna! www.petesgarden.se

Specialerbjudande!

3995:Monark 3 växlad (Ord. 4995:-)

Butiken i Burgsvik på Sudret med linneprodukter, lammskinn, genuint hantverk, trasmattor, inredning och presenter.

Burgsviksrokeri.se STORT SORTIMENT AV RÖKT & FÄRSK FISK På gården säljs också bla Rökt Rabbiskorv, Tryffel & Grönsaker ÖPPET DAGLIGEN UNDER SOMMARSÄSONGEN

www.gimbridesign.se • Hoburgsvägen 31, Burgsvik • Året-runt-företag!

Gör en kul kulturtur till

Bottarve museigård! Storsudrets kulturcentrum är en bondgård från 1800-talet. Kaffestuga med lättluncher, butik med enbart gotländskt hantverk, infocenter. I Tottes Täppu, en lek- och djurhage av gammaldags karaktär, finns gårdens smådjur. Föreläsningar och kurser.

BERTIL NORRBY AB

Hoburgsvägen 42, Burgsvik 0498-497025, norrbys@swipnet.se

Kattlunds.se

Medeltida museigård, café, restaurang och butik. Söderut på väg 142.

Årets utställning: Storsudret under 100 år Gör en kul kulturtur till Bottarve museigård! Entré till museet 50 kr, barn under 16 år gratis. Öppet kl 11 - 17 dagligen från 6/6 till 2/9, samt fre, lör, sön. i september. Vamlingbo Bottarve 112, 623 35 Burgsvik, Väg 142 80 km från Visby, 5 km söder om Burgsvik www.bottarve.se Vi finns på acebook

RESTAURANG MAJSTREGÅRDEN HOBURGEN Restaurangen på Gotlands sydspets (flest soltimmar på ön) belägen vid rauken Hoburgs-gubben - ett av Gotlands mest besökta utflyktsmål. Med vidsträckt havsutsikt kan du njuta av anrättningar som lamm, lax och mycket annat, eller en kopp kaffe med saffranspannkaka och husets salmbärssylt. I samma byggnad som restaurangen finner du en kiosk och souvenirbutik med omtyckt mjukglass, Hoburgste, husets hemkokta salmbärssylt och myntagelé. Tel. 0498-497442

www.majstregarden.se Öppet: 1 maj - 1 september Öppet även Påskhelgen varje år. Övrig tid för grupper på förbeställning.

Tel. 0498 - 48 60 07

Finns hos Burgsvik: Gimbri Design Slite: Slite Stenhuggeri

Mats Rydell OLOV NILSSONS STEN & BILDHUGGERI eftr. HOBURGSVÄGEN 48, 623 35 BURGSVIK TELEFON: 0705-49 70 68

ÖPPETTIDER SPONTANSPORADISKA Vi ses på Burgsviks marknad!

93


Söder om Visby

Foto: Nicka Hellenberg

Hoburgsgubben B20 Vid vägs ände på den gotländska sydkusten står Hoburgsgubben och spanar ut över havet. Slipad och formad av väder, vittring och vind under tiotusentals år är han, tillsammans med sina andra raukkollegor på ön, ett viktigt minnesmärke över jordens historia. Gubben är byggd av revkalksten, den yngsta berggrunden på Gotland. Han hade, enligt myten, en egen matsal i grottan intill. Hitta rätt synvinkel och Hoburgsgubben påminner om ett huvud.

94


Söder om Visby

0498 - 499 065 www.hamravapen.se 1 km norr om Vändburg, Hamra

JAKT, ANTIKT LAMMKÖTT SKINNVAROR HANTVERK

Suderbaggen 0702-27 22 45

0705-61 69 11

KÖRS BÄRS GÅRDEN

www.korsbarsgarden.se

UTSTÄLLNING Målningar och skisser av Lars Jonsson Fåglar och natur från Storsudret Grafikgalleri och museishop Inträde till utställningen 60 kr Telefon 0498-498001

TRÄDGÅRDEN Visningsträdgård. Trädgårdsbutik med egenodlade örter, sommarblommor, perenner, krukor, redskap, jord m.m.

CAFÉ Öppet 11–17. Lunch mellan 12–15 Telefon caféet 0498-498012

ÖPPET 11–17 Dagligen från 1 maj–15 september. Stängt midsommarafton Information om föreläsningar, kurser och exkursioner hittar du i vårt kalendarium på www.larsjonsson.se

95


form&design Sjunkande kub/ Livets träd, Doris Sapunar Bengtsson, skulptur i marmor och diabas. Huvudentrén vid Sävehuset på Wisbygymnasiet. Utskriven i 3D-teknik Foto: Roger Björkman

96


form&design

KONST I OFFENTLIGHETENS TJÄNST

En härva armeringsjärn från en bunker i Hamra blev konst för folk och fä. Gammal gotländsk järnvägsräls blev lyktstolpar i Calcutta och inslag i en skulpturpark i Visby. Offentlig konst uttrycker sig olika men slutar aldrig beröra. – Man ska inte gå förbi offentlig konst utan att det väcker reaktioner, tankar och diskussion, säger Uno von Corswant. 97


form&design

Uno von Corswant, pensionerad reklambyråägare, fortfarande aktiv som formgivare och konstnär och Berit Ångman-Svedjemo, intendent för offentlig konst på Gotlands Museum.

Du har kanske noterat den utan att närmare reflektera. Eller också ser du den, stannar till och känner något. Den offentliga konsten påverkar oss utan att tränga sig på. Berit Ångman-Svedjemo är intendent för offentlig konst på Gotlands Museum. – Jag är påverkad av mitt yrke, jag tror jag ser miljöer mer och mer utifrån mitt perspektiv från yrket, säger hon. Det finns intressant offentlig konst på Gotland som är relaterad till kulturmiljön. Uno von Corswant är pensionerad reklambyråägare fortfarande aktiv som formgivare och konstnär. I dag syns hans skaparkraft inramad på kanvas, men också i den lilla parken vid rondellen intill gamla stationshuset i Visby. I parken ”Vår Skulpturpark” vid Blå Station, har han med hjälp av lokala konstnärer och sin fru Marita byggt konstverk i en öppen miljö tillgänglig för alla och envar att kliva in i och uppleva. Kan man prata om kulturarv i en offentlig konstinstallation av det här slaget? – Kanske, här har vi kalken, skeppssättningen, sågklingor från ett stenhuggeri, en vevstake 98

från varvet i Herrvik och järnvägsräls, säger Uno. Tanken var att det skulle vara ganska rått, sten och järn. Inget är polerat. Parken har växt och formats efter hand. Vad tillför installationerna stadsbilden? – Vi har bara fått positiva reaktioner från dem som går igenom eller som satt sig på bänken och mått gott. Det har blivit en plats att känna något i, den var tidigare helt tom, säger Uno. Folk uppskattar den skapade skulpturmiljön, det verkade finnas ett behov. – Jag tycker det är bra med privata initiativ, det är ett väldigt bra komplement till det jag arbetar med, vilket är vår gemensamma konst finansierad med skattepengar, säger Berit Ångman-Svedjemo. Offentlig konst kan öppna ett titthål in i en annan tid, utmana och uppröra, glädja eller skapa debatt – eller bara njutas av. Konstverk berättar någonting, de kan också vara politiska. Har uttrycket för offentlig konst förändrats? – Ja, lite beroende på hur långt tillbaka i tiden man vill gå och om vi kallar det offentlig konst

eller konstnärligt gestaltade miljöer. Det är inte frågan om utsmyckningar utan en samverkan mellan arkitektur, miljö och konsten, säger Berit. Visby innerstad har tretton utomhuskonstverk dit Christopher Polhem-statyn vid ruinen Drotten räknas. Frihetsgudinnan i New York och Kristusstatyn i Rio de Janeiro – är de offentlig konst eller monument? – Under en period vid sekelskiftet och framåt kunde den offentliga konsten bestå av kända vetenskapsmän, kungar eller mytologiska personer. De tillhör historien och vår kulturmiljö och är alla på sitt sätt tidstypiska, säger Berit Ångman-Svedjemo. Ymnighetsgudinnan vid Packhusplan i Visby var när hon köptes i slutet av 1800-talet inte särskilt unik för staden, men i dag ett viktigt inslag i kulturmiljön. Hon är nu nyputsad och fin, återställd i det man tror var hennes ursprungsfärg. – Vi hoppas hon kan stå där hundra år till som ett viktigt inslag i Visbys miljö. Konst är för mig en kunskapsväg, man kan lära sig jättemycket både om vår historia men också om det konstnärliga uttrycket, säger Berit.


form&design

Tänkarna, Tove Adman. Högbyskolan i Hemse. Foto: Berit Ångman Svedjemo, Gotlands Museum

I Gotlands Museums projekt ”Konsten i världsarvet” beskrivs den offentliga konstens utveckling i Visby under drygt 200 år. Berit Ångman-Svedjemo gillar det hon ser omkring sig, men skulle inte ha något emot något nytt: – Det behövs lite ny engagerande konst med ett innehåll som står sig över tid. Kanske också provocerar lite och väcker tankar, det ska finnas något att ta i för betraktaren, säger hon. I Uno von Corswants park vid det gamla stationshuset i Visby står verk av Stina Lindholm som gjort ”Bönor och Bänkar”, Smeden Nico Caspers har smitt ”Rallarglas”. Jennie Olofsson blåste glaskulan. Elena Berg Österdahl och Jennie Olofsson har skapat ”Porten”, ”Klingan” och ”Fenan” kommer från Slite Stenhuggeri. ”Fågelboet”, en härva av armeringsjärn från en gammal bunker i Hamra, blev uppskattad från lite oväntat håll: – Samma morgon vi skulle inviga parken var fågelboet fullt av fåglar. Säkert hundra små fåglar satt där inne, säger Uno. Bitar av det gotländska järnvägsnätet har hamnat i Unos park, men mycket av den gamla räls som revs upp på 1960-talet sågades i

Möte, Martin Ljunggren. Solklintshallen i Slite. Foto: Berit Ångman Svedjemo, Gotlands Museum

5-meterbitar och står nu som lykt- och telegrafstolpar i Calcutta, Indien. Graffitti är inte stort på Gotland. Det är ett offentligt konstuttryck som inte riktigt finns. – Traditionell graffitti är olaglig och den ska vara olaglig för det är själva grejen. Graffitti som konst skulle nog ha svårt att passera kulturavdelningen på Region Gotland, säger Berit med ett leende. Däremot, säger hon, finns offentliga väggmålningar som anknyter till graffitti. Carolina Falkholt har målat en bit av muren vid konstmuseet och en lång murvägg vid gamla Flextronics. – Jag saknar en skulptur som skapar lite samtal, blir omdebatterad och berör. Man ska inte gå förbi offentlig konst utan att det väcker reaktioner, tankar och diskussion, säger Uno von Corswant. Under sommarmånaderna genomförs ett stort antal guidade turer i Visby innerstad som berättar om världsarvet. Berit Ångman-Svedjemo vill bredda besökarnas upplevelse: – Jag har haft en visning för guideföreningen och hoppas att konsten kan komma med i deras berättelser. Vi behöver se Visby innanför

murarna som en helhet där konsten har en liten del. Men glöm inte resten av ön, som är relativt rikligt försedd med konst för alla att ta del av. Vid Hemse Ishall står ”Hedniskt minne” av Björn Hammarström, ”Kajsa-Sina färjar fåret” av Anders Thorlin vid Fårösundsskolans bibliotek, Christine Östergren har skapat ”Läxagon” för Fole skola. Listan är lång, se separat faktaruta här intill. Att få medborgarna delaktiga i formgivningen av den gemensamma miljön är viktigt säger Berit Ångman-Svedjemo. Ett exempel på det är att konsten till det relativt nyligen ombyggda och renoverade Wisbygymnasiet tagits fram efter dialog mellan elever, personal och representanter från Gotlands Museum. Konstnären Kurt Ullberger har tillsammans med elever på Södervärnsskolan restaurerat ett stort konstverk på en av skolans väggar. – Vi har konstkonsulter som tittar på vilken typ av verksamhet som bedrivs, miljön, människorna i miljön och en konst som passar bra i verksamheten. Det är ett pussel som kräver kunskap för att det ska bli rätt. 99


Odds Guld startades på Södra Kyrkogatan i Visby redan 1969 av Odd Magnusson. 1984 gick flytten till Södertorg. Sedan sonen Andre tog över företaget år 2009, har mycket hänt. Bland annat har man fått in nya moderna montrar, renoverat lokalerna samt även utökat utbudet med ett flertal kända märken.


form&design

ADA, ANNA & GRUBB HÄNG MED HEM TILL TRE HISTORISKA HUSÄGARE Två av Gotlands vackraste hus bär namn efter Ada och Anna och så har vi patron Grubbs hus i Lärbro, vars rika historia är lika fascinerande som huset är imponerande.

Grubbs hus, Lärbro Patron Edvard Israel Grubb var en offensiv herre som brände brännvin men senare blev nykterist. Han brände även kalksten och ville köpa alla kalkugnar på Gotland tillsammans med Jakob Dubbe, men det blev inget av med den affären när Dubbe backade ur. Grubb hade även planer på att köpa upp all ekskog på ön och fick ett 40-tal skogsbönder med sig, men Landshövdingen stöttade inte idén. Grubbs myrutdikningar förtjänade honom Kungl. Majestäts Wasaorden 1852. Året efter dog han i kolera. Edvard Israel Grubb, av norrländsk släkt född i Mariefred 1870, blev handelsman i Stockholm och förälskad i Gotland när han kom till ön hösten 1808. Kanske var det handelsmöjligheterna han blev förtjust i. Han byggde ett magnifikt

hus på sina ägor vid Takstains i Lärbro, då och i dag ett av den gotländska landsbygdens största hus. När Grubb köpte gården Takstains i Lärbro utvecklade han omedelbart lantbruket med nya odlingsmetoder, arrenderade marker och gårdar och dikade ut myrar på ett aldrig tidigare utfört sätt. Manbyggnaden (färdigbyggd omkring 1820) är uppförd i herrgårdsstil med brant brutet tak med en stor sadeltakfrontespis på båda sidor. Väggarna täcks av röd slätputs, även skorstenarna är röda vilket inte är så vanligt, vita hörnkedjor och gavelband, vita putsfoder runt fönster och dörrar. Källaren, med invändig brunn, nås via ingångar på båda gavlarna. Från altanen på

Sovrummet med sovalkov och två garderober på sidan. Foto: Göran Ström

102

baksidan kunde man på Grubbs tid titta ut över en av Gotlands vidlyftigaste trädgårdar. Även insidan är imponerande, redan i farstun möts besökaren av prakt i form av väggar målade som marmor och mahognyimiterade dörrar. I matsalen täcks väggarna av en av Gotlands äldsta schablonmålningar. En ovanlighet att nämna: golvet i gemaket är målat i ljust gult, rödbrun inramning och svart bård mot väggarna. I rummet står en vacker grågrön kakelugn. Den ståtliga trappan leder till övervåningens öppna loft, varifrån man kan ta sig till rummen under frontespiserna, en sal i pistagegrönt, loft i husets gavlar och två sovrum. I det större av sovrummen har väggarna en väldigt speciell djup kulör i kaffebrunt. En vacker viloplats. Foto: Göran Ström


form&design

Kakelugnen i vardagsrummet är tillverkad av Andreas Pflaumbom, ca 1760. Foto: Göran Ström

Ada Blocks hus, Visby Ett av de mer intressanta husen i Visby med sin höga gavel mot Södra Kyrkogatan. Under medeltiden fanns här ett flertal stenhus, i dag består fastigheten av två sammanbyggda medeltida stenhus troligen från första hälften av 1200-talet, samt en bulladugård från 1700-talet. I den vackra lilla trädgården framför byggnaderna står valnöt- och mullbärsträd. Det höga huset som vetter mot gatan var ursprungligen ett packhus med vindsvåning, källare och tre magasinsvåningar. På 1600-talet inleddes en renovering som pågick genom århundradena och packhuset bytte långsamt skepnad till bostadshus. Vinden förblev dock orörd, där det medeltida hisspelet ännu finns kvar. Apotekaren och kulturprofilen Ada Block köpte 1950 fastigheten som därefter burit hennes namn. Ada genomförde under tio års tid en rejäl ombyggnad som återställde de båda stenhusen till en sammanhållen bostad. Rummen fick 1600- eller 1700-talsstil för att passa hennes antikvitetssamling. Hon skänkte 1965 fastigheten till Föreningen Gotlands Fornvänner men bodde kvar i huset tillsammans med sin trotjänarinna Maja Göthberg till sin död 1968. Efter att ha använts som tjänstebostad för landsantikvarien såldes fastigheten 1996. De nya ägarna har genomfört en genomgripande restaurering av fastigheten för att återställa samtliga byggnader i samma skick som under de blomstrande 1700-talsåren. Bevarade målningsrester har använts som mall för att ge huset en gotlandstypisk mustig färgsättning. Köket flyttades till sin ursprungliga plats i bottenvåningen med ett nytt skurgolv med breda bräder, här finns specialritad köksinredning, bjälkar i taket samt massor av smakfull färgsättning som skapat ett av Gotlands mest särpräglade kök. Barockdörrar leder till en matsal som delvis är sammanbyggd med det lägre bostadshuset. I vardagsstugan står på träfötter en stor grön barockkakelugn med Gotlands äldsta kakel som pryds av nedsänkta barockstjärnor. Salen är husets mest ståtliga rum. Här finns en 1700-talskakelugn, delar av gamla målningar som fått ny färg av målarmästare Jerry Jannehag. Konservator Maria Ihrsén har konserverat andra målerier. Ada Blocks hus är ett ypperligt bevarat borgarhus vilket förstärks av husets möblering. 104

Det personligt inredda bilbioteket på tredje våningen. Foto: Göran Ström


form&design

Annas Nöje, Östergarn

Ett ursprungligt skafferi finns intill köket. Foto: Göran Ström

Marmoreingsmålad murstock. Foto: Göran Ström

Nere vid stranden norr om Katthammarsviks hamn står en imponerande och säregen gård. Annas Nöje drar med den guldgulfärgade manbyggnadens breda barockgavel blickarna till sig. Precis som var avsikten – Jakob Dubbe som var kär i Anna Torsman ville med Annas Nöje imponera på pappa Torsman, en respekterad tullchef i Visby. Så här var det, handelsmannen Jakob Dubbe kom från knappa omständigheter och byggde genom smarta och framgångsrika affärer ett imperium och blev vid tiden (slutet av 1790-talet) en av Gotland rikaste män. Det imponerade dock inte på tullchefen som ogärna ville gifta bort sin dotter till en uppkomling.

Fasaden är slätputsad med järnvitrolgul nyans, gröna fönster och dörrar. Ingångar på båda gavlarna, mellan dörrarna leder en farstu rakt igenom huset. Farstuns väggar har målad bröstning som föreställer konkava och konvexa bräder i blågrått och grönt, samma (fast mindre) som återfinns i den södra salen på Katthamra gård.

Husets unika nymodigheter fortsätter hela vägen upp. På tredje våningens stora rum finns ett stort fönster som ursprungligen hade glasade dubbeldörrar till en balkong. Balkongen kan ha varit den första i sitt slag på Gotland. Mot den inre väggen lutar sig en av öns minsta kakelugnar. Annas Nöje är i sanning ett unikt nöje, som en liten herrgård sprungen ur kärlek.

I sovrummet finns vad som tros vara den första garderoben på Gotland. Vid den västra väggen står en vacker blekt gulgrönbrun kakelugn från 1800-talets mitt. I köket vilar en ombonad Carl Larsson-anda, gröna kulörer i olika nyanser och generöst med marmoreringsmålningar. Till och med murstocken, järnspisen och ugnsluckan är marmorerade. Även köket innehåller för tiden nymodigheter – ett stort rymligt skafferi.

Källa: Gotländska Rum, Mellan farstu och brudkammare av Stefan Haase och Göran Ström, foto.

Dubbe, då ägare av kalkpatronsgården Katthamra, byggde huset 1798 som då blev Gotlands första sommarhus. Uppfört i två och en halv våning i sten var huset till och med pampigare än Annas pappas hus, Annas pappa veknade och Dubbe fick sin Anna. Jakob gav Anna gården som morgongåva vid bröllopet, därav namnet Annas Nöje. Annas Nöje är det enda barockhuset på den gotländska landsbygden. Det ursprungliga faltaket har ersatts med enkupigt tegel. I tomtens södra del skapades en park med kvarter, gångar och bro till en ö i en damm. Manbyggnaden är placerad i parkens norra del. Huset är ett av Gotlands märkligaste, dubbelt så brett som långt och tak i två avsatser.

Annas Nöje, barockhus från 1798. Foto: Göran Ström

På övervåningen återfinns den ljusa salen med två fönster åt öster och ett i söderläge. Här står en ursprunglig kakelugn, en av få bevarade i sitt slag på ön. Ovanligt grund med böjd form och utstående snedställda hörn, en hylla, ljust grågrön färg och dekorationsmålningar. Troligen tillverkad av Forsbergs verkstad i Visby på 1790-talet. Väggarna pryds av ljust gulgrå tapeter med arabeskmönster från 1880 med målade dörröverstycken som föreställer fruktfat av nyklassisk stil. 105


form&design

106


form&design

MED HÅLLBARA KVALITETSKRAV PRODUKTER UTAN KOMPROMISSER Guteform har anpassat sig till en omvärld där kundbeteende pressat marknadspriserna – genom att inte anpassa sig. Stolt och målmedvetet har företaget hållit fast vid sin vision och värdegrund som omfamnar kvalitet i varje bräda, varje skruv, hantverk och varje skikt av ytbehandling. – Vi har fokuserat på vår affärsidé, rent ekonomiskt kanske det hade varit smart att arbeta på ett annat sätt, men vi kan inte ge avkall på det vi står för, säger Jan Ahlby, Guteform.

»

Forts

Foto: Nils Pettersson

107


form&design

Foto: Julia Ahlby

Foto: Nils Pettersson

– Varje del ska vara det bästa, virket, arbetstekniken i verkstaden… hela kedjan ska genomsyras av ett högt kvalitetstänk.

Guteform tog form första gången 1987 i Sandarve Fardhem, i en liten lokal för snickeriverksamhet. Företages första uppdrag var som underleverantör av lekparksutrustning till Hags i Aneby. I dag, drygt 30 år senare är Guteform en av blott tre svenska tillverkare av utomhusmöbler. De har tagit sig genom svängiga konjunkturer, trender, goda år och oår. Jan Ahlby har under åren som majoritetsägare av Guteform gjort det mesta. – Någon snickare är jag inte men i ett litet företag måste man kunna allting utan att bli riktigt bra på någonting, säger han onödigt blygsamt. Framförallt är han en duktig säljare som aldrig kompromissat med Guteforms kvalitetsstämpel. Valet mellan att ge avkall på kvalitet och global hållbarhet för att i stället massproducera och tjäna pengar snabbt, eller att stolt med millimeterprecision tillverka möbler och bygga ett livsverk som vägrar kröka rygg är givet. – Jag måste vara ärlig i allt jag gör, säger han Kvalitén syns och känns i produkterna. Rätt omhändertagna lever deras jarrahmöbler 108

snudd på i tid och evighet. Gulsåpa och borste ger möbeln en vackert silvergrå nyans. – Det vi gör ska vara hållbart. Jag vill att folk kan sitta i sin möbel och säga; ”den här kostade oss ganska mycket pengar, men den har hållit i trettio år”. Det tycker jag är lönsamhet, säger han. När personalstyrkan var som störst räknade Ahlby in 25 man i styrkan och årsomsättningen låg på 16 miljoner kronor. Man har slimmat och trimmat men aldrig snålat på sina ambitioner. I dag är personalstyrkan fyra och omsättningen fyra miljoner. – Vi vill ha en ärlighet, vi tillverkar möbler på ett riktigt sätt. Det är inget fusk. Vi är inte affärsmän som vill köpa billigt och sälja dyrt, vi vill ha riktiga råvaror och rätt teknik i vårt hantverk. Kvalitetstänket, ni är noga med det? – Varje del ska vara det bästa, virket, arbetstekniken i verkstaden…hela kedjan ska genomsyras av ett högt kvalitetstänk. Vi har cirka 80 procent gotländskt virke i våra möbler, jag tycker vi ska vara rädda om miljön och använda det som finns i vår närhet.

De köper sitt gotländska virke från Gotlandsflis. Ofta kvistrent, alltid friskt, även hartshalt, snittyta och densitet är viktiga kvalitetskomponenter. Konkurrensen är knivskarp och tuff att möta. En produkt designad och tillverkad i Burgsvik kan kopieras och tillverkas i en annan världsdel och verkstad för bråkdelen av pengarna. – Det sker ganska ofta, det mesta vi gör kopieras, säger han. Kravet på produktutveckling är stor, framförhållningen behöver vara tre, fyra år. Kopierarna däremot kan snabbt få ut sina billigare produkter. – Förr fanns ett hundratal snickerier runt om i Sverige. Många har flyttat sina produktioner utomlands eller gått i konkurs, säger han. Kvar på svensk mark står Grythyttans Stålmöbler, ett unikt företag som med ett konsekvent om än någon konservativt produktinnehåll, med smart marknadsföring hävdar sig bra än i dag. Också småländska Hillerstorps Sweden, har tillsammans med Guteform, Burgsvik överlevt trender och en omvärld där ökad konsumtion slit och släng blivit norm. Forts nästa uppslag


Välkommen till G.A.D

Sommaroutlet torsdagar och fredagar i Västergarn

På Hästgatan 10, H10, hittar du oss och vår butik. Våra gotländska möbler tillverkar vi i vårt snickeri i Hemse av massiv ek eller björk, ofta i kombination med gotländsk kalksten eller lammskinn. I år hittar du ett fint erbjudande i butiken. Förutom möbler har vi ett stort sortiment av handplockad design och inredning, miljövänlig färg och tapeter, konst och mycket mer.

Under sommaren säljer vi ut utställningsmöbler, returer, andrasortering och modeller utgångna ur sortimentet. Soffbord, matbord, stolar, förvaringsmöbler, bänkar, skänkar, mediamöbler, m.m. Skyltat vid toftavägen (väg 140) norr om kyrkan i Västergarn. Betalning med kort eller kontant. Transport kan ordnas. Mer info på gad.se/outlet

Klong | Marimekko | Farrow&Ball | L:A Bruket | Eldblå | Linum | Iris Hantverk Eduards | Lindform | Växbo Lin | Konsthantverk | Klippan | Kasthall, med flera

Visby Butik & Showroom Showroom

Öppet torsdagar -fredagar, med start torsdag 26/6, kl 10.00 – 16.00. Sista dag är fredagen är 16/8.

Öppet: mån-fre 10-18 lör 10-16 sön 12-16. G.A.D | Hästgatan 10, 621 56 Visby | 0498-249410 | visby@gad.se | www.gad.se

Västergarn Outlet Outlet


form&design

Guteforms viktigaste kunder är kvalitetsmedvetna och har pengar att spendera. Företaget gör även jobb för parkförvaltningar och länsstyrelser, vanligare förr än nu. Guteform har satt Gotland på världskartan, deras möbler finns i nästan alla världsdelar. – Vi har till exempel sålt till ambassadfamiljer, det är lite kul att vi sprids. De är bra på specialtillverkningar, företaget har levererat hindermaterial till VM i hästhoppning, under en period for de landet runt och inredde ICA Maxi´s lekrum. – Vi hade många ben att stå på innan vi specialiserade oss på utemöbler. En ökad medvetenhet om hållbara värden borde tala till Guteforms fördel. – Det är positivt att man allt mer pratar om att inte transportera möbler från andra sidan världen utan i stället hålla sig till närproducerat. Är du positiv inför framtiden? – Jo, men jag inser vad som måste göras. Nya produkter varje år, driva på och genomföra våra projekt. Vi klarar ekonomin, jag har inte en direktörs månadslön utan lever ett enkelt liv. Det har blivit en livsstil. Vad är du mest stolt över? – Att vi skapat många vackra och bra produkter. Kolla stolen Petes tillverkad i jarrah, eller Gunnfjaun i gotlandsfuru, sån´t kan jag vara stolt över. Om 10 år, vad ser du? – En produktion och ett koncept där reservdelar ingår. Att vi kan öka omsättningen och utvecklas på lång sikt. Jag vill att vi här i Burgsvik ska kunna göra allt, till en rimlig prisbild. Men det gäller att jobba stenhårt hela tiden, ingenting kommer gratis. 110

Foto: Nils Pettersson


Lamm&Bi Butik och lammgård i Buttle mitt på Gotland

Stort sortiment av lammskinnsprodukter, lammskinn, även lammkött, honung och vaxljus Annette och Dan Bonnevier förädlar och säljer vad gårdens lamm och bin producerar. På gården finns 600 tackor av rasen Gotlandsfår och 80 bisammhällen. Av lammskinnen sys egna modeller av västar, pannband, halsdukar, mössor, nallar, bilbältesmuff, kuddar, sittdynor och mycket mera. Vi bereder våra skinn i Tranås. Ullen spinns till garn på Gotlands Spinneri. Lammkött från gårdens egna lamm. Biodlingen ger honung och vaxljus.

Öppet året runt! Se våra öppettider på appen Öppet Gotland Tele 0498-56074 * www.lammochbi.se


form&design

LAMM INGEN BISYSSLA DAN OCH ANNETTE ÄR HEMMA PÅ JOBBET De känner sig hemma på sin arbetsplats, deras arbetsplats är deras hem. Annette och Dan Bonnevier köpte en gård som växt från sextio tackor till sexhundra, från noll bisamhällen till åttio och butiken har expanderat från farstu till utbygge. – Vi ville ha ett eget ställe. Att det fanns lamm på gården var en slump… sedan blev vi med bin året efter, säger Anette. Vi återvänder till det där med slumpen. Det verkar ha spelat in i deras val av leverne och försörjning. För drygt trettio år sedan köpte de av ett brödrapar gården Nygårds i Buttle. Dan med rötter sprungna ur ett lantbruk i Alskog, Annette ursprungligen från Upplands Väsby med ett arv att sy från mormor och livet som lanthandlare från farmor och farfar. – Jag började sy med en gång vi kom hit, säger Annette. Min mormor var sömmerska och det har alltid varit ett intresse för mig. Jag förde egentligen bara över tygsömnad till skinn. Annette kunde sy – när hon ville utveckla sig gick hon kurser. Dan kunde en del om vad som krävdes av en lammbonde, det han inte visste tog han reda på. Deras kunskaper och driv har byggt en av Gotlands största lammgårdar och produktiva bisamhällen. Dan slungar sin honung i ett gammalt ombyggt djurstall, skinnen skickar de till Tranås för beredning. – Det har bara blivit så här. Vi trivs med det vi gör, vi vill göra det här. Det är ingen som tvingar oss. Det är tufft ibland men vi är våra egna, säger Dan. De har Gotlandsfår i besättningen, de fanns på gården och fick bli kvar. 112

Under 25 år har de kört sina lamm till Stora Karlsö för bete. Ungefär 350 tackor tar varje juni båten dit för att äta gott och vårda kulturlandskapet. De avlar för att utveckla sina skinn, för bok på släktskap och har noga koll på resultatet för att få fram bästa lystern och lagom lockar. – Vi har vår flock där vi väljer ut de bästa baggarna, en del köper vi på auktion. Men det är ju inte bara avel som påverkar hur skinnet blir. Det de äter, solen, vattnet..djuren ska må bra, allt spelar in för skinnens kvalitet, säger Dan. Tillbaka till slumpen. När Annette arbetade på Bo Hammars gård i Hörsne blev hon inspirerad av biodling. Dan gillade tanken och gick några biodlarkurser, läste och lärde sig. Gården som inledningsvis var, som Annette uttrycker det; ”en lite-av-varje-gård”, blev snabbt en lamm- och bigård. Hur honungen smakar är även det styrt av slumpen. En blandad skog och natur sätter sin karaktär där smaken färgats av blåeld, brakved, raps och en hel del annat. – Vi bor där vi bor så det blir det det blir, honungen har inslag av lite allt möjligt, den har en speciell karaktär, säger Dan. Efter tre dåliga år fick de i fjol en bra skörd till midsommar. Maj och juni var fina då bina flitigt kunde samla nektar. I juli, med värmen, tog det stopp. – Då fick vi ge dem mat för att de inte skulle svälta ihjäl. Det är verkligen på naturens villkor, ibland blir det dåliga skördar på grund av vädret, ibland dör många över vintern, säger Dan. Jordnära och drivna har de utvecklat en balans sinsemellan – men


form&design

också med djuren, naturen och elementen. De läser varandras sinnesstämningar likväl som lammbesättningens humör. – Ibland blir det mycket på en gång. Det kan bli stressigt, men jag tror vi är ganska bra problemlösare. Vi gör så gott vi kan, det är inte alltid en dans på rosor, säger Annette. De planerar för det bästa men är beredda på det värsta. Det blir inte alltid så bra som de tror men sällan så illa som de befarat. – När det samtidigt inträffar saker vi inte kan styra över, som inom politiken eller vädret, kan det bli lite jobbigt, säger Annette. Vi har lite olika ben att stå på, det är bra. Vi kan anpassa oss. Butiken började i farstun, fick snart flytta in på kontoret, därefter byggde de ett rum för att rymma ett allt större utbud av produkter. Till slut rev de en vägg och byggde ihop källaren med det nybygge som i dag är gårdsbutik. Smakfullt inrett finns på hyllor och hängare västar, kuddar, mössor, sittunderlag, handvävda lammskinnsmattor, gårdens honung i burkar, härvor av garn och ljus i bivax. – Jag stod i farmor och farfars lanthandel som liten. Skivan vid kassaapparaten är en gammal kyldiskskiva. Kassaapparaten är också från handelsboden, säger Annette. Hur kunde det bli så här stort? – Vi ville vårda det här. Man kan inte radera något som funnits i generationer utan man vill haka på någonting och utveckla det som varit här, säger Dan. Bli ni stressade av att få fram bra material? – Nej, vi är nog väldigt bra på att anpassa oss efter de förutsättningar vi får. Ibland säger man; ”jaja, nu blev det så här”, vi gjorde ju precis som förra året men förhållandena var olika, säger Annette.

GULDSMED FORMAD AV HISTORIEN Det går att skönja Annika Gustavssons liv i hennes smycken. Inspirationen hämtas från den vilda gotländska naturen där hon växte upp och från Köpenhamns avspända och trendmedvetna miljöer där karriären tog fart. Kollektionerna i guld, silver och oxiderat silver formges, tillverkas och visas i samma hus. Välkommen in till en guldsmed som gått den långa vägen, blivit formad av historien och hittat hem.

Vad är ni mest stolta över? – Att vi överlevt och kan leva på det här. Det kunde vi inte i början, de första nio åren hade vi andra jobb vid sidan om, säger de båda. Om bina inte är på humör kanske lammen levererar. De kan inte tvinga fram någonting, naturen styr och Dan och Annette tar sig an de utmaningar de ställs inför. De har inga anställda, deras dotter är civilingenjör men fungerar som modell för vissa produkter liksom deras son, arbetsledare på NCC. Dan täcker upp i butiken när Annette åker till Visby för att jobba i Kvinnfolkis butik, ett viktigt skyltfönster för gårdens produkter. Vad gör ni om 5 år? – Vi är kvar här, har trappat ner lite på lammen och utökat bina kanske. Vi trivs på jobbet, så länge vi är friska och orkar kommer vi fortsätta i någon form. Att rulla tummar är inget för någon av oss, säger Dan.

ST: HANSGATAN 26 VISBY • ANNIKAGUSTAVSSON.SE 113


form&design

Skinnriket är en förening som samlar kvalitetsmedvetna producenter av lamm och lammskinnsprodukter. Besök gärna några av våra företag! Skinnrikets kvalitetsdokument garanterar att skinnen kommer från gotländska besättningar som är anslutna till svenska officiella avels- och härstamningsregistret, de frivilliga kontrollprogram som finns och som följer Gård- och Djurhälsans regler och dessutom att de färdiga lammskinnsprodukterna tillverkas på Gotland. Läs mer på www.skinnriket.se

19 MAJ 2019

Fårölamm Kött o Skinn Fårö, 5 km från färjeläget www.farolamm.se, Fårölamm 070-2292852

SKINNMÄSSA Suderbys Herrgård

Nors Nalleverkstad Hall, nallar, skinn, tofflor Nors Nalleverkstad 072-2529282 Gullans Gård Hall gullansgard www.gullansgard.se, 070-9992868

Sigsarve fårgård KRAV Alskog, väg 144, 5 km från Ljugarn, skylt: Skinn & Hantverk www.sigsarvegotland.se, Sigsarve Fårgård 073-6851906, 070-8491253

Gullans Gård

Ollajvs Gård Alskog, 3.5 km från korsningen väg 143-144 Ljugarn www.ollajvs.se, Ollajvs Gård 0498-493070, 073-7072945

Risungs gård Lamm & Tryffel Rute, skylt från väg 148 www.risungsgard.com, Risungs Gård 0498-223385, 070-8911826

Hemmor KRAV Garda, Jannike Voest 073-9069910, 073-7535716

Sorby gårdsbutik KRAV Stenkyrka, skylt från väg 149 www.sorbygardsbutik.se, Sorby gårdsbutik 0709-784477, 070-8272236

Botvide gård KRAV Lau, Skinn & Kött www.botvide.com 070-7491095

Ungesmiss Gård KRAV Stenkyrka väg 149 www.ungesmissgard.se, Ungesmiss Gård 070-2963021 Elin, 070-1679923 Göran

Nylunda Gård När Smiss 523 www.nylundagard.se, 070-3061282

Graute gård Hejnum, skylt från väg 147 och 148 www.grautegard.se, Graute gård 0498-32048, 070-4712999 grautegard

Lammboden Almungsgården Stånga. Lammskinnsprodukter, lammkött www.lammboden.se, Lammboden 070-1111974

Gane gård KRAV 2 km norr om Bäl väg 147 www.ganegard.se 070-5783280

Sindarve Lammgård KRAV Hemse, 2 km norr om Hemse, väg 144 www.sindarvelammgard.se Sindarve Lammgård 070-8490245, 070-3160401

Ansarve farm KRAV Försäljning Adelsgatan 28, Visby www.ansarvefarm.com, Ansarve Farm 070-2804847 ansarvefarm

Kärne gård KRAV Burs Kärne 261, Skinn, Kött mm 0498-492487, 073-7283392 Kärne Gård

Norrbys gård Hörsne, Norrbys 519 073-5802929 norrbysgardhorsne Fättings lammgård Gotlands Tofta www.fettings.se, Fättings lammgård, lammhuset 070-6528377 Ann, 070-2371822 Björn Bioskinn - Bäckstäde gård KRAV Sanda www.bioskinn.se 073-5393946, 070-3303063 Sandholme gård Eksta, Djupviks hamn, skylt väg 140 www.sandholme.se 070-2626790 Skinnarve Lantbruk, KRAV Levide, väg 141 mellan Hemse & Klintehamn www.skinnarve.se 0737-193735 Angalamm KRAV Anga, Österby 126 vid väg 146 www.angalamm.se 070-6648021, 072-5530007

114

Nylunda Gård

Bondarve Lamm & Hantverksgård Burs, Ca 4 km från Burs k:a mot Närsholmen www.bondarve.com Bondarve Lamm & Hantverksgård 070-7432144, 070-3803063 Mattsarve gård Gammelgarn, skylt från vägen www.mattsarvegard.se, Mattsarve gård 070-8446485

Kålmans Gård KRAV Burs, Kålmans 266, Burs Kålmans Gård kalmansgard, kalmansmarknad 070-5212754, 070-5491268

Stora Hamre Gård Östergarn Försäljning Ingelas keramik Katthammarsvik www.sthamre.se 070-9108549

Härdarve Gård KRAV Eke, Kött, Skinn, Hantverk Härdarve Gård 070-2515113

Nobell lammgård Gammelgarn, skylt från Gammelgarn kyrka www.nobell.se, Nobell Lammgård 070-7471679, 070-4958068

Kälder Gård & Skinnbod Havdhem, skylt väg 140 www.kalderskinnbod.com Kälder Gård & Skinnbod AB 0498-481249, 070-8481249

Rommunds fårgård Gammelgarn, skylt från kyrkan o väg 631 www.gotlandslamm.se rommunds rommunds 070-947 61 28, 073-600 27 84

Sigsarve Lamb KRAV Näs, skylt vid väg 140 www.sigsarvelamb.se tel: 0737-598958, 0705-489091


form&design

RISUNGS GÅRD RUTE Lammskinn, tryffel & gårdsbutik

Tel. 0708-91 18 26 www.risungsgard.com

Sindarve lammgård Stora lammskinn och fårskinn med glans och ljuvliga lockar Öppet året runt 2 km norr om Hemse Hemse Sindarve 310 www.sindarvelammgard.se Eva Twengström & Mats Pettersson 0708-49 02 45 0703-16 04 01

Bästa Gotlandsbesättning pälsegenskaper gotlandsfår 2017 & 2018!

från innersta Gotland Lammskinn, lammkött, hantverk samt enklare kafé Öppet alla dagar 24 juni – 10 augusti 11 – 17 19 april – 22 december: fredag 11 – 17, lördag 11 – 15 Stängt midsommarafton Övriga tider, ring: 070-4712999 grautegard.se • info@grautegard.se • #grautegard

115


form&design

INGET FJÄSK MED BETONGEN ANNE NILSSON TYCKER OM ABSTRAKTIONER I SIN KONST I ateljén i Sysne samsas mjuka kraftfulla flodhästar med nyfiket busiga surikater från Afrika. Anne Nilsson, utbildad grafiker som både målar och arbetar med skulpterande, hittade i betongen ett uttryck hon gillade. – Betong är grått och lite livlös, ibland vill jag ha kvar den känslan utan att fjäska med den. Det är olika, ibland får jag en längtan att skapa på ett speciellt sätt, säger hon. Anne Nilsson är en multiartist – screentryck, torrnål, träsnitt, betong, grafik och måleri som alla hänger ihop och inspirerar hennes konstnärskap. Hon har i 33 år bott och verkat i Sysne. Utanför ateljéfönstret vilar havet en bit bort, i stenvasten som skiljer tomten mot fältet sitter en färgglad fasanhanne och putsar fjädrarna Anne Nilsson gör gärna betongkonst av djur där hon försöker fånga djurets typiska uttryck. Som med katten: – Jag vill att katten ska ha en kattighet i sitt uttryck, säger hon. Det finns en lust i att vara tredimensionell, att skulptera. Det är en utmaning att förenkla formen utan att uttrycket går förlorad en abstraktion. När hon hittat formen gjuts en silikonkappa 116

på modellen, därefter en gipskappa som ger själva gjutformen. Det finns konstbetong, finbetong och en del annan betong, Anne Nilsson har hittat sin egen blandning. – Jag blandar cement med flytspackel. Vanlig betong behöver vibreras ner i formen då det är ganska svårt att få formerna att hålla länge. Krister Löfgren gör ett stort jobb och hjälper mig med både gjutning och formtagning. Det är en ganska omständlig process att tillverka en form, många arbetsmoment och silikon är dyrt. Därför är noggrannhet med originalet avgörande, när formen är satt finns ingen återvändo. Hur vet du när du är nöjd och det är dags att tillverka formen? – Det är den eviga frågann...men man måste sätta punkt. Men mina målningar kan mogna och utvecklas över tid, de här målningarna har hängt här sedan i jul, säger hon och pekar mot

väggen. Ibland känner jag att jag måste göra om alltihop, och då gör jag det. Med måleriet är det lätt, det är ju bara färg. Hon gör vackra krukor, fat och urnor i betong för användning. Men också noshörningar, fågelhuvuden, flodhästar, frökapslar, myrslokar, lotus och kronärtskocka – för betraktaren att njuta av. – Jag gör nästan bara afrikanska djur, och mina katter förstås. Man kan göra rabbisar och igelkottar men jag ville kanske protestera lite och göra något annat än det förväntade gotländska. Hon lekte ett tag med tanken att göra en betongnoshörning i naturlig storlek och ställa på Sysne udd. Tanken förverkligades inte och nu gör hon i stället sina noshörningar, ett av världen farligaste djur, i gosedjurstorlek. – Jag tycker om abstraktionen. Som i flodhästarna, jättestora, tjocka och farliga, det fanns en utmaning i motsättningen att göra dem snälla. Forts nästa uppslag


form&design

Butik och Spinneri Öppet året runt

LAMMBODEN Gårdsbutik i Stånga Lammkött & Lammkorvar Lammskinnsprodukter

Butiken i Burgsvik på Sudret med linneprodukter, lammskinn, genuint hantverk, trasmattor, inredning och presenter. www.gimbridesign.se • Hoburgsvägen 31, Burgsvik • Året-runt-företag!

SIGSARVE

LAMB

s Go tla nd

från vår KRAV-godkända gård: Tack -o- Lammskinn, Garn, Vantar, Gutekorns mjöl. Unikt hantverk; Textiltryck, Glas, Mattor, Stickat, Betong, Honung, Konst. m.m.

Efter midsommar till sep. öppet tisd-fred kl 11-17, lör-sön kl 11-15

Välkommen året runt Tel: 070-111 19 74 www.lammboden.se

0498- 48 82 50 www.gotlandsspinneri.se Fardhem Sandarve 712, 633 52 Hemse gotlandsspinneri

Övrig tid ring: Lotta: 0737-59 89 58 / Curre: 0705-48 90 91

Välkomna!

Hantverk att bruka och njuta Kvinnfolki är en butik och ett samarbete mellan kvinnliga gotländska hantverkare. Här samlar vi det bästa från ön på en plats. Välkommen in och låt dig inspireras av handgjorda produkter och delikatesser. Öppet måndag - söndag 10 -18 Donners Plats 2, Visby 0498 - 21 00 51 www.kvinnfolki.se 117


form&design

Anne Nilsson gillar sina djur i betong

Anne Nilsson har skapat ramar för sitt hantverk, inom dem kan hon ta ut svängarna för att formge en mjuk flodhäst i hård betong som i ett barns händer blir en smekning. Vad vill du att människor ska känna när de ser dina konstverk? – Det var en lite tjej som berättade att hon hade en flodhäst i sängen som ett gosedjur, det är kul. Och det har hänt att folk skickat bilder på sin katt som sitter intill den de köpt här hos mig. Det är väldigt roligt att katten känner igen katten, jag tror katten ger en känsla av hemtrevnad.

Inspiration kan dyka upp från oväntat håll. Idén att göra surikater fick hon från en film där ett gäng surikater på sitt karaktäristiska sätt satt och spejade ut över savannen. – Plötsligt somnade en, ramlade och drog med sig de andra. Det var humor och jag ville göra något med surikater, säger hon. I dag står surikater i olika patinering på hyllorna och kikar genom fönstret ut över Östergarnslandet. – Jag vet inte varifrån inspirationen kommer alltid. Jag försöker vara öppen, det tror jag är viktigt. Då kan saker sammanfalla och bli en mening med att jag ska skapa någonting. Hon är disciplinerad i sitt skapande, varje morgon regelbunden som ett urverk, sätter hon sig i ateljén. I grunden finns en stor lust att utrycka sig i målningar, etsningar, betongföremål. – Det är vackert här i Sysne vilket givetvis påverkar mig men det är när jag arbetar som det skapas lust och kreativitet.

EN UPPLEVELSE FÖR ALLA Prova-på-blåsning • Butiksförsäljning • Återvunnet glas

Mellangatan 56 Tel: 0498-24 78 50 • www.visbyglasblaseri.se

Niklas Ejve

Att ha ett eget uttryck i en värld där det unika blivit allt svårare att hitta är en utmaning, säger hon. Ytan är viktig för Anne som patinerar med kopparsulfat och järnklorid, eller att med spissvärta svärta betongen till en metallisk yta. Hon har testat att gräva ner sina konstverk i komposten för att se vad som händer med ytan. – Jag vill ha kvar känslan av betong, utan att fjäska med den. Men det är olika, ibland händer det saker som skapar en längtan eller begär hos mig att skapa på ett speciellt sätt.

Flodhästar med patina Foto: Christer Jonson

Silver i Fattigstugan i Alskog Öppet 30 maj–9 juni 22 juni–17 augusti måndag–fredag 11–18 lördag–söndag 12–16 niklas@ejve.se, www.ejve.se 070-788 60 50 Väg 144, fyra kilometer söder om Ljugarn 118


form&design

Närproducerat!

LottaMari Eriksson Keramikstudion

Öppettider: Maj Fre-Sön 11-17 Öppna ateljéer 30 maj-2 juni 11-18 6-9 juni 11-17 24 juni-31 augusti Mån-lör 11-18 September Fre-Sön 11-17 Adventshelgerna Fre-Sön 11-17 Övrig tid - ta gärna kontakt för besök Besök gärna vår nya webbshop!

HJÄRTFABRIKEN I BRO Hjärtan & bruksgods i keramik tillverkade i Hjärtfabriken. I butiken hittar du även andra hjärtliga produkter Häng gärna kvar & softa i gårdscafet & trädgården!

Stämningsfulla ljusbärare för inom- och utomhusbruk. Bruksgods och trädgårdskonst. För öppettider och vägbeskrivning se hemsida. www.keramikstudion.com Tel: 0736-51 31 53

konsthistoria, konst, konsthantverk utförd under 1000 år visas i 92 medeltida kyrkor öppna för alla - hela sommaren fri entré

Handgjorda silversmycken från Brokig

#hjärtfabriken Gamla smedjan i Bro, 8 minuter från Visby, längs vägen mot Fårö (skyltat) Bro Halner 137, 621 73 VISBY +46 70-415 00 07 www.hjartfabriken.se

Ljungs kakelugnsmakeri Nytillverkning av kakelugnar Visningsrum i Stånga mejeri Tel. 0704-21 Vi gör också:98 99 www.kakeljung.se

Väggkakel • Säljer köksspisar & braskaminer Renoverar kakelugnar & skorstenar

Självklart är våra kyrkor till för andakt, enskilt eller tillsammans med andra, vigslar, dop och begravningar. Men här bjuds också på konserter, föreläsningar och inte minst, många egna upplevelser! Se program; www.svenskakyrkan.se/visbystift

Visningsrum i Stånga mejeri Tel. 0704-21 98 99 www.kakeljung.se

119


KERAMIKRUNDAN .SE Gotland

KERAMIKBUTIK

VEDUNGSBAKAD PIZZA

I butiken säljs handtillverkade

Alla onsdagar, fredagar och söndagar i juli

keramikföremål från flera olika

och augusti fram till den 7:e, kl 16-20

keramiker. En stor del av produktionen

Ät så mycket ni orkar för 140 kr/person

sker på krukmakeriet och de flesta

Boka bord på: 0498-49 40 35

Keramikrundan

föremål är tillverkade av gotländsk lera. RESTAURANG

LIVEMUSIK

I restaurangen erbjuds luncher, nybakat

Varje vecka hela sommaren.

kaffebröd och glass.

Se programmet på hemsidan. Välkommen!

DROP-IN-DREJNING

HITTA HIT

Prova på att dreja! Perfekt aktivitet för

I Etelhem, korsningen mot Garda.

hela familjen. Ta med din obrända

Alla dagar 1/6-31/8, kl 10-18

Tel: 0498-49 40 35

kruka hem. Sommartid finns även

Midsommarafton stängt.

Mobil: 070-266 96 98

möjlighet att hyra drejstugan kvällstid.

Övrig tid enligt överenskommelse.

www.etelhemskrukmakeri.se

Hälsningar Torleif Solberg


KERAMIKRUNDAN .SE Gotland

Keramikrundan

Lena Scharp

Välkommen till min verkstad och butik, som ligger i närheten av Etelhems kyrka. Jag jobbar i stengods och producerar bruksföremål i enkla stilrena former, och varvar bruksföremål med ett mer fritt skapande. Verksam keramiker sedan 2002.

TALLÅS HANTVERK KRUKMAKERI

Välkommen till min verkstad och butik, som ligger i närheten av Etelhems kyrka. Jag jobbar i stengods och skapar rustika bruksföremål, vackra att använda varje dag. Du hittar även lavaskålar och trädgårdsklot mm.

VERKSTAD OCH BUTIK Öppet året om Sommar alla dagar 11-18 (Midsommar stängt)

Öppet året runt. Sommartid 11 – 18, för avvikelser se hemsidan eller appen: Öppet Gotland. Övrig tid på året ring innan du kommer.

Öppet året runt. Sommartid 11 - 18, för avvikelser se hemsidan eller appen Öppet Gotland. Övrig tid på året ring innan du kommer.

Välkommen hälsar Anette!

Keramiker Anki Wolter

Garde, Autsarve 640 623 63 Ljugarn 0498-491025 / 073-6370724 www.scharpkeramik.se

scharpkeramik

butik-kurser-verkstad wolterkeramik

–•–

wolterkeramik.com

Anette Baggieri | Tallås Hantverk | Adress: Etelhem Hageby 814 | Tel: +46(0)733-62 75 23 www.tallashantverk.se Tallås Hantverk | Instagram: Anette Baggieri / Tallås Hantverk |/ FB: Besöksadr: Etelhem Hageby tallashantverk 814 / Tel:0733-62 75 23

www.tallashantverk.se / FB: Tallås Hantverk

Hej, här kommer min nya annons. Med måttet 90*120. Jag skulle gärna vilja att det är en tunn svart linje runt annonsen. En sådan lyckades jag inte få dit. Hör gärna av er om ni har funderingar eller synpunkterBruksföremål på utförandet. i stengods. Ateljé & butik vid Lye kyrka. Försäljning av kravodlade plantor från Bara Örtagård. Mvh Anette Baggieri Tallås Hantverk Tel: 0498 - 49 11 40, 070 - 555 92 25 www.karlssonskrukor.se anette@tallashantverk.se www.tallashantverk.se Tel:0733-62 75 23

–•– –•–

0709 28 34 37 Linde Salands 706, 62357 Hemse

THORD KARLSSON KERAMIK

Stengods & Mattor i Etelhem

Öppet 1 juni-20 augusti 10-18 • Tfn: 0498-49 41 45 Följ oss på Facebook • www.larssonochlarsson.se 121 thordannons1.indd 1

2017-02-13 11:41


form&design

DRÖMMAR AV KALKSTEN EN UTSTÄLLNING OM GOTLÄNDSK KERAMIKHISTORIA Gotlands Konstmuseums utställning ”Kalkstensdrömmar” vill beskriva bruket av lera genom tiderna – och visa gotländsk keramik i dagens ljus. – Gotland har en ganska homogen keramikhistoria. Jag hoppas besökaren får en nyanserad bild av Gotland som keramiklandskap, förstår vad lera är för någonting och inte minst en ökad respekt och kärlek till hantverket, säger Frode Falkenhaug, slöjd- och formkonsulent på Gotlands Museum.

»

Forts

122


form&design

Mathantverk med hög kvalitet Välkommen till vår unika gårdsbutik på landet. Vi använder gotländska råvaror och färska kryddor. Våra produkter är av hög kvalitet och fria från tillsatser. Du kommer att känna skillnad. Kom förbi och njut! Välkomna! Arla Löthberg

Gårdsbutiken i Väskinde ÖPPET: DAGLIGEN APRIL – SEP KL 10.00 – 18.00 Väskinde Kaungs 519 0498-27 06 33 www.gotlandsdelikatesser.se här hittar du våra produkter. Du hittar oss även på WisbyOst och Kvinnfolki i Visby. Året runt!

butik & tillverkning av lampor, lädervaror och textil Öppettider 7 april – 2 september: Vardagar 10 – 18 Lördag – söndag 11 – 16 Öppettider övriga året: Lördag – söndag 11 – 16 Undantag se hemsidan eller appen Öppet Gotland

www.gotlandslampfabrik.se • info@gotl a n d

sla

m

pf a

brik.

s e • Tel : 0 49 8 - 2 7 16 75 •0 7

0-

4 4 140 75 123


form&design

Carl von Linné skrev 1741 att den gotländska leran var besvärlig. Hundra år senare var Gotland en av de ledande platserna i landet för tillverkning av kakelugnar. – Kakelugnsmakarna drejade också bruksgods och skapade ett arv som blommade ut i ett keramiskt konsthantverk vilket skapat en bild av Gotland, säger Frode Falkenhaug. Keramikens själ på Gotland handlar i dag mycket om att både producent och kund vill åt någon form av livskvalitet, menar han. En strömning i tidens anda är att människor i allt högre utsträckning strävar efter ett leverne med hållbara värden. Frode Falkenhaug talar om krukmakarens återkomst: – Omvärlden har plötsligt börjat se en poesi i hantverket, det tycker jag är kul, vi har strävat med den här debatten om hållbarhet så länge. 124

Nu vill till exempel restauranger och kaféer ha sina egna serviser formade av en keramiker. Besökaren får se keramik som personifierar tjugofem gotländska keramiker. Man möts även av en geologisk djupdykning som svarar på frågan; ”vad är lera”, lägg till det en historisk del med gamla bruksföremål hämtade ur museets samlingar. Kannor, skålar och fat tillverkade av dem som tidigare kallades pottmakare, i dag kallas de kakelugnsmakare. Det kommer också finnas möjlighet att titta på filmade inslag med gotländska keramiker. – Tanken är att man ska få ta del av en keramikers vardag. Det är inte en instruktionsfilm i hur man drejar eller skapar föremål utan snarare en personlig berättelse om vad som driver en keramiker, vilka utmaningar som finns, vad han eller hon fascineras av, säger Frode Falkenhaug.

Utställningen tar också ett grepp om olika tekniker där besökaren får stifta bekantskap med lergods, stengods, rakubränning, saltglasyr och en hel del annat. – Sedan början på 1900-talet har den konceptuella keramiken fått ett ganska stort utrymme på utställningar. Vi har i stället fokus på bruksgodset med några enstaka inslag av skulpturer. Hur har keramikerna tagit emot museets initiativ? – De verkar tycka det här är kul. De är ju som en stor släkt och jag tror de uppskattar att alla får vara med i utställningen. Vilken ställning har gotländsk keramik i dag? – Det har genom åren funnits en profession här som varit lockande för studenter, människor från konstfack och praktikanter att ta del av. Det finns en dragningskraft hit än i dag skulle jag säga.


form&design

GT ) EM

B O K N I N G TE LE FO N 0 498 - 4 8 7 2 8 0 W W W.H A B LI N G B O CR E PE R I E .CO M Ö PPE T TI D E R 16.00 — 24.00 ( M Å N DAGA R S TÄ N GT ) S TO R A B U RG E S / H A B LI N G B O / 62 3 42 H AV D H E M

Hablingbo www.asalindstrom.com www.hablingbocreperie.com

22 Juni - 11 Aug 16.00 - 19.00 Under Varietetiden 16.00 - 20.00 Stängt Måndag

GT ) EM

Ateljé & försäljning: Linda Kalström Mob 0707-41 32 63 • www.lindaskeramik.se • Vägbeskrivning: 7 km söder om Visby, 1,5 km söder från Stenkumla kyrka (skyltat) Öppet: Kristi Himmelsfärd kl 11-18 • 15 juni - 24 aug, mån - lör kl 11-17 • Juli - alla dagar kl 11-17 • Sep - maj – ring före besök- Du hittar mig även på Kvinnfolki, Visby.

125


form&design

KROPPSKONST I TIDEN FÖRDOMAR PÅ VÄG ATT SUDDAS UT Ismannen Ötzi gjorde det redan 5 300 år före Kristus. I dag tatuerar sig män och kvinnor hela tiden. Kroppskonsten har blivit legitim och tagit klivet in i finrummet.

Att tatuera sig förknippades tidigare med något kriminella eller sjömän sysslade med. Ötzi gjorde det inte av fåfänga skäl utan snarare medicinska – forskare tror ”gaddningarna” var en form av akupunktur för att lindra smärta. Stefan Börstad gjorde sin första tatuering för 23 år sedan och är en av Gotlands mest erfarna tatuerare. I dag har han salong tillsammans med Kia Barudi och Anna Fransson. Vad skulle du säga till dem som säger; ”det gör ju så himla ont att tatuera sig”? – Låt bli. Man måste inte tatuera sig. Men många tatuerar sig. Och tatueraryrket vill tvätta bort en stämpel. Konstarten är omgärdad av fördomar och missuppfattningar, i 126

mångas ögon snudd på en illegal och ljusskygg verksamhet. För att legitimera sig tog kåren vägen förbi Hantverksrådet i Leksand. – Vi har länge kämpat för att komma med på Hantverksrådets lista över hantverksyrken. Vi behöver uppfattas som den seriösa yrkesgrupp vi är, säger Stefan Börstad. Arbetet med att införa gesällprov för tatuerare inleddes av den legendariske tatueraren Ove ”Doc Forest” Skog för många år sedan. Han är nu avliden, men arvet och kampen förs vidare. En av dem som kämpar för sin yrkesstolthet är Stefan Börstad som i styrelsen för Sveriges Registrerade Tatuerare (SRT) varit med och ta-

git fram ett ramverk för gesäll- och mästarbrev. – Vi har inte alltid setts som seriösa företagare, tyvärr. Ett gesällprov kan få människor att se på branschen med andra ögon så vi kan hävda oss som yrkesmän. För två år sedan blev tatuerarna upptagna på Hantverksrådets lista över hantverkare. Mästarprovet genomförs i rådets regi där Tatuerarnas yrkesnämnd. Provet kan genomföras först efter att Börstad och hans kollegor i SRT gett grönt ljus. – När någon söker för att få göra mästarprovet kollar vi att de inte har några problem eller oegentligheter i bakgrunden. Tatuerarvärlden i Sverige är hyggligt liten så det är ganska lätt att ta reda på deras historik, säger han. Forts nästa uppslag


form&design

kom och se årets NYHETER !

Välkommen till f d macken sommarbutik i Östergarn 29 juni - 11 augusti tisd - sönd 12 - 17

www.toveadman.se

Gör din saga verklig Magiska och värmande plagg i lin, kashmir och alpacka. Välkomna till den lilla butiken vid havet. Sommarförsäljning i Lickershamn. För övriga öppettider se hemsida: www.designasa.se Mobil: 073 - 200 12 12

G o t l

a n d

medeltida kläder konst & Inredning Skuplturpark & orangeri -lör 11-17 öppet ungesmiss gård i Stenkyrka

lunarplexus.com edlundcarola.com

By MÅRS AB

Karin Mårs Grönlund designar och syr sin kollektion i butiken. Klassiska kläder med tuffa detaljer. Användbara både till vardag och fest. www.bymarsab.se

Marita Palm Keramik

Annorlunda keramik som lockar till skratt! www.maritapalm.com

Hemöstris Skinnboa

Härliga skinn och lammskinnsprodukter från egen kravgodkänd gård. Anita har ett flertal utmärkelser från skinnpremeringen i Tranås. www.hemostrisskinnboa.se

garn kläder mm Öppet må-fr 11 - 18 lördag 11 - 16

Telefon: 0731-432870 www.adelsgatan27.se

ylletinredning.se 127


form&design

Stefan Börstad, KIja Barudi och Anna Fransson, kreativa konstnärer med färgnålar som verktyg och huden som kanvas.

Hur viktigt är det att vara en accepterad yrkeskår med gesällstatus? – Väldigt viktigt. Branschen har växt så snabbt att det nästan blivit en industri och vi måste ta kundansvar på ett bra sätt. Då behövs det regleringar och kvalitetssäkringar. Vilken effekt har det haft? – Det finns fortfarande tatuerare som inte är helt seriösa, men jag tror vi kommer se en förändring de närmaste tio åren. Kunderna börjar ställa högre krav, men tyvärr ser många kunder hellre till plånboken än kvalitén. Tatueringar pryder snart varje man och kvinna, tv-exponering driver på intresset, idrottsstjärnor och artister skapar uppmärksamhet runt konstformen. Det finns i dag enligt SRT:s hemsida 134 registrerade tatueringsstudior i landet, cirka 5 000 tatuerare. Det är en snabbt växande yrkesgrupp. Stefan Börstad är den enda tatueraren på Gotland med mästarbrev.

128

Vad betyder mästarbrevet för dig? – Det är ett bevis för att jag kan mitt jobb, det ger legitimitet och det ger mig en jädra stolthet

– Tatueringstekniken, själva hantverket, är i stort sätt samma, men jag kan göra andra saker, säger han

Vad krävs för att bli en bra tatuerare? – Estetik givetvis, en slags konstnärlig ådra och kreativitet. Och ett pannben tjockare än ringmuren, det tar lång tid att lära sig yrket.

Vanligaste fördomen? – De har suddats ut ganska mycket, folk kan vara lite avvaktande när de ser mina tatueringar men förstår när de hör att jag är tatuerare. Det är till viss del en generationsfråga.

Materialutvecklingen har gått snabbt vilket underlättat arbetet. Stefan Börstad byggde sin första transformator av en lödkolvstransformator, lödde egna nålar och köpte pulverpigment från England. – Jag la pengarna i ett kuvert och skickade… det fanns ju inget annat sätt. De tekniska framstegen är stora vilket utvecklat mig konstnärligt och jag behöver lägga mindre tid på att blanda färger, tillverka nålar eller rengöra tuber. Allt finns att köpa färdigt i dag. Bättre kvalitet på utrustningen har gett större möjlighet att ta ut svängarna, rita motiv och tatuera med högre kvalitet.

Hur har motiven utvecklats genom åren? – Det går ganska mycket trender. Många trender pågår samtidigt och människor delar in sig i fack vilket påverkar motiven. Alla vill vara unika men klämmer in sig i en grupp där alla ser likadana ut. Drömtatuering du ännu inte gjort? – …skulle vara en helt otatuerad person som kommer in och säger ”du får designa hur du vill, jag vill ha en polynesisk tatuering på hela kroppen”. Men det roligaste idag är egentligen inte tatueringen jag gör, utan snacket under kundmötet.


form&design

Strumpfabriken är stället för dig som gillar att se hur hantverket tar form. Från butiken ser du rakt in i tillverkningen. Rasslande mekanik och flinka fingrar omvandlar ullen till de skönaste strumpor och egendesignade koftor, tröjor, kjolar och sjalar. Allt i bästa kvalitet och i miljövänliga färger. Välkommen in till en riktig fabrik!

Besök även vår butik i Visby S:t Hansg 34

För öppettider se: www.gotlandsstrumpfabrik.se Tel: 073-6440737 Adress: Boge Friggars 165

strumpfabriken 129


form&design

EN TEXTIL FÖRENING ÅTERBRUK HAR BLIVIT ETT HÅLLBART TEMA Det går en röd tråd genom Föreningen Textil Gotland. Att skapa utvecklingsmöjligheter för textila hantverkare på ön. – Mycket handlar om inspiration för våra medlemmar runt om på ön. Det är lätt hänt att bli ensam i sin ateljé, säger Carina Norderäng, ordförande i föreningen.

»

Forts

130


Unika möbler för trivsamma miljöer

Guteform eftersträvar en tidlös och klassisk design med gotländsk förankring. Allt vi gör skall tydligt visa ett Gotländskt ursprung – robust och nära naturen. Vi använder oss utav den finaste gotländska kärnfuran som gör våra möbler till både unika och med minsta möjliga miljöpåverkan. Välkommen in till vår butik i Burgsvik!

BUTIK & FABRIK Kör till Burgsvik 80 km söder om Visby, sväng in före Gulfmacken. Vard 11-16. Sommar v.28-35: Vard 11-1 17.. Lörd 11-14. Telefon: 0498-49 77 00. Återförsäljare över hela landet. Hitta återförsäljare och läs mer på hemsidan www.guteform.se


form&design

Ensam är inte stark när Textil Gotland får bestämma. Bland de många medlemmarna finns egenföretagare som stärkts av den mötesplats föreningen blivit. Där är högt i tak för idéer som rör allt från produktutveckling till eget företagande. – Vi är ett fantastiskt nätverk som visar vilken kompetens och bredd som finns på textilhantverkarna runt om på ön, säger Aira Lee som beskriver sig själv som skräddare, klädformgivare, textilkonstnär och pedagog. Hon nämner rutin och tradition genom Gunilla Axén, Christina Thorsson och Kerstin Bendelin samt yngre stjärnskott som Astri Sorby och andra kreatörer. Det finns en lång tradition av hantverkslust på Gotland som föreningen vill vårda och bära vidare. Det görs genom nätverksträffar, utställningar, inspirationsresor (man har varit i Indien såväl som Italien). Inom föreningen ryms företag som arbetar med design, textiltryck, garnfärgning, vävning, stickat, tovat, päls och skinn, skinnberedning, tapetserare, spinneri, konfektion och mattillverkning. Vad betyder föreningen för textilhantverket på Gotland? – Jag tror den betyder en hel del. Vi har mellan 80, 90 medlemmar som alla är verksamma i ett eget företag, som producerar eller designar. Eller att man lär ut och för textila kunskaper vidare, säger Carina Norderäng. En annan röd tråd som förenar flera i föreningen är återbruk, en yttring i tiden som får allt mer genomslag hos konsumenterna menar de. – Det är helt självklart för mig att använda det som finns. Det handlar om materialkännedom, vi har så mycket textilier i omlopp att det börjar

bli en miljöfara. Efter råolja är textilframställning den industri som har mest miljöpåverkan, säger Aira Lee. Carina Norderäng har handarbetat sedan barnsben. Hon lagade när det behövdes, lärde sig virka av en moster, sticka när hon blev vuxen och brodera ännu lite senare. – Mina föräldrar slängde aldrig ett plagg om det var en reva i det. Jag var under mitt unga liv omgiven av människor som sysslade med hantverk i någon form, säger hon. Vad är det med textilier som fångar dig? – Vi är så beroende av textil, vi måste ha kläder på oss på de här breddgraderna. Kläderna signalerar något om vem jag är, vi behöver dukar, gardiner, sängkläder. Det är behagligt att jobba med, mjukt och härligt och hanterbart, man kan bestämma över det mer än med många andra material, upplever jag. Textil är sinnligt. Det doftar, känns och syns, syntetiska material är inget för det här gänget. De väljer naturmaterial som ull och lin varje dag i veckan. – Det gäller också att få den yngre generationen att förstå att man inte behöver köpa nytt hela tiden. Det är ett jättestort tryck från modebranschen som är svårt att stå emot, säger Ingemo Wickström, ullkreatör. Föreningen arrangerar workshops eller tar fram olika teman som inspirerar medlemmarna. Vad är det viktigaste Föreningen Textil Gotland behöver göra för att utvecklas? – Det skulle vara roligt om vi var ännu fler, det finns säkert fler som arbetar med textilt hantverk runt om på Gotland. Kanske kan man hitta några spännande och inspirerande studiebesök att åka på för att få nya idéer. Det är ett stän-

digt flöde av inspiration och utveckling, säger Carina Norderäng. Återbruk, vad är grejen? – Det finns så mycket som går att ta tillvara och använda igen, säger Kerstin Siggelin, mattvävare som älskar färger och att ta hand om gamla tyger. Många börjar bli mer medvetna, säger hon. Återskapandet, vad är det för dig, Carina? – Först ska man använda kläderna så länge det går. När man tröttnat kan man byta med någon, eller också ändrar man på någonting. Återvinning är slutstationen, då eldar man upp eller finfördelar tyget till energi eller ett annat material. Carina Norderängs engagemang har lämnat avryck på många sätt. Hon drog igång en Skaparfestival i Hemse, en återbruksverksamhet på Röda Korset Kupan i Visby, varur skapades ”Textilkalas”, sex kvinnor som sedan åtta år regelbundet träffas för att arbeta med återbruk av textilier. – Folk har sådan fantasi att du skulle bli förvånad, det går att göra jättemycket spännande med sina gamla textilier, säger hon. Vi lär oss mycket av varandra. Årets höjdpunkt för föreningen är den återkommande sommarutställningen – Vi ser fram mot vår utställning som har tema återbruk. Den heter ”Atar um igen” och hålls i före detta Hasselas lokaler i Klintehamn. Tjugo av våra medlemmar kommer vara på plats 6 juli och fyra veckor framåt, säger Norderäng. Varför ska man besöka utställningen? – För att bli hänförd, säger Aira Lee med ett skratt. Det finns ett fantastiskt kunnande och bredd för hantverket här på ön.

Huvudsaker

132

Kerstin Siggelin, Aira Lee, Ingemo Wikström

Carina Norderäng


form&design

B ARBRO SANDELL GOTLÄNDSK TRADITION I NY TOLKNING METERVAROR, LAMPSKÄRMAR, SERVETTER, BRICKOR MM

28/5-31/8 TIS-FRE 11-17 LÖR-SÖN 11-16 MÅN STÄNGT VÄG 146 CA 33 KM FRÅN VISBY • NORRLANDA AURUNGS 0708 625705 • WWW.SANDELLDESIGN.SE

G U NIL A A XÉ N D E SI G N PÅ SLA K A N , MÖB E LTY G E R, K L ÄD E R & K UDDA R T I S-FR E 1 1 -1 7 , L ÖR- S ÖN 1 2 - 1 6 , M ÅN S TÄ N GT 0 7 0 -4 8 5 4 6 8 2 N ORRL A N DA B RIN G E S 2 2 2 W W W.GU N I LA AX E N . S E

HÅLLBART MODE Kläder ska kännas bra för både utsidan och insidan. Därför gör vi närproducerade plagg i ekologiska material med en unik design. Det är Jordnära.

Jordnära Visby S:ta Katarinag. 3 Stora Torget Jordnära Stockholm Gamla Stan Stora Nygatan 6 www.jordnara.com

EKOLOGISK BOMULL · NÄRPRODUCERAT · GOTLÄNDSK DESIGN 133


form&design

ETT SKINNRIKE I VÄRDLSKLASS NÄRPRODUCERAT OCH BIOLOGISK MÅNGFALD PÅ KÖPET Titta på en rauk, ät en saffranspannkaka – ta ett lammskinn med dig hem. Med en hundraårig tradition i ryggen har de gotländska lammbönderna skapat en populär produkt som håller världsklass.

Foto: Roger Arleryd/gotlandsbild.com

134


form&design

STRANDS ARKITEKTER

Arkitekt SAR/MSA

Göran Radhe

radhe.se

idéskisser bygglov

om- och tillbyggnad förfrågningsunderlag

nybyggnad bygghandlingar

Traditionellt stöpta ljus från Gotland www.ljusmakeriet.se

Valarvägen 9, 623 35 Burgsvik. Tel. 0498-29 04 55, mob 0708-29 85 75 ylva.tidvall@strandsarkitekter.se www.strandsarkitekter.se

Radhe-ann19.indd 1

2019-03-20 10:36

135


form&design

Foto: Nicka Hellenberg

Skinnriket firar 10 år. Det började som en tanke i Kjell Nilssons huvud år 2005, han tog idén till några studenter på Folkhögskolan i Hemse, men projektet fick fäste först tre år senare då ”Lamm Gotland” bildades. – Det är ett populärt skinn i allt från barnvagnar till fjällstugor, säger Kjell Nilsson, ordförande i föreningen Skinnriket. Som en del av ”Lamm Gotland” tog Skinnriket fart och har i dag samlat mer än 100-medlemmar där ungefär hälften är så kallade insatsmedlemmar. – Det är gårdar som följer de kvalitetskrav vi satt upp runt riksbedömda baggar och en avelsbedömning på fåren, bland annat. Det är viktigt för att bevara gotlandsfåret, vår ras. Skinnriket har tre huvudspår: Kompetens, som 136

värnar gotlandsfåret och utvecklar rasen, marknadsföring samt utbildningar. – Kunskap är viktigt, vi lär och hjälper varandra, säger Nilsson. Vi genomför bland annat en utbildning på Folkhögskolan i Hemse med föreläsare från olika delar av landet. Marknadsföring är ett viktigt inslag i Skinnrikets verksamhet eftersom vissa av företagen är relativt små och i behov av stöttning för att sälja sina produkter. – Vi hjälps åt med annonsering bland annat, en gemensam marknadsföring för att vara starka tillsammans. Det är kännetecknande för vår produktion, vi delar gärna med oss av kunskap, det är inte vanligt i alla branscher, säger Kjell Nilsson. De rör sig på samma marknad där de vill ha

kundernas uppmärksamhet – men de är också generösa kollegor med en gemensam ambition att stärka gotländsk lammnäring. De gotländska lammskinnprodukterna har hög status, vissa hyllar gutefåret som en unik ras för produktion av lammskinn i absolut världsklass. Basil Kardasis, professor i design vid Royal College of Art i London, säger: – För mig är gotländskt lammskinn exceptionellt vackert, det har en fantastisk struktur, håret är silkeslent, inte alltid men ofta krulligt. Och sedan händer något när lammet klippts, ullen växer tillbaka men i en lite annan form, säger han. Ofta placerar sig gotländska skinn i topp vid tävlingar, många tycker om känslan, gillar kvalitén och glansen.


form&design

Välkommen till

Ninnis Galleri

väg 140, Silte

Öppet: Öppna Ateljéer 30/5 - 2/6 Utställningar 14/6 - 12/8 kl. 11 -17 Vernissager med olika konstnärer/grupper 29/6, 13/7, 3/8

www.korsbarsgarden.se

0706 362973 • ninnisull.se

KÖRS BÄRS GÅRDEN 18 april - 29 sept, juni-aug alla dagar 11-17 i övrigt helger och klämdagar 12-16 800 m söder om Sundre kyrka

Öppet 11–17 1 maj–15 september 2019 Stängt på midsommarafton Trädgårdshandel och Café se www.larsjonsson.se för mer info

137


form&design

Foto: Niclas Ahlberg/N

Vackra och sköna skinn, men glöm inte att tacka gotlandsfåren för den biologiska mångfalden. Gotlandsfåret går i marker som normalt inte betas, som hällmarker och våtmarker. Ett betat änge är sällsynt artrikt, säger Nilsson: – Lammen är jätteviktiga för den biologiska mångfalden. Jämfört med andra län i Sverige tar lammet ganska stor plats på Gotland. Det känns bra att djuren hjälper till att öppna upp landskapet, att de får vara ute. Det känns bra att veta att maskar, fåglar, insekter, fjärilar 138

och andra småkryp mår bra av att marken är betad. Det finns en ökad medvetenhet om att produkter ska vara närproducerade, Skinnriket verkar vara en garant för kvalitet och hållbarhet. – Industrijordbruket skrämmer folk, man vill inte längre ha den billigaste maten, människor trivs inte med hur den produceras. Industrijordbruk lakar ur planeten, det man söker nu är närproducerat och hållbart. Jag tror gotländska

lammskinn upplevs som lite exklusiva, de påverkas inte av trender lika mycket som vissa andra produkter, säger Kjell Nilsson. Vilken betydelse har Skinnriket haft för gotländsk lammnäring? – Jag är extremt jävig men jag tror Skinnriket hjälpt hålla intresset för skinn och skinnproduktion uppe, vi har skapat en medvetenhet hos konsumenter på ett sätt som annars skulle varit svårt.


form&design

SKULPTURFABRIKEN

ULRIKA AHLSTEN KERAMIK

Välkommen till Boge och vår gård med tillverkningsfabrik, visningsträdgård, butik & cafe´, galleri och köksträdgård med växthus. Närproducerat och formgivet av Stina Lindholm.

En mysig liten sommarbutik i den populära badorten Ljugarn på sydöstra Gotland. Här hittar du brukskeramik i modern design. Öppet Onsdag – Lördag 12.00 – 18.00

0708 22 99 09 www.skulpturfabriken.se

www.ulrikaahlstenkeramik.se

ANN UDDIN

ANNE NILSSON

Måleri och skulptur. Materialsökare i ögonblicket; färg och form.

GRAFIK MÅLERI & BETONG Sysne, Katthammarsvik Öppettider 26 Juni –18 aug. kl. 12–17 Måndagar stängt.

Ateljè Gaum Lövstigen 6, Tofta (Finns på ”slingan” mot Toftagården). Deltar i Öppna-Ateljéer 30 maj - 2 jun.

Tel. 073 907 3044 anne_nilsson@telia.com www.anneskonst.se

076-199 78 18, ategaum97@gmail.com www.annuddin.com

PAPIJJON

STRUMPFABRIKEN I BOGE

Sandra och Linnéa på Papijjon Sweden skapar former och förändring utav sina material. Dam- och barnkläder som designas och sys upp i deras ateljé, belägen i butiken Ladan i Hemse. Kombinerat med Ladans inredningsprylar finns där en egen Papijjon-hörna. Välkommen!

Den som letar efter ett annorlunda utflyktsmål rekommenderas ett besök på Gotlands Strumpfabrik. Du kliver rakt in i tillverkningen och får se hur en strumpa blir till. Slitstarka ullfibrer blandas med daterad mekanik i en skön symfoni. Nu stickas och sys även koftor, tröjor och accessoarer i Strumpfabriken. Öppet dagligen – 11-16, för övriga öppettider se hemsidan. Även butik i Visby på S:t Hansgatan 34.

www.papijjonsweden.com 0736435653, 0733665051

www.gotlandsstrumpfabrik.se

FABRIK13

KERAMIKSTUDION

Vi formger och tillverkar smycken i silver, titan och andra material. I verkstaden finns en liten butiksdel och på loftet har vi ett sommargalleri. Stanna gärna till hos oss, vi finns i Alva socken på södra Gotland. Välkomna!

Jag ägnar mig passionerat åt lågbränningar såsom raku, sågspån och kopparbränning. I mitt galleri i G finner du stämningsfulla ljusbärare för inom och utomhusbruk, bruksgods i stengods och trädgårdskonst. Öppettider För vägbeskrivning se hemsidan www.keramikstudion.com

Leena och Våge 072-523 03 68 www.fabrik13.se

Tel: 0736-51 31 53

VIKLAU KRUKMAKERI ULLA AHLBY

TEXTIL GOTLAND UTSTÄLLNING

Gör bruksgods och unika ting i keramik. Vedbränner svartgods med forntida teknik. Gjuter i betong för ute och inne. Handgjorda trädgårdshöns i betong.

”Atar um igen” F.d Hassela i Klintehamn Södra Kustvägen 6 6 juli – 4 augusti kl. 11 – 18 Varmt välkomna

070-5319438 www.viklaukrukmakeri.se ulla.ahlby.keramiker@gmail.com

www.textilgotland.net

139


form&design

WISBY ART & CRAFT

YLLET INREDNING BUTIKEN I VALVET

Kerstin Siggelin, Ingemo Jarl Wickström, Aira Lee

Här finns heminredning med hållbar inriktning. Kläder av naturliga material och fantastiska garner i regnbågens alla färger hittar du bakom valvet på S:t Hansgatan 19. Där ligger Yllet inredning.

Slowfashion Slowcraft Närproducerat Klimatsmart Året runt öppet. Varmt Välkommen! Adelsgatan 28 Visby

www.ylletinredning.se

HJÄRTFABRIKEN

SKRÄDDARSYDDA LAMPOR

I den rustika gamla smedjan i Bro hittar du Hjärtfabriken keramik & Lilla Gårdscafet. I den charmiga butiken finns keramikhjärtan som är tillverkade på plats, samt gotlandstillverkade bruksvaror & inredning. Här finns också ett pittoreskt gårdscafe som är perfekt att hänga kvar i, njuta av en kaffe, gotländska bakverk & den unika miljön.

Det började med en lampa. En lust, som följdes utav flera skapelser som sticker ut från det traditionella. Välkommen till butik & ateljé i Burs Stora Gläves 706, BURS Telefon: 0706-226255 Öppet juli-augusti, ons-lör, kl 13-17 www.holgersdotter.se

www.hjartfabriken.se

DEVA CASHMIRE OCH TOFFLOR

KAJSA ULLMAN I BURS

Öppet Måndag - Fredag 09.00-16.00 ST Mickaels Gränd 13 Visby

Utställning, verkstad och försäljning av textila bilder, akvareller och textilt konsthantverk. Kuddar, mössor, handdukar m.m. i sammet, lin och ull.

Ingemo Wickström 0700 222431

www.kajanuppsala.com

SILVER I FATTIGSTUGAN

NOBELL LAMMGÅRD För oss med enkel smak. Vi som bara nöjer oss med det bästa.

Vackra lammskinn till försäljning i vår gårdsbutik i Gammelgarn. Välkommen.

070-788 60 50 www.ejve.se

070 - 4958068 www.nobell.se

FÅRSKINNSMAGI FRÅN INNERSTA GOTLAND På Graute Gård är människan ett med naturen. Varje fårskinnsprodukt hos oss är ensam i sitt slag, gjord för hand. Hos oss finner du traditionella fårskinn, sittdynor och fårskinnskuddar men också exklusiva handledsmuddar, axel-väskor och utsökta inredningsdetaljer. Instagram: _grautegard_ Facebook: Graute Gård 070-4712999 www.grautegard.se

140

GLASÅTERBRUK Välkommen till Glastäppan vid Lummelunda Kanalen 11.00-17.00 måndag - söndag 24/6 - 11/8 torsdag - söndag 15/8 - 1/9 All annan tid ring. 0498 - 273334


form&design

HEART OF GOTLAND

LITE GULDKANT PÅ TILLVARON

Smyckena skapade av guldsmed Annika Gustavsson är inspirerade från den karga naturen på Gotland. Kollektionen ”Heart of Gotland” är inget vanligt hjärta, utan formen av två musslor som fossilnat ihop under miljoner år.

De fina kaffe- och temuggarna i härliga färger med guldkant finns vid Thord Karlsson Keramik i Lye. Öppet året runt. www.karlssonskrukor.se

Besök hennes smedja och butik belägen mitt i de gamla S:t Hanskvarteren i Visby. www.annikagustavsson.se

DESIGN & HANTVERK Välkommen till vår butik på S:t Hansgatan 30 i Visby. Vi har Gotlands bredaste utbud av kvalitétsgarn och sticktillbehör. Här kan du också köpa kravmärkt, mjukt ullgarn från Gotland, spunnet i vårt eget spinneri. www.dhgh.se

TEXTILATELJÉ MÅSEN & GALLERI HÄGUR Välkommen till en inspirerande butik med galleri i lantlig gårdsmiljö! Barn- och damkläder, design Karin Lindblom. Ekologiska och svensktillverkade plagg. Grafik och poesi av Anna Lindblom. Öppet 29 juni – 23 aug: tors – sön kl 11–16. Hägur, Eksta, Klintehamn, väg 140. 070-491 17 29 www.textilateljemasen.se

LAMM & BI PRODUKTER I Buttle mitt på Gotland producerar och säljer vi lammskinnsprodukter i egna modeller av västar, kuddar, sittdynor och mycket mera. Även lammskinn, kött, vaxljus och honung från gårdens lamm och bin.

www.lammochbi.se

BRUKSKERAMIK I STENGODS Keramik i två olika uttryck i min ateljébutik i Burgsvik. Ett formstramt, fasettmönstrat i klara pastellfärger. Ett enkelt, rått och naturnära i vitt och grått. Öppettider och vägbeskrivning hittar du på min hemsida. 070-2071507 www.keramikerjansandblom.se

VISBY ROSEN Nyhet för i år. Visby Rosen i poncho. 100% Merino Ull. Made By MÅRS AB. Finns att köpa hos ”Butik Adelsgatan 27” i Visby.

www.bymarsab.se

141


10

10

9

9

8

8

7

7

6

6

5

5

4

4

3

3

2

2

1

1

B

A

36

36

B B

A A

30

30

35

35

33

33

31

31

C

C C

32

32

34

34

D

D D

23

23 22

22

42

40

42

43

43

Sandkull-Annas 25 stuga

40

F

F F

G

G G

44

44

41

41

37

37

15

15

39

Gotlandståget

39

45

45

Salmbärshagen Ekebysänget

16

Gotlandståget

17

17

Salmbärshagen Ekebysänget

16

38

38

13

13

26

26

47

47

Käldänget

Käldänget

21

21

49

46

46

Bäl Sudergårda änge

27

27

18

18

H

H H

Bäl Sudergårda änge

Elinghems ödekyrka Elinghem kyrkänge

Elinghems ödekyrka Elinghem kyrkänge

14

14

Kartnr. 1 – 97 Kartnr. 1 – 97

Sandkull-Annas 25 stuga

24

24

E

E E

29

29

12

12

19

19

28

28

9

9

11

11

I

I I

Blå Lagunen

Blå Lagunen

J

J J

8

8

10

10

20

20

K

K K

7

7

5

5

L

L L

6

6 4

4

1

2

2

N

N N

E G G D E H G H G E D E H E H E E H E FE K E D H FF FK G D FF E F FG FC E E C F FC D E D C JF F D E D JC LF K E IC G L G K ID H G D G E D C H H D F E D C

9 11 13 15 9 10 11 12 13 10 15 9 10 11 12 10 10 6 9 7 11 3 10 18 6 14 7 11 3 7 18 9 14 16 11 8 7 13 9 8 16 10 8 13 13 14 8 17 10 3 13 7 14 8 17 13 3 2 7 3 8 11 13 9 2 13 3 13 11 8 9 16 13 11 13 15 8 3 16 10 11 19 15

ORTSREGISTER

Akebäck Ala Alskog Alva Akebäck Anga Ala Ardre Alskog Atlingbo Alva Barlingbo Anga Bjärges Ardre Björke Atlingbo Boge Barlingbo Bro Bjärges Bunge Björke Burgsvik Boge Burs Bro Buttle Bunge Bäl Burgsvik Dalhem Burs Eke Buttle Ekeby Bäl Eksta Dalhem Endre Eke Eskelhem Ekeby Etelhem Eksta Fardhem Endre Fide Eskelhem Fleringe Etelhem Fole Fardhem Follingbo Fide Fröjel Fleringe Fårö Fole Fårösund Follingbo Gammelgarn Fröjel Ganthem Fårö Garda Fårösund Gerum Gammelgarn Gothem Ganthem Grötlingbo Garda Guldrupe Gerum Hablingbo Gothem Hall Grötlingbo Halla Guldrupe Hamra Hablingbo

ORTSREGISTER

3

3

1

M

M M

10

10

9

9

8

8

7

7

6

6

5

5

4

4

3

3

2

2

1

1


20

19

18

17

16

15

14

13

12

11

69

A

B

97

96

57

95

70

84

71

93

91

90

C

92

83

81

56

89

94

88

86

D

85

87

82

75

78

Lojsta präsänge

74

76

E

72

68

73

67

59

58

79

F

66

65

60

54

77

80

64

G

Käldänget

63

53

61

H

62

Gunnfjauns kapell Ardre prästänge Mullvalds änge

49

I

50

For kids Golf Guest harbours

För barn Golf Gästhamn

J

Övriga sevärdheter

K

More sights

Tracks

Tennis

Tennis Vandring/Löpning

Surf spots

Church ruins

Ruin Surfspots

Rauk fields

Raukfält

Museum

Ferry connection

Färjeförbindelse/båt

Muséer

Bird watching

Fågelområde

Charging station

Airport

Flygplats

Canoing

Fishing village

Fiskelägen

Laddstation elbil

Fishing spots

Kanot/Kajak

Bike tracks

Camping

Camping

Fiskeplatser

Gas station

Bensinstation

Cykelvägar

Bathingplace

Bad

Swamp

Water

Vatten Sankmark

Cultivated land

Forest

Öppen mark

Skog

Tätare bebyggelse/Samhälle Built-up area/Urban district

L

LEGEND Through road Other public road Private road, open to motor traffic Church Lighthouse Quarry

Länsväg Annan allmän väg Enskild bilväg Kyrka Fyr Stenbrott

52

KARTTECKEN

51

Prästänge

M

Hall Halla Hamra Hangvar Havdhem Hejde Hejdeby Hejnum Hellvi Hemse Hogrän Hörsne Kappelshamn Katthammarsvik Klinte Klintehamn Kräklingbo Källunge Lau Levide Linde Ljugarn Lojsta lokrume Lummelunda Lye Lärbro Martebo Mästerby Norrlanda När Näs Othem Roma Romakloster Rone Ronehamn Rute Sanda Slite Sjonhem Silte Sproge Stenkumla Stenkyrka Stånga Sundre Tingstäde Tofta Träkumla Vall Vallstena Vamlingbo Vibble Viklau Visby Vänge Väskinde Västergarn Västerhejde Väte Öja Östergarn

N

H 3 F 10 D 19 H 4 D 16 D 11 E 7 G 7 J 5 E 14 D 10 G 9 I 4 I 11 C 12 C 12 H 11 G 8 G 13 D 14 E 14 H 13 E 13 F 6 E 5 F 13 I 5 F 5 D 10 G 10 G 14 C 17 H 5 E 9 E 10 E 15 F 16 J 4 C 11 C 15 F 10 I 6 C 14 D 9 F 5 E 14 C 20 G 5 B 9 D 9 D 9 G 8 C 19 C 8 E 10 D 7 F 10 E 6 B 11 C 8 D 11 D 18 I 11

20

19

18

17

16

15

14

13

12

11


Annonsörsregister

Kartnummer ordning Företag

Sidnr Kartnr

Sylvis Döttrar 60 Ebbes 59 Sudersand Resort 61 Sudersandsbiografen 58 Fårö Islandshästar 58 Fårögården Restaurang 58 Bistro Albatross 60 Creperie Tati 60 Fårö Krukmakeri 60 Lauters 60 Bergman Center 58 Bungemuseet 62 Café Maffen 62 Gotlands Idrottscenter 62 Mat & Kaffestugan Bunge 62 Sundsmacken 63 Risungs Gård 115 Hembaket 66 Vallevikens Hotell & Restaurang 67 Skuttlings Design & Trädgård 67 Action Club 67 Ihrebaden Restaurang 66 Ihre Gård 66 Tempo Stenkyrka 66 Design Åsa 127 Lunar Plexus 127 Skulpturfabriken 139 Gisslause Lammgård 67 Cementa 67 Kronans Apotek Slite 67 Slite Strandby 18-19 Gotlands Försvarsmuseum 66 Stall Misteln 67 Tingstäde Fästning 66 Glastäppan 140 Krusmyntagården 45 Gotlands Delikatesser 123 Gotlands Lampfabrik 123 Hjärtfabriken Keramik 119,140 Graute Gård 115,140 Gane Gård 115 Gotlands Strumpfabrik 129,139 Ljusmakeriet 135 Bilmuseet Kneippbyn 43 Kneippbyn 13-15 Nygårds Herrgård 81 Lilla Bjers 47 Suderbys Herrgård 81 144

1 2 2 2 3 3 4 4 4 5 6 7 7 7 7 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 20 20 21 21 21 22 23 24 24 25 26 27 28 29 30 30 31 32 33

Företag

Sidnr Kartnr

Lindas Keramik 125 Gotlands Djurpark 81 Ann Uddin 139 Minimalen Keramik 81 Tofta Strandpensionat 81 Hallfreda Hotell 85 Dunbodi 85 Gotlandståget 84 Englunds Skor 85 Textil Gotland 139 Brukshotellet i Roma 85 Ica Nära Roma 86 Romabrunnen 85 Viklau Krukmakeri 139 Gervide Gård 85 Barbro Sandell 133 Gunila Axén 133 Måna Engström 133 Hantverkshuset Katthammarsvik 87 Ingelas Keramik & Hantverksbod 87 Katthammarsvik Rökeri 87 Tempo Katthammarsvik 87 Östergarn Strand 87 Tove Adman 127 Anne Nilsson 139 Nobell Lammgård 87,140 Lamm & Bi 111,141 Stenhuse Gård 83 Hamnkaféet 82 Jockes Bilservice 83 Klinte Bil o Buss 83 Klinte El 83 Klintetraktens Framtid 82 Kronans Apotek Klintehamn 83 Larsson & Larsson 121 Tallås Hantverk 121 Scharp Keramik 121 Ardrebo 88 Ljuvliga Ljugarn 89 Smakrike Krog 88 Ulrika Ahlsten Keramik 139 Niklas Ejve 118,140 Källingknuten Hantverksbutik 88 Etelhems Krukmakeri 120 Thord Karlsson Keramik 121,141 Gumbalde Golf & Hotell 90 Rangvalds Hantverk & Ting 140 Stora Karlsö 83

34 35 36 36 36 37 38 39 40 41 42 43 43 44 45 46 47 49 50 50 50 50 50 51 52 53 54 56 57 57 57 57 57 57 58 59 60 61 62 62 62 63 64 65 66 67 68 69

Företag

Sidnr Kartnr

Fröjel Resort & Spa 45 Ljungs Kakelugnsmakeri 119 Måsen Textilateljé 141 Lammboden Almungsgården 90,117 Wolter Keramik 121 Gotlands Spinneri 117 Sindarve Lammgård 115 Holgersdotter 103,140 Hemse Bil & Däck 90 Ladan 90 Papijjon 139 Kajsa Ullman 140 Strandakar 91 Ninnis Galleri 137 Fabrik13 139 Hablingbo Créperie 125 Hablingbo Varité 90 Åsa Lindström 125 Petesgården 93 Keramikstudion 119,139 Sigsarve Lamb 117 Kattlunds Museigård 93 Guteform 131 Jan Sandblom Keramik 141 Bertil Norrby 93 Burgsviks Rökeri 93 Gimbri Design 93,117 Olov Nilssons Stenhuggeri 93 Strands Arkitekter 135 Bottarve Museigård 93 Lars Jonsson Museum 95,137 Vamlingbolaget 141 Suderbaggen 95 Körsbärsgården 95,137 Stenmuseet Kettelvik 93 Majstregården 93 Uncle Joe´s 43 Kronans Apotek Visby 73 Jaktia 73 Apotek Hjärtat 73 Ica Maxi Österby Brädgård 135 Gotland Gokart 35 Visby Rör & Bad 73 Novi Resort 77 Ica Supermarket Atterdags 4 Visby Hälsokost 77 Sail Racing 75

70 71 71 72 73 74 75 76 77 77 77 79 80 81 82 83 83 83 84 85 86 87 88 88 89 89 89 89 90 91 92 93 94 95 96 97 200 202 203 204 204 205 206 207 208 300 300 302

Företag

Sidnr Kartnr

Wisby Hof 71 Picco 74 Ilse Jacobsen 74 Odds Guld 100-101 Gotlands Cykelutyrning 47 Fenomenalen 47 Visby Gästhamn 34 Uppsala Universitet 73 Kvinnfolki 117 Turistbyrån 2 Kitchen & Table 74 Selma City Spa 74 Adelsgatan 27 127 By Mårs 141 Tuppens Krog 71 Wisby Art & Craft 140 Musikhandeln Norrby & Olsson 74 Visby Creperie & Logi 74 G.A.D 109 Kränku 74 Annika Gustavsson 113,141 Design & Hantverk 66,74,141 Yllet Inredning 127,140 Gotlands Museum 31 Visby Glass 74 G:a Masters 51 Jordnära 133 Best Western Strand Hotell 70 Visby Glasblåseri 118 Black Sheep Arms 71 Gotland Chamber Music Festival 39 Göran Radhe Arkitekt 135 Lgh-hotellet Sköna Hönor 71 Medeltidsveckan 41 Kontoret 74 Apoteket 76 Mc Donalds Östercentrum 71 Nordea 73

303 304 305 306 307 308 309 310 311 311 312 312 313 313 314 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336


Alfabetisk ordning Företag

Sidnr Kartnr

Action Club 67 Adelsgatan 27 127 Ann Uddin 139 Anne Nilsson 139 Annika Gustavsson 113,141 Apotek Hjärtat 73 Apoteket 76 Ardrebo 88 Assistancekåren 41 Barbro Sandell 133 Bergman Center 58 Bertil Norrby 93 Best Western Strand Hotell 70 Bilmuseet Kneippbyn 43 Bistro Albatross 60 Black Sheep Arms 71 Bottarve Museigård 93 Brukshotellet i Roma 85 Bungemuseet 62 Burgsviks Rökeri 93 By Mårs 141 Café Maffen 62 Cementa 67 Coop Gotland 3 Creperie Tati 60 Design & Hantverk 66,74,141 Design Åsa 127 Dunbodi 85 Ebbes 59 Englunds Skor 85 Etelhems Krukmakeri 120 Fabrik13 139 Fenomenalen 47 Fröjel Resort & Spa 45 FTI 27 Fårö Islandshästar 58 Fårö Krukmakeri 60 Fårögården Restaurang 58 G:a Masters 51 G.A.D 109 Gane Gård 115 Gervide Gård 85 Gimbri Design 93,117 Gisslause Lammgård 67 Glastäppan 140 Gotland Chamber Music Festival 39 Gotland Gokart 35 Gotlands Cykelutyrning 47

12 313 36 52 319 204 334 61 46 6 89 326 30 4 328 91 42 7 89 313 7 20 4 320 16 38 2 40 65 82 308 70 3 4 3 324 317 27 45 89 19 22 329 206 307

Företag

Sidnr Kartnr

Gotlands Delikatesser 123 Gotlands Djurpark 81 Gotlands Försvarsmuseum 66 Gotlands Idrottscenter 62 Gotlands Lampfabrik 123 Gotlands Museum 31 Gotlands Spinneri 117 Gotlands Strumpfabrik 129,139 Gotlandståget 84 Graute Gård 115,140 Gumbalde Golf & Hotell 90 Gunila Axén 133 Guteform 131 Göran Radhe Arkitekt 135 Hablingbo Créperie 125 Hablingbo Varité 90 Hallfreda Hotell 85 Hamnkaféet 82 Hantverkshuset Katthammarsvik 87 Hembaket 66 Hemse Bil & Däck 90 Hjärtfabriken Keramik 119,140 Holgersdotter 103,140 Ica Maxi Ica Nära Roma 86 Ica Supermarket Atterdags 4 Ihre Gård 66 Ihrebaden Restaurang 66 Ilse Jacobsen 74 Ingelas Keramik & Hantverksbod 87 Jaktia 73 Jan Sandblom Keramik 141 Jockes Bilservice 83 Jordnära 133 Kajsa Ullman 140 Katthammarsvik Rökeri 87 Kattlunds Museigård 93 Keramikstudion 119,139 Kitchen & Table 74 Klinte Bil o Buss 83 Klinte El 83 Klintetraktens Framtid 82 Kneippbyn 13-15 Kontoret 74 Kronans Apotek Klintehamn 83 Kronans Apotek Slite 67 Kronans Apotek Visby 73 Krusmyntagården 45

24 35 21 7 24 322 74 28 39 26 67 47 88 330 83 83 37 57 50 9 77 25 76 204 43 300 14 13 305 50 203 88 57 325 79 50 87 85 312 57 57 57 30 333 57 20 202 23

Företag

Sidnr Kartnr

Kränku 74 Kvinnfolki 117 Källingknuten Hantverksbutik 88 Körsbärsgården 95,137 Ladan 90 Lamm & Bi 111,141 Lammboden Almungsgården 90,117 Lars Jonsson Museum 95,137 Larsson & Larsson 121 Lauters 60 Lgh-hotellet Sköna Hönor 71 Lilla Bjers 47 Lindas Keramik 125 Ljungs Kakelugnsmakeri 119 Ljusmakeriet 135 Ljuvliga Ljugarn 89 Lunar Plexus 127 Länsstyrelsen 22,23 Majstregården 93 Mat & Kaffestugan Bunge 62 Mc Donalds Östercentrum 71 Medeltidsveckan 41 Minimalen Keramik 81 Musikhandeln Norrby & Olsson 74 Måna Engström 133 Måsen Textilateljé 141 Niklas Ejve 118,140 Ninnis Galleri 137 Nobell Lammgård 87,140 Nordea 73 Novi Resort 77 Nygårds Herrgård 81 Odds Guld 100-101 Olov Nilssons Stenhuggeri 93 Papijjon 139 Petesgården 93 Picco 74 Qvitt 11 Rangvalds Hantverk & Ting 140 Region Gotland 31,51,76 Risungs Gård 115 Romabrunnen 85 Sail Racing 75 Scharp Keramik 121 Selma City Spa 74 Sigsarve Lamb 117 Sindarve Lammgård 115 Skinnriket 114

318 311 64 95 77 54 72 92 58 5 331 32 34 71 29 62 17 97 7 335 332 36 315 49 71 63 81 53 336 208 31 306 89 77 84 304 68 8 43 302 60 312 86 75

Företag

Sidnr Kartnr

Skulpturfabriken 139 Skuttlings Design & Trädgård 67 Slite Strandby 18,19 Smakrike Krog 88 Stall Misteln 67 Stenhuse Gård 83 Stenmuseet Kettelvik 93 Stora Karlsö 83 Strandakar 91 Strands Arkitekter 135 Suderbaggen 95 Suderbys Herrgård 81 Sudersand Resort 61 Sudersandsbiografen 58 Sundsmacken 63 Svenska Kyrkan 39,73,119 Sylvis Döttrar 60 Tallås Hantverk 121 Tempo Katthammarsvik 87 Tempo Stenkyrka 66 Textil Gotland 139 Thord Karlsson Keramik 121,141 Tingstäde Fästning 66 Tofta Strandpensionat 81 Tove Adman 127 Tuppens Krog 71 Turistbyrån 2 Ulrika Ahlsten Keramik 139 Uncle Joe´s 43 Uppsala Universitet 73 Vallevikens Hotell & Restaurang 67 Vamlingbolaget 141 Viklau Krukmakeri 139 Wisby Art & Craft 140 Visby Creperie & Logi 74 Visby Glasblåseri 118 Visby Glass 74 Visby Gästhamn 34 Wisby Hof 71 Visby Hälsokost 77 Visby Rör & Bad 73 Wolter Keramik 121 Yllet Inredning 127,140 Åsa Lindström 125 Öppna Ateljéer 137 Österby Brädgård 135 Östergarn Strand 87

18 11 20 62 21 56 96 69 80 90 94 33 2 2 7 1 59 50 15 41 66 21 36 51 314 311 62 200 310 10 93 44 314 316 327 323 309 303 300 207 73 321 83 205 50 145


300

ps

18

19

16

306

Va muldema ren rs

17

307

303

Fenomenalen

61 308

303

302

79

304

305

15

70

309

312

311

314

313

31

310

318

317

315

71

14

319

321

62

316

72

320

336

322

Gotlands Museum

20

n 323

13

335

334

333

325

52

30

21

Copyright: Gotlandsguiden AB

Kartnr. 300 – 336

rte po L str illa an d

324

326

1

35

327

328

39 58

36

50

2

55

12

40

Kärleksporte

n

56

38

11

37

32

329

S:t Nicolai

330 331

3

10

9

8

4

7

6

5

332


78

dor

Copyright: Gotlandsguiden AB

na

64

200

Kung sla

ICA M AXI A re

LEVA

57

74

Path from Cruise ships

Cruise port

Cruise center

Wisbygymnasiet

201

202

203

70

204

73

Kartnr. 200 – 208

202

207

205

72

65

34

66

53 51

208

54

76

68

206

75

63


BORTA BRA MEN GOTLAND BÄST. Vi kan stolt erbjuda Gotlands största utbud av lokala råvaror och produkter. I vårt eget bageri bakar vi varje dag från grunden på mjöl från Labans Kvarn en bit bort. En uppsjö av lokala delikatesser och närproducerade godsaker kan du köpa direkt över disk. Och du kan alltid handla online och hämta upp dina varor i vår drive thru. Så att handla närproducerat har aldrig varit enklare. Oavsett om du är nära eller ej.

Profile for Gotlandsguiden

Gotlandsguiden Sommar 2019  

Gotlandsguiden Sommar 2019