Page 1

form&design

ett magasin om gotländsk

design , form

konst och konsthantverk

#1/2018


Generös minimalism I mitt arbete som silversmed jobbar jag ofta utifrån vad jag vill kalla för generös minimalism; Jag arbetar med teman omkring det råa och det rena och kombinerar den stillsamma designprocessen med det luxuösa. Även om jag ofta arbetar med exklusiva material såsom guld, diamanter och tahitipärlor, försöker jag göra det på ett nedtonat och opretentiöst sätt. Jag tycker att materialet vinner på att man jobbar utifrån en medveten estetisk återhållsamhet. Guldet låter jag förbli filat på ytan; stramt, men rått. Det framhäver guldets naturliga färg. Med min bakgrund och rötter från Köpenhamn och Georg Jensens Silversmedja och de traditioner och den stämning som finns där, har jag nu butik/verkstad i ett 1300-tals valv mitt i Visby innerstad och den kombinationen påverkar definitivt min designprocess och mitt dagliga liv. Inte minst det rofyllda och estetiska valvet är betydelsefullt för mig. Det skapar utrymme för tankarna att flöda och det tror jag vi behöver som människor. Jag arbetar ofta väldigt långsamt med utvecklingen av en ny modell, i kontrast till de hektiska dagar som det givetvis finns många av i butiken och i Visby. Ibland kan ju det långsamma paradoxalt nog vara snabbare. Och om vi släpper våra förväntningar om att något skall uppstå, kan det helt plötsligt uppstå.

S:t Hansgatan

Stora Torget

Annons

S:t Katarinas ruin Klosterbrunnsgatan

Gamla Masters


Sverige: Butik & verkstad Klosterbrunnsgatan 8 621 56 Visby, Gotland — Danmark: Verkstad ( Bara avtalad tid) Ny Adelgade 4 1104 København K — +46 (0)76 013 12 12 hannehefto@hannehefto.com www.hannehefto.com — Tahitipärlor med 18 karat guld. — Ringar i 18 karat guld med svarta diamanter. Båda ringarna kan fås i olika tjocklekar i guld, vitguld eller silver, samt med diamanter även i de naturliga färgerna rosa, vit eller champagne. Ringarna kan sättas ihop till flera och komplettera varandra i ständigt nya variationer. Välj din egen kombination.


guiden Gotlands

form&design

Karaktärsstark skatt GOTLANDSGUIDEN FORM & DESIGN 2018 ANSVARIG UTGIVARE:

Gunnar Danielsson

SKRIBENTER:

Tre karaktärsstarka tjejer har efter år av sökande funnit sin plats på Gotland. Läs deras berättelse som visar att borta är bra men hemma kan vara bättre. Karaktärsstark kan också beskriva arkitekturen på Gotland, så vi gick en snabb husesyn för att titta på några karaktärsstarka byggnader. Det finns en rik keramisk skatt på Gotland. Vi kan visa ett litet tvärsnitt av alla de uttryck de gotländska keramikernas kreativitet tar sig, men vi gav oss också på att göra en guide av en levande konstform i konstant förändring. Det och mer därtill finns att upptäcka i årets form&design, mycket nöje!

Hemvändarna 6

Roger Björman Albin Wiberg

Nicka Hellenberg FORMGIVNING:

Gustav Danielsson

ANNONSFÖRSÄLJNING:

Gunnar Danielsson Lisa Tommiedotter

Michael Schillerström Stefan Paulsson OMSLAGSFOTO: ANNONSPRODUKTION:

Anders Nyberg

Caroline Edlund

ORIGINAL/REPRO: TRYCK: DISTRIBUTION:

Klas Hult

Quad Graphics Sp. z o.o.

För påfyllning av tidningar:

skicka ett sms till 0707-66 00 91, eller

Hus i förändring 14

Världsklass i krukmakeriet 26

Klassisk form i Fide 32

Kalk 52

maila till leverans@gotlandsguiden.se

GOTLANDSGUIDEN AB SKEPPSBRON 14 , 621 57 VISBY TELEFON:

0498-21 00 00

info@gotlandsguiden.se www.gotlandsguiden.se

4

form&design


Lamm&Bi Butik och lammgård i Buttle mitt på Gotland

Stort sortiment av lammskinnsprodukter, lammskinn, även lammkött, honung och vaxljus Annette och Dan Bonnevier förädlar och säljer vad gårdens lamm och bin producerar. På gården finns 600 tackor av rasen Gotlandsfår och 80 bisammhällen. Av lammskinnen sys egna modeller av västar, pannband, halsdukar, mössor, nallar, bilbältesmuff, kuddar, sittdynor och mycket mera. Vi bereder våra skinn i Tranås. Lammkött från gårdens egna lamm. Biodlingen ger honung och vaxljus.

Öppet året runt! Se våra öppettider på appen Öppet Gotland Tele 0498-56074 * www.lammochbi.se


Hemvändarna TRE VÄNNER SOM DRIVS AV EN PASSION De har testat sig fram, snubblat och tagit ny sats. De ser hellre möjligheter än problem och drivs av en personlig passion.
I dag formas deras hantverk ur gotländsk inspiration.
 – Lyssna inte på nejsägarna, låt inte deras rädsla spilla över på dej. Jag gjorde inte ens en budget i början men jag trodde på det jag ville göra. Satsar man halvdant går det bara halvbra, säger Annika Gustavsson.
Allkonstnären Elena Berg Österdahl är obotlig optimist och Jennie Olofsson startade ett glasblåseri i en socken hon knappt visste var den låg. Text: Roger Björkman  Foto: Anders Nyberg 6

form&design


form&design

7


Elena Berg Österdahl

Det här är en text om tre vänner som utbildade sig, kryssade runt i världen men hittade tillbaka till Gotland och en plats där de nu arbetar som konsthantverkare.
 Annika Gustavsson är guldsmeden och smyckesdesignern som hoppade av ett välbetalt chefsjobb inom finansbranschen för att följa sin inre röst.
 Elena Berg Österdahl gick på Gotlands Konstskola och utbildade sig till produktutvecklare inom möbeldesign men skiftade fokus från trä till metall eftersom hon inte hade tillgång till en träverkstad men fick låna en plats i en metallverkstad. Hon hittade en skön mix som formgivare, skulptör och produktutvecklare. 
 Jennie Olofsson praktiserade som fotograf under en kort period i Stockholm men insåg i en hängmatta i Laos att hon ville bli glasblåsare:
 – Jag hade aldrig sysslat eller ens tänkt på att blåsa glas. Jag hade inte ens sett det på tv. Men jag kände Christer Mattson på Visby Glasblåseri, så när jag kom hem tog jag kontakt med honom och sa att jag ville bli glasblåsare.

 Hon fick en praktikplats, som när Christers assistent sa upp sig blev ett sommarjobb.
Efter ett års utbildning i Kosta i Små8

form&design

land flyttade hon till Danmark och tog en kandidatexamen i konsthantverk.
 – Jag bara körde på, jobbade i verkstäder i Danmark och i Småland. Varje sommar var jag hemma och jobbade för Christer eftersom jag älskar Gotland och trivs här, säger hon.

 Annika Gustavsson tröttnade på att uppfylla andras mål, börjare utforska sina kreativa sidor i olika kvällskurser vilket ledde till att hon tog tjänstledigt ett år för att plugga smyckesdesign. Hon sa sedan upp sig för att studera vidare till guldsmed under fyra år i Köpenhamn. 
 – Jag gillade inte tanken på att det var det där jag skulle göra resten av mitt liv och vakna upp med en guldklocka runt armen och undra vart tiden tog vägen. Jag ville inte dö bitter säger hon.
 Så i någon måtta drev tanken på döden Annika vid 30 års ålder ut i en okänd värld full av liv och kraft. – Jag var tvungen att satsa allt om jag skulle kunna livnära mig på det här. Jag väljer de roliga vägarna snarare än de strategiska. Jag kan tänka, ”vad spelar det för roll, livet är kort, livet är nu, jag måste leva det fullt ut, utan att ta mig själv på för stort allvar”.


Annika Gustavsson

Varför gör du det du gör Elena?
 – Drivkraften att kunna leva på en passion. Leva på det jag brinner för och det jag skapar själv. Jag gillar metall för att det är ett hårt och ”skitigt” material som de flesta förknippar med konstruktion. Jag gillar att ta i och jobba med det lite farliga i processen som jag sedan formar till något skirt och graciöst. Och friheten att vara egen, det finns en drivkraft i det. De motiveras inte av utsikterna att tjäna pengar. Okej, i ärlighetens namn – inledningsvis tillverkade de saker för att tjäna pengar. Nu kan de fokusera tydligare på det de verkligen vill göra.
 – Jag tillverkade under två år nästan bara bruksföremål, det är grunden i min verksamhet, det som betalar min ugn och det är där allt bottnar. Jag vill föra ett kulturarv vidare, nu kan jag börja våga vara lite mer experimentell igen, säger Jennie. – Man måste nog göra den resan, säger Elena. En gotlandsresa kan börja i Norrlanda. Bygdegården var till salu och hösten 2014 köpte hon den tillsammans med sin kille.
 – Jag skrev brev och förklarade att vi ville ta ansvar för platsen likväl som för bygdegården. Vi ville skapa liv i den igen. Det känns jättebra att ha människorna på orten med sig, de är

fantastiska. Jag älskar dem och jag tror de älskar mig tillbaka. Det är ett ansvar att ta hand om huset och bidra till att bygden lever.

Elena och Annika håller med, betonar hur viktigt det är att vara en del av det lokala livet. Att skapa en gemenskap och tillhörighet genom att ärligt ge – och få något tillbaka.
 Rädslan för ekonomisk otrygghet begränsar många att ta steget, tror de. Men deras resa vore inte lika värdefull om inte insatserna varit relativt höga.
 – Kvinnor i karriären begränsas ofta av en rädsla för att ballongen ska spricka, det skrivs ju böcker om det. Men vi går inte i de tankarna, vi har gjort en resa där vi fått kämpa, det här är inget luftslott, säger Annika som idag har sin butik och smedja på S:t Hansgatan i Visby.

 Ni lever lite som krigare, orädda inför utmaningar?
 – Jag har inte tänkt så, jag har bara kört, säger Elena.
 – Jag kommer från en företagarfamilj så jag vet hur det livet ser ut, säger Jennie. Jag är obotligt förälskad i materialet glas, det är helt fantastiskt att från något glödhett och lite farligt skapa något vackert. Det krävs tålamod och det finns en osäkerhet och spänning i den arbetsprocessen. 


Fortsättning nästa uppslag form&design

9


Jennie Olofsson 10

form&design


Forts Hemvändarna

Alla har de rest mycket, vilket gett perspektiv på Gotland.
 – Det är jätteviktigt, Gotland är så speciellt med en tydlig turistsäsong man ska förbereda sig för, sedan tar man sig igenom den och när hösten kommer kan jag få en mild depression, säger Elena. Då är det bra med perspektiv, komma av ön och få kraft för att komma tillbaka nästa säsong, säger Elena som halvårsvis bor i alperna i Schweiz. 

 Ser ni er som inspiratörer för andra?
 – Jag har inte tagit på mig den rollen tidigare, men har på ett väldigt ödmjukt sätt börjat förstå att det är så, säger Annika. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter, förklarar att det är kämpigt ibland men att det också innebär frihet och möjligheter att vara egen företagare.

 Vad är grejen med Gotland? Vad betyder Gotland för er?
 – Pärk, säger Jennie, havet, tycker Elena, naturen och lugnet säger Annika. Familjen, säger alla tre.
 – Det familjära som finns här är väldigt speciellt, säger Jennie. Jag tror det finns en särskild ö-mentalitet. Kontaktvägarna är

snabba, det går alltid att få hjälp om man behöver, det är som ett naturligt kollektiv.
 – Det finns så mycket plats här, det är inte människor överallt, för mig är det viktigt med det där utrymmet, säger Elena. Jag gillar det enkla.

 Om fem år, vad ser ni i kristallkulan?
 – Jag vill tuffa på som jag gör. Jag har förhoppningsvis en dotter som är fem år. Jag brukar bygga nästa år utifrån hur det gångna året varit och se till att nästa år blir roligare. Mitt nyckelord är att ha roligt så om fem år gör jag det som är roligt då, säger Annika.
 – Min förhoppning är att jag fortfarande har roligt med det jag håller på att bygga upp nu. Att jag landat lite i det här, att jag utvecklas och att det jag gör är intressant för andra, säger Jennie.
 – Jag önskar att jag hittat min plats i Havdhem, att folk kommer dit och att jag har mer tid att göra möbler, det är en passion jag har, säger Elena. Och att jag kan tillbringa mer tid här på Gotland.

form&design

11


14

form&design


Hus i förändring FORMAD AV TRÄ & STÖPT I STEN ENLIGT GOTLÄNDSK TRADITION Vi går inte på djupet med dymlade faltak, gavelfarstuhus, enkelstuga eller parstuga, trätjära, vattensågar, svaip, kalkstensflis eller stenhusens återkomst på 1600-talet.
Vi konstaterar att byggnadstraditionen på Gotland är formad av trä, inspirerad av bul- eller knutteknik som gotländska handelsmän stötte på under sina resor i Europa.
Vi noterar att kalk- och sandsten började användas i en stil formad av gotländska behov sprungen ur romansk och gotisk byggnadstradition under medeltiden. Text: Roger Björkman  Foto: Roland Hejdström, Göran Ström ©Gotlands Museum, Håkan Björkman Visbyark

form&design

15


GRODDEGÅRDEN Kyrkor, kastaler, prästgårdar och bondgårdar alla är de byggda i sten – men trä (som var billigare) dominerade länge som byggnadsmaterial. Kalkpatroner, borgare och handelsmän var först att uppföra stenhus, bönderna på landsbygden följde efter. Skattelättnaderna som infördes 1757 innebar en stenhusboom – vilket leder oss till sinnebilden av det gotländska stenhuset: två våningar, stort och vitkalkat. Vilket tar oss till Fleringe och Grodde.

 Tillsammans med kyrkan är Groddagården ett tydligt blickfång i det flacka landskapet. När manbyggnaden byggdes är okänt men murverk, fönstersättning och spisar med skorsten skvallrar om att huset uppfördes under tidigt 1700-tal. Att huset byggdes i sten förklaras av att Fleringe vid den här tiden var fattigt på skog efter den stora skogsbranden 1662 och att socknen var rik på kalk och sten.
Rik bör också byggherren varit, den imponerande huskroppen är verkligen…imponerande. Lars Olofsson, bonde och spelman, bytte sin gård i Rute mot Groddagården 1780 och inledde då tillsammans med sina musikaliska söner en spelmanstradition som byggde ett närmare hundraårigt musikmecka på norra Gotland. I ett skåp i den 16

form&design

vackra salen förvaras än i dag två fioler, sonen Grodd-Jaken skänkte 1875 pappa Grodd-Oles vevlira till länsmuseet. Mangårdsbyggnaden är en enkelstuga i två våningar som restaurerades 1960. Likt en gigantisk kub med väldigt mycket vitkalkad vägg och små fönster som ger ett kastalliknande intryck ligger gården i det vackert bevarade kulturlandskapet.
Fönster efter 1700-talsmodell är målade i guldockra, det guldockra går igen på farstuväggarna som är stänkmålade med rött, vitt och svart. En rödmålad trespegeldörr leder till vardagsrummet.
 Kliv genom den rödmålade tvåspegeldörren in i Gotlands äldsta bevarade kök där ett litet fönster mot norr är enda ljusinsläppet. De ursprungligen blågrå väggarna är nu målade vita. Den vackra ljusa salen på Groddagården är omtalad och föremål för förundran. De putsade schablonmålade väggarna, den färgrika barockdörren och en murad, marmorerad öppen spis är bara några av detaljerna som skänker salen en säregen skönhet.
 Bland de många spektakulära detaljerna i huset kan nämnas en vackert målad barockdörr mellan hallen och salen, en sandstensomfattad öppen spis i brudkammaren, fönstret i vardagsstugan med inbyggd sittbänk, målad mahognyimitation, rosa väggar och blågrått tak. Fortsättning nästa uppslag


Välkommen till G.A.D - 20 år! På Hästgatan 10, H10, hittar du oss och vår butik. Våra gotländska möbler tillverkar vi för hand i vårt snickeri i Hemse av massiv ek eller björk, ofta i kombination med gotländsk kalksten eller lammskinn. I år hittar du ett fint jubileumserbjudande i butiken. Förutom möbler har vi ett stort sortiment av handplockad design och inredning, miljövänlig färg och tapeter, konst och mycket mer. Klong | Marimekko | Farrow&Ball | L:A Bruket | Eldblå | Linum | Iris Hantverk Eduards | Lindform | Växbo Lin | Konsthantverk | Klippan | Kasthall, med flera

Sommaroutlet fredagar i Västergarn Under sommaren säljer vi ut utställningsmöbler, returer, andrasortering och modeller utgångna ur sortimentet. Soffbord, matbord, stolar, förvaringsmöbler, bänkar, skänkar, mediamöbler, m.m. Skyltat vid toftavägen (väg 140) norr om kyrkan i Västergarn. Betalning med kort eller kontant. Transport kan ordnas. Mer info på gad.se/outlet Öppet fredagar, med start fredag 29/6, kl 10.00 – 16.00. Sista fredagen är 17/8.

Öppet: mån-fre 10-18 lör 10-16 sön 12-16. G.A.D | Hästgatan 10, 621 56 Visby | 0498-249410 | visby@gad.se | www.gad.se

Visby Butik & Showroom Västergarn Outlet


KOPPARSALEN
 Clarion Hotel Wisbys fasad spänner från 1300-talet till 1990tal, år 2013 knöt Kopparsalen ihop hotellet med Länsstyrelsens gamla lokaler som blev en del av hotellet med 77 rum.
En kopparbyggnad som är ett modernt inslag i medeltida Visby på en av de äldsta gatorna. Modernt men lite tillbakalutat med en indragen fasad så det inte stör betraktarens öga, gångtrafikanter eller annan gatumiljö. Paradoxen med den lyckade assimileringen i kulturmiljön är att många inte ser huset, säger Sven Landahl på Visbyark som ritat Kopparsalen tillsammans med Anneli Andersson Snygg.
För att komma in i trädgården bakom Kopparsalen går man under huset i det som tidigare var en gränd. En av inspirationskällorna till husets utförande finns några kvarter bort på Mellangatan, den så kallade Mahognyvillan. Ett ditflyttat hus som skjuter utanför sockeln den står på. Kopparsalen vilar med sina utskjutande delar på en betongsockel. 
Unikt med huset är två materialval: sedumtaket och kopparplåten. Sedum är en liten fetbladig växt som växer på Gotland. Genom att anlägga ett grönt tak adderades ett estetiskt värde, taket är i stort sätt underhållsfritt och spar energi genom sin isolerande förmåga. Dessutom tar taket upp och binder luftföroreningar. Inspirationen till kopparplåten hittade arkitekterna i Schweiz. Koppar åldras vackert och håller länge. Inget av dessa två material finns med ordningsreglerna för vad som får användas i Visby innanför murarna men Region Gotland och stadsarkitekten ansåg att byggnaden tillräckligt följde gammal byggnadstradition för Visby stad.
Det stora fönstret med sina facetterade smygar är en detalj att lägga märke till. Ett spännande öga in och ut i lokalen. Förutom koppar är glas och betong de dominerande byggnadsmaterialen. I Kopparsalen ryms frukostmatsal, bar och lounge. En promenad från receptionen söderut blir en sorts tidsresa från medeltid till nutid genom hotellkomplexets olika byggnadsdelar.

TINGSHUSET VISBY Vem stannar upp och ägnar Tingshuset i Visby en extra tanke i dag? Du borde. Inte bara ligger huset på en mäktigt historisk plats – byggnaden är ett gotländskt landmärke som förtjänar att gå nära, gå in och titta närmare på.
Avskalat, rätlinjigt och stramt befriat från utsmyckningar i en funkisinspirerad stil. Men invändigt generöst smyckat med konstverk och utsökt hantverk. Arkitekt Lennart Lundström ritade, var byggherrens representant och i högsta grad involverad i den invändiga arkitekturen. 1959 inleddes projekteringen, 1961 hölls första förhandlingarna och 1962 invigdes huset.
Tingshuset byggnadsminnesförklarades 1993. Arkitekturriksdagen stödde sig 2001 på en omröstning för att utse huset till Gotlands bästa nutida byggnad.
”Ett modernt gotlandshus som för med sig det bästa från det gamla stenhuset och utvecklar det i ett modernt formspråk”, sägs bland annat i motiveringen till utmärkelsen.
 Byggnaden är placerad mitt på det historiska slagfält där den danske kungen Valdemar Atterdags yrkessoldater krossade den gotländska bondehären 1361. Tingshuset omfamnas av tydliga landmärken som vattentornet i öster, södra begravningsplatsen i sydost och resterna av Solbergakloster i nordost. Den västra gaveln har ett kopparinfattat, bågformat dubbelfönster vars underkant är i linje med golvet till tingsrättens största förhandlingssal. Uppmanar till öppenhet mot världen utanför likväl som till insyn i ett annars slutet rum. Små fyrkantiga fönster lågt placerade på gaveln. Huset är byggt i en svag sluttning som gör sig påmind invändigt men inte så mycket om du tittar på huset utifrån. Våningsplanen hålls ihop av halvtrappor.
Invändigt finns mycket att betrakta och stanna till inför. Miljön präglas av nedtonade men tydligt noterbara detaljer i både trä och textil. Här finns ett luftigt väntrum med vackert mosaikgolv i sten, här finns för tingshuset specialdesignade fåtöljer i läder, trä och textil, en intressant armatur i stålbalk och Arne Franssons fågelmosaik. Tingshuset är en byggnad med många vinklar – präglad av rena vita ytor men ibland skådeplats för mörka dramer. Invändigt ryms konst som inbjuder till sinnliga erfarenheter och eftertanke. Och en halvtrappa ned står skulpturen ”Korsbetingen” och minner om husets placering på en historiskt blodig plats

Fortsättning nästa uppslag

18

form&design


Genuint gotländskt hantverk Inte så långt från Söderport, på Adelsgatan i Visby innerstad ligger Munkvalvets butik. Här hittar du gotländskt hantverk av högsta kvalitet till förmånliga priser.

Fårfilt

Skinnvantar och mössa

Handstickade vantar

Bjersbägare

Fårmuggar Cementbaggar

Fårskinnstofflor

Lammskinn

Smidesstake

Rosmuggar

Tovade sittdynor

Fårskinnsnallar

Skärbrädor

Fleecepläd

Fårskinnskudde

Gotlandshus

Salgkorg

Visby handdukar

Gungbagge

Välkommen! 0498 21 41 11 ab.munkvalvet@telia.se www.munkvalvet.se

form&design

19


BURMEISTER En vackert röd gavel som vetter mot Donnerplats är ett självklart blickfång för alla som passerar. Hans Burmeister, tysk köpman från Lübeck, lät 1652 - 54 bygga ett knuttimrat hus som blivit ett vackert signum för Visby. 
Huset står med långsidan mot Strandgatan med utkragande övervåning och korsvirkesgavlar under sadeltak täckt med lertegel. Huset, som är ett av Visbys bäst bevarade äldre trähus, är talande för den medeltida staden Visbys förmåga att anpassa sig i tiden. Här bodde Burmeister och gjorde affärer genom en bodlucka mot gatan från bottenvåningen. Fint folk tog han en trappa upp för representation i övervåningens sal.
Huset har genom åren genomgått flera ansiktslyftningar och rymt olika verksamheter. Ursprungligen ett handelshus, under 1900-talet turistbyrå, norr om huset uppfördes en serveringslokal, som senare ersattes med nybygge på numera avstyckad del av fastigheten, som rymmer nattklubb och restaurang. Huset har stora arkitekturhistoriska och byggnadstekniska värden. Gavelrösterna är uppförda av korsvirke, facken murade med tegel. Den södra gaveln är vitputsad, den norra oputsad med mönstrad tegelfyllning. Fasaderna är målade med rödtjära som tillverkas av ljus fin tjära som blandas med pigmentet järnoxid. Tycker du utsidan är vacker, ta ett andetag och kliv över tröskeln för att förundras över barockinteriör från senare delen av 1600-talet. Johan Bartsch d.ä dekorerade dagligstugans tak och väggar med fantasieggande vackra målningar i kraftfulla röda, gröna och gula färger. Jaktbilder och bibliska bilder, vattendrag, slott och byar.
 – Huset är unikt eftersom det speglar tiden, det står på sin ursprungliga plats och så klart målningarna invändigt. Det är helt galet att kliva in i huset och se väggar och tak som är bemålade, det är väldigt vackert, säger Anna Plahn, Boman Restaurering.

Även på övervåningen är tak och väggar dekorativt målade. Här påminner motiven mer om de Bartsch använde i landshövdingeresidenset några kvarter bort. I salen står en målad sandstensspis skulpturalt huggen. Någon gång under 1800-talet övertäcktes samtliga målningar utom salens. När huset i början av 1900-talet hotades av försäljning köpte Visby Stad fastigheten och genomförde en restaurering, bytte tegeltak och fönster, vred tiden tillbaka till 1600-talets interiöra utseende. Huset är i dag förklarat som byggnadsminne i behov av visst underhåll av fönster, byte av stuprör, fasadarbete och en del arbete med tak och stomme. Huset nyligen genomgått en inre och yttre restaurering med konservering av måleriet i salen samt underhåll av fasader, fönstersnickerier och tak 20

form&design

PRÄSTGÅRDEN BURS De pampiga prästgårdarna tål att jämföras med en gotländsk herrgård. De står med spår av medeltiden i sin arkitektur som vittnesmål av en tid då kyrkan var rik och mäktig och socknarna tävlade i att visa sitt välstånd.
Burs prästgård är en av Gotlands mest värdefulla kyrkomiljöer. Här finns lillgård, storgård, en vacker trädgård och grind som gör det bekvämt för prästen att ta sig till kyrkan. Huvudbyggnaden i sten har två våningar under sadeltak. Interiört är den ursprungliga planlösningen bevarad, ståndsmässigt klassiskt sexdelad med snickerier från 1800-talet. Huset började byggas 1787 och stod klart 1836. 
En stilren byggnad med volym och symmetriska fasader med vit avfärgat spritputs på vad som tros vara medeltida grund. Huset omfamnas av gotlandstypiska massiva kalkstensmurar. Lillgårdens vackert böljande trädgård utgör en värdefull miljö för insekter, kryptogamer och fåglar, vilket bidrar till den biologiska mångfalden. Här står bland annat fem gamla valnötsträd, några ovanliga klibbalar, ek, ask, skogslönn samt fruktträd. På den södra flygeln finns ingångar både från gavel och långsida. Här har varit drängstuga, snickarbod och mangelbod – i dag kapell.
Den norra flygeln byggdes i Lau under sent 1700tal som ett reveterat bulhus och flyttades av prosten Laurin till sin nuvarande placering 1824. På tomtens norra del står ett brygghus från 1800-talet i ett och ett halvt plan med loft. Ladan och de två ladugårdarna, i det som kallas storgården, har vitkalkade stenväggar, agtaken lades under 1800-talet om till spåntak. Stallet hade plats för såväl hästar, höns som oxar. Det är karaktärsstarka byggnader med ankarträn och robusta dragband.
Invändigt välbehållna detaljer vilket gör byggnaderna kulturhistoriskt värdefulla.
Strax öster om södra ladugårdslängan finns en ålderdomlig vagnbod med brant faltak. Byggnaderna skapar en sammanhållen bebyggelsemiljö enligt 1700- och 1800-talens byggnadsstil.
VÄLKOMNA TILL GOTLAND STORE! ÖPPET I SAMBAND MED KRYSSNINGSANLÖP 29 APRIL - 18 OKTOBER SAMT DAGLIGEN 1 JULI - 12 AUGUSTI Kopparsviksgatan 11 • www.cruisecentergotland.se

form&design

21


Kärlek till keramik Keramikern Anki Wolter skulle bli bildlärare, men fastnade för leran. I sin verkstad i idyllen Linde leker hon fram nya former, och delar gärna med sig av sin kunskap och kärlek. – Naturen är en bra formbank, liksom samtiden. Där går man och snurrar med hela tiden. Ibland ger jag mig själv olika uppdrag, exempelvis inför utställningar, säger hon. Text och foto: Albin Wiberg

Alla vägar bär inte till Linde. Men den som väljer att svänga av väg 142 bara några kilometer utanför Hemse och ta den lilla vägen mellan åkrarna får sin belöning. Ännu en nyans av den rika gotländska landskapsfloran breder ut sig i ett öppet, bördigt jordbrukslandskap. Och där på höjden ligger det som keramikern Anki Wolter kallar sitt. Ett bostadshus med en lummig trädgård samt ett krukmakeri med butiksdel. Till skillnad från många kollegor sköter Anki ruljangsen helt och hållet på egen hand. Det är alltså krukmakaren själv som tar emot besökare och kan berätta om hur den keramik som finns till försäljning blivit till. – Det finns ju många duktiga keramiker här på Gotland, och vissa har sidoverksamheter. Jag erbjuder bland annat kurser där man får komma hit och testa på att jobba med lera på olika sätt, säger Anki Wolter, väl medveten om vikten av att besökare hittar till just hennes krukmakeri. – Visst är det konkurrens, men det tycker jag bara är positivt. De som kommer till Gotland och är intresserade av keramik vet att det finns mycket att välja på. Och jag tror att många tycker att en del av tjusningen är att åka runt till olika krukmakerier samtidigt som man får se sig om på ön. Hittar man inte de 22

form&design

perfekta tekopparna, faten, krukorna eller keramikkonstverken på det ena krukmakeriet så är det sällan långt till nästa. En upptäcktsfärd i den formbara lerans tecken. Den som fick Anki Wolter fast. – När jag var 27 år började jag på Sörängens folkhögskola i Nässjö, estetisk linje, med siktet inställt på att bli bildlärare, men hamnade i keramikverkstan. Bernt Törner var min lärare där och han tipsade mig om keramikutbildningen på Capellagården på Öland, så jag sökte och kom in. Det var fantastiskt, och jag kände verkligen att jag kommit hem. Vad gjorde tiden där med dig? – Jag blev så fokuserad på att hålla på med det här, säger hon och nickar mot keramiken som fyller hyllor och bord i butiksdelen där vi slagit oss ner. – Det fanns liksom inget alternativ. Jag ville ha en egen verkstad, det var bara så. Och jag inspirerades av de keramiker här hemma som redan etablerat sig, som Eva-Maria KotheSjöholm och Thord Karlsson. Vad var det för typ av keramik du fastnade för? – Från början var det mycket brukskeramik, men framför allt var det glädjen över att bara få sitta och dreja som drev mig. På


GULDSMED FORMAD AV HISTORIEN Capellagården gjorde jag bland annat trädgårdskrukor i lergods, och det var här jag började med engobering, där man dekorerar med lera, jobbar med flera lager och ristar i leran. Åter på Gotland efter avslutade studier vid Capellagården blev det fokus på familjelivet i några år, sedan gick hon all-in och byggde sitt krukmakeri hemma på gården. Det är här hon bor, lever, skapar och finner inspiration. – Naturen är en bra formbank, och samtiden. Det där går man och snurrar med hela tiden. Ibland ger jag mig själv olika uppdrag, exempelvis inför utställningar. Jag bestämmer ett tema som jag går igång på, och börjar läsa in mig, sedan skissar jag och gör prover för att se hur det funkar rent tekniskt i form och glasyr. Sedan håller jag på så där, så det är en lång process innan det är klart. – Under arbetets gång tillåter jag mig att leka med former som jag kasserat och olika tekniker. Det kan vara en ny detalj på en bruksform eller en helt ny produkt eller form. Jag strävar efter att vara nyfiken och se på saker från olika håll både i och utanför verkstan. En genuin skaparglädje som gör att ett besök i keramikverkstaden och butiken i Linde, som kursdeltagare eller kund, alltid bjuder på något nytt.

Det går att skönja Annika Gustavssons liv i hennes smycken. Inspirationen hämtas från den vilda gotländska naturen där hon växte upp och från Köpenhamns avspända och trendmedvetna miljöer där karriären tog fart. Kollektionerna i guld, silver och oxiderat silver formges, tillverkas och visas i samma hus. Välkommen in till en guldsmed som gått den långa vägen, blivit formad av historien och hittat hem.

ST: HANSGATAN 26 VISBY • ANNIKAGUSTAVSSON.SE form&design

23


Skinnriket är en förening som samlat kvalitetsmedvetna producenter av lamm och lammskinnsprodukter. Besök gärna något av våra företag! Skinnrikets kvalitetsdokument garanterar att skinnen kommer från gotländska besättningar som är anslutna till svenska officiella avels- och härstamningsregistret, de frivilliga kontrollprogram som finns och som följer Svenska Djurhälsovårdens regler och dessutom att de färdiga lammskinnsprodukterna tillverkas på Gotland. Läs mer på www.skinnriket.se

13 MAJ 2018

Fårölamm Kött o Skinn Fårö, 5 km från färjeläget www.farolamm.se, Fårölamm 070-2292852 Stollan Design Vamlingbo Försäljning Kattlunds museigård, Grötlingbo 070-8809534

SKINNMÄSSA Suderbys Herrgård

Tajnungs gård KRAV Hangvar, skylt från väg 149 Tajnungs Gård 070-7585951, 073-5126019

Sigsarve fårgård KRAV Alskog, väg 144, 5 km från Ljugarn, skylt: Skinn & Hantverk www.sigsarvegotland.se, Sigsarve Fårgård 073-6851906, 070-8491253

Risungs gård Lamm & Tryffel Rute, skylt från väg 148 www.risungsgard.com, Risungs Gård 0498-223385, 070-8911826

Ollajvs Gård Alskog, 3.5 km från korsningen väg 143-144 Ljugarn www.ollajvs.se Ollajvs Gård 0498-493070, 073-7072945

Sorby gårdsbutik KRAV Stenkyrka, skylt från väg 149 www.sorbygardsbutik.se Sorby gårdsbutik 0709-784477, 0739-340572 Pavaldsgård Lärbro, skylt väg 147 och 148 www.pavaldsgard.se, Pavalds gård 073-9302259, 073-9593813

Hemmor KRAV Garda, Jannike Voest 073-9069910, 073-7535716 Sandholme gård Eksta, Djupviks hamn, skylt väg 140 www.sandholme.se 070-2626790

Skinnarve Lantbruk, KRAV Levide, väg 141 www.skinnarve.se 0737-193735

Botvide gård KRAV Lau www.botvide.com 070-7491095

Graute gård Hejnum, skylt från väg 147 och 148 www.grautegard.se, Graute gård 0498-32048, 070-4712999

Lammboden Almungsgården Stånga www.lammboden.se 070-1111974

Gane gård KRAV Bäl, 2 km norr om Bäl www.ganegard.se 0498-33130, 070-5783280 Ansarve farm KRAV Försäljning Adelsgatan 28, Visby www.ansarvefarm.com 070-2804847

Sindarve Lammgård KRAV Hemse, 2 km norr om Hemse, väg 144 www.sindarvelammgard.se Sindarve Lammgård 070-8490245, 070-3160401

Norrbys gård Hörsne, N57´ 34401 E18´ 37098 073-5802929, 0498-37003

Kärne gård KRAV Burs Kärne Gård 0498-492487, 073-7283392

Fättings lammgård Gotlands Tofta www.fettings.se, Fättings lammgård, lammhuset 070-6528377 Ann, 070-2371822 Björn Sigsarve Lamb KRAV Näs, skylt vid väg 140 www.sigsarvelamb.se tel: 0737-598958, 0705-489091 Angalamm Anga, 600 m syd Anga kyrka www.angalamm.se 070-6648021, 072-5530007 Stora Hamre Gård Östergarn Försäljning Ingelas keramik Katthammarsvik www.sthamre.se 070-9108549

24

form&design

Bioskinn - Bäckstäde gård Sanda www.bioskinn.se 073-5393946, 070-3303063 Nobell lammgård Gammelgarn, skylt från Gammelgarn kyrka www.nobell.se, Nobell Lammgård 070-7471679, 070-4958068 Mattsarve gård Gammelgarn, skylt från vägen www.mattsarvegard.se Mattsarve gård 0498-52107, 070-8446485 Rommunds fårgård Gammelgarn, skyltat från Gammelgarns kyrka www.gotlandslamm.se Rommunds fårgård 070-9476128, 073-6002784

Bondarve Lamm & Hantverksgård Burs, Ca 4 km från Burs k:a riktning Närsholmen skyltat. GPS N57.228637 E18.560082 www.bondarve.com Bondarve Lamm & Hantverksgård 070-7432144, 070-3803063 Hemöstris Skinnboa Havdhem, 1.5 km från ICA Havdhem mot Eke www.hemostrisskinnboa.se Hemöstris Skinnboa 0498-481383, 073-9827525 Kälder Gård & Skinnbod Havdhem, skylt väg 140 www.kalderskinnbod.com 0498-481249, 070-8481249 Bjärby Gård Sjonhem 070-8684411


RISUNGS GÅRD RUTE

Välkommen till en ekologisk lammgård på nordöstra Gotland

Fårskinnsmagi

Lammskinn, tryffel & gårdsbutik

från innersta Gotland

BUTIK

BUTIK

Vägbeskrivning: Väg 147 från Visby mot Slite ca 22 km. Efter Bäl, ca 2 km, skylt Gane Gård till höger. 0498-33130, 070-578 32 80

BUTIK

www.ganegard.se GANEGARD.SE LAMMSKINN INREDNING GANEGARD.SE ”Det var en avstickare på 3 km....

LAMMSKINN INREDNING

BUTIK

men det var verkligen värt besöket” Tel. 0708-91 18 26 www.risungsgard.com

Sindarve lammgård Stora lammskinn och fårskinn med glans och ljuvliga lockar Öppet året runt 2 km norr om Hemse Hemse Sindarve 310 www.sindarvelammgard.se Eva Twengström & Mats Pettersson 0708-49 02 45 0703-16 04 01

Graute Gård

Vägbeskrivning: 147 G OVäg TLA Nfrån D Visby mot Slite ca 22 km. Efter Bäl, ca 2 km, skylt Gane Gård till höger. Öppet 11-17 alla dagar

Öppet från påsk till sept. Öppettider, se ganegard.se

Bästa Gotlandsbesättning pälsegenskaper gotlandsfår Öppet från påsk till sept. 2017!

8 juli-11 augusti. Övriga tider se hemsida. Öppet året runt!

Öppettider, se ganegard.se

www.graute.se Vägbeskrivning: Väg 147 från Visby eller ringca 070-471 99 Bäl, ca 2 km, mot Slite 22 km.29 Efter skylt Gane Gård till höger.

Fårskinnsmagi från innersta Gotland

Lammskinn, lammkött, hantverk samt enklare kafé Öppet alla dagar 25 juni – 11 augusti 11 – 17 30 mars – 22 december: fredag 11 – 17, lördag 11 – 15 Stängt midsommarafton Övriga tider, ring: 070-4712999 grautegard.se • info@grautegard.se • #grautegard

form&design

25


Världsklass i Etelhem Sju veckor varje år förvandlas Etelhems Krukmakeri till en världsmästarverkstad. Då drejar Lisbeth Willer 2 000 kannor, tekoppar, bestickställ, fat, kaffe-latte-muggar och en del annat. – Om du sätter en kruka framför mig och säger att du vill ha två hundra sådana så gör jag två hundra. Text och foto: Albin Wiberg

Danska drejesset Lisbeth Willer spiller ingen tid, tvärtom tar hon vara på varenda sekund. Hon är i färd med att sätta hänklar på dagsfärska tillbringare när jag stiger in i den gamla av kreativ lust och tradition drypande keramikverkstaden. Här har hundratusentals krukor, koppar, tallrikar och andra bruksföremål kommit till liv på tiotalet drejskivor sedan grundandet 1889. Under sina sju veckor på plats jobbar Lisbeth från tidig morgon till sen kväll, sju dagar i veckan. Hennes ackord ligger på för en lekman smått ogreppbara 2000 drejade kannor, tekoppar, bestickställ, fat, kaffe-latte-muggar. Sedan tar det Torleif 3,5 månad att bränna, glasera och slipa dem till perfektion.

framför mig och säger att du vill ha två hundra sådana så gör jag två hundra sådana, säger hon och skrattar åt det faktum att det är exakt så det är. Får du utlopp för din kreativitet trots att du drejar former som någon annan tagit fram? – Haha, ja, jag tycker faktiskt att det här är roligt. Jag har en tävlingsnerv i mig och tycker att det är både utmanande, kreativt och kul att jobba intensivt med en och samma serie under en begränsad period. Och jag trivs jättebra på Gotland och i Etelhem. Det är ett break från vardagen att komma hit, och jag jobbar först och främst för att jag tycker att det är roligt.

Och hon vet vad hon gör. Efter fyra års lärlingsutbildning vid ett krukmakeri och toppbetyg på gesällprovet kammade Lisbeth Willer hem guldet i drejning 1988 vid VM i italienska Faenza. Sedan dess försörjer hon sig som kringresande, drejande konsult. – Min främsta styrka är att jag kan göra det jag blir tillsagd att göra. Jag är så pass rutinerad i dag att om du sätter en kruka

Hur mycket svinn blir det? – Där ligger en, säger hon och nickar mot en hink med en illa tilltygad tillbringare i. Jag var lite för snabb när jag skulle flytta brädan som krukorna stod på. Det har så många olika moment, du drejar, glaserar, packar ugnen, förvarar… Så under resans gång har du kanske tio procent som du får ta bort.

26

form&design

Fortsättning nästa uppslag


”Välkommen till en magisk Konstrunda!”

LAMMBODEN

2 18

Öppna Öppna Ateljéer Gotland Ateljéer

110 Konstnärer, Konsthantverkare och Kreatörer öppnar sina ateljéer hela helgen den 10-13 maj. Kartor och presentationer: oppna-ateljeer.se

Gårdsbutik i Stånga med produkter från gårdens lamm

-Lammkött -Lammkorv -Skinnhantverk -Ullprodukter -Kryddor

SIGSARVE

LAMB

s Go tla nd

från vår KRAV-godkända gård: Tack -o- Lammskinn, Garn, Vantar, Gutekorns mjöl. Unikt hantverk; Textiltryck, Glas, Mattor, Stickat, Betong, Honung, Konst. m.m.

Öppet: tisd–fre kl 12–18, lör–sön kl 12–16 Övrig tid ring: Lotta: 0737-59 89 58 / Curre: 0705-48 90 91

Välkomna året runt!

Välkomna!

www.lammboden.se • 070-11 11 974

Kva lité

Härliga västar och tofflor från egen tillverkning samt lammoch fårskinn m.m.

sd On

Lammskinn, ag pälsskinnskunskap ar & hantverksteknik

ko mn a!

Lammskinn, kuddar, plädar, ullprodukter och kött från en ekologisk lammgård på norra Gotland. Välkomna!

& skönhet

n

Sorby Gårdsbutik

e rd gå

• Lammski nn het n ö frå k S Kvalitet n &

äl V ski • nns kola • Drop-in Öppet: mån–fre 11–16

övr. tid vänligen ring. Vid Kälder Skinnbod & Gård finns vad du söker av lammskinnsprodukter. Öppet mån – fre 11 – 16, 15 juni – 20 aug. Övrig tid vänligen ring. Till Kälder Havdhem avfart fr. väg 140 mot Nisseviken.

Sorby Gård Stenkyrka Sorby 205, 624 42 Tingstäde www.sorbygardsbutik.se

Elvy & Olle Johansson, Kälder Havdhem 0498-481249 o 0708-481249 avfart från väg 140 mot Nisseviken Välkomna Tel 0498–48 12 49, 0708–48 12 49 Elvy, Olle. Peter, Magnus www.kalderskinnbod.com

form&design

27


Niklas Ejve, silversmed

Silver i Fattigstugan i Alskog

Forts Världsklass i Etelhem

Öppet Kristi Himmelsfärdshelgen 24 juni–18 augusti måndag–fredag 11–18 lördag–söndag 12–17 www.ejve.se, niklas@ejve.se 070-788 60 50

Hur mycket sätter du din prägel på det du gör? – Det är klart att jag tänker på hur det jag blir ombedd att göra fungerar proportionsmässigt och så, men om exempelvis Torleif tycker annorlunda så anpassar jag mig såklart efter honom, eftersom han anlitat mig att göra den keramik han vill ha. Lisbeth Willer knådar under hela intervjun lera, rullar den, delar upp i bitar, mjukar upp i vatten och formar hänklar innan hon med van hand monterar dem på krukorna som stått på tork. – Oftast innebär Lisbeths förslag på förändringar också en förbättring, så jag tar alltid till mig hennes åsikter. Eftersom jag i rollen som designer och beställare även kan dreja har vi en förståelse och respekt för varandra, samtidigt som jag är väldigt kräsen. Det samarbete vi har är unikt, att vi jobbar med två olika roller i det färdiga hantverket. De flesta keramiker jobbar från början till slut, eller skickar en skiss till Kina, säger Torleif. Hon jobbar (enligt Torleif själv) cirka fyra gånger den hastighet han mäktar med. Små mästerverk som sedan säljs i butiken. Etelhems krukmakeri är ett av de, om inte det, mest välbesökta krukmakerierna på hela Gotland. Den mysiga restaurangen med vedugnsbakad pizza lockar liksom möjligheten att prova på att dreja. Såväl Torleif som Lisbeth ser ljust på framtiden. – Den yngre generationen är väldigt noga med var saker och ting kommer ifrån och vem som producerat det, om det är närproducerat och miljömässigt försvarbart, och unikt. Och även om det ser tufft ut med återväxten av både keramiker och konstnärer här på ön så finns det ljusglimtar, säger Torleif. 28

form&design

EN UPPLEVELSE FÖR ALLA Prova-på-blåsning • Butiksförsäljning • Återvunnet glas

Mellangatan 56 Tel: 0498-24 78 50 • www.visbyglasblaseri.se


LottaMari Eriksson Keramikstudion

Stämningsfulla ljusbärare för inom- och utomhusbruk. Bruksgods och trädgårdskonst.

För öppettider och vägbeskrivning se hemsida. www.keramikstudion.com Tel: 0736-51 31 53

VARDAG FÅR INTE PLATS I FINHYLLAN Välkommen in i min ateljé och upptäck hur du ger vardagen lite mer variation. Är det något jag lärt mig som keramiker så är det att tillverka det som används – gärna varje dag! Du hittar mig även på Kvinnfolki i Visby. Ateljé & försäljning: Linda Kalström Mob 0707-41 32 63 • www.lindaskeramik.se • Vägbeskrivning: 7 km söder om Visby, 1,5 km söder från Stenkumla kyrka (skyltat) Öppet: Kristi Himmelsfärd kl 11 -17 • 16 juni - 18 aug, mån - lör kl 11-17 • Juli - alla dagar kl 11-17 • Sep - maj – ring före besök. form&design

29


Ödins garveri – störst på lammskinn Öppna dina sinnena och kom in till oss. Känn doften av ull, skinn och läder. Stryk med handen över dess silkiga lock och låt värmen sprida sig till din kropp av den luftspalt som bildas mellan dig och skinnet. Lammskinn är underbart och tidlöst. Lammskinn, inget som ska köpas med ett ”klick” utan med dina sinnen och din blick.


Tage Cervinsgata 3, Visby 0498-21 00 54 • www.odinsgarveri.se Öppet mån – fre 10.00 – 18.00, lör 10.00 – 14.00 Vecka 26 – 32 mån – fre 10.00 – 18.00, lör 10.00 – 16.00


Klassisk form i Fide Ingela Karlsson gick i sina yngre tonår på alla kvällskurser i hantverk hon kunde hitta. Mamma tyckte inte det var världens bästa idé.
Men Ingela gick till Arbetsförmedlingen och sa; ”jag vill bli krukmakare, hur gör man”. – Det går inte, lille vän, det går ju inte att leva på, var svaret jag fick, säger Ingela som idag har 28 år i branschen. Text och foto: Roger Björkman

I hennes sortiment finns ett tjugotal olika produkter, allt från uppläggningsfat, skålar, tallrikar, muggar, korgar, blomkrukor, karaffer. Format i lergods och porslin med karaktäristisk fajansglasyr i vitt och nedtonade pastellfärger. 
Hon har olika tekniker med sin fajans och arbetar med egentillverkade formar.
 – Det är ganska tidskrävande och dyrt att ta fram formar, därför vill jag göra dem så klassiska som möjligt. Jag skissar ingenting på papper utan går på känsla och proportioner när jag tar fram mina gipsformar.

 När hon drejar sker det med en blandning av gotlandslera och skånsk lera som hon köper av Lokatta. Till fajansen köper hon lergods från Tyskland, porslinsglasyren tillverkar hon själv.
 Hur ser dina årstider ut?
 – Året börjar i september, då kan jag tagga ner lite efter sommarförsäljningen och hålla på med lite annat. Som att lägga golv i verkstaden, det är min semester. Sen kan jag gå igång lite 32

form&design

med mina former, förnya dem en aning, ta fram en ny modell, förhoppningsvis komma på en ny grej. Sen måste jag börja producera.

 Med andra ord skapar hon året runt. Vilar gör hon när hon underhållsfixar i verkstaden.
 – Jag är ganska positiv av mej. Och lösningsinriktad, efteråt kan jag tänka hur vidrigt jobbigt allt var, men då i stunden blir jag fokuserad på hur jag ska lösa allt.
 Som när Arbetsförmedlingen gav sina inte särskilt uppmuntrande råd. Förutom att starkt avråda henne från att bli krukmakare sa de att hon måste utbilda sig, vilket var svårt.
Ingela Karlsson sa; ”då gör jag väl det”.
Först på Capellagården, Öland, därefter Konstfack, landets största konstnärliga högskola – sen satte hon igång att arbeta. Första jobbet var på Fornsalen där hon gjorde kopior vilket blev hennes brödföda.

 – Jag improviserade mycket i början, satt lite här och där och drejade, säger hon.Efter några år på fastlandet flyttade hon 1990 till Gotland där hon hyrde Tyra Lundgrens sommarateljé i Fide och bodde på Kattlunds gård i Grötlingbo en dryg halvmil bort.
 – Allt var väldigt primitivt. Det fanns varken värme eller vatten så jag blandade mina glasyrer hemma i duschen. Jag körde mina saker på en packmoppe till Fide eftersom jag inte hade någon bil, säger Ingela.
 När vattenkranen frös drog hon på sig Helly Hansen-stället och smälte snö med en doppvärmare i drejhinken. Lerpaketen värmde hon på en kamin för att få leran hanterbar. 
– Det var superjätteprimitivt, men jag lärde mig mycket. Och det jag gjorde sålde jag i Stockholm på Blås & Knåda.

 När hon 1993 flyttade in huset i Fide, samma hus hon bor i än i dag, startade hon sommarförsäljning i vardagsrummet. Kunderna fick gå genom verandan för att komma in i Ingelas vardagsrum.
 – Det var faktiskt jädrigt snyggt gjort, man fick inte känslan av att gå in i någons vardagsrum. Det var som en riktig butik och jag märkte att de som kom tyckte om mina saker, säger hon.

 Verksamheten växte och huset blev för litet för att hysa både butik och bostad. 1997 tog hon ett lån för att bygga det som i dag är verkstad. Jo, hon har haft sina tunga år men i dag står hon på stabil grund, Fide Fajans är välkänt och uppskattat och Ingela befinner sig på en bra plats. – Jo det tycker jag. Jag älskar det här stället, det är väl min pensionsplan antar jag, säger hon.
 Vad tror du de primitiva första åren betydde för dej?
 – Tror jag blev stark och insåg att jag klarar av det mesta. Jag är inte så bekväm av mig, en gång hämtade jag 20 ton eldfast sten på fastlandet för att bygga en vedugn tillsammans med Lena Scharp. Det var det jävligaste jag gjort, när jag efter ett år var klar grät jag av utmattning och glädje. Att bygga den här verkstaden var enkelt i jämförelse.
 Kan själv, är det du det?
 – Det är väl det. Det löser sig alltid på något sätt. Jag har gått igenom olika faser, men jag hakar inte gärna på trender. Nu har jag landat i det här, det är rätt klassiskt, folk kan relatera till mina grejer…det är enkelt. Jag tänker att jag själv ska stå ut med mina saker länge.

 Många års slit, hela tiden med en talang att skapa produkter som sålt bra. Hemligheten kanske är det enkla. – Det ska vara hållbart, jag vill lyfta fram det som ska vara inuti. Jag är inte så mycket för personliga knorrar.
 Vad vill du att folk ska känna av dina produkter?
 – Att det ska vara taktilt, man ska inte tänka så mycket det ska bara ligga i handen. form&design

33


Designad vardagsnjutning Hon tar gärna ett bad för att komma rätt in i dagen och sitt skapande. – Lera är levande. Jag vill känna mig fin och må bra innan jag går in i verkstaden, jag tror att om jag har en bra känsla när jag sätter mig vid drejskivan så blir det ett bra resultat. Unikt, kvalitet och känsla, tre nyckelord för LottaMari Eriksson som har driv som en naturkraft. Text: Roger Björkman

Det tog sin början på Eskilstuna Folkhögskola med inriktning på estetiska ämnen. Året var 1994, hon var 28, och hade haft ströjobb, fått barn och funderade på vad hon skulle göra med resten av sitt liv. – Folkhögskola är än trevlig skolform, jag funderade på att bli bildlärare. Jag hade drejat tidigare och när jag testade det i skolan igen kände jag att det här vill jag göra. Vad var det som fångade dej i leran? – Att jag av en bit lera som från början är ingenting kunde forma något vackert. Det var; ”wow, hur högt kan jag dreja, hur tunt”…jag går igång på utmaningar, säger hon. Ju större utmaning desto mer beslutsam blir LottaMari. En hårt arbetande finlirare som mot alla förståsigpåares råd beslutade sig för att satsa på keramik. – Jag får näring av att utvecklas, det ouppnåeliga är för mig inte uppnått ännu. Ju mer jag lär mig i mitt precisionsarbete desto mer stimulerad blir jag. Jag kan nöta tills jag är nöjd. Hur vill du att de som känner och tittar på dina grejer ska känna? – Samma känsla som jag. En wow-känsla, att den känns skön att ta på, nästan så att de funderar på om det verkligen är lera. Hon har inte övergett brukskeramiken och stengodsbränningen men dragit sig allt mer mot lågbränningsteknikerna raku, sågspånsbränning och kopparbränning. – Det är slitsamt att massproducera bruksföremål, men jag vill fortsätta i liten skala med mina två serier så länge det är roligt. 34

form&design

Jag vill göra njutbara designprodukter som går att använda i vardagen. Hon har en lokal i sörmländska Torshälla sedan sjutton år, efter två somrar på Gotland försöker hon nu hitta en studio året runt där hon kan etablera sig. Hur hamnade du på Gotland? – Det är miljön framför allt men också att man kan tillhöra ett sammanhang, det finns så många konsthantverkare på ön. Och det finns en genuinitet i det som finns på Gotland, där finns kvalitet och det är vad jag vill leverera. Just nu hyr hon en flygel i Ganthem, bor på undervåningen, galleri på övervåningen, trädgårdsutställningen gör hon klar under våren. Hon är med i Öppna Ateljéer och har en tro på framtiden. – Det gick väldigt bra förra sommaren, det pekar uppåt vilket ger mig ännu mer driv att satsa. Jag fick med mina kopparbrända oljelampor och svarta facklor i tv-programmet ”Så mycket bättre”, vilket är ett fantastiskt skyltfönster. Vad betyder Gotland för din kreativa process? – När jag kommer till Gotland slappnar jag av och blir lugn. Jag sträcker på mig och tar djupa andetag, jag har blivit väldigt välkomnad av gotlänningarna. Det finns en keramisk skatt på Gotland i ett väldigt inkluderande klimat med både bredd och mångfald. Jag har ibland funderat på hur det kan vara att så många bra keramiker etablerar sig på Gotland.


G o t l

Fotograf: Emma Jönsson Dysell

Gör din saga verklig a n d

medeltida kläder konst & Inredning Skuplturpark & orangeri öppet ons-lör 11-17 ungesmiss gård i Stenkyrka

lunarplexus.com edlundcarola.com

m.arkitektur

Martina Eriksson Arkitekt SAR/MSA

www.m-arkitektur.se mob: 070- 338 3221 mail: info@m-arkitektur.se

SLITE Slites nyaste och skönaste butik med inredning, trendigt återbruk & roliga växter. Och fika.

Butiken i Burgsvik med vackra lammskinn, genuint hantverk, trasmattor, smycken, presenter och inredning. Storgatan 84, Slite • info@gotlandsktlantliv.se • www.gotlandsktlantliv.se

www.gimbridesign.se • Hoburgsvägen 31, Burgsvik • Året-runt-företag!

Magiska och värmande plagg i lin, kashmir och alpacka. Välkomna till den lilla butiken vid havet. Sommarförsäljning i Lickershamn. Öppet dagligen 12-18 från midsommar - 15/8. För övriga öppettider se hemsida: www.designasa.se Mobil: 073 - 200 12 12

form&design

35


Lindas tidlösa design Linda Kalström fastnade för lera som tonåring.
I dag uppskattar hon keramikeryrkets tidslöshet.
 – Det är en ganska långsam process, men det får ta tid. Man får vara tålmodig, viket jag är. Jag tycker om att göra saker som är användbara och hållbara under en längre tid, säger hon. Text: Roger Björkman  Foto: Jesper Hammarlund

Användbart är för Linda Kalström att det är gott att dricka kaffe ur kaffemuggen, att maten ligger bra på tallriken och att saftkannan pryder varje bord.
Hållbart är att hennes verk tål tidens slitage – men även att stilen står sig.
Linda Kalström har haft 20 år på sig att förfina sitt hantverk.
 Vad var det som fick dig att bli biten av keramik?
 – Lera var fascinerande, jag kunde forma och tillverka bruksföremål som förgyller vardagen. Hon har konstnärsintresset med sig från barnsben, som liten vävde hon med mamma, mormor gjorde frivoliteter.

Lindas Krukor har blivit Lindas Keramik eftersom det bättre beskriver det Linda Kalström gör, både bruksföremål till smycken.
 Hur hittar du en tidlös design som överlever åren?
 – Jag har hittat min inriktning och mitt formspråk och håller på det…och stoppar in lite trender. Jag är nyfiken och är öppen för att prova nya saker för att inte fastna i samma form.
 Hennes formspråk är stilrent, tidlöst och funktionellt, lite guldkant får det vara liksom en del spets. Rosspetsen tycker hon är fin, den pryder assietter och fat. 36

form&design

Vad inspireras du av?
 – Sådant som används varje dag. Utifrån mitt sortiment kan jag bygga mer och bygga om. Jag är uppväxt här i Stenkumla i den gotländska naturen och har alltid med mig den i det jag gör, säger hon.
 – Jag inspireras när jag jobbar med mina saker, när jag tillverkar. Jag kan sitta här och rita och fundera på lösningar som får mina saker att bli bättre. Sen provdrejar jag och ser om det fungerar.

 För tio år sedan började hon gradvis överge lergods för stengods, i dag tillverkar hon allt i stengods.
 – Stengods är mer användbart i kök och för servering. Det går att göra ugnsformar och tallrikar som är diskmaskinsvänliga och är ugnsfasta, säger hon.
 Hon gör mycket. Vaser, muggar, fat, kannor, skålar, ljusstakar, tallrikar, ungsformar, bestickställ, lampskärmar, samt färgglada smycken i glaserat stengods eller porslinslera.

 – Jag tycker om att göra olika saker, säger hon. Jag vill ha en helhet, variation och personlighet i mitt hantverk.
Drejning, bränning, dekoration och glasering – allt gör jag från grunden i krukmakeriet i Stenkumla. Fortsättning nästa uppslag


verkstad & butik i Hablingbo öppet alla dagar under sommaren övrig tid tag kontakt 0498-48 71 84, 0703-95 35 35

Arkitekt SAR/MSA Öppna Ateljéer 10 - 13 maj Öppet dagligen från 7 juli - 18 aug Workshop mm under Art Week

Göran Radhe

TA BORT- Stängt onsdagar!

Välkomna till verkstaden där tredimensionell konst och möbler skapas!

www.radhe.se 073 98 11 725

Öppet 11-18 Öppna Ateljéer 10-13 Maj Öppet dagligen från 7 Juli-18 Augusti Workshop mm under Art Week Övrig tid ring eller se hemsidan.

..

Elena Berg Osterdahl www.bergosterdahl.se

facebook - Från verkstaden www.charlottekarlssonkeramik.com

070-430 06 77

@bergosterdahl

havdhem snauvalds 708

2018-03-19 10:40

www.korsbarsgarden.se

Öppet 11-17 28 april- 30 sept Radhe-ann18-x2.inddalla 1 dagar juni-aug helger i övrigt 800 m söder om Sundre kyrka

ÖPPET MAJ-AUGUSTI, SE TIDER PÅ WEBBSIDA. ÖVRIG TID, RING MARIA BROMAN, 076-8123698 www.graut.se Hellvi Malms 954, Lärbro

KÖRS BÄRS GÅRDEN form&design

37


Forts Lindas tidlösa design

Den sista bränningen är den mest utmanande. – Det är då det kan hända oväntade grejer vilken kan vara väldigt positivt. Man lär sig hela tiden och erfarenhet är bra i det här yrket, säger hon. Hur ser dina årstider ut?
 – På sommaren är det hektiskt. Jag har öppet varje dag och jobbar 15-16 timmar varje dag. Men det är fantastiskt, jag går ut här på kvällen, det är lugnt och så har jag den här utsikten, säger hon och sveper med handen ut över öppna fält som bryts av en skogsridå vid horisonten.
 Under hösten tillverkar hon de beställningar som kommit in under sommaren, under vintern bygger hon upp sitt lager inför sommaren.
En beställning kan vara unik och personlig, Linda kan skapa utifrån precisa önskemål. Som ett namn på sin mugg. Eller en stämpel, eller en särskild färg. 

 Men inte bara personliga saker till personer eller företag. Några av Gotlands mest erkända restauranger vänder sig till Linda för att få precis den keramik de önskar. Lilla Bjers i Västerhejde serverar på Lindatillverkad keramik, liksom Krakas i Kräklingbo och Amarillo i Visby.
 – Jag har jobbat med Lilla Bjers i flera år. Kocken kommer hit för att visa hur han vill ha det, jag gör några skisser, drejar och han kollar att maten ligger på tallriken som han vill. 38

form&design

Lilla Bjers personal har varit på studiebesök hos Linda för att förstå varifrån restaurangens keramik kommer. De såg Linda dreja, ställde en hoper frågor för att kunna svara på restauranggästernas frågor.
 – Närproducerat är ju helt i deras linje och nu fick de lite vetskap om arbetet som ligger bakom, säger Linda. Att äta är en sinnlig upplevelse. Smak och doft givetvis, men även synintryck påverkar hur maten ligger i munnen.
 – Så är det ju, jag är nyfiken och lägger märke till vad maten serveras på. Eller muggarna jag dricker ur. Kärlen är viktiga för måltidsupplevelsen, säger Linda.

 Hon blev biten av konsten att tillverka i lera när hon hade keramik som tillvalsämne på högstadiet.
 – I den vevan flyttade keramikern Eva Hejdenberg in här i Stenkumla. Jag lärde mig grunderna av henne och började tillverka keramikföremål. Jag har ännu kvar alster från den tiden, säger hon med ett litet skratt.
 Linda Kalströms känsliga händer har format många många alster sedan dess. Ännu finner hon glädje i sitt yrke, nyfikenheten tar henne till nya upptäckter och hon arbetar som bäst under de ljusa sommarnätterna i sitt krukmakeri i Stenkumla.
 – Jag älskar att vara här, säger hon.


Välkomna till spinneriet i Fardhem! Exklusiv produktion av garn och kardflor i naturliga grå nyanser och vackra färger Försäljning av ullgarner, lammskinn och hantverk i spinneriets butik i Fardhem Öppettider, se hemsidan

tel 0498- 48 82 50 . www.gotlandsspinneri.se

store

ceramic

studio

I Ljugarn på sydöstra Gotland ligger Ulrika Ahlsten Keramik Här kan du köpa brukskeramik för både fest och vardag Från och med 1 juli

Öppet onsdag – lördag 11.00 – 18.00 För mer information: ulrikaahlstenkeramik.se

Välkomna!

Ny design från Gotland Ljugarn Mittemot Visby yllet inredning burgsVik gimbri Design

bromo.se

Hantverk att bruka och njuta Kvinnfolki är en butik och ett samarbete mellan kvinnliga gotländska hantverkare. Här samlar vi det bästa från ön på en plats. Välkommen in och låt dig inspireras av handgjorda produkter och delikatesser.

Öppet måndag-söndag 10-18

Donners plats 2, Visby | 0498-21 00 51

www.kvinnfolki.se form&design

39


KERAMIKRUNDAN Gotland

KERAMIKBUTIK

VEDUNGSBAKAD PIZZA

I butiken säljs handtillverkade

Alla söndagar, onsdagar & fredagar i juli

keramikföremål från flera olika

och augusti fram till den 5:e, kl 16-20

keramiker. En stor del av produktionen

Ät så mycket du orkar för 140 kr/person

sker på krukmakeriet och de flesta

Boka bord på: 0498-49 40 35

Keramikrundan

föremål är tillverkade av gotländsk lera. CAFÉ

LIVEMUSIK

I Caffet erbjuds luncher, nybakat

Varje vecka hela sommaren.

kaffebröd och glass.

Se programmet på hemsidan. Välkommen!

DROP-IN-DREJNING

HITTA HIT

Prova på att dreja! Perfekt aktivitet för

I Etelhem, korsningen mot Garda.

hela familjen. Ta med din obrända

Alla dagar 1/6-31/8, 10-18

Tel: 0498-49 40 35

kruka hem. Sommartid finns även

Midsommarafton stängt.

Mobil: 070-266 96 98

möjlighet att hyra drejstugan kvällstid.

Övrig tid enligt överenskommelse.

www.etelhemskrukmakeri.se

Hälsningar Torleif Solberg


KERAMIKRUNDAN Gotland

Keramikrundan

Välkommen till min verkstad och butik, som ligger i närheten av Etelhems kyrka. Jag jobbar i stengods och producerar bruksföremål i enkla stilrena former och gillar yta och struktur på godset. Jag varvar bruksföremål med ett mer fritt skapande då jag gör konstnärliga fat, urnor och reliefer. Jag tillverkar även trädgårdsklot.

TALLÅS HANTVERK KRUKMAKERI

Välkommen till min verkstad och butik, som ligger i närheten av Etelhems kyrka. Jag jobbar i stengods och skapar rustika bruksföremål, vackra att använda varje dag. Du hittar även lavaskålar och trädgårdsklot mm.

Öppet året runt. Sommartid 11 – 18, för avvikelser se hemsidan eller appen: Öppet Gotland. Övrig tid på året ring innan du kommer.

Butik och verkstad i Linde på södra Gotland

Öppet året runt. Sommartid 11 - 18, för avvikelser se hemsidan eller appen Öppet Gotland. Övrig tid på året ring innan du kommer.

Öppet året runt

Välkommen hälsar Anette!

wolterkeramik.com

Anette Baggieri / Tallås Hantverk / Besöksadr: Etelhem Hageby 814 / Tel:0733-62 75 23 www.tallashantverk.se / FB: Tallås Hantverk

Linde Salands 706, 62357 Hemse

Anette Baggieri | Tallås Hantverk | Adress: Etelhem Hageby 814 | Tel: +46(0)733-62 75 23 www.tallashantverk.se | FB: Tallås Hantverk | Instagram: tallashantverk

wolterkeramik

–•– –•– –•–

0709 28 34 37

SCHARP KERAMIK Verkstad & butik på sydöstra Gotland. Öppet året runt, sommar alla dagar 11-18. (midsommar stängt)

Garde, Autsarve 640 623 63 Ljugarn 0498-491025 / 073-6370724 www.scharpkeramik.se

scharpkeramik

THORD KARLSSON KERAMIK Bruksföremål i stengods. Ateljé & butik vid Lye kyrka. Försäljning av kravodlade plantor från Bara Örtagård. ÖPPET: Sommartid alla dagar 10-18 Påsk, Kristi Himmelsfärd och Pingst 11-16 Tel: 0498 - 49 11 40, 070 - 555 92 25 Hej, här kommer minwww.karlssonskrukor.se nya annons. Med måttet 90*120. Jag skulle gärna vilja att det är en tunn svart linje runt annonsen. En sådan lyckades jag inte få dit. Hör gärna av er om ni har funderingar eller synpunkter på utförandet. Mvh Anette Baggieri Tallås Hantverk anette@tallashantverk.se www.tallashantverk.se Tel:0733-62 75 23

Stengods & Mattor i Etelhem

Öppet 1 juni-20 augusti 10-18 • Tfn: 0498-49 41 45 Följ oss på Facebook • www.larssonochlarsson.se form&design thordannons1.indd 1

2017-02-13 11:41

41


Lantlig idyll i Lye Thord Karlsson klagar inte. Och varför skulle han? Den sympatiske västgöten har skapat sig en tillvaro i den lilla idyllen Lye på sydöstra Gotland mellan Ljugarn och Stånga, som lämnar väldigt lite övrigt att önska: ett hem, en keramikverkstad, och en butik där han säljer sina alster.
 Text och foto: Albin Wiberg

Det är 40 år sedan han flyttade till ön. – Jag kommer från den lilla orten Timmele utanför Ulricehamn i Västergötland, och hamnade här på Gotland, 1978, som drejare på Etelhems krukmakeri. – Tanken var att jag bara skulle stanna över sommaren, men jag blev kvar i två år eftersom jag blev väldigt, väldigt förtjust i Gotland. Jag tyckte det var häftigt med båtarna – som var ganska omoderna på den tiden – så man var verkligen på en ö och drog sig lite för att åka till fastlandet. Och så fanns det mycket knäppa människor här. Knäppa? – Ja, alltså roliga, trevliga, och väldigt tillåtande och förlåtande. Man får visa vad man går för innan man blir inblandad i någonting. De pushar inte på. Och som fastlänning är man något annat. Man talar ett annat språk – för gotländska är ett eget språk, det kan man aldrig komma ifrån – så om man åker och handlar eller besöker vårdcentralen så hör de direkt att man är fastlänning, att man är en annan klass. Det innebär inte att man 42

form&design

är bättre eller sämre, bara annorlunda, och då är det bra att vara keramiker också för då är man redan annorlunda. Med den vackra omgivningen är det lätt att tro att Thord hämtar sin inspiration från prunkande natur, historiska byggnader och den unika livsmiljö som Gotland erbjuder. Men, nej. – Jag får inspiration genom att jobba. Jobba, jobba, jobba. Visst, det är jättebra att resa. Man kan åka upp till Stockholm och titta på balkonger och se att ”det där mönstret var jäkligt häftigt”, sedan kanske det kommer in någonstans utan att man vet om det. – Men jag letar inte efter inspiration. Den kommer när jag arbetar, och bruksgrejerna har ofta kommit till utifrån att det funnits ett behov, exempelvis en bra chipsskål när jag ska ha fest. Svårigheten som keramiker är att bli av med det man en gång har gjort. Jag har saker i produktion som jag gjorde i Timmle runt 1980, för att det kommer barnbarn som vill ha samma keramik som deras morfar och mormor hade. Det är det som händer nu. Fortsättning nästa uppslag


G UN IL A AX É N D E S IGN P Å S L A K A N , M Ö B E LT Y G E R K I M O N O S , K L Ä D E R & K U D DA R TIS-FRE 11-17, LÖR-SÖN 12-16, MÅN STÄNGT 0 7 0 - 4 8 5 4 6 8 2 N O R R L A N DA B R I N G E S 2 2 2 W W W. G U N I L A A X E N . S E

Skulpturfabrikens Gårdsbutik & Konstgalleri Pilgårds Boge, väg 147 mot Slite - Öppettider mån-fre 11-17, lör 11-16 0708 - 22 99 09 / www.skulpturfabriken.se

BARBRO SANDELL Gotländska tyger med tradition

ATELJÉFÖRSÄLJNING 2/7-15/8 mån-fre 11-18 lör 11-16

MÅNA ENGSTRÖM 1/6-31/8 TIS-FRE 11-17 LÖR-SÖN 11-16 MÅN STÄNGT.VÄG 146 CA 33 KM FRÅN VISBY NORRLANDA AURUNGS 0708 625 705 WWW.SANDELLDESIGN.SE

SKINN & TEXTIL

Suderbys Anga • 070 28 48 006 • GKF Butik & Galleri Visby •

form&design

43


Forts Lantlig idyll i Lye

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till leran? – Det är väl lite besatthet. Från första stund. När jag gick i småskolan åkte vi på studiebesök till Alingsås keramikfabrik och när jag såg folk sitta och dreja så var det det häftigaste jag sett i hela mitt liv. Jag var helt knäckt. Det var liksom lite hokus pokus hur grejerna växte fram ur en klump lera, och det ville jag också kunna göra. Men det var först på gymnasiet som jag fick verkligt utlopp för det. Det fanns en ugn och lera i bildsalen där jag tillbringade alla lediga stunder.
 Är det ett privilegium att kunna livnära sig på keramiken? – Absolut! Det är inte alla yrken man får höra hur duktigt man är hela tiden. Det är ett sjukt självbekräftelsebehov, brukar jag säga. Nästan narcissistiskt, samtidigt som jag är ganska blyg som person. Men som keramiker blir man aldrig fullärd eller färdig. Även om jag sitter och jobbar med en grej hela vintern och tycker att den blir ganska bra så är det alltid något att ändra på. Egentligen är det jäkligt svårt och ohyggligt dumt att man ska bränna allting flera gånger och i speciella ugnar, men när jag bränner saltglaseringen och det händer något som jag inte riktigt styr över, den känslan av överraskning är obetalbar. Man har väl någon gamblerinstinkt. Att aldrig bli färdig, det tror jag är den allra viktigaste drivkraften. Efter sina första år på Gotland blev det en kort sejour i Västergötland – då han ”åkte till Gotland på varje ledig stund”. Thord återvände till Gotland och Burs, där han byggde en keramikverkstad tillsammans med sin klasskamrat från studierna vid Capellagården, Eva-Marie Kothe. 1999 hade de vuxit ur verkstaden och Thord beslutade sig för att flytta hem till Lye och förvandla ladugården till ett krukmakeri. – Det var lite kärvt ekonomiskt de första åren, men sedan har det funkat bra. Jag har delat upp mitt år i två olika delar. Under vinterhalvåret jobbar jag i lugn och ro med unika saker och på sommarhalvåret är det bruksföremål och full fart i butiken. 44

form&design


KALKSTENSDRÖMMAR? Letar du inspiration eller har planer för ditt hem och trädgård? Kontakta oss eller besök vår fabrik i Burgsvik.

www.stenfabriken.se

Österbyväg 28, 621 41 Visby 0498-259990. info@osterby.nu www.osterby.nu

Österby_GG_mars_17_Österby_GG_mars_17 2017-02-15 10:56 Sida 1

Välkommen till Österby Byggnadsvård & Byggbutik P Å Ö ST E R BY H AN D E LS & I N D U S T R I O M R Å D E

LEVERANTÖR AV GOTLÄNDSKT KÄRNVIRKE

• ÅTERFÖRSÄLJARE OTTOSSON FÄRGMAKERI & GYSINGE BYGGNADSVÅRD

Drömmen om ett genuint hem börjar hos oss...

form&design

45


Kronan på verket Han har satt upp kakelugnar på Södermalm och i Vänge, byggt upp halva ugnar till hela och han gör en viktig kulturgärning.
Aldrig kan Nils Ljung tvinga kaklet till en form.
Det är som ett maratonlopp som kräver tålamod i flera dagar innan han kan andas ut och kakelugnen är på plats. Text: Roger Björkman  Foto: Nicka Hellenberg, Roger Björkman

Det händer att Nils blir stressad men det flyger aldrig kakel i väggarna och hans vokabulär är anständigt. Verkstaden ligger i gamla mejeriet i Stånga där han bland ugnar, gipsformar och eldstäder bränner kakelplattor, glaserar och testar.
Han försöker återskapa gamla kulturhistoriska mönster på kaklet, renoverar ugnar men sätter också upp nya runt om på ön.
 – Det finns ganska många utmaningar. Det ska vara i lod och i våg och ugnen ska vara tät… och det går inte att hålla på hur länge som helst. Är vi två som hjälps åt tar det i regel åtta till tio dagar att sätta upp en kakelugn, säger han.
 Allt började när han gick en kurs i byggnadsvård. Han inspirerades av en kompis som höll på med kakelugnar, startade sin egen firma, ”hankade sig fram” först, säger han – i dag är de tre i företaget men skulle kunna vara fler.
 – Det finns jobb men det är inte lätt att hitta folk som kan hantverket, säger Nils Ljung.
 Rund- eller fyrkantig, vilket är svårast?
 – Den fyrkantiga har fler kakel, men med den runda kommer det in lite mer uträkningar. Man måste förstå hur stor diameter kakelugnen har för att sätta kaklen snyggt, ugnen får inte bli oval.
 Det går inte att tvinga kakel att få en form, man måste anpassa sig till ugnen.
Leran Nils använder kommer från Havdhem och bereds av Lokatta Keramik till rätt konsistens. Chamottelera ska det vara, bränd och siktad så att den inte spricker. 46

form&design

Nils gör även kakelplattor i egentillverkade gipsformar. Några av formerna gjorde han i Colombia när han var där på semester. Som av en händelse hade han tagit med sig en kakelplatta i ryggsäcken.
 – Någon nytta måste man ju göra på semestern också, säger han med ett litet skratt. Egentligen inget jag rekommenderar, det är lite knepigt att exportera från Colombia men det blev en stor prisskillnad. Nils Ljung gör allt från att renovera en otät krona till att montera ner en hel ugn – och därefter bygga ihop den igen. Han har byggt kakelugnar från delar som legat i kartonger på lastpallar och halva ugnar till hela.
 – Ibland har ugnen ett kulturhistoriskt värde, då tillverkar vi det som fattas och sätter ihop alltihop. Då blir det en lite längre process, upp till ett halvår, ibland ett år. Han har renoverat flera kakelugnar där Riksantikvarieämbetet varit inblandat, kulturgärningen Ljung utför är inte oväsentlig. Det finns tusentals kakelugnar på Gotland, säger han. Han har renoverat cirka 500 och märker en viss renässans för kakelugnens värde. 
 – Det tycker jag nog. På 60- och 70-talen slog man sönder ugnarna, de symboliserade en gammal tid man ville bort ifrån. De förknippades under en period med sot och skräp. I arbetarbostäderna var de vita och runda, men praktfulla kakelugnar fungerade som statusmarkörer på herrgårdar, i slott och i lägenheter på Östermalm. Fortsättning nästa uppslag


BLESSELLSKA GÅRDEN GALLERI & CAFÉ LAUTER FÅRÖ

EVA DARPÖ GLASGALLERI - CAFÉ I ORANGERIET Kvällar i Orangeriet: föredrag , yoga, vinprovning och musik. Gå in på vår facebooksida för info.

Öppet dagligen 11:00 – 18:00 22 juni – 18 augusti Påsk 31 mars, 1 April, Öppna ateljéer 10-13 maj, Pingst 20 maj öppet 12:00 – 17:00 070-3006690 • www.evadarpo.se • www.facebook.com⁄blessellska Övrig tid ring

MUSEUM LARS JONSSON 2018 Öppet dagligen 11–17 28 april –16 september Öppet i Påsk, helger i april samt 22–23 & 29–30 sept Utställning med målningar & skisser Galleri med grafik Shop med affischer och böcker Café med uteservering Trädgård och trädgårdshandel

www.larsjonsson.se för mer information och kalendarium

VAMLINGBO PRÄSTGÅRD Telefon muséet 0498-498001, caféet 0498-498012 form&design

47


Forts Kronan på verket

Kakelugnen är en vacker möbel med historiskt värde men även en smart och effektiv värmekälla. När elektriciteten blev dyr och olja inte längre lämpade sig som energikälla så uppmärksammades och uppskattades kakelugnens förmåga att spara ved och avge värme allt mer. Lägg till ett visst nostalgiskt värde och ugnens skönhet.
 – Folk räknar inte i kronor och ören på samma sätt som när de räknar på en värmepump. Det har kommit in andra värderingar och i Stockholm kan en kakelugn driva upp priset vid lägenhetsförsäljningar, säger Nils. Är kakelugnen trendkänslig?
 – I ett längre perspektiv har det funnits olika moden, på 1700-talet kunde man inte göra formar med reliefer, då gjorde man släta former med profiler. Med ökade kunskaper kom empirstilen på 1800-talet, fortfarande ganska släta block men man gjorde krön och fotfrisen hade blad och utsmyckningar. Ju duktigare man blev desto mer utsmyckade blev kakelugnarna. På slutet av 1800-talet hade ugnarna krokaner med dekorer, säger han.

 Men det utsmyckade formspråket tappade kraft, kakelugnarna började upplevas som fula och man blickade tillbaka för att inse att den svenska stilen var den gustavianska. På 1920-talet slog nationalromantiken igenom, bort med relieferna, tillbaka med profilerna.
Centralvärmens intåg i de svenska hemmen trängde ut kakelugnarna, kakelugnsfabrikerna tvingades slå igen och hantverket som yrkesform tynade bort.
Mot slutet av 1970-talet började kakelugnarna åter uppskattas, i dag är intresset stabilt, tycker Nils Ljung.
 – Det varken minskar eller ökar, säger han.

 Formger du kakelugnar för dina kunder?
 – Utifrån de formar jag har. Det blir lite som att bygga lego, vi jobbar med formar som går att repetera, inte med att bygga helt unika kakelugnar.
 Vad är en kakelugn för dej?
 – De är ett levebröd men det har också blivit lite av en livsuppgift. Jag skulle inte vilja jobba med något annat. Man vill ju hålla på med något där man tillför någonting, jag har lagt ner ganska mycket tid, pengar och experimenterande för att ta reda på hur man gör kakelugnar. Det känns meningsfullt och det är en utmaning.

 Det finns ingen kakelugnsskola att gå, förutom den som innebär att arbeta och lära sig hantverket. Återväxten inom kakelugnsmakeriet är inte stark, Nils Ljung önskar hans företag och att hantverket kan leva vidare över generationer.

48

form&design

Vilka kvaliteter krävs av en kakelugnsmakare?
 – Man måste vara intresserad och tålmodig och man får inte vara rädd för att smutsa ner sig. Det kan vara kallt och dammigt, det får man vara beredd på. Se till att man lär av dem som har en kunskap att dela. Jag tror man måste vara beredd på att prova och misslyckas utan att ge upp. Jag kan inte göra allting själv, det gäller att ha ett samspel med andra.


Närproducerat!

Öppettider: Öppna ateljéer 10-13 maj 11-18 1 maj - 3 juni Fre - Sön 11-17 25 juni - 31 augusti Mån-Lör 11-18 September Fre-Sön 11-17 December Helgöppet Övrig tid - ta gärna kontakt för besök

HJÄRTFABRIKEN I BRO Hjärtan & bruksgods i keramik tillverkade i Hjärtfabriken. I butiken hittar du även andra hjärtliga produkter Häng gärna kvar & softa i gårdscafet & trädgården!

Hablingbo www.asalindstrom.com www.hablingbocreperie.com

23 Juni - 12 Aug 16.00 - 19.00 Under Varietetiden 16.00 - 20.00 Stängt Måndag

Handgjorda silversmycken från Brokig

#hjärtfabriken Gamla smedjan i Bro, 8 minuter från Visby, längs vägen mot Fårö (skyltat) Bro Halner 137, 621 73 VISBY +46 70-415 00 07 www.hjartfabriken.se

Keramiker Jan Sandblom Burgsvik

Ateljé och butik Skolvägen 10, Burgsvik. Ta av mot Keramiker vid Gulfmacken. Öppet 15 - 21 juni samt 13 - 18 augusti, måndag - lördag 12 - 16. 25 juni - 11 augusti, måndag - fredag 11 - 18, lördag 12 - 16. Helgöppet 12 - 16 Påsk, Kristi himmelsfärd och Pingst. Midsommarafton stängt. September - maj, ring före besök. Telefon 070-2071507

Välkommen

Öppet juni-augusti. Övrig tid, ring 0702 708 731. www.fidefajans.se

www.sandblomkeramik.se form&design

49


Keramiker runt ön Att gå i mål med uppgiften att skapa en förteckning över verksamma keramiker på Gotland faller på sin egen orimlighet. Det är ett levande material, några flyttar hit, andra flyttar härifrån – men så här såg det ut senast vi kollade. Agnetas Konst och Keramikdesign  Stenkumla
 www.agnetaskeramikdesign.com Verksam som keramiker i 20 år, skapar även verk i andra material som akvarell akryl och olja men också i betong och grafik. 
 Anki Wolter keramik  Linde
 www.wolterkeramik.com
 Drejar och kavlar i lergodslera. Tuffa och glada inslag, randigt bruksgods, dekorerar med engobe som doppas och hälls eller målas på keramiken innan bränning. Koppar kannor, fat, skålar och ljusstakar.
 Arran Krukmakeri  Eksta
 www.arrankrukmakeri.se
 Ursprung i dekoren hämtad från samisk mytologi. Bruksföremål i stengods, enkla modeller i gult, svart, grått och rött. Krukmakeriet och butiken i två halmhus.
 Calk Glas & Keramik  Stenkyrka
 www.calk.se Lera, glas, penslar och färg. Vad havet kan ge är konsthantverkaren Jana Kasselbäcks råvaror. Bränner och fusar, slumpar och sågar, målar och formar. Vitglaserat, handdrejat, heminredning, stengods.
 C. Jensen & Lab   Visby
 www.cjensen.se Verkstad och butik med produktion och försäljning av keramik i stengods och porslin. Med betoning på det ljusa, tunna och enkla med glasyrer i olika nyanser av vitt.
 Charlotte Karlsson Keramik  Hablingbo
 www.charlottekarlssonkeramik.com
 Keramisk verkstad och butik i den gamla lanthandeln. Formger och tillverkar bruksföremål som muggar, fat, kannor och skålar av lera från trakten. Gör även utsmyckning på uppdrag.
 Christine Östergren Landstedt  Bro
 www.christineostergren.com Arbetar undersökande och berättande i materialet. Använder sig av lerans yta och färgar in leran hellre än att glasera. Resultatet blir ofta rumsliga berättelser och installationer.
 Eke Kakelmakeri & Lantgård  Eke
 www.ekelantgard.se Ett litet familjeföretag som arbetar med konsthantverk i keramik. Designar och tillverkar handmålat kakel samt brukskeramik. Gårdsbutik med utställning öppen året runt.
 Etelhems Krukmakeri  Etelhem
 www.krukmakeri.com Gotlands första krukmakeri, etablerat 1889. Vinterhalvåret tillverkas det traditionella bruksgodset av den gotländska leran samt egna serier. Sommartid finns över 20 keramikers alster representerade i butiken.
 Eva Berglind  Klintehamn
 www.evaberglind.se Formger och tillverkar sina modeller i gotländskt lergods som gjuts eller 50

form&design

drejas. Funktion och enkelhet, de drejade krukorna och dekorerna har rötter i det traditionellt färgrika nordiska lergodset.
 Eva-Marie Kothe  Burs
 www.evamariekothe.com Jobbar bland annat med svartgods. Insida och utsida, urnor, askar, fat, matt och blankt men alltid svart. Enkelhet och spänning.
 Fide Fajans  Fide
 www.fidefajans.se
 Fajansglasyrens mjuka uttryck i ett sortiment av stilrena fat och kannor. Vitt med inslag av pastellfärger på vissa produkter. Muggar, tallrikar, skålar, kannor och större flätade fruktskålar. Verkstad i växthuset. Fide Form
Fide
 www.fideform.se
 Tillverkning och försäljning av konst och konsthantverk, trädgårdsanläggning samt trädgårdskonst i keramik, betong och murarbeten.
 Hablingbo Crêperie/Åsa Lindström  Hablingbo www.asalindstrom.com Keramikmuggar med screentryck tillverkas för hand i Gustavsbergs porslinsfabrik. Nya mönster som görs i svart respektive blått, muggarna har olika bottenfärger på både in- och utsida.
 Hamra Krukmakeri  Hamra
 www.hamrakrog.se Arbetar i stengods, traditionellt bruksoch prydnadsgods som bränns i elugn, samt vid ett par tillfällen per år i saltugn. Försäljning sker i fastigheten som är galleri och Hamra Krog.
 Helle K Keramik
Bredgatan  Visby
 www.helle-k.com Formger skulpturala objekt i porslinslera, gotlandslera och metalleror. Enkla bruksting och enkla detaljer till interiöroch exteriör miljö. Balans mellan lera, glasyr, dekor och uttryck. Hjärtfabriken  Bro
 www.hjartfabriken.se
 Handgjord keramik och konsthantverk, både konst och dekorationsföremål. Bruksgods i glaserat lergods, kombinerat med andra material. Lokal tillverkning, lokala producenter och leverantörer.
 Ingelas Keramik  Katthammarsvik
 www.ingelaskeramik.se Jobbar i stengods, muggar, vaser, skålar, amplar, kannor. Mycket är unikt och finns bara i ett exemplar. Bly- och kadmiumfri glasyr, kan därför användas till mat. Karin Sutare  Stånga
 Arbetar mest med porslinspapperslera. Keramikern Jan Sandblom  Burgsvik
 www.sandblomkeramik.se Brukskeramik i stengods. En formstram serie i klara pastellfärger och en ny serie, enkel, rå och naturnära i vitt och grått. Ateljé och butik i Burgsvik.


Keramiker Charlotte Ploon  Tofta
 www.signaturer.se
 I Krukmakeri Minimalen designar och drejar keramikern Charlotte Ploon. Känd för sina miniatyrer som kallas "Pyttekeramik". Även frukostkopp, gräddkanna, godmorgonmugg, sockerskål.
 Larsson & Larsson  Etelhem
 www.larssonochlarsson.se Formger och drejar alla bruksföremål. Arbetar i stengods av hög kvalité som tål maskindisk. Servicegods i långa serier. Gotlandsgård från 1700-talet, där krukmakeriet är inhyst. Leonettes Konst & Keramik  Kräklingbo
 www.leonette.com
Arbetar med raku (en bränningsteknik som stammar från japanskt 1500-tal), matt coppers och peel-off. Andra tekniker är lågbränning, sågspån och saggar. Har rakuworkshops.
 Lindas Keramik  Stenkumla
 www.lindaskrukor.se
 Arbetar både med stengods och lera. Bruksföremål som muggar, fat, kannor, skålar och en hel del mer. Verkstad i en 1700-talsladugård. Ljungs Kakelugnsmakeri  Stånga
 www.kakeljung.se
 Huvudsaklig verksamhet inom renovering och nytillverkning av kakelugnar på traditionellt vis. Slår kakel för hand, tillverkad av gotländsk lera. Glasyren av samma typ som användes förr i tiden. Antika renoverade kakelugnar. 
 Lokatta Keramik  Barlingbo
 www.lokattakeramik.se Inredningskeramik för inom- och utomhusmiljö. Keramiska möbler, golvkrukor, klinkerutsmyckningar och skulptur. Blandar organiskt material i lera till sina skulpturala arbeten. Förser delar av den gotländska keremikvärlden med lera.
 LottaMari Eriksson  Ganthem
 www.keramikstudion.com
 Olika bränningstekniker. Bland annat raku, kopparbränning, peel-off, naked raku och sågspånsbränning. Ljusbärare för inom- och utomhusbruk, trädgårdskonst samt brukskeramik i stengods.
 Lotti Lundahl  Lickershamn
 www.lottilundahl.se Jobbar med raku och bruksgods som koppar, skålar, kannor, bägare. Enkla rena former. Butik i Lickershamn sommartid. Säljer även på Krusmyntagården.
 Mariaform Keramik  Väskinde
 www.mariaform.se Handgjort och unikt, enkla former i jordnära färger. Arbetar med stengodslera som efter bränning tål maskindisk och att ställas i ugnen. Koppar, ljushållare, fat, muggar.
 Nina Bergman Keramik  Burgsvik
 www.enbergman.se
 Mustaschkoppen ett signum och storsäljare. Olika tekniker, gjuter med

gjutmassa, kavlar. Bränner och glaserar bruksföremål, smyckeskrin i porslin, pralinsked, löklåda i stengods, assietter.
 Prima Gård  Bunge
 www.primagard.se 
 Produkterna är formgivna och tillverkade av Emma Ahlström. All keramik är handgjord och tillverkas småskaligt i studion på Prima gård. Naturnära och enkelhet är honnörsord.
 Rone Krukmakeri  Rone
 www.ronekrukmakeri.se
 Arbetar helst med unika föremål men gör även en del bruksföremål. Både i lergods och i stengods. Skålar, ljusstakar, fat och koppar í pastellfärger. Ateljén i Rone. Scharp Keramik  Garda
 www.scharpkeramik.se Terrakottakrukor, fat, muggar och mycket mer. Blandar sin egen lera. Drejar i stengodsmassa för att göra koppar, skålar, tallrikar. Rustik och kraftfull stil.
 Szilasi Keramik  Visby
 www.szilasi.se Familjeföretag sedan 1965, keramik med funktion och känsla, tradition och design. Två formspråk – gotländskt hantverk och japansk inspiration.
 Tallås Hantverk Krukmakeri  Etelhem
 www.tallashantverk.se
 Stengods, rustika bruksföremål, vackra stilrena och avskalade. Gratängformar, pajformar, soppskålar, espressokoppar, kaffekoppar, lattemuggar, tekoppar. Glaserar tunt och tjockt, struktur på godset.
 Thord Karlsson Keramik  Lye
 www.karlssonskrukor.se
 Unika produkter i stengods, olika bränningstekniker. Elugn, vedugnsbränt saltgods, reduktionsbränt i gasugn. Brukssaker som koppar, fat, skålar, kannor, vaser. Unikt i korta serier. Tomas Stöfling
Mejeriet  Alskog
 www.mejerietgotland.com Kraftfullt, tidlöst och sparsmakat formspråk. Arbetsmaterialet är stengodslera. Bränner sina glasyrer i gasugn eller vedeldad saltugn och menar att ”Det enkla är det sköna."
 Ulrika Ahlsten Keramik  Ljugarn
 www.keramikerna.se Stengodskeramik i egen design. Förtjust i mönster inspirerade av växter, blad, strån och blomställningar. Pastellfärg dominerar dekorerade fat, koppar, skålar, muggar, äggkoppar, tårtfat.
 Viklau Krukmakeri  Viklau
 www.viklaukrukmakeri.se
 Verkstad och utställningslokal. Vedeldad ugn för svartgodsbränning och betongverkstad. Lergods i teknikerna drejat, gjutet, byggt, tummat och slagformat. Bränt i 1020 - 1040 grader.


:HUU`3H\YPU

:R\SW[\Y

aD Da a a

+46     *$//( 5 708 ,   497 463 sannyskulptur@gmail.com

www.sannylaurin.se +46708497463

/$85,1 6/$'$ Ă–ppettider :HUU`3H\YPU

En smaktradition som lever vidare Arla LÜthberg fÜrlorade sin livskamrat men vägrar ge upp deras livsverk. Ett starkt matintresse, en passion fÜr genuina gotländska rüvaror och en Ünskan att uppfylla det Ludwig skulle velat hüller Gotlands Delikatesser vid liv.

VIKLAU KRUKMAKERI Keramik & Betong

:R\SW[\Y

Öppet 10 maj – 15 sept * $ / / ( 5708 ,   497463 Mün – fre+46 11 – 18 LÜr 11 – 15 sannyskulptur@gmail.com Övriga tider ring.

/$85,1 6/$'$

Titel:

070-5319438 www.viklaukrukmakeri.se Mtrl: ulla.ahlby.keramiker@gmail.com Pris:

Gotlands Delikatesser fÜddes ur ett stort matintresse. Arla LÜthberg hade varit pü Öppna AteljÊer och kÜpt en tomatpesto som hon tog hem till Ludwig. De blev inte imponerade av det de smakade.
 – Vi tittade pü burkens innehüllsfÜrteckning och sa till varandra �tänk om vi skulle ta och gÜra en mandelpesto, vi har ju en massa mandlar här�, berättar Arla. Sagt och gjort, de testade och provsmakade men vügade inte sälja sin fÜrsta pesto pü Gotland utan for till Ölands skÜrdefestival – där den snabbt sülde slut.
 Hemma igen tog de peston till Lena Blomqvist pü Krusmyntagürden, där den blev en storsäljare. Gotlands Delikatesser tog fart, deras viktigaste rüvara blev en lÜk som pü den tiden ansügs vara ogräs.
 – RamslÜkspeston blev jättepopulär. Den blev vür inkÜrsport i den här branschen.

 I dag har hon en gürdsbutik hemma i Väskinde där peston, vinägretten, ramslÜksoljan, ramslÜkssaltet, balsamicon, sylterna, marmeladerna, chutneyn och saften finns att kÜpa. Även Kvinnfolkis butik i Visby, Kränku och Visby Ost säljer produkterna. En Ükad medvetenhet om hüllbart och närproducerat livsmedel har skapat en kundkrets som är villig att betala extra fÜr det genuina.

HOBURGSVÄGEN 1 • BURGSVIK

  www.sannylaurin.se

HOBURGSVÄGEN 1 • BURGSVIK

 

www.sannylaurin.se

Skulptur, foto, müleri Vernissage fredag 13 juli 17–21

• Mercedes Ardelius Blane • Johan Bergmark • Lennart Jonasson • Sanny Laurin • Thomas Qvarsebo Öppet onsdag–sÜn 11–17 Pügür 13 juli till 11 augusti

Konstnär:

Text och foto: Roger BjĂśrkman


– Ludwig skulle inte vilja att jag lägger ner det här, säger hon. Att kunderna uppskattar produkterna betyder jättemycket, det är därfÜr jag fortsätter. Hon lever ett annat liv efter den 14 augusti i fjol. Hennes livskamrat Ludwig Balassa rycktes dü bort efter ett snabbt sjukdomsfÜrlopp.
 – Hade jag inte haft nätverket i Kvinnfolki vet jag inte hur jag klarat det här. Vänner, grannar och släktingar har ocksü hjälp mig igenom tiden efter Ludwigs bortgüng. Livet müste gü vidare. Jag kan inte bara sitta här och grüta, det gÜr jag ocksü ibland, men jag müste fortsätta leva, säger hon.

uriin s LLa a ur ns

Kristi Him & Ă–ppna AteljĂŠer Juli-aug: Ons-SĂśn och enligt Ăśverenskommelse

NORDISKA GALLERIET • STHLM

HOBURGSVÄGEN 1 • BURGSVIK

Laurinslada

BurgSvik Hoburgsvägen 1

Agnetaskeramikdesign Krukmakeriet med den unika keramiken, där hantverket är den genomgüende rÜda trüden. Välkommen till min ateljÊ / verkstad! Du hittar även mina produkter pü Kvinnfolki.

Stenkumla Myrse 506, 621 95 Visby • tel 070 535 99 33 agnetaskeramikdesign@hotmail.com form&design

51


KALK Kalkputsade fasader är inget nytt. Putsbruk har använts som fasadmaterial sedan antiken, kalkbränning har pågått på Gotland sedan medeltiden. Tidlöst är ett svagt uttryck i sammanhanget. Text och foto: Nicka Hellenberg

Någon gång på 1100-talet började bränd kalk användas till murning, putsning och kalkmålning. I dag syns putsade och kalkmålade fasader allt oftare på nyproducerade byggnader. Den traditionella stilen anammas i det moderna byggandet. Kalk är centralt när det gäller att bevara den svenska, historiska byggnadskulturen, men också för att utveckla den nutida. – Så mycket traditionell hantverkskunskap har gått förlorad genom åren, säger Tom Yttergren, gotländsk murare och sedan några år kalkproducent. Kalk är storskalig industri, det vet varje gotlänning och besökare. Bara framställningen av kalk för bruk och kalkfärg är massiv, runt om i världen. Men det finns också småskalig produktion som tangerar till att vara historiebärare. Gotländsk vedbränd kalk, som det tillverkades förr. Småskaligt, lokalt och med egenskaper som inte alltid finns i den massproducerade kalken.

härdar, så binder det koldioxid igen, förklarar Daniel. Sedan ett antal år driver han ett kalkföretag som en gång startade som en liten familjeangelägenhet i Skåne. Numer har de vuxit rejält och Daniel har dessutom slagit sina påsar ihop med gotländske muraren Tom Yttergren.

Det ligger inte alls bara nostalgiska skäl bakom. Enligt Gutekalk – ett av de företag som tillverkar kalk enligt gamla principer – är det mer än så. Daniel Nymberg och Tom Yttergren tar emot i sin lilla industrilokal och butik i Visby. I några tunnor på lagergolvet döljer sig gråa stenar i olika storlek. Det är kalk som bränts på gammalt hederligt sätt genom vedeldad bränning. – Kalkstenen kommer från Buttle, där man bränner kalk på traditionellt sätt. Inga stora volymer och inga gigantiska kalkbrott. Vi bryter på ett år vad storindustrin gör på en minut, förklarar Daniel och Tom.

Tom förklarar: – Man kan se det på flera sätt. Likväl som man köper närodlade grönsaker kan man köpa närproducerad kalk för putsning och målning. Man kan också välja att använda den här kalken för att man gillar att stötta gotländsk samverkan och det historiska i det hela. Men, framför allt är det en förbaskat användarvänlig produkt. Man behöver inte köpa just vår kalk, men generellt: använd mer kalk! Det finns en anledning till att vi har så många hus med kalkfasader – och då menar jag inte bara på Gotland. Ta Stockholm som exempel. Där är vi svenskar föredömen, menar Tom.

De visar bilder på det lilla kalkbrottet, som inte på något sätt påminner om de kolossala schakt som modern industri skapar. – Nu ska vi inte prata miljö, men det finns en poäng i att tillverka småskaligt och lokalt. Med vedbränning används inga fossila bränslen. Lite enkelt uttryckt: när man bränner kalk släpps koldioxid ut, men när kalken sedan karbonatiserar, eller

Gutekalk använder mineraliskt färgpigment, tillverkad från bland annat italiensk lerjord. Resultatet blir en mycket tålig färg som går att bryta i ett mycket stort antal nyanser. Kalkens skyddande och praktiska egenskaper består, oavsett färg. Kalkens framtid verkar ljus, oavsett kulör. Kalkputsade fasader verkar alltid vara lika inne.

52

form&design

Som fjärde generationen murare är det nog ingen överdrift att det finns en smula kalk i Tom Yttergrens blod. Han värnar hårdnackat om yrkesstoltheten. Material och verktyg i all ära. Kunskap och ett äkta intresse för sitt yrke är det centrala: – Så mycket traditionell hantverkskunskap har gått förlorad genom åren. – Vi gör ingen bulkprodukt här. Vi gör en produkt som vi tycker är otroligt bra och dessutom har en del emotionella värden. Men framför allt är den funktionell. Ja, det där sista vet förstås Tom mer om, menar Daniel.


Unika möbler för trivsamma miljöer

Guteform eftersträvar en tidlös och klassisk design med gotländsk förankring. Allt vi gör skall tydligt visa ett Gotländskt ursprung – robust och nära naturen. Vi använder oss utav den finaste gotländska kärnfuran som gör våra möbler till både unika och med minsta möjliga miljöpåverkan. Välkommen in till vår butik i Burgsvik!

BUTIK & FABRIK Kör till Burgsvik 80 km söder om Visby, sväng in före Gulfmacken. Vard 11-16. Sommar v.28-35: Vard 11-18. Lörd 11-14. Telefon: 0498-49 77 00. Återförsäljare över hela landet. Hitta återförsäljare och läs mer på hemsidan www.guteform.se


Prisad formbärare Danskgotländska Hanne Heftø blev utsedd till Årets Formbärare 2017 – ett tydligt bevis på att hennes hantverk och skapande tillhör toppskiktet. Med åren har den Georg Jensen-utbildade silversmeden byggt upp både en stark kundkrets och ett arbetssätt som allt mer präglas av att plocka bort, istället för att lägga till. Text och foto: Nicka Hellenberg

Medeltida, välvda stenväggar ramar in den stämningsfyllda ateljén i centrala Visby. Här har åtskilliga idéer fötts och här skapar och tillverkar Hanne Heftø sina smycken, som nu blivit prisbelönta. Hon har sitt gesällbrev som silversmed, inte guldsmed, som man skulle tro. Silversmide handlar ju om större formgivning, som till exempel kannor och fat. – Som silversmed tillbringar man väldigt mycket tid med en hammare i handen för att arbeta fram rätt form. Allt görs med handkraft från silverplattor eller stavar. Man hamrar, sågar och filar. Det är ett ganska hårt arbete som kräver mycket kraft, men det är underbart, berättar Hanne. Efter att ha blivit antagen till utbildningen hos Georg Jensen i Köpenhamn, som en av väldigt få lärlingar per år i landet, lärde hon sig hantverket på djupet. Som silversmed lär man sig också att göra fina detaljer, så det är egentligen logiskt att fortsätta in i guldsmedvärlden - alltså att arbeta med smyckestillverkning. – Numer gör jag i stort sett bara smycken, men jag har också haft en del större uppdrag som silversmed - jag har bland annat tillverkat tallrikar för bröllopet mellan Danmarks kronprins Frederik och hans Mary. Jag har även formgivit och tillverkat 54

form&design

en pokal på uppdrag av Svenska Spel, säger Hanne och visar bilder på den halvmeterhöga silverpokalen, förgylld med 24 karats matt guld, med fot av gotländsk kalksten i blågrå ton, ett vandringspris för damerna som vinner Svenska Cupen i fotboll. Hanne Heftø jobbar intuitivt. Formen hon eftersträvar är ofta ikonisk, snarare än detaljrik. – Jag utvecklar långsamt, men metodiskt. Baserat på en grundidé arbetar jag in i materialet tills formen känns klar, säger hon. Hon pratar om det närmast poetiska i att leva med och för sitt skapande. – Det viktigaste är att hitta balansen, både i livet och som formgivare. Jag försöker ständigt att hitta och leva med mer tillbakahållna och enkla värden. Hanne kom till Gotland första gången för många år sedan. I bästa septemberväder blev hon förälskad i ön och den stämning hon kände. Så småningom öppnade hon sin butik i Visby innerstad sommaren 2007. Tio år senare har hennes strävan och envetenhet resulterat i utmärkelsen Årets Formbärare 2017. – Jag är mycket rörd över priset, speciellt eftersom det exakt uppskattar vad som känns så viktigt – att vara trogen mot sig själv och hålla uttrycket och formspråket nere.


Det gotländska sättet att sluta.

Ett nikotinfritt snus från Gotland Vad sägs om att bli kvitt nikotinet men ändå få ett fräschare snus? Upptäck Qvitt, ett nikotinfritt snus från Gotland. Smakar och känns som snus, men är gjort på ginseng, fluor och grönt te. Du får känslan men slipper nikotinet. Ditt nikotinfria liv börjar på Qvitt.nu

S TRANDS A RKITEKTER Strands Arkitekter AB är ett gotländskt företag specialiserat på byggnader för den vackra ön Gotland. Vi värnar om den unika miljön och de gotländska byggnadstraditionerna. Med lyhördhet och engagemang hjälper vi dig att omsätta dina idéer till verklighet. Från idé till färdigt hus.

nybyggnad idéskisser

bygglov

om- och tillbyggnad

förfrågningsunderlag

bygghandlingar

Kontakta oss gärna för en förutsättningslös diskussion om hur vi kan hjälpa dig. Valarvägen 9, 623 35 Burgsvik. Tel 0498-29 04 55, mob 0708-29 85 75 ylva.tidvall@strandsarkitekter.se

www.strandsarkitekter.se foton:Christer Vallstrand

form&design

55


FASCINERANDE FÄRG Vill du uppleva ett av Juri Markkulas större konstverk får du ta en färd ner i underjorden. Där väntar en helt unik 300 kvadratmeter stor vägginstallation som längs resan skiftar färg från guldigt gult till purpur till blåturkos till djupt grön. Text: Roger Björkman  Foto: Jonas Järneberg, Jonas Malmström

Väggen i rulltrappsschaktet som knyter ihop Citybanan med Vasagatan är en ögonöppnare som väcker nyfikenhet och frågor. Första skissen gjorde han 2012, sommaren 2017 invigdes Juri Markkulas installation i Stockholms nya centralstation som knyter ihop pendeltåget med tunnelbanan. Tolv ton glasmosaik i fascinerande färgskiftningar. Mer om det senare. Juri Markkula växte upp i Åbo, Finland. Tecknade serier i tonåren och flyttade till Sverige efter lumpen. Bosatte sig i Stockholm, for till Prag med en kompis som släpade runt en något ointresserad Juri Markkula på olika konstutställningar – där det sa klick. – Jag såg en av Claude Monets katedralmålningar och tyckte den var fantastisk så jag åkte hem och försökte göra kopior på den. Sen fortsatte det bara, säger Juri. Han gick i Pernbys målarskola under ett år, en hundraårig skola som sett generationer av konstnärer måla i vindsateljen vid 56

form&design

Snickarbacken i Stockholm. Därefter kom han in på Kungliga Konsthögskolan, där han under fem år upptäckte ett förhållningssätt till sitt målande. – Jag hade en idé om vad jag ville och vad jag kunde, sen hade jag en svacka innan jag gick tillbaka till mitt eget uttryck i förädlad form, säger han. Dessutom, inte minst viktigt – han började bygga maskiner. – Som jag kan använda när jag gör konst. En bränningsmaskin, en vaxprinter, ett färgblandningssystem... det blev ganska tekniskt och ganska eget men det kändes rätt och så har det fortsatt, säger han. Juri Markkula är en konstnär som hittat ett stöd i tekniken. Han uppskattar maskinernas outtröttliga förmåga att utföra arbetskrävande uppgifter, som att fräsa en relief som kan ta 400 timmar för maskinen att göra. Fortsättning nästa uppslag


Mathantverk med hög kvalitet Välkommen till vår unika gårdsbutik på landet. Vi använder gotländska råvaror och färska kryddor. Våra produkter är av hög kvalitet och fria från tillsatser. Du kommer att känna skillnad. Kom förbi och njut! Välkomna! Arla Löthberg

Gårdsbutiken i Väskinde ÖPPET: DAGLIGEN APRIL – SEP KL 10.00 – 18.00 Väskinde Kaungs 519 0498-27 06 33 www.gotlandsdelikatesser.se här hittar du våra produkter. Du hittar oss även på WisbyOst och Kvinnfolki i Visby. Året runt!

butik & tillverkning av lampor, lädervaror och textil Öppettider 7 april – 2 september: Vardagar 10 – 18 Lördag – söndag 11 – 16 Öppettider övriga året: Lördag – söndagav 11 –lampor, 16 butik & tillverkning Undantag se hemsidan eller lädervaror och textil appen Öppet Gotland Öppettider 7 april – 2 september: Vardagar 10 – 18 Lördag – söndag 11 – 16 Öppettider övriga året: Lördag – söndag 11 – 16 Undantag se hemsidan eller appen Öppet Gotland

www.gotlandslampfabrik.se • info@gotl a n d

sla

m

pf a

brik.

s e • Tel : 0 49 8 - 2 7 16 75 •0 7

0-

4 4 140 75 form&design

el: 049

57


Forts Fascinerande färg

Ett stipendium på Brucebo förde honom till Gotland. 2002 flyttade han med familjen till ön. Familjen skulle ha ett pausår från Stockholm, när året gått ville de alla fortsätta sina liv på Gotland. – Det är så vackert här, en speciell plats. Det är extremt vackert och jag får arbetsro. Att visa resultatet av arbetet sker framförallt i storstäderna. Jag uppskattar ett kontrastrikt levnadssätt med arbetsro kontra pulsen i storstäderna. Var hittar du inspiration till dina verk? – Av konst i stort, det är det det handlar om. Konst som handlar om konst, från andra bilder eller från en tradition. Konst är väldigt stort som ämne, det kan vara existentiellt och filosofiskt men också ha ett egenvärde. Många artister talar om det gotländska ljuset som en inspirationskälla, men inte Juri Markkula. Hans inspirerande ljus strålar ur flertalet datorskärmar i hans ateljé. Där ser han bilder och upptäcker en lust att skapa. – Arbetet är ett konstant pendlande mellan en digital och en fysisk verklighet. Det syns nog i de färdiga verken och också definierar hur de funkar. Glasmosaiken är Stockholms tunnelbana kan sägas vara ett exempel på hans kombination av det digitala, virtuella och det fysiska. De 300 000 mosaikbitarna av optiskt vitt glas vars baksida behandlats med färgskiftande interferenspigment skapar ett oändligt antal nyanser beroende på resenärens synvinkel. Kortfattat och enkelt uttryckt: Färgpigmentet träffas av ljus och bryter upp det vita ljuset i olika våglängder och reflekterar olika våglängder, alltså färger, i olika riktningar i rummet. Det upplevs som en sömlös färgglidning beroende på varifrån man tittar på väggen. Färgerna är varma, glasytan kall men liksom len vid beröring. 58

form&design

Det tog 2000 arbetstimmar att få fram och upp konstverket, för det är i sanning ett konstverk, på plats på väggen. Skulle du vilja göra något liknande igen? – Nej. Inte för att jag inte tycker det är roligt utan för att jag vill göra nytt. Blev du nöjd? – Ja. Varje dag kommer tusentals människor att passera det här konstverket. En del kommer vara oberörda, andra beröras. Men jag är nöjd med min egen insats. Vad vill du att människor ska känna när de tar rulltrappan ner i sällskap med din mosaik? - Det får ligga i betraktarens öga. Intentionen var att inte vara för påträngande i något budskap men ändå beröra. Juri Markkula representeras bland annat hos Gallerister såsom Bohman Knäpper i Stockholm och Thomassen i Göteborg. När den här intervjun görs fokuserar Markkula på en kommande utställning i Helsingfors samt sitt samarbete med Dusty Deco som är ett helhetskoncept med samtidskonst och design. Markkula har även handplockats och har ett nyskrivet kontrakt med en gallerist i Hong Kong, som idag är den största marknaden för samtidskonst efter New York. Galleristen vill vidga sitt uttryck från kinesiskt till internationellt. Samarbetet börjar med Art Basel mässan i mars och utställning i galleriet som ligger i H Queen´s, en nybyggd 24 våningar skyskrapa specialritad för konstgallerier. Obruten mark för Markkula, som inte vet vad som väntar: – Jag har inte så mycket förväntningar, men vi börjar någonstans och ser vart det leder. Det är kul att komma utanför Europa. Jag är nöjd med var jag är i livet men absolut inte mätt.


konsthistoria, konst, konsthantverk utförd under 1000 år visas i 92 medeltida kyrkor öppna för alla - hela sommaren fri entré

Ljungs kakelugnsmakeri Nytillverkning av kakelugnar

Visningsrum i Stånga mejeri Tel. 0704-21 Vi gör också:98 99 www.kakeljung.se

Väggkakel • Säljer köksspisar & braskaminer Renoverar kakelugnar & skorstenar

Självklart är våra kyrkor till för andakt, enskilt eller tillsammans med andra, vigslar, dop och begravningar. Men här bjuds också på konserter, föreläsningar och inte minst, många egna upplevelser! Se program; www.svenskakyrkan.se/visbystift

Visningsrum i Stånga mejeri Tel. 0704-21 98 99 www.kakeljung.se

By MÅRS AB

Karin Mårs Grönlund designar och syr sin kollektion i butiken. Klassiska kläder med tuffa detaljer. Användbara både till vardag och fest. www.bymarsab.se

Marita Palm Keramik

Annorlunda keramik som lockar till skratt! www.maritapalm.com

Annikas Keramik

Telefon: 0731-432870 www.adelsgatan27.se

Drejar i stengods och dekorerar med drakar& katter. Egen design & produktion. www.annikaskeramik.se

Hemöstris Skinnboa

Härliga skinn och lammskinnsprodukter från egen kravgodkänd gård. Anita har ett flertal utmärkelser från skinnpremeringen i Tranås. www.hemostrisskinnboa.se form&design

59


Gesällerna blev mästare Senast det delades ut gesällbrev till en krukmakare i Sverige stod almanackan på 1846.
I fjol blev två gotländska keramiker gesäller, men de nöjde sig inte där. Båda kan i dag kalla sig mästare.
Lena Scharp och Anette Baggieri ska nu leta fram finkläderna för att ta emot sina mästarbrev i Blå hallen i Stockholms Stadshus i november. Text och foto: Roger Björkman

Sveriges Hantverksråd har efter 171 år gjort det möjligt för keramiker och krukmakare att ta gesäll- och mästarbrev. Vid den första omgången uppdrejningar och valideringar blev nio krukmakargesäller. Två av dem finns på Gotland.
 – Jag kollade på nätet och såg att man kunde ta gesällbrev i krukmakaryrket. Jag tyckte det kändes viktigt att få en yrkestitel som krukmakare efter 15 år i branschen, säger Anette. 
 Lena Scharp hade under flera år närt tanken att ta Gesällen men det har inte varit möjligt förrän nu.
Innan hon var godkänd Gesäll genom validering, skickade hon in en ansökan att ta mästarprovet. Hon blev antagen att gå en 10-veckors distansutbildning på Företagarnas Folkhögskola i Leksand, blev under tiden godkänd som Gesäll – och kan kalla sig mästare.
 – Jag har hållit på så många år i det här yrket men jag var jättenervös när jag skulle skicka in ansökan, säger Lena. Inom vissa branscher betyder det mycket att vara gesäll. Jag tyckte det var en kul och spännande grej, mästarutbildningen var bra och jag är stolt över att ha gjort det här.
Stolt, men också ödmjuk. Hon har hela livet jobbat med keramik, sedan 1978 på heltid. Att vara mästare i sitt yrke har gett henne ett kompetenskvitto.
 – Vi är väldigt många kvinnor som arbetar med keramik, jag kände att det var viktigt av det skälet också, säger Lena. 

 Anette hade inte heller möjlighet att göra det praktiska provet, så hon sökte sitt gesällbrev genom validering. Hon skickade in en omsorgsfullt genomarbetad 15-sidig lunta där hon med text och bild beskrev hur hon arbetar med olika tekniker, glasyrer och mycket annat.
 60

form&design

– Jag har fått ett intyg, det känns mycket viktigt. Det var jättenyttigt att skriva den där ansökningen där jag fick berätta vad jag gör och vad jag kan. Det är ibland bra att stanna upp och tänka igenom vad man håller på med, säger hon. Jag tycker krukmakaryrket är viktigt så jag känner mig väldigt stolt över det här. 
I mars tog hon sitt mästarbrev
 Vad driver er att gå in i verkstaden för att skapa vackra saker?
 – Det finns andra branscher där man kan jobba för att tjäna pengar och få en bra pension och så, men jag tycker det är jättekul att arbeta med lera helt enkelt, säger Lena.
 – Jag tycker också om att arbeta med lera, att hitta på saker. Jag gör mest bruksgods men det är spännande att få idéer och göra skulpturer och lite annat också, säger Anette som hittade in i yrket för 15 år sedan och de senaste tre åren arbetat som heltidskeramiker. De verkar inom ett område där de blir hårt betygsatta och bedömda – mästarbrevet på väggen kan de alltid gå till för att se ett kvitto på sin kompetens.
De säger båda att de ser tecken på ett ökat intresse för hantverket och dess produkter. Människor uppskattar allt mer värdet i det genuina, det närproducerade och det för planeten hållbara. Leran och glasyren, hantverket och dess unika uttryck betyder något – och ett mästarbrev innebär en tydlig kvalitetsstämpel.
 – Det står för något, vi är stolta för det vi gör och vi har kunskapen. Ibland kan jag tvivla när jag får en fråga att göra något särskilt, men då skärper jag till mig och sätter mig och jobbar. Man måste våga testa, säger Lena.HÅLLBART MODE HANTVERK & HOVEN DROVEN Ekeby, 15 km från Visby

Gotländskt hantverk Vackra unika trasmattor Stickat-virkat Barnkläder Lammskinn/lammskinnsprodukter Jordnära Visby S:ta Katarinag. 3 Stora Torget

Kläder ska kännas bra för både utsidan och insidan.

Jordnära Stockholm Gamla Stan Stora Nygatan 6

Därför gör vi närproducerade plagg i ekologiska material med en unik design.

Lokalt mathantverk

Café och B&B Vävkurser/vävstuga Öppet: 1 maj - 30 sept. tis - sön 11 - 17. Övriga året öppet lörd - sön 11 - 16 eller enligt överenskommelse. Tel: 0498 - 310 74 mob: 0702 - 90 47 21 Hemsida: www.irmashantverk.se Facebook: Irmas Hantverk & Hovendroven Email: irma.sahlin@gmail.com

www.jordnara.com

Det är Jordnära.

EKOLOGISK BOMULL · NÄRPRODUCERAT · GOTLÄNDSK DESIGN

garn kläder mm Öppet må-fr 11 - 18 lördag 11 - 16

ylletinredning.se form&design

61


LAMM & BI PRODUKTER

STRUMPFABRIKEN I BOGE Den som letar efter ett annorlunda utflyktsmål rekommenderas ett besök på Gotlands Strumpfabrik. Du kliver rakt in i tillverkningen och får se hur en strumpa blir till. Slitstarka ullfibrer blandas med daterad mekanik i en skön symfoni. Nu stickas och sys även koftor, tröjor och accessoarer i Strumpfabriken. Öppet dagligen juni – augusti 11-16, för övriga öppettider se hemsidan. Även butik i Visby på S:t Hansgatan 34.

I Buttle mitt på Gotland producerar och säljer vi lammskinnsprodukter i egna modeller av västar, kuddar, sittdynor och mycket mera. Även lammskinn, kött, vaxljus och honung från gårdens lamm och bin.

www.gotlandsstrumpfabrik.se

www.lammochbi.se

WISBY ART & CRAFT

ANN UDDIN

Kerstin Siggelin, Ingemo Jarl Wickström, Aira Lee

Måleri och skulptur. Materialsökare i ögonblicket; färg och form.

Slowfashion Slowcraft Närproducerat Klimatsmart

Ateljè Gaum Lövstigen 6, Tofta (Finns på ”slingan” mot Toftagården). Deltar i Öppna-Ateljèer 10 - 13 maj. Utställning i Fårösund 8/7-5/8 2018

Året runt öppet. Varmt Välkommen! Adelsgatan 28 Visby

076-199 78 18, ategaum97@gmail.com www.annuddin.com

SKINN OCH LÄDER

VISBY ROSEN

I Almedalen möts du av en doft av läder. Genuin hantverkstradition och 165 års erfarenhet.

Nyhet för i år. Visby Rosen i poncho. 100% Merino Ull. Made By MÅRS AB.

Härliga yllefiltar. 100 % Ull 100% Egen design Bara hos Ödins Garveri

Finns att köpa hos ”Butik Adelsgatan 27” i Visby.

www.odinsgarveri.se

www.bymarsab.se

YLLET INREDNING BUTIKEN I VALVET

DESIGN & HANTVERK

Här finns heminredning med hållbar inriktning. Kläder av naturliga material och fantastiska garner i regnbågens alla färger hittar du bakom valvet på S:t Hansgatan 19. Där ligger Yllet inredning.

Välkommen till vår butik på S:t Hansgatan 30 i Visby. Vi har Gotlands bredaste utbud av kvalitétsgarn och sticktillbehör. Här kan du också köpa kravmärkt, mjukt ullgarn från Gotland, spunnet i vårt eget spinneri. www.dhgh.se

www.ylletinredning.se

FÅRSKINNSMAGI FRÅN INNERSTA GOTLAND

SLITES SKÖNASTE BUTIK!

På Graute Gård är människan ett med naturen. Varje fårskinnsprodukt hos oss är ensam i sitt slag, gjord för hand. Hos oss finner du traditionella fårskinn, sittdynor och fårskinnskuddar men också exklusiva handledsmuddar, axel-väskor och utsökta inredningsdetaljer.

Egen design & hantverk, inspirerande inredning, trendigt återbruk, second hand och roliga växter. Och fika. Följ oss, våra aktiviteter och öppettider på Facebook.

Instagram: _grautegard_ Facebook: Graute Gård 070-4712999 www.grautegard.se

www.gotlandsktlantliv.se

62

form&design


FIDENÄS JÄRNVÄGSSTATION

SKRÄDDARSYDDA LAMPOR

I den gamla Järnvägsmiljön vackert belägen vid havet tillverkar och designar Katarina Fredriksson unika smycken i silver, med inslag av glas, sten och porslin.

Det började med en lampa. En lust, som följdes utav flera skapelser som sticker ut från det traditionella. Välkommen till butik & ateljé i Burs Stora Gläves 706, BURS Telefon: 0706-226255 Öppet juli-augusti, ons-lör, kl 13-17

0703-336597 www.smyckerian.se

GLASÅTERBRUK

www.holgersdotter.se

AKVARELL, TOVAT, KERAMIK

På Glastäppan vid Lummelunda Kanalen får gamla flaskor och burkar nytt liv. Välkommen 11 - 20 måndag - onsdag 11 - 17 torsdag - söndag (25 juni - 12 augusti ) 11- 17 torsdag - söndag (16 augusti - 2 september )

Anna-Stina Purk hälsar välkommen till Galleri Gullvivan, Donnersgatan 35. Klintehamn (300 m österut från centrum) Öppet 10/5-13/5, 27/6-5/8 kl 12-17 onsd-sönd. Annan tid ring 0709-904746 www.anna-stinapurk.se

0498 - 27 33 34

HANNE HEFTØ

HJÄRTFABRIKEN

Oval ring med hjärtformer. Den känns behaglig att bära och lägger sig mjukt och ergonomiskt tillrätta mellan fingrna. Finns att köpa hos Hanne Heftø i Visby innerstad. Pris i silver: 1.900:Finns även i guld och vitguld.

I den rustika gamla smedjan i Bro hittar du Hjärtfabriken keramik & Lilla Gårdscafet. I den charmiga butiken finns keramikhjärtan som är tillverkade på plats, samt gotlandstillverkade bruksvaror & inredning. Här finns också ett pittoreskt gårdscafe som är perfekt att hänga kvar i, njuta av en kaffe, gotländska bakverk & den unika miljön.

www.hannehefto.com

www.hjartfabriken.se

RANGVALDS DESIGN STÅNGA

PAPIJJON

Öppet året runt 09.00 – 17.00

Sandra och Linnéa på Papijjon Sweden skapar former och förändring utav sina material. Dam- och barnkläder som designas och sys upp i deras ateljé, belägen i butiken Ladan i Hemse. Kombinerat med Ladans inredningsprylar finns där en egen Papijjon-hörna. Välkommen!

RangValds KonstHantverksGård www.rangvaldshantverk.com

www.papijjonsweden.com 0736435653, 0733665051

-

Trädgårdsmöbler By Boysen Vintage Hantverk & Design Kurser

KERAMIKSTUDION Jag ägnar mig passionerat åt lågbränningar såsom raku, sågspån och kopparbränning.I mitt galleri i Ganthem finner du stämningsfulla ljusbärare för inom och utomhusbruk, bruksgods i stengods och trädgårdskonst. Öppettider 25/6-19/8: Onsd-sönd 11-17 Övrig tid efter överenskommelse. För vägbeskrivning se hemsidan www.keramikstudion.com Tel: 0736-51 31 53

LISELOTT TORESDOTTER MÅLERI Jag finns på Davide gård i Gammelgarn. Måleri i olja på linneduk. Stort som smått. Fåglar, blommor och mycket annat! Ring mig om du vill komma till min ateljé. 070 736 04 56 www.liselott-lindberg.se form&design

63


FABRIK13

ANNE NILSSON

Vi formger och tillverkar smycken i silver, titan och andra material. I verkstaden finns en liten butiksdel och på loftet har vi ett sommargalleri. Stanna gärna till hos oss, vi finns i Alva socken på södra Gotland. Välkomna!

På Gotlands östliga udde, Sysne. Har jag min atelje Bilder & Betong. Främst har jagsommaröppet men finns tillgänglig på annan tid. 0739073044 www.annenilssonkonst.se

Leena och Våge 072-523 03 68 www.fabrik13.se

C.JENSEN KERAMIK

RONE KRUKMAKERI

I Visby innerstad på S:t Hansgatan 38 hittar du oss i en inspirerande, ljus och rymlig butik i två plan. Här har också Camilla Jensen sin verkstad och produktion av keramik. I butiken hittar du även textilier, kläder och basic items under vårt eget märke LABVISBY localglobal. Välkommen in.

Lekfulla expressiva ljusstakar samt allt från koppar till stora generösa fat och skålar hittar du hos Ingela Söderström på Rone Krukmakeri. Beläget på vägen mellan Hemse och Rone, Innan Rone Kyrka.

@labvisbylocalglobal www.cjensen.se

073 785 40 69 www.ronekrukmakeri.se

NOBELL LAMMGÅRD För oss med enkel smak. Vi som bara nöjer oss med det bästa.

Vackra lammskinn till försäljning i vår gårdsbutik i Gammelgarn. Välkommen.

070 - 4958068 www.nobell.se

SILVER I FATTIGSTUGAN Jag tycker om rena former och tillverkar smycken i silver. Ibland får silvret sällskap av kuber i onyx eller sfärer i lapis lazuli. Välkommen till Fattigstugan i Alskog! Niklas Ejve

070-788 60 50 www.ejve.se

LITE GULDKANT PÅ TILLVARON

TEXTIL GOTLAND UTSTÄLLNING

De fina kaffe- och temuggarna i härliga färger med guldkant finns vid Thord Karlsson Keramik i Lye. Öppet året runt. www.karlssonskrukor.se

Uti det gröna 7-29 juli 11-18 i Abbotens hus Roma Kungsgård Varmt välkomna! www.textilgotland.net

FINT PÅ BORDET Keramiker Charlotte Ploon drejar och designar. Frukostkopp 180 kr, gräddkanna 160 kr , godmorgonmugg 190 kr, kaffemugg 120 kr och sockerskål 150 kr. Köp hos Krukmakeri Minimalen, vid Tofta Strand, ca 2 mil söder om Visby. 073-422 44 49 guncharlotte@gmail.com 64

form&design

CATTENS REVIR VINTAGE KURIOSA By Boysen Garden Möbler Roma Kungsgård Abbotens Hus Öppet 1 maj – 30 sept 10 – 17 Måndagar stängt Kontakt: 072 3505 987, Kattis 0700 222431, Ingemo


29 27

24

23

21

20

18 16

17

15

10

9 8

Copyright: GOTLANDSGUIDEN 2017

5

4

3

2


Norsholmen

ANNONSÖRSREGISTER

Ekeviken

Avanäs Lauterhorn

Fårö Sudersand

32

Hallshuk

Kartnr. 30 – 105

Irevik Ire

38 37

Stenkyrka 49

147

Lokrume

46

Tjälderviken

Tjälder

Västerhejde 48 Träkumla

t Go

105

Botvaldevik Gothem

Barlingbo

Dalhem Djupå

Roma

Björke

Åminne

Ekeby Hörsne

Akebäck 30 Stenkumla 56

Vitviken

n

m

he

Vallstena

Källunge

53 Follingbo

58

57 Romakloster 61

Ganthem

Halla

60 Norrlanda

Sjonhem

Atlingbo 64 Viklau

Anga

Skarnvik

65 Vänge

Väte

Östergarnsholm

Kräklingbo

Guldrupe Sanda

Katthammarsvik

146

Östergarnsberget

Ala

Hejde Buttle

67

95 Gammelgarn

143

Klinte

142

Fröjel

75 Garde

Fardhem Sproge Sto

84

r ka n

alen

Hablingbo Havdhem

93 92 Nisseviken

Alva Rone

94 142

Gansviken

Fide

Burgsviken

97 Burgsvik

96 Mjölhatte träsk

Öja

98 Faludden

Storsudret

99 100 Vamlingbo

101

Sundre

Hoburgen

form&design

ån

Herte

88

104 Fidenäs Näsudden

Austerviken

86

Yttre Stockviken

Hamra Ajnviken

Närshamn

Bandlundviken

Ytterholmen

Innerholmen Grötlingboudd

140

Hammaren

Burs

Ronehamn

Grötlingbo

Laus holmar

Närsholmen

Eke

73 Näs

När 144

Hemse

102 33

Lau

81

103

Silte 91

Stånga

Lausvik

Lye rk

83 Linde 82

Eksta

80

79

Ljugarn

74

Gerum Stora Karlsö

72

Vitvär

144

Lojsta

141 Levide

66

Alskog

76

140

Lilla Karlsö

70 Etelhem 71

Östergarn Herrvik

87 Sand-

Grynge viken

Ardre

68

Klintehamn

Asunden

146 45

147 Bäl

Hejdeby

143

Västergarn

Herrvik

Hejnum

44

Endre

Mästerby

Furilden

Vägumeviken

Slite

Fole

Eskelhem

Vallevik

Hide

Tingstäde träsk

47

62

Skenholmen Lergrav

BogeBoge 40 vik

148

63

Othem

148

41 42

Vall Hogrän

35 Valleviken

Hellvi 36

149

Tofta

Bungenäs

Klasen

Väskinde Bro

Gnisvärd

Rute

Fardumeträsk

31 Sysne

Ryssnäs

Bunge

34

Lärbro

43

140

Hangvar 149

Martebo Tingstäde

50 Österby

148

Storungs

149

39

Själsö

Fårösund

Fleringe

Lummelunda

Nyhamn

142

Fårösund

Broa

Irevik

Lummelunds bruk

Visby

träsk

Bläse

Kappelshamn

Burge

Kneippbyn Fridhem Vibble Högklint

Ar

Häftingsklint

Lickershamn Stenkyrkehuk

Sudersandsviken

Fårö

Bäste-

Kappelshamnsviken

Hall

Nr. 1 – 29 finns på Visbykartan på sida 70

Skär

Alfabetisk ordning Kartnr

Företag

21

Adelsgatan 27

30

Agnetas Keramik & Design

51

62

Ann Uddin

62

31

Anne Nilsson

64

16

Annika Gustavsson

23

58

Barbro Sandell

43

32

Blessellska Gården

47

74

Bromo

39

35

By mårs

9

C. Jensen

77

Cattens revir

33

Charlotte Karlsson Keramik

37

15

Design & Hantverk Gotland

62

37

Design Åsa

35

93

Elena Berg Österdahl

37

76

Etelhems Krukmakeri

40

102

Fabrik13

64

94

Fide Fajans

49

20

G.A.D

17

46

Gane Gård

25

97

Gimbri Design

35

39

Glastäppan

63

Gotland Store

21

41

Gotlands Delikatesser

57

97

Gotlands Kalkstenfabrik AB

45

42

Gotlands Lampfabrik

57

83

Gotlands Spinneri

39

45

Gotlands Strumpfabrik

44,62

43

Gotländskt Lantliv

35,62

36

Graut Gotländsk Design

44

Graute Gård

68

Gullvivan Galleri

63

60

Gunila Axén

43

98

Guteform

53

2

Göran Radhe Arkitektkontor

37

10

Hanne Heftø

2-3,63

47

Hjärtfabriken Keramik

49,63

86

Holgersdotter

63,68

53

Irmas Hantverk

61

98

Jan Sandblom Keramik

49

8

Jordnära

61

80

Karlsson Krukor

64

48

Keramikstudion

29,63

23

Kvinnfolki

39

92

Kälder Gård

27

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Sidnr

59

62 39,64 64

37 25,62


ANNONSÖRSREGISTER Kartnummer ordning Kartnr

Företag

101

Körsbärsgården

67

Lamm & Bi

81

Lammboden Almungsgården

27

100

Lars Jonsson Museum

47

70

Larsson & Larsson

41

97

Laurin Lada

51

56

Lindas Keramik

29

87

Liselott Toresdotter

63

79

Ljungs kakelugnsmakeri

59

38

Lunar Plexus

35

3

M Arkitektur

35

63

Minimalen Keramik

64

27

Munkvalvet

19

65

Måna Engström

72

Niklas Ejve

95

Nobell Lammgård

29

Odds Guld

103

Papijjon

61

Qvitt

55

77

Rangvalds Hantverk & Ting

63

34

Risungs Gård

25

88

Rone Krukmakeri

64

75

Scharp Keramik

41

73

Sigsarve Lamb

27

84

Sindarve Lammgård

25

Skinnriket Gotland Ek. för

24

40

Skulpturfabriken

43

104

Smyckerian

63

49

Sorby Gård

27

96

Strands Arkitekter

55

4

Svenska Kyrkan

59

71

Tallås Hantverk

41

57

Textil Gotland

64

80

Thord Karlsson

41

74

Ulrika Ahlsten Keramik

39

99

Vamlingbolaget

61

64

Viklau Krukmakeri

51

24

Wisby Art & Craft

62

5

Visby Glasblåseri

28

82

Wolter Keramik

41

18

Yllet Inredning

61,62

91

Åsa Lindström

49

17

Ödins Garveri

Öppna Ateljéer

27

50

Österby Brädgård

45

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Sidnr

37 5,62

43 28,64 64 12-13 63

30-31,62

Kartnr

Företag

2

Göran Radhe Arkitektkontor

3

M Arkitektur

35

4

Svenska Kyrkan

59

5

Visby Glasblåseri

28

8

Jordnära

9

C. Jensen

39,64

10

Hanne Heftø

2-3,63

15

Design & Hantverk Gotland

16

Annika Gustavsson

17

Ödins Garveri

18

Yllet Inredning

20

G.A.D

17

21

Adelsgatan 27

59

23

Kvinnfolki

39

24

Wisby Art & Craft

62

27

Munkvalvet

19

29

Odds Guld

30

Agnetas Keramik & Design

51

31

Anne Nilsson

64

32

Blessellska Gården

47

33

Charlotte Karlsson Keramik

37

34

Risungs Gård

25

35

By mårs

62

36

Graut Gotländsk Design

37

37

Design Åsa

35

38

Lunar Plexus

35

39

Glastäppan

63

40

Skulpturfabriken

43

41

Gotlands Delikatesser

57

42

Gotlands Lampfabrik

57

43

Gotländskt Lantliv

35,62

44

Graute Gård

25,62

45

Gotlands Strumpfabrik

44,62

46

Gane Gård

47

Hjärtfabriken Keramik

49,63

48

Keramikstudion

29,63

49

Sorby Gård

27

50

Österby Brädgård

45

53

Irmas Hantverk

61

56

Lindas Keramik

29

57

Textil Gotland

64

58

Barbro Sandell

43

60

Gunila Axén

43

61

Qvitt

55

62

Ann Uddin

62

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Sidnr

37

61

62 23 30-31,62 61,62

12-13

25

Kartnr

Företag

63

Minimalen Keramik

64

Viklau Krukmakeri

51

65

Måna Engström

43

67

Lamm & Bi

68

Gullvivan Galleri

63

70

Larsson & Larsson

41

71

Tallås Hantverk

72

Niklas Ejve

73

Sigsarve Lamb

27

74

Bromo

39

74

Ulrika Ahlsten Keramik

39

75

Scharp Keramik

41

76

Etelhems Krukmakeri

40

77

Cattens revir

64

77

Rangvalds Hantverk & Ting

63

79

Ljungs kakelugnsmakeri

59

80

Karlsson Krukor

64

80

Thord Karlsson

41

81

Lammboden Almungsgården

27

82

Wolter Keramik

41

83

Gotlands Spinneri

39

84

Sindarve Lammgård

25

86

Holgersdotter

87

Liselott Toresdotter

63

88

Rone Krukmakeri

64

91

Åsa Lindström

49

92

Kälder Gård

27

93

Elena Berg Österdahl

37

94

Fide Fajans

49

95

Nobell Lammgård

64

96

Strands Arkitekter

55

97

Gimbri Design

35

97

Gotlands Kalkstenfabrik AB

45

97

Laurin Lada

51

98

Guteform

53

98

Guteform

53

98

Jan Sandblom Keramik

49

99

Vamlingbolaget

61

100

Lars Jonsson Museum

47

101

Körsbärsgården

37

102

Fabrik13

64

103

Papijjon

63

104

Smyckerian

63

● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Sidnr

64

5,62

41 28,64

63,68

form&design

67


Öppen Ateljé Varmt välkomna att besöka Holgersdotters ateljé i Burs. Upplev Holgersdotters formstarka och skräddarsydda lampor. Vi öppnar för sommaren den 27:e juni och har öppet onsdag tom lördag kl 13.00-17.00 hela sommaren. Vi har även öppet 10:e till 12:e maj. Ni kan även ringa oss på 0706-226255 och boka en visning. SHOWROOM / ATELJÉ Burs Stora Gläves 706, 623 49 Stånga Gotland

Tel: 0706-226255

www.holgersdotter.se

AT E L J É

HOLGERSDOTTER SKRÄ DDA RSY R SV E NSK DE SIGN

Profile for Gotlandsguiden

Gotlandsguiden form&design 2018  

Gotlandsguiden Form & Design presenterar gotländska formgivare, konstnärer, konsthantverkare och producenter i ett exklusivt magasinsformat.

Gotlandsguiden form&design 2018  

Gotlandsguiden Form & Design presenterar gotländska formgivare, konstnärer, konsthantverkare och producenter i ett exklusivt magasinsformat.

Advertisement