Gotlandsguiden Sommar 2021

Page 1

UPPTÄCK GOTLAND PÅ EGEN HAND

#2/2021


COOP TYKKA UM DI!

TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD

GYNNA DIG SJÄLV OCH GOTLAND. Coop Gotland ägs idag av nästan 30 000 medlemmar. Alltså av kunderna. Inte någon enskild ägare. Vi har tillsammans möjligheten att göra bra saker för ön. Nu i dessa tuffa tider gäller det att vi hjälps åt. Och det är ju det faktiskt det hela kooperationskonceptet bygger på – att hjälpas åt! Just därför känns det extra bra att alla pengar som du handlar för hos Coop går tillbaka till dig som bor här på Gotland. Runt om på ön – från norr till söder hittar ni hela nio butiker som tillsammans skapar Coop Gotland. För dem är det lika viktigt att fokusera på medlemmarna som på de lokala odlarna och lantbrukarna. Det är viktigt att lyfta de varor som är bra för både kunderna

och omgivningen. Det är därför Coop Gotland brukar säga att de vill vara den goda kraften i dagligvaruhandeln. Det betyder att man vill vara bäst på de saker som faktiskt gör skillnad. Att de lokala producenterna är viktiga för oss råder det inga tvivel om. Vi fortsätter hela tiden att utveckla Coop Gotlands butiker till gröna mattempel med stort fokus på lokalt producerade varor, KRAV-märkta produkter och miljövänliga artiklar. Kort sagt – Coop Gotland gör saker som gör skillnad för Gotland. Så nästa gång du handlar – passa på att gynna dig själv och Gotland. Inte någon annan.

BUTIKER OCH ÖPPETTIDER: COOP.SE/GOTLAND


ALLA PENGAR DU HANDLAR FÖR HOS COOP GÅR TILLBAKA TILL DIG SOM BOR HÄR PÅ GOTLAND

COOP GOTLAND

30 000 MEDLEMMAR t

sk t sven Enbar t kött färsk

Fantastiska lokala varor

d illna sk r d ö G otlan för G

Ext närpro remt ducera

t

Tio lo butiker kala om på runt ön

LÄRBRO

VISBY

ROMA KLINTEHAMN LJUGARN HEMSE

LÄRBRO • SLITE • VISBY • ROMA • LJUGARN • KLINTEHAMN • HEMSE

SLITE


VÄLKOMMEN TILL

Foto: Ellen Marie Martinsen

GOTLAND Många av oss här på ön känner: Äntligen! Vi är troligen och förhoppningsvis på väg ut ur en pandemisk dimma som hindrat oss från att resa och träffas. Gotland står kvar, precis som vanligt, med raukar, ängen, kyrkor, inbjudande badstränder, god mat och dryck samt givetvis ett värdskap i världsklass. Allt som hör sommargotland 2021 till välkomnar er! Tillsammans kan vi skapa trivsel utan trängsel och visa omtanke genom att hålla lagom avstånd. Gotland erbjuder en rik palett av upplevelser både för de aktiva och dem som vill ta det lite lugnare. Naturens smultronställen lockar till upptäcktsfärder liksom världsarvet erbjuder den historiskt nyfikne oväntade upptäckter. Det är just detta vi har valt att fokusera Gotlandsguidens innehåll på och därigenom ge er en guide till er upplevelse av vår ö.

Så här får du ut mest av magasinet: Under varje rubrik finns ett antal besöksmål beskrivna. Där finns en hänvisning till kartan du hittar på sidorna 118-119. De röda siffrorna hänvisar till Visbykartan på sidorna 122. Välkommen, resan kan börja!

DISTRIBUTION:

För påfyllning av tidningar: skicka sms till 0707-66 00 91, eller maila till leverans@gotlandsguiden.se ANSVARIG UTGIVARE:

ANNONSFÖRSÄLJNING:

FORMGIVNING:

REPRO:

OMSLAGSFOTO:

Gunnar Danielsson

Gunnar Danielsson Lisa Tommiedotter Stefan Paulsson

Gustav Danielsson

Klas Hult

Roger Arleryd

ANNONSPRODUKTION:

TRYCK:

Gustav Danielsson

Quad Graphics Sp. z o.o.

REDAKTÖR:

Roger Björkman

4 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Gotlandsguiden AB Telefon: 0498-21 00 00 info@gotlandsguiden.se www.gotlandsguiden.se


Välkommen till Åhléns, du hittar oss på Östercentrum i Visby.

25% rabatt på ett köp* på Åhléns i Visby

*Rabatten gäller för dig som är eller blir medlem och gäller på ett helt köp till ordinariepris under perioden 20/6-30/9 på varuhuset i Visby. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. Visa streckkoden i kassan för att erhålla rabatten. Varje medlem får utnyttja rabatten 1 gång per person och rabatten gäller ej på åhlens.se eller på andra Åhléns varuhus.


FÅ UT MER I DET DIGITALA MAGASINET! Aktuella erbjudanden och online-funktioner. Du hittar magasinet på www.gotlandsguiden.se

6 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Foto: Oskar Scheller

Ännu fler sevärdheter och utflyktsmål i

APPEN GOTLAND!

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 7


Foto: Stina Nanneson

8 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


BOGE BRÄNNERI EN NÄRODLAD KULTURBÄRARE De säljer drycker men också en historia och Birgit Broström har mer än ett finger med i spelet. Boge Bränneri inspireras av gammal svensk brännvinskultur och hämtar sina råvaror så nära som möjligt. – Utan Boge vore vi ingenting, jag blev mallig när vi fick Janne Klintboms stipendium av Boge Byggnadsförening, säger Hanna Tunberg. Sockenbornas uppskattning väger mer än alla spritflaskor de tappar upp.

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 9


Foto: Stina Nanneson

Truls Nanneson, Hanna Tunberg och Erik Broström har tidigare arbetat tillsammans i bryggeribranschen och delar en passion för dryck. Dessutom är de goda vänner. Sedan 2019 driver de Boge Bränneri på Truls gård Hägvide i Boge. De vill ta tillvara på säsongernas närodlade råvaror. De får äpplen av grannen och plockar vildäpplen i naturen. Päronen kommer från Hörsne och Hellvi. De skördar själva men får också hjälp av Eriks bror Olof som plockar rent som ingen annan. Hallon från Stenhuse Gård ska smaksätta deras hallonsprit som lanseras i maj. – Vi tar gärna emot frukt från andra och vi har ett embryo till, kalla det leveranskedja. Istället för att frukten hamnar på marken och ruttnar kan vi göra sprit av den, säger Hanna. Det känns bra att vara en del av att en lokalt framtagen produkt och det är viktigt att vi kan använda närproducerade råvaror så mycket det går. Hanna är sommelier och tänker ni vinexpert så tänk en gång till. Hennes sommelierkunskaper har fokus på sprit. Hon är också medeltidsarkeolog med ett starkt intresse för historisk mat, smak och dryck. – Jag är väl smakfascisten i det här gänget, säger hon med ett leende. Det som puttrar i pannan i Boge tog fart när Erik Broström kom hem från en utlandsresa: – Jag har bryggt familjens gotlandsdricke sedan 1976, från ett recept jag lärde mig av mamma Birgit och har haft ett allmänt intresse av att brygga drycker länge. Jag blev nyfiken på att bränna sprit efter en resa till Bosnien där de bränner till husbehov. – Då började propellern här uppe snurra, säger Erik och pekar mot huvudet.

Foto: Stina Nanneson

En tid senare presenterade han och Hanna deras idé för Truls. Det lokala bränneriet skulle byggas i ett av Truls uthus. – Vi hade pratat om fruktsprit tidigare och eftersom vi sällan gör något utan Truls så berättade vi för honom vad vi ville göra, berättar Hanna. Haken var att i Truls uthus stod en båt i renoveringsbehov. Det första han tänkte när Hanna och Erik berättade om sina planer var; ”men, vad ska jag göra med båten”. – Processen med myndighetstillstånd och sådant hann de dra igång innan jag var klar med vad jag skulle göra med båten, säger Truls. Deras tidigare erfarenheter av att jobba tillsammans var goda så båten åkte ut och brännaren in. De tre har satsat lika mycket pengar i bolaget, Hannu Engelman har gått in med kapital och sitter i styrelsen. Han är klippan när det kommer till finansiell bolagsstyrning. I fjol var alla tillstånd på plats, samma vår kom de första fuktdoftande spritdropparna fram ur en ny handknackad kopparpanna, en så kallad pot still (kittelpanna), från Portugal. – Vi har valt att använda oss av en vattenmantlad panna specialgjord för fruktsprit, säger Truls. Vi vill ha ut så mycket av fruktsmaken som möjligt, en långsam process som tar med sig många doftämnen, vilket vi är intresserade av. De använder olika jäsningsprocesser och jäststammar. – Vi får inte med vare sig beska eller syra, bara aromer, det är jätteviktigt 10 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Forts nästa uppslag


ICA Supermarket Atterdags ↰

– bara ett stenkast från Söderport!

Öppet 7–22 alla dagar.

Vi har över 160 P-platser framför entrén och fri parkering i 2 timmar med p-skiva. Välkommen till Visbys närmaste butik!

Manuell disk

Manuell färsk fisk

Värdekupong Grillad kyckling ICA. RåviktRåvikt 1040g. Kronfågel. 1040 g. Ursprung Sverige. Varm. Kyld.

15k /st

Från egen grill. Jfr pris 9:61/kg. Gäller en gång vid köp av andra varor för minst 100 kr t o m 30/9 -21 -16 hos ICA Supermarket Atterdags.

,!9BD7C4-daaaai!


Foto: Roger Björkman

att få fram de bästa estrarna i vår slutprodukt. Det är ganska svårt emellanåt, ännu provar vi oss fram för att få fram de bästa smakerna, säger Hanna. Blir ni som kemister? – Nej, inte alls, säger Truls med eftertryck. Vi är mer metodister, haha. Vi går mer på att hitta metoder som funkar och försöker förstå hur de funkar. – Kemin är jätterolig, jag läser för att förstå vilka kedjor som ger vad, säger Hanna. Hellre än kemiböcker tittar de i gamla dokument. Truls plockar fram tre tummade häften de hämtar inspiration ur. De är skrivna i en svunnen tid och beskriver gamla metoder och tillvägagångssätt. – Jag är historiskt intresserad, jag har av min mamma hört så många historier om spritkulturen ute på landet, det finns en tradition av hembränning, säger Erik Broström. Jag lockades av learning-by-doing i det här projektet. Det finns moderliga avtryck i bolaget. Birgits spegelmonogram från kökshanddukar och örngott är grunden till bolagets logotype. Det kryddade brännvinet Britta är skapat ur Hannas mamma Britta Tunbergs tolkning av ett Cajsa Warg-recept från 1700-talet, som bär en berättelse av exotisk kryddning från pomerans, citron, anis, fänkål och saffran. Sommaren 2020 levererades deras första flaskor till gotländska restauranger. Nu står Britta även på Systembolagets hyllor i Visby och Slite. Finns som beställningsvara. Ingen av de fyra bränneriägarna har som målsättning att Boge Bränneri ska göra dem ekonomiskt oberoende. Produktionen ska få växa i en takt där de kan stå för kvalitet, säger de. Drivet kommer från egen etik och moral. I deras ambitioner ryms ett mått av folkbildning där forna smakupplevelser och svensk brännvinshistoria rymmer både fylla och stolt hantverk. – Vi släpper inte ifrån oss saker vi inte kan stå för. Smak är viktigare än procent. Vi har en liten panel där vi testar olika versioner innan vi bestämmer oss, säger Truls. Vi vill att smakupplevelsen ska ge lite mer än den kommersiella spriten som är snål på råvaror. – Gott är ingen grundsmak, en smakupplevelse är väldigt personlig. Vi blir glada när vi tagit fram ett brännvin som vi och andra tycker om, säger Hanna Tunberg. De har alla tummat på att inte satsa mer än att om bolaget går omkull kan de kliva av och säga: ”Hoppsan, det gick visst inte”. Något de inte testat, men Hanna lockas av, är att bränna sprit på linser och baljväxter: – Jag skulle vilja göra ett prov. Jag tror det kommer smaka apa men jag vill testa. Nyfikenheten finns där, modet saknas inte och de är på en plats där saker och ting börjat sätta sig. Framtidstron är osviklig och de har som intern målsättning att en av dem ska jobba halvtid med Boge Bränneri inom två år. – Just nu känns det bra. Kan vi få igång en visnings- och provningsverksamhet vore det fantastiskt, säger Truls. 12 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Alla vinner när du återvinner. Det är sommar och semester. Tid att njuta, men också tid för att fortsätta med goda vanor. Så glöm inte att lämna dina förpackningar och tidningar till återvinningen även i sommar.

Om du är osäker på hur du ska sortera, har vi en superenkel sorteringsguide som hjälper dig att sortera rätt. Du hittar den på www.ftiab.se/sortering

Ditt bidrag, oavsett om du är på besök eller bor här året runt, är viktigt. Och du vet väl att förpackningarna du lämnar inte behöver vara rengjorda, utan det räcker med att de är tömda.

Lämna dina förpackningar och tidningar på närmaste återvinningsstation:

Genom att vi alla hjälps åt att sortera och samla in förpackningar kan vi spara stora mängder energi och naturresurser och faktiskt göra skillnad på riktigt. För Sverige, världen och hela planeten.

Fårö L3 på Gotlandskartan, Fårösund K3, Stenkyrka F4, Lärbro I5, Tingstäde G6, Slite I6, Visby Visbykartan, Roma E10, Katthammarsvik J11, Klintehamn C12, Ljugarn H13, Hemse E14, Ronehamn F15, Havdhem D16, Burgsvik D18, eller sök på www.ftiab.se/hitta-atervinningsstation

Tack för din insats! PS. När sommaren är slut lämnar du det här magasinet i tidningsinsamlingen.

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 13


SÖMNING HUND & BURK VÄLKOMNAR SOMMAREN Det blir inte sommar utan en god sommaröl, säger bryggare och ölälskare. Gotlands Bryggeri var snabba ur kranarna i år. Redan i april presenterade de sin Sleepy Bulldog Summer Pale Ale. – Är du ölbryggare lever du med säsongerna och somrarna är viktiga. Då har folk mer fritid och restaurangerna har öppna uteserveringar, säger Mikael Mosvall, vd Gotlands Bryggeri. Gotlands Bryggeri hedrar sommaren med en nytolkning i deras Bulldogserie som de kallar Sleepy Bulldog Summer Pale Ale. Den har, när du läser det här, funnits på restaurangfat sedan 1 april. Vårsläpp till trots, sommartonerna är omisskännliga: – Det är en sommarcitrusbomb, en öl framtagen för ljumma sommarkvällar. Vi ser fram emot att vara en del av människors sommarkvällar. Har ni en särskild målgrupp i tanke? – Varje produkt har sin roll men jag skulle säga att den här är tillgänglig för många, med en citrushumle som passar utmärkt i den här stilen av öl.

framtiden att många av våra Bulldog-produkter passar utmärkt på burk, säger Mosvall. Vad avgör att öl funkar på burk? – Konsumenterna efterfrågar det. Ur en bryggares perspektiv är ölet känsligt för syre och ljus. Med en burklinje som spinner på bra kan vi hålla de två faktorerna borta. Burken ger oss också bra möjligheter att med designen vara uttrycksfulla på ett spännande sätt.

Hur ska en bra sommaröl vara i din mun? – Öl som en del av uteserveringen tänker jag smakrik och elegant, den får inte störa ett socialt sammanhang eller samtal. Det är en balans att hitta smakrikedomen i en ale och den traditionella lagern.

En marknad som efterfrågar burken, ett fungerande retursystem, återvunnen metall, miljövinster i transportkedjan (burk väger mindre än flaska) samt att burkproduktion sker i Skåne är argument för burkens återkomst. Vandra i naturen och alkohol hänger inte ihop, men alkoholfritt, pick-nick och naturen fungerar. Det finns alltså en möjlighet att koppla kundbeteende till besöksnäring och outdoor-upplevelse, där en burk är till gagn för strategiska målsättningar i en region som Gotland.

Nytt för i år är också burken, som bryter ny mark i bryggeriets 25-åriga historia. För första gången erbjuder de i år öl på burk. De första burkarna tappades i ett samarbete med CanMan, en mobil burktappare som far Sverige runt och hjälper lokala bryggerier. Sedan april har Gotlands Bryggeri egen kapacitet med en inköpt tysk burktapparmaskin. – Tanken är att Summer Bulldog också ska finnas på burk och jag ser i

Restaurangerna har en av nycklarna för att bära burken och skapa trender. En burk hamnar aldrig på en vit duk – men det finns andra restaurangsegment: – Gotland kan erbjuda måltidsupplevelser i världsklass, att vara en del av att skapa minnen för livet är något alla vi livsmedelsproducenter drivs av. Krögarna möjliggör det mötet.

14 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 15


Foto: Roger Björkman

BRUCE BYTTE VÄRLDENS LYXYACHTER MOT ETT MIKROBRYGGERI I LEVIDE Han hade ett välavlönat jobb med världen som arbetsplats. Familjen, enkelheten – och bryggerikonsten, tog honom till slutet av en grusväg i Levide. – Det blev ett val av livsstil, det är ett kreativt arbete, det är hårt arbete men jag jobbar för mig själv, säger Bruce Todd.

Familjen Todd är internationellt färgad, Bruce av brittiskt blod, hans fru Linda gotländska, barnen är födda i Frankrike. När de skulle välja boplats med de bästa förutsättningarna för barnens uppväxt föll valet på Lindas föräldrahem Alskute i Levide. I ärlighetens namn spelade humlen roll också. – Jag kunde inte fortsätta flyga kors och tvärs över världen för min arbetsgivare, med Gotland som bas, så vi började fundera på andra sätt att försörja oss, säger Bruce. Humlestörarna på Alskute satte igång en tankekedja. Lindas pappa Jan, som brukat jorden, var även en mästarbryggare av gotlandsdricke med egenodlad humle. Första tanken var att odla korn till malt i stor skala. Jan avrådde och föreslog humle. Den andra tanken var att starta ett bryggeri. Av de två idéerna blev det till slut en: kanske kan vi använda gårdens humle och starta ett ölbryggeri. 16 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Familjen bodde då fortfarande i Frankrike, Bruce arbetade som projektledare för Frasier Yachts, ett företag i superyacht-branschen. Hemma på sommarsemester plockade han Alskutes humle, skickade den på analys och började i sitt franska kök brygga gotlandsdoftande öl. – Jag läste böcker på flygen mellan mina jobb och besökte lokala bryggerier dit jag kom, mina kollegor undrade vad jag höll på med, minns Bruce med ett skratt. Under sina resor köpte han också öl av alla möjliga sorter, slog omsorgsfullt in dem i bubbelwrap, checkade in kartongerna för att hemma bli sin egen smakpanel. Han analyserade smaker och funderade. Läste ytterligare några böcker, finkammade internet i jakt på mer kunskap. Vi snabbspolar lite här. 2013 köpte Bruce och Linda Alskute av Jan och Lena. Bruce började brygga i mikroskala i källaren, men arbetade


fortfarande som projektledare med världen som arbetsplats. Som ölälskande Amarillo-gäst hade han lärt känna ägarna Adam och Petra. – Jag gav dem några flaskor av mitt öl för att testa vad de tyckte…de sa: ”kan du brygga mer av det här så tar vi in det på hyllorna”. Det blev en vändpunkt. Dagen efter flög han till den karibiska ön Bonair för ännu ett uppdrag. På 10 000 meters höjd funderade han på hur han skulle göra för att ta sitt bryggeri från källaren till något mer storskaligt. På vägen hem funderade han ännu lite mer. – Det fanns många små bryggerier på ön och antalet bara ökade så jag tänkte att om vi inte hoppar på det här nu kanske vi missar chansen. Att Petra och Adam gillade mitt öl blev avgörande för att våga satsa. Jag visste att jag kunde brygga öl men inte hur jag skulle sälja den. Vem är smakexperten när du tar fram dina smaker? – I början Linda, vi testade för att identifiera olika smaker, som ju är väldigt objektivt. Nu är det mest jag som avgör. Linda blev lite trött på att jag i tid och otid kom med ett glas och bad henne smaka, säger Bruce med ett leende.

som ger en starkare kryddning, Big Island har humle från Nya Zeeland vilket drar åt citrus. Bruce experimenterar med en tydlig målbild, skapar ett recept, gör en bryggning på 120 liter – och smakar. Han häller ut ölet om det inte träffar målet, slipar på receptet och gör en ny 120-litersbryggning. – Det är ett konstant testande. Under hela bryggerikedjan. Jag märker ganska tidigt om smaken går åt det håll jag vill och gör justeringar. Det kan vara lite stressigt. Han brygger i dag 11 000 liter per år, en volym som kan fördubblas när maskinen som tappar upp ölet i burkar nu är på plats. En avgörande skillnad för att företaget ska nå en nivå för honom att kunna ta ut en lön. – Om planen håller kommer kvalitén öka och farten på hur snabbt ölet kan tappas upp. I dag kan det ta tre dagar för mig att tappa upp på flaskor, vi behöver bli effektivare. Oavsett produktionshastighet – om hans öl inte når Systembolagets försäljningshyllor eller restaurangerna kan öppna igen hamnar han i en utsatt position. – Jag sover ganska bra, men pandemin gör situationen svår. Om vi inte får en bra sommar så restaurangerna kan hålla öppet kommer det bli tufft.

Han beskriver samarbetet och erfarenhetsutbytet med de övriga bryggarna på ön som öppet. De drar åt samma håll, det som hjälper den ena hjälper ofta någon annan, resonerar man. – Alla har vi våra trick och hemligheter men generellt är vi generösa och försöker hjälpa.

Alskute vann förstapris för sitt folköl, 3.5 procent, under en ölmässa i Uppsala 2019. ”En skön känsla”, det satt erfarna ölkännare i panelen”, minns han. Bruce Todd Todd har höga kvalitetskrav på den öl han tappar upp ur kranarna i det gamla traktorgaraget.

Hans analyser av Alskutes humle visar att den är annorlunda. Den genetiska koden är helt unik, R327 enligt labbet. Ursprungligen från Bayern, med svag bitterhet men med tydlig smak. – Den är bra om du vill göra en lager som vår Levide Pils, där vi använder en tysk humle för beskan. Jag håller på att göra om receptet för att brygga en folköl vi kan sälja här på gården.

Vad motiverar dig att köra ännu en dag i bryggeriet? – Jag vill skapa något jag verkligen tror på och kan stå för. Det ska vara riktigt riktigt bra öl och kommer jag till en punkt där jag kan anställa personal vill jag att de ska vara stolta för Alskute och de värderingar företaget står för.

Levide Pils har en klassisk smak av lager, han har gjort sorter med humle

Vad utmärker den perfekta ölen? – Att du kan dricka det en onsdag eller lördag, oavsett tillfälle. Simplicity! Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 17


Foto: Roger Björkman

KRETSLOPP ALLTID I BRYGGERIETS TANKAR ing nästa u sla g

18 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

tn

pp

Forts ät

Barlingbo Bryggeri började med ett bastubad. Via ett garage och ett mejeri är de i dag en nyskapande ölproducent med hållbart kretslopp i tankarna. – Att göra öl är inte jättekomplicerat, men att göra den bra och repetera är lite mer stökigt, säger bryggmästare Niklas Gustafsson.


Tips! Renate och Sofia jobbar på turistbyrån året runt. Ring, maila eller besök dem gärna för fler tips och härlig ö-inspiration

Turistbyrån hjälper dig till

Gotlands alla pärlor

Möt våra experter! Med gedigen kunskap, unika tips och ett stort engagemang guidar de dig till både stad och land, puls och strand. Ja, helt enkelt platser och upplevelser som passar just dig och dina intressen, oavsett årstid. Turistbyrån hittar du i hjärtat av Visby, på Donners plats precis intill Almedalen. Här hittar du böcker och kartor, presenter och massor av inspiration om Gotland. Du erbjuds dessutom hjälp med köp av evenemangsbiljetter och busskort samt sista-minuten-bokning av boende. Personlig service i världsklass med andra ord.

TURISTBYRÅN PÅ GOTLAND Adress: Donners plats i Visby Telefon: 0498-201700 Epost: info@gotland.se Språk: Spanska, tyska och såklart engelska – året runt. Tips på användbara appar: Kolla vad som är öppet just nu på ön i appen Öppet Gotland @turistbyrangotland

Välkommen till livet på ön!

gotland.com


Foto: Roger Björkman

Han har bryggt öl sedan tonåren. Det blev inte gott. Det har blivit bättre, han har lärt sig och gått kurser, provat och provat igen driven av nyfikenhet och lust att göra god öl. Det han inte kunnat har han frågat bättre vetande om, eller bjudit experter till Barlingbo Bryggeri för att ta del av deras kunskap – Vi jobbar med passion, det måste vara roligt. Det är det som driver oss. Men vi måste också vara lönsamma, i dag har vi en dryg handfull öl som är lönsamma och några andra drycker som också lönar sig. Resten gör vi för att det är roligt, säger Niklas Gustafsson som tillsammans med Jonny Warg är grundare av bryggeriet. En del av deras tester hamnar i vasken, andra bryggs bara en gång – några går i produktion. Mest stolta är de över ”Helgedomen”, en belgiskt inspirerad öl. Även storsäljaren ”Galgbacken” hör till deras personliga favoriter. Bland ölsorter, cidersmaker och läskprodukter har deras stilla vatten fått en särskild plats. Svårt att framställa med en krävande reningsprocess som ställer krav på bryggeriet. – Låter löjligt men att göra vatten är oerhört krävande, vi tar vattnet från det kommunala systemet och, enkelt uttryckt, avmineraliserar det till rätt nivåer så det är nyttigt att dricka, säger Jonny Warg, vd, teknikingenjör och en osedvanligt uppfinningsrik man som inte tappar fart av svåra utmaningar. Sedan 2018 arbetar de klimatsmart med sitt vatten. De tittade på volymen vatten som i petflaskor transporterades till Gotland varje sommar och gjorde en kalkyl: – Tar vi femtio procent av den marknaden får vi bort 400 ton utsläpp av koldioxid i atmosfären. En av våra flaskor vatten sparar ungefär 80 procent av utsläpp jämfört med en fastlandsflaska som kanske började sin resa i Italien, säger Jonny Warg. Ett drygt år in i produktionen av stilla vatten har de efter en tuff start nu fått fart på flödet. I takt med att bryggeriet växt och volymerna ökat har de installerat två robotar för att paketera sina produkter. – I stället för att slita ut personalen i packningsprocessen kan de arbeta för att marknadsföra våra produkter, må bra själva och bidra till bolagets utveckling, säger Jonny Warg. 20 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Låt oss backa: Det började i Jonnys Wargs bastu då de provsmakade hans egenbyggda julöl och bestämde sig för att bli bryggare. Först i Jonnys garage, skalan blev större, de startade ett företag 2013, flyttade till Stafva Gård, fick fram ungefär 1 000 flaskor i månaden, pratade med Systembolaget – sedan 2017 finns de i A7:s gamla garnisonsstallar och producerade i fjol 300 000 liter dryck. – Det var som att ställa sig på motorvägen och bli påkörd av en buss, sa Jonny Warg då. De är förvånade över hur fort det gått: – Jo, varje år och varje vecka, vi har byggt ut konstant. Jonny har byggt större och fler bryggverk. Nu är vi väl på generation sex eller sju, säger Niklas Gustafsson. Jonny Warg ritar kretskort, bygger programvaror och styrsystem och har koll på elektroniken: – Jag är intresserad av styrsystem och programmering eftersom det är en del av min utbildning. Tekniken ska lösa de tunga momenten. Att personalen mår bra och inte far illa av monotona slitsamma moment är oerhört viktig för oss. De vill verka för en levande landsbygd, säger att de strävar efter ”ett hållbart samhälle med en hälsosam miljö för människor och djur samt vill verka för lönsamt företagande och tillväxt”. Lokalproducerat så mycket som möjligt, gärna ekologiskt. Småskaligt och hantverksmässigt i små serier är tanken. – Lokalt, regionalt, svenskt, nordiskt, europeiskt, så ser vår inköpsfilosofi ut. Många av råvarorna odlas bara i England, eller USA. Då tar vi dem därifrån, säger Niklas Gustafsson. Eller också tar de råvaran från brödhyllan på Stora Coop för att skapa ett kretslopp. Eskelunds osålda bröd bli öl i bryggeriet på A7: – Vi gör öl av deras restprodukter och Eskelunds kan använda våra restprodukter till sitt bröd. Det är ett intressant samarbete. Att använda bröd till dryckestillverkning är en gammal metod som användes redan av vikingarna, säger Jonny Warg.


HELT ELEKTRISKA

FORD MUSTANG MACH-E

100% ELEKTRISK. 100% SOUL. Äntligen är den här, vår första helt elektriska SUV med en sportbils själ. Livet är till för att upplevas och med upp till 610 km räckvidd* tar du dig dit du vill. Den senaste tekniken och en kördynamik värdigt namnet Mustang, gör vägen dit till ett rent nöje. Mellan 12 – 18 juli kan du uppleva Mustang Mach-E i Visby hamn. Bränsledeklaration blandad körning Ford Mustang Mach-E: 16,5-19,5 kWh/100km, CO2: 0 g/km. (WLTP) Miljöklass Euro 6d TEMP. *Baserat på fulladdat batteri. Räckvidd testas enligt WLTP, gäller bakhjulsdrift med långdistansbatteri. Faktiskt räckvidd varierar beroende på ett antal faktorer som yttre klimat, körstil, bilunderhåll, batteriålder etc.

ford.se


KUL FÖR BARN - OCH DERAS NÄRA OCH KÄRA

ing nästa u sla g

22 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

tn

pp

Forts ät

Stilla njutning i en oas av blommor och härliga dofter eller kanske en vetenskaplig upptäcktsfärd lockar på semestern. Det finns mer aktivitetsspäckade fysiska utmaningar att samlas runt också – liksom underbart artrika djurparker.


DET STORA

FAMILJEÄVENTYRET

SHARK RIVER

STORM 25˚ I LAGUNEN

BABYLAND PIRATFALLET GLASS I STORA LASS

KOM & TRÄFFA PIPPI

VILLA VILLEKULLA FILMHUSET FRÅN SVT S FILMER OM PIPPI LÅNGSTRUMP

BOKA DITT BESÖK PÅ KNEIPPBYN.SE

På Kneippbyn Resort finns massor av roliga äventyr för hela familjen. Du kan bo alldeles intill Villa Villekulla och busa på Gotlands största nöjesparker. Här finns också Pippi-teater, barnens aktivitetsklubb, äventyrsgolf, padel- och tennisbanor, pumptrack, utegym, flera restauranger och mycket mer. Vi ses i Sommar!

THE RACE


Action Club  Lärbro I5 Även kallad Grannen, med en innehållsrik meny av aktiviteter. Surf, SUP, gym och fiske, gym, hooverboard att hyra, enhjulingar för den som vill testa sin balans, longboard, guidade äventyrsutflykter. Övernattningsmöjligheter i vandrarhemmet.

Bilmuséet i Vibble   C8 Gamla bilar förstås och motorcyklar, men också gokartbana och radiostyrda bilar och båtar. Roligt för både små och stora.

Fenomenalen  Visby 61 Utforska naturvetenskap, teknik och matematik, det är som magi i vardagen. Experimentera lekfullt och fundera ut nya lösningar på gamla problem. Utmana varandra i spel och tänk på finurliga problem tillsammans. Eller tillverka dina egna gatukritor och rita en rörelse-bana på asfalten. Foto: Malin Vinblad

Fide Äventyrsby  D17 Äventyr hopp och lek och bad på södra Gotland i en härlig anläggning med anor från 1939. Här kan du bo i träkoja där barnen kan åka rutchkana ut direkt ifrån sängen. Bada i en havspool eller låt barnen utmana sig själva i en lekpark. För den hungrige - missa inte, här serveras de grymmast goda pizzorna.

Gangvide Farm  G14 En paddeltur längs med den vackra Närsån ut till Östersjön i kanot eller på SUP är en tre kilometer lång, härlig upplevelse och artrikedomen är fantastisk. Aktiviteter finns det gott om på gården och även boende.

Gotlands Djurpark  Eskelhem C9 Kika in i trollskogen, den är full av överraskningar. Möt där vattenbufflar, alpackor och minihästar. Djurparken är välbesökt, med en rik uppsättning exotiska djur som kameler, zebror, surikat, påfåglar samt kungsboorna Slangen och Snöret. Här finns även plats för lek på balansbana eller i hoppborg. Ta med matsäck eller fika i parkens café.

24 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Gotland Gokart  Visby D7 Kanske landets soligaste och roligaste? Privat, familj, företag eller annan grupp, banan är tillgänglig för en racingupplevelse som passar de festa smaker och körnivåer. Nya gokarts inför säsongen och även varianter som gör att t ex handikappade kan åka med. Gotlands Idrottscenter  Fårösund K3 I sportanläggningen finns inomhushall och ett gym. Boende i moderna stugor och på området finns också andra boendemöjligheter för större grupper. Pedelbanor på gång. Inomhusbad med två bassänger, en på 18x9 meter med ett maxdjup på 2 meter och en barnbassäng med måtten 7x2 meter. Obevakad simhall, simning och bad sker på egen risk.

Gotlands Museum  Visby 62 Ett av de mest populära turistmålen i Visby. Flera våningar av historiska kulturarv, bl a utställningar om Visby för 700 år sedan. Hur Gotland skapades, ruiner, kolla galgen, lär om digerdöden, Atterdag plus massor av gamla skatter. Foto: Anna Sundström

Kneippbyn sommarland  Visby C8 Med Villa Villekulla inräknat finns här mer än trettiofem attraktioner. Pippiteater, hoppslott, gokart, kanoter, trampbåtar, berg & dalbana, radiobilar, fritt fall, guldvaskning. En entréavgift, Vattenland ingår. Äventyrsgolf och padelbanor.

Kojsagården  Stenkyrka F5 Ett riktigt eldorado för den som vill aktivera sig själv, polarna, arbetskompisarna eller familjen. Spela freesbegolf, favoriten fotbollsgolf eller kanske traditionell bangolf. Mångkamp i Fortet är en härlig utmaning när ni tävlar i lag och där samarbete premieras.

Stenkyrka Djurpark  F5 Ta en ridtur på en kamel, åsna eller häst och titta på alla de andra djuren. Fika, hoppa i borgen och trampa traktor.

Uncle Joe´s  Visby 64 Arton bowlingbanor med plats för 100 personer. Dart, shuffleboard samt squash, racket och bollar till uthyrning. Två biljardbord i ljusa lokaler att hyra. Lasergame, bana upplyst med UV ljus och andra spännande ljuskällor.


Välkommen till

Kojsagården Lämna ringmuren bakom er och åk norrut mot äventyr & lek! Kolla in Solsystemet i Stenkyrka och upplev de hisnande storleks- och avståndsförhållandena IRL. På Kojsagården finns solen och något för alla, oavsett ålder. Spendera tid med varandra utan att det behöver kosta alltför mycket! Barnen kan titta på fiskar och rabbisar eller utforska kojan & linbanan. För de större finns allt från fotbollsgolf till gym och badmöjligheter. Här kan man stanna över dagen eller bo kvar länge. Vi ses i sommar!

RESTAURANG • BOENDE • FOTBOLLSGOLF • FRISBEEGOLF • MINIGOLF

Stugby & Ställplatser från 150kr!

Mer info & bokning på kojsagarden.se

Också på Kojsagården:

Guidade kustvandringar!

Vandrings- och hälsovecka för kvinnor v.32. Missa inte, boka nu!

www.kojsagarden.se info@kojsagarden.se Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 25


MOUNTAINBIKE ing nästa u sla g

26 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

tn

pp

Forts ät

P18:s mountainbikebana erbjuder något både för nybörjaren – och den mer erfarne. Banan har tekniska utmaningar och konditionskrävande sträckor. Valmöjligheterna är goda, en perfekt plats för familjekul.


Spännande och ovanliga experiment för barn och deras familjer.

it m s t&

ar b s ing

n

Bok

! t r e tsäk

Läs mer och boka på www.fenomenalen.se eller www.facebook.com/fenomenalen Telefon 0498-26 34 73 | Vi finns på Skeppsbron 4, 621 57 Visby

LEKLANDET INOMHUS även för regniga dagar! För aktuella öppettider på Kotteland besök vår hemsida

www.kotteland.se Visborgsallén 3 621 50 Visby 0498-299696

För aktuella öppettider på Uncle Joes besök vår hemsida

Bowling • Restaurang • Prisvärd logi Langs väg 2, 62150 Visby • 0498-299690 • info@unclejoes.se • unclejoes.se Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 27


Banan ligger intill ICA Maxi Arena, vars parkering du ska använda innan cykelturen påbörjas. Femtio meter väster om utegymmet hittar du startportalen med orienteringstavla över bansträckningarna – som är färgmarkerade utifrån längd och svårighetsgrad. Grön bana funkar bra för barnfamiljen. De blåa och röda banorna passar motionären bra och den svarta kräver lite mer erfarenhet. Den längsta banan är fem kilometer. – Den gröna banan kan du köra med i stort sett vilken cykel som helst, men från blå och uppåt behövs en mountainbike, säger Anders Selin, Ringmurens CK, en av de drivande bakom anläggningen. Han poängterar att de intilliggande uppmärkta löparspåren inte är avsedda för cykling. Spåren är till för löpare och dem som gillar att promenera. – Vi vill inte ha konflikter i skogen, dessutom kan det vara farligt om cyklister blandas med löpare och dem som är ute och går med hunden, säger Anders.

Banan blev klar våren 2020 och drivs av Ringmurens CK, som kontinuerligt förfinar och modifierar banan. Där finns hopp och utmanande passager, hjälm är ett starkt krav. Man cyklar på eget ansvar. – Jag skulle säga att det är en familjebana med tekniska inslag, säger Anders. Den har även längre partier där du kan träna kondition. I området finns grusvägar och stigar som lockar den nyfikne att upptäcka vägar på egen hand. Området söderut mot Vibble och ut mot Hällarna är värda en liten utflykt. Naturreservatet Södra Hällarna har nylagda grusstigar som passerar områden nära klippkanten med hänförande vacker utsikt mot Östersjön. Lättcyklat, men även här – håll koll på gångtrafikanter. – Jag skulle säga att hela den gotländska kusten är ett eldorado för mountainbike-cyklister. Det finns fantastiskt fina cykelvänliga områden att upptäcka. Skaffa en bra app, eller en bra karta och packa ryggsäcken, säger Anders Selin.

Flera bra platser för cykling: Eksta  B13-B14 Vidunderligt vackra Ekstakusten kräver inte mountainbike men lite dämpning är att rekommendera. Från Hammarudd i söder till Djupvik i norr (eller tvärtom) med klappersten och idylliska fiskelägen med utsikt över Karlsöarna. Martallar märkta av vinden hukar sig intill vägen. Follingbo  D8-E8 Runt VOK-stugan, Svaide-stugan, Traume och kalkbrottet i Follingbo finns ett flertal utmanande spår att utforska. Herrvik-Sandviken  J11-I11 Söderut från Herrviks hamn, upp för backen och ta vänster, följ kustlinjen mot Östergarn längs vattnet. Lättcyklat även för dem med vanlig cykel. Långgrund strandremsa sätter speciell karaktär på upplevelsen. Skogslandskapet öppnar sig på Sysneudd där det blir kargare och stenigare. Ta den enkla bilvägen längs sjön, eller krama strandkanten som inte är svårcyklad men mountainbike krävs. Långgrunda Sandviken strand intill är inbjudande för ett dopp.

28 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Lummelunda-Blå Lagunen  E5-I2 Finn stigen längs vågskvalpet norrut till Nyhamn där klapperstenstig övergår i kuperad skogsstig med pallkanten precis intill. Från Lickershamn till Ihreviken bjuds fantastisk kuperad trädrotstät körning uppe på klintkanten. Efter Hallshuk relativt lättcyklad stig eller grusväg till västra sidan av Kappelshamnsviken. Efter en transportsträcka runt Storugns stenbrott mot Bläse öppnar sig Stenkusten i en unik kilometerlång sträcka med platta stenar att navigera på. Pausa vid Blå Lagunen, för ett dopp, eller följ en stig intill havet, förbi öns nordligaste punkt för att efter Hau Träsk nå Fårösund. Klintehamn  C12 På Klinteberget väntar varierad cykling av varvloppskaraktär. En hel del stigningar och utförskörningar, bra träning som känns i ben och lungor. Slite  H6 Gotland Bike Park är en av landets största mountainbikeparker med tjugo

mil leder av pumptrack, flowbanor och singeltracks. Gång- och cykelväg från ishallen i Slite. Elljusspår och utegym, grill-och utsiktsplats. Svårighetsgraderade leder som guidar barnfamiljen likväl som landslagsåkare rätt. Visby  D7 Norder- och Östergravar passar utmärkt för mountainbike. Skiftande underlag (sten, gräs, grus) och höjdskillnader har lagt grund för en av Gotlands vackraste och mest utmanande mountainbikemiljöer. Vändburg-Heligholmen  D19-C20 Från Vändburgs fiskeläge cykla söderut längs grusväg vid nya hamnen. Följ kustlinjen förbi Holmhällars raukfält. Stenig grusväg men relativt lättcyklat. Vidare förbi Heligholmen, på bekväma stigar eller tuffare cykling som innehåller stråk där du måste promenera. Gott om små stigar eller vägar att ta sig upp mot land när lusten faller på, eller orken tryter. Holmhällars och Austre-stranden när det är dags för ett svalkande dopp.


Bo i en av våra unika kojstugor, en övernattning att minnas!

VÄLKOMMEN TILL EN UNIK UPPLEVELSE PÅ SÖDRA GOTLAND! Spring i benen och pannkakor i magen är grejen hos oss. Här kan barnen tillsammans med vuxna utmana sig själva i vår lekpark, eller varför inte bada i den unika havspoolen som finns hos oss? !

NYHET I ÅR

Stenugnsbakade pizzor på surdegsbotten och lokala drycker från bl.a. Burgsviks bryggeri. Våra pizzor går även att beställa som Take Away. (15-22 alla dagar i veckan)

Grädda pannkakor, toast eller korv över öppen eld - en given succé till lunch!

Vi har äkta gotländsk glass från Guteglass!

Fideaventyrsby.se I 0498 - 21 30 00 I Fidenäs - 7 mil söder om Visby I Öppet 10-22 mellan 5 juni - 29 augusti (Ni hittar oss längst in i Burgsviken, direkt efter att väg 140 & 142 möts på väg söderut mot Burgsvik). Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 29


UTEGYM

LÅT HELA KROPPEN VARA MED Något liknande Muscle Beach i Venice, Los Angeles är svårt att hitta på Gotland. Men här finns goda möjligheter för den som vill ge kroppen en smula gymträning utomhus. Några av turistanläggningarna har men leta gärna bortom de intrampade stråken så hittar du i socknarna fina möjligheter till träning. Många av dem drivs av idrottsföreningar. Bingeby  Visby D7 I parken står ett av Region Gotlands enklare multiredskap för träning av armar, bröst, rygg, ben och balans. Gråbo  Visby D8 Vid Gråbo Centrum har Region Gotland ställt ett multiredskap och ett redskap för situps. Bra för pulldown, stepup och cykling. Fårö  Sudersand M2 I resortens stugby nära stranden finns utrustning uppbyggd i trä för utomhusträning av hela kroppen. Huggkubbar att hoppa upp på, bära eller släpa. Kettlebell att låna. Grannen  Lärbro I5 Anläggningen Action Club i Lärbro har ett utegym som erbjuder strongmanliknande utmaningar för alla kroppsdelar och ambitionsnivåer.

Hablingbo  C15 På klassisk varpamark där mer än en svensk mästare formats har föreningen byggt ett fräscht utegym som utmanar alla kroppsdelar. Härlig breddning av aktivitetsutbudet. Nu delar varpakastarna idrottsplatsen med ett stigande antal kroppsvårdare. Gustavsvik  Visby D7 Mellan Visby och Snäck längs strandpromenaden ligger den här viken där stranden har sten- och sandbotten. Handikappanpassad brygga, lekplats och utegym. Klintehamn  C12 Vid gamla barlastkajen i Klintehamn har Föreningen Klintetraktens Framtid iordningsställt badplatsen till ett attraktivt utflyktsmål med grillplats och utegym med sex stationer för alla kroppsfunktioner.

30 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Norderstrand  Visby D7 Sandstrand med stenbotten längs strandpromenaden norr om Visby. Brygga, kiosk, camping, restaurang och utegym med tio redskap som möjliggör träning för hela kroppen. P 18  Visborgsområdet D8 I anslutning till P 18:s motionsspår har byggts ett stort fint utomhusgym som utmanar olika nivåer av styrka, smidighet och uthållighet. Nära till dusch/ombyte.

motionsspår, dusch och omklädning. Kostnadsfritt. Tallunden  Visby D7 I södra delen av Visby ligger lilla aktivitetsoasen Tallunden. Pulkaåkning på vintern och möjlighet att sommartid på en barkklädd yta med fyra multiredskap ge hela kroppen en genomkörare.

Slite  I6 Gotland Sports Academy har ett brett utbud av träningsmöjligheter, utomhusgym och inomhusgym bland annat.

VOK-stugan  Follingbo E8 Vid en fin anläggning med duschmöjligheter finns fina spår för löpning och MTB – och ett utomhusgym. Stockar i olika tyngder, situp-brädor samt barr och räck för armgång.

Svaidestugan  Follingbo D8 Bakom klubbhuset har Svaide Roma SOK byggt ett utegym med ett flertal olika träningsfunktioner. Här finns även ett utegym i trä och självklart

Östergarn  J11 Vid idrottsplatsen och i anslutning till skolhuset på andra sidan vägen, finns möjligheter att träna i utomhusgym såväl som i gym inomhus.


GOTLANDSTÅGET

VÄLKOMMEN TILL GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG!

Gotlands Hesselby Jernväg är den enda kvarvarande järnvägslinjen på ön. Det är en 6,5 km lång järnväg från Hesselby i Dalhem till Roma. Här finns en fin järnvägsmiljö från ett svunnet Gotland. Vi vill ge våra besökare en resa bakåt i tiden. Resande till Roma, tag plats!

ÅKA TÅG

Trafikdagar: Sön 6 jun - 29 aug. Ons, tor och lör 30 jun - 21 aug. Avgångar från Hesselby stn: Kl. 10:50, 12:40, 14:10, 15:40 Avgångar från Roma stn: Kl. 11:35, 13:25, 14:55, 16:22# (#= Endast till Hesselby station) För aktuell info: www.gotlandstaget.se eller tel. 0498-380 43

CYKLA DRESSIN

Vi hyr ut cykeldressiner icke trafikdagar. Upplev vår järnväg och naturen omkring på ett annorlunda sätt! Första uthyrning 10:00, sista uthyrning kl. 14:30 Bokning från 09:00 på tel. 0498-38043. Vid Ekens hållplats och Tule station finns bord med bänkar.

JERNVÄGSKAFÉET

Välkommen till mysiga Hesselby Jernvägskafé. Hos oss kan ni äta goda mackor eller avnjuta en kopp kaffe och hembakat i en rogivande miljö. Sitt inomhus eller utomhus beroende på väder. Öppettder: Sön i juni 11-16 Ons- sön 11- 16 från 30 juni

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 31


Bilmuséet ViBBle

FOTOUTSTÄLLNING Om fordonshistorik under tidigt 1900-tal. Ta gärna en titt i Lilla Gubbens stall.

MUSEUM

Bilar, cyklar, mc, traktorer, modellflygplan, kuriosa. Ett av landets mest sevärda.

BILBANOR

Hyr RC-bilar/båtar. Go-Karts för hela familjen. Elbilbana.

FÖR HELA FAMILJEN

GO-KART RADIOSTYRDA BILAR/BÅTAR

ANTIK SPELHALL Gammal lanthandel, smedstuga, antik bensinstation m.m.

BILMUSÉET VIBBLE

4 km söder om Visby, tel. 26 46 66. Öppet 11-18 högsäsong. Lågsäsong, säkrast att ringa innan.

Vi lyfter Gotland. Air Leap + Air Gotland = Air Gotland. Under hela pandemin har Air Leap flugit både våra gäster och samhällsviktiga transporter. Vi på Air Gotland anser att alla gotlänningar och gotlandsälskare ska ha samma möjligheter till kloka kommunikationer som övriga Sverige. Därför har vi alltid många biljetter till lägsta pris. Lika viktig är tidtabellen. Så vi kan resa när vi behöver resa. Vårt mål är kort och gott att flytta Gotland närmare fastlandet. Boka på airgotland.se eller via din resebyrå. Vår regionchef är Michael Enlund, du når honom på michael.enlund@airgotland.se

Nu även direktflyg till Göteborg och Ängelholm/Helsingborg.

Visby– Stockholm Bromma

fr 558:Enkel resa

airgotland.se 32 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Stora Karlsö, Foto: Magnus Melin

Stora Karlsö, Foto: Magnus Melin

Stora Karlsö, Foto: Magnus Melin

Besök Karlsöarna i sommar Lilla Karlsö, Foto: Björn Hjernquist

Lilla Karlsö, Foto: Björn Hjernquist

Stora Karlsö, Foto: Magnus Melin

Besök Karlsöarna i sommar

Båten går dagligen maj – september från Klintehamn till Stora Karlsö och juli – augusti till Lilla Karlsö (för grupper är andra tider möjliga efter överenskommelse). dagligen maj – september från Klintehamn till Stora och Lilla Karlsö. Öarna är både lika och Öarna ärBåten bådegår lika och olika. På båda finns fantastisk natur med mycket fågel. olika. På båda finns fantastisk natur med mycket fågel. Floran är lite annorlunda, Lillön har varit Floran är lite annorlunda, Lillön har varit fårbetad sedan bronsåldern medan fårbetad sedan bronsåldern medan Storön är lummigare eftersom fårbetet gjorde en hundraårig Visby – Klintekamn Storön är lummigare eftersom fårbetet gjorde en hundraårig paus. Gör ett c:a 35 km paus. Gör ett dagsbesök eller övernatta i något av våra boenden, i båda fallen med guidad Körtid 35 – 40 min dagsbesök eller övernatta i något av våra boenden, i båda fallen med guidad eller busslinje nr 10 rundvandring. På Lilla Karlsö bor du i vandrarhem och tar med dig lakan och mat, på Stora Karlsö kan rundvandring. På Lilla Karlsö bor du i vandrarhem och tar med dig lakan och mat, du välja boende. Där finns också en restaurang. på Stora Karlsö kan du välja boende. Där finns också en restaurang. Gör ett besök på båda öarna i samma resa, ut på morgonen till Lilla Karlsö med övernattning och Lilla Karlsö

Gör ett besök båda öarnatilli samma resa, ut på morgonen till Lilla Karlsö med fortsättpå nästa morgon Stora Karlsö. övernattning och fortsätt nästa morgon till Stora Karlsö.

Stora Karlsö

Bokning: Bokning:

www.storakarlso.se, tel 0498-24 05 00, boka@lillakarlso.se boka@storakarlso.se

www.storakarlso.se, tel 0498-24 05 00, boka@lillakarlso.se boka@storakarlso.se lillakarlso.org

lillakarlso.org

storakarlso.se

storakarlso.se

TIDTABELL

Stora Karlsö 7 maj - 29 aug Dagligen 09:30 från Klintehamn Från Stora Karlsö 15:00 Restid ca 40 min 25 juni endast övernattare 26 juni samt 21-22 aug ingen trafik Lilla Karlsö Säsong från 10 juli till 8 aug Lilla Karlsö, Foto: Björn Hjernquist

Lilla Karlsö, Foto: Björn Hjernquist

Lilla Karlsö, Foto: Björn Hjernquist

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 33


Foto: Roger Björkman

PADEL

NY POPSPORT MED HÖGT I TAK Alla kan vara med och ha lika roligt. Sporten, en blandning av squash och tennis, har svept över landet likt en pandemisk farsot – fast ofarlig och mycket roligare. Först ut på Gotland var Visby TK med två utomhusbanor och en inomhushall med två banor. De som blir bitna av sporten blir ofta seriöst bitna och utvecklar ett lätt maniskt driv att spela. Tro det, tröskeln in i buren är låg, padel är lätt att lära sig och snabbt har de allra flesta en grundläggande kompetens. Dessutom går inlärningskurvan ganska brant uppåt. Ett perfekt framgångsrecept med andra ord – lätt att lära sig och roligt att spela. Det finns rimliga jämförelser med tennis. Minitennis med väggar. En spelyta med nät i mitten, räknesättet detsamma, bollen är som en tennisboll men lite mjukare och mindre – och ungefär här upphör likheterna. Ett padelracket är tillverkat av perforerat kompositmaterial vilket skapar en kraftlösare och dovare träff än den med ett strängat tennisracket. Inte så cool tycker några tennisälskare. Andra tennisälskare har blivit helt galet förtjusta i padel. 34 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Och så var det det här med glasväggarna, vars inverkan på taktik och spelupplägg till en början kan förvirra den mest racket-ochbollvane liraren. När den koden väl är knäckt ryms i padelburen grymma möjligheter till hisnande dueller och spektakulära poänger.

Ljugarn IF har två banor intill tennisbanorna vid Björkvallen, ytterligare två planeras till sommarsäsongen 2021.

Alltid dubbel, mamma, pappa, barn, arbetskompisar kan spela – socialt jättemysigt – allt detta har gjort att padel är den snabbast växande racketsporten i världen. Även Gotland har drabbats av padelfeber.

Gumbalde Resort i Stånga har två nybyggda utomhusbanor i anslutning till golfbanan, Sudersand Resort, Fårö, två utomhusbanor med burar byggda i trä istället för stål. Gotland Padel Center har etablerat sig i gamla ICAlagret vid Lundbygatan med sex inomhusbanor, Form Fitness, Visby har två dubbelbanor och två singelbanor.

Att ta er med på en padeltour för att hitta alla banor som byggs på ön låter sig inte göras – så vi nöjer oss med att konstatera att Visby TK har i Botairlunden två utomhusbanor och två inomhuspadelbanor, Tofta Padel Club har tre utomhusbanor vid Tofta Camping, Kneippbyn har två padelbanor,

Och så finns det ett gäng banor som är under uppförande och möjligen hinner bli klara när sommargotland slår upp portarna: När IF på När IP. Fårösund Kustparken, Slite, Väskinde AIS vid Björkome IP, i Burgsvik, Ardre rustar med två banor vid Ljugarns GK, Klintehamn IK (vid idrottsplatsen) och i Östergarn.


Kanot och Paddleboard på Gotland På sydöstra Gotland hittar du Gangvidefarm - ett spännande besöksmål intill Närsån. Förutom kanot och paddleboard finns boende, camping, aktiviteter mysiga smådjur, barnteater mm. Ge dig ut på äventyr med fikakorg och badkläder. Paddla i Närsån lite som Amazonas djungel kul och spännande för alla åldrar. 200 kr/tim per kanot!

Bokas på www.gangvidefarm.se eller ring Kickan 073-184 09 02

Gotlands största djurpark ESKELHEM Djur och lek i en härlig miljö med gårdsfik, klapphagar och tipspromenad i Trollskogen bland alpackor och får. Här får du bland annat träffa zebra, kamel, surikat, emu, vattenbuffel, miniåsna, vita påfåglar, rödhalsad vallaby, lama, alpacka, Walliska svartnosfår och världens minsta får. Eskelhem Unghanse 333 622 70 Gotlands Tofta gotlandsdjurpark.se | 070-737 20 50

SOMMAR- & VATTENLAND

Bo vid havet! - 5 stjärnig camping

SEMESTERSTUGOR 700 BÄDDAR

TRÄ N

PADEL & TENNIS

BOKA DITT ÄVENTYRSGOLF BESÖK PÅ KNEIPPBYN.SE

IK A

VE

A

AKTIVITETSKLUBB FÖR BARN & UNGDOMAR

CKA

FLER

OL

ET ND

INGÅR I BOE ING

PASS VAR

JE

På Kneippbyn Resort finns massor av roliga äventyr för hela familjen. Du kan bo alldeles intill Villa Villekulla och busa på Gotlands största nöjesparker. Här finns också Pippiteater, barnens aktivitetsklubb, äventyrsgolf, padel- och tennisbanor, pumptrack, utegym, flera restauranger och mycket mer. Det ingår i samtliga boenden att delta kostnadsfritt på alla träningspass som våra träningsinstruktörer genomför. Vi ses i Sommar!

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 35


GÅ, LUNKA, LÖP HITTA STEGET PÅ VACKRA STIGAR

Det genomförs inte många tävlingslopp på Gotland i sommar, Viruddenloppet är ett av få. Det betyder inte att löparskorna behöver ligga kvar i väskan – det finns många fina stråk att springa eller promenera. Vackra miljöer garanteras, dusch och bastu tillgängligt vid flera av banorna.

Etelhem  F12 Sigvalde, spårlängder: 1 600 meter, 6 000. Kuperade spår intill Sigvalde träsk som passar perfekt för ett svalkande dopp. Fardhem  D14 Idrottsplatsen, spårlängd: 1 800 m dusch efter beställning. Follingbo  D8 Svaide-stugan, spårlängder: 1 250 m, elbelysning, 2 500 m, 5 000 m, 7 500 m, 10 000 m. Klubbstuga med duschmöjligheter. Follingbo  E8 VOK-stugan, spårlängder: 2 500 m, elbelysning, 5 000 m, 7 500 m, 10 000 m. Klubbstuga med duschmöjligheter. Bastu.

Levide  C14 Idrottsplatsen vid bygdegården, spårlängd: 2 000 m. Dusch bokas. Lokrume  F6 Start vid församlingshemmet, spårlängd: 2 000 m. Lummelunda  E5 Kinnerstugan, spårlängder: 1 100 m elbelysning, 2 500 m elbelysning, 5 000 m, 14 000 m. Kuperade spår. Duschmöjligheter. Uthyrning av bastu. Roma  E10 Romakloster. Förskolan Gläntan, spårlängd: 1 000 m. Slite  I6 Solklintshallen, spårlängd: 1 850 m elbelysning.

Fårösund  K3 Kustparken, Sporthallen, spårlängderna: 2 500 m, elbelysning, 5 000 m, 7 500 m. Dusch och bastu.

Stenkyrka  F4 Gardestugan, spårlängder: 1 250 m, 2 500 m elbelysning, 5 000 m, 7 500 m. Kuperade spår. Dusch.

Fårösund  K3 Hälsans Stig, spårlängd: 9 000 m

Stånga  E14 Malmgard, spårlängd: 2 500 m elbelysning. Dusch i bowlinghallen.

Havdhem  D16 Hansahallen, spårlängd: 1 000 m elbelysning. Hemse  E14 Parkeringen vid Hemsebadet, spårlängd: 2 000 m, elbelysning.

Visby  53 Hälsans Stig, Nordergravar – Snäck – Kärleksstigen, spårlängd: 7 000 m. Naturvackert för såväl löpning som vandring.

Hemse  E14 Hälsans Stig, Hemse samhälle, spårlängd: 5 000 m.

Visby  P18 62 Idrottsplatsen P18, spårlängder: 1 000 m elbelysning, 2 000 m elbelysning, 3 000 m, 5 000 m, 10 000 m.

Klintehamn  C12 Klintehallen, spårlängd: 2 500 m elbelysning.

Östergarn  I11 Intill idrottsplatsen, spårlängd: 1 800 m. Dusch finns.

Foto: Gustav Danielsson

36 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 36En sommar tillsammans på avstånd

Foto: Jesper Hammarlund, Bildvision.

Välkommen till vårt vackra Gotland! I år står vi inför ännu en speciell sommar i skuggan av coronapandemin. För många är Gotland en ö med sol, bad och semesterkänslor. För att ön fortsatt ska vara förknippad med härliga minnen är det viktigt att vi alla hjälps åt och tar ansvar. Risken för att få covid-19, och att sprida smittan vidare, ökar ju fler personer du träffar. Därför är det viktigt att begränsa antalet möten, att hålla avstånd till andra och att fortsätta att följa myndigheternas råd och rekommendationer även under semestern. Tack för att du visar hänsyn till dina medmänniskor. Tillsammans kan vi bidra till att Gotland förblir en plats där alla trivs och mår bra. Anders Flanking Landshövding

: Daniel Langhammer.

På naturum Gotland vid Vamlingbo prästgård finns kunnig personal som kan svara på alla upptänkliga frågor om Gotlands natur och tipsa om smultronställen man inte får missa. Här finns också spännande utställningar om Gotlands framväxt och havsliv.

Omslagsbild. Foto

Öppettider och mer information om naturums coronaanpassningar hittar du på: www.naturumgotland.se

Bilar i naturen

– var får jag köra och parkera?

Gotland är en ö som många upplever med hjälp av sin bil, husbil eller med husvagn. Det kan vara lockande att köra ut på stranden eller ut i terrängen, men det är inte tillåtet, varken i reservaten eller utanför. Marken på Gotland är känslig och körs lätt sönder. Hjulspår som kan uppstå lämnas kvar långt fram i tiden. I naturreservaten finns särskilda bestämmelser och på övriga platser gäller terrängkörningslagen.

Besöksadress: Visborgsallén 4, Visby

38 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Omslagsbild. Foto : Mattias Vejlens.

Naturum

Kryssa kultur och natur!

Hur många av Gotlands 105 kulturhistoriska besöksplatser och över 147 naturreservat har du besökt? Ta våra krysslistor till hjälp och upptäck nya smultronställen i sommar. Krysslistor, tips på besöksplatser och annan matnyttig information om det gotländska friluftslivet hittar du på vår webbplats: www.lansstyrelsen.se/gotland/besoksmal

Postadress: 621 85 Visby Telefon: 010-223 90 00 Webbplats: www.lansstyrelsen.se/gotland

E-post: gotland@lansstyrelsen.se


Skönhet från hjärtat. Apolosophy Pro Age är vår produktserie för huden med tydliga ålderstecken. För dig med känslig hud finns vår oparfymerade serie Apolosophy Sensitive med vårdande, lugnande och stärkande ämnen från havre.

Stenkyrka Djurpark

Rid ponny, åsna och kamel Klapphagar med kanin, get & lamm Mat och fika Hoppborg Öppet varje dag 10.00-16.00 Tider och mer info: www.stenkyrkadjurpark.se

50ª rabatt

när du handlar för minst 250ª* Gäller vid ett köptillfälle t o m 31/12 2021 hos Apotek Hjärtat ICA Maxi Visby. *Gäller ej receptbelagda läkemedel och presentkort eller i kombination med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för tryckfel.

7

3 1 2 4 4 0

Apotek Hjärtat ICA Maxi Visby Follingboväg 70 Öppet alla dagar 8–20

0 1 8 2 2 8

Glad sommar önskar Apoteket! SVENSK GUIDNING MED BABBEN

Guidad sightseeing och transport till några av Gotlands populäraste attraktioner. 12 hållplatser bl a Visby, Lummelundagrottorna, Kneippbyn och Snäck.

Biljetter 24-timmars biljett

250 kr

72-timmars biljett Familjebiljett 2 vuxna + 2 barn (upp till 16 år)

350 kr 500 kr

Barn 0-5 år

Hos oss kan du hämta ut dina receptbelagda läkemedel, få personlig rådgivning och handla kvalitetssäkrade produkter som gör det enklare att må bra. Här hittar du oss i Visby:

Apoteket Österväg 7, Visby Vardagar 9–19, Lör 9–16, Sön 10–16 Apoteket Sankt Göransgatan 5, Visby Vardagar 8–17, Lördag 9.30–14

GRATIS Barn 6-15 år

HALVA PRISET

En sightseeingtur via alla hållplatser tar 85 minuter.

Apoteket Tel: 0771-450 450 apoteket.se

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 39


RÖDA KORSET GOTLAND PROUDLY PRESENT VÅRA MÖTESPLATSER MED

Fårösund, Kronhagvägen 31B Slite, Tullhagsplan 9 Visby, Norra Hansegatan 14 Visby, Gråbo Torg 15 Roma, Visbyvägen 33B Klintehamn, Marknadsgatan 3 Hemse, Storgatan 68 För öppettider följ oss på Facebook eller ring 0498-288300

Download the app and you are on your way!

Rent now!

179 kr/h

#herewe_go e-go.se

from

999 kr/day

-- www .A -------

OUTHOUSEBYRAN.SE

Gotland

---------------

Naturbruk & Hantverk

--------- ---------

21 juni - 27 augusti öppet dagligen 10-16 40 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Travel emission free to your favorit Gotland spot.

fa arve rm.co ns

m

Café & Butik Lammskinn Tofflor Strumpor Stickat Ekologiskt lammkött


Drop-in

Gotland Gokart HYR GOKART HOS

230 kr/en köromgång eller 350 kr/två köromgågnar (innebär 10 eller 20 minuter totalt i bilen, beroende på val)

I VISBY

NYHET! Dubbelkartar 300 kr/en köromgång eller 400 kr/två köromgågnar

snya k i r b a 25 st f i 270cc Sod

st a h c s ä Fr !

Barnkartar

ge i Sveri

Finns olika kartar beroende på ålder. Från 1-11 år

Öppet alla dagar • gotlandgokart.se • 0700 - 635 700

Action Club Öppet hela sommaren actionclub.se Norrvangev.1 Lärbro 0498-225030

Surfa utan vågor och vind i upp till 50 km/h med våra elektriska brädor. Vi finns på stranden i Slite.

®

Kom och lek med oss på Gotland! Man behöver röra på sig och ha kul. Kroppen och sinnet behöver ständigt utmanas. Med det mottot startades Action Club. Vårt mission? Att få vuxna att börja leka igen. Så dölj träningen med Kul! Kom och testa våra OneWheel-banor. Jetsurfa med oss i havet. Kör elektrisk cross på bana. Om du tar med dig prylarna och åker på eget safari kan det bli en grym naturupplevelse. Allt lika kul och säker för barn som för vuxna. Välkomna! Boka på actionclub.se

Snowboard utan att frysa Upplev den gotländska Elektrisk Onewheel knatar naturen med en el-moped på i upp till 30 km/h på alla Hyr för en timme eller några underlag. På bana i Lärbro dagar. Finns även som Lazyeller ta med den på en nacamp. Då får du med dig turupplevelse. Banorna finns all campingutrustning du vid gymmet i Lärbro. behöver.

Fria vikter och utegym i stål Kompletterat med en maskinpark på 600m2. Öppet dygnet runt. Hos oss leker alla tillsammans, pensionärer, ungdomar, gymrävar och nybörjare.

På bana eller på egen tur El-hojen från svenska Cake är något utöver det vanliga. Vi finns vid Gotland Ring.

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 41


Visby

Foto: Ellen Marie Martinsen

VISBY ing nästa u

sla g

42 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

tn

pp

Forts ät

STADSMUR


Visby

HÄR SES VI I SOMMAR! Vårt hotell ligger mitt i Visbys hjärta, omgiven av ringmuren, havsbruset och Gotlandspulsen. Här finns en fantastisk restaurang och uteservering med Visbys bästa läge, vårt omtalade SPA och en unik vinterträdgård.

AWESOME NEWS! Marcus Samuelssons restaurang Eatery Social gör en Summer Pop-Up på ön och kommer hålla till i vår restaurang inne i hotellet. Följ vårt äventyr på Instagram. @clarionwisby @eaterysocials

STRANDGATAN 6 VISBY | TEL 0498-25 75 00 www.choice.se/clarion/wisby

STRANDGATAN 6 VISBY | TEL 0498-25 75 00 www.choice.se/clarion/wisby

Upptäck Visby! Gå en historisk stadsvandring. Följ med Gotlands Museums kunniga guider. Boka på www.gotlandsmuseum.se

,

SPONSRAS ASAV AVREDERI REDERIAB ABGOTL GOTLAND AND SPONSR

Historia | Konst | Familjekul | Stadsvandringar | Café | Butik Strandgatan 14, Visby | www.gotlandsmuseum.se Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 43


Visby

OFTAST KALLAD BARA RINGMUREN Mer än tre kilometer historisk vandring som du med hjälp av denna karta enkelt guidar dig själv runt och stannar så länge du vill vid de olika tornen, eller varför inte passar på och tar en picknick i någon av de gamla gravarna. Svårt att säga om det är Nordergravar eller Östergravar som är vackrast och mest imponerande, likaså vilket av alla torn runt muren. Vid Snäckgärdstornet, i det nordvästra hörnet, kan du ta trapporna upp och få en härlig utsikt över både havet och delar av staden.

HITTA

Röda siffror hänvisar till visbykartan i slutet av Gotlandsguiden

VI BÖRJAR VÅR VANDRING VID KRUTTORNET OCH GÅR NORRUT.

Kruttornet  1 Det äldsta tornet i ringmuren. En gång ett försvarstorn i en liten kastal, som höll utsikt över den dåtida hamnen, numera Almedalen. Under 1700-talet förvarade man krut i tornet. Kärleksporten  2 Mellan solnedgången i havet och Botaniska trädgården ligger porten där tusentals kyssar har utdelats genom åren. Under medeltiden tjärades här rep, därav namnet tjärlek. Jungfrutornet  3 Sägnen säger att jungfrun som förådde staden och släppte in danske kung Valdemar murades in här. Det stämmer inte riktigt, mer troligt kommer namnet från måttenheten en jungfru och tornet var under en period fängelse. Silverhättan  4 Den gamla väktargången har restaurerats och öppnats och gör det möjligt att gå mellan Kames och Snäckgärdsporten, murens yngsta torn. Tyska ordern byggde denna utpost mot norr mellan 1398 - 1408. Snäckgärdsporten  5 För ett par år sedan byggdes en gång från Silverhättans insida där man kan ta sig upp i Snäckgärdstornet och uppleva hur det känns att vara en försvarare av Visbys öde. Bedårande vacker vy för dem som inte lider av höjdskräck. Lübeckerbräschen  6 Det sägs att det var här som Lübeck och Hansan attackerade och drev iväg sjörövaren Sören Norrby, som hade sin bas i Visborgs slott. Muren hade ett

sadeltorn som drog en del av muren med sig när det rasade. Sankt Göransporten  7 Portens tillkomst kan sättas i samband med S:t Görans hospital, som var en stor medeltida anläggning med kyrka och sjukhus för spetälska. I början av 1700-talet användes porten som passage till det gamla hospitalområdet. Långa Lisa  8 Tornet har haft samma namn sedan det byggdes. Vid en undersökning av tornet 1901 påträffade man en mängd kaststenar i de översta våningarnas nischer. De hörde till tornets vapenförråd. Ringmurens högsta torn med sina sex våningar. Norderport  9 Gammalt torn, kanske kvar ända sedan 1280, och numera öppet för trafik. Under orostider var portens träportar utökade med ett fällgaller. Inte lätt att ta sig in då inte. Mynthuset  10 Mynthuset är troligen äldre än själva ringmuren. Några mynt har man väl inte hittat här, men kanske var byggnaden ett tullhus. Brunnsporten  11 Tillgången till vatten var dålig och endast ett fåtal brunnar fanns på Klinten. Detta innebar att man 1863 lät borra en brunn i Östergravar, utanför ringmuren. I samband med detta togs ett ringmursvalv upp och genom den så kallade Brunnsporten förbättrades människornas möjlighet att komma över vatten.

44 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Dalmanstornet  12 Ett ungefär 17 meter högt torn som var ett funktionellt inseglingsmärke, senare spannmålsmagasin och föremål för åtskilliga ombyggnader. Österport  13 Den enda stora öppningen genom Klinten och in i staden, en fem våningar hög tornbyggnad krönte då porten. Två vinkelräta 25 meter långa parallella murar bildade yttervärn och tillsammans med vallgraven, porten och vakterna skapades ett effektivt skydd. I dag öppen för gångtrafik. Skolporten  14 Namnet kommer av att man i slutet av 1800-talet slog upp ett hål i muren för att studenter innanför murarna lättare skulle kunna ta sig till Visby folkskola. I dag öppen för biltrafik. Kajsartornet  15 Det första marktornet, kvadratiskt placerat med största delen utanför muren. Tjocka väggar och en magnifik höjd. Kajsarn har fungerat som fängelse, men blev till slut för omodernt även ur den tuffa fångvårdens synvinkel. I tornet finns i dag ett fängelsemuseum. Valdemarsmuren  16 Det var alltså här som Valdemars armé bröt ner muren, triumferade in i staden och brandskattade Visbyborna år 1361. Vem vet? Kanske var det just så. Söderport  17 I vinkeln där Östermur möter Södermur ligger Söderport. Kryssvälvt tornrum med två sittnischer. Ökad fordonstrafik genom porten ledde 1947

HITTA

Röda siffror hänvisar till visbykartan i slutet av Gotlandsguiden fram till beslut att ta upp gångportarna som flankerar själva porten. Landsvägen mot söder började här. Skansport  18 Runt 1721 fruktade man att ryssen skulle komma och härja. Då behövdes en bättre fästning och Skansen Havsfrun byggdes. Portpassagen togs upp 1879, för att underlätta för artilleriet som drogs av hästar. Visborgs slott  19 Omkring 1411 byggdes en mycket mäktig och stor borg. Den användes under lång tid, men raserades och sprängdes av danskarna 1679. Modell finns i Slottsparken. Lilla strandporten  20 När hamnen var placerad här intill var detta porten till ett torg med saluhallen, rådhuset och börsen. Fiskarporten  21 Tillbaka intill Kruttornet och vandringen är klar. Förmodligen ledde Fiskarporten till en liten fiskehamn i utkanten av den vanliga hamnen.

FAKTA - Längd: 3,44 km. - Höjd: 11 meter. - Antal torn: 27 (från början 29). - Högsta marktorn: Långa Lisa, sex våningar högt. - Äldsta del: Kruttornet, byggdes runt 1150. Muren uppfördes huvudsakligen på 1200-talet.


Visby

Jag guidar dig hela vägen hem När du börjar resan mot ditt nya drömhem finns vi här för dig. Vänliga hälsningar Daniel på Nordea i Visby

Ansök om lånelöfte på nordea.se eller prata med oss. NORDEA.SE, 0771-22 44 88 Nordea Bank Abp, filial i Sverige

Genuint hantverk från grunden Vi tillverkar, reparerar, graverar och omarbetar

Varmt välkommen! www.dicksguld.se Österväg 1, Visby Tel: 0498-256768 Gilla oss på Instagram & Facebook

Garn & sticktillbehör Vi säljer kvalitetsgarn

från bl a alpacka, nässelfibrer, mohair och garn från vårt egna spinneri

Besök våra butiker eller beställ via vår hemsida eller mail

Design & Hantverk Gotland S:t Hansgatan 30A, Visby

www.dhgh.se - Tel. 0498-21 41 21

Vi har även möbelbeslag, ljusstakar, ljusmanschetter, plädar mm

Vår butik i Stenkyrka

Stenkyrka Ullspinneri Stenkyrka, Garde 176 Tel. 0498-41 10 06

SAIL RACING CLUB HOUSE VISBY Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 45


Visby

Foto: Ellen Marie Martinsen

RUINERNAS STAD OCH FÖRSTÅS ÄVEN ROSORNAS

Att vandra i den smala Fiskargränd när rosorna blommar är något alldeles speciellt, men du behöver inte invänta någon speciell årstid för att vandra runt i Visbys ruiner och de flesta är möjliga att besöka alla tider på året. Historiens vingslag är påtagliga och försök föreställa dig att alla en gång fyllde funktion som kyrka eller kloster.

Sankta Katarina  Visbykarta 30 Även kallad Sankta Karin, en majestätisk ruin som bevakar Stora Torget. Den ”nya” kyrkan var centralpunkt i staden och stod färdig år 1250, med en handelsplats alldeles framför, på sätt och vis som idag. Sankt Per och Sankt Hans  31 Uppförda på 1200-talet, på i stort sett samma plats. Sankt Hans är en av Visbys äldsta stenkyrkor och antas ligga på en plats för hedniska offerriter. Vid arkeologiska utgrävningar har man funnit en gravsten med inskriptioner från 1070. I dag ligger ett café i Sankt Hans-ruinen. S:t Nicolai  32 Visby är med på Världsarvslistan och Sankt Nicolai ruin är ett av de mest uppenbara skälen till detta. Nicolai går

tillbaka till 1227 och Svartmunksorden. På senare tid har taket glasats in och marken försetts med ett vackert kalkstensgolv och här anordnas ofta konserter i den nya så kallade Kultudralen.

för Sankt Nicolai, som övertagits av dominikanerorden. Övergavs efter reformationen.

verksamhet i kvarteret med Helgeandskyrkans ruin kan beläggas först efter reformationen.

Sankt Göran  34 Kyrka och sjukhus för de spetälska. För att skydda Visbyborna från smittan byggde man den utanför ringmuren och idag ligger Sankt Göran lustigt nog alldeles ovanför Visbys moderna lasarett. Inte öppen för allmänheten att gå in i, men väl värd att se utifrån.

Sankta Gertrud  37 Sankta Gertruds kapell var under 1400-talet ett nunnekloster, sannolikt ett annex till det närliggande konventet Sankt Nicolaus. Sankta Gertrud var trädgårdsmästarnas och resenärernas skyddshelgon, dessutom beskyddarinna mot råttor, vilket var bra för dem med stora sädesmagasin. Förstördes vid lübeckarnas stormning av Visby den 12 maj 1525.

Heliga Trefaldigheten  39 I folkmun Drotten. Byggdes omkring år 1240 som församlingskyrka för tyskarna, om- och tillbyggd under senare delen av medeltiden. Övergavs 1528 då borgarna började ta ut ”ransoner” ur kyrkans inventarier. Vid ruinen står en staty av Christopher Polhem, strax intill ligger Sankt Lars ruin.

Sankt Olof  36 Vackert inbäddad i Botaniska trädgården omfamnad av ett imponerande exemplar av murgröna. Byggd omkring 1240 som tysk församlingskyrka i stadens norra församling, i stället

Helge Ands  38 Kyrkan har åtta sidor och är byggd i två våningar med gemensamt kor. En kyrka med omtvistad identitet - ett kapell för det danska knutsgillet eller var det Sankt Jakobs kyrka? Helgeandshusets

46 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Sankt Clemens  40 Byggdes sannolikt ungefär samtidigt med Sankt Hans, omkring 1060, då Visby delades upp i två församlingar. Sankt Clemens blev kyrka för norra församlingen. Imponerande valv och kolonner skapar en speciell stämning i ruinen. En av de äldsta kyrkorna i Visby.


Visby

Jordnäras vison är att göra hållbara kläder.

By MÅRS AB

Karin Mårs designar och syr sin kollektion i butiken. Klassiska kläder med tuffa detaljer. Användbara både till vardag och fest. www.bymarsab.se

Vi arbetar med högkvalitativa ekologiska tyger, en unik design och passform. Kläder som känns bra för både utsidan och insidan.

HÅLLBART MODE Jordnära Visby S:ta Katarinag. 3 Stora Torget

Telefon: 0731-432870 www.bymarsab.se

Jordnära Stockholm Stora Nygatan 6 Gamla Stan www.jordnara.com

EKOLOGISK BOMULL · NÄRPRODUCERAT · GOTLÄNDSK DESIGN

Upptäck Gotlands Museum - rikt, unikt och spännande! På Fornsalen ser du bildstenar, forntida skatter och föremål från hela världen. I samma hus ligger Konstmuseet som visar gotländsk konst, samtidskonst, form och design. Missa inte vår butik och FRI ENTRÉ FÖR BARN

pausa gärna i caféet med dagens lunch och gott , kaffebröd. Välkommen till ett museum för alla.

SPONSRAS ASAV AVREDERI REDERIAB ABGOTL GOTLAND AND SPONSR

Historia | Konst | Familjekul | Stadsvandringar | Café | Butik Strandgatan 14, Visby | www.gotlandsmuseum.se Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 47


Visby

Domkyrkans program finner du på www.svenskakyrkan.se/visby

Foto: Ellen Marie Martinsen

Tel. exp: 0498-20 68 00

• Jonathan Adler • Qlocktwo • Seletti • Råwerk franchells_visby S:t Hansgatan 30b, Visby

SANKTA MARIA DOMKYRKA 50 Sankta Maria domkyrka är imponerande vacker i sitt kraftfullt sköna uttryck och en levande kulturskatt. Kyrkan byggdes av och för tyska köpmän på 1100 och 1200-talen men är i dag en mötesplats för alla. Likt andra delar av Gotland hänger Sankta Maria med i årstiderna. Hela året en öppen församlingskyrka men under sommaren blir det nästan korsdrag i porten. Turister, sommargotlänningar, deltagare i Medeltidsveckan och många vigselpar syns i den vackra miljön. Det vackra barockaltaret föreställer hur Adam och Eva drivs ut ur paradiset. Högaltarets altaruppsats, tillverkad av målad sandsten från Burgsvik, kom på plats 1682. Sedan 1911 pryder den ett altare i domkyrkans södra sidoskepp.

48 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Dopfunten i röd och grå gotländsk kalksten är daterad till år 1240. Kyrkan är byggd av finkornig kalksten bruten i stenbrott utanför Visby. Kyrkan består av ett treskeppigt rektangulärt långhus, två smäckra torn i öster och ett kraftigare torn i väster. Den östra gaveln kramar kyrkbergets fot. Det finns två kapell. Vid stora kapellets sydsida finns den imponerande och vackert utsmyckade huvudingången. Sankta Maria kallades under medeltiden ”Vår kära frus kyrka”.


Visby

Wallers Plats 3 Boka bord/Book a table 0730-870506 www.creperielogi.se

Välkommen upp till

VISBYS MINST TILLGÄNGLIGA BAR

Foto: Ellen Marie Martinsen

Två restauranger på Gotland!

Först går du till Strand Hotel på Strandgatan 34, sen höger igenom lobbyn, sen genom korridoren, sen genom en korridor till. Då kommer du till en liten hiss, den tar du till översta våningen. Sen är du framme!

Välkommen in!

Välkommen till

Kanjanas

Thairestaurang Traditionella thailändska rätter. Somtham & Labb samt skaldjursallad. Lokala varor och kryddiga aromer. Se mer på www.kanjanas.se Boka ett besök på 0498-215974 Lummelundsväg 7, Visby Öppet alla dagar 12:00-22:00

••

DEL AV EN •

Taxi & Sightseeing Billigt, enkelt & kul!

matsalenvisby.se/se/takbaren

0498-50077 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 49


Visby

R

NM

ENY

ÅD

BA

E

NG RA

FAM IL

ÄNLIG RESTAU JEV

& LEKO

MR

På Kneippbyn Resort strax söder om Visby ligger restaurangen Egils kök som har en fantastisk vy ut över Östersjön med alla dessa vackra solnedgångar. Familjevänlig restaurang med särskild barnmeny och lekområde. Källarmästaren Egil Grönberg har satt sin touch på menyn och nogrannt valt ut alla råvarorna. Vi jobbar främst med gotländska råvaror och leverantörer. På Egils kök serveras det högkvalitativ mat med personligt bemötande. Välkomna till en härlig sommar på Kneippbyn!

-som hemma fast bättre Öppet alla dagar 17 – 22 G:a Masters Södra Kyrkogatan 10 621 56 Visby Tel: 0498-216655

Besök gärna vår nya systerkrog vid Lummelundagrottan N:a Masters Grill Bokning: info@nyamasters.se 0498-221100

50 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Visby WISBY HOF OCH BARLINGBO BRYGGERI I SAMARBETE

CAFÉ • AfterÖlprovning Work/After Beach • Öppet: 16:00 - Sent Guidade turer i bryggeriet

M AT

K ÄRLEK

ÖPPET ÅRET OM

Välkommen till Artillerigatan 9. Ett stenkast från Östercentrum. Bordsbokning: 072-338 31 31. www.bryggerietvisby.se

S:T HANS PLAN 2 VISBY

Adelsgatan 2 Visby • 0703-497 787

Välkommen att njuta solen vid Södertorg framför

KIOSKEN

FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

0498-21 07 72 ~ STHANSVISBY.SE

Black Sheep Arms –

a traditional British pub in Visby –

Welcome to

Large selection of beers and whiskeys Traditional pub food Beer garden

smak och doft direkt ur vår jord

Black Sheep Arms –

a traditional British pub in Visby – Large selection of beers and whiskeys Traditional pub food Beer garden

for Opening hours, see our website St Hansgatan 51, Visby | Tel 0498-21 56 00

|

info@blacksheeparms.se

ic live muswww.blacksheeparms.se

every saturday

gårdsbutik och krog www.lillabjers.se Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 51

Visby Cathedral


de kommer att vara på plats i butiken hela dagen, så kom och få tips om: Visby

En kreativ mötesplats vid Österport.

Det kommer även finnas möjlighet att provkasta med flugspö.

Kastteknik Välja rätt utrustning Bombarda tackel Rätt beten vid olika tider på året Flugbindning

ALLT FÖR JAKT & FISKE ALLT FÖR FRILUFTSLIV & HUND

at- t 25på%allarspaorb tFiske

Vi erbjuder en personlig och kreativ plats för co-working.

gen! r under da produkte ) ser pri rie ller ordina (gä

Jakt | Fiske | Fritid | Hund

Lägenhetshotell

JAKT FISKE FRITID HUND

Stenhuggaren,Stenhuggaren, Follingboväg 78 | 0498-258900 Follingboväg 78 0498-258900 Öppet Måndag-Fredag Lördag 10-15 Öppet Måndag-Fredag 10-18,10-18, Lördag 10-16

i Visby innerstad skönahönor.se

www.jaktia.se Följ oss på

kontoretvisby.se

www.jaktia.se | Följ oss på

AKKA MEDITATION

BLI EN DEL AV NÅGOT STORT

Samtal, cirklar, kurser och retreats för dig som vill leva hela livet, skapa kontakt med din mening och frigöra energi från det som livet utmanat med. För företag: workshops och grupphandledning för hållbara ledare, företag och förändringsprocesser. Det är genom möten i närvaro som vi växer och utvecklas. Här möts energi och akademi. Välkommen i Visby & online! Tove Eloa Öberg 0739-136 331 www.akkameditation.se www.energiakademi.se

campusgotland.uu.se

följ oss: #gotlandscykeluthyrning

BI

KE

BY:

Gratis utkörning och upphämtning över HELA Gotland!* -Gotlands största utbud av hyrcyklar! Gör din bokning på gcu.se

Skeppsbron 2, Visby hamn • info@gcu.se • Tfn: +46(0)498-214 133

REN

TA

GRATIS NEDLADDNING

ALLTID HOS OSS:

GRATIS

Guide-Karta & App

GRATIS

Gotland-runt-service

*Gäller v.27-32 Gäller beställningar över 800kr Gäller ej Fårö

more than just good bikes.

52 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Visby

HENRIK NAIMARK MEYERS VIOLIN ELIN ROMBO SOPRAN ANDERS MARIA KJELLBERG WINIARSKI NILSSON VIOLA VIOLIN THOMAS RUDBERG PIANO

KRISTINA WINIARSKI CELLO

27–30 juli

STAFFAN SCHEJA PIANO | KONSTNÄRLIG LEDARE

2021

Tisdag 27 juli Dalhems kyrka, kl 19.30

Onsdag 28 juli Bläse Kalkbruksmuseum, kl 19.30

Torsdag 29 juli S:t Nicolai kyrkoruin, Visby, kl 19.30

Fredag 30 juli www.gotlandchamber.se

S:t Nicolai kyrkoruin, Visby, kl 19.30

TICKETS

Biljetter Nortic.se Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5, Visby Turistbyrån på Gotland, Donners plats 1, Visby

Biljetter säljes även vid entrén i mån av plats. Tickets can be purchased at the entrance in subject to availability.

Ragnar & Lydia Nilssons stiftelse Annika och Gabriel Urwitz´ stiftelse

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 53


Norr om Visby

FISKEBODAR HITTAR DU RUNT HELA ÖN

Att fisket varit en viktig källa till försörjning märks tydligt på de många fiskelägena runt hela öns långsträckta kust. Oftast byggda i trä och tjärade, men ibland också i sten med flistak, oavsett byggnadssätt pittoreska kulturbärare som är mycket trevliga att besöka och vid de flesta finns det möjlighet att ta fram och njuta av fikakorgen. Alskog  H13 Svajde fiskeläge. Här finns åtta bodar, bryggor och två länningar. Anga  I10 Baju och Grunnsudden. Baju är det största fiskeläget med sju träbodar samlade på en udde. Etablerades troligen redan i början av 1800-talet. Här finns en liten brygga och en dansbana. Ardre  H12 Vitvär, Gamle Broen, Langbjenne, Nya Broen och Gammelhamn. De tre förstnämnda utpekades som kulturhistoriskt värdefulla vid fiskelägesinventeringen år 1973.

Burs  F15 Tomtbod storfiskeläge. Mycket välbevarat läge för socknarna Burs och Rone. Byggnadsminne då den exteriöra miljön är relativt intakt. 31 bodar kvar av de ursprungliga 80. Eke  E16 Djaukrok och Bybod. Djaukrok är ett rekonstruerat fiskeläge med bulbodar, några har flistak. Bybod är ett exempel på ett avlägset beläget gårdsfiskeläge bestående av ett par bodar i trä från 1900-talet.

Boge  I6-7 Bogeviken, Gylf, Fågellunden, Vike och Tjälderviken.

Eksta  B13 Djupvik och Kronvald. Djupvik är ett välkänt fiskeläge med Lilla Karlsös profil mot horisonten i sydväst. Cirka 30 bodar tätt tillsammans i tre rader. Kronvald ett litet fiskeläge med bodar i trä, huvudsakligen från 1800-talet.

Bunge  K3 Hägurstadar (Stenstu stadar). En handfull bodar från mitten av 1900-talet.

Fide  D17 Tubod fiskeläge med fem bodar från 1700-, 1800- och 1900-talen. Tre av

54 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

bodarna är byggda i sten, en av dessa har flistak. Fleringe  J2 Grostäde – Västerviken. I norra Fleringe, vid udden Saxriv, ligger det lilla fiskeläget Grostäde på klapperstens-stranden. Bodar i trä från sekelskiftet 1900. Fröjel  B13 Valby bodar. Stort fiskeläge med runt 20 bodar i två rader och tre båthus nere vid strandlinjen. Miljön är relativt välbevarad med en enklare hamnanläggning med brygga. Fårö  K-N 1-3 Längs Fårös långa kuststräcka finns cirka 35 gamla fiskelägen som vittnar om husbehovsfiskets betydelse och de glest liggande gårdarnas villkor. Helgumannen, Lauters/Jauvika, Västriv/ Ulsbod och Hammars har pekats ut som särskilt värdefulla ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Gammelgarn  I12-J12 Grynge, Sjaustru och Sysne. Grynge är ovanligt väl sammanhållet och förändringen till fritidsboende har skett varsamt. Vid Sjaustru finns cirka tio bodar i en gles rad utmed vägen ut mot hamnpiren längst ut på udden. Sysne är det största fiskeläget i Gammelgarn. Gothem  I8 Agbod, Botvaldevik och Hangrebod. Vid Agbod finns, förutom ett tiotal bodar i trä och två äldre bulbodar, även en båtbod med en av Gotlands bäst bevarade allmogefiskebåtar. Botvaldeviks gamla fiskeläge ligger ett par hundra meter norr om det moderna fiskeläget. Grötlingbo  E16-17 Lång kuststräcka med fem fiskelägen, Ronningsbod, Austarbod, Fluntinge, Klasen och Slesbod. Runt Grötlingboudd finns dessutom ett flertal platser där enstaka bodar utan specifika platsnamn har etablerats.


Norr om Visby

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

Hablingbo  B15 Petesviken, Laxskär och Alsviken. Petesviken det största, ett gårdsfiskeläge som tillhör de närliggande gårdarna.

och båthus är markerade på karta. Fiskeläget representerar en ålderdomlig tradition och bebyggelsemiljö kopplad till sockengemensam organisation.

Hall  H2 Norstadar och Hall. Norstadar är ett litet fiskeläge med tre grupper av två tätt stående bodar i ett betat, flackt strandlandskap. Hall var under en period ett av Gotlands största fiskelägen.

När  G–H14 När är den socken på Gotland som har flest välbevarade fiskelägen. Ligger som ett pärlband längs hela den flacka och öppna kusten och är av mycket varierade slag. Ta sikte på Herta, Brändu, Nabben, Hammarstrand, Djaupdy, Trådstrand, Fluntings och Kapellet.

Hamra  D19 Vändburgs gamla hamn. Bodarna är av skiftande typ och storlek, fler än hälften är av sten. Hangvar  G3 Sigsarvestrand är ett avlägset naturskönt beläget litet fiskeläge med fem bulbodar och en båtbod med garnskur (skyddstak). Häftingstadar avlägset beläget med tre bodar och två båthus. En av bodarna är knuttimrad med faltak och tillhör Gotlands äldsta byggnader.

Näs  C16 Grundården är det största fiskeläget längs hela Näskusten. Det växte när större båtar började användas under 1930-talet. Othem  I6 Vid Sjuströmmar och Bogeviken har det viktigaste fisket för Othem och Boges gårdar bedrivits. Sjuströmmar består av ett tiotal bodar på båda sidor av vägen som klyver fiskeläget i två delar.

Lärbro  I5 Längst inne i Vägumeviken ligger ett mycket litet fiskeläge med två bulbodar av hög ålder. Den större boden är den enda byggnaden på Gotland med behållen medeltida faltakskon-struktion.

Rone  F15 Hus fiskeläge, strax norr om Ronehamn, har cirka 15 bodar från 1700- och 1800-talen huvudsakligen byggda i sten. Flera av dessa är mycket gamla med utskjutande tak över gavelingången.

Norrlanda  I9 Hammars fiskeläge är dokumenterat sedan 1700-talet då både båthamn

Rute  K5 Lergrav består av ett 30-tal byggnader som ligger utspridda längs en sträcka på

Valbyters fiskeläge, Västergarn  B11 Ett fiskeläge av mindre sort där länningar är de enda och tydligaste spåret av det som en gång var. Nybyggd Sanda  B11 fiskebod och väldigt vacker utsikt Korumpu, Kovik, är Gotlands fiskeriöver viken, Svältholmen och en bit ut Bokstäver och siffror museums fiskeläge med många hitflythänvisar tillVästergarnsholme. kartorna i tade, unika strandbodar i bulteknik och slutet av Gotlandsguiden resvirke under fal- eller spåntak. Längre Väskinde  D6 ut på udden finns ett fiskeläge med Själsö fiskeläge, bestående av tio rödmålade bodar som utgör en spänbodar varav fyra i sten. Ligger på rad nande och ursprunglig fiskelägesmiljö längs vägen ut mot hamnpiren på från mellankrigstiden på 1900-talet. uddens sydöstra ände. Under slutet av 1900-talet utvidgades bryggan till en Stenkyrka  F4 välbyggd hamn. Lickershamns fiskeläge har en lång historia. De cirka 20 rödmålade Västergarns fiskeläge, Västergar  B11 bodarna utefter hamnvägen har i de Fiskeläget ligger vid Pavikens utlopp. En flesta fall byggts i samband med hamunderbar pärla på västkusten att vila i, nens utbyggnad på 1930-talet. Under de som älskar en- två och tremänning1940-talet byggdes ett salteri. ar har hittat rätt – Föreningen Träibatn lägger till här. Vackra välbehållna Sundre  B20 fiskebodar, en oslagbar solnedgång och Flisars fiskeläge och Barshage. Det rikt fågelliv. förstnämnda har sex bodar, varav två är byggda i sten och en är en Östergarn  J11 sjöräddningsstation uppförd i trä på Ferse ligger mellan Grogarnsberget 1940-talet. Vid Barshage finns en bod i och Katthammarsvik, väldigt öppet på staplad kalksten med flistak. stranden med några bodar i resvirke från 1900-talets början. I KatthamTofta  B10 marsvik har fiskeläget fungerat paralI Gnisvärds fiskeläge fanns på slutet lellt med tillverkning och utskeppning av 1800-talet många fast boende, afav kalk och båtbyggeri. I Herrvik fär, krog och sadelmakare. Som mest kombineras ett stort fiskeläge med en runt 80 bodar, i dag finns ungefär liten, modern hamn. Här finns runt 30 hälften kvar. bodar i tre rader. 800 meter efter stranden nedanför Vallebergsklint. Av Karthakens fiskeläge på Furillen återstår en strandbod i sten.

HITTA

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 55


Norr om Visby

Köp ert Gotlandsgarn hos oss! Garn, tvättad, tovad- och kardad ull mm, även lönspinning

Närproducerat från gotländska Krav-gårdar

& Butik

Stenkyrka, Garde 176

www.ullspinneri.se - Tel. 0498-41 40 06

RESTAURANG • BUTIK ÖRTAGÅRD • WEBSBHOP

Vår butik i Visby:

Design & Hantverk Gotland S:t Hansgatan 30A, Visby

HEMBAKET Trädgårdscafé och gårdsbageri Ett gotländskt företag i utkanten av Kappelshamn Här finns nybakat bröd, gofika, praliner och hemgjord glass. Öppettider från midsommar 09:00-16:00 Onsdagar stängt Övriga tider se appen ”öppet Gotland” Kappelshamn, Flenvikevägen 113 Tel: 070 - 848 14 22 Välkomna! Mvh Agneta Hembaket på Gotland

VÄLKOMMEN TILL VÅR HAVSNÄRA OAS DÄR DU KAN ÄTA, FIKA OCH SHOPPA MED GOTT OM UTRYMME NJUT AV DOFTERNA, SMAKERNA OCH HAVET Öppet dagligen, för tider och aktuell meny, se vår hemsida Boka sommarens grillkvällar hos oss och njut av havsutsikt och stämning vid GT-villan

Välkommen till våra chiliodlingar och gårdsbutik i lummelunda Här på Överstekvarn i Lummelunda kan du vandra runt bland våra chiliodlingar och är vi i krokarna så berättar vi gärna om hur vi skapar smakerna på våra olika produkter och vad närodlat betyder för oss här på Gotland. I vår gårdsbutik kan du välja mellan våra smakrika chilisåser, senap, chutney och olika dressingar. Varmt välkommen! Överstekvarn • Lummelundsbruk 102 • www.overstekvarn.se

Du hittar oss 1 mil norr om Visby Skyltat från väg 149 0498-29 69 00 • www.krusmynta.se 56 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Norr om Visby

VÄLKOMMEN TILL

HITTA RÄTT MED APPEN GOTLAND

Upplev svensk försvarshistoria i en unik och underjordisk försvarsanläggning från 1900-talets början.

VARUHUSET I SLITE

Öppet juli Öppet tisdag 29 till juni fredag söndagar - 22samt augusti Tis-sön 11.00-16.00 11.00-16.00

Entré Entre 60 kronor, barn under 15 gratis www.tingstadefastning.se Förvaltning:

Tillsyn och guidning: Tingstäde Hembygdsförening

STORT SORTIMENT OCH LÅGA PRISER! • TRÄDGÅRD • KLÄDER • LEKSAKER • FRITID OCH HOBBY • LIVSMEDEL

• LAMPOR • HEMTEXTIL • HUSGERÅD • DJURFODER • LANTRBRUK

• BILVÅRD • FÄRG • VERKTYG

VÄLKOMNA TILL

STALL MISTELN TINGSTÄDE

Loppis, Ponnyridning Klappa smådjur Öppettider: Mån-fre 10-18, Lör 10-15 Ni hittar oss på Storgatan 102 i Slite (vid hamnen bredvid bensinstationen) Tel: 0498-220 920 Mail: slite@gahms.se

Bokning och info: Monica 076-2066396

DEN STORA LANDSBYGDSBUTIKEN MED DET LILLA EXTRA

NYA

Öppet 365 dagar per år! Utöver vårt fulla sortiment av förstklassiga råvaror till konkurrensmässiga priser har vi bland annat ett stort utbud av delikatesser både från Gotland men även mycket direktimporterat från södra Europa. Vi tar emot förbeställningar av färsk fisk och skaldjur av högsta kvalitet - direkt från bryggan på västkusten. Vi har med andra ord Gotlands bästa och största sortiment av havsdjur! LUNCHCAFÉ SOPPLUNCH (ej högsäsong) DELIKATESSER KNIV- & SAXSLIPNING SVENSKA SPEL SYSTEMBOLAGSOMBUD DHL ATG BRING BANKOMAT SLÄPKÄRROR MM. Bensinmack & återvinningsstation finns i anslutning till butiken.

Varför inte avnjuta en god cappuccino och lokalt producerad glass i vår fina uteservering när vädret tillåter och se på medans barnen leker i sandlådan eller i gungorna!? Tel:

0498-27 22 40 tempostenkyrka www.stenkyrkaaffaren.se Öppet: Må-Fr 9-19 Lö 10-18 Sö 10-16 21/6-15/8 (HÖGSÄSONG): Alla dagar 9-19

Ca. 2 mil norr om Visby längs vackra 149:an

Varmt välkomna till Gotlands roligaste livsmedelsbutik! Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 57


Norr om Visby

Foto: Ellen Marie Martinsen

GOTLANDS RAUKAR VITTNAR OM HAVETS KRAFTER

Med fantasins hjälp kan man nog föreställa sig hur otroligt många vindar och vågor som har slipat raukarna till sin nuvarande form. Trots att de ser väldigt starka ut ska de behandlas varsamt och helst betraktas på avstånd, då de ger sig bäst rättvisa.

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden

HITTA

Bokstäver och siffror hänvisar till kartorna i slutet av Gotlandsguiden Langhammars  L1 Här finns några av de mest fotograferade raukarna. Du hittar dem intill en karg stenslätt och nere mot vattnet finns några raukar som är närmare tio meter höga. Digerhuvud  L1 Detta är inte bara Gotlands, utan hela Sveriges, största raukområde. Fler än 100 raukar samsas efter den 3,5 kilometer långa sträckan längs Fårös nordvästra sida. Stenbjässarna står precis på kanten till ett bråddjupt

hav och att bada här rekommenderas inte. Däremot grillning i solnedgången på någon av de iordningsställda grillplatserna. Gamle Hamn  L2 Rauken som kallas för ”Hunden” eller ”Kaffepannan” är den som pryder flest vykort. Den reser sig i naturreservatet Gamle Hamn och detta är en plats att uppleva under en stilla solnedgång. Lergrav  K5 På en vacker klintkant, ovanför Ler-

58 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

gravs fiskeläge, hittar man ett vackert raukfält. Här finns bland andra den mycket imponerande rauken ”Lergravsporten”, men också många fler. I området finns också andra kalkstensrelaterade lämningar, nämligen en flera 100 år gammal kalkstensugn. Här kan du även uppleva vackra soluppgångar.

Kyllaj  J5 Här finns kulturminnesskyddade kalkugnar, en mysig liten hamn, men också ett raukfält. Du hittar dem precis innan du kommer fram till hamnen. Längre ut på udden, vid Lörjes lilla minihamn, finns det ännu fler raukar.

Husken  K5 Liten klint, med stor utsikt. Den lilla halvön Husken norr om Valleviken har raukar som sticker upp som stora svampar ur marken.

Hideviken  L1 Kör mot Hellvi och ta av höger mot Hide för att hitta ytterligare ett raukfält. Det är beläget på en låg klint längs Hidevikens kustlinje.


Norr om Visby

Asunden  I6 Hit ut går inte att ta sig med bil, men de som går den sista biten ut belönas med ett mysigt naturreservat och ett vackert raukfält. Här betar får och fåglar häckar. Bogeklinten  H7 Om du svänger av mot Gothem från vägen mellan Slite och Visby hittar du stora raukar på land. Vissa av dessa, nedanför Bogeklinten (eller Klinteklinten), är ungefär åtta meter höga.

Jungfrun  F4 Det sägs att hon mäter 27 meter, Gotlands största rauk, Jungfrun. Man ser henne tydligt från Lickershamns fiskeläge och det är en mysig promenad att gå ovanpå klinten, genom skogen. Ett perfekt ställe för en picknick och här har även många vigslar skett genom åren. Folhammar  H12 Norr om semesterparadiset Ljugarn slår vågorna in mot raukfältet Folhammars. Här finns häftiga raukar,

grillplatser och en mysig, liten promenadled från parkeringsplatsen intill. Passar bra för funktionshindrade och barnvagnar.

Hammarshage, är Holmhällar. Här finns en mycket vacker sandstrand granne med raukarna och utanför ligger Heligholmen.

Hammarshage hällar  D20 På Sudret finns en hel del raukar att upptäcka. Mellan Vändburg och Holmhällar ligger Hammarshage hällar. Raukarna i fokus och en natur som verkligen andas Gotland.

Hoburgsgubben  B20 Allra längs söderut på Gotland finns det i särklass mest kända rauken, Hoburgsgubben. En plats som bara måste bockas av under ett Gotlandsbesök. Kliv upp på klinten för att njuta av en hänförande utsikt. Eller kika in i berget för att utforska den lilla grottan. Parkering vid Majstregården intill.

Holmhällar  D20 En klassiker på ön, strax söder om

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 59


Norr om Visby

250 mm

Turridning på Fårö

HEMTREVLIGT BAGERI OCH CAFÉ MED STOR UTESERVERING Här kan du handla fika till stranden, köpa dina frukostbröd eller njuta en stund på vår uteservering. På grund av rådande omständigheter gå in på vår facebooksida Sylvis Döttrar AB och se aktuella öppettider. Vill du gå före i kön? Ladda ner vår app Sylvis Döttrar, så kan du beställa både för takeaway och för bordsbeställning.

25 mm

tel: 070-6900432 www.fåröislandshästar.se

Varmt välkomna önskar Lisa och Barbro med personal

Vi har öppet dagligen 25 maj–30 september. Helgöppet under maj samt 1 oktober –7 november. Bienvenue! Tfn: 070-203 89 24.

LAUTERS

annons_creperie_2021_90x58mm.indd 1

CAFÉ MAT OCH DELI

20 sommrar med Sylv 2021-05-24 15:58

ÖPPNAS MIDSOMMAR VECKAN CAFÉ-GÅRDSRÖKERI-GRILLKVÄLLAR RING 076-7974400 FÖR MER INFO SAMT BORDSBOKNINGAR

VARMT VÄLKOMMEN! SE MER PÅ VÅR

LAUTERSCAFEMATOCHDELI

Kravmärkt fiskrestaurang med magnifik utsikt över Alnäsaviken på Fårö. Öppet varje dag från 24 juni. Tfn: 079-344 00 20, 070-2038924

60 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se annons_albatross_2021_90x120.indd 1

2021-05-24 15:40


Norr om Visby

Ett givet stopp för Fårös alla besökare! Ebbes har funnits på Fårö sedan en lång tid tillbaka. Från en renodlad pälsfabrik är Ebbes nu en butik som erbjuder både skinnprodukter och gotländskt hantverk där kvalité och kunden står i fokus. Här finns något som fångar alla åldrars intressen! Vårt sortiment innehåller förutom lammskinn och skinnprodukter även kläder, gotländskt mathantverk, strandleksaker och annat smått och gott. Butiken är familjeägd och drivs idag av Fåröbördiga Therese Ekström och hennes sambo Johan Lundin. Välkommen in till oss!

med personal

Öppet dagligen t.o.m. sep, se hemsida för övriga öppettider. Riskgrupp? Vi har öppet extra för er – kontakta oss för att boka tid. Vi finns vid korsningen Sudersand/Ekeviken. Följ gärna våra sociala medier @ebbesfaro | 0498-22 37 54 | ebbes.nu

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 61


Norr om Visby

Mat &

Kaffestugan Njut av mat, kaffe och hembakat i gammal, genuin gårdsmiljö. Vacker trädgårdsservering med gott om platser. Vid regn eldar vi förstås i öppna spisen i stugan! Ni hittar oss vid Bungemuséet, väg 148.

-Gotlands mest kompletta idrottsanläggning Gymma, simma i bassäng, använda dig av sporthallen eller bo över i något av våra boendealternativ. Vi har vandrarhem och lägenhetsboende. Vi arrangerar träningsläger, friskvårdsdagar, teambuilding, konferenser och aktiviteter för skolklasser. Vi har även partytält för uthyrning.

Välkomna önskar Yvonne med personal Tel: 0736-798300

Frukost • Lunch • Hembageri Middag • Drinkar Livemusik • Trädgård

Skönaste hängstället!

Café Maffen, Fårövägen 9, 62462 Fårösund cafemaffen@gmail.com • 076-847 30 21

Kustparksv. 10, Tel: 0498-221280, www.gotlandsidrottscenter.se

FRILUFTSMUSEUM PÅ NORRA GOTLAND MED HISTORISKA MILJÖER

Välkommen till Bungemuseet! Öppet dagligen 10:00-17:00 (from 28/6 tom 12/9, med reservation för ändringar)

- Unika bildstenar - Gårdar från 1600-, 1700-och 1800-tal - Skolmuseum - Kvarnar - Fiskeläge mm Barnlada med Barnens handelsbod, hem & höhopp Museibutik, Mat- & Kaffestuga

www.bungemuseet.se 62 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Norr om Visby

HEMESTER

www.sudersand.se ÖPPET ÅRET RUNT alla dagar

Fårö & Gotland känns som utomlands - fast hemma! Sudersands restauranger, caféer & alla andra härliga aktiviteter satsar för ett underbart och härligt 2021. Resorten erbjuder det mesta - stugor, villor, camping, pool, sandstrand, äventyrsgolf och nu även PADELBANOR!

Nyhe ter:

Vi önskar er alla välkomna till Fårö. Vi ses!

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 63


Söder om Visby

EN MUSEIVANDRING BEHÖVER TRANSPORTHJÄLP Det krävs många semesterveckor om man ska ta sig runt till alla muséer som finns på ön och vi har tvingats göra ett snävt urval. Variationen på inriktning är stor. Gotlands Museum, med Fornsalen, är definitivt ett måste och förstås det största. Det minsta är nog den ”omusikaliska” popgruppen Smaklösas museum i Västergarn.

Foto: Ellen Marie Martinsen

64 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Söder om Visby

Albatrossmuseet  I11 Finns på övervåningen i Östergarns bygdegård. På muséet visas föremål, dokument och fotografier kring den tyska minkryssaren Albatross som svårt skadad efter drabbning med en rysk eskader i Östersjön 1915 sattes på grund i Östergarn. Drivs ideellt. Öppet för grupper efter överenskommelse. Bergmancenter  L2 Bergmancenter på Fårö är en stiftelse och en mötesplats kring Ingmar Bergmans livsgärning och konstnärskap. Bergmancenter anordnar utflykter på Fårö, föreläsningar, filmvisningar, utställningar och även den årliga Bergmanveckan. som konstnär. Öppet majaugusti, övriga tider efter förbokning. Bläse Kalkbruksmuseum  I3 Ett museum om arbete förr i tiden i ett stenbrott. Belyser även kvinnoperspektivet i Gotlands kalkindustrihistoria. Hade sin glansperiod på 1920- och 30-talen då som mest 140 personer arbetade i brotten. Kalkbränningen upphörde 1946. Ta en åktur med stentåget till det gamla brottet. Bottarve  C19 Här stiger man rakt in i 1800-talet. Öppet sommartid med utställningar, barnaktiviteter, föreläsningar och teater, samt visning av gården. Här finns ett café och en museibutik. Bottarve beboddes under 1800-talet av husbondeparet Zackris Zackrisson och Christina Larsdotter, såldes 1917, övertogs 1918 av Hoburgs hembygdsförening. Dunbodi  F9 Privatägt lanthandelsmuseum i tidigare Dune lanthandels lokaler, butiksmiljö från tidigt 1900-tal. Den siste handlaren flyttade 1983. Restaurerat 1986-88, sedan dess bostad och museum. Byggnadsminne sedan 1986. Gotlands Försvarsmuseum  G6 Gotlands försvarshistoria för armé, flyg och marin. Museets huvuddel i centrala Tingstäde. En huvudbyggnad i tre våningar, understödshus, fälthus och stridsfordonshus. Specialutställningar, café, restaurang och butik, lekplats. Muséets Flyg & Marin har tre byggnader, två pjäsparker samt utställning utomhus. Gotlands Museum  Visby 62 Regionmuseum med Fornsalen och fyra museigårdar. Gotlands Konstmuseum, fasta och tillfälliga utställningar. I de tillfälliga visas framförallt samtidskonst, men även konsthantverk och design. Fornsalen, öppet året runt med flera utställningar. Fornsalens samlingar speglar Gotlands historia från stenålder till nutid. Bildstenshallen med unika bildstenar från järnåldern och Spillingskatten, världens största vikingatida silverskatt. Gotlands lantbruksmuseum  D16 Gamla lantbruks- och hushållsma-

skiner som skvallrar om hårt arbete, mekanisering och uppfinningsrikedom. Lyfter det gotländska lantbrukets historia och betydelse. På gården finns en skolsal, ett tvätteri, snickarbod och ett skomakeri.

Lars Jonsson Museum  C19 I Vamlingbo prästgårds övervåning finns Museum Lars Jonsson. Här visas ett urval ur hans samlingar. Läs mer om Museum Lars Jonsson i avdelningen Form & Design i slutet av magasinet.

Gotland Hesselby Jernvägs museum  F9 Gotlands Hesselby Jernväg går mellan Dalhem via Halla till Roma samhälle. Enda rälsen kvar av öns järnvägsnät. Föreningen Gotlandståget har byggt ett levande museum. De äldsta vagnarna är från 1878. Hyra av cykeldressiner. Café med uteservering, butik, lekplats.

Ljugarns kulturudde  H13 Fyra små muséer intill Ljugarns hamn. Öppet eftermiddagar under sommarmånaderna.

Gotlands veteranbilsmuseum,  C8 Veteranbilar från 1909-1970. Motorcyklar från landets äldsta till 1960-tal, många unika. Cykelsamling från världens kanske äldsta fram till idag. Traktorer från landets äldsta veterantraktor till 1950-talet. Lokomobil, cykla höghjuling. Groddagården  J3 Mycket är sig likt från 1700-talet i spelmansgården Groddagården. Då ett gästgiveri där resande kunde spendera natten eller få en bit mat. Nu museigård känd för sina spelmän, Groddakarlarna. Öppen sommartid, hembygdsprogram och spelkvällar. Gullinmuséet  C11 Lars Gullin, en av nydanarna i den svenska jazzmusiken och internationellt erkänd. Avled 1976. I muséet, som drivs av Sanda hembygdsförening, visas en utställning om Gullins liv och musik. Kapitelhusgården  Visby 58 Kapitelhuset började uppföras under sent 1100-tal och ändrade under 250 år skepnad till det vi ser i dag. Nu en vacker museigård med medeltidskrog, örtagård och butik. Kattlunds Gård  D16 En av nordens bäst bevarade medeltida gårdar med anor från 1200-talet. En bild av hur livet på en gotländsk gård kunde se ut under medeltiden. Örtagård och fruktträdgård med gamla gotländska äppelsorter, ett trädgårdscafé, hantverksbutik och gårdsbutik. Öppen under sommarmånaderna. Kettelvik Stenmuseum  B19 I brottet vid Kettelvik kan man se hur en stenmästare hugger, samt själv prova att arbeta i sandsten. Här har man brutit sandsten och huggit slipstenar i hundratals år. Vackert läge längs kustvägen. Koviks fiskerimuseum  B11 Koviks fiskeläge var ett av Gotlands många aktiva fiskelägen där det bedrevs kustfiske. I dag ett fiskerimuseum där båtar, fiskebodar och fiskeredskap samlats in från hela Gotland. En av eldsjälarna bakom muséet var konstnären Erik Olsson.

Slite sjöfartsmuseum  I6 Grundat 1998, här går att lära sig mer om Gotlands sjöfartshistoria. Föremål kopplade till Slites långa historia som hamnstad. Drivs av frivilliga, öppet varje måndagskväll.

Muramaris  Visby D6 Villa Muramaris på klintkusten norr om Visby. Ett konstnärshem byggt av Johnny och Ellen Roosval 1915-1917. En brand 2013 totalförstörde villan. Parkanläggningen och Ellen Roosvals skulpturer klarade sig oskadda, liksom de kringliggande byggnaderna. Naturum Gotland  C19 I en stenlada från tidigt 1800-tal kan man lära sig om den gotländska naturen. En basutställning om Gotlands natur och geologiska utveckling samt tillfälliga utställningar. Gratis, öppet dagligen under sommarmånaderna och under vissa storhelger. Intill ligger Forum Östersjöns utställningslokaler, med Östersjön som tema.

Smaklösa museum  B11 Smaklösas historia i en gammal bensinmack. Musikgruppen har lokal kultstatus, scendebuterade 1974 på Borgens Musikcafé. Skriver egna texter med gotlandsanknytning, hävdar att det är fegt att repetera. Stavgard  F15 En rekonstruerad järnåldersby vid havsviken Bandelunda i Burs socken. Föreningen Stav- gard arrangerar historiska lägerskolor under vår och höst. Intill lägerskoleområdet ligger bebyggelse från romersk järnålder och folkvandringstid.

Norrbys museigård  E1 En tidsresa till 1940-talet. Sommartid visas gården av värdfolk i tidstypiska kläder. Här finns lamm, hästar, grisar, höns och kaniner, liksom en vattenkvarn där det än i dag mals mjöl Petes  C15 Strandgård och exempel på hur en välbeställd gård på södra Gotland kunde se ut på 1800-talet. Speglar livet på den gotländska landsbygden. Öppet under sommarmånaderna, fika i trädgårdscafé. Roma Kungsgård  E9 En ståtlig allé leder fram till Roma Kungsgård och klosterruin. Här samlades människor på vikingatiden för att hålla allting, i dag är Kungsgården en kulturhistorisk mötesplats för hela familjen. Permanent kulturhistorisk utställning i huvudbyggnaden, butik med försäljning av gotländskt konsthantverk och utställningslokaler. Varje sommar teater och konserter i Roma Klosterruin. Sandkull-Annas Stuga E7 Huset i Björkome, Väskinde uppfördes vid 1800-talets slut av återanvänt virke och var en av de sista bebodda av de riktigt primitiva bostäderna på Gotland. 11,5 kvadratmeter, saknar el och vatten. ”Sandkull-Anna” Johansson bodde i stugan fram till 1975. Sjöräddningsmuseet  M1 Sjöräddningen på Fårö organiserades 1861 efter de ständiga fartygsstrandningarna utanför Ekeviken. Placerad nära den plats där Sjöräddningsmuseet i dag ligger, i sydvästra hörnet av Ekeviken. Där finns livräddningsbåten Skärsände och intill Käutboden, med redskap. Öppet sommartid.

Slite industrimuseum  I6 Visar utvecklingen av Cementa och Slite genom hundra år. Guiderna kan berätta många historier om Slites förändring. Gratis inträde.

Strandridargården Kyllaj  J5 Byggdes på 1730-talet av den legendariske strandridaren Johan Ahlbom. Mangårdsbyggnad, brygghus, drängstuga och ladugård är bevarade. Ahlbom gifte sig 1726 med en av socknens rikaste döttrar, blev ägare till flera kalkugnar på norra Gotland, mycket förmögen och kalkpatron. Sedan 2014 i privat ägo. Tingstäde fästning  G5 Började byggas 1904, färdig vid första världskrigets utbrott 1914. Då centrum för Gotlands militära förråd och försvar. Fem skansar användes under andra världskriget av hemvärnet ända in på 1970-talet. Underjordiska rum och gångar, statligt byggnadsminne. Skans 1 visas av Tingstäde hembygdsförening sommartid samt efter överenskommelse. Tjuls Järnvägsmuseum  C10 Järnvägsstation längs den nedlagda järnvägslinjen Romakloster – Klintehamn. 1897 gick den första sockerbetstransporten till sockerbruket i Roma. 1898 öppnades linjen för allmän trafik. Stationshuset nu ett museum, sommartid öppet för besökande. Vanges  F15 Birger Kristensson började redan i unga år samla gamla bruksföremål, systematiskt och kronologiskt ordnade. 1997 blev samlingarna ett gårdsmuseum. Här finns över 10 000 bruksföremål från 1700-talet och framåt. Öppet sommartid. Vike minnesgård  H7 En typisk gotländsk strandgård från tidigt 1800-tal, nu museum. Olika byggnader, prunkande örtagård och ett änge som hävdas på gammalt vis, fagning i maj och slåtter i juni.

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 65


Söder om Visby

Hembakat fikabröd och matiga mackor

Lokala råvaror Varmt välkomna

Rogivande lantlig miljö

Öppettider: Se vår Facebooksida eller ring Christian 073-844 94 58

Kom in till en fräsch och glad ICA-butik i Roma! Välkommen till en större och fräschare ICA-butik med mer öppna ytor. Allt är nytt! Mer färskvaror, nu butiksgrill, dubbelt så stor frukt- & grönt-avdelning, Vi jäser & bakar mat & fikabröd i butiken . Ni är varmt välkomna till Mona & Tomas och vår helt magiska personal.

Det är enkelt att parkera och handla hos oss! Öppettider Mån-fre 07:00-20:00 Lör-sön 08:00-20:00

Andra öppettider i Midsommar

ALLA

MA LL RO BÄR TI VÄGAR

ICA Nära Roma • Visbyvägen 35 • 622 54 Romakloster • Besök Gotlands fräschaste returstation!

66 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Söder om Visby

Köp dina skor där gotlänningarna gör det! Hos oss hittar du allt från gummistövlar och sandaler till finskor. Birkenstock, Scholl, Crocs, Skechers, Rieker, Gabor och mycket mer.

Katthammarsvik

Roma vid kyrkan. Öppet mån-fre 10-18, lör 10-13.

Bed & Breakfast

Välkommen till Tempo önskar Marika med personal!

Tel: 0498-508 30 info@brukshotellet.org www.brukshotellet.org

Tel. 0498-520 08

Café Skolhuset Östergarn

Försäljning av unikt stengods, lammskinn, trasmattor, kuddar m.m. Även världsbutik med rättvisemärkt hantverk och livsmedel.

Tel. 0498-501 82

endast 15 km till Visby

Öppet året runt Café, mat, fika, glass Hämtpizza

Öppet året runt!

0498-52561 Www.caféskolhuset. se

KatthammarsviK

Mån-lör 10-18, tel 070-910 85 49

Öppet 15/6 till den 3/10 Öppettider se Öppet Gotland-appen

DUNBODI I DALHEM

Besök oss idag så får du ett smakprov på våra godaste praliner!

..

..

..

o

Gotlands aldsta rokeri. Butik & Restaurang. Oppet aret om. Handgjorda praliner i lösvikt och i strut • 40-talet tesorter Godis • Kryddor mm

Keramik • Glas Trähantverk Stort utbud av: Lammskinn Lammskinnsprodukter Tovat • Stickat Salvor • Cerat mm Fotoutställning i huset

Lanthandels-museum från 1903. Varor & kuriosa från förr. Loppis.

Tel. 0498 - 523 79 www.katthammarsviksrokeri.se

Öppet 19/6-15/8 alla dagar 12–17. 0498-381 55 Väg – Dalhem k:a mot Hörsne 1600 m

Genuint gotländskt hantverk Källingknutens hantverksbutik i Garde Här hittar du en mångfald av gotländskt hantverk i olika uttryck, tekniker och material.

Jaco bH ägg s

väg

Öppet alla dagar i maj-sept och dec Övriga året helgöppet Garde Hemmor 134 www.källingknutenhantverk.se www.facebook.com/kallingknutenhantverk

Jacob Häggs väg 64, 623 69 Katthammarsvik • 073-981 87 57 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 67


Söder om Visby

EN STRAND FÖR ALLA FRÅN STEN TILL SAND

68 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

ing nästa u sla g

Foto: Ellen Marie Martinsen

tn

pp

Forts ät

Med 80 mil kust går det att hitta en strand för alla smakriktningar. Vill man ligga tätt på Tofta Strand eller hitta en alldeles egen strand så har man kommit till rätt plats på jorden. Vill man undvika sand mellan tårna finns det även stränder med klappersten och så förstås de helt fantastiska gamla stenbrotten, som ofta har alldeles klart och lite varmare vatten än havet.


– en helhetsupplevelse i lantlig lyx –

Vi finns på vägen till Herta/Hörte badstrand När Bomunds i Burgen 924 B 623 48 Stånga

info@strandakar.se 0498-69 13 80 www.strandakar.se


Söder om Visby

Badplatser Badhusparken, Fårösund  K3 Sten- och sandbotten, brygga. Bjuder fin vy mot Fårö. Björkhaga  B11 Långgrunt och sandbotten. Brygga, restaurang, lekplats och kiosk. Brissund  E6 Sten- och grusbotten. Hit hittar gärna barnfamiljerna. Krusmyntagården intill. Bungeviken, Bunge  K4 Långgrunt och barnvänligt, sandbotten. Burgsviks hamn  C18 Långgrunt och sandbotten. Brygga, lekplats, camping intill med restaurang. Djupvik  B13 Liten fin strand med sten- och sandbotten som gillas av barnfamiljer. Brygga, restaurang, kiosk. Ekeviken, Fårö  M1 Populär, långgrund strand med sandbotten. Bäst i nordlig vind. Fidenäs  D17 Längst in i Burgsviken ligger denna strand med långgrund sandbotten. Kiosk och servering. Furillen  K5 Spridda stränder med sten- och sandbotten. Promenadavstånd till restaurang. Gamla Thor  I4 Har fått sitt namn efter skeppsvraket Thor, som det finns delar av vid denna långgrunda sandstrand längst in Kappelshamnsviken. Gansviken  E16 Nybro badplats i Grötlingbo har en härlig barnvänlig sandstrand och fin brygga. Gnisvärd  B10 Barnvänligt, sandbotten, lekplats. Promenadavstånd till fiskeläget med café och minigolf.

Hammar  H9 Sandbotten och brygga. Liten trevlig långgrund och barnvänlig badplats i Norrlanda socken.

Nisseviken  C16 Långgrunt och sandbotten. För barn hoppvänlig brygga, restaurang och kiosk. Ofta varmt i vattnet.

S:t Olofsholm  J6 En cirka 100 meter lång sandstrand, brygga med stege. I Hellvi, nära naturreservatet.

Herta  G15 Sandbotten, långgrunt, kiosk, minigolf, campingplats, lekplats. Heter Herte på vissa kartor, men skyltat Hörte.

Norderstrand  D7 Sandstrand med stenbotten längs strandpromenaden norr om Visby. Nyrenoverad brygga, kiosk, camping, restaurang och utegym.

Smöjen  J6 Sten- och grusbotten. Nära till badvänligt kalkbrott.

Hideviken  J5 Långgrunt, barnvänligt, sandbotten och brygga. Holmhällar  D20 En pärla med utsikt över Heligholmen. Förrädiskt strömt, försök inte gå till holmen. Sandbotten, raukområde, promenadavstånd till restaurang och kiosk. Ireviken  G4 Sten- och sandbotten, cirka 400 meter lång strand. Restaurang, vandrarhem och kiosk intill.

Norsta Auren, Fårö  N1 Efter en kort promenad genom skogen öppnar sig en riktig pärla. Härligt vid och vit sandstrand. Inofficiell nudiststrand längst ut på udden. Skyltning från vägen saknas. Närshamn  H14 Strand med sandbotten som sträcker sig mellan hamnen och Närsholmen. Ronehamn  F15 Sten- och sandbotten, brygga. Nära till hamn, restaurang och kiosk. Omklädningsmöjligheter och toalett.

Kappelshamn  I4 Badplats norr om hamnen med brygga, liten långgrund strand med sten- och sandbotten och gräs. Vid vikens slut långgrunt med ett skeppsvrak.

Sandhamn  B13 Sandbotten, brygga, kiosk. En lång och lugn strand med bekvämt promenadavstånd till restaurang och lekplats.

Katthammarsvik  I11 Sandbotten, brygga, kiosk och restaurang. Butik med färsk fisk från eget rökeri.

Sandviken  I11 Vidsträckt sandstrand med sandbotten. Kan bli vågigt vid blåst. Nära till kiosk och Sysnes fiskbutik.

Kvarnåkershamn  B15 Sandbotten, brygga, restaurang, kiosk, minigolf och boulebana.

Sigsarve strand  G3 Vackert belägen liten strand längs klint- och stenkusten. Stenbotten, ta gärna med någon form av badskor.

Kyllaj  J5 Sten- och sandbotten. Brygga. Här blir det djupt ganska snabbt så bada med aktsamhet. Lausviken  G13 Långgrunt med betoning på långgrunt. Sandbotten, bra för barn, varmt i vattnet.

Grynge  I12 I Gammelgarn socken, lång och fin strand med sandbotten.

Lickershamn  F4 Sten- eller sandbotten beroende på vilken sida av hamnen man väljer. Här finns en restaurang, kiosk och möjlighet att köpa rökt fisk.

Gustavsvik  D7 Mellan Visby och Snäck längs strandpromenaden ligger den här viken där stranden har sten- och sandbotten. Handikappanpassad brygga, lekplats och utegym.

Ljugarn  H13 Lång sandstrand med sandbotten. Restaurang, kiosk, minigolf, beachvolleyboll, nära till pool. Handikappvänligt bad vid Vitvär i den norra delen av stranden.

70 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Skvalpvik  D20 Härlig kilometerlång sandstrand mellan Holmhällar och hällarna vid Hammarshage. Lugn naturnära miljö för dem som vill ha sand och bad. Sjauster  I12 Sandbotten, barnvänligt. Cirka tre kilometer lång. Toaletter finns. Skalasand, Fårö  N2 Mycket populär för surf och kite. Sandbotten. Se upp för strömmar! Slite havsbad  I6 Sandbotten och ganska långgrunt. Perfekt strand för den som gillar ett brett utbud av aktiviteter. Kiosk, tennisbanor, minigolf och kort promenad till restauranger och affärer. Hyr en mountainbike.

Snäckviken  D7 Sten- och sandbotten med brygga. Liten strand. Lekplats och kort promenad till restaurang. Sudersand  M2 Lång sandstrand med strandbar, med härligt häng långt in på sommarkvällarna. Promenadavstånd till restauranger, caféer, stugby och uppvärmda pooler. Tofta strand  B10 Mjuk och härlig sandstrand med sandbotten, pool, barnpool, after beach, restaurang, kiosk, beachvolleyboll, lekplats, butik och livräddningsstation. Valleviken  J5 Sten- och sandbotten. Bryggor. Restaurang och kiosk finns i hamnen. Visby havsbad 71 Kallbadhuset, ”Kallis”. Stenbotten, brygga, after beach, restaurang och kiosk. Nära till Almedalen. Höga vågar och strömmar när färjorna passerar. Vitviken  H8 Omtyckt badstrand på östra Gotland. Sandstrand. Café, minigolf och campingplats med handikappramp till havet. Vändburg  D19 Strand med sandbotten norr om Vändburgs hamn. Sällan riktigt varmt i vattnet, men fridfullt. Västergarn  B11 En liten sandstrand med sandbotten, väldigt långgrunt och barnvänligt. Brygga och lekplats. Åminne  H8 Sandbotten, pool, after beach, restaurang, kiosk, minigolf och boulebana. Ängmansviken  I11 Perfekt för den som gillar lugn och ro. Avskild strand i Gammelgarn socken. Sandbotten. Inte helt lätt att hitta, begränsad skyltning.


Söder om Visby

LAMMBODEN Gårdsbutik i Stånga Lammkött & Lammkorvar Lammskinnsprodukter Öppettider och övrig info se hemsidan

www.gotlandsbrynet.se

Välkommen året runt Tel: 070-111 19 74 www.lammboden.se

LLT! Vi haorcAh material

p h Redska trädgården oc er ll t, för huse yklar att hyra ever C ö bygget. itta det du beh lar. köpa. H ra 80 000 artik å bland v ommen till din Välk dlare! Järnhan

BERTIL NORRBY AB 0498-49 70 25, bertilnorrbyab@telia.com

Butiken i Burgsvik på Sudret med linneprodukter, inredning, genuint hantverk, trasmattor, lammskinn och presenter. gimbridesign

Öppettider se appen ÖPPET GOTLAND

www.gimbridesign.se • Hoburgsvägen 31, Burgsvik

Kattlunds.se

Medeltida museigård, café, restaurang och butik. Söderut på väg 142.

Tel. 0498 - 48 60 07

www.hamravapen.se 1 km norr om Vändburg, Hamra

JAKT, ANTIKT LAMMKÖTT SKINNVAROR HANTVERK

KAFÉ/ BISTRO

TRÄDGÅRD

KONSTVERKSTAD

SKULPTURPARk

Suderbaggen 0702-272 245

0498-499 065

KONSTHALL KÖRS BÄRS GÅRDEN

800 m efter Sundre kyrka Skulpturpark hela året 12-16 Konsthall och Bistro/Kafé, se www.korsbarsgarden.se

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 71


Söder om Visby

Servering öppen i sommar. www.ekegarden.com

VI FIXAR SERVICE, DÄCK OCH OMBESIKTNINGAR

Tel. 0498-48 09 70

VÄLKOMMEN TILL 500 KVM INREDNING, VINTAGE OCH KLÄDER FÖR STORA OCH SMÅ I EN CHARMIG GAMMAL LADA.

VARUHUSET I FARDHEM

Kantzargatan 6, Hemse

Telefon butiken: 076 020 58 92

VI HAR DET MESTA FÖR DE FLESTA & BILLIGA PRISER NYTT FÖR I ÅR I FARDHEMSBUTIKEN: VÄXTER & TRÄD! • TRÄDGÅRD • KLÄDER • LEKSAKER • VERKTYG • BELYSNING • ELMATERIAL

• LIVS • HOBBY & PYSSEL • HUSGERÅD • KEM • LANTBRUK • STÄNGSEL

• INREDNING • BILVÅRD • CYKELTILLBEHÖR • FRITID • DJURFODER • HEMTEXTIL

Öppettider: Mån-fre 10-18, Lör 10-16, Sön 11-16 Ni hittar oss i Fardhem utmed väg 141, Vi finns även i Slite Tel. 0498-480040 mail: fardhem@gahms.se

72 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

WEBBSHOP: www.ladanhemse.com INSTAGRAM @ladanhemse


Söder om Visby

ÖPPET ALLA DAGAR 11–16 t.o.m 12.9 (11–17 19.6–15.8) MUSEUM LARS JONSSON ÖPPET ALLA DAGAR

VAMLINGBO TRÄDGÅRD 11–16 t.o.m 12.9 (11–17 19.6–15.8) Stor visningsträdgård med rosengård,

Målningar, grafik, böcker och affischer av Lars Jonsson. Visningar, MUSEUM LARS JONSSON exkursioner, barnmålning och musik. Målningar, grafik, böcker och affischer Mer info och kalendarium på av Lars Jonsson. Visningar, www.larsjonsson.se exkursioner, barnmålning och musik. Telefon: 0498-498012 Mer info och kalendarium på www.larsjonsson.se SALLY PÅ SUDRET Telefon: 0498-498012 Restaurang och café. Öppet även torsdagskvällar 24.6–12.8 SALLY PÅ SUDRET Mer info på www.sallypasudret.se Restaurang och café. Öppet även Telefon: 0498-498012 torsdagskvällar 24.6–12.8 Mer info på www.sallypasudret.se Stängt på midsommarafton Telefon: 0498-498012 Öppet två helger efter 12 september Stängt på midsommarafton Öppet två helger efter 12 september

köksträdgård, lavendel och perenngård VAMLINGBO TRÄDGÅRD Självplock av sommarblommor. Stor visningsträdgård med rosengård, köksträdgård, lavendel och perenngård TRÄDGÅRDSHANDEL Självplock av sommarblommor. Vi har ett stort utbud av egenodlade växter för Gotlands växtzon. TRÄDGÅRDSHANDEL Krukor, jord, redskap, vattentunnor m.m. Vi har ett stort utbud av egenodlade Öppet dagligen som ovan. växter för Gotlands växtzon. Telefon 076 3034150 Krukor, jord, redskap, vattentunnor m.m. Öppet dagligen som ovan. Vi finns vid Vamlingbo kyrka 8 km Telefon 076 3034150 söder om Burgsvik utmed väg 142 Vi finns vid Vamlingbo kyrka 8 km VÄLKOMNA! söder om Burgsvik utmed väg 142 VÄLKOMNA!

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 73


Söder om Visby

STORA KARLSÖ A13 Ett av världens äldsta naturreservat, Stora Karlsö, är en 246 hektar stor fågelkippa. Här finns orkidéerna Adam och Eva, knallgul våradonis och tusentals tordmular samt valnötsträd från 1800-talet. I slutet av juni lär sig sillgrissleungarna att flyga genom att hoppa ut från de höga klippavsatserna. Spår av brytning av Karlsömarmor och grottor att utforska. Stora Karlsö, liksom övriga Gotland, bildades ur fossila korallrev för 400 miljoner år sedan. Båt från Klintehamn tar 35 minuter. Restaurang finns, liksom övernattningsmöjligheter.

Foto: Ellen Marie Martinsen

74 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


Söder om Visby

STENHUSE GÅRD

Klinte El AB Säkerhet & Noggrannhet

Visby Sanda Klintehamn

Utför alla typer av elinstallationer

ODLINGAR, GÅRDSBUTIK ODLINGAR & CAFÉ, GÅRDSBUTIK I SANDA

Bär, grönsaker, glass och drycker. Öppet lör,sön sön10-15 10-16 Öppet9-18, 9-18, lör, 10-15 www.stenhusegard.se

Göran Sahlsten Levide 0703-15 29 58 klinteel@telia.com

Annons_stenhuse_gotlandsguiden2013.indd 1 2013-04-29 10:10

Swedish Eastlife

Krukmakeri

MINIMALEN

– Trädgårdsbutiken i Klintehamns gamla mejeri

Här hittar du bland annat närodlade grönsaks- och blomplant. Här finns också kunskap, redskap, trädgårdsinredning och ett brett utbud av ekologiska fröer för sommar- och höstsådd. Välkommen till Verkstadsgatan 7, bredvid Coop.

Välkommen till krukmakeri Minimalen Tofta Strand Toftavägen 365 622 66 Gotlands Tofta Mobil 0734 22 44 49 Öppet 15 juni - 15 augusti övrig tid öppet enl. ö.k. på telefon

Följ oss på Facebook och Instagram

Nygårds

Följ oss:

HERRGÅRD

Hamnkaféet i Klintehamn Fullständiga rättigheter Lunchbuffé, Á al carte Fika, glass Öppettider och övrig info hittar du på vår hemsida: www.hamnkafeet.se

KÖTT • SKINN • HANTVERK KOM OCH TRÄFFA GÅRDENS LAMM! 28 JUNI - 22 AUGUSTI

11:00 - 17:00

För bokning: Info@hamnkafeet.se +46498240946

HÖGKLINTSVÄGEN 49, 5 KM SÖDER OM VISBY www.nygardsherrgard.se info@nygardsherrgard.se

@nygardsherrgaard

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 75


Fritidshus med känsla

Drömmer du om ett nybyggt fritidshus på Gotland? En plats för lugn och ro, familj och vänner eller bara tystnad och eftertanke. Vi kan hus, du kan dina drömmar. Tillsammans gör vi dem till verklighet. Läs mer och hitta din favorit på www.hudikhus.se.


form&design

design , form

konst och konsthantverk


Showroom & Butik Täby Engby Gård Kyrkvägen 21 187 70 Täby

HOLGERSDOTTER.SE Tel. 0706-226255

Sommarbutik & Ateljé Gotland Burs Stora Gläves 706 623 49 Stånga GOTLAND


Söder om Visby

­

Besök även vår butik i Visby S:t Hansg 34

För öppettider se: www.gotlandsstrumpfabrik.se Tel: 073-6440737 Adress: Boge Friggars 165

strumpfabriken

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 79


Söder om Visby Foto: Helen Rundgren

KVÄLLSKURSEN ÄNDRADE RIKTNING FÖR NIKLAS EJVE Niklas skulle bli musiker men det blev inte så. Han släppte sin oboe och ägnade några år åt scenografiarbete i filmbranschen. När han i mitten av 1990-talet tog rygg på en kompis hittade han sin sanna passion. – Han skulle gå en kvällskurs i smyckessmide, jag var nyskild och tänkte, det kan jag väl hänga med på. Jag hamnade ganska snabbt i smyckesrummet, säger Niklas Ejve. 80 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Forts nästa uppslag


Söder om Visby

Unika möbler för trivsamma miljöer

Guteform eftersträvar en tidlös och klassisk design med gotländsk förankring. Allt vi gör skall tydligt visa ett Gotländskt ursprung – robust och nära naturen. Vi använder oss utav den finaste gotländska kärnfuran som gör våra möbler till både unika och med minsta möjliga miljöpåverkan. Välkommen in till vår butik i Burgsvik!

BUTIK & FABRIK Kör till Burgsvik 80 km söder om Visby, sväng in före Gulfmacken. Vard 11-16. Sommar v.28-35: Vard 11-1# #. Lörd 11-14. 17. Telefon: 0498-49 77 00. Återförsäljare över hela landet. Hitta återförsäljare och läs mer på hemsidan www.guteform.se

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 81


Söder om Visby Foto: Niklas Ejve

Kompisen fick tennisarmbåge och slutade, för Niklas var det starten in i yrket. I dag, närmare trettio år senare, tusentals vackra armband, halssmycken, örhängen, skålar och hängen senare har han sedan några år tillbaka sin sommarplats på jorden i Alskog. 2006 köpte han Fattigstugan som han hittade vid ett tillfälligt besök via en mäklartjänst på nätet. – Jag hittade huset av en slump, Alskog låg högst upp i bokstavsordning och priset var rimligt så jag slog till, säger han. Men vi backar en smula. Under utbildningen köpte han sina egna verktyg, gjorde ett arbetsbord i vardagsrummet och ganska snart tillverkades egna smycken hemma. Idéerna flödade och han sålde sina första smycken på då nyöppnade Designtorget i Stockholm. – Helt plötsligt var det andra än släkt och vänner som ville ha mina grejer, säger han. Du får det att låta okomplicerat att gå från hemmasmed till att saluföra smycken på Designtorget? – Det var det första stora steget. Jag gick med i ett hantverkskooperativ för silver- och guldsmeder och så småningom i det stora kooperativet Konsthantverkarna…där jag fortfarande är medlem. När förstod du att silversmide var din grej? – Runt millennieskiftet, det var inte jättelätt att få ekonomin att gå ihop men jag kände att det var roligt och det jag ville göra. Niklas Ejve skapar har inte bara smycken, han bygger skålar av detaljer i silver, koppar, brons, järn och zink som svetsas ihop i olika uttryck. Han arbetar med strikta geometriska former, ädla stenar och oädla metaller. Silver känns mest hemma i händerna. – Dels är det vackert och det är ganska lätt att forma jämförelsevis med stål eller andra material. Silver går att löda och sammanfoga snyggt och det är väldigt mycket billigare än guld. Har du något favoritverktyg? – Jag sågar en hel del, filar och löder…kan inte säga att något verktyg är roligare än det andra. Det handlar om att se ett resultat, ett mål. Ofta är hans smycken tillverkade av flera små bitar, arbetet blir därför repetitivt. Samma sak om och om igen vilket ibland får honom att ställa sig frågan: ”varför i helvete började jag göra just den här, det var inte roligt”. Men idén som började i en mental bild tar honom till en helhet, skönhet och mening han gillar. Inte sällan är det en variant på något han tidigare tillverkat. – Jag kan testa hur det funkar om jag gör på ett lite annat sätt. Det gäller att se när det blir något nytt om jag ändrar en vinkel eller form som gör skillnad i slutresultatet, säger han. Han skippar skissblocket och går direkt från idé till handling för att börja skapa. Ibland blir resultatet som bilden i hans huvud, andra gånger inte alls. Vid tvivel går han till Helen Rundgren, hans skarpaste kritiker och bollplank. 82 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

– Då och då visar jag min fru grejerna, jag ser omedelbart på henne om jag kört fel. När vet du att du är klar? – Det går inte att veta helt säkert. När jag känner att jag kan visa upp mina smycken är jag väl klar. Det händer att jag tycker saker är skitbra som andra knappt tittar åt. Och tvärtom, vissa saker jag är mindre nöjd med säljs direkt. Det är svårt att helt säkert veta vad publiken vill ha. Varför är smycken viktiga? – Rätt smycke på rätt person vid rätt tillfälle förhöjer tillfället. Jag vill att mina kunder ska tycka om mina smycken, känna sig vackra och att de tillför dem något positivt. Användbarhet är viktigt, till exempel är låsets funktion en fråga större än låsets syfte. – Det ska inte vara svårt att öppna, antingen ska det inte synas alls eller också måste det tåla att synas. Ett lås kan vara en vacker detalj som inte behöver döljas. Jag har på senare år arbetat ganska mycket med specialgjorda magnetslås som jag bygger in smycket. Han tillverkar sällan, i stort sätt aldrig, smycken på beställning. För Niklas Ejve är det viktigt att hitta sin egen väg annars blir det inte kul – och kul är viktigt i en fri skaparprocess. Vilken är din viktigaste talang som silversmed? – Jag är jävligt envis och jag ser när en form är bra, när det finns en harmoni jag gillar. Jag jobbar mycket med ljusreflektioner, ljus och mörker vilket jag skapar med olika vinklar, svarta stenar eller oxiderat silver. Han har haft ett flertal utställningar, bland annat i Dublin, på Liljevalchs Konsthall, i Reykjavik och på GFK i Visby. En av utställningarna i London blev inte så lyckad då köplusten var svag veckan efter storbanken Lehman Brothers krasch. Den på Museum of Arts and Design i New York, 2016 minns han hellre. – Vi var ett fyrtiotal smyckeskonstnärer från hela världen. Det var fantastiskt att träffa konstnärer från andra kontinenter. Det var en utmanande resa och mycket arbete men väldigt givande att träffa kollegor och kunder. Det blev många trevliga samtal. I dag behöver han inte åka lika långt för att få det trevliga samtalet, Alskogs Fattigstuga i Alskog har blivit en oas, ett sommarhem och mötesplats för Niklas Ejve: – Skit samma om mötet och samtalet sker i New York, London eller i Alskog. Samtal med trevliga människor är alltid bra. Jag har gott om väldigt trevliga kunder i Fattigstugan. – Jag ser alltid fram emot sommaren då jag kan komma till Gotland för att bo där och träffa folk i ateljén.


Lamm&Bi Butik och lammgård i Buttle mitt på Gotland

Stort sortiment av lammskinnsprodukter, lammskinn, även lammkött, honung och vaxljus Annette och Dan Bonnevier förädlar och säljer vad gårdens lamm och bin producerar. På gården finns 500 tackor av rasen Gotlandsfår och 80 bisammhällen. Av lammskinnen sys egna modeller av västar, pannband, halsdukar, mössor, nallar, bilbältesmuff, kuddar, sittdynor och mycket mera. Vi bereder våra skinn i Tranås. Ullen spinns till garn på Gotlands Spinneri. Lammkött från gårdens egna lamm. Biodlingen ger honung och vaxljus.

Öppet året runt! Se våra öppettider på appen Öppet Gotland Tele 0498-56074 * www.lammochbi.se


form&design Foto: Roger Björkman

HANTVERK OCH DESIGN STYR I FAMILJEFÖRETAGETS SMEDJA Björn gav upp pilottankar och gyllene vingar. Dick, en flottans man, muckade som kapten. Landsatta sitter de sedan många år mittemot varandra och smider smycken av ädla metaller. – Det är väldigt tillfredsställande att skapa något från början till slut för att sedan presentera det för kunden, säger Björn von Corswant. 84 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


form&design

Björn von Corswant, 40 år, är son till Dick Magnusson, 66. Tillsammans är de Dicks Guld&Silver. En titt på deras verkstadsbord visar att Björns maskinpark är aningen mer modern, som mikroskop för detaljarbetet. De använder båda svetsar med olika värmeeffekt. – Mitt favoritverktyg är lufttryckstickel, kanske mikroskopet, men jag gillar sågen också, säger Björn som gärna tar till mikromotorn för skulptering. – Filen och sågen, dem trivs jag bra med, säger Dick. Björn arbetsplats bär tydliga spår av en kreatör i arbete, aningen mer stökigt om vi säger. På Dicks arbetsbord vet varje pryl sin plats. Far-och-son-samarbetet verkar funka. Dick kan ta emot en beställning som Björn förverkligar. Ibland är det tvärtom, Björn pratar med kunden – Dick skapar. – Vi stämmer alltid av med varandra, vi är effektiva tillsammans. Vi kan ha större projekt med många delar där vi har våra olika arbetsuppgifter. Forts nästa uppslag

Pappa är otroligt effektiv i guldsmidet medan jag ofta har ett designansvar. Jag är mer disträ med flera bollar i luften, men när vi jobbar tillsammans blir det alltid helt suveränt, säger Björn. – Vi tar fram de bästa sidorna hos varandra, vi kompletterar varandra bra, säger Dick. Björn har jobbat som guldsmed i 21 år. Hans väg in i branschen började med en krasch, eller snarare två. Efter att pluggat till pilot i USA gjorde han sin svenska militärtjänst i flygvapnet. Men med bara månader kvar till examen, och de gyllene vingarna, kapade den islamistiska terrororganisationen al-Quaida två amerikanska inrikesflygplan och flög dem in i World Trade Centers tvillingtorn i New York. Många piloter blev arbetslösa, efterfrågan på ny arbetskraft obefintlig, så i ett slag fick Björn tänka om: – Det var ingen idé att plugga vidare och i den vevan hade jag träffat någon och blev pappa, säger han. Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 85


form&design Foto: Roger Björkman

Vad i yrket fångade dig? – Designen, att få göra något med händerna har lockat mig sedan jag var liten. Jag målade och byggde saker och har alltid varit intresserad av att lösa problem. I en liten verkstad som vår är det sällan samma uppgift man står inför. Jag får bygga upp och lösa, göra något från grunden. Dicks väg in i yrket började när han tog tjänstledigt från flottan för att sommarjobba med sin bror Odd Magnusson. Där lärde han sig yrket och utvecklades under tolv år till en skicklig smyckessmed innan han blev sin egen. Har det blivit en livsstil? – Jo, för mig är det så.. Jag hoppas på en renässans för hantverkaryrket, det kommer så mycket halvfabrikat från utlandet och det är inte bra att vara beroende av andra. Vi försöker göra det mesta själva här, om det inte ska produceras i 100 identiska exemplar förstås. Björn har genom karriären inspirerats av Evert Lindberg, en av Sveriges skickligaste guldsmedsmästare. Han har gått utbildningar och kurser men till stora delar lärt sig hantverket genom att göra jobbet. – Det är inte teori som gör dig bra, det gäller att göra saker om och om igen, säger han. Dick skjuter in att talang och känsla också spelar roll, inte bara träning: – Björns största talang är uppfinningsrikedomen. Han kan möta alla kunders önskemål, hur speciell deras önskan än är. Han har bra idéer och fin designkänsla. Och så är han ju duktig vid arbetsbänken. Närmare 75 procent av det Dicks Guld&Silver släpper ifrån sig är unikt skapade produkter. De gör smycken från början till slut, men även reparationer och omarbetningar. Att behålla delar av originalet och runt det tillföra något nytt har blivit lite av Björns specialitet. De har ingen egen kollektion, däremot en ambition att anpassa sig till olika stilar utifrån kundens önskemål. Hur får ni fram vad kunden vill ha, för att träffa det personliga uttrycket? – Det kan ta ett antal möten. Vi snackar, tittar på bilder. Jag kan skicka hem ett förlovningspar med en läxa där de ska fundera på vad de vill ha. 86 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Det är viktigt att inte ha bråttom, det är ju en ring som de förhoppningsvis ska bära resten av livet, säger Björn. Material, budget, stil, personliga önskemål spelar roll. Design, symbolik, att hitta uttryck och ge kunden något personligt är alltid en drivkraft. – Det händer saker medan jag jobbar med smycket. Jag kommer på saker som jag behöver bolla med kunden, det är ofta en föränderlig process med avstämningar. Det kan handla om ringskenans storlek, stenens placering och sådana saker, säger Björn. De gör nya smycken av gamla, arvegods lever vidare i ny form. Aldrig annat än återanvänt guld. De återanvänder allt, rester som fastnat i disktrasor, annat slask och det som hamnar i dammsugarpåsar. Dick, vad vill du att människor ska känna när de bär era smycken? – Att de är glada och nöjda över det vi gjort för dem. Att de känner att ”det här är mitt”. Våra kunder kan alltid komma in så kollar vi att allt är okej, att stenarna sitter fast, putsar upp grejerna. Var hittar du inspiration Björn? – Överallt. De bästa inspiratörerna är barn mellan tre och sex år, de är helt gränslösa. Ingenting är omöjligt och deras verklighet är oändlig. En ko kan ha nio ben, ett träd kan vara regnbågsfärgat. Han har gjort ett antal smycken inspirerade av barnteckningar, ett hängsmycke till mormor, eller en ring till mamma: – Jag gjorde en ring från en teckning av en 5-årig kille som ritade sig själv som Stålmannen som håller mamma i handen. Jag tycker sånt är svincoolt. Hur tänker du om arvet efter Odd och Dick som du nu för vidare? – Jag tänker inte så mycket på det, pappa är en av flera läromästare. Vi har gjort det här tillsammans. Far och son i samma verkstad verkar funka. Björns arbetsbänk ser ut som ett oorganiserat kaos. Dicks bänk är fläckfri, ren och fin. Olika men ändå lika, de ryker aldrig ihop, säger de. Däremot har de ibland olika åsikter – som de alltid vill lösa för kundens bästa.


form&design

-- www .A -------

fa arve rm.co ns

m

Naturbruk & Hantverk

Gotland

---------------

--------- ---------

Café & Butik Lammskinn Tofflor Strumpor Stickat Ekologiskt lammkött

21 juni - 27 augusti öppet dagligen 10-16

Niklas Ejve

Nature Tillverkad i vår egen verkstad efter Andrés design där han tagit inspiration från naturen.

Silver i Fattigstugan i Alskog

ODDS GULD VISBY 1969

Adelsgatan 1 | 0498-21 50 66 | info@oddsguld.se | www.oddsguld.se

Öppet Kristi Himmelfärdshelgen 22 juni–15 augusti tisdag–fredag 11–18 lördag–söndag 12–16 niklas@ejve.se, www.ejve.se 070-788 60 50 Väg 144, fyra kilometer söder om Ljugarn Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 87


form&design

Skinnriket är en förening som samlar kvalitetsmedvetna producenter av lamm och lammskinnsprodukter. Besök gärna några av våra företag! Skinnrikets kvalitetsdokument garanterar att skinnen kommer från gotländska besättningar som är anslutna till svenska officiella avels- och härstamningsregistret, de frivilliga kontrollprogram som finns och som följer Gård- och Djurhälsans regler och dessutom att de färdiga lammskinnsprodukterna tillverkas på Gotland.

16 MAJ 2021

Fårölamm Kött o Skinn Gårdsrestaurang och butik www.pastamakarna.se.se, 0708-144689

Läs mer på www.skinnriket.se

SKINNMÄSSA Suderbys Herrgård

Pastamakarna Fårö

Nors Nalleverkstad Hall, nallar, skinn, tofflor Nors Nalleverkstad 072-2529282

Sigsarve fårgård KRAV Alskog, väg 144, 5 km från Ljugarn, skylt: Skinn & Hantverk www.sigsarvegotland.se, Sigsarve Fårgård 073-6851906, 070-8491253

Gullans Gård Hall, skylt från väg 149. Vita skinn www.gullansgard.se gullansgard 070-9992868

Ollajvs Gård Alskog, 3.5 km från korsningen väg 143-144 Ljugarn www.ollajvs.se, Ollajvs Gård 0498-493070, 073-7072945

Risungs gård Lamm & Tryffel Rute, skylt från väg 148 www.risungsgard.com, Risungs Gård 0498-223385, 070-8911826 Sorby gårdsbutik Stenkyrka, skylt från väg 149 www.sorbygardsbutik.se, Sorby gårdsbutik 0706-197080, 0702-279908

Hemmor KRAV Garda, Jannike Voest 073-9069910, 073-7535716

Ungesmiss Gård KRAV Stenkyrka väg 149 www.ungesmissgard.se, Ungesmiss Gård 070-2963021 Elin, 070-1679923 Göran

Botvide gård KRAV Lau, Skinn & Kött www.botvide.com 070-7491095

Graute gård Hejnum, skylt från väg 147 och 148 www.grautegard.se, Graute gård 0498-32048, 070-4712999 grautegard

Nylunda Gård När Smiss 523 www.nylundagard.se, 070-3061282

Gane gård KRAV 2 km norr om Bäl väg 147 www.ganegard.se ganegard 070-5783280

Lammboden Almungsgården Stånga. Lammskinnsprodukter, lammkött www.lammboden.se, Lammboden 070-1111974

Ansarve farm KRAV Stenkumla Ansarve 851 www.ansarvefarm.com, Ansarve Farm 070-2804847 ansarvefarm

Sindarve Lammgård KRAV Hemse, 2 km norr om Hemse, väg 144 www.sindarvelammgard.se Sindarve Lammgård 070-8490245, 070-3160401

Norrbys gård Hörsne, Norrbys 519 073-5802929 norrbysgardhorsne Fättings lammgård Gotlands Tofta Fättings lammgård 070-6528377 Ann, 070-2371822 Björn Gannarve Gård KRAV Fröjel, vid Gannarve skeppssättning Gannarve Gård gannarvegard 079-3406914 Sandholme gård KRAV Eksta, Djupviks hamn, skylt väg 140 www.sandholme.se 070-2626790 Skinnarve Lantbruk, KRAV Levide, väg 141 mellan Hemse & Klintehamn www.skinnarve.se 0737-193735 Angalamm KRAV Anga, Österby 126 vid väg 146 www.angalamm.se 070-6648021, 072-5530007

88 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Nylunda Gård

Kärne gård KRAV Burs Kärne 261, Skinn, Kött mm 0498-492487, 073-7283392 Kärne Gård

Mattsarve gård Gammelgarn, skylt från vägen www.mattsarvegard.se, Mattsarve gård 070-8446485 Stora Hamre Gård Östergarn Försäljning Ingelas keramik Katthammarsvik www.sthamre.se 070-9108549

Bondarve Lamm & Hantverksgård Burs, Ca 4 km från Burs k:a mot Närsholmen www.bondarve.com Bondarve Lamm & Hantverksgård 070-7432144, 070-3803063 Härdarve Gård KRAV Eke, Kött, Skinn, Hantverk Härdarve Gård 070-2515113

Nobell lammgård Gammelgarn, skylt från Gammelgarn kyrka www.nobell.se, Nobell Lammgård 070-7471679, 070-4958068

Kälder Gård & Skinnbod Havdhem, skylt väg 140 www.kalderskinnbod.com Kälder Gård & Skinnbod AB Elvy 0708-748131, 070-8481249

Rommunds fårgård Gammelgarn, skylt från kyrkan o väg 631 www.gotlandslamm.se rommunds rommunds 070-947 61 28, 073-600 27 84

Sigsarve Lamb KRAV Näs Rangsarve 500 www.sigsarvelamb.se sigsarvelamb tel: 0737-598958, 0705-489091


form&design

Sindarve lammgård Stora lammskinn och fårskinn med glans och ljuvliga lockar 2 km norr om Hemse www.sindarvelammgard.se

LAMB

"På alla topplistor är Sindarve en institution, på Skinn-SM besteg de sin tron." - domarord från Skinn-SM 2020

Från vår KRAV-godkända gård: Tack-o-lammskinn, garn. Mjöl av Vårspelt och Emmer, Linser. Kött och fantastiska korvar. Unikt hantverk, honung och glass. Galleri.

SIGSARVE

s Go tla nd

Efter midsommar till sep. ÖPPET: tisd-fre kl 11-17, lör-sön kl 11-15 Övrig tid ring:

Fårskinnsmagi

Lotta: 0737-59 89 58 / Curre: 0705-48 90 91 Näs Rangsarve 500

0708-49 02 45 / 0703-160401

från innersta Gotland www.sigsarvelamb.se sigsarvelamb

Välkomna!

LAMMBODEN Gårdsbutik i Stånga Lammkött & Lammkorvar Lammskinnsprodukter Välkommen året runt • Tel: 070-111 19 74 • www.lammboden.se

• Lammski nn het n ö frå Kvalitet Sk n &

Kva lité

n

Härliga västar och tofflor från egen tillverkning samt lammoch fårskinn m.m.

e rd gå

& skönhet

Fått utmärkelsen årets fårföretagare samt levererat lammkött till Nobelfesten.

Graute Gård GOTLAND

Öppet 11-17 alla dagar 8 juli-11 augusti. Övriga tider se hemsida.

Sveriges vackraste lammskinn 2020. Sveriges bästa vita skinnbesättning 2020 och 2021.

Öppet året runt!

www.graute.se eller ring 070-471 29 99

Lammskinn, pälsskinnskunskap & hantverksteknik

Fårskinnsmagi

Öppet: mån–fre 11–16 Kälderring. Skinnbod & Gård finns vad övr. tidVid vänligen du söker av lammskinnsprodukter.

Lammskinn, lammkött, hantverk samt enklare kafé

Öppet mån – fre 11 – 16, 15 juni – 14 aug. Övrig tid vänligen ring. Till Kälder Havdhem avfart fr. väg 140 mot Nisseviken. På www.kalderskinnbod.com kan du se en del av våra produkter. är Johansson, våra telefonnummer: ElvyHär & Olle Kälder Havdhem avfart från väg 140omot Nisseviken 0708-748131 0708-481249 Tel 0498–48 12 49, 0708–48 12 49 Välkomna www.kalderskinnbod.com Elvy, Magnus, Angelica & Peter

från innersta Gotland

Öppet alla dagar 28 juni – 14 augusti 11 – 17 10 april – 20 december: fredag 11 – 17, lördag 11 – 15 Stängt midsommarafton Övriga tider, ring: 070-4712999 grautegard.se • info@grautegard.se • #grautegard

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 89


form&design Foto: Roger Björkman

ANDRÉ TAR EN TRADITION OCH SMYCKESSKATT VIDARE André Magnusson ser till att tre arv lever – pappa Odds, guldsmedsyrket och en gotländsk smyckesskatt. – Jag är väldigt mån om att alltid släppa ifrån mig något som är bra. Jag kompromissar aldrig med kvalitén, säger han.

90 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


form&design

Forts nästa uppslag

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 91


form&design Foto: Roger Björkman

Han började sin resa vid ”Silvervagnen”, kommer ni ihåg den? En vagn full med silversmycken placerad utanför butiken vid Södertorg. Där sålde han smycken, pratade med kunder och lärde sig uppskatta form och känsla i ringar, länkar och halsband. Sommarjobbet blev en sluss in i verksamheten, han klev så småningom in i butiken och verkstaden. Det ena ledde, som det heter, till det andra. Steg för steg lärde han sig yrket. Odd guidade honom in i guldsmedens hantverk. – Jag gillar att skapa saker, att se något växa till liv ger en bra känsla. Genom åren fanns det ett behov av att rycka in så det föll sig helt naturligt att bli en del av familjeföretaget, säger André Magnusson. Om någon i dag frågar honom om yrkestitel svarar han: guldsmed. På frågan: ”när förstod du att du är guldsmed”, blir svaret: – När jag var ungefär 25 år, jag har alltid gillat att arbeta med händerna och jag har tålamodet så det har växt fram ganska naturligt, säger han. Intresset för forntida smycken från gravar runt om på ön har byggt en snart 50-årig tradition hos familjen. Lyfter vi på locket till smyckeskrinen ligger där bland annat Fardhemkollektionen, Vikingakollektionen, Stavarkollektionen, Gotlandsrosen och många fler. – De är uppskattade av våra kunder, de är så tydligt kopplade till Gotland, förlagan kan ju vara hittad på en plats du besökt eller bor på, säger han. André Magnusson för arvet vidare men har även skapat den egna kollektionen ”Nature”. Röd- och vitguld och briljantslipade diamanter i ringar och halsband, vars formspråk är inspirerat av gotländsk stenkust, ängar och hällmark. – Det är fria former från naturen, rötter och grenar. Det du kan se på en promenad i skogen. Det finns oändlig inspiration där, säger han. Vilket material gillar du bäst? – Guld. Det är mycket lättare att jobba i än silver. Guld leder inte värme lika bra så du kan till exempel löda på flera ställen utan att hela konstruktionen påverkas lika mycket. 92 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Han köper guld av privatkunder, återvinner det och skapar nya smycken. Han använder vita diamanter i sin produktion, tidlöst hållbart som står emot trender och nycker. Han gör allt själv, vill ha kontroll över hela produktionskedjan. Det enda han lämnar ifrån sig är infattningar. – Det är som ett yrke i sig självt. Mindre stenar gör jag själv men större stenar och många stenar lämnar jag bort. Vilka är dina starkaste sidor som guldsmed? – Att jag kan skapa symmetri i det asymmetriska. Jag vill tro att jag har en blick för vad som passar ihop, det måste harmoniera. Jag tycker också att tålamod är en viktig egenskap hos en guldsmed, vilket jag har väldigt mycket av. Hur skapar du ett smycke? – Det finns många olika sätt att göra smycken. Jag gör nästan aldrig en skiss, jag vill hellre jobba mig fram till slutresultatet med händerna. Är det en kund som vill ha en ring efter ett specifikt önskemål förhåller jag mig till det för att hitta rätt tillvägagångssätt. – Gör jag ett egendesignat smycke formar jag det efter hand, med fräs, fil, valsar eller drar i dragjärn. Det är alltid mycket roligare att göra något unikt, men också mycket svårare. Nyskapandet är mest krävande men också roligast och mest belönande. När är du nöjd med ett smycke? – Svårt att svara på, det är som olika steg där man går mot ett slutstadium…det är väl något i huvudet som säger att nu är det bra. Med åren ställer jag högre krav på mig själv, i designfasen är det bara jag som vet vad jag vill. Jag måste lita på mig själv. Är smycken viktiga? – Ja, smycken är viktiga. I mitt yrke stöter jag ofta på smycken som går i arv, som bär med sig minnen från nära och kära. De är också en symbol för kärlek och äktenskap eller ett sätt att uttrycka sin stil. Jag vill att mina smycken ska gå att bära livet ut.


form&design

AKER SM I U

ET

LJ

EGENTID

GO

TLAND

Varmt välkomna att besöka Ljusmakeriet i Gothem för att se hur tillverkningen av stöpta ljus går till. Möjligheten finns att få färga ljus, uppskattat av både stora och små och vi hjälper er gärna att ta fram den perfekta presenten till någon speciell! För mer information och öppettider vänligen besök vår hemsida; www.ljusmakeriet.se

Vi lever i en värld som snurrar allt fortare. Egentid är så mycket mer än bara ett smycke. Låt det påminna dig om värdet av att göra ingenting. Unna dig själv återhämtning och stillhet, låt tystnaden ge plats åt din inre röst. SAN K T HANSGATAN 26 , VIS BY AN N I K AG USTAVSSO N . S E

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 93


form&design Foto: Aleks Kidvall

94 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


form&design

SANNAS KOLLEKTIONER SÄTTER GOTLAND PÅ KARTAN Vad har slump med stil och smycken att göra? Allting och ingenting. Sprunget ur ett misslyckat butiksövertagande växte en affärsidé som skapat prisad design.

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 95


form&design Foto: Roger Björkman

Sanna Lennartsdotter drev sitt första företag som 7-åring. På en släktträff band hon blomsterkransar som hon övertalade sina kusiner att sälja. När blomsterkransarna blev tråkiga samlade hon kapsyler som såldes till överpris. – Alla betalade mer än de behövde, säger hon med ett skratt. Jag åkte hem med 275 kronor på fickan. Det var nog mitt första företag, säger Sanna Lennartsdotter, 34 år och tredje generationens juvelerare i det 46-åriga familjeföretaget. Det som i dag heter Wisby Ur & Guld föddes ur en slump 1975. Lennart Appelqvist, då finsnickare och tapetserare, skulle tillsammans med mamma Gunnel, då apoteksanställd, skifta karriär och hade siktet inställt på att köpa en möbelbutik i Hemse. Allt var klart – då en av de tidigare butiksanställda i elfte timmen bestämde sig för att köpa. Där stod Lennart och Gunnel med snopen uppsyn. – Det var en chock, vi hade lånade pengar och var helt inställda på att satsa på något eget. Vi visste inte vad vi skulle göra, säger Lennart Appelqvist. Två veckor senare: Uno Jacobsson lägger ut sin guldsmedsaffär till försäljning, Lennart och Gunnel slår till och öppnar Hemse Guld och Present. Då föddes Lennarts passion för guld, silver och smyckesdesign. – Jag visste ingenting om guldsmide, jag var nybörjare men tänkte att det går väl att lära sig, säger han. Under två år pendlade han till Vetlanda där han utbildades av landets bästa guldsmeder, han upptäckte glädjen i att skapa i ädelmetall. – Det var jobbigt, mycket att lära men också väldigt roligt, säger han. Sanna Lennartsdotter är uppväxt i butiken, i verkstaden och på marknader. Hon är i dag en flerfaldigt prisad marknadsförare och smyckesdesigner. – Som liten var jag ju alltid med på Hemse torgdag och Medeltidsveckan i Visby. Jag skapade några av mina första verk där, jag målade stenar som jag sålde, säger Sanna och ler åt minnet. Efter gymnasieutbildning i form och design gick hon vidare till modeoch marknadsföring i New York där hon bland annat var med och lanserade Efva Attlings varumärke i USA. – Det var ganska stort, jag åkte runt i hela USA och var ”the Swedish girl” under ett och ett halvt år. Det var kul, men jag ville vidare och började jobba med mode och kläder under Johan Lindeberg i två år. Då är vi framme vid slump nummer två. För sex år sedan kom hon hem från USA för att under en sommar hjälpa Lennart i butiken. – Det gick bra, hon designade och tog fram nya smyckesserier och affärerna gick bättre och bättre. Nu är det Sanna som driver verksamheten och jag som stöttar, säger Lennart. Sedan 2017 är Sanna vd för Wisby Ur & Guld med sin egen design där by Lennartsdotter är varumärket som framhäver nutida design och uttryck. De mest framstående kollektionerna bär alla namn från Gotland; Öjn, Kärleksporten, Blå Lagunen, Jungfrun, Stenkusten och Rauk. 96 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Hon arbetar med ädelmetallerna silver och guld där hon strävar efter rena och tydliga linjer. – Jag älskar tanken på att man kommer kunna gräva upp smycken jag gjort i utgrävningar i framtiden. Skaparprocessen börjar med skissblocket där hon målar och ritar från bilder i huvudet som ofta springer ur intryck fångade i någon av hennes resor. Influenserna från stora vräkiga USA är svåra att komma ifrån men passar inte riktigt i Sverige. I andra änden av inspirationskällan finns uttryck som ryms i prinsessan Dianas klassiskt vackra safir- och diamantprydda vigselring. Efter skiss tas en prototyp fram av Sanna eller Lennart. Därefter kallas ofta någon av deras många samarbetspartners in. Lennart har genom åren byggt upp ett nätverk med några av de skickligaste hantverkarna i landet. – Det är så man åstadkommer kvalitet, alla våra samarbetspartners gör det de är bäst på vilket i slutändan skapar en fin mix där kvaliteten blir enastående. Alla är nöjda och glada, säger Lennart. Vad har du lärt dig av Lennart, Sanna? – Han är perfektionist i allt han gör. Han gör grundarbetet själv, tar aldrig genvägar. Vi är väldigt lika där, vi kan gräla med glömmer det efter nån minut. Ordning och reda ska det vara, men vi är noga med att alltid ha kul. Passionen och drivkraften har för Sanna och Lennart alltid varit att skapa fina smycken. Då noggrannheten sker på millimeternivå minimeras utrymme för slarv. Det är trovärdigheten som skapar ärliga relationer med sina kunder. Vad får man när man köper ett smycke av er? – Man får massor av passion och kunskap, ett äkta och seriöst producerat smycke. Förutom från vår egen verkstad arbetar vi med de främsta från framförallt den svenska designhimmelen. Då man köper något av hög kvalitet vill vi att kunden ska vara nöjd och vilja bära smycket för livet och vidare i generationer. Kundunderlaget är brett. Brudpar som vill hitta rätt ringar, personer som vill fira milstolpar i livet samt företag som vill tacka av en pensionerande medarbetande. Hantverket, hur har det förändrats? – Vad det gäller reparationer är det samma hantverk som för 100 år sedan. Men jag graverar inte för hand längre, det kostar för mycket. Nu har vi maskiner som ger oss helt nya möjligheter att skapa unika produkter för våra kunder. Vi kan ta ut svängarna mer vilket är jätteroligt, säger Lennart. Det är med andra ord ingen slump att Lennarts och Gunnels arv lever vidare i Sanna. Äkta vara håller, hantverksmässig kvalitet och skaparglädje vinner i längden. Att ta juvelen till kunden i en livsbejakande atmosfär där schnauzern Rolex och affenpinscher Lenny tassar runt benen verkar vara ett vinnande koncept.


form&design

www.hjartfabriken.se

Genuint hantverk från grunden

Charmigt häng i rustik miljö

Vi tillverkar, reparerar, graverar och omarbetar

Varmt välkommen! www.dicksguld.se Österväg 1, Visby Tel: 0498-256768 Gilla oss på Instagram & Facebook

KERAMIK LIN SILVER GLAS LUFFARSLÖJD FIKA

Preliminära öppettider: September: Fre–sön 11–17 Maj–13 juni: Fre–sön 11–17 Adventshelgerna: Fre–sön 11–17 Kr Him: Tor–sön 13–16 maj 11–18 20–22 December: 11–18 28 juni–28 aug: Mån–lör 11–18 Övrig tid öppet då & då - se hemsidan Gamla smedjan i Bro, 1 mil från Visby mot Fårö - Caféet öppet maj–sep Bro Halner 137, +46 70-415 00 07 – Besök gärna vår webbshop

Outlet i Västergarn

Gotländskt möbelhantverk Öppet i Visby under sommaren. Se vår hemsida www.gad.se Klosterbrunnsgatan 1A/S:t Hansgatan | 0498-248230 | www.gad.se

Under sommaren säljer vi ut utställningsmöbler, returer, andrasortering och modeller utgångna ur sortimentet. Soffbord, matbord, stolar, förvaringsmöbler, bänkar, skänkar, mediamöbler, m.m. Skyltat vid toftavägen (väg 140) norr om kyrkan i Västergarn. Betalning med kort eller kontant. Transport kan ordnas. Mer info på gad.se/outlet

Visby Butik & Showroom Västergarn Outlet

Öppet under sommaren från 1 juli Torsdag-fredag 10-16

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 97


form&design Foto: Magdalena Björnsdotter

98 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


form&design

EN NATURPROMENAD KAN SKAPA NÅGOT PERSONLIGT Det kommer unika smycken ur Annikas guldsmedja, handgjorda produkter i ett enda exemplar eller i någon av hennes kollektioner. – Smycken är personliga uttryck som ger en bild av var du varit i livet, befinner dig just nu – eller vart du är på väg.

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 99


form&design Foto: Magdalena Björnsdotter

En guldsmed ska behärska många moment, Annika tycker mest om att löda. Känslan för värmefördelning i materialet är avgörande, så när hon befinner sig i ett kritiskt skede av processen ber hon personalen om tystnad, då försvinner tid och rum in i ett totalt fokus. – De mest avancerade jobben gör jag på morgonen. Då är hjärnan piggast och ögonen har inte hunnit tröttna, säger hon. Annika har gesällbrev i guldsmide och är först på Gotland att bli en av fyrtio guldsmedsmästare i landet. En bekräftelse på att hon lyckats förflytta gränser och utmana sin egen kreativitet. Hon står inte still, Annika Gustavsson. Varför är smycken viktiga? – På en behovstrappa kommer det högt upp, så länge det funnits människor har vi velat smycka oss. Det definierar vem du är precis som kläder. Jag kan bli nyfiken på en person utifrån vilka smycken de bär. Eftersom det finns lika många uttryck som det finns människor börjar Annika alltid i sig själv. – Det tar lång tid för mig att ta fram ett smycke, det innehåller så mycket. Jag kan inte bara spotta ur mig någonting för att sälja. Smycket måste stå för en story, något som är viktigt för mig. Skaparprocessen har ofta avstamp i naturpromenader, tar vägen via skissblock och vaxmodell innan det är dags att plocka fram guld och silver, ädelstenar, brännare och tång. – Jag blir inspirerad vid de mest oväntade stunder. Det är som ett fönster som blåser upp av en stark vind. Jag får ett starkt behov av att skjuta allt annat åt sidan, säger hon. Det låter fritt och härligt men är också fyllt av krav att inte skapa något som redan är gjort. Trygg är nyckelord, liksom mod. Lägg till drivkraft och lust. – En bra ide är som en lätt förälskelse, det liksom pirrar i magen, säger hon. Höst och vinter fångar hon upp sommarens svallvågor av beställningar, hon kliver in i verkstaden för att fylla butikens lager och lägger tid på att ta fram nya produkter. I sin skiss skriver hon tjocklek på godset, dimensioner i tiondels millimeter innan det hamnar i vals eller dragbänk. Förarbetet är viktigt och när hon så småningom har en första prototyp för ring, armband eller örhänge blir hon själv testperson för att till kunden kunna säga; ”tro mig, jag har provat den här”. – Jag testar att det är bärbart, ett armband till exempel bör inte fastna i tröjan, funktion är viktigt. Smycket är ett plagg som ska kännas bekvämt i många timmar. Ett örhänge får inte vara för tungt, det ska kunna vara en del av mitt liv. Guldet kan vara återanvänt från kundens ärvda vigselringar eller annat guld. Allt guld Annika använder är återvunnet, diamanterna är konfliktfria.

Annika Gustavsson, 40 år, småbarnsmamma mitt i livet, balanserar en guldsmedja med privat- och hemmaliv. Jobbar mycket, visst. Men, tycker hon, på ett hälsosamt sätt. Mjukstartar alltid dagen med familjen och inga möten innan halv tio. Hon har alltid velat bli egen företagare. Samtidigt som hon utbildade sig i smyckesdesign i Stockholm blev tanken verklighet och karriären sköt riktig fart när hon pluggade till guldsmed i Köpenhamn.

När vet du att du är klar? – Det där är intressant, i mitt egna skapande händer det att jag lägger grejer åt sidan. Det går alltid att smälta ner och göra om, det är av misstagen jag lärt mig och utvecklats. Hon kan till och med bli glad av ett misstag, då har hon lärt sig en läxa. Rädsla har ingen plats i skapandet, nyfikenhet däremot är viktigt. Vid osäkerhet bollar hon med förtrogna smedkollegor runt om i landet.

Ramarna för butiken i Visby tog form i den danska huvudstadens arkitektur och inredningsstil. Idén med fönstret in i smedjan kommer från chokladfabriken i Åre.

Hur har du utvecklats, som designer och som smed? – På ett sätt är jag tryggare, men också djärvare. Utmaningen är att hålla kvar mitt formspråk utan att fastna. Att ta fram en produkt världen aldrig tidigare skådat har sina utmaningar.

Vid första mötet när vigselringar är på tal bjuds ett glas champagne och ett samtal för att få en bild av kundens önskemål. Hon visar ringar i olika modeller med varierande stilar. Bred eller smal, vitt eller rött guld, stenar eller inte, konvex eller flack. – Det är många val man ska göra i en ring. Jag kan snegla på deras klocka för att få en känsla för vilken stil de gillar, jag kan fråga hur deras soffbord ser ut för att få en uppfattning om vilka former de föredrar, säger hon.

Vad önskar du de som bär dina smycken ska känna? – Någon form av stolthet för den man är. Min strävan är att göra smycken som påminner bäraren om styrkan och skönheten i det som är naturligt. Smyckena är inspirerade av den karga naturen på Gotland och jag vill att de ska symbolisera något man kanske längtar efter, ett minne eller stolthet över Gotland.

100 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


form&design

By MÅRS AB

Karin Mårs designar och syr sin kollektion i butiken. Klassiska kläder med tuffa detaljer. Användbara både till vardag och fest. www.bymarsab.se

Hemöstris Skinnboa

KÄRLEKSPORTEN guld med diamanter

Härliga skinn och lammskinnsprodukter från egen kravgodkänd gård. Anita har ett flertal utmärkelser från skinnpremeringen i Tranås. www.hemostrisskinnboa.se

BLÅ LAGUNEN vitguld med blå safir

Telefon: 0731-432870 www.bymarsab.se

JUNGFRUN vitguld med diamant

SOLNEDGÅNG guld med diamanter

Lennartsdotter sprider kärlek över ’’Öjn’’ med en ringkollektion vid namn Kärlek. Egendesignade och tillverkade med inspiration av Gotland. Hela kollektionen finner du hos familjeföretaget Wisby Ur & Guld på Adelsgatan 32. Vi omarbetar även gammalt guld till din dröm ring.

BY LENNARTSDOTTER

Ljungs kakelugnsmakeri Nytillverkning av kakelugnar

Visningsrum i Stånga mejeri Tel. 0704-21 Vi gör också:98 99 www.kakeljung.se

Väggkakel • Säljer köksspisar & braskaminer Renoverar kakelugnar & skorstenar

Tidsbokning: +46 498 217200 info@wugo.se @bylennartsdotter

kärlek

BY LENNARTSDOTTER

Visningsrum i Stånga mejeri Tel. 0704-21 98 99 www.kakeljung.se Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 101


form&design

fr.490.-

I ’’Öjn’’ serien kan du välja armband, halsband, örhängen eller ring, i silver guld eller med diamanter. Hela kollektionen finner du hos familjeföretaget Wisby Ur & Guld på Adelsgatan 32 eller online på wugo.se .

Butik och Spinneri Öppet året runt

’’ÖJN’’ BY LENNARTSDOTTER

Arkitekt SAR/MSA

Göran Radhe

radhe.se

0498- 48 82 50 www.gotlandsspinneri.se Fardhem Sandarve 712, 623 52 Hemse gotlandsspinneri

Radhe-ann21.indd 1

2021-04-05 23:19

Butiken i Burgsvik på Sudret med linneprodukter, inredning, genuint hantverk, trasmattor, lammskinn och presenter. gimbridesign

Öppettider se appen ÖPPET GOTLAND

www.gimbridesign.se • Hoburgsvägen 31, Burgsvik

Öppna Ateljéer ÄN

TL

IG

EN

!

Hundra konstnärer och konsthantverkare hälsar dig välkommen att besöka oss coronasäkert i och/eller utanför våra ateljéer! 11-17. Kristi Himmelsfärd 13-16/5 oppna-ateljeer.se

102 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


form&design

S E B A S T I A N G R Ö N WA L L OLJEMÅLERI

KONSTHALL

SKULPTURPARK KONSTVERKSTAD BISTRO/KAFÉ TRÄDGÅRD

VÄLKOMMEN ATT BOKA PRIVAT VISNING I GALLERIET OCH ATELJÉN WWW.SEBASTIANGRONWALL.COM

Siri Carlén

Skulpturpark öppen hela året 12-16 Konsthall och Bistro/Kafé, se www.korsbarsgarden.se 800 m söder om Sundre kyrka

KÖRS BÄRS GÅRDEN

MUSEUM LARS JONSSON 2021 ÖPPET dagligen från 1 maj–12 sept kl 11–16, högsäsong 19 juni–15 augusti till kl 17 Nya målningar och studier från Storsudret Galleri med litografier och shop med böcker, affischer, vykort, smycken m.m.

VAMLINGBO TRÄDGÅRD Trädgårdshandel med växter, krukor, jord och redskap Ombygd och nyplanterad örtagård och köksträdgård Trädgårdsvisningar och uteservering i rosengården facebook: vamlingbo trädgård SALLY PÅ SUDRET Restaurang & café Vi välkomnar Sally Voltaire till Prästgården i sommar Öppet 11–16, kvällsöppet torsdagar 24.6–12.8 Mer information om exkursioner, visningar och föreläsningar hittar du på www.larsjonsson.se

VAMLINGBO PRÄSTGÅRD telefon muséet 0498-49800, restaurangen 0498-498012 Vid Vamlingbo kyrka, 7 km söder om Burgsvik

www.larsjonsson.se Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 103


form&design

LIN

KASHMIR

MERINOULL Mina produkter är till dig som uppskattar stilrena plagg i slitstarka naturmaterial. Självklart med hög kvalitet och lång hållbarhet – så du kan njuta och må lite extra bra. Välkommen!

Adress: Väg 149, Stenkyrka mittemot nerfarten till Vale. Öppet info: www.asagotland.se

Välkommen till

Ninnis Galleri

väg 140, Silte

Öppet: Öppna Ateljéer 13 - 16/5 Sommaröppet 17/6 -17/8, dagligen 11-17 Ninnis konstutställning: akvareller och ullkonst

Utställningar: Vernissage 3 juli Sommarsalong med konstnärer fr. Kvarnåkershamn och Silte Foto, textil, måleri, 3-9 juli Vernissage 17 juli Tovade bilder Karin Rubin, Överum, 17-30 juli Vernissage 31 juli Måleri Erlinda Nordh, Hemse, 31 juli-6 augusti Vernissage 7 augusti “Stage Lights” Melanie West, Färentuna-Silte, 7-14 augusti

0706 362973 • ninnisull.se

STRANDS ARKITEKTER

EN UPPLEVELSE FÖR ALLA Glasblåsning • Butiksförsäljning • Allt återvunnet Mellangatan 56 Tel: 0498-24 78 50 • www.visbyglasblaseri.se

104 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

idéskisser bygglov

om- och tillbyggnad förfrågningsunderlag

nybyggnad bygghandlingar

Valarvägen 9, 623 35 Burgsvik. Tel. 0498-29 04 55, mob 0708-29 85 75 ylva.tidvall@strandsarkitekter.se www.strandsarkitekter.se


KERAMIKRUNDAN .SE Gotland Etelhems krukmakeri Anno 1889

Keramikbutik Prova på drejning Restaurang Vedugnsbakad Pizza 0498 – 49 40 35 Krukmakeri.com

form&design

Keramikrundan

SCHARP KERAMIK VERKSTAD & BUTIK ÖPPET ÅRET OM SOMMAREN 11-18 midsommarhelgen stängt

Garde, Autsarve 640 623 63 Ljugarn www.scharpkeramik.se 073 637 07 24

Stengods & Mattor i Etelhem

scharpkeramik Linde, 6 km norr om Hemse

Verkstad Butik Kurser Wolter keramik 0709 28 34 37

Öppet 1 juni-20 augusti 10-18 • Tfn: 0498-49 41 45 Följ oss på Facebook • www.larssonochlarsson.se

Välkommen till min verkstad och butik, som ligger i närheten av Etelhems kyrka. Jag jobbar i stengods och producerar bruksföremål i enkla stilrena former, och varvar bruksföremål med ett mer fritt skapande.

TALLÅS HANTVERK KRUKMAKERI Välkommen till min verkstad och butik, som ligger i närheten av Etelhems kyrka. Jag jobbar i stengods och skapar rustika bruksföremål, vackra att använda varje dag. Du hittar även lavaskålar och trädgårdsklot mm. Öppet året runt. Sommartid 11 – 18, för avvikelser se hemsidan: www.tallashantverk.se eller appen: Öppet Gotland. Övrig tid på året ring innan du kommer. Tel: 0733 62 75 23

Öppet året runt. Sommartid 11 - 18, för avvikelser se hemsidan eller appen Öppet Gotland. Övrig tid på året ring innan du kommer.

Välkommen hälsar Anette! Anette Baggieri | Tallås Hantverk | Adress: Etelhem Hageby 814 | Tel: +46(0)733-62 75 23

Anette Baggieri / Tallås Hantverk |/ FB: Besöksadr: Etelhem Hageby tallashantverk 814 / Tel:0733-62 75 23 www.tallashantverk.se Tallås Hantverk | Instagram: www.tallashantverk.se / FB: Tallås Hantverk

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 105


form&design

Österbyväg 28, 621 41 Visby 0498-259990. info@osterby.nu www.osterby.nu

Österby_GG_mars_21.qxp_Österby_GG_mars_21.qxp 2021-03-24 12:12 Sida 1

Välkommen till Österby Byggnadsvård & Byggbutik P Å Ö ST E R BY H AN D E LS & I N D U ST R I O M R Å D E

L E V E RA N TÖ R AV G OT L ÄNDS KT KÄR NVIR KE • ÅT E R FÖR SÄ L JA R E OT TOS SO N FÄ RGM A K ER I, GYS INGE BYGGNA DSVÅ R D & M Å L A RKAL K

Följ oss på instagram @osterby

ÖPPET Vardagar 7-18 och lördagar 10-14

Drömmen om ett genuint hem börjar hos oss... 106 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


form&design

GT ) EM

BBOKNING O K N I N G TE LE FO N 0498-48 0 498 - 4 872 7 280 80 TELEFON WWWW.HABLINGBOCREPERIE.COM W W.H A B LI N G B O CR E PE R I E .CO M ( M Å N DAGA R S TÄ N GT ) Ö PPE T TI ÖPPET D E R 16.00 — 24.00 FRÅN MIDSOMMARDAGEN S TO R A B U RG E S / HNI A BPÅ LI N G B O / 62 3 42 H AV D H E M ÖPPETTIDER HITTAR INSTAGRAM & FACEBOOK HABLINGBOCREPERIE VI FÖLJER MYNDIGHETERNAS REKOMMENDATIONER MÅNDAGAR STÄNGT

asalindstromkeramik www.asalindstrom.com www.hablingbocreperie.com

26 juni - 8 aug 14.00 - 19.00 Se alltid Instagram för öppettider Stängt måndag

GT ) EM

V E R KS T A D I L E R A . N U M E D CA F É . eum

il Jub

Brukskeramik i stengods. Välkommen in i min ateljé och upptäck hur du ger vardagen lite mer variation. Är det något jag lärt mig som keramiker så är det att tillverka det som används – varje dag! Njut av en fika med hembakt i vår trädgårdsservering.

Ateljé & försäljning: Linda Kalström Mob 0707-41 32 63 • www.lindaskeramik.se Vägbeskrivning: 7 km söder om Visby, 1,5 km söder från Stenkumla kyrka (skyltat) Öppet: Kristi Himmelsfärd kl 11-17 • 19 juni - 14 aug, mån - lör kl 11-17 Juli - alla dagar kl 11-17 • Sep - maj – ring före besök. Du hittar mig även på Kvinnfolki i Visby

Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 107


form&design

SILVER I FATTIGSTUGAN

BRUKSKERAMIK I STENGODS

Hos Niklas Ejve finner du unika handgjorda smycken i rena klassiska former.

Keramik i två olika uttryck i min ateljébutik i Burgsvik. Ett formstramt, fasettmönstrat i klara pastellfärger. Ett enkelt, rått och naturnära i vitt och grått. Öppettider och vägbeskrivning hittar du på min Facebooksida.

070-788 60 50 www.ejve.se

Keramiker Jan Sandblom 070-2071507 www.keramikerjansandblom.se

STRUMPFABRIKEN I BOGE Den som letar efter ett annorlunda utflyktsmål rekommenderas ett besök på Gotlands Strumpfabrik. Du kliver rakt in i tillverkningen och får se hur en strumpa blir till. Slitstarka ullfibrer blandas med daterad mekanik i en skön symfoni. Nu stickas och sys även koftor, tröjor och accessoarer i Strumpfabriken. Öppet dagligen maj – september 11-16, för övriga öppettider se hemsidan. Även butik i Visby på S:t Hansgatan 34. www.gotlandsstrumpfabrik.se

LAMM & BI PRODUKTER I Buttle mitt på Gotland producerar och säljer vi lammskinnsprodukter i egna modeller av västar, kuddar, sittdynor och mycket mera. Även lammskinn, kött, vaxljus och honung från gårdens lamm och bin.

www.lammochbi.se

THORD KARLSSON KERAMIK

NOBELL LAMMGÅRD För oss med enkel smak. Vi som bara nöjer oss med det bästa.

Välkommen till Thord Karlsson Keramik i Lye. Öppet året runt!

Vackra lammskinn till försäljning i vår gårdsbutik i Gammelgarn. Välkommen.

www.thordkarlsson.se 070 - 4958068 www.nobell.se

VISBY ROSEN

HAVSBRIS

Nyhet för i år. Visby Rosen i poncho. 100% Finull. Made By MÅRS AB.

Låt dig förföras av en stilla havsbris som krusar havet så en våg sömlöst övergår i en annan. Havsbris är en hyllning till havet som omger vår vackra ö. Ringen påminner oss om styrkan och skönheten i det naturliga.

Finns att köpa hos ”Butik Adelsgatan 27” i Visby.

S:t Hansgatan 26. VISBY annikagustavsson.se www.bymarsab.se

ANNE NILSSON

FABRIK13

Grafik, måleri & betong.

Vi formger och tillverkar smycken i silver, titan och andra material. I verkstaden finns en liten butiksdel. På loftet har vi ett sommargalleri, där vi visar fotografi. Stanna gärna till hos oss, vi finns i Alva socken på södra Gotland. Välkomna! Våge och Leena

Sysne, Katthammarsvik. Öppettider: 29 juni–15 aug. Kl. 12–17. 073-907 3044 anne_nilsson@telia.com www.annekonst.se

072-523 03 68 www.fabrik13.se

108 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se


form&design

GLASÅTERBRUK

FÅGLAR I KONST

Välkommen till Glastäppan vid Lummelunda Kanalen!

I tre salar visas fåglar i målningar & grafik.

Öppet 28 april - 26 september.

7 km söder om Visby intill Stenkumla kyrka.

11 - 15 ons–sön, lågsäsong 11 - 17 ons–sön (30 juni - 22 aug)

Öppet året runt, tider se webbsida.

0498- 27 33 34

Galleri Johannes Nevala 073-0598082 www.nevala.se

GUNILA AXÉN DESIGN

HJÄRTFABRIKEN KERAMIK & CAFE

Välkommen till min sommaröppna ateljébutik.

Ett charmigt besöksmål utöver det vanliga, 10 minuter utanför Visby. I den gamla rustika smedjan hittar du keramik som tillverkas på plats, tillsammans med glas, linne, silver och luffarslöjd.

Ursköna påslakan, möbeltyger, vävda mattor, kuddar kimonos & kläder.

Sommartid är det pittoreska caféet öppet där du kan hänga kvar, njuta av en kaffe, hembakt äppelpaj eller en god skagensmörgås i den unika miljön.

För öppetider håll koll på min instagram gunila.axen. 070-485 46 82 Norrlanda Bringes 222 www.gunilaaxen.se

www.hjartfabriken.se

GÖR DIN SAGA VERKLIG

VIKLAU KRUKMAKERI

Medeltids kläder & Konst Skulpturpark i Stenkyrka

Ulla Ahlby. Bruksgods och unika ting. Skulpturer. Vedbrännt svartgods i forntida teknik. Betong för ute och inne. Trädgårdshöns, tuppar och kycklingar i vit-betong. Äpplen i lackad plåt.

Öppet tors-fredag 11-17 Övrig tid, ring så öppnar vi 0707833581 lunarplexus.com edlundcarola.com

070-5319438 www.viklaukrukmakeri.se ulla.ahlby.keramiker@gmail.com

SKRÄDDARSYDDA LAMPOR Det började med en lampa. En lust, som följdes utav flera skapelser som sticker ut från det traditionella.

KAJSA ULLMAN I BURS Utställning, verkstad och försäljning av textila bilder, akvareller och textilt konsthantverk. Kuddar, mössor, handdukar m.m. i sammet, lin och ull.

Välkommen att boka butik och ateljébesök. Burs Stora Gläves 706 623 49 Stånga Tel: 0706226255 www.holgersdotter.se

www.kajanuppsala.com

PAPIJJON

SKULPTURFABRIKEN

Sandra och Linnéa på Papijjon Sweden skapar former och förändring utav sina material. Dam- och barnkläder som designas och sys upp i deras ateljé, belägen i butiken Ladan i Hemse. Kombinerat med Ladans inredningsprylar finns där en egen Papijjon-hörna. Välkommen!

Välkommen till Boge och vår gård med tillverkningsfabrik, visningsträdgård, butik & café, galleri och köksträdgård med växthus. Närproducerat och formgivet av Stina Lindholm. 0708 22 99 09 www.skulpturfabriken.se

www.papijjonsweden.com 0736435653, 0733665051 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 109
Hela detta uppslag är en annons från Destination Gotland

EN GOD START I IDYLLISKA LJUGARN FIKA PÅ ESPEGARDS KONDITORI OCH BAGERI

På östra Gotland, på soluppgångens kust, ligger Ljugarn. Kurorten med sina hundraåriga anor är en pärla med pittoreskt fiskeläge och flera restauranger, intill en lång badstrand och ett raukfält. Här kan du starta din dag med gofika på Espegards konditori och bageri som tillverkar läckerheter av alla de slag – dessutom bakar de Destination Gotlands hamburgerbröd för hand.


Hela detta uppslag är en annons från Destination Gotland

Kockens röst om Espegards

– Vi är väldigt stolta över vår hamburgare, som är en av våra storsäljare ombord. Goda hamburgare kräver så klart goda hamburgerbröd och Espegards bageri bakar eminenta sådana. Det är ett anrikt bageri som vi är glada över att ha ett nära samarbete med. Vi kan också, som i detta fall, få specialanpassade produkter. Peter och Lotta är väldigt lyhörda för våra önskemål och levererar alltid goda hamburgerbröd med hög kvalitet. Matte Lindvall, kock och menyplanerare på Destination Gotland

Ljugarn är ett litet skönt samhälle för alla åldrar, i alla tempon. Det märks inte minst på restaurangerna, där ofta hela familjen eller släkten samlas för kvällens middag. På vissa ställen är även husdjuren med. I området finns såklart den långa sandstranden, raukarna och fiskeläget, men också poolbad, seglarskola, tennis och mycket annat som lockar. – Ljugarn är ett härligt samhälle att bo och verka i. En vinterpromenad med hunden kan betyda en timmes fullständig tystnad, medan samma promenad på sommaren är som att få en smak av medelhavspuls, säger Peter Ljunggren, som tillsammans med fru Lotta driver Espegards konditori och bageri sedan 1996. Det lilla bageriet med den lummiga kaféträdgården ligger där det alltid gjort, bland pampiga sekelskiftesvillor och mer sentida stugor och hus. Det är den självklara mötesplatsen när man vill ta en fika i Ljugarn. Året runt-öppet med specialiteter Espegards har öppet året runt och samlar både bofasta och besökare. Under vintersäsongen är kafét öppet på helgerna och på sommaren dagligen. Följer du Storvägen mot havet hittar du den populära oasen där wienerbröden, bullarna och mackorna står i fokus. I regel stänger de kafét på eftermiddagen eller tidig kväll, när besökarna drar sig mot middagsbestyren. Envisa rykten säger att sommarnattens flanörer ibland knackar på och kan få köpa frukostfrallor på sin väg hem i gryningsljuset.

Här bakas allt från grunden, för hand. Inga halvfabrikat, inga robotar som stansar ut bröd. – Det är en hederssak. Och vi lovar att det känns på smaken, intygar Lotta och Peter. Fika är inget man skojar bort på Espegards. Kanelbullarna, saffranspannkakan och prinsesstårtan har rykande åtgång, liksom de mackor som äts till både frukost, lunch och till eftermiddagskaffet. Kanske är det ändå en viss specialare som är mest omtalad: – Ja, räkmackan gjord på vår Gotlandslimpa med handskalade räkor är nog en vinnare, säger Peter lite lagom blygsamt. Saftigare hamburgerbröd – Vi är glada att Destination Gotland valt våra lokalproducerade hamburgerbröd. En så omfattande produktion är givetvis en viktig del för ett litet familjeföretag, berättar Lotta och meddelar att det blir en hel del knådande och bakande eftersom alla dessa tiotusentals bröd görs för hand, på sedvanligt Espegards-manér. Ett nytt laktosfritt recept, innehållande potatis, har gjort bröden ännu saftigare och matigare. Receptet är framtaget speciellt för Destination Gotland. – Vi bakar i Ljugarn och levererar, via alltid hjälpsamma

Keges grosshandel, till resenärer från alla håll och kanter. Det är kul att få vara en del av Gotlands varumärke på det sättet, menar Peter innan han återgår till bakningen. Det är hårt arbete sex dagar i veckan. Minst. Peter och Lottas sju döttrar har genom åren passerat genom verksamheten, liksom vänner och bekanta från Ljugarn. Så funkar det när man är navet i en gotländsk idyll, med anor.


10

10

9

9

8

8

7

7

6

6

5

5

4

4

3

3

2

2

1

1

B

A

32

32

B B

A A

26

26

31

31

27

27

30

30

28

28

29

29

25

Södra hällarna

25

Södra hällarna

C

C C

D

D D

19

19

18

17

17

37

35

37

38

38

Sandkull-Annas 21 stuga

35

F

F F

G

G G

39

39

36

36

13

34

Salmbärshagen Ekebysänget

13

12

Gotlandståget

34

Gotlandståget

14

14

Salmbärshagen Ekebysänget

12

33

33

15

15

22

22

40

40

Käldänget

Käldänget

16

16 10

10

H

H H

Bäl Sudergårda änge

Bäl Sudergårda änge

Elinghems ödekyrka Elinghem kyrkänge

Elinghems ödekyrka Elinghem kyrkänge

Kartnr. 1 – 83 Kartnr. 1 – 83

Sandkull-Annas 21 stuga

20

20

18

E

E E

24

24

23

23

7

7

9

9

8

8

I

I I

Blå Lagunen

Blå Lagunen

J

J J

11

11

K

K K

6

6

5

5 4

Bergmancenter

4

Bergmancenter

L

L L

1

2

2

N

N N

E G G D E H G H G E D E H E H E E H E FE K E D H FF FK G D FF E F FG FC E E C F FC D E D C JF F D E D JC LF K E IC G L G K ID H G D G E D C H H D F E D C

9 11 13 15 9 10 11 12 13 10 15 9 10 11 12 10 10 6 9 7 11 3 10 18 6 14 7 11 3 7 18 9 14 16 11 8 7 13 9 8 16 10 8 13 13 14 8 17 10 3 13 7 14 8 17 13 3 2 7 3 8 11 13 9 2 13 3 13 11 8 9 16 13 11 13 15 8 3 16 10 11 19 15

ORTSREGISTER

Akebäck Ala Alskog Alva Akebäck Anga Ala Ardre Alskog Atlingbo Alva Barlingbo Anga Bjärges Ardre Björke Atlingbo Boge Barlingbo Bro Bjärges Bunge Björke Burgsvik Boge Burs Bro Buttle Bunge Bäl Burgsvik Dalhem Burs Eke Buttle Ekeby Bäl Eksta Dalhem Endre Eke Eskelhem Ekeby Etelhem Eksta Fardhem Endre Fide Eskelhem Fleringe Etelhem Fole Fardhem Follingbo Fide Fröjel Fleringe Fårö Fole Fårösund Follingbo Gammelgarn Fröjel Ganthem Fårö Garda Fårösund Gerum Gammelgarn Gothem Ganthem Grötlingbo Garda Guldrupe Gerum Hablingbo Gothem Hall Grötlingbo Halla Guldrupe Hamra Hablingbo

ORTSREGISTER

3

3

1

M

M M

10

10

9

9

8

8

7

7

6

6

5

5

4

4

3

3

2

2

1

1


20

19

18

17

16

15

14

13

12

11

49

A

B

80

48

79

77

76

C

83

68

67

47

81

71

78

75

74

72

62

D

73

69

64

Lojsta präsänge

70

60

E

59

61

58

51

50

65

F

82

57

53

52

46

63

66

55

G

Käldänget

54

56

H

Gunnfjauns kapell Ardre prästänge Mullvalds änge

45

I

41

44

K

More sights

J

Tracks Övriga sevärdheter

Tennis

Tennis Vandring/Löpning

Surf spots

Church ruins Surfspots

Rauk fields

Guest harbours

Gästhamn

Ruin

Golf

Golf

Raukfält

For kids

För barn

Museum

Ferry connection

Färjeförbindelse/båt

Muséer

Bird watching

Fågelområde

Charging station

Airport

Flygplats

Canoing

Fishing village

Fiskelägen

Laddstation elbil

Fishing spots

Kanot/Kajak

Bike tracks Fiskeplatser

Camping Cykelvägar

Gas station Camping

Bathingplace

Bensinstation

Swamp

Bad

Water

Cultivated land

Forest

Sankmark

Vatten

Öppen mark

Skog

L

Through road Other public road Private road, open to motor traffic Church Lighthouse Quarry

LEGEND

Tätare bebyggelse/Samhälle Built-up area/Urban district

Länsväg Annan allmän väg Enskild bilväg Kyrka Fyr Stenbrott

KARTTECKEN

43

Prästänge

42

M

Hall Halla Hamra Hangvar Havdhem Hejde Hejdeby Hejnum Hellvi Hemse Hogrän Hörsne Kappelshamn Katthammarsvik Klinte Klintehamn Kräklingbo Källunge Lau Levide Linde Ljugarn Lojsta lokrume Lummelunda Lye Lärbro Martebo Mästerby Norrlanda När Näs Othem Roma Romakloster Rone Ronehamn Rute Sanda Slite Sjonhem Silte Sproge Stenkumla Stenkyrka Stånga Sundre Tingstäde Tofta Träkumla Vall Vallstena Vamlingbo Vibble Viklau Visby Vänge Väskinde Västergarn Västerhejde Väte Öja Östergarn

N

H 3 F 10 D 19 H 4 D 16 D 11 E 7 G 7 J 5 E 14 D 10 G 9 I 4 I 11 C 12 C 12 H 11 G 8 G 13 D 14 E 14 H 13 E 13 F 6 E 5 F 13 I 5 F 5 D 10 G 10 G 14 C 17 H 5 E 9 E 10 E 15 F 16 J 4 C 11 C 15 F 10 I 6 C 14 D 9 F 5 E 14 C 20 G 5 B 9 D 9 D 9 G 8 C 19 C 8 E 10 D 7 F 10 E 6 B 11 C 8 D 11 D 18 I 11

20

19

18

17

16

15

14

13

12

11


Annonsörsregister

Kartnummer ordning Företag

Företag

Sidnr Kartnr

Företag

Sylvis Döttrar

60 1

Gotlandståget

31 34

Hablingbo Créperie

107 68

Black Sheep Arms

Ebbes

61 2

Hesselby Jernvägscafé

66 34

Åsa Lindström

107 68

Gotland Chamber Music Festival 53 222

Sudersand Resort

63 2

Englunds Skor

67 35

Fabrik13

108 69

Göran Radhe

102 223

Fårö Islandshästar

60 3

Café Grönhagen

66 36

Ekegården

72 70

Sköna Hönor

52 224

Bistro Albatross

60 4

Brukshotellet i Roma

67 37

Kälder Gård

89 71

Dicks Guld & Silver

Creperie Tati

60 4

Gotlandssnus

15 38

Sigsarve Lamb

89 72

Kontoret i Visby

Fårö Krukmakeri

60 4

ICA Nära Roma

66 38

Kattlunds Museigård

71 73

Åhlens

5 226

Lauters Café

60 5

Viklau Krukmakeri

109 39

Fide Äventyrsby

29 74

Apoteket

39 227

Bungemuseet

62 6

Gunila Axén

109 40

Guteform

81 75

McDonalds

49 227

Café Maffen

62 6

Ingelas Keramik

67 41

Jan Sandblom Keramik

108 75

Nordea

45 228

Gotlands Idrottscenter

62 6

Katthammarsviks Rökeri

67 41

Strands Arkitekter

104 76

Sail Racing

45 229

Mat & Kaffestugan Bunge

62 6

Katthammarsviks Hantverkshus 67 41

Vamlingbolaget

102 77

G:a Masters

50 230

Hembaket

56 7

Tempo Katthammarsvik

67 41

Suderbaggens Skinn

71 78

Takbaren

49 231

Café Skolhuset

67 42

Körsbärsgården

71,103 79

Uncle Joe´s

27 300

Sebastian Grönwall Action Club Skulpturfabriken

Sidnr Kartnr

103 8

Sidnr Kartnr

Sidnr Kartnr

51 221

45,97 225 52 225

41 9

Tove Adman

104 43

Stenmuséet Kettelvik

71 80

McDonalds

49 301

109 10

Anne Nilsson

108 44

Bertil Norrby

71 81

Coop Gotland

2-3 302

Jaktia

52 303

Apotek Hjärtat

39 304

Gahms Slite

72 11

Åsa Gotland

104 12

Stenkyrkaaffären

Företag

Nobell Lammgård

67,108 45

Gimbri Design

Lamm & Bi

83,108 46

Chokladstallet

57 13

Stenhuse Gård

75 47

Lars Jonsson

109 14

71,102 81 72 82 73,103 83

ICA MAXI

124 304

Hamnkaféet

75 48

ICA Supermarket Atterdags

11 200

Österby Brädgård

106 305

Stenkyrka Djurpark

39 14

Klinte El

75 48

Wisby Hof

51 201

Gotland Gokart

41 306

Kojsagården

25 15

Swedish Eastlife

75 48

Kiosken

51 202

Akka Meditation

52 307

Design & Hantverk

56 16

Stora Karlsö

33 49

Odds Guld

87 202

Bryggeriet

51 307

Stall Misteln

57 16

Larsson & Larsson

105 50

Ansarve Farm

40 203

Röda Korset

40 308

Tingstäde Fästning

57 16

Tallås Hantverk

105 51

Munkvalvet

104 203

Kanjanas

49 309

109 17

Scharp Keramik

105 52

Gotlands Cykelutyrning

52 204

Medeltidsveckan

37 310

105 53

Fenomenalen

27 205

Uppsala Universitet

52 206

Lunar Plexus

Glastäppan Öfverstekvarn

56 18

Etelhems Krukmakeri

Krusmyntagården

56 19

Niklas Ejve

Gotlands Lampfabrik

93 20

Källingknuten

67 55

Kvinnfolki

Hjärtfabriken Keramik

97,109 21

Gangvide Gård

35 56

Turistbyrån

19 208

89 22

Thord Karlsson

105,108 57

Clarion Hotel Wisby

43 209

Graute Gård Gotlands Strumpfabrik

79,108 23

Ljungs Kakelugnsmakeri

Ljusmakeriet

93 24

Lammboden

Bilmuséet Vibble

32 25

Gotlands Spinneri

Kneippbyn

23,35,50 26

87,108 54

101 58 71,89 59 102 60

By Mårs Wisby Ur & Guld

52,106 207

47,101,108 210 101,102 211

Visby Creperie & Logi

49 212

Sindarve Lammgård

89 61

Kränku Te o Kaffe

48 213

S:t Hans Café

51 214

Nygårds Herrgård

75 27

Gahms Fardhem

57 62

Lilla Bjers

51 28

Holgersdotter

77,109 63

Annika Gustavsson

93,108 215

Johannes Nevala

109 29

Hemse Bil & Däck

72 64

Design & Hantverk

56 216

Lindas Keramik

107 29

Ladan

72 64

Franchells

48 216

Ansarve Farm

40,87 30

Papijjon

109 64

Gotlands Museum G.A.D

97 218

Jordnära

47 219

Gotlands Djurpark

35 31

Kajsa Ullman

109 65

Minimalen

75 32

Strandakar

69 66

Dunbodi

67 33

Ninnis Galleri

104 67

120 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

Visby Glasblåseri

43,47 217

104 220


Alfabetisk ordning Företag

Sidnr Kartnr

Företag

Sidnr Kartnr

Företag

Sidnr Kartnr

Företag

Sidnr Kartnr

Action Club

41 9

Fårö Krukmakeri

60 4

Kattlunds Museigård

71 73

Sindarve Lammgård

Air Gotland

32

G:a Masters

50 230

Kiosken

51 202

Skinnriket 88

Akka Meditation

52 307

G.A.D

97 218

Klinte El

75 48

Skulpturfabriken

Gahms Fardhem

57 62

Kneippbyn

Gahms Slite

72 11

Anne Nilsson Annika Gustavsson

108 44 93,108 215

Ansarve Farm

40,87 30

Gangvide Gård

35 56

Ansarve Farm

40 203

Gimbri Design

71,102 81

Apotek Hjärtat

39 304

Glastäppan

109 17

Apoteket

39 227

Gotland Chamber Music

89 61 109 10

23,35,50 26

Sköna Hönor

52 224

Kojsagården

25 15

Stall Misteln

57 16

Kontoret i Visby

52 225

Stenhuse Gård

75 47

Krusmyntagården

56 19

Stenkyrka Djurpark

39 14

Kränku Te o Kaffe

48 213

Stenkyrkaaffären

57 13

Stenmuséet Kettelvik

71 80

53 222

Kvinnfolki

52,106 207

Gotland Gokart Assistancekåren 28

41 306

Kälder Gård

89 71

Stora Karlsö

33 49

Gotlands Cykelutyrning Assistansbärgaren 40

52 204

Källingknuten

67 55

Strandakar

69 66

Bertil Norrby

71 81

Gotlands Djurpark

35 31

Körsbärsgården

Bilmuséet Vibble

32 25

Gotlands Idrottscenter

62 6

Ladan

Bistro Albatross

60 4

Gotlands Lampfabrik

93 20

Lamm & Bi

Black Sheep Arms

51 221

Gotlands Museum

43,47 217

Brukshotellet i Roma

67 37

Gotlands Spinneri

102 60

Bryggeriet

51 307

Gotlands Strumpfabrik

Bungemuseet

62 6

Gotlandssnus

15 38

Lauters Café

47,101,108 210

Gotlandståget

31 34

Lilla Bjers Lindas Keramik

107 29

Tempo Katthammarsvik

Ljungs Kakelugnsmakeri

101 58

Thord Karlsson

By Mårs

79,108 23

Lammboden Lars Jonsson Larsson & Larsson

71,103 79 72 64

Strands Arkitekter

104 76

Strömma Turist

39

Suderbaggens Skinn

71 78

71,89 59

Sudersand Resort

63 2

73,103 83

Swedish Eastlife

75 48

Sylvis Döttrar

60 1

60 5

Takbaren

49 231

51 28

Tallås Hantverk

83,108 46

105 50

105 51

Café Grönhagen

66 36

Graute Gård

89 22

Café Maffen

62 6

Gunila Axén

109 40

Café Skolhuset

67 42

Guteform

81 75

Ljusmakeriet

93 24

Chokladstallet

72 82

Göran Radhe

102 223

Lunar Plexus

109 14

Clarion Hotel Wisby

43 209

Hablingbo Créperie

107 68

Länsstyrelsen 38 TukTuk Gotland

49

Coop Gotland

2-3 302

Hamnkaféet

75 48

Mat & Kaffestugan Bunge

62 6

Turistbyrån

19 208

Creperie Tati

60 4

Hembaket

56 7

McDonalds

49 227

Uncle Joe´s

27 300

Design & Hantverk

56 16

Hemse Bil & Däck

72 64

McDonalds

49 301

Uppsala Universitet

52 206

Design & Hantverk

56 216

Hesselby Jernvägscafé

66 34

Medeltidsveckan

37 310

Vamlingbolaget

102 77

Hjärtfabriken Keramik

97,109 21

Minimalen

75 32

Viklau Krukmakeri

109 39

Holgersdotter

77,109 63

Munkvalvet

104 203

Destination Gotland Dicks Guld & Silver Dunbodi

110 45,97 225 67 33

Niklas Ejve Hudikhus 76

ICA MAXI E-go 40

124 304

Ninnis Galleri

87,108 54 104 67 67,108 45

Tingstäde Fästning Tove Adman

67 41 105,108 57 57 16 104 43

Visby Creperie & Logi

49 212

Visby Domkyrkoförsamling

48

Visby Glasblåseri

104 220

Ebbes

61 2

ICA Nära Roma

66 38

Nobell Lammgård

Ekegården

72 70

ICA Supermarket Atterdags

11 200

Nordea

45 228

Wisby Ur & Guld

Englunds Skor

67 35

Ingelas Keramik

67 41

Nygårds Herrgård

75 27

Åhlens

52 303

Odds Guld

87 202

Åsa Gotland

104 12

Wisby Hof

51 201 101-102 211 5 226

Etelhems Krukmakeri

105 53

Jaktia

Fabrik13

108 69

Jan Sandblom Keramik

108 75

Papijjon

109 64

Åsa Lindström

107 68

109 29

Röda Korset

40 308

Öppna Ateljéer

102

47 219

S:t Hans Café

51 214

Österby Brädgård

106 305

109 65

Sail Racing

45 229

Öfverstekvarn

56 18

Fenomenalen

27 205

Johannes Nevala

Fide Äventyrsby

29 74

Jordnära

Kajsa Ullman Ford 21 Franchells

48 216

Kanjanas

Katthammarsviks Rökeri FTI 13 Fårö Islandshästar

60 3

49 309

Scharp Keramik

105 52

67 41

Sebastian Grönwall

103 8

Katthammarsviks Hantverkshus 67 41

Sigsarve Lamb

89 72 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se 121


200

ps

122 Läs magasinet digitalt på gotlandsguiden.se

18

19

16

202

Va muldema ren rs

17

204

61

201

Fenomenalen

205

201

203

79

15

70

206

211

209

207

210

31

214

208

213

71

14

215

62

212

216

228

217

Gotlands Museum

20

n 226

229

227

225

13

218

219

52

30

21

Copyright: Gotlandsguiden AB

73

230

1

231

Kartnr. 200 – 231

rte po L str illa an d

35

220

221

39 58

36

50

2

12

40

222

55

Kärleksporte

n

56

38

11

37

S:t Nicolai

223

32

224

3

10

9

8

4

7

6

5


dor

Copyright: Gotlandsguiden AB

na

64

300

78

Kung sla

ICA M AXI A re

LEVA

57

Södra hällarna

74

Path from Cruise ships

Cruise port

Wisbygymnasiet

301

302

Greta Arw idss

ons gata 303

70

304

307

73 308

Kartnr. 300 – 310

310

305

72

309

65

34

66

53 51

54

76

68

306

75

63