Page 1

gorenje.com

SOKOVNIK JC4800VWY S TEHNOLOGIJO POČASNEGA SOČENJA IN KNJIŽICO RECEPTOV


2

Sokovnik JC4800VWY


Sokovnik JC4800VWY

Zdravje je nacin zivljenja! Iščemo nove poti, ki nas bodo pripeljale do notranjega ravnovesja. Predani smo naravi, zavedamo se bogastva, ki nam ga nudi. Želimo uživati več nepredelanih živil, dihati boljši zrak in piti čistejšo vodo. Iščemo načine, ki nas bodo pripeljali do tja.

Kolekcija malih gospodinjskih aparatov Vitaway je zasnovana z namenom, da ponudi zdravemu življenju dodatno oporo. Zdravo zame in za moje najbližje!

3


4

Sokovnik JC4800VWY

KAJ JE POSEBNOST POČASNEGA SOČENJA? Tehnologija počasnega sočenja se od klasične centrifugalne razlikuje v hitrosti in načinu pridobivanja soka iz celic sadja in zelenjave. Klasični sokovniki vrtijo rezilo z veliko hitrostjo (1500 – 2500 obratov na minuto) in razrežejo celične stene ter tako iz njih pridobijo sok. Vertikalno gibanje polža v sokovniku s počasnim vrtenjem (70 obratov na minuto) sadje in zelenjavo stisne, pridobljeni sok in preostalo pulpo pa loči v dva dela. V sok tako preide manj zračnih mehurčkov, svilnatost soka je večja, sok se izloči pri nižji temperaturi, kar ohrani več vitaminov in encimov v njem.

POSKUS S PARADIŽNIKOM Primerjali smo paradižnikov sok, ki smo ga pridobili s pomočjo tradicionalnega sokovnika in sok iz sokovnika s počasnim delovanjem.

70

do 2500

OBRATOV NA MINUTO

OBRATOV NA MINUTO

Sok se razporedi v plasti goste in redke tekočine

SOK IZ TRADICIONALNEGA SOKOVNIKA

SOK IZ SOKOVNIKA S POČASNIM DELOVANJEM

Celične stene so pretrgane, kar pospeši dotok zraka do soka.

Celične stene so deležne manjšega trenja, podobno kot v naravnem procesu pridobivanja soka.

Prikaz je informativen. Poskus je bil opravljen na internem testiranju decembra 2014.

Sok ohrani viskoznost in naravno barvo


Sokovnik JC4800VWY

B6

B2

B6

B1

A

E

C

A

VEČ VITAMINOV IN ENCIMOV

B2

E

B1 F

C

5

F

Počasno vrtenje polža v sokovniku za počasno sočenje ne povzroča dviga temperature soka, ki bi privedle do pričetka razkrajanja encimov in vitaminov. Le-ti se namreč pri visokih temperaturah uničijo (kot na primer limonin sok v vročem čaju). Klasični sokovnik v procesu pridobivanja soka uniči delež vitaminov in encimov, ki so najbolj občutljivi na dvig temperature.

MANJ ODPADNE PULPE

VEČ VLAKNIN ZA VEČ ZDRAVJA

Tehnologija ekstrakcije soka iz sadja in zelenjave poskrbi, da je odpadne pulpe manj, prav tako pa le-ta vsebuje minimalno količino vlage. Tako boste bolje izkoristili sestavine.

Počasno sočenje omogoča, da več vlaknin preide v sok iz sestavin. Vlaknine ugodno vplivajo na človeški prebavni trakt, posledično na zdravje človeka.

VLAKNINE

MANJ ZRAČNIH MEHURČKOV IN PENE

DALJŠA OBSTOJNOST SOKA

Ker sestavinam ne prerežemo celičnih sten z ostrim rezilom pod visoko hitrostjo kot je to primer klasičnih sokovnikov, se manj zraka zadrži v soku, kar pomeni, da je tekstura soka bolj svilnata. Na oko je razlika vidna v manjši količini pene in bolj enakomerni barvi soka.

Sok, ki ste ga pridobili s počasnim sočenjem lahko hranite v hladilniku tudi do 72 ur. Pri tem vas ni potrebno skrbeti, da bo sok izgubil hranilno vrednost, vitamine ali encime. Sok pridobljen s klasičnim sokovnikom je priporočeno popiti takoj po sočenju, saj le tako ne bo podvržen procesu oksidacije.

72 h


6

Sokovnik JC4800VWY

SPOZNAJTE PREDNOSTI SOKOVNIKA JC4800VWY!

Zrelo sadje

Oreščki

V sokovniku lahko sočite vso sadje, tudi tisto, ki je že zelo zrelo. Še vedno vsebuje veliko vitaminov in mineralov, zrelost pa zagotavlja več sladkobe v soku. Sadje predhodno operite in narežite na manjše kose.

Tudi oreščke lahko dodate svojim priljubljenim napitkom. Predhodno jih narežite na manjše kose. Če jih boste čez noč namočili v vodo, bodo naslednji dan pripravljeni za sočenje brez ostalih sestavin. Priporočamo mandljeve mleko za odličen začetek dneva!.

Listnata zelenjava

Pečke, koščice in lupine

Sokovnik omogoča sočenje vseh vrst zelenjave, tudi listnate. Brez zadržkov dodajte v sokovnik vejice peteršilja ali melise, aroma vas bo presenetila. Tršo zelenjavo kot je ingver predhodno narežite na manjše kose.

Izkoristite vse hranljive snovi, ki se skrivajo v pečkah, koščicah in lupinah sadja in zelenjave. Sestavin vam posledično ni potrebno lupiti s čimer boste prihranili pri času priprave soka.


Sokovnik JC4800VWY

Vaš sadno-zelenjavni obrok v enem kozarcu Predstavljajte si koliko hitreje in bolj preprosto je popiti kozarec soka kot pa zaužiti primerljivo količino sadja in zelenjave v trdni obliki.

Hitrejša absorpcija hranil, krajši čas presnove Hranila iz soka se v telesu veliko hitreje absorbirajo kot pa hrana v trdni obliki. Posledične je tudi čas presnove krajši kar blagodejno vpliva na počutje.

Tiho delovanje Vrtenje motorja z nižjim številom obratov pomeni tudi manj hrupa. Brez skrbi si pripravite osvežujoč sok sredi noči, saj ne boste zbudili nikogar.

UPORABEN NASVET Ne samo sok, tudi pulpa Pulpa, ki se izloči pri sočenju, vsebuje, v primerjavi z ostalimi sokovniku, veliko manj vlage in je bolj čvrsta. Uporabite jo lahko na mnogo načinov, skupaj s kosmiči kot dodatek v jogurtu ali kot nadev pri biskvitnem pecivu.

7


8

Sokovnik JC4800VWY

Regulator količine gošče Gošči, ki nastane ob sočenju je namenjena ločena posoda. Količino gošče pa lahko določite sami, s premikom ročice na sprednjem delu sokovnika. Uživajte v svilnatem soku ali ga dopolnite z delci sadja in zelenjave. Nikakor pa ne zavrzite gošče brez poskusa uporabe v drugih jedeh kot so juhe, omake, peciva …

Tiho delovanje Počasno sočenje pomeni tudi tiho delovanje. Brez visokih hitrosti, ki povzročajo več hrupa. Tudi sama zasnova aparata, z dolgim vratom za vnos sestavin pripomore k večji protihrupni odpornosti.

Zaščita proti kapljanju Posoda za sok je že polna, v sokovniku pa je še dovolj sadja in zelenjave. Kaj storiti? Ni vam potrebno ugasniti sokovnika, zgolj potisniti zapiralo v odprtino iz katere prihaja sok. Le-ta se bo še vedno izločal v notranji posodi, medtem ko boste vi napolnili kozarce najbolj neučakanim degustatorjem.

Cedilo s fino mrežico Vse sestavine, ki jih sočimo se filtrirajo s pomočjo cedila s fino mrežico, ki prepušča minimalno količino pulpe, ohranja pa vse hranilne snovi v soku. Cedilo je moč preprosto oprati pod tekočo vodo in ga očistiti s pomočjo priložene krtačke.


Sokovnik JC4800VWY

Varnostno stikalo

Protizdrsne gumirane nogice

Varnost zagotovljena! Sokovnik bo deloval le v primeru, da so vsi sestavni deli pravilno nameščeni. Varnostno stikalo omogoča varno uporabo, brez strahu, da bi se vklopil motor med polnjenjem, sestavljanjem ali čiščenjem aparata.

Par 0,6 L posod Sokovnik je opremljen z dvema 0,6 litrskima posodama za sok in goščo. Posodi sta izdelani iz trpežne plastike, ki ne vsebuje bisfenola A (BPA free). Primerni sta za ročno in strojno pranje.

9

Ko boste vstavljali sadje in zelenjavo na vrhu sokovnika ste lahko brez skrbi, da bi sokovnik zdrsnil z mesta. Premišljeno zasnovane gumijaste nožice so nameščene s ciljem zagotavljati optimalno stabilnost tudi na vlažnih delovnih površinah.

Močan motor Kljub počasnemu vrtenju spiralnega polža mora biti motor močan, da lahko stre tudi trše dele sadja in zelenjave. Testiran pri največjih obremenitvah se je 200 W motor izkazal za optimalno srce sokovnika s tehnologijo počasnega sočenja.

Preprosto čiščenje Zmogljiv aparat zahteva tudi dolgotrajno čiščenje? Ni nujno. Po končani uporabi v odprtino za sestavine počasi vlijte 1L mlačne vode, medtem ko aparat deluje. Voda bo na poti v posodo za sok dodobra očistila ostanke sadja in zelenjave. Filter po uporabi dodatno sperete in očistite s priloženo krtačko.


10

Sokovnik JC4800VWY

PRIVOŠČITE SI SOK! 10 IZBRANIH IN PREVERJENIH RECEPTOV ZA SOKOVNIK JC4800VWY! Pričnite vaš dan z zakladnico vitaminov, ki se skriva v kozarcu soka. Prepustite se domišljiji pri izbiri sestavin in kombinirajte sezonsko sadje in zelenjavo z vašimi najljubšimi oreščki. Pripravite svež in zdrav naravni sok ter poskrbite za boljše počutje vas in vaše družine. Preprosto in hitro!


Sokovnik JC4800VWY

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • velik šop špinače • 2 srednje veliki kumarici • 2 stebla stebelne zelene • žlička alge v prahu • pol žličke mace

PRIPRAVA: 1. Umijte špinačne liste. 2. Umijte kumarici in stebla zelene ter jih narežite na podolgovate, srednje debele rezine. 3. V sokovniku stisnite sestavine v sok. 4. Nalijte v kozarec in vmešajte žličko alg ter maco.

ZELENA MOČ

5. Premešajte in okrasite s kolobarjem kumare.

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • 4 večji paradižniki • sveže mleta morska sol • sveže mlet poper • žlička rjavega sladkorja • žlička soka limete

PRIPRAVA: 1. Umijte paradižnike in jih narežite na večje kose. 2. Iztisnite limeto. 3. V sokovniku stisnite sestavine v sok. 4. Nalijte v kozarec in dodajte limetin sok, morsko sol, poper in sladkor.

PARADIŽNIKOVO JUTRO

5. Premešajte in okrasite z nabodalom iz češnjevih paradižnikov.

11


12

Sokovnik JC4800VWY

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • 3 rdeče pese • 5 srednje velikih korenčkov • žlička kolagena v prahu

PRIPRAVA: 1. Umijte rdečo peso in jo narežite na večje kose. 2. Umijte korenčke in jih narežite na podolgovate, srednje debele rezine. 3. V sokovniku stisnite sestavine v sok. 4. Nalijte v kozarec in dodajte kolagen v prahu.

RDEČA MLADOST

5. Premešajte in okrasite s korenčkovo spiralo.

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • 2 pomaranči • 1 kaki • košček ingverja (olupljen) • ščepec limonine lupine

PRIPRAVA: 1. Kaki in pomaranči narežite na večje kose. 2. Olupite ingver in nastrgajte limonino lupino. 3. V sokovniku stisnite zelenjavo in košček ingverja.

ORANŽNA POSLASTICA

4. Nalijte v kozarec in dodajte ščepec limonine lupine. 5. Premešajte in okrasite z rezino kakija.


Sokovnik JC4800VWY

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • 1 velika kumara • 1 hruška • 2 kivija • šop listov ohrovta • šopek sveže melise

PRIPRAVA: 1. Umijte kumaro in sadje ter vse narežite na podolgovate, srednje debele rezine. 2. Umijte liste ohrovta in meliso. 3. V sokovniku stisnite zelenjavo in sadje, na koncu dodajte še meliso.

ZELENA HARMONIJA

4. Sveži sok nalijte v kozarec in ga okrasite s kolobarjem kivija.

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • 1 skodelica surovih mandljev, ki so se namakali čez noč • 3 skodelice vode • ščepec vanilje v prahu

PRIPRAVA: 1. Surove mandlje namakajte čez noč v veliki količini vode. 2. Odlijte vodo in sperite mandlje. 3. V sokovniku stisnite mandlje tako, da počasi dodajate 3 skodelice vode.

MANDLJEVO MLEKO

4. Nalijte v kozarec in začinite s ščepcem vanilje. 5. Postrezite s piškoti.

13


14

Sokovnik JC4800VWY

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • ½ glave rdečega zelja • ½ koromača • 2 jabolki • 1 steblo zelene • ½ pomaranče

PRIPRAVA: 1. Umijte zelje in koromač ter narežite na večje kose. 2. Umijte jabolki, olupite pomarančo in vse narežite na večje kose. 3. Umijte zeleno in narežite na podolgovate, srednje debele rezine.

VIJOLIČNI MIKS

4. V sokovniku stisnite sestavine v sok. 5. Sok nalijte v kozarec in ga okrasite z rezino jabolka.

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • 2 jabolka • 2 kivija • 1 kaki • ščepec limonine lupinice • ščepec cimeta

PRIPRAVA: 1. Umijete jabolki in kaki, olupite kivi in vse narežite na podolgovate, srednje debele rezine. 2. V sokovniku stisnite sadje. 3. Nalijte v kozarec, dodajte ščepec limonine lupine in mleti cimet.

ZIMSKA PRAVLJICA

4. Premešajte in postrezite za zajtrk.


Sokovnik JC4800VWY

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • 8 listov svežega zelja • 1 kumara • 1 jabolko • 1 pomaranča

PRIPRAVA: 1. Umijete liste zelja in jih narežite na večje kose. 2. Umijete kumaro, jabolko in pomarančo ter narežite na podolgovate, srednje debele rezine. 3. V sokovniku stisnite sestavine v sok.

OČIŠČEVALNI DAN

4. Sok nalijte v kozarec in ga okrasite s pomarančo.

SESTAVINE ZA 1 KOZAREC SOKA: • 5 kosov kokosa • 1/4 manjšega ananasa • 1 pomaranča • šopek sveže mete

PRIPRAVA: 1. Iz kokosa izdolbite sredico. 2. Ananas olupite in narežite na večje kose. 3. Narežite pomarančo. 4. Na pult si pripravite umit šop sveže mete.

KOKOSOV NAPITEK

5. V sokovniku stisnite sadje, na koncu dodajte še meto. 6. Sok nalijte v kozarec in ga okrasite z rezino ananasa

15


DVE LETI GARANCIJE ZA MALE GOSPODINJSKE APARATE GORENJE Vsi mali gospodinjski aparati Gorenje, kupljeni v Sloveniji, imajo dveletno garancijo. Odločitev za dveletno garancijo smo v Gorenju sprejeli z mislijo na še večje zadovoljstvo in brezskrbnost naših kupcev ob nakupu in uporabi izdelkov blagovne znamke Gorenje. Zaupamo svojim razvojnim strokovnjakom ter verjamemo v kakovost in trajno vrednost naših aparatov za kupca.

GORENJE MED NAJBOLJ ZAUPANJA VREDNIMI DOMAČIMI BLAGOVNIMI ZNAMKAMI Gorenje je že osmo leto zapored prejemnik nagrade Trusted Brand v Sloveniji v kategoriji gospodinjski aparati. Kar 67,5 % bralcev revije Reader's Digest, ki podeljuje znak zaupanja Trusted Brand, bi v Sloveniji med gospodinjskimi aparati izbralo Gorenje. Podeljeni znak zaupanja uvršča Gorenje med najbolj zaupanja vredne slovenske blagovne znamke.

ZA NASVETE, VZDRŽEVANJE IN POPRAVILA APARATOV SKRBI GORENJE SERVIS Enotna telefonska številka za celotno Slovenijo: 03 899 7000 Z razvejano servisno mrežo po celotni Sloveniji vam zagotavljamo izjemno hitro odzivnost in kakovostno opravljeno storitev. V našem klicnem centru vas pričakuje ekipa strokovno izobraženih svetovalcev, za vas dnevno po vsej Sloveniji na terenu deluje 54 serviserjev, za manjša popravila in rezervne dele pa se lahko oglasite tudi v kateri od 8 servisnih enot. Po naših analizah merjenja zadovoljstva uporabnikov servisa je kar 98 % potrošnikov s servisno izkušnjo popolnoma zadovoljnih.

Gorenje Slovenija 1000Ljubljana Ljubljana l Slovenija Gorenje Slovenijal Brnčičeva l Brnčičeva 39 ll 1000 l Slovenija Tel.: 36685 8510 10l lFaks: Faks: 01 366 Tel.: 0101 366 36685 8580 80l www.gorenje.si l www.gorenje.si Junij 2015; Vse slike so intelektualna lastnina Gorenje d.d., uporaba brez soglasja lastnika ni dovoljena. Vse slike so simbolne. Pridržujemo si pravico do morebitnih napak v tisku. November 2015. Vse slike so intelektualna lastnina družbe Gorenje d.d., uporaba brez soglasja lastnika ni dovoljena. Vse slike so simbolne. Pridržujemo si pravico do morebitnih napak v tisku.

Press juicer brochure slo