Page 1

Mikrovalovne peÄ?ice


Okusno, zdravo, priročno. In izjemno hitro! Na mikrovalovne pečice že dolgo prisegajo mnogi, ki v hitrem ritmu življenja zase poskrbijo z odtaljevanjem in pogrevanjem že pripravljenih obrokov. Nove rešitve, nova razumevanja vsakdanjega življenja in skrb za kakovost prehrane pa so mikrovalovnim pečicam odprli vrata tudi v kuhinje vseh, ki prehrani posvečajo več pozornosti. Obogatene z žarom in konvekcijo so mikrovalovne pečice Gorenje prava izbira tudi za odlične kuharje, ki prisegajo na izbrane okuse, za vse, ki se želijo prehranjevati zdravo in zato pripravljajo živila tako, da ohranijo čim več dragocenih snovi, in za vse, ki so pozorni na pripravo jedi brez dodajanja maščob.

Krajši časi priprave hrane niso pomembni le za preobremenjene, vse pomembnejši postajajo tudi za ljudi, ki prosti čas raje preživljajo z družino, prijatelji ali sami s seboj kot pa pri domačih opravilih. Manjša poraba energije, ki jo omogočajo mikrovalovne pečice, je pomembna tako za marsikateri domači proračun kot za ves svet. Mikrovalovne pečice Gorenje so dokaz več, da je mogoče s premišljeno zasnovanimi gospodinjskimi aparati živeti preprosto bolje. Vsak dan!

Mikrovalovna tehnologija Splošne lastnosti

4-5


Vgradne mikrovalovne pečice

Samostojne mikrovalovne pečice

Dobro je vedeti

Lastnosti 6-7 Vgradne mikrovalovne pečice 8-9

Lastnosti 10-12 Samostojne mikrovalovne pečice 13-20

Splošni namigi za pripravo jedi 21 Namigi za pripravo jajc 21 Posoda in ostali kuhinjski pripomočki 22-23


mikrovalovne pečice

Mikrovalovna tehnologija

boljšega življenja Učinkovito segrevanje živil v krajšem času, energetska varčnost zlasti pri pripravi manjših količin hrane in preverjeno varno delovanje – to so prednosti mikrovalovnih pečic Gorenje. Na voljo so v samostojnih in vgradnih različicah. Z raznoterimi funkcijami in programi zagotavljajo pravo izbiro za vsak dom.

Uporabite ultra visoko hitrost. Elektromagnetni valovi s frekvenco delovanja 2450 MHz povzročijo gibanje atomov in molekul, ki ob medsebojnem trenju sproščajo toplotno energijo. Toplota zaradi gibanja delcev nastaja v hrani in ne v njeni okolici. Zato se hrana segreva hitreje, zaradi krajše izpostavljenosti toploti pa se hranilne snovi bolje ohranijo. Ker lahko hrano pripravljamo z manj ali kar brez dodane tekočine in maščobe, je takšno segrevanje in kuhanje primerno tudi za pripravo dietne prehrane.

4


Skrajšajte čas za pripravo hrane. Temeljna lastnost klasične mikrovalovne pečice je že od nekdaj izjemna hitrost pogrevanja in odtaljevanja. Nove kombinirane mikrovalovne pečice z žarom in konvekcijo (kuhanje ali pečenje z vročim zrakom) pa so možnosti hitrejše priprave hrane razširile na domala vse kulinarične želje – od opekanja mesa do priprave narastkov. Prihranki časa so občutni – tudi če mikrovalove uporabimo le za začetno fazo kuharskega postopka, ki ga nato nadaljujemo s konvekcijo. Varčujte z energijo. Segrevajte hrano, ne posode! Občutno krajši čas za pripravo hrane pomeni tudi prihranek energije. V primerjavi z drugimi načini pogrevanja hrane je lahko poraba energije pri pogrevanju v mikrovalovni pečici do 70 odstotkov manjša! Varčevanje z energijo zagotavlja tudi sam način delovanja: ker živilo absorbira domala vso energijo, ni izgub in ni oddajanja toplote v prostor. V mikrovalovni pečici se segrevajo le živila, posoda pa ostaja hladna oz. se segreje le toliko, kolikor jo ogreje hrana, ki je v njej. Običajno lahko zato hrano tudi postrežemo kar v posodi, v kateri smo jo pripravili.

Zanesite se na varno delovanje. Mikrovalove srečujemo povsod – oddajajo jih radijske, televizijske, telefonske, navigacijske, alarmne in številne druge naprave. Najvišja dopustna meja sevanja mikrovalov je 20-krat manjša od meje njihovega morebitnega škodljivega delovanja. Vse mikrovalovne pečice Gorenje ustrezajo strogim varnostnim standardom in so opremljene z zaščitno mrežo na vratcih pečice, ki skrbi za odboj mikrovalov nazaj v notranjost.

Izberite pravo pečico. In pravo posodo! Izberite pečico, ki s svojo velikostjo, močjo mikrovalov in načini delovanja (mikrovalovi, konvekcija, žar) najbolje ustreza potrebam vašega gospodinjstva. Med različnimi izvedbami zunanjosti vgradnih in samostojnih mikrovalovnih pečic boste zagotovo našli takšno, ki se bo že na prvi pogled najbolje skladala z opremo vaše kuhinje. Pri uporabi upoštevajte navodila glede ustrezne posode! Ta mora biti toplotno obstojna in iz materiala, ki prepušča mikrovalove. Najprimernejša je posoda iz ognjevarnega stekla, plastike, keramike. Kovinska posoda je za uporabo v mikrovalovni pečici neprimerna, ker odbija mikrovalove in tako onemogoča segrevanje hrane.

5


vgradne mikrovalovne pečice

V popolni kuhinji

bi jih pogrešali Velika zmogljivost, kombinirani načini delovanja mikrovalov, konvekcije in žara, samodejni programi glede na težo in vrsto živila ter enostavno elektronsko upravljanje – to so prednosti vgradnih mikrovalovnih

pečic

Gorenje.

Za vgradnjo potrebujete le malo prostora: namestite jo lahko v izbrani element ali npr. nad klasično pečico. Da bo mikrovalovna pečica v aluminijasti ali inox izvedbi resnično integralni del vaše kuhinje, zagotavljata oblikovna skladnost s klasičnimi pečicami Gorenje ter izvedba pripadajočih okvirjev za vgradnjo.

Izvedba za gurmane – kuharske in kulinarične! Vgradne pečice Gorenje odlikuje t.i. Gourmet Wave System. Ta s premišljenim sistemom porazdelitve toplote zagotavlja zanesljivo ohranjanje okusa hrane. Ker temelji na učinkovitem pretvarjanju električne energije v mikrovalovno, omogoča tudi manjšo porabo električne energije, ne da bi se zato zmanjšala moč delovanja mikrovalov. Pogrevanje je ob 15odstotnem prihranku energije še za 10 odstotkov hitrejše. Inovativna rešitev s svojimi rezultati navdušuje tako kuharje kot njihove goste!

6


Mikrovalovi v odlični družbi konvekcije in žara Vgradne mikrovalovne pečice Gorenje prinašajo v kuhinjo vse prednosti mikrovalov, konvekcije in žara, nove dimenzije priprave hrane pa boste izkusili z možnostmi njihove kombinirane uporabe. S 6-stopenjsko nastavljivo močjo mikrovalov boste pospešili kuhanje, s konvekcijskim delovanjem vročega zraka (do 250º C) boste jed do konca spekli. Kombi funkcija sočasnega delovanja žara in konvekcije vas bo navdušila pri pripravi večjih kosov belega mesa, kombi funkcija žara in mikrovalov pa pri hitrejši peki manjših kosov mesa, pic in mnogih drugih jedi. Funkciji za resnično kakovostno odtaljevanje in zapekanje Funkcija "Cycling Defrost" z naključnim zaporedjem pulzirajoče mikrovalovne energije poskrbi za pospešeno in tudi v sredini živila enakomernejše odtaljevanje. Funkcija "Turbo" pečenja v kombinaciji s konvekcijskim kuhanjem z vročim zrakom in žarom je prava izbira za hrustljave in zlato zapečene dobrote, ki jih je bilo v mikrovalovnih pečicah doslej domala nemogoče pripraviti. Z raznoterimi funkcijami mikrovalne pečice torej omogočajo odtaljevanje in pogrevanje hrane, kombinirano pripravo hrane z žarom in konvekcijo ali mikrovalovi in konvekcijo ter peko oz. kuhanje s konvekcijo tudi brez mikrovalov.

Vrtljiv krožnik, pladnji in rešetke za želene rezultate Integrirani vrtljivi krožniki zagotavljajo enakomerno segrevanje živila in so osnova za delovanje avtomatskega odtaljevanja. Poleg steklenega pladnja vam bo pri uporabi pečice prav prišla tudi priložena rešetka za žar (za peko mesa), okrogel emajlirani kovinski pladenj za peko pic ter poseben pekač za pripravo peciva ali mesa pri konvekcijskem kuhanju oz. peki.

Zanesljive elektronske izbire in samodejni programi Vse vgradne pečice Gorenje odlikuje enostavno elektronsko upravljanje, ki zagotavlja resnično natančne nastavitve časa in načinov segrevanja. Pri avtomatskih programih za peko pic, piščančjega mesa, za pogrevanje napitkov in podobno je dovolj, da vnesete težo živila, pečica pa sama določi proces. Posebna prednost vrhunskih modelov so samodejni programi s senzorskim zaznavanjem. Vse izbire so pregledne in preprosto digitalno nastavljive na nadzorni plošči.

Okvirji za še enostavnejšo vgradnjo Vgradnja mikrovalovne pečice je enostavna: postavite jo v odprtino izbranega elementa in uporabite pripadajoči okvir, ki estetsko poveže pečico z drugo opremo. Okvirji imajo ustrezne odprtine za zračenje. Če želite, lahko vgradno pečico tudi zakrijete s pomočjo dodatnih vratc.

7


vgradne mikrovalovne pečice MIO-2770 AL

MIO-2770 E

Tehnične značilnosti: . volumen: 27 l . mikrovalovna moč: 1000 W . moč žara: 1300 W . moč konvekcije: 1400 W . notranje mere aparata: 217 x 359 x 352 mm . zunanje mere aparata: 304 x 477 x 510 mm

Tehnične značilnosti: . volumen: 27 l . mikrovalovna moč: 1000 W . moč žara: 1300 W . moč konvekcije: 1400 W . notranje mere aparata: 217 x 359 x 352 mm . zunanje mere aparata: 304 x 477 x 510 mm

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 6 stopenj moči mikrovalov

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 6 stopenj moči mikrovalov

Funkcije: . nastavitev časa (ura) . timer: 90 min . Gourmet Wave System – boljše in hitrejše kuhanje, pogrevanje, ekološko prijazna pečica . avto program . varnostno zaklepanje

Funkcije: . nastavitev časa (ura) . timer: 90 min . Gourmet Wave System – boljše in hitrejše kuhanje, pogrevanje, ekološko prijazna pečica . avto program . varnostno zaklepanje

Barva: . pečica iz aluminija . ohišje iz aluminija

Barva: . pečica iz nerjavečega jekla . ohišje iz nerjavečega jekla

Oprema: . steklen pladenj premera 340 mm . kovinski pladenj za pečenje . pekač za pico z ročajem . kovinska mreža za peko mesa

Oprema: . steklen pladenj premera 340 mm . kovinski pladenj za pečenje . pekač za pico z ročajem . kovinska mreža za peko mesa

Vgradna mikrovalovna pečica

8

Vgradna mikrovalovna pečica


vgradne mikrovalovne peÄ?ice mikrovalovi odtaljevanje Ĺžar konvekcija kombinirano kuhanje avtomatski meniji ura varnostno zaklepanje

9


samostojne mikrovalovne pečice

Dobrodošle v

vsakem gospodinjstvu Priročna priprava najrazličnejših vrst hrane, enostavna uporaba in privlačna oblika so skupne prednosti

samostojnih

mikrovalov-

nih pečic Gorenje. Med pečicami s prostornino od 17 do kar 30 litrov in z močjo od 700 do 1100 W boste zagotovo našli tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Za osnovno pogrevanje in odtaljevanje hrane bo poskrbela že enostavna pečica z mehanskim upravljanjem,

prave

kulinarič-

ne dosežke pa lahko pričakujete s pečico z žarom in konvekcijo, elektronskim upravljanjem in samodejnimi programi.

Raznovrstne možnosti uporabe Mikrovalovi za odtaljevanje in pogrevanje, žar za pečenje, konvekcija za kuhanje in pečenje z vročim zrakom, kombinirane funkcije za zahtevnejše kuharske postopke in zapečene kulinarične dobrote – vse to vam omogočajo odlično zasnovane mikrovalovne pečice. Ne glede na to, ali želite le hitro odtaliti in pogreti že pripravljen obrok ali presenetiti družino z odličnim kosilom, vam bo mikrovalovna pečica to omogočila v mnogo krajšem času kot katerikoli drug način kuhanja.

10


Prednastavljeni programi in spomin za enostavnejše izbire Mnogi modeli imajo (avto)menije oz. samodejne prednastavljene programe za še enostavnejšo pripravo določenih jedi. Vi izberete vrsto živila in vnesete njegovo težo, pečica pa temu ustrezno sama prilagodi moč in čas celotnega programa kuhanja. Za vse, ki pogosto uporabljajo določen postopek za priljubljeno jed, je še posebej privlačna funkcija spomina. Ta omogoča, da pripravo izbrane jedi ukažete s pritiskom na eno samo tipko.

Poljubne nastavitve moči delovanja 5-stopenjska nastavitev moči zagotavlja za vsako jed primeren ritem delovanja mikrovalov. 100, 70, 50, 30 ali 10odstotno moč izbiramo glede na želeno hitrost segrevanja in vrsto živila. Podobno stopenjsko lahko nastavljamo moč žara in nastavitve temperature predgrevanja pečice ali samega pečenja s konvekcijo.

Upravljanje z možnostmi natančnih ponovitev Mehansko ali elektronsko upravljanje mikrovalovnih pečic omogoča pregled nad časom in izbiro programa. Večina mikrovalovnih pečic Gorenje ima elektronsko upravljanje, ki poleg natančnih nastavitev programov in časov zagotavlja tudi vselej popolnoma enako ponovitev. Ob izjemni hitrosti segrevanja hrane z mikrovalovi je takšna ponovljivost še kako pomembna – npr. pri pogrevanju otroške hrane na vselej enako želeno temperaturo, pa tudi pri ponovitvi najprimernejšega postopka za katerekoli druge jedi, ki jih pogosteje pripravljate.

11


samostojne mikrovalovne pečice

Z žarom najhitreje do okusnih hrustljavih jedi Skoraj vse mikrovalovne pečice Gorenje imajo v zgornjem delu notranjosti vgrajen žar, s katerim lahko preprosto dosežemo pri nekaterih jedeh tako zaželeno hrustljavo skorjo. V kombinaciji z mikrovalovi lahko žar uporabimo za posebej hitro pečenje. Po polovici pretečenega časa nas pečica sama opozori, da je treba hrano obrniti, s čimer dosežemo enakomerno zapečenost.

Odlična uporabnost konvekcije - tudi brez mikrovalov Vrhunski modeli samostojnih mikrovalovnih pečic omogočajo posebej učinkovite kuharske postopke s kombinacijo mikrovalov, konvekcije in žara. Konvekcijsko pečenje lahko uporabite tudi brez mikrovalov. Pečice s konvekcijo lahko segrejemo na enak način kot običajne električne pečice. Senzorji omogočajo segrevanje do želene temperature (od 100 do 230º C), ventilator za grelcem pa poskrbi za pomikanje vročega zraka v notranjost pečice. Seveda so vse prednosti konvekcije najočitnejše v kombinaciji konvekcije z mikrovalovi in žarom: taka kombinacija nam omogoči hitrejšo pripravo tudi zahtevnejših pečenih jedi. Preprosto čista pečica Notranje stene pečice ob uporabi mikrovalov ostajajo hladne, zato se hrana nanje ne bo prijela. Ker so poleg tega gladke, brez izboklin in rež, pečica pa omogoča pripravo hrano tudi brez dodane tekočine ali maščobe, je možnost zadrževanja umazanije na stenah pečice manjša. Za ohranjanje čistosti tako zadošča, če notranjost pečice po uporabi mikrovalov obrišemo z vlažno krpo. Vrtljivi krožnik pa lahko preprosto snamete in umijete – tudi v pomivalnem stroju!

12

mikrovalovi

kombinirano kuhanje

odtaljevanje

avtomatski meniji

žar

ura

konvekcija

varnostno zaklepanje


samostojne mikrovalovne pečice MO-300 DGE

MO-260 DGE

Tehnične značilnosti: . volumen: 30 l . mikrovalovna moč: 900 W . moč žara: 1000 W . notranje mere aparata: 340 x 360 x 215 mm . zunanje mere aparata: 520 x 380 x 296 mm

Tehnične značilnosti: . volumen: 26 l . mikrovalovna moč: 900 W . moč žara: 1000 W . notranje mere aparata: 340 x 345 x 215 mm . zunanje mere aparata: 520 x 380 x 296 mm

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . avtomatski menu . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar) . avtomatski opominjevalnik

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . avtomatski menu . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar) . avtomatski opominjevalnik

Funkcije: . nastavitev časa (ura) . timer: 60 min . funkcija odtaljevanja . funkcija nastavitve zamika časa kuhanja . varnostno zaklepanje

Funkcije: . nastavitev časa (ura) . timer: 60 min . funkcija odtaljevanja . funkcija nastavitve zamika časa kuhanja . varnostno zaklepanje

Barva: . pečica iz nerjavečega jekla . ohišje iz nerjavečega jekla

Barva: . pečica iz nerjavečega jekla . ohišje iz nerjavečega jekla

Oprema: . steklen pladenj premera 315 mm

Oprema: . steklen pladenj premera 315 mm

Samostojna mikrovalovna pečica

Samostojna mikrovalovna pečica

13


samostojne mikrovalovne pečice MO-260 DCS

MO-260 DGS

Tehnične značilnosti: . volumen: 26 l . mikrovalovna moč: 900 W . moč žara: 1000 W . moč konvekcije: 1100 W . notranje mere aparata: 350 x 352 x 220 mm . zunanje mere aparata: 520 x 530 x 300 mm

Tehnične značilnosti: . volumen: 26 l . mikrovalovna moč: 900 W . moč žara: 1000 W . notranje mere aparata: 350 x 352 x 220 mm . zunanje mere aparata: 520 x 430 x 300 mm

Samostojna mikrovalovna pečica

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 10 stopenj moči mikrovalov . avtomatski menu . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar, mikrovalovi + konvekcija, žar + konvekcija) . avtomatski opominjevalnik Funkcije: . nastavitev časa (ura) . timer: 90 min . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje Barva: . pečica iz nerjaveče pločevine . srebrno lakirano ohišje Oprema: . steklen pladenj premera 315 mm

14

Samostojna mikrovalovna pečica

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . avtomatski menu . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar) . avtomatski opominjevalnik Funkcije: . timer: 90 min . funkcija odtaljevanja . funkcija pomnjenja . varnostno zaklepanje Barva: . pečica iz lakirane pločevine . srebrno lakirano ohišje Oprema: . steklen pladenj premera 315 mm


samostojne mikrovalovne pečice MO-230 DCS

MO-230 DGEM

Tehnične značilnosti: . volumen: 23 l . mikrovalovna moč: 800 W . moč žara: 1000 W . moč konvekcije: 1100 W . notranje mere aparata: 330 x 330 x 212 mm . zunanje mere aparata: 510 x 455 x 303 mm

Tehnične značilnosti: . volumen: 23 l . mikrovalovna moč: 900 W . moč žara: 1200 W . notranje mere aparata: 330 x 330 x 212 mm . zunanje mere aparata: 510 x 382 x 303 mm

Samostojna mikrovalovna pečica

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 10 stopenj moči mikrovalov . avtomatski menu . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar, mikrovalovi + konvekcija, žar + konvekcija) . avtomatski opominjevalnik Funkcije: . nastavitev časa (ura) . timer: 90 min . funkcija nastavitve zamika časa kuhanja . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje Barva: . pečica iz nerjavečega jekla . srebrno lakirano ohišje

Samostojna mikrovalovna pečica

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . »Mirror finish« vrata . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar) . avtomatski opominjevalnik Funkcije: . timer: 60 min . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje Barva: . pečica iz nerjavečega jekla . ohišje iz nerjavečega jekla Oprema: . steklen pladenj premera 315 mm

Oprema: . steklen pladenj premera 315 mm

15


samostojne mikrovalovne pečice MO-230 DGW

MO-230 DW

Tehnične značilnosti: . volumen: 23 l . mikrovalovna moč: 800 W . moč žara: 1200 W . notranje mere aparata: 330 x 330 x 212 mm . zunanje mere aparata: 510 x 382 x 303 mm

Tehnične značilnosti: . volumen: 23 l . mikrovalovna moč: 800 W . notranje mere aparata: 330 x 330 x 212 mm . zunanje mere aparata: 510 x 382 x 303 mm

Samostojna mikrovalovna pečica

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar) . avtomatski opominjevalnik Funkcije: . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje . timer: 60 min Barva: . pečica iz lakirane pločevine . belo lakirano ohišje Oprema: . steklen pladenj premera 315 mm

16

Samostojna mikrovalovna pečica

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . avtomatski menu . avtomatski opominjevalnik Funkcije: . timer: 60 min . funkcija odtaljevanja Barva: . pečica iz lakirane pločevine . belo lakirano ohišje Oprema: . steklen pladenj premera 315 mm


samostojne mikrovalovne pečice GMO-20 DGE

GMO-20 DGS

Tehnične značilnosti: . volumen: 20 l . mikrovalovna moč: 800 W . moč žara: 1100 W . notranje mere aparata: 315 x 330 x 195 mm . zunanje mere aparata: 470 x 377 x 282 mm

Tehnične značilnosti: . volumen: 20 l . mikrovalovna moč: 800 W . moč žara: 1100 W . notranje mere aparata: 315 x 330 x 195 mm . zunanje mere aparata: 470 x 397 x 282 mm

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . avtomatski opominjevalnik . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar)

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . avtomatski opominjevalnik . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar)

Funkcije: . timer: 60 min. . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje

Funkcije: . timer: 60 min. . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje

Barva: . pečica iz nerjavečega jekla . srebrno lakirano ohišje

Barva: . pečica iz lakirane pločevine . srebrno lakirano ohišje

Oprema: . steklen pladenj premera: 245 mm

Oprema: . steklen pladenj premera: 245 mm

Samostojna mikrovalovna pečica

Samostojna mikrovalovna pečica

17


samostojne mikrovalovne pečice GMO-20 DGW

GMO-20 DW

Tehnične značilnosti: . volumen: 20 l . mikrovalovna moč: 800 W . moč žara: 1100 W . notranje mere aparata: 315 x 330 x 195 mm . zunanje mere aparata: 470 x 397 x 282 mm

Tehnične značilnosti: . volumen: 20 l . mikrovalovna moč: 800 W . notranje mere aparata: 315 x 330 x 195 mm . zunanje mere aparata: 470 x 397 x 282 mm

Samostojna mikrovalovna pečica

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . avtomatski opominjevalnik . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar) Funkcije: . timer: 60 min. . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje Barva: . pečica iz nerjavečega jekla . belo lakirano ohišje Oprema: . steklen pladenj premera: 245 mm

18

Samostojna mikrovalovna pečica

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . avtomatski opominjevalnik Funkcije: . timer: 60 min. . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje Barva: . pečica iz lakirane pločevine . belo lakirano ohišje Oprema: . steklen pladenj premera: 245 mm


samostojne mikrovalovne pečice MO-170 DGE

MO-170 DGW

Tehnične značilnosti: . volumen: 17 l . mikrovalovna moč: 800 W . moč žara: 1000 W . notranje mere aparata: 305 x 288 x 207 mm . zunanje mere aparata: 458 x 335 x 296 mm

Tehnične značilnosti: . volumen: 17 l . mikrovalovna moč: 700 W . moč žara: 1000 W . notranje mere aparata: 320 x 288 x 183 mm . zunanje mere aparata: 458 x 375 x 296 mm

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar) . avtomatski opominjevalnik

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . kombinirano kuhanje (mikrovalovi + žar)

Samostojna mikrovalovna pečica

Funkcije: . timer: 60 min . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje Barva: . pečica iz lakirane pločevine . vrata iz nerjavečega jekla Oprema: . steklen pladenj premera 245 mm

Samostojna mikrovalovna pečica

Funkcije: . timer: 60 min . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje Barva: . pečica iz lakirane pločevine . belo lakirano ohišje Oprema: . steklen pladenj premera 245 mm

19


samostojne mikrovalovne pečice MO-170 DW2 / MO-170 DS

MO-170 MW2

Tehnične značilnosti: . volumen: 17 l . mikrovalovna moč: 700 W . notranje mere aparata: 320 x 288 x 183 mm . zunanje mere aparata: 458 x 375 x 296 mm

Tehnične značilnosti: . volumen: 17 l . mikrovalovna moč: 700 W . notranje mere aparata: 320 x 288 x 183 mm . zunanje mere aparata: 458 x 375 x 296 mm

Lastnosti: . elektronsko upravljanje . 5 stopenj moči mikrovalov . avtomatski opominjevalnik

Lastnosti: . mehansko upravljanje

Samostojna mikrovalovna pečica

Funkcije: . timer: 60 min . funkcija odtaljevanja . varnostno zaklepanje Barva: . pečica iz lakirane pločevine . belo lakirano ohišje Oprema: . steklen pladenj premera 245 mm

MO-170 DS . . . .

srebrno lakirano ohišje mikrovalovna moč: 750 W steklen pladenj premera 270 mm ostali podatki so enaki kot pri MO-170 DW2

20

Samostojna mikrovalovna pečica

Funkcije: . timer: 30 min . funkcija odtaljevanja Barva: . pečica iz lakirane pločevine . belo lakirano ohišje Oprema: . steklen pladenj premera 245 mm


dobro je vedeti

SPLOŠNI NAMIGI ZA PRIPRAVO JEDI: . Pri kuhanju z mikrovalovi je treba pri običajnih receptih zmanjšati količino tekočine za ¼, saj je izhlapevanje tekočin v mikrovalovni pečici manj intenzivno. . Uporabite manj soli. Pri kuhanju z mikrovalovi hrana zadrži več soli kot pri pripravi npr. na plinskem kuhališču. . Tudi drugih začimb dodajajte manj. Kuhanje v mikrovalovni pečici poudari okus. Med kuhanjem zato uporabite do ½ manj začimb in jih po potrebi dodajte kasneje. . Za pripravo juh in ostalih tekočih jedi uporabite globlje posode kot pri normalnem kuhanju, saj se pri kuhanju z mikrovalovi tekočine začasno raztezajo. . Živila, ki vsebujejo tekočine, sladkor in maščobe, se v mikrovalovni pečici kuhajo hitreje. Zato čas kuhanja skrajšajte za ¼ v primerjavi z običajnim ter ga nato po želji podaljšujte do želenih rezultatov. . Riž se v mikrovalovni pečici kuha skoraj enako dolgo kot v normalni pečici.

NAMIGI ZA PRIPRAVO JAJC: Jajca in mikrovalovi so odlična kombinacija – zaporedna priprava več jajc, denimo, zahteva minimalno količino časa in skoraj nobenega čiščenja, vendar pa mikrovalovna pečica ni primerna za pripravo čisto vseh jajčnih jedi. Omlete, na primer, bodo najbolj okusne, če jih pripravite s suho vročino. Za dobre rezultate pri pripravi jedi z jajci upoštevajte naslednje namige: . Rumenjak se skuha prej kot beljak. . Omlete, umešana jajca in zakrknjena jajca se kuhajo najbolje pripravljajo ob visoki nastavitvi moči. . Jajca v lupini bodo ob kuhanju z mikrovalovi zagotovo »eksplodirala«! . Ob hitrem kuhanju lahko zaradi porasta pritiska v pečici raznese tudi olupljena jajca, zato vedno najprej predrite membrano celega jajca in počakajte, da se para izpusti. . Če posodo, v kateri kuhate jajca, pokrijete, se bodo jajca segrevala bolj enakomerno, poleg tega pa boste s pokrovom – če ste slučajno pozabili predreti rumenjake – lahko ublažili posledice »eksplozije«.

21


posoda

Posoda in ostali kuhinjski pripomočki Kako preverite, ali je posoda primerna za uporabo v mikrovalovni pečici? Preden uporabite posodo, za katero niste prepričani, če je primerna za rabo v mikrovalovni pečici, lahko izvedete preprost preizkus. Posodo postavite v pečico, na posodo pa kozarec, napolnjen z vodo. Pečico vklopite na najvišjo moč in pustite za 2 minuti, vmes pa preverjajte, da se na posodi ne iskri, saj bi to pomenilo, da je posoda iz materiala, ki morebiti vsebuje kovinske delce ali dekoracije – če se iskri, takoj ustavite kuhanje. Takšna posoda zagotovo ni primerna za uporabo v mikrovalovni pečici. Tudi če je po dveh minutah kuhanja posoda toplejša od kozarca, je neustrezna za tovrstno rabo. Da pa ne boste v dvomih, uporabite namensko stekleno posodo Gorenje MO 15 GB.

Steklena posoda MO 15 GB . volumen: 1,5 l . steklena posoda s steklenim pokrovom . za uporabo v mikrovalovni pečici . možnost uporabe pokrova kot samostojne manjše posode

22


posoda

Krožniki Dandanes je večina krožnikov primerna za uporabo v mikrovalovni pečici, vsekakor pa to preverite tudi na embalaži proizvajalca. Če ste v dvomih, se o ustreznosti posode pozanimajte pri njenem proizvajalcu ali prodajalcu. Steklovina Vsa steklovina, ki je odporna na temperaturo, je varna za uporabo v mikrovalovni pečici. Ne uporabljajte občutljivih, tankih kozarcev (npr. za vino), saj se lahko zaradi porasta temperature steklo razleti. Plastična posoda Plastično posodo uporabljajte le za potrebe hitrega pogrevanja, ker se ob daljši uporabi zaradi temperature hrane plastika prične taliti. Papirnati krožniki Papirnati krožniki in pladnji so primerni le za hitro pogrevanje ter za pogrevanje hrane z manjšo vsebnostjo maščob. Izogibajte se obarvanim papirnatim krožnikom in servietam, saj lahko pričnejo puščati barvo. Krožniki iz recikliranega papirja lahko vsebujejo tudi nečistoče, zaradi katerih lahko pri segrevanju v mikrovalovni pečici pride do požara. Papirnati krožniki, serviete, robčki, brisačke ipd. naj se uporabljajo le za kratka pogrevanja. Plastične vrečke za kuhanje Plastične vrečke se za pogrevanje hrane v mikrovalovni pečici ne smejo uporabljati, razen če niso narejene posebej za ta namen. Če so primerne za uporabo, jih morate obvezno preluknjati, da bo lahko para izhajala. Nikoli ne uporabljajte navadnih plastičnih vrečk, ker se lahko stopijo. Keramika, kamnite posode, lončene posode Posode iz takih materialov so načeloma primerne za uporabo v mikrovalovni pečici, vendar priporočamo, da jih prej preizkusite. Keramika je primerna za rabo le, če je neporozna. Da bi preverili poroznost, vstavite posodo v mikrovalovno pečico za 15-20 sekund, nato pa preverite, če se je segrela. Če toplote ni čutiti, je neporozna. Les Lesene žlice in podobni pripomočki so varni za uporabo v mikrovalovni pečici. Nikoli ne uporabljajte: . krožnikov in posod, ki imajo zlate ali srebrne robove, saj lahko povzročijo iskrenje. . kovinskih posod, folij, posod s kovinskimi dekoracijami, ipd. . izogibajte se tudi uporabi posode iz melamina, saj lahko zogleni. Vsaka posoda se mora nemoteno vrteti na pladnju in se ne sme dotikati sten mikrovalovne pečice!

23


Gorenje Slovenija Gorenje GTI d.o.o. Brnčičeva 39, 1000 Ljubljana Slovenija Telefon: 01 366 85 39 Fax: 01 366 85 80 www.gorenje.si

SERVISNA MREŽA SE Koper Tomažičev trg 2, 6000 Koper Telefon: 05 663 4333 Fax: 05 663 4331 servis.kp@gorenje.si

SE Nova Gorica IX. korpusa 96, 5205 Solkan Telefon: 05 330 3333 Fax: 05 330 3331 servis.ng@gorenje.si

SE Kranj Trg Prešernove brigade 10, 4000 Kranj Telefon: 04 201 9333 Fax: 04 201 9331 servis.kr@gorenje.si

SE Novo mesto Jerebova 19, 8000 Novo mesto Telefon: 07 393 5333 Fax: 07 393 5331 servis.nm@gorenje.si

SE Ljubljana Brnčičeva 39, 1231 Ljubljana - Črnuče Telefon: 01 530 7333 Fax: 01 530 7331 servis.lj@gorenje.si

SE Trbovlje Trg svobode 20, 1420 Trbovlje Telefon: 03 563 3333 Fax: 03 563 3331 servis.trj@gorenje.si

SE Maribor Kardeljeva 63, 2000 Maribor Telefon: 02 330 5333 Fax: 02 330 5331 servis.mb@gorenje.si

SE Velenje Partizanska 12, 3503 Velenje Telefon: 03 899 2714 Fax: 03 899 2712 servis.ve@gorenje.si

SE Murska Sobota Ulica Staneta Rozmana 9, 9000 M. Sobota Telefon: 02 521 4333 Fax: 02 521 4331 servis.ms@gorenje.si

Pridržujemo si pravico do morebitnih napak v katalogu.

Realizirano: Gorenje, d.d.; Marketing; julij 2007

mikrovalovne  
mikrovalovne  

katalog mikrovalovne

Advertisement