GOODLIFE 37

Page 12

OBISK

Tudi vas j**e ego?

Ko je začela pisati, se je veliko naučila o Ne zamerite mi tega naslova. sebi, o drugih. Drugače je začela gledati Pravzaprav sem si ga sposodila na življenje. Predvsem se je naučila, da ne od nje. Je močan. Prav tako kot more vseh stvari delati vrhunsko. Lahko ona. Vendar ne vulgaren. Kot večino dela dobro. »Ampak te bi pa rada tudi ona ni. Ingrid Divković je vrhunsko. V življenju ne moremo imeti čudovita mlada ženska, polna vsega, to so zablode, in da bomo v vsem energije, z nasmehom na obrazu, Tekst: Mateja Janežič • Foto: Peter Giodani odlični. V tem trenutku želim pisati, vedra in tudi nemirna. Predvsem ustvarjati z vsem srcem in videti, kam pa radovedna. In kot sama pravi, me bo vodilo.« Pa to ni vse, kar potrebuje zelo konservativna. Kletvic za vrhunsko pisanje in umetniško ustvarjanje. »Za pisanje ne potrebuješ samo ne uporablja. V umetniškem izražanju pa si jih rada privošči. talenta. Mislim, da je celo še bolj pomemben pogum. Kaj vam bo talent, če Razkrije zgodbo, kako je nastal naslov njene prve knjige. nimate force – tako pravimo mi na Reki (smeh) –, poguma, da to pokažete svetu. »Najprej sem ji dala naslov Zgodba o gospodu Egu. Pa se mi ni Če se bojite, kaj bodo rekli drugi, potem raje ne pišite. Ker vas bo bolela duša. Če zdel pravi. Občutek sem imela, da je ego v naši družbi tako velik, danes kupite mojo knjigo in jo zažgete, vržete stran, to ni moj problem.« da si zasluži močnejši naslov. Potem je knjiga nekaj časa čakala brez njega. En sončen dan sem sedela s prijateljico na kavi in sva govorili o drugih temah, moških in take reči, o katerih se punce S pojmom ega se je prvič srečala med študijem filozofije. V bolj študijskih pač pogovarjamo (smeh). Govorila mi je o moškem in ugotovili okvirih s Freudovimi dognanji. »A že na faksu mi je bilo čudno, da imajo sva, da je dober, samo škoda, ker ga j**e ego. In to je bil klik. Ni profesorji, ki učijo, raziskujejo in pišejo o egu, sami največji ego. Ko imaš bilo drugega glagola, ki bi mu bolj ustrezal. Prišel je pravi naslov.« visoka pričakovanja, in ti ljudje jih imajo, to vedno znova izražajo skozi ego.

INGRID DIVKOVIĆ • Hrvaška pisateljica

»P

recej drastičen naslov,« so ji govorili nekateri ljudje. Drugi, da je šlo za marketinški trik. A Ingrid pove, da je z njim šokirala tudi sebe. »Kar se kletvic tiče, sem sicer zelo konservativna. V vsakdanjiku jih skorajda ne uporabljam. V umetniškem izražanju pa je bil ta glagol nenadomestljiv. Sama sebi sem naredila paradoks. Če bi bil naslov Zgodba o gospodu Egu, bi izbrala varno pot, to sem načeloma jaz. Vesela sem, da sem poslušala svoj glas.« Ko je leta 2013 knjigo Vas j**e ego? izdala na Hrvaškem, je bila kar trikrat ponatisnjena in razprodana.

12

Le da ga takrat še nisem prepoznala, nisem vedela, kaj je to.«

Potem jo je življenje učilo. Vedno bolj je bila pozorna na reakcije ljudi, na svoja čustva in odzive, na družbeno izražanje. V nekem življenjskem obdobju je bila ohromljena. Zdrava fizično, z diplomo v žepu, a brez vsakršne motivacije, želje. Otopela. »Ko je moje stanje, ko sem končala študij, doseglo čustveno dno, ne vem, ne kdaj ne zakaj, sem se usedla in začela pisati knjigo. Takoj sem si rekla, da nisem psihologinja po stroki, a želim izraziti in pokazati, da imamo z gospodom Egom težave v naši družbi. Rekla sem si, pa napiši to zgodbo. Zase.« Knjigo je napisala v 13 dneh. To je bila njena terapija.

Goodlifestyle.si