__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Letnik 12, Å tevilka 51 JESEN 2020


WEEKENDMAXMARA.COM

Franšizna trgovina Weekend Max Mara: LJUBLJANA – WOLFOVA ULICA 10


PO VSEBINI

Letnik 12 | Številka 51 | Jesen 2020

»Ljudem pomagam, da transformirajo nezavedna prepričanja, nezavedni um, da naša resnica v umu postane usklajena z resnico v srcu.«,

28

MODNA SCENA . Diesel Black Gold seksapil & eko Diesel

32

UM-NO . Nekdanji odgovorni urednik časopisa Delo Mitja Meršol o tvitanju politikov

34

POBEG v Dubaj in Abu Dhabi . Hedonizem v arabskem svetu

je Kaji Komar v Intervjuju med drugim povedal zdravnik in napredni psihoterapevt Dejan Jarič, dr. med.

22

NA NOŽ . Nova slaščičarna Lolita na Eipprovi

24

POD ŽAROMETI . Pozor, prestižni kombiji na cesti!

10 10

E-IGRAČE . Novosti z IT sejma v Berlinu

12

PLATNO . Fotografije Henrija Cartierja-Bressona v Cankarjevem domu v Ljubljani

14

INTERVJU . Dejan Jarič . “Naše telo je 99,9-odstotna energija.”

20

28

34

DUEL . Igor Jagodic vs. Jakob Pintar, kuharska chefa

Goodlifestyle.si

7


UREDNIŠKA BESEDA

Mislim nate … V

eč kot dovolj imam te na trenutke res prenapihnjene koronazgodbe. In ne mislim razpravljati o njej, temveč predvsem o morda eni njeni dobri posledici – poglabljanju odnosov na več ravneh.

Kolikor se da, se izognem nenehnemu razpravljanju o virusu, o včasih res že strašenju ljudi z njim. In ko pobegnem, recimo v Trst, samo hodim, poslušam morje, plavam, dobro jem, medije pa le ošvrknem, sem le novinar. Ko hodim ure in ure ob obali vse do Miramara, po mestnem parku Giardino Pubblico in mestnih ulicah, ponavadi s slušalkami na glavi in dobro glasbo v ušesih, se potopim v imaginarni svet. Domišljam si vse mogoče stvari, scenarije, snujem modne revije, ki se seveda nikdar ne bodo zgodile, ker zanje nimam in nikoli ne bom imel dovolj denarja. A je vseeno zabavno. Sanje so zastonj. A ko neham sanjariti, pridejo na vrste pomembnejše misli. Mislim na ljudi, ki mi v življenju največ ali zelo veliko pomenijo. Presprašujem se, v kakšnih odnosih sem z njimi, kaj me pri njih morda živcira, kaj bi jim moral povedati kot res dober prijatelj, ali se dovolj pogovarjamo, družimo, smo res iskreni drug do drugega … Pa tudi, ali sem sam dovolj pozoren do njih, kako se obnašam do njih, jih dovoljkrat pokličem ali le čakam na njihov klic in pobude, sem kdaj morda pregrob v komunikaciji … Največkrat seveda pomislim na njega, na najin odnos, na vse minuse in pluse v partnerstvu, na to, kaj bi morala storiti, da bi bilo razmerje (še) trdnejše, (še) bolj iskreno. Kliše gor ali dol, v odnosu se je treba vedno pogovarjati, vedno, čim več, povedati, kaj je v redu in kaj ni, ne pozabiti na drobne pozornosti, ki lahko veliko pomenijo enemu ali drugemu partnerju, in sploh najpomembnejše, vse besede, obljube spremeniti v dejanja, ki so za uresničitev ponavadi trši oreh od pogovorov.

Foto: Matevž Kostanjšek

Hm, ob tem bi človek najraje spet pobegnil v navidezne svetove … a ne smem(o), živimo tu in zdaj, naše (dobro) življenje je na koncu vselej najbolj odvisno samo od nas! Namreč, nič ni samoumevno, za dobro življenje, za dobre partnerske in prijateljske odnose se je pač treba potruditi, sicer lahko ljubezen zbledi, prijateljstvo pa usahne.

— ALEŠ ČAKŠ ales.caks@goodlife.si

Lastnik in izdajatelj: GL, d. o. o., Erbežnikova 2, 1000 Ljubljana Odgovorni urednik: Aleš Čakš Pomočnica urednika: Maja Tomšič Avtorji: Izabela Arsovska, Alenka Birk, Aleš Čakš, Kaja Komar, Primož Korošec, Matevž Kostanjšek, Leja Kovačič, Mitja Meršol, Hana Šebalj, Miran Varga Lektura: Simona Fortuna Trženje: Saša Vitič, sasa.vitic@goodlife.si Prelom in oblikovanje: I design Naslovnica: Hana Šebalj Tisk: Delo, d. o. o., Tiskarsko središče, Dunajska 5, 1000 Ljubljana ISSN 1855-6957 Revija Goodlife izide štirikrat letno.

DO ZDRAVNIKA, KO GA POTREBUJETE SKLENITE ZAVAROVANJE ZDRAVSTVENA POLICA!

080 20 60 vzajemna.si

vz-zp (140x80mm).indd 2

8

Vzajemna d.v.z., Vošnjakova 2, 1000 Ljubljana

Revija Goodlife 51, jesen 2020 DOBRO ŽIVLJENJE Goodlifestyle.si, info@goodlife.si

9. 09. 2020 08:09:13

Goodlifestyle.si


Delo d.o.o., Dunajska 5, SI 1509 Ljubljana

Verodostojnost informacij pri mnogih žal ni v ospredju. Šele krizne razmere v nas prebudijo potrebo po iskanju zanesljivih novic in poglobljenih zgodb ter ugotavljanju, kateri viri so zaupanja vredni in kateri ne. Delovi novinarji za verodostojnost skrbijo vse leto. Ker vedeti več pomeni imeti moč.

Naročite se na tiskani ali digitalni časopis Delo. NAROČILA: 080 11 99 narocnine@delo.si info.delo.si/etrafika

Vedeti več pomeni imeti moč.


E-IGRAČE

Tehnologija za odrasle Novosti zabavne elektronike Piše: Miran Varga Foto: arhiv proizvajalcev Pandemija koronavirusa je onemogočila sejemsko dejavnost po vsem svetu. A tej grožnji sta se odločila kljubovati tehnologija in berlinsko sejmišče. Na posebni, četudi okrnjeni različici sejma IFA 2020 Special Edition smo vseeno videli več prepričljivih tehnoloških novosti.

TELEVIZOR ZA TERASO

SOVRAŽNIK PRAHU IN UMAZANIJE

Bilo je le še vprašanje časa. Če lahko imamo proti zunanjim vplivom odporne računalnike in telefone, zakaj ne bi imeli tudi televizorja? Samsungova novotarija, televizor The Terrace, je zasnovan za uporabo na prostem. Televizor QLED ločljivosti 4K in zvočna polica Terrace Soundbar, ki analizira, kaj gledate, in temu prilagodi kakovost zvoka, se ponašata z zaščito standarda IP55, kar pomeni, da so zaslon in vgrajeni zvočniki varni pred dežjem, vlago, prahom in žuželkami.

Robotski sesalnik Roomba s9+ je najpametnejši, najmočnejši in najzmogljivejši robot najbolje prodajanih pritlehnih gospodinjskih pomočnikov na svetu. Blesti namreč tam, kjer drugi obupajo – pri čiščenju slabo dostopnih prostorov in kotov, v katerih se skriva umazanija. Učinkovito ujame cvetni prah in plesni, ki povzročajo alergije, ter prepreči njihovo uhajanje tako iz robota kot polnilne postaje. Ko naleti na preprogo, samodejno poveča sesalno moč – mimogrede, te je kar za 40-krat več kot v prejšnjih generacijah sesalnikov – ter iz vlaken preproge učinkovito odstrani vso nesnago in umazanijo.

Cena: od 3.000 evrov, www.samsung.com

PAMETNA URA ZA URBANE AVANTURISTE

Cena: 1.499 evrov, www.irobot.com

Podjetje Honor ima ta hip najnaprednejšo pametno uro za aktivni življenjski slog, saj pozna več kot sto različnih aktivnosti, med drugim smučanje in deskanje na snegu. Je tudi izredno trpežna, saj je odporna proti vročini in polarnemu mrazu, pa tudi vodi, soli in udarcem. Ura Honor Watch GS Pro zmore kar do 25 dni avtonomije z enim polnjenjem, in tudi če imamo stalno prižgan sprejemnik signala GPS, se lahko okoli potepamo več kot štiri dni. Cena: 249 evrov, www.hihonor.com

ZA SNEMALCE IN FOTOGRAFE Zasnovan za brezkompromisno fotografiranje ali zajemanje okolice v obliki videoposnetkov se brezzrcalni fotoaparat Sony Alpha 7S III ne ustraši nobenega izziva.

10

DO OČI PRIJAZEN ZASLON

Novinec se ponaša s povsem novim slikovnim senzorjem polnega formata z ločljivostjo 12,1 milijona točk z ultravisoko občutljivostjo in širokim dinamičnim razponom. Na svoj račun bodo z njim prišli tudi snemalci zaradi možnosti snemanja v ločljivosti 4K 120p z 10-bitno barvno globino. Navdušujeta še novi mehanizem za odvajanje toplote in zaporedno snemanje na dve pomnilniški kartici.

Kitajski velikan TCL je razvil in patentiral zaslonsko tehnologijo, ki namesto umetne osvetlitve uporablja preusmeritev naravne svetlobe. Rešitev, ki ima pomenljivo komercialno ime NXTPAPER, je prvi barvni zaslon na svetu z nično obremenitvijo oči. Zaslon namreč ne oddaja za človekov vid škodljive modre svetlobe, ki nas obseva z zaslonov z osvetlitvijo LED ali LCD. TCL bo NXTPAPER v prihodnjih mesecih začel tržiti v tablicah, ki bodo zaradi novega zaslona okoli tretjino tanjše, lažje in z znatno podaljšano avtonomijo delovanja (+65 odstotkov) na baterijo.

Cena: 4.200 evrov, www.sony.com

Cena: še ni znana, www.tcl.com

Goodlifestyle.si


PLATNO

Iz oči v oči H. C. Bresson: »Nenadoma sem dojel, da lahko fotografija v določenem trenutku ulovi večnost.«

HENRI CARTIER-BRESSON, 1972

Delo Henrija Cartierja-Bressona, velikega francoskega fotografa, sem spoznala leta 2002, ko sem se še kot študentka sociologije kulture sprehodila po njegovem opusu v Cankarjevem domu. Nepozabni obrazi, oči, občutki na fotografijah, koliko zgodb in trenutkov, ko jih več ni!

HENRI CARTIERBRESSON v Cankarjevem domu

ščino po Slonokoščeni obali, kjer je posnel svoje prve fotografije (ohranilo se jih je le sedem) in se prvič srečal s smrtjo. Takrat je pripravil natančna navodila za lasten pogreb v Normandiji. LAJKA, NAJLJUBŠA SPREMLJEVALKA

Po vrnitvi v Francijo je Cartier-Bresson poglobil odnos z nadrealisti, najbolj navdušen je bil nad koncepti Andréja Bretona. Nekoč mu je pod roke prišla fotografija Henri Cartier-Bresson se je leta 1908 rodil v Chantemadžarskega fotoreporterja Martina Munkacsija, na loupu-en-Brie, 40 kilometrov vzhodno od Pariza. Bil kateri so prikazani trije goli mladi afriški fantje, ki teje najstarejši od petih otrok v precej bogati meščanski čejo v jezero Tanganyika, in ga osupnila. Zanj je bila družini in imel vso podporo staršev, ki so se ukvarjali s sinonim za svobodo, milino, spontanost in veselje do tekstilno industrijo. Sprva je želel postati slikar, za kar življenja. Opustil je slikarstvo in se posvetil fotografiPiše: Kaja Komar . ga je navdušil stric Louis. Leta 1927 je začel študirati ji, kajti »nenadoma sem razumel, da lahko fotografija Foto: Martine Franck, Fundacija Henri Cartierslikarstvo pri kubističnem slikarju Andreju Lhotu, ki v določenem trenutku ulovi večnost«. Kupil si je svoBresson/Magnum Photos je svojim študentom predstavljal sodobno umetnost jo prvo lajko (nemški fotoaparat Leica) s 50-milimev pariških galerijah. Cartier-Bresson, ljubitelj velikih trskim objektivom in spremljala ga je še mnogo let. mojstrov, kot so Jan van Eyck, Paolo Uccello, Masaccio, Anonimnost majhne kamere mu je omogočala, da je Piero della Francesca, se je navdušil še nad moderno umetnostjo, Lhota pa imel za najve- lahko v množici ali intimnem trenutku fotografiral nemoteno, ne da bi se drugi zavedali čjega učitelja »fotografije brez fotoaparata«. neprijetne prisotnosti fotografa. SLIKAR, FOTOGRAF BREZ FOTOAPARATA

Leto pozneje je začel študirati umetnost, literaturo in angleščino na Univerzi v Cambridgeu, kar mu je omogočilo tudi vpogled v anglosaško zgodovino umetnosti. Težko mu je bilo, ko je moral služiti vojaški rok v Franciji – z Joyceom v roki in puško na rami, kot je sam večkrat rekel. Je pa v tem obdobju spoznal tudi ameriškega izseljenca Harryja Crosbyja, s katerim je delil navdušenje nad fotografijo, pa tudi Crosbyjevo ženo Caresse. Ko se je Crosby odločil končati svoje življenje, je Caresse zapustila tudi Cartiera-Bressona. Zlomljenega srca se je po branju knjige Srce teme Josepha Conrada odpravil na pustolov-

12

POTOVANJE V SVET FILMA Veliko je fotografiral v Berlinu, Bruslju, Varšavi, Pragi, Budimpešti in Madridu. Njegove fotografije so bile prvič razstavljene leta 1933 v galeriji Julien Levy v New Yorku, nato pa v klubu Ateneo v Madridu. Leta 1934 je v Mehiki razstavljal z Manuelom Álvarezom Bravo. Isto leto je spoznal mladega poljskega intelektualca in fotografa Davida Szymina, ki so ga zaradi težko izgovorljivega imena klicali kar Chim. Prek Chima, ki se je preimenoval v

Goodlifestyle.si


Davida Seymourja, je Cartier-Bresson spoznal še madžarskega fotografa Endreja Friedmanna, ki si je spremenil ime v Robert Capa. Nato je leto 1935 preživel v ZDA, fotografijo začasno opustil in se posvetil filmu. A prav sedma umetnost ga je vrnila v Francijo, kjer je med letoma 1936 in 1938 kot asistent sodeloval z režiserjem Jeanom Renoirjem, kot fotograf pa z dnevnikom Ce Soir (številne ikonične fotografije zaradi političnega vpliva nikoli niso bile objavljene), in posnel dokumentarec Zmaga življenja. UJETNIŠTVO IN UPORNIŠKO GIBANJE Med drugo svetovno vojno je bil v nemškem ujetništvu (1940–43), od koder je pobegnil in se pridružil francoskemu odporniškemu gibanju. Izkopal je svojo ljubljeno lajko, ki jo je pokopal na polju v bližini francoskega Vosgesa. Proti koncu vojne se je v Ameriki že govorilo, da je padel, in pripravljati so začeli posthumno retrospektivo njegovega dela v Muzeju moderne umetnosti MoMA. Na koncu so namesto retrospektive predstavili njegov film Retour o vračanju vojnih beguncev in zapornikov domov ter prvo knjigo The Photographs of Henri Cartier-Bresson.

SUSAN SONTAG, 1972

PABLO PICASSO, 1944, AVTOR: FUNDACIJA HENRI CARTIER-BRESSON/ MAGNUM PHOTOS

snel naj bi kar 700.000 črno-belih fotografij. Leta 1947 je z Robertom Capo, Davidom Seymourjem in Georgeem Rodgerjem ustanovil slovito fotografsko agencijo Magnum Photos, ki si je za poslanstvo vzela »začutiti utrip časa« in si prizadevati, da se fotografija uporablja zgolj v korist človeštva. V agenciji je bil Cartier-Bresson odgovoren za pokrivanje dogajanja v Indiji in na Kitajskem. Svetovno prepoznavnost mu je prineslo emotivno fotografiranje Gandhijevega pogreba v Indiji (1948), pa tudi fotografije zadnjih mesecev kitajske državljanske vojne (1949) in nato prvih šest mesecev novoustanovljene Ljudske republike Kitajske. Bil je izumitelj pojma odločilni trenutek (l'instant decisif) in eden od izumiteljev fotoreporterstva po drugi svetovni vojni. »Da nastajajo fotografije s fotoaparatom, je iluzija,« je rad poudaril. »Ustvarjene so z očmi, srcem in glavo.« PRVI ZAHODNI FOTOGRAF V SOVJETSKI ZVEZI

Po letu 1952 se je vrnil v Evropo in postal prvi zahodni fotograf, ki je leta 1954 dobil dovoljenje za vstop v Sovjetsko zvezo. V poznih petdesetih in do leta 1966 je deloval na FOTOGRAF Z OČMI, SRCEM Kitajskem, Kubi, v Mehiki, Kanadi, PABLO PICASSO, 1944 IN GLAVO Indiji in na Japonskem. Leta 1966 je zapustil agencijo Magnum Photos V tem času je Cartier-Bresson ovein naslednje leto uresničil študijo kovečil podobe velikih francoskih Človek in stroji (L'Homme et la umetnikov Henrija Matissa, Pierra Bonnarda, Georgesa Braqua, George- Machine). Po letu 1968 sta ga znova prevzela slikanje in risanje. Leta 1970 sa Rouaulta, Camilla Claudela in drugih. »Neutrudni lovec trenutkov« je se je z razstavo En France predstavil v pariškem razstavišču Grand Palais veljal za enega izmed najbolj nadarjenih umetnikov svoje generacije. Po- in posnel dva dokumentarca za CBS News.

PORTRETI Na dolgi poklicni poti je Henri Cartier-Bresson ustvaril več sto portretov tako slavnih osebnosti kot neznancev. Tudi na razstavi Iz oči v oči v Cankarjevem domu v Ljubljani (23. 9. do 31. 1. 2021) se bo predstavilo več kot 120 portretov, ki jih je leta 1998 med negativi izbral za svojo knjigo Tête à Tête. Najzgodnejše podobe izhajajo iz tridesetih let minulega stoletja, ko je kupil prvo lajko in po Evropi potoval s prijateljem Andréjem Pieyrom de Mandiarguesom. Tedaj je začel ostriti svoj fotografski slog, njegovi portreti so bili vedno bolj intimen, neizrekljiv dialog med umetnikom in upodobljenimi ljudmi. »Moja strast ni bila nikoli fotografija sama, temveč možnost, da – s tem, ko pozabiš nase – posnameš čustva objekta in lepoto oblike.« Njegove fotografije, portreti znanih in neznanih ljudi so del našega kolektivnega spomina in kot nekakšni kažipoti v vizualni pripovedi 20. stoletja. Upodobil je velika imena literature in slikarstva, od Pabla Picassa, Henrija Matissa, Simone de Beauvoir v štiridesetih letih, prek Marilyn Monroe, Alberta Giacomettija in Coco Chanel v šestdesetih do Roberta Doisneauja leta 1986. Kot pravi umetnostni zgodovinar E. H. Gombrich v uvodu v razstavni katalog Tête à Tête v ameriški MoMI, se Cartier-Bresson z uporabo fotoaparata kot svinčnika ali čopiča, ki je podaljšek njegovega notranjega razmišljanja, na fotografijah približa »iskrici življenja«, ki se skriva za masko obraza in telesa posameznika.

Goodlifestyle.si

13


INTERVJU

»Naše telo je 99,9-odstotna energija« DEJAN JARIČ • zdravnik in napredni psihoterapevt Piše: Kaja Komar • Foto: osebni arhiv

Dejan Jarič, dr. med., je mlad zdravnik, ki je belo haljo zamenjal za holistično zdravljenje, v katerem združuje svoje znanje, ki ga je pridobil pri študiju transpersonalne psihologije. Kot predavatelj, napredni trener za osebni in duhovni razvoj ter terapevt theta-med-terapije (TMT®) s svojim celostnim pogledom na človeka in poznavanjem epigenetike išče vzroke za bolezni svojih strank, jim pomaga pri soočanju s seboj in prehajanju v avtentični jaz. Zakaj ste se odločili za študij medicine? Naj zveni še tako klišejsko, sem se za študij medicine odločil, ker me je zanimala iskrena pomoč ljudem v težavah. Poleg tega me je zanimal tudi celostni pogled na človeka, saj sem si v gimnaziji pri epizodah močne depresije pomagal brez klasične medicine, s transcendentalno meditacijo, ki me je peljala na pot duhovne transformacije. Kako ste se počutili med študijem in specializacijo (pediatrija, nefrologija), saj ste si vendarle drznili pogledati iz znanstvenih okvirov? Med mojim študijem je bil holistični pogled veliko manj sprejemljiv kot danes. Med specializacijo pediatrije sem doživljal mobing, tudi zato, ker sem že izvajal seanse transpersonalne psihoterapije. Nato sem imel še osebno kri-

zo in se še enkrat poglobil vase, se potem vseeno odločil za novo specializacijo iz nefrologije, a vendarle spoznal, da to ni zares moja prava pot, da v tem sistemu ne bom mogel izkoristiti svojega polnega potenciala, ki ga imam v svojem dušnem zapisu. Zato sem letos spomladi zaključil z zahodno klasično medicino in se vpisal na doktorat iz holistične medicine na Kvantni univerzi v ZDA (Quantum University), da bi lahko svoje znanje razširil, dopolnil, pa tudi pridobil uraden dokument, s katerim bom pri nekaterih ljudeh morda pridobil še večjo verodostojnost. Kot pravi kvantna fizika, je naše telo 99,9-odstotna energija. To zahodna medicina še vedno zanika, saj se ukvarja predvsem s fizičnim telesom in blaženjem simptomov, redko pa zdravi vzročno. Je pa seveda nujna pri urgentnih stanjih, ko je treba delovati tudi simptomatsko (in tako denimo rešiti življenje), in zato je veliko naredila za človeštvo. Po drugi strani je leta 2020 treba zadeve nadgraditi, dopolniti, ker človek ni le fizično telo in ljudje se tega vedno bolj zavedajo, zato pomoč iščejo tudi drugje.

omejujoča prepričanja, vzorce, navade, stališča, koncepte in zaobljube, ki se skrivajo v vseh telesih posameznika. Na ravni okolja ga relativno ovirajo vplivi tega življenja, torej druge osebe - v prvi vrsti starši ali skrbniki, avtoritete, kultura, izobraževalni sistem … Potem so še vplivi prednikov, kar preučuje epigenetika. Vemo, da lahko lakota, ki jo je utrpela moja praprababica, učinkuje name, čeprav nikoli v življenju še nisem bil zares lačen in imam lahko zdaj občutek pomanjkanja, ki ga recimo zdravim z zalogami hrane. Obstajajo pa še tretji, karmični vplivi. Dr. Ian Stevenson je dokazal reinkarnacijo s študijo, v kateri je sodelovalo 3000 otrok, ki so se spontano, brez hipnoze, spominjali svojih preteklih življenj, in ko so preverili v arhivih, se je dejansko vse ujemalo. Potem je še kolektivna podzavest, denimo vpliv krščanstva, češ, trpeti moram, da bom bližje Bogu. Vse to nosimo v nezavednem in s pomočjo theta-med-terapije ljudem pomagam, da presegajo te vplive, da spet pridejo v globlji stik s samim seboj in zaživijo srečno, izpolnjeno življenje tukaj in zdaj.

Poleg medicine ste študirali na Inštitutu transpersonalne psihologije.

Kako?

Ta veja psihologije se ukvarja z bistvom, sržjo, tistim, kar človek pravzaprav je. Osredotočamo se na dušo, torej zavest, človekov popolni potencial, s tem fokusom terapevt ne pada na drame uma, ega, čustev, ampak lahko, ko ima stik s to zavestjo, lažje pomaga ljudem prepoznati njihova

Ljudje smo skupek fizičnega, eteričnega, astralnega-čustvenega, miselnega, tudi karmičnega telesa in v vseh imamo blokade. Pri terapiji delamo na vseh teh telesih, da se prek kvantnega enotnega polja zamenjajo vsa škodljiva prepričanja pri posamezniku, da lahko tako preseže nižje dele sebe in pride v stik s seboj. Da torej preide iz men-

»Ne smemo pozabiti, da zaradi mask ne vidimo obraza in obrazne mimike drugega človeka. To so občutljivi kanali nezavedne telesne komunikacije, pomembne za socializacijo in sporazumevanje.« 14

Goodlifestyle.si


»Ljudem pomagam, da transformirajo nezavedna prepričanja, nezavedni um, da naša resnica v umu postane usklajena z resnico v srcu.«

talnega v avtentični jaz. Prva terapija je pogovorna. Pomembno mi je, da spoznam novo stranko in skupaj postaviva cilj terapije. Vsakogar obravnavam individualno in celostno, tako tudi pripravim program. Če gre za nekoga, ki že ima klinično diagnozo, pripravim program zdrave prehrane, gibanja, joge, meditacije, zavestnega dihanja za oksigenacijo telesa, prizemljevanje (grounding), knajpanje, uporabljam kvantno medicino in aktivator matičnih celic. Če gre za bolj psihološko težavo, delamo z bolj psihoterapevtskim pristopom, da poiščemo omejujoče miselne vzorce. Osredotočeni smo na spremembo omejujoče percepcije, torej na spremembo načina mišljenja, preseganje mentalno-čustvenih vzorcev, omejitev iz podzavesti. Prek usmerjenih psihoterapevtskih vprašanj posameznike vodim, da gredo v podzavest, da v sebi prepoznajo ključne vzroke, od česa bežijo, čemu se izogibajo, da pridejo do svojega srca, da začutijo sebe in končno presežejo blokade. To so ključna vprašanja, ki posamezniku pomagajo priti do globljih vzrokov za trenutno stanje v življenju. Ljudem pomagam, da transformirajo nezavedna prepričanja, nezavedni um, da naša resnica v umu postane usklajena z resnico v srcu. Potrebna pa sta iskrenost in pogum, da zmoreš pogledati resnici v oči. Tudi za svoje glavobole ste iskali vzroke. Najprej ste morali preseči prvo stopnjo osebnostnega razvoja, tako imenovani mentalni ego (ko niste imeli stika s seboj), nato prešli na raven tako imenovanega avtentičnega jaza in prevzeli popolno odgovornost za svoje življenje, misli, občutke, dejanja … Vse izhaja iz nas samih, zato je pomemben naš pogled nase in na svet. Sam sem potreboval 11 let kognitivne, humanistične in transpersonalne psihoterapije, ogromno delavnic, seminarjev, triletno šolo za terapevte na Akademiji TCT® … Soočiti sem se moral z zanikanji, kompromisi, neuspehi, ni bilo vedno lahko. Večina ljudi beži od sebe zaradi obrambnih mehanizmov ega, ker se nočejo soočiti s svojo globljo resničnostjo, prevzeti odgovornosti zase in za svoje življenje. Ampak to je za osebni in duhovni napredek nujno. Mnogi igrajo vlogo žrtve in verjamejo, da so drugi krivi za njihove težave. A če s prstom kažemo na drugega, trije prsti kažejo nazaj – ti si tisti, ki se moraš spremeniti. Vse, kar se dogaja zunaj, je naša mentalna projekcija. In vse, kar vidimo zunaj in nam ne ustreza, je tudi v nas samih. Če vidimo jezo drugega, je ta jeza tudi v nas in take ljudi bomo pritegnili v svoje življenje. To resnico, o kateri zdaj govori kognitivna nevroznanost, je lepo povedal Mahariši, ki je pripeljal transcendentalno meditacijo na Zahod: »Kakršen si ti sam, takšen je tvoj svet. Vse v vesolju je določeno s tvojo lastno izkušnjo. Zato ni zelo pomembno, kaj je zunaj, kajti vse je le odraz tvojega stanja zavesti. Zelo pomembno pa je, kaj je znotraj tebe, kajti vse zunaj je le odsev tega, kar je znotraj.« Z vsako mislijo, čustvovanjem aktiviramo in utišamo posamezne gene in prižigamo oziroma ugašamo nadzor v vsaki celici ter si dolgoročno, če smo v nizki

Goodlifestyle.si

vibraciji strahu, jeze, zamere, kreiramo bolezen. To je že dokazano z epigenetiko, moderno znanostjo. Spoznali ste tudi velikega epigenetika dr. Brucea H. Liptona ... Spoznal sem ga lani na njegovem predavanju v Zagrebu in ga vprašal, kaj bi svetoval meni kot mlademu zdravniku, ki pogosto doživlja odpor in nerazumevanje pri stroki, ker govori resnice, ki so danes tudi že dokazane. V premoru med kosilom je povedal svojo zgodbo in svojo nerazumljenost znotraj stroke in razložil, da je treba biti pogumen in slediti svojemu srcu, da ljudje želijo resnico, in naj se ne ukvarjam z ljudmi, tudi zdravniki, ki pač še ne dojemajo nove resnice kvantne fizike. Na koncu kosila je prišel do mene in me potrepljal po ramenih. Začutil sem, da se je poenačil z mojo zgodbo in se mu je ob tem odprlo srce. Še sva v stiku in morda bo kmalu obiskal Slovenijo. Seveda ne morem mimo koronavirusa. Kaj lahko sami naredimo za svoje zdravje v tem času? Komentar bralca na spletni strani Walt Street Journala je bil, da manj ko bere o virusu, manj je možnosti za okužbo. Strah je ključna ovira in to ljudje v ozadju dobro vedo. Nisem zagovornik ustrahovanja in nikoli nisem ustrahoval ljudi, kot to počnejo določeni zdravniki. Dokazano je, da človeku, ki je prestrašen, padeta inteligenca in imunski sis-

tem. Saj tudi nas trema na izpitu pogosto omejuje, da ne povemo vsega, kar zares znamo. Večina ljudi še vedno verjame podkupljenim medijem, ki so v večinski lasti elite, ki na žalost še vedno vodi ves svet. Verjamem pa, da se bo sistem kmalu spremenil in bo svet po tej vojni v ozadju bolj pravičen za vse. Vsak posameznik, ki dvigne svojo zavest, je pomemben, in če bo vsak naredil spremembo, smo skupaj lahko močni in naredimo popolno spremembo sistema in družbene ureditve. Virus obstaja, a umrljivost je manjša od gripe, umirajo le starejši oziroma imunsko kompromitirani ljudje z veliko pridruženih bolezni, ni pa smrtno nevaren za zdrave ljudi, mlade, za vse, ki hodijo v službo, šolo. Zato restriktivni ukrepi, kot sta pretirano razkuževanje rok in nošenje mask, niso primerni. Če imaš masko več ur na obrazu, je lahko celo zelo škodljivo, saj v telo ne pride dovolj kisika. Dihanje je osnovni pogoj za metabolizem celic, v katerih s pomočjo oksidacije glukoze nastaja energija, ki jo uporablja celica za svoje preživetje, presežek pa pošilja v okolje. Z intenzivnostjo obremenitve se veča potreba po globljem in hitrem dihanju, kar pa maska otežuje ali celo onemogoča. Prej začnemo dihati anaerobno, kar pa je veliko manj učinkovito kot aerobno, ogljikov dioksid se zaradi maske izloča prepočasi, čutimo vrtoglavico, slabost, v skrajnem primeru sledi celo smrt. In tu je še občutek nelagodja, strahu. Tako se lahko v to metabolno zanko vključijo še hormoni stresa, adrenalin in kortizol, ki še pospešijo bitje srca, sprožijo naval krvi v velike mišice, pospešijo dihanje in tako vplivajo še na dodatno neugodje ter močno željo po odstranitvi maske, ki ovira naravno dihanje. Veliko ljudi globoko zadiha, ko stopijo iz trgovine in si odstranijo masko. Naj še poudarim, da raziskovalci na stanfordski univerzi (Myers, 2020) ugotavljajo, da je pri maskah s certifikatom N95 vnos kisika zmanjšan za pet do 20 odstotkov, kar pomeni, da lahko povzročijo slabost, vrtoglavico in na dolgi rok celo poškodujejo pljuča.  Ne smemo pozabiti, da zaradi mask ne vidimo obraza in obrazne mimike drugega človeka. To so občutljivi kanali nezavedne telesne komunikacije, pomembne za socializacijo in sporazumevanje. Nedopustno je, da so maske v šolah. Namesto da bi se človek ukvarjal sam s seboj, krepitvijo imunskega sistema in skrbjo za svoje zdravje, je maska postala nova norma.

15


SALON Izbor: Alenka Birk · SENČILO ZA VEKE LENS BLUR, MACCOSMETICS.COM

Foto: Matevž Kostanjšek · Podlaga: instaset.eu

KREMA Z 24-URNIM DVOJNIM VLAŽENJEM HYDRAMEMORY CREAM COMFORT ZONE, V IZBRANIH KOZMETIČNIH SALONIH

N C TA EN BO KO TR IR RI AN JŠN AN J .S O AH I PO R ŽI AN VI IL TE NA V KO MA ŽE SK YU A ZA ,

IMINERALNO RDEČILO ZA LICA WARM SOUL, MACCOSMETICS.COM

ESENCA Z MIKROALGAMI SKIN REGIMENT, V IZBRANIH KOZMETIČNIH SALONIH

ER

ZA

KO

TEKOČE RDEČILO ZA USTNICE POWDER KISS LIQUID LIPCOLOUR 987, MACCOSMETICS.COM

LEGENDARNA POMLAJEVALNA KREMA BOŽANSKA IMMORTELLE, LOCCITANE.SI

CE R DV TIFI OF CIR ME A AN LV ZN ITA I SP O E RE KO .SI LO JZ Š A SIJ KI S OČ TR E I OKO N GL VN AD I KE LA SE ,

KR EM A DO N’T ZA LA MA SE BLO ZA RED W T IT ( RES FIN EKST UR U E) B AF RIZ UM RO IN UR B OB LE E.C OM AND LIKO BU MB LE,

RDEČILO ZA USTNICE LOVE ME LIPSTICK YOU’RE SO VAIN, MACCOSMETICS.COM

, KE OŠ M M O .C ZA H TICS 24 E A M EM OS KR TAC NA DI AL FRO ON P.A ZI O EN SH B IM ID WE

TR

ART OF SPA LOTION ZA TELO ZELENI ČAJ, WEBSHOP.AFRODITACOSMETICS.COM

DIŠAVA ZA MOŠKE FOLLOW YOUR SOUL,

ČO P

S.OLIVER.SI

NARAVNA, ORGANSKA IN VEGANSKA DNEVNA KREMA ZA ŽENSKE IN MOŠKE 5 DAY SHIELD CREAM SPF 25, NOAGE.COM

IZ U

ME T MA NIH V CC OS LAKE ME N1 35S TIC , S.C OM

PILING ZA USTNICE CANDID NECTAR, MACCOSMETICS.COM

POMIRJAJOČA PENA ZA ČIŠČENJE SUPERFOOD CICA CALM CLEANSING FOAM ELEMIS, V VELEBLAGOVNICAH NAMA IN MAXIMARKET

OBLIKOVALNA KREMA Z MAT UČINKOM, MOČNA OBSTOJNOST TEA TREE, JOHN PAUL MITCHELL SYSTEMS, PAULMITCHELL.SI

AR

T AS OF S K EB A PA W SH ZA OP OB HIT E .A FR RAZ CH O OD & C ITA TEL O SO O CO , UF SM FL ET É IC S.C OM

W

M

ŽLAHTNA NOČNA MASKA ZA OBRAZ, OBOGATENA S KOMPLEKSOM IMMORTELLE, WWW.LOCCITANE.SI

RT OF SPA GROZDNI PILING ZA OBRAZ & TELO, WEBSHOP.AFRODITACOSMETICS.COM

16

ZAŠČITNA KREMA ZA OBRAZ ZA ŽENSKE ELIZABETH ARDEN EIGHT HOUR CREAM SKIN PROTECTANT, V IZBRANIH PARFUMERIJAH

Goodlifestyle.si


Vzajemna d.v.z., Vošnjakova 2, 1000 Ljubljana

DO ZDRAVNIKA, KO GA POTREBUJETE Ko nastopi zdravstvena težava ali pride do poškodbe, je potrebno ukrepati takoj. Ne čez leto in pol oziroma kolikor lahko znaša trenutna čakalna doba za določenega specialista ali zdravstveni poseg. Z novim Vzajemninim zavarovanjem Zdravstvena polica si lahko zagotovite dostop in kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev v samo nekaj dneh. Brez dolgih čakalnih vrst in visokih stroškov zdravljenja Čakalne vrste so velika bolečina slovenskega z d ra vs t va . T o d a vs a k o o d l a š a n j e z zdravljenjem v primeru bolezni ali poškodbe lahko stanje poslabša in močno podaljša čas, ki je potreben za okrevanje. Poseg pri zasebnem izvajalcu pa lahko pošteno osuši vaš družinski proračun. Zdravstvena polica obljublja čisto drugačno izkušnjo zdravstva: brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev. Brezplačna asistenca Z Zdravstveno polico vam več ne bo treba klicati izvajalca zdravstvenih storitev, raziskovati procesov naročanja, pravilnega zaporedja obiskov pri specialistih, načinov dostavljanja dokumentacije ...

Dovolj je, da pokličete asistenčni center Varuha zdravja, kjer za zavarovanca v celoti pripravijo načrt zdravljenja in mu pomagajo ter ga vodijo vse od začetka do zaključka zdravljenja. Organizirajo obisk pri zdravniku specialistu in poskrbijo za morebitno organizacijo operativnega posega – doma ali v tujini. Vrhunski izvajalci v Sloveniji in v tujini V primeru bolezni ali poškodbe bodo za vas dobro poskrbeli, saj Varuh zdravja sodeluje z izbranimi zdravniki in ustanovami, ki dosledno zagotavljajo vrhunske storitve. V mrežo izvajalcev zdravstvenih storitev Varuha zdravja je trenutno vključenih več kot 50 domačih in okoli 30 tujih partnerjev. Več kot 700 vrst operativnih posegov Zdravstveno polico je v veliki meri mogoče oblikovati po svojih željah. Sami izberete tudi višino letne zavarovalne vsote in si tako zagotovite zdravstveno varstvo za področja, ki so za vas, glede na vaš življenjski slog in druge okoliščine, najpomembnejša: specialistično-ambulantne storitve, enostavne in zahtevne diagnostične preiskave, protibolečinske terapije, fizioterapije in operativni posegi – odvisno od izbranih kritij.

Skleniti je mogoče Zdravstveno polico za specialistične storitve in Zdravstveno polico za operativne posege; obe imata različne pakete in ju je mogoče kombinirati. Tudi za otroke Otrokove zdravstvene težave so za starše pogosto hujše in napornejše od lastnih. Zato se večina staršev sprašuje, kako otroka obvarovati pred zdravstvenimi težavami, sebe pa pred stresom, ki ga te povzročijo. Z zavarovanjem Zdravstvena polica za otroke bo v primeru težave vaš otrok v nekaj dneh na vrsti za specialistični pregled ali operacijo, ki jo potrebuje. Zdravstveno polico za otroke je mogoče skleniti za otroke od dopolnjenega prvega do vključno petindvajsetega leta starosti. Posvet z zdravnikom tudi na daljavo Zdravstvena polica pa vključuje še eno novost, Dr. Posvet, zaseben kanal za klepet z zdravnikom. V primeru težav, dvomov in skrbi lahko svoje vprašanje zdravniku zastavite kar prek izbrane aplikacije za klepet: Viber, Facebook Messenger, WhatsApp in Telegram. Zastavite ga lahko kadarkoli, katerikoli dan in ob katerikoli uri. Eden izmed sodelujočih zdravnikov vam bo odgovoril v kar najkrajšem času.


KOŠARICA Izbor: Alenka Birk · Foto: arhiv proizvajalcev

UHANI CAPRI DROPS FREY WILLE KOLEKCIJA HOMMAGE À VINCENT VAN GOGH SHOP.FREYWILLE.COM

MOŠKA URA AUTOMATIC CHRONOGRAPH MERCEDES-BENZ 1.583,84 EVRA E-TRGOVINA.AUTOCOMMERCE.SI

MOŠKA JAKNA MERCEDES-BENZ 210,15 EVRA E-TRGOVINA.AUTOCOMMERCE.SI

ŽENSKI ŠKORNJI JIMMY CHOO 1.250 EVROV FARFETCH.COM STOL KARTELL SMART WOOD OD 611,57 EVRA WWW.DEKORDESIGN.SI

TEELING RENAISSANCE 18 Y.O. WHISKEY 145,18 EVRA RRSELECTION.COM

ELEKTRIČNI SKIRO MERCEDES-BENZ 1.161,46 EVRA E-TRGOVINA.AUTOCOMMERCE.SI

SVEČA TWIST 25 EVROV WWW.LEXPOTT.NL in WWW.CHICIMICHI-CONCEPTSTORE.SI VINA RODICA OD 11,39 EVRA WWW.RODICA.SI

ZAČIMBNA MEŠANICA HARISA in DIMLJENA MLETA PAPRIKA, 25 g KOTANYI WWW.KOTANYI.COM

TESTENINE MLINARJEV SIN OD 2,20 DO 4,80 EVRA WWW.MLINARJEVSIN.SI

18

Goodlifestyle.si


Prebudite brbončice z orientalsko hariso in dimljeno papriko. Aromatična mešanica harisa vas bo popeljala v severnoafriško kuhinjo. Dodajte ji kanček olja, počakajte nekaj minut in uživajte v znameniti harisa pasti. Poiščite recepte na www.kotanyi.com


DUEL

Eden je pekel kruh, drugi pujske IGOR JAGODIC IN JAKOB PINTAR • Kuharska chefa Piše: Leja Kovačič • Foto: Primož Korošec

»Prišel je čas, da smo tudi v Sloveniji dobili Michelinove zvezdice, to si zaslužimo,« pove Igor Jagodic, chef iz ljubljanskega Strelca, Jakob Pintar, prvi kuhar prav tako ljubljanskega TaBara, pa doda: »Mi je še nekaj časa ne bomo dobili, saj smo tapas bar, a tudi zato ljudje iščejo dobro in inovativno hrano in nas bodo gotovo našli.« Oba imata lepo število kuharskih priznanj, znanje sta izpopolnjevala tudi v tujini, skupno pa jima je še, da sta Gorenjca. Nista iz mesta, zato vesta, da hrana ne pride iz trgovine, pravita. Najprej ju vprašam, kaj bi si skuhala, če bi drug k drugemu prišla v goste … Jakob: Na Ljubljanskem gradu pri Igorju še nisem jedel, on pa je pri meni v gostilni že. Seveda me je že povabil, a mi še ni uspelo priti. Igor: Mi kuhamo, kar kuhamo. Imamo svoj meni in tudi če pride kak gostinec, mu to ponudimo. Včasih smo se spraševali, kaj skuhati, če je prišel kak pomembnež, potem pa spoznaš, da se nima smisla prilagajati. Kar kuhamo tisti teden, to je gotovo takrat najbolje. Jakob: Če bi Igor prišel v Šentjošt nad Horjulom, kjer zdaj živim blizu chefa Luke Koširja iz gostišča Grič, bi gotovo mi trije tam naokoli lovili kakega pujsa ali kozlička. Med karanteno smo jih ujeli in spekli kar nekaj. (nasmeh) Igor: Ja, sem videl, da ste jih obračali. Jakob: Šest dni smo razmišljali, kaj bomo v nedeljo obračali. (smeh) Igor: Tudi pri meni doma je bilo podobno. Letos sem večkrat pekel na žaru kot prej skupaj v desetih letih. Jakob: No, prvih nekaj tednov karantene je bilo kar mraz, lardo sem posušil kar v garaži. Igor: Potem pa je bilo sonce, kolesarili smo in pekli na žaru. Nekaj podobnega bi pripravil tudi za Jakoba, če bi prišel k meni domov. Kak dober kos mesa, žar, steklenica dobrega vina. Bolje je, da poenostaviš kuhanje, da je čim več časa za štose.

Na začetku nas ljudje seveda niso poznali in smo se morali dokazovati. Kdo je še hotel naročiti testenine in »dunajca«, zato smo ga morali prepričati, da mi kuhamo drugače. IGOR

20

Goodlifestyle.si


PREŽIVEL BO TISTI, KI JE VLAGAL V DOMAČE GOSTE

Igor: Težko rečem, da so se slovenski gostje v zadnjih letih spremenili. Mi smo že od nekdaj imeli dobre goste. Kdor pride na Grad, ve, kaj lahko pričakuje. Na začetku nas ljudje seveda niso poznali in smo se morali dokazovati. Kdo je še hotel naročiti testenine in »dunajca«, zato smo ga morali prepričati, da mi kuhamo drugače. Jakob: V TaBaru sem tri leta, prej so tam stregli kraške tapase. Potem sem prišel jaz in si rekel, da bom končno lahko ubežal visoki kulinariki. Kmalu sem ugotovil, da ne znam kuhati drugače. Gotovo se je zato spremenila tudi struktura gostov. Zdaj k nam prihajajo starejši ljudje, resni ljudje. Hrana in vino pri nas sodita v visoko kulinariko, drugo pa ne nujno, zato je kdaj kdo tudi malo presenečen. A po prvi jedi in kozarcu vina se vsi sprostijo. (nasmeh) Malo smo skriti, zato k nam ne pride vsak mimoidoči turist, obiščejo nas tisti tujci, ki nas najdejo zaradi naših priznanj. Rekli smo, da bo letos najboljša sezona, prihajali bodo krasni gosti in vse bo prav, potem pa smo morali ostati doma. Igor: Tudi mi smo pričakovali rekordno sezono. Jakob: To krizo bodo preživele restavracije, v katerih je okolje zdravo in v katerih so se trudili tudi za domače goste. Igor: Ko smo po karanteni začeli delati, smo bili kar v dvomih, a smo ugotovili, da nam ne manjka domačih gostov, ki se radi vračajo. MAME NI LAHKO DOSEČI

Jakob: Ljudje so med karanteno veliko doma kuhali, a takoj ko so se restavracije odprle, so pospravili lonce in kuhalnice. (smeh) Igor: Vsi so kuhali, fotografirali in objavljali svoje jedi … Jakob: Si ti med karanteno spekel kako štruco kruha? Igor: Sem. Zdaj v Strelcu strežemo le še domači kruh, saj smo imeli čas, da vse naštudiramo. (smeh) Jakob: Jaz pa sem na facebooku videl toliko fotografij kruha, da sem rekel, da ga nalašč ne bom pekel. Igor: No, jaz ga vsaj slikal nisem. (smeh) A sem tudi pred karanteno opažal, da ljudje res veliko in dobro sami kuhajo. Znajo kuhati in večine gostov ne moreš več žejnih peljati čez vodo. Jakob: Ljubljana je prestolnica, ki je zelo povezana s podeželjem, veliko surovin imajo ljudje na dosegu roke. Slovenci doma mnogo in dobro kuhamo že od nekdaj. Jaz bom potreboval še kar nekaj let, da bom presegel kuharsko raven svoje mame. Ona je imela 70 let izkušenj v domači kuhinji, jaz jih imam 15. Igor: No, jaz pa 25. Jakob ima prav, res imamo dobre sestavine, danes grem lahko na tržnico in kupim najboljše surovine. Jakob: Zdaj imamo še dobre ribe, ker Hrvati ne prodajo vseh tujim gostom in potem pridejo sem. KO GRE KUHAR NA DOPUST

Jakob: Od vseh mest, v katerih sem delal, mi je bil Dunaj najbolj všeč. Prijetno je tam živeti in delati, zvečer kaj pojesti in tudi zabave ne manjka. Podobno je v Ljubljani, samo da je Dunaj večji. Sicer pa ne načrtujem svojih počitnic tako, da bi se dopust vrtel okoli obiskov točno določenih restavracij. Morda se kdaj odločim za kak enodnevni izlet in tedaj obiščem kako restavracijo. Igor: Tudi jaz raje izberem destinacijo kot restavracijo. Z družino med šolskimi počitnicami sicer obiščemo kako prestolnico in si tam izberemo restavracijo ali dve, v katerih jemo. Nazadnje smo bili na dopustu na Hrvaškem, v Šibeniku smo jedli v Pelegriniju, na Pagu pa v Boškincu. Nazadnje sem točno določeno restavracijo obiskal, ko sem bil na koncertu na Dunaju, tam sem šel jest v Steirereck. Jakob: Meni je ta restavracija res všeč. Imajo dve zvezdici, pričakuješ nekaj polikanega, potem pa je hrana divja in to me navduši. Vse črpajo iz narave, narava pa ni popolna in vedno enaka. Sicer pa kuharji na morskem dopustu ponavadi iščemo dobre školjke, dobro pico, dober špricer … DOBRO JESTI VSAK DAN

Jakob: Mislim, da bo naslednji kulinarični trend deljenje hrane. Pa ne zato, ker to delamo mi. Ljudje bi radi jedli dobro in pametno. Radi bi tudi preizkusili čim več različnih jedi. Radi si podajajo hrano. Mi smo jo dali na sredino in naj si jo sami razdelijo. Tudi

Goodlifestyle.si

Mislim, da bo naslednji kulinarični trend deljenje hrane. Pa ne zato, ker to delamo mi. Ljudje bi radi jedli dobro in pametno. Radi bi tudi preizkusili čim več različnih jedi. Radi si podajajo hrano. JAKOB

ko smo bili majhni, je mama dala hrano na sredino mize, mi pa smo si jo jemali. Igor: Se strinjam. Najpomembnejše je vzdušje v restavraciji. Ljudje hočejo, da je sproščeno. A mi vztrajamo pri visoki kulinariki, vsako mesto potrebuje nekaj takšnih restavracij in mi smo se v tem našli. Spremljamo smernice, a ostajamo zvesti sebi. Jakob: Seveda gre vsak rad na intimno večerjo z visoko kulinariko, a mislim, da bodo tudi drugi potrošniki postali vse bolj zahtevni, hoteli bodo dobro jesti vsak dan. ZA TELEVIZIJSKO KARIERO MANJKA KAK TATU

Igor: Enkrat sem že bil vključen v televizijsko kuharijo, v oddaji Gostilna išče šefa sem bil eden od dveh kuharjev, ki sta Binetu Volčiču pomagala izbirati zmagovalce. Takrat je zaradi šovov mlade res vleklo na gostinske šole. Jakob: Potem pa so ugotovili, koliko dela je v kuhinji, in obupali še pred koncem sezone. (smeh) Igor: No, kake tri leta je bilo več vpisa, pa tudi doma je več ljudi kuhalo. Zdaj se mi zdi, da oddaje nimajo več toliko vpliva. Je pa vsaka televizijska reklama za nas dobra, saj še vedno težko dobimo dober kader. Jakob: Midva verjetno nisva televizijska kuharja, ker rada kuhava, in ne nastopava. (smeh) Meni pa verjetno manjka tudi kak tatu. (smeh)

21


NA NOŽ

Ko zadiši po sladkem

P

oletja v prestolnici so mi bila od nekdaj všeč. Jutranji sprehod po Tivoliju, večerno brezskrbno posedanje v kavarnah in barih ob Ljubljanici. Včasih so bili avgustovski večeri namenjeni Trnfestu, letos pa smo v Trnovo zavili zaradi nečesa povsem drugega. Med trnovsko cerkvijo in Gradaščico je na Eipprovi ulici svoj dom dobila nova kavarna in slaščičarna Lolita, ki poleti vabi v prijeten vrt, jeseni pa v urbano umetniški interier, v katerem vam bo zadišalo po najboljši belgijski čokoladi in praženi kavi, pa mandljih, vanilji, svežih piškotih in drugih opojnih sladkostih.

NOVA LOLITA NA EIPPROVI ULICI

Nova Lolita je na prvi pogled povsem drugačna od Lolite na Cankarjevem nabrežju. Veliki senčni vrt, tri velika, bela francoska vrata na pročelju vabijo v lokal z izvirnim konceptom, prepletom ustvarjalnosti in gostinstva. Še sladice so videti drugačne, pa vendar tako zelo »Kavalove«, saj se za estetsko dodelano tortico vselej skriva pristen, domač okus. »Z novo Lolito smo začeli novo zgodbo in po desetih letih smo se odločili, da moderniziramo naše sladice,« me v svet sladkih radosti povabi Gregor Rode, slaščičarski mojster v obeh Lolitah. »Vse drugo je enako, le dizajn, slog, estetika ponudbe so drugačni. Tako so se arhitektura in sladice lepo povezale med seboj.« Za oblikovanje in arhitekturo novega interiera je zaslužna ekipa, ki jo sestavljajo oblikovalka interierov Maja Humar, arhitekt in vodja biroja Triiije Andrej Mercina ter vizualni umetnik Jaša Mrevlje Pollak. Unikatno oblikovani prostor je tako tudi začasni atelje in bo postal prodajalnica za gostujoče kreativce z različnih področij ustvarjalnosti. Očarale vas bodo lahko njihove imenitne skodelice za kavo ali čaj iz prejšnjih časov. »Vse so vintage, pravzaprav so to skodelice naših babic in prababic. Vsak iz ekipe je prinesel kakšen kos servisa in vsaka skodelica ima svojo zgodbo,« pripoveduje Matej Horvat, barista in vodja nove Lolite. »Želeli smo si ustvariti takšno domače vzdušje, da bi pri nas stranka za-

LOKALNO, SEZONSKO, DOMAČE ZA PRISTNEJŠI OKUS

Piše: Kaja Komar · Foto: arhiv Lolite

SLADICE V UMETNIŠKEM ATELJEJU

22

čutila potrebo, da se redno vrača, kot v svoj dom. V notranjosti imamo tudi bolj intimen, udoben prostor za vse, ki bi si želeli miren kotiček za branje, delo, romantičen zmenek ali zaupen klepet.« Urbano srečevališče, umetniški dogodek ali prvi zmenek ob nabrežju romantične Gradaščice bodo zdaj lahko pospremile prvovrstne sladke radosti.

Kavalove sladice niso le vaba za oči, njihovi polni in pristni okusi prepričajo največje dvomljivce. In v čem je skrivnost? »V moji kuhinji ima prednost zdravo, naravno, lokalno,« mi zaupa Rode. »Naši sokovi so sveže stisnjeni, skuta in smetana sta vedno slovenski, za zavitek in gibanico uporabljamo izključno domača, gorenjska jabolka. Čokolado hočemo le najboljšo, torej belgijsko. Zelo malo sladkorja dodajamo, več sladkamo s čokolado, ki je sama po sebi dovolj sladka. Sladolede sem letos pripravljal s fruktozo, ki ne peče. Zanima me le res dober okus in ne industrijski,« odkrito pove slaščičar. »Naš jagodni sladoled ima vsaj 70 odstotkov jagod, mangov kar 80 odstotkov manga, zato so sladoledi bolj polnega okusa.« Ponudbo delno spreminjajo glede na smernice in sezono. Pozimi prevladujejo bolj čokoladni, poleti in jeseni pa lahkotnejši sadni okusi in sladoledi. »Za hladnejša jesenska in zimska jutra imamo mandljevo kavo, orehovo, ingverjevo in druge, prav tako vroče čokolade in izbrane čaje,« doda Horvat. V Loliti ste lahko drzni pri kombiniranju, njihov butični sladoled dopolnite s tortico Josipino, Vladimirjem, Mangolito, morda Yoko Mono, spijte kavo z okusom, brezalkoholni slovenski gin, espresso martini ali pa Fedorin zelen, vipavskega vinskega posebneža. Za zahtevne ljubitelje dobre kapljice imajo buteljke izbranih slovenskih vinarjev in piva lokalnih mikropivovarn, ki jih spremljajo domače slano pecivo in sirove palčke, da je druženje ob kozarčku tako prijetno, kot ga znajo ustvariti lokali v Italiji ali Španiji.

Goodlifestyle.si


NIKOLI UGODNEJE!

TOYOTA RAV4 HYBRID

RAV4 ELEGANT BLACK 2.5 HYBRID - 160 kW (218 KM) ŽE OD

Toyota Safety Sense® varnostni paket v osnovni opremi Elegant Black paket 45,7-centimetrska (18-palčna) črna lita platišča, zunanji ogledali v črni barvi in dodatno zatemnjena stekla zadaj

10 LET JAMSTVA ZA HIBRIDNO BATERIJO

289

NA MESEC

S HIBRIDNIM BONUSOM 1.900 € IN Z GRATIS OSNOVNIM TER KASKO ZAVAROVANJEM

Povprečna poraba goriva za modele RAV4 Hybrid je 4,4 do 4,6 l/100km in emisije CO₂ 100 do 105 g/km. Emisijska stopnja: EURO 6d-temp. Emisija NOx je od 2,1 do 3 mg/km. Ogljikov dioksid (CO₂) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. / 10 letno jamstvo hibridne baterije velja ob rednih testih hibridne baterije (HHC) na 1 leto ali 15.000 prevoženih km (kar nastopi prej) pri pooblaščeni prodajno-servisni Toyotini trgovski mreži. / Mesečni obrok temelji na izračunu finančnega leasinga in se nanaša na vozilo RAV4 2,5 HSD 4x2 Elegant Black • Polog: 14.656 € • Vrednost kredita 20.944 € • število obrokov: 84 mesečno • višina mesečnega obroka: 289 € • stroški sklenitve pogodbe: 200 € • letna obrestna mera: EURIBOR + 4%, ki je spremenljiva in vezana na 3 mesečni Euribor • efektivna obrestna mera: 4,33% na dan 21.08.2020 • kasko zavarovanje za dobo enega leta. / Slika je simbolična. / Več na toyota.si oziroma pri pooblaščeni prodajno-servisni Toyotini trgovski mreži. Toyota Adria d.o.o. Brnčičeva 51, Ljubljana.


POD ŽAROMETI

Udobna cestna (po)potovanja z razgledom Tudi pri kombijih obstaja pridevnik prestižni Piše: Miran Varga Foto: arhiv proizvajalcev

MERCEDES-BENZ V-RAZRED

Da, ne gre le za preoblečene delavske kombije, ki z okni in udobnejšimi sedeži zamenjujejo pobarvano kovino, iverne plošče ter praznino, namenjeno prevozu takšnega ali drugačnega tovora. Potniški kombiji danes ponujajo prevoz v slogu. Udobje je, vsaj v najboljših primerkih, že na ravni boljših osebnih vozil, pri čemer pa lahko do končnega cilja naenkrat pripeljejo od osem do devet ljudi in nekaj (njihove) prtljage. Katerega izbrati, če vam potrebe narekujejo pogost prevoz večjega števila potnikov, vi pa bi vseeno radi okolici (pre)dali sporočilo, da ste uspešni in vam je še kako mar, s kakšnim prevoznim sredstvom premagujete cestnoprometne izzive? Prestižni poslovni kombiji so pravi odgovor.

24

MERCEDES-BENZOV V-RAZRED Bržkone najprestižnejši med vsemi potniškimi kombiji je Mercedes-Benz razreda V. Privlači navzven in navznoter, kjer je najti veliko podobnosti z osebnimi vozili znamke, tudi prestižnim razredom limuzin S. V notranjosti so namreč potniki deležni polne Mercedes-Benzove izkušnje, voznika obkrožajo veliki digitalni zasloni s prilagodljivim izpisom informacij, sedeži, tako voznikov kot sopotnikov in sedeži v drugi in tretji vrsti, so odlični. Njihova prilagodljivost je pisana z veliko začetnico, saj jih je mogoče urediti v številne kombinacije, manjša zamera gre le dejstvu, da moramo, če se ne omejimo na obstoječe »tračnice«, sedeže, ki niso prav lahki, dvigati. V-razred v prvi vrsti razvaja z ogrevanima sedežema, luksuznimi sedeži z

Goodlifestyle.si


veliko usnja, vsi potniki pa bodo navdušeni nad tripodročno klimatsko napravo, ki poskrbi za udobje v vseh vrstah. Ambientalna osvetlitev notranjosti doda piko na i dobremu počutju. Mercedes-Benzov potniški kombi prinaša nadpovprečno kakovostne materiale (na ogled in otip), je zgledno zvočno zatesnjen, za doplačilo pa si je mogoče omisliti tudi vrhunski zvočni sistem Burmester, ki vožnjo na koncerte spremeni v del izkušnje. Čeprav noben kombi ni športnik, je lahko V-razred videti tudi športno: oprema AMG Line s prepoznavnimi platišči, podaljški in vstavki iz imitacije ogljikovih vlaken poskrbijo za drzen in agresiven videz. Inteligentni sistemi za pomoč vozniku, cenili boste predvsem aktivni tempomat in aktivnega asistenta za parkiranje ter 360-stopinjsko kamero, in varnostni sistemi ter novi večpredstavnostni sistem MBUX izpolnjujejo najvišje zahteve voznika in potnikov. Panoramsko pomično strešno okno razvaja s še več svetlobe in zraka, za osvežitev pa lahko poskrbijo dve hlajeni držali za pijačo in hlajeni predal.

MERCEDES-BENZ-V-CLASS-EXCLUSIVE

VOLKSWAGEN CARAVELLE

TOYOTA PROACE VERSO VIP

TOYOTA PROACE VERSO VIP Da zna potnike prevažati v slogu, VOLKSWAGEN CARAVELLE obljublja tudi novi toyota proace verso v različici vip. Kombi za pomembneže, ki se želijo udobno peljati na sestanke, poleg poslovne vožnje pa mu ustrezajo tudi družinski izleti. Ne zmoti ga niti aktivni življenjski slog voznika ali potnikov, saj zložljivi in vrtljivi sedeži in sedeži na vodilih omogočajo zgledno prilagodljivost, medtem ko zložljive mizice, steklo pokrova prtljažnika, ki ga je mogoče odpreti, in sistem odpiranja stranskih vrat z nogo (no, nožno gesto) zagotavljajo udobje, na katero se hitro privadimo. Če je končni cilj oddaljen več sto ali tisoč kilometrov, bosta voznik in sopotnik cenila ogrevana usnjena sedeža z masažno funkcijo, prav vsi potniki pa bodo lahko uživali v razgledu, ki ga omogoča panoramsko strešno okno. In to tudi pozimi, saj dodaten sistem ogrevanja Webasto poskrbi, da bo notranjost vozila topla tudi v (res) hladnem vremenu. Različica vip kar se da udobno prevaža sedem potnikov, medtem ko lahko različici family in shutlle dodatno prevažata še enega potnika ali dva. Toyotin kombi se zelo izkaže tudi v aktivni in pasivni varnosti, saj s številnimi asistenčnimi sistemi skrbi, da se nesreča sploh ne zgodi. Ne le da zna

Goodlifestyle.si

zaznati prometne znake in oznake cestišča ter utrujenost voznika, poleg zvočnih in vizualnih opozoril zna vozilo tudi samodejno zavirati (če se voznik ob zaznani nevarnosti ne odzove pravočasno) in se ustaviti.

VW caravelle je že desetletja sinonim za odlične potniške kombije, da, tudi legendarnega »bullija«, ki ga filmska industrija ovekoveči ob vsaki priložnosti. Letošnji letnik prinaša prenovljen, ne ravno neprivlačen smrček, oblikovan po vzoru bolj delavskega transporterja, od katerega je caravelle sicer podedoval precej sestavnih delov. To je hkrati dobro in slabo. Prenovljena digitalna instrumentna plošča, večpredstavnost, varnostni sistemi in drugi sistemi pomoči vozniku (parkiranje, vožnja prikolice, aktivni tempomat, kljubovanje bočnemu vetru …) so vsekakor dobrodošli, na mestih industrijsko trda plastika pa malce manj. Na legendarnega »bullija« spominja oznaka na boku kombija.

Caravelle prepriča z voznimi lastnostmi, sploh v različici s štirikolesnim pogonom je to pravi potovalnik za vse vremenske razmere. Vozniška izkušnja se trudi približati tisti v osebnih vozilih, a je na trenutke še vedno kombijevska. VW gre pohvaliti, da je potnike kar dobro ločil od okolice, ki jo opazujejo skozi velike steklene površine, notranjost je dobro izolirana, čeprav ne povsem tiha, in pri večjih hitrostih se sliši hrup izpod koles in vrtinčenje zraka okoli velikih stranskih ogledal, ki pa se odkupijo, ko je treba vozilo manevrirati v zanj (skoraj) vedno ozke parkirne prostore. Vozniku in sopotniku ne bo hudega, saj sedita vsak v fantastičnem kapitanovem fotelju z naslonoma za obe roki. Trije ločeni sedeži v drugi vrsti se vrtijo, zato se lahko družina ali ekipa prijateljev lažje pogovarja in igra – na voljo so tudi zložljive mizice, če pa s caravelle na golf izlet konec tedna peljete poslovne partnerje, jim tako lažje pogledate v oči. Dostop je zaradi drsnih vrat na obeh straneh, ki jih upravlja elektrika, otročje lahek. Glede izbire pogonskega agregata je nasvet enak za vse poslovne oziroma potniške kombije – izberite najmočnejšo možno motorizacijo in samodejni menjalnik. Ne bo vam žal.

25


AMBIENTI

Stanovanja novih dimenzij

Včasih so si dom v hotelu omislili le slavni in bogati, denimo glasbeniki Bob Dylan, Jimi Hendrix, Janis Joplin in Madonna. Arthur C. Clarke je v hotelu napisal znano novelo, po kateri je Stanley Kubrick posnel kultni film 2001: Vesoljska odiseja. V pariškem Ritzu je živela modna oblikovalka Coco Chanel, platinasta lepotica Marilyn Monroe v losangeleškem Beverly Hills Hotelu, družina Victorie in Davida Beckhama pa je kar 80 noči uživala v madridskem AC Santo Mauro, dokler se le niso preselili v svoj dom. Si predstavljate, da živite v luksuznem stanovanju z vsemi hotelskimi storitvami vred?

T

o vam ponuja nastajajoča zgradba v središču Ljubljane – Neuhaus na Kolodvorski ulici, kjer bo stanovalcem in gostom na voljo recepcija, kavarna, co-working kotiček, fitnes in zelena terasa z bazenom na najvišji etaži. Neuhaus Kolodvorska je hibrid med stanovanjskim in hotelskim objektom in bo kot prvi pri nas nudil stanovanja z različnimi storitvami. Petinpedeset stanovanj s storitvami v de-

26

Kaj bo v kulturo bivanja vnesel objekt Neuhaus Kolodvorska v Ljubljani? Piše: Kaja Komar · Foto: arhiv podjetja Neuhaus nepremičnine in Žiga Intihar

setih etažah bo namenjenih vsem, ki želijo učinkovito postavitev prostorov, vrhunske materiale in zasebnost, hkrati pa tudi storitve, kot jih ponujajo v hotelih za še večje udobje. Če boste imeli težave s klimatsko napravo, se boste lahko po pomoč obrnili na recepcijo, vaš avto bo vedno varen na varovanem parkirišču, prazno zasebno dvigalo bo čakalo na vas, čiščenje stanovanja pa boste lahko naročili vedno, ko si boste zaželeli. Stanovanje ponuja precej več prostora kot hotelska soba ali suita, lahko si sami pripravite priljubljene jedi, delate do poznih večernih ur, operete obleke ali se dogovorite s čistilnico in si privoščite še »domači kino« na mehkem kavču dnevne sobe. CELOVITE REŠITVE ZA ZAHTEVNE KUPCE Druga prednost je lokacija objekta Neuhaus Kolodvorska, saj je malodane vse na dosegu nekaj sto metrov. Za družine so blizu vrtci, šole in gimnazije, pa avtobusna in železniška postaja, tržnica, strogo središče prestolnice s kavarnami.  Kolodvorska ulica je svoje ime dobila leta 1853, ko je Ljubljana dobila prvi kolodvor, železniško postajo, pred tem se je imenovala Blatna vas. Od oktobra 1957 se je imenovala po umrlem

Goodlifestyle.si


USTANOVITELJA PODJETJA NEUHAUS NEPREMIČNINE IZTOK LAMPIČ (LEVO) IN PETER CESAR

Objekt Neuhaus Kolodvorska lastnikom omogoča še storitev kratkoročne oddaje stanovanj v najem, kar je lahko dobra naložba.

jugoslovanskem politiku Moša Pijadejeva ulica ali Ulica Moše Pijada, od 1992 pa je spet Kolodvorska ulica. Sedanji občinski prostorski načrt ima za ulico ambiciozen načrt, ki predvideva prostorsko preureditev, govorilo se je o širitvi ulice, morebitni ukinitvi parkiranja, celo o zaprtju ulice za vsa vozila in posaditev dreves na obeh straneh Kolodvorske aleje. Ne preseneča, da je lokacija navdušila investitorja Iztoka Lampiča in Petra Cesarja in ju spodbudila k razmišljanju o vsebini lokacije. Celovita študija, gradnja, izvedba in stavba so novost na nepremičninskem trgu. V želji, da bi zadostili vedno večjim zahtevam in željam kupcev, iščejo inovativne, dovršene in celovite rešitve. Pogosto morajo biti pri svojem delu precej iznajdljivi, ustvarjalni in se dobro spoznavati na vse trende v sodobni tehnologiji, da lahko izboljšajo kakovost bivanja kupcev. SVETLA STANOVANJA S SODOBNIM INTERIEROM Na podlagi preučevanj strokovnjakov je zrasel Neuhaus Kolodvorska, s sodobno stekleno fasado, ki bo v stanovanja spustila veliko naravne svetlobe ter omogočila odprte poglede na Ljubljanski grad in okolico. Vsako stanovanje je dosledno načrtovano, gradbeni materiali skrbno izbrani, prav tako notranja oprema. Arhitekti so v sodelovanju skrbno izbrali material in za vse tipe stanovanj zasnovali sodoben interier, ki dopolnjuje programsko zasnovo objekta.

Goodlifestyle.si

Za večje udobje, varnost in varčevanje z energijo bodo poskrbele pametne inštalacije, s katerimi bodo stanovalci lahko nadzorovali in upravljali stanovanje. Neuhaus Kolodvorska ima tudi poseben kraj za pravo sprostitev - zunanji bazen s pogledom na grad, ki ponuja malodane filmsko razvajanje in uživanje ob čudovitem razgledu na mesto. Stanovanje namreč ni le nov, udoben dom v središču Ljubljane, temveč ponuja tudi drugačen, bolj sodoben in vznemirljiv življenjski slog.

Neuhaus Kolodvorska je hibrid med stanovanjskim in hotelskim objektom in bo prvi pri nas ponudil stanovanja z različnimi storitvami.

Poleg prijetnega bivanja v stanovanju tudi odlična naložba za oddajo stanovanj in predstavlja naložbo.

27


MODNA SCENA

Diesel Black Gold seksapil & eko Diesel Zeleno & prestižno Piše: Aleš Čakš · Foto: arhiv Diesel

Oblačila višjega cenovnega razreda Diesel Black Gold so trendovski izdelki, pri katerih se športni slog prepleta z modo, v kateri lahko modni zanesenjaki (alias fashionistas) izrazijo svojo individualnost. Zadnja kolekcija te linije je prežeta z mislijo »Work Hard Play Hard« (Trdo delaj, dobro se zabavaj). Prvi del kolekcije so preoblikovani kosi delovnih oblačil iz kolekcij devetdesetih let, ki so jih našli v arhivih podjetja v Breganzi. Modernizirane uniforme z grafičnimi potiski, kosi z močnimi motivi, od tie-dye vzorca do kamuflaže na oblačilih so deli odsevnih varnostnih oblačil, na jopičih znaki in še veliko več. Rdeča nit kolekcije je uporabnost, večplastnost in kovinski poudarki, ki simbolizirajo mizarsko orodje. Drugi del kolekcije je bolj vizualen, primeren za klubske zabave. Kavbojke so dobile novo silhueto navadnega kroja z večjim zgornjim delom. Pomemben poudarek je na dimenzionalnosti in plasteh, raztrganemu in zakrpanemu denimu.

28

Goodlifestyle.si


Videz in otip najnovejših kosov iz posebne serije For Responisble Living (Za odgovorno življenje) sta zelo podobna predhodni liniji džins kreacij s podpisom “vintage”, vendar so bila ta oblačila ustvarjena z uporabo inovativnih in precej bolj trajnostnih tehnik. Vsake hlače so obdelane z minimalno količino kemikalij s certifikatom GreenScreen, količina porabljene vode pa je v primerjavi z običajnimi postopki manjša za do 40 odstotkov. V kolekciji so tri moške in tri ženske različice ‘kavbojk'. Pri ženskah je posebnost model D-RIFTY z ravnimi hlačnicami in srednje visokim pasom, obdelan s pralnim postopkom 092X, pri katerem se porabi kar 180 litrov vode manj kot sicer.

Goodlifestyle.si

29


ONA NOSI OGRLICA FULL WEEKEND MAX MARA, 129 €

€ O IN 295 C , A IC ST AR PA X M A RB MA O T ND KE EE W

Oblači jo: Alenka Birk • Riše: Izabela Arsovska

PULOV ER AGG RAVI WEEKE ND MA X MAR A, 369 €

RUTA VETRO WEEKEND MAX MARA, 89 €

ŠČ ORAFO DEŽNI PLA , 435 € MAX MARA WEEKEND BLUZ A NA KEN TIVA DM AX M ARA ,1

WEE

65 €

SO AFO 615 € ŠČ , A L P ARA ŠIT XM A PRE M ND EKE WE

A LOR 99 € RA, BUK A O L K XM MA ND E K EE

W

A, I AT MAR RN E O MAX AČ D HL KEN E WE 219 € PULOVER PEVERA WEEKEND MAX MARA, 205 € OBLEKA RAPALLO WEEKEND MAX MARA, 475 €

I AT OP C 9€ A RD , 23 RA RA E A M IG RTN MAX ŠPO END EK WE

Ona obožuje jesen in udobna oblačila. S kartico Diners Club Goodlife lahko uresniči svoje želje. Omogoča ji preprosto plačevanje doma, na spletu in v tujini. Svoje nakupe lahko razdeli na več delov. Čaka pa jo še posebna ugodnost pri Weekend Max Mari z 10-odstotnim popustom za celoten nakup najljubših kosov. Za pridobitev kartice pokliče na 041 68 22 61 ali jo naroči na GOODLIFE.SI.

30

KRILO LAGO WEEKEND MAX MARA, 435 €

Ona nosi … … mešanico potiskov in tekstur izbranih modnih ulovov, pa tudi zelo preproste čudovite kose, ki jih bo lahko nosila večno. Všeč ji je vse kar je sproščeno in modno hkrati, zato ji je kolekcija jesen-zima 2020-2021 Re-Find pisana na kožo. Ustvarjena v sodelovanju z ikonsko britansko modno direktorico Lucindo Chambers, predstavlja sodobno, a brezčasno kapsulo, ki odraža dediščino in bistvo blagovne znamke, začinjene z britanskim pridihom.

Weekend Max Mara, Wolfova ulica 10, Ljubljana

Goodlifestyle.si


MLADA IN LEPA

Korejska zelišča za lepo polt Inovativni izdelki za popolno kožo Piše: Kaja Komar Foto: arhiv Erborian

BOOST

DETOX

Dolgo sem verjela, da imajo Korejke zavidajoče lepo kožo zaradi rase, genov, morda zdrave prehrane. Ko sem pred dobrim desetletjem v Londonu videla, koliko korejske kozmetike se tam prodaja, so se mi odprla vrata v nov kozmetični svet, poln vizionarskih idej in inovativnih izdelkov. Korejski koncept lepote temelji na zdravi, navlaženi in sijoči koži, ki mora biti najprej temeljito očiščena, nato pa dodobra nahranjena. To poskuša doseči tudi korejska kozmetična industrija z vedno bolj priljubljenimi kozmetičnimi izdelki. Že mogoče, da je prvo BB-kremo zasnovala nemška dermatologinja Christine Schrammek, a razvile so jo šele korejske kozmetične hiše in poskrbele za njeno priljubljenost po vsem svetu. Ena izmed bolj inovativnih korejskih znamk je ERBORIAN, ki je Slovenke prepričal s posebnimi teksturami in hibridnimi izdelki za obraz, ki kombinirajo nego in ličenje. ZELIŠČA Z VZHODA Erborian je fuzija besed »herbes d’Orient«, kar lahko prevedemo kot »zelišča z Vzhoda«. Ime je skovala podjetnica Katalin Berenyi, ki se je na potovanju po Koreji tako navdušila nad tamkajšnjimi lepotnimi obredi in zelišči, da je takoj, ko se je vrnila v Pariz, ustanovila lastno blagovno znamko in kupcem ponudila izdelke, ki aktivirajo kožne celice, da koža postane popolna. Erborianovi izdelki nastajajo v seulskem laboratoriju z najbolj napredno, vizionarsko tehnologijo in prav zato so tako inovativni in učinkoviti, hkrati pa tudi prijetni in preprosti za uporabo. Pri Erborianu verjamejo,

Goodlifestyle.si

da o popolni koži odločajo tri merila: tekstura, ten in sijaj. Njihovi izdelki zagotavljajo uporabnicam temeljito čiščenje kože, hibridni izdelki za matiranje ali sijaj pa popolnost polti. Ženska, ki uporablja kozmetiko Erborian, je v koraku s časom, sledi zadnjim smernicam in spoštuje različne kulture. Vajena nenehnih sprememb vedno išče nekaj novega ali inovativnega, to velja tudi za negovalne izdelke, ki pa jih vseeno preudarno izbira, saj morajo biti tudi učinkoviti, da preprečijo vplive onesnaženja in stresa. RITUAL V TREH KORAKIH Lepotni rituali se v Koreji prenašajo iz roda v rod in ženske namenijo veliko časa čiščenju, negovanju in skrbi za kožo. Korejke skrbno nanašajo vseh sedem »slojev« izdelkov v natančno določenem zaporedju, da bi bila koža zdrava in naravno sijoča. Erborianovi izdelki sledijo tradicionalnim korejskim vrednotam, hkrati pa so prilagojeni potrebam modernih in aktivnih žensk, ki želijo kožo po napornem dnevu temeljito očistiti in jo skrbno negovati. So dovolj preprosti za uporabo, a hkrati izjemno učinkoviti, če uporabnica sledi korejskemu ritualu v treh korakih. Najprej je treba poskrbeti za DETOX kože, ker je le temeljito očiščena koža lahko čudovita. Po čiščenju potrebuje BOOST, torej nego z najboljšimi lepotnimi hranili, in nato FINISH, ker si popolna koža zasluži popoln zaključek. DETOX ČIŠČENJE KOŽE Korejke imajo vsak večer natančen ritual, ki se začne z dvojnim čiščenjem. Najprej kožo očistijo z izdelkom za odstranjevanje ličil na oljni osnovi, nato še z izdelkom za čiščenje

FINISH

na vodni osnovi, ki jo globinsko očisti. Z njima odstranijo tudi nečistoče in toksine, ki so se nabrali čez dan, hkrati pa pripravijo kožo na naslednje poteze. Tretji korak je piling, ki ga enkrat na teden dopolnijo s pilingom z močnejšim delovanjem, da odstranijo tudi najbolj trdovratne nečistoče. BOOST NAHRANI KOŽO Dobro očiščena koža je pripravljena, da vsrka blagodejne sestavine iz korejskih rastlin. Vsaka Erborianova kolekcija ima svojo glavno sestavino. Bambus vlaži in matira, japonski citrus yuza deluje antioksidativno, kožo pa tudi zaščiti, ginseng upočasnjuje staranje in učvrščuje kožo. Za celovito pomlajevanje bolj zrele kože Erborian priporoča izdelke z ginsengom royal, dragoceno rastlino Panax ginseng, ki učvrsti kožo in poenoti njen ten. Zaradi posebnih aktivnih sestavin Erborianovi serumi, losjoni, kreme in maske pomagajo ohraniti ravnovesje v koži. Njihove nežno odišavljene emulzije imajo fine in svilnato gladke teksture, se izjemno hitro vpijejo in tako hitreje učinkujejo. HIBRIDNI IZDELKI FINISH Erborian ponuja zaključni nanos kot piko na i. Njihovi hibridni izdelki FINISH nudijo prilagojene individualne rešitve glede na želje njihovih uporabnic, morda je to sijoča, morda brezhibna polt ali pa gladek učinek »otroške kože«. Kreme so obogatene z naravnimi sestavinami, da kombinirajo nego in ličenje, torej popravijo nepravilnosti in hkrati negujejo. Krema Pink Perfect, CC-krema in BB-krema navlažijo kožo, poenotijo polt in povečajo njen sijaj. Koža je mehka, zdravo sijoča in brezhibna, kot v HD-ločljivosti.

31


UM-NO

Si to, kar čivkaš Piše: Mitja Meršol*

T

vitanje se je kot spletno omrežje rodilo pred 14 leti v ZDA in se uveljavilo kot sodoben način pogovarjanja med ljudmi. Jaz tvitnem tebi, ti tvitneš meni, 280 znakov tebi, ti 280 znakov meni. Kaj si poveva? Kaj nama še kdo drug pove? Hvali, zmerja? Čivkanje, čivkanje. Kako človeku zveni to, ko zjutraj na balkonu posluša čivkanje ptic? O tem, kakšna je tvitarska komunikacija, je bilo napisanega že veliko in bi se dalo povedati še marsikaj. Ljudje, vsakdanjiki, se pogovarjamo med seboj tako, kot se pač pogovarjamo. A ne čivka samo slehernik. Na tvitarskih omrežjih se pojavljajo tudi in zlasti predsedniki držav, vlad, ministri, predsedniki parlamentov, poslanci, predsedniki strank ... Kdo so? To so politiki. Kakšni pa so kot ljudje? TVITI NAMESTO KONFERENC

TISKOVNIH

Kot politike jih poznamo in tudi v komuniciranju z nami so samo - politiki. Ko so kot politiki imeli na voljo v glavnem novinarske konference - te naj bi koristile predvsem njihovim interesom -, so ugotovili, da je to premalo. Danes se učijo pri Trumpu, pozabili pa so, na primer, na 26. predsednika ZDA, Theodorja Roosevelta (1901-1909), ki je znan po izreku: »Govori mehko, pri sebi pa nosi veliko, debelo palico.« Znan je tudi po tem, da je znal dobro manipulirati z novinarji, jih trepljati po ramenih, hkrati pa jih je označeval z izrazom »brskalci po blatu«. (No, to so mile besede v primerjavi z izrazi, s katerimi politiki zdaj zmerjajo novinarje.)

32

V Rooseveltovem času so novinarske konference potekale v slogu zbiranja in nestrpnega čakanja novinarjev pred verando Bele hiše (vstop jim ni bil dovoljen). Ko so se novinarji na neki deževen dan tako gnetli vsi mokri pred Belo hišo, jih je Roosevelt povabil v notranjost, jih pogostil s čajem in pecivom - in medijski poobedek je bil za vselej zagotovljen. Danes pa so glavna jed na jedilniku stikov politikov z javnostjo - tviti. Politiku novinarske konference ne ugajajo, ker na njih pravi novinarji postavljajo tudi neprijetna vprašanja in, zlasti, podvprašanja. In v takšnih primerih ponavadi vskočijo politikovi piarovci in zavpijejo, da »to (tisto, kar je za politika neprijetno) ni tema te novinarske konference«. In pika. Takšna »komunikacija« seveda ne zadovolji medijev in povzroči neprijetne komentarje, ki politiku nikakor ne koristijo. V javnosti pa se sploh ustvari občutek, da se politik namerno izmakne odgovoru zato, ker novinarji upravičeno brskajo - če uporabimo Rooseveltov izraz - po (njegovem) blatu. Zato se politik raje loteva - mimo novinarjev – »neposrednega komuniciranja z javnostjo«. Besedilo, ki ga začivka, skrbno izbere na podlagi presoje časa in aktualnih razmer in sploh v staroverski maniri gesla: »Glejte me samo po tem, kar vam s tvitom povem.« Če bi njegov čivk hoteli oceniti, bi se seveda lahko zatekli še k drugačnemu rimanju in se vprašali, ali je njegov tvit odkrit, prikrit, zavit, zabit ... ZVITI TVITI POLITIKOV Zakaj in v kakšnih razmerah se politik odloči za tvit, je vprašanje, ki ima veliko odgovorov. Z izjemo prostaških trenutnih izbruhov gre za pretehtano naslavljanje določenih skupin ljudi, slojev, politično in strankarsko neopredeljenih množic, mladih in starejših. Gre tudi za skrbno izbran čas, v

Politik, ki tvita, je lisica zvita, hkrati pa je notranjost njegova razkrita. *MITJA MERŠOL je nekdanji odgovorni urednik časopisa Delo.

katerem se politik odloči za tvit. Ta je pogosto v obliki (polemično diskreditacijske) reakcije ali na posameznike ali aktualne dogodke. Pogosto je kakšen tvit tudi zgolj reklama za politikovo stranko. Zelo pogosto pa je namen politikovega čivkanja odvračanje pozornosti javnosti od pravih trenutnih (spornih) težav. V javnost vrže izzivalen tvit (nadvse pogosto povezan s kakšnimi preteklimi dogodki ali sploh z zgodovino) in tako preusmeri pozornost od razmer, ki so zanj in, na primer, za njegovo stranko politično neprijetne. A ob vseh razlogih in namerah, ki jih imajo politiki s svojim čivkanjem, ne bi smeli pozabiti nečesa, česar se bolj malo - ali pa sploh ne - zavedajo. V njihovih čivkajočih tvitih ljudje ne gledajo in vidijo samo politikov, ampak v njih spoznavajo tudi, kakšni ljudje so ti politiki. V preteklosti je nekako veljalo, da si si - če si hotel kralja, politično in sploh javno osebo videti ne kot nosilca visoke funkcije, ampak kot navadnega slehernika - takšno osebnost predstavljal, kakšna je, ko gre na stranišče, se sleče ... Takšne predstave niso več potrebne. S tvitom se nam danes politik povsem razgali.

Goodlifestyle.si


VKLJUČENA HITRA ORGANIZACIJA IN PLAČILO STROŠKOV SPECIALISTIČNIH PREGLEDOV

Nezgodno zavarovanje otrok in mladine Več na generali.si I 080 70 77


POBEG

KOTANJA Z VODO - BIMMAH SINKHO

Hedonizem v

arabskem svetu BLIŠČ Z DVEMA OBRAZOMA Piše: Aleš Čakš · Foto: Aleš Čakš

Dubaj. Prvič sem ga obiskal spomladi 2001. Takrat je bilo še zelo veliko puščave v tem mladem mestu, letos sem ga obiskal konec januarja, da ubežim zoprni zimi in se nastavim močnim sončnim žarkom. Vreme je bilo čudovito, doživel pa sem tudi kakšen šok.

N

e zanimajo me potopisi v slogu “zbudili smo se ob sončnem vzhodu, pihljalo je, mesto se je prebujalo” in podobne puhlice. Zanimajo me dejstva, zanimivosti, ljudje, drugačnost bivanja, kultura.

V Združenih arabskih emiratih (ZAE) živi manj kot devet milijonov ljudi, od tega jih dobre tri milijone biva v Dubaju, slab milijon v Abu Dhabiju. Podatek, da je v vseh sedmih emiratih ZAE le deset odstotkov domačinov, ki jim pravijo Emiratiji, pove veliko. Da, drugačnosti v mešanici narodov je zelo veliko, saj je samo v Dubaju doma več kot sto narodnosti. Daleč največ je Indijcev, Pakistancev, Bangladeševcev … Zakaj? Ker so najcenejša delov-

34

na sila in ker imajo v Združenih arabskih emiratih več priložnosti za delo in preživetje. A na Forbesovi lestvici desetih najbogatejših Emiratijev je kar pet Indijcev, eden od njih je pred desetletji v Londonu vozil znameniti črni taksi, s čimer je zelo ‘plastično’ dokazal, da je z jekleno voljo, ambicijami in sanjami mogoče vse. VASE OSREDINJENI LJUDJE Ljudje v Dubaju se mi zdijo otopeli, zelo osredotočeni nase, kar je sicer trend povsod po svetu, a tu je še zlasti opazen. Niso posebno prijazni, v trgovinah – nakupovalna središča so povsod, eno je večje od drugega - tudi ne pokajo od prijaznosti, vodniki so hladni, komaj kaj spregovorijo (vse piše v e-sporočilih in to je očitno dovolj), predvsem pa redko naletiš na klenega Dubajčana. Tradicionalno oblečenih je zgolj še morda 20 odstotkov, med ženskami se mi zdijo burke prej modni trend kot verska zapoved. Malo več je moških v dolgih belih ali peščenih haljah z arabsko ruto na glavi.

Goodlifestyle.si


OLE

MOŠEJA ŠEJKA ZAJEDA: ZGRAJENA JE BILA LETA 2010, GRADNJA JE TRAJALA ŠTIRI LETA IN JE STALA 545 MILIJONOV DOLARJEV. ŠEJK ZAJED JE POKOPAN POD MOŠEJO, KI JE OSUPLJIVO LEPA Z NAJVEČJO PREPROGO ZA MOLILCE NA SVETU. SPREJME JIH KAR 40.000.

BURJ KHALIFA: Z 830 METRI ŠE VEDNO NAJVIŠJA ZGRADBA NA SVETU. POGLED NANJO JE FASCINANTEN, A STAVBA IMA ŽAL TUDI TRAGIČNO OZADJE. STALA JE KAR 1,5 MILIJARDE DOLARJEV, ZGRAJENA JE BILA V LE NEKAJ LETIH.

LOUVRE ABU DHABI: IZ DUBAJA DO ABU DHABIJA VSAK DAN VOZI VELIKO UDOBNIH AVTOBUSOV. VOŽNJA TRAJA DOBRO URO IN POL. TAM STA ME ZANIMALA PREDVSEM MUZEJ LOUVRE IN MOŠEJA POKOJNEGA ŠEJKA ZAJEDA. LOUVRE ABU DHABI JE PROJEKTIRAL ZNANI ARHITEKT JEAN NOUVEL, MESTO PA JE ZA TO, DA SO LAHKO MUZEJ POIMENOVALI PO FRANCOSKEM LOUVRU, FRANCIJI PLAČALO 525 MILIJONOV DOLARJEV! ARHITEKTURA MUZEJA JE VELIČASTNA, Z ZELO UREJENO KRAJINO IN OBKROŽENA Z MORJEM.

Goodlifestyle.si

35


PUŠČAVA: DUBAJSKA PUŠČAVA JE OD DUBAJA ODDALJENA SLABO URO IN POL VOŽNJE Z AVTOM. PRAV TAKO JE LE 60 KILOMETROV OD OMANA. IZKUŠNJA VOŽNJE Z DŽIPI JE ADRENALINSKA, ŠESTURNI IZLET, KI VKLJUČUJE ŠE TRADICIONALNO VEČERJO OB SONČNEM ZAHODU V ŠOTORU S TREBUŠNO PLESALKO IN HITRO VRTEČIMI SE PLESALCI, STANE ZGOLJ 32 EVROV (CITYTOURS.COM).

PLAŽA DŽUMERIJA: DOLGA JE VEČ KILOMETROV, MORJE IMA JANUARJA IN FEBRUARJA OKROG 20 STOPINJ CELZIJA, NA NJEJ JE SPROŠČENO VZDUŠJE, DOMAČINI SO REDKI, PREVLADUJEJO TURISTI IN TUJCI, KI ŽIVIJO V DUBAJU.

SPEKTAKULARNA ARHITEKTURA Najbolj me je fascinirala arhitektura. Pred 19 leti so vsi padali v trans zaradi hotela Burj Al Arab na plaži Džumejra. Nekateri so šli v ZAE samo zato, da bi videli to čudo. A takšnih čudes zdaj v Emiratih mrgoli. Danes že približno deset let

36

stari Burj Khalifa (830 metrov pomeni, da je z naskokom najvišja zgradba na svetu) za domačine ni nič posebnega, saj bo kmalu zgrajena nova najvišja zgradba na svetu. Če je bilo leta 2001 še zelo veliko mesta puščavskega, je zdaj v njem že toliko zgradb, da komaj ujameš kak drug pogled, gradi se namreč brez premora, stroji brnijo tudi ponoči.

A za bohotno arhitekturo se skrivajo tudi žalostne zgodbe. Ob gradnji Burj Khalifa so, denimo, najeli dodatne delavce iz Indije in Pakistana z obljubo, da bodo po končanem delu lahko ostali v Dubaju. A ko se je gradnja končala, so jih nemudoma izgnali iz države. Nekaj delavcev je zato iz obupa storilo samomor. Blišč ima žal vselej dva obraza …

Goodlifestyle.si


NAJBOLJŠE OMREŽJE IMA ZNOVA TELEMACH

ai160032650298_advertorial_20x10 cm_TISK.pdf 1 17. 09. 2020 09:08:23

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Minuli meseci do potrdili, kako zelo pomembne so telekomunikacije. Zaradi spremenjenih uporabniških izkušenj in digitalizacije družbe so potrebna vedno bolj zmogljiva omrežja, hkrati pa se je med epidemijo še toliko bolj pokazalo, kako močno so telekomunikacije vpete v vse segmente, med drugim so vitalnega pomena za delovanje institucij. Odzivnost in stabilnost omrežja sta torej ključnega pomena, saj omogočata nemoteno delovanje marsikatere storitve. Podjetje Umlaut, ki je že lani raziskovalo področje telekomunikacij v Sloveniji, je meritve opravljalo tudi v preteklih šestih mesecih. Tudi tokrat se je izkazalo, da ima najboljše fiksno širokopasovno in mobilno omrežje po uporabniški izkušnji podjetje Telemach - največji ponudnik plačljivih video vsebin na trgu, drugi največji ponudnik dostopa do širokopasovnega interneta ter najhitreje rastoči ponudnik mobilnih storitev. »Drugi zaporedni certifikat je res laskavo priznanje, dokaz, da podjetje ne spi na lovorikah, ampak nenehno stremi na napredku in izboljšavam, saj lahko le na ta način izkušnja naših uporabnikov še naprej ostaja najboljša. Certifikat je rezultat nenehnih vlaganj v omrežje, da je to stabilnejše, vedno bolj kakovostno ter omogoča uporabo naprednih tehnologij,« je ob »virtualnem« prejemu nagrade iz rok Hakana Ekmena, predsednika uprave družbe Umlaut, dejal Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemacha.

Oglasno sporočilo

Telemach bo uporabnikom omogočal hitrosti do 10 Gbps Telemachovo GIGA omrežje bo uporabnikom z nadgradnjo na tehnologijo DOCSIS 3.1 kmalu omogočalo dostop do širokopasovnega interneta s hitrostmi kar do 10 Gbps. Visoke hitrosti so prikazali tudi na današnji novinarski konferenci. Z nadgradnjo

s trenutne tehnologije DOCSIS 3.0 na tehnologijo DOCSIS 3.1 bodo tako omogočali še višje hitrosti in s tem še naprej sledili trendom sodobne digitalne družbe. V tem trenutku je za prehod na novo tehnologijo pripravljenega že 80 odstotkov omrežja. Se pa pri Telemachu poleg nadgradnje hibridnega optično-koaksialnega omrežja osredotočajo tudi na nadgradnjo optičnega omrežja. Tehnologijo GPON nadgrajujejo v XGSPON, ki omogoča simetrične hitrosti prenosa podatkov do 10 Gbps. »Obe tehnologiji, tako DOCSIS 3.1 kot XGSPON, bosta hitri, zanesljivi in pripravljeni na aplikacije prihodnosti, ob tem pa tudi energetsko učinkovitejši od trenutnih,« ob tem poudarja Adrian Ježina. Jesen pa prinaša tudi občutno višje hitrosti v paketih EON. Po nedavni nadgradnji platforme EON bodo v septembru nadgradili tudi internetne hitrosti tako od kot do uporabnika. Te bodo po novem znašale do 600/60 Mbps ter uporabnikom omogočale še hitrejše in najnaprednejše storitve. Paketi več praznujejo 5 let Telemachovi najbolj prodajani mobilni paketi družine VEČ septembra praznujejo 5 let obstoja na trgu, v tem času pa so bili deležni nenehnih nadgradenj in povečanja količine prenosa podatkov. Zadnje je bilo izvedeno 1. septembra, ko so v paketu ŠE VEČ z dosedanjih 50 GB povečali količine na 60 GB prenosa podatkov v Sloveniji ter z 8 GB na 10 GB prenosa podatkov v EU/EEA. Ne čudi torej, da ima Telemach danes že več kot 550.000 zadovoljnih uporabnikov in se z 28,2-odstotnim tržnim deležem uvršča na 2. mesto med ponudniki internetnih širokopasovnih storitev, z 22,7-odstotnim pa na 3. mesto med ponudniki mobilnih storitev.


DOBRO MESTO

Dunaj Avstrijska prestolnica je zlezla pod kožo MIKI CIMOLINI Foto: arhiv gostje Mika Cimolini je arhitektka in poslovna vodja programa Centra za kreativnost v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani (MAO). Kot arhitektka je močna v teoriji in praksi. V Ljubljani je končala fakulteto za arhitekturo, magistrirala pa je na inštitutu Berlage na Nizozemskem. Med drugim je kot del arhitekturnega tandema Elastik v Amsterdamu pred leti zasnovala hotel Belleuve, v Sloveniji pa tudi hišo Harmonika in Mezzaninsko hišo. A. Č.

1

2 Moj naj predel je ...

2

Najlaže se je gibati …

3

V mestu je treba nujno videti …

4

Gurmanske poslastice so …

5

Najznamenitejši hotel v mestu …

6

Posebnost mesta pa je ...

… dunajski zrezek, dušena govedina s hrenom ter jabolčni zavitek in tortica sacher. Nujno je treba obiskati pravo dunajsko kavarno, na primer Cafe Hawelka, Cafe Stein ali Kleines Café, kjer lahko ostaneš ves dan; začneš z zajtrkom z jajci, nadaljuješ s kosilom (»šnicl«), za poobedek pa si naročiš dunajsko ledeno kavo. Kleines Café se morda kdo spomni iz filma Pred zoro (Before sunrise) z Ethanom Hawkom in Julie Delpy.

6

1

… Wieden (4. okrožje) okoli Naschmarkta in Karlsplatza, kjer lahko odkrivaš notranja dvorišča z lokalnimi gostišči, kjer strežejo tradicionalne dunajske jedi, ali pa se podaš na bližnjevzhodno avanturo po stojnicah na tržnici Naschmarkt, se izgubiš med starinarnicami in trgovinicami ob robu trga ali se, predvsem poleti, ustaviš na bezgovi limonadi v Kiosku pri prijatelju Christophu.

38

4 … s tramvajem, metrojem ali kolesom. To je mesto z najboljšim javnim prevozom.

… Topazz, eden redkih, ki je bil v prvem okrožju mesta zgrajen v zadnjem desetletju. Dizajn, ki ga je ustvaril biro BWM, je prepoznaven po presenetljivih eliptičnih okenskih odprtinah. Zanimiv je tudi hotel Sofitel v Uniqa Nouvel Tower, v katerem je francoski arhitekt Jean Nouvel zanimivo uporabil dela švicarske multimedijske umetnice Pipilotti Rist.

… MuseumsQuartier, kjer so kulturne institucije na enem kraju in kjer se vedno kaj dogaja, ter dunajske parke. Wiener Stadtpark z arhitekturno zanimivimi intervencijami (restavracijo Steirereck); Augarten, kjer si lahko ogledate protiletalski stolp iz druge svetovne vojne, pa kraljevski Belvederegarten z botaničnim vrtom.

… javna kopališča na Donavi. Če greste tja poleti, se morate nujno okopati v enem od rokavov Donave na javnem kopališču Gänsehäufelbad, saj se vrneš v čas, kjer se arhitektura 60. let meša s pogledom v prihodnost. Mesto je Gänsehäufelbad odprlo za javnost 5. avgusta 1907, med drugo svetovno vojno pa ga je popolnoma uničilo bombardiranje. Leta 1950 so kopališče spet odprli.

Goodlifestyle.si


ZAČUTI. URESNIČI. DELI.

VSE Z ENO KARTICO 4% POPUST NA KOMPASOVO KATALOŠKO PONUDBO OBROČNO PLAČILO POČITNIC, DO 36. OBROKOV BREZPLAČNO TURISTIČNO ZAVAROVANJE ZA VES SVET BREZPLAČNI VSTOP V LETALIŠKE SALONE PO SVETU

NAROČI KARTICO NA: WWW.DINERSCLUB-GOODLIFE.SI | info@goodlife.si | 041 682 261


Narava je že pred 200.000 leti ustvarila naravno alternativo sintetičnemu retinolu: genialno cvetlico immortelle.

Legendarna pomlajevalna Božanska krema za obraz Ljubljana: Mestni trg 7 • Ljubljana: Citypark • Ljubljana: Aleja • Ljubljana: Supernova Mercator Šiška • Ljubljana: Supernova Rudnik • Ljubljana: Nama • Ljubljana: Maxi • Ljubljana: Müller BTC • Domžale: Müller • Velenje: Müller • Kranj: Qlandia • Kranj: Müller • Maribor: Europark Maribor: Gosposka ulica 11 • Murska Sobota: Müller Lendavska ulica • Novo mesto: Qlandia • Bled: Cesta svobode 10 • Celje: Citycenter Koper: Čevljarska ulica 35 • Koper: Planet Koper • Portorož: Obala 14 b • Nova Gorica: Qlandia • Spletna trgovina: www.loccitane.si

Profile for GOODLIFE magazine / revija

GOODLIFE 51, jesen/fall 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded