{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

D o b ro

L e t n i k 11, Š t e v i L k a 47 z i m a 2019

ž i v Lj e n j e


PO VSEBINI

Letnik 11 | Številka 47 | Zima 2019

»Butičnost in butični turizem sta nekaj, kar ima dušo, je izkušnja, pri kateri dobimo pozornost osebja in storitev«, je Živi M. Brecelj v Intervjuju zatrdil predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj.. ŠKARJE . Michael Kampe je kot kreativni direktor eno leto na čelu znamenite znamke džinsa Lee Jeans .

32 

POD ŽAROMETI . Najavtomobili velikih avtomobilskih znamk .

38 

UM-NO . Profesor s katedre za kulturologijo FDV Peter Stanković o pomenu popularne kulture .

34 

NA NOŽ . Slaščičarna Lolita za sladke pregrehe in restavracija Gredič za zahtevne gurmane .

42 

DOBRO MESTO . Barcelona . Lina Vodopivec, direktorica FreyWille za Slovenijo, o arhitekturi, kulinariki in lepoti “Barce” .

44 

POBEG . Kanada . Država jezer, gora, morja in … medvedov .

10 10 

INTERVJU . Marjan Batagelj . “Ko delaš nekaj zares pomembnega, moraš biti pazljiv pri razmerju med ceno in kakovostjo” .

14 

PLATNO . Trideset let športne elegance . Nataša Berginc, ustanoviteljica znamke And by Andraž, je na začetku sama oblikovala kolekcije .

20 

DUEL . Ivo Boscarol in Matej Čer . Ustanovitelj Pipistrela in ustanovitelj AvantGo med drugim o tem, zakaj se bojimo novih tehnologij .

22 

MODNA SCENA . Modna zgodba s slovenskimi oblikovalci .

5

22

26 

20

44

Goodlifestyle.si


UREDNIŠKA BESEDA

Pasti užitka

V

časih je sila preprosto, ko gre za užitkarjenje. Vsaj zame. Namreč, zakaj bi moral hedonizem vključevati zgolj pregrešno drage hotele, avtomobile, jahte, oblačila, restavracije? Kot da so ljudje pozabili, da je danes lahko užitek branje dobre knjige ob kaminu v ne nujno dragi zimski koči, poležavanje na plaži na grškem otoku Hydra, dobro kosilo v libanonski restavraciji z nadvse zmernimi cenami, klepet ob dišeči kavi s prijateljem-/ico v prijetnem manjšem lokalu, ki deluje kot domača dnevna soba? Vedno se sprašujem, zakaj ljudje mislijo, da sta luksuz in hedonizem povezana le z visokimi cenami. Ker le prestiž pomeni, da lahko uživaš, se pokažeš in dokažeš? Ker te le na osnovi dragih potovanj, avtov, restavracij in oblačil nekateri v družbi bolj cenijo? Se mi zdi, da je to nekoliko sprevržena logika razmišljanja. Da ne bo pomote, tudi sam sem rad dobro oblečen, rad jem dobro, avta sicer ne vozim, zelo rad imam urejene in dizajnerske hotele … a vem tudi, da vse to lahko dobiš tudi po znosnih cenah, brez priokusa, ki mi gre pravzaprav na živce – snobizma. Nekateri ga nikakor ne zmorejo, znajo ali niti nočejo skriti. Zanje je to bistvo! Da imajo, da si privoščijo, da lahko, kar drugi ne (z)morejo. Tem bi svetoval, naj si pogledajo zadnji film angleškega filmarja Kena Loacha Medtem ko vas ni bilo (Sorry we missed you).

Foto: Matevž Kostanjšek

Zdaj smo v predprazničnem času. Lepo je, ko se oziramo po lučkah, smrekah in jelkah, vonjamo kuhano vino, se družimo … in razmišljamo, kako bi razveselili tiste, ki jih imamo radi. A ne bo nič narobe, če ne pretiravamo s (pre)dragimi darili, obsesivnim nakupovanjem. Morda bomo bolj modri, če si bomo vzeli več časa za dragocen pogovor s prijatelji in pomagali komu, ki je v stiski. To bo zanj(e) več vredno kot kakršnokoli darilo.

— ALEŠ ČAKŠ ales.caks@goodlife.si

Revija Goodlife 47, zima 2019 DOBRO ŽIVLJENJE Goodlifestyle.si, info@goodlife.si Lastnik in izdajatelj: GL, d. o. o., Erbežnikova 2, 1000 Ljubljana Odgovorni urednik: Aleš Čakš Pomočnica urednika: Maja Tomšič Avtorji: Alenka Birk, Mitja Bokun, Živa M. Brecelj, Aleš Čakš, Matej Kačič, Kaja Komar, Primož Korošec, Matevž Kostanjšek, Leja Kovačič, Manja Kovačič, Peter Stanković Lektura: Simona Fortuna Trženje: Saša Vitič, sasa.vitic@goodlife.si Prelom in oblikovanje: Jure Šajn Naslovnica: Maksim Azarkevič (naslovnica vsebuje elemente oglaševanja) Tisk: Delo, d. o. o., Tiskarsko središče, Dunajska 5, 1000 Ljubljana ISSN 1855-6957

NAJBOLJ FER PONUDBA INTERNETA Za nove in obstoječe HoT uporabnike! za

za 30

dni

za 30

dni

za 30

dni

6,99

i 30 dn

9 9,9

ALI

+ ALI

9,99

14,

99

Paket GIGA+ je na voljo uporabnikom paketov HoT MINI, MAXI ali EXTRA. Paket GIGA+ lahko aktivirate do 31. 12. 2019. Ugodnost paketa GIGA+ vam bo na voljo najmanj do 31. 12. 2020 ob pogoju, da imate aktiven paket MINI, MAXI ali EXTRA. Vse cene so v EUR in vključujejo DDV. Vključene enote veljajo v Sloveniji.

Ponudba velja le do 31. decembra 2019!

Revija Goodlife izide štirikrat letno.

6

Goodlifestyle.si


Sprostite se, razva ja vas narava Nova kolekcija Relaxessence za sproščanje in dobro počutje

Spletna trgovina www.melvita.si

Prodajna mesta MÜLLER


KOŠARICA

ZAPESTNICA MISS

ZAP EST NIC A DON NA IZ SETA TAH ITI,

IZ SETA POLYNESIA, KOLEKCIJA HOMMAGE

KOL EKC IJA HOM MAG E Á PAU L GAU GUI N,

Á PAUL GAUGUIN, FREY WILLE

FREY WIL LE

720 EVROV

880 EVR OV

SHOP.FREYWILLE.COM

SHO P.FR EYW ILLE.CO M

LIN PRA TLA A OX K AŠ AS B IČN STM I N RA R Z V H 8E PRA AC 29,5 DIV SI I GO R T. MER

GIN EDI NBU RGH

OBESEK Z VERIŽICO HALFMOON IZ SETA BORA BORA,

CHR ISTM AS

KOLEKCIJA HOMMAGE Á PAUL GAUGUIN,

34,15 EVR A RRS ELE CTI ON. COM

FREY WILLE NA MIZ NO SVE TILO THI

645 EVROV

S IS NOT

SHOP.FREYWILLE.COM

A MO SCH INO TOY, KA RTE LL 236 EVR OV

A S V E ČA D IŠ AV N VA N N I, D O N G IO ET TI FO R N A S V O R 290 E V M O .C YO O X

DEKORD ESI GN.SI

PI SA LO SW A ROV SK I, M ER C ED ES -B EN Z 50,58 EV RA E-TR G OV IN A. AU TO C O M M ER C E. SI MO ŠKI ČEV LJI ALE XA ND ER MC QU EEN

GIN GENE ROUS ORGA NIC 51,24 EVRA

474 EVR OV FAR FETCH.CO M

RRSE LECT ION.C OM

FOTELJ BE BOP KARTELL 850 EVROV

C

1.8

M

M

JI Š KO R N ŽENSKI KI S V O S WA R ROSSI X V O R S E R G IO V E 7.900 M O .C H C FA R F E T

ER

O

ŠK

A U E- 99, E D E S N JE 67 TR SN G EV B A O RA ENZ JA V IN K A N .A A , U TO C O M M ER C E. SI

DEKORD ESIGN.SI

M, X50 C 38 X20 K E Č KOV BENZ E D E SMERC E.S I MERC EVRA COM O 422,28 T U A.A OV IN E-T R G

8

Goodlifestyle.si


10

Goodlifestyle.si


INTERVJU

Bolj ko se vzpenjaš proti vrhu, bolj si sam MARJAN BATAGELJ • Predsednik uprave Postojnske jame Piše: Živa M. Brecelj • Ilustracija: Mitja Bokun

Eden najuglednejših slovenskih podjetnikov, predsednik uprave Postojnske jame, Marjan Batagelj, je kot otrok jamo občudoval v knjigi Čudesa sveta, čez desetletja pa so mu usoda, trdo delo, splet okoliščin in sreča namenili, da je postal njen upravitelj. Pravi, da se še vedno počuti kot otrok, ki je listal tisto knjigo. O Postojnski jami govori tako vživeto in poetično, da se človeku njegova ljubezen do narave usede v srce.

Ž

e kot otrok ste jo ljubili, in ko ste ugotovili, da bi njena usoda lahko šla v napačne roke, ste se odločili tvegati tako rekoč vse svoje osebno premoženje. Kaj vas je gnalo v to? Čustva so zelo zanimiva reč in se vzpenjajo nad razum. Prizadelo me je, ko so mi kot domačinu govorili, da bi jamo lahko upravljal nekdo, ki je nima rad in je ne razume. Tako sem iz svetovalca pri njeni prodaji postal kupec. Takrat ni nihče verjel vame. Vedel sem, da bomo morali obnoviti hotele in preostalo infrastrukturo, in želel sem, da bi Postojnska jama spet postala prepoznana kot sedmo čudo sveta, kar je zame vedno bila. Ko sem podpisal pogodbo, sem vedel, da nimam druge izbire. Verjel sem vase. Zelo sem bil užaljen, ko so o naši jami slabšalno govorili kot o luknji. Kdor pozna njeno lepoto, o njej govori v presežnikih. Narava je v svoji stvaritvi vedno popolna, in če nekdo o jami govori kot o luknji, pomeni, da jo upravlja zelo slabo. Jaz je ne morem spreminjati, lahko jo le prikazujem in interpretiram v njeni lepoti. Tudi ko smo obnavljali hotel Jama, sem želel, da njegova oblika izraža dušo jame, in to nam je uspelo.

11

»Najsrečnejše ljudi sem videl na Kubi in v Butanu, državi z največjim indeksom sreče.« Ste s težkim srcem izstopili iz cone udobja, ko ste zastavili vse svoje imetje in verjeli, da vam bo uspelo? Izjemno močno sem verjel, da se mi ne more nič zgoditi. Če bi preveč razmišljal o posledicah napačne odločitve, bi verjetno delal v krču, ne bi bil stoodstoten v svojih odločitvah. Bil pa sem popolnoma neobremenjen in sproščen. Ko izgubiš vero v nekaj, izgubiš energijo in naboj. O svoji odločitvi nisem nikoli dvomil, ker sem podjetje kupil s svojim denarjem in se nisem zadolževal. Če bi na nakup gledal ekonomsko in se bal neuspeha, bi ljudje to čutili. Sproščenost v poslu je enaka sproščenosti v športu. Le sproščen boš dosegel najboljše rezultate. Ko si v krču, si morda ne boš dovolj upal in boš tekmo odigral polovično. Že deset let sem sproščen v tem, kar delam, z vero vase pa dajem ljudem tudi upanje. Vse, kar lahko vidite, je delo mojih sodelavcev. Dogovorili smo se, da bomo delali za jamo in za goste in bomo do njih prijazni. Zavedajo se tudi, da bo vsak delavec varen in dobro plačan. Nekoč ste povedali, da je zaslužek samo posledica zadovoljnih gostov ... Natanko to. Ko upravljaš nekaj tako pomembnega, moraš biti pazljiv pri razmerju med ceno in kakovostjo. Verjamem, da je za marsikoga vstopnina v jamo predraga, po drugi strani pa bi bilo nedopustno, da

Goodlifestyle.si


bi naravno vrednoto in kulturno dediščino razprodajali. S tem bi razvrednotili nacionalni simbol. Če se sami ne cenimo in ne govorimo o svoji lepoti v presežnikih, ji ne damo cene, nam tega tudi drugi ne bodo priznavali. Ljudje so v različnih časovnih obdobjih jamo prepoznavali kot nekaj izjemnega in je nimam pravice obravnavati kot ekonomsko kategorijo.

»Butičnost in butični turizem sta nekaj, kar ima dušo, je izkušnja, pri kateri dobimo pozornost osebja in storitev.« Torej ima veliko srečo, da jo vodite prav vi. Ali pa imam jaz to srečo. S srečo je tako: če jo imaš, je ne izrabljaj. Tako o njej govorijo ljudje z dobrimi nameni, saj svojih uspehov ne pripisujejo zgolj sebi, temveč tudi sreči. Ko si upravitelj naravne in kulturne dediščine, si samo njen služabnik. Moti me, ko ljudje govorijo o moji jami. Jama ni moja, je državna, jaz sem le njen ponosni upravitelj, njen zelo drobni in minljivi del. Ponosen sem, da mi je bila zaupana ta vloga, in upam, da bom to počel najbolje. Veste, narava ima spomin. Če si do nje prijazen, ti bo vrnila enako. Obstajajo nerazumljive nevidne energije, ki ustvarjajo svet. Vse življenje hodim v jamo s spoštovanjem. Mislite, da bi Postojnska jama začela propadati, če se ne bi takrat angažirali? Prelomni trenutek je bil, ko sem v časopisu zagledal fotomontažo na Jamskem dvorcu z napisom Kolosej in prebral izjavo zainteresiranega kupca, »da je to edini film, ki ga enkrat kupiš in ga v dvajsetih letih, kolikor traja koncesija, predstaviš polmilijonkrat«. Ko sem slišal, da ima nekdo jamo za film, ki ga prikazuje, mi je bilo vseeno, če bi bila kupnina za dvajset milijonov višja. To je bila zame kot geografa, etnologa in regionalnega načrtovalca največja žalitev. Takrat so se zanjo zanimali tudi Kitajci, kar bi, če bi jo kupili, pomenilo nova kitajska pravila. To se mi ni zdelo prav, saj gre za narodov ponos naravne in kulturne dediščine, ki se mora izražati tudi pri lastniku ali upravitelju. Na naravno vrednoto je nevarno gledati kot na ekonomsko kategorijo. Je svetovno čudo. Da jo bomo ohranili, smo se zavezali k trajnosti.

»Ko upravljaš nekaj pomembnega, moraš paziti na razmerje med ceno in kakovostjo.« Pravite, da je zasebno lastništvo ključno za uspeh podjetja. Državna podjetja, ki se sicer res napajajo iz državnega proračuna, naj bi praviloma veliko bolje skrbela za

12

socialno varnost svojih zaposlenih. Je zadovoljstvo vaših zaposlenih vaša poslovna prednostna naloga? Namenjate jim namreč kar trideset odstotkov prihodka. Na zaposlene moraš gledati kot na svoje prijatelje. Če boš nanje gledal kot na svoje podrejene, ne boš daleč prišel. Danes so človeški viri kapital in vsa dela so pomembna. Na podjetje gledam kot na svojo družino, v kateri nikogar ne zapostavljam. Zaposlenim dajem varnost in varno delovno mesto, in dokler bom jaz tukaj, ga ne bodo izgubili. Zaupamo si, si pomagamo, ko pa nekaj zaslužimo, to med seboj tudi delimo. Svoji hčerki vzgajam tako, da bosta to kulturo prenašali naprej. Kdaj ste ugotovili, da ste uresničili svoje sanje? Okolica mi je povedala, da sem jih uresničil. Jaz niti ne vem, ali jih bom sploh kdaj. Kako je biti na vrhu? Dolgčas je. Bolj ko se vzpenjaš proti vrhu, bolj si sam. Niti ne zato, ker bi izključil okolico, temveč začne okolica nate gledati drugače. Ostal sem tak, kakršen sem bil včasih, vendar si ljudje o meni ustvarjajo predsodke. Kar naenkrat mislijo, da se morajo z menoj pogovarjati kaj

»Sodobni urbanizirani človek dnevno sprejema preveč informacij, izgublja notranji mir in stik z naravo.« pomembnega. V javnosti se je ustvarila kritična distanca. Ljudje me naslavljajo s spoštovani gospod Batagelj, jaz pa pogrešam bolj naravno komunikacijo. Ni mi všeč, da me imajo za pomembnega. Ponosen sem na svoje delo in uspehe, pa čeprav mi nekateri očitajo denar. Če ne bi imel denarja, pa bi rekli, da nisem uspešen. Nikoli ni prav. Zavezali ste se tudi trajnostnemu, butičnemu turizmu. Eden vaših novejših in pomembnejših projektov je bila vila Planinka na Jezerskem, kjer ste se odločili za minimalno uporabo tehnologije. V sobah namreč ni brezžičnega interneta in klimatskih naprav, gosti pa morajo svoje odpadke za seboj pospraviti. Se vam zdi to drzna poteza ali je prihodnost turizma v tovrstnem tehnološkem in materialnem razstrupljanju? Sodobni urbanizirani človek dnevno sprejema preveč informacij, izgublja notranji mir in stik z naravo. Pravzaprav se ne zaveda več ključa svojega obstoja. Bistvo našega obstoja je namreč zavedanje, da bo človeška družba obstajala še naprej. Obstajala pa bo, če bomo ohranili naravo. S tem projektom sem želel urbaniziranega človeka za nekaj dni umakniti od njegovega vsakdanjika. Tam bo spoznal zemeljsko energijo, lokalno hrano in v prostem času sprejel bolj logične odločitve za dobro človeka, za svoje osebno in poslovno življenje. Menda so nekateri celo dvomili o ekonomski uspešnosti vile Planinke? Res je. Pa saj mi pripisujejo milijone in ta projekt sem zastavil kot projekt prihodnosti, ki je najbolj v skladu s slovensko

strategijo. Vložil sem svoj denar. Če v to ne bi verjel, v projekt ne bi vložil niti evra. S ženo sva v to vilo dala predvsem svojo dušo. Seveda verjamem, da bo tudi ekonomsko uspešna. Turizem je pravzaprav potovanje v nasprotje vsakdanjika. Kako dobro je treba poznati življenjski slog gostov, da jim ponudite posebno, novo izkušnjo? Gostu moraš dati to, kar si želiš dobiti sam. Želimo si hitre postrežbe in prijaznega ter vljudnega osebja, ki v svojem delu uživa. Visoka kakovost v turizmu je vedno

»Prava pot do sreče je vrnitev k naravi, saj le tam lahko dobimo navdih.« povezana z zelo prijaznimi ljudmi, kar s samopostrežnim digitalnim turizmom izgubimo. Ljudje si na turistični destinaciji želijo spoznavati kulturo, hrano in pijačo, zaradi česar je nujna dobra komunikacija. Najprimernejši tip gosta v Sloveniji je ljubitelj narave, saj nimamo tako velikih mest, ki bi imela v sebi tako močen magnet.Naši glavni atributi so zunaj Ljubljane. Gost bo namreč največ odnesel od Slovenije, ko se bo umaknil v naravo. Zdi se, da je novi trend v turizmu prav pobeg od udobja, ki nam ga omogočata tehnologija in preobilje. Z drugimi besedami, plačujemo, da nam vzamejo to, za kar smo zapravili večji del svojega imetja. To je svojevrsten paradoks in celo zgodovinski precedens. Ljudje smo padli v nevaren hudournik in okolica nas včasih odvrača od normalnih stvari. Biti normalen danes je velika umetnost. Dosti laže je biti nor. Obilju, ki nas obdaja v tem supermarketu, je včasih treba reči ne. Butičnost in butični turizem pa sta nekaj, kar ima dušo, je izkušnja, pri kateri dobimo pozornost osebja in storitev. Ugotovili smo, da nas materialne dobrine ne osrečujejo. Priznam, da je lepo, če imaš dovolj, počutiš se varneje, končno stanje duha pa zagotovo ni neskončno bogastvo. Ekstremno bogatenje ima enake lastnosti kot revščina, saj revščino ustvarja ekstremno bogatenje. Kako razumete srečo? Najsrečnejše ljudi sem videl na Kubi in v Butanu, državi z največjim indeksom sreče. Butan sem želel spoznati že dolgo. Tam sem šele razumel srečo. Profesor tamkajšnje univerze za srečo nama je z ženo opisal štiri elemente sreče. Na prvem mestu je spoštovanje do okolja. Na drugem mestu je kultura. Kultura do starejših, splošna kultura in medosebni odnosi. Tretje načelo je trajnostni razvoj, vzdrževanje stanja in premikov na bolje. Na četrtem mestu pa je sposobnost vladanja, da lahko v tej sreči živijo. Dobrega vladarja prepoznajo v tistem človeku, ki upošteva prva tri načela. Prebivalci Butana živijo to življenje na vsakem koraku. Tam so vsi pošteni, skromni, srečni in strpni. Prava pot do sreče je vrnitev k naravi, saj le tam lahko dobimo navdih. Nobena aplikacija nam tega ne more nadomestiti in vedno se bomo vračali k prvinskosti. Moje poslanstvo v turizmu je vračanje v prvinskost. Zato smo tudi zavrnili Googlovo snemanje Postojnske jame. Z virtualizacijo naravne in kulturne dediščine razvrednotimo tisto, kar je najlepše.

Goodlifestyle.si


P RI

LETN

na d

A

N

€ 2 1 , 0 an

VA R O ZA V

že od

O

N J E T UJI

Za sproščena potovanja sklenite zavarovanje za tujino z medicinsko asistenco. Sebi in svojim najbližjim boste zagotovili dodatno varnost v primeru zdravstvenih težav in kritje morebitnih stroškov zdravstvenih storitev, ki bi ob tem nastali.

U A M LT I T

UGODNO ZAVAROVANJE ZA VSE POTI V TUJINO


PLATNO

Trideset let športne elegance

pove uspešna podjetnica. In to Ko se je Celjanka Nataša ostaja njihov cilj tudi za prihodnost. Berginc pred 30 leti odločila »Letos poleti smo odprli spletno za samostojno poslovno trgovino, ki je trenutno dostopna le pot, je želela združiti strast Slovencem, v prihodnosti pa bi jo do oblikovanja in ljubezen želeli razširiti na tuji trg. Blagovna do športa ter krojiti oblačila, znamka And by Andraž je po Evropi dovolj kakovostna tudi za poznana predvsem med ljubitelji najzahtevnejše športnike Piše: Kaja Komar • Foto: arhiv And by Andraž smučanja, na Hrvaškem, v Srbiji in športnike po duši. in Črni gori pa je že del smučarske Danes je njeno podjetje kulture.« Želja podjetja je, da bi jo spoznali še drugi, tudi zato, ker v prepoznavna blagovna znamka pisanih športnih oblačil kolekcijah ponujajo vse več izdelkov za prosti čas in vsakdanje aktivnosti. And by Andraž, modno ukrojenih in dovolj elegantnih tudi za piste na slovenskih tednih mode.

AND BY ANDRAŽ •

Športna modna znamka

IME PO SINU IN ZA TUJI TRG

Z

godba blagovne znamke And by Andraž se je začela leta 1989, ko je Berginčeva končala študij tekstilne tehnologije na fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani (NTF) in se odločila za drzno samostojno pot. Pri komaj dvaindvajsetih letih je s podporo staršev odprla svoje podjetje in zasnovala blagovno znamko ter jo poimenovala po sinu Andražu, ki se je rodil tisto leto. »Za angleško ime smo se nato odločili zaradi težave poimenovanja v tujini. Želeli smo, da naša znamka prodre tudi na tuje trge,« o svojih začetkih

14

»Naši kupci so vsi aktivni posamezniki in tisti, ki jim je blizu športni slog, a iščejo nekaj drugačnega in unikatnega,« izpostavlja oblikovalka, »nekaj več, kar je tudi kakovostno in obstojno ter dovolj elegantno, da lahko oblečejo na nešportne dogodke.« Blagovna znamka ima veliko zvestih strank in podpornikov, nanje se je Berginčeva spomnila tudi oktobra, ko je podjetje Co. Andraž, d. o. o., in s tem blagovna znamka And by Andraž, praznovalo 30 let delovanja. »Ob jubileju smo priredili modno revijo in druženje z našimi večletnimi podporniki – ambasadorji blagovne znamke, strankami in poslovnimi partnerji. V prostorih, kjer se rojevajo kreativne ideje, smo se sprehodili skozi vsa leta delovanja. Predstavili smo smučarske komplete, stare več kot 20 let, in presenetili z bogato letošnjo kolekcijo, ki bo decembra na voljo v trgovinah.

Goodlifestyle.si


mode eden najhitreje rastočih segmentov na trgu, tudi oni sodelujejo z zunanjimi oblikovalci. »Seveda spremljamo modne smernice, a težimo k temu, da modo združimo s funkcionalnostjo. Naši izdelki so še vedno namenjeni brezskrbni in udobni športni dejavnosti kakor tudi primerni za vsakdanjo uporabo na delovnem mestu, če poslovni kodeks oblačenja ne zahteva drugače,« dodaja direktorica podjetja And by Andraž. Pred dvema letoma so sodelovali z mlado in nadarjeno modno oblikovalko Sari Valenci, ki je izkušnje nabirala na Švedskem in v Los Angelesu. »S Sari sva se spoznali prek skupnih prijateljev. Takoj sta me navdušili njena drznost in drugačnost. Njen način dela se je odlično vpletel v našo zgodbo.«

raznovrstne kombinacije za športne aktivnosti ali v ulični modi. »Lanska izkušnja je bila vsekakor drugačna. Prikazali smo delo naših hišnih oblikovalcev in kolekcija je bila v celoti naše delo. Občutki so fenomenalni. Veseli smo, da je naš trud prepoznan.« V ISKANJU NAJBOLJ INOVATIVNIH MATERIALOV Športna oblačila so iz leta v leto bolj kakovostna, več je poudarka na inovativnih materialih in krojih. Priljubljeni so tako naravni materiali, kot so organski bombaž, bambusova vlakna, kot tehnično izpopolnjeni umetni materiali, ki se hitro sušijo in skrbijo za dobro izolacijo telesa. Vse več je takšnih z zaščito proti UV-žarkom, iščejo materiale za

Kot je značilno za And by Andraž, v njej prevladujejo žive barve, nekaj pa je tudi športnoelegantnih izdelkov umirjenih barv, namenjenih vsakodnevni nošnji.« PONOSNI NA SVOJE AMBASADORJE IN DRUGE PODPORNIKE V podjetju so še posebno ponosni na svoje ambasadorje, vrhunske športnike, od Filipa Flisarja, Tima Mastnaka, Blaža Janca, Tilna Kodrina do Nevene Ignjatović in kolesarjev najboljšega amaterskega kluba v Sloveniji JB team. Berginčeva je prepričana, da predstavljajo prav vse vidike blagovne znamke. »Z vsemi sodelujemo že kar nekaj let, ker verjamemo, da mladi športniki potrebujejo nekoliko več podpore. Zimskim športnikom ponujamo tekmovalna oblačila in oblačila za trening. Kolesarji so nam pomagali pri razvoju kolesarske opreme, rokometaša pa sta prepoznavna Celjana, ki rada nosita predvsem oblačila za prosti čas.« Za podjetnico so ambasadorji tudi najboljši »test«. So tisti, ki prvi preizkušajo oblačila in poročajo o uporabnosti krojev in vzdržljivosti materialov. Letos so svoji ekipi ambasadorjev dodali še Davida Urankarja, televizijskega voditelja, model, nekdanjega slovenskega reprezentanta in prvaka v atletiki, voditelja prireditev in strastnega športnika. »David sicer že nekaj let zelo rad nosi naša oblačila, poleg tega je izjemno pozitivna in srčna oseba, zato smo zelo veseli, da ga imamo v naši ekipi.« V KORAKU Z MODO Nataša Berginc je na začetku poti sama oblikovala kolekcije, danes pa ima v podjetju zaposlenih več tekstilnih tehnologov in oblikovalcev, s katerimi se skupaj odločajo o prihodnjih kolekcijah. Ker je kategorija aktivne, športne

15

Znamka And by Andraž je lani na ljfw predstavila oblačila hišnih oblikovalcev in kolekcija je bila v celoti njihovo delo. Oblikovalka je imela pri delu dovolj svobode, v podjetju so ji pomagali le izbiri materialov in še nekaterih malenkostih. S kolekcijo Sari Valenci for And by Andraž so ponosno vstopili v svet mode na tednu mode Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana (MBFWLJ) leta 2017. Ustanoviteljica blagovne znamke verjame, da takšno sodelovanje vedno ponudi nove, domiselne ideje in s tem poveča prepoznavnost. Lani pa se je blagovna znamka s kolekcijo Neon future suvereno predstavila še na ljubljanskem tednu mode (ljfw). Navdušili so z mikavnimi barvami in kroji večfunkcionalnih kosov za smučanje s certifikati vrhunskosti, ki dovoljujejo

zimska športna oblačila, ki bi ohranjali ali celo pridobivali toploto prek sončnih celic, da bi zagotavljali dodatno gretje na snegu. Tega se zavedajo tudi v družinskem podjetju blagovne znamke And by Andraž, v katerem med skoraj 30 zaposlenimi delata tudi direktoričin sin Andraž in hči Zala. »Izdelovanje novih kosov iz drugačnih novih materialov je naše poslanstvo,« poudari Berginčeva. »Vsako leto uvedemo kakšen nov material vrhunske kakovosti. Trenutno so v trgovinah izdelki iz povsem novega materiala, ki je visokofunkcionalen, s poudarjeno modno noto, hkrati pa zelo preprost za vzdrževanje, elastičen, lahkoten in prijeten za nošenje. Način pletenja in elastan jim dajeta občutek druge kože.« Da imajo v mislih končnega uporabnika, priča tudi podatek, da v svoji proizvodnji uporabljajo le materiale, ki so barvani v Evropi, saj evropska zakonodaja prepoveduje uporabo barvil, ki so agresivna in škodljiva okolju ter uporabnikom. Poleg tega je podjetje ekološko in trajnostno usmerjeno. »Vedno več posegamo tudi po materialih, ki se lahko reciklirajo, saj celotno podjetje teži k ohranjanju in čistoči planeta. Vse za nas odpadne surovine razvrščamo in jih podarimo institucijam. Tako imamo na mesec manj odpadkov kot veččlanska družina.«

Goodlifestyle.si


IKONE

Dizajnerski kosi

ČRN VOLNEN MOŠKI PULOVER

MOŠKI BOMBER JOPIČ

DIESEL • Trendovski izbor oblačil za jesen in zimo 2019/20

ČRNA MOŠKA PARKA

Oblačila: diesel.com, galerijaemporium.si, emporium.si

RDEČE ŠPORTNE HLAČE

BEL MOŠKI PULOVER S KAPUCO

KARIRASTA MOŠKA SRAJCA

BELA MAJICA

16

MOŠKE ŠPORTNE COPATE

MOŠKI VISOKI ČEVLJI

Goodlifestyle.si


#FEELAUSTRIA

Skupaj na snegu, Ä?isto veselje!

austria.info


OD IŠA VLJ PRA ENO ZNI OLJ ČN E ZA LO C I VR TEL CIT T 10 O AN 0 M E. S I L,

AC

M

A

ZA

LIC TLJ EV AC A R I AL SI CO NG EC Z SM E T S TA A R, IC S. C OM

NC

M

Izbor: Alenka Birk • Foto: Matevž Kostanjšek • Podlaga: instaset.eu

VE

SE

OS

VE KE CO SP SM ELL ET BIN D IC S. C E R, OM

SALON

U ST N IC E M A ZI LO ZA SM ET IC S, O M BI A C O H O FE R. SI

KO MP LE TO TR RB DE IC LIP I Č LU ST CK IL V IC MA YS CC K KI TA T: OS RS VI ME BR TIC AN T, S. C OM

NA RA L’ O VN O RB IZJ IO EM ZA NO OB ZL RA AT ME Z, O T LV OL I TA E LO JE IN .SI LA SE , E, IC TN OM U S S. C A E Z IC EV , O ET G A IL E N Č SM M E EŠ CO JA L L D B B T AC UI LJU M N A B BO AM N & A T H M IC G EI VN CO M G O C S. U I LA ET RF PA L E B S M I E ŠK , V -CO O L A M M RI 0 O 10 T K VI

TO AL KÖ E LO T N A 47 NI VO 11. DA CO SCH W M AS ECH T SE R, 47 11,

HID RO GEL MA SKA ZA BIO OB EFF RA ECT Z BIO , EFF ECT .SI

L,

M

0

SI

RT

H

SI

TE

E. N

R.

O N

FE

H

O

ZA

L,

KA

M

LA

0

15

C

S

LE

IC

ET

VA JE

SM

O

A

ST

RA

N

D,

BI

D

PE

D

R-

IP

TU M I V .CO C S L C VA TI JE ME L S ET O SV CC O A M IN SE

RD

IL

A

NA

N PE

A AZ OA

, GE

E N E. M S AT ČI AG VR 8 O 0 N N ZI RA OB

04 K R E

MA ZA OBRAZ IN V R A T N OA G E, N OAG E .M E

IV

N IČ C C

LO A ST

TIL

18

IT A

KA H

ZN

A

LA

PR

M

M

VE CO Z A C S. I IL Č ET N SM SE O T C SE AC M

H

C

FU

A ST

G

,

G

O

V

JI

SI

N

O

KE

I KS

R-

TI

KR

EM

A

15

ZA

RO

KE

I LA JE VA LN U RC E PO M M ID EA L RE SO LO O Z RE TI N N C EN TR AT O LJ N I KO SI PH O EB U S. DA RP H IN,

IA A OMB A KREM NOČN , L M 50 E T IC S COSM .S I HOFER

CC

KRE

MA

, ER

M

BOR

IAN

SH

IN PR I AC N G A ZN M C O O I SM ME ČN ET NT I SE : IC T S. R E D C , O M

Goodlifestyle.si


LETNA NAROČNINA samo

29,25

EUR

- 10 številk letno -

Podarite svojim bližnjim najbolj prodajano žensko revijo.

Izkoristite posebno ponudbo ob naročilu revije Onaplus. Kontaktirajte nas in poslali vam bomo lični darilni bon za obdaritev.

080 11 99 // narocnine@delo.si // info.delo.si/etrafika

NAROČNINA JE LEPO DARILO


DUEL

Zakaj se bojimo novega? IVO BOSCAROL IN MATEJ ČER • Ustanovitelj Pipistrela in ustanovitelj podjetja AvantCar Piše: Leja Kovačič • Foto: Primož Korošec

»Rada se pogovarjava, brez skrbi,« pravi Matej, ko jima predstavim koncept Duela. In zares mi ni treba izgovoriti niti prve iztočnice, konstruktor lahkih letal in ustanovitelj skupine Pipistrel ter ustanovitelj podjetja Avant Car, ki med drugim širi prvi slovenski sistem souporabe električnih vozil Avant2Go, takoj začneta razpravljati o tehnoloških novostih na njunih področjih. Matej pove, da je nedavno pridobil licenco za pilota športnega letala.

M

atej: Svoj pokoj si predstavljam tako … Ivo: Saj ne bova šla v »penzion«, pokoj se nam že tako odmika, da nikoli ne bomo tam.

(nasmeh) Matej: No, potem pa recimo temu zrelo obdobje življenja, ko bolj kot roke uporabljaš modrost. Vidim se na otoku, kjer bi živeli samozadostno, imeli bi nasade oljk, fig in paradižnika. Zraven bi bila majhen heliodrom s hibridnim elektrovodikovim letalom in solarna elektrarna, s pomočjo katere bi poleg proizvodnje električne energije za dnevne potrebe med drugim z elektrolizo ustvarjali vodik in polnili baterije za shranjevanje energije za poznejšo porabo in pogon električnih vozil ali barke. Narava nam vse nudi in vse lahko tudi hitro vzame, če je ne bomo spoštovali. (nasmeh) Ivo: To niso sanje, to je danes lahko resničnost. Matej: Zato sem že začel pilotirati, da bom nabral čim več kilometrov. Verjamem namreč, da bo takrat vse drugače, zaradi različnih oblik hibridov med elektriko in vodikom bo svet potovanj postal veliko prijaznejši in dostopnejši za vse.

20

»Včasih sem kar malo jezen, ker so mi vzeli Jamesa Bonda. Ko sem bil majhen, sem hodil v kino gledat Jamesa Bonda, da bi videl, kam bo šla tehnologija, zdaj pa se vse to dogaja.« IVO Ivo: In predvsem ne bomo več uničevali naše edine atmosfere. Človek lahko preživi tedne brez hrane in dneve brez vode, brez zraka pa zdrži le nekaj minut, zato moramo vsi, ki imamo to možnost, kaj ukreniti. Sicer pa, Matej, vse tisto, o čemer si prej govoril, je danes mogoče. Včasih sem kar malo jezen, ker so mi vzeli Jamesa Bonda. Ko sem bil majhen, sem hodil v kino gledat Jamesa Bonda, da bi videl, kam bo šla tehnologija, zdaj pa se vse to dogaja. Sanj ni več, vse, kar si zamisliš, obstaja. Po eni strani je to odlično, po drugi pa ne, ker je težko biti inovativen. Matej: Manjka novih Jamesov Bondov. (nasmeh)

Goodlifestyle.si


VELIKIH ZGODB SE BOJIMO Ivo: Slovenci smo pripravljeni priznati, da je nekaj novo in inovativno, težko pa priznamo, da je to naredil Slovenec. Na televiziji gledamo kupljene oddaje o električnem letalstvu, govorijo o rečeh, ki smo jih mi delali pred desetimi leti, oddaje o nas pa snemajo Hrvati. Velikih zgodb se bojimo. Matej: Večkrat se sprašujem, zakaj nas je tako strah novega in uspehov, zakaj smo včasih tako zavistni. Zakaj znamo stopiti skupaj samo, ko se zgodi naravna nesreča? Takrat smo svetovni prvaki. To je seveda zelo lepo, da ne bo pomote. A zakaj tega ne znamo storiti, ko gre za razvoj? Verjetno zato, ker smo prehitro skočili iz socializma v kapitalizem, nismo pa vmes opravili izpitov iz razumevanja delovanja tega drugačnega sveta. Marketing nam je prinesel velike oči, globalizacija dostop do širokega nabora novih dobrin, finančna industrija možnost vnaprejšnjega nakupovanja, žal pa se nismo dovolj naučili finančne pismenosti, ki je varnostni jopič ob novih oblikah družbenogospodarske ureditve, ki nosi s seboj veliko pasti. Ker smo v povprečju zelo pridni in inovativni, menimo, da si zaslužimo več, kot dosegamo. In tako lahko, zaradi omenjenih pasti, postajamo zagrenjeni, kadar izgubljamo nadzor nad našimi življenji. Če bi se hoteli temu izogniti, bi morali najprej pogledati k tistim, ki so tam že stoletja, in se od njih učiti. Morali bi se učiti od tistih, ki so v tem uspešni, ne pa tekmovati med seboj. Če se v Silicijevi dolini pojavi inovator z dobro idejo, vsi stopijo skupaj. Izkušeni ljudje iz zrelih uspešnih podjetij, kot sta Google in Apple, se pridružijo start-upom, tako sta med drugimi Tesla in Facebook postali globalni uspešnici. Ivo: Slovenci smo radi vsi enaki, težko sprejmemo tiste, ki štrlijo iz povprečja. A brez tega ni inovacij. To je bilo dobro takrat, ko smo bili pod Avstro-Ogrsko, morali smo biti dobri in pridni delavci, žal pa smo takšni ostali. Nekdo drug nam mora povedati, kaj naj delamo. SMO NA PRAGU REVOLUCIJE IN SLOVENCI SE ZAVEDAMO, KAJ JE PRAV Matej: Vse pogosteje se mi zgodi, da me kdo vpraša, kakšna je nova tesla, ali pa kdaj bomo pred njegov blok postavili postajo souporabe z električnimi avtomobili. Čedalje več ljudi tudi javno pove, da moramo paziti na naš planet. Začenjamo se zavedati, da je Zemlja kot človeško telo. Tudi mi imamo v telesu razne viruse in bakterije, ki živijo z nami in jih niti ne zaznamo, a če se razdivjajo, vzamemo antibiotike. Tako bo Zemlja naredila z nami, če bomo še naprej delali neumnosti. Smo pa Slovenci vse bolj ozaveščeni, v povprečju veliko bolj kot na primer Američani. Smo na pragu revolucije in se zavedamo, kaj je prav. Ivo: Ko sem leta 1998 prebral, da so na Japonskem izdelali prvi hibridni avto, priusa, sem šel v Ljubljani v Toyotino prodajalno, da bi ga kupil, oni pa so me poslali na Hondo, ker niso vedeli, da to že obstaja. Verjetno mi ga je kot prvemu Evropejcu potem uspelo dobiti, a ga sedem mesecev nisem mogel registrirati, ker tehnično ni sodil v nobeno kategorijo. Ljudje so me najprej čudno gledali, potem so bili nad električnim avtom navdušeni. V letalstvu smo imeli drugačne izzive. Zdaj vsi govorijo o električnem letalstvu, a pred 12 leti, ko smo začeli, so me spraševali: »Kako dolge žice imajo tvoja letala, kako daleč lahko letiš?«

21

»Večkrat se sprašujem, zakaj nas je tako strah novega in uspehov, zakaj smo včasih tako zavistni. Zakaj znamo stopiti skupaj samo, ko se zgodi naravna nesreča?« MATEJ Je pa res, da Slovenci razumemo, kaj se dogaja, nimamo težav z napredkom, smo precej manj zaplankani kot mnogi drugi narodi in ekološko bolj ozaveščeni, kot na primer naši zahodni sosedje. Verjetno je tako, ker je naša država pravi biser, naša voda je povsod pitna, 60 odstotkov države je pokrite z gozdom, tega se vse bolj zavedamo in pazimo na svojo naravo. NE BOMO VEČ GOVORILI O AVTOMOBILIH IN LETALIH, NAJEMU IN NAKUPU Matej: Elektrika je edini energetski medij, ki je skoraj povsod dobro vpeljan. Kot smo vajeni imeti naprave, kot so brivski aparat, računalnik in štedilnik, priklopljene na elektriko, bomo kmalu imeli tako priklopljene in povezane vse naprave okrog nas, vključno s prevoznimi sredstvi. Ko bo vse povezano, bo še bolj optimizirano. Vedelo se bo, kje je energije preveč in kje je je premalo. Podjetja, ki bodo prva sodelovala pri tej tranziciji, bodo lahko znanje in tehnologijo izvažala. Tako je pač v ekonomiji, kdor prvi nekaj naredi, lahko to prodaja drugim. Elektrifikacija je torej naslednji korak, zanašati pa se moramo na energijo, ki jo imamo doma. Če se z nafto kar koli zgodi ali se na primer zaprejo meje, smo lahko po treh mesecih brez dobrin na policah in goriva za prevoz v službo. Če imamo svoje vire in shranjevalnike, pa smo lahko neodvisni od energentov, ki jih doma nimamo, oziroma smo samozadostni. Če nam uspe v desetih ali dvajsetih letih zgraditi vso to trajnostno infrastrukturo, bo svet res povsem drugačen. Energetika je prvi korak, sledi pa še proizvodnja hrane, to nam bo zagotovilo mir in vzdržnost. Če ne bomo odvisni od drugih za osnovne dobrine, kot sta hrana in energija, bomo lahko prodajali tujcem našo pamet in turizem za svoj nadstandard … Če tega ne bomo naredili, pa bo kakovost življenja padala. Ivo: Elektrika je edina energija, ki jo lahko proizvajamo povsod. Je tudi najbolj preprosta za transport, po žici jo peljete zastonj. Najboljši vir za proizvodnjo električne energije pa je sončna energija. Na zemeljsko površino pade v treh minutah toliko energije sonca, kot je človeštvo potrebuje vse leto. Proizvodnja silicijevih panelov trenutno ni najboljša rešitev, ker za to porabimo veliko energije, zato je bolje, če s sončnimi ogledali koncentriramo žarke, segrevamo olje in ga skladiščimo pod zemljo. Tako segrevamo vodo in dobimo parne elektrarne, ki delajo 24 ur na dan, čeprav sonce sije

le 12 ur. Potrebujemo pametno omrežje, nekakšen internet visokonapetostne energije. Kitajci so se lotili izdelave. Sonce vedno sije na polovico Zemlje, a s takšnim pametnim sistemom bi lahko imeli energijo na obeh polovicah. Poglejte, mi trije smo se danes sem pripeljali s tremi avtomobili, na mizi imamo tri telefone. Energija v njih miruje, zato bi bilo bolje, če bi šla po pametnem omrežju kam, kjer bi jo nekdo potreboval, in nazaj, ko bi bila potrebna tukaj. Tako bi je tudi veliko prihranili. S takšnimi izzivi bi se morali ukvarjati, ne pa z vprašanjem, ali bo učinkovitost električnega avtomobila 94- ali 97-odstotna. Odstotek gor ali dol, ljudje morajo imeti dostop do zastonj električne energije. Mobilnost se bo prej ali slej združila, ne bomo več govorili o avtomobilih in letalih, najemu ali nakupu. Za Uber razvijamo taksije z navpičnim poletanjem, izdelovali jih bomo v takšnih serijah, da jih ne bo mogoče izdelovati po sedanji letalski tehnologiji, nujno bo treba vključiti učinkovite elemente avtomobilske industrije, da bo cena konkurenčna, in nastala bo nova industrija. Tako kot je CD-plošča prinesla zaton vinilnih plošč, bo tudi nova revolucija pomenila zaton avtomobilske in letalske industrije, kakršni poznamo danes. Zdaj so pri vsaki hiši trije avtomobili, kmalu pa jih ne bomo več potrebovali, saj si jih bomo izposojali. To se bo zgodilo, če hočemo ali ne. Svet nas ne bo čakal. V Butanu je sicer kralj rekel, da ne bodo imeli semaforjev, dokler bo en sam Butanec brez službe, saj lahko policisti mahajo z zastavicami. Tudi mi lahko razmišljamo tako, a dvomim, da je to naš cilj.

Goodlifestyle.si


AD&styling: ALEŠ ČAKŠ • Fotografija: MATIJA TOMC • Frizura: DAVID ULE (David Hair Design) • Make-up: ROMINA REGVAT • Model: INES J. (Model Group) • Prostor snemanja: HOTEL SLON

MODNA SCENA

Kameleonka

22

Goodlifestyle.si


Jumpsuit: JANJA VIDEC (Galerija Kar=in) • Čevlji in torbica: DUNE (Nama, nama.si)

23

Goodlifestyle.si


Bluza: EVGENIJA ZAFIROVSKA (Galerija Kar=in) • Hlače: KOCCA (Nama, nama.si) • Čevlji: DUNE (Nama, nama.si)

24

Goodlifestyle.si


Jumpsuit: ALESSIO (Galerija Kar=in, IG: Alessiocaks) • Čevlji: DUNE (Nama, nama.si)

25

Goodlifestyle.si


ŠKARJE

Ali ga obožuješ ali pa sovražiš

Michael Kampe

Dobro leto že sedi na stolčku kreativnega direktorja pri legendarni blagovni znamki Lee Jeans. Pred tem je delal za Diesel, Scotch & Soda in Hugo Boss. Večkrat nagrajeni modni oblikovalec obožuje denim!

N

MICHAEL KAMPE • Kreativni direktor Lee Jeans E.M.E.A.

kuhinji. Orodje, ki ga uporabljam za kuharijo, je denim, ampak okolje znamke in jezik sta vsakič drugačna. Ne gre vedno samo za džins, gre za vse, kar je s tem povezano, predvsem funkcionalnost, a dejansko gre za življenjski slog. Naj kuhaš italijanske ali slovenske jedi, morda nemške, vselej je drugače, orodje pa je enako. Duh podjetja, ki se ga čuti v osebnosti zaposlenih, se spreminja, osnova, s katero ustvarjam, je enaka. Zato je tako zanimivo.«

ekaj čez trideset jih ima in Piše: Alenka Birk • Foto: Fabian Blaschke, PR njegovo življenje kroji denim ali nasprotno, kakor se vzame. Iz učilnice je takoj zakorakal v industrijo. Srečava se v Trstu na dogodku ITS, ki izstreljuje mlade modne talente. DEMOKRATIČNOST DENIMA Tokrat je bil član žirije, leta 2010 pa je osvojil International Talent Support Award in za nagrado dobil pripravništvo na sedežu podjetja Diesel v Italiji, Kot študent se je prvič zares srečal z materialom, ki razdvaja ljudi. Kampe nato pa so perspektivnega mladeniča vzeli v službo. Od tam je šla njegova pravi: »Ali ga obožuješ ali ga sovražiš, vmesne poti ni. Tisti, ki ga obožujejo, karierna pot samo navzgor, najprej k Scotch & Soda in zatem k znamki so mu zelo predani. Denim je nasprotje aroganci, ekskluzivnosti in Hugo Boss. Berlinčan se je pred dobrim letom zopet preselil v belgijski snobizmu. Industrija džinsa je velika 'mašinerija' denarja, a v njej delujejo Antwerpen, tam tudi doštudiral na priznani Kraljevi akademiji likovnih prijazni ljudje.« Denim je material, ki je bil sprva namenjen za trpežne umetnosti, ker je sprejel nov izziv in začel sodelovati z znamko Lee Jeans. delovne hlače, zdaj pa je v skoraj vsaki garderobni omari. »Na začetku je Kako je delati za vsa ta velika imena? »Izziv mi je ustvarjati v različnih bila njegova uporaba funkcionalna in praktična. Indigo je čudovita barva, okoljih in jezikih blagovnih znamk. To je, kot bi kuhal različne jedi v eni ki se stara, denim je antibakterijski. Je najbolj demokratična, individualna in

26

Goodlifestyle.si


dostopna tkanina, tako glede na sezonskost kot uporabnikovo raznolikost in demografijo. Podobno vrednost ima le še usnje, le da je dražje in ni tako nosljivo v vseh sezonah.« »Cenovna dostopnost, uporabnost, ekskluzivnost in inkluzivnost – toliko različnih značajev in zgodb lahko zajame denim. Vzemimo nošnjo svojih najljubših kavbojk; sčasoma se strgajo, sperejo, po glasbenem festivalu ostane na kolenu madež zaradi sedenja na travi – kaj ni to pravi denim dnevnik? Džins je zame edini izdelek, ki je brezčasen, brez spola in ustvarjen je bil pred več kot sto leti.« Kampe nadaljuje: »Preprosto je: če sodite k tistim, ki radi včasih razmišljajo malo drugače kot večina, imate radi izzive, razmišljate kreativno, se radi smejite in uživate, potem vas ta material ne bo oviral, nasprotno, podpiral vas bo v tem. Zato mi je všeč in tudi zaradi raznovrstnosti v stiliranju – drzno in elegantno črno jakno iz denima kombiniramo s srajco in kravato pod volnen plašč ali isto jakno z belo majico in kavbojkami ter starim parom allstark. Isti material, druga zgodba. Vsestranski je!« LEEJEVE IKONE Njegov prvi par kavbojk? »Priznati moram, da so bile levi's 511.« Z mamo sta šla nakupovat v Berlinu, ko je imel 12 let. Šele med študijem v Antwerpnu pa je ugotovil, da je džins nekaj posebnega. »Nisem imel denarja za material, v šoli pa je bilo nekaj ostankov denima iz prejšnjih projektov. Namesto nakupa testne tkanine sem ga uporabil in preizkusil nekaj modelov. Ugotovil sem, da so pravzaprav videti precej kul. Igral sem se s kemikalijami, kovinami in barvili, vendar takrat nisem imel pojma, da obstajajo profesionalne pralnice, zato sem dneve preživljal v svoji kopalnici in eksperimentiral na metrih tkanine. Od tedaj sem zasvojen z denimom. Material je poceni in je kot platno, na katero slikaš.« Blagovna znamka Lee Jeans je bila ustanovljena pred 130 leti. Je uporniška blagovna znamka, kar je Pepsi CocaColi, je Lee Levisu. »Lee je nadvse inovativen, malce bolj umirjen in izčiščen, a ne dolgočasen ali zastarel, bolj skandinavski, temnejši in bolj v slogu rock'n'rolla. Vse to in dejstvo, da ima znamka veliko potenciala, je bil razlog, da sem sprejel ponujeno službo.« Najbolj ikonična je »rider« jakna. Najljubši Leejev kos? »'Riding' jakna,« se zasmeji. »Poglej, kaj nosim,« reče. Oblečen je v denim jakno s podpisom Dries van Noten, ki je dejansko kopija Leejeve »rider« jakne. Pokaže, kako se to opazi v detajlih pri cikcak šivih in obliki žepa, ter pove, da ikonično jakno kopirajo celo zelo inovativni oblikovalci, kot sta Martin Margiela in Junya Watanabe.«

nizek pas, spomnimo se Christine Aquilere in Shakire iz tistega časa – zelo nizek pas, mini zadrga, brez zadnjih žepov, hlačnice gredo spodaj rahlo navzven. V preteklosti se je pas od tedaj počasi višal do leta 2010, ko je bil nekje na sredini, potem je šlo navzgor in zdaj je pri popku. Hkrati z višino pasu se oprijeti kroji in izjemna elastičnost spreminjajo v širšo hlačnico in manj raztegljiv džins, je pa odvisno od regije. Recimo v Skandinaviji lahko vidimo neraztegljiv stoodstotni bombaž v kroju za mame. Trenutno smo v fazi, v kateri je zmes obojega – visokega pasu in oprijetega kroja v zgornjem delu noge, spodaj je hlačnica razširjena. Novost je tudi, da široke hlačnice segajo do tal, tudi to je eden izmed hitov v Skandinaviji. Tu je še kroj culottes, hlačnega krila. Elastičnost se zmanjšuje in gre k udobnosti, ne tolikšni raztegljivosti. Pojavlja se tudi material, ki ni denim, recimo mešanica rebrastega žameta, kar vodi v trenutno največjo zapoved, in to je trajnost. Trajnostna moda je globalen trend, saj se ljudje zavedajo, kako umazana industrija je to, zato se jim zdi pomemben izbor materialov. Pri

Lee, jesen/zima 2019/20

»Denim je nasprotje aroganci, ekskluzivnosti in snobizmu. Industrija džinsa je velika 'mašinerija' denarja, a v njej delujejo prijazni ljudje.«

KAJ PA TRENDI? Od kreativnega direktorja želim izvedeti vse o prihajajočih smernicah džinsa. »Na splošno, še posebno pa pri Lee Jeansu, bo vse manj ozkih krojev, trendi se navdihujejo v obdobju konec 90. let in začetku leta 2000. Vrača se

27

Lee, jesen/zima 2019/20

izdelavi namesto vode uporabljamo laser in 'ozone treatment', ki ima isti učinek kot pranje.« »Prednost uveljavljenih blagovnih znamk džinsa, kot so Lee, Levi's, Diesel in Wrangler, je, da imajo verodostojno zgodovino. Nizkocenovne verige je nimajo, one le dostavljajo izdelke po nizki ceni, kakovost je šibka in niso verodostojne.« Za konec ga povprašam, kaj je danes kombiniral poleg omenjene jakne, ker mi razkrije, da v službi nosi izključno oblačila znamke Lee Jeans. »Kavbojke Lee in majico Hugo Boss. Združil sem preteklost s sedanjostjo.« Le kaj nam pripravlja za prihodnost?

Goodlifestyle.si


KREATIVCI

Do umetnine za tisoč všečkov

Mobilni telefoni so v MARJANA BRATUŠA, BLOGERKA zadnjih desetih letih zelo spremenili svet in postali nepogrešljivi arjana Bratuša je pripovedovalka spremljevalci našega zgodb, blogerka in vsakdanjika. Z njimi modna novinarka, ki svojo strast lahko kličemo, pošiljamo do umetnosti deli na družabnih sporočila in klepetamo omrežjih, svojem blogu ter na družabnih omrežjih, spletnih straneh slovenskih in namesto nas si zapomnijo Piše: Kaja Komar • Ilustraciji: Maksim Azarkevič tujih revij o življenjskem slogu. številne informacije, shranjujejo fotoali V enem od svojih zapisov videospomine, na njih ste razmišljali, da je kreativnost rezultat poskušanja in da so včasih lahko poslušamo glasbo, gledamo videoposnetke ali umetnike navdihnile muze, danes pa je to vlogo prevzela tehnologija. filme, si pomagamo z navigacijo in z njimi tudi plačujemo. Ne le pripomoček, pametni telefoni so tudi nov medij Med ljudmi vlada prepričanje, da se kreativni ljudje s tem preprosto umetniškega izražanja in del profesionalnega orodja rodijo, kar pa ne drži. Ste že kdaj slišali za umetnika, oblikovalca ali v digitalnem svetu. O tem, kako z njihovo pomočjo izumitelja, ki bi v prvem poskusu dostavil popolno delo? Seveda ne! pokazati svoje talente in spretnosti svetu, smo se Ustvarjalnost prihaja iz besede »ustvarjati«, kar pa ni mogoče brez pogovarjali z blogerko Marjano Bratuša in ilustratorjem poskušanja. Pri tem ima veliko vlogo navdih, brez njega je lahko neplodno še tako marljivo delo. Maksimom Azarkevičem.

MARJANA BRATUŠA IN MAKSIM AZARKEVIČ • Blogerka in ilustrator

28

M

Goodlifestyle.si


videa in fotografij, za sprostitev pa najraje brskam po pinterestu ali pogledam epizodo Prijateljev na Netflixu. Zaradi velikega zaslona mi ni treba niti prižgati televizije! Kot ste rekli, pogosto uporabljate instagram, ki uporabnikom omogoča deljenje fotografij in videoposnetkov iz njihovega življenja. Vaš profil ima skoraj 12.000 sledilcev. Kaj svetujete tistim, ki se podajajo v virtualni svet všečkov? Vsem, ki bi radi svojo umetnost delili, polagam na srce prav to – naj jo delijo. Ne ozirajte se na všečke in komentarje, na uporabo platforme glejte kot na svoj portfelj, ki predstavlja vaša najboljša dela in prikazuje vaš razvoj. Bodite zvesti svojemu slogu, raziskujte, razmišljajte mimo okvirjev in ustvarite skupnost, ki bo navdihnila vsakega posameznika. Kako? Svojo dejavnost ali umetnost čim bolj opredelite, čeprav je to najtežje. V poplavi informacij in vizualnih del najbolj izstopajo prav posamezniki, ki so razvili edinstven način predstavitve na določenem področju. ILUSTRATOR MAKSIM AZARKEVIČ AZRAM Maksim Azarkevič je ilustrator, grafitar in član kolektiva 1107 klan, znan po hudomušnosti in humorju, ki ju uporablja pri ustvarjanju na ulici, stenah, v galeriji ali na spletu.

Kaj vas navdihuje? Navdihujejo me zgodovina umetnosti, naslovnica revije, fotografska razstava in knjiga, ki jo prav zdaj berem. Tehnologija je ključen naslednji korak, ki navdih prenese v prakso, in možnosti, ki jih danes ponuja pametni telefon, so res neskončne, kar prinaša navdušenje in zagotovilo, da so tvoje ideje izvedljive!

Grafiti niso več preganjan izraz subkulture, temveč krasijo mesta in jih oživljajo, so del urbane kulture. Grafitarji se iz urbanega sveta selijo tudi v virtualni svet, celo kontroverzni, gverilski Banksy ima svoj račun na instagramu. Kaj vam kot grafitarju omogočajo digitalne tehnologije? Smisel risanja grafitov je, da čim več ljudi vidi in si zapomni

tvoje ime oziroma bolje rečeno vzdevek (tag). Ker v začetku grafitarji niso imeli dostopa do občinstva, ki ga danes lahko dosežejo po internetu, so ustvarjali na javnih površinah in vlakih. Te izdelke so videli zgolj mimoidoči ali ljudje ob tirih. Z internetom in socialnimi mrežami so stene in izdelki na vpogled vse širši publiki, ne samo lokalno, ampak tudi mednarodno. Gre torej le za večjo prepoznavnost umetnikov? Internet je poleg tega zelo pripomogel k razvoju slogov in tehnik, ki jih lahko ustvarjalci zdaj spoznavajo in nato še naprej razvijajo, prilagajajo in združujejo s svojim stilom. Pred internetom je bilo to mogoče samo na potovanju, ob spoznavanju tujih umetnikov ali iz redkih revij in knjig o grafitih. Vam pri delu pomagajo pametni telefon in njegove aplikacije? Čeprav sem ljubitelj tehnologije in želim preizkusiti vsak nov digitalni pripomoček za ustvarjanje, še vedno najraje delam analogno, torej z listom papirja, skicirko, steno ... Ko pa uporabljam digitalne tehnike, imam najraje aplikacijo procreate. Trenutni digitalni izziv je najti najprimernejšo aplikacijo za uporabo na Samsungovem Galaxy Note10+. V digitalnem svetu ste precej priljubljeni, na instagramu imate skoraj 100.000 sledilcev. Kaj je pomembno za uspeh na družabnih omrežjih? Najpomembnejša je stalnost. Izdelke je treba objavljati dnevno, s tem ohranjaš zanimanje in pričakovanja publike. Vendar mi stalnost ni pomembna samo zaradi instagrama, izdelek na dan mi pomeni rutino, moje jutranje skiciranje ob skodelici kave pa tudi neke vrste trening. Vsebinsko pa sem opazil, da je najbolje delati tisto, kar mi v danem trenutku prija, me zanima in zabava. Torej iskrenost? Na izdelkih se to pozna, publika to opazi in se nanje pozitivno odzove. Najslabše je ustvarjati samo za odobritev sledilcev, saj se bo vedno našel kdo, ki mu kaj ne bo všeč ali pa bi želel, da ustvarjaš kaj drugega. S prilagajanjem sledilcem izgubiš svojo vizijo in voljo do ustvarjanja.

Kako vam pametni telefon pomaga v ustvarjalnem procesu? Glavni adut Galaxy Note10+ je seveda dobra kamera, ki izvrstno posname glavni medij, jaz ga potem nadgradim. Odličen procesor mi zagotavlja brezhibno delovanje številnih aplikacij, potrebnih za pretvorbo ideje v končno delo. Dejstvo, da lahko ustvarim grafiko, kolaž ali video kadar koli in kjer koli s pomočjo ene same naprave, je vse, kar potrebujem, da se kreativni sokovi začnejo pretakati. Katere aplikacije oziroma programe najpogosteje uporabljate? Na prvem mestu je zagotovo instagram, čeprav na njem preživim veliko manj časa, kot se zdi. Samsung Notes mi pomaga urejati misli in shrani vsako idejo. Prav tako je nepogrešljivo S Pen pisalo, s katerim na hitro označim in uredim besedilo, vnesem popravke ali skiciram načrt za naslednji kolaž. Uporabljam tudi aplikacije za urejanje

29

Goodlifestyle.si


ONA NOSI Oblači jo: Alenka Birk • Riše: Izabela Arsovska

E K P R IV E NEDRČE Y R YS T E , DA R K M S PA L M E R

IV EE KO M BI NE ŽA PR E, PA LM ER S M AG NI FI CE NC

HA LJA PR IV EE

MAGN IFI CE NC E, PA LM ER S T IC T O P E XO L E, FA IR Y TA S PA L M E R HLAČK E PRIVEE DARK MYSTE RY, PALME RS

E K P R IV E NEDRČE IC E N C E, M AG N IF S PA L M E R

HLAČK E PRI VEE MAGN IFIC ENC E, PAL ME RS

BO DI PRI VEE MAGN IFIC ENC E, PAL ME RS HLAČ E EXOT IC FAIR YTAL E, PALM ERS

PAS ZA NO GAVIC E PRI VEE DA RK MY STE RY, PAL ME RS

Ona obožuje jesen in udobna oblačila. S kartico Diners Club Goodlife lahko uresniči svoje želje. Omogoča ji preprosto plačevanje doma, na spletu in v tujini. Svoje nakupe lahko razdeli na več delov. Čaka pa jo še posebna ugodnost pri Weekend Max Mari z 10-odstotnim popustom za celoten nakup najljubših kosov. Za pridobitev kartice pokliče na 041 68 22 61 ali jo naroči na GOODLIFE.SI.

30

Ona nosi … … čutno, elegantno in zapeljivo perilo, ki je bilo razvito posebej zanjo in za vse ženske v želji, da perilo postane popoln okvir za telo in osebnost. Ona poudarja svojo ženstvenost z vrhunskimi materiali in popolnimi kroji. K iskanju ravnotežja znotraj sebe in navzven, ji pomaga veličastna intimna zgodba eksotične pravljice. Slavimo umetnost ženstvenosti!

Palmers boutique Zvezda, Emporium, Nama (Ljubljana) Palmers boutique Europark (Maribor) Palmers boutique (Novo mesto)

Goodlifestyle.si


TOYOTA C-HR HYBRID

IN TOKRAT PRIHAJA HITRO.

2.0

NOVI

HIBRIDNI POGON 135 KW (184 KM)

Toyota C-HR hybrid se ponaša z novim, močnim hibridnim sistemom in sodobno hibridno zmogljivostjo, ki se odlično poda njeni osupljivi obliki. Z bogatejšo notranjostjo in celovitim paketom povezljivosti na dosegu roke je nova Toyota C-HR hybrid vse prej kot običajna.

TOYOTA.SI Povprečna poraba goriva za vozila Toyota C-HR Hybrid: od 3,8 do 4,0 l/100 km in emisije CO₂: od 86 do 92 g/km. Emisijska stopnja: za 2,0 hibrid EURO 6d-ISC-FCM in za 1,8 hibrid EURO 6d-ISC. Emisije NOx: od 0,0036 g/km do 0,0049. Ogljikov dioksid (CO₂) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delce PM10 in PM2,5, ter dušikovih oksidov. Slika je simbolična. Več na www.toyota.si. Toyota Adria d.o.o., Brnčičeva 51, Ljubljana.


POD ŽAROMETI

Najavtomobili ta hip

Toyota Corolla

Avtomobili so predmet poželenja, pri katerem si zgodovina podaja roko s prihodnostjo ter se srečujejo drzne ideje, vizionarstvo in nastopaštvo.

Kateri so najbolj vroči avtomodeli na trgu? Piše: Matej Kačič • Foto: arhiv proizvajalca

IKONA TOYOTA COROLLA

K

ateri je eden izmed najbolj priljubljenih avtomobilov na svetu? Brez dvoma je to toyota corolla, saj je bilo od prve predstavitve leta 1966 prodanih že več kot 46 milijonov primerkov, zgodbo u uspehu pa nadaljuje že 12. generacija. Nova corolla je s svojim stilom, učinkovitostjo in prijetno vožnjo prava ikona sodobnega časa, v treh različicah pa na vseh ravneh izpolnjuje pričakovanja uporabnikov: kompaktna kombilimuzina je namenjena mlajšim parom, raznovrstna karavanska različica touring sports navdušuje s svojo družinsko usmerjenostjo, udobna limuzina pa je ustvarjena za mlajše uspešne posameznike, ki potrebujejo avtomobil prestižnega videza in udobne uporabnosti. Ne glede na vaš življenjski slog in izbrani tip karoserije boste lahko uživali v prednostih pogonskih sklopov 1,8ali 2,0-litrskega hibrida s samodejnim polnjenjem. Ikoni se ob živahni vožnji poda tudi kabina, zasnovana v premijski kakovosti, ki omogoča mnoge rešitve, zaradi katerih je udobje med vožnjo še večje. Na voljo so brezžično

32

polnjenje mobilnega telefona, preprosta uporaba osempalčnega osrednjega zaslona, ki je občutljiv za dotik, voznikov sedempalčni informacijski zaslon ter projekcijski zaslon. ŠPORTNICA TOYOTA SUPRA

Kako izbojevati svoj prostor v popularni kulturi? Toyotin odgovor sliši na ime supra, ki med navdušenci nad strupenimi podobami, izjemnimi zmogljivostmi in privlačnim drsenjem uživa prav poseben status. Tudi nova supra s spredaj nameščenim šestvaljnikom in zadnjim pogonom ima prave atribute za nadaljevanje ljubezenske zgodbe. Njen razvoj je bil namreč precej več kot le preštevanje krogov na dirkališču, saj so se pri Toyoti osredotočali na mikavno obliko in občutek za volanom. Z dolgim pokrovom motorja, kompaktno karoserijo in streho z dvojnim balonom je supra pravi magnet za občudujoče poglede, inženirji pa so ustvarili unikatno mešanico moči, ravnotežja in agilnosti, ki ponuja ultimativno vozniško izkušnjo. Supra se domače počuti na cesti in dirkališču, pri tem ji pomaga 3,0-litrski šestvaljnik. Opremljen je s turbopolnilnikom, proizvaja 340 konjskih moči in 500 Nm navora. Do 100 km/h pospeši v 4,3 sekunde, največjo hitrost pa doseže pri 250 km/h. Vozniku je v celoti posvečen tudi kokpit, ki je opremljen z dirkaškimi sedeži in vrhunsko tehnologijo.

Goodlifestyle.si


opremljen s prilagodljivim štirikolesnim pogonom 4matic, trebuh je od tal oddaljen za 19 centimetrov, kar poskrbi za primeren nastop tudi po slabše utrjenih podlagah. REVOLUCIONAR JAGUAR I-PACE Kdo pravi, da električni avtomobil ne more biti vznemirljiv, športno navdihnjen in hkrati še vsakodnevno uporaben? Jaguar s povsem električnim modelom i-pace zapira usta tudi največjim skeptikom ter znamko postavlja v ospredje revolucije električnih vozil. Kako tudi ne, kabina je zelo nizko, izraziti blatniki ustvarjajo občutek nenehnega gibanja in dopolnjujejo tekočo bočno linijo vozila, tanka, futuristično oblikovana žarometa LED pa modelu i-pace zagotavljata

Mercedes-Benz GLC Coupe Mercedes-Benz CLA

MANEKEN MERCEDES-BENZ CLA

NASTOPAČ MERCEDES-BENZ GLC COUPE

Ali v morju avtomobilske pločevine za zmeren denar iščete dizajnerski izdelek brez primere? Pri MercedesBenzu so z modelom CLA uslišali tudi takšne želje, saj je štirivratni kupe na osnovi razreda A skladen in privlačen z vseh strani, ob tem pa dinamičen in sodoben. V novi generaciji je še mersko zrasel ter v kabini pridobil prostor, navdušita pa tudi sodobna platforma ter urejena in futuristična kabina z dvema zaslonoma, elektronskimi merilniki in asistentom MBUX. Ta s prepoznavanjem gest poskrbi za dodatno mero inteligence v notranjosti, različne komfortne funkcije so za uporabo enostavne in intuitivne, vse skupaj pa popestri še glasovno upravljanje z uporabo ključne besede »Hey Mercedes«. Ste lačni ali žejni, iščete dober butik v neznanem mestu? CLA vam bo hitro priskočil na pomoč, ob seksi oblinah in tehnoloških bombončkih pa bo navdušil tudi z zmogljivimi in varčnimi motorji.

Ste med tistimi, ki prisegajo na aktualno avtomobilsko modo, a bi vseeno radi izstopali? S prestižnim športnim terencem znamke Mercedes-Benz si boste delno ugodili, z modelom GLC coupe pa v celoti. Kupejevsko oblikovani športni terenec je zadetek v polno, saj gre za drzen, zanimiv, mogočen in zelo opazen avtomobil. Tako rekoč vsak delček karoserije kupeja GLC izžareva moč in prevlado, naj gre za markanten sprednji del z velikimi odprtinami za zajem zraka ali pa za mikaven zadek, ki ga po vzoru C-kupeja krasijo vodoravna LED-svetila. Zunanja podoba resnično prevzame mimoidoče. Potniška kabina s kakovostno izdelavo in bogato opremo ob tem zagotavlja odlično počutje, drzno zunanjo podobo in razkošno notranjost pa nadgrajujejo tudi terenske zmogljivosti. GLC coupe je že serijsko

prepoznavno prisotnost na cesti. Notranjost na novo definira klasično ravnovesje vozil Jaguar med športnim značajem in razkošno izdelavo, med aduti pa sta tudi prostornost in sodobna tehnologija, ki bdi nad varnostjo

Jaguar I-pace

potnikov. Zaradi elektromotorja z 294 kilovati največje moči (400 KM) je neslišna mačka vedno pripravljena na napad in pregon. I-pace z mesta do 100 km/h skoči v le 4,5 sekunde ter doseže največjo hitrost 200 km/h. Po WLTP-ciklu lahko s polno baterijo prevozi do 470 kilometrov dolgo pot, baterija z zmogljivostjo 90 kWh pa se v 85 minutah napolni do kar 80 odstotkov.

Toyota Supra

33

Goodlifestyle.si


NA NOŽ

Lolita Piše: Kaja Komar • Foto: arhiv Lolite

Ljubljanska zapeljivka L

olita nas najprej spomni na sladko malo zapeljivko v romanu Nabokova, takoj nato pa tudi na lokal v starem delu prestolnice, v katerem diši po svežih piškotih, čokoladi in vanilji, mandljih in orehih pa kavi in drugih zapeljivih vonjavah sladkosti izpod rok slaščičarskega mojstra Gregorja Rodeta, ki tam ustvarja že dobrih osem let. Ko vstopiš, te zapelje še z ambientom. Za ljubko, očarljivo notranjo ureditev so odgovorni v biroju Trije arhitekti z glavnim arhitektom Andrejem Mercinom. Ker prostora v Filipovem dvorcu, ki je pod spomeniškim varstvom, niso smeli spreminjati, so ostali visoki stropi, lesena tla in velika okna, ki v notranjost prinašajo veliko svetlobe in radovedne poglede. Viseče luči v obliki češnje so delo priznane slovenske oblikovalke Nike Zupanc, njene so tudi namizne luči Lolita, črne in rožaste. Ljubljanska Lolita nadaljuje tradicijo znane Mayerjeve kavarne, ki je bila nekoč središče druženja v Ljubljani, k temu prispeva tudi ponudba tort, krostat, musov, makronov, čokoladnih lizik in drugih slaščic. »V Loliti sem začel pod vodstvom Gorazda Potočnika,« nam pove slaščičarski mojster Rode. »Danes pridobivam najpomembnejše izkušnje v vsakodnevnih izzivih v službi. Občasno se udeležujem tudi seminarjev in delavnic, ki mi pomagajo pri razvijanju idej.« Njegove sladice so prava mala umetnina tako

34

glede gurmanskih užitkov kot v estetski dovršenosti in inovativnosti. »Tudi sam rad preizkušam različne sladice, pri tem pa vedno razmišljam, kako bi jih izpopolnil, da bi očarale širok krog ljudi. Veliko raziskujem na spletnih omrežjih in se učim novih tehnik.« Ko oblikuje sladico, razmišlja, komu vse bi bila všeč in koga bi najbolj navdušila. »Želel bi si, da gost začuti veselje ob pokušanju. Težim k temu, da se v sladici začuti strast in ljubezen, s katero je bila narejena. Priznam, da sem perfekcionist in me zmotijo površne in hitro narejene,« je kritičen mojster, ki spremlja tudi druge slaščičarske mojstre. Nerad izpostavlja velika imena, trenutno pa najraje sledi ustvarjanju Karima Bourgija. »Moj recept za uspešno zgodbo je dobra ekipa, ki mi sledi in na katero sem ponosen.« Sicer pa Lolitin slaščičarski mojster stavi tudi na ustvarjalnost in za sladka decembrska darila svetuje, naj jih izdelamo sami. »Lahko so zelo preprosti piškotki, ki jih okrasite po svoje, torej z delčkom sebe, ali pa jih zapakirate v personaliziran lonček in tako bo srkanje čaja, kave ali vroče čokolade še slajše.« Bavarska tortica - hrustljav biskvit iz kakavovega biskvita s hrustljavčki ter mousse bavarske kreme z amarena višnjo in višnjeva glazura

Goodlifestyle.si


Gredič Piše: Kaja Komar • Foto: Matic Grmek

Harmonija okusov K

o se peljemo v Gredič skozi slikovito spokojnost briške narave, ki jo vsak letni čas pobarva drugače, se nam kot pri tančici odstira pogled na romantičen dvorec. Že ob vstopu nas prepriča estetika moderno zasnovane notranjosti, ki jo prežemata toplina in udobje. Tokrat smo ga obiskali zaradi restavracije, čeprav bi hitro našli razlog, da ostanemo vsaj še en dan, nekateri pa so Gredič izbrali za posebni osebni dogodek v najbolj zaželeni družbi, kot sta si tu pred kratkim večno zvestobo obljubila znana kuharja in vlogerja Teja Perjet in Jani Jugovic. Začeli smo s penino Medot, pridelano po klasični metodi na osnovi avtohtone rebule, najbolj značilne paradne vinske sorte v Brdih. V pogovoru o pokrajini in vinih z odlično podkovanim osebjem smo izvedeli, da je prav iz družine Simčič z domačije Medot, ki je hkrati lastnica Grediča, dedek Zvonimir Simčič tisti, ki je zaslužen, da smo to sorto ohranili. Nato smo se prepustili spretnemu osebju, da nas je popeljalo na kulinarično potovanje z ribjim in mesnim degustacijskim menijem, ki ga s sodelavci pripravlja kuharski mojster David Bucik,

35

skoraj domačin, doma iz Nove Gorice, ki se je uril v francoski kuhinji pod vodstvom chefa Thomasa Debouzyja v prestižni restavraciji La Briqueterie v Vinayu blizu Grenobla. Vsak naslednji trenutek našega obiska Grediča se je stopnjeval v harmoniji med sredozemsko ustvarjalnostjo in celinskimi okusi, seveda s skrbno zasnovano vinsko spremljavo. Za konec nas je pri mizi pozdravil še sam kuharski mojster, da bi odgovoril na nekaj vprašanj. »Ključ do uspeha v kuhinji je izbira kakovostnih, svežih sestavin in obdelava, ki kar najbolj ohranja okus,« nam je povedal, ko smo ga povprašali o njegovih krožnikih. Prosili smo ga še za kakšen kulinarični nasvet ali skrivnost za naše bralce, kar mu je narisalo širok nasmeh na obraz. »Najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam, je – kuhajte z ljubeznijo.« David Bucik, kuharski mojster Grediča, je ostrige ponudil nežno objete v slastnem mehurčku penine Medot 48, da se harmoničen okus ostrige s penino razodene v ustih, še preden ostriga lahkotno zdrsne po grlu.

Goodlifestyle.si


ZDRAVO Superživilo za vse okuse

Chia semena se uporabljajo pri pripravi smutijev, peciv, solat, pudingov in še bi lahko naštevali. Nekateri črna semena opisujejo tudi kot superživilo, saj naj bi poleg hranilnih vrednosti zagotavljala tudi nizkokalorični vir energije. Natur aktiv bio chia semena se lahko uživajo tako brez toplotne obdelave kot tudi kuhane ali namočene v tekočini po izbiri. Poleg številnih hranilnih lastnosti so tudi odlična izbira za pripravo zdravih sladic. HOFER.SI

Hranljiv napitek

Natur aktiv bio ovseni napitek je priljubljen nadomestek mleka živalskega izvora. Oves spada med zdravju prijaznejše in hranljive žitarice. Vseboval naj bi balastne snovi, ki spodbujajo delovanje prebavnega sistema, med drugim pa naj bi bil tudi zakladnica mineralov, vitaminov in aminokislin. Ovseni napitek se poda k različnim kosmičem ali granoli, uporabljamo ga pri pripravi sladic ali zgolj kot dodatek kavi. HOFER.SI

Večnamensko olje

Natur aktiv bio kokosovo olje bo poskrbelo za pridih tropskega poletja tudi v hladnih zimskih dneh. Uporabljamo ga za hitro peko različnih živil ali kot dodatek sladicam. Majhno žličko kokosovega olja lahko dodamo tudi domačemu smutiju, kar naj bi sestavinam omogočilo, da se povežejo in tako poudarijo okus sadja ali zelenjave. HOFER.SI

Preliv brez slabe vesti

Čokolada HOFERjeve lastne blagovne znamke Choceur s 85-odstotnim deležem kakava in certifikatom UTZ, ki označuje trajnostno pridelavo kakava, bo poskrbela za sladek preliv brez slabe vesti. Čokolado stopite nad vodno kopeljo in po potrebi dodajate žličko kokosovega olja Natur aktiv. Okus čokolade lahko še dodatno poudarite s ščepcem soli. HOFER.SI

Prastaro žito, ki ne razočara

Pira velja za prastaro vrsto žita, bogato z beljakovinami in z nizko vsebnostjo glutena. Kljub mletju ohranja številne hranilne snovi. Med drugim naj bi vsebovala pomembne ogljikove hidrate - mukopolisaharide ter vitamine A, B, D in E. Pirino moko Happy Harvest lahko uživajo ljudje z alergijo na gluten v pšenici, prav tako je uporabna za pripravo domačega kruha, testenin, piškotov ter palačink. HOFER.SI

Veganske pirine palačinke 125 g pirine moke zmešajte s čajno žličko chia semen. Dodajte 450 ml ovsenega napitka, ščepec soli, ščepec cimeta in sladilo po okusu. Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da dobite gladko zmes. V ponvi na žlički kokosovega olja specite palačinke in postrezite s čokoladnim ali drugim poljubnim nadevom ter s svežim sadjem. Recept pripravila: Barbara Radojlović, @Barbarella

36

Goodlifestyle.si


UM-NO

Pomen popularne kulture Piše: Peter Stanković*

K

ultura je zelo širok pojem. Z njim označujemo umetnost, simbolne rede (slovenska kultura, primorska kultura, kitajska kultura), načine delanja stvari (kultura prehranjevanja, bivanjska kultura), vrsto ekonomije (kulturni sektor) in še kaj. Vseeno pa se pojma drži prizvok vzvišenosti: kultura je ponavadi mišljena kot neke vrste ideal, pri čemer ni nepomembno, da v praksi, ko rečemo kultura, še najpogosteje mislimo na visoko umetnost. Vendar pa stvari niso tako zelo preproste. Res je, da kultura ljudem ponavadi pomeni umetnost, toda tu je še neka druga kultura, prav tako pomembna. Imenujemo jo popularna kultura, pri čemer velja hitro pristaviti, da se v akademskem okolju s trditvijo, da je popularna kultura pomembna,

Če bomo zavračali popularno kulturo kar počez, bomo po nepotrebnem spregledali celo vrsto morda najbolj zanimivih kulturnih dosežkov 20. in 21. stoletja. *PETER STANKOVIĆ je redni profesor na katedri za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

mnogi ne bi strinjali. Njihova domneva je, da je popularna kultura narejena zgolj za denar, tako da nima nikakršne umetniške vrednosti in si tudi resne obravnave ne zasluži. Različne znanstvene discipline, ki se ukvarjajo s kulturo, tako o popularni kulturi sploh ne govorijo: umetnostna zgodovina obravnava slikarstvo, kiparstvo in arhitekturo, literarna zgodovina literaturo, muzikologija klasično glasbo in podobno. Toda v resnici je tudi popularna pomembna. Za to sta zlasti dva razloga.

38

POPULARNO KULTURO ŽIVIMO Prvi je povsem načelen. Gre za preprosto dejstvo, da je popularna kultura že dolgo tista kultura, ki jo ljudje v resnici živimo. Ko se na primer pozno popoldne vrnemo utrujeni iz službe, se verjetno ne zleknemo na kavč in začnemo prebirati Prešernove sonete ali zbrana dela Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Oziroma si ne zavrtimo godalnih kvartetov poznega Beethovna. Veliko bolj verjetno je, da si bomo prižgali televizijo in spremljali popularne nadaljevanke, šarili po Netflixu ali poslušali svoje priljubljene pop glasbenike. Popularna kultura je danes resnična kultura: vrsta različnih medijsko posredovanih kulturnih izrazov, ki jih posamezniki v svojih življenjih v resnici spremljamo. A tu ne gre zgolj za vprašanje prisotnosti. Prav tako pomembno je dejstvo, da je popularna kultura tudi izjemno vplivna. Ko na primer gledamo film ali televizijsko nadaljevanko, to počnemo zaradi ugodja, ki nam ga nudita, toda tu se dogaja veliko več. Ena od osnovnih značilnosti teh pripovednih oblik je identifikacija: filma ali nadaljevanke ne spremljamo kar tako, od zunaj, kot nezainteresirani opazovalci, saj avtorji poskrbijo, da se že prav na začetku identificiramo z glavnim junakom (ali junakinjo) in potem spremljamo dogajanje, kot da bi se dogajalo nam samim. Ker se zgodbe praviloma končajo srečno (happy end), gledalci iz tako nastavljenih pripovedi črpamo veliko zadovoljstva, toda po drugi strani ni čisto vseeno, s kakšnim likom smo se ob gledanju identificirali. Takšne identifikacije namreč v praksi pomenijo, da začnemo nekatere vedenjske vzorce in vrednote tudi oponašati oziroma sprejemati. Če torej želimo razumeti sodoben svet, moramo razumeti tudi popularno kulturo, ki ta svet z različnimi identifikacijami pomembno soustvarja.

Toda popularna kultura je pomembna še zaradi nečesa drugega. Strogo gledano gre za bolj ali manj komercialno produkcijo, toda v tem okviru lahko nastanejo tudi številni pomembni estetski presežki. The Beatles, če navržemo zgolj zelo očiten primer, so bili seveda komercialna pop skupina, toda že dolgo ni več nikakršnega dvoma, da je glasba, ki so jo pisali, pogosto zelo kompleksna, intrigantna in inovativna. Nekaj podobnega velja za besedila njihovih skladb, pri čemer pa tu ne gre zgolj za Beatle. Nekaj podobnega lahko rečemo tudi za Boba Dylana (ki je lani prejel Nobelovo nagrado za literaturo), skupine The Rolling Stones, The Clash in celo vrsto drugih glasbenikov oziroma filmov, televizijskih nadaljevank, modnih kreacij, računalniških iger, glasbenih videospotov in podobno. Če bomo torej zavračali popularno kulturo kar počez, bomo po nepotrebnem spregledali celo vrsto morda najbolj zanimivih kulturnih dosežkov 20. in 21. stoletja.

Goodlifestyle.si


PRAVO DARILO ZA VSO DRUŽINO

in test

12/2018

Mobile Benchmark Slovenia

S PAKETOM NAJ C DO 2 LETI

99 € 11

*

/ MESEC NA OSEBO

140 GB

ZA 4 DRUŽINSKE ČLANE

Poskrbite za veselje, ki povezuje 4 družinske člane po ceni, vredni praznovanja. Z NOVOLETNO akcijsko DRUŽINSKO PONUDBO uživajte v 140 GB ter neomejenih klicih in sporočilih v naj omrežju.

www.telekom.si *Akcijska cena 11,99 EUR na mesec na osebo je izračunana za 4-člansko družino, ki izbere mobilni paket Naj C do 31. 1. 2020 (mesečna naročnina 23,99 EUR) in sklene 3 nova naročniška razmerja Druga številka do 31. 1. 2020 (3 x akcijska mesečna naročnina 7,99 EUR). Skupni znesek za 4-člansko družino je 47,96 EUR, kar pomeni 11,99 EUR na osebo. Paket Naj C vključuje neomejene klice in sporočila v Sloveniji in v državah območja EU-tarife, ter 140 GB prenosa podatkov v Sloveniji (od tega brez doplačila v državah območja EU-tarife do 13903 MB). Za več informacij o akcijski ugodnosti obiščite www.telekom. si, Telekomov center, pooblaščeno prodajno mesto ali pokličite 080 8000. Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana Na neodvisnem testu, ki ga je opravilo nemško podjetje P3, se je mobilno omrežje Telekoma Slovenije dokazalo kot najboljše ocenjeno omrežje v Sloveniji. Telekom Slovenije je tako za svoje mobilno omrežje prejel certifikat P3 »Najboljši na testu«, ki velja za globalni panožni standard merjenja kakovosti omrežja in zadovoljstva uporabnikov


DINERS CLUB KOŠARICA

PA E AU D E 500 TO Č

LD FE ER 0€ G 10 LA R L 15 % N Z A A A K ITE = BO UR RAN A OV ČN PRIH EVR O 5 R 8 K+ OČ T 00 10

100

E L U M IE R ERRE DE E 15 % IT N A R P R IH O P U S TA A 15 % P R T IC A Z

RFUM T

K = KA

PRS TAN SWAR OV SKI PRI HR AN ITE 15 % = BO N ZA 100€ 0 TO ČK + 85 EVR OV

SA DN A ŠM IN KA 030 PR OV EN CE SU NS ET PR IH RA NI TE 15 % 500 TO ČK = KA RT IC A ZA 15 % PO PU ST A

OKRASNA LED SVETILKA PRIHRANITE 10 % 500 TOČK + 45 € = BON ZA 50 €

ZAP 100

0T

O G IN MANG IT E 20 % N P R IH R A 20 % PON ZA Č K= K U O D 150€ T A 0 N 0 U 5 P I NAKU R P A T POPUS

EST

NIC AE M PRI HRA PORI OČ OA K+ R 85 E N I T E 1 5 % MANI VRO V= BO NZ A 10 0€

50

0T

MI

K+

ZI

CA ,N P A 45 R I H R R AV €= AN N BO IT I LE E1 S N ZA 0 % 50 €

Edinstveni nagradni program Diners Club S svojo izbrano kartico Diners Club dostopate do edinstvenega nagradnega programa, ki vam omogoča 365 dni prihrankov. Prihranite lahko tudi več kot 900 evrov letno. Nagradne točke nabirate s tem, ko plačujete s svojo kartico Diners Club. Boni iz nagradnega programa omogočajo seštevanje popustov. Izberite svojo kartico Diners Club in svojo nagrado.

GENERALI nezgodno zavarovanje voznika in potnikov - 94% popust Zavarovalnica Generali vam na paket nezgodnega zavarovanja voznika in potnikov v motornem vozilu nudi 94% popust. Podrobnosti paketa in prednosti sklenitve preverite na katalog.dinersclub.si PRIHRANITE IN KORISTITE 94 % POPUST

VEČ INFORMACIJ NA WWW.DINERSCLUB.SI

40

500 TOČK + 2 € = PAKET ZA 34 €

Goodlifestyle.si


1 točka = 1 EUR 80 točk = 20 % popust Točke se zbirajo na kartici Pika, in sicer od 14. 11. do 31. 12. 2019. Unovčenje kupona ugodnosti od 3. 1. do 22. 1. 2020. Več na www.mercator.si.

Mercator, d. d., Dunajska 107, 1000 Ljubljana

Z nakupi izbranih izdelkov do 20 % popusta na en nakup v januarju 2020!


DOBRO MESTO

Barcelona Vtisi iz »Barce« LINE VODOPIVEC Foto: Katarina Veselič, arhiv gostje

L

jubiteljica dobrega življenjskega sloga, direktorica FreyWille za Slovenijo … To je Lina Vodopivec. Vedno do potankosti urejena poslovna ženska, ki izžareva vedrino in optimizem, dobro obvlada svoje delo, z občutkom za estetiko, a neomajna v odločitvah. Suverena, energična, lucidna. V Barcelono zaradi posla odpotuje večkrat na leto. »Začarala« jo je zaradi dobre kulinarike, Gaudijeve arhitekture, sproščenih ljudi, zelenih delov mesta … in ker je mesto za modne zapravljivke.

1

1

3 Moj naj predel je ...

2

Najlaže se je gibati …

3

V mestu je treba nujno videti …

… Passeig de Gracia. Arhitektura modernizma, gastronomija in najboljši luksuzni butiki z vsega sveta na samo 1,3 kilometra! Že samo »window shopping« poteši dušo zapravljivke.

… z avtobusom, tramvajem, metrojem ali kolesom. Je eno glavnih evropskih mest, ki aktivno promovira vožnjo s kolesom. Sama pa najbolj uživam v sprehodih po središču.

… Sagrado familio, park Güell, katedralo in gotsko četrt, pa seveda La pedrero, caso Milà, muzeje in še veliko več.

4

5

6

Gurmanske poslastice so …

… carn d'olla, kaneloni, kruh s paradižnikom, esqueixada, krema catalana. Priporočam obisk tržnice La Boqueria, kjer najdete vse katalonske poslastice.

42

5

4

Najznamenitejši hotel v mestu …

… Majestic. V osrčju Passeig de Gracia, že samo ime ponazarja njegovo veličastnost in prestižnost. Hotel z dolgo družinsko zgodbo in zgradba z dušo.

Posebnost mesta pa je ...

… morje, gore, kultura in ljudje z vsega sveta. GENERALI TURIST je letno turistično zavarovanje z zdravstveno asistenco v tujini, ki bo za vas in vašo družino naredilo potepanje po Hamburgu in vsem svetu brezskrbno. VEČ NA GENERALI.SI.

Goodlifestyle.si


PLAČILO DO 36. OBROKOV TURISTIČNO ZAVAROVANJE ZA VES SVET VSTOP V LETALIŠKE SALONE PO SVETU BOGAT NAGRADNI PROGRAM UGODNOSTI NA PRODAJNIH MESTIH DTOREK

NAROČI KARTICO NA: WWW.DINERSCLUB-GOODLIFE.SI 43

info@goodlife.si | 041 682 261

Goodlifestyle.si


POBEG

Morje, gore, jezera in medvedi VANCOUVER • Najlepše in zelo drago kanadsko mesto Piše: Manja Kovačič • Foto: Manja Kovačič

S 27.000 kilometrov dolgo pacifiško obalo na zahodu in Skalnim gorovjem na vzhodu, divjimi pragozdovi, številnimi medvedi in sinjimi ledeniškimi jezeri velja kanadska provinca Britanska Kolumbija za najlepšo – le redko se njeno ime pojavi zapisano brez pridevnika »beautiful« (angl. čudovita).

N

ajprej z EasyJetom iz Ljubljane v London in nato z WestJetom do Vancouvra, največjega mesta v Britanski Kolumbiji. Ste že kdaj leteli devet ur brez hrane ali pijače? No, tudi zame je bilo prvič, a to je bil moj zdaleč najcenejši čezoceanski let. Ko sem v Vancouvru pristala z delovnim, in ne turističnim vizumom, sem mesto in njegovo okolico dojela precej drugače, kot če bi tam preživela le nekaj dni. Le kaj je tukaj tako čudovitega, sem se spraševala. Kje so zgodovinske zgradbe, umetniške galerije in neodvisni oblikovalci pa edinstveni barčki in restavracije z lokalnimi specialitetami? Izkazalo se je, da so zelo dobro skriti med velikimi stolpnicami in verižnimi restavracijami. V Severni Ameriki velja pravilo ena ni nobena in ime restavracije šteje toliko, kolikorkrat se pojavi na zemljevidu, kajti to tukaj pomeni, da je kakovostna in zaupanja vredna. KULINARIČNE SKRIVNOSTI VANCOUVRA In kakšna je hrana? Azijska. Da, prav ste prebrali – Vancouver je namreč najbolj »azijsko« mesto zunaj Azije. Triinštirideset odstotkov prebivalcev ima azijske korenine, kar je precej več kot katerokoli drugo večje mesto zunaj Azije. Sledi San Francisco s 33 odstotki azijskega prebivalstva.

44

Torej, azijska kuhinja cveti in najboljši ramen je v Ramen Danbo na ulici Robson ali četrti aveniji. Redko se zgodi, da pred vhodom ni vrste, in takoj ko odložiš žlico, na mizi že čaka račun. Napitnine so nekaj normalnega, vsaj 15-, če ne 20-odstotne. Že tako zasoljenim cenam – Vancouver je najdražje kanadsko mesto – je treba prišteti še napitnino in 12-odstotni davek, ki ni vključen v ceno na meniju. A ravno napitnine so tiste, ki mnogim omogočajo preživetje v tem precenjenem mestu. ULICA GRANWILLE V središču Vancouvra je vedno živahno, a tukaj ne boste našli neodvisnih dizajnerskih trgovinic, starinskih zgradb in kavarn kot v večini evropskih mest, temveč visoke stolpnice, številne trgovine priznanih severnoameriških znamk in restavracije z bolj ali manj hitro prehrano. Ulica Granwille pa se konec tedna spremeni v žurerski raj; ob večerih je zaprta za promet in v temi zažarijo neonski napisi številnih klubov. Po nekaterih podatkih naj bi Granville Street nekoč imela največ neonskih napisov na svetu, takoj za Šanghajem. HIPSTERSKI VZHODNI VANCOUVER Mt. Pleasant in Vzhodni Vancouver sta soseski, v katerih sem našla, kar sem iskala: neodvisne umetniške trgovinice, odbite cvetličarne in knjigarne, lokalčke in pivovarne pa tudi ulično umetnost. V Rocanini Coffee Roasters in Prado Cafe pripravijo precej dobro kavo, kar v Vancouvru ni samoumevno. Največjo izbiro točenih piv ponuja pivovarna Craft, zanimiva pa je tudi najdlje obratujoča kraft pivovarna Storm Brewing. V East Vanu, kot mu pravijo domačini, stoji najbolj priljubljen neodvisni kino: Rio Theather iz leta 1938 z zanimivim naborom neodvisnih igranih

Goodlifestyle.si


Jezero JOFFRE

Ulica GRANVILLE

45

SCIENCE WORLD (uradno Telus World of Science) je znanstveni center, ki gosti ĹĄtevilne interaktivne razstave in predstavitve. Zgrajen je bil leta 1986 za svetovni sejem Expo 1986.

Goodlifestyle.si


Smučarsko središče WHISTLER

Na daljše izlete se domačini in turisti najraje odpravijo s trajektom; ponavadi gredo na katerega od okoliških otokov ali pa kar na največjega izmed njih. filmov in zabavo v živo. Malce severno od obeh sosesk pa je zaščitni znak Vancouvra – velika svetleča kupola oziroma Science World. NARAVA NA DOSEGU ROKE Mesto je še posebej priljubljeno, ker ga obdaja čudovita narava. Že v njem so peščene plaže, kot sta Kitsilano in English Bay, ter Stanley Park. Park, ki leži na polotoku, lahko raziščemo peš ali s kolesom. Številne pohodniške poti vodijo skozi naravni pragozd, mimo z lokvanji poraščenega jezera Beaver, kjer srečamo čaplje, različne vrste rac in rakune. Čudovit je tudi sprehod ob njegovem obrobju s pogledom na znameniti most Lions Gate in severni Vancouver.

46

TOFINO, DESKARSKI RAJ IN MEDVEDI Na daljše izlete se domačini in turisti najraje odpravijo s trajektom; gredo na katerega od okoliških otokov ali pa kar na največjega izmed njih: Vancouver. Medtem ko tjulnji v zalivih in pristaniščih niso nič posebnega, je za kite grbavce ali orke treba malo več sreče, a tudi ti niso redkost. Na otoku Vancouver pa so tudi črni medved; gre za eno izmed območij z največjo gostoto črnih medvedov na svetu. V Britanski Kolumbiji jih je namreč več kot 120.000 in več kot 7000 jih biva na otoku Vancouver. DIVJI PLES NARAVE Otok Vancouver je eden redkih predelov v Kanadi, kjer je mogoče deskati na valovih. Najbolj priljubljeni so mesteci Ucluelet in Tofino ter plaža Long Beach, ki poteka med njima. Dolge peščene plaže in dobre razmere tako za začetnike kot profesionalce omogočajo deskanje vse leto. Zaradi blagega in vlažnega podnebja, kar se odraža tudi v množici jezer in bujnem pragozdu, so zime na otoku precej priljubljene. Pa ne le zaradi deskanja, tudi zaradi viharjev. »Storm watching«, opazovanje neviht, je priljubljena dejavnost, saj so res nekaj posebnega: od strel, ki zažarijo čez celotno nebo, dežja, ki pada bočno, šestmetrskih valov in hitrosti, s katero se vreme spreminja, je zimska sezona opazovanja neviht skoraj tako priljubljena kot poletno poležavanje na plaži in večerno posedanje ob tabornem ognju. OLIMPIJSKE GORE Uro vožnje in pol po avtocesti od morja do neba (angl. Sea-to-sky highway) severno od Vancouvra pa je verjetno

najbolj znano smučarsko središče Whistler. Tam so leta 2010 potekale zimske olimpijske igre, na katerih sta blesteli Tina Maze in Petra Majdič. Tako pozimi kot poleti ponuja nešteto dejavnosti, sama sem se odločila za vzpon z gondolo in pohod po 9,5 kilometra dolgi poti High Note. WHISTLER Pot se začne na »vrhu sveta« na 2240 metrih ob velikanskem inukshuku, skulpturi iz kamna v obliki človeka, kakršne so Inuiti nekoč postavljali za označevanje poti, lovišč, primernih krajev za postavitev tabora. Leta 2010 je bil inukshuk simbol olimpijskih iger. Od tod se razprostira čudovit razgled na koničast stratovulkan Black Tusk in številne druge vrhove. Neverjetni razgledi so nas spremljali tudi na pohodu: od trat, posutih s cvetlicami, potokov in kosov ledu, ki se niso stalili niti poleti, do pogledov na veliko turkizno jezero Cheakamus v daljavi. JEZERA JOFFRE Še bolj severno od Whistlerja pa so najlepša jezera, kar sem jih videla v Kanadi – Joffre. Vzpon do njih ni zahteven, pot vodi mimo spodnjega, srednjega in zgornjega jezera, pravi izziv pa je manevriranje med številnimi pohodniki, ki jih je na lep sobotni dan na pretek. A kristalno čista turkizna voda, mogočni iglavci in razgled na ledenik Matier v ozadju odtehtajo gnečo. Za razglede brez pretirane družbe pa se splača prenočiti v kampu ob zgornjem jezeru in počakati na odsev sončnega vzhoda na gladini vode.

Goodlifestyle.si


ČET

Izbor

OD ČETRTKA | 5. 12.

penečih vin

Minister za zdravje opozarja: „Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“

več na www.lidl.si

BISSINGER & CO.

Šampanjec Brut Rosé AOP • suho • rosé

BISSINGER & CO.

Šampanjec Blanc de Blancs Brut AOP • suho • izključno iz belega grozdja vrste Chardonnay

ZAJC

Penina Rosé • suho, letnik 2018

0,75 l

19.

99

Lidl Slovenija d.o.o. k.d. www.lidl.si

*

(1 l = 26.65)

0,75 l

21.

99

*

(1 l = 29.32)

0,75 l

4.

99

*

(1 l = 6.65)

*Izdelki so dobavljivi samo v omejenih količinah. Prodaja samo v količinah, običajnih za gospodinjstva. Slike so simbolične. Vse cene veljajo za izdelke brez dekorativnih elementov do razprodaje zalog. Vse cene so v EUR s pripadajočim DDV. Akcija ne velja za pravne osebe in samostojne podjetnike. Za tiskarske napake ne odgovarjamo. Pokličite na brezplačno telefonsko številko Lidlovega Infofona 080 70 60 (pon-pet 8.00-18.00, sob 8.00-13.00) ali nam pišite na http://www.lidl.si/kontakt.

do razprodaje zalog


KDO JE #PRAVI BOŽIČEK? NARAVA, KI NAS VSAK DAN OBDARUJE Z NAJBOLJ NORIMI DARILI.

# R E A L

Ljubljana: Mestni trg 7 • Ljubljana: Citypark • Ljubljana: Mercator center Šiška • Ljubljana: Supernova Rudnik • Ljubljana: Nama • Ljubljana: Maxi Ljubljana: Müller BTC • Domžale: Müller • Kranj: Qlandia • Kranj: Müller • Maribor: Europark • Maribor: Gosposka ulica 11 Murska Sobota: Müller Lendavska ulica • Novo mesto: Qlandia • Bled: Cesta svobode 10 • Celje: Citycenter • Koper: Čevljarska ulica 35 Koper: Planet Koper • Portorož: Obala 14 b • Nova Gorica: Qlandia • Spletna trgovina: www.loccitane.si

Profile for GOODLIFE magazine / revija

GOODLIFE 47, zima/winter 2019