__MAIN_TEXT__

Page 1


Novi razred C. Takšen je videz zmagovalcev. Novi razred C navdušuje s prenovljenimi in zmogljivejšimi motorji z nižjo porabo, prilagodljivimi inteligentnimi žarometi MULTIBEAM LED, dvojnim digitalnim barvnim zaslonom in številnimi voznimi asistenti za višjo varnost in udobje. Akcija vključuje bogato dodatno opremo: • zunanjost AVANTGARDE, • Audio 20 GPS, • predpripravo za navigacijo, • polje, občutljivo na dotik (Touchpad), • samodejno uravnavanje klimatizacije THERMOTRONIC, • paket za parkiranje s kamero za vzvratno vožnjo, • rezervoar za gorivo z večjo prostornino, • podaljšano jamstvo 2 leti / 160.000 km.

C karavan že za 30.990 € ali 297 €* mesečno Več na www.mercedes-benz.si

*Primer izračuna za finančni leasing za model C karavan 160: polog prodajalcu 9.347,00 EUR, skupni znesek financiranja 21.693,00 EUR, odplačilna doba 84 mesecev, stroški obdelave 50,00 EUR, pogodbena variabilna obrestna mera 4%, EOM 4,12%, skupni znesek za plačilo 34.254,68 EUR. Slike so simbolične.

Kombinirana poraba goriva: 2,1–8,1 l/100km. Kombinirane emisije CO₂: 49–183 g/km. Emisijska stopnja: EU6. Emisija dušikovih oksidov (NOx): 0,0093–0,0707 mg/km. Emisija trdih delcev: 0,00016–0,00112 mg/km. Število trdih delcev: 8,11x10⁸–5,14x10¹¹. Ogljikov dioksid (CO2) je najpomembnejši toplogredni plin, ki povzroča globalno segrevanje. Emisije onesnaževal zunanjega zraka iz prometa pomembno prispevajo k poslabšanju kakovosti zunanjega zraka. Prispevajo zlasti k čezmerno povišanim koncentracijam prizemnega ozona, delcev PM10 in PM2,5 ter dušikovih oksidov. Naročnik oglasa: Autocommerce, d.o.o.


Premium klub s premium ponudbo


KAZALO

Letnik 10 | Številka 43 | Zima 2018

10 .

KOŠARICA . Zimsko praznično vzdušje, ki diši po snegu. .

12 . OBISK . Marko Bitenc . »V nekaj letih, mogoče

14 .

petih do desetih, bo vsak človek imel pregledan svoj celotni genom. S pomočjo tehnologije, aplikacij bomo s krvnimi testi ves čas lahko merili stanje svojega telesa in ukrepali pravilno,« pove ustanovitelj biotehničnega podjetja GenePlanet. . PORTRET . Katarina Čas . »V Budimpešti snemajo ogromno holivudskih in ameriških tv-serij. Napolnijo hotele, restavracije, najemajo lokalne kateringe, lokalne maskerke in frizerke ... Želim si, da bi bila tudi Slovenija bolj izkoriščena, posledično tudi njene turistične zmogljivosti.« .

18 . PLATNO . Vincent van Gogh . »Morda izkoriščamo smrt, da pridemo do zvezd,« se je spraševal rdečelasi genij, ki je za čas življenja le v pičlem desetletju naslikal preko 800 del, prodal samo eno. .

12

29 .

L . DUEL . Milica Vukadinović in Marko

Glavinić, srbska modna oblikovalca . NA NOŽ

. restavracija Evergreen z mladim, bliskovito vzpenjajočim se chefom Mojmirjem Šiftarjem in gostilna Žeja, kjer ribe plavajo trikrat . UM-NAKOLO . Melita Ivana Lazar, mlada mamica in internetna vplivnica, o obsojanju in soočanju s tem,

»Ni me presenetilo, da vidijo to kačo kot napol božansko bitje. O svetosti govori vraža, da mora vsak, ki se mu anakonda pokaže, v osamo na tridnevno dieto.« SIMON PLESTENJAK v Pobegu opiše srečanje s sledjo anakonde na nočnem lovu pri plemenu Yawanawá

42 . POBEG . V osrčje Amazonke . Simon Plestenjak, ki že deset let živi v Braziliji, je obiskal pleme Yawanawá in njihov rezervat. .

46 . DOBRO MESTO . Zermatt – smučanje v nebesih .

da postaja javna oseba. .

14 20 . ŠKARJE . And by Andraž . »Podjetje in pozneje

blagovno znamko And by Andraž vodim kot lastnica že vse od začetka. V svoji zgodbi sem želela združiti strast do oblikovanja in ljubezen do športa,« pove Nataša Berginc. .

7

»Reese Witherspoon in Nicole Kidman sta združili moči in ustvarili serijo Big Little Lies, ki je pobrala vse mogoče nagrade. V ospredju so ženske, starejše od 40 let.«

42

KATARINA ČAS o mitu za filmske igralke po 40.

Goodlifestyle.si


POZDRAV

Si stojimo nasproti? Sem se vprašala, ko sem razmišljala o dveh tokratnih člankih. Zgodba v Pobegu iz amazonskega pragozda v Braziliji me je pognala v razmislek. Res bi si želela v živo doživeti to, kar je doživel Simon Plestenjak, ko je obiskal pleme Yawanawá. Njihova odmaknjenost od civilizacije, a po drugi strani močna povezanost z naravo in drug z drugim je nekaj, kar si v civiliziranem svetu vse bolj želimo. »Že po nekaj pogovorih sem prišel do prijetnega spoznanja, da te Indijanci vedno pustijo povedati do konca. Ni se treba boriti za besedo, vsi te poslušajo in odgovorijo šele, ko končaš svoje. Pri govoru so izjemno neposredni, povedo naravnost in točno to, kar mislijo. Obilica smeha med pogovori da jasno vedeti, da to ni grobost, ampak pozornost.« Kaj ni to prav tisto, kar nam govorijo terapevti, knjige za samopomoč in modreci civiliziranega sveta? Tako preprosto je. Pride pa iz sprejemanja, opazovanja in resničnega sobivanja z naravo. »Varovanje okolja pri njih ni reakcija na občutek slabe vesti, temveč je glavna življenjska dogma, absolutna prioriteta in je prisotna na religiozni ravni – kot sveta nedotakljivost narave.« To je Simon videl in doživel na lastne oči. Moški so ga celo vzeli na lov in se vrnili s kupom rib, dvema opicama, tremi divjimi kokošmi in enim divjim prašičem. Moj Obisk je bil iz drugega sveta. Ali pač? Bil je povezan z osrčjem našega fizičnega obstoja. DNK, ki določa naš videz pa tudi naše možnosti za zdravje, način prehranjevanja. Kaj nam je bilo položeno v zibko, bi rekli. Marko Bitenc in njegovo podjetje GenePlanet nam prav z DNK-testi ponujata vpogled v genski zapis in nam s pomočjo analiz lahko priporočita prehrano, ki jo bo naše telo najbolje sprejelo. Marko celo pravi, da nam bo do boljšega zdravja in s tem do daljšega življenja pomagalo tudi čisto meso iz laboratorija. »Prednosti je skoraj nešteto. Ni dodanih hormonov, antibiotikov, živali ne trpijo, ne onesnažujemo okolja, konsistentna kakovost ... Meso bo bolj zdravo.« Hm, si torej ta dva svetova stojita nasproti ali sta le dva različna konca edinstvene zgodbe življenja na našem planetu? Lahko v prihodnje izberemo enega ali se bosta nemara prepletla v najlepše obdobje tega planeta? Naj bo tokrat to želja. Zdravje, narava in spoštovanje drug drugega. Ovoj vsega pa ljubezen. Ni druge.

— MATEJA JANEŽIČ mateja.janezic@goodlife.si

Revija Goodlife 43, zima 2018 DOBRO ŽIVLJENJE Goodlifestyle.si, info@goodlife.si Lastnik in izdajatelj: GL, d. o. o., Erbežnikova 2, 1000 Ljubljana Odgovorna urednica: Mateja Janežič Pomočnica urednice: Maja Tomšič Avtorji: Izabela Arsovska, Alenka Birk, Mitja Bokun, Aleš Čakš, Nuša Fabjan, Peter Giodani, Mateja Janežič, Matevž Kostanjšek, Primož Korošec, Melita Ivana Lazar, Jure Makovec, Patricija Maličev, Simon Plestenjak, Urša Premik, Klemen Razinger, Teja Roglič, Gregor Šket, Maja Tomšič, Gruša Zorn Lektura: Nataša Požun Trženje: Saša Vitič, sasa.vitic@goodlife.si Prelom in oblikovanje: Jure Šajn AR (obogatena resničnost) vsebine: Digidrom.si in Artrebel9.com Naslovnica: Marko Boh Tisk: Delo, d. o. o., Tiskarsko središče, Dunajska 5, 1000 Ljubljana ISSN 1855-6957 Revija Goodlife izide štirikrat letno.

8

KNJIGA LETA 2018

Ivan Cankar: podobe iz življenja (Blaž Vurnik, Zoran Smiljanić) Scenarij stripa je delo Blaža Vurnika, zgodovinarja in kustosa v Mestnem muzeju Ljubljana. Pokazati je želel večplastnost Cankarjeve osebnosti, njegovo življenjsko zgodbo pa je dopolnil s sočnimi citati, ki so še danes zelo aktualni. Striparsko pripoved je z redkimi slogovnimi odmiki v karikaturo, simbolizem in nadrealizem upodobil stripar Zoran Smiljanić.

Goodlifestyle.si


Podarite svobodo, podarite Avant2Go. Ker je lepo deliti dobre stvari.


KOŠARICA

D E KO R AC I JA I Z OBLI KERA KI AN MIKE ANA DU M V S A, M OND AISO E 39,90 N EVRA MAIS OND UMO N D E.C O M/ IT

, JE AN V S TO PO EAM PO DR O ITY DN LA UL C O F K R ČO NDE A R WO 1 E V ,5 SI . 27 T RI E M

D GO

I VA

STE KLE SM NO REK K O, M R A S 11,9 4E AIS EK ZA V MA ON R ISO A D U N OVO ND MO L UM ND ETNO ON E D E. CO M/ IT

O N OVO L ETNI O KRASE JELENČ K, L E S E E K, M A NI IS O N D U MON DE 17,94 E M A IS O VRA NDUM O N D E.C O M/ IT

BE

SE

K

LU

NA

PI

EN

ŠAMPAN JEC BESSERAT CUVÉE DES MOINES SEC, RR SELECTIO N 42,19 EVRA RRSELEC TION.CO M

A,

KO

LE

KC I

SH

CI EK

JA

VI

N

N CE

AN TV

GO

OL ,K SS I M AN LE OM L ST OV L E . C PR YWI R L V I E F R ,00 E Y W E 0 .FR 35 OP H S

G

O

‘S M EK RE B O O LO K A 80 Ž I Č Š K I Z S G ,00 N O O R M R E O O EVR -NO OČ KE DB ’G N O O E D V VO O I LE ZD O .S TN E DB I O LAN ED DR O , EV O

H,

RV I N V I B A BY LC HTE Č E O D N Z, R N A E O Z K -B L A K R OV S DES E. S I IT RCE ERC JUP LA ME MM O I C Z A VO U TO EVR A. A 9 , 3 9 OV I N RG E-T

SMUČI ELEME NT WH 325,95 IT E B L U EVRA E, E L A N ELANS K I. C O M

JA

P. F

VI

RE

NC

EN

T

VA FR N G EY O 5 Y W ,00 W G H , IL E IL L LE VRO E .C V O M 86

ANO, RDE ČA ZAP EST NIC A MIL SKI ROW SWA BY MER CED ES-B ENZ 84,36 EVR A MER CE.S I E-TR GOV INA.AU TOC OM

ŽENS KA TOR BICA PERR IN PARI

S, LE PETI T PAN IER BAG

N U T R IF IT

M VER

O PUL T E N R OV E L P EV M ,00 .CO 525 TC H E F FA R

ON

CLE

R

1.859,00 EVROV FARF ETCH.COM

– 29 R A Z LI Č N IH A DNK S PO N A LI Z D R O Č JA P R EH R A N E 249,00 EV R OV G EN EP LA N ET.C O M

RT O N E, LK A RS M D O S H R A E. C PI T M EV RS T E 90 V , 63 I M O M H

10

Goodlifestyle.si


OBISK

Si lahko podaljšamo življenje?

P

Predstavljajte si leto 1890. Pred rijeten vrvež se je vil po hodnikih GenePlaneta. Ko so naju s tem so ljudje »varno« potovali Primožem peljali po prostorih, sem lahko s konji in konjskimi vpregami, opazila, da je ekipa zelo mlada. Prostori kočijami. Potem je prišel avto. so odprti in zato je bilo ves čas slišati Kot se danes pojavlja strah pogovore, ideje, razprave. Kljub temu, pred samovozečimi vozili, se da je bilo ponedeljkovo jutro, zabeljeno je takrat pojavil strah pred s prvim letošnjim bolj plundrastim vozili, ki jih upravlja človek. Ko snegom, sicer precej turobno zunaj, je so v začetku 19. stoletja konje Tekst: Mateja Janežič • Foto: Primož Korošec bila energija v GenePlanetu pozitivna in umaknili iz prometa, je zavladal delovno optimistična. Pomislila sem, da strah. Vsakič ko pride nova ima ekipa dobro energijo verjetno tudi tehnologija, govorimo o koncu zato, ker s pravilno prehrano vsak ustrezno spodbuja svoje telo. Kmalu se nam sveta, kot ga poznamo. Tudi ko so leta 1825 odprli železniško je pridružil ustanovitelj in direktor GenePlaneta Marko Bitenc in povedal, progo Stockton–Darlington, so se ljudje bali najhujšega; človeško da imajo vsi zaposleni možnost narediti njihov DNK-test oziroma produkt telo namreč ni narejeno za potovanje z 48 km/h. Verjeli NutriFit, kot ga imenujejo. Zato me je posebej zanimalo, kaj ponuja ta test so, da bodo umrli, da se bo telo pri tej hitrosti stopilo. in celotna zgodba, ki se je začela pred 10 leti. Takrat je nastal GenePlanet, Tisoč let in še malo več v prihodnost strahovi ravno med Markovim študijem na Nizozemskem. Imel je komaj 22 let. Kljub ostajajo, le tehnologije so ves čas nove. Leta 2018 mladosti tudi deset let pozneje, že z veliko modrosti pelje naprej svojo zgodbo. obstaja tehnologija, ki nam omogoča, da pogledamo »Takrat je bila naša glavna ideja, da ljudje spoznajo svoj dedni zapis, kaj je v svoj genski zapis in na podlagi tega vidimo, kakšna v njem in kako vpliva na življenje. Zdaj peljemo zgodbo že naprej z novo prehrana in gibanje sta najbolj primerna za naše telo. aplikacijo, ki prihaja prihodnje leto. Health Intelligence, kot se bo imenovala, Bili smo na obisku pri slovenskem startup podjetju, ki je prav letos dobilo dodatno potrditev in finančno podporo bo omogočala, da boš lahko sebe vsak dan kvantificiral. Mi pravimo, česar ne švicarskega sklada JF Investment v vrednosti 10 milijonov moreš izmeriti, tega ne moreš izboljšati. Nova aplikacija pa bo omogočala na dolgi rok meriti vse dejavnike tveganja.« evrov, da so na pravi poti.

MARKO BITENC • Ustanovitelj in direktor podjetja GenePlanet

12

Goodlifestyle.si


»Kar se tiče prehrane, vidim napredek v čistem mesu, proizvedenem v laboratoriju. Danes se tega še bojimo in se ob tej misli zgražamo.« Marko razloži, da so najpogostejši bolezenski vzroki za smrt povezani z rakavimi in srčno-žilnimi obolenji. Prav tako bomo z njo lahko spremljali dejavnike tveganja, ki se nalagajo desetletja, kot so holesterol, vnetni faktorji, in povzročajo bolezni srca in ožilja. Če jih bomo z aplikacijo lahko izmerili, jih bomo na dolgi rok lahko tudi zniževali in s tem manjšali možnost za obolenja. To bo nekako tako, kot bi svoje telo vsak teden priključili na računalnik in ta nam bi povedal, kakšno je njegovo stanje, kaj moramo spremeniti, da bo delovalo najbolj optimalno. »Aplikacija Health Intelligence bo združevala tako DNKanalize kot krvne teste in s pomočjo pametnih naprav, telefonov, ur, zapestnic ... merila dejavnike tveganja oziroma bo pokazala, kaj se dogaja v našem telesu, ter ponudila nasvete, kaj narediti, če nekaj ni optimalno. Recimo, če boste imeli premalo vitamina D – aplikacija bo povezana tudi z vremensko napovedjo – bo avtomatsko napisala, Marko, imaš premalo vitamina D, jutri dopoldne pojdi za 15 minut na sonce.« DNK-TEST ZA ZDRAVO PREHRANO Ta aplikacija bo nadgradnja tega, kar GenePlanet ponuja že zdaj. Njihovi produkti NutriFit vam namreč ponudijo analizo vašega DNK, recimo kakšen je vaš gen za presnovo nasičenih ali nenasičenih maščob, kako presnavljate mlečne izdelke, ogljikove hidrate, alkohol, kofein, tobak, imate netoleranco za gluten, laktozo, kakšna je vaša mišična struktura, kakšen je vaš gen za izgubo teže ali ponovno pridobivanje teže ... Ko oddate vzorec sline, dobite knjižico, ki vsebuje več kot 80 strani in poleg analiz ponudi tudi prehranska priporočila, narejena samo za vas. »Statistike kažejo, da po šestih mesecih ali letu dni več kot 70 odstotkov

13

življenje? »Seveda sem jih naredil. Recimo imam mutacijo, zaradi katere sem podvržen pomanjkanju vitamina B9 in kopičenju homocisteina, ki je znan kot dejavnik tveganja za srčno-žilna obolenja. Če ne bi poznal svoje genetike, potem bi rekel, da se bom zdravo prehranjeval in je to to. Zdaj pa vem, da moram uživati aktivno obliko folne kisline (aktivno obliko B9 mimogrede vsebujejo zgolj nekatera prehranska dopolnila), ki mi znižuje ta dejavnik tveganja. In to je bistvo – če veš, kje v tvojem telesu je problem, lahko usmerjeno rešuješ zadeve.« Odkar si načrtno prizadeva za to – ustrezno je spremenil prehranjevalne vzorce in se izobrazil – se je dejavnik tveganja zmanjšal za skoraj 70 odstotkov. Ves čas si meri tudi krvne markerje, kar bo z novo aplikacijo prihodnje leto kmalu omogočeno še drugim. »Kot zanimivost naj povem, da so mi analize pokazale tudi mutacijo na genu CCR5, kar pomeni, da ne morem dobiti virusa HIV. Sicer tega testa ne delamo, ampak kot zanimivost, kaj vse nam lahko razkrijejo DNK-testi v prihodnje.« Že zdaj pa sodelujejo z zdravniki in zasebnimi klinikami in zanje delajo teste za dedne oblike raka in teste za nosečnice. »Gre za neinvaziven test, ki ga lahko nosečnice opravijo v 10. tednu nosečnosti in je izjemno zanesljiv za odkrivanje downovega sindroma in drugih dednih bolezni. Amniocenteza je lahko za plod nevarna. Za naše DNK-teste pa samo vzamemo kri materi, ker v njen krvni obtok prehaja tudi že DNK ploda, in vse to lahko vidimo.« PRIHODNOST JE MESO IZ LABORATORIJA

ljudi, ki se odločijo za naše produkte, naredi določene spremembe v prehranjevanju, ali nehajo kaditi, se lotijo primerne vadbe. DNK nam razkrije primernejši način za nas za izgubo teže, ker ni nujno, da je neka dieta za nas primerna. Recimo nekateri, ki dvigujejo uteži, pa imajo določen gen, ki jim povzroča, da se jim sočasno nabira maščoba, s tem niso naredili česa dobrega za svoje telo. Zato morajo glede na svoj dedni zapis imeti prilagojeno vadbo in prehrano.« Ne grejo se modnih smernic prehranjevanja. Te so tudi največji problem za ljudi, ki nimajo nutricionističnega znanja in so ob poplavi vseh knjig in diet zmedeni. GenePlanet ponudi priporočila izključno na podlagi genske analize, ki jasno pokaže, katero hrano vaše telo lahko ali težko presnavlja. In takšne analize delajo že v več kot 30 državah po svetu, prevedene imajo v 20 jezikov, tudi hebrejščino. Pred časom so opremili laboratorij v Izraelu in tam delajo lokalne analize in teste. Sicer pa imajo laboratorij v Sloveniji in na Hrvaškem ter partnerske laboratorije v Indiji, Angliji in na Švedskem. KAKO VPLIVA OKOLJE IN KAJ DOLOČAJO GENI Seveda me zanima, koliko nas na tem področju določajo geni in koliko okolje, če recimo odraščamo med kadilci. »Vi imate modre oči, na to okolje nič ne vpliva, to je stoodstotna genetika. Enako je z drugimi geni za presnavljanje. Če nimamo gena za presnovo mlečnih izdelkov, potem ga nimamo. Nekatere zadeve pa so poligenske, kar pomeni, da gre za odnos med okoljem in dednostjo. Določeni ljudje lahko vnesejo 1500 kalorij, pa se zredijo, drugi jih pojedo 3000, a se ne. Tu gre velikokrat za kombinacijo genetike in okolja. Nismo dedno determinirani ob rojstvu, razen recimo videza, barve oči, krvne skupine itn., te lastnosti so stoodstotno dedne, nekatere pa se dajo z okoljem in zdravim načinom izboljšati.« Pa je tudi sam naredil te teste in kako mu je to spremenilo

Bomo torej v prihodnje s pomočjo tehnologije ali zaradi nje tudi bolj zdravi in zato živeli dlje? »V nekaj letih, mogoče petih do desetih, bo vsak človek imel pregledan svoj celotni genom. S pomočjo tehnologije, aplikacij bomo s krvnimi testi ves čas lahko merili stanje svojega telesa in ukrepali pravilno. Kar se tiče prehrane, vidim napredek v čistem mesu, proizvedenem v laboratoriju. Danes se tega še bojimo in se ob tej misli zgražamo. Moja teza pa je: ko bodo naši otroci stari toliko, kot smo zdaj mi, ne bodo mogli verjeti, da smo nekoč ubijali živali za prehrano. Trenutno je cena takega mesa še previsoka, ampak strmo pada. Samo vprašanje časa je, kdaj bo laboratorijsko vzgojeno meso konkurenčno. Prednosti pa je skoraj nešteto. Ni dodanih hormonov, antibiotikov, živali ne trpijo, ne onesnažujemo okolja, konsistentna kakovost ... Meso bo bolj zdravo. Je tudi idealna priložnost za vegetarijance, da bodo lahko jedli meso (smeh).« Na podaljšanje življenjske dobe bo po mnenju Marka Bitenca vplivalo še nekaj drugih tehnoloških odkritij. »Obstaja kup startup podjetij v Silicijevi dolini, ki želijo podaljšati življenjsko dobo. Mislim, da bodo prej ali slej uspešna. Eno dela malce kontroverzne zadeve, ampak prinaša učinke. Dokazali so, da se je starejša miš pomladila, če si ji dal kri mlade miške. Zaradi določenega proteina, pravijo. Dejansko obstajajo startupi, ki že zdaj omogočajo, da starejši ljudje dobijo kri mlajših, sicer je vse še zapakirano v klinične študije. To je en način pomlajevanja, ki se že zdaj dogaja v ZDA in Aziji.« Marko omeni še regenerativno medicino pa imunoterapijo, ki je zelo napredovala pri zdravljenju določenih rakavih obolenj. Torej bomo kmalu priča tudi očitnemu podaljševanju življenjske dobe. »Čez 30 ali 40 let, predvidevam, bo zanimivo videti, kdaj bo napočil trenutek, ko bo vsako leto razvoja podaljšalo življenje za več kot eno leto.« Pa se bomo znali in zmogli dovolj hitro spoprijeti tudi s starimi strahovi pred novimi tehnologijami?

Goodlifestyle.si


PORTRET

Laže ločim zrno od plevela KATARINA ČAS • Igralka Piše: Patricija Maličev • Ilustracije: Mitja Bokun

Konec oktobra je končala snemanje vohunske ameriške serije Berlin Station (kdor jo je gledal prvi dve sezoni, ve, da je imenitna!), ki so jo snemali v Budimpešti in Berlinu. Katarina nastopa v celotni sezoni, kar je resničen dosežek. V seriji igrajo velika imena, kot so Ashley Judd, Richard Armitage (Hobbit), Richard Jenkins (dvakratni nominiranec za oskarja) itd. Trenutno snema film italijansko-slovenske koprodukcije z delovnim naslovom Paradise (Paradiso) v Saurisu sredi Karnijskih Alp, kjer je sneg že razkošno pobelil hribovje. »Učim se italijansko in jem preveč pancete!« se je nasmejala, ko sem jo vprašala, kako ji je.

P

Prvič sva se pogovarjali pred dvajsetimi leti. Ne spomnim se natančno, za kateri časopis, a vem, da sva se dobili tik pod njenim takratnim najemniškim stanovanjem na enem od ljubljanskih nabrežij in se bolj kot o tem, kako je delati na televiziji, pogovarjali o tem, da se je treba spraviti h knjigam, bilo je predizpitno obdobje in Katarina sredi študija ekonomije. Kar je takrat naredilo vtis name, vedno ga, je bilo, da je z redko nežnostjo in spoštljivostjo govorila o svoji mami, s čim natančno je bilo povezano, se ne spomnim, čas spomina marsikaj odtegne. A otroci, ki imajo pri dvajsetih takšno vez z roditelji, so nekaj posebnega. In nekaj posebnega morajo zato biti tudi njihovi starši. To se ve. RAZLIČNE POSTAJE IN POTOVANJA

»Berlin Station je Paramountova serija v desetih delih, tretjo sezono smo letošnje poletje snemali v Budimpešti in Berlinu,« pove, »v njej igram Sofio Vesik, direktorico telekomunikacijskega podjetja, ki obvlada računalniške sisteme, obenem pa je srčna mirovnica – v svoji državi se zavzema za mir in enakopravnost. Je Estonka, zato sem se morala naučiti tudi nekaj estonščine.« V zadnjih nekaj letih ima njeno življenje kljub nenehni nestanovitnosti, ki jo prinaša igralski poklic, tak vrstni red: avdicije, snemanje, avdicije, snemanje. In vmes, kadar je mogoče, počitek. »Kar pestro je, drži. Nikoli ne veš, kdaj boš uspešno opravil avdicijo, včasih odpotujem z danes na jutri. Zgodilo se mi je že, da sem morala v zadnjem trenutku odpovedati dopust. Tako sem nehote zafrknila družino in prijatelje. Resnica je, da težko kaj resneje načrtujem za teden vnaprej. A pravi prijatelji to razumejo. Včasih se počutim, kot da nimam pravega doma, čeprav ga imam,« razmišlja med odmorom snemanja.

15

KOT SKOK V MRZLO VODO Nedelja je. Sonce počasi izginja za gorovjem. Čas za espreso. In prvi letošnji sneg v Karnijskih Alpah. Ker je zmanjkalo elektrike, je ta hip na snemanju toplo samo v kantini, ki ima generator. Nasproti nje sedi glavni igralec filma Paradiso, Vincenzo Nemolato, ki ga poznamo iz filmov mojstrov, oskarjevca Paola Sorrentina, bratov Taviani, Mattea Garroneja ... Na njeni levi sedi Davide Del Degan, avtor meni enega najdražjih dokumentarcev v preteklih letih, L'ultima spiaggia, ki pripoveduje o tržaški plaži Pedocin in vseh njenih posebnostih, ločenih na dva dela z zidom. Strašno duhovit. In prejemnik nagrade zlati globus za kratki film Interno 9, čaroben. »Po eni strani sem si vedno želela živeti tako,« nadaljuje Katarina, »saj zelo rada potujem, rada spoznavam nove ljudi in predvsem hlastam za izkušnjami. Po drugi strani pa moraš biti precej samostojen, prilagodljiv in močan, ker si mnogokrat tudi zelo sam. Potuješ sam in pogosto je potovanje pravzaprav izlet v neznano. Naenkrat se znajdeš v prostoru s tujci, nikogar ne poznaš in potem se začne snemanje. Vsakokrat je kot skok v mrzlo vodo. Znova in na novo. Nov scenarij, nov režiser, novi soigralci. Hkrati pa je v vsem tem ravno dovolj adrenalina, da te zasvoji. Obožujem snemanja, čeprav so naporna. Takrat sem v nekakšnem vzporednem svetu – v 'balončku', z začasno družino. A imela sem srečo, da sem na vsakem setu spoznala res krasne ljudi, s katerimi ostajam v stiku, tako da se iz vseh teh snemanj in kopice novih ljudi tu in tam rodi tudi pravo prijateljstvo, ki ostane za vedno. In to mi zelo veliko pomeni.« K.A.T. – PEVKA Njeno letošnje leto je bilo izjemno delovno, zelo malo prostih dni in nič letnega dopusta. »Zato mami, takoj ko je kakšen prost dan vmes, ukradem svojega psa nazaj in se naužijem sprehodov z njim.« Kaj torej počne, ko ni na snemanjih? »Rada se družim s prijatelji, rada ustvarjam. Načrtujem nekaj projektov, ampak trenutno ni pravi čas zanje, na čakanju je tudi naš pevski projekt K.A.T.« Pevski? »Ja. Ko imam čas, grem z veseljem v studio, to je nekaj popolnoma novega zame in res uživam pri ustvarjanju skladb skupaj z Mitjo Novljanom in Martinom Štibernikom, ki sicer ustvarjata tudi pod imenom MisterMarsh.« Pevko igra tudi v filmu Metoda Pevca z naslovom Vse je drugače, ki je trenutno v postprodukciji in ob njej igra Janez Škof. »Ja, prav zaradi tega filma in vloge pevke Ines sem sploh šla v studio in preverila, ali zmorem peti.« In? »Nisem Severa in nikoli ne bom,« se nasmeje. »Obožujem

Goodlifestyle.si


Katarina Čas je ambasadorka Mercedes-Benza.

njen glas. Reciva, da se jaz petja lotevam bolj igralsko, interpretiram besedila in v tem neznansko uživam. In tako se je nekako sočasno s snemanjem filma rodil tudi projekt K.A.T.« Jaz sem slišala nekaj skladb in zvenijo prav fino. »Sicer je Ines, ki jo igram v Pevčevem filmu, precej drugačna od mene, a mi je bila vseeno zelo blizu. Uživala sem biti ona, čeprav je tragičen lik.« In Janez Škof? »Ines in Frenk, Janez Škof torej, se imata zelo rada. Več pa še ne smem povedati.« Kako uriti poklic, če nimaš veliko priložnosti za igranje, so samo avdicije in snemanja? Gledališki igralci vadijo vsak dan. Sploh gre za to ali je že vse, kar potrebuje za delo, ponotranjila. »Forma igralca je pomembna in igralci, ki so zaposleni v gledališču, nastopajo ali vadijo vsak dan. Sama sem sicer nastopala v nekaj predstavah v komercialnih gledališčih: Divjak v Siti teatru, režiser Aco Popovski, igrala sem ob Urošu Fürstu in Primožu Pirnatu pa v Kokomediji z Anamarijo Mitić v Špas Teatru, teksta sta napisala Gašper Tič in Jure Karas, režiral Lado Bizovičar, pa v predstavi Svetilnik v Gledališču Koper v režiji Jaka Ivanca, in spet 5.žensk.com pa moskinzenske.com, oboje v Špas Teatru. Doživela sem tudi po več sto ponovitev posameznih predstav, a vendar nisem bila nič bolj ali manj uspešna na avdicijah, tako da nisem prepričana, ali vsakodnevna možnost igranja dejansko pomaga. Res pa je, da več ko igraš, bolj si samozavesten, več vlog si odigral, bolj si raziskal sebe, veš, kaj zmoreš in kaj se moraš še naučiti. Igra je zame stalen proces učenja. In vsaka vloga zahteva od tebe nekaj novega, drugačnega. Zavedati pa se je treba, da je gledališka forma igralca nekaj popolnoma drugačnega kot forma filmskega igralca. In tudi proces dela je precej drugačen.«

»Ines in Frenk, Janez Škof torej, se imata zelo rada. Več pa še ne smem povedati.« komičen lik, prav tako Sophie v filmu Danny Collins, kjer igram zaročenko Ala Pacina. Preostalo, kar sem delala v tujini, serije in filmi, pa so bile večinoma drame. Enako slovenski film Prebujanja Petra Bratuše in seveda novi Metodov film.« Kako se je spremenila kakovost njenega življenja, kaj je pridobila? »Spremenila sem se, a tudi zato, ker sem starejša. Laže ločim zrno od plev. Laže rečem ne. Delo v tujini pa mi je dalo svojevrstno svobodo, ker moje delo ni vezano samo na Slovenijo. Torej več priložnosti, več možnosti. Slovenija je gledališko zelo močna, žal pa ni filmska država in prav veliko možnosti, da bi to postala v prihodnosti, ni. Zato pa bi si želela, da bi čim več tujcev prišlo snemat v Slovenijo, ker imamo ogromno sposobnih ljudi, ki bi si zaslužili več dela. V Budimpešti snemajo ogromno holivudskih in ameriških televizijskih serij. Napolnijo hotele, restavracije, najemajo lokalne kateringe, lokalne maskerke in frizerke, scenografe, lučkarje itd. Želela bi si, da bi bila Slovenija tudi tako bolj izkoriščena, posledično tudi njene turistične zmogljivosti.« NE STRINJAM SE Z MITOM ZA ŽENSKE PO 40.

ZNAM SE DELATI NORCA IZ SEBE Zdaj že ve, zaradi katere dodane vrednosti sta z njo hotela delati Scorsese in Al Pacino? Je bil odločujoč humor? »Ko te pokličejo, da si naredil avdicijo in da so se odločili zate, se ne sprašuješ več, zakaj, ampak si samo hvaležen. Najbrž gre za seštevek talenta, energije, humorja, odvisno, kaj iščejo. Scorsese me je izbral na avdiciji, ki sem jo posnela s prijateljem v Ljubljani. Vsekakor je iskal igralko s smislom za humor, ampak dvomim, da je odločilo samo to. Mislim, da so ljudje mnogokrat presenečeni, da se znam delati norca iz sebe. Težko bi rekla, da dobivam vloge samo zaradi smisla za humor, saj pravzaprav niti nisem imela veliko komičnih vlog. Chantalle iz Volka z Wall Streeta zagotovo je nekakšen

16

Imela je priložnost sodelovati z igralci, kot so Al Pacino, Christopher Plummer, Leonardo DiCaprio, v živo je doživela ozadje tistega, nad čimer se je leta poprej navduševala, ko jih je gledala na velikem platnu. »Vsi ti res izjemni igralci se v resnici vedejo zelo normalno, vsaj moje izkušnje so takšne. Najbrž zato, ker živijo svoje sanje, se ne primerjajo z drugimi, in njihov ego ne trpi. Torej nimajo razloga, da bi kazali svojo moč navzven, ker vedo, da jo imajo. Ni se jim treba dokazovati sebi ali drugim.« Koliko pa drži ameriški holivudski mit, da je igralkam med 30. in 45. zelo težko dati vloge? Veliko govorijo o tem, a jih vseeno gledamo v imenitnih vlogah. »Mislim, da se je to spremenilo v zadnjih letih. Ogromno igralk je postalo producentk, zato da imajo moč odločanja,

izbire scenarija, igralske zasedbe, skratka lahko soustvarjajo. Dejstvo je, da so navadno glavne vloge dodeljene moškim, ženska pa je poleg kot ljubica ali žena. Margot Robbie je s svojo produkcijsko hišo podpisala pogodbo z Warner Bros., in sicer da bo njena produkcija razvijala in snemala samo projekte, kjer je v ospredju zgodba o močnih ženskah. Reese Witherspoon in Nicole Kidman sta združili moči in ustvarili serijo Big Little Lies, ki je pobrala vse mogoče nagrade. V ospredju so ženske, starejše od 40 let. Tudi sama dobivam vedno bolj zanimive vloge, tako da se z mitom, da dela za igralke ni, ko so enkrat stare štirideset, ne strinjam.« Se namerava seliti v Kalifornijo? »Ljubljana je še vedno moj dom. Kakovost življenja v Sloveniji je precej visoka. Sicer se vidim ob oceanu, tako da se ne bi branila hiške kje na Venice beachu, Manhattan beachu, ampak Los Angeles je lahko tudi zelo umeten in narejen. Pogosto je prvo vprašanje, ki ti ga tam postavijo, kaj delaš, in ne, kako si. Jaz pa ne maram ljudi, ki preveč očitno mrežijo in samo gledajo, kako zlesti naprej. Ta princip mi je precej tuj. Če bi bila bolj agresivna, bi mogoče že živela v LA. Bomo videli, kaj in kako.« Zadovoljstvo in hkrati presenečenje, da ji je v svetu filma tako uspelo, sta verjetno ogromna. A za vsem tem je velik trud. Kako vzdržuje delovno kondicijo? »V film sem se zaljubila pri trinajstih, ko sem igrala v Peklenskem načrtu z Majdo Potokar, Daretom Valičem pa Vesno Jevnikar, Gojmirjem Lešnjakom; mislim, da se je takrat zgodila moja podzavestna iniciacija za film. Vedno me je zanimal kot celoten proces, ne samo igra. Rada soustvarjam z vsemi oddelki, od tega, kakšni naj bodo kostum, maska, scenografija, glasba, težim, ali lahko pridem v montažo, itd. Zadovoljstvo seveda je, predvsem zato, ker sem si vedno želela delati nekaj v povezavi s filmom. In vedela sem, da bo to verjetno zelo težko, če bom omejena samo na Slovenijo. Tako da sem zelo hvaležna, da sem šla na tisto prvo avdicijo v tujino, ki mi je pomagala do prve tuje vloge v nagrajevani irski črni komediji The Guard (Policist) režiserja Johna M. McDonagha. In do agenta.« Morda pa bi morali s kolegico Margot Robbie, nemara zato, ker imata obe simpatičen smisel za humor, napisati scenarij za film o dveh ženskah, blondinkah, in njunih posebnih dogodivščinah v Holivudu? »O, krasna ideja! Mogoče pa res.« (smeh)

Goodlifestyle.si


Edinstvena kulinarična izkušnja v popolni temi VKLJUČENO

REZERVIRAJ SVOJE MESTO:

 4 hodni meni z vinsko spremljavo  Tradicionalne slovenske jedi na moderen način  Mesni in vegetarijanski meni  Interaktiven spremljevalni program

www.DinnerInTheDark.si info@dinnerinthedark.si 00386 31 60 80 30

LOKACIJA: Hotel Slon, Ljubljana


PLATNO

Živega se počutim, samo ko slikam

L

»Pogled na zvezde me ahko si je zamisliti način njegovega slikanja, ne vselej vodi k sanjarjenju. samo zaradi filmskih in Nam je svetloba zvezd animiranih upodobitev, temveč zares nedostopna? Morda tudi zaradi ekspresije pokrajin na izkoriščamo smrt, da njegovih delih, in začutiti njegove pridemo do zvezd,« se je težke korake v zgodnjih urah dneva, spraševal rdečelasi genij, saj je bil oprtan z vso slikarsko ki je v življenju le v pičlem opremo, pa čeprav je bila zložljiva. desetletju naslikal več kot Še laže utrujeno lice ob vračanju, 800 del, prodal samo eno. Tekst: Alenka Birk • Foto: Pixabey, FreyWille morda zasanjan pogled z mislijo na Znamenite Sončnice so to, kar se je v tem dnevu prikazalo še nastale, da bi navdušil na mokrih platnih, ki jih nosi nazaj. Paula Gauguina, najbolj Malo teže pa je doumeti, kaj se je zares dogajalo za tem samoupodobljenim prepoznavna dela pa je naslikal v psihiatrični ustanovi. žalostnim izrazom na obrazu, ki ga je zaznati z njegovih slik. Izračunali so, da je na teden v povprečju naredil štiri slike. »Edini trenutek, ko se počutim živega, je, ko slikam.« Mojster avtoportretov je v treh letih naslikal vsaj 43 verzij sebe. Kako Nizozemski umetnik je slikal le v zadnjih desetih letih genialno mu je poleg sebe z zamahi čopiča uspelo na platno ujeti tudi življenja, v francoskem Arlesu je ustvarjal vsak dan med portrete ljubih oseb, neznance, pokrajine, tihožitja in življenje običajnih osmo in peto popoldne ne glede na vreme, kasneje je pisal ljudi. »Sanjam svoje slikanje in slikam svoje sanje.« Pri 27, ko ni imel niti dolga pisma in veliko bral. »Bil je plenerist, slikar, ki dela za slikarske potrebščine in mu jih je podaril brat Theo, je prvič vzel čopič na prostem, neposredno pred motivom in po njem,« pove v roke. V osmih letih se je iz amaterja razvil v umetnika. Postal je vzor redni profesor na ALUO dr. Jožef Muhovič in nadaljuje: vsem, ki mislijo, da je prepozno slediti svojim sanjam. »Rojen sem za »Tudi kadar je zaradi slabega vremena ali kake druge slikarja, ker ničesar drugega ne morem početi,« je izjavil. Če bi vedel, nadloge risal v ateljeju, je to večinoma počel po skicah in da so kar štiri od tridesetih najdražjih slik na svetu njegove. Portret študijah, ki jih je napravil v naravi, ali pa je naravo oziroma zdravnika dr. Gacheta je bil leta 1990 prodan za 82,5 milijona dolarjev realnost – stol, čevlje, tihožitje – poiskal kar v ateljeju. (danes približno 155 milijonov) in je poleg Sončnic in Zvezdne noči van Goghovo najbolj cenjeno delo. Zvestoba naravi je bila njegova slikarska deviza.«

VINCENT VAN GOGH • Postimpresionistični slikar

18

Goodlifestyle.si


NEKONFORMISTIČNI UMETNIK 27. julija 1890, ko je imel 37 let, se je ustrelil v trebuh in dva dni kasneje umrl zaradi poškodb. Smrt je še vedno ovita v tančico skrivnosti. Je bil genij ali čudak, so se spraševali takrat, danes pa je več kot jasno, da je bil vizionar, pionir ekspresionizma. »Življenje zlomi tudi najmočnejše,« je povzel njegov poštar Joseph Roulin med umetnikovim bivanjem v Arlesu, šokiran nad prezgodnjo smrtjo. Bil je njegov zvesti podpornik in prijatelj, čigar celotna družina se je umetniku pustila naslikati. »Ko je leta 1934 izšla biografska uspešnica Irvinga Stona o njegovem življenju in delu, je v hipu za več desetletij postal slikarski zvezdnik, prototip nekonformističnega umetnika, ki zunaj dosega vrednostnih radarjev svojega časa in v najtrših socialnih okoliščinah, v popolni osami in z na vse načine preizkušano vero v umetniško poslanstvo ustvarja umetnine, ki daleč presegajo sočasno kulturo, njen

okus in umetniške standarde,« razloži prof. Muhovič in bolje osvetli življenje ter značajski in ustvarjalni profil avtorja, ki je bil rojen kot drugi deček v družini protestantskega pastorja.

»Rdečelasi genij je le v pičlem desetletju naslikal več kot 800 del, prodal pa samo eno. Če bi vedel, da so dandanes kar štiri od tridesetih najdražjih slik na svetu njegove. Portret zdravnika dr. Gacheta je bil leta 1990 prodan za 82,5 milijona dolarjev.« 19

»Kot otrok je bil introvertiran in občutljiv ter je težko prenašal formalno izobraževanje pa tudi kasneje je bil nenehno v napetem razmerju z avtoritetami. S petnajstimi leti se je zaposlil pri stricu kot vajenec v haaški podružnici trgovine z umetninami. Poklic je iskal dolgo in s številnimi preobrati. Veliko se je zapiral vase ter se prepuščal prebiranju Biblije in dejavni religioznosti. Neuspešno se je preizkušal v različnih poklicih. Bil je pomožni učitelj, pomožni pastor, prodajalec knjig, nesojeni študent teologije in nazadnje pomožni pridigar. Mnogo je risal in mislil samo na to, da bi postal slikar, za kar se je odločil pri sedemindvajsetih. Preselil se je v Belgijo, vseskozi skromno živel od bratove podpore in ves čas želel priti v stik z umetnostjo in umetniki. Kmalu se je preselil v Pariz k Theu, v epicenter takratne svetovne umetnosti. Obiskoval je tečaje na zasebni slikarski šoli in tam spoznal številne slikarske kolege, Henrija de ToulouseLautreca, Paula Signaca in Paula Gauguina. V Parizu je spoznal tedanji aktualni slog, impresionizem, pod vplivom katerega je njegova paleta postala svetlejša in barvitejša. Čeprav ni imel skorajda nikakršne formalne likovne izobrazbe, njegove refleksije v številnih pismih Theu kažejo, da se je vztrajno izoblikoval v – to lahko mirno rečem – prvovrstnega likovnega intelektualca svojega časa, čigar konceptualni in oblikotvorni horizonti so presegali horizonte večine njegovih formalno šolanih sodobnikov.« VIZIONARSKA ZVEZDNA NOČ Vizionarska Zvezdna noč pooseblja čarobno poetiko olja na platnu in je od leta 1941 na ogled v MoMi. V čem je posebna v primerjavi z drugimi deli in v kakšnih okoliščinah je nastala? Prof. Muhovič: »Naslikana leta 1989, komaj leto

pred van Goghovo smrtjo, je imela nadvse razburkano predzgodovino. Van Gogh se je leta 1888 preselil v južnofrancosko mesto Arles, kjer je upal, da se bo v blagem mediteranskem okolju izognil severnjaški zimi, si povrnil zdravje, načeto zaradi nezmernosti pri delu in pitju alkohola, ter našel svetlejšo, toplejšo in jasnejšo paleto. Arles je imel sprva v mislih kot vmesno postajo, vendar prvotnega načrta ni nikoli uresničil. Nastanil se je v hotelu Carrel, ki je odprt še zdaj, ker pa so bili stroški preveliki, je najel 'rumeno hišo', si v njej uredil atelje in tam tudi bival. Uresničiti je hotel dolgoletne sanje – atelje, v katerem bi umetniki skupaj živeli in ustvarjali. Šele po dolgem omahovanju, potem ko je Theo plačal prevozne stroške in obljubil mesečno podporo, se mu je pridružil Paul Gauguin. Van Gogh ga je pričakoval z veseljem pa tudi napetostjo. Da bi ga navdušil, je v kratkem času naslikal veliko slik, med njimi znamenite Sončnice, in z njimi opremil zanj pripravljeno sobo. Gauguin je prispel v Arles in atmosfera med težkima in impulzivnima značajema je zaradi vsakdanjih in strokovnih sporov kmalu postala napeta. Skupno življenje se je končalo natanko dva meseca pozneje zaradi nikoli pojasnjenega dogodka: van Gogh si je po enem številnih sporov z Gauguinom odrezal velik del levega ušesa. Naslednje jutro so ga našli brez zavesti in oslabljenega zaradi velike izgube krvi. Gauguin je o tem obvestil Thea in se po policijskem zaslišanju vrnil v Pariz.« »Opisani dogodek velja dandanes za prvo manifestacijo van Goghove duševne bolezni, ki so jo tedaj zmotno označili za epilepsijo. Po njegovih lastnih navedbah so take napade spremljale blodnje, more in globoke depresije, ki so lahko trajale dneve in celo tedne, v vmesnih obdobjih pa je bil bister in zmožen za delo. Februarja 1889 se je napad, ki je trajal nekaj dni, ponovil, zato je bil van Gogh hospitaliziran. Potem ko so ga odpustili iz bolnišnice, so arlski meščani zaradi njegovega 'čudnega' vedenja podpisali peticijo, na podlagi katere so ga v bolnišnico internirali. Ko je bil ukrep odpravljen, se je odločil, da zaprosi za sprejem na psihiatrično kliniko, ker ni bil prepričan, da je zmožen živeti samostojno. Terapij za paciente tam ni bilo, le njemu je bilo zaradi terapevtskih razlogov dovoljeno slikanje. Začel je že prve dni po prihodu. Najprej je slikal to, kar je bilo mogoče videti na bolnišničnem vrtu in skozi okno njegove bolniške sobe, pozneje pa tudi motive iz okolice SaintRémyja. V takih okoliščinah je nastala Zvezdna noč. Naslikana je v oljni tehniki s poudarjenimi pastoznimi nanosi in značilno vangoghovsko fakturo,« pove prof. na ALUO dr. Jožef Muhovič v pogovoru s prof. dr. Vidom Snojem na temo van Goghove Zvezdne noči v reviji MONITOR ISH XIX/2 leta 2017. »Ker je van Gogh tedaj psihiatrično bolnišnico smel zapuščati v spremstvu le podnevi, ponoči pa sploh ne, je več kot verjetno, da je ni narisal na podlagi neposrednega opazovanja, ampak po spominu ali vsaj kombinaciji opazovanja in imaginacije. Zvezdna noč je posebna po tem, da jo je van Gogh naredil kot 'abstrakcijo' v pomenu, ki ga je tej besedi dal Gauguin.« Van Goghove mojstrovine so večne in vsem v navdih. Igralec Willem Dafoe, ki je upodobil zadnja leta van Gogha v najnovejšem filmu At Eternity's Gate, je dejal, kako magično je bilo biti na krajih, ki so še dandanes razpoznavni na Vincentovih slikah. Iz praktičnih razlogov za lažje delo se je tudi sam naučil slikati po van Goghovo.

Vincent van Gogh navdušuje še danes in navdihuje tudi ustvarjalce nakita. FreyWille je po sliki Zvezdna noč naredil kolekcijo, posvečeno van Goghu, in jo imenoval Éternité. SHOP.FREYWILLE.COM

Goodlifestyle.si


ŠKARJE

Moda za športnike

smo vedno več ljudi, imeli boljše Nataša Berginc, od začetka tehnologije in pridobili prve podpornike. lastnica blagovne znamke Vse odkar delujemo, se kupcem trudimo And by Andraž, je zelo ponuditi visokokakovostne izdelke, ki so predana svojemu delu in uporabni dlje. Mislim, da nam je ravno podjetju oziroma znamki, ki to in tudi naš osebni pristop omogočalo jo vodi. Zdaj jo poznam že uspešno poslovanje in rast.« nekaj časa in upam si trditi, da nadvse profesionalno vodi OD ANDRAŽA DO športno znamko, kakršnih je AND BY ANDRAŽ zelo malo pri nas, še manj pa Piše: Aleš Čakš • Foto: J. Makovec, P. Giodani takšnih, ki opremljajo tako Prelomnic pri znamki je bilo kar nekaj. vrhunske športnike, kot sta Najpomembnejša je bila po navedbah denimo smučar prostega Nataše Berginc oblikovanje blagovne znamke And by Andraž (prej so se sloga Filip Flisar in deskar na snegu Tim Mastnak.

AND BY ANDRAŽ • Slovenska športnomodna znamka

B

lagovna znamka And by Andraž je nastala leta 1989. Nataša Berginc se spominja, da je takrat ravno končala študij – je inženirka tekstilne tehnologije – in se odločila za samostojno poslovno pot. »Podjetje in pozneje blagovno znamko And by Andraž vodim kot lastnica že vse od začetka. V svoji zgodbi sem želela združiti strast do oblikovanja in ljubezen do športa.« Začelo se je z izdelovanjem in šivanjem lastnih oblačil, pove. »Najprej otroških, v naslednjih letih pa smo se preusmerili na smučarska. Podjetje je raslo, zaposlovali

20

predstavljali kot Andraž, podjetje se sicer uradno imenuje co. Andraž d. o. o.). K temu lastnica znamke dodaja, da je tudi odprtje trgovine v Ljubljani veliko prispevalo k prepoznavnosti znamke v Sloveniji. V podjetju, ki je na začetku delovalo butično, je zdaj zaposlenih 25 ljudi. Imajo tudi lasten razvojni oddelek, v katerem dela šest tekstilnih inženirjev in oblikovalcev. Po besedah Berginčeve kupci te blagovne znamke ne jemljejo več kot butične. »V začetku je vsekakor bila, a je zdaj prerasla v precej več.« Sam bi rekel, da je trenutno ena večjih komercialnih znamk pri nas. »Res je, da so naši izdelki še

Goodlifestyle.si


SARI VALENCI ZA AND BY ANDRAŽ, foto: Peter Giodani

vedno narejeni v zelo majhnih serijah, a je to tudi del naše poslovne strategije. Lahko se namreč pohvalimo, da je prodaja vsako leto boljša (And by Andraž vsako leto proda za približno deset odstotkov oblačil več, op. a.).« Z »višjim« modnim svetom se, razlaga lastnica znamke, še nekoliko seznanjamo, a smo veseli dobrega odziva. »Lani smo se na primer predstavili na Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana, letos na ljubljanskem tednu mode. Lansko precej modno

»Ponosni smo, da smo v zadnjih letih razvili tudi prvo kolesarsko kolekcijo.«

kolekcijo smo zasnovali z mlado oblikovalko Sari Valenci, letos pa smo kolekcijo za LJFW ustvarili samo oblikovalci blagovne znamke And by Andraž. Večina kosov je iz aktualne kolekcije jesen-zima 2018/19, prav vsi pa bodo na voljo v naših trgovinah v Celju in Ljubljani. ŠPORTNIKI NAS IMAJO RADI Po 29 letih na slovenski športno-modni sceni je And by Andraž res že prepoznavna znamka. Vsekakor bolj med ljubitelji športa, pojasni sogovornica, a se počasi uveljavljajo tudi kot športna znamka, ki ponuja nekaj drugačnega, modnega, drznega. »Težimo k temu, da naši izdelki pomenijo športno eleganco. V tujini, predvsem na Hrvaškem, v Črni gori in Srbiji, nas poznajo zlasti kot proizvajalca kakovostnih smučarskih oblačil.« Trgovine And by Andraž v tujini še ni, jo pa v podjetju vsekakor načrtujejo.

And by Andraž je verjetno najbolj prepoznaven zaradi sodelovanja s slovenskimi športniki. »Podpiramo slovensko,« pove Nataša Berginc, »zato podpiramo tudi naše športnike. Našo pozornost pritegnejo predvsem mladi, perspektivni športniki, ki na začetku kariere morda potrebujejo nekoliko več podpore, zato AND BY ANDRAŽ, smo pred več leti začeli jesen-zima 2018/19, sodelovati s smučarjem foto: Jure Makovec/LJFW prostega sloga Filipom Flisarjem in deskarjem na snegu Timom Mastnakom.« Pa to še ni vse. And by Andraž podpira tudi srbsko alpsko smučarko Neveno Ignjatović ter slovenska rokometaša Blaža Janca in Tilna Kodrina. Ponosni so, da so v zadnjih letih razvili tudi prvo kolesarsko kolekcijo. Z njihovimi izdelki so po besedah lastnice zelo zadovoljni tudi člani najuspešnejšega slovenskega amaterskega kolesarskega kluba JB team. Posebnost pri And by Andraž je še, na primer, da izbrane izdelke iz kolekcije personalizirajo in oblikujejo za podjetja in športne klube. Poslovnih idej in novosti jim nikakor ne zmanjka, tako bo tudi prihodnje leto, ko bo znamka praznovala 30 let delovanja. A načrti za tedaj so še skrivnost. Zakaj torej izbrati prav And by Andraž? Nataša Berginc: »Naša športna oblačila so izdelana iz visokokakovostnih materialov, s certifikatom odličnosti. Prav vsi so narejeni v EU, izdelki pa v Sloveniji. Poleg kakovosti in funkcionalnosti izražajo tudi drznost in unikatnost ter združujejo udobnost in privlačnost.«

21

Goodlifestyle.si


SALON Izbor: Alenka Birk • Foto: Matevž Kostanjšek

CVET NI ORAN T , AMON A N IS.S I DEOD

IL N AT

DIŠ AV A4 RO 711 BID AC E IN QU AC KA OL KA ON VA I A, , 47 11. C OM

ŠA MP IN

ON

U) PR

.S

AN

RI

C C

ER

BO

KR

EM

A

I(

ZA

O

CE U ST N IC E SR BA LZ A M ZA A N IČ ZN PR A V RT IN C E – , JA A D IZ O M EJ EN A SI E. N A IT LO C C

AL

PRA ZN IČN A OM EJE NA IZDAJA, LO CC ITA NE.SI

,

NA KR EM A ZA RO KE –

E AS EL SI A N I TA. RV V BA M E L , ZA ČE SIŠ

LA

MA ND LJE VA OD LIČ

NJ

KM

VO

A

A LE C ZA SV O SV ET LJ EV EZ KO ŽE, ID V IN SI JO Č ET IC S. C O M M AC C O SM

AZ

TN

AG NA T IMO ,A A IC

AJ

VR

13 .SI NIS

M

BR

AN

RU

IH

E ES

A DIC VO A Y N R LET UXU T OA E, L K Š MO L, ZA 0M E, 10 L Y ST .SI FER HO

SE

O HO

M

KO N AN CEN ZA T D TE LJE RIR O M LO VO A N LO E J O M EN – P C RA LE C A K IT O AN IZD ZN AJ IČ E. N SI A, A

AL BR IC ON A: ZE MA O RI CC N R SVET OS LJ D EČ ME EV I LO AL TIC EC , S. C , OM

22

REM AK ČN G, NO , 50 BIA M O .SI FER HO

TZ

VI

A

O N

KT

VL BR

TA

O

RI

A

A

RC

A-

ŽI

Z,

TI

C

LN

SE C

O

IS

VE

A,

SM

FE

PU

E

A,

VI A

.C

E

KR

G,

EM

A,

KO Z M E T IČ N A TO R RDEČ B IC A, ILO, S KI VS IJA J IN EBUJE USTN Č R TA LO IC E, M ZA AC C O SMET IC S.C OM

ZA H

LT I

O

NA 50

SI

UM

RE

IC

EV

BI

R.

ER

D

ET

DN M

A,

M

YD

TU

RA

D

E,

Goodlifestyle.si


Željam dajemo podobo

info@estetika-fabjan.si 051/327-500


VSAKO LETO NOV MOBITEL? S PAKETOM PLATINUM JE TO LAHKO VAŠA NOVA NAVADA. Že letos si lahko naročniki paketa izberete eleganten Samsung Galaxy Note9 za samo 1 €, prvih 20 pa ekskluzivno prejme pametno uro Samsung Galaxy Watch.* DARILO ZA NAJBOLJ URNE*

www.telekom.si/poslovni *Pogoj za pridobitev darila Samsung Galaxy Watch je sklenitev ali podaljšanje naročniškega razmerja s paketom Platinum in istočasen nakup subvencionirane naprave znamke Samsung Galaxy Note9 z vezavo za 12/24 mesecev v skladu s Pogoji akcijskega nakupa naprav. Akcija velja za prvih 20 kupcev. Akcijska cena velja ob sklenitvi oz. podaljšanju mobilnega naročniškega razmerja s paketom Platinum B (z vezavo za 12 mesecev) z enkratnim plačilom kupnine za napravo v znesku 1 EUR. Velja za vse, ki nimajo veljavnega Aneksa št. 20/2013 (z vezavo naročniškega razmerja za 12 ali 24 mesecev) in izpolnjujejo ostale pogoje akcijskega nakupa naprav. Ponudba velja do odprodaje zalog. Slike so simbolične. Telekom Slovenije, d.d., si pridržuje pravico do sprememb cen in pogojev. Cene so v EUR z DDV. Za več informacij o ponudbi in akcijskem nakupu naprav obiščite www.telekom.si, Telekomov center, pooblaščeno prodajno mesto ali pokličite 080 70 70. Slike so simbolične. Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana


ONA NOSI Oblači jo: Alenka Birk • Riše: Izabela Arsovska , BI AL RA A A ND X M BU A MA LG N D DO EKE E W

OBLEKA PONTILE, WEEKEND MAX MARA

A , LE X M A A RE M ŠČ ND E A PL EEK W

PU LOVE R EN ER Y, W EE KE ND M AX M AR A

ZAPESTNICA HODEIDA,

RA

WEEKEND MAX MARA

, RA CO MA O IC A C AX T S IC D M PA R B N O KE T E E W , NA R U V TE ARA U OB X M A N MA JE D N N US EKE E W ROK AV I WE CE EKE ORM ND MA A, XM ARA N CI

A , AR VA XM MIL PA MA KA ND EKE WE

, R E TA RA DA C N X MA U B A M D KEN WEE

N AU Š

NIKI I Z UME TNEG A LIRI A C A, W E MAX EKEN MARA D

O

USNJ

PLE TEN O KRI LO REN NA, WE EKE ND MA X MA RA

Ona obožuje zimo in mehka, topla, modna oblačila. S kartico Diners Club Goodlife lahko uresniči svoje želje. Omogoča ji preprosto plačevanje doma, na spletu in v tujini. Svoje nakupe lahko razdeli na več delov. Čaka pa jo še posebna ugodnost pri Weekend Max Mari z 10-odstotnim popustom za celoten nakup najljubših kosov. Za pridobitev kartice pokliče na 041 68 22 61 ali jo naroči na www.goodlife.si.

25

WE

G IA, ŠAL PERU AX MARA EKEND M

Ona nosi … … vse, kar je mehko, udobno in najbolj mrzlemu letnemu času primerno. Tople bunde, polnjene s puhom, plašče izbranih krojev, prefinjene pletenine in podložene obleke. Navdihuje se v barvah zime. Izbira med hladnimi toni, obožuje sivo in rožnato, ki ju obogati s toplo rjavo. Uživa v plastenju in za stilistično izpiljen kontrastni poudarek sofisticiranim oblačilom doda masivno obutev ter prav posebne modne dodatke. Zima, obožujemo te!

Weekend Max Mara, Wolfova ulica 10, Ljubljana

Goodlifestyle.si


DINERS CLUB KOŠARICA TC H S, S LO WA IC A G U ES N T Č IT E ES O P R A Z NA IT E 15 %, R OV P R IH R A N EV 0 10 A BON Z OV = R EV K + 85 1000 TO Č EV R OV 0 10 A Z BON TC WA E O T L ČI ,S SS RO E A GU , N A % = U R E 1 5 OV V NA NIT EVR VRO Č E R O H R A 100 85 I + OV PR N ZA ČK EVR O O 0 T B 10 00 10 N Z A O B

H

VAZA CEDRIC RAGOT, ROSENTHAL, XXXLESNINA PRIHRANITE 10 %, NAROČITE BON ZA 50 EVROV 500 TOČK + 45 EVROV = BON ZA 50 EVROV

E RE D TER L, M M U F 0 PA R E N S E 9 DE T E E AU E R E I N ČIT I E A R O U S TA L U M I TA N N N P CC EI PO 15 % L’ O NIT 15 % CA Z A HRA I ZA T PRI O R C KA RTI K = KA OČ T 0 50 TA PUS PO

UHANI G U E S S, S LO WAT P R IH R A CH N IT E 15 %, N A R BON ZA O Č IT E 100 E V R OV 1000 TO Č K + 85 E V R OV BON ZA = 100 E V R OV

ŽENSKA B L U Z A, NARA C P R IH R A A M IC E N IT E 20 %, N A R 1000 TO O Č IT E B Č K + 40 ON ZA 5 E V R OV 0 EVRO = BON Z V A 50 E V R OV

Edinstveni nagradni program Diners Club S svojo izbrano kartico Diners Club dostopate do edinstvenega nagradnega programa, ki vam omogoča 365 dni prihrankov. Prihranite lahko tudi več kot 900 evrov letno. Nagradne točke nabirate s tem, ko plačujete s svojo kartico Diners Club. Boni iz nagradnega programa omogočajo seštevanje popustov. Izberite svojo kartico Diners Club in svojo nagrado. VEČ INFORMACIJ NA WWW.DINERSCLUB.SI

26

NA SNI V XLE O X R A , X 5 0 E V OV ILK A R T Z V E E N SV 50 BO LED ITE ON ZA B PNA AROČ = O S T R 0 % , N V R OV E E1 45 NIT K+ H R A TO Č I R 0 P 50

BO OS TE R ZA NO ČN O NE GO OB RA ZA IM MO RT EL LE RE SE T 30 ML, L’O CC ITA NE PR IH RA NI TE IN NA RO ČI TE KA RT IC O ZA 15 % PO PU STA 500 TO ČK = KA RT IC A ZA 15 % PO PU STA

, CLA RUS KOR EKCI JSKA OČA LA, TOM FORD ZA 50 EVROV BON E OČIT NAR %, 10 PRIH RAN ITE EVROV 50 ZA 1000 TOČ K + 45 EVROV = BON

NA SNI V XLE X R V O ,X 0E ME A 5 E V R OV HO Z E N 0 BO PUR A5 ELJ OČITE ON Z OT B R F = A EČ ,N OV RD EVR 10 % I T E K + 45 N H R A TO Č PRI 500

KR EM A ZA RO KE SR CE VR TN IC E – PR AZ NI ČN A OM EJ EN A IZDAJ A 30 ML, L’O CC ITA NE PR IH RA NI TE IN NA RO ČI TE KA RT IC O ZA 15 % PO PU STA 500 TO ČK = KA RT IC A ZA 15 % PO PU STA

Goodlifestyle.si


L DUEL Milica Vukadinović in Marko Glavinić, modna oblikovalca • NA NOŽ restavracija Evergreen z mladim, vzpenjajočim se chefom in gostilna Žeja, kjer ribe plavajo trikrat • UM-NA-KOLO Melita Ivana Lazar o obsojanju 29

Goodlifestyle.si


DUEL

Moška moda je v Srbiji hobi MARKO GLAVINIĆ IN MILICA VUKADINOVIĆ • Srbska modna oblikovalca Piše: Teja Roglič • Foto: Urša Premik

Konec novembra je v prestolnici potekal sedmi Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana in tokrat je bila v ospredju moška moda. Mi smo v zakulisju ujeli oblikovalca, ki sta v Ljubljano prišla iz Beograda, v Duelu pa sta nam razkrila svoj pogled na moško modo v svetu in v regiji. Prav kolekcije za moške so namreč v zadnjem času v modnih prestolnicah izjemno pričakovane, moška moda doživlja razcvet, a Milica in Marko pravita, da na Balkanu še ni tako.

M

ilica: Živimo v delu sveta, kjer je moška moda še kar v ozadju, zato mi oblikovalci tisto, kar ustvarjajo po svetu, še vedno vidimo kot nekaj nedosegljivega. Svetovno znani oblikovalci nas zmeraj navdušijo, ne glede na to, ali ustvarjajo v slogu, ki nam je blizu. A njihove kolekcije večkrat gledam z obžalovanjem kot navdušenjem, ker se v državi, kjer živim, z moško modo ne morem ukvarjati tako, kot se oni. Marko: Je pa v Srbiji veliko večji izziv delati moško modo, v Beogradu je namreč marginalizirana. Pri nas je mnogo bolj cenjeno, če oblikuješ za ženske, zato je odlično, da živimo v času preboja moške mode. Milica: Tudi v Srbiji mladi oblikovalci ustvarjajo za moške, a se pogosto zgodi, da odnehajo zaradi različnih ovir.

30

»V Srbiji se pogosto zgodi, da moške, ki nosijo kak poseben kos, v njihovi okolici obsojajo in se jim smejijo.« MILICA Marko: Če želite živeti od mode, se raje ukvarjajte z žensko modo, moška je prej hobi, nekaj, s čimer se ukvarjaš iz ljubezni. KUL JE TISTO, KAR NOSIJO VSI Milica: Pri nas je kul, če nekaj kupiš v Zari. V Beogradu standard ni takšen, da bi imeli prodajalne visoke mode, ljudje nosijo komercialne znamke. Moški niso tako modno ozaveščeni kot v sosednjih državah, čeprav se tudi pri nas najdejo hrabri posamezniki, ki nosijo posebne kose.

Goodlifestyle.si


Oblikovalci zato veliko delamo z glasbeniki in umetniki, ki si upajo takšne obleke nositi. V Srbiji se namreč pogosto zgodi, da moške, ki nosijo kak poseben kos, v njihovi okolici obsojajo in se jim smejijo. Marko: To, kar mi delamo, ni komercialno, ni enako temu, kar vidite na vsaki ulici. Lahko pa te kose nosi vsakdo, ki se v njih dobro počuti. Kot je rekla Milica, pri nas ljudje po cesti ne hodijo oblečeni v znamko Gucci ali Armani in tudi oblačila domačih oblikovalcev so zanje pogosto predraga, ker naredimo le nekaj kosov in to ni tako poceni kot množična proizvodnja. KJE SO MOŠKI NAJLEPŠE OBLEČENI? Milica: Na Tajskem, kjer vsi nosijo kopalke (smeh). Marko: V Italiji so ljudje modno ozaveščeni, po vsej Evropi velja, da so lepo oblečeni. Milica: Tudi na Nizozemskem je tako. Marko: Kose, ki jih delava midva z Milico, bi gotovo videli v mestih z bolj alternativno sceno, na primer v Amsterdamu ali Berlinu. Dvomim, da bi se pojavili na ulicah Milana, čeprav so Italijani modno ozaveščeni. Milica: Tudi v Franciji vidimo izjemen ulični slog, tam ljudje čutijo kose, ki jih nosijo, in se požvižgajo na vse drugo. Obožujem tudi Ljubljano, opažam, da tu naše kose razumejo drugače kot v Beogradu. Zelo spoštujemo slovenske oblikovalce, na tednu mode je mnogo izjemnih kosov, ki pridejo izpod njihovih rok. V Ljubljani je scena malo bolj alternativna kot pri nas, ideje in proizvodnja pa so na izjemno visoki ravni. Marko: V Ljubljani je drugače kot v Beogradu, občinstvo je drugačno, vsa modna kakovost je zbrana na kupu. Tudi ko sva z Milico hodila na fakulteto, smo redno hodili v Ljubljano in sem se vedno rada vračava. BALKANSKI MODNI SLOG Marko: Ustvarjalci s tega območja hočemo pobegniti od oznake Balkan, ker navadno ne pomeni nič dobrega, imamo pa v Srbiji nadarjene oblikovalce in gotovo obstaja tudi estetska nota, ki nam je skupna. Milica: Jaz oznake Balkan ne doživljam kot nekaj negativnega. Večja težava je, da capljamo za drugimi, a jih ne moremo dohiteti. Zato skušamo imeti bolj iskrive ideje, zelo se trudimo, iščemo načine, kako uspeti. Zelo vztrajni moramo biti. Marko: Delati moramo dvakrat več kot oblikovalci v Evropi. LE SLAVNIH NE Milica: Nimam želje, da bi oblačila znane osebe. Marko: Tudi jaz ne. To ni nikakršen uspeh, ker je to le ena oseba. Morda se bo kopica ljudi zgledovala po njej in bodo hoteli kupiti tvoj kos, a to ni dobro, ker če se nekdo le zgleduje, nima svojega stila. Veliko raje oblečem običajnega človeka, ki se v mojih kosih dobro počuti in je srečen, ko jih nosi. Milica: Ne delamo tako, da bi potrebovali znane osebe za promocijo naših oblačil. Če izdelate le nekaj kosov, je neizbežno, da spoznate svoje kupce. Med kupcem in oblikovalcem je energija, ti razumeš njegove potrebe, on razume tebe kot umetnika, povežeš se za dlje ali

31

»Bolje je, da s kolekcijami pokažeš, da si dober oblikovalec, kot da to kažeš s tem, kako si oblečen. Mene ne moti, če ljudje mislijo, da se ukvarjam z informatiko ali gradbeništvom.« MARKO pa stike pretrgaš. Ti odnosi so zelo podobni drugim odnosom, ki jih imam v življenju. Marko: Kupec, ki želi nositi tvoj kos, si to res iz srca želi, znana oseba pa bi ga hotela imeti le zato, ker ga je videla na pisti. S PISTE NA ULICO ALI Z ULICE NA PISTO? Marko: Navdih za svoje kolekcije iščem v dogodkih in čustvih določenega trenutka v življenju, ne iščem ga na ulici ali pa v aktualnem dogajanju v Beogradu. Vsaka kolekcija je del moje osebnosti, ne gledam, kakšni so trendi. Milica: V Srbiji ljudje ne spremljajo modnih revij domačih oblikovalcev, ne ozirajo se na alternativni slog, ki ga je v Beogradu dovolj, še največ spremljajo svetovne smernice, ki jih vidijo na slavnih osebah iz tujine. Želijo pač nositi to, kar je moderno ta trenutek v svetu. Marko: Zato avtorska moda v Srbiji ni tako cenjena, komercialne verige pa cvetijo. PREJ INFORMATIK KOT OBLIKOVALEC Milica: Če me ljudje vidijo v vsakdanjem življenju, verjetno ne uganejo, da se ukvarjam z modo. Marko: Tudi meni se po oblačilih ne vidi, da sem modni oblikovalec. Milica: Ker ne živimo od mode in počnemo še druge reči, ne moremo vsak dan nositi posebnih kosov. Dejstvo je tudi, da mnogo časa preživimo za šivalnim strojem in v zakulisjih, to pa pomeni, da se naše obleke pogosto umažejo in strgajo … Marko: Bolje je, da s kolekcijami pokažeš, da si dober oblikovalec, kot da to kažeš s tem, kako si oblečen. Mene nič ne moti, če ljudje mislijo, da se ukvarjam z informatiko ali gradbeništvom (smeh).

Goodlifestyle.si


NA NOŽ

Restavracija Evergreen Tekst in stajling hrane: Gruša Zorn • Foto: Matevž Kostanjšek

Chef za vedno B

udilka mi zvoni nekaj do sedmih. Hitro vstanem in grem napol budna pod tuš. V tem tednu se mi je zvrstilo kar veliko projektov in dala bi vse na svetu, da bi lahko spala še malo dlje. Pa ne gre. Hitro se oblečem in spustim vso jutranjo rutino, vključno s kavo. Ob osmih zjutraj že stopam skozi vrata restavracije Evergreen, ki zaseda eliten prostor ob golf igrišču na Smledniku. Kdo za vraga hodi tako zgodaj v restavracije, si mislim. Na moje veliko presenečenje pa je skoraj polna. Ljudje živahno klepetajo, pijejo kavo, nekateri že odhajajo na igro golfa, drugi spet prihajajo, tretji jedo zajtrk ... Pogled mi beži po ambientu, ki spada k skupini Kaval Group. Moderno opremljen v lesu je nadvse prijeten in topel. Velike okrogle mize so že postavljene in kljub očitno samo zame zgodnji uri bi se najraje usedla za eno izmed miz in z lahkoto pojedla večerni meni. Pa ni časa. Danes je moj sogovornik mladi, bliskovito vzpenjajoči se chef Mojmir Šiftar. S širokim nasmehom me že pričakuje. »Na zadnjo mizo sem nastavil krožnike. Jedi bodo pripravljene v petnajstih minutah. Fotograf pride hitro, ne? Ob devetih moram namreč naprej. Dogodek imamo pri nas in gosti že prihajajo. Polno imamo.« Sledim mu v zadnji konec restavracije in ugotovim, da je že naredil pol mojega dela. Med njegovimi vrlinami sta očitno tudi hitrost in prilagajanje novim okoliščinam. O Mojmirju se v zadnjem času veliko piše. Gault Millau ga je v sredini novembra razglasil za mladega talenta 2019. Letošnje leto mu je bilo, kar se lovorik tiče, naklonjeno, saj se je prebil v polfinale prestižnega tekmovanja S. Pellegrino in se uvrstil na zavidljivo drugo mesto. Pa tudi sicer je stari znanec mednarodnih tekmovanj, saj na njih žanje uspeh. V poznih dvajsetih letih je tako najmlajši slovenski chef, ki se lahko

32

pohvali s toliko priznanji. Njegova kuharska pot, ki je, glede na njegovo mladost, precej dolga, se je po končani šoli začela v kuhinji Janeza Bratovža, kmalu pa je stopil na samostojno. Pred zdajšnjo postajo ste ga lahko srečali v Ljubljani, Portorožu, Rogaški Slatini in Kranjski Gori. Je tudi avtor knjige 44 odtenkov čaja. V njej je razložil kulturo čaja in jo povezal s kulinariko. »Po rodu sem iz Prekmurja,« mi razlaga, medtem ko ga Matevž fotografira, »zato sem navajen na težko hrano. Všeč so mi tradicionalne jedi, ki jih rad naredim po svoje in jih povežem v kombinacije, ki so na prvi pogled nezdružljive. Rad povezujem meso in okuse morja. Za tekmovanje v Varšavi sem naredil koline, in sicer celotni prikaz kolin, od zakola do končnega izdelka, ker me zanimajo tudi običaji in vsa tradicija. V komisiji je sedela tudi Ana Roš. Všeč sta ji bili moja ideja in izvedba. Prvo mesto – in s tem finale – mi je za las ušlo, zaradi moje napake. Imam še nekaj časa, da se prijavim v kategoriji Young Chef. Še nekaj let. In drugo leto se bom zagotovo.« Razlaga z žarom v očeh, hkrati pa nemirno pogleduje na uro. Obveznosti kličejo. Poslovi se in že ga ni več. Če ga boste iskali, ga boste našli v restavraciji Evergreen. Delček njega je v vsakem krožniku, ki ga pripravi. Neverjeten žar in energija, ki vejeta iz jedi, v esenci nosita ljubezen do Prekmurja in ga povezujeta z vsemi kotički Slovenije, prav do Jadrana. Pri njegovem delu ni napak. So le manjši spodrsljaji, ki mu dajo zalet, da se še izpopolni in postane še boljši. O Mojmirju Šiftarju bomo še dosti slišali, kajti mladi chef ima še veliko povedati. Na roko si je dal vtetovirati Chef for life – Chef za vse življenje. Mislim, da o tem ni nikakršnega dvoma.

Goodlifestyle.si


Gostilna Žeja Tekst in stajling hrane: Gruša Zorn • Foto: Matevž Kostanjšek

Riba plava trikrat Z

a gostilno Žeja v Ozeljanu sem slišala že pred leti. Obiskala pa sem jih prvič šele lansko poletje. Tja me je peljal znanec, ki je tudi dober kuhar in ljubitelj dobre hrane. »Res še nisi bila pri njih? Preprosto moraš iti. Ena najboljših morskih gostiln pri nas. Boš videla.« Če mi kdo omeni morsko hrano, ne omahujem dosti. In sva šla. Bilo je poletje in kljub zame še zgodnji uri za kosilo je bila restavracija nabito polna. Dobila sva lepo mizo na vrtu pod pergolo. In se je začelo. Pozdravu iz kuhinje so sledile morske jedi v vseh mogočih agregatnih stanjih. Surovi škampi, pašta z vongolami, tunin karpačo, brodet iz ugorja s polento, črna rižota, file zobatca, ravioli z rakovico ... Vsega, kar sva pojedla, se niti ne spomnim. Hrana je bila božanska. Zraven pa je lastnik pridno natakal vino. Ker v Žeji pač nisi žejen. Še preden sem utegnila sprazniti kozarec, že sem dobila novo porcijo. Ker mora riba trikrat plavati, pravijo Dalmatinci. V vodi, olju in vinu. Pa tudi Dalmacija v njihovi kuhinji ni daleč. Ribe k njim na krožnik priplavajo s hrvaškega Lošinja, kamor se lastnik sam odpelje vsak teden. Žeja me je tako navdušila, da sem se še nekajkrat vrnila. To je bil nujen postanek na poti iz Gorice. Ali pa je bil ovinek iz Vipavske doline. Tudi obisk Trsta se je znal končati pri njih. Izgovorov ni zmanjkalo. Gostilna deluje že od leta 1994. Odprli so jo takoj po vojni. Takrat je bilo to kar drzno dejanje, vendar je bila družina, ki se je prej ukvarjala z mesarstvom, odločena, da je to dobra strateška poteza. Sin Igor, ki danes vodi gostilno, je ravno končal mesarsko šolo. In ni prav dolgo delal v poklicu, za katerega se je izšolal. Začetki so bili težki in pionirski, a družina se ni vdala. Prihajali so srčni gostje od vsepovsod. Politiki, glasbeniki, športniki, igralci. Prihajali so Italijani, Slovenci, gostje iz

33

bivše Jugoslavije, tujci, sokrajani ... Resda je delo v gostilni garanje, a je hkrati ogromno zadovoljstvo. Trud je poplačan, ko ljudje odhajajo zadovoljni. Ko se vračajo. Ko se rodijo in spletejo vseživljenjska prijateljstva. Kljub temu, da se je generacija zamenjala in gostilna spremenila iz klasične v morsko, je filozofija ostala nespremenjena. Igor, ki ima zdaj taktirko v roki, prijetno kramlja z gosti in je tisti klasični oštir, ki te zna popeljati skozi ponudbo hrane, spije kozarec vina in zaupa kakšno zgodbo iz dolgega repertoarja zgodovine gostilne. Tudi oče se kdaj pa kdaj pridruži. Pride pozdravit stare goste. Gostinstvo pač imaš ali pa nimaš v krvi. Pri njih pa se zdi, kot da jim je bilo položeno v zibelko. V kuhinji svojemu možu ob boku stoji Barbara, ki je to vlogo zavzela takoj po poroki. Ona je zaslužna za vso božansko hrano na krožnikih, čeprav se ne hvali in raje skromno pripomni: »Ni večje filozofije; če imaš dobre surovine, je tudi jed dobra. Pri nas ni kompliciranja in zlaganja zahtevnih krožnikov, temveč raje sledimo ideji manj je več. Pa tudi okusi tako pridejo bolj do izraza. Imaš dobro ribo, dobro olje in dobro vino. Dosti več ne potrebuješ.« Vendar pa ni čisto tako. Dobra hrana je tista, ki je pripravljena z ljubeznijo in spoštovanjem do gosta. Je ljubezen do sestavin in ljubezen do kuhanja, druženja in je ljubezen do predajanja. Lepe besede, dobre jedi, kozarca vina, »enega ta kratkega« ali pa vsaj kave. Na hišo. Kar tako. Ker lepa gesta lepo mesto najde. In to je ta nadgradnja, ki določa dobrega oštirja.

Goodlifestyle.si


UM-NA-KOLO

Zakaj me obsojajo? MELITA IVANA LAZAR • Spada v novo generacijo internetnih vplivnežev. Je blogerka, instagramarka, kolumnistka. Ima 20 let in življenje ji je že zgodaj ponudilo vlogo mame, ki jo obožuje, čeprav ni lahka. O tem odkrito piše tudi v svojem blogu. Razmišljala: Melita Ivana Lazar

P

red nekaj dnevi sem brala knjigo o zgodovini človeka. O tem, kako smo nastali, kako smo se razvili iz prednikov in kaj je tisto, kar nas je dokončno ločilo od živali. In veste, kaj so ugotovili znanstveniki? Ena lastnost, navada je tista, ki nas je v ključnem trenutku ločila od živali. Opravljanje, obsojanje drugih članov družbe. Prav s tem smo se začeli intimno povezovati, graditi zaupanje in se učiti številnih socialnih veščin.

sovražnost. Najprej te takšni ljudje s svojimi komentarji zelo prizadenejo. Vse vzameš osebno, zdi se ti, da imajo mogoče celo prav in bi se moral spremeniti. A kmalu ugotoviš, kako malo zveze s tabo imajo njihovi komentarji.

In ta lastnost, ki naj bi bila ena prvih človeških lastnosti, je tista, ki me pri ljudeh najbolj zanima. Po eni strani vem, da tudi sama marsikdaj marsikoga obsojam. Včasih zato, ker se njegova dejanja ne skladajo z mojimi moralnimi načeli. Večinoma pa po premisleku ugotovim, da sem nekoga obsojala, ker ima kaj, česar sama nimam, ali pa počne kaj, kar pravzaprav počnem tudi sama. VSAKA OBJAVA POVOD ZA SOVRAŽNOST Zakaj sem se sploh začela poglabljati v to tematiko? Ker sem bila v zadnjih letih deležna toliko obsojanja, kot ga večina ne doživi v vsem življenju. Od obsojanja moje odločitve, da zanosim prej, kot je v naši družbi običajno, do obsojanja vsakega mojega koraka, odkar sem v zadnjih letih nekako javna oseba. Ko na spletu deliš nekaj delcev svojega življenja in s tem postaneš prepoznaven, postaneš prej ali slej žrtev obsojanja.  Vse, kar počneš, postane predmet pogovora. Vsaka fotografija, vsaka beseda je povod za

34

»Najprej te takšni ljudje s svojimi komentarji zelo prizadenejo. Vse vzameš osebno. A kmalu ugotoviš, kako malo zveze s tabo imajo njihovi komentarji.« vost preslikal na druge. V vsakem, ki je uspešnejši, srečnejši ali bolj fit od njega, bo našel kaj, kar je po njegovem mnenju vredno obsojanja. POŠILJAM LJUBEZEN

PRESLIKAVA NEGOTOVOSTI NA DRUGE Vsi smo krivi preslikave svojih negotovosti in strahov na druge. Nekdo, ki je srečen in samozavesten, bo zelo redko obsojal. Ko si srečen in izpolnjen, namreč ne boš imel časa za to. Nekdo, ki s svojim življenjem ni zadovoljen in mu manjka sreče in pozornosti, pa bo vso svojo negoto-

Ko to ugotoviš, je težko sovražiti ljudi, ki obsojajo vsepovprek. Ker sovraži lahko samo nekdo, ki v srcu nosi bolečino. Nekdo, ki se ne ljubi in ceni, kot bi se moral. Zato si obsojajočih besed neznancev ne jemljem več k srcu. Namesto tega jim pošljem ljubezen, razumevanje in po tihem upam, da bodo nekega dne tudi oni deležni ljubezni, zaradi katere ne bodo več sovražili.

Goodlifestyle.si


Naročnina na časopis ali revijo je lepo darilo

Delo d.o.o., Dunajska 5, SI 1509 Ljubljana

Podarite svojim bližnjim več branja v novem letu.

Izkoristite posebno ponudbo ob plačilu letne naročnine na časopis Delo ali Nedelo ali revijo Onaplus in Suzy. Lahko pa izberete tudi kombinacijo časopisa in Delovega digitalnega paketa. Posebne ugodnosti za obstoječe in tudi nove naročnike, ki boste letno naročnino za leto 2019 plačali do vključno 17. 12. 2018.

080 11 99 ● narocnine@delo.si ● info.delo.si/etrafika


AMPAK TEKMA JE BILA PA DOBRA. Ne dovolite, da vam nezgoda ali druge težave z zobmi zagrenijo življenje. Pri zavarovanju Dental sta vam na voljo paketa: Dental • preventivne zobozdravstvene storitve in kritje za raka ustne votline Dental plus • zdravljenje zob • protetika Zavarovanje lahko nadgradite z dodatnim kritjem Nezgoda. Na voljo že od 5,52 EUR/mesec. Več na www.vzajemna.si ali 080 20 60.

JTE U R A V ZA SVOJ H. NASME


DALJNOGLED

Nepričakovano srečanje

SVETLOBNA EKSPLOZIJA Naravni in prizemljeni svet USTVARJALNOSTI L'Occitana in zvezdnati popart svet umetniške modne hiše L'Occitanova vizija pa se ne konča v Castelbajac sta se združila v Provansi, tako kot se Castelbajacova ne kolekciji omejene izdaje, ki so konča v Parizu. L'Occitanova je vtkana jo navdihnile zvezde. Oba imata v toplo svetlobo, ki se razliva po južni trdne vrednote, ki jih želita Franciji in preplavlja izbrane sestavine vzdrževati – skupaj. Modna znamka v edinstvene izdelke, ki v estetsko Castelbajac Pariz je v umetniško oblikovanih stekleničkah in tubah tančico ovila L'Occitanove Piše: Nuša Fabjan • Foto: L'Occitane pričarajo vzdušje sončne južne Francije zaveze, skupaj pa sta dva na v kopalnicah po vsem svetu. Tudi pogled različna svetova ponudila Castelbajac, domiselna in navdihujoča praznično kolekcijo negovalnih modna hiša, z zanosom in občudovanjem zre v žareče sonce in magično izdelkov, ki z barvitimi potezami čopiča in meglico zvezdnatega zvezdnato nebo. Toplino in čarobno svetlobo izraža v razigranih, večbarvnih navdiha pripoveduje resnično zgodbo o L'Occitanu iz Provanse.

L'OCCITAN & CASTELBAJAC • Zvezdnati navdih

O

čaran nad močjo narave in tem, kako ga ta vedno znova preseneča in na edinstvene načine vsak dan uči, L'Occitane razvija strast in krepi odločenost, da s širjenjem po svetu varuje tudi biotsko raznovrstnost narave za zanamce. Zavezan je varstvu in zaščiti edinstvenega in raznovrstnega naravnega sveta Sredozemlja, Korzike in Burkina Fasa, kjer je vzpostavil vzajemno koristno partnerstvo, utemeljeno na načelih pravične trgovine, s katerimi lokalnim ženskam omogoča ekonomsko neodvisnost. Optimizem, udobje, svoboda, ljubeznivost, nežnost in pobeg iz kaotičnosti vsakdana. Neločljivo povezane vrednote Castelbajaca izžarevajo srečo, omogočajo pa prepoznavanje sveta v njegovih najbolj čutnih barvah. Kombinacija umetnosti in mode je tista, ki v vsako kreacijo vtisne neponovljiv pečat poetičnih in zabavnih sporočil. Vodi jih zaveza, da skupaj z umetninami širijo občutek nepopisnega veselja in sreče, da bo naš tukaj in zdaj najboljša mogoča verzija resničnosti.

37

stvaritvah. L'Occitane premišljeno in trajnostno diha z naravo in jo v njeni najčistejši obliki ponuja v svojih izdelkih, Castelbajac pa z neba zre proti tej isti zemlji, isti naravi, ki jo v letošnji praznični kolekciji z barvitimi potezami čopiča ovija v meglico zvezdnatega navdiha. IGRIVI DIZAJNI, OKRAŠENI Z OZVEZDJI VREDNOT

Castelbajac je kultno kolekcijo Karitejevo maslo odel v živo modro in hkrati neskončno temnino modrega neba okrasil z ozvezdji, ki popeljejo do lune in nazaj. Srce vrtnice je obarval v šarmantno rdečo, ki vsakič znova zapelje in pričara opojnost nebeških vonjav. Sveže odišavljena kolekcija Slastni čaji se je pod čopiči modne hiše preoblekla v sončno rumeno, ki tudi pozimi prinaša toplino in svetlobo sonca. Kolekcija Mandelj, narejena za nešteto užitkov, je odeta v osupljivost, spektakularnost in privlačnost zvezdnatega navdiha. Praznično preobleko pa so prejela tudi kultna mila za dobrodelnost, ki v novi zlati izražajo L'Occitanovo ambicijo boja proti slepoti in slabovidnosti.

Goodlifestyle.si


ZDRAVO Čaj za vsak trenutek dneva

Skodelica čaja je vedno dobra ideja – v službi, na obisku ali doma. Danes poznamo pisano paleto čajev različnih okusov, med priljubljenimi pozimi pa so predvsem sadni. Linja Natur aktiv združuje zeliščne okuse, sadje in dodatke. Izberite si najljubšega in uživajte v edinstvenem okusu narave, ki ga izboljšuje še certifikat pravične trgovine Fairtrade. Namesto sladkorja mu dodajte žlico medu in nekaj kapljic limonovega soka oziroma ga pripravite po svojem okusu. V njem lahko uživate neomejeno, prav tako lahko nadomesti popoldansko skodelico kave, brez skrbi, da vas bo to stalo spanja.

Napitek brez skrbi

Rižev napitek Natur aktiv je lahko prebavljiv in ne vsebuje veliko maščob. Uživajo ga lahko tudi tisti, ki so nagnjeni k alergijam, saj ne vsebuje glutena, laktoze ali soje. Je bogat z vitaminoma A in D in velja za odličen dodatek kavi ali čaju, z malo domišljije pa mu primešamo tudi različne začimbe in ga spremenimo v okusen napitek. Dodamo mu lahko nekaj žlic stoodstotnega kakava ali pripravka za čokoladni oziroma vanilijev napitek Natur aktiv. HOFER.SI

HOFER.SI

Medeno razvajanje

Med ali tekoče zlato, kot so ga poimenovali že naši predniki, je živilo, ki ga uporabljamo vse leto. Nekateri si ga najraje privoščijo na kruhu, spet drugi ga uporabljajo kot nadomestek sladkorja in ga dodajajo pecivu, tretji pa ga najraje primešajo v topel napitek. Možnosti so številne, bio cvetlični med iz linije Natur aktiv pa se poleg odličnega okusa ponaša z najvišjim standardom ekološke pridelave. In še namig – če želite kar najbolj izkoristiti zdravilno moč medu in z njim olajšati boleče grlo, si ga privoščite brez segrevanja. HOFER.SI

Vonj po božiču

Če bi vonj cimeta opisovali s prazniki, bi mu zagotovo pripisali božič. Cimet Le Gusto velja za eno izmed bolj prepoznavnih prazničnih začimb, ki lahko preproste jedi spremeni v prave specialitete. Dodajamo ga pecivu in napitkom, z njim lahko poudarimo okus sadja ali popestrimo skodelico kave. V hladnih dneh bo njegova aroma prisotna na vsakem koraku, v kombinaciji z vaniljo pa bo zagotovo navdušil še najzahtevnejše gurmane. HOFER.SI

Ko zadiši po čokoladi

V hladnih dneh si čokolado radi privoščimo tudi v topli in tekoči obliki. Vroča čokolada bo še okusnejša, če jo namesto iz praška naredite kar iz tablice čokolade. Najboljšo kombinacijo boste dosegli z mlekom in smetano. Tekočino segrejete in z njo prelijete na koščke nalomljeno čokolado. Intenzivnost in gostoto prilagodite svojemu okusu. Čokolada HOFERjeve lastne blagovne znamke Moser Roth s 70-odstotnim deležem kakava in certifikatom Fairtrade cocoa, ki se nanaša na načela pravične trgovine, bo poskrbela za pravljičen okus, zaradi priročnega pakiranja (pet zavitkov po 25 gramov) pa vam za pripravo skodelice sladke omame ne bo treba odpreti več čokolade, kot jo potrebujete. Če vam je kombinacija mleka in smetane pretežka, ju zamenjajte z riževim ali mandljevim mlekom in na koncu za gostejšo teksturo primešajte še čajno žličko kokosove moke. HOFER.SI

Ogrejte se s toplimi napitki Kratki dnevi in dolge zimske noči so prava priložnost, da se ogrejete s toplimi napitki, ki jih lahko pripravite v zavetju doma. Prepustite se svojemu okusu in si dovolite, da vas prepriča aromatičen čaj z dodatkom medu ali žlahtna vroča čokolada s kokosom. Ne glede na to, katero izmed naštetih idej boste upoštevali, ne pozabite, da je vsak napitek še boljši, če si ga privoščite v družbi vam ljubih ljudi.

38

Goodlifestyle.si


ZDRAVO

Razvajajte ustnice z naravo

Balzam Elanosol je obvezna oprema vsake družine. Ustnice ščiti, vlaži, hrani in jim daje občutek ugodja. Temelji na čebeljih pridelkih, ki svojo učinkovitost dokazujejo že tisočletja. Dobro poznani Elanosol iz Medexa se zaradi zaščitnega faktorja odslej ponaša z oznako Protect, družbo pa mu delajo še Bio Elanosol Care, Elanosol SOS, Elanosol Beauty in Elanosol Junior. So dermatološko testirani in ne vsebujejo mineralnih olj, parabenov, parafinov in sintetičnih dišav. Izberite svojega najljubšega! MEDEX.SI

Izbrani med iz Slovenije

V zadnjih letih smo Slovenci spoznali, kako pomembno je uživati med in čebelje pridelke s svojega lokalnega območja, zato vsak dan bolj posegamo po čebeljih izdelkih slovenskega izvora. V novi embalaži in zunanji podobi vas na policah slovenskih trgovin pričakuje izbrani med iz Medexa slovenskega porekla: akacijev, lipov, cvetlični, kostanjev in gozdni. Prepoznali ga boste po etiketah z motivi panjskih končnic, ki so edinstvena slovenska kulturna dediščina. Med iz Slovenije blagovne znamke Medex je preverjen, varen in kontrolirane kakovosti. Vsak kozarec lahko preverite na spletni strani PREVERIMED.SI

Praznično sladkanje

Da bodo letošnji prazniki še posebno sladki, izberite brusnice, oreške, ingver ali tartufe v medu iz Medexove linije Medeni poljub. Opojnost akacijevega medu z izbranimi dodatki bo poskrbela, da boste okusili tradicijo na sodoben način. Uživate jih lahko same z žlico, za gurmanske užitke pa lahko z njimi oplemenitite različne jedi. MEDEX.SI

Vijoličasto obarvani veseli december

Družina Medexovih sirupov je bogatejša za novega člana. Sirupom z blažilnim učinkom na dihala se je pridružil sirup z ameriškim slamnikom, namenjen imunosti. Tudi Echinacea je narejen na osnovi medu, učinek ameriškega slamnika pa v njem dopolnjujeta še propolis in vitamin C. Ste že izbrali svoj odtenek letošnjega veselega decembra? V Medexu vam predlagajo vijoličastega. MEDEX.SI

40

Goodlifestyle.si


KO SE V R A ZKOŠNEM OKUSU SREČAJO R AČJE PRSI, VANILIJA IN PR A ŽENI LEŠNIKI.

Pod novi ekskluzivni okus omejene serije Argete Exclusive se podpisuje vrhunski mladi chef Luka Košir iz edinstvene restavracije Grič, kjer se lepote naravne divjine spreminjajo v kulinarične umetnine. V svojem inovativnem slogu je ustvaril račjo specialiteto, ki z razkošno vaniljo in praženimi lešniki preseneti z novo dimenzijo okusa, spretno zaokroženo s kardamomom, cimetom, klinčki in pimentom. Privoščite si jo, postrezite jo gostom, uživajte.

LUKA KOŠIR vrhunski chef

LIMITED EDITION

Kako jo imaš ti najraje? PODAJ SE NA VR DOŽIVETJE Z LUKO KOŠIRJEM!

www.exclusive-vr.argeta.com


POBEG

Svetost narave z Indijanci BRAZILIJA • V amazonskem pragozdu s plemenom Yawanawá Piše: Simon Plestenjak • Foto: simonplestenjak.com

Sredi amazonskega pragozda, v skrajnem zahodnem kotičku Brazilije – v zvezni državi Acre, ki meji na Peru – živi v rezervatih nekaj indijanskih plemen. Tudi drugod po Braziliji lahko še najdemo rezervate s prvobitnimi prebivalci Južne Amerike, vendar so amazonski Indijanci tisti, ki so najbolj oddaljeni od »belske civilizacije« in zato najbolj uspešno ohranjajo svoj starodavni način življenja. Kot fotograf sem se pridružil odpravi izkušenj željnih (avant)turistov, s katerimi smo en teden preživeli pri plemenu Yawanawá.

ali požigajo gozdove za pridobitniške namene. V boju za dobičkom kriminalci še vedno ubijajo Indijance, ki se jim upravičeno postavijo po robu, lokalne oblasti pa so predaleč ali si zatiskajo oči, medtem ko štejejo umazani denar od podkupnin. Prvi stik z belci so Yawanawá imeli v začetku 20. stoletja z nabiralci lateksa. Zanimiva je pripoved, ki sem jo slišal ob tabornem ognju, in sicer da je vrač že pred prvim srečanjem doživel vizijo prihoda belcev in že takrat zapovedal prijateljske odnose, ki jih zdaj nove generacije uspešno potrjujejo in negujejo.

eset let že živim v Braziliji, v São Paulu. Tako je naneslo. V tem času sem že dodobra prekrižaril Brazilijo, tako zaradi delovnih kot zasebnih potovanj. Glede na njeno velikost (približno kot Evropa) si lahko mislite, da je mnogo zanimivega videti. Oceani, otoki, plaže, gore, reke, slapovi, jame, puščave, pragozdovi, če naštejem nekaj naravnih okolij. Pa izjemna mešanica človeštva, potomci Evropejcev, Indijancev, Afričanov, Arabcev, Japoncev – Brazilija je neverjetna. Že od mladih nog, ko je naša generacija na počitnicah v Dalmaciji prebirala stripe Mistra Noja, pa sem si želel obiskati Indijance, tiste, ki še vedno živijo po svoje, prvobitno. To pa ni tako preprosto! Zaradi odročnosti, zapletene logistike, dovoljenj za bivanje v rezervatu in predvsem omejene komunikacije lahko potovanja do Indijancev uresničimo samo skupinsko. Pleme Yawanawá sprejema obiskovalce. Je primer, kako se lahko starodavno pleme uspešno vključi v mehanizme moderne »belske civilizacije« in ohrani svoj prvobitni način življenja, svoje tisočletne šege in običaje. Življenje vodijo med duhovnim svetom in naravo, sočasno pa se pod vodstvom nekaterih vizionarskih vodij uspešno vključujejo v moderni svet, razpet med ponudbo in povpraševanje. Vrata domov odpirajo gostom iz drugih svetov in tako raznašajo svoje sporočilo o povezanosti človeka z naravo in duhovnim svetom. Poleg te misije pa prek obiskov pridobivajo vidnost in denar, bistvena varnostna mehanizma, še tako pomembna za ranljivo skupino, kot so ameriški staroselci.

Vendar ni bilo vedno tako lepo. Stik z belci je prvotno zdesetkal pleme. Nove bolezni, proti katerim Indijanci niso bili odporni, zasužnjevanje za delo pri pridobivanju lateksa in podiranju dreves so jih privedli skoraj do izumrtja. Zgodil pa se je odločilni preobrat in popeljal pleme na pot osvoboditve in reševanja kulture. Nekateri člani so odšli v mesta, študirali in se vrnili v pleme, opremljeni s poznavanjem belske civilizacije. Zavedali so se svojih pravic in pri oblasteh uspešno vložili vlogo za rezervat. Izgnali so misijonarje, ki so si prizadevali pokristjaniti Indijance in uničiti vse njihove duhovne obrede. Nekaj izjemnih žensk iz plemena je prevzelo pobudo in obudilo duhovni svet Yawanawá, kar je za sabo potegnilo tudi ohranjanje kulture, pesmi, zgodb, okrasja in poslikav.

D

PLEME YAWANAWÁ IN NJIHOV REZERVAT Pleme šteje nekaj več kot 1000 ljudi, ki živijo razdeljeni v sedem vasi. Njihova zemlja je od leta 1984 razglašena za indijanski rezervat, ki je po velikosti le malo manjši kot Gorenjska. Življenje v njem plemenu zagotavlja obstoj in varnost, vendar so vsi rezervati v Braziliji predmet napadov nezakonitih gozdarjev, ki sekajo

42

ODLOČILNI PREOBRAT PRED IZUMRTJEM

TRIJE LETI, PET UR S KOMBIJEM IN SEDEM UR V ČOLNU Potovanje je iz São Paula trajalo dva dni. Najprej trije leti do mesta Cruzeiro do Sul, potem peturna vožnja s kombijem do reke Rio Gregorio, kjer se je začela naša sedemurna plovba po skoraj tisočerih rečnih vijugah. Sedem ur sedenja v ozkem čolnu je naporno, vendar je vsaka minuta poplačana s pogledi na čudovito drevje amazonskega pragozda. Vonj postane gosto zelen, zvok ptic pa na žalost preglasi glasen ropot posebnih motorjev, prirejenih za plovbo po plitvinah – reka je avgusta najnižja, v povprečju kakih 15 centimetrov, ponekod tudi samo centimeter ali dva. SREDI AMAZONSKEGA PRAGOZDA Na obrežju nas je sprejela delegacija najpomembnejših predstavnikov plemena in nastanili smo se v lesenih kolibah, ki so v današnjih časih zaradi uporabe

Goodlifestyle.si


1. (zgoraj) Hushahu, prva ženska v vlogi vrača, na posnetku z dvojno ekpozicijo. Drevo Samaúma v ospredju služi kot obredni tempelj. 2. (desno) Sedem urna plovba po reki Rio Gregorio nas popelje do vasi Mutum v indijanskem rezervatu plemena Yawanawá. 3. (skrajno desno) Rasu, eden od vodij plemena, v tradicionalni opravi in z obrednimi poslikavami z rdečim barvilom Urucum. 4. (na drugi strani) Keyahu, eden najbolj izkušenih lovcev v plemenu, oblečen v oblačila, ki jih je dobil v dar od belcev in z indijanskim okrasjem, ki prinaša srečo pri lovu.

43

Goodlifestyle.si


motorne žage nadomestile nekdanje slamnate. Ko smo pri tem – ja, Indijanci živijo sredi gozda svoje tradicionalno življenje, vendar se je to po stiku z belci nekoliko spremenilo. Prevzeli so nekaj uporabnih naprav, ki jim močno olajšajo življenje. Motorni čoln je nekdaj dvotedensko veslanje s kanujem spremenil v sedemurno plovbo. Z motorno žago lahko sami naredijo deske in zgradijo bolj čvrste in odpornejše hiše. Železno orodje je močnejše in trpežnejše kot njihovo leseno. Tudi njihovo orožje je izključno iz lesa, zato je lok in puščice nadomestila puška, kajti lov za nahranitev vse vasi, z gosti povrh, sploh ni preprost. NI TRGOVIN, LOV ZAGOTOVI HRANO Moški so me vzeli s sabo na lov. Vrnili smo se čez dva dni s polnim čolnom rib, dvema opicama, tremi divjimi kokošmi in enim divjim prašičem. Pojejo, kar koli v gozdu nalovijo. Ker ni nobene trgovine, smo jedli, kar so skuhali zase in za nas. Poleg omenjenih vrst mesa so bile to predvsem kuhane banane, krompir in mandioka. Med nočnim lovom sem videl nekaj, kar se mi je dodobra vtisnilo v spomin. Prišli smo do lagune, polne blatne vode in potopljenih dreves. Pred nogami se je v blatu vila kakih 30 centimetrov široka sled. »Ta laguna je dom anakond,« so rekli z očitnim strahospoštovanjem. Kača je morala imeti kakih osem metrov, so razbrali iz sledi. Srce mi je začelo hitreje biti. Ni me presenetilo, da vidijo to kačo kot napol božansko bitje. O svetosti govori vraža, da mora vsak, ki se mu anakonda pokaže, v osamo na tridnevno dieto. JEZIK, POLN ŠUMNIKOV IN POLGLASNIKOV Jezik Yawanawá je prijeten, podobno kot slovenščina poln šumnikov in polglasnikov, vendar seveda zveni popolnoma drugače. Sliši se kot žuborenje vode in šelestenje listja. Vsi prebivalci vasi govorijo svoj jezik in tudi portugalščino, zato je bila zame komunikacija preprosta. Že po nekaj pogovorih sem prišel do prijetnega spoznanja, da te Indijanci vedno pustijo povedati do konca. Ni se treba boriti za besedo, vsi te poslušajo in odgovorijo šele, ko končaš svoje. Pri govoru so izjemno neposredni – brez olepševanja in zapletanja

44

»Pred nogami se je v blatu vila kakih 30 centimetrov široka sled. »Ta laguna je dom anakond,« so rekli z očitnim strahospoštovanjem.« povedo naravnost in točno to, kar mislijo. Na začetku to koga šokira, vendar obilica smeha med pogovori da jasno vedeti, da neposrednost ni grobost, ampak pozornost. VRAČ(KA) HUSHAHU Hushahu je ena od žensk, odgovornih za rešitev plemena. Je prva ženska, ki je v plemenu Yawanawá postala vračka (oziroma šamanka). Tisočletja je bilo šamanstvo domena izključno moških, vendar je Hushahu z voljo in vizijo uspelo prepričati starešine, da so ji dovolili stopiti na težko pot formiranja vrača. Vrač je v indijanskih plemenih najpomembnejša oseba v družbi. Nastopa kot duhovni vodja, svečenik, vedež in skrbi za ohranjanje stika z duhovnim svetom in naravo. Indijanci verjamejo, da smo enakovreden del narave, ki je nekakšna slika, odraz duhovnega sveta. Vrač prevzame vlogo raziskovanja in povezovanja fizičnega in duhovnega sveta, tako da med strogimi telesnimi in duševnimi preizkusi z uživanjem svetih rastlin zahaja v zamaknjena stanja, v katerih vstopi v neposreden stik z duhovi in nadnaravnimi silami. Vračeva vloga je, da duhovna sporočila neposredno prenaša drugim članom plemena. Prenos poteka prek molitev, petja in pripovedovanja zgodb, kar hkrati pomeni, da skrbi za prenos umetnosti in kulture iz roda v rod. Ko srečaš Hushahu, predstavitev ni potrebna. Njena prezenca

ti da takoj jasno vedeti, da imaš pred sabo osebo posebnih moči. Njen večno umirjeni pogled se nikoli ne sreča s tvojim. Svečeniška drža jo naredi večjo od tebe, čeprav je kot vsi Indijanci precej majhne rasti. Iz navidezno vzvišene drže pa vejeta dobrota in zaklon. Občutek, da je sredi pragozda nekdo zaupanja vreden in skrbi zate, je topel in kmalu sem se počutil v vasi kot doma. OBREDI POD STOLETNIM DREVESOM Med obredi, ki jih vodi Hushahu, se njen umirjeni govor spremeni v neutrudno glasno petje, za katerega se ob donenju bobnov zdi, da res prihaja iz drugega sveta. Duhovni rituali so neločljivo povezani s svetimi rastlinami – dimljenje s sepa (drevesna smola), vdihavanje rape (zmes zdrobljenih tobačnih listov in pepela svetih dreves tsunu) in pitje čaja uni, po svetu poznanega kot ayahuasca (koncentriran čaj iz lijane uni in listov grmovja chacrona). Uni je naravni napitek izjemnih moči. Odpira vrata v podzavest in s pomočjo vodenja izkušenega šamana lahko pridemo do neomajnih spoznanj, ki spremenijo naš pogled na življenje in imajo globoke zdravilne učinke. Glavni obredi se dogajajo pod svetim drevesom samaúma. Ta ogromna drevesa so stara več stoletij in s svojo krošnjo vladajo prostoru, ki je kot nekakšna cerkev, če to prevedemo v nam domače reference. Moškim in ženskam je skupno poslikavanje obrazov in teles, za kar uporabljajo naravna barvila in so večinoma živo rdeče ali črne barve. Obredi so polni petja, ki ga spremljajo bobni in dandanes tudi od belcev privzete akustične kitare. Tako so iz tradicionalnih napevov glasbeniki Yawanawá naredili kompleksno glasbo, ki se jo učijo od mladih nog. Koncept življenja v soodvisnosti od narave nam je že tako tuj, da se zdi, kot da je bil obisk pri Yawanawá obisk drugega planeta. Varovanje okolja pri njih ni reakcija na občutek slabe vesti, temveč je glavna življenjska dogma, absolutna prioriteta in je prisotna na religiozni ravni – kot sveta nedotakljivost narave.

Kdor bi rad pomagal Hushahu na njeni misiji varovanja umetnosti in kulture Yawanawá, lahko izrazi svojo podporo na povezavi BENFEITORIA.COM/CASADEARTEYAWANAWA

Goodlifestyle.si


Always Good Times

Pri Elanu je najpomembnejša zabava, najlepši trenutki pa so tisti, ki jih v gorah preživite s prijatelji in družino. Ne glede na to, ali gre za družinsko vikend potovanje na vašo najljubšo lokalno destinacijo ali turno pustolovščino z vašimi najboljšimi prijatelji – najboljša zabava je vedno v družbi najbližjih.


DOBRO MESTO

100 % bio in eko zrak

Zermatt je utelešenje zimskega raja. Vasica brez avtomobilov, ki gnezdi pod Matterhornom, je kot nekakšen nostalgičen spomin na zime, ki so jih poznali naši dedki in babice. A Zermatt pravzaprav navdušuje z unikatno kombinacijo tradicije in sodobnosti. Tam se smuča 365 dni na leto.

In taka zima si zasluži spodobno slovo. Na terasi Adler Hitte so se zbrali zaljubljenci v smučanje, tisti, ki poleti pogrešajo smučke in sanjajo o zavojih. Slekli so jakne iz goreteksa in v majicah s kratkimi rokavi zadovoljni in tudi malo žalostni opazovali, kako sneg spreminja svoje Tekst: Gregor Šket • Foto: Klemen Razinger agregatno stanje. Zvoki treh saksofonov so odmevali med Gornergratom in Malim Matterhornom. Kuhar David je na žaru spekel še zadnje piščance, ki so njegova specialiteta. Dekleta v bikinijih so se namakala v džakuziju. Lesena tla so postala nekakšno plesišče na ila je izjemna zima, fantastična pravzaprav. Snežinke so padale v prostem. In lastnik koče Ugi se je zadovoljno smehljal. Potem je sonce zašlo milijonih. Sijalo je sonce. Pihal je veter. Termometer se je spustil za goro. In adieu, au revoir, tschüß, bye bye ... Se vidimo naslednjo zimo. vse do –30 stopinj Celzija. Tudi najstarejši prebivalci Zermatta, v katerem jim snega res ne primanjkuje, se ne spominjajo, kdaj je bila narava ZIMSKO IGRIŠČE VSE LETO tako radodarna s snežnimi kristali. Na vrhu smučišča je bilo še v drugi polovici aprila skoraj štiri metre snega. Sicer pa so izjemne zimske razmere A slovo je bilo le simbolično – zima se v Zermattu pravzaprav nikoli ne konča. Najvišji del smučišča je namreč odet v večni sneg in led. Tam se vasico za več kot teden dni kar dvakrat dobesedno odrezale od sveta. smuča 365 dni na leto. Tudi poleti, seveda. Predvsem pa je Zermatt eno V taki zimi se je nabralo nešteto zavojev po sveže zglajenih snežnih tistih smučišč, na katerih se lahko zavoje in loke vleče na tisoč in en način. avtocestah in po globokem deviškem pršiču. Spominov, nepozabnih To je zimsko igrišče za vse vrste smučarskih užitkov, od karvanja po sveže steptanih progah in smučanja v pršiču, turnega, prostega do helikopterskega trenutkov in dobrih vibracij je bilo toliko, da se jih ne da prešteti.

ZERMATT • Kjer se smuča 365 dni na leto

B

46

Goodlifestyle.si


in alpinističnega smučanja. Slalomistke, freeriderske, vsegorske atletinje in vse druge v gondoli z veseljem čebljajo. 100 % BIO IN EKO ZRAK Zermatt je poseben kraj. Je utelešenje zimskega raja. Je nekakšen časovni stroj, ki te popelje daleč v preteklost, v čase, ko še ni bilo vseh hitrosti modernega sveta. Potovanje se začne v kraju Täsch, ki je eno samo parkirišče. Na koncu vasi je ogromna tabla z napisom Prepovedano za ves promet. To je začetna postaja romantično-nostalgičnega doživetja alpske idile, kjer je zrak stoodstotno eko in bio. Pisk rdečega ozkotirnega vlaka je slovo od sedanjosti. Pet kilometrov više v varnem zavetju najvišjih vrhov Evrope gnezdi Zermatt. Zobata železnica se sicer povzpne še tisoč petsto metrov proti nebu, vse do Gornergrata. Ta »gornji grad« je dobrih tri tisoč metrov nad morjem.

še zdaleč ni vaški. Kljub temu da ima pravzaprav le eno večjo ulico, se včasih zazdi, kot da si na aveniji katere od metropol. Vsaj sodeč po jezikih, ki jih tam slišiš na vsakem koraku. Švicarski dialekt se mehča z angleščino, japonščino, francoščino, španščino, italijanščino, tudi slovenščino ... Turisti se mešajo z alpinisti, smučarji, športniki, modeli, ki so tja gor prišli uresničevat svoje adrenalinske sanje. Tam na lastni koži občutiš veličino blagovne znamke Swiss Made. Švicarji so namreč mojstri turizma v njegovih najboljših pojavnih oblikah.

ADLER HITTA – ZA SLADOKUSCE Zermatt slovi tudi po izjemni gostinsko-turistični ponudbi. Njihova kulinarika je že zdavnaj presegla okvire tradicionalnega racletta, sira in čokolade. Največji sladokusci bodo na svoj okus prišli tako med dnevnim počitkom na smučišču kot zvečer, ko bodo razvajali brbončice v eni od številnih restavracij. In ena bolj priljubljenih točk je Adler Hitta, ki je na predelu smučišča Sunegga. Ta koča je bila nekoč vikend družine Zumtaugwald, pozneje pa so ga spremenili v tipično wallisansko gostilnico. Pred slabima dvema desetletjema jo je od očeta prevzel Urs Ugi Zumtaugwald in jo pred šestimi leti temeljito preuredil. Ohranil je njen tradicionalni alpski značaj in ji dodal nekaj sodobnosti. Adler Hitta je danes ena najbolj priljubljenih postojank na smučišču. Ko sediš na terasi, imaš občutek, da bi lahko z roko prijel s soncem obsijani Matterhorn.

GORATA PIRAMIDA Slabih tri tisoč metrov više dogajanje opazuje njegovo veličanstvo, ki sliši na ime Matterhorn. Francozi mu rečejo Cervin, Italijani ga kličejo Cervino. Je eden med osemintridesetimi štiritisočaki, ki obkrožajo Zermatt. Zaradi piramidne oblike, ki je še posebno izrazita s švicarske strani, je verjetno najpogosteje fotografirana gora na svetu. Prvi so nanj 14. julija 1865 splezali Angleži Edward Whymper, Reverend Charles Hudson in lord Francis Douglas, poleg njih pa še domačina Peter Taugwalder in njegov sin ter vodnik iz Chamonixa Michel Croz. Mali Matterhorn je gospodarjeva miniatura na 3883 metrih. To je hkrati tamkajšnja najvišja smučarska postaja. Pogled iz gondole, ki razkriva grozeče ledeniške razpoke Gornerja, Findla in Rheodula, ni za vrtoglave. Tam snega nikoli ne zmanjka. Ko gre Evropa poleti na morje, v Zermattu smučajo. Pozimi lahko od tam zaviješ tudi v italijansko Cervinio. Prvo žičnico so postavili leta 1942, leta 1979 so odprli gondolo na Mali Matterhorn, leto kasneje so na Sunneggi zgradili prvo podzemno vzpenjačo v Švici. Na skupno treh območjih (Sunnegga–Rothorn, Gornergrat–Rote Nase– Stockhorn, Trockener Steg–Schwarzsee–Mali Matterhorn) imajo skoraj štiristo kilometrov smučarskih prog. Bivanje v tem alpskem raju, v katerem kar čutiš, kako dobro se godi rdečim krvničkam, po navadi traja en teden. Potem spet zapiska rdeči vlak, ki je tokrat obrnjen navzdol. Sledi vrnitev v dolino, v stvarnost, v vsakdanjik. Zbudiš se iz sanj, a si hkrati prisežeš, da boš še prišel. In to kmalu. Naslednjo zimo.

»Tam na lastni koži občutiš veličino blagovne znamke Swiss Made. Švicarji so namreč mojstri turizma v njegovih najboljših pojavnih oblikah.« ZAPEČKARSKI IN SVETOVLJANSKI Zermatt je po eni strani zastarelo tradicionalen, zapečkarski, morda celo nazadnjaško konservativen. Po drugi strani pa odprt, gostoljuben, prijazen, svetovljanski in celo moderen. Utrip v vasici z nekaj več kot pet tisoč prebivalci in skoraj sedem tisoč hotelskimi sobami in šest tisoč apartmaji

47

Goodlifestyle.si


Z DARILOM IZ L’OCCITANA PODARITE VSE ZAKLADE IZ PROVANSE – NJENO ČAROBNO TOPLINO, NARAVNO BOGASTVO, OSUPLJIVO LEPOTO. L’OCCITANE JE ZAVEZAN VARSTVU IN ZAŠČITI EDINSTVENE BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI V SVOJI LJUBI DEŽELI.

#NotJustAGift loccitane.si Ljubljana: Mestni trg 7 • Ljubljana: Citypark • Ljubljana: Mercator center Šiška • Ljubljana: Supernova Rudnik • Ljubljana: Nama Ljubljana: Maxi • Kranj: Qlandia • Maribor: Europark • Maribor: Gosposka ulica 11 • Novo mesto: Glavni trg 13 • Novo mesto: Qlandia Bled: Cesta svobode 10 • Celje: Citycenter • Koper: Čevljarska ulica 35 • Portorož: Obala 14 b • Nova Gorica: Qlandia Spletna trgovina: www.loccitane.si

Profile for GOODLIFE magazine / revija

GOODLIFE 43, zima/winter 2018