Page 1

D o b ro

L e t n i k 7, Ĺ t e v i l k a 2 8 P om l a d 2015

Ĺž i v lj e n j e


www.weekendmaxmara.com

Franšizna trgovina WEEKEnD Max Mara: LjubLjana – WolFova ulica 10
KAZALO

Letnik 7 | Številka 28 | Pomlad 2015

»Moj glas je zelo značilen. Prepoznaven. Je, kakršen je. Je moj.« Kaj pa če bi raje posneli na nosilce zvoka vse, kar ste doživeli, mar ne bi bilo bolj po vašem?

12 . POMLADNA KOŠARICA . Pisanega udobja in elegance. .

14 . ZAJTRK S FERDINANDOM SLABANJO .

S temperamenti se je srečal že davno, preučuje pa jih in s tem pomaga ljudem že več kot 25 let. Zato lahko jasno pove, da temperament določa, kaj se dogaja za vrati vaše spalnice. .

16 . PORTRET . Jurij Souček . »Dobiva se nekje pod

vrhom ljubljanske Drame. V miru. Ta glas. Kar poslušal bi ga. Kdo zna tako pripovedovati kot on? Nihče.« piše Patricija Maličev .

20 . PLATNO . Claude Monet . Alenka Birk je brskala po čem je hrepenel Claude Monet. Pravijo da po doseganju nemogočega. Želel je portretirati lepoto, ki nas obdaja, in ujeti natanko tisti trenutek, ko je čopič namočil v barvo. .

16

Je JURIJA SOUČKA izzvala Patricija Maličev v Portretu

37 . IGRAČE . Ni lepšega kot pomladno in zgodnjepoletno 28 .

L . DUEL . Bernarda Žarn in Miha Šalehar sta v

Duelu Teji Roglič povedala kolikokrat se skrijeta za maski (ona televizijka, on radijec in televizijec) ter kako se sončica in pizdun sploh ujameta. .

pohajkovanje po hribih. Imamo vse potrebne igrače, da se lahko naužijete narave, čistega zraka in miru. .

38 . ULOV . V mrežo ujeti dogodki. . 40 . ZDRAVO . Dobrote za dobro zdravo življenje . 42 . POBEG . Florida . Neskončno poletje, neskončne plaže .

46 . DOBRO MESTO . Amsterdam Silvie Jerman .

14 22 . ŠKARJE . Veronika Heilbrunner in Justin O'Shea .

Skupaj sta karizmatični in elegantni berlinski modni dvojec, ki obrača glave – dobesedno, saj sta tako modno dodelana vsak zase, da ju nikakor ne gre spregledati. .

24 . SALON . Za žametno pomladno počutje in vaš nežni sijaj. .

»Starši mi rečejo: imam dva otroka, oba sem vzgajal enako, pa sta tako različna. Seveda, če pa mora biti vzgoja primerna za vsak temperament. Kar deluje pri rdečem, ne deluje pri zelenem.««

42

FERDINAND SLABANJA O temperamentih in vzgoji

9

Goodlife. si 28


POZDRAV

Rumeni tulipani ... ... so bili prvi pomladni poklon in kazalnik, da zima odhaja. Gospod Slabanja, strokovnjak za temperamente, mi je v intervjuju za Zajtrk povedal, da smo sončno rumeni sangviniki optimisti in da vidimo vse dobro. Ampak včasih se mi zdi pa zima res že tečna. Čisto drug spekter dobi življenje, ko se popoldne voziš domov in sonce sije še precej visoko nad horizontom. Takrat bolj optimistično zrejo tudi drugi barvni temperamenti. Veste, katera je barva vašega osebnostnega tipa? Mogoče boste malo bolj pisano gledali na lepo mešanico ljudi, ki se potepa po našem planetu. Jih malo bolj razumeli, bili sočutnejši in predvsem spoznali sebe. Lahko naredite hiter test in se po povedanem ozrete po naših tokratnih gostih v Goodlifeu ter ugibate, ali je Bernarda Žarn sončno rumena, ali je Miha Šalehar globoko moder. Verjetno pa bi bilo najbolj »fer«, da najprej naredite test zase. Ga najdete na Zajtrkovi strani. Ne glede na to, da vsak dan posebej iščemo odgovore o sebi, kažemo s prstom na druge ali lebdimo nekje med preteklostjo in prihodnostjo, vsi hrepenimo po spokojnosti, vedrini, ljubezni. In kje je trik, da jih včasih ne najdemo? Ker iščemo na napačnih koncih. Najdemo jih v tem trenutku in v sebi. Ha, čisto »easy«, ne. Smola je samo, da nas včasih razburkana gladina morja preveč skrbi, kljub temu, da je v globini vse mirno. Prav, grem se zdaj potopit v svojo globino. Se odklopit od tostranstva. Kot vsako noč. Da zjutraj lahko spet spoznam sonce.

— MATEJA JANEŽIČ mateja.janezic@goodlife.si

Modna ilustracija za poletno goodlifeovo naslovnico! Bi si želeli, da je vaša ilustracija na poletni naslovnici? Pobrskajte po svojih idejah, naostrite barve in sprostite misli. Čakamo na vašo, čisto unikatno. Tokrat modno orisano, zavito v poletno zaljubljenost in trendovsko odeto. Pošljite nam svojo ilustracijo najkasneje do 25. MAJA 2015 na info@goodlife.si z napisom NASLOVNICA. Izbrana ilustracija bo objavljena na naslovnici Goodlifea, ki bo izšel 11. junija. Revija Goodlife 28, pomlad 2015 DOBRO ŽIVLJENJE Goodlife.si, info@goodlife.si Lastnik in izdajatelj: GL d.o.o., Erbežnikova 2, 1000 Ljubljana Odgovorna urednica: Mateja Janežič Avtorji: Alenka Birk, Boštjan Napotnik – Napo, Blaž Porenta, Gregor Šket, Gruša Zorn, Matevž Kostanjšek, Mateja Janežič , Leonora Romano, Patricija Maličev, Teja Roglič in Tjaša Gale Lektura: Nataša Simončič Trženje: Saša Vitič Prelom in oblikovanje: Jure Šajn Naslovnica: Nina Kavzar Tisk: Delo d.d., Tiskarsko središče, Dunajska 5, 1000 Ljubljana ISSN 1855-6957

Modna zgodba naj nosi vaš podpis in tehniko, ki vam je najljubša. Pozorni bodite le na zgornji del, kjer je naslov revije (tu naj bo ilustracija manj intenzivna, tudi barvno in brez številnih detajlov). Format naslovnice je 270 x 350 mm, narejena pa mora biti v cmyku. Podrobnejša navodila najdete tudi na naši spletni strani goodlife.si in na facebook.com/goodlife.si. Najlepša hvala in veliko pomladne ustvarjalnosti želimo!

Revija Goodlife izhaja štirikrat letno.

Goodlife.si 28

10


ŽAMETNI BALZAM ZA TELO Z MANDLJEVIMI MATIČNIMI CELICAMI

ZA MLADOSTNO TELO L’OCCITANE je izkoristil edinstveno moč mandljevih matičnih celic, ki povrhnjico kože učinkovito obnovijo in poživijo. Ekskluziven pomlajevalni kompleks deluje proti petim znakom staranja: suha in ohlapna koža, pomanjkanje prožnosti, gubice in nepravilnosti. Žametni balzam z elegantno pudrasto dišavo cvetočih mandljevcev kožo naredi svilnato gladko in razkrije njeno zapeljivo mladost.

*Uporabniški test na 32 ženskah takoj po nanosu. **Uporabniški test na 32 ženskah v 28 dneh.

L’OCCITANE, Resnična zgodba.

NOVO KOŽA JE VIDETI

NAPETA IN *

ZGLAJENA** PRI

72 % Ž E N S K

Ljubljana: Mestni trg 7 • Ljubljana: Citypark • Ljubljana: Mercator Center Šiška • Ljubljana: Supernova Rudnik • Ljubljana: Nama Ljubljana: Maxi • Maribor: Europark • Maribor: Gosposka ulica 11 • Novo mesto: Glavni trg 13 • Novo mesto: Qlandia Bled: Cesta svobode 10 • Celje: Citycenter • Koper: Čevljarska ulica 35 • Portorož: Obala 20 • Nova Gorica: Qlandia Spletna trgovina: www.loccitane.si 11 Goodlife. si 28


KOŠARICA

S KAR T IC O GOOD L IF T U D I D E D IN E R S C O 12 O L B R O KO U B V

SK GO AR TU OD TIC DI LI O DO FE 12 D I N OB ER RO S C KO L U V B

AL A SM AR T, M ER CE DE S- BE NZ 69,46 EV RA M ER CE DE S- BE NZ.SI

CHAN E L V IN CC SP TAG E ORT B AC K PA CK CHAN E L.S I

U RA IW C, PO RT U G IE SE R, M A LA LA N .E U

SO NČ NA OČ

IO

C AT AP

S

HW

D TU

I CUOR

FA E L SKI RA O D OV BOŽAN N IH IZ V ID U) OV IN A E V ILČ E OJSTR V (P O IZ 00 O Š T TNA M 0 EVRO AMO 3 U N IK A 3.300,0 A JA, S DA J I), N A IZ D EDPRO P R E S T IŽ V (V P R 0 EVRO AEL 2.600,0 M/ R A F S K A.C O M L A D IN

P R S TA V R OV 2.500 E A N.E U L MALA

U LGA R

K

AU «P CH T M LU CO »C I R I. I CA R TO R R TO B R A TO E M A D E M D C A L AC A U PA

ARI B N B U LG

OR

S NE S AC A L O M I D .C Č S KA AN TI A S DIO A N LM TU I S W NE AC

LA

NAHR

121 I, G IOR LF A S TO E V R I 90 A. S 79, NIN LES

B T N IK

ZAPES T N IC A , KO L E FREY W KC IJ A IL L E C L AU D E MON FREYW ET IL L E.C OM

NOŽ SPARTAN DAMAST, VICTORINOX, OMEJENA SERIJA 201,00 EVROV BAGS.SI

E

IC O LUB S K A R T E D IN E R S C L IF OV K O R GOOD B O 12 O TUDI D

6 : EQ DV ENS ZD M A IE N S CE AT OM JNA VT DA A O I R P VN KA A LO SSO ENA M E R Č ESP RO A PO PRI 0 EVR ,0 999

ST EN SK UN ID EX EK PE MI OR CT HO M ED UN TH IHO EX ING PE CT ED S .IT

Goodlife.si 28

O

1 LEX 2 0 LG G F V O R V 9,00 E D O 69 O M.S I 0 EVRA TELEK D 502,8

OTRO ŠKI POGA NJALČ EK MERC EDES- BENZ 121,45 EVRA MERC EDES- BENZ. SI

12


13

Goodlife. si 28


ZAJTRK

Temperament določa, kaj se dogaja v spalnici FERDINAND SLABANJA • Raziskovalec tipov osebnosti, svetovalec in coach Piše: Mateja Janežič • Foto: M. Kostanjšek

»Prinesel sem vam pomlad, čeprav ne bi bilo treba, ker ste vi sami pomlad,« je gospod Slabanja v svojem ognjeno rdečem džentelmenskem temperamentu prepoznal mojega sončno rumenega in mi s pozornostjo podaril rumene tulipane. Za nameček nam je na strehi Ljubljane ta dan namenil še prave sončno rumene žarke. »Za barvit pogovor,« sem se pošalila, ko se nam je pridružil še naš fotograf Matevž, in zelo hitro smo se menili trije. Vprašanja so prihajala od naju obeh, saj je to vedno zanimiva tema. Močno zbrana sva sledila zabavni in zahtevni zgodbi. In ognjeno rdečemu sogovorniku. Govori hitro, skoraj brez premorov, misli pa se navezujejo iz ene zgodbe na drugo.

D

a sva ga laže razumela, sem prosila, naj nama opiše vse štiri tipe temperamentov, sangvinika, kolerika, melanholika, flegmatika. In zakaj jih on obarva. »Ker takšna ponazoritev drugače vpliva na čustva.« Ognjeno rdeči kolerik je človek prakse, in ne teorije. Usmerjen k nalogam in ciljem ta temperament poganja družbo, a ga je včasih treba ustaviti. Sončno rumeni sangvinik je edina osebnost, ki je bila na svet poslana z navdušenjem in vizijami, vidi vse dobro in je sočuten. Najgloblje sočuten je umirjeno zeleni flegmatik. Njegov pogled na svet je midva par, mi delamo v miru in harmoniji. Globoko modri melanholik je rad sam s sabo, je provokativen in človek proti toku. Prišel je na svet, da bi izboljševal postopke, popravljal napake za drugimi. Gospod Slabanja se je s temperamenti srečal že davno, preučuje pa jih in s tem pomaga ljudem že več kot 25 let. Zato lahko jasno pove, da temperament določa, kaj se dogaja za vrati vaše spalnice, kako sprejemate odločitve, kateri poklici so primerni, kakšni so osebni odnosi.

Goodlife.si 28

IZ OSEBNE IZKUŠNJE … Prav s preizkušnjo osebnega prijateljstva je uvidel, kako deluje njegov rdeči temperament. »Ko mi je prijatelj in poslovni partner rekel, da me ne želi izgubiti kot prijatelja in da zato končuje najin poslovni odnos, ker sem bil zanj preveč ciljno naravnan, njega pa je to spravljalo v stres, sem se zavedel, kako različno dojemamo svet. Rekel mi je, da sem čudovit človek, samo izvedbe nimam dobre. Potem sem se šel sam s sabo pogovarjat v naravo in se spraševal, kakšne sledi želim pustiti. In tako je preučevanje temperamentov postalo moj hobi.«

»Za njen ego je bilo težko, da bi se mi opravičila, ni me stisnila ali pohvalila.« Takrat ko se začneš ozirati vase, zelo hitro pogledaš v otroštvo. In poskušaš razumeti. »Že v drugem razredu osnovne šole sem bil dober v matematiki in prodajno usmerjen. Moja mama pa je bila močna osebnost. Ko je nekega dne za eno uro prepustila svojo stojnico meni, je rekla, naj pazim nanjo. Stal sem na gajbici in k mlademu suhemu fantku so ljudje kar hodili. Šok je bil, ko se je mama vrnila in kot močna osebnost mi je rekla, ali so ti vse pokradli. Namesto da bi najprej pomislila, me je takoj napadla. Jaz pa sem rekel, mamica, vse sem prodal. Za njen ego je bilo težko, da bi se mi opravičila, ni me stisnila ali pohvalila. In ko je umrla, sem želel obdržati samo eno denarnico, na katero je bila navezana. Zdaj se mi spomini vračajo …« ganjen konča zgodbo. In mi razloži, da je tudi on zelo močna osebnost, ampak da imajo spomini svojo globino. To ni bila njegova primarna rdeča barva, ampak globoko čustvena melanholija.

14


»Steve Jobs je bil tipični ognjeno rdeči arogantnež.« Hvaležen je, da mu je Bog namenil umirjeno zeleno ženo. Če ga vprašate, kako to, da sta po 41 letih še vedno skupaj, pove, da ju povezuje skupni temperament, melanholično moder. »Oba imava rada urejenost in organiziranost. Po štirih desetletjih zakona mi je rekla, da bi me kdaj tudi zdrobila, ampak je več tistega, kar naredi najino družinsko sestavljanko lepo.«

OTROCI RAZUMEJO PREK ČUSTEV Še posebno veliko nam lahko poznavanje temperamentov pomaga pri vzgoji in razumevanju otrok. »Starši mi rečejo: imam dva otroka, oba sem vzgajal enako, pa sta tako različna. Seveda, če pa mora biti vzgoja primerna za vsak temperament. Kar deluje pri rdečem, ne deluje pri zelenem.«

KAKŠNEGA PARTNERJA SI IZBEREMO Temperament določa tudi, kaj se dogaja za vrati spalnice, kako delujemo v partnerskem odnosu, kakšnega partnerja si izberemo. »Če sta v paru ognjeno rdeča in sončno rumena osebnost, sta zagotovo vsak teden povabljena na sto zabav. Oba se zabavata, le da kolerik združi zabavo še s posli.« Lahko pa si izberemo partnerja, ki je prav nasprotni temperament. Melanholiki namreč privlačijo sangvinične osebe in nasprotno. Pravi, da je najbolj enostavno življenje, če sta skupaj dva sončno rumena ali ognjeno rdeča, kar pa še ne pomeni, da tudi dobro živita. Po vseh teh barvitih čustvih ga povprašam še po morda preprostejših mantrah vsakega temperamenta. »Mantra sangvinika: samo enkrat se živi, uresniči svoje sanje. Mantra kolerika: naredi takoj, ta trenutek. Mantra melanholika: naredi vse pravilno. Mantra flegmatika: delajva skupaj v harmoniji, v miru brez konfliktov.«

Vnukinji ga učita novega znanja in s svojima različnima temperamentoma dodajata k njegovemu spektru nove odtenke. »Ko Manca, ki je stara deset let in je kombinacija sončno rumene in umirjeno zelene osebnosti, pride v sobo, se takoj zapodi k meni v naročje. Če pa vprašam mlajšo Zarjo, ki je globoko modri in ognjeno rdeči tip osebnosti, ali se pride stisnit k meni, reče ne. Otrok si ne zna razložiti, zakaj tako čuti in

naredi. Zato sem ji rekel: Zarja, razumem te, ti imaš svojega dedija prav tako rada kot Manca in jaz te imam prav tako rad kot Manco, pa tudi če se ne greš k meni stiskat. Oči so se jih kar zasvetile in nasmehnila se je. Ni znala tega opisati z besedami, je pa nekaj trenutkov kasneje prišla k meni in mi dala poljubček vsa srečna, da jo dedi razume. Razumela je prek čustev.« Za konec sem ga prosila še, naj mi opiše nekaj znanih ljudi, ki bi jih lahko povezali z določenim temperamentom. »Steve Jobs je bil tipični ognjeno rdeči arogantnež. Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter je bil umirjeno zelen in je prejel Nobelovo nagrado za mir. Bill Clinton je rumeni sangvinik, ki je tudi svojo afero jemal zelo naivno. Globo moder je bil recimo Albert Einstein. Veliko umetnikov in znanstvenikov je modrih melanholikov, ker so usmerjeni v notranje dražljaje in se lahko zelo dolgo posvečajo eni stvari.« Gospod Slabanja, ki ima sicer le štiri odstotke vidnega polja, česar v pogovoru z njim niti ne bi zaznali, si je v življenju postavil nove cilje. Da bi pomagal ljudem živeti polno življenje in znati postaviti zdrav stik s samim sabo. »Jaz od ega nimam nič. Ko sem ga odstranil, je postalo življenje lepše. Videl sem, da ni povprečnih oseb, ni boljših in slabših osebnostnih tipov.«

15

Preverite, kakšen je vaš temperament. Rešite vprašalnik na povezavi s to QR-kodo. Če bi se radi prijavili na posvet pri g. Slabanji, poglejte na www.tempera.si

Goodlife.si 28


Goodlife.si 28

16


PORTRET

Prožni glas in popolna pismenost JURIJ SOUČEK • Igralec Piše: Patricija Maličev • Ilustracije: Blaž Porenta

Dobiva se nekje pod vrhom ljubljanske Drame. V miru. Ta glas. Kar poslušal bi ga. Kdo zna tako pripovedovati kot on? Nihče. Moja generacija se ga seveda spominja predvsem po njegovem glasu v risankah Pipi in Melkijad, mali in veliki pujs, Palček Smuk in Miškolin, toda starejši bi vedeli povedati, da je bil od leta 1952 do upokojitve zaposlen v ljubljanski Drami. Še vedno jo ima rad. S svojo gospo, operno primadono Mileno Morača, se rad udeležuje premier, skratka, ostaja ji zvest. Začel je, kot rad pove, v socialističnem realizmu, ki so ga nasledili ekspresionizem, romantika ter pozneje še avantgarda in postavantgarda. Med drugim je na Odru 57 leta 1960 igral Kreona v Antigoni Dominika Smoleta, Komisarja v Kozakovi Aferi, v ad hoc gledališču Drage Ahačič pa so, kot poudari, prvi v Sloveniji igrali Sartra..

I

mel je tudi tri svoje gledališke skupine. Prva je nosila ime po telefonski številki blagajne Šentjakobskega gledališča, kjer so imeli dopoldne – ko so bili člani ljubiteljskega gledališča po službah – vaje. Iz tega obdobja je tudi predstava Prometej. Nosilno vlogo je igral Kristijan Muck, pri sceni pa sta jim pomagala umetnika Janez Lenassi in Jože Tisnikar, se spominja. Njegov drugi teater je bil Stranski vhod – današnja Mala drama. Tja so se preselili, ko v Šentjakobskem gledališču kot profesionalci niso bili več zaželeni. V tistem obdobju je pol leta kot štipendist Prešernovega sklada študiral v Parizu, od koder je prinesel nekaj tekstov francoske avantgarde. Rodil se je v Ljubljani. Po diplomi leta 1953 se je zaposlil v ljubljanski Drami in tam ostal, z manjšim izletom v svobodni poklic, do leta 1989. V svoji igralski karieri je odigral več kot 150 vlog in obveljal za izrazito karakternega igralca. Uveljavil se je tudi kot režiser, igral v nekaterih slovenskih filmih, radijskih in TV-igrah ter oddajah za otroke. Poznamo ga kot avtorja nešteto glasov v risankah, lutkovnih predstavah in radijskih igrah. Za svoje delo je leta 1994 prejel

Borštnikov prstan, leta 2005 pa viktorja za življenjsko delo. Še prej pa nekaj zlatih vencev Festivala malih in eksperimentalnih scen v Sarajevu, Sterijevo nagrado za Kreona v Antigoni in kot razbojnik Rogovilež zlato paličico v moščanskem gledališču za otroke. SKRIVAJ MED ŠAUŠPILERJE Na igralsko akademijo se je vpisal skrivaj. Starši namreč niso bili navdušeni nad tem, da bi postal igralec. »Takšni časi so bili, da bi jim bilo bolj všeč, če bi bil postal kaj bolj imenitnega kot cirkusant. Igralski poklic ni bil posebno cenjen in družbeno spoštovan. Ljudje o šaušpilerjih niso imeli najboljšega mnenja. Še najbolj je prevladovala ocena, da so v veliki večini pijanci in da sodijo na rob družbe. Ampak, veste, takrat se je v gledališčih dobro vedelo, kdo je kdo. To se je seveda izražalo tudi v plačilu. Do starejših kolegov, med katerimi so bile velike igralske osebnosti, smo imeli mladi veliko spoštovanje.

»Ljudje niso imeli najboljšega mnenja o šaušpilerjih. Še najbolj je prevladovala ocena, da so v veliki večini pijanci in da sodijo na rob družbe.« Ko smo skupaj s starejšimi kolegi v obrekovalnici čakali na manjše nastope, jim nismo skakali v besedo. Ob steni smo se držali, jih opazovali in se učili,« pove. Čeprav so v večini izhajali iz vrst amaterjev, so bili v številnih rečeh poklicno odgovornejši kot marsikateri današnji diplomiranec. Sicer pa je takratna družba znala kakovost tudi finančno podpirati in nagrajevati. Razlike v plači med prvakom in začetnikom so bile enormne. Spominja se, da je na željo staršev obiskoval in tudi končal Trgovsko

17

Goodlife.si 28


Pet najljubših: 1. Melkijad 2. Klavir 3. Operna pevka 4. Črn maček 5. Klobuk

akademijo, ki je veljala za elitno šolo. Država ga je po diplomi razporedila v Sarajevo, kjer je bil nekaj časa računovodja v arhitekturnem biroju, pa je kmalu zbežal nazaj v Ljubljano. Ker so ga starši pripeljali do kruha, se je po vpisu na akademijo, ki ga je pred njimi skrival, moral pri študiju igralstva preživljati sam. Najprej je bil knjigovodja, potem obračalec plošč in že občasni bralec na Radiu Ljubljana. Zjutraj ob petih je začel delati v programu, ki je tekel v živo. Po službi, ob desetih, pa na predavanja na akademijo. Šele po dveh letih ilegale so se starši seznanili in sprijaznili s tem, da imajo v družini bodočega komedijanta. RENČAL SEM IN ŠKRIPAL Po študiju se je zaposlil v ljubljanski Drami. In hitro se ga je prijel sloves karakternega igralca. »Če si bil lepši kot jaz, si bil lahko zaposlen kot ljubimec, če pa nisi bil nič izrazitega, si pobiral karakterne vloge. Tako se je nekako že vnaprej vedelo, kam bo kdo prilezel. Jaz sem že na akademiji igral očete lepim fantom, Borisu Kralju in Mihi Balohu na primer, tako da me je Slavko Jan, ki je bil takrat direktor Drame, vzel za igranje karakternih vlog. Seveda teh značajev nisem smel igrati s svojim glasom, ampak sem ga pačil in nižal. Tako sem renčal in škripal, pravzaprav dokler nisem na Odru 57 odigral v Smoletovi Antigoni Kreona, ko se prične moja, če ji smem tako reči, resna igralska kariera ... Zanimivo.« V Drami je ostal polnih štirideset let, čeprav se to nikjer ne vidi. »Zadnjič sem v lepo predelanem foajeju Male drame zaman iskal kakšno sled, ob kateri bi se lahko spomnil velikih uspešnih iger, ki so meni in moji generaciji zaznamovale življenje. Recimo Arrabalovega Arhitekta, pa Dubillardovih Naivnih lastovk, pa Prve klase Daria Foja … Po stenah visijo velike in imenitne fotke generacije, ki je zdaj na vrhu, o nas starejših, zdaj upokojenih igralcih, nobenega sledu. Pa sem pomislil na to, da je pri nas pač tako, da vsaka generacija praviloma začenja iz niča in na novo. Kot da se pred njihovimi zmagami ni nič dodajalo. Znamenita slovenska lastnost, ki je razširjena na vseh področjih in zaradi katere tako počasi lezemo naprej.«

Goodlife.si 28

Vmes je nekaj let delal na svobodi in bil, kot pravi, v prostovoljnem izgnanstvu. Ustanovil je tudi teater – Levi oder. »Tam, kjer je bilo v Drami prej skladišče za kulise, smo še z nekaj odrskimi delavci na svoje stroške preuredili prostor ob odru in tam sem uprizoril svojo priredbo Cankarjevih satiričnih spisov, ki sem jih imenoval Veselica v Blatnem dolu. Tudi s Krjavljem iz Desetega brata sem se potikal po šolah in še kje. Precej so me zanimale igrice za otroke in v prijaznem Mini teatru sem najprej na Ljubljanskem gradu, potem pa v novozgrajenem teatru na Križevniški preživel lepe trenutke. Po ljubljanski Drami mi ni več dolgčas. Ko zaslišim, da se v gledališču pripravlja nova instalacija, sem kar vesel, da me ni zraven. Pri kakšni dobri predstavi pa me še zmerom malo zaščemi igralska žilica.« Pripoveduje, da pogreša velike osebnosti, s katerimi se je družil. »Včasih smo se vsako dopoldne ob kavi sestali Pri Figovcu Savinšek, Hieng, Ahac Pirjevec, Ivan Mrak ... Z nekaterimi smo bili samo na dober dan, z drugimi več kot dobri znanci. Veste, ti starejši prijatelji niso dovolili, da si 'zaspal'. Ves čas so te zasipali z novimi informacijami, ki so te ostrile. Vedeti je tudi treba, da sta v mojem najbolj ustvarjalnem obdobju pisala gledališke kritike Josip Vidmar in dr. Vladimir Kralj, in lahko si predstavljate, da jima ni nič ušlo!« ZA OTROKE VELJA LE POPOLNA ISKRENOST Sinhroniziral je skoraj vse uspešne risanke – Čebelico Majo, Pipija in Melkijada, malega in velikega pujsa, Maksi psa Fika, Palčka Smuka … Kako to? »To je pač dar, ki ga imaš ali pa ga nimaš in ki med drugim zahteva prilagodljiv in prožen glas in seveda popolno pismenost. Mislim pa, da je bila storjena v začetku napaka, da so risanke začeli sinhronizirati filmarji, in ne radijci. Kdor je namreč dober na radiu, je dober tudi v risankah. Prva risanka, pri kateri sem sodeloval, je bila Čebelica Maja. V naših časih se je še delalo na Triglav filmu, saj na televiziji niso imeli potrebne tehnične opreme. Stiskali smo se pod eno samo odejo, spremljali figurice na platnu in jim

»Pri odraslih nimaš nikoli stoodstotne simpatije. Nekomu si všeč, drugemu si lahko zoprn. Pri otrocih je tako, če te vzame eden, te za svojega vzamejo vsi.« skušali vdihniti karakter. Delo na videz deluje lahkotno, a je precej naporno, zahteva močno koncentracijo in zelo izčrpa. Na dan predstave v Drami nisem nikoli sprejel termina za sinhronizacijo. Če se samo spomnim Jakca in čarobne lučke, kjer sem glas posodil enajstim figuricam!« V čem se najbolj razlikujeta mlajše in odraslo občinstvo? »Pri odraslih nimaš nikoli stoodstotne simpatije. Nekomu si všeč, drugemu si lahko zoprn. Pri otrocih je tako, če te vzame eden, te za svojega vzamejo vsi. Otroško občinstvo je lahko težji kritik, kot so starši otroka, ki so ga pripeljali. Otrok je bolj intuitiven in zahteva popolno iskrenost izvajalca. Če mu jo daš, je tvoj.« Spomini? »Hotel sem nekaj pisati, pa se mi zdi, da s knjigo ne bo nič. Čeprav bi rad to storil že zaradi svojih otrok in vnukov. Živeli so s tem mojim gledališčem, o meni kot osebi pa v resnici ne vejo dosti. Rad bi, da bi se me spominjali, da bi me zares spoznali. Ker sem ves čas pravzaprav s teatrom živel nekakšno dvojno življenje.« Ampak, ta glas. »Moj glas je zelo značilen. Prepoznaven. Je, kakršen je. Je moj.« Kaj pa če bi raje posneli na nosilce zvoka vse, kar ste doživeli, mar ne bi bilo bolj po vašem? »Morda. Morda pa res.«

18PLATNO

Podobe večnega praznika CLAUDE MONET • Francoski impresionistični slikar Piše: Alenka Birk • Foto: promocijsko gradivo

Claude Monet je hrepenel po doseganju nemogočega. Številni njegovi sodobniki so se trudili upodobiti realnost v popolni obliki, a francoski impresionist je želel več – portretirati lepoto, ki nas obdaja, in ujeti natanko tisti trenutek, ko je čopič namočil v barvo. Njegov namen je bil ujeti lepoto vidnega vtisa, preden bi ga mogli v zavesti spremeniti s svojimi prejšnjimi izkušnjami. Paul Cézanne je nekoč vzkliknil: »Monet ni nič drugega kot oko, toda moj bog, kakšno oko!«

U

gotovil je, da se je mogoče učinkom naravne svetlobe približati z uporabo čistih barv v kontrastnih kombinacijah in z njimi improvizirati lokalne barve, atmosferske učinke in zrcaljenje vodne gladine. Vodilni predstavniki impresionizma so se posvetili lovljenju bežečega trenutka. Bili so pionirji modernega časa, razodevajoči na svojih platnih novi in nenavadni pogled na spremenljivost sveta. NADARJENI DRUŽINSKI ČLOVEK Rojen leta 1840, obdarjen s slikarskim talentom, je že v šoli risal karikature in jih začel prodajati pri 15 letih. Nikoli ni imel boemskih izpadov, vedno je bil preobremenjen z eksistenčnimi problemi, najprej zaradi pomanjkanja in težkih let uveljavljanja, kasneje zaradi preživljanja velike družine. Prvo ženo je ob sinu upodobil kot elegantno heroizirano podobo sodobne ženske v naravi. Desetletje po njeni smrti zaradi tuberkuloze, ko ga je zapustila z dvema otrokoma (naslikal jo je celo na smrtni postelji), se je z novo spremljevalko in njenimi otroki preselil v Giverny, kjer se je ustalil. Kasneje se je z njo tudi poročil in do konca skrbno urejal družinske zadeve.

Goodlife.si 28

TURISTIČNE PODOBE VIZUALNEGA SPEKTAKLA Impresionisti niso merili na institucionalne prostore, salone in galerije, ampak so razstavljali v improviziranih prostorih. Niso bili več odvisni od znanih naročnikov, temveč so slikali za trg. Impresionistične slike niso družbeno angažirane podobe, ki naj bi spreminjale svet, temveč so to podobe večnega praznika. Ponujajo vizualni užitek z motivi moderne prestolnice, zabave, rekreacije in športa, med katerimi poleg podob prestolnice izstopajo izkušnje atlantske obale in njenih letoviških krajev. »Kadar umetniki upodabljajo domačine na obalah pri vsakdanjih opravilih in delu, jih postavijo v tolikšno oddaljenost, da gledalcu ne omogočijo vživljanja v napor, znoj in socialne razmere teh ljudi. Tako se zdijo vedno v harmoničnem sobivanju s svojim okoljem, kar občuduje mestni človek, ki se čuti prikrajšanega prav za to usklajeno povezanost v sodobni metropoli,« pove Andrej Smrekar, kustos Narodne galerije. Po izgradnji železnice Pariz–Le Havre se je podoba atlantske obale v Normandiji med Dièppom na severu in Honfleurom in Trouvillom na jugu začela naglo spreminjati v moderno riviero, kjer novi svet sreča starega in tega želi videti samo ali kot podobo lastnega užitka kot nostalgično podobo izgubljenega raja. TURISTIČNI FENOMEN Monet zraste ob oblikovanju turističnega fenomena, v svojih 30. letih na plažah Normandije in ob bregovih Sene slika na prostem. Na Seni so jadrali in veslali, tam so se ukvarjali z meščanskimi športi. V času industrializacije slikar skrije tovarniške dimnike za nosilce mostov. Iz dimnikov se ne kadi, tovarne se izgubljajo v silhueti obzorja. Ostanejo samo voda, sonce in sprehajalci, torej praznik. Monet slika jadrnice z motivi modernizacije. »Sprva v industrializiranem Argenteuilu je

20


imel slikar bivalni čoln, s katerim se je vozil po reki ter upodabljal motive v različnih dnevnih časih, ko so refleksi v vodi postajali vse večji slikarski izziv. Voda je pomemben element, ki se izrazi že na normandijski obali. Tudi atlantsko podnebje je nekaj, kar se lepo ujame z občutjem modernega časa, občutja prehodnosti, minljivosti in hitrosti. Monet je zrcaljenje sveta na Seni nadgrajeval od 90. let s slikanjem lokvanjev v ribniku domačega vrta v Givernyju. V 20. stoletju postanejo to orjaške slike, včasih ustvarjene tudi s čopičem na palici z vehementno gesto. Te slike so zdaj razstavljene v muzeju Musée de l‘Orangerie v Parizu kot del posebne instalacije, ki jo je slikar zasnoval kot nacionalni spomenik tik pred smrtjo leta 1926,« pojasni kustos. GIVERNY – VRT OBETOV, MOŽNOSTI IN BARV Ko je Monet postal znan in premožen slikar, je kupil hišo z vrtom v Givernyju, ki jo je imel v najemu od leta 1883, in tam je ustvaril pravi botanični vrt. Lotil se je izdelave serije slik, kjer je bil predmet upodobljen v različnih svetlobnih in vremenskih razmerah. Vrt je postal slikarjevo zatočišče. Poleg obilja perunik, lilij, glicinij in lokvanjev sta k idiličnemu pejsažu prispevala še mirno jezero in most v japonskem stilu. S slikami, navdihnjenimi z vrtom, je Monetu na platno uspelo prenesti dih jemajoče okolje in osebne občutke, povezane z njim. Tudi sam je veliko vedel o vrtnarstvu. Smrekar: »Nenavadna okoliščina, ki je na slikah ni zaznati – vrt v resnici prečka cesta.«

»Imel je bivalni čoln, s katerim se je vozil po reki Seni ter upodabljal motive v dnevnem času z ref leksi v vodi.« NOVI ZNAČAJ SLIKE Monetov svet se začne v 90. letih 19. stoletja omejevati na njegovo neposredno okolico. Takrat nastane velika serija zahodnega pročelja znamenite katedrale v Rouenu, značilnih topolov ob reki Epti in vrsta t. i. senenih kopic. Nasad topolov je celo odkupil, ker so ga želeli posekati. Smrekar nadaljuje: »Givernyjski vrt ga vse bolj navdihuje, na koncu njegovega opusa nastanejo velike kozmološke slike v njegovem mikrokozmosu domačega vrta. Ko se je akademska hierarhija žanrov sesula, se je postavilo vprašanje, kaj je lahko legitimen motiv slikanja. Prav to je gnalo Moneta. V 80. letih aktualnost impresionizma postopoma hira, pojavijo se znaki krize. Slikarji so izčrpali snov modernosti. Posledice industrijske revolucije, ki so jih prikazovali skozi očala prostega časa, svet toliko spremenijo, da podobe izgubijo

svojo prepričljivost. Kaže se v Monetovem vračanju na normandijsko obalo, k reinterpretaciji starih motivov in v iskanju novih pokrajin v Bretanji. Značaj slike se spremeni, barve postanejo težje, zahtevne in bolj neprijazne od podob iz 70. let. Poznejše serijske podobe delujejo kot sistematični projekti beleženja sprememb svetlobnih razmer v enakomernih časovnih intervalih.« VPLIV NA DRUGE UMETNIKE Monetovo tehniko so privzeli številni slikarji in impresionistično slikarstvo se je v desetletjih pred koncem stoletja razširilo po vsej Evropi. Skladatelj Claude Debussy je za svoje skladbe iskal navdih v njegovih slikah, Matissove lepljenke spominjajo na Monetov triptih Lokvanji, vplival je tudi na sodobne umetnike, kot sta Jackson Pollock in Andy Warhol. S tremi novimi oblikovanji modnega nakita so, navdihnjeni z Monetovimi mojstrovinami, tudi umetniki FREYWILLE oživili atmosfero impresionizma in lepoto njegovega cvetočega vrta Givernyju.

Nakit FREYWILLE HOMMAGE À CLAUDE MONET – GIVERNY, HONFLEUR, ORANGERIE je na voljo v trgovini na Mestnem trgu 8 v Ljubljani. Od 15. januarja do 3. maja 2015 pa je v Narodni galeriji v Ljubljani razstava Slikati v Normandiji, na kateri je med umetninami francoskih slikarjev razstavljen tudi Claude Monet.

21

Goodlife. si 28


ŠKARJE

Berlinski duo, ki obrača glave VERONIKA HEILBRUNNER IN JUSTIN O'SHEA • Modna kreativca Piše: Alenka Birk • Foto: promocijsko gradivo

»Sartorialistični« par, ki je najboljši v dvojini. Oba samostojna in uspešna vsak zase, skupaj izjemna. On obožuje poštirkane tridelne obleke, tetovaže silijo iz njegovih srajčnih manšet. Justin O'Shea je nabavni direktor za spletni butik Mytheresa.com in ena izmed bolj prepoznavnih oseb na modni sceni. Dve leti in pol je v paru, tako zasebno kot poslovno, z Veroniko Heilbrunner. Lepša, vitkejša in višja polovica, urednica stila nemške izdaje revije Harper's Bazaar ter prav tako modna urednica istega e-butika. Skupaj sta karizmatični in elegantni berlinski modni dvojec, ki obrača glave – dobesedno, saj sta tako modno dodelana vsak zase, da ju nikakor ne gre spregledati.

B

rada in razbrazdano čelo mu nadeneta poseben karakter. Rojen in vzgojen je bil v podeželski Avstraliji, svoja dvajseta pa preživel ob očetu v rudniku. Ona je pametna lepotica iz Münchna z neskončnimi nogami in zmagovalnim nasmehom. Modno pot je začela kot fotomodel. Skupaj sta eden izmed najvplivnejših parov v današnji modni eliti. Prvič sta se srečala na razstavnem prostoru Acne Studios, kjer je Justin delal modni izbor za e-butik. On je tisti, ki odloči, katere blagovne znamke in kosi bodo z modnih brvi pristali v e-trgovini. Medtem pa Veronika izpostavlja videze in navdihe oblačilnih sezon kot urednica stila nemškega Harper's Bazaarja. V & J: ŠIK PAR Justin, ki je odraščal, kot sam pravi, v avstralskem grmovju, trdi, da je bil prvih deset let življenja brez srajce. »Mislim, da se oblačim dolgočasno, saj so v moji garderobi samo obleke in srajce,« pravi, sklicujoč se na modna imena z njegovega prednostnega seznama, kot so Prada, Acne, Doyle + Mueser. Veronika je pred Justinom delala kot modna urednica za več nemških revij, preden jo je O'Shea zvabil k podjetju. »Na srečo je zelo dobra v svojem poslu,« opozori Justin. Podobno sproščeno kot oblači sebe, povzema pristop k sestavi podob visoke

Goodlife.si 28

»Obožujem kombinacijo bleščečih kosov, kot je večerna obleka, s supergami. Imam pravilo: kadar si kupim nekaj novega, mora nekaj starega stran.« mode. »Najpomembneje je, da se v oblačilih počutim prijetno.« V ta namen pogosto združuje elegantne obleke s podpisom Valentino in Erdem z robustnimi čevlji Doc Martens ali športno obutvijo, obvezno z belimi športnimi nogavicami Nike. S tem stilističnim trikom je dosegla še večjo pozornost in prepoznavnost. Včasih, ampak res le včasih, jih zatlači v visoke Valentinove platforme samo zato, ker se ji zdi, da so skupaj najboljši par. »Enostavneje je ves dan letati okoli v nizki obutvi.« In prizna, da rada krši pravila. Kot nabavni direktor luksuznega e-butika je Justin O'Shea ravno tako dobro podkovan o modi kot njegova punca. Nedvomno sta eden izmed najbolje oblečenih parov v modnem svetu. Opazna sta vedno, kjer koli in kadar koli se pojavita, ne le na tednih mode. BLIŽNJE SREČANJE Avstralec ima mantro vedno bodi kavalir in je nepričakovano obseden s potiskanimi pisanimi plavalnimi hlačami. »Spominjam se prvega srečanja z Veroniko na razstavnem prostoru Acne Studios v Köbenhavnu. Tam je bila ta seksi blondinka. Začetna privlačnost ni imela ničesar opraviti z njenim stilom (sem samo človek!). Kljub temu pa natančno vem, v čem je bila oblečena tisti dan. Nosila je kratke hlače iz džinsa Levi's in T-majico, motoristični jopič in nizke škornje Acne Studios. Ker sem moški, ne nosim oblačil, ki jih izberem za spletno stran, vendar z Veronikino pomočjo vidim, kako obleke

22


zaživijo. Najin okus je precej različen. Moda se vrti okoli kontrastov in ideje nekoga, ki je tako zabaven in sproščen hkrati, kot je ona – v sofisticirani podobi deluje tako popolno.« UDOBNI VERONIKIN STIL »Udobnost je na prvem mestu pri oblačenju, zato zadnje čase nosim samo nizko obutev. Preden se zjutraj oblečem, je prvo vprašanje, ki mi pade na pamet, kaj bom danes počela. To se ne sliši nič posebno modno ali glamurozno, ampak pomembno mi je , da se v oblekah in obutvi počutim udobno ves dan. Seveda si želim biti videti dobro in mi je všeč, kadar tudi moj fant tako misli, toda to ne pomeni, da nosim kratka in oprijeta oblačila. Ne maram oprijetih stvari. Zame seksi oblačenje pomeni razkazovanje ramen v kombinezonu, ki se zavezuje okoli vratu, morda nekoliko prosojnosti, npr. prozorna bluza, zapeta do vratu, v kombinaciji s črnimi hlačami. Rada pa imam barve, predvsem oranžno, ker je tako pomladna. Obožujem kombinacijo bleščečih kosov, kot je večerna obleka, s supergami. Imam pravilo: kadar si kupim nekaj novega, mora nekaj starega stran. Vedno poskušam ohraniti preprost slog.« V. O J. »Justin je zelo natančen glede svojih oblačil, ampak seveda to pride z njegovo službo. Obožujem njegove natančno krojene obleke in kravate, pogosto si sposodim njegove plašče. Prav mi pridejo, kadar potujeva. Njegov temno modri Balenciagov plašč je neverjeten in malce prevelik zame, zato pa tako 'kul'. V resnici se včasih po naključju stilsko uskladiva in to bova morala spremeniti! Če sem iskrena, ga najraje vidim oblečenega preprosto, v majici in kavbojkah.«

»Veronika nosi nekaj mojih Balenciagovih plaščev in je prav nadležno, ker je v njih včasih videti bolje od mene.« J. O V. »Osebno mi je najbolj všeč v črnih kavbojkah, črnih škornjih in črni majici. Zdi se mi bolj seksi, kadar ženska ni popolnoma našpičena v svojih oblačilih in kadar je brez ličil. Ni mi všeč, če obleka odvrača pozornost od Veronikinega obraza. Vsak bi moral najprej opaziti žensko, preden opazi njene obleke, ne da hodi okoli, kot da ima da Vincijevo sliko na hrbtu. Nadvse rad jo peljem po nakupih, nerad pa vzamem s seboj kogar koli, kadar gre zame. Rad jo vidim v mojih oblačilih, to je stvar dolgoletnega zbujanja ob svoji punci v moji srajci. Veronika nosi nekaj mojih Balenciagovih plaščev in je prav nadležno, ker je v njih včasih videti bolje od mene.« IZ MÜNCHNA V BERLIN To je bila predvsem Veronikina želja, Justin pa si je po petih letih v enem kraju zaželel spremembe, sploh se ni obremenjeval z destinacijo. Malo časa preživita doma. Konec koncev, zaposlen kupec preživi večino svojih delovnih dni med modnimi središči v Londonu, Milanu,

Parizu in New Yorku. »Na srečo oba obožujeva pitje šampanjca iz dragih hotelskih barov. Kadar sem doma, jo rad peljem z motorjem. Ko se voziva po podeželju in jo imam za hrbtom, začutim občutek bližine. Ampak če sem iskren, že če ji samo skuham večerjo in lenariva na kavču ob poslušanju glasbe ali gledanju filmov, mi pomeni več kot kar koli drugega, kar počneva. Zdi se, kot da je to najbolj normalna stvar, a zame je redek užitek. BERLINSKI MERCEDES-BENZOV TEDEN MODE Skrajni čas je bil za predstavitev teh prišlekov v Berlin širšemu občinstvu z izdajo videooglasa Fashion Creatives (Modni kreativci), ki je označil začetek berlinskega Mercedes-Benzovega tedna mode za jesen-zimo 2015. Ko so ju vprašali, ali bi sodelovala pri projektu, sta oba prikimala. In če bi delali kaj nekonvencionalnega, če bi skupaj razvili koncept in če bi v projekt celo vključila svoje prijatelje kot stranske like? Oba sta še enkrat prikimala, kot da je to najbolj naravna stvar na svetu. Rezultat sodelovanja je estetski video A fistful of wolves (Pest volkov) londonskega režiserja Dannyja Sangra. To ni le Justinov igralski prvenec, temveč tudi igra s klišeji v modnem oglaševanju. Na pragu Mercedes-Benzovega tedna mode se zvezda znajde ujeta v patetičnem svetu mode – on govori o svojih občutkih in vznemirjenju, ki ga obkroža, gladko usmerja svojega mercedesa C111 skozi veličastno berlinsko okrožje Grunewald in hodi le počasi. NAJLJUBŠE DARILO Justin: Cartierjev prstan Trinity, ki sem ga dal vgravirati. Veronika: Moje ime, napisano s črnilom, na njegovih prsih tik nad srcem.

23

Goodlife.si 28


SALON VEILED ROUGE, SHISEIDO

Shiseidova najnaprednejša tehnologija – novo rdečilo za ustnice z dolgoobstojnim mehkim in nežnim sijajem, kot da bi bilo ovito v tančico.

n

Es

ca pe

ŠMINKA

ZA ŽAMETNO POMLADNO POČUTJE IN VAŠ NEŽNI, DEHTEČI SIJAJ.

N

in ar

Cl

CERTIFICIRANO ORGANSKI

BIOEFFECT.SI

IZBOLJŠEVALNI SERUM ZA OBLIKOVANJE

MA RR Y ME ŽE NS KI PA RF UM IN CO NF ET TIS, LA NV

POSTAVE, MELVITA

il

se

es

Č

et

Pa l

SE

IL

A

tih

ZA

V

EK

E,

C

LA

RI

N

S

sE ye

sh

ad

ow

pa

let

te

01

20

15

G

ar de

Pokažite svetu svoj najlepši obraz. SERUM BIOEFFECT EGF DAY zagotavlja celodnevni pomlajevalni učinek in hkrati popolno podlago za nanos ličila. Nova tekstura vas bo navdušila, učinek prepričal.

Obogaten je z rožnatim poprom z Réuniona, deluje na najbolj problematične dele in s tem pomaga izboljšati silhueto telesa. Spodbuja razgrajevanje maščobe in deluje učvrščevalno.

vi pogled, radost Čudež ljubezni na pr a, ki je potrditev pr vih zaobljub. Dišav zija, ki ljubezni. Omejena ver čustev nih em izj od prekipeva in spontanosti.

M O ŠK I PA RF

UM PA SH A DE

sturo oči s tek a z a v r a ta b udari z Kremas se jih po o r je n a jutr otavlja obo. Zag tl e v in s e s čo z grudic lesketajo dan. Bre s e barv. v ja z e n vid li blede a h čudovit a b u ja v g nabiran S E N Č IL

MELVITA.SI

CA

RT IE R ÉD IT IO Navdušuje s ka N NO IR E rizmatično meš anico svežih in toplih not in za svoji vsa čutila. Zelena in citrus svežina, pomeš na ani z globoko to pl ino ambre in cedrovine, sta vodilni v tej ik onski praprotn dišavi. i

O REMN EČE K BLEŠČ O H IS E ID E K E, S O ZA V

MIN I LAK ZA NOH TE KAR TELL, COL LISTAR

Neizogibno je: nohti bodo v naslednji sezoni prav tako svetlih barv. Izdelkom je skupna dolgo obstojna, izredno svetleča se tekstura z dvema učinkoma: tridimenzionalno polnjenje in videz gela.

ESENCA ZA KREPITEV LASIŠČA, L'OCCITANE

Pomaga spodbuditi mikrocirkulacijo lasišča in omejiti izpadanje tankih in krhkih las zaradi lomljenja. Poživljajoči serum podari lasem polnost in moč. LOCCITANE.SI

EM A IM MO RT ELL

E SP F 30, L'O CC ITA

NE

ter pomaga zmanjšati se zlije z naravnim tenom kih ten od h tre v ma kre em Obarvana ogatena z eteričnim olj i. Gladka tekstura je ob madeže in nepravilnost ju. ran sta proti vlja izjemno delovanje suhocvetnice, ki zagota

ŽL AH TN A BB-KR

LO CC ITA NE.SI

MANDLJEV ŽAMETNI BALZAM ZA TELO, L'OCCITANE

Patentirani pomlajevalni kompleks, obogaten z gladilnimi mandljevimi beljakovinami, kožo globinsko nahrani, tako da je ponovno napeta in poenotena, nepravilnosti in gubice pa so opazno manjše.

NO OR GA NS KI CE RT IFI CI RA TA TN IC E, M ELVI BA LZ AM ZA US

ravna zaklada Melvita je dva na arganovo - čebelji vosek in karitejevim olje - obogatila s organski maslom. Nastal je , ki jih balzam za ustnice o naredi vn stoodstotno nara . gladke in mehke

so le ovoj okoli Morske alge ni oti očni učinek pr sušija. Njihov m A UN a šča kozmetik staranju izkori je ru va Islandije. Kožo SKINCARE z jo ja, ki povzroča pred vplivi okol . že ko je s tem staran propad celic in

PH O EB US.S I

LOCCITANE.SI

Za čvrsto kožo in zapeljive obline L'Occitane bo poskrbel, da si boste drzna poletna oblačila nadeli samozavestno! Mandljev kremni gel proti celulitu pripomore k opaznemu zmanjšanju celulitnega videza, vitkejšemu videzu stegen in zadnjice ter k bolj gladki in čvrsti koži. Intenzivna negovalna formula vsebuje močne naravne aktivne sestavine, ki pospešujejo odvajanje maščobnih celic in upočasnjujejo nalaganje novih. Za lepo oblikovano postavo in zapeljivo gladke obline do 22. aprila obiščite eno od trgovin L'occitane in izkoristite 30 % popust pri nakupu dveh gelov.

Goodlife.si 28

24


N O VO

Nova ljubka prijateljica, Delo, d. d., Dunajska 5, SI 1509 Ljubljana

ki ima čas za vas vedno, ko jo potrebujete.

Moda, lepota in življenjski slog Brezplačno na voljo: Med prve, ki se boste prijavili na naše novičke, bomo razdelili 50 praktičnih darilc. Na voljo v

Na voljo v


POIŠČITE ZDRAVJE V NARAVI NOVO

20 € KA PRIHRAN 33 € , 3 1 O M SA SEC Vse materialne avtorske pravice so last Mladinske knjige

NA ME

IN DAORDIALTONA

© Mladinska knjiga

D DBA PONU

Zdravilne rastline na Slovenskem

Steklen čajnik s filtrom

20 €

PRIHRANKA

Najcelovitejša knjiga o zdravljenju z rastlinami pri nas • kar 512 strani velikega formata (24 x 31 cm) • delo priznane avtorice dr. Katje Galle Toplak • n ajpopolnejše informacije o nabiranju in sušenju rastlin, izdelavi pripravkov in njihovem učinkovanju • i zkušnje ljudskega zdravilstva usklajene z najnovejšimi znanstvenimi dognanji • p rvič celovito predstavljena pravilna uporaba zdravilnih rastlin pri otrocih: 44 rastlin, na več kot 100 straneh, z nasveti za uporabo pri različnih starostih otroka • vključuje uporabo zdravilnih rastlin pri zdravljenju živali in v homeopatiji (psi, mačke, konji, prašiči ...)

SKUPAJ V PREDNAROČILU ZA 55 € UGODNOSTI! Ekskluzivna dodatna ponudba: ročno izdelana lesena škatla za shranjevanje rastlin in čajev.

PRIHRANEK

14,99 €

Dv ARILO vre dnosti

Cena v prednaročilu: samo 13,33 € x 6 ali 79,96 € Cena po izidu: 99,98 €

Najhitrejše naročanje:

www.mladinska.com/zdravilne

19,99 €

080 12 05

Ob nakupu knjige samo 14,99 €.


L DUEL Bernarda Žarn in Miha Šalehar o tem kolikokrat se skrijeta za tv ali radijsko masko • NA NOŽ O primorskem obedovanju in azijskem kraljestvu • UM-NA-KOLO Napo o posebnem obvestilu na Radiu Študent 27

Goodlife. si 28


DUEL

Ona uglašena na polke, on na bluz BERNARDA ŽARN IN MIHA ŠALEHAR • O javni podobi Zapisala: Teja Roglič • Foto: M. Kostanjšek

Bernarda je znan televizijski obraz, zadnje tedne jo gledamo v novi oddaji Vikend paket na TVS, Miha je znan televizijski obraz in radijski glas, ki zabava v oddajah Toplovod, Spetek in Latrina. Obema je skupno, da nista rada v soju žarometov, ko nehata delati. A vendar sta njuni javni podobi povsem različni, Bernarda je vedno nasmejana, človek bi pomislil, da ni nikoli slabe volje, Miha je samooklicani nergač in pizdun. Sta ti podobi ustvarila namerno? Kolikokrat se skrijeta za maski, pod katerima ju poznamo? In navsezadnje, se sončica in pizdun sploh lahko ujameta?

B

ernarda: Izraz pizdun mi je všeč. (smeh) Miha: Za ta vzdevek je kriv Jure Potokar, ki je v biografiji Milesa Davisa besedo motherfucker zamenjal s pizdun. To mi je bilo zelo všeč. Bernarda: Zabavno se mi zdi, ko Miha razlaga, da nima

Goodlife.si 28

odrešeniškega potenciala Mance Košir. (smeh) Če pa govorimo o najini javni podobi, se mi zdi pospravljanje ljudi v predale z etiketami zmotno. Ne verjamem, da je kdo samo vesel in prijazen in kdo samo nergaški in pizdunski. Miha: Vsi smo to, kar smo, zaradi posla. V resnici pa je lahko Berni veliko bolj Miha, jaz pa veliko bolj Berni. Jaz sem čista Berni. Zelo prijazen. Bernarda: Potrjujem. (smeh) Miha: Za posel moram biti pa tečen. Bernarda: Jaz pa nisem bila nikoli namerno prijazna samo zaradi posla. Miha: Ti si pač prijazna. Jaz sem pa tečka. Bernarda: Tudi jaz sem lahko tečka, toliko hudega sem že doživela, da bi lahko kar naprej bentila čez ta svet. Se pa dobro spomnim babice, ki mi je rekla, naj pazim, kaj sejem okrog, in da se moramo do neke mere vsi potruditi, da nam je fino skupaj. Včasih je to težko in poleg globoko iskrenega smeha obstajajo še druge vrste, tudi takšne, za katerimi skrivaš strah, bolečino, jezo. Miha: Jaz pa nergam, mogoče je to moj obrambni mehanizem. Sem pa drugače od Berni odrasel v bolj

»Zajebano se je poguglati.« MIHA ŠALEHAR radijski voditelj molovski družini, v genih imam, da znam stvari videti bolj črne, kot v resnici so. Bernarda: Mi smo bili uglašeni na polke, kar nekaj mojih sorodnikov igra harmoniko. Miha: Pri nas smo pa bolj bluz igrali. Bernarda: Ti si iz Ljubljane, jaz pa »od dol«. Miha: Ni tako. Ti si zdaj hotela svojo dobro voljo pripisati ruralnemu izvoru. Tudi jaz sem iz Šentvida, sem prva generacija, ki je gnojno jamo predelala v bazen. (smeh obeh) Sicer pa znam biti tudi jaz izjemen dobrovoljček. V družbi prijateljev slovim kot ambasador dobre volje, sem motivator, vedno dam idejo, kaj bi lahko ušpičili. Nisem tak težak, kot je videti, mogoče tudi zato, ker dam vse to iz sebe v poklicem okolju.

28


NASMEH JE NEKAJ INTIMNEGA Bernarda: Enkrat sem imela intervju za tabo in mi je novinarka rekla, da so te silili, da se nasmej za fotografiranje, ti si pa rekel, da se ne boš, ker se ti zdi nasmeh nekaj intimnega. To se mi je takrat zataknilo v misli, zdi se mi namreč, da je kakšen drug izraz na obrazu veliko bolj intimen. Mogoče zato, ker nasmeh nekako sodi v opis mojih del in nalog, verjetno ne bi bilo fino, da pridem na oder in začnem nadirati ljudi in težiti. (smeh) Miha: Zakaj bi se morali smejati na fotografijah? Bernarda: Jaz tudi trpim med fotografiranji. Rada in sproščeno grem pred kamero, ko imam kaj povedati, za fotografiranja pa nisem nadarjena. Miha: Da ne bova zdaj izpadla kot dva antipoda narcisoidnosti, vsak rad dobro izpade. Vsi si vse življenje prizadevamo, da bi bili ljudem všeč. Bernarda: In če poskušam reči eno »odrešenjsko«: mislim, da bi si morali prizadevati le za to, da bi bili všeč sebi. Bolj ko se sprejemaš, manj potrditev drugih potrebuješ. Miha: Berni, a ti gledaš svoje oddaje? Bernarda: Zelo težko. Miha: Nikoli v življenju še nisem gledal svoje oddaje. PA SAJ TA JE KAR NORMALEN Miha: Vsakič so razočarani. Kakšne predstave imajo ljudje o meni, to je noro … Da jih bom najmanj prestrelil s pogledom. Jaz sem pa tak prijazen fant. Tete v Sparu v Dravljah me imajo najraje od vseh kupcev, ko pridem tja, je kot v oddaji Pri Jožovcu. Bernarda: Razočaraš jih, ker nisi tečen. (smeh) Miha: Največkrat slišim besede, saj ta je pa kar normalen, saj sploh ni tako zatežen. Berni, pri tebi mora biti pa nasprotno, moraš biti v resnici res zatežena … Bernarda: Jaz se imam predvsem rada lepo, in če me kaj strašnega ne teži, se za to kar potrudim. Če kdaj nisem dobre volje, znajo biti ljudje kar šokirani, kot da jaz ne bi imela pravice biti zaskrbljena ali slabe volje. Miha: Pri Bernardi javna podoba ni drugačna od resnice, ona je pač tak veder človek. So pa tudi ljudje, ki na televiziji kažejo nasmejan obraz, ko kamera ugane, so pa pravi zmaji. To je grozno. Pri vizualnem mediju si prej ustvariš mnenje, lahko se ti je recimo kdo več let zdel odvraten, ko ga spoznaš, pa ugotoviš, da je super tip. Meni se je to velikokrat zgodilo pri televizijskih voditeljih. Seveda to ne velja za Berni, zanjo imam v srcu poseben prostor, ki ni za javnost. (smeh obeh) Bernarda: Vračam kompliment. Čeprav se te spomnim iz oddaje Videospotnice, ko si kritiziral vse po vrsti, jaz pa sem si mislila, kako si vendar upa. Kdo se bo pripeljal s traktorjem in ga bo povozil. (smeh) Spomnim pa se tudi, da

»Radio Slovenija ima jagodni izbor glasov in predstavljala sem si, da so tam sami strašno hudi tipi. (smeh)« BERNARDA ŽARN TV voditeljica sem bila, ko sem začela delati na televiziji in sem srečevala radijske face v bifeju, včasih kar malo razočarana. Miha: Radio vara. Bernarda: Radio Slovenija ima jagodni izbor vseh glasov in jaz sem si predstavljala, da so tam sami strašno hudi tipi. (smeh) Miha: Jaz pa sem Berni najprej pet let samo v noge gledal. (smeh obeh) Bernarda: Raje ne bom nič dodala, da se nama ne zgodi kaj podobnega kot Nicole Kidman in Jimmyju Fellonu, ko sta šele po mnogo letih – a prepozno – ugotovila, kako zelo sta si bila všeč. KAR NAENKRAT SI V KRIŽANKI Miha: Svoj poklic preprosto ločujem od zasebnega življenja. Ne vem, zakaj bi se moral z ljudmi iz tega okolja družiti na banketih. Marko Mandić in jaz na primer nimava nič skupnega, razen da mu jaz aplavdiram v Drami, on pa morda mene kdaj sliši na radiu, zakaj bi se torej morala pozdravljati na tržnici? Zakaj bi tako uživala v privilegiju prepoznavnosti? To je res smešno, kar naenkrat te Mario pozdravlja, kar naenkrat si v križanki. Bernarda: Ja, ta del davka na naše delo zna biti včasih kar težak. Ampak verjamem, da se drugi spopadajo še s hujšimi težavami. Miha: Zakaj bi vrhunska artistka, kot je Mirjam Kalin, nastopala na isti strani s polpismenim pavijanom iz nekega resničnostnega šova. Kar vsevprek častimo ljudi, ki si tega sploh ne zaslužijo. Bernarda: In zapisi lahko tudi prizadenejo. Včasih so v starem časopisu naslednji dan trebili solato, danes pa besede za vedno ostanejo na spletu. Miha: Zajebano se je poguglati. Bernarda: Ja, grozno je, temu se je najbolje izogniti. (smeh)

29

Goodlife. si 28


NA NOŽ

Obedovanje s stilom Marja Černe • Restavracija CAPRA Piše: Gruša Zorn • Dizajn in foto: hungryeyes.eu

C

apra, koza po latinsko ali staro ime za Koper, nekdaj otok, na katerem so se pasle koze. Naključje, da je restavracija odprla svoja vrata prav v zgradbi hotela Koper? Prostor je velik, svetel, z visokim stropom, na katerem lebdijo lampijoni, skrbno zasnovan z veliko okusa in elegance. Vsa pohvala Gaser arhitektom, saj vedo, da mora prostor podpirati ponudbo, vzbujati atmosfero domačnosti in nekako nedoločljivo skrivnostno še spodbujati apetit gostov. Za omamne sredozemske vonjave, ki se širijo iz kuhinje, je zaslužna Marja Černe, ki skupaj s soprogom Alešem Piščancem vodi restavracijo. V gostinstvu sta že stara mačka, pod njuno taktirko so še trije lokali: sladoledarni Vigo ice cream v Kopru in Ljubljani, ki ju človek, brž ko prestopi njun prag, nekako umesti v svoj dnevni ritem, gostilnica Gušt v Izoli pa deluje že nekaj let in visoko kotira na Trip Adviserju.

»Rada se igram z okusi, osnova pa je Sredozemlje.«

Vsa hrana v Capri je lokalnega izvora. Zelenjava prihaja z domačega vrta, ki oskrbuje kuhinjo in tudi domači hladilnik lastnikov. Marja je glavna v kuhinji. Virtuozinja, ki vsak recept izdela z ljubeznijo in veliko domiselnosti. Kljub temu pa se okvirno drži tradicionalnih receptov tega dela Sredozemlja, jim doda osebno noto ter se igra z okusi. Tako poveže njoke s špinačo, vongolami, klobaso in ikrami, sardele nadeva z ovčjim sirom, biftek Šefica pripravi s tremi siri, radičem, praženimi pinjolami ter hruškovim čatnijem, morske dobrote popeče v padelci s polento, kalamare združi s klobaso, brokolijem in krompirjem ... Prav tako poskrbi za vse vegetarijanske goste, saj so jim na voljo solate ali preproste zelenjavne zloženke. Za piko na i pa na krožnik pričara nepozabne sladice, ki jih človek težko opiše z besedami. Okus je božanski in ostane v spominu še dolgo. Dokler se spet ne usedete v avto in se odpeljete proti Kopru.

MARJA ČERNE Virtuozinja Capre

Sestavine (za 2 osebi): 300 g špinačnih njokov 2 pesti svežih vongol žlička drobljenega svežega česna žlička iker pest sveže mlade špinače ščepec soli žlička masla

Goodlife.si 28

ŠPINAČNI NJOKI Z VONGOLAMI IN IKRAMI Njoke skuhamo v vrelem kropu. Na olju prepražimo česen. Dodamo vongole. Ko se odprejo, jih zalijemo z zajemalko kropa, v katerem so se kuhali njoki. Dodamo njoke. Vmešamo špinačo, maslo. Mešamo, da se voda pokuha, odstavimo z ognja, dodamo žličko olivnega olja ter ikre.

S KARTICO GOODLIFE DINERS CLUB 10% POPUSTA V RESTAVRACIJI CAPRA

30


M

Pravljično azijsko kraljestvo Manja Pavšič • Restavracija SHAMBALA Piše: Gruša Zorn • Dizajn in foto: hungryeyes.eu

P

rav v starem delu Ljubljane, na eni najlepših in najstarejših ulic, si je v pokritem dvorišču stare meščanske zgradbe izbrala domovanje najboljša azijska restavracija, Shambala. V tibetanskem budizmu pomeni Shambala pravljično kraljestvo in tako že sama beseda ponazarja užitke, ki jih je človek deležen, ko prestopi njihov prag. Azijska fuzija bi bil še najboljši izraz za prave umetnine, ki prihajajo na krožnikih iz njihove kuhinje. Manja Petrovčič s pomočjo hčerke Nane Žargi in sina Denisa Petrovčiča že vrsto let vodi eno najboljših azijskih restavracij v Sloveniji. Ideja je zrasla iz ljubezni do Azije, iz ljubezni do lepote ter kompozicije barv, vonjev in okusov, ki jih prenašajo v jedeh kot sporočilo drugih kultur in dežel. Domov so jih prinesli s potovanj, kot ideje, ki so zorele v glavah in se manifestirale, najprej le za ožji krog prijateljev, potem pa so jih razširili in zdaj z njimi razvajajo tudi najzahtevnejše goste. Kuhinjo odlikujejo azijske začimbe, zelišča in sveža zelenjava. Zelo zahtevni so pri svežini in izboru surovin za pripravo jedi. Dobavitelji so z

Sestavine:

klapavice, 1 kg zelena karijeva pasta (Shambala@HOME), 1 žlica kokosovo mleko, 250 ml česen, 6 strokov limonska trava, 5–6 stebel

sveži rdeči čili – mali, 5–6 kom. koriandrova korenina, 3–4 kom. sveži koriander sok 1 limete ribja omaka ostrigova omaka

»Iz ljubezni do vonjev in okusov Azije, smo jih prinesli domov.« MANJA PAVŠIČ Lastnica Shambale

Dunaja, le ti imajo dovolj dober izbor, saj Shambala kompromisov, kar se tiče hrane, ne sprejema. Tajska bazilika, sveža limonska trava, karijevi listi, sveži rdeči, zeleni in rumeni čiliji, kokosovo mleko, rdeči in zeleni kari, svež koriander, zeleni poper, pasta miso, ingver pa še in še bi lahko naštevali … Vse to so osnove, ki so nepogrešljive v njihovi kuhinji. Tudi v jedilniku se niso omejili. Zastopanih je več držav in vedno se najde prostor še za kaj novega. Za začetek vas presenetijo z blago japonsko juho miso, močno tajsko juho tom yum in tom ka, vietnamskimi zavitki, japonsko tempuro. Nadaljujete lahko s solatami ali pa preidete na glavne jedi. Klapavice v kokosovem mleku z limonsko travo, čilijem in svežim koriandrom, sveže rakovice, ki jih pripravijo v poprovi omaki, po tradicionalnem singapurskem receptu. Specialiteta pa so bifteki, marinirani v limonski travi in pripravljeni z mladim grahom in krompirjem karo. Lahko pa si privoščite pikanten rdeči ali zeleni tajski kari. Za konec so na vrsti še sladice. K hrani postrežejo vrhunska vina. Skratka, Shambala je restavracija, ki je preprosto ne gre prezreti.

KLAPAVICE V KOKOSOVEM MLEKU, Z LIMONSKO TRAVO IN SVEŽIM KORIANDROM Najprej zavržemo vse klapavice, ki niso dobro zaprte. Damo jih v lonec in na hitro pokuhamo, da spustijo vodo. V voku na žlici olivnega olja popražimo zeleno karijevo pasto, kokosovo mleko, stroke česna, limonsko travo, sveži čili, koriandrovo korenino in nasekljani koriander. Dodamo školjke brez vode in vse skupaj kuhamo pet minut oz. dokler se vse ne odprejo. Proti koncu dodamo še limetni sok, ribjo in ostrigovo omako. Klapavice, ki so ostale zaprte, odstranimo.

31

Goodlife. si 28


UM-NA-KOLO

Ponedeljek v dolini rožni NAPO • O tistem majskem večeru, ki mu je vrtenje življenjsko ploščo prestavil na višje obrate. Spesnil in selfnil: Boštjan Napotnik - Napo

»N

e vem točnega datuma, ampak vem, da je bil ponedeljek. Prijeten majski ponedeljek leta 1991. Prvi dve tretjini dneva sta minili v nestrpnem pričakovanju večerne tretjine. Za besede, ki so jih na Aškerčevi izgovarjali Janko Kos, Jože Toporišič, Matjaž Kmecl in Miran Hladnik, v glavi ni bilo prostora. Polna je bila namreč besed, ki sem jih vedno znova razstavljal in spet sestavljal v različne napovednike glasbenih komadov in oddaj. Vmes sem si tu in tam odhrkal in po tihem brundnil, da sem se prepričal, ali še imam glas. 100 ZAJEBANCEV = 100 TREMAVČKOV V Rožno dolino sem se odpravil precej prej, kot bi bilo treba. In nisem bil edini, zato sem si že na Erjavčevi na faco nadel nonšalantno zajeban izraz. Ameriško lepa mantra in order to be successful, one must project the image of success at all times bo sicer na platna prišla šele čez osem let, ampak veljala je že takrat. Nonšalantnih zajebancev je bilo tisti ponedeljek v Rožni dolini več kot sto. Njihovo število je bilo popolnoma enako številu o sebi ne čisto prepričanih tremavčkov. TRANS ZA ŽELEZNIMI VRATI Izza masivnih železnih vrat, skozi katera so izginjali in se čez nekaj minut spet pojavljali, so prihajali spremenjeni; večina jih je zdaj nosila masko z velikim napisom BMK. Japajade. Ko so za železna vrata poklicali mene, sem sedel za trikotno, le z eno lučjo osvetljeno mizico. Na

Goodlife.si 28

glavo sem si nataknil slušalke in nato nekaj minut kot v transu poslušal glasove v njih in izpolnjeval vse, kar so mi rekli: »Kdo si in zakaj si danes tukaj?« »Vzemi zgornji list in začni brati. Od tretjega odstavka naprej.« »Vzemi drugi list ... tega, ja. Preberi nam imena med številkama 115 in 130. Pa hitro.« »Še en list je tam, komadi so gor napisani. No, zdaj boš slišal konec komada od Pixies, ti boš pa najprej napovedal naslednjega, čez pol minute pa še naslednjega.« »Sorry, nekaj se je pokvarilo, tišina je, ti kar govori!« »Kdo je predsednik izvršnega sveta?« »Koliko je razlika med našo prvo in drugo frekvenco?« »Kdaj so na sporedu Nove pisarije?« »Okej, to je to. Naslednji teden pa poslušaj radio, da boš slišal, ali si izbran.« POSEBNO OBVESTILO »Iščejo se Fedja Juvan, Tomaž Writzl in Boštjan Napotnik. Kdor jih najde, naj jih čim prej pripelje Službi za napovedovanje Radia Študent.« To je bilo najboljše obvestilo, kar jih je kadar koli predvajala frekvenca 89,3 MHz (in tista druga, zdaj že ukinjena, za 15 MHz višja). V tem obvestilu so se začele vse hude debate, vsa nova muzika, vsi zanimivi ljudje, vsi odpiljeni projekti, vse zajebancije in simpatije, vse znanje obladovanja glasu in dihanja, ves futer za moj ego in vse ostale stvari, ki mi jih je dal Radio Študent. Zato je komad I just can’t live without my radio! v resnici moj, in ne LL Cool J-jev.

»Ko so za železna vrata poklicali mene, sem sedel za trikotno osvetljeno mizico. Na glavo sem si nataknil slušalke in nekaj minut kot v transu poslušal glasove.«

32Goodlife.si 28

34


ONA NOSI O B LE K A AX MARA W EE K EN D M

Oblači jo: Alenka Birk • Ilustracija: Tjaša Gale

KL OB WW UK D OL W. D CE OL &G CE AB GA BA BB NA AN A. C , OM

O, TIN COM EN O. AL IN A V ENT L AL O Č W. VA WW

E M AČ N D L E H K EE W

AX

MA

I ARN M AM C I I. C O RL N G R O A W. M WW

RA

RA

MA

RA

PL AŠ Č

X A MA LEK ND OB E EK WE

W EE KE ND MA X MA

RA

KR ILO W EE KE ND MA X MA

I LY, A SIC N A B B & GA .COM O LC E D ANA A B B B R A O G T CE .DOL WWW M A J IC A MARA D MAX WEEKEN

Ona nosi … I CA

J D MA EN EK E W

OB UT W EV W C W. C H H LO LO É E. C OM

X MA

MA

RA

… Vse podčrtano s črno in belo! Črte in črtice, najostrejši izmed grafičnih potiskov, so vedno modne, to pomlad pa so ji še posebno pri srcu. Linije moči, ki so včasih natančne in stroge, drugič spet abstraktno začrtane, v hipu osvežijo njeno garderobo. Drzni potiski se z oblačil podaljšajo na čevlje in torbe. Radi se družijo tudi z drugimi grafičnimi elementi, obožujejo družbo srebrnih tkanin. Kot nalašč za mestni šik.

Weekend Max Mara, Wolfova ulica 10, Ljubljana

35

Goodlife. si 28


Avtomobilsko zavarovanje z akcijo SPROSTI ČAS Za varno in sproščeno uživanje v prostem času ob sklenitvi avtomobilskega zavarovanja prejmete: • brezplačno zavarovanje prtljage, • 25 EUR popusta pri zavarovanju kolesarjev, • 25 EUR popusta pri turističnem zavarovanju.


IGRAČE Ni lepšega kot pomladno in zgodnjepoletno pohajkovanje po hribih. Intersport vam je pripravil vse potrebne igrače, da se lahko naužijete narave, čistega zraka, miru in veliko zelene barve. Uau, kakšen goodlife!

Šotor McKinley Quantum 3 Tekaške copate Nike Flyknit Lunar 3 Nikejeva tehnologija Flyknit je zasnovana na načelu, da mora imeti stopalo pri teku dovolj opore in hkrati svobode pri gibanju, zato so izdelali posebno tkanino, ki omogoča točno to. Za letošnjo sezono so predstavili že tretjo generacijo modela Flyknit Lunar, za katero so tkanino še nekoliko okrepili na predelu narta, s čimer so zagotovili odlično oporo, ki zagotavlja, da je stopalo trdno na svojem mestu, hkrati pa so jo nekoliko popustili na sprednjem delu, kar omogoča svobodnejše gibanje in boljšo zračnost. Posodobljen je tudi podplat Lunarlon, ki ponuja boljšo odzivnost in bolj naraven korak. Nike Flyknit Lunar 3 je na voljo v moški in ženski različici. Poleg tega pa je v Intersportu ekskluzivno na voljo v posebni barvni kombinaciji.

Ob lanski dvajsetletnici je McKinley navdušil z jubilejno linijo RED. Del te kolekcije je tudi treking šotor, v katerem je dovolj prostora za tri odrasle osebe. Namenjen je alpinistom in avanturistom, ki iščejo trpežen in hkrati lahek šotor. Quantum namreč tehta le 3,3 kilograma. Opremljen je z učinkovitim sistemom prezračevanja in kljubuje vsem, še tako brutalnim vremenskim razmeram. Njegova zunanjost prenese 3000 milimetrov vodnega stolpca, tla pa 7000 milimetrov. WWW.INTERSPORT.SI

Pohodniški nahrbtnik McKinley Kinetic 20

WWW.INTERSPORT.SI

McKinley za letošnjo sezono ponuja

Pohodniške palice McKinley Xtreme Light 1000 Pohodništvo je ena izmed najbolj zdravih in tudi najbolj razširjenih telesnih aktivnosti. Ima blagodejne učinke na srčno-žilni sistem, pozitivno vpliva na razpoloženje, da o koristih, ki jih prinaša gibanje na svežem zraku in v prekrasni naravi, niti ne govorimo. Učinke pohodništva pa še dodatno povečamo z uporabo palic, s pomočjo katerih sistematično aktiviramo tudi mišice rok, ramenskega dela in zgornjega dela telesa. McKinleyjeve palice Xtreme Light 1000 s svojo teleskopsko zasnovo ponujajo možnost osebnih nastavitev, hkrati pa so izjemno lahke in vsestransko uporabne.

ekskluzivno linijo izdelkov xLight, ki temelji na silno lahkem materialu in minimalistični zasnovi, poleg tega pa se lahko pohvali z izjemno funkcionalnostjo in odpornostjo tudi v najbolj zoprnih vremenskih razmerah. Del kolekcije je tudi nahrbtnik Kinetic 20, ki je narejen po vseh sodobnih standardih. Ponuja namreč ergonomsko oblikovano, zračno in nastavljivo hrbtišče, izdelan pa je iz vrhunskega materiala. Zadovoljil bo potrebe tudi najzahtevnejših pohodnikov. WWW.INTERSPORT.SI

WWW.INTERSPORT.SI

Pohodniški čevlji McKinley Quantum Ice Ko gremo v hribe, je treba kar nekaj pozornosti nameniti tudi pravi opremi. Obutev je pri tem morda sploh najpomembnejša. Pri McKinleyju so za zahtevne pohodnike, ki jih pogosto zanese tudi visoko v gore, izdelali model Quantum Ice, ki je sestavni del jubilejne kolekcije Red. Čevlji so iz vrhunskega materiala, omogočajo odlično oporo v gležnju, kakovosten podplat pa zagotavlja oprijem tudi na najzahtevnejših terenih. Poleg tega so vodotesni in omogočajo nastavitev polavtomatskih derez. WWW.INTERSPORT.SI

37

Goodlife. si 28


ULOV

Kuhaj z Ano Žontar Kristanc

CLA shooting brake – urbani lovec!

Gremo na kolo

Od februarja pa vse tja do poletja bo simpatična Ana Žontar Kristanc v družbi začimb in zelišč Kotányi predajala svoje kuharsko znanje na tečajih. Da bodo ti še bolj začinjeni, bodo poskrbeli tudi znani gostje. Naslednji tečaj bo že v petek, 27. marca, v salonu Miele v Črnučah, kjer vas bo Ana naučila pripraviti velikonočno potico in šunko. Za vse kasnejše termine in okusne novice obiščite spletno stran, kjer se lahko na delavnice tudi prijavite. www.aninakuhinja.si/delavnice

Mercedes-Benzovi prodajni saloni so v marcu postali še lepši. Prišla je namreč različica razreda CLA shooting brake. Avtomobil povezuje emocionalno obliko kupeja in uporabnost karavana, ki v prtljažniku sprejme 495 litrov uporabnih površin. S količnikom zračnega upora 0,26 postavlja CLA shooting brake rekordno vrednost v svojem razredu. Varčni motorji v kombinaciji z najboljšo varnostno in asistenčno tehnologijo so še razlog več, da ga preizkusite. www.mercedes-benz.si

Za vse kololjubce je najljubši čas za kolesarjenje že tu. Če ste bolj za družbo in tekmovalnost, vas že 28. marca čaka Bike festival Portorož. Aprila pa si prireditve še gosteje sledijo. Če ste bolj samotarski tip, odkrijte lepote Benečije – nebeško lepe pokrajine ob Nadiži ali pa se podajte na Kamniško traso s tremi prelazi. Ob tem pa ne pozabite na storitev Triglav kolesar – za vse kolesarske navdušence v Zavarovalnici Triglav razvito zavarovanje kolesarjev in koles. Sprostite svoj čas v naravi in naj bo kolesarjenje povezano le s prijetnimi doživetji. www.triglav.si/sprosti_cas

SOF premika meje: Upaj si!

Spočeta s strastjo

Exodos: Bodoči arhiv – fokus Afrika

Vremenoslovci napovedujejo sončno in 15 stopinj! Najboljši gostje so na dnevnem programu, najboljše zabave pa na večernem. Slovenski oglaševalski festival (SOF) bo namreč 26. in 27. marca v Portorožu spet združil prek 900 strokovnjakov komuniciranja. Ponudil bo orodje in vsebine na temo nevarnosti varnih poti in preseganja tveganj kot investicije za uspeh. Pogum, strast, navdih pa so vodila, ki peljejo k uspehu vse, ki si upajo. Portorož bo cvetel v drugačnosti in drznosti! www.sof.si

Združiti na prvi pogled dva različna svetova vedno prinaša nov preobrat. Kljub temu imata polno skupnih lastnosti. Tako prestižna znamka nakita Frey Wille kot vrhunska islandska kozmetika Bioeffect sta spočeta s strastjo do znanja in ustvarjanja, podprta z vrhunsko tehnologijo ustvarjata neminljivo lepoto. V butiku Frey Wille na Mestnem trgu v Ljubljani so dame in njihovi spremljevalci občudovali miniaturne umetnine in se seznanili z uporabnimi lepotnimi nasveti. www.freywille.com, www.bioeffect.si

V prestolnico se znova vrača eden izmed največjih in najstarejših festivalov sodobnih odrskih umetnosti v Sloveniji in regiji, Exodos. Devetnajsta edicija festivala z naslovom Bodoči arhivi: fokus Afrika bo v petih dnevih ponudila ljubiteljem kulture več kot dvajset dogodkov, ki bodo pokazali, zakaj »svet dohiteva Afriko, ne pa nasprotno« (Achille Mbembe/Rem Koolhaas). Obiskovalce čaka raznovrsten program, sestavljen iz plesno-gledaliških predstav, koncertov, fotografskih razstav, predavanj, pogovorov, delavnic, filmov in bazarja. www.exodosljubljana.si

FEBRUAR–JUNIJ

MAREC

26. IN 27. MAREC

Goodlife.si 28

19. MAREC

POMLAD-POLETJE

17.–21. APRIL

38


Hvala vam, dragi kupci, zaposleni in partnerji.

Kaj je tisto, kar naredi razliko, omogoči izstopiti iz povprečja? Prodornejša vizija? Več vloženega truda … volje, predanosti? Vse to pomeni še veliko več, če si zasluži pohvalo. V Hoferju se vsak dan trudimo, da lahko ponujamo le najboljše po najboljši ceni. Hvala, da ste v tako velikem številu prepoznali naša vsakodnevna prizadevanja.

1. mesto glavna kategorija

1. mesto mednarodna trgovska veriga

1. mesto maloprodajna trgovska veriga

hofer.si

|


ZDRAVO

Ajdov žepek s pehtranom

Slovenci radi posegamo po izdelkih iz ajdove moke, obenem pa smo predvsem v osrednji Sloveniji veliki ljubitelji pehtrana. V novem finem pecivu smo v Pekarni Grosuplje združili oboje in pripravili izdelek iz mešanega ajdovega kvašeno-listnatega testa s skutnim polnilom. Za značilni, aromatični okus smo v nadev pa tudi v testo dodali zvrhano mero pehtrana. WWW.MERCATOR.SI/SI/ZNAMKE/PEKARNA-GROSUPLJE

Kefir Mercator, odlični napitek z blagodejnim učinkom

Kefir je poznan kot starodavni naravni napitek, ki slovi po blagodejnih učinkih na človekovo zdravje, predvsem na boljšo odpornost in prebavo. Mercatorjev kefir izdelujejo v Mlekarni Planika iz stoodstotno slovenskega mleka. Gre za pasterizirano, nehomogenizirano mleko z le 1,1 odstotka mlečne maščobe. Fermentirano je s kefirjevo kulturo. WWW.MERCATOR.SI

Modne zapovedi na kuhinjskih policah?

Zakaj pa ne. Kotányi je letošnjo pomlad prenovil podobo začimb in zelišč v kozarčkih in jih odel v simpatične barve. Tako boste vsi ljubitelji kuhanja še hitreje našli svoj priljubljeni izdelek na trgovski polici pa tudi v domačem predalu. WWW.KOTANYI.SI

Potica s suhim sadjem

Tuna Mercator v oljčnem olju, zmagovalka testa VIP

Mercatorjevi tradicionalni orehovi potici se je letos pridružila še potica s sočnim in lahkim nadevom, praznična potica s suhim sadjem Mercator Premium. Skrbno je izdelana iz prvovrstnih sestavin, brez dodanega sladkorja, popolnost okusov pa ji daje slovenski cvetlični med. Je ročno valjana in zvita ter pripravljena v sodelovanju z dr. Janezom Bogatajem. WWW.MERCATOR.SI

Na testu Zveze potrošnikov Slovenije je tuna Mercator v olivnem olju prejela najvišjo oceno. Gre za pomembno priznanje kakovosti izdelka, saj imajo ribe poseben pomen v naši prehrani. Vsebujejo esencialne aminokisline (gradnike beljakovin) in »dobre« maščobe, ki jih naše telo ne more tvoriti samo. Poleg tega vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Mercatorjeva tuna pa slovi tudi po nižji vsebnosti soli med primerjanimi izdelki na testu VIP.

VIP 3/2015

dobro (4,1)

Goodlife.si 28

Z M A G O VA L E C T E S TA

WWW.MERCATOR.SI

40


Vsak dan nudimo veliko izbiro svežega in kakovostnega mesa po dostopnih cenah.

Piščančji file

brez kosti in kože, cena na kg Perutnina Ptuj

EUR

5,36

Ponudba velja od 12.3.2015 do 26.3.2015.

41 G . 28 V NAŠIH MESNICAH JE 100 % VSE MESO V REDNI PONUDBI REJENO V SLOVENIJI. oodlife si


POBEG

Tropski mozaik FLORIDA • Neskončno poletje, neskončne plaže Piše: Leonora Romano • Foto: Leonora Romano

Buhnil je vame. Tisti topli, tropski, poletni zrak. Prvič, ko sem stopila z močno klimatiziranega letališča v Miamiju. Bilo je pred malo več kot desetimi leti, ko sem sredi evropske zime zavrisnila v buhteče miamijsko popoldne. Letošnji februar pa me je pričakalo le 17 zgodnjepomladnih stopinj. Hvalabogu zgolj prva dva dneva. Ravno dovolj, da sem prvič videvala ljudi po ulicah v debelih jopicah, puloverjih, jaknah in celo zimskih škornjih. Mogoče čisto prav, da smo imeli bolj mehak prehod. Kljub floridski zimi je bilo prvo, kar smo po prespani noči naredili, pobeg na plažo. Tisto neskončno dolgo, peščeno, obrobljeno s turkiznim morjem. »Tuki bom naledila poticko,« je rekla moja neskončna triletna sreča in se zarila v pesek. Prvi dan, na prvi plaži.

I

n na vseh naslednjih je bilo enako. Še dobro, da smo se vmes podali na druge dogodivščine. Florida je namreč en velik park. Zabave je veliko za najstnike, za družine z otroki in baje tudi za upokojence. Ena sama tropska urejenost. Čudovita narava z največjim narodnim parkom na jugu. Everglades je neskončno močvirje, ki je med Miamijem in Naplesom nastalo šele pred 5000 leti. Te premikajoče se vode v svojih nedrjih skrivajo ogromno živalskih vrst. Tiste, zaradi katerih ljudje najpogosteje pridejo, so … aligatorji. V rekah, jezerih, prerijah, na močvirnih travnatih površinah srkajo močne floridske žarke. Divjina, ki ji ni enake. Otroci uživajo, ko prvič vidijo te lene in velike plenilce. Nekje vmes na ustaljeni poti po parku v Shark Valleyju smo videli jezno mamo aligatorko, ki je ob mladičku hudo pihala proti nam, in naredili malce večji varnostni ovinek. UČNE URE Z ALIGATORJI V EVERGLADESU

Američani so modreci prodaje in znajo zelo dobro predstaviti in prodati, kar jim je narava podarila. Zato vas na dolgi ravni cesti Tamiami številne table vabijo na ogled veličastnega Evergladesa. Najbolj nora izkušnja s čolni na zračne propelerje (air boats) je v Everglades Cityju, ko drsite s polno hitrostjo med naravnimi predori mangrov. Tak pravi naravoslovni dan, ko je mala popotnica spoznala precej novih živali, smo seveda končali … no, kje drugje kot na plaži. Odhiteli smo gledat, kako sonce tone v Mehiškem zalivu. Prednost zahodne obale, če niste jutranji ptič, so zaradi sončnega zahoda malo daljši in romantični večeri. Sprehajalcev, bralcev knjig, malih lovilcev pisanokljunih ptičev je bilo v Naplesu v tem času

Goodlife.si 28

veliko. Tako pomirjajoče je bilo vse skupaj. Verjetno ima s tem kaj opraviti tudi dejstvo, da smo prišli v prestolnico upokojencev, sicer takih aktivnih in kar dobro pod palcem podmazanih, saj se Naples bohoti z razkošnimi vilami. Tudi restavracije so bile ob mraku polne dišeče urejenih dam in gospodov. Pravo malo nasprotje je otok Sanibel severno od Naplesa, ki ga prevevajo bolj karibske vibracije. Promet je počasen, ker je veliko plaže željnih popotnikov, plaže pa … kaj drugega, neskončno dolge peščene fatamorgane. Odtenek peska je maldivsko bel. Urejene, pastelno pisane hiške v kolonialnem stilu te kar ponesejo v Hemingwayev čas, sprednji vrtovi pa kot da bi se vsi prijavili na tekmovanje za najlepše urejeno zelenico.

»Te premikajoče se vode v svojih nedrjih skrivajo ogromno živalskih vrst. Tiste, zaradi katerih ljudje najpogosteje pridejo, so … aligatorji.« BELE PLAŽE IN VELIKO PIVO Po pikniku na plaži, smo se v sončnem popoldnevu peljali novi destinaciji naproti. Lonely Planet o mostu, ki povezuje oba konca zaliva Tampa, piše: »Impresivni štiri milje dolgi most Sunshine Skyway je vreden 1,25 dolarja cestnine, samo da lahko občudujete dramatičen obok nad zalivom in spektakularen razgled.« In ker gremo ravno v St. Petersburg, nas pot pelje čez ta most. Juhu! Aha, juhu se hitro spremeni v … kva pa je zdej to?! Neverjetno, tik nad mostom se je gmotil velik, temen oblak. Kot bi odsekal, je sonce izginilo. Nah, pa je šel najbolj spektakularni mostni pogled. V hotelu vprašam, ali je megla značilna za ta del Floride. »Niti ne, gospa, le občasno, ko so temperaturne razlike velike, nastane tako gosta vlaga.« Hvala za razlago, ampak mi smo ja na počitnicah, na Floridi, »sunshine state«. Pa smo se raje zapodili v pravo kubansko restavracijo na kubanski sendvič in pivo … in vodo. Zjutraj smo se odpravili na potep po ameriškem St. Petersburgu, ki ni niti malo podoben ruskemu. Je bil pa na torkovo megleno

42


1. (zgoraj) Pla탑a Hollywood Beach 2. (desno) Aligator v nacionalnem parku Everglades 3. (skrajno desno) Pivnica The Brass Tap, Ybor city, Tampa 4. (na drugi strani) Floridski mozaik

43

Goodlife. si 28


jutro precej zaspan, nič kaj turistično zabaven, zato smo raje zbežali na rajske otoke St. Pete's. Lonely obljublja peščeno dušo tega zalivskega polotoka. In vse je res. Pesek je še bolj bel, voda še bolj turkizna. To smo se prepričali v kratkih trenutkih, ko je meglo prebodlo sonce. Na prvem, najožjem otočku Passe-a-Grille smo našli svoj Paradise Grille s fino ocvrtimi rakci. In dvema velikima pivoma. Plažne brisače smo hitro odnesli v avto in hiteli iskat sonce. Šli smo proti Tampi, ki je obljubljala živahen sprejem. Že na pol poti je sonce spet oživelo. Na obrobju Tampe smo ušli v en drug čas, ki ga ponuja mestece Ybor City. Sem so namreč s Key Westa prenesli tovarne za izdelavo kubanskih cigar. In na glavni ulici z rdečimi opekami oblečenega mesteca se širijo vonjave po cigarah. Vrstijo se trgovinice s cigarami, nočni klubi, gledališče, jazz in rock klubi ter pivnice. Pravzaprav celotni zaliv Tampe slovi po odličnem pivu. Tu naj bi našli pivoraj. In sva ga. Ob sprehodu mimo odprtih oken in pogledu na res dolg šank in za njim res dooolga vrsta pipc za točena piva je bil čas za naš postanek. Najprej v trgovino po sladoled za zadovoljstvo mlajše članice in potem udobna namestitev dveh starejših članov in dve pinti zadovoljstva. Aaaa. Ah, to je bilo to. Davek na potovanje z avtom. ULTIMATIVNI ZABAVIŠČNI PARKI Drug dan je bil čas za popolnoma drugačen zabaviščni park. Baje tisti ultimativni, če si star 10 ali pa tudi 40 let. Disney World. Ali pa Universal. Ali pa … Zabaviščnih parkov v Orlandu in okolici ne zmanjka.

Goodlife.si 28

Mi smo si s triletno princesko izbrali t. i. Downtown Disney. Da vidimo miško Mikija in se zavrtimo na vrtiljaku. In nekaj takega tudi ponuja to zabaviščnonakupovalno mestece. Parkirnina je zastonj, vstopnine ni. Starši se lahko le držijo za denarnico, ko otroci paradirajo mimo številnih trgovin z njihovimi junaki. Prava protiutež je središče Orlanda ob malem jezeru. Mirno, potreseno z labodi, račkami in dolgokljuni. Na ulici Thornton Park pa sami prijetni bari, restavracije za umirjeno kosilo. HOLA MIAMI Nismo dolgo zdržali stran od plaž. Sicer je to precej nemogoče, saj niti en kraj na Floridi ni od morja oddaljen več kot dve uri. Odkrivali smo celo vzhodno obalo od Vero Beacha, bolj mondenega Lake Wortha, do res blink blink bogataškega West Palm Beacha, najstniško žurerskega Fort Lauderdalea, penzičnega Hollywooda in multikulturno vibrirajočega, žurerskega, gurmanskega, latinskoameriškega Miamija. Že samo počitnice v tej latinski prestolnici ZDA bi bile polne. Kot bi znotraj enega mesta potovali po različnih delih sveta. Little Havana s kubanskim ritmom, Coconut Grove z evropskim, Little Haiti s karibskim, South Beach z žurersko mondenim in tisoč drugih znamenitosti, ki jih Miami ponuja v svojem stilu. Za češnjico na sladkem miamijskem grehu pa je obvezen še »road trip« po US Hwy 1 do njenega konca – Key Westa. Že sama pot skozi 113 otokov v smeri Kube, je transična. Ker smo ljubitelji delfinov, smo se ustavili

»Plaže pa … kaj pa drugega, neskončno dolge peščene fatamorgane. Odtenek peska je skoraj maldivsko bel.« na Grassy Key, v raziskovalnem centru. A na najbolj južnem delu ZDA, na Key Westu, vas pričaka … svet v svojem. Kjer so vsi dobrodošli in vsi sprejeti. Tudi roza taksiji izražajo drugačnost, ko se leno vijejo med kolonialnimi hiškami s tipičnimi verandami in kakšnim gugalnim stolom v senci. Ne pozabite pokukati v Hemingwayevo hišo, popiti mojita ali cubalibre, užiti popolnega sončnega zahoda ter se zahvaliti za počitnice in neskončno floridsko poletje.

Prenočevali smo s pomočjo booking.com in airbnb.com Avto smo najeli na izzirent.com Letalske vozovnice so nam uredili na kompas.si/myway Potujte dobro zavarovani. S svojo kartico Goodlife Diners Club ste brezplačno zavarovani vse leto in po vsem svetu. Naročite jo na www.goodlife.si

44DOBRO MESTO

Amsterdam Utrinki SILVIE JERMAN Foto: arhiv gostje in Shutterstock

»Ž

ivljenje v Amsterdamu je zelo na 'easy', če ga primerjam z življenjem v Ljubljani, takšen je njihov slog,« pravi Silvia Jerman, ki s svojima otrokoma že skoraj dve leti živi na Nizozemskem. Mesto je oboževala že od prvega srečanja in pot jo je kasneje pripeljala do selitve. Njen hobi je njen poklic, stiliranje ljudi in dekoriranje prostorov. Zdaj je v iskanju prostora za svoj posel. »Se mi zdi, da bi lahko ves dan pripravljala stylinge za revije in dekorirala domove. Vedno me navdihujejo Skandinavci s svojo čistino in preprostim izrazom lepega.« Rada potuje. Na sosednji hrib s kolesom, nazaj v Slovenijo, naokoli po Evropi, Skandinaviji in z zimskimi pobegi na Tajsko ali Malezijo. Enkrat pa pride na vrsto tudi skrita želja Japonska. Ljubi psihoterapijo, energije, spoznavanje sebe, ker tako preprosto je to, kar je.

2

3

1

Še dobro, da se nizozemščine šele učim, saj včasih prav pride, da vsega ne razumem, ker lahko v miru, sama s sabo spijem kavo in drugih ne slišim. Imajo pa v Amsterdamu tako močan naglas, da slišiš samo hhhhhh. In ko želim govoriti nizozemsko, mi takoj odgovorijo v angleščini. Šestdeset odstotkov ljudi tukaj ni Nizozemcev in angleščina je najpogostejši jezik. (smeh).

5

Nizozemska kuhinja ni preveč po mojem okusu …

… zato raje zavijem v kako azijsko restavracijo. Sicer pa je kultura tukaj tako mešana, da skoraj že težko najdeš »Dutch kitchen«. Priporočam Thai Fusion, Hello Sushi, Restaurant de Thai. restaurantdethai.nl; thai-fusion.nl; hellosushi.nl

Goodlife.si 28

2

Najlepše je življenje brez avta …

… vse se dogaja na kolesu. Vsakdanja telovadba. Mesto ima čudovito energijo, ravno prav piha, da zmeša vse v zraku (smeh). Arhitektura je super, življenjski stil ljudi mi je všeč, govorica, navade. Ob prvem soncu so vsi na ulicah in kofetkajo, popoldanska kosila, parki so polni …

6

5

4

Če pa si želite domače gurmanske posebnosti …

… brez sira in krompirja pač ne gre. Značilne Bitterballen (mesne krogle), haring (surove ribe), stamppot (klobase in zmešan krompir z zelenjavo). Da ne pozabim na njihov zajtrk, kruh s čokoladnimi mrvicami, oliebollen (ocvrte miške) in poffertjes (mini palačinke).

3

Dance music festival in King's day …

… sta le dva izmed mnogih zabav in kulturnih dogodkov v mestu. Dance festival se dogaja poleti na različnih krajih. Nihče pa ne želi zamuditi kraljevega dne. Veliko je tudi DJ festivalov, saj so najboljši DJ itak Nizozemci. Za kakšen klasični koncert pa je treba zaviti v čudovito stavbo Concertgebouw.

7

Trgovine so tukaj nekaj posebnega …

… in to, da jih ogledujem in raziskujem, to počnem najraje. Veliko trgovin s konceptom z bari je tu. Hutspot, Sissy-boy Homeland, Friday next, Coton cake, Anna Ninna ... Skoraj na vsakem vogalu kaj lepega.

4

Živim zraven največjega mestnega parka …

… Vedno se pohecam, da imam največji atrij. Vondel je čudovit, vsi športajo tam, se sončijo, sprehajajo pse ali pa se samo vozijo čez park v službo. Kljub temu pa še vedno najdeš kotiček zase. Pred dvema letoma so v park spustili 500 papagajev in še danes jih slišiš.

8

Ljudje so odprti, preprosti, komunikativni in neposredni …

… na kar se še navajam, povejo, kar mislijo, in od tebe je odvisno, kako to vzameš. Izmenjujejo si izkušnje. Všeč mi je, da so odprti in se podpirajo. Tako je že v šoli in zato moja otroka rada hodita v šolo.

46


NEOMEJENI MOBILNI PAKET ZA VSO DRUŽINO Do 5 mobilnih številk, 1 naročnina

ŽE OD

14 € NA OSEBO NEOMEJENI D Minute v vsa SLO omrežja Sporočila SMS/MMS Prenos podatkov

NEOMEJENO NEOMEJENO NEOMEJENO*

79

*

Najlepše je negovati tesne vezi s tistimi, ki jih imaš najraje. Povežite do 5 mobilnih številk v eno naročnino ter vsi uživajte v neomejenih klicih, sporočilih in prenosu podatkov. Z združitvijo boste veliko prihranili, za še boljšo izkušnjo v omrežju LTE 4G pa si privoščite še novi napredni mobitel iz naše ponudbe. Več na www.telekom.si

Zgodbe, ki združujejo.

Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana

www.telekom.si

*Naročniško razmerje s paketom Neomejeni D z do 4 dodatnimi naročniškimi razmerji Druga številka lahko sklenejo novi ali obstoječi naročniki storitev Mobitel, ki so zasebni uporabniki. Naročniško razmerje Druga številka je dodatno podrejeno naročniško razmerje. Z vklopom podrejenega naročniškega razmerja Druga številka prejmejo naročniki dodatno kartico SIM, ki uporablja zakupljene količine nosilnega naročniškega razmerja paketa Neomejeni D. Neomejeni D z mesečno naročnino 39,95 EUR oz. 33,95 EUR za naročnike izbranih paketov storitev SiOL vključuje neomejene pogovore v vsa slovenska omrežja, neomejene SMS-/MMS-e in neomejen prenos podatkov. Znižana mesečna naročnina za paket 33,95 EUR velja, če so naročniki tega paketa istočasno tudi novi ali obstoječi naročniki izbranih paketov storitev SiOL (TopTrio Penzion, TopTrio A, TopTrio B, TopTrio C, TopTrio D, TopSolo, TopDuo in/ali TopDuoTV) in imajo skupni račun. V primeru prekinitve izbranega paketa storitev SiOL ali skupnega računa se naročnikom zaračuna polna mesečna naročnina paketa. Za prenos podatkov pri paketu Neomejeni D velja princip pravične uporabe storitev prenosa podatkov, kot je opredeljeno v Posebnih pogojih uporabe mobilnih elektronskih komunikacijskih storitev. Za paket Neomejeni D se po preseženi vključeni količini prenosa podatkov v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije (15 GB) hitrost prenosa podatkov omeji na 64 kb/s v smeri k uporabniku in 64 kb/s v smeri od uporabnika. Z naslednjim obračunskim obdobjem se ponovno vzpostavi običajna hitrost prenosa podatkov, kot jo zagotavlja Telekom Slovenije. Količine veljajo za storitve, opravljene v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije v okviru enega obračunskega obdobja. Neporabljene količine se ne prenašajo v naslednje obračunsko obdobje. Storitve, ki so opravljene po porabljenih zakupljenih količinah, se zaračunajo po ceniku nosilnega razmerja. Ob vklopu vsakega podrejenega naročniškega razmerja Druga številka se nosilnemu naročniškemu razmerju zaračuna dodatek k mesečni naročnini v višini 10 EUR. S sklenitvijo novega naročniškega razmerja se naročnikom za vsako razmerje zaračuna priključna taksa v višini 12,07 EUR, v primeru spremembe obstoječega naročniškega paketa za storitve Mobitel v navedeni paket pa se vsako spremembo zaračuna enkratni znesek v višini 20 EUR. Paket Neomejeni D brezplačno vključuje en Paket SIM 2, ki lahko koristi zakupljene količine nosilnega paketa Neomejeni D, vendar ne vključuje dodatnih 100 MB paketnega prenosa podatkov kot pri ostalih paketih, kjer se storitev SIM 2 lahko dokupi za 5,95 EUR. Cene vključujejo DDV. Neomejeni pogovori v vsa slovenska omrežja, neomejeni SMS-/MMS-i in neomejen prenos podatkov so namenjeni običajni uporabi storitve. Uporaba storitve, ki bi kakorkoli škodovala omrežju Telekoma Slovenije, ni dovoljena. Med kršitve sodijo namerna preobremenitev omrežja, onemogočanje normalne uporabe omrežja drugim uporabnikom, uporaba storitve v komercialne namene, preprodaja storitve tretjim osebam, uporaba storitve s sistemi za samodejno klicanje oz. pošiljanje SMS-/MMS-ov brez človekovega posredovanja ipd. V primeru, da Telekom Slovenije oceni, da naročnikova uporaba storitve škoduje Telekomu Slovenije, si pridržuje pravico naročnika opozoriti in/ali mu onemogočiti uporabo storitve. Za več informacij o ponudbi, obračunskem intervalu, omejitvah vklopa storitev in ceniku drugih storitev obiščite www.telekom.si, Telekomov center, pooblaščeno prodajno mesto ali pokličite 041 700 700 oz. 080 8000. Telekom Slovenije, d.d., Ljubljana


HOMMAGE À CLAUDE MONET

Honfleur

FREYWILLE.COM | VIENNA

LJUBLJANA Mestni trg. 8 +386 1 421 03 15


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.