Page 1

Memòria 2011


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

Memòria 2011

Índex 1. Un any en paraules Paraules d’una persona gran: Odette Aragonès Paraules d’una voluntària: Inés Prats Paraules d’un soci: Marc Vilaseca Paraules del president: Maurici Blancafort Patronat i equip tècnic

2

2. Amics per sempre – In memoriam

4

3. Jornada Internacional de Soledat

6

4. Resultats 4.1 Gent gran 4.2 Voluntariat 4.3 Acció social Programes d’acompanyament Programes de socialització 4.4 Sensibilització i comunicació 4.5 Les xifres

8

5. Tot és camí (paraules de futur)

16

6. Agraïments

18

1


2

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

1. Un any en paraules Paraules d’una persona gran: Odette Aragonès

Paraules d’una voluntària: Inés Prats

“AMICS DE LA GENT GRAN PER MI SÓN UNA SEGONA FAMILIA”

“UN COMPROMÍS MOLT GRATIFICANT”

Fent un petit repàs dels bons records que tinc sé que l’ONG Amics de la Gent Gran m’ha facilitat moltes ajudes quan jo ho he necessitat. També m’han convidat a participar en algunes activitats, com petites reunions de berenars, visitar llocs interessants com alguns museus o el Gran Teatre del Liceu, i sortides de vacances: tenen una especial gràcia en organitzar-ho molt bé tot. Per Nadal, ens reunim més de 450 persones cada any, tant el 2010 com el 2011 van ser molt esplèndids. El dia de Sant jordi em varen sorprendre amb la visita a casa meva del president Artur Mas i la seva senyora per regalar-me la rosa i el llibre.

Fa tres anys que sóc voluntària d’Amics de la Gent Gran. Vaig conèixer la fundació per mitjà de la meva filla que és voluntària des de fa cinc anys. Em vaig animar a formar part en veure el seu entusiasme.

El 5 de juny, vaig anar convidada al Col·legi de Notaris per assabentar-me de moltes coses que són interessants, són consells per a gent gran que normalment desconeixem, i espero sempre amb il·lusió la revetlla de Sant Joan.

Tot el 2011 ha estat un any molt intens, ja que he pogut participar en moltes activitats i programes de l’organització com sortides, la revetlla de Sant Joan, les estades a Calaf durant l’estiu, el Gran Dinar de Nadal, i el programa Una Família per Nadal, en què vàrem compartir el dinar del dia de Nadal de la meva família amb dues persones grans: la Mercè i la Joana.

Estic convençuda que Amics de la Gent Gran per a mi són una segona família, per pocs o molts anys que visqui no oblidaré mai el que han fet i fan per mi. Una velleta de 92 anys molt agraïda i també del voluntariat.

Sóc del sector sociosanitari. He treballat en institucions i en l’atenció domiciliària com a treballadora familiar. I conec el dia a dia de la gent gran: pateixen rebuig, malalties i del que són més conscients, la pròpia soledat. Una realitat entre la nostra gent gran.

He viscut l’ambient d’amistat i confiança naixent entre els voluntaris on tots tenim el desig sincer de ser útils, on tots som un a l’hora de participar per crear moments de felicitat a les persones grans, perquè es sentin estimades i contribuir a trencar per unes hores la seva situació d’aïllament. I el més important d’aquest any és fer l’acompanyament setmanal a la Pilar, de 89 anys, que amb el temps ha esdevingut una gran amiga. Quan toco el timbre ja comença a parlar-me des del passadís i a l’obrir la porta m’acull amb una forta abraçada que em treu tot el cansament acumulat del dia. No parem de parlar en les dues hores que estem juntes i quan la veig riure, em fa feliç i és quan sento que estem fent un intercanvi real: compartim, donem i rebem totes dues. D’altra banda, de vegades, quan marxo, el seu rostre es tanca una mica i puc sentir la fragilitat de la seva vida, la fragilitat de la vida de tantes persones grans que viuen soles. Amics de la Gent Gran és una eina essencial per combatre aquestes situacions.


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

Paraules del president: Maurici Blancafort “LES MANCANCES LLUNY D’ATEMORIR-NOS ENS MOTIVEN”

Paraules d’un soci: Marc Vilaseca “AJUDAR LES PERSONES GRANS ENS FA UNA MICA MÉS GRANS PERSONES” Tot i el moment de crisi actual crec que és important, en la mesura de les possibilitats de cadascú, ajudar als que tenen problemes. Tothom pot necessitar suport alguna vegada, i un dels col·lectius més desfavorits en una societat “pensada per ser jove eternament” és el de la gent gran. Jo tinc els pares grans, amb 84 i 83 anys, amb la sort de tenir-se un a l’altre i també de rebre l’ajuda de la família i l’acompanyament dels seus veïns i veïnes. Però no tothom té això, hi ha moltes persones grans que se senten soles i abandonades i penso que entre tots cal que fem tot el possible per evitar-ho. Quan vaig decidir fer-me soci d’una entitat sense ànim de lucre no vaig dubtar en fer-ho amb Amics de la Gent Gran, perquè fan una gran feina de voluntariat, acompanyen als avis i les àvies, els hi organitzen activitats, en definitiva, els hi donen vida i si la meva aportació fa que això sigui possible, estic més que content. Ajudant les persones grans, tots som una mica més grans persones.

Patronat · Maurici Blancafort Planas, president · Francesc Patricio Domínguez, vicepresident · Josep Vicedo Borrell, secretari · Ignasi Torrent i Portabella · Alejandro Jiménez Marconi · Antoni Salvà Casanovas · Mercè Guardiola Amat · Mercè Mas Quintana · Sergio Vila-Sanjuán

En els últims temps s’està posant a prova la nostra capacitat de superació. Les dificultats econòmiques i financeres del nostre país han marcat un clar retrocés de les polítiques socials marcades, fonamentalment, per falta de liquiditat. Això ha comportat que els ajuts disponibles, per part de les administracions, a les polítiques avesades a la Gent Gran, hagin minvat fins a punts impensables fa uns anys. La nostra entitat ha lluitat amb totes les seves forces per mantenir el suport institucional i l’acció social que impulsa. Davant d’aquest escenari, tant poc encoratjador, nosaltres no defallim. Les mancances, lluny d’atemorir-nos, ens motiven: cal multiplicar els nostres esforços. Aportem el nostre gra de sorra a la societat amb la nostra capacitat de compromís. Personalment, del que em sento més orgullós, és de la nostra ferma voluntat de difondre a la societat de la situació real viscuda de milers d’avis. Hem denunciat la seva precarietat i alarmat que molts d’ells que es troben aïllats i sols. Hem demostrat, també, que aquesta situació els pot portar, si no hi posem remei, a l’exclusió social i la pèrdua d’esperança i qualitat de vida. Injust si tenim en compte que són ells els que ens ho han donat tot. Per aquest motiu, el 2011, vàrem convocar la Jornada Internacional de Soledat, que ens va permetre conèixer amb més profunditat la realitat d’aquesta situació cruenta i silenciosa que viuen milers de persones grans. Una conclusió: tenim molta feina per davant, doncs la soledat pot matar, i no ens ho podem permetre.

Equip tècnic · Oriol Alsina, director gerent · Mònica Lucena, coordinadora dept. social · Laia López, tècnica social (fins maig 2011) · Ramon Simón, tècnic social · Eva Martínez, tècnica social · Sandra Alanzor, tècnica social · Magda Civit, tècnica social (Cambrils) · Antonia Tamayo, tècnica social (Vilanova i la Geltrú) · Mari Carmen Fernández, tècnica social (Badalona i Santa Coloma de Gramenet) · Albert Quiles, coordinador departament de voluntariat i RRHH · Núria Serrano, tècnica de voluntariat · Mònica Palasí, coordinadora departament de comunicació (fins a l’octubre de 2011)

· Marisa Torrents, coordinadora dept. de comunicació (fins al novembre de 2011) · Anna Martínez, tècnica de comunicació (actes) · Àlex Gutiérrez, tècnic de comunicació (a partir del maig del 2011) · Mark Frantz, coordinador departament de captació de fons · Isabel López, tècnica de captació de fons · Xavier Pascual, tècnic de captació de socis i donants · Mònica Maté, coordinadora departament d’administració · Antònia Vergara, recepció · Loli Jurado, neteja

3


4

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

2. Amics per sempre –In Memoriam Durant el 2011 alguns amics i amigues han marxat per sempre. Ells ens han donat força per seguir endavant amb la nostra tasca. Volem retre homenatge a aquestes persones amb aquest conte del Pablo Gómez.


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

La Mort

Dedicat, afectuosament al Doc

tor Jordi Domingo

e que un dia va Aquesta és la història d’un hom del normal, perquè fora res í, somiar la Mort. Fins aqu ys” alguna vegada. tots hem tingut somnis “estran una miqueta fart, de El nostre personatge n’estava que gairebé tenia la vida en general, i la veritat és pre d’aquest món ganes de desaparèixer per sem a. Es deia Manel, però cruel i inhòspit que no enteni Nel. I amb Nel es va de petit els seus pares li deien li diré Nel. quedar, o sigui que jo també n encara era al llit, Uns dies després del somni, qua la Mort, però aquesta es va girar i va tornar a veure despert. O això penvegada no dormia. Estava ben er evitar deixar anar sava. Es va espantar i no va pod rt era l’estàndard: un “Hòstia!”. La imatge de la Mo ra i la dalla. cadavèrica, alta amb roba neg e, i va dir a la Mort: ar-s l·litz qui En Nel va intentar tran –L’altre dia et vaig somiar. –Ja ho sé –va contestar ella. tar i va preguntar-li:

En Nel es va començar a inquie –Véns a buscar-me? –Sí –va respondre.

tots els mals, Al nostre amic Nel, li van venir ar a quequejar: enç com i ja no sabia què dir. Va vulgui morir, em no que és –Bé, jo, en realitat, no ho sé…no sé si no cs… don te, però és clar, així de sob en aquestes circumstàncies... a plorar desconsolaAleshores la Mort es va posar vinga plorar. dament, amb molta tristesa. I tar: gun pre va li En Nel, desconcertat, res? plo què –Però, què et passa? Per glots: I la Mort va respondre entre san rebutja perquè soc em om Toth –És que ningú em vol! es volen lletja, i faig por! Fins i tot els que vaig a buscar-los. n qua ere enr morir, com tu, es fan quil, va afirmar: En Nel, ara ja una mica més tran fet, la vida és l’única –És que has d’entendre que, de dre’ns-la. cosa que tenim, i tu véns a pren no hi posaríeu ser pot to, –Si sabéssiu on us por tantes traves. –I on ens portes? sabràs quan toqui. –Això no t’ho puc dir ara. Ja ho

onés, la Mort se I gairebé sense que el Nel se n’ad i, quan es trobava li va anar acostant a poc a poc amb una veu suau tot just a un metre d’ell, li va dir, molt suau i tendra: –Vols que et faci un petó? sabia que això seria En Nel tenia molta por perquè tra banda, sentia un el final de la seva vida, però, d’al ella figura que l’atreia. impuls irrefrenable envers aqu n a pocs centímeQuan els seus llavis ja es trobave de la Mort. I va pensar tres, en Nel va notar l’alè càlid la Mort tingui un per un segon: “Com pot ser que que la Mort té vida?” alè càlid? A veure si resultarà instant de manera Els seus llavis es van tocar un la Mort es va molt suau i en aquell moment ssima, una cosa transformar en una noia maquí uns ulls clars d’una increïble. Era molt rossa, amb que transmetia una profunditat eterna i una cara dat i amor. sensació extraordinària de bon la figura de la Mort En Nel no entenia res, però, si la seva transformació l’havia atret d’alguna manera, ntava una atracció en aquella noia tan bella represe incomprensible però total. a poc a poc i van La noia se li va tornar a acostar cable, sense baixes unir els llavis de manera inexpli fant: sincer, noble i passions, en un petó com d’in va fer llarg, i en Nel desinteressat. Aquell petó es ent una bonior cada va sentir com l’envaïa lentam vegada més profunda. tia que flotava, Estava totalment relaxat i sen r. flotava… Fins que es va adormi I va reposar en pau. l,

perquè és el fina No ens ha de fer por la mort, que és la vida. ineludible, d’aquest parèntesi

que “transita”, o sigui, Quan una persona mor, es diu e lloc… (Cap a on?) que es desplaça cap a un altr es fetes: “Que descansi Només vull recordar dues fras ”. Si quan una peren pau” i “Ha passat a millor vida pau i passa a una vida sona mor descansa (per fi) en ocupar? De res. millor, de què ens hem de pre

5


6

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

3. Jornada Internacional de Soledat El passat 22 de novembre del 2011, la Pedrera de Barcelona va acollir un esdeveniment únic: la primera Jornada Internacional a l’Estat espanyol centrada exclusivament en comprendre les formes, causes i conseqüències de la creixent soledat que viuen les persones grans. A continuació trobareu, de forma esquemàtica, les principals conclusions.


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

La soledat està sola Així com la soledat i l’aïllament social sempre han estat absents de les polítiques socials, en l’àmbit acadèmic la soledat també està sola. Hi ha poca recerca, pocs experts, pocs observatoris i poca informació especialitzada sobre el tema. Es per això que a la Jornada Internacional de Soledat vàrem haver d’abordar el tema des de disciplines tan diverses com la sociologia, la demografia, la medicina o l’economia. Queda clar, doncs, que aquesta Jornada va ser única i que en bona mesura va obrir via! Un petit pas cap a un futur en el qual el fenomen de la soledat sigui pres seriosament tant des de la pràctica com des de la teoria! Ens fem grans... bon senyal! L’envelliment sol abordar-se des de la demografia i, més concretament, des d’una visió catastrofista que situa la creixent població de gent gran com a una gran amenaça estructural a l’Estat del Benestar. Per sort, el demògraf Julio Pérez ens va recordar que una alta esperança de vida està directament relacionada amb el nivell de benestar i salut d’un país, de forma que el fet que hi hagi molta gent gran és el principal èxit de qualsevol societat. Això no vol dir que l’envelliment de la població no plantegi grans reptes, com el de l’aïllament social que viuen tantes persones grans. Distingint soledat i aïllament No és el mateix l’aïllament social (absència objectiva de contactes socials) que la soledat (sentiment negatiu associat a la falta de relacions socials), ni totes les soledats són iguals. Distingir bé els concepte és la base per poder fer dues coses aparentment contradictòries: defensar com un dret de les persones grans el fet de voler viure soles –un fet que demostra major competència social i personal entre la població gran– i denunciar els milers de persones que han de viure soles i/o se senten soles sense haver-ho triat. Com a societat, no hauríem d’admetre que algú estigui sol sense voler-ho!

Un problema amb moltes arrels La soledat és un fenomen complex que té causes molt diverses: la substitució del model de família extensa per un model on les diferents generacions ja no viuen sota un mateix sostre, els estereotips negatius vinculats a la vellesa, els problemes de conciliació que tan difícil fan que moltes famílies –on tots dos membres de la parella han de passar llargues jornades de treball en un mercat laboral cada cop més precari– tinguin cura dels més petits i els més grans, l’entronització de l’ individualisme com a valor cultural de referència, etc. La soledat mata! Diversos estudis científics, com el que ens va presentar la neurobiòloga de la Universitat de Chicago, Louise Hawkley, mostren que la soledat té un impacte negatiu directe sobre les persones que la pateixen; més risc de malalties cardiovasculars, relació amb el desenvolupament de malalties com l’Alzheimer i és un factor de risc sobre el suïcidi, l’ansietat, la depressió i la salut mental en general. Poca broma: estar sol perjudica seriosament la salut! Propera estació: pobresa Com ens va explicar el sociòleg Joan Subirats, per a les persones grans la soledat representa un factor determinant del risc que tenen de caure en situacions d’exclusió social. Com menys persones al nostre voltant, menys relacions de reciprocitat tenim, més incomunicats estem, més ens abandonem i més fràgils estem davant les sacsejades de la vida. Junts podrem! En tractar-se d’un fenomen tan complex, lluitar contra la soledat passa per la implicació i acció combinada de Tercer Sector, sector públic i sector privat, amb iniciatives com el voluntariat amb gent gran sola, la recuperació del bon veïnatge, els sistemes de flexibilització de la jornada laboral, les polítiques públiques orientades a fomentar els vincles socials, els esforços per fomentar una visió positiva de la gent gran o l’aposta de les universitats per començar a estudiar seriosament aquest fenomen social.

7


8

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

4. Resultats Un any ple de reptes i compromisos adquirits, que ens segueixen donant empenta per afrontar el futur amb il·lusió i per fer que cada cop hi hagi menys persones grans que es trobin soles.


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

4.1 Gent gran Al segle XX, s’ha produït un augment de 20 anys en l’esperança de vida de les persones, fins arribar a una mitjana de 66 anys en tot el món. Això vol dir que un milió més de persones arriben als 60 anys, la gran majoria (80% estimat) pertanyen als països desenvolupats. Per altra banda, es preveu que al 2050 Espanya sigui el segon país del món que proporcionalment tingui una població més envellida. Aquest creixement presenta un desafiament en els àmbits econòmics, socials i psicològics de la societat. Per tal de fer front a aquest repte és necessari treballar en la promoció de la salut física, mental i emocional a totes les etapes de la vida, facilitant, en la darrera etapa, un envelliment saludable. La societat ha de proveir d’oportunitats per que tots els individus puguin arribar a una edat avançada amb habilitats per adaptar-se als canvis, per contribuir productivament amb bona salut i amb una xarxa de suport familiar i social. Estem doncs en un canvi de paradigma on les persones grans s’estan convertint en agents actius en la societat, formant part del desenvolupament econòmic i social.

Actualment, anem cap a una estructura social on les persones podem fer el que volem en qualsevol moment de la vida adulta dins una societat integradora social, segons declaren els sociòlegs Matilda i John Riley. Aquest fet ens indica que es desenvolupin iniciatives socials que promoguin i facilitin la qualitat de vida de les persones en tots els estrats d’edat, en els propers anys. Amics de la Gent Gran som una organització de voluntariat que tenim l’objectiu de donar suport emocional i augmentar la xarxa social d’aquelles persones grans que estan en situació de solitud, malaltia o marginació. Des d’Amics de la Gent Gran reivindiquen l’atenció bio-psico-social de la persona gran, i fomentem l’envelliment actiu i la millora de la qualitat de vida, oferint ajuda emocional, companyia i amistat. Durant el 2011 hem donat suport a 852 persones grans de les 6 poblacions on Amics de la Gent Gran té delegació. La ciutat de Barcelona concentra el 81% dels beneficiaris. Majoritàriament les persones grans ateses són dones d’entre 80 i 90 anys que viuen soles o amb una xarxa social molt escassa o poc freqüent.

A tal efecte, cal desenvolupar unes polítiques favorables a l’envelliment actiu i saludable, fer promoció de la solidaritat entre generacions, i treballar en la prevenció y control de les malalties cròniques no transmissibles.

GÈNERE I EDAT Dones

Homes

Total

<65

12

3

15 (2%)

66-75

76

18

94 (11%)

La bona salut i l’envelliment satisfactori es defineixen per la capacitat per funcionar de forma autònoma en un context social determinat. Si és social i intel·lectualment activa, la persona gran pot considerar-se sana, encara que tingui una malaltia crònica i prengui medicaments.

76-85

343

45

388 (46%)

86-95

304

31

335 (39%)

19

1

20 (2%)

754 (88%)

98 (12%)

852

BENEFICIARIS PER DELEGACIÓ

BENEFICIARIS PER NUCLI DE CONVIVÈNCIA

17 (2%)

Edat

>96 Total

Viu sol

17 (2%)

109 (13%)

Santa Coloma de Gramenet

Parentesc de primer grau

31 (4%)

78 (9%)

Cambrils

852

577 (68%)

Badalona

32 (4%) Vilanova i la Geltrú

62 (7%)

Parella

852

56 (7%) Residència

25 (3%)

Mollet del Vallès

Parentesc de segon grau

693 (81%)

7 (1%)

Barcelona

Altres

9


10

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

4.2 Voluntariat La tasca social desenvolupada durant el 2011 ha estat possible gràcies als 763 voluntaris que desinteressadament ofereixen el seu temps per dedicar companyia i amistat a les persones grans beneficiàries d’Amics de la Gent Gran. L’entitat segueix amb l’augment constant de persones voluntàries, ja experimentat durant el 2010. Majoritàriament, la persona voluntària de l’entitat respon a un perfil de dona d’entre 25 i 45 anys.

GÈNERE I EDAT Edat

Dones

Homes

Total

71

16

87 (11,4%)

26-45

199

106

305 (40%)

46-65

163

69

232 (30,4%)

95

44

139 (18,2%)

528 (69,2%)

235 (30,8%)

763

<25

>66 Total

El 2011 s’ha convertit en l’any que l’àrea de voluntariat d’Amics de la Gent Gran ha desenvolupat més activitat de la seva història, oferint un total de 52 sessions informatives a més de 330 persones. A més, i per tal de seguir millorant la qualitat de la tasca del voluntariat de l’entitat, s’han ofert un total de 15 sessions formatives on el voluntariat més implicat ha rebut formació en:

Mostra d’això és el guardó que durant el 2011, i en reconeixement a la tasca de voluntariat que la Federació Amigos de los Mayores, de la qual Amics de la Gent Gran n’és membre, van rebre gràcies al seu esforç. Es tracta del Premi Estatal al Voluntariat Social 2011, un guardó lliurat pels Prínceps d’Astúries (foto) i que s’atorguen anualment per reconèixer públicament la tasca de persones o entitats en activitats de promoció del voluntariat. Enquesta al voluntariat Amics de la Gent Gran, amb l’objectiu de seguir millorant la seva tasca de foment i capacitació del voluntariat, va realitzar una enquesta a més de 145 voluntaris. Les principals qüestions tractades anaven encaminades a conèixer el grau de satisfacció, el nivell i la qualitat de la comunicació de l’entitat envers el voluntariat, i la valoració sobre el nivell de participació del voluntariat en l’activitat de l’entitat. Les principals conclusions extretes de l’enquesta han estat:

· Problemes de la gent gran · Maltractament i abús a la gent gran · Recursos per la gent gran en situació de dependència · Demències · Animació per a gent gran · Sexualitat i gent gran · Suport en el procés de pèrdua, mort i dol

· El 87% dels voluntaris enquestats es mostres

Una de les activitats més enriquidores i emotives va ser la Trobada Anual de Voluntaris, celebrada el passat mes de novembre al Seminari Conciliar de Barcelona, on es va oferir un homenatge als voluntaris de més antiguitat, com a reconeixement a la seva tasca, el seu compromís i la seva dedicació constant envers les persones grans. Paral·lelament, Amics de la Gent Gran és cada cop més activa en els principals fòrums del sector construint un missatge de voluntariat, convertint-se gràcies als voluntaris i voluntàries, en un referent per al tercer sector.

El voluntariat d’Amics de la Gent Gran, per tant, afronta un futur en què se seguirà creixent i mantenint i, en tot cas, millorant la qualitat, mentre es reconeix incansablement aquesta tasca.

satisfets del vincle amb l’entitat

· El 45% d’aquests estan disposats a participar més · El 72% se sent representat en l’entitat · El 70% consideren que reben el suport i la formació suficient tant de l’Equip Tècnic com del Departament de Voluntariat.

763

PERSONES VOLUNTÀRIES EL 2011

489

PERSONES GRANS HAN REBUT VISITES SETMANALS


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

4.3 Acció social PROGRAMES D’ACOMPANYAMENT

PROGRAMES DE SOCIALITZACIÓ

Acompanyament a domicili Un dels entorns on més latent i nociva és la soledat és als propis domicilis de les persones, on passen la major part del temps amb molt poca o cap activitat social. Aquest fet s’agreuja encara més quan la persona, a més, pateix d’algun impediment físic o motriu.

Les activitats tenen un sentit social, cultural i lúdic amb la intenció de millorar la qualitat de vida de les persones que se senten soles, potenciant les relacions intergeneracionals i interpersonals.

Des dels inicis, Amics de la Gent Gran desenvolupa el programa Acompanyament a Domicili on, mitjançant la visita setmanal d’un voluntari, la persona gran rep el seu acompanyament, potenciant-ne la xarxa relacional i alleugerint la situació d’aïllament. En l’actualitat 489 persones grans reben la visita setmanal de voluntaris d’Amics de la Gent Gran. Una tasca que permet que es germinin vincles personals que sovint es converteixen en relacions d’amistat. Un tret important a remarcar és el compromís que pren Amics de la Gent Gran amb cadascun dels beneficiaris d’aquest programa: la persona gran gaudirà de la companyia i l’acompanyament fins la seva mort.

Tallers Tertúlies Grupals Trobades quinzenals de voluntaris i persones grans on es dinamitzen activitats i tallers.

Usuaris assistents

265

Hores de voluntariat

421

Tertúlies a domicili Reunions perquè la gent gran comparteixi una tarda amb altres persones grans i voluntaris. T.D. realitzades

253

Usuaris assistents

227

Hores de voluntariat Usuaris

5.456

489

Serveis realitzats

23.539

Hores de voluntariat

46.595

Acompanyament al malalt Els beneficiaris d’aquest programa són persones gran que pateixen malalties terminals, amb una esperança de vida limitada. Els voluntaris d’aquest programa els visiten un cop per setmana oferint el seu suport a malalts i als seus cuidadors principals. A més, Amics de la Gent Gran i els equips dels centres sociosanitaris oferim conjuntament el servei d’Acompanyament al Malalt dins els centres. El servei consisteix en la visita setmanal d’un voluntari o voluntària que ofereix suport afectiu, basat en la comunicació interpersonal i les relacions humanes, a persones majors de 65 anys que pateixen una malaltia en fase terminal o crònica i estan ingressades en centres sociosanitaris. Usuaris

64

T.G. realitzades

26

Serveis realitzats

1.309

Hores de voluntariat

2.590

Sortides Sortides culturals i d’oci que ajuden a les persones grans a desenvolupar les seves capacitats socials i enriquir el seu dia a dia. Nombre de sortides

32

Beneficiaris participants

251

Usuaris participants

208

Hores de voluntariat

1.089

Vacances amigues Per combatre les situacions de soledat, cada estiu (entre els mesos de juliol i setembre) s’organitzen torns de vacances adaptades. Beneficiaris participants

42

Voluntaris participants

19

Hores de voluntariat

9.576

Una família per Nadal Els voluntaris conviden la gent gran que ho desitgi a compartir amb ells i les seves famílies un dels àpats típics del Nadal. Usuaris participants

17

11


12

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

4.4 Sensibilització i comunicació Un dels pilars fonamentals de l’acció social d’Amics de la Gent Gran és la sensibilització de la societat sobre el problema de la soledat i l’aïllament social que pateixen les persones grans. Les campanyes, els actes i la presència als mitjans de comunicació ens ajuden a fer arribar el missatge de la importància de ser al costat de les persones grans més vulnerables. Roses Contra l’Oblit “Jo li donaré la rosa a la meva mare. A la gent gran, els fa falta molta motivació per tirar endavant el dia a dia. La soledat es la pitjor malaltia que poden patir, per això, la millor medicina que se’ls pot donar és fer-los companyia i fer petar la xerrada una bona estona”. Aquest és un dels 170 missatges de solidaritat que es van enviar a la web de la campanya Roses Contra l’Oblit, perquè la ciutadania se sumi a la iniciativa de regalar una rosa a una persona gran del seu entorn. Per a aquesta campanya, voluntàries i voluntaris de les 6 ciutats on Amics de la Gent Gran desenvolupa la seva acció social es van mobilitzar el dia de Sant Jordi. L’objectiu: que les persones grans celebrin aquesta festa cultural i cívica en companyia. Amb la voluntat de sensibilitzar els més joves sobre la situació de soledat i aïllament que pateixen les persones grans a Catalunya, Amics de la Gent Gran va portar novament Roses Contra l’Oblit a les escoles. Representants polítics i culturals es van acostar per l’estand de l’avinguda de la Catedral de Barcelona, des d’on es van adreçar a diferents domicilis per a lliurar una rosa i un llibre a una persona gran de l’entitat. Amics de la Gent Gran va rebre el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació 2010 en la categoria pàgina web de contingut cívic per la campanya Roses Contra l’Oblit.

Campanya d’estiu Prop de 350 persones, entre voluntaris i gent gran, van celebrar la revetlla de Sant Joan 2011, en un acte que va estar marcat per la música, el ball i sobretot la satisfacció de compartir un dinar en bona companyia. Aquesta celebració serveix per donar el tret de sortida a la campanya d’estiu, amb accions per ser al costat de les persones grans que es troben soles, un sentiment que s’accentua en el període estival. Els torns de Vacances Amigues, en què persones grans gaudeixen d’uns dies fora de la ciutat en companyia d’altres persones grans, voluntaris i voluntàries de l’entitat, són l’acció més destacada. “L’estima amb què ens han tractat totes les persones que van anar a les vacances de Calaf no l’oblidaré en la vida. Als meus 80 anys no m’imaginava que sentiria aquesta felicitat”, explicava la Bonifacia, que va viure aquesta experiència. Els altres dos torns van ser a Vic, i a Charmanon (França). La sortida al país veí es va compartir amb beneficiaris de l’organització germana Les petits frères des Pauvres. Les accions durant l’estiu es van completar amb les substitucions de voluntaris, l’enviament de cartes amb recomanacions per evitar els cops de calor i les trucades de seguiment. També es va posar en marxa de manera experimental les Tardes a la Fresca, en què parelles de persones grans i voluntaris que viuen a prop comparteixen un gelat, un cafè o simplement prenen la fresca plegats. Campanya de Nadal “Una bona vellesa és una vellesa acompanyada. Avui n’he vist un bon exemple”. Són les paraules de l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs, després de rebre el Premi Amics de la Gent Gran 2011, atorgat durant la celebració del tradicional Gran Dinar de Nadal. Espinàs, de 84 anys, va elogiar la tasca de voluntariat d’Amics de la Gent Gran. 477 persones, entre gent gran, voluntaris i voluntàries, a més de representants d’entitats col·laboradores i del món polític i cívic, es van reunir a la sala Marquès de Comillas del Museu Marítim de Barcelona, en un dels actes més esperats de l’any i que serveix per iniciar la campanya de Nadal. El Nadal és una època de l’any especialment difícil per a les persones grans que es troben soles, ja que són dies que s’acostumen a compartir amb la família i les amistats. El sentiment de soledat s’agreuja en aquestes dates, en part també per la situació econòmica, que afecta molt especialment aquest sector de la població.


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

Per fer front a tot plegat posem en marxa una campanya de sensibilització, accions i captació de recursos. L’acció més destacada és Una Família per Nadal, en què les persones grans que acompanyem poden compartir la taula, el caliu i les tradicions pròpies amb una persona voluntària i la seva família, que els acull. El 2011, 17 persones grans van gaudir d’aquesta proposta.

NOMBRE D’APARICIONS ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

65% Digital

13%

Dia Internacional de les Persones Grans L’1 d’octubre del 2011, la plaça de Sant Jaume de Barcelona va ser l’escenari de sortida i arribada de la 3a Marxa d’Homenatge a la Vellesa, que va recórrer alguns carrers de Ciutat Vella i va passar per llocs emblemàtics de la capital catalana com el mercat de Santa Caterina, per commemorar el Dia Internacional de les Persones Grans. Durant el recorregut, voluntaris i voluntàries van regalar fins a 2.000 clavells, cedits per Mercabarna Flor, a totes aquelles persones grans que es van trobar al seu pas. La commemoració del Dia Internacional de les Persones Grans va tenir un vessant cultural. La soprano Beatriz Jiménez, el tenor Albert Deprius, el baríton Miguel Rosales i el pianista Ricardo Estrada van posar veu i música al Gran Concert d’Òpera solidari que va acollir al vespre l’església de la Mare de Déu de la Bonanova. Més de 400 persones van gaudir d’aquest concert per recaptar fons per a l’acció social d’Amics de la Gent Gran. L’entitat va celebrar el Dia Internacional de les Persones Grans en coordinació amb la Federació Amigos de los Mayores (Catalunya, Madrid i València) i la Federació Internacional Les petits frères des Pauvres-Friends of the Elderly. Més de 80.000 flors es van regalar a tot Europa per homenatjar les persones grans.

Ràdio

224

11% Premsa

8% Televisió

3% Revistes

ABAST Mitjà

Autonòmic Barcelona Local Estatal Total

Televisió

16

2

1

16

19

Ràdio

25

0

5

25

30

Premsa

6

5

1

6

24

Revistes

3

2

0

3

6

Digital

145

IMPACTES DIGITALS

Portals notícies

20%

DEPARTAMENT DE COMUNICACIÓ

Portals especialitzats

Comunicació externa Impactes a mitjans Visites al web

37%

224 30.275

Amics al Facebook

704

Seguidors Twitter

381

3%

145

Portals genèrics

1% Blogs

39% Institucions i entitats

Nombre de participants en actes Sant Jordi

990

Sant Joan

348

Gran Dinar de Nadal

477

Nombre de persones que van rebre els butlletins electrònics

Dia Internacional de les Persones Grans

184

Nombre de destinataris del butlletí postal

3.324 761

13


14

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

4.5 Les xifres Us exposem el compte de resultats abreujat de l’exercici 2011, tal i com consta en l’informe oficial d’auditoria elaborat per l’empresa Auren Auditors (Registre Mercantil de Barcelona tom 20.713, foli 29, full b-11.351) i aprovat pel Patronat d’Amics de la Gent Gran en la reunió del 30 de maig de 2012. Enguany, les despeses (+10,4%) han augmentat proporcionalment més que els ingressos (+4,8%), però s’ha aconseguit tancar l’any amb un pressupost equilibrat (superàvit de 100,36€). En relació a les despeses, l’augment s’explica essencialment per l’organització de la Jornada Internacional de Soledat i l’augment de les despeses de

personal (consolidació de l’equip professional i posada en marxa d’un equip intern de captació de fons al carrer). Pel que fa als ingressos, seguim reduint la dependència del finançament públic (40% gràcies al constant increment de la nostra base de socis i donants, al suport de fundacions privades i al bon funcionament de les accions de merchandising (roses venudes a la campanya Roses Contra l’Oblit). La davallada del finançament públic i de les Obres Socials, doncs, s’ha vist compensada per la generositat de donants individuals i col·lectius, que al 2011 ha estat més de 1200.

COMPTE D’EXPLOTACIÓ 1. Ingressos per les activitats

HAVER (DEURE) 2011

HAVER (DEURE) 2010

633.756,66

601.331,45

1.1 Vendes i prestacions de serveis

21.486,73

8.652,50

1.2 Ingressos rebuts amb caràcter periòdic

112.113,49

102.206,21

1.3 Ingressos de promocions, patrocinadors i col·laboracions 1.4 Subvencions oficials a les activitats

71.224,26

48.296,96

145.422,08

150.815,00

1.5 Donacions i altres ingressos per activitats

168.570,10

175.295,78

1.6 Altres subvencions, donacions i llegats de l’exercici incorporats al resultat de l’exercici

114.940,00

116.065,00

0,00

-20.000,00

2. Ajuts concedits i altres despeses 2.1 Ajuts concedits 5. Aprovisionaments (**) 5.1 Consum i deteriorament d’existències 6. Altres ingressos de les activitats

0,00

-20.000,00

-18.063,41

-13.656,49

-18.063,41

-13.656,49

0,00

796,77

0,00

796,77

7. Despeses de personal (**)

-434.920,53

-352.765,38

8. Altres despeses d’explotació (**)

-178.604,94

-176.800,34

-176.553,91

-174.844,82

6.1 Altres ingressos accessoris i altres de gestió corrent

8.1 Serveis exteriors

0,00

0,00

8.1.2 Arrendaments i cànons

-3.704,52

-5.181,97

8.1.3 Reparació i conservació

-6.181,40

-7.410,58

8.1.1 Investigació i desenvolupament

-24.826,45

-28.915,88

8.1.5 Transports

-8.482,53

-10.013,22

8.1.6 Primes d’assegurances

-1.586,78

-1.768,53

8.1.7 Serveis bancaris

-4.150,12

-3.864,05

8.1.8 Publicitat, propaganda i relacions públiques

-44.454,62

-52.774,41

8.1.9 Subministraments

-13.364,90

-9.106,49

8.1.10 Altres serveis

-69.802,59

-55.809,69

-2.051,03

-1.955,52

8.1.4 Serveis professionals independents

8.2 Tributs

-11.945,84

-13.157,56

10. Subvencions, donacions i llegats traspassats al resultat

7.624,81

9.664,13

13. Altres resultats

1.876,28

476,81

I) RESULTAT D’EXPLOTACIÓ (1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13)

-276,97

35.889,39

14. Ingressos financers

418,49

268,66

9. Amortització de l’immobilitzat (**)

15. Despeses financeres (**)

-41,16

-81,46

II) RESULTAT FINANCER (14+15+16+17+18)

377,33

187,20

III) RESULTAT ABANS D’IMPOSTOS (I+II)

100,36

36.076,59

100,36

36.076,59

19. Impostos sobre beneficis IV) RESULTAT DE L’EXERCICI (III+19)


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

ORIGEN DELS INGRESSOS 2011

2010

300.000,00 250.000,00 200.000,00 150.000,00 100.000,00 50.000,00 0,00 Subvencions

Caixes i bancs

Donants particulars

Empreses

Fundacions

Activitats pròpies

DISTRIBUCIÓ DE LES DESPESES PER PROGRAMES 160.000,00 140.000,00 120.000,00 100.000,00

108.385,29 €

113.466,22 €

102.301,60 €

20.000,00

89.374,35 €

40.000,00

79.776,89 €

60.000,00

150.271,53 €

80.000,00

Actes de socialització

Sensibilització

Captació de fons

0,00 Acomp. a domicili

Acomp. al Activitats de malalt i esporàdics socialització

Aquests darrers 5 anys hem vist com centenars de persones decidien donar-nos un cop de mà, malgrat la terrible situació econòmica i social que pateix el país des de finals de 2008, un fet que demostra que la solidaritat de la ciutadania està més viva que mai. Amics de la Gent Gran ha vist com es triplicava el nombre de donants i es multiplicava per cinc el de persones que han decidit oferir un compromís econòmic estable, tot fent-se socis, superant els 1.200 socis i donants durant el 2011. Tots ells fan possible que la nostra ajuda arribi a les persones grans que ho necessiten i, a la vegada, contribueixen a expandir el nostre missatge entre els seus familiars, amics i propers, esdevenint així uns grans ambaixadors de la lluita contra la soledat i la marginació de les persones grans.

2011

15


16

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

5. Tot és camí (paraules de futur) Ara que el foc de la crisi crema descontrolat, posant en perill vides, pobles i moltes de les coses que havíem construït i cregut, és el moment d’alçar la vista al cel per intentar entendre cap a on bufarà el vent.


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

A Amics de la Gent Gran ja ens hem posat mans a la feina, donant llum verda a l’elaboració d’un Pla Estratègic 2013-15 que neix amb l’objectiu de tenir d’aquí a nous mesos un full de ruta que ens indiqui cap on hem de dirigir els nostres esforços en els propers tres anys. Les coses estan canviant de forma tant ràpida i profunda que, sincerament, no sabem del cert com serà el futur que ens espera a mig termini. Això sí, podem arriscar-nos a intuir algunes coses. Intuïm que viurem en una societat on la proporció de gent gran serà la més gran de la història i les persones de més de 80 anys ja no seran una excepció estadística. Suposem que l’Estat del Benestar seguirà sent retallat i que mai tornarà a ser com abans, deixant centenars de milers de persones sense la protecció social que fins ara havíem gaudit. Imaginem que, davant de la claudicació dels governs als mercats, serà en bona part la societat civil la que sortirà al rescat dels ciutadans més febles. Somniem que les ONG assumiran amb decisió un rol polític de transformació social que la majoria de partits polítics semblen haver oblidat. Ens atrevim a pronosticar que els voluntaris deixaran de ser només “aquells nois tan simpàtics” per esdevenir veritables motors de l’acció social del nostre país. Intuïm, en definitiva, que en el futur hi haurà molta gent gran que viurà en condicions indignes i que necessitarà ajuda. Us proposo que siguem humanament ambiciosos i que Amics de la Gent Gran ens oferim públicament per fer el possible per ajudar a totes aquestes persones grans.

No sabem molt bé com ens ho farem. Haurem de començar a donar ajudes assistencials? Haurem d’entrar a les residències? Com aconseguirem que la nostra solidaritat arribi als milers de persones grans que viuen a municipis on no hi estem presents? Us convido a participar en l’aventura de donar resposta a aquests interrogants. Perquè un Pla Estratègic no és més que una llarga conversa entre aquells que, tant des de dintre de l’organització com des de l’entorn més proper, estimem la gent gran i col·laborem d’una forma o altra des d’Amics de la Gent Gran per millorar la vida d’aquells que tant es mereixen, però tant poc reben. Si anem tots junts i aconseguim posarnos d’acord en el camí a seguir, segur que l’encertarem. Com diu una cançó tradicional catalana: tot es camí, tot es drecera, si ens dem la mà. Oriol Alsina i Español, director gerent d’Amics de la Gent Gran

17


18

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

6. Agraïments Amics de la Gent Gran som una organització de voluntariat que lluitem, des de fa 25 anys, contra la soledat i la marginació de les persones grans mitjançant l’acció de voluntaris i voluntàries i la sensibilització de la societat. A tots els voluntaris i voluntàries, persones grans, socis, donants, professionals, patrons i equip tècnic per fer possible un any de reptes, il·lusions i complicitats: Gràcies!


MEMÒRIA 2011 › AMICS DE LA GENT GRAN

AMB EL SUPORT DE:

COL·LABORADORS: Fundacions i entitats: Fundació Jaume Espona, Fundació Josep Moncusí, Fundació Salarich Calderer, Fundació Claror, Fundació Banc dels Aliments, Pallassos sense Fronteres, Seminari Conciliar de Barcelona, Gran Teatre del Liceu, Banc de recursos no alimentaris de Barcelona, Associació de Productors i Majoristes de Mercabarna Flor, Col·lectiu Autònom de Treballadors dels Mossos d’Esquadra, Casal Municipal de la Gent Gran de Cambrils i Rotary Club. Empreses: Grup Mutuam, Haribo, Elis, Barcelona Digital Centre Tecnològic, Floristeria Mayflowers, Ferrero Ibérica, Mango, Sumarroca, Cacao Sampaka, Caprabo, Danone, Llet Nostra, Dress Art, Hotel Melià Barcelona, Mercès, Grupo Planeta, Grupo Océano, Editorial Laertes i International Sound Studio. Persones: Orquestra Duo Parfills, Meritxell Górriz, Jaume Mateu, Nolvenn Le Goff, Paco Guirao, Xabier Moreno, Cesc Gelabert, Mingo Ràfols, Aaron Wilson, Jordi Serra, Sarah Colomer, Julien Lagarde, Jordi Jové i Jorge Hernández.

19


20

AMICS DE LA GENT GRAN › MEMÒRIA 2011

AMICS DE LA GENT GRAN C/ Grassot 3, 1r. 08025 Barcelona www.amicsdelagentgran.org facebook.com/amicsdelagentgran Twitter: @Amicsgentgran DELEGACIONS Barcelona Tel. 93 207 67 73 info@amicsdelagentgran.org Badalona Tel. 93 460 61 59 badalona@amicsdelagentgran.org Cambrils Tels. 977 79 52 95 / 977 79 51 92 cambrils@amicsdelagentgran.org Mollet del Vallès (Programa “Al teu costat”) Tel. 93 571 95 75 (ext. 9723) mollet@amicsdelagentgran.org Santa Coloma de Gramenet Tel. 93 460 61 59 santacoloma@amicsdelagentgran.org Vilanova i la Geltrú Tel. 659 70 58 80 atamayo@amicsdelagentgran.org

Aquest document s’ha imprès amb paper ecològic procedent de plantacions de gestió forestal sostenible. Fotografies: Paco Guirao (pàg. portada, 2, 6, 17 i 18) Maite Parellada (pàg. 8 i 16) Julien Lagarde (pàg. 12) José Cabalar (pàg. 10) Nolvenn Le Goff (pàg. 15) Sarah Colomer (pàg. 4) Cecilia dos Santos (pàg. 20) Disseny gràfic: Gonell comunicació Producció: La Trama

Membre de la Federació Amigos de los Mayores Catalunya, Madrid i València Membre de la Federació Internacional Friends of the Elderly Alemanya, Canadà, Espanya, Estats Units, França, Irlanda, Polònia i Suïssa


Profile for Gonell Comunicació

Amics de la Gent Gran / memòria 2011  

Memòria anual 2011

Amics de la Gent Gran / memòria 2011  

Memòria anual 2011

Profile for gonell
Advertisement