Page 1

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Τεύχος 08. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ|ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MASERATI GranTurismo ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΑΙΝΑ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Η ΠΕΡΙΤΕΧΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ GAUDÍ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ


„Πίστη είναι να ανεβαίνεις το πρώτο σκαλοπάτι, ακόμα και όταν δεν βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα.“ Martin Luther King (1929-1968), Αφροαμερικανός ηγέτης. Φωτογραφία: Νίκος Κουρούμαλος


Η

νέα χρονιά μπήκε και το GO FOR MORE την καλωσορίζει με το όγδοο τεύχος του. Με θέματα όπως πάντα ενδιαφέροντα και πρωτότυπα, θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στο νέο χρόνο παρέα με εσάς, τους πιστούς μας αναγνώστες. Το εξώφυλλό μας αυτή τη φορά είναι αφιερωμένο στο Καρναβάλι της Βενετίας (Carnevale di Venezia) που ξεκινάει στις 15 Φεβρουαρίου 2014 και συμπίπτει με το δικό μας πρώτο Σαββατοκύριακο των Αποκριών. Πρόκειται για μια παραδοσιακή βενετσιάνικη στολή και, όπως άλλωστε θα ανακαλύψετε διαβάζοντας, το μεσογειακό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο σε αυτό το τεύχος. Στις πνευματικές μας αναζητήσεις θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη φύση του θυμού, τις αιτίες που τον προκαλούν και φυσικά, θα αναζητήσουμε λύσεις για να απελευθερωθούμε από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που λιγότερο ή περισσότερο, μας αφορά όλους. Η απόδρασή μας αφορά σε μία ιδιαίτερη μεσογειακή πόλη, τη Βαρκελώνη. Η πρωτεύουσα της Καταλονίας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, έχει αρκετές ομοιότητες με τις πόλεις μας και με την ελληνική κουλτούρα. Αυτό που την κάνει όμως να ξεχωρίζει, είναι το πολιτιστικό στίγμα που άφησε στην πόλη ο περίφημος αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί. Εμπνευσμένος από τη φύση, κατασκεύασε κτίρια μοναδικά στον κόσμο δίνοντάς τους συμβολικό χαρακτήρα. Ένα σπίτι προσομοίωση δράκου, μία εκκλησία που αποτυπώνει με την αρχιτεκτονική της τις χριστιανικές γραφές. Ο Γκαουντί τόλμησε να δει τον κόσμο διαφορετικά και αυτό που είδε, το αποτύπωσε στον τεράστιο καμβά που λέγεται Βαρκελώνη, όχι με πινέλα και χρώματα, αλλά με πέτρα, ξύλο και γυαλί. Και μιλώντας για Μεσόγειο, δεν θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε με τίποτα λι-

γότερο από μία Maserati GranTurismo. Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία που σήμα της έχει την τρίαινα του Ποσειδώνα, μας έκανε την τιμή να μας κυκλοφορήσει στους απόλυτα ασφαλείς της αυτοκινητόδρομους, τους περίφημους „autostradas“. Η πολυτελής Ιταλίδα μας μάγεψε με τις ελκυστικές της καμπύλες, αλλά ακόμη περισσότερο με τις μοναδικές της επιδόσεις. Θορυβώδης και νευρική, πολυτελής και κομψή. Στις υψηλότερες στροφές ο V8 κινητήρας της βρυχάται, επιβάλλοντας την παρουσία της στον δρόμο και αναγκάζοντας τα „συμβατικά αυτοκίνητα“ να της ανοίξουν τον δρόμο για να περάσει. Μετά από την μεγάλη κυρία των δρόμων, σειρά έχει μια άλλη μεγάλη κυρία, της μουσικής σκηνής αυτή τη φορά. Η προσωπικότητα που μας κάνει ποδαρικό στο πρώτο τεύχος του 2014, είναι μία εξαίσια καλλιτέχνιδα εντός και εκτός συνόρων. Η Μαρίζα Κωχ δεν είναι απλώς μία τραγουδίστρια με χαρισματική φωνή. Είναι συνθέτης, στιχουργός, ερμηνεύτρια και μετρά πολλές, σημαντικότατες διακρίσεις στην καλλιτεχνική της πορεία. Ευαίσθητη και συνάμα δυναμική, τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στη μύησή τους στη μουσική, μέσω της βιωματικής μάθησης. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την τιμή που μας έκανε να μας παραχωρήσει μία από τις ομορφότερες συνεντεύξεις της. Αγαπητοί μας αναγνώστες, καλή ανάγνωση!

Δημήτριος Γκόρλας

Νίκος Κουρούμαλος

ΤΟ «ΆΛΛΟ» ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

EDITORIAL


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EDITORIAL ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ – Μια σπουδαία κυρία της ελληνικής μουσικής

3 Σελ. 6

6

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ – Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας

12

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MASERATI GranTurismo – Ένα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο

18

ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

24

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙ ΘΥΜΟΥ – Κατανοώντας τη φύση του θυμού

26

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ – „Το να τραγουδάς μέσα στην Ελλάδα, σε συνοδεύει για πάντα“.

Σελ. 18

Εκδηλώσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

28

Πολιτισμός

30

Μουσική Νέες κυκλοφορίες

31

Κινηματογράφος Τι έρχεται στις αίθουσες

32

Το απόλυτο GFM – Horrorscope

33

Γεγονότα, που κανείς δεν θέλει να ξέρει

35

MASERATI GranTurismo – Δυναμική και μυώδης σαν αθλητής. Κομψή και ελκυστική, σαν Ιταλίδα.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ – Μία χαλαρή πόλη μεσογειακού κάλλους. Σελ. 12


€1 Η ΚΑΘΕ ΜΠΑΛΑ ΠΑΓΩΤΟΥ.

€14 ΤΟ 1o ΚΙΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ 2o ΚΙΛΟ ΠΑΓΩΤΟ

€4!

ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΑΣ

ΔΩΡΟ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΠΑΓΩΤΟ! Η προσφορά ισχύει με την αγορά της τούρτας των γενεθλίων ή των γλυκών αξίας από €10.

Λ. Συγγρού 100, τηλ. 210-8983000

ικτά

Ανο

2ρ4ες

Κυπρίων Ηρώων 50, Ηλιούπολη, τηλ. 210-8983001 Χρεμωνίδου 55, Παγκράτι, τηλ. 210-7669555

ώ

info@deliolanis-icecream.com www.deliolanisicecream.gr Join us on

: Δεληολάνης (Official)

Σύντομα ανοικτό 24 ώρες.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μαρίζα Κωχ

6


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ε

ίναι μία από τις πιο καταξιωμένες καλλιτέχνιδες στον χώρο της μουσικής. Η Μαρίζα Κωχ δεν είναι γνωστή μόνο για την ερμηνεία της, αλλά και για τις στιχουργικές και συνθετικές της ικανότητες. Εκτός από τη μουσική, η μεγάλη της αγάπη είναι τα παιδιά. Πριν από δεκαπέντε χρόνια δημιούργησε το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου – Μαρίζα Κωχ, με σκοπό τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να έρθουν κοντά στη μουσική, να την γνωρίσουν και να την αγαπήσουν μέσω της βιωματικής μάθησης. Εκτός από το εξειδικευμένο προσωπικό, η ίδια διδάσκει στα παιδιά ως μουσικοπαιδαγωγός. Στην πολυετή πορεία της μετράει 23 προσωπικούς δίσκους, 5 συλλογές, συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ, ενώ η ίδια έχει γράψει παιδαγωγικά βιβλία και πολλές παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Η επιτυχημένη της μουσική πορεία έχει βραβευτεί πολλές φορές με σημαντικότατες διακρίσεις. Ο δίσκος της «Αραμπάς» ήταν ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ελληνική αγορά, ενώ το 1990 τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως γυναίκα δημιουργός. Από το 1970 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο διαδίδοντας και εκπροσωπώντας την ελληνική μουσική παράδοση στα μεγαλύτερα θέατρα και μουσικά φεστιβάλ, ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής.

Έχετε τραγουδήσει στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, αλλά και σε μικρούς χώρους άσημων περιοχών της χώρας μας, όπως σχολεία κλπ. Ποια εμπειρία από τις δύο σάς προσφέρει μεγαλύτερη συγκίνηση;

δώσει 60 παραστάσεις! Το αυτοκίνητο ήταν γεμάτο λουλούδια και καλούδια που σκέπαζαν σχεδόν το πιάνο. Αυτή η περιοδεία στους μικρούς τόπους, με συνοδεύει όλη μου τη ζωή.

Πριν πολλά χρόνια περιοδεύοντας στη στεριανή Ελλάδα, είχα ως τελευταίο μουσικό σταθμό την Αλεξανδρούπολη. Καθώς δεν με δέσμευαν άμεσα άλλες καλλιτεχνικές υποχρεώσεις, αποφάσισα να κάνω μια μεγάλη εκδρομή στη Θράκη και να φτάσω μέχρι την πιο ακριτική γωνιά της Ελλάδας, ή όπως το λένε αλλιώς «Τριεθνές». Οδηγούσα ένα κλειστό van της Volkswagen. Μέσα είχα πάντα ένα όρθιο πιάνο. Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη, καθώς βρέθηκα σ’ αυτή την εσχατιά και ζήτησα από το δάσκαλο του σχολείου να δώσω ένα ρεσιτάλ. Με μεγάλη χαρά το δέχτηκε κι έτσι έγινε η αρχή. Ξεκίνησα να κατηφορίζω, έχοντας μαζί μου μόνο έναν πιανίστα και χωρίς μικρόφωνα. Δεν παραλείψαμε κανένα από τα χωριά της Θράκης. Η συγκίνηση, τόσο η δική μου, όσο και των ανθρώπων με τους οποίους μοιραστήκαμε αυτές τις στιγμές ήταν μεγάλη. Ανέβηκα και στα χωριά Μεγάλο και Μικρό Δέρειο, στην μειονότητα των Πομάκων. Μ’ έβαλαν στα σπίτια τους, οι γυναίκες μού έραψαν κι ένα κουστούμι σαν τα δικά τους… ακόμα το έχω!

Ήταν τιμή για μένα να τραγουδήσω μια εβδομάδα, στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, «ΜΧΑΤ», στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, στο Μπομπούρ του Παρισιού, ή ακόμα στο Ακαδημαϊκό Χωριό της Σιβηρίας. Ωστόσο, για να τα ανακαλέσω στη σκέψη μου, χρειάζεται να εστιάσω τη μνήμη μου πάνω τους, ενώ περπατώντας στην Αθήνα, όλο και κάποιος νέος ή νέα θα βρεθεί να με σφίξει στην αγκαλιά του και να μου πει «σε θυμάμαι από τις Φέρες», «σε θυμάμαι απ’ το Σουφλί», «σε θυμάμαι απ’ τις Καστανιές»….

Πρωί κι απόγευμα, από χωριό σε χωριό. Επιστρέφοντας στην Αλεξανδρούπολη, είχα

Το να τραγουδάς μέσα στην Ελλάδα, σε συνοδεύει για πάντα. Περιοδεύοντας, ξαναμέτρησα τα Δωδεκάνησα. Τα βρήκα δεκαέξι! Αν συνεχίσω να μιλάω για τις παραστάσεις μέσα στην Ελλάδα, θα βγάλουμε το συμπέρασμα ότι έχω τραγουδήσει για δυο ζωές. Δεν ονειρεύτηκα ποτέ διεθνή καριέρα γιατί δεν μπορώ να ζω χωρίς συγκίνηση και τη συγκίνηση την εισπράττω μόνο, όταν τραγουδώ στον τόπο μου. Έχετε μελοποιήσει μεγάλους ποιητές, όπως Σαπφώ, Κώστα Βάρναλη, Νίκο Καββαδία κ.ά. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα

7


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

που σας γοήτευσαν και επιλέξατε τους συγκεκριμένους ποιητές; Είχα το χάρισμα της φωνής, αλλά και το χάρισμα του έμμετρου λόγου. Τα διαβάσματά μου είναι η Ποίηση. Διαβάζω αργά και δεν έχω χρόνο να παρακολουθήσω τα μακροσκελή λογοτεχνικά πεζά κείμενα. Μου ταίριαξε η αμεσότητα και η συναισθηματική ειλικρίνεια της γραφής του Κώστα Βάρναλη, του Νίκου Καββαδία, του Γιώργου Σαραντάρη αλλά και της Σαπφούς. Την περίοδο αυτή «παιδεύομαι» όμορφα με την ποίηση της Κικής Δημουλά. Ελπίζω κάπου να με οδηγήσει. Τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από τα τραγούδια σας; Είναι ας πούμε, κάποια συναισθήματα ή κάποια βιώματα; Όταν γράφω τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών μου, είναι πιο καθαρό ότι βουτάω βαθειά στα βιώματά μου. Όταν προσεγγίζω ποιητές ως «μεθυσμένη», νοιώθω ότι αποκρυπτογραφώ τις μελωδίες που εμπεριέχονται στα ποιήματά τους, ή τουλάχιστον ότι κάνω τη δική μου μουσική ανάγνωση, όπως με οδηγούν τα συναισθήματά μου.

8

Πότε ιδρύσατε τη δική σας δισκογραφική εταιρεία VERSO MUSIC και ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση; Εμείς οι Έλληνες, είμαστε «λαγωνικά» της ζωής. Δεν ξέρουμε μόνο πoια μέρα θα πεθάνουμε… Και είναι παράξενο πώς τώρα «μας έπιασαν στον ύπνο» και ακόμα ψάχνουμε να βρούμε σε ποιο βαθμό φταίμε εμείς, για ό,τι ζούμε στον τόπο μας ετούτα τα χρόνια. Ως «λαγωνικό» κι εγώ, μυρίστηκα ότι θα ‘ρθουν «μέρες δύσκολες για αφέντες και για δούλους», όπως λέω σε ένα από τα τραγούδια μου στο άλμπουμ «Καθρέφτης» (1980), το οποίο ξαναηχογράφησα και το συμπεριέλαβα με τον τίτλο «Στο λέω γιατί σ’ αγαπώ», στον δίσκο μου πάνω σε ποίηση Γιώργου Σαραντάρη, που κυκλοφόρησε το 2011. Στο τραγούδι αυτό διαφαίνεται η πεποίθησή μου ότι κάθε τραγουδιστής που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Μέσα στον ίδιο τον καιρό κι άλλοι τραγουδιστές αποτόλμησαν την ίδια κίνηση. Αν δεν είχα στήσει τη VERSO, πιθανόν από το 1996 και μετά να είχα μετοικήσει στην αγροικία μου στη Μάνη. Η VERSO ήταν το μέσον να διατηρήσω αναλλοίωτο το στίγμα και τη

μουσική αισθητική μου. Τον Δεκέμβριο του 2012 έκλεισε αναγκαστικά κι εγώ παλεύω ακόμα με τις υποχρεώσεις της. Ευτυχώς το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής μου δίνει στο Καταστατικό του τη δυνατότητα να συνεχίζω να ηχογραφώ. Η τελευταία μου ηχογράφηση είναι το έργο Platonia, μια κοινή σύνθεση, ένα άνοιγμα – πειραματισμός στον ηλεκτρονικό ήχο, που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία μου με τον ταλαντούχο νέο Έλληνα συνθέτη Filtig που ζει και δραστηριοποιείται στο Βερολίνο. Δείγμα αυτής της δουλειάς από live παράσταση στην Αθήνα, μπορείτε να αντλήσετε από το Youtube με τίτλο Mariza Koch, Platonia – Part I & Part II. Θα μας μιλήσετε λίγο για το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης & Λόγου «Μαρίζα Κωχ»; Ποιοι είναι οι στόχοι του Κέντρου και σε ποια παιδιά απευθύνεται; Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια, δημιούργησα το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου – Μαρίζα Κωχ, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (4-8 ετών) με σκοπό να έρθουν ουσιαστικά κοντά στη μουσική, να την γνωρίσουν και να την αγαπήσουν μέσω της βιωματικής μάθησης. Το Βιωματικό Μουσικό Εργαστή-


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

ρι μας βρίσκεται στην οδό Προπυλαίων 31, κάτω από την Ακρόπολη και εδώ τα παιδιά ασκούνται στη συνειδητή ακρόαση του ήχου, στη σωστή άρθρωση του λόγου, στη διαφραγματική αναπνοή, στα μουσικά διαστήματα με «σολφέζ στον αέρα» (στοιχεία από τη μέθοδο Kodaly), στη μουσικοθεατρική κίνηση και έκφραση. Η άμεση επαφή τους με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα παιχνιδοτράγουδα και το παραδοσιακό τραγούδι, τα βοηθά να ανακαλύψουν τη σημασία του ρυθμού στη μουσική, στο λόγο και στην κίνηση. Μετά την ηλικία των 6 ετών τα παιδιά μας συνεχίζουν τη «φοίτησή» τους στη Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού, που έχει ως κεντρικό στόχο της να τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν το συναισθηματικό και το εκφραστικό τους «οπλοστάσιο» και να καλλιεργήσουν μια αισθητική μουσική αντίληψη που θέτει ως επίκεντρο την ψυχοσύνθεση κάθε παιδιού, όχι μόνο ατομικά, αλλά και ως μέλους της ομάδας. Το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιούμε δημιουργήθηκε από εμένα, ειδικά για τις ανάγκες του Κέντρου, μετά από την πολύχρονη και συστηματική εργασία μου με

τα παιδιά και έχει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Στο Εργαστήρι μας διδάσκω προσωπικά, πλαισιωμένη από μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικούς παραδοσιακών οργάνων και ηθοποιούς, με τους οποίους συνεργάζομαι επί σειρά ετών και μαζί μεταφέρουμε στα παιδιά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, την βιωματική μουσική γνώση. Έχετε μια απίστευτη επικοινωνία με τα παιδιά. Η σχέση σας με αυτά, πιστεύετε ότι σας προσφέρει ένα είδος «αυτοκάθαρσης», των δικών σας παιδικών σας χρόνων; Πιστεύω ότι «ο κάθε ενήλικας είναι το αποτέλεσμα των παιδικών του χρόνων». Το να βρίσκομαι ανάμεσα σε παιδιά είναι σαν να βρίσκομαι στο φυσικό μου χώρο, γι’ αυτό τους το ανταποδίδω με ό,τι καλύτερο μπορώ να τους προσφέρω. Αυτός ήταν ο λόγος που το 1977, παρότι ήμουν πολύ νέα ακόμα για να αναχαιτίσω τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά μου, σταμάτησα για δυο χρόνια και αφοσιώθηκα στην συγκέντρωση και την επεξεργασία υλικού, για την έκδοση τριών παιδικών δίσκων με παραδοσιακά παιδικά τραγούδια

και παιχνιδοτράγουδα. Έτσι θεμελίωσα τη σημερινή μου διαδρομή στην παιδική ψυχαγωγία. Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με την ψηφιοποίηση όλης της παιδικής μου δισκοθήκης και την έκδοση ενός ενιαίου cd αρχείων mp3, που περιλαμβάνει και τους επτά παιδικούς μου δίσκους (εκτός από τα «Μουσικά ερεθίσματα για βρέφη»), το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να το αποκτήσουν σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των δράσεων του Κέντρου μας, που μέχρι σήμερα είναι αυτοσυντηρούμενο, χωρίς να έχει λάβει ποτέ κανενός είδους οικονομική υποστήριξη από οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Ποιες είναι οι βαθύτερες αξίες που θέλετε να εμφυσήσετε στα παιδιά, χρησιμοποιώντας τα παιδικά τραγούδια ως διδακτικό μέσο; Ανταποδίδοντας στα παιδιά την ψυχική ευεργεσία που μου προσφέρουν, επιστρατεύω όλη τη δύναμη της τέχνης μου, όχι ως διδακτικό μέσο αλλά ως συμπυκνωμέ-

9

Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

νη γνώση μιας συναισθηματικής μουσικής αισθητικής, βασισμένης στη χάρη και την αγάπη. Κεντρική θέση στη δουλειά μου με τα παιδιά, κατέχει η έννοια της Ψυχαγωγίας, με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Και επειδή δεν διδάσκουμε μόνο εμείς τα παιδιά, αλλά και αυτά εμάς, ποια είναι η μεγαλύτερη γνώση που έχετε αποκομίσει από αυτά, την οποία δεν μπόρεσαν ίσως να προσφέρουν τα βιβλία, τα ταξίδια και γενικότερα «η κοινωνία των μεγάλων»; Για μένα η σημαντικότερη πληροφορία που αντλεί κανείς, συνυπάρχοντας με παιδιά είναι η αξία της Αφαιρετικής σκέψης και της Κυριολεξίας, έννοιες που χάνονται ανεπιστρεπτί στην πορεία μας προς την ενηλικίωση. Μέχρι τώρα βλέπουμε πόσα έχετε προσφέρει στην μουσική παιδεία των επόμενων γενεών, αλλά και πόσο χρήσιμη είστε

για τα ίδια τα παιδιά. Εσείς όμως, πού στηρίζεστε και από πού αντλείτε δύναμη;

εκτίμησή τους, που είναι αληθινά εφόδια για τη ζωή.

Αντλώ μεγάλο μέρος δύναμης και κουράγιου, από τα αποθέματα της παιδικότητάς μου, από την καλοπιστία μου και από την παραμυθία που μου προσφέρει η πίστη μου.

Έχετε ακόμα απραγματοποίητα όνειρα; Γενικά, τι άλλο να περιμένουμε από την Μαρίζα στο μέλλον;

Με την γνώση που έχετε αποκτήσει από τη ζωή, τι θα συμβουλεύατε τους νέους που ξεκινούν τώρα τα βήματά τους σε μια ιδιαίτερα απαιτητική κοινωνία; Εδώ θα διαφωνήσουμε. Δεν είναι «απαιτητική» η σημερινή κοινωνία. Απαιτητικός, σημαίνει με «τον πήχη ψηλά». Αυτό ακριβώς θα τους έλεγα, να είναι αφυπνισμένοι και έτοιμοι να ξεκολλήσουν από τον κοινωνικό πάτο, που μας έχει περικυκλώσει. Να διαφύγουν από το «Περίπου» και από το «Τίποτα»! Κυρίως όμως, θα τους προέτρεπα να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και να διατηρούν τον αυτοσεβασμό και την αυτο-

Πρέπει να ομολογήσω ότι η πολιτιστική και οικονομική κρίση που ζούμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει τις ελπίδες μου για ένα νέο άνοιγμα στη δισκογραφία. Η αλήθεια είναι ότι, το πολύ χρήμα καταστρέφει την Τέχνη, χωρίς πόρους όμως δεν μπορεί να κινηθεί ούτε ο μηχανισμός που στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία, ούτε να φτάσει το καλλιτεχνικό «προϊόν» στα χέρια του κόσμου, αλλά και ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να εμπνευστεί μέσα στη καθημερινή «καθίζηση», περικυκλωμένος από αόρατους εχθρούς. Όταν βγούμε από το «μάτι του κυκλώνα» θα μπορούμε να αναστοχαστούμε και να μιλήσουμε και πάλι. Τώρα την παρηγοριά την αντλώ από το στενό μου περίγυρο και τη μεταξύ μας αλληλεγγύη.

Μία ζωντανή μουσική κοινότητα από το 1967 Μειωμένα δίδακτρα σε αρχάριους μαθητές καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Έκπτωση στα δίδακτρα σε δεύτερο και τρίτο μέλος της ίδιας οικογένειας. Έκπτωση στα δίδακτρα σε δεύτερο ειδικό μάθημα που παρακολουθεί ο ίδιος μαθητής. και πολλά άλλα... 10

Πρωτόπαππα 30, Ηλιούπολη Τηλ.: 210 9924574, 210 9930813 www.attiko-odio.gr Αττικό Ωδείο: (Κεντρ.) Παγκράτι | Ηλιούπολη | Αγ. Μελετίου | Αμφιάλη | Κυψέλη | Σύρος | Τρίπολη


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ GAUDÍ. ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΟΥ ΣΤΙΛ, ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΤΟΛΙΔΙ. Παρουσίαση - Φωτογραφίες: H. Bredl

12


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

13


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Θ

υμίζει Αθήνα, αλλά σε μια πιο χαλαρή εκδοχή. Η Βαρκελώνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιβηρικής Χερσονήσου, με 1.620.000 κατοίκους εντός των διοικητικών της ορίων. Πρώτη φυσικά έρχεται η Μαδρίτη με πληθυσμό 3.234.000. Η Βαρκελώνη είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία τουριστικά, εκθεσιακά και πολιτισμικά κέντρα παγκοσμίως. Η επιρροή της σε τομείς όπως το εμπόριο, η μόδα, η εκπαίδευση και η τέχνη, συνέβαλαν στην καθιέρωσή της ως μία από τις „μεγάλες“ πόλεις στον κόσμο. Διαθέτει καλό βιοτικό επίπεδο και πολλές ευκαιρίες διασκέδασης, με πολλά μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια. Η πόλη φιλοξενεί επίσης μερικά από τα διασημότερα μουσεία παγκοσμίως, όπως το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας (MNAC) και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης (MACBA).

Άποψη της πόλης από τον κοντινό λόφο Montjuic.

Η ΓΟΤΘΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ Στα καταλανικά ονομάζεται Barri Gòtic και πρόκειται για το κέντρο της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης. Πολλά από τα κτίρια χρονολογούνται από την εποχή του μεσαίωνα, ενώ κάποια από αυτά ακόμη πιο βαθιά στον χρόνο, από τον πρώτο ρωμαϊκό οικισμό της Βαρκελώνης. Η περίφημη αρχιτεκτονική Καταλανικού Μοντερνισμού, άφησε μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά στην πόλη. Πολλά από τα κτίρια αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η περιπλάνηση στα αμέτρητα στενά πλακόστρωτα σοκάκια θυμίζουν κάτι από ταξίδι πίσω στον χρόνο. Στη Γοτθική Συνοικία, θα περπατήσετε ανάμεσα στα ρωμαϊκά τείχη και τα ογκώδη γοτθικά κτίρια. Οι πλατείες είναι στολισμένες με γλυπτά και οι δρόμοι καθαροί. Εκεί θα βρείτε τον τεράστιο καθεδρικό ναό του Αγίου Σταυρού και της Saint Eulalia, καθώς και μουσεία να επισκεφθείτε, μεταξύ άλλων και το μουσείο του Πικάσο που προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

14

Τα „καντούνια“ της Γοτθικής Συνοικίας μας θύμισαν κάτι από την πόλη της Κέρκυρας. Στενά, γραφικά και πολύβουα. Γεμάτα τουρίστες από όλο τον κόσμο, μικρά ζεστά μαγαζάκια για να απολαύσετε τον καφέ σας, ζαχαροπλαστεία και φυσικά ξενοδοχεία για τη διαμονή σας. Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Βαρκελώνη, αφιερώστε οπωσδήποτε 3 – 4 ώρες για να γνωρίσετε την παλιά πόλη. Θα την λατρέψετε! ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ LA RAMBLA Πρόκειται για έναν πεζόδρομο μήκους 1,2 χιλιομέτρων στην καρδιά της Βαρκελώνης,

Ο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος La Rambla στην παλιά πόλη της Βαρκελώνης.


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Sagrada Familia. Ο τεράστιος ναός στο κέντρο της Βαρκελώνης που ξεκίνησε να χτίζεται το 1882, ενώ οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν το 2026.

ο οποίος συνδέει την πλατεία της Καταλονίας με το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στη θάλασσα. Τόσο οι τουρίστες, όσο και οι ντόπιοι κάνουν τον περίπατό τους στην περίφημη Ράμπλα, κάτω από τα καταπράσινα δέντρα που την στολίζουν σε όλη την διαδρομή της, απολαμβάνοντας τον παχύ τους ίσκιο κατά τους θερινούς, καυτούς μήνες. Ο κόσμος εδώ δεν σταματά ποτέ να πηγαινοέρχεται, οι περισσότεροι από αυτούς είναι τουρίστες που απολαμβάνουν τη γραφική ομορφιά ενός παραδοσιακού μεσογειακού πεζόδρομου. Πλήθος καλλιτεχνών παντός είδους τέχνης περιμένουν σε κάποια άκρη να σας εντυπωσιάσουν με τις υπαίθριες παραστάσεις τους, ενώ εδώ θα βρείτε μαγαζάκια με σουβενίρ και υπαίθριους πάγκους για να χαζέψετε και να αγοράσετε τα δώρα σας. Πολλά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται κατά μήκος του πεζόδρομου της Ράμπλα. Στην αρχή του, κοντά στην πλατεία της Καταλονίας βρίσκεται το Font de Canaletes, ένα περίτεχνο σιντριβάνι που αντικατέστησε τον προκάτοχό του το οποίο χρονολογούνταν από τον 16ο αιώνα. Το σιντριβάνι αποτελείται από τέσσερις κρήνες και η κορυφή του στέφεται από τέσσερις φανοστάτες. Η παράδοση λέει ότι αυτός που πίνει από το Font de Canaletes θα επιστρέψει στη Βαρκελώνη, ακριβώς όπως προτείνει και η επιγραφή στο πάτωμα. Αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τόπο συνάντησης όχι μόνο γνωστών και φίλων, αλλά και των θερμόαιμων οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Barcelona, οι οποίοι συγκεντρώνονται γύρω του, πριν και μετά από κάθε αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΚΑΟΥΝΤΙ

Η πρόσοψη του Casa Batlló. Το Σπίτι των Οστών αναπαριστά το σώμα και το εσωτερικό δράκου, ενώ η σκεπή δείχνει τα λέπια της πλάτης του, την ουρά και το μάτι του.

Το Casa Batlló δεν είναι ένα απλό σπίτι. Είναι η απόδειξη της αρχιτεκτονικής ευφυΐας του Καταλανού αρχιτέκτονα, Αντόνι Γκαουντί. Γεννημένος στην Ρέους της Ισπανίας αλλά με σπουδές στην Βαρκελώνη, ο Γκαουντί επηρεάστηκε από την πόλη αυτή, διαμορφώνοντας και αφήνοντας το προσωπικό του στιλ στην κληρονομιά του τόπου. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι το πάρκο Γκουέλ, η εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια και το μοναδικό Casa Batlló. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Σπίτι των Οστών και, εάν το επισκεφθείτε θα καταλάβετε το γιατί. Το σπίτι που βρίσκεται κοντά στην Ράμπλα, χτίστηκε το 1877 από έναν δάσκαλο του Γκαουντί, χωρίς όμως να φέρει αξιόλογα χαρακτηριστικά. Το 1906 ο Γκαουντί το αναμόρφωσε κατά το δικό του, μοναδικό στιλ. Η ονομασία του προέρχεται από την οικογένεια Batlló η οποία και το αγόρασε με την νέα του μορφή.

Το πολυτελέστατο ξενοδοχείο W κοντά στο λιμάνι της Βαρκελώνης, μάλλον δεν προορίζεται για τους κοινούς θνητούς, αφού η τιμή για ένα δίκλινο κυμαίνεται από 200 έως 10.000 ευρώ την βραδιά!

15


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Όλο το κτίσμα μαρτυρά την επιθυμία του Γκαουντί, να μην υπάρχει ούτε μία ευθεία γραμμή στο κατασκεύασμά του. Η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από πέτρα και γυαλί με τα μεγάλα παράθυρα και τις τζαμαρίες του να θυμίζουν κόκαλα, τόσο στο σχήμα όσο και στο χρώμα τους. Εσωτερικά, η κεντρική σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο παραπέμπει σε ραχοκοκαλιά γιγάντιου ζώου. Ολόκληρη η φύση ενέπνευσε τον μεγάλο αρχιτέκτονα στην κατασκευή του Batlló. Το άνοιγμα στο τεράστιο τζάκι έχει σχήμα μανιταριού. Η οροφή στο σαλόνι και το κεντρικό φωτιστικό που την στολίζει αναπαριστά στροβιλισμό κυμάτων. Περπατώντας στον κεντρικό διάδρομο της σοφίτας, οι εξήντα αλυσοειδείς καμάρες δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε μέσα στον θώρακα κάποιου τεράστιου προϊστορικού τέρατος. Πιο εντυπωσιακή από όλα είναι η τοξωτή οροφή της οικίας, η οποία παρομοιάζεται με την πλάτη ενός δράκου ή δεινόσαυρου. Τα κεραμικά πλακίδια δημιουργούν το σχήμα δράκου όπου, όσο βρισκόμασταν μέσα στο κτίριο φαίνονταν σαν να είμαστε στην κοιλιά του. Ένα μικρό τριγωνικό παράθυρο προσομοιώνει το μάτι του. Η σκεπή αναπαριστά ουσιαστικά τον

Το θαλάσσιο πάρκο της Βαρκελώνης περιλαμβάνει 35 επιμέρους ενυδρεία και αποτελεί το σπίτι για τουλάχιστον 11.000 θαλάσσια ζώα, από περίπου 450 διαφορετικά είδη. Φωτογραφία: Paul Hermans.

Άγιο Γεώργιο, ο οποίος είναι προστάτης της Βαρκελώνης. Ένα ξίφος διαπερνά το τέρας, ακριβώς όπως ο Άγιος καρφώνει με την λόγχη του τον δράκο στις αγιογραφίες. Οι τέσσερις καπνοδόχοι παριστάνουν πολεμιστές που φρουρούν το κτίριο και προστατεύουν τους ιδιοκτήτες του. Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ SAGRADA FAMILIA Είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της Βαρκελώνης και το πιο διάσημο έργο του Γκα-

ουντί, που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψετε να επισκεφθείτε. Οι εργασίες για την κατασκευή της γιγαντιαίας ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ξεκίνησαν το 1882, όμως το έργο το ανέλαβε ο Γκαουντί ένα χρόνο αργότερα, προσδίδοντάς του το δικό του στυλ που συνδυάζει γοτθικά στοιχεία με καμπυλωτές Αρ Νουβό μορφές. Κατά τον θάνατο του αρχιτέκτονα το 1926 είχε ολοκληρωθεί κάτι λιγότερο από το 25% του έργου. Η Σαγράδα Φαμίλια έχει διχάσει τους πολίτες της Βαρκελώνης, καθώς θεωρείται

ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΑΣ... 16

ΔE - ΤΕ: 9.00 - 19.00 | ΤΡ - ΠΕ - ΠΑ: 9.00 - 20.30 | ΣΑ: 9.00 - 14.30

Α. Παπανδρέου 2 (Πλ. Κανάρια), Ηλιούπολη Τηλ.: 210 97 51 414 & 210 97 07 399 Λ. Πρωτόπαππα 47, Ηλιούπολη | Τηλ.: 210 99 38 642 & 210 99 34 980 www.lifestyle-travel.gr

Καλλαίσχρου 1 & Λ. Συγγρού 20, Αθήνα Τηλ.: 210 92 22 607 & 210 92 30 808 www.rent-car.gr | info@rent-car.gr


ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

πως οι εργασίες που έγιναν μετά τον θάνατό του δεν βασίστηκαν στα σχέδιά του. Ένας ακόμα λόγος διχασμού, είναι ότι ο υπόγειος σιδηρόδρομος που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013, περνά κοντά από την εκκλησία και μπορεί να διαταράξει την σταθερότητά της. Το πολύπλοκο σχέδιο της εκκλησίας περιλαμβάνει πολλά επιμέρους τμήματα με διπλούς διαδρόμους, μια περιπατητική με επτά αψιδωτά παρεκκλήσια, πληθώρα πύργων και τρεις πύλες διαφορετικές μεταξύ τους οι οποίες ενώνονται από ένα σκεπαστό πέρασμα. Τα σχέδια του Γκαουντί προέβλεπαν 18 κωδωνοστάσια που αντιπροσωπεύουν κατά αύξουσα σειρά ύψους τους Δώδεκα Αποστόλους, τους Τέσσερις Ευαγγελιστές, την Παναγία και το ψηλότερο από όλα, τον Ιησού Χριστό. Το συνολικό ύψος του κωδωνοστασίου του Ιησού όταν ολοκληρωθεί θα είναι 170 μέτρα και θα είναι σκοπίμως μόλις ένα μέτρο χαμηλότερο από τον λόφο Montjuic της Βαρκελώνης,

σύμφωνα με την επιθυμία του Γκαουντί, πως η δημιουργία του δεν θα πρέπει να ξεπεράσει την δημιουργία του Θεού. Όταν τα κωδωνοστάσια ολοκληρωθούν, η Σαγράδα Φαμίλια θα είναι η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο.

μπούν καρχαρίες και κάθε είδους περίεργα θαλάσσια είδη. Μπορείτε να εξερευνήσετε το „Oceanarium“ από κάτω και να ζήσετε την συναρπαστική αίσθηση της ανακάλυψης της Μεσογείου.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ

Δίπλα από το θαλάσσιο πάρκο βρίσκεται το IMAX Cinema, ένας πολυχώρος με σινεμά, εστιατόρια και καφετέριες όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινίες 3D εμπνευσμένες από την άγρια θαλάσσια ζωή, όπως „τα σαγόνια του καρχαρία“ ή το „βαθιά άγρια θάλασσα“, που θα σας κόψουν την ανάσα.

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θα το βρείτε αλλού. Το θαλάσσιο πάρκο της Βαρκελώνης είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Με διάμετρο 36 μέτρα και βάθος 5 μέτρα, περιέχει περίπου 4 εκατομμύρια λίτρα νερού. Στεγάζει τον μεγαλύτερο αριθμό θαλάσσιων ειδών, μεταξύ άλλων σμέρνες, φεγγαρόψαρα, σαλάχια και δύο είδη καρχαρία, τον καρχαρία τίγρη και τον σταχτοκαρχαρία. Ένα διαφανές τούνελ μήκους πάνω από 80 μέτρα σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε έναν εντυπωσιακό υποβρύχιο περίπατο, ενώ πάνω από τα κεφάλια σας κολυ-

Τέχνη, πολιτισμός και ψυχαγωγία, όλα συναντιούνται εδώ. Τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης είναι αμέτρητα και σίγουρα μοναδικά στον κόσμο. Πολλά από τα κτίρια και τα μνημεία είναι προστατευόμενα, ενώ αν επιχειρούσαμε να σας τα παρουσιάσουμε ένα προς ένα, θα δεσμεύαμε πιθανότατα όλες τις σελίδες του περιοδικού μας! Το σίγουρο είναι πως, για να καταφέρετε να επισκεφθείτε τουλάχιστον τα πιο σημαντικά από αυτά, θα χρειαστείτε το λιγότερο μία εβδομάδα. Ετοιμάστε βαλίτσες, φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και… καλές εξερευνήσεις!

Τα σχέδιά του επίσης περιελάμβαναν τρεις διαφορετικές προσόψεις: η πρόσοψη της Γέννησης που κοιτά προς την Ανατολή, η πρόσοψη των Παθών προς τη Δύση και η πρόσοψη της Δόξας προς το Νότο.

17

Paradise Vacation

Club

Λ. Ειρήνης 9, Ηλιούπολη l Τηλ.: 210 9955338 www.innovationtours.gr

Κατεχάκη 23, Αθήνα Τηλ.: 210 69 25 600 www.paradisevacationclub.com

TM


ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

18


ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MASERATI GranTurismo Η MASERATI GRANTURISMO ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΚΛΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΕΣ ΣΠΟΡ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΕΤΡΑΘΕΣΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Παρουσίαση: H. Bredl l Φωτογραφίες: T. Zehnder

19


ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο

ι εξωτερικές της γραμμές αποπνέουν δύναμη και ένταση ακριβώς όπως ένας αθλητής. Από το μεγάλο οβάλ στόμα που περιβάλλει τη μάσκα του ψυγείου, ξεκινά το αμάξωμα που αγκαλιάζει τη μηχανική δομή του αυτοκινήτου σε όλη τη διαδρομή προς τα πίσω, σαν ένα εφαρμοστό φόρεμα πάνω στις καμπύλες μιας ελκυστικής γυναίκας. Το επιτυχημένο πάντρεμα της αρρενωπότητας με τη θηλυκότητα, έχει σαν αποτέλεσμα ένα σαγηνευτικό αυτοκίνητο, που δεν μπορεί παρά να μαγνητίσει το βλέμμα εάν βρεθεί μπροστά μας. ΙΤΑΛΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Το όνομα του Χουάν Μανουέλ Φάντζιο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την αίγλη της Maserati. Ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 οδήγησε την Maserati σε νίκες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Μπορεί αυτό να αποτελεί πια παρελθόν, αλλά το όνομα Maserati με σήμα την τρίαινα του Ποσειδώνα μπροστά από το ψυγείο, εξακολουθεί και σήμερα να έχει τη δύναμη να αυξάνει του καρδιακούς παλμούς, διατηρώντας την γοητεία ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται μακριά από την καθημερινότητα. Το GO FOR MORE οδήγησε την Maserati GranTurismo (V8, 4,2 λίτρων, 405 ίππων) και γεύτηκε λίγη από την φιλοσοφία της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αν προσπαθούσαμε να χαρακτηρίσουμε την γερμανική φιλοσοφία κατασκευής αυτοκινήτων, θα αναφερόμασταν στη σοβαρότητα, την σταθερότητα και την αξιοπιστία που την διέπει έτσι ώστε να κατασκευάζει παγκοσμίου επιπέδου αυτοκίνητα, αν και κάποιοι θα μπορούσαν να τη θεωρήσουν βαρετή.

20

Αν επιχειρούσαμε να χαρακτηρίσουμε την ιταλική φιλοσοφία, θα αναφερόμασταν σίγουρα στην κομψότητα των σπορ αυτοκινήτων και στην χαλαρότητα με την οποία βλέπουν οι Ιταλοί τον κόσμο σε σχέση με εκείνους της βόρειας πλευράς των Άλπεων. Αυτοκίνητα που θυμίζουν γυναίκα, όμορφα και προκλητικά, γοητευτικά και, όπως στην περίπτωση της Maserati, πολυέξοδα.


ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΜΨΗ Ο αντιπρόσωπος, ένας νεαρός μόλις 28 ετών, συνηθισμένος να κυκλοφορεί ανάμεσα σε Porsche, Ferrari και Maserati, μας παρέδωσε τα κλειδιά της GranTurismo χωρίς πολλά λόγια και υποσχέσεις. Με την πρώτη εικόνα, το τεσσάρων θέσεων εσωτερικό αποπνέει λεπτότητα και κύρος, με βελτιωμένη αεροδυναμική και τεχνολογικές καινοτομίες εμπνευσμένες απευθείας από τις πίστες αγώνων. Οι συγκρατημένες, αλλά παρόλα αυτά στιλάτες χρωμιωμένες λεπτομέρειες διακοσμούν το τιμόνι, το ταμπλό και τα καθίσματα, ενώ είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν τη γραμμή της μάσκας. Το έμβλημα της εταιρίας, η ανάγλυφη τρίαινα που διακοσμεί τα τέσσερα προσκέφαλα των καθισμάτων είναι χειροποίητη. Τα δερμάτινα καθίσματα είναι όπως σε πολλά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, αλλά με μία πιο έντονη σπορ αίσθηση. Τα καθίσματα δεν έχουν σαν προτεραιότητα την άνεση, αλλά την αγωνιστική λειτουργικότητα. Σπαρτιάτικη φιλοσοφία θα λέγαμε. Χρηστική κυρίως για το ανδρικό φύλο, σχεδιασμένη για να προσφέρει μοναδική οδηγική εμπειρία. Η δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι και τον επιλογέα ταχυτήτων στον βασικό εξοπλισμό, μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικό είναι για τους γείτονες Ιταλούς το στιλ. Το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών είναι απόλυτα εργονομικό, ενώ επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίζει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες προσφέροντας μέγιστη ασφάλεια. ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΑΙΝΑ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ Μπροστά από το τεράστιο καπό από ανθρακονήματα ξεχωρίζει ο εμπρόσθιος προφυλακτήρας, ένας από τους εντυπωσιακότερους σχεδιασμούς που συναντάμε σε αυτοκίνητο. Στο κέντρο του είναι τοποθετημένος ο κεντρικός εισαγωγέας αέρα με την επιθετική του μορφή. Στο κάτω μέρος της μάσκας βρίσκονται οι δύο ευμεγέθεις αεραγωγοί οι οποίοι, όχι μόνο βελτιώνουν την ροή του αέρα ώστε να ψύχονται επαρκώς τα μπροστινά φρένα, αλλά παράλληλα προσφέρουν κομψότητα και φινέτσα συνδέοντας την παραδοσιακή οβάλ μάσκα με

21


τους LED προβολείς. Τον κεντρικό αεραγωγό διακοσμεί η περίφημη τρίαινα με κόκκινες λεπτομέρειες – μια παράδοση που προορίζεται αποκλειστικά για τα ισχυρότερα μοντέλα της Maserati. Στο πίσω μέρος οι οβάλ απολήξεις της εξάτμισης είναι σε μαύρο χρώμα, εκτός εάν ζητηθεί διαφορετικά, όπου μπορούν να είναι χρωμιωμένες. Η τέλεια κατανομή των 1.995 κιλών της GranTurismo με το 49% του βάρους να στηρίζεται στον μπροστινό άξονα και το 51% στον πίσω, εξασφαλίζει εξαιρετικό κράτημα και σταθερότητα του οχήματος. ΘΟΡΥΒΩΔΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΡΗ Η Maserati GranTurismo είναι ένα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο με συναρπαστικές δυνατότητες, που παρέχει αξέχαστες συγκινήσεις και απόλυτη ασφάλεια. Σκληρή στις στροφές και με ηχηρό, πλούσιο συριγμό στην πρώτη ευθεία. Εξαιρετικός ήχος ακόμα και με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς όμως τον διαπεραστικό ήχο μιας Ferrari. Απέχει επίσης και από τον νευρικό, ξηρό ήχο μιας Porsche. Στις χαμηλές στροφές εκπέμπει ένα βαθύ γρύλισμα, ενώ ο βρυχηθμός του κινητήρα στις υψηλότερες στροφές είναι τρομακτικός, στέλνοντας ένα πραγματικό ρίγος πίσω στη σπονδυλική στήλη.

22

Η GranTurismo παρουσιάστηκε το 2007 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και από τότε έχει κυκλοφορήσει σε διαφορετικές εκδόσεις, μέχρι την 460 ίππων MC Stradale (τελική 303 χλμ/ώρα). Ο 4,7 λίτρων κινητήρας είναι δυνατότερος κατά 20 ίππους σε σχέση με την παλαιότερη έκδοση. Ακριβώς όπως μία Ιταλίδα: Θορυβώδης, ζωηρή και παρορμητική. Με το κιβώτιο ταχυτήτων ZF 6 σχέσεων, η μετάδοση είναι κάτι περισσότερο από άμεση, φροντίζοντας να μην διακόπτεται καθόλου η ροπή του κινητήρα. Η καρδιά της GranTurismo είναι ο V8 κινητήρας της ο οποίος σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Ferrari. Αναφερόμενοι στην ισχύ, οι 405 ίπποι είναι ικανοί να επιταχύνουν τον 1.955 κιλών υπεραθλητή σε 5,2 δευτερόλε-


ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

πτα στα 100 χλμ/ώρα και στην εθνική οδό να αγγίξει τα 285 χλμ/ώρα. ΑΚΡΙΒΗ ΑΓΑΠΗ Δεν είναι μόνο ο ήχος από τις εξατμίσεις που συναρπάζει τους λάτρεις της, αλλά ακόμα και ο ήχος της λέξης «Maserati» που τους εξιτάρει. Ήχος που φέρνει στο μυαλό λέξεις όπως επίπεδο, αρρενωπότητα, ήλιος και Μεσόγειος. Διότι αγαπητοί αναγνώστες (οι αναγνώστριες άλλωστε έχουν σταματήσει να διαβάζουν ήδη από τις πρώτες αράδες) ας είμαστε ειλικρινείς: Τα υπέροχα αυτοκίνητα είναι όπως οι υπέροχες γυναίκες. Η ψευδαίσθηση είναι το παν και όπως και στις δύο περιπτώσεις, ο λογαριασμός θα είναι σίγουρα ακριβός! Με τιμή αναμενόμενη για την κατηγορία, που κυμαίνεται στη βασική έκδοση στις 196.500 ευρώ για την ελληνική αγορά, η απόκτηση της Maserati GranTurismo μοιάζει μάλλον με ένα όμορφο όνειρο. Θαυμάστε την λοιπόν άφοβα μέσα από τις σελίδες του GO FOR MORE. Tα όνειρα είναι δωρεάν!

23

20 € ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 120 € ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 | ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΤΗΛ.: 210 99 02 760 | www.luxury-carwash.gr


ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΑ ΟΣΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ! Από τη Γιώτα Σοφού l Φωτογραφία: Auremar

Η

σωματική άσκηση είναι μια συνήθεια που πρέπει να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, όλοι όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας και θέλουμε να έχουμε καλή υγεία. Η συχνή σωματική δραστηριότητα μάς βοηθά να μειώσουμε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Τα οστά μας μοιάζουν με σφουγγάρι, που όσο η ηλικία περνάει και εάν δεν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή συνοδευόμενη από τακτική άσκηση, ολοένα και γεμίζει με „τρύπες“ (πορώδη οστά). Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε πόνο στις αρθρώσεις, ενώ τα οστά μας γίνονται όλο και πιο εύθραυστα. Γιατί να περιμένουμε να εμφανιστούν τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης και να μην επικεντρωθούμε στην πρόληψή της; Ανεξάρτητα από την ηλικία, η άσκηση βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, δυναμώνει τον μυϊκό ιστό που περιβάλλει και συγκρατεί τα οστά και τις αρθρώσεις, καθώς ακόμα αυξάνει την ευλυγισία και την ελαστικότητα των μυών. Ξεκινώντας την

άσκηση από μικρή ηλικία θωρακίζουμε τα οστά μας και προλαμβάνουμε την οστεοπόρωση. Ακόμη όμως και αν υπάρχει ήδη η πάθηση, μπορούμε να βελτιώσουμε την σκελετική μας μάζα με ήπιες ασκήσεις, χωρίς υπερεκτάσεις και κραδασμούς, να δυναμώσουμε τους μύες της οσφυϊκής μοίρας, ραχιαίους και κοιλιακούς ανακουφίζοντας έτσι μέση και αρθρώσεις από τους πόνους. Οι ασκήσεις με ελεγχόμενες αντιστάσεις, με το βάρος του σώματος ή χρησιμοποιώντας την αντίσταση του νερού, μπορούν να εκτελεστούν άφοβα από άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση. Σημαντικό είναι να υπάρχει ιατρική έγκριση ώστε οι ασκήσεις να είναι εξατομικευμένες, η εκτέλεσή τους να είναι άρτια και να συμβάλλουν έτσι άμεσα στη βελτίωση της υγείας. Για τους αρχάριους, τα βαράκια 1 με 2 κιλά ή τα ειδικά λάστιχα είναι ένας καλός τρόπος ενδυνάμωσης. Άλλες κατάλληλες ασκήσεις που δεν επιβαρύνουν τον σκελετό και δεν προκαλούν τραυματισμούς, είναι το περπά-

τημα, το ποδήλατο, το κολύμπι, ο χορός, ακόμη και η γιόγκα που συνιστάται περισσότερο στις προχωρημένες ηλικίες λόγω της ήπιας μορφής της. Θυμηθείτε, εάν θέλουμε να έχουμε γερά οστά, θα πρέπει και να τα χρησιμοποιούμε. Ακριβώς όπως ένας μυς δυναμώνει όσο πιο πολύ λειτουργεί, έτσι δυναμώνουν και τα οστά όσο περισσότερο δουλεύουν. Δεν υπάρχει δικαιολογία λοιπόν για να αποφύγουμε την σωματική άσκηση. Ήπια ή πιο έντονη, για μικρούς ή για μεγάλους, για άντρες ή για γυναίκες, όλοι μπορούμε να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Η μυϊκή μας αντοχή και ενδυνάμωση, η ισορροπία και η ευλυγισία βοηθούν τα οστά και την σκελετική μάζα, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων από πτώσεις και κάνοντας το μυοσκελετικό μας σύστημα πιο δυνατό! Αποκτήστε γερά κόκαλα με άσκηση!

24

PERSONAL TRAINING | TRX

Ιωνίας 75, Άλιμος | Τηλ.: 211 01 23 104 - 105 Δευτέρα-Σάββατο: 11:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00

Train Trap Fitness Hall


ALE X Y L

WOOD TECHNOLOGIES | SPECIALITY FLOORS

www.alexyl.gr

25

ΓΛΥΦΑΔΑ Λ. Ποσειδώνος 9 l Τηλ.: 210 96 81 443 & Fax: 210 89 81 479 Email: info@alexyl.com

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Α. Παπανδρέου 19, Αγ. Ιωάννης l Τηλ.: 2310 40 33 16 & Fax: 2310 48 85 80 Email: info@alexyl.gr


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙ ΘΥΜΟΥ…

Από τη Σοφία Δροσοπούλου

Θ

υμός είναι η ψυχική λειτουργία που βιώνει το άτομο, όταν καταστάσεις ή αντικείμενα παρεμβάλλονται ανάμεσα σε αυτό και στους σκοπούς του, παρεμποδίζοντάς το να τους πετύχει. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα που πηγάζει από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Για τους προγόνους μας, ο θυμός ήταν απαραίτητος για την επιβίωσή τους, καθώς τους κινητοποιούσε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε επερχόμενο κίνδυνο ή απειλή. Άλλοι ερευνητές έχουν διαχωρίσει τον θυμό από τα πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπου και του έχουν δώσει έναν πιο κοινωνικό χαρακτήρα. Την άποψη αυτή την στηρίζουν αφενός στο ότι τα βρέφη δεν θυμώνουν κι επομένως πρόκειται για επίκτητη συμπεριφορά, αφετέρου στο ότι μπροστά στο ίδιο ερέθισμα κάποιος άνθρωπος μπορεί να θυμώσει ενώ κάποιος άλλος όχι. Την κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μετά από ψυχοθεραπεία και τεχνικές διαχείρισης του θυμού, κατάφεραν να διαχειριστούν τον θυμό τους και τελικά να τον αποβάλλουν. Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που όταν το αφήσουμε να μας οδηγήσει γίνεται καταστροφικός, όταν όμως τον οδηγούμε εμείς μπορεί να γίνει δημιουργικός και να μας κινητοποιεί να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν έχει από μόνος του ούτε θετική, ούτε αρνητική έννοια. Εμείς τον χρωματίζουμε, ανάλογα με το ποσοστό της ευθύνης που αναλαμβάνουμε πάνω του. 26

Ανάλογα με την ένταση του θυμού την δεδομένη στιγμή, αντιδρά και το σώμα μας. Η καρδιακή λειτουργία επιταχύνεται, η πίεση και τα επίπεδα αδρεναλίνης αυξάνονται και οι παλάμες αρχίζουν να ιδρώνουν. Σε περιπτώσεις πολύ έντονου θυμού, ακόμα και οργής μπορεί να προκληθούν έλκη, δυσκολία στην αναπνοή, αϋπνία, υπέρταση, διαταραχές στην καρδιακή λειτουργία, έως και καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι όμοια με εκείνα του φόβου και αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι τα δύο αυτά συναισθήματα συνδέονται άμεσα. Ο φόβος, γεννά τον θυμό. Πολλές φορές φοβόμαστε ότι είμαστε ανεπαρκείς στις προσδοκίες των άλλων, ότι δεν είμαστε αυτό που οι άλλοι θέλουν, ότι δεν αποδίδουμε όσο εκείνοι απαιτούν. Άρα θυμώνουμε με τον εαυτό μας που είναι ελλιπής.

Κάποιες φορές, φοβόμαστε ότι κάποιος δεν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας, ότι ίσως γίνει εμπόδιό μας, αναρωτιόμαστε γιατί δεν φέρεται όπως θα θέλαμε άρα, θυμώνουμε με τους άλλους, που είναι ελλιπείς. Άλλες φορές γενικεύουμε τον φόβο μας προς τον κόσμο, τις συνθήκες, την κοινω-


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

νία, θυμώνουμε επειδή τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε. Ο θυμός μας στρέφεται παντού άρα, θυμώνουμε με τα πάντα, που είναι ελλιπή. Νομίζουμε ότι θυμώνουμε με τις ελλείψεις του εαυτού μας, των γύρω μας, ή του κόσμου που ζούμε. Στην πραγματικότητα ο θυμός είναι συναίσθημα που το δημιουργεί και το τροφοδοτεί ο ίδιος μας ο εαυτός για διάφορους λόγους: κάποιοι άνθρωποι έχουμε υπερβολικές ή και παράλογες απαιτήσεις από τους άλλους, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούμε να επιβληθούμε σ’ αυτούς. Θυμώνουμε επίσης γιατί κάποιοι νιώθουμε διαρκώς αδικημένοι, αλλά όλοι, θυμώνου-

με γιατί με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε τις δικές μας εσωτερικές ελλείψεις, τις φοβίες και τις ανασφάλειές μας.

γώνουμε τους γύρω μας και τον εαυτό μας, δημιουργώντας έτσι ένα κύμα επιθετικότητας προς κάθε πιθανό αποδέκτη.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι με το να κρύβουμε τον θυμό μας καταπιέζουμε τον εαυτό μας και αυτό μας οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά, είτε προς τον εαυτό μας, είτε προς άλλους ανθρώπους. Όσο συσσωρεύεται ο θυμός μέσα μας, τόσο πιο εύκολα οδηγούμαστε στην εκδήλωση ψυχοσωματικών διαταραχών και νοσημάτων.

Η καλύτερη τακτική είναι να κατανοήσουμε για ποιον λόγο θυμώνουμε και να καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτό το συναίσθημα. Μια καλή συμβουλή είναι να εκφράσουμε με υγιή τρόπο στους άλλους τις προσδοκίες μας και να συζητήσουμε μαζί τους εάν αυτές ήταν υπερβολικές ή παράλογες, ή ακόμα και να ζητήσουμε από τους άλλους να αλλάξουν μια ενοχλητική συμπεριφορά προτιθέμενοι πάντα να αλλάξουμε κι εμείς. Η κατανόηση των αιτιών που θυμώνουμε είναι αναμφισβήτητα το πρώτο βήμα για τη σωστή διαχείριση. Έπειτα, είναι καιρός να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη για το πώς νιώθουμε. Μια καλή αρχή είναι η αντικατάσταση της λέξης “απαιτώ“ από την φράση “θα προτιμούσα“ ή “θα ήθελα“.

Σε αντίθετη περίπτωση όπου αφήνουμε τον θυμό μας να ξεχυθεί ανεξέλεγκτος κάθε φορά που μας κατακλύζει, πάλι δεν καταφέρνουμε τίποτα εκτός από το να πλη-

Μια μέθοδος με σίγουρα θετικά αποτελέσματα είναι η αμφισβήτηση των αρνητικών μας σκέψεων και η συζήτησή τους με τον άλλον, προτού προβούμε σε αυθόρμητες, βεβιασμένες συμπεριφορές. Η προσδοκία που μας θυμώνει πολλές φορές είναι ότι οι άλλοι δεν σκέφτονται και δεν συμπεριφέρονται πάντα όπως εμείς. Ας προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε το διαφορετικό, άλλωστε ο καθένας έχει το δικαίωμα να είναι όπως θέλει και να αλλάξει εάν και όποτε θέλει. Ίσως, όταν είμαστε ανοιχτοί στην γνωριμία μας με την διαφορετικότητα, βρούμε σε αυτήν κάτι ενδιαφέρον και γιατί όχι, να υιοθετήσουμε κι εμείς μια νέα συμπεριφορά.

Φωτογραφία: www.istockphoto.com

Ένα σημαντικό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε, είναι ότι εάν δεν ελέγχουμε τον θυμό μας, θα μας ελέγχει αυτός. Ο θυμός μπορεί να γίνει δημιουργικός και αναλόγως πώς θα τον διαχειριστούμε να βελτιώσει τις σχέσεις μας με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Μπορούμε να τον διοχετεύσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, απελευθερώνοντας την πλεονάζουσα ενέργεια σε κάποιο άθλημα π.χ. έντονο τρέξιμο, χορό, κολύμπι, ποδήλατο κλπ. Επίσης, θετικά αποτελέσματα έχουμε όταν προσπαθούμε να χαλαρώσουμε, να ελέγξουμε τις εσωτερικές μας αντιδράσεις αναπνέοντας βαθιά, ώστε να μειώσουμε τους παλμούς μας και να αντικαταστήσουμε την άσχημη σκέψη που μας θύμωσε με μια νέα, θετική, περισσότερο δημιουργική.

27


EVENTS ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Κάθε Παρασκευή Σταυρός του Νότου Νέος Κόσμος

Σεμινάριο Δραματοθεραπεία: Ένα Ταξίδι Προς το Κέντρο του Εαυτού μας Μέσω του Θεάτρου Ιανουάριος – Ιούνιος 2014 Πολυχώρος Τεχνότοπος Χαλάνδρι – Ψυχικό

Μουσική Κωστής Μαραβέγιας

Φωτογραφία: Γιώργος Αλεξανδράκης

Μουσική παράσταση «The Burlesque Music Show» Πάνος Μουζουράκης – Θανάσης Αλευράς Κάθε Παρασκευή, ώρα 22.30 Fuzz Club Ταύρος

Μουσική Νίκος Πορτοκάλογλου Κάθε Σάββατο Σταυρός του Νότου Νέος Κόσμος

Πα 03.01 & Πα 10.01.2014, ώρα 22.30 Άνοδος Live stage Πετράλωνα

Μουσική Truckfighters

28

Θέατρο „Το Αμάρτημα της Μητρός μου“ Του Γεωργίου Μ. Βιζυηνού Ιανουάριος – Απρίλιος 2014 Θέατρο Άλμα, Αθήνα

Μουσική Ευρυδίκη

Πέ 09.01 έως Πέ 06.02.2014, ώρα 22.00 Shamone Bar Βοτανικός

Έκθεση «Διάτρητα» Υφαντά Συμβίωσης Στρατής Ταυλαρίδης

Πα 10.01.2014, ώρα 21.00 An Club, Εξάρχεια

Μουσική Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Έκθεση Έκθεση Βιβλίου

Σά 04.01 & Σά 11.01.2014, ώρα 22.30 Σταυρός του Νότου Νέος Κόσμος

Σά 11.01.2014, ώρα 21.00 Κύτταρο Live Αθήνα

Μουσική Ελεωνόρα Ζουγανέλη «Κάτι Έχω Να Σου Πω»

Σά 04.01 έως Σά 01.02.2014, ώρα 23.00 Άνοδος Live stage Πετράλωνα

Εκδήλωση All Together Now Νeon Party: D-Jahsta Europe’s largest paint party Κυ 05.01.2013 Gagarin 205 Πλ. Αττικής – Σεπόλια

Μουσική Caspian

Τε 15.01.2014, ώρα 21.00 An Club, Εξάρχεια

Μουσική Φοίβος Δεληβοριάς

Σά 18.01 έως Σά 08.03.2014, ώρα 22.00 PassPort Πειραιάς

Καταχωρήστε και εσείς τις εκδηλώσεις σας στο GO FOR MORE info@goformore.gr

Έως Σά 11.01.2014 Athens Heart, Πετράλωνα Είσοδος ελεύθερη

Μουσική Tribute to Gary Moore: Remember Lizzy, Daddy's Work Special guests: Chris Tsangarides, Vic Martin

Κάθε Σάββατο, ώρα 22.00 Σταυρός του Νότου Νέος Κόσμος

Ιανουάριος – Μάρτιος 2014 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθήνα

Δε 06.01 & Δε 13.01.2014 Σταυρός του Νότου Νέος Κόσμος

Πα 10.01 έως Κυ 02.02.2014 Booze Cooperativa Μοναστηράκι

Stand Up Comedy Χριστόφορος Ζαραλίκος

Έκθεση „Ιδανικές Μορφές κι Αγαπημένες…“ Εικονογραφώντας Ποιήματα του Καβάφη

Μουσική Λεωνίδας Μπαλάφας

Μουσική The Beatles Tribute Band «Ζωντανεύοντας τη Μαγεία των Σκαθαριών» Κυ 12.01.2014, ώρα 20.30 Σταυρός του Νότου Νέος Κόσμος

Μουσική παράσταση Μαρινέλλα – Βέμπο «Η Συνάντηση»

Τε 15.01 έως Κυ 26.01.2014 Θέατρο Badminton Γουδή

Μουσική Θάνος Μικρούτσικος Γιάννης Κότσιρας Ρίτα Αντωνοπούλου

Από Σά 18.01 & κάθε Σάββατο, ώρα 22.30 Σταυρός του Νότου Νέος Κόσμος

Μουσική «Άκου… Τα Χάλκινα»

Κυ 19.01.2014, ώρα 11.30 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μουσική Δήμητρα Γαλάνη «Αλλιώς»

Πέ 23.01 έως Πέ 13.02.2014, ώρα 21.30 PassPort, Πειραιάς

Το GO FOR MORE δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές στις ημερομηνίες και ώρες των εκδηλώσεων.

Μουσική Παύλος Παυλίδης & The B-Μovies


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Μουσική Παραμύθι Χωρίς Όνομα: 47 χρόνια MHTS.O.S. + 49 χρόνια Δημήτρης Πολύτιμος Πα 24.01 έως Σά 25.01.2014 Gagarin 205 Πλ. Αττικής – Σεπόλια

Μουσική Χάρις Αλεξίου – Τάνια Τσανακλίδου

Από τον Φεβρουάριο Κάθε Παρασκευή & Σάββατο Άνοδος Live stage Πετράλωνα

Φεστιβάλ 1o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Μουσική Steve Newman

Σά 25.01.2014, ώρα 20.00 Bat City Club Πλ. Βικτωρίας Αθήνα

Σά 01.02 έως Πα 07.02.2014 Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Λεωφ. Συγγρού

Μουσική Lucky Funeral (acoustic)

Παιδική παράσταση Ζέβρα Πυτζάμα

Σά 25.01 έως Κυ 02.02.2014 Θέατρο Badminton Γουδή

Εκδήλωση 7 Κυριακές στο Γκάζι

Κυ 26.01 έως Κυ 18.05.2014 «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων Γκάζι Είσοδος ελεύθερη

Μουσική Solarmonkeys (acoustic) Πέ 30.01.2014, ώρα 21.00 Garden4 Χολαργός Είσοδος ελεύθερη

EVENTS

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Dancing to Connect «Χορεύω Άρα Επικοινωνώ» Κυ 23.02.2014 Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Λεωφ. Συγγρού Είσοδος ελεύθερη

Μουσική Όπερα της Βαλίτσας «Ντον Τζοβάννι» Του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Πέ 27.02.2014, ώρα 20.00 Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης

Μουσική Misfits

Δε 24.02.2014, ώρα 22.00 Fuzz Club, Ταύρος

Μουσική παράσταση CATS

Τε 26.02 έως Σά 15.03.2014 Θέατρο Badminton, Γουδή

Μουσική 3Fold Pain (acoustic)

Πέ 27.02.2014, ώρα 21.00 Garden4 Χολαργός Είσοδος ελεύθερη

Πέ 06.02.2014, ώρα 21.00 Garden4 Χολαργός Είσοδος ελεύθερη

Μουσική Red Fang – The Shrine – Lord Dying Πα 07.02.2014, ώρα 21.00 Gagarin 205 Πλ. Αττικής – Σεπόλια

Muppet Café

Μουσική Last Drive – Illegal Operation Secret Gig II

Σά 08.02.2014, ώρα 21.00 Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Λεωφ. Συγγρού

Μουσική Imam Baildi

Πα 14.02 έως Πα 07.03.2014, ώρα 22.00 PassPort, Πειραιάς

Φωτογραφία: Sherv

Μουσική Iced Earth

Πα 31.01.2014 Gagarin 205 Πλ. Αττικής – Σεπόλια

29

Μουσική Universe217 (acoustic) Πέ 20.02.2014, ώρα 21.00 Garden4 Χολαργός Είσοδος ελεύθερη

Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη 8, Ηλιούπολη Τηλ.: 210 99 24 450


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Έκθεση «ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ…». ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Έως Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη / Ίδρυμα Ωνάση και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει στο Μέγαρο Σταθάτου την έκθεση «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη». Στην έκθεση παρουσιάζονται 67 αρχαία αντικείμενα, τα οποία πλαισιώνουν 27 επιλεγμένα ποιήματα, μυθολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Στην έκθεση περιλαμβάνονται γλυπτά (κυρίως μαρμάρινες κεφαλές, προτομές, αγαλματίδια ή συμπλέγματα μορφών), χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου. Τα αντικείμενα προέρχονται από 14 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές.

Μιούζικαλ ANDREW LLOYD WEBBER – CATS

Τετάρτη 26.02 έως Σάββατο 15.03.2014 | Θέατρο Badminton

CATS! Το μυθικό μιούζικαλ και ένα από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών, η παράσταση που εδώ και τριάντα χρόνια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε όλο τον κόσμο, έρχεται στην Ελλάδα το 2014.

Μουσική ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ: 47 ΧΡΟΝΙΑ MHTS.O.S. + 49 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ Παρασκευή 24 έως Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 | Gagarin 205

47 χρόνια on the road κλείνει το 2014 ο MHTS.O.S. ή θείος Νώντας ή Δημήτρης Πουλικάκος και 49 χρόνια κλείνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία (είναι 81 ετών), έλληνας ροκ καλλιτέχνης και συνοδοιπόρος του θείου Νώντα, Δημήτρης Πολύτιμος.

30

Με αφορμή τα γενέθλιά τους σας προσκαλούν σε ένα οργιαστικό πάρτι που θα σας μείνει αξέχαστο την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 στο Gagarin 205. Μια μικρή γεύση από τους πρώτους Guests: Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 MHTS.O.S. + Δημήτρης Πολύτιμος + Special Guests: MAGIC DE SPELL, MODE PLAGAL, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 MHTS.O.S. + Δημήτρης Πολύτιμος + Special Guests: ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΙ, LAST DRIVE, ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, ΆΣΣΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ

Το CATS, δημιουργία του κορυφαίου συνθέτη Andrew Lloyd Weber, είναι η πιο εκρηκτική συνάντηση μουσικής, χορού, τραγουδιού και ποίησης στην ιστορία του μιούζικαλ. Παιχνιδιάρικο, αστείο, τρυφερό και πέρα για πέρα απολαυστικό, το CATS αναδείχτηκε ως το απόλυτο θεατρικό φαινόμενο: από την πρεμιέρα του το 1981 ως σήμερα, αποθεώθηκε από 50.000.000 θεατές σε 26 χώρες και 300 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Η κριτική ύμνησε την παράσταση και την τίμησε, μεταξύ άλλων, με επτά βραβεία Tony, δύο βραβεία Laurence Olivier και δύο βραβεία Grammy, ενώ το περίφημο τραγούδι Memory, έχει ηχογραφηθεί από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του 20ού αιώνα! Το CATS πρωτοπαρουσιάστηκε το 1981 στο West End του Λονδίνου, όπου και παιζόταν ασταμάτητα επί 21 χρόνια! Το 1982 μεταφέρθηκε στο Broadway και συνέχισε με αμείωτη επιτυχία για 18 χρόνια, ως το 2000.


Φωτογραφία: © Michael Krellowetz

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

MUSIC όραμα Bruce Springsteen

HIGH HOPES

Τον Ιανουάριο αναμένεται να βγει σε κυκλοφορία το δέκατο όγδοο στούντιο άλμπουμ του αμερικανού τραγουδιστή Bruce Springsteen. Το άλμπουμ περιλαμβάνει συνεργασία με μέλη του E Street Band, το συγκρότημα στο οποίο συμμετέχει ο Springsteen από την δημιουργία του, το 1972. Εκτός από τον κορυφαίο κιθαρίστα Tom Morello ο οποίος παίζει σε οκτώ κομμάτια, το άλμπουμ περιλαμβάνει συνεργασίες με τους Clarence Clemons και Danny Federici οι οποίοι έχουν και οι δύο αποβιώσει. Για τα κομμάτια αυτά ο Springsteen έχει δηλώσει ότι „είναι από το καλύτερο ακυκλοφόρητο υλικό που έχουμε ηχογραφήσει την τελευταία δεκαετία“.

Britney Spears BRITNEY JEAN

Η Britney Spears κυκλοφόρησε το όγδοο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο Britney Jean. Η ίδια το θεωρεί ως την πιο προσωπική της δουλειά έως τώρα, καθώς συμμετείχε ενεργά στην παραγωγή του και συνεργάστηκε στη σύνθεση με τους στιχουργούς προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που η ίδια επιθυμούσε. Το άλμπουμ περιλαμβάνει guest φωνητικά από την αδελφή της Britney, την Jamie Lynn Spears. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του, το άλμπουμ πήρε ήδη ευνοϊκές κριτικές, ενώ η νεαρή τραγουδίστρια το περιγράφει ως ένα άλμπουμ για „την μοναξιά της ποπ ζωής“.

Mike Oldfield

MAN ON THE ROCKS

Το „Man On The Rocks“ είναι το εικοστό πέμπτο προσωπικό άλμπουμ του βρετανού μουσικού και συνθέτη Mike Oldfield και πρόκειται να βγει σε κυκλοφορία τον Ιανουάριο. Μέρος του νέου του άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο στούντιο του βρετανού καλλιτέχνη στις Μπαχάμες. Το κομμάτι «Irene» που περιέχεται είναι εμπνευσμένο από τον τυφώνα Irene που έπληξε τις Μπαχάμες το 2011. Το άλμπουμ θα περιέχει έντεκα κομμάτια και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε CD, σε έγχρωμο διπλό βινύλιο και σε digital μορφή, ενώ θα ακολουθήσει και μια Deluxe έκδοση.

Tony Braxton & Babyface LOVE, MARRIAGE & DIVORCE

Είναι η πρώτη φορά που η ντίβα Tony Braxton και ο Kenneth «Babyface» Edmonds συναντιούνται για τη δημιουργία ντουέτο άλμπουμ. Έχουν περάσει 22 χρόνια από την τελευταία φορά που η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια και ο δέκα φορές βραβευμένος με Grammy μουσικός, συνθέτης και παραγωγός «Babyface» συνεργάστηκαν για το soundtrack «Give U My Heart» στην ταινία Boomerang το 1992. Το „Love, Marriage & Divorce” αν και με καθυστέρηση, θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο, λίγες μέρες πριν από την ημέρα των ερωτευμένων. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται έντεκα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των δύο singles το «Hurt You» και η μπαλάντα «Where Did We Go Wrong».

31


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ − ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο Έβδομος Γιος

Her

Η Μαγική Ομπρέλα

Ηθοποιοί: Τζεφ Μπρίτζες, Τζούλιαν Μουρ, Μπεν Μπαρνς.

Ηθοποιοί: Γιοακίν Φίνιξ, Έιμι Άνταμς, Σκάρλετ Γιόχανσον.

Ηθοποιοί: Έμα Τόμσον, Τομ Χανκς, Κόλιν Φάρελ.

Ο Τζον Γκρέγκορι, ο οποίος είναι ο έβδομος γιος ενός έβδομου γιου, έχει προστατεύσει στο παρελθόν τη χώρα από μάγισσες, φαντάσματα και κάθε λογής πλάσματα της νύχτας. Ωστόσο ο Τζον δεν είναι πια νέος και αναζητά κάποιον για να συνεχίσει στη θέση του. Δεν έχει όμως πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Η Μητέρα Μάλκιν, η πιο επικίνδυνη μάγισσα στον κόσμο την οποία είχε φυλακίσει αιώνες πριν, δραπετεύει και ο Τζον πρέπει να βιαστεί να εκπαιδεύσει τον νέο του μαθητευόμενο. Θα μπορέσει ο νεαρός Τόμας Γουάρντ να αντεπεξέλθει εκεί που τόσοι άλλοι δεν κατάφεραν και να καταφέρει να σταθεί απέναντι στη φοβερή μάγισσα Μάλκιν;

Ένας μοναχικός συγγραφέας αναπτύσσει μια ασυνήθιστη σχέση με το καινούριο του „έξυπνο“ λειτουργικό σύστημα, που είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει κάθε του ανάγκη. Ο Theodore Twombly είναι πληγωμένος και ευάλωτος έπειτα από το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης. Το ενδιαφέρον του κεντρίζεται από το νέο προηγμένο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή του. Σύντομα γοητεύεται από την γυναικεία φωνή που φαίνεται να είναι διορατική, ευαίσθητη και εκπληκτικά αστεία. Καθώς οι επιθυμίες και των δύο αυξάνονται, δημιουργείται μεταξύ τους ένας δεσμός φιλίας, που μετατρέπεται σε ενδεχόμενη αγάπη του ενός για τον άλλον.

Όταν οι κόρες του Walt Disney τού ζήτησαν να κάνει ταινία το αγαπημένο τους βιβλίο „Mary Poppins“, εκείνος τους έδωσε μια υπόσχεση, αλλά δεν ήξερε ότι θα χρειάζονταν 20 χρόνια για να την πραγματοποιήσει. Η δυσκολία ήρθε από την συγγραφέα του βιβλίου, η οποία δεν ήθελε να μετατραπεί η αγαπημένη της μαγική νταντά σε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, οι πωλήσεις του βιβλίου έπεφταν και η έως τότε αδιάλλακτη συγγραφέας P.L. Travers δέχτηκε να συναντήσει τον Disney, ο οποίος έπρεπε να κάνει θαύματα για να πείσει τη δύστροπη συγγραφέα. Ένα πρωτότυπο σενάριο για μία αληθινή ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ.

Η Κρυφή Ζωή του Γουόλτερ Μίτι

Winter’s Tale

The Monuments Men

Ηθοποιοί: Σον Πεν, Μπεν Στίλερ, Κρίστεν Γουίγκ.

Ηθοποιοί: Κόλιν Φάρελ, Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι.

Ηθοποιοί: : Τζορτζ Κλούνεϊ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ματ Ντέιμον.

Ο Μπεν Στίλερ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ταινία „Η Κρυφή Ζωή του Γουόλτερ Μίτι“, μία ιστορία για έναν ονειροπόλο άντρα που δραπετεύει από την ανώνυμη ζωή του και εξαφανίζεται σε έναν κόσμο φαντασιώσεων, γεμάτο ηρωισμούς, ρομαντισμό και δράση. Όταν όμως απειλείται τόσο η δουλειά του, όσο και του συναδέλφου του, ο έως τότε άτολμος Γουόλτερ αναλαμβάνει δράση στον πραγματικό κόσμο. Ξεκινώντας ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο, η ζωή του θα μετατραπεί σε μια περιπέτεια τόσο συναρπαστική, περισσότερο από οτιδήποτε μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Μία ιστορία αγάπης ξεκινά όταν ο διαρρήκτης Πήτερ Λέικ (Κόλιν Φάρελ) αποπειράται να ληστέψει ένα αρχοντικό που πίστευε ότι ήταν άδειο. Η κόρη του ιδιοκτήτη είναι όμως μέσα και ο έρωτας που γεννιέται μεταξύ τους ξεπερνά κάθε λογική. Η κοπέλα σύντομα πεθαίνει και όταν ο ιρλανδικής καταγωγής Πήτερ μαθαίνει ότι εκείνη έχει το χάρισμα της μετενσάρκωσης, θα κάνει τα πάντα για να την ξαναβρεί. Μια ρομαντική ταινία με πρωταγωνίστρια την αληθινή αγάπη, γεμάτη έντονα συναισθήματα που μας μαθαίνει ότι τελικά, θαύματα γίνονται.

Μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού στην ιστορία με επίκεντρο μία επίλεκτη διμοιρία, η οποία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε αναλάβει να αποσπάσει κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τους Ναζί και να τα επιστρέψει πίσω στους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο η αποστολή τους μοιάζει αδύνατη. Πώς θα μπορούσαν αυτά τα άτομα, όλοι διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικοί τέχνης να αφαιρέσουν τα έργα τέχνης μέσα από τα χέρια των Ναζί; Οι «Μνημείων Άνδρες» θα ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να διαφυλάξουν τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Κωμωδία, δράμα, ρομαντική

Βιογραφία, κωμωδία, δράμα

Πηγή: www.imdb.com

Περιπέτεια, φαντασία

Περιπέτεια, κωμωδία, δράμα 32

Φαντασία, μυστήριο, δράμα

Δράση, κωμωδία, δράμα


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ GFM-HOR®O®SCOPE Κριός 21.03 – 20.04 Ομαλά ξεκινά το νέο έτος για τους κριούς. Στα συναισθηματικά σας δεν θα έχετε ιδιαίτερες αλλαγές, πέρα από λίγες εντάσεις που όμως θα είναι παροδικές. Στα επαγγελματικά σας συνεχίζετε γενικά μια σταθερή πορεία. Προσοχή θέλει το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς θα προκύψουν κάποια προβλήματα με τους συνεργάτες σας. Αφήστε τα νευράκια στην άκρη και αντιμετωπίστε τις καταστάσεις με συγκατάβαση, χωρίς παρορμητισμούς.

Ταύρος 21.04 – 20.05 Αλλαγές φέρνει ο καινούριος χρόνος για τους ταύρους, ιδιαίτερα στα συναισθηματικά τους. Το πρώτο δίμηνο θα είναι δύσκολο για εσάς, θα πρέπει να αποφασίσετε τι ζητάτε επιτέλους από το ταίρι σας. Εάν αισθάνεστε ότι δεν σας καλύπτει πια, τότε καλό είναι να πάρετε την μεγάλη απόφαση και να προχωρήσετε παρακάτω. Ξεκαθάρισμα θα πρέπει να κάνετε και στην εργασία σας, κρατώντας αποστάσεις από άτομα που θα προσπαθήσουν να σας εξουσιάσουν.

Δίδυμοι 21.05 – 21.06 Το νέο έτος σας βρίσκει πανέτοιμους για αλλαγές. Από ότι φαίνεται έχετε πάρει τις αποφάσεις σας και με δυναμικότητα και αισιοδοξία είστε έτοιμοι να κοιτάξετε μπροστά. Η καλή σας διάθεση θα παραμείνει και τον Φεβρουάριο, ο οποίος ευνοεί ειδικότερα τις κοινωνικές σας συναναστροφές. Οι σχέσεις σας τόσο στο φιλικό σας περιβάλλον, όσο και στο εργασιακό είναι αρκετά καλές, γεγονός που θα σας ανεβάσει περισσότερο το ηθικό.

Καρκίνος 22.06 – 22.07 Φαίνεται πως ανανεωθήκατε αρκετά στις γιορτές. Κάποια αναπάντεχα γεγονότα σας εξέπληξαν ευχάριστα και με την ίδια διάθεση πορεύεστε και τον καινούριο χρόνο. Για τους δεσμευμένους η σχέση με τον σύντροφό σας αναθερμαίνεται, ενώ οι ελεύθεροι έχετε έντονη ερωτική διάθεση που σας κάνει ελκυστικούς στο αντίθετο φύλο. Καλά νέα και στα επαγγελματικά σας. Νέες ευκαιρίες εργασίας για όσους ήδη εργάζονται, ενώ για όσους ψάχνουν δουλειά θα βρουν κάτι που τους αρέσει.

Λέων 23.07 – 23.08 Λίγο κουρασμένους σας βρίσκει ο Ιανουάριος. Έπειτα από τα ξενύχτια των εορτών, καλείστε να δουλέψετε σκληρά καθώς οι απαιτήσεις της εργασίας σας αυξάνονται. Μοιάζει περισσότερο με απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και κυρίως για λίγη ξεκούραση. Κάντε υπομονή και με λίγη καλή διάθεση θα αντεπεξέλθετε μια χαρά. Τα αισθηματικά σας είναι σε πολύ καλό επίπεδο, είστε όπως πάντα ερωτευμένοι.

Παρθένος 24.08 – 23.09 Με το ξεκίνημα του νέου χρόνου θα λάμψετε. Ανανεωμένοι και με ανεβασμένη την ερωτική σας διάθεση, η σχέση με το ταίρι σας θα αναθερμανθεί και θα ζήσετε έντονες ρομαντικές στιγμές. Τα επαγγελματικά σας κυλούν επίσης ομαλά, οι απαιτήσεις στη δουλειά σας είναι μεγάλες, αλλά με την υπομονή και την μεθοδικότητα που σας διακρίνει θα καταφέρετε να διαπρέψετε. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας, τον οποίο από ό,τι φαίνεται έχετε κάπως παραμελήσει.

Ζυγός 24.09 – 23.10 Με προσεκτικά και σταθερά βήματα θα πρέπει να κινηθούν οι ζυγοί το πρώτο δίμηνο του χρόνου. Δείξτε κατανόηση και ειλικρίνεια στη σχέση σας αν θέλετε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και τα επαγγελματικά σας, με μικρές δυσκολίες στην συνεργασία με τους συναδέλφους σας. Δουλέψτε με ομαδικό πνεύμα και μείνετε μακριά από τις εντάσεις. Σαν γνήσιος ζυγός άλλωστε, έχετε πιο διπλωματικούς τρόπους να φέρνετε τα πράγματα στα μέτρα σας.

Σκορπιός 24.10 – 22.11 Το πρώτο δίμηνο του έτους φαίνεται ευνοϊκό για τους σκορπιούς. Θέματα που σας προβλημάτιζαν τον τελευταίο καιρό στα συναισθηματικά σας θα λυθούν. Η σχέση με τον σύντροφό σας θα αναθερμανθεί, ενώ οι ελεύθεροι θα έχετε νέες και ενδιαφέρουσες γνωριμίες. Και τα επαγγελματικά σας όμως κινούνται σε καλό επίπεδο, με θετικές εξελίξεις και νέες εργασιακές ευκαιρίες. Όσοι ψάχνετε για δουλειά, ο Φεβρουάριος σας ευνοεί να βρείτε κάτι ενδιαφέρον.

Τοξότης 23.11 – 21.12 Όπως πάντα επιρρεπείς στις υπερβολές, φαίνεται πως το παρακάνατε στις γιορτές με τα ξενύχτια και το ποτό. Μάλλον είχατε ανάγκη να ξεφύγετε από τις έγνοιες της καθημερινότητας. Η νέα χρονιά σας βρίσκει δραστήριους, κεφάτους και αισιόδοξους. Ο Ιανουάριος σας βάζει γρήγορα σε τάξη, πίσω στην συστηματική δουλειά και την γνωστή σας καθημερινότητα. Στα επαγγελματικά σας θα έχετε αλλαγές, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρείτε νέα δουλειά.

Αιγόκερως 22.12 – 20.01 Το νέο έτος ξεκινά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τους αιγόκερους. Η ομαλή οικογενειακή ζωή σάς γεμίζει ηρεμία και γαλήνη. Κάποιες μικροεντάσεις μετά τις 7 Φεβρουαρίου είναι αναπόφευκτες, θα είναι όμως παροδικές. Φροντίστε να είστε ανοιχτοί με το ταίρι σας και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Στα εργασιακά σας θα έχετε ευκαιρίες να προβληθείτε μέσω των ικανοτήτων σας και να έρθετε πιο κοντά στους στόχους που έχετε θέσει.

Υδροχόος 21.01 – 19.02 Καινούριες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις φέρνει η νέα χρονιά για εσάς. Μάλλον είναι περίοδος να βάλετε τα πράγματα κάτω, να τα εξετάσετε και να προβείτε στις απαραίτητες αλλαγές. Τόσο στα συναισθηματικά, όσο και στην εργασία σας υπάρχουν θέματα που σας προβληματίζουν και δεν σας αφήνουν να προχωρήσετε. Ίσως ήρθε ο καιρός να πάρετε αποφάσεις που τόσο καιρό αναβάλατε. Μην ξεχνάτε ότι έχετε καλούς φίλους που θα σας στηρίξουν σε κάθε σας απόφαση.

Ιχθείς 20.02 – 20.03 Θετικά μπαίνει ο νέος χρόνος για τα καλόκαρδα ψαράκια. Ο κύκλος των αλλαγών κλείνει και εσείς έχετε αρχίσει να μπαίνετε σε μια καθημερινότητα που σας τονώνει και σας γεμίζει ενέργεια. Αισθάνεστε πια ασφάλεια, έχοντας γύρω σας άτομα που σας αγαπούν. Όπως τα συναισθηματικά, έτσι και τα οικονομικά σας έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. Η γλυκύτητα που σας διακρίνει θα βοηθήσει στις δημόσιες σχέσεις σας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή σας. Αστροσοφική

33


Πού μπορείτε να μας βρείτε... ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Εκδότης GO FOR MORE UG Δημήτριος Γκόρλας Freudental 14 73525 Schwaebisch Gmuend Germany Τηλ.: +49 (0) 71 71.998 27 20 Fax.: +49 (0) 71 71.998 27 96 info@goformore.gr www.goformore.gr Διευθυντής Νίκος Κουρούμαλος nikos.kouroumalos@goformore.gr Αρχισυντάκτρια Σοφία Δροσοπούλου Συντακτική ομάδα Σοφία Δροσοπούλου, Δημήτριος Γκόρλας, Κωνσταντίνος Γκόρλας, Γιώτα Σοφού, Helmut Bredl, Έρη Χριστοφορίδου Δημιουργικός σχεδιασμός Νίκος Κουρούμαλος Εξώφυλλο Egon Boemsch Φωτογράφοι Thomas Zehnder Κώστας Μαρκεσίνης Νίκος Γκούμας Διαφήμιση Δημήτρης Παπανικήτας Τηλ.: 690 626 10 52 dimitris.papanikitas@goformore.gr Τιράζ 2. 700 αντίτυπα Το GO FOR MORE είναι διμηνιαίο και κυκλοφορεί στις αρχές κάθε μονού μήνα, ενώ μπορείτε να το προμηθευτείτε από επιλεγμένα σημεία διανομής στα νότια προάστια και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές: Άλιμος, Αργυρούπολη, ΒάρηΒάρκιζα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Δάφνη και Ηλιούπολη. Οι απόψεις των αρθρογράφων είναι καθαρά προσωπικές και δεν εκφράζουν αναγκαία τον εκδότη & διευθυντή του περιοδικού. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή του περιεχομένου του περιοδικού με οποιονδήποτε τρόπο, μόνο με προηγούμενη έγγραφη έγκριση του εκδότη.

ΑΛΙΜΟΣ

ΒΟΥΛΑ

Overall Health & fitness club Τηλ.: 210 9858450 Λεωφ. Αλίμου & Αγ. Γερασίμου 1

George Sarris Hairdressing & Spa Τηλ.: 213 0245256 Λ. Βασ. Παύλου 63

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ Poco Poco Τηλ.: 210 9957161 Λεωφ. Γερουλάνου 75-77 Σχεδία Τηλ.: 210 9631748 Λεωφ. Γερουλάνου 109 Besito Café Τηλ.: 210 9952063 28ης Oκτωβρίου & Θράκης 10 Corpo Atletico Τηλ.: 210 9949040 Αργυρουπόλεως 94

ΒΑΡΗ - ΒΑΡΚΙΖΑ Rosetta eventi Τηλ.: 210 9653895 Λεωφ. Βάρης 8 & Ηφαίστου Vari Sports Club Τηλ.: 210 8990048 Λεωφ. Βάρης 90 Αρτοποιείο Ήπειρος Τηλ.: 210 8973658 3ο χλμ. Λ. ΒάρηςΚορωπίου Paper Club Τηλ.: 210 9655501 Βασ. Κωνσταντίνου 1 Exces Τηλ.: 210 9655973 Εστίας 5 Σχολή Ποδοσφαίρου Ολυμπιακού Βάρης Τηλ.: 210 9653400 Καποδιστρίου 5 (Χέρωμα) sweet VERDE cafe Τηλ.: 210 8972217 Τριπτολέμου 7 Fous de foot Τηλ.: 210 8970630 Τριπτολέμου 42 Esplanade Τηλ.: 210 8971760 Λεωφ. Ποσειδώνος 16

MY GYM Τηλ.: 213 0605092 Λ. Βασ. Παύλου 112 Κτηνιατρείο Αθανασία Σπανογιάννη Τηλ.: 210 8958943 Λ. Βασ. Παύλου 7

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ Sloop Café Τηλ.: 210 8962500 Λεωφ. Ποσειδώνος 17 Aqua Marina Τηλ.: 210 8961214–408 Πλατεία Βουλιαγμένης Λαιμός Τηλ.: 210 8963643 Απόλλωνος 28

ΓΛΥΦΑΔΑ Starbucks Coffee Τηλ.: 210 9680740 Γιαννιτσοπούλου 1 & Κύπρου 55 (Πλ. Εσπερίδων) Γρηγόρης Μικρογεύματα Τηλ.: 213 0400400 Λεωφ. Δημάρχου Άγγελου Μεταξά 11 Gino Hair and More Τηλ.: 210 8946138 Λεωφ. Δημάρχου Άγγελου Μεταξά 30 LA TAZZA Τηλ.: 210 8981611 Λεωφ. Δημάρχου Άγγελου Μεταξά 6 Marquise Τηλ.: 210 8947745 Λαζαράκη 45 & Ζησιμοπούλου Cheers Café Τηλ.: 210 9602244 Δημ. Γούναρη 85 ΜΑΙΚ ARTISTIC TEAM Τηλ.: 210 9639271-2 Δημ. Γούναρη 211

Coffee Academy Τηλ.: 210 9613013 Δημ. Γούναρη 68

Αττικό Ωδείο Τηλ.: 210 9924574 Πρωτόπαππα 30

Κονάκι Τηλ.: 210 9611900 Δημ. Γούναρη 154

Γρηγόρης Μικρογεύματα Τηλ.: 213 0400400 Πλατεία Κανάρια 3

Sunkissed Coffee Τηλ.: 210 9627705 Δημ. Γούναρη 40 Living Café Τηλ.: 210 8980140 Zησιμοπούλου 10 Kayak Τηλ.: 210 8949130 Ι. Μεταξά 24-26 & Zησιμοπούλου 9 Επίλεκτον Τηλ.: 210 8941120 Λαζαράκη 8 The Bar Τηλ.: 210 8985180 Α. Παπανδρέου 15 feticcio Τηλ.: 210 8940445 Α. Παπανδρέου 4

BEKERY Τηλ.: 210 9927065 Πλ. 28ης Οκτωβρίου MIRANDA Τηλ.: 210 9961838 Σοφ. Βενιζέλου 100 Gino Hair and More Τηλ.: 210 9935261 Μαρίνου Αντύπα 130 GARAGE Τηλ.: 210 9945603 Ηρώων Πολυτεχνείου 3 Παλλάδιον Gym Τηλ.: 210 9958421 Κων. Καραμανλή 25 & Ελ. Βενιζέλου 160

Opus Τηλ.: 210 8980050 Ι. Μεταξά 48

Αθλητικό Κέντρο Μπασδέκης Τηλ.: 210 9750777 Λεωφ. Αλέξανδρου Παναγούλη 19

Style Café Τηλ.: 210 8940694 Αρτέμιδος 1

Smile Coffee & Snack Τηλ.: 210 9714144 Μαρίνου Αντύπα 51

Βιβλιοτοπία Τηλ.: 210 9680340 Λαζαράκη 21-23

Le Rêve Τηλ.: 210 9750410 Α. Παπανδρέου 10

Κτηνιατρικό Κέντρο Μικρών Ζώων Νίκος Παραγυιός Τηλ.: 210 8946233 Φοίβης 46 & Θεμιστοκλέους

Άθλος Gym Τηλ.: 210 9951933 Ηρώς Κωνσταντοπούλου 27

Φουρνιστό Πορτοκάλι Τηλ.: 210 8982010 Δούσμανη 24

ΔΑΦΝΗ Expression Studio Τηλ.: 210 9708760 Πεντέλης & Π. Μελά 36

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ so easy Τηλ.: 210 9955455 Ελ. Βενιζέλου 119 & Πρωτόπαππα 16

Luxury Car Wash Τηλ.: 210 9902760 Σοφ. Βενιζέλου 30 Hair & Beauty Τηλ.: 210 9937081 Αρχιμήδους 58 Expression Studio Τηλ.: 210 9910777 Σοφ. Βενιζέλου 149

ΚΟΡΩΠΙ Forty Love Tennis Club Τηλ.: 210 9653622 Οδός Ικτίνου (όπισθεν Στρ. Σχολής Ευελπίδων )


ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Στον Τομ αρέσουν οι βόλτες με το λεωφορείο. Επιβιβάζεται στην τοπική γραμμή και κάνει έως και δέκα χιλιόμετρα διαδρομής πριν γυρίσει στο σπίτι του. Μόνο που ο Τομ είναι γάτος! Οι οδηγοί λεωφορείων τον έχουν μάθει και του φέρνουν ακόμη και γατοτροφή για την διάρκεια της διαδρομής. Υπάρχει

ένα είδος κατσαρίδας που μπορεί να ζήσει έως και 42 μέρες χωρίς τροφή και νερό, ενώ μόνο με νερό επιβιώνει για αρκετούς μήνες. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο ρίχνονται 3.000 ευρώ σε κέρματα από τους τουρίστες στο περίφημο σιντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης, για να κάνουν ευχές. Η περίφημη σκηνή στο ντους στην ταινία „Ψυχώ“ του Ά. Χίτσκοκ είναι από τις πιο γνωστές στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Τα γυρίσματα μόνο αυτής της σκηνής διήρκεσαν από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου και είναι βιντεοσκοπημένη από 77 διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με ένα μέσο μολύβι μπορείτε να σχεδιάσετε μια ευθεία γραμ-

μή μήκους περίπου 56 χιλιομέτρων, ή να γράψετε 50.000 λέξεις στην αγγλική γλώσσα. Οι περισσότερο ρυπογόνες βιομηχανίες για τον αέρα είναι οι λεγόμενες „βαριές βιομηχανίες“ δηλαδή οι μεταλλουργικές, οι χαλυβουργίες και οι τσιμεντοβιομηχανίες. Το μακροβιότερο ζευγάρι στην ιστορία είναι ο Daniel Frederick Bakeman και η Susan Brewer. Ο γάμος τους διήρκεσε 91 χρόνια και 12 μέρες. Το πασίγνωστο επιτραπέζιο παιχνίδι „Μονόπολη“ δημιουργήθηκε από μια αμερικανίδα, στην προσπάθειά της να κατανοήσει την περίφημη θεωρία του Χένρι Τζορτζ περί του „ενιαίου φόρου επί του εισο-

Πηγές: Ripley´s Believe it or Not, διάφορες διαδικτυακές πύλες.

δήματος της γης“. Η ίδια προσπάθησε να σχεδιάσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για να τονίσει τις αρνητικές πτυχές της συγκέντρωσης της γης σε ιδιωτικά μονοπώλια. Η πρόσληψη θερμίδων από τη μη-

τέρα την εποχή της σύλληψης, επηρεάζει το φύλο του παιδιού. Τα μέλη της φυλής Shompen που κατοικούν στα νησιά Nicobar της Ινδίας, έχουν σε ποσοστό 100% ομάδα αίματος 0. Το χάμπουργκερ Big Mac των McDonalds έχει 557 θερμίδες στην Ιαπωνία, 540 στον Καναδά, 478 στην Χιλή και 495 θερμίδες στην Ελλάδα. Ο Αδόλφος Λου Χίτλερ Ράνγκσα Μάρακ (Adolf Lu Hitler Rangsa Marak) είναι εν ζωή πολιτικός στο κρατίδιο Meghalaya της Ινδίας. Τα σκυλιά Δαλματίας γεννιούνται εντελώς λευκά. Οι πρώτες μαύρες κηλίδες εμφανίζονται στο τρίχωμά τους συνήθως τρεις εβδομάδες μετά την γέννησή τους.


S

S T E FA N O U DA K I S ΚΟΣΜΗΜΑ l ΡΟΛΟΓΙΑ l ΔΩΡΑ l ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΡΟΛΟΓΙΩΝ & ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

LI-LA-LO CALVIN KLEIN BREEZE RAYMOND WEIL CITIZEN TW STEEL TISSOT

S T E FA N O U D A K I S Μαρίνου Αντύπα 148 l Ηλιούπολη l τηλ. 210 99 41 107 l Stefanoudakis Ρολόι - Κόσμημα Δε: 9.30 - 15 l Τρ: 9:30 - 14 & 17:30 - 21 l Τε: 9:30 - 15 l Πέ - Πα: 9:30 - 14 & 17:30 - 21 l Σά: 9.30 - 15

GO FOR MORE - Τεύχος 08  
GO FOR MORE - Τεύχος 08  

GO FOR MORE Το νέο, ανερχόμενο περιοδικό ποικίλης ύλης, των νοτίων προαστίων.

Advertisement