West Magazine

Page 1

UTFLYKTER / RESTAURANGTIPS / GULDKORN

Grapatiestt! Nor ar exempl

NIKLAS ANDERSSON – En medelmåttas memoarer

Sommar

n ä l s u i Boh UPPLEVELSER • SVALKANDE DRYCKER • MANETER • BADORTER HEMESTERAKTIVITETER • OSTRON • CAMPING • RECEPT
Välkommen till Pondus Vi erbjuder dig en unik mix av de starkaste modevarumärkena. Hos oss kan du vara säker på att alltid göra ett stilsäkert köp.

E T T U R VA L AV V Å R A VA R U M Ä R K E N

SMÖ GE N | BOVALLST R AND | STR ÖMSTAD | TR O LLHÄT TAN UD DE VALL A | PARTI LLE | K AR LSTAD | K UNGÄLV

Pondus Home of BrandsVi finns på Facebook @classiccornersweden

Bryggan Grebbestad | 0525-107 90

Brands for a classy summer


Framtiden är elektrisk Volvo XC40 Recharge

Upplev och provkör Volvo XC40 Recharge hos oss Nu behöver du inte längre kompromissa för att köra elbil. Volvo XC40 Recharge är vår första helelektriska bil som tar fördelarna med en SUV och kombinerar med eldrift, lång räckvidd och smarta funktioner. Bilen snabbladdas till 80% på bara 40 minuter och har en total räckvidd på ca 40 mil. Dessutom är Volvo XC40 Recharge utrustad med Google Assistant* som styrs av din röst och uppdateras trådlöst. Helelektriska Volvo XC40 Recharge Från 7 390 kr/mån

Precis som alla våra nya bilar har Volvo XC40 Recharge ett intelligent säkerhetssystem som hjälper dig förhindra olyckor och skydda både passagerare, medtrafikanter och stora djur.

Förbr. kWh/100 km (prel). WLTP: 23,8–25,0. Räckvidd bl. körn: 400-418 km. Inga koldioxidutsläpp under körning. Miljöklass Euro 6D. Bilen på bilden är extrautrustad. När du köper en ny Volvo ingår alltid Volvo Assistans samt vagnskade- och rostskyddsgaranti. Läs mer på volvocars.se *Google är ett varumärke som tillhör Google LLC.

Stendahls Bil

Stenungsund Munkerödsvägen 3,

Lilla Edet Brovägen 20,

Älvängen Svenstorpsvägen 25,

0200-75 00 24 stendahlsbil.se

Välkommen in. Mån - Fre 10–18. Lör 10–14.


Foto: Johannes Stenson

44.

Niklas Andersson Foto: Olivia Thordén Rubie

INNEHÅLL 2021 12. Best of the West 20. En bira på bryggan 22. Havsaktiviteter 26. Nytt i Smögen 28. Balkongfix 31. Sportig semester 37. Matriarkernas Fjällbacka 52. Sommarens mode 62. Strandhugg i Grebbestad 66. Pärlan vid sundet 64. Tropiskt & färgglatt 90. Svalkande tips 92. Druvligt gott 94. Bok- & poddtips 8

Under ytan med Lotta

77. Campingrevival

Foto: Hobby Husvagnar

40. 1700-talets badmekka

68.

82.

Det våras för maneterna


Skärets Café & Bistro

Skärets Bageri

På Skärets Café & Bistro föddes räkmackan 1931, men utbudet sträcker sig från läckra bakverk och sallader till västkustens bästa skaldjur. Allt på caféet bakas från grunden på Skärets Bageri.

På Skärets Bageri bakar vi allt från grunden med mycket kärlek. Har du något du vill fira lite extra? Beställ en tårta från oss! På för och eftersäsong hittar du våra produkter på Skärets Café och under högsäsong i vår brödbutik där Smögens Närlivs tidigare legat.

@skaretscafe | @skaretscafe | skaretscafe.se | 0523-323 17

@skaretsbagerismogen | smogensnarlivs.se | 0523-305 85

Grano Smögen

Skärets Krog & Pianobar

Smögens Närlivs har bytt skepnad till Grano Smögen! Förutom att njuta av våra fantastiska pizzor och smårätter kan du även besöka Skärets brödbutik under högsäsong i samma lokal.

Här tillagas allt med lokalproducerade råvaror. Vi erbjuder hög service och kvalitet och blir därför utvalda till White Guide år efter år. Kvällarna på Krogen avslutas med fördel i vår Pianobar.

@granosmogen | granogbg.se/smogen | 0523-305 85

@skaretskrog.se | skaretskrog.se | skaretskrog.se | 0523-323 17


LEDARE

Foto: Shutterstock/Ullrich G

Chefredaktör Pål Johansson Skribenter Mimmi Bladini Niklas Simonsson Jacqueline Byrlén Matilda Habbe Jessica Widing De Los Santos Evelina Gustafsson Pål Johansson

Välkommen tillbaka

Form Glory Days Digital redaktör Niklas Simonsson Annonsförsäljning Oscar Johansson Anders Neck Omslagsbild Johannes Stenson Om West Magazine West Magazine produceras av Glory Days AB och distribueras via utdelare och tidningsställ på över 700 platser i hela Bohuslän.

V

isst vågar vi hoppas på att livet äntligen är på väg tillbaks till det normala igen? Vi har gjort oss förtjänta av att åter kunna träffa nära och kära – precis som vi själva vill och känner för. Bjuda in till grillkvällar, födelsedagskalas och middagsbjudningar utan begränsningar, eller att äntligen kunna arrangera den där pausade bröllopsfesten. Att kunna besöka krogen eller älsklingsrestaurangen, se favoritlaget tvåla till motståndaren eller att njuta av livemusik igen. Du kan säkert fylla på listan med mängder av saker som du drömt om under det senaste året, då ofrivilliga begränsningar lagts på saker vi alltid tagit för givet. För även om vi i skrivande stund fortfarande måste följa myndigheternas riktlinjer och lär få dras med inskränkningar ett tag till, så kan vi ändå se ljuset i tunneln. Vårt ”vanliga” liv ligger där och väntar. OCH OM DET ÄR NÅGOT POSITIVT det senaste året fört med sig så är det att allt fler svenskar upptäckt sitt eget land. Antingen självvalt eller påtvingat. Kanske är du en av 10

dem som nu för första gången stegar ut på solvarma granitklippor, möts av saltstänkta vindar och blickar ut mot den öppna horisonten. Eller så är du en trogen besökare eller bofast som inte kan få nog av de storslagna vyerna, de mysiga fiskesamhällena eller tjusningen med att kroka årets första makrill. Det är lätt att få mersmak. Bohuslän har den effekten på folk. OAVSETT VILKET SÅ VILL VI VÄLKOMNA DIG till ännu en sommar på västkusten. För att göra semestern 2021 så normal och njutningsfull som möjligt har vi samlat ett axplock av det Bohuslän har att erbjuda. Här finns utflyktstips och historiska tillbakablickar, mat och dryck, inspirerande personporträtt och en dos somrigt mode. Precis som ”vanligt” alltså. Ha en fantastiskt skön sommar!

Om Glory Days Glory Days AB är en content marketingbyrå som hjälper företag och organisationer med inspirerande kommunikation, marknadsföring och innehåll i såväl tryckt som digital och rörlig form. Läs mer om oss och hur vi kan hjälpa just ditt företag nå nya höjder på glorydays.se. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel samt pris- och programändringar. Citera oss gärna, men ange källan.

Årets patrull av West-utdelare har dressats i kläder från Nautic Xprnc RS65. Sportiga, funktionella och moderna plagg utvecklade för ett aktivt kustliv i vått och torrt. Hållbart producerade kläder med hög kvalitet som du hittar i Sportshopens butiker eller på sportshopen.com.

För mer inspiration - följ oss i sociala medier Pål Johansson, chefredaktör

West Magazine @west_magazine


för dina sinnens skull

BO & ÄT MITT PÅ BRYGGAN! Vi är en av västkustens kändaste fisk- & skaldjursrestauranger med 9 hotellrum som har öppet från februari–december. Vi är även det perfekta valet, året om, för dig som planerar för bröllop eller fest. Musikkvällar med kända artister, vällagad mat & goda drycker. Sommartid öppnar även vårt härliga Böstebar där det blir livemusik.

strandvägen 1, Grebbestad • 0525-140 00 • www.grebys.se • bokning@grebys.se

F O TO L : CE

IN A

FA

LC K

FISKENS BAKFICKA

GREBBESTAD FISKHANDEL

SÄLTAN MAT & BAR

FÄRSK FISK, SKALDJUR & D E L I K AT E S S E R

Ö P P E T K L . 1 1 – 1 8 VA R J E D A G HELA SOMMAREN.

E R B J U D E R S M Ö R G Å S T Å RTO R , L A X F AT O C H C AT E R I N G

B Ä S TA L U N C H S T Ä L L E T M E D UTSIKT ÖVER HAMNEN & HAMNPROMENADEN.

ÖPPE T ÅRE T RUNT

H A M N P L A N • W W W. G R E B B E S TA D F I S K . S E • 0 5 2 5 - 1 0 1 5 1 •

G R E B B E S TA D F I S K / S A LTA N M AT B A R


GUIDE

BEST OF THE WEST Lokalt förankrat bryggeri SMÖGENBRYGGAR'N TAR FRAM ÖL för sommarens alla tillfällen. Halv Storm är en kraftig IBA, bryggd med blåstång som garanterat tar smaklökarna med storm. Om en ljusare ale med lagerkaraktär ligger dig närmre, så är den lugnare Hamnöl perfekt för dig. Smögen-bryggeriets ljuva drycker hittar du både i deras egen butik och på krogarna i Bohuslän.

Förstklassig smaksättare SÄLTA SÄTTER ALLTID SMAK, ett faktum som blir extra tydligt med Tulips bacon. Prova deras traditionella bacon, kalkonbacon – eller veggie bacon rökt över bokflis. Samtliga utsökta alternativ höjer sommarens grillkvällar till en extra nivå. Kolla in våra spännande Tulip-recept i magasinet och inspireras!

Grano på Smögen! SMÖGENS NYA STJÄRNA på kroghimlen är härliga Grano. Restaurangen har öppnat vid torget på Smögen och mixar härliga pizzor och smårätter med fisk- och skaldjur på högsta nivå. En Grano-restaurang finns sedan tidigare på Stora Hotellet i Fjällbacka, om du även besöker de trakterna under semestern.

Destination: Kanten! DEN NATURLIGA MÖTESPLATSEN i Hunnebostrand är Kanten – med något för alla tillfällen och människor. En mysig inbokad middag eller spontanträffa en vän över ett glas i bästa bohusmiljö, på Kanten är alla tänkbara möten möjliga! 12


Öppet hela året! Välkommen till Göstas på Smögen, skaldjurens huvudstad. Njut av havets läckerheter, på klipporna eller i vår fiskekrog på första parkett mot havet. Göstas Fisk på Smögenbryggan, där fisk och skaldjur smakar som det ska. Öppet hela året!

NYBYGGD G FESTVÅNIN

, för bröllop Som g jord fester, h oc r se n konfere ed havet självklart m t! som utsik

Göstas Fiskbutik, ett stenkast från havet och alltid fyllt med havets delikatesser. Välkomna in och njut.

Fiskekrogen som ligger mitt på Smögenbryggan erbjuder purfärsk fångst till bords.

Hållö Bar är en mötesplats för dig som vill ha enkel och god mat i en avslappnad miljö.

Tel 0523-720 70, gostasfisk.se

Tel 0523-720 77, gostasfiskekrog.se

Tel 0523-722 22, hallobar.se


GUIDE

To m a

s Lu

nd

älv

oc

h Li

sb et

hJ

on sso

n

Avnjut Kosterhavet! BOHUSLÄNS HAVSMILJÖER innehåller oändligt mycket mer än bad och båtliv. Kosterhavets nationalpark är, om du missat det, Sveriges första marina nationalpark. Där finns mycket spännande, både över och under vattenytan. Närmare 40 000 hektar hav inom Strömstads och Tanums kommuner ingår i nationalparken. Vid Naturum Kosterhavet kan du ta del av guidningar och föreläsningar om det lika unika som vackra Kosterhavet!

Håller Bohuslän stilrent BOHUSLÄNS MEST VÄLFYLLDA modebutiker går i Pondus regi. Du hittar dem från Kungälv och Uddevalla till Smögen och Bovallstrand. Med ett brett utbud av klassiska varumärken som GANT, Morris, Replay och A Part of the Art blir du snabbt snackisen på sommarens alla tillfällen!

14

Göstas Fisk på Smögen NÄR VI LÅNGSAMT BÖRJAT återgå till någorlunda normalt leverne måste vi slå ett extra slag för Göstas Fisk. Förutom deras mycket prisvärda restaurang med underbara maträtter erbjuder de även en nyrenoverad festvåning. Placerad i magisk Smögen-miljö med ljuvlig utsikt gör det Göstas till en svårslagen helhet.


MÅNDAGSKLUBBEN TISDAGSQUIZ 18,00

t

Lig h

Med Per Wåhlin

ONSDAGSLIVE på bron

TORSDAGAR “SURPRISE” a aktiviteter & nö jen. Olik t spännande. Kan vara D j, P ingis, artist eller någo

MUSIKQUIZ Fredag 18:00

DJ LÖRDAG SOMMARQUIZ Söndag 16:00


GUIDE

Butik och café i underbar miljö! I NATURSKÖNA SÄBY på Tjörn ligger Sörgården Interiör och Café. En härlig hållplats på resan genom Bohuslän. Gården ligger nära Säby Kile, som är en kulturhistorisk plats med både cykel- och vandringsleder. Stanna till på en gofika vid Sörgården, fynda kläder eller inredning och njut av Tjörn från sin bästa sida!

Håll formen i Padelborgen GLÖM INTE ATT PACKA NER padelracket inför bohussemestern. Norra Bohusläns nya padeldestination nära ”Hunneborondellen” har fyra dubbelbanor (som är panoramabanor) plus två stycken singelbanor. Padelborgens banor har samma gräs som levereras till World Padel Tour, så det är verkligen högsta klass!

16


S Y DAMER IK ANS K R ES TAU R ANG MED H ÄR LIG S TÄMNING

D ELIK AT ES S PIZ Z OR , S MÅR ÄT T ER & GODA D R INK AR

BAR & RESTAURANG

S K ÄR GÅR D SK ROG MED H AVE T SO M U T S IK T

D e t l i l la ho te lle t me d stora mö jlighe te r KONFERENS / GOLF / BRÖLLOP / UPPLEVELSER

S OV GOTT I VÅ R A U N IK A S TORY TEL L IN G R U M. s h f j a llb a c ka .s e

s tora h o te l l e t f ja l l b a c ka

S to ra H o te l l e t F jä l l b a c ka


GUIDE

Äntligen livemusik igen! NU BÖRJAR DET ÄNTLIGEN ges möjligheter att njuta av livemusik igen – under coronasäkra former, givetvis. Slussens Pensionat på Orust presenterar ett mycket lovande spelschema.

BLAND SOMMARENS ARTISTER MÄRKS BLAND ANNAT I JULI

Foto: Jonatan Fernstroem

Tommy Körberg (2–4) Hederos & Hellberg (7–8) Sarah Klang (9–10) Magnus Carlson (15–17) Solala (18), Tingsek (19–20) Ebbot (21–22) Daniel Lemma (23–24) Pernilla Andersson (25–26) Arvid Nero (27) Ellen Krauss (29) Janice (30–31)

I AUGUSTI BJUDS DET PÅ KONSERTER MED

Christian Kjellvander (1) Frida Hyvönen (2–3) Timo Räisänen (6–7) Anna Ternheim (19–21)


En plats! Allt du behöver MODE & INREDNING

100 BUTIKER & RESTAURANGER torp.se

Torp Köpcentrum

torpkopcentrum

TEKNIK & TRÄDGÅRD

MAT & DRYCK


ADVERTORIAL

&havets

Smögens Med

smaker i fokus

Smögenbryggar'n är en spännande nykomling på den svenska ölscenen. Med det marina och lokala i fokus tar bryggeriet bokstavligen fram sina unika maltdrycker från havet. Dessutom är de en del i ett stort cirkulärekonomiskt nätverk på Smögen, där hållbarhet och återvinning är viktiga byggstenar. Text: Niklas Simonsson

B

eläget vid en stenkaj på Smögen, några minuters promenad från Smögenbryggan och fem meter från havslinjen, hittar du Smögenbryggar'n. Ett maritimt och modernt bryggeri, med inriktning på bra och unika öl. Sedan starten 2019 och första lanseringen i juni 2020 har de producerat sex stycken olika starköl och två folköl. Varje öl tas fram efter utvalt syfte: deras ljusa och fräscha Smögen 45 är till exempel utmärkt att avnjuta som sällskap till en tallrik Smögenräkor i solen. Den lite mörkare Julle, som togs fram som det perfekta ölet till sill lagom till jul, blev en sådan publiksuccé att den kommer säljas året runt. Och stouten Svarta Malin bryggs med blåmusselskal och havssalt, för att få sin karaktäristiska smak. – Våra öl ska ge känslan av att verkligen vara en äkta västkustprodukt. Att ta fram öl som skulle serveras på lokala krogar med en blinkning till Bohuslän, den tanken fanns med oss tidigt. Eftersom vi finns på Smögen blev det självklart med lokala samarbetspartners och ett tydligt maritimt fokus, berättar Smögenbryggar'ns vd Jesper Jonasson. FRÖET TILL ETT LOKALT bryggeri som sätter både smaken och Smögen främst såddes redan 2013. Fyra lokala entreprenörer, med bakgrund inom såväl fiskenäring och bryggeribransch, ville skapa en produkt

20

där bägge branscherna kunde mötas. Processen fick jäsa ett par år, medan riktlinjerna ritades från grunden. Varje detalj skulle finnas av en anledning. Att ha tång som en ingrediens var inte för att ölet skulle smaka hav, utan för att tången är smakförhöjande och bidrar till att göra ölet ännu godare. – Tång är trendigt på krogen idag, men vi nyttjar det av praktiska syften också. Tången används för att rena ölet under tillverkningsprocessen samt tillföra mer smak. Vi ser bortom det moderiktiga när vi ”smögifierar” ölet. Varje ingrediens, estetisk detalj och samarbetspartner har syften och det finns en tanke bakom allt vi gör. HÅLLBARHET ÄR SOM SAGT en av bryggeriets grundpelare. Ett symbiostänk som inkluderar det närliggande näringslivet. Ölkassarna i den egna butiken är till exempel tillverkade av gamla fiskenät och spökgarn från havet. Glasen till bryggeriets tap room är gamla Abbas sillburkar. All pant skänker bryggeriet till föreningen Smögens IF. Och alla rester från produktionen förädlas till livsmedelsproduktion, djurfoder, biogas och gödsel. Öletiketterna och logotyp tas fram av en lokal grafisk formgivare. Verkligen allting är närproducerat med en Smögen-touch. Den klassiska fiskargubben, som är ett välkänt västkustmotiv från hötorgskonst, pryder bryggeriets öletiketter. Fiskargubben anpassas och förändras efter ölsort och smakfokus. Till ölsorten Halvstorm är det mer vind i loggan, vilket märks på röken från gubbens pipa. Inga detaljer lämnas åt slumpen. EFTERSOM BRYGGERIET BOKSTAVLIGEN ligger vid vattnet går det utmärkt att ta sig dit med båt. Lägga till för ett besök på bryggeriet med tap room, där det finns möjlighet till provsmakning eller slå sig ner och avnjuta en kall folköl i bästa bohusmiljö. Det kan bli ett uppskattat utflyktsmål, på resan genom sommaren i Bohuslän. För framtiden siktar


Tången används för att rena ölet under tillverkningsprocessen samt tillföra mer smak.

Smögenbryggar'n på att öppna både servering och restaurang i de stora lokalerna. – Även maten kommer då få ett lokalt fokus. Vi vill servera såväl fisk- som skaldjursrätter, men även chark och kött från Kustcharken: en lokal näringsidkare med lokala råvaror. Ska vi servera kaffe, så kommer det naturligtvis vara från vårt lokala kafferosteri. Där är vi inte ännu, men vi har en bra lokal och grymt häftiga planer framöver, säger Jesper Jonasson. 21


Foto: Lukasz Warzecha / Westsweden.com


UTFLYKTER

En

sommar med havet i fokus

Bohuslän upplevs bäst vid, på eller i havet. För det är just havet som karaktäriserar landskapet på så många sätt – de salta baden, djurlivet under ytan, granitklipporna och de dramatiska vyerna. Vi har samlat fyra sommaraktiviteter för alla åldrar med Västerhavet som utgångspunkt.

to :

D an I sa ac Wallin

PLOCKA FRAM DIN INRE FISKARE Bohuslän är en perfekt plats för att testa fiskelyckan, oavsett om det är för första gången eller om du är en van fiskare. I det kalla, salta havet lever räkor, havskräftor, hummer, ostron och massa olika sorters fisk såklart. Tuffa ut i en klassisk fiskebåt och bli guidad av lokala fiskare mellan Bohusläns karga klippor, kobbar och skär. Fisket står du för själv – agna, dra upp tinor och vittja burar. En perfekt aktivitet som passar hela familjen, stora som små. Det finns en uppsjö av företag som erbjuder fiske- och båtturer med varierande fokus. Allt från skaldjur-, makrill- och hummerfiske till helt vanliga fisketurer. Även sälsafari och ostronfiske finns att boka för de som vill ha en gedigen naturupplevelse. Turerna börjar redan på våren och går sent in på hösten, beroende på art som fiskas. I flera fall kan du även kombinera turen med en middag så du också får smaka på din fångst.

Fo

ÅK PÅ TÅNGSAFARI I SOMMAR Visste du att havets ogräs numera anses vara en delikatess som många av de bästa restaurangerna världen över använder? Dessutom är de rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och protein. På tångsafari i Grebbestad får du chansen att lära dig identifiera och skörda hela tio olika sorters tång. Du får dessutom kunskap om hur de ska torkas och förvaras. Och självklart hur du inkluderar dem i din matlagning. Företaget CATXALOT håller kurserna med ledorden tång, hav och kärlek. De har stor kunskap om tång som råvara, och inspirerar både privatpersoner och livsmedelsindustrin till att våga ta steget och använda tång i matlagning. Företaget har under flera år försett några av Sveriges bästa restauranger och internationella kocktävlingar med tång och algväxter, och företaget erbjuder en rad olika kurser och aktiviteter för privatpersoner. Välj mellan tångsafari, ätliga strandväxter, tångpaddling eller kanske strandblommor och tång. De har även en onlinekurs för de som inte kan ta sig till Grebbestad.

Foto: Tina Stafren / Westsweden.com

Text: Evelina Gustafsson

23


Foto: Anders Arena

UTFLYKTER

Nordiska Akvarellmuseet

Foto: Lars-Ove Loo

24

SNORKELLEDER FÖR STORA OCH SMÅ Västkustens karaktäristiska salthalt gör vattnet klart, och därmed också perfekt att snorkla i. Runt om på västkusten finner du snorkelleder som är enkla att följa och passar både stora och små dykare. Men enbart en snorkel och cyklop har du chans att lära dig massor om livet under ytan. En snorkelled är som en stig under vattnet, ofta på cirka 1–1,5 meters djup, men det kan också vara djupare. Längden på leden är ungefär 200 meter, och en färgad lina leder dig runt till olika skyltar som berättar om djur och växter under ytan. Vid skylten brukar det finnas ett handtag så du kan hålla i dig medan du läser om livet i havet och de olika arterna som du kan hitta vid

den specifika platsen. Ibland finns det även en boj vid ytan för att du lättare ska kunna se vart skylten är utplacerad. SIMMAR DU HELLRE LUGNT? Föredrar du ett stillsammare tempo och vill insupa lite kultur på semestern så är Nordiska Akvarellmuseet ett hett tips. Här kan du smita in medan familjen badar, eller om du bara behöver en paus från den gassande solen. Museet ligger i Skärhamn på Tjörn, vackert beläget precis vid vattnet. Självklart är det coronaanpassat för att vara tryggt för både besökare och personal. I sommar bjuds det på utställning av konstnären Friedensreich Hundertwasser – en av efterkrigstidens mest berömda konstnärer. Missa inte!


BURGAREN BLIR GODARE MED TULIP BACON NATURLIG SMAK

Tulip Bacon är naturligt rökt över glödande bokspån.

SMART FÖRPACKNING Tulip Bacon är enkel att hantera och skivorna är lätta att plocka ur förpackningen.

HÅLLBART VAL

AV 1 5 0 0

0

2020

SONER

PROVSM

AT

ER

www.tulip.se

K

P

A

Tulip Ekologiskt Bacon framställs av ekologiskt uppfödda grisar och tillverkas helt utan tillsatser.


ADVERTORIAL

Nyöppnad

Granorestaurang på Smög en!

Under våren slog Grano upp portarna för sin nya restaurang på Smögen. Den är Granos tredje på västkusten, de tidigare återfinns i Göteborg och Fjällbacka. Med en härlig sommar på Smögen erbjuds god mat och dryck till restauranggästerna. Text: Niklas Simonsson

26

G

rano ligger på torget på Smögen, i lokalerna där den gamla närlivsbutiken tidigare huserade. På källarplan finns ett bageri, med Grano ovanför. Under högsommaren kommer restaurangen att ha öppet varje dag, där du kan avnjuta både mat och dryck av absolut toppklass. – Vi har plats för ätande både inne i restaurangen och utomhus. Vår stora uteservering har dessutom kvällssol, vilket inte är så vanligt på Smögen, berättar kocken Thomas Sjögren. GRANO PÅ SMÖGEN kommer delvis följa sina föregångares matkoncept, med fokus på förrätter och pizza. Men även en nyare inriktning på skaldjur, när närmiljön erbjuder så enastående råvaror. Dessutom kommer du som besökare att kunna ta del av ett rikt cocktail-sortiment, där bland annat Granos egen gin är grunden till många drinkar. – Vi har även producerat en egen ölsort, Grano 45. Ett ljusare öl på 4.5 % som är god till det mesta, berättar Thomas. Han är entreprenören och initiativtagaren bakom bland annat Skärets Krog och Stora Hotellet i Fjällbacka,

samt Granos restauranger. Bohuslän har en unik kombination av underbar miljö och tillgång till fantastiska råvaror, som gör det möjligt till ett oerhört levande näringsliv. – Den unika miljön hjälper till att skapa både unika destinationer och upplevelser. Och vi har tur med Bohusläns fisk- och skaldjur, som vi kan laga fantastiska rätter på. MÅNGA HAR SÄKERT FÖLJT Thomas Sjögren i ”Pernillas matresa – Yes Chef!” på Kanal 5 eller discovery+, som sidekick till Pernilla Wahlgren. En programserie i sex avsnitt, där duon reste runt i Sverige och besökte lokala producenter. Mixen av resa- och matprogram landade i många feelgood-upplevelser. – Det är fantastiskt att se hur mycket Sverige har att erbjuda. Från löjromfiske till att plocka tryffel eller färsk majs. Och Pernilla är verkligen helt toppen. Sprallig och rolig, alltid fylld av positiv energi. Vi hoppas på en fortsättning, där vi åker utomlands. Vi får se hur framtiden blir, med tanke på världsläget just nu. Men under sommaren så är det restaurangerna i Bohuslän som gäller, säger Thomas.


Finns även som folköl!

Det marina bryggeriet på Smögens klippor

ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSAHEMMAFIX

Förvandla din

balkong till en grön oas

Är du en av dem som vill sysselsätta dig med något men har idétorka? Varför inte ge balkongen ett rejält ansiktslyft? Vi har samlat ett gäng tips om hur du förvandlar din balkong till en grön oas. Text: Jacqueline Byrlén

M

ed lite kärlek och fantasi kan en trist och färglös balkong enkelt bli en mysig plats för soliga morgnar och ljumma sommarkvällar. Det absolut lättaste sättet att förvandla den gråa betongplatsen till en hemtrevlig plats är med växter, växter och återigen växter! Det allra mesta som går att odlas i en trädgård går lika bra att odla på balkongen, så misströsta inte. Trots bristen på trädgård och större ytor kan du skapa dig en egen oas på balkongen med hjälp av fuchsia, bambu, färgsprakande pelargoner eller murgröna som slingrar sig nedför balkongräcket. Varför inte anordna en liten köksträdgård? FÅ SAKER KÄNNS SÅ LYXIGT som att knipsa av ett stycke färska örter på balkongen för att sedan använda i matlagningen. Så varför inte skapa en liten köksträdgård? Fördelen är att det faktiskt är relativt lätt att odla ätbara godsaker som timjan, rosmarin och persilja, då kryddväxterna

trivs bra utomhus. Men tänk på att ta hänsyn till balkongläget när du väljer vad du vill plantera. En del växter trivs bäst i solen, andra i skuggan. När du sedan planterar dina kryddväxter så använd gärna en näringsrik jord och tänk på att plantera i krukor med hål i botten så att vattnet kan rinna ut. Få plantor gillar att stå i vatten under en längre tid. Placera sedan krukorna i vindskyddat läge där de trivs som allra bäst. TILLSAMMANS MED DIN KRYDDTRÄDGÅRD, några få knep och de rätta växterna kan du enkelt skapa känslan av att befinna dig vid medelhavet. Inred med stora terrakottakrukor, ljusslingor, inslag av blått, och självklart den klassiska växten bougainvillea. Andra växter som kan förvandla din balkong till en medelhavsoas är lavendel, hibiskus, kantnepeta, och citrusträd. Varför inte en kanariepalm? Endast fantasin sätter gränser!

5

tips som livar upp 1. Belysning! Häng ut ett gäng mysiga ljusslingor som lyser upp sena sommarkvällar. 2. Inred med en utomhusmatta för ett mer inbjudande intryck. Kanske en matta i nyanser av blått och vitt om du är ute efter den där medelhavskänslan. Dekorera även med massor av kuddar och filtar! 3. Investera i ett eller flera träd. Genast känns balkongen mer härlig och hemtrevlig! 4. Har du plats och möjlighet, varför inte installera en hängmatta på balkongen? Föreställ dig vilken dröm att ligga där och läsa en bra bok. 5. Lägg trall! Jo, men visst känns det lyxigare att sätta fossingarna på trall än kall betong? 29


EN DEL AV SMÖ G E NS BYG G

P R IS F RÅN

285 kr /mån* *Pris efter RUT-avdrag. Debiteras för tillsynsperioden som är oktober - april

smogens_hustillsyn

Smögens Hustillsyn

Carlssons El & Jakt är välkända för de flesta som bygger och renoverar runt om i Sotenäs. 20 elektriker med proffskunnande och servicekänsla sköter alla slags installationsjobb. En del av Elon & Elkedjan

smogenshustillsyn.se

info@smogenshustillsyn.se

070-550 10 44

Hos oss hittar du allt från vitvaror, belysning och småel till elmaterial och inredning. Öppet hela sommaren! carlssonsel.se / 0523-799 85 Hallindenvägen 1, Kungshamn


AKTIVITETER

Sportig semester i Bohuslän!

Bada, slappa och ha det allmänt gött är sommarens höjdpunkt. Men att hålla igång lite höjer semesterkänslan ännu ett snäpp. Lyckligtvis har Bohuslän många skojiga alternativ för en aktiv semester. Så packa ner padelrack, klätterskor eller golfbag när det är dags att besöka vackra västkusten! Text: Niklas Simonsson

Foto: Peo Stenholm


AKTIVITETER

Foto: Glenn Glicko Andersson

med hela elva banor. Helt nybyggd med imponerande 12 meter i takhöjd och en välfylld shop med kläder, skor, bollar och rack. PLX PADEL UDDEVALLA Paddelhallen i Lillesjö ligger ett par servars avstånd från Uddevalla centrum och håller absolut toppklass. Banorna går att boka kl 06-24 alla dagar i veckan. Racket och tillbehör finns att hyra i hallens shop, om du skulle behöva. FISKEBÄCKSKILS PADELCENTER De jättehäftiga utomhusbanorna vid Kristinebergsvägen är ganska nybyggda: den första matchen här spelades i maj 2020. Särskilt på soliga dagar och ljumma sommarkvällar får du nästan en kontinental spelkänsla i Fiskebäckskils Padelcenter. GOLF En runda på nio eller 18 hål är klassisk avslappning, både i par eller dubbla sällskap. Hela Bohuslän är välsignat med ett flertal underbara banor och golfanläggningar. Ständigt med västkustens ljuva natur och hav ett par svingar bort.

E

n aktiv semester kan du snyggt och snabbt mixa ihop: där ryms både badplatser, driving range och padelmatcher – eller vad du nu föredrar. Oavsett vad du gillar så hittar du det sannolikt i Bohuslän. Här kommer en guide med spännande förslag på aktiviteter för ledigheten. PADEL Hybriden mellan tennis och squash tog 2010-talet med storm. En spännande sport, där du hela tiden behöver vara på tå och hårda smashar inte alltid är den bästa lösningen. Idag är padel fortfarande bland de snabbast växande sporterna i Sverige – och nya hallar växer fram därefter. Bohuslän har ett flertal, där du enkelt kan boka in en match i god tid inför semestern. PADELBORGEN SOTENÄS Mitt i Sotenäs finns Bohusläns största padelanläggning,

32

FJÄLLBACKA GK Vackra Fjällbacka är ett riktigt paradis, dit turister färdats under lång tid. Läckberg-deckare, Ronjaklyftan och Bryggan är bara ett par av anledningarna till besök. Fjällbackas golfbanor erbjuder även många Instagramvänliga stunder: bland vatten, lummig grönska och perfekta greener. LYCKORNA GOLFKLUBB Bohusläns näst äldsta bana vid Ljungskile innehåller högklassig golf i sagolikt vacker miljö. Pegga upp med havet som partner på en tuff 18-hålsrunda eller spännande niohålsdito. Den fantastiska mixen av bra banor och magisk omgivning på Lyckorna Golfklubb hittar du nästan bara i hjärtat av Bohuslän. MJÖLKERÖD GOLFKLUBB Dryga milen från Grebbestad ligger norra Bohusläns pärla Mjölkeröd Golfklubb. Lika välbesökt som höjd till skyarna för sina allsidiga banor i underbar omgivning. De 18 hålen bildar en magnifik park- och skogsbana som ställer frågor och utmaningar alla spelare, oavsett handicap. SNORKLING Under havsytan finns så mycket spännande som inte torra land kan erbjuda. På västkusten hittar du


Foto: Jacob Sjöman


Foto: Peo Stenholm

AKTIVITETER

flera spännande snorkelleder, där du kan njuta av vattnet och samtidigt lära dig intressanta saker om det vackra bohushavet. Tänk på att helst snorkla i sällskap med någon, använd gärna även både fenor och våtdräkt om du tänkt stanna länge i vattnet. LYSEKILS SNORKELLEDER I Lysekil finns fyra olika snorkelleder, samtliga i anslutning till Gullmarns naturreservat. Lederna är snitslade, ungefär 200 meter långa vardera och vid varje snorkelstation finns en infoskylt om leden. Leden Bökevik har tema ålgräs och Stora Skeppholmen har tema alger, till exempel. De övriga två lederna heter Släggö och Klubban. SNORKELLEDER KOSTERHAVET Kosterhavet naturstigar under vattnet ligger vid Rörvik på Sydkoster och i Hasselbukten på Saltö. Havets natur bjuder på gömda skatter, så följ repet som markerar leden ner i vattnets värld och låt dig förtrollas. Lika spännande som intressant, dessutom är det nära till ”vanliga” bad på härliga stränder och saltstänkta klippor. 34

SMÖGEN DYK & UPPLEVELSE Längst ute på Kleven finns en tio bojar lång led i viken, med djup på tre till fem meter. Kliv i vattnet från bryggan och följ bojarna. Vid varje boj finns två infoskyltar med intressant fakta. Har du ingen egen utrustning kan du hyra på plats, inklusive fenor och våtdräkt. En härlig guldkant på din Smögen-visit! KLÄTTRING Bohusgraniten är inte bara vacker, utan även utmärkt för spännande klättring. Detta eftersom graniten lämpar sig ypperligt för att säkras med kilar och kamsäkringar. Klassisk klättring, sportklättring, bouldring och även inomhusväggar: på västkusten finns det mesta. Ett utmärkt sätt att sätta spänning på semestern och få träning för hela kroppen. Här är några av klipporna och områdena som är värt att besöka för klättring. VÄLSERÖD Kilometern inåt landet från Bovallstrand, i Dingle, finns klassisk sprick- och väggklättring för solida utövare och nyfikna nybörjare. Den internationellt ansedda klättringen

innefattas av en bultpolicy, att hålla klipporna bultfria för framtiden. HALLINDEN En av Bohusläns riktiga klätterklenoder. I perioder har det varit klätterstopp, så kolla gärna status innan besök. För på plats är den mäktiga granitpjäsen helt fantastisk, ändå från mark till toppen. Välj bland flera olika klätterleder och njut av hela områdets gudabenådade miljö. BRO BOULDER En regnig dag, men klättersuget spritter ändå i händer och fötter? Då är inomhusklättring i Bohusläns Klätterklubbs boulderhall i Brodalen ett grymt alternativ. Bro Boulder ligger i närheten av Hunnebostrand, där du erbjuds många utmaningar och häftig klättring. SÅDÄR, DET VAR ETT ANTAL exempel på spännande aktiviteter. Du kan även vandra, cykla, paddla kajak eller campa (som du kan läsa mer om på sidan 77) under västkustvisiten. Det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna till en aktiv semester!


Besök Padelborgen.se eller följ oss på för mer info.

Välkomna till Sotenäs nya

PADEL-DESTINATION! 12 meter i takhöjd 6 banor inomhus & 5 banor utomhus Välfylld shop o rack finns att hyra

Bokning sker i Matchi-appen

Vi finns i Sotenäs, Alingsås, Mora, Öjersjö, Snart Vara o Uddevalla.


M�t på

SMÖGENBRYGGAN Två steg från vattnet finner ni den vackra utsikten över Smögenbryggan och hamnens inlopp. Menyn är skapad av de lokala råvaror som Smögen och havet har att erbjuda tillsammans med de klassiker som hör sommaren till. Öppet dagligen under sommaren med mat, dryck, trubadur, DJ’s, TV-sport och fest. Allt under ett och samma tak!

HAMNEN 4 S EG L A R KR O G EN • S IL LGATAN 16 • SMÖGEN W W W .HAMNEN4 .SE • #HAMNEN4


PROFILER

Fjällbacka matriarkernas näste

Rogers, Tång och Café Bryggan – framgångsrika rörelser i Fjällbacka med en gemensam nämnare. De drivs samtliga av kvinnliga entreprenörer. Vi tog ett snack med ägarna för verksamheterna som håller liv i Fjällbackas näringsliv. Text: Matilda Habbe

M

aria Erlanders butik Rogers Fjällbacka, en mötesplats för den modeintresserade, har anor långt tillbaka i tiden. Redan 1920 startades den av Marias farmor, för att 85 år senare övertas av Maria själv. – Jag fick aldrig chansen att träffa min farmor, men har fått veta att hennes släkt var väldigt driftig, så entreprenörskapet har jag i blodet kan man säga. Innan Maria tog över rodret för Rogers jobbade hon inom restaurangbranschen, var butikschef på NK i Göteborg och drev egen klädagentur, för att nämna några. 2004 beslutade hon sig

för att flytta tillbaka till Fjällbacka och driva Rogers vidare efter sin far. Några år senare öppnade hon ännu en butik, Rogers By The Sea, och för tre år sedan tillkom systerbutiken Step by Step, vilka båda ligger grannar med Rogers och därmed skapar en liten drömslinga för den modeintresserade. Idag finns samtliga tre butikers sortiment i hennes nyöppnade webbshop, www.rogersfjallbacka.se. För sex år sedan startade även Maria tillsammans med sin sambo och ett par från Göteborg Ackes Glasscafe & Bistro som ligger i hamnen beläget mitt i Fjällbacka.

Foto: Carina Andreasson

37


PROFILER

NIO ÅR INNAN MARIA TOG ÖVER Rogers, startade Susanne Maxvall Café Bryggan. Genom åren har hon förvandlat det lilla caféet till en välrenommerad restaurang, belägen vid ett av Fjällbackas mest eftertraktade lägen. Här kan gästerna blicka ut över havet och äta eller dricka gott till det avkopplande ljudet av vågornas kluckande. Till en början drev hon det lilla caféet själv, men i takt med att verksamheten vuxit har hennes familj anslutit. Att det idag är två generationer som driver restaurangen är något som Susanne ser odelat positivt på. – Från början drev jag det själv, men undan för undan har familjen kommit in. Vi har lite olika infallsvinklar, eftersom vi är två generationer. Jag och min man står för erfarenhet, men alla nyheter och det som hör den yngre generationen till kommer från barnen. Det är ett väldigt brett utbud som tilltalar många. Under årens lopp har de tillsammans utvecklat Bryggan, och idag finns flera restauranger i verksamheten fördelat på 1200 kvm, alla i anslutning till Café Bryggan. Under 2004 öppnade de även en hotelldel. – Det är helheten vi strävar efter, att det finns ett stort utbud. Vissa gäster kommer till oss tvåtre gånger om dagen, det är inte ovanligt. I EN ANNAN DEL AV FJÄLLBACKA, strax efter Café Bryggans uppstart och några år innan Marias intåg i Rogers, föddes idéen om en Fjällbacka-baserad inredningsbutik med fokus på kvalitativ inredning. Det som för Helene Franchetti startade som ett sommarprojekt med en väninna, resulterade i Tång, numera en väletablerad dröm för den livsstilsintresserade. – Vi hade det som ett sommarprojekt, 38

Vi hade det som ett sommarprojekt, så istället för att söka sommarjobb skapade vi ett själva.

så istället för att söka sommarjobb skapade vi ett själva. Att starta eget på den idylliska semesterorten kändes självklart för Helene. Efter uppväxten i en entreprenörsfamilj var entreprenörsådran – förståeligt nog – påtaglig, och de första sommarjobben i butik fick hon redan som 12-åring. Idag är Tång en butik på 200 kvm som har öppet året runt – en tillväxt som heter duga. – Jag växte upp med en pappa som hade en stor skokedja i Västsverige, där har jag jobbat sen jag var tolv år. Det har alltid känts självklart för mig att både driva och jobba i butik. Att entreprenörerna i Fjällbacka har kommit långt och lyckats med sina verksamheter är uppenbart. De alla vittnar om att tät kommunikation och samarbete verksamheterna sinsemellan är essentiellt. På Fjällbacka tas många gemensamma krafttag, både för att marknadsföra Fjällbacka i stort, och för att ge besökarna en bredare upplevelse. Men, vad är egentligen hemligheten bakom denna framgång, och vilken drivkraft krävs för att lyckas? –Det absolut viktigaste för mig är att jag älskar det jag gör, för det gör jag verkligen. Drivkraften är att jag tycker det är så oerhört roligt. Att få dela detta med mina kollegor och se att kunderna uppskattar det är fantastiskt.

Vi har oerhört många återkommande kunder vilket vi är så tacksamma för, säger Maria. – Framförallt är det gästerna som är drivkraften. Att skapa nya upplevelser för gäster som återvänder år efter år. Det är framförallt det som har gjort att vi inte bara suttit stilla och varit nöjda med läget, utan istället arbetat för att utveckla Café Bryggan. Det är ju därför man håller på som man gör, för att se nöjda kunder, berättar Susanne. Även Helene Franchetti instämmer. – Det är visserligen viktigt att det man gör är lönsamt, men jag skulle inte säga att min drivkraft är att bli större och större, istället ska det vara en upplevelse att komma till mig. I en tid då man i princip konkurrerar med hela världen, är konceptet viktigt. Jag har en livsstilsbutik med ett väldigt noga utvalt sortiment i en unik miljö. Det är en kombo jag tror är unik, och det är en miljö där kunden själv blir inspirerad, och just den kundupplevelsen, det är min drivkraft. FJÄLLBACKA HAR VERKLIGEN SATT kvinnligt entreprenörskap på kartan och har genom allt från deckare till butiker och restauranger blivit en symbol för kvinnors drivkraft och samarbete. Och även om den friska sjöbrisen påverkat miljön så är det nog framförallt kvinnokraften hos ett antal driftiga och påhittiga entreprenörer som gjort att Fjällbacka seglar i full fart.


Susanne Maxvall

Maria Erlander

Helene Franchetti


ADVERTORIAL HISTORIA FAMILJ SPORT

Bohusläns badorter idylliska

År efter år lockas badsugna besökare till Bohusläns pittoreska kust. Men hur växte egentligen den svenska badkulturen fram och vad kännetecknar dåtidens badsugna kustbesökare? Vi gör ett djupdyk i Bohusläns främsta badorter och kastar oss tillbaka till sent 1700-tal där allting tog fart. Text: Jacqueline Byrlén

B

adortshistorian har sin början i slutet av 1700-talet och pågår hela vägen in på 1900-talet. Kanske var det framför allt den här tidsperioden som lade grund för den svenska badkulturen. Det var under 1700-talets slut som societeten fick upp ögonen för den rogivande havsmiljön som den bohuslänska kusten erbjöd, och stadsborna började strömma till de pittoreska badorterna för rekreation, tångbad och för att sällskapa i societetshusens fina salonger.

1700-talet var Gustafsberg en plats dit överklassen reste för att dricka det renande vattnet från hälsokällan. Det sades att det mineralrika vattnet kunde bota både den ena och andra sjukdomen och det var inte ovanligt att läkare därmed ordinerade besök till badorten. Det hälsobringande brunnsdrickande kompletterades i slutet av 1700-talet med olika badbehandlingar och snart stod det klart att Gustafsberg sedermera kunde betraktas som en av Sveriges första badorter.

TILL DE BADORTER, dit stadsbor begav sig, hör Gustafsberg. Den anses vara Sveriges äldsta. Idag besöks Gustafsberg av uddevallabor tack vare det inbjudande havet och de natursköna promenadstråken. Andra besökare tar in på det gamla vandrarhemmet, som för 200 år sedan var ett varmbadhus, och en och annan friluftsfantast paddlar kajak i det klarblåa vattnet. Under sommarmånaderna förvandlas Sveriges äldsta badort till en populär tillflyktsort för alla de som vill njuta av den bohuslänska kusten.

DET VAR INTE BARA till Gustafsberg stadsbor åkte för rekreation. Strömstad, Marstrand och Lysekil tillhör några av de större badorterna i Bohuslän som frodades under det sena 1800-talet och in på 1900-talet, platser som än idag lockar badsugna besökare. Från att den bohuslänska kusten varit en plats för överklassen att vila upp sig förändrades badortverksamheten, så som det var känt, till att badintresset växte fram bland den stora massan. Badorterna blev under sommarhalvåret snart ett tillhåll för alla sorters besökare som ville ta sig ett svalkande dopp i det blå.

MEN VILKA KOM då till Gustafsberg för 200 år sedan och vilken var den egentliga anledningen till kustbesöken? Inte var det själva badandet som stod i centrum till en början! Faktum är att under 40


Foto: Bohusläns Mus

eum

Foto: Bo

B Foto:

ohusl

äns M

husläns

useum

41

Museum


ADVERTORIAL HISTORIA FAMILJ SPORT

Foto: Bohuslä

ns Museum /

Per Gustaf Be

rgin Foto: Bo

husläns

s pärlor

n Västkuste

Här kan man få sig en guidad tur och lära sig allt om Marstrands spännande historia.

MARSTRAND Ta dig en tur till kung Oscar II:s sommar-mecka! På det välbevarade Marstrand kan man, i kunglig anda, besöka det anrika societetshuset som stod klart 1886. Det var även under den här tiden som badlivet växte fram på på Västkusten. Utöver ett svalkande dopp eller restaurangbesök till societetshuset kan man strosa runt i det lilla skärgårdssamhället eller ta sig en tur förbi Carlstens fästning från 1658. Här kan man få sig en guidad tur och lära sig allt om Marstrands spännande historia. LYSEKIL Lysekils badinrättning bildades i mitten av 1800-talet och badorten kom att bli ett tillhåll för Stockholms överklass. Här finns de byggnadsminnesförklarade Curmans villor från sent 1800-tal som står kvar i sin praktfullhet, för den kulturintresserade att

besöka. Utöver sin spännande kulturhistoria erbjuder Lysekil ett rikt friluftsliv och ett vackert granitlandskap. För den badsugna finns badmöjligheter året om och ett besök till kallbadhuset från 1911 är väl värt! STRÖMSTAD I den gamla badorten Strömstad etablerades 1786 Sveriges första varmbadhus och under 1800-talet blev Strömstad en populär badort, dit ofta kungafamiljen åkte. Än idag präglas orten av badsugna besökare, men besöks även för sitt natursköna läge nära Kosterhavet, som utgör Sveriges första marina nationalpark. Här kan man gå på upptäcktsfärd och beundra den fantastiska miljön, snorkla vid korallrevet och med all sannolikhet skymta några av de tusentals djur- och växtarter som finns i området. Ett besök dit är en unik upplevelse man sent glömmer.

Museum


Titta in till Rogers Fjällbacka

– en mötesplats för modeintresserade

Ny webbshop: www.rogersfjallbacka.se


l e d e m attas m En

r e r a o m e m

Nej, låt inte rubriken lura dig. Trots att hans humorshow bär titeln ”Medelmåttan från Hisingen” är Niklas Andersson en komiker långt över genomsnittet. Oavsett om du sett honom på Norra Brunn eller ”Bäst i test” så vet du att han alltid levererar högsta möjliga garvgaranti. Text: Niklas Simonsson Foto: Johannes Stenson


INTERVJU


INTERVJU

Sedan 2012 har jag satsat heltid. Eller fuskat på heltid, som jag brukar säga.

N

ästan allting börjar som bekant i Bohuslän. I Niklas fall, Bovallstrand. Mammans släkt kommer från kustpärlan ”Buvall” och han har därför såklart spenderat många somrar där. Med flera generationer stenhuggare inknackade i släktträdet bjöds det ofta på historier från det hårda livet som var vardag i Bohuslän under 1900-talet. – Det har gjort min koppling till Bohuslän väldigt stark. Så även miljön i Bovall: till exempel var jag säkert tio år gammal innan jag förstod att vi hade sandstränder även i Göteborgsområdet. Innan det hade jag bara sett klippor och liknande här hemma, skrattar Niklas. HEMMA ÄR, SOM DU REDAN LISTAT UT, Göteborg och Hisingen. Närmare bestämt Biskopsgården. Niklas Andersson såg livets ljus 1973 och levde sina 22 första år nära Vårväderstorget. Som yngste son var han van vid att både behöva och tillåtas ”tjöta mycket” hemma. Med ungdomens fotboll- och handbollsspelande blev omklädningsrummet en naturlig fortsättning på det spåret. Där finslipades en rå men hjärtlig ton i tugget, som förlängdes och följde med även upp på scenen. – Det där att jag alltid varit jäkligt tjötig, det har gjort mig ganska snabb och att jag kan ta saker på uppstuds. Även med färdigt material behöver du ge svar på tal när du står på scenen. Och det råa men hjärtliga finns kvar, att bara driva med andra eller vara elak är liksom ingen finess. Jag vill att åskådarna ska gå från mina uppträdanden med värme inombords, berättar Niklas. Men det där steget upp på scenen dröjde ganska länge. Niklas hann jobba 46

på bland annat Ericsson och som kvalitetschef på ett it-företag innan scendebuten avklarades 2005. Avenyns Harrys-restaurang hade en audition (där alla gick vidare), dit Niklas anlände beväpnad med några post itlappar för att ge humorn ett försök. Det blev vinst direkt och priset Roligast i Västsverige kammades hem. Sedan hände… inte särskilt mycket. – I början var det kanske fyra gig per år. Jag visste inte riktigt hur allt gick till i början, så om någon ringde åkte jag dit och uppträdde. Men långsamt började det röra på sig. Jag fick kontakt med en agent, Henrik Schyffert var jätteschysst och gav bort tio av sina minuter för att jag skulle få debutera på Norra Brunn i Stockholm. Saker hände, det flöt på och sedan 2012 har jag satsat heltid. Eller fuskat på heltid, som jag brukar säga. NÄR INTERVJUPERSON OCH West-skribent visar sig ha gått i gymnasiet samtidigt och på samma skola (utan att veta om det) blir det såklart en del snack om gamla tider. Vårt långa samtal plus fotografering bjuder på många garv och igenkännanden: bland olika smeknamn, dåtidens statusmarkörer och detaljer. Just barndomen och uppväxten är även i fokus på Niklas Anderssons show ”Medelmåttan från Hisingen”. Från början var showen mer tänkt att vara en lokal angelägenhet, både innehållsmässigt och för framträdanden. Men efter att Draken i Göteborg sålt slut några gånger bokades fler datum in. Först i Kungälv, Uddevalla och Borås – och till slut välsignades även huvudstaden med en föreställning. Teatern Rivals klassiska lokaler, närmare bestämt.


Motto för livet: "Bättre bäst i byn än sämst i stan". Ett gammalt makedonskt ordspråk som jag lånar. Hav eller sjö: Hav, minst elva gånger av tio. Favoritgolfklubb: Orust GK är riktigt svårslagen. Favoritglass: Smörgåstårta, haha! Helt allvarligt, det är det bästa av två världar!


INTERVJU

Niklas Andersson Ålder: 48 år. Yrke: Komiker. Har medverkat i: Karantän-tv, Bäst i test och Släng dig i brunnen som ligger på svtplay. Aktuell med: Showen "Medelmåttan från Hisingen" som startar igen efter sommaren. Även aktuell med ölet Gött Änna: Tillsammans med Glenn Hysén, Micke Målar'n och Odd Island Brewery som nu finns på Systembolaget.

48

– Jag tycker det är väldigt talande, att så många känner sig träffade av föreställningen. Egentligen är den noll procent unik, men lyckas tydligen ändå sätta fingret på så mycket. Det är en kärleksfull berättelse om min barndom på Hisingen. Jag vill ha roligt när jag framträder, det var ett mål med showen. Och förhoppningsvis beskriva andras uppväxt samtidigt. Den heter trots allt medelmåttan av en anledning. Jag känner att man ändå är helt okej, alla kan inte vara bäst och då får jag sätta ord på oss i mittenfåran. Kritikernas lovord och superlativ skvallrar dock om att ”Medelmåttan från Hisingen” är en humorshow av högsta kvalité. Efter närmare 30 utsålda föreställningar så fokuseras på ännu fler under hösten 2021 i Göteborg med omnejd. Under kommande vinter bjuds Sverige förhoppningsvis även på en ny föreställning, där Niklas tillsammans med humorkollegorna Peter Apelgren och Björn Gustafsson ska ge sig ut på turné. – Vi siktar på att testköra ett par

gånger nu under sommaren på västkusten, om det är möjligt. Och sedan en show till vintern, vilket ingen av oss pratat offentligt om ännu. Så där får du ett litet scoop också, skrattar Niklas. TILLSAMMANS MED SAMBO är Niklas idag boende i Linnéstan i centrala Göteborg. Mamman är bosatt vid det tidigare sommarstället på Orust, dit besök sker ofta. Detsamma gäller såklart Bovallstrand, när tid och möjlighet bjuds. Vågar jag gissa att du är en riktig hemestermänniska? – Helt klart, jag är van att fira sommar i Bohuslän och älskar det. Jag tycker inte ens du behöver sätta någon särskild etikett på det, för det finns inget bättre än att spendera semestern här. Sommar är västkusten och västkusten är Bohuslän för mig, Drömmen för framtiden vore att jag kan jobba ihop till att köpa eget sommarställe i Bovall eller någon annanstans i Bohuslän. Efter det så kan man i princip lägga av, då finns inget mer att uppnå, haha!


En av tre kvinnor utsätts för våld under sin livstid. Stöd oss i vårt arbete för ett jämställt samhälle fritt från våld och diskriminering. Swisha din gåva till 123 900 29 32

BOHUSLÄNS BÄSTA SHOPPING HITTAR DU PÅ SKAFTÖ!

WWW.HANNASIHAMNEN.SE | 070-727 77 10 | GRUNDSUND


k g l a i a d v

S

MED EN SVENSK MOJITO

Finns det något som går upp mot en läskande drink efter en varm dag på klipporna? Förmodligen inte. Här kommer recept på en av The Barns klassiker – de kallar den för Svensk Mojito. Text: Mimmi Bladini Foto: Helena Johnsson


ADVERTORIAL

Du behöver: 4 cl citron-OP* 4 cl citronjuice 4 cl harsyra-sockerlag** Toppa med sodavatten

Gör så här: I med alla ingredienser i en shaker, fyll med is och skaka järnet i 10 sekunder. Sila ner drinken i ett glas av större modell så du får plats med mycket is. Toppa med sodavatten och lite harsyra eller myntablad. *OP Anderson som ligger tillsammans med citronskal i en skål i 24 timmar med plastfolie som förslutning. **Vanlig sockerlag (lika delar vatten och socker som får koka upp). När sockerlagen kallnat mixa med harsyra i 30 sekunder på full effekt.

Några snabba med drinkmästaren Linus Linus Johansson är en av grundarna av The Barn. Han är inte bara en jäkel på att käka burgare och driva restaurang. Han är även ett proffs på drinkar. Vi tog ett snabbt snack med honom om allt från kändisar till drinkar och burgare. VILKEN ÄR DEN KÄNDASTE PERSONEN SOM KÄKAT HOS ER PÅ THE BARN? – Bianca Ingrosso för den stora massan, men för mig är det Håkan Mild. Jag fick äntligen berätta att jag gillar honom trots att han brände straffen VM-94. Har även serverat mjölk till hockeyproffset Erik Karlsson när han tyckte att vår inlagda chili var för stark, trots en förvarning. VILKA TOPPINGS HAR DU HELST PÅ DIN HAMBURGARE? – Ost är min viktigaste topping. Gärna kraftig och lagrad med mycket smak. VILKET LAND VINNER FOTBOLLS-EM? – Norge vinner… Nej skämt åsido, jag svarar tråkigt nog Frankrike. VILKEN ÄR THE BARNS BÄSTA DRINK? – Fresh Collins eller vår Negroni. Kan inte bestämma mig. DET BÄSTA MED SMÖGEN? – Havet och hela känslan man möts av när man åker över bron. Ett plus i kanten är enkelheten att parkera bilen. DITT FAVORITUTTRYCK PÅ SCHLÄTTA-DIALEKT? – En gris, en ko, en Nossebro-bo VAD VÄLJER DU, SÖTPOTATISPOMMES ELLER VANLIGA POMMES? – Vanliga pommes. Jag har förätit mig på sötpotatispommes. DITT BÄSTA BURGARMINNE? – Nått hajpat ställe i Barcelona. Burgaren var kass, men de servade bananbitar i pepsin. Det var en chock. Den bästa burgaren var däremot i Brooklyn, New York. Dumont hette stället och oklart om det finns kvar än idag, men hoppas det! 51


MODE

Anrika Hannas i hamnen

P

å Västra Kajen i Grundsund hittar du en av västkustens mest anrika butiker – Hannas i Hamnen. Här startade nämligen Hanna och Julius Didrikson sin regnklädsfabrik år 1913. Ett företag som sedan dess drivits vidare och utvecklats i generationer. Sortimentet innefattar idag en lång rad kända varumärken.

och färgglatt

INFÖR SOMMAREN 2021 har Hannas i Hamnen och Didriksons stärkt sitt samarbete i den gamla regnklädsfabriken där allt startade. På entréplan hittar du Didriksons egna butik med jackor för alla väderlekar, shorts, kjolar och toppar. En våning upp har Hannas i Hamnen fyllt sin butik med kläder från bland annat Pelle P, Sailracing och Sebago. Här återfinns också varumärket Mousqueton från Bretagne, vars härliga retroplagg inspirerats av klädseln hos svunna tiders ostronfiskare.

Vardagslycka & Klädje

K

lädje är namnet på en helt ny klädbutik som finns både i fysisk form på Kungsgatan 14 i Lysekil samt på klädje.com. Här hittar du handplockade kläder och skor i olika passformer, storlekar och färger. – Tanken är att alla ska kunna hitta ett favoritplagg som passar perfekt för just hen, berättar ägaren Linda Nordqvist. Linda har tidigare arbetat som frisör, stylist och föreläsare, vilket format hennes stora intresse och kunskap för färg och form. Något som märks i både sortiment och inredning. Och så var det där med namnet, vad står det för? – Jag är väldigt nyfiken av mig och njuter av att träffa nya kunder. Möten ger glädje och lägger man till perfekta kläder blir det ju ”ren och skär Klädje”, skrattar Linda.

Ny butik!


burgare hur du vill – nar du vill

Käka här, ta med till klipporna eller grilla hemma. På The Barn möter svenska råvaror amerikansk matkultur. I vår lada finns det plats oavsett väder. Men det går lika bra att beställa take away och ta med klipporna eller köpa hem vårt burgarkit som innehåller allt du behöver för en god grillkväll.

BESTÄLL TAKE AWAY ELLER THE BURGARKIT

Tel: 076-09 42 816

Se thebarn.se för aktuella öppettider Sillgatan 10 Smögen thebarn1934

thebarngbg


MODE

Invig sommaren med stil

Vi vet att det kan vara en utmaning att navigera sig genom djungeln av baddräkter och bikinis. Just därför sträcker vi ut en hjälpande hand och guidar dig till sommarens trendigaste strandplagg.

Baddräkt, Blue, Monki Ca. 300 kr

Baddräkt, Black, Monki Ca. 250 kr

Baddräkt, Pink Water colours, & Other Stories, ca. 490 kr

Bikini, Floral white & Other Stories, Underdel, ca. 250 kr Överdel ca. 290 kr

54

Baddräkt, Pink with black dots, Monki, ca. 300 kr


Linda Nordqvist | Kreatör & inspiratör linda@kladje.se 0706-994531 klädje.com @lindaskladje Sommarbutik på Kungsgatan 14 Lysekil


MODE

Aza Uspa Swimshorts US Polo, 349 kr

Riviera Shorts SOC, 199 kr

Trunks for hunks Är det dags att uppdatera garderoben inför Beach 2021? Vi har satt på oss simglasögonen och nosat fram badbyxorna som garanterat lyfter din strandoutfit till nya höjder.

Tokyo Paradise Shorts Nikben, 995 kr

3S CLX SH VSL Adidas, 349 kr

56MODE

Adilette Aqua Adidas, 199 kr

Comfort Sandals Adidas, 429 kr

Endorphin Speed 2 Saucony, 2 099 kr

Pa gang Glöm inte fötterna i sommar. Även de förtjänar att smyckas i en skön sommarskrud. Här lyfter vi några av årets moderiktigaste modeller.

Act Nov Knit Ecoalf, 1 199 kr Canyon Nike, 749 kr Harden Stepback 2 Adidas, 999 kr 58


M ag is ka solned gångar, D J ’s & Liv emusik Kö ke t öp p et d agligen 12-22 À la carte & utebar L äs om me ny o c h spe l sc hema på vår hemsi da Rekom m e nde ras a v Sta r W i ne Li s t , gu id en t i l l de bäs t a vin b a re r na o c h vin res t aurange r na.

Va rmt v ä lkomna !

www.b r y ggc afet.se | 0523- 51065

59ADVERTORIAL

Med

smak av italiensk sommar Vi måste bara få slå ett slag för den härliga sommardrinken Negroni. En italiensk klassiker som är både läskande och enkel att blanda. Passar lika bra i hammocken innan middagen som efteråt när man tar hand om disken och summerar dagen. Som alltid när det handlar om alkoholhaltiga drycker så uppmanar vi på West till ansvarsfull konsumtion.

En av världens mest sålda drinkar just nu

C

ocktailen Negroni är en drink med anor. Den sägs ha blandats för första gången på Caffè Casoni i Florens 1919, då den italienska översten Camilio Negroni bad bartendern att spetsa favoritdrinken Americano med gin istället för sodavatten. Bartendern, vid namn Fosco Scarselli, valde sedan att garnera med ett apelsinskal istället för citron. Aperitifen och cocktailen Negroni var ett faktum.

Negroni 1 person Ingredienser 3cl Hernö Gin 3cl Antica Formula 3cl Carpano Botanic Bitter Apelsinzest

Foto: Sophia Sideri / Unsplash

Så här gör du Blanda ingredienserna med rikligt med is och sila sedan ned i ett nytt glas. Denna drink avnjuts med fördel i ett Old Fashioned-glas. Gärna tillsammans med en stor härlig isbit och garnerat med lite apelsinzest eller en apelsinskiva. Njut!


TIPS

Strandhugg i Greb bestad

Bad- och ostronmetropolen Grebbestad lockar med en hel del annat än salta dopp och smarriga skaldjur. Och ibland behöver man ju faktiskt lite variation och aktivering. Här har vi letat fram en handfull pärlor väl värda ett besök. Text: Pål Johansson

HAVSVANDRING I Tjurpannans Naturreservat, mellan Grebbestad och Havstenssund, sträcker sig vandringslederna alldeles intill havet. Området är ett av Bohuskustens mest exponerade fastlandspartier, då det saknar en skyddande ytterskärgård. På naturreservatets parkering kan du plocka med dig en folder över de olika lederna innan vandringsäventyret kan ta sin början. Lederna går genom ett öppet och lättvandrat landskap med hedar och hällar, där det bjuds på många och vackra utsiktsplatser och naturupplevelser. Platsen är lika fascinerande under alla årstider och väderlekar. Så packa väskan med picknick, badkläder och fiskespö och bege dig ut på tur. Tänk på att alltid respektera Allemansrätten och att bara grilla på de speciella grillplatser som finns i reservatet. GLASSFEST På sommaren är det devisen ”minst en glass om dagen” som gäller. Så varför inte spendera dagens glasspengar på en lokalproducerad, hemmagjord variant från hjärtat av Grebbestad? På Bobbis Gelateria (Grebbestads Glass) nere vid gångpromenaden längs bryggan kan du välja mellan en uppsjö av smaker tillverkade med lika delar kärlek och passion. Välj mellan klassiska smaker 62

förutom att köpa med dig nygräddade bakverk och bröd hem, även avnjuta en dignande frukostbuffé eller fylla på energiförrådet med en god sallad, paj eller macka.

eller mer vågade, som till exempel Brynt smör & rosmarin. MATRAST När du känner att magen börjar att kurra efter en dag vid havet eller shoppingtur i byn finns det flera guldkorn att välja mellan. Två av dem är Idas Bar & Bistro och Sjögrens i backen. Den förstnämnda är en mysig liten restaurang där Sverige möter Medelhavet i rätter som anpassas efter säsong och lagas med lokala råvaror. Avnjuts med fördel ute i bistrons lummiga trädgård. Följer du doften av nybakat hittar du troligtvis det populära, och minst lika mysiga, Sjögrens i backen. Här kan du,

AKTIVITETER & HÅLLBARHET I Grönemad, strax utanför Grebbestad, hittar du Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor. Som namnet hintar om är detta företaget för alla som vill ta sig ut och njuta av havet och den vackra skärgården från första parkett. Här kan du bland annat hyra kajak eller SUP, följa med på guidade turer och vandringar eller delta i yogapass på land eller till havs. Företaget erbjuder nämligen både SUP-yoga och Kayoga – för dig som vill ta din yoga till nya höjder eller bara vill kombinera det bästa av två världar. Skärgårdsidyllen jobbar också aktivt med en rad olika hållbarhetsprojekt, däribland ett ”uppskräpningsengagemang”, där de städar, väger och för statistik över skräp de hittar längs med stränderna i närområdet. Totalt har de fram till årsskiftet 2020 befriat kustområdet från 20 677 kg sopor, vilket motsvarar mer än 1 034 badkar med skräp. Du som själv vill dra ditt strå till stacken för en bättre miljö kan ladda ned appen Strandstädarkartan eller besöka strandstädarkartan.se.


Foto: Ingela Holgersson

63


TIPS

parlan vid sundet Upplev

Redo för en härlig sommardag i Hamburgsund? På denna sida har vi samlat några aktiviteter och platser du inte får eller bör missa. Text: Pål Johansson

GLASS MED ANOR Som glasskännare har du säkert stenkoll på det svenska, ekologiska premiumglassmärket Pipersglace. Men visste du att det startades av italienaren Pietro Ciprian i Stockholm redan 1911 och att huvudkontoret idag återfinns i Hamburgsund? I Pipershuset som en gång i tiden inhyste Pipersglace tillverkning ligger idag företagets populära glasscafé, bageri och café. Här kan du ta chansen att svalka dig med en uppfriskande pinn- eller kulglass gjord av ekologiska, naturliga och företrädesvis svenska råvaror. Välj din favorit bland smaker som Blueberry Cheesecake, Hjortron, Hallonsorbet eller årets nyhet Salt chokladkola. UTFORSKA HAMBURGÖ En given utflykt vid ett besök i Hamburgsund är att ta den lilla linfärjan över sundet till Hamburgö. 64

i Hamburgsund. Se båtarna puttra förbi genom sundet medan du avnjuter någon av rätterna från menyn, som präglas av havets läckerheter och Hjalmars mytomspunna pizzor. Helt klart ett sommarmåste! Hyr en cykel eller ta en vandringstur i de natursköna omgivningarna eller unna dig slapp dag med sol och bad. Alldeles intill färjeläget ligger också minigolfbanan där du kan utmana dina nära och kära på en tolvhålsrunda på klassiska konstgräsbanor innan ni tar turen tillbaks till fastlandet igen. KULINARISK NJUTNING Middagsupplevelsen blir så mycket bättre i en härlig miljö. Ett ställe där du verkligen kan kombinera god mat och vacker utsikt är på restaurangen Hjalmars, nere i hamnen

AKTIVITETSOMRÅDE Planeringen av ett nytt aktivitetsområde i centrala Hamburgsund är i full gång. Området vid Skäret kommer, så snart allt går i lås, fyllas med padel- och beachvolleybanor samt stora gräsytor för sport, hopp och lek för alla åldrar. Bakom den efterlängtade satsningen står eldsjälarna i Hamburgsunds IF (med Andreas Johansson och Claes Johansson i spetsen) och Sparbanken Tanum som stolt huvudsponsor. Exakt datum för öppnande är inte helt fastställt, så håll ögon och öron öppna!


Sjöbod som du får bo i!

Välkommen! Läs mer på skarethamburgsund.se

50 familjer har redan flyttat in i sina drömhus. Vill du också ha ett sjöhus med bryggdäck och egen kaj mitt i Hamburgsund - och äga en bit av Bohusläns kust? Det kan bli din verklighet också.

Välkommen! Läs mer på skarethamburgsund.se

A N S VA R I G FA S T I G H E T S M Ä K L A R E P E T E R O S K A R S S O N . T E L 03 0 4- 67 8 3 9 6 , p e te r @ g of a b . s e

Mitt i Hamburgsund, 300 meter norr om färjeläget, har vi skapat ett nytt litet samhälle som omger en nyanlagd lagun med kanaler. Bohusläns kust har med ens blivit 700 meter längre!

A N S VA R I G FA S T inte I G Hriktigt! E T S MViÄhar K L ingen A R E Rialtobro P E T E R och O Sgondolerna K A R S S Olyser N . Tmed E L 03 0 4- 67 8 3 9 6 ,har p eredan te r @flyttat g of a bin . s iesina drömhus. Vill du också ha ett Nja, 50 familjer sin frånvaro - men precis som i Venedig har du båten utanför sjöhus med bryggdäck och egen kaj mitt i Hamburgsund - och äga dörren och via kanalerna tar du dig ut i havet. Våra broar är också en bit av Bohusläns kust? Det kan bli din verklighet också. något anspråkslösare!

Venedig i Hamburgsund

burgsund, 300 meter norr om färjeläget, har vi skapat t samhälle som omger en nyanlagd lagun med kanaler. ust har med ens blivit 700 meter längre!

tigt! Vi har ingen Rialtobro och gondolerna lyser med - men precis som i Venedig har du båten utanför via kanalerna tar du dig ut i havet. Våra broar är också åkslösare!

dig i Hamburgsund

21


ADVERTORIAL

Härligt tropiskt och färgglatt

Blount & Pool är varumärket som gjort sig kända genom sitt rika utbud av sköna beachoch träningskläder med härliga tryck. Kollektionerna kännetecknas av fantasifulla, färgglada och läckra motiv av flamingos, badankor, exotiska frukter och djungelväxter. Mönster som garanterar att du blir en glädjespridare var du än befinner dig. I Blount & Pools kompletta sortiment finner du plaggen som passar lika bra för lediga dagar på stranden som för after beachen eller kvällspartyt. Text: Pål Johansson

Du hittar Blount & Pool i Sportshopens butiker och på sportshopen.comUnder OSTRON

Under ytan g n i m m le K a t t o L med


ytan

er

Det är vid havet hon mår som bäst, det har Lotta alltid vetat. Men det tog 27 år innan hon förstod att det också skulle bli hennes arbetsplats. Vi har träffat Lotta Klemming – Sveriges enda kvinnliga ostronfiskare. Text: Mimmi Bladini Foto: Olivia Thordén Rubie


OSTRON

L

otta Klemming är ostronfiskare på familjeföretaget Klemmings ostron i Grebbestad, som levererar vildplockade ostron till några av Sveriges mest kvalitetsmedvetna restauranger. Men vägen dit har inte varit spikrak. När Lotta var 20 år lämnade hon från Grebbestad fast besluten om att aldrig flytta tillbaka. Men livet blir inte alltid som man tänkt sig. För sex år sedan sa hon upp sig från sitt framgångsrika jobb på en svensk klädkedja för att gå i samma fotspår som hennes pappa och farbror. – Jag har alltid älskar att följa med pappa ut och fiska. Havet är min frizon. Så när jag började fundera på att jobba med någonting annat kändes det helt plötsligt självklart att gå i pappas fotspår. Dessutom såg jag en enorm potential i ostronfisket som jag ville utforska.

Men om det inte är väder och vind som är den tuffa biten, vad är det då? – Det svåraste har varit att driva eget bolag med allt vad det innebär. Det här är faktiskt inte bara min hobby, utan också mitt jobb. Livet som fiskare och entreprenör går inte alltid hand i hand. Jag måste hitta en bra balans för att kunna leva på det. I SEPTEMBER FÖRRA ÅRET HÄNDE NÅGOT som vände upp och ner på Lottas vardag. Hon släppte sin egen bok ”Vildplockade ostron: berättelser, recept & bifångester”. När Lotta första gången blev kontaktad av bokförlaget Natur & Kultur tackade hon vänligt men bestämt nej. Varför skulle någon vilja läsa om hennes arbete? Några månader senare blev Lotta allvarligt sjuk i blodförgiftning vilket senare fick henne att omvärdera beslutet. – Jag var jättedålig i flera veckor. När jag började repa mig, men fortfarande var för sjuk för att jobba hade jag ett behov av att skriva av mig och bestämde mig för att kontakta bokförlaget igen. Det är fint att mycket av det som står i boken idag faktiskt skrevs när jag var sjuk.

MEN VAD GÖR MAN EGENTLIGEN som en ostronfiskare? Eller ostrondykare som Lotta berättar att många brukar kalla det, eftersom det låter lite häftigare. Arbetet är tufft och långt ifrån glamouröst. – Jag ligger inte och paddlar på vattnet 8 timmar om dagen. Mina dagar BOKEN SLÄPPTES OCH HELT PLÖTSLIGT fick Lotta uppinnefattar mycket mer än så. Vanligtmärksamhet från alla håll och kanter. vis dyker jag två dagar i veckan och då Den fick fina recensioner och hon är jag under ytan ungefär 1,5 timme åt fick mycket medial uppmärksamhet gången. Sedan är det är mycket för- och både i och utanför Sverige. Dessutom efterarbete. Ostronen ska rensas, jag tar började fler och fler fråga om de kunde beställningar, administrerar och kör ut få komma till Grebbestad och dyka efter ostronen till olika restauranger. ostron tillsammans med Lotta. I och Lotta älskar sitt jobb, men det är inte med boken fick Lottas vardag plötsligt alltid en dans på rosor. Till skillnad från nya dimensioner och den blyga tjejen vad många tror är det inte det fysiskt från Grebbestad syntes på tv tunga arbetet eller hårda i bästa sändningstid. Men att höststormar som är det mest sticka ut är inte alltid enkelt. utmanande. Tvärt om. När Speciellt inte om man komregnet piskar och vinden Lotta mer från en småstad med viner hittar Lotta lugnet unKlemming stark jantelag. der ytan. Där öppnar sig en – I Grebbestad är det annan värld. Ålder: 32 år i juli. viktigt att inte tro att man – Det är väl det lutherska Bor: I Grebbestad är någon. Hela mitt liv har inom mig. Känslan efteråt är och i Linnéstaden i jag skämts och ursäktat mig skönare när man verkligen Göteborg. själv. Sedan jag började med gjort sig förtjänt av det. Att det här har jag blivit mycket få komma in och ta på sig Yrke: Ostronfiskare starkare i mig själv. varma kläder efter en hård i familjeföretaget dag på sjön, det är något Klemmings ostron i speciellt med det. Grebbestad. 70


Lottas västkustpärlor Nordkoster – Kosteröarna är magiskt, speciellt Nordkoster. Ta en fika på Kosterhavets Ekobod. Och kombinera gärna med att cykla på Sydkoster. Klädesholmen – Jag älskar Klädesholmen. Passa på att äta lunch på Salt & Sill. Lådfabriken på Orust – Förra sommaren bodde jag och min kille på Lådfabriken B&B som ligger i närheten av Mollösund. Det är ett gulligt par som har ett så inspirerande och trevligt koncept – de är verkligen gästvänliga.


OSTRON

Havet är min frizon

Vinn boken!

Tävla och vinn Nu har du chansen att vinna ett exemplar av Lottas bok ”Vildplockade ostron: berättelser, recept & bifångester”. Svara på frågan: Vad kallas de svenska ostronen Ostrea edulis med ett annat ord? Maila svaret tillsammans med namn och adress till tavling@westmagazine.se. Sista dagen att tävla är den 20 augusti. 72

Jag har fått bättre självkänsla och känner att jag har rätt att ta plats. Det låter klyschigt, men havet har blivit min styrka. Jag tror tyvärr att det kan sticka i andras ögon. LOTTA BESKRIVER KÄRLEKEN TILL SITT YRKE med värme och passion. Hon är ingen ostronkonnässör, det är inte smakupplevelsen eller gastronomin som driver henne, även om hon gärna njuter av ett ostron eller två. Snarare är det havet och att få vara en del av ett viktigt och hållbart kretslopp. – Fjällbacka och Grebbestads skärgård är unik i hela världen. Det är en ynnest att ha det utanför dörren. Men man kanske måste komma bort härifrån ibland för att uppskatta det? Det är de kala, karga och rosa klipporna mot det vidsträckta havet som gör Grebbestads skärgård så unik. Är man här på semester tycker Lotta absolut att man ska hyra en båt för att komma ut på sjön, men det finns mer än så att uppleva. – Det är jättefint inåt landet också. Ge dig ut i skogen och vandra en del

av Bohusleden eller åk till Bullaren och paddla kajak i Bullersjöarnas lugna vatten. När Lotta inte är i Grebbestad pendlar hon till Göteborg. Där har hon sin lägenhet i Linnéstaden och sitt sociala liv med vänner, pojkvän och restaurangbesök. – För mig är det ganska ensamt att vara här. Det blir en stor kontrast från Göteborg. Men jag är så glad att jag har båda. Jag säger att jag ska hem oavsett om jag ska till Göteborg eller Grebbestad. KANSKE ÄR HEMMA FÖR LOTTA där havet är? Och tur är väl det. För mycket tyder på att detta bara är början för Klemmings ostron. Lotta avslöjar att det finns spännande planer för framtiden. – Jag drömmer om att kunna ge människor ännu mer av en helhetsupplevelse här i Grebbestad. Att fiska ostron med mig, lära dem om havet och beståndet men också att de får möjlighet att bo fint och laga mat tillsammans. Jag har hittat en lokal som gör allt det här möjligt. Så nu håller jag tummarna att det ska gå vägen.


Ostron I Grebbestad finns både de inhemska, svenska ostronen Ostrea edulis, som också kallas Grebbestadsostron, och de invasiva japanska ostronen Crassostrea gigas. Ostronen är vilda och dykplockas av Klemming ostron.

73


OSTRON

Gustavs ostron Recept Gustav Trägårdh 6 ostron, gärna både gigas och edulis 50 g brynt smör Nyriven pepparrot Citron, pressad saft Några dillvippor

74

Öppna ostronen och skeda över brynt smör. Toppa med pepparrot, några droppar citron och lite plockad dill. Ät omgående


Ostronrisotto toppad med peppardulse Recept Nina Rydqvist 6 port 8 ostron 400 gram risottoris 2 gula lökar, riktigt finhackade 150 g saltat smör 2 dl torrt vitt vin, uppvärmt 1 liter kycklingbuljong, uppvärmd 1 klick smör Nymald svartpeppar Olivolja till stekning Garnering Blötlagd peppardulse Ramslöksknoppar

1. Mixa ostronen i sin vätska till en slät puré. 2. Fräs löken i olivolja i en kastrull tills löken är genomskinlig. 3. Häll i riset och fräs under omrörning. Tillsätt vin och kycklingbuljong lite i taget (det gör så att riskornen släpper så mycket stärkelse som möjligt). Fortsätt tillsätta vätska tills riset blir al dente. Ju mer du rör, desto krämigare blir resultatet. 4. Rör ner ostronpuré och smör, peppra och smaka av med salt. Garnera med avrunnen peppardulse och ramslöks knoppar. Servera direkt. 75


Klättra med oss på smögen varje torsdag V.26-32

Klättring på Västkusten KURSER - GUIDNING - PROVA PÅ

VERTIKAL verket

Klättring på västkusten - Klättring i Världsklass

Västkustens roligaste upplevelse! Flyg på vattnet med oss! Kontakt: info@efoilsweden.se 070-3931263 070-6932963 Smögen

efoilsweden efoilsweden


Camping har du hakat på trenden? Glöm urtvättade träningsoveraller, flintastekar på engångsgrillar och läppjande av tältljumna folköl i blommiga baden baden-stolar. Idag är camping något helt annat. Töntstämpeln är som bortblåst och nu sveper nya vindar över landets campingplatser. Text: Pål Johansson

Foto: Lagunen


CAMPING

HEMESTERTRENDEN HAR GJORT att allt fler insett vilket fantastiskt land vi faktiskt bor i, och vilka naturupplevelser som väntar där ett stenkast från husknuten. I takt med detta har också nya generationer öppnat ögonen och sinnet för denna

Förr räckte det i stort sett med en gräsplan, eluttag och ett litet servicehus. Idag ställs högre krav

typ av semestrande. Flexibiliteten, friheten och närheten till naturen är starkt vägande argument. Men fördelarna att semestra på hemmaplan i en husvagn eller husbil är många fler än så. Lars Bergholm, husvagns- och husbilsentreprenör som sitter i styrelsen för Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF), menar att hela branschens utveckling de senaste åren är en bidragande orsak. Det lyckade arbetet hos både campingar och tillverkare har gjort att fler och nya målgrupper fått upp ögonen för resandeformen. – Många campingar är som resorts idag, med poolområden och mängder av familjeaktiviteter. Förr räckte det i 78

Foto: Lagunen

H

usvagns- och husbilslivet har under de senaste åren upplevt en renässans av sällan skådat slag. Camping är idag hetare än någonsin och lockar nu personer som aldrig tidigare satt sin fot på en campingplats. Det speciella fjolåret har med största sannolikhet haft ett finger med i spelet, tillsammans med den ökande miljömedvetenheten. För oavsett om man kan eller får flyga utomlands under semestern så känns det inte längre lika attraktivt och lockande.


Foto: Lagunen

5

bohuslänska campingguldkorn LAGUNEN CAMPING & STUGOR Strax söder om Strömstad, vid öppningen till Kosterhavet, ligger familjeparadiset där du bor med havet som granne. Här finns ett rikt utbud av aktiviteter, såsom bikepark, äventyrsgolf, strandexkursioner samt kajak-, SUP- och båtuthyrning. Läs mer: lagunen.se

SALTVIKS CAMPING Mitt i det vackra naturreservatet Tjurpannan i Grebbestad hittar du campingen för dig som söker svalkande bad i härlig natur, spännande öringfiske eller höstliga hummerturer. Mängder av aktiviteter för både unga och äldre besökare. Läs mer: saltvikscamping.se

FJÄLLBACKA CAMPING En liten idyllisk camping inbakad i den bohuslänska naturen. Från den vindskyddade och havsnära anläggningen har du gångavstånd in till mysiga Fjällbacka. Här bor du antingen i ditt eget ekipage eller i något av de olika stugalternativen med plats för upp till åtta personer. Läs mer: fjallbackacamping.se

RAMSVIKS STUGBY & CAMPING

stort sett med en gräsplan, eluttag och ett litet servicehus. Idag ställs högre krav, både i form av aktivitetsutbud och bekvämligheter, säger Lars Bergholm. Han menar att nutidens campingresenärer har en större äventyrlig ådra än förr. Att vi idag vill aktivera oss under semestern. – Historiskt har camping varit synonymt med att sitta och njuta i förtältet. Dagens gäster har i högre grad någon form av äventyr kopplat till besöket, oavsett om det gäller cykling, höghöjdsbana, golf eller fiske.

För alla som styr ekipaget mot Bohuskusten i sommar finns en härlig bukett av små och stora campingplatser och välja mellan. Inte sällan havsnära i vackra omgivningar, som lämpar sig lika bra till salta dopp och fiske som till en uppsjö av olika aktiviteter. Här finns allt från de enklare naturcampingarna till resorts med alla bekvämligheter du som semesterfirare kan önska dig. Och för den som saknar egen vagn eller husbil finns det på de flesta ställen en rad olika stug- och glampingalternativ.

En mil norr om Smögen, längst ute i havsbandet i Hunnebostrand ligger smultronstället Ramsvik. För familjen som vill mixa sol, bad och krabbfiske med fartfyllt outdoorliv som MTB, trailrunning och kajakpaddling. Läs mer: ramsvik.nu

HAFSTEN RESORT Vackert belägen campingresort 25 minuter med bil från Uddevalla. Lockar med en massa kul för alla åldrar, bland annat höghöjdsbana, poolområde med vattenrutschbana, zipline, klättervägg och ett mini-spa. Läs mer: hafsten.se 79


CAMPING Foto: Hobby Husvagnar

Foto: Lucija Ros

Tips för nybörjaren 1. HYR FÖRST En bra start är att först hyra en husvagn eller husbil – eller boka en stuga eller ett glampingalternativ.

2. BOTANISERA På scr.se (Svensk Camping) och camping.se hittar du mängder av inspiration och tips om seriösa aktörer.

3. BOKA I TID I takt med det växande intresset ryker också platserna på de populäraste campingarna snabbt. Så se till att boka så snart ni kan.

4. PACKA RÄTT Böcker, korsord, plattor, spel och strandleksaker är givet för vissa. MTB, kickbike, löparskor och fiskeutrustning för andra. Fundera på vad ni faktiskt kommer att behöva och vilka faciliteter som finns på campingen.

5. SNACKA MED GRANNEN Blev ni campingbitna? Snacka med grannen i vagnen eller bilen bredvid, hen delar med största sannolikhetgärna med sig av värdefulla tips och råd. 80

Faktum är att camping dessutom är ett hållbart resande med lågt klimatavtryck. I takt med att fordon och vagnar blir allt större och lyxigare så blir de också smartare och mer resurssnåla. Lars Bergholm tror att intresset för camping kommer att fortsätta att växa, och att framtiden ser ljus ut. – Jag tror dessutom att det gångna året gjort att vi i framtiden kommer att få se allt fler som jobbar från sin husvagn eller husbil. Det blir ett mer flexibelt sätt att arbeta där du själv bestämmer var dagens arbetsplats ska vara, avslutar Lars. För vem skulle inte vilja vakna, hälla upp morgonkaffet och starta jobbdatorn med en bedårande utsikt över Västerhavet?


Rapido 8094 DF Fr. 6 139 kr / mån

Duo Tank Cleaner på köpet

Värde 139 kr (gäller tom 210831)

De perfekta semestervalen PR hjälper dig att hitta din husbil eller husvagn

Hobby Husvagnar Fr. 1 432 kr/mån

Nu även husvagnar PERSONLIG SERVICE

TRYGG HANTERING

FÖRMEDLAR, KÖPER & SÄLJER

ALLT UNDER SAMMA TAK

BUILT FOR LIFE

prhusbilar.com •

@prhusbilar • Vetegatan 6, Sollebrunn • 0322-832 10


Maneter – här för att stanna

Känns det som att du under de senaste somrarna fått sällskap av fler maneter än tidigare somrar när du badar? Om så är fallet så är din känsla troligtvis inte missvisande. Av allt att döma så ser framtiden ljus ut för våra slajmigaste sommardjur, vi har grävt fram faktan du behöver veta om sommarens badsällskap nummer ett. Text: Jessica Widing De Los Santos

82


HAVSDJUR

M

aneternas geléaktiga kropp består till 98 procent av vatten och flyter med dit strömmarna tar dem – trots att de lever i vatten kan maneter faktiskt inte simma. Maneter räknas till stammen nässeldjur, där även anemoner och koralldjur räknas in. Gemensamt för nässeldjuren är att de har nässelceller som de använder för att, dels fånga upp byten, men även för att skydda sig med. Maneter kan börja föröka sig tidigare på året ifall vintern är mild, och som klimatförändringarna ser ut nu så har vi varmare temperaturer att vänta, vilket gynnar maneternas förökning. Även om maneterna inte kan bestämma åt vilket håll de ska ta sig så kan styra om de vill ta sig uppåt eller neråt. Blir vattnet varmt, uppåt 20 grader, så är brännmaneter snabba på att sjunka längre ner mot botten för att hitta svalka. MANETER ANTAR OLIKA FORMER. De flesta maneter har två olika livsstadier; medusastadiet och polypstadiet. De maneter som du ser i vattnet på sommaren är så kallade medusor, alltså frisimmare. Dessa medusor lever sällan längre än en säsong och släpper ifrån sig larver som simmar ner till botten och sätter sig fast. Efter detta blir de så kallade polyper, fastsittare, vilket kan liknas vid en havsanemon. En del manettyper kan vara i polypstadiet i flera år. Polyperna släpper ifrån sig fatliknande medusor som sedan blir stora maneter, and on it goes. KÖTTÄTARE. Det kanske är svårt att tro men maneter är fascinerande nog köttätande djur och äter smådjur så som kräftdjur, plankton eller fiskyngel. Är maneten av större sort så kan de till och med äta fiskar eller andra maneter. MANETER SOM MAT. Jorå, det kan tyckas vara slajmigt värre men maneter används

faktiskt som maträtt i Kina och Japan. Där är det en särskild manet vars tentakler tillagas. Men det dröjer kanske inte länge innan vi i Norden också har upptäckt maneter som mat – danska forskare har nämligen hittat en metod där de torkar ut maneterna med alkohol. Kvar blir ett tunt lager av manet som kan liknas vid ett chips som går att smaksätta på olika sätt.

Blir vattnet uppåt 20 grader, så sjunker brännmaneter mot botten för att hitta svalka.

Olika typer av maneter

KLÄNGMEDUSA/KLÄNGMANET. Klängmedusan är en invasiv art (en art som sprider sig utanför sitt ursprungliga område) och sprids med fartygstrafik. De senaste åren har den synts till på västkusten efter att ha lyst med sin frånvaro sedan 30-talet. Den är genomskinlig, blir som störst två centimeter och har ett signifikant kors på ovansidan. Trots sin ringa storlek kan den brännas ordentligt med sina korta bränntrådar. ÖRONMANET. En av de absolut vanligaste maneterna i Sverige. Den kan inte bränna oss människor, men de har bränntrådar med nässelceller som skjuts ut när någon rör vid dem, och för små djur som fastnar i dem är de dödliga. Öronmaneter är de enda som klarar den låga salthalten i Östersjön. På ovansidan har den öronliknande ringar – därav namnet. RÖD BRÄNNMANET. För en människa kan det svida ordentligt när den röda brännmaneten avlossar sina giftpilar från bränntrådarna, och de träffar huden. Det är dessutom den manet som de flesta bränner sig på. Röd och blå brännmanet är vanliga på västkusten och dyker upp nån gång under försommaren.

Bränt dig? Bränner du dig på en manet så finns det en uppsjö av tips att följa för att bli av med smärtan – en del mer tveksamma än andra. Du har säkert hört eller sett på film att man ska kissa på området där maneten bränt en. Detta är emellertid en dålig idé – undvik urin och andra starka vätskor – vatten är nämligen det bästa sättet att skölja bort bränntrådarna. Men använd havsvatten då vanligt kranvatten kan göra att mer gift frisätts. Gnugga med en svamp eller handduk är ingen bra idé då detta kan, liksom kranvatten, resultera i att fler nässelceller brister och avger gift. Försvinner inte bränntrådarna med vatten så kan du skrapa bort dem med ett hårt föremål med inte alltför vassa kanter, så som ett betalkort. Silvertejp kan också fungera att dra bort trådarna med, liksom att raka med hyvel och lödder. 83


Knubbsälen Du visste väl att Bohusläns landskapsdjur är en riktig livsnjutare som ofta ses lapa sol på klipporna? Den charmiga knubbsälen är vår näst största sälart, som kan bli nära 200 cm lång och väga hela 150 kg. Trots sitt knubbiga och lite småloja yttre är detta en riktig mästersimmare som kan tillbringa upp till 30 minuter under ytan och dyka ned till 200 meters djup. En bra chans att uppleva dem live är att följa med ut på någon av alla sälsafarin som anordnas längs kusten, eller att hyra en kajak och försöka smyga sig på dem.

84


apartoftheart.com


ADVERTORIAL

Tulip Bacon

pricken över smaken

Tänk dig att höra det fräsande knastret från stekpannan och känna de välbekanta dofterna av naturligt bokvedsrökt bacon sprida sig i köket. Visst vattnas det i munnen? I detta reportage hyllar vi smakförstärkaren som gör all mat lite godare – Tulip bacon.

V

arumärket Tulip, som är en del av livsmedelsföretaget Danish Crown Foods Sweden, insåg storheten med denna smakrika delikatess redan 1912. I takt med att åren gått har också produkten förfinats och utvecklats. Baconet du hittar i kyldisken idag är naturligt rökt över bokved, med en balanserad och god smak och kvalitet. Den smarta förpackningen gör det dessutom enkelt att plocka isär skivorna. Förutom Tulips traditionella bacon, kalkonbacon och 100% växtbaserat veggiebacon består sortimentet av en lång rad slow cooked-produkter, topping, pålägg och Gølkorv.

Danish Crown Foods Sweden Är ett modernt livsmedelsföretag inom kött och chark. Visionen är att genom enkla måltidslösningar skapa en lyckad vardag för liten och stor. Målet är att 2030 ha minskat sin klimatpåverkan med 50% jämfört med 2005, och att köttproduktionen ska vara helt klimatneutral till 2050. För mer inspiration: tulip.se 86

SOM BACONÄLSKARE KÄNNER du säkert till produktens mångsidighet och att det bara är fantasin som begränsar antalet användningsområden. Bacon har sedan länge en given plats på hamburgaren, i pastasåsen och salladen. Men visste du att även glass kan få sig ett uppsving med en skiva knaprigt bacon? FÖR ATT FÖRFLYTTA OSS ÄNNU LÄNGRE in i baconets förlovade land stämde vi träff med Emil Bjelke, kökschef på The Barn på Smögen och i Göteborg. En restaurang med hjärtat på Varaslätten och rötterna djupt rotade i den amerikanska matkulturen. Här serveras vällagad amerikansk mat gjord på svenska, ofta lokalt producerade råvaror.

Varför älskar du bacon? – Jag tycker det är fruktansvärt gott i alla former. Framför allt sältan och den rökiga smaken. Det är en mångsidig produkt som kan skapa den rätta sältan till en rätt eller tillföra ett knaprigt crisp. Vad finns det för fördelar med att använda bacon i matlagning? – Att det är så mångsidigt. Antingen kan du låta den spela stor roll i din rätt, som på en burgare till exempel. Eller så använder du den som smaksättare i en gryta. Hur använder ni bacon i er matlagning på The Barn? – Vi smaksätter gärna sås eller dipp med baconfett, det är fettet som smakar mest. Men även som smaksättning för att få rökighet i vår chiligryta eller på burgare för både smak och konsistens. Vi serverar också bacon som snacks i tjockare skivor, det kan man ha som ett knaprigt tilltugg i stället för nötter. Tipsa om en otippad kombination med bacon som man bara måste testa? – På The Barn tillagar vi alltid våra bacon med lönnsirap eller maltsirap. Det ger en sötma som binder sig bra med sältan och rökigheten. Jag har hört att sockerstekta bacon ska vara jättegott också, men det har jag aldrig testat.


Tulip bacon- och kycklingsallad med prästostdressing 4 port 125 g Tulip bacon ca 700 g kycklinglårfilé 2 st silverlök 1 näve basilika 2 dl kallpressad rapsolja 1 dl solroskärnor 1 stor bit lagrad prästost 2 dl majonnäs 2 paket romansallad 2 st färska jalapeños Gör så här: 1. Marinera silverlöken genom att först mixa basilika och rapsolja. Skala och skiva löken tunt. Blanda basilikaoljan med löken och låt stå i kylen minst 30 minuter. 2. Skiva Tulip bacon i små tärningar. Stek på medelhög värme tills det fått fin färg. 3. Skölj och hacka grova bitar roman sallad. 4. Riv prästost. Hälften ska blandas med majonnäsen och hälften strös över salladen. 5. Rosta solroskärnor på medelhög värme i panna. 6. Salta och stek kycklingen i panna, baka i ugn eller grilla efter humör (till minst 72° C). 7. Ostdressing: Grilla snabbt jalapeño och hacka fint. Blanda jalapeñon och hälften av osten tillsammans med majonnäsen. 8. Blanda sallad, marinerad silverlök, salt och peppar i en skål. Lägg på tallrik och strö över solroskärnor, det knaperstekta baconet, resten av osten och avsluta med skivor av kycklingen och ostdressingen! 87


ADVERTORIAL

Perfecting bacon since 1912 Burgaren ”Svinet” med Tulips lönnsirapsbacon 4 port 2 paket Tulip bacon 125 g 4 st burgarbröd 4 st hamburgare 2,5 msk lönnsirap majonnäs picklad rödlök (0,5 dl ättika, 1 dl socker, 1,5 dl vatten, 2 stora rödlökar, 0,5 st stjärnanis) bourbonglaze

88

Gör så här: 1. Vår picklade rödlök görs helst två dagar innan. Koka ihop ättika, socker, vatten och stjärnanis och låt sedan svalna. Skiva rödlök tunt, lägg i en burk, häll över lagen så att den täcker all lök. På med lock och ställ in i kylen. 2. Lägg Tulip bacon på en plåt och ringla över lönnsirapen. Baka av i ugnen på 150° C tills baconet är krispigt och har en fin färg.

3. Stek köttet till önskad stekgrad. Lägg på några skivor lönnsirapsbacon på varje burgare precis innan köttet är klart. 4. Dela och stek bröden på alla sidor. 5. Lägg botten av brödet på en tallrik. Bygg din burgare med en klick majjo, picklad rödlök, köttet med bacon och toppa sedan med bourbonglaze och locket.DRYCKER

Svalkande sommardrycker Om du är sugen på mer spännande ölläsning, kolla in vår artikel om Smögenbryggar’n på sidan 20.

ÖL KUNGLIGA MARSTRANDS LJUSA LAGER Art.nr: 31843 22.90 kr

Art.nr: 12374 99 kr

En välkyld lager är lika frisk och inbjudande som en högsommarkväll. Kungliga Marstrands ljusa goding har pilsnerkaraktär, med välavvägd beska och malt. Denna lager är en given partner till räkmackan, en bit grillad fisk eller andra ljuvliga fångster ur bohushavets skafferi.

Till vegetariskt eller ljusare kött passar en större flaska äppelcider förträffligt. Äppelcider rosé erbjuder en fruktig och rik men samtidigt nyanserad smakbalans mellan sötma från äpplen och mandarin med små kryddstänk. Ljuvligt, sa Bull!

GREBBESTAD BRYGGERI LUNATOR

VINTAGE ORGANIC CIDER

Art.nr: 11090. 29.90 kr

Art.nr: 18035 69 kr

En småstygg mörkare lager, där du får mycket smak för slantarna. Lunator drar djupa aromer från såväl choklad och nötter som vörtbröd, torkade dadlar och russin. Mörkheten och sötman gör den utmärkt till alla sorters kött: eller varför inte till en bättre kuban?

Funderar du på en ostkväll, i goda vänners lag? Då är denna halvtorra cider perfekt smaksällskap. Den lyfter en bättre Brie eller Manchego till helt nya höjder. Cidern är både torr och fruktig, med smakinslag från citrusskal och äpplen till marsipan.

HAWKSHEAD RED BITTER Art.nr: 1201 20.90 kr Är en bitter britt din melodi? Då är Hawksheads röda ett utmärkt alternativ. Pröva Red Bitter tillsammans med en rejäl köttbit, eller som en sällskapsdryck som kräver lite uppmärksamhet. I aromen samsas kryddor och tydlig beskhet med nötter och apelsinskal.

90

GOLDEN CIDER ÄPPELCIDER ROSÉ

Drick ansvars fullt och med måtta!

ALKOHOLFRITT STELLA ARTOIS Art.nr: 1119 12.90 kr Denna belgare är lika klassisk som älskad. Stellas alkoholfria variant landar i samma delar av smakpaletten. Ölmaltet samsas mjukt med ljust bröd, aprikos och citrusfrukt. Som mångsidig sällskapsdryck är den lika vass som vid alla sorters middagsbjudningar.

CIDER HERRLJUNGA CIDER BLODAPELSIN

LEFFE BLOND

Art.nr: 1224 14.90 kr

Art.nr: 19036 11.90 kr

Även en groggveranda behöver lite sötma ibland. Herrljungas ekologiska cider med smak av blodapelsin är en riktig aromatisk sensation; fylld av fruktighet med små drag från citrusskal. Det är perfekt att ha ett par Herrljunga på kylning, för eventuella spontanbesök.

En Bertil som heter Leffe – vad kan gå fel? En mysigt kryddad smakmix av banankaka, ljust bröd och citrusfrukter gör denna alkoholfria bärka till en bff för de flesta maträtter. Bara vetskapen att kunna avnjuta flera burkar utan baksmälla är ett extra stort plus.


Vinnare av Årets Turismpris 2020!

BOKA CHARTERTURER FÖR BRÖLLOP & EVENEMANG! Trafikerar sträckan Kungshamn - Smögen hela sommaren. zitabatarna.com

Boende | Båt | Sjöbod Småföretag | Fastighet +46(0)523-380 20

www.bsb.se


DRYCKER

Vitt, rött & bubbel för sommarkvällar

VITT KLEINE ZALZE

DON DAVID

Cellar Selection Bush Wines Chenin Blanc, 2020 Art.nr: 2035 89 kr

Red Blend, 2020 Art.nr: 2364 199 kr

Fisk, fågel eller liknande lättare middagsrätter gör sig utmärkt med detta sydafrikanska vin vid sin sida. Både friskt och fruktigt: rik på smaker som päron, äpplen och lime plus stråk av persilja. Mycket kropp och njutning i varje glas.

LA FARRA PROSECCO

Szamorodni, 2017 Art.nr: 4682 129 kr

Rosé, 2020 Art.nr: 2323 79 kr

Ett sötare vin till desserten säkrar att kvällen avslutas på topp. Grand Tokaj visar att Ungern är mycket mer än Törley, om du trodde annat. Sötman smälter samman med rika mängder torkad aprikos, saffran och honung.

RÖTT

Semi Seco Art.nr: 7613 89 kr

2020 Art.nr: 2543 69 kr Denna eldiga chilenare bjuder upp till både tango och reggaeton i gommen. Vinet är mörkt blåröd i färgen, med en lättare pepparsmak som samsas snyggt med svarta vinbär och blåbär. Passar utmärkt till kött, eller varför inte några bitar choklad efter middagen?

Grillkvällsfavorit

Från den blåa druvsorten Sangiovese tillverkas detta utsökta rödfräs. Servera rumstempererad till en bit kött och njut av smakinslag från körsbär och kanel till skogshallon och kakao. Italiens essens på flaska, med andra ord. 92

Inled kvällen med en aperitif eller välkomstglas. Denna fruktiga italienare står med ena benet i persika och blodapelsin och det andra i örter och kex. Låt med fördel drycken följa med in om det bjuds på sallad till förrätt.

JULIÀ & NAVINÈS CAVA

EXPEDITION CARMENÈRE

Chianti Classico, 2018 Art.nr: 2309 159 kr

En tvåliterslåda fruktighet är grymt gött till bästa grillkvällen. Utmärkt att sippa på till både lamm- och nötkött. Argentinske ”The Don” är välsignad med en generös mix av fat och örter plus plommon i samklang med körsbär och choklad.

BUBBEL

GRAND TOKAJ

ISTINE

Drick ansvars fullt och med måtta!

En riktigt klassisk cava, lika prisvärd som elegant. Varje klunk är smakmässigt som en mindre fruktskål, där päron och persika samsas helt självklart med honung och drag av citrusens fruktighet. Underbar sällskapsdryck.

ALKOHOLFRITT Leintz Eins Zwei Zero Sparkling Rosé Art.nr: 19025 26 kr Bubbel på burk bör inte underskattas. En fruktig alkoholfri rosé, med ljuva drag från vattenmelon och citrus. Det gör sig utmärkt till en rejäl sallad eller nygrillad lax. Givetvis kan du sippa på en Eins Zwei Zero, och inget mer. Smaken står lika stolt på helt egna ben.TIPS

Sommarläsning & semesterlyssning

The Joe Rogan Experience Joe Rogan FRÅN AMAZONAS GÖMDA hemligheter och

Pestön Marie Hermansson EN HISTORISK KRIMINALROMAN som utspelas i mellankrigstidens Göteborg. Året är 1925 och polisen Nils Gunnarsson hamnar mitt i en mordgåta som tar honom från stadens finare salonger ut till den beryktade Pestön. För att lösa gåtan tar han hjälp av journalisten Ellen Grönblad. En rafflande berättelse, som lämpligt nog utspelas i västkustmiljö.

Senare Stephen King SKRÄCKENS OKRÖNTE MÄSTARE fortsätter producera högklassig spänning. Vid 73 års ålder har han gett ut nästan lika många romaner. King-fans lär inte bli besvikna av purfärska Senare, en berättelse som kampen mellan gott och ont: toppat med en sedvanlig twist av det övernaturliga. Spännande läsning, även mitt i högsommaren.

Ku Klux Klan till politik och UFC – i princip alla ämnen diskuteras hos Joe Rogan. Den ruskigt allmänbildade komikern och tvpersonligheten bjuder in alla sorters människor till riktiga samtal. Spotify hostade trots allt upp 100 miljoner dollar förra året för poddens rättigheter. Det säger en del om den höga kvaliteten.

Skäringer & Mannheimer

Rättegångspodden

Mia Skäringer och Anna Mannheimer

Nils Bergman

TVÅ AV SVERIGES mest rappa och roliga kvinnor bara fortsätter att mata ut poddavsnitt med garanterat hög garvfaktor. Underbara små betraktelser blandas med allvar från aktuella händelser. En perfekt go to-podd när du vill ha en timme fylld av rejäla skratt.

VINNAREN AV Svenska Poddradiopriset 2016 är en av landets mest lyssnade. Spännande och djupa dokumentärer om brott i historiskt och nutidsperspektiv. Podden håller fortfarande riktigt hög klass och är väl värd några lyssningar på stranden, under resa eller en regnig semesterdag inomhus.

Ellens val: Lockelsen Moa Eriksson Sandberg DEN TREDJE DELEN i en historia om kärlek och systerskap. Vi följer Ellens fortsatta äventyr år 1916, en värld där äldre traditioner ställs mot en nyare värld. Kampen pågår för fullt, för både kärleken och kvinnlig rösträtt. Köp även de två första delarna, Det nya livet och Kärleken, så kan du följa Ellens val och kval från början.

Måsteläsning!

Bäst i test – 199 tester för hemmabruk David Sundin FÖR DIG SOM älskar tv-programmet med Babben Larsson och David Sundin så är detta drömboken. Ha skoj tillsammans under längre bilturer eller en stund på stranden. Bokens 199 tester kan utföras i tävlingar lag mot lag eller helt själv. Ett utmärkt komplement till semesterns alla tänkbara tillfällen. 94

Samlade verk Lydia Sandgren FJOLÅRETS MEST OMTALADE debutroman, tillika August-prisvinnare, är ett måste om du inte redan har läst den. En storslagen historia som spänner över flera decennier. Fantastiskt gestaltat, hela resan genom den 700 sidor långa berättelsen. Det borde räcka för nästan hela semestern.


VEGGIE BACON

100% växtbaserat och naturligt rökt

100% VÄXTBASERAT

Tulip Veggie Bacon är tillverkad av ärt- och potatisprotein. Fri från soja och gluten.

NATURLIGT RÖKT

Tulip Veggie Bacon är naturligt rökt över glödande bokved.

www.tulip.se 95


Krabban Här har ni den. Sveriges vanligaste krabba och föremålet för åtskilliga timmars febrilt ”fiskeslit” beväpnad med snöre, klädnypa och mussla. Strandkrabban blir upp till 10 cm lång och färgen varierar från röd till grön. Skillnaden mellan könen syns om du kikar på krabbans bakdel. Hanens är smal och spetsig medan honans är bred och rund. När de inte kryper omkring under bryggan kan du hitta dem ända ned till 40 meters djup. Och nej, strandkrabban är inte samma art som de betydligt större krabbtaskorna som återfinns i fiskdisken.ADVERTORIAL FAMILJ SPORT

Torp Storsatsande

Självklar shopping på västkusten och en mötesplats för nöjda kunder – det är Torp Köpcentrum i ett nötskal! Mötesplatsen och shoppingcentret Torp fyller 30 år i år och är större än någonsin, med ett sortiment som mättar alla smaker och behov. Text: Niklas Simonsson Foto: Torp Köpcentrum

P

å nationaldagen 6 juni firade Torp Köpcentrum sin 30-årsdag. En perfekt dubbel högtidsdag, för både Sverige och shoppare i hela Bohuslän. Jubileet synkade snyggt med utbyggnaden av Torp som pågått i drygt två år. Hur stor skillnaden är, då mot nu? Tja, om du inte besökt Torp det senaste året är chansen stor att du knappt känner igen utsidan eller insidan tack vare allt nytt. – Vi har nästan fördubblat fackhandelns storlek. Det är en av de största skillnaderna, vårt ännu större butiksutbud. Plus den stora nya parkeringen, som vi anlagt på taket. Torp har en helhet, här finns allt från byggmaterial och mode till matbutiker och restauranger. Torp är en plats som verkligen kan leva upp till förväntningen ”En plats allt du behöver”, Med de nya butikerna på plats kan du heldagsshoppa på Torp och gå härifrån helnöjd på kvällen, berättar centrumchefen Johan Torge. BELÄGET SJU KILOMETER utanför Uddevalla har Torp länge varit navet för västkustens shoppare. Ett lika självklart besöksmål för turister som bohuslänningar. Fenomenet Torp var från början faktiskt ett utecenter, där butikernas entréer låg utomhus. En stor kontrast mot dagens köpcentrum, där merparten av butiker och restauranger finns samlade under ett gigantiskt tak. Torps framgångssaga som köpcentrum är inte bara tomma ord: det finns bergfast fakta som talar sitt tydliga språk. I maj

98

i år presenterades nämligen en undersökning, som visade att Torp Köpcentrum har Bohusläns nöjdaste shoppingkunder! – Det är en undersökning som gjorts av Evimetrix. Utmärkelsen väger oerhört tungt såklart. För vem är mer lämpade att ge oss den utmärkelsen än våra kunder? Det känns såklart fantastiskt och ger det vi jobbar för ett tydligt ansikte. Ett bevis på att vårt arbete med att erbjuda en unik shoppingupplevelse har varit värt alla ansträngningar, säger Johan Torge. MODESUGNA SHOPPARE KAN stilla all sin hunger för fräscha klädesplagg. Med butiker som Volt, Pondus, Dressmann, Scorett, Gina Tricot, KappAhl, Jack & Jones plus ytterligare 30-talet klädaffärer erbjuder Torp alla möjligheter för att du kan hålla dig uppdaterad efter de senaste trenderna. Från Stadium och Plantagen till Lyko, Ica Maxi och Bauhaus så hittar du snabbt resten av det du behöver. Med drygt 100 butiker på en plats har Torp Köpcentrum en unik ställning i Bohusläns shoppingliv: ett självklart nav och gjuten mötesplats. – Torp är destinationen för väldigt många resor. Ett delmål på vägen, eller ett andra hem för alla varor du behöver handla för både vardag och vardagslyx. De senaste två åren har Torp Köpcentrum tagit steget och byggt framtidens handel i Uddevalla och Bohuslän, säger Johan Torge.


En plats

– allt du b ehöver

99


Alcatel is a trademark of Nokia used under license by TCL Communication Ltd.

Surfa lugnt och säkert i sommar

Portabel 4G Router | 20 GB surf i 30 dagar | Olåst | 6 h batteritid

Alcatels router med Hallon 20 GB startpaket, köper du för 499 kr i Kjell & Companys butiker eller på kjell.com


101


NORDENS STÖRSTA SPORTBUTIK

14 000 m

2

1 KM SÖDER OM GREBBESTAD LEKLAND INNE & UTE KLÄTTERBANA / BUNGY TRAMPOLINE / HOPPBORG WIFI / RESTAURANG / MINILIVS SKATEBOARDRAMP / FILMRUM FÖR BARNEN CHOKLADHJUL/BOLLKASTNING PADDELBANOR

Ställplats

I GREBBESTAD HITTAR DU SPORTSHOPENS TVÅ STÄLLPLATSER. EN PRECIS VID NORDENS STÖRSTA SPORTBUTIK OCH EN MITT UTE I NATUREN. BÅDA PRECIS VID HAVET!

BESÖK WWW.SPORTSHOPEN.COM FÖR ÖPPETTIDER I ALLA VÅRA BUTIKER OCH MÅNGA, MÅNGA FLER...