West Magazine 2023

Page 1

UTFLYKTER • HÄLLRISTNINGAR • KULTURFYND • CYKELSEMESTER VANLIFE • UNIKT BOENDE • TONFISK • AKTIVITETER
UPPLEVELSER/ RESTAURANGER / GULDKORN

10. Best of the West

18. Klimatsmarta delikatesser

20. Kungshamn & Smögen

24. Modern klassiker

26. Historia ristad i sten

35. På Kanten

36. Nedslag Orust

38. Unika boenden

40. Kulturupplevelser

48. Cykelsemester

50. Tidsresa i mode

56. Maltiga drycker

60. Blomstrande drinkar

62. Skomode

64. Hamburgsund

68. Timo är tillbaka

76. Bohusquiz

80. Sommarvin

82. Bok- & poddtips

85. Nöjeskalendern

44.

Foto: Philip Lager

6
aktiviteter
71.
Sommar-
Fiskarnas konung 53.
INNEHÅLL 2023
Leva vanlife 29. Allvar & Foto: Carl Waite
medgalenskap Henrik

Mitt på

SMÖGENBRYGGAN

Två steg från vattnet finner ni den vackra utsikten över Smögenbryggan och hamnens inlopp. Menyn är skapad av de lokala råvaror som Smögen och havet har att erbjuda tillsammans med de klassiker som hör sommaren till. Öppet dagligen under sommaren med mat, dryck, trubadur, DJ’s, TV-sport och fest. Allt under ett och samma tak!

HAMNEN 4 SEGLARKROGEN • SILLGATAN 16 • SMÖGEN WWW.HAMNEN4.SE • #HAMNEN4

Efterlängtad sommar

Chefredaktör

Pål Johansson

Skribenter

Niklas Simonsson

Vera Schultz

Soraya Welikala

Pål Johansson

Anna Olsson

Isabel Waite

Form

Glory Days

Annonsförsäljning

Oscar Johansson

Pål Johansson

Omslagsbild

Philip Lager

Om West Magazine

West Magazine produceras av Glory Days Media AB och distribueras via utdelare och tidningsställ på över 700 platser i hela Bohuslän.

Om Glory Days

Glory Days Media AB är en content marketingbyrå som hjälper företag och organisationer med inspirerande kommunikation, marknadsföring och innehåll i såväl tryckt som digital och rörlig form. Läs mer om oss och hur vi kan hjälpa just ditt företag att nå nya höjder på glorydays.se.

Det har på många sätt varit en rätt utmanande vår för många. När vi trodde att vi äntligen kunde andas ut efter pandemiåren, bjöds det på krig, oroligheter, inflation och skenande el- och matpriser. Det kanske därför som sommaren 2023 känns lite extra välkommen.

FÖR VISST VILL vi tro att det vänder nu? Vi har fått vår beskärda del av elände, och har gjort oss mer än lovligt förtjänta av att bara få vara och njuta lite. Och vilken plats lämpar sig bättre för just detta än Bohuslän?

DET HAR VI på West-redaktionen tagit fasta på i vårt arbete med att presentera en såväl matnyttig som roande och intresseväckande mix av innehåll, som förhoppningsvis räcker under större delen av sommaren.

Vi har träffat galna komiker, levt vanoch bikelife, botaniserat bland dryck-

esnyheter och modemåsten och grottat ned oss lite extra i några av våra kustkommuner. Självklart har vi även dammsugit landskapet för att hitta sommarens härligaste evenemang och konserter.

I VANLIG ORDNING önskar vi att ni får en trevlig lässtund tillsammans med oss. Vi hoppas också att vi kan inspirera och få er att våga ta ut svängarna i sommar. Testa en ny krog, bjuda på en oväntad maträtt eller drink, prova den där aktiviteten du bara drömt om eller besöka en plats du aldrig varit på.

Ha en härlig sommar!

Vi reserverar oss för eventuella tryckfel samt pris- och programändringar. Citera oss gärna, men ange källan.

Pål Johansson, chefredaktör

Årets patrull av West-utdelare har dressats i kläder från Nautic Xprnc RS65. Sportiga, funktionella och moderna plagg utvecklade för ett aktivt kustliv i vått och torrt. Hållbart producerade kläder med hög kvalitet som du hittar i Sportshopens butiker eller på sportshopen.com.

Följ oss för mer inspiration

West Magazine @west_magazine

8
LEDARE
Foto: Unsplash

upptäck skärgårdsidyllen

BOHUS-MALMÖN

Bohus-Malmön beskrivs som en förtrollande ö, som är belägen endast 45 minuter ifrån Smögen med skärgårdskryssaren M/S Svea, och 15 minuter med bil, där man når ön med bilfärja, mitt i hjärtat av den Bohuslänska skärgården. En idyllisk ö med varierande omgivningar där hav möter både klippor och unika stränder i ljuv harmoni.

På Bohus-Malmön kan du njuta av förstklassiga restauranger, barer, shopping, fantastiska badplatser med gyllene sand och röda bohusklippor, promenadstråk, underhållning vid det gamla stenbrottets utomhusscen, minigolf, och som sagt utsökt mat, dryck & shopping i marinans oslagbara miljö. Varför inte ta lite tid att leta efter den mytomspunna guldskatten.

Hoppa ombord på anrika M/S Svea, anno 1904, för en oförglömlig skärgårdstur mellan Smögen och Malmön och njut av förfriskande drycker och smakfulla tilltugg. Scanna QR-koden för tidtabell och mer information. Varmt välkommen till sommaren på Bohus-Malmön!

TRUE EXPERIENCE PELLEP.COM @PELLEPOFFICIAL
www.malmonsmarina.se
BOKA BORD: 0523-353 12 www.malmonsbrygga.se

BEST OF THE WEST

Årets ljusfest

NÄR HÖSTMÖRKRET BÖRJAR sänka sig över Smögen är det dags för Island of Light att lysa upp ön. Den spektakulära ljuskonstfestivalen arrangeras i år den 7–10 september och bjuder på 13 platsspecifika ljuskonstverk, installationer och projektioner av internationellt kända konstnärer från Europa och Japan. Andra inslag under dagarna är utomhusfilmvisning på Open Sky Cinema och ljuskonstverk i samarbete med svenska konst- och kulturskolor.

Låt piratäventyret börja

DAFTÖ RESORT, strax söder om Strömstad, är ett paradis för den äventyrliga familjen. Här kan ni följa med Daftöpiraterna på skattjakt, krabbfiske- eller sandslottstävlingar, båtturer eller andra galna upptåg. Uppleva fart och hissnande åkturer i attraktionerna på Daftöland, där du även kan prova spellyckan eller kolla på spännande piratteater. På anläggningen finns flera olika restauranger när hungern slår till, och en mängd mysiga boendealternativ när det är dags att ladda batterierna för en ny lekfull dag. Nöjesparken har öppet varje dag t.o.m. 13 augusti kl. 11–18.

Campingpärlan Saltvik

SALTVIKS CAMPING I Grebbestad är platsen för dig som vill uppleva Bohuslän på riktigt – året runt. Läget är det bästa tänkbara, med naturreservatet Tjurpannans karga klippor alldeles runt knuten. Här bor du bekvämt i stuga, villavagn eller eget campingfordon. Campingen är ett litet mecka för den aktiva barnfamiljen, med flera olika lekplatser, minigolfbana, utegym och mängder av roliga aktiviteter och upplevelser. På Bistro Tjurpannan kan du njuta av härliga pizzor, hamburgare eller klassiska bistrorätter från den stora uteserveringen med utsikt över havet.

10 GUIDE
Mer info och biljetter www.tickster.com I CHARLOTTENLUND,
PETER
BY GREBYS JOHNOSSI
Jill Johnson med support av Tennessee Tears JOHANSSON med support av JAMLADIES
med support av Kristofer Greczula

Dofta som en dröm med Tvöl!

EN ÖLTVÅL? Yes, du läste rätt. Tvöl är det underbara namnet på en av produkterna från Smögens Tvålbruk. I samarbete med de lokala Smögenbryggar´n tillverkar de handgjorda ekologiska tvålar som bland annat innehåller rester från ölbryggning och återfuktande tång från havet. Mixen mellan tvål och frisk doft av humle skapar en helt unik arom: spännande och samtidigt mjuk. Tång & Lavendel och Tång & Trädgård är ett par andra av tvålarna från Smögens Tvålbutik.

Sprakande 80-talsnostalgi

I SOMMAR FÖRVANDLAS övervåningen i gamla societetshuset Skagerack i Strömstad till spelplats för dinnershowen Paradise City med 80-talets bästa rockhits. Du bjuds på en sprakande show i två akter med några av landets bästa sångare och dansare. Starta kvällen med ett glas på stans bästa terrass med utsikt över Kosterhavet, njut sedan av en härligt somrig tvårätters middag för att tagga igång för en grym show. Proffsiga sångare, dansare och magnifika kostymer tillsammans med en häftig ljusshow ger dig en upplevelse att minnas. Paradise City presenteras av Show Concept by Sarah Howard och spelas på Skagerack 5 juli till 5 augusti.

Modemeckat i Grundsund

HANNAS I HAMNEN är en klädbutik med anor. Företaget ligger vackert nere vid hamnen i Grundsund, i samma lokaler där den klassiska regnklädestillverkaren Didrikson en gång startade i början av 1900-talet. Fram till 1980talet såldes här enbart regnkläder, men sedan dess har utbudet breddats. Idag består sortimentet av varumärken som Sailracing, Sebago, Neo Noir, Pelle P, Mousqueton, NWP Clothing Company – och Didriksons såklart. Ett givet stopp för dig som vill uppdatera sommargarderoben!

GUIDE

På Skärets Café & Bistro föddes räkmackan 1931, men utbudet sträcker sig från läckra bakverk och sallader till västkustens bästa skaldjur. Allt på caféet bakas från grunden på Skärets Bageri.

Skärets Bageri

På Skärets Bageri bakar vi allt från grunden med mycket kärlek. Har du något du vill fira lite extra? Beställ en tårta från oss! På för och eftersäsong hittar du våra produkter på Skärets Café och under högsäsong i vår brödbutik där Smögens Närlivs tidigare legat.

Smögens Närlivs bytte skepnad till Grano Smögen 2021! Förutom att njuta av våra fantastiska pizzor och smårätter kan du även besöka Skärets brödbutik under högsäsong i samma lokal.

I år välkomnas ni till en nyrenoverad krog. Här tillagas allt med lokalproducerade råvaror. Vi erbjuder hög service och kvalitet och blir därför utvalda till White Guide år efter år. Kvällarna på Krogen avslutas med fördel i vår Pianobar

Skärets Krog & Pianobar
@granosmogen | granogbg.se/smogen | 0523-305 85 @skaretskrog.se | skaretskrog.se | skaretskrog.se | 0523-323 17 @skaretsbagerismogen | smogensnarlivs.se | 0523-305 85
Grano Smögen
@skaretscafe | @skaretscafe | skaretscafe.se | 0523-323 17
Skärets Café & Bistro

Vandra genom Bohuslän!

VÄSTKUSTEN HAR DET mesta, som en motpol till strandhäng är vandring ett underbart sätt att uppleva Bohuslän. Här finns flera vandringsleder, som till exempel Kuststigen, där både kustnära och skogsfyllda etapper hänger samman i olika etapper längs västkusten. Avnjut fiskebyar, badorter och skogar i full blom från första parkett. Packa ner och planera in ett par dagar till fots, du kommer inte ånga det!

Sommaren på Böstebar

PÅ GREBBESTADSBRYGGAN hittar du en av Bohusläns mest givna besöksmål, oavsett om du är på jakt efter god mat och dryck, härligt boende eller fartfyllda spelningar. På Grebys, och då främst Böstebar, bjuds det under sommarmånaderna på mängder av godbitar för musikälskaren. Eller vad sägs om Uno Svenningsson, Andreas Johnson, Eric Gadd, Emrik med vänner, Johan Boding, Patrik Iskasson och The Babes, för att nämna ett fåtal? Hela programmet hittar du i Nöjeskalendern i slutet av magasinet.

Musikfester i folkparken

UNDER TRE JULIMÅNDAGAR kommer det under konceptet Grebbestad Live att bjudas på konserter av yttersta klass i Charlottenlunds Folkpark. Först ut är en sprakande show med Peter Johansson och Jamladies, som kliver upp på scenen den 10 juli. Veckan därpå, den 17 juli, är det rockgiganterna Johnossi, med support av Kristofer Greczula, som står för underhållningen. Allt avslutas med en countrydoftande sommarkväll tillsammans med Jill Johnson och Tennessee Tears den 24 juli. Laddat för musikfest med andra ord!

GUIDE
Foto: Fredrik Schenholm Foto: Olof Händén

Middagar i solnedgång

SUGEN PÅ EN förstklassig middag med en minst lika spektakulär utsikt? Då är det till Norra Hamnen 5 i Lysekil du ska bege dig. På restaurangen, där du har båtlivet och det vackra Västerhavet som fond, hittar du rätter tillagade med lika delar kärlek och högkvalitativa, lokala råvaror från kust och hav. För att toppa upplevelsen ytterligare bör du passa på att njuta lite extra från restaurangens härliga takterrass. Förutom god mat och dryck bjuder Norra Hamnen 5 även på andra godbitar, som pianobar mellan 30/6 och 12/8. Missa heller inte systerkrogen Bandeja Bar på andra sidan hamnen. Här erbjuds lättare mat och ett härligt häng på det stora soldäcket hela sommaren.

Tidlösa seglarklassiker

FINNS DET NÅGOT som andas lika mycket sommar, båtliv och salta vindar som den klassiska skomodellen Docksides från Sebago?

Denna tidlösa klassiker med rötterna i Maine på den amerikanska östkusten lanserades 1970 och har sedan dess varit ett lika omtyckt som givet inslag på seglare och semesterfirares fötter världen över. Den handsydda seglarskon finns i flera olika utföranden och färger och passar lika bra på däck som till den härligt avslappnade sommaroutfiten.

16
Foto: A
GUIDE
mplifyphoto/ Markus Holm

FAMILJEÄVENTYR!

Nöjesparken Daftöland med attraktioner, spel, teater och pirater på Daftö Resort i Strömstad. En entré för äventyr hela dagen. Entrébiljetterna köps digitalt på Daftoland.se

Öppet alla dagar 16 juni - 13 augusti 11:00-18:00. Missa inte piratteatern som spelas 15.00 varje dag.

BÖSTEBAR 2023

daftoLAND.se
22/6 PARTYPATRULLEN 24/6 CHUCK´S BEAT 7-8/7 JAMLADIES 9-10/7 SPRINGSTREET BAND 11/7MANGE OLSSON 12-15/7 THE BABES 16/7 UNO SVENNINGSSON 17/7EJ KLART 18/7 ANDREAS JOHNSON 19-22/7 EC BAND 23/7 EMRIK MED VÄNNER 24/7 JUL-I-JULI MED PER-OLLES 25-26/7 JOHAN BODING 27/7 ROBIN BENGTSSON 28-29/7 SOAP 30/7 ERIC GADD 31/7 PATRIK ISAKSSON 1/8 ECHOES 2-5/8 UNCLE JAM 9-12/8 UNCLE JAM 0525-140 00 BOKNING@GREBYS.SE WWW.GREBYS.SE PATRIK ISAKSSON UNO SVENNINGSSON ROBIN BENGTSSON
JAMLADIES
JOHNSONJOHAN BODING
ERIC GADD
ANDREAS

Musselbaren

Klimatsmarta delikatesser

Allt startade som en halvgalen idé om hållbara upplevelser för grupper med musslan i centrum. Idag, nio år senare, sträcker sig Musselbarens verksamhet från Ljungskile till Kleven på Smögen. Från musselexpeditioner och kulinariska upplevelser till den egna Musselfabriken och Sveriges minsta gindestilleri.

Startskottet gick i Ljungskile 2014. Janne Bark och några vänner hade en idé om att grupper skulle få följa med ut på båtturer där de fick skörda och tillaga musslor. Sagt och gjort, med utgångspunkt från det renoverade Klocktornet i Lyckorna, Ljungskile påbörjades verksamheten från den egna båten Märta.

Vi brukade skoja och säga att ”fisk är disco och musslor rock’n’roll”. Vi hade ambitionen att bygga en restaurang där vi bara serverade musslor och Jack Daniel’s, berättar Janne.

MED RESULTATET I hand så blev det lite större

än så. I takt med att intresset växte och samarbetet med den bohuslänska musselodlaren Scanfjord utökades, växte också kunskapen om det lilla blötdjuret och den nytta det gör för både havet och oss människor. Inte nog med att blåmusslan renar och syresätter havet genom att filtrera vatten i sin jakt på plankton. Det är även ett riktigt superprotein med låg klimatpåverkan. Att den dessutom är en fantastiskt god och mångsidig råvara är ju en trevlig bonus.

Det är just detta som gjort Musselbaren till ett såpass omtyckt och hållbart koncept. Här kan du som besökare både lära dig mer om musslan och den nytta

Gin & Tångic

Ingredienser:

4 cl Fräkne Tång Gin

8–12 cl Hammars Ocean

Tonic

Några havtorn

En kvist rosmarin

Gör så här : Fyll ett passande glas till brädden med is.

Häll på gin och tonic och toppa med några havtorn och en kvist rosmarin. Njut!

18
ADVERTORIAL
Text: Soraya Welikala & Pål Johansson

2020 startades dotterföretaget Musselfabriken. En egen livsmedelsproduktion fokuserad på förädling av musselprodukter, som exempelvis musselburgare, musselfärs och musselburgare.

den gör – prova på många av de delikatesser du kan tillaga med musslan som bas. Oavsett om du följer med på en skördetur med båt eller besöker någon av restaurangerna så möts du av kunnig personal som gärna delar med sig av sin kunskap.

2017 UTÖKADES VERKSAMHETEN då restaurang nummer två öppnade på Smögen. Här på Kleven, på samma plats där Gamla Magasinet en gång låg, har du en härlig utsikt över Smögenbryggans myllrande folk- och båtliv. Förutom Musselbaren, med 100-procentig fokus på blåmusslan, kan du här njuta av tre andra kök under ett tak – Pizzabistron, Svärds Kök och Sött & Salt. Något för alla smaker med andra ord.

EN AV RÄTTERNA SOM kan komma att serveras i sommar är Musselbarens bidrag till Bohusläns officiella landskapsmeny. Det är en huvudrätt bestående av musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm,

rårörda lingon, pressat äpple och örter. En klassisk husmansrätt i modern tappning.* Andra spännande musselrätter på menyn är t.ex. moules smash burger, friterade musslor och moules risotto.

Och när vi ändå att inne på att testa nya smaker så kan Musselbaren erbjuda något så unikt som en drink gjord av egentillverkad gin. Basen i kreationen Gin & Tångic kommer nämligen från det egna, nio kvadratmeter stora Klocktornet Destilleri, som enligt egen utsago kan vara Sveriges minsta. Ginen, som redan hunnit få flera fina utmärkelser, görs med inslag av olika bohuslänska tångarter. Tonicen, som de tagit fram tillsammans med Hammars Bryggeri, har inslag av havtorn och rosmarin. Tillsammans bildar de en väldigt trevlig drink med en stort stänk Bohuslän – perfekt att avnjuta på Klevens stora terrass när dofterna från uteköket sprider sig i sommarkvällen.

*Recept: vastsverige.com/mat-och-dryck/ landskapsratter

En superhjälte som även går under namnet ”havets lungor”. Lever av plankton, filtrerar fem liter vatten i timmen och odlas miljövänligt och hållbart i friskt, strömmande vatten längs Bohuskusten. Musslorna växer på odlingsriggar och skördas när de är ca 2 år. De är rika på protein och Omega 3, har ett lågt fettinnehåll och extremt lågt klimatavtryck jämfört med nöt, fläsk och kyckling.

19
Blåmusslan renar och syresätter havet genom att filtrera vatten. Det är ett riktigt superprotein med låg klimatpåverkan.
Musselfabriken Blåmusslan
ADVERTORIAL

Sommar, Kungshamn och Smögen är ord som tillsammans bildar en magisk trio. Med så många upplevelser, på så många plan, att avnjuta. Investera i en sommar i Kungshamnsområdet, för att verkligen tanka sommaren full av upplevelser.

Kungshamn Smögen

& Nedslag:

BESÖKSMÅL
Text: Niklas Simonsson

Styr du kosan till Kungshamn och Smögen i sommar kan du antingen planera in en massa skoj eller bara ta dagen som den kommer. Smögen-området erbjuder högklassigt dykvatten, där du kan bada hela dagarna. Vi har samlat ihop en guide till det allra göttaste uppe på land. Övernattning, mysiga promenader med shopping, top notch-mat eller dansa halva natten: allt detta hittar du på Smögen och i Kungshamn. Som till exempel:

KUNGSHAMNS VANDRARHEM

Bo mysigt i ett vandrarhem med anor sedan 1950-talet. Placerat nära Smögenbron ligger Kungshamns Vandrarhem, med både Smögen och centrala Kungshamn inom kort gångavstånd. Väldigt prisvärt och gemytligt, som även inkluderar möjlighet till ställplats för husbil. När morgonen gryr och det är dags för frukost är Kungshamns Vandrarhem en perfekt start på dagen. Härifrån har du därefter nära till allt.

HAMNBAGERIET

Eller lockar kanske en frulle på stan? Då är Hamnbageriet i centrala Kungshamn

ett alternativ. Nybakat bröd är som bekant ett svårslaget morgonmål. Bageriet med den personliga touchen satsar på ”härproducerade” produkter och har ett rikt utbud. Så stort att du givetvis kan återkommande senare på dagen för en mysig fika efter en avkopplande promenad genom Kungshamn.

HAMNGATAN 19

Även mindre samhällen erbjuder högklassig shopping. Hamngatan 19 är klädbutiken med ett riktigt brett sortiment av varumärken, åt både honom och henne. Det du eventuellt missat att packa innan resan köper du snabbt ifatt hos Hamngatan 19, så är du redo att möta sommarkvällens äventyr med stil.

LILLA SKOBUTIKEN

Är du specifikt ute efter skor är Lilla Skobutiken värt ett besök. Här hittar du det mesta, till både små och större fötter. Snygga sneakers, sköna seglarskor eller ett par svala mockaloafers?

Dessutom finns här ett rikt utbud av högklassiga väskor. Bra att veta, om du skulle råka shoppa på dig mer än vad som ryms i packningen hem…

TANT ANTON

Nere på Strandpromenaden hittar du ett av Kungshamns, och västkustens, bästa sommarhäng. Tant Anton erbjuder en grym mix av oerhört matig meny och en rustik lokal med maximal trivselfaktor. Uteserveringen vid vattnet är dessutom i en helt egen division under ljumma sommarkvällar, då du helst vill stoppa tiden och stanna kvar.

SMÖGENS KAFFEROSTERI & SMÖGENS GLASSBAR

Smögens Kafferosteri fokuserar på att ge varje kund en grym smakupplevelse. Kaffet rostas i en rustik sjöbod som var konservfabrik på 1800-talet. Smakerna heter till exempel Stiltje, Kuling och Storm. Enorma upplevelser garanteras. I samma byggnad hittar du Smögens Glassbar, med ett rejält sortiment på 80-talet olika glassmaker. Ortens största utbud av smaker gör att du kan återkomma varje dag och variera smakerna. Missa inte heller deras syskonaffär Kungshamns Glassbar.

21 BESÖKSMÅL
En välsmakande grund för en sommarnatt du kanske inte minns glasklart, men heller aldrig kommer glömma!

MADE IN SMÖGEN

Under promenaden på Smögenbryggan kan du titta in i flera gemytliga sommarbutiker. Made in Smögen är ett lokalt företag som huserar i en av sjöbodarna under sommaren. Här hittar du unikt printade Smögen-motiv på många produkter: från coola t-shirts och laptopfodral till necessärer, anteckningsböcker och snygga bärkassar. Närproducerat med hjärtat i Smögen, mer västkust än så är svårt att bli.

SMÖGENBRYGGAR'N

Slappa sommardagar kan ett glas öl i lugn och ro vara ljuvligt. De lokala Smögenbryggar´n har sitt tap room öppet vissa dagar, där du kan spisa smakprover på deras högklassiga maltmums. Halv Storm, snIPA, Svarta Malin och Hamnöl är några smaker ur deras sortiment. Smögenbryggar'n producerar öl med hållbarhet och lokalt tänk i fokus. Sippa på ett glas nere vid vattnet, lyssna på vågornas kluckande – och njut av en välförtjänt semesterbärka.

OCEAN SMÖGEN

När kvällen nalkas och partypulsen börjar bulta är det läge för att kliva in i Ocean Smögens nattklubbsmiljö. Den högklassiga restaurangen erbjuder såväl bar som nattklubb: enligt egen uppgift har den senare öppet till ”sent” under sommarnätterna. Börja förslagsvis med att boka middagsbord och avnjut de gudalika skaldjursplatåerna Segelbåten eller Yachten. En välsmakande grund för en sommarnatt du kanske inte minns glasklart, men heller aldrig kommer glömma!

SMÖGENS HAFVSBAD

Det självklara boendet, om du vill sätta en gnistrande guldkant på varje del. Det högklassiga hotellet med spa, bastu, bubbelpool, sviter och underbar restaurang har egentligen allting du behöver för en samlad helhetsupplevelse. Dessutom med Smögens vackra havslinje inom synhåll. Unna dig en bättre familjehelg eller samla ett glatt gäng för en skärgårdsnära lyxupplevelse med extra allt.

22
Sippa på ett glas nere vid vattnet, lyssna på vågornas kluckande…
BESÖKSMÅL Foto: Bacon Beide
ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA BREWERY.SE Longboard Lager 4,6%, 89378, 24,90:Big Wave Golden Ale 4,4%, 89056, 24,90:- Hanalei Island IPA GOP 4,5%, 82696, 24,90:Finns att köpa i butik eller beställa genom www.systembolaget.se Big Wave Golden Ale 4,4%, 89665, 23,90:-+pant
NuiSystembolagets fasta sortiment!

En modern

klassiker

Samma premiumläge på Smögenbryggan, men med en uppdaterad à la cartemeny som bjuder in till fler spontanmiddagar med nygamla favoriter!

Text: Anna Olsson

Från morgon till sen kväll skramlas det med bestick och tallrikar vid Smögenbryggans början. Det doftar nybakt bröd från caféet, dagens fångst av skaldjur från bistron och somrig färskpotatis från krogen. När solen går ner i öster och sommarnatten tar vid, hörs allsångssorl och musik från pianobaren.

I lokalerna där räkmackan såg dagens ljus 1931, huserar i dag Skäret – Café, Bistro och Krog & Pianobar för att vara mer exakt. Sekelskifteshuset med det generösa fönsterpartiet har välkomnat många båtresenärer i över 100 år, och är fortfarande ett måste-stopp för såväl sommargäster som fastboende.

– Jag älskar stammiskänslan! Vi vill vara ett ställe man slinker in på, men även dit man går för att fira något speciellt. Till oss kommer man för att få äta riktigt bra mat oavsett anledning, säger Martin Eklund, restaurangchef på Skärets krog.

Martin berättar också att restaurangens meny är noga komponerad, allt för att du som gäst ska få den bästa tänkbara upplevelsen varje gång.

– Vi kan erbjuda en femrätters även i år, men hoppas att vi, med vår nya meny, kan locka fler gäster och till fler besök – ibland

känner man för två förrätter eller enbart en varmrätt och då ska man också kunna besöka oss, säger Martin Eklund.

ENLIGT SKÄRETS GODA sed får tillhörande dryck stort utrymme för att skapa en fulländad matupplevelse. När en känd restaurang bytte ägare fick krogen en fantastisk möjlighet att förvärva ett underbart vinlager. En dröm för sommelieren Douglas som både förvaltar förvärvet och lägger till nya favoriter allt eftersom.

Något som inte är nytt för i år, är chefskocken Thomas Sjögrens fingertoppskänsla för smaker, lokala råvaror och att anpassa menyn efter säsongens grödor. Sedan Thomas gick in som delägare och kreativ ledare har Skärets Krog fått en

särskild ställning med fine dining i avslappnad miljö, och flera samarbeten med lokala aktörer som till exempel Klevs Gård.

– Att arbeta med lokala, klassiska sommaringredienser har alltid funnits nära till hands för oss, även innan det var trendigt med närodlat. Det är svårt att inte jobba med dagsfärska fisk och skaldjur när man ligger granne med fiskauktionen, säger Martin Eklund och skrattar.

Sist men inte minst, vad tycker du att man inte får missa på menyn i sommar?

– En av nyheterna som man definitivt inte bör missa i sommar är alla våra goda snacks. Härliga munsbitar och tilltugg att njuta av tillsammans med något gott i glaset.

24
ADVERTORIAL
BOHUSLÄNS BÄSTA SHOPPING HITTAR DU PÅ SKAFTÖ! WWW.HANNASIHAMNEN.SE | 070-727 77 10 | GRUNDSUND VERTIKAL verket Klättring på västkusten - Klättring i Världsklass Besök oss på vertikalverket.se Klättra med oss i sommar! KURSER • PROVA-PÅ • GUIDNING

De människor som levt på vår jord före oss har lämnat många spår efter sig, bland annat genom gravhögar och inristningar på berghällar. De efterlämningar som finns bevarade kan ge oss en inblick i hur livet såg ut och hur människor levde. Inte minst här i Bohuslän, där antalet fynd är många och spännande.

Text: Soraya Welikala & Pål Johansson

Vi kan hitta spåren från forntidens svenskar på olika sätt. Ibland är det i form av gravplatser, fornlämningar och arkeologiska fynd av vapen, mynt, keramik eller smycken. Eller inristningar av spännande berättelser och figurer på våra bergshällar.

HÄLLRISTNINGAR ÅTERFINNS ÖVER hela världen, där de äldsta i Afrika daterats till 20 000 f.Kr. Ristningarna, som egentligen har knackats eller huggits in på släta berghällar med olika redskap, kan föreställa alltifrån djur, människor och redskap till båtar, hjul och andra symboler och mönster. Bohuslän är en av de platser i Skandinavien med störst chans att få uppleva dessa fascinerande lämningar på nära håll. Speciellt i Tanums kommun, där Europas största koncentration av hällristningar finns.

ARKEOLOGER HAR HITTAT fynd som visar att Bohuslän varit befolkat sedan runt 8 000 år f.Kr. De hällristningar som återfinns här är dock gjorda av folket som bodde i trakten på bronsåldern och den första delen av järnåldern (1700200 f.Kr.). Anledningen till den stora mängden ristningar är områdets geografiska läge, med närheten till havet och

dess geologi med stora mängder granit och skifferhällar. Havet var en viktig källa till både mat, transport och handel, och en stor del av dåtidens svenskar bosatte sig därför vattennära. Landhöjningen (17m sedan bronsåldern) har inneburit att platserna där hällristningarna finns troligtvis låg i direkt anslutning till havet på den tiden.

MÄNNISKORNA SOM LEVDE här livnärde sig på jakt, fiske och växtinsamling. De flesta flyttade runt mellan olika boplatser i takt med årstiderna medan det, speciellt längs kusten, fanns permanenta bosättningar.

Under yngre stenåldern blev klimatet mildare och människorna började därför odla sina egna grödor. Jakt och fiske var fortfarande en viktig del av människors vardag, men i takt med att odlingarna gav större avkastning blev människorna mer stationära.

Läget var också viktigt för människans överlevnad. Bäst var det om byggnaden placerades intill ett berg, som skyddade mot de värsta vindarna, samt nära en bäck för tillgång till livsnödvändigt färskvatten.

Vitlycke museum

oto: SvenRosborn/Wik ip e d i a

F

Därmed blev det också allt viktigare att bygga rejäla hus som passade som permanenta boenden. Dåtidens hus var byggda med ett enda rum med en eldstad i mitten och däromkring samsades människor och djur om ytan och värmen.

HÄLLRISTNINGARNA ÄR VIKTIGA historiska dokument som ger oss en inblick i hur människorna på den tiden levde och uttryckte sig. Ristningarna berättar om livet, döden, fruktbarheten och andra frågor som var viktiga i människors liv. Från bronsåldern härstammar också de många hällristningar som avbildar skepp, krigare, djur och olika ceremonier, men även myter och religioner som var viktiga att förmedla.

26 HISTORIA
DET FINNS FLERA tolkningar om vad hällristningarna betyder, men en vanlig uppfattning är att de är en form av kommunikation mellan människan och andevärlden. Deras betydelse är fortfarande föremål för forskning, tolkning och debatt, men de ger oss ändå några svar kring hur människorna på den tiden levde. TO
hällristning  Highway

Fem forntidsmåsten

Häll yes, det är klart att du vill se och lära dig mer om våra ristningar! Här är fem platser att besöka.

Vitlycke museum

Ett kunskaps- och upplevelsecentrum mitt i området som är med på UNESCO:s världsarvslista. Här kan du följa med på guidade turer, besöka bronsåldersgården och lära dig allt om dåtidens bohuslänningar

Vitlyckehällen

Den största och mest välbesökta ristningen i världsarvet. Med över 500 inhuggna bilder, däribland det kända Brudparet.

Litslebyhällen 2 km från Vitlycke ligger denna häll som domineras av den enorma krigaren (2,3 m), Spjutguden. Här finns även bilder av järnåldersbåtar och slaget om Tegneby.

Aspeberget

700 m från museet, med en fantastisk utsikt över Tanumslätten ligger hällen med bl.a. tjurar, krigare och skepp.

Backa (Brastad)

I Lysekils kommun ligger detta område med omkring

600 figurer på 32 ristningsytor, däribland den 1,5 m stora mansfiguren Skomakaren.

Foto: W.carter/Wikipedia
HISTORIA

Frihet , äventyr, sommar

Letar du efter den perfekta semesterlägenheten på hjul? Vi har modeller för de flesta smaker och hjälper dig gärna fram till rätt val. Vår kompletta verkstad hjälper dig vid minsta problem – och tillbehören, inredningen och förbrukningsvarorna du behöver hittar du i vår butik.

BUILT FOR LIFE prhusbilar.com • @prhusbilar • Vetegatan 6, Sollebrunn • 0322-832 10 PERSONLIG SERVICE TRYGG HANTERING FÖRMEDLAR, KÖPER & SÄLJER VÄLSORTERAD
ALLT UNDER SAMMA TAK SKANNA FÖR LAGERSTATUS 58° .124348 N . 12° .519634E PR HUSBILAR
VINNARE
TILLBEHÖRSBUTIK
-
AV BEST PERFORMANCE SCANDINAVIA 2017-2022 AV RAPIDO GROUP

Konsten vanlife att leva

Morgonen är fortfarande kylig, men vi har ändå slagit upp dörrarna till vår van för att kunna se solen leta sig upp mellan träden. Det är många år sedan jag förälskade mig i att leva vanlife och att vakna i vårt rullande hem mitt i Bohusläns vackra natur. Det är helt enkelt fantastiskt.

Foto: Carl Waite
Text: Isabel Waite
LIVSSTIL

Fricamparens gyllene regler

• Ställ dig så att du inte är i vägen eller stör.

• Respektera skyltar med “camping förbjuden”, även hemmagjorda.

• Lämna alltid platsen finare än när du kom.

• Fricamping att du parkerar och sover i din van. Lämna nivåklossar, markis och bord inne.

Allt som oftast reser jag runt i vanen “Doris” tillsammans med min man Carl. Vår gemensamma vanliferesa startade för drygt tolv år sedan, men vi är långt ifrån ensamma om kärleken till den här livsstilen. Intresset för att bygga om någon form av skåpbil till en mer eller mindre enkel husbil, har växt enormt de senaste åren. Vi märker det både på antalet vans vi möter på vägarna och på det aldrig sinande intresset för att gå med i vårt community “Vanlife Sverige”. I januari 2017 startade vi Facebookgruppen med samma namn, med förhoppningen att samla ett par hundra likasinnade. I skrivandets stund är vi över 22 000 medlemmar. Här samlas människor i alla åldrar, med olika bakgrund och anledningar till varför de är sugna på att leva vanlife.

DET ÄR ENKELT att hitta fröet till mitt intresse i den handikappbuss som mina föräldrar byggt om till en husbil redan innan jag föddes. Långt innan begreppet “vanlife” myntades på andra sidan Atlanten. I den spenderade jag alla min barndoms somrar med mina tre äldre syskon och vår schäfer Fanny. Jag minns den söta doften av röd saft. Den lika delar obehagliga som förväntansfulla känslan av att ta på mig min fuktiga baddräkt, som aldrig riktigt fick tid att torka eftersom dagarna var fyllda av det bästa jag visste – nämligen bad. Och så minns jag första gången jag kom till västkusten och såg en livs levande manet. Givetvis är alla minnen insvepta i ett rosa skimmer.

NÄR JAG NU är tillbaka på västkusten i vuxen ålder, lyckas vi pricka in några riktigt soliga och varma dagar i juni. Den salta vinden bjuder på välkommen

30
LIVSSTIL

Ålder: 35 år

Gör: Frilansjournalist och grundare av podcasten och communityt Vanlife Sverige, har även skrivit en bok med samma namn, tillsammans med maken Carl Waite.

Hemsida: vanlifesverige.se

Podcast: Vanlife Sverige

Instagram: @vanlifesverige

Det är enkelt att hitta fröet till mitt intresse i den handikappbuss som mina föräldrar byggt om till en husbil redan innan jag föddes.

svalka och doften framkallar minnen från barndomen. För oss handlar vanlife väldigt mycket om att komma ut i naturen och vandra, surfa, bouldra, cykla eller bara läsa en bok. Eftersom vi får plats med allt från surfbrädor till vandringsgrejer kan vi bestämma aktivitet utifrån väder, vind och var vi hamnar.

Idag har vi packat ner snorkel, cyklop och en kaffetermos i ryggsäcken, för nästa stopp är Kosterhavets Nationalpark. Vi har ett långsamt pågående projekt som går ut på att besöka alla Sveriges 30 nationalparker – det här blir nummer 17 i ordningen och den första som vi inte kan ta oss till med vanen. Doris får vackert stå kvar på fastlandet medan vi hoppar på båten i Strömstad. Drygt en timme senare kränger vi på oss våtdräkterna samtidigt som vi diskuterar sannolikheten att vi kommer få se en sjöstjärna eller en sjöhäst.

Isabel & Carls Bohusfavoriter

Kosterhavets Nationalpark

Missa inte Sveriges enda marina nationalpark!

Kosterbåtarna går från Strömstad året runt och tar cirka 45 minuter. På Sydkoster kan du besöka naturum och undersöka livet under ytan längs snorkelleden.

Saltö

Naturreservat

Om båtresan till Kosteröarna inte lockar så kan vi varmt rekommendera Saltö Naturreservat som du enkelt når tack vare broarna. Även här finns en snorkelled med informationsskyltar under vattnet och ett djurliv som verkligen fascinerar.

Häller

Att Bohuslän är ett klättermecka för både bouldering och klippklättring är ingen slump och den 60 meter höga Hällerklippan kan stoltsera med flera populära leder. Nedanför finns boulderblock för den som inte är lika lockad av höjden. En häftig syn även om du inte är något klätterproffs!

31
LIVSSTIL
Isabel Waite Foto: Carl Waite Foto: Isabel Waite Foto: Matilda Söderström

I SAMMA STUND som Vanlife Sverigecommunityt föddes online började medlemmarna också anordna träffar och mötas upp “på riktigt”. Det finaste med den gemenskap som bildats ur kärleken till den här livsstilen, är att folk som antagligen aldrig skulle ha pratat med varandra i ett annat sammanhang, nu kan finna varandra. Det är få saker som är så bra mot fördomar, som att sitta och prata tillsammans runt en lägereld under stjärnorna. Där betyder inte titlar, meriter och postkoder någonting. Samtalen glider förvånansvärt fort in på djupare ämnen. Vi har träffat några av våra närmaste vänner på det sättet och vi vet också att kärlek har uppstått på sina håll. För att låta fler ta del av dessa samtal och ge möjlighet för medlemmar att berätta sina historier, startade vi podcasten Vanlife Sverige drygt ett år efter communityt. Fem år och 160 avsnitt senare finns det fortfarande spännande människor att intervjua och nya aspek-

ter av vanlife att ta upp i podden. Sist ut är en serie avsnitt där vi mer praktiskt går igenom de vanligaste frågorna kring att bygga sin egen van. Från isolering och eldragning, till förvaring och smarta layouter.

DET ÄR NÄR kvällen börjar närma sig och det är dags att hitta någonstans att ställa sig för natten, som den enda nackdelen med att vanlifea i Bohuslän gör sig påmind. En del av den frihet som lockar många med vanlife, är nämligen möjligheten att fricampa. Kort sagt innebär fricamping att du parkerar och sover i din van, på en plats som inte är iordningställd för camping. Det kan vara på en parkering, vid sidan av en skogsväg eller på en avskild badplats.

I stora delar av landet fungerar det bra året om, bara du väljer din plats med omsorg och visar respekt för naturen och de som bor i närheten. På andra platser fungerar det toppen de nio månaderna

Tävling!

Vi tävlar ut tre exemplar av boken Vanlife Sverige – En bok för dig som lever eller drömmer om att leva vanlife Allt du behöver göra är att berätta vad som lockar dig mest med vanlife och skicka svaret till tavling@westmagazine.se senast den 25 augusti.

om året då det inte är sommarlov och industrisemester. Men i Bohuslän är det tyvärr svårt och många gånger förbjudet att fricampa året om, speciellt om du vill vara i närheten av havet. Hit kommer tusentals turister varje år och tillsammans med de människor som bor här, är det inte underligt att det blir trångt. Som tur var finns det en del alternativ, både i form av klassiska campingplatser med allt från restaurang till tvättstuga och underhållning till ställplatser som är avsedda för husbilar, men som oftast har mindre bekvämligheter och ibland inte är mycket mer än just en parkering. Den här gången har vi tur och kan stå på uppfarten till våra vänners hus i Strömstad. Det är inte naturnära men däremot får vi hänga med våra vänner och deras barn, utan att känna att vi tränger oss på eller är till besvär eftersom vi bor i bilen. Ytterligare en fantastisk fördel med vanlife!

32
LIVSSTIL
Foto: Matilda Söderström
Saltvik 7, 45795 Grebbestad 0525-21249 @saltvikscamping www.saltvikscamping.se 58°43’23.3”N, 11°11’52.49”E HAVET KLIPPORNA KRABBFISKET FAMILJEN

Älskade granit

DET ÄR EN av våra vanligaste bergarter i jordskorpan och du hittar den över hela landet. Graniten skiljer sig åt genom en rad olika lokala varianter. Här hos oss hittar du den jämnt småkorniga Bohusgraniten som går i färgerna grå till röd. Med sina blygsamma 920 miljoner år är bergarten den yngsta i Sveriges urberg. När du promenerar längs stenbelagda gator, spejar på det pampiga, gamla stenhuset eller något ornament så är chansen stor att den har sitt ursprung i Bohusläns omfattande stenindustri i början av 1900-talet.

NATUR

Alltid nåt på

Kanten

Du har inte varit i Hunnebostrand om du inte har varit på Kanten Café & Bar, skulle kunna vara en slogan. Här kan du hänga från frukost till dansgolv och alltid ha något gott att äta och dricka.

Sju dagar i veckan, 17 timmar om dagen, under två månaders tid. När sommarsäsongen slår upp sina välkomnande portar till det glittrande Västerhavet, gör Kanten Café & Bar detsamma. Med en stor – och nytt för i år – trädäckad uteservering precis vid hamnkanten i Hunnebostrand, ser Joakim Lundin till att befästa sin ställning som ortens självklara samlingsplats.

Här kan du hänga från morgon till natt och glida mellan måltider och aktiviteter. Cafét öppnar klockan tio på morgonen för den som är sugen på frukost och gott kaffe. Baristan är på plats och redo att starta dagen tillsammans med dig! Sedan är det egentligen bara att stanna kvar för lunch, eftermiddagsdrink, middag, livemusik och nattklubb. Allt under ett och samma tak, men med skiftande stämning och där gästerna avlöser varandra.

– Jag brukar säga att det är som ett tåg, att du kan kliva av och på när det passar, säger Joakim Lundin.

Sommarens

drink: Ingefär så Blanda vodka, Lillet Blanc, ingefära, mynta och toppa med limeskum om du vill skapa årets sommarfavorit.

SOM TREDJE GENERATIONENS Hunnebostrandare (Joakim är faktiskt döpt på klassiska Gästis i backen som hans farfar grundade) är han och Kanten ett återkommande inslag i mångas vardag. Men även för deltidsboende och de besökare som år efter år lägger till i Hunnebostrands stora gästhamn. Traditioner och igenkänning är viktigt – som att spela Hunnebovisan varje kväll vid stängning – men också att våga förnya sig och göra det där lilla extra.

– Till exempel gör vi får egen goda majonnäs och bakar allt vi kan baka själva, som focaccian till seglartoasten. Vi försöker också göra om eller fixa något varje år för att utveckla oss själva och för våra gästers skull, säger Joakim Lundin

Vad händer i sommar? kanten.se

Vad händer i dag eller i veckan?

FB: Kanten Café & Bar IG: @kantencafeobar

vars hjärta klappar lite extra för förra årets succé Artist på bron.

Det är också denna onsdagsaktivitet han ser mest fram emot i sommar.

– Förra året hade vi besök av artister som Tommy Nilsson, Nordman, Jessica Andersson och Mariette, och det kommer bli minst lika bra i år! Det är en härlig plats att sitta och lyssna på musik på.

Redan i påskas smög man igång årets säsong på Kanten Café & Bar, och lagom till sommaren är det events måndag–lördag med temakvällar, nattklubb och tisdagsquiz med Per Wåhlin. Joakim skrattar när den populära quizkvällen kommer på tal. Ofta så välbesökt att Kantens egen inredning inte räcker till.

– Kom i tid och ta med egen stol så du får plats!

35
Text: Anna Olsson
ADVERTORIAL

Upptäck Orust i sommar

Mysiga restauranger, pittoreska fiskesamhällen, fina badplatser och fantastisk natur. Semester på Orust är lika idylliskt som det låter. Vill du uppleva en händelserik sommar och njuta av Bohusläns smultronställen är Orust en perfekt plats att vara på.

Text: Vera Schultz
BESÖKSMÅL

Orust är ett populärt resmål på sommaren och listan på roliga saker att hitta på är lång. Vill du ha en aktiv semester, njuta av kulturlivet eller spendera tid i naturen? Orust erbjuder någonting för alla. Vi har sammanfattat våra bästa tips på saker du inte får missa om du besöker Orust.

VANDRA I NATUREN

Finns det något bättre sätt att upptäcka ett ställe på än att promenera? Orust bjuder på fantastik vandring och här finns promenadstråk i olika natur, svårighetsgrad och längd. Vanda genom magiska skogar, fina naturreservat eller längs mäktiga klippor.

HÄRMANÖ OCH GULLHOLMEN

Härmanö är ett av de större naturreservaten i Bohuslän. Här finns flera vandringsleder för både motionären och den mer erfarna. Här kan du välja mellan 2.5 – 5km och terrängen är mestadels grusväg, bergiga stigar och spänger.

KUSTTIGEN ORUST

Vill du ha lite mer utmaning kan vi rekommenderar den 44 kilometer långa natur- och kulturstigen från kust till kust. Svårighetsgraden är medel till utmanande och passar dig som vill upptäcka Bohuslän till fots.

PILGRIMSLEDEN ORUST

Upplev hav, berg och inland via stigar, kuperad terräng och småvägar genom att vandra den totalt 90 kilometer långa leden. Gillar du kyrkor passerar du åtta av pastoratets kyrkor längs vägen.

UPPTÄCK FINA ÖAR

Själva Orust är västkustens största ö men det finns också många kustsam-

Oavsett om du tar dig till Mollösund via havet eller landvägen är det en plats med intressant historia.

hällen och öarna runt Orust som är väl värda ett besök. Mollösund, Käringön, Gullholmen, Hermanö, Flatö och Malö är bara några exempel.

MOLLÖSUND

Oavsett om du tar dig till Mollösund via havet eller landvägen är det en plats med intressant historia. Här hittar du caféer, restauranger och mysiga uteserveringar. Gillar du fisk och skaldjur har du kommit rätt –Mollösund var en gång Bohusläns viktigaste fiskelägen.

KÄRINGÖN

Hit tar du dig enkelt med färjan från Tuvesvik och båtresan tar inte mer än 40 minuter. Den lilla skärgårdspärlan har många fina platser att besöka. Ta en bad på öns friluftsbad eller kolla in Lotsutkiken. Gillar du ostron måste du boka in ett besök på ostronrestaurangen Karingo.

NJUT AV FANTASTISK MUSIK

Musikscenen på Orust är otrolig och under sommaren är det verkligen en plats som du vill vara på för att uppleva det bästa inom musikvärlden. Lyssna på etablerade artister eller upptäck duktiga lokala förmågor.

SLUSSEN PENSIONAT

Många av Sveriges bästa musiker kommer varje år för att spela på Slussen Pensionatet som ligger alldeles i vattenlinjen på Orust. Du kanske känner igen artister som Anna Ternheim, Markus Krunegård, Tommy Körberg och Miriam Bryant – de har alla spelat på det bohuslänska musikhotellet. Sommarprogrammet släpps löpande under 2023 så håll utkik för att se om någon av dina favoritartister spelar i sommar.

NÖSUND HAVSHOTELL

Förgyll semesterdagarna på Orust med artistkvällar på Nösund Havshotell. Här varvas blueskvällar med pop och rock från många av Sveriges mest välkända artister. Kombinera den musikaliska upplevelsen med god mat och ett besök i deras spa innan kvällen börjar. I sommar kan du se både Jojje Wadenius och Uno Svenningsson

37 BESÖKSMÅL

unika

på västkusten

6 boenden

Vill du göra något annorlunda i sommar? Då kan vi rekommendera ett besök till någon av dessa unika platser.

Text: Vera Schultz

UNIKA BOENDEN

Ett boende utöver det vanliga kan förhöja vilken semester som helst – och på Västkusten finns det många platser att välja på. Varför in spendera några dagar i en fyr på en ödslig ö, sova och bo mitt på havet eller tälta lyxigt i skogen?

PATER NOSTER PÅ HAMNESKÄR

Förr i tiden guidade fyren Pater Noster sjöfarare in mot Bohusläns kust. Då bodde fyrmästarfamiljerna på den karga ön Hamneskär. Idag har platsen fått nytt liv och fungerar som hotelloch konferensanläggning. Pater Noster har fått flera prestigefulla och internationella priser och nu har du chansen att bo här. På ön finns nio väldesignade rum med fantastisk utsikt och sovplatser för 24 gäster. Boka en upplevelse du sent kommer glömma.

STORA HOTELLET I FJÄLLBACKA

Fjällbackas egna vardagsrum, oavsett om du är här för övernattningar eller restaurangbesök. I den vackra och anrika byggnaden, där Mamsell Charlotta Hanqvist en gång drev gästgiveri och handelsbod, väntar nu ett mysigt hotell med tre restauranger, japanskt spabad, bastu och relax. Lämpar sig lika bra under högsäsong som till bas vid höstens hummerfiske.

SALT & SILL PÅ TJÖRN

Tänk dig att spendera sommaren på ett flytande hotell på Västkusten. Nu kan det bli verklighet. På Klädesholmen på Tjörn ligger Salt & Sill. Här kan du bada direkt utanför rummet och koppla av i den flytande bastubåten. Njut av mat inspirerad från havet och vaggas sedan till sömns av vågorna.

HOTEL STANA PÅ ORUST

I det mysiga skärgårdssamhället Hälleviksstrand på Orust ligger Hotel Strana. Bo alldeles intill havet i ett modernt hotellrum eller i någon av deras charmiga havshus. Vill du slå på stort går det också att boka deras glampingstuga Ocean Hut som ligger på en flytande brygga med panoramautsikt över havet. Oavsett vilken boendeform du väljer kan du vara säker på att få en fantastisk upplevelse. Här har du nära till bastuflotte, padelbana, fina promenadstråk vid sjöbodar, klippor och havsvikar.

ANFASTERÖD GÅRDSVIK I LJUNGSKILE

Vill du spendera semestern i naturen men fortfarande lyxa till det? Då är detta någonting för dig. Här kan du bo i lyxiga safaritält med badrum, kök, värme och sköna sängar mitt i naturen. Välj att bo på en klippa med magisk havsutsikt eller vakna mitt i en lummig bokskog. Vill du ha en aktiv vistelse finns många olika aktiviteter att hitta på – klättra, vandra, cykla paddla eller delta i någon av hotellets gruppaktiviteter.

PEVON ECOTURISM I OLOFSTORP

Ta ditt tältande till en högre nivå. Bo i någon av trädtälten på Pevon Ecoturism och slipp vakna av en obekväm sten under liggunderlaget. I det fina naturreservatet Vättlefjäll utanför Göteborg kan du uppleva naturen på nära håll. Såklart finns det bord, stolar och eldplats nedanför så att ni kan mysa till det innan sängdags. Runt gården finns både får och hästar, så var beredd på att vakna upp med djur alldeles intill.

39
UNIKA BOENDEN
Foto: Erik Nissen Johanssen

Kultur i Bohuslän

Havet, salta klippor och SPF 30 i all ära – det finns mycket mer i Bohuslän än enbart strandhäng. Som att väva in lite goda kulturupplevelser, till exempel. Här är några tips på kulturella platser att besöka.

Text: Niklas Simonsson

STRANDVERKET

Södra Strandverket, som är dess egentligen namn, är en fantastisk byggnad med lång historia på Marstrand. Här anordnas det mesta från konstutställningar till föreläsningar och konserter. Den rustika och välbevarade byggnaden skapar en unik atmosfär och dimension till redan fantastiska fotoutställningar och evenemang. Flera stora internationella konst- och fotoutställningar har visats under somrarna på Strandverket.

SUNDSBY SÄTERI

På resan genom det kulturella Bohuslän är Sundsby Säteri på Mjörn i Tjörns kommun en perfekt hållplats. Det vackra parklandskapet, med säteriet inbäddat bland träden, har en lång historia. Besök den intressanta historiska utställningen, som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Naturlekparken för barnen och en ljuvlig köksträdgård ger en upplevelse för alla sinnen. Sätt guldkanten på plats med en fika och hembakt i gårdscaféet – och bara njut!

KULTURHUSET FREGATTEN

I Stenungsunds kulturhus hittar du både konsthall, bibliotek, bio, kulturskola och mysigt café under samma tak. Besöker du Fregatten är chansen stor att det pågår en spännande utställning. Eller att biblioteket säljer ut vackra konstböcker för 10 kronor styck. I sommar så visas bland annat utställningen ”Landet” av Lars Tunbjörk i konsthallen, från 6 juni till 19 augusti.

KULTURHUSET KAJUTAN

Vid hamntorget i Henån på Orust, med nära utsikt över havet, hittar du Kulturhuset Kajutan. Här samsas konsthall med bibliotek och turistinformation. Konsthallen ligger på övre våningen och ett av deras mål är att ge lokalt verksamma konstnärer ett större fönster mot omvärlden. Chansen att upptäcka okända spännande konstnärer är med andra ord väldigt god.

GALLERI RANRIKE – KOMMUNHUSET TANUMSHEDE

På Galleri Ranrike kan du uppleva utställningar och vernissage året runt. Här har många spännande konstnärer ställt ut sina verk genom åren. Målningar, teckningar, skulpturer – det finns alltid något intressant att betrakta på Galleri Ranrike. Kolla gärna upp deras hemsida, som uppdateras ofta med aktuella och kommande utställningar.

40
KULTUR Foto: Hans Nerstu
KONFERENS / GOLF / RELAX / POOL / UPPLEVELSER Det lilla hotellet med stora möjligheter SKÄRGÅRDSKROG MED HAVET SOM UTSIKT BAR & RESTAURANG DELIKATESSPIZZOR, SMÅRÄTTER & GODA DRINKAR SYDAMERIKANSK RESTAURANG MED HÄRLIG STÄMNING SOV GOTT I VÅRA UNIKA STORYTELLINGRUM. shfjallbacka.se storahotelletfjallbacka Stora Hotellet Fjällbacka

siktet Med toppen mot

Tusenö är ett Göteborgsbaserat klockmärke som kategoriserar sig själva som ett microbrand inom klockbranschen. Ett litet företag med stora drömmar.

Tusenö grundades 2015 och har sedan 2016 levererat högklassiga armbandsur för en kräsen målgrupp världen över. Alexander Bendz, som startade företaget tillsammans med kompanjonen Johan Holsner, berättar mer om Tusenös filosofi.

– Ett microbrand drivs oftast av en till två personer och har inte de ekonomiska musklerna eller historian som de stora varumärkena har. Vårt sätt att särskilja oss blir istället att lägga fokus på designen, detaljerna och specifikationerna.

Just specifikationerna i Tusenös klock-

modeller är oftast detsamma som de större varumärkena erbjuder – men med en mycket vänligare prislapp.

Begreppet microbrand är stort i Nordamerika och det är också just på denna marknad som försäljningen ökat mest sedan pandemin. Så mycket att USA nu passerat Sverige som Tusenös största marknad.

– Vi kommer ta tillvara på det momentum som vi har just nu och hoppas kunna närvara på ett par mässor i bland annat New York senare i år.

EN ANNAN POSITIV effekt efter pandemin är att grundarna nu återigen kunnat besöka

42 ADVERTORIAL SPORT FAMILJ

sin partner i Schweiz där klockorna tillverkas.

– Det har varit en utmaning med alla digitala möten som de senaste åren inneburit. Speciellt med tanke på att vi jobbar med så små detaljer som ändå ger stora avtryck i helheten så känns det skönt att kunna vara fysiskt på plats igen.

När Tusenö tar fram en ny klockmodell så vill de hålla den röda tråd som varumärket har haft ända sedan starten – ett subtilt stänk av hav och den svenska västkusten.

– Den svenska västkusten har något unikt, och man är lite bortskämd som har det så nära. I exempelvis USA upplevs den som väldigt exklusiv. Vi har faktiskt haft en del amerikaner som kommit till vårt showroom i Göteborg efter att ha sett bilder på våra klockor där man också skymtat landskapet i bakgrunden.

DEN SENASTE MODELLEN , Windseeker, är den fjärde i ordningen och vittnar om just det nautiska temat. Tanken med linjerna i urtavlan är att dessa ska efterlikna ett teakdäck på gamla segelbåtar. Modellen har redan fått uppmärksamhet i branschmedia och hyllats av såväl experter som klockentusiaster.

– Det är kul när man får till något som sticker ut, men utan att det blir överdrivet. Tanken med alla våra modeller är att de ska vara en klocka som passar oavsett tillfälle. I Windseekers fall är det urtavlan som sticker ut men även klockans baksida i safirglas där igenom man kan se det schweiziska urverket jobba.

Lanseringen skedde i februari och gick över förväntan – en av färgerna sålde slut på ett par timmar. I sommar hoppas företaget kunna fylla på med den och dessutom introducera ytterligare ett par starka kulörer. Uppdateringar som utgår från den feedback företaget får från sina kunder.

– Vi har idag fler än tusen kundrecensioner på vår hemsida och vi för noga statistik över vad som skrivs. Det underlättar i designarbetet, även om det är svårt att göra precis alla nöjda.

TUSENÖS FRAMTIDSPLANER ÄR tydliga – målet är att bli Sveriges bästa klockmärke. Flera av deras kunder skulle säkert påstå att de redan är där – men grundarna själva väljer en mer ödmjuk approach.

– Vi har en bit kvar. Vad gäller våra produkter så kan vi mäta oss med de bästa, men det är mer som ska till. Framförallt behöver vi synas mer utanför vår lilla microbrand-community och bli ett mer välkänt varumärke. På sikt vill jag att vi ska vara det självklara varumärket som förknippas med svensk västkust, avslutar Alexander Bendz.

ADVERTORIAL 43
Vårt sätt att särskilja oss blir istället att lägga fokus på designen, detaljerna och specifikationerna.
Besök tuseno.com för mer info om företaget och deras modellutbud.
INTERVJU

– träffsäker galenskap

Henrik Nyblom

Du kanske känner igen honom från Bäst i Test eller Parlamentet. Med en perfekt kombination av träffsäkerhet och nonsens har Skara-gossen Henrik Nyblom på kort tid tagit en solklar position på den svenska humorhimlen. Här berättar han mer om turnerandet med parhästen Betnér, sina tankar om framtiden och hur det kommer sig att han hamnade i Ödeshög.

När jag träffar Henrik Nyblom backstage på Stora Teatern i Göteborg är det full aktivitet. Vi börjar intervjun samtidigt som han soundcheckar sitt nya keyboard. Hans signaturinstrument keytar, ett keyboard som spelas på samma sätt som en gitarr, stals en vecka tidigare – så inför kvällens föreställning är det ett helt nytt keyboard som gäller. Mellan tonerna från Lady Gagas ”Bad Romance” som Henrik spelar när han äntligen får ljud i sitt keyboard börjar vi prata om kvällens show. Showen heter Puss & Kram och görs tillsammans med komikerkollegan Magnus Betnér – en oväntad duo men som känns väldigt naturlig för Henrik själv. På frågan om hur det är att turnera med Betnér svara Henrik att det går skitbra på sin charmiga västgötska dialekt. – Han är på något sätt lika manisk som jag. Om jag säger att vi borde göra tre gig i veckan, så säger han ‘varför inte fyra?’ Och då svarar jag ‘men varför

inte sju?’ Och då säger han ‘varför inte dubbelgig varje dag? Så vi båda vill göra så mycket standup som möjligt och tycker att det är det roligaste som finns. Sen är Magnus jävligt snäll och rättvis privat, vilket man kanske inte tror. Men han är bara en gullig småbarnspappa egentligen.

De båda komikerna lärde känna varandra när Henrik jobbade i baren på Norra Brunn och det var under pandemin som de bestämde sig för att jobba tillsammans. Idag, efter hundratals timmar i bilen längs svenska vägar, kan man säga att de känner varandra ganska väl.

– Magnus vet till exempel att jag inte är bra på att ta emot dåliga nyheter före lunch. Då är jag Hangry Nyblom och inte en trevlig person. Men så fort jag fått mat i mig, då är det frid och fröjd. Annars är han mycket mer ordningsam än vad jag är, och mycket mer rak. Jag är

45
HANGRY NYBLOM
INTERVJU
Text: Vera Schultz Foto: Philip Lager

väldigt konflikträdd generellt. Jag anpassar mig mycket för att skapa en bra stämning medan han är sig själv hela tiden. Det är därför jag älskar att stå på scen. Där är jag fri och kan säga vad jag vill.

Det är tydligt att Henrik älskar sitt jobb, och att han behöver få utlopp för sin kreativitet. Plötsligt svävar han i väg från intervjun och börjar spela ett beat på sitt keyboard. Men lika snabbt är han tillbaka – närvarande och redo för nästa fråga. Vi börjar prata om hans

Alla i Skara har liksom sköj som default-läge. Man driver med sig själv och kan skämta om att man är från Skara.

KLAUSTROFOBISK I STOCKHOLM

Henrik har nyligen köpt ett renoveringsprojekt i Ödeshög mitt ute i ingenstans, eller som han själv säger, mitt ute i spenaten. Nu ska han lära sig allt om att svetsa, mura, måla fasader och slipa golv. I Stockholm säger Henrik att han känner sig klaustrofobisk. I stället älskar han kaoset i sitt nyköpta missionshus.

– Jag vaknar varje morgon och har någonting att göra. Jag åker till Bolist och köper stenplattor. Jag kollar hur man gör saker på Youtube och hänger med rörmokare. Här kan jag skapa ett eget slags universum och göra vad jag vill, och jag älskar det. Jag har till exempel målat mitt staket som ett glockenspiel och målat en tavla på varje kökslucka.

Sommarens lediga dagar kommer Henrik spendera med att renovera på huset, och skriva nytt material. För i slutet av sommaren är det nämligen showtime igen. Då ska han ut på vägarna med Magnus Betnér, Petrina Solange och ett gäng handplockade gästkomiker. Ett av stoppen är i Hamburgsund på Scen på Bônn den 4 augusti.

uppväxt i Skara, en stad han fortfarande har varma känslor för.

– Jag älskar Skara! Alla i Skara har liksom sköj som default-läge. Man driver med sig själv och kan skämta om att man är från Skara. Men när jag var yngre ville jag bara fly därifrån. Staden kändes för liten. Vi hade inga coola kläder eller hippa butiker. Vi fick ta mormors keps och farfars skinnjacka, och hitta vår egen stil. Men jag tror det format mig mycket och gjort mig mer öppen idag.

– Hamburgsund och Smögen har jag spenderat mycket tid på under somrarna. Jag och mina kompisar brukade åka till Smögen varje midsommar, festa och sova i bilen. Jag har fina minnen av att sitta på bryggor och åka runt och lyssna på Kings of Leon. Det ska bli kul att komma tillbaka.

Efter sommar- och höstturné är det dags för Henrik att förbereda sig inför sin soloturné 2024.

Just nu är planen att han tillsammans med Sylvester Schlegel, trummisen i The Ark, ska skapa ett nytt koncept där de förenar musik och standup. Henrik pratar om projekt med stor entusiasm och när jag står där mitt på Stora Teater med Henriks plinkande i bakgrunden kan jag inget annat än att tro att det kommer bli succé.

46
INTERVJU

This or that?

Räkmacka eller hel special?

Jag är vegetarian så den är svår!

Fiskmås eller brännmanet? Fiskmås – älskar dem!

Klippa eller sandstrand?

Klippa helt klart. Hatar sand överallt.

Makrill eller gädda?

Gillar myten om gammelgäddan så jag tar gädda.

Myggbett eller fästingbett?

Myggbett! Gillar myggbett i början av sommaren.

Solbränd eller skoskav?

Skoskav tar jag hellre.

Glass eller kall öl?

Kall öl!

Cykel eller kajak?

Cykel! Det känns alltid som en kul idé med kajak men det är inte det. Det ser så gött ut men är förjävla jobbigt.

INTERVJU

• Vattenflaska a tt fylla på längs vägen.

• L addare och p owerbank till mobilen

• F ysisk karta om mobilen s kulle sluta fungera.

• Solskärm och solglasögon.

för en lyckad

cykelsemester Tips

i Bohuslän

Upptäck den fantastiska naturen i Bohuslän på cykel i sommar. Vill du upplev magnifika vyer, idylliska fiskesamhällen och charmiga småstäder men vet inte var du ska börja? Vi har sammanfattat några tips som gör dig redo för ett fantastiskt cykeläventyr.

Text: Vera Schultz

Packlista – detta behöver du på resan

• Hygienprodukter o m ni ska övernatta.

• Kontanter.

• Sittunderlag och filtar.

• Mat och snacks t ill när energin tryter.

• Lås och cykelhjälm.

• Reflex och cykellampor.

• Underhållning t ill barnen om ni gör ett längre stopp.

• Kläder: badkläder, r egnkläder, extra ombyte, handskar vid kyla eller s kavsår, underk läder, vindtät jacka, cykelbyxor m ed vaddering.

Att cykla är ett eminent sätt att uppleva nya platser på –det går hyfsat snabbt, du kan ha med en del packning och det går att göra med en liten budget. Men vad behöver man tänka på, och vilka ställen är cykelvänliga? Här kommer våra bästa tips!

SÅ FÖRBEREDER DU DIG

Det finns en del att tänka på innan en cykelsemester. Om du förbereder dig ordentligt ser du till att semestern blir lyckad och att du har härliga minnen att se tillbaka på. Börja med att bestämma en utgångspunkt för cykelsemestern så finns det gott om tid för att hitta de bästa cykelvägarna, se vilka sevärdheter som finns i anslutning och kunna boka övernattning eller restaurangbesök längs vägen.

Att välja rätt cykel är också viktigt. Ska du cykla mycket uppförsbackar, på gropiga grusvägar eller på platt asfalt? Tänk på att ta en cykel

Ska du cykla mycket uppförsbackar, på gropiga grusvägar eller på platt asfalt? Tänk på att ta en cykel i rätt storlek och en modell som passar din rutt.

i rätt storlek och en modell som passar din rutt. Har du ingen egen cykel kan du hyra på många ställen och du kan enklare åka kollektivt till din utgångspunkt. Det finns många fina cykelleder utan biltrafik runtom i Sverige. Hamnar du dock på trafikerade vägar är det viktigt att håll sig till högerkanten. Tänk på att inte cykla för nära andra cyklister ifall de skulle bromsa in hastigt. Glöm heller inte reflexer, cykellampor och färgstarka kläder.

STÄLLEN DU INTE FÅR MISSA

Sydkoster är ett utmärkt ställe att cykla på. Ön är näst intill bilfri och resan börjar med en härlig båttur ut till Koster. Här kan du cykla över hela ön och stanna vid fina klippor och stränder för ett dopp i det blå om vädret tillåter. Tjörn erbjuder många natursköna vägar med ständig närhet till havet. Här kan du ta med egna cyklar eller boka en hyrcykel att hämta upp på plats. Det finns gröna cykelskyltar som visar vägen längs ön och underlaget varierar mellan asfalt och smågrus.

Orust passar lika bra för erfarna cyklister som barnfamiljer. Här tar du dig fram längs fin natur, sjöar, klippor och hav. Passera ställen som Slussen, friluftsområdena Ålgård och Grindsbyvatten och badplatsen i Kungsviken.

Ramsviks naturreservat är perfekt för mountainbikecykling om du gillar den typen av cykling. Här terrängen är varierad och du får allt från teknisk klippcykling och krokiga grus- och asfaltspartier till fartfyllda singletracks. Och allt detta till en fantastisk utsikt.

HÄLSA

Pondus historia – en tidsresa

Från en liten sjöbod på Smögenbryggan till en etablerad klädkedja med nio butiker runtom i Västsverige. Häng med på en resa genom tiden och läs om hur Pondus blev vad det är idag.

FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET

Resan startade år 1991 när Ulf låg i lumpen. Tankarna på att öppna butik hade snurrat ett tag, och en morgon bestämde han sig för att svara på en tidningsannons som annonserade ut en sjöbod på Smögen. Utan någon exakt plan på vad han skulle sälja i den, slog Ulf till. Resten är historia!

INNEFICKAN ÖPPNAS

Till slut landade valet på modebranschen. Efter en hel del samarbetsförfrågningar och samtal till olika bekanta i branschen fick Ulf nys om ett restlager från en konkurs. Kort därpå kom han över en stor pall shorts, och så var affärerna äntligen igång. Det är nog inte många som vet Pondus hade ett annat namn från början. Från öppningen 1991 till året därpå gick butiken nämligen under namnet Innefickan.

NY LOKAL, NYTT LOKAL – PONDUS FÖDS! År 1993 blir startskottet för det Pondus vi känner till idag. I samband med hektiska ekonomistudier öppnar Ulf upp en 34 kvadratmeter stor butik på Kungsgatan i Uddevalla, där varumärkena Replay, Jack & Jones och Acqua Limone blir de första att säljas i butiken. Under höstens inträde kommer Ulfs fru Anna in i bilden. Hennes idéer om att öppna upp tjejbutiker i Uddevalla och på Smögen sätts i rullning.

STADIG UTVECKLING FRAMÅT Åren går och Pondus växer sakta men säkert, och likaså familjen. Av den anledningen var det extra viktigt för Ulf och Anna att hålla butikerna nära varandra geografiskt sett. År 1998 innebar en milstolpe för verksamheten när de erbjuds en lokal i Torp Köpcentrum. Butiken gör succé och tas väl emot av kunderna.

50
1991 1991 1993 1998 ADVERTORIAL

PONDUS UTSES TILL ÅRETS MODEBUTIK

År 2016 tar Pondus emot det ärofyllda priset Årets

Modebutik för sin butik på Torp i Uddevalla. De tilldelas toppbetyg för både personalpolicy och trivsel samt för deras marknadsföringssatsningar.

Pondus butiker

Idag finns totalt nio Pondus-butiker utspridda i Västsverige:

Smögenbryggan

Smögen

Torp Köpcentrum, Uddevalla

Allum, Partille

Etage, Trollhättan

Nordby shoppingcenter, Strömstad

Bovallstrand

Bergvik Köpcenter

Kungälv

WEBBSHOPEN TAR FART

Pandemins framfart år 2020 slår hårt mot butikshandeln, och effekterna är mer än kännbara för såväl modebranschen som för övriga branscher. För Pondus del innebar det snabba och kreativa lösningar för att kunna hålla verksamheten levande. Restriktionerna gav utvecklandet av webbshopen en push framåt, vilket välkomnades med öppna armar av kunderna som äntligen kunde handla tryggt och säkert.

PONDUS FIRAR 30 ÅR

I år firar Pondus hela 30 år med buller och bång i samtliga butiker. Nu ser vi fram emot vad de nästkommande åren har ett erbjuda!

Köp dina favoriter: www.pondus.eu

2016 2020 2023
ADVERTORIAL

500 kvm uteservering precis vid havet i Norra Hamnen!

Lägg båten direkt nedanför ...

Livemusik vecka 28-31

onsdagar & lördagar

Välkomna till ett ”gött” häng

Hos oss vill vi ge er lite av allt serverat i mindre rätter som man delar. På sydligare breddgrader kallar man det för tapas eller meze kärt barn har många namn, vi kallar det för sharing.

Unika granit- och silversmycken skapade med Bohusläns hav och klippor som främsta inspiration. För varma känslor som lever kvar.

Bokning sker på tel 0523-38000 eller online via www.tantanton.se @tant_anton

Bokning sker på tel 0523-38000 eller via mail info@tantanton.se @tant_anton

#sharingiscaring #fundining #letthejourneybegin
Hannah
+46 70 219 94 23 palmhagenproductions@gmail.com
Björn Wrede + 46 70 952 91 82 boating-lifestyle@gmail.com Besök GALLERI GUNNAR Bovallstrand Ateljé och verkstad: Nygatan 10, Bovallstrand 0704-21 40 70 @liselotteklingenersilversmycken liselotteklingenersilversmycken.se
Producerar informativ och kommunikativ digital marknadsföring i rörligt och fast format med journalistisk berättarteknik åt företag och för privatpersoner.
Palmhagen
Mobil båtvård och polering baserad i Norra Bohuslän.

försommardagarlata Tips

Är det första gången du besöker Bohuslän och Västkusten kan det vara svårt att veta var man ska börja. Här finns allt från sevärdheter och naturupplevelser till spännande aktiviteter att testa på. Men oavsett vad du gillar kan vi lova att det finns någonting som passar dig. För att underlätta har vi sammanställt en lista på 12 olika aktiviteter du bör kolla in innan ett besök i Bohuslän.

GUIDE
Text: Vera Schultz

VANDRA BOHUSLEDEN

Det finns många fina och natursköna vandringsleder i Bohuslän – både huvudleder och lokala mindre leder. Vill du uppleva så mycket som möjligt av Bohuslän och vara nära havet kan vi starkt rekommendera att vandra Bohusleden i sommar. Turen går från Lindome till Strömstad, består av 27 etapper och är cirka 34 mil.

PADDELHELG I BOHUSLÄN

Paddla kajak eller SUP i Sveriges finaste vatten och njut av storslagen natur. På Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor i Grebbestad finns det möjlighet att hyra kajak eller SUP-bräda under sommaren, men du kan också få en guidad tur med torrdräkt under vintern.

TRÄFFA DJUR PÅ NORDENS ARK

2 mil utanför Smögen ligger djurparken Nordens Ark. Parken har öppet året om och jobbar för att ge hotade djur en framtid. Träffa djur som tigrar, hackspettar, kor och kaniner. Gå en guidad tur och lär dig mer om djuren eller ta chansen att få komma riktigt nära vissa djur.

ÄT PÅ EN AV SVERIGES BÄSTA RESTAURANGER

Åstols rökeri på Åstol, mellan Tjörn och Marstrand, är en renodlad fisk- och skaldjursrestaurang där räkor, lax och makrill röks varsamt på alspån alldeles intill bordet. Restaurangen har blivit listad i White Guide flera år och är vackert belägen med havsutsikt.

BESÖK NORDISKA AKVARELLMUSEET

För den konstintresserade är ett besök på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn ett måste. Museet är ett centrum för nutidskonst och här kan du se utställningar från hela världen, ta del av spännande arrangemang och äta vällagad mat.

BLI PIRAT FÖR EN DAG PÅ DAFTÖLAND Åk fartfyllda attraktioner, testa lyckan i någon av alla spelhjul och var med om ett riktigt piratäventyr på nöjesparken Daftöland i Strömstad under semester. Under högsommaren kan du se Piratteater varje dag vid 15.00 – en

upplevelse fylld av musik, explosioner och action.

STRANDHÄNG PÅ BOHUS-MALMÖN

Längs Kuststigen på Malmön ligger Pärlane strand. Här möts du av kristallklart vatten och finkornig sand som ger känsla av Medelhavet. Stranden är ett populärt besöksmål på sommaren men är minst lika fin på våren och hösten.

UPPLEV NYA HÖJDER I UDDEVALLA

Är du redo för nya äventyr? Klättra uppför en av Sveriges mest spännande höghöjdsbanor på Hafsten i Uddevalla. Här finns många olika banor att välja

54 GUIDE

Här finns många olika banor att välja på vare sig du letar efter ett riktigt äventyr eller bara vill uppleva skogen på ett nytt sätt uppe i träden.

på vare sig du letar efter ett riktigt äventyr eller bara vill uppleva skogen på ett nytt sätt uppe i träden.

ÄT FISK PÅ SMULTRON & TÅNG

Sedan den populära tv-serien Saltön spelades in i det trevliga fiskesamhället Grundsund har det varit ett populärt ställe att besöka på somrarna. På ön ligger även den omtalade restaurangen Smultron & Tång som har många maritima och smaskiga rätter på menyn.

TA EN TUR I FJÄLLBACKA SKÄRGÅRD

Fjällbacka är en riktig sommarpärla och skärgården sägs vara en av världens vackraste. Det går båtturer från piren dagligen och det är även möjligt att boka guidade skärgårdsturer med RIBbåtar.

BADA PÅ HÅLLÖ

Har du tillgång till båt kan vi verkligen tipsa om att åka till Hållö – en karg ö i havet med nästan uteslutande klippor. Ta en titt på Bohusläns äldsta fyr eller bada från några av de fina badklipporna. Om du besöker öns västra sida kan du se Marmorbassängen som är känd för sitt klara turkosblåa vatten.

CYKLA PÅ KOSTERÖARNA

Utanför Strömstad hittar du Nordoch Sydkoster. Öarna är bilfria och Sydkoster är perfekt för en dag på cykel. Boka färjan i god tid och ta antingen med egen cykel eller hyr en på plats. Det finns en mindre mataffär mitt på ön och ett besök på Hotell Ekenös rekommenderas. Ta en kaffe på terrassen och se båtarna glida förbi.

55
GUIDE

Bästa birorna till bästa sommaren!

En semesterbärka smakar sällan så gott som under sommaren. Här är ett gäng smarriga nyheter som du hittar på Systembolaget. Och som alltid: drick med förnuft. Det är ju faktiskt en dag imorrn också…

Text: Niklas Simonsson

SMITH STREET BREW – SOUR (OLLE)

Art.nr: 1133 Pris: 29,90 kr

En Bertil som heter Olle: vad kan gå fel? Denna burk bär en syrlig smak av bär. Hallon och grapefrukt tar god plats, med inslag av bröd i bakgrunden. Passar utmärkt till fisk eller en bit bättre ost.

THORNBRIDGE – AM:PM GLUTEN FREE IPA

Art.nr: 51492 Pris: 27,90 kr

Glutenfri öl saknar smak? Dags att totalt omvärdera den åsikten. AM:PM är en smaksensation du inte kommer glömma. Beskhet med drag av tall samsas med tropisk frukt och sirapslimpa. En utmärkt partner till nygrillat kött.

RUBY MILD

Art.nr: 12501 Pris: 32,90 kr

En allsidig mild ale med fruktig och nyanserad smak. Torkade fikon och dadlar, med inslag av tobak och bröd, ryms i denna arom. En väl kyld Ruby Mild står starkt på egna ben, men assisterar även en vegetarisk eller bättre lammrätt.

GÖTEBORGS HÄXBRYGD

Art.nr: 11801 Pris: 24.90 kr

Västkustproducerad ekologisk mörkare lager, för en kväll då du vill njuta av rejäla smaker. Den mustiga maltsmaken tar rygg på chokladens sötma, charkuteri, nötter och mörk sirap. Passar utmärkt till alla tillfällen.

OBS! Drick ansvarsfullt och med måtta!

WESTMALLE – TRIPEL

Art.nr: 1656 Pris: 30,90 kr

Ska det avnjutas ljust kött eller lagrade ostar? Då är denna bjussiga belgare en förträfflig aromatisk kumpan. Denna ale är kryddig, men samtidigt fruktig med drag av banan, honung och aprikos.

SPECTRE

Art.nr: 11520 Pris: 31,60 kr

Hårdaste burken på Bolaget? Där är Spectre är en het kandidat. Och ja, den är såklart även välsmakande. Nyanserad malt med givna inslag och tobak och kaffe: tillsammans med lakrits och apelsin. Utsökt till mörkt kött.

ALKOHOLFRITT

NORTHERN MONK HOLY FAITH

Art.nr: 1945 Pris: 19,90 kr

Alkoholfri APA smakar superbt. Testa Munken själv och se. Fruktigheten från mango, passionsfrukt tillsammans med ingefära och tallbarr blir en ljuvlig kompanjon till lite fisk och skaldjur.

FREE GELATO BERRIER & CREAM NON-ALCOHOLIC

Art.nr: 1923 Pris: 20,90 kr

En smaksatt öl, med betoning på smaksatt. Denna alkoholfria rackare är både bärig och syrlig. Inslag av sötma, hallon, svarta vinbär, vanilj och grädde. Och ja, den passar alldeles utmärkt till en förträfflig dessert.

56 DRYCKER
DRYCKER

VARMT VÄLKOMNA TILL

HANS & GERDA

VARMT VÄLKOMNA TILL

VARMT VÄLKOMNA TILL HANS & GERDA

HANS & GERDA

HAMBUR GS UN D - FJÄ LL BACK A - HU NN EBOSTRAND

Hans& Gerda erbjuder kläder ti ll dam, he rr och barn , sa mt interiör och s mycken. Bu tiken i Hamburgsund ä r öppe n hela året, Fjällbacka frå n Påsk oc h fra m till vintern och Hunnebostrand är öppen frå n påsk hela sommaren. Vi representerar varumärken som bla Se bago, Replay, Holebrook, Pelle P, Object,

Hans& Gerda erbjuder kläder ti ll da m, he rr och barn , sa mt interiör och s mycken. Bu tiken i Hamburgsund är öppen hela året, Fjällbacka från Påsk och fra m till vinter n oc h Hunnebostran d ä r öppen från påsk och hela sommaren. Vi representerar varumärken som bla Se bag o, Replay, Holebrook, Pelle P, Object, Levis,

Hans& Gerda erbjuder kläder ti ll da m, he rr och barn , sa mt interiör och s mycken. Bu tiken i Hamburgsund är öppen hela året, Fjällbacka frå n Påsk oc h fram till vinte rn oc h Hunnebostran d är öppen från påsk och hela sommaren. Vi representerar varumärken som bla Se bag o, Replay, Holebrook, Pelle P, Object, Levis,

Hans& Gerda erbjuder kläder ti ll dam, he rr och barn , sa mt interiör och smycken. Bu tiken i Hamburgsund är öppe n hela året , Fjällbacka från Påsk och fram till vintern oc h Hunnebostran d ä r öppe n från påsk och hela sommaren. Vi representerar varumärken som bla Se bag Replay, Holebrook, Pelle P, Object, Levis,

Hans& Gerda erbjuder kläder m, he rr och barn mt interiör och s ken i Hamburgsund är öppen hela året Fjällbacka från Påsk och fram till vinte rn oc h Hunnebostran d ä r öppe och hela sommaren. Vi representerar var umärken som bla Se bago, Replay, Holebrook, Pelle P, Object, Levis,

Öppettider vecka 26–32:

Mån–lör: 10:00–19, sön: 10:00–17:00 ww w.hansochgerda.se

HAN S & GERDA

HAN S & GERDA

HAMBURGSUND

HAMBURGSUND

Öppettider vecka 26–32:

HANS & GERDA

HANS & GERDA

HUNNEBOSTRAND

HUNNEBOSTRAND

Gunnars galleria

Gunnars galleria

Tel: 076-004 44 43

Tel: 076-004 44 43

Mån–lör: 10:00–19, sön: 10:00–17:00 ww w.hansochgerda.se

Södra Strandgatan 6

Södra Strandgatan 6

HAN S & GERDA

HAN S & GERDA

FJÄ LLBACKA

FJÄLLBACKA

Galärbacken 9

Tel: 0763-08 05 36

Galärbacken 9 Tel: 0763-0 8 05 36

HANS & GERDA HAMBURGSUND HAN S & GERDA HU NNEBOSTRAND

ALKOHOL KAN SKADA DIN
BREWERY.SE Finns att köpa i butik eller beställa genom www.systembolaget.se Alk. fri, 19029, 15:- + pant 5,4%, 1534, 13,90:-+pant San Miguel Especial 5,4%, 1585, 16,90:-
HÄLSA
HAMBUR GS UND - FJÄ LL BACK A - HU NN EBOSTRAND
HANS & GERDA HAMBURGSUND Gunnars galleria Tel: 076-004 44 43 HAN S & GERDA FJÄ LLBACKA Galärbacken 9 Tel: 0763-08 05 36 HAN S & GERDA HU NN EBOSTRAND Sö dra Strandgatan 6 Öppettider vecka 26–32 Mån–lör: 10:00–19:00 sön: 10:00–18:00 www.hansochgerda.se HANS & GERDA HAMBURGSUND Gunnars galleria Tel: 076-004 44 43 HANS & GERDA HUNNEBOSTRAND Södra Strandgatan 6 HANS & GERDA FJÄLLBACKA Galärbacken 9 Tel: 0763-08 05 36
HA MB URG SUND - FJ ÄLL BA CK A - HUNN EB OST R AN D Hans & Gerda erbjuder kläder Fjällbacka och Hunnebostrand är öppna hela sommaren!

Bli ett med naturen

OM DU VILL uppleva Bohusläns fantastiska skärgård från första parkett så finns det ett sätt som är lite härligare än alla andra. Från sittbrunnen på en kajak tar du dig lugnt fram bland tusentals öar och skär, utan att störa djurlivet. Här kan du ta del av ett dukat smörgåsbord av orörda nationalparker, karga klippöar, mysiga fiskesamhällen och lugna små kanaler och vikar. Som alltid, visa hänsyn till natur, djur och andra människor. Och njut av en av världens finaste kustlinjer.

NATUR

Skydda

skinnet

Hur sköna solens strålar än må vara så vet vi ju alla hur skadliga de kan vara för vår hud. Vi har därför rotat runt i butikernas sommarsortiment och hittat några av de bästa solskyddsprodukterna just nu.

1 PARFYMFRI

Sensitive Immediate Protection

Sun-Allergy Lotion SPF 50+, Nivea, 200 ml, ca 185 kr

Vattenresistent och parfymfri lotion som lämpar sig bra för känslig hud. Berikad med ekologisk aloe vera och antioxidanter.

2 LÅNGVARIG FUKT

Sun Face Fluid Mattifying SPF 30, ACO, 40 ml, ca 150 kr

Ansiktskräm med högt solskydd. Ger långvarig fukt, en matt finish och motverkar att huden blir blank.

3 EXTRA VATTENRESISTENT

Sunscreen mousse SPF 30, Evy, 150 ml, ca 175 kr

Extra vattenresistent solskyddsfaktor som är lättabsorberande, kladdfri och passar alla hudtyper, även känslig hy.

4 PRISVÄRT SOLSKYDD

Ambre Solarie anti-dryness Super UV SPF 50+, Garnier, 50 ml, ca 139 kr Solkräm speciellt framtagen för ansiktets känsliga hud. Lätt textur som ger daglig återfuktning utan att kännas oljig.

5 KLIMATSMART SOLSKYDD

Water Lover Sun Milk SPF 30, Biotherm, 200 ml, ca 300 kr

Svanenmärkt solkräm för dig som vill skydda både huden och havsmiljön. Tillverkas av 97% biologiskt nedbrytbara ingredienser, i en flaska av 100% återvunnen plast.

6 SOM EN HUDKRÄM

Hydrating Sun Protection SPF 30, Emma S, 50 ml, ca 269 kr Återfuktande och vattenresistent solskydd för ansiktet. Ger ett brett skydd och kan ersätta din vanliga dagskräm när du behöver ett högre SPF.

59 TIPS
1 2 3 4 5 6

Blomstrande gindrinkar

I sommar ska det vara blomster i glaset. Den limiterade nyheten Hendrick’s Flora

Adora är en blom- och örtdoftande gin som för tankarna till härliga semesterkvällar i trädgården. Den intensivt blommiga karaktären gör den perfekt till en rad olika somriga drinkar. Här lyfter vi våra tre favoriter.

Text: Pål Johansson

Flora Adora Clover Club

En förförisk, fruktig och syrlig cocktail som andas somrig nyfikenhet och upptäcktslust.

Ingredienser:

50 ml Hendrick’s Flora Adora

25 ml färskpressad citron

20 ml hallonsirap

1 st äggvita

Gör så här: Fyll en shaker med is, tillsätt ingredienserna och skaka hårt tills ett fint skum bildats. Häll upp i ett kylt coupeglas.

Flora Adora Wildgarden Cup

En perfekt balanserad gincocktail som för tankarna till blommande, vilda trädgårdar fulla av liv och växtlighet.

Ingredienser:

50 ml Hendrick’s Flora Adora

25 ml pressad citron

25 ml sockerlag

Sodavatten

4 st hallon

6 st myntablad

3 st gurkskivor

Gör så här:

Fyll glaset med isbitar. Tillsätt hallon, mynta, gin, citron och sockerlag och blanda försiktigt. Toppa med sodavatten, rör om lätt och garnera med gurkskivorna. Njut!

Flora Adora Tonic

En botaniskt uppfriskande ny medlem i den klassiska GT-familjen.

Ingredienser:

50 ml Hendrick’s Flora Adora

150 ml tonic Gurka till garnering

Gör så här: Häll gin i ett highballglas fyllt av isbitar. Rör om lätt och toppa med tonic. Garnera med en snyggt skuren gurkskiva och låt dig läskas.

60

Lokal i lantlig miljö med gångavstånd till Grebbestad!

www.ulmekarrgard.se

Ge fötterna vad de förtjänar

Vad ska man ha på fötterna i sommar tänkte vi och begav oss ut på trendspaning. Resultatet blev en skön mix av skodon för både bryggpromenader, ljumma utekvällar och svalkande dopp.

62 MODE
New Balance, 2002RM, ca 1 550 kr Adidas, Yeezy Slide, ca 2 585 kr Blankens, The Jenny Silver, 2 195 kr Arket, Loafers i läder, ca 1 790 kr Birkenstock, Boston, Totome, Flip-flops med klack, ca 3 200 kr Converse, Chuck Taylor All Star, ca 600 kr

GÖTEBORG - KÄRINGÖN - MALMÖN - HINSHOLMEN - NYNÄSHAMN - VARBERG

EMMAMALENA.COM

Hamburgsund

En plats i sommaren!

Västkustens charm och Bohusläns skönhet blir inte mycket tydligare än i Hamburgsund. Om du inte redan besökt denna ljuva kustort är 2023 definitivt året då du måste göra det!

Text: Niklas Simonsson

Varje ort på västkusten har sin unika charm. Hamburgsunds skyltfönster till omvärlden är dess underbara närhet till vattnet, husen och båtarna. Få platser är så insta-vänliga som Hamburgsund, om du vill fånga in ett oförglömligt semesterögonblick med Bohuslän som levande kuliss. Besöker du Hamburgsund bör du läsa följande tips.

BADA!

Det självklara valet i Bohuslän under sommaren är självklart att slappa vid havet. Hamburgsund erbjuder barnvänliga badalternativ för alla åldrar. Norra Ejde Pluret har både vacker sandstrand och en badbrygga, med bra parkering och toaletter nära till hands. Vid Boviken på Hamburgö finns dessutom ett rejält hopptorn med två nivåer, för den våghalsige som vill ta ett dopp med lite kittlande känslor i magen som bonus.

LINFÄRJAN TILL HAMBURGÖ

Nästgårds till Hamburgsund ligger Hamburgö, skiljt från fastlandet av det slingrande sundet Hamburgsundsleden.

Om du är på visit utan båt kan du ta linfärjan över sundet. En nätt sträcka på drygt 100 meter som transporterar dig till Hamburgö. Utöver färden över får du möjligheten att från första parkett avnjuta sundet och båtarna. Ibland är de enkla nöjena de bästa, vilket linfärjan till Hamburgö är ett bevis på. Magi med stort M utlovas.

KÖP FÄRSKA SKALDJUR

I centrum kan du flanera och ta in semesterkänslan. Här hittar du även Hamburgsunds Fisk & Skaldjur, som försett både året runt-boende och besökare med havets läckerheter i 30 år. De erbjuder ett ypperligt sortiment av färsk fisk, skaldjur och andra delikatesser. Köp med en påse räkor, snickra ihop din bästa räkmacka och avnjut läckerheten på en klippa. Eller ta ett bord på intilliggande Restaurang Sunnegabet, fiskrestaurangen som serverar delikata luncher på primörer av världsklass.

PADDLA KAJAK

Knallar du ner till Hamburgsunds Gästhamn hittar du bra kajakuthyrning. Välj mellan singel- och dubbelkajaker

och ta spännande turer ut i skärgården. Tack vare närheten till den glimrande skärgården utanför Hamburgsund får du fantastiska upplevelser av att paddla kajak. Du kan ta turer på ett par timmar upp till flera dagar om du vill. Med naturhamnar vid till exempel Danemark-Ulön eller Trinisla kan du vistas ute i skärgården så länge du har mat och vädret tillåter. Dagar med stiltje kan du ta dig ända ut till Väderöarna, som är Sveriges västligaste ögrupp.

UPPLEV NATURRESERVAT

Nära Hamburgsund ligger Valöns naturreservat, som utgörs av en vacker halvö. Där samsas blockmarker och hällmarker med vacker vegetation. Här kan du vandra vid branta klippstränder och vidsträckta strandängar och fyll lungorna med den härliga luften. Reservatet är skyddat sedan 1968 och är hela 256 hektar stort. Ängarna betas fortfarande, vilket är en viktig förutsättning för växtligheten att trivas. Och som den trivs! På Valö hittar du krissla och gullviva tillsammans med småborre och backsmultron. Dussintals versioner av grönt, där naturen trivs som bäst.

64 BESÖKSMÅL
BESÖKSMÅL

Med havet som granne

MED HJÄRTAT PÅ VÄSTKUSTEN

Varumärket Seaside har sina rötter i den amerikanska västkusten. Detta märks bland annat på plaggens design, som inspirerats av livet under ytan och den avslappnade vardagen längs kusten. I sortimentet återfinns plagg för alla säsonger och familjemedlemmar. Somriga t-shirts, svalkande linneplagg, klänningar och härliga badkläder blandas med vinterjackor och mössor för de kalla årstiderna. Här finns stor potential att hitta många favoriter till rimliga priser.

ADVERTORIAL
Seaside hittar du bara i Sportshopens butiker eller på sportshopen.com.

Sommarfest!

DRESSAT FÖR BEACH & HÄNG

Glöm enfärgat och dova kulörer. För varumärket Blount & Pool är det härliga färger och glada mönster som gäller. I sortimentet finns plagg för sommarens alla tillfällen – badoch träningskläder, t-shirts, skjortor, jackor och accessoarer. Med klädernas fantasifulla motiv med badankor, flamingos, djungelväxter och exotiska växter blir du en garanterad glädjespridare var du än befinner dig.

Blount & Pool hittar du i Sportshopens butiker eller på sportshopen.com.
ADVERTORIAL

explosion En ur

Det produktiva energiknippet Timo Räisänen har hittat lugnet, och kreativiteten, igen nere i Frankrike. Här berättar han om musiken, flytten och oförglömliga bohuslänska sommarspelningar.

The Bohuslän VS Frankrike Battle:

Havskräfta / Vinbärssnäcka

Äggost / Tarte tatin

Smörstekt makrill / Coq au vin

Smögenbryggan / Champs-Élysées (ÄlskarParis!)

Camilla Läckberg / Marcel Proust

Klippor / Sandstrand

INTERVJU
Text: Soraya Welikala
lugnet

Timo Räisänen solodebuterade 2005 med albumet ”Lovers

Are Lonely” och har under årens lopp  hunnit med att släppa åtta fullängdare.

Tolkningar av Ted Gärdestad och andra artister har blandats med en debut på svenska och en julskiva för den forne indierockaren.

Musikintresset har alltid funnits där. Han sjöng i Göteborgs Gosskör och var bara nio år när han började spela gitarr. På frågan om musiken var en självklar dröm att följa, svarar han:

– Ja, alltså jag vet inte om jag kallar det för en dröm egentligen – det var så självklart. Det var ingenting som jag ville bli, utan snarare något jag skulle bli.

Han växte upp i  Partille utanför Göteborg. Staden och västkusten har under hela hans liv varit en viktig plats för återhämtning och att landa på.

– Under de första hetsiga åren släppte jag i princip en skiva per år och turnerade väldigt mycket. Då var det väldigt skönt att kunna komma tillbaka till Göteborg och hitta lugnet där.

Sedan några år tillbaka har Timo dock bytt ut den svenska västkusten mot franska Provence. I hans farföräldrars gamla hus har han och familjen skapat en ny vardag, som enligt honom själv gynnat kreativiteten. Ett hem som gjort för att producera ny musik i.

– Flytten har inneburit kreativ ex-

plosion skulle jag vilja säga. Jag har egentligen inte riktigt känt så under det senaste decenniet, eftersom jag aldrig haft den tiden.

Hemma i Sverige levde han på att spela, så när telefonen ringde var det bara att tacka ja och bege sig ut på vägarna. Tiden att grotta ner sig i musiken och skapandet fanns aldrig riktigt.

– Numer blir det så tydligt att när jag är i Sverige så turnerar jag, och när jag är i Frankrike så kan jag koncentrera mig helt och hållet på att skriva och skapa. Och det har varit otroligt positivt.

Timo berättar att hans musik alltid utvecklats i oväntade riktningar, utan någon direkt inspiration. Men flytten, den nya miljön och den kreativa explosionen som den inneburit kommer att färga av sig i det material som i skrivande stund börjar ta form. Musik med tydliga franska influenser, inte minst vibbar från den franska punkscenen på 80-talet.

– Men även den elektroniska vågen som fransoserna är så bra på.

Hans band kommer snart ner till Provence för att börja spela in de nya låtarna  i en studio i Saint Aygulf. En studio belägen precis vid stranden, med stora fönster som vetter ut mot havet.

– Det känns helt jävla bisarrt att man får göra sådana här saker. Det är väldigt häftigt och kul. Men det är också en superintensiv period av

skrivande just nu, och huvudet är som en myrstack.

De som kan sin Timo-katalog minns säkert hans tolkningar av låtar med artister som Whitney Houston, Mariah Carey, Sugababes och AnnaLena Löfgren. Tolkningar som han själv beskriver som en kärleksrush till den musik han känner starkast för, och där han bara kan låta allt flöda. På många sätt har även hans coverskivor varit en välbehövlig paus från att hela tiden rannsaka sig själv, vilket är fallet när han skapar egen musik.

– Med mina egna grejer måste jag vara så ärlig mot mig själv. Jag klyver mig själv vid fotknölarna varje dag när jag håller på med min egen musik.

Med sommaren i antågande håller Timo som bäst på att förbereda sig inför ännu en turnésväng ute på svenska vägar, med stopp vid bland annat Stallebrottet 26/7 och Slussens Pensionat 29/7. Föga överraskande är det också just musiken som gett honom de starkaste minnena från Bohuslän. Inte minst Slussens, där han spelat i stort sett varje sommar sedan karriären tog fart.

– Jag har ju spelat där ett par gånger och älskar det. Publiken är så jäkla härlig, och det är alltid en sån perfekt sammansättning av olika sorters folk. Sen brukar det alltid gå ganska vilt till på de konserterna, skrattar Timo.

ADVERTORIAL
INTERVJU

Ett av Sveriges mest rutinerade marinföretag finns vid farleden i Havstensund, mitt i den skärgård många anser är världens vackraste. Här är båtar och båtliv en naturlig del av livet, och här finner du din fullserviceanläggning för fritid till sjöss. Vi erbjuder även en komplett tillbehörsbutik med sjöstation, auktoriserad serviceverkstad med vinteruppläggning.

Lökholmsvägen 9, 457 73 Havstenssund Tel: +46525 199 60 • Mail: info@gbm.se www.gbm.se
Uppläggning
service
Fullserviceanläggning med vinteruppläggning
Tillbehör
& reservdelar Här hittar du allt för din båt och motor.
Reparation och
Butik
Senaste modet med en marin touch. Marina med gästhamn Bränsle samt servering på bryggan helt invid farleden

Tonfiskens återkomst

Den är tillbaka – fisken som i mångas ögon är synonym med en platt konserv. Den blåfenade tonfisken har åter gjort sitt intåg i svenska vatten, efter att ha lyst med frånvaro i nära 50 år. Men hur kommer det sig egentligen och vad är det här för vacker varelse?

DJUR
Text: Pål Johansson

Du kanske tror att tonfisken enbart är en fisk för varmare breddgrader och exotiska fiskmarknader i fjärran länder. Men så är det inte. Under 1930–50-talet simmade det faktiskt rätt gott om blåfenade tonfiskar längs den svenska västkusten. Med lite tur och rätt utrustning kunde den slipade fiskaren då kroka den vackert spolformade, upp till tre meter långa och 500 kg tunga skönheten.

Men på 60- och 70-talet hände något. De en gång så talrika stimmen med tonfisk försvann från Skagerack, Kattegatt och Öresund. För gott trodde man då, idag vet man annat.

MEN VI TAR det från början och försöker bena ut vad detta är för en stor gynnare egentligen.

Namnet tonfisk härstammar från latinets thunnus och grekiskan thynnos, vilket ungefär betyder ”den som rör sig snabbt”. För det gör den. Mätningar som gjorts visar på hastigheter upp-

emot 80 km/h. Vanligtvis ser uppträder den i stim på mellan 50 och 1 000 individer, ofta pelagiskt på öppet vatten följande stim av andra fiskar. Inte sällan släktingen makrillen, som är en av tonfiskens favoritfödor.

DEN BLÅFENADE TONFISKEN har ett smeknamn som är allt annat än blygsamt. Den kallas ofta för ”alla fiskars konung”. Lite att leva upp till med andra ord. Bland världens sportfiskare är den attraktiv fångst tack vare sin storlek och enorma muskelstyrka. För det kommersiella fisket lockar det mycket höga marknadsvärdet. Det är det senare som tyvärr gjort att den blåfenade tonfisken, i likhet med en stor del av våra fiskar, starkt hotad på många platser i världen. Den har rödlistats av IUCN, eftersom man inte vet storleksordningen på beståndets totala utbredning. Med andra ord så är det förbjudet att fiska efter de tonfiskar som letat sig upp till oss i norr.

DEN BLÅFENADE TONFISKEN är den mest kända arten i tonfisksläktet, som ingår i familjen makrillfiskar. Och visst syns det att dessa arter är släkt. Tonfisken påminner om en gigantisk makrill i kroppsformen, med svartblått ryggparti, ljust silvergrå sidor och vit buk. Fenorna är mörkfärgade, undantaget rygg- och analfenan som går åt det ljusare hållet. Bakom de sistnämnda, på fiskens bakdel, finns ofta ett antal gula småfenor.

ARTEN FÖREKOMMER i stora delar av Atlanten, med ett ostligt bestånd som leker i Medelhavet, och ett västligt, som leker

Den blåfenade tonfisken har ett smeknamn som är allt annat än blygsamt. Den kallas ofta för ”alla fiskars konung”. Lite att leva upp till med andra ord.

i Mexikanska golfen. Detta är en av de mest långdistansflyttande fiskarna i världen, som i stort sett ständigt är på vandring. Det är också just därför den valt att återigen besöka våra farvatten. Det är efter försommarens lek i Medelhavet som unga och vuxna fiskar hakar på de varma havsströmmarna norrut. Många nöjer sig med områden söder och väster om Brittiska öarna, medan andra rundar kungadömet och simmar vidare med sikte på den svenska västkusten. Man har även gjort iakttagelser av tonfisk så långt norrut som Lofoten i Norge. Anledningen till de långa simturerna är givetvis bytesfisken.

SOM LITEN PARVEL nöjer sig tonfisken med att mumsa djurplankton och kräftdjur. En diet som senare byts mot fisk och bläckfisk i takt med att tonfisken växer. I våra nordiska hav är det makrill, sill, näbbgädda, bläckfisk och kräftdjur som står högst upp på menyn. Och att den att den gillar den svenska gästfriheten råder det inget tvivel om. En resa tur och retur Norden brukar innebära en

nätt viktuppgång på mellan 45 och 90 kilo för Herr eller Fru Tonfisk.

MAN TROR ATT anledningen till att tonfisken åter skådats här uppe hos oss beror på det minskade fisketrycket i Medelhavet i kombination med bytesfiskvandringen av makrill och sill. Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och danska DTU Aqua har tillsammans med sportfiskare och The International Commission for Conservation of Atlantic Tuna (ICCAT) under flera år arbetat med att fånga och märka blåfenad tonfisk för att lära sig mer om artens beteende och dess rörelsemönster. Resultatet visar på imponerande vandringar och att det dessutom är samma individer som återvänder till våra skandinaviska vatten från år till år.

NU ÄR DET bara att fortsätta att hoppas att världens länder tar sitt förnuft tillfånga för att motverka utfiskning och förorening av våra hav. Så att vi även i framtiden kan få njuta av exotiska besök som den blåfenade tonfisken.

DJUR

drycker Svalkande för

Vännerna är på ingång, grillen är tänd och dryckerna ligger på kylning. Festligheterna kan börja! På denna sida har vi handplockat en somrig kvintett från Brewery Internationals sortiment som lämpar sig lite extra bra till just dessa tillfällen.

härliga stunder

HAWAIIANSK FEELING!

Big Wave Golden Ale, Kona Brewing

Art.nr: 89665, 4,4 % vol

Pris: 23,90 kr + pant

En lättare gyllene ale med tropisk humlearom och fruktig smak med inslag av torkad ananas, ljust bröd, mango, honung och mandarin. Avnjuts som sällskapsdryck eller till exotiskt kryddade, heta rätter av exempelvis lamm eller nöt.

SOMMARKLASSIKER!

San Miguel Especial, San Miguel

Art.nr: 1585, 5,4 % vol

Pris: 16,90 kr

En ljus lager i internationell stil med lätt maltig doft och smak med inslag av majs, ljust bröd och honung. Passar till rätter av fisk och skaldjur, en sommarbuffé eller tillsammans med kryddstarka rätter. Eller helt själv tillsammans med goda vänner.

LÄSKANDE ALKOHOLFRITT!

San Miguel Radler 0,0, San Miguel

Art.nr: 19029, 0,0 % vol

Pris: 15 kr + pant

En härligt läskande citrontoppad, alkoholfri öl. Den perfekta sommardrycken för dig som gillar fruktig smak med liten sötma och inslag av citron, ljust bröd och örter. Gör sig bäst som sällskapsdryck utan komplement.

KOMPLEX & BALANSERAD!

All Day IPA, Founders Brewing

Art.nr: 1126, 4,7 % vol

Pris: 21,90 kr

Denna amerikan bjuder på en humlearomatisk smak med tydlig beska och inslag av passionsfrukt, grapefruktskal och örter. Som sina kollegor häromkring gör den sig bäst väl kyld, gärna tillsammans med ljust kött, plockmat, vegetariska rätter eller en god sallad.

SKOTTE MED STING!

Crabbie’s Original

Alcoholic Ginger Beer, Crabbie’s

Art.nr: 88594, 4 % vol

Pris: 26,90 kr

Bryggd i Skottland sedan 1801, enligt ett hemligt recept där ingefäran genomsyras i åtta veckor. Resultatet blir en ginger beer med söt, kryddig smak med hetta och tydlig ingefärskaraktär med inslag av citrus, päron och örter. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck.

74
ÖL
Samtliga drycker finns på Systembolaget

FHD-SKÄRM MED PAPPERSKÄNSLA

BLÅLJUSREDUCERING

KRAFTFULLT BATTERI

TCL:s surfplattor köper du på Elgiganten eller på elgiganten.se

QUIZ Bohus

Vem är egentligen familjen eller kompisgängets okrönta mästare i Västkustkunskap? Utmana dina nära och kära på sommarens roligaste, svåraste och förhoppningsvis mest givande quiz. Kavla upp ärmarna och låt kampen börja!

Ouizmaster: Pål Johansson

QUIZ

1 Som du säkert redan vet så är det ju i Bohuslän man ska befinna sig för att uppleva det bästa av sommaren. Men vet du hur varmt det varit här som mest, enligt SMHI?

A. +34,1°C (Säve, 1975)

B. +37,5°C (Hamburgsund, 1981)

C. +41,0°C (Strömstad, 1992)

2 …och vad ligger det svårslagna köldrekordet på, som sattes i Svarteborg den 9 februari 1966?

A.–35,6°C

B. –37,9°C

C.–39,3°C

3 Nog om väder, nu beger vi oss till havs. Vilken av följande är Bohusläns landskapsfisk?

A. Torsk

B. Sill

C. Makrill

4 När vi ändå är inne på djursymboler – vilken är Bohusläns landskapsinsekt?

A. Bålgeting

B. Läderbagge

C. Myskbock

5 På vilken av hällarna i Tanum hittar du den enorma ristningen av krigaren Spjutguden?

A. Litsleby

B. Vitlycke

C. Aspeberget

Tips!

Några av svaren kan du hitta i detta magasin.

6 Vad heter den kvinnliga huvudkaraktären i Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie?

A. Viveca Höök

B. Erica Falck

C. Annica Gjuse

7 I huvudrätten på Bohusläns landskapsmeny återfinns en klassiker i ny tappning. Vad har köttfärsen ersatts av i denna rätt?

A. Krabba

B. Musslor

C. Blåstång

8 Vad heter bron som förbinder Sverige och Norge i Strömstads kommun?

A. Grisbuktsbron

B. Fläsknäsbron

C. Svinesundsbron

9 På vilken bohuslänsk ö hittar du det gamla fiskeläget Mollösund?

A. Tjörn

B. Koster

C. Orust

10 Vad kallades den frikyrkliga rörelse i Bohuslän och andra delar av Västsverige under 1800-talet?

A. Schartauanismen

B. Equmeniakyrkan

C. Læstadianism

11 Vad var det för oväntad gäst som bland annat besökte Smögen under våren 2022?

A. En narval

B. En valross

C. En albatross

13 Danskar, norrmän och svenskar har genom århundradena fajtats om Bohusläns största stad, Uddevalla. Vilket år fick staden sina stadsrättigheter?

A. 1601

B. 1532

C. 1498

14 En häftig naturupplevelse är Bohusläns högsta vattenfall, med en fallhöjd på 46 meter. Vad heter det?

A. Björnefallet

12 Tveksamt om nyss nämnda gäst fick chansen att avnjuta någon av öns berömda räkmackor. Däremot kanske hen hade koll på hur mycket 1 kg oskalade räkor motsvarar i skalade. Vet du?

A. Ca 400 gram

B. Ca 600 gram

C. Ca 800 gram

B. Rävafallet

C. Älgafallet

15 Du har säkert sett den vaja lite här och var i landskapet. Men vet du vilka färger Bohusläns flagga har?

A. Röd, ljusblå & mörkblå

B. Gul, röd och vit

C. Grön, blå & röd

FACIT: 1A, 2B, 3C, 4C, 5A, 6B, 7B, 8C, 9C, 10A, 11B, 12A, 13C, 14C & 15A QUIZ

Prylarna för en lyckad sommar

Handen på hjärtat, har du verkligen vad som krävs för att ta dig an semestern 2023? Nej, vi tänkte väl det. På detta uppslag har vi samlat ett riktigt survivor-kit för alla som vill kunna njuta av lediga dagar fullt ut.

Calvados Grill M, Outwell, ca 695 kr En kompakt och bärbar kolgrill för sommarens picknickar och campingturer.

Carry Out Soft Cooler 12 l, Hydro Flask, ca 895 kr

Ett perfekta valet för dig som föredrar kall mat och dryck under långa dagar på stranden. Den här kylväskan håller din packning kylig i upp till 24 h.

Railroad Lantern Olive Drab, Barebones Living, ca 895 kr Robust, funktionell och högteknologisk lykta i snygg retrostil. Drivs på batteri eller USB, med en lystid på upp till 100 h.

Tändstål Swedish FireSteel Scout, Light My Fire, ca 119 kr

Utmana vännerna i en Robinsontävling eller bevisa att du klarar dig utan nymodigheter som tändstickor och tändare.

Solskärm i strå, Arket, 350 kr

Skydda dig mot solens strålar med en solskärm tillverkad av återvunnet papper och polyester. Enkel att rulla ihop, packa ned och ta med till stranden.

78 PRYLAR

Flip 6, JBL, ca 1 490 kr Vatten- och dammtät, bärbar högtalare för sommarens alla äventyr. 2-vägs högtalarsystem med enastående ljud och upp till 12 h batteritid.

Slowly Cap Khaki, Forét, ca 600 kr Gubbigt, avslappnat och helrätt under vilken lat och ledig dag som helst.

Sällskapsspel Prepper, Ninja Print, ca 500 kr Högaktuellt brädspel där du kombinerar sunt förnuft med kreativitet och strategisk skärpa. För MacGyvriga deltagare över 10 år.

Solglasögon Ellis, Monokel Eyewear, ca 1 500 kr Stiliga brillor i unisexmodell från svenska Monokel Eyewear. Handtillverkade av växtbaserat acetat.

2-in-1 Travel Pillow, Eagle Creek, ca 249 kr Smart resekompis som du lätt ändrar formen på beroende på användningsområde. Skön microfleece och mjuk fyllning.

79 PRYLAR

sommarkvällar!

Smakrika viner för

Bubblor, vitt eller rött – här är några av nyheterna du hittar på Bolaget. Och, drick med måtta!

Text: Niklas Simonsson

JULIEN BARTHAZAC

Crémant Rosé Brut

Art.nr: 7403 Pris: 99 kr

En blingig fransos som sätter guldkant på smaklökarna. Denna fruktiga rosé har en mycket frisk arom: eller vad sägs om inslag av persika, vattenmelon och smultron? Perfekt till såväl fördrink som en bättre skaldjurstallrik.

LUBANZI

Sparkling Cinsault Rosé

Art.nr: 6702 Pris: 38 kr

Bubbel på burk i denna sydafrikanska tappning är en riktigt ungdomlig och bärig historia. Mycket frisk och givmild med smaker av smultron, persika och hallon. Ljuvlig till både fisk och sallad.

FORSTREITER RIED SCHIEFER

Grüner Veltliner Kremstad DAC 2021

Art.nr: 3036 Pris: 159 kr

Mångnyanserad och örtig österrikare, som kanske kostar en liten slant. Men det får du tillbaka mångdubbelt smakmässigt. Drag av vitpeppar kryddar vinet tillsammans med en twist av päron, melon och lime.

CHÂTEAU LA RAME

2019

Art.nr: 7962 Pris: 119 kr

När desserten står på bordet eller kvällen är vigd åt ostprovning, då är detta söta vin utsökt att höja smakupplevelsen ännu ett snäpp. Vinet är generöst av friskhet och sötma, med rika inslag av aprikos, saffran och mandelmassa.

OBS! Drick ansvarsfullt och med måtta!

DE

MARTINO LEGADO

Semillón Sauvignon Blanc

Art.nr: 4697 Pris: 119 kr

Denna fruktiga chilenare har aromer från krusbär, svartvinbärsblad, päron och citron. Detta gör den, till skillnad från många rödviner, till ett finfint alternativ även när du lagt en nyfångad firre på grillen.

TOI TOI

Marlborough Pinot Noir

Art.nr: 13018 Pris: 59 kr

Rödfräs på burk? Jodå, det finns flera utmärkta alternativ. Detta mjuka från Nya Zeeland är utsökt smaksällskap till ljust kött eller vegetariskt. De bäriga nyanserna av jordgubbar och hallon samsas med mjuka inslag av kanel. Yummie!

ALKOHOLFRITT

HARDYS ZERO

Alcohol Free Chardonnay

Art.nr: 1916 Pris: 59 kr

Alkoholfritt vitt vin utsökt till en sallad eller en tallrik av havets läckerheter? Då är Hardys Zero värd en investering. Med fruktiga och ungdomliga toner samsas äpplen, persika och citron med inslag av fat.

SANGRE DE TORO

Alkohol Free Rosé

Art.nr: 11967 Pris: 42 kr

Mycket frukt, lite sötma och alkoholfritt: detta rosévin har allt du behöver. Servera välkyld och avnjut till fisk, vegetariskt –eller som utsökt sällskapsdryck i goda vänners lag!

80
ROSÉ
RÖTT
VITT
DRYCKER
picknick
Allt för en lyckad

Böcker & poddar för sommaren

Varje sommar behöver

en bra bok eller ett par poddar som sällskap på playan. Här är några finfina favoriter från Westredaktionen.

Text: Niklas Simonsson

Åren

HAR DU INTE hunnit läsa något av den senaste Nobelpris-tagaren Annie Ernaux?

Ingen fara, Åren är en utmärkt bok att börja med. Här får vi följa med från Ernauxs uppväxt i Normandie, genom livet som litteraturlärare i Paris och familjelivet fram till 2000-talet. En annorlunda självbiografi, som går lika mycket på djupet hos författaren som samtiden.

Det tredje riket

Karl Ove Knausgård

TREDJE DELEN I Morgonstjärnan-serien fortsätter där fjolårets Vargarna från evighetens skog slutade. Romanen handlar delvis om mysteriet kring ett black metal-band som påträffats döda i skogen. Knausgård belyser skickligt sakerna vi inte riktigt förstår, de mörka krafterna som är svåra att se genom livets begränsade lins. Knausgårds berättarspråk är lika fängslande som någonsin.

Den store konstnären

Hanna Jedvik, Jenny Abrahamsson

EN AV VÅRENS största snackisar, den första boken signerad duon Jedvik/ Abrahamsson. Den store konstnären handlar om två radiojournalister som ska göra ett reportage om den bortgångne konstnären Nici Falc. En spännande och fartfylld roman som blandar in mycket värme och humor i storyn.

Semesterspänning

Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters

Jan Guillou

UNDER 50 ÅR har Jan Guillou varit i toppskiktet bland landets främsta författare. Hans purfärska Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters är del två i hans spännande nya romanserie, där de välbekanta romankaraktärerna Carl Hamilton och Erik Ponti fortsätter sin kamp mot den moderna brottsligheten.

P3 Dokumentär

EFTER FLERA HUNDRA avsnitt är P3långköraren fortsatt omåttligt populär och bofast bland de svenska topplistorna. P3 Dokumentär släpper oberoende dokumentära avsnitt som behandlar händelser och företeelser ur et svenskt perspektiv.

Gynning & Berg

INGEN GÅR OBERÖRD från ett avsnitt signerat snackduon Carolina Gynning och Carina Berg. Hör paret fördjupa sig i mänskligt beteende i allmänhet och sina egna i synnerhet. Gapskratt och allvar i en härlig blandning.

82 TIPS
– Hittar sig själva
w)).islandoflight.art ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA Yuzu Sake, 500 ml, 10,5%, Art. nr: 191, 199:Finns att köpa i butik eller beställa genom www.systembolaget.se Serveringsförslag på baksidan. BREWERY.SE
Finns att köpa i butik eller beställa genom www.systembolaget.se Serveringsförslag nedan. Yuzu Sake, 500 ml, 10,5%, 191, 199:ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA SHOW CONCEPT PRESENTERAR DINNERSHOW MED 80-TALETS BÄSTA ROCKHITS spelas på Kulturhuset Skagerack i strömstad 5/7-5/8 Paradise City © Triff / Shutterstock.com TILLSAMMANS FÖR EN LEVANDE PLANET WWF arbetar över hela världen för att bevara hotade arter och livsmiljöer. Vi strävar efter att bromsa klimatförändringarna och uppnå ett hållbart nyttjande av våra naturresurser, så att de ska räcka också till kommande generationer. Stöd vårt viktiga arbete. Välj det sätt som passar dig bäst! GE GÅVA Swisha 901 9746 BLI FADDER wwf.se/blifadder

Nöjeskalender

På följande sidor har vi handplockat godbitarna från sommarens bohuslänska nöjesutbud.

GUIDE

JUNI

Torsdag 22 juni

Partypatrullen

Böstebar, Grebbestad

Fredag 23 juni

Johnny L’amour

Slussens Pensionat, Henån

Jonas & Björn

Hotel Strana, Hälleviksstrand

Lördag 24 juni

Rock Cirkus (även 14–15 & 28–29/7)

TanumStrand, Grebbestad

Chuck’s Beat Böstebar, Grebbestad

Söndag 25 juni

Lindsborg Swedish Folk Dancers

Stadsparken, Lysekil

Onsdag 28 juni

44-Cup

Marstrand

Seglingstävling med världseliten.

Torsdag 29 juni

Linnea Henriksson (även 30/6 & 1/7)

Slussens Pensionat, Henån

Kalles Kaviar Cup (t.o.m. 2/7)

Kungshamn, Smögen, Hunnebostrand, Bovallstrand

Ungdomsturnering i fotboll.

Hamnfest med Nattsudd

Södra Hamnen & Centrum, Uddevalla

Gyllene Tider (17 juli)

Gullmarsvallen, Lysekil

Pantaenius Bohusracet (29/6–2/7)

Start: Södra Hamnen, Uddevalla Kappseglingstävling med målgång på Smögen.

Fredag 30 juni

Håkan Hellström

Gullmarsvallen, Lysekil

Skaftödagarna (30/6–2/7)

Skaftö, Lysekil Med aktiviteter, tävlingar, musik och annat skoj.

Thomas Pianobar (även 1/7, 2–3 & 11–12/8)

Norra Hamnen 5, Lysekil

Lady Cruise Hedekas

JULI

Lördag 1 juli

Ayla, Jecko & Jessie med musiker Stallebrottet, Bohus-Malmön Familjeshow.

Bokenäs Swimrun

Bokenäs, Uddevalla

Gammelgårdens Marknad Gammelgården, Hunnebostrand

Måndag 3 juli

Moonica Mac (även 4/7)

Slussens Pensionat, Henån

Tisdag 4 juli

GKSS Match Cup Sweden (4–9/7) Marstrand Segling i världsklass.

Onsdag 5 juli

Dinnershow ”Paradise City” Societetshuset Skagerrak, Strömstad

Magnus Carlson & Gunnar Frick (även 6/7)

Slussens Pensionat, Henån

Fredag 7 juli

Träbåtsfestivalen (7–9/7)

Södra Hamnen, Skärhamn

Marstrandsfånge No 90 Kleist (7/7–19/8)

Carlstens Fästning, Marstrand Av och med Stefan Andersson.

Göteborgs Kammarkör (26 juni) Scen på Bônn, Hamburgsund

Joel Alme (även 8/7)

Slussens Pensionat, Henån

Barnteater: Tamaras risiga kista

Dyrön, Tjörn

Duo Jag (även 8/7)

TanumStrand, Grebbestad

JamLadies (även 8/7)

Böstebar, Grebbestad

Mule Skinner Band & Towe Widerberg

Lane Loge, Uddevalla

Björn Rosenström & Det jävla bandet Jordhammars Herrgård, Ödsmål

Papa Dee

M/S Soten, Smögen

Lördag 8 juli

Staffan Hellstrand

Unda Camping, Uddevalla

Creedence Tribute Stallebrottet, Bohus-Malmön

Patrick Sundberg

Bandeja Bar, Lysekil

Strömstadsmilen Centrum, Strömstad Löparfest för alla.

Hamburgsunds SUP-lopp Hjalmars, Hamburgsund

Medeltidsdagar (8–9/7)

Bohus Fästning, Kungälv

Räkracet – Folkracefestival (även 9/7)

Hogenäsbanan, Kungshamn

Söndag 9 juli

Spring Street Band (även 10/7)

Böstebar, Grebbestad

Måndag 10 juli

Peter Johansson & JamLadies Charlottenlund, Grebbestad

Tisdag 11 juli

Folk och rövare i Kamomilla stad Scen på Bônn, Hamburgsund Familjeföreställning.

Västkustens Dansfestival (11–14/7)

Lane Loge, Uddevalla

Mange Olsson Unplugged Böstebar, Grebbestad

Spring Street Band – Bruce Springsteen Tribute Stallebrottet, Bohus-Malmön

Kaprifoljoggen (varje tisdag t.o.m. 1/8) Bovallstrand Terränglopp för hela familjen.

Onsdag 12 juli

Nyfiken Gul (även 13/7) TanumStrand, Grebbestad

The Babes (även 13–15/7) Böstebar, Grebbestad

Per Wockartz (även 15/7) Bandeja Bar, Lysekil

86
GUIDE
Markus Krunegård (10–12/7) Slussens Pensionat, Henån Johnossi & Kristofer Greczula (17 juli) Charlottenlund, Grebbestad

Torsdag 13 juli

Arvid Nero

Slussens Pensionat, Henån

Fredag 14 juli

Duo Jag

Stadsparken, Strömstad

Lördag 15 juli

Jonas Lundqvist

Slussens Pensionat, Henån

Pernilla Andersson Stallebrottet, Bohus-Malmön

Räkans Dag Centrum, Strömstad Med musik, underhållning och räkskalnings-SM.

Sotekanalens Dag Hunnebostrand

Fotovecka (15–23/7)

Smögen Dyk & upplevelser, Smögen Tävling i undervattensfotografering för proffs och nybörjare.

Söndag 16 juli

Noice

TanumStrand, Grebbestad

Uno Svenningsson

Böstebar, Grebbestad

Tisdag 18 juli

Moneybrother (även 19/7)

Slussens Pensionat, Henån

Andreas Johnson

Böstebar, Grebbestad

Djungelboken

Scen på Bônn, Hamburgsund Familjeföreställning.

Uno Svenningsson (även 25/7)

Jordhammars Herrgård, Ödsmål

Onsdag 19 juli

Björn Rosenström & Det jävla bandet TanumStrand, Grebbestad

Lillasyster

Jordhammars Herrgård, Ödsmål

EC Band (även 20–22/7)

Böstebar, Grebbestad

JEM (även 26 & 29/7)

Bandeja Bar, Lysekil

Torsdag 20 juli

Pernilla Andersson (även 21/7)

Slussens Pensionat, Henån

Hitit (även 4–5/8)

TanumStrand, Grebbestad

Me & Julio – Paul Simon Tribute Stallebrottet, Bohus-Malmön

Sabina Ddumba (14 juli) Slussens Pensionat, Henån

Sommarkonsert med Öbarna Kyrkan, Grundsund

Fredag 21 juli

JamLadies (även 22/7) TanumStrand, Grebbestad

Louise Hoffsten M/S Soten, Smögen

Erik Gullemo (även 22/7) Björholmens Marina, Klövedal

Lördag 22 juli

Sommarteater – Kom igen Charlie (t.o.m. 6/8) Stallebrottet, Bohus-Malmön

Johan Airijoki Slussens Pensionat, Henån

The Visitors – ABBA Tribute Scen på Bônn, Hamburgsund

Söndag 23 juli

Sarah Klang (även 24/7) Slussens Pensionat, Henån

Emrik med vänner Böstebar, Grebbestad

Måndag 24 juli

Jill Johnson & Tennessee Tears Charlottenlund, Grebbestad

Sommarjazzveckan (24–28/7)

Gustafsberg, Uddevalla Med bl.a. Lars Jansson Kvintett, Hederosgruppen & Kristin Amparo.

Jul-i-juli-quiz med Per-Olles Böstebar, Grebbestad

Tisdag 25 juli

Daniel Lemma (även 26/7) Slussens Pensionat, Henån

Johan Boding med vänner (även 26/7) Böstebar, Grebbestad

Karius & Baktus Scen på Bônn, Hamburgsund Barnteaterföreställning.

Onsdag 26 juli

Timo Räisänen Stallebrottet, Bohus-Malmön

Calles Kompband (även 27/7

TanumStrand, Grebbestad

Torsdag 27 juli

Haaks 30 år (även 28/7)

Scen på Bônn, Hamburgsund

Svanesundsfestivalen (27–29/7)

Svanesund

Med bl.a. Drängarna, Fröken Snusk, Lotta Engberg, Black Ingvars & 250 kg Kärlek.

Maja Francis Slussens Pensionat, Henån

Robin Bengtsson

Böstebar, Grebbestad

Uddevallakalaset (27–29/7)

Centrum, Uddevalla

Fredag 28 juli

Amaze Festival

Havsvallen, Smögen

Med Steve Angelo, Daniela Rathana, Oliver Ingrosso, A7S, Otto Knows, Viktor Leksell & Bolaget.

Mikael Rickfors

M/S Soten, Smögen

89
GUIDE

Solala

Slussens Pensionat, Henån

Malin & The Old Man’s Band (även 29/7)

Pensionat Ekenäs Koster, Sydkoster

SOAP (även 29/7)

Böstebar, Grebbestad

Lördag 29 juli

Timo Räisänen

Slussens Pensionat, Henån

Fästningsspelen (även 30/7)

Carlstens Fästning, Marstrand

Söndag 30 juli

Christian Kjellvander

Slussens Pensionat, Henån

Eric Gadd

Böstebar, Grebbestad

Måndag 31 juli

Kolonien & Kristin Amparo

Slussens Pensionat, Henån

Patrik Isaksson

Böstebar, Grebbestad

AUGUSTI

Tisdag 1 aug

Haaks

Slussens Pensionat, Henån

Echoes – Pink Floyd Tribute

Böstebar, Grebbestad

Moderna Tider – Gyllene Tider Tribute Stallebrottet, Bohus-Malmön

Onsdag 2 aug

Emil Jensen

Slussens Pensionat, Henån

Uncle Jam (även 3–5 & 9–12/8)

Böstebar, Grebbestad

Gul Front (även 3/8)

TanumStrand, Grebbestad

Patrik Isaksson

Jordhammars Herrgård, Ödsmål

International Food Festival (2–5/8) Kungstorget, Uddevalla

Torsdag 3 aug

Tingsek (även 4–5/8) Slussens Pensionat, Henån

Diggiloo

Skeppsbroplatsen, Strömstad Med bl.a. John Lundvik, Jessica Andersson, Hanna Hedlund, Di Leva & Daniel Norberg.

Smash Into Pieces

Jordhammars Herrgård, Ödsmål

Fredag 4 aug

Comedy Carnival

Scen på Bônn, Hamburgsund Med Henrik Nyblom, Petrina Solange, Magnus Betnér & Nisse Hallberg.

Robert & Maria Wells

M/S Soten, Smögen

Taube, Cornelis & jag med Karl Martindahl (även 5/8)

Friluftsmuseet Fiskartorpet, Strömstad

Oddebollen (4–6/8)

Gustafsberg, Uddevalla Ungdomsturnering i fotboll.

Lördag 5 aug

Västerhavsveckan (5–13/8)

Hela Bohuskusten

Temavecka för havsmiljön med aktiviteter för hela familjen.

Söndag 6 aug

Ale Möller Trio

Slussens Pensionat, Henån

Onsdag 9 aug

Dún Aengus Stallebrottet, Bohus-Malmön

Torsdag 10 aug

Rebecca Törnqvist

Slussens Pensionat, Henån

Fredag 11 aug

Miss Li & Thomas Stenström Stenungsbaden, Stenungsund

Louise Hoffsten

Slussens Pensionat, Henån

Harpo M/S Soten, Smögen

Lördag 12 aug

Uddevalla Grand Prix of Sweden (även 13/8)

Glimminge Motorstadion, Uddevalla Skandinaviens största motocrossevenemang.

Fredag 18 aug

Bohusfest (18–20/8)

Evja, Dingle Klättringsfestival med musik, dans, föredrag, kurser och workshops m.m.

Arvingarna Surfviken, Stenungsund

Lördag 19 aug

Tjörn Runt by COWI Stenungsund Seglingstävling där olympiamästare möter familjeseglare.

Stenungsön Runt (SUP-tävling) Surfviken, Stenungsund

Bon Bell!

Slussens Pensionat, Henån Scensommarkonsert med GöteborgsOperan Strömstad

Wild & Crazy Centrum, Uddevalla Med bl.a. cruising, utställningar och musik.

Gustafsbergsdagarna (även 20/8)

Gustafsberg, Uddevalla

Tändkulemotors Dag

Norra Hamnen, Lysekil

Onsdag 23 aug

Tour of Scandinavia – Etapp 2 Grebbestad–Strömstad Världens mest prestigefyllda etapplopp i cykel för kvinnor.

Fredag 25 aug

Orust Sailboat Show med Öppet Varv (25–27/8)

Ellös, Orust Skandinaviens största segelbåtsmässa.

SEPTEMBER

Fredag 1 sept

Icebug Xperience 2023 (1–3 sept) Hunnebostrand, Kungshamn, Smögen Äventyrlig löparfest i tre dagar.

Lördag 2 sept

Staffan Scheja Skaftö Folkets Hus, Grundsund

Torsdag 7 sept

Island of Light (7–10/9) Smögen Internationell ljuskonstfestival.

Fredag 8 sept

Uddevalla Open (8–10/9) Olika platser, Uddevalla Nordisk parasporthelg.

Lördag 16 sept

Ostronets Dag Centrum, Grebbestad

90 GUIDE
Grant M Purdy
Moneybrother (18 aug) Jordhammars Herrgård, Ödsmål
Foto:

NORDENS STÖRSTA

SPORTBUTIK 14 000 m 1 KM SÖDER OM GREBBESTAD

LEKLAND INNE & UTE

KLÄTTERBANA / BUNGY TRAMPOLINE / HOPPBORG

WIFI / RESTAURANG / MINILIVS

SKATEBOARDRAMP / FILMRUM FÖR BARNEN

CHOKLADHJUL/BOLLKASTNING

Ställplats

I GREBBESTAD HITTAR DU SPORTSHOPENS TVÅ STÄLLPLATSER. EN PRECIS VID NORDENS STÖRSTA SPORTBUTIK OCH EN MITT UTE I NATUREN. BÅDA PRECIS VID HAVET!

BESÖK WWW.SPORTSHOPEN.COM FÖR ÖPPETTIDER I ALLA VÅRA BUTIKER

OCH MÅNGA, MÅNGA FLER... GREBBESTAD 2
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.