West Magazine 2018

Page 1

MODE / NÖJESKALENDER / JUBILEUMSNUMRET 10 år

REBECCA & FIONA

Gratis!

Vastkusten ALLT FÖR EN FANTASTISK SOMMAR PÅ

Norpa ett exemplar

RESTAURANGGUIDE • SOMMARDRYCKER • AKVARELLER • UTFLYKTSTIPS BOHUSBROTT • HAVSVARELSER • VM-SPECIAL • SMULTRONSTÄLLEN


Välkommen till Pondus Vi erbjuder dig en unik mix av de starkaste modevarumärkena. Hos oss är det enkelt att göra ett stilsäkert köp.

E T T U R VA L AV VÅ R A VA R U M Ä R K E N

SMÖGE N | B OVALLSTRAND | STRÖ MSTAD | TR OLLH ÄT TAN UD D E VALL A | PARTILLE | KARLSTAD | H OVÅS Pondus Home of Brands | pondus.eu




I år distribueras West med en Toyota Hilux från vår trogna partner Erlings Bil Anders Neck, West Magazine Läs mer om Toyota Hilux på toyota.se



OTTO KNOWS REBECCA & FIONA VIGILAND ADRIAN LUX - AMANDA WINBERG ALBIN MYERS - WAHLSTEDT

SMÖGEN 28 JULI

BILJETTER: AMAZEFESTIVAL.SE

ANGE KOD: WEST

FÖR 50KR RABATT PER BILJETT


Foto: Mio Sallanto

49.

Rebecca & Fiona

Innehåll

2018 12

52.

Sommarens snyggaste outfits

Best of the west

20 Tre Barnfavoriter 22

VM-festen är här

33

Ät dig genom Bohuslän

43

Sommarens drycker

81

Stekiga hällrecept

75.

84 Kantcirkeln 86

Stjärnornas pärlor

88

Nordiska akvarellmuseet

92 Bohusbrott 98 Smultronställen 106 Nöjeskalendern 8

26.

Västerhavets konstigaste

Into the wild


99 KR

139,90 NOK

329 KR

449,90 NOK

vinunic.se

Expressen Söndag 31/12 2017

&

Valpolicella Classico

6998 Masi Valpolicella Bonacosta, 750 ml 99 kr, 139,90 NOK. Alkoholhalt 12%. (Finns även i 375 ml.) 74790 Masi Valpolicella Bonacosta, 3 l BIB 329 kr, 449,90 NOK. Alkoholhalt 12%.

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem


LEDARE

West Magazine 2018 Chefredaktör Pål Johansson Redaktörer Karolina Arenhäll Niklas Simonsson Rebecka Banck Marcela Elofsson Linnea Lindblad Klara Bolmgren Isac Lundmark Layout Love Eneroth Martin Isaksson Ronja Willners

Det stjärnspäckade jubileumsmagasinet

A

tt tiden går fort när man har roligt är ingen överdrift. Och så kul som vi haft det senaste årtiondet så är det kanske inte så konstigt att det redan är dags för West Magazine nummer 10. Ett helt decennium har hunnit passera sedan Oscar och Johan förverkligade idén om att bli tidningsmakare med sitt alldeles egna västkustmagasin. Ett magasin om och för Bohuslän som samtidigt var ett modernt och piggt komplement till dåtidens tidningsalternativ. Miljontals liter vatten har böljat under Tjörnbron och kluckat under Smögenbryggan sedan dess. Och West Magazine har gått från en liten fjunig uppstickare till att bli ett lika självklart som omtyckt inslag i semesterfirares och infödingars strandväskor, hängmattor och solstolar.

JUBILEUMSNUMRET SOM DU nu håller i din hand har vi därför försökt fylla med så mycket matnyttigt och inspirerande som det bara går. Vi har helt enkelt gjort vårt yttersta för göra din vistelse längs Sveriges vackraste kust till den bästa tänkbara. Här kan du grotta ned dig i spännande bohusbrott, träffa Västerhavets konstigaste invånare, få tipsen för sommarens utflykter och lära dig laga en smarrig middag på stekhällen. Lägg därtill ett par somriga 10

modereportage och en personlig intervju med housedrottningarna Rebecca & Fiona och du får ett magasin väl värdigt supersommaren 2018. Och vad vore väl ett magasin under ett VM-år utan ett stort härligt fotbollsreportage? SÅ HÄR AVSLUTNINGSVIS skulle vi vilja ta tillfället i akt att tacka alla medarbetare, skribenter, fotografer och, framförallt, annonsörer som gjort denna resa möjlig. Ett lite extra stort tack skulle vi vilja rikta till Klas Tryborn på Hamnen 4, som faktiskt var den första att boka en annons i en tidning som just då inte existerade.

Digital redaktör Rebecka Banck Annonsförsäljning Oscar Johansson Anders Neck Tryck Printer.se Upplaga 40 000 ex Om West Magazine West Magazine produceras av Glory Days AB och distribueras via utdelare, direktutskick samt tidningsställ på över 700 platser i hela Bohuslän. Om Glory Days Glory Days AB är en content marketingbyrå som hjälper företag och organisationer med kommunikation, reklam och innehåll i såväl tryckt som digital form. Läs mer om oss på: glorydays.se Vi reserverar oss för eventuella feltryck, pris- och programändringar.

VÄL MÖTT PÅ Bohusläns klippor, uteserveringar och bryggor i sommar! Trevlig läsning!

Pål Johansson, chefredaktör

PS. Missa inte att följa oss i sociala medier!

West-ambassadören Stina Säg hej till glada göteborgaren Stina Jörneman – som för andra året i rad är vår West-ambassadör. Det är hon som ser till att just du får magasinet i din hand. Hon älskar Bohuskusten och har sedan barnsben kryssat längs kusten i både båt och bil. Har du frågor, funderingar eller tips? Kontakta Stina på stina@westmagazine.se.

West Magazine @west_magazine

Stinas kläder kommer från:


Mitt på Smögenbryggan Några meter från havet har vi bästa utsikten över Smögenbryggan och hamnens inlopp. Vår meny är inspirerad av de lokala råvaror som Smögen och havet har att erbjuda tillsammans med en bred variation av kötträtter och de klassiker som hör sommaren till. Öppet dagligen med trubadur, Dj´s, TV-sport och fest till 03.00. Allt under samma tak!

Ses i sommar!

S m ö g e n b r y g g a n | S i l l g a t a n 16 | 0 5 2 3 - 7 0 8 5 0 | w w w. h a m n e n 4 . s e


GUIDE

BEST OF THE WEST En färgsprakande 97-åring DEN 6-7 JULI fylls Grebbestads gator med färg, musik och dans när det är dags för Carnevalen. Festen är centrerad kring alla de utsmyckade ekipage som rullar och dansar fram på gatorna. Carnevalen hölls första gången redan 1921, så det är en pigg 97-åring som bjuder upp till dans i sommar!

Grebys-kock i Dessertmästarna RESTAURANG GREBYS I Grebbestad var från början en gammal konservfabrik. I dag är det en omtyckt restaurang som med sin oslagbara skärgårdsutsikt lockar allt från turister till bröllopsarrangemang. Det har visat sig att Grebys eminenta köksmästare Richard Karlsson inte enbart lagar förstklassig mat. Han är även en fena på att baka söta desserter och tårtor, något vi kunde se i årets säsong av ”Dessertmästarna” på Kanal 5.

Fisk med miljöansvar FELDTS BRYGGA ÄR klassisk västkust i ett vackert ostronskal. En oas i Kungshamn för alla älskare av havets läckerheter. Välj bland färsk fisk och nykokta skaldjur i butiken eller avnjut en kväll i restaurangen med trubadur och skaldjursbuffé. Feldts tar även ett stort miljöansvar genom att som en av ett fåtal restauranger och fiskbutiker vara MSC-certifierade.

Sommaren på Pondus HOS PONDUS HITTAR du kläder och accessoarer för både dam och herr från flera av marknadens starkaste varumärken. Under sommartid öppnar de även upp sina sommarbutiker på mysiga Smögen och i idylliska Bovallstrand. För fler butiker: pondus.eu 12



GUIDE

Ljuskonst i världsklass DEN SOM BESÖKER Smögen 13–16 september får vara med om något unikt. Aldrig tidigare har världens främsta Art Light-konstnärer visat upp sin konst på en avlägsen plats långt uppe i norr. Vanligtvis håller de till i världens metropoler, men i år lyser de upp himmel, hav och klippor hos oss. De lockades av skönheten och den rena miljön och är säkert också nyfikna på det ljuskonstverk som alla fjärdeklassare i Sotenäs just nu skapar. Läs mer på islandoflight.se.

Teresa Mar från Österrike kommer att lysa upp viken med Smögens mest kända sjöbodar.

Holebrook öppnar i Strömstad

Noll meter från havet GULLMARSSTRAND ÄR HOTELLET som bokstavligt talat sträcker sig ut över havet i Fiskebäckskil. De har fått flera imponerande utmärkelser och förutom en avkopplande hotellvistelse erbjuder de unika lokaler för fest, bröllop och konferens. Vad du än gör i sommar – missa inte deras nyrenoverade restauranger med uppdaterade menyer.

MISSA INTE HOLEBROOKS nyöppnade butik på Norra Hamngatan 9 i Strömstad. Den har öppet varje dag hela sommaren och är ett perfekt ställe att komplettera din sommargarderob. Holebrook har rötterna i stickade plagg med skandinavisk ton, med inspiration från havet och ett klassiskt hantverk. Tommy Zip och Inger Hood är hämtade ur deras Originalslinje – värmande alternativ som är perfekta när dagen svalnar av och kvällen tar vid.

Foto: Fredrik Skogkvist

Modeskaparna från Smögen BAKOM VARUMÄRKET A PART OF THE ART står två Smögenbördiga tjejer. Jenny Neck och Lisa Söderman har efter lång erfarenhet i modebranschen tillsammans skapat tidlösa plagg med syftet att de ska vara lika bekväma som fina att bära. Du hittar dem bland annat i Pondus butiker och Step by Step. apartoftheart.com

14


En plats – allt du behöver!

torp.se

Torp Köpcentrum

torpkopcentrum

torpcentrum


GUIDE

Gert Wingårdh på Strandverket BLAND MARSTRANDS BÅTLIV och rosésmuttare ligger Strandverket Konsthall – en oas för de som vill varva sol och hav med vacker konst. Under sommaren 2018 ställer ingen mindre än tv:s expertarkitekt Gert Wingårdh ut. I ”8 projekt – från Liljevalchs till Nationalmuseum” har han valt ut åtta projekt som speglar vår samtid. Missa inte!

Ger västkustkänslan ett uttryck

Smakrik sommardrink

NAUTIC-MÄNNISKORNA KAN sin sak. Med plagg framtagna

SOMMAR OCH RABARBER är en svårslagen duo. Vikbo Cider Röd Rabarber har en ljuv smak av rabarber med inslag av vanilj. Fyll ett glas med is och några limeskivor och häll upp cidern så flyttar festen in i munnen. Limeskivorna lyfter nämligen den underliggande vaniljtonen och får Röd Rabarbers fulla smak att slå ut i blom.

utifrån passionen för havets hemligheter och funktionell tålighet lyckas de varje säsong sätta fingret på vad kunden vill ha. Deras Marstrand Striped Tee är en klassisk kombination av medveten västkustlook och komfort. Med skönt råa kanter vid hals och ärmar tål den att provas både ute på havet och för kvällshäng inne i en nyfunnen vik. Hela sortimentet hittar du på Sportshopens välsorterade sajt.

Storslagna Tjurpannan NATURRESERVATET TJURPANNAN sydväst om Havstenssund är en häftig plats på många sätt. Eftersom platsen saknar en skyddande ytterskärgård är det ett av kustens mest exponerade fastlandspartier. Området lämpar sig för såväl sköna promenader med en svårslagen utsikt som sköna dopp från klipporna när väder och vind tillåter. 16


Nya Volvo V60 SKYDDA DET SOM ÄR VIKTIGT FÖR DIG

Nya Volvo V60 SKYDDA DET SOM ÄR VIKTIGT FÖR DIG

Nya Volvo V60 skyddar det som är viktigt för dig. Oavsett vem du är, var du kommer ifrån, var du bor eller vem du älskar. Med det allra bästa vi har att erbjuda inom aktiv säkerhet, kombinerat med skandinavisk design, smart teknologi, köregenskaper Nyaför Volvo skyddar det som viktigt för dig. Oavsett vem du är, är varnya du kommer ifrån,generations var du bor eller vem du älskar. – redan idag. allaV60 typer av vägar ochärett imponerande lastutrymme, V60 nästa herrgårdsvagn Med det allra bästa vi har att erbjuda inom aktiv säkerhet, kombinerat med skandinavisk design, smart teknologi, köregenskaper för alla typer av vägar och ett imponerande lastutrymme, är nya V60 nästa generations herrgårdsvagn – redan idag.

VÄ L KOMMEN TIL L STENDA HL S BIL EL L ER

V Ä L K O MB MYE G N GT I D L LI NS TBEI NL D P AÅ H LVSOBLI VL OECL A L ERRS . S E BYG G D I N B I L PÅ VO LVO C A RS . S E

made by sweden

made by sweden

Nya Volvo V60 kostar från ca 320 900:– (D3 man). Bränsleförbrukning blandad körning: 4,3–7,8 l/100 km. Koldioxidutsläpp CO2: 114–178 g/km (D3 man med A-klass däck–T6 aut med C-klass däck). Nya Volvo kostar från caMiljöklass 317 000:– Euro (D3 man). Bränsleförbrukning blandad körning: 4,3–7,8 l/100 Koldioxidutsläpp CO2: alltid 114–178 g/km (D3 mansamt med A-klass däck–T6 med C-klass däck). Läs mer på volvocars.se Alla siffrorV60 är preliminära. 6d-TEMP. Bilen på bilden är extrautrustad. När du km. köper en ny Volvo ingår Volvo Assistans vagnskadeochautrostskyddsgarantia Alla siffror är preliminära. Miljöklass Euro 6d-TEMP. Bilen på bilden är extrautrustad. När du köper en ny Volvo ingår alltid Volvo Assistans samt vagnskade- och rostskyddsgarantia Läs mer på volvocars.se

Lilla Edet Stenungsund StenungsundÄlvängen Älvängen 0200-750024 0200-75 00 24 Lilla Edet Brovägen 20 Munkerödsvägen 3A Svenstorpsvägen 25 www.stendahlsbil.se Brovägen 20 Munkerödsvägen 3A Göteborgsvägen 56 www.stendahlsbil.se (Endast Serviceverkstad) (Endast Serviceverkstad)


GUIDE Foto: Dan Ljungsvik

Seglareliten intar Lysekil BOKA IN 6–11 AUGUSTI i kalendern – då är det nämligen dags för årets upplaga av seglartävlingen och folkfesten Lysekil Women’s Match. Under dessa fullspäckade dagar får vi se de bästa kvinnliga seglarna tävla i rafflande matchracingdueller. Utöver förstklassig segling bjuds det på gratiskonserter i Havsbadsparken och spännande aktiviteter för både stora och små.

Blackwater – Nyhet från Tusenö KLOCKFÖRETAGET TUSENÖ HAR i samarbete med Sjöräddningssällskapet tagit fram den limiterade modellen Blackwater. Syftet med den slitstarka klockan är att hylla västkusten och samtidigt bidra till sjöräddningen och en bättre miljö. Tusenö tänker långsiktigt och är stolta över samarbetet, hållbarhetstänket och designen. För den som vill bära en Blackwater gäller det att vara snabb då klockan enbart tillverkas i 300 exemplar.

Fjällbackas bästa shopping I VÅRAS SLOG Rogers i Fjällbacka upp portarna till sin efterlängtade systerbutik STEP by STEP. I butiken på Galärbacken 11 hittar du trendsäkra plagg från bland andra Whyred, Stylein, Graumann och Rodebjer. Ta en paus från solen och spana in denna nyöppnade pärla.

Somrig rosé DET SJÄLVKLARA VALET I

Foto: Maria Erlander

18

roséglaset i sommar är denna cabernet sauvignon från sydafrikanska Mulderbosch. Vinet har en vackert klar färg och doft av ros, körsbär och jordgubbar. Smaken för tankarna till granatäpple, roségrapefrukt och örter. Serveras väl kylt och passar på picknicken tillsammans med exempelvis fisk och skaldjur.


Bryggan Grebbestad | 0525-107 90

Vi finns pĂĽ Facebook @classiccornersweden


MAT & DRYCK

3

favoriter

på The Barn

The Barn fortsätter att leverera några av västkustens mest välkomponerade burgare. Sommarens meny erbjuder flera måsten när det kommer till både mat och dryck. Här är krögarna Marcus Martinsson, Linus Johansson, Maher Sahli och Alfred Karlssons personliga favoriter. Text: Klara Bolmgren Foto: Johannes Stenson


R

estaurang The Barn i Göteborg har serverat sina omtyckta burgare i flera år och sedan sommaren 2017 har vi kunnat njuta av deras svensk-amerikanska mathantverk även på Smögen. Krögarna hjälper oss att välja det bästa från deras spännande meny.

HAMBURGAREN PRÄSTEN ÄR The Barns signaturburgare som har varit med från begynnelsen. Den består av Sivans prästost, karamelliserad lök, rostad lök, saltgurka och dijonnaise. – Det som utmärker Prästen är framförallt osten. Vi använder oss av en arton månader lagrad prästost som är riktigt bra och smakrik. Osten tillsammans med den söta karamelliserade löken är en bra kombination som gör Prästen lätt att tycka om, säger Marcus. För att få ut så mycket som möjligt av burgaren rekommenderar han att dricka Östgöta Sädesbrännvin och The Barns egna skördeöl till. DEN EGENTILLVERKADE SNAPSEN Månsken har toner av söt karamell, syrligt äpple och rökigt ek. Denna trevliga och lättsamma snaps har en alkoholhalt på rimliga 32%.

– Månsken passar till det mesta men den togs från början fram till vår baconburgare, Svinet. Kombinationen av den söta karamellen och det salta baconet gör att det blir en succé. Även äpple och fläsk fungerar bra ihop, säger Linus. ETT RELATIVT NYTT inslag på The Barns meny är de friterade ostronen. De serveras med egengjord majonnäs och toppas med picklad chili som tillför en lätt hetta. – Folk förknippar ofta ostron med champagne och en viss typ av servering. Vi tycker om att ta något fint och smutsa ner det lite. Genom att fritera ostron plockar vi in den amerikanska matkulturen och det blir mer The Barn-stil på det hela. Att äta ostron friterat blir dessutom en bra ingång till den som inte har testat det innan, eller för den som inte är förtjust i ostron på det klassiska viset. Tillhör du dem som älskar den traditionella ostronsmaken får du vara beredd på att det inte smakar likadant. Även konsistensen är annorlunda, friteringen gör att det blir krispigt och mer tuggbart. Den perfekta snapsen till ett friterat ostron är enligt Alfred en Hallands Fläder, där hettan från chilin gifter sig med smakerna från den söta blomman. 21


SPORT

VM-FESTEN ÄR HÄR!

Vilka har vad som krävs för att utmana Tyskland om guldet och hur revanschsugna är egentligen Brasilien? Och hur stora är Sveriges chanser? Vi har rådfrågat några experter och västkustspelare för att försöka sia hur årets VM slutar. Text: Niklas Simonsson Illustration: Love Eneroth

22


Eller, är det så enkelt? Finns det inget utrymme för några poplag att överraska? – Det är alltid kul med lag som skräller, men jag har svårt att se vilka som på allvar kan utmana de stora. Jag intervjuade Victor Nilsson Lindelöf som sa att Sverige kommer vinna VM, men jag delar väl inte riktigt hans åsikt, säger Sportbladets Malin Wahlberg.

Det är alltid kul med lag som skräller, men jag har svårt att se vilka som på allvar kan utmana de stora.

VM TIPS Västk lirarnustas

Bohuslän har i år tre lag i division 1 södra. Vi lät en lirare per lag spåna VM och ge sin analys av deras säsong så här långt. Hur ser din drömfinal ut? – Det skulle ju vara Sverige mot Island. Känns osannolikt, men det hade varit drömmen.

Foto: Tobias Åberg

D

SS. De Stora Sju. Så brukar de omnämnas, länderna som alltid tillhör förhandstipsen inför fotbolls-VM. Tyskland, Brasilien, Italien, Spanien, Argentina, Frankrike och England. Tillsammans har de vunnit 18 av de 20 spelade VM-turneringarna. Inför Ryssland 2018 så eliminerade Sverige som bekant Italien i play-off. Och helt ärligt – vem utanför de brittiska öarna tror på England? Därmed återstår alltså bara fem av favoriterna, och där finner vi slutsegraren.

Erik Lund Spelande tränare Ljungskile SK

Vilket land tror du blir årets utropstecken i VM? – Jag hoppas på Sverige så klart, men jag säger Island. Vilka håller du på? – Jag är svag för Tysklands spel. Farten, tempot och passningsorienteringen.

Och vilket lag vinner den finalen? – Sverige. Marcus Berg gör 1–0 i 89:e, efter att Ragnar Sigurdsson tappat markering (skratt). Men i verkligheten tror jag på som sagt på Tyskland. De har en tradition att vinna. Vem vinner skytteligan? – Aguero, och Argentina tar bronspengen. Hur ser du på er egen säsong i Ljungskile? – Vi har börjat lite knackigt, men det svänger alltid i Ljungskile. En härlig derbyvinst mot Oddevold i maj tror jag blev vändningen för oss.

HEJA FRAM LJUNGSKILE PÅ SKARSJÖVALLEN I SOMMAR

Hon får medhåll från Marcus Wulcan, fotbollskrönikör på GT Sport. Han vill dock höja ett litet varningens finger för de regerande europamästarna. – Du kan aldrig räkna bort ett lag med Christiano Ronaldo på planen. Portugal har i alla fall potential att överraska, menar Wulcan. BÅDA TROR PÅ en hård och tät turnering. Storspelare som Messi, Neymar, Griezmann, Müller och ovan nämnde Ronaldo lär göra många matcher oförglömliga. Och deras tips på världsmästare återfinns bland De Stora Sju. Malin Wahlberg håller Brasilien som favoriter, som lär vara revanschsugna efter senaste hemma-VM. Marcus Wulcan sätter däremot sina slantar på 2010 års mästarlag Spanien. – De är så otroligt samspelta, till skillnad från många andra länder. Iniesta vill väl avsluta på bästa möjliga sätt, spelare som Isco och Asensio är också härliga lirare. Jag tror stenhårt på Spanien.

1 juli Ljungskile – Lunds BK 14 juli Ljungskile – Mjällby 20 augusti Ljungskile – Husqvarna

SVERIGES CHANSER DÅ? Nja, ganska små om man får tro experterna. Även om Janne Andersson fått ihop ett stabilt lagbygge som lyckades slå Frankrike i kvalet. Men gruppmotståndarna Sydkorea, Tyskland och Mexiko gör det till en stenhård kamp. Och går Sverige vidare som grupptvåa väntar förmodligen Brasilien i en åttondel. – Första gruppmatchen mot Sydkorea är otroligt viktig. Det känns väldigt tufft, men man vet samtidigt var Sveriges högstanivå ligger. Så det är klart att möjligheten finns, även om den är liten, menar Malin Wahlberg. 23


SPORT

Viktiga

VM fakta

… årets VM är det 21:a i ordningen. Brasilien är enda land som deltagit i samtliga. … arrangörerna Ryssland är sämst rankat av alla 32 länder i årets VM. De återfinns på 66:e plats på FIFA/ Coca Colas världsranking. Topp 3 är Tyskland, Brasilien och Belgien. Nordiska länderna återfinns på plats 12 (Danmark), 22 (Island) och 23 (Sverige)

Anders Tjernberg Målvakt Grebbestads IF

Vilket land tror du blir årets utropstecken i VM? – Sverige. Vilka håller du på? – Både Sverige och Frankrike. Hur ser din drömfinal ut? – En drömfinal vore så klart mellan mina favoritlag Sverige och Frankrike. Och vilket lag vinner den finalen?

VM TIPS

– Frankrike. Jag tippar Frankrike som vinnare oavsett. Och jag tror dessutom att Antoine Griezmann vinner skytteligan i mästerskapet.

Hur ser du på er egen säsong? – Det är ett par nivåer upp spelmässigt inför denna säsongen, och det måste vi anpassa oss till. Men kan vi bara göra det vi är bra på ännu bättre så kommer det bli en rolig säsong.

HEJA FRAM GREBBESTAD PÅ SILJEVI I SOMMAR 24 juni 30 juni 13 juli 18 augusti 24

Grebbestad – Kristianstad FC Grebbestad – Husqvarna FF Grebbestad – IK Oddevold Grebbestad – Lunds BK

… videogranskning och videodomare kommer användas i VM. Det minst sagt omdiskuterade hjälpmedlet användes vid fjolårets Confederations Cup.

… om Tyskland vinner blir de den tredje nation som försvarar ett VMguld, efter Italien (1934 och 1938) och Brasilien (1958 och 1962). … finalen spelas i Moskva 15 juli i Luzinikiastadion (tidigare Leninstadion). Samma arena där VM i friidrott hölls 2013.


Sunset Wednesdays

Varje onsdag bullar vi upp lite extra och kör utomhus DJs, trumpeter och live-sets. Det kommer att bli bra med fart på terrassen med andra ord. Onsdagar 22.00-sent.

Sunset Wednesdays

Kolla in oss på facebook för löpande klubbinfo!

with Terrassen

Terrassen Bar & Kök - Tel: 052561128

I

Strandvägen 2, 457 72 Grebbestad

I

www.terrassenbar.com


SPORT

Sveriges VM-siffror

12

Antal slutspel inklusive VM i Ryssland. Jämte silvret från hemmaVM 1958 och den guldkantade tredjeplatsen 1994 finns även en bronspeng från Brasilien 1950. Den gången vann Sverige över Spanien med 3–1 inför 11 227 åskådare. Aningen färre än de cirka 200 000 som såg Uruguay finalbesegra Brasilien med 2–1 på Maracana-stadion.

7

Felix Pettersson Mittback & lagkapten IK Oddevold

VM TIPS

Vilket land tror du blir årets utropstecken i VM? – Jag tror att det blir Sverige, förhoppningarna är höga efter Italien-vinsten. Janne Andersson har fått ihop ett bra lag.

Vem vinner skytteligan? – Neymar. Nej, Messi. Han är ju helt overklig. Alla lag studerar honom, men har ändå ingen chans. Det är helt otroligt vilken spelare han är.

Vilka håller du på? – Förutom Sverige? Jag har varit mycket i Frankrike, så det skulle vara de då. Ett roligt lag att titta på, med fantastiska spelare. Men jag tror ändå att Tyskland försvarar guldet.

Och er egen säsong i Oddevold? – Vi hade en väldigt bra start, så jag ser positivt på säsongen. Vi är med och krigar i toppen om vi håller oss skadefria – som det så vackert brukar heta.

HEJA FRAM ODDEVOLD PÅ RIMNERSVALLEN I SOMMAR

26 juni Oddevold – Åtvidaberg 9 juli Oddevold – Tvååker 18 juli Oddevold – Torn 19 augusti Oddevold – Eskilsminne 26

Antalet gånger Sverige har gått vidare från gruppspelet till finalrundorna. Det vill säga 58,3 procent, om man så vill.

5

Antalet mål Sveriges bästa VMmålskyttar genom tiderna har mäktat med. Spelarna är Kenneth Andersson (samtliga i VM -94) och Henrik Larsson (VM -94, -02 & -06).

1

Antalet spelare i årets trupp på Sveriges topp 20-lista över flest gjorda landslagsmål. Marcus Berg ligger på just plats 20 med sina 18 pytsar i blågult.



NATUR

SÄLLSYNTA BOHUSBESÖKARE

Sillkung, klumpfisk, snäppfisk och virvelkrake… smaka på de namnen. Vi har återigen gjort en djupdykning i Västerhavet – denna gång på jakt efter ett gäng fascinerande varelser som lever där. Följ med på upptäcktsfärd under ytan. Text: Pål Johansson

D

et finns flera anledningar till att Västerhavet, som består av Skagerrak, Kattegatt och Öresund, är så artrikt. Den höga salthalten, runt 35 promille i Skagerrak, och den goda vattenomsättningen med syrerikt vatten från ytan till botten skapar en optimal livsmiljö för en lång rad varelser och livsformer. Skagerrak är Sveriges artrikaste hav, med över 1 500 olika växt- och djurarter, varav omkring 130 marina fiskarter. SÅ ALLT ÄR ALLTSÅ inte makrill och sill som glimmar där nere i böljorna. Då och då får vi dessutom besök av mer långväga och annorlunda besökare. Här är några av det ovanligare slaget.


Storfjällig skoläst TÄNK DIG ETT gigantiskt grodyngel på 70–110 centimeter med stora ögon. Där har du den storfjälliga skolästen. Förekommer sparsamt i de djupaste delarna av Skagerrak och är idag globalt rödlistad efter överfiske på många håll. Eftersom den lever och käkar kräftdjur och fiskar längs bottnarna har den dessutom ofta hängt med som bifångst vid räkfisket.

Nordisk beryx EN EXKLUSIV FÄRGKLICK som förekommer sällsynt utanför Hållö, Koster och Väderöarna. Fullvuxen mäter den hela 60 cm, och då den i stim patrullerar bottnar på 100–1 000 meter. Ett tecken på att den tillbringar mycket tid i djupet är de stora ögonen, som anpassats till svag belysning. Andra bottenlevande småfiskar, kräftdjur och bläckfiskar gör bäst i att passa sig lite extra när denna röda fara passerar.

Sillkung EN MINST SAGT spektakulär fisk som bara påträffats två gånger i Sverige. Den första strandade strax väster om Kosteröarna 1879 och den andra så sent som 2010 vid Bovallstrand. Med tanke på att denna mystiska och över åtta meter långa varelse lever i jordens alla tropiska och tempererade hav är chansen stor att den ibland tar en sväng förbi Bohuskusten för att kalasa på småfisk, kräftdjur, bläckfisk och maneter. Den lever på upp till 1 000 meters djup, simmar snett i vattnet och har setts hänga vertikalt i vattenytan med huvudet uppåt.

29


NATUR

Klumpfisk

DEN HÄR LILLA gynnaren har inte enbart ett kul namn, den har även ett ganska säreget utseende med en lång rörformad nos och en överdimensionerad ryggtagg. Dess egentliga hemvist är i subtropiska och varmtempererade hav, men sporadiskt sker vandringar norrut då den kan ta turen förbi Bohuskusten. Denna upp till 23 cm stora fisk lever i små stim, vanligtvis på 50–200 meters djup. Födan hämtas från botten i form av små organismer och kräftdjur.

EN AV DE ABSOLUT konstigaste fiskarna som sannolikt simmar förbi svenska farvatten under sommaren och hösten. Denna globalt rödlistade firre lever vanligtvis i tropiska och subtropiska hav där den mumsar fisk, maneter, blöt- och kräftdjur och med lite tur når totallängden 330 cm och en vikt på hisnande 2,2 ton. Arten håller sig oftast en bit från kusten, och har observerats från ytan ned till 800 meters djup.

g in

io

Me

rc u

lian

Rädda haven ALLT ÄR INTE GULD och gröna tångskogar för Västerhavet. Även om miljösituationen inte är lika allvarlig som i Östersjön så har människans negativa påverkan på havsmiljön i form av fler och större båtar, överfiske och miljögifter i bland annat båtbottenfärger satt sina spår i ekosystemet. Många arter har rödlistats och vissa har till och med helt försvunnit från svenska vatten. En undersökning som Naturhistoriska Museet och Göteborgs Universitet gjort visar att två tredjedelar av de arter som samlades in under 1920–30-talet inte finns kvar idag.

o

DRA DITT STRÅ till stacken för ett levande hav. Bli marinfadder på wwf.se.

Illus

t ra

tio

n:

Co

m

Snäppfisk

Virvelkrake

Sanktpersfisk

TOTALT FINNS DET 15 olika bläckfiskarter i Sverige – virvelkraken är en av tre åttaarmade. Den fick sitt fantasieggande namn så sent som 2015 av Havets Hus i Lysekil, där du även kan bevittna den på nära håll. Denna grupplevande bläckfisk håller till på havsbotten och kan bli upp till 50 cm lång. På menyn står bland annat större kräftdjur, fisk och andra bläckfiskar. Tråkigt nog har arten minskat kraftigt sedan 1960-talet, troligtvis på grund av miljögifter som tungmetaller och tennbaserade båtbottenfärger. Idag klassificeras den därför som starkt hotad.

EN ANNAN FIRRE som skiljer sig en del från våra ”vanliga” svenska arter är Sanktpersfisken. Enligt folktron sägs den ha fått sin svarta fläck på sidorna av att aposteln och fiskaren Petrus (Sankte Per) klämt på den. Kännetecknande är även den långa ryggfenan och stora, lågt placerade munnen fylld av små, spetsiga tänder. Denna rödlistade ensamsimmare lever vanligtvis på sydligare breddgrader, men vandrar norrut under sensommaren och ses regelbundet utanför Västkusten. Här kan den klämma i sig en och annan torskfisk eller taggmakrill innan den vänder hemåt igen.

30

Västerhavsveckan 2018 MISSA INTE ÅRETS upplaga av Västerhavsveckan, som i år arrangeras den 4–12 augusti från Koster i norr till Landskrona i söder. Genom hundratals roliga, spännande och havsnära aktiviteter får du lära dig mer om Västerhavet och dess miljö. Årets tema är ”Havet igår, idag och imorgon”.

LÄS MER PÅ vasterhavsveckan.se


Den sköna krogen med gott gung, med små rätter från västkusten. Välkomna! På Smögenbryggan vid hamninloppet, för bordsbokning kontakta oss på 0523- 722 22

Bäst på batterier

Njut av färska skaldjur, nyfångad fisk eller annan närpoducerad mat på vår hafsbadsterass. Se solen gå ner i västerhavet med en drink i handen och ljuv livemusik som ackompanjemang.

Restaurangen

Marin / fritid, 80 Ah

Spabehandlingar

Stor hotellfrukost 125:Bistro & À la carte. Underhållning utvalda dagar. Boka bord på 0523-668450

Bastu & bad fr 195:Massage fr 545:Spaprodukter och smycken till försäljning

949:Ord. pris 1 321:-

Västkustens bredaste sortiment av batterier Kungshamn Butik och verkstad Televerksvägen 8 0523-323 90

Hotellgatan 26 - Smögen

-

www.smogenshafvsbad.se


San Miguel Especial, 330 ml, Alk: 5,4%, Art nr: 1585, 14,90:-/st

San Miguel Sleek Can, 330 ml, Alk: 4,5%, Art nr: 1534, 11,90:-/st

ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA

VIKBOCIDER.SE

VIKBO CIDER

Röd Rabarber

Röd Rabarber

Strawberry Blueberry

Päron

330 ml, 4,5%, Art nr: 1861, 14,90:-/st

330 ml, 4,5%, Art nr: 1861, 11,90:-/st + pant

330 ml, 4,5%, Art nr: 1889, 11,90:-/st + pant

330 ml, 4,5%, Art nr: 87693, 15,90:-/st

ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA


MAT

En matresa genom

Bohuslän Att resa längs västkusten är en riktigt upplevelse. Inte minst för smaklökarna. Utforska de fantastiska restauranger och caféer som gömmer sig i vårt saltstänkta landskap. Text: Rebecka Banck


MAT

Grebys Fisk & Skaldjursrestaurang PÅ GREBYS RÅDER en familjär stämning. Lokala leverantörer representeras i allt från maten till personalens kläder. Med klassiska pärlor som Grebestadsostron och gratinerade havskräftor på menyn plockar Grebys upp det bästa regionen har att erbjuda. Deras bakficka Böstebar är också väl värd ett besök, där de som enda restaurang serverar öl från Grebbestads Bryggeri på tapp. Missa inte deras mat- och musikkvällar med kända artister i vinter. Strandvägen 1, Grebbestad

Hamnen 4 PÅ BÄSTA LÄGE mitt på Smögenbryggan har Hamnen 4 sitt säte. Här ryms både en restaurang, terrassen ”Orangeriet” och två barer. Med utsikt över hamninloppet njuter du av lokala råvaror och klassiska, somriga västkusträtter i en maritim miljö. När du är färdig med maten promenerar du in till skeppsbaren Smuga, där du avnjuter öl från hela världen, eller till Skepparn om du istället är sugen på att skaka loss efter en dag på stranden. Sillgatan 16, Smögen

Skäret I BÖRJAN AV Smögenbryggan hittar du Skäret – en restaurang, bistro, café och pianobar i ett. Här huserar Årets kock 2015, Tomas Sjögren, som skapar en bohuslänsk smakupplevelse du sent ska glömma. På Skäret är det havet som står i fokus och medan du njuter av den vackra utsikten över hamnen serveras du utvalda läckerheter som hälleflundra, färska räkor och rimmad rödtunga. Alla råvaror är noga utvalda och förstklassigt presenterade. Hamnen 1, Smögen 34


Café Flora I LJUNGSKILE HITTAR du en mix av sockersöta bakelser, trendig raw food och vackra sallader på Café Flora. Såväl mat som bakverk tillagas från grunden på naturliga råvaror. Vällebergsvägen 9B, Ljungskile

Göstas fisk PRECIS SOM DET låter, är Göstas fisk perfekt när du vill uppleva maten som Bohuslän är så välkänd för: fisk och skaldjur. På Smögenbryggan ligger fiskbutiken och fiskekrogen vägg i vägg och serverar dagligen färska läckerheter. I butiken hittar du skaldjur, fisk, röror och såser när du vill laga din egen västkustinspirerade middag, och på menyn i restaurangen samsas hummer, ostron och havskräftor med vällagade rätter. En äkta kvarterskrog i genuin miljö. Fiskhamnsgatan 32, Smögen

Johans Krog IDYLLISK VÄSTKUST MÖTER det franska köket. På Johans Krog njuter du av utsökta franska klassiker som sniglar, ostron, råbiff och Boeuf Bourguignon, blandat med favoriter från bohuslänska vatten. Avsluta med en ostbricka för riktigt fransk touch. Kungsgatan 12, Marstrand

Mias Sjöbod LÄNGST UT PÅ Orusts västra kust gömmer sig detta mysiga café i en gammal sjöbod. Här finns hemlagad lunch, smarrig eftermiddagsfika och ett glas vin eller öl att njuta av efter en lång dag i solen. Strandvägen 5, Hälleviksstrand

Vatten Restaurang & Kafé

Bryggcaféet Bovallstrand MED IDYLLISKT LÄGE ute på pålar över vattnet hittar du Bryggcaféet i den fridfulla pärlan Bovallstrand. Här inne i Bottnafjorden, bland berg och naturskön skärgård, njuter du av rätter med fokus på fisk och skaldjur. Kombinera detta med någon god dryck för en härlig middag. Bovallstrand är lugnet själv och på Bryggcaféet är det perfekt att koppla av efter en dag med segling i skärgården och bad vid Badholmarna. Torget 7, Bovallstrand

Här inne i Bottnafjorden, bland berg och naturskön skärgård, njuter du av rätter med fokus på fisk och skaldjur.

EN KONSTRUNDA INNE på Nordiska Akvarellmuseet avslutar du på Vatten, med mat och dryck av hög klass. Här kan du året om njuta av utmärkta rätter gjorda på favoritråvarorna nummer ett: fisk och skaldjur. Södra Hamnen 6, Skärhamn

Perssons på Kajen OM DU BESÖKT någon av Kock- och vingruppens övriga restauranger i Göteborgsområdet kommer du inte att bli besviken. Perssons på Kajen är sommarfilialen med bohuslänska läckerheter tillagade med mycket kärlek. Södra kajen, Hunnebostrand

Norra Hamnen 5 PÅ TRÄBRYGGAN MED utsikt över Skagerrak har Norra Hamnen 5 ett oslagbart läge. Maten är starkt inspirerad av platsen och här hittar du läckerheter som hummer, havskräftor, ostron, räkor och blåmusslor på menyn. Norra Hamngatan 5, Lysekil

Brygghuset i Fiskebäckskil SKYDDAD INNE HAMNEN bjuder Brygghuset på en riktig bohuslänsk upplevelse. Med utsikt över fiskebodar och vilande segelbåtar kan du njuta av till stor del fiskbaserade rätter. Avsluta middagen inne i whiskybaren. Fiskebäckskilsvägen 28, Fiskebäckskil

35


vi ar tillbaka! På The Barn kombinerar vi de bästa svenska råvarorna med det bästa från den amerikanska matkulturen. Vi tar inga bordsbokningar. Du är varmt välkommen att droppa in när det passar.

KÄKA PÅ KLIPPORNA? Beställ take away Tel: 0523-30828

- 30 minuter norr om Göteborg -

Thorskogs Slott är beläget i en underbar engelsk park. Med tinnar och torn, vackra personligt inredda rum och salonger, värdskap i världsklass, utsökt mat, trolska omgivningar och guldkant på tillvaron väntar en upplevelse utöver det vanliga. Njut vår sommaridyll, ta ett dopp i en närliggande badsjö eller spela ett parti krocket i skuggan av äppelträden. Sommarnatt på slott med kaffe och hembakat, trerätters middag, logi samt frukost från 1595 kr per person. Sommarnatt på slott med picknick, trerätters middag, logi samt frukost från 1745 kr per person. Varmt välkomna hem till slottet!

Vi har öppet ons–fre: 17-23, lör: 12.30–23 och sön: 12.30-22 Silgatan 10, Smögen

thebarn.se

thebarn1934

thebarngbg

thorskogsslott.se info@thorskogsslott.se 0520-661000


HURRA!

West

10

år

10 nummer västkustnöje har letat sig fram till er finfina läsare. På dessa sidor har vi plockat ut några av godbitarna. Text: Karolina Arenhäll & Pål Johansson. Illustrationer: Love Eneroth


HURRA!

Kan du din West-historia? Här en liten nostalgisk återblick på de senaste nio somrarnas nummer för att fräscha upp minnet.

2010 – Sundbladsblaskan

2011 – The September Issue

Här grottade vi ned oss i sill, grill, preppymode, fridykning och Taubes okända Grebbestadsromans. Förutom Linda Sundblad så pratade vi sommarlåtar med Joel Alme, Ola och Million Stylez, rock med Ralf Gyllenhammar och segling med Anna Kjellberg.

En flock balla DJ:s hissade och dissade musik, Petra Marklund snackade karriär och vi redde ut varför vi blir kära på sommaren. Andra inslag var smarrig mat och dryck, Tove Styrke, Erik Hassle och Ebba von Sydow. Och räkor!

2012 – Tenstatidningen

2013 – Majamagasinet

Färgglatt premiärmagasin som förutom stekheta Veronica Maggio även fylldes med ostronmästaren Johan Malm, tuff wakeskate, Robert ”Strängen” Dahlqvist, en bohusordlista och en guide till den bästa solbrännan. Och skaldjur så klart.

En karl på omslaget?! Jo, det är faktiskt sant. Vi åkte till förorten och träffade Adam Tensta. Innehållet fyllde vi med kravmärkt räkfiske, inrednings-, loppis- och modetips, golfsnack och en lite småskruvad djurskola.

Femårsjubileum och en kändiskavalkad med bl.a. Maja Ivarsson, Petter, Mustafa Mohamed och Bert Karlsson, krispiga sommarplagg, värdetransportrån och fräcka cabrioleter. Vi skojade även till det med två krönikor, av Cissi Wallin och Morgan Larsson.

2014 – Agnesbladet

2015 – Läckbergsavisen

2016 – Lalehjournalen

2017 – Nourbladet

Ett nummer fyllt av Vänersborgs egen Beyonce – Agnes Carlsson, somriga drinkar, Emma Green, utflyktspärlor, Dogge Doggelito och livsfarligt fiske. Vi tipsade om cd-skivor för sista gången och Christer Lundberg agerade krönikör.

Fjällbackafägring i form av Camilla Läckberg, idylliska platser, snabba båtar, mat från Mollösund och en riktig fiskeoch sjölivsbonanza. Kända nunor i magasinet var bl.a. Peter Apelgren, Thomas Stenström och Cissi Wallin, som gjorde comeback som krönikör.

Med stjärnglans från Laleh, lekfulla tumlare, barnsemestertips, ätbara alger, loppisar, västkustquiz och rymdmunkar från Lysekil. Vi grillade även en trerättersmeny, bjöd på fiskeknep och en tillbakablick till stenhuggeriets guldålder.

Här djupdök vi i Kosterhavet, synade Bohusläns bästa ölhak, granskade våra svenska hajar och fortsatte leta ätbara växter. Badjäveln Nour el Refai snackade humor, Västsveriges roligaste ortsnamn analyserades och kräftfiskaren Ingemar tog med oss ut på tur.

2009 – Maggionumret

38


HURRA!

WÄRDELÖS, MEN WACKER WESTFAKTA Efter att ha djupanalyserat våra nio tidigare nummer står det klart att vi haft vissa favoritteman och ord som återkommit mer än en gång. Här har vi samlat några goa West-inslag.

678

KLASSISKA WEST-ORD

…sommarplagg från de bohuslänska butikerna har vi lyft i våra modereportage. Den slipade huvudräknaren har redan räknat ut att det motsvarar hela 75 stilfulla och krispiga plagg per nummer.

TRENDANDE TEMAN

1. Räkor – I hela 21 reportage och notiser har denna lilla rosa läckerbit skymtat förbi. 2. DJ:s – Vi gillar våra kära skivvändare. Så mycket att de dykt upp minst en gång per nummer. 3. Ostron – Bubblaren på topp tre. Vid åtta tillfällen har det vattendelande blötdjuret letat sig in i innehållet.

Trots att West-skutan styrts av inte mindre än fyra olika chefredaktörer är det uppenbart att West-språket är universellt. Den uppmärksamme läsaren har säkert märkt att följande ord dykt upp mer än en gång:

Bryggan Idylliskt Sommar Daniel Lemma Hav Sill Grill Makrill Lysekil Women’s Match Sol Fisk Klippor Hamnen Bästa Semester

10 00 …läskande dryckestips för lata semesterdagar och trivsamt sommarhäng har vi helt osjälviskt bjussat på.

”SALTA SMULTRONSTÄLLEN” Vid rubriksättning finns det några uttryck som ligger oss enormt varmt om hjärtat. Här är våra favoriter: 1. ”Salta” – Sveriges saltaste kust förtjänar salta rubriker, tänkte vi. 2. ”Smultronställen” – Mmmm, finns det något godare än solvarma, bohuslänska smultron? 3. ”Guldkorn” – Jäklar vad vi vaskat fram dessa glimmande korn genom åren. 4. ”Pärlor” – Det finns snart inte en plats (eller ostron) vi inte granskat i vår jakt på bohuspärlor. 39


HURRA!

DÅ & NU 2011 kom artisten Petra Marklund ut som hummerälskare och West-redaktionen var inte sen att bjuda in henne till en helgs hummerfiske i Grebbestad varpå hon svarade: "Ja, verkligen. Jag kommer som en storm.”

Kom September någonsin till Grebbestad?

Redaktionens fiskebataljon väntar fortfarande på att den skönsjungande stormen ska anlända. Men enligt dåvarande chefredaktören Eric Johansson är det lika mycket redaktionens fel. – Det kollade vi aldrig upp efteråt. Jag tror att det var året efter som jag stack till Irland och då blev det inte av. Petra, om du ser det här: inbjudan kvarstår!

Året var 2011 och DJ Henrik Tjalan var en av ”Västkustens makthavare som får dig att dansa”. På frågan om vilken låt han inte ens skulle spela för 10 000 kronor svarade han: ”Vi är alla horor i livets bordell” med Ulf Lundell. Här kanske Lundell-älskaren hajar till – vilken platta finns det spåret på?

Upptäckte West en okänd Lundell-låt?

– Det där är en feltolkning som ni gjorde. Underförstått var det menat att för rätt pris spelar man allt. Det finns ingen låt som heter så utan det är ett citat av den fantastiska mannen Ulf Lundell. Såklart Anders Necks (Wests skjutjärnsreporter, reds. anm.) fel att röra ihop det så, säger Henrik.

2012 dracks det te med Adam Tensta i hans lya i, just det, Tensta. Den riktigt, riktigt uppmärksamma West-läsaren kan ha noterat att hans örhänge bytte färg mellan omslaget och bilden i redaxrutan. Någon som definitivt noterade det var Adam själv och han uppskattade det inte alls. Det gick faktiskt så långt att det var tal om rättsliga påföljder.

Skadade West verkligen Adam Tenstas varumärke?

Ralf Gyllenhammar från rockbandet Mustasch bjöd på citat som ”De på EMI är en påse nötter”, ”Jag hade supit bort mitt rygghår” och delade med sig av hur han bjöd Lemmy från Motörhead på en riktigt, riktigt dyr whisky ”Det kostade mig 600 spänn och var schysst markering på att jag skulle låta bli hans groupie”. Och tydligen hade det kunnat bli en hel radda med ännu öppenhjärtigare citat.

Gyllenhammar kammar hem priset för Öppnaste intervjuperson

40

Vad hände egentligen Johan Börjesson? (Wests ena grundare, reds. anm.) – Adam Tenstas grej at the time var ett gult örhänge som han hade på alla pressbilder, tydligen var det en symbol för något. Men det matchade väldigt dåligt med magasinet så vem det nu var som layoutade bytte färg på örhänget till rosa. Men ingen kollade om det var OK med Tensta. Så när han fick magasinet skickat till sig blev vi attackerade av hans entourage som hotade med rättsliga påföljder då vi skadat hans varumärke. Som tur var blev det aldrig några större påföljder än att vi fick be om ursäkt.

– Gyllenhammar är väldigt tacksam att intervjua, för han säger ALLT. Han är jätte-öppen vilket blir problematiskt för dig som intervjuar eftersom det uppenbarligen är saker som han nog kommer ångra att han sagt. Mycket hade varit jätte-scoop om jag jobbat på Aftonbladet. Men till ett idyllskt sommarmagasin behövs inte det, så jag tonade ner vad han sagt, minns Eric Johansson.


Etapp 2 öppnad

Visning lördagar kl 12.00–14.00

Välkommen till Skäret i Hamburgsund. Här finner du nybyggda skärgårdshus med eget bryggdäck, kaj och båtplats. Husen finns i två storlekar, 90 kvm och 120 kvm bostadsyta med två till fyra sovrum och är belägna runt en lagun med en kanal som mynnar ut i sundet.

Genomtänka planlösningar, noga utvalt material och modern arkitektur. Skäret är något helt unikt – ett litet Venedig i norra Bohuslän! Pris från 5 900 000 kr. Visning lördagar kl 12.00–14.00. Välkommen! Läs mer på skarethamburgsund.se

A N S VA R I G FA S T I G H E T S M Ä K L A R E P E T E R O S K A R S S O N . T E L 0 3 0 4- 6 7 8 3 9 6 , p e t e r @ g o f a b . s e


Goa mackor, hembakt fika, smoothies, färskt bröd Pipershuset i Hamburgsund är ett perfekt utflyktsmål där du kan njuta av KRAV-märkt, laktosfri och ekologisk glass och hembakat. Ta en fika eller någon av Pipers ekologiska glasspinnar i vår mysiga trädgård. Värt en omväg! Parkvägen 4 Hamburgsund | pipersglace.se Under högsäsong har vi öppet varje dag.

a Det perfekt t! le å sm utflykt

Gunnars Galleria, Hamburgsund • 076-004 44 43 Öppettider: Mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 11-15 • v.27-32 mån-lör 10-19, sön 10-18


DRYCK

Svalkande SOMMARDRYCKER Sött eller beskt, fruktigt eller maltigt. På följande sidor kan du både lära dig att bli en daiquirimästare och få hjälp på traven i valet av sommarbiran. Text: Pål Johansson

Frozen Strawberry Daiquiri Det blir inte mycket somrigare än så här. En läskande drink som handplockat det bästa av den svenska sommaren mixat med kubanska tongångar. Här är receptet för svalkande semestermys på altanen eller balkongen.

INGREDIENSER (1 DRINK)

5 isbitar 4–6 cl ljus rom (för en alkoholfri variant använd outspädd flädersaft) 5 jordgubbar, gärna frysta 2 cl pressad lime 1 cl sockerlag (alt. 0,5 tsk socker)

GÖR SÅ HÄR

1. Lägg in drinkglasen (gärna ett stort cocktailglas på fot) i frysen. 2. Lägg alla ingredienser i mixern. Förkrossa gärna isen lite om du är osäker på om din mixer klarar hela bitar. 3. Mixa i några sekunder eller tills konsistensen är som en sorbetliknande slush. 4. Häll upp i de frysta glasen, dekorera med en jordgubbe eller limeskiva och servera omedelbart. Du kan även sockra kanterna.

DAIQUIRIFAKTA ≥ Sägs ha skapats på Kuba i slutet av 1800-talet. ≥ Originalrecept enligt International Bartenders Association (IBA): 45 ml ljus rom, 25 ml limejuice och 15 ml sockerlag. ≥ Ernest Hemingways favoritdrink (dock originalet, utan jordgubbar). ≥ Kan även smaksättas med bl.a. en halv banan eller avokado.

43


DRYCK

Ett sexpack maltjuice Vissa föredrar praktisk kortburk, andra klassisk glasflaska. Vi slår ett slag för den lille burken och listar här ett sexpack av årstidens smarrigaste ljusa lager.

SESSION RAID

SEACOAST PILSNER

To Øl Ljus lager i modern stil med maltig smak med inslag av ljust bröd, färska örter och citrusskal. Passar bra till ljust kött eller som sällskapsdryck. Alkoholhalt: 4 % Pris: 16,90 kr Art.nr: 1351

Coronado Brewing Co. En amerikansk pilsner i tysk stil med inslag av knäckebröd, örter, apelsin och honung. Som sällskapsdryck eller till ljust kött eller fisk. Alkoholhalt: 4,9 % Pris: 19,90 kr Art.nr: 1243

FLYING SOMBRERO

GO TO HELLES

Southside Brewing Company Mexikansk lager med fruktig smak och inslag av pomelo, ljust bröd, kryddor och majs. Som sällskapsdryck eller till ljust kött, gärna kryddstarkt. Alkoholhalt: 5,2 % Pris: 18,40 kr Art.nr: 32945 (beställning)

Good Guys Brew Ljus lager I Dortmunder-/ hellesstil med inslag av ljust bröd, honung, örter och citrus. Avnjuts i goda vänners lag och med fisk eller ljust kött. Alkoholhalt: 5,4 % Pris: 19,90 kr Art.nr: 32571 (beställning)

44

STADSPULS

MELLERUDS PARADPILSNER

Billdale Ljus lager i modern stil med tydlig beska, inslag av passionsfrukt, knäckebröd, honung och apelsinskal. Till fläsk- och lammkött eller som sällskapsdryck. Alkoholhalt: 5,6 % Pris: 26,90 kr Art.nr: 32897 (beställning)

Spendrups Ekologisk imperial pils med inslag av rostat bröd, sirap, apelsinskal, knäck och örter. Till lamm- eller nötkött eller som sällskapsdryck. Alkoholhalt: 6 % Pris: 13,90 kr Art.nr: 1484


DRYCK

WESTs ölskola

DRICK ME D FÖRSTÅN D

– Lagerstilar Internationell stil – Världens vanligaste ölstil. En kalljäst lager som är lätt och mild i smaken, med låg beska.

Modern stil – Relativt ny stil som härstammar från USA. Mer humlearomatisk än annan lager, fruktig och blommig i doft och smak, och med påtaglig beska.

Pilsner – tjeckisk stil – Originalpilsnern som uppstod i tjeckiska Pilsen 1842. Relativt hög beska, brödiga och fruktiga aromer, ibland med inslag av smörkola. Gyllengul och ofta något sötare än den tyska varianten.

Pilsner – tysk stil – Gulare, klarare och något torrare än den tjeckiska pilsnern. Relativt hög beska och gräsiga och örtiga humlearomer.

Dortmunder & helles – Klassisk lageröl som uppstod i Dortmund på 1800-talet och sägs vara förebilden för dagens ljusa lager. Gyllene färg, stor maltarom och rejäl beska.

Imperial pils & india pale lager (IPL) – Nya stilar från tidigt 2000tal med alkoholstarkare och mer humledominerat öl. Kraftigare smak, ibland med en viss sötma.

Källa: Systembolaget.se West rekommenderar: Tänk på att dricka med måtta och att fylla på rikligt med vatten. Och du, kör aldrig bil eller båt med alkohol i kroppen. Glöm inte att det även finns alkoholfria alternativ.

Dagens & Kvällens Fisk Sillbuffé Skaldjursbuffé Burgare från hav och land. Hamnplan - Grebbestad - 0525 101 51 (tidigare Feskarns)

Musikkvällar!

saltan_grebbestad Sältan mat & bar


ADVERTORIAL

Ett annat Bohuslän

– Icebug låter dig utforska bohusgraniten till fots Ska du uppleva någonting på riktigt bör du komma nära, och ska du komma något nära ska du göra det till fots. Med sina tre dagar och 75 kilometer på klipporna visar Icebug Xperience West Coast Trail upp ett Bohuslän du aldrig tidigare sett. Foto: Thanner/Elmrin.

46

U

nder sommaren är Bohuslän en plats i liv och rörelse, där hjärtat är den pittoreska fiskarbyn Smögen, i dag en av Sveriges mest populära semesterorter. När turisterna åker hem i slutet av augusti öppnar sig ett nytt landskap – vandrings- och löpningslandskapet. 31 augusti – 2 september arrangeras Icebug Xperience West Coast Trail för 5:e året i rad, ett tredagarsevent där deltagarna vandrar, joggar eller springer 75 kilometer. – Med tävlingen vill vi erbjuda en möjlighet att få uppleva Bohuslän på ett helt nytt sätt. Det finns många liknande lopp i bergsmiljöer, och vi kände att det var dags att visa vilken fantastisk natur vi kan erbjuda på västkusten, säger Jonas Svengård, race manager på Icebug och initiativtagare till Icebug Xperience West Coast Trail.


Det är viktigt för oss att göra upplevelsen större, genom mat och dryck i toppklass.

– Det är en bansträckning som verkligen har allt. Dels Ramsvikslandet och dess fantastiska bohusgranit och dels några av västkustens allra finaste skogsstigar, säger Jonas.

ICEBUG ÄR VÄRLDENS ledande varumärke när det kommer till löparskor för hala underlag. Skorna fungerar i lera, på blankis – och på hala klipphällar. – Det är det här som är vår bakgård. Våra skor är gjorda för att greppa på alla tänkbara underlag och på Icebug använder vi våra produkter året om. Vårt uppdrag är att få fler att upptäcka naturens möjligheter och vi vill visa att det går att springa och gå även på de halaste klipporna, säger Jonas. TÄVLINGENS DELTAGARE BOR över hela Bohuslän, men navet i evenemanget är race centret på Ramsvik Stugby & Camping. Loppet är uppdelat på tre dagar. Dag 1 springer du från Ramsvik till Smögenbryggan, dag 2 är starten på Bohus-Malmön och målet i Kungshamn, och den avslutande dagen går loppet mellan Hunnebostrand och Ramsvik.

TANKEN MED ICEBUG Xperience är att det ska vara något annat än en vanlig tävling, där gemenskapen istället för prestationen står i fokus. Här väljer du själv tempo och om du vill vandra eller springa. En stor andel av deltagarna bor i tävlingsbyn och äter frukost, lunch och middag ihop, vilket bidrar till en större upplevelse. – Jag tror att många som deltagit i vanliga lopp känt en tomhetskänsla efteråt. Här får du vara kvar i den där sköna känslan även när du korsat mållinjen. På West Coast Trail har vi en fantastisk gemenskap, där du får träffa människor du annars aldrig hade mött. Förra året hade vi till exempel deltagare från ett 20-tal nationer, säger Jonas. Han betonar också vikten av god mat och dryck för en fulländad upplevelse. – Det är viktigt för oss att göra upplevelsen större, genom mat och dryck i toppklass. Vi strävar efter att i så stor utsträckning som möjligt jobba med ekologiska och närproducerade varor. Vi har till exempel skaldjur i världsklass som alla borde få möjligheten att prova. Årets upplaga av Icebug Xperience West Coast Trail äger rum 31 augusti – 2 september. Läs mer på icebugx.com. 47


I GREBBESTADS GLITTRANDE INLOPP Med hjälp av vår köksmästare Richard sätter vi dina smaksinnen i fokus. Böstebar serverar räkfrossa och annat gott till livemusik. För fest och konferens – hyr Konservens festvåning med 50 sittplatser och 27 sängplatser i 9 unika hotellrum. Perfekt för t ex mindre bröllop och andra privata fester. Vår restaurang kan ni abonnera för bröllop och fester upp till 100 personer.

Missa inte! 5 & 6 augusti Ebbot & The Mantra Sailors

för dina sinnens skull

strandvägen 1 • 0525-140 00 • www.grebys.se • bokning@grebys.se


PORTRÄTT

REBECCA&FIONA

– ÅTERTAR MAKTEN

Text: Linnea Lindblad

Foto: Mio Sallanto

S

verige är inne i den tredje veckan av vad som verkar vara en oändlig värmebölja när vi träffar Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick på skivbolagets kontor. De stegar in i lobbyn, lite sena. Rebecca tar av sig sina smala, spetsiga shades och sticker ner dem i halsringningen på magtröjan. Trots att Fionas knälånga tisha är batikmönstrad kan man se att

Att aldrig låta män bestämma över dem var bland det första de kom överens om. Nu släpper de sitt tredje album under sitt egna skivbolag av just den anledningen. Möt houseduon i en intervju om att ta sig fram, slå sig fri och konsten att vara en tjej.

den fläckvis är blöt. – Shit vad varmt det är alltså. Jag kommer direkt från badet, säger hon och torkar bort mascaran under ögonen. Trots värmen känns de lika coola som de ser ut. Dessutom befinner de sig i begynnelsen av sitt tredje skivsläpp med en turnéplan som ska ta dem till såväl Amaze Festival på Smögen som partylystna Ibiza, Mexico och inte minst Colombia. – Vi ser verkligen fram emot att spela på Smögen. Vi har spelat där förr och

det är alltid så sjukt nice stämning där. Jag har tillbringat många av mina somrar som barn på västkusten och brukade segla längs med Bohuskusten mycket under somrarna, det var magiskt, säger Rebecca. Fiona funderar. – Har vi varit på Smögen alltså? Aja, men jag minns speciellt förra året när vi spelade in Ebbots Ark och var på Hållö, det var helt otroligt vackert. Naturen kändes så overklig. Det var som att vara på mars.


PORTRÄTT

Det måste bli accepterat att det får finnas fler framgångsrika kvinnor på samma plats.

50


Colombia skiljer sig en del från Smögen. Där ska de, förutom att spela och DJ:a på en festival, även intervjuas i landets motsvarighet till Ted Talk och göra ett, för dem själva, oklart framträdande inför en sittande bankettsamling. – Vi tackade nej till att framföra svenska nationalsången, så vi får se vad det blir i stället. Vi har aldrig varit där innan och alla är så oroliga över att vi ska dit. Risken är väl att man blir rånad, men då är det ju tur att vi är så fattiga, skrattar Rebecca. KRASST SETT BÖRJADE resan till Colombia 2007. Det var vår och två tjejer fann varandra på en fest genom gemensamma vänner. Där och då blev det en enhet, ett vi, vilket så här elva år senare fortfarande är påtagligt. – Jag tycker samma sak. Vi är en och samma”, säger Fiona två minuter in i vårt samtal när jag ställer henne samma fråga som Rebecca just svarat på.

DE SATTE UPP tre regler: att aldrig bli slavar under kroppshetsen, alltid uppmuntra varandra att göra det de vill och – inga killar ska få bestämma vad de ska göra. Den sistnämnda har sammantaget varit en ständigt pågående fight, att strida mot den patriarkala och hierarkiska strukturen i branschen, vilket till slut också blev anledningen till att de valde att lämna majorbolaget Universal. – De sista åren där var jävligt jobbiga. Vi fick inte längre släppa den musik vi ville, oavsett vad vad vi la fram på bordet. I stället tvingades vi släppa låtar som männen vi samarbetade med ville att vi skulle släppa. Det fanns ingen kärlek bakom dem över huvud taget och vi ville helst att de skulle passera helt obemärkt.

ALLT NÅDDE SIN kulmen. De bestämde sig för att återta makten över musiken och startade det egna bolaget Big Romantic som de nu släpper de sitt tredje album under – Art of being a girl. En titel HÖSTEN SAMMA ÅR startade de med direkt koppling till deras första klubb tillsamden samhällsstruktur de mans. De hade kul, men Rebecca Scheja kämpat och aktivt kom& Fiona FitzPatrick en sak var de överens om: mer fortsätta kämpa för de som vände plattorna Bor: Stockholm. att förändra. höll inte måttet. Lösningen – För oss handlar det blev helt enkelt att ta sakÅlder: 29 och 32. om att navigera i en en i egna händer. Aktuella med: Albumet mansdomi-nerad bransch. Uttrycket ”vi är fan Art of being a girl. Det är en helt annan grej världens bästa DJ:s” beatt vara tjej, inte bara i vår kantades svenska folket värld utan i livet. Lösningen är att hålla med tre år senare genom SVT:s webbihop. Vi tror att systerskapet och väntv-serie där vi fick följa duons tvära kast skapen är sättet att nå en förändring. Vi genom DJ-bås, intorkade makaroner har alltid haft varandra genom vår resa med ketchup på diskbänken och en och hade definitivt inte orkat annars. gemensam garderob (läs: klädhög) hemHela vår livsstil hade dessutom varit ma i lägenheten på Södermalm i Stockjävligt trist att göra solo. Tillsammans holm. Serien kom att bli startskottet hittar man sätt att ha kul i det jobbiga. på vad som snart skulle bli Rebecca & Fiona med hela svenska folket. I OCH MED höstens stundande val leder – Varför tyckte man den var så kul samtalet djupare in i på hur patriarens? Det var i och för sig innan alla katet präglat beteendet tjejer emellan. sociala medier och kommersiella tvFör fyra år sedan gjorde de ett musikaprogram kom. Nu finns helt andra liskt samarbete med LO i en reklammöjligheter att få en inblick i någons film, och det har aldrig varit en big deal liv. för dem att ha full transparens i deras Rebecca fyller i. politiska ståndpunkt. – Jag tror mycket låg i att vi var fri– Vi är socialister och brinner för språkiga och gjorde vår grej. Från början antirasism och feminism. Det enda vi ville vi göra en ZTV-grej och presentera vill är att uppnå jämställdhet. Vi är ny musik på ett coolt sätt. Men så hade livrädda inför valet och hoppas så jävla vår kompis en idé om att dokumentera mycket på att någon kliver in och ser vårt liv och vår resa. Det var verkligen till att alla förstår konsekvenserna som ingen storslagen produktion, vi tyckte skulle bli av att SD blir det största att det var ganska jobbigt i slutändan. partiet. Vi kommer göra allt i vår makt Med bara en kameraman hände det ofta för att jobba mot det. att vi gjorde något som de sen bad oss Deras långsiktiga mission: att hjälpa att iscensätta igen. Det blev man less på. och lyfta kvinnor i branschen. Inte bara Men så var det ju ändå där allt började. 51


Foto: Mio Sallanto

PORTRÄTT

genom att gå in för att uteslutande jobba tillsammans med kvinnor, utan även genom att bygga starka plattformar där tjejer kan mötas och dela kunskaper med varandra. – Vi var nyligen i Los Angeles på ett låtskrivarcamp för tjejer, det gav oss sjukt mycket och vi har fått vänner för livet, det vill vi skapa en motsvarighet till i Sverige. Vi är generösa med vår kunskap och delar gärna med oss av den för att hjälpa artister att släppa sin musik.

Vi har verkligen gått tillbaka till the love of music.

Höstens Metoo-våg har gett sina efterdyningar, och både Rebecca och Fiona tycker att det har skett vissa förändringar. – Man märker av en attityd, oss artistvänner emellan. Men patriarkatkulturen har verkligen en djup prägel i hur vi tjejer beter oss mot varandra. Hela ”queen-kulturen”, att det bara kan finnas är en som kan vara bäst. Det måste bli accepterat att det får finnas fler framgångsrika kvinnor på samma plats. Det är viktigt att tänka aktivt på det, att inte backstabba varandra få tjejer att inte känna sig hotade av varandra. Det är sjukt att vi tjejer ska behöva ta ansvaret över att förändra det, en slags dubbel bestraffning. Det Finns så sjukt många tunga tjejer där ute, alla borde lyfta ett extra finger för att till exempel hitta en kvinnlig fotograf och låta kvinnan komma fram. Vi kan ta det ansvaret, och det tycker finns det fler som kan göra också. LÅTEN FOOLS GOLD blev det förstfödda spåret på nya plattan. Verserna kom till långt tidigare, då för en helt annan låts räkning, och så föll tracket på plats 52

i samband med kickstarten av det nya bolaget. – Vi hade skrivit verserna till en helt annan låt, sen fick vi tracket och kände direkt att det här kommer bli så fett. Vi ville göra en feature och jag hade jag lyssnat skitmycket på Derek Pope, så vi skickade ett DM till honom och berättade att vi kommer till LA och skulle vilja att han gjorde låten med oss, och han var helt down for it. Sen gick allt väldigt fort. Med en ny samarbetspartner som till skillnad från innan var lyhörd och samarbetsvillig att jobba med bokade de in en vecka på västkusten för att spela in resten av plattan. Samma kväll som allt var klart kliade det i kroppen på duon. – Det kändes det så sjukt bra att vi ringde till klubben Yaki-Da och frågade om vi kunde få komma och spela den samma stund som allt var klart. Det blev en grym kväll! Soundet osar 00-talets elektroscen som gifter sig med raspiga inde vocals. Inspirationen är hämtad från den musik tjejerna lyssnade på när allt tog sin början, som Justice, Fred Falke, Simian Mobile Disco och MGMT. – Det känns så fett! Vi har verkligen gått tillbaka till the love of music.

Om jag säger... ...knubbsäl? – Soft. Tänker på en gullig säl som ligger och solar. ...Smögen? –Räkor. ...makrill? – Äckligt. ...krabba? – Hanna. Vår bästa tjej-kompis.

Några snabba Väst- eller ostkusten? – Västkusten, hundra procent! Jag menar seriöst, vad gillar man egentligen med ostkusten? Ostron och skumpa eller chips och bärs? – Chips och bärs. Sött eller salt? – Salt.

En vecka i skärgården eller Saint Tropez? – Skärgården. Hade du sagt Ibiza hade vi dock valt det. Saint Tropez är dyrt som fan. Lägenhet eller house-fest? – Haha, house-fest så klart.


Holebrook SS18

Every summer has a story. Make this one the summer of your dreams. Holebrook, Strömstad • Holebrook/Pickles, Grebbestad • Rogers by the Sea, Fjällbacka • Holebrook, Hunnebostrand WWW.HOLEBROOK.COM


Soldrankta Fotograf: Johannes Stenson Modeller: Rafael Zurbano och Rebecca Elinder / Lind Models Styling & produktion: Rebecka Banck HĂĽr & make up: Louise Kjellberg Fotoassistent: Isac Lundmark


Rebecca Hatt, Gant, 799 kr, Pondus Klänning, Odd Molly, 1 995 kr, Pondus Skor, Michael Kors, 1 199 kr, Pondus Rafael Solglasögon, Pineapple, 349 kr, Pondus Skjorta, Ralph Lauren, 1 199 kr, Pondus Shorts, Ralph Lauren, 899 kr, Pondus Skor, Ralph Lauren, 799 kr, Pondus


MODE

Keps, Nautic, 200 kr, Sportshopen • Tröja, Salt, 599 kr • T-shirt, Sail Racing, 700 kr Shorts, Sail Racing, 900 kr • Skor, Ralph Lauren, 799 kr, Pondus

56


Klänning, Rodebjer, 1 999 kr, Step by Step Linne, Rodebjer, 1 199 kr, Step by Step


MODE

Rafael Skjorta, Sebago, 799 kr, Hans & Gerda Shorts, Sebago, 799 kr, Hans & Gerda Skärp, Sebago, 299 kr, Hans & Gerda Klocka, Tusenö, 3 495 kr Skor, Ralph Lauren, 799 kr, Pondus

Rebecca Hatt, Moshi, 229 kr, Hans & Gerda T-shirt, Replay, 379 kr, Hans & Gerda Kjol, Replay, 1 595 kr, Hans & Gerda


Rebecca Kofta, 999 kr, Rabalder Topp, 599 kr, Rabalder Byxa, 799 kr, Rabalder Rafael Trรถja, Salt, 599 kr Shorts, Seaside, 400 kr, Sportshopen


MODE

Rebecca Scarf, Holebrook, 99 kr, Pickles Tröja, Lexington, 2 499 kr, Pickles Blus, Selected Femme, 400 kr, Pickles Shorts, Holebrook, 799 kr, Pickles Skor, Selected Femme, 899 kr, Pickles Väska, 349 kr, Pickles Rafael Solglasögon, Pineapple, 349 kr, Pondus Kavaj, Boomerang, 2 500 kr, Pickles T-shirt, Lexington, 499 kr, Pickles Klocka, Tusenö, 3 495 kr Shorts, Boomerang, 1 000 kr, Pickles Skor, Converse, 1 399 kr, Pickles 60



MODE

Rebecca Hรฅrband, 129 kr, Emma och Malena Trรถja, Holebrook, 1 099 kr Byxa, Holebrook, 699 kr Skor, Filippa K, 1 900 kr, Pondus

62

Rafael Skjorta, Holebrook, 899kr Shorts, Holebrook, 799 kr Skor, Ralph Lauren, 799 kr, Pondus


Rafael Skepparmössa, 499 kr, Emma och Malena Tröja, 999 kr, Emma och Malena Shorts, 799 kr, Emma och Malena Skor, Ralph Lauren, 799 kr, Pondus Rebecca Scarf, 199 kr, Emma och Malena Klänning, 1 499 kr, Emma och Malena Armband, 399 kr/st, Emma och Malena


MODE

Rebecca Cardigan, Seaside, 399 kr, Sportshopen Skjorta, Seaside, 249 kr, Sportshopen Kjol, Seaside, 299 kr, Sportshopen Bälte, Seaside, 199 kr, Sportshopen Skor, Gant, 1 199 kr, Pondus Rafael Skjorta, Seaside, 299 kr, Sportshopen Shorts, Seaside, 400 kr, Sportshopen Skor, Gant, 949 kr, Pondus


FJÄLLBACKA

DAM & HERR Armour Lux – Busnel – Barbour – Champion – Closed – Colmar – Davida – Hunkydory – Jott Koi – Kumkum – K-Way – Limitato – Mason’s – Marenas – MC2 – Mos Mosh – Morris – Morris Lady – Munthe Nividas – Nudie – OAS – Parajumpers – Ralph Lauren – RM Williams – Sandays - Save the duck – Second Female Sophie by Sophie – Sibin Linnebjerg – Superga – Stutterheim – Tintoria Mattei – Toms – Veja – Wacay

EUFORISKA, INSPIRERADE OCH PEPPADE - ROGERS FJÄLLBACKA HAR ÖPPNAT EN SYSTERBUTIK -

@STEPBYSTEP_ROGERS

AHLVAR – A PAIR - CATHRINE HAMMEL – FARROW – GRIFONI – GRAUMANN – IVY LITTLE LIFFNER – RAG & BONE – RODEBJER – STYLEIN – TOTÊME – WHYRED

Galärbacken 7, 11, 15 - Fjällbacka

0525-310 07

rogersfjallbacka.se

Följ oss:

@rogersfjallbacka


MODE

Salta havsstänk

Klänning, 799 kr, Rabalder Tröja, Salt, 599 kr Shorts, Seaside, 500 kr, Sportshopen Skor, Filippa K, 1 900 kr, Pondus Baddräkt, 999 kr, Emma och Malena Keps, 499 kr, Emma och Malena Klocka, Tusenö, 3 495 kr Väska, Lexington, 999 kr, Pickles Scarf, Unmade, 59 kr, Pondus Handduk, 699 kr, Emma och Malena

Ränder som passar perfekt för en dag med bad, picknick och solnedgång på klipporna. Fotograf: Johannes Stenson Styling: Rebecka Banck 66


emmamalena.com


MODE

Svalkande lemonad

Tröja, Acqua Limone, 899 kr, Pondus Solglasögon, Thorberg, 399 kr, Hans & Gerda Skjorta, Scotch & Soda, 1 000 kr, Pickles Sneakers, Michael Kors, 1 399 kr, Pondus Bikinitopp, Calvin Klein, 449 kr, Pondus Bikinitrosa, Calvin Klein, 349 kr, Pondus Skjorta, A Part of the Art, 1 495 kr, Step by Step Väska, Pieces, 499,95 kr, Hans & Gerda Klänning, Sail Racing, 1 000 kr

Sommarens fruktigaste plagg i krispigaste vitt, persikorosa och soligt gula toner. Fotograf: Johannes Stenson Styling: Rebecka Banck 68


BOHUSLÄNS BÄSTA SHOPPING HITTAR DU PÅ SKAFTÖ!

WWW.HANNASIHAMNEN.SE | 070-727 77 10 | GRUNDSUND

Sköna kläder för sköna dagar, hjärtligt välkommen! Skärhamn Lysekil Hunnebostrand Fjällbacka Grebbestad Strömstad För öppettider se www.rabalder.se


MODE

Kasta ankar

Tröja, Seaside, 500 kr, Sportshopen Skjorta, Lexington, 1 299 kr, Pickles Keps, Sebago, 299 kr, Hans & Gerda Skjorta, 999 kr, Emma och Malena Badshorts, 599 kr, Emma och Malena Badshorts, Holebrook, 595 kr T-shirt, 499 kr, Emma och Malena Klocka, Tusenö, 3 495 kr Skor, Tommy Hilfiger, 1 299 kr, Pondus Shorts, Seaside, 500 kr, Sportshopen

Håll stilen för en dag på havet med sommarens snyggaste badshorts, perfekt för ett dopp från båten. Fotograf: Johannes Stenson Styling: Rebecka Banck 70


MEN AND WOMEN’S COLLECTION SOLD EXCLUSIVELY AT

CLASSIC CORNER Grebbestad | Tanumstrand

PONDUS Trollhättan | Bovallstrand | Uddevalla Smögen | Partille | Strömstad | Karlstad

PENNY LANE Hunnebostrand | Lysekil


MODE

Fruktsallad

T-shirt, Holebrook, 399 kr Solglasögon, Pineapple, 349 kr, Pondus Skjorta, Anerkjendt, 400 kr, Pickles Badshorts, Ralph Lauren, 699 kr, Pondus Byxa, Boomerang, 1 300 kr, Pickles Skor, Calvin Klein, 399 kr, Pondus Tröja, Gant, 1 299 kr, Pondus Skjorta, Gant, 1 099 kr, Pondus

Addera en fräsch ton av mint till din sommarlook och mönstrade detaljer som sätter stilen. Fotograf: Johannes Stenson Styling: Rebecka Banck

72



ADVERTORIAL

Hyllad uppstickare i klockriket

Tidlös, klassisk design inspirerad av den svenska västkusten med ett formspråk som ska hålla i generationer. Det är tanken bakom Tusenö. Text: Niklas Simonsson Foto: Tusenö

I

dén till Tusenö sjösattes 2014 när barndomsvännerna Johan Holsner och Alexander Bendz slog ihop sina visioner om ett klockmärke med kvalitetsur till ett överkomligt pris. Året därpå lanserades en Kickstarterkampanj för deras första kollektion First. Den är i dag den mest framgångsrika crowdfundingen för ett svenskt klockmärke. Sedan 2016 har klockorna funnits att beställa direkt från webbsidan, men trots denna korta tid i en bransch med långa anor har Tusenö redan satt sina avtryck. – Med försäljning till över 70 länder och nomineringen som årets stjärnskott för klockmärken i Skandinavien känns det som att vi är på rätt väg, berättar Alexander Bendz. MOTTOT ÄR ATT skynda långsamt. Eftersom de själva tar fram allt material från grunden märks hantverket i detaljerna. Japanskt safirglas, finskt kirurgiskt stål och italienska läderband – i Tusenös klockor ryms specifikationer för alla smaker. – I vår första kollektion använder vi även ett hybridurverk, vilket är ganska unikt. Det innebär att klockan är batteridriven men med mekaniska delar i kronografen och ger på så vis en svepande sekundvisare. Något som har uppskattats av många, säger Alexander. MÅLET ATT SKAPA tidlös design genom spännande material har lyckats. Tusenö kombinerar kvalitet med ett prisvärt slutresultat som ger känslan av varumärkena i de betydligt högre prisklasserna. Inspirationen hämtas från Västkustens rikedomar. Havet, kobbarna och skären. Namnet Tusenö föddes då duon hittade ett gammalt sjökort där man refererade till västkusten som ”Kusten med de tusen öarna”. En av modellerna 74

har blå kronografvisare, en färg de arbetat fram och kallar ”Tusenöblå”. Djup och mörk symboliserar den Västkustens vackra hav. – Just namnet tog lång tid att bestämma. Men vi visste hela tiden att namnet och klockorna skulle ha anknytning till Västkusten, eftersom både jag och Johan är uppvuxna här. Vi valde också att skriva in "Born on the Swedish west coast" på baksidan av klockorna som en hyllning till västkusten, berättar Alexander.

Vi tänker långsiktigt oavsett om det är samarbeten, miljö eller designen i våra klockor.

I SOMMAR PÅGÅR arbetet för fullt med nya kollektioner med tydlig västkustanknytning. Tusenö har bland annat tagit fram en limiterad modell om 300 klockor för Sjöräddningssällskapet, som heter Blackwater. Ett initiativ för att ytterligare lyfta Västkusten som destination, och samtidigt bidra direkt till miljö och sjöräddning. – Vi tänker långsiktigt oavsett om det är samarbeten, miljö eller designen i våra klockor. Det tar längre tid när man sätter kvalitet och design först men vi har total kontroll över Tusenö och kan därför lägga den där extratiden. Vi har fått väldigt bra feedback på vårt arbete från såväl klockentusiaster som människor i branschen. Det blir ett kvitto för oss att vi gör ett bra jobb, avslutar Alexander Bendz.


75


Smögens Bageri

Skärets Café & Bistro

Skärets Krog & Pianobar

Starta dagen med nybakat bröd eller fyll upp fikakorgen för en heldag på sjön. På Smögens Bageri bakar vi allt från grunden med mycket kärlek. Härifrån kommer bakverken du hittar på Skärets Café liksom brödet på Krogen. Har du något du vill fira lite extra? Beställ en tårta från oss. Du hittar oss inne på Smögens Närlivs.

Njut av en fika i solen eller unna dig ett glas rosé och en skaldjursplatå i solnedgången. Skärets Café & Bistro är öppet för dig hela dagen. Här föddes räkmackan 1931, men utbudet sträcker sig från läckra bakverk och sallader till västkustens bästa skaldjur. Allt på caféet bakas från grunden på Smögens Bageri.

Skärets Krog är utan tvekan en av Sveriges bästa sommarkrogar - här lagas och serveras allt med kärlek och ett stort fokus på lokalproducerat. Vår personal ger allt för att du som gäst ska få en unik upplevelse genom hög service och kvalitet. Det är inte för inte vi blir utvalda av White Guide år efter år. Kvällarna på Krogen avslutas med fördel i vår Pianobar.

@skaretsbagerismogen | smogensnarlivs.se

@skaretscafe | skaretskrog.se

@skaretskrog | skaretskrog.se

Skärets Café Hunnebostrand

Restaurang Loftet

Starta dagen med nybakat bröd eller kom in för en gofika i eftermiddagssolen. Här finns allt det bästa från Smögens Bageri och självklart erbjuder vi också Skärets berömda räkmacka. Alltid nybakat, alltid gjort med kärlek. Fyller någon i familjen år eller vankas det bröllop? Vi har ett stort sortiment av tårtor som alla går att förbeställa. En trappa upp hittar ni restaurang Loftet.

Vad som är bättre än en riktigt god burgare? En burgare serverad med havsutsikt! På Loftet görs våra burgare efter konstens alla regler och brödet är självklart bakat på Smögens Bageri. Även pizzaälskaren har hittat rätt. Våra pizzor är lika krispiga som de är goda, och går lika bra att ta med hem som att äta på plats.

@skarethunnebostrand | @ skaretscafehunnebostrand | skarethunnebo.se

@loftethunnebostrand | @restaurangloftet | loftethunnebo.se


NATUR

INTO THE WILD

Sverige och västkusten bjuder på fantastiska naturupplevelser, inte minst under sommarhalvåret. Men vad behövs för att överleva en ociviliserad vildmarkssemester? Överlevnadsexperten Angeliqa Mejstedt som driver populära Vandringsbloggen guidar oss. Text: Klara Bolmgren


Foto: Louise Forslycke Garbergs

Namn: Angeliqa Mejstedt Ålder: 31 år Aktuell med: Driver Vandringsbloggen sedan 2013. Den 14 maj kommer hennes bok ”Vandra” ut. Hon har även en podcast under namnet Vandringspodden.

Att kustvandra glöms ofta bort upplever jag.


NATUR

F

inns det något mer harmoniskt än att vakna upp mitt ute i det fria till ljudet av fåglarnas kvitter och bäckens eller havets brus? Att känna dagens första solstrålar och doften av ny dagg en tidig sommarmorgon är höjden av fridfullhet för många. Angeliqa Mejstedt är så förtjust i vandring och friluftsliv att hon för fem år sedan valde att starta Vandringsbloggen, som i dag är Sveriges största blogg om vandring. Efter flertalet överlevnadskurser och resor på vandrande fot är Angeliqa en överlevare av rang. – Mitt första stora äventyr på egen hand var när jag och min dåvarande pojkvän besteg Kebnekaise. Känslan som jag hade när jag stod uppe på toppen kommer jag att bära med mig tills jag är gråhårig. Det kändes som att jag var ett med hela världen! Jag blev så biten av naturen och jag kände att ”hit måste jag tillbaka”. Några år senare var jag där igen och då gick jag en ännu längre sträcka. Mina första resor blev grunden till mitt stora intresse för vandring och friluftsliv. Beskriv vad du känner när du är ute i naturen och vandrar? – Det finns ingen annan gång då jag känner mig så levande som när jag tar bort alla bekvämligheter. Då känner jag att livet får en större mening. Sen gillar jag när det är lite ruffigt ute. Det får gärna piska regn i ansiktet emellanåt, då känner jag mig mer levande. Det ska kännas att man är utomhus! ANGELIQA HAR FLERA överlevnadskurser i bagaget. Hon har bland annat varit en del av Försvarsmakten och gått en frivillig befälsutbildning, med stort fokus på överlevnad. Vad gör man egentligen om det blir oväder samtidigt som man befinner sig långt från civilisationen? Angeliqa menar att man ska försöka ta sig till ett säkert och mer skyddat område om en sådan situation uppstår. – Slå upp tältet, gärna bakom en sten, vid en träddunge eller nedanför ett berg. Jag försöker alltid att utnyttja naturen på bästa möjliga sätt. Det gäller att ha respekt, för i sådana lägen är det naturen som styr.

Vad bör finnas med i packningen? – En bra kniv och tändstål är viktigt. Något annat som jag alltid har med mig är tamponger och vaselin, det är perfekt att elda med. Jag anser att ett bra tält, en sovsäck, ett liggunderlag, ryggsäck och ett par rejäla kängor ska ingå i basutrustningen. Funktionella kläder i ullmaterial är också bra att utrusta sig med eftersom ull har förmågan att både värma och svalka. Glöm inte att packa ner en

pannlampa, ett första hjälpen-kit samt karta och kompass. Inför min första resa glömde jag att ta med mig pannlampan. Det resulterade i problem när vi skulle ta oss ner från berget. Ett misstag jag aldrig gör om. Mat och snacks ska också packas ner. Även om det finns mycket ätbart i naturen så packar jag alltid ner rikligt med mat baserat på hur länge jag ska vara borta. Kan du ge några exempel på vad som går att äta från naturen? – Bär, svamp, rötter och mossa är några exempel. Kärleksört innehåller mycket C-vitamin och islandslav är näringsrikt och går fint att äta om den urlakas. Ät dock ingenting som du är osäker på utan leta efter sådant som du känner igen. Har du vandrat längs med Bohuskusten? – Jag har varit på Rörö, där var det väldigt vackert. Jag vill definitivt tillbaka till Bohuslän. Att kustvandra glöms ofta bort upplever jag. Det är främst fjället som lyfts fram när det kommer till friluftsliv och vandring.

Robinson-Henkes bästa tips Strömstadskillen Henrik Norgren, tvåa i årets Expedition Robinson, ger sina tre bästa överlevnadstips för den strandsatta:

BYGG ETT BRA vindskydd som skyddar DEN 14 MAJ SLÄPPER Angeliqa boken dig mot blåst och regn. ”Vandra”. Den innehåller baskunskaper och information om hur SKAFFA KUNSKAPER kring hur du gör man kommer igång praktiskt. Anupp en eld. Eld ger både ljus, geliqa menar att det är viktigt att värme och möjlighet att laga mat. Det absolut bästa är att ha ett läsa på och förbereda sig inför en tändstål. Har du inte det så är det semester ute i vildmarken. bra att veta hur du gör upp en eld – Ett tips är att gå med i olika med hjälp av exempelvis pinnar. vandringsgrupper på Facebook. Där kan du ställa frågor och utETT BRA PANNBEN! Det är viktigt att du peppar dig själv och att du håller byta erfarenheter. Låna böcker, psyket uppe om du ska överleva. läs friluftstidningar och bildgoogla platser. Det som vi inte känner till Vilken är din favoritplats längs är vi generellt lite rädda för. Ett med Bohuskusten? tips är att öva innan du ger dig ut – Koster är helt fantastiskt – det genom att till exempel provtälta är ett måste att besöka! ute i trädgården eller på en närliggande plats. Ge det tid. Ju mer tid du spenderar ute, desto mer lär du känna naturen. Mitt absolut bästa råd när vi pratar överlevnad är att lyssna på kroppen. Ät när du är hungrig, sov när du är trött och ta ordentliga pauser. Pusha dig inte i onödan. Drick mycket vatten, men bara lite åt gången för att slippa bli konstant kissnödig. Sist men inte minst – var gärna flera, då blir det både roligare och säkrare. 79


Foto: Henrik Trygg

Aktivera & Träna

Äta & Umgås

Till Bokenäset Hotell & Konferens kommer gäster dagligen för avkoppling, utveckling och inte minst för den fantastiska omgivningen. Vi erbjuder hotell, restaurang, café & bar, konferensanläggning, spa, gästhamn och aktiviteter – året om. Välkommen till vackra Bohuslän!

www.bokenaset.com

Relaxa & Njuta

Bo & Trivas

Mötas & Inspireras

Välkommen till Bokenäset i vackra Bohuslän, en timme norr om Göteborg. +46 522 60 44 00, kontakt@bokenaset.com


ÄTBART

sommar Ta med köket ut i

Likt det mesta under sommaren gör sig även matlagningen bäst utomhus. Med en stekhäll kommer detta att gå som en dans. Så dra på dig förklädet och greppa stekspaden – det är dags att bli mästare på utomhusmatlagning. Text: Isac Lundmark


ÄTBART

S

ommartid vill vi svenskar tillaga vår mat utomhus – men att grilla är inte det enda sättet att få till festmåltiden. Stekhällen öppnar upp en helt ny värld av recept – idealiskt för svenska förhållanden, då vi gör vårt bästa för att nyttja de efterlängtade sommardagarna maximalt. Du kan dessutom enkelt ta med dig stekhällen, exempelvis på picknickturen längs klipporna. EN STEKHÄLL KAN beskrivas som en stor stekyta som placeras över öppen eld, kolbädd eller gasollåga. Den är allra bäst till rätter där allt tillagas i en och samma panna – så kallade one pot meals. Du börjar helt enkelt med den ingrediens som tar längst tid att tillaga, och lägger därefter successivt på resten. Hällen blir mindre varm ju längre från mitten du kommer, vilket gör det möjligt att anpassa stekvärmen. Det räcker dessutom att hällen endast är aningen konkav eller har en kant för att du ska kunna koka i den. 82


Paella de marisco 4 portioner. Tillagningstid: ca 35 min. 2 gula lökar 4 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 400 g paellaris 8 dl vatten 2 msk fiskfond 2 msk hummerfond 1 röd finhackad paprika 2 dl vitt vin 1/2 g saffran 2 lagerblad 2 tsk salt 2 krm peppar 1,5 kg musslor 500 g räkor med skal Gör så här: Lägg på riset på stekhällen i buljongen och låt koka i ca 20 min. När vattnet försvunnit häller du i vitt vin och lägger på lök och paprika. Lägg i musslor och eventuellt mer vatten vid behov. Krydda med saffran, salt och peppar. Lägg på räkorna och rör om. Låt puttra några minuter och servera därefter.

Vitlöksfrästa räkor med aioli 4 portioner. Tillagningstid: ca 25 min. 400 g skalade räkor 1 röd chilifrukt 3 vitlöksklyftor 2 tsk riven ingefära 1 tsk malen spiskummin 2 msk olja 1,5 msk smör 3 msk hackad koriander 0,5 msk pressad citron 2 krm salt Gör så här: Finhacka vitlök och chili. Fräs därefter tillsammans med ingefära och spiskummin i rikligt med olja och smör under ca 1 min. Lägg därefter räkorna på hällen och stek i 1 min per sida. Tillsätt därefter citron, koriander och salt.

Aioli 4 portioner. Tillagningstid: ca 5 minuter. 2 äggulor 0,5 dl olivolja 1,5 dl rapsolja 2 vitlöksklyftor 1 tsk vinäger 1 tsk dijonsenap Salt Cayennepeppar Gör så här: Rör ihop äggulor, vinäger och senap. Tillsätt därefter oliv- och rapsolja samtidigt som du vispar ordentligt. Smaksätt efter behag med pressad vitlök, salt och cayennepeppar.

Två vitlöksdoftande västkustfavoriter En stekhällsklassiker som blandar lika delar Valencia och svensk västkust och en snabblagad räkrökare som passar i alla lägen. Smaklig spis!


MAT & DRYCK

Kantcirkeln Så maximerar du semesterdagen

Kostcirkeln har du säkert koll på – men hur är det med Kantcirkeln? Tillsammans med dryck- och matexperterna på Kanten Café & Bar i Hunnebostrand har vi satt ihop en konsumtionsguide som garanterat maximerar lata semesterdagar.

12–15

21–00

Dagspasset

Livin’ la vida loca-passet

Efter en härlig sovmorgon, ett uppfriskande morgondopp och en stabil frukost är det dags att bege sig mot Kanten. Viktigt att tänka på i detta pass är att ge ordentligt med tid för njutning i solen. Gällande intaget så tänk svalkande och lätta alternativ.

Till musikens toner tar ni er närmare dansgolvet. Under detta pass kan du gärna tillsätta koffein i ekvationen, exempelvis en kaffedrink. Ett alternativ till kaffe är exempelvis en Frangelico eller Drambuie på is. Och du, glöm inte att fylla på energidepåerna med lite mat.

Mat: En fräsch sallad Dryck: Hallonsoda, is och mynta. Med eller utan likör. Champagne: Mimosa (skumpa & juice)

15–18

Loungepasset Soltimmarna börjar kännas och skuggan under ett parasoll lockar. Kanske med något trevligt sällskapsspel eller quiz. Fyll på med vätska, som hemmagjord hibiskussaft eller Martini Bianco på is. Komplettera med rikligt med vatten. Mat: Tilltugg/oliver eller en räksemla. Dryck: Aperol Spritz Champagne: Testa en Frozen Champagne. Till barnen: Sunrise drink

Mat: En lättare toast. Dryck: Kaffedrink eller alkoholfritt bubbel. Champagne: Pink Champagne

18–21

Solnedgångspasset Kvällsstämningen börjar komma smygande och temperaturen känns behagligt ljum. Avnjut en middag på bryggan med det vackra Västerhavet som fond. Är du lite våghalsig testar du Pink Gin istället för den vanliga GT:n. Mat: Något ordentligt. Dryck: Rosé, en alkoholfri öl eller en bitter för att hjälpa matsmältningen. Champagne: Champagne på is

00–03

Nattsuddarpasset De dansanta tongångarna är nu omöjliga att motstå och det spritter i de brunbrända benen. Hit når du bara om du har lagt stabil grund. När andra beger sig mot sängen kan du låta dina inövade dansmoves komma till sin fulla rätt. Hotshot, med Likör 43 istället för Galliano, eller en kul drink är tänkbara alternativ. Mat: Löjromstoast Dryck: Varannan vatten. Champagne: Flödande.

West rekommenderar: Tänk på att dricka med måtta och att fylla på rikligt med vatten. Och du, kör aldrig bil eller båt med alkohol i kroppen. Samtliga drycker kan givetvis bytas ut mot alkoholfria alternativ.

84



GUIDE

PROFILERNAS PÄRLOR PÅ VÄSTKUSTEN Alla har sina hjärteplatser, sina små smultronställen de återvänder till för att tanka energi. Vi har fått tag på ett pärlband västkustprofiler som berättar om sina favoriter i Bohuslän. Text: Niklas Simonsson

Ann-Sofie Hermansson Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg (S).

Vilket är ditt smultronställe i Bohuslän? – Tjörn, där jag är uppvuxen, ligger mig varmt om hjärtat. Jag gillar kombinationen av karga klippor, öppna fält och trevligt folk. Akvarellmuseet, med omgivningar, är en riktig höjdpunkt. Vad gör du helst en varm sommardag? – Då satsar jag på halvskugga, kall dryck och en bra bok. Jag uppskattar verkligen att ha tid att sträckläsa. Även om det i år blir valrörelse nästan hela vägen från start till mål. Jag tar ett litet break i mitten av juli, men i övrigt blir det politik 24/7. 86

Sebastian Eriksson

Khaddi Sagnia

Lagkapten i IFK Göteborg.

En av Sveriges mest lovande längdhoppare.

Vilket är ditt smultronställe i Bohuslän? – Mina föräldrar har en liten villavagn på Tollenäs Camping i Stenungsund. Dit brukar jag rymma när jag behöver komma bort från staden en stund. Så jag kan få lite lugn och ro, vara i solen och vid havet. Hur ser sommarplanerna ut för ditt 2018? – Som vanligt för en fotbollsspelare så blir det mycket träningar hela sommaren. Vi ska iväg på två träningsläger i norra Sverige. Utöver det hoppas jag hinna med att spela lite golf också.

Vilket är ditt smultronställe i Bohuslän? – Tjörn, där jag har väldigt många goda minnen ifrån. Så där tillbringar jag gärna en varm sommardag med bad, picknick och skön musik tillsammans med nära och kära. Vad är planerna annars för sommaren 2018? – Jag kommer att åka på många tävlingsresor runt om i Europa. Mot slutet av sommaren, då tävlingssäsongen är över, hoppas jag att även hinna med en nöjesresa till ett varmt land där jag kan ligga på en strand med en läskande drink.

Carl–Einar Häckner Landets främste magiske underhållare.

Vilket är ditt smultronställe i Bohuslän? – Nösund på Orust, där jag uppträtt och har oförglömliga minnen från. Ofta hänger sådant ihop starkt för mig. Uppträdande och avkoppling, en fin solnedgång och att bada lite. Vad är planerna i övrigt för sommaren 2018? – Jag ska uppträda en del själv, men även med Varietéorkestern för första gången på nästan två år. Vi uppträder faktiskt på Nösunds Havshotell 4–5 juli – det kommer bli fantastiskt. Jag kommer sjunga visor, trolla och dra skämt.


Områdets ofantligt skrikiga måsar som samsas med trutar, snipor och ankor. Plus de sälar som likt tama kissekatter kryper upp och börjar kurra när man klappar dem.

Adam Bolméus Gitarrist i bandet Hästpojken.

Vilket är ditt smultronställe i Bohuslän? – Mina föräldrar har hus på Käringön. Där är väldigt lugnt och skönt. Jag brukar vara där två veckor varje sommar, sedan börjar det krypa i mig och då åker jag tillbaka till Göteborg igen. Vad gör du annars helst en varm sommardag? – Jag gillar att bada i havet, gärna efter att ha spelat tennis. När jag var yngre åkte jag mycket skateboard, men det blir tyvärr alltmer sällan. Vi ska bli föräldrar för andra gången i sommar, så jag får väl agera butler åt min höggravida sambo fram tills dess.

Cecilia Stenborg Producent bakom delar av komikerelitens turnéer.

Vilket är ditt smultronställe i Bohuslän? – Det måste vara Mollösund, där jag tillbringat de senaste tio somrarna. Som bäst är det i slutet av augusti, då det är lugnare och inte så mycket folk. Vad ska du göra för skoj denna sommaren? – Eftersom humorturnén ”Badjävlar”, som jag producerat i tio år, tar uppehåll i sommar så ska jag nog vara ledig en del. Helst vill jag vara så mycket som möjligt med min dotter och så lite som möjligt med rosé-fulla människor som bara pratar om sig själva!

Ebbot Lundberg

Johanna Schreiber

Musikalisk mångsysslare, nu sångare i Ebbot & The Indigo Children.

Journalist och författare bakom ungdomsböcker som ”Offpist” och ”Carlstensveckan”.

Vilket är ditt smultronställe i Bohuslän? – Pyttelilla Måvholmen utanför Göteborgs norra skärgård. Jag diggar framför allt dess sköra karaktär och grönska. Områdets ofantligt skrikiga måsar som samsas med trutar, snipor och ankor. Plus de sälar som likt tama kissekatter kryper upp och börjar kurra när man klappar dem. Vad är planerna i övrigt för sommaren 2018? – Att dyka upp på olika ställen i världen med mitt band, men framför allt vara på västkusten så mycket som möjligt.

Vilket är ditt smultronställe i Bohuslän? – Gullholmen har världens godaste, hembakade glassrån i kiosken på bryggan, en pytteliten bio för regniga dagar, grymma promenadstråk och en del hyfsat hemliga klippor att bada från. Vad är planerna för sommaren 2018? – Förhoppningsvis hinner jag skriva färdigt min femte bok. Min tredje bok, ”Miras magiska anteckningsbok”, släpps som ljudbok i maj och som pappersbok sommaren 2019. Annars ska jag mest ta det extremt lugnt med min familj på västkusten. 87


KONST

En fusion av konstnärliga uttryck

En utställning från smått till stort, från sockersött till obehagligt. Så beskriver Nordiska akvarellmuseet sin sommarutställning Fusion – en samlingsutställning med elva deltagande konstnärer som förenas i en värld av nya fusioner. Text: Marcela Elofsson Bild: Kalle Sanner


Exempel på konstverk av Katja Tukiainen respektive Sigga Björg Sigurðardóttir som du kan se på Nordiska Akvarellmuset i sommar. OBS: Konstverken i bilderna är beskurna.

A

lldeles intill havet längst ut på den vackra skärgårdsön Tjörn ligger Nordiska Akvarellmuseet – en plats där nordisk akvarellkonst möter det bästa den bohuslänska naturen har att erbjuda. Ända sedan starten år 2010 har museet visat konst i världsklass av bland annat Salvador Dalí, Louise Bourgeois och svenska konstnärer som Elsa Beskow och Anders Zorn. I SOMMARENS STORA utställning Fusion förenas enskilda verk i en större helhet, ibland förväntade och ibland udda. En av de deltagande konstnärerna är finska Katja Tukiainen. Hon beskriver sin konst som en drömlik fantasivärld där allvarliga ämnen blandas med en rejäl dos humor. Konsten är både politisk och feministisk och har starka associationer till dockor och flickestetik. Just dockliknande flickor är ett så pass återkommande motiv i Katjas bildvärld att hon genom åren skapat en hel armé – en ”girl army” som hon själv kallar det. Vad kommer du att visa upp i sommarens utställning? – Jag visar upp sju nya akvarellmålningar och en stor skulptur föreställande ett flickhuvud som jag valt att kalla ”Being a GIRL”. Konstverken går alla i en rosa färgskala, en färg som dominerat min konst sedan 1995. INFÖR UTSTÄLLNINGEN HAR Katja varit på plats på Nordiska Akvarellmuseet och målat en stor väggmålning tillsammans med den isländska konstnärskollegan Sigga Björg Sigurðardóttir. Till skillnad från Katjas konst vars signaturfärg är rosa, kännetecknas Siggas konst av en svart färgskala. Hennes motiv befolkas av egensinniga fantasivarelser som förkroppsligar både djur, människor och monster. De återkommande kroppsvätskorna i kombina-

tion med en ständigt närvarande antydan till våld påminner stundvis om scener tagna ur en skräckfilm, vilket står i rak kontrast till Katjas rosa bildvärld. Trots deras vitt skilda konstnärsstilar är väggmålningen ett lysande exempel på en fusion i perfekt harmoni. – Jag och Sigga arbetar som ett jazzband när vi målar tillsammans. Man kan säga att vi lyssnar, frågar och svarar genom våra visuella uttryck – vi förstår varandra utan att behöva prata. Katja berättar att naturen på Västkusten varit en stor inspirationskälla under arbetet med väggmålningen. – Naturen är unik här. Att vakna på morgonen och Fusion visas 29 april till 30 september 2018. mötas av den magnifika havsutsikten Besöksadress: Södra är en underbar Hamnen 6, Skärhamn. känsla. Öppettider: Öppet alla

dagar 10-18. MEN ETT BESÖK på Nordiska AkvaMedverkande konstrellmuseet innebär närer: Katja Tukiainen, inte bara fantastisk Sigga Björg Sigurðardótkonst och vacker tir, Petri Hytönen, Adam natur – här kan du Saks, Julie Nord, Arto Korhonen, Jukka Korkeiäven lyssna på inla, Lars Lerin, Michael tressanta föredrag, Kvium, Elina Merenmies gå på livekonsert och Astrid Svangren. eller avnjuta en vällagad måltid i museets restaurang Vatten. Under sommarperioden anordnas dessutom guidade visningar fyra gånger dagligen där du får möjlighet att fördjupa dig i akvarellkonstens värld och lära dig mer om utställningen. Om skaparlusten faller på kan du slå dig ner i den öppna verkstaden och måla en stund – en aktivitet lika uppskattad av såväl vuxna som barn. Avrunda besöket med en visit till museishopen där du hittar ett brett sortiment souvenirer och akvarelltillbehör.


ADVERTORIAL

godaste Sommarens

tarta

Inget 10-årskalas utan en jubileumstårta. På sommaren är det ofta något fräscht och glassigt som lockar – som en cheesecaketårta med extra allt! Den krispiga bottnen gifter sig fint med syran från citronen och sötman från jordgubbarna. Barnsligt gott! Text: Klara Bolmgren

Botten 2 paket McVitie’s Digestive Mjölkchoklad 150 g smör Fyllning 600 g Philadelphiaost 6 äggulor + 6 äggvitor 3 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 citroner, finrivet skal 2,5 dl jordgubbspuré (mixade jordgubbar) 6 dl vispgrädde Topping 300 g jordgubbar 83 g Godiva Belgian Dark Chocolate McVitie’s Digestive THINS Mjölkchoklad Florsocker Gör så här • Smält smöret. Mixa Digestive Mjölk- choklad och blanda med smöret. • Använd en rund form som är ca 20 cm i diameter och har en ca 8 cm hög kant. Täck formen med smulblandningen och sätt sedan in den i frysen. 90

• • • • • • • • •

Vispa ihop philadelphiaost, äggulor, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet. Riv citronskalet och blanda ner i smeten tillsammans med jordgubbs- purén (spara 2 msk av purén). Vispa grädden lätt i en skål och äggvitan i en separat skål. Vänd grädden och äggvitan i smeten. Häll i fyllningen i formen. Droppa resten av jordgubbspurén på kanterna av formen. Sätt tårtan i frysen och låt stå i minst sex timmar. Smält chokladen i en mikrovågsugn eller i ett vattenbad. Skapa sedan dekorationer genom att spritsa ut Godiva Belgian Dark Chocolate på ett bakplåtspapper. Låt fantasin flöda fritt! Använd en del av chokladen till att doppa jordgubbarna i. Låt allt vila i kylen tills chokladen har stelnat. När tårtan är helt frusen, dekorera med jordgubbar, chokladdekoration och Digestive THINS Mjölkchoklad. Sätt ett litet myntablad på toppen och pudra tårtan med florsocker.


Syrligt, sรถtt och krispigt!


BROTT XXXX

92


BOHUSLÄNSKA

BROTT

Det är inte en slump att Camilla Läckberg valde just Fjällbacka som skådeplats för sina kriminalromaner. Det är något särskilt när solvarma klippor, idylliska fiskesamhällen och ett glittrande hav möter ond, bråd död. Men om vi lämnar fiktionen och istället blickar bakåt, blir det tydligt att verklighetens Bohuslän är långt ifrån förskonat från brott med dödlig utgång. Text: Karolina Arenhäll Illustration: Love Eneroth

Bohusläns sista avrättning DET VAR EN kylig majdag, en sådan när regnet hänger i luften och den råa västanvinden sveper in från havet. Ljungen på heden intill Hällsbergs gård på Orust hade ännu inte börjat blomma. I en sänka låg granris utspritt kring en urgröpt stock. Samlade i en halvcirkel stod en grupp allvarliga bönder, beväpnade med vadhelst de kunde finna. Ett

Hans huvud var sönderslaget och låg under vattenytan.

lågt mummel hördes från de intilliggande höjderna dit åskådare kommit redan i gryningen. Så leddes en storvuxen och enögd man fram mot stocken. Det långa håret och skägget skiftade i rött. ”Värdig och sansad” skulle en reporter senare beskriva honom. Han föll ner på stocken med bakbundna händer, vred huvudet lite åt sidan. Sedan lät skarprättaren bilan falla. Ett sus gick genom åskådarna. Rånmördaren Hälsö-Johannes var död. Den sista personen att avrättas i Bohuslän.

BROTTET HADE UTFÖRTS nästan precis två år tidigare, den 19 maj 1854. Strax intill sydspetsen av Hälsö upptäckte dåtidens kustbevakning en strandad kustriggare. Ombord fann de två bröder, Carolus och Axel Olsson. Den förstnämnde låg död i lastutrymmet gömd under en segelduk. Hans huvud var sönderslaget och låg under vattenytan. Brodern Axel låg på golvet i kajutan, svårt misshandlad och medvetslös. Det tog tre dagar för kronolänsmannen Wickelberg i Svanesund och provinsialläkaren Olof Niclas Gammelin att ta sig ut till Axel som nu kunde lämna sitt vittnesmål och ge signalement. I Göteborg hade de båda bröderna börjat prata med en lång, grovhuggen man med morotsfärgat hår och yviga polisonger. Han hette Johannes och bodde längs med vägen till Tjärnö som de båda bröderna hade som slutmål. En av kustuppsyningsmännen kände igen beskrivningen som Johannes Johansson från Hälsö. När han inte fanns hemma utan sades ha åkt till Göteborg för att vinka av sin bror gick polisen ut med hans signalement. Något som blev ännu lättare då Hälsö-Johannes var enögd. En vecka senare greps han på Kustens varv i Göteborg, i färd med att mönstra på en Amerikafärja med falska personhandlingar. Gråtandes erkände han såväl mord som rån redan under första förhöret.

I oktober samma år kom domen från häradstinget: död genom halshuggning. I januari 1856 var domen godkänd också av Göta hovrätt. Hälsö-Johannes överklagade domen till konungen två gånger men fick avslag båda gångerna. Och så den 27 maj 1856 föll bilan på ljungheden på Orust.

93


BROTT

Världens äldsta mordskildring?

Long Lizzie och Jack the ripper

ATT MÄNNISKOR HAR bragt varandra om livet i alla tider är inget nytt, men visste du att en av världens äldsta mordskildringar finns i Bohuslän? I Brastad utanför Lysekil finns en hällristning som visar hur en person sticker sitt spjut genom en annan. Ristningen tros vara så gammal som från 1500-talet före Kristus. Vill du veta mer? Besök Vitlycke museum.

FÅ HAR GÄCKAT Londonpolisen på samma sätt som Jack the Ripper gjorde sensommaren 1888. Namnet fick han av sitt sätt att skända sina offer med kniv. Alla var kvinnor, alla tillhörde samhällets lägsta klasser. Men vad har skräcken på Londons gator med Bohuslän att göra? Jo, ett av hans offer tros vara Elisabeth Stride – eller Long Lizzie som hon kallades i White Chapel district i London. Född på en bondgård i Stora Tumlehed hade hon tagit båten över till England under våren 1866. Där blev inget som hon tänkt sig, och under hennes sista levnadsår försörjde hon sig som sömmerska, städerska och prostituerad. KVÄLLEN DEN 29 SEPTEMBER 1888 hade Elisabeth avslutat dagens städjobb på inkvarteringshuset där hon bodde. Hon firade in helgen med en drink tillsammans med en av huset värdar på krogen Queens Head Public House. Därifrån tog hon sig sedan ensam till puben Bricklayer’s Arm på Settles Street mitt emot gatan där hon senare ska bragdas om livet. Väl inne på puben fick hon snabbt sällskap av en man med hög hatt, paret lämnade puben vänslande vid 23-tiden. Han kramade och kysste henne, och eftersom han, baserat på vad han hade på sig, verkade vara en respektabel man blev vi ganska förvånade över hur han gick på kvinnan, sa vittnet J. Best senare till polisen. Därefter följer flera vittnesuppgifter om hur Elisabeth tar sig upp och ner längs med Barner Street i sällskap med minst två andra män innan vittnet Israel Schwartz passerar Lizzie och en

94

okänd man vid 00:45. Mannen är i full färd med att försöka dra in Lizzie i en gränd, när hon vägrar slänger han i stället ner henne på marken. Hon skriker till tre gånger, men ljudet tycks kvävas. Strax intill gränden står en annan man och tänder en pipa. När de får syn på Schwartz skriker våldsmannen ”Lipski”, varpå Schwartz börjar springa med mannen med pipa efter sig. Han springer tills han inte längre är förföljd. Ungefär en kvart senare börjar Louis Diemschutz ponny plötsligt konstra och vägrar gå vidare när ekipaget kommer i höjd med gränden Dutfield’s Yard vid Berner Street. Han kliver ner från vagnen och ser vad han tror är en berusad person. Men när han kommer tillbaka efter att ha hämtat hjälp upptäcker det att personen är död. 01.16 dödsförklaras Elisabeth Stride av en läkare. Hennes hals är avskuren, men inga andra knivskador upptäcks på kroppen. En timma senare mördas ännu kvinna i området, skändat på det sätt som blivit Jack Uppskärarens signum. Därefter följer två teorier. Den första att det var Jack the ripper som mördade Long Lizzie, men att han blev avbruten av Diemschutz. Diemschutz sa själv att med tanke på att kroppen var varm när han hittade henne och ponnyns uppträdande tydde på att Uppskäraren fortfarande var kvar i gränden, men att det var för mörkt att se honom. Andra tror att det var en man som Elisabeth hade ett av och på förhållande med. Hon hade själv anmält honom för misshandel. Fallet förblev dock ouppklarat, precis som för Jack the Rippers andra offer.


Halva bevis och länsmän DEN POLIS SOM utredde brotten i 1800talets Bohuslän hade inte mycket gemensamt med dagens polis. I början av 1800-talet ställdes inte större krav på länsmännen än att de under ett muntligt förhör skulle visa att de kunde läsa och skriva och hade ”en försvarlig kännedom om lag och författningar i erforderliga delar”. Det fanns inga nationella brottsregister, och samordning mellan städer och socknar existerade knappt. Vid större brottsutredningar fick de mindre samhällena istället betala större, resursstarka städer för att de skulle bistå med hjälp. Under hela 1800-talet gav mord dödsstraff. Men antalet utdömda straff sjönk under 1800-talet. Det berodde delvis på att humanismen fick spridning och delvis på att en fällande dom var svår att få till. Det kunde endast ske vid erkännande eller att två oberoende vittnen direkt i vittnesmålet knöt den åtalade till brottet. Indicier låg långt ner på bevislistan. Men vid ett ”halvt bevis”, att ett vittne pekade ut gärningsmannen, förlängdes häktestiden på obestämd tid för att få den åtalade att erkänna med hjälp av fängelseprästen – de kallades för bekännelsefångar. Först 1948 lagstadgades fri bevisprövning, vilket snabbade på den tekniska utvecklingen.

Under hela 1800-talet gav mord dödsstraff.

Kriminellt bra lyssning

Spår

Mordpodden

Rättegångspodden

”I ett känt kriminalfall hittar vi det okända och följer spåren” – i sex säsonger har Anton Berg och Martin Johnson levererat kriminaljournalistik efter den devisen. Första säsongens upptäckter ledde till en resning i HD. Gör dig själv en tjänst och lyssna!

Duon Amanda Karlsson och Linnea Bohlin tar sina lyssnare på en gastkramande resa genom Sverige och de mord som begåtts kring platserna de passerar. Säsong fem kommer de till västkusten...

Med autentiska ljudupptagningar från rättegångarna till några av Sveriges mest uppmärksammade fall tar Nils Bergman dig riktigt, riktigt nära vad som verkligen hände.

95


GUIDE

Paddling i världsklass Upptäck Bohuslän bland kobbar och skär Få platser i världen slår Bohusläns skärgård när det kommer till kajakpaddling, och den gömmer många pärlor. Här är fyra anledningar till varför västkusten är världsberömd för sina paddelvatten.

Tjörn

Kosteröarna

LÄGG I VID BLEKET så befinner du dig direkt i ett av väst-

KOSTER ÄR DET tydliga exemplet på att havet, klippor och måsar räcker mer än väl som sällskap. Kosterhavet kan dessutom stoltsera med att vara Sveriges första marina nationalpark med fler än 6000 arter. Känn den friska havsvinden när du paddlar över öppet vatten ut till Ursholmen, men bli inte förvånad om du stöter på en och annan klippsolande knubbsäl längs vägen. Kajaken gör det också möjligt att utforska Tjalleskär och Stora Socknas alla gömda skrymslen och vrår.

kustens bästa paddelvatten. Ta en tredagarstur, slå läger på klipporna och upplev några av Bohusläns vackert pittoreska fiskebyar. Skärhamn och ett besök på Akvarellmuseet är en utmärkt dagstur, med Sandholmen som ett svalkande badstopp på vägen. I Skärhamn kan du njuta av färska räkor och även låta smaklökarna uppleva västkusten från sin bästa sida. Här hyr du kajaken Kajaktiv Tjörn Bleketvägen 42 Kajaktivtjorn.se

Lysekil ATT GLIDA FRAM på vattnet tätt intill klipporna är det bästa sättet att uppleva Lysekil och dess närliggande öar på, inte minst pärlorna Lilla och Stora Kornö. Vattnet innanför Skaftö är skyddat och passar väl för nybörjaren. Från Gåsö följer du den böljande skärgården ända upp till Fjällbacka, en tur som lämpar sig bättre för dig med erfarenhet av havspaddling. Packa med matsäck och ta en välförtjänt paus på en av alla klippor längs vägen.

Här hyr du kajaken Kosterhavets Dykcenter Långegärde, Sydkoster Tridentdivers.se

Grebbestad I GREBBESTAD ÄR idyllen aldrig långt borta. En utflykt som alltid är värd mödan är Lilla och Stora Brattholmen. Runt Grebbestad finns gott om skyddade vatten, något som gör området till ett utmärkt alternativ för nybörjaren. Du som är ute efter en mer utmanande paddling utan skyddande ytterskärgård får inte missa naturreservatet Tjurpannans vatten.

Här hyr du kajaken

Här hyr du kajaken

Outdoor West Lysekil Södra Hamngatan 6 www.outdoorwest.se

Skärgårdsidyllen Grönemadsvägen 73 Skargardsidyllen.se


HÖGFARTSTURER HELA SOMMREN Priser: Ungdom <15år 295 :Vuxen 395:-

Med Västkustens snabbaste RIB

22 juni - 18 aug

AVGÅNG FRÅN SMÖGENBRYGGAN DAGLIGEN 12:00-18:00 Bokning och info: 0733-567 789

Sommarmat och somriga drinkar Bästa spanläget i solen direkt på kajen i vackra Hunnebostrand Hjärtligt välkomna! Perssons med personal 0523 550 00 • Södra Kajen, Hunnebostrand www.pakajen.se • perssons@pakajen.se


GUIDE

BOHUSLÄNS DOLDA PÄRLOR


Bland segel och galler Här blir du frisk till hälsan och humöret skrev Evert Taube i visan ”Inbjudan till Bohuslän”. Så sant! Här finns en uppsjö undangömda pärlor som höjer välbehaget men som alla kanske inte känner till. På dessa sidor bjuder vi på några tips väl värda en prick i kartan inför årets roadtrip. Text: Anna Aro Ring

PÅ MARSTRANDSÖN , en timme från Göteborg, finns möts du av en fängslade historia och vindpinade segel. Promenera de vackra gränderna upp till stans gamla fort, Carlstens fästning, lika spännande för barn som vuxna. Historien om förbrytaren Lasse-Maja har fascinerat människor i decennier. Lars Molin föddes 1785 i Västmanland och gjorde sig rikskänd under namnet Lasse-Maja efter sina stöldturnéer utklädd till kvinna. Efter att ha stulit kyrksilvret i Järfälla kyrka i Stockholm fördes han till Carlstens fästning för att avtjäna sitt livstidsstraff. Efter 26 år bakom lås och bom blev han benådad av Karl XIV Johan. Sägnen säger att det skulle ha varit för att han imponerat på kungen med sin kokkonst, huruvida det är sant eller ej låter vi vara osagt. Men för den som vill djupdyka i kriminalhistorien erbjuds guidade turer. Förutom en spännande historia möts du av en slående utsikt. Och tajmar du in någon av säsongens alla regattor har du härifrån bra utsikt över fjärden. Nere i hamnen bjuds du på en härlig folkfest bland bryggor och pittoreska trähus. Besök marstrand.se för att se säsongens alla evenemang.

Uppåt väggarna GILLAR DU ATT vara ute i naturen och vill ha en fysisk utmaning? Då kan klättring vara något för dig. Bland Bohusläns klippor kan du hitta några av de bästa klätterklipporna i landet. Graniten i bergen har varit vida känd för sin kvalitet och lockat till sig stenhuggare genom århundranden. I dag lockar bergen istället till sig klättrare från världens alla hörn. Naturen är full av intressanta utmaningar och utbudet är stort.

ANNA AV JAUME PLENSA , en av världens största och vackraste skulpturer, som blivit ett landmärke för hela västkusten. Förutom Anna visas sommaren 2018 verk av bl.a. Tony Cragg, Laura Ford, Maria Miesenberger och Hanneke Beaumont i Pilane.

OBS: Tänk på de vanliga reglerna för Allemansrätten när du klättrar. Dubbelkolla gärna naturvardsverket.se för att se vilka riktlinjer som gäller.

Stenad historia OXAR, VAPEN, MÄNNISKOR och skepp är bara några av de figurer som finns avbildade på Tanums klipphällar. Men det är inte hällristningarna från bronsåldern som gör att Tanum finns med på Unescos världsarvslista sedan 1994. Orsaken är omfattningen. Enligt uppgift ska det finnas cirka 6 000 inknackade figurer och nästan 10 000 skålgropar på olika platser i området. Ett tips är att ta sig till Vitlycke Museum, här du hittar den enskilt största hällen med omkring 300 figurer. Är du i krokarna kan du även svänga förbi Litsleby där den berömda ”Spjutguden” finns avbildad. 99


GUIDE

Havets läckerheter TÄNK ATT DU är ute på ett litet skär i kustbandet. Du vadar runt i det grunda vattnet och sträcker dig ner i den vajande tången och greppar en klase med vilda blåmusslor. Denna delikatess är både nyttig, lyxig och enkel att tillaga. Varför inte slänga musslorna på grillen efter en dag med sol och salta havsbad – en bättre inramning av vad västkusten har att erbjuda är svårslaget. OBS: Under vissa perioder har musslorna förhöjda värden av giftnivåer vilket beror på hur många och vilka typer av alger som finns i vattnet. För att få veta om det går att plocka och äta musslor så finns ett kontrollprogram inom Livsmedelsverket där man kontinuerligt tar prover inom musselodlingsområden. Håll dig uppdaterad på livsmedelsverket.se.

Nyskapande skulpturpark I KLÖVDAL PÅ nordvästra Tjörn bjuds det på en spännande och annorlunda konstupplevelse. Mitt i det bohuslänska beteslandskapet ligger Pilane skulpturutställning, som är en upplevelse för både stora och små. Här samsas storslagna skulpturer och betande får om utrymmet. Från bergsområdet har du en enastående utsikt över Västerhavet och den vackra skärgården. Skulpturparken blev 2016 utnämnd till en av Europas tio bästa skulpturparker av brittiska The Guardian. För att se hela utställningen tas en entréavgift, däremot är det fri entré om du enbart vill besöka fornlämningarna.

Naturskönt under ytan KOSTERHAVETS NATIONALPARK BELÄGEN i norra Bohuslän är Sveriges första marina nationalpark. Här hittar du ett myllrande undervattensliv och en exceptionell fauna. Ett besök här ger en inblick i den fantastiska värld under ytan som fungerar som hemvist för över 12 000 arter. Området nyttjas varsamt med både människans och naturens bästa för ögonen – allt för att bevara den unika miljö som Kosterhavet bjuder på. För besökaren erbjuds sälsafari, kajakpaddling och snorkelleder. Det finns även ett Naturrum på Sydkoster som erbjuder klappakvarium, utställningar och föreläsningar med fri entré. För den som är sugen på att vandra i området finns Kosterhavsappen som hjälper dig att hitta leder på Nord- och Sydkoster. Appen är gratis och innehåller även en bokstavsjakt för barn. 100


GRÖNT KORT-KURS

1-dagskurs & fullvärdigt medlemskap 1995:-* Vi ordnar allt och hjälper dig hela vägen.

Golfkusten i Fjällbacka

12-hålsbanan i Fjällbacka som är öppen för alla *(gäller juni-augusti)

Bli medlem i Sveriges första 12-hålsbana, NorraBackaGolf Fjällbacka

Café & Restaurang

Golfa & Surfa 750:medlemskap

W W W. G O L F K U S T E N . S E | W W W. M AT Z G O L F. S E | T E L 0 7 0 7 - 4 1 4 4 9 1 , V Ä L K O M N A !

SOMMAR GULLMARSSTRAND Logi, frukost, 2 rätters middag Fr 1 195:-

RESTAURANG G*

Dagens lunch, A la carte Livemusik torsdagar

FRISKIS & SVETTIS

v. 27-31 alla dagar kl 10 & 16 på vår brygga

SOMMAR YOGA v. 27-31 kl 9-10

VI HAR KONCENTRERAT ALLA DINA SOMMARDRÖMMAR TILL EN MAGISK PLATS, 0 METER FRÅN HAVET. Bohusläns mest exklusiva anläggning, otroligt sköna och sinnliga bohuslänpärlan Gullmarsstrand, tillfredställer allt du drömt om. Njut av härligt lata dagar vid havet eller var aktiv och hyr en havskajak, cykel eller klättra på vår Gullmarsstrands klippa.

STRANDV. 2-14, 451 78 FISKEBÄCKSKIL T 0523-66 77 88 INFO@GULLMARSSTRAND.SE GULLMARSSTRAND.SE

GULLMARSSTRAND


ADVERTORIAL

BANKEN SOM BERÖR

Sparbanken Tanum visar stolt upp sin kärlek till det lokala i sociala medier – något som blivit ett riktigt framgångsrecept. Text: Isac Lundmark

P

å sociala medier är det svårt att ta miste på Sparbanken Tanums kärlek till det lokala, något som resulterat i priser och inte minst i en enorm uppskattning från kunder. I våras släpptes två låtar som hyllar orterna Kämpersvik och Bullaren. Idén bakom låtarna är lika enkel som briljant: varför inte låta en lokal talang själv uttrycka kärleken till sin ort? – Det bästa med satsningen är att det handlar om äkta och ovillkorlig kärlek till norra Bohuslän, där artisterna utformar låtarna helt själva, säger marknadschef Henrik Carlsson. DET SOM GÖR musiksatsningen speciell är att artisterna får 10 000 kronor att sponsra valfri organisation med. Den ena låten skrev Mange Olsson, känd

från gruppen Drängarna, som gjorde en hyllning till sitt Kämpersvik. Pengarna fick samhällsföreningen Framåt Kämpersvik och Ejgdetjärnets förening dela på. I låt nummer två fångar Robert Mattsson på ett skickligt sätt Bullarens essens – en ort känd för sin lokalpatriotism. Med låten såg han dessutom till att Bullarens GOIF fick ett tillskott i kassan. Inom den närmsta framtiden släpps fler låtar och med dem även ytterligare bidrag till lokala organisationer. – Det finns en oerhörd lokal stolthet i norra Bohusläns samhällen, något Sparbanken tar vara på. Låtarna är ett tydligt exempel på det, men långt ifrån det enda. Nästan varje dag lyfts en lokal aktör fram i sociala medier, och tack vare det stora engageman-

get märks effekterna av direkt, säger Henrik och fortsätter: – En sommarbutik ökade sin dagskassa med 300 procent dagen efter vi skrivit om dem på Facebook. Vi gör ett inlägg och kunden ökar sin försäljning direkt. Vilka andra banker jobbar så? SPARBANKEN TANUM HAR ett tydligt mål med sin närvaro i sociala medier – att beröra. Något man åstadkommer med en lokal vinkel. – Vi vill träffa någon rakt i hjärtat varje dag. Det är inte samma personer vi träffar varje dag, men vi ska alltid träffa någon. Låtarna om Kämpersvik och Bullaren finns på bankens Facebooksida och Instagram, där även de kommande låtarna släpps.



BOKTIPS

SOMMARENS BÄSTA BÖCKER Foto: Andreas Bardell/Aftonbladet/IBL

Foto: Linda Lomelino

Ögonvittnet Anna Bågstam I DENNA SPÄNNINGSFYLLDA deckare får vi följa brottsutredaren Harriet när hon tar sig an ett nytt jobb i hennes barndomstrakter. När ett mord begås i närheten av Harriets hem tar hon saken i egna händer, något hon ska komma att ångra. Kan mördaren vara någon hon känner?

Rutiga byxor funkar inte här Marie Hammar och Abbe Wahlquist FÖRFATTARNA DEBUTERAR MED denna humoristiska barn- och tonårsbok där vi får följa charmiga Ottilia. Att börja sjuan i en helt ny stad är inte det lättaste, men att förfina sanningen i bloggen är en bra idé enligt Ottilia. Igenkännande läsning som framkallar många skratt.

Stora boken för hemmafixaren Karin Hedin Röös och Daniel Röös SKA DU BYGGA altan i sommar? Här är den ultimata guiden som innehåller pedagogiska instruktioner och användbara hantverksknep. Perfekt för dig som vill snickra och utföra diverse byggprojekt i villan, lägenheten eller sommarstugan.

Livet i en skokartong Liv Marit Weberg EN BOK FÖR UNGA VUXNA om att klara av livets motgångar och att handskas med omgivningens alla förväntningar. I denna berättelse får vi följa en tjej som känner att hon inte passar in i samhället vi lever i. 104

Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga

Svenska brott Sommarstugemordet i Arboga

My Feldt

Thomas Bodström och Lars Olof Lampers

VI HAR TIDIGARE sett den sprudlande konditorn i bland annat Dessertmästarna och Nyhetsmorgon. I hennes inspirerande bakbok får vi ta del av smarriga recept, djupa texter och ett hållbarhetstänk kring att leva i samklang med naturen.

EN SEN AUGUSTIKVÄLL kom larmet från en 63-årig kvinna. Hon och hennes man hade blivit brutalt knivhuggna i sin sommarstuga i Arboga. I denna faktabaserade bok följer vi det uppseendeväckande mordet från början till slut.


hotell | restaurang | konferens | upplevelser

ge r a r V i a r ra n op ll r b ä ve n ö

Följ oss på facebook

Kungshamns bästa boende! Öppet dagligen Frukost: 8.00-10.00 Bistro/Pizza: 12.00-21.00

YGGT ABBT

bröllop | konferens | catering

Missa inte våra härliga grillkvällar på onsdagar med gästartister som Ebbot, Stefan Gunnarsson och Yaya Men m.fl. För mer info:

BORD hotellkungshamn.se + 6 STOLAR

7 990:facebook.

X

eller

VÄSTKUSTENS SKÖNASTE BRYGGHÄNG! Följ oss

på facebook Öppet dagligen. Ni finner oss på Kungsgatan 2b

press

leverans

442 67 Marstrand

(2 veckor)

(10 990:-) 783:-/mån*

WWW.TENSON.COM

0727-12 50 99 | www.narahavet.com fåtölj + pall

0523-65 25 00 | www.hotellkungshamn.se

9 990:(14 480:-) 965:-/mån*

SNYGGT SNABBT

ditt köp nu. rans inom veckor! Xpress

7 990:-

Xpress

BORD + 6 STOLAR

leverans

(2 veckor)

(10 990:-) 783:-/mån* fåtölj + pall

i vitlack 160+50x105 H74 inkl. 1 iläggsskiva 5 650:- stol med sits i blå- och vitrandigt tyg 890:-

MATBORD SJÖSALA

gör ditt köp nu. 6 990:leverans inom 2 veckor! Xpress leverans

(2 veckor)

HÖRNSOFFA

(11 085:-) 692:-/mån*

9 990:S O M M A R R E S O RT (14 480:-) 965:-/mån*

Stort spa, ute/innegym, mat på terrassen, barnklubb och mängder med aktiviteter för hela familjen. press bada, paddla kajak/supbräda Träna, spela tennis/golf, leverans veckor) något för alla. eller klättra... här(2finns

X

MATBORD SJÖSALA i vitlack 160+50x105 H74 inkl.hamilton 1 iläggssnurrfåtölj hörnsoffa glow

med pall i fårskinn

vitrandigt tyg9890:skiva 5 650:- stol med sits i blå- och 77x88 H104 990:- (14 480:-) Sits och

med öppet avslut Boende i dubbelrum rygg i formgjuten kallskum. 272x215 H85 6 990:- (11 085:-) leverans HÖRNSOFFA

(2 veckor)

6 990:-

www.mobelmastarna.se

hörnsoffa glow

med öppet avslut 272x215 H85 6 990:- (11 085:-)

inkl. frukost från

695 kr p/p

Xpress

leverans

(11 085:-) 692:-/mån*

*Delbetala räntefritt i 3-23 månader vid köp om minimum 3 000:-. Fullständig info på:

6/7 – 12/8

(2 veckor)

med pall i fårskinn 77x88 H104 9 990:- (14 480:-) Sits och rygg i formgjuten kallskum.

snurrfåtölj hamilton

*Delbetala räntefritt i 3-23 månader vid köp om minimum 3 000:-. Fullständig info på:

www.mobelmastarna.se

*Delbetala räntefritt i 3-23 månader vid köp om minimum 3 000:-. Fullständig info på mobelmastarna.se

Tanum Shoppingcenter • Brehogsvägen • Tanumshede

Vid Gullmarsfjorden i Bohuslän - vann.se - Tel:0532-44200


GUIDE

Nöjeskalender Sommarens godbitar på Bohusläns scener, arenor, gator och torg. Foto: Nettan Kock

Tommy Körberg (även 30 juni & 1 juli) Slussens Pensionat, Henån

Solala (6- 7 juli) Slussens Pensionat, Henån

DJ Nina (29 juni–1 juli) TanumStrand, Grebbestad Seglarfesten Lyckorna Brygga, Ljungskile Popquiz med Ronny Svensson Jordhammars Herrgård, Stenungsund Lördag 30 juni Blåljusdagen (30 juni – 1 juli) Grebbestad Hunnebo Marknad (30 juni – 1 juli) Hunnebostrand Häng på Hamngatan (kulturkalas) Norra Hamngatan, Uddevalla Freddy Kalas Harrys Sliver, Uddevalla

JUNI Onsdag 20 juni Brygghuset Skaftö Open (20–21 juni) Skaftö GK, Lysekil Proffstävling i golf för nordiska dameliten. Midsommarafton 22 juni Big is less Slussens Pensionat, Henån På G (även 23 juni) Havsbadet, Lysekil Martin Brisshäll (även 5–8 aug) TanumStrand, Grebbestad Sounders (även 25 aug) Kungälvsparken, Kungälv DDB & DJ Jeton Stenungsbaden, Stenungsund Midsommardagen 23 juni Haaks (även 18–22 & 25–29 juli & 11 aug) TanumStrand, Grebbestad Duo Jag Sea Lodge, Smögen Cruising Centrum, Lysekil Innebandet Lyckorna Brygga, Ljungskile 106

Dear Paul & The Band (även 5–7 juli) Grebys, Grebbestad Måndag 25 juni Tingsek Slussens Pensionat, Henån Onsdag 27 juni Kalles Kaviar Cup (27 juni – 1 juli) Kungshamn, Hunnebostrand, Bovallstrand & Smögen 25-årsjubilerande fotbollsturnering för ungdomar från hela landet. Torsdag 28 juni Jack Vreeswijk Nösunds Havshotell, Orust Rockcirkus Fars Hatt, Kungälv Smögen Swimrun Start & mål Smögen Dyk Nattsudd med hamnfest Centrum, Uddevalla Kvällsöppna butiker och aktiviteter och musik i Södra Hamnen. Fredag 29 juni Pantaenius Bohusracet (XX) Start Södra Hamnen, Uddevalla Drängarna Harrys Sliver, Uddevalla

Skåningarna Kungälvsparken, Kungälv

JULI Måndag 2 juli DJ Sörqvist (även 3 juli) TanumStrand, Grebbestad Tisdag 3 juli Anna Ternheim (även 4 juli) Slussens Pensionat, Henån Junior Cup (3–6 juli) Marstrand Seglingstävling för ungdomar. Onsdag 4 juli

Fredag 6 juli Solala (även 7 juli) Slussens Pensionat, Henån Träbåtsfestivalen (6–8 juli) Skärhamn, Tjörn Musik, uppträdanden, aktiviteter och träbåtar i mängder. Grebbestad Carnevalen (6–7 juli) Grebbestad Folkfest med karnevalståg, musik och underhållning för hela familjen. The Handsome Brothers (6–9 juli) TanumStrand, Grebbestad Lördag 7 juli Bokenäs Triathlon (7 juli) & Swimrun (8 juli) Bokenäs, Uddevalla Räkracet (folkrace, 7–8 juli) Kungshamn Sommarbokmässa Oscars, Lysekil Dr Bombay Havsbadet, Lysekil The Bandwagon Swing Orchestra Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn Varning på stan Kajmagasinet, Lysekil Second Line Jazzband Stallebrottet, Bohus-Malmön Donnez Kungälvsparken, Kungälv Söndag 8 juli

Mats Westling The Old House Inn, Lysekil

Loney Dear Slussens Pensionat, Henån

DJ Kim (även 5 juli) TanumStrand, Grebbestad

David & Tilde Sea Lodge, Smögen

GKSS Match Cup (4–8 juli) Marstrand Världscuptävling i segling. Torsdag 5 juli Marstrandsfånge No 90 Kleist (5 juli – 17 aug) Carlstens fästning, Marstrand Elfte året för publiksuccén av och med Stefan Andersson. Just Nu Fars Hatt, Kungälv

Måndag 9 juli Moneybrother (även 10 juli) Slussens Pensionat, Henån Haaks Havsbadsparken, Lysekil Tisdag 10 juli Västkustens Dansfestival (10–14 juli) Lane Loge, Uddevalla. Västkustens största dansbandsfestival med akter som Streaplers, Casanovas och Sannex.


― SEGLING PÅ ―

6–11 AUGUSTI I LYSEKIL lysekilwomensmatch.se

OFFICIAL PARTNERS:

OFFICIAL CAR:

HOST CIT Y:

OFFICIAL SUPPLIERS: APPSPOTR • BEARCOM • BECKMAN MEDIA • BERGE • BONAQUA • CAPELLI • CLEANPIPE • CONVISTA • DEMO GROUP • ELANDERS • EMPIRBUS • HALLTEC • KINNARPS • KUNGSBACKA SKYLT & DEKOR • LIROS • MIX MEGAPOL • NICANDERS BÅTVARV • PREMIER • RAMBO • RYDS • SEARCH MAGAZINE • SELDÉN MAST • SOULD REKLAMBYRÅ • SUZUKI MARINE • TORP KÖPCENTRUM • UK SAILMAKERS • WALLSTREET MEDIA | EVENT MANAGEMENT: SAILNET • LYSEKILS SEGELSÄLLSKAP GULLMAR

www.bryggcafet.se 0523-51065


GUIDE Foto: Anja Callius

Sounds Good (även 11-12 juli) Nösunds Havshotell, Orust

Markus Krunegård (11- 12 juli) Slussens Pensionat, Henån

Samir & Viktor (13 juli) Havsbadsparken, Lysekil

Babblarna (14 juli) Scen på Bônn, Hamburgsund

Thomas Andersson Kajmagasinet, Lysekil

Duo Jag (även 14 juli) TanumStrand, Grebbestad

Ulf Andersson (även 11–12 juli & 9–10 aug) TanumStrand, Grebbestad

Daniel Lemma (även 14 juli) Slussens Pensionat, Henån

Onsdag 11 juli Markus Krunegård (även 12 juli) Slussens Pensionat, Henån Sounds Good (även 12 juli) Nösunds Havshotell, Orust Soap (11–14 juli) Grebys, Grebbestad Tix Havsbadet, Lysekil Allsång med Cecilia Kallin Stadsparken, Lysekil Torsdag 12 juli Ä’ Ni Mä’ (12–14 juli + 2–4 aug) The Old House Inn, Lysekil Punch (även 27 juli) Fars Hatt, Kungälv

Foxie Kungälvsparken, Kungälv Lördag 14 juli SWIX Uddevalla MTB Glimminge Motorstadion, Uddevalla Mountainbiketävling på 68 eller 34 km på en av landets vackraste banor. Ålevik Open (beachvolleyturnering) Ålevik, Lysekil Åstol Runt (swimrun) Åstol, Tjörn

Nationalteaterns Rockorkester & Uno Svenningsson Havsbadsparken, Lysekil

Strand till strand (swimrun) Bovallstrand – Hunnebostrand Samir & Viktor Havsbadsparken, Lysekil Emil Assergård Havsbadet, Lysekil Louise Hoffsten Scen på Bônn, Hamburgsund 4 sekunder Kajmagasinet, Lysekil 108

Lövgrens Kungälvsparken, Kungälv Tartuffe av Molière (14–25 juli) Stallebrottet, Bohus-Malmön Årets teateruppsättning med bl.a. Regina Lund, Kjell Wilhelmsen, Victor Trägårdh & Maria Hörnelius. Babblarna Scen på Bônn, Hamburgsund Sotekanalens Dag Hamnen, Hunnebostrand Familjefest med marknad, barnaktiviteter, musik och mat. Bassholmendagen Bassholmen, Uddevalla

Torsdag 19 juli

Örjan (15–17, 23–24 & 30–31 juli) TanumStrand, Grebbestad

Sven-Ingvars Scen på Bônn, Hamburgsund

Haaks Sea Lodge, Smögen

No Tjafs Kajmagasinet, Lysekil

Måndag 16 juli Taubespelen (14–15 juli) Ellösparken, Orust Med bl.a. Lisa Nilsson, Uno Svenningsson, Dotter, Elisa Lindström, Tobias Persson, Andreas Weise, Hanna Boquist, Jasmine Sjöstedt och Cuipus.

Fredag 13 juli Summerfest (13–15 juli) Skärhamn, Tjörn Tvådagarsfestival med Daniel AdamsRay, Rolandz, Mares, Johan & Petter och DJ Base.

Söndag 15 juli

Sarah Klang (även 17 juli) Slussens Pensionat, Henån Duo Jag Havsbadsparken, Lysekil Tisdag 17 juli Fröken Elvis (även 18 juli) Nösunds Havshotell, Orust Onsdag 18 juli

Lili & Susie Havsbadet, Lysekil Soundmachine (även 16 aug) Fars Hatt, Kungälv Fredag 20 juli Smögen Offshore Race Smögen – Kungshamn Båtracing med SM- och EM-status. Kajakkalaset (20–23 juli) Gustafsberg, Uddevalla

Jojje Wadenius Scen på Bônn, Hamburgsund

Lamix Havsbadet, Lysekil

EC Band med Erik Segerstedt (18–21 juli) Grebys, Grebbestad

Noice Jordhammars Herrgård, Stenungsund

Franska Trion (även 19 juli) Slussens Pensionat, Henån Partypatrullen (även 25 juli & 1 aug) Stenungsbaden, Stenungsund

Alfheim (även 21 juli) The Old House Inn, Lysekil Walle & Co Kajmagasinet, Lysekil Lördag 21 juli

Lillasyster Jordhammars Herrgård, Stenungsund Allsång med Erika Jonsson Stadsparken, Lysekil

BDO Open (tennisturnering, 21–28 juli) Gullmarens Centre Court, Lysekil


BÄSTA LÄGET Längs Kungshamns strandpromenad.

Glid in på en räkmacka!

• RESTAURANG • FISKDISK • CATERING Följ oss på Facebook. Tel: 0523-797 97 | feldtsbrygga.se


GUIDE

Ebbot & The Indigo Children (29–30 juli) Grebys, Grebbestad

Orust MTB Giro Svanesund, Orust Ett 55 km långt MTB-lopp, barnlopp, kulturcykling och lokal matmarknad.

Amaze Festival

– en pigg nykomling LÖRDAGEN 28 JULI brakar sommarens nya musikupplevelse loss: Amaze Festival på Smögen. Då vankas en brinnande intensiv niotimmarsfest, placerad mitt i högsommarens ljusa katedral klädd i sol och värme. Amaze Festival är en mix av intim dagsfest och utomhusnattklubb som under samma dygn blir en intensiv dansfestival. Steve Angello, Rebecca & Fiona och Otto Knows är några av dragplåstren. Helheten lär göra Amaze till en upplevelse där alla EDM-fans får sin hunger mättad – och mer därtill.

GES Pinneviken, Lysekil Söndag 22 juli Louise Hoffsten Slussens Pensionat, Henån Duo Jag (även 29 juli) Sea Lodge, Smögen Måndag 23 juli Ebbot (även 24 juli) Slussens Pensionat, Henån Rydell & Quick Havsbadsparken, Lysekil Sommarjazzveckan (23–28 juli) Ljungskilegården, Ljungskile Peter Simson Grebys, Grebbestad

Blues på Bônn Scen på Bônn, Hamburgsund Med bl.a. Virginia & The Skybenders, Matt Gale Band, Bluesbury och Electric Ferry Band.

Onsdag 25 juli Fredag 27 juli Jessica Andersson & kören Salta Vindar Grundsunds Kyrka, Skaftö Jojje Wadenius & Pugh Rogefeldt (även 26 juli) Nösunds Havshotell, Orust Sofia & The Babes (25–28 juli) Grebys, Grebbestad Pirates of Hunnebostrand (barnshow) Scen på Bônn, Hamburgsund Allsång med Show Sisters Stadsparken, Lysekil Torsdag 26 juli Uddevallakalaset (26–28 juli) Centrum, Uddevalla Tredagars folkfest för hela familjen med musik, underhållning, tivoli och knallemarknad. 110

Anne-Lie Rydé Jordhammars Herrgård, Stenungsund Janne Schaffer Stallebrottet, Bohus-Malmön Pernilla Andersson (även 28 juli) Slussens Pensionat, Henån

Hamn- & kanalfesten (27–28 juli) Grundsund, Skaftö Med bl.a. SM i makrillfiske, räkskalstävling, musik och underhållning.

Wet Rock Race (swimrun) Gullholmen, Orust

Nya Vikingamarknaden Centrum, Kungälv

Lysekil Pride Centrum, Lysekil

Sånger vid havet Havsbadsparken, Lysekil Med Timo Räisänen, Sofia Källgren, Chris Kläfford & Lennie Norman. Spelar på Scen på Bônn i Hamburgsund den 28 juli.

Amaze Festival Havsvallen, Smögen

Panda da Panda Havsbadet, Lysekil Dr Bombay Harrys Sliver, Uddevalla

Lördag 28 juli

Emil Assergård Harrys Sliver, Uddevalla Uddevalla Swimrun Södra Hamnen, Uddevalla Ett av landets vackraste swimruntävlingar. Electric Banana Band Stallebrottet, Bohus-Malmön

Electric Banana Band (28 juli) Stallebrottet, Bohus-Malmön Just Nu Pråmen, Strömstad Hermanövarvet Hermanö, Orust Västkustens mysigaste 10 km-lopp. Fästningsspelen (28–29 juli) Carlstens Fästning, Marstrand Mängder av spännande aktiviteter för hela familjen. Söndag 29 juli Ebbot & The Indigo Children (29–30 juli) Grebys, Grebbestad Björn Rosenström Havsbadet, Lysekil Västkusteffekten (standup) Scen på Bônn, Hamburgsund Med Henrik Hjelt, Ann Westin, Mikael Tornving, Anna Blomberg & Tobias Persson. Måndag 30 juli Arvingarna Havsbadsparken, Lysekil Tisdag 31 juli Haaks 25 år – En jubileumsshow Scen på Bônn, Hamburgsund Uppvärmare: Björn A Ling och Johan Östling. Flera hemliga gästartister utlovas.

AUGUSTI Onsdag 1 aug Jireel Havsbadet, Lysekil

Foto: Rickard Eriksson

Foto: Peter Nilsson

Duo Jag (22 & 29 juli) Sea Lodge, Smögen


C H O C O L AT E N E V E R F E LT SO GOOD


GUIDE Battle of the 60’s: Pepperband vs Rock Off Stallebrottet, Bohus-Malmön

Den Svenska Björnstammen (11 aug) Havsbadet, Lysekil

Uno Svenningsson (även 2 aug) Nösunds Havshotell, Orust Rock Cirkus (1–4 aug) TanumStrand, Grebbestad Uncle Jam (1–4 & 8–11 aug) Grebys, Grebbestad Allsång med Gladys del Pilar Bergh Stadsparken, Lysekil

Mikael Rickfors (3 aug) Jordhammars Herrgård, Stenungsund

Torsdag 2 aug Avantgardet (även 3 aug) Slussens Pensionat, Henån

Fredag 3 aug Strömstadfestivalen (3–4 aug) Norra Hamnen, Strömstad Med bl.a. Björn Rosenström, Di Derre, Trang Fødsel & Finn Kalvik. Mikael Rickfors Jordhammars Herrgård, Stenungsund Oddebollen (3–5 aug) Gustafsberg, Uddevalla En av landets största ungdomscuper i fotboll på gräs.

Hederos & Hellberg med Joel Alme (även 7 aug) Slussens Pensionat, Henån

Lysekil Women’s Match (6–11 aug) Havsbadsparken, Lysekil

Hajsläpp Havets Hus, Lysekil Onsdag 8 aug Triple & Touch (även 9 aug) Nösunds Havshotell, Orust Ebbot & The Indigo Children (gratis) Havsbadsparken, Lysekil Torsdag 9 aug Sabina Ddumba (gratis) Havsbadsparken, Lysekil

Lördag 4 aug Västerhavsveckan (4–12 aug) Alla Bohusläns kommuner

Klackarna i taket Fars Hatt, Kungälv Fredag 10 aug

Best of Bowie Stallebrottet, Bohus-Malmön Säkert! Slussens Pensionat, Henån Milwin Havsbadet, Lysekil Streaplers Lane Loge, Uddevalla

Edda Magnason med Johan Lindström & Kvarts Slussens Pensionat, Henån Sean Banan (gratis) Havsbadsparken, Lysekil Dreams Kungälvsparken, Kungälv Lördag 11 aug

Raggarfest Munkedalsparken, Munkedal Med Rövballebandet & Pökerz.

Taubekväll Stallebrottet, Bohus-Malmön

Bob Stevens Kungälvsparken, Kungälv

Den Svenska Björnstammen Havsbadet, Lysekil

Musselfesten & Musselloppet Centrum, Lysekil Folkfest till musslans ära, med musik, underhållning och löpartävling.

Rebecka Törnqvist Slussens Pensionat, Henån

Marstrandsdagen Marstrand Seglings- och familjefest på både hav och land. Söndag 5 aug Christian Kjellvander Slussens Pensionat, Henån Måndag 6 aug Lysekil Women’s Match (6–11 aug) Havsbadsparken, Lysekil Segling i absolut toppklass med några av världens bästa lag och mängder av underhållning. Claes Lindberg Covershow live på måndag.

112

Glenn-Endys Kungälvsparken, Kungälv Marstrand Swimrun Marstrand Frivolt 2018 (11–12 aug) Skärhamn, Tjörn Barn- och ungdomsfestival med musik, uppvisningar, aktiviteter, mat och dryck. Söndag 12 aug Lilla Tjörn Runt Stenungsund En av Sveriges största kappseglingar för jollar. Fredag 17 aug

Sekelskiftesdagarna Marstrand Upplev livet runt förra sekelskiftet i havskurorten Marstrand. Lördag 18 aug Wild & Crazy Cruising G:a regementsområdet, Uddevalla Veteranbilsutställning, cruising och uppträdande av bl.a. The Spotnicks, Rockabilly Rebels Norge, Valleyland Rockers och The Revivals. Tjörn Runt Stenungsund Anrik segeltävling där olympiamästare och familjeseglare gör upp på samma bana. Expanders Lane Loge, Uddevalla Rabbalshede Marknad Rabbalshede

Öppet Varv (24–26 aug) Ellös, Orust Skandinaviens största segelbåtsmässa med båtar från flera olika länder. Marstrand Boat Show (24–26 aug) Marstrand Västkustens största flytande båtmässa där du kan spana in nyheter inom såväl motor- som segelbåtar. Lördag 25 aug Fiskarens marknad Hamnen, Smögen Marknaden där yrkesfisket, maten och miljön står i fokus. Mängder av aktiviteter för ung som gammal. Åstock 2018 Jordhammars Herrgård, Stenungsund Endagsfestival med mängder av lokala band. Barnens loppis Centrum, Uddevalla

Torsdag 23 aug Fredag 31 aug Kindbergs Kungälvsparken, Kungälv Fredag 24 aug Lena Philipsson Stenungsbaden, Stenungsund Tenson Tjörn Triathlon (24–26 aug) Skärhamn, Tjörn En av landets största triathlontävlingar, där alla över tre år får vara med.

Icebug Xperience (31 aug–2 sept) Start: Ramsvik Ett trailrunning- och vandringslopp med tre dagsetapper på totalt 74 km. No Tjafs Fars Hatt, Kungälv Blender Kungälvsparken, Kungälv

Foto: Dan Ljungsvik/LWM

Tre Drag Fars Hatt, Kungälv


MIDSOMMARFEST 20-30 JUNI Kvällsöppet*, tävlingar och galna erbjudanden 1-31 juli *ÖPPET 1 TIMME EXTRA HELA JULI: MÅN-FRE 10-21. LÖR-SÖN 10-20. MAT VARJE DAG 9-22.

STÖRST I NORDEN ALLTID ÖPPET: MÅN-FRE 10-20. LÖR-SÖN 10-19. MAT VARJE DAG 9-21. WWW.NORDBY.SE

113


NORGES MEST SÅLDA RÖDVIN! – ETT FYLLIGT VIN MED RUND OCH MJUK SMAK

LÅGA HALTER AV HISTAMIN & GARVÄMNEN

89 KR

119,90 NOK

239 KR

vinunic.se

399,90 NOK

72972 Falling Feather 750 ml 89 kr, 119,90 NOK. 3 l BiB 239 kr 399,90 NOK. Alkoholhalt 12%. Finns inte vinet på hyllan går det att beställa i butik eller på systembolaget.se

Alkoholkonsumtion under graviditeten kan skada barnet


WELCOME TO SAIL RACING CLUB HOUSE MARSTRAND, KÄRINGÖN, SMÖGEN, FJÄLLBACKA, STRÖMSTAD


CHARLOTTENBERG TÖCKSFORS NORDBY STRÖMSTAD GREBBESTAD LYSEKIL

UDDEVALLA GÖTEBORG VARBERG

NORDENS STÖRSTA SPORTBUTIK

14 000 m2

1 KM SÖDER OM GREBBESTAD

Lekland inne & ute / Restaurang /Minilivs / Skateboardramp / Filmrum / Bungyjump Trampoline / Chokladhjul & bollkastning.

Ställplats

116

I Grebbestad hittar du Sportshopens två ställplatser. En precis vid Nordens största Sportbutik och en mitt ute i naturen. Båda precis vid havet!

DE BÄSTA VARUMÄRKENA TILL DE BÄSTA PRISERNA. Besök www.sportshopen.com för öppettider i alla våra butiker.

OCH MÅNGA, MÅNGA FLER...