Page 1

RYMDMUNKAR / EVENTKALENDER / RESTAURANGGUIDE

SOMMARLÄSNING!

ALLT FÖR EN HÄRLIG SOMMAR PÅ

VASTKUSTEN LALEH • SOMMARENS MODE • BARNSEMESTER • STRÖMSTEDT SMASKIGA ALGER • GÅRDSBUTIKER & LOPPISAR


Välkommen till våra sommarbutiker Fyllda med de bästa varumärkena

UDDEVALLA | TROLLHÄTTAN | PARTILLE | STRÖMSTAD | SMÖGEN | BOVALLSTRAND | KARLSTAD


pondus.eu


SAIL RACING / PRINT FILE NAME: SR.P.EPS

Vi finns på Facebook! facebook.com/classiccornersweden


Bryggan TanumStrand Bryggan Grebbestad 0525-107 90

Dam, Herr & Barn


R Ö G X U NYA HIL T T A N A T U T E B B O J G I S T U A BRÄNN Den nya generationen av Toyota Hilux bygger på 50 års erfarenhet av att utveckla pickuper som klarar riktigt tuffa påfrestningar. Och du kan lita på att den alltid gör sitt jobb. Genom åren har den förbättrats och förfinats till perfektion för att kunna erbjuda dig maximal framkomlighet och komfort. I nya Hilux hittar du alltid en bekväm sittposition tack vare de många möjligheterna till justering. Den rymliga kupén är dessutom fullmatad med den senaste tekniken, bland annat det innovativa säkerhetssystemet Toyota Safety Sense.

HILUX INVINCIBLE D-CAB AUT Leasing från

2.427 kr/mån exkl moms*

INTRODUKTIONSPRIS FRÅN 274.900 KR EXKL MOMS GÄLLER T O M 30 JUNI 2016. ORD. PRIS FRÅN 291.900 KR EXKL MOMS. *FINANSIERINGSUPPGIFTER FRÅN TOYOTA FINANCIAL SERVICES. BASERAD PÅ 30% SÄRSKILD LEASINGAVGIFT, 36 MÅN, 4.500 MIL, 45% RESTVÄRDE, ORD. RÄNTA PER MAJ -16. LEASINGPRISER ÄR EXKL MOMS, UPPLÄGGNINGS- OCH AVIAVGIFTER TILLKOMMER. BRÄNSLEFÖRBRUKNING OCH CO2-UTSLÄPP VID BLANDAD KÖRNING: 7,0-7,8 L/100 KM OCH 185-204 G/KM. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRAUTRUSTAD. MED RESERVATION FÖR PRISFÖRÄNDRINGAR OCH TRYCKFEL.


Kärragårdsvägen 2, 451 63 Uddevalla • 0522-656767 Mail: Kevin@erlingsbil.se • www.erlingsbil.se


46.

Laleh Bytte väst mot west

INNEHÅLL 2016 12 Best of the west 20 Barnsommar i Bohuslän

52.

Sommarens mode

23 Stenhuggeriets historia 29 Restaurangguldkorn 37 Tumlaren, vår egen delfin 40 Visst nappar det 44 Gårdsbutiker 76 Vem vet mestkust? 80 Rymdmunkarna från Lysekil 82 Inredning 88 Den gyllene brygden 92 Skaldjur & ätbara alger 98 Husfixartips 100 Loppisguide 108 Nöjeskalender 8

23.

Stenhuggeriets historia

90.

Niklas Strömstedt


De bästa seglarna väljer Musto Vid OS i Tokyo 1964 seglade Keith Musto till sig en efterlängtad silvermedalj. Nu 52 år senare är det dags för dagens generation seglare att upprepa bedriften. Utmaningarna är hårdare och kraven större, inte minst på utrustning och kläder. Musto är stolt sponsor av det svenska seglingslandslaget och är med i medaljjakten i Rio. Med funktionella kläder som klarar de tuffaste krav och förhållanden så är det ingen tillfällighet att världseliten väljer Musto.

musto.se

MustoSweden

mustosweden

PROUD SPONSOR OF


LEDARE

Stillheten innan allt vaknar till liv

West Magazine 2016 Chefredaktör Pål Johansson Redaktörer Linnea Lindblad & Marcela Elofsson Art Director Love Eneroth & Isak Arvidsson Digital redaktör Josephine Ilola Annonsförsäljning Anders Neck & Oscar Johansson Kvalitetssäkrare & livscoach Inge Lustig

Vi på redaktionen önskar dig en trevlig sommar.

L

ukten av den svala morgonluften. Stillheten innan allt riktigt vaknat till liv. Daggen i gräset ned mot havet och den trötta havstruten som lättade från bryggan och seglade ut över den spegelblanka vattenytan. Spänningen som steg när motorn dragits igång och båten sakta börjat sin färd ut mot Brofjordens allra bästa fiskeställe. Känslan när man sträckte sig över relingen och stack ner handen i det ännu ganska kyliga, men klart badvänliga, ytvattnet. Och så klart euforin över det första darrande nappet och dagens premiärskädda eller makrill. DU VET DE DÄR barndomsminnena som sitter så djupt rotade och som du fortfarande vill uppleva om och om igen. De går liksom inte att tröttna på. De tidiga morgnarna med morfar och fiskekompisen Niklas är ett sådant för mig. Upptäcktsfärderna över solvarma granitklippor eller i kustorternas mysiga gränder är några andra. Listan kan egentligen göras hur lång som helst. GENOM ÅREN HAR jag även adderat en hoper andra sommarmåsten. Som de där ljumma grillkvällarna vid 10

havet med familj och vänner, makrillbonanzan med grabbgänget (numer gubbgänget) i Skärhamn, skaldjurstallriken på en uteservering i Smögen eller de lika självklara shoppingutflykterna under sommarens något sämre dagar. DET HAR SAGTS FÖRR, men tål att sägas igen – Bohuslän är verkligen den ultimata platsen att spendera sin sommar på. Så grattis till ett riktigt bra val. För att ge en hjälpande hand har vi på följande 118 sidor samlat det mesta och bästa som västkusten har att erbjuda i form av nöje, musik, shopping, kultur och friluftsliv. Kryddat med mängder av spännande läsning så klart. Väl mött på bryggor, klippor och gator i sommar!

Pål Johansson, chefredaktör

PS. Glöm inte att följa oss i sociala medier! West Magazine @west_magazine

Ambassadör Säg hej till Linus Andersson, den surfande och matälskande globetrottern från den lilla byn Järnboås utanför Nora. I sommar är nämligen Linus West Magazines ambassadör och den som kommer att se till att du får magasinet i din hand. Uppväxtens vintrar spenderade han i skidbacken och på bandyplan, något som på somrarna byttes mot vatten och surfing. Hans starkaste minnen från Bohuslän är barndomens krabbfiske och klipphoppning. Nyss hemkommen från Bali är han nu redo att ta sig an västkusten på allvar – och lära sig åka wakeboard och havsfiska. Har du frågor, funderingar eller tips? Kontakta Linus på linus@westmagazine.se.

Linus sommargarderob kommer från Sebago. Omslagsfoto Lost Army Tryck Printr.se Upplaga 40 000 ex Om West Magazine West Magazine distribueras via utdelare, direktutskick samt tidningsställ på 700 platser i hela Bohuslän. Om Glory Days Media West Magazine produceras av Glory Days Media AB, som även jobbar med kundmagasin och content marketing i såväl tryckt som digital form. Läs mer om oss på: glorydays.se. Med reservation för feltryck och programändringar.


GUIDE

BEST OF THE WEST Världseliten i Lysekil EN KVARTS MILJON står på spel när några av världens bästa seglare gör upp i Lysekil Women’s Match den 8-13 augusti. Från Släggö kan du avnjuta de rafflande och adrenalinstinna matchracingduellerna från första parkett och i Havsbadsparkens festområde väntar mängder av roliga aktiviteter för hela familjen. Veckan bjuder bland annat på konserter, utställningar, shopping, god mat och dryck – för att inte tala om all toppklassegling så klart! Foto: Dan Ljungsvik

Sommarresorten Vann

UNDER JUNI TILL augusti blir spahotellet Vann vid Gullmarsfjordens strand,

25 minuter norr om Lysekil, en riktig sommarresort. Här finns det mesta för såväl barnfamiljen och spabesökaren som för de som söker en aktiv semester. God mat och avslappning blandas med musikunderhållning, utomhuspool, barnklubb och ett stort utbud av spännande aktiviteter. Missa inte att testa äventyrslinbanan eller nyheterna utomhusgymmet och standup-paddling.

Nytt på Bryggcafét

VACKERT BELÄGET PÅ pålar i havet nere i den lilla väst-

kustpärlan Bovallstrand ligger det omtyckta Bryggcafét. Inför denna säsong har krogen ett nytt erfaret ägarpar i Jenny och Anders Främberg bakom rodret. Ambitionen är givetvis att förvalta det fina ryktet och vidareutveckla såväl ett gott värdskap som mat- och dryckesupplevelsen. På menyn hittar du enkla men vällagade rätter av fina råvaror, fisk och skaldjur, och i den gedigna vinlistan hittar ni noga utvalda drycker från USA och Frankrike.

Havsinspiration

12

Foto: Katja Ragnstam

EN LITEN OAS för alla livsnjutare är restaurang Perssons på Kajen i Hunnebostrand. Här i en av Bohusläns vackraste hamnar har ni en oslagbar utsikt över guppande båtar och böljande hav. På tallrikarna återfinns saltstänkta och fräscha delikatesser från lokala fiskare och bönder, med inspiration hämtad från det rena och enkla. På menyn hittar du allt från klassiska sommarrätter till mer arbetade och innovativa skapelser. En generös restaurang fylld av värme och kärlek där du alltid känner dig välkommen.


Vi

skärgårdshem

Exklusivt läge på Smögen

Vill du bo med havet som granne? På en av världens vackraste platser bygger vi nu sista etappen på Klevens Udde. Ett halvdussin meter från Skageracks vatten och klipphällar är nu bostadsrätterna i Klevens Udde etapp 3 till försäljning. Ett exklusivt läge på Smögen, olikt något annat längs Bohuskusten. Här finns allt du kan önska dig för ett avkopplande liv med upplevelser runt husknuten. Bo på promenadavstånd till Smögen med charmiga butiker, restauranger och all service du kan tänkas behöva hela året runt. Boende i Brf Klevens Udde får egen parkering och möjlighet till båtplats i Kleven Uddens hamn.

Läs mer och inspireras på peabbostad.se/klevensudde Kontakt: Alexander Gergils, tel. 0734-160 253, alexander.gergils@fastighetsbyran.se

peabbostad.se

Möjlighet till

egen båtplats

50 m från dörren


GUIDE

BEST OF THE WEST Tång – nu i Grebbestad

EFTER 17 ÅR I Fjällbacka öppnar livsstilsbutiken Tång nu även en sommarfilial på Nedre Långgatan 20 i Grebbestad. Till en början kommer butiken endast vara öppet under sommartid, men de hoppas kunna utveckla och förlänga detta i framtiden. I Grebbestadsbutiken har de valt ut sitt mest populära sortiment och hoppas därmed att kunderna kommer att känna igen konceptet och känslan för det noga utvalda, för kvalitet och för det senaste inom mode och inredning.

58 Grader Nord i två plan MÄNGDER AV KÄNDA

Hamburgsund Pride DEN 7-8 JULI skrudas Hamburgsund om i

regnbågens alla färger. Då är det nämligen dags för ortens första Pridefestival någonsin. Dagarna kommer att bjuda på mängder av spännande inslag, som dansuppvisningar, workshops, film, föreläsningar, knattedisco och självklart en färgsprakande parad genom samhället. Givetvis blir det även musik från flera olika scener, med bland annat Kristian Anttila, Andreas Grega, Hundhimlen, Farbror och Karin Park.

varumärken för såväl dam som herr hittar ni i den bohuslänska klädkedjan 58 Grader Nords fyra butiker i Stenungsund, Kungshamn, Tanum och Smögen. Butiken på Smögenbryggan har nyligen byggts om och utökats så att man nu kan stoltsera med två våningsplan och flera nytillskott i sortimentet. Missa inte att kika förbi i sommar!

Blåljus på Greby’s

FREDAGEN DEN 1 JULI kl. 14-18 är det dags för an-

dra upplagan av Blåljuskåren och restaurang Greby’s välgörenhetsevenemang på bryggan i Grebbestad. Eventet är ett välbesökt och uppskattat initiativ som under fjolårets premiär lockade mängder av besökare. Dagen bjuder på visning av polisens, räddningstjänstens och Assistanskårens bilar, ambulanser och sjöräddningsbåtar. Övningsscenarion där blåljusorganisationerna samverkar och informerar, lotterier och försäljning med gåvor från lokala företag är andra inslag. Heartbeat HLR finns på plats och undervisar och det nordiska välgörenhetsprojektet Team Rynkeby cyklar förbi. Alla intäkter går oavkortat till Barncancerfonden/Västra.

14


Sommarens skönaste häng hittar du på Terrassen Bar & Kök i Grebbestad. Här finns mat, drinkar och fest alla dagar i veckan. Varmt välkomna upp på terrassen!

Terrassen Bar & Kök – Öppet alla dagar från 13.00 till sent. Tel: 052 56 11 28 | Strandvägen 2, 457 72 Grebbestad


GUIDE

BEST OF THE WEST 70-årsfirande Sebago SALTVATTEN, LUFT, SOL och äventyr. Utifrån dessa element och med inspiration från de marina rötterna i New England har Sebago utvecklat kläder och skor sedan 1946. Lagom till 70-årsfirandet presenterar företaget en specialframtagen jubileumsmodell av den stilbildande båtskon Docksides. Denna skoikon introducerades redan 1970 och är i dag populärare än någonsin. Fortfarande det mest självklara valet för båtentusiaster i alla åldrar.

Stan är full av vatten

UNDER VATTENFESTIVALEN Uddevalla Water

Skôjigt i Strömstad

GRATISFESTIVALEN HAMNSKÔJ i Strömstad har

vuxit till en uppskattad sommartradition som lockar festglada besökare från hela Bohuslän. Den 22-30 juli arrangeras den välbesökta folkfesten i Södra Hamnen för tredje året i rad. Bland de som kliver upp på scen i år märks bland annat Rydell & Quick, Ebbot Lundberg & The Summerburst of our lives, Kikki Danielsson, Scotts och Moderna Tider. Förutom musik bjuder den nio dagar långa festivalen på allt från räkskalnings-SM och buggkurs till talangtävlingen Strömstadsstjärnan och allehanda landskamper med Norge. Hela programmet hittar du på hamnskoj.com.

Week 30 juni till 2 juli fullkomligt översvämmas stadens centrum med maritima aktiviteter på och omkring vattnet. Butikerna håller kvällsöppet till kl. 22 och längs Kungsgatan blir det massor av underhållning, musik och mer eller mindre blöta aktiviteter för hela familjen. Nere i hamnen gör sig 200 segelbåtar redo för start i kappseglingstävlingen Pantaenius Bohusracet och i Museiparken bjuds det in till allsång och underhållning. De ”vågade” kan dessutom testa på och utmana varandra i olika vattensporter som segling, rodd och wakeboard. Läs hela programmet på uww.nu.

Gemytliga Jordhammars Herrgård

I ÖDSMÅL STRAX norr om Stenungsund ligger Jordhammars Herrgård, en lantlig pärla med anor från 1800-talet. I den trevliga miljön på promenadavstånd från havet kan du stanna till för en fika med hembakade kakor och nybryggt kaffe på verandan eller en vällagad och rustik lunch eller middag i den fina matsalen. Herrgården arrangerar även musikkvällar och kan bokas för såväl fest och bröllop som konferens. Sommarens höjdpunkter är de omtyckta Trädgårdskonserterna, med några av Sveriges mest folkkära artister på scen.

16


LOKALA RÅVAROR

I GENUIN SKÄRGÅRDSMILJÖ

n a g g y r b å Mitt p d a t s e b b e i Gr

pp r • året runt-ö ba • m ru ra a lop • underb vemusik • bröl li • T BÅ • r råvaro ossa • lokala • skaldjursfr

strandvägen 1 • 0525-14 000 • www.grebys.se

et •


Foto: Marcela Elofsson

GUIDE

BEST OF THE WEST Orienterings-VM

SNART INTAR världseliten skogarna runt Strömstad och Tanum. 20-28 augusti är det nämligen dags för WOC 2016, eller VM i orientering. Veckan kommer bjuda på gastkramande drabbningar i skog och mark och mängder av spännande aktiviteter för besökarna. Under den avdramatiserade publiktävlingen Rocky Orienteering Circus ges möjlighet för alla, ung som gammal, att testa på VMterrängen i sin egen takt. Mer info hittar du på woc2016.se.

Picknickdrycken #1

ETT SJÄLVKLART DRYCKESVAL vid sommarens picknickar

i gröngräset är den nya smaken Röd Rabarber från Vikbo Cider. Denna fräscha päroncider har smaksatts med rabarber och jordgubbe och avnjuts med fördel väl kyld tillsammans med somrig mat och goda vänner.

Ny Lexingtonbutik hos Pondus

PONDUS SOMMARBUTIKER I Bovallstrand och på Smögen är nu fyllda till bredden med säsongens nyheter från en stor mängd handplockade varumärken. Ett nytt inslag hos Pondus på Smögenbryggan är en hel butik med Lexingtons produkter. I varumärkets eleganta och avslappnade sommarkollektion återfinns såväl bekanta klassiker som helt nya inslag – som alltid med inspiration hämtad från den amerikanska östkusten. Välkommen in och hitta dina nya favoriter i sommar.

Två Hunnebopärlor

SMARRIGA HAMBURGARE, PIZZOR, bullar och bakelser

avnjuts allra bäst med en magisk havsutsikt. Som på pärlorna Restaurang Loftet och Skärets Café i Hunnebostrand. Filosofin är enkel – att erbjuda gästerna en helhetsupplevelse i form av kärlek till råvarorna med kvalitet och service av högsta klass. Ett självklart val på Loftets meny är de saftiga hamburgarna gjorda av högrev och bringa med briochebröd som bakas i Skärets Bageri på Smögen. Missa heller inte Skärets klassiska räkmacka – ett måste varje sommar!

Sommar på Stenungsbaden

ATT SOMMAREN ÄNTLIGEN är här märks inte minst på Stenungsbaden Yacht Club i Stenungsund. Ta en sväng förbi den omtyckta solterrassen och beachvolleyplanen strax nedanför, aktiviteterna i hamnen och så klart sommarrestaurangen Kookaburra. Här kan du njuta av sol, hav och många glädjefyllda stunder hela sommaren och på menyn hittar du allt från skaldjur till högrevsburgare. Räkna med skön stämning med trubadurkvällar, Partypatrullen på bryggan och dans till DJ:s. 18


NYTT

Personliga kläder för härliga kustdagar

FÖR I ÅR

EDB S C OTC L A D H & SO MAIS ON S C DA OTC H RAIN S

TI L L DA M, H ER R O C H BA R N FR Å N BL A .

M ED FL ER A

T VÅ B U T I K E R I G R E B B E S TA D B RY G G AN 0 5 2 5 1 04 1 4 · H AM N P R O M E NADE N 0 52 5 1 04 1 6


GUIDE

Guiden till en lyckad familjesemester

Hur gör man som förälder när kreativiteten tryter och barnen tröttnat på både strandlivet och spelen på paddan? Det är dags att vidga vyerna och upptäcka något nytt. Här är tipsen som tillfredsställer även de mest svårflirtade barnen. Text: Pål Johansson

Bland snöleoparder, pallaskatter & manvargar EN OAS FÖR BÅDE människor och djur är Nordens Ark vid Åby Säteri i Hunnebostrand. I den vackra miljön hittar ni ett 80-tal av världens utrotningshotade arter i hägn byggda för djurens bästa. Med lite tur och tålamod kan ni här få se snöleopard, amurtiger, mindre panda, pallaskatt, gulsvart pilgiftsgroda och japansk trana, för att nämna några. Ett perfekt stopp för alla som vill lära sig mer om spännande arter och bevarandet av dem.

Livet under ytan

FÖR DIG SOM ÄR nyfiken på allt spännande som göms under

Västerhavets yta ska bege er mot Lysekil och Havets Hus. I anläggningens 40 akvarier och 140 000 liter vatten simmar allt från småfläckiga rödhajar, knorrande oxsimpor och bläckfiskar till torskar, havsålar och rockor. Här finns även klappakvarier där den vågade kan doppa handen och känna på sjöstjärnor, eremitkräftor och andra havsdjur.

Blöta piratäventyr

DEN ÄVENTYRLIGA familjen bör styra kosan mot nöjesparken

Daftöland, strax utanför Strömstad. Här kan ni bl.a. forsa fram i timmerstockar, testa den hisnande katapulten, utmana morsan och farsan på den kluriga hinderbanan eller följa med piraterna ut på skattjakt. Attraktioner och upplevelser för alla åldrar.

Tidsresa i Tanum INTE SÅ FARTFYLLT kanske, men väl så spännande. Hur ofta

har man chansen att besöka ett världsarv och få en inblick i hur bronsålderns bohuslänningar levde? På museet kan ni titta på intressanta utställningar, delta i lärorika aktiviteter eller följa med på guidade visningar. I Tanumområdet finns tusentals hällristningar som ruvar på spännande 3000 år gamla historier. 20


So m m a r klippornpå a

Andra säkra familjekort: Rafflande fisketurer Hyr en båt eller följ med ut på en chartrad fisketur efter t.ex. makrill eller torsk. Eller köp fiskekort i en av landets bästa laxälvar, Örekilsälven i Munkedal. Garanterade minnen som biter sig fast. Skaldjurs- & sälsafari Att få vara med och vittja kräft- eller krabbtinor eller träffa på solbadande knubbsälar på kobbar och skär är svårslagna upplevelser för ung som gammal. Fästningsäventyr På de gamla försvarsanläggningarna Carlstens fästning på Marstrand och Bohus fästning i Kungälv kan ni bege er ut på egna upptäcktsfärder eller följa med på guidade, spänningsfyllda äventyr. Upplevelser på cykel eller i kajak Utforska landskapet från cykelsadeln eller sittbrunnen i kajaken. Längs med kusten finns många uthyrningsföretag och utflyktsmålen är många. 21


VÄLKOMNA TILL VÅRA BUTIKER I HUNNEBOSTRAND OCH LYSEKIL LYSEKIL Kungsgatan 43, 0523-15454 HUNNEBOSTRAND Norra Strandgatan 1, 0523-50020 Norra Strandgatan 3, 0523-50200 www.pennylanestore.se

T E R

Y

T

O

E S T. 2 0 1 1

L

S

M

O

P

T

J

O

pennylanestorese

C K H O


HISTORIA

Stenhuggare &

STENBROTT Hur såg arbetsförhållandena ut för stenhuggarna på 1800-talet? På vilket sätt påverkades samhället av den omfattande stenindustrin och vilken koppling hade egentligen Hitler och Bohusgraniten? Häng med på en historisk återblick i granitens förlovade landskap - Bohuslän. Text: Marcela Elofsson


HISTORIA

L

ängs norra Bohusläns kustlandskap, mellan Gullmarsfjorden och Idefjorden finner vi Bohusgraniten, den lokala varianten av bergarten granit. Denna granit kom att ersätta sillen som fram till början av 1800-talet varit områdets mest betydelsefulla handelsvara. När sillen försvann 1809 behövdes nya sätt att tjäna pengar och graniten blev svaret. I samband med industrialiseringen under 1800-talet behövdes material till vägar, broar och byggnader. Efterfrågan var särskilt stor i Tyskland, där städerna längst med Östersjökusten expanderade i rasande fart. 1842 ANLADES Bohusläns första mekaniserade stenhuggeri ute på Bohus-Malmön av köpman C.A Kullgren. Därmed inleddes en ny ekonomisk epok, som fortsatte en bra bit in på 1900-talet. Under 1870–90-talen kom det stora genombrottet. Arbetskraften strömmade in till Bohuslän och tiotusentals personer fick arbete inom stenindustrin som kom att förändra hela det bohuslänska samhället och landskapet.

FÖR ATT BLI skicklig stenhuggare krävdes många års erfarenhet och övning. Många introducerades till yrket redan som barn det var inte helt ovanligt att börja så tidigt som vid åttaårsåldern. Men arbetet var tufft, riskfyllt och slitsamt. Det förekom en hel del olyckor, de flesta i arbetet med kranarna och vid sprängningarna. Många stenhuggare blev dessutom hörselskadade av de nya brytningsmetoderna som infördes. Tekniken var ofta helt obeprövad och många av verktygen som 24

Foto: K W Gullers

Foto: Bohusläns Museum

Stenhuggare på Bohus-Malmön.

Granit från Hunnebostrand.

Visste du att bohusgraniten… … är den yngsta graniten i Sveriges urberg med en ålder på ca 920 miljoner år? … består av kiseldioxidrika mineraler så som fältspat, kvarts och glimmer? … oftast har en jämt småkornig textur och en färg som varierar mellan grå och röd? FOTNOT: *Schartauanism: "En från Henric Schartaus förkunnelse utgående väckelserörelse, som starkt präglat det som senare kallats den västsvenska kristendomstypen men också nått vidare inom Svenska kyrkan.” Från Nationalencyklopedin

användes var opraktiska och rent av olämpliga. Men trots de tuffa arbetsförhållandena hade stenhuggarna en stor yrkesstolthet. De var politiskt radikala, startade fackföreningar och byggde Folkets hus. Dessutom var de kända för att gilla fest, spel och dans, vilket inte alls gick i samklang med dåtidens bohuslänska schartauanism*. MÅNGA ERFARNA stenhuggare som kom från Blekinge till Bohuslän och betraktades som dåtidens invandrare. De blev inackorderade i små stugor och torp och bodde mycket trångt. Kontrasten mellan de radikala, inflyttade stenhuggarna och den religiösa ortsbefolkningen var stor och därför uppstod ofta bråk. En bidragande faktor kan ha varit det omfattande spritmissbruket. För att få bukt på problemet bildades nykterhetsföreningar, vilket ska ha bidragit till att lugna situationen. Även pokerspel var vanligt förekommande bland stenhuggarna. Det var ett omtyckt sätt att umgås på men gav också upphov till en hel del problem, både ekonomiska och sociala. VID SEKELSKIFTET ökade behovet av arbetskraft inom stenindustrin ytterligare. Vid denna tidpunkt hade industrialiseringen tagit ordentlig fart och urbaniseringen gjorde att allt fler städer runtom i världen byggdes. Efterfrågan på gatsten var enorm och marknaden växte i rasande fart. Det var glansdagar för stenhuggeriet och affärerna hade aldrig gått bättre. Men så kom bakslaget. Den tidigare så framgångsrika stenindustrin drabbades hårt av den ekonomiska krisen som uppstod i samband


ARKITEKTEN ALBERT SPEER fick uppdraget att omgestalta Berlin till Germania. I planerna ingick det att bygga storslagna monument och byggnader. Hitler blev så förtjust i Speers idéer att han beslöt att ytterligare ett 30-tal städer runt om i

C.A Kullgrens stenbrott på Bohus-Malmön.

Foto: Bohuslän Museum

LEVERANSERNA FÖRDELADES rättvist mellan stenbrotten i Bohuslän, Blekinge, Skåne och Småland. Den bohuslänska graniten var särskilt eftertraktad och bara i Bohuslän arbetade omkring 500 man med att hugga den så kallade ”Hitlerstenen”. Stenen skulle användas till att fullfölja Hitlers grandiosa planer om att omvandla Berlin till en ny världshuvudstad - Germania.

Foto: Bohuslän Museum

med depressionen på 1930-talet. Staten försökte lösa situationen genom ekonomiska stödåtgärder, men fallet gick inte att hejda. Räddningen kom, ansåg många, när Nazityskland tecknade ett tioårigt avtal med flera svenska granitfirmor 1941. Sverige skulle under denna period leverera sten för 3,3 miljoner kronor per år till Tyskland, vilket var en jättebeställning.

Modell över det tänkta Germania.

Den bohuslänska graniten var särskilt eftertraktad och bara i Bohuslän arbetade omkring 500 man med att hugga den så kallade ”Hitlerstenen”.

Tyskland skulle byggas om. Det skulle med andra ord behövas mycket sten. Fram till 1942 skeppades därför omkring 5 100 kubikmeter sten ut från Sverige till Tyskland, och tyskarna betalade bra. När krigslyckan vände 1943 avbröts leveranserna, men produktionen fortsatte emellertid fram till krigets slut. EFTER TYSKLANDS kapitulation blev stora mängder granit kvar i Sverige. Den konfiskerades av den Svenska Flyktkapitalbyrån, en statlig inrättning vars uppdrag var att kartlägga tysk egendom i Sverige efter krigets slut. De tog beslutet att allt skulle säljas på auktion, närmare bestämt 20 0000 kubikmeter sten. Auktionen gick av stapeln på hotell Svea i Hunnebostrand och på Hanssons café i Skee. Stenfirmorna hade en tyst överenskommelse om att bara bjuda på sten de själva tillverkat. På så vis kunde stenen köpas tillbaka billigt för att sedan säljas vidare. Det visade sig vara en mycket gynnsam affär för de svenska stenföretagen.

I DAG KAN DU stöta på Bohusgraniten lite varstans i världen. Har du vägarna förbi Argentina, England, Belgien eller Tyskland hittar du med största sannolikhet bohusgranit i gatstenar, murar, bänkar, fasader, stolpar, trappor och offentliga konstverk. Delar av den bohuslänska stenindustrin lever fortfarande kvar fast i betydligt mindre skala. Det som tidigare var Bohusläns Kooperativa Stenindustri har i dag förvärvats av Benders Sverige med två aktiva stenbrott i Ävja och Näsinge. Vill du uppleva sevärdheter med anknytning till sten ska du åka till Bohus Malmön och Hunnebostrand, de absolut viktigaste orterna under stenhuggarepokens glansdagar, som än i dag fortsätter att förvalta arvet efter stenhuggarepoken.

Här hamnade Hitlerstenen TREPTOWPARKEN i forna Östberlin – ett monument över ryska soldater som stupat i Berlin. WARSZAWA- i minnesmonumentet om upproret i judegettot 1946 MOSKVA - i Stalins återuppbyggnad av tillbyggnader på dåvarande Gorkijgatan, i dag Tverskaya Slitsa.

25


HISTORIA

Skulptur av Hubert Maier.

Skulptur av Irene Vestman.

Stenhårda sevärdheter i Bohuslän UDDENSKULPTUR I HUNNEBOSTRAND Lär dig mer om stenhuggarepoken på Stenhuggerimuseet.

Foto: Per Ekstedt

Här visas stenskulpturer i världsklass av en rad svenska och internationella konstnärer. Skulpturerna ställs ut i ett gammalt stenbrott med en makalös havsutsikt på ena sidan och en mäktig stenvägg på andra.

STENHUGGERIMUSEET I BOHUSLÄN Lär dig mer om granitens historia och låt duktiga berättare förklara hur sten bryts och bearbetas på det charmiga Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand. Museet ligger i ett gammalt stenbrott och består av smedja, utställningslokaler, huggarskjul samt en visningshall.

STALLEBROTTET - UTOMHUSSCENEN PÅ BOHUS-MALMÖN Stallebrottet är en unik spelplats för teater, konserter och andra publika evenemang i hjärtat av ett gammalt stenbrott. En riktig pärla där du får du uppleva sång, musik och teater mitt i de dramatiska stenscenerierna som än i dag finns bevarade i naturen. 26

Stallebrottets utomhusscen på Bohus-Malmön.


GLÖD, GLÄDJE - och lite bubbel i poolen. När kvällarna är ljumma och när beachvolleyplanen är fylld av aktivitet och spänning. När sommarregnet piskar mot rutorna och när dansgolvet är fyllt till bredden. När solen omfamnar de bohuslänska granithällarna och uteserveringen är fylld av skratt och sprudlande sommaryra – då är det sommar! Välkommen till oss för att uppleva det på riktigt.

@stenungsbaden T: 0303-72 68 00 | www.stenungsbaden.se

Rum och frukost Priset inkluderar övernattning och frukostbuffé.

fr. 600 kr per pers. Entré till spa, tillägg: 300 kr per pers.

Spapaket I paketet ingår övernattning, frukostbuffé, trerätters middag, entré till vårt spa, tillträde till gym och träningspass, lån av badrock och tofflor.

fr. 1575 kr per pers.


! AT K A SB N G U EN ST

BAGERI

VI

ÖPPNA

NYKABAT SOM ALLTID HELA SOMMAREN. VI HAR ÄVEN UTÖKAT MED F ÖRSTK L A S S I G STR EE TFOOD I VÅR NYA SKÖNA FOODTRU CK . VARMT VÄL KOMME N!

R

HEEN

07.00 SOMMA

R

TEL 0525-310 29

FALKEVÄGEN 2A, FJÄLLBACKA

hotell | restaurang | konferens | upplevelser

SETTERLINDSFJALLBACKA.SE

bröllop | konferens | catering

Följ oss på facebook

Kungshamns bästa boende! Öppet dagligen Frukost: 8.00-10.00 Lunchbuffé: 12.00-15.00 À la carte/Bistro/Pizza: 16.00-22.00

”After Cliff”

Under högsommaren kommer vi att bjuda på DJs på utvalda kvällar. Då serveras även härliga drinkar och tilltugg mellan 17.00-21.00. För mer info: hotellkungshamn.se eller facebook.

0523-65 25 00 | www.hotellkungshamn.se

VÄSTKUSTENS SKÖNASTE BRYGGHÄNG! Öppet dagligen.

Följ oss på facebook

0727-12 50 99 | www.narahavet.com


MAT & NÖJE

RESTAURANGERNA MED DET LILLA EXTRA

Vi har sonderat krogterrängen och silat ut guldkornen bland de bohuslänska restaurangerna. Plockat de finaste räkorna från mackan om man så vill. På dessa sidor hittar ni resultatet, 12 restauranger väl värda minst ett besök. Smaklig spis! Text: Pål Johansson


Sommarmat och somriga drinkar Bästa spanläget i solen direkt på kajen i vackra Hunnebostrand Hjärtligt välkomna! Perssons med personal 0523 550 00 • Södra Kajen, Hunnebostrand www.pakajen.se • perssons@pakajen.se

SJÄLVKLART HAR VI ”Receptet kommer från hjärtat” FLER RÄTTER PÅ MENYN – många av er minns säkert när

soppan serverades på Grand här

Vår stolthet Maggans Fisksoppa har blivit på Marstrand. Dofter från havet en signaturrätt på vår meny och många gäster återkommer år efter år för äta denna rätt med toner av att oregano. Maggans hos oss på kajen.

kärlek till mat utvecklades i

Självklart har vi fler rätter på meny för dig London i slutet på 40-talet där hon som är sugen på något annat. Entrecôte, Africana, filmstjärnor och Torskryggserverade à la Harald är både bara några exempel.

vanligt folk möten. Vi har öppet varje dag från den i15spännande juni till 22 augusti. ÖvrigMöten tid: Helger maj – september präglar också Maggans

fishsoup där olika smaker blandas till minnen som lever vidare hos Arnell på Kajen.

MÖTEN, MÄNNISKOR, MAT & DRYCK + 46(0)31-19 10 00 // arnellpakajen.se


MAT & NÖJE

Hotel Koster, Sydkoster

DETTA GENUINA skärgårdshotell med restaurang hittar du som namnet antyder på solsäkra Sydkoster. Hjärtat av hotellet är Ekners Matsal, med en fridfull vy över parkens ekar och vidare ned mot hamnen och ostronodlingen. Kartbaren är hotellets vattenhål, där salta gäster har roat sig i över 100 år och Kosterfjordens Terrass är länken till havet med en fantastisk utsikt över fjorden. På menyn finns allt från goda sallader och nyfångad fisk till burgare och pulled pork.

Skärets Krog, Smögen

STORSLAGEN UTSIKT, sprudlande folkliv samt god mat och dryck är lite av det som väntar er på denna västkustpärla. Allt tillagas och serveras med kärlek och att detta är en av Bohusläns bästa krogar vittnar de senaste årens White Guide-utnämningar. Ni bör heller inte missa bistrodelens skaldjurstema eller Skärets Café med dess berömda räkmacka. För ”this is where the räkmacka was born 1931”, som de själva säger.

Pelles Rökeri, Grundsund

Hotel Koster

MYSIGA PELLES RÖKERI ligger vid östra

kajen i Grundsund. Många känner säkert igen stället från tv-serien Saltön, där rökeriet gick under namnet Lilla Hunden. Här kan du njuta av en god fika på bryggan eller ett välsmakande mål mat med det kluckande Västerhavet som närmaste granne. En restaurang med en familjär stämning och ett bra utbud där självklart den nyrökta fisken har en framträdande roll.

Petersons Krog, Käringön

DEN VARMA OCH ombonade känslan

Lyckorna Brygga

Foto: Lisa Nestorson

Bohuslänes! bästa läg

Skärets Krog

slår emot en när man kliver genom dörrarna till Peterssons Krog, mitt bland de saltstänkta klipporna på den lilla Bohuspärlan Käringön. Menyn är komponerad med fisken och skaldjuren i fokus, men givetvis finns även alternativ för vegetarianen och köttälskaren.

Lyckorna Brygga, Ljungskile

VACKERT BELÄGET alldeles intill havet i Ljungskile återfinns restaurangen Lyckorna Brygga. Förutom spelningar med några av Sveriges mest folkkära artister bjuder de på en bred à la carte- och bistromeny samt återkommande grill- och räkaftnar under sommarhalvåret. Spana årets spelningar i kalendern.

Salt & Sill, Klädesholmen

Salt & Sill

LÄNGST UT PÅ Tjörns västsida, på den lilla sillön Klädesholmen, ligger Salt & Sill – restaurangen med ett av Bohuskustens bästa lägen. Med en nästintill overklig närhet till havet lockar restaurangen till besök året om. Sedan starten 1999 har detta varit ett ställe präglat av hög kvalitet, lokala råvaror, kusten och havet. Om du känner dig sömnig efter maten finns här även Sveriges första flytande hotell. 31


MAT & NÖJE

Arnell på Kajen, Marstrand

MED SITT LÄGE strax intill havet på Hamngatan 7 i Marstrand är denna restaurang en naturlig mötesplats för såväl mindre som större sällskap. Här finns en välfylld dag- och kvällsmeny fylld med vällagade läckerheter såsom den berömda ”Maggans skaldjurssoppa”. I kombination med de vackra omgivningarna blir detta en matupplevelse att minnas.

Port Sud, Skärhamn

LE BISTROT PORT SUD i Skärhamn är det närmaste Medelhavet och Provence man kommer på västkusten. I direkt anslutning till Nordiska Akvarellmuseet och Skagerraks blå böljor kan du avnjuta en meny inspirerad av lika delar Bohuslän och södra Frankrike, och övernatta i Villa Port Suds ombonade rum.

Publik Mat & Bar, Lysekil

MED PUBLIK MAT & BAR i Norra

Hamnen vill ägarna skapa en modern bistro med maten och drycken i fokus. Här i den härliga västkustmiljön kan ni välja mellan allt från havsläckerheter som musslor och fisk till långbakad högrev och grillad ryggbiff. En skön kontrast till den klassiska räkmackan.

Arnell på Kajen

Brygghuset, Fiskebäckskil

”SKÄRGÅRDSKROGEN FÖR DE som liksom fraktskepparna kräver lite mer”. Detta är restaurangen där ni njuter av högklassiga rätter och noga utvalda råvaror mitt i den saltstänkta tångdoften och skvalpande vågor. Allt medan solen sakta går ned över västerhavet. Som en avslutning på middagen bör ni passa på att botanisera bland Joel’s Whisky Bars mer 1 400 flaskor från olika destillerier.

Telegrafen

Telegrafen, Grebbestad

I DEN GAMLA telegrafstationen i

Grebbestad ligger sedan 2002 den mysiga och personligt inredda restaurang Telegrafen. Den kärleksfullt tillagade maten harmonierar med inredningen och är okonstlad och unik. Råvarorna kommer från lokala och ekologiska producenter och vinet hämtas från små, hantverksmässiga vinbönder.

Hamnen 4, Smögen

I 1800-TALSHUSET som tidigare varit

både Poststation och segelmakeri ligger i dag öns största och mest välbesökta mat- och nöjesetablissemang, Hamnen 4. Här vid Ångbåtsbryggan, bara några ynka meter från havet, möts ni av en meny med en bred variation av fisk- och kötträtter samt alla klassiker som hör sommaren till. När de sista rätterna lämnat köket skrudas krogen om till västkustklubb och vattenhål för nöjeslystna sommargäster. 32

Brygghuset

Hamnen 4


Mat, Dryck & Livemusik på Grebbestadsbryggan Tel: 0525-612 00

Snakes The

Providing the finest songs for drinking O F

G R E B B E S T A D N 58° 41’ 05 W 11° 15’ 25

rodeormbryggrestaurang


ANRIKA FIK

FIKA

– så mycket mer än bara kaffe

Att ordet ”fika” ofta betecknas som något typiskt svenskt har nog de flesta hört, men var kommer egentligen denna tradition från? Vi tar dig med på en resa genom fikandets historia - från de traditionella kafferepen till dagens trendiga glutenfria fika. Text: Marcela Elofsson

FIKA ÄR NÅGOT av ett socialt fenomen i Sverige. Doften av nygräddade bakelser och nybryggt kaffe får oss att vallfärda till kaféer och i dag fikar svenskar som aldrig förr. Den vanligaste drycken på fikapausen är utan tvekan bryggkaffet. Sedan den första bönan kom till Sverige i slutet av 1600-talet har svenskarna varit ett kaffeälskande folk som i dag är en av världens största kaffekonsumenter. När det kommer till fikabröd har kanelbullen länge stått högt i kurs. Enligt Oscar Gyllström som tillsammans med Dennis Edh, driver det anrika Skärets Café på Smögen, är kanelbullen den sötsak som går åt allra mest. – Folk vill unna sig, trots de rådande hälsotrenderna. Men det är samtidigt viktigt att hänga med i tiden och anpassa sig efter dagens trender, säger han. Därför gör de egna smoothies, något som är mycket populärt. De erbjuder även rawfood-bollar, som ett hälsosammare alternativ till den klassiska chokladbollen. Skärets Café är mycket välbesökt, speciellt på sommaren. Deras historia sträcker sig långt tillbaka i tiden , ända till 1931 då den första Kaféoch bageriverksamheten startades. Oscar förklarar att mycket av Skärets gamla traditioner lever kvar än i dag. – När vi tog över kaféet, hittade vi Skärets gamla handskrivna recept i ett kassaskåp. Där fanns bland annat ett recept på kanelwienerbröd som vi fortfarande har kvar i dag. Vi har modifierat receptet litegrann, men ingredienserna är samma. Vi försöker blanda nytänk med tradition och hitta en gyllene väg. ATT FIKA HAR en lång tradition i Sverige. På 1800-talet myntades ordet ”kafferep”, något som enbart kvinnor ägnade sig åt till en början. För männens del fanns det speciella kaffehus 34

dit bara de fick gå. I samma veva introducerades också traditionen med ”sju sorters kakor”, då det var viktigt att man bjöd på just sju olika sorters kakor. Bjöd man på mer räknades man som högfärdig och bjöd man på mindre ansågs man vara snål. ÄVEN PÅ KAFÉET Sjögrens i Backen i Grebbestad tar man tillvara på gamla traditioner. Men det är viktigt att blanda tradition med modernitet, vilket de eftersträvar i både utbud och inredning. Och tradition finns det gott om. Huset som kaféet ligger i, är ett köpmannahus från slutet av 1800- talet som bland annat huserats av en tandläkare. Kikki Sjögren, som tillsammans med Gary Kellett och Klas Johansson driver Sjögrens i Backen, håller med om att folk vill unna sig och inte alltid väljer bort socker. Däremot säger hon att man tydligt kan skönja vissa trender, som exempelvis att mindre bakelser efterfrågas av kunderna. – Det ligger i tiden att tänka på miljön och inte hålla på och slänga massa saker. Är bakelserna för stora och blaffiga äter folk inte upp. Kikki menar att trenden med glutenfri fika också är väldigt stark. – Vi bakar mer och mer glutenfritt bröd. Även för dem som väljer bort gluten och inte är intoleranta på riktigt, förklarar hon. Stenungsbakat surdegsbröd är ytterligare en trend som är här för att stanna enligt Kikki. Hon menar att många mår bättre och är mätta längre av surdegsbröd jämfört med vanligt bröd, vilket är bra för sockerkurvan. Oavsett om man är typen som gillar att unna sig eller föredrar ett mer hälsosamt alternativ står en sak klar – fika har för många en självklar plats i livet. Och på västkusten finns det många härliga guldkorn att gå till när fikasuget smyger sig på.


Visste du att? Vi fikar sammanlagt 227 timmar per år, per person? Personer mellan 23–35 år har de längsta fikapauserna på fritiden, med en genomsnittlig tid på 27 minuter?

“Kanelbullen har länge stått högt i kurs”

Bryggkaffe är allra populärast i norra mellansverige, där 60 % uppger att de föredrar bryggkaffe till sin fika? Vänner ligger i topp av de sällskap vi helst fikar med? Vi i genomsnitt fikar 1,1 gånger på fritiden och 1,2 gånger på jobbet per dag? 60 % vill fika på grund av det trevliga sällskapet och 19 % vill fika för att få lugn och ro? Personer mellan 23–35 år är den grupp som använder telefonen allra mest, samtidigt som de fikar? Källa: Fikarapporten 2013, Gevalia

35


GRILL & MUSIK Gullmarsstrands torsdag v. 28-32

GÄSTHAMN Lägg till på första parkett

NJUT ÖVER DAGEN med bastu, god mat och avkoppling fr 295 kr

SOMMAR GULLMARSSTRAND Logi, frukost, 2 rätters middag fr 1255:-

RESTAURANG G*

frukost, dagens lunch & a la carte

GULLMARSSTRAND* STRANDV. 2-14, 451 78 FISKEBÄCKSKIL T 0523-66 77 88 INFO@GULLMARSSTRAND.SE GULLMARSSTRAND.SE

/GULLMARSSTRAND

0523-152 52

GOD MAT och Trevlig miljö Aktiviteter med ....till livemusik och DJ dagar350:-/5 i veckan! timmar Småbåtsuthyrning bad & fem fiske (måndag, onsdag, torsdag, fredag och lördag) Rum och lägenhetsuthyrning Vi visar fotbolls-EM på storbildsskärm. Telefon 0523-122 73 Välkommen!


SJÖLIV

TUMLAREN Vår egen lilla delfin

Den gör inte mycket väsen av sig och få personer har sett den. Men längs den svenska västkusten finns faktiskt relativt goda möjligheter att få se Sveriges egen lilla delfin, tumlaren. Om du har en ofantlig tur vill säga. Text: Pål Johansson


SJÖLIV

D

et är lätt att tro att djurlivet i havet längs den svenska västkusten enbart består av fiskar, maneter, skaldjur och en och annan knubbsäl. Men i Skagerack och Kattegatt lever även en av de minsta tandvalarna, tumlaren eller marsvinet (havsgrisen) som den heter på danska och tyska. Det svenska namnet har den fått på grund av sitt tumlande sätt att simma, medan den i våra sydliga vänners ögon alltså mer påminner om en havslevande gris. DENNA DELFINKUSIN BLIR ofta inte större än 1,5 meter lång och 50 kilo tung. Den lilla runda kroppen är brunsvart till mörkgrå med vita eller ljusgrå sidor och buk. Till skillnad från många andra delfinarters långa, näbbliknande nos har tumlaren istället en trubbig variant. Ryggfenan är låg och triangelformad och det är troligtvis denna du kommer att se om du har lyckan att uppleva dem live. Den extremt skygga tumlaren hoppar ogärna över vattnet som sina delfinsläktingar, utan nöjer sig med att hämta luft lite då och då.

Den extremt skygga tumlaren hoppar ogärna över vattnet som sina delfinkusiner, utan nöjer sig med att hämta luft lite då och då.

TUMLAREN LEVER OFTA i små grupper på upp till tre individer och den vanligaste konstellationen är mor och kalv. Lyckas du hitta en plats med gott om tumlarföda, som exempelvis sill, skarpsill eller småtorsk, kan det hända att större grupper har samlats. De måste få i sig mellan 5–10 % av sin kroppsvikt varje dag, vilket gör dem väldigt känsliga för minskning av bytesfisk. Honan blir könsmogen först i 3–4-årsåldern och föder därefter en kalv per år. Dräktighetstiden är 11 månader och kalven diar därefter i lika lång tid. Oerfarenhet gör dock att många honor förlorar sina två första kalvar redan under digivningsperioden. TUMLAREN JAGADES ÄNDA fram till andra världskriget vilket kraftigt sänkte beståndet i svenska vatten. Sedan 1973 fridlystes den lilla valen, men återväxten har inte gått så bra som man hoppats, speciellt inte i Östersjön där bara mellan 500-1000 djur återstår. I dag är de stora hoten mot tumlaren fiskarnas tunna nylonnät, miljögifter i havet och den ökade båttrafiken. Det sistnämnda tros göra det svårare för valen att hitta skyddade platser där den får vara ifred med sina kalvar. Bullret från båtmotorer kan även påverka djurens kommunikation, som sker genom klickande ljud på höga frekvenser. Vi håller tummarna för att våra tumlande vänner och hoppas få återse dem under lång tid framöver.

Tumlarfakta:

Namn: Vanlig tumlare (Phocoena phocoena) Längd: 140–190 cm Vikt: 50–65 kg Livslängd: 12–15 år Antal: Omkring 36 000 i Skagerack, Kattegatt och danska Bälten. Färre än 1 000 i Östersjön. 38

Valår 2016?!

Vitval: I april i år siktades en vitval utanför Halmstad och i Göteborgs norra skärgård. Under de senaste 200 åren har ett tiotal vitvalar observerats i snitt vart tjugonde år, ibland ända upp till Bottenviken.

Späckhuggare: Flockar av späckhuggare kommer på besök i svenska vatten titt som tätt. De vackra valarna har under de senaste åren bl.a. observerats i vattnen kring Väderöarna, Lysekil, Marstrand och Kosterhavet.

Knölval: En tio meter lång knölval sågs i mars tio sjömil utanför Smögen.

Delfiner: Flasknos-, sadel-, vitnosoch strimmiga delfiner har under de senaste åren styrt kosan mot den svenska kusten.

Grindval: Kungshamn fick under fjolåret besök av en vilsen grindval som förirrat sig in i Fiskhamnen. 2014 siktades en flock på hela 30 djur utanför Smögen.


TIMO SJUNGER TED TIMO RÄISÄNEN TOLKAR TED GÄRDESTAD

22 JULI / 21:00 SOCIETETSHUSET MARSTRAND

BORDSBOKNING: INFO@SOCIETETSHUSET.SE 0303 – 606 00 KÖP DIN BILJETT PÅ TICKETMASTER.SE


FISKE

SÅ FÅR DU NAPP I SOMMAR Fritidsfisket är en av våra mest populära hobbys. Över 1,6 miljoner svenskar packar åtminstone en gång per år fiskespö och beten och beger sig mot valfritt vattendrag med storfångsten i sikte. Här är tipsen på hur du lyckas lura några av västkustens delikatesser till hugg. Text: Pål Johansson

40


F

ör många är fisketuren synonymt med en lugn och avkopplande stund i naturen. Alla vi som delar intresset för sportfiske är nog överens om att få saker slår känslan av den där perfekta fisketuren när förutsättningarna är optimala, utrustningen fungerar klanderfritt och fisken är på hugget. Att bara glida ut på ett spegelblankt hav en tidig sommarmorgon eller vandra över solvarma granitklippor på väg till favoritstället är rekreation i sig. Att du sedan kan tillaga och avnjuta din egen pinfärska fisk är en svårslagen bonus. PÅ FÖLJANDE SIDOR har vi samlat några av de vanligaste fiskeformerna och platserna längs med västkusten. Vi passar givetvis på att slänga med ett gäng mer eller mindre värdefulla tips och knep för att kroka drömfisken.

MAKRILL

INGEN SOMMAR I Bohuslän utan hederligt makrillfiske. Denna vackra, strömlinjeformade skönhet är inte enbart en uppskattad delikatess på grillen, i röken eller stekpannan – den är också en ettrig och kul sportfisk. Det är västkustens folkfisk nummer ett och när de första stimmen anländer till kusten i slutet av maj sprider sig ryktet som en löpeld. Storleken på makrillarna brukar variera, från försommarens mindre ”spirr”, via midsommarens något kraftigare till höstens stormakrillar. Sätten att fiska dem är många. Det populäraste (och enklaste) sättet är troligtvis mete, med eller utan flöte. Allt du behöver är egentligen bara ett sänke och en sylvass krok som du fäster i

en kraftig lina och håller i handen – om du nu inte väljer att använda ditt haspel- eller spinnspö förstås. Sedan är det bara att agna och släppa ned till önskat djup. Vanligtvis rör den sig på sex till tio meter under ytan, men makrillen kan dyka upp på vilket djup som helst. Effektivaste agnet är utan tvekan småsill, eller stagg som de kallas, men se till att tackla väl eftersom de lätt lossnar. Att trä kroken genom det hårda partiet i huvudet brukar vara det bästa. Ett annat klassiskt, och busenkelt, sätt att fiska är genom att dörja, det vill säga att sakta köra båten med en ränndörj på släp. Utrustningen består av en grov lina (gärna spunnen eller vävd) i vilken man fäst ett tungt sänke och en 2–3 meter lång nylonlinetafs med ett eller flera makrillblänken. Medan båten åker släpper du ut 20–30 meter lina och håller reven i handen. Nappen känns oftast som ett distinkt hugg och att det sedan blir tyngre. I och med att makrillen är en stimfisk är det inte ovanligt att man på detta sätt lyckas kroka flera fiskar på samma gång. Saknar du båt funkar även spinn- eller haspelfiske från land när makrillen går till. Kompakta skeddrag på 15–30 gram brukar vara en vinnare. Testa att låta draget sjunka olika länge innan du börjar veva in, för att på så sätt fiska av olika djup.

Allt du behöver är egentligen bara ett sänke och en sylvass krok.

41


FISKE

Svenska rekordfiskar

HAVSÖRING

FÖRSTA APRIL ÄR ett heligt datum för alla sportfiskare. Då är det nämligen havsöringspremiär, och därmed fritt fram att fiska dessa silverblanka kusttorpeder. Under våren söker sig öringarna gärna till varmare grundområden där de äter upp sig efter en mager vinter. De är därför mindre kräsna och mer huggvilliga och nappar på såväl fluga som långsmala skeddrag eller spinnare. Leta efter grunda vikar med ”fläckiga” sandbottnar med utspridda tångruskor. Längre fram på sommaren rör sig havsöringen ut på djupare vatten, och blir dessutom mer selektiv i vad den stoppar i sig än tidigare på säsongen. Sommartid kan trolling funka bäst, men även fiske från land om du hittar rätt platser. Havsöringen kan vara en svårflörtad rackare så det kan krävas mycket nötande och variation innan du till slut lyckas kroka någon. Men det är ett spännande fiske som definitivt är värt mödan. Tänk på att minimimåttet för havsöring är 45 cm, och att allt under detta måste släppas tillbaka. 42

TORSK & PLATTFISK

ÄVEN OM BESTÅNDEN av torsk och plattfiskar som rödspätta och sandskädda har minskat på många håll finns det fortfarande chans att fånga dem om du hittar rätt. Tänk på att hantera dem respektfullt och släpp tillbaka exemplar som är alltför små eller stora. Plattfiskar funkar bra att fiska från land, med exempelvis bottenmete från en pir eller hamn. Här kan givetvis även andra bottenlevande arter nappa även om det är större chans till torsk, sej, bleka och vitling längre ut i havet. Leta efter hårda bottnar samt sluttningar, där de flesta fiskar trivs bäst. Fiska med pilk med några upphängare agnade med sill, räka eller mussla. Tänk på att det kan vara läge att använda lite grövre utrustning och lina ju längre ut du fiskar. Sist men inte minst – skitfiske på dig!

Berggylta – 2,3 kg (Skagerrak, Skärhamn, 1975) Bleka – 8,69 kg (Kattegatt, Röde Bank, 1979) Fjärsing – 0,648 kg (Kattegatt, Lilla Middelsgrund, 2001) Gråsej – 15,986 kg (Skagerrak, Bratten, 2001) Havskatt – 11,475 kg (Skagerrak, Måseskär, 2009) Hälleflundra – 111,3 kg (Skagerrak, Väderöarna, 2013) Långa – 29,13 kg (Måseskär, Skagerrak, 1999) Makrill – 3,074 kg (Skagerrak, Svaberget, 1995) Marulk – 20,76 kg (Skagerrak, Väderöarna, 1995) Näbbgädda – 1,5 kg (Skagerrak, Ellösfjorden, 1981) Piggvar – 9,5 kg (Skagerrak, Måseskär, 1981) Rödspätta – 4,906 kg (Öresund, 1995) Sandskädda – 1,1218 kg (Öresund, 1998) Torsk – 32,42 kg (Abbekås, Skåne, 1994) Vitling – 2,173 kg (Öresund, 1979) Officiella sportfiskerekord. (Källa: sportfiskarna.se)


MEN AND WOMEN’S COLLECTION SOLD EXCLUSIVELY AT Classic Corner Grebbestad • Tanumstrand

Pondus Smögen • Bovallstrand • Uddevalla Trollhättan • Partille • Strömstad

Penny Lane Hunnebostrand • Lysekil


GUIDE

Gårdsbutiker du inte får missa

Det vilar något romantiskt över att stanna till vid en gårdsbutik en vacker sommardag. Kanske för att handla färskt bröd, nyskördade grönsaker, hemystade ostar eller närproducerat kött till grillkvällen. Här har vi samlat några av våra favoriter. Text: Linnea Lindblad

DET ÄR INTE mycket som går upp emot bröd bakat med

omsorg och kärlek. I Lyckans stenugnsbageri strax öster om Hunnebostrand använder man ekologiska och närproducerade råvaror så långt det går. Olika surdegsgrunder är hemligheten bakom brödhantverken som inte bara smakar gudomligt utan även är vackra att se på. I det anslutande kaféet serveras dessutom bullar, kakor och matiga smörgåsar att avnjuta i den stämningsfulla miljön.

Foto: Karin Björk

Foto: Bosse Säll

Lyckans stenugnsbageri

Kosters trädgårdar

I KOSTERS TRÄDGÅRDAR på

Sydkoster har två gamla arbetsbodar förvandlats till trevliga gårdsbutiker. I den ena hittar du nyskördade grönsaker, trädgårdens egna sylt, oljor, ägg, glass och mycket mer. I den andra finns litteratur, keramik, fröer och andra härliga ting för trädgården. Förutom butiksverksamheten är Kosters trädgårdar ett trädgårdsdjurbruk med bland annat ankor, höns och får på gården. De arrangerar även guidade turer av ön till fots, på cykel eller i kajak. Foto: Jennie Lindström

Grebys gårdsbutik Gårdsskafferiet Stallgården

I DEN LILLA delikatessbutiken Gårdsskafferiet utanför

Uddevalla hittar du mängder av läckerheter från Stallgårdens eget kök och gårdar runt om i Sverige. Här kan du fylla på det egna skafferiet eller plocka ihop en presentkorg fylld med läckerheter. På gården hittar du även inredningsbutiken 2 Fröknar där lantlig heminredning, kläder, väskor och smycken finns. Strax bredvid ligger butiken Genuina Kläder som erbjuder kända nordiska varumärken för hela familjen. 44

I GREBBESTAD LIGGER det lilla mejeriet Grebys med tillhörande gårdsbutik. Här frestar egenproducerade ostar, smör, yoghurt och glass framställda på ekologisk mjölk från kohagen sju kilometer därifrån. Innehållsförteckningen hålls så kort som möjligt för smakens och naturens bästa. Om du bara är sugen på några klunkar färsk mjölk så säljs det i lösvikt. Ta med dig din egen flaska eller köp en klassisk gammeldags sådan på plats.


Töllås fårgård

TÖLLÅS FÅRGÅRD PÅ norra Orust är en plats som tagen ur

en Astrid Lindgren-saga. I butiken säljs kött från lamm och dovvilt som slaktats på plats, lammskinn, honung, fläderblomssaft och mycket mer av gårdens egna läckerheter. När du fyllt shoppingkorgen kan du ta en avkopplande fikastund under den stora asken. Inte långt från det grönskande trädgårdslandet betar fåren som vallas av Bordercollien Emla, och glöm inte att hälsa på gårdens ponnier, kaniner och ankor innan du far vidare.

Foto: Barbara Baumann

45


PORTRÄTT

LALEH Från en västkust till en annan

Sin första egna låt skrev hon som fjortonåring hemma i Hammarkullen i Göteborg, då ovetandes om hur många listraketer hon skulle komma att skriva i framtiden. De senaste åren har hon inte bara producerat musik och skrivit låtar åt världsartister på andra sidan Atlanten – hon har även färdigställt sitt sjätte album, Kristaller. Text: Linnea Lindblad FOTO: Lost Army

ret är 2005 och Laleh Pourkarim har äntrat den svenska popscenen med sina låtar Invisible och Live Tomorrow. Snart var hela Sverige som förtrollade av Laleh och debutalbumet med samma namn. På troféhyllan började Grammisar, platinaskivor, Rockbjörnar och P3 Guld-pokaler att trängas. Elva år senare bor hon i Los Angeles. Nyligen gjorde Laleh succé i amerikanska tv-rutor med sitt framträdande tillsammans med Adam Lambert – en av alla de stjärnor hon producerat och skrivit låtar för de senaste åren. När vi talas vid är hon på en snabbvisit i Sverige och ska snart kliva på flyget mot änglarnas stad igen. – Det känns jätteskönt att vara hemma i Sverige och jag kommer tillbaka igen i sommar. Då ska jag umgås med min familj och mina vänner i Göteborg, det längtar jag verkligen efter! UNDER HENNES VECKA på svensk mark har hon hunnit med den sista planeringen inför höstens stora arenaturné och ett framträdande med nya singeln, Bara få va mig själv, på Humorgalan i TV4. Låten som bara dagar efter releasen klättrat sig till en förstaplats på iTunes och en knapp månad senare har över 5,5 miljoner lyssningar på Spotify. 46

Laleh Pourkarim Bor: Los Angeles Ålder: 34 år Aktuell: Albumet Kristaller följt av Kristallerturnén med stopp i bland annat Göteborg, Stockholm, Linköping, Malmö och Karlstad.

– Jag är mest stolt över låten för att den känns cool och glad men ändå förmedlar ett viktigt budskap. Att vara sig själv handlar inte bara om att vara cool och stark, utan om att stå upp för sina svagheter och påminna sig själv om sina styrkor. Det är viktigt att förstå att en dag måste jag bli chef, och då inte på ett stort företag utan över mig själv. Hur gör du för att vara dig själv? – Jag försöker komma ihåg att jag vet vad jag gör. Istället för att säga till samhället att ”vi måste respektera varann”, så börjar jag med att i första hand respektera mig själv. Det är där man måste börja, och när man gör det kommer det spridas vidare. LALEHS SJÄTTE ALBUM, Kristaller, släpps i september följt av en arenaturné med start i Scandinavium i Göteborg, och den här gången slår hon på stora trumman. Scenen kommer hon dela med den 30 personer stora symfoniorkestern, Modern Fantazias, och både gamla och nya låtar kommer nå publikens trumhinnor på ett sätt vi aldrig hört dem förut. – Det här är något jag velat göra väldigt länge. Idén föddes när jag gjorde en liknande grej på Göteborgskalaset 2014 med Göteborgs Symfoniker. Det är en


47


PORTRÄTT

tjusning och cool dynamik att kunna låta de två musikspåren mötas. Den här veckan har vi pratat om de sista besluten som måste fattas, som till exempel ”ska vi verkligen ha harpa? Ja, det måste vi…”. Det är så lyxigt att få ha med sig så många fantastiska musiker och instrument på scenen samtidigt. ATT VARA SIN egen chef är något Laleh lagt stor vikt vid sedan starten av sin karriär. Ett starkt behov av att bevara sin konstnärliga frihet, en beslutsamhet som resulterade i många avfärdade kontrakt med diverse skivbolag och en självständighet göra allt på egen hand. Skriva, spela in och producera sin egen musik. Att envisheten bar frukt råder inget snack om, och nu är hon inte längre bara sin egen låtskrivare och producent. För två år sedan gick flyttlasset till USA:s västkust och Laleh bosatte sig i Los Angeles. Där har hon nu ett, som hon själv uttrycker det, vanligt jobb som producent och låtskrivare åt världsstjärnor som Demi Lovato, Ellie

Jag har svårt att se att mina framtida barn och familj inte ska få vara svenskar. Goulding och Tori Kelly. – Jag trivs bra i Los Angeles, det är min stad på det sätt att jag jobbar väldigt bra där. Jag bor i ett hus där jag byggt min egen studio där jag jobbar mina egna grejer. Sedan är jag i en annan studio när jag jobbar tillsammans med andra. Det har blivit ett sätt för mig att kombinera mitt jobb som artist och ett vanligt jobb. En skön variation och tydlighet i var och när jag skriver för mig själv och för någon annan. Hur skiljer det sig att skapa musik åt någon annan jämför med till sig själv? – Vi sitter ner och skriver tillsammans, det är så jag jobbar bäst. Texterna måste fortfarande betyda något, oavsett om de är till mig själv eller någon annan. När man lär känna andra människor och skapar något tillsammans förstår man sig själv, sina svagheter och

48


PORTRÄTT styrkor genom den personen. Det är en helt ny typ av utmaning vilket är väldigt givande och utvecklande för mig, både som musiker och person. När jag till exempel ser Demi Lovato stå på scen och sjunger vår låt blir jag lika glad som om jag själv hade stått där och gjort det. Hur har tiden i USA färgat arbetet med Kristaller? – Jag har utvecklats mycket både som producent och låtskrivare de senaste åren. Det är kul att visa att jag kan producera musik som låter coolt och dyrt och samtidigt sjunga om sådant som är viktigt. Hela den här skivan kommer låta lite mer tokig och experimentell, jag bryr mig inte så mycket om hur jag sjunger utan håller mest bara på. Jag har ju ändå levererat ordentliga poplåtar till andra artister, så till mig själv vill jag bara göra konstiga grejer, ha ha! MED FACIT I HAND har Laleh inte legat på latsidan. Man kan fråga sig om hon haft någon fritid överhuvudtaget, och vad sysslar hon med i så fall? – När jag inte jobbar? Alltså, över huvud taget? Något jag har upptäckt är att det är väldigt svårt att hitta riktigt härliga kompisar, men de jag har hittat håller jag fast i. Jag tycker väldigt mycket om att flamsa runt med dem på stan och se vad som händer. Det bästa sättet att umgås är att bestämma sig för att inte bestämma något, och att skratta mycket – åt dem, ha ha. Hon trivs onekligen i änglarnas stad, bland kolibrier, framtidsutsikter och stjärnglans. Men när Laleh får frågan om hon planerar att flytta tillbaka till Sverige i framtiden kommer svaret både snabbt och med en ton i rösten som talar för att det inte är en allt för avlägsen fråga. – Antagligen… jag vill det. Jag känner mig väldigt trygg här i Sverige och har svårt att se att mina framtida barn och familj inte ska få vara svenskar. Det är något speciellt med luften, vattnet och människorna här. USA känns inte lika tryggt, med allt från skola till sjukvård och sättet de resonerar på. Sverige känns mycket mer ordning och reda. TRYGGHETEN HAR INTE alltid varit självklar. Ett år gamla Laleh och hennes familj tvingades fly från Iran till Minsk i Vitryssland. Därefter fortsatte flykten till Östberlin och 1991 landade de slutligen i Sverige på en flyktingförläggning i Tidaholm. Tio år gammal flyttade familjen till Hammarkullen i 50

Det är kul att visa att jag kan producera musik som låter coolt och dyrt. Göteborg, vilket blev Lalehs första riktiga hem i Sverige. Platsen där hennes musikaliska resa började gro redan som fjortonåring då hon började skriva egna låtar och lärde sig spela en uppsjö av olika instrument. Uppväxten på den svenska västkusten kan vi finna spår av i flera av hennes låtar. Vad har du för relation till den svenska västkusten i dag? – Jag är ju en storstadsunge och höll mig mest i Angered och Hammarkullen. Jag spelade fotboll och hängde med mina vänner i grönområdena därikring. Jag är en nostalgiker och vill gärna ta turer till olika platser för att minnas. Askim är en sådan plats. Jag kommer ihåg när man var fjortis och åkte dit för att bada, flirta med killar och njuta av havet och klipporna. Ibland skolkade vi från skolan och tog båten över till Danmark. När vi spelade in Jalla! Jalla! tog jag alltid tåget från Göteborg till Trollhättan varje gång vi skulle filma. Det blev många resor och jag minns alla gånger jag satt och blickade ut genom fönstret på vägen dit. Kommer vi få se dig i mer film framöver? – Jag kommer definitivt vilja jobba med film igen på något sätt, men inte

bara som skådespelare. Jag vill gärna regissera och jobba på olika sätt bakom kameran. VART FRAMTIDEN BÄR för Laleh Pourkarim kan vi bara spå i stjärnorna. Men något vi säkert vet är att hon kommer fortsätta gå sin egen väg. Flytten till USA följdes av spekulationer kring om hon ska satsa på att slå i staterna, men frågan är om det är mer än bara en spekulation. – Jag kommer låta saker ske så som de vill ske. Har man en bra låt så kanske det händer, men jag tänker inte åka omkring i USA och intervjuas i 100 olika radiostationer för att det ska bli så. Det som är så skönt med Skandinavien är att jag fortfarande kan ha en artistkarriär utan att det tar upp hela mitt liv. Man måste komma ihåg att allt har ett pris och jag tror inte många förstår hur svårt det är där borta. Jag behöver tiden till att göra hantverket och inte försöka uppnå något som inte kommer göra mig lycklig. HON TYSTNAR EN STUND innan hon fortsätter med att citerar sig själv ur en oss av sinaFölj kommande låtar, Work. – I’ve got a couple of friends, a quiet life, that’s all i need.


SKÄRETS KROG Skärets Krog är utan tvekan en av västkustens bästa krogar - här lagas & serveras allt med kärlek. All vår personal fokuserar på att ge våra gäster en unik upplevelse genom hög service och kvalitet samt att våra kockar har jobbat på många av Sveriges bästa restauranger. Det är inte för inte Skärets Krog blir utvalda av White Guide år efter år. Kvällarna på Krogen avslutas gärna i pianobaren där många av landets pianistelit gärna kommer för att spela och underhålla våra gäster. Gå in på www.skaretskrog.se för att se vår meny samt sommarens artistkalender, där kan ni även se sommarens gästspel av duktiga kockar.

Skärets Café & Smårätter ”Where the räkmacka was born 1931” Egentligen behöver vi inte säga så mycket mer men Skärets räkmacka är ett måste. Självklart erbjuder Skärets Café mycket mer än räkmackan vilket betyder att det finns något för alla. Läckra muffins och bullar bland mycket annat, detta tillsammans med baristakaffe utgör den perfekta fikan i solen. På kvällen serverar vi Skärets Smårätter i caféet, det är bara att plocka bland smårätterna för att sedan ta med sig till bordet. Räkmackan serveras självklart dygnet runt, likaså kan du som inte vill plocka bland smårätterna beställa in Skärets Skaldjurslåda!

Surfers Inn

Smögens Närlivs

Surfers Inn är det självklara valet för dig som vill äta en riktigt god hamburgare! På menyn kan du även välja bland olika sorters Fajitas, självklart erbjuder Surfers den smarrigt goda milkshaken till maten. Burgarna är självklart gjorda efter konstens alla regler och brödet är bakat från grunden på Skärets bageri. Surfers erbjuder även hela menyn som takeaway, ring 0523-308 28 för din beställning. På Surfers kan ni bara glida in på lite förfest om ni känner för det innan kvällen bär vidare - goda drinkar och skön stämning. Walk in & Roll out!

Smögens Närlivs är en Nära Dej-butik, vilket innebär att vi har ett brett sortiment av varor. Skärets Bageri huserar i Närlivsets källare. Tack vare det är butiken full av godsaker och doftar härligt av nybakat bröd! Smögens Närlivs satsar stort på frukt & grönt, erbjuder glass från Lejonet & Björnen men du kan också köpa dig en traditionell mjukglass eller GB pinnglass. Smögens Närlivs står också för det snabba, enkla genom att du kan komma till oss för att få till den perfekta kvällen på klipporna genom att köpa med dig en engångsgrill, du kan handla tapas som takeaway eller kaffe & smörgås till den mysiga fikan. Eller varför inte stanna på Närlivset, slå dig ner i hammocken på utsidan för en fika i eftermiddagssolen. Välkommen till din Nära Dej butik på Smögen!

Följ oss

0523-323 17 info@skaretskrog.se

0523-32317 www.skaretscafe.se

WALK IN ROLL OUT! www.surfersinn.se

0523-30585 www.smogensnarlivs.se


Grona drommar

a mar

Modeller: Sarah B & Jonathan, Lind Models HĂĽr och make up: Michaela Jobark Fotograf: Bo Svensson Fotoassistent: Linnea Lindblad


SARAH: KLÄNNING, Pondus, 1 399 kr VÄSKA, Pondus, 3 199 kr SANDALER, Pondus, 1 199 kr JONATHAN: T-SHIRT, Pondus, 399 kr TRÖJA, Pondus, 799 kr SHORTS, Pondus, 799 kr SANDALER, Pondus, 599 kr


MODE

JONATHAN: SKJORTA, 58 Grader Nord, 1 099 kr TRÖJA, 58 Grader Nord, 1 299 kr SHORTS, 58 Grader Nord, 799 kr BÄLTE, 58 Grader Nord, 699 kr SKOR, 58 Grader Nord, 699 kr

54

SARAH: TRÖJA, Sail Racing, 800 kr PIKÉ, Sail Racing, 600 kr KJOL, Sail Racing, 900 kr

SKOR, Henri Lloyd, 897 kr (ca.pris)


SARAH: KLÄNNING, Rabalder, 899 kr SJAL, Rabalder, 299 kr


MODE

SARAH: HATT, Tång, 599 kr VÄSKA, Tång, 2 399 kr KLÄNNING, Tång, 1 699 kr SKOR, Tång, 2 199 kr SOLGLASÖGON, Tång, 649 kr ARMBAND, Tång, 399 kr JONATHAN: SKOR, Tång, 799 kr SHORTS, Tång, 799 kr SKJORTA, Tång, 1 099 kr SOLGLASÖGON, Tång, 549 kr TRÖJA, Tång, 699 kr

SARAH: T-SHIRT, Pickles, 499 kr TRÖJA, Pickles, 1 399 kr SHORTS, Pickles, 799 kr STÖVLAR, Pickles, 1 199 kr JONATHAN: SKJORTA, Pickles, 1 199 kr T-SHIRT, Pickles, 599 kr SHORTS, Pickles, 799 kr GLASÖGON, Pickles, 299 kr SKOR, Pickles, 1 399 kr


SARAH: SHORTS, Sebago, 599 kr SKJORTA, Sebago, 599 kr SKOR, Sebago, 1 199 kr JONATHAN: SHORTS, Sebago, 799 kr PIKÉ, Sebago, 699 kr SKOR, Sebago, 2 299 kr


MODE

Grona SARAH: KLÄNNING, emma och malena, 699 kr GRÅ SJAL, Rabalder, 399 kr JONATHAN: T-SHIRT, emma och malena, 449 kr SHORTS, emma och malena, 799 kr TRÖJA, emma och malena, 999 kr 58


MODE

SARAH: VÄSKA, Penny Lane, 1 499 kr HALSBAND, Penny Lane, 599 kr BLUS, Penny Lane, 1 599 kr KJOL, Penny Lane, 1 499 kr PONCHO, Penny Lane, 1 895 kr SKOR, Penny Lane, 700 kr


S U M M E R STO R E S Grebbestad

SebagoSweden

Hunnebostrand

w w w. s e b ag o . s e

Ellรถs

sebagosweden


HANG OUT Det är äntligen tid för lata dagar i hängmattan. Ännu behagligare blir de iförd sommarens plagg i härliga färger. Fotograf: Bo Svensson Fotoassistent: Linnea Lindblad

RUTIG HERRSKJORTA, Classic Corner, 1 199 kr | ROSA TRÖJA, 58 Grader Nord, 999 kr BLOMMIGA BADBYXOR, Pondus, 899 kr | BLÅA SEGLARSKOR, Sebago, 1 499 kr STRUMPOR, Pondus, 2-pack 229 kr | BLÅ SMÅBLOMMIG SKJORTA, Classic Corner, 950 kr ROSA SKOR, 58 Grader Nord, 599 kr | SHORTS, Salt, 399 kr | BLÅVIT TRÖJA, Salt, 599 kr HATT, Tång, 299 kr | KEPS, Classic Corner, 399 kr | HALSBAND, Penny Lane, 499 kr


Galärbacken 7 Fjällbacka

0525-31049

www.rogersfjallbacka.se

A5 till kund.indd 1

2016-06-14 07:51

Besök vår fina Webshop

www.rogersfjallbacka.se 10% vid första köpet, rabattkod: rogers1

Gilla oss på Facebook, Rogers Fjallbacka


HERRSHORTS, Hannas i Hamnen, 640 kr ARMBAND, Penny Lane, 329 kr KLÄNNING, emma och malena, 1 299 kr TRÄKLACKSKOR, Tång, 1 799 kr ORANGE TRÖJA, Holebrook, 999 kr VITA SKOR, Classic Corner, 849 kr RUTIG SKJORTA, Pickles, 899 kr KALSONGER, Pickles, 2-pack 399 kr SOLGLASÖGON, Tång, 649 kr


EMMAMALENA.COM

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - FLAGSHIP STORES - GÖTEBORG - KÄRINGÖN


KLÄNNING, Tång, 1 499 kr VÄSKA, Sail Racing, 500 kr VITA SKOR, Pickles, 799 kr VIT LINNESKJORTA, Pickles, 999 kr GRÖNA SHORTS, Pondus, 1 199 kr STRÅHATT, Penny Lane, 1 195 kr ROSA PIKÉ, Sebago, 699 kr BLOMMIG SKJORTA, 58 Grader Nord, 1 199 kr

SKÖNA FAVORITER

Ett par snygga shorts och en enkel piké, en ljuv sommarklänning och stråhatt på sné.

Fotograf: Bo Svensson Fotoassistent: Linnea Lindblad 66


BÄSTA LÄGET! Sommarens bästa brygghäng hittar du på Feldt´s Brygga i Kungshamn. Hos oss njuter du av god mat & dryck med en fantastisk utsikt över Smögen, havet och båtarna. Uteservering i söderläge

Västkustens bästa räkmacka!

NYRENOVERAD BISTRO! - Nu med fler platser inomhus.

GRILLBUFFÉ & RÄKFROSSA

För datum, se hemsida & Facebook

MSC-certifierad restaurang. Läs mer på www.msc.org/se Cert nr: MSC-C-54815

Läskande Cocktails

FISK & SKALDJUR BUTIK & BISTRO Egen brygga SAIL IN - SAIL OUT STOR PARKERING

Glid in på en räkmacka! Du hittar oss längs strandpromenaden i Kungshamn. Tel: 0523-797 97 | www.feldtsbrygga.se

Följ oss på Facebook.


SKOR, Pondus, 795 kr VIDA BYXOR, Rabalder, 799 kr SMINKVÄSKA, Pondus, 295 kr KJOL, Pondus, 995 kr ROSA TRÖJA, Sebago, 999 kr GLASÖGON, Pickles, 299 kr VIT BLUS, Hannas i Hamnen, 1 039 kr ARMBAND, 58 Grader Nord, 999 kr 68


KUNGSHAMN • STENUNGSUND SMÖGEN • TANUM SHOPPINGCENTER

WWW.58NORD.SE


SAIL AWAY Blåa och vita toner hör sommaren till – framför allt längs Bohuskustens kobbar och skär.

Fotograf: Bo Svensson Fotoassistent: Linnea Lindblad

MÖNSTRAD KLÄNNING, Tång, 2 499 kr SKJORTA MED PALMER, Hannas i Hamnen, 720 kr RUTIG SJAL, Pondus, 699 kr | TROSA MAKRILL, emma och malena, 179 kr TROSA VÅG, emma och malena, 179 kr | KUDDE, Pondus, 699 kr VITA JEANS, Classic Corner, 999 kr | BLÅRUTIG SKJORTA, Sail Racing, 900 kr VIT KEPS, Hannas i Hamnen, 240 kr | VITA SKOR, Hannas i Hamnen, 559 kr VÄSKA MED STJÄRNOR, 58 Grader Nord, 1 299 kr | VEGAKEPS, emma och malena, 499 kr STRÅHATT, Pondus, 1 199 kr 70


RINGARESKÄR Presenter, Plåtdjur och roliga grejer. Öppet hela sommaren! Välkommen till vår presentbod mellan Hållö Bar och Göstas

galleri

SOLUDDEN Konst av Elisabeth Seth Rippe

Oljor, Litografier, Gicléer Vykort och Affischer Ringareskär Smögen Fiskhamnsgatan, Smögen • mellan Torget och Fiskhallen

@ringareskar

Galleri Soludden

FÄRSKPRESSADE JUICER • SMOOTHIES SALLAD • WRAPS • ACAI BOWLS M.M. TAKE AWAY FÖR KLIPPORNA, BRYGGAN, BÅTEN… VÄLKOMMEN IN OCH UPPLEV HELA VÅRT SORTIMENT

Fiskhamnsgatan 5, Smögen Tel: 0730-483388

Smögens Juicebar @smogensjuicebar


KALSONGER, emma och malena, 249 kr KLÄNNING, Sail Racing, 800 kr TRÖJA, Salt, 599 kr BÄLTE, Pickles, 399 kr SOLGLASÖGON, Tång, 549 kr RANDIG T-SHIRT, Sebago, 499 kr BADBYXOR, Sebago, 499 kr KEPS, Classic Corner, 399 kr STRUMPOR, Holebrook, 3-pack 199 kr BIKINI, Pondus, 499 kr/delen SKOR, Classic Corner, 1199 kr

72


TÅNG

TÅNG

FJ Ä L L B A C K A

G R E B B E S TA D

Kyrkvägen 1 Fjällbacka 0525-32018

Nedre Långgatan 20 0252-32018

tangfjallbacka

Tång Fjällbacka

www.tangfjallbacka.se


vastarvet.se

Vad sägs om världens enda monterade blåval, egyptiska mumier, världsunika hällristningar, medeltida pilgrimer, hållbara tekniker och traditioner samt inte minst en av Sveriges äldsta industrihistoriska platser? Välkommen till sex spännande museer och besöksmål i Västarvets regi!

74


ANNONS FRÅN VÄSTARVET. VI GÖR HISTORIEN LEVANDE

- FRÅN FORNTID TILL FRAMTID.

FR I E NTR É

för alla un 25 år.

– PÅ RIKTIGT Välkommen att göra en episk tidsresa! Vi börjar med Big Bang och livets myllrande mångfald på Göteborgs naturhistoriska museum. Här möter du allt från uråldriga fossiler, spännande dinosaurieskelett och de vackraste �järilar – men också en och annan blodigel. Varför inte resa vidare till bronsålderns värld? Vitlycke museum ligger mitt i Tanums världsarv med sina unika hällristningar. I museets utställning upplever du en dramatisk berättelse för hela familjen. Spåren efter Göteborgs medeltida föregångare hittar du på Lödöse museum. I utställningarna möter du handelsmän och pilgrimer, kungar och drottningar, som berättar historien om livet i det medeltida Lödöse – staden som brann ner och EPISKT

byggdes upp �lera gånger genom seklerna. Missa inte heller utställningen Pilgrim² – en förhöjd upplevelse om inre och yttre resor. Forsviks bruk är en av Sveriges äldsta industrihistoriska platser i en lika vacker som unik miljö. Under sommaren visas Jan Jörnmarks fotoutställning Avgrunden – om övergivna platser i Sverige och världen. Landets äldsta museimiljö �inns på Vänersborgs museum – ett British Museum i miniatyr med samlingar från när och �järran. Vad sägs om egyptiska mumier, afrikanska lejon och Sveriges enda vilt infångade alligator? Slöjd & Byggnadsvård på Nääs är ett eldorado för dig som älskar ekologiska material och en hållbar livsstil. Under

der

sommaren kan du kika in bakom fasaderna och hitta beständiga lösningar för hus och hem. KUNSKAP GENOM UPPLEVELSER

Västsveriges natur- och kulturarv är fullt av platser, föremål och berättelser om stort och smått som alla lägger en pusselbit till vår historia. På Västarvets museer och besöksmål kan du uppleva det mesta mellan himmel och jord. Från det lokala till det globala, från forntid till framtid. Välkommen! TIPS På vastarvet.se hittar du information om öppettider, aktuella utställningar och andra roliga händelser. Där ser du också vilka museum och utflyktsmål som finns nära just dig.

VÄLKOMMEN ATT GÖRA EN TIDSRESA TILLSAMMANS MED OSS

– WWW.VASTARVET. SE 75


QUIZ

Vem vet mest om

BOHUSLÄN? Hur står det till med Bohuskunskaperna egentligen? Utmana kompisgänget, släktingarna eller grannarna i denna rafflande frågesport och avgör vem som ska få titulera sig sommaren Västkustmästare. Lycka till och quiza lugnt! Quizmaster: Pål Johansson

76


FRÅGOR 1. Stinkpaddor, skruvhornsgetter och tadzjikiska stäppfår är några av de runt 80 hotade arter som finns på Nordens Ark vid Åby Säteri. Men vilken av följande lantraser hittar du inte i djurparken? A) Mellerudskanin B) Orusthöna C) Lysekilsanka 2. När vi ändå är inne på djur. Makrillen är landskapsfisken och strandskatan är landskapsfågeln, men vet du vilket som är Bohusläns landskapsdjur? A) Hasselmus B) Knubbsäl C) Utter

3. De flesta Bohusturister styr någon gång under semestern kosan mot Smögen. Hur lång är själva trädelen av Smögenbryggan? A) 640 meter B) 750 meter C) 860 meter

Blå, blå känslor i vattnet.

4. Den mer än 700 år gamla Bohus fästning i Kungälv har en minst sagt spännande och händelserik historia. Vet du vilket land som byggde fästningen 1308?

8. Brännmaneter är den badtokiges värsta skräck. Men vad är det riktiga namnet på den betydligt vanligare och fredligare blåmaneten som simmar omkring i vårt hav?

A) Sverige B) Norge C) Danmark

A) Läppmanet B) Ögonmanet C) Öronmanet

5. Hällristningar finns på flera platser i Bohuslän och ger en spännande inblick i bronsålderns värld. En av de mest besökta ligger i Tanum – vad kallas den? A) Svartsorgestenen B) Vitlyckehällen C) Brunglädjeklippan

6. Flera kända personer har tagit sina första stapplande steg på bohuslänsk mark. Percy Barnevik i Uddevalla, Jesper Odelberg i Ljungskile och Camilla Läckberg i… ja, var? A) Munkedal B) Grebbestad C) Fjällbacka

Patrick McMurray håller världsrekordet i ostronöppning.

7. Bohusläns högst rankade fotbollslag, Ljungskile SK, sponsrades mellan 1997 och 2002 av ett somrigt klädmärke som även blev en del av föreningens namn. Vilket var varumärket?

9. Ostronet är ett uppskattat blötdjur som kan vara lite trixiga att öppna för nybörjaren. Hur många ostron klarade världsmästaren Patrick McMurray att öppna på en minut, enligt Guinness Rekordbok?

A) Sail Racing B) Panos Emporio C) Tiger of Sweden

A) 38 st B) 48 st C) 58 st

77


QUIZ

10. En klassisk bohuslänsk maträtt är den stjärnformade äggosten. Vilken ingrediens ingår inte i receptet? A) Mjölk B) Ägg C) Mjöl

13. Om du någon gång besökt en after beach, firmafest eller företagsevent i Västsverige så är chansen stor att du svängt dina lurviga till Haaks. Från vilken bohuslänsk ort kommer gruppen? A) Hamburgsund B) Fiskebäckskil C) Hunnebostrand

11. Vår älskade granit är inte enbart vacker att titta på, den är även praktisk till lite allt möjligt. Som curlingstenar till exempel. I vilket land tillverkades den första curlingstenen 1750?

14. Årets omslagsperson Laleh har gjort en låt om udden Bjuröklubb, där hon bl.a. träffar en blåval. I vilket landskap ligger denna plats?

A) Skottland B) Kanada C) Sverige

A) Gotland B) Skåne C) Västerbotten

12. Löparen Mustafa ”Musse” Mohamed från Lysekil har sedan slutet av 90-talet samlat på sig en hög mästerskapsmedaljer i flera discipliner. I vilken distans innehar han fortfarande det svenska rekordet?

15. Fårhagen på Pilane gravfält på nordvästra Tjörn är ett välbesökt turistmål. Men vad är det egentligen som lockar i fårhagen?

Ni finner oss på Kungsgatan 2b 442 67 Marstrand

WWW.TENSON.COM

RÄTT SVAR: 1C, 2B, 3A, 4B, 5B, 6C, 7B, 8C, 9A, 10C, 11A, 12B, 13A, 14C, 15A

A) Halvmaraton B) 3 000 meter hinder C) 10 000 meter

A) Spektakulära skulpturer B) Hundratals strutsar C) Sveriges största ladugård


MIDSOMMARFEST 15-26 JUNI. Kvällsöppet*, tävlingar och galna erbjudanden 1-31 juli. Gratis buss t/r Strömstad – Nordby varje dag hela juli. *ÖPPETTIDER I JULI: MÅN-FRE 10-21. LÖR-SÖN 10-20. MAT VARJE DAG 9-22.

HANDLA SMARTARE ALLTID ÖPPET: MÅN-FRE 10-20. LÖR-SÖN 10-19. MAT VARJE DAG 9-21. WWW.NORDBY.SE

79


PORTRÄTT

Världens första

RYMDMUNK

En doughnut på rymdresa – Ja, det var vad Lysekils-bröderna Alexander och Benjamin Jönsson bestämde sig för att göra till verklighet. En farkost utrustad med kameror tog munken 3,2 mil upp i atmosfären, och när videon lades upp på YouTube fick bröderna kändisstatus världen över. West Magazine har tagit ett snack med den experimenterande duon! Text: Linnea Lindblad

Foto:Astrid Jönsson

Alexander Jönsson Ålder: 23 år Bor: Lysekil Gör: Jobbar i en fotobutik i Lysekil.

Benjamin Jönsson Ålder: 25 år

Bor: Lysekil Gör: Vikarierar som lärare på en gymnasieskola i Uddevalla. Gemensamt mål: Jobba med eget tv-program eller Youtubekanal. Övriga gemensamma intressen: Vattensport, enhjuling och att gå på lina. 80

Hur kom ni på idén att skicka upp en doughnut i rymden? – Det var jag som hade tråkigt, säger Alexander. Vi ville göra något roligt och så föddes idén. Jag hade gjort ett liknande projektarbete i skolan som Benjamin hjälpte till med. – Jag gillar att bygga saker, så Alexander stod för planeringen och alla smådetaljer medan jag såg till att bygget gick i lås, berättar Benjamin. … övervägde ni andra bakverk? – Haha, ja. Vi övervägde lite allt möjligt, men fastnade till sist för att skicka upp en doughnut. Ingen hade gjort det tidigare och det blev en fin kontrast med den rosa munken mot den svarta rymden. Hur lång tid tog projektet att genomföra? – Från början till slut tog det sex månader. Konstruktionen byggde vi med en väderballong fylld med helium, en lång lina och en frigolitlåda där vi monterade GPS-sändare och kameror. Munken lackade vi och limmade fast med superlim. Vi släppte upp den i Norge eftersom de inte har lika strikta luftvärnsregler som i Sverige, men den drogs med jetströmmarna öster ut och landade i Vänern dit vi åkte och plockade upp den. Rymdmunken blev minst sagt viral. Berätta! – Ja, det kan man säga. Medier från hela världen hörde av sig, bland annat Discovery Channel och Times Magazine. Nu är vi en del av TV4:s

talangnärverk, ENT, där vi lägger upp våra experiment på vår YouTube-kanal, Stratolys. Nu senast gjorde vi ett lite annorlunda ”matlagningsprogram” där vi lagar världens hetaste pizza. Den är tillagad på en extremt brandfarlig deg som brinner fruktansvärt bra. Det var något bord som tog eld, men det var ingen fara. Det låter farligt… har det gått snett någon gång? – Det höll på att gå riktigt fel när vi använde oss av termit, en blandning av järnoxid och aluminiumpulver. När man tänder eld på det blir det en otroligt stark reaktion. Vi skulle testa att bränna hål i en hårsprayflaska, men det blev bara ett litet hål som började pysa. När jag gick fram till den smällde den rakt i mitt ansikte, men jag klarade mig oskadd som tur var. Vi brukar faktiskt ha hyfsad koll på säkerheten även fast det inte ser ut så. Kan vi förvänta oss fler rymdprojekt framöver? – Vi har ett stort och hemligt projekt på gång just nu som planeras vara klart om ett år. Vi kan dock erkänna att den också kommer involvera en doughnut. År 2017 kommer vi även skicka upp en ballong i USA för att försöka filma den totala solförmörkelsen. Nånting kommer säkert följa med upp där med, men vad det blir har vi inte bestämt ännu.

Se munkens rymdresa på: youtube.com/c/stratolys


Vi släppte upp den i Norge eftersom de inte har lika strikta luftvärnsregler som i Sverige. Foto: Johannes Jönsson

Hur många munkar finns det i rymden?

Kameramontering.

Foto: Johannes Jönsson

Mycket att förbereda inför avfärd.


INREDNING

Naturnära toner

Foto: Hemtex

I sommar flyttar naturen in i våra hem, både vad gäller färg, form och material. En trend som skapar ett behagligt lugn genom gräsets gröna toner, havets djupblåa färg och ljusa träslag.

82

Lampa, Designtorget, 1 095 kr / Kudde, Ferm Living, Rum21.se, 880 kr / Förvaringsburk, Lagerhaus, 69 kr / Vaser, Hemtex, 399 kr / Ampel, Granit, 149 kr / Fåglar, Kay Bojesen, Rum21.se, 995 kr / Handtvål, Lagerhaus, 59 kr/st / Kalender, House Doctor, Rum21. se, 265 kr / Förvaringsbox, Åhléns, 69 kr / Sidobord, Designtorget, 4 999 kr / Magneter, Granit, 69 kr / Vas i stengods, H&M Home, 99 kr


70 BUTIKER MED SOMMARENS SKÖNASTE SHOPPING VARDAGAR 10 – 20 LÖRDAG – SÖNDAG 10– 18 BESÖK TORP.SE FÖR TIPS OCH INSPIRATION

Den svenska sommaren är magisk. Ljusa nätter, frisk luft och nära till frodig grönska. Fast det är inte äkta svensk sommar utan en del regn. Därför hittar du alltid de snyggaste kläderna för Sveriges alla väder hos oss. Välkommen hit!


INREDNING

Trädgårdsnästet

Foto: Åhléns

Ett uterum behöver nödvändigtvis varken ha väggar eller tak. Skapa din egen lummiga oas att spendera många och långa kvällar i. Under trädet, på altanen eller runt husknuten – bara fantasin sätter gränser.

84

Vas, Åhléns, 59 kr / Sax, Designtorget, 149 kr / Duk, Hemtex, 249 kr / Boulespel, Skagerak, Rum21.se, 1 695 kr / Pläd, Bloomingville, Rum21.se, 1 549 kr / Sittdyna, House Doctor, Rum21.se, 265 kr / Glas 6-pack, Lagerhaus, 199 kr / Tallrik, Cervera, 249 kr / Hängmatta, Åhléns, 799 kr / Duktyngd Sten, Granit, 79 kr / Sprayflaska, Lagerhaus, 99 kr


VANN SOMMARRESORT NATURNÄRA SPAHOTELL Hotellet Vann ligger vackert beläget vid Gullmarsfjordens strand, 25 minuter från I BOHUSLÄN! Lysekil, 1 timme norr om Göteborg, och 10 minuter från E6an.

Spapaket Vann Upplev en vistelseLilla på Vann med middag på terassen, musikunderhållning, barnklubb, utomhuspool, ävenEntré till vårt stillastort spa utbud med sex stycken pooler tyrslinbana och ett av aktiviteter varje och tre olika bastu designat av Gert Wingårdh, dag. Här finner du allt för en lyckad dag med familjen. med utsikt över den rogivande Gullmarsfjorden. Möjlighet att delta i våra aktivitetspass. Lån av RUM FRUKOST entré skön OCH badrock och Vannssamt tofflor atttilltautomhusmed hem. En två-rättersmiddag komponerad efter poolen från 595 kr/person och natt säsong av våra kunniga kockar. Stor frukostbuffé med hembakat bröd och ekologisk frukt. Övernattning i dubbelrum. Pris per SOMMARBUFFÉ frånperson

295 kr/person

från 1195 kr

Koppla av på hafvsbadsterrassen med ett glas

vitt och lite skaldjur. Njut av vackra solnedgångar över västerhavet och lyssna till skön livemusik. I restaurangen finner du det bästa västerhavet kan erbjuda och i vårt spa finner du ro för hela kroppen.

Ät en klassisk hotellfrukost Njut av morgonsolen på vår terass. Frukost fr. 125:- per person

Unna dig en skön stund i spa

Entré till spa med våra nybyggda bastur 195:Massage från 545:- p/p

Stanna en natt på Smögen Vi har rum och frukost från 1095:p/p i dubbelrum.

Välkommen! Vid Gullmarsfjorden, Norr om Lysekil, Bohuslän, Sverige Tel: 0523–442 00 | info@vann.se | www.vann.se

www.vann.se tel: 0523 44200

Telefon 0523-66 84 50 info@smogenshafvsbad.se, www.smogenshafvsbad.se


ÖLBRYGGNING

DET VÅRAS FÖR

BRYGGER ERNA Oavsett om du anammat hipstertrenden och gått all-in på skägg, långkok och fixiecyklar eller bara är en helt vanlig Svensson som gillar ett glas skummande öl så kan vi bara gratulera. Din bästa tid är nämligen just nu. Aldrig tidigare har utbudet varit större, sorterna innovativare och smakupplevelserna starkare. Här följer lite skön sommarläsning för älskaren av öl, bira, bärs, pilsner och maltjuice. Text: Pål Johansson


E

n öl är inte längre vad det en gång varit och det kan knappast ha undgått någon att det börjat hända saker i det en gång så traditionella öllandet Sverige. Den mikrobryggeritrend som startade på den amerikanska västkusten under 1970-talet har sedan några år tillbaka Sverige i ett järngrepp. Folk har börjat intressera sig för den gyllene drycken och ställer nu helt nya krav på kvalitet, smak och tillverkning. En stor stark eller en blaskig folköl är inte det självklara valet längre. Nej, i dag väljer vi våra sorter med omsorg och en stor portion hängivenhet och engagemang. Personer som känt sig främmande för den entusiasm som fantaster visat för vin och whisky kan nu gräva sig precis lika djupt in i ölets historia och smakupplevelser. Och i takt med att efterfrågan på hantverksmässigt bryggda öl stiger så dyker även mikrobryggerierna upp likt svampar i skogen. Varje ort med självaktning har snart ett hipsterdoftande bryggeri med en väl genomtänkt historia och noga utvalt namn och logga.

Dåtidens öl har troligtvis inte speciellt mycket gemensamt med dagens. MEN HUR STARTADE allt egentligen? Det finns tecken på att folk drack en spannmålsbaserad dryck redan för 7000 år sedan i dagens Iran och Irak, vilket gör ölet till världens äldsta alkoholhaltiga dryck. Sakta men säkert spreds bryggarkonsten vidare till Europa där den utvecklades och förfinades under århundradenas gång. Eftersom jäst ännu inte var upptäckt användes andra innovativa grepp för att få ölet att börja jäsa, exempelvis andlighet och magiska träslevar. Magin utgjordes troligtvis av den jäst som överfördes med skeden från den ena jäsande vörten till den andra. Dåtidens öl har troligtvis inte speciellt mycket gemensamt med dagens, då den med all säkerhet var mycket grumlig, lite rökig och syrlig i smaken. TILL SVERIGE LETADE sig drycken med munkar på 1100-talet. Det var också dessa som skötte all tillverkning till en början. Den första stora boomen kom under Medeltiden, då den salta maten och oviljan att dricka vatten gjorde att folk hinkade upp till fem liter öl om dagen. Dryckens dåliga hållbarhet gjorde att all tillverkning fram till 1700-talet skedde i nära anslutning till där den konsumerades. De kommande två århundradenas tekniska framsteg och uppfinningar gjorde tillverkningen mer industriell, kvalitativ och likartad, inte minst jästens intåg på 1800-talet. DEN MODERNA SVENSKA bryggerinäringen växte fram i mitten av 1800-talet och hämtade givetvis inspiration och kunnande från Tyskland. Svenskarnas överjästa, svagdrickeliknande blask

fick se sig slagna av tyskarnas underjästa, välhumlade och mognadslagrade öl. Bryggerinäringen blomstrade och utbudet av maltdrycker delades upp i kategorierna svagdricka, pilsnerdricka (runt 3 volymprocent) och öl. SVENSKARNAS BRIST PÅ ölsinne och måttfullhet i sitt drickande ledde till att staten i början av 1900-talet tog krafttag i form av förbud mot starkölsförsäljning och införandet av motboken (1917). Denna restriktiva hållning mot de farliga rusdryckerna höll i sig fram till 1955 då såväl starkölsförbudet och motboken slopades. Även om det nu var fritt fram att dricka öl blev det allt färre sorter att välja mellan, på grund av den stora bryggeridöden som härjade under 1900-talets senare hälft. Ett fåtal stora bryggerier köpte upp och lade ned de små konkurrenterna, vilket ledde till ett likartat och relativt begränsat utbud.

Reinheitsgebot Bayersk lag som instiftades 1516 för att kvalitetssäkra ölproduktionen. Öl fick endast bryggas av humle, malt och vatten, och tillverkning av dåligt öl straffades.

MEN ALLT FICK en trevlig vändning i början av 2010-talet när antalet mikrobryggerier återigen började växa. De senaste sju åren har antalet stigit från 30 till 150 och nya små hantverksbryggare öppnar upp för varje vecka som går, vilket inte minst märks på krogarnas och Systembolagets ständigt växande utbud. Du som spolar kröken men ändå gärna avnjuter en välsmakande, iskall öl i hängmattan har säkert lagt märke till att även livsmedelsbutikernas hyllor fyllts på med mikrobryggeriernas alkoholfria alternativ. 87


ÖLBRYGGNING

Extremt kort bryggarskola 1. Mäskning – Krossa malt och lös i varmt vatten. Sila och koka med humle för att ge ölet beska, arom och hållbarhet. Resultatet blir vört (stamvört) som kyls. 2. Jäsning – Tillsätt jäst som omvandlar sockret i vörten till alkohol, kolsyra och smakämnen. 3. Efterarbete – Nu återstår bara lagring, filtrering, pastörisering och tappning, beroende på vilken ölsort du tillverkar.

Ölsorternas A till V

5

Ale – Samlingsnamn för väldigt många överjästa öl (jäser i 16-20 grader). Här märks bl.a. bitter, trappistöl, klosteröl, blond, IPA och APA. IPA – India Pale Ale är en typ av ale som har sitt ursprung från handelsresorna till Indien på 1700-talet. För att klara resan tillsattes mer humle och malt, vilket gjorde ölet friskare, beskare och mer alkoholstarkt.

Fem västsvenska bryggfavoriter

Ljus lager – Underjäst öl som jäser i 5-12 grader och därefter lagras, därav namnet. Pilsner är en lager med tydligare beska.

GREBBESTADS BRYGGERI – Sveriges äldsta mikrobryggeri, grundat 1994. Över 600 000 liter öl lämnar varje år det lilla bryggeriet alldeles intill havet. Dryckerna bryggs enligt traditionella recept och metoder och bland sorterna märks förutom den prisbelönta lagern även spännande specialbrygder med säsongs- och skärgårdskaraktär. ELECTRIC NURSE – Ett fantombryggeri bildat 2012 av ölarkitekterna Peter Robertsson (elkonstruktör) och Ida Engström (sjuksköterska) – därav namnet Electric Nurse. Tar fram recepten och provbrygger själva och tar sedan hjälp av Dugges och Slottskällan för att brygga större volymer.

POPPELS BRYGGERI – Det moderna Mölnlyckebryggeriet med gamla anor. Startade 2012 och ägs i dag av 15 ölentusiaster under ledning av bryggmästare Daniel. Passion och hantverkskunnande i kombination med högkvalitativa råvaror är nyckeln till företaget välsmakande brygder.

DUGGES ALE- & PORTERBRYGGERI – Bryggeri som såg dagens ljus i Mölndal 2005. Traditionella, hantverksbryggda öl med en egen twist, som ofta ligger i den amerikanska humlen. Startade under 2012 upp ett nytt bryggeri i Landvetter med större kapacitet.

BEERBLIOTEK – Ett litet bryggeri som startades i Göteborg 2013 av fyra vänner från olika delar av världen. Släpper nya sorter i en rasande fart, samtliga med samma gemensamma nämnare – öl med kvalitet som bryggarna själva kan stå bakom med stolthet.

88

Porter & stout – Riktigt mörkt överjäst öl som får sin karaktär av hårt vatten, hårdrostad malt och humle av olika slag. Veteöl – Överjäst öl där man kombinerat korn och vete i malten. Kan vara klar eller grumlig, från ljust gul till mörk.


GRÖNT KORT-KURS

Välj 1 eller 2 dagarskurs 1495:-* Vi ordnar allt och hjälper dig hela vägen. tel: 0707-41 44 91, Välkomna!

Golfkusten i Fjällbacka

12-hålsbanan i Fjällbacka som är öppen för alla

*(gäller juni-augusti)

Stugor till uthyrning

Bli medlem i Sveriges första 12-hålsbana, NorraBackaGolf Fjällbacka

matzgolf.se golfkurser från Kungsbacka till Fjällbacka

Fjällbacka brygga och Golfkusten resort. Oslagbar kombo!

Café & Restaurang

WWW.GOLFKUSTEN.SE

Välkomna!


PORTRÄTT

Ingen är bättre på att vara jag än jag

Med en 36-årig musikkarriär bakom sig är Niklas Strömstedt utan tvekan en av Sveriges mest folkkära artister. Nu är mannen som fick internet att explodera med sin SD-kritiska låt Lyckolandet, redo att möta västkustpubliken med den egna krogshowen Storhetsvansinne. Text: Marcela Elofsson

Hur var den upplevelsen? – Apollo Theater är en fantastisk teater, det är mycket historia och tradition i den lokalen. Det var kul att komma dit och det känns lite extra häftigt att stå på en scen där det stått så otroligt många storheter. NIKLAS LÅTER GLAD. Efter en succévår med den egna föreställningen Storhetsvansinne på Hamburger Börs i Stockholm är det nu dags för honom att bege sig västerut, mot Göteborg och Trädgår’n. Niklas förklarar att han är väldigt förtjust i Göteborg och att han ser fram emot att åka dit. Med Storhetsvansinne vill han ge sin publik något mer. – Jag har alltid velat göra någonting mer än att bara stå rakt uppochner på scen och spela mina låtar. Min publik är ungefär lika gamla som jag och har vuxit upp med min musik. Då vill man kanske uppleva musiken på något annat sätt än att bara stå på ett torg och dricka starköl. Det kan vara kul att få en upplevelse som är något extra. Att få sitta ner, dricka och äta gott och samtidigt få en föreställning anpassad efter en specifik lokal. Storhetsvansinne har fått ett varmt mottagande av publiken och uppskattas av de flesta kritiker. Efter ett stort publiktryck på showen i Göteborg i höst, har nu 15 extra speldatum släppts. Har du fått storhetsvansinne? – Det tror jag inte att jag har. Men jag har ju drabbats av storhetsvansinne på det viset att jag 90

Även fast jag aldrig varit med om att få så mycket kärlek för någonting, så är det klart att det finns en del som tycker att jag borde tystas.

har kommit på att ingen är bättre på att vara jag än jag. EN AV LÅTARNA som spelas i Storhetsvansinne är Lyckolandet – Niklas SD-kritiska tolkning av Ace of Base-låten Happy Nation. När låten framfördes för första gången i TV4:s Så mycket bättre möttes den av starka reaktioner. Niklas både hyllades och anklagades för att hålla på med ”PK-trams”. – Vi lever i en demokrati och människor är ju fria att tycka och tänka vad de vill. Alla kan inte hålla med mig i mina tankar och åsikter. Även fast jag aldrig varit med om att få så mycket kärlek för någonting, så är det klart att det finns en del som tycker att jag borde tystas. NIKLAS FÖRKLARAR ATT det är viktigt att ha någonting vettigt att säga sin publik i en krogshow. Det får gärna vara roligt och lite oväntat också. Han säger att han ser fram emot att möta västkustpubliken och att han har många fina minnen därifrån. – Jag har spelat rätt mycket där. Smögen, Lysekil, Hunnebostrand och Strömstad – det finns många underbara ställen. För några år sedan spelade jag på ett litet ställe i Ljungskile som låg vid vattnet, det var jättefint! Slussens pensionat på Orust är också ett ställe jag kan rekommendera.

Om Niklas Strömstedt Född: 25 juli 1958 i Lund. Bor i: Stockholm Gift med: programledaren och TV4-profilen Jenny Strömstedt Aktuell med: Storhetsvansinne spelas torsdag till lördag på Trädgår’n i Göteborg, hela hösten fram till den 17 december. Premiär 16 september. En kväll i New York sänds på SVT i höst.

Foto: Mattias Edwall

N

är jag ringer upp Niklas är han precis hemkommen från New York där han medverkat i musikprogrammet En kväll i New York som sänds i SVT i höst. I programmet uppträder Niklas, tillsammans med andra svenska artister på legendariska Apollo Theater i Harlem.


VI MÖBLERAR BOHUSLÄN! SNYGGT T K L AS S IS K BEKVÄMT

www.alvesmobler.se

Ny smak

& ny design!

Finns nu på ditt närmsta system-

bolag.

NYHET!

ALVES MÖBLER I Riksvägen 104 i Tanumshede I 0525-202 29

Vikbo Strawberry Blueberry Alk 4,5 % Flaska 330 ml Pris 15,90 Art nr BS 88016 Burk 330 ml Pris 13,90 (exkl pant) Art nr 1889

Vikbo Röd Rabarber Alk 4,5 % Flaska 330 ml Pris 15,90 Art nr 1861 Burk 330 ml Pris 12,90 (exkl pant) Art nr 1861

WWW.BREWERY.SE

Barn som får alkohol hemma dricker sig berusade oftare än andra barn.


SJÖLIV

BIG SKALDJURENS

Ostron, musslor och sötvattenskräftor får ursäkta, den svenska skaldjurshimlens starkast lysande stjärnor är utan tvekan räkan, havskräftan, hummern och krabban. Följ med ned under ytan och möt västkustens läckraste, hårdhudade varelser. Text: Pål Johansson Tack till: Mikael Gripsvik

92


RÄKAN – SMÖGENS HÄRSKARE VI BÖRJAR SJÄLVKLART med vår älskade räka, skaldjuret som personifierar den svenska sommaren i allmänhet och västkustsemestern i synnerhet. Arten vi avnjuter här är Nordhavsräkan, som lever i stora stim längs med mjukbottnar på 50–500 meters djup i Skagerrak, Norska rännan, Kosteroch Gullmarsfjorden. Nordhavsräkan är ett tiobenat kräftdjur som maximalt kan bli 16–17 cm lång. Denna lilla gynnare är en hermafrodit som lever sina första två år som hane, för att därefter byta kön till hona. Livslängden är oklar, men man tror att räkan inte blir mer än sex år. FISKE & TILLGÅNG DET SVENSKA RÄKFISKET har gamla anor som sträcker sig tillbaks till de första provfiskningarna i Gullmarn, strax söder om Lysekil, 1897. Till en början skedde fisket med små trålar efter segelfartyg. Ryktet om hur man fångade de små delikata skaldjuren spred sig och på Smögen, några mil nordväst om Lysekil, tog ett gäng innovativa yrkesfiskare räkfisket till en ny nivå. Effektivare redskap utvecklades och med det smarta draget att installera motorer på fiskebåtarna öppnades dörren att kunna tråla efter räkor väster om Hållö och längre ut i Nordsjön. Fisket blomstrade och gav mängder av arbetstillfällen till den lilla ön. Nordhavsräkan blev synonymt med Smögen och 1962 förärades den med en plats på kommunvapnet. TILLGÅNGEN PÅ RÄKOR i svenska vatten är en het potatis bland yrkesfiskare och

naturvårdsorganisationer. Enligt Havs och Vattenmyndigheten (HaV) har det svenska beståndet visat en nedåtgående trend under cirka tio år, beroende på naturlig dödlighet och fiske. Efter rådgivning från det Internationella havsfiskerådet (ICES) låg den svenska fångstkvoten för 2015 på 1 426 ton. I dag är hela det svenska räkfisket MSC-certifierat (miljövänligt och hållbart fiske) och WWF har nyligen plockat bort räkan från sin röda lista.

HAVSKRÄFTAN – FRÅN OÖNSKAD TILL ÄLSKAD DEN ”RIKTIGA” KRÄFTAN enligt västkustborna själva. Denna slanka hummersläkting lever på sandiga och leriga bottnar på runt 30–250 meters djup i Skagerrak och Kattegatt, där den gärna gräver ned sig i hålor och gångar. De är relativt stationära och letar sig fram under nätterna för att leta föda i forma av små kräft- och bottendjur. Fullvuxen mäter kräftan omkring 24 cm från panntagg till stjärtspets. FISKE & TILLGÅNG FRAM TILL BÖRJAN av 1900-talet sågs havskräftan som en oönskad bifångst som slängdes överbord. Efter andra världskrigets slut har efterfrågan ökat. I Sverige är det i dag tillåtet att fiska kräftor med burar och ryssjor året om. 2015 var 3/4 av de svenska kräftfiskebåtarna MSC-certifierade och havskräftan finns inte på WWF:s röda lista. Däremot bör du alltid välja burfångad framför trålad kräfta.

93


SJÖLIV

HUMMERN – LYXLIRAREN HAVETS BLÅSVARTA GULD som lever livets glada dagar på klippiga och steniga bottnar på 10–30 meters djup. Under dagtid ligger den i sin bohåla för att invänta nattens mörka timmar då den beger sig ut på jakt efter musslor, sjöborrar och andra bottendjur. Den kan bli runt 60 år gammal, upp till 50 cm lång och 4 kg tung. Hummern är antingen höger- eller vänsterhänt vilket syns på vilken sida den kraftigare krossklon och den klenare saxklon sitter. I likhet med andra skaldjur ändrar hummern färg vid kokning, från blåsvart till vackert klarröd. FISKE & TILLGÅNG FÖRSTA MÅNDAGEN EFTER den 20 september är ett helig dag på västkusten. Klockan 07.00 går startskottet för hummerfisket och havet fylls av förväntansfulla, mer eller mindre vana fiskare. Fram till den 30 april är det sedan tillåtet att försöka fånga detta svårflirtade lyxskaldjur. Men inte hur som helst. Hummern får endast fiskas med hummertinor, och max 14 tinor per person är tillåtet. Minimimåttet är 8 cm, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, och allt därunder måste givetvis återutsättas. På grund av skaldjurets exklusivitet omgärdas hummerfisket inte sällan av konflikter, stulna tinor och tjuvfiske. Tillgången i svenska vatten är oklar, men hummern är grönlistad av WWF.

KRABBAN – DET SVARTA FÅRET KRABBAN, ELLER KRABBTASKAN som den också kallas, lever lite i skuggan av de övriga tre skaldjursgiganterna. För många är enda kontakten med krabbfamiljen somrarnas bryggfiske som barn. Detta tiobenade, 20–30 cm breda skaldjur lever på klippbottnar och stenrev på 6–30 meters djup på sommaren och ned till 50 meter på vintern. Hanarna är ofta ganska stationära och nöjer sig med att mumsa musslor och bottendjur i hemmarevet medan honorna kan ge sig ut på vandringar upp till tio mil. FISKE & TILLGÅNG KRABBOR FÅR FISKAS året runt med tinor eller garn. Som fritidsfiskare får du som mest använda sex tinor åt gången. Eftersom krabbkunskapen är relativt begränsad så vet man i dag inte riktigt hur många som krälar omkring på svenska bottnar, men WWF ger grönt ljus för burfångad krabba. 94


UPPTÄCK TÅNGEN

SJÖLIV

HAVETS SUPERSALLAD Vi har ett dignande, om än lite blött, smörgåsbord alldeles runt knuten. Havet som vi tidigare bara sett som ett skafferi för fisk och skaldjur bjuder på så enormt mycket mer. Följ med på jakt efter västkustens ätbara alger. Text: Pål Johansson Foto: Catxalot

Havssallad

Blåstång En klassiker som växer på stenar i vattenbrynet. Välj de yttersta, mjälla skotten på plantan som är lite ljusare och mjukare och smakar som allra bäst under vår och försommar. Hur gör jag? Blanchera eller koka och använd i soppor, sallader, till fisk eller dekoration.

Sockertång Strändernas krokodilskinn. Skördas från vår till sommar och är som bäst under tidig vår då den är som tunnast och har minst påväxter. Lämna underdelen så att den kan fortsätta växa. Hur gör jag? Torka, stek eller koka buljong på den. Strö som flakes på t.ex. popcorn, sallad eller wok. God i bröddegen eller till chokladkakan.

En salladslik och vackert ljusgrön alg som hittas vid lågvatten i strandkanten, annars på klippor och tång ned till två meters djup. Låt plantans fäste sitta kvar när du klipper av den. Hur gör jag? Torka och använd som krydda i t.ex. soppor, sallader, till grönsaker eller i smoothien.

Tångrelaterat i Bohuslän

Catxalot – Grebbestadsföretag som anordnar workshops, safaris och föredrag, samt levererar tång till några av Sveriges bästa restauranger. Deras produkter finns att köpa på bl.a. fiskaffärerna i Grebbestad och Fjällbacka samt Bohusläns museum. Läs mer på catxalot.se. Grebbestad Tångknäcke – Ett gott och nyttigt knäckebröd som tillverkas med mjöl av torkad fingertång. Finns på utvalda mataffärer i Bohuslän och resten av Sverige. Tångkaviar – ett mumsigt, vegetariskt alternativ till fiskrom. Finns i röd eller svart i de flesta livsmedelsbutiker.

Fingertång Japanernas smakfulla ”kumbu” som innehåller smaken umami. Växer ned till ca 1 meters djup. Klipp av ”fingrarna” och lämna resten av plantan. Hur gör jag? Torkad som smakförstärkare i soppor, såser, grytor eller i kräftkoket. God att göra chips på.

Karragenalg En havsmossa som växer på klippor och stenar. Färgen varierar från mörkröd eller grön till ljusgul eller vit. Klipp av den övre delen. Hur gör jag? Koka ur geléämnet och använd i t.ex. puddingar och sylt. Späda exemplar är goda och krispiga i sallader, soppor och grytor.

Plockchecklista: • Plocka i rörligt vatten långt ifrån båthamnar. • Visa hänsyn, använd sax och länsa inte hela områden. • Skaka av smådjur så att de slipper hänga med hem.

95


-”Det som utmärker Lysekil Holma GK jämfört med andra banor i Bohuslän är att den är en hedbana av skotsk karaktär med linkskänsla” - Lasse Broström, receptionsansvarig på anläggningen.

Bed & Breakfast fr. 765 kr per person/natt inkl. dagsgreenfee.

r30e0-45e0knr befroeenede G från på säsong.

Vid Gullmarsfjorden bara 16km från sommarstaden Lysekil ligger vackra Lysekil Holma GK. Idylliskt inpassad mellan granitklippor, lummiga ekdungar och dammar är banan, Sveriges senast anlagda 18-hålsbana, byggd enligt senaste rön med rödsvingelgräs, dränerade fairways och USGA-greener. Materialval och byggteknik borgar för en fin bana även vid dåligt väder och för långa säsonger. Banan har par 73 och kan spelas från fyra tees från 4 700m till 6 400m. Före rundan kan man värma upp på drivingrangen med utsikt över Gullmarn

eller på övningsområdet. På anläggningen finns café, kaffestuga på banan, uppställningsplatser för campingfordon och för båtfolket finns två båtplatser på Holma båtklubb ca 400m från receptionen. Lysekil Holma GK är beläget mellan Bohusläns pulsådra E6 och sommarmetropolen Lysekil. Golfare har ett rikt utbud av boenden att välja mellan från vackra Munkedals Herrgård till samtliga hotell i närområdet där golfpaket med boende och greenfee ingår.

+46 523 480 40 • info@holmagolf.se www.holmagolf.se


Kanten

– sommarens hetaste träffpunkt!

info@kanten.se • 0523-58 888 • @kantenhunnebo • #kantenbarochkök • www.kanten.se


HEMMAFIX

Tid för HEMMAFIX Villan, sommarstugan eller uteplatsen. Alla har de gått igenom ännu en vinterdvala och kan behöva en uppfräschning. Att se om huset är dessutom är ett roligt sätt att aktivera hela familjen i sommar. Här följer några tips och trix värda att tänka på. Text: Linnea Lindblad

Renovera fönster Att köpa nya fönster är ofta dyrt, därför kan det vara lönt att överväga att renovera de gamla. Detta kräver både tid och tålamod, men är oftast värt det i slutändan.

GENOM ATT LYFTA ur fönsterbågarna till en plan yta skapar du en bättre arbetsställning under renoveringen. SE ÖVER OM det gamla fönsterkittet har sprickor och behöver

bytas ut. I så fall går det att hyra en handöverfräsmaskin eller en kittlampa för att undvika större kostnader.

DET BILLIGASTE SÄTTET att få bort den gamla färgen är genom att värma upp den med en blåslampa eller varmluftspistol och sedan skrapa bort den. SE TILL ATT LÄMNA 1–2 mm av glaset fritt mellan maskerings-

tejpen och kittkanten så att målarfärgen går över kitten en bit in på glaset. På så sätt hindrar du vatten från att tränga in mellan kittet och fönsterrutan.

Altanvård Att ytbehandla din altan en gång om året är bra för att undvika sprickor i träet, men också för att minska fuktupptaget som i sin tur minskar risken för mögel.

INNAN DU BEHANDLAR

din altan ska träet vara friskt och rent. Gör en ytslipning om det behövs. Använd inte såpa när du tvättar, utan särskild altantvätt för att få bort gammal olja och nedbrutet trä.

Måla om fasaden Insidan av huset finns det gott om tid att se över året om, därför är det smart att fokusera på utsidan sommartid. Allt behöver dock inte ske på en gång. Måla en lång- och kortsida i sommar och spara de andra till nästa.

LÅT ALTANEN TORKA

SE ÖVER FASADEN om någon bräda behöver bytas ut innan du

VISSA TRÄSORTER HAR

MÅLA SYSTEMATISKT, det vill säga, obehandlat trä behöver grundolja. Därefter följer ett lager med grundfärg och två lager av täckfärg.

ordentligt så att oljan fäster. Se också till att använda en olja med mögelskydd.

särskilda behov när det kommer till ytbehandling. Fråga i din närmsta fackhandel om du är osäker. 98

börjar rengöra med fasadtvätt.

DET ALLRA BÄSTA tillfället att börja måla är om det varit torrt och varmt väder i någon vecka. Om träet är fuktigt när du börjar måla blir resultatet sällan bra.


Pipershuset i Hamburgsund är ett perfekt utflyktsmål där du kan njuta av KRAV-märkt, laktosfri och ekologisk glass och hembakat. Ta en fika eller någon av Pipers ekologiska glasspinnar i vår mysiga trädgård. Värt en omväg!

Nyhet för i år:

Take-awaysallader Parkvägen 4 Hamburgsund | pipersglace.se Under högsäsong har vi öppet varje dag.

www.bryggcafet.se / 0523-51065


GUIDE

LOPPISGUIDEN Så hittar du de fyndiga pärlorna

Ett lika givet inslag som smultronplockning och krabbfiske är sommarhalvårets botaniserande bland loppisar och second hand-butiker. Bohuskusten bjuder på ett minst sagt väldukat smörgåsbord för dem som gillar att fynda antikviteter av olika slag. Här är några favoriter.

K

Text: Pål Johansson

anske behöver du uppdatera vinylsamlingen, investera i en ny kaffeservis eller hitta den där perfekta stolen som gör hemmet komplett. Du kanske är 60-talssamlaren på jakt efter årets bästa fynd. Oavsett vilket så är sommarens loppisturer inte något man vill vara utan. Som en skön bonus till att du slår ett slag för miljön och har fantastiskt kul är ju dessutom att pengarna i många fall går till välgörenhet. RÖDA KORSET SECOND HAND Surbrunnsgatan 4, Strömstad, Gärdesvägen 6A, Stenungsund, Falkelidsvägen 4B, Fjällbacka & Ridhusgatan 16, Uddevalla I Röda Korsets butiker återfinns en spännande blandning av gamla och nyare saker och kläder. Intäkterna går till hjälpinsatser både i Sverige och utomlands.

ANTIK-HARRY Kilbäcksgatan 25, Uddevalla En av Västsveriges största antikaffärer med ca 2 000 kvm möbler, lampor och allehanda kuriosa. LOPPIS UDDEVALLA Björbäcksvägen 12, Uddevalla 400 kvm med bättre begagnade prylar, möbler, lampor, tavlor och kläder. Något för alla smaker. VÄSTKUSTENS DESIGN & ANTIKHALL Torget, Skärhamn Välsorterad affär med det mesta inom antikt, retro och design till humana priser.

MARBERGER ANTIK Nedre Långgatan 22, Grebbestad Här hittar du allt från unika samlarobjekt till roliga prylar och möbler. TANUMS LOPPIS Stationsvägen 26, Tanumshede Beskriver sig själva som Bohusläns största loppmarknad, och vi säger inte emot. Här möts du av mängder av prylar, möbler, porslin, tidningar och skivor i 12 sprängfyllda byggnader. ESTERS 1800-TALSHUS Bratteby 22, Hunnebostrand Charmig loppis med antikt och vintage inom bl.a. möbler, trädgård, kläder och porslin. BARNCANCERFONDENS LOPPIS Väjern, Kungshamn Stora lokaler fyllda med allt från småprylar till möbler och annan heminredning. Alla intäkter går till cancersjuka barn. CASA CURIOSA Kungsgatan 53, Lysekil Kuriosa, antikt, möbler och en hel del för shabby chic-fantasten. JILLES ANTIK & LOPPIS Strömstadsvägen 13, Munkedal Tre våningar med ett stort utbud av antikt, 50- och 60-tal och möbler och heminredning. PINGSTKYRKANS SECOND HAND Bastionsgatan 6, Uddevalla 1 600 kvm med det mesta, från böcker och skivor till kläder och möbler i de flesta prisklasser. 100

OBS! Missa inte alla tillfälliga och mysiga garage- och gårdsloppisar som dyker upp längs med vägarna i sommar. Och tänk på att kolla upp loppisens öppettider innan du beger dig ut på fyndjakt.


Tapas från hela världen i alla smaker VA R M T V Ä L K O M M E N

info@uddevalla.pinchos.se | 0522-45 94 96 | Trädgårdsgatan 3, 452 31 Uddevalla

Sköna kläder för sköna dagar, hjärtligt välkommen! Skärhamn Lysekil Hunnebostrand Fjällbacka Grebbestad Strömstad För öppettider se www.rabalder.se


NÖJE

KIOSKVÄLTARE & ÖRONGODIS

Julia Frej unplugged MUSIKERN OCH programledaren Julia Frej bjuder varje vecka in två gäster som båda valt varsin låt utifrån ett tema. Låtarna framförs sedan unplugged tillsammans. Duos som Mauro Scocco och Plura, Molly Sandén och Linda Pira, Sigge Eklund och Fredrik Wikingsson är några av de som hittills gästat podden.

Kvinnan på tåget

Spår

I SPÅR HITTAR journalisterna Anton Berg och Martin Johnson det ökända i kända kriminalfall och följer spåren. Tillsammans går de igenom händelseförloppet, den rättsliga utredningen och skildrar platserna och personerna i kontroversiella fall med högt allmänintresse. Operation Playa, det största kokainfallet i svensk rättshistoria, är bara ett av dem.

Arvet efter dig av Jojo Moyes

LOU TAMPAS MED skuldkänslor över att hon inte lyckades förmå Will att fortsätta leva, samtidigt som hon själv ställs inför en hel rad nya utmaningar. Hon lovade Will att våga mer och att leva sitt liv fullt ut. Men hur? Och om man lärt sig att kärleken ibland lämnar en med outsäglig sorg och saknad, vågar man då bli kär igen? Jojo Moyes uppföljare till succéromanen Livet efter dig är fylld av stora känslor, humor, svåra val och en stor dos igenkänning.

Träningspodden med Jessica och Lofsan TRÄNINGSPODDEN ÄR något för dig som antingen vill komma igång med din träning, tappat motivationen eller bara vill ta träningspasset till nästa nivå. Programledaren Jessica Almenäs och träningsexperten Lovisa Sandström diskuterar allt från kost, träningstips och vardagliga saker som kan ställa till det i träningsschemat. 102

Avdelning 73

av Paula Hawkins

av Sofie Sarenbrant

RACHEL HAR inget jobb och

EMMA SKÖLD, kriminalins-

ingenstans hon behöver vara. Ändå tar hon tåget samma tid, varje dag. Varje dag ser hon ett ungt par i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv lika perfekt som hennes en gång var. Men en dag, när hon ser ut genom tågfönstret, upptäcker hon något som skakar om henne. Nu förändras allt. Några dagar senare vaknar Rachel bakfull, med ångest och minnesluckor. Jess är försvunnen, och Rachel anar att hon har viktig information om vad som hänt. Nu ska hon visa alla att hon är så mycket mer än bara kvinnan på tåget.

pektör, vaknar på sjukhus efter fem månader i koma. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter och åkte till stallet för att rida. Under Emmas frånvaro har hennes sambos förra flickvän tagit på sig mammarollen. En uppgift hon trivs alltför väl med. Emma försöker febrilt tvinga fram minnen av ridolyckan och blir alltmer övertygad om att ett brott har begåtts. Men vem skulle vilja henne något illa? Så länge Emma befinner sig på intensiven är säkerheten rigorös, men när hon flyttas till avdelning 73 kan vem som helst komma henne nära.


Välkommen till Mars

tr andsön!

BOENDE KONFERENS RESTAURANG Välkommen till kultur, natur & seglingsatmosfär på en unik ö…

SAN MIGUEL ART. NR: 1585 VOL: 330 ML ALK: 5,4% PRIS: 14,90 BREWERY.SE

www.carlstenssoldathotell.se | 0303-602 65

villa-maritime.se grandmarstrand.se carlstenssoldathotell.se

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.


Skön sommar på Tofta Herrgård

Stanna en natt eller två.. Sommarpaket - 1 295:-

Inkluderar: 2r. meny, em-kaffe, del i dubbelrum & frukostbuffé

Sommargolfpaket - fr. 1 595:-

Inkluderar: 2r. meny, 18 hål Lycke, del i dubbelrum & frukostbuffé

Fler förslag och info hittar du på vår hemsida

toftaherrgard.se

Spelas 2 juli - 13 augusti i Magasinet

Biljetter: teatertofta.se

Herrgårdsrestaurangen

Öppet onsdagar t.o.m. lördagar från 17:00 Vänligen förhandsboka ditt bord info@toftaherrgard.se / tel: 0303 - 22 58 05

Magasinet - gårdsbutik & café Öppet lör-sön. Från 6 juli ons-sön 11:00-17:00 facebook.com/Toftaherrgardmagasinet

WEEKEND - KONFERENS - FEST - RESTAURANG Nära havet, mellan Kungälv och Marstrand

Bella Gästis

– en matoas i Hunnebostrand

En av kustens riktigt klassiska krogar ligger vid södra kajen i Hunnebostrand. För seglare är detta en naturlig angöringspunkt när man färdas längs den vackra Bohuskusten. Läget precis vid kajkanten med fri utsikt över havet och den magiska solnedgångendet är stort.

Norra Kajen 1 • 45661 Hunnebostrand • 0523-500 00 • info@bellagastis.se


RECEPT

Trerätters middag

PÅ GRILLEN Grillsäsongen är äntligen här och det är dags att avnjuta så många måltider som möjligt ute i trädgården. I kokboken Alla älskar grillat har Christian Hellberg, Fjällbackas egna grillmästare, samlat grillmagi från sin inspirationsresa genom sju länder. Från Istanbul, via Buenos Aires, förbi New York och tillbaka till den Svenska västkusten. West Magazine har lyft ut tre recept ur boken som tillsammans blir en svårslagen grillmiddag på Fjällbackavis. Recept: Christian Hellberg Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ostron med bacon och grädde

Förrätt

4 personer 24 ostron, gärna Fines de Claire no 4 4 skivor bacon 2 schalottenlökar 3 vitlöksklyftor 2 msk smör till stekning 2 dl vispgrädde 2 msk ostronspad 200 g babyspenat
 Salt och svartpeppar, finstrimlad bladpersilja Hollandaisesås: 3 äggulor 1 msk vatten Saft av 1 citron 1–2 dl smält smör Grön tabasco, salt Gör såhär: Öppna ostronen, häll av vätskan och spara den. Lösgör ostronen, lägg i en skål tillsammans med sitt spad. Tvätta de djupa skalhalvorna, de platta kan du slänga. Tärna och stek baconet, låt det rinna av på papper. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i grädden och ostronspad, låt koka ihop. Vänd i spenaten, låt puttra max 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Vispa äggulor, vatten och citronsaft i en kastrull på svag värme tills det är poröst. Dra kastrullen från värmen, tillsätt det smälta smöret sakta under konstant vispning. Smaka av med tabasco och salt. Fördela spenaten i botten på ostronskalen, lägg ett ostron på varje. Toppa med hollandaisesåsen. Gratinera i grillen på hög temperatur under lock. Toppa med bacon och bladpersilja.

Du hittar fler grillrecept i Christians bok “ Alla älskar grillat”.

105


RECEPT

Huvudrätt

Hummerburgare – Västkustens Big Mac Royale 6 personer 3 kokta humrar + rapsolja 1 dl majonnäs
 1⁄2 dl crème fraiche 1⁄2 knippe dill, finhackad Finrivet skal av 1 citron Saft av 1⁄2 citron 100 g räkor, skalade 100 g smör 1 vitlöksklyfta, finriven 1 grön chili, finhackad Salt och svartpeppar Tillbehör: 3 avokado
 Saft av 1⁄2 citron 1⁄2 dl rapsolja
 6 hamburgerbröd 1 silverlök, skivad 1 bifftomat skivad ruccola 106

Gör så här: Dela humrarna på längden. Eftersom de är kokta gäller det att grilla dem kort tid på direkt värme för att få fram grillsmaken. Pensla dem med rapsolja på köttsidan och tills de är gyllene. Blanda majonnäs och crème fraiche. Smaka av med dill, citronskal och citronsaft. Plocka ut hummerköttet, dela hummerklorna i 2 bitar och hummerstjärtarna i 4 bitar. Plocka köttet från lederna och hacka. Hacka räkorna. Vänd ner allt i dill- och citronmajonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Smält smöret i en kastrull, lägg i vitlök och chili och låt sjuda på svag värme ca 2 minuter. Värm hummerstjärtarna och hummerklorna i kryddsmöret innan servering. Dela avokadorna, skär varje halva i 6 bitar. Blanda citronsaft och olja. Vänd ner avokadobitarna i blandningen. Pensla hamburgerbröden med lite av kryddsmöret och grilla på direkt värme tills de fått fin färg. Bygg sköna burgare mellan bröden med hummer- och räkmajonnäs, avokado, lök, tomat, rucola samt hummerstjärtar och klor.


Efterrätt

Äppelpaj med vaniljsås 4 personer 100 g smör 2 msk strösocker 1 1⁄2 dl vetemjöl
 1 1⁄2 dl havregryn 1 dl kokosflingor Äpplen 6 röda äpplen 100 g smör 2 msk strösocker 1 msk kanel Vaniljsås 1 + 2 dl vispgrädde 3 dl mjölk 1 vaniljstång, delad och urskrapad 4 äggulor 1 dl strösocker 1 tsk maizena majsstärkelse Gör så här: Blanda smör, socker, mjöl, havregryn och kokosflingor till en smidig deg. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på grillen några minuter på direkt värme tills de fått lite färg och grillsmak. Smält smöret i en kastrull med socker och kanel. Lägg ner äpplena och vänd runt i kryddsmöret. Låt puttra 2–3 min. Lyft över äppelklyftorna till en ugnssäker form eller fyra portionsformar och smula degen över äpplena. Baka i grillen på indirekt värme under lock, 170–200 grader i 10–15 minuter. Vaniljsås: Koka upp 1 dl grädde, mjölk, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Vispa samman äggulor, socker och maizena i en bunke. Häll den heta gräddmjölken över äggen under vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och sjud till 84° eller tills den tjocknat lite. Sila såsen genom en sil och låt kallna. Vispa resten av grädden och vänd ner i såsen. 107


GUIDE

SOMMARENS ULTIMATA

EVENTKALENDER Lite sång, lite dans, mycket folkfest

Foto: Peter Knutson

Fredag 1 juli Tommy Körberg (1-3 juli) Slussens pensionat, Henån

Tisdag 5 juli Tommy Nilsson Hotel Koster, Sydkoster

Bilträffen Small Lake Meet med Lars Kristerz m.fl. Hedekas, Munkedal

JUNI Midsommarafton 24 juni Martin Brisshäll TanumStrand, Grebbestad Även 1 & 11–14 juli samt 7–11 aug. Big is less Slussens pensionat, Henån På G (24–25 juni) Havsbadet, Lysekil Framed Stenungsbaden, Stenungsund Midsommardagen 25 juni HAAKS TanumStrand, Grebbestad Även 15–16, 20–24 & 27–31 juli samt 13 aug. Superduper Soul Grebys, Grebbestad Jenny Saléns Utängens Loge, Tanumshede Måndag 27 juni Daniel Norgren (27–28 juni) Slussens pensionat, Henån Björn Borgs Pokal (27 juni – 3 juli) Fiskebäckskils Tennisklubb Torsdag 30 juni Doug Seegers Slussens pensionat, Henån Uddevalla Water Week (30 juni – 2 juli) 108

Centrum, Uddevalla Stadens garanterat blötaste evenemang med mängder av aktiviteter.

Vasas Flora & Fauna Kostergården, Strömstad

JULI

Slowgold Gerleborgsskolan, Tanumshede

Fredag 1 juli Tommy Körberg (1–3 juli) Slussens pensionat, Henån Erik Lundin Trägårn, Uddevalla Carl Deman The Cod, Strömstad Niki and the Dove Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn Bootleg (1–2 juli & 27 aug) Grebys, Grebbestad Bilträffen Small Lake Meet med Lars Kristerz m.fl. Hedekas, Munkedal Västkusteffekten (Standup) Scen på Bônn, Hamburgsund Standupshow med bl.a. Janne Bylund, Tobias Persson, Anders ”Ankan” Johansson, Mikael Tornving, Anna-Lena Bergelin & hustrubaduren. Lördag 2 juli Far & Son Trägårn, Uddevalla Tjörns Visfestival Billströmska Folkhögskolan, Tjörn Med bl.a. Östen med Resten, Cajsa-Stina Åkerström, Gåke & Quinnoväsen.

Drängarna The Cod, Strömstad Majornas 3dje Rote & West of Eden Scen på Bônn, Hamburgsund Framed Lane Loge, Uddevalla Uddevalla Swimrun Badhusparken, Uddevalla Premiär för stans första swimruntävling. Hunnebostrands Multisport Race Hästedalens badplats, Hunnebostrand

Tisdag 5 juli Tommy Nilsson Hotel Koster, Sydkoster Fröken Elvis (5–6 juli) Nösund Havshotell, Orust Soaps (5–7 juli) Grebys, Grebbestad Onsdag 6 juli Anna Ternheim (6–7 juli) Slussens pensionat, Henån Jack Vreeswijk & James Cagnard Stadsparken, Lysekil Torsdag 7 juli Good Harvest Kostergården, Strömstad

Söndag 3 juli Barnshow med Kapten Kuling Grebys, Grebbestad

Hamburgsunds Pridefestival (7–8 juli) Hamburgsund Med workshops, dans och kultur samt bl.a. Kristian Anttila & Andreas Grega på scen.

Måndag 4 juli Markus Krunegård (4–5 juli) Slussens pensionat, Henån

Standup med Hasse Brontén & Jörgen Sjöberg (7–8 juli) Nösunds Havshotell, Orust

Adolphson & Falk Strömstads Kyrka, Strömstad

Fredag 8 juli Fatboy (8–9 juli) Slussens pensionat, Henån

No Tjafs Havsbadet, Lysekil Erlands Miniorkester Grebys, Grebbestad

Drömhus Havsbadet, Lysekil Sofia & The Babes (8–9 juli) Grebys, Grebbestad


Maritim Maritim kockutbildning kockutbildning DenDen 22 augusti startar vi en ny kockutbildning medmed 22 augusti startar vihelt en helt ny kockutbildning Maritim inriktning! Behovet av kockar är mycket stortstort Maritim inriktning! Behovet av kockar är mycket och och utbildningen skersker i nära samarbete medmed lokala utbildningen i nära samarbete lokala restauranger i Sotenäs. restauranger i Sotenäs.

Är Är du intresserad? du intresserad? Kontakta Kontakta

Sotenäs Kompetenscentrum Sotenäs Kompetenscentrum kompetenscentrum@sotenas.se kompetenscentrum@sotenas.se telefon: 0523-664 675 675 telefon: 0523-664

www.kompetenscentrum.nu www.kompetenscentrum.nu

BOHUSLÄNS BÄSTA SHOPPING HITTAR DU PÅ SKAFTÖ!

WWW.HANNASIHAMNEN.SE | 0523 20225 | GRUNDSUND


GUIDE Marstandsfånge No. 90 Kleist med Stefan Andersson (8 juli – 6 aug) Carlstens Fästning, Marstrand Mopperally Hunnebostrand – Bovallstrand Från veteraner till nyare. Lördag 9 juli Maja Francis Kostergården, Strömstad Tommy Nilsson, Uno Svenningsson & Patrik Isaksson Havsbadet, Lysekil The Bandwagon Swing Orchestra Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn

Torsdag 14 juli Gullmarsstrandstorsdagar med Helt OK (14 juli – 11 aug) Gullmarsstrands Hotell, Fiskebäckskil Blender & Sannex Lane Loge, Uddevalla Karius & Baktus (barnteater) Scen på Bônn, Hamburgsund Fredag 15 juli Panetoz The Cod, Strömstad Louise Hoffsten Slussens pensionat, Henån Pugh Rogefeldt & Jojje Wadenius (15–16 juli) Nösund Havshotell, Orust

Strömstadmilen Centrum, Strömstad

Johnny & The Flames (15–16 juli) Grebys, Grebbestad

Open Water Tjörn Kungsvikens Badplats, Skärhamn

Streaplers Lane Loge, Uddevalla

Lurs Backyard Ultra Lur, Tanum

Folktåget Havsbadet, Lysekil

Slåtterfest Vitlycke museum, Tanumshede

Lördag 16 juli Taubespelen (16–17 juli) Buseviken, Orust Med Sven-Bertil Taube, Miriam Bryant, Ola Salo, Ebbot, Brolle, Jenny Berggren, Pernilla Andersson & Simon Zion.

Söndag 10 juli John Holm Slussens pensionat, Henån Anders Ådin & Terje Ökshei (10, 24 & 31 juli) Grebys, Grebbestad

Anders Wendin (Moneybrother) (11–12 juli) Hotel Koster, Sydkoster Olle Bengtsson & Cicci Demegård (11–12, 26 juli & 2, 12–13 aug) Grebys, Grebbestad Årets Taubeshow – ”Astri & Evert på besök” (11–19 juli) Restaurang Skagerack, Strömstad Golfveckan (11–15 juli) Tjörns GK, Kållekärr Tisdag 12 juli Donnez Lane Loge, Uddevalla Onsdag 13 juli Timo Räisänen Lyckorna Brygga, Ljungskile The Tarantula Waltz Kostergården, Strömstad Anders Wendin (Moneybrother) (13–14 juli) Slussens pensionat, Henån Eric Gadd (13–14 juli) Nösunds Havshotell, Orust Rocks Off (13–14 juli) Grebys, Grebbestad Lasse Stefanz Lane Loge, Uddevalla Show Sisters & Veronica Trygg Stadsparken, Lysekil 110

Pernilla Andersson Slussens pensionat, Henån Tjuvjakt Trägårn, Uddevalla Foto: Fredrik Etoall

Måndag 11 juli Amanda Bergman (11–12 juli) Slussens pensionat, Henån

Lördag 9 juli Maja Francis Kostergården, Strömstad

Anders Wendin (Moneybrother) (11-12 juli) Hotel Koster, Sydkoster

Foto: Irika.se

Sotenäs Rock med lokala band Stallebrottet, Bohus-Malmön

Pugh Rogefeldt & Jojje Wadenius (15-16 juli) Nösund Havshotell, Orust

Uddevalla MTB Glimminge Motorstadion, Uddevalla Moutainbiketävling på en vacker 68 km lång bana. Ålevik Open Ålevik, Lysekil Beachvolleyturnering. Söndag 17 juli Slowgold Slussens pensionat, Henån Ruby Monday (17–19 juli) Grebys, Grebbestad Örjan Torstensson TanumStrand, Grebbestad Även 18–19 & 25–26 juli samt 1–2 aug. Måndag 18 juli Sophie Zelmani Slussens pensionat, Henån Lisa Miskovsky Lyckorna Brygga, Ljungskile Duojag Havsbadet, Lysekil Tisdag 19 juli Frida Öhrn Slussens pensionat, Henån Abalone Dots Nösunds Havshotell, Orust Pugh Rogefeldt Hotel Koster, Sydkoster

Lördag 16 juli Taubespelen (16-17 juli) Buseviken, Orust Med Sven-Bertil Taube, Miriam Bryant, Ola Salo, Ebbot, Brolle, Jenny Berggren, Pernilla Andersson & Simon Zion.


ARTISTPROGRAM 2016 17 juni Sounds Good Duo 18 juni Sounds Good Duo 5 juli Fröken Elvis 6 juli Fröken Elvis

Artistsommar på Nösund Havshotell

Artistpaket + boende fr 1595:Enbart artistsupé fr 595:-

God mat | Livemusik | Hotell | Spa Boka ett paket eller bord via vår hemsida: www.nosundhavshotell.se eller ring 0304-20925 för att säkra din plats i vår restaurang Picasso med plats nära scenen. I våra artistpaket ingår: lunch, spa, 3 rätters supé, konsert, boende i dubbelrum och frukost.

7 juli StandUpkväll med Hasse Brontén & Jörgen Sjöberg 8 juli StandUpkväll med Hasse Brontén & Jörgen Sjöberg 13 juli Eric Gadd 14 juli Eric Gadd 15 juli Pugh Rogefeldt & Jojje Wadenius

16 juli Pugh Rogefeldt & Jojje Wadenius 19 juli Abalone Dots 20 juli Uno Svenningsson 21 juli Uno Svenningsson 22 juli Robert Wells 23 juli Robert Wells 27 juli David Urwitz 28 juli David Urwitz 2 augusti Triple & Touch med Tomas Von Brömssen 3 augusti Triple & Touch med Tomas Von Brömssen

NÖSUND HAVSHOTELL

Boxviksvägen 3, 474 96 Nösund | Tel. 0304-209 25 | info@nosundhavshotell.se | www.nosundhavshotell.se


Onsdag 20 juli Emil Jensen Slussens pensionat, Henån Lillasyster Lyckorna Brygga, Ljungskile Uno Svenningsson (20–21 juli) Nösund Havshotell, Orust EC Band med Erik Segerstedt (20–22 juli) Grebys, Grebbestad Örjan Torstensson Stadsparken, Lysekil Pippi Långstrump (barnteater. Även 27 juli & 3–4 aug) Scen på Bônn, Hamburgsund Torsdag 21 juli Victor Olsson Slussens pensionat, Henån Blues på Bônn Scen på Bônn, Hamburgsund Med bl.a. Lisa Lystam Family Band & Sky High. Bengt Magnusson & Suzanne Rangstedt Vitlycke museum, Tanumshede Skratt, svett & energi med Nassim Al Fakir TanumStrand, Grebbestad Fredag 22 juli Bagge & Wåtz The Cod, Strömstad Dr Bombay Havsbadet, Lysekil Sven Zetterberg (22–23 juli) Slussens pensionat, Henån Robert Wells (22–23 juli) Nösund Havshotell, Orust Jack Vreeswijk Kostergården, Strömstad Hamnskôj – Sveriges längsta gratisfestival (22–30 juli) Södra Hamnen, Strömstad KajakKalaset (22–25 juli) Gustafsberg, Uddevalla BDO Open – Lysekils tennisvecka (22–31 juli) Gullmarens Centre Court, Lysekil Lördag 23 juli Pöjkarna Södra Hamnen, Strömstad Mats Bladhs Utängens Loge, Tanumshede Kulturdag Stadsparken, Lysekil Musik, dans, hantverk och servering. Söndag 24 juli Sofia Karlsson (24–25 juli) Slussens pensionat, Henån Björn Rosenström Havsbadet, Lysekil Måndag 25 juli Rydell & Quick Havsbadet, Lysekil

112

Foto: Julia Mard

GUIDE

Jessica Andersson Lyckorna Brygga, Ljungskile Daniel Lemma (25–26 juli) Kostergården, Strömstad Kikki Danielsson Södra Hamnen, Strömstad Mac Lains (25 juli & 1 aug) Grebys, Grebbestad Tisdag 26 juli The Refreshments (26–27 juli) Slussens pensionat, Henån Scotts Södra Hamnen, Strömstad Onsdag 27 juli Amanda Bergman Kostergården, Strömstad Uno Svenningsson Lyckorna Brygga, Ljungskile Rydell & Quick Södra Hamnen, Strömstad Streaplers Utängens Loge, Tanumshede Uncle Jam (27–30 juli & 3–6 aug) Grebys, Grebbestad David Urwitz (27–28 juli) Nösund Havshotell, Orust Nick Borgen Stadsparken, Lysekil Torsdag 28 juli Weeping Willows & Doug Seegers med band Scen på Bônn, Hamburgsund Den Svenska Björnstammen Havsbadet, Lysekil Stefan Sundström Slussens pensionat, Henån Peg Parnevik The Cod, Strömstad Dan Hylander, Magnus Lindberg, Peter Bohlin & The Knotters Stallebrottet, Bohus-Malmön Kaja Trio Vitlycke museum, Tanumshede Fredag 29 juli Carola Havsbadet, Lysekil Darin Sea Lodge, Smögen Albin & Mattias Trägårn, Uddevalla Daniel Lemma (29–30 juli) Slussens pensionat, Henån Moderna Tider Södra Hamnen, Strömstad Jan Johansen Café Kungsgatans bakgård, Lysekil Skaftö runt i kajak Östra Kajen, Grundsund

Onsdag 27 juli Amanda Bergman Kostergården, Strömstad

Fredag 29 juli Carola Havsbadet, Lysekil


Trädgårdskonserter

JULI

An era is over

7/8 r e t s e k r O s r e uring Bo Kasp Winberg & Bob Lander featuring th 18 000 000 sold Lander records Bo Winberg & Bob d over 50 years on the road rgen Hildebrand Foto:Jö final curtain

Ons 13 TIMO RÄISÄNEN Mån 18 LISA MISKOVSKY Ons 20 Rockbandet LILLASYSTER Unplugged Lör 23 Abonnerat från kl. 16.00 Mån 25 JESSICA ANDERSSON Ons 27 UNO SVENNINGSSON

- the goes down....

d over 50 years on the road

With 18 000 000 sold records and over 50 years on the road MEDBORGARHUSET · SÄFFLE FREDAG 12 FEBRUARI Kl. 19:00

entré 390:- / mat & musik 795:- BOKA BORD!

& Spel 070-4303926 BILJETTER devallaAnders Tobak & Spel 070-4303926

077-170 70 70

BILJETTER: ticnet.se

Kungsg.38 Uddevalla JETTER

kester r77/8/8 Orkeste ander Lander records Lander d records ld bthe Lander road

Direkten Gillbergs 0521-10183 ers Tobak & Spel 070-4303926 Sundsgatan 14 Vänersborg

gsg.38 Uddevalla kten Gillbergs 0521-10183 dsgatan 14 Vänersborg

bthe Lander road

Tommy Nilsson 31/7 entré 190:- / BOKA BORD n dthe records ld mat & road musik 495:-

Drängarna 21/8 entré 190:- / BOKA BORD mat & musik 395:-

Uno Sveningsson 28/8 entré 190:- / BOKA BORD mat & musik 495:-

ÅSTOCK ÅSTOCK ÅSTOCK ÅSTOCKfestivalen 27/8 9:00 festivalen 27/8 ÅSTOCK festivalen 27/8 festivalen 27/8

old records 8 n the road SÄFFLE on the · SÄFFLEroad

AUGUSTI ÅSTOCK DAVID URWITZ

Mån 1 Ons 3 CAJSASTINA ÅKERSTRÖM Tor från 4 SVANTE Insläpp kl 14.00 THURESSON HÅKAN & ANDERS BandMån hela8 dan - entrè HEMLIN 100:NORDMAN från Nordman för mer info se www.jordhammar.se Ons 10 THOMAS DI LEVA Lör 20 SKALDJURSAFTON med TRUBADUR Fre 26 Irländsk Afton med ALF HEIM Lör 27 Säsongsavslutning med SOUL INJECTION

festivalen 27/8

OKTOBER

Fre 28 HUMMERFEST med 0303-773 STEFAN555 ANDERSSON jordhammarsherrgard.se

8/21 -6/med4TRUBADUR 2 24/6-12/8 Räkafton

l. 19:00 Insläpp från kl 14.00 Insläpp usik 795:helafrån dankl- 14.00 entrè 100:Insläpp från kl kl14.00 14.00 Band Insläpp från musik 795:Band hela dan - entrè 100:hela dan entrè 100:Band hela dan entrè 100:Barn underfrån 7 år kl GRATIS 7–14 60:–se www.jordhammar.se Insläpp 14.00Barnför merårinfo för mer info se www.jordhammar.se Band dan - entrè 100:merhela info www.jordhammar.se för infose se www.jordhammar.se

BORD!

festivalen 27/8

24/6-12/8 24/6-12/8 295 kr

för mer info se www.jordhammar.se

GRILLAFTON med ÅSTOCK

2952 kr rk 59

295 kr 24/6 1/7 8/7 24/6 15/7 1/7 22/7 8/7 29/7 15/7 5/8 22/7 12/8 29/7 5/8 12/8

Ät så mycket du vill 295:-

Andreas Galle Andreas Galle Bosse Lindéns Andreas Galle kvintett Andreas Galle Trubadur Andreas Bosse Lindéns kvintett Bosse Lindéns Andreas Galle kvintett Andreas Galle Trubadur Andreas Andreas Galle kvintett Bosse Lindéns – säsongsavslutning 2 för 1 Andreas Galle Andreas Galle – säsongsavslutning 2 för 1

27/6 – 15/8

Grillmästaren ANDREAS 24/6 Andreas Galle festivalen 27/8 1/7 Andreas Galle Trubadur underhåller

ellaG saerdnA 6/42

27/6–15/8 ellaG saerdnA 7/1

Insläpp från kl 14.00 ttetnivk snédniL essoB 7/8 8/7 Bosse Lindéns kvintett Grillbuffé 295:– ät nygrillat med tillhörande buffé Band hela dan -Kom entrèoch 100:ellaG saerdnA 7/51 15/7 Andreas Galle medan du lyssnar på trubadurerna Simon, Kom och ät nygrillat med tillhörande buffé medan du lyssnar på trubadurerna Simon, Deny, Maja Lindgren m.m.

9

Tors 21/7, 28/7, 11/8 821/8 Deny, Maja Lindgren m.m. saerdnA 22/7 Trubadur Andreas 9 rudaburT 7/22 för mer info se www.jordhammar.se 70 70 BORDBORD (barn under 12 år halva priset ) /ABOKA t t e t n i v k s n é dniL essoB 7/92 27/6 Simon & Denny 29/7 Bosse Lindéns kvintett 4/7 Maja Lindgren 95:& & jordhammarsherrgard.se 11/7 Trubadur Andreas ik 395:- matmat jordhammarsherrgard.se ellaG saerdnA 8/5 5/8 Andreas Galle 18/7 Posörerna, jordhammarsherrgard.se 25/7 Hanna Boquist

on 28/8

KA BORD

495:-

(barn under 12 år halva priset )

0303-773 0303-773 555 0303-773 555 0303-773 555 jordhammarsherrgard.se 0303-773 555 12/8 Andreas Galle jordhammarsherrgard.se 27/6 4/7 11/7 18/7 25/7 1/8 8/8 15/8

Lundellcovers

ellaG saerdnA 8/21 1 r ö f 2 g n i n t u lsvasgnosäs – Tullamore Brothers – säsongsavslutning 2 för 1 Simon & Denny

Maja Lindgren Trubadur Andreas Posörerna, Lundellcovers Hanna Boquist Simon & Denny Maja Lindgren

0303-773 555 Tullamore Brothers jordhammarsherrgard.se Irländsk afton

1/8 8/8 15/8

Simon & Denny Maja Lindgren Irländsk afton

RESTAURANG & BAR


GUIDE Foto: Fredrik Wannerstedt

Tisdag 2 aug Nicole Sabouné Slussens pensionat, Henån

Lördag 13 aug Timo sjunger Ted Scen på Bônn, Hamburgsund Timo Räisänen tolkar Ted Gärdestad. Lördag 6 aug Petter Trägårn, Uddevalla

Lördag 30 juli Timbuktu Sea Lodge, Smögen Söndag 31 juli Tomas Andersson-Wij (31 juli–1 aug) Slussens pensionat, Henån

AUGUSTI Måndag 1 aug Nyfiken Gul Havsbadet, Lysekil

International Street Market (3–6 aug) Kungstorget, Uddevalla Torsdag 4 aug Svante Thuresson Lyckorna Brygga, Ljungskile Fredag 5 aug Hederos, Hellberg & Joel Alme (5–6 aug) Slussens pensionat, Henån Bryggblues Norra Hamnen, Lysekil

Måndag 8 aug Tonbruket Slussens pensionat, Henån

Söndag 14 aug Stenungssimmet Talbo Badplats, Ödsmål

Rigmor & Christina Gustafsson Sundsby Säteri, Skärhamn

Fredag 19 aug Skärgårdssång med bl.a. Peter Hallström & Frank Ådahl Tanum Strand, Grebbestad

Håkan Hemlin & Anders Nordman Lyckorna Brygga, Ljungskile På G Havsbadet, Lysekil

David Urwitz Lyckorna Brygga, Ljungskile

Vikingamarknaden Hornbore ting (5–7 aug) Hoge slott, Hamburgsund

Lysekil Women´s Match (8 – 13 aug) Havsbadet, Lysekil Segling i absolut toppklass med några av världens bästa lag.

The Battle of the 60’s med Pepperland (Beatles) & Rocks Off (Stones) Stallebrottet, Bohus-Malmön

Lördag 6 aug Petter Trägårn, Uddevalla

Tisdag 9 aug Tingsek (9–10 aug) Slussens pensionat, Henån

Tisdag 2 aug Nicole Sabouné Slussens pensionat, Henån

No Tjafs Havsbadet, Lysekil

Onsdag 10 aug Thomas DiLeva Lyckorna Brygga, Ljungskile

HAAKS med gäster Scen på Bônn, Hamburgsund Tomas von Brömssen & Triple and Touch (2–3 aug) Nösund Havshotell, Orust Badjävlar (standup) Stenungsbaden, Stenungsund Med Henrik Schuffert, Peter Apelgren, Nour El Refai, David Batra, Magnus Betnér, Emma Knyckare, Fredrik Lindström & Soran Ismail. Onsdag 3 aug Medina The Cod, Strömstad Cajsa-Stina Åkerström Lyckorna Brygga, Ljungskile Augustifamiljen (3–4 aug) Slussens pensionat, Henån ”Bara Skoj” med Jecko & Jessie (familjeshow) TanumStrand, Grebbestad Rock Circus (3-6 aug) TanumStrand, Grebbestad

114

One Woman Band (Sofie Reed) Stallebrottet, Bohus-Malmön Streaplers Lane Loge, Uddevalla Västerhavsveckan (6 – 14 aug) Alla Bohusläns kommuner. En temavecka för havsmiljön med aktiviteter och evenemang i hela Bohuslän. Läs mer på vasterhavsveckan.se. Grenserittet Strömstad – Halden En av Norge och Sveriges största MTBtävlingar. 80 km. Musselloppet & Musselfesten Centrum, Lysekil Löparfest, musselbonanza och underhållning med bl.a. Anita Hegerland. Söndag 7 aug Christian Kjellvander & Göteborgssymfonikerna Slussens pensionat, Henån Bo Kaspers Orkester Jordhammars Herrgård, Stenungsund Jazzafton med Cecilie Norby & Lars Danielsson Stallebrottet, Bohus-Malmön

Torsdag 11 aug Sven-Ingvars Havsbadet, Lysekil Fredag 12 aug Carola & Måns Zelmerlöw Stenungsbaden, Stenungsund Kikki Danielsson (12–13 aug) Slussens pensionat, Henån 4Dudes Saltviks, Grebbestad Lördag 13 aug Timo sjunger Ted Scen på Bônn, Hamburgsund Timo Räisänen tolkar Ted Gärdestad. Bohuslän Big Band med Margareta Bengtsson Stallebrottet, Bohus-Malmön Säsongsavslutning Havsbadet, Lysekil Barn- & ungdomsfestivalen Frivolt med bl.a. Panetoz (13–14 aug) Skärhamn

Lördag 20 aug Moa Lignell Slussens pensionat, Henån Drängarna Jordhammars Herrgård, Stenungsund Chorus Night med bl.a. solister från Göteborgsoperan Stallebrottet, Bohus-Malmön Sannex Lane Loge, Uddevalla VM i orientering (20–28 aug) Strömstad & Tanum Ten Island Race (multisport) Klåva, Hönö Tändkulemotorns Dag Norra Hamnen, Lysekil Fredag 26 aug Alf Heim Lyckorna Brygga, Ljungskile Lördag 27 aug Soul Injection Lyckorna Brygga, Ljungskile Strömstad Höstmarknad (27–28 aug) Centrum, Strömstad Barnens Dag Centrum, Lysekil Framed Lane Loge, Uddevalla Söndag 28 aug Uno Svenningsson Jordhammars Herrgård, Stenungsund Stefan Andersson Lyckorna Brygga, Ljungskile


Våra utbildningar gör dina medarbetare

starkare på jobbet. Världen utvecklas allt snabbare och behovet av ny kunskap ökar. Våra uppdragsutbildningar utformas tillsammans med samarbetspartners inom näringsliv och samhälle. De bygger därför på många års forskning såväl som dagsaktuell, branschspecifik kunskap. Vi stärker er inför framtida utmaningar. Välkommen!

Läs mer och hit utbildning p ta din å Sveriges ledande AIL -högskola. HV.SE


SAIL RACING CLUB HOUSE: FRÖLUNDA TORG MARSTRAND KÄRINGÖN HAMNGATAN STHLM SMÖGENBRYGGAN FJÄLLBACKA

116

West Magazine 2016