Page 1

BLEKINGE Äventyr för hela familjen

Fiske i världskla

ss

UNDERBARA

VATTEN

Aktiviteter • Konst & Kultur • Musik & Nöje Natur & Vildmark • Mat & Dryck #BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 1


Som Mallorca

Nytta & nöje sedan 1705

fast i Blekinge

Annons ronneby brunn

Din bästa sommar har du på Ronneby Brunn, här finns något för alla! Omgivningen är som en hälsokur i sig själv med den prisbelönta och vackra Brunnsparken. På Terrassen under vajande palmer serveras Brunnens stora grillbuffé till underhållning av band och artister. För barn upp till 15 år är det All-inclusive som gäller. Utomhusbadet precis intill hotellet är ett paradis för blötdjur i alla åldrar. Här spenderar ni lätt hela dagen i vattenrutschbanorna, poolerna eller i en skön solstol. När det är lite svalare ute är vårt SPA med varm och skön inomhuspool ett behagligare alternativ. Passa även på att njuta i en av bubbelpoolerna i den japanska SPA-trädgården. Endast en rejäl drive från hotellets reception ligger närmsta golfbana och flera andra på lagom avstånd. Semestern är räddad!

2 | VISITBLEKINGE.SE

Boka på ronnebybrunn.se www.ronnebybrunn.se Tel: 0457-75 000


Välkommen till Blekinge - underbara vatten!

L

ITENHETEN ÄR EN av Blekinges storheter. Det är nära mellan människor och Blekinges pittoreska städer, med lämningar från såväl dansktid som svensk stormaktstid, ligger de som ett pärlband längst den 80 kilometer långa kusten. Den börjar i öster med örlogsstaden och världsarvsstaden Karlskrona och avslutas med Olofström i författarbygderna i väster, där barndomen inspirerade Harry Martinsson och Sven Edvin Salje till mästerverk.

vat erbjuder allt från bedårande skärgårdsnatur till mäktiga urskogar. Såväl biosfärsområdet, andra delar av kusten men även en del av de tusen sjöarna kan du uppleva från kanot eller reguljär båttrafik. Längs hela Blekinge finns kanotcentraler där du kan hyra din egen kanot och paddla dig genom skärgård och sjöar. Både i skog och öar finns trevliga ställen att övernatta på och campingar där du kan slå upp tältet om du inte föredrar att tillbringa natten på en plats som du själv valt.

DET ÄR BARA 4 MIL från norr till söder och drygt 11 på bredden. Inom detta område som rymmer skärgård, slättlandskap och skog, glänser nästan 1000 sjöar och 12 porlande åar där Mörrumsån stoltserar med sina glada laxar. I skärgården väntar 800 öar och skär, de flesta obebodda med en klippa eller strand bara för dig. Vill du ta dig ut i skärgården från en stad så är Ronneby och dess skärgård ett av många guldkorn. Med egen båt eller skärgårdsturerna kan du enkelt hoppa av och på öarna och hitta just dina smultronställen. Ronneby skärgård har platser som passar alla smaker.

BLEKINGE ÄR också känt för att ha ett rikt utbud av kulturupplevelser och evenemang. Mest känt är kanske Sweden Rock med 33 000 besökare. Blekinge bjuder även på mindre stadsfestivaler, jazzkvällar, viskvällar och kammarmusik. Vackra byggnader som Tingshuset i Sölvesborg och Väggaskolan i Karlshamn som är ritade av den kände arkitekten Gunnar Asplund är väl värda ett besök. Vill du veta mer så omnämns de i städernas appar som du kan ladda ner och göra en digital stadsvandring.

LÄNGRE UPP MOT Småland tar skogen vid med bär och svamp och glänsande tjärnar mellan träden. Här finns slingrande små vägar kantade av gårdar och röda stugor. Idealiska sträckor för den som vill cykla eller sakta glida på motorcykel. OM DU VILL SÖKA dig till ensamhet och stillhet finns här gott om utrymme: Blekinges över 100 naturreser-

DINA SMAKLÖKAR SKA givetvis också få sin del av paradiset. Lokalproducerad getost, öl, vin och självklart vilt står på menyn på några av Blekinges restauranger och gårdsbutiker. En del av allt detta hittar du i magasinet. VÄLKOMMEN TILL BLEKINGE – en väl bevarad hemlighet bland underbara vatten.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 3


BLEKINGE INNEHÅLL 2 0 17 06 Litet landskap – stora upplevelser 08 Östersjöfestivalen 09 Musikfester & konst 11 Museiguldkorn 12 Familjeäventyr 14 Ronneby Brunn 15 Barnfavoriter 20 Fiskeparadiset 22 Laxfiske i världsklass 23 Godbitar på land & i vatten 27 Hitta rätt i våra kommuner 32 Hurtiga Blekinge 34 Sydostleden 35 Golfkust & naturupplevelser 36 Löparfester 37 Bad, jakt & snorkling 38 Sydligaste vildmarken 40 Skärgårdsluff 41 Hällristning, paddling & safari 42 Kulinariska landskapet 44 Blekinge Matakademi 45 Smakfulla pärlor 46 Gårdsbutiker 47 Skummande brygder 48 200 ord för kärlek 50 Boendetips

Ansvarig utgivare: Visit Blekinge AB svv Redaktör: Pål Johansson Original: Love Eneroth Annonsförsäljning: Emma Duan, Leif Wictorén Skribenter: Fridah Jönsson, Karolina Arenhäll, Pål Johansson, Linnea Lindblad & Marcela Elofsson. Repro: Bosse Blom Omslagsfoto: Jens Lennartsson Fotografer: Lars Nyman, Pelle Ohlsson, Marie Pettersson, Tony Forsberg, Per-Åke Persson, Jonas Gustafsson, Mats Lind, Joakim Lenell, Roger Karlsson, Anders Olsson, Percy Christiansson, Magdalena Caris, Mats Svensson, Östersjöfestivalen, Kustjagaren m.fl. Om Blekinge 2017: Blekinge 2017 produceras av Glory Days Media AB på uppdrag av Visit Blekinge AB svv. Redaktionen ansvarar ej för insänt, ej beställt material. Citera oss gärna, men ange källan. Har du frågor och funderingar? Maila info@visitblekinge.se Med reservation för feltryck och programändringar.

VISIT KARLSHAMN Karlshamns Turistbyrå Pirgatan 2 378 81 Karlshamn +46 (0)454 – 812 03 visitkarlshamn.se

4 | VISITBLEKINGE.SE

VISIT KARLSKRONA Karlskrona Turistbyrå Stortorget 2 371 34 Karlskrona +46 (0)455 – 30 34 90 visitkarlskrona.se

VISIT OLOFSTRÖM Olofströms Turistbyrå Östra Storgatan 24 293 34 Olofström +46 (0)454 – 931 00 visitolofstrom.se

VISIT RONNEBY Ronneby Turistbyrå Kungsgatan 35 373 37 Ronneby +46 (0)457 – 61 75 70 visitronneby.se

VISIT SÖLVESBORG Sölvesborgs Turistbyrå Stadshuset 294 34 Sölvesborg 0456 – 81 61 81 visitsolvesborg.se


MARINMUSEUM

nO

PÅ LAND PÅ VATTEN PÅ RIKTIGT!

Ett spännande besöksmål för hela familjen! Gå ombord på en riktig ubåt från kalla kriget, upplev de unika galjonsfigurerna och se modeller med historia från 1752. Utmana varandra på Dunders däck, var kreativa i vår Sjömansverkstad och se museets höjdpunkter tillsammans. Kombinera ditt besök med en måltid eller fika på restaurang Skeppsgossen, här på museet. Årets museum 2015. Fri entré.

Annons Marinmuseum

w w w. m a r i n m u s e u m . s e EN D EL AV STAT ENS M A RI T IM A M US EER

Foto: Gerry Johansson

Vång – Fotokonst, arkeologi, landskap 17/6 – 3/9 Kulturcentrum FÖR BLEKINGEBON ÄR Johannishusåsen ett känt besöksmål. Här finner man inte bara en särpräglad natur, det är också ett av Sveriges mest fornlämningstäta områden. Inte minst har den spännande arkeologin i Västra Vång satt området på kartan. UTSTÄLLNINGEN VÅNG visar fotografiska arbeten sprungna ur mötet mellan arkeologi, landskap och människorna i området. GERRY JOHANSSON, en av våra största landskapsfotografer, bidrar med en helt ny fotografisk studie av området. De italienska fotograferna och arkitekterna Stefano Graziani och Allegra Martin närmar sig det blekingska livet och landskapet, något från sidan. De ställer ut tillsammans med några av sina studenter som valt just Johannishusåsen som föremål för sina examensarbeten.

UTSTÄLLNINGEN RYMMER även en del där Blekinge museum visar några av de senaste resultaten av det arkeologiska projektet. Dessutom presenterar studenter från Malmö högskola (programmet Arkitektur, visualisering kommunikation) sina visioner om Vång och Ronneby stad. Blekinge museum anordnar vandringar som anknyter till platser och teman som fotoutställningen behandlar. Välkommen till Åsen, vare sig du tror du känner den, eller vill veta mera! UTSTÄLLNINGEN ÄR ETT samarbete mellan Kulturcentrum Ronneby, Blekinge Museum, Lunds universitet, Malmö högskola, NABA Milano och IUAV Venedig med stöd från Region Blekinge. Läs mer på: ronneby.se

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 5


Galjonsfigur på Marinmuseum. 6 | VISITBLEKINGE.SE


STORA UPPLEVELSER i ett litet landskap

Jazz och hårdrock, pop och schlager. Musikal och sommarteater, museum och konstutställningar. Kulturåret i Blekinge bjuder på ett rikt utbud av konstnärligt skapande, teater, musik och dans. Välkommen till det kreativa landskapet. TEXT: Pål Johansson FOTO: Lars Nyman

F

ÖR VISSA ÄR Blekinge synonymt med rockfesten Sweden Rock Festival, årets begivenhet för landets diggare av lite hårdare tongångar. För andra är det främst tradjazzfestivalen i Hällevik eller den färgsprakande Östersjöfestivalen som lockar. Några vill kanske hellre leta upp sina egna guldkorn av konserter, teater och konst när de väl är på plats. Oavsett vilken av dessa grupper du tillhör kan vi lova att du står inför ett väldukat bord av kulturella upplevelser året runt. FÖR MÅNGA FAMILJER är ett besök vid Karlshamns gamla befästningsö Kastellet och den omtyckta sommarteatern en given utflykt under semestern. Sedan 1989 har detta varit ett uppskattat sommarnöje för såväl lokalbefolkning som turister. I år visas Teatersmedjans uppsättning av ”Ringaren i Notre Dame” under kvällstid mellan den 1 juli och 5 augusti. Mer teater, musikal och show bjuds det på en rad ställen runt om i länet. Släng ett öga på de aktuella scenprogrammen hos till exempel Konsthallen, Musikens Hus och Konserthusteatern i Karlskrona, Lokstallarna och Stadsteatern i Karlshamn samt Ronneby Folkteater och Blekinge Convention Center i Ronneby. SPÄNNANDE MUSEUM och kulturhistoriska platser finns det gott om i våra kommuner. Ett bra förstastopp är Blekinge Museum i världsarvsstaden Karlskrona, där du får lära dig mer om länets historia, rötter och rika kustkultur. Sommartid är den vackra museigården spelplats för

en mängd konserter och evenemang. Om du är nyfiken på den svenska marinens historia, och är kvar i Karlskrona, bör du bege dig ut till ön Stumholmen. Här väntar det prisbelönta Marinmuseum med äkta krigsfartyg, flerhundraåriga galjonsfigurer, världsunika modeller och en undervattenstunnel med ett riktigt skeppsvrak. Du kan även uppleva livet som marinsoldat under det kalla kriget ombord på ubåten HMS Neptun. Tips på ännu fler sevärda museer hittar du längre fram i magasinet. DEN KONST- OCH hantverksintresserade får inte missa att utforska all kreativitet som ryms i Blekinges alla ateljéer, gallerier och utställningslokaler. Ett axplock av länets duktiga konstnärer, skulptörer och keramiker kan upplevas på nära håll under Konstrundan i maj, då ett 50-tal artister öppnar upp sina ateljéer för besökare.

Spännande museum och kulturhistoriska platser finns det gott om. Hos Kulturcentrum i Ronneby finns bl.a. en av södra Sveriges största konsthallar med utställningar, föreläsningar och allehanda underhållning. Befinner du dig i Karlshamn är Konsthallen väl värt ett besök. Hallen ligger i det gemytliga Kulturkvarteret, vars charmiga miljöer och byggnader är en upplevelse i sig.

FESTIVALCHECKLISTA Blekinge Konstrunda 6–7 maj, hela länet – Besök ett 50-tal konstnärer i deras egna ateljéer. Sweden Rock Festival 7–10 juni, Norje – Klassisk rockfest i dagarna fyra. Nässelfrossa 25 juni – 2 juli, Olofström – Kulturfestival med temat ”Världens klimat – Vår miljö”. Killebom Sölvesborgsfestivalen 5–9 juli, Sölvesborg – Med bl.a. underhållning, hantverk och marknader. Tosia Bonnada’n 7–9 juli, Ronneby centrum – En av Sveriges största marknader. Smygstart med Familjefesten 6 juli. Hasslöfestivalen 13–15 juli, Hasslö, Karlskrona – Unik musikfestival mitt i skärgården. Östersjöfestivalen 19–22 juli, Karlshamn – Folkfest i jätteformat. Diggiloo 28 juli Ronneby Brunnspark. Karlskrona Skärgårdsfest 1–6 augusti, Karlskrona – Världsarvets historia möter musik, puls och folkliv. Hällevik Tradjazzfestival 10–13 augusti, Hällevik – Årets måste för jazzälskaren. Kulturnatten 7 oktober, Karlshamn – Centrum fylls av teater, musik och kultur.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 7


Folkfest – i kolossalformat

Sedan 50 år tillbaks är vecka 29 ett heligt datum för nöjestörstande Blekingebor och besökare. Då går nämligen en av landets största gratisfestivaler av stapeln inne i Karlshamn – Östersjöfestivalen. Gör er redo för en folkfest i dagarna fyra! TEXT: Pål Johansson

K

ARLSHAMN BALTIC Festival, mer känd som Östersjöfestivalen, har vuxit till att bli en av landets största gratisfestivaler som under de senaste åren besökts av närmare en kvarts miljon människor. Under de fyra festivaldagarna fylls stadens gator och torg av musik och mat från världens alla hörn, kulturella evenemang och tusentals festglada i alla åldrar. ALLT BÖRJADE SOM en liten blygsam sommarunderhållning nere i Vägga fiskehamn i slutet av 1960-talet. Men i takt med att intresset för arrangemanget växte flyttade man redan efter några år in till stadens centrum där festligheterna fick chansen att blomma ut på riktigt. Namnet Östersjöfestivalen föddes 1967 och sedan dess har det lilla sommarnöjet sakta men säkert vuxit till en hederlig folkfest. Ett besök i Karlshamn under denna julivecka har blivit en sann semestertradition för människor från både när och fjärran. HUVUDINGREDIENSEN i festivalanrättningen är musiken. Från små och stora scener strömmar alltifrån skön jazz, blues och folkmusik till svängig pop, rock och house. Här finns möjlighet att uppleva såväl lokala akter som världsberömda artister och band. Årets artister på onsdagskvällen är Magnus Uggla, Faråker och De Vet Du. EN AV NYHETERNA till årets festival är Smakfesten, som är en mötesplats för matälskare där du kan smaka, njuta, uppleva och köpa med dig en bit av den fantastiska småskaliga matkulturen som finns i Blekinge, men även läckerheter från hela regionen och våra baltiska grannländer. Smakfesten kommer bjuda på smakupplevelser, matinspiration, kockdueller och underhållning till den goda maten. En

8 | VISITBLEKINGE.SE

Huvudingrediensen i festivalanrättningen är musiken. smakfest för både producent och konsument som genomsyras av kvalitet, genuinitet och kärlek till maten och miljön. NÅGOT DU INTE bör missa under veckan är den färgsprakande och pulserande festivalparad som rullar längs stadens mysiga gator under torsdagskvällen och förvandlar Karlshamn till ett Rio i miniatyr. En god portion karnevalstämning, sambatoner och dans utlovas. Som om inte ovanstående vore nog bjuder Östersjöfestivalen på mängder av annat skoj för gammal som ung. I nöjesområdet kan du testa på någon av de häftiga tivoliattraktionerna, prova lyckan i tombolan eller mumsa sockervadd och popcorn. En något lugnare men ack så rafflande festivaltradition är Ärtsoppe-

seglingen där ett tjugotal hugade sjöbusar gör upp i olika race med klassiska Blekingeekor. Om skinande veteranbilar är din melodi bör du bege dig ned till Östra piren där utställningen Carlshamn Classic Car anordnas för sjuttonde gången. Här kan du flanera runt och njuta av omkring 200 bilar från 1920-talet och framåt. Om du därtill lägger marknad, loppis och Kulturkvarterens rika program av teater, dans, konst och hantverk så får du lite av allt spännande som Östersjöfestivalen har att erbjuda.

Läs mer om årets program och utbud på ostersjofestivalen.se eller på festivalens Facebook-sida.


Foto: Pelle Ohlsson

10-13 augusti

Hällevik Tradjazzfestival UNDER TRE DAGAR förvandlas det gamla fiskeläget i Hällevik till en jazzfestival i världsklass. Längst ut på Listerlandet samlas varje år tusentals musikälskare för att besöka Hällevik Tradjazzfestival. Över 20 band spelar under den tre dagar långa festivalen, där extra fokus ligger på att lyfta fram unga musiker. Precis som tidigare år kommer det bjudas på både svensk och utländsk jazz. Med det öppna havet som fond är det en musikupplevelse utöver det vanliga.

Foto: Anders Olsson

DET GAMLA vattentornet i Nättrabys gamla Ekbacke är numer bygdens enda glashytta. I det spektakulära Glastornet tillåts du att fascineras av Malin Menas passionerade konst i allt från skira bruksföremål till vackra utsmyckningar. Du som vill uppleva mer än den välfyllda butiken och lummiga trädgården är välkommen in i hyttan för att ta del av skapandet på nära håll. Prova på glasblåsning under en helg, på födelsedagen eller skräddarsy en upplevelse tillsammans med vännerna.

Foto: Marie Pettersson

Glasklara konstverk

Nordens rockfest #1

FÖR 26:E GÅNGEN intas Blekinge av Skandinaviens största hårdrocksfestival – Sweden Rock. Under fyra dagar bjuder festivalen på 80 band i världsklass och en fantastisk gemenskap. Detta är en av de stora anledningarna till att många av de 33 000 besökarna kommer tillbaka år efter år. – Man trivs hos oss, det

är höjdpunkten på året för många av våra besökare. Vi har blivit som en enda stor hårdrocksfamilj, säger Sofia Lindqvist Lacinai pressansvarig på Sweden Rock. Utöver en magisk stämning bjuder årets line-up på band som In Flames, Aerosmith, Alter Bridge och Sator.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 9


Shellback – Karlshamns nya ambassadör

ÅR 2002 UTSÅGS Karlshamns första ambassadör. Då var det världsmästarinnan i simning, Emma Igelström som blev utsedd till en god marknadsförare av kommunen. I fjol blev det ingen mindre än Karlshamnssonen Johan ”Shellback” Schuster som tog emot utmärkelsen. Den numera världsberömda musikproducenten och låtskri-

varens musikaliska resa började i Karlshamns musikkår där han som 13-åring tog de första stegen mot de många prestigefyllda Billboardettor han uppnått i dag. Johan återvänder ofta till sin barndomsstad som han månat mycket om under åren, bland annat genom att stödja den ideella föreningen Musikforum.

Hästar & konst DEN GAMLA SKOLBYGGNADEN i Edestad fick nytt liv när konstnären Susanne Demåne hittade dit. I hennes studio och ateljé kan du betrakta färgstarka målningar, emaljeringar och inte minst de många träskulpturer som hon skapar med motorsåg. Här arrangeras inspirationsdagar, skräddarsydda upplevelser och kurser i såväl måleri som skulptering. En fin dag kan du även ta en promenad i trädgårdens skulpturpark, ta en fika i Drömcaféet eller boka in ditt sällskap för att se Susanne och hennes hästar i frihetsdressyr.

Foto: Magdalena Caris

Foto: Magdalena Caris

Roadtrip med konsten i fokus

Foto: Marie Petersson

ATT BEGE SIG ut på vägarna och besöka länets konstnärer har vuxit till att bli en fin vårtradition som årligen lockar tusentals nyfikna besökare. Under Blekinge Konstrunda den första helgen i maj öppnar målare, grafiker, tecknare, keramiker, smeder, skulptörer samt glas- och textilkonstnärer över hela länet upp sina ateljéer. Här kan du botanisera bland mängder av spännande stilar och formspråk och hitta dina favoriter bland de omkring 50 deltagarna. På Kulturcentrum i Ronneby hittar du dessutom en samlingsutställning med alster från samtliga konstnärer. Håll utkik efter Konstrundans grönröda vimpel efter vägarna. Läs mer om årets utställare på konstrundaniblekinge.se.

10 | VISITBLEKINGE.SE


Museum i Blekinge

Ronneby museer Möllebackagården, Risanäs Skolmuseum, Ekholms Fotoateljé i Kallinge & Massmanska kvarnen.

Det här är bara några av alla museer i Blekinge! Hitta fler på: museumiblekinge.se.

Olofströms museum

Karlshamns museum

Blekinge Sjöfartsmuseum

Blekinge museum

Saxemara båtvarv

Vinkelgatan 8, Karlshamn karlshamnsmuseum.se

Borgmästaregatan 21, Karlskrona blekingemuseum.se

Pukaviksvägen 187, Olofström Hembygd.se/olofstrom

Drottninggatan 7, Karlshamn sjofartsmuseum.se

Varvsvägen 20, Ronneby nyströms.se

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 11


Barnsligt roliga

FAMILJEÄVENTYR TEXT: Pål Johansson

På många sätt är Blekinge som en gigantisk lekplats med något för både små och större barn. Välkommen in i en värld full av fartfyllda vattenlekar, lärorika museiturer, spännande utflykter och klappvänliga djur.

D

IN STÖRSTA UTMANING inför vistelsen i Blekinge är troligtvis vilka av alla roliga aktiviteter och utflyktsmål du ska välja – om du nu inte siktar på att beta av samtliga. Här finns verkligen allt från de lugna familjeaktiviteterna till de hisnande actionäventyren. Alla ger mersmak och biter sig fast i minnet. ETT BRA FÖRSTA STOPP är Kreativum i Karlshamn – anläggningen för kreativa upptäcktsfärder och kittlande, lärorika utmaningar som triggar alla dina sinnen. Ett kul sätt att lära dig mer om allt från djur och natur till solsystemet och din egen reaktionsförmåga. Här kan du även utforska uteparken Kreapark i Mieån där du bland annat kan åka flotte och krypa i tunnel. INNE HOS GRANNEN Blekinge Exotiska Värld har du chansen att träffa Lejonkungen-surikaten Timons släktingar och ett 80-tal andra exotiska djurarter. Här hittar du bland annat världens minsta apa; dvärgsilkesapan, samt mer eller mindre läskiga ormar och kräldjur. Ännu fler vilda djur finns hos Eriksberg Vilt & Natur, där ni kan smyga er ut på safari i de vackra lövskogarna. Passa även på att ta en tur i linbanan eller se vem som klarar klätterväggen innan det är dags att runda av dagens äventyr. ÄR DU MER SUGEN på att studsa runt i en gigantisk hoppborg, svinga dig i klätterställningar eller leka loss i Vattenlandet är Barnens Gård i Karlskrona utflyktsmålet med stort U. Här kan du även ta en tur med hölasset,

12 | VISITBLEKINGE.SE

klappa gårdens mysiga djur och utmana mamma och pappa på prickkastning i dasshål. Skitkul för alla med barnasinnet kvar! Ett annat utflyktsmål för den med spring i benen är Storlekplatsen i Olofström – en lekplats sprängfylld av avancerad lekutrustning för små och stora barn. Vid Snäckebacken i Ronneby invigs i maj kommunens största lekplats med mängder av skoj. Så packa pappas kappsäck med picknick och bege er hit. Gassar solen från en molnfri himmel finns egentligen bara ett alternativ – svalkande bad och vattenlek. Välj och vraka och leta upp er egen favoritstrand längs kusten och alla sjöar eller bege er till den gamla kurorten Ronneby Brunn och dess fartfyllda äventyrsbad och avslappnande spabehandlingar. DEN VETGIRIGE HISTORIEFANTASTEN har en hel del spännande att utforska. Bege er tillbaks i tiden och lär er mer om länets historia på Blekinge Museum och gå ombord på gamla krigsfartyg och den häftiga ubåten HMS Neptun på Marinmuseum. Det sistnämnda utsågs så sent som 2015 till ”Årets museum” och är en guldgruva för alla som är intresserade av den svenska marinens händelserika historia. Fler intresseväckande museum och utflyktsmål hittar ni i länets samtliga kommuner. Det är bara att börja botanisera och låta dagsformen avgöra vart ni ska styra kosan. Hitta dina favoriter på visitblekinge.se.


Här finns verkligen allt från de lugna familjeaktiviteterna till de hisnande actionäventyren.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 13


Välbefinnande Sedan 1705

TEXT: Pål Johansson

Ronneby Brunn är en av landets mest anrika kurorter med en minst sagt rik historia. Följ med på en hälsobringande resa från 1700-talets början till dagens mångsidiga anläggning.

V

I BÖRJAR RESAN med att bege oss drygt 300 år tillbaka i tiden. Redan år 1705 upptäcktes den källa som snart kom att locka människor från både Sverige och grannländerna för att dricka och njuta av det mineralrika vattnets hälsobringande egenskaper. Dessa surbrunnars kolsyrehaltiga och järnrika droppar troddes nämligen bota de flesta krämpor och åkommor och göra gott för både kropp och själ. TRENDEN ATT DRICKA brunn höll i sig i över 200 år, societeten älskade anläggningen och Ronneby Brunn var i slutet av 1870-talet landets mest besökta kurort. Det var också under samma period som den vackra Brunnsparken och Brunnsskogen anlades och anläggningens villor, restauranger och badhus byggdes. Tjugo år senare stod även det pampiga brunnshotellet, tillika norra Europas största träbyggnad, klart att ta emot sina första gäster. Hotellet fick uppleva både brunnslivets blomstring runt sekelskiftet och dess fall på 1920-talet. 1959 brann det tragiskt ned till grunden och ersattes av ett ultramodernt kongress- och rekreationscenter. Genom åren har såväl byggnader som park genomgått omfattande restauration och renovering. Som en följd av det nyväckta intresset för kurortsbesök invigdes i början av 2000-talet den moderna spa-anläggningen, som en oas mitt i hotellet. En ny kurortsepok var påbörjad. RONNEBY BRUNNSPARK HAR fått en lång rad utmärkelser, bland annat som Sveriges vackraste och mest inspirerande park samt Europas fjärde vackraste park. Och du behöver inte vara botaniker för att uppskatta parkens fem olika delar: Doftträdgården, Japanska trädgården, Rhododendronberget, Rosenträdgården

14 | VISITBLEKINGE.SE

och Vårträdgården. Förutom en enorm blomsterprakt bjuder de lummiga omgivningarna och dammarna även på ett rikt fågelliv och välbehövlig rekreation från en stressig vardag. RONNEBY BRUNN ÄR i dag en av sydöstra Sveriges största resortanläggningar som erbjuder både nöje, konferens och avkoppling. Förutom avslappnande spabehandlingar har anläggningen även sex tennisbanor, minigolf och en restaurang, där välsmakande middagar övergår i show, musik och dans. Den golfintresserade kan välja mellan hela 11 banor inom en 45 minutersradie, varav den närmaste ligger endast 500 meter bort. Intill Ronneby Brunn hittar du även äventyrsbadet Brunnsbadet som erbjuder allt från roliga vatten-

rutschbanor och lagun till vattenmassage och strömkanal. Men Brunnsparken är inte enbart ett omtyckt utflyktsmål under sommarmånaderna. Även under resten av året är parken väl värt ett besök för en joggingtur eller promenad med de vackra gamla byggnaderna och stora grönområdena som fond. Är du sugen på vintagefynd bör du bege dig till parken under vår, sommar och höst då flera olika välbesökta loppmarknader äger rum. I parken anordnas dessutom flera olika evenemang och utställningar under året, exempelvis hundutställning och Nostalgia Festival, ett mecka för veteranbilsälskaren. Läs mer på ronnebybrunn.se, visitronneby.se och visitblekinge.se.


Välkommen in i en exotisk värld Det finns en hel djungel av djur och växter att upptäcka på Blekinge Exotiska Värld. Få svar på frågor som vad en surikat äter och vilken som är störst av sporrsköldpaddan och de egyptiska landsköldpaddorna. DET 500 KVADRATMETER stora tropikariet är uppdelat efter fem världsdelar, var och en fylld med djur och växter som är typiska för biotopen. I Afrikadelen bor djur som egyptiska landsköldpaddor och de nyfikna surikaterna. Se australiensiska vattenvaraner och ametistpytonorm i Oceanien. Inne i Sydamerika vandrar du runt bland primater som hoppar mellan grenarna samtidigt

som sköldpaddor kryper fram på marken. I Asiendelen bor en 3,5 meter lång tigerpytonorm och i Nordamerika finns kräldjur som diamantskallerorm och skorpiongiftödla. Har du tur kommer du lagom till att någon av djurskötarna ska dela ut mellanmål till djuren. Blekinge Exotiska Värld ligger granne med Kreativum Science Center och det finns möjlighet att köpa kombibiljetter.

Kreativ upptäcktsfärd När svensk sommar bjuder på regn för femte dagen i rad finns räddningen på Kreativum Science Center. Med över 170 prova-på-stationer spridda över 2 000 kvadratmeter finns det nog att upptäcka för en hel dag.

HUSET ÄR UPPDELAT i flera upptäckartorg: Kreaficum bjuder på något för smaksinnet och Kreaffären är fylld med kluriga saker. Om vädret spricker upp finns Kreapark – en upptäckarvärld fördelad på en ö och halvö i Mieån. Lek med fontänerna, svinga i resonansgungan och ta dig igenom inte-röra-marken-banan. Eller tävla om vem

som kan blåsa den största såpbubblan. Direkt utanför Kreativum står ett Viggenplan som du är välkommen att provsitta, och strax intill finns energistationer där du kan experimentera med sol- och vattenenergi. Om du ändå vill ha mer ligger Blekinge Exotiska Värld som är ett litet tropikarium strax intill Kreativum Science Center.

Skoj för he la familjen

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 15


Anta de kluriga utmaningarna

SEMESTER BEHÖVER inte bara betyda lata dagar på stranden. Sätt dina sinnen, din kropp och samarbetsförmåga på prov hos Boda Borg i Karlskrona. Samarbete betyder nämligen allt för att klara sig igenom de många utmaningar du och ditt lag ställs inför i den kluriga anläggningen. Tillsammans tar ni er igenom värld efter värld med olika hinder och svårighetsgrader, utan att veta vad som väntar bakom nästa hörn. Det går på tid och kommer att kräva lika delar muskler som hjärnceller. Vågar du anta utmaningen?

Ingen vanlig lekplats

OM DU OCH BARNEN har vägarna förbi Olofström i sommar är den populära Storlekplatsen värt ett besök. På anläggningen finns massor att upptäcka för de allra minsta och lite större barnen, stora delar av området är även anpassat för rörelsehindrade. Klättra i det populära spindelnätet, svinga dig högt mot skyn i den intilliggande gungavdelningen eller ta en promenad längs den spännande Trollstigen. När det är dags att fylla på energin kan du duka upp för en fikastund i den färgglada Paviljongen som även går att boka för barnkalaset.

16 | VISITBLEKINGE.SE


Ohoj fartygsvänner!

Barnens Gård

Ö

STER OM KARLSKRONA ligger Barnens Gård där barnen kan leka loss i vatten och på land. På gården finns både getter, höns, kaniner och grisar att mysa med, och när ni promenerat runt området kan ni vila benen under en ridtur med gårdens ponnyer. För den badsugna besökaren finns Vattenlandet med flera aktiviteter att välja på i de uppvärmda poolerna, eller vad sägs om att åka badring i Tjurfallet, glida fram på strömmen i Poolfloden eller studsa på hoppkuddsön Bubblan? VÄL UPPE PÅ land igen kan barnen röja i leklandet som erbjuder moderna klassiker som klätterbana och hopphage och lokala favoriter som drängakamp och hölassåkning. Blir ni hungriga står restaurangen redo, där ni kan mumsa på allt ifrån husman till klassisk snabbmat eller passa på att göra er egen pizza. BARNENS GÅRD HAR – trots namnet – något för både stora och små med det bästa inom djur, lek och vatten! Läs mer på barnensgard.se

1752 GRUNDADES modellkammaren i Karlskrona, där modeller till skeppskonstruktioner testades. Över 250 år senare utgör de grunden till Marinmuseum som ligger på Stumholmen och blev utsedd till Årets museum 2015. AKTIVITETERNA PÅ Marinmuseum är många och passar alla åldrar. Den som inte har problem med klaustrofobi kan till exempel se ubåten HMS Neptun från insidan och med alla sinnen uppleva hur livet i ständig krigsberedskap kan kännas. Om du är mer för att känna vinden i håret kan du testa fartygssimulatorn. Här får du prova att köra stora som små fartyg i alla väder från storm till stekande sol under både dag och natt. När du både styrt fartyg och bott i ubåtar kan det kännas skönt att bara vara passagerare. Ta då en titt på robotbåten Västervik som är helt bevarad sedan sin sista resa 1997, beundra supersnabba motortorpedbåten T38 och känn historiens hisnande vingslag från minsveparfartyget Bremön från andra världskriget. Skepp ohoj!

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 17


UPPTÄCK VÅRA APPAR I SOMMAR

UPPTÄCK SKÄRGÅR I BLEKINGE TRÄFFA OSS RUNT OM I BLEKINGE

Annons blekingetrafiken

Upptäck B Sommarkortet 625 kr! Med Sommarkortet åker du obegränsat mellan 15 juni - 15 augusti med buss, tåg och med vissa båtar. Köp kortet på blekingetrafiken.se, eller hos våra ombud på stationerna, Hemmakväll i Karlskrona och hos Direkten Nöje i Olofström. Sommarkortet säljs även hos våra återförsäljare i Rödeby och Nättraby.

18 | VISITBLEKINGE.SE

Reservation för eventuella ändringar.


Detta uppslag är en annons.

UPPTÄCK BLEKINGE MED SOMMARKORTET UPPTÄCK BUSSEN TILL FESTIVALEN

RDEN

Annons blekingetrafiken

Blekinge i sommar! Vi tar dig ut i skärgården!

Extra mycket trafik!

Åk med till Hanö eller öarna i Karlshamns

Vi kör extra mycket till bland annat

skärgård, färdas längs Ronnebyån eller

Lövmarknaden, Tosia, Hasslöfestiva-

upptäck Karlskronas solvarma klippor.

len, Östersjöfestivalen, Killebom och

Biljett köper du enklast ombord. Med Sommarkortet kan du åka Sturköpendeln och i Ronnebys skärgårdstrafik.

Skärgårdsfesten. Sök och köp din resa i våra appar! Vårt Crew finns på alla större evenemang. Tävla och vinn fina priser, köp och ladda Resekort. Vi ses!

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 19


Fiskeparadiset Bleking e

Oavsett om du är på jakt efter storgäddan, bara vill svinga spöet under några lata semesterdagar eller ta upp kampen med världens största laxar och havsöringar så har vårt landskap lösningen. God fiskelycka, eller skitfiske som det heter! Text: Pål Johansson

20 | VISITBLEKINGE.SE


D

et finns många möjligheter att få sitt lystmäte vid något av Blekinges alla fiskevatten. I den storslagna naturen väntar en välfylld mix av vattendrag för de flesta smaker. Här finns kusten med sitt högklassiga gäddfiske, lugna insjöar och åar med varierande fiske och, förstås, Mörrumsåns världsberömda öringsoch laxfiske som en glänsande krona på verket. NYFIKEN NYBÖRJARE eller inbiten veteran spelar ingen roll. Behöver du en hjälpande hand, matnyttiga tips på utrustning, teknik eller var och när du ska fiska finns en uppsjö av kunniga instruktörer som erbjuder guidade turer. Ett perfekt sätt att utveckla sitt fiske och öka chansen till napp. Kanske vill du prova på flugfiskandets ädla konst eller uppleva kajakfiskets spänning för första gången. Det sistnämnda är en svårslagen fiskeform där du smyger dig rätt in i händelsernas centrum, ofta

beväpnad med ett flugfiskespö och några noga utvalda gädd- eller havsöringsflugor. KARLSKRONAS SKÄRGÅRD ÄR lite av ett mecka för gäddentusiasten. Har du nån gång krokat en ”Blekingekrokodil” som passerat den magiska 10-kilosgränsen förstår du säkert varför. Gäddpopulationen är riklig och från vår till höst flockas sportfiskare bland mellan- och ytterskärgårdens grynnor, öar och djupkanter. Säsongen avslutas med den välbesökta Blekinge Gäddfestival i oktober, då några av landets vassaste fisketeam gör upp om den åtråvärda trofén. Fjolårets resultatlista med 25 fiskar över en meter ger en hint om vad som göms under ytan. FÖRETAGEN SOM ERBJUDER olika prisvärda fiskepaket är många. Kombinera fiske med bra boende, matupplevelser i toppklass och diverse aktiviteter efter just dina önskemål och krav. Välkommen till ett väldukat smörgåsbord med fisk i fokus.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 21


Laxfiske i absolut världsklass Säg Mörrumsån till valfri sportfiskare och hen kommer få något drömskt i blicken. Det är ingen slump att den strax över 18 mil långa ån klassas som ett av världens bästa och mest välkända laxvatten. Välkommen till Mörrumsåns Kronolaxfiske! Text: Pål Johansson

T

RADITIONEN AV LAX- och havsöringsfiske i Mörrum sträcker sig ända tillbaks till 1200-talet och de åtråvärda ädelfiskarna har genom åren fångats med allt från ljuster till garn och håv. Sedan 1941 är endast sportfiske med flug- och spinnspö til�låtet. Mellan den sista fredagen i mars och sista september varje år samlar Mörrums Kronolaxfiske tusentals förväntansfulla sportfiskare från i stort sett hela jordklotet. DET SPELAR EGENTLIGEN inte så stor roll om du är en inbiten och erfaren storfiskare eller svingar spöet för första gången. Förutsättningarna att få en svårslagen fiskeupplevelse som slår det mesta är mycket goda. Året bjuder också på olika utmanade fiske, beroende på årstid och väderförutsättningar – från vårens ”enkla” fiske med mängder av huggvillig fisk, via det tuffare blanklaxfisket i maj och utmanande sommarfisket då fisken är mer svårflirtad till det sköna och varierande höstfisket. FISKEUPPLEVELSEN VARIERAR också beroende på vilken sträcka du väljer av pool 1–32 i söder till Vittskövle, Knaggalid och Härnäsområdet längre norrut. Områden med natursköna omgivningar, vacker ek- och

22 | VISITBLEKINGE.SE

bokskog, öppna åkermarker och strida forsar. Fiskekort gäller under hela året och ett hänsynsfullt fiske där de fastställda reglerna efterlevs är en självklarhet. Du hittar vilka regler och minimimått som gäller på morrum.com.

MÖRRUMS KRONOLAXFISKE I SIFFROR 250 000 besökare per år gör Mörrumsån till ett av länets största turistmål. 26,72 kg vägde den största spöfångade laxen i Mörrumsån. 85 % av den fångade fisken återutsätts. 121 laxar landades under en junihelg 1991. 50 cm är minimimåttet för lax och havsöring.

I OCH MED ATT Mörrumsån samlar några av världens mest storväxta laxar och havsöringar, gäller det att ha utrustning anpassad därefter. Vattenföring, väder och temperatur är andra kriterier du bör ha i åtanke vid valet av spö, lina och fluga eller drag. Behöver du lite extra assistans finns erfarna guider på plats, som kan bokas från några timmar till flera dagar. Självklart kan du även hyra eller uppdatera utrustningen om så önskas. MEN MÖRRUMS KRONOLAXFISKE kan vara en minnesvärd upplevelse även för dig som inte är sportfiskare. Vackert beläget vid Kungsforsen inne i centrala Mörrum ligger Laxens Hus, där du förutom sportfiskekontoret och den välfyllda fiskeshopen hittar en restaurang samt utställningen om laxens liv och fiskets historia. Eller varför inte bara promenera runt på området och bevittna action på nära håll när sportfiskarna gör upp med vattnets giganter?


Foto: Joakim Lenell

Vandra längs Mörrumsån MÖRRUMSÅN KAN MED fördel upplevas på andra sätt än med vadarstövlar och fiskespö. Du kan exempelvis göra din egen laxvandring till fots. Den 30 kilometer långa Laxaleden sträcker sig mellan Elleholm i söder till Hovmansbygd i norr. Vandringsleden följer Mörrumsåns brusande framfart genom den vackra blekingska naturen, bland frodig skogsbygd

och grönskande åkrar. Här följer du den blåmarkerade leden, tittar på förväntansfulla sportfiskare och tar del av de 101 informationstavlorna som berättar om platsens historia och kulturen som format människornas liv längs ån. Ladda ner appen ”Vandra i Karlshamn” för mer information om leden.

Läger för framtida storfiskare UNDER VECKA 44, när höstvindarna biter så där extra skönt i kinderna är det dags för ABU Garcias 10-årsjubilerande Gäddläger i Järnavik. Då samlas fiskeintresserade och höstlovsfirande 13–17-åringar från hela landet för att följa med erfarna guider ut på jakt efter skärgårdens storvuxna gammelgäddor. Under lägret får deltagarna prova på och lära sig olika fiske-

tekniker och metoder samt allt som kan vara bra att kunna om båtar och sjövett. Inga förkunskaper behövs, allt som krävs är att du är medlem i Sportfiskarna eller Unga Sportfiskare. Lärorika och fantastiskt roliga dagar fyllda av glada skratt och mängder av fisk. Läs mer på sportfiskarna.se.

Se åren rulla förbi SVÄNGSTA, STRAX NORR om Karlshamn, blev i slutet av 1800-talet känt för sina fickur. I Halda Fickursfabrik tillverkades världsberömda och prisbelönta små klockor och taxametrar fram till 1921, då företagets maskiner och lager togs över av AB Urfabriken (ABU).

1941 lanserades den första spinnrullen ”Record”. Verksamheten styrdes 20 år senare in på ett nytt område som kom att göra fabriken i Svängsta minst lika känd – sportfiskeutrustning. 1941 lanserades den första spinnrullen ”Record”, och sedan dess har åtskilliga klassiska rullmodeller som Ambassadeur och Cardinal sett dagens ljus. Samtliga plus mycket annat spännande finns att beskåda vid ABU-museet, som rankas som ett av landets finaste industrimuseer.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 23


Årets hetaste fisketävlingar

Fånga gammelgäddan!

PÅ ÖN SENOREN i Karlskrona skärgård, precis intill Möcklösundsbron, ligger den mångsidiga fiskecampen PikeStrike Sweden. Här mitt i Europas bästa gäddfiskevatten erbjuder företaget en lång rad olika sportfiskepaket, guidade turer samt uthyrning av båtar och kajaker. Här kan du kombinera boende i bekväma sjöbodar eller skärgårdshus med spännande fiske i fullt utrustade motorbåtar. Eller varför inte testa kajakfiske – en svårslagen fiskeform i skärgårdens grunda och steniga vatten? Ett bra alternativ för funktionsnedsatta eller till sommarens fester och event är företagets 26 kvm stora, motordrivna aluminiumflotte.

24 | VISITBLEKINGE.SE

Foto: Tony Forsberg

Gäddjakt i Karlskrona skärgård

ÄR DET DAGS att ta ditt fiske till en ny nivå och göra upp med några av landets bästa sportfiskare? Fiskeåret 2017 bjuder på flera riktigt högklassiga tävlingar i Blekinges vatten. Vinterns pimpeltävlingar följs upp av startskottet på våren, Blekinge Havsöringsfestival, som avgörs utmed hela kuststräckan den 9 april. Maj bjuder på bland annat Kanalmete i Norje kanal (1 maj) samt den första av två Gäddjakter i Halen (6 maj & 14 oktober). För den som är ute efter havets glupska monster utgör hösten ett smörgåsbord av fina tävlingar som 20-årsjubilerande Blekinge Gäddfestival, Karlskrona Pike Tournament samt en deltävling i Sportfish Masters (SM i gädda).


Ett av Blekinges smultronställen! Säg Mörrums Kronolaxfiske och sportfiskare världen över tänker på storvuxen lax och havsöring. Inte konstigt, eftersom man dragit upp bjässar här sedan 1231. Numera erbjuds också kurser och guidning i fiske, kastteknik och flugbindning. I Laxens Hus kan du uppleva laxens och havsöringens liv, Mörrumsfiskets historia och ett stort akvarium med många av Mörrumsåns fiskarter. Ett utflyktsmål även för den som inte fiskar. Konferenslokal finns för uthyrning. Öppet: 1/3 – 30/9 Månd-lörd 9–17 Sönd. 10–15

Mörrums Kronolaxfiske

www.morrum.com eller 0454-501 23

Great fishing stories since 1231

Foto: Per-Åke Persson

Kungsforsen Lunchrestaurang • Catering • Pub • Företagsevent Välkommen till vår vackra lunchrestaurang i hjärtat av Mörrum alldeles intill den forsande ån och Laxens Hus. Mi t t i Ble k inge

Vi serverar Lunchbuffé och á la carte alla dagar under säsongen. Bordsbest. 0454-513 31, 0708-171 891

www.kungsforsen.se

Olofströms Kanotcentral

Besök Blekinges vackra skärgård Vi erbjuder flera olika typer av boende, konferensmöjligheter, naturnära aktiviteter som t ex fiske, kajakpaddling, turridning, båtturer, cykel- och vandringsleder och fågelskådning.

Järnaviks Camping

Campingplats, stugor, restaurang, affär, minigolf, direktbokning www.jarnavikscamping.se

All Fly Mörrum AB Pensionat Järnavik

Laxens Hus

Boende, konferens, event, café och cyklar

VILL DU UPPTÄCKA BLEKINGE från vattnet? Gör ett besök www.pensionatjarnavik.se 375järnavik 30 Mörrum FB- pensionat hos Olofströms Kanotcentral! Här kan du hyra kanot och upptel: +46(0)723-640228 leva det de själva kallar södra Sveriges sista vildmark. Starta +46 (0)454 507 10 Butiken för alla sportfiskare TheHalen ultimate shop for all anglers Paddelkompaniet färden i Olofström största –insjö och uppButikenoch förBlekinges alla sportfiskare – The ultimate shop for all anglers Kajaker, kanoter, kurser, paket Webshop & fiskegrejor – Knowledge & fishing tackle täck pärlor somKunskap Halens naturreservat och ekopark Raslången. www.paddelkompaniet.se Kunskap & fiskegejor – Knowledge & fishing tackle www.fiskeshopen.com Garnanäs Sportfiskecamp På Kanotcentralen finns allt som behövs för resan, till exempel Öppet året om – Open all year round Svalemåla Stugor Fiske, båtar, stugor, jakt, kanot, kajak, paddlar, spade, tält, kartor och liggunderlag. Och Stugor, fiske, båtar, cyklar lägenheter, konferens www.svalemala.se www.fishingcamp.se självklart är säkerheten i fokus för alla – det finns flytvästar för både människa och hund! www.jarnavik.se Läs mer på halenkanot.com

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 25


Riksväg/National trunk road Länsväg/Other main road Allmän väg/Public highway

F Nominerade till Stora Turismpriset 2016

Brokamåla Gård

ÖR DIG SOM söker tystnad och friluftsupplevelse på samma gång är Brokamåla den rätta platsen. Gården är ett populärt konferensmål och unik i sitt erbjudande, allt i ett fantastiskt läge präglat av skog och vatten. Med 30 olika sjöar inom en mils radie är Brokamåla det självklara stället för dig som vill prova på friluftsliv med både äventyr och harmoni. EXEMPELVIS KAN DU ta med dig kollegorna på en oförglömlig aktivitetskonferens där ni avslutar dagen med en god trerättersmiddag och vedeldat bastubad. Här finns möjlighet att ta jägarexamen med både teori och praktik, vilket gör att Brokamålas intensivkurs blir den perfekta teambuildingen. Eller varför inte samla ihop kompisgänget och prova lerduveskytte eller testa äventyrsbanan? PÅ BROKAMÅLA GÅRD finns det bästa för dig som inte vill åka flera mil för att ha roligt och samtidigt koppla av. Eller som ägaren Lars uttrycker det: – Du får en känsla av att du är ”in the middle of nowhere” fast du inte ens är så långt bort från samhället att pizzan hinner kallna. brokamala.se

26 | VISITBLEKINGE.SE


T U R I S T K A R T A N

blekinge

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 27


OlOFSTRÖM

kARlSHAMn

SÖlveSbORg

ROnnebY

28 | VISITBLEKINGE.SE


kARlSkROnA

NYHETSBREV Ta del av senaste nytt genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Detta gör du enkelt på: visitblekinge.se

FÖLJ OSS I SOCiAlA MediER

KONTAKTA OSS Visit Blekinge Christopher Schrödersgatan 9 374 36 Karlshamn info@visitblekinge.se visitblekinge.se

ALLT FÖR DIN VISTELSE

bOKA DIN RESA PÅ:

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 29


Sjukhus/Vårdcentral/ Hospital/Health centre Turistbyrå/Tourist information

Sevärdhet/Site of interest

Busstation/Bus station

Bad/Bathing

Kyrka/Church

Hotell/Hotel

Båttrafik/Boat traffic

Teater/Theatre

Världsarvsområde/ World heritage area Polis/Police office

Vandrarhem/Youth hostel

Färja/Ferry

Badplats tempererat/ Bathing temperate Motionsspår/Jogging track

Stugby/Holiday village/cottage

Vandringsled/Walking track

Golfbana/Golf course

Post/Post office

Camping/Camping site

Cykelled/Biking rout

Fiske/Fishing

Apotek/Pharmacy

Flygplats/Airport

Rastplats/Layby

Systembolag/Liquor store

Museum/Museum

Småbåtshamn/Marina

Naturreservat/Nature reserve

Parkering/Parking

Bibliotek/Library

Järnvägsstation/Railway station

Sportanläggning/Sports ground

Ishall/Ice rink

30 | VISITBLEKINGE.SE

Ridanläggning/ Riding ground Skidspår/Ski track Travbana/ Racetrack

viSiTblekinge.Se

Vandringsled/ Walking track Blekingeleden/ The Blekinge track

Riksväg/National trunk road Länsväg/Other main road

Cykelled/Biking rout

Allmän väg/Public highway

Utvandrarleden/ The Emigrate track Färja/Båttrafik/ Ferry/Boat traffic Naturreservatsgräns/ Nature reserve Europaväg/ European highway

Järnväg/Railway Länsgräns/ County border Industriområde/ Industrial area Tätort/Locality


Ett Science Center som väcker upptäckarglädje Lek och utforska över 170 spännande upptäckarstationer. Besök vår utomhusoas Kreapark, perfekt för en picknick. Ta en fika i vårt café Kreaficum eller hitta kluriga saker i Kreaffären.

Kombinera mera! Passa på att besöka Blekinge Exotiska Värld som ligger precis intill. Kombinationsbiljett köper du på Kreativum.

Välkommen till Kreativum – upptäckter för hela familjen!

Strömmavägen 28, Karlshamn www.kreativum.se • Tel. 0454 303360

Miljön på Ronneby Airport På Swedavia bestämde vi oss tidigt för att bli riktigt duktiga på miljöfrågor inom vårt ansvarsområde, det vill säga att driva flygplatser. Idag är vi en internationell förebild när det gäller att utveckla klimatsmarta flygplatser, samtidigt som vi söker miljösamarbeten utanför vår verksamhet, till exempel med flygbranschen.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 31


Hurtiga Blekinge

En aktiv livsstil kräver en aktiv semester. Medan vissa söker avslappning på stranden eller i hängmattan lockas andra av fysiska utmaningar på cykelsadeln, i kajaken eller till fots. Tillhör du dem som vill aktiveras följer här några sidor fullmatade med tips. TEXT: Pål Johansson

32 | VISITBLEKINGE.SE


F

ÖR MÅNGA ÄR LÖPARSKOR, vandringskängor, cykel och golfbag ett lika självklart inslag i semesterpackningen som badbyxor, solskyddsfaktor och fiskespö. Om destinationen är Blekinge kan vi lova att det finns goda möjligheter att du kommer att få användning för all denna packning om du bara vill. ETT OPTIMALT SÄTT att uppleva vårt vackra landskap är just från cykelsadeln eller till fots. En cykel- eller vandringssemester i Sveriges sydligaste vildmark längs Sydost- eller Blekingeleden blir till fina minnen för livet. Här tar du dig i ett behagligt tempo fram genom grönskande lövskogar, böljande sädesfält och ett variationsrikt kustlandskap. Ta en bensträckare eller fiskepaus vid något idylliskt vattendrag innan du rullar vidare mot dagens utflyktsmål eller nattens härbärge. Ett perfekt sätt att fylla på med spännande upplevelser och samtidigt få motion och mängder av frisk luft på köpet.

Vi garanterar att golfälskaren får sitt lystmäte hos oss. OAVSETT OM DET är den friska luften, det sociala umgänget eller det rafflande spelet som lockar så kan vi garantera att golfälskaren får sitt lystmäte hos oss. Längs Sveriges Golfkust är det aldrig speciellt långt till grönskande fairways och välklippta greener. Här kan du låta humöret avgöra vilken av de åtta banorna du vill spela på. Är det kanske läge för en kuperad eller öppen bana eller faller lotten på en parkbana i vackert lantlig miljö? Valmöjligheterna är många och utmaningarna varierande. I ETT KUSTLANDSKAP som Blekinge är en skön tur med kajak eller kanot nästintill ett måste. I alla fall om du vill uppleva vår vackra skärgård på bästa sätt. Från sittbrunnen i kajaken glider du i harmonisk takt fram mellan kobbar och skär och gör strandhugg vid någon mysig ö för bad och picknick. Tillhör du gruppen som hakat på löpar- och swimruntrenden så kommer inte Blekinge göra dig besviken. Här finns nämligen tävlingarna som är kraftmätande utmaningar för såväl den valpiga nybörjaren som den hårdnackade elitlöparen. Men se till att anmäla dig i tid när du väl bestämt dig – tävlingarna blir fullbokade snabbt.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 33


Foto: Mats Svensson, www.utvecklingoaventyr.se

Magisk cykeltur Tänk dig en nästintill helt bilfri väg i över 27 mil från Växjö i norr, genom Blekinge till Simrishamn i söder. En riktig dröm för cykelturisten. Vi guidar dig genom de strax över sex mil av Sydostleden som slingrar sig genom vårt landskap. Ha en fin tur!

S

TEXT: Pål Johansson

YDOSTLEDEN INVIGDES SÅ sent som i juni Mörrumsån där du med lite flax lyckas kroka cykelsemes2016 och klassas som en av landets bästa cykel- terns godaste måltid. turistleder. På nära 80 procent asfalterade vägar Lyckorusig, mätt och belåten trampar du sedan vidare tar du dig från småländska Växjö, via bland annat åt sydväst. Efter någon mil når du Norje – Sydostledens Karlshamn och Sölvesborg ner till Simrishamn på Öster- absoluta mittpunkt. Här kan du ta en avstickare till den len. Leden är uppdelad på sju etapper på mellan tre till 45 km långa Listerleden, där du cyklar genom Listerlanfem mil, men du väljer självklart var du vill börja och hur dets vackra landskap med grönskande bokskogar, bördilångt du vill cykla. ga fält och öppna vyer. Sväng in till något mysigt fiskrökeri Oavsett var du börjar och hur långt du cyklar kan du eller hamnkrog, njut av ett svalkande dopp vid någon förbereda dig på en fantastisk resa med vastrand eller cykla ner till Listershuvud, ett av rierande naturupplevelser och oförglömliga Sveriges största naturreservat. SYDOSTLEDEN äventyr längs vägen. NÄR DU NÄRMAR dig etappens mål tar du Läs mer om leden och se de olika BESTÄMMER DU DIG för att cykla hela dig först över Europas längsta gång- och cykeletappkartorna på leden på Blekingemark är en bra start Fridabro som förbinder Listerlandet med Sölvessydostleden.se eller fors, på andra sidan Smålandsgränsen. Härborgs stadskärna. Den vackra, 760 meter kontakta turistbyrån i ifrån rullar du den totalt 31 kilometer långa långa Sölvesborgsbron utsågs ifjol till en av exempelvis Karlshamn etappen, från skogsbygd i norr, via mellande mest spektakulära broarna i världen av eller Sölvesborg. bygd runt Svängsta till kustbygd vid målet i tv-kanalen CNN, och är även ett populärt tillhamnstaden Karlshamn. Här kan du välja att håll för förälskade par. Så en liten pusspaus ta en välförtjänt paus och njuta av bad, shopping och kul- kan vara på sin plats om andan faller på. turliv innan du trampar vidare. Etappen har en lätt svårigVäl inne i Sölvesborg kan du fylla på energidepåerna hetsgrad och klaras av på mellan två och fyra timmar, be- på någon restaurang eller café, proviantera i butikerna roende på vilket tempo du vill hålla och hur många stopp och välja mellan en rad olika boendealternativ om det du planerar att göra under resan. är dags att avsluta dagens cykeltur. Ett närliggande utflyktstips är den färgsprakande Fyra årstiders park nere NÄR DET ÄR DAGS att cykla vidare blir nästa slutmål i hamnen. Parken är skapad av den nederländske trädSölvesborg, 32,5 kilometer bort. Även denna etapp är gårdsdesignern Piet Oudolf och bjuder på blomsterprakt lättcyklad och klaras av på mellan två till fyra timmar. oavsett årstid. Eftersom du under denna del av leden passerar MörSedan är det upp till dig om du vill fortsätta resan in i rum kan det vara läge att packa med fiskeutrustningen. Skåne-land eller avsluta den när du når gränsen i Valje, Köp ett fiskekort och prova lyckan i den världsberömda strax väster om Sölvesborg.

34 | VISITBLEKINGE.SE


Ett mecka för alla golfare I HJÄRTAT AV ”Sveriges trädgård”, vackert belägna bland lummiga ekskogar, böljande fält och glittrande hav och sjöar ligger åtta klubbar som tillsammans utgör det som kallas Sveriges Golfkust. Här mitt i det grönskande landskapet är det aldrig långt till omväxlande och utmanande golfspel. Banorna ligger, om inte på ett par välriktade drives, så i alla fall en kort bilresas avstånd. Det gynnsamma och milda klimatet gör även att du på flera banor kan slipa på puttar och bunkerslag året runt. DET ÄR DÄRFÖR inte så konstigt att Blekinges välskötta banor lockar en stor mängd golfentusiaster från hela lan-

Äventyrliga naturturer SÖKER DU LITE extra spänning under din vistelse hos oss är företaget Utveckling o Äventyr något för dig. På företagets olika teambuildande aktiviteter och äventyr guidas såväl företag som privata grupper av kunniga instruktörer i den vackra blekingska naturen och skärgården. Här kan ni bland annat få härliga naturupplevelser från cykelsadeln, kajaken eller till fots, klättra uppför eller fira er nedför höga klippor, testa surfski och bara slappna av med lite korvgrillning framför lägerelden efter en spännande heldag.

det. Välj och vraka bland vackra parkbanor med fantastiska vyer över skogar och skärgård, smala och kluriga banor eller breda och lättare. Här hittar du dessutom några av landets mest klassiska klubbar, som alla borgar för härliga golfupplevelser som du garanterat kommer att längta tillbaka till. Banorna som utgör Sveriges Golfkust är Boa Olofström GK, Carlskrona GK, Karlshamns GK, Leråkra GK, Nicklastorp GK, Ronneby GK, Sölvesborgs GK och Trummenäs GK. Läs mer om banorna, golfpass och paket på sverigesgolfkust.se. Sedan är det bara att pegga upp!

Utmärkt vandring ETT YPPERLIGT SÄTT att uppleva Blekinge är till fots. Avstånden är korta och naturupplevelserna många. Blekingeleden bjuder på en totalt 258 kilometer lång vandring genom landskapets skiftande natur, från Sölvesborg i väst till Bröms i öst. Vandra genom djupa lövskogar och öppna odlingslandskap med betande djur och vila benen vid någon fridfull sjö eller någon av de skärmskydd och rastplatser som finns utplacerade efter leden. Du väljer själv om du har kondition nog att klara av samtliga av den orangemarkerade ledens 12 etapper eller om du nöjer dig med någon enstaka.

ANDRA LEDER FÖR VANDRAREN Hobyleden 18 km Karlsnäsleden 15 km Sölvesborgsleden 8 km Vildmarksleden 60 km

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 35


Kustjagaren ÄR DU MOTIONÄR eller elitidrottare som söker den ultimata utmaningen bör du boka in lördagen den 1 juli. Då arrangeras femte upplagan av Kustjagaren, en drygt 30 km lång prövning över land och hav som ifjol klassades som Sveriges näst bästa swimruntävling. Tävlingen avgörs i par där det gäller att med hjälp av karta och snitslad bana hitta den snabbaste vägen mellan Torhamnsudde till Karlskrona stortorg. Ni simmar mellan öar och uddar, och löper längs vägar och i skog. Så på med löpardojor och våtdräkt så kör vi! Är du inte redan anmäld måste du dock vänta till nästa år, då årets upplaga fullbokades på endast 12 dagar.

Löparfest för hela familjen LÖRDAGEN DEN 8 JULI är datumet att kryssa för i kalendern för alla er med myror i brallan och spring i benen. Då avgörs nämligen löparfesterna Kustmaran och Kristianopel runt. Loppen sträcker sig från 900 m för de allra minsta, via 2,5, 5 och 10 km för motionärer och elit till halvmaraton och maraton (42,2 km) för de allra hurtigaste. Läs mer på visitblekinge.se.

Foto: Jonas Gustafsson

Par i swimrun DEN SOM HAR anammat tävlingsformen swimrun har två riktiga godbitar att se fram emot i sommar. Först ut är tävlingen 2XU Island Challenge den 22 juli. Den 23 km långa banan sträcker sig från Eriksbergs vilt- och naturreservat i öster och går sedan över vatten och terräng fram till målet i Karlshamns hamn. Några veckor senare, den 12 augusti, är det dags för Karlskrona Swimrun i och omkring världsarvstaden. Bansträckningen presenteras under våren men totallängden tros hamna som tidigare år, d.v.s. 11 km löpning och 1 500 m simning. Båda tävlingarna avgörs i lag om två personer.

36 | VISITBLEKINGE.SE


Foto: Roger Karlsson

Blekinges bästa badplatser Det är aldrig långt till svalkande dopp och sköna stränder. Här har vi samlat några guldkorn. SANDVIKEN • SÖLVESBORG Barnvänlig, kritvit sandstrand. SALTÖ • KARLSKRONA Utsågs för några år sedan till Sveriges näst bästa strand i Allt om resor. VÄGGA – KOLLEVIK • KARLSHAMN Här har du lyxen att kunna välja mellan strand- och klippbad. HALLARUMS BADPLATS • JÄMJÖ Populär strand som lockar mängder av barnfamiljer och ungdomar. PIREN • KRISTIANOPEL Två badplatser i den lilla mysiga byn. HALEN • OLOFSTRÖM Välbesökt och handikappanpassad badplats.

Kallbadhuset i Karlshamn.

Välkommen in i skogens skafferi SENSOMMAR OCH HÖST är en magisk tid på många sätt. Inte nog med att naturen smyckas i färgglad skrud, i de trolska skogarna öppnas nu även det välfyllda skafferiet av olika svampar och bär. Så beväpna dig med stövlar och korg och bege dig ut i den blekingska vildmarken.

Café Mandeltårtan NÄR DU KÄNNER att fikasuget kommer smygande är ett besök på det mysiga Café Mandeltårtan i Ronneby ett säkert val. Njut av nygräddade bakverk och matiga smörgåsar i den vackra miljön, alldeles intill Ronnebyån vid Brunnsparken. Caféets signum är självklart deras mandeltårta, men utbudet dignar av andra läckerheter.

Missa heller inte dessa pärlor: Saxemara badplats, Ronneby Millegarne, Listerby Tredenborg, Sölvesborg Almö, Nättraby Citybad och Kallbadhuset, Karlshamn Varmbadhuset, Karlskrona

Nya jaktmarker? FÖR DEN JAKTINTRESSERADE bjuder Sveriges sydligaste vildmark på ett varierande utbud efter olika sorters vilt. Två av anläggningarna som erbjuder arrangerad jakt är Brokamåla Gård utanför Olofström och Eriksberg Vilt & Natur. Här kan du följa med rutinerade ledare ut på jakt efter bland annat vildsvin och klövvilt.

Sveriges första snorklingsled FASCINERATS DU OCKSÅ av allt spännande som göms under ytan? Då ska du definitivt ta chansen att uppleva det på nära håll. Genom Sveriges första snorklingsled i Kollevik utanför Karlshamn kan du lära dig mer om växter och djur längs Blekinges kust. Utrustad med cyklop, snorkel och simfötter tar du dig fram längs ”undervattensstigen” genom det marina landskapet och stannar till de olika informationsplattorna på botten.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 37


Äventyr i den sydligaste vildmarken TEXT: Pål Johansson

Att kalla Blekinge för Sveriges sydligaste vildmark är ingen överdrift. Landskapet är verkligen ett mecka för naturälskaren och friluftsmänniskan. Här finns de vilda skogarna, de öppna landskapen, de fiskrika vattendragen och den hänförande skärgården.

38 | VISITBLEKINGE.SE


T

ÄNK DIG EN kanottur på en spegelblank sjö en tidig morgon innan dimmorna lättat och dagen vaknat. Njut av tystnaden och låt lugnet omfamna dig. Gör ett strandhugg och prova att fånga dagens lunchfisk eller ta en tur i den fortfarande lite daggvåta trollskogen för att fylla korgen med bär och sommarens första kantareller. DEN BLEKINGSKA NATUREN lockar med något för de flesta smaker, samtliga på behändigt avstånd. Längs med vår långa kuststräcka finns goda möjligheter att utforska den vackra skärgården i egen båt eller en hyrd kajak. Det sistnämnda är kanske det bästa sättet då du lätt tar dig fram bland grynnor och i de ofta grunda vikarna. Njut av den avstressande miljön och dramatiska naturen på och runt skärgårdspärlor som Hanö och Tjärö. När sommarhettan kommer smygande och badsuget blir outhärdligt hittar du här också några av landets bästa badplatser. Välj mellan barnvänliga, långgrunda sandstränder och sköna klippbad, om du inte tar bilen inåt land för ett dopp i någon av alla insjöar. Om du är nyfiken på vad som händer under ytan så bör du passa på att testa en av landets första snorklingsleder i Kol-

levik strax utanför Karlshamn. Upplev det marina landskapet längs ”undervattenstigen” och lär dig mer om Östersjöns växter och djur. MELLAN KARLSHAMN OCH RONNEBY hittar du också Nordens största safaripark, Eriksberg Vilt & Natur. I det 915 hektar stora vilthägnet kan du iaktta hundratals visenter, vildsvin, mufflonfår och olika sorters hjortar som strövar fritt i de lummiga ädellövskogarna och det fascinerande klipplandskapet. Blekinge är dessutom ett mecka för jägaren, med mängder av olika typer av vilt. Brokamåla Gård och Eriksberg är två av företagen som erbjuder arrangerad jakt efter exempelvis vildsvin och hjort under ledning av erfarna jaktguider. Hos Brokamåla kan du även ta jägarexamen under en helg med all inclusive.

Den blekingska naturen lockar med något för de flesta smaker.

OAVSETT OM DU VÄLJER att utforska Blekinge till fots, med bil, cykel eller kajak så kommer du att mötas av fantastiska miljöer, trolska skogar och ett magiskt skärgårdslandskap. Perfekta platser för att ladda batterierna och fylla på med energi. Och med lite tur kanske du även stöter på vårt landskapsdjur, den karaktäristiska och vackra skalbaggen ekoxen.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 39


Luffa runt i skärgården TEXT: Fridah Jönsson

Drakar, klippor, hjortar… I Blekinges skärgård hittar du upplevelser som passar stora som små, lugna som äventyrliga och soldyrkare som historieintresserade. TJÄRÖ ”Dödsklippan” låter kanske inte som den självklara semesteridyllen, men den tolv meter höga klippan vid Korpaberget är en självklarhet för den modiga badaren – och kanske även för den hängivna fotografen. För den som föredrar att njuta av Tjärös vatten under lugnare former finns kajaksafarit i Järnavik, där du hämtar din kajak och sedan paddlar ut till Tjärö. Där kan du köpa lunch i restaurang eller njuta av en somrig picknickkorg med härligheter som grillad kyckling och jordgubbar.

FEM TIPS TILL DIG SOM VILL ÖLUFFA LÄS PÅ En stor del av charmen med att resa är att man inte behöver skriva en minutiös to-do-lista, men för att inte missa de bästa delarna av resmålet är det bra att ha ett hum om ön du ska till. Googla, läs ett gratismagasin och fråga en berest vän så får du koll på de finaste badställena, godaste restaurangerna och häftigaste sevärdheterna. VÄLJ SÄLLSKAP MED OMSORG En vecka med svärföräldrarna kan vara supermysigt men också bädda för irritation. Åk med personer som vill ha ut samma sak av resandet som du. Om du vill vandra i berg och ditt sällskap vill ligga på stranden i en vecka kan det vara värt att ta en extra funderare på hur mycket ni kompletterar varandra.

VILL DU OCH ditt sällskap lyxa till semestern lite extra? Hyr bastuflotte! Vid en boj vid Lerhallsbryggan ligger den vedeldade bastun som du för 800 kronor får använda till att sätta guldkant på livet. HANÖ En flygande drake som blir rädd för en fyr och störtar in i en bergvägg. Det är inte handlingen i en Harry Potter-bok utan legenden om hur det så kallade drakmärket på bergväggen nedanför fyren på Hanö kom till. Gå dit och känn historiens vingslag – i dubbel bemärkelse. FÖR ATT FORTSÄTTA på det historiska spåret styr du stegen mot engelska kyrkogården, som är bevarad från Napoleonkriget då Hanö var bas för engelska örlogsflottan i Östersjön. Mellan fyren och Bönsäcken ligger kyrkogården där 15 brittiska sjömän har sina gravar. DEN ANIMALISKT intresserade besökaren får inte missa dovhjortarna. Hanö bebos av upp till 200 dovhjortar och under juni och juli kan man se hind och kalv beta tillsammans runtom på ön.

40 | VISITBLEKINGE.SE

PACKA LÄTT…

Ladda ner den interaktiva Hanö-appen och få en guidad tur på ön.

Ofta behöver du inte tio guideböcker hur många öar du än planerar att besöka. Börja packa i tid och ta bara med dig det du vet att du behöver. En öluff ställer inga höga stylingkrav och under resan kommer du att tacka dig själv för att väskan har en bärbar vikt. … OCH RÄTT Släng ett getöga på väder-appen innan du åker iväg på luffandet. Om prognosen visar regn de kommande åtta dagarna kommer bikinin, solhatten och kokosoljan inte att göra mycket nytta i väskan. NJUT! Blekinges skärgård är en fantastisk plats, så se till att få se så mycket som möjligt av den vackra naturen medan du har stränderna, vattnet och klipporna för dina fötter!


Kanotfärder i vildmarken

Tidsresa till bronsåldern

TÄNK DIG ATT sakta glida fram på ett spegelblankt hav eller en slingrande å mitt i vildmarken långt från närmaste bebyggelse. Att få känna hur lugnet sprider sig i kroppen och bli ett med de vackra omgivningarna med grönskande skogar, lummiga öar och ett rikt djurliv. Ett företag med stor koll på Sveriges sydligaste skärgård

och Ronnebyåns 70 km långa kanotled är Paddelkompaniet, där ägarna under mer än 20 års tid servat äventyrslystna besökare, hyrt ut kanoter och kajaker och anordnat olika kurser. Läs mer om företagets verksamhet vid Karlsnäsgården och i Järnavik på paddelkompaniet.se.

Foto: Percy Christiansson

KÄNN HISTORIENS VINGSLAG på Torhamnslandet, här finns Blekinges största hällristning bevarad. Över 140 figurer är uthuggna i rundhällen, bland dem över 80 skeppsbilder. Kör du kuststräckan är hällristningen mellan Möckleryd och Kristianopel väl värt ett stopp. Ristningarna skapades under bronsåldern och man har kunnat fastslå att de spelade en religiös roll. Utöver skeppsbilderna finns flera figurer som är kopplade till fruktbarhet och det finns också skålgropar bevarade som man tror användes för att mortla och offra sädesslag till gudarna.

Nordisk safari

Vattenäventyr ”ALLA KAN PADDLA” är mottot för paddelentusiasterna Niklas Månsson och Jonas Hillerbratt, som driver Karlskrona Kajak med säte i den gamla örlogsstaden. Företaget hyr ut och säljer kajaker och anordnar guidade turer i Blekinges sjöar, åar och hav. Ett perfekt sätt att utforska landskapets natur, hitta egna smultronställen och dessutom få en dos nyttig träning på köpet. För dig som är nybörjare eller behöver slipa lite på tekniken så erbjuder de även olika paddelutbildningar och kurser.

UPPLEV SAFARI PÅ hemmaplan hos Eriksberg Vilt & Natur. I Nordens största safaripark vandrar vilda djur som kronhjort, visenter och vildsvin runt i det fria så att du kan möta dem på deras villkor. Du tar dig runt i den drygt 900 hektar stora safariparken som också är ett naturreservat, antingen i egen bil eller i Nordens första riktiga safaribil. Här finns några av Sveriges mest sällsynta arter samlade, som mufflonfår och de stora visenterna. När du är mätt på naturupplevelser kan du stilla hungern i restaurang Visenten som har fått flera utmärkelser av White Guide.

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 41


Det kulinariska

landskapet Visst vore en semester utan riktigt god mat och dryck ganska torftig? Blekinge är ett dignande smörgåsbord när det kommer till kulinariska upplevelser. Följ med på en rundtur bland mysiga gårdsbutiker, lokalproducerade läckerheter och skummande öl. TEXT: Pål Johansson

L

ISTAN ÖVER KLASSISKA Blekingerätter kan göras lika lång som det finns Blekingebor. Varje kommun och region har sina egna specialiteter, men det går ändå att urskilja några återkommande råvaror och rätter. Som sig bör av ett kust- och vattenlandskap som Blekinge så har självklart fisken en framträdande roll. Vid sidan av kroppkakor är fisksoppor, nystekt sill, lax och ål i alla dess former givna inslag på middagsborden. Nu när bestånden av både ål och landskapsfisken torsk minskat och arterna är hotade gör man bäst i att byta ut dessa mot någon annan läcker matfisk. Och det är inga problem i fiskelandskapet Blekinge. Längs kusten och i den berömda Mörrumsån landas varje år några av landets största laxar, havsöringar och gäddor. DEN MATINTRESSERADE besökaren har således mycket smakfullt att se fram emot. Längs med vägarna kommer du att stöta på en lång rad lokala producenter och förädlare av mat och dryck. Många har även gårdsförsäljning där du kan få uppleva tillverkningen på riktigt nära håll och handla de läckra delikatesserna utan mellanhänder. Här kan välja mellan smakrika örter, grönsaker, frukt och bär, egenproducerad honung, allehanda mejeriproduk-

42 | VISITBLEKINGE.SE

ter, kött, charkuterier samt färsk och rökt fisk. NÄR DU ÄNDÅ är på plats bör du passa på att avnjuta någon av de lokalproducerade drycker som framställs i länet. I takt med att intresset för öl tilltagit har allt fler små hantverks- och microbryggerier startat tillverkning runt om i länet, i flera fall på klassisk ölbryggarmark. Deras spännande brygder kan du hitta hos välsorterade livsmedelsaffärer och krogar samt på det lokala Systembolaget. Håll även ögonen öppna för drycker från våra musterier och ciderbryggerier samt ta en sväng förbi Stora Boråkra Gård utanför Karlskrona, där du hittar något så exotiskt som en svensk vingård. Två organisationer som aktivt arbetar för främjandet av den lokala matkulturen och entreprenörskapet är Smakupplevelse Blekinge och Blekinge Matakademi. Läs mer om deras matnyttiga arbete längre fram i detta nummer. NÄR NU HUNGERN kommer smygande så har vi bara ett råd: Bege dig ut på upptäcktsfärd och hitta din egen favorit bland allt från små mysiga kvarterskrogar och kaféer till restauranger och värdshus med omnämnande i den kulinariska bibeln White Guide. Väl mött och smaklig måltid!


#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 43


Blekinge Matakademi I mars 2016 såg Blekinge Matakademi dagens ljus, med ambitionen att bevara blekingsk mattradition. Nu är de igång och jobbar aktivt för att premiera lokal matkultur. TEXT: Fridah Jönsson

C

HRISTEL HAMMAR MALMGREN är ordförande för Blekinge Matakademi. Tillsammans med ett tiotal andra personer som kommer från matbranschen eller ”bara” har ett stort intresse för mattradition från Blekinge verkar hon för att premiera goda initiativ inom matlagningskonst. – Genom mitt arbete med mathantverkare i Smakupplevelse Blekinge fick jag se vad de har för förutsättningar att få ut sina produkter. Man kan göra hur bra saker som helst men om ingen köper dem är det inte till så stor nytta! Så jag kände att vi borde samla personer med olika kompetens och vända oss till en bredare grupp och jobba med både mat i det offentliga och helt vanliga konsumenter. Jag pratade med landshövdingen och regionrådet som blev eld och lågor och ganska snabbt fick jag ihop 13 medlemmar, allt från lärare inom restaurang till en matkulturspecialist från ett museum, berättar Christel. ETT AV MATAKADEMIENS mål är att bevara mattraditionen i Blekinge vilket, enligt Christel, betyder att ta tillvara på naturen och klimatet. – Mattradition för mig är att se de människor som präglat historien och vilka förutsättningar som finns för odling och förädling. Blekinge är klimatmässigt ett tvärsnitt av Sverige. I skogen finns vilt, i odlingsbygden finns grönsaker och vid kusten finns fisk. Vi har så mycket att ösa ur och det är det vi vill ha kvar. Varför är det så viktigt för er att bevara det? – Jag är mathantverkare själv och ju mer jag lär mig om

44 | VISITBLEKINGE.SE

mat desto mer förstår jag att det är så oerhört viktigt att det blir bra mat. Det handlar om att just den mat man äter ska vara bra oavsett om man är köttätare eller vegetarian. Vi måste få folk att förstå att det inte är bättre att köpa billigt kött från Brasilien än att köpa för någon krona extra av grannen. Det handlar inte om den enskilda biten på tallriken utan om den totala synen på mat. ETT STEG I RÄTT RIKTNING som Christel ser hos konsumenter är att fler faktiskt börjat laga mat. – Människor har länge varit oerhört intresserade av mat men nu har de dessutom börjat LAGA mat. Min amerikanska svägerska sa att hon kände sig unik när hon använde sitt kök, för samtidigt som folk renoverade dyra kök beställde de hem all mat, men nu lagar folk faktiskt mat själva. Det handlar om att ju mer medveten du blir, desto mer vill du ha kontroll på det du gör. Sedan handlar det också om hälsa, om man ska må bra måste man äta bra mat. Det är mycket som går hand i hand, trenden att vi helst ska leva tills vi är 140 år medverkar ju till att vi blir medvetna om vad vi äter. Vad händer i sommar för Blekinge Matakademi? – Vi ska ha ett par större evenemang under 2017, där vi kommer att basera allt vi gör på kunskap och fakta och plocka in människor som jobbar professionellt med mat. Vi hade en kväll om matsvinn i vintras där jag själv fick ett flertal aha-upplevelser. Man blir aldrig fullärd.


Orranäs Gårdsmejeri SUGEN PÅ PRESSAD HÅRDOST, syrad färskost eller bocksalami? Sväng då förbi Orranäs i Gårdsmejer. På gården som drivs av Boel och Lars Dahlberg tillverkas ost av get- och komjölk, som kammat hem flera priser och utmärkelser till Orranäs. Eller vad sägs om SM-guld i Mathantverk 2016 och vinst i ”Godaste blåmögelost” på Ostfestivalen 2014? Orranäs har även ett stall och ridhus, så både ost-, mjölk- och djurälskare gör klokt i att besöka gården som ligger längs kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn.

SMAKUPPLEVELSE BLEKINGE är en paraplyorganisation för mat- och upplevelseentreprenörer i länet med ambitionen att stärka matmarknaden och entreprenörskapet, förmedla kurser och seminarier och hjälpa företagare att knyta kontakter mellan både varandra och kunder. Bland föreningens medlemmar märks allt från Bredängs Ciderbryggeri till Kanotcentralen i Olofström. Ordförande i Smakupplevelse Blekinge är Anja Oscarsson på caféet Chocolatte, som bland annat tillverkar handgjorda praliner och arrangerar chokladprovningar. Hitta alla upplevelser på smakupplevelseblekinge.se.

Foto: Mats Lind

Restaurang Visenten vid Eriksberg Vilt & Natur.

Kulinariska pärlor

LIVET ÄR FÖR KORT för att äta dålig mat, var det någon som sa. Vilken tur att du hos oss i Blekinge aldrig har långt till kulinariska läckerheter och trevliga fikastunder. Den ansedda White Guide listar i sin senaste upplaga hela tio olika restauranger och caféer. Här märks bland annat restaurang Visenten vid Eriksberg Vilt & Natur, Gourmet Grön och Restaurang & Vin i Karlshamn samt Landbron Mat & Dryck och Sjörök i Karlskrona. Den som är sugen på en kopp nybryggt kaffe och något sött bör inte missa fikatrion Ritz Conditori (Sölvesborg), Café Sött & Salt (Kristianopel) samt Mandeltårtan (Ronneby).

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 45


Gårdsbutikerna som gör Blekinge godare På sommaren kryllar Blekinge av små genuina gårdsbutiker där du kan hitta allt från fårskinnsplädar till honungssenap. Ta med kontanterna, dubbelkolla att gården är öppen och fynda loss! TEXT: Fridah Jönsson

SPJUTBYGDS GÅRD Två mil norr om Karlskrona hittar du Spjutbygds Gård som erbjuder bed & breakfast och säljer produkter från den egna gården. Fårskinn, lammkött och charkprodukter är bara ett urval av alla saker du kan skriva upp på inköpslistan inför ett besök hos värdparet Lennarth och Ulla.

ASKUNGA DOVVILT

Askunga Dovvilt

Mysig gårdsbutik och kafé som också erbjuder catering och konferens i lantlig miljö. Här kan du botanisera bland kryddor, kaffe och andra produkter med smaker från hela Sverige. Askunga Dovvilts specialitet är dovhjortskött, men du hittar även nötkött från egna djur på gården, ägg från frigående höns, älg, fasan, and och en mängd andra delikatesser i gårdsbutiken.

BJÖRKETORPS GÅRD Prisbelönad gård där ekologisk mjölkproduktion och glass står i centrum. I glasskiosken som har öppet året runt serveras egentillverkad glass med produkter från det egna mejeriet, grannens ägg och honung från bikupor som slungats på gården. Här kan du också se amerikanska quarterhästar, den ras som reds av ”vilda västerns” cowboys. Björketorps Gård är ett perfekt utflyktsmål för dig som vill besöka en levande gård i vacker miljö.

STURKÖ RÖKERI På Sturkö Rökeri ute i den blekingska skärgården vidareförädlas fisk i gamla stenugnar enligt gammeldags metoder med anor från 1400-talet. På sommaren kan du besöka rökeriets sommarkafé och njuta av kalla delikatesser som olika typer av sallader och smörgåstårtor. Sturkö Rökeri erbjuder även catering och guidade visningar med information om gammeldags rökmetoder.

ÄGGABODEN I Gärestad by utanför Ronneby hittar du restaurangen och butiken Äggaboden som säljer ägg från Blekinge, Småland, Öland och Skåne. I hyllan kan du, om du har tur, hitta ägaren Anna-Lena Franssons

46 | VISITBLEKINGE.SE

Sturkö Rökeri

Äggaboden

egenframställda majonnäs som hyllats av självaste Carl-Jan Granqvist som beskrev den med orden ”En rejäl sommarkyss”. Äggaboden har bland annat vunnit Guldklövern från Centerpartiet och fått BLT:s och Hushållningssällskapets odlarpris.

BREDAVIKS ÖRTAGÅRD På Bredaviks Örtagård är det fortfarande medeltid. Gården är uppbyggd efter en modell av den gamla klosterörtagården och har en medeltida marknadsplats, personalen bär tidsenliga dräkter och för den som känner sig svettig finns här ett offentligt badkar där man kan ta sitt veckobad. I krydd- och handelsboden kan du köpa allt från kryddblandningar och örtteer till medeltidssenap, lavendelvinäger, mungigor och träsvärd.


Hantverksöl – för finsmakare TEXT: Pål Johansson

Humle, malt, jäst och vatten – mer än så behövs inte för att brygga ett gott öl. Eller jo, en rejäl dos hantverksskicklighet och kärlek för råvarorna krävs också förstås. Tre blekingska ölmästare som har just detta är Brygghus 19, Carlskrona Bryggeri och Bryggeri Skeppsgossen.

D

ET FINNS bevis på att människor njöt av ölliknande brygder nere i Mellanöstern redan för 7 000 år sedan. Upp till oss i norr letade sig ölet med munkar på 1100-talet och sedan dess har den skummande drycken avnjutits till såväl vardag som fest. I TAKT MED att allt fler upptäcker ölets fascinerande värld och lägger större vikt vid vad de häller i glaset växer också antalet små lokala microbryggerier. Ett av de som förvaltat det traditionsfyllda hantverksarvet är Carlskrona Bryggeri, som startade 2013 men som väckt liv i originalrecept från 1800-talets mitt. Bryggeriet drivs av Göran Jephson, tredje generationen bryggare, och ligger passande nog i Tyska Bryggargårdens välbevarade lokaler i Karlskrona. I Karlshamn hittar vi ett annat spännande bryggeri – Brygghus 19. Bakom husets grytor och jäskar återfinns ölentusiasterna Dan-Magnus Svensson och Magnus Karlsson, som började med att experimentera hemma innan de 2103 startade upp verksamheten för fullt. Här kan den nyfikne få följa med på visningar eller delta i utbildningar med den gyllene drycken i fokus. Vi svänger tillbaks till Karlskrona, för ett besök hos det ölälskande gänget på Bryggeri Skeppsgossen. Sedan starten 2015 har bryggmästare Joakim Bengtsson med personal tagit fram hela 16 spännande sorter, alla med en tydlig lokal prägel.

LÄS MER OM BRYGGERIERNA brygghus19.se carlskronabryggeri.se bryggeriskeppsgossen.se

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 47


Upptäck Blekinges 200 ord för kärlek! I NORRA SVERIGE har samerna 200 ord för snö. Här i Blekinge har vi samlat in 200 ord för kärlek. Ord som har fått oss att bredda vår uppfattning om vad kärleken är och kan vara, ord som beskriver sådant som tidigare har varit ordlöst. Vi har samlat in nya ord i hela Blekinge genom att prata med barn och vuxna, äldre, nya svenskar, med dem som har bott här länge och dem som just kommit hit. UNDER SOMMAREN FINNS orden att upptäcka i det Blekingska landskapet. Konstnären Susanne Demåne har skapat 200 ”ordgömmor” som placerats ut i skogar och vid landsvägar, nära havet och tätt på stadens kullerstenar. Alla ordgömmor går att nå med Blekingetrafiken och kan hittas via appen Geocaching. Ladda ner appen nu och ge er ut på jakt efter Blekinges 200 ord för kärlek. OM PROJEKTET: Blekinges 200 ord för kärlek drivs av scenkonstgruppen Pinamackorna. Läs mer om projektet på 200ordförkärlek.se

Tjärö

Skärgårdspärlan

Filmtävling! #blekingewonderfulwater

Lägg upp din bästa Blekingevideo på Instagram, klippet får vara max 15 sekunder långt. Skriv en kommentar om var i Blekinge klippet är filmat och tagga det med @visitblekinge och #blekingewonderfulwater. Glöm inte att du måste ha en öppen profil för att vi ska kunna se ditt bidrag. Klart! Nu är du med och tävlar. Tävlingen varar t o m 31/8 2017, vinnaren presenteras på Instagram.

48 | VISITBLEKINGE.SE

PÅ TJÄRÖ VISAR sig Blekinges skärgård från sin bästa sida. Spegelblankt vatten och höga klippor välkomnar dig till ön som erbjuder både restaurang, boende, café och marina. HÄR BOR DU PÅ hotell, vandrarhem, hyr en stuga eller slår upp ditt eget tält, och du fyller dina dagar med aktiviteter

som passar utmärkt för den svenska naturen. Vandra någon av öns leder, bada från klippor, paddla kanot eller hyr bastuflotte – Tjärö har något för både den orädda och den lugna naturälskaren. tjaro.com 0454-60063 info@tjaro.com


café mandel tårtan BED & BREAKFAST

www.visitblekinge.se Härligt café och Bed&Breakfast i Ronneby Brunnspark. Stora familjerum och bekväma dubbelrum. Öppet vardagar 10-18 lördag & söndag 10-17 Hjärtligt välkomna! Fridhemsvägen 2 372 38 Ronneby Tel: 0457-628200 www.mandelartan.se

Besök en ekologisk gård! Kor, westernhästar & socialt engagemang

Annons Björketorps gård

Teater, konserter, event och studiebesök

Vi tillverkar en unikt äkta och oförfalskad glass av gårdens KRAV mjölk

I vår mjölkbutik kan Du handla dagsfärsk mjölk, ägg, potatis och vår glass

I glasshuset serverar vi kulglass och kaffe hela sommaren Björketorps Gård • 372 95 Johannishus • 0705-313 828 • www.bjorketorpsgard.se

Alkohol är skadligt för din hälsa

Jakt, fiske och golf kombinerat med konferens/utbildning. Allaround Tours erbjuder skräddarsydda resor ll Blekinge och resten av världen. Konst-Cafe-Trädgård-Upplevelser www.demone.se

www.allaround.se

På djurens villkor! Kör en safaritur i Nordens största safaripark. Mitt bland de vilda djuren finns hotell med utsikt över Savannen, restauranger, gårdsbutik/kafé och naturlekplats. À la carte och grillkvällar under sommaren. Välkomna! E22 exit 54 Åryd eriksberg.se #BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 49


Göholm Bed & Breakfast Göholms B & B är det perfekta boendet för naturälskaren. Vandra på Göhalvöns naturreservat eller låna elcykel och upplev omgivningen på två hjul. Tips inför cykelutflykten: Beställ mackor med ägg direkt från gårdens höns och packa ner i korgen när du trampar iväg! aggaboden.se

Äggaboden Halens Vandrarhem En naturskön anläggning som erbjuder komfortabelt och prisvärt boende i såväl enkel- som två- eller fyrbäddsrum. Vandrarhemmet ligger intill campingen med alla faciliteter och restaurang Von Halen. Handikappanpassat och bilparkering alldeles intill rummen. 0454–402 30 | halenscamping.se

I Gärestad By utanför Ronneby ligger Äggaboden som inhyser både Bed & Breakfast, gårdsbutik och restaurang på samma ställe. På prisbelönta Äggaboden kan du köpa allt ifrån nötkött av djur som betat i Blekinges skärgård till hemproducerade ägg, direkt från gården. Äggabodens egen majonnäs har hyllats av CarlJan Granqvist som beskrivit den som ”En rejäl sommarkyss” och i restaurangen kan du avnjuta både berättarkvällar, livemusik och teater. aggaboden.se

Hallandsboda Bed & Breakfast Den som vill prova fiskelyckan gör smart i att ta in på Hallandsboda B&B intill Mörrumsån, och hundägaren kan med fördel gå på någon av gårdens hundkurser. I år finns även ställplats för husbil och husvagn, så ta med dig campingstolen och njut av lugnet! hallandsboda.se

SM 2018 Blekinge www.sm2018.se

FABRIKSFÖRSÄLJNING FACTORY OUTLET FABRIKSVERKAUF

Annons Ronneby bruk

Öppet/Open/Geöffnet: Mån/Mon/Mont - Fre/Fri/Freit: 09-17 Lörd/Sat/Samst 1/7 - 19/8: 10-14

VÄLKOMMEN / WELCOME / WILLKOMMEN! Järnbruksvägen 5, Kallinge Företagscenter Tel: 0457-240 00 www.ronnebybruk.se 50 | VISITBLEKINGE.SE

Lätt Gjutjärn och mycket annat! Lightweight cast iron and a lot more! Leichtes Gußeisen und vieles mehr!


Campa i Blekinge U n i k a U p p l e v e l s e r i n o r r a e U r o pa s n ä r m a s T e s k ä r g å r d – å r e T r U n T

Tillsammans vill vi att du som campinggäst ska finna den bästa semestern här hos oss i ”Blekinge – underbara vatten”.

Blekinge camping helsida Boka online via

w w w . b l e ki ngec ampi ng. c om

Foto: Visitkarlskrona/digitalFilm

#BLEKINGEUNDERBARAVATTEN | 51


Blekinge – Underbara vatten Tänk dig en 80 mil lång skärgårdssträcka med över 800 lummiga öar att utforska. Tänk dig lugna små insjöar och porlande, fiskrika åar. I Blekinge är vårt underbara vatten ständigt närvarande och aldrig mer än en kort bilresa bort. Välkommen! Följ oss på sociala medier. @visitblekinge

52 | VISITBLEKINGE.SE

VisitBlekinge AB (svb), Christopher Schrödersgatan 9, 374 36 Karlshamn Magasinet är framtaget med stöd av Region Blekinge och Länsstyrelsen i Blekinge

Visit Blekinge  
Visit Blekinge