Page 1

TELFeel AVIV the vibe Kulturen Nattlivet Shoppingen Maten

Staden med mĂĽnga ansikten


LEDARE

Välkommen till Medelhavets huvudstad

D

u vet hur det är. Semesterresan ska bokas och du finkammar hemsidor och tidningar i jakt på den perfekta destinationen. Den som kan erbjuda både fint väder, intressanta upplevelser och fantastisk mat och dryck. Helst med en finkornig sandstrand som kronan på verket. TEL AVIV KAN erbjuda allt detta – på ett

lagom avstånd från Sverige. Efter 4,5 timmars flygning kan du uppleva stadens unika atmosfär, perfekta väder och fantastiska stränder. Tel Aviv anses av många som det hetaste och trendigaste resmålet just nu. Men hur kommer det sig egentligen och vad är historien bakom denna unika stad? I denna tidning rätar vi ut frågetecknen och ger dig möjligheten att utforska, inspireras och få matnyttig information om ”staden som aldrig sover”.

VI GER ER

historien bakom staden, med lokalbefolkningens berättelser och tips samt en guide till stadens olika kvarter. Vi får ofta höra att den viktigaste saken personer minns från sin vistelse i Tel Aviv och Israel är just de mänskliga mötena. Spännande interaktioner som blir till minnen för livet.

ISRAELS BEFOLKNING består av människor som härstammar från 70 olika diasporan runt om i världen. Alla har fört med sig sitt eget rika kulturliv och matlagningskonst, vilket smält samman till ett färgsprakande och inspirerande kök fyllt av kreativa fusionrätter där olika kulturer möts. Ett besök på någon av stadens olika marknader blir därför nära nog en överväldigande upplevelse. Att se alla färska grönsaker och råvaror ger dig en lust att smaka och laga alla de hälsosamma och läckra rätter som bara finns här.

TEL AVIV I KORTHET

MEN ALLT ÄR

Valuta: Shekel (ILS) 1 ILS =

inte bara Tel Aviv. Dagsutflykter ut ur staden ger dig en inblick i landet Israel och dess rika kultur och historia. En timmes bilfärd från Tel Aviv ligger Jerusalem – en modern och livlig stad som samlar de heligaste platserna för tre världsreligioner. Ytterligare lite österut hittar du Döda Havet – världens största naturliga spa-anläggning och tillika den lägsta platsen på jorden. Missa inte chansen att flyta i det salta vattnet, få en säker solbränna och testa de aktiva upplevelser som öknen har att erbjuda. Varmt välkomm en till Tel Aviv!

2

Tel Aviv

Invånare: 400 000 (innerstaden), 3,3 miljoner (med förorter) Språk: Hebreiska och arabiska (officiella språk), engelska.

2,4 SEK (september 2016) Tel Aviv – Feel the vibe Medeltemperaturer:

produceras av Glory Days

december–februari: 9–19°C,

Media för IGTO. Skribenter

mars–april: 10–22°C, maj–

i detta nummer är Pål

juni: 17–28°C, juli–sep-

Johansson, Linnea Lindblad

tember: 21–31°C, oktober:

och Marcela Elofson.

17–28°C, november: 12–25°C.

Redaktionen ansvarar ej för

Flygresa från Arlanda: 4,5 h

insänt, ej beställt material. Citera oss gärna, men ange

Transportmedel: Israel

källan.

Railways tåg tar dig smidigt till och från flygplatsen samt

Omslagsfoto:

till kringliggande städer. Det-

Dana Friedlander

samma gäller busslinjerna. Taxi är snäppet dyrare, om du inte tar en sherut, där du

Israel Government

delar taxi med andra. Bilut-

Tourist Office

hyrning finns på flygplatsen

info-se@goisrael.gov.il

och inne i centrum.

goisrael.se


FOLKET

Folkets favoriter De är få som har bättre koll på stadens alla smultronställen än lokalborna själva. Vi har bett några av dem att dela med sig av sina bästa tips.

Foto: Asaf Kliger

NADAV DASBERG

OFRI LAHOVIZER

JOSEFIN LINDBERG

26 år, ljusdesigner inom film, född och uppvuxen i Tel Aviv.

29 år, frilansfotograf och copywriter, Tel Aviv-bo sedan några år.

32 år, konsult inom press & PR, svensk som bott i staden sedan 2014.

ÄTA & DRICKA

BO & ÄTA

EN LEDIG DAG

– En självklar favorit är Hummus HaSuri, mitt i Carmel Market, där äter jag minst fyra gånger i veckan. En bra utekväll börjar med en fördrink på The Prince på Nakhalat Binyamin 18. Sedan vidare till Buxa på Rothschild Blvd 31 för att avsluta kvällen på The Breakfast Club på Rothschild Blvd 6.

– Om du behöver någonstans att sova kan jag rekommendera det centrala The Cucu Hotel. Galen och vacker inredning och mycket bra service. La Shuk på Dizengoff Square serverar bra mat i en perfekt kombination av det klassiska och moderna Medelhavsköket.

– Jag cyklar gärna till Carmel Market. Frukt och grönsaker är fantastiska i Tel Aviv och beroende på årstid finns avokado, vattenmelon, mango och apelsin för bara några kronor kilot.

UPPLEVA

– Den bästa tiden i staden är fredagarna när alla handlar mat till middagen. Jag älskar att sätta mig på Sheleg Café eller strosa på Bialik Street. Torget Bialik Square är en av de vackraste platserna i Tel Aviv. Om det är ditt första besök ska du inte missa Jaffa och njuta av atmosfären, människorna och de gamla byggnaderna. Väl där är restaurangen och baren Ramesses värd ett besök.

– Strosa omkring på Carmel Market, känn doften av kryddorna och ta en kopp kaffe. SPORT & BAD

– Min nuvarande favorit är Trumpeldor Beach strax norr om gamla staden i Jaffa. Den bästa surfingen hittar du däremot på Hilton Beach, om vågorna blir för bra och det blir för mycket folk tar vi oss istället till Herzliya Beach, alldeles intill. Yoga gör jag på Ella Yoga i Tel Aviv Port där du hör vågorna slå mot trädäcket under tiden.

UPPLEVA

SHOPPA

– På Shenkin Street hittar du trevliga lokala butiker, som Story, Shoofra och Belle & Sue. Gan Ha’hashmal är ett annat fantastiskt område med många lokala designers. 3

ÄTA & DRICKA

– En smaksensation som måste upplevas är den asiatiska Nithan Thai. Utsökt asiatisk/ fusion-meny kombinerat med cocktails och bröd från eget bageri. Cocktailbaren The Double Standard på 247 Dizengoff har grymma drinkar. Cafe XoHo, 17 Gordon Street – mitt stammiskafé med gott kaffe, ägg & ost-bagels och bra veganska och glutenfria frukostar. SHOPPA

– Ett av få shoppingställen som har öppet på lördagar då det är den judiska vilodagen sabbat är Tel Aviv Port, en hamn som har upprustats till ett shoppingcenter. Tröttnar du på shopping så ligger stranden precis bredvid.


Foto: Guy Yechiely

KULTUREN

Tel Avivs många ansikten Tel Aviv har under de senaste åren seglat upp som en av de verkliga utmanarna till titeln som världens hetaste stad. En storstad i en snygg småstadsdress, där spännande intryck väntar bakom varje gathörn – redo att upplevas och utforskas. Och hur många städer kan erbjuda både sol och bad, trendiga stadsdelar, spännande matupplevelser och ett pulserande nattliv?

4


”Här ligger gallerierna sida vid sida med fine dining-restaurangerna och smyckesaffärerna”. Foto: Guy Yechiely Foto: Guy Yechiely

I den södra delen av staden hittar du Tel Avivs svar på Brooklyn eller SoHo. Ett levande och lite bohemiskt hipstermecka med en helt egen atmosfär. Florentin är en av de mest dynamiska och trendiga delarna av staden, där de gamla, småruffiga industribyggnaderna nu inhyser attraktiva lägenheter, små unika designaffärer, eklektiska barer och matställen för alla smaker och plånböcker. Stadsdelen huserar inte enbart några av stadens bästa Kaféer och barer, här finns även mängder av spännande gallerier och ateljéer. Men den konstintresserade behöver aldrig lämna gatorna. Tel-Avivs street art-scen är enorm och framför allt i Florentin finns mängder av intresseväckande och uttrycksfulla graffitimålningar att upptäcka. Florentin är helt enkelt den optimala platsen att spendera såväl dagen som kvällen och natten. Missa inte Levinskimarknaden och Meir Stein Museum, när du ändå är där.

NEVE TZEDEK. Om du tar en promenad ner längs Shabazi Street hamnar du snart i det fashionabla Neve Tzedek. Området var ett av de första som byggdes när Tel Aviv etablerades i början av 1900-talet. En charmig stadsdel i skuggan av höghusen med pittoreska butiker och vacker arkitektur mixat med fantastiska restauranger och barer. Här ligger gallerierna sida vid sida med fine dining-restaurangerna och smyckesaffärerna, och prisnivån är något högre än i andra delar av staden. För den nöjeslystna är stadsdelen en guldgruva. Vandra runt och njut av skönheten och passa på att besöka Suzanne Dellal Center for Dance & Theatre och det lyxiga köpcentret HaTachana, som ofta anordnar livespelningar och olika evenemang.

NOGA COMPLEX.

Det senaste tillskottet på kartan över stadens trendigaste stadsdelar är Mitcham Noga, eller Noga Complex i folkmun – en liten men växande stadsdel mellan Tel Aviv och Jaffa. Njut av den trivsamma stämningen, botanisera bland små lyxiga boutiquer, klädaffärer och konstgallerier och vila benen på något mysigt fik. Stadsdelen är den perfekta platsen att umgås och träffa nya människor.

ROTHSCHILD BOULEVARD. Tel Avivs egen Champs Elysées. En gata fylld av grönska och enastående arkitektur, och en mix av gammalt och nytt. Promenera eller cykla förbi fascinerande Bauhausbyggnader, trendiga barer och restauranger och skyskrapor. Slå dig ned på någon av bänkarna längs gatan och spana in folkmyllret. Missa inte alla mysiga små gränder som leder ned till havet och passa på att hitta din alldeles egna favorit bland de många restaurangerna. STADENS OASER. Ibland behöver man en stunds avkoppling från den livliga stadens alla intryck. Då kan en picknick i någon av stadens parker eller en löp- eller cykeltur längs den vackra strandpromenaden Tayelet vara ett välkommet inslag. Promenaden sträcker sig hela vägen från Tel Avivs hamn till Jaffa och bjuder på såväl folkliv som en magisk utsikt över Medelhavet. Ett besök i Tel Avivs egen Central Park, Park HaYarkon, blir en skön kontrast till staden runt omkring. I den grönskande oasen hittar du bland annat ett litet zoo, en kaktusträdgård och sjöar som gjorda för att utforskas i trampbåt eller kajak.

5

Foto: Guy Yechiely

FLORENTIN.


KULTUREN

Gatukonst, modern dans och uråldrig historia Det är ingen slump att Tel Aviv fått titeln som Mellanösterns kulturhuvudstad. Förutom den värmande solen, de sköna baden och det sprudlande nöjeslivet så är det just det rika kulturutbudet som lockar tusentals besökare varje år. Följ med på en inspirerande upptäcktsfärd!

E

gentligen behöver du inte ens besöka något av stadens museum för att få en rejäl dos konst och kultur. En promenad längs Jaffas gamla kvarter och gränder är en spännande tidsresa bland historiska byggnader och minnesmärken. Den lilla vackra hamnstaden anses som en av världens äldsta och bjuder på många vackra sevärdheter och utflyktsmål. I den betydligt modernare grannen Tel Aviv är det istället en annan typ av kultur som lockar. Längs med stadens gator, på fasader och betongväggar hittar du nämligen mängder av spännande verk från såväl lokala som internationella gatukonstnärer. Tel Avivs street art- och graffiti-scen är världsberömd och har sitt epicentrum i och omkring stadsdelen Florentin i södra delen av staden. Här finns alltifrån enklare textbudskap till mer komplexa, färgsprakande kompositioner, alla med sin egen speciella stil. Antingen letar du upp dina favoriter på egen hand eller följer med på någon av de guidade turer som erbjuds. DU SOM VILL

komplettera de utforskande stadsvandringarna med upplevelser i mer komprimerad form har flera guldkorn att välja mellan. Den konstintresserade bör inte missa Tel Aviv Museum of Art på Sha’ul Ha-Melech Bou-

levard. Museet är en kul utflykt för hela familjen och blandar olika permanenta och tillfälliga utställningar. Här ges exempelvis en inblick i israelisk konsthistoria från 1920-talet och framåt samt en rik samling av europeisk och amerikansk konst. På Eretz Israel Museum kan besökaren ta del av landet Israels händelserika historia och kultur genom arkeologiska fynd, traditionellt hantverk och brukskonst. Ett självklart stopp för den historieintresserade. Vill du dyka ännu djupare i den judiska historien är diasporamuseet Beit Hatfutsot ett spännande utflyktsmål. Här får du en gripande inblick i judarnas 2 500-åriga historia, om vandring, förföljelse och olika sätt att överleva. I STADSDELEN

Neve Tzedek ligger ett av Tel Avivs mest omtyckta turistmål, som varje år besöks av en halv miljon dans- och teaterintresserade. Med all rätt. Världsberömda Suzanne Dellal Centre grundades 1989 och arrangerar årligen 700 dans-, teater och kulturevenemang. Är du på jakt efter dansupplevelser som slår det mesta så bör du boka in någon av föreställningarna med Bat-Sheva Dance Company – ett garanterat minne för livet.

6


Foto: Dana Friedlander

Foto: Dana Friedlander

Tel Aviv Museum of Art.

Foto: Guy Yechiely

MISSA INTE:

Botanisera bland konstgallerierna runt Gordon Street och Rothschild Blvd. Boka in ett besök på Performing Arts Centre eller Suzanne Dellal Centre. Gå på konsert. Tel Avivs musikscen fullkomligt bubblar av nya intressanta artister, redo att upplevas live. Eller varför inte gå på The Israeli Opera eller se The Israel Philharmonic Orchestra?

Floating Orange Tree av konstnären Ran Morin.

Stadsdelen Neve Tzedek.

Design Museum Holon och The Israeli Cartoon Museum – väl värda ett besök.

7


ARKITEKTUREN

Historiska vingslag Dagens pulserande Tel Aviv växte från början fram som en förort till Jaffa. Hamnstaden som redan då stått i händelsernas centrum i årtusenden. Följ med på en vandring genom historiska vingslag och världsarvet The White City.

M

ed sin 4 000 år långa historia är Jaffa en av världens äldsta städer. Hit har människor vallfärdat i årtusenden, däribland inkräktare som ville åt stadens strategiska placering på en höjd med milsvid utsikt över Medelhavet. En som lyckades var Napoleon som 1799 sägs ha tagit skydd i St. Peters kyrka efter att ha erövrat staden. I slutet av 1800-talet byggdes det första samhället utanför Jaffas murar upp, Neve Tzedek. Därefter dröjde det inte länge innan Tel Aviv tog form och gjorde Jaffa till en stadsdel. I DAG ÄR Old Jaffa en knutpunkt för turism med många fascinerande historiska attraktioner. Klocktorget är en bra plats att börja sin rundtur för att sedan följa de pittoreska gatorna kantade av konstnärsateljéer, gallerier och charmiga restauranger. I Old Jaffas besökscenter på Kedumim Square kan du ta del av arkeologiska fynd och få stora delar av stadens historia återberättad för dig. THE WHITE CITY är en levande del av Tel Aviv, känt för de tidstypiska Bauhausbyggnader som uppfördes under 1930-talet. En stor mängd emigranter sökte sig vid denna tid till Israel och Tel Aviv och anslöt sig snabbt till byggnationerna som pågick. De nya invånarna anpassade designen till den lokala kulturen och klimatet som gav ett unikt och tidstypiskt uttryck i de närmare 4 000 Bauhausbyggnaderna som uppfördes. Den kubformade stilen med vita väggar, platta tak och markanta balkonger var känd för sin funktionella design som dessutom var snabb och billig att konstruera. Än i dag befolkas de vackra byggnaderna av lokalborna och år 2003 hamnade The White City på Unescos världsarvslista.

8


NATTLIVET

Foto: Kfir Bolotin

Staden som aldrig sover Det sägs att du inte upplevt Tel Aviv på riktigt förrän du dansat tills solen gått upp på någon av stadens nattklubbar. Och vi kan lova att det inte är några som helst svårigheter. Tel Avivs nöjesscen slår det mesta du upplevt och utbudet av pubar, barer och nattklubbar är nästintill oändligt. Här är guiden till staden som faktiskt aldrig sover.

9


U

Foto: Adam Primer

nder de senaste årtiondena har Tel Aviv byggt upp ett välförtjänt rykte som en av världens mest dynamiska och intressanta partystäder. Staden rankas även som en av de mest öppna och gayvänliga platserna med en attityd som gör att alla känner sig välkomna, oavsett kön och läggning. Här finns verkligen något för alla smaker. Från romantiska och mysiga caféer nere vid strandkanten till alternativa hipsterbarer downtown. Från små intima temapubar till gigantiska nöjespalats. Från det vardagliga till det übercoola och utflippade. Kort sagt, är du en nöjeslysten nattuggla med siktet inställt på oförglömliga upplevelser så har du hittat rätt.

NOTERBART ÄR ATT

Foto: Kfir Sivan

Foto: Shaina Gluckman

den israeliska helgen startar redan på torsdagskvällen. Och eftersom söndagen inte ses som en vilodag i Israel, så gör det inget att festligheterna fortsätter även då. Utekvällen kan börja i stort sett när du känner för det mellan klockan 20 och 04. Vill du undvika att köa alltför länge på ett populärt ställe kan det dock vara läge att komma i tid eller boka bord. Räkna med att dansklubbar är som mest packade från 01 och framåt. Åldersgränsen varierar, precis som i Sverige, från 18 år och uppåt beroende på ställe och inriktning.

OM DU HAFT tur har du lyckats pricka in

Foto: Adam Primer

en helg med någon av Tel Avivs alla gatufester. Med jämna mellanrum arrangeras nämligen välbesökta folkfester, där partande människor i alla åldrar tar över hela kvarter med sång, musik och dans. Dessa färgsprakande tillställningar är oftast gratis och den perfekta starten på en lyckad utekväll. Oavsett vilken musik du gillar kan vi garantera att du hittar det du söker. Som i de flesta städer är det en viss övervikt för elektronisk musik, house och techno, och stadens klubbar lockar många av världens mest fingerfärdiga DJ:s. Men även den som är mer inne på exempelvis hiphop, reggae, pop eller rock kommer att få sitt lystmäte både i konsertlokaler och på dansgolv. För den mer loungebetonade utekvällen passar kanske någon av stadens jazzbarer eller soulklubbar bäst.

FEM PARTYFAVORITER:

Valium Night Club

vegetarisk mat och fantas-

Adress: 1 Ben Yehuda St (5:e

tiska drinkar, även inkluderar

våningen)

ett konstgalleri och en mysig

Nattklubb som vanligtvis är

innergård.

fullsmockad med partysugna. Välj att dansa loss till de

French 57

senaste hitsen på dansgolvet

Adress: 2 Brenner

eller slappna av ute på den

En välkomnande cocktailbar

något lugnare takterrassen.

med magiskt goda drinkar. Duktiga bartenders som

ATT GE EN

heltäckande bild av denna förlovade nöjesstad är förstås omöjligt. Utbudet av restauranger, barer, pubar och nattklubbar är nästintill oändligt och nya heta ställen poppar upp varje vecka. Det enklaste och absolut bästa är att uppleva Tel Aviv på egen hand eller tillsammans med dina bästa vänner. Hitta era egna guldkorn och njut av fester som varar nätter igenom och musiken som aldrig riktigt tystnar.

Radio EPGB

lägger ned både passion och

Adress: 7 Shadal

hantverkskunnande i sina

En av stadens bästa under-

skapelser, vilket både syns

ground rock- och indiebarer

och känns.

alldeles intill Rothschild Blvd. En hipsterfavorit med lokala

Rothschild 12

DJ:s, avslappnad atmosfär

Adress: 12 Rothschild Blvd

och rimliga priser.

Med sin trendiga och chica atmosfär, bra service och

10

Kuli Alma

hängvänliga terrass har detta

Adress: 10 Mikve Yisrael

blivit en av de populäraste

En cool dansbar i de södra

barerna i Tel Aviv. Bjuder

delarna av staden, som

dessutom på spännande

förutom house, techno och

uppträdanden och konserter

hiphop från kända DJ:s, god

varje kväll.


Foto: Kfir Bolotin

”Staden rankas som en av de mest öppna och gayvänliga platserna.”

ÅTTA ÅRLIGA

FOLKFESTER:

Tel Aviv Marathon (februari) En årlig löparfest som samlar över 40 000 glada motionärer och elitlöpare från hela världen. Du väljer själv om du vill springa maratondistansen 42 km, halvmaran, 10 eller 5 km. Purim (mars) Den kanske festligaste judiska högtiden av dem alla. Staden skrudas om i karnevalkostym och överallt träffar du festglada och utklädda människor i alla åldrar. EAT Food Festival (maj) Årets mest kulinariska och välsmakande festival. Tre dagar där du kan provsmaka dig igenom mängder av spännande rätter från flera av Israels bästa kockar. Tel Aviv White Night (juni) Gratis kulturfestival med konserter, gatufester, poesi, film och mycket annat. Gay Pride Festival (juni) En kärleksfest som blir större och mer färgsprakande för varje år. Fester, konserter, musik, dans och så klart kronan på verket, den gigantiska Prideparaden, som samlar hundratusentals deltagare. Fashion Week (oktober) Årets internationella modehändelse i staden. Samlar modeexperter och designers från hela världen. Tel Aviv Jazz Festival (november) Alla jazzälskares favoritfestival som årligen lockar några av världens bästa musiker under tre fullspäckade dagar. Tune In Tel Aviv (november) En av de viktigaste musikhändelserna i Mellanöstern. Konserter med etablerade och nya artister mixas med intressanta workshops och föreläsningar.

11

Foto: Kfir Bolotin

Purim som hålls i mars.


Foto: Kfir Bolotin

MATEN

Tel Aviv

- Mellanösterns matmecka Tel Aviv är ett paradis för foodies och matälskare. Ett Mellanösterns matmecka med grönsaker i huvudrollen. Myllrande marknader, fantastisk streetfood, lokalproducerad veganmat och restauranger i världsklass. Häng med till en av världens mest intressanta kulinariska scen.

12


Foto: Kfir Bolotin

Foto: Itmar Grinberg

Foto: Dana Friedlander

I

en så trendkänslig stad som Tel Aviv gäller det att hänga med. Och detta gör krogscenen med bravur. Här poppar det ständigt upp nya restauranger och hippa kaféer med olika inriktningar och i olika prisklasser. Alltid med den senaste nya grejen. Maten bär på influenser från Nordafrika, Mellanöstern och Medelhavet – en kulinarisk drömfusion där det bästa av världar möts.

FLEST VEGANER I VÄRLDEN.

Utöver att vara den mest trendsättande staden i Israel, är Tel Aviv dessutom den plats som har den högsta procentandelen veganer i världen. Här är veganism en vanligt förekommande livsstil, vilket har satt Tel Aviv på kartan över städer med världens bästa veganmat. Det är på veganmenyerna du hittar några av stadens verkliga godbitar. Mat tillagad från grunden med lokala och säsongsbaserade råvaror. Förutom ett stort utbud veganrestauranger, satsar även många andra restauranger i Tel Aviv på att utvidga sina vanliga menyer med veganvänliga alternativ. Är du vegan eller sugen på att testa veganmat i världsklass, är det alltså till Tel Aviv du ska bege dig.

NÄRPRODUCERAD MATKULTUR.

Att veganmat är mer tillgängligt i Tel Aviv än i andra delar av världen kan bero på Israels enorma produktion av frukt och grönt. Detta märks inte minst om man besöker en av stadens många lokala matmarknader. Här kan du hitta allt från betor i regnbågens alla färger till enorma avokados. Den största och mest kända matmarknaden i Tel Aviv är Carmel Market, en given destination för alla

foodies på besök i staden. En mer okänd pärla för den som vill uppleva Tel Avivs marknadskultur är Levinskymarknaden, centrerad kring Levinskygatan. Torkad frukt och te är marknadens specialitet, men här finns även mängder av oliver, färsk ost, dadlar och het paprika. Gillar du sötsaker kan vi tipsa om Saronamarknaden där du kan köpa det traditionella bakverket ”halva”, gjord på sesampastan tahini. I Saronamarkanden hittar du dessutom den konceptuella vinbaren Tasting Room – ett riktigt paradis för alla vinintresserade. Här kan du nämligen provsmaka på ett 20-tal viner anslutna till ett kransystem, vilket gör att du kan smaka på flera olika viner utan att behöva betala för mer än du faktiskt dricker. ETT NYTT KONCEPT.

Känner du att du behöver hjälp i Tel Avivs matdjungel kan vi rekommendera det nya konceptet Eat With. Det är inte bara ett utmärkt sätt att provsmaka autentisk israelisk mat, utan även ett sätt att undvika de typiska turistfällorna. Konceptet är enkelt och helt genialiskt. Det kan handla om att boka bord hos en entusiastisk hemmakock som bjuder upp till kulinarisk fest, boka in sig på en matlagningsworkshop eller få guidning till stadens bästa restauranger och undergroundhak. Allt du behöver göra är att välja värd, dag och antal personer via Eat Withs hemsida. Man kan säga att det fungerar som ett slags Airbnb fast för mat. Med Eat With får du chansen att uppleva Tel Aviv på ett helt nytt sätt, samtidigt som du får träffa nya spännande människor och lokalbor. Alla enade av den gemensamma kärleken för mat. 13

”Carmel Market är en given destination för alla foodies på besök i staden.” TRE TEL AVIV-FAVORITER

MESSA En av Israels mest ansedda restauranger i regi av stjärnkocken Aviv Moshe. Deras exklusiva inredning och himmelska tahiniparfait är skäl nog för ett besök. Ett måste för gourmanden! NENUCHKA Tel Avivs första helveganska georgiska restaurang som bjuder på en unik atmosfär och ett överflöd av smaker och färger. Missa inte restaurangens fantastiska khinkali dumplings eller de fyllda ostbröden khachapuri. FROSSA I STEETFOOD I en stad ständigt i rörelse, är det självklart viktigt med riktigt bra streetfood. Och detta finns det gott av i Tel Aviv. Gillar du hummus kan vi tipsa om Abu Hassan i Jaffa som enligt många serverar landets bästa. En annan streetfood-favorit är Sabich Tchernichovsky där man kan njuta av klassikern sabish – ett pitabröd fyllt med aubergine, ägg och andra läckerheter.


STRÄNDERNA

Solsemester och strandliv mitt i stan Få städer kan erbjuda både storstadspuls, sprudlande nöjesliv och en 14 kilometer lång sandstrand. Tel Aviv är en av dem. För att du ska hitta rätt bland stadens olika stränder kommer här en solvarm och saltstänkt guide.

Är du inte på badhumör kan du ta en promenad, cykla eller åka rullskridskor längs strandpromenaden, kolla på folklivet eller fresta dina smaklökar på någon av alla restauranger och Kaféer. Här kan du även hyra en båt eller delta i spontana eller arrangerade beachpartyn. Samtliga stränder har speciella omklädningskabiner, duschar och toaletter och de flesta övervakas av strandvakter. Här följer några av stränderna från norr till söder. TEL BARUCH BEACH.

En av Israels renaste och mest välordnade stränder, perfekt för småbarnsfamiljen. I den södra delen är även hundar välkomna.

METZITZIM BEACH.

Omtyckt strand med barnfamiljer i norr och yngre och hippare människor i söder. Här finns bland annat lekplatser, volleybollplaner och utegym.

Foto: Kfir Bolotin

D

et är omöjligt att inte lockas ned till de vita stränderna för att slappa i solen, ta ett svalkande dopp i det rena Medelhavet, aktivera sig på något av alla utegym eller testa surfing för första gången.

NORDAU BEACH. Den religiösa stranden för den ultraortodoxa delen av befolkningen, med olika badperioder för män och kvinnor. HILTON BEACH.

En av landets populäraste stränder. Är uppdelad i en hundstrand i norr, gaystrand i mitten och surfstrand i söder. På den sistnämnda kan du testa på vågsurfing, kajak- eller standuppaddling.

GORDON, FRISHMAN & BUGRASHOV BEACH. Tre stora, breda stränder, optimala för olika typer av sport som exempelvis israelernas strandfavorit ”matkot”, eller strandtennis, som spelas med träracketar och en liten gummiboll. JERUSALEM BEACH.

Är vanligtvis betydligt lugnare och mindre befolkad än sina grannar i norr. BANANA & DRUMMERS BEACH.

Stränder med ett helt annat lugn än de övriga. Hit kommer man för ett parti backgammon, läsa en bok eller meditera. I norra delen hittar du mängder av vattensport som t.ex. vind-, kite- och vågsurfing och i den södra delen är känslan mer bohemisk. Här bjuds det även på sköna rytmer från de trumslagare som brukar dyka upp på stranden varje fredagseftermiddag. ALMA BEACH.

Lång och smal strandremsa kantad av gröna gräsmattor dit många söker sig för en picknick eller grillkväll med nära och kära.

STRANDFAKTA:

Badsäsongen sträcker sig från maj– oktober. 8,5 miljoner glada badare besöker stränderna varje år. Metzitzim och Hilton Beach är handikappanpassade. Havet och stränderna är fria från motorfordon. Traditionella snacks på stränderna är vattenmelon med fetaost och pita med hummus, som gärna avnjuts med en iskall öl. Testa nya trenden SUP Yoga – yoga

GAN HAMIDRON BEACH (JAFFA BEACH). Foto: Kfir Bolotin

Jaffas största strand, vackert belägen intill stadens hamn. En skyddad vik som lämpar sig utmärkt för barnfamiljer. 14

som utförs på en standup-bräda ute i vattnet.


SHOPPINGEN

Maxa din shoppingupplevelse Tel Aviv har ett stort shoppingutbud, oavsett om du är ute efter inhemska delikatesser, exklusiva designerplagg eller genuina loppisfynd. Men tänk på att butikerna stänger redan klockan 14 under fredagar och har stängt under lördagar. Så shoppa under veckan och bada på helgen!

TEL AVIV OLD PORT.

CARMEL MARKET.

NEVE TZEDEK.

HATACHANA. Den gamla historiska järnvägsstatio-

nen strax utanför Hamered Street har byggts om till Tel Avivs senaste köpcenter. I denna hippa och bubblade atmosfär finns både en utomhusmarknad, barer, restauranger och butiker med inredning och mode i de olika byggnaderna.

I en av Tel Avivs äldsta stadsdelar finns ett härligt utbud av små butiker med prydnadssaker, konst och designerplagg där Mellanöstern möter västerländskt mode. På de smala gatorna med de nötta fasaderna kan de allra minsta butikerna vara svåra att upptäcka, vilket också är en stor del av charmen.

JAFFA FLEA MARKET.

Israels största loppis hittar du mellan Jerusalem Boulevard och Yeffet Street i gamla Jaffa. Här kan du göra riktiga fynd bland gamla och unika prylar från förr i en sällsynt charmant miljö. Tänk på att avvara gott om tid för att i lugn och ro kunna kika igenom de välfyllda loppisstånden.

15

Foto: Guy Yechiely

Tel Avivs största utomhusmarknad som myllrar av allt du kan förvänta dig av en marknad i Mellanöstern. Carmel Market är ett kokande kittel som är fyllt av obskyra hantverk, kött, fisk, grönsaker, kryddor, tyger och tjoande försäljare. Vill du ha en extra kulinarisk upplevelse kan boka in dig på en guidad tur av marknaden.

Det nyrenoverade shoppingstråket i den gamla hamnen erbjuder såväl kläder, restauranger och trevliga kaféer. Här hittar du såväl kända märkesbutiker som inhemsk design. Ett plus är att många håller öppet på udda tider.

Foto: Guy Yechiely

SHEINKIN STREET. Gatustråket som bjuder på många butiker med ett utbud av kläder, skor, exklusiva designerplagg och souvenirer. Blir du trött i benen kan du fylla på energin vid något av de många juicestånden eller kaféerna.


Foto: Asaf Kliger

Foto: Sasha Prilutsky for DVISION

6

snabba med Jean-Pierre Barda

Vad gör du en ledig helgdag i Tel Aviv? – Här är lördagar som söndagar och det mesta har stängt. Så då njuter man av lugnet, hänger på stranden och umgås med vänner. Vad gör staden unik? – Den fantastiska stranden och det mångkulturella. Här möts Medelhavet, Mellanöstern, gay, straight och allt däremellan. Staden är både supersoft och dynamiskt.

Vilka rätter får man inte missa? – Utan tvekan hummus och falafel, gärna med ett hårdkokt ägg. Maten är kanon. Man följer årstiderna med frukt och grönt, och det är lätt att äta gott och nyttigt. Det syns på människorna – de flesta är fit och fräscha i alla åldrar. Vad är ditt bästa shoppingtips? – På Souken (marknaden) och smågatorna däromkring finns kryddor, souvenirer och hantverk. I norra delen av Dizengoff Street hittar du många superfina lokala designers. Gillar du konst är det Ben Yehuda som gäller. Var går du helst ut? – Det beror på veckodag. Min favoritrestaurang är La Shuk vid Dizengoff Square, ett crossover-kök mellan Medelhavet och Mellanöstern. Tisdagsfavoriten är Lima Lima, med sin oriental house och bar. Beskriv Tel Aviv i några meningar? – Mångfalden och det liberala. Här har du möjlighet att vara precis den du är och leva ett skönt beachliv eller ett hektiskt storstadsliv. Finkultur eller street. Posh eller hobo. Du väljer. Enjoy!

Förälskad i Tel Aviv Efter en tretton år lång och lyckad frisörkarriär i Stockholm kände Patrick Mattsson vardagen saknade utmaningar. Jakten efter ett miljöombyte och nya erfarenheter fick honom att packa väskan för en weekend i Tel Aviv. Det blev början på en förälskelse – i dubbel bemärkelse. – Jag blev förälskad i både staden och min pojkvän Gal. Hur skiljer sig livet nu jämfört med i Sverige? – Enormt! Förutom att jag mestadels glider runt i sandaler så är min vardag betydligt mindre stressfylld. Jag lever för dagen och har anammat den israeliska spontaniteten vilket jag känner en enorm frihet av. Du hade en strålande frisörkarriär hemma i Sverige och medverkade i flera celebra sammanhang. Vad gör du nu? – Nu pluggar jag igen men har jobbat en del inom modeindustrin och i tv-produktioner. Min roll som frisör vid senaste Eurovision Song Contest och min ”europeiska” stil har fått många att vilja lägga sitt hår i mina händer. Just nu jobbar jag inte som frisör då jag inte har ett arbetsvisum, utan mer för att skapa mig ett namn och få vara kreativ. 16

Vilket mottagande fick du som nyinflyttad? – Människor här är oftast superintresserade av att höra ens historia. Har du lärt känna en person så har du garanterat tio nya bekanta inom en vecka. Lokalbefolkningen är sjukt välkomnande och bjuder gärna med en på utflykter, släktmiddagar och annat. Ju fler desto trevligare – verkar vara mottot. Vilka tips skulle du vilja ge till den som vill resa till Tel Aviv? – Det kan vara klokt att inte åka ner under någon lokal högtid eftersom mycket kan vara stängt under dessa tillfällen. Men annars är mitt bästa tips att njuta, umgås, fråga om tips och våga ta kontakt med människor!


HISTORIEN

Foto: Noam Chen

Two cities one break Beläget bara en timme från Tel Aviv är Jerusalem det perfekta resmålet för en dagsutflykt. Staden utmärker sig för sin unika mix mellan gammalt och nytt där skyskrapor i europeisk stil möter uråldriga monument och myllrande marknadsplatser. Oavsett om du väljer att spendera dagen strosandes längst den livliga gågatan Ben Yehuda eller föredrar att göra en djupdykning i stadens historia.

F

å städer i världen har en så viktig historia som Jerusalem. Staden är en av världens absolut mest heliga platser och anses av många vara ett resmål man måste besöka minst en gång i livet. Ett måste är att besöka Jerusalems gamla stadskärna där de heliga skatterna ligger tätt. Staden erbjuder även charmiga shoppingstråk och matupplevelser. Här har vi listat några av Jerusalems guldkorn. BEN YEHUDA.

Denna livliga gågata, belägen mitt i stadens centrum, har kommit att bli en av Jerusalems viktigaste träffpunkter. Här samlas både turister och israeler för att botanisera bland souvenirer, äta fantastisk streetfood och lyssna på livemusik. Gatan är känd för sitt rika nöjesliv och är full av underhållning i alla dess former. Ett tips är att spana in konstnärsmarknaden på Shatz och

Betzalel på fredagar där man kan köpa souvenirer tillverkade av lokala konsthantverkare. En annan höjdpunkt är skönhetsprodukterna, tillverkade av mineraler från Döda Havet.

DÖDA HAVET

ALROV MAMILLA AVENUE MALL.

människor vallfärdat till

Ett stenkast från Ben Yehuda hittar man den imponerande utomhusgallerian Mamilla Mall med fascinerande arkitektur och högklassig shopping. Här finns välkända modevarumärken och trevliga konstgallerier. Dessutom arrangeras familjevänliga aktiviteter och livespelningar i gallerians amfiteater.

– FULLT AV LIV

Ända sedan antiken har Döda Havet. Då som nu anses havets mineralrika, salta vatten och strändernas lera som en källa till hälsa och skönhet. En gigantisk, naturlig spaanläggning som faktiskt är världens lägst belägna plats, 417 meter under havsytan. Platsen

MAHANE YEHUDA MARKET.

På Jerusalems mest berömda grönsaksmarknad finner du ett myller av spännande dofter och smaker. Marknaden har över 250 olika försäljningsstånd där man kan köpa allt från kryddor till färska frukter och grönsaker. Marknaden är också känd för sina 17

bjuder på hela 360 soldagar per år och medeltemperaturen sjunker aldrig under 20 grader på vintern. Med bil tar det två timmar mellan Tel Aviv och Döda Havet.


Foto: Noam Chen

hippa barer och restauranger där man samlas för att dricka öl, umgås och njuta av diverse lokala delikatesser. För den festsugna kan vi rekommendera att besöka marknaden en torsdag – Jerusalems i särklass bästa partydag då barerna och restaurangerna håller öppet långt in på natten. GAMLA STADEN.

Foto: Noam Chen

Det luftiga och trädklädda området kring Tempelberget, belägen mitt i den gamla stadskärnan, är en underbar plats att besöka om man är på resa i Jerusalem. Den gamla staden är uppdelad i fyra olika delar och är en av Jerusalems mest besökta turistmål. Här finns många av stadens mest berömda landmärken.

Foto: Noam Chen

”Ett måste är att besöka Jerusalems gamla stadskärna”. Med en hisnande vacker utsikt och en viktig kulturell betydelse är Olivberget en av Jerusalems vackraste platser. Här finns uråldriga olivträd och över 150 000 gravar, vilket gör platsen till en unik oas mitt i staden som stimulerar alla sinnen. ATT TA SIG RUNT.

Precis som de flesta andra städer upplevs Jerusalem bäst till fots. Staden är relativt liten och full med mysiga promenadstråk, parker och gågator. Därutöver finns det bussar samt en spårvagn med effektiv och punktlig service.

ATT BO. Ett bra alternativ är att bo nära den gamla staden. Här har du gångavstånd till de historiska sevärdheterna och har en mängd bra hotell att välja mellan. Om du föredrar närhet till restauranger, barer, kaféer och shopping kan vi rekommendera kvarteren runt Ben Yehudaområdet. UPPTÄCK ISRAELS VINGÅRDAR

Ett besök på någon av Israels vingårdar är en magisk upplevelse, oavsett om du är sommelier eller bara uppskattar ett glas gott vin. De israeliska vinerna är också bättre än många tror. Häng med på en guidad tur från Tel Aviv till någon av Israels över 300 vingårdar och lär dig mer om vinets historia, vinets koppling till bibeln och rådande vintrender. Två populära destinationer från Tel Aviv är vindistriktet Judeen och Carmel-regionen dit det dagligen arrangeras guidade turer med buss.

Den heliga gravens kyrka även kallad Uppståndelsekyrkan.

18


5

drömhotell

Vila bör man, även i staden som aldrig sover. Vi har därför samlat fem drömboenden för olika smaker och plånböcker. Sov sött!

ABRAHAM HOSTEL 21 Levontin Street Centralt, nyöppnat hostel, som är lite av ett kollektiv. Här är det lätt att lära känna nya människor, till exempel i det gemensamma köket. Beläget mitt i city, alldeles intill trendiga Rothschild Blvd. Prisvärda, fräscha rum, bra service och en inbjudande bar och lounge för skönt kvällshäng.

HOTEL 75 75 Allenby Street På detta trendiga och mysiga hotell bor du där det händer. Här mitt i staden har du nära till såväl nattliv och shopping som strandhäng och sevärdheter. Ett urbant och prisvärt hotell med en skönt avslappnad atmosfär.

YAM HOTEL 16 Kaf Gimel Yordei ha-Sira Charmigt boutiquehotell i mellanprisklassen, beläget alldeles intill hamnen och med en vacker utsikt över Medelhavet. Kända för sin oklanderliga service och sitt läge, med gångavstånd till det mesta.

ALMA HOTEL & LOUNGE 23 Yavne Street Ett litet hotell i den något övre prisklassen med ett svårslaget läge mitt i staden. Den anrika byggnaden i Bauhaus-stil andas Miami och har 15 personligt inredda rum. Njut av god mat nere i restaurangen eller en cocktail på den mysiga innergården.

THE NORMAN 23-25 Nachmani Street För dig som är ute efter lyx är The Norman ett självklart val. Ett av Tel Avivs chicaste hotell, vilket rumspriserna vittnar

Läs mer om staden på itraveljerusalem.com

19

om. Påkostade rum, pool med en fantastisk utsikt över staden och en tillhörande restaurang med det lilla extra.


I Jerusalem befinner du dig mitt i 3000 år av historia, medan Tel Avivs nöjesliv ger dig minnen för livet. Även om det är årtusenden mellan städerna, ligger de bara 45 minuter från varandra. Aldrig har en enda semester kunnat erbjuda dig två så unika upplevelser. 2 städer 1 semester – endast 4,5 timmar från Stockholm.

Från 3990 kr

Tel Aviv - Feel the Vibe (IGTO)  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you