__MAIN_TEXT__

Page 1

#1 2016

MAGAZINE

Nytt magasin

Spirande vårkänslor Säsongens snyggaste outfits

CAROLINA GYNNING • Färgstarkt, personligt & kreativt UTFLYKTER • Skärgård, forsar & fjäll GUIDE • Norrlands bästa restauranger PERSONALPORTRÄTT • Träffa våra modegurus


INNEHÅLL

No1

9

17

22

Hanzens historia • Läs om hur allt startade

Restaurangguide • Norrlands bästa restauranger

Carolina Gynning • Färgstarkt, personligt och kreativt

Innehåll: 09 • Hanzens historia 17 • En norrländsk matresa 22 • Carolina Gynning 24 • Plocksidor 28 • Spirande vårkänslor 38 • Jeansdrömmar 43 • Inredning 45 • Årets skotrender

28 Spirande vårkänslor Säsongens snyggaste outfits

48 • Med skjortan i fokus 52 • Klubbviken 55 • Utflyktsmål 60 • Petters middagstips 62 • Överkalix öldrottning

REDAKTÖR: Pål Johansson PRODUKTIONSLEDARE: Oscar Johansson ART DIRECTOR: Isak Arvidsson REDAKTIONSASSISTENT: Linnea Lindblad OMSLAGSBILD: Bo Svensson

4 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

Hanzens Magazine ges ut av Hanzens/Men’s Fashion i Luleå AB och produceras i samarbete med Glory Days Media. Detta nummer av magasinet ges ut i 14 000 exemplar och distribueras via ställ i våra butiker och hos samarbetspartners, utskick till delar av vår kundklubb samt till hushåll i utvalda regioner. Redaktionen ansvarar ej för insänt, ej beställt material. Citera oss gärna, men ange källan. Hanzens reserverar sig för tryckfel, prisändringar samt att vissa produkter kan ha utgått ur sortimentet. Lokala avvikelser förekommer. Har du frågor om Hanzens eller produkter som syns i magasinet? Kontakta oss på 0920-22 44 66 eller lulea@hanzens.se.

Följ våra butiker: Hanzens Luleå Hanzens Piteå Hanzens Skellefteå Hanzens Ö-vik Hanzens Outlet


SPRING SUMMER 2016

TIGEROFSWEDEN.COM

TIGER OF SWEDEN EST 1903


LEDARE

Tre favoriter

Välkommen till Hanzens

D

u har just öppnat ett nytt

kapitel i vår historia. I generationer har Hanzens varit det självklara valet för modemedvetna norrlänningar på jakt efter starka och utval da varumärken. Med detta magasin skulle vi vilja ge lite tillbaks till dig som trogen kund. Förutom vårens och sommarens snyggaste kläder och skor i inspirerande modereportage så bjuder magasinet på mängder av matnyttiga tips och trevlig läsning.

Här får du följa med på en historisk resa från 70-talet och Herrshopen i Råneå där allting startade till öppningen av vår nya lokal i gamla Åhlénshuset. En lång och händelserik resa från herrekipering och kostymer till en välsorterad butikskedja med kända varumärken för såväl dam som herr. Ni får också träffa några av våra duktiga medarbetare i Luleå, Piteå, Skellefteå och Örnsköldsvik som gjort denna resa möjlig och som varje dag gör sitt yttersta för att guida norrlänningarna fram till de rätta klädvalen. I magasinets olika modereportage har vi samlat våra absoluta favoriter från vårens och sommarens kollektioner, 6 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

men även några smakprov från vårt nya sko- och inredningssortiment. Givetvis återfinns produkterna som du hittar i detta magasin i våra butiker – plus väldigt mycket mer! Eftersom vi går mot en ljusare och varmare årstid så har vi även passat på att lyfta fram våra bästa lokala utflyktsmål. Här finns tipsen för dig, oavsett om du söker avslappnande vildmarkseller skärgårdsupplevelser, vandringsturer i fantastisk natur eller mer fartfyllda utflykter. Och vad vore en ljum sommarkväll utan god mat och dryck i goda vänners sällskap? Vi lät den duktiga kocken Petter Nyberg komponera en trerätters sommarmiddag med passande drycker. Äter du hellre ute så har vi samlat våra favoritrestauranger på tre välfyllda sidor.

SNYGGT & FUNKTIONELLT • Snoot har tagit den klassiska, snygga trenchcoaten med sina detaljer och funktionalitet och gjort den ännu bättre. Modern, justerbar passform, skrynkelfri med praktiska fickor. Den perfekta vårrocken – nu hos oss!

Unna dig!

ÄLSKLINGSVÄSKAN • Vi är enormt stolta att nu kunna välkomna By Malene Birger i våra butiker. Knivskarpa och moderna kollektioner med en konstnärlig twist. Denna tidlösa och fantastiskt snygga väska är en av våra absoluta favoriter.

Detta, kära vänner, och så mycket mer är Hanzens Magazine. Trevlig läsning & skön sommar,

Kristina Larsson med personal, Hanzens

MÅSTEKLÄNNINGEN • En nyhet i sortimentet och dessutom ett av vårens och sommarens måsten i garderoben är denna snygga klänning från Pernilla Wahlgren Collection. Du hittar denna och mängder av andra klänningar från bl.a. Ilse Jacobsen och Lauren by Ralph Lauren i våra butiker.


HANZENS MAGA ZINE

tommy.com H A N Z E N S M AG A Z I N E • 7


NU KAN DU BESTÄLLA NYA VOLVO S90

mADE BY SwEDEN Nya Volvo S90 är något helt nytt. En exklusiv premiumsedan full av ambition och självförtroende. En svensk version av lyx där komfort, säkerhet och körupplevelse håller absolut världsklass. Nu kan du beställa din Volvo S90. Välkommen! Nya Volvo S90 kostar från ca 329 900–453 900:– (D4 man–T6 AWD aut). Bränsleförbrukning blandad körning: 4,5–7,4 l/100 km (D4 aut–T6 AWD aut). Koldioxidutsläpp CO2: 118–169 g/km (D4 aut–T6 AWD aut). Miljöklass Euro 6b. Alla siffror är preliminära. Lokala avvikelser kan förekomma. Bilen på bilden är extrautrustad. När du köper en ny Volvo ingår alltid Volvo Assistans samt vagnskade- och rostskyddsgaranti. Läs mer på volvocars.se

LuLeå 0920-20 32 00 | Piteå 0911-22 12 00 | KaLix 0923-692 00 | Boden 0921-665 00 Butik • Verkstad | www.nordiskabil.se


H I S TO R I A

Följ med på resan genom vår historia Från en liten herrekiperingsbutik i Råneå till en omtyckt klädkedja i fyra städer. Karl-Gustaf, Kristina och Magnus Larsson guidar oss genom Hanzens historia från starten fram till den största satsningen någonsin. TEXT: Pål Johansson FOTO: Hanzens privata

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 9


H I S TO R I A

1975

2001

2005–2010

Hanzens resa tar sin början 1975 i Råneå, tre mil norr om Luleå, där KarlGustaf Larsson startar butiken Herrshopen. Entreprenörsandan hade KG med sig sedan barnsben då han växte upp i en företagarfamilj där föräldrarna drev en lanthandel med bensinstation i den lilla byn Ansvar strax norr om Överkalix. Folks intresse för Herrshopen växte sig allt större och relativt snart kändes butiken i Råneå för liten. Lösningen blev en butik på Storgatan 40 i Luleå vid namn Hanzens. KG köpte butiken 1978 av Boden-sönerna Birger och Nestor Hansén, som grundade företaget i slutet av 50-talet.

Fram till 2001 var Hanzens en ren herrekiperingsbutik med mode för stilmedvetna män. Med flytten till Storgatan 30 utökades sortimentet med damkläder i den nya lokalens källare. Samma år valde KG:s son Magnus att prova sina vingar och öppnade Hanzens på Uddmansgatan 11 i Piteå. Den 400 kvadratmeter stora lokalen fylldes med såväl herr- som damkläder. Båda butikerna togs emot väl av kunderna, inte minst Piteborna som fick en ny klädbutik med fina varumärken och bra service. Adressen är i dag densamma som vid starten, men butiksytan har utökats.

År 2005 var det dags för dottern Kristina att öppna en butik. Denna gång tog man steget söderut, till Skellefteå och Nygatan 59. Butiken fick en bra start och blev ett uppskattat nytillskott i stadens klädutbud. Efter några år öppnades även en egen outlet i butikens källare. Med start 2009 och 2010 öppnade Hanzens butiker med samma koncept i såväl Kalix som Boden. Affärerna motsvarade dock inte förväntningarna och efter två, respektive fyra år valde man att lägga ned dem.

2011–2014

2016

2011 gick resan vidare ytterligare en bit söderut då den anrika klädaffären Bergmans i Örnsköldsvik förvärvades och blev en del av Hanzens-familjen. Butiken hade sålt herrkläder till Ö-viksborna sedan 1853, ett arv som nu förvaltas vidare.

April 2016 är en stor månad i Hanzens historia. Då öppnas nämligen klädkedjans största satsning någonsin; en "shop in shop"butik i gamla Åhlénshuset i Luleå. Lokalens 3 000 kvadratmeter kommer att fyllas med mode, skor och inredning för hela familjen och alla plånböcker. På nedre plan hittar du väl utvalda varumärkesshopar med de starkaste varumärkena för dam och herr samt tillökning på inredningssidan och ett stort utbud av skor. En trappa upp återfinns konceptet Top Store och ett kafé där du kan blicka ut över folklivet nere på Storgatan.

I samband med att butiken i Boden lades ned 2014 öppnades istället, med den befintliga personalen, en stor outlet på Storheden i Luleå. Även denna butik togs emot mycket väl av norrbottningarna. 1 0 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


Kristina om nya butiken: – Vi vill skapa en minigalleria med allt vad man kan behöva. Tanken är att inte behöva gå någon annanstans, och blir man hungrig eller törstig under shoppingturen kommer det att finnas ett fik på övre plan där man kan avnjuta något gott. Vår förhoppning är att kunderna kommer att få en upplevelse utöver det vanliga, med bra service och ett bra utbud av marknadens bästa varumärken, vilket ändras och uppdateras kontinuerligt. Vi kommer även att erbjuda personlig shopping och olika kundevents som företag och grupper kan boka in sig på under kvällstid. Helt enkelt en Lifestyle-butik. KG om kunderna: – Kunderna har blivit yngre i sinnet. Förr var man en gubbe när man var 60 år, men så är det inte längre. I dag handlar det mer om en mental ålder och man sätter nu själv sina gränser för vad man kan bära eller ej.

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 1 1


G OT T & B L A N D AT

Hanzens tipsar

Folkfestliga Norrland Unna dig en spahelg På Clarion Sense och Best Western Hotell Savoy i Luleå finns alla möjligheter till en njutningsfull och avslappnande helg. Sense erbjuder en pool med panoramautsikt över staden, årtidsbastu och behandlingar för kropp och själ. På Savoy hittar du Luleås största spa (500 kvadratmeter) med jacuzzis, torr- och ångbastu, is- och upplevelsedusch samt relaxavdelning.

Sommartid är festivaltid. Under juni och juli lockar samtliga Hanzens-städer med omtyckta folkfester med musik och underhållning för alla smaker och åldrar. Festivalerna att kryssa för i kalendern redan nu är Stadsfesten i Skellefteå (29 juni–3 juli), Luleå Hamnfestival (13–16 juli), Piteå Dansar & Ler (27–31 juli) samt Sommarfesten i Ö-vik (datum ej klart vid magasinets presstopp).

Försommarens löparfester Trevliga kundkvällar Du har väl inte missat att företag eller grupper om minst åtta personer har möjlighet att kostnadsfritt boka en privat kundkväll med bubbel och tilltugg mellan klockan 19–21? Perfekt för jobbkollegorna, födelsedagsfirandet eller kompisgänget som vill shoppa under lugna förhållanden med en personlig service. Kontakta någon av våra butiker så hjälper vi dig! 1 2 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

Nu är det äntligen dags att byta skidor och skridskor mot löparskor. Här är några av joggingfesterna vi har att se fram emot under månaderna som kommer: 30 april Porsörundan, 5–10 kilometer, Luleå 21 maj Luleå Stadsmara, 2–21 kilometer, Luleå 28 maj Gällivare rör på sig, 5–21,1 kilometer, Gällivare 30 maj Vårruset, 5 kilometer, Luleå 18 juni Urskogsloppet, 19,7 kilometer, Örnsköldsvik


HANZENS MAGA ZINE

Personal shopper hos Hanzens i Luleå En nyhet hos oss på Hanzens: vi kan nu erbjuda privat och personlig shopping med någon av våra erfarna och duktiga säljare. Du väljer själv vilken tid som passar och vem du vill ha hjälp av, oavsett om det är under ordinarie öppettider, morgnar eller kvällar. Under ett förberedande samtal går vi igenom dina önskemål, behov, stil och budget. Utifrån din personlighet och önskemål anpassar vi sedan klädvalen i samråd med dig och väljer ut alltifrån bas- till nyckelplagg som provas igenom i vår butik. Eftersom vi även jobbar med accessoarer och skor kan vi se till att helheten blir den bästa tänkbara och att du förhöjer din stil från topp till tå. Kanske behöver du förnya din basgarderob, investera i nya festkläder eller ha en ny outfit till jobbintervjun? Att boka en personal shopper är det mest effektiva sättet att uppdatera din look och garderob och samtidigt få en upplevelse på köpet. Eller varför inte ge bort ett presentkort med personal shopping till någon du tycker om som kanske behöver en hjälpande hand?

Kontakta Hanzens Luleå för mer information och bokning av din egen personal shopper. Tel: 0920-22 44 66.

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 1 3


M E D A R B E TA R E

Glädjespridaren & lagkaptenen David TEXT: Pål Johansson FOTO: Linnea Lindblad

Man kan säga att

David Henriksson Littorin Butikschef, Luleå Siffror: 30 år, 13 år på Hanzens. Intressen: Sport i allmänhet och hockey i synnerhet. Är lagkapten och back i division 3-laget Hertsörinken. Andra intressen är att umgås med familjen, ofta i skärgården under somrarna, samt att resa på solsemester till sydligare breddgrader. Dold talang: Jag är duktig på att laga mat, gärna någon god köttbit eller färsk fisk när vi är ute i skärgården.

David Henriksson Littorin skolades in på Hanzens. Hans resa inom företaget började under gymnasietiden 2003 då han besökte butiken på Storgatan för att handla kläder och söka praktikplats. Praktikperioderna efterföljdes av sommar- och extrajobb och när dörren öppnades för en fast anställning 2005 så nappade han. – Praktikperioden var ett optimalt sätt att komma in i företaget och jag lärde mig mycket under denna tid. Det har nu hunnit gå 13 år sedan David blev en del av Hanzens-gänget och han axlar i dag rollen som butikschef tillsammans med Kristina. Han ser sig själv som en glädjespridare som gör sitt bästa för att folk ska må bra och att stämningen är på topp, och att han trivs med sitt jobb råder ingen tvekan om. – Kontakten och relationen som man får med kunderna är det bästa som finns. I och med att vi är ett ganska litet företag som alltid tar oss tid för kunderna så lär vi ju också känna dem och vet vad de gillar. Det blir ett ömsesidigt förhållande som är väldigt speciellt och otroligt kul. Han beskriver Hanzens som en fantastisk arbetsplats med grymma kollegor och högt i tak. – Det är aldrig några konstigheter, och jag gillar att det är snabba beslut som gäller. Sedan är det ju fyra hockeytokiga städer vi finns i så det blir en hel del hockeysnack och gnabb när vi träffas på kickoffer och teambuildingkvällar. David menar att hans egen klädstil är ganska öppen, opretentiös och stilren. Favoritmärket är Morris och vardagsklädseln är ofta någon oxfordskjorta, jeans eller chinos och kavaj. Vid festligare tillfällen åker kostymen på, gärna med en snygg slips eller fluga.

1 4 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


M E D A R B E TA R E

Ordning & reda med Anna TEXT & FOTO: Linnea Lindblad

“Jag skulle beskriva min stil som klassisk och stilren”

Anna Klockare Butikschef, Skellefteå Siffror: 43 år, 10 år på Hanzens. Intressen: Långa promenader, god mat och familjens gemensamma hockeyintresse. Dold talang: Är superbäst på att vika tröjor!

Klädintresset och kundbemötandet

var vad som lockade Anna Klockare till Hanzens. Hon hade tidigare jobbat extra i butiken innan hon började arbeta som sjukgymnast, men det dröjde inte länge innan hon längtade tillbaka. I dag är hon butikschef i Skellefteå och har sammanlagt tillbringat tio år i företaget. Hon beskriver sig själv som en noggrann person som alltid ser till att det är ordning och reda i butiken. – Kläder är något jag alltid varit bra på. I grund och botten handlar det om att jag brinner för service och mötet med människor. Det har sina likheter

med jobbet som sjukgymnast. Då läste man av kundens behov och ringade in ett problem. Ungefär samma sak gäller när det kommer till att hjälpa någon att hitta rätt bland kläder.

tycka till om saker och att komma med förslag på allt från förbättringar till nya varumärken att satsa på. Det uppskattar jag. Vilket är ditt favoritmärke att klä dig i?

I sin roll som butikschef ansvarar hon

både för administrativa uppgifter och att vara en hjälpande hand för kunderna. Hon trivs också med det faktum att Hanzens är en mindre, privatägd kedja. – Ingen dag är den andra lik! Att ha bra kollegor är såklart viktigt, och det har jag verkligen. På Hanzens har man möjlighet att påverka. Det är fritt att

– Jag tycker mycket om Tiger! Även Odd Molly och GANT. Jag skulle beskriva min stil som klassisk och stilren med något maskulina inslag, ”tyvärr” klär jag mig mycket i svart. Så här till sommaren har jag gärna på mig ett par ankellånga och vida culottebyxor med ett par snygga sneakers och en topp till.

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 1 5


M AT & D R YC K

En norrländsk matresa Osäker på var du ska äta i vår och sommar? Inga problem. På dessa sidor har vi nämligen samlat ett gäng egna favoritrestauranger som du hittar i våra städer. Smaklig måltid!

5

LULEÅ

1. Bistro Norrland En modern bistro med norrländsk prägel. Här tolkas den lokala mattraditionen till en egen matidé i kontrastrika möten mellan rustikt finlir och klassisk innovation. Välsmakande mat som inspirerar och överraskar. De norrländska skogarna och vattnen står för råvarorna i menyn med inslag som ren, löjrom och röding. Norra Strandgatan 3–7 • Luleå

1 3

LULEÅ

2. Köpmannens Kök Köpmannasonen Viktor Eriksson, som efter år på resa återvände till Luleå, öppnade denna krog med influenser från hela världen. Kvarterskrogen med anor från 50-talet ligger vägg i vägg med Comfort Hotel Arctic. Menyn förnyas varje månad och består av noggrant komponerade rätter med säsongens råvaror i fokus. Köpmannens Kök är perfekt för både vardag och fest. Sandviksgatan 80 • Luleå

LULEÅ

3. Fabriken bar En bit av Köpenhamn mitt i Luleå. Inredningen har ett fabriksinspirerat tema med betong- och träinslag och en lång bardisk. Flaggskeppet är smörrebröd i alla dess former och smakkombinationer, som givetvis kan fås på danskt vis med en nubbe. Här finns också stadens första take away-lucka för kaffe. Storgatan 28B • Luleå

LULEÅ

4. Restaurang CG På CG drivs man av passionen att tillaga och servera god mat och dryck. Ledorden är kärlek, kunskap och respekt. Maten lagas efter en enkel tradition där vanliga inslag är surdeg, torkning, syrning, rökning och långkok. Råvarorna väljs efter säsong och hjärtat i köket är grillen, där allt kött tillagas. CG står för Carnivore Grill, där det förstnämnda betyder just ”köttätare”. I restaurangens fina vinkällare återfinns alltifrån klassiska producenter till nya spännande vinhus. Storgatan 9 • Luleå

Foto: Tomas Bergman LULEÅ

5. Tapas de Papá En modern tapasrestaurang med spanska influenser och råvaror i en mysig miljö med rustika möbler, varm belysning och skön atmosfär. Här läggs energin på råvarorna, maten, dryckerna och gästerna. Ett rikt utbud av smårätter i form av tapas, pinchos eller chark- och ostbrickor kombineras med en generös dryckeslista med cava, vin, öl och sangria. Köpmangatan 18 • Luleå H A N Z E N S M AG A Z I N E • 1 7


M AT & D R YC K

8

Foto: Fotografpaulina

PITEÅ

6

9

Foto: Camilla Öjehammar

1 8 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

SKELLEFTEÅ

6. Järnspisen

8. Bryggargatan

I det gamla bryggeriet hittar du restaurangen som satsar på en kreativ meny som skapats utifrån den genuint norrländska mattraditionen. Inspiration till rätterna i menyn hämtas från olika Pite-profiler och deras tankar kring den lokala matkulturen. En stor passion för mat och dryck formas till en lättsam matupplevelse med orten i centrum. Här finns även en delikatessbutik där du kan köpa med dig något gott hem. Bryggargatan 14 • Piteå

En mötesplats som utstrålar kvalitet och värme, goda smakupplevelser och trevlig atmosfär. Krogen låg till en början på Bryggargatan i Piteå, men hittas nu i Skellefteå, där verksamheten i fjol utökades med såväl klubb som kafé. Kärnan och passionen för god mat är dock densamma som vid starten och i rätterna mixas det klassiskt norrländska med inspiration från kockduons isländska ursprung. Strandgatan 32 • Skellefteå

PITEÅ

SKELLEFTEÅ

7. Restaurang Tage

9. Nygatan 57

I sommar slår KUST Hotell & Spa upp restaurang Tage mitt i centrala Piteå. Tage kommer att bli ett nutida brasseri med rötterna i regionen. Beläget 53 meter upp på 15:e våningen kommer du få en vidunderlig utsikt över trakten. Matmässigt kommer Pite älvdal vara den stora inspirationskällan, kryddat med köksinfluenser från hela världen. Hamngatan 60 • Piteå

Restaurangens enkla filosofi grundar sig i de omgivande skogarnas, ängarnas, sjöarnas och fjällens rikedom. En modern och stilfullt inredd matsal och bistro där du kan njuta av säsongens bästa råvaror kärleksfullt tillagade. I Skafferiet kan du köpa med delikatesser från speciellt utvalda producenter. Nygatan 57 • Skellefteå


M AT & D R YC K

Foto: Jonas Forsberg

11 “God vällagad mat utan genvägar, där råvarorna får tala för sig själv”

10 Foto: Jonas Forsberg ÖRNSKÖLDSVIK

ÖRNSKÖLDSVIK

10. Linnéa & Peter

11. Public Pub & Restaurang

En av norrlandskustens kulinariska pärlor återfinns i centrala Ö-vik där krögarparet Linnéa och Peter driver stans bästa restaurang. Genom ett genuint hantverk och bra råvaror skapar de duktiga kockarna spännande matupplevelser med inspiration från omgivningarna. En enkel och modern krog utan krusiduller. Fabriksgatan 12 B • Örnsköldsvik

En modern småstadskrog med menyer som baseras på svenska och lokala råvaror i kombination med internationell nyfikenhet. God vällagad mat utan genvägar, där råvarorna får tala för sig själv. I puben hittar du dessutom stadens största sortiment av öl och single malt whisky. Nygatan 17 • Örnsköldsvik Utsikten från restaurang Tage som öppnar sommaren 2016.

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 1 9


M E D A R B E TA R E

Klänningsälskande fikadrottningen Eva-Britt TEXT: Pål Johansson FOTO: Linnea Lindblad

“Jag är nog lite av företagets clown”

Om du besökt Hanzens i Luleå någon gång under de senaste 30 åren är chansen stor att du träffat på Eva-Britt Larsson. Hon har varit en del av vårt gäng sedan 1983, då hon som 13-åring började jobba extra i butiken som då låg på Storgatan 40. Fem år senare blev hon fast anställd och sedan dess har hon varit en given och uppskattad medarbetare och kollega. – Jag är nog lite av företagets clown. Jag älskar att vi kan skoja om allting och har så kul ihop. Sammanhållningen är fantastisk och arbetskompisarna har blivit som en extra familj. Givetvis blir det ju en hel del hockeyrelaterat snack och pikningar butikerna emellan. Men alla vet ju att Luleå Hockey är bäst, ha ha.

de gillar och trivs med. Sedan har jag faktiskt fått flera goda vänner genom jobbet. När det kommer till hennes egen klädstil så domineras den av klänningar i alla dess former och färger. Hon är allätare när det kommer till märken och har alltid en klänning som passar, oavsett säsong. – Om det skulle vara så att jag mot förmodan skulle ha ett par byxor på mig någon dag så brukar folk alltid haja till och undra vad som hänt.

Trots att hon varit på företaget längre än många kollegor är gamla så har glöden för arbetet aldrig avtagit. – Jag älskar den personliga kontakten man får med kunderna. Att man får hjälpa dem att hitta rätt och göra små make-overs både till festligare tillfällen och till vardags. De kommer ju till oss för den personliga servicen och då är det väldigt kul att kunna assistera dem till att mixa plagg som

Siffror: 45 år, 32 år på Hanzens, fast anställd sedan 1988. Intressen: Jag älskar att laga mat och baka och brukar förse alla våra butiker med fikabröd. Kladdkakan och lussebullarna med citronfyllning är favoriter hos de flesta, men i Skellefteå ligger nog morotskakan bäst till. Ett annat intresse är att odla grönsaker som tomat och gurka. Dold talang: Jag är bra på att rensa fisk och virka pannlappar.

Eva-Britt Larsson Damansvarig, Luleå

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 2 1


I N T E R VJ U

Carolina Gynning Hon är den kreativa konstnärstjejen med skinn på näsan som alltid gått sin egen väg. Modell, dokusåpastjärna, programledare, författare och “Jagskådespelare fick tidigt är inspiration några av titlarna att hon haft genom åren. Möt konstnären designern skapa själv och ettoch sinne förCarolina Gynning.

trender och skapande.” Pål Johansson TEXT:

2 2 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

FOTO: Beata Holmgren/Studio Emma Svensson


“Jag fick tidigt inspiration att skapa själv och ett sinne för trender och skapande”

C

arolina Gynning har minst sagt hunnit med en hel del under sina 37 levnadsår. Ett liv som modell förde henne vidare in i tv-branschen där hon blivit en folkkär programledare i en lång rad produktioner. Lägg därtill att hon skrivit fyra bästsäljande böcker, skådespelat i flera filmer, haft en kort sångkarriär, drivit en välbesökt blogg och inte minst blivit mamma till två små döttrar. Sedan några år tillbaka driver hon det framgångsrika företaget Gynning Design – för vilket hon 2015 belönades med priset ”Årets kvinnliga entreprenör”.

Allt började nere i skånska Falsterbo när hon under gymnasietiden på konst och formgivningslinjen upptäcktes av en fotograf och så smått började jobba som modell. Efter studenten lämnade hon Sverige för modelljobb runt om i Europa, där hon blev kvar i 10 år. Det var dock först efter hennes medverkan och mediala svenska genombrott i dokusåpan ”Big Brother” som hon återupptog och valde att satsa på konsten på allvar. Hon började ställa ut regelbundet och intresset för hennes konst växte sig allt starkare. Hennes intresse för konst och design startade tidigt, mam-

man är erkänd konstnär och skulptör, pappan klädagent och morfaderns bror Lars var målare och textilkonstnär. Under uppväxten var det således aldrig långt till staffliet och Carolina tillbringade mycket tid i mammans ateljé. – Jag fick tidigt inspiration att skapa själv och ett sinne för trender och skapande. Det har varit positivt att få växa upp i min mammas ateljé att ha testat alla konstnärsformer redan som liten. Farbror Lars var också en stor inspiration och speciell människa, berättar Carolina. Carolinas signum är färgstarka porträtt och personliga

avtryck från livets olika skeenden. Motiven speglar kvinnor hon mött eller kvinnor som lever inom henne. Hon beskriver sin egen konst och skapande som något mycket explosivt, rörigt, känslosamt, självutlämnande och färgstarkt. Hennes största drivkraft är hämnd och bland de konstnärliga förebilderna märks bland annat Andy Warhol och Louise Bourgeois. – Jag älskar att titta på gamla konstnärer, starka personer med en egen stil, ofta kvinnor eller homosexuella män. Jag älskar att åka till Ibiza och träffa alla fria människor där. Riktigt bra konst är för Carolina något som berör och som hon kan känna igen sig själv i.

– När jag känner att ”den där känslan har jag velat sätta fingret på i hela mitt liv” och så har någon gjort det. I dag jobbar hon på heltid med sitt kreativa skapande. Den huvudsakliga sysselsättningen är konsten, men hon formger också smycken och inredningsdetaljer. En symbol som betyder väldigt mycket för henne och som återkommer både i målningar och formgivning är fjärilen. Den står för pånyttfödelse och frihet och är därför en symbol som jag tycker att alla borde bära med sig, menar hon. I dag hittar ni hennes konst och design i form av såväl tavlor och prints som smycken, glas, brickor, kuddfodral och bäddset. Hennes nästa utställning är på Kulturen i Lund, med start den 8 oktober. – Jag kommer ställa ut tillsammans med min mamma och ser verkligen fram emot detta. Utställningen kommer att visa ett större perspektiv. H A N Z E N S M AG A Z I N E • 2 3


I N S P I R AT I O N

Blommor & havsbris Låt dig inspireras till att fylla garderoben med somriga favoriter. På dessa färgglada sidor hittar du några guldkorn för den varma årstidens alla tillfällen. FOTO: Bo Svensson STYLING: David Henriksson Littorin & Linnea Lindblad

KLÄNNING • Pernilla Wahlgren, 1 198 kr TRÖJA • Morris, 1 299 kr SKOR • Skechers, 999 kr PIKÉ • GANT, 999 kr CLUTCH (ROSA/SVART) • Tiger Of Sweden, 999 kr VÄSKA • Tiger Of Sweden, 2 999 kr BRICKA • Carolina Gynning, 380 kr

24 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


I N S P I R AT I O N

TRÖJA • GANT, 1 199 kr T-SHIRT • Esprit, 149 kr SKOR • Henri Lloyd, 999 kr BÄLTE • Boomerang, 700 kr SKJORTA • Stenströms, 1 499 kr ARMBAND • Snö Of Sweden, 399 kr SKOR • Tamaris, 599 kr HALSBAND • Snö Of Sweden, 499 kr JEANS • Esprit, 599 kr

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 2 5


I N S P I R AT I O N

BLUS • Esprit, 499 kr JACKA • Esprit, 999 kr JEANS • Tiger Of Sweden, 1 399 kr VÄSKA • Morris, 2 499 kr SKOR • Tamaris, 599 kr TRÖJA • GANT, 1 199 kr

2 6 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


Spirande vårkänslor Härligt ljumma sommardagar ute i skärgården, lata semestertider i stugan eller trevliga festkvällar tillsammans med familj och vänner. Upplevelser och högtider som lyfts till nya höjder med stilrena och bekväma kläder. På dessa sidor har vi handplockat några av säsongens snyggaste outfits. FOTO: Bo Svensson MODELLER: Susanne R & Christoffer R/Lind Models STYLING: David Henriksson Littorin & Linnea Lindblad MAKE UP: Michaela Jobark

2 8 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


Dam: TOP • Inwear, 800 kr BYXA • Inwear, 900 kr KAVAJ • Inwear, 1 499 kr SKOR • Tamaris, 799 kr Herr: JACKA • J.Lindeberg, 2 199 kr JEANSSKJORTA • J.Lindeberg, 999 kr BYXA • J.Lindeberg, 1 099 kr BÄLTE • Tiger Of Sweden, 799 kr SKOR • Henri Lloyd, 999 kr

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 2 9


MODE

Dam: KLÄNNING • Ralph Lauren, 1 499 kr KOFTA • Inwear, 600 kr SKOR • Tamaris, 449 kr Herr: KAVAJ • SIR, 2 999 kr BYXA • Tiger Of Sweden, 1 399 kr SKJORTA • Tiger of Sweden, 1 199 kr SLIPS • Amanda Christensen, 399 kr NÄSDUK • Atlas “Hanky”, 299 kr SJAL • Tiger Of Sweden, 500 kr SKOR • Tiger Of Sweden, 2 699 kr

3 0 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


KOFTA • Odd Molly, 1 895 kr BYXA • Inwear, 899 kr SKOR • Tamaris, 449 kr

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 3 1


MODE

3 2 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


MODE

Snygga kläder till sommarens alla högtider

Herr: KOSTYM • Tiger Of Sweden, 4 999 kr SKJORTA • Tiger Of Sweden, 899 kr SLIPS • Atlas Design, 499 kr NÄSDUK • Atlas “Hanky”, 199 kr SKOR • Dahlin, 1 599 kr Dam: KLÄNNING • Armani, 2 199 kr ARMBAND • Snö Of Sweden, 399 kr SKOR • Tamaris, 899 kr

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 3 3


MODE

SKJORTA • J.Lindeberg, 999 kr VÄST • Stones, 1 099 kr BYXA • J.Lindeberg, 1 099 kr SKOR • J.Lindeberg, 1 199 kr

3 4 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


MODE

BYXA • Tiger Of Sweden, 1 599 kr BLUS • Tiger Of Sweden, 1 499 kr SKOR • Tamaris, 549 kr ARMBAND • Snö Of Sweden, 299 kr/st ÖRHÄNGEN • Snö Of Sweden, 249 kr

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 3 5


M E D A R B E TA R E

Den trygga allätaren Britt TEXT: Pål Johansson FOTO: Linnea Lindblad

Britt Berggren Damansvarig, Piteå Siffror: 62 år, 14 år på Hanzens. Intressen: Jag gillar att vara ute i skog och mark och jaga eller fiska. Harr och öring är favoriterna. Annars åker jag gärna till min stuga på en ö i Piteå skärgård. Dold talang: Jag är ganska händig och gillar att bygga och snickra.

Det har gått 14 år sedan Britt Berggren, som av kollegorna beskrivs som företagets trygga hand, blev en del av vår personalstyrka i Piteå. Första kontakten och anställningsintervjun minns hon ändå som igår. – Jag gjorde bort mig lite under intervjun när jag trodde att KG och Magnus var bröder och inte far och son. Jättepinsamt för mig just då, men rätt kul så här i efterhand. Och jag tror att de såg det som ganska smickrande, i alla fall KG. Den lilla blundern till trots så fick Britt

jobbet som butiksbiträde, ett jobb hon älskar. I dag är hon ansvarig för butik3 6 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

ens damavdelning och har sedan några år tillbaka fått sällskap av sin dotter i personalen. – Det är ett fruktansvärt roligt jobb och kundkontakten vi har är helt fantastisk. Det är alltid högt i tak och bra stämning och jag trivs hur bra som helst.

“Jag gjorde bort mig lite under intervjun” Och givetvis att fortsätta hjälpa Piteborna fram till de perfekta plaggen. I hennes egen garderob återfinns lite

Britt betonar även att hon gillar ly-

hördheten inom företaget – att de i Piteå kunnat driva butiken med fria tyglar och haft möjligheten att påverka och forma den som de vill. Ett ansvar som hon nu tillsammans med nya butikschefen Daniel och resten av gänget ska fortsätta att förvalta och vidareutveckla.

av det mesta och mängder av olika märken. – Det är väl inget varumärke jag gillar mer än något annat, utan jag är en riktig allätare. Sett till stil så är jag väldigt flexibel och gillar såväl det herriga modet som klänningar och den mer kvinnliga stilen.


M E D A R B E TA R E

Herrmode i fokus för Stina TEXT & FOTO: Linnea Lindblad

Stina Sjöström har alltid vetat att det var kläder hon skulle jobba med och när hon var klar med skolan var siktet inställt på en butikstjänst. Hon hade tidigare jobbat extra på en klädkedja som bara inriktade sig på damkläder och ville prova på något nytt. – Det började med att jag gick förbi butiken och såg en lapp sitta på dörren. Så jag gick in och presenterade mig och på den vägen är det. Till en början jobbade jag halvtid och sedan några månader tillbaka är jag butikschef – en roll jag trivs väldigt bra med. Det roligaste med jobbet är att jag får använda min kreativa sida när det gäller skyltning och exponering, kombinerat med service och relationen med kunderna.

“Jag gillar de enkla snitten”

I butiken i Örnsköldsvik löper herrmodehistorian hela

vägen tillbaka till 1853. Det var för fem och ett halvt år sedan som den tidigare butiken Bergmans blev uppköpta av Hanzens, och fokus ligger nu som då på herrkläder. – Jag trivs jättebra med att jobba på herrsidan! De som handlar sina kläder här tar gärna emot råd och tips och det är jätteroligt när man får förtroendet att hjälpa kunden att hitta vad den söker. Ett måste i varje herrgarderob i sommar är definitivt ett par chinosshorts och en klassisk oxfordskjorta! I vår butik har vi ett brett spann mellan åldrarna vilket gör det extra intressant och roligt. Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag har nog en ganska neutral och vardaglig klädstil. Jag gillar de enkla snitten. Det finns även lite mönster i min garderob, såsom randigt och rutigt, men mestadels använder jag mig av enfärgat. Som accessoar väljer jag helst klocka och något stilrent halsband.

Stina Sjöström Butikschef, Örnsköldsvik Siffror: 24 år, 5 år på Hanzens. Intressen: Spelar gärna golf på sommaren och åker skidor på vintern. Dold talang: En hejare på att göra skagenröra.

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 3 7


MODE

Jeansdrömmar Jeans- och denimtrenden är fortsatt stark under 2016. Gör er redo för en blå årstid! FOTO: Bo Svensson MODELLER: Susanne R & Christoffer R/Lind Models STYLING: David Henriksson Littorin & Linnea Lindblad MAKE UP: Michaela Jobark

JEANS • Tiger Of Sweden, 1 299 kr KAVAJ • Inwear, 1 600 kr TOP • GANT, 1 099 kr SKOR • Tamaris, 449 kr

3 8 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


MODE

JEANS • Tiger Of Sweden, 1 199 kr SKJORTA • GANT, 1 199 kr TRÖJA • GANT, 899 kr SKOR • Tiger Of Sweden, 1 699 kr

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 3 9


MODE

TRÖJA • J.Lindeberg, 999 kr SKJORTA • Stenströms, 1 699 kr JEANS • Tiger Of Sweden, 1 399 kr BÄLTE • Tiger Of Sweden, 799 kr SKOR • Dahlin, 1 599 kr

4 0 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


MODE

Dam: JEANS • Tiger Of Sweden, 1 299 kr SKJORTA • GANT, 1 099 kr SKOR • Tamaris, 899 kr VÄSKA • Marlene Birger, 2 599 kr Herr: JEANS • Tiger Of Sweden, 1 399 kr SKJORTA • Morris, 1 099 kr SKOR • J.Lindeberg, 1 199 kr

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 4 1


INREDNING

Inred med mönster, färg & natur TEXT: Pål Johansson

ODD MOLLY Färg och mönster.

HOUSE DOCTOR Trädetaljer och dova toner.

GANT HOME

Om man ska tro inredningsexperterna så GANT HOME • Naturliga inslag med växter och gröna toner.

kommer vi i år att få se en hel del naturliga material, dova toner, metall och mängder av spännande mönster. Det är med andra ord dags att glömma vitt, ljust och fräscht för att istället gräva sig djupare ned i den mörkare paletten och fylla hemmet med mönster av alla de slag. Havet är en fortsatt stor inspirationskälla

med olika nyanser av blått och undervattensmönster på exempelvis kuddar och porslin. Detsamma gäller naturen som fortfarande är en viktig del i inredningen. Detta syns i form av mycket växter, olika bladmönster, gröna toner och trädetaljer. Glaslampor är även en detalj som lever vidare i år. H A N Z E N S M AG A Z I N E • 4 3


INREDNING

Metall, möbler med pinniga ben & mörka accenter

GYNNING DESIGN • Karaff och vinglas.

HOUSE DOCTOR

HOUSE DOCTOR

En annan av årets trender är solida materialval och en färgskala som går åt det dovare hållet – mycket metall, möbler med pinniga ben och mörka accenter. I sovrummet ser vi bland annat gula, rosa, orangea och turkosa toner och romantiska mönster på sängkläder. Det är även populärt att inreda sovrummet som ett lyxigt vardagsrum med svarta och mörka kulörer. Den bohemiska och rustika stilen är en

annan trend på frammarsch, där massor av grafiska och etniska mönster får ta plats. Andra mönster vi ser mycket av i år är paisley, hexagoner och bikupemönster samt geometriska former och 3D-effekter. Färgerna går även här i grå, blå och gröna nyanser. 4 4 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

GANT HOME • Rosa toner och romantiska mönster.


S KO R

Årets skotrender - Western, spetsigt & sneakers

Retrovindar blåser genom vårens skotrender. På dam-

BJÖRN BORG • Svarta stilrena sneakers som passar de flesta outfits.

fronten kommer vi att få se en hel del höga platåer och grova sulor – skor som andas 90-talsgrunge. Westerninspirerade cowboyboots och skor i olika färger

och former är två starka trender. Spetsigt är modellen som gäller, oavsett om det handlar om enklare ballerinaskor eller mer glamorösa pumps. Trendiga tofflor och slippers kommer starkt och fungerar såväl till vardagskläderna som till årstidens mer festliga tillfällen. Den vågade matchar med fördel sin övriga outfit med ett par skor i metallicfärg, gärna silver som är en av årets hetaste färger. Den bohemiska och mexikoinspirerade stilen lever vidare och gladiatorsandalerna är rätt även i sommar. Sneakerstrenden är fortsatt stark, både för dam och herr.

Vita, svarta eller varför inte någon pastellfärg – sneakers finns i en uppsjö av varianter, material och färgkombinationer. Här är det egentligen bara den egna smaken och våghalsigheten som sätter gränserna för vad du vill spatsera runt med i vår och sommar. För män passar ju ett par snygga sneakers till såväl vardagsjeansen som till den mer dressade outfiten. Skomodet för män är annars relativt traditionellt gällande modeller och former, även om den vågade börjar få allt fler färgkombinationer att välja mellan.

COWBOYBOOTS • Westerninspirerande cowboyboots är rätt i tiden.

GANT FOOTWEAR • Snygga vita sneakers med gulddetaljer.

Höga sulor är fortsatt hett!

DAHLIN • Traditionella skor från Dahlin som är ett säkert kort i vår och sommar.

Svart, vitt & elegant

GUMMISTÖVLAR • En trend som håller i sig.

TIGER OF SWEDEN

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 4 5


HANZENS MAGA ZINE

FOOTWEAR

FOOTWEAR COLLECTION

4 6 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


VA R U M Ä R K E

Själ, hjärta & samvete Stilkonceptet är enkelt – feminina, smickrande och lättburna kläder med kvalitet, färg och mönster. Ända sedan starten har varumärket Odd Molly engagerat och lyckats med bedriften att fylla ett hål i modemarknaden. TEXT: Pål Johansson

Inspirationen till varumärkesnamnet fick en av grundarna, Per Holknekt, under sina år som skateboardproffs i Kalifornien. Molly var en skatetjej i Venice Beach på 80-talet, vars mod att bryta sig loss från konventioner, stå på egna ben och följa sina egna drömmar inspirerade. Lite som en Pippi Långstrump i modernt snitt. Men Molly är mer än enbart en del av historien och den som gav upphov till namnet. Hennes värderingar genomsyrar och reflekterar allt företaget gör. Ett tydligt exempel på detta är företagets initiativ och välgörenhetsprojekt Odd Project, där tjejer över hela världen ges möjlighet att förverkliga sina mest udda drömmar, tankar och idéer. Genom projektet skapas en plattform för duktiga kvinnliga konstnärer, fotografer, designers och musiker som vill nå ut. Projektet innebär att Odd Molly förverkligar en tjejs dröm med varje ny kollektion. Först ut var Emelie Ekenborn, en 33-årig tjej med en stor fascination för mytologiska berättelser om fåglar med kvinnliga egenskaper. I Odd Project #1 blev hon den första kvinnan i världen att flyga en Forest Dragon Bird (en slags flygfarkost). Under 2015 rankades Odd Molly som nummer ett på

Allbrights lista över jämställda företag, med en jämn könsfördelning i såväl ledningsgrupp som styrelse. I dag finns Odd Mollys prisbelönta design i alltifrån kläder till heminredning och bad. Allt med detaljrikedom, mönster, hemmakänsla och girl power i fokus. Produkterna har återförsäljare i 30 länder och än i dag lever skatetjejen Mollys gamla ledord att bryta konventioner, följa hjärtat och älska livet vidare i varje steg företaget tar.

FAKTA OM ODD MOLLY • Svenskt varumärke som startades 2002 av modedesignern och entreprenören Per Holknekt och kläddesignern Karin Jimfelt-Ghatan tillsammans med finansiären Christer Andersson. Inriktningen var lediga klänningar, jackor och kläder i avslappnad stil med stark personlighet och handgjorda detaljer. Plaggen var ofta enkla, lekfulla och gedigna med spännande design, material och nyanser, något som skiljde sig mot tidens rådande modetrender. Målgruppen var och är kvinnor i alla åldrar som vill vara dem de är. Odd Molly har genom åren mottagit en rad olika utmärkelser, bl.a. det prestigefyllda designpriset ”Guldknappen” från Damernas Värld 2008.

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 4 7


VA R U M Ä R K E

Med skjortan i fokus Den perfekta skjortan har alltid varit den stora drivkraften för det anrika företaget GANT. Här är framgångssagan om hur den ukrainska invandrarens dröm blev verklighet och hur ”the G-shirt” blev en av världens största skjorttillverkare. TEXT: Pål Johansson

V

arumärket GANT har en fascinerande historia som tar sin början i New York 1914 med en man på jakt efter den amerikanska drömmen. Ukrainaren och mjölnarsonen Bernard Gantmacher hade just slagit ned bopålarna i USA och börjat söka lyckan i det nya landet. Han studerade under nätterna och började jobba i stadens klädindustri på Lower East Side på dagarna. Hans jobb var att sy skjortkragar, något han efter en kort tid behärskade till fulländning. Det var också där och då han träffade sin blivande hustru Rebecca Rose, som sydde knapphål och satte i knappar. Efter militärtjänstgöringen för den amerikanska armén i Frankrike under Första världskriget vände Bernard tillbaks till New York för att gifta sig och ta examen. Han kände även att tiden var mogen att starta sin egen verksamhet, vilket han gjorde tillsammans med partnern Morris Shapiro. Företaget, som fick namnet Par-Ex Shirt Factory, tillverkade skjortor åt andra varumärken och blev snabbt en succé. Företaget växte, så också paret Gantmachers familj. Sönerna Marty och Elliot uppfostrades in i familjeföretaget och fick hjälpa till med småsysslor redan från unga år. Efter militärtjänstgöring och universitetsstudier var de redo att ta företaget till nästa nivå. Bernards söner övertygade honom om att börja tillverka skjortor under sitt eget varumärke, vilket ledde till att GANT grundades 1949.

4 8 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


VA R U M Ä R K E

Redan innan hade Bernard börjat

märka skjortorna han sydde med en diamant med sin initial ”G”, som en garanti för god kvalitet. Ryktet spreds och det dröjde inte länge innan alla talade om ”the G-shirt”. Kombinationen av pappans känsla för kvalitet och sönernas förståelse för stil blev en vinnande kombination. Konceptet löd ”lediga kläder på ett elegant vis”. GANT-skjortan blev en stor framgång, bland annat genom införandet av button down-kragen på den amerikanska marknaden, färgexplosionen och Ivy League-looken på 50-talet. Under åren presenterade GANT ett flertal kreativa sömnadsfunktioner, som exempelvis den lilla öglan på baksidan av skjortan (locker loop), den veckade sömnaden mitt på ryggen (the box pleat) och knappen på baksidan av kragen som håller slipsen på plats. När familjen Gantmacher sålde företaget vidare 1967 var de ett av världens största skjorttillverkare. I början av 1980-talet förhandlade sig den svenska trion Lennart Björk, Klas Käll och Staffan Wittmark på Pyramid Sportswear till sig rättigheterna för varumärket i hela världen, utom USA (vilket de dock gjorde 1999). De arbetade upp varumärkets anseende, något som tagit stryk under år av ägarbyten och tveksamt styre, och 2008 såldes ett välmående GANT vidare till det schweiziska bolaget Maus Frères. I dag säljs företagets marina och klassiskt influerade kläder, skor, accessoarer och heminredning i över 750 butiker i 90 länder. H A N Z E N S M AG A Z I N E • 4 9


VA R U M Ä R K E

EN UNG RALPH LAUREN Amerikanska kläddesignern Ralph Lauren poserar bredvid en häst nära sitt hem, 1977. (Foto: Susan Wood/Getty Images)

Det började med en slips Ralph Laurens stilsäkra och klassiska New England-look har blivit en viktig och inflytelserik aktör på den amerikanska modescenen. Här är historien om hur allt startade med ett gäng handgjorda slipsar i slutet av 60-talet.

D

TEXT: Pål Johansson

en unge amerikanen

Ralph Lauren (född Lifshitz) växte upp i Bronx på 1960-talet. Under gymnasieåren jobbade han extra på en klädkedja och började sälja handgjorda slipsar till klasskamrater och andra elever på skolan. Slipsarna uppskattades av kamraterna och efter avslutad militärtjänstgöring återupptog han försäljningen. Han började som säljare på klädvaruhuset Brooks Brothers och den exklusiva slipsbutiken Beau Brummell på Manhattan där han 1967 släppte en egendesignad slipskollektion under namnet Polo. Det var också där och då som hans egen verksamhet började på allvar och varumärket Polo Ralph Lau-

5 0 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

ren såg dagens ljus. Han menar själv att namnet och loggans hästpolospelare valdes på grund av sportens elegans och hans stora idrottsintresse, trots att han själv vid den tidpunkten aldrig satt sin fot på en polobana. De första åren fokuserade varumärket enbart på herrmode, där slipsarna utgjorde en viktig del tillsammans med en New England-inspirerad tweedlook. Efter två år togs beslutet att även presentera en damkollektion. I samma veva blev Ralph Lauren den första modedesignern att få sin egen butik – i fashionabla Beverly Hills i Los Angeles. Varumärket växte sig under 1970-talet allt starkare och företaget mottog ett flertal amerikanska utmärkelser för sin

design. Polo Ralph Laurens signaturplagg – den klassiska pikétröjan med den karaktäristiska polospelaren, lanserades 1972 i hela 24 olika färger. Trots sina klassiska snitt och eleganta och ”preppy” stil är Laurens design långt ifrån konservativ och traditionell. Nytänkande och stilsäkerhet har alltid varit ledord i verksamheten och varumärket har i dag något för de flesta smaker och modeinriktningar. Under de decennier som gått har sortimentet utökats till att i dag innefatta allt från barn- och jeanskollektioner till parfym och heminredning. Från att ha varit ett litet slipsföretag är Ralph Lauren i dag ett av världens ledande varumärken med en stark själ och personlighet.


책re tokyo chamonix munich verbier copenhagen whistler dubai st.anton stockholm peakperformance.com


Strandhugg vid skärgårdspärlan Det finns alltid en anledning att åka ut i den vackra norrbottniska skärgården, oavsett om du är ute efter sol och bad, gammelgäddan, naturupplevelser eller roliga aktiviteter tillsammans med goda vänner och kollegor. En skärgårdspärla som sticker ut lite extra är Klubbviken på Sandön. TEXT: Pål Johansson

D

et är inte bara vi norr-

bottningar som anser att Luleå skärgård med sina 1 312 varierande öar är en av landets finaste. Många är de som insett storheten i den vackra havsmiljön och myllret av öar, som är lite extra inbjudande under den varma årstiden. Skärgårdens största ö, Sandön, kan inte enbart stoltsera med en naturskön miljö och oändliga tallhedar utan även ett av Nordkalottens allra finaste havsbad. Lättast tar du dig dit med egen båt eller någon av de tur- eller taxibåtar som trafikerar Klubbviken under sommarsäsongen. Senhöst, vinter och vår finns också möjligheten att hänga med svävaren ut till ön.

Klubbviken Havsbad och öns otaliga

sandstränder är som gjorda för sol, bad och lekar i vattenbrynet. Men om dessa klassiska semestersysslor inte är din kopp te så finns det här en lång rad aktiviteter för för både stora och små. På den norra stranden finns beachvolleyplaner, minigolf och lekplatser för de minsta. Den mer avskilda och lugna södra stranden ligger omkring 800 meter från restauran-

5 2 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

gen och är ett mecka för familjer med sin långgrunda och barnvänliga sandstrand. Omgivningarna på och omkring ön upplevs lika väl med vandringskängorna på som i sittbrunnen på en kajak eller trampbåt. Att i egen takt paddla runt i Bottenvikens skärgård är ett fridfullt äventyr med naturupplevelser från första parkett. Den som är ute efter lite mer fart och fläkt ska definitivt testa de ribbåtsturer som utgår från Luleås norra hamn eller Brändön och mellanlandar vid Klubbviken. I upp till 60 knop ger du dig ut på en hisnande resa i den vackra norrbottniska arkipelagen. När du nått det gamla fiskeläget på den vindpinade ön Brändöskär längst ute i havsbandet vänder båten åter tillbaka mot fastlandet. När hungern kommer smygande

är Klubbvikens skärgårdsrestaurang det självklara stoppet. Här har du en fantastisk utsikt över Luleälvens utlopp i öster, gästhamnen i norr och den magnifika sandstranden och kvällssolen i väster. Allt medan du avnjuter någon av restaurangens

specialiteter, fiskrätterna, eller läppjar någon läskande dryck. Under sommarsäsongen anordnas också dans- och musikkvällar med olika trubadurer och band. För den som vill stanna längre än över dagen så finns det möjlighet att övernatta i någon av de mysiga stugor som finns i området. Här finns


givetvis även två bastuanläggningar att avsluta eller börja dagen i. Våren och försommaren är också högsäsong för företags- och grupparrangemang, och många väljer att lägga sina firmafester och konferenser på ön. Möten i lokaler med en magisk utsikt blandas med mer eller mindre fartfyllda teambuildingaktiviteter och roliga utmaningar. Den perfekta starten på sommaren. klubbviken.se

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 5 3


W W W. I N W E A R . C O M


U T F LY K T S M Å L

Utflyktsmålen med det lilla extra Sommartid är utflyktstid. Här har vi samlat sex av våra absoluta Norrlandsfavoriter med naturupplevelser i fokus. Här finns alltifrån fascinerande skärgårdsupplevelser och mäktiga forsar till fjälläventyr och oförglömliga fisketurer – samtliga värda minst ett besök i sommar! TEXT: Pål Johansson

Kungsleden • Storslaget Kungsleden beskrivs som en av världens vackraste och bästa vandringsleder. Leden som sträcker sig mellan Abisko och Hemavan är ett 400 kilometer långt fjälläventyr som kantas av gröna fjällhedar, porlande jokkar och branta stup. Du väljer själv om du vill starta vandringen i Abisko, Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs eller Hemavan, beroende på vilken typ av vildmark du vill utforska. Med imponerande fonder som Kebnekaise snötäckta toppar och Sarek tar du dig genom det vilda landskapet med kalfjällsplatåer, fjällbjörkskogar, sjöar och vackra dalgångar. Ett svårslaget äventyr som man vill uppleva mer än en gång. svenskaturistforeningen.se

Kebnekaise • För äventyraren Att bestiga landets högsta berg är en dröm för många. Men låt det inte stanna vid det. En topptur upp på det drygt 2 100 meter höga Kebnekaise är en lång och mäktig utmaning som definitivt är värd lite skoskav, trötta muskler och darriga ben. Utsikten vid klart väder saknar motstycke i Sverige. Sydtoppen, som är några meter högre än Nordtoppen och därför målet för många, kan nås både med och utan klättring och klaras av de flesta normaltränade. Vid fjällstationen vid bergets fot finns all information du kan tänkas behöva innan vandringen. Ett tips är att planera turen, investera i bra utrustning och skor samt fylla på med mat och dryck innan du ger dig till fjälls. svenskaturistforeningen.se

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 5 5


U T F LY K T S M Å L

Bjuröklubb • Fyr-stjärniga naturupplevelser Det är inte bara sångerskan Laleh som fascinerats av det vackra naturreservatet Bjuröklubb i Lövånger strax söder om Skellefteå. Udden som skjuter ut i Bottenviken är Sveriges östligaste punkt om man bortser från Haparandakusten. Det är en spännande plats oavsett om man är på jakt efter naturupplevelser bland slipade berghällar, sanddyner och vindpinade barrträd eller vill ta del av platsens rika kulturhistoria. Den solsäkra udden är dessutom helig mark för fågelälskaren eftersom tusentals sjöfåglar passerar platsen varje vår. Här kan du dessutom både äta och övernatta ”fyr-stjärnigt” i Bjuröklubbs gamla fyr. bjuroklubb.se Foto: Gunnar Nordlund

Storforsen är fem kilometer lång och har en fallhöjd på 82 meter

Storforsen • Trollbindande vyer En annan mäktig naturupplevelse är Storforsen, fyra mil väster om Älvsbyn. Den virvlande forsen i Piteälven, som är en av Europas största, har trollbundit människor i tusentals år och lockar årligen omkring 150 000 besökare. Totalt är forsen fem kilometer lång och har en fallhöjd på 82 meter. Förutom det vackra skådespelet och de enorma vattenmängderna bjuder det handikappanpassade området bland annat på skogsbruks- och flottningsmuseum, hantverkshydda, jättegrytor och ”Döda Fallet”. Lite extra pampig brukar forsen vara runt midsommar då vattennivån är som högst. storforsen-hotell.se Visste du att? Strax intill hotellet i Storforsen finns den välkända puben Raimos Bar, som byggdes speciellt för filmen Jägarna.

5 6 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


Ulvön lockar varje sommarsäsong massor av turister & stugägare

Ulvön • Mer än bara surströmming I hjärtat av Höga Kusten, mitt i Örnsköldsviks skärgård, ligger surströmmingens förlovade ö – Ulvön. Här har den lilla fiskdelikatessen tillverkats i över 100 år, och på ön har också Surströmmingsakademin sitt säte. Ulvön, som egentligen består av en nordlig och en sydlig ö, lockar varje sommarsäsong massor av turister och stugägare. I den vackra skärgårdsmiljön finns mängder av restauranger, affärer och boendealternativ, för att inte tala om alla utflyktsmål och mysiga badvikar. Lättaste sättet att ta sig till ön är med egen båt eller någon av de passagerarfartyg som trafikerar sträckan från Köpmanholmen, Ullånger och Docksta. Även om Ulvön är en riktig sommarpärla så är den värd att upplevas året runt. ulvon.info Scandphoto / Shutterstock.com

Abborrträsk • Rödingmeckat Den lilla byn Abborrträsk, två mil sydost om Arvidsjaur, är ett välkänt eldorado för sportfiskare från världens alla hörn. Trakterna runt byn bjuder på ett smörgåsbord av 365 fiskrika sjöar och tjärnar. Området är framför allt uppskattat för sitt rödingfiske, som av många anses vara ett av världens bästa, men har även bra bestånd av öring, sik, gädda och (så klart) abborre. Förutom bra fiske så bjuder trakten på goda möjligheter till friluftsliv och vandring i mosaiken av vackra skogar, åsar, moränkullar och myrar bland sjöarna. abborrtrask.se

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 5 7


B I L & M OTO R

Kvalitet & detaljkänsla Formspråket är den svenska versionen av modern lyx och design i harmoni. Material från den skandinaviska naturen har vävts samman med prestige och precision till en kompetent bil med en stram elegans. Här är nya Volvo S90. TEXT: Pål Johansson

5 8 • H A N Z E N S M AG A Z I N E


S90 finns i nuläget i varianterna D4 (190 hk, FWD), D5 (235 hk, AWD), T5 (254 hk, FWD) och T6 (320 hk, AWD). Förbrukningen som anges är 0,41 l/mil för D4 (109 g CO2/km), 0,51 l/mil för D5 (133 g CO2/ km) samt 0,73 l/mil för bensinalternativet T6 (169 g CO2/km). Priset börjar på 329 000 kronor för den billigaste modellen.

mittkonsol är tydligt vinklade mot dig och ger en perfekt överblick. Komforten är god och motorn är effektiv och har bra prestanda trots låga CO2värden. Modellen med dieselmotorn D5 på 235 hästkrafter utrustas med bland annat Volvos nya teknik PowerPulse, som bygger på en kompressor som trycker in luft tills turbon har varvat igång ordentligt och som ger bättre acceleration från stillastående. Som världsledande inom säkerhet

Klassen, i vilken

S90 hamnar, har länge dominerats av giganter som Audi A6, BMW:s 5-serie och Mercedes E-klass. Volvo har tidigare tagit upp jakten med modeller som 760 och S80, men aldrig riktigt lyckats slå sig in. S90 bygger på samma grundteknik som föregångaren XC90, med likadan motor och komponenter i chassit. I likhet med systermodellen har S90 även det mesta av säkerhetsutrust-

ningen som standard. Styrningen har förfinats och balanserats ytterligare och stabiliteten är tack vare Volvos fyrhjulsdrift en av de allra bästa. Med andra ord en trygg och tillförlitlig partner på norrländska vintervägar med is och djup snö. Kvaliteten och detaljkänslan är tydlig överallt och modellen kan dessutom stoltsera med en av bilvärldens snyggaste interiörer. Instrumentpanel och

har S90 givetvis flera smarta lösningar för att underlätta och göra din körning tryggare. Funktionen City Safety upptäcker såväl bilar, fotgängare och cyklister som djur som du riskerar att köra på, även i mörker. Bilen varnar dig och om du inte bromsar så gör den det åt dig. Världsnyheten Run-Off Mitigation upptäcker vägkanter och griper in om du är på väg att köra av vägen. Bilen styrs tillbaka mot säker mark och bromsas om så behövs. Den adaptiva farthållaren ger en hjälpande hand och håller den förinställda hastigheten, avståndet till bilen framför och korrigerar även styrningen så att bilen håller sig inom filmarkeringarna. H A N Z E N S M AG A Z I N E • 5 9


M AT & D R YC K

Den perfekta trerättersmenyn Efter några år i huvudstaden, där han bland annat blev kursetta på Restaurangakademiens sommelierutbildning och var en av de vinansvariga på kronprinsessan Victorias bröllop, styrde Mörön-sonen Petter Nyberg åter kosan till staden där hans intresse för mat och dryck startade. I dag är han restaurangchef, sommelier och en av personerna bakom hyllade Restaurang CG i Luleå. Här ger han sina bästa mat- och dryckestips för en vårig trerättersmeny. FOTO: Emma Lundström

Nu när snön börjar tina bort och solen tittar fram med tätare mellanrum så tänkte jag bjuda på en vårinspirerad meny. Som den sommelier jag är har jag skapat menyn i fel ordning. Jag har alltså utgått från dryckerna snarare än maten.

Ceviche (4 pers) 400 gram torsk eller hälleflundra 2 st vårlökar 1 chili 4 lime 10 korianderblad 1 passionsfrukt Salt Tärna fisken i små bitar och lägg i en skål, kärna ur chilin och hacka fint. Hacka ner vårlök och pressa juicen från limefrukten. Blanda i korianderblad och passionsfrukt och smaka av med salt. Låt stå i kyl i en timme innan servering.

Till förrätt:

Till huvudrätt:

Nautilus Sauvignon Blanc 2012 (Beställningsvara, art.nr: 74761, 159 kr) Sauvignon Blanc från Nya Zeeland har en väldigt expressiv fruktighet – fullproppad med nässlor, svartvinbärsblom, passionsfrukt och citrus. Balkongvänligt men också underbart att servera till mat. Producenten Nautilus har tagit namnet från nautilussnäckan. Skalets naturliga skönhet är en inspiration för producenten som tror mycket på det naturligt vackra. Den härliga syran vi hittar i det här vinet tycker jag är underbar tillsammans med den fräscha peruanska rätten ceviche.

Bolgheri Rosso 2013 (Beställningsvara, art.nr: 76671, 249 kr) Bolgheri är ett område i italienska Toscana där man jobbar med, för området, mer otraditionella druvsorter. Producenten Collemassari blev år 2014 utsedd till bästa producent i Italien och jobbar väldigt kvalitetsmedvetet. De är också ekologiskt certifierade. Det här vinet kommer från vingården Podere Grattamacco och är gårdens instegsvin gjort på cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och sangiovese. Ett smakrikt, välbalanserat

6 0 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

vin som utan att det blir tungt erbjuder en härlig blandning av mörka och röda bär samt färska örter. Till det äter jag gärna lamm och har därför valt ut ett härligt recept med rostad vitlökssky och ett stekt potatisstomp med chorizo och kål.


M AT & D R YC K

Börja kvällen med en god Ceviche.

Grillad lammytterfilé med stekt potatisstomp, savoykål, chorizo och rostad vitlökssky 600 gram lammytterfilé (4 pers) Skalet från 1 citron 1 dl olivolja 2 rosmarinkvistar 2 vitlökar Putsa bort eventuella senor från lammytterfilén, lägg i en plastpåse tillsammans med olivolja och skalet från en citron. Krossa vitlöken och slå lätt med baksidan på kniven på rosmarinkvistarna och lägg ner i påsen. Låt stå i kylen och marinera i fyra timmar. Lägg på grill eller stek några minuter på varje sida. Köttet blir som bäst när det har en fin rosa kärna. Salta och peppra efter smak. Stekt potatisstomp med savoykål och chorizo 750 gram mjölig potatis (skalad och tärnad) ½ liten savoykål (strimlad) 1 schalottenlök 1 dl mjölk 50 gram chorizo Alejandro Magno (skivad) 2 msk olivolja Salt och peppar Koka potatisen i 15–20 minuter och låt savoykålen koka med sista fem minuterna. Sila bort vattnet och ställ undan. Mosa potatisen i en skål vid sidan om och tillsätt mjölken.

Smaka av med salt och peppar. Stek löken och chorizon i olja på låg temperatur. Tillsätt potatismoset i stekpannan och stek tillsammans med löken och chorizon. Se till att röra ihop moset så det blandas ordentligt och får en fin gyllene färg. Rostad vitlökssky 1 hel vitlök (ca 8 klyftor) 2 schalottenlökar 1 dl rött vin 3 dl vatten 2 msk kalvfond 1 tsk socker Rosta vitlöken i ugn i 15 minuter på 150 grader. Fräs schalottenlöken och den rostade vitlöken i en kastrull och tillsätt, vin, vatten, kalvfond och socker. Låt såsen sjuda tills hälften kokat bort och tillsätt salt och peppar.

Till dessert: Moscato di Asti La Lupa 2015 (Beställningsvara, art.nr: 70143, 149 kr) En lätt mousserande sötsyrlig vintyp som kommer från Piemonte i norra Italien. Det här vinet är något som verkligen personifierar sommar med sin härliga parfymerade fruktpackade stil som bjuder på fläderblom, persika, apelsinzest och gröna äpplen. Moscato d’Asti är kanske inget man dricker stora mängder av, men det är väldigt svårt att inte tycka om. Till det här vinet har jag tagit fram ett recept på en fräsch och lätt dessert.

Somrig fruktsallad 2 Granny Smith-äpplen 100 gram physalis 2 nektariner 100 gram gröna, kärnfria vindruvor ½ dl havtorn 1/2 dl rosenvatten ½ dl socker 2 cl citronjuice Värm rosenvattnet tillsammans med sockret tills sockret lösts upp. Pressa i citronjuicen i rosensyrupen och låt svalna. Tärna äpplen och nektariner. Dela vindruvor och physalis och sätt i en skål tillsammans med övriga frukter. Häll på rosensyrupen och låt stå i kyl en timme innan servering. Toppa med citronmeliss och havtorn.

H A N Z E N S M AG A Z I N E • 6 1


LO K A L P R O D U C E R AT

Hantverksöl på Överkalix-mål För ungefär ett år sedan tog hon steget och blev Sveriges första kvinnliga bryggeriägare. Möt Frida Andersson som med sitt Tjers Bryggeri förvandlat lilla Svartbyn utanför Överkalix från maskmecka till succéölsmetropol. TEXT: Pål Johansson BILD: Fredrik Broman & Hans Gänger

M

at och dryck och att testa nya smaker har alltid varit ett stort intresse för Frida Andersson. Hon är utbildad sommelier och har tidigare jobbat på Systembolaget. Redan under tiden i Stockholm strax efter studierna i Grythyttan var hemlängtan stark och när hon praktiserade på ett vineri i Australien såddes ett frö om att starta något eget. Men eftersom möjligheten att tillverka eget vin i Norrbotten är begränsade så fick det bli något mer passande: öl. – Eftersom jag saknade erfarenhet om bryggning så började jag läsa böcker i ämnet och lära mig så mycket jag bara kunde, berättar Frida. Efter en tids studier och en bryggarkurs var det dags att pröva vingarna i liten skala hemma i broderns garage. Den första så kallade batchen blev lyckad och därefter var hon fast. Efter ett halvår av hemmatillverkning och experimenterande med smaker kände sig Frida redo att ta nästa steg. En lokal i Svartbyn som tidigare inhyst en maskodling renoverades och försågs med bryggverk, jästankar och annan nödvändig utrustning. Bryggeriet döptes efter gårdsnamnet på hennes fars sida, Tjer, som passande nog uttalas som engelskans ord för ”skål” (cheers). Det är också pappa Assar som är hennes hjälpreda på bryggeriet där hon annars gör allt själv – från bryggning till smaksättning, upptappning och etikettering. 6 2 • H A N Z E N S M AG A Z I N E

– Alla sorterna har sin egen unika personlighet och smak. I och med att vi har så bra vatten här så behöver vi aldrig trixa något med det. Ölen är ren och varken filtrerad eller pastöriserad. Alla ölsorter har namn på Överkalix-

mål, som Kå:L swåRtt, Lios och Hå:mLe (kolsvart, ljus och humle på rikssvenska), och smaksätts med exempelvis vinbär, granskott och bär från närliggande skogar. – Jag brukar prova mig fram hemma först, testa med olika ingredienser och se vad som funkar. Just nu provar jag

hjortron och rabarber, något som eventuellt kan dyka upp i sortimentet längre fram i år. I skrivande stund har verksamheten rullat i nästan ett år och intresset för Fridas hantverksöl har varit stort redan från start. Så stort att hon tvingats sluta med leveranser till södra Sverige för att ölen ska räcka till norrlänningarna. De 1 500 flaskor som produceras varje vecka levereras till ett 40-tal restauranger i regionen samt de närliggande Systembolagen. Har du inte redan smakat någon av hennes brygder bör du definitivt göra det i sommar.


NYHETER

Nyheter hos Hanzens Nu har vi utökat vårt sortiment med mängder av nya plagg, skor och inredning från kända och omtyckta varumärken.

...och många fler

Välkommen till Hotell Amber i Luleå Hotell Amber i Luleå, hotellet nära till allt, mitt i centrala Luleå. Bo i ett vackert sekel-skifteshus med sin alldeles egna atmosfär. Få känslan av att komma ”hem”. Hemtrevnad samt lugn och ro är vårt motto. Boka rum: www.amber-hotell.se H A N Z E N S M AG A Z I N E • 6 3


Profile for Glory Days

Hanzens Magazine  

#1

Hanzens Magazine  

#1