Page 1

SOMMARFASHION / GRILLMANI / SMULTRONSTÄLLEN

RAUKA VÄGEN TILL EN HÄRLIG SOMMAR PÅ

GOTLAND KONSERTER / ÄVENTYR / GUIDER / NÖJEN

AMANDA SCHULMANS KÄRLEKSFÖRKLARING TILL GOTLAND

VISBY VICE EN INFILTRATÖRS VARDAG

LÖPARTIPS

5

FRÅN MUSSE


GUTEKÄLLAREN Anrika Gutekällaren är Visbys största och mest klassiska nattklubb, belägen i en imponerande byggnad mitt på Stora torget. Under sommaren är Gutekällaren känt som partytemplet nummer ett, inte bara på Gotland utan förmodligen i hela landet. På Gutekällaren kan du räkna med fullt drag varje dag i veckan under sommarens alla månader. Med några av Sveriges största artister och dj’s lovar vi att ingen lämnar Gutekällaren besviken. Välkommen!

2


www.gutekallaren.com 3


HEJ VISBY! Även i år står dörren öppen på Strandgatan 9 där vi bjuder på härlig stämning och favoriter ur det sydamerikanska köket. Efter förra sommaren fick vi blodad tand och tillsammans med grannen Burmeister kan vi i år presentera flera nya upplevelser. Läs mer om el Bar, el Patio och W.29 här bredvid. Varmt välkommen!

BOKA BORD Vi har öppet från 16:00 varje dag. Boka bord på 049821 51 51 eller visby@supper.nu. Menyer och nyheter hittar du på www.supper.nu. STO C K H

ÅRE 4

LM

VIS

O

BY


#suppervisby

Suppers egna bakficka heter el Bar. Här kan du under förkvällen dricka välgjorda drinkar för att senare rulla hatt och spontandansa!

Burmeisters utebar har förvandlats till en lummig gård dit alla är välkomna för att ta en mojito och dela en tallrik kallskuret.

Under W.29 kommer Suite, Sturecompagniet och White Room gästa och bjuda på överraskningar - håll utkik!

5


upplev kvalitet.

kValitet för oSS handlar oM din känSla och dina dröMMar


Vad är kValitet för dig? kvalitet kan vara så mycket. den sitter i vad ögat ser, men också i tryggheten, valfriheten och kunskapen om hur man bygger hus som håller i längden. Mest av allt handlar kvalitet om din känsla och dina drömmar. därför är vår kvalitet något du måste uppleva. Välkommen att höra av dig – tillsammans tar vi reda på vad som är kvalitet för dig.

trivselhus.se

Scanna koden med din smartphone och upplev mer av vår kvalitet.


INNEHÅLL

2013

Amanda Schulman

Grillmani 80.

Sommarens mode

32. Kalendarium 94.

Mari Ljungstedt

Minnen från rosornas ö 98. 8

66.

26.


Beach wear AC

Elmanövrerad sufflett Start&Stop Radio med CD Mp3-spelare Parkeringssensor 7 krockkuddar Höjdjusterbar ratt Eluppvärmda stolar Hill Holder ESP Dualdrive™ elektrisk servostyrning

FIaT 500c, JUST NU 134.990 Kr*. Samma prIS med eller UTaN TaK (Spara 20.000 Kr). Se hela VÅr- Och SOmmarKOlleKTIONeN hOS dIN FIaT-ÅTerFörSälJare. * Pris gäller 500C Color Therapy 1.2 69 hk 5-vxl manuell. Ordinarie pris 154.990 kr. Erbjudandet gäller t o m 300613. Miljöklass Euro 5. Bränsleförbrukning vid blandad körning 4,9 l/100 km. CO 2 -utsläpp 113 g/km. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Lokala avvikelser kan förekomma.

Fiat Sverige Följ oss på Facebook

fiat.se


LEDARE Chefredaktör Jennifer de Waard Redaktör Anna Blomberg Art Director Love Eneroth Creative Director Johan Börjesson Projektledare Oscar Johansson Redaktionsassistent Emma Engberg Annonsförsäljning Anders Neck, Martin Berg Omslagsfoto Amelia Widell Tack! Daniel Bengtsson, Henrik Svensson, Agneta på Hotel1, Anna-Karin Korpi-Öhlund på Bonnierförlagen, Jenny Zunko på Forma Books AB, Dick Sundevall på Paragraf, David Fransson, Johanna Hallqvist och Annika Lind på Avenue Modeller Ambassadör

J

ag släpper pennan och tittar ut genom fönstret. På gatan utanför passerar glada människor som alla bär ett par solglasögon och ett stort leende på läpparna. Det är som att hela staden har vaknat ur en lång dvala, och börjat leva. Det måste bero på solen. Det måste bero på värmen. Det måste bero på det faktum att sommaren är här. Här inne på kontoret spelar vi hög musik, kollegorna skojar och skrattar. Vi är i slutfasen av månader av hårt och engagerat arbete, och visst är vi stolta. Vi är stolta över att få presentera ännu ett fantastiskt nummer av East Magazine, kanske det absolut bästa hittills. När du bläddrar igenom magasinet kommer du bland annat mötas av roliga intervjuer med Gotlands charmiga

lokalprofiler, av tips på vad du kan hitta på om vädret inte tillåter en dag på stranden samt ett intressant reportage med vår omslagsperson Amanda Schulman. Amanda älskar Gotland, och det gör vi med. Jag drar mig till minnes långa promenader längs ringmuren i Visby, en kyss vid Kärleksporten under medeltidsveckan med en riddarklädd sommarflirt och inte allra minst de häpnadsväckande solnedgångarna på Fårö. Gotland är händelsernas ö, och vi på redaktionen hoppas att detta nummer ska inspirera dig att få ut så mycket som möjligt av din vistelse här. Mycket nöje. Jennifer de Waard, chefredaktör

Möt William Pettersson, en Stockholmskille född och uppvuxen på Lidingö men som sedan 2007 är bosatt i Visby. William lever för att resa, uppleva och upptäcka och tycker att Ljugarn är den vackraste platsen på jorden. I sommar kommer han att verka som East Magazines ambassadör, och är den som ser till att du får magasinet i din hand. Har du frågor och funderingar, eller vill tipsa om ett ställ där magasinet borde finnas, når du honom på william@eastmagazine.se. Om East Magazine East Magazine distribueras via utdelare, direktutskick och tidningsställ på hela Gotland Om Glory Days Media East Magazine produceras av Glory Days Media AB, som även jobbar med kundmagasin och content marketing. För mer info: www.glorydays.se Med reservation för feltryck och programändringar.

10


Vin. Espresso. Kaffe. Cocktail. Champagn Sommar. Jordgubba Drinkar. Soffor. Bar. Party. Mat. Dryck. Is Musik. Murgröna. Dessert. Uteservering Mat. Fest. Mojito. Vin. Espresso. Kaffe. Cocktail. Champagn Sommar. Jordgubba VÄKOMMEN TILL HÄSTGATAN 4 BOKA BORD PÅ 0498-211168


GUIDE

FRÅN A TILL ÖN

Hooch(ie) mama! Den har lyst med sin frånvaro under ett helt decennium. Men nu har Hooch Lemon, drycken som definierade den brittiska popgenerationen, relanserats. Utmärkt att svalka strupen med under heta sommardagar.

GRATTIS VISBY! Gänget på frisörsalongen Nyans i Visby har flyttat ned frisördelen en trappa för att lämna plats åt stadens enda juicebar. ”Äntligen”, tänker du. För en färskpressad apelsinjuice eller en fräsch smoothie i sommarvärmen är ju inte fy skam.

12

butiken med stort B!
 Missa inte en av Adelsgatans nya guldkorn. Butiken som heter just Butiken erbjuder en härlig mix av mode, inredning och skönhet. Vi vill bland annat flagga för varumärket L:A Bruket som består en mängd olika produkter.


Vill du också äta gott, dricka sköna drinkar, se solnedgången från vår terrass och dansa natten igenom med DJ Lucas? Kul, då ses vi!

Strands Veranda - 30 meter från havet mitt emot Kallis. Fri entré • 25 år i dörren efter 22.00 • Frågor & bokning 0498 - 65 11 07


GUIDE

FRÅN A TILL ÖN

Drömmen på väg att bli verklighet Jacqueline Ragheb heter Gotlandsbon som i hela sitt liv drömt om att få göra film. För sex år sedan slogs hon av en idé, men det var inte för än långt senare som hon vågade tro på sig själv och göra verklighet av den. Nu är manuset färdigskrivet, och i sommar ska hon och hennes team spela in ett pilotavsnitt på ön. Rullen går under titeln Där vägen tar slut och handlar om en speciell liten flicka som har förlorat sin mamma. Klipper och regisserar gör de helt själva vilket innebär att processen kommer att bli lång, men enligt Jacqueline är det ett sätt att bevara magin och ha kontroll över kreativiteten.

Stor stark ger Strike?

FÖR MER INFO: TRIADFILM.SE

Club Sundae Sista söndagen i juni, och varje söndag under juli, anordnar Gutekällaren söndagsklubben Club Sundae. Roliga drinkar och grymma Dj’s som alla är kända för att leverera glad och svängig musik står på tablån.

14

Det ryms mycket under Uncle Joe’s tak. Allt från restaurang till bowlingbanor till lammgrillplats till dansgolv. Och är det härligt väder bjuds det dessutom på extra bra priser. Ett riktigt schysst förfestställe, med andra ord.


KryssValv från 1100-talet & Bulhus från 1400 & 1600-talet Uteserveringar på Tak & Torg

Gotlands klassiska & självklara Mat & Nöjeskvarter. Vi erbjuder en stor varierande meny. Gotländskt Lamm från Gothemsgården 3 DansGolv & 12 barer!

AFTERWORK Alla öppna dagar!

Glada priser på Mat & Dryck

www.munkkallaren.se

NattKlubb med VINYLBAR, SCHLAGERBAR & MINGELBARER Alla 40+ fri entré & förtur i kö (nästan hela året)

Liveuppträdande på gården med fri entré se hemsida

Juni fri entré söndag till torsdag Politikerveckan söndag till torsdag fri entré v.28-32 söndag till torsdag fri entré före 23 v.28-32 fredag till lördag fri entré före 22 V33--> söndag till torsdag fri entré

Tel: 0498-27 14 00, www.munkkallaren.se


GUIDE

FRÅN A TILL ÖN

Café Amalia Sväng förbi Café Amalia. Här kan du avnjuta en kall bärs, ett glas vin, matiga sallader och smarriga mackor. Lokalerna är snyggt inredda och atmosfären avslappnad. Vill du spana på folk kan du med fördel slå dig ned på uteserveringen, Visbys mest färgglada och spanarvänliga.

Supper 
 Supper på Strandgatan är som ni vet det närmsta man kommer Sydamerika utan att åka dit. I sommar har de dessutom två väldigt roliga nyheter kring restaurangen som man inte får gå miste om. Burmeisters utebar kommer förvandlas till ett El Patio, rakt översatt en lummig utegård dit alla är välkomna hela sommaren för att antingen äta lite kallskuret, dela en flaska vin eller bara dricka en smakrik Mojito. Familjärt är ledordet, så dörren står öppen för alla och entréavgift är ett minne blott, under W29 kommer Suite/Sturecompagniet/WhiteRoom gästa och en hel del roliga överraskningar är att vänta så håll utkik. Den andra nyheten är El Bar som är Suppers egna bakficka, generöst och genomtänkt inrett. Här kan du under förkvällen dricka välgjorda drinkar för att senare rulla lite hatt och delta i spontandans.

Klubbkänsla i vardagen Dessa hörlurar är framtagna av musiker och DJ’s och erbjuder kraftfullt ljud och felfri ergonomi. Är du en musikälskare med höga krav är Phasers hörlurar något för dig. Finns att köpa på Teliabutiken i Visby.

16


WWW.BREWERY.SE

i n u j 1 s a r e s Lan ! t e g a l o b m pรฅ Syste , 33 cl. San leek can, burk

San Miguel S

a, 25 cl Miguel, flask

San Miguel Flaska 5,4%, 33 cl Artnr: 1585 Pris: 13,90 kr San Miguel Sleek can Burk 4,5%, 33 cl Artnr: 1534-15 Pris: 11,90 kr San Miguel 1516 Flaska 4,2%, 25 cl Artnr: 1571-03 Pris: 9,90 kr

The San Miguel Family

Alkohol i samband med arbete รถkar risken fรถr olyckor.


GUIDE

FÖR DIG SOM SÖKER

ÄVENTYR

2.

Kryper det i skinnet bara du hör uttrycket ”sol och lata dagar”? I så fall ska du kolla in East Magazines tips på de äventyr Gotland har att erbjuda. Av: Anna Blomberg

3.

4.

1.

5.

1. Ta en ridtur

2. Hoppa fallskärm

3. Grotta ner dig

4. Kitesurfa

5. Kör gokart

6. Vrakdyk

Det fina med islandshästar är att du kan känna dig trygg att gå på tur med dem. De är inte skräckinjagande höga och de brukar lugnt följa hästen framför. På Gotland finns flera stall som anordnar turer.

Vad kan vara mer nervkittlande än att falla fritt från 3 000 meters höjd i 200 kilometer i timmen? Du behöver inte vara utbildad för att göra ett tandemhopp. Efter en kvarts instruktioner är du redo att hoppa.

Ta en guidad tur 500 meter in i Lummelundagrottan, en plats där endast ett fåtal personer varit tidigare. För att göra detta bör du inte lida av klaustrofobi eller vara mörkrädd, och du måste ha fyllt 15 år.

Vind och vatten finns det gott om runt Gotland, så kitesurfing är ett hett tips. Det hålls kurser och utbildningar på ön. För dig som redan kan sporten är Sudersand och Koviken bra surfingplatser.

Det finns inget så barnsligt roligt som gokart. Hos Gotlandgokart har alla kartar de största motorerna som finns. Och du, om du visar upp magasinet för personalen får två åka till priset av en.

Gotland har varit en handelsplats sedan bronstiden, vilket gör att det finns gott om vrak att utforska. Gotlands speciella natur fortsätter även under vatten och adderar en extra karaktär till dykningen.

18


6.

7.

8.

7. Åk på fyrhjulssafari

8. Bränn däck

9. Klättra

10. Havsfiska

Utforska Gotland på ett annorlunda sätt! Fyrhjulingen är din bästa vän när du vill ta dig snabbt fram genom landskapet. Det går fort och är fantastiskt kul. Du kan åka själv eller två personer per fyrhjuling.

Gotland ring är en motorbana som anordnar allt från publika tävlingar till kurser i racing. De goda nyheterna är att banan även är öppen för allmänhetens körning. Det är bara att lösa en biljett och bränna på.

Gotland är fullt av klippväggar. Den klättervane ska dock ha i åtanke att kvaliteten på stenen inte alltid är den bästa. För nybörjare rekommenderar vi Visby klätterklubbs lokal ”klättersilon”.

Gotland är en utmärkt plats för havsfiske, och du behöver inte vara proffs för att uppskatta upplevelsen. Med hjälp av kunniga fiskeguider garanteras du en härlig dag, med god chans till fångst.

9.

10.

19


FUNFACTS

2

828 m. Burj Kahlifa, Dubai

Sudersand blev av DN:s läsare 2007 framröstad till jordens näst bästa strand.

37% av Gotlands invånare bor i Visby.

82 m. Lojsta hed, Gotland

Gotlands högsta punkt, Lojsta hed, sträcker sig hela 82 meter över havet.

De 100 kyrkornas ö Det finns nästintill 100 medeltida kyrkor på Gotland. Därav uttrycket ”De 100 kyrkornas ö”.

650.000 Ungefärligt antal turister som dyker upp på Gotland varje år. Siffran kan jämnföras med cirka 6632 stadsbussar.

Antalet stjärnor Visbys ringmur fått som resmål i Michelin’s “The green guide”. 20


GUIDE

SAKER DU INTE FÅR MISSA

Det finns massor att uppleva på Gotland, och vi på East Magazine vill se till att du får ut så mycket som möjligt av din semester här på ön. Därför har vi listat några saker som du absolut inte får missa. Mycket nöje! Av: Anna Blomberg

4.

1.

22

2.

5.

3.

6.

1. Furillen

2. Fårö

3. Kallis

4. Karlsöarna

5. Matspecialiteterna!

Fram till 1970-talet låg här en kalkstensindustri. I dag är den gamla fabriken omgjord till ett designhotell. Platsen är populär, och besöks av kändisar som Alex Schulman, Mikael Persbrandt och Björn Ulvaeus.

Fårö är mest känt för sina raukar och för att Ingemar Bergman bodde där. Med ett unikt landskap och vita stränder är ön väl värt ett besök. Har du aldrig varit där tidigare är raukområdet Digerhuvud ett måste!

Framröstad till Europas bästa beach club är Kallis något du bara inte får missa. Här samlas partysugna från hela världen och umgås, festar och lyssnar på något av sommarens otaliga uppträdanden.

Lämna Visby för en dag och möt lugnet! Karlsöarna ligger utanför västra kusten på Gotland. På den större ön finns både café, restaurang och hotell, medan du till den lilla ön gör bäst i att ta med matsäck.

När du är på Gotland, passa på att frossa i all god mat som ön har att erbjuda. Vad sägs om kajplök, lamm, primörer, tryffel, rökt flundra eller saffranspannkaka med salmbärssylt? Bon appetit!


8

VIKBO CIDER med smak av

rabarber & jordgubb

Flaska Art. nr. 1861-02 Alkoholhalt 4,5 % 14:40 kr 330 ml

WWW.BREWERY.SE

Burk Art. nr. 1861 Alkoholhalt 4,5 % 12:90 kr 330 ml

7.

8.

6. Botan

7. Leva Kungslador

8. Djupvik

Botaniska trädgården har funnits sedan 1855 och drivs av ett ideellt gotländskt sällskap. Här kan du botanisera bland allt från fantastiska rosodlingar och ovanliga träd till en mysig örtagård.

I en härlig trädgårdsmiljö med lador från 1600-talet hittar du bland annat ett stenugnsbageri, restaurang och café. Här finns även en gårdsbutik med ekologiska och rättvisemärkta produkter från hela världen.

Djupvik är beläget på västra kusten, och här kan du njuta av de mest underbara solnedgångarna. En pärla i Djupvik är Djupvik hotell, som med sin moderna och minimalistiska design passar väl in i omgivningarna.

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.


INTERVJU

Hallå där, Tobbe! Kallis i sin nuvarande skepnad öppnade sommaren 2007. Det har sedan dess kommit att bli sommarsveriges kanske mest omtalade ställe och även vida känt internationellt. Mannen bakom Kallis heter Tobbe Larsson och East Magazine fick tillfälle att ställa lite frågor till honom om Kallis och sommarens program. 1. Sunday Times har utsett Kallis till “Best Beachclub in Europe”. Hur hanterar man pressen att leva upp till det år efter år? Vi skapar förutsättningarna, gästerna skapar festen. Vi gör allt för att inför varje sommar höja upplevelsenivån. Våra egna fester med vitt och rosa tema är ett led i detta. Den största partyhöjaren är dock alltid solen. 2. Mest oväntade tillfället på Kallis genom åren? När en person från Länsstyrelsen som skulle kolla in Kallis ur ett myndighetsperspektiv sa att “Oj vad folk verkar ha roligt här, nu skulle man varit 22 igen”. 3. Vad ser du mest fram emot i sommar? I hård konkurrens måste jag säga vår första kvällskonsert någonsin - Stiftelsen fredagen den 12:e juli. 4. Vilken artist/DJ ser du mest fram emot i sommar? Icona POP. Träffade tjejerna i Åre i vintras och de var redan då grymt peppade inför Kallisgiget. Det kommer bli fett! 5. Om man besöker Gotland för första gången, vad får man inte missa? Picknick på Högklint, en promenad längs Strandpromenaden och lunch/ middag på Bungenäs. 6. Varför tror du att folk kommer tillbaka till Visby och Kallis år efter år? Känslan av Gotland och Visby är unik. Har du varit här en gång är du fast. Kallis är din säkraste chans till sommarens bästa fest, alla kategorier. Det har man antingen upplevt eller hört talas om. 24

7. Ni har haft många stora artister hos er genom åren: Swedish House Mafia, Avicii, Alesso m.fl. Hur toppar man det? Det toppar man inte. Vi är med och skapar nya stjärnor, som Dada Life som spelar hos oss i sommar. De är i dag var Axwell var för tre år sen. 8. Om du har ledigt en dag under sommaren, vad gör du då? Har aldrig upplevt det men skulle förmodligen börja tidigt med nio hål på Visby Golfklubb och sen åka till Bungenäs och sola, bada och käka lunch. Efter det skulle jag tagit en öl på Bolaget, käkat middag på Surfers eller Supper och avslutat med party på Strands Veranda. 9. Handen på hjärtat: Hur många gånger kollar du väderrapporten på en sommar? Ha ha, jag har en egen meteorolog! Har dessutom en bra relation till vädergudarna, Kallis är oerhört förskonat från regn. Känns rättvist så. 10. Om någon säger att “Kallis är inget för mig”, vad säger du då? Då har personen aldrig vart på Kallis… Missa inte Kallis systerkrog Strands Veranda, rakt över gatan från Kallis. Ett lite vuxnare kvällsalternativ med stans bästa utsikt från terrassen som har öppet för middag, drinkar och dans. Vid skivspelarna står Kallis Resident DJ Lucas, alltid trevligt och lagom stökigt inpå småtimmarna. För att se alla artister och DJ’s som gästar Kallis och Verandan, se East Magazines kalendarium längre bak i magasinet.


DEN PERSONLIGA BUTIKEN PÅ ADELSGATAN Kom till oss och shoppa loss bland märken som Byoung, Ichi, Soyaconcept, Triumph mm Just nu får du 20% på valfri vara. Gäller t.o.m 30/7 vid uppvisande av kupong. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Adelsgatan 8 - Tel 0498-21 73 00

KLÄDER & INREDNING INREDNING: HOUSE DOCTOR, L:A BRUKET, OLSEN & JENSEN, VANILLA SKY. KLÄDER: VINTAGE BY FE, CULTURE, NOT SHY, MONO CROM, ELISA CAVALETTI, KOAH SHOES MED FLERA… VI FINNS PÅ ADELSGATAN 32, TEL: 0498-21 64 00.


INTERVJU

MIN PLATS PÅ JORDEN AMANDA SCHULMANS KÄRLEKSFÖRKLARING TILL ÖSTERSJÖNS PÄRLA Hon är kreativ chef på ett mediebolag, bloggerska, podcastpratare och tvåbarnsmamma. Hon har dessutom nyligen gett ut en kokbok med storasystern Hannah Widell. East Magazine har träffat Amanda Schulman – en storstadstjej som njuter som mest när hon är på Gotland. Text: Jennifer de Waard Foto: Amelia Widell

26


”Pengar och lyx behöver inte gå hand i hand”

N

är Amanda kliver in i studion där hon ska intervjuas och fotograferas händer det någonting med oss. Vi blir på vårt bästa humör. Inte för att en vacker celebritet nyss steg in, utan för att det är något med henne som gör en varm inombords. Hon ler stort och tittar vänligt på mig när jag sträcker fram handen för att hälsa, och helst av allt hade jag pratat med henne i flera timmar. Men Amanda har massor hon ska hinna med under dagen. Flera timmars småprat är för mycket begärt, och vi kommer överens om att vara så effektiva som möjligt. Medan sminkösen pudrar hennes näsa och lockar hennes hår berättar hon om det som ligger henne allra varmast om hjärtat – familjen, matlagningen och Gotland.

Ett hektiskt men lyxigt leverne

Amanda och Alex träffades på jobbet. De blev snabbt vänner, och hade inte en tanke på att inleda något mer. Men så plötsligt hände någonting. De blev blixtförälskade. – Han var aktuell med sin första bok, Skynda att älska, och jag bad honom att

läsa ett kapitel ur den för mig. Det var där allt tog fart på riktigt, och rätt som det var blev vi jättekära. Paret gifte sig i början av augusti 2010, har två döttrar tillsammans och bor i Vasastan i Stockholm. De lever i en hektisk tillvaro där de ständigt måste hitta en balans mellan familjelivet och alla projekt de tagit sig för. Projekt som dessutom nått stor framgång. Amanda och storasystern Hannahs podcast är den näst mest populära i landet, och hennes blogg besöks av tusentals läsare dagligen. Livet i Stockholm är visserligen jäktigt, men det bjuder även på en hel del av det goda. Läser man Amandas blogg vet man att hon och Alex äter charkuterier och ostar med ett gott vin till på onsdagar, oxfilé med pommes frites och bearnaisesås på fredagar och lunch på restaurang Riche på lördagar. De prålar mer än gärna till det. Fast, vad är väl allt det där när man har en sommarstuga på Gotland. – Pengar och lyx behöver inte nödvändigtvis gå hand i hand. I huset i Rute har vi varken toalett eller varmvatten, men det stället är det lyxigaste jag vet.

Namn: Amanda Sunnanäng Schulman Född: 15 maj 1980 Familj: Maken Alex Schulman samt döttrarna Charlie och Frances Aktuell med: Kokboken Magisk Sommar

27


INTERVJU

”Huset i Rute blev vår familjs fristad” Härliga barndomsminnen

Första gången Amanda kom till Gotland hade hon knappt fyllt ett år. Hennes föräldrar hade letat efter en billig sommarstuga och hittade ett riktigt kap i Rute på norra delen av ön. De slog till på en gång. – Tur var väl det. Pappa jobbade mycket och var borta en hel del. Huset i Rute blev vår familjs fristad, en plats där vi fick vara tillsammans och njuta av nuet. Amanda har många fina barndomsminnen från ön. Hon berättar om grillkvällarna på Furillen, ridturerna på sommarhästarna och bilen som de var tvungna att putta igång när de skulle köra av Gotlandsfärjan. En bil som hade fastspikade solstolar istället för vanliga säten. – När jag tänker på det blir jag så full i skratt. Det låter ju helt vansinnigt. Men vi var en riktig hippiefamilj som aldrig höll tillbaka. Vi fick löpa amok så fort vi klev i land på Gotland. Kanske är det därför vi har så många underbara minnen därifrån. Nu har Amanda och hennes två systrar, Hannah och Amelia, ett varsitt ställe på samma gata som huset där de tillbringade varje sommar under sin uppväxt.

28


”På Gamla Masters vet man vad gästerna vill ha. Restaurangens devis är ”som hemma fast bättre”. Läget nära Stora Torget gör att man har koll på alla som passerar centrala Visby. Här hittar damer och herrar i olika åldrar från när och fjärran sina favoritdrinkar och älsklingsrätter.” - White Guide 2013 Gamla Masters har varit i White Guide sedan 2005

Öppet alla dagar 18-02 G:a Masters, | Södra Kyrkogatan 10, 621 56 Visby | Tel: 0498-216655 29


INTERVJU

”Alex skulle kunna flytta till Gotland imorgon om jag gick med på det” En hyllning till Gotland

Amanda och hennes systrar växte upp med föräldrar vars favoritsysselsättning var att laga mat. Inte helt otippat har det lett till att matlagning är ett av deras största intressen. Amanda hade länge drömt om att få ge ut en kokbok, och bestämde sig att tillsammans med sina systrar slå slag i saken och göra det. Idén var simpel, men förträfflig. Systrarna skulle tillbringade en sommar på Gotland, Amelia skulle fotografera, Hannah och Amanda skulle laga enkla men utsökta rätter och skriva ned sina innersta tankar kring dagarna som passerade. Resultatet blev Magisk Sommar. En hyllning till livet, maten och deras älskade ö. 30

– Det var en galen men fantastisk sommar. Vi lagade mat hela tiden, varje dag. Vid ett tillfälle hade vi pajer i hela köket. Syftet med boken är inte att lära ut matlagning, snarare att inspirera till att få ut så mycket som möjligt av sommaren. Att njuta till fullo. – Och jag njuter som allra mest när jag är på Gotland. Det gör hela min familj. Faktum är att Alex skulle kunna flytta dit imorgon om jag gick med på det, men jag är inte redo för det än. Vi får väl se om vi hamnar där tillslut. Gotland är trots allt min plats på jorden. ¶


y o j Enhe tain! r

www.garda.se

En City Coat från Garda of Sweden är en riktig regnrock som passar alla åldrar och former. Den är vattentät med svetsade sömmar, passar lika bra i båten som när du rastar hunden eller är på shoppingrunda i stan. Avtagbar huva, två framfickor, innerficka, fodrad och knäppes med tryckknappar och/eller tvåvägsdragkedja. Knytbältet i midjan har en tunn reflexremsa på ena sidan. Välj din färg på www.garda.se och läs mer om vårt sortiment av regnprodukter och hitta en återförsäljare nära dig.


MODE

HAVET VÄLTE STORMEN VEN Foto: David Fransson Hår & Make: Johanna Hallqvist Modeller: Adam H & Johanna T, Avenue Modeller

32


Skjorta Uniforms for the Dedicated, Shorts Uniforms for the Dedicated, Skor Gram Linne Rodebjer, Byxor Rodebjer, Armband David & Martin. Samtliga plagg fr책n Byr책.

33


MODE

Trรถja Mouli, Byxor Mouli, Skor Filippa K. Samtliga plagg frรฅn Friendhs.

34


Regnjacka Garda of Sweden Skor Minnetonka Blus Dagmar, Byxor Dagmar. Blus och byxor fr책n Byr책.

35


MODE

T-shirt Filippa K, Byxor Filippa K, Skor Filippa K, Byxor Valerie, Tunika Noa Noa, Skor Wrangler. Samtliga plagg fr책n Friendhs.

36


Byxor Rodebjer, Blus Acne, Skor Swedish Hasbeens Byxor och blus fr책n Byr책.

37


MODE

38


Trรถja New Zealand Auckland, Shorts Ocean Works, Skor Sebago, Kofta Sebago, T-shirt Sebago, Capribyxor Sebago, Skor Sebago.

39


MODE

Samtliga kl채der fr책n Pelle P Skor fr책n Chipie.

40


Tröja Hope, Jeans Hope, Skor Gram. Samtliga plagg från Byrå.

41


OUTFITS

4 Mouli fr책n Frienhs Emma & Malena Denim & Supply Somewear

42


TRUE EXPERIENCE #81 Testing our new technical collection on Artemis Racing, challenger for the 34th America´s Cup >>

GET YOUR GEAR AT Pelle P Shop, Hamnplan 5, Visby

PELLE P - OFFICIAL CLOTHING SUPPLIER OF ARTEMIS RACING

C H A L L E N G E R F O R T H E 3 4 TH A M E R I C A’ S C U P


KLĂ„NNINGAR

7 Emma & Malena Holebrook Peak Performance

44


Filippa K frรฅn Friendhs Jumperfabriken Modstrรถm Custommade


6 SĂ„KRA KORT 2.

1. 3. 4.

5.

6.

1. Mouli, Friendhs 2. Army of Me, Mojo Independent Store 3. Mouli, Friendhs 4. Red Collar Project, Mojo Independent Store 5. Red Collar Project, Mojo Independent Store 6. Red Collar Project, Mojo Independent Store.

46


ALLTID FRI FRAKT OCH FRI RETURFRAKT

SNABBA LEVERANSER

30 DAGARS BYTESRÄTT


SOMMARENS BIKINIS 2.

1.

3.

48


4.

6.

5.

1. Lindex 2. Vero Moda 3. Panos Emporio, Systrarna Malmgrens 4. Stadium 5. Panos Emporio, Systrarna Malmgrens 6. Panos Emporio, Systrarna Malmgrens.

49


sommarbl채nk 1. 2.

3.

5.

6. 4. 7.

8.

1. Bohemian Society 2. Emma & Malena 3. H&M 4. David & Martin, Byr책 5. Ko-Ko-No, Friendhs 6. Emma & Malena 7. H&M 8. Emma & Malena

50


Vill du ha chans p책 miljonen? Handla hos oss och f책 en trisslott!

1)

1) Erbjudandet g채ller endast i Telias butik i Visby, Adelsgatan 16. G채ller vid uppvisande av denna tidning t.o.m. 11 aug 2013.


1.

2.

Garmin Quatix

4.

Din kompletta vän på sjön! Klocka med bland annat marknadens mest exakta GPS, auto-kalibrerande höjdmätare, temperaturgivare, virtuell startlinje, kryssningsguidning och mycket mer. Skepp o’hoj!

6.

3.

7.

1. N-Bridge 2. Lexington 3. Dr. Zipe 4. Nic & Mel 5. Nic & Mel 6. Pelle P 7. Somewear 8. Lexington. 52

5.

8.


Välkommen till

O’Learrys Visby O’Lea Upplev sommaren på O’Learys! O'Learys! Happenings under V.27 till V.32: • Liveunderhållning onsdag - söndag. • Happy Hour varje dag, kl 15-17. varje dag. • Lunchöppet verje O’Learys en av Gotlands mest restauranger. öppna restauranger! För öppettider se http://facebook.com/olearys.visby

0 0498-21 93 0 13 Strandgatan by olearys.se/vis


GUIDE

NÄR SOLEN

SVIKER När det är sommar förväntar vi oss sol. Dessvärre händer det att kyliga vindar drar in och regnet öser ner. Men deppa inte ihop! När yatzyblocket är fullkladdat och böckerna utlästa finns massor kvar att göra. East Magazine har listat åtta roliga saker för dig som vill trotsa regnet. Av: Anna Blomberg

1.

3. 2.

54

4.

1. Besök Lummelunda

2. Besök fornsalen

3. Åk på loppis

4. Ät en crepe

Det fina med grottor är att det inte regnar i dem. Ett besök i de 400 miljoner år gamla Lummelundagrottorna är en välinvesterad dag, så varför inte passa på när solen lyser med sin frånvaro.

Namnet kanske inte är så upphetsande, men strunt i det! Låt dig fascineras av Gotlands historia, se världens största vikingatida silverskatt och få alla blodiga detaljer från slaget utanför Visby.

Ön vimlar av loppisar. Sätt er i bilen och kör så kommer ni strax att trilla över skyltar till dessa. De är mer eller mindre välordnade, vilket är en del av charmen. Besök loppiskartan.se för mer information.

På Hablingbo Crêperie kan du beställa de matiga galetterna och söta crepes till efterrätt. Ett tips är att dricka god fransk cider till. På gården finns även en butik som säljer snygga muggar och skålar.


NUNNAN RESTAURANG & PUB

Grekisk mat, grekisk buffé,   gotländsk à la carte och livemusik i medeltida miljö på  Stora Torget 9 Tel: 21 28 94

BAGERIETS CAFÉ & TAPASBAR

Träffpunkt i kontinental miljö.  Lunch, tapas à la carte.  Specialister på färsk pasta. Stora Torget 9 Tel: 21 28 94

INTERNAZIONALE

Den nya restaurang o tapasbaren på Östercentrum  Tapas, Panini, Pizza , Lunch, á la Carte Kung Magnus väg 5 | Tel 0498 210744

restaurangnunnan@yahoo.com    www.nunnan.com

Hos oss hittar du kläder och skor från bland annat

FOTO: TORA LINDSTRÖM

Södertorg 19, Visby

Nunnan 99x134.indd 1

Södertorg 19, Visby. Telefon 0498-21 57 75

6/4/13 5


GUIDE

5.

8.

6.

7.

5. Gå på bio

6. Se en match

7. Njut på spa

8. Blås glas

Vad är en mer klassisk regnaktivitet än att gå på bio? På Hästgatan i Visby ligger Biostaden Borgen, en stor fin biograf med fyra salonger. Så lös biljett, köp en stor låda popcorn och sjunk ner i fåtöljen.

Är du sportfantast, missa inte att sportbaren O´Learys har en restaurang i Visby. Vad kan vara bättre när regnet smattrar på rutorna än att beställa in en hamburgertallrik och en bira och titta på sport?

Vad gör det väl om det regnar när du får en skön massage? I Visby finns gott om ställen att slappna av på, bland annat Wisby Spa. Här kan du bland annat njuta av ett bad i deras unika tempererade pool.

Har man tur infaller regnet en dag då man är väldigt sugen på att blåsa glas. På Visby Glasblåseri tillverkas konstoch bruksglas med gamla, genuina hantverksmetoder. Stig in och blås ett eget konstverk!

56


NyaNs Utökar

Visbys enda juice & smoothiebar!

Vi serverar boostade färskpressade juicer och smoothies. Under samma tak finns nu frisör, juicebar, inredning, massage och ansiktsbehandling.

Hos oss blir du uppfräschad både på insidan och på utsidan! Välkommen in till stans bästa häng!

Vi finns på Hästgatan 5, S:t Hansplan, öppet 7 dagar i veckan! För tidsbokning och mer info, www.nyans-visby.se eller ring på 0498-21 39 00 Nyans 204x134.indd 1

6/4/13 6:27 PM

Kärlek

Café & Bar

Vi hjälper våra kunder med bl.a att städa, uträtta ärenden, handla utföra trappstäd, sköta gräsmattor, olja in altaner, flyttstäd, barnpassning och mycket mer.

Vad behöver du hjälp med? Du når din hjälp via tel: 0498-770 800

Kärlek är ett café på södra kyrkogatan 6. Här hittar du lättare maträtter, take away, sötsaker och fri Internet i en trevlig miljö. Öppet alla dagar Fullständiga rättigheter Fair trade och kravmärkt kaffe Vi serverar nyttig nattamat på vår uteservering alla dagar under sommaren från kl. 24.00.

Kärlek Café & Bar Södra kyrkogatan 6 621 56 Visby

www.cafevisby.se info@cafevisby.se Tel: 0498-27 18 00


INTERVJU

PETTER

Han slog igenom på 90-talet med singlarna Mikrofonkåt och Vinden har vänt. I dag är han en av Sveriges mest anlitade liveartister, och har släppt en sprillans ny fullängdare. East Magazine har träffat Petter Askergren för att snacka musiken, livet och Brooklyn Marathon. Text: Jennifer de Waard Foto: Adam Falk / Winter Project

58


P

etter var 24 år när han släppte sitt första album. Han rappade om smärtsamma minnen, ilska och livet på söder. Albumet blev ett av svensk hiphops bäst sålda genom tiderna, och Petter gick från att vara en i mängden till att bli en ikon. Det som gjorde honom unik i början av hans karriär är detsamma som gör honom unik i dag – texterna. De är på svenska, brutalt ärliga och handlar nästintill uteslutande om hans innersta tankar och djupaste känslor. Det nya albumet, Början på allt, är inget undantag. 


Det bästa albumet hittills Så fort man nämner Början på allt skiner Petter upp. Det är hans baby, ett verk som han är oerhört stolt över. 
– Jag är helt övertygad om att det är min bästa skiva hittills. Det är en häftig känsla att få ge ut något som känns så pass fulländat, säger han. 
 Albumet, som är skrivet och pro-

22 JULI ducerat tillsammans med Vincent Pontare, Filthy och Salem Al Fakir, är hans åttonde i raden. Han har utmanat sig själv med ett helt nytt sound och experimenterar på ett sätt vi aldrig hört honom tidigare. Bombastiska beats möter stråkinstrument och körsång, och i en av låtarna sjunger han till och med solo. Det råder ingen tvekan om att projektet krävt mycket energi, men å andra sidan skulle han aldrig få för sig att prestera något halvdant. – Jag har alltid gett allt jag förmått, och det planerar jag att fortsätta med. Låtarna som jag rappar nu är inte sämre än de jag rappade för femton år sedan, de är bara annorlunda. Det är inget konstigt med det, jag inspireras ju av vad som händer runt omkring mig här och nu.

Livet och samhället som inspiration

Petter har alltid haft lätt för att prata om sina känslor, mycket tack vare sin mamma. 
– Jag och min mamma pratade om

PET TER S GUTEKÄ PEL AR PÅ LL A I V I S BY R E N

Fullt namn: Petter Alexis Askergren. Familj: Fru och tre barn. Aktuell med: Albumet Början på allt, samt sommarturné. Kuriosa: Petters svägerska äger och driver restaurangen Lauters på Fårö. 59


INTERVJU

allt. Jag skulle nog vilja påstå att det är på grund av det som jag är så pass frispråkig. Mina texter har alltid varit personliga. Kanske är det därför folk väljer att lyssna på mig. Det är många tankar som förmedlas på den nya skivan. Han är 39 år och befinner sig i ett skede i livet där han ställer stora, existentiella frågor. Han är dessutom pappa till två söner och en dotter, och vill liksom vilken god förälder som helst att hans barn ska ha det så bra som möjligt. Därför har han tagit en noggrann titt på samhället vi lever i, och han ställer sig kritisk till det han ser. – Allt handlar om ekonomi och pengar, och man måste slå sig fram för att komma någonstans. Jag stör mig på att det är så. Vi måste tänka på hur vi vill att världen ska se ut när det är dags att lämna över den till våra barn. För Petter handlar dock inte texterna i hans nya album bara om att förmedla något, utan även om att få utlopp för sitt bagage.
 – Jag lever ett spännande liv, men visst är det jobbigt ibland. Jag har både höga toppar och djupa dalar, vilket kan 60

ge uttryck i ångest. Att få rappa om det är som terapi. Det hjälper mig att hitta en inre balans.

En outtröttlig kärlek

Petters sommarturné gick av stapeln den första juni, och kommer fortsätta ända in i slutet av augusti. En turné av den omfattningen är både psykiskt och fysiskt påfrestande, och visst gäller det att förbereda sig. Vad gjorde då Petter för att förbereda sig inför sin sommarturné? Jo, han sprang Brooklyn Marathon och cyklade Five Boro Bike Tour i New York. – Jag gillar att träna. Att köra ett hårt pass inför en spelning är den absolut bästa uppladdningen. Jag är riktigt taggad. Petter har sett fram emot turnén länge. Han älskar att uppträda live, och musiken är en lika stor passion i dag som den var för femton år sedan. Han har en outtröttlig kärlek för hiphoppen. Kanske är det just denna kärlek, och det faktum att den genomsyrar allt han tar sig för, som är den främsta anledningen till att han än i dag är en av våra största artister. ¶

”Jag är helt övertygad om att det är min bästa skiva hittills”


N Y M A L E T & N Y B A K AT

Öppet från 8 - sent alla dagar, vi ses!

Hästgatan 3, 0498-21 11 60

malia-99x134.indd 1

6/4/13 1:45 PM

fiskrestaurang i inre hamnen • visby På Österdahls Brygga nere i Visby Hamn äter du klassisk svensk sommarmat, lagad från grunden till största möjliga mån på gotländska och svenska råvaror. Österdahls Brygga är en restaurang i Visby som drivs av den välkända krögaren Anders Österdahl och här på Österdahls Brygga och den tillhörande baren, Kajutan, njuter du av god mat och dryck med en spektakulär utsikt över Visby Hamn. Varmt Välkomna!

Sill, strömming, lax, räkor och musslor.

Tel. 0498-21 77 88 www.osterdahls.se


REPORTAGE

GOTLANDS AFFÄREN En Kosovo-albansk gangster lämnar Wisby Hotell med 1,5 kilo knark. Sekunderna efter är han omringad av poliser. En tid senare publicerar kvälls- och dagspressen avslöjanden kring okonventionella metoder inom polisväsendet. East Magazine har med hjälp av journalisten och författaren Dick Sundevall dykt ner i arkiven för att ta reda på vad som hände den där dagen i Visby år 2000. Av: Jennifer de Waard

62

Foto: Hanna Langenfelt


“ Brottslingarna har ingen aning om att han är en tjallare, utan tar för givet att han är en av dem”

D

et är sen kväll. Två civilklädda konstaplar kliver in på krogen där Peter Rätz jobbar och ger honom ett erbjudande han inte kan motstå. Han ska agera hemlig agent. Något i stil med James Bond. Nästla sig in bland Sveriges tuffaste busar, sätta dit dem och få betalt. Rätz tilldelas en såkallad hanterare. En kommissarie vid namn Olle Liljegren vars uppgift är att hålla koll på infiltratörens operationer och rapportera uppåt till chefen för Länskriminalen – Leif Jennekvist. Utöver Liljegren och Jennekvist är det bara en liten skara snutar som vet att infiltratörer faktiskt existerar, och det är bäst så. Skulle det komma fram att polisväsendet låter civila göra grovjobbet i kampen mot den undre världen skulle den hittills effektiva verksamheten stängas ned och de inblandade åtalas. Rätz växer snabbt in i sin roll som grovt kriminell. Brottslingarna har inte en aning om att han är en tjallare, utan tar för givet att han är en av dem.

Operation Visby

En tidig morgon ringer mobilen. Det är Adis Hadzimahovic, en Kosovoalbansk gangster som vill bli av med tre kilo heroin. Rätz ber att få återkomma och lägger på luren. Han underrättar Liljegren, som i sin tur underrättar Jennekvist. De är överens om att de måste klippa Adis och hans gäng, och beordrar Rätz att möjliggöra en fejkad narkotikaförsäljning som ska resultera i beslaget knark och gripande av langarna. Rätz ringer upp Adis och drar en lögn om att han har hittat en köpare. Han förklarar att han kan agera mellanhand i affären, och att de måste träffas så att han kan ta en närmre titt på heroinet å köparens vägnar. De kommer överens

om att de ska ses i Visby, på Wisby Hotell. För att operationen ska gå vägen måste Länspolismästaren på Gotland, Carin Götblad, och öns sommarkommissarie, Dan Andersson, vara delaktiga i planen. De är med på noterna, och den femte maj lyfter Rätz flygplan från Stockholm till Visby.

Slå! Slå! Slå!

Det är den sjätte maj. Peter Rätz sitter på sängen i ett av hotellrummen på Wisby Hotell. Med sig har han en utrustning att testa knarket med samt en polaroidbild på en miljon kronor som den påhittade köparen förväntas betala den Kosovo-albanska knarklangaren. Adis har också anlänt till ön, och lite vet han att Carin Götblad och Dan Andersson har placerat civilklädda poliser runt om i Visby som bevakar varje steg han tar. Poliser som inte har en aning om att det som snart ska hända är förutbestämt, utan som köpt Anderssons rövarhistoria om att man har fått in ett lokalt tips riktat mot Adis som uppmanar till att hålla denne under uppsikt. Vid minsta misstanke om att han har något i görningen ska han gripas. Klockan slår tre. Adis kliver in genom hotellets huvuden63


REPORTAGE

tré med ett brunt paket i handen, och tar hissen upp till den våning där Rätz befinner sig. Det knackar på dörren. Rätz stelnar till. Han har varit med om mycket sedan han började sin karriär som infiltratör – haft pistolmynningar mot tinningen, dragit på sig mängder av frakturer och fått ett järnrör rakt över käften. Han borde kanske vara van vid kriminella uppgörelser vid det här laget. Men det är han inte. För är det något han har lärt sig är det att förbrytare aldrig går att lita på. Han öppnar dörren och släpper in Adis. De säger inte mycket till varandra. Vänliga hälsningsfraser rimmar liksom inte med branschen. Adis räcker över det bruna paketet med heroinet. Rätz utför ett test och konstaterar att det är äkta vara, men när han ska väga knarket förstår han snabbt att något är fel. Det är inte tre kilo heroin som de kom överens om. Det är ett och ett halvt kilo. Rätz blir förbannad och ringer upp Olle Liljegren som spelar köparen. Liljegren låtsats bli upprörd och skriker i telefonen. Rätz lägger på, vänder sig mot Adis och meddelar att köparen trots allt vill att affären fortgår. Han visar polaroidbilden och de kommer överrens om att genomföra köpet utanför hotellet. Adis placerar knarket i en matkasse och lämnar rummet. Rätz meddelar Andersson att det är nu eller aldrig, trots att de bara kommer kunna beslagta hälften av partiet. Adis tar sig med brådskande steg ut mot Strandgatan. Andersson ger insatsstyrkan grönt och det dröjer inte länge innan gangstern ligger nedtryckt 64

mot marken med bakbundna händer. Man beslagtar det 1,5 kilo heroin som ligger i matkassen. Andersson kan inte avslöja att han vet att det rör sig om mer knark, så operationen avslutas där och det resterande partiet går förlorat. Medan spektaklet äger rum smyger Peter Rätz ut genom bakvägen på hotellet, och tar sig till flygplatsen för att hinna med nästa plan till Stockholm. Liljegren, som hela tiden befunnit sig på nära avstånd, tar sig upp till hotellrummet och röjer undan allt som kan avslöja Rätz om ovetande Gotlandspoliser skulle få för sig att genomsöka hotellet.

En skandal

Överallt kan man läsa om vad som påstås vara en lyckad insats. Götblad stoltserar med det beslagtagna knarket, och Adis sitter bakom lås och bom. Plötsligt publicerar kvälls- och dagspressen avslöjanden kring infiltratörsverksamheten. Det framkommer att Götblad och Andersson visste att det fanns mer knark på ön men att de valde att ha det osagt av rädsla att röja det faktum att de använde sig av brottsprovokation i form av en infiltratör. Övriga medlemmar av Gotlandspolisen som deltog i operationen känner sig grundlurade, och helvetet bryter löst. Olle Liljegren åtalas för sin roll som hanterare, och Rätz vars namn har nämnts i tidningarna tvingas fly landet. I dag befinner han sig på okänd ort. Han har gått bakom ryggen på hundratals busar, och det gör man inte ostraffat.¶

“Det dröjer inte länge innan gangstern ligger nedtryckt mot marken med bakbundna händer”

Vill du veta mer om fallet, läs Hanteraren av Dick Sundevall


HÄSTGATAN 10

VISBY

BYRA-VISBY.SE

Acne Dagmar Mini Rodini Hope Rodebjer Gram Uniforms for the Dedicated Le Specs Happy Socks ATP FRUKOST • LUNCH • MIDDAG

FÅ RÖ

ÖPPET: JUNI - AUGUSTI

KONTAKT

INFO@SIMUNDS.COM

0498 - 224009 WWW.SIMUNDS.COM


PROFIL

Mari Jungstedt

Hon hade en dröm om att skriva, men halkade istället in på radio och tv. Under tio år jobbade hon som journalist på Ekot, Rapport och ABC. När barnen hade blivit stora väcktes författardrömmen till liv igen, och framgången med hennes gotländska deckarromaner lät sig inte vänta. Text: Jennifer de Waard Foto: Anna-Lena Ahlström

S

amtliga av dina deckarromaner utspelar sig på Gotland. Vad beror det på? –Bara det faktum att det är en ö gör det till den perfekta platsen för deckarhistorier. Ett slutet samhälle där saker och ting kan hända utan att omvärlden ser på. Gotland har dessutom en fantastisk miljö, och en otroligt spännande historia. Det finns hur mycket som helst att hämta inspiration ifrån. Din före detta man är gotlänning, var det i och med mötet med honom som du introducerades och föll för Gotland? –Nej, min mamma skickade mig och mina syskon på ett läger i Fröjel när jag var nior år. Jag hade aldrig sett en riktig sandstrand, så en tidig morgon smet jag iväg för att ta mig en titt. Jag kommer aldrig glömma när jag klev över sandbanken och sprang ut på stranden. Solen strålade över havet, och jag blev blixtförälskad. Tjugo år senare, när jag äntligen kommit in på journalisthögskolan, träffade jag Cenneth. Jag var sen till uppropet, och letade febrilt efter en ledig plats. Till slut såg jag en tom stol bredvid en söt kille och slog mig ner. Jag frågade honom något, och han svarade på gotländska. Man kan väl säga att jag där och då blev blixtförälskad i Gotland för andra gången. Vi var gifta i tjugotvå år. Vad romantiskt! Jag antar att det blev en hel del resor till Gotland under er tid tillsammans?

66

–Ja, han har en stor familj här. Faktum är att våra barn har 28 kusiner på ön! Vi tillbringade många somrar på hans föräldrars sommarställe i Klintehamn som vi senare byggde ut till ett riktigt hus, vilket var nödvändigt eftersom jag även åker dit om vintrarna för att skriva på mina böcker. Vi är goda vänner trots skilsmässan, så vi delar på huset. Du bor alltså tidvis på Gotland, skulle du kunna tänka dig att bo här året runt? –Absolut! Utan några som helst problem. Visst älskar jag storstadslivet, men jag avgudar lugnet. Jag undrar om jag inte är som allra lyckligast när jag får vara helt oglamorös och traska runt i mina stövlar på gården i Klintehamn. Livet känns så mycket lättare då. Du kan Gotland utan och innan, har du några tips som du vill dela med dig av till de nya turisterna? –Jag tycker att man ska våga sig ut från Visby och prova på att ströva bort från de upptrampade stigarna. Då träder ön fram på riktigt. Passa även på att ta en sväng förbi Hammars där Ingemar Bergman bodde, det är otroligt fint där. Och missa för guds skull inte sockerbullarna på bageriet vid Ekeviken i Skär! ¶


PROFIL

Thomas Bodström Han har briljerat som högerback i AIK, tagit kandidatexamen i juridik på Stockholms universitet, suttit i styrelsen för svenska Unicef, varit justitieminister och skrivit böcker. Listan på Thomas framgångar är lång. Han har ett minst sagt fartfyllt liv, och när han behöver andas ut flyr han till sin sommarstuga på Fårö. Text: Jennifer de Waard Foto: Thron Ullberg

V

ad har du för koppling till Gotland? -Mina föräldrar köpte ett sommarställe på Fårö 1967, då jag var fem år. Sedan dess har jag tillbringat varje sommar på Gotland. Under åren har jag lärt känna en hel del personer på ön som blivit nära vänner, och de besöker jag så ofta jag kan. Vi håller på att renovera stugan nu så att vi kan åka hit inte bara under sommarhalvåret, utan även på hösten och vintern. Du vill alltså till Gotland mer än under sommaren. Vad är det med Gotland som lockar så? –Det känns som att jag har ett fysiskt och psykiskt behov av att vara här. Jag har ett hektiskt liv, och jag behöver en plats där jag kan ta det lugnt. Gotland 68

är den platsen för mig. Det lugnet som infinner sig när jag kommer hit, och framförallt när jag kliver av färjan på Fårö, är obeskrivlig. Har du någonsin funderat på att flytta till ön och bo här året runt? –Klart jag har funderat på det, men jag kommer nog aldrig att flytta hit permanent. Jag tycker om att bo i storstaden, där det jämt och ständigt händer saker. Gotland kommer att förbli min fristad som jag åker till när jag behöver slappna av. Om du bara fick spendera en dag på Gotland under sommaren, vad skulle du göra då? –Då skulle jag definitivt tillbringa hela den dagen på Fårö. Jag skulle gå upp tidigt och äta frukost på Sylvies Döttrar på Eke. Därefter skulle jag åka till Norsta Auren och bada, och när det blev dags för lunch skulle jag ta mig

till Vinor. Efter lunchen skulle jag vara med i den årliga fotbollsmatchen mellan lokalborna och turisterna. Det är riktigt roligt. När matchen var avklarad skulle jag ta mig hem till sommarstugan och skriva på en bok. Jag skriver som allra bäst när jag är på Fårö. Till middag skulle jag samla familjen och grilla vid raukarna. Det finns ingen vackrare plats på hela jorden. Till sist skulle jag ta mig till en lokal pub, och avsluta kvällen med en kall öl. Du kan ditt Fårö du! Som en person som varit på Gotland så mycket som du, har du lust att dela med dig av ett tips till de nya turisterna? –Försök att undvika de mest befolkade badstränderna. Det finns många fina stränder man slipper trängas på. ¶


Clarion hotel wisby Mycket mer än övernattning...

Wisby SPA Bar & Restaurang Ny hotelldel weekendpaket

www.choice.se/Clarion/clarion-hotel-wisby | Tel: 0498-25 75 00

Adelsgatan 25, Visby Tel 0498 650172


INTERVJU

EN LÄSKANDE SUCCÉ

De är fyra Visbykillar som precis tagit studenten. Tillsammans driver de företaget Gotlandsläsk, genom vilket de tillverkar och säljer salmbärsläsk – en produkt som blivit omåttligt populär. East Magazine har träffat företagets marknadschef, 19-åriga William Pettersson, för att höra mer om framgången. Text: Jennifer de Waard Foto:Shutterstock

W

illiam, Ragnar, Johan och Tim bestämde sig för att starta ett UFföretag, men att komma på en bra affärsidé visade sig dock vara lättare sagt än gjort. När det blev dags att lämna in ett förslag hade de kommit överrens om att de skulle brygga ett eget gotländskt öl, men förslaget nekades. – Det var tydligen emot Ung Företagsamhets reglemente, säger William och skrattar. Killarna var tvungna att tänka om. De hade smakat på en av Gotlands Bryggeris provbrygd som innehöll salmbär, och kom plötsligt på en briljant idé. – Det slog oss att vi skulle kunna göra ett alkoholfritt alternativ. Något unikt och lyxigt. Så vi bestämde oss för att tillverka salmbärsläsk. 70

Där gick startskottet för vad som snart skulle bli en stor succé.

Receptet

Att få tag på salmbär är inte helt lätt. Det är en exklusiv gotländsk produkt som plockas i mitten av augusti – när de smakar som allra bäst. Turligt nog hade killarna kontakter som kunde hjälpa till. – Vi började med att kontakta den okrönte salmbärskungen Ludwig Balassa på Gotlands Delikatesser. Han gav oss frusna salmbär och tips på hur vi skulle tillverka läsken. Sedan var det bara att sätta igång och koka. De kokade de frusna bären tillsammans med lime, citronsyra, socker och vatten och använde sig av en sodastreamer för att tillföra kolsyra. – Vid årsskiftet hade vi ett recept som vi gillade. Vi tog med oss läsken till Gotlands Bryggeri där bryggmästaren


”Att Frantzén/ Lindeberg ville ha vår salmbärsläsk på sin meny hade vi aldrig kunnat tro.”

Magnus fick provsmaka. Han tyckte om den, men menade att den kunde bli ännu godare. Efter mångt och mycket hade de ett riktigt bra recept och fick dessutom tillstånd att tillverka sin läsk på Gotlands Bryggeri. De köpte in alla salmbär de kunde komma över, och snart hade de tillverkat tillräckligt för att börja sälja.

Bra respons

De unga företagarna började med att sälja läsken till nära och kära, och fick mycket bra respons. Därefter kom de i kontakt med flera olika restauranger på ön som ville köpa in deras produkt, bland annat Gamla Masters och Wallers. Men det var inte bara på Gotland som läsken var eftertraktad. I Stockholm var det framförallt en restaurang som visade stort intresse, men inte vilken restaurang som helst. – Att Frantzén/Lindeberg, Sveriges bästa restaurang med två stjärnor i Guide Michelin, ville ha vår salmbärsläsk på sin meny hade vi aldrig kunnat tro. Bättre än så kunde det ju nästan inte bli! Men det blev det. I början av mars var det dags för UF-mässan i Visby, och det var efter den som affärerna tog fart på riktigt.

– Vi blev intervjuade av både Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar, och fick dessutom vara med i radio. I och med det fick vi fler intressenter.

Oväntat

Killarna har gått från att vara vanliga ungdomar till att bli Gotlands största salmbärsinköpare. Läsken har höjts till skyarna, och listan på intressenter blir bara längre och längre. Med tanke på att de bara är fyra stycken kan man inte låta bli att undra hur de hinner med. – Det har varit lite knepigt. Vi har fått in fler beställningar än vad vi hunnit tillverka. Men nu när vi tagit studenten, och slipper oroa oss för skolan, har vi bestämt oss för att fortsätta med företaget och ge allt vad vi har. Gotland som varumärke har alltid varit attraktivt, och inhemska produkter säljer ofta bra. Men att läsken skulle bli en succé hade William inte räknat med. – Det tog ju sin lilla tid att framställa receptet, och ska jag vara ärlig kändes det som att vi hade tagit oss rejält med vatten över huvudet. Men när lovorden började regna över oss förstod vi att det kunde bli något stort, och vi ser väldigt positivt på framtiden. ¶

71


ADVERTORIAL

d HEMviHAVET

Trivselhus har designat en serie villor kallad Seaside. Villor speciellt utformade för tomter med strandnära läge. Omsorgsfullt skapade för dig som charmas av kustliv med sol, hav och lata dagar på stranden. Hus med vackra uteplatser under tak med grå vindpinade trädäck. Uteplatser där däckstolarna har sin givna plats. Här suddas gränsen ut mellan ute och inne! Text & Foto:Trivselhus

72


I

nspiration från hav, strand och kust präglar idag trender för såväl inredning som mode. Trivselhus har därför skapat en serie villor speciellt utformade för nordiska tomter med strandnära läge. Här finns den rätta känslan, låt dig charmas av de vackra uteplatserna där gränsen mellan ute och inne suddas ut! För att få karaktär har husen fått exteriör i robust stil, med bred vit eller ljusgrå träpanel. Stora vackra fönster med spröjs. Interiören präglas av en ljus och avslappnad stil. Vita väggar, vitlaserat ekgolv och högt, vackert ryggåstak med vitlaserad träpanel. Ljus och rymd är nyckelord som bidrar till att skapa harmoni och stämning. Köket får en rustik charm med vita spegelluckor och vitrinskåp. Gärna kompletterade med gammaldags handtag eller knoppar. Bänkskivor i ljus sten blir pricken över i.

Låt även badrummet följa stilen med tvättställskommod i vitt, marmorskiva och fina detaljer. Naturligtvis många skåp med glasdörrar, och plats för burkar, flaskor och mängder av mjuk vit frotté. Varför inte göra plats för en däckstol, en rottingstol eller ett fristående badkar med lejontassar? Badrummet ska vara ett njutningsrum! En stor yta för kök-vardagsrum ger plats för avslappad matlagning och många gäster. Hoppa över strikta avskalade detaljer och skapa en mer ombonad och varm miljö. Pösiga soffor och kuddar, vita bokskåp fyllda av böcker mixas med små detaljer som sammetslena stenar och andra strandfynd. På nästa sida finner du ett av husen ur serien och det finns flera andra varianter att välja bland. Hittar du inte något som passar kan Trivselhus utforma ett unikt hus för dig och din tomt. ¶

73


ADVERTORIAL

Detta är ett av husen i serien Seaside. C:015 är en spännande och annorlunda strandvilla där vardagsrummet ligger på överplanet. Detta för att kunna njuta av utsikt långt över land och hav. Här finns också en skön balkong, som även ger skugga på trädäcket under. På entréplanet är köket den stora samlingspunkten för mat och vänner. Allrummet i mitten har god kontakt med uteplats och barnsovrummen. Både badrum och föräldrasovrum vetter mot terrass och utsikt.

74


75


DET

STORA BLÅ 2.

3.

1.

4. 5.

Frida Ramstedt driver trendenser.se som är en av Sveriges största inredningsbloggar. Dessutom ger hon ut ett månadsmagasin för iPads i samarbete med Bonnier, som utsågs till “App of the Year i Newsstand 2012” av Apple. Du kan ladda hem Trendenser från iTunes! Första numret är gratis. 76

1. H&M home kudde (fisk). 79,50 kr 2. Åhléns Kudde Biarritz, blå. 179 kr 3. Granit glasburk med rostfritt lock. Kan användas för servering eller som vas! 29 kr, 49 kr, 69 kr 4. Åhléns kylväska. 99 kr 5. Gant Duk & 4-pack linneservetter. Duk 595 kr, linneservetter 395 kr 6. H&M home bäddset dubbelsäng, blå batik 399 kr

6.


PI\OOWPHGPlUNHVYDURU XQGHUQRUPDOSULV

/lQVYlJQlUD7RIWD.\UNDgSSHWDOODGDJDUIUnQNO

Tofta Hyrkart & Äventyr Crosskart, fiddybike, paintball, femkamp www.toftaaventyr.se eller Facebook/toftaäventyr

Pris Systembolaget 114,00 Art nr 729 Alkoholhalt 11 % DRINK RESPONSIBLE

Hyr på plats eller boka 0703-43 52 98 V.26-32 drop-in paintball alla dagar, för mindre grupper kl.15.00 Företagsevent, svensexor, möhippor, m.m.

ÖPPET FRÅN 10:00 LUNCH 11:00-16:00 À LA CARTE FRÅN 18:00

Livemusik tisdagar & torsdagar Se hemsidan för aktuell meny och fler livespelningar! Välkomna hälsar Jesper, Johan & Jonas med personal! www.ljugarnsstrandcafe.se Strandvägen 6, Ljugarn. Bokning 0498-49 33 78


MAT & DRYCK

APERITIVO EN ITALIENSK HAPPY HOUR

Italienarnas motsvarighet till Happy Hour kallas för Aperitivo, en social ritual där man möts på en bar och avnjuter färgglada drinkar och läcker plockmat. Till skillnad från vår definition av Happy Hour innebär inte denna tillställning gratisdrinkar, utan gratismat. Syftet med Aperitivos är nämligen att väcka smaklökarna inför den stundande middagen.

78

APEROL SPRITZ

CAMPARI MOJITO

NEGRONI

1. Tre delar Prosecco (eller annat likvärdigt torrt mousserande vin) 2. Två delar Aperol 3. En del sodavatten 4. Garnera med apelsinskiva

1. Muddla lime och mynta i ett highball glas 2. Häll på 4 cl Campari 3. Fyll upp med sockerlag och krossad is och rör om 4. Toppa med soda 5. Garnera med myntakvist

1. En del Campari 2. En del söt röd vermouth (Cinzano Rosso) 3. En del gin 4. Servera i rocksglas fyllt med is, garnera med apelsinskiva


Det italienska konceptet är enkelt – buffé på köpet när du beställer en drink.

BRUSCHETTA MED SÖTSYRLIG RÖDLÖK

AUBERGINERULLAR MED RICOTTA 1. Skär aubergine i tunna skivor och stek utan olja och stryk på olja efteråt. 2. Blanda ricottaost, basi lika, chili, pinjenötter och citronskal. 3. Smaka av med salt. 4. Klicka ut blandningen på de stekta aubergine skivorna och rulla ihop.

1. Koka vin, vatten, vinäger och socker tills sockret smält. 2. Blanda tunna lökringar med salt och olja och värm försiktigt i en stekpanna. 3. Häll på vinblandningen på löken i omgångar under en längre stund. 4. Blanda ricottaost och cit ronskal och smaka av med salt. 5. Ugnsbaka surdegsbröd tills de är gyllenbruna och ringla sedan på olivolja, lägg på en klick av ricotta -blandningen och toppa med den sötsyrliga löken.

East Magazine anordnar Aperitivos på Gotland i sommar. Besök facebook.com/ eastmagazine för mer information.

TARTAR PÅ LAX 1. Skär sushilax i centi meterstora kuber. 2. Blanda med finhackad lök, gräslök, citronzest och chili. 3. Toppa med hackade oliver och kapris. 4. Ringla över olivolja och pressad citron.

79


MAT & DRYCK

GRILLMANI Nu är det sommar, nu är det sol – nu är det hög tid att grilla. Kokboken Fixa Grillen bjuder på mängder av delikata grillrecept, och East Magazine har valt ut ett gäng som du kan briljera med på sommarfesterna. Mycket nöje! Foto: Ulrika Ekblom

80


Grillad lammytterfilé med krämig potatissallad 4 portioner

Hemgjord potatissallad går snabbt att göra. Köp färdig majonnäs om du inte vill vispa ihop din egen. 1 kg färskpotatis Majonnäs 1 äggula 2 tsk vitvinsvinäger 1 dl rapsolja 2 dl crème fraiche 3 msk grov skånsk senap 1/2 dl finhackad dill 3 msk kapris 1 rödlök, tunt skivad Salt Nymalen svartpeppar 800 g lammytterfilé 1. Koka potatisen. Låt svalna. 2. Majonnäs: Vispa ihop äggula och vinäger i en bunke. Vispa i en svag stråle av oljan. 3. Blanda majonnäsen med crème fraiche, senap och dill. Vänd i potatis, kapris och tunt skivad rödlök. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vinäger. 4. Salta och peppra lammfiléerna. Grilla runtom ca 10–15 minuter.

Chipotle Fishcakes 4 portioner

Asien möter Amerika i dessa busenkla, snabblagade och kalasgoda fiskbiffar. Olja gallret väl eller använd grillnät.

2 msk sweet chilisås ca 1 tsk chipotlepaste 1 msk fisksås

Chipotle Fishcakes 4 portioner 500 g vit fiskfilé, t ex kolja eller torsk 1 msk röd currypasta Ca 1/2 tsk chipotlepaste 1 ägg 1 dl haricots verts, strimlade 10 limeblad 1 tsk salt 1 tsk socker Olja Lime

1. Torka av fisken ordentligt och mixa hastigt i matberedare eller hacka för hand. 2. Häll upp fisksmeten i en bunke och blanda med currypasta, chipotlepaste, ägg och haricotsverts. 3. Vik limebladen och dra bort nerven. Hacka resten fint och blanda i till sammans med salt och socker. 4. Blanda ingredienserna till såsen och smaka av. 5. Forma smeten till biffar. Pensla med olja och grilla ett par minuter på varje sida. 6. Servera med sallad och limeklyftor och dippa i såsen.

Dippsås 1 lime, pressad saft 1 msk sesamolja 2 msk rapsolja

81


MAT & DRYCK

Örtig ricottaröra 4 portioner

Använd keso eller kvarg om du inte hittar ricotta i matbutiken. 1 dl finhackad basilika 1 dl finhackad persilja 1/2 dl finhackad timjan 1/2 dl olivolja 1/2 vitlöksklyfta, riven 2 dl turkisk yoghurt 1 burk (250 g) ricottaost Salt Nymalen svartpeppar

Grillad pizza

8 bufféportioner Att grilla pizza är lite pyssligt men ger ett fantastiskt gott resultat. Gör några stycken, klipp i bitar eller gör små individuella. Goda att äta kalla också. Deg 25 g jäst 2 1/2 dl ljummet vatten (37 grader) 1 tsk havssalt 1 msk olivolja 6 dl specialvetemjöl Fyllning 1 1 dl röd pesto 2 klumpar mozzarella 1 dl strimlad grillad paprika i olja 1 dl strimlade soltorkade tomater i olja Olivolja Flingsalt Nymalen svartpeppar Topping 200 g italiensk salami eller parmaskinka 50 g rucola Fyllning 2 1 burk (400 g) tomatsås, eller hemgjord 2 klumpar mozzarella 82

olivolja flingsalt nymalen svartpeppar Topping: 1 kruka basilika 1. Lös upp jästen i det ljumma vattnet i bunken till en bakassistent. 2. Lägg i havssalt och olivolja och kör tills jästen är helt upplöst. 3. Tillsätt mjölet lite i taget och låt maskinen arbeta degen i 10 minuter. Jäs under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek. 4. Förbered grillen till en fin, grå grill glöd. Olja in grillgallret. 5. Knåda degen lätt och dela den i fyra delar. Kavla degen så tunn som möjligt. 6. Pensla båda sidor av pizzabottnarna med olivolja. 7. Lägg på en pizza i taget på grillen och grilla 2–3 minuter utan lock. Vänd pizzan försiktigt. 8. Arrangera ditt val av fyllning enligt de två förslagen. Lägg på lock och grilla ytterligare 3–4 minuter. Lägg på toppingen när pizzan är bortta gen från grillen. 9. Droppa över lite god olivolja och salta och peppra.

1. Mixa örter och olja slätt med en stavmixer. 2. Vänd ihop hälften av örtoljan med riven vitlök, yoghurt och ricotta. Smaka av med salt och peppar. 3. Ringla resten av örtoljan över röran vid servering. Boken “Fixa Grillen” är skriven av inte mindre än nio olika grillentusiaster: Tove Nilsson, Maria Öhrn, Liselotte Forslin, Jan Gradvall, Mia Gahne, Ingela Holm, Bengt-Göran Kronstam, Catharina Lindeberg-Bernhardsson och Ulrika Ekblom. Samtliga bjuder på sina favorittips för sommarens grillövningar.


Välkommen till

O’Learrys Visby O’Lea Upplev sommaren på O’Learys! O'Learys! Happenings under V.27 till V.32: • Liveunderhållning onsdag - söndag. • Happy Hour varje dag, kl 15-17. varje dag. • Lunchöppet verje O’Learys en av Gotlands mest restauranger. öppna restauranger! För öppettider se http://facebook.com/olearys.visby

0 0498-21 93 0 13 Strandgatan by olearys.se/vis LJ_East_13_LJ_East_13 2013-05-20 09.26 Sida 1

Jeansshoarts

279kr

Tunika

229kr Ta med annonsen så får du

rabatt 20% på valfri vara! (Gäller ord. priser, tom 15 augusti -13)

Väska

599kr

Tunika

369kr

Hos oss hittar du mode från bland annat Saint Tropez, Vero Moda, Ajlajk, Oxxo, loika & Only. Gilla oss på Facebook

www.facebook.com/LyckligaJagVisby?fref=ts

ADELSGATAN 9 VISBYCENTRUM


SPRING SOM

MUSSE År 1995 gick han med i friidrottsklubben Hälle IF, och fastnade med ens för långdistanslöpning. I dag löper han på elitnivå, och har deltagit i såväl VM-finaler som OS-finaler. East har träffat löparkungen Mustafa ”Musse” Mohamed som delar med sig av fem tips på hur du kan bli en bättre löpare. Text: Jennifer de Waard

Foto: Deca text & bild

1.

6

måndag

2.

5.

8

onsdag

40

50

30 20

kmh

10

60

70 80 90

3. 4.

84

1. Sätt upp mål

2. Gör upp en plan

3. Börja lugnt

4. Träna med andra

5. Variera träningen

Dessa mål måste vara realistiska. Sätt upp mål som du verkligen tror att du kommer att klara av, och gör ditt bästa för att nå dit. Det är när du når dessa mål som din självkänsla ökar, och du motiveras till att fortsätta utvecklas.

Se över ditt schema och ta reda på vilka dagar du faktiskt hinner med en löprunda. Bestäm när du ska springa, och se till att fullfölja. Så smångingom kommer löpningen bli en naturlig del av din vardag.

Om man tar i för hårt i början kommer man snabbt tappa suget, vilket bara kommer resultera i att man ger upp. I värsta fall kan man till och med bli skadad. Börja långsamt och försiktigt, och utöka träningen allteftersom.

Se efter om det finns en idrottsklubb i din närhet där du kan löpa i grupp. Om inte kan du hugga tag i en kompis eller en familjemedlem. Att träna blir mycket roligare om man har sällskap, och man behöver någon som pushar en.

Det är viktigt att man varierar sin träning. Gör man inte det kommer man inte att utvecklas. Vissa dagar kan du springa längre sträckor, andra dagar kortare. Se även till att variera intensiteten på din träning.


160

ER SSE SPRING U M M K L A T AN A VARJE VECK

85


KÄNNER DU IGEN DIG?

Det är en brokig skara som besöker Gotland om somrarna. East Magazine har tagit sig friheten att presentera några av dem: Av: Anna Blomberg Illustrationer: Anders Lorentzen

2.

1.

3.

1. Kallis-Kalle

2. Medeltids-Maria

3. Loppis-Lena

4. Foppatoffel-Fille

Jobbar som truckförare och sparar hela året för att kunna bränna allt under fyra intensiva dagar på Kallis. Champagnen sprutar, tusenlapparna flyger och brudarna flockas(eller?). Känns igen på: Skränigaste bordet på stället. Kallis-Kalle är här för att höras och synas. ”Mycket väsen för ingenting”.

Började sy på sin särk redan i slutet på augusti 2012. Inget lämnas åt slumpen. Har en sommarflirt med gycklaren hon hånglade upp på Kapitelhusgården i början av juni. Sommarens höjdpunkt: Medeltidsveckan.

Är besatt av att fynda. Att Gotland fylls av loppisar och outlets på sommaren är en fröjd för Lena. Hon köper skålar, ljusstakar, färgglada t-shirts och förra säsongens märkesskor. Varning: Se upp för loppis-Lena när du är ute och kör bil. Hon ställer sig på bromsen så fort hon får syn på en loppisskylt vid vägkanten.

Kommer från Skövde, och har tränat hela vintern för att kunna visa upp sina svällande muskler. Glider runt i foppatofflor, har busrufsigt hår och en stor prilla under läppen. Undviker Stockholmsveckan, det är en crowd som inte förstår honom. Sommarens höjdpunkt: När han får ihop det med Melatonan-Millan.

86


4.

6.

5.

7.

8.

5. Seglar-Steffe

6. Brat-Basse

7. Säsongar-Cissi

8. Melanotan-Millan

Har lånat pappas Bavaria för att glassa ner till Visby och ligga längst in i hamnen med polarna. Vill gärna vara killen hela dagen, men får panik när de inbjudna tjejernas klackar gör märken på båten. Känns igen på: Seglarskorna, Henri Lloyd-jackan och Sail Racing-shortsen.

Stekarn hela dagen. Pengar är inte ett problem, och de är till för att spenderas. Känner alla som är värda att känna. VIP på alla klubbar. Viktig. Pratar mycket i telefon. Går runt när han pratar. Känns igen på: Sättet att prata och föra sig. Han är världsvan och andas överklass.

Efter en säsong i Alperna jobbar hon nu i baren på Kharma. Cissi är en cool tjej med korta shorts, pikétröja och bandana. Som världsvan medlem av ”säsongar-klubben” känner hon allt krogfolk. Hon umgås mest med andra säsongare och glider förbi köer utan att blinka. Hänger på: Alla ställen som är värda att hänga på.

Millan har gått all in med barbie-drogen melanotan och hennes ben är så bruna att folk vänder sig efter henne när hon promenerar uppför Hästbacken efter en blöt eftermiddag på Kallis. Sommarens höjdpunkt: När hon får ihop det med Foppatoffel-Fille, Seglar-Steffe och Brat-Brasse.

87


GUIDE

KULTURTIPS FILMTIPS Passion

Noomi Rapace spelar en av huvudrollerna i detta drama om makt, bedrägeri, fasansfull död och glödhett sex. Filmen bygger på en nyinspelning av ”Crime d’amour”, och kommer på DVD och Blu-ray den 19 juni.

World War Z

RoboCop

Z står för zombieepidemi i denna actionskräckis med Brad Pitt i huvudrollen, och handlar om en man som måste stoppa en dödlig virusattack helt på egen hand. Filmen har biopremiär den 12 juli.

Joel Kinnaman spelar huvudrollen i denna remake på actionfilmen från 1987. Regissören José Padilha uppdaterar historien om snuten som räddas till liv genom att byggas om till en cyborg. Biopremiär den 9 augusti.

MUSIKTIPS NONONO Pumping Blood Har du inte hört den redan kommer du garanterat göra det snart. NONONOs singel spelas överallt i sommar. Och det är inget konstigt med det. Den är bra. Riktigt bra.

Vampire Weekend Modern Vampires Of The City Vampire Weekend har nyligen släppt sitt tredje album. Bandet består av fyra New Yorkare med en förkärlek för indiepop med sydafrikanska influenser.

Pixie Carnation The New World Record Femmannabandet från Malmö har släppt sitt debutalbum. Det är alternativ rock på hög nivå, en schyst trekvart där det tilltyglade och det oväntade samverkar.

SOMMARTIPS FRÅN NONONO Michel om tre odödliga sommarskivor: 1. Pink Floyd - Wish You Were Here 2. Gang Starr - Moment Of Truth 3. Depeche Mode - Violator

Stina om sommarens tre bästa låtar: 1. Haim - Falling 2. Ms Mr - Hurricane 3. Oh My - Slow Moves

BOKTIPS Du går inte ensam

Mari Ljungstedt Två barn försvinner och en kvinna hittas mördad i vassen vid det ensliga Lojsta träsk. Polisen letar efter en mördare och en barnarövare. Är det kanske en och samma person? Du går inte ensam är Mari Jungstedts elfte deckare med Gotland och polisen Anders Knutas i fokus. 88

Inferno

Dan Brown I denna nya spänningsroman, återigen med Robert Langdon i huvudrollen, återvänder Dan Brown till det gamla Europas hjärta och till de sammanhang som fascinerade redan i hans stora succé Da Vinci-koden som såldes i hela 81 exemplar världen över.

Jag var barn i Gulag

Julian Better Julians far avrättades och hans mor dömdes till fem år i Gulag för spionage. Moderns dom blev Julians dom och han tillbringade sina sju första år i Gulag och på barnhem. För första gången berättar han den okända och hemska historien om de yngsta offren för Stalins terror.


FRÅN

kurbad TILL MASSTURISM

Gotland är ett av Sveriges mest älskade turistmål. East Magazine har grävt i historien för att se hur det hela började. Hur det var när Kallis faktiskt var ett Kallbadhus och Kneippbyn handlade mer om badkurer och mindre om Pippi Långstrump. Vi har pratat med Michael Scholz, professor i modern historia vid Uppsala universitet Campus Gotland. Text: Anna Blomberg

Foto: Shutterstock

D

et vimlar av foppa-tofflor och bara ben på Hästgatan en dag i juli. Allt från festsugna ungdomar till barnfamiljer och pensionärer söker sig till Gotland och framför allt Visby på sommaren. Så har det inte alltid sett ut. Men turismen har funnits länge. Och den är både älskad, hatad och omdiskuterad.

Hur det började

Den första dokumenterade resan till Gotland gjordes av Carl von Linné 1741. På 1800-talet började många tänka i banor om nationsbildning – så även gotlänningarna. Man inser tidigt att den medeltida miljön är unik och måste bevaras eftersom den kommer att locka turister, vilket i sin tur inbringar pengar. Därför börjar man runt 1820-30 att rensa och städa upp i och runt alla fantastiska ruiner, främst i Visby. I samma veva kommer ångbåtstrafiken igång och därmed finns ett enkelt och bekvämt sätt att ta sig hit från fastlandet. De som turistade på 1800-talet var överklass – det var de som hade råd. Gotland hade blivit populärt bland tidens societet mycket tack vare att prinsessan Eugénie blev sommargotlänning i Västerhejde på 1860-talet. De första sommargästerna stannade i Visby, men med utbyggnaden av järnvägen blev det lättare att också söka sig ut på 90

landet. En av de tidigaste turistorterna var Ljugarn.

Badgäster

De tidiga turisterna kallades badgäster, då det var vanligt att åka till kusten för att stärka kropp och själ med uppfriskande bad. På 1850-talet byggdes en vattenkuranstalt utanför dåvarande fängelset (som i dag är ett vandrarhem). Här erbjöds kurbad med spirituella förtecken – både kropp och själ skulle stärkas. Kurbad var vid den här tiden bland annat ett sätt att behandla psykiska åkommor. På 1870-talet byggs ännu en badanläggning i Visby. Denna flyttades runt på flera ställen (bland annat vid kasernen i hamnen och ungefär där nuvarande högskolan ligger). När hamnen behövde byggas ut på 1910-talet försvann vattenkuranstalten, men badhuset fanns kvar. Någonstans på vägen fick den namnet Kallbadhuset. Var det låg? Där nuvarande Kallis ligger. 1907 invigs även kuranstalten Kneippbyn. Kneipp var en badkur som inspirerats av den tyska så kallade kneipp-modellen. Kneippbyn á la 1907 var ett slags dåtida spa-anläggning för att bota sjukdomar och krämpor. Havsbad, barfotavandring i strandkanten eller i det kalla fuktiga gräset, gymnastik och specialdieter var exempel på behandlingar. Detta trodde man skulle härda patienternas psyke och kan ses


som ett svar på nutidens lugnande mediciner. Det påminner även onekligen en del om dagens bara vara-kurser där man får varva ned och öva självkännedom.

Vad man gjorde

Nöjena för de tidiga turisterna var långt mer begränsade än i dag. I Visby kunde man besöka något av stadens matställen, dansa i Badhusparken eller delta i sällskapslivet kring Vattenkuranstalten vid hamnen. Utflykter med kaffekorg, och underhållning för badgästerna var populärt. Ett annat nöje var att titta, eller själv prova, på den gutniska sporten pärk. Det förekom också att resande teatersällskap, cirkusar, kända musiker och sångare gjorde kortare eller längre visiter på ön. När gästerna anlände från Stockholm till Visby med båten tidigt på morgonen var det brukligt att äta frukost på sommarrestaurangen ”Tysk kneipp” på dåvarande borgmästarhuset. Hur många turister som fanns på Gotland under den tidiga turismens historia är svårt att säga. Men det fanns en turistförening, STF, och den hyrde ut cyklar från 1898. Totalt tre cyklar hade man att erbjuda: två herrcyklar och en damcykel – något som kanske säger en del om antalet turister?

Folket börjar turista

1938 infördes semesterlagstiftningen i Sverige och turistandet ökar markant.

Efter andra världskriget råder goda tider i Sverige och svenskarna får plötsligt råd att resa. Under mellankrigstiden blir camping populärt, en tradition som bara växt sig starkare och starkare bland svenskarna. Militärens närvaro på Gotland är stark under 1900-talet, främst under andra världskriget då många beredskapssoldater placerades här. Det var inte ovanligt att männens familjer kom och hälsade på, något som skulle kunna ha bidragit till turismens ökning. Något annat som visar sig avgörande för att locka hit turister är de många soltimmarna – folk vill ha bra väder när de är på semester.

Turisterna – älskade och hatade

Filmen Jack som kom på 1970-talet handlade om unga personer som bland annat drack och rökte brass. Den utspelade sig delvis i Visby, dit ungdomarna i filmen åkte på semester. Detta gillades inte bland vissa som tyckte att Jack lockade ”fel folk” till Gotland, sådana som ville knarka och bråka. Diskussionen om vilken typ av turister man ska satsa på lever fortfarande. Vissa tycker att den så kallade Stockholmsveckan är för stökig. Vissa vill ha hit kulturturister, andra naturturister, en tredje nöjesturister, medan andra tycker att barnfamiljerna är idealiska. East Magazine hoppas att det finns utrymme för alla! ¶

Några milstolpar: 1830-tal: Ångbåtstrafik till Gotland startar 1860-tal: Prinsessan Eugenie bor på Gotland under somrarna, vilket lockar hit fler turister 1933: Flyget kom igång 1938: Semesterlagstiftning införs i Sverige 91


UNDER BAR HIMMEL I UNDERBARA BILAR

Det finns många som drömmer om att åka till stranden i en öppen bil, känna vinden i håret och solen som värmer i nacken. Men det går inte med vilken cab som helst – vad du kör avslöjar vem du är. Här är en samling taklösa bilar som alla får dig att se bra ut. Text: Johan Börjesson

Foto: Shutterstock

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1. Ford Mustang, 60-tal

2. BMW Z8

3. Saab 900

4. Maserati Grancabrio

5. Porsche 356

En självskriven bil på den här listan är Ford Mustang med soft top. Vilken motor spelar mindre roll, de låter alla härligt och det här är inte en åka-snabbt-vidrödljus-bil. Det här är en glidare ut i kofångarna.

En annan bil med några år på nacken är Bondbilen BMW Z8. Den byggdes bara i 5703 exemplar så det är inte konstigt att den blev sällsynt. Priset på 1,2 miljoner gjorde också sitt. Visst ser man lite Z3 och Z4 i den?

Svenska bilmärken har inte glänst med sina taklösa modeller genom åren. Men det finns ett undantag, som glänser starkt både med och utan tak. Likt en nilfisk klyver den vinden med sina klassiska linjer.

En vacker, och gnutta praktisk, cab är Maseratis Grancabrio. Pininfarina gör sällan klavertramp och denna bil är inget undantag. Långa former, hungrig grill och distinkta gälar gör den både elegant och sportig.

Glöm 911, Boxster, Panamera, panta mera och allt vad de heter. Det är en efterkrigsporsche som drar längsta strået. Tänk att den här 65 år gamla Porschens former syns så väl i de moderna arvingarna.

92

6. McLaren MP4-12C Spider Med det namnet har man en del att leva upp till. Med extrema motorresurser och låg vikt kan man bara drömma om hur den är att köra. Inte den vackraste caben men den förtjänar ändå en plats på listan.


7. Mercedes 190 SL I skuggen av 300 SL, mer känd som Måsvingen, hittar man denna vackra sak. Medan samtida sportbilar erbjöd extrem prestanda kunde 190 SL skryta med bekvämlighet och pålitlighet, något som skulle följa med modellbeteckning SL till nutiden. Med en filmisk look står den för en tid då många bilmodeller belönades med tidlös design.

93


GUIDE

KALENDARIUM Munkkällaren, Visby Double It Up Spelning, söndag 23/6 & måndag 24/6 Fårö Bergmanveckan Måndag 24/6 Munkkällaren, Visby Taco Psycosis Spelning, tisdag 25/6

Wisby Strand, Visby Hoffmaestro Konsert, lördag 13/7

Kallis, Visby Dada Life Konsert, tisdag 16/7

Kutens Bensin, Fårö Stevie Klasson & Leon Neon Live Show, fredag 13/7 & lördag 14/7

Stora Gåsemora Gård, Fårö Petra Marklund Konsert, tisdag 16/7

Munkkällaren, Visby Mad Dogs Spelning, söndag 14/7

Kallis, Visby Nause + Rebecka & Fiona Konsert, onsdag 17/7 Kallis, Visby Icona pop Konsert, torsdag 18/7

Gutekällaren, Visby Medina Sommarinvigning, onsdag 26/6

Fårö Bygdegård, Fårö Loppismarknad Torsdag 18/7

Gutekällaren, Visby Adam Tensta Konsert, Fredag 28/6

Kallis, Visby THE WHITE PARTY Klubb, fredag 19/7

Stora Torget, Visby Visbyfestivalen Lördag 29/6

Kallis, Visby THE PINK PARTY Klubb, lördag 20/7

Gutekällaren, Visby Syster Sol Konsert, måndag 8/7 Gutekällaren, Visby Kartellen Konsert, onsdag 10/7

Gutekällaren, Visby Norlie & KKV Konsert, måndag 15/7

Wisby Strand, Visby Olle Ljungström Konsert, onsdag 10/7

Kallis, Visby Nari & Milani Konsert, måndag 15/7

Kallis, Visby Stiftelsen Konsert, fredag 12/7

Gutebanan, Follingbo Folkrace Tisdag 16/7

Wimans backe, Tofta Escape from the Stockholmsvecka Musikfestival, lördag 20/7 Kutens Bensin, Fårö D.J. Fontana and the Cadillac Band Live Show, lördag 21/7 Gutekällaren, Visby Petter Konsert, måndag 22/7 Gutekällaren, Visby Movits! Konsert, onsdag 24/7

94


Kit by Abarth, inklusive 16” alufälgar,

spoiler, kjolpaket, sportratt m m Luftkonditionering Speciell interiörfärg och klädsel

Kromat avgasrör Hyr g Hoykr agrtok haort s:hos:

Krominläggningar på trösklar Blue&MeTM

Dörrhandtag i mörk krom

Elektriskt justerbara sidospeglar i karossfärg Solskärmar med belysning och sminkspegel

FIAT 500S, TWINAIR TURBO 85 HK FRÅN 159.990 KR* SE HELA VÅR- OCH SOMMARKOLLEKTIONEN HOS DIN FIAT-ÅTERFÖRSÄLJARE. * Priset gäller Fiat 500S 0.9 Turbo TwinAir 85 hk, 5 vxl-manuell. Bränsleförbrukning vid blandad körning 4,0 l/100 km. CO 2 -utsläpp 92 g/km. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Lokala avvikelser kan förekomma.

Fiat Sverige Följ oss på Facebook

fiat.se

www.gotlandgokart.se - 0700-635 700 www.gotlandgokart.se - 0700-635 700700 www.gotlandgokart.se - 0700-635

15 st nya 390 cc gokarts 15 15 st nya 390390 cc cc gokarts st nya gokarts Gokartkörning förför alla, från 6 år6 år Gokartkörning för alla, från 6 år Gokartkörning alla, från 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr 150150 kr/åk eller 2 åk förför 250kr kr/åk eller 2 åk 250kr Fika mellan åken i caféet! Fika mellan åken i caféet! Fika mellan åken i caféet! Gruppspecial! Gruppspecial! Gruppspecial!

Hyr gok art hos:

SPORTS WE A R


96

Gutekällaren, Visby Björn Rosenström Konsert, fredag 26/7

Stora Gåsemora Gård, Fårö Eldkvarn Konsert, tisdag 30/7

Fårö Bygdegård, Fårö Marknad Torsdag 1/8

S:ta Karins ruin, Visby Myter av Eld - an evening in flames Medeltidsveckan, söndag 4/8

Kutens Bensin, Fårö The Troubled Three Marilyn Death Party, lördag 4/8

Tornerspelsarenan, Visby Tornerspel Medeltidsveckan, måndag 5/8 s:

Fårö Raukloppet, Tisdag 6/8

S:t Lars ruin, Visby Omnia Tempus Habent - ett mysteriespel Medeltidsveckan, onsdag 7/8

Wisby Strand, Visby Glen Miller Orchestra Konsert, lördag 10/8

Kutens Bensin, Fårö Live act T.B.A Elvis Death Party, lördag 11/8 os:

gokart h

15 st nya 390 cc gokarts 15 st nya 390 cc gokarts Gokartkörning för alla, från 6 år Gokartkörning för alla, från 6 år 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr Fika mellan åken i caféet! Fika mellan åken i caféet! Gruppspecial! Gruppspecial! www.gotlandgokart.se - 0700-635 Hyr g700 okart h700 www.gotlandgokart.se - 0700-635 Hyr os:

okart ho

15 st nya 390 cc gokarts 15 st nya 390 cc gokarts Gokartkörning för alla, från 6 år Gokartkörning för alla, från 6 år 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr Fika mellan åken i caféet! Fika mellan åken i caféet! Gruppspecial! Gruppspecial! www.gotlandgokart.se - 0700-635 Hyr g700 okart h700 www.gotlandgokart.se - 0700-635 Hyr g os: Helge Ands ruin, Visby Arcanum Noctem 2.0 - en magisk föreställning Medeltidsveckan, tisdag 6/8

www.gotlandgokart.se - 0700-635 700 Hy

15 st nya 390 cc gokarts 15 st nya 390 cc gokarts Gokartkörning för390 alla, 6 år 15 st nya ccfrån gokarts Gokartkörning för alla, från 6 år 150 kr/åk eller åk för 250kr Gokartkörning för2alla, från 6 år 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr mellan i caféet! 150Fika kr/åk eller 2åken åk för 250kr Fika mellan åken i caféet! Fika mellanGruppspecial! åken i caféet! Gruppspecial! Gruppspecial! www.gotlandgokart.se - 0700-635 700 www.gotlandgokart.se - 0700-635 700 www.gotlandgokart.se - 0700-635 700

r gokart

Hy r g o k a h Hyrt r gooksa: rt hos: Hyr gok art hos:

Gruppspecial! Fika mellan åken i caféet! 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr 15 st nya 390 cc gokarts Gokartkörning för alla, från 6 år Gokartkörning för alla, från 6 år 15 st nya 390 cc gokarts 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr Fika mellan åken i caféet! Gruppspecial!

Hy www.gotlandgokart.se - 0700-635 700

r gokart

hos:

15 st nya 390 cc gokarts 15 st nya 390 cc gokarts Gokartkörning för alla, från 6 år Gokartkörning för alla, från 6 år 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr

s:

okart ho

15 st nya 390 cc gokarts 15 st nya 390 cc gokarts Gokartkörning för alla, från 6 år Gokartkörning för alla, från 6 år 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr 150 kr/åk eller 2 åk för 250kr Fika mellan åken i caféet! Fika mellan åken i caféet! Gruppspecial! Gruppspecial! www.gotlandgokart.se - 0700-635 Hyr g700 okart h700 www.gotlandgokart.se - 0700-635 Hyr g os:

s:

okart ho

Gruppspecial! Gruppspecial! www.gotlandgokart.se - 0700-635 Hyr g700 okart h700 www.gotlandgokart.se - 0700-635 Hyr g os: Kneippbyn, Visby Diggiloo Sommarkonsert, onsdag 24/7

Kneippbyn, Visby Rolandz Dansbandsshow, lördag 17/8

hos:


www.gotlandgokart.se - 0700-635 700

Fika mellan åken i caféet! Gruppspecial!


KRÖNIKA

MINNEN FRÅN

ROSORNAS Ö

V

98

oskrivet blad. Jag minns hur jag körde in på värdshuset Grå Gåsens gårdsplan i Burgsvik med hjärtat i halsgropen, undrandes vad jag gett mig in på. Jag hade hoppats att det skulle bli ett litet smalt musikprogram som skulle sändas på nån obskyr programtid som ingen skulle titta på, så det skulle inte spela så stor roll om jag gjorde en slät figur. Det första jag får se är en gigantisk inspelningsbuss ståendes på granntomten, sedan observerar jag en mängd människor som spankulerar omkring i trädgården, samtalandes med varandra eller i sina mobiler. Jag frågar en förbipasserande om hur många människor som är inblandade i inspelningen. ”Ja vi är väl ett 80-tal som gör programmet, plus 10 musiker och så ni artister förstås. Det är ju TV4:as största nöjessatsning någonsin”. Mitt hjärta klättrar nu ännu ett pinnhål upp i halsen, ett snabbt överslag ger vid handen att det är ett hundratal människor inblandade. Där fick jag för mitt lilla smala musikprogram. Två glada damer kommer nu springandes emot mig och hejar. Jag hejar tillbaka lite vankelmodigt och undrar återigen vad jag gör här. En av dem fortsätter och berättar att ”nu är det så att Lasse Berghagen sitter i köket och du ska gå in till honom spelandes Teddybjörnen Fredriksson”. Så med gitarren på magen vandrar jag uppför förstutrappen, in genom hallen och vardagsrummet och precis innan jag kommer till köket stämmer jag upp i ”Teddybjörnen Fredriksson, ja så hette han” och sen kom jag inte ihåg mer av texten. Trots det utbrister Lasse ”Suuveräänt Plura. Suuveräänt”, och resten är TV-historia.¶

Pepe Nilsson

i skriver år 2013 och tittar ut genom fönstret, förbi kastanjeträden i Kronobergsparken och vidare genom åren som gått för att slutligen hamna någonstans i mitten av 70-talet då jag besökte Gotland för första gången. Min dåvarande fru och jag hade tagit färjan till Visby, hyrt cyklar i hamnen för att cykla upp till Fårö och vandrarhemmet i Sudersand. Det var då det, nästan 40 år sedan. Nu vet jag inte hur många gånger jag suttit på färjan eller flyget till Rosornas ö men jag har många fantastiska minnen från Visby, Fårö och Sudret. Minnen från berusade dagar och nätter, hjärtan som krossats, själar som mötts och en sol som stigit upp och åter sänkts i det eviga havet. Minnen som skulle kunna fylla en hel bok. Så vad är det då som överskuggar allt annat i denna oskrivna och ännu ej publicerade bok. Det måste nog vara inspelningen av den första omgången av succéprogrammet ”Så mycket bättre” 2010. Ingen av de som medverkade eller gjorde programmet visste hur det skulle bli, allt var ett

Plura Jonsson


20% p책 valfri vara

mot uppvisande av denna annons i butik. G채ller endast p책 JC i Visby. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

JC Visby | Adelsgatan 21


Already voted “Best Beachclub in Europe” – We just added sushi!

Open daily 21/6 - 4/8 | kallisvisby.se | facebook.com/kallisvisby | Instagram: @kallisvisby

East Magazine 2013  

Destinationsmagasin på Gotland

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you