GLAS TAMNAVE 283, 22.mart 2021.

Page 1

Наредни број излази: 1.априла 2021.

цена: 60 динара

Година XXX / БРОЈ 283 / 18.март 2021. / Излази сваког другог четвртка ОДБОЈКАШИЦЕ ЖЕЉЕ САВЛАДАЛЕ ЖОК УБ

ПЕХАР КУПА СРБИЈЕ ПОНОВО У ЛАЈКОВЦУ

- Лајковчанке поправиле утисак након испадања из плеј-офа Суперлиге. - Убљанке се окрећу борби за трофеј првака државе.

ЈОВАНА КУЗМАНОВИЋ

ЛЕПОТА ДОЛАЗИ ИЗ УБА Наша Брезовчанка је проглашена за другу пратиљу у избору за Мис туризма Србије 2020/21.

FARBARA

SALON NAME[TAJA

TADING

1.maja br.27, Ub 014/411-628 ODLOŽENO PLAĆANJE !!!

GVOŽĐARA BOJE I LAKOVI IZOLACIJA I FASADE VODOVOD I KANALIZACIJA KERAMIKA I SANITARIJE

Уб

ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ !

014/414-390

BELA TEHNIKA

UGRADNA TEHNIKA

PRODAJA STANOVA


2

АКТУЕЛНО

14.март 2021.г.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА COVID-19

ОБОЛЕЛИ ПОСТАЈУ „РЕСПИРАТОРНИ ИНВАЛИДИ“ - На Убу дупло више заражених него у фебруару месецу. - За прве две недеље марта, оболело укупно 105 особа. Због све већег броја оболелих особа, од вируса Covid19, сви болнички капацитети у Србији су попуњени, а поново се пуне и болнице које су недавно изашле из Ковид режима. Кризни штаб Србије очајнички покушава да помири економски део штаба са медицинским, који тражи да се све затвори на две недеље, како би се смањио број заражавања, повећао обухват вакцинацијом и растеретиле ковид болнице, чије је медицинско особље на измаку снага. Директорка „Covid“ болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић, иначе специјалиста пулмологије КЦС-а, рекла је недавно гостујући у Јутарњем програму ТВ „Прва“, да је стање алармантно и да постаје „све горе“, да су на десетине хоспитализованих у Батајници, сваког тренутка пред пребацивање на интезивну негу, што подразумева вентилациону подршку респиратором. Тренутна ситуација је погоршана због одласка на стотине особа, на зимовање и скијалишта у фебруару месецу. - Имали смо колективну хистерију са зимовања, лудости кад су пуштени концерти и кад је допуштено људима, да у хиљадама оду на задушнице. Вирус ствара неку врсте гангрене плућа. Чак и болесници који се лече у кућним условима су на ивици да буду кандидати за кисеоник. Било би добро да се после свега овога направи пост ковид болница, јер сви ти људи су озбиљни респираторни инвалиди – сурово, али искрено је објаснила др Аџић Вукичевић. Докторка је позвала све оне који не верују у корону и који не верују да у Батајници леже болесници којима се клиничка слика драстично мења из минута у минут, да дођу и лично се увере, а она ће им дати заштитну опрему, како се не би заразили.

У Колубарском округу епидемиолошка слика је слична као у претходном периоду. На Убу и даље свакодневно имамо забележене нове случајеве заразе. У Ковид амбуланти, сваког дана се забележи од пет до једанаест нових случајева, па их је само у прошлој недељи, по подацима ЗЗЈЗ Ваљево, укупно било 54 новопозитивних, за прве две недеље марта, укупно 105 особа, што је дупло више него у фебруару месецу. Укупан број потврђених случајева корона вируса у Колубарском округу, од почетка епидемије је 14.536. У Ваљеву је вирус Covid-19 потврђен код 8.892 особе, на Убу код 1.452, Лајковцу 1.193, Мионици 1.077, Љигу 994 и Осечини 928 оболелих. Све је више деце која су оболела од корона вируса, чак за 50 одсто више, него раније. Педијатар др Ида Јовановић трвди да деца, иако ређе оболевају, заражавају целу породицу, јер је вирус инфективнији и она су преносиоци. Адолесценти који се баве спортом, после обољевања корона вирусом, не смеју три месеца по завршетку болести да иду на тренинге, ако их често имају, јер вирус напада и Д.К. срчани мишић, што је веома озбиљно стање.

ДА ЛИ НАС ТО МОДИФИКУЈУ ?

П

ланета Земља нам отказује гостопримство. Полако, у епским размерама, мењала се клима, топили су се ледници, нестајале многе животињске и биљне врсте, ниво мора је растао, земљотреси су били све учесталији, вулкани су се будили... А људи су, све више, заборављали на морал и основне постулате живота. Неки су то тумачили као најаву скорог краја света па је, још Нострадамус, слично старом мајамском календару, предвидео да ће се апокалипса подударити са крајем другог миленијума. Е, сад! Можда старе Маје и разни пророци нису пуно погрешили. Онај свет, чија слика и свест о њему, стоји у главама средњих у старијих генерација становника Плаве планете, збиља више не постоји. Пандемија, чије ‘’устоличење’’ није било у складу са прописима о њеном проглашењу је, изгледа, нека врста међе између старог времена и ‘’Нове нормалности’’. Нови светски поредак, отелотворен у ‘’дубокој држави’’, чија клица је, очигледно, у некадашњој идеји о нацистичкој супериорној нацији, овог пута, са неких вашингтонских и њујоршких облакодера, са ‘’сто и неког спрата’’ са вештачком климом, која добро опонаша живот на ‘’мајчици Земљи’’, је одлучио да заведе ред користећи вирус који постоји, али га нико, кажу, није видео и посебне мере које, и то је очигледно, не разумеју и не верују у њих, ни они који их заводе. Али, страх је, једини, стваран. Више се не здравимо, а о љубљењу говоримо, углавном, као о нечему чега се радо сећамо. Највећу забуну уносе они који заговорају цепљење илити, вакцинисање. Чини се као да се утркују у неуверљивости коју прате озбиљне тврдње да је ‘’вакцинација једина делотворна заштаита од вируса’’. Као у неком кошмарном филму, плавуша са израженим попрсјем и напућеним уснама, понавља како нешто мора и треба јер то ‘’наука налаже’’... А једна друга, професорка, је недавно у некој тв емисији врло озбиљним гласом извалила да је ‘’вирус врло индивидуалан’’. Запитали смо се да ли би то требало да значи да је из Вухана (или са неког другог места), за сваког од нас, побегао по један посебан вурус и сада нас лови... Уосталом, и цела ова пандемија личи на неку врсту лова... Лова у мутном, лова на људске животе са респираторима за које се зна да разарају плућа, а ипак се не одустаје од њих јер из Светске здравствене органзације се не ‘’јавља ништа друго’’. Светска наука је поклекла, нема лека, нема хируршке интервенције, нема спаса у зрачењу... Све, полако постаје велика мора... Све сам сигурнији да смо осуђени да нас до краја избезуме. То је, кажу, тај Трећи светски рат. Хибридни. Да ли је почео са ГМО производима? И, на крају, да остану само гм(о)изавци...


АКТУЕЛНО

18.март 2021.г.

3

ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА УБСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

УСКОРО СТИЖЕ МАМОГРАФ Уговор о донацији за основне потребе становништва, у вредности од 81.280 евра, потписали су амбасадор Јапана Такахико Кацумата и директорка ДЗ „Уб“ прим. др Биљана Николић, у присуству председника општине Уб Дарка Глишића. Захваљујући великој и значајној помоћи Амбасаде Јапана, која се залаже да унапреди многе друштвене аспекте у Србији, Дом здравља „Уб“ ускоро ће добити нов апарат за мамографију, у вредности од 81.280 евра. Потписивању уговора са амбасадором Јапана у Републици Србије, Његовом екселенцијом г. Такахиком Кацуматом, 9.марта, присуствовали су председник општине Дарко Глишић и прим. др Биљана Николић, директорка убског Дома здравља. - Мамограф ће квалитет здравствене заштите у нашем Дому здравља подићи на један виши ниво. Желео бих да истакнем велику захвалност народу Јапана, држави Јапан и амбасадору, господину Кацумату, који је заиста био изузетно коректан и изразио жељу да посети нашу општину. Жао нам је што церемонију потписивања уговора, због сложене епидемиолошке ситуације, нисмо могли да обавимо у Убу. Господин Кацумата је показао велико разумевање, пријатељство према српском народу и подршку свему ономе што радимо – рекао је председник општине Дарко Глишић. Његова екселенција Такахико Кацумата није први амбасадор који је помагао општини Уб. У децембру 2019. године, Уб je посетио Кацуматин претходник Ђунићи Марујама, а након поплава 2014. године, тадашњи јапански амбасадор Масафуми Куроки, узео је значајно учешће у решавању проблема поплављених у општини Уб. - Ово је континуитет добре сарадње са Амбасадом Јапана. У име грађана наше општине, у име свих људи који овде живе и који су директно уживали привилегије од свега онога што је држава Јапан нама донирала, желим да им се захвалим и да његову екселенцију Кацумату угостимо чим се побољшају епидемиолошке прилике, или након завршетка поступка набавке и куповине мамографа – истакао је председник Глишић. Прим. др Биљана Николић истиче да мамограф убски Дом здравља до сада није имао шансе да купи. - Уз помоћ председника општине, одлучили смо да аплицирамо за ову донацију. Мамограф служи за откривање карцинома дојке, обољење које је у последњих 20 година јако инванзивно. Веома је битна дијагностика, па ће нам мамограф много помоћи у побољшању квалитета здравствене заштите, првенствено жена – објаснила је директорка Дома здравља Уб.

Детаљ са потписивања уговора о донацији у Амбасади Јапана У општини Уб живи 11.000 жена, па ће мамограф бити од изузетног значаја, за откривање злоћудних промена на дојци, али и превентивно у сврху скрининга за жене од 50. до 69. године живота. Читање мамографских снимака обављаће специјалиста радиологије ДЗ „Уб“ др Жељка Јовановић, којој ће помагати и супервизор. Простор намењен за поставку новог апарата већ је обезбеђен, а када буде завршена комплетна реконструкција просторија радиологије, мамографом ће се обавити прва снимања. До сада су овај апарат имали домови здравља у Лајковцу, Ваљеву и Лазаревцу, па су многе жене са територије општине Уб биле принуђене да на преглед оду у поменуте градове, дуго чекају на заказивање дијагностике или такву врсту снимања плате у приватном сектору. Очекује се да ће мамограф у убском Дому здравља бити допремљен до средине лета. Укупан узнос јапанске помоћи, кроз пројекте за основне потребе становништва у Србији (ПОПОС), од 1999. године, износи преко 14,3 милиона евра, док је укупан износ помоћи Владе Јапана Србији, премашио 500 милиона евра. Д.К.

ИМУНИЗАЦИЈА НА УБУ

ВАКЦИНАЦИЈОМ ШТИТИМО И СЕБЕ И ДРУГЕ У плану је да се организује „Дан масовне вакцинације“, када би се вакцинисало више стотина људи, на више пунктова широм убске територије. Општина би обезбедила превоз. На територији општине Уб прву дозу кинеске вакцине произвођача „Синофарм“ примило је 2.194 људи, док је другу дозу примило 1.518 особа. Прву дозу „Фајзерове“ вакцине примило је 128 људи, док је „АстраЗенека“ вакцину примило 129 особа. Другом дозом „Фајзерове“ вакцине имунизовано је 15 особа. Председник општине Уб Дарко Глишић позвао је све грађане да се у што већем броју вакцинишу, како бисмо спречили ширење опаког корона вируса. Ускоро ће за мештане села бити омогућена масовна вакцинација, која ће се спроводити на неколико различитих пунктова, широм општине. - Не постоји други начин да изађемо из овога и заштитимо своје здравље, него да се вакцинишемо. Ја молим људе још једном, да се пријављују. Ми ћемо видети ових дана, да организујемо додатне пунктове, да пробамо да организујемо такозвани 'Дан масовне вакцинације', када бисмо позвали све људе, поготово старије, који се нису вакцинисали. Обезбедили бисмо чак и превоз, за оне који се налазе ван градског језгра, људе који живе по месним заједницама на територији општине Уб. Пробаћемо у једном дану, да неколико стотина, можда и хиљаду људи вакцинишемо – рекао је Дарко Глишић. Циљ је да се оваквим видом акције што више особа вакцинише, како би се стекао колективни имунитет или бар

Вакцинација у убском Дому здравља ишло ка томе. Вакцинацијом, као најсигурнијом мером заштите, уз поштовање осталих хигијенских мера, заштитићемо и себе, али и своје ближње. Једна од многобројних компликација које са собом носи корона вирус је трајно оштећење респираторног система, односно плућа, али и срца, јер корона вирус ствара некрозе и фиброзне ожиљке у ткиву. Д.К.


4

НАШИ ЉУДИ

18.март 2021.г.

У „КОВИД“ БОЛНИЦИ У БАТАЈНИЦИ

ЈОВАНА И ТАЊА ИЗ ЦРВЕНЕ ЗОНЕ Мотивацију за толику истрајност налазиле су у хуманом раду и жељи да помажу људима због чега су изабрале позив медицинске сестре. Поносне су на рад у Батајници. Медицинске сестре Дома здравља „Уб“ Јована Јаковљевић и Тања Вићентић, убске су хероине, које су, у периоду од 24. јануара до 24. фебруара, свакодневно радиле у „Ковид“ болници у Батајници. Младе и храбре Убљанке обављале су изузетно тежак и врло одговоран посао у црвеној зони и, заједно са дежурним лекарима, бориле се за животе многих особа којима је вирус COVID-19 угрозио живот.

Тања Вићентић и Јована Јаковљевић Јована Јаковљевић, од марта прошле године ради у Ковид амбуланти Дома здравља “Уб“, када су откривени први случајеви корона вируса. Са многим ситуацијама које је донела епидемија, никада се раније није сусретала. - Најтежа је опрема и цео ниво заштите. Што се тиче пацијената, било је свакаквих клиничких слика, од оних тешких, до лакших. Први талас, у марту прошле године, био је најтежи. Након тога, био је још један у јуну и јулу. Највећи, дефинитивно, по мом мишљењу, био је у новембру и децембру. У Батајницу смо отишле по позиву директорке

Биљане Николић и то је за нас била нека врста части, да представљамо наш Дом здравља - каже Јована Јаковљевић, млада медицинска сестра. Рад у „Ковид“ болници у Батајници, која је крајем јануара и почетком фебруара, имала једанаест јединица полуинтезивне неге и три јединице интезивне неге, изискивао је бригу о 40 болесних, средње тешких пацијената, од којих су многи водили мукотрпну борбу са опасним вирусом, понекад и фатално завршеном. - По нашем одласку отворено је још седам нових одељења, а одељење где смо ми радиле, било је пуно. Након рада у првој, другој или трећој смени, имале смо један дан слободан, а онда поново у прву смену и тако у круг. Прва смена је била најтежа, јер је много посла око терапије и неге пацијената. У ноћној смени, пацијенти су добијали најмање терапије. Било им је изузетно тешко, јер су неки по месец дана, па и дуже, остајали у болници, а морали су стално да носе маску. Већина њих има и кисеоничну потпору, од четири, пет литара, па и више. Многи од њих су од нас тражили неку врсту подршке – навела је Јована. Из свог, сада већ богатог радног искуства у болници у Батајници, Јована и Тања наводе да они који нису прошли црвеном зоном, не могу да схвате да корона вирус стварно постоји. Њихову борбу у скафандерима, у којима је ужасно вруће и загушљиво, могу да разумеју само они који се већ годину дана херојски жртвују. Осам сати без могућности да попијете чашу воде, седнете да поједете нешто и предахнете, док се негде недалеко од њих, праве корона журке. Мотивацију за толику истрајност налазиле су у хуманом раду и жељи да помажу људима, због чега су изабрале позив медицинске сестре. Тања Вићентић, након четири године рада у убском Дому здравља, стекла је богато радно искуство у „Ковид“ болници у Батајници. – И поред јако тешких услова за рад, могу да кажем да је то оно за шта смо се школовале. У принципу, тежак је само рад у скафандеру, јер је потребан висок ниво заштите. Носи се више пари рукавица, више маски, скафандер, каљаче. После смене будете тотално мокри. Појаве се оне чувене линије по

Јована и Тања са траговима на лицу које је оставила заштитна опрема

лицу, као што сте можда гледали на телевизији. Ипак, све ово је био додатни вид усавршавања и мислим да сам стекла нове вештине и брзину у раду. Иако сам прележала вирус, увек постоји бојазан. По повратку с посла у хотел, одмах смо се туширали и прали косу сваки дан. Упркос свему, желимо поново да се вратимо. То је адреналин. Овде се не сусрећемо толико са том врстом посла, а и остаје осећај да сте помогли некоме – навела је Тања Вићентић. Терапија код лечења оболелих од Ковида је веома обимна, па Тања и Јована истичу да су много тога новог научиле. Због обостране упале плућа, осим терапије кисеоником, без којих пацијенти не могу да дишу, лечење подразумева више различитих антибиотика, кортикостероида, лекова против стварања крвних угрушака, терапију за придружене болести. За многе лекове никада пре нису чуле. Најтеже од свега, било је када неко од пацијената које су неговале и лечиле, изгуби битку са корона вирусом. - То је дефинитивно било најгоре. Заиста смо се везале за те људе. Као што знате, пацијенти немају право на посете, нити су били у могућности да употребљавају мобилни телефон. Тако да су се и они везивали за нас, гледали су нас као део своје породице. Било нам је тешко кад би неко од наших пацијената преминуо. Углавном су то биле старије особе – додала је Тања, уз констатацију да у болници у Батајници није било болесних са територије општине Уб, иако су се тамо лечили пацијенти из целе Србије. Д.Капларевић


АКТУЕЛНО

18.март 2021.г.

5

НА ИЗБОРУ ЗА МИС ТУРИЗМА СРБИЈЕ 2020/2021

ЈОВАНА ПРОГЛАШЕНА ЗА ДРУГУ ПРАТИЉУ - Такмичење за Mис туризма има за циљ представљање свог краја и оно што је најлепше у њему. Надам се да сам успела у томе – навела је Јована Кузмановић, представница Уба. Јована Кузмановић (25) из Брезовице проглашена је, међу јаком конкуренцијом прелепих девојака, за другу пратиљу Мис туризма Србије за 2020/ 2021. годину. Избор, који је одржан 7. марта, преносила је ТВ „Хепи“, а осим чланова жирија, допринос су давали и многобројни пратиоци друштвених мрежа. - Сама идеја да се пријавим на избор за Мис туризма, потекла је од једног пријатеља, који ми је послао конкурс, тада објављен на друштвеним мрежама. С обзиром на то, да је пријављивање било прошле године у јуну, била сам изненађена када сам после кратког времена добила одговор од директора продукције 'Miss Tourism World Serbiа', да су заинтересовани за сарадњу и да желе да одрадимо финални кастинг- истиче ова млада и лепа девојка. Чланови жирија били су представници „Хепи“ телевизије, Министарства трговине, туризма и телекомуникације, новинари, многе јавне личности, а свој глас је дала и певачица Ивана Јордан. Свака девојка представила је своје место на најбољи могући начин, иако због ситуације са епидемијом за припреме није било довољно услова и времена. - Након финалног кастинга, имале смо додатна фотографисања, снимања и упознавање са нашим оба-везама. У току месец дана, осамнаест девојака се представило у емисији 'Прело у нашем сокаку'. Тако је и жири пратио девојке које су се такмичиле и дао свакој оцену. Већина девојака је била из Београда, док су остале биле из Крушевца, Бајине Баште, Степојевца, Новог Сада – објаснила је Јована процедуру гласања. Уб је у јавности већ постао препознатљив по многим знаменитим личностима и догађајима, па су Јовану питали о свему што је актуелно у нашем граду. - Питали су ме одмах за отварање аква парка, новог хотела, фудбалски клуб, Немању Матића, Драгана Џајића, 'Камионџије'... А, за оне људе који нису чули до сада за Уб, жеља ми је била да чују и пожеле да дођу и виде наше лепо место. Такмичење за мис туризма и има за циљ, да представиш свој крај и оно што је најлепше у њему. Надам се да сам успела у томе, бар на неки начин. Јована са такмичења носи најлепше успомене, па ће јој у сећању

Јована Кузмановић (у средини) Лепота долази из Уба Јована је рођена 22. маја 1996. године у Ваљеву. Њена породица, за коју каже да је велика и за данашње време ретка заједница, води порекло из Брезовице, где тренутно и живи. Након основне школе завршила је средњу Медицинску школу „Др Андра Јовановић“ у Шапцу, где стиче звање физиотерапеута. На основу дипломе и показаног знања, Јована је убрзо добила посао у ФК „Јединство“, а такође ради као физиотерапеут и у Физикал центру „Physiomed“.

На радном задатку у ФК Јединство посебно остати искрени разговори, смех, дружења међу такмичаркама, одабир хаљина за финале у салону венчаница „Анабела“. Пошто је, како каже, већ оставила довољно трага у свету моделинга, биће фокусирана на наставак школовања и стицање вишег степена образовања у својој струци. - Оно што бих овим путем могла да истакнем јесте захвалност породици, која је увек уз мене за све што сам до сада радила. Велика подршка, љубав и

разумевање су допринели овом успеху. Наравно, после првог представљања, доста људи је честитало и подржало све ово. Ту су и моји пријатељи, који су били уз мене све време, давали савете, бодрили и навијали. Нисам се надала неком посебном резулатату, али изгледа да су сви други видели да могу доћи до самог финала и у избор од топ пет девојака – скромно је рекла Јована Кузмановић. За „Мис туризма Србије 2021“ изабрана је Катарина Стевановић (19) из Краљева, а за прву пратиљу је проглашена Ивана Николић из Бајине Баште. Све девојке учеснице избора оправдале су овогодишњи слоган „Лепота долази из Србије“. Д.Капларевић


6

ОПШТИНА УБ

18.март 2021.г.

ОДРЖАНА ШЕСТА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА ОПШТИНЕ УБ

УСВОЈЕНА ОДЛУКА О ДРЖАЊУ ДОМАЋИХ ЖИВОТИЊА И КУЋНИХ ЉУБИМАЦА У најави изградња посебног простора (игралишта) на Школарцу, који ће бити намењен за извођење паса На седници Општинског већа општине Уб, одржаној 5.марта, међу седам усвојених одлука нашла се и она која се односи на држање домаћих животиња и кућних љубимаца на територији убске општине. У складу са законом о добробити животиња, орган јединице локалне самоуправе прописује место и начин извођења кућних љубимаца, нарочито паса и мачака на јавним површинама, а суштина одлуке је и да дефинише које су дужности власника и шта значи држање домаћих животиња, а шта кућног љубимца. Љубимци се држе на приватном поседу, док се домаће животиње држе на пољопривредном поседу или економском дворишту, с тим да држање домаћих животиња није дозвољено у насељеном месту Уб. - Новина је да одлука уређује и постојање парка за извођење паса. На основу ове одлуке, они могу бити на локацији код Школарца и ограђеном простору, где власници могу да их изводе и пуштају слободно. Закон о добробити животиња уређује сва друга питања држања домаћих животиња, а надлежни за контролу су ветеринарски а не комунални инспектори. За држање опасних паса постоји одговарајући правилник и они су у надлежности ветеринарске инспекције. Такође, постоји правилник о обележавању и регистрцији паса и мачака који говори да је то обавезно и од стране власника, у супротном постоје прописане казне ако их не обележавају, а оне се крећу од 5.000 до 50.000 динара за физичка лица- нагласио је у образложењу ове тачке дневног реда Драган Радојичић, секретар општине Уб.

Murga{ br.27, Ub (Valjevski put) 064/ 303 1064 063/ 754 7014

AUTO DELOVI SERVIS POPRAVKA DIJAGNOSTIKA Shell VULKANIZER - distributer ulja

На његово излагање надовезао се и председник општине Уб Дарко Глишић, који је упутио посебну захвалност удружењу „Пријатељ“ на смерницама и сугестијама које су дали приликом припремања ове одлуке. - У питању су људи који се, уз невладину организацију, баве том врстом посла, као и проблемима који из тога произилазе. Мислим да смо дошли до квалитетне одлуке и све што смо договорили полако испуњавамо. Од данас поново функционише ветеринарска инспекција у Убу, кроз испоставу коју је Министарство пољопривреде овде отворило, а канцеларија се налази у просторијама комуналног јавног предузећа и биће уредно обележена. Друга је била одлука коју смо заједно припремили и изаћиће пред одборнике у наредном периоду и скупштину, која ће се одржати крајем марта- истакао је Глишић најављујући, притом, и изградњу једног посебног простора намењеног за извођење паса на Школарцу. - По угледу на много веће градове желимо да обезбедимо место, односно игралиште или простор са одређеним садржајима, на коме би власници могли да пуштају псе, где они са њима могу да проведу неко време. Одредили смо простор, приступили реализацији и до краја месеца крећемо са извођењем тих послова. Поред тога, кроз донацију смо обезбедили неопходна средства како би могла да се ради бесплатна стерилизација и већ смо то урадили на око 150 паса. Надам се да ћемо, током године, ову акцију значано проширити, што зависи од тога да ли ћемо моћи да обезбедимо средства од министарства. Од осталих тачака дневног реда са ове седнице посебно се издвојила и она која се односи на Правилник о одређивању особа које могу остварити право на басплатно коришћење обележених паркинг места на јавним општим паркиралитима, у који су уврштене и особе које имају губитак радне способности. Поред тога, лицима која су то право стекла у 2020.години, омогућено је продужење и за 2021. годину без обавезе подношења нове документације. М.М.М.


АКТУЕЛНО

18.март 2021.г.

7

ПРОДАЈА ЦВЕЋА ЗА 8. МАРТ

УБЉАНИ СУ ВЕЛИКИ КАВАЉЕРИ - Цвеће је могло да се купи по цени од 100 динара, па до неколико хиљада динара. - Цвећара „Суза“ у понуди је имала преко 400 аранжмана. Куповале су се и чоколадиране руже. Упркос епидемији корона вируса, главне улице на Убу, на Дан жена - 8. марта, биле су препуне разноразног цвећа, од резаног и баштенског, до саксијског. Прави мали рајски врт нашао се купцима на располагању. У цвећарама су се продавале добро упаковане руже, чак и чоколадиране, али и богати аранжмани са више разнобојних цветова. Цвеће је могло да се купи по цени од 100 динара, па до неколико хиљада динара. Поједини улични продавци цвећа, у главној улици на Убу, заузели су своје место, већ у пет часова ујутру и захвални су општинској управи, што им је омогућила уличну продају. Драгомир Мијаиловић, пореклом из Тврдојевца, наводи да на породичном имању обрађује земљиште, где узгајају малину, јагоду, шљиве, а на Убу се бави производњом цвећа. - Имамо два плаца, па радимо под најлонима пољско цвеће, а имамо и једну помоћну зграду, која је већим делом у стаклу и ту гајимо собно цвеће. Имамо огромне биљке, па од њих узимамо пелцере и садимо млађе биљке. Цвеће доносимо за 8.март, а иначе смо и на пијацама. Први купци су дошли још пре садам часова, деца и људи који крећу на посао. Вероватно мушкарци купују цвеће колегиницамакаже Мијаиловић.

Улична продаја цвећа у центру Уба

поклањају женама. - Петком смо на Убу. Добио сам информацију, док се пијаца не заврши, да ћемо бити на паркингу Школарца, иза маркета 'Трлић'. Многи људи нас познају, па траже баш мене. Нема везе што је данас велика конкуренција међу продавцима цвећа. У понуди имамо 'Дан-ноћ', јагорчевину, цикламу, 'Невестин вео', разне лозице, калиопе, вербене... Неретко се дешава, да се цвеће поклања на основу значења и онога шта представља. - Баш сам јутрос доживео да дођу неки људи и желе да купе само одређену врсту цвећа. Због чега тачно, не знам? Можда зато што је познат, стари цвет. Неко опет хоће да купи новије врсте цвећа. Мушкатла је доста тражена. Тамјанику воле да купују јер мирише на тамјан. Зову је и 'Света Петка', растерује комарце. Из мог искуства, и мушкарци и жене купују цвеће, подједнако – објаснио је Томислав Срећковић. У Цвећари „Суза“, као и сваке године, 8. март је дочекан са великим избором прелепих аранжмана, у виду корпица и украсних кутија или лепо упакованих ружа, које су оставиле купце без даха, а верујемо и оне којима су намењене. Власница Продавци задовољни пазаром за Осми март Слађана Крстић као испомоћ је упослила четири девојке које су вредно радиле. До 11 сати пре подне, имали су пет достава на Као искусни продавац, Драгомир тврди да су највећи кућну адресу, а дешавало се да каваљери даме изенаде и на каваљери на Убу и наводи да Убљанке и Убљани изузетно послу, баш као у холивудским филмовима. воле цвеће. Већином га купују жене, а мушкарци им дају новац за куповину. Даме више воле саксијско цвеће, јер је вишегодишње и могу да га држе као собно, на степеништу или терасама, док јачи пол чешће купује резано цвеће – руже, каранфиле, корпице, икебане. Најтраженије цвеће, које се купује током целе године су мушкатле, калиопе, бегонија, 'Лепи Јова'. Цене се нису много мењале у односу на прошлу годину, понуда је све већа, а потражња у зависности од кућног буџета. Томислав Срећковић из Старог Врела има свој расадник у којем гаји цвеће већ 17 година. Уличном продајом се бави само када је 8. март, а обично цвеће продаје на пијацама и то свакодневно. Као и Драгомир, наводи да су Убљани каваљери, који се уче од малих ногу да цвеће

Caffe Pizzeria Ul.Vuka Karadžića 9

Цвећара „Суза“

Kod Jelića

o!

Nov

KU]NA DOSTAVA 10-23h

100 din.

- Направиле смо 400 аранжмана, негде око 35 букета, 250 аранжираних ружа. Радила сам са мојом старом уиграном екипом. У радњи смо биле већ од шест сати ујутро, а продаја је кренула већ од пола седам. Ипак, у односу на претходне године, много је мање купаца. Цвеће и даље увозимо из Холандије. Епидемија короне утицала је и на цене, које су почеле да скачу још пре два, три месеца, али ништа драстично. Наши аранжмани направљени су за свачији џеп. Највише су се куповале аранжиране руже и каранфили у црвеној и белој боји. Црвена представља љубав, а бела верност. Актуелне су и чоколадне руже, фарбане такође – навела је Слађана Крстић. Ове године, због кризе изазване епидемијом, изостали су аранжмани од 101 руже, али Убљани прате моду, па су наручивали чоколадиране руже. То су заправо воскиране руже у боји, које миришу на чоколаду, а коштају 350 динара по комаду. Д.К.


8

18.март 2021.г.

ОКО НАС

ЈУБИЛЕЈ ВРЕДАН ПАЖЊЕ

ТРИДЕСЕТ ГОДИНА УБСКОГ „СТОЧАРА“ Некадашња ћевабџиница „Центар“, која је тај назив носила до 1994.године, била је пионир у продаји брзе хране на Убу и представљала је одскочну даску за покретање далеко већег бизниса у области производње и прераде меса. Поводом 30 година постојања, убско предузеће „Сточар Л.С.Б“ частило је, 8.марта, суграђане бесплатним оброком у својој ћевабџиници у Првомајској улици, одакле је давне 1991.године све и кренуло. И тада је, поводом отварања овог локала, успешни привредник Стеван Леонтијевић, делио бесплатне специјалитете од меса Убљанима и не слутећи о огромном успеху који је стајао пред фирмом, која данас запошљава преко 150 радника и представља лидера у производњи јунећег меса у Србији и највећег домаћег извозника овог артикла у земље Европске уније. Некадашња ћевабџиница „Центар“, која је тај назив носила до 1994.године, била је пионир у продаји брзе хране на Убу и представљала је одскочну даску за покретање далеко већег бизниса у области производње и прераде меса. Предузеће „Сточар Л.С.Б“ настало је из породичног пољопривредног бизниса породице Леонтијевић која траје генерацијама, данас га воде отац (Стеван) и син (Бранко), а основна делатност ове фирме је пољопривреда, и то: сточарство и производња меса. Од 2011.године у њиховом саставу послује и фирма за складиштење житарица и производњу брашна „Тамнавац ЛСБ“ доо, која је власник убских силоса.

Традиција дуга 30 година

ЗА РЕПУБЛИЧКУ ВЕТЕРИНАРСКУ ИНСПЕКЦИЈУ

ДОДАТНИ ПРОСТОР Испостава Републичке ветеринарске инспекције на Убу, која је смештена на трећем спрату зграде јавних служби на некадашњем Вашаришту, почетком месеца добила је и додатни простор (две канцеларије) на четвртом спрату. У истом периоду, у овдашњој Испостави је запослена административна радница Невена Ђокић, а у употреби је и нови, званични број телефона 414-912 за информације и пријаве.

Увек насмејане и љубазне раднице у ћевабџиници „Сточар Л.С.Б“ Производња „Сточара Л.С.Б“ се састоји већим делом од това јунади. Кроз сопствену кланицу у Трњацима и продавнице, месо се директно дистрибуира потрошачима, а кроз велепродају меса и другим месарама и продавницама. Предузеће се, такође, бави и директним извозом јунећег меса - бејби биф квалитета. Тов јунади, као основна доминантна делатност, обавља се на територијама општина Уба, Ваљева, Мионице и Љига, код коопераната који пружају услуге чувања и неге телади у првој фази това, а затим се у другој фази јунад пребацује на сопствене фарме у Радобићу и Орашцу. Ћевабџиница и месара у Првомајској улици, и поред великог раста овог предузећа, остале су у фокусу породице Леонтијевић, која на најбољи начин чува традицију и пријатан комшијски однос са Убљанима, који су већ деценијама навикнути на квалитетно и свеже месо у њиховом продајном објекту. М.М.М.

Као државни ветеринарски инспектор, на Убу већ годинама ради Драгана Бајић, задужена за контролу безбедности и квалитета хране животињског порекла (кланице и млекаре), која под сталним надзором држи произвођаче на подручју убске и лајковачке општине, док по потреби из Ваљева долази Милена Софронић, ветеринарска инспекторка за здравствену заштиту и добробит животиња. Према најавама надлежних из локалне самоуправе, Уб ће, после неколико година паузе, поново добити сталног ветеринарског инспектора у домену заштите животиња.


ОБРАЗОВАЊЕ

18.март 2021.г.

9

ТЕХНИЧКA ШКОЛA „УБ“

КИСЕЛЧИЋ НОВИ ДИРЕКТОР - Свој посао изузетно волим и рад са децом сматрам најплеменитијим позивом. То је привилегија која са собом носи велику одговорност – истиче Милан Киселчић, професор српског језика и књижевности и нови директор Техничке школе „Уб“. Техничка школа „Уб“ једна је од највећих средњих школа у Колубарском округу, у којој ради 59 наставника, и тренутно је похађа 581 ученик. Након заслуженог одласка у пензију доскорашњег директора Зорана Бабића, нови директор Техничке школе постао је Милан Киселчић, професор српског језика и књижевности, који је функцију преузео 2. марта. У октобру 2020. године, Милана је подржало Наставничко веће Техничке школе, затим и Школски одбор, након чега је стигло и решење о именовању од министра просвете РС Бранка Ружића. - Била је част сарађивати и учити од човека који иза себе има 28 година директорског искуства. Синоним за Зорана Бабића је то да је добар човек, са чим би се сложила свака особа која га познаје. Важи за толерантног сарадника, благе нарави, увек спремног за договор и компромис, човека који је увек тежио да разговором реши све – истиче је Милан Киселчић, новоименовани директор средње Техничке школе „Уб“. После успешних 20 година у просвети, позиција директора средње школе, круна је каријере професора Милана Киселчића, рођеног Убљанина, који са својом породицом живи и ради на Убу. – Осетио сам потребу да понудим нешто више. Важио сам за строгог и правичног професора, али сам увек уживао ауторитет међу ђацима, а и колегама. Свој посао изузетно волим и сматрам рад са децом најплеменитијим позивом. То је привилегија која са собом носи велику одговорност. Ви нисте у школи само професор, ви сте и педагог и психолог и с аветник по потреби.

Милан Киселчић око себе има младе и образоване људе, пуне елана, енергије и ентузијазма, што су за просветне раднике врло важне карактеристике. Како истиче, спремни су да дају свој максимум и да у сваком тренутку пруже ученицима потребна знања и вештине. - Свакако, морамо ићи у корак са временом и изазовима, јер данашње школство изискује другачији рад, приступ и исходе у односу на период када смо ми били ђаци. Данашња деца одрастају у времену када им је све доступно, а нарочито информације које им могу умногоме олакшати живот. Наши професори се стално усавршавају и не заостају за омладином. Осећају њихове потребе и мотивишу их за рад. Добро разумевање на релацији професор-ученик је проверено добар рецепт за постизање успеха и напретка. Успоставићу сарадњу и са директорима других школа, јер је то неопходно за читаву нашу општину, како би се виделе, али и уважиле потребе свих актера у образовању. Важан циљ је и сарадња са родитељима, јер без сарадње са њима успеха нема, а све за добробит наших ученика – објаснио је Милан Киселчић. Најзначајнија карика образовног процеса је ЕТОС – општа атмосфера која влада међу запосленима, ниво толеранције и разумевања између свих актера друштвене заједнице, углед школе, уређење школског простора. Директор Киселчић наводи да је сваком колективу рад на ЕТОС-у неопходан, јер ако нема сагласја, неће бити ни успеха. Истиче и важност међусобног слушања и уважавања, уз рад на решавању проблема.

Милан Киселчић Техничка школа „Уб“ има велики избор образовних профила које ученици могу похађати, а након којих су оспособљени за даље школовање и рад. Захваљујући локалној самоуправи и председнику Дарку Глишићу, одобрена су средства за реконструкцију, па ће се ове године кренути са реализацијом обнове зграде средње школе. – Имаћемо школу која ће бити понос нашег града, а верујем и најбољу у региону. Зато овом приликом желим да позовем ученике осмог разреда да остану на Убу и пронађу своје место у нашој школи, јер верујте ми на реч, неће се покајати - додао је Милан Киселчић, нови директор Техничке школе „Уб“. Д.К.

КОНКУРС ЗА УПИС У ВОЈНЕ ШКОЛЕ ОТВОРЕН ДО 31.МАРТА

ПРИХВАТИ ИЗАЗОВ - ПРИЈАВИ СЕ Министарство одбране је расписало конкурс за упис у војне школе, који је отворен од 15.фебруара до 31.марта 2021.године. За место у Војној академији, Медицинском факултету ВМА, Војној гимназији и Средњој стручној војној школи бориће се многи ученици завршних година основних и средњих школа. Статус ученика и кадета војних школа стећи ће најбољи међу онима који испуне захтеве селекције. Ученицима и кадетима обезбеђен је бесплатан комфоран смештај, квалитетна исхрана, врхунска здравствена заштита, уџбеници и модерна наставна средства, спортски центри и терени, мултимедијални кабинети, а све у циљу што квалитетнијег образовања. Пријемни испит за Војну академију почиње испитом из математике, а затим следи физичка провера. За Медицински факултет на ВМА се прво пролази психолошка селекција и физи-

чка провера, а када буде централни испит за све медицинске факултете у земљи, кандидати полажу испите из хемије и биологије. Што се тиче средњих војних школа, пријемни испит за Војну гимназију обухвата тест из математике и српског језика, а за Средњу стручну војну школу ради се тест знања из математике и физике. Убљанин Виктор Теодосић, кадет треће године Војне акадамије, студијског програма Војно ваздухопловство, модул пилот хеликоптера, истиче да је од малих ногу сањао да постане пилот, али и да служи отаџбини. - Хеликоптери су тешки за управљање, наравно, и авиони, али то је била љубав од рођења, пре свега према држави, а затим и према авијацији. Спојио сам их у једно и остварио ми се сада двоструки сан. Први сам у породици који сам изабрао војни позив и сви

Кадет Викор Теодосић су препоносни на мене - казао је Теодосић. Овогодишњим конкурсом предвиђен је упис за 210 кандидата Војне академије и 40 Медицинског факултета ВМА, као и 90 ученика Војне гимназије и 60 ученика Средње стручне војне школе. Детаљи о конкурсима изложени су на сајту Министарства одбране Републике Србије. М.М.М.


10

18.март 2021.г.

ТОКОМ ЦВЕТАЊА

ЗАБРАЊЕНА ПРИМЕНА ИНСЕКТИЦИДА Пчеле играју веома важну улогу у производњи воћа и управо из тог разлога треба водити рачуна да при њиховом третману не страдају ови главни опрашивачи биљака Интензивна пољопривредна производња се не може замислити без употребе пестицида, која често због неадекватне примене има штетне последице по здравље људи, безбедност пољопривредних производа и животну средину. Како се приближава цветање воћарских и ратарских култура тако почиње да расте страх и зебња да ли ће пчеле то преживети. У току вегетације, нарочито током фазе цветања, оне су најугроженије. Пчеле су главни опрашивачи биљака, сваки трећи залогај који поједемо је захваљујући њима. Током једног дана једна пчела обиђе и опраши више од 1.000 цветова! Због тога, у току цветања забрањена је примена инсектицида.

ПОЉОПРИВРЕДА / НАШИ АУТОРИ Пише: Верољуб Бабић

СПОНЕДЕЉКА - Који цар је био онај Гига Моравац кад је за Осми март водио пун аутобус жена чак у Солун. Ови синдикалци не смеју вечерас ни своје до најближе кафане. - Хоћемо ли ускоро честитати Осми март и родитељу 1 и родитељу 2 ? - Ево решења за све српске фузбалске проблеме: "Гробари" да одиграју три утакмице унапред и стигну "Цигане", па заједно до краја првенства загрме: "Cудије лопови!" . - Срећа да овај ковид не захтева посебан режим исхране. Колико бисмо само морали бацити сувог меса, домаћих кобасица, кавурме...? - Бата Џоу је Трамп изгледа већа претња него Кинези и Руси заједно. - Кад почне прича о Кокезиним милионима и камионима увек се сетим оног напаћеног помоћног судије у Свилеуви, што вија Бана дуж аут линије цело полувреме за дуг од 30 еврића од прошле сезоне . - Ехеееј, пријатељи моји драги, слободно се јавите, ковид захтева само физичку дистанцу.

***************

Инсектициди опасни по пчеле Примена пестицида мора бити у складу са упутством наведеним на етикети (следити препоруке које указују на смањење опасности за пчеле и друге опрашиваче). Уколико су у засаду у коме се планира примена инсектицида присутни корови у цветању неопходно је њихово сузбијање. Инсектициде примењивати у јутарњим или вечерњим сатима, када је смањена активност пчела и када је ветар мале брзине, како би се спречило заношење на суседне усеве или корове који цветају. Инсектициде не примењивати уколико се прогнозирају ниске температуре или роса, јер у оваквим условима остаци пестицида остају токсични за пчеле дужи период. Пре примене инсектицида обавестити локалне пчеларе, пошто се може десити да се у близини парцеле која се третира, а која није у фазама цветања, налазе кошнице и други усеви који цветају. Превентивна заштита воћа у фази цветања се врши искључиво применом фунгицида који нису опасни за пчеле али је, свакако, препорука да треба водити рачуна о времену када се раде хемијски третмани, пре подне или касно поподне када је активност пчела сведена на минимум. Колико год да су средства против биљних болести (фунгициди) врло мало опасни за пчеле, толико су средства против инсеката (инсектициди) веома штетни за пчеле и могу изазвати помор. Када се утврди да је третирање инсектицидима у време цветања биљака изазвало угинуће пчела прописане су казне, и то: за физичко лице од 35.000 до 50.000 динара, за предузетнике од 300.000 до 500.000 динара и за правна лица од 500.000 до 1.000.000 динара Пољопривредно-саветодавна и стручна служба Ваљево (ПССС), одсек за заштиту биља, апелује на заштиту пчела и других полинатора. Такође, наша је обавеза да пољопривредне произвођаче стално едукујемо о правилној употреби пестицида, тако да би током целе вегетације требало истицати примену мера добре пољопривредне праксе у заштити биља. Дипл.инг. Слађана Гавриловић ПССС Ваљево

- Питам се питам постоји ли кош разлика коју она Човићева "весела дружина" не може да прокоцка до краја утакмице? - Не чујем ни да су маце и мацани нешто посебно искористили фебруар. Да није и код њих стигао ковид? - Да ли је jедини доказ моћи појединаца у малом месту да се што бахатије паркирају? - Некад се говорило да се УРАДИО за оног ко се исцрта тетоважама, а данас је довољна и једна ЦРТА да се баш УРАДИ. - Кажу да је Кокеза из ФСС приведен на информативни разговор. Није ми јасно ни зашто је и доведен у тај савез. - Можете ли да замислите да Еуроспорт честита Ђоковићу преузимање титуле најдужег боравка на челу листе АТП? Ето не могу ни ја! - Очекујемо да држава преузме бригу о писању уџбеника историје. Само да је не препусти САНУ!

ФОТО УБОД Гледање утакмица Јединства са терасе некадашњег хотела „Тамнаве“ одувек је имало посебну драж. Данас, када су капије стадиона закључане за публику, многобројни гледаоци имају алтернативу. А имали су шта и да виде у комшијском дербију са ваљевском Будућности- три лепа гола, као најаву још једне успешне полусезоне црвено-белих.


ИНФРАСТРУКТУРА РЕКОНСТУИСАН СТАРИ ДАЛЕКОВОД ГВОЗДЕНОВИЋ-ВРХОВИНЕ

18.март 2021.г.

11

РЕКОНСТРУКЦИЈА НИСКОНАПОНСКЕ МРЕЖЕ У ВРЕЛУ

ЗА СТАБИЛНО НАПАЈАЊЕ

БОЉА СТРУЈА У ЗАСЕОКУ ПОТОК

Мештани два села добили и алтернативну могићност напајања електричном енергијом, што, у случају кварова на систему, решава проблем снабдавња потрошача

Током прошле недеље настављени су радови на уређењу нисконапонске мреже у убским селима у делу који покрива трафостаница Врело 4, извод према Јаврићима и Грујићима. Том приликом је извршена замена 87 дотајалих стубова на чије место су постављени армирано-бетонски, док су стари проводници замењени новим излолованим. Вредност ових радова износила је 6,5 милиона динара. - Ова година је посебно тешка због свих околности везаних за епидемију, али никако не сме бити година изговора, већ борбе да наставимо започето. Овај посао је био наш план, али и план МЗ Врело, јер напаја вилики број домаћинстава. Упркос лошијем времену, завршавамо започете радове и становнике овог дела села решавамо мука које су до сада имали- казао је приликом обиласка радова председник убске општине Дарко Глишић.- У Врелу је јако пуно урађено, а остали су само такозвани џепови, које ћемо такође радити. Ово је био највећи крак. Следеће недеље настављамо даље, имамо неколико кракова које морамо реконструисати у Гуњевцу и у још неким селима ако нам временске прилике дозволе.

Далековод 10 kV Гвозденовић - Врховине укупне дужине од преко шест километара, који се напаја струјом из нове 35 kV трафо станице у Чучугама, реконстуисан је у дужини 2.100 метара, при чему су уграђени нови проводници и заштитна опрема, као и постављање 25 нових стубова различитих типова. Вредност ових радова у првој фази, које је финансирала Електропривреда Србије, износи близу шест милиона динара, док се у другој фази планира спајање далековода од Врховина до Мургаша. Радове на овом енергетском систему, почетком марта, посетио је и председник општине Уб Дарко Глишић. - Желимо да створимо услове за прстенасто напајање свих потрошача на овом далеководом правцу и максимално енергетски искористимо постројење у Чучугама, које је веома значајно. Радимо на томе да решимо тај вишедеценијски проблем. Док су се раније друге општине развијале, попут Лајковца, који је успео да изгради 110kw станицу, ми смо стајали у месту. Други су ишли у корак са модерним технологијама везано за развој високонаДалековод понске и нисконапонске мреже, ми Гвозденовић-Врховине нисмо. Зато сада убрзано морамо да идемо, како би смо стигли све те општине које су испред нас- поручио је Глишић најављујући још обимније радове и на нисконапонским мрежама током ове године. Владан Савић, предедник Савета МЗ Гвозденовић, истиче да је овај далековод изграђен још 1972.године. - Он је био доста оштећен и хтели су да га угасе. Ипак, уз помоћ председника Глишића успели смо да се изборимо да остане, изнова је урађено све и повезано, тако да када је квар у било ком месту, систем има резерву и може нормално да функционише. То је такозвани прстен, који решава проблем напајања струјом неколико села. До сада је било јако лоше напајање и свака, па и најмања, временска непогода значила је нестанак електричне енергије код нас. Сви ти проблеми били су везани за високи напон и они ће напокон бити решени- наглашава Савић.

Дарко Глишић у разговору са Савићем и Васовићем Са њим се сложио и Радивој Васовић, председник Савета МЗ Врховине, који додаје да су ова два села сада заштићена и да имају могићност снабдевања електричном енергијом са две стране, па уколико једна закаже имају алтернативу у другој. - Наша нисконапонска мрежа је доста застарела у односу на Гвозденовић, али смо захваљујући председнику Глишићу урадили много и на ниском и на високом напону. Само у последњих годину дана у Врховине је уложено близу 40 милиона динара, а радиће се још- поручује Васовић. М.М.М.

Глишић у обиласку радова у Врелу Председник Савета МЗ Врело Зоран Новаковић истиче да је ово село једно од највећих у убској општини, али и да је последњих година доста урађено по питању нисконапонске мреже, као и путне инфраструктуре. - Овај део Врела, односно засеок Поток, је део где живе већином Арсенићи, Јеврићи и Љубичићи са око седамдесетак кућа и око 200 становника, који су имали јако лоше напајање електричном енергијом. Дрвене бандере при налету ветра и лошег времена су падале. Од сада тих проблема неће бити, а овде су људи углавном пољопривредници и ратари, онда можете да замислите колико им треба добра струја за уређаје које поседују- истиче Новаковић. Остао нам је само један део према Грујићима, као и крај Мирковићи, Лазићи и Јевтићи да реконструишемо мрежу и заменимо око 50-60 стубова и Врело више таквих проблема неће имати.

ИЗРАДА ПЕЧАТА


12

НАШИ АУТОРИ

18.март 2021.г. Пише: Радован Пулетић

ДЕЈАН ''Све што сам научио о животу, научио сам у фудбалу'' (Албер Ками, француски нобеловац) После нижеразредног фудбала не остаје богзнашта. Можда неке безимене победе које, сем вама, ником ништа не значе. ``Трећа полувремена`` изражена у пиву до зоре кад кева дочека са ``охо-хо, ја мислила ти играо утакмицу?``. Остају сећања на паклене дане летњих припрема, или викенд-леденице на којима је главни судија, очински, дозвољавао тренерке испод дреса и шортса. Остају сећања на ретке голове преко живог зида, на батине са далеких гостовања, промашен пенал, пораз аутоголом , и тако... До душе, остаје и понеко пријатељство, започето погибељним стартом на центру и псовањем кроз зубе (тек касније, на меморијалном турниру, у припитом стању, испод шатре са вриштећом певачицом, разазнате да вас од тог човека разликује само секунд давног судара). После нижеразредног фудбала остане и понеки уникатан потез, играчки или људски, свеједно, да се претвори у светионик за предстојеће испите у којима се тражи искуство. Са Њима смо увек тешко излазили на крај. Град им је био толико већи од нашег да се само из стамбених зграда могла истрести екипа за најмање средину табеле. Друго, судије су им вукле страну и када није требало. И треће, имали су тог Дејана, везног халфа који је, ако мене питате, био само мало слабији од Велимира Зејеца, чувеног капитена загребачког Динама и репрезентације СФРЈ. Чврст, јак и брз, сам је износио је лопту од шеснаестерца до шеснаестерца. Ниско тежиште није га дало оборити, а судар са њим у петој брзини - као са ваљком предузећа за путеве. И, што је најгоре, подносио је батине као заробљеник заклет да не проговори. Опасан противник . Играли смо код нас и, после тешке рововске битке, повели са 1:0 на онај гол до свлачионице, петнаестак минута пре краја. Добили смо и неколико жутих картона због одбијања да престанемо са прославом поготка (радовали бисмо се до деведесетог да је арбитар пустио, само да дочекамо крај са постигнутим резултатом). Ђавола, мора да се настави... А, баш то време је рођено за стрпљиве ћутологе за које увек има наде – како год погледаш, лопта код Дејана! Пресеца наша стидљива додавања којима је и тих 1:0 пуна капа, разиграва напад са прикљученим бековима, шутира са обе ноге: гол виси у вездуху! Тада, драги гледаоци, нема друге него замолити фер-плеј да окрене главу на тренутак, и ''стриктном маркацијом играча број 6'' (читај: изуј га из ципела!!!) обезбедити резултат. За ту тактику определило би се сто од сто фудбалских војника. Пошто је дотични био у мојој зони одговорности, нисам бирао средства. Толико, да ме срамота кад се сетим. Победааа! После задњег судијског звиждука иде оно куртоазно руковање актера. И, одмах после свега што је било, најављује се све што ће бити, кад ми дођемо код њих. Помињу се, углавном, женска родбина и фрактуре потколеница. Са Дејаном сам се поздравио без речи, без мрког погледа, као да ништа није било. Климнуо је главом и отишао у свлачионицу. Али, као искусни вук нисам сумњао да је већ почео да оштри

нож за мене, и то кухињски, рецкасти. Заболе ме, није ми први пут. Код Њих излазиш на терен кроз жичани тунел, тако да публика не само да те куне, него и пљује, и гађа упаљачима. Баш тад, први пут, неко ми је спочитао и то да не спадам у Самсоне: ''Ћелави, једи г....!''. Амбијент, прави спортски. Ми`сим, није од зорта, али одмах сам по терену, испод ока, тражио Дејана надајући се да је истегао задњу ложу. Или да му је умрла баба јединица. Или, да се десило било шта што би га избацило из строја какав је, за нас десетковане, био стрељачки. Џабе, број 6, плус капитен! Знао сам шта ми је чинити: одмах уђем у њега као да је он дужан мени а не ја њему. Јер, у тим ситуацијама нема назад: виде ли ти страх, газиће те и кусо и репато...и клинци што дохватају лопте. Сачекам мало, Дејан ништа. Онда поновим операцију убеђен да ме вреба, ''само је се курва претворио'' (и сам сам обичавао то ''претварање'' пред сваку ''стриктну маркацију''). Човек опет ништа. Нормалан дуел, износи лопту, игра пас... И тако прође цела утакмица. Резултат 0:0! Не могу да верујем... Шчепам га на центру, скоро љут: - Је ли, ја тебе уби` на Убу, а ти овде ко да сам ти на славу дошао... Зашто, бре? - Како, ''зашто''? Оно на Убу је твоја брука. Шта ја имам с тим? Аааау... После тих речи које, као што видите, нисам заборавио, дуго сам подбочен тражио излаз са терена. И сад, након толико времена, знам да је то мој највећи фудбалски пораз, иако је тамошње нерешено било као победа. Још нешто. Пре пар година одем код Њих у госте као председник клуба. Завршимо шта смо имали па питам за тог чувеног Дејана, другог Велимира Зајеца, где је, шта ради. Упуте ме у кафану на периферији коју је отворио, кажу, више због себе него због гостију. Да има где...после развода. Унутра никог сем њега са књигом шанка, цигаретом и не баш првим вињаком у 12,30. Наручим нам пиће и признам да сам из Јединства. Рече да је много пута играо на Убу. Онда му испричам ову причу и питам да л` ме се сећа. - Прошло је тридесет година... Не сећам те се пријатељу... Не замери. Не замерам. После нижеразредног фудбала, и онако, не остаје богзнашта. Мада, не може се рећи да у том, тако малом, нема неке племените правилности. Има: запамте се они који су за памћење и забораве они који су за заборављање. Поштено.

МАЛИ ОГЛАСИ

Ново !!! ГЕОДЕТСКИ БИРО АГЕНЦИЈА ЗА ПРОМЕТ НЕПОКРЕТНОСТИ

Продајем или издајем недовршен објекат од 150 m² (хала 100 m² + 50 m²) са 32 ари плаца, 250 метара од Липњака поред асфалта према језеру. Легализација у поступку. Инфо тел. 065/2000-581 ПРОДАЈЕ СЕ СТАН, површине 57м2 Ул. Војводе Мишића 28, Ламела I (код Убаче) Инфо телефон: 061/200-40-86 e-mail: glastamnave@gmail.com

064/2180-588


ОКО НАС

18.март 2021.г.

РЕЧ ЧИТАЛАЦА Пише: Влада Ковачевић

ФАРМАФИЈА Жестоко изиритиран чињеницом да само формално имамо систем здравственог осигурања, реших да опалим шамар реалности. Повод некоме баналан, ипак, указује на све слабости и мане друштва, система и већ посрнулог људског рода, које је микронска пошаст изнедрила на светло дана. Иста она која јаче од свих тиранија, царстава и система икада управља светом, невидљиви пандан суме свих страхова везаних за будућност, а све као продукт пакленог плана најјаче мафије светафармацеутске! А успели су са својим планом! Данас, када одете доктору, у односу на период пре неких годину и по дана, на конто свог здравственог добићете какав-такав преглед, можда и неки упут, и то је све што ћете добити бесплатно. Не дај Боже, далеко било, можете рачунати на неку интервенцију у служби хитне помоћи! И то је све! Сваки следећи корак подразумева константно хватање за новчаник, јер ћете плаћати апсолутно све! Од најбаналнијих до најсложенијих анализа овога и онога, буквално сваки лек који сте добили на рецепт, а таквих је врло мало. Све остале ћете неизоставно платити. Биће вам неформално сугерисано да лечење обављате у некој приватној болници, да снимања свакако обављате тамо јер је "систем" преоптерћен и не ради због фамозног ковида. И тамо ће вам такође узети новац, и то, углавном, већи износ, али ће вас и "угостити" за сваки динар. Знате ли колико је стотина милијарди долара профитирала светска фармација од почетка овог хаоса? Примећујете ли колико је нових апотека отворено на све стране? И све раде ! Примећујете ли да је сада 50 посто свих реклама на ТВ-у посвећено овим или оним препаратима и лековима? О механизму свакодневног испирања мозга и наметања потребе да се верује поставци система таквој каква је и да не говоримо. И у целој тој причи, нико из "области здравственог осигурања", нема храбрости да јавно објави да је и пингвинима са Антарктика одавно јасно да иза свог хаоса који корона прави последњих годину дана стоји мала група људи, пре свега она четворица давно поменутих јахача апокалипсе са запада (Сорош, Гејтс, Ротшилд и Рокфелер). Како год неком то звучало, ова теорија пије воду. Махнита, болесна визија света по њиховој мери односи последњи бастион слободе људског бића уводећи нас у свет потпуне контроле и условљавања, свет у којем морамо да верујемо да је све тако како јесте, да су цифре такве какве јесу, да су милијарде долара вредне вакцине потпуно бесплатне, те да се неко горе заиста труди да нам "помогне" и да нам је систем здравственог осигурања функционалан. Испаде да нам је сваки динар одбијен од зараде у ту сврху заиста корисно "одвојен". Ако верујете у Бигфута, Деда Мраза, земљу Недођију и пингвине са Мадагаскара (не са Антарктика) ,вероваћете и ту тезу. И све ми ово паде на памет чекајући у реду испред апотеке, са гомилом других људи, где сви грчевито држе своје новчанике у исту сврху- да помогнемо фармацеутску мафију. Мало ли је од нас?

ИМАТЕ ТЕМУ ЗА НАС ? ЈАВИТЕ НАМ НА: 064/2180-588 064/484-20-50

13

ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ

ОДРЖАНА МАРТОВСКА АКЦИЈА Поред редовних, у току године планиране и ванредне кампање прикупљања драгоцене течности Сваки први петак у месецу је дан за хуманост у убској општини, јер тада Општинска организација Црвеног крста, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије организује редовне акције прикупљања драгоцене течности на Градском тргу. Тако је било и 5. марта, када је споведена још једна кампања, којој се одазвало 43 племенитих суграђана. Крв је дало њих 34, док је деветоро одбијено из здравствених разлога. И ову акцију су, према речима секретара Црвеног крста Слободана Моловића, подржали локална самоуправа и КЈП „Ђунис“, који обезбеђује напајање електричном енергијом за трансфузиолошки аутобус. „У зависности од потреба и могућности, планирамо да у току године поред редовних организујемо и ванредне акције, пре свега у месним заједницама Памбуковица, Радљево, Бањани, као и у Земљорадничкој задрузи „Трлић“. Поред тога, вршимо и едукацију средњошколаца о добровољном давалаштву крви и указујемо им на значај тог хуманог чина за здравље грађана и целокупног здравственог система Србије. На тај начин ученици се мотивишу да и сами постану добровољни даваоци и самим тим одговорни чланови друштва. Наши млади суграђани, матуранти Гимназије „Бранислав Петронијевић“ и Техничке школе „Уб“, као и студенти редовно учествују у нашим акијама, а у сусрет нам редовно излазе и запослени у предузећима и установама на територији наше општине и други суграђани,“ истакао је Моловић, додајући да како се залихе крви непрестано троше и треба их стално допуњавати, увек постоји потреба за добровољним даваоцима крви.

Акција на убском Градком тргу Што се тиче других активности убског Црвеног краста, оне су тренутно усмерене на здравствено просвећивање и промоцију вакцинације против корона вируса, као вида најефикасније заштите. „Све наше активности у овом тренутку се одвијају у том правцу да бисмо дали допринос не само имунизаацији, него и поштовању епидемиолошких мера, јер сматрамо да само на тај начин може дасе спречи ширење епидемије.“ Такође, Црвени крст ће и у овој години наставити да помаже материјално најугоженијим грађанима, кроз обезбеђивања пакета хране и хигијене. Д.Н.

Услужно бушење и чишћење бунара Мија Ранковић, Брезовица

014/463-213 064/160-71-60


14

18.март 2021.г.

У ОШ „ДУШАН ДАНИЛОВИЋ” РАДЉЕВО

БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ Наставници и ђаци ове мале школе дали су свој допринос обележавању три значајна датума Осим знања, Основна школа „Душан Данило-вић” у Радљеву својим ученицима нуди и много више - најразличитије наставне и ваннаставне активности, а традиционално се укључују и у обележавање значајних датума. Само у последњој недељи фебруара, наставници и ђаци ове мале школе дали су свој допринос обележавању три догађаја, од којих је последњи одржан 26. фебруара, када су се придружили акцији Друштва школских библиотекара Србије под називом ,,Читајмо гласно”. Ученици нижих и виших разреда читали су одломке из омиљених књижевниг дела, након чега су и разговарали о важности читања и опште писмености.

Међународни дан матерњег језика у Радљеву

Нешто раније, обележили су и Међународни дан матерњег језика креативно-едукативном радионицом за петаке и шестаке, на којој је учитељица Јелена Михаиловић ученицима предочила основне податке о овом датуму и значају матерњег језика. Посебну пажњу привукли су примери неправилне употребе српског језика, која је све присутнија, као и употреба страних речи и израза. „Ученици су за стране термине проналазили наше речи, записивали синониме, читали палиндроме и схватили колико је српски језик богат и да често непотребно користе стране речи”, каже учитељица Јелена Михаиловић. Под слоганим „Будите јаки!”, радљевски ђаци посебну пажњу посветили су и Међународном дану борбе против вршњачког насиља, који има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата. Поводом тога, деца су са својим наставницима и вршњачким тимом присуствовала презентацији о превенцији и заштити најмлађих од насиља и дискриминације, као и представљању књиге Ника Вујичића „Будите јаки”, која се управо бави овом темом. „Наша школа ће се и на даље укључивати у обележавање значајних и занимљивих датума, као и организовање сличних акција, а све у циљу промоције писмености и учености међу млађим нараштајима у нашој општини,” истиче Светлана Максимовић, директорка ОШ „Душан Даниловић” уз напомену да су сва три догађаја организована уз поштовање епидемијских мера заштите. Д.Н.

ОБРАЗОВАЊЕ НОВА ДОНАЦИЈА ПОРОДИЦА ЈОВАНОВИЋ И БЛИЗАЊАЦ ЗА ШКОЛУ У ТРЛИЋУ

СТИГЛИ СПОРТСКИ РЕКВИЗИТИ

Стонотениски турнир у школи у Трлићу Традиционално, на Савиндан, породице успешних привредника Јовановића (ЗЗ „Трлић”) и Близањаца (Убска млекара „Др Милк”) даривају четвороразредну школу у Трлићу. Поклон је, ове године, стигао нешто касније, али са разлогом. Чекале су се повољније временске прилике како би могла да се изврши монтажа нових голова и коша на спортском терену. Поред тога, захваљујући овој вредној донацији, школа је богатија и за неколико спортских реквизита, попут козлића, чуњева, стола за стони тенис са комплетном опремом и неколико лопти за фудбал и одбојку. - Уз нове реквизите часови физичког васпитања, као и слободних активности, биће занимљивији, садржајнији и квалитетнији. Такође, добили смо и нову географску карту Србије која је заменила стару, дотрајалу. Зато, велику захвалност упућујемо Живојину и Животи Јовановићу, као и Милану и Милоју Близањцу. Прескакање козлића Хвала им што су увек ту кад нешто за-треба, хвала им што мисле на нас и када нам се чини да све имамо- истичу учитељи Ана и Александар Дамњановић. Према њиховим речима, и поред проблема које је створила пандемија коронавируса, прошла година у трлићкој школи била је веома успешна, а крунисана је приредбом у којој су сви ђаци имали прилику да покажу свој таленат и на тај начин изразе задовољство и захвалност родитељима, али и дивним људима из Трлића који дуги низ година мисле и брину о њима.

Нови кош на спортском игралишту - У мају прошле године поставили смо нову металну ограду око спортских терена и једног дела дворишта, наравно поново уз свесрдну помоћ породица Јовановић и Близањац. Такође, велику помоћ око организације и извођења радова пружили су Драган и Велимир Лелићанин, као и многи мештани Трлића, попут Радомира Стајчића, Славише Петрића, Ивана Вуковића, Драгана Јовановића, Милана Антонића... Овом приликом није изостала ни помоћ бивших ученика наше школе, који су уредили двориште и терен након завршених радова- истичу вредни учитељи ове школе, уз посебну захвалност Срђану Костићу и Радиши Исаиловићу који су им обезбедили коришћење интернета на дужи временски период. М.М.М.


КУЛТУРА / ОКО НАС

18.март 2021.г.

15

ТРИБИНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ

НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА О овом друштвеном проблему говорили су представници Центра за социјални рад и Основног суда на Убу Поводом 8. марта, на Малој сцени Дома културе одржана је трибина „Насиље над женама“, уз ограничен број посетилаца и поштовање свих епидемијских мера заштине. О овом друштвеном проблему, правним аспектима насиља и систему кажњавања извршилаца говорили су представници убских институција које помажу жртвама – Снежана Петровић, директорка Центра за социјални рад и Драган Јанковић, секретар Основног суда на Убу. Испред Установе културе, организатора трибине, модератор разговора био је дипломирани правник Радован Пулетић. Насиље над женама које чине њихови актуелни или бивши, брачни или ванбрачни партнери представља најучесталији вид насиља у породици. Који су то начини поступања и мере које се изричу у случају насиља објаснио је Драган Јанковић, док је Снежана Петровић истакла да су врата Центра отворена свим жртвама, уз поруку да свако може и треба да пријави насиље, јер оно није ни приватни ни породични проблем, већ озбиљан друштвени проблем. Према подацима Центра, прошле године пријављена су 123 случаја насиља у породици. Учесници ове поучне трибине су такође су истакли да је потребно оснажити и охрабрити жртве да затраже помоћ и пријаве насиље, које може бити физичко, психичко, сексуално и економско. Указали су и да је значајне помаке донео нови Закон о спречавању насиља у породици из 2017. године, који је утврдио јасне инструмнте за борбу против овог

Трибина „Насиље над женама“

Драган Јанковић, Снежана Петровић и модератор разговора Радован Пулетић облика насиља и бољу координацију државних органа. Закон је, између осталог, омогућио да полиција хитно интервенише и да се насилнику одмах забрани контакт и удаљи из куће или стана на 48 сати. Овај период може да се касније и продужи на основу одлуке суда. Иако су се кроз историју избориле за многа права, жене су широм планете, па и у Србији свакодневно изложене некој врсти насиља, каже директорка Установе културе Тања Мимић. „Организовањем трибине хтели смо да скренемо пажњу јавности да се насиље над женама подједнако дешава и у великим и у малим срединама. Међутим, у мањим срединама као што је наша, претпостављамо да се жене теже одлучују да јавно о томе говоре и укажу на насилнике. Са друге стране, наша култура и традиција и наше понашање су такви да смо најчешће склони да не реагујемо на насиље. Ако чак и видимо, у највећем броју случајева ћемо рећи: „то се дешава у туђем дворишту, нећу да се мешам“, док се некад изразито мешамо у многе друге ствари. Када је насиље у питању, склони смо да окрећемо главу, а не би смело тако да буде“, рекла је Тања Мимић о разлозима организовања трибине, уз напомену да се о насиљу над женама не сме говорити само када се деси, већ то мора бити свакодневна тема у нашем друштву. Д.Н.

ОД НАЈСТАРИЈИХ УБЉАНА

ДОНАЦИЈА ЗА МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ Лекарима и сестрама ковид амбуланте и радиолошке службе Дома здравља уручени пригодни поклони У знак захвалности за све што чине како би сачували животе и здравље грађана убске општине, чланови Општинског одбора Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) и Удружења пензионера „Тамнавско треће доба“ пригодним поклонима обрадовали су медицинско особље ковид амбуланте и радиолошке службе Дома здравља. Они су лекарима и медицинским сестрама на првој линији одбране против пандемије изазвне вирусом Ковид 19 уручили торту, кафу, сокове, воће, слаткише и сланише и упутили им подршку да истрају у овој борби, уз жељу да у наредном периоду имају што мање посла. - Сходно могућностима, припремили смо скромне поклоне за наше медицинске раднике који даноноћно воде пожртвовану борбу против короне. Ови људи, који имају своје породице, не штеде себе и сопствено здравље како би спасили друге. Надамо се да ће ова донација макар мало да им олакша тешке смене у којима брину о здрављу наших суграђана, рекао је председник убског ПУПС-а Милета Миливојевић, објашњавајући мотив за овај гест пажње најстаријих Убљана. Он је позвао све привреднике да следе њихов пример и на сличан начин покажу захвалност херојима у белим мантилима. У име запослених у ковид амбуланти, медицинске сестре Слађан Васић и Ивана Босиљчић захвалиле су се члановима ПУПС-а и Удружења „Тамнавско треће доба“ што су их се сетили и улепшали дан поклонима и знаком пажње, који осваја срце.

„Обрадовао нас је и разнежио овај гест наших пензионера јер нам много значи сазнање да неко мисли на нас и да цени све наше напоре и рад за време пандемије“, изјавиле су Васић и Босиљчић. Најстаријим, али и свим грађанима убске општине упутиле су и апел да поштују епидемиолошке мере, избегавају непотребне конакте, носе маске и ваксинишу се, како би медицинским радницима олакшали борбу са пандемијом.


16

18.март 2021.г.

ХРОНИКА УБА И ТАМНАВЕ

У СЕЋАЊУ СТАРИХ УБЉАНА

АЛЕКСИЋИ СА ИМАЊЕМ У СОВЉАКУ (3) Алекса Алексић, предратни оснивач и власник великог пољопривредно-индустријског комбината у Совљаку, био је родом из Мрчајеваца, а новац за велики комплекс земљишта зграде, машине, радионице и све што је чинило то велико пољопривредно добро зарадио је у Америци, а затим био први заступник Фабрике аутомобила ‘’Форд’’ на Балкану У тексту ‘’Земљопоседник Акекса Алексић (18801953)’’ објављеном у ‘’Гласнику 50’’, који је издао Историјски архив Ваљева 2016.године, Милорад Радојчић, коректно користећи разноврсну историјску грађу, објавио је биографију овог часног човека. Између осталог, у овом тексту стоји да Алекса Алексић није активно учествовао у политичком животу Уба, Тамнаве и Србије, али није био без политичких амбиција. На изборима за Народну скупштину, одржаним 5. маја 1935.године, био је посланички кандидат за срез тамнавски на листи Божидара Максимовића, министра на располагању из Београда. Заменик му је био Петроније Весић из Бањана, а блиски сарадници Војин Бурић и Милан Јовановић из Памбуковице. Није изабран, али га то није одвукло из јавног живота. Износио је, искрено, своја мишљења и ставове без обзира да ли ће се то, онима који су слушали, допасти. Као што је то чињено и у другим окупираним деловима Србије, током Великог рата, Аустријанци су однели и звона за убске цркве како би била претопљена за топове. Касније, после рата, сакупљан је добровољни прилог за набавку нових звона. Прво је набављено 1923.

Нема података да је Алексић, током Другог светског рата, припадао ни једној војној или политичкој формацији. Држао се неутрално. Није био присталица ни Немаца, ни партизана, али је умео да критикује поједине четничке команданте због самовоље. Ипак, морао је, да би сачувао главу, да прима у кућу све, четнике, партизане, љотићевце... И све да их нахрани и угости, али је кришом помагао Роме, па су многи преживели захваљујући њему. Није се мешао у политику, али је, ипак, 1946.године покренут прекршајни поступак против њега због ‘’вређања власти’’. Том приликом је добио Уверење о владању и имовном стању које је издао Народноослободилачки одбор Совљака. У том документу је писало да је ‘’владања доброг, незадовољан је и против НОП-а и борбе...’’ После Другог светског рата уследили су, за народ и поготово домаћине какав је био Алекса Алексић, неочекивани догађаји. Укинута је приватна својина, донет је Закон о аграрној реформи и колонизацији. Овај закон имао је за циљ да се створи земљишни фонд за додељивање парцела аграрним интересентима, дотадашњим беземљашима, као и за стварање замљишне основе за оснивање пољопривредних економија по угледу на совјетске колхозе и совозе. Тако се велико имање совљачког највећег домаћина нашло на списку за одузимање и расподелу аграрним интересентима. Алекси је остављено да ради на двадесетак хектара са породицом, а остало је прешло у власништво новом пољопривредном добру ‘’Света Поповић’’ и досељеницима углавном из Херцеговине, али су неке порцеле добили и поједини аграрни интересенти, на пример, из Тулара. Узалуд је на јавним скуВила Алексић - некад повима Алексић оспоравао тврдње да се обогатио на економији у Совљаку и да онај капитал, који је зарадио у Америци (радио је и рударски посао) није увећао у Тамнави, него га још и смањио улажући у напредну производњу. Радојчић наводи да је тешко са ове временске дистанце проценити шта су узроци за промену односа Фотографија кафане Златибор настала једног поподнева пред сам његових доскорашњих пријатеља крај Великог рата. На слици је у Боја Виолиниста са својом ‘’бандом’’ и сарадника на Убу. Били су то,

године, а друго девет година касније. Поред Алексића највећи приложници су били Миле Вукосављевић, Радован Димитријевић, и Петар Ђукић, а научник из Београда Др Иван Ђаја, од своје скронме професорске плате, издвојио је тадашњих 20 динара. Иначе, Алексић је свој прилог дао пре куповине имања у Совљаку. Алексин старији син је желео да буде председник совљачке општине и успео у томе, баш, захваљујући популарности оца, а посебно подршци Рома који који су масовно изашли на те изборе 8.мовембра 1936.године. Као кандидат Југословенске радикалне заједнице освојио је 183 гласа и то је било 52 процента од уписаних бирача. На председничкој дужности заменио је Чедомира Ранковића. Забележена је и једна анегдота по којој је Алрексић, у години пред сам крај рата, једног сунчаниг дана, седео са друштвом испред кафане ‘’Златибор’’’. Наишао је Боја виолиниста са својом музичком бандом па је почела дневна теревенка. Кад се друштво разгалило Алекса је наручио песму: ‘’Гази чета, црн се барјак вије, иде Луне из Старе Србије’’.Тада је, кажу, велики совљачки газда разбио винску чашу, а очи су му биле пуне суза. Нико га, ни пре, ни после тога, није видео да лумпује.

вероватно, лични интереси и жеља да се докопају његовог поседа, намера да се додворе новим властима, љубомора која је раније скривана или освета за неку ранију ситну увреду... Углавном, имање је раскомадано, њему је одузета вила и дата новом пољопривредном добру, а он је добио малу кућицу, недалеко од своје велике економије. Имао је краве и продавао Убљанима млеко разносећи га шпедитером, по којем је и запамћен крајем рата. Алекса Алексић је био и први тамнавски баштован, произвођач поврћа на велико. Деценијама после њега, можда по неки и на његовим негадашњим парцелама, започели су уносну производњу у добро се снашли на плодној тамнавској земљи. Совљачани, Брезовчани, Врељани, Таковчани и други, познати су на многим пијацама као баштовани са квалитетним поврћем. кажу да их има преко хиљаду. Драгиша Сретеновић, дипломирани агроном, некадашњи локални функционер, али у једном мандату и посланик у Савезној скупштини, покушава да покрене иницијативу да се Тамнава одужи свом првом баштовану подизањем неког обележја које би поодсећало на његов значајан рад у области подизања пољопривреде у ТамнавиМ.М. (Наставиће се)


НАШИ ЉУДИ

18.март 2021.г.

17

РАДНИ ВЕК У ЈЕДНОЈ ШКОЛИ - ЗОРАН БАБИЋ

БЛАГ И СТРПЉИВ АУТОРИТЕТ Убљани га знају по љубазном и достојанственом поздраву, колеге у школи по стрпљивој истрајности, а ђаци по благом, али увек непоколебљивом, ставу да се мора поштовати ред и дисциплина у ходницима и учионицима. Резултати су за понос - школа од угледа. Кад неко одлази у пензију увек се држе пригодни говори са поштовањем у којим је и призвук сете, јер један важан део живота се завршава и човек се одваја од много чега што ће му недостајати. Ратки су они којима, после пензионисања, не фале тренуци рада и контаката који су, сада, само драге успомене. Зоран Бабић, доскорашњи директор Средње школа на Убу, примио нас је, још једном, у кабинету директора, стрпљиво слушао ламентације над разнима темама, скромно изнео своја виђења и закључио да ‘’свако мора да има свој `долап` који упорно окреће, треба да се

Радни век уграђен у школу све окреће у једној равни - мора се тежити ка спирали која иде све више - ка успеху...’’ И заиста, школа је, под руководством Зорана Бабића од почетка бележила резултате са узлазном путањом. Сећамо је се када се звала Школа ученика у привреди. -Кад сам, после 12 година професорског рада, у марту 1993, дошао на ову функцију, школа је имала три степена и два смера - подручја рада: Текстилство и Машинство са обрадом материјала- сећа се Бабић. Сада, после 28 година Зорановог преданог рада, убска средња техничка школа има четири степена образовања, Ту је и пет подручја рада, почев од Машинске обраде материјала Електротехнике, Трговине, угоститељства и туризма, Производње и прераде хране, до економско-правног и административног смера. Зоранова биографија је готово стандардна. Рођен је у Љубинићу 1956. године. Основну школу завршио на Убу, а средњу и Факултет организациоих наука у Београду. Када је дипломиорао, године 1980. јавио се тадашђњем председнику Мирославу Селаковићу Фаљи који га је, после мало чекања, упутио у Школу ученика у привреди где је одмах добио да предаје два предмета: Аутоматску побраду података и Основе технике и производње. Сећа се да је изванредно сарађивао са покојним Николом Лукићем, наставником практичне наставе. Водио је ученике на производни рад, али и на разна такмичења са којих се нису врађали без прегршт освојених признања.

Једна од драгих успомена

- Од 1978.године, па наредних 12 година имали смо, Шуварово усмерено образовањесећа се новопечени пензионер Зоран Бабић.Образовни центар за усмерено образовање Зоран Бабић и васпитање прераста у две школе. Средња школа (затим Средња техничка) наставља традицију стручног оспособљавања младих кадрова, док Гимназија наставља да функционише, од 1990.године, као новооснована школа. Много генерациоја је изашло из убске средње школе, а Зоран Бабић их све испратио са својом карактеристичном срдачношћу и добром вољом. - Трудио сам се да у колективу увек имамо пријатну атмосферу за рад, без обзира ба проблеме, којих је, као и на сваком месту, било међу људима- каже Бабић.- Инсистирао сам увек на тимском раду и мислим да сам имао разумевање од стране колега. А школа је низала успехе на такмичењима. Увек је било пет до десет ђака на републичким смотрама и увек је понешто донето у школске витрине. - Више пута зграда је реновирана, а сада је реконструкција са израдом савременог и функционалног школског простора одложена због пандемије, истиче Бабић и додаје да је свакако у плану и изградња лифта...

Са једног од сусрета бивших директора са најуспешнијим ученицима убске школе

Убска школа је увек имала чиме да се похвали. Некада су учитељи са Уба, широм братских република, радили на описмењавању и образовању младих, мајстори свих профила били су међу најстручнијима у многим фабрикама, на факултетитма су они који су понели основе образовања из Уба, били међу најбољима... Зорану је посебно драга једна фотографија на којој су бивши директори Миливоје Радојичић и Душан Патровић са бившим ученицима, а сада професорима факултета, докторима наука и другим успешним Убљанима у расејању. - За мене је била велика част да Једна од медаља будем на челу ове школе- поносан је Зоран Бабић.- Имао сам добар наставни кадар, добру сарадњу са Министартсвом просвете и локалним властима, остаје само да, у будућности помогнем где год то буде могуће и да свом наследнику на месту директора пожелим још више успеха. Колектив је подмлађен и верујем да ће и у будућности ићи путевима успеха. Пријатан утисак који смо понели није покварило ни хладнмо време, ни вести о новима мерама заштите од Короне... Све ће проћи, али лепа сећања на дане школовања - остају заувек... М.М.


18

ОГЛАСИ

18.март 2021.г.

СРЕДЊА ЕКОНОМСКО-ПОСЛОВНА ШКОЛА ул. Карађорђева 14 ШАБАЦ Адреса: (код главне поште) ДРУГА ЕКОНОМСКА ШКОЛА У ШАПЦУ ЕКОНОМИЈА, ПРАВО И АДМИНИСТРАЦИЈА Царински техничар Економски техничар Финансијски техничар Правни техничар

IV степен IV степен IV степен IV степен

Техничар обезбеђења

IV степен

ТРГОВИНА, УГОСТИТЕЉСТВО, ТУРИЗАМ Трговински техничар IV степен Трговац - трогодишњи профил Посластичар - трогодишњи профил Кувар - трогодишњи профил Конобар - трогодишњи профил Угоститељски техничар IV степен Кулинарски техничар IV степен Туристички техничар IV степен

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ ( V степен ) - у једногодишњем трајању 1. Организатор послова обезбеђења 2. Пословни секретар 3. Проценитељ штете у осигурању 4. Туристички организатор 5. Трговински менаџер 6. Посластичар – специјалиста 7. Конобар – специјалиста 8. Кувар – специјалиста Услов уписа. Средња школа и 2 год.радног искуства

тел. школе: 015/348-829 моб: 065/69-57-196

www.sepsab.edu.rs Будите испред осталих! Завршите средњу школу по програму Министарства просвете Србије на европски начин Упис кандидата обавља се: радним даном суботом од 11 до 18 h од 10 до 14 h - Редовно школовање - Ванредно школовање за лица старија од 17 година стицање знања услов уписа: - завршена основна школа или - започета било која средња школа - Преквалификација - Доквалификација услов уписа: завршена било која средња школа 3. и 4. степена - Специјалистичко образовање у једногодишњем трајању услов уписа: завршена средња школа и 2 године радног искуства

Школа је основана решењем Министарства просвете Србије По завршетку ове средње школе можете наставити студије: 1.на државном и приватним факултетима; 2.на високим школама; 3.на полицијској и војној академији По завршетку ове средње школе можете се запослити или сачувати посао у полицији, војсци, пошти, банци, царини, општини, државним службама, у приватним и државним предузећима, електранама, топланама, сервисима, техничким прегледима, хотелима као и у иностранству.

Република Србија ОСНОВНА ШКОЛА "МИЛАН МУЊАС" УБ Број : 85 /1 -2021 03.03.2021.године, Уб На основу Одлке Школског одбора ОШ „Милан Муњас“ Уб, број 61/8 од 25.02.2021.г., објављује се

ОГЛАС ЗА ЈАВНУ ПРОДАЈУ ПУТЕМ ЛИЦИТАЦИЈЕ ОШ „Милан Муњас“ Уб, оглашава јавну продају путем лицитације службеног аута: Марке Застава 101 -скала 55, година производње 2007, број шасије,VX1128A0001112808, носивост 1230, тежина 835, кубикажа 1116, KW 40.4, бензин, 5 седишта Почетна цена 10.000,00 динара Возило се продаје у виђеном стању , без права на рекламацију. Депозит за учешће у јавном надметању износи 10% од почетне цене ( 1.000,00 дин) Право учешћа имају сва физичка и правна лица Пријаве за учешће на јавној лицитацији се подносе комисији за спровођење поступка јавне лицитације за продају службеног аута у ОШ „Милан Муњас“ Уб, општа служба, ул. Вука Караџића 25. Рок за пријаву је 5 дана од дана објављивања у листу Глас Тамнаве. Јавно надметање одржаће се 23.03.2021.г. у школи, у канцеларији опште службе са почетком у 11 часова Критеријум за оцену понуда је највиша понуђена цена . Учесник који победи на лицитацији, дужан је да у року од 10 дана закључи уговор о купопродаји, исплати цену и преузме ауто. Возило се може видети сваког дана од 7-14 часова. Сва потребна обавештења и информације се могу добити на телефон 064 21 61 829, контакт особа Дејан Петровић


ЛАЈКОВАЦ

18.март 2021.г. IN MEMORIAM

ОБРЕН РАДОВАНОВИЋ (1954 - 2021)

19

КАДА ОПШТИНСКИ СЛУЖБЕНИК КРЕНЕ НУШИЋЕВИХ ПУТЕМ, НАСТАНЕ КЊИЖЕВНО ДЕЛО

АФОРИЗМИ ЈЕДНОГ ЛОЛЕ И ако је завршио за инжињера агро технике, ради у Општинској управи Лајковца, Бранислав Нушић и Душко Радовић били су пресудни да се лати пера.

Обрен Радовановић је оставио траг у времену, у привредном и спортском животу и као хуманиста. Рођен је 21. априла 1954. године у селу Стрмово код Лајковца. Као млад, одлази у Београд где се обучава за занат стаклоресца, који својом способношћу, вољом и упорношћу доводи до савршенства и отвара сопствену стаклорезачку радњу, која годинама труда и рада целе породице прераста у озбиљну фирму. Своје село никада није заборавио, Стрмово је сматрао својим домом у ком је са породицом проводио своје слободно време, празнике, породична славља. Да село није заборавио показивао је активним учешћем у свим дешавањима, од којих је многе и сам иницирао и организовао. Од 20.септембра 1987. године је активни ловац секције Стрмово, Као члан Ловачког удружења "Драган Радовић" Лајковац, помагао је организацију многих ловачких акција и забава. Подржао је идеју својих ловаца из родног краја и помогао изградњу и уређење ловачког дома у Стрмову. Да је велики заљубљеник у фудбал показивао је још првих година постојања ФК Стрмово у свом родном селу. Као голман Стрмова играо је у једној од најуспешнијих генерација, био је и тада покретач екипе из свог села и организатор свих активности у нимало лаким временима. Тешка кризна времена деведесетих година су направила паузу у ери фудбалских збивања у Стрмову, али не и у Обреновим маштама за свој клуб. Некада је помогао парадама на голу, а сада је био стуб клуба, он је обезбедио прве дресове, лопте, прве припреме играча. Захваљујући њему, сеоски клуб је добио игралиште и зграду израђену по најсавременијим стандардима. Љубав према селу, дружењу, људима из свог родног места, подстакла га је да несебично улаже у изградњу фудбалског објекта, поред финансијског дела и своје време, енергију, труд и рад. Радови су организовани углавном викендом, када би се окупили мештани који су својим трудом допринели реализацији једног великог пројекта покренутог од стране Обрена, а све у циљу добробити села, дружења, стварања погодног места за сву децу која би се радо окупљала и под рефлекторима терена, играла фудбал док мештани одмарају од целодневног рада и уживају у добро обављеном послу. За велике ствари које је он покренуо и створио потребно је пуно воље, идеја, жеља, љубави, а он је све то поседовао и преносио на људе из своје околине. Поред клуба из свог родног села помагао је и друге клубове и спортска удружења на територији општине Лајковац. Његово велико срце и несебично давање, стварање несвакидашњих услова за игру и дружење свих генерација остаће заувек упамћено и живеће вечно, а ФК Стрмово наставиће тамо где је он стао и одржаваће храм фудбала свога села онако како је започето. Обрен је изненада преминуо 28.фебруара 2021. године у свом дому, у свом Стрмову, месту које је највише волео, у ком је рођен. Остаће вечна празнина и жал за свим оним догађајима, дружењима и радовима које је планирао, желео, којима се надао, празно место на свим будућим утакмицама ФК Стрмово, и захвалност мештана овог села за све што је до сада урадио, а што се никада неће заборавити.

Видосав Шулубурић- Лола (61) надимак је стекао обраћајући се тако другима, запослен је у Општинској управи општине Лајковац. Иначе, раније је радио и у Земљорадничкој задрузи Лајковац, па га је већина суграђана знала као врсног инжињера пољопривредне механизације, али и као човека задуженог за протокол приликом свих значајнијих догађаја у лајковачкој Градској кући. Осим тога, честа пракса била је да чиновници буду мотив у афоризаму и сатири. Међутим, овога пута, својом збирком афоризама огласио се управо општински службеник. - Ја сам натурализовани Лајковчанин, а потичем из Ивањице, где је Бранислав Нушић култ, те је он, уз Душка Радовића, а донекле и Домановића, имао на мене пресудни утицај. Пишем већ деценију, а тек недавно сам на коректуру збирку послао мојој ћерки Ани и зету Илији, а они су ме уочи Нове године, баш на мој рођендан, изненадили првим одшампаним примерком- каже Шулубурић и тврди да Видосав Шулубурић инспирацију налази са својом „Збирком афоризама“ свуда око себе, у дневним догађањима и јавном и политичком животу, те да на тај начин без увреда покушава да укаже на грешке и недостатке, како би се све то променило на боље. - Моји афоризами су заправо дневни утисци са применом поучне сатире. Надам се да ће читаоци са уживањем и размишљањем, дати коментар који ће мени много значитипоручује популарни Лола. Збирка за коју је цензуру урадила Др Славица Марковић, није рађена по времену настанка-хронолошки, већ по темама, а носи једноставан назив "Збирка афоризама". М.Р.

ОШ „МИЛЕ ДУБЉЕВИЋ“ ЛАЈКОВАЦ

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ЂАКА ПРВАКА Упис у први разред основне школе, у складу са заказаним терминима, обавиће се од 1. априла до 31. маја 2021. године. Истог дана ће педагог или психолог извршити тестирање ученика. Заказивање термина ће родитељима бити омогућено, од 22. марта до 28. маја, преко портала еуправе. Школа ће, такође, наредних дана доставити родитељима предлог термина преко предшколске установе. Уколико родитељ није у могућности да доведе дете у предложеном термину или да закаже преко портала е-управе, може се јавити на број телефона педагога (064/ 034-808) или директора школе (062/8067-340). Приликом уписа детета родитељ не подноси ниједан документ у папирном облику. Школа ће то прибавити по службеној дужности електронским путем. Изузетно, уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара биће потребно да га родитељ донесе у школу.


20

18.март 2021.г.

ОД 1. АПРИЛА

ЗА ВИШЕ РАЗРЕДЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА

ПОЧИЊЕ УПИС ДЕЦЕ У ВРТИЋ

ПРЕЛАЗАК НА ОНЛАЈН НАСТАВУ

Припремни предшколски програм је обавезан за све малишане рођене у периоду од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године

Виши разреди основних школа у целој Србији прешли су на онлајн наставу, због теже епидемиолошке ситуације и све већег броја заражене деце корона вирусом

За наредну школску годину, упис деце у Предшколску установу „Уб“ и припремни предшколски програм биће реализован у периоду од 1. априла до 1. маја. С обзиром на то да је похађање припремног програма обавезно, сви предшколци биће уписани у убски вртић на целодневном боравку или полудневном при основним школама. Од септембра, у предшколско крећу деца рођена од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године. „Замолила бих родитеље који желе да упишу децу у предшколски програм на терену да то ураде на време, како бисмо знали са колико издвојених одељења располажемо и како бисмо распоредили васпитаче у договору са локалном самоуправом“, апелује директорка убске Предшколске установе Гордана Милосављевић Марковић, додајући да конкурс за пријем у Вртић важи за сву децу од годину дана до предшколског узраста. „У јасленом узрасту од септембра ће бити 75 слободних места, што је сасвим довољно за нове мале другаре од 12 месеци до три године. Тренутно у вртићу имамо 26 група, а од следеће године биће још једна, тако да ће сва деца моћи да се упишу“. Ове, као и прошле године упис је могуће извршити електронским путем на порталу еУправа (www.euprava.gov.rs) и услуге еВртић. „Захваљујући томе, родитељи имају могућност да на лакши и бржи начин, без чекања на разним шалтерима и потпуно бесплатно поднесу електронску пријаву, а достављање извода из матичне књиге рођених, уверења о пребивалишту и запослењу није потребно, јер се та документа аутоматски прибављају“, објашњава Гордана Милосављевић Марковић.

Према одлуци Министарства просвете, а по препоруци Кризног штаба од 12. марта ове године, ученици виших разреда су, од 15. до 19, марта наставу похађали на даљину, као ученици средњих школа, којима је ово већ друга недеља како наставу прате онлајн. У ОШ „Милан Муњас“ настава се одвијала по утврђеном распореду, користећи постојеће информационо-технолошке водове комуникације са ученицима. Ученици су пратили часове и путем РТС-а. Издвојено одељење деце са сметњама у развоју није у овој недељи радило, па наставу нису похађали ни ученици виших, али ни ученици нижих разреда. Прекинут је и долазак наставника и ученика у школу ради оцењивања. Режим рада ученика нижих разреда, није се мењао, а часови и даље трају 30 минута. Сви ученици и запослени у школи су у обавези да поштују превентивне епидемиолошке мере, које подразумевају ношење маски, одржавање физичке дистанце, дезинфекцију руку. Да ли ће и када ученици да се врате у школске клупе зависи од актуелне епидемиолошке ситуације и предложених мера Кризног штаба Србије.

МШ „ПЕТАР СТОЈАНОВИЋ“ ИО У БАЊАНИМА

ОДРЖАНИ ПРВИ ИНТЕРНИ ЧАСОВИ Интерне часове одржале класе виолине, хармонике, клавира и соло певања. Ученици Издвојеног одељења МШ „Петар Стојановић“ у Бањанима одржали су први интерни час у школској 2020/2021. години, без присуства родитеља и публике. У петак, 5.марта, прво су се представиле класе виолине професорке Теодоре Митровић и класе хармонике Аните Петровић, док је у среду, 10. октобра, на интерни час изашла класа клавира Маријане Радосављевић и солопевачка класа професора Светозара Вујића. - Упркос отежаним околностима, трудили смо се да испунимо све оно што је, иначе, по школском плану рада, а то су смотре и интерни часови. Нажалост, без публике и родитеља. У школи све функционише како треба. Очекујемо да ће доћи до неке озбиљније адаптације крова и дрвенарије. Ми смо средили све оно што је било потребно за основни рад – рекао је Владимир Ђенадер, директор МШ „Петар Стојановић“.

За електронски упис деце неопходно је да се родитељи региструју на порталу еУправа корисничким именом и лозинком, а потом се са тим именом и лозинком пријаве на портал, изаберу услугу еВртић, затим опцију Предшколска установа „Уб“, попуне све податке и на крају притисну дугме „поднеси пријаву“. Убски вртић се још увек не налази на сајту еУправе али од 1. априла, када почиње упис, биће активирана ова услуга. Након обраде уписне пријаве, родитељи ће добити деловодни број, који ће уместо имена и презимена бити истакнут на листи примљене деце. За децу самохраних родитеља, жртава насиља у породици, децу са сметњама у развоју или из породица које користе неки облик социјалне заштите Предшколска установа је у могућности да прихвати пријаву електронским путем, али је потребно да родитељи доставе релевантну документацију којом доказују наведени статус. За родитеље који не буду у прилици да користе услугу електронског уписа, пријем документације биће организован у вртићу. Д.Недељковић

Први интерни час у Бањанима У Издвојеном одељењу у Бањанима уписано је 47 ученика. Класу певања похађају деца из Обреновца, која нису могла да се упишу у матичну школу. Из школе се надају да ће ускоро моћи да се одржи и неки концерт у Обреновцу, као и у матичној школи. Уколико дозволи епидемиолошка ситуација, крајем маја, планирана је и организација Интернационалног фестивала Музичке школе „Петар Стојановић“, а поједине ученике чекају и онлајн такмичења. Д.Капларевић


18.март 2021.г. ЗА УЧЕНИКЕ ОСМОГ РАЗРЕДА

НАЈАВА ПРОБНОГ ЗАВРШНОГ ИСПИТА Ученици ће 26. марта полагати тест из математике, док ће дан касније полагати тест из српског језика и комбиновани тест Како је најављено из Министарства просвете, ученике осмог разреда очекује пробни завршни испит, који би требало да буде одржан 26. и 27. марта, у циљу припреме ученика осмог разреда за завршни испит, који је планиран за 23, 24. и 25. јун. Осим верне симулације самог процеса завршног испита, где ученици морају да прођу утврђене процедуре, циљ организовања пробног завршног испита је да се види колико ученици у овом тренутку поседују спремност за сам завршни испит, као и на чему све треба да раде у наредном периоду. Ученици ће 26. марта у 12 часова прво полагати тест из математике, док ће 27. марта, у девет часова, полагати тест из српског језика, а у 11,30 часова комбиновани тест (биологија, географија, историја, физика и хемија). Израда тестова трајаће, као и претходних година, 120 минута. У ОШ „Милан Муњас“ осми разред похађа 188 ученика, који ће бити распоређени у већи број учионица. Због епидемиолошке ситуације, пробни завршни испит биће организован на начин који осигурава безбедност и здравље ученика и запослених, у складу са препорукама надлежних органа и институција. - И ове године у учионицама ће бити максимално 15 ученика, с обзиром да имамо 188 ученика у школи. Радиће се у више учионица, са више дежурних наставника. Ученици добијају идентификационе налепнице које користе и на пробном и на завршном испиту, које се чувају у школи до завршног испита. Цела процедура, од прозивања, распореда по учионицама, прибора који треба да понесу, улоге дежурног наставника, супервизора. Све ће то бити верно приказано 26. и 27. марта на пробном завршном испиту – истакла је Зорица Лукић Цонић, помоћник директора ОШ „Милан Муњас“. Како је навео министар просвете Бранко Ружић, без обзира што се налазимо у ванредним околностима, циљ је да се све активности у овој школској години заврше на успешан начин. Д.Капларевић

ХИТ ПРЕДСТАВА ПРЕД УБЉАНИМА

„НЕ МОЖЕ НАМ НИКО НИШТА ЈАЧE СМО ОД СУДБИНЕ!“

У четвртак, 25. марта, са почетком у 19 часова, на Великој сцени Дома културе биће изведена хит представа „Не може нам нико ништа јачe смо од судбине!“, која на духовит начин приказује савремени живот и утицај медија на нашу културу и понашање. Пред вратима министра култу-ре нашле су се позоришна глумица и фолк певачица, које имају исти циљ − добијање националне пензије, а све уз незаобилазног писара Перу, који се ни крив ни дужан нашао у центру догађаја. Публика ће имати прилику да се пре свега добро забави и насмеје. Комедија је настала према тексту Вање Булића, режију је урадио Алек Родић, који и тумачи Перу, док главне улоге играју Сања Пешић и Александра Анђелковић. Цена улазнице је 400 динара, а због ограниченог броја места обавезне су резервације на телефон: 064/8160-751.

21

ИЗ ФОНДА ИНСТИТУТА ЗА САОБРАЋАЈНИЦЕ И ГЕОТЕХНИКУ

ПРИЗНАЊЕ ЗА ТИЈАНУ ОБРАДОВИЋ Некадашња ученица убске Гимназије добитник награде за најбољи мастер рад на модулу конструкције Грађевинског факултета одбрањен у прошлој школској години Декан Грађевинског факултета у Београду, проф. др Владан Кузмановић недавно је упутио писмо Анђелки Симић, директорки Гимназије Бранислав Петронијевић“ у којем је обавештава да је бивша ученица ове школе, Тијана Обрадовић добитник награде из Фонда Института за саобраћајнице и геотехнику за најбољи мастер рад на модулу конструкције одбрањен у школској 2019/20. години. У писму се, даље, наводи да је, поред личног рада и залагања, Тијана ове изузетне резултате постигла захваљујући и темељним знањима која је стекла похађајући ц е њ е н у у б с к у Ги м н а з и ј у . „Кључну улогу у томе имали су Ваши професори који су неговали систем правих вредности и изузетним ангажовањем Тијана Обрадовић успели да образују и васпитају ђаке који на нашем Факултету постижу изванредне резултате,“ стоји у писму декана Грађевинског факултета. Овај леп гест није само обрадовао младу, образовану и успешну Тијану Обрадовић из Мургаша, јер се за њен успех чуло и у некадашњој школи, већ и цео колектив Гимназије, а нарочито њену бившу разредну старешину Верицу Несторовић. „Моја прва асоцијација на Тијану су њене тамне, крупне и топле очи, дубоке и паметне. Лице лепо са стално присутним смешком исијава интелигенцију, ведрину, као и велику радост живота, какву ваљда можемо видети само код младих, амбициозних и задовољних људи. Истовремено, то је један благ темперамент, потпуно ненаметљив, где је сваки поступак са мером, без икакве потребе за истицањем, доказивањем. Свим предметима у школи прилазила је са подједнаким интересовањем, али и врло темељно, студиозно. Обавезама је одговарала редовно и квалитетно, о чему свакако сведочи и њен одличан успех. Тиха али упорна, без икаквих тешкоћа је постизала изузетне резултате, и никада се није жалила, ништа јој није било тешко, ништа јој није сметало. Њено одмерено понашање, пуно поштовања према професорима, одраз је, у ствари, лепог домаћег васпитања. Поносни смо на то што је Тијана наставила да постиже изузетне резултате и у даљем школовању, и што је наша Гимназија изнедрила још једног великог стручњака. Надамо се да ће њен успех бити цењен и адекватно награђен управо овде, у нашој земљи“, каже професорка Верица Несторовић о својој некадашњој ученици. Директорка убске Гимназије Анђелка Симић такође је упутила честитке Тијани Обрадовић, која се тренутно бави пројектовањем објеката високоградње, али се и захвалила њеном факултету на лепом гесту, уз напомену да у овом моменту Грађевински факултет студира десетак бивших гимназијалаца, од којих се двоје налази на докторским студијама. Д.Недељковић

064/2180-588


Qig na dlanu

22

ЉИГ

18.март 2021.г.

ЉИШКИ ОПШТИНАРИ ОЧИСТИЛИ РАЈАЦ

ПОДИЗАЊЕ ЕКОЛОШКЕ СВЕСТИ

ДОМ ЗДРАВЉА „ЉИГ“

РЕНДГЕН АПАРАТ У ФУНКЦИЈИ У ковид амбуланти љишког Дома здравља, од 1.марта, у функцији је рендген апарат „Висион М“, који је средином децембра стигао у ову установу захваљујући Министарству здравља. Након извршених провера и добијања дозвола и сертификата први снимци су урађени одмах, док њихово очитавање врше доктори специјалисти радиологије из Опште болнице у Ваљеву са којима љишка установа има склопљене уговоре. - Од великог је значаја овакав апарат за нашу здравствену установу. До сада су пацијенти морали да иду у Ваљево или Лазаревац, а сада им је дијагностика доступна и у Љигу- рекао је Драган Лазаревић, председник љишке општине .

У циљу очувања животне средине и природних богатстава која су у великој мери загађена, на иницијативу председника општине Љиг Драгана Лазаревића, радници Општинске управе Љиг, функционери, радници ЈКП „Комуналац“ и Туристичке организације „Љиг“ организовали су, 5.марта, акцију чишћења туристичког насеља планине Рајац.

Љишки Дом здравља Директор Дома здравља „Љиг“ Мирослав Јованчевић истиче да је у новом таласу вируса посебно неопходан овакав апарат. - Рендген снимак много олакшава рад лекарима у ковиду, а у исто време смањује гужве у Ваљеву и Лајковцу, где су углавном ишли раније љишки пацијенти, или додатно плаћали у приватним ординацијама. Од 11. фебруара повећан је број првих прегледа у Ковид амбуланти. А.С.

СВЕ УЧЕСТАЛИЈИ ПОЖАРИ Припадници ватрогасно –спасилачке јединице у Љигу протеклих дана имали су више интервенција него иначе. Услед лепог времена учестало је крчење и паљење врзина и обала ливада, па се неретко деси да у комбинацији са ветром дође до неконтролисаног ширења ватре као што је то био случај пре неколико дана у селу Лалинци код Љига. Пожар је дејством четворице ватрогасаца, са два возила, убрзо локализован, а потом и угашен.

Акција чишћења Рајца - Поред чишћења отпада који угрожава природу, тежи се едукацији грађана и подизању еколошке свести о томе како смањити отпад који се производи, како га исправно одложити и како га успешно рециклирати, након што се уклони из природе- рекао је Влада Сајић, директор ЈКП „Комуналац“ који је још додао „да ће бити постављени контејнери на Рајцу, као и видео надзор да би олакшали посао комуналној инспекцији у санкционисању несавесних грађана који несмотрено бацају отпад на подручју предела изузетних одлика Рајац“. Приликом ове акције сакупљено је преко 100 кубика смећа, које је затим одвезено на депонију у Ваљево. А.С.

ЗЕМЉОТРЕС

ТРЕСЛО СЕ У ЉИГУ У општини Љиг, 7.марта у 22:07 часова, регистрован је потрес, а према званичним подацима Републичког сеизмолошког завода његова јачина била је 2.1 магнитуде по Рихтеру. Овај потрес није причинио материјалну штету. Најјачи земљотрес на овом подручју регистрован је 30.септембра 1998. године у Мионици, а његова јачина износила је 5,6 јединица Рихтерове скале и то је био један од најјачих земљотреса у Србији.

КОРОНА ВИРУС Љишки ватрогасци апелују да је „ложење ватре и спаљивање суве вегетације, корова, ниског растиња и смећа на отвореном простору забрањено, а поред прекршајне одговорности, предвиђене су казне против оних који су на овај начин изазвали пожар“. А.С.

ЧЕТВРТИ ТАЛАС Од 11.фебурара, када је почео четврти талас епидемије, у Љигу је потврђена лабораторијски корона код 100 пацијената, док је закључно са 11.мартом вакцинисано 1.134 пацијента првом дозом вакцине.


ЛАЈКОВАЦ

18.март 2021.г.

ГТ-1

Lajkova~ka panorama ОДБОЈКАШИЦЕ ЖЕЛЕЗНИЧАРА У МЕЧУ СЕЗОНЕ САВЛАДАЛЕ УБ

ПЕХАР КУПА СРБИЈЕ ПОНОВО У ЛАЈКОВЦУ После само годину дана паузе, након фантастично одиграног меча у финалу против Уба, одбојкашице Железничара вратиле су трофеј у Лајковац и трећи пут за четири године освојиле Куп Србије. Победнички трофеј из руку председника Одбојкашког савеза Србије Зорана Гајића примила је капитен Александра Гајић, док је за МВП играча женског финала проглашена Рада Перовић, дизач Железничара. Финале у обе конкуренције одиграно је у хали „Владе Дивац“ у Врњачкој Бањи, уз одличну организацију домаћина и Одбојкашког савеза Србије. Жеља је победио Уб, тим који је доминирао ове сезоне, са убедљивих 3:0 (25-18, 25-19 и 25-22). Подигао се лајковачки тим „из пепела“ након испадања из првенственог плеј-офа и када је било најважније показао каквим квалитетом располаже. Деловала је екипа Бранка Ковачевића као фантастично наштимован оркестар, који је функционисао одлично у свим сегментима игре. Неизвестан је био само трећи сет, ОК Железничар (Лајковац) који је Железничар у финишу преломио у своју корист. Тренер Бранко Ковачевић је највећи део утакмице одиграо са поставом: Бјелица, Савић, Миросављевић, Вујовић, Перовић и Батинић, уз честу асистенцију Кутлешићеве, што се показало као добитна комбинација. Одличан сервис и фантастичан блок, уз изузетне смечеве Ане Бјелице, били су пресудни за убедљиву игру тима из Лајковца, мада су одлично функционисали пријем и игра у одбрани. Трећи пут Куп Србије освојиле су одбојкашице: Вања Ивановић, Тамара Марковић, Барбара Батинић, Маја Савић, Александра Узелац, Нада Митровић, Ана Бјелица, Сара Ранковић, Александра Гајић, Милана Рајлић, Јована Миросављевић, Марина Вујовић, Аница Кутлешић и Рада Перовић. Стручни штаб: шеф Бранко Ковачевић, асистент Надахнута и лепшава Владимир Живковић, статистичар Лазар МВП женског финала: Табаковић и кондициони тренер Срећко игра Лајковчанки Рада Петровић Мијатовић. Б.Петровић

ПРИЈЕМ ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ КОД ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ЛАЈКОВАЦ

ЛАЈКОВАЦ ЈЕ ЦЕНТАР ЖЕНСКЕ ОДБОЈКЕ Поводом фантастичне утакмице одбојкашица Железничара у финалу Купа Србије и освајања трофеја трећи пут за четири године, председник општине Лајковац Андрија Живковић приредио је, 15.марта, у Градској кући, пријем за представнике клуба и уручио им пригодне поклоне. „За наше мало место од изузетног је значаја на који начин га презентујете у Србији и шире. У неколико последњих година Лајковац је постао центар женске одбојке. Тога не би било без огромног доприноса породице Лазаревић, а општина Лајковац је само једна карика у вашим успесима. За нас је битно и да је много младих почело да тренира одбојку, као и то да вас деца из основних школа препознају као узоре“, поручио је Живковић трофејним одбојкашицама и представницима клуба. Ивана Лазаревић, спортски директор ОК Железничар, доскорашњи капитен тима, истакла је да је трофеј Купа дошао као „мелем на рану“ после испадања из трке за првенствену титулу. Најавила је ће се клуб добро припремити за нову сезону са жељом да освоји „дуплу круну“. Пријему је присуствовао део одбојкашица, а капитен Александра Гајић је рекла да је сјајан осећај после освајања трофеја и да се нада да ће их бити још, мада је свесна да се није лако носити са притиском одбране трофеја. Шеф стручног штаба Бранко Ковачевић истакао је да је екипа Железничара направљена са амбицијама да се бори за оба трофеја, а да је свакако очекиван бар један.

На пријему код председника Живковића „Овај трофеј ми је можда и дражи после неочекиваног и шокантног пораза од Партизана у четвртфиналу плеј-офа Суперлиге, јер су девојке за кратко време успеле да преболе пораз. Не само да смо освојили трофеј, него смо приказали најбољу игру ове сезоне. Мислим да смо у екипи направили добар спој искуства и младости и да су млађе девојке довољно напредовале“, поручио је Ковачевић. Председник клуба Живорад Лазаревић се нада да ће Железничар успети да задржи највећи део тима из ове сезоне, имајући у виду изванредне услове за рад и живот које пружа својим одбојкашицама, али и да доведе још млађих играчица како би обезбедили будућност клуба. Б.П.


ГТ-2

18.март 2021.г.

У ЛАЈКОВЦУ ОДРЖАНА 14. СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

КАМЕРЕ ЗА ВЕЋУ БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ Четрнаеста седница Општинског већа још једна је припремна за прво скупштинско заседање у овој години, које ће се одржати до краја месеца. У обраћању новинарима председник општине Лајковац Андрија Живковић је издвојио Извештај о раду Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ за Љиг, Мионицу и Лајковац, који је поднео директор Драган Радовановић: - Чули сте, и по речима директора, да општина Лајковац издваја знатна буџетска средства за разне социјалне програме и у томе предњачи у односу на остале две општине. Само прошле године издвојено је 15 милиона динара. То се, између осталог, односи на једнократну новчану помоћ пензионерима са најмањим примањима. Оно што забрињава је велика разлика изАндрија Живковић међу броја умрлих и рођених - 124 рођене бебе, а 217 умрлих лица у прошлој години. То је велики негативни прираштај који ће се одразити у будућности. Ми се трудимо да кроз разне социјалне програме и мере подстакнемо људе да, када заснују породицу, имају што више деце. Надам се да ћемо у наредним годинама имати ако не позитиван, а оно бар нулти природни прираштај, односно да нећемо имати смањење броја становника- нагласио је први човек Лајковца. Живковић је истакао и почетак реализације једне веће инвестиције која ће подићи ниво безбедности саобраћаја, али и свих грађана општине Лајковац: - Расписали смо набавку за уградњу камера и видео надзора који ће, пре свега, пратити брзину кретања учесника у саобраћају. Надам се да ћемо у првим пролећним месецима почети са реализацијом тог пројекта. Камере ће бележити прекорачење брзине и остале саобраћајне прекршаје, углавном на магистралном путу који повезује Лајковац са Ибарском магистралом и Ваљевом, али покрити и све важне раскрснице и јавне установе, што ће у будућности олакшати рад Полицијској станици. Вредност целог пројекта је 35 милиона динара и реализоваће се у наредне три године. На прошлонедељној седници Општинског већа донета је и одлука о расписивању Конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката за изградњу, одржавање и обнову верских објеката у општини Лајковац. Средства су нешто смањена због "краћег" општинског буџета и износиће три милиона динара. С.Билић

У ПУ "ЛЕПТИРИЋ" ЛАЈКОВАЦ ПРОСЛАВЉЕН

ДАН ЖЕНА

Млађа васпитна група, васпитачица Иване Димитријевић Ивковић и Иване Грујичић

УДРУЖЕЊЕ "БАЗИ МИЛИ"

ОСМОМАРТОВСКА РАДИОНИЦА У просторијама Удружења за помоћ особама са аутизмом "Бази Мили" у Лајковцу одржана је ликовна радионица поводом Дана жена, коју су реализовале Стамена Живковић, ликовна уметница и Нена Александрић, координатор волонтера, иначе студент дефектологије. - Тренутна епидемиолошка ситуација није нам пружила могућност да окупимо већи број деце и волонтера на радионици. Деца су израђивала честитке за 8. март различитим ликовним техникама и материјалима. Наш циљ јесте насмејано дечије лице, када види на крају свој продукт који је направио уз минималну помоћ одраслихнавела је чланица УО удружења Жаклина Молеровић. До краја марта у удружењу ће се реализовати неколико активности: посета сеоском домаћинству у Јабучју, креативна радионица на реци Колубари, осликавање просторија удружења од стране сликара Ненада Стојкова, као и посета донатора из тима Швајцарске амбасаде. Ј.Ж.

Старија васпитна група, васпитачица Верице Јаковљевић и Оливере Секулић

Ј.Жујовић

Ликовна радионица у Удружењу „БазиМили“


18.март 2021.г.

У ЛАЈКОВАЧКИМ ШКОЛАМА ОБЕЛЕЖЕН

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА Основна школа “Димитрије Туцовић” у Јабучју обележила је, крајем фебруара, Међународни дан борбе против вршњачког насиља у школама. Ученици и запослени су скренули пажњу на овај проблем низом активности: радионицама, ликовним и музичким изражавањем понудили алтернативна решења за сукобе, конфликте и насилну комуникацију. - Последње среде у фебруару, почев од 2007. године у свету се обележава овај дан у знак подршке дечаку из Канаде који је претрпео насиље од вршњака због розе мајице, коју је носио у знак подршке својој мајци оболелој од карцинома. За нашу школу, ово је била само једна у низу превентивних активности коју реализује Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања. Надам се да смо сви заједно послали снажну поруку са идејом да насиљу није место у школама, да смо рођени за живот у заједници и ненасилну комуникацију – изјавио је овим поводом директор школе Горан Милинчић.

ОШ „Димитрије Туцовић“ Јабучје Истим поводом у Средњој школи ”17. септембар” у Лајковцу одржана је радионица са ученицима на тему ”Стоп вршњачком насиљу”. У склопу радионице, ученици су са педагогом причали о врстама и нивоима насиља, њиховим искуствима и мишљењима о томе шта су узроци насиља и какве последице оно може проузроковати. Са ученицима је разговарано и о томе како треба поступити у случају насиља и коме се треба обратити. Ученици су у оквиру активности израдили пано и осмислили план подршке ђацима којима је потребна додатна помоћ. У оквиру недеље у којој се обележава борба против вршњачког насиља одељењске старешине ће одржати час посвећен овој теми, а на школски сајт постављени су корисни текстови на тему насиља, као и савети за родитеље.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ Обавештавају се пензионери са пребивалиштем на подручју општине Лајковац, који примају најнижи износ пензије, и до сада су користили право на кварталну новчану помоћ од 4.000,00 динара да за први квартал 2021. године неће се вршити подношење захтева већ ће наведено право бити признато на основу признатих права за предходни квартал. Пензионери који нису горе наведени вид помоћи остварили а имају право или они који су тек остварили право на најнижи износ пензије наведено право могу остварити подношењем захтева од 15.марта 31.марта 2021.године. Најнижи износ пензија за категорију запослених, војних лица и самосталних делатности је 16.004,68 динара, а за категорију земљорадника 12.582,51 динара.

ГТ-3

На основу члана 17, 18 и 19. Закона о безбедности саобраћаја на путевима („Службени гласник РС“, број: 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 – одлука УС, 55/14, 96/15 – др закон, 9/16 – одлука УС, 24/18, 41/18 – други закони, 41/18, 87/18, 23/19 и 128/20 – др. закон), члана 31. Одлуке општинској управи општине Лајковац („Службени гласник општине Лајковац“, број: 9/17), Програма коришћења средстава од новчаних казни за прекршаје и привредних преступа предвиђених прописима о безбедности саобраћаја на путевима општине Лајковац у 2021. години, број: 06-139/20-III од 30.12.2020.године, Општинска управа општине Лајковац расписује

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА РАСПОДЕЛУ БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА ОПШТИНЕ ЛАЈКОВАЦ ЗА 2021. ГОДИНУ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ УНАПРЕЂЕЊА БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА ОПШТИНЕ ЛАЈКОВАЦ У 2021. ГОДИНИ I Општина Лајковац је определила 600.000,00 динара буџетских средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине Лајковац у 2021. години са циљем повећања безбедности у саобраћају и процента употребе сигурносног појаса путника на задњем седишту возила, путем набавке дечијих ауто-седишта. II Право учешћа на конкурсу имају родитељи деце рођене у 2020/2021. години, под условом: - Да оба родитеља имају пребивалиште на територији општине Лајковац; - Саобраћајна дозвола на путничко возило мора гласити на једног од родитеља или члана заједничког домаћинства; - Да родитељи нису остварили право на дечије аутоседиште у 2020. години, за децу рођену 2020. године III Уз пријаву на конкурс,учесници су обавезни да доставе: - Док аз о пребивалишту за оба родитеља – фотокопија/очитане личне карте, потврда/уверење Полицијске станице - Фотокопија саобраћајне дозволе путничког возила - Уколико саобраћајна дозвола не гласи на име једног од родитеља, потребно је доставити изјаву оверену од стране два сведока да родитељи детета живе у заједничком домаћинству са лицем на чије име гласи саобраћајна дозвола - Извод из матичне књиге рођених за дете или изјаву да овај орган прибави извод по службеној дужности - Доказ да родитељи нису остварили право на дечије аутоседиште у 2020. години, за децу рођену 2020. године. Комисија за доделу ауто седишта прибавља по службеној дужности. IV Рок за подношење пријава на конкурс са потребном документацијом је 15 дана, почев од 16. марта 2021. године, па закључно са 30. мартом 2021. године. Неблаговремене пријаве се неће разматрати. Образац пријаве се може преузети на писарници Општинске управе општине Лајковац, сваког радног дана у времену од 07-15 часова као и на званичној интернет презентацији Општине Лајковац www.lajkovac.org.rs. V Пријаве се могу доставити поштом на адресу Општинска управа општине Лајковац, Омладински трг број 1, 14224 Лајковац, у затвореним ковертама, са назнаком ''Пријава за набавку дечијих ауто-седишта'' '' Не отварати'', или непосредном предајом на писарницу Општинске управе општине Лајковац. VI Јавни конкурс се објављује на званичној интернет презентацији Општине Лајковац www.lajkovac.org.rs, на огласној табли Општинске управе општине Лајковац, Веб порталу На длану Лајковац, Радио КИСС доо Лазаревац и Телевизији Пруга Нова доо Лајковац. VII Комисија за доделу ауто седишта коју решењем образује начелник Општинске управе ће разматрати приспеле пријаве, сачиниће записник и предлог одлуке о подносиоцима пријава који испуњавају услове конкурса. Одлуку о додели ауто-седишта доноси начелник Општинске управе. ОПШТИНСКА УПРАВА ОПШТИНЕ ЛАЈКОВАЦ НАЧЕЛНИК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ Мирјана Ђаковић, дипл.правник


ГТ-4

18.март 2021.г.

ФК ЖЕЛЕЗНИЧАР СТАРТОВАО РЕМИЈЕМ, А ЗАТИМ

ЛАЈКОВАЦ УСПЕШАН СТАРТ ЛАЈКОВАЧКОГ ЗАДРУГАРА

СУШИЦА ОДНЕЛА БОДОВЕ ИЗ ЛАЈКОВЦА

ОТПОТ ДОМАЋИНА СЛОМЉЕН У НАСТАВКУ

Лајковчани су донели велики бод из Рашке, фаворизованој Трепчи супротставио се тим који је у "генералци" са Убљанима играо 2:2, уз велики хедникеп у виду одсуства тренера Јовице Дамњановића (ковид). Ипак, његови помоћници су одрадили добар посао, а леп укус бода покварио је само црвени картон нападачу Николићу у финишу меча.

Предвођени новим тренером Александром Лазаревићем, "зелено-бели" су успешно прешли прву препреку у Владимирцима. После тврдог првог полувремена, улазак Милоша Радосављевића је допринео креативности игре Лајковчана, а брзо је почела до изражај ада долази и боља физичка припремљеност гостију.

Српска лига "Запад", 18. коло

Трепча- Железничар 1:1 (1:0)

Колубарско-мачаванска зона, 16. коло

Јединство 1924 (Владимирци)Задругар 0:2 (0:0)

Стадион у Рашкој. Стрелци: Милановић у 41. за Трепчу, а Ђермановић у 70. минуту за Железничар. Жути картони: Радојевић, Јевтић (Т), Петровић, Бошковић (Ж). Црвени картони: Машић (Трепча) у 82. и Николић (Железничар) у 86. минуту. ЖЕЛЕЗНИЧАР: Ранковић 7, Бошковић 7, Ђермановић 7,5, Митровић 7, Тинтор 7, Раденковић 7, Ђукић 7 (Матовић -), Вујичић 7, Николић 6,5, Петровић 7 (Јевремовић -), Радибратовић 6,5 (Стевановић 7) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Ђермановић (Железничар)

Стадион у Владимирцима. Судија: Страхиња Јовановић (Чачак). Стрелац: Гавриловић у 60. и 83. минуту. Жути картони: Антонић, Тешић (Ј), Радивојевић, Радосављевић, Марјановић (З). ЗАДРУГАР: Танасијевић 7, Мијатовић 7,5, Новаковић 7,5, Радивојевић 7, Симеуновић 7, Павловић 7 (Марјановић 7), Лукић 7,5, У.Јеринић 7 (Радосављевић 7,5), В.Јеринић 7 (Милановић -), Гавриловић 8 (Марковић -), Васић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Немања Гавриловић (Задругар)

Домаћин је диктирао темпо, али без великих претњи по гол Ранковића. Ипак, пад концентрације одбране "дизелке" омогућио је Милановићу да несметано шутне са 16 метара, лопта је завршила под пречком. Чекао је Железничар стрпљиво шансу за бод и дочекао средином другог дела- после убачене лопте Ђукића неспретно је реаговао један дефанзивац домаћих, а Ђермановић је спретно искористио поклон и главом лобовао голмана Трепче. Имали су гости чак и играча више неколико минута, али је и "реми" у потпуности задовољио апетите.

Отпор жилавог домаћина сломљен је после корнера, Мијатовић је убацио оштру лопту, а Гавриловић главом донео радост Задругару. Радивојевића је статива спречила да се упише у стрелце, али је Гавриловић у финишу успео да дуплира учинак. Лепо га је упослио Лукић, Гавриловић је био пребрз за одбрану Јединства и рутински решио ситуацију "један на један". У недељу у Лајковац стиже Борац из Лешнице, а тренер Лазаревић неће моћи на овом мечу да рачуна на "пожутелог" Радосављевића. Б.М.

Српска лига "Запад". 19. коло

Железничар- Сушица 1:3 (0:1) Стадион Железничара у Лајковцу. Судија: Милан Курлагић (Ужице). Стрелци: Ђукић у 60. за Железничар, а Петровић у 32., Ђурђевић у 58. из пенала и 87. минуту за Сушицу. Жути картони: Тинтор, Раденковић (Ж), Барош, Јововић, Арсенијевић, Обрадовић, Ђукић, Булатовић, Костић (С). ЖЕЛЕЗНИЧАР: Ранковић 7, Бошковић 6 (Матовић 6), Ђермановић 6, Митровић 6,5, Тинтор 6, Раденковић 6,5, Ђукић 7, Вујичић 6,5, Лакушић 6, Петровић 5,5 (Ракић -), Стевановић 6,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Ненад Ђурђевић (Сушица) Ипак, одличан резултат из Рашке није наплаћен на домаћем терену, мада су Лајковчани боље отворили меч. Невероватно је шта је голман Сушице Пешић извадио из свог гола када га је умало савладао саиграч, а први прави напад Крагујевчани су претворили у вођство. У наставку је искусни Ђурђевић изнудио пенал, да би Ђукић брзо вратио "дизелку" у игру. Ипак, још једном је Ђурђевић показао класу упркос зрелим годинама, па ће пулени Јовице Дамњановца морати у Пожаревцу да траже бодове у борби за опстанак (субота, 14.30 часова). Б.М.

ОСМОМАРТОВСКА АКЦИЈА ПЛАНИНАРА „ЋИРЕ“

САВЛАДАНИ УСПОНИ КОЗАРЕ Планинари лајковачког Планинарско-смучарског друштва „Ћира“ учествовали су на традиционалном осмомартовском успону на Лисину, највећи врх планине Козаре, који су организовали ПАОК „Бањалука“ и ПСД „Превија“. Чланови друштва прешли су том приликом планинарску стазу дугачку 15,5 километара, од села Ламовита, преко врха Лисина на надморској висини од 978 метара, до задњег одредишта планинарског дома „Превија“ који се налази на 760 метара надморске висине, у ком су били смештени.

ОДБОЈКАШИЦЕ ЖЕЉЕ ИСПАЛЕ ИЗ ПЛЕЈ-ОФА После велике и неизвесне борбе у пет сетова, одбојкашице Железничара су елиминисане у четвртфиналу плеј-офа Суперлиге Србије од Партизана. У трећој одлучујућој утакмици, 9.марта, у Спортској хали Лајковац, Београђанке заслужено победиле са 3:2 (25-22,25-21,1325,22-25,12-15), тријумфовале са 2:1 у мечевима и пласирале се у полуфинале плеј-офа. Жеља је одлично почео утакмицу и повео са 2-0 у сетовима, мада је Партизан запретио и у том периоду игре. Од трећег сета креће потпуни преокрет, уз врло ангажовану и концентрисану игра Партизана. Гошће су наредна три сета увек биле у вођству и кадгод би се учинило да су одбојкашице Жеље на корак од обрта, играчице Партизана би налазиле начин да дођу до поена.

ПСД „Ћира“ Лајковац Уживајући у зимском пејзажу Козаре, планине у северозападном делу земље, викенд је провело 22 Ћириних планинара, при чему је већини ово била прва посета Козари. Како из друштва најављују, овом приликом су договорени нови сусрети, уз подсећање да је последњих неколико година успостављена одлична сарадња са планинарима из Бањалуке, Градишке, Бјељине.


Vladimirci na dlanu

ВЛАДИМИРЦИ / ЉИГ

КЊИГЕ И БОЈАНКЕ ЗА ВЛАДИМИРАЧКУ ДЕЦУ

ПАЖЉИВКОВА ПРАВИЛА У САОБРАЋАЈУ Агенција за безбедност саобраћаја доставила је локалној самоуправи у Владимирцима књиге и бојанке „Пажљивкова правила у саобраћају“, које су даље поклоњене деци која похађају први разред Основне школе „Жика Поповић“ Владимирци и „Јован Цвијић“ Дебрц, у школској 2020/2021 години, док су бојанке достављене Предшколској установи „Сунцокрети“ Владимирци, односно малишанима који ове године полазе у први разред.

У књизи „Пажљивкова правила у саобраћају“ обухваћене су све оне најважније, животне лекције које деца треба да савладају како би била безбеднија у саобраћају. У њој су обрађене теме везане за пешачење и прелазак улице, игру, вожњу аутомобилом, вожњу бицикла, понашање на селу и прелазак преко пруге. Описане су све ситуације у којима се деца могу наћи, било самостално, у друштву или са неким старијим.

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „СУНЦОКРЕТИ“

ОБАВЕШТЕЊЕ Предшколска установа „Сунцокрети“ Владимирци обавештава родитеље да је, од 17.фебруара 2021.године, поново доступан портал еВртић, путем којег родитељи могу пријавити своју децу за упис у вртић. Позив се односи на децу узраста до 5,5 година. За све додатне информације, родитељи се могу обратити на број телефона: 015/513-286, сваког радног дана у термину од 08,00 до 14,00 часова.

18.март 2021.г.

23

ОДРЖАНА ЧЕТВРТА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

ПОСТАВЉАЊЕ ТАБЛИ СА НАЗИВИМА УЛИЦА У кабинету председника општине Горана Зарића, 5.марта, одржана је седница Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији општине Владимирци, на којој је, између осталог, донета одлука којом се предвиђа постављање табли са називима улица у насељеном месту Владимирци. Поред тога, чланови Савета су се усагласили да се изврши обележавање паркинг места, у улици Светог Саве и улици Милована Глишића, а договорено је и обележавања места на којима ће се налазити пијачне тезге у улици Милована Глишића. На овом састанку, дискутовано је и о постављању видео надзора на путевима, на територији општине Владимирци.

Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији општине Владимирци образован је у циљу остваривања сарадње и усклађеног обављања послова у функцији унапређења безбедности саобраћаја на путевима, као и иницирања и праћења превентивних и других активности у области безбедности саобраћаја на путевима.

ИМУНИЗАЦИЈА СТАНОВНИШТВА У циљу да се што више грађана општине Владимирци вакцинише, Дом здравља „Владимирци“ и у наредном периоду наставиће са спровођењем масовне имунизације становништва, против заразне болести Covid-19. До сада је првом дозом вакцинисано 1260 лица, а другом дозом 760 лица, чиме је укупан број извршених вакцинација 2020. Лица која су примила вакцину, нису имала нежељене реакције. До сада су вакцину претежно примила старија лица, преко 65 година старости. Сви заинтересовани могу се пријавити преко портала еУправа или позивом Кол центра, ради вакцинисања, како би се победила ова пошаст. Све додатане информације, које се тичу вакцинације, грађанима ће пружити и здравствени радници у организационој јединици вакциналног пункта.

ОДБОЈКАШИ ЉИШКОГ СПАРТАКА У СУПЕРЛИГИ

ПОБЕДЕ ЗА ТРЕНЕРА КЕПУ КОВАЧЕВИЋА Коло пре краја првенства Љижани су тријумфом против Смедерева од 3:0 (25:14; 25:12 и 25:19) и теоретски обезбедили пласман у највиши ранг. У утакмици без икакве резултатске неизвесности играчи Спартака су крунисали одличну сезону. Неколико дана касније, у оквиру последњег кола Прве лиге Србије за сезону 2020/21, Љижани су у Лесковцу, против Дубочице, у утакмици без такмичарског значаја, победили домаћина са 3:2, чиме су тријумфално завршили првенство. Победе за повратак у друштво најбољих уједно су најлепши поклон тренеру Ненаду Кепи Ковачевићу, који је због вируса корона на болничком лечењу. Наредне сезоне Љиг ће поново гледати Звезду, Војводину, Партизан...

И званично у друштву најбољих: ОК Спартак (Љиг)


Mionica na dlanu

24

18.март 2021.г.

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ ОБИШЛА МИОНИЧКУ ТОПЛАНУ НА БИОМАСУ

ГРЕЈАЊЕ БЕЗ ШТЕТНИХ ГАСОВА Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, обишла је, 9.марта, топлану у Мионици, прву у Србији која у потпуности ради на биомасу. Министарка Вујовић је посетила Мионицу уочи реализације треће фазе пројекта - прикључења домаћинстава на потпуно еколошки систем грејања. Она је током посете са председником општине Мионица Бобаном Јанковићем разговарала о бенефитима коришћења биомасе и могућностима преношења искустава из Мионице у друге општине. Јанковић је информисао министарку да је Мионица смањила трошкове јавног грејања са 23 на девет милиона динара по грејној сезони, а емисију штетних гасова топлане свела на нулу. - Изузетно сам задовољна оним што сам видела у Мионици. То је пример који треба да следе и друге локалне самоуправе. Обновљиви извори енергије представљају енергетску будућност, а уједно обезбеђују и висок степен заштите природне средине. Биомаса може представљати озбиљан економски и енергетски капацитет. Влада Србије је максимално посвећена еколошким процесима. И у будућности ћемо све више инсистирати на употреби обновљивих извора енергије - рекла је министарка Вујовић.

Ирена Вујовић и Бобан Јанковић Градска топлана на биомасу почела је са радом крајем 2019. године, а до сада су кроз реализацију прве две фазе пројекта на топлану прикључене јавне установе, као и неколико стамбених објеката. Последња, трећа фаза, подразумева повезивање и осталих домаћинстава. - Мионица се налази у срцу Србије. Нашим грађанима природа значи живот. И зато ће Мионичани бити први грађани Србије који ће имати 100 одсто еколошко грејање. Здрава животна средина је један од најважнијих стратешких циљева наше општине. На конференцији о климатском променама, одржаној у Хајделбергу 2019. године закључено је да локалне самоуправе морају бити носиоци активности које омогућавају успостављање система очувања и заштите животне средине. Уз подршку Владе Србије предано радимо на томе - изјавио је Јанковић. Општина Мионица је прва у Србији изградила и пустила у погон овакву врсту топлане, где је емисија штетних гасова једнака нули због горива које се користи. Смањена је концентрација аерозагађења и значајно побољшан квалитет ваздуха, што мионичку локалну самоуправу чини једном од водећих општина када је реч о заштити животне средине. А.К.

МИОНИЦА ОПШТИНА МИОНИЦА ПРЕДАЛА МИНИСТАРСТВУ КУЛТУРЕ ПРОЈЕКАТ „КУЋА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ“

ДА СЕ ЈУНАЧКО ДЕЛО САЧУВА ОД ЗАБОРАВА Пројекат је дело чувеног уметника Слободана Јевтића Пулике, пореклом из Ваљева, који живи и ради у Паризу Пројекат „Кућа Колубарске битке“, посвећен јуначком подвигу и победи српске војске и војводе Живојина Мишића у Првом светском рату над надмоћном аустро-угарском војском, недавно је предат Министарству културе и информисања Републике Србије у оквиру конкурса "Градови у фокусу". Пројекат вредан 44 милиона динара обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5D формату посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света.

Будући изглед „Куће Колубарске битке“ Битка се одиграла на падинама Сувобора недалеко од Мионице. Убраја се у најбриљантније примере војне тактике и изучава се на Вест Поинту и другим најпрестижнијим војним академијама. Кућа Колубарске битке биће изграђена по узору на московски музеј-панораму посвећен Бородинској бици. Мишићева победа на Колубари биће овековечена муралом дугим 33 и широким осам метара, постављеном у атријуму мионичког Културног центра. У приземљу ће бити изграђени ровови, пољска болница, шатори, митраљeска гнезда, топови. Посетиоци ће по уласку у ров имати аудивизуелни доживљај борбе , уз мирис барута, плотуне, пуцњеве, звект оружја... Поред аудио-визуелног приказа ратних дејстава, посетиоци ће моћи да виде аутентичне фотографије и документе. Пројекат је дело чувеног уметника Слободана Јевтића Пулике, пореклом из Ваљева, који живи и ради у Паризу. - Изузетно је важно да на стогодишњицу смрти војводе Живојина Мишића почнемо прву фазу реализације овог значајног пројекта за целу Србију. Захваљујући јуначкој храбрости српска војска и Живојин Мишић су се као Леонида и Спартанци уписали у анале ратовања, чојства и јунаштва. Колубарска битка широм планете симболизује борбени српски дух. Истина о Мишићу и јунацима из Колубарске битке је истина Србије, истина слободољубивог човечанства рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић. Јанковић истиче да је Кућа Колубарске битке пројекат од изузетног значаја за Мионицу, али и за Републику Србију. - Мионица је право место за овакав пројекат, јер је војвода Мишић управо у Мионици на Рибничком мосту преузео команду над Првом армијом. Осим тога, славни војвода је рођен у мионичком селу Струганику. Држава Србија, која је у Првом светском рату до темеља била разорена, овим пројектом ће јуначко дело свог сељака који је обукао војничку униформу, бранио и одбранио земљу, успети да сачува од заборава и учини га доступним свим грађанима Србије, региона, Европе и света - наводи Јанковић. У Мионици су уверени да ће Кућа Колубарске битке, заједно са спомеником Мишићу и његовом спомен кућом у Струганику, представљати културно-историјску и туристичку целину, која ће на прави начин репрезентовати јуначку српску историју. А.Ковачевић


МИОНИЦА

18.март 2021.г.

У ЦИЉУ ПРЕВЕНЦИЈЕ ПРИРОДНИХ НЕПОГОДА И КАТАСТРОФА

МИЛИОН ДИНАРА ЗА ЗАШТИТУ ОД ПОПЛАВА И ПОЖАРА Општина Мионица ће, захваљујући донацији организације "Човекољубље" Српске православне цркве, уложити милион динара за заштиту од поплава и пожара. Средства ће бити уложена у опремање Сектора за ванредне ситуације и Сектора за цивилну заштиту општине Мионица, како би били што адекватније припремљени и оспособљени за правовремену реакцију и рад. Ово је закључак са првог састанка недавно формиране Радне групе за превенцију природних непогода и катастрофа. Новац за опремање центара донирала је организација "Човекољубље" Српске православне цркве, која је одобрила грант у износу од 5.000 долара годишње у трајању од две године.

25

ПОВОДОМ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

БРОЈНИ ПРОГРАМИ Мионичке васпитно-образовне установе су поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља организовае бројне пригодне програме. У Основној школи „Војвода Живојин Мишић“ Рајковић програме је припремио Тим за заштиту ученика који је у сарадњи са наставницима и учитељима прошле седмице организовао низ различитих активности. Ученици су, између осталог, гледали кратак филм којим је приказан један од облика вршњачког насиља, као и важност толеранције међу вршњацима. Након гледања филма, ученици старијих разреда су са педагогом разговарали о емпатији, толеранцији, поштовању права и различитости, ненасилном решавању конфликата и сличним темама. Поред тога, на улазу школу је постављен пано који су ученици уредили у сарадњи са Тимом за заштиту ученика и наставником ликовне културе, док су ченици млађих разреда са својим учитељима организовали креативне радионице.

Мионички ђаци, учесници радионица Састанак радне групе Радна група чији су активни чланови и представници организације „Човекољубље“ има задатак да изради анализе, процене ризика и планове за превенцију, који су неопходан предуслов за конкурисање код републичких фондова и институција за доделу средстава за уређења водотокова. Циљ је да се опасности и ризици од природних непогода сведу на најмању могућу меру. Радна група ће се, пре свега, фокусирати на израду планова превенције у селима Вировац, Табановић, Планиница и Горњи Лајковац. Још треба истаћи да је организација "Човекољубље" сарађивала и раније са мионичком локалном самоуправом и то на санирању штете настале од поплава и пожара из 2017. и 2020. године. А.К.

Поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља, у матичној Основној школи „Милан Ракић“ Мионица и издвојеним одељењима организоване су превентивне активности у циљу заштите од насиља и дискриминације. На овај начин указано је на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

У САРАДЊИ СА „ДУНАВ ОСИГУРАЊЕМ“

ОБНАВЉА СЕ КОШАРКАШКИ ТЕРЕН Захваљујући сарадњи општине Мионица и компаније „Дунав осигурање“ на пролеће ће почети радови на обнови кошаркашког терена на отвореном у центру Мионице. Када добије ново рухо терен, чија ће обнова коштати два милиона динара, биће поново на услузи свим Мионичанима. Предвиђени радови подразумевају обнову подлоге на коју ће бити постављена епоксидна заштита и трибине за гледаоце, као и постављање нових зглобних кошева и табли. -Генерације Мионичана су стасале и одрасле на „кошаркашком“, које је увек било место окупљања младих и младих духом. Овај стари простор за дружење и промоцију спортског духа, пожртвованости и фер-плеја добиће нови живот. Након реконструкције кошаркашког терена, уз недавно завршену теретану на отвореном и трибином за гледаоце, Мионица ће добити спортску арену под ведрим небом. Велико хвала компанији “Дунав осигурање“, која је својом донацијом подржала ову идеју и показала да је активан члан заједнице - рекао је Бобан Јанковић, председник општине Мионица. А.К.

Дан борбе против вршњачког насиља Малишани из припремне предшколске групе Дечијег вртића „Невен“ у Рајковићу је у сарадњи са основцима нижих разредима и уз помоћ васпитача бојила розе мајице, које су симбол обележавања овог дана и на њима писале поруке деци широм света. У сличним активностима учествовала су и деца из припремних предшколских група у извојеним одељењима у Горњој Топлици, Дучићу и Табановићу. Што се средњошколаца тиче, ученицима првог разреда Средње школе „Мионица“ је професорка информатике Јана Тадић у сарадњи са представницима Црвеног крста Мионица одржала занимљиво предавање о сајбер криминалу и разним облицима вршачког насиља. А.К.


26

ОКО НАС

18.март 2021.г.

ЕКОЛОШКИ СУНОВРАТ

МРТВА ПРИРОДА Грађани Ваљева покренули су сакупање потписа за петицију са Захтевом Скупштини Србије да изгласа Закон о забрани коришћења сировог угља као чврстог горива за грејање. Већ дуги низ година котлина у којој је смештен овај град има најзагађенији ваздух у Србији и међу првима је у Европи и свету. Не треба сумљати да ће Ваљевци успети да одбране своју животну средину. Јер, како кажу, шта ће им и добра путна мрежа, веза са аутопутем, нова радна места и остало што им је обећано, ако наставе са живе у облаку канцерогене прашине. Убљани ћуте, а имају исти проблем. Узалуд су били многи апели (упућени и преко страница овог гласила). Ваздух нам је пун честица које нас константно трују. То се најбоље види на аутомобилима тамне боје. Већ сутрадан после прања (и воскирања које је и, наводна, заштита од прашине) нахвата се уочљив слој прашине. И, јасно, то су оне честице које завршавају у алвеолама наших плућа. Не треба нам корона, бојни отров и друге нано частице. Довољан је тај „смрдљиви“ дим из оџака кроз које се уздиже бео дим - продукт сагоревања сировог угља, који јесте најјефтинији, али да ли је и најисплативији? Поготово кад се имају у виду последице по наше здравље. Ваљевци су покренули сакупљање потписа, бране своју животну средину. А шта се догађа у мањим местима? Наравно, чека се да неко други заврши посао. Ових дана је на друштвеним мрежама доминирао снимак цистерне из које се истаче фекални отпад у реку Тамнаву. Снимљен је и власник цистерне. Склонио се да не би био дуго у кадру, али то говори и нешто о томе да он зна да је то што ради строго забрањено. Тамнава је одавно мртва река од Коцељеве низводно јер фабрика јој редовно додаје неке отрове који су нус производ. И то је неко снимио... Нема информација да су надлежни реаговали. Ако јесу, радо ћемо објавити извињење за овај такст, али и велику похвалу за њихов рад. А, опет, разумљиво је да, тим својим радом, они штите и себе, своје породице, све ближње...па и нас остале. Ако нису видели снимак, нека га потраже на Фејзбуку. Остало је лако. А кад би објавили да је неко кажњен, засигурно, следећи би боље размислили пре него што избаце садржај цистерне у реку по којој се и цело ово подручје зове. За Ваљевце следи похвала и најлепше жеље за успех и за више слуха од стране оних који би морали да воде рачуна, поред осталог и о заштити животне средине. Па, није корона једина која нас угрожава... М.М.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

„СРПСКЕ РАТНИЦЕ ВЕЛИКОГ РАТА“ Аутор Зоран Живановић је сабрао чињенице и документа о једној теми која је до сада измицала пажњи истраживача Протекле недеље Установа културе организовала је промоцију књиге „Српске ратнице великог рата“ Зорана Живановића, коју је објавио Завичајни музеј Коцељева под покровитељством Министарства културе и информисања. Уовом вредном делу аутор марљиво је и спретно сабрао чињенице и документа о једној од бројних тема везаних за Први светски рат, која је до сада измицала пажњи истраживача. Тиме је спасао од заборава многобројне српске хероине на фронту и у позадини, као и њихове савременице које су са разних страна света добровољно дошле да несебично помогну Србији, било као ратнице, докторке или биолничарке.

Зоран Живановић

Детаљ са промоције: Николић, Живановић и Пулетић „Када сам радио један пројекат везан за стогодишњицу обележавања од почетка Првог светског рата видео сам да има доста наших ратница које су дале фасцинантан допринос борби Србије за ослобођење. Поред неколико, нама познатих из медија, све остале су запостављене или заборављене, што ме је подстакло на истраживање, тако да сам успео да откријем око 80 жена и Српкиња и странкиња које су учествовале у Великом рату, које су биле борци и одликоване су од државе Србије за изузетну храброст и пожртвовање.“, рекао је о својој књизи Зоран Живановић, иначе археолог запослен као виши кустос у коцељевачком музеју. Осим ратницама, лекаркама и болничаркама,у публикацији је посебна пажња посвећена и деци – учесницима рата, на челу са припадницима чувеног Скопског ђачког батаљона, познатијег као 1300 каплара. Поред аутора, који је изнео обиље занимљивих и мање познатих података, о књизи „Српске ратнице Велеког рата“ на убској промоцији говорио је и њен рецензент, историчар мр Милоје Николић, док је у улози модератора био Радован Пулетић. Д.Н.


ЧИТУЉЕ - СЕЋАЊА 30.03.2021.г. навршиће се две године од смрти нашег драгог

18.март 2021.г.

27

19.03.2021.г. навршиће се две године од када нас је прерано и изненада напустила наша драга супруга, мајка, бака, свекрва, сестра и тетка

ЈАСНА КРСТИЋ (1950 – 2019)

РАДОСАВА ВАТАЗЕВИЋА (1936 – 2019) Увек ћеш бити у нашем сећању...

Хвала ти за безрезервну љубав, подршку и разумевање које си нам несебично пружала. Срећни смо и поносни што смо те имали, бескрајно тужни што смо те изгубили...

Супруга Станојка и син Драгољуб са породицом

24.03.2021.г. навршава се година од смрти

Твоји најмилији 22.03.2021.г. навршића се година од смрти нашег драгог супруга, оца, таста и деде

СЛОБОДАНА ГРМУШИЋА (1949 – 2020) ДУШАНА ИВАНОВИЋА (1949 – 2020) Газио си трње, мислићи да су руже... Никада нећу прихватити болну истину да више ниси са нама! Твоја Душанка

Чувамо Те заувек у нашим мислима и срцима!

Супруга Љубица, ћерке: Жељка и Анђелка, зетови: Саша и Доца, унучад: Јован, Никола, Невена и Вукашин

26.03.2021.г. навршиће се 22 године од погибије мога сина јединца

ПОГРЕБНА ОПРЕМА

ДРАГИВОЈА ГАЈЕ ГАЈИЋА (1967 – 1999) Сине, године пролазе, ране не зарастају. Мој бол остаје вечно! Неутешна мајка Бока, сестра Весна и сестрић Зока са породицом

КОНТАКТ ТЕЛЕФОНИ: 064/81-98-563 и 014/411-022

С поштовањем КЈП „Ђунис”


28

18.март 2021.г.

11.03.2021.године у Nurnnbergu, СР Немачка, преминуо је наш

ЧИТУЉЕ - СЕЋАЊА 20.03.2021.г навршиће се година дана од када није са нама наш драги

БРАНИСЛАВ СРЕЋКОВИЋ Проф математике из Уба (1947 – 2020) Време које пролази не лечи бол и тугу, већ нас само учи да живимо са огромном празнином која је остала твојим одласком.Недостаје нам твоја љубав, подршка и сигурност. Поносни смо што смо те имали скромног, тихог и достојанственог. Почивај у миру и царству небеском и нека те анђели чувају. Заувек ће те волети и у срцима носититвоји најмилији: супруга Стевка, ћерке Јелена и Мирјана, зет Игор и унуке Тијана, Кристина и Софија

22.03. 2021.г навршиће се осам година од смрти

МИКЕТА

ЉУБИСАВА МИШЕ МАРКОВИЋА (1954 – 2013)

Заувек његови

Раде, Нена, Сандра и Милка

Са бескрајном љубављу и захвалношћу, вечно ћемо жалити што више ниси са нама. Никада те нећемо препустити забораву Твоји: супруга Гордана, синови Зорани Божидар, снахе Ивана и Бојана и унуке Софија и Анђелина 22.03. 2021.г навршиће се осам година од смрти

ЉУБИСАВА МИШЕ МАРКОВИЋА (1954 – 2013) Поносне смо што смо те имале, а тужне што смо те прерано изгубиле. Заувек ћеш живети у нашим срцима и бити део нас

Твоје сестре Љиљана и Гордана са породицама


ЧИТУЉЕ - СЕЋАЊА Последњи поздрав

18.март 2021.г.

29

14.03.2021. г. навршило се 40 дана од смрти нашег драгог

ИЛИЈЕ ПАВЛОВИЋА (1955 – 2021)

МЛАДЕНКА РАДОЈЕВИЋ - МЛАЂА

(22.03.1948 - 12.03.2021) Увек си волела да имаш свој мир и тишину... А сада почивај у миру и тишини... Сестре: Бока, Љиљана и Драгана са породицама 24.03.2021.г навршиће се десет година од смрти наше драге

Остала је празнина, али и пуно љубави, поштовања и најлепших сећања у нашим срцима. Недостајеш нам... Почивај у миру!

Твоји: супруга Цица, син Ненад и ћерка Мирјана 4.04.2021.г. навршиће се година од смрти нашег драгог супруга, оца и деде

ЈОВАНА МАРКОВИЋА (1954 – 2020)

ГРОЗДАНЕ ЈЕРОТИЋ из Врховина (1945 – 2011) Хвала ти за све лепе тренутке проведене са нама и за све што си учинила за нас! За мене си била и остала најбоља мајка на свету. Твоја ћерка Рада са децом

Прошла је година а нама и даље није лако да прихватимо да више ниси са нама. Недостајеш нам бескрајно...

Супруга Марија, син Лазар и ћерка Јока са породицом
32

ФУДБАЛ

18.март 2021.г. МОФЛ "Исток", 16. коло

16.коло (13/14.март): Колубара (Ј) - Ратковац Младост(В) - Омладинац(К) ОФК Паљуви - Пролетер (Б) Звиздар - ОФК Стубленица Чучуге - Шарбане Рудар (Р) - Полет (Т) Каленић - Полет (ДЛ) Црвена Јабука - Јошева 1.Polet (T) 12 2.Mladost(V) 11 3.Polet (DL) 11 4.OFK Paquvi 11 5.Proleter(B) 10 6.Jo{eva 8 7.C.Jabuka 8 8.Ratkovac 7 9.^u~uge 5 10.[arbane 6 11.Omladinac 5 12.Rudar (R) 5 13.Stublenica 4 14.Kolubara(J) 3 15.Zvizdar 2 16.Kaleni} 0

1 2 1 1 3 5 2 2 6 2 3 2 1 4 3 2

3 3 4 4 3 3 6 7 5 8 8 9 11 9 11 14

0:1 3:1 0:1 0:4 1:2 1:3 0:5 5:3

50 :27 37 :19 39 :15 35 :15 33 :14 35 :16 38 :41 25 :27 24 :19 18 :30 17 :20 22 :33 26 :32 18 :26 13 :44 8 :60

37 35 34 34 33 29 26 23 21 20 18 17 13 13 9 2

17.коло (20/21.март): Црвена Јабука - Колубара (Ј) Јошева - Каленић Полет (ДЛ) - Рудар 1945 Полет (Т) - Чучуге Шарбане - Звиздар 2012 ОФК Стубленица - ОФК Паљуви Пролетер (Б) - Младост (В) Омладинац (К) - Ратковац

Звиздар - Стубленица 0:4 (0:2)

Стадион у Паљувима. Судија: Александар Николић (Стрмово). Стрелац: Мајић у 58. минуту из пенала. Жути картони: Веселиновић, Поповић, Лекић, Новаковић (Пљ), Јовановић (Пр). ПАЉУВИ: Михајловић 7, Веселиновић 6,5, Грујић 6,5, Пантелић 6,5, Рашић (Перишић 6,5), Мијатовић 6,5, Вићентић 7, Јовић 6,5 (Миловановић 6,5), Лекић 6,5, Ђурђевић 6,5 (Поповић -), Новаковић 6,5 ПРОЛЕТЕР: Мишић 7, Зубовић 7, Максић 7, Крстић 7,5, Поповић 7, М.Башовић 7,5, Здравковић 7 (Ђурић 7), Јовановић 7,5, Далифи 7, Костић 7 (Савичин 7), Мајић 7 (П.Башовић 7) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Марко Башовић (Пролетер) Бајевчани су заслужено славили, док домаћини нису били на нивоу јесењих партија. На руку им није ишла ни рана повреда Рашића, а најбољу шансу за Паљуве имао је Новаковић кога је изблокирао Крстић. На другој страни, најопаснији је био Далифи, али је Срђан Михајловић био сигуран на голу. Одлука је пала у 58. минуту- Веселиновић је играо руком после ударца Поповића, а Мајићев шут је био прејак за Михајловића иако је прочитао намеру извођача.

СЦ "Рудник" у Звиздару. Судија: Миломир Мирковић (Тврдојевац). Стрелци: Станковић у 18. и 78., Б.Перишић у 41. и Мирковић у 68. минуту. Жути картони: Марковић, Перић (З). Црвени картон: В.Радовановић (Звиздар) у 69. минуту. ЗВИЗДАР: Лазаревић 6, Перић 6 (Лукић 6), Марковић 6, Аћимовић 6, Васиљевић 7, Игњатовић 6 (Живковић -), В.Радовановић 6, Берановић 6,5, М.Радовановић 6 (Томић -), Максимовић 7, Ђурић 6 СТУБЛЕНИЦА: Лесић 7, Ивановић 7, Мирковић 7,5 (Стојчић -), Лекић 7, Ракић 7, Продановић 7 (Матић -), Перишић 7,5, Рафаиловић 7, Станковић 8 (Поповић -), Б.Перишић 7,5, Јовановић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Љубомир Станковић (Стубленица) Одлично издање Стубленице на отварању пролећа, повратак Игора Стаменковића најављује успешну борбу за опстанал, а ефектним поготком са дистанце Станковић је отворио пут ка победи. Предност је дуплирао после брзе контре Боривоје Перишић, а центаршут Мирковића збунио је одбрану и голмана Звиздара и некако завршио у мрежи. За крај, Станковић је одбијену лопту послао у мрежу и потврдио епитет играча меча.

ФК Пролетер (Бајевац)

OP[TINSKA LIGA “UB” 14.коло (20/21.март): Гуњевац - Бргуле Јединство (М) - Колубара (ЛП) Врело - Докмир ОФК Таково - Мургаш 2012 Вукона - Будућност 1995 Слога (В) - Тамнава Слободан: Совљак

18.коло (27/28.март): Колубара (Ј) - Омладинац (К) Ратковац - Пролетер (Б) Младост (В) - ОФК Стубленица ОФК Паљуви - Шарбане Звиздар 2012 - Полет (Т) Чучуге - Полет (ДЛ) Рудар 1945 - Јошева Каленић - Црвена Јабука

У центру Врела

-

МОФЛ "Исток", 16. коло

Паљуви- Пролетер (Бајевац) 0:1 (0:0)

15.коло (27/28.март): Тамнава - Вукона Будућност 1995 - ОФК Таково Мургаш 2012 - Врело Докмир - Јединство (М) Колубара (ЛП) - Гуњевац Бргуле - Совљак Слободна: Слога (Врховине)

све врсте концентрата компоненте и премикси алати за домаћинство семенска роба вештачка ђубрива

064/106-7404 Ново ! ЕКСЛУЗИВНО САМО КОД НАС !

mistral

СРЕДСТВО ЗА ОДРЖАВАЊЕ ХИГИЈЕНЕ И ЗДРАВЉА ЖИВОТИЊА КОНТРОЛОМ ВЛАЖНОСТИ 1€ уложен у Мистрал = 5€ нето профита

064/2180-588


ФУДБАЛ

18.март 2021.г.

33

УБЉАНИ ОДЛИЧНИ У ПРВОМ МЕЧУ ПРОЛЕЋА

СТАРТНА ОЛУЈА "ОДУВАЛА" ВАЉЕВЦЕ - Само 12 минута било довољно домаћима да два пута затресу мрежу гостију. - Одличан деби новајлије Маринковића, велики допринос Синише Јолачића и голмана Ивана Јовановића. - Тежак меч у Гружи, Милановић из пенала прекратио муке. - У суботу против Тутина (14.30). Изузетан старт пролећа за пулене Милоша Обрадовића, бриљантном игром у првих 45 минута дошли су до колосалне предности од три гола, па благи пад у наставку није утицао на исход комшијског дербија. Убљани су меч дочекали без суспендованог Луке Синђића, добрим партијама у припремном периоду Јолачић је "зацементирао" место у стартних 11, а само 10 минута требало му је да донесе предност Јединству. Све је мајсторски обавио новајлија из Такова Маринковић, а млади везиста затворио другу стативу и са "петерца" погодио мрежу. Није се стишала радост малобројних гледалаца на трибинама и доста више на тераси хотела, а већ је на семафору писало 2:0. Поново Маринковић убацује лопту из корнера, Додеровић добро реагује на првој стативи, а Рајовић потврђује осећај за гол и "левицом" дуплира предност. Са две феноменалне одбране, Иван Јовановић је показао зашто је најбољи голман лиге. Ђорђевић и Пауновић су већ видели своје име у листи стрелаца, али је капитен Јединства чудесним интервенцијама сачувао мрежу. Да не буде неизвесности, побринули се Убљани из брзе контре- Ђокић одлично упошљава Милановића, најбољи стрелац црвенобелих мирно асистира Маринковићу, а појачање Убљана "првенцем" крунише сјајну партију на дебију. Штета је што је неуморни Додеровић пропустио прилику из контре да донесе до великих 4:0, а Ваљевци су иницијативу у наставку наплатили корнерима од којих је један донео смањење резултата. Није добро одбрањена прва статива после Убљани бољи убацивања Јанковића, а Гентић из гужве у дуелу са комшијама смањује на 3:1. Ипак, до краја је много више узбуђења било пред голом Ваљевца Милинковића, могли су Милановић, Маринковић и Зоран Радојичић да украсе вредан тријумф још неким голом, али није то помутило задовољство тренера Милоша Обрадовића: - Морам да будем задовољан, прво коло увек има посебну тежину, а још када је у питању комшијски ривал- онда се не тражи "длака у јајету". Сјајно смо отворили меч, можда смо могли и да убедљивије наплатимо игру у првих 45 минута, док смо у наставку променили план и чекали да из контре запретимо. Момцима честитке за победу, за начин како су се борили са притиском меча, а морам да истакнем да смо победили изузетно квалитетног ривала са великим бројем одличних појединаца. Дуел са Гружом је донео све што је било и очекивано- утакмицу без ритма на кратком и лошем терену, врло кочоперног домаћина који и даље игра мотивисано, па су се предности Убљана слабо виделе на терену. У првом делу је Милановић пропустио колосалну прилику након убацивања Зорана Радојичића, док је на другој страни Љубичић уздрмао пречку Јовановића. Није се слика променила ни у другом делу, али су Убљани сачували концентрацију да сломе већ уморне домаћине. Најпре је изблокиран Зоран Радојичић у идеалној позицији, затим је Милановић непрецизан са "петерца" после сјајног проигравања Маринковића, а одлука је пала три минута пред истек регуларног тока. Никола Радојичић је лепо склонио лопту, штопер домаћих био неопрезан, а Игор Милановић са 11 метара донео бодове са гостовања које ће се једино памтити по добром резултату. У суботу на "Џајином" стадиону гостује појачани Тутин, меч почиње у 16.30 часова, а црвено-бели ће наступити без "пожутелог" Ранисављевића. Б.Матић

„Начео“ Ваљевце: Синиша Јолачић Српска лига "Запад", 19. коло

Гружа- Јединство (Уб) 0:1 (0:0) Стадион у Гружи. Судија: Ненад Ђорђевић (Ариље). Стрелац: Милановић у 87. минуту из пенала. Жути картони: Јефтовић, Џидић, Станојевић (Г), Ранисављевић (Ј). ЈЕДИНСТВО: Јовановић 7, Додеровић 7,5, Рајовић 7,5, Ранисављевић 7,5, Владисављевић 7, Н.Радојичић 7, Синђић 7, Јолачић 6,5 (од 58. Бошковић -), Маринковић 7 (од90. Обрадовић -), Милановић 7, З.Радојичић 6,5 (од 85. Ђурић -) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Немања Додеровић (Јед) Српска лига "Запад", 18. коло

Јединство (Уб) - БудућностКрушик (Ваљево) 3:1 (3:0) Стадион "Драган Џајић". Судија: Урош Вуковић (Крагујевац) 7,5. Стрелци: Јолачић у 10., Рајовић у 12. и Маринковић у 36. за Јединство, а Гентић у 75. минуту за Будућност. Жути картони: Владисављевић (Ј), Јанковић (Б). ЈЕДИНСТВО: Јовановић 8, Додеровић 7,5, Рајовић 8, Ранисављевић 7,5, Владисављевић 7, Обрадовић 7,5, Ђокић 7 (од 67. З.Радојичић ), Н.Радојичић 7 (од 78. Сајић -), Јолачић 8,5, Маринковић 8,5, Милановић 7,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Милош Маринковић (Ј)

SRPSKA LIGA *ZAPAD* 1.Sloga (P) 2.Budu}nost (A) 3.Trep~a 4.Jedinstvo (Ub) 5.Ma~va (B) 6.Su{ica 7.GFK Sloboda 8.Budu}nost Kru{. 9.Sloga 33 (PM) 10.Ml.Radnik 1926 11.Takovo 12.Smederevo 1924 13.@elezni~ar (L) 14.Tutin 15.Jo{anica 16.[umadija(A) 17.Gru`a 18.Bane (Ra{ka)

15 11 8 10 9 8 10 8 8 9 7 7 6 7 4 2 2 1

4 5 9 3 4 7 1 6 5 2 7 5 5 1 7 3 1 3

0 3 2 6 6 4 8 5 6 8 5 7 8 11 8 14 16 15

55 : 9 49 41 : 21 38 23 : 11 33 31 : 21 33 32 : 21 31 27 : 16 31 27 : 21 31 28 : 19 30 22 : 22 29 21 : 22 29 24 : 17 28 22 : 26 26 23 : 37 23 20 : 31 22 18 : 24 19 15 : 43 9 18 44 7 10 52 6


34

ОДБОЈКА

18.март 2021.г.

ПЕХАР КУПА СРБИЈЕ ИЗ УБА СЕ ВРАТИО У ЛАЈКОВАЦ

ЖЕЛЕЗНИЧАР КАО „ФЕНИКС“ - Бледим издањем у Врњачкој Бањи, ЖОК Уб лако предао пехар Купа. - Више од пораза, заболео утисак који су Убљанке оставиле у хали "Владе Дивац". - Рада Перовић из Железничара најбољи играч финала. Слабија издања у последње време и очигледан пад форме јесте забринуо све који воле убске одбојкашице, али ни највећи песимисти нису очекивали толико бледо издање у финалу Купа Србије. Непрепознатљив је био бранилац пехара и најбољи тим регуларног дела лиге, није било ни добре игре ни емоција које су увек красиле овај тим, па је Железничар за нешто више од 70 минута игре вратио пехар у своје витрине. Све то изгледа још чудније ако се зна да је "дизелка" пред финале доживела шок због елиминације од Партизана у плеј-офу, али је тренер Бранко Ковачевић успео да опорави екипу и спреми је за меч којим Лајковчанке спасавају сезону. На другој страни мреже, нашао се тим који је само у појединим тренуцима био конкурентан, тек нешто мало боља игра у трећем сету била је премало да се унесе какава-таква неизвесност у дуел комшијских ривала.

Тешко против расположене Јоване Миросављевић Стартно вођство од 4:2 дало је наду да су Убљанке у правом ритму, али је већ на сервис Јоване Миросављевић тим Железничара кренуо у прву дугу серију. Успела је бивша играчица Старе Пазове да избаци из ритма Љубицу Кецман, а у тим тренуцима само је Сања Ђурђевић подсетила на своје издање од годину дана раније против Јединства. Од техничког тајм-аута кренула је да расте предност Лајковчанки и за тили час је било већ недостижних 20:14, а Бјелица је заокружила одличан сет за екипу Бранка Ковачевића. У другом сету, Васовић је послао на пријем Сању Тривуновић, врло брзо и Катарину Лукић на позицију дизача, али је у невреме прорадио блок Железничара. У тим тренуцима је само Софија Медић била донекле добра нападачка опција, Јелена Вулин и Љиља Ранковић су тешко решавале ситуације које су им обично рутина, док је на другој страни бриљирала Јована Миросављевић. Било је приметно да је много већи емотивни набој са лајковачке стране мреже, лица и говор тела девојака Уба нису наговештавали ништа добро, па је и други сет прошао без било какве резултатске неизвесности. Превише је било неорганизованих напада, превише изнуђених решења, деловале су наше одбојкашице дезоријентисано, уплашено и потпуно без плана каkо да се супротставе тиму кога су у последње време редовно побеђивале. У трећем сету коначно су Убљанке дошле на финале, на крилима Сање Тривуновић предност на техничком тајмауту била је опипљивих 12:8 за браниоца трофеја. На жалост, ту је био и крај налета Уба- на сервис Барбаре Батинић Лајковчанке праве серију од 6:0 и враћају резултатску, а још битније и психолошку предност. Ипак, први пут у финалу Васовићеве девојке стижу до егалзавршнице (21:21), али је блок на Љиљи Ранковић и ас Раде Перовић најавио крај. Ана Бјелица је рутински искористила прву меч-лопту и донела заслужено славље Железничару, треће када је реч о Купу Србије.

Финале Купа Србије за одбојкашице

Железничар (Лајковац) - Уб 3:0 (25:18, 25:19, 25:22) Хала "Владе Дивац" у Врњачкој Бањи. Судије: Рогић (Београд), Поповић (Краљево). ЖЕЛЕЗНИЧАР: Батинић 11 (1 ас, 1 блок), Савић 6 (4 блока), Бјелица 16 (1 блок, 1 ас), Миросављевић 13 (3 аса), Кутлешић 5 (2 блока), Перовић 4 (2 блока, 1 ас), Вујовић (либеро 1), Узелац 1, Ранковић, Гајић. Нису играле: Ивановић, Марковић (либеро 2), Митровић, Рајлић. УБ: Божић 1 (1 блок), Глигорић 4, Ранковић 6, Вулин 11 (1 блок), Кецман, Медић 9 (1 блок, 1 ас), Ђурђевић (либеро 1), Лукић 2, Тривуновић 7. Нису играле: К.Ђорђевић (либеро 2), Павловић, Стојковић, Митровић, А.Ђорђевић.

Медић и Перовић у дуелу

Глигорић и Вулин у блоку

Сребрне медаље за Убљанке - Честитке ривалу, апсолутно заслужена победа, док смо ми били далеко од нивоа који тражи утакмица за пехар. Шансу смо имали у трећем сету, нисмо налазили права решења у кључним тренуцима и остаје нам да се окренемо полуфиналу плеј-офа против Јединства- рекао је после меча тренер Уба Владимир Васовић. Реч и о победнику- сјајно је "свирао" лајковачки оркестар по такту диригента Раде Перовић, бивши дизач Визуре била је активна на сваком делу паркета и заслужено понела титулу МВП-ја финала. Не би било грешка ни да је признање отишло на адресу Јоване Миросављевић или Ане Бјелице, а тренеру Бранку Ковачевићу треба скинути капу за психолошку припрему тешко "рањене" екипе после елиминације од Партизана. И један интересантан податакко жели да освоји Куп, довољно је само да доведе Аницу Кутлешић. Стасита Ужичанка већ четврту сезону за редом радује се овом пехару, три пута са Лајковчанкама, а између тога била је актер историјске победе Уба прошлог марта Б.Матић против Јединства из Старе Пазове.


ОДБОЈКА

18.март 2021.г.

35

ФИНАЛИСТИ КУПА СРБИЈЕ ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ

ОК Железничар (Лајковац)

ЖОК Уб

УБЉАНКЕ ОПРАВДАЛЕ ЕПИТЕТ ФАВОРИТА ПРОТИВ СПАРТАКА У ПЛЕЈ-ОФУ СУПЕРЛИГЕ

СИГУРНИМ КОРАКОМ КА ПОЛУФИНАЛУ Две максималне победе против Суботичанки, осцилације још увек присутне. - Борба за финале против Јединства из Старе Пазове, први меч у суботу 20. марта од 18 часова, други полуфинални пар ТЕНТ- Партизан. Није било дилеме у четвртфиналном окршају Уба и Спартака, најбоља екипа регуларног дела је на сигуран начин изборила пласман међу четири у Србији, а на путу до финала стоји ривал који је можда тренутно у најбољој формиЈединство из Старе Пазове. И полуфинална серија се игра на два добијена меча, први је на програму у убској Хали спортова у суботу 20. марта од 18 часова, а реванш се игра у среду 24. марта у Старој Пазови. Евентуална "мајсторица" би се играла на Убу у суботу 27. марта, а победник серије ићи ће на бољег из дуела ТЕНТ- Партизан, с обзиром на то да су црно-беле направиле сензацију у првој рунди плеј-офа и елиминисале фаворизовани Железничар. Четвртфинале плеј офа Суперлиге Србије, 1. утакмица

Уб- Спартак 3:0 (25:12, 29:27, 25:12) Хала спортова на Убу. Судије: Зотовић, Цветковић (Бг). УБ: Божић 1 (1 ас), Глигорић 13 (6 блокова, 2 аса), Ранковић 9, Вулин 18 (1 ас), Тривуновић 8 (1 ас), Медић 10 (5 блокова), Ђурђевић (либеро 1), Лукић 2, Кецман 1, Стојковић. Нису играле: К.Ђорђевић (либ 2), Павловић, Митровић. Први сет четвртфинала донео је игру Уба која га је красила већим делом сезоне- одличан сервис где је предњачила Александра Глигорић, Милана Божић је добро разиграла све нападачке опције, посебно најбољег поентера Јелену Вулин, а повратак Љиљане Ранковић у стартну поставу донео је додатну сигурност у екипу. Други сет- друга прича, екипа Мирјане Мусулин је подигла ниво игре и водила на техничком тајм-ауту са 12:8. Брзо су домаће ухватиле прикључак, али се није избегла драматична завршница. Спартак долази до две сет-лопте на 24:22, али је ас Милане Божић спречио радост Суботичанки. Није ни ту било готово, блок Александре Глигорић пао је на линију за предност од 28:27, а грешка Дејане Лекић била је сигнал да одахну сви навијачи Уба. Био је ту и крај отпора Спартака, Васовић је убацио у игру Катарину Лукић и Љубицу Кецман да подигну ритам игре, па је трећи сет био скоро идентичан првом. Скупо је Спартак "продао кожу" и у Суботици, поново је Уб славио максимални тријумф, али је лидер лигашког дела морао добро да се намучи. На крилима сервиса Љубице

Четвртфинале плеј офа Суперлиге Србије, 2. утакмица

Спартак- Уб 0:3 (21:25, 21:25, 22:25) Хала "Дудова шума" у Суботици. Судије: Симић (Обреновац), Баланџић (Београд). УБ: Божић 2 (1 ас), Глигорић 6, Ранковић 9, Вулин 23 (2 блока, 1 ас), Кецман 5 (2 аса), Медић 10 (3 блока, 2 аса), Ђурђевић (либеро 1). Нису играле: К.Ђорђевић (либеро 2), Павловић, Стојковић, Лукић, Митровић, Тривуновић. Кецман, Уб је повео са 6:2, али је домаћи тим држао прикључак до самог финиша. Јелена Вулин је била пуцачки расположена, кратка дијагонала Љиље Ранковић донела је три сет-лопте, а ас Софије Медић завршио први сет. Још већа борба у другом сету, домаће долазе до предности 20:19 пред завршницу, али Убљанке серијом 4:0 враћају мир на своју страну мреже. Поново је асом окончан сет, овога пута Јелена Вулин је неумољива са сервис-линије за вођство од 2:0. Заслужују честитке играчице Спартака за борбу до самог краја, ипак након аса Милане Божић и вођства од 22:17 било је јасно да је серија при крају. Још мало су запретиле Суботичанке, али је "кувањем" Јелена Вулин отворила врата полуфинала. Б.Матић


36

ФУДБАЛ

18.март 2021.г.

ПОДЕЛА ПЛЕНА У ДУЕЛУ ДВЕ ВОДЕЋЕ ЕКИПЕ ЗОНЕ

ПРЕСТРОГ "ЦРВЕНИ" АНТОНИЋУ УСМЕРИО ДЕРБИ

Резултати 16.кола (13/14.март): Рубрибреза - Рибница (М) 0:0 Врело Спорт - Рађевац 1:1 Младост (П) Младост (ДД) 2:0 Спартак (Љ) - Раднички (В) 0:5 Слога (Б) - ОФК Дивци 2:1 Младост (Д) - Раднички Ст. 1:3 Борац (Л) - Дрина (Љ) 1:0 Јединство(В) - Задругар(Л) 0:2 11 1.Ra|evac 2.Radni~ki(V) 10 3.Sloga(B) -9 13 4.Vrelo sport 10 5.Mladost(P) 9 7 6.Borac(L) 7.Ribnica(M) 6 8.Jedinstvo(V) 7 6 9.Drina (Q) 10.OFK Divci 7 11.Zadrugar(L) 5 12.Radni~ki S. 4 13.Dladost(DD) 4 14.Mladost(Dr) 1 15.Rubribr. -9 4 16.Spartak (Q) 1

3 3 2 2 4 4 5 2 4 1 2 1 0 6 5 2

2 31 :13 3 34 :15 1 37 :9 4 27 :14 3 29 :18 5 28 :16 5 17 :10 7 21 :18 6 23 :11 8 19 :16 9 16 :20 11 15 :28 12 15 :47 9 13 :29 7 17 29 13 6 55

17.коло (20/21.март): Јединство (В) - Рубрибреза Задругар (Л) - Борац (Л) Дрина (Љ) - Младост (Др) Раднички Ст. - Слога (Б) ОФК Дивци - Спартак (Љ) Раднички (В) - Младост (П) Младост (ДД) - Врело Спорт Рађевац - Рибница 18.коло (27/28.март): Рубрибреза - Рађевац Рибница - Младост (ДД) Врело Спорт - Раднички (В) Младост (П) - ОФК Дивци Спартак (Љ) - Раднички Стобеx Слога (Б) - Дрина Младост (Др) - Задругар (Л) Борац (Л) - Јединство (В)

Старт пролећа донео је дуел две најбоље екипе из првог дела сезоне, а Милош Гаврић није могао да рачуна на суспендоване Ивицу Матића, Симића и Милошевића. Којић је добио задатак да затвори десни бок, Ђорђевић попунио место у одбрани, а меч је почео сјајно за Врељане. Којић је убацио лопту са леве

36 33 32 32 31 25 23 23 22 22 17 13 11 9 8 5

стране, Дарко Матић идеално вратио главом, а Блажић са десетак метара "поцепао" мрежу Мићића. Кључни детаљ меча десио се у 44. минуту- Антонић је пао у дуелу са противничким играчем, уместо очекиваног фаула, судија Петровић је дотрчао до места збивања и играчу Врело

Славље након поготка Блажића (фото: Горан Нинковић) Колубарско-мачванска зона, 16. коло

Врело спорт- Рађевац 1:1 (1:0) Стадион "Мирко-Жаки Матић" у Врелу. Судија: Никола Петровић (Горњи Милановац). Стрелци: Блажић у 10. за Врело Спорт, а Илић у 52. минуту из пенала за Рађевац. Жути картони: Којић, Матић (В), Друмић, Марковић, Дишић (Р). Црвени картони: Антонић (Врело спорт) у 45. мин. и Арсеновић (Рађевац) у 78. мин. ВРЕЛО СПОРТ: Ракић 7, Којић 7,5, Леонтијевић 7, Ђорђевић 7, Матић 7, Бранковић 7, Новаковић 7,5 (од 45. Павловић -, од 46. Обрадовић 6,5), Блажић 7,5, Антонић 6,5, Ђурђевић 7, Радовановић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Д.Којић (ВС)

спорта показао картон за симулирање! Како је то била друга јавна опомена за "бонуса" домаћих, Гаврић је морао да уводи у игру другог играча испод 20 година, потом се одлучио да младог Павловића у наставку замени Обрадовићем, а предност од 1:0 Врељани су морали да бране са играчем мање. Изједначење је стигло врло брзо, из оправдано досуђеног пенала који је скривио Дарко Матић. "Десетка" гостију је преварио Ракића, али је до краја меча јесењи првак више размишљао о боду него да нападне бројчано слабијег ривала. У завршници је дошло до поравнања односа снага на терену (црвени и за играча Рађевца), а прилику за победу пропустио је Марко Ђурђевић након слабог пријема у мат-ситуацији. Наредног викенда фудбалери Врело спорта путују у Доњи Добрић. Б.М.


РУКОМЕТ

18.март 2021.г.

УБСКИ РУКОМЕТАШИ ОДЛИЧНИ У ДРУГОМ ДЕЛУ СЕЗОНЕ

БЕГ ИЗ ДОЊЕГ ДЕЛА ТАБЕЛЕ - Убедљиво против Лавова, добијена драма у Новом Бечеју. - Измакао бод у Сивцу. - Наредног викенда гостовање Колубари. Рукометаши Уба су одложени меч против Лавова дочекали у незавидној ситуацији- због позитивног налаза 13 играча на Ковид 19, рад екипе је стопиран на три недеље, па су пулени Бранка Филиповића имали само једну седмицу заједничког рада пред сусрет огромног значаја. Ипак, на паркету се то само повремено видело, домаћи тим је био бољи ривал свих 60 минута и дошао до злата вредних бодова. Чак и пред сам меч Убљане је задесио хендикеп у виду повреде новајлије Марка Жарковића, али су његов брат Лазар (проглашен за играча меча), Дарко Павловић и голман Владисављевић већ на дебију потврдили да су капитална појачања. Павловић је сјајно шутерски отворио меч, потом углавном разигравао саиграче, а уз подршку Петровића и Жарковића- већ на половини првог дела било је 10:5. Очекивани пад енергије у завршници није скупо коштао домаће, а меч је преломљен средином другог дела када је серија 4:0 одвела Убљане на недостижних 25:19. Бриљирао је у наставку Никола Марковић, расла је предност и до највећих +9, а малобројну публику је разгалио и голман Милекић са три одбрањена "седмерца". После меча, млади тренер Бранко Филиповић није скривао задовољство: - Корона нас је буквално "искасапила" у фебруару, не можемо рачунати на физичку припрему, али су показали да имају велико срце. Новајлије су дале огроман допринос, преживели смо и повреду другог Жарковића дан пред утакмицу, па верујем да ова победа најављује брз успон у средину табеле.

37

Супер-Б лига, 10. коло

Уб- Лавови (Бачка Паланка) 31:24 (15:12) Хала спортова на Убу. Судије: Ненадић (Младеновац), Стефановић (Београд). Искључења: Уб 8, Лавови 4 минута. Седмерци: Уб 3 (2), Лавови 7 (4). УБ: Зељић 1, Петровић 6, Зарин 2, Павловић 5, Милутиновић 1, Мандић, Ненадовић 1 (1), Стокић, Марковић 7 (1), Владисављевић, Рогић, Радовановић 3, Милекић, Цонић, Жарковић 5 Супер-Б лига "Север-Центар", 12. коло

Јединство (Нови Бечеј)- Уб 26:27 (9:9) Хала СРЦ "Јединство" у Новом Бечеју. Судије: Жељко Васиљевић (Београд) и Душан Васиљевић (Пожаревац). Искључења: Јединство 8, Уб 4 минута. Седмерци: Јединство 1 (0), Уб 4 (3). УБ: Милекић, Стокић 2, Рогић 3, Ненадовић 4 (2), Петровић 4 (1), Радовановић 2, Зарин 2, Милутиновић 2, Марковић 1, Вилотијевић, Цонић, Мандић, Зељић, Жарковић 1, Павловић 6, Владисављевић Супер-Б лига "Север-Центар", 11. коло

Сивац 69- Уб 31:30 (17:15) Спортска хала у Сивцу. Судије: Обрадовић, Вучић (Зрењанин). Искључења: Сивац 10, Уб 16 минута. Седмерци: Сивац 3 (3), Уб 1 (1). УБ: Зељић, Петровић 4, Вилотијевић, Павловић 6, Милутиновић 1, Мандић, Ненадовић 3 (1), Стокић 1, Марковић 1, Владисављевић, Рогић 1, Радовановић 4, Милекић, Ранковић, Жарковић 7, Зарин 2

СУПЕР Б ЛИГА „СЕВЕР - ЦЕНТАР“ Убски рукометаши након победе у Новом Бечеју Добру енергију са старта другог дела сезоне, Убљани су пренели и на бечејски паркет, а у инфаркт-завршници Филиповићева екипа је спаковала два велика бода. После тврдог првог дела, Уб је у наставку константно водио са 2-3 гола разлике, притом пропуштао прилике да преломи меч. Наивним грешкама гости су прокоцкали предност, али је Владисављевић одбрањеним "седмерцем" на 26:26 израстао у јунака меча. Домаћи праве опструкцију игре код извођења "деветерца" Павловића, по правилима то је најстрожа казна коју Петар Петровић претвара у велико славље убских рукометаша... Уз ову тројицу (голман Владисављевић проглашен за МВП-ја), одличну епизодну ролу имао је искусни Рогић, а велики број промашених "зицера" и продатих лопти мора се оправдати чињеницом да је екипа још далеко од физичког максимума. Близу наставка одличне серије били су Убљани и на тешком гостовању у Сивцу, углавном јурили предност домаћина током целог меча, али истовремено истрпели и озбиљну судијску тортуру. Слаба је утеха да су Обрадовић и Вучић суспендовани због дељења "неправде", а последњи напад није донео велики бод за госте, јер је шут Ненадовића изблокиран. Претходно је Жарковић са 4 везана гола унео драму у меч, опструкција игре домаћих у последњем минуту није кажњена "седмерцем", па су момци Бранка Филиповића морали да се помире са првим поразом у наставку сезоне. Наредног викенда, Убљани путују у Лазаревац, меч против Колубаре играће се у суботу у вечерњим сатима. Б.Матић

Наредне утакмице РК Уб: 13.коло: Колубара (Л) - Уб (20.март) 14.коло: Уб - Мачва (Б) (27.март) 15.коло: Вождовац 2012 - Уб (3.април) 16.коло: Уб - Смедерево (17.април) 17.коло: Морава (ВП) - Уб (24.април) 18.коло: Уб - Врбас Петрол (8.мај)

1. Jugovi} 9 2. Kolubara (L) 9 3. Smederevo 10 4. Sivac 69 5 5. In|ija 6 6. Vo`dovac 5 7. Ma~va (B) 6 8. Ub 4 9. Lavovi BP 4 10. Morava (VP) 2 11. Vrbas Petrol 3 12. Jedinstvo(NB) 1

2 2 0 3 1 3 0 1 0 2 0 2

1 0 2 3 5 4 6 7 8 8 9 11

+65 +41 +32 +20 +10 +4 -2 -19 -41 -9 -42 -59

20 20 20 13 13 13 12 9 8 6 6 2


38

КОШАРКА

18.март 2021.г.

"МЛАДОСТАШИ" СЛАВИЛИ ЈОШ ЈЕДНУ ПОБЕДУ

УЖИЧАНИ ЗА КРАЈ СЕЗОНЕ Убски кошаркаши су одиграли још један одличан меч на свом паркету и победом се изједначили на табели са Осечином. Младост је одлично отворила меч вођством 10:2 и свих 40 минута држала сигурну предност, а поново је раскошни таленат демонстрирао Ђорђе Симић. Искусни Љубојевић је показао да не бира утакмице и још једном клинцима дао пример правог односа према игри и у зрелим годинама, а одсуство лакше повређеног Ђорђа Васиљевића није се превише одразило на игру Убљана. Меч је обележила и мала свечаност, искусни Ваљевац о сјајном кошаркашу, али и изузеБранислав Глушац се опростио од активног играња кошарке, тном човеку који је за кратко време а клуб се побринуо да тај догађај не прође незапажено. Реч је постао продужена рука тренера Урошевића, велика подршка клинДРМЛ "Запад", 13. коло цима на паркету и омиљен од свих који су посећивали утакмице МладоМладост 014- Осечина 75:68 сти. (20:13, 23:18, 10:18, 22:19) Добро су Убљани презнојили Хала спортова Уб. Судије: Пеулић, Петровић (Чачак). и фаворизовани Раднички, у некоМЛАДОСТ 014: С.Симић 2, Ненадовић, Божанић 2, лико наврата долазили на -5 и теЂ.Симић 17, Матић 4, Стошић 4, Милошевић 7, Леповић, рали домаћег тренера да враћа главне адуте предвођене бившим Глушац 11, Марковић, Ђ.Васиљевић, Љубојевић 24 играчем Уба Марком Јаковљевићем. Углавном голобради састав Младости максимално је задовољио тренера Урошевића и направио добру увертиру за последњи меч сезоне27. марта убски кошаркаши играће против екипе ОКК Ужице за позицију 11 на укупној табели ДРМЛ "Запад".

Захвалност Браниславу Глушцу

ДРМЛ "Запад", 14. коло

Раднички- Младост 014 101:86 (29:18, 27:26, 22:36, 23:17) Хала "Студент" у Ваљеву. Судије: Станчић (Ваљево), Средојевић (Шабац). МЛАДОСТ: С.Симић 3, Ђ.Симић 28, Милошевић 19, Ђ.Васиљевић 8, У.Васиљевић 24, Ивковић 4, Леповић, Ненадовић, Павловић, Кузмановић, Брековић, Ђурић


СПОРТ

18.март 2021.г.

39

КМФ КАРЕЛИ РАСПУЦАН У ДВА ПОСЛЕДЊА МЕЧА

ЈЕДАНАЕСТ ЛОПТИ У МРЕЖИ ЛАЈКОВЧАНА ! ФЛЕШ - КАРЕЛИ 2:5 Убљани су против "фењераша" Флеша из Ваљева оправдали епитет фаворита и све бољу форму, додуше уз не превелики утрошак енергије. Домаћин је имао само једног играча на клупи, гости су дошли без суспендованог Ћургуза, а тренер Аћимовић је на паркет послао стартну поставу- Каљевић (голман), Павић, Панић, Мијатовић, Хаџић. Мијатовић је донео рану предност након лепог продора Хаџића, свој квалитет је демонстрирао и Лукић са два поготка, а Јечменица и Хаџић су "оверили" победу од 5:2 која није долазила у питање ниједног тренутка.

уписали и Павић и Лукић који се истакао и као асистент, а листу стрелаца допунили су Јечменица, Панић, Марић из пенала и голман Мирко Ћургуз чији се излет на противничку половину завршио ефектним поготком под пречку. Запретили су гости после вођства Карелија од 7:2, везали три гола, али су Аћимовићеви пулени додали гас и забележили победу која им даје шансу да се у последња два кола боре чак и за позицију 3 (остали мечеви на домаћем паркету против Златибора и гостовање Бајиној Башти). Б.Матић

КАРЕЛИ - ЗЕНОН 11:6 Претходни дуел против Лајковчана донео је рекордну победу од 9:1, овога пута су се голеади прикључили и играчи Зенона, али јеразлика у квалитету била очигледна. Убљани су славили са 11:6, голгетерску серију отворио је Мијатовић већ у 1. минуту, а до краја меча бивши играч Јединства је постигао још два гола. По два пута су се у стрелце

Милош Панић (КМФ Карели)

КБК ‘’СОКО’’ - ОДЛИЧАН НАСТУП УБСКИХ БОРАЦА НА ПРВЕНСТВУ БЕОГРАДА

ЖЕТВА МЕДАЉА- БЛИСТАО МИЛИЋЕВИЋ ! Не мењају навике такмичари КБК "Соко" Уб, са првог такмичења у овој години понели су пун џак медаља кући, а у екипном поретку (учествовало 19 екипа и близу 200 бораца) Убљани су освојили сјајно 2. место иза Вождовца! Првенство Београда одржано је у 7. марта у сали на Кошутњаку, а Немања Милићевић је показао да је спреман дочекао прелазак у сениоре. Одрадио је две одличне борбе против такмичара из Вождовца и Сурчина, обе је добио на доминантан начин пре последњег гонга (прекиди у 2. рунди). У финалу је требао да се намери на клупског друга Ђаковића који је без борбе стигао у финале (предаја од борца Црвене звезде у полуфиналу), али се тренер Кандић држао принципа да се његови такмичари не "бију" међу собом, па је "злато" засијало на Милићевићевим грудима. Најбоља спортисткиња Уба Јована Марковић је била без премца у конкуренцији јуниорки до 52 кг, два пута је нокаутирала ривалке из Црвене звезде и Про Кика, а првак Београда постао је и Игор Павловић у категорији сениора до 60 килограма. У финалу је добио Земунца једногласном одлуком, уз једно бројање ривалу и доминацију у све три рунде. Одлични су били и Шапчани (природан спорт им је ММА) који се боре под заставом убског кик-бокс клуба- Игор

Рајка Михајловића 33

Уб

МОГУЋНОСТ БАЛАНСИРАЊА СВИХ ТЕРЕТНИХ ПНЕУМАТИКА

Игор Павловић

Немања Милићевић

Јована Марковић

Дабић је освојио "злато" међу сениорима до 91 кг, у финалу је на поене добио ривала из КБК Крсташ, а Игора Ивановића (до 75 кг) чека одложено финале на следећем такмичењу после две победе у Кошутњаку. Такмичење ће дуго памтити по првим медаљама (сребрним) млади Врељани Тијана Јевтић и Огњен Крстић (обоје 2004), а колекцију је допунио и Урош Ненадовић од кога је у финалу био бољи такмичар из Сурчина. Још једна новина- тренер Александар Кандић је повео и екипу за 1. коло Регионалне лиге пионира- Вук Мијатовић, Вељко Ђурђевић, Данило Илић и Стефан Близањац сакупљали су прва искуства у дисциплини кик-лајт. У недељу, 14. марта, борци убског кик-бокс клуба наступили су на профи-ревији у Новом Саду у организацији престижног БНЦ-ја. Кристијан Ђаковић (до 70 кг), Игор Ивановић (до 75 кг) и Марко Тауз (до 65 кг) доживели су поразе од врло квалитетних бораца, посебно висок рејтинг имао је Ђаковићев ривал Шапанац Тео Алваро Башфорд, али је наступ на оваквим такмичењима још једна потврда високог реномеа КБК "Соко". Б.МатићIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.