Page 1

Наредни број излази: 7.новембра 2019.

цена: 60 динара

Година XXVIII / БРОЈ 251 / 24.октобар 2019. / Излази сваког другог четвртка

ОДРЖАНА ТРИНАЕСТА „ЛОВАЧКА ГУЛАШИЈАДА” НА УБУ

ГУЛАШ ПОНОВО У МОДИ

FARBARA

TADING

1.maja br.27, Ub 014/411-628 ODLOŽENO PLAĆANJE !!!

GVOŽĐARA BOJE I LAKOVI IZOLACIJA I FASADE VODOVOD I KANALIZACIJA KERAMIKA I SANITARIJE

SALON NAME[TAJA

CRNA I OBOJENA METALURGIJA

Уб TAMNAVSKA BB, UB (NA SKRETANJU ZA FAZANERIJU)

069/55-45-465

014/414-390

BELA TEHNIKA

UGRADNA TEHNIKA

PRODAJA STANOVA

ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ !


2

АКТУЕЛНО

24.октобар 2019.г.

ОДЛУКОМ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

НОВА УЛАГАЊА У ДОМ ЗДРАВЉА Одобрено опремање педијатријског одељења, као и набавка новог возила за превоз пацијената на дијализу У петак, 11. септембра, одржана је седница Општинског већа, 29. по реду, где се разматрало и одлучивало о шест тачака дневног реда. На заседању је дата сагласност Дому здравља за спровођење две јавне набавке добара, у укупном износу од 6.850.000 динара. Прва се односи на набавку новог возила за превоз пацијената на дијализу, чија је процењена вредност 1.850.000 динара, а друга за опремање Дечјег одељења. Радовима на реконструкцији и доградњи Дома здравља, који су у току, одељење педијатрије биће проширено, док је за његово опремање предвиђено пет милиона динара. Према речима председника општине Уб Дарка Глишића, осим набавке нових медицинских апарата, планирано је и да цео простор буде максимално хуманизован и оплемењен. „Желимо да тај амбијент изгледа пријатно и лепо, како би се малишани што боље осећали кад дођу у Дом здравља, а да притом добију најквалитетнију и најбржу услугу. То је нешто на шта смо посебан акценат ставили и у Дечје одељење улаже се без задршке и без изговора да за то нема пара. Када га средимо и опремимо, биће као педијатријска одељења у великим градовима, можда чак и боље него код њих“, рекао је Глишић.

Радови на реконструкцији и доградњи Дома здравља Уб

На наведеној седници, одобрено је и закључење уговора за набавку грађевинског материјала, који ће се испоручити избеглим и интерно расељеним лицима са пребивалиштем на територији убске општине. Ради се о још једном у низу пројеката који локална самоуправа спроводи у циљу њиховог стамбеног збрињавања, а уговорена вредност пакета грађевинског материјала је 5.350.000 динара. Већници су дали и зелено светло Регионалном центру за управљање отпадом „Еко Тамнава“ на План пословања за 2020. годину, као и Установи за културу и спорт на прву овогодишњу измену Плана јавних набавки. Д.Недељковић

МАЧКА У ЏАКУ

м

ихољско лето ове године већ нам је донело уштеду огрева. Прогнозери поручују да ће потрајати до краја ове недеље, а да ни следеће неће бити већих захлађења. Баш у стилу народног српског назива за лето кад ‘’му време није’’ - Бабино лето. Ипак, промене температуре током ноћи не пријају старијим генерацијама, па, има пуно жалби на реуму, укоченост зглобова, болове у кичми... Е, сад! У последње време преплављени смо рекламама разних мелема који ‘’гарантовано’’ отклањају све болове. Најбројније су понуде да вам пошаљу поузећем, а износ, који би требало да платите курирској служби, приликом преузимања, је, кажу, акцијска цена, плус трошкови. Понајвише тога је на Фејсбуку. Опседају вас неки ликови који вам нуде све и свашта, али пошто је у току сезона Бабиног лета, понајвише у понуди има разних чудотворних масти, гелова и мелема. И сви поручују да се њихов производ заснива, искључиво, на природним састојцима. Разни ‘’доктори’’ објашњавају како све то функционише, одговарају на питања, нуде гаранције и новац у случају да не будете задовољни (?). Али, још се није појавио неко ко је добио паре кад их је, једном, исплатио куриру, који се, професионално присним гласом јави на контакт телефон, који сте обавезни да дате приликом наручивања и... Ви добијете ‘’мачку у џаку’’, а он оде даље да испоручује другима њихове наруџбине. Не треба бити претерано строг према дистрибутерима тих прозвода чији се квалитет, у рекламном тексту, диже до звезда. Има и оних који вам пошаљу оно што су описали и шта сте наручили. Ипак, многи су преварени. Углавном, примедбе се своде на то да квалитет нарученог није ни близу оног из понуде. На пример, преварант који нуди наочаре код којих се диоптрија подешава, заиста шаље наочаре, али то ни не личи на оне из рекламе. Када покушате да рекламирате, одговоре вам да то нисте наручили код њих него ‘’код оних других’’. Разне креме, такође, имају променљиви квалитет. зато је најбоље купити у апотеци. Али нама, некако, тешко пада да одемо код лекара или физиотерапеута, затражимо савет и, са препорученим препаратом, набављеним и апотекарској установи, покушамо да помогнемо себи. Ближа нам је линија мањег отпора - да нам курир донесе пред врата, па, макар, то била и - мачка у џаку. А какво везе има Михољско лето са том мачком. Искрено, нисам баш сигуран, али осећам да ту нешто није, баш, на свом месту. Нема кише данима. Ноћу је много хладно, дању - топло. Знам, климатске промене чине своје. Неће се, скоро, вратити она некадашња Бабина лета. Ипак, као да неко, из неког центра управља... Теорија завере? Можда и нисам у праву... А у леђима - све више сева. Мораћу да наручим, па, макар била и мачка у џаку.


АКТУЕЛНО

24.октобар 2019.г.

3

ГРАЂЕВИНСКА СЕЗОНА У ПУНОМ ЈЕКУ

УБ - ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ Паралелно се изводе радови на неколико капиталних пројеката који ће, када буду завршени (током наредне године), у потпуности променити већ модернизован изглед града, који се мења из године у годину и из месеца у месец... Уб је, ове јесени, „окупиран” грађевинским машинама које можете видети свуда по граду. Најинтензивнији радови врше се на некадашњем Вашаришту, где је у току изградња неколико капиталних пројеката који ће, овом делу града, донети нови живот. Кажу, ових дана, да је убско вашариште тренутно највеће градилиште у Србији, после „Београда на води”. Имајући у виду све завршене инвестиционе пројекте на овом простору у последње три године (зграда општине Уб, Полицијска станица Уб, зграда јавних служби, парк Раће Петровића, нови убски хотел, дечије игралиште, паркинзи и две нове простране улице) и оне чија реализација је у току (два нова модерна парка, изградња зелене пијаце, доградња основне школе, изградња затвореног базена и изградња две велике стамбене зграде приватног инвеститора), ове тврдње нису далеко од истине. До пре само неколико година на овом простору се продавала стока, а поред сточне ваге, оронуле зграде ветеринарске станице и два темеља чувених „зграда солидарности” у којима су комшије „гајиле рибу”, доминирало је запуштено земљиште које је највише личило на мочвару. Данас је то најмодернији и најлепши део града, који се обалом реке наслања на још један велелепни објекат Спортско-рекреативни центар „Школарац” са новим теренима и садржајима које немају ни много већи градови од Уба.

Изградња затвореног базена и нове Зелене пијаце на Убу

Нови парк у улици Немање Матића и СРЦ „Школарац” са друге стране реке Уб Тешко је побројати све значајне инвестиције које је Уб имао у последњих неколико година. На њих смо се сви већ, некако, навикли. Међутим, евидентно је да многи људи, који дуго нису долазили на Уб, не могу да га препознају, што због приватних инвестиција и стамбених зграда, што због непрестаног улагања општине и државе. Можда ће некоме ови хвалоспеви звучати претерано и у маниру појединих медија који се утркују да прикажу успехе актуелних власти. Ипак, чињенице су чињенице, а ко не верује нека се прошета до Вашаришта, Школарца, зелене пијаце, вртића, Дома здравља, основне школе, градског трга, Oпштинског брда... Милован Миловановић

ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА ЗИМНИЦЕ У ОШ „МИЛАН МУЊАС”

ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ Пета по реду продајна изложба зимнице „Чувари традиције“, коју организују ученици и учитељи издвојених одељења ОШ „Милан Муњас“, заказана је за понедељак 4.новембар, од 10,30 до 13 часова. Препознатљива и увек добро посећена манифестација одржаће се у фискултурној сали матичне школе на Убу. Варош са два слова из укрштених речи, већ одавно није варош, јер како варош може да буде место које има највећу основну школу у Колубарско-мачванском округу, односно вртић који својим капацитетом може да прихвати децу и из околних општина? Како варош може да буде место у којем се налази „најлепши мали стадион на свету”, СРЦ „Школарац”, модеран административни центар, неколико савремених дечијих игралишта, али и спортска хала способна да организује највеће спортске догађаје у земљи? Како варош може да буде место које има Дарка Глишића, који свакодневно помера границе могућег, али и Немању Матића, који није заборавио свој завичај и своје одрастање? Већ напротив, непрестано помаже суграђанима и улагаже у спортску инфраструктуру.

Њен основни циљ је подстицање предузетништва међу децом, као и очување традиције, јер свако издвојено одељење се труди да у што бољем светлу представи своје село и производе свога краја. Сви заинтересовани купци, моћи ће тога дана да, по врло приступачним ценама, пазаре разне ђаконије, попут џемова, домаћих сокова, ајвара, слатка и остале зимнице коју су припремале мајке и баке малих предузетника. Прикупљена средства, као и сваке године, издвојена одељења искористиће за куповину најпотребнијих средстава која ће унапредити наставу у њиховим школама.


4

ГУЛАШИЈАДА

24.октобар 2019.г.

ОДРЖАНА ТРИНАЕСТА „ЛОВАЧКА ГУЛАШИЈАДА” НА УБУ

ГУЛАШ ПОНОВО У МОДИ - Овогодишњи победник Ловачке гулашијаде на Убу је екипа „Печењара код Јове” из Бранковине. - Друго и треће место, према оцени стручног жирија, који су чинили професионални кувари Миломир Симић и Милош Чолић, припало је екипама „Подгорка” и „Котлић фром Комирић” из општине Осечина. Ловачка гулашијада, која је по тринеасти пут одржана у главној улици на Убу, окупила је, у недељу 13.октобра, највећи број учесника до сада. Од 40 пријављених екипа учешће је, на крају, узело 36, а поред многобројних Убљана, овој традиционалној манифестацији присустовао је и велики број гостију из околних општина. Организаторима је на руку ишло лепо време, а амбијент су додатно угрејале популарна музика са штандова, као и две групе трубача. Поред већ устаљеног припремања ловачког гулаша, такмичари су се потрудили да своје дружење зачине додатним ђаконијама, попут пасуља у земљаном лонцу, роштиља, пилећих крилаца на тањирачи... Уз то, добро расположење употпунило је точено „Ваљевско пиво” на штанду ЗЗ „Трлић”, али и „Убско пиво” на штанду екипе „Техномаркет Нина”, које је бесплатно дељено грађанству. Генерални покровитељ манифестације ЗЗ „Трлић”, за ову прилику, обезбедила је велике количине гулаша за све посетиоце. За разлику од претходних година, овога пута није било временског ограничења, па су поједине екипе остале да се веселе до касних поподневних сати.

Најмасовнија гулашијада до сада

Стручни жири чинили су професори куварства Миломир Симић и Милош Чолић

Најуспешнији такмичари 13.Ловачке гулашијаде У такмичарском делу манифестације, по први пут, гулаше је оцењивао професионални жири, који су чинили професори куварства Миломир Симић и Милош Чолић. Након давања стручних оцена сваком од изложених узорака, они су се потрудили да појединим капитенима екипа објасне шта њиховим специјалитетима фали и које су то услови које треба да испуне како би добили што бољи и укуснији гулаш. Овогодишњи победник Ловачке гулашијаде на Убу је екипа „Печењара код Јове” из Бранковине са капитеном Јованом Павловићем, коме је ово већ 14. трофеј са разних такмичења на којима је учествовао у Србији, Македонији и Босни.

- Кључ успеха је у знању, смирености и љубави према кулинарству. Не сме постојати тензија, гулашу се треба посветити и мислим да на крају одлучују нијансе. Дивљач смо добили од организатора, али сам ја купио још додатног меса у месари Леонтијевић. Волим љуто, па сам прилично заљутио гулаш и, као што видите, људи су препознали квалитет. Захваљујем се на гостопримству и позиву домаћинима и унапред обећавам да ћу и идуће године доћи на ово такмичење- каже победник овогодишње гулашијаде, који у Бранковини последње две године организује сличну манифестацију. Друго и треће место, према оцени стручног жирија, припало је екипама „Подгорка” и „Котлић фром Комирић” са територије општине Осечина. Признање за најлешпи штанд уручено је екипи Етно кућа „Дражић” из Паљува, док је пехар за најмлађег учесника додељен Урошу Тимотићу из Тулара, као члану екипе „Момци са села”. Милован Миловановић


ГУЛАШИЈАДА

24.октобар 2019.г.

5

ЗЗ „Трлић” Весели Убљани

Совљачани предвођени Радетом Ђурићем

Леске и другари

Четници

Совљачка дружина Пензионери

Тамнавски ловци у акцији

Памбуковчани


6

24.октобар 2019.г.

АКТУЕЛНО

У ОКВИРУ ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ ОДРЖАН

МАСКЕНБАЛ НА ШКОЛАРЦУ Маскенбал, као највеселији и најкреативнији догађај најмлађих Убљана који похађају убски вртић, одржан је у оквиру Дечије недеље, у среду 9. октобра. На СРЦ „Школарац“, уз присуство многобројних родитеља, који су поносно ишли у колони од Предшколске установе „Уб“ до реновираног рукометног терена, приказано је око 400 разноврсних креација.

Маштовите креације убских малишана Маштовити костими, ручно осмишљени и сашивени, или купљени специјално за ту намену, привукли су велики број посетилаца, па је на терену, у моменту представљања свих група, било присутно око 1.000 особа. Васпитачи су предводили колоне свих група које су учествовале (осим најмлађих), а дечаци и девојчице за сат трајања најрадосније манифестације, постали су све оно о чему су маштали: чаробњаци, виле, полицајци и војници, каубоји, пчелари, грађевинари, гусари, балерине и пчелице. Било је ту и Спајдермена, Мики Мауса, Пикачуа, разних кловнова и вештица, али и предмета као што су шпорет, авион, лифт...

Уз пуно осмеха, што деце, што њихових родитеља који су их фотографисали и снимали, сунчан дан, био је још осунчанији и ведрији. Аниматор Марија Близањац, увесељавала је својим кореографијама маскембал, док је музичку подршку давао Марко Кумбарић - ДЈ „Кумба“. Д.Капларевић

Васпитачице као каубојке и индијанке

Супер хероји и цртани јунаци у акцији

Грађевинар

„Смајли” група


ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

24.октобар 2019.г.

7

ЗАВРШЕНА ДЕЧЈА НЕДЕЉА

ИГРЕ И ДРУЖЕЊА НА ПРЕТЕК С обзиром на то да је једно од најважнијих права деце право на игру и забаву, највише догађаја у Предшколској установи организовано је у том духу Захваљујући низу привлачних и разноврсних садржаја, обележавање овогодишње Дечје недеље протекло је у великом задовољству најмлађих становника убске општине, а под слоганом „Да право свако – дете ужива лако“. С обзиром на то да је једно од најважнијих права деце право на игру и забаву, највише догађаја организовано је у том духу. Посебно је тако било у Предшколској установи, где су осим у сопственим активностима, малишани уживали и у програмима овдашњих институција културе, које су дале велики допринос да дани посвећени деци буду лепи и успешни. Установа за културу и спорт обезбедила је три програма: пројекције руских цртаних и дечјих играних филмова, изванредну позоришну представу „Херкулес“, али и вредне књиге као дарове у оквиру ликовног конкурса Установе „Срце у позоришту“. На задату тему пристигло је више од 30 групних и појединачних радова, који су били изложени у холу новог Вртића. Последњег дана манифестације, стручни жири одабрао је најбоље и доделио три равноправне награде: деци старије васпитне групе са васпитачицама Славицом Станков и Ружицом Лазаревић, као и предшколским групама чије су васпитачице Сања

Песник Недељко Попадић у убском Вртићу

Јаковљевић и Ана Савић, односно Зорица Тадић и Ивана Зељић. Одмах након изложбе и уручења награда, одржана је модна ревија, где су мали манекени, обучени као за матуру, како је једна девојчица приметила, самоуверено и поносно прошетали спортском салом као правом пистом, праћени аплаузима својих другара и васпитача. Лепо изненађење приредила им је и Градска библиотека „Божидар Кнежевић“, која је уприличила гостовање Недељка Попадића у Вртићу, једног од најпопуларнијих песника за децу, чији су не само стихови, већ и шале, непосредан и занимљив разговор одушевили малишане. А да је то осећање било узајамно, посведочио је и поета, који је изразио задовољство што је „у једном од најлепших обданишта у Србији“ наступио пред великим бројем деце, која су му вечита инспирација. Иначе, Градска библиотека традиционално се укључује у обележавање празника најмлађих. Ове године, током целе Дечје недеље, у оквиру програма „Од читања се расте“ – стручно вођење кроз библиотеку, угостила је бројне предшколце и основце, које су запослени увели у чаробан свет књига и објаснили им какви се послови обављају у тој институцији, шта све нуди својим члановима и на који начин се користе библиотечке услуге. Поред тога, библиотека је организовала и једнодневну акцију бесплатног учлањења до краја године за све младе до 15 година. Што се тиче образовних установа, и у свим тамнавским основним школама су у част ове манифестације оргнизовани занимљиви и едукативни садржаји за Добитници награда на ликовном конкурсу „Срце у позоришту” ученике. Д.Недељковић

УРУЧЕНА ПОМОЋ УЧЕНИЦИМА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

ВЕЛИКО СРЦЕ УБСКИХ ПЕНЗИОНЕРА Донација се састоји од школског прибора, слаткиша и гардеробе Представнице хуманитарне секције „Велико срце“ при убском Удружењу пензионера обишле су прошле недеље Издвојено одељење ОШ „Милан Муњас“ за образовање ученика са сметњама у развоју и уручиле школски прибор, слаткише и гардеробу. -Донација је обезбеђена према исказаним потребама, а у складу са могућностима пензионера, рекла је Стана Бранковић из ове секције. -Председник Удружења пензионера Драгослав Јовановић купио је разне свеске и папире, темпер боје, лепак, селетејп траке, нешто школског прибора набавили су Слободан Матовић и Јулијана Веселиновић, док је нашa најстаријa пензионеркa Винкa Точиловац купила све слаткише које смо донели. Остали су скупили гардеробу, Убске пензионерке у посети која је, иако половна, у одличном стању. Ми све ствари код деци са сметњама у развоју својих кућа оперемо, испегламо и онда је поклањамо најугроженијима. Имамо мале пензије, али велико срце. Ако можемо, помогнемо онолико колико смо у могућности активни. Сви пензионери су укључени у рад наше секције“, и где је најпотребније. Скупљамо и продајемо чепове, истакла је Стана Бранковић, која је заједно са Јагодом Јевтић организујемо разне хуманитарне акције и веома смо донела поклоне деци са сметњама у развоју.


8

ИНФРАСТРУКТУРА

24.октобар 2019.г.

УРЕЂЕЊЕ ЛОКАЛНИХ САОБРАЋАЈНИЦА У ПУНОМ ЈЕКУ

НОВИ АСФАЛТ ЗА ТРИ СЕЛА - Асфалтиране деонице у Калиновцу, Туларима и Новацима. - За наредну годину најављен наставак радова у Туларима, на путном правцу којим ћемо, преко Баталага, најбрже стизати у Коцељеву. У оквиру програма уређења локалне путне мреже, који се финансира средствима ЈП „Путеви Србије”, током прошле недеље нове метре асфалта добила су три села. У Калиновцу је, по одлуци тамошње месне заједнице, урађено око 550 метара асфалтне подлоге и то у три крака. У питању су путни правац у Милићевића крају у дужини од 150 метара, али и још две деонице од по 200 метара које воде ка сеоском гробљу и Старом Врелу. - Можда су то, наизглед, кратке деонице, али су за нас веома значајне јер мењају живот мештана тих делова нашег села на боље. Већина путева у Калиновцу до недавно је била готово непроходна, препуна рупа, што је изискивало велике количине камена и значајна улагања. Асфалтом проблеме решавамо дугорочно, инфраструктура у селу је доведена у пристојно стање и корак по корак смањујемо километре макадамских путева у нашем селу. Подсећања ради, почетком овог месеца. добили смо још 700 метара у засоеку Сређ који нас повезује са Бањанима- истиче Александар Јовановић, председник Савета МЗ Калиновац.

померамо границу што се тиче путне инфраструктуре у овом селу. Када погледате скретање од Калиновца, па све до центра Тулара, које је било незамисливо да икада буде стављено под асфалт, ми смо дошли до тога да је остала још само једна деоница. Њу ћемо урадити на пролеће наредне године и тиме заокружити читав овај правац дужине близу шест километаранагласио је Глишић. - Тулари су у претхо-дном времену имали можда добру позицију да нешто ураде али се то до сада није десило и за њих је асфалт био мисаона именица. Као што видите, ово је четврти или пети пут, само у овој години, који радимо у том селу, укључујући и онај централни који иде од Кожуара. Трудићемо се и даље да њихову путну мрежу доведемо у стање какво је у неким нашим селима, где се радило редовније и више. Мештанин Тулара Иван Тимотић наглашава да је овај пут од непроцењивој значаја за децу која свакодневно путују у школу. - Нама је сваки метар асфалта од непроцењивог значаја, јер до сада нисмо честито имали ни камени пут, а камоли асфалт. Драго нам је да се неко сетио нас и урадио нам пут. Памтим своје школовање када сам једва у чизмама пролазио овим путем у школу, толико је лош пут био, све до дана данашњег. Ипак, сада је коначно стигао асфалт, а то нам улива наду да долазе бољи дани за наше село. Очекујемо да наредне године овај пут спојимо са Кожуаром, што нам отвара могућност за организовање аутобуса за превоз деце до школе, да их више не возимо приватним аутима, јер нам ствара додатни трошакистиче Тимотић.

НОВАЦИ

Повољне временске прилике послужиле су извођаче из ПЗП-а Ваљево, који су током прошле недеље асфалтирали и два путна правца у Новацима, један према Станимировићима и други према Младеновићима, укупне дужине 600 метара. Асфалтирање у Калиновцу - За наше село ова два путна правца значе пуно, јер се они при крају спајају и омогућавају нам алтернативну везу са Туларима. Искрено се надам да ћемо, већ идуће године, у договору са представницима МЗ Тулари, успети да продужимо Наставак радова бележимо и у Туларима, где је под ове путне правце, чиме бисмо омогућили још бољи приступ и асфалт стављено још 500 метара, чиме је заокружена богата циркулацију становништва у ова два села- каже Мико грађевинска сезона у овој месној заједници. У питању је пут Урошевић, председник Савета МЗ Новаци. - У овом крају живи који пролази кроз центар села, спаја Калиновац са Туларима, пролази поред сеоског гробља и јавне чесме. Ипак, оно што је најважније, ова деоница повезује општине Уб и Коцељеву. - Овај пут, даље, води према цркви и спаја нас са Баталагама. На нашој територији остаје нам да се споји још једна деоница од 1,2 километра поред гробља и један део од 900 метара у Баталагама, што би, уједно, био најкраћи пут од Коцељеве према Убу. Имамо договор са председником општине да на пролеће и то завршимо - истиче Драган Миросављевић, председник Савета МЗ Тулари.

ТУЛАРИ

Новаци: Малишани се највише радују новом асфалту доста деце, имамо 17 ученика који пут користе за одлазак у школу. Пољопривредницима је, такође, од великог значаја јер ће се лакше кретати својом механизацијом до њива. У Новацима има још путева који су у лошем стању, знам да не можемо све и одмах асфалтирати, али се надам да ћемо их у сарадњи са општином бар пресути каменом. Александар Јовановић Џајић, заменик председника општине Уб, приликом обиласка радова у Новацима, још Глишић у разговору са мештанима Тулара једном је подсетио да месне заједнице саме одређују приоритете, односно путеве који треба да се раде, а да је Радове у овом селу обишао је и први човек Уба Дарко општина ту да их испоштује. - Имамо још неколико села у која уопште нисмо стигли да Глишић: - Ове године смо доста тога урадили у Туларима. Овај уђемо и радимо, па ћемо ове лепе дане искористити да и њима пут је можда и најбољи показатељ да, из године у годину, изађемо у сусрет- нагласио је Јовановић Џајић. М.М.М.


ОПШТИНА УБ

24.октобар 2019.г.

9

КОП „РАДЉЕВО” ПОЧИЊЕ СА РАДОМ

ОТВАРАЊЕ НАРЕДНЕ НЕДЕЉЕ - Коп Радљево, са испитаним и сигурним залихама од 350 милиона кубика угља, спреман за отварање. - Радови на покретању наставка изградње ТЕ „Колубара Б” у Каленићу почињу наредне године, најављује Милорад Грчић, в.д. директора „Електропривреде Србије”. Нови коп „Радљево” званично ће бити пуштен у рад наредне недеље, најавио је Милорад Грчић, в. д. директора "Електропривреде Србије", на трећој стручној конференцији "Инвестиције и заштита животне средине", која је одржана у Рударском басену "Колубара". Како је, том приликом нагласио, коп Радљево, као и постојећи коп Поље Е, гарантују будућност и одрживост "Колубаре", а самим тим и будућност ЕПС-а, уз унапређење сваког производног система у циљу заштите животне средине. - Коп Радљево, са испитаним и сигурним залихама од око 350 милиона кубика угља, спреман је за отварање. На Пољу Е већ је почело ископавање, и у тај коп ће бити уложено око милијарду евра у наредних неколико година рекао је први човек ЕПС-а. - "Колубара" годишње обезбеди око 30 милиона тона угља, а да би се одржала та производња, нису довољне само бројке које показују тону произведеног угља, него је неопходно бринути и о заштити животне средине. Треба унапредити сваки производни систем у складу са најмодернијим рудницима у Западној Европи. Грчић очекује да ће радови на покретању наставка изградње ТЕ „Колубара Б" у Каленићу почети 2020. године, док је за ТЕ у Великим Црљенима рекао да се мора „скинути" са мреже, али да се тај стари објекат у Великим Црљенима неће уклањати док се не изгради нови у Каленићу. Директор за производњу угља РБ “Колубара” Милан Мишковић каже да ово предузеће производи 70 одсто комплетног угља у Србији и да велику пажњу посевећује заштити животне средине.

Детаљ са стручне конференције "Инвестиције и заштита животне средине" - Милион тона угља значи 40 милиона евра претворено у струју. По томе се види колики је значај Колубаре за Србијурекао је Мишковић и додао да “Колубара” има за сада четити површинска копа – Поље Б/Ц, Поље Д, Тамнава – Западно поље и Поље Г, а да су тренутно два највећа инвестициона пројекта у Колубари површински коп Поље Е, чија је вредност 970 милиона евра, и коп Радљево, пројекат вредан 418 милиона евра. Укупна улагања у геолошка истраживања за Поље Е износе 13,5 милиона, а за коп Радљево 15 милиона евра, а оба велика пројекта укључују и студије о утицају на животну средину, чије су дефинисане мере обавезујуће.

МЕЂУ ПРВИМА У СРБИЈИ

УБ У БОРБИ ПРОТИВ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА На изради Локалног плана прилагођавања на измењене климатске услове, поред општинске Радне групе, ангажовани и чланови националног експертског тима Уз техничку подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), општина Уб започела је израду Локалног плана прилагођавања на измењене климатске услове, који ће бити један од првих у Србији. На његовом креирању ангажована је новоформирана Радна група, којој помоћ пружају чланови националног експертског тима. Први заједнички састанак поводом израде плана имали су 16. октобра у сали СО, где је одржна и обука чланова Радне групе, чији је координатор Саша Спасић, члан Општинског већа и заменик начелника Штаба за ванредне ситуације. Према његовим речима, општина Уб има сва неопходна стратегијска документа и све просторне планове са јасно дефинисаним будућим активностима, а План адаптације само је надоградња ових документа. - У наредним годинама очекује се да ће доћи до климатских промена, односно до измењених услова живота на територији општине Уб. Пре свега, ширење копова изазваће додатно спуштање нивоа подземних вода, тако да ће још више сеоских бунара пресушити. С друге стране, план управљања комуналним отпадом предвиђа да ће за две до пет година у пуном капацитету почети да ради депонија у Каленићу. Треба узети у обзир и климатске промене које су већ видљиве у Србији, као што су веће просечне температуре, чешће суше и олује са јаким кишама, топлодни удари,...

МАЛИ ОГЛАСИ

НА ПРОДАЈУ НЕДОВРШЕНА СПРАТНА КУЋА у Стубленици са 8,64 ара плаца. Поред асфалтног пута Уб - Радљево, сопствени бунар, струја, укњижено, својина. За кратко време биће завршена легализлизација. Цена 20.000 евра. Информације на телефон: 063/267-281

Чланови радне групе Климатске промене биће велике и све више представљају ризик, због чега је важно предвидети њихов утицај у будућности, како бисмо изабрали ефикасне мере, као адекватан одговор на те и тако измењене климатске услове на локалном нивоу. Ми, као општина, већ се прилагођавамо тим променама, али сада ћемо то учинити на један систематичнији начин, изјавио је Саша Спасић. Веома је битно да Локални план прилагођавања постоји, јер он пружа могућност за повлачење финансијских средстава, углавном из међународних фондова, нагласила је експерт за климатске промене Данијела Божанић. - Колико год адаптација на измењене климатске услове звучало као нешто ново и непознато, морам да кажем да заправо подразумева све оно што је свима више-мање познато. То је прича о заштити од поплава, о наводњавању, заштити здравља од нових болести, о успостављању система за смањење шуских пожара. Разлика је у томе што је потребно укључити оно што се зове очекиване промене климе у планове изградње и друге активности и ускладити их са ефектима временских прилика у будућности, рекла је Божанић уз појашњење да, на пример, бедеме треба правити у односу на потенцијални ризик у будућности, а не на основу досадашњег искуства у последњих сто година, јер ће то бити промашена инвестиција у сваком погледу. Д.Недељковић


10

ИНФРАСТРУКТУРА

24.октобар 2019.г.

НАСТАВЉЕНИ ЕЛЕКТРОМОНТАЖНИ РАДОВИ

БОЉА СТРУЈА У ТРИ СЕЛА У циљу квалитетнијег и сигурнијег снабдевања струјом мештана Такова, Стубленице и Црвене Јабуке, у ова три тамнавска села реконструисано је око шест километара нисконапонске мреже, а дотрајали дрвени стубови замењени су са 115 бетонских. Целокупна вредност радова, чији је инвеститор „Електросрбија” Краљево, у овим месним заједницама износила је 11,2 милиона динара.

СТУБЛЕНИЦА

ТАКОВО Реконструкцијом нисконапонске мреже у Такову, дуж регионалног пута који води ка Бањанима, у вредности од 3,5 милиона динара, решен је дугогодишњи проблем двадесетак домаћинстава која се налазе на овом потезу. Тридесет бетонских стубова, такозваних „специјалки”, постављено је на место дотрајалих дрвених бандера, које су биле у јако лошем стању. Према речима Божидара Максимовића, чија се фирма „Агро-Макс” налази у близини, дрвене стубове, који су потпуно отрулили, су држале жице и сваког часа је претила хаварија. - Сва срећа да су људи дошли на време и заменили бандере бетонским стубовима. Сама електро-мрежа је јако квалитетно одрађена, нисмо имали неких већих проблема са снабдевањем струјом јер је у непосредној близини трафо станица, али је било неопходно поставити нове бандере. Сада смо коначно и то решили, а једини проблем нам представља расвета коју смо спремни сопственим средствима да финансирамо, само да добијемо одобрење општине- истиче Максимовић.

Квалитетније снабдевање електричном енергијом имаће и домаћинства која се налазе на потезу од „Липњака” до „Ракића прелаза” у Стубленици, где је постављено 40 нових бетонских бандера. Приликом обиласка радова у овом селу, чија је вредност износила близу 3,5 милиона динара, председник општине Уб Дарко Глишић истакао је да у Стубленици има још дрвених бандера и посла којег треба урадити. - Стубленица је специфична по томе што један део мреже припада Електродистрибуцији Лазаревац, као што је то случај у Радљеву и Каленићу, па ћемо са њима пробати да се договоримо и решимо тај мањи део по сличном принципу као што то радимо са Електродистрибуцијом Ваљево- нагласио је први човек општине Уб.

Стубленица

ЦРВЕНА ЈАБУКА Таково Председник Савета МЗ Таково Александар Радовановић Беча каже да у Такову има још дрвених бандера, али да је у разговору са представницима Електродистрибуције сазнао да ће до краја године и то бити замењено. У изјави за локалне медије изнео је и једну своју личну констатацију. - Ако је некада Свилајнац имао Биџу, Јагодина имала Палму, зашто Уб не би имао Дарка Глишића који чини све да наша општина буде међу најразвијенијим у Србији. Захваљујући њему Таково тежи да буде најмодерније село у околини, а ја се надам да ће ускоро и бити- поручио је дугогодишњи председник месне заједнице, чији мештани често самосталним акцијама и улагањима уређују село.

Протекле недеље, и у Црвеној Јабуци завршена је санација дела електро мреже, која се налазила на попису овогодишњих инвестиција у том селу. Реконструкција је извршена у засеоку Ђурића крај, где је 45 дотрајалих, дрвених бандера, замењено бетонским, док је уместо старе жице постављен самоносиви кабловски сноп у дужини од 2,6 километара. Вредност радова износи око 4,7 милиона динара, а ремонтом нисконапонске мреже на овој деоници решен је дугогодишњи проблем честих нестанака струје у засеоку који се протеже од путног правца Уб-Београд.

Црвена Јабука Приликом обиласка радова, председник убске општине Дарко Глишић рекао је да ће мрежа сада бити ефкаснија, па ће мештани Ђурића краја имати сигурније и квалитетније напајање електричном енергијом. -Послови на реконструкцији електро мреже у Црвеној Јабуци трајали су неколико дана и коштали су нешто више у односу на радове које смо претходно извели у Такову и Стубленици, јер су били обимнији. Настављамо даље и докле год нам временске прилике буду допуштале, организоваћемо овакве акције, како бисмо урадили све оно што су Месне заједнице доставиле у својим плановима за текућу годинуказао је Глишић уз напомену да ће радови на санацији електромреже трајати све док се не реше проблеми са струјом у свим тамнавским селима.


НАШЕ ТЕМЕ

24.октобар 2019.г.

У ТОКУ ЧЕТВРТИ ИПАРД КОНКУРС

ПРЕКО СУБВЕНЦИЈЕ ДО НОВОГ ТРАКТОРА - Висина подстицаја износи од 60 до 70 одсто прихватљивих трошкова инвестиције. - Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа, осталих усева (одређене врсте житарица и индустријског биља), грожђа и јаја. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања расписала је Четврти Јавни позив за подношење захтева за одобравање пројекта за ИПАРД подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава и набавку новог трактора. Рок за подношење захтева је од 24. септембра до 25. новембра 2019. године. Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа, осталих усева (одређене врсте житарица и индустријског биља), грожђа и јаја. Прихватљиве инвестиције и трошкови су набавка новог трактора, са стандардним деловима, уређајима и опремом за извођење пољопривредних радова, укључујући припадајућу тракторску кабину, као и општи трошкови. Снага трактора чија се набавка субвенционише из ИПАРД средстава зависи од сектора улагања и обима производње. На пример, ако се неко бави воћарством и има од 2 до 10 хектара пријављених површина под засадом, моћи ће да набави трактор снаге до 60 кW. Јачи трактор, до 80 кW, моћи ће да набави ако има веће површине, између 10 и 50 ха. Трактор може бити врсте Т1 до Т5 или С1 до С5 у смислу посебног прописа који уређује

поделу моторних и прикључних возила и техничке услове за возила у саобраћају на путевима и треба да испуњава услове у области заштите животне средине уређене прописима Европске уније у овој области, а са којима су усклађени прописи Републике Србије. По овом Јавном позиву опредељују су средства у износу од 1.210.632.721,00 динара, а висина подстицаја износи од 60 одсто до 70 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник и да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју. Детаљан текст Јавног позива можете преузети на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде http:// www.minpolj.gov.rs, као и интернет страници Управе за аграрна плаћања http://uap.go.rs/javni-pozivi-ipard/ Информације у вези расписаног Јавног позива могу се добити и путем телефона, позивањем Инфо-центра Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде 011/2607960; 2607961, као и контакт центра Управе за аграрна плаћања 011/3020100; 3020101, 31 07 013 сваког радног дана од 7:30 до 15:30 часова.

ОДРЖАНА 34. СМОТРА ВЕТЕРАНА У ЗНАК СЕЋАЊА НА ЛЕГЕНДАРНОГ МИРОСЛАВА СЕЛАКОВИЋА- ФАЉУ

ПЕХАР ОСТАО НА УБУ После једногодишње паузе, Фаљин пехар се вратио на стадион "Драган Џајић". Шездесет минута скоро такмичарског фудбала у финалу није донело голове, па су ветерани Јединства и Мике Мудрића приступили извођењу пенала. Тек на крају седме серије виђен је први промашајМатејић је погодио стативу гола Убљана, па се пехар нашао у рукама Томислава Митровића, капитена Јединства у финалном мечу. Убски ветерани су у полуфиналу били убедљиви против новог учесника турнира лајковачког Железничара6:2, на "вештаку" Школарца четири

гола постигао је Мирко Теодосић, а два Војимир Синђић. Подједнако убедљиви били су и Крагујевчани против Панчеваца, Жељко Бузић је голгетерским рафалом заслужио епитет најбољег стрелца, док је најбољи играч 34. Фаљиног Меморијала био Војимир Синђић. Сви учесници турнира добро су се забавили у "трећем полувремену" у ресторану "Беча" у Гуњевцу, па jе, тако, и овог октобра сачуваnа успомена на легендарног председника општине Уб, најзаслужнијег што је под Шепковцем никао један од најлепших стадиона у Србији...

11

ПИЈАЧНИ БАРОМЕТАР - УБ јед.мере

цене

кг кг кг кг кг кг ком ком кг кг веза кг кг кг ком кг веза ком кг кг ком кг кг кг кг кг кг кг кг кг кг кг кг кг

70 - 100 60 100 - 150 50 - 60 400 50 - 60 20 70 50 30 - 50 40 - 50 80 50 - 60 50 - 100 15 - 20 50 20 - 25 100 400 240 10, 14, 20 100 - 120 70 150 35 - 80 80 - 100 120 - 130 130 1.000 130 100 300 - 350 50 100

- Парадајиз - Краставци - Краст. за туршију - Црни лук - Бели лук - Шаргарепа - Першун - Целер - Цвекла - Купус - Зеље - Плави парадајз - Тиквице - Паприка - Љуте папричице - Кромпир - Блитва - Празилук - Рен - Печурке - Јаја - Карфиол - Ротква - Боранија - Јабуке домаће - Крушке - Поморанџе - Банане - Ораси очишћени - Мандарине - Грожђе - Малине (зимске) - Дуње - Шипуре

Приредила: Љ.Симановић, 18.октобра 2019.

Услужно бушење и чишћење бунара 014/463-213 064/160-71-60 Мија Ранковић, Брезовица

Финалисти „Фаљиног меморијала”: Ветерани убског Јединства и крагујевачке екипе Мика Мудрић


12

24.октобар 2019.г.

НАШИ АУТОРИ

Пише: Радован Пулетић

РОБИ „Panta rei“ рече Хераклит, и у праву је човек. Данас, на пример, можеш бити заједно и ако си одвојен километрима, а ћошкови су тврђи и армиранији од оних који су се крунили од нашег наслањања. Ништа није као што је било некада када сам био оно што нисам сада. Тако и ја мало филозофирам док промичем преко излога модних трендова које одавно не разумем. Понекад ме ухвати паника од помисли да након генерацијског „стратешког повлачења“, а почело је, о нашем постојању неће бити ни једног доказа, као што га нема о неким врстама диносауруса. Ово време и ово место све више припада другима, онима који се срећу, који разговарају и који не умиру тако лако, и тако често. Ако кажем да мој телефон ретко звони и да уживам у томе, треба ли још нешто рећи? Треба! Јуче, 16.10.2019., нешто после 15 часова, севнуо је дисплеј мог улупаног Самсунга. Звучно, то није била ни порука, ни позив – него нешто треће (значи покварио се). Погледам и не верујем! Роберт Прегл, школски из друге клупе другог разреда средње школе!!! Каже – Седим у „Српском чардаку“, дођи на кафу! У „Српском чардаку“!? Тако се звала кафана коју је пре 40 година држала његова кева у том бившем Лулицином локалу у ком је сада кафе „Парк-ин“. Пре 40 година!!! Роби је, засад, неко с ким се најдуже нисам видео. Јбт., Јес` то ти? – А јес` то ти? Знао сам да је неко с друге планете, телефон ми се чудно огласио! – Зато што сам те звао преко Фејсбука! Ааааа (значи није се покварио/нико ме не зове преко Фејсбука)... Како изгледа сусрет након четири деценије? Прво, људи једни друге подижу у вис и међусобно једни другима трескају рамена проверавајући јел прича стварна или виртуелна. Онда седну, наруче пиће и смеју се на глас без речи, као да су управо провалили скривену камеру. На трице и кучине попут професионалних опредељења, боравишта, бракова, деце, развода, покојних родитеља и болести које су једва претекли, потроши се неколико минута. Све остало је албум са сликама... Споменар, у ком пише ко нам је најбољи друг и како нам се зове симпатија од којих нас, веровали смо, ништа неће раставити. Поготову не живот. Свакако, убедљиво најглупље што, после толико времена, некога можете да питате је „шта има ново?“. Пита се – шта има старо, краће је за разматрање. У оно време, добро знам, били су у моди огромни касетофони које, док из њих грува, носиш на рамену као наткасну. Поново сам га видео како улази у школско у каубојкама и левискама и како натоварен панк музиком згражава добре девојчице униформисане школским блузама. Интересовало га је шта сам урадио са фудбалом? Одговорио сам – Хајде да се сликамо. На подијуму за игру дискотеке Дома омладине (данас кафе „Бибац“), плесао је сентиш смртно заљубљен, док је светлосна кугла по обома бацала разнобојне тачке претварајући их у два загрљена леопарда. Као заклети пушач антиспортиста, опет је замирисао на комбинацију дувана и парфема који му је набављао матори запослен на царини београдског аеродрома. Петком увече, после шестог часа, тим смо се парфемом умивали и прали руке од математике и филозофије. Питао сам Шта би са твојим студијама ветерине? – Може још једна фотка?, одговорио је од ува до ува. Са Робертом Преглом, давне 1979-те, напио сам се први пут у животу и исте ноћи, а за сва времена, научио да вино није вода. Тек касније сам то чуо онако лепо упаковано: Вино каже -

TMD Install

065/65-11-533

`ајд ти, стићи ћу те… Био је дочек Нове године поред неке нафтарице од које се повраћа и без алкохола. Роби је после причао да смо се феноменално провели. Нисам приметио.. Иначе, био је најгори играч малог фудбала у историји усмереног образовања. Искључиви кривац за све наше поразе на школским турнирима „пет и голман шести“. За њега је фудбал био зезање и смејање, а за пар нас питање живота и смрти. Јел се сећаш? – Сећам се, играао сам јер вам је увек фалио један. Где сте видели Словенца фудбалера? Како где, а Петер и Вили Амершек? Зиме су биле снежне па су се носиле „канађанке“ и „танкерице“. Милош Кика је једном скијама прозујао главном улицом, кроз ледени ветар и милијарде пахуљица које су падале на горе. То је било оне поларне године када је покојни чика Малац ушао у задимљену „Зеленгору“ и позвао доминаше да изађу и помогну рашчишћавање центра вароши, а они га гледали припито и бело као снег. Лета су била нормално топла. Базен је тек прорадио. Семафоре још нисмо имали. За нашим столом у башти „Српског чардака“ смењивали су се људи у најбољим годинама којима сам или скретао пажњу на Робија, или су ме претходно дискретно питали „...мајке ти, јел то он?“. Ништа не открива човека тако добро као начин на који се смеје. Кожа може да се набора, подочњаци да се надувају, можеш да промениш зубе или будеш необријан до миле воље, осмех те преобрати у познато стање. А овај мој словеначки интернационалац увек је знао да све окрене на зајебанцију од које му ниси могао ништа, чак и када скриви гол. Оно мало што смо страћили на актуелније теме доказало је да су, углавном, сви животи слични. Понекад се можда разликују у смеру и обиму, по боји или звуку, али сваки води од тачке А до тачке Б за шта смо једнако заинтересовани. Кад боље погледаш, и од мог и његовог живота би се могла направити једна иста плетеница са џемом, са великог одмора, из убског млечног ресторана. Има нечег победничког у томе када људи наших година говоре о својим ожиљцима као о ордењу и о непоновњеним грешкама као о положеним испитима. На зиду кафане „Српски чардак“ коју је пре четрдесет година држала Робијева мајка, ту где после тачно толико њен син и ја пијемо кафе јер нам је алкохол забранила медицинска струка, писало је - „Накуцо се чаша, наслушо песама, напио се вина са рајских усана, где је сласти наш`о ту јој није прашто, сад горил` му душа макар знаде зашто“. Било је то тако шмекерски. А на оном преко пута стајало је „Винце је текло, нама је рекло, пијте ме пијте добри јунаци, јер мене ће бити а вас бити неће, али ће бити ко ће ме пити“. Било је то тако далеко. Кад смо устали да се поздравимо орочили смо нови сусрет за 16.10.2059-те.. Што је сигурно – сигурно. Подсетио ме је да за ту прилику не заборавим пелене, а ја њега да региструје инвалидска колица. Мени ће бити 97, њему 98. Таман. И, као што рекох, понекад ме ухвати паника од генерацијског „стратешког повлачења“ које је у току. Помислим како, можда, о нама неће бити ни једаног доказа да смо постојали ако наставимо да се оволико не срећемо, да оволико не разговарамо и да оволико нестајемо као прастворења о којима нема записа. Зато је необично важно то што ћемо се Роби и ја поново видети за четрдесет година. Ето, следећег октобра биће још само 39. Ја сам оптимиста.


ОКО НАС

24.октобар 2019.г.

13

ВЕЛИКИ ХУМАНИТАРАЦ ПРОМОВИСАО КЊИГУ

АРНО ГУЈОН НА УБУ - Драго ми је што ме је судбина довела у Србију. Сматрам Србе својима, постао сам део њих, као што су они постали део мене. Велики хуманитарац и пријатељ Србије и српског народа Француз Арно Гујон, од 2015. године држављанин Србије, посетио је Уб, промовишући своју књигу „Сви моји путеви воде ка Србији“, у среду 9. октобра, у сали музичке школе „Петар Стојановић“. У организацији Градске библиот е к е „ Б ож и д а р К н еже в и ћ “ , п р е ко познанства са фудбалером Душаном Савићем, одржано је вече пуно поштовања за рад и борбу Арноа Гујона. Његов труд да помогне Србима на Косову и Метохији, па чак и данас, када му је ускраћен улазак на територију Косова, пример су многим људима, због тога је врло цењен и поштован у Србији, а са топлим гостопримством је примљен и међу Убљанима. Одлично је упознат са српском културом, обичајима, језиком... Међу првим речима које је чуо приликом гледања српских филмова и учења нашег језика биле су речи „Дуле Савић“, које су га, овом приликом, делом, довеле на Уб. - Док сам још учио српски језик, гледао сам српске филмове, како бих могао да будем у контакту са језиком што је више могуће. У филму 'Ране', чуо сам први пут те две речи, које су ми биле непознате – Дуле Савић. Потражио сам их у речнику, али их нисам нашао, а онда сам на интернету сазнао да је реч о великом фудбалеру из Уба, кога сам упознао пре пар година. Он ми је данас био домаћин, дочекан сам на величанствен начин, показао ми је град и околину и заиста сам задивљен лепотама вашег места. Осећао сам се веома пријатно и доћи ћу, са великим задовољством, поново – истакао је Арно Гујон. Као оснивач и председник француске Хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, прикупио је веома значајна финансијска и материјална средства, како би помогао Србима који

Арно Гујон пред пуном салом Музичке школе на Убу живе у врло тешким, готово нехуманим условима на Косову. Тамо је стекао мноштво познаника и пријатеља, обезбедио српској деци први боравак на мору, а убској публици описао своје доживљаје, лепе али и оне тешке, у борби да помогне. - Први пут сам у Србију дошао 2005. године. Тада сам био Француз у посети Србији, Косову и Метохији. Сада имам осећај да сам свој на своме. Сматрам Србе својима, некако сам постао део њих, колико су они постали део мене. Данас се не осећам као странац у Србији, иако сам Француз. Пре седам година сам одлучио да живим овде, да оснујем породицу, ни један секунд се нисам покајао због те одлуке. Пред Србијом је пуно изазова, али сигуран сам да ће успети да их превазиђе, зато што је српски народ храбар и достојанствен. Арно се још од 13 године борио за боље мишљење о Србији, када се на часу историје супротставио мишљењу свога професора, који је подлегао антисрпској пропаганди. Сматра да нема случајности у томе што га много тога веже за Србију, већ је негде било судбински „написано“ да ће се то

десити, да ће као деветнаестогодишњак доћи у Србију и одлучити после неколико година да ту остане, заснује породицу са српкињом и добије две ћеркице, као и да узме православну веру и даље помаже срп-ском народу на Косову и Метохији. Књига „Сви моји путеви воде ка Србији“, говоре о Гујоновој одлуци да као млади Француз, без српских корена, помаже Србима на Косову и Метохији и, ипак, се настани у Србији. - Ово је начин да се захвалим и Србији и Србима, и свима онима које сам срео овде, због начина како су ме дочекали, да им покажем шта ценим и поштујем. Кад смо као волонтери били гости код једне породице на Косову, нудили су ми оно најбоље што имају, и дали чак и много више. Када сам рекао домаћици да сам довољно јео, да је њима то чиме су ме понудили потребније, она ми је рекла да ако од својих уста не одвајаш, у суштини и не дајеш. То је прави смисао давања, о којем говорим и у Француској. Да тих 12.000 људи који чине хуманитарну заједницу, одвајају из својих уста, како би дали некоме. И то је суштина наше помоћи, да повежемо све те људе, да покажемо да хуманост и даље постоји. Д.Капларевић

УБСКИМ ПРВАЦИМА УРУЧЕН „ПАЖЉИВКО“

ЗА ВЕЋУ БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ Подела илустрованог приручника са правилима понашања у саобраћају део је едукативно-превентивне кампање, која се спроводи шест година Комисија за безбедност саобраћаја општине Уб, у сарадњи са локалном самоуправом, Полицијском станицом и републичком Агенцијом за безбедност саобраћаја, тамнавским првацима и предшколцима дарује илустровани приручник „Пажљивкова правила у саобраћају”. Подела ове публикације, где се најмлађим ученицима на разуљив начин објашњавају правила безбедног понашања у саобраћају, без обзира да ли су пешаци, бициклисти или путници у возилима, део је едукативно-превентивне кампање, која се у основним школама спроводи већ шест година. Њен циљ је да деца на почетку самог школовања створе навике да поштују прописе и то примењују касније у животу, што ће допринети повећању сигурности свих учесника у саобраћају, каже председник општинске Комисије за безбедност саобраћаја Милан Јеремић. - Један од најкритичнијих периода за децу јесте када постају самостални учесници у саобраћају, а то је најчешће са поласком у први разред. Управо у том периоду посебан акценат стављамо на њихову едукацију у области безбедности саобраћаја, јер изузетно је важно да

науче како да се одговорно понашају и на тај начин заштите себе. На почетку школске године, поред убских, посећујемо и прваке у Памбуковици, Радљеву и Бањанима и поклањамо им „Пажљивка“, навео је Јеремић, који је заједно са чланом општинске Комисије Иваном Николић овај приручник уручио ученицима првих разреда ОШ „Милан Муњас“. Према његовим речима, уз интензиван рад и кроз различите превентивне акције, постигнуто је да у близини школа нема саобраћајних незгода годинама уназад. Помоћник директора ОШ „Милан Муњас“ Зорица Лукић Цонић истакла је да та школа има одличну сарадњу са школским полицајцима Слађаном Спасојевић и Милошем Матијашевићем, као и са Полицијском станицом Уб која већ дужи период реализује пројекат „Основи безбедности деце“, где се кроз различите теме, ученици првог, четвртог и шестог разреда упознају са ризицима и опасностима који могу да их угрозе. Ове школске године биће организована предавања о наркоманији, алкохолизму, насиљу у породици, злоупотребама на интернету, али и о заштити од пожара и природних непогода. Д.Н.

Милан Јеремић


14

24.октобар 2019.г.

ЗАШТО СЕ ПРЕТИ МАРЈАНОВИЋИМА?

ДА НИЈЕ ЖАЛОСНО, БИЛО БИ - СМЕШНО! О Марјановићима из Бањана, на страницама „Гласа Тамнаве” је било написа у више наврата. Драган Марјановић је рекордер у пољопривредној производњи, организатор традиционалног Дана поља, сарадник разних института са својим огледним парцелама, познат по откупном месту за млеко, стрна жита... Власник је око 40 хектара земље, коју обрађује са два одрасла сина са којима живи у свом Драган домаћинству (један држи сервис за поправку бош пумпи). Тридесет Марјановић хектара узима под закуп од приватних лица, али и десет хектара државног земљишта добијеног на јавној лицитацији... Драган има широк круг пријатеља широм Србије, а у Бањанима га знају као човека који је спреман да помогне комшијама и мештанима. Често је био организатор и спонзор разних скупова за пољопривреднике и њихове госте. Зато је недавни догађај деловао као шок за њега, његову породицу и све који су чули (и видели) о чему се ради. На његовој парцели, недалеко од домаћинства и објеката у којима је Сервис, освануле су табле са чудним

ХРОНИКА УБА И ТАМНАВЕ 14.ОКТОБАР - ДАН ОПШТИНЕ ВРАЧАР

СТАБИЛНО НАПРЕДОВАЊЕ На чело општине Врачар је, пре четири године, дошао Професор др Милан Недељковић и започео нову епоху изградње и напретка Као и убску општину, сада, после готово четири године напредњачке власти, тешко је препознати Градску општину Врачар, коју, са завидним успехом, води Убљанин Професир др Милан Недељковић. У понедељак, 14.октобра, у управној згради општине, организована је пригодна прослава, са великим бројем уважених гостију, Врачараца, представника других локалних самоуправа, али и Недељковићевих драгих пријатеља из родног Уба.

Проф.др Милан Недељковић

Свечаност на Врачару Хор Храма Светог Саве је дао ону традиционалну ноту уметничке отмености, Тања Андрић је и овог пута, маестралним извођењем своје оперске арије, довела до усхићења присутне, а домаћин Професор Недељковић је, набрајањем свега што је изграђено, као и изношењем планова за блиску будућност, поздрављен дугим аплаузом, као човек који је, на свој докторски начин, после исправне дијагнозе, предузео праве кораке ка исправљању грешака претходне власти, као и ка општем оздрављењу привреде и убрзаној изградњи.

ОКТОБРАСКЕ ПРОМЕНЕ НА УБСКИ НАЧИН Коментар је сувишан натписима. Као за Гвозденову емисију на ТВ Прва ‘’Нећете веровати’’. Заиста, како поверовати да неко може да напише такве клетве - било коме. Кажу да постоји начин да се ‘’оне врате оном ко их је упутио’’, само, треба ангаживати праве стручњаке. Међутим, Драган не верује ни у деловање тих клетви, ни у потребу да се користе методе за њихово рефлектовање на ‘’добрице’’ који су их исписале и поставиле. Једноставно, каже, поставиће инфрацрвене камере са сензорима који ће, на свој начин, заштити његове усеве и душевни мир његове породице. За успехе у пољопривредној производњи узорне породице Марјановић ће се још чути, а клатве - биће заборављене јер, да није жалосно, било би смешно. М.М.

Парцела на којој је постављена табла са клетвом

НАША ПЛИШАНА... 2. новембра 2000. године демонстранти су прекинули Изборну седницу Скупштине општине Уб, изазвали велики неред и променили ток локалне историје Уб је имао, 2000.године, своју Плишану револуцију. Људи који су тада водили Демократску опозицију Србије веровали су да је најважније, у том тренутку, да се смени режим Слободана Милошевића и да се, што пре, успостави демократска власт коју Европа и Запад чекају ‘’раширених руку’’. Веровало се да предстоји лустрација, и да, коначно, излазе на јавну политички сцену поштени, неискомпромитовани, способни и школовани... Тог 2.новембра руководство ДОС-а је позвало народ да у градском парку, код зграде општине, изрази незадовољство и позове одборнике старог режима да врати мандате и формира демократску локалну власт... Нажалост, све се претворило у огољену борбу за преузимање власти. Они који су веровали главешинама ДОС-а, наивно су упали у замку да ‘’зараде’’ вишегодишњу робију због незаконитог упада у скупштинску салу, остављени су на цедилу, а гужву су искористили манипуланти који у ‘’ловили у мутном’’ и изиграли све око себе да би се докопали фотеља. Тај 2.новембар је остао упамћен по промени власти, али без суштинских промена... М.М.


ЛАЈКОВАЦ

24.октобар 2019.г.

ГТ-1

Lajkova~ka panorama Пројекат производње медијских садржаја из области јавног информисања - суфинансијер пројакта општина Лајковац

ДЕЧИЈА НЕДЕЉА У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ „ЛЕПТИРИЋ” ЛАЈКОВАЦ

ОТВОРЕНА БИБЛИОТЕКА ЗА НАЈМЛАЂЕ Богат програм, поводом Дечије недеље, употпунила је одлична сарадња Вртића са осталим установама лајковачке општине, као и отварање кутка за читање са мноштвом књига намењених предшколском узрасту У мноштву разних програма, који су организовани у Предшколској установи „Лептирић” поводом Дечије недеље, централни догађај представљало је свечано отварање библиотеке у пасарели овог објекта, која повезује стари и нови вртић. Том приликом лајковачке малишане посетио је председник општине Лајковац Андрија Живковић, који им је уручио поклоне и књиге за њихову нову библиоткеку. - Пошто отварамо библиотеку за вас, ја сам донео неке занимљиве књижице које ће вам служити током боравка у вртићу и надам се да ћете, уз њих, много тога научити и лепо се дружити. Сада имате леп вртић и боље услове него пре, а ја ћу на сваки ваш позив доћи овде да се дружимо- поручио је Живковић најмлађим Лајковчанима. Предшколци Лана и Павле су свечано пресекли врпцу чиме је симболично отворен кутак са мноштвом књига намењених предшколскм узрасту. - Трудимо се да нашим најмлађим суграђанима обезбедимо најбоље услове за њихово одрастање. Овај објекат смо отворили прошле године, тако да је данас Лајковац једна од ретких општина која нема листу чекања за упис деце у вртић- подсетио је први човек Лајковца, који је, између осталог, похвалио рад запослених у овој установи, који су и дошли на идеју отварања ове својеврсне библиотеке.

Председник Живковић у посети лајковачким малишанима

Свечано отварање библиотеке Наступ Плесног клуба „РМП” Поводом Дечије недеље, ученици првог разреда смера економски техничар СШ ,,17 септембар” посетили су ПУ,, Лептирић”, док је друга група средњошколаца посетила припремну групу предшколаца из Врачевића, коју предводи васпитач Светлана Пантелић, и заједно са њима осликали лептира који је симбол ове установе.

Средњошколци у посети ПУ „Лептирић”

Већ неколико година лајковачки Вртић, са доста успеха, води директорка Мила Митровић Лончар, која се у изјави за локалне медије осврнула и на остале активности током Дечије недеље. - Имали смо више активности везаних за само упознавање деце са њиховим правима кроз букваре дечијих права. Првог дана организовали смо акцију „кредом по асфалту“, где су деца цртала и по дворишту вртића и испред општине, након чега смо пуштали хелијумске балоне жеља, на којима је свака група исписала жеље, како себи, тако и свој деци света. Неколико активности потрвда су добре сарадње коју имамо са установама у нашој општини, попут школе, културног центра, библиотеке, телевизије, ватрогасаца, саобраћајне полиције..., а посебно интересантан био је музички дан, где смо имали промоцију плеса и музике, односно наступ Плесног студија „РМП” из Лазаревца, као и „Симфонију за две виолине и вртић” коју традиционално организујемо уз помоћ триа „МиСС” из Ваљева- истакла је Митровић Лончар. У оквиру Дечије недеље, која је од 7. до 13. октобра обележена под слоганом „Да право свако – дете ужива лако“, у ОШ „Миле Дубљевић” у Лајковцу органозован је „Дан отворених врата” и посета председника општине, који је тога дана основцима уручио и пригодне поклоне. За разлику од претходних година, када су ђаци долазили у Градску кућу, сада су домаћини председнику били прваци, учитељице и директорка школе Биљана Жујовић. Посета је крунисана сјајном приредбом ученика и јавном презентацијом фолклорне радионице. М.М.М.


ГТ-2

ЛАЈКОВАЧКА ПАНОРАМА

24.октобар 2019.г.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА РЕГИОНАЛНОМ ПУТУ ЛАЈКОВАЦ-СКОБАЉ

ДЕСЕТ КИЛОМЕТАРА НОВОГ АСФАЛТА Ширина пута биће четири метра, са банкинама од пола метра, новим каналима и пропустима, који ће бити накнадно урађени. У оквиру ове реконструкције је и деоница од Милановића рампе до „РР аута“, која дуго мучи становнике и Лајковца и Јабучја. Укупна вредност радова је око 100 милиона динара. Почетком ове недеље у Скобаљу је започето асфалтирање регионалног пута који пролази кроз Јабучје и завршава се на уласку у Лајковац, познатог и као Стара обреновачка пруга. У питању је деоница од 10 километара, често коришћена за аутобуски и камионски превоз до копова „Колубаре“. Претходно је скинут стари дотрајали асфалт и урађена нова подлога. Почетак асфалтирања пропратили су председник општине Андрија Живковић и руководилац Одељења за комунално-стамбене и грађевинске послове Предраг Мирковић, заједно са одборником из Јабучја Војиславом Станисављевићем и представницима Месне заједнице Јабучје. - Ове године ће кроз наше највеће село Јабучје бити завршене две главне саобраћајнице. Пре пар месеци завршен је пут који води кроз центар села, од Лајковца до Паљува, дужине девет километара. Актуелна деоница је такође битна за Јабучје, поготово за Доњи крај, као и за становнике Скобаља и све оне који овај путни правац користе за одлазак на посао у РБ „Колубара“. Дужина је 10 км, ширина четири метра, са банкинама од пола метра са стране, новим каналима и пропустима, који ће бити накнадно урађени. Битно је да ће у истом пакету бити реконструисана и деоница од Милановића рампе до „РР аута“, која дуго мучи становнике и Лајковца и Јабучја. Укупна вредност радова је око 100 милиона динара, инвеститор „Путеви Србије“, извођач „Штрабак“ – изјавио је Андрија Живковић. Председник Живковић је истакао да се финишира инвестициони споразум са „Путевима Србије“ за ову годину, вредан 370 милиона динара. - Остала су још два пута: у Стрмову и Бајевцу. У Стрмову увелико трају припремни радови за асфалтирање, а следећег понедељка ће почети у Бајевцу, тако да ћемо до краја новембра завршити уговор са ЈП „Путеви Србије“ вредности

Асфалтирање у Скобаљу

Општинско руководство у обиласку радова 370 милиона динара. Са тим новцем смо у нашој општини урадили рекордних 30 километара путева, плус из општинског буџета неколико путева. Ових дана уговорене су још две деонице за асфалтирање до краја године: пут за Ђориће у Јабучју дужине 900 метара, извођач ПЗП Ваљево, и пут за Протиће у Врачевићу дужине 2.500 метара, где би радови требало да почну понедељак, извођач је „Аутотранспорт“. Надамо се да ћемо до краја године објавити набавку за још три путна правца у Лајковцу, новац је обезбеђен, у току је пројектовање. То је улица Краља Милутина која из Села Лајковац води ка гробљу, пут за Милошевиће у Непричави и пут за Павловиће у Бајевцу. Са тим путевима то је око 40 километара у овој години за општину Лајковац, што је рекордан резултат. Надам се да ћемо тако наставити и следеће године, да ћемо имати сарадњу са ЈП „Путеви Србије“ и уз њихову подршку обнављати локалне и регионалне путеве, на које ће бити стављен акценат. Пре свега мислим на пут ЛајковацСловац дужине шест километара за који је израда пројекта у току, као и пута Врачевић-Латковић. Ако тако наставимо наредних година, што општинским што републичким средствима, мислим да буквално нећемо имати ниједан пут без асфалта. Војислав Станисављевић, одборник из Јабучја, засеок Доњи крај, захвалио се Републици, Путевима Србије и Општини: - Само у Јабучју је ове године урађено око 25 км асфалта! Овај пут нам је од изузетног значаја с обзиром да циркулише путнички, аутобуски и камионски саобраћај ка РБ „Колубара“, а користе га и мештани целог Јабучја, Скобаља и околних места.

РУБРИБРЕЗА

ЗАВРШЕНА ПЕШАЧКО -БИЦИКЛИСТИЧКА СТАЗА Ретке су вароши величине Лајковца које се могу похвалити да имају три километра бициклистичке, уједно и пешачке стазе у једном правцу. У питању је пешачко– бициклистичка стаза у Рубрибрези, која се протеже у продужетку главне улице, између регионалног пута ка Ваљеву и пруге. Завршне радове је обишао председник општине Лајковац Андрија Живковић са сарадницима, који је подсетио да, од када је формиран Савет за безбедност саобраћаја, 2016.године, ова стаза је рађена у неколико фаза и финансира се средствима од казни за прекршаје. - За три године урађено је три километра стазе кроз насељено место Рубрибреза, врло значајне пешацима и бициклистима који се свакодневно крећу овом релацијом. Са последњих 400 метара финиширамо и заокружујемо комплетну стазу кроз Рубрибрезу. Од Пепељевачке рампе стаза ће бити спојена са трасом стазе која иде даље према Лајковцу, а за наредну годину је планиран наставак изградње стазе према Непричави. За то ће бити потребне сагласности „Железнице“ и „Путева Србије“, јер је ту и путни појас ужи, а биће неопходан и пројекат. Овде је стаза постојала, али без заштитне ограде, што је несавесним понашањем возача допринело њеном бржем пропадању. Овим смо битно

Завршни радови на пешачко-бициклистичког стази допринели повећању нивоа безбедности учесника у саобраћају, која ће бити подигнута на највиши могући ниво од стране „Путева Србије“ планираном реконструкцијом пута од Словца до Пепељевачке рампе.” Одборник у локалном парламенту и мештанин Рубрибрезе Зоран Васиљевић није крио задовољство што се и ови радови у његовој месној заједници приводе крају: - Ускоро ће грађани имати у функцији цео потез стазе кроз Рубрибрезу, од некадашње кафане “Танаско Рајић” до Пепељевачке рампе, где катастарски и престаје подручје Рубрибрезе. Све ово је преко потребно мештанима нашег села, као и свима који кроз Рубрибрезу пролазе- нагласио је Васиљевић.

УЗ ПОМОЋ „ПУТЕВА СРБИЈЕ”

САНИРАНЕ НАЈКРИТИЧНИЈЕ ШАХТЕ Ове недеље завршена је санација оштећених и дотрајалих шахти у главној улици у Лајковцу, које су стварале велике проблеме возачима на регионалном путу кроз Лајковац. Највећи број оштећених шахти на регионалном путу Лајковац – Ваљево налази се управо на подручју лајковачке општине. Андрија Живковић, председник општине Лајковац је са задовољством потврдио да ће велики проблеми које стварају оштећене шахте на овом потезу коначно бити решени. Фреквентност саобраћаја и механизација која пролази кроц центар Лајковца свакако су оставили трага, каже председник Живковић и додаје, да старање о овим шахтама, којих на овом потезу има око сто, припада лајковачком комуналном предузећу, али да оно на жалост нема људство и да и поред добре воље нису у могућности да то ураде.

Санирање шахти у центру Лајковца - После дугих преговора, замолили смо Путеве Србије, који су нам изашли у сусрет и прихватили да раде шахте које су оштећене или дотрајале. Укупно 8 шахти ће бити замењено. Захваљујемо се Путевима Србије, јер то није била њихова дужност, а ми ћемо наредне године наћи неки модус, да не дођемо поново у овакву ситуацију и да нам оштећене и отворене шахте не стоје месецима. “Градска чистоћа”, иако има ту вољу, нема капацитет и нема људство да то уради- закључио је Живковић.

ПОВОДОМ МЕСЕЦА ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

НАГРАДЕ ЗА ЛАЈКОВЧАНЕ У конкуренцији од петог до осмог разреда ученицима ОШ ,,Миле Дубљевић” из Лајковца припале су све награде на регионалном конкурсу за најбоље ликовне радове поводом Месеца правилне исхране. Прво место у Колубарском округу освојила је Нина Јуришић, ученица VII/3, друго Анђела Јанковић из VI/1, а треће место Никола Бајић из VI/2 разреда, предвођени ликовним педагогом и ментором Милојем Митровићем. Дипломе и награде су додељене на завршној окружној свечаности, коју је Завод за јавно здравље Ваљево организовао крајем недеље у Осечини. Организатори конкурса бии су: Институт за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут”, Центар за промоцију здравља и мрежа института и завода за јавно здравље у Републици Србији.

Милоје Митровић и награђени ученици

24.октобар 2019.г.

ГТ-3

ОДБОЈКАШИЦЕ ЖЕЛЕЗНИЧАРА ЛАКО ПРОТИВ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ

И ПЕХАР СУПЕРКУПА У ЛАЈКОВЦУ Након „дупле круне“, Одбојкашки клуб Железничар из Лајковца, прошог четвртка, је освојио Суперкуп Србије, једини домаћи трофеј који им је недостајао! У хали на Бањици Жеља је сигурном игром победио Црвену звезду резултатом 3:0, по сетовима 25:20, 25:20 и 25:22. У рукама Иване Лазаревић нашао се победнички трофеј, који јој је уручио председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић, док су медаље одбојкашицама и стручном штабу са великим задовољством уручили Живорад Лазаревић, председник клуба и Златко Петровић, члан Извршног одбора ОСС и секретар Железничара. Лајковачки одбојкашки клуб је трећи који је освојио Суперкуп Србије, до сада је то учинила Визура пет пута и једном Јединство из Старе Пазове.

Пригрлиле и трећи пехар

Иако се утакмица играла у Београду, Жеља је све време имао гласну подршку својих око 300 навијача, од којих је већина организовано допутовала аутобусима. Нека остане забележeно да су још један историјски успех лајковачког спорта оствариле: Александра Спасенић, Дуња Грујичић Ивана Лазаревић, Катарина Чанак, Нада Митровић, Милица Тошић, Николина Зарић, Сара Ранковић, Александра Гајић, Милана Рајлић, Александра Гаћеша и Николина Лукић. Стручни штаб: Мирјана Мусулин, Владимир Живковић, Марко Ивковић и Лазар Табаковић. Управа: председник Живорад Лазаревић, секретар Златко Петровић, Милан Јокић, Бојан Богдановић и други.

УБЕДЉИВЕ И У КОМШИЈСКОМ ДЕРБИЈУ Само два дана након освајања Суперкупа, у трећем колу Суперлиге Србије, одбојкашице Железничара у суботу увече победиле су Уб са 3:0, по сетовима 25:17, 25:23 и 25:20. Публика у Хали спортова Уб, међу којом су половина били Лајковчани, као и гледаоци који су меч пратили преко РТС-а, уживали су у одличној и борбеној одбојци. По Николина Лукић на смечу квалитету и искуству екипа, по приказаној игри, овај сусрет је оправдао епитет дербија. Резултат јесте убедљив, али су Убљанке, које ове сезоне имају знатно јачи тим, пружиле одличан отпор. С друге стране, импонује чињеница да су управа и стручни штаб актуелног шампиона из Лајковца поново укомпоновали одличну екипу. Сјајну енергију имао је читав тим, предвођен тренером Мирјаном Мусулин. Најбољи појединац у саставу Жеље била је Николина Лукић, значајан допринос дала је Рајлићева, сјајно је повремено смечовала из другог плана Нада Митровић, одлична је на пријему и спашавању немогућих лопти била Спасенићева, директне поене из сервиса освајале Чанак и Лазаревићева. Лукић је уписала 13 поена, Рајлић 10, Митровић 8, Чанак 6 итд. У следећем колу Железничар 25. октобра дочекује Јединство из Старе Пазове.


ГТ-4

24.октобар 2019.г.

ЗАДРУГАР ПОЛОВИЧАН У ПРЕТХОДНОМ ПЕРИОДУ

ДОБРА САРАДЊА БРАЋЕ ЈЕРИНИЋ Задругар је до вредне победе у комшијском дербију дошао у братској продукцији- најпре је Владимир Јеринић одмереним лоб-ударцем донео рану предност Лајковчанима, да би почетком другог дела Урош вешто реаговао у казненом простору Љижана. Гости су неколико пута ставили на муке одличног Рафаиловића, а слаби арбитар Петровић поклонио им је и најстрожу казну. Шут Максимовића са 11 метара завршио је ван оквира гола, па је изостала драма у финишу... Колубарско-мачванска зона, 9. коло

Задругар- Спартак 1924 (Љиг) 2:0 (1:0) Стадион Задругара у Лајковцу. Гледалаца: 50. Судија: Немања Петровић (Лозница). Стрелци: Владимир Јеринић у 6. и Урош Јеринић у 50. минуту. Жути картони: Марковић, Ж.Т.Павловић (З), Прокић, Глигорић (С). ЗАДРУГАР: Рафаиловић 8, Васиљевић 7,5, Симеуновић 7,5, Томић 7,5, Мићић 7,5, Марковић 7,5, У.Јеринић 8, Ристић 7,5, В.Јеринић 8 (Симић -), Милошевић 7,5 (Ж.С.Павловић -), Ж.Т.Павловић 7,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Урош Јеринић (Железничар) Поново су браћа Јеринић добро сарађивали на Матићевом "вештаку", казнили су поигравање одбране Врељана и донели предност Задругару. На жалост Лајковчана, бивши играч "зелених" Бранковић брзо је донео егал, а лош почетак другог полувремена и грубе грешке у одбрани кумовале су великој предности домаћих. Могао је Урош Јеринић да врати неизвесност, али је био непрецизан искоса са десне стране... Колубарско-мачванска зона, 10. коло

Врело спорт- Задругар 3:1 (1:1) Стадион СЦ "Матић" са вештачком подлогом. Гледалаца: 100. Судија: Ђорђе Лукић (Љиг). Стрелци: Бранковић у 28., Којић у 52. и Ђурђевић у 54. за Врело спорт, а Урош Јеринић у 20. минуту за Задругар. Жути картони: Којић, Шајиновић (Врело спорт), У.Јеринић, Милошевић, Томић, Новаковић (З). ЗАДРУГАР: Рафаиловић 6,5, Новаковић 7, Петровић 6, Симеуновић 6, Мићић 6 (од 85. Ж.С.Павловић -), Томић 6,5, У.Јеринић 7 (од 71. Васиљевић -), Ристић 6, В.Јеринић 6,5, Милошевић 6,5, Ж.Т.Павловић 6 (од 55. Симић 6) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Немања Бранковић (Врело спорт) Наредне суботе Пакићеви пулени играју још један комшијски дерби, место у горњем делу табеле пробаће да задрже у дуелу са Рибницом из Мионице (13.30).

ЛАЈКОВАЦ ПУЛЕНИ СРЂАНА ЈОВАНОВИЋА- ЧОБАЊЕ СИЛНИ У ДЕРБИЈУ

„ЖЕЉА” БРОЈАО ДО ШЕСТ "Дизелка" је заблистала против Рађевца, домаћа екипа је вратила дојучерашњег лидера на фабричка подешавања и одушевила своје присталице течном и ефикасном игром. Ако уопште постоји савршена партијаонда се у недељу тим Срђана Јовановића опасно приближио таквом остварењу, а голман Мићић је већ до паузе морао 4 пута у мрежу по лопту. Серију је отворио Софронић, а онда се разиграо Стејанић са две асистенције и голом на пас Савића. И у наставку рапсодија Лајковчана, још једном Стејанић и Станојевић заокружили су феноменално издање "дизелке" која је направила ауторитативан корак ка врху табеле... Колубарско-мачванска зона, 10. коло

Железничар- Рађевац 6:0 (4:0) Стадион Железничара у Лајковцу. Гледалаца: 200. Судија: Јован Раковић (Ваљево). Стрелци: Софронић у 28. и 45., Стејанић у 32. и 61., Земан у 37. и Станојевић у 68. минуту. Жути картони: Мићић, Симић (Р). ЖЕЛЕЗНИЧАР: Петровић 7,5, Вуковић 7,5, Земан 8 (Тадић -), Илић 7,5, Живковић 8, Радивојевић 8, Стејанић 9 (Јосиповић -), Прокић 7,5, Софронић 8,5, Станојевић 7,5 (Андрић -), Савић 7,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Марко Стејанић (Железничар) Седам дана раније, Железничар није успео да сломи отпор новајлије у лиги, а више од сат времена "дизелка" је играла без, благо речено, престрого искљученог Гајића. И у таквој ситуацији, Железничар је диктирао темпо, а најзрелију прилику за победу пропустио је Радивојевић. Успели су и домаћи да запрете, али је одличну форму потврдио и млади голман Бојан Петровић. Колубарско-мачванска зона, 9. коло

Младост (Драчић)- Железничар 0:0 Стадион Крушика у Ваљеву. Гледалаца: 200. Жути картони: Тојчић, Ђурђевић, Богићевић (М), Рудић, Станојевић, Андрић, Јеремић (Ж). Црвени картон: Гајић (Жел) у 25. мин. ЖЕЛЕЗНИЧАР: Петровић 7,5, Рудић 7, Земан 6, Илић 7, Живковић 6, Радивојевић 6,5, Андрић 6 (Савић -), Прокић 7, Гајић -, Станојевић 7,5, Стејанић 6,5 (Јеремић -) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Петар Станојевић (Железничар) У недељу (13.30) Железничар путује у Брезовицу где су се прошле јесени провели као боси по трњу, али сада у много бољој форми и расположењу да ухвате прикључак са новим лидером Борцем из Лешнице.

СЈАЈАН ПОЧЕТАК СЕЗОНЕ ЗА ЛАЈКОВАЧКЕ КОШАРКАШЕ

„ДИЗЕЛКА” НАДОКНАДИЛА -20 ! Ништа није наговештавало драму у мечу 1. кола ДРМЛ "Запад", Шабац је константно водио, највише 20 разлике, а у последњих 5 минута домаћи Железничар је ушао са огромних -18. Међутим, постава са 4 ниска играча почела је да топи предност фаворита, а у инфаркт-завршници најпре је Зрнзевић погодио за минимално вођство- 87:86, да би Јовчић и Павловић заједничким снагама блокирали последњи покушај гостију: - Невероватна утакмица, велики део заслуга иде и на рачун публике која нас је френетично бодрила, а момцима скидам капу на показаном карактеру. Предводио нас је Гагић са 27 поена, пратли су га капитен Јовчић са 22 и Зрнзевић са 20 поена, али је сваки момак који се појавио на паркету дао огроман допринос победи. Ово нам је велика инјекција самопоуздања за још један дерби који нас чека пред нашим навијачима, у недељу нам стиже Раднички из Ваљева, а ми ћемо бити јачи за Теофиловића и Алексића који су пропустили премијеру- презадовољан је након старта сезоне млади тренер Марко Росић.

КК Железничар (Лајковац)

„Шести играч”: Френетично навијање Лајковчана


Profile for Glas Tamnave

GLAS TAMNAVE 251, 24.oktobar 2019.  

Glasilo za opstine Ub, Lajkovac, Mionica i Vladimirci Marketing sluzba: 064/2180-588

GLAS TAMNAVE 251, 24.oktobar 2019.  

Glasilo za opstine Ub, Lajkovac, Mionica i Vladimirci Marketing sluzba: 064/2180-588

Advertisement