__MAIN_TEXT__

Page 1

Наредни број излази: 13.јуна 2019.

цена: 60 динара

Година XXVIII / БРОЈ 242 / 30.мај 2019. / Излази сваког другог четвртка МАТУРАНТИ ГИМНАЗИЈЕ И ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

ДЕФИЛЕ ГРАДОМ УЗ ТРУБАЧЕ Убски гимназијалци

TADING

1.maja br.27, Ub 014/411-628 ODLOŽENO PLAĆANJE !!!

GVOŽĐARA BOJE I LAKOVI IZOLACIJA I FASADE VODOVOD I KANALIZACIJA KERAMIKA I SANITARIJE

CRNA I OBOJENA METALURGIJA

Уб TAMNAVSKA BB (NA SKRETANJU ZA FAZANERIJU)

069/55-45-465

014/414-390

BELA TEHNIKA

UGRADNA TEHNIKA

PRODAJA STANOVA

ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ !


2

АКТУЕЛНО

30.мај 2019.г.

КЈП „ЂУНИС” ОПРЕМА ЗИМСКУ СЛУЖБУ

ТРИ НОВА КАМИОНА Камиони марке „Камаз” су мултифунционални и имаће могућност монтаже пратеће опреме. - Од наредне сезоне на градским саобраћајницама, уместо ризле, користиће се со разблажена водом.

Нови камиони КЈП „Ђунис” Убско Комунално јавно предузеће „Ђунис” потписало је са фирмом „ТТ Комерц” из Београда уговор за набавку три кипер камиона који ће имати значајну улогу у обављању послова зимске службе, али ће служити и за потребе осталих служби. Камиони марке „Камаз” су мултифунционални и имаће могућност монтаже пратеће опреме од које је већ набављен раоник за снег. Вредност ове инвестиције је 35 милиона динара, средства су обезбеђена из кредита, а испорука возила очекује се за 60 дана. Према речима директора комуналног предузећа Саше Милићевића у процедури је и набавка за куповину два посипача који се, такође, користе у зимској служби, од којих ће један бити на воденој бази. - Настављамо да обогаћујемо свој возни парк и на овоме се нећемо зауставити, већ ћемо и друге службе употпунити новом механизацијом. За потребе градског водовода потребне су нам цистерне за превоз воде, али и путнички аутомобили, тако да ћемо бар 50 посто застарелих и дотрајалих возила заменити новим. У куповини нове механизације доста нам помаже локална самоуправа, а поред средстава које нам она обезбеђује користимо и средства из сопствених извораистакао је Милићевић након потписивања уговора.

Потписивање уговора о куповини нове механизације Како је, том приликом, изјавио ефикасност услуга КЈП „Ђунис” ће бити на много вишем нивоу, а посебан акценат дат је на зимско одржавање путева, које је од недавно под ингеренцијом овог предузећа. - Трудићемо се да у граду не бацамо ризлу, већ само со разблажену са водом, као што то раде и други градови, како не би долазило до оштећења возила која су паркирана, али и самог асфалта. По селима наше општине, где нема канализације, а имамо узбрдице, као и до сада бацаће се ризла. Овим системом рада свакако ћемо подићи функционалност наших саобраћајница и модернизовати њихово одржавање. М.М.М.

ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА

Ф

абрика затворена, радницима нису исплаћене плате, купцима није испоручена плаћена роба, држава остала ‘’кратких рукава’’... Власник нестао (?), органи гоњења трагају... Нажалост, ово није усамљена вест. Сувише често волшебно нестају богати људи (јасно је да су богати ако су били власници, на пример, фабрике која је запошљавала 500 радника)... Пре неколико година, после, наводно, уложених више од пола милиона евра у опрему и свечаног отварања и на Убу је, једноставно, остављена порука радницима да не долазе више на посао... Руководство је нестало у виду ластиног репа, а јавност никада није обавештена шта се, заправо, догодило. Незванично смо сазнали да се радило о такозваном прању пара за рачун неких пословних ‘’партнера из Бугарске’’. Радници су, после, запослени у другим фирмама, а шта се догодило за наводним машинама за производњу еколошких брикета - није се сазнало. Ипак, средства, које је држава требало да уложи за отварање нових радних места - нису дата тој сумњивој фирми. Али, по Србији је било тога. Е, сад! Тешко је поверовати да неко ко је од државе, својевремено, купио фабрику, добио оне чувене стимулације (?), запослио 500 радника, мало радио (око две године) и... нестао. Како је могуће да онај ко му је продао (прилично би могло да буде занимљиво и за које паре и како је и ко дао ‘’оне стимулације’’) буде ‘’необавештен’’? Ова појава је била честа, кажу, у ‘’оном периоду кад је друштвена својина продавана за шаку евра’’, али, има сличних случајева и у овом времену, за које верујемо да је у њему дефинитивно рашчишћено са онима који су ‘’продавали државу’’ и ‘’створили услове за оцепљење Косова’’ и дали аргументе који се сада користе у захтевима албанских и шиптарских ментора да Србија призна део своје територије као независну државу. Ко то сада дозвољава да ‘’власник фабрике са 500 радника’’ нестане, да радници и потрошачи који су платили робу, буду изиграни? Криминал се увукао у најдубље поре друштва. Имамо и у Убу случај да су похапшене особе, чак и два полицајца, које су се, према кривичној пријави, бавиле криминалним радњама. Иначе, свакодневно слушамо вести о хапшењима произвођача и трговаца-дилера дроге. О томе колико је корупција завладала и на које се све начине пљачкају лаковерни грађани - да не ‘’причамо’’. И коначно, питање свих питања: Зашто анкете показују да се све већи број младих одлучује да што пре оде из ове земље? Чему и где нас води ова бесомучна трка за што боље позиционирање код оних који ‘’ведре и облаче’’? Нису они криви, ми, народ, обични људи, треба да се мењамо. Јер, само док смо ми овакви, по Србији ће моћи да вршљају манипулатори који лако нађу неког свог Динкића. А, као што смо видели, он и слични су заштићени као бели медведи. Али, то је нека ‘’виша политика’’...


АКТУЕЛНО ПОЧИЊЕ СЕЗОНА КУПАЊА

СУНЧАНИ ДАНИ ОТВАРАЈУ КАПИЈЕ БАЗЕНА Од 1. јуна до 31. августа, колико траје сезона, базени ће купачима бити на располагању сваког дана од десет до 19 часова. Цене су исте као и пре десет година – дневна карта је 150 динара. Нова купалишна сезона на убским Градским базенима биће отворена чим временске прилике дозволе. Тако бар кажу у КЈП „Ђунис” које све чини да то буде управо 1.јуна, као и сваке године. Према речима директора комуналног предузећа Саше Милићевића, на базенском комплексу управо се завршавају све припреме за почетак овогодишње летње сезоне, тако да ће почетком јуна бити потпуно спреман за купаче. Чистоћа и техничка исправност воде и овог лета су апсолутни приоритет, па ће се редовно контролисати и проверавати. Од 1. јуна до 31. августа, колико траје сезона, базени ће купачима бити на располагању сваког дана од десет до 19 часова. Цене су исте као и пре десет година – дневна карта је 150 динара, а омогућена је и куповина претплатних сезонских картица са неограниченим бројем улазака, које коштају 3.000 динара за ученике и студенте и 3.500 динара за остале посетиоце. - Припреме на Градским базенима су почеле још крајем марта, али су нам кише, које непрестано падају већ месец дана, отежале посао. Ипак, при крају смо са радовима које смо планирали за ову сезону а који се односе на функционисање самог базена. Извршили смо крпљење корита и фарбање базена, а након његовог пуњења чекаћемо да нам временске прилике дозволе да га отворимо- каже Милићевић.

Небојша Живановић и Саша Милићевић у обиласку припремних радова на базену

ПОТПУНА РЕКОНСТРУКЦИЈА БАЗЕНА ЗА НАРЕДНУ СЕЗОНУ И ИЗГРАДЊА АКВА-ПАРКА Локална самоуправа је определила средства за санацију и реконструкцију постојећих базена за наредну сезону, а цела процедура ће бити комплетирана током лета и већ на јесен очекују се радови који ће у потпуности променити садашњи изглед Градских базена. Најпре ће се радити темељна реконструкција постојећих базена, а нешто касније кренуће се и са изградњом аква-парка. - Знамо да у задњих 40 година није било значајнијих улагања, па смо дошли у ситуацију да интервенишемо како не бисмо угрозили само функционисање базена. Средства су опредељена и чека се крај сезоне да почнемо са радовима на реконструкцији постојећег корита, као и постројења за прераду воде, након чега креће изградња аква парка и додатних базена. Ова инвестиција требало би да износи од 3,5 до четири милиона евра. Средства су опредељена, а радиће се у две фазе- наглашава Милићевић . - С обзиром да радимо и аква парк, који ће захтевати већу потрошњу воде, у договору са локалном самоуправом, направили смо пројекат за бушење бунара који ће снабдевати убске базене, што ће у значајној мери растеретити наш Градски водовод. Током прошле године локална самоуправа уложила је значајна средства у уређење и опремање комлекса Градских базена. Урађене су нове свлачионице и мокри чворови, реновиран је ресторан, проширен бетонски плато, а набављена је и већа количина сунцобрана, лежаљки и балдахина. М.М.М.

30.мај 2019.г.

3

ИЗА ЗГРАДЕ „ТОДОРОВИЋ“

АСФАЛТИРАН ПАРКИНГ

Захваљујући локалној самоуправи, која је уложила новчана средства, грађани имају потпуно сређен и функционалан простор за паркирање Прошле недеље завршени су радови на уређењу паркинга иза зграде „Тодоровић“ у центру Уба, које је финансирала локална самоуправа у износу од преко пет милиона динара. Постојећи, импровизовани паркинг простор је проширен и асфалтиран, решен је и проблем одводњавања терена, тако да je сада функционалнији и приступачнији станарима који ту живе и раде, а истовремено је и улепшан целокупан изглед овог стамбено-пословног блока. Обилазећи завршне радове, председник општине Уб Дарко Глишић указао је да су асфалтерским радовима претходиле и обимне припреме. - Простор иза „Тодоровића“ зграде, који је био у катастрофалном стању, са много рупа и неравнина, после дужег времена добио је изглед какав заслужује. Иако изгледа као мали простор, његово уређење представљало је сложен посао, јер смо готово две године провели бавећи се проблемима који су нас спречавали да га раније средимо и приведемо намени, као што су разне инсталације, дозволе, прикључци и слично. Ово је био само пример како један јако мали део града зна да боде очи својим непримереним изгледом, али смо коначно све успели да решимо и сада имамо уређен паркинг простор, који људима који овде живе и раде омогућава лакши прилаз и нормално функционисање, изјавио је Глишић.

Овај простор је деценијама чекао на асфалтирање Изведени радови део су пројекта уређења јавних површина на Убу и, према речима првог човека општине, биће настављени у наредном периоду. „ У плану је сређивање дела простора код Поште, али то ће бити сложенији процес јер наилазимо на имовинско правне проблеме. С обзиром на то да је приватно лице власник дела површине иза Поште, замолили смо га да нам да сагласност да провучемо једну саобраћајницу, како бисмо спречили велику прашину коју дижу аутомобили, док се за асфалтирање комплетног простора са њим морамо накнадно договорити. Имамо још идеја које вероватно нећемо успети током ове године да реализујемо, али ћемо их свакако спровести у дело, а ту, пре свега, мислим на асфалтирање улица, уређење паркинг простора и других јавних површина“, рекао је Дарко Глишић приликом обиласка завршних радова у пословностамбеном блоку „Тодоровић“. Д.Н.


4

ОБРАЗОВАЊЕ

30.мај 2019.г.

МАТУРАНТИ ГИМНАЗИЈЕ И ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

ДЕФИЛЕ ГРАДОМ УЗ ТРУБАЧЕ “Пријатељства која ћемо понети одавде, остаће за цео живот", поручују убски матуранти. Матуранати Гимназије „Бранислав Петронијевић“ и Техничке школе „Уб“, традиционално су прошетали градом у пратњи трубача, у петак 24. маја, након последњих часова редовне наставе, како би прославили завршетак школовања. Шездесеторо гимназијалца, праћени музичком пратњом трубача, одељенским старешинама Драгицом Маркош Радивојевић и Радмилом Тодоровић, као и ученицима осталих разреда, кренули су шетњу градом у 11,30 часова. Дефиле је започет из улице Вука Караџића, поред убског Храма, а завршио се на Тргу ослобођења, где су се матуранти окупили око споменика, након чега су, уз понеку сузу, загрљени, певали, играли коло и фотографисали се. О својим утисцима из гимназијских дана, говорили су ученици IV/a и IV/b Михаило Поповић и Андријана Арсенић. - За Гимназију ме вежу најлепша сећања. Ту су почеци пријатељстава, упознао сам доста људи за цео живот са којима ћу наставити дружење. Одељењски старешина IV/a била је Драгица Маркош Радивојевић, најорганизованији професор у школи, максимално коректна од прве до четврте године. Препоручио бих Гимназију будућим средњошколцима, јер су добри професори и свакако ће стећи добру основу за даље школовање – образложио је Михаило Поповић. Андријана Аресенић, ученица IV/b учествовала је у организацији дефилеа. Изнела је своје утиске о школовању у Гимназији. – Имала сам две разредне старешине, Марину Милошевић и Радмилу Тодоровић, која нас је извела. За Гимназију могу да кажем само речи хвале. Да сам сада осми разред, дефинитивно бих је опет уписала, јер из ње носим баш лепа сећања. Професорка Радмила Тодоровић, похвалила је генерацију 2000. годиште, као сјајну и добру генерацију, са успесима у току школовања. Предстоји им још и матурски испит, за који сви професори очекују да ће их гимназијалци успешно положити, јер у IV/a има 16, а у IV/b деветнаест одличних ученика. Техничка школа „Уб“, ове године, дефилеом у 17 часова, испратила је 142 ученика из шест одељења: електротехничар рачунара (одељењски старешина Јелена Тимотић), финансијски техничар (Мирјана Веселиновић Јако-

Гимназијалци на Градском тргу Дефиле ученика убске Гимназије вљевић), трговински техничар (Љиљана Димитријевић), кувар/конобар (Љиљана Лазарић) и аутомеханичар/ машинбравар (Радован Поповић). О утисцима из Техничке школе, кандидат за ђака генерације Милан Тодоровић је рекао: - Наша школа је једна од оних које могу да пруже довољно знања ученику, да после средње школе може да ради, а уз мало труда, и да се настави даље са школовањем. Препоручио бих ученицима ову школу, ако желе да остану овде, потребно је радити и имати воље. Оливера Марковић, ученица смера финансијски техничар навела је да су се, иако већином женско одељење, одлично слагале и да ће ученици уписати неку од струковних школа, ређе факултет, а већина ће тражити посао. Сви матуранти испраћени су подршком родитеља, професора и ученика млађих разреда. Д.Капларевић

Славље ученика Техничке школе „Уб”

За успоену са Градског трга: матуранти Техничке школе „Уб”

PROFESIONALNO ŠMINKANJE


АКТУЕЛНО

30.мај 2019.г.

5

СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИ ЦЕНТАР УСКОРО У НОВОМ РУХУ

ПОЧЕЛА ОБНОВА „ШКОЛАРЦА” Радови коштају милион евра, а обухватају пресвлачење гумом свих терена, постављање вештачке траве на великом фудбалском игралишту и изградњу нових трибина, али и паркинга и приступне саобраћајнице. – На комплексу ће нићи и нова зграда, са Музејом спорта на спрату. У другој половина маја започели су радови на свеобухватној реконструкцији Спортско - рекреативног центра „Школарац“, који ће коштати милион евра, а трајаће до септембра. Пројектом је предвиђено пресвлачење ЕПДМ гуменим облогама атлетске стазе и свих спортских терена под бетоном – рукометног, одбојкашког и два кошаркашка. Фудбалско игралиште поред реке Уб добиће вештачку траву, рефлекторе, као и трибине, које ће бити изграђене и између кошаркашких и на терену ФК „Радничког“. Када се наведени радови окончају, уследиће изградња великог паркинга на улазу у СРЦ „Школарац“ и приступне саобраћајнице са тротоаром. У другој фази, постојећи садржаји биће употпуњени трим стазом и новом теретаном. Такође, на овом комплексу нићи ће и нова зграда, где ће у приземљу бити Нова подлога је већ постављена смештене канцеларије и четири свлачионице, док је спрат на рукометном терену резервисан за Музеј спорта, чије се оснивање најваљује неколико година. Приликом обиласка почетка радова на „Школарцу“, председник убске општине Дарко Глишић је истакао да ће спортско-рекреативни центар након обнове добити нови живот. - Мислим да нема грађанина наше општине, поготово у урбаном делу, а да не долази на „Школарац“, где се одржавају бројне манифестације, турнири и тренинзи, а и многи своје слободно време проводе овде. Сви смо везани за њега и наша идеја је била да га не шминкамо и не гледамо како пропада, већ да га учинимо још атрактивнијим и удахнемо му нову свежину, како са новим садржајима, тако и са модернијим компонентама, које чине и безбеднијим и лепшим постојеће терене, за шта смо обезбедили не мали новац. Радови на спортском делу коштају 93,6 милиона динара, а приступна инфраструктура 23,5 милиона, што Радови на изградњи терена са вештачком подлогом свеукупно даје цифру од нешто преко 118 милиона динара. Када на то додамо средства која ће инвестирати Министарство спорта за изградњу новог објекта, у коме ће бити инвестицију да попнемо на једну изузетно високу вредност, смештен и дугоочекивани Музеј спорта, онда ћемо ову нагласио је Глишић, додајући да су из пројекта реконструкције „испуштени“ тениски терени. „Ту имамо проблема са шљаком, јер када мало дуне ветар, она запрља све около и врло је тешка за одржавање. Захваљујући разумевању једне кинеске компаније, која ће донирати новац, шљака ће бити претворена у тврду подлогу, тако да ћемо искористити шансу да и те терене прилагодимо и уподобимо свему ономе што ће овде бити ентеријер.“ Глишић је најавио да би у наредним месецима „Школарац“ требало да добије и један бич-волеј терен и за ову нову инвестицију на спортско-рекреативном центру обезбеђен је део новца. - Чекамо пројекат, који ће бити урађен по свим међународним стандардима, како бисмо могли да аплицирамо и за неко такмичење из те области, привучемо још неке људе да долазе овде и да, уосталом, наши грађани играју одбојку на песку, рекао је Дарко Глишић уз напомену да је, као једно од Нова гумена подлога ускоро и на тркачкој стази најомиљенијих места Убљана свих генерација, „Школарац“ заслужио да му се коначно посвети пуна пажња. Д.Н.


6

ОБРАЗОВАЊЕ

30.мај 2019.г.

ПРОМОЦИЈА ИЗДВОЈЕНИХ ОДЕЉЕЊА ОШ „МИЛАН МУЊАС“

„МАЛЕ ШКОЛСКЕ ИГРЕ“ - Више од стотину ђака, од првог до четвртог разреда, учествовало је у играма спретности, брзине, ликовног изражавања, глуме и знања опште културе. - Читав концепт игара осмислили су учитељи, који су још једном показали да се у сеоским срединама, итекако, води рачуна о едукацији и васпитању деце. У циљу промоције издвојених одељења ОШ „Милан Муњас”, Актив учитеља школе организовао је, 18.маја, забавну спортску манифестацију „Мале школске игре”. Већ другу годину деца из свих 13 издвојених одељења су се играла, певала и дружила, на школском полигону у Совљаку, током надметања у разним занимљивим дисциплинама. На овом својеврсном такмичењу више од стотину ученика било је подељено у две групе „Морнаре” и „Пчелице”, односно плави и жути тим. У оквиру 12 игара, распоређених по тежини за сваки узраст, они су међусобно одмеравали брзину, спретност и знање. Победу су однеле „Пчелице”, које су на крају надметања добиле импровизоване медаље од картона. - Циљ ових игара је да се ученици друже и шире позитиван такмичарски дух. Ми на овај начин, такође, промовишемо издвојена одељења, како ученике, који похађају сеоске школе, тако и учитеље који у њима раде. Цео концепт `Малих школских игара` је заједничко дело учитеља свих издвојених одељења, па се слободно може рећи да је ово један тимски пројекат. Искрено се надамо да ће он заживети и постати традиција, јер деца воле да се друже, играју и за њих ово јако лепо искуство, које их чини срећнимистиче један од организатора овог програма Оливера Петровић, учитељица Издвојеног одељења ОШ „Милан Муњас” из Црвене Јабуке. Посебан тон овој манифестацији дали су аниматори (водитељи) овог програма Марија Близањац и Александра Новаковић, уз неизоставну техничку подршку наставника Немање Драгићевића, који је пуштао музику са разгласа. Игре

Весело уз учитељице аниматоре

„Бродови у магли”

„Музичке столице”

Ољушти поморанџу, поједи колач, попиј сок“

је испратила и екипа Дома здравља „Уб”, као и наставници физичког васпитања, који су били задужени за безбедност ученика. „Вратимо децу природи, научимо их да тапшу лопту, да прескачу вијачу, да буду спретни и окретни, да се сналазе у природи, да препознају дрвеће, да ослушкују птице...”, поручују учитељи издвојених одељења ОШ „Милан Муњас”, који су још једном показали изузетну маштовитост у осмишљавању ваншколских активности али и, пре свега, посвећеност и љубав према послу којим се баве. М.М.М.

„Полигон“

„Танграм“

Учесници „Малих школских игара” у Совљаку


АКТУЕЛНО

30.мај 2019.г.

7

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ОМЛАДИНСКЕ СЦЕНЕ

ОВАЦИЈЕ ЗА „ДРУГУ СТРАНУ МЕДАЉЕ” Одлична глумачка интерпретација средњошколаца представља посебан квалитет провокативног ауторског пројекта професорке Сање Лалић Пред пуном салом Дома културе, ансамбл новоосноване Омладинске сцене аматерског Позоришта „Раша Плаовић” је након два и по месеца преданог рада, 17. маја премијерно извео представу „Друга страна медаље”, по тексту и у режији Сање Лалић, професорке српског језика и књижевности у Техничкој школи „Уб”. - Представа говори о томе колико је танка граница између страсти и опсесије, говори о психологији масе, о потреби појединца да иде преко својих граница, о вољи за моћ и за функцијом, где се притом не бирају средства да се стигне до циља. Ова прича о вођама навијача је, заправо, само повод да се мало више каже о готово једној братској нетрпељивости и жељи једног младића да изађе из своје сенке, рекла је млада професорка Сања Лалић о првој представи Омладинске сцене. У комаду играју ученици Техничке школе: Александар Дрча, Максим Максимовић, Невена Михаиловић, Вања Пулетић, Стефан Мићановић, Љубисав Максимовић, Стефан Марковић и Јована Димитријевић. Као статисти (навијачи) ангажовани су ученици IV-2 разреда, док је техничка подршка Александар Ранковић, а суфлер Николина Јовановић. Публика је на премијери видно уживала, смехом реаговала кад треба, ћутањем отпратила оне делове који су је подстакли на размишљање и, на крају представе, вишеминутним овацијама испратила младе глумце. Нема сумње, Омладинска сцена добила је провокативну, динамичну и занимљиву представу, која кроз причу о оној мање лепој страни спорта, говори о тамној страни човекове

РАДНИЧКЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ

ЗАВРШНИЦА НА РЕНОВИРАНОМ ШКОЛАРЦУ Коначна форма фудбалског турнира РСИ садржи 13 тимова подељених у 2 групе који се боре за пласман међу 8, односно улазак у четвртфинале. Ситуација је доста јаснија у "А" групи где је Полицијска станица обезбедила прво место са 4 победе, а посебно је била узбудљива против Вивекса коју је донео голман Кузмановић у последњим секундама меча! Сигуран је и прошлогодишњи победник ЗЗ Трлић, док су у најбољој позицији пред последње коло Беча и Основна школа, а минималне шансе да прође у завршницу има Леон. Много је компликованија ситуација у групи "Б" где се прикључењем Катастра налази 7 екипа, а лидерско место за сада држи Електродистрибуција. У доброј позицију су и Комес Плус и Зимпа, а утисак је да 8. четвртфиналисту треба тражити између Ђуниса, Катастра и Копова. Подбацио је прошлогодишњи финалиста- млекара "Др Милк", Савић из Трлића са 6 и Лесић из Ђуниса са 5 голова предводе листу стрелаца, а групни део такмичења требао би да буде окончан до краја недеље. Ако не раније, а онда барем у понедељак 3. јуна, 8 најбољих екипа пребациће се на реновирани рукометни терен на Школарцу, утисак је на задовољство публике која и у хали у пристојном броју прати дешавања на паркету. Судије Поповић, Ковачевић и Ранковић држе контролу и када се узбуркају страсти, а 5. јуна требало би да знамо да ли Трлић слави трећу узастопну титулу или добијамо новог првака Радничких спортских игара... Б.М.

„Друга страна медаље”: Глумачка постава за респект природе. Међутим, у овом комаду нико није суштински зао, али су зато сви несрећни, разочарани и бесни. Иако једни долазе из домова за незбринуту децу, а други из богаташких породица, сви ови млади људи имају потребу да негде припадају, да се издигну изнад свега и себе, што „душом плаћају”. Посебан квалитет „Друге стране медаље” је одлична глумачка интерпретација средњошколаца, који су доминирали сценом и уједначено и достојно изградили своје ликове. Пленили су даровитошћу, убедљивошћу и шармом, што не изненађује ако се има у виду да је само двоје глумаца дебитовало у својим улогама. Остали су се већ доказали на бројним приредбама, као и у две представе Драмског ансамбла Техничке школе, чији чланови чине екипу Омладинске сцене Позоришта „Раша Плаовић”. Након три године озбиљног и темељног рада са својим ученицима у Драмском ансамблу, професорка Лалић успела је да створи глумачку поставу за респект, која представља нову и младу снагу убске аматерске позоришне сцене. Д.Н.

УБЉАНИ ЗА ПОНОС

ВРЕДНО ПРИЗНАЊЕ Професор доктор Милан Недељковић изабран је за редовног члана Академије медицинских наука Српског лекарског друштва

Проф. др Милан Недељковић и Проф. др Ранко Шкрбић Један од најуспешнијих Убљана и најцењенијих српских интервентних кардиолога, Професор доктор Милан Недељковић недавно је изабран за редовног члана Академије медицинских наука Српског лекарског друштва. Уз то, декан Медицинског факултета у Бања Луци Професор доктор Ранко Шкрбић прогласио је Недељковића за Visiting professora (гостујићег професора). Иначе, Убљанин светског угледа, кардиолог Клиничког центра Србије и редовни професор Медицинског факултета у Београду, држи запажена научна предавања на Америчком Колеџу Кардиолога, али и широм света, је и актуелни председник општине Врачар. Недавно је постао и отац петог детета, ћерке Миле (укупно три ћерке и два сина).


8

АКТУЕЛНО

30.мај 2019.г.

ВЕСТ КОЈУ СУ ПРЕНЕЛИ СРПСКИ МЕДИЈИ

УБЉАНИ УХАПШЕНИ ЗБОГ ФАЛСИФИКОВАЊА НОВЦА Осумњичена су два полицајца Д.В. (35) и Р.П. (32) и једна жена Б.М. (51) Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су два полицијска службеника и још једну особу због постојања основа сумње да су омогућили пуштање у промет фалсификованих новчаница и прикривали дока зе о почињеном кривичном делу. Како је саопштило Министарство унутрашњих послова, полицијски службеник Полицијске станице Уб Р.П. (32) ухапшен је због постојања основа сумње да је починио кривично дело злоупотреба службеног положаја, док су због сумње да су починили кривично дело фалсификовање новца ухапшени његов колега Д.В. (35), такође запослен у Полицијској станици Уб и осумњичена В.М. (51). Сумња се да је Р.П, пошто је сазнао да је почињено кривично дело фалсификовање новца обавестио Д.В. да постоји основ сумње да је он то дело починио, а потом је Р.П, који је како се

сумња, био свестан да је реч о кривичном делу за које се предузима гоњење по службеној дужности, омогућио да у његовом присуству В.М. фалсификовани новац да осумњиченом Д.В, како би на тај начин прикрили доказе о извршеном кривичном делу. Након четрдесетосмочасовног задржавања осумњичњни су уз кривичну пријаву приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, наводи се у саопштењу Минитарства унутрашњих послова.

СЛУЖБА ЗА ХИТНУ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ

УТИЦАЈ ВРЕМЕНСКИХ ПРИЛИКА НА ЗДРАВЉЕ У периоду непогода, ветра и кише, у атмосфери се ствара велика количина позитивних јона на које наш организам реагује. Велики утицај има и мелатонин. Још у Старој Грчкој било је уочено да постоји утицај временских прилика на здравље људи. Др Драган Живковић, специјалиста ургентне медицине, начелник Службе за хитну медицинску помоћ, објашњава да утицај климатских промена зависи од средине у којој човек живи, његовог прилагођавања, психофизичког и здравственог стања и животне доби. Особе на чије здравствено стање утичу временске прилике зову се метеоропате. Под метеоролошким факторима подразумева се температура и влажност ваздуха, ветар, атмосферски притисак, киша, грмљавина, као и ефекат јонизације. Промене времена утичу подједнако на здравље свих људи, а нарочито на хроничне болеснике, кардиоваскуларне, гастроентеролошке, реуматолошке, а посебно психијатријске, који много теже подносе нагле промене времена. - Метеоропате испољавају симптоме као што су раздражљивост, умор, главобоља, промена расположења, несаница, вртоглавица, мигрена, бол у зглобовима и мишићима, као и на месту оперативних рана или повреда. Срчани болесници, као и они са високим крвним притиском, асматичари, имају погоршање симптома. У периоду непогода, ветра, кише, у атмосфери се ствара велика количина позитивних јона на које наш организам реагује. Тада може

ПИЈАЧНИ БАРОМЕТАР - УБ јед.мере

- Грашак - Парадајиз - Краставци - Црни лук - Бели лук - Шаргарепа - Першун - Целер - Цвекла - Купус - Кељ - Зеље - Спанаћ - Тиквице - Паприка - Љуте папричице - Кромпир млади - Блитва - Празилук - Рен - Печурке - Јаја - Карфиол - Броколи - Ротква - Келераба - Зелена салата - Ротквице - Црни лук млади - Бели лук млади - Боранија - Јабуке домаће - Крушке - Поморанџе - Банане - Ораси очишћени - Суве шљиве - Суве крушке - Брескве - Мандарине - Трешње - Јагоде - Нектарине

цене

кг 180 - 200 кг 100 - 160 кг 100 кг 100 - 120 кг 700 - 1000 кг 80, 90 ком 20, 30 ком 60 кг 60 кг 30, 40 кг 50 веза 40, 50 кг 100 кг 100 кг 200 - 250 ком 15 - 20 кг 130 веза 20, 25 ком 40 кг 600 кг 240 ком 8, 10 кг 100 кг 100 кг 100 ком 50 ком 30 - 40 веза 40 веза 30 - 40 веза 40 - 50 кг 200,250,300 кг 35, 50 кг 120, 130 кг 120, 130 кг 130 кг 1000 кг 200 - 300 кг 200 кг 280 кг 130 кг 200 кг 200 кг 280

Приредила: Љ.Симановић, 24.маја 2019.

Др Драган Живковић, специјалиста ургентне медицине да дође до смањења количине адреналина, што проузрокује депресију или главобоље и мигрене – наводи др Живковић. Велики утицај на организам има и мелатонин чија променљива производња изазива несаницу. Нагла промена времена од ведрог и сунчаног, до облачног, утиче на његов ниво, па постајемо поспани, инертни или потиштени када је облачно. – Организму је потребно два до три дана да се стабилизује и прилагоди временским условима. Физички активне особе, отпорније су и скоро да не осећају промене, док старији људи и

они који се ретко крећу, реагују и на најмање осцилације. Мој савет пацијентима је да имају позитивне мисли које доприносе бољем осећају, да бораве што чешће у природи, избегавају стресне ситуације, одмарају се и туширају наизменично топлом и хладном водом, уносе што више воћа и поврћа, као и течности, пре свега воде са додатком магнезијума, који је нужан за функционисање крвног и нервног система. Др Драган Живковић још наводи да би требало избегавати обилне оброке, алкохол и кафу, храну са много угљених хидрата. Особе са ниским крвним притиском треба да конзумирају веће количине воде и природних сокова, а са високим притиском да избегавају масноћу, алкохол, цигарете, со. Узимати намирнице богате калцијумом и омега 3 масним киселинама. Протеклих дана, Хитној служби на Убу, јављали су се пацијенти са повишеним крвним притиском, астмом, шећерном болести, психијатријски болесници, реуматичари и болесници са гастроентеролошким проблемима. Било је доста алергијских реакција због уједа инсеката. Препорука је да пацијенти не скидају сами крпеља, већ да се јаве лекару. Д.Капларевић


ПОЉОПРИВРЕДА

30.мај 2019.г.

КИШНО ВРЕМЕ УСПОРИЛО АСФАЛТИРАЊЕ ПУТЕВА У УБСКОЈ ОПШТИНИ

НОВА ДЕОНИЦА У СЛАТИНИ По неприсутупачном и брдовитом терену у засеоку Орнице урађено 500 метара асфалта Временске прилике у последње две недеље нису биле савезник Предузећу за путеве Ваљево, које је ангажовано од стране Путева Србије на асфалтирању локалних сеоских деоница у убској општини. У протеком периоду новом асфалту радовали су се једино мештани Слатине, у засеоку Орнице. Њима је урађено нових 500 метара веома захтевне деонице по непиступачном и брдовитом терену. У питању је наставак изградње пута који је урађен пре две године, а води од шабачког пута до центра села. - Вратили смо се као што видите, јер смо обећали да ћемо наставити тамо где смо стали. Данас смо урадили дванаести пут у овој години у дужини од 500 метара. Сигуран сам да ћемо се, можда већ и на јесен, поново вратити у Слатину, а на људима из месне заједнице је да се договоре коју деоницу хоће да радимо. Ја поштујем правило које смо до сада утврдили, а то је да савети МЗ дају предлоге по којима ми даље реализујемо планове. Када вас сачека оволико људи, то говори да посао који радите има смисла, па сходно томе настављамо у истом смеру, а све у интересу наших суграђана- поручио је током обиласка радова у Слатини председник убске општине Дарко Глишић.

За успомену: Председник општине Уб Дарко Глишић са мештанима Слатине У овом делу Слатине живи око тридесетак домаћинстава, којима ће пут кроз село убудуће знатно бити олакшан. Међу њима је и Радован Ковачевић, иначе члан Савета месне заједнице, који се посебно захваљује општинском руководству што је препознало њихове проблеме. - Овај правац води ка Бранковини, Голој Глави, па даље према Цигамали, где живе Роми, чији је један део већ асфалтиран. Пре две године урађена је јако тешка деоница у дужини од око 600 метара и, као што видите, вредело је сачекати, јер данас смо наставили даље. Овде је терен јако неприступачан и веома је тешко изводити радове, а овим потезом је решен један велики проблем мештана Слатине. Урађени су и одговарајући канали потребни за одвод воде, а о квалитету новог пута немам шта да приговорим- казао је Ковачевић током завршних радова у засеоку Орнице.

Асфалтирање у Слатини Са стабилизацијом временских прилика биће настављено асфалтирање у убским селима, а према раније утврђеном плану. машине се, даље, селе у Тврдојевац, Кршну Главу, Совљак... М.М.М.

9

РАСПИСАН КОНКУРС

ПОДСТИЦАЈИ ЗА НАВОДЊАВАЊЕ Пољопривредницима помоћ за копање бунара и при куповини нове опреме за наводњавање Управа за пољопривредно земљиште расписала је Конкурс за остваривање права на подстицаје за набавку нове опреме за наводњавање и ископ, односно бушење бунара у функцији наводњавања. Право на средства за ископ бунара остварују лице уписано у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу и уколико је уписао у Регистар парцелу која се користи за пољопривредну производњу (њива, врт, воћњак, виноград, ливада, пашњак и трстик), на којој треба да се врши ископ или бушење бунара у функцији наводњавања и власник је те парцеле. Износ средстава који се одобрава је до 80 посто вредности по дужном метру ископа/бушења бунара, односно до 3.000 динара по дужном метру без урачунатог пореза на додату вредност (ПДВ). Максимални износ средстава по поднетој пријави који може бити одобрен је 250.000 динара без ПДВ-а.

Пријава на Конкурс подноси се Управи за пољопривредно земљиште закључно са 3. јуном. Уз захтев се доставља предрачун овлашћеног извођача радова, и то само за земљане радове који се изводе приликом бушења бунара. Управа за пољопривредно земљиште, након прегледа документације и испуњености услова, доноси Решења о одобравању предложених радова за сваку поднету пријаву. Након добијања Решења, подносилац захтева приступа ископу бунара у року који је наведен у решењу и доставља Управи потребну документацију, то јест доказ о реализацији инвестиције. Треба напоменути да се ови подстицаји не односе на већ ископане бунаре и да ископ бунара мора служити за наводњавање пољопривредних култура. Уколико су пољопривредни произвођачи у 2019. години набавили нову опрему за наводњавање, могу Управи за пољопривредно земљиште поднети захтев за повраћај средстава до 1. јула текуће године. Износ средстава који се одобрава је до 60 посто, без ПДВ-а, за набавку нове опреме за наводњавање: - пумпе, агрегата за пумпу (на дизел, бензински и електропогон), фертигатора, фертигационе пумпе, манометра, филтера, окитена (доводних цеви), разводних цеви, дрипова/латерала, капајућих трака, капаљки, распрскивача (спринклера), тифона, тифона са кишном рампом, кишне рампе, кишног крила, воденог топа/топа за наводњавање, центар пивота, резервоара и цистерне у функцији обезбеђивања воде за наводњавање; - бунарска цев, филтерска бунарска цев. Могуће је поднети само једну пријаву за набављену опрему минималне вредности 40.000 динара без ПДВ-а. Максимални износ средстава који може бити одобрен по поднетој пријави је 3.000.000 динара без ПДВ-а. Право на подстицаје може да оствари корисник ако је: уписан у Регистар пољопривредних газдинстава у активном статусу, уписао у Регистар парцеле на којима се поставља опрема за наводњавање и за предметно инвестиционо улагање не користи и неће користити подстицаје, субвенције и донације по другом основу и код других органа и институција. Сва опрема која је предмет остваривања права на средства мора да буде у функцији наводњавања парцела пријављених на Обрасцу пријаве. Дипл. инг. Светлана Јеринић, саветодавац у ПССС „Ваљево“


10

ПОЉОПРИВРЕДА

30.мај 2019.г.

СТАЊЕ РАТАРСКИХ УСЕВА

КИША ПАЛА У ПОСЛЕДЊЕМ ТРЕНУТКУ Изузетно сушан март претио је да уништи усеве, али су падавине током априла и маја знатно поправиле ситуацију Велике количине падавина којима смо били изложени у претходном периоду, вратиле су наду ратарима да би ове сезоне могли да забележе просечне приносе, с обзиром на то да су значајно попуниле ранији дефицит влаге у земљишту. Саветодавац у Пољопривредно-саветодавној и стручној служби „Ваљево“, Снежана Стојковић Јевтић подсећа да је сушна сезона трајала преко шест месеци, а посебну бригу нанео је слаб и спорији развој пшенице. -Дуготрајна суша, од половине септембра прошле, па све до априла ове године довела је до кашњења у сетви озимих стрних жита. Већина усева засејана је ван оптималног рока, што је довело до споријег ницања и развоја пшенице и других стрних жита. Лоше временске прилике пратиле су пшеницу у кључним фазама развоја, тако да ни најбоља агротехника није могла умањити проблеме изазване недостатком влаге у земљишту, каже наша саговорница.

„Глас НАРОДА“ - ПИТАЛИ СМО ГРАЂАНЕ:

Како су се нестабилне временске прилике одразиле на ваше пољопривредне културе ? Анђелија Илић, Брезовица: – Бавим се производњом свих повртатских врста, како у пластеницима, тако и на отвореном већ дуги низ година. Нисмо до сада имали овакво време да кише падају готово сваки дан, што јако лоше делује на све биљке. Појављују се разне штеточине од велике влаге које нападају биљке, плод доста трули па мора да се третира хербицидима како би га одбранили. Ако настави овако време принос ће знатно подбацити, па смо ми, произвођачи, на великом губитку.

Горан Петковић, Гола Глава: – Живим на простору где је географски положај такав да се углавном бавимо воћарством. Ја гајим шљиву, трешњу и малину, а обилне кише су оставиле трага на плод. Трешње јако пуцају, шљиве и малину нападају разне болести, па смо принуђени да прскамо разним хемикалијама како би их заштитили, што свакако није добро али то је једино решење. Сталне кише нам не дозвољавају ни да прскамо воће онако како треба, па сам сигуран да ћемо бити на великом губитку. Осигурао сам воће, али наплата иде слабо, готово никако.

Јелена Марковић, Совљак: – Гајим све врсте поврћа, нешто у пластеницима а део на отвореном. Обилне кише, које овог пролећа падају стално, много су пореметиле нормалан развој биљака. Парадајиз, кога имам доста, уопште не може да расте јер му фали сунце и топло време, краставци такође, плод стоји у месту. Ако се настави овако време умањиће много и квалитет као и комплетан принос. Не бих пожелела никада више овакав мај, само нам остаје да се надамо промени времена.

Слободан Продановић, Паљуви: – Поред сточарства бавим се ратарством и повртарством. На самом почетку пролећа била је суша што је пореметило пшеницу у самом старту, а и кукуруз је било тешко посејати. После неког времена кренуле су обилне кише што додатно отежава радове у пољопривреди и утиче на све живо. Стигле су ливаде за кошење, а готово је немогуће покосити и покупити да не покисне. Мислим да велике количине падавина утичу неповољно на све пољопривредне културе и ако ускоро кише не престану нама се не пише добро - све је угрожено.

Светлана Видаковић, Докмир: Кишно време је погодовало пшеници Како истиче, изузетно сушан март претио је да уништи усеве, али је киша током априла и маја знатно поправила ситуацију. „Киша је пала у последњем тренутку, негде у оптималној мери, негде још треба да пада, али је свакако поправила стање, нарочито на пољима озимих усева пшенице, јечма и уљане репице“. Са друге стране, честе кише и хладно време успорили су клијање и ницање кукуруза, сунцокрета и соје, али то не би требало знатније да утиче на приносе ових култура. -На појединим парцелама забележено је лежање вишкова воде, па се произвођачима препоручује да се позабаве одводњавањем забарених парцела, јер ће у противном на тим местима доћи до пропадања биљака, нарушавања склопа биљака по хектару и смањења укупног приноса кукуруза, указује дипл.инг. пољопривреде Снежана Стојковић Јевтић. Према њеним речима, последњих година киша омета правовремено кошење првог откоса луцерке и сејаних ливада, те би произвођачи, уколико су у могућности, требало да размисле о преласку на припрему сенаже од поменутих култура. Д.Н.

www.glastamnave.com

– Моје домаћинство живи од пољопривреде и бавимо се искључиво повртарством и то на отвореном без пластеника. Време много омета раст, развој и зрење плода и овако хладни дани уопште не пријају биљкама. Недостаје им потребна температура и то се види на плодовима који су већ сада доста лошијег квалитета. Ми не прскамо биљке хербицидима јер желимо здрав производ, па користимо само стајско ђубриво и то разблажено водом. Ако се настави овако време принос ће бити умањен дупло.

Весна Јаковљевић, Совљак: – Гајим углавном празилук и целер, а друге врсте поврћа у нешто мањим количинама. Ове нестабилне временске прилике никако не погодују пољопривредним културама уопштено. Боранија, која тек стиже за бербу, нагло почиње да трули, као да је неке подземне воде уништавају јер је превише воде. Нема сунца, што је и грашку, који тренутно стиже, неопходно да пуни махуну. Ако кише не престану да падају све што је засађено напољу пропашће, јер тек после тога, кад угреје сунце, пламењача ће га уништити. Хербициде не користим, желим здраву храну, гледамо у небо - па шта нам Бог да.

Владимир Радовановић, Врховине: – Моје домаћинство се бави производњом јагода и малина на отвореном на велико, као и другим културама само у мањим количинама које, углавном, не прскамо хербицидима. Претходних година нисам имао овај проблем, али ове године свакодневне кише много лоше утучу на зрење јагоде, доста трули плод јер нема сунца. Код малине је још неизвесно, има наде ако престану кише. Појављује се коров што ће умањити принос сигурно 50%. Исто је када су озими усеви у питању, тако да нам ово време никако не иде на руку.


ПОЉОПРИВРЕДА - СЕЛО

30.мај 2019.г.

11

СОВЉАЧКИ БАШТОВАНИ

ПОВРЋЕ КАО ЗАШТИТНИ ЗНАК Кад је невреме, кад се догоди град, олујни ветар или ниска (па и висока) темптература у погрешно време, поплаве... - не помажу најлони којима се покрива рано поврће... Ранковићи имају пет хектара, солидну опрему и машине - али... У домаћинству Ранковића, Милене и њених синова Зорана и Милана, у Совљаку, гаји се парадајиз, паприка, краставци, целер, купус... Посету Љубе Јолачића, запамћеног још из некадашњег великог убског ПИК-а, који је повео репоретера „Гласа Тамнаве” у обилазак тамнавских повртара, примили су у радној одећи, уз ‘’краћу кафу’’ и ‘’чашицу’’ разговора. Времена за разговор је било тек толико да забележимо оно што је најкарактеристичније за ово пољопривредно газдинство. - На око пет хектара, с` тим што није све под поврћем, има нешто и под луцерком и житима, ради нас троје- каже Милена, која са синовима постиже велику производњу, толику да, и поред продаје на пијацама, испоручује робу и у свом дворишту - купцима на велико. У Ранковићима се гаји квалитетно поврће. Нема генетски модификованих биљака, али примењују се све агротехничке мере. Наравно, све то захтева пуно рада, а Зоран и Милан стижу и на пијаце - Црљени и Степојевац.

Милена Ранковић са синовима Милена је повремено на убском пијацу са свежом робом. Уз то, оно што не стигну да извезу на тезге, испоручује се познатим купцима на велико... - Ове године је солидно ‘ишао’ млади лук и било је нешто зараде, али јагоде је побио град- кажу Ранковићи. Иначе, парадајиз је прича за себе. Дуго га гајимо, а још нисмо прозрели у чему је тајна. Некад из истог семена добијемо лепе, једре и укусне плодове, а некад буде пуно корења у самом плоду. Неко каже да све зависи од временских прилика, посебног заливања, прихрањивања... Ипак, ово је производња под ведрим небом, а ту се, онда, одражавају климатске промене које доносе неуобичајене временске услове. Поврће је, посебно, осетљиво на повећану влажност, прејако сунце, ветровите периоде, нагле промене температуре у вегетативном периоду... У нашим рукама је само рад и... једино рад. Момци Милан и Зоран нису ожењени. Кажу, има изгледа, они хоће, али... И поред тога што је живот на селу, поготову у богатом домаћинству у Совљаку на пар минута од

Совљачанин Ранковић и Љуба Јолачић

Уба, много удобнији, здравији и сигурнији, удаваче се теже одлучују. Ипак, мајка Милена се нада да ће већ наредне јесени свадба да буде и у њеном лепо уређеном дворишту, са сређеним кућама и малом магазом, реновираном и украшеном у традиционалном стилу. Она верује у развој Уба и Тамнаве, за разлику од њеног родног места.

Поглед на парцеле под поврћем код Ранковића, друга половина маја и у Совљаку била је кишовита... - Родом сам из Ивањице, село Опаљеник- прича Милена, нажалост удовица, али са два сина и снахама које су у ‘’изгледу’’. - У мом родном селу остале су још само две куће са по двоје стараца. Од некада пуних породичних домаћинстава, пуних дечице, село се, практично, већ угасило. Ташко ми пада то сазнање, али за утеху је што у Совљаку има младих, рађају се деца, има шанси да се опстане и у будућности. Живеће се на неки други начин, људи ће мање радити него данас јер ће постојати опрема која и данас, у многоме, замењује рад људских руку... Зато, верујем да ће ово домаћинство, које сам, са синовима, одржала, имати двориште са дечицом на овој меканој трави... Има сете у овим речима, можда и засузе, помало, очи, али нада постоји. А где би се бољи живот дубље укоренио него у Совљаку, тамнавском селу лепих и вредних момака (и девојака), али и, нажалост, не малог броја удовица. Кажу, многи су, последњих деценија, платили скуп данак хемијским третманима биљака, али и другим утицајима загађивача животне средине. Крећемо пут Уба са Љубом Јолачићем, а у кесама су млади дуги краставци, тек стигли на род. - Ето, то су типични тамнавски баштовани. Вредни, добронамерни, паметни, снаћи ће се они- завршава он свој коментар ове посете. А планирана је још, најмање, једна у овој сезони. Занимљив је податак да има и неколико случајева младих који су се, после школовања у већим градовима, вратили у своје родне куће или су, чак, купили нека напуштена домаћинства или земљиште у убским селима. Млади боље препознају будућност која ће бити све суровија у градовима са загађеним ваздухом и неким странцима који, у својим намерама да се домогну Западне Европе, посебно угрожавају, баш, Београд, који је био главна одредница и за домаће миграције - из села у град. А видели смо, многи у тамнавским селима лепше живе од оних у београдским солитарерима са, М.М. на пример, дванаестог спрата.


12

КУЛТУРА

30.мај 2019.г.

УСТАНОВА ЗА КУЛТУРУ И СПОРТ

БОГАТ И РАЗНОВРСТАН ПРОГРАМ Од 28. до 31. маја у 17 h

ЗАВРШНЕ ПРИРЕДБЕ ПРЕДШКОЛАЦА

Субота, 8. јун у 18 h

БАЛЕТСКИ КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА

Као и сваке претходне, тако и ове године, васпитачи Предшколске установе „Уб“, по завршетку обавезног припремног предшколског програма, са децом су припремили завршне приредбе на нивоу својих васпитних група. Предшколци се кроз глуму, песму, плес и игру представљају публици на наступима које се одржавају у сали Дома културе, са почетком у 17 сати. У овој традиционалној свечаности учествује више од 100 малишана, чији су васпитачи Наташа Бановић и Гордана Стајчић, Јелена Урошевић и Гордана Јаковљевић, Верица Матић и Мирјана Дринчевић, као и Жељко Ранисављевић. Поводом обележавања двадесет Улаз слободан. година постојања и рада, чланови Балетског студија „Атена” и кореограф Јелена Благојевић 8. јуна припремају годишњи концерт у великој сали Дома културе. У свечаном програму учествују садашњи, али и бивши полазници, који су у протекле две деценије „на врховима прстију” освојили бројне медаље на такмичењима и фестивалима у земљи и иностранству, тако да је Балетски студио „Атена” један од најнаграђиванијих у региону. На јубиларној прослави биће уручене и захвалнице спонзорима и сарадницима, као и дипломе за пет, десет, 15 и 20 година чланства у овој својеврсној Петак, 31. мај у 20 h убској балетској школи. Цена улазнице 250 динара.

ПРЕДСТАВА „БИЋЕ”

На великој сцени Дома култ уре наступиће драмски ансамбл Гимназије „Бранислав Петронијевић” са представом „Биће”, у режији ученице Таре Митровић и професорке Жељке Митровић. Комад је рађен по мотивима тинејџ романа Јасминке Петровић „Све је у реду”, у коме његови јунаци искрено и снажно, у унутрашњем монологу, говоре о сукобима са родитељима, предрасудама, вршњачком насиљу, трагању за идентитетом, осећају усамљености и бесмисла,... Улаз слободан.

Среда, 12. јун

ДЕЧЈА ПРЕДСТАВА Ус т а н о ва за кул т уру и с п о рт обрадоваће тамнавске основце са поклон представом за децу, која ће бити изведена у два термина у сали Дома културе. Улаз слободан.

Понедељак, 10. јун у 18 h и 20 h

ФИЛМ „АЛАДИН”

Уб с к а п р е м и ј е р а у зб уд љ и в е приче о шармантном младићу Аладину, који већину живота проводи на улици, храброј и одлучној принцези Јасмин и Духу из чаробне лампе који би могао да одреди њихову судбину. У режији прослављеног Гаја Ричија, унутар зидина измишљеног града Аграбе, публика ће уживати у инспиративној причи на којој су одрасле генерације. У филмској адаптацији Дизнијевог анимираног к ласика, улогу Духа из лампе т умачи Вил Смит, Мена Масуд је шармантна скитница Аладин, док је Наоми Скот прелепа и одлучна принцеза Јасмин. Филм ће се приказивати у терминима од 18 и 20 сати, а цена улазнице је 250 динара.

Уторак, 11. јун у 19 h

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ДРАГАНА ЛУКИЋА Убљанин Драган Н. Лукић објавио ј е н о ву к њ и г у п од н а з и вом „ B a r c o Rabelo”, коју ће представити 11. јуна, у простору Мале сцене Дома културе. У питању је драма написана у виду СМС порука, где су главни ликови Кети и Д р а г а н . П о о б р а зо ва њ у ма ш и н с к и инжењер, Драган Лукић (1966) по вокацији је писац и до сада је објавио девет прозних књига (Плава, Ескими, Човек није ждрал, Илузије, С асвим обични људи, Киша, Флогистон, Вода и Barco Rabelo).

ХРАМОВНА И ГРАДСКА СЛАВА УБА

СПАСОВДАН Литија кроз центар града планирана је у 9,40 сати Убљани ће, 6.јуна, обележити Спасовдан, крсну славу свога града и Саборног храма „Христа Спаситеља”. Свечаност, у организацији Црквене општине Уб, започеће у јутарњим сатима (7,30) дочеком архијереја, након чега ће уследити света архијерејска литургија (8 часова), уз богослужење владике ваљевског Милутина и саслужење бројног свештенства и монаштва. Почетак Спасовданске литије, која ће се кретати улицама Краља Петра и Вука Краџића, заказан је за 9,40 сати. Свечана поворка потом ће се вратити одакле је кренула, у порт у храма „Христа Спаситеља”, где ће бити пререзан славски колач и освећено жито. Програмом свечаности планиран је и културно-уметнички програм, као и свечана славска трпеза. Црквена општина позива верујући народ Тамнаве да узме учешће у прослави заједничког празника који се, као храмовна слава, обележава од 1809. године, када је саграђена прва црква на Убу. Поводом градске славе Спасовдана, и у згради Општинске управе биће обављен свечани чин резања славског колача и освећења жита.


КУЛТУРА

30.мај 2019.г.

13

НА МАЛОЈ СЦЕНИ ДОМА КУЛТУРЕ ОДРЖАНО

ВЕЧЕ ФИЛМСКЕ МУЗИКЕ Освежење на убској музичкој сцени – новоосновани ансамбл „Либерта“, одушевио Убљане. Новоосновани ансамбл „Либерта“, који чине осморо младих музичара, већином Убљана, професора у Музичкој школи „Петар Стојановић“, одржао је једночасовни концерт филмске музике на Малој сцени Дома културе, у суботу 25. маја. Публика је уживала слушајући музичке филмске хитове, у извођењу Јелена Киселчић (клавир, перкусије, руководилац ансамбла), Зорана Матић (флаута), Тања Максимовић (прва виолина), Катарина Ђукић (друга виолина), Катарина Богићевић (хармоника), Александра Бенгин (виолончело, клавир), Бојан Николић (гитара) и Марко Радовановић (гитара). М ала сцена никада није била пунија. Убљани свих генерација, после сваке нумере, громогласно су награђивала октет „Либерта“, показујући тако да је музика важан сегмент свих друштвених збивања. Идеја професорке теоретске наставе Јелене Киселчић, коју су подржале њене колеге, да се оснује састав који ће бити на располагању граду и Убљанима, одлично се показала. Осим класичне популарне музике, стварајући око себе добре вибрације, свирали су филмску музику, али и етно музику са простора Балкана. Музика коју су извели била је прилагођена за свачији укус. Тако су, уз брже тактове појединих композиција, певали и ђускали и малишани који су дошли са својим родитељима, али и старија публика. - Циљ ансамбла је промовисање класичне музике, као и едукација млађих генерација. 'Либерта' има у плану да држи едукативне концерте по основним школама и вртићима, где би, уз музички програм, упознавали децу са музичким инструментима, а уједно и промовисали град и нашу општину – објаснила је Јелена Киселчић, руководилац ансамбла.

Ансамбл „Либерта”

Аплауз убске публике Име ансамбла настало је по чувеној речи 'Либерта' – слобода, јер музика нема граница, а ноте су универзални језик за цео свет. На свом првом концерту представио се са 18 нумера: „Валцер“ Дмитрија Шостаковича, музиком Јелена Киселчић из филма „Кум“, „Љубавна прича“, „Балада за Аделину“, „Бесаме Мућо“, као и нумерама из филмова „Десперадо“, „Ивкова слава“, „Сабирни центар“, „Монтевидео“, „Књига о Џунгли“, домаћим евергрином „Девојко мала“. За крај су извели чувени „Либертанго“ Астора Пјацоле, након чега су на захтев публике свирали на бис. Д.Капларевић

ПОЗОРИШНА ГОСТОВАЊА

„ИДЕАЛНА ПОЛОВИНА“ ОДУШЕВИЛА УБЉАНЕ Публика није штедела аплаузе за сјајну глумачку четворку, која их је орасположила и добро насмејала У организацији Установе за културу и спорт, на Убу је, 23. маја, гостовала позоришна представа „Идеална половина“ по тексту Милене Деполо, а у извођењу глумаца из београдске Агенције „Сцена”. Реч је о урнебесној комедији о четворо људи различитог старосног доба, који преплићући своје карактере, ставове, жеље, дилеме и страхове, све време су у потрази за љубављу и својим идеалним партнерима, што доводи до неочекиваних заплета и животних ситуација. Кроз потрагу за сродном душом, Убљане су п(р)овели Олга Одановић, Анастасиа Мандић, Милан Калинић и Вучић Перовић и својим глумачким интерпретацијама их одушевили и добро насмејали. Да је публика у пуној сали Дома културе уживала у овом комаду, најбоље потврђује чињеница да су протагонисти више пута током играња награђивани аплаузима, док су стајаће овације на крају представе трајале пет минута. Звезда вечери свакако је била фантастична Олга Одановић – у „Идеалној половини“ мајка Даница, која претерује у својој бризи и љубави према сину. - Ову представу обожавамо да играмо. Иако комедија, морам да кажем да уопште није лака представа. По публици можете видети да је јако питка за гледање, има једну причу која је врло животна, али за игру захтева велики ангажман, и што се тиче енергије и прецизности и свега другог“, изјавила је након представе позната позоришна и филмска глумица, додајући да је убска публика „била генијална“.

Овације убске публике на крају представе

Своје задовољство реакцијом публике изразио је и Милан Калинић, који тумачи улогу сина. - Где год да играмо представу, реакције су сличне као вечерас. Међутим, овде је посебно добро што је амбијент одличан за играње, зато што је позоришна сала мала и ушушкана, а и сцена је мала. Све је некако блиско, близу је публика и онда је добра размена енергије, тако да је можда и због тога вечерас било тако специфично“, био је Калинић веома задовољан пријемом, пажњом и одушевљењем убске публике. Д.Н.


14

ОКО НАС

30.мај 2019.г.

ТРЕЋЕ ДОБА - УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА

ДОБРА ОРГАНИЗОВАНОСТ Код ПУПС-а је , али није партија- каже Милијан Панић, председник Удружења пензионера ‘’Треће доба’’ Удружење пензионера ‘’Треће доба’’, ,које тренутно дели просторије са Партијом уједињених пензионера Србије (исти улаз, посебна канцеларија), са поносом поручује да успешно снабдева своје чланове угљем (на рате), да организује набавку зимнице, учешће на такмичењима пензионера и друге активности. - Наша главна карактеристика је озбиљност и међусобна толеранција- каже Милијан Панић, председник Удружења, кога смо затекли, као дежурног у канцеларији, јер је секретарица Мира Грујичић на годишњем одмору. Он нас је одвео код једне од чланица Удружења и Актива жена, Наде Ћендић. Уз кафицу, пензиорски разговор о важној теми - набавци угља: - Задовољна сам испоруком угља, четири тоне на осам рата- каже Нада. - Узела сам квалитетан сушени баз прашине и добила на време јер сам започела уплату у уговореном року. Организују се, повремено и друге активности корисне за наш пензионерски стандард. Ишла сам и на екскурзије, кад имам времена идем на дружења. Речју, ‘Треће доба’ је Удружење по мери која одговара свима јер је организација свега што се ради на високом нивоу.

Нада Ћендић Почетком септембра, после сезоне годишњих одмора, у Ваљеву се одржава традиционална Олимпијада спорта, здравља и културе пензионера овог региона. Убљани учествују од самих почетака, а ове године се припремају екипе за све дисциплине. Панић каже да располаже са довољно чланова који су, и ове године, спремни да покажу своју спретност и разна умећа. У шали поручује да му, за сада, недостају само капитени навијачких тимова, али и они ће ускоро бити кондиционо припремљани (у бањама, о свом трошку). ‘’Треће доба’’ није роба, већ прилика да се и на Олимпијади - слика. Ето прилике (а биће и слике) и за наше репортере да прате пензионерска надметања у организацији удружења чији чланови нису међусобно посвађани, који се међусобно уважавају и, како кажу, не оговарају. Мало шаљивих речи у стиху није на одмет у овим кишним суморним данима. Остављамо пензионере да планирају своје активности. У току је уписивање за набавку зимнице, Понуда аркикала је занимљива, а секретарица Мира се ускоро враћа... М.М.

У ОШ „СВЕТИ САВА“ ПАМБУКОВИЦА

ПРОСЛАВЉЕН ДАН ШКОЛЕ Прославу значајне годишњице обележила је приредба памбуковачких основаца, чија је окосница одломак из култне представе „Ко то тамо пева“ Свечаном приредбом, одржаном у сали Дома културе, Основна школа „Свети Сава“ у Памбуковици је у недељу, 19. маја, прославила свој Дан и 121 годину постојања и рада. Поздрављајући многобројне званице, пензионере, родитеље, професоре и сараднике, директорка школе Славица Марјановић је истакла како је ово прилика да се сагледају сва постигнућа у претходном једногодишњем периоду Како је нагласила, оно што колектив памбуковачке образовне установе посебно радује јесте најављени почетак радова на изградњи нове школске зграде у Слатини, која би требало да буде отворена 1.септембра, док је уз помоћ средстава локалне самоуправе прошлог лета реновирана школа у Докмиру.

„Ко то тамо пева” у извођењу памбуковачких ђака Што се тиче постигнућа ученика и наставника, додала је, она су евидентна кроз велики број освојених медаља, признања и захвалница, након чега је уручила пригодне награде најбољима. За постигнуте успехе и остварене резултате, награђени су ученици Јулијана Исић, Анђела Моловић, Невена Лазаревић, Илија Исић, Наташа Милошевић, Катарина Срећковић, Катарина Поповић, Страхиња Павловић, Марија Исић, Давид Алексић и Урош Ранковић, као и наставници Александра Илић, Илија Јокић, Катарина Божић, Наташа Вујић, Зоран Јаковљевић, Марија Лазић, Владимир Перић, Светлана Вучићевић и Марко Ђокић. Осим награда, уручене су и захвалнице за несебичну помоћ и подршку раду школе, које су додељене Општини Уб, РТВ Сити и Ани и Звонку Ковачевићу. Прославу значајне годишњице школе обележила је приредба памбуковачких основаца, чија је окосница одломак из представе „Ко то тамо пева“ Душана Ковачевића, у режији наставника српског језика Душана Смоловића. Сценографијом, костимима, а пре свега својом глумом и урнебесним репликама из овог култног комада, ученици су разгалили и до суза насмејали присутне, који су их наградили бурним аплаузом. Подршку малим глумцима дао је школски хор, под диригентском палицом наставнице музичке културе Јелене Киселчић, а допринос у припреми и реализацији представе пружили су и учитељи Љиљана Владисављевић, Ненад Ранисављевић, Снежана Новаковић и Срна Јеленић, потом наставнице српског језика Марија Лазић и Сања Кузмановић, наставница ликовне културе Марија Вучићевић (сценографија) и школски педагог Бојан Николић (тонска подршка). Приредбу је, рецитовањем „Досадне песме“ Мике Антића, „зачинио“ и ученик четвртог разреда Давид Алексић, победник бањанских „Поетских сусрета“. Д.Недељковић

NA NOVOJ LOKACIJI - STADION FK JEDINSTVO Jela po poruxbini: - RIBQA I JUNE]A ^ORBA - PREBRANAC - POSNA I MRSNASARMA JELA SA RO[TIQA

Ub

064/47-44-865

DOSTAVA TOPLIH OBROKA ZA FIRME KOLA^I I TORTE PO PORUXBINI

Uvek sve`a riba ({aran - pastrmka) Restoran 014/411-989

Ribarnica (Zeleni pijac) 014/414-210


ОКО НАС

30.мај 2019.г.

ПРОМОЦИЈА ДРУГЕ КЊИГЕ ЉУБИЦЕ МИЛЕР

„БОГ И ДЕЦА“ - Део прикупљеног новца биће дат у хуманитарне сврхе, део ће бити дониран породици Максимовић на Косову, а остатак бескућницима и оболелима од рака. Промоција друге књиге Љубице Милер „Бог и деца“, уз присуство многобројних гостију пристиглих из Беча, Београда, Ваљева, Пожаревца и Смедерева, одржана је у суботу, 18.маја, на убској Фазанерији у просторијама Ловачког дома. Под благословом свештених лица, уз велику подршку “Кола српских сестара“, Љубица је после ходочашћа у јерусалимски храм, организовала промоцију, са циљем да сав прикупљен новац приложи у хуманитарне сврхе.- Благодарим свима који су дошли данас да ме подрже, посебно мојим Убљанима. Прошле недеље дошла сам из Јерусалима, и то је осећај који не може да се опише. Прва књига посвећена је Јерусалиму, а ова друга деци. Књига је необична. На једној страни се налазе псалми и цитати из Јеванђеља, а са друге, моје песме посвећене деци свих узраста и Богу, јер Бог је све, Бог је живот – објашњава Љубица Милер, Убљанка из Беча. Хаџи Љубица Милер је после своје прве књиге „Пут моје д уше“, у овој години издала другу књигу „Бог и деца“, а већ на јесен планира да објави и трећу књигу под називом „Живот прича“, која ће бити посвећена људима. На промоцији су читани стихови из Љубицине књиге, у интерпретацији Анђелке Кузмановић, Мине Јовановић, оц а Игора и чланица „Кола српских сестара“. У музичком делу, наступало је петоро младих певача, чланова хорске секције ОШ „Милан Муњас“ (Милица Адамовић, Бојана Јовановић, Софија Велимировић, Јелена Ивковић, Сара Кузељевић) уз Љубица Милер пратњу троје гитариста

15

ОКОМ КАМЕРЕ - НАШИ ЉУДИ

У ФИРЕНЦИ ОВИХ ДАНА Проф. др Мирослав Перишић запазио је назив галерије у италијанском граду, где је недавно отворио изложбу Архива Србије

Професор Перишић, поносно је позирао пред Уб-ом Ексклузивно за „Глас Тамнаве” Професор доктор Мирослав Перишић, директор Архива Србије, послао је снимак на којем се види назив Галерије - ‘’УБ’’ у Фиренци, на чијем Универзитету је, недавно, отворио изложбу ‘’Србија и Срби 1914 - 1918’’. Изложба је била запажена, а Професор Перишић је послао ову фотографију уз текст: - Назив Галерије нема везе са нашим Убом. У питању су почетна слова нечијег имена, а у своје слободно време, у шетњи, приметио сам галерију ’славног назива’... Почетна слова ма чијег имена, тек, у Фиренци Убљани могу да се сликају пред излогом на којем, кажу, годинама стоји назив ‘’нашег малог места’’.

ОКОМ КАМЕРЕ - НАШИ ЉУДИ

ПРВИ МАЈ У МОСКВИ Драган Савић Блеки, јавио нам се са Црвеног трга - фотографија све говори

Детаљ са промоције (Стефан Капларевић, Софија Веселиновић, Исидора Јанковић). Музичке извођаче спремала је наставница музичке култ уре Д уња К апларевић, а у складу с а тематиком окупљања, извођене су композиције: „Косовски божури“, „Маријо, ћеро мори“, „Плава птица“, „Ми смо деца неба“, „Услиши нас Боже наш“ и „Засп'о Јанко“. Ускршњу песму “Христос воскресе“ извели су Ања и Дамјан Станојловић. - Књиге су посвећене деци, а маме, када им читају књигу, требало би да размишљају шта је хтео Бог од наше деце и који је циљ нашег живота. Књига је прелепа, несвакидашња, читајте је са уживањем. За књигу 'Живот прича' већ сам добила благослов, тако да ћу почети да радим на њој. Прикупљен новац отићиће на Косово, породици Максимовић, коју подржавам већ годину дана. Део новца добиће 'Коло сестара' за бескућнике и болесне од рака. Очекујем од Убљана да узму учешће – навела је госпођа Милер, са надом да можемо сви помало да помогнемо и вратимо смешак деци. Д.К.

Убљанин Драган Савић Блеки, прославио је првомајске празнике на Црвеном тргу у Москви. Био је гост руских синдиката, као члан делегације Руског дома из Београда. Вратио се пун утисака о руско-српском пријатељству, а како се осећао међу руским радницима на првомајском окупаљњу показује и ова фотографија са које нас поздравља традиоционално - са три раширена прста.


16

30.мај 2019.г.

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЕКО ТИМА ОШ „МИЛАН МУЊАС“ ОДРЖАН

ПРВИ „ЕКО ФЕСТ” - Циљ фестивала је подизање еколошке свести о очувању животне средине и планете Земље и могућим решењима еколошких проблема. Овогодишњи слоган гласи: „Нисмо сви исти, али живимо на истој планети“ У организацији Еко тима ОШ „Милан Муњас“, у уторак и среду, 14. и 15. маја, одржан је први „Еко фест“ посвећен развијању еколошке свести међу децом и одраслом популацијом, зашити животне средине, значају здравог животног окружења и контролисаном коришћењу природних ресурса. Званичном отварању фестивала, претходило је низ едука-

Огледи из екологије У оквиру првог „Еко феста“, у четвртак, 30. маја, са почетком у 10,30 часова, биће организован дефиле главним улицама, за ученике првог и трећег разреда. Ученици ће се прошетати градом носећи маске из еколошке тематике.

Еколошки рецитал одељења IV/1 тивних и практичних активности, презентација и огледа, у којима су учествовали ученици од првог до седмог разреда. Првог дана фестивала, у холу школе изведени су интересантни огледи из екологије (компостирање, рециклажа папира, загађење земљишта, прочишћавање воде, како растиње штити од поплава, представљање осликаних канти за одлагање пластичног отпада које су, овим поводом, дониране од КЈП „Ђунис“). Присуствовали су ученици трећег, петог и седмог разреда. У 13 часова, у сали Дома културе, званично је отворен први „Еко фест“ у присуству наставника и ученика свих одељења шестог разреда. Присутнима се обратила директорка школе Живана Баратовић, која је прогласила први „Еко фест“ отвореним, изразивши жељу да се овај значајан фестивал настави и наредних година, и ван оквира основне школе. Ученици IV/1, учитељице Марине Петровић, извели су еколошки рецитал и музичку нумеру „Пробуди се“ и добили похвале и огроман аплауз за труд који су уложили. Доктор ветеринарске медицине Иван Ракић, одржао је получасовно предавање на тему „Заразне болести и мере превентиве“, говорећи о болестима које људи могу добити путем контакта са зараженим животињама (ехинококус, трихинелоза, инфекције паразитима, зоонозе), а велику пажњу изазвао је црно-бели филм о младићу у болничкој постељи, оболелом од беснила.

После предавања, ученици су учествовали у квизу знања које су водиле учитељице Оливера Петровић и Александра Новаковић. По два представника сваког одељења, у року од једног минута, одговарала су на питања везана за тему са предавања. После изједначеног резултата, ученици VI/1 и VI/3 одговарали су и на једанаесто питање. Бржи одговор дале су ученице VI/1 Јелена Ивковић и Софија Велимировић и освојиле велики наградни пакет разноврсног воћа. Другог дана фестивала, ученици седмог разреда погледали су три краткометражна филма из области екологије са ефектним визуелним порукама, после којих су ђаци разговарали са водитељима програма о постојећим еколошким проблемима и могућим решењима. Модератори програма били су психолог школе Бојана Станојевић, наставник српског језика Веран Мијатовић и дефектолог школе Љиљана Поповић. Еко тим школе и идејни творци овог веома значајног фестивала су: Марија Леонтијевић (наставница енглеског језика), учитељице Милица Пушоња, Марина Петровић, Оливера Петровић, Александра Новаковић, Веран Мијатовић (наставник српског језика), Бојана Станојевић (психолог школе), Љиљана Поповић (дефектолог школе), Дуња Капларевић (наставница музичке културе) и Ана Игњатовић (наставница Д.К. хемије).

НАЦИОНАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА У УБСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ Гимназија „Бранислав Петронијевић“ и ове године прикључила се националној манифестацији „Мај месец математике“, са садржајима чији је циљ да код ученика развију љубав према тој егзактној науци. У сарадњи са својим колегама и уз подршку школе, неколико програма припремила је млада професорка Анђелка Симић, која је, пре три године, била једна од десет победника конкурса „Лице математике“ у организацији Центра за промоцију науке. - Нашу манифестацију започели смо радионицом за ученике осмог разреда ОШ „Милан Муњас“, који су били у прилици да спајају математику и уметност, цртају лавиринте, играју се са танграмом, једном од најстаријих и најпознатијих слагалица. На овај начин желела сам да им покажем да математика не мора бити тешка и да не треба се плаше тог премета. Један број радионица, које приказују повезаност математике са другим наукама, реализован је и на редовним часовима. У оквиру нашег малог доприноса целокупној националној манифестацији, у наредном периоду одржаћемо и

Радионица Анђелке Симић посвећена вези математике и уметности два предавања за гимназијалце. Прво, под називом „Лепота математичког задатка“, водиће професор математике Сава Сарић, док је моја тема посвећена вези математике и уметности. Активности овог типа заиста доприносе томе да ученици на један другачији начин посматрају математику, која је свуда око нас и потребна је за већину занимања којима би се можда бавили наши ученици, каже професорка Симић. У оквиру манифестације, која ће трајати до 7. јуна, планиран је и турнир у шаху, као и изложба у школском холу посвећена животу и делу академика Михаила Петровића Аласа, великог српског математичара, угледног професора Београдског универзитета, али и рибара, књижевника, филозофа, Д.Н. музичара, светског путника и путописца.


30.мај 2019.г.

17

ОБЕЛЕЖЕН ДАН МШ „ПЕТАР СТОЈАНОВИЋ“

КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ Прослављено 42 године од оснивања музичке школе на Убу Музичка школа „Петар Стојановић“ приредила је свечани концерт најуспешнијих ученика поводом Дана школе, 24. маја, на којем су додељене дипломе и захвалница директорки ОШ „Милан Муњас“ Живани Баратовић, за одличну сарадњу. Концерт, који је одржан у преподневним часовима, окупио је многобројне званице из убских школа и установа, али и других градова. У сали Музичке школе, чули су се звуци композиција које су ученици изводили на неком од републичких такмичења, освојивши вредне награде. Уз подршку младог професорског кадра, ентузијазам за редовно вежбање и свирање не јењава, а интересовање за упис у припремни или први разред ниже музичке школе повећава се из године у годину. На концерту су наступали: Сара Софиа Ђокић одсвиравши „Јесење скице“ и „Мале варијације“ на клавиру, Касија Ивановић извела је „Концерт у Це-дуру“ на виолончелу, након чега су се поново чули клавирски тонови композиције „Летња олуја“ и „Морске дубине“ Теодоре Обрадовић. Анастасија Нинковић представила се виолинским „Маршем оловних војника“, након чега је публика чула глас сопрана Катарине Лончаревић у Хацеовој „Сузи“. Филип Симанић, који је Музичкој школи донео једно од првих места на Републичком фестивалу у Параћину, одсвирао је одлично на хармоници „Валцер за кловна“. Последњи солиста на концерту била је Оливера Марковић која је отпевала Скарлатијеву композицију „Љубичице“. За крај, после доделе књига и диплома ученицима који су наступали, хор и оркестар Музичке школе извео је нумеру из филма „Мери Попинс“ – „Chim, Chim, Cheriee“.

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЖФК „ЈЕДИНСТВО“

„ФУДБАЛ У СРЦУ” Под покровитељством локалне самоуправе и у организацији Женског фудбалског клуба „Јединство“, у спортској хали на Убу, 21. маја је одржан трећи по реду турнир у малом фудбалу за девојчице нижих разреда основних школа са подручја општине. На такмичењу под именом „Фудбал у срцу“, учествовало је осам екипа са укупно 139 девојчица из убске ОШ „Милан Муњас“, бањанске ОШ „Рајко Михаиловић“, радљевске ОШ „Душан Даниловић“ и памбуковачке ОШ „Свети Сава“. Након беспоштедне игре на терену, у млађој категорији (први и други разред) за прво место изборио се тим из Памбуковице, друго место припало је одељењу II-3, а треће одељењу II-2 ОШ „Милан Муњас“. У старијој групи (трећи и четврти разред), девојчице из убске школе су апсолутно тријумфовале, освојивши сва три прва места на турниру. Најбоља је била комбинована екипа, коју су чинила спојена одељења IV-2 и IV-4, на другом месту нашло се одељење IV-3, док је трећу позицију заузела екипа одељења III-5. И сва појединачна признања завршила су у рукама убских ученица. Ласкава титула најбољег стрелца припала је Лени Стефановић са десет постигнутих голова, за најбољег голмана проглашена је Теодора Ранковић, док је Мина Матић најбољи играч турнира. Оснивач, председник и тренер ЖФК „Јединство“ Бобан Петровић и тренер Дејан Мандић били су веома задовољни одзивом, истичући да је трећи турнир „Фудбал у срцу“ рекордан по броју учесника.

Хор и оркестар Музичке школе „Петар Стојановић” - Уш л и с м о у о зб и љ н и ј е д о б а , к а д a с е п о с т и ж у резултати. Што се тиче техничких могућности, прилично смо добро снабдевени свим оним што нам је потребно и трудимо се да одржавамо оно што имамо. Надамо се да ћемо ускоро направити мало већу адаптацију старог дела школе, који је из 1926. године и зрео је за озбиљнију преправку. Данашњи програм био је кратак, али квалитетан. Наступала су деца која су ишла на републичка такмичења – Фестивал у Параћину и Републичко такмичење у Београду. Имамо још много добрих ђака. На нашем фестивалу, од укупно 180 деце, од којих је 20 у припремном разреду, наступило је 68 ученика – изјавио је Владимир Ђенадер, директор школе. На Републичком фестивалу, деца се нису такмичила индивидуално, већ екипно за музичку школу, освојивши друго место. Ове године средњу музичку школу уписаће Филип Симанић и Оливера Марковић. Д.Капларевић

ДОМ ЗДРАВЉА УБ

БЕСПЛАТНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ

Прегледи код др Николе Марковића У акцији бесплатних превентивних прегледа, у којој је учествовао и Дом здравља Уб, у недељу 26. маја, одазвало се свега десетак пацијената. Акцијом је обухваћен ЕКГ преглед, мерење крвног притиска и шећера у крви, као и преглед и разговор са лекаром опште медицине, др Николом Марковићем, који је давао стручне савете пацијентима код којих је уочен повишен крвни притисак, као и шећер у крви. Углавном су на преглед дошли пацијенти који већ знају да имају проблем са притиском и повишеним шећером, па су искористили бесплатне прегледе да преконтролишу тренутну здравствену ситуацију.

Учесници турнира „Фудбал у срцу”


18

ЛАЈКОВАЦ

30.мај 2019.г.

КАКО ЈЕ БОРА БОЈИЋ ЗАПОЧЕО МУЗИЧКУ КАРИЈЕРУ

ОД МЕСАРА ДО СОЛИСТЕ РТБ „Дошао ми је човек у касапницу и питао да ли сам ја Бора Бојић. Ја га нисам познавао, али када ми је рекао да је он Бора Илић, уредник са радија, ноге су ми се готово одсекле. Тог дана су са мном снимали и Мирослав Илић и Добривоје Топаловић- присећа се Бора Бојић за „Глас Тамнаве”. - Остало је историја. Бора Бојић (82), певач, текстописац и музичар, некада популарни солиста Радио Београда, своје пензионерске дане проводи у Шушњару код Лазаревца, далеко од естрадне сцене, али се музике није одрекао. Понекад засвира хармонику за некадашње колеге и пријатеље који код њега наврате, посебно Лазаревчане и поготово Лајковчане, јер му је мајка родом из села Стрмова. У Лајковцу је у младости провео доста дана на чувеном купалишту код Јолића воденице, па је тако написао и снимио једну од најлепших песама у народном маниру „Теци реко Колубаро“. Бора Бојић је на велика врата музичког света ушао давне 1968. године, када је написао текст песме „Однеси писмо, голубе бели“, коју је за загребачки „Југотон” снимио тада познати Аца Даниловић. На наговор пријатеља и сам је снимио сингл за Издавачку кућу „Баточина“, а песма се звала „Љубав ће проћи као и све друго“. То није промакло моћном „Југотону” да га и као кантаутора преведе у своје редове. Уследио је велики хит „Точи вина, оче стари“, који је и данас култна свадбарска песма. Низалили су се затим „Ветар дува сва се гора љуља“, „Ливада је моја успомена“, „Хвалила се липа код багрема“ и бројне мелодије за које данас многи мисле да су изворне.

Бора Бојић, некад и сад Бора није имао музичко образовање. Наиме, школовао се за месара, а компоновао је и певао по слуху. Убрзо је купио и хармонику и ту показао завидно умеће, а онда баш у месари у Београду, крај кафане „Шуматовац“, где је је Бора Бојић био запослен, следи и највећи успех. Уредници у Радио Београду Рада Петровић и Душан Јанковић позивају Бору да направи трајне снимке за Радио Београд. То је значило да ће његово име бити уписано у историју српске и

Бора са фрулом у Лајковцу

ОПАСНО У МИШИЋУ Борa се присетио догађаја где је замало лоше прошао. „У РТБ је дошао човек из села Мишића и тражио искључиво мене да певам на испраћају у војску. Није питао колико кошта. Када сам рекао мајци где идем, она ме је упозорила да је то суседно село до Стрмова и да су људи тамо преки и да се често весеље претвори у кавгу. Напоменула ми је да обавезно кажем чији сам син, јер Филиповићи, од којих је она, кумују у том селу. Насмејао сам се, али када су у једном тренутку запуцали пиштољи под шатром, добро ми је дошло стрмовачко порекло моје мајке, јер када су сазнали за то, заиста су ме третирали као кума“. југословенске музике. На такав предлог главни уредник Бора Илић коментарише да нећемо и касапе доводити у музички студио највећег југословенског радија, али кад је чуо глас овог уметника уследио је велики обрт. „Дошао ми је човек у касапницу и питао да ли сам ја Бора Бојић. Ја га нисам познавао, али када ми је рекао да је он Бора Илић, уредник са радија, ноге су ми се готово одсекле. Тог дана су са мном снимали и Мирослав Илић и Добривоје Топаловић. Плашио сам се лошег коментара. Међутим, он ми се извинио и рекао да се огрешио о мене пре него што ми је чуо глас и да имам такве квалитете да сам у Радио Београд у свако доба добро дошао.“ Тако је и било. У трајним снимцима Радио Београда Борин глас је сачуван у песмама „Берем грожђе, бирам тамјанику“, „Ајд’ идемо, Радо“ и многим другим. А.Р.

ПРИЗНАЊЕ ЗА ОДБОЈКАШИЦУ ЛАЈКОВАЧКОГ ЖЕЛЕЗНИЧАРА

МАЈА САВИЋ ПОНОВО У РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ Одмах по освајању шампионске титуле Маја Савић је позвана на припреме ширег састава репрезентације Србије, актуелног светског првака, пред важна такмичења. Маја Савић, одбојкашица лајковачког Железничара, ових дана наступа за сениорску репрезентацију у Лиги нација. Велики повратак Ваљевке Маје Савић у репрезентативне селекције, после пар године паузе, уједно је и још једно значајно признање за клуб из Лајковца. Маја је имала одличну сезони у Жељи, била убедљиво најбољи блокер лиге и пета играчица по броју освојених поена из напада. Одмах по освајању шампионске титуле Маја Савић је позвана на припреме ширег састава репрезентације Србије, актуелног светског првака, пред важна такмичења. Очигледно да је на припремама оправдала очекивања селектора Терзића јер је заиграла већ у првом мечу против Холандије, који су наше одбојкашице добиле са 3:0. Савићева је забележила пет поена и имала три успешне блокаде.

Маја Савић је рођена 1993. године у Ваљеву. Каријеру је почела 2005. у ваљевској „Србијанки“, у млађим селекцијама, али је врло брзо заиграла за први тим. Када је завршила основну школу прешла је у београдску „Визуру“, где је провела седам година. Са Визуром је више пута освајала шампионат, Куп Србије и Суперкуп. Затим је провела три године у Пољској, у клубу Мусина, одакле је дошла у лајковачки Железничар. Маја Савић је играла за кадетску и јуниорску репрезентацију Србије, са којима има златне, сребрне и бронзане медаље са светских, европских и балканских првенстава. Са млађом сениорском репрезентацијом Србије освојила је бронзу на Европским играма у Бакуу 2015. године, а бивала је и више пута на ширем спиБ.П. ску селектора Терзића.

Маја Савић


ЛАЈКОВАЦ

30.мај 2019.г.

ГТ-1

Lajkova~ka panorama Пројекат производње медијских садржаја из области јавног информисања - суфинансијер пројакта општина Лајковац

ОТВОРЕНА НОВА ЗЕЛЕНА ПИЈАЦА У ЛАЈКОВЦУ

МОДЕРАН И ФУНКЦИОНАЛАН ОБЈЕКАТ ЗА СВЕ ЛАЈКОВАЧКЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ Први пазарни дан, 19.маја, надмашио је сва очекивања. Све тезге биле су попуњене, као и околни простор, на којем су произвођачи нудили расад поврћа, саднице воћа и цвеће. На уласку у Лајковац из правца Ваљева, у зони будућег Агро бизнис центра, 19.маја отворена је нова и модерно уређена Зелена пијаца. Покривена је, има 30 тезги и млечну халу са витринама. Изградња објекта на којем ће убудуће лајковачки пољопривредни произвођачи продавати своју робу трајала је неколико месеци, укључујући зимску паузу, и коштала је 17 милиона динара. Њоме ће управљати комунално предузеће „Градска чистоћа“, а оваквих типских пијаца има само неколико у Србији. Обилазећи са сарадницима модерно изграђени и опремљени објекат и разговарајући са грађанима, председник општине Андрија Живковић изјавио је да је то значајан догађај за Лајковац.

Нови пијац у зони будућег Агро бизнис центра

Председник Живковић у разговору са продавцима Општинско руководство у обиласку новог објекта

Нови пијац пружа далеко боље услове На месту некадашњег Зеленог пијаца овог лета биће изграђен модеран парк

- Нашим суграђанима ће сигурно требати времена да се навикну на ново место, али услови су итекако бољи, а посећеност првог дана је изузетна, можда и преко очекивања. Трудићемо се да у наредном периоду уредимо цео простор и да овај део Лајковца постане пољопривредно-продајни центар. То значи да планирамо модерну сточну пијацу и „бувљак“, попут оног у Шопићима. Преко пута је зграда некадашње „Победе“, а сада стара зграда комуналног предузећа, за коју коју ћемо ребалансом одвојити средства и затим је дати у закуп за градску кафану како бисмо употпунили понуду. Очекујем да ће за две-три године овај део Лајковца имати нову контуру и бити препознатљив. Први пазарни дан надмашио је сва очекивања, с обзиром да је било доста коментара да ће се продавци и грађани тешко навићи на нову локацију, удаљену од центра. Све тезге биле су попуњене, као и околни простор, на којем су произвођачи нудили расад поврћа, саднице воћа и цвеће. Измештање пијаце из центра града део је ширег плана за уређење центра Лајковца: - Уклоњене су тезге са старе неусловне пијаце у близини зграде Општине и већ следећег месеца ту почињемо изградњу градског парка. Приводимо крају уређење платоа са фонтаном испред општинске зграде, тако да заједно са парком и приватним стамбено-пословним објектима изграђеним у последње време центар Лајковца добија нову физиономију, рекао је председник Андрија Живковић. Б.П.


ГТ-2

30.мај 2019.г.

СО ЛАЈКОВАЦ УСВОЈИЛА ОДЛУКЕ О ГРАЂЕВИНСКОМ ЗЕМЉИШТУ

ЗЕМЉИШТЕ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ Средином маја одржана је 29. седница Скупштине општине Лајковац. На самом почетку минутом ћутања одата је пошта преминулом Душану Обрадовићу, некадашњем секретару СО Лајковац и начелнику Одељења за урбанизам, комуналнограђевинске, стамбене и имовинско-правне односе Општинске управе Лајковац. Дневни ред није био обиман, већина тачака је била процедуралног карактера, тако да је, уз мало дискусије, завршена за сат и по времена. Одборници су усвојили Извештај о раду за 2018. годину, а затим и Годишњи програм рада Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ за општине Љиг, Лајковац и Мионица за 2019. годину. Одлуком о локалним комуналним таксама извршена су усклађења са Законом о накнадама за коришћење јавних добара. Процена је да ће ова одлука утицати на смањење прихода општинског буџета за око 400.000 динара 300.000 за рекламне паное и 100.000 за истицање фирми на јавним површинама.

Детаљ са 29.седнице СО Лајковац Усвојен је сет одлука везаних за уређење грађевинског земљишта, у оквиру кога је измењен уводни правни основ како би био усклађен са Изменама Закона о планирању и изградњи. Образлажући Програм отуђења грађевинског земљишта у јавној својини општине Лајковац, који је такође усвојен, начелник Бојичић је нагласио да су обухваћене све парцеле планиране за евентуално отуђење у 2019. години. Програм садржи списак припремљених парцела и оних које у су припреми за отуђење. У току је припрема мини елабората за сваку парцелу, који ће се наћи у каталогу и тако бити доступне заинтересованим инвеститорима, чиме се отвара могућност изградње пословних објеката и ствара атмосфера улагања. На предлог шефа одборничке групе СНС-а Миле Митровић као допунска тачка усвојен је предлог за формирање Комисије за израду Пословника о раду Скупштине општине Лајковац. Председник комисије биће дипл. правник Наташа Ковачевић из Општинске управе, у саставу је и дипл. правник Драгица Крунић из Општинске управе и представници свих одборничких група.

АКТИВНОСТИ ЛАЈКОВАЧКИХ ПЛАНИНАРА

БОГАТ ВИКЕНД Протеклог викенда, ПСД „Ћира” из Лајковца учествовало је на републичкој акцији македонског планинарског савеза на Шар планинари у Македонији, на којој је део стазе био под снегом. Бициклисти су били у Осечини на МТБ трци под називом “Путевима сокола”, док су на Рајцу планинари још једном прешли стазе и спремно се чекају гости из Словеније, Хрватске, Мађарске, Републике Српске и планинари из Србије, на предстојећем Слету планинара.

Лајковчани у Македонији

Почетак радова у центру Јабучја

ДОЊИ ЛАЈКОВАЦ


30.мај 2019.г.

ГТ-3

„ЛЕПТИРИЋ” ОКУПИО ПРЕДШКОЛЦЕ ИЗ РЕГИОНА

ФЕСТИВАЛ ВРЕДАН ПАЖЊЕ

Општинско руководство у обиласку радова у Јабучју

Лајковачка Предшколска установа “Лептирић” била је на висини задатка у улози успешног и достојног домаћина шестог по реду међународног Фестивала музичко – сценског стваралаштва деце предшколског узраста, који је у Лајковцу окупио преко 15 предшколских установа региона, укључујући и домаћина. “Лептирић” има богато фестивалско искуство и ово је била прилика да предшколским установама узврати гостопримство. Уз констатацију да се након неколико година паузе фестивал на велика врата вратио у Лајковац, у име домаћина, учеснике и публику фестивала су пригодним речима поздравили директорка “Лептирића” Мила Митровић Лончар и председник општине Лајковац Андрија Живковић. Програм Фестивала, реализован у сали биоскопа Културног центра “Хаџи Рувим”, био је врло разноврстан и маштовит, приказане су бројне плесне игре, музичко – сценска дела, балет, тачке соло и хорског певање, фолклорне игре, тако да је публика у препуној сали била потпуно анимирана.

Лепота дечије игре: Наступ ПУ „Лептирић” Из лајковачке ПУ “Лептирић” наступило је 60 малишана, а укупно се представило око 300 учесника из разних средина. Фестивал је својим наступом отворила предшколска група “Лептирића” васпитачица Мире Јовић и Мире Тодоровић а затворен, такође, наступом домаћина, групе васпитачица Дајане Танић и Иване Грујичић.

Милован Миловановић

Лајковчани пред наступ

Асфалтирање у Доњем Лајковцу

М.М.М.

Међу учесницима биле су бројне предшколске установе из Цетиња, Власотинаца, Оџака, Зворника, Врњачке Бање, Малог Зворника, Ваљева, Уба, Коцељеве, Лазаревца, Осечине, Мионице, Шапца, Владимираца …. За све њих, и бројне госте, у “Лептирићу” је уприличен свечани пријем и окупљање свих учесника пред почетак програма фестивала. Деца из вртића из Оџака, Власотинаца и Врњачке бање остала су у Лајковцу два дана, а преспавали су “Лептирићу”. Фестивал се није одржавао у Лајковцу неколико година уназад, због недостатка смештајних капацитета за госте, као и радова на изградњи новог објекта. Лајковац се у међувремену добро припремио за улогу домаћина, укључујући и реновирану салу Културног центра у којој је програм Фестивала реализован. Био је то својеврстан караван позитивне енергије и један од најлепших догађаја који је окупио бројне госте, родитеље, представнике Министарства просвете, представнике локалне самоуправе и бројне пријатеље и сараднике “Лептирића”. Снежана Билић


ГТ-4

30.мај 2019.г.

ЖЕЛЕЗНИЧАР И ДАЉЕ ДРЖИ КОРАК СА МАЧВОМ

ЛУКИЋ И СОФРОНИЋ ПОДЕСИЛИ НИШАН Тешку препреку имали су пулени Александра Лазаревића у Лешници, не толико због квалитета домаћих, колико због опструкције игре којој су погодовали висока трава и издуване лопте. Ипак, било је само питање тренутка када ће бољи тим материјализовати надмоћност, а то се десило средином другог дела- Софронић је одлично прошао по левој страни, а његов идеалан центаршут Лукић је главом спровео у мрежу. Могао је Лукић и да дуплира учинак, пречка је тада била савезник домаћина, али се питање победника ниједног тренутка није постављало... Меч против Шапчана требао је да буде доста лакши за Лајковчане, али је Ђорђе Јовичић са два гола донео неизвесност. Срећом, разиграни тандем Софронић- Лукић је креирао нови тријумф којим је "дизелка" и даље у трци са Мачвом из Богатића. До спуштања завесе остало је још 180 минута, Железничара много тежи испит чека на Матићевом "вештаку" против Врело спорта у суботу од 17.30, а у последњем колу можда би Раднички Шабачки могао да поквари шампионско славље тиму из Богатића... Б.М. Колубарско-мачванска зона, 24. коло

Железничар- Раднички Шабачки 3:2 (1:0) Стадион Железничара у Лајковцу. Гледалаца: 100. Судија: Урош Вуковић (Крагујевац). Стрелци: Софронић у 5. и 56. и Лукић у 70. за Железничар, а Јовичић у 58. и 63. за Раднички Шабачки. Није било картона. ЖЕЛЕЗНИЧАР: Анђелић 7, Стевановић 7, Гајић 7, Спасојевић 8, Радовановић 7, Бркић 7,5, Јовић 7 (Илић 7), Прокић 7,5 (Милановић 7), Лукић 8, Марковић 7,5, Софронић 8 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Страхиња Софронић (Железничар) Колубарско-мачванска зона, 23. коло

Борац (Лешница)- Железничар 0:1 (0:0) Стадион у Лешници. Гледалаца: 150. Судија: Милан Курлагић (Ужице). Жути картони: Матић (Б), Радовановић, Вуковић, Станојевић, Стејанић (Б). Стрелац: Лукић у 65. минуту. ЖЕЛЕЗНИЧАР: Ранковић 7,5, Радовановић 7, Вуковић 7 (Н.Спасојевић -), В.Спасојевић 7, Симић 7, Бркић 7, Стевановић 7, Прокић 7 (Софронић 7), Лукић 7,5, Станојевић 7, Јовић 7 (Стејанић 7)

ЛАЈКОВАЦ ЗАДРУГАР ПОРАЖЕН У СУДИЈСКОЈ РЕЖИЈИ

ФАТАЛНИ ИЗМИШЉЕНИ „СЛОБОДЊАЦИ” Ни најстарији навијачи Задругара не памте такво иживљавање судије као што је био случај на утакмици Задругар- Спартак. Лајковчани су повели евроголом Петровића и ко зна шта би се десило да је Мићић искористио "зицер" на почетку другог полувремена, овако је серија измишљених "слободњака" донела преокрет гостима. Код првог је само Маринковић видео руку у "живом зиду" и показао на пенал, а код дугог је Срећковић лепо погодио са дистанце и решио меч. Дејан Спасић, тренер Лајковчана познат као изузетан спортсмен, пришао је судији за објашњење за срамну арбитражу у првом делу, а после две секунде је одстрањен са клупе! Жалосно и недостојно ранга и најлепше игре на свету, сви који су били на стадиону напустили су га са горким укусом у устима... Потпуно супротна утакмица у Ваљеву, два тима расположена за надигравање уз неприметног судију, а одмерени лоб Уроша Јеринића на пас Бранковића донео је изједначење Задругару у финишу првог дела. У наставку по једна стопостотна прилика на обе стране, Бранковић је био близу да донесе три бода, али је утисак да је "реми" реалан исход комшијског дербија... У суботу на стадион Задругара стиже још један "дављеник" Раднички Шабачки, меч почиње у 17.30 часова. Б.М.

Колубарско-мачванска зона, 24. коло

Раднички (ВА)- Задругар 1:1 (1:1) Стадион на Петом пуку. Гледалаца: 150. Судија: Милан Балиновац (Уб). Стрелци: Рашевић у 2. за Раднички, а Урош Јеринић у 44. за Задругар. Жути картони: Ђукић, Симеуновић (Р). ЗАДРУГАР: Рафаиловић 7, Јовановић 6 (Ж.С.Павловић -), Петровић 6,5, Н.Павловић 7,5, Ашковић 7,5, Мићић 6,5, Мустафи 6 (Ж.Т.Павловић 6,5), Бранковић 6,5, В.Јеринић 6,5 (Марковић 6,5), У.Јеринић 7, Томић 6,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Немања Павловић (Задругар) Колубарско-мачванска зона, 23. коло

Задругар- Спартак (Љиг) 1:3 (1:0) Стадион Задругара у Лајковцу. Гледалаца: 250. Судија: Виктор Маринковић (Ваљево). Стрелци: Петровић у 45. за Задругар, а Бушић у 65. из пенала, Стојичић у 88. и Срећковић у 90. минуту за Спартак. Жути картони: Петровић, Новаковић, Ашковић, М.Павловић, Бранковић (З), Јевтић, Срећковић (С). Црвени картони: Симеуновић (Задругар) и Зулбери (Спартак) у 31. минуту. ЗАДРУГАР: Рафаиловић 7, Симеуновић 6, Петровић 7,5 (Јовановић -), Новаковић 7, Ашковић 7, М.Павловић 7, Нем.Павловић 7, Бранковић 7, В.Јеринић 7 (Мићић 6,5), У.Јеремић 7 (Ж.Павловић 7), Томић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Жељко Максимовић (Спартак)

ПРОСЛАВА „ДУПЛЕ КРУНЕ” ЖОК ЖЕЛЕЗНИЧАР (ЛАЈКОВАЦ)

„ПЛАВО ВЕЧЕ” Традиционално „Плаво вече“ Одбојкашког клуба Железничар, овога пута протекло је у знаку фантастичног успеха, највећег у историји лајковачког спорта – освајања титуле првака државе и трофеја Купа Србије. Уз руководство клуба, стручни штаб и комплетан састав који је донео „дуплу круну“, у хотелу „Лајковац“ окупили су се представници Општине, Одбојкашког савеза Србије, спонзори и пријатељи клуба. Приказан је кратак филм о стварању „великог клуба из малог града“, с посебним освртом на успехе у последње две сезоне: освајање Купа Србије 2017/18 и 2018/19. и шампионске титуле у сезони 2018/19. Наравно, у центру пажње биле су одбојкашице и стручни штаб, појединачно представљени уз громогласне аплаузе. Дугогодишњи капитен тима, Лајковчанка Ивана Лазаревић, захвалила се свима што су заједно са одбојкашицама исписали део историје и нада се да ће клуб у наредним годинама бити још бољи. Најдирљивији тренутак био је када је водитељка Зорана Коршош Николић прочитала писмо дечака Зао Чуна из Кине, који је везан за инвалидска колица. Чун прати утакмице Железничара преко интернета,

Лепоте женског спорта: Шампионски тим Жеље велики је фан лајковачког клуба и пожелео је дрес са потписима свих одбојкашица. Капитен Ивана Лазаревић показала је дрес који ће посредством кинеске амбасаде бити прослеђен дечаку Зао Чуну. Уручене су захвалнице свима који су дали подршку клубу на путу великог успеха: од Општине Лајковац, преко донатора и спонзора до медија.


МИОНИЦА

30.мај 2019.г.

19

„МИОНИЦА РЕЛИ“ ЗАПОЧЕО ШАМПИОНАТ СРБИЈЕ

НАЈБРЖИ ВЛАДИЦА РАБРЕНОВИЋ Стартовало рекордних 25 посада Прво овосезонско такмичење за Национални рели шампионат Србије „3. Мионица рели“, који је одржан 17. и 18. маја на стазама мионичког краја, припало је Владици Рабреновићу и Ани Голић, испред посаде Ненад Вићентић-Иван Јевтић, док се на најнижи степеник победничког постоља попела посада Иван Милутиновић-Урош Лукић. Мионички рели је донео прегршт узбуђења и неизвесности све до последњег деветог брзинског испита, а посада РабреновићГолић је на крају славила са само 3 секунде предности у односу на прве пратиоце. Једино одустајање услед излетања доживела је посада прошлогодишњих победника Никола Јовић-Бранислав Јовић, а у прилог чињеници колико је прво овогодишње такмичење за шампионат Србије у релију било неизвесно најбоље говори податак да су у класи I Тихомир Николић и Никола Танасковић славили испред Ивана Обрадовића и Николе Екмечића за 8 десетих делова секунде. Одлични терени за рели и идеални временски услови су били довољан мамац за бројну публику која је ове године на делу видела рекордних 25 посада. Велики број посетилаца испратило је и церемонијални старт на Тргу војводе Живојина Мишића којим је у петак 17. маја званично отворен „3. Мионица рели“. Рели је одржан у суботу, а такмичење је завршено исте вечери церемонијом проглашења победника на Тргу, где је пехаре уручио председник Општине Бобан Јанковић.

Пехари за победнике: Рабреновић на постољу - Поносни смо што се у Мионици отвара овогодишња сезона рели такмичења у Србији и што је за ово такмичење владало велико интересовање од стране такмичарских посада. То потврђује већи број пријављених екипа у односу на претходне године, и уверен сам да је Мионица и овог пута оправдала епитет доброг домаћина и организатора - рекао је Јанковић. Рели Мионица се одржава трећи пут за редом под покровитељством општине Мионица и у организацији АК Фам ММ Повер, Ауто-мото савеза Србије и Спортског ауто и картинг савеза Србије. Такмичење се бодује за ФИА Централно европски зонски рели шампионат, Међународно зонско рели првенство Србије и Национални рели шампионат Србије. А.К.

У ОКВИРУ ПРОГРАМА „ПОВЕЗАНОСТ СРПСКОГ И РУСКОГ НАРОДА КРОЗ ЈЕЗИК И КУЛТУРУ“

Мионица одличан домаћин

ФОНДАЦИЈА „АНА И ВЛАДЕ ДИВАЦ“ РАСПИСАЛА ЈАВНИ ПОЗИВ

ПЛАСТЕНИЦИ ЗА МЛАДЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ Фондација “Ана и Владе Дивац” је у сарадњи са општином Мионица расписала Јавни позив за доделу бесповратних средстава за развој пољопривредених делатности. Конкурс је отворен до 7. јуна, а право на донацију у износу до 180 хиљада динара ће остварити најмање 15 пољопривредника са пребивалиштем на територији мионичке општине. Донације се неће додељивати у новцу већ у роби у виду пластеника различитих димензија за органску биљну производњу. Општина Мионица и Фондација ће добитницима донације пружити помоћ у пласману робе коју буду произвели у донираним пластеницима, као и за доделу сертификата о органској производњи након завршене обуке. Основни критеријум за заинтересоване је да имају регистровано пољопривредно газдинство на територији општине Мионица (предност имају млади пољопривредници и жене). Пријаве за конкурс заинтересовани могу преузети у канцеларији Одељења за привреду и локално-економски развој Општинске управе Мионица у згради Услужног центра (бивши војни одсек) на првом спрату, као и са интернет сајтова www.divac.com и www.mionica.rs. Попуњену пријаву са неопходном пратећом документацијом послати на адресу: Фондација „Ана и Владе Дивац“; 11120 Београд; Улица Илије Гарашанина 53а/7; са назнаком: „за Конкурс за пољопривредни програмМионица“. А.К.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ИЗЛОЖБА СЛИКА Љубитељи писане речи и ликовне уметности су у оквиру програма „Повезаност српског и руског народа кроз језик и културу“ имали прилику да присуствују промоцији књиге Мила Медића „Завјештања Стефана Немање“ и изложби слика руских и српских уметника учесника ликовне колоније „Колут Мандић“.

Детаљ са изложбе Најпознатију књигу Мила Медића „Завјештања Стефана Немање“ представила је у мионичкој Библиотеци „Милован Глишић“ Јелица Цолић, коауторка „Речника страних непотребних речи у српском језику“ на којем је радила заједно са Медићем. Она је између осталог истакла да свако од завјештања које српски велики жупан оставља свом сину Растку за будућност, оставља и целокупном српском роду, као и да о вредности књиге најбоље говори анегдота да читајући „Завјештања Стефана Немање“ многи нису били сигурни да ли се срећу са истинским Немањиним речима или са савременим делом. Медић је у свом обраћању нагласио да је разлог што инспирацију налази у средњем веку и добу Немањића тај да су од једног забитог племена за само три века створили царство и да њиховој династији припада најсјајнији период наше историје. Гости вечери били су руски новинари Јурија Арсенова и Роман Романенко који су након промоције књиге отворили изложбу слика руских и српских уметника учесника ликовне колоније „Колут Мандић“, кроз коју је присутне „провео“ А.К. организатор колоније Милош Мандић.


20

30.мај 2019.г.

НА ОКРУЖНОМ ТАКМИЧЕЊУ У РЕЦИТОВАЊУ

ЗАПАЖЕН НАСТУП ВЛАДИМИРЧАНА У финале такмичења пласирала се Тамара Шуманац, ученица IV разреда из Звезда На окружном такмичењу у рецитовању, одржаном средином маја у Крупњу, општину Владимирци су представљали победници школских и општинског такмичења. У најмлађем узрасту у Крупњу су се такмичили Ања Старчевић и Тамара Шуманац из дебрчке школе „Јован Цвијић“ и Лена Анић из ОШ „Жика Поповић“ у Владимирцима. У средњем узрасту Мирјана Милијанчевић и Драгиша Палежевић из дебрчке школе и Кристијан Илић из школе у Владимирцима, док су у најстаријем узрасту наступали Кристина Илић, Јелена Костић и Анђела Банзић из Посавотамнавске средње школе.

ВЛАДИМИРЦИ САНИРАЊЕ ПРОБЛЕМА СА ПЕПЕЛОМ У ВЛАДИМИРЦИМА

МИНИСТАР НАЈАВИО ПОМОЋ Министар заштите животне средине Горан Триван састао се, прошлог месеца, са представницима Општине Владимирци. Указујући на еколошке проблеме са којима се општина Владимирци већ више година суочава, председник општине Владимирци Милорад Милинковић је истакао проблем загађења ваздуха и земљишта који је настао услед рада Термоелектране „ Никола Тесла“ ( ТЕНТ) у Обреновцу, одлагања пепела и штетних гасова, који директно утичу на здравље људи, биљака и животиња.

Владимирачки рецитатори у Крупњу

Термоелектрана „ Никола Тесла“ У финале такмичења, међу пет најбољих рецитатора, региона пласирала се једино Тамара Шуманац, ученица IV разреда ОШ „Јован Цвијић“ издвојеног одељења из Звезда, која је показала изузетан таленат. Она се са учитељицом Виолетом Марковић темељно припремала за ово такмичење, а уложени труд се на крају исплатио. На основу Одлуке председника општине Владимирци бр.361-13/19-III од 27.05.2019.године, Комисија за спровођење поступка јавног надметања (лицитације) за давање у закуп пословног простора општине Владимирци, објављује

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОНИШТЕЊУ ЈАВНОГ ОГЛАСА за давање у закуп пословног простора за обављање угоститељских услуга путем јавног надметања (лицитације) на базену у Владимирцима, објављеног у листу ,,Глас Тамнаве” Уб, бр. 241. ПОНИШТАВА СЕ Јавни оглас за давање у закуп пословног простора за обављање угоститељских услуга путем јавног надметања (лицитације) на базену у Влади-мирцима бр.36112/19-III од 13.05.2019.године,о бјављен у листу ,,Глас Тамнаве”Уб и на сајту Општинске управе општине Владимирци(www.vladimirci.org.rs). Ово обавештење објавити у листу ‘’Глас Тамнаве’’ Уб и на сајт у пштинске управе општине Владимирци (www.vladimirci.org.rs). ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕ Ана Пантелић, дипл.правник

На састанку је констатовано да су Владимирци мала општина и нема довољно средстава за решавање овог проблема, а министар Триван је указао да ће Министарство пружити помоћ како би се овај проблем санирао. „Проблем који имамо пред собом је вишегодишњи. Пут решења није лак, али тим путем се мора кренути, како би очистили Србију и пружили квалитетнији живот нашој деци“, закључио је министар Триван.

АКЦИЈА У ВЛАДИМИРАЧКИМ СЕЛИМА

ПОСТАВЉАЊЕ ЦЕВАСТИХ ПРОПУСТА На територији општине Владимирци последњих дана увелико трају радови на насипању локалних и некатегорисаних сеоских путева и постављању цевастих пропуста. На деоницама путева у Вукошићу, Јаловику, Крнулама, Мровској, Прову, Драгојевцу и Лојаницама

МАЛИ ОГЛАСИ Издајем на Убу комплетно луксузно намештен стан 40 m2 са дневном и једном спаваћом собом у улици Краља Петра. Цена 180 €. Тел. 063/364-955

Постављање цевастих пропуста у Прову локална самоуправа издвојила је средства за постављање цевних пропуста, како се вода не би гомилала, а саобраћајнице сачувале од пропадања. Наставак радова и постављања нових пропуста у осталим месним заједницама наставиће се у наредним данима.


МАРКЕТИНГ

30.мај 2019.г.

21

СРЕДЊА ЕКОНОМСКО-ПОСЛОВНА ШКОЛА ул. Карађорђева 14 ШАБАЦ Адреса: (код главне поште)

ДРУГА ТЕХНИЧКА ШКОЛА ШАБАЦ III степен 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

тел. школе: 015/348-829 моб: 065/69-57-196

Грађевина

зидар – фасадер армирач – бетонирац тесар керамичар – терацер – пећар декоратер зидних површина сртаклорезац хидрограђевинар руковалац грађевинском механизацијом монтер суве градње

Будите испред осталих! Завршите средњу школу по програму Министарства просвете Србије на европски начин Упис кандидата обавља се: радним даном суботом од 11 до 18 h од 10 до 14 h

IV степен 1. 2. 3. 4.

www.sepsab.edu.rs

- Редовно школовање - Ванредно школовање за лица старија од 17 година стицање знања услов уписа: - завршена основна школа или - започета било која средња школа - Преквалификација - Доквалификација услов уписа: завршена било која средња школа 3. и 4. степена - Специјалистичко образовање у једногодишњем трајању услов уписа: завршена средња школа и 2 године радног искуства

грађевински техничар за високоградњу грађевински техничар за нискоградњу грађевински техничар за хидроградњу образовни профил извођач инсталатерских и завршних грађевинских радова СА ДИПЛОМОМ ОВЕ ШКОЛЕ ЛАКШЕ ДО РАДНЕ ДОЗВОЛЕ У РУСИЈИ, НЕМАЧКОЈ И ОСТАЛИМ ЗЕМЉАМА ЕУ

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ (V СТЕПЕН) ГРАЂЕВИНА услов уписа одговарајућа средња школа и 2 године пословног искуства ГРУПА МАЈСТОРИ ЗА ОБРАЗОВНЕ ПРОФИЛЕ 1. зидар мајстор 2. тесар мајстор 3. армирач мајстор 4. бетонирац мајстор 5. изолатер мајстор 6. грађевински керамичар мајстор 7. молер – фарбар мајстор 8. грађевински гипсар мајстор 9. мајстор за кућне водоводне и канализационе инсталације 10. мајстор за грађевинску механизацију

ПРОФИЛ ЗА ГРАЂЕВИНСКЕ ПОСЛОВОЂЕ 1. 2. 3. 4.

пословођа за високоградњу пословођа за нискоградњу и хидроградњу пословођа за грађевинску механизацију пословођа за грађевинска постројења

ПРОФИЛ ЗА ГРАЂЕВИНСКЕ ТЕХНИЧАРЕ 1. грађевински техничар специјалиста за префабриковано грађење 2. грађевински техничар калкулант 3. грађ. техничар специјалиста за водовод и канализацију 4. грађевински техничар специјалиста за архитектонске и просторне планове


22

ЧИТУЉЕ - СЕЋАЊА

30.мај 2019.г.

С Е Ћ А Њ Е

С Е Ћ А Њ Е

МИЛЕНА МИЛОВАНОВИЋ (1955 - 1998)

МИЛОМИР Д. ЖИВАНОВИЋ

Лепота ван времена и простора. У срцу љубав, на глави круна... Једина Краљица.

Мишко и Јоле

8

14

(1923 - 1984) из Бајевца Навршиће се, 28.маја, 35 година од како ниси са нама. Али, ми чувамо успомену на твој драги лик

Син Живота са породицом


ЧИТУЉЕ - СЕЋАЊА

30.мај 2019.г.

26.маја.2019.г. навршава се шест година од смрти наше драге

23

02.06.2019. г. навршиће се 15 година од смрти нашег супруга и оца

ЗОРАНА БОШКОВИЋА (1954 – 2004)

НАДЕЖДЕ НЕДЕЉКОВИЋ (1929 - 2013)

Са поносом и поштовањем, чувамо успомену на тебе...

Отишла је заувек, али ће наставити да живи у нашим срцима и нашим сећањима Син Милан, снаха Јелена, унуци Милош и Душан, унуке Дуња, Нађа и Мила 27.05.2019.г. навршило се седам година од смрти

БОГОЉУБА КУСУРОВИЋА убског кафеџије (1929 – 2012) Успомене на твој драги лик, вечно ће живети у нама Твоји: супруга Славка, син Ненад и ћерка Биљана са породицама

Захвална породица 25.05.2019.г. навршило се шест 15.06.2019. г. навршава се 40 дана од смрти наше мајке и баке година од смрти нашег драгог

ГАВРИЛА РАДОВИЋА – ГАЛА (1950 – 2013) С љубављу и поштовањем, сваког дана носимо и чувамо успомену на тебе... Породица Радовић

19.05.2019. г. преминуо је

СРЕТЕН ВУЈИЋ Последњи поздрав Kaffe „Viva“

КАТАРИНЕ ЋИРАКОВИЋ (1932 – 2019) Пролазе дани, а сећање и љубав остају вечно. Заувек ћете памтити и волети и никада те неће заборавити твоје Ћерка Биља и унука Цвета 17.05.2019.г. навршило се шест месеци од смрти нашег драгог супруга, оца и деде

МИЛОША МИЛОШЕВИЋА из Чучуга (1933 – 2018) Твоје велико срце и частан живот, заслужују да те вечно памтимо... Твоји: супруга Томка, син Јеврем, ћерке Гордана и Стана са породицама


24

ФУДБАЛ

30.мај 2019.г. МОФЛ Колубара "Исток", 24. коло

Младост (Врачевић)Памбуковица 2:1 (1:1) 23.коло (18/19.05.2019): Чучуге - Јошева Полет (ДЛ) - Шарбане Врело - Полет (Т) Гуњевац - ОФК Паљуви Каленић - Рудар (Р) Памбуковица - Црвена Јабука Дим. Туцовић - Младост (Д)

1:0 3:4 2:1 0:3 2:1 4:0 6:0

24.коло (25/26.05.2019): Јошева - Дим. Туцовић 0:2 Младост (Д) - Памбуковица 3:1 Црвена Јабука - Каленић 2:0 Рудар (Р) - Гуњевац 1:2 ОФК Паљуви - Врело 3:0 Полет (Т) - Полет (ДЛ) 4:0 Шарбане - Чучуге одложено

1.D.Tucovi} 21 2.OFK Paquvi 21 3.^u~uge 17 4.Polet (DL) 14 5.Polet (T) 12 6.Kaleni} 9 7.[arbane 8 8.Jo{eva 7 9.Rudar (R) 7 10.C.Jabuka 7 11.Pambukovica 7 12.Mladost (V) 7 13.Guwevac 4 14.Vrelo 3

2 1 3 4 4 3 5 6 5 4 2 2 2 3

1 2 3 6 8 12 10 11 12 13 15 15 18 18

68 :11 75 :12 56 :14 54 :37 55 :42 31 :50 34 :35 24 :32 45 :52 43 :52 36 :63 26 :62 23 :68 14 :64

65 64 54 46 40 30 29 27 26 25 23 23 14 11

25.коло (01/02.06.2019- 17:00ч): Шарбане - Јошева Чучуге - Полет (Т) Полет (ДЛ) - ОФК Паљуви Врело - Рудар (Р) Гуњевац - Црвена Јабука Каленић - Младост (Д) Памбуковица - Димитрије Туцовић 26.коло (08/09.06.2019- 17:00ч): Јошева - Памбуковица Димитрије Туцовић - Каленић Младост (В) - Гуњевац Црвена Јабука - Врело Рудар (Р) - Полет (ДЛ) ОФК Паљуви - Чучуге Полет (Т) - Шарбане

OP[TINSKA LIGA “UB” Резултати 23.кола (19.мај 2019): ОФК Таково - Омладинац (К) Слога (В) - Бргуле Јединство (М) - Колубара (ЛП) Докмир - Мургаш Будућност (С) - Стубленица Слободни: Звиздар и Вукона

0:2 2:1 1:1 1:1 2:2

Табела 1.Zvizdar 17 2.Omladinac 13 3.Dokmir 11 4.Stublenica 7 5.Budu}nost(S) 7 6.Murga{ 8 7.OFK Takovo 8 8.Jedinstvo-1 7 9.Kolubara LP 5 10.Vukona 4 11.Sloga (V) 5 12.Brgule 5

2 5 5 7 7 3 0 3 7 5 3 2

2 3 5 6 6 9 12 10 8 11 12 13

55 :19 46 :18 44 :37 35 :29 27 :28 39 :34 35 :53 37 :52 25 :24 24 :36 32 :49 26 :47

53 44 38 28 28 27 24 23 22 17 17 17

Стадион у Врачевићу. Гледалаца: 50. Судија: Слободан Вулетић (Лајковац). Стрелци: Ивановић у 24. и Радовановић у 40. за Младост, а С.Ненадовић у 30. минуту за Памбуковицу. Црвени картони: Живковић (Младост) и Ђукић (Памбуковица) у 88. минуту. МЛАДОСТ: Марковић 7, Читаковић 6,5 (М.Павловић 6,5), Јешић 6,5, Добросављевић 6,5, Ивановић 7, Жујовић 6,5 (Бабовић 6,5), Крговић 7,5, Лакић 7, Радовановић 7,5, Јанићијевић 6,5 (Живковић 6), Д.Павловић 6,5 (Петровић 6,5) ПАМБУКОВИЦА: Ђурђевић 7, Мијаиловић 6,5, Глишић 6, М.Балиновац 7, Ђукић 6, Јовановић 6,5, Башовић 7, Жерајић 7, Р.Балиновац 6,5 (Л.Ненадовић 6), С.Ненадовић 6,5, Моловић 6 (Милошевић 6) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Иван Радовановић (Младост) Општинска лига Уба, 24. коло

Омладинац- Звиздар 2012 1:0 (0:0) Стадион у Калиновцу. Гледалаца: 100. Судија: Владимир Благојевић (Уб). Стрелац: Милан Тимотић у 55. минуту. Жути картони: С.Стефановић (О), П.Перић (З). ОМЛАДИНАЦ: Марковић 7, Д.Савић 7 (Павловић 7), С.Стефановић 7 (Д.Стефановић 7), Ашковић 7, Чолић 7, И.Савић 7, М.Тимотић 7,5, И.Тимотић 7 (Миливојевић 7), Срећковић 7, Ивановић 7,5, Чобић 7 (Максимовић 7) ЗВИЗДАР 2012: Лазаревић 6,5, Живковић 6, Јовановић 6, П.Перић 6, Вујић 6, Ненадовић 6, Ранковић 7, Н.Перић 6, Берановић 6,5, Радовановић 6,5, Максимовић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Милан Тимотић (Омладинац) Домаћин је био много мотивисанији и заслужено славио победу која га води у бараж. Одлука је пала након центаршута Ивановића и одличне реакције на "петерцу" Милана Тимотића. Омладинац је у првом делу могао до предности, али се Срећковић два пута није снашао у добрим позицијама. Гости у ослабљеном саставу нису били на шампионском нивоу, а најзрелију шансу није искористио Берановић. Резултати 24.кола (26.мај 2019): ОФК Стубленица - Докмир 7:1 Мургаш - Јединство (М) 3:2 Колубара (ЛП) - Вукона 0:1 Бргуле - ОФК Таково 4:2 Омладинац (К) - Звиздар 1:0 Слободни: Будућност (С) и Слога (В) Најава 25.кола (1/2.јун 2019): Звиздар - Бргуле Слога (В) - Колубара (ЛП) Вукона - Мургаш Јединство (М) - ОФК Стубленица Докмир - Будућност (С) Слободни: Омладинац и ОФК Таково Најава 26.кола (9.јун 2019): Будућност (С) - Јединство (М) ОФК Стубленица - Вукона Мургаш - Слога (В) Колубара (ЛП) - ОФК Таково Бргуле - Омладинац (К) Слободни: Звиздар и Докмир

МОФЛ Колубара "Исток", 24. коло

Јошева - Димитрије Туцовић (Ћелије) 0:2 (0:0) Стадион у Јошеви. Гледалаца: 150. Судија: Марко Ивковић (Лајковац). Стрелци: Дарко Павловић у 58. из пенала и Бојичић у 87. минуту. Жути картони: В.Тешић, Јовановић, Б.Тешић (Ј), Николић, Марковић, Спасић (Д). Црвени картон: Цекић (Ј) у 57. минуту. ЈОШЕВА: Цекић 6, Кузмановић 6,5, В.Тешић 6,5 (Радојичић 7), Јовановић 7, Павићевић 6,5, Петровић 6,5, Јеверица 6,5, Станић 6,5, Мијаиловић 6,5, Тадић 6,5 (Б.Тешић 6,5), Макић 7 Д.ТУЦОВИЋ: Радиновић 7, Ибрахи-мовић 7, Бојичић 7,5, М.Павловић 7, Ђенисић 7, Марковић 7, Николић 7,5 (Божић -), Спасић 7, Маринковић 6,5 (Ивковић 7), Д.Павловић 7,5, Теофиловић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Милан Бојичић (Д.Т.) Кључни детаљ се десио када је голман домаћих неопрезно стартовао на Николића, мада је већ имао лопту у поседу, а по процени Ивковића био је то прекршај за црвени картон и пенал. На гол је стао играч Мијаиловић, а Дарко Павловић је рутински погодио. Био је то и крај отпора домаћих, а све је решено после лепе повратне Ивковића са леве стране и сигурне егзекуције Бојичића. Општинска лига Уба, 24. коло

ОФК Стубленица- Докмир 7:1 (6:0) Стадион у Стубленици. Гледалаца: 50. Судија: Филип Ђорђевић (Уб). Стрелци: Јовановић у 2. и 14., Неговановић у 28. и 40., Станковић у 32. и 43. и Матић у 73. за Стубленицу, а Рафаиловић у 53. минуту за Докмир. Жути картони: Матић, Станковић, Митровић (С), Вишић, М.Вујић (Д). Црвени картон: Бобан Јовић (Докмир) у 53. минуту. СТУБЛЕНИЦА: Новаковић 7,5, Лекић 7,5, Рафаиловић 7,5, Ивановић 7,5, Негић 8, Митровић 8, Перишић 8 (Поповић 7,5), Неговановић 8, Станковић 8,5, Аврамовић 7,5, Јовановић 8 (Матић 7,5) ДОКМИР: Г.Вујић 5, Вишић 5, Ковачевић 5, Манојловић 5, Спасојевић 5, З.Јовић 5, Стевановић 5, М.Вујић 5, Несторовић 5, Рафаиловић 6, Б.Јовић 5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Љубомир Станковић (Стубленица) Фуриозно издање домаће екипе, а права је штета што неће постојати видеозапис гола сезоне- Љуба Станко-вић је, 60 метара удаљен од гола Докмира, послао теледириговани про-јектил који је преко голмана Вујића завршио у мрежи! Стубленица је од самог старта кренула мотивисано, а голгетерску класу у раној фази меча демонстрирао је Новановић. Неухват-љив је био Негић по десном боку, а где су стали стартери, наставио је "резер-виста" Матић у наставку. На постојеће муке Докмира, надовезао се црвени картон Бобана Јовића који је направио фаул као последњи играч одбране, али је Рафаиловић ипак коликотолико успео да сачува част гостију...

ТРАГЕДИЈА У ШАРБАНАМА Трагична вест стигла је из ФК Шарбана, млади играч овог тима (рођен 1998. године) Бојан Ђукић је у суботу 25. маја одузео себи живот и шокирао све који су познавали момка родом из Кланице код Ваљева. Сахрана Бојана Ђукића обављена је у понедељак 27. маја, а утакмица Шарбане- Чучуге, уместо у предвиђеном термину (недеља), играће се у среду 29. маја са почетком у 17 часова.


ФУДБАЛ Окружна лига Колубаре, 28. коло

Радник- Тврдојевац 2:2 (1:0) Стадион СРЦ "Школарац". Гледалаца: 150. Судија: Ђорђе Андрић (Ваљево). Стрелци: Симић у 13. и Угреновић у 49. за Радник, а Васић у 65. и Савкић у 80. минуту за Тврдојевац. Жути картон: Илић (Т). Црвени картон: Савкић (Тврдојевац) 85. минуту. РАДНИК: Тодорић 7, Н.Илић 6,5, В.Живковић 7 (Д.Петровић -), Т.Петровић 7, Јоцић 7, В.Илић 7, Симић 7,5, Угреновић 7,5, Лесић 6,5, Ракић 7 (Т.Живковић -), Бабић 6,5 ТВРДОЈЕВАЦ: Радовановић 7, Васић 7,5, Ракић 6,5, Савкић 7, Мирковић 6,5 (Јелић -), Силашки 7, Илић 7,5, Ашковић 7, Драговић 7,5, Новаковић 6,5, Симић 6,5 (Марковић -) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Александар Илић (Тврдојевац) Деловало је да Радник иде ка сигурној победи, а до предности су домаћи стигли након одличног продора Симића и прецизног ударца у даљи угао. Најлепши потез извео је Угреновић, са своје половине нанизао је неколико играча и рутински матирао Радовановића. Проблеми за Радник настали су повредом Ракића, Тврдојевац је осетио шансу и доминацијом у ваздуху стигао до бода. Илић је био асистент код оба гола, а Васић и Савкић су казнили смушеност у одбрани домаћих. Илић је постигао и два гола који су поништени због офсајда, а Угреновић је пропустио одличну прилику у надокнади за Убљане... Окружна лига Колубаре, 27. коло

Тулари- Радник 1:1 (0:0) Стадион у Туларима. Гледалаца: 100. Судија: Владимир Стојановић (Ваљево). Стрелци: Дробњак у 54. из пенала за Туларе, а Луковић у 49. минуту за Радник. Жути картони: Адамовић, Крстић, Јеремић (Т). ТУЛАРИ: Бојић 7, Зујаловић 7,5, Милановић 7,5, Марјановић 7,5, Брдаревић 7, Крстић 7,5, Адамовић 7, Дробњак 7, Николић 7, Вићентијић 7,5, Дабижљевић 7 (Јеремић 7,5) РАДНИК: Тодорић 7, Митровић 7 (Живковић -), Т.Петровић 7, Илић 7, Јоцић 7,5, Симић 7 (Д.Петровић -), Луковић 7,5, Хаџић 7,5, Ракић 7, Угреновић 7, Бабић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Јован Милановић (Тулари) Занимљив комшијски дерби у којем су домаћину били много потребнији бодови, али су морали да се задовоље трећином плена. У првом делу је домаћин диктирао темпо, али Сржан Вићентић није нашао пут до мреже из повољне ситуације. Много ангажованије заиграли су Убљани у наставку, луцидност Хаџића омогућила је Милошу Луковићу да рутински погоди мрежу. Брзо је стигло изједначење, Вићентић је изнудио прекршај голмана Тодорића, а дуго ће жалити Туларци за шансом Марјановића у надокнади. Имао је и Радник колосалну прилику, Хаџић је већ био спреман за радост, али је Крстић на гол-линији спречио преокрет...

25

30.мај 2019.г. Окружна лига Колубаре, 28. коло

Искра- Совљак 2:3 (0:0) Стадион у Буковици. Гледалаца: 50. Судија: Марко Ранковић (Уб). Стрелци: Јаковљевић у 72. и В.Ђукановић у 77. за Искру, а Т.Савић у 54. и 90. и Маринковић у 84. минуту за Совљак. Жути картони: С.Ђукановић, Живановић, Плећић, В.Ђукановић (И), Будимир, Столић (С). СОВЉАК: Обрадовић 7, Малетић 7,5, Важић 7, Живановић 6,5, Стефановић 6,5, Будимир 7, Столић 6 (Маринковић 7,5), У.Савић 7,5, Т.Савић 8, Ф.Ранковић 7,5, Н.Ранковић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Теодор Савић (С) Совљак се још није предао, бодов наде освојени су у Буковици после много узбушења. Урош Савић је лепо асистирао свом презимењаку Теодору за вошство гостију, али су домаћи за само 5 минута преокренули резултат. Учазак Николе Маринковића вратио је Совљачане у игру, прецизним ударцем са 20 метара донео је резултатски егал. У последњем минуту регуларног тока, Важић је центрирао са гол-аут линије, а Теодор Савић сјајно реаговао из близине и донео велику радост гостима... Окружна лига Колубаре, 28. коло

Трлић- Брђанац 5:1 (2:0) Стадион у Трлићу. Гледалаца: 100. Судија: Владимир Стојановић (Ваљево). Стрелци: Лазић у 38., Поповић у 41., Радојчић у 56. и 66. и Савић у 60. за Трлић, а Јовановић у 76. минуту за Брђанац. Жути картон: Милинковић (Б). ТРЛИЋ: Видаковић 7, Цвијић 7, Лазић 7,5, Раичевић 7, Маринковић 7 (Давидовић 7), Ђорић 7, Јовановић 7,5, Поповић 7,5, Савић 8, Ђурић, Радојчић 8 (Живановић) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Горан Радојчић (Трлић) Сигурна игра "месара" и убедљива победа којом су се домогли треће позиције на табели. Лазић је после соло-продора казнио слабу интервенцију голмана Ћировића, да би Поповић главом погодио након центаршута Јовановића. У наставку се пробудио убојити тандем Савић- Радојичић, па Ваљевцима није било спаса. Савић је, осим лепог поготка, два пута асистирао корпулентом нападачу Трлића, а гости су успели само да ублаже пораз преко Јовановића.

27.коло (18/19.05.2019): Совљак - ЗСК ОФК Брђанац - Искра Пепељевац - Трлић Тврдојевац - ОФК Јабучје Тулари - Радник Тешњар - Младост (Д) Колубара 2 - Бањани Рубрибреза - Рибникар

5:4 5:4 1:2 0:1 1:1 1:3 2:0 3:1

28.коло (25/26.05.2019): ЗСК - Рубрибреза Рибникар - Колубара 2 Бањани - Тешњар Младост (Д) - Тулари Радник - Тврдојевац ОФК Јабучје - Пепељевац Трлић - ОФК Брђанац Искра - Совљак

2:2 3:2 2:1 4:0 2:2 2:2 5:1 2:3

1.Mladost (D) 2.Rubribreza 3.Trli} 4.Kolubara 2 5.Br|anac 6.ZSK 7.Radnik 8.Pepeqevac 9.OFK Jabu~je 10.Bawani (-1) 11.Tvrdojevac 12.Tulari 13.Iskra 14.Sovqak (-1) 15.Te{war 16.Ribnikar

22 18 15 14 14 13 13 12 12 13 12 9 8 8 3 3

3 3 2 5 4 6 5 5 5 3 3 9 5 3 6 3

3 62 : 22 7 52 : 35 11 56 : 36 9 45 : 32 10 51 : 37 9 52 : 47 10 56 : 48 11 59 : 47 11 47 : 43 12 46 : 46 13 49 : 55 10 28 : 40 15 52 : 60 17 39 : 65 19 32 : 66 22 17 : 64

69 57 47 47 46 45 44 41 41 41 39 36 29 26 15 12

29.коло (01/02.06.2019- 17:00ч): Искра - ЗСК Совљак - Трлић ОФК Брђанац - ОФК Јабучје Пепељевац - Радник Тврдојевац - Младост (Д) Тулари - Бањани Тешњар - Рибникар Колубара 2 - Рубрибреза Последње 30.коло (08.06.2019- 17:00ч): ЗСК - Колубара 2 Рубрибреза - Тешњар Рибникар - Тулари Бањани - Тврдојевац Младост (Д) - Пепељевац Радник - ОФК Брђанац ОФК Јабучје - Совљак Трлић - Искра

ФК Тулари


26

СПОРТ

30.мај 2019.г.

УБСКИ ИГРАЧИ УСПЕШНИ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОЈ СЦЕНИ

АДАМОВИЋ И СТАНОЈЕВИЋ ГРЛЕ ПЕХАРЕ Сјајне вести стигле су са Кипра где је АЕЛ из Лимасола славио у финалу Купа против фаворизованог шампиона Апоела са 2:0, а огроман печат у освајању трофеја ударио је тандем добро познат љубитељима убског фудбала. Душан Керкез, некадашњи везиста Јединства са почетка овог века, са тренерске клупе водио је лимасолски клуб до четврте позиције у првенству, а феноменално је темпирао форму да његови "лавови" заблистају у најважнијој утакмици сезоне. На пуном стадиону у Никозији, тачку на

Освојио Куп Кипра са АЕЛ-ом: Марко Адамовић

ВРЕЉАНИ И БРЕЗОВЧАНИ УЛАЗЕ

велики тријумф ставио је Дупла круна са Сарајевом: Милош Станојевић везиста Марко Адамовић, заролао је лопту испред голмана Апоела и левом ногом, са десетак метара, означио почетак славља... Горео је Лимасол обојен у жуто, блокирани су кружни токови, цео град је био у еуфорији док су се јунаци велике победе возили отвореним аутобусом кроз град, а имена Душана Керкеза и Марка Адамовића скандирала су се из раздрагане масе која је освежење налазила у гардским фонтанама... Прослава за незаборав и прилика да се АЕЛ представи и на европској сцени у квалификацијама за Лигу Европе! групе "Хорде зла", а Сарајево очекује А бриљантна сезона је и иза поход на Лигу шампиона, надамо се, са везисте Милоша Станојевића- опорављеним Станојевићем у тиму... Б.М. Убљанин који има богату суперлигашку каријеру освојио је са СараZONA KOLUBARSKO-MA^VANSKA јевом прву дуплу круну у историји клуба! У првенству су за пет бодова 23.коло (18/19.05.2019): одмакли другопласираном ЗрињБорац (Л) - Железничар (Л) 0:1 ском, у финалу Купа су били бољи од Раднички Стоб. - Врело Спорт 2:0 Широког Бријега, а головима и асистенцијама неуморни везиста је Рађевац - ОФК Осечина 4:0 себи обезбедио место у идеалних 11 ОФК Дивци - Брезовица 0:3 Премијер лиге Бих! Да не буде све Мачва (Б) - Рибница (М) 3:1 идеално, десила се непријатна Задругар (Л) - Спартак (Љ) 1:3 повреда ока у првом финалном мечу Раднички Шаб. - Раднички (В) 2:1 Купа, Станојевић је већ оперисан и 24.коло (25/26.05.2019): чека га сигурно два-три месеца Железничар(Л) - Раднички Ш. 3:2 паузе...За кратко време, Милош је Раднички (В) - Задругар (Л) 1:1 постао љубимац чувене навијачке Спартак (Љ) - Мачва (Б) 1:2 Рибница (М) - ОФК Дивци 1:0 У ФИНИШ СЕЗОНЕ Брезовица - Рађевац 1:3 ОФК Осечина - Раднички Стоб. 0:2 Врело Спорт - Борац (Л) 1:0

НА ПУТУ ОПСТАНКА Брезовица је победом у Дивцима завршила већи део посла, екипа Драгише Остојића је доминирала током целог меча, а најрасположенији био је двоструки стрелац Љубичић. Против Рађевца као да су домаћи славили већ известан опстанак, па је гостујући тим вешто казнио слабо издање домаћих. Врело спорт није успело у Клупцима да направи "брејк" вредан опстанка, али је зато успешно решило први услов за очување зонашког статуса против Борца на Матићевом Колубарско-мачванска зона, 24. коло

Брезовица - Рађевац 1:3 (0:2) Стадион у Брезовци. Гледалаца: 150. Судија: Вукашин Баратовић (Ваљево). Стрелци: Лукић у 58. за Брезовицу, а Илић у 38., Симић у 40. и Мијаиловић у 56. минуту за Рађевац. Жути картон: Мар.Марковић (Б). БРЕЗОВИЦА: Крсмановић 6, Поповић 6, Павић 6,5, Марјановић 6 (од 46. Руменић 6), Радосављевић 6,5, Ситарица 6,5, Ђурђевић 6,5, Гошић 6 (од 46. Гајчић 6), Љубичић 6 (од 46. Шошкић 6), Пештерац 6, Лукић 6,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Младен Илић (Рађевац)

Колубарско-мачванска зона, 24. коло

Врело спорт- Борац (Лешница) 1:0 (1:0) Стадион СЦ "Матић" са вештачком подлогом. Гледалаца: 100. Судија: Никола Петровић (Горњи Милановац). Стрелац: Милошевић у 26. минуту. Жути картони: Милошевић, Матић, Павловић (В), Ладишић, Николић (Б). ВРЕЛО СПОРТ: Љ.Ракић 7, Симић 7, У.Ракић 7,5, Ђорђевић 7 (од 56. Павловић 7), Матић 7,5, Јолачић 7,5, Симеуновић - (од 16. Стаменковић 7,5), Шајиновић 8, Ђурђевић 7,5 (од 90. Јевтић -), Милошевић 8, Радовановић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Никола Шајиновић (Врело спорт) "вештаку". Леп гол Вукашина Милошевића на пас Ђурђевића донео је вредан "минималац", а да је Радовановић био расположенији, могли су домаћи и да угрозе -3 из јесењег дуела у Лешници. У суботу нас на СЦ "Матић" очекује изузетно интересантан дуел Врело спорта и Железничара из Лајковца (17.30), а у исто време Брезовица ће играти у Клупцима. Б.М.

19 1.Ma~va (B) 2.@elezni~ar 18 3.Radni~ki(V) 12 4.Zadrugar (L) 11 10 5.Ra|evac 9 6.Brezovica 7.Radni~ki [. 10 8.Ribnica(M) 9 9.Spartak (Q) 9 8 10.Borac (L) 11.Vrelo sport 8 12.OFK Divci 8 13.Radni~ki S. 8 4 14.Ose~ina

2 5 6 4 4 5 2 4 4 4 4 3 2 1

3 63 : 18 1 46 : 13 6 35 : 22 9 37 : 34 10 35 : 31 10 28 : 27 12 35 : 41 11 21 : 26 11 28 : 34 12 28 : 29 12 26 : 39 13 21 : 30 14 28 : 45 19 18 : 60

25.коло (01/02.06.2019- 17:30ч): Врело Спорт - Железничар (Л) Борац (Л) - ОФК Осечина Раднички Стобекс - Брезовица Рађевац - Рибница (М) ОФК Дивци - Спартак (Љ) Мачва (Б) - Раднички (В) Задругар (Л) - Раднички Шабачки 26.коло (08/09.06.2019- 17:30ч): Железничар (Л) - Задругар (Л) Раднички Шабачки - Мачва (Б) Раднички (В) - ОФК Дивци Спартак (Љ) - Рађевац Рибница (М) - Раднички Стобекс Брезовица - Борац (Л) ОФК Осечина - Врело Спорт

59 59 42 37 34 32 32 31 31 28 28 27 26 11


ФУДБАЛ

30.мај 2019.г.

27

ЈЕДИНСТВО БЕЗ ОПУШТАЊА У ФИНИШУ СЕЗОНЕ

„ПЕТАРДОМ” КРОЗ НОВИ ПАЗАР - Убљани у једној од најбољих партија сезоне до ногу потукли домаћина Јошаницу. - Пролетер без шанси на стадиону "Драган Џајић". - У Тутину борба за трећу позицију, Сајић одмара због Гласно је одјекнула убска "петарда" из Новог Пазара, на импресиван начин црвено-бели су преузели четрврту позицију од свог домаћина и потврдили да максимално озбиљно улазе у финиш сезоне. Почетак је наговестио да су Обрадовићеви пулени расположени за игру, а браву Коча откључао је Поповић - Сајић је изузетном одбрамбеном реакцијом омогућио високом нападачу да рутински реши ситуацију "један на један". Поново је Сајић обавио велики посао пре другог гола, његова интервенција отворила је простор за убитачну контру Убљана коју је на пас Мијатовића окончао Живојиновић. Трећи гол је био "копи-пејст" са истим актерима у улози, а нису се много разликовали ни два наредна поготка. Овога пута, Милановић је два пута протутњао десним боком, а Луки Ђокићу и Живојиновићу је само преостало да лопте сместе у готово небрањену мрежу. Близу дебитантског гола био је и омладинац Никола Ђурић, резервни голман Прељевић је ипак ногама укротио његов ударац левом ногом... Иако су мало дремали на мајском сунцу првих 45 минута против Пролетера, Убљани су и у том периоду били опаснији ривал, а пут до мреже

У одличној голгетерској форми: Велимир Поповић

Српска лига "Запад", 28. коло

Јединство (Уб) - Пролетер Михајловац 3:1 (1:0) Стадион "Драган Џајић". Гледалаца: 300. Судија: Љубиша Борисављевић (Ивањица) 7. Стрелци: Живојиновић у 25., Поповић у 55. и Арсовић у 90+1. за Јединство, а Васиљевић у 87. минуту за Пролетер-Михајловац. Жути картони: Сајић (Ј), Ивковић (П) ЈЕДИНСТВО: И.Јовановић 7, Мијатовић 7, Рајовић 7,5, Томић 7,5, Сајић 7, Радивојевић 8, Милановић 7,5 (од 63. З.Радојичић 7), Н.Радојичић 7,5, Поповић 8, Ђокић 7 (од 71. Јолачић 7), Живојиновић 7,5 (од 78. Арсовић 7,5) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Велимир Поповић (Ј) Српска лига "Запад", 27. коло

Јошаница- Јединство (Уб) 0:5 (0:1) Хет-трик у Новом Пазару: Виктор Живојиновић нашао је Виктор Живојиновић после лепог проигравања Радивојевића. У наставку је већ то било препознатљиво Јединство, са пуно брзих и опасних акција, а статива је спречила Поповића да дуплира предност домаћих. Ипак, само још који минут се чекало на егзекуцију Поповића, Рајовић га је послужио као на тацни, а расни голгетер два пута не греши. Уз пуно среће, чували су Михајловчани своју мрежу, а преко Васиљевића чак и запретили драматичним финишом. Ипак, јуниор Арсовић се првенцем побринуо да резултат одговори збивањима на терену, а млади тренер Милош Обрадовић је био задовољан после меча: - Потврдили смо озбиљност, најтеже је освојити уписане бодове, а гости су показали да нису наивна екипа. Мада су неки тимови већ на одмору, ми смо максимално мотивисани да и у финишу будемо на високом нивоу, а циљ нам је да победом у Тутину дођемо близу треће позиције. Идемо без "пожутелог" Сајића, али доста пута смо доказали да имамо алтернативе за све играче, тако да се надам наставку добре серије. Б.М.

Стадион "Абдулах Гегић" у Новом Пазару. Гледалаца: 200. Судија: Предраг Симић (Ужице). Стрелци: Поповић у 15., Живојиновић у 48., 64. и 85. и Ђокић у 66. минуту. Жути картони: Ибрахимовић, Хаџибулић, Коч (Јш), Сајић (Јд). ЈЕДИНСТВО: И.Јовановић 7, Мијатовић 8, Рајовић 7,5, Андрић 7, Сајић 8,5, Милановић 8, Радојичић 7 (од 84. Јовановић -), Поповић 7,5 (од 80. Арсовић -), Ђокић 7,5, Живојиновић 8,5 (од 86. Ђурић -) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Виктор Живојиновић (Јединство)

SRPSKA LIGA *ZAPAD* 1.Smederevo 1924 2.Sloga (P`) 3.Tutin 4.Jedinstvo (Ub) 5.Jo{anica 6.[umadija (A) 7.Mladi radnik 8.Mokra Gora 9.Budu}nost (V) 10.Provo 11.Sloga 33 (PM) 12.Loznica 13.Drina (Q) 14.Proleter Mihaj. 15.FAP 16.Polet (Q)

19 16 15 14 12 10 8 10 8 9 10 8 6 7 5 3

6 9 7 6 8 10 13 6 12 9 5 9 12 7 5 4

3 3 6 8 8 8 7 12 8 10 13 11 10 14 18 21

40 : 15 37 : 14 38 : 18 34 : 23 31 : 19 28 : 16 31 : 25 22 : 16 24 : 22 25 : 31 34 : 34 25 : 34 22 : 28 23 : 41 11 : 53 18 : 54

62 57 52 48 44 40 37 36 36 36 35 33 30 28 20 13

29.коло (субота, 1.јун- 17.30ч): Тутин - Јединство (Уб) Последње 30.коло (субота, 8.јун- 17.30ч): Јединство (Уб)- Полет (Љ)


28

ФУДБАЛ

30.мај 2019.г.

ОМЛАДИНЦИ ЈЕДИНСТВА НА МЕЧ ДО КРАЈА СЕЗОНЕ

УЗДИГНУТА ЧЕЛА У НИЖИ РАНГ Омладинци Јединства завесу на дебитантску сезону у елити спуштају наредног викенда у Инђији, опстанак је ипак био немогућа мисија, не само из фудбалских разлога, али се Убљани на достојанствен начин опраштају од најјачег ранга за њихов узраст. У Крушевцу су, по ко зна који пут ове сезоне, убски омладинци осетили неравноправност борбе у којој су унапред осуђени на неуспех. Ударање без лопте, разбијен нос Бошковића, два поништена гола..., само су део фолклора чији је крајњи циљ био јасан- победа домаћина, неопходна за опстанак у лиги. Најпродуктивнији тандем црвено-белих Арсовић- Јолачић креирао је вођство гостујуће екипе, али су играчи Трајала, уз максимална овлашћења на терену која им је омогућио арбитар, преокренули резултат у наставку и можда спасили Убљане додатних непријатности...

За успомену: Пред почетак утакмице Јединство - Црвена звезда Црвена звезда је на Убу демонстрирала класу, "блицкриг" на старту меча одсекао је крила Билићевим пуленима, па није поновљен узбудљив дуел као 14 дана раније против Партизана. Ераковић и Јочић су преломили меч практично већ у 12. минуту, могао је Арсовић да врати неизвесност, Подршка са трибина али је током свих 90 минута било јасно ко је бољи ривал. Великим аплаузом верна убска публика је испратила убске омладинце у свлачионицу, а и поред испадања, била је ово сезона Б.Матић која ће тек донети користи убском фудбалу...

Ub - Murgaš 066 447 477 - 063 71 83 474 - Novi i polovni delovi - Servis i punjenje auto-klima - Ultrazvučno čišćenje dizni Ugradnja i reparacija vetrobranskih stakala

Омладинска лига Србије, 29. коло

Јединство (Уб) - Црвена звезда 0:2 (0:2) Стадион "Драган Џајић". Гледалаца: 500. Судија: Марко Ивковић (Лајковац). Стрелци: Ераковић у 9. и Јочић у 13. минуту. Жути картони: Ристовски, Филиповић (Ј). ЈЕДИНСТВО: Петровић 6,5, Бошковић 7, Владисављевић 7, Филиповић 6,5, Тмушић 7, Ристовски 7 (од 85. Марић -), Радибратовић 6,5 (од 64. Јаџић 7), Јолачић 7, Арсовић 7, Обрадовић 6,5 (од 46. Антонић 6,5), Мочић 6,5 (од 46. Ђурић 6,5) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Богдан Јочић (Ц.звезда) Омладинска лига Србије, 28. коло

Трајал (Крушевац)- Јединство (Уб) 3:1 (0:1) СЦ "Крушевац" са вештачком подлогом. Гледалаца: 150. Судија: Далибор Манојловић (Књажевац). Стрелци: Николић у 52., Баба у 62. и Милошевац у 84. за Трајал, а Јолачић у 27. минуту за Јединство. Жути картони: Кршанин, Зоговић (Т), Бошковић, Головић, Антонић (Ј). ЈЕДИНСТВО: Петровић 7 (од 88. Веселиновић ), Бошковић 7, Тмушић 6, Тадић 6,5, Рафаиловић 6, Ристовски 7, Головић 6 (од 46. Поповић 6,5), Јолачић 7,5 (од 69. Обрадовић -), Арсовић 7, Антонић 6 (од 46. Ђурић 6,5), Мочић 6 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Мусах Баба (Трајал)

OMLADINSKA LIGA SRBIJE 1.Brodarac 2.^ukari~ki 3.Crvena zvezda 4.Vojvodina 5.Partizan 6.Rad 7.Internacional 8.OFK Beograd 9.Spartak @K (S) 10.Trajal 11.Vo`dovac 12.Dinamo (P) 13.Radni~ki (Ni{) 14.Jedinstvo (Ub) 15.BASK 16.In|ija

22 21 21 18 15 9 11 11 11 10 9 9 9 6 5 3

5 4 3 2 6 13 7 6 4 5 6 6 4 4 4 5

2 4 5 9 8 7 11 12 14 14 14 14 16 19 20 21

89 :26 71 75 :23 67 71 :25 66 67 :29 56 58 :36 51 47 :34 40 51 :45 40 37 :36 39 33 :39 37 47 :62 35 31 :50 33 45 :75 33 32 :62 31 21 :58 22 26 :68 19 23 :82 14


РУКОМЕТ

30.мај 2019.г.

29

УБСКИ "МЕДВЕДИ" БЕЗ ГРЕШКЕ У ПЛЕЈ-ОФУ

РУКОМЕТАШИ ЗОВУ НА ПРОСЛАВУ „Оверена карта” за виши ранг Сада је већ извесно да ће Уб поново стећи статус прволигаша, после четири сезоне у не баш атрактивном друголигашком "Центру". Потврдиле су се речи тренера Дејана Лукића да је тежи део посла обављен у регуларном делу сезоне, са две убедљиве победе против Умчара остало је само да се у свечарској атмосфери победи и Паланка и да се убским "медведима" честита на одлично обављеном послу. Једина евентуална замка Убљане је чекала на умчарском бетону, не због квалитета домаћина, већ због специфичних услова игре. Двадесетак минута трајала је неизвеност, старија екипа Умчара није могла да издржи јак ритам, па је Уб лаким головима из брзих контри увео меч у сигурну зону. Плеј-оф за попуну Прве лиге "Центар", 3. коло

Уб- Умчари 28:18 (14:4) Хала спортова на Убу. Гледалаца: 200. Судије: Елезовић, Аћимовић (Београд). Искључења: Уб 4, Умчари 4 минута. Седмерци: Уб 2 (2), Умчари 1 (1). УБ: Матић, Пајовић 2, Петрић, Миловановић 1, Милинковић, Радовановић 4, Богићевић 1, Мандић 9, Стокић, Вукосављевић 5, Рогић, Старчевић 3, Јовичић 1, Милекић, Ранковић 1, Пајић 1 Плеј-оф за попуну Прве лиге "Центар", 2. коло

Умчари- Уб 19:27 (11:16) Терен ОШ "Милан Стојановић" у Умчарима. Гледалаца: 50. Судије: Бердић, Шорак (Београд). Искључења: Умчари 4, Уб 4 минута. Седмерци: Умчари 5 (3), 6 (3). УБ: Матић, Томић, Миловановић 2, Милинковић 7, Радовановић 3, Богићевић, Мандић, Стокић 3, Вукосављевић 4, Миленковић, Рогић 6, Старчевић, Пајовић, Милекић, Ранковић, Пајић 2

Помало некоректно, Умчари су изашли на убски паркет са седам играча, али да вече не пропадне побринули су се најмлађи играчи убске екипе од којих се највише истакао Лука Мандић. Питање победника се није постављало, дошао је убске рукометаше да поздрави и Немања Матић, а Убљани ће у петак, од 20 часова, спустити завесу на успешну сезону: - Остаје ми само да позовем љубитеље рукомета да заједно прославимо велики успех, ми с наше стране обећавамо озбиљну и ангажовану игру, а надам се да победа неће долазити у питање. Наш успех је чист као суза, у плеј-офу није било дилеме, тако да момцима искрено честитам на вредном раду у току целе сезоне- задовољан је обављеним тренер Дејан Лукић. Б.Матић

СЕТ АЛУМИНИЈУМСКИХ ФЕЛНИ (4 ком)

NOVO !

15” 260 е 16” 290 е 17” 320 е

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ЛЕТЊЕ ГУМЕ ! БЕСПЛАТНА МОНТАЖА ЗА ГОТОВИНСКО ПЛАЋАЊЕ

Izdavanje lekova na recept


SUPERNOVA PONUDA ZA CELU PORODICU I SVE GENERACIJE Ponuda novog kablovskog operatora Supernova kreirana je tako da zadovolji potrebe različitih generacija i svih članova porodice. Za najmlađe, ali i sve one koji imaju potrebu za internetom velikog protoka, na raspolaganju je internet brzine i do 120 Mb/s. Ova brzina omogućava neometano korišćenje interneta na više uređaja istovremeno, čak i u situacijama kada su korisnici vrlo zahtevni. Ljubiteljima najboljih serija i filmova, ali i onima koji ne mogu bez prenosa utakmica omiljenih klubova na raspolaganju je najkompletnija ponuda televizijskog sadržaja sa više od 260 televizijskih i radio kanala među kojima i kanali sa najboljim domaćim i svetskim serijama SuperStar TV, Fox i HBO. I dok žene uživaju u ljubavnim filmovima, muškarce od najbolje ponude sportskih kanala deli samo dozvola supruge da promene program. Ili još jedan televizor, jer Supernova svim korisnicima paketa usluga omogućava gledanje programa na više uređaja. Bake i deke koji ne menjajući svoje dobre navike žele da dugim razgovorima fiksnim telefonom održe kontakt među prijateljima i članovima porodice u Supernova paketima očekuje neograničen broj minuta ka svim mts korisnicima bez obzira da li su oni u mobilnoj ili fiksnoj mreži, kao i dodatnih 150 besplatnih minuta ka svim drugim fiksnim mrežama. I dok različite generacije i svi članovi porodice imaju svoju omiljenu Supernova uslugu, nešto im je zajedničko – ušteda koju će ostvariti svi novi korisnici paketa usluga Supernova jer će tokom prvih šest meseci njihova pretplata iznositi 1 dinar mesečno. Uštedu možete izračunati i sami, a odluku kako ćete taj novac upotrebiti moraćete da donesete sa ukućanima.


ОДБОЈКА

30.мај 2019.г.

31

НА УБУ ОДИГРАН ЗАВРШНИ ТУРНИР ПРВЕНСТВА СРБИЈЕ ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ ПИОНИРСКОГ УЗРАСТА (17-19. МАЈ)

ШАМПИОНСКИ ПЕХАР У ОБРЕНОВЦУ - ЖОК Уб је, осим беспрекорне организације, забележио историјски резултат самим пласманом на завршни турнир. - Убљанке на крају десете, уз максималну победу над Крагујевчанкама. Изузетну част и признање да буде организатор финалног турнира за најбоље пионирке Србије, ЖОК Уб је оправдао перфектном организацијом која је од овог догађаја направила истински празник женске одбојке. Дванаест најбољих екипа бориле су се за наслов шампиона државе у пионирској конкуренцији, на крају је пехар апсолутно заслужено отишао у Обреновац у руке играчица ТЕНТ-а. Девојчице које са клупе предводи селектор Жељко Шћепановић су се првог дана загревале против чачанског Борца и Ред Фокс Смеча из Крагујевца, потом су у

полуфиналу имали вероватно најтежи посао против Дубочице- 3:1, да би у финалу предвођене репрезентативкама Србије надмоћно пригрлиле пехар максималном победом против Омладинца из Нових Бановаца- 3:0 (25:23, 25:18, 25:21). Генерални секретар ОСС Иван Кнежевић предао је шампионски пехар у руке капитена Обреновчанки Стефане Пакић, а спортски директор репрезентације Биљана Михаиловић спустила је златне медаље на груди најбољих пионирки Србије. "Енергетичарке" су имале снажан "ветар у леђа" са трибина убске Хале спортова, па се скоро може рећи да су искористиле предност домаћег паркета... А прави домаћин је, осим беспрекорне организације, забележио историјски резултат самим пласманом на завршни турнир, заслужен одличним играма у регионалној лиги и победом у баражу над Панонијом из Бачке Паланке. Први сет против Панчевки наговестио је да би Убљанке могле да приреде још једну сензацију, ипак трема и недостатак јаких мечева условио је да се екипа Александре и Соње Каришик нађе у борби од деветод до 12. места. Ту је остварена и максимална победа против Крагујевчанки, а Ковачевићева, Рогићева, Симићева, Гардиновачки и остале девојчице су најавиле да се у суперлигашком клубу и те како води рачуна о будућности... И завршна реч иде на адресу ЖОК Уба- све похвале за председницу Ивану Васиљевић и њену екипу која се побринула да сви актери финалног турнира Уб напусте пуних срца и са најлепшим успоменама... Б.Матић

Пионирска селекција ЖОК Уб

Најбоље екипе из Србије у спортској хали на Убу


Profile for Glas Tamnave

GLAS TAMNAVE 242, 30.maj 2019.  

Glasilo za opstine Ub, Lajkovac, Mionica i Vladimirci. Marketing: 064/2180-588

GLAS TAMNAVE 242, 30.maj 2019.  

Glasilo za opstine Ub, Lajkovac, Mionica i Vladimirci. Marketing: 064/2180-588

Advertisement