Page 1

Наредни број излази: 31.маја 2018.

цена: 60 динара

Година XXVII / БРОЈ 216/ 17.мај 2018. / Излази сваког другог четвртка

„ТРОЈКА ИЗ БЛОКА“ ПРВИ ПУТ НА УБУ

ХУМАНИТАРНО ШУТИРАЊЕ ТРОЈКИ

TADING

1.maja br.27, Ub 014/411-628 ODLOŽENO PLAĆANJE !!!

GVOŽĐARA BOJE I LAKOVI IZOLACIJA I FASADE VODOVOD I KANALIZACIJA KERAMIKA I SANITARIJE

PRODAVNICA RESTORAN MESARA

KUVANA JELA - RO[TIQ SALA ZA SAHRANE I DA]E (NA UBSKOM GROBQU) 014/412-212

014/414-390

BELA TEHNIKA

UGRADNA TEHNIKA

PRODAJA STANOVA

Уб

ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ !


2

АКТУЕЛНО

17. мај 2018.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ О СВЕТОМИРУ НИКОЛАЈЕВИЋУ

ОД РАДУШЕ ДО КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ Инспирисан импресивном биографијом знаменитог Тамнавца и једног од највећих српских интелектуалаца, др Војкан Станић подухватио се писања књиге о његовом животу и делу У препуној сеоској школи у Радуши, родном селу Светомира Николајевића, 4. маја, одржана је промоција монографије о његовом животу и делу, из пера професора др Војкана Станића. Један од највиђенијих и најобразованијих Срба друге половине 19. и почетка 20. века прешао је невероватан пут. Из малог тамнавског села, Светомир Николајевић (1844-1922) стигао је до универзитета у Берну, Берлину и Лондону и до великог угледа у земљи и свету. А потом, неправедно, до заборава. Био је професор и ректор Велике школе, оснивач Катедре за светску књижевност, Српске краљевске академије и хуманитарних друштава „Свети Сава”

Учесници промоције и „Краљ Стефан Дечански”, историчар књижевности и књижевник, председник Лиге за мир, масон који је од будимпештанске ложе добио подршку за оснивање самосталне српске ложе „Побратим”, градоначелник Београда, председник владе и Народне Скупштине, интелектуалац и космополита највишег формата свога времена. Инспирисан његовом импресивном биографијом, проф. др Војкан Станић, иначе лекар по професији, подухватио се писања монографије „Светомир Николајевић-живот и дело”, у којој подробно разматра деловање једног од највећих српских интелектуалаца. „Он је сву своју енергију и знање уложио за државни, национални и културни просперитет своје земље и данашњим генерацијама може да буде велики узор, јер његов укупни рад садржи у себи универзалне вредности, које никада не губе на значају. Ни једна земља, чувајући и негујући своје историјско памћење, не сме да заборави своја велика имена, а Светомир Николајевић је био велико српско име, човек који је водио узвишен живот испуњен хуманошћу и радом за добробит своје земље”, рекао је др Станић, писац прве књиге о Светомиру Николајевићу. Поред аутора, на промоцији у Радуши о монографији су говорили Драган Павловић, Филип Трајковић и Светомирова праунука Снежана Николајевић. Одломке из књиге читала је Ана Николајевић, за музички део програма били су задужени Јовица Ђорђевић и Наташа Ћебић, а присутни су имали прилику да погледају и два ТВ прилога новинара РТС Радована Лазаревића о овом знаменитом Тамнавцу. Д.Н.

СУШТИНА

Б

ог је неке ликове створио, таквима какви су, само зато да свима покаже каквом би казном могао да их казни ако не буду поштовали оно што им је Он, судбином, одредио. Кад је стварао свет, прво је направио зло, а онда, одмах, супротставио му добро. Али, јасно је да је одредио да добро увек, некако, надвлада, а они који се огреше, који начине много зла, тешко се растављају од душе. Муче се, дуго, пре него што ‘’оду Богу на истину’’. Ипак, пошто је све у његовим рукама, свакако, ОН је неке унапред казнио да буду завидљиви, свадљиви, злуради, подмукли, болесно љубоморни, јалови, лажљиви, луди, лукави, мрзовољни, малициозни, лицемерни, неосетљиви, глупи... Е, сад! Шта је Бог, уствари, хтео? Имао је одрешене руке кад је стварао свет. Није морао да ставља у искушење Адама и Еву. Зло је могло да остане у неком Тамном вилајету, а свет је могао да буде идеалан. Али, био би то досадан живот. Нема љубави без патње, радости без туге, светлости без таме... Па, нема ни доброте без зла! Како би знали шта је добро кад не би имали примере зла? Тако се показало да је свет, управо овакав какав јесте, идеалан - јер свако има шансу да опрости, да буде искрен, да се не свети, да не завиди... Свако може да се сети Божијих заповести, да не закорачи у погрешном смеру, да избегне замке које глупост свакодневно ставља пред нас. Свако може да нађе свој унутрашњи мир зато што човек, тек кад се помири сам са собом, стиче способност праштања без жеље да се свети. Најновија научна истраживања су показала запањујућа сазнања. На пример, кажу да је чак 20 процената човечанства неспособно да осећа емоције. То је, чак, једна петина људи који живе ту, око нас. Тешко је поверовати, али, кажу да се одговор добија малим тестом. Може и на Фејсбуку. Ако затражите помоћ и сачекате да прође довољно времена да тај апел стигне дo већине оних који вас познају, лако ћете израчунати да ли су научна истраживања о губитку људских емоција - тачна. И, да се вратимо на почетак. Да ли то Бог све жешће кажњава човечанство тиме што сеје, у све већим количинама, оне особине од којих смо само мали део набројали? Верујем да се управо о томе ради. Срећем нервозне људе на улици, возаче који, упркос пооштреним законима, све бахатије и безобзирније управљају својим возилима... Видим младе, наричито оне слабијег пола, који секу кривину не пазећи на првенство пролаза, показујући средњи прст или се плазећи. Шта се догађа? Па јасно је да Бог полако диже руке од људског рода. Сада је круцијално питање: када ће роботи завладати светом? Одавно вештачка интелигенција чека своју прилику. Научници тврде - пре краја овог века. Да не помињем владаре света који немају - децу! А шта ће бити са нама? Иво Андрић је, говорећи о смрти, просто објаснио: Биће то и даље време које ће да пролази, а за нас ће све да буде онако како је било - пре него што смо се родили. Једноставно! Они које Бог није казнио претњом са почетка овог текста треба да праштају јер - то је суштина свега...


АКТУЕЛНО НАКОН ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА НОВОГ ВРТИЋА Објекат, у чију ће изградњу бити уложено 218 милиона динара, испуњаваће највише и најмодерније стандарде за ову врсту установа За 14 месеци Уб ће добити нови вртић, површине 2.900 квадратних метара, који ће моћи да прими 250 малишана. Уговор о изградњи нове зграде Предшколске установе, вредан 218 милиона динара, председник општине Уб Дарко Глишић потписао је 4. маја са изабраним извођачем радова, власником убског предузећа „Грађевинар” Звонком Ракићем. Објекат се гради на месту некадашњих монтажних барака Комуналног јавног предузећа „Ђунис” и Полицијске станице, у непосредној близини постојећег обданишта, са којим ће бити повезан топлом везом у зони кухињског блока. Поред кухиње, са капацитетом 800 оброка дневно, имаће велику трпезарију, тринаест соба, фискултурну салу, технички и медицински блок, видео надзор и испуњаваће највише и најмодерније стандарде за ову врсту установа. Пројектом је предвиђено и уређење дворишта, где ће, осим зелених површина, бити и тартан подлога са одговарајућом, безбедном опремом и реквизитима како би могућност самоповређивања деце била сведена на минималну меру.

Потписивање уговора са извођачем радова ГП „Грађевинар“ Уб Реализацију ове, дуго прижељкиване инвестиције председник општине Уб Дарко Глишић оценио је као капиталну. „Овај посао је за мене најважнији. Ја сам шест година на челу убске општине и када нови вртић буде саграђен, моћи ћу да кажем да је моја мисија завршена, јер је урађено нешто што ће ову средину чинити живом. Постојеће обданиште је пребукирано, док ће у нови вртић моћи да се упишу и деца чији је један родитељ запослен, што до сада није био случај, тако да ћемо овом инвестицијом ставити тачку на један од горућих проблема у нашој општини, а то је недовољан простор за боравак свих наших малишана. Наша идеја је била да не правимо вртић за онолико место колико нам сада недостаје, већ да изградимо вртић са што већим капацитетима, јер се надамо да ћемо у годинама пред нама имати више деце. Хвала држави која нам је помогла да преко Електропривреде Србије обезбедимо 218 милиона за овај капитални објекат, који ће у годинама или деценијама након његове изградње показати колико је значајан за нашу средину”, рекао је Глишић након потписивања уговора. Директорка Предшколске устаове „Уб“ Гордана Милосављевић Марковић изразила је задовољство због почетка радова на новом објекту, док је власник „Грађевинара“ Звонко Ракић прецизирао да ће се у градњи користити материјали који задовољавају највише стандарде квалитета. Радови на изградњи вртића, који су започели прошле недеље припремом терена, требало би да буду завршени у року од 14 месеци, након чега ће почети његово опремање и према Глишићевим речима, држава ће за те намене следеће године обезбедити око 20 милиона динара. Д.Н.

17.мај 2018.г.

3

УСКОРО КАМЕРЕ НА УБУ

УВОДИ СЕ ВИДЕО НАДЗОР Систем ће се састојати од 39 камера за контролу не само саобраћаја, већ и јавног реда и мира. – За прву фазу радова општина обезбедила 20 милиона динара На неколико локација на Убу у току је прва фаза радова на постављању најмодернијег система видео надзора, који ће се састојати од 39 камера за контролу не само саобраћаја, већ и јавног реда и мира. Интелигентним камерама за откривање саобраћајних прекршаја путем евидентирања таблице возила, надзираће се две раскрснице - прилазни правац из Београда (прекорачење дозвољене брзине кретања) и раскрсница код Цркве (пролазак кроз црвено светло семафора), док ће остале раскрснице у граду бити покривене општим видео надзором и све ће имати СОС тачке. Са ових пуктова ће, у случају потребе, бити могуће директно контактирати мониторинг центар, који ће се налазити у убској Полицијској станици, и са којим ће бити повезано свих 39 камера. Поред раскрсница, камерама ће бити обезбеђен и комплекс СРЦ „Школарац“, Спортска хала, улица Вука Караџића (део испред ОШ „Милан Муњас“), Градски трг, Градски базени и брдо Шепковац, тако да ће полицајци у свако доба дана и ноћи моћи да уоче таблице возила, лица која могу бити под потрагом, али и сваку другу појаву која може угрожавати јавни ред и мир. Вредност радова у првој фази, која би требало да буде завршена почетком јуна, износи 20 милиона динара, а средства су обезбеђена из буџета локалне самоуправе. Председник општине Уб Дарко Глишић истиче да увођење система видео надзора на раскрсницама и фреквентним локацијама у граду има за циљ побољшање сигурносне ситуације, те да ће значајно допринети већој безбедности саобраћаја, грађана и имовине, као и смањењу стопе криминалитета. -У последњих десетак година, имали смо покушаје увођења видео надзора, али то није могло да гарантује пуну безбедност свих грађана. Због тога смо донели одлуку да у неколико фаза уложимо не мали новац и инсталирамо најсавременију опрему која, уколико дође до неког ексцеса, уништавања и отуђења имовине или кршења јавног реда и мира, може да препозна лице, број таблице и да аутоматски крене да идентификује све оне који би радили нешто супротно закону. Мислим да ћемо на овај начин успети и да сачувамо све што смо уложили у град, од брда Шепковац, преко Градског парка, до Спортско -рекреативног центра „Школарац“, где ће ускоро бити постављено једно од најмодернијих игралишта за децу, а све то може да буде изазов онима који су обесни и

Путем камера кажњаваће се пролазак кроз црвено светло: Раскрсница код убске Цркве

мало бахатији. Свуда их има, па тако и код нас и они могу да направе неку штету, а видео надзор ће бити нешто што ће их одвратити од тога, јер свако лице које учини прекршај биће јасно забележено. Основна замисао оваквог система је да превентивно делује и сматрам да ће значајно смањити све проблеме које смо имали у претходном периоду и да ће и грађани бити безбеднији. Мислим да нам је овај модеран систем неопходан, јер гарантује да ће ниво безбедности у општини Уб бити неупоредиво већи, рекао је Глишић о значају овог пројекта. Следеће године реализоваће се и друга фаза увођења система видео надзора, за шта ће општина издвојити још 20 милиона динара. Посао електронског обезбеђивања Уба поверен је фирми „Macchina security“. Д.Н.


4

АКТУЕЛНО

17.мај 2018.г.

„ТРОЈКА ИЗ БЛОКА“ ПРВИ ПУТ НА УБУ

ХУМАНИТАРНО ШУТИРАЊЕ ТРОЈКИ Прикупљено 200.820 динара за помоћ социјало угроженој породици Стојановић са Косова и Метохије, која броји седморо женске деце Хуманитарни турнир у брзом шутирању тројки, под називом „Тројка из блока“, први пут је одржан на Убу, у недељу 13.маја. Неколико стотина малишана, али и оних старијих, окупило се на Градском тргу како би опробали своје вештине у шутирању ван линије 6.75. На тај начин, пријавом за турнир, донацијом и куповином сувенира, сви они дали су допринос хуманитарном карактеру овог пројекта који је осмислила организација „Срби за Србе“. Да је Уб био одличан домаћин, а организација на врхунском нивоу, сведочи податак да је том приликом прикупљено 200.820 динара за помоћ социјално угроженој породици Стојановић из села Згризиме (Косовска Каменица), која броји седморо женске деце.

Сам турнир протекао је у коректном надметању преко 80 такмичара, од седам до 77 година, уз музику и маестрално вођење програма од стране организатора Уроша Марковића. Резултати су били у другом плану, јер важно је било учествовати. Ипак, треба поменути и оне најбоље, који су прецизним шутевима са дистанце освојили медаље и награде у виду мајица са логотипом ове чувене акције. Најпрецизнији Убљани били су Милан Јеротић (победник), Срђан Комазец и Милован Миловановић. Акцију су подржали КК „Уб“ и РК „Уб“ са својим пуленима, а најинтересантнији моменти били су шутеви најмлађих такмичара, који су показали изузетно кошаркашко умеће поручивши

Важно је било учествовати

Најпрецизнији у шуту за три поена: Милован Миловановић, Милан Јеротић и Срђан Комазец (фото: Милутин Рафаиловић) свима да Уб није само град одличних фудбалера. Похвале за организацију заслужују и убски хуманитарци Милош Петковић, Никола Велимировић и Александар Ивановић, који су „Тројку из блока“ довели на Уб, као и неколико спонзора: „Фамилија 488“ (Гробари Уб), фирме „Еуро 2001“, „А+М“, ЗЗ „Трлић“, „Пуре-градња“, „Инохит“, ФК Јединство Уб, кладионица „Пинбет“ и медијски спонзори РТВ „City” и часопис „Глас Тамнаве“. Прелепо дружење на Градском тргу није успела да поквари ни киша, која је у неколико наврата прекидала надметање. Убљани су се показали у најбољем светлу, па због тога и не чуди најава организатора да ћемо „Тројку из блока“ у нашем граду гледати и наредне године. Пре тога, већ овог лета, по сличном принципу, биће организовано и такмичење у стоном фудбалу. М.М.М.

Браво за Убљане: Заједничка фотографија за успомену


УБСКИ ГРАФИТИ

17.мај 2018.г.

5

УБСКИ ГРАФИТИ 2018. - МОТЕЛ ’’ОКНО’’, 11.МАЈ

ЖИВЕ У НАМА СЕДАМДЕСЕТЕ ’’У то време, цвеће је имало децу, кише су биле мостарске а чуперак - плави...’’

Ацо Пајовић, водитељ и Милан Миловановић Драган Савић Блеки

Овогодишњи ‘’Убски графити’’’, како су многи оценили, били су најбољи до сада. Садржај није могуће препричати јер су емоције лебделе у ваздуху, а ретко ко није осетио усхићеност због свог присуства овом догађају. Овог пута, о ‘’Небеском Убу’’ и седамдесетим годинама прошлог века, говорили су Проф. др Милан Недељковић, Владислав Крсмановић, Драган Савић и Радован Пулетић, стихове о једном делу легендарне галерије Убљана који одавно ‘’станују у Небеском Убу’’ говорио је аутор Милан Миловановић, а помогла му је, надахнуто, Милена Илић. Ликовни уметници Душан Радишић и Љубиша Дамјановић,

Радован Пулетић

Проф. др Милан Недељковић

Успомена са аутором „Убских графита“

Милена Илић

својим сликама, су улепшали простор ресторана у Мотелу ‘’Окно’’. Спонзори за роштиљско месо изузетног квалитета били су ЗЗ ‘’Трлић’’ (Живојин Јовановић) и ‘’Сточар ЛСБ’’ Трњаци (Стеван Леонтијевић), а пило се ‘’Убско пиво’’ (које су донирали власници пиваре Зоран Божић и Мирко Лазић). Оркестар Милана Јаковљевића и Слободана Матовића, са гостима и Бобаном Петровићем, били су на висини свог задатка... Као и свих година до сада, спонзор је био и Мотел ‘’Окно’’. А били су сви који је требало, ту, да буду.Они који су изостали покајали су се јер, они који су видели програм и учествовали у заједничком доживљају, Владислав Крсмановић кажу да ни за шта на свету, следећи пут, ако га буде, не би изостали. Говорило се о минулим временима, дат је омаж многим ликовима који су ушли у локалну историју или који су вредни сећања. Крем убске вароши - макар онај бољи део Музика је била из оног времена када је ‘’зора пуцала као кора, а вечери проводиле уз Радио Луксембург’’. Звезда вечери је био Јордан Теодосић, нажалост, оправдано физички одсутан, али и те како уткан у цео доживљај, својим текстом посвећеним Мики Краљу и његовој супрузи Милени, који су већ давно ‘’оплеменили Убску Небеску Варош, а оставили празнину у земаљској’’. Милена Илић, ветеранка убског аматерског глумишта је читала: - ...Луксембург није био богата европска кнежевина, већ свемирки брод који је крстарио галаксијом рок музике, препун ‘’буба’’ и ‘’камења’’... Бисери су били црни, кораљи црвени, а силуете елипсасте. Срца су нам била лутајућа. Погледом гасили смо пламен. У Малој Вароши играо се Велики Фудбал... Са Пескане видео се цели свет... - Пекос није, само, пуштао филмове у биоскопу, он их је играо. Ту, пред нама, уживо... Рок музика. Дуга коса. Кока кола. Фармерке са Понте Роса. Џајин гол Енглезима у Фиренци. А ми? Водили смо љубав, а не рат. Дали смо шансу миру. Ми смо били млади и реални. Тражили смо Миба и Мома са супругама, немогуће. Велики Меша би рекао: ‘’Изгледа да заиста сањамо живот!’’ сусрет после 40 година - У том нашем свету, на неком свом перону среће, оном који су сами саградили, стајали су њих двоје. ‘’Као да је међу људе била вјетром донесена’’-певао је Арсен.- Покрети њени били су игра. Речи стихови. Говор песма. Милена. - Колекционар добрих момената. Светски путник. Златар срца. Милорад. - Простакуша и племкиња - наставио је Арсен. Лепота ван времена и простора. У срцу љубав. На глави круна. Краљица. Манири Госпо-дина. Понос племића. Вечити дечак широког срца. Борац за место под сунцем. Некрунисани краљ. Милена и Милорад. Краљица и Краљ. Негде горе... У добром друштву... Недостају... А онда је заплакала и искусна глумица... Е, такве су биле емоције те вечери у ‘’Окну’’. За чудо, није било тужно. Напротив, Убљани су се осећали блажено јер су се, још једном оплеменили сећањем, на - своје графите... Што би рекао Профеор Недељковић: ‘’Уб је био - свет...’’ М.М.


6

ОПШТИНА УБ

17.мај 2018.г.

У ТОКУ ЧИШЋЕЊЕ КОРИТА РЕКЕ УБ

УКЛАЊАЊЕ НАТАЛОЖЕНОГ МУЉА Поред повећања безбедности шетача, ови радови допринеће и бољем протицајном току реке Уб кроз градско језгро. Надлежно водопривредно предузеће „Ерозија“ Ваљево, по налогу „Србијавода“, отпочело је такозвано одмуљавање корите реке Уб у њеном профилисаном делу у дужини од два километра, од „Васовића моста“ до моста на обилазници у улици Дринских дивизија. Према проценама стручњака, од када је изграђено и уређено шеталиште поред Убаче, 2012.године, на овом потезу наталожило се око 5.000 кубика муља, који успорава протицајни ток и нарушава њен изглед. Током високих вода, у овом делу речног корита нашао се део материјала који је вода са собом испирала са брдско-планинског подручја. - Ова активност спада под редовно одржавање, само што смо инсистирали да нешто раније крену радови, обзиром да нанос муља постаје све већи. Поред тога, ови наноси, који су зарасли коровом, чине доста ружним овај део града и потенцијлно могу да створе разне проблеме, јер се свашта скупља у том муљу. Са нашим комуналним предузећем ћемо уредити приобални део, као и кошење траве, тако да ће наши суграђани потпуно безбедно моћи да шетају а не да стрепе да ће им нешто из траве искочити и повредити их или направити било какав проблем- истакао је током обиласка радова председник општине Уб Дарко Глишић.

Глишић и Спасић у обиласку радова Поред повећања безбедности шетача, ови радови допринеће и бољем протицајном току реке Уб кроз градско језгро. Ових дана у функцију ће бити пуштена и врећаста брана која ће подићи ниво воде и улепшати водено огледало на убском кеју.

Уклањање муља из корита реке Уб

ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ОДВОЂЕЊЕ ВИШКА ВОДЕ У ТАЛОВИМА Активности поводом изградње постројења за одвођење вишка воде у Таловима теку планираном динамиком. У току је израда пројектне документације, након чега ће бити расписана јавна набавка, сазнајемо од Саше Спасића, заменика начелника Штаба за ванредне ситуације општине Уб. - Очекујемо да, од 1. августа, имамо изабраног извођача радова на јавном позиву, а већ од 15. августа почећемо, код моста у близини улице Дринских дивизија, да радимо постројење за одвођење вишка атмосферских вода у насељу Талови. Досадашњи заштитни системи нису били довољни за то насеље, 2016.године урађен је заштитни зид, а након тога смо кренули у израду пројектне документације и до 1. новембра ове године мислим да ћемо имати готово постројење. Самим тим и овај проблем дефинитивно решити- истиче Спасић. Према његовим речима, у сливу реке Убу ове године очекује се још низ активности, које ће повећати ниво безбедности приликом протицања високих вода кроз градско језгро. За изградњу растеретног канала Грачица - река Уб, општинска управа је издвојила 1.800.000 динара, откупљене су поједине парцеле, док за остале и даље траје процес експропријације јер нису регулисани имовинско-правни односи са власницима земљишта. - Очекујемо да ће и тај посао бити завршен до 1. јула, након чега следи израда пројектне документације и, највероватније, негде око 1. октобра почећемо са изградњом растеретног канала између Грачице и реке Уб. Вишак воде који пролази реком Грачицом и угрожава насеље иза силоса и низводно, преместићемо у реку Уб, тако да ћемо смањити протицај Грачице кроз насељено место- закључује заменик Штаба за ванредне ситуације општине Уб. Додатној безбедности у борби са евентуалним поплавним таласима допринеће и чишћење корита реке Уб низводно од Гуњевца, које је започето у децембру прошле године, у дужини од једног километра. Завршетак радова очекује се у року од два месеца, након чега ће, крајем године, бити настављено чишћење у дужини од два километра узводно. М.М.М.

ДЕЗИНСЕКЦИЈА И ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ УБ

У ТОКУ ПРВА ПРОЛЕЋНА АКЦИЈА Ларвицидни третман сузбијања комараца и крпеља на територији општине Уб започет је прошлог петка, а током наредних дана најављена је и дезинсекција одраслих комараца из ваздуха и са земље. У питању је прва овогодишња пролећна акција, коју спроводи фирма „Биоспин“ из Новог Сада, а третирање ларви вршено је на неколико локација: река Уб, Школарац, школско двориште, паркови, општинско брдо, Фазанерија, градски трг... Посебан нагласак стављен је на канале, а повећана концентрација комараца примећена је код убске Фазанерије, док је на убском кеју ситуација доста боља. - Приликом узорковања воде у сливу реке Уб, у градском језгру, није забележен велики број ларви комараца. На површини од око 500м2 нашли смо свега 10-ак ларви комараца, што је по правилима струке испод уобичајеног нивоа за Тренутно се ради ларвицидни третман, ово доба године. Препарати које користимо немају штетна дејства на људе и кућне љубимце, а након третирања ларви, а након тога вршиће се и сузбијање одраслих комараца у наредних десетак дана, започећемо и са сузбијањем одраПрема њеним најавама, акција систематске дератислих комараца са земље и из ваздуха. Третмани са земље ће се радити две вечери за редом, у времену од 18:30, па до 21 зације, односно сузбијања глодара на територији општине М.М.М. час- истиче представница фирме „Биоспин“ Ивана Милекић. Уб, биће започета 21.маја.


ИНФРАСТРУКТУРА

17.мај 2018.г.

7

ИЗГРАДЊА ПУТЕВА У УБСКИМ СЕЛИМА У ПУНОМ ЈЕКУ

ДА НАМ СЕЛО ЖИВИ Током прошле недеље асфалтирана су четири путна правца у Совљаку (2), Брезовици и Трлићу. Овог пролећа за сада асфалтирано 11 деоница, у плану укупно 30. Прва фаза изградње и уређења 30 локалних путних праваца, која се, овог пролећа, у убској општини реализује средствима Путева Србије, прешла је трећину планираног посла. До сада је асфалтирано укупно једанаест путева у убским селима, а током прошле недеље четири засеока (у Совљаку, Трлићу и Брезовици) радовала су се новој асфалтној подлози. Изгледа да становнике сеоских подручја ништа не може тако да обрадује, као што то чини уређење путне инфраструктуре, која је у протеклим деценијама итекако запостављана. Дарко Глишић, председник општине Уб, дочекан је, готово у свим селима, уз овације и поруке захвалности многобројних мештана. Народна весеља, уз гозбе и музику, скоро да се подразумевају. Села славе асфалт, јер путеви не само да повезују засеоке и обезбеђују квалитетније услове за живот, већ људима дају наду у боље сутра и поручују им да нису заборављени. - Избора нема ни на видику а ми, као што видите, радимо пуном паром јер се трудимо да сваки дан искористимо паметно и урадимо корисне ствари за нашу средину. Када вас дочека оволико људи, као што је то данас у Сувој јарузи, ви једноставно видите колико то њима заиста значи. Због тога се трудимо и непрестано размишљамо, и правимо планове, како даље да им помогнемо, урадимо још неки путни правац и побољшамо услове у којима живе. Свако дато обећање ћемо испунити, пре или касније, у зависности од тренутних могућности и околности. То значи да сваки путни правац, који смо најавили да ћемо наставити, и урадити. Неки ће доћи на ред већ током јесени, неки наредне године, али је битно да непрестано радимо и да полако асфалтом спајамо наше засеоке и села- поручио је Глишић током обиласка радова у Трлићу, где га је дочекало стотинак мештана.

Асфалтирање у засеоку „Мали Лазаревац“ у Совљаку значајан за неколико домаћинстава која се налазе у овом крају говори и податак да су, поред 500 метара, колико су урадили Путеви Србије, они самостално финансирали још неколико стотина метара до својих кућа. - Ми смо раније доста добро одржавали овај пут и пресипали га каменом. Међутим, овај део села је неретко плавио због оближњих река Лопајице и Убаче, тако да ће нам овај пут много значити. Због тога је и неколико домаћинстава искористило могућност да самостално финансира асфалтну подлогу до својих кућа- истиче председник савета МЗ Совљак Горан Перишић.

ТРЛИЋ У последњих годину дана мештани засеока Сува јаруга у Трлићу три пута су се радовали новом асфалту. Након деонице од сеоског игралишта до куће Стајчића, прошле јесени урађен је правац до Ранковића, да би се, овог пролећа, наставили радови у делу у којем живе Петровићи, а међу њима и родитељи некадашњег фудбалског репрезентативца Радосава Петровића. Урађено је нових 500 метара асфалта а, по речима мештана, у овом крају је остало још толико како би се сва домаћинства повезала са већ урађеним асфалтом. Обећање су добили, а новоиграђени пут су итекако умели да прославе, уз гозбу и песму код Раћиних родитеља.

СОВЉАК Изузетно важна и фреквентна деоница, која спаја два регионална пута која пролазе кроз Совљак, добила нових 500 метара асфалта. Спајањем „два Совљака“ асфалтом, мештани овог села скраћују пут и готово за неколико километара заобилазе град, уколико се упуте са једног краја села у други. - Остало је још да се уради неких 300 метара, како би ова деоница у потпуности била пресвучена асфалтом. У једном њеном делу се налази мост, који ћемо морати да реконстуишемо и проширимо јер тренутно не испуњава прописану ширину и не би било безбедно да смо га сада урадили. Од председника Глишића смо добили обећање да ће нам помоћи да тај проблем решимо, а у то немамо разлога да сумњамо јер је сва досадашња испунио- рекао је одборник у СО Уб Продан Милосављевић. Већ сутрадан, машине ПЗП „Ваљево“ преселиле су се у други крај Совљака, у засеок који мештани зову „Мали Лазаревац“, Лопајица или Паланка. Колико је овај пут

Народно весеље у Трлићу

БРЕЗОВИЦА У Брезовици је, током прошле недеље, асфалтирана деоница, у дужини од 500 метара, која пролази поред сеоског гробља. У питању је, практично, наставак пута који је започет пре две године. У име мештана у знак захвалности, за ову прилику, посебан говор одржао је Боривоје Срећковић, власник оближње продавнице, који се председнику Глишићу захвалио на испуњеном обећању.

Брезовица

Асфлатирана два путна правца у Совљаку

Председник савета МЗ Брезовица Никола Срећковић истакао је, том приликом, да је ово село познато по великом броју омладине, која не размиља о одласку у град. Самим тим је, како каже, улагање у ову средину потпуно оправдано, поготово што се већина њих бави повртарством и своје производе, овим путевима, свакодневно одвози на београдске пијаце. Милован Миловановић


8

ОБРАЗОВАЊЕ

17.мај 2018.г.

АКЦИЈОМ УЧЕНИКА И МЕШТАНА ШКОЛА У ТРЛИЋУ ДОБИЛА ГРЕЈАЊЕ

СНОВИ ПОСТАЛИ СТВАРНОСТ Школа у потпуности спремна за зиму. Поред грејања, школа је добила изолацију и нову фасаду. У акцији учествовало преко 80 породица. Издвојено одељење ОШ "Милан Муњас" у Трлићу, готово сваке године, уз помоћ родитеља, организује разне акције уређења школе и школског дворишта у циљу побољшања услова за свакодневно обављање наставе за тридесетак ђака, колико броји овај мали колектив. Ипак, ове школске године, заједничким снагама великог броја мештана, организована је до сада најобимнија акција - увођење централног грејања. Учитељица Тања Костић, која у овој школи ради већ 26 година, са задовољством истиче велику солидарност и загалање становника Трлића током овог значајног подухвата. Како каже, све је почело некако спонтано: - Ближила се трећа продајна изложба зимнице на Убу. Припремали смо материјал за продају. У учионици је било хладно, јер смо повремено имали проблема са пећи и оџаком. Неко од ученика је предложио да од прикупљеног новца уведемо грејање. Идеја је у почетку свима била смешна. Међутим, када смо зарадили 35.000 динара и рекли родитељима за овај предлог, схватила сам да се та идеја њима допада и да бисмо могли да је реализујемо- започиње причу о увођењу грејања учитељица Трлићке школе. Веома брзо је прикупљен новац. Учествовали су мештани Трлића, родитељи садашњих, бивших и будућих ђака Трлићке школе, али и они чија деца никада неће ићи у ту школу. Акцији се придружио фудбалер Радосав Раћа Петровић, чији родитељи живе у Трлићу. Прикупљено је 155.500 динара и 2.690 евра, колико је било потребно да се уради грејање и направи оџак. - Породице Живојина и Животе Јовановића, Милана и Милојице Близањац, који нам иначе сваке године дарују вредне поклоне, одлучиле су да финансирају материјал за изолацију школе. Радови су убрзо почели. У току новембра постављени су стиропор, лепак и мрежица, а недавно је завршено и постављање фасаде. У овој акцији је учествовало преко 80 породица. Неки су дали новац, а неки су својим радом допринели да наша школа буде лепша, топлија, чистија него што је била. Захваљујем се свима који су на било који начин помогли да се наши снови и снови наше деце претворе у стварност- истиче Тања Костић. Подсећања ради, у лето 2016. године, средствима из буџета локалне самоуправе извршена је санација објекта школе у Трлићу.

Подухват вредан пажње: Учитељица Тања Костић са колегама и мештанима Трлића колегама из Уба, али нам је драго што се показало да и наша деца вреде- наглашава Костићка. Некадашњи ученици школе у Трлићу постижу одличне резултате, како у средњим школама, тако и на факултетима. Према речима њихове учитељице, она је поносна на све ученике који су постали успешни, без обзира коју школу завршлили. Под успехом подразумева то да су постали одговорни људи, да се баве послом који им одговара и да живе не зависећи од својих родитеља. Милован Миловановић

ПОЧЕЛЕ РАДНИЧКЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ

„ПРОСВЕТАРИ“ КРЕНУЛИ ПУНОМ ПАРОМ Утисак је да ће фудбалски турнир на РСИ бити врло занимљив овог пролећа. За ушешће се пријавило чак 14 екипа, организатор испред Већа синдиката Драган Филиповић се одлучио да екипе подели у две групе по седам тимова, а прве четири из обе групе пласираће се у четвртфинале. Програм се за сада одвија у спортској хали, али се у току ове недеље очекује да се фудбалери преселе на Школарац. У првој групи после два кола трку су повели ОШ "Рајко Михаиловић" из Бањана која је савладала Полицију са 1:0 голом Дејана Младеновића и КЈП Ђунис са 2:0, и Геометри који су били бољи од Вивекса (1:0) и Стреле (5:0). Високе домете најавио је и ЗЗ Трлић који је у првом колу савладао "комуналце" са 4:0 (у другом колу био слободан), а утисак је да би дуел Полиције и Ђуниса могао да реши

ПРЕДНОСТИ ИЗДВОЈЕНИХ ОДЕЉЕЊА Како каже Тања Костић, ова акција је показала да је већини Трлићана, стало до сеоске школе, а да је незнатан број оних, који своју децу одвозе на наставу у Уб. - Сваки родитељ се труди да за своје дете обезбеди најбоље услове за живот и рад. Некада у томе и погреше. Мислим да су људи, одвозећи децу на Уб, несвесно направили грешку. Довољно је било да, пре такве одлуке, дођу у нашу школу, погледају радове ученика, фотографије, паное, опремљеност школе, поразговарају са учитељима... Одлука би била сигурно другачија- поручује она. - Што се наставног кадра у свим издвојеним одељењима тиче, нема сумње да је одличног квалитета. Већина њих су млади, вредни, одговорни, креативни људи, у које ја имам потпуно поверење. Када бих сада имала дете које треба да крене у први разред, без двоумљења бих дозволила да га неко од њих учи. Градиво које се обрађује апсолутно је једнако у матичној школи и издвојеним одељењима. Уџбеници су исти, годишњи планови – заједнички. Чак и месечне планове раде заједно, а разлика је само у методама рада. - Наша деца се одлично сналазе у даљем школовању. Учествују на такмичењима и постижу запажене резултате. Прошле године је наша некадашња ученица Андреја Дамњановић била ученик генерације. Не такмичимо се са

Фаворити за освајање првог места: Запослени у ФК Јединство питање путника у четвртфинале. У другој групи одиграно је само једно коло, Јединство је у утакмици дебитаната на РСИ савладало екипу Мина Мат Комес Плус са 3:0, али треба истаћи да је на голу црвено-белих бриљирао Чедомир Мартић. До вредних бодова дошла је Зимпа против Млекаре победом од 1:0, док су Копови у последњем минуту дошли до бода против Техничког прегледа- 1:1. Слободан у првом колу био је подрум пића Неретва Комерц, а у овој групи чини се


ОПШТИНА УБ ДАНАС ЈЕ СПАСОВДАН

ХРАМОВНА И ГРАДСКА СЛАВА УБА Храмовна слава се обележава од 1809.године, када је саграђена прва црква на Убу Убљани ће данас обележити Спасовдан, крсну славу свога града и Саборног храма „Христа Спаситеља”. Свечаност, у организацији Црквене општине Уб, започеће у јутарњим сатима (7,30) дочеком архијереја, након чега ће уследити света архијерејска литургија (осам часова), уз богослужење Владике ваљевског Милутина и саслужење бројног свештенства и монаштва. Почетак Спасовданске литије, која ће се кретати улицама Краља Петра и Вука Караџића, заказан је за 9,40 сати. Свечана поворка потом ће се вратити одакле је кренула, у порту храма „Христа Спаситеља”, где ће бити пререзан славски колач и освештано жито. Програмом свечаности планиран је и културно-уметнички програм (11 часова), као и свечана славска трпеза. Црквена општина позива верујући народ Тамнаве да узме учешће у прослави заједничког празника који се, као храмовна слава, обележава од 1809. године, када је саграђена прва црква на Убу. Поводом градске славе Спасовдана, и у згради Општинске управе биће обављен свечани чин резања славског колача и освештавања жита.

ОДЛУКОМ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

„ТАМНАВАПУТ“ ИДЕ У СТЕЧАЈ По основу неплаћених такси и пореза, ово предузеће општини Уб дугује близу 1,4 милиона динара На 13. седници Општинског већа, одржаној 4. маја, усвојен је закључак о покретању стечајног подступка над АД „Тамнавапут“ због потраживања по основу неплаћених локалних такси и пореза у износу од близу 1,4 милиона динара. „С обзиром да потраживање није могуће наплатити, јер је ово предузеће у блокади преко хиљаду дана, испуњени су услови Закона о стечају да се покрене стечајни поступак. У том поступку ми ћемо наплатити део потраживања, али ће се отворити и могућност да општина, можда, купи неке непокретности које су њој веома битне“, објаснио је општински правобранилац Драган Драгићевић разлоге за покретање стечајног поступка над предузећем за нискоградњу АД „Тамнавапут“. Како је напоменуо, ово је редован пут како би општина наплатила своја потраживања.

Детаљ са 13.седнице Општинског већа На истој седници, већници су прихватили Извештај о раду за 2017.годину Правобранилаштва општине Уб и Одлуку о измени и допуни Одлуке о локалним комуналним таксама.

17.мај 2018.г.

9

НА ПОДРУЧЈУ ПАЉУВА И СТУБЛЕНИЦЕ

НАЈСАВРЕМЕНИЈА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОНА ОПРЕМА У та два села пуштене у рад приступне ТК мреже са оптичким кабловима и постављени мини ИПАН уређаји. –Досадашња улагања износе 38 милиона динара, а у нове пројекте биће инвестирано додатних 20 милиона Захваљујући доброј сарадњи Општине Уб и „Телекома Србије”, у развој и модернизацију телекомуникационе инфраструктуре на подручју Паљува и дела Стубленице уложено је око 38 милиона динара. У та два села изграђене су, а прошле недеље и пуштене у рад приступне ТК мреже са оптичким кабловима и постављени мини ИПАН уређаји (чворишта за ИП саобраћај) –Стубленица 2, Стубленица 3 и Виш, који омогућују најбржи проток сигнала за кабловску телевизију и интернет и максимално побољшавају њихов квалитет. Тиме је „Телеком“ окончао другу фазу реконструкције мреже на Убу и изградње нових мрежа у Паљувима и Стубленици ради обезбеђивања савремених сервиса, рекао је Мирослав Гајић, шеф службе за мрежне операције Ваљево у компанији „Телеком Србија“. „Ради се укупно о десетак оваквих уређаја који су базирани на ИТ протоколу и омогућавају коришћење свих најсавременијих средстава, свих широкопојасних сервиса, укључујући мултимедију, IPTV и што је најважније, приступ брзом интернету. Живимо у информационом друштву, а модерна приступна мрежа са АДСЛ кабловима, какву ми пуштамо овде, један је од кључних показатеља развијености друштва. Она ће мештанима Паљува и Стубленице свакако бити једна од компаративних предности ако се неки финансијер буде опредељивао где ће инвестирати, јер путна и телекомуникациона инфраструктура су најбитнији за сваког потенцијалног улагача. Брз приступ интернету у данашње време је од кључне важности, не само за развој бизниса и пословне кориснике, већ за све сегменте друштва“, истакао је Гајић.

Мирослав Гајић и Дарко Глишић поред новог ИПАН уређаја у Стубленици Он је најавио и наставак радова на осавремењавању телекомуникационе опреме на подручју убске општине. „Градићемо велики приступни уређај у улици Свете Поповића, приступну мрежу у Липњаку, Совљаку, Црвеној Јабуци и Гуњевцу и три мини ИПАН-а на подручју Докмира и Слатине. Предрачунска вредност тих инвестиција је око 20 милиона, а до краја године радови ће бити и завршени у појединим селима“, објаснио је Гајић уз констатацију да убска општина, заједно са градом Ваљевом, има најквалитетнију телекомуникациону мрежу на подручју Колубарског округа. Председник општине Уб Дарко Глишић захвалио се „Телекому” на овој значајној инвестиције која ће допринети квалитетнијем животу мештана. „На територији наше општине 3.918 прикључака је на ову мрежу и ја очекујем да са овим новим прикључцима то значајно пређе 4.000. Уб се по питању телекомуникација неупоредиво брже развија у односу на читаво окружење, што је добро, јер показује да људи радо прихватају нове и савремене технологије. Наш циљ је да наставимо да развијамо ову мрежу широм наше општине и надам се да врло брзо можемо и да дуплирамо број прикључака“, истакао је Дарко Глишић приликом пуштања у рад најсавременије телекомуникационе опреме у Паљувима и Стубленици. Д.Н.


10

КРОС РТС-а НА УБУ

17.мај 2018.г.

НА СРЦ „ШКОЛАРАЦ“ ОДРЖАН

ДВАДЕСЕТОСМИ КРОС РТС-а Трчало преко 1.100 ученика, подељених у 34 трке. Најбрже трчала деца која се баве спортом. На атлетској стази СРЦ „Школарац“, у петак 11.маја, одржан је 28. Крос РТС- а „Кроз Србију“, на којем је трчало преко 1.100 деце - предшколаца, ученика Основне школе „Милан Муњас“ и Техничке школе „Уб“. Знак за почетак трке дао је министар просвете Младен Шарчевић, у 10,02 часова из студија РТС-а, после чега су први на стазу изашли предшколци из убског вртића. Истовремено, ученици издвојених одељења и осталих основних школа општине Уб, трчали су у својим местима.

Дипломе за најбрже

I разред

II разред Због бројности учесника, али и безбедности деце која су трчала, трке ученика од првог до петог разреда, подељене су у две групе, па је за разлику од претходних година, на 28. Кросу реализовано 34 трке. Испред Општине Уб, која је била и покровитељ Кроса, дипломе за освојена прва три места, додељивали су Верка Лукић, Ивана Николић и Саша Јовановић Џајић. Као и сваке године крос су помогли: Установа за културу и спорт „Уб“, КЈП „Ђунис“, Полицијска станица „Уб“ и Дом здравља „Уб“, а за организацију Кроса био је задужен Актив наставника физичке културе ОШ „Милан Муњас“.

I разред

III разред VI разред Леп и сунчан дан, помогао је ученицима да проведу незаборавно преподне на „Школарцу“, учествујући у једном од најмасовнијих спортских догађаја. Као и увек, показало се, да су прва три места, углавном, освајала деца која тренирају неки спорт.

V разред

П р в о м е с т о о с в о ј и л и с у : п р е д ш к ол ц и – Н и н а Максимовић и Михајло Тошић (прва група), Мила Јеремић и Јован Матић (друга група), први разред - Теодора Бојић и Лука Радојчић (прва група), Нађа Јездимировић и Драган Радосављевић (друга група), други разред – Елена Крстић и Јован Нешић (прва група), Лена Стефановић и Вељко Косић (друга група), трећи разред – Мина Матић и Никола Леонитијевић (прва група), Андријана Максимовић и Андреј Јовановић (друга група), четврти разред – Јања Марковић и Кристијан Радосављевић (прва група), Дуња Мартић и Никола Симић (друга група). Прваци група старијих разреда били су: пети разред – Тамара Живковић и Вук Косић (прва група), Кристина Велимировић и Младен Киселчић, шести разред – Тамара Мандић и Александар Пантелић, седми разред – Ања Стаменковић и Марко Киселчић и у осмом разреду – Анђела Матић и Урош Јанковић. Средњошколске трке имале су нешто мање учесника, па су се у једној групи такмичили ученици прве и друге године, а затим ученици треће и четврте године. Победници су били ученици Техничке школе „Уб“ – Драгана Тадић, Лазар Антонић, Д.Капларевић Оливера Марковић и Стефан Игњатовић.


ХРОНИКА УБА И ТАМНАВЕ

17.мај 2018.г.

11

O UBU I UBQANIMA

TAMNAVSKI LEKSIKON

Мр БОШКО САРИЋ, дугогодишњи директор ОШ „Рајко Михаиловић“ Бањани, у пензији Биографија Рођен 19. јуна 1950. године у Туларима. Завршио Учитељску школу, потом Педагошку академију. Дипломирао на Учитељском факултету у Београду на смеру професор разредне наставе. На истом факултету магистрирао Методику српског језика и књижевности. За 43 године и четири месеца професионалног рада, 11 година радио као наставник, шест година био помоћник директора и 26 година директор ОШ „Рајко Михаиловић“ Бањани. Са супругом Милесом (наставник математике) има две кћерке: Јелену (дипломирани економиста) и Марију (професор српског језика), које су му подариле четворо унучића. Стручне и научне радове објављивао у часопису Педагошког факултета у Београду „Методичка пракса“, у коме је неколико година био члан Редакционог савета. У издању „Српске школе“ Београд објавио је студијумагистарски рад под називом „Методички приступ поезији Душана Радовића“, који се бави едукацијом младих наставника књижевности и језика. Тренутно приводи крају „Летопис ОШ „Рајко Михаиловић“ Бањани“ с тенденцијом да га објави и промовише. Однедавно је дописник сарадник часописа „Настава и учење“. Најлепше тренутке проводи са унучићима, читајући књиге, прикупљајући мудрости и цитате што чини преко 40 година (за сад преко 15.000). Међу многобројним наградама издваја: Архипастирску грамату Епископа ваљевског, Његовог преосвештенства Господина Милутина (2014.) и плакету „Школско звоно“ ОШ „Рајко Михаиловић“ за животно дело у делатности васпитања и образовања, за изузетан допринос промоцији школе, њене улоге и вредности и за хуманитарни рад (2015.).

Најдражи кутак на Убу или у Тамнави? - Дом културе (данас Установа за културу и спорт). Морам похвалити уређивачку политику од 20. века на овамо. Никада нисмо оскудевали у квалитетним садржајима на којима би сви већи центри културе могли да нам позавиде. Гледајући представе многобројних београдских и српских позоришта, али и убских глумаца, доживљавао сам катарзу, исто чинећи и гледајући најбоља филмска остварења. Уживао сам и на концертима најеминентнијих уметника, промоцијама књига, трибинама, едукативним предавањима...

Одрастање на Убу памтим по...

дичног гнезда, прелазим у град, станујем у породицама којих се и данданас радо сећам. Три године сам живео у Радничкој улици и по једну школску годину у улицама Првог маја и Браће Ненадовића. Те породице биле су ми продужена рука родитеља, те сам се лакше привикао на нову средину. Често се сетим професора који су били истинске интелектуалне громаде, високог ауторитета и прави узори у сваком погледу. Од њих сам много научио о струци, али и животу, јер су нас веома професионално припремали за једно од најплеменитијих занимања-рад са децом. Нажалост, многи од њих више нису са нама, али ме увек посебно обрадује сусрет са професорком Бранком Маровић-Ћатовић (једином живом професорком на Убу из те генерације Учитељске школе). Уб памтим и по чувеном корзоу који је био специфичан по томе што су једном страном шетали млади, а другом средња и старија генерација. Било је то време романтике, кад су се млади држали за руке, а не за мобилне телефоне, размењивали погледе који су говорили више од речи. Лепоту Уба, поред добрих људи, чиниле су најлепше девојке Учитељске школе, које су словиле за праве лепотице. Посебно место заљубљених било је чувено „Убско брдо“. Посебну драж давала је и биоскопска сала (Дом културе) у којој су се приказивала изузетна филмска остварења са планетарно познатим глумцима, истинским звездама Холивуда.

Уб би требао да буде поносан на... - Великане које је изнедрио, јер су увек „мале средине“ давале велике људе: Бранислава Петронијевића, Божидара Кнежевића, Рашу Плаовића, Светолика Николајевића, Драгана Џајића, Душана Савића... Осим наведених бриљантних умова из области науке, културе и спорта Уб треба да буде поносан и на људе који су живели и живе скромно, у свом свету у малом, али својом добротом оплемењују средину. И данас на Убу постоје људи који својом креативношћу и стваралаштвом унапређују квалитет живота и шаљу позитивне вибрације млађој генерацији да следи прогресиван развој. Један од изузетних стваралаца је Милан Миловановић, оснивач ''Тамнавских нвина'' и „Гласа Тамнаве“, који је осмислио, уз све друго, и традиционални колажни програм „Убски графити“ отржући од заборава много ликова из прошлости Уба.

На Убу ми највише смета...

- Ништа изразито, али некад приметим да појединци у пролазу не - Доброти људи. Уписом у воде рачуна где ће бацити било папирић Учитељску школу, из топлог поро- или нешто више од тога, а има сасвим

довољно контејнера који су намењени за то. Тако дају лош пример деци, а уколико су баш из Уба говоре и о томе да недовољно воле свој град. Бојим се и да је нарушена култура комуникације, као и у већини места у Србији. Малопре сам помињао људе који су пре свега имали право кућно васпитање, које је некад и важније од самог образовања.

Перспективе развоја Уба и Тамнаве су... - Пољопривреда и пољопривредници. У времену у којем живимо села одумиру, како у целој Србији, тако и у нашем веома плодном, тамнавском крају. Неопходно је улагати још више у њихову инфраструктуру, давати субвенције пољопривредним произвођачима за обнову механизације и остале потребе, јер не смемо пренебрегнути историјску чињеницу да су у свим ратовима управо села спасла Србију. Ваљало би убрзати планирано оснаживање руралних средина и установама које су потребне како би олакшале живот, а самим тим задржали младе нараштаје на својим огњиштима. Последњих година учињени су значајни кораци у том смеру, нарочито у нашој општини. Зато очекујемо њиве пуне класја, а не корова, школе пуне ђака, а не празних клупа, квалитетнији живот људи. Такође, важно је и инвестирање у најталентованије ученике и студенте, дакле у знање, што се и чини тренутним стипендирањем студената и награђивањем најбољих ученика, јер ће се то стоструко вратити.

На Убу недовољно обраћамо пажњу на... - Пошумљавање. Шуме су плућа планете Земље. Земља све теже дише. Када се површина алвеола у човека простре добија се површина од око 70 метара квадратних. А толика је збирна површина лишћа једног просечног дрвета. За сваког човека бар једно дрво, за сваку животињу бар једно дрво. Требало би појачати едукацију родитеља у циљу превенције злоупотребе друштвених мрежа, болести зависности, насиља и црног царства улице и вратити углед традиционалној породици, која је увек у потомство усађивала праве вредности. Здраве породице одгајаће здраву децу, а здрав подмладак је будућност сваке државе. Подаримо деци још више љубави и пажње, услова за испољавање позитивног односа према физичким активностима и изражавању позитивне емоције у вежбању и игри и безболно их уводимо у свет одраслих.


12

17.мај 2018.г. Пише: Радован Пулетић

КЉУЧЕВИ Стално носим килограм кључева. Да њима некога гађам не би ми требао пиштољ.. Да њима заробљенику на уво звекећем, признао би и оно што не тражим. Да их ставим на крај стола, сто би се преврнуо. А, да знам који је за коју браву, много бих знао. Кад их качим око врата, ходам сагнут као сапет. У џепу ми, да простите, личе на ``ону ствар`` па ми непријатно низ улицу. У торби – к`о храна за недељу дана. Када бих их негде заборавио, то бих ``негде`` забележио као најцрњу тачку, да се не понови. Кад бих их негде изгубио, изгубио бих цео живот и морао све испочетка са млађима који ме не разумеју и гледају попреко. Чим виде моје кључеве, мангупи ме зајебавају. Кажу – јел` си то заменик управника Алкатраза? Кључар Лавиринта у сталном радном односу? Магационер централног магацина НАСА-е? Генерални дистрибутер тајних ресурса? Човек од поверења пре дсе дника Северне Кореје, оног скраћеног са смешно ошишаном нуклеарном главом? Стварно, у свежњу имам бар петнаест комада за које појма немам шта откључавају. Један сасвим мали може бити од бицикла који су ми украли још пре поплаве 2014те. Други, такође мали, као да је од поштанског сандучета, а није, пошто је сандуче било разваљено и кад сам се уселио `94-те. За неколико службених браве су одавно промењене и они су пензионисани као заслужни официри кад се промени власт. Један велики, старовремени, зарђали, парњак капији пречанског дворишта, личи на Кључ Града који ми је почасно додељен на свечаности а свечаности се, можда због пијанства, уопоште не сећам... Или зато што је била у претходном животу. Ту је и неки са украсним прстохватом, ваљда кључ од нечијег срца...како да га бацим? Неке користим уместо чекића, да закуцам, неке уместо ексера, да пробушим, неке да пресечем канап, неке да исчистим нокте, да исчачкам уши, неке да пишем по кори дрвета... Шта је, молим вас лепо, човек без кључева? Ималац ничега? Држалац безвредног? Лабавко ком ни до свога није стало? Корисник туђег па га срамота да призна? Јучерашњи - без историје и искуства? Глупавко - без уласка и изласка? Шта је човек без кључева него онај који не зна ни ко је, ни одакле је? Онај без имена и порекла. Онај који нема о чему да мисли. Онај који нема шта да брани. Нико и ништа. Када је удавао тетку Божану, мој ђед Радован није тражио од просаца да момак покаже колико има оружја, него колико има кључева. - Да свијежањ би за зеру лакши од двије оке, не биг је дао части ми! Користим, кажем, кило кључева, а откључавам са највише 250 грама. Преостала три фртаља служе као доказ да се нисам без везе родио.

НАШИ АУТОРИ У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ

ДЕЦА СЕ БАВЕ ОРГАНСКИМ БАШТОВАНСТВОМ Еко башта део је пројекта „Азбука добрих навика“, који се реализује у Вртићу захваљујући фондацији Новака Ђоковића Малишани из Предшколске установе „Уб“ ускоро ће моћи да убирају и пробају поврће и воће из своје „Добре баште“, коју су, уз помоћ својих васпитача, пре месеца дана посејали у дворишту Вртића по свим принципима органске производње. Осим што су учествовали у процесу сетве, биљке свакодневно заливају, уништавају коров, плеве, са пуно интересовања и поноса негују и одржавају, па плодови њиховог труда добро напредују. Прве вртларске кораке деца су направила захваљујући „Азбуци добрих навика“, пилот програму Фондације „Новак Ђоковић“, који се спроводи у свега три одабрана Вртића у Србији, међу којима је и убски. Пројекат је настао из потреба деце, родитеља и предшколских установа за формирањем добрих навика код малишана у раном узрасту и њиховим мотивисањем да се здраво хране, а састоји се из теоријско-едукативног, практичног и институционалног нивоа. У прва два најмлађи су укључени на креативни начин. Едукативни део реализује се кроз радионице кувања са децом, родитељима, васпитачима и кухињским особљем и трајаће до краја године. Свакој радионици претходи предавање за родитеље и васпитаче о правилној исхрани и њеним основним начелима, формирању здравих навика, последицама нездраве исхране, алтернативним видовива исхране и сличним темама. Практични део подразумева да деца, уз помоћ васпитача, одржавају „Добру башту“ по принципима органске производње, како би се подстакли на учење о природи, на рад и стварање здравих навика у исхрани. Последњи, инстинтуционални сегмент пројекта требало би да доведе до повезивања различитих институција, стручњака и заинтересованих страна у циљу подршке дечијем развоју кроз усвајање здравих навика и побољшања нивоа здраве исхране у породичним и ван-породичним срединама.

Радионице кувања са децом У пројекту учествује око 50 родитеља са својом децом, четири васпитача, два кувара, као и сестра на превентивној здравственој заштити у Предшколској установи Невенка Драгићевић. Она каже да су се пријавили за пројекат јер желе да малишани „од малена стичу свест о значају здраве исхране. Такође је веома важно да као мали схвате да када нешто раде, саде, гаје и негују, на крају могу и убирати плодове свога труда. Значајан аспекат овог пројекта је и едукација васпитача и родитеља о органској производњи, како би даље преносили деци стечена знања и искуства, а можда и сами посејали своју еко башту“. Реализацију пројекта „Азбука добрих навика“ у убском Вртићу, Фондација Новака Ђоковића подржала је кроз обезбеђивање органског семена и свега осталог потребног за формирање иодржавање еко баште, потом кухињске елементе и додатне материјале за родитеље и васпитаче. Партнери на пројекту су ГИЗ, „Сербиа Органика” (предавања за родитеље и васпитаче и радионице кувања), Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ (предавања за родитеље), а завнично је подржан и од стране МиниД.Н. старства пољопривреде, шумарства и водопривреде.


ОКО НАС

17.мај 2018.г.

13

ДРУГИ ПИШУ - ПОРТАЛ “PATAK ONLINE”

КОЈИЋИ ДОБИЛИ „НОВИ“ ДОМ Хуманост на делу - Дарко Глишић ВАЉЕВО- Троје деце и жена настрадалог Милана Којића (49), кога је крајем јануара убио брзи воз у ваљевском селу Попучке, добили су „нови“ дом! Након што се у јавности појавила прича о тешком животу ове четворочлане породице, која је живела у неусловној кући, без струје, помоћ овој породици је обезбедио председник убске општине и високи функционер СНС Дарко Глишић. Захваљујући његовом ангажовању, кућа Којића је потпуно реконструисана, од пода до крова, а овој породици је обезбеђен нов намештај и бела техника. „Пресрећна сам. Кућа је као нова. Све је урађено, од новог крова, подова, а добили смо комплетан намештај и централно грејање. Да није било Дарка Глишића, ништа не бих могла сама да урадим са троје деце. Ко зна шта би са нама било, да нам није стигла ова помоћ. Пресрећна сам због деце, јер ће коначно имати пристојан дом, а изграђена им је и додатна соба, тако да ће сада свако од њих имати свој кутак. Ову кућу смо градили уз пуно муке и многе ствари на њој нису биле добре. Ни у сну очекивала да ће имати овакву кућу, а мој сан је испунио Глишић и хвала му до неба због тога. Он ће увек бити почасни гост наше куће“, рекла мајка Луке (14), Елизабете (11) и Јоване (6) Марнет Којић, која се због љубави са Филипина, доселила у Ваљево још 1999. године. Кућу Којића сада је скоро немогуће препознати. На њој је урађен нови кров, фасада, постављена нова столарија, а неомалтерисане зидове у кухињи замениле су плочице и нови кухињски елементи. У кући уместо бетона сада је ламинат, док су све просторије опремљене новим намештајем. „Када нас је задесила трагедија била сам очајна, је је мој муж је једини радио. Он нам је био глава породице. Мучили смо се, али је уз њега све било лакше. Када је настрадао изгледало је као да сам изгубила све. Остала сам без мужа, са троје малолетне деце, у недовршеној кући без струје, без

Кућа Којића у Попучкама је комплетно реконструисана, а обезбеђен је и нов намештај и бела техника икаквих примања и без сталних папира за боравак у Србији. Изгледало је као да ми се цео свет срушио, али наду у живот су ми дали добри људи. Председник Уба је велики човек је захваљујући њему моја деца сада имају пристојан дом“, прича Марнит. Нов намештај, укључујући и радни сто, стигао је и собу четнаестогодишњег Луке, који је одличан ђак. За овог младох дечака, који је и успешан фудбалер ваљевског клуба „Будућност-Крушик“, али и верни навијач „Црвене звезде“, први човек убске општине је обезбедио дрес „црвено-белих“, са Лукиним именом! Тако се живот Којића, три месеца након трагедије која их је задесила, потпуно променио на боље и сада имају све услове за нормалан живот. Филипнка Марнит ових дана би требало да добије и личну карту за странце, а након тога ће аплицирати и за српско држављанство. Деци следује породична пензија, а Марнит ће покушати да што пре нађе посао, тако да ова породица неће бити без сталних прихода. Милан Којић, заједно са колегом Велимиром Ђедовићем, настрадао је крајем јануара ове године на барској прузи, када их је усмртио брзи воз у Попучкама. На том пружном прелазу за 13 година погинуло је чак седам особа! Објављено на: patak.co.rs, 23.априла 2018.г.

БАЛЕТСКИ СТУДИО „АТЕНА“

НА ДЕЧИЈЕМ БАЛЕТСКОМ ФЕСТИВАЛУ Београдској публици представиле су се 23 убске балерине, из две најмлађе групе Две најмлађе групе Балетског студија “Атена“ наступале су на „4. Међународном дечјем балетском фестивалу“ у Београду, одржаном у недељу, 29. априла, у Дечјем културном центру. Убски балетски студио наступа на овом фестивалу, који је ревијалног карактера, од самог његовог отварања, већ четврти пут. - Ове године, две најмлађе групе, наступале су као једна група, изводећи кореографију под називом 'Игра анђела'. Као и сваке године, добили смо похвале жирија и дипломе за учешће на Фестивалу. Сада се спремамо за Међународно такмичење у Београду - 'Belgrade dance open' које се одржава 26. маја у Дому синдиката – истакла је Јелена Благојевић, балетски педагог и кореограф Балетског студија „Атена“.

Међународни дечји балетски фестивал, одржава се у организацији Балетског центра „Ana Plufg”, чије је оснивање подржано и суфинансирано од Министарства културе и информисања Републике Србије. Одржава сваке године поводом обележавања „Светског дана игре“ – ЦИД УНЕСКО, са циљем да се усмери пажња на класичну балетску уметност и плесно стваралаштво најмлађих. Намењен је деци узраста од пет до 14 година и усмерен на популаризацију, развој и неговање балетске уметности. Ове године, учествовало је 700 учесника из 25 балетских студија и школа из читаве Србије и региона: Београд, Ријека, Бјељина, Нови Сад, Ужице, Шабац, Чачак, Смедеревска Паланка, Обреновац, Крагујевац, Уб, Вршац, Лазаревац... Београдској публици представиле су се 23 убске балерине. Д.К.

Најмлађе групе Балетског студија „Атена“


14

17.мај 2018.г.

ПРОМОЦИЈА ИЗДВОЈЕНИХ ОДЕЉЕЊА ОШ „МИЛАН МУЊАС“

„МАЛЕ ШКОЛСКЕ ИГРЕ“ Учествовало је 140 ученика из 13 издвојених одељења. Организатор манифестације био је Актив учитеља школе. Деца учествовала у играма спретности, брзине, ликовног изражавања, глуме и знања опште културе. У оквиру промоције издвојених одељења ОШ „Милан Муњас“, у суботу 12. маја, одржане су прве „Мале школске игре“, на полигону у ИО Трлић. У овој забавној спортској манифестацији, где су се деца из свих 13 издвојених одељења такмичила, дружила и уживала, учествовало је око 140 ученика од првог до четвртог разреда. Подељени у две мешовите групе ученика, од првог до четвртог разреда из свих издвојених одељења, на плави и жути тим, на „Морнаре“ и „Пчелице“, одиграли су 14 занимљивих игара, распоређених по тежини, за сваки узраст: „Полигон“, „Пантомима“, „Игра меморије“, „Погоди наслов текста“, „Објасни појам“, „Ољушти поморанџу, поједи шампиту, попиј сок“, „Објасни цртежом појам“, „Бродови у магли“, „Танграм“, као и игру где су са повезима на очима, морали опипавањем да препознају предмет. Победио је жути тим – „Пчелице“, а победници су добили импровизоване медаље од картона, које су урадили учитељи, иначе организатори овог занимљивог дружења, које ће, кажу, прерасти у традицију..

ТЕХНИЧКА ШКОЛА „УБ“

НАЈБОЉИ НОВИНАРСКИ РАД Награђени ученици, имали су прилику да од 10. до 17. маја посете Будимпешту, Праг и Беч. Делегација Европске уније у Републици Србији је наградила ученике Техничке школе „Уб“ путовањем у Будимпешту, Праг и Беч, за новинарски рад ТЕХновине „Билтен о превенцији насиља у школама“, послат на конкурс почетком марта. За овогодишњи успех заслужни су ментор Милан Киселчић, професор српског језика и Синиша Милак, педагог школе. Овакав успех, још је већи, јер су у истој категорији награђени, другу годину за редом.

Награђени ученици Техничке школе „Уб“ са професором Миланом Киселчићем

Ученици су се такмичили у 14 занимљивих игара Такмичарски део програма водили су учитељи из ИО Врховине - Александра Новаковић и Немања Илић, уз техничку подршку Немање Драгићевића. Игре је испратила екипа Дома здравља „Уб“, а неизоставну подршку пружили су и родитељи. Циљ манифестације је био да окупи све ученике издвојених одељења на једном месту, како би, уз незаборавно дружење, имали могућност да покажу своје физичке способности, спретност и знања из разних области. Свих 13 одељења, добило је по захвалницу и књигу коју је уручила директорка школе Живана Баратовић. На крају манифестације, учесници су имали малу закуску, а у плану је да се на Градском тргу, наредне године, организује нова пролећна манифестација. Д.К.

Текстове су писали ученици прве године смера финансијски техничар: Максим Максимовић, Виолета Јаковљевић, Катарина Илић и Никола Коларевић, а на пут, којем је претходио пријем код председника Србије Александра Вучића, после којег су презентовали свој рад заједно са осталим награђеним ученицима, ишли су у пратњи професора Ненада Медића. Делегација ЕУ у Србији, у децембру 2017. године, расписала је наградни конкурс за креативне радове ученика средњих школа, који се спроводи у оквиру пројекта „Доживи ЕУ“. Овај конкурс покрива теме обрађене у публикацији „Европски дневник“ која има за циљ да олакша информисање о Европској унији. Теме овогодишњег конкурса биле су: активно грађанство, превенција насиља, здрав живот, паметно учење, одржива економија и бројне друге теме повезане са ЕУ. На конкурс је пристигло 369 радова који су испуњавали све пропозиције конкурса, а у категорији Новинарски радови, награђене су Техничка школа „Уб“, заједно са Економско трговинском школом из Врања. Укупно је награђено 20 радова у категоријама: литерарни радови, ликовни радови, новинарски радови, фото репортажа, видео радови и мултимедијални радови. Награђени ученици и ментори, имали су прилику да од 10. до 17. маја посете Будимпешту, Праг и Беч. Прошлогодишњи и овогодишњи награђен рад, у виду електронских новина, могуће је погледати на сајту Техничке школе „Уб“. Д.Капларевић


17.мај 2018.г. ТЕХНИЧКА ШКОЛА „УБ“ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ЗА КУВАРЕ, КОНОБАРЕ И ПОСЛАСТИЧАРЕ

ДОБРЕ КУЛИНАРСКЕ СПОСОБНОСТИ Стефан Спасић, представљао је убску школу у дисциплини – спремање јела по менију, а Евица Јеловац у дисциплини – спремање јела по слободном избору. Двоје ученика Техничке школе „Уб“, Евица Јеловац и Стефан Спасић, предвођени професором Миломиром Симићем, показали су одличне кулинарске способности на петнаестом Републичком такмичењу за куваре, конобаре, бармене и посластичаре, одржаном од 13. до 15. априла у Новом Саду, у средњој Економској школи „Светозар Милетић“. Иако су их од победничког постоља делиле нијансе, убски ученици смера кувар, у појединачној конкуренцији, показали су сналажљивост и креативност у спремању јела по менију и спремању јела по слободном избору.

15

АКТИВИСТИ НУРДОР-а УБ

ГОСТИ ЕМИСИЈЕ "ЖИВОТ ПРИЧА" НУРДОР се изборио за отварање Дечје хематоонколошке клинике. Остаје још борба за измену закона – да мајке оболеле деце не добијају отказ и да имају право да буду на боловању док дете не оздрави. У среду, 18. априла, емитована је једна од емисија ТВ Прве – „Живот прича“, у којој је промовисано отварање Дечје хематоонколошке клинике у Нишу 15. маја, а своје искуство са гледаоцима поделила је мајка Марија Ђуровић. У публици су седели, чланови и волонтери НУРДОР-а, међу којима и чланови убског Удружења. Осим приче о породици Ђуровић која се није помирила са реченицом да њихово дете умире, истакнута је и борба НУРДОР-а, који се већ неколико година залаже за усвојење закона, да мајке деце болесне од рака, имају право на боловање у дужини трајања лечења. - Ускоро се једна велика борба приводи крају, у којој су учествовали и наши суграђани, донирајући новац у акцијама које смо организовали. Остаје још да се изборимо за закон о боловању родитеља деце оболеле од рака, који НУРДОР води већ пар година, а која се само завршава на обећањима. Заправо, ми се боримо за то, да родитељ има право на боловање, док траје лечење детета и да не сме добити отказ од послодавца, што је чест случај. Клиника у Нишу остаје у власништву државе, а на њима је сад да обезбеде довољан број лекара и сестара да би клиника заиста испуњавала европске стандарде – објаснила је Ивана Станојловић, члан Управног одбора НУРДОР-а.

Ученици Стефан Спасић и Евица Јеловац са професором Миломиром Симићем У дисциплини „Јело по слободном избору“, свој допринос је дао и професор Миломир Симић, који је ученицима био ментор, креирајући сос по сопственој, оригиналној рецептури, који се допао члановима жирија, па су од њега тражили да им достави рецепт, а сос ће заштити као ауторско дело. Иначе, професор Симић, који 14 година успешно преноси знање куварима Техничке школе „Уб“, био је трећи пут узастопно члан и председник жирија за оцењивање такмичарске дисциплине „Јело по менију“. Пре бављења педагошким радом, био је шеф комплетне службе кухиње у Здравственом центру Ваљево. Ученик Стефан Спасић, представљао је убску школу у дисциплини – спремање јела по менију, а Евица Јеловац у дисциплини – спремање јела по слободном избору (модерно јело). Евица је у практичном делу заузела друго место. Као јело по менију, спремао се потаж од броколија, филе мињон са печуркама, прилог од мешаног варива, српска салата и принцес крофне, a све то је било потребно направити за два сата.

Жељка Станојевић и Ивана Станојловић са водитељком Татјаном Војтеховски Ивана Станојловић се нада, да ако су заједно, са многобројним људима, успели да се изборе да се сагради Дечја хематоонколошка клиника у Нишу, да ће се изборити и за усвојење овог закона. Камен темељац Дечје хематоонколошке клинике при нишком Клиничком центру, постављен је пре две године. Најављено је да ће овај блок, 15.маја, свечано отворити министар здравља Златибор Лончар. Последњих 17 милиона динара, који су недостајали за опремање зграде, обезбеђено је акцијама током Светског дана деце оболеле од рака, у којима су учествовали и наши суграђани, при којима је прикупљено седам милиона динара, док је остатак новца финансирало Министарство здравља. Д.К.

NA NOVOJ LOKACIJI - STADION FK JEDINSTVO Jela po poruxbini: - RIBQA I JUNE]A ^ORBA - PREBRANAC - POSNA I MRSNASARMA JELA SA RO[TIQA

Ub

064/47-44-865

DOSTAVA TOPLIH OBROKA ZA FIRME KOLA^I I TORTE PO PORUXBINI

Uvek sve`a riba ({aran - pastrmka) Restoran 014/411-989

Ribarnica (Zeleni pijac) 014/414-210


ЛАЈКОВАЦ

17.мај 2018.г.

ГТ-1

Lajkova~ka panorama СЛОВАЦ ДОБИЈА ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕРАДУ ОТПАДНИХ ВОДА

ОТВОРЕНИ РАДОВИ Председник Општине Лајковац Андрија Живковић, са најближим сарадницима, почетком маја, озваничио је почетак изградње Постројења за прераду отпадних вода у Словцу. Било је планирано да овај пројекат, финансиран из општинског буџета, буде реализован 2017. године, али је читавих 12 месеци трајало добијање свих дозвола од

Почетак изградње постројења у Словцу

ОДЛУКЕ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА НА 61. СЕДНИЦИ

ПОМОЋ ЗА РОМЕ Уочи прошлонедељне седнице Скупштине општине Лајковац, заседало је Општинско веће, које је донело неколико одлука касније усвојених и на локалном парламенту. На 61.седници Већа дато је зелено светло нацрту Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2018-2022. године. Усвајањем четворогодишњег ЛАП-а омогућено је да се у будућности створе што оптималнији услови за живот ромске популације финансирањем од стране општине, али и отвaрањем могућности конкурисања за средства европских фондова. Акценат је на уређењу комуналне инфраструктуре, попут постављања два мини трафоа у насељима Дубрава и Требежи, као и пута кроз ромско насеље. “ Циљ је да се уреди инфраструктура као и у другим насељима. То да координатор Никола Јосиповић добро ради свој посао потврђује и чињеница да се у овом документу нашло све што недостаје, а битно је за бољи живот ромске популације”, рекао је Андија Живковић председник општине Лајковац, наглашавајући да Роми чине значајан део популације лајковачке општине. Одлуком Општинског већа утврђен је минимални износ од хиљаду динара за текуће одржавање зграда, за инвестиционо одржавање заједничких делова зграда и минимални износ накнаде за рад принудно постављеног професионалног управника на територији општине Лајковац. “Минимални износ је утврђен на основу просечне плате у лајковачкој општини, која је међу највишима у Србији и износи 64.000 динара.То је отприлике приближан износ који су станари двадесетак зграда у Лајковцу и до сада плаћали и тај износ ће се засигурно временом и повећавати,” појаснио је ову одлуку председник Живковић. Формално и технички комплетиране су одлуке о давању на коришћење објеката спортске инфраструктуре Установи за спорт и омладину.

Општинско руководство у обиласку радова јавних предузећа „Путеви Србије“ и „Железнице Србије“, рекао је Живковић. Због тога су средства пренета у 2018. годину и након спроведене процедуре коначно су почели земљани радови. -Вредност је 27 милиона динара и ово је једна од највећи овогодишњих инвестиција у општини Лајковац. Представља наставак решавања комуналних проблема у општини, пре свега у њеним рубним деловима. На овом месту за неколико месеци биће изграђено мини-компактно постројење за прераду отпадних вода за Словац и део Непричаве. Размишљали смо дугорочније тако да смо за 2018. издвојили 12 милиона динара како бисмо на ово постројење прикључили и фекалну канализациону мрежу дужине три километра, која недостаје у ова два места, како би и постројење добило комплетну функцију. Живковић је подсетио да је прошле године урађена канализација у Рубрибрези, у делу Јабучја, ове године у Словцу, а буџетом је предвиђено 30 милиона динара за исто миникомпактно постројење у Боговађи. На тај начин руководство Општине Лајковац наставља да решава значајна питања: од изградње школа и путева до водоснабдевања и изградње канализационе мреже, закључио је председник лајковачке општине.

О БАЗЕНУ, ВОДОСНАБДЕВАЊУ И ИЗГРАДЊИ ОБИЛАЗНИЦЕ Општина Лајковац потписала је уговор са РБ “Колубара” у износу од 55 милиона динара, који ће бити употребљени за недостајућу котларницу и трафо за потребе базена. - Следи процедура око њихове набавке, а потом и радови, који би требали да буду завршени до краја године. По свему судећи, реално би било очекивати да ће базен у Лајковцу идуће године бити у функцији- истиче председник Живковић, посебно наглашавајући решавање проблема водоснабдевања и изградњу обилазнице као капиталне инвестиције у општини Лајковац у наредном периоду. -Завршетак пројектне документације, коју би и ресорно министарство врло изгледно могло да финансира и тиме општини уштеди пет милиона динара, и изградња цевовода до Оштриковца, сасвим извесно могли би у идућој години да коначно реше проблем водоснабдевања и омогуће редовну и јефтинију воду. Министарка Зорана Михаиловић подржала је изградњу обилазнице око Лајковца у дужини од 7,2 километра, упркос чињеници да велики број градова и општина у близини аутопута, такође, жели изградњу путне инфраструктуре. За изградњу обилазнице око Лајковца треба 700 милиона, а за пројектну документацију 30 милиона динара- закључује Живковић. Како каже, општина Лајковац је изразила спремност да учествује у изградњи обилазнице, а реално је очекивати да се у сарадњи са ресорним министарством и путем конкурса за инфраструктуру локалним самоуправама олакша пут до обилазнице, чија би изградња могла отпочети наредне или 2020. године.


ГТ-2

17.мај 2018.г.

ЈАВНИ УВИД У НАЦРТ ИЗМЕНА И ДОПУНА ПРОСТОРНОГ ПЛАНА ОПШТИНЕ ЛАЈКОВАЦ Општинска управа Лајковац оглашава Јавни увид у Нацрт Измене и допуне Просторног плана општине Лајковац – усаглашавање са одредбама Закона о планирању и изградњи и Извештај о стратешкој процени утицаја Измене и допуне Просторног плана општине Лајковац – усаглашавање са одредбама Закона о планирању и изградњи на животну средину. Јавни увид ће се одржати од 14. маја до 12. јуна 2018. године у трајању од 30 дана, сваког радног дана у холу испред велике сале зграде Општине Лајковац, у времену од 7 до 15 часова, као и на интернет презентацији Општине Лајковац – страница Урбанизам.

Физичка и правна лица могу доставити примедбе на Нацрт Измене и допуне просторног плана и Извештај о стратешкој процени утицаја. Примедбе се достављају у писаној форми Одељењу за урбанистичке послове и просторно планирање општине Лајковац, преко писарнице Општинске управе, закључно са 12. јуном 2018. године. Главни урбаниста општине Лајковац, канцеларија број 311, трећи спрат, свим заинтересованим физичким и правним лицима који изврше увид у изложени Нацрт Измене и допуне просторног плана и Извештај о стратешкој процени утицаја, пружаће потребне информације и стручну помоћ у вези са појединим решењима и евентуалним достављањем примедби и предлога. Јавна презентација планског документа биће одржана у среду 23. маја са почетком у 11 часова, у великој сали зграде Општине Лајковац. Јавна седница Комисије за планове општине Лајковац биће одржана по завршетку јавног увида, у понедељак 18. јуна са почетком у 11 часова, у великој сали зграде Општине Лајковац. Физичка лица и представници правних лица који су у току трајања јавног увида поднели примедбе у писаном облику, могу присуствовати јавној седници и усмено образложити поднете примедбе. Обрађивач планског документа ће јавно износити свој став о свакој поднетој примедби. Комисија за планове општине Лајковац ће на затво-реној седници, која ће се накнадно одржати, донети закључке по свакој поднетој при-медби и сачинити извештај о обављеном јавном увиду.

ОШ „МИЛЕ ДУБЉЕВИЋ“

НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАРНУ СЕКЦИЈУ На Трећем републичком литерарном конкурсу „Лепо је волети”, који организује Дечји културни центар у Београду у знак сећања на омиљеног дечјег песника Мику Антића, Литерарна секција ОШ „Миле Дубљевић” из Лајковца остварила је запажене резултате. Највећи успех постигла је ученица VΙΙΙ разреда Сања Јеленић освојивши прво место са песмом „Секунд” у категорији ученика старијих разреда основне школе, у конкуренцији неколико стотина литерарних радова ученика из целе Србије. На додели награда у Дечјем културном центру у Београду о њој се врло похвално изразио председник жирија Слободан Станишић, познати књижевник за децу. Литерарна секција „Разиграно перо” награђена је дипломом за учешће на конкурсу са великим бројем квалитетних литерарних радова. Посебном дипломом награђена је и менторка литерарне секције Лидија Марић Јовановић.

СВЕТСКИ ДАН ПТИЦА И ДРВЕЋА Лајковачка ПУ “Лептирић” обележила је 10. мај – Светски Дан птица и дрвећа. Предшколска група целодневног боравка, са васпитачицама Драганом Туфегџић и Јованком Радовановић, заједно су реализовали активности везане за тражење и храњење птица. Хранили су птице хлебом, пшеницом, остављали храну за њих када их нису нашли… Водили су разговоре о важности и значају очувања здраве животне средине, а у шетњи су набрали и пољско цвеће.

БЕСПЛАТНА ШКОЛА ТЕНИСА Спортски савез општине Лајковац, у сарадњи са Тениским клубом “Лајковац”, на тениским теренима у склопу Спортске хале организује бесплатну школу тениса за девојчице и дечаке узраста од 6 до 12 година. Обезбеђени су сви неопходни тениски реквизити, укључујући и рекете. Са полазницима ће радити лиценцирани тренери Марко Биљић и Милан Грујичић. Телефон за информације и пријаве: 064 922 8485.

ТРЕЋУ ГОДИНУ ЗА РЕДОМ


17.мај 2018.г.

ГТ-3

ЛАЈКОВЧАНИ ПУТУЈУ НА ДЕРБИ ЗАЧЕЉА СА ШУМАДИЈОМ 1903

ВАЉЕВСКИ БОДОВИ НАДЕ

Наставница Радојка Шулубурић и ученица Данијела Тешић Лајковчанка Данијела Тешић, ученица смера економски техничар Средње школе „17. Септембар”, освојила је треће место на републичком такмичењу из рачуноводства у Зајечару. Тиме је настављен низ успеха из овог предмета, јер ученице професорке Радојке Шулубурић три године за редом освајају једно од прва три места на републичком такмичењу из рачуноводства. Организатори такмичења били су Заједница економских школа и Министарство просвете, уз подршку економских факултета из Београда и Ниша и Факултета за менаџмент. Економскотрговинска школа у Зајечару била је домаћин дводневног Републичког такмичења из рачуноводства, које је окупило 25 најбољих ученика из ове области из целе Србије. - Спремала сам се дуго. Међутим,

Милутин Ранковић и Милутин Дедић поред скулптуре „Воденичар“

"Дизелка" ће свој меч истине, како стоје ствари, играти на крагујевачком "Бубњу", победа против Шумадије 1903 намеће се као императив чети Зорана Вујичића: - Избора немамо, уколико желимо да играмо и наредне сезоне Срспку лигу- морамо да победимо Шумадију. То сигурно нећемо урадити ако будемо мекани као против Слоге, дозволили смо хитрим и брзим играчима гостију да се разиграју, а у првом делу смо имали две велике прилике које нисмо искористили. У каквој бројности одржавамо тренинге- велики је успех што смо још у игри, са 10-12 играча на тренингу не може да се избори опстанак. Остало је још 6 кола, уздам се да ћемо стегнути зубе и у Крагујевцу отворити врата опстанку- каже чачански тренер на клупи Железничара. Оно што може да радује навијаче "дизелке" јесте добра партија на Крушиковом стадиону која је повећала шансе у борби за "голи живот". Ваљевци су се свом снагом обрушили на гол Вујичића, два пута се тресао оквир гола, а млади голман се у више наврата истакао добрим интервенцијама. Победа је искована са "беле тачке"- Ристића је оборио голман домаћих, а Станковић прецизно шутирао са 11 метара за вредан "минималац".

Српска лига "Запад", 28. коло

Железничар- Слога (Пожега) 1:3 (0:1) Стадион Железничара у Лајковцу. Гледалаца: 500. Судија: Драган Чоловић (Рашка). Стрелци: Милановић у 66. за Железничар, а Ђукић у 10., Килибарда у 56. и 62. за Слогу. Није било картона. ЖЕЛЕЗНИЧАР: Вујичић 7, Терзин 6,5, Стојковић 6,5, Недељковић 6,5 (Радивојевић 6,5), Чоловић 7, Томић 6,5, Шалипур 6,5 (Станковић 6,5), Илић 6,5 (Јовановић -), Ристић 6,5, Арсић 6,5, Милановић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Ђукић (Слога) Српска лига "Запад", 27. коло

Будућност-Крушик 2014Железничар 0:1 (0:1) Стадион "Крушик" у Ваљеву. Гледалаца: 400. Судија: Милош Витић (Ужице). Стрелац: Станковић у 37. минуту из једанаестерца. Жути картони: Ранковић, Солдатовић, Петровић (Б), Павловић, Арсић (Ж). ЖЕЛЕЗНИЧАР: Вујичић 8, Терзин 7, Стојковић 7, Шалипур 7, Чоловић 7,5, Недељковић 7, Илић 7, Павловић 6,5 (Милановић 7), Ристић 7, Арсић 7,5 (Марјановић 7), Станковић 7,5 (Симић -) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Стефан Вујичић (Железничар)

ЗАДРУГАР У ДОБРОМ РАСПОЛОЖЕЊУ ДОЧЕКУЈЕ ПОЛИМЉЕ

БРАНКОВИЋ БРЖИ ОД ПИШТАЉКЕ Задругар ће у суботу на свом стадиону (17 часова) дочекати једног од претендената за Српску лигу "Запад", а уколико екипа Полимља не тријумфује у Лајковцу- Дрини из Љубовије биће широм одшкринута врата вишег ранга. Екипа Дејана Спасића дочекује овај меч у готово комплетном саставу, а добра вест је да ће и реконвалесцент Немања Марковић бити спреман да помогне екипи, макар у финишу меча са клупе. "Зелено-бели" су се са две везане победе вратили у горњу половину табеле, а прва је извојевана у последњим тренуцима меча. Рађевац је без већих проблема одбијао јалове нападе домаћина, деловало је да се мреже неће трести, а онда је Бранковић сјајно реаговао главом и у паду центаршут Гајића спровео у угао одличног голмана гостију. На вештачком терену породице Матић, утакмица против "фењераша" Совљака није текла по плановима Задругара. Амбруш је једну лепу акцију домаћих окончао прецизним шутем, али је Милош Павловић главом поравнао резултат пре паузе. Поново је лајковачки зонаш у финишу "ишчупао" три бода, Јеринић се најпре добро снашао у гужви, а потом и искористио дубинску лопту Бранковића за победу која је извојевана теже него што се очекивало.

Зона "Дрина", 25. коло

Совљак- Задругар (Лајковац) 1:3 (1:1) Стадион СЦ "Матић" са вештачком подлогом. Гледалаца: 50. Судија: Александар Јаковљевић (Шабац). Стрелци: Амбруш у 25. за Совљак, а М.Павловић у 35. и Јеринић у 78. и 80. минуту за Задругар. ЖК: Николић, Филиповић (С), Н.Павловић, М.Павловић (З). ЗАДРУГАР: Пажиновић 7, Ж.Павловић 6,5 (Мићић 6,5), Бојичић 6,5, Митровић 7, Ашковић 7, Симеуновић - (Ивановић 6,5), Мустафи 6,5, Бранковић 7, Јеринић 7,5, Н.Павловић 6,5 (Васиљевић -), М.Павловић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Владимир Јеринић (Задругар)

Зона "Дрина", 24. коло

Задругар (Лајковац)Рађевац 1:0 (0:0) Стадион Задругара у Лајковцу. Гледалаца: 200. Судија: Ђорђе Марковић (Ва). Стрелац: Бранковић у 90+2. минуту. Жути картони: Новаковић, Гајић (З), Марковић, Тодоровић, Васиљевић (Р). ЗАДРУГАР: Пажиновић 7,5, Новаковић 7,5, Бојичић 7,5, Митровић 7,5, Ашковић 7,5, М.Павловић 7,5 (Марковић 7), Мустафи 7,5 (Гајић 7), Бранковић 8, Јеринић 7,5 (Мићић -), Н.Павловић 7,5, Симеуновић 7,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Немања Бранковић (Задругар)


ГТ-4

17.мај 2018.г.

ЛАЈКОВАЦ

ВРУЈАЧКА ВОДАВОДА ОСВАЈА ТРЖИШТЕ ЗЕМАЉА ЗАЛИВА

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ИЗВОЗУ И ДИСТРИБУЦИЈИ У КАТАР, БАХРЕИН И САУДИЈСКУ АРАБИЈУ Компанија "Caro General Trading" из Кувајта и њихови партнери из Катара, Бахреина и Саудијске Арабије су у београдском Хотелу ''Хилтон'' са креатором бренда ВОДАВОДА Војином Ђорђевићем недавно потписали споразум о извозу врујачке воде у земље Залива. Церемонији потписивања споразума присуствовали су градски менаџер Града Београда Горан Весић, председник општине Мионица Бобан Јанковић, као и амбасадор Кувајта у Београду Јусет Ахмад Адбулсамад. Градски менаџер Града Београда Горан Весић потврдио је важност потписаног споразума и нагласио да је за Србију веома битна сарадња са земљама Залива и што српски производи због свог квалитета проналазе пут до овако удаљених земаља. Он је рекао да је сигуран да ће поразум о дистрибуцији и извозу ВОДАВОДЕ за Катар, Бахреин и Саудијску Арабију донети доста доброг општини Мионица, српској престоници и нашој земљи . Председник општине Мионица Бобан Јанковић је изразио задовољство што један производ из Бање Врујци парира светским брендовима. -Изузетна ми је част што присуствујем потписивању уговора који је важан не само за уговараче, већ и за Мионицу и Бању Врујце. Потписивање споразума и додела сертификата за извоз и дистрибуцију ВОДАВОДЕ на тржишта Катара, Бахреина и Саудијске Арабије је потврда да један српски производ може да задовољи захтеве светског тржишта и да конкурише најбољим светским брендовима-истакао је Јанковић. - Након што смо наишли на феноменалне реакције страновника Кувајта, срећан сам што сада сарадњу

Бобан Јанковић, Горан Весић и Војин Ђорђевић са амбасадором Кувајта током потписивања споразума проширујемо и на остале земље Залива. ВОДАВОДА је артешка вода изузетног квалитета, што је у свету веома битан фактор и то је главни разлог што смо успели у Кувајту, Сингапуру и Кореји, а сада са сигурношћу могу да кажем да то очекујем и за Катар, Бахреин и Саудијску Арабију. Радује ме што смо угостили Абдулазиса Абдина, генералног менаџера компаније "Caro General Trading" и његове партнере који су више него одушевљени Србијом и нашом водом– рекао је овом приликом креатор бренда ВОДАВОДА Војин Ђорђевић. Генерални менаџер компаније "Caro General Trading" из Кувајта, Абдулазис Абдин је у своје име и у име својих партнера из Катара, Саудијске Арабије и Бахреина изразио одушевљење Србијом и њеним гостопримством и очекивање да ће ВОДАВОДА која је већ на тржишту Кувајта имати великог успеха и у Катару, Саудијској Арабији и Бахреину. А.К.

ПОМОЋ ПРУЖАОЦИМА УСЛУГЕ СМЕШТАЈА ТУРИСТА У БОРБИ СА НЕЛОЈАЛНОМ КОНКУРЕНЦИЈОМ

ДОБИЛИ ТАБЛЕ О КАТЕГОРИЈИ ОБЈЕКАТА На основу Правилника о изгледу и начину постављања табли о категорији угоститељских објеката у сеоском туристичком домаћинству и домаћој радиности на територији општине Мионица, који је донела Скупштина Општине Мионица, Туристичка организација је обезбедила бесплатне табле о категорији за све угоститеље који имају категорисане куће, апартмане, собе или сеоска туристичка домаћинства. Табле се постављају на видном месту испред или на објекту у коме се пружају услуге смештаја и садрже информације о категорији и називу објекта. Почетку акције постављања табли присуствовао је председник општине Мионица Бобан Јанковић који је нагласио да је ово једна од бројних активности које је локална самоупрва планирала у циљу припрема за летњу сезону. Према Јанковићевим речима у току је и израда новог сајта Туристичке организације Мионица и апликације за мобилне телефоне, што ће потенцијалним туристима олакшати пут до информација о свим угоститељским објектима и локацијама које могу посетити.

МИНИСТАРСТВО ЗВАНИЧНО АКРЕДИТОВАЛО ЦЕНТАР ЗА ОБРАЗОВАЊЕ И РАЗВОЈ

ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ СЛУЖБЕНИКА Министарство државне управе и локалне самоуправе о в и х д а н а ј е з ва н и ч н о а к р е д и то ва ло Ц е н т а р за образовање и развој "Мионица" за реализовање програма стручног усавршавања запослених у јединицама локалне самоуправе. Процес акредитације је спроведен на основу Јавног позива Министарства у оквиру пројекта ''Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи'', који финансирају Европска унија и Савет Европе. Мионички центар за образовање и развој је основан 2016. године и обавља све врсте неформалних обука које су у функцији додатног образовања грађана. А.К.

Постављање табли које ће олакшати препознавање категоризованих (легалних) угоститеља - Као и друге општине у Србији, боримо се против ''сиве економије''. У овом случају покушавамо да умањимо штету коју станодавцима који су категорисали смештајне капацитете и уредно пријављују туристе у својим објектима праве угоститељи који нелегално послују. Поред инспекцијске контроле и бројних других активности које се предузимају у циљу увођења пружалаца приватног смештаја у легалне токове, кренули смо са постављањем оваквих табли и информисањем туриста да једино објекти који су категорисани и имају одговарајућу ознаку испуњавају све законски прописане услове за боравак. – рекао је Бобан Јанковић. Таблом о категорији која је постављена на спољној страни објекта у Србији су означени само хотели, мотели, туристичка насеља и слични објекти, док се објекти у приватном смештају означавају постављањем налепница унутар објекта, што није видљиво за туристе. Мионица је вероватно прва локална самоуправа која је донела одлуку о постављању табли о категорији на спољној страни објекта и за објекте у домаћој радиности и сеоским туристичким домаћинствима. А.Ковачевић


16

СТАЗАМА УСПЕШНИХ

17.мај 2018.г.

ДРУГИ ПИШУ - "БЛИЦ ЖЕНА": ОНА ЛЕТИ 800 km/h У АВИОНУ РАЗОРНОГ ДЕЈСТВА

„ЗАШТО БАШ ЈА НЕ БИХ БИЛА ПРВА ЖЕНА ПИЛОТ У СРБИЈИ?” Док лети авионом, Убљанка Ана Перишић (девојачко Тадић) се ничега не боји. Изводи као од шале разне акробације, кругове, заокрете, полупревртање… О небеском пространству и авионима никада није маштала, а десило се да буде једна од три девојке које су прве крочиле на Војну академију, стекле звање пилота и ушле у историју српске авијације. Данас је Убљанка Ана Перишић, девојачко Тадић, припадник 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде, вози борбени авион „галеб“ на аеродрому Лађевци код Краљева и најсрећнија је кад се вине небу под облаке. Кад не лети, чува сина Вукашина (3), кува за супруга Младена Перишића, инжењера на батајничком аеродрому, чита све што јој дође под руку и ужива у једном посве женском хобију – професионалном шминкању. – Завршила сам курс за своју душу, па сам сада професионални шминкер. Опушта ме док шминкам другарице. Знам, пилот и шминкерка нису баш уобичајен спој, али ето, и то се дешава – смеје се Ана. А да крене у војничку службу, прва у својој фамилији, Ана је одлучила сасвим случајно. Признајем, нисам маштала о томе да летим. Али одувек сам волела војску, причала сам свима да ћу служити војни рок кад то и за жене буде могуће. Била је матурант Гимназије "Бранислав Петронијевић" у Убу када је у новинама видела оглас за пријем девојака на Војну академију и пожелела је да постане пилот. – Рекох себи: „Зашто баш ја не бих била прва жена пилот у Србији?“ Одлучих да пробам. Никада не знаш да ли си способан за нешто док не пробаш. Ана се пријавила на конкурс и успешно положила тежак пријемни испит. Током два и по месеца, колико је трајао пријемни, полагала је математику, тест опште информисаности, тест оптерећења, падобранско скакање, селективно летење, преживљавање на Сувој планини, падобранску обуку у 63. падобранској јединици и прошла ригорозне прегледе на ВМА. – Када су чули моју одлуку да постанем пилот, родитељи су рекли: „Нека је нек проба. Неће она положити тако тежак пријемни испит нити проћи здравствене контроле, увек је била болешљива.“ Искрено, и ја сам сумњала да сам здрава, али показало се да јесам. И то као дрен – прича Ана. Сећа се добро првог дана на Академији и како су колеге подозриво гледале „три женска уљеза који мисле да ће успети да постану пилоти“. – Прва година на Академији била ми је најтежа јер наш школски систем није био спреман за девојке. Јавила се и подозривост колега. На срећу, већина нас је убрзо нормално прихватила, али било је и оних којима је нашим доласком повређена сујета. У очима смо им читале да не верују да је женама место у војсци.

Ана Перишић Ана и њене колегинице све су то стоички истрпеле, дипломирале на време и сада свака обавља свој посао у војном ваздухопловству. – Након Академије све три смо остале у служби на аеродрому у Батајници, а онда сам ја 2013. године добила прекоманду у Лађевце. Док лети брзином некада већом од 800 километара на час, Ана се ничега не боји. Изводи као од шале разне акробације, кругове, заокрете, полупревртање… – Дешавало се и да ми откажу инструменти на летелици, али, хвала богу, никада није било екстремних ситуација нити потребе за катапултирањем. Док сам у ваздуху, држи ме невероватан адреналин. Немам времена да се плашим, обучена сам да увек знам како да реагујем у кризним ситуацијама. Тек кад све прође и када схватим шта је могло да ми се деси, јави се страх. Кад изађе из авиона, Ана жури кући да загрли малог Вукашина. – Најлепше ми је кад сам с породицом. Супруг и ја смо се упознали на Академији, заједно смо од 2011. И он ради на аеродрому, па разуме колико је мој посао захтеван. Због тога се труди да ми помогне у одгајању детета колико год може. Кад је остала трудна, Ана је отишла на Војномедицинску академију у Београду да отвори боловање. Лекари се, прича, узмували – не знају шта ће ни како ће… – Шта да радимо? Ти си нам први трудан пилот у каријери. Ана за сваки лет мора да се припреми и да се добро упозна са задацима које је добила од претпостављених. – Вече пред лет морам да учим и да се припремим за сваки следећи задатак. У шали кажем да ми је судбина таква да се вероватно никада нећу отарасити књиге. Радује ме само што као пилот имам бенефицирани радни стаж, па ће, ваљда, бити времена да се мало и ја одморим од учења. Виолета Недељковић, „Блиц жена“

Печати за СКУПШТИНЕ СТАНАРА


КУЛТУРА

17.мај 2018.г.

УСТАНОВА ЗА КУЛТУРУ И СПОРТ ОПШТИНЕ УБ

МАЈСКИ ПРОГРАМ Четвртак, 24. мај, Сала Дома културе

ГОСТОВАЊЕ ПОЗОРИШТА ИЗ КРЊЕВА Петак, 25. мај од 21 h, Клуб Дома културе

ВЕЧЕ ЗА МУЗИЧКЕ СЛАДОКУСЦЕ Убљани ће имати прилику да уживају у музици фантастичног Саше Седлара, композитора, продуцента, аранжера, диригента, вирт уоза на клавир и на гитари и једног од најистакнутијих поп музичара у Србији. Спремите се за експлозивну мешавину класике и рокенрола! Са Седларом наступа Вила Филозофина (Јулиана Борош), вокални извођач препознатљиве боје гласа, која подједнако успешно изводи различите правце: џез, поп-рок, реге, ритам и блуз.

Саша Седлар

Уторак, 29. мај, у 16, 18 и 20 h, Сала Дома културе

ФИЛМСКЕ ПРОЈЕКЦИЈЕ УБЉАНИ У ГОСТИМА

ПУЛЕТИЋ У СЕНТИ, ГЛУМЦИ У НЕМАЧКОЈ Након Уба и Лајковца, писац, новинар, колумниста и блогер Радован Пулетић своју најновију збирку прича „First take“ представиће и у Сенти 25. маја. Као и на претходне две, и на овој промоцији своје књиге аутор ће бити и модератор књижевне вечери, док ће му помоћ на сцени пружити убски глумци и музичари.

На Уб се вратио ансамбл позоришта „Раша Плаовић“, који је гостовао у Штутгарту од 10. до 14. маја са представом „Портрет“ Зорана Мијаљевића, у адаптацији и режији Александра Тадића. Било је ово прво гостовање убског позоришта у иностранству. У наредном броју „Гласа Тамнаве“ пренећемо њихове утиске.

ДВА ПРВОКЛАСНА КУЛТУРНА ДОГАЂАЈА 26.МАЈА

РОМАНОВИ И МАТИЈА Отварање изложбе фотографија посвећене царској руској породици и Бећковићево поетско вече У субот у, 26. априла, Убљане очекују два првокласна културна догађаја. Најпре, у 17,30 часова у Галерији „Свети Лука“ биће свечано отварена изложба фотографија „У сусрет руском цару. Романови-царско служење“, коју организује Установа за културу и спорт. Изложба је посвећена последњем руском императору Николају Другом и његовој породици, а чине је црно-беле фотографије из историјских архива и личних албума породице Романов. Тематски је подељена на целине, од којих једну чине портрети чланова царске породице, друга целина су жанр фотографије забележене у шетњи, разговору, одмору, дечијим играма, а следеће су војне тематике, на којима цар благосиља војску пред одлазак у рат, испробава ново оружје, укључује престолонаследника у тајне војевања. Пројекат је настао са жељом да се српској публици приближе лик и дело чланова последње руске династије, а реализују га Сретењски манастир из Москве, портал „Православие.ру“ у сарадњи са студиом „Руски Цар“.

Матија Бећковић Након изложбе, у Сали Дома културе са почеткум у 19,30 сати биће одржано Поетско вече Матије Бећковића. Објављене, али и неке нове стихове, чувени песник и академик Убљанима ће говорити на свој специфичан и непоновљив начин, јер уз писану снагу израза, Бећковић поседује и ону привлачност казивања и директног доживљаја слушања поетске речи и поуке. Догађај организује Градска библиотека „Божидар Кнежевић“, испред које ће ово вече отворити директорка Јулија Марјановић Јовичић.

17

МАЛИ ОГЛАСИ 064/2180-588

Продајем намештен ЈЕДНОСОБАН СТАН, у центру Уба (код Дома Здравља). Стан је погодан и као пословни простор. Тел: 064/17-12-911 Продајем НЕДОВРШЕНУ ВИКЕНДИЦУ У МУРГАШУ П + Пк - 117,95 квадрата са плацом од 10 ари и ливадом од 19,34 ара, тик уз стару храстову шуму. Мургаш, 500 метара десно од „Убског замка“ из правца Уба. До викендице се стиже новоизграђеним путем - 1,5 километара од врха Вучијака скретањем десно. Цена: 12.000 евра. Тел. 063/23-77-12 ПРОДАЈЕМ ЊИВУ површине 50 ари (градско грађевинско земљиште), улица 8. марта. бр 10, локација Вучијак Тел: 014/415-066 Продајем нови МЛИН ЗА КАФУ за пржионице и МАЊУ ВИКЕНДИЦУ са 15 ари плаца, удаљену 5 км од центра Ваљева. Тел: 064/51-63-009

Услужно бушење и чишћење бунара Мија Ранковић, Брезовица

014/463-213 064/160-71-60


18

ЧИТУЉЕ - СЕЋАЊА

17.мај 2018.г.

С Е Ћ А Њ Е

С Е Ћ А Њ Е

МИЛЕНА МИЛОВАНОВИЋ (1955 - 1998) Лепота ван времена и простора. У срцу љубав, на глави круна... Једина Краљица.

Мишко и Јоле

МИЛОМИР Д. ЖИВАНОВИЋ (1923 - 1984) из Бајевца Навршиће се, 28.маја, 34 године од како ниси са нама. Али, ми чувамо успомену на твој драги лик. Син Живота са породицом

СЕЋАЊЕ

ВЛАТКО ПРАВИК (1953 – 2018) Последњи поздрав вољеном брату! Заувек у нашим мислима и срцима... Брат Буба, братанац Дарко и братаница Данијела са породицама

ПОГРЕБНА ОПРЕМА СЛОБОДАН ЛАЗИЋ – ШИФРА (1945 – 2013) 16-ог маја навршило се пет година од када си нас оставио. Како време пролази, све нам је теже без тебе. Недостаје нам твој ведри дух, твоја подршка и твоји савети. Говорио си Нини и Луки „само добро учите“. Послушали су те и сада су у школи вуковци. После изгубљеног сина, мени недостајеш највише... Воле те твоји најмилији

КОНТАКТ ТЕЛЕФОНИ: 064/81-98-563 и 014/411-022

С поштовањем КЈП „Ђунис”


ЧИТУЉЕ - СЕЋАЊА

17.мај 2018.г.

СЕЋАЊЕ

19

17.05.2018.г. навршава се 40 дана од смрти нашег брата

СВЕТИСЛАВА ИВАНОВИЋА (1942 – 2018) Никакво време које пролази, не може умањити бол и тугу коју носимо. Живећеш заувек у срцима твојих најмилијих...

ИЛИЈА МИЛОШЕВИЋ (1945 - 2018) Чувамо твој драги лик у својим срцима

Сестре: Вука и Дика, сестричина Мелани и зет Пепино

Микица и Дана 17.05.2018.г. навршиће се 40 дана од смрти нашег драгог брата и стрица

19.05.2018.г.навршава се година од када ниси са нама

ЖЕЉКО ТОДОРОВИЋ (1989 - 2017) Прерано си отишао, био си део нас, имао си велико срце препуно доброте. Бол и туга нису само у речима, ни у сузама, већ у нашим срцима ћеш заувек остати.

СВЕТИСЛАВА ИВАНОВИЋА (1942 – 2018) С љубављу и поштовањем чувамо успомену на тебе...

Отац Славољуб,мајка Драгица, сестре Биљана и Љиљана са својим породицама

Бранислав, Марија, Ана и Александар са породицом 25.05.2018. г. навршиће се четрдесет тужних дана од трагичне смрти моје мајке

25.05.2018. г. навршиће се четрдесет дана од трагичне смрти наше баке

РАТОМИРКЕ – РАДЕ ЂОРЂЕВИЋ

РАТОМИРКЕ – РАДЕ ЂОРЂЕВИЋ

(02.02.1943. – 16.04.2018)

(02.02.1943. – 16.04.2018)

Мајко, моје сузе опет теку, моја душа опет боли. Вечно ћеш живети у мом срцу, јер мајка је живот…Спавај са Анђелима – Анђеле мој

Све је празно без тебе Дадо. И тужно...Хвала ти за све дивне тренутке које си нам подарила. Волимо те и чувамо у нашим срцима, Дадо наша. Почивај у миру.

Ћерка Љиљана

Твоје унуке Јована и Наташа


20

17.мај 2018.г.

У ВЕЛИКОЈ ВАРОШИ СА ДВА СЛОВА

ИМАМО И РАГБИ КЛУБ Гвоздени строј је право име за убски рагби клуб јер наступа са гвозденом дисциплином - непоколебљиво Алфа и Омега рагбија у Тамнави је Милун Живковић. Ентузијазам са којим он, и поред свог инвалидитета, води своје кадете ‘’Гвозденог строја’’ заслужује поштовање, али и Милун подршку, пре свега, оних који могу Живковић финансијски да помогну. - Обавештени смо да ћемо бити финансирани из општинског буџета,каже Живковић.- Биће то, за сада, мала сума, али се надамо да ћемо, својим доприносом у афирмацији Уба, заслужити више. А све је почело идејом да се група младих, који су тренирали бокс и кик-бокс, организује као рагби клуб. Дали смо му име ‘’Гвоздени строј’’, започели да тренирамо, учимо правила и да учествујемо на турнирима. Сада се такмичимо, турнирски, и у Лиги рагби лиге Србије. Немамо неких победа, али смо задовољни постигнуЖивковић са својим кадетима тим есејима (поени) и ефикасношћу нашег младог тима. То су кадети којима овај клуб представља и значајан ослонац за развој посихофизичких способности, али је битан и у васпитном смислу. Ово је, иначе, спорт који се не заснива само на тежини играча и физичкој снази, него и на Ушли у историју убског рагбија вештини да се у датој сит уацији најбоље поставе, да се боље организују, доносе брзе одлуке... Речју, да п ос т а н у с п ос о б н и , вредни и поштени људи. Разуме се, посебна пажња се посвећује антидопинг контролама јер то су деца у фази сазревања, а то је и правило. Милун Живковић помиње и оне са највише ентузијазма: браћу Ацу и Дарка Дрче, Душана Радића, Стефана Петровића, Чеду Миливојевића, Пуцаревића, Љубу Васића... То су они који су најзаслужнији што је клуб, својевремено, регистрован и што од тада опстаје на турнирким такмичењима. Спонзори су, по закону, ослобођени пореза на добит у оном износу који донирају. Нажалост, привреда убске општине послује на ивици остварених опорезивих зарада, па и донирање зависи од ентузијазма донатора: ‘’Радићауто’’, „Техномаркет Нина“, Пекара ‘’Чежња’’, Стовариште ‘’Вучијак’’, ‘’Еурометал’’, ‘’Краљ-елекро’’ ... А биће их и више када буду отворене нове просторије у Првомајској улици, код Касперових, преко пута перионице... М.М

Рагбисти ‘’Гвоздениог строја’’

ХРОНИКА УБА И ТАМНАВЕ УБСКИ ГРАФИТИ ДУШАН МИЈАТОВИЋ ХЕМФРИ

ЛАФ У СРЦУ Дуле Хемфри Дуле Хемфри. Они који га памте тешко да би се, одмах, сетили презимена. Али, Хемфри је био надимак који је сам себи одабрао, негде, у оно време када је, као ученик убске учитељске школе, почео да да свира гитару у локалном Вокално-инструменталном саставу ‘’Четири добра пријатеља’’ са Микицом Стефановићем Голубом, Драганом Тешићем Текилом, Мирославом Арсеновићем Зубецом и другима. Био је заљубљен у музику и... кад је престао да свира, као да се тешко сналазио у животу. Попут

Све за песму

Са колегом Славком

оног албатроса за кога је песник рекао да ‘’му дивовска крила сметају да крочи...’’ Али, и то би требало поменути, као што је речено у цитираном делу песме ‘’Небески Уб’’, волео је да цугне, уосталом, као и сви ми из тих седамдесетих и осамдесетих година проУ свом елементу шлог века. Студирао је дефеМузички ктологију у Београду, запопочеци слио се, оженио, добио сина и ћерку... Све је изгледало добро. Онда је, у неком тренутку, кренуло низбрдо и... догодила се несрећа у којој је страдао... Дула Хемфрија се сећају некадашњи поклоници љубавних састанака на убској пескани (у мимоходу), борићима, тек засађеним на Општинском брду, багрењаку код ресторана ‘’Први мај’’ (’’Развод брака’’)... Сећају га се јер је и он био један од оних који су били део оне душе Уба која се, последњих година, полако губи уступајући место неким новим ‘’клинцима’’, новим трендовима и новом времену... М.М.

АПЕЛ ’’УРБАНИСТИМА’’

САЧУВАЈМО УБ Ако се сруше старе, а изграде нове зграде у Главној улици - нећемо препознати Верош Велики број Убљана је, ових дана, ‘’у пролазу’’ апеловао на писца ових редова да се успротиви, јавно, рушењу старих зграда у главној улици и подизању, на њиховом месту, вишеспратница које штрче и ни на који начин не подсећају на језгро убске вароши која је деценијама била препознатљива у овом делу Србије. Уб се памтио по кафанама, али и по трговачким и занатским радњама у центру. Добро је што је адмистративни центар измештен на погодну локацију, али рушење старих зграда, ма у каквом стању биле (постоје урбанисричка решења пример је Обреновац) није оправдано. Детаљни урбанистички планови се лако мењају. Чини се, све лакше и као да се прилагођавају неким жељама... М.М.


ФУДБАЛ

17.мај 2018.г. Општинска лига Уба, 21. коло

OP[TINSKA LIGA “UB” Резултати 21.колa (06.05.2018): ОФК Таково - Бргуле 3:3 Вукона - Шарбане 0:3 Звиздар - Омладинац (К) 3:2 Памбуковица - Стрелац (К) 4:2 Докмир - Мургаш 2012 1:1 Јединство(М)-Колубара(ЛП) 4:4 Слободна: Слога (В) Резултати 22.кола (13.05.2018): Колубара (ЛП) - Докмир 4:1 Мургаш - Памбуковица 0:5 Стрелац (К) - Звиздар 2012 3:1 Омладинац (К) - Вукона 7:1 Шарбане - ОФК Таково 3:3 Бргуле - Слога (В) 6:1 Слободно: Јединство (М) 1.Pambukovica12 2.[arbane 12 3.Brgule -1 9 4.OFK Takovo 10 5.Jedinstvo M 8 6.Kolubara LP 9 7.Omladinac 7 8.Murga{ 6 9.Dokmir 6 10.Zvizdar 6 11.Vukona 5 12.Sloga (V) 5 13.Strelac (K) 5

7 5 9 4 8 5 6 5 4 3 4 3 1

2 4 3 6 4 6 7 9 11 11 11 12 14

55 :23 49 :25 36 :22 34 :31 45 :28 34 :25 40 :30 25 :38 30 :46 30 :42 25 :43 23 :50 28 :51

23.коло (20.05.2018- 11.00ч): Слога (В) - Шарбане ОФК Таково - Омладинац (К) Вукона - Стрелац (К) Звиздар 2012 - Мургаш 2012 Памбуковица - Колубара (ЛП) Докмир - Јединство (М) Слободне: Бргуле

43 41 35 34 32 32 27 23 22 21 19 18 16

Звиздар- Омладинац (Калиновац) 3:2 (2:1) Стадион СЦ "Рудник" у Звиздару. Гледалаца: 50. Судија: Небојша Мартиновић (Уб). Стрелци: Максимовић у 28., П.Перић у 33. и Берановић у 55. за Звиздар, а С.Тимотић у 13. и Д.Стефановић у 58. минут у за Омладинац. Жути картони: П.Перић, Васиљевић, Берановић, В.Радовановић (З), С.Стефановић, Ивановић, И.Тимотић, Д.Стефановић (О). Црвени картон: М.Тимотић (Омладинац) у 62. минуту. ЗВИЗДАР: Лазаревић 7, П.Перић 7, М.Радовановић 7, Ненадовић 6 (Н.Перић 6,5), Вујић 6,5, Давидовић 6, В.Радовановић 7,5, Максимовић 8, Берановић 7,5, Васиљевић 7,5, Лекић 6,5 (Шкорић 7) ОМЛАДИНАЦ: Деспотовић 6, С.Тимотић 6,5 (Миливојевић 6), С.Стефановић 7,5, М.Тимотић 6,5, Д.Савић 7, И.Савић 7, Чолић 6,5, Д.Стефановић 7,5, И.Тимотић 6,5, Ивановић 7,5, Чобић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Дарко Максимовић (Звиздар) Отворена игра на обе стране у Звиздару, а први су се радовали гости- Ненадовић је слабо реаговао на убачену лопту, а Славиша Тимотић искористио поклон да матира Лазаревића. У режији Дарка Максимовића домаћин је стигао до оизједначења, а није се интервенцијом прославио Деспотовић. Поново је голман Омладинца на мукама, одбијену лопту у мрежу је послао Петар Перић. Берановић је искористио добру лопту Максимовића и вешто погодио за два гола предности, али је брзо Дарко Стефановић вратио госте у игру. На руку Омладинцу није ишло искључење Милана Тимотића, Звиздар је без већих проблема сачувао минималну предност...

24.коло (27.05.2018- 11.00ч): Јединство (М) - Памбуковица Колубара (ЛП) - Звиздар 2012 Мургаш 2012 - Вукона Стрелац (К) - ОФК Таково Омладинац (К) - Слога (В) Шарбане - Бргуле Слободан: Докмир Општинска лига Уба, 21. коло

Јединство (Милорци)- Колубара (Лисо Поље) 4:4 (2:2) Стадион у Милорцима. Гледалаца: 50. Судија: Марко Поповић (Уб). Стрелци: Николић у 23., Јокић у 42. из пенала и 49. и Симић у 52. за Јединство, а Дамњановић у 18., М.Јанковић у 28., П.Перић у 83. и Којић у 85. минуту за Колубару. Жути картони: П.Перић, Васић (К). ЈЕДИНСТВО: Јеремић 5, Симић 8, Јаковљевић 6,5 (Стојановић 6), Карапанџић 7, Максимовић 7, Божичковић 7, Николић 7,5, Станојевић 7, Чарапић 6,5, Јокић 8, Трајковски 6,5 КОЛУБАРА: Н.Перић 7,5, Станаревић 6,5, Васић 7, П.Перић 7, Којић 6,5, Н.Јанковић 7, Дамњановић 7,5, Д.Јанковић 7,5, Бојић 6,5, И.Јанковић 7,5, М.Јанковић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Милош Јокић (Јединство) Необична утакмица у Милорцима, гости су обилато искористили лош дан голмана Јединства и два пута водили у првом делу. Ипак, Николић је погодио и изборио пенал, па се на одмор отишло у егалу. Јокић је искористио асистенцију Станојевића да главом донесе преокрет, а када је погодио и Симић после соло продора- изгледало је да је све готово. Ипак, прекоманда Перића у напад донела је резултат, а Којић је казнио још једну грешку Јеремића да донесе бод својој екипи.

21

Општинска лига Уба, 22. коло

Мургаш- Памбуковица 0:5 (0:1) Стадион у Мургашу. Гледалаца: 50. Судија: Мирко Ћургуз (Уб). Стрелци: С.Ненадовић у 35., Миливојевић у 60. 70. и 72. и Л.Ненадовић у 80. минуту. Није било картона. МУРГАШ: М.Јаковљевић 6, Негић 6, М.Јаковљевић 6, Милошевић 6, Сл.Мишић 6,5, А.Јаковљевић 6,5, Милић 6, Ст.Мишић 6, Савић 6,5, Вучићевић 6 ПАМБУКОВИЦА: Ђурђевић 7, Глишић 7,5, Милошевић 7,5 (Гавриловић 7,5), Ђукић 8, С.Ненадовић 7,5, Јовановић 8, Митровић 8, Исић 7,5, Урошевић 7, (Л.Ненадовић 8), Балиновац 8, Миливојевић 8,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Слободан Миливојевић (Памбуковица) Сигурним ходом Памбуковчани су наставили борбу за прво место, а на руку им је ишла чињеница да су домаћи на терен изашли са 10 играча. Отпор Мургаша у првом полувремену је био пристојан, чак је и Александар Јаковљевић успео да запрети Ђурђевићу, али је после корнера са десне стране, Стојан Ненадовић прецизним ударцем донео предност гостима. У другом делу, Слободан Миливојевић је лепим соло-акцијама обезбедио сигурну предност Памбуковици, а потом и асистирао Луки Ненадовићу за "петарду". Лепе вести за госте стигле су из Шарбана, "реми" их је поново вратио на лидерску позицију... Општинска лига Уба, 22. коло

Шарбане- ОФК Таково 3:3 (1:2) Стадион у Шарбанама. Гледалаца: 50. Судија: Милутин Остојић (Уб). Стрелци: Симић у 33. из пенала, Радовановић у 73. и Н.Миловановић у 90+4. за Шарбане, а Петковић у 28. и Јеремић у 42. и Велимировић у 50. минуту за ОФК Таково. Жути карони: В.Аврамовић, Радовановић, И.Аврамовић, Н.Миловановић (Ш), Велимировић (ОФК). ШАРБАНЕ: Г.Ранковић 6,5, Ђукић 7, С.Миловановић 7, Симић 7 (Миливојевић 7), Д.Аврамовић 6,5, Мирковић 7,5, Ђуровић 6,5, Лукић 7 (И.Аврамовић 7), Н.Миловановић 7, В.Аврамовић 7, Н.Ранковић 7 (Радовановић 7,5) ОФК ТАКОВО: Стефановић 7,5, Јеремић 7,5, Савић 7, Д.Глишић 7, Милићевић 7,5, Љ.Максимовић 7, Ненадовић 7, Петковић 8, Николић 7 (Велимировић 7,5), Н.Максимовић 7,5, Н.Глишић 7 (Кевић -) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Милан Петковић (ОФК Таково) Олако је доскорашњи лидер пропуштао шансе у раној фази меча, успевали су Таковчани и са гол-линије да избацују лопту, а одличан је био на голу Раша Стефановић. Први прави излет на половину домаћих донео је ефектан погодак Петковића, а Шарбане су изједначиле после пенала над Лукићем и сигурне реализације Симића. Поново су повели гости, Јеремић је желео да центрираиспоставило се да је лопта била неухватљива за Горана Ранковића. Када је Петковић лоше исцпуцану лопту сервирао Велимировићу за 1:3, деловало је да су Таковчани на прагу победе, али је Радовановић добром реакцијом у "петерцу" вратио Шарбане у игру. У последњим секундама меча, Немања Миловановић је искористио центаршут Миливојевића да домаћину донесе бод ипак горког укуса...


22

ФУДБАЛ

17.мај 2018.г. МОФЛ Колубара "Исток", 21. коло

Чучуге- Црвена Јабука 0:0 20.коло (05/06.05.2018): Дим.Туцовић - Јошева Рубрибреза - Врело ОФК Стубленица - Рудар (Р) Полет (Т) - Гуњевац Каленић - Чучуге Полет (ДЛ) - ОФК Паљуви Слободна: Црвена Јабука

4:1 6:1 0:0 3:3 1:4 5:2

21.коло (12/13.05.2018): Полет (ДЛ) - Дим.Туцовић ОФК Паљуви - Каленић Чучуге - Црвена Јабука Гуњевац - ОФК Стубленица Рудар (Р) - Рубрибреза Врело - Јошева Слободан: Полет (Таково)

0:0 2:0 0:0 3:2 2:5 1:2

1.Rubribreza 2.Kaleni} 3.Polet (DL) 4.D.Tucovi} 5.Guwevac 6.Paquvi 7.C.Jabuka 8.Polet (T) 9.^u~uge 10.Rudar (R) 11.Jo{eva 12.Vrelo 13.Stublenica

15 11 11 10 10 8 8 7 8 3 3 1 1

2 4 4 5 4 6 5 6 3 7 5 5 4

3 4 4 4 5 5 6 6 8 10 12 14 15

55 :18 42 :24 45 :23 34 :14 37 :36 38 :23 29 :32 38 :41 25 :28 19 :35 25 :39 19 :53 18 :58

22.коло (19/20.05.2018- 17.00ч): Димитрије Туцовић - Врело Јошева - Рудар (Р) Рубрибреза - Гуњевац Полет (Т) - Чучуге Црвена Јабука - ОФК Паљуви Каленић - Полет (ДЛ) Слободна: ОФК Стубленица 23.коло (26/27.05.2018- 17.00ч): Каленић - Димитрије Туцовић Полет (ДЛ) - Црвена Јабука ОФК Паљуви - Полет (Т) Чучуге - ОФК Стубленица Гуњевац - Јошева Рудар (Р) - Врело Слободна: Рубрибреза

PRODAJA I SERVIS

065/6511-553 014/411-041 KLIMA UREĐAJI

LED RASVETA OPREMA ZA TV

47 37 36 35 34 30 29 27 27 16 14 8 4

Стадион у Чучугама. Гледалаца: 80. Судија: Немања Ћећез (Лајковац). Жути картони: Новаковић (Ч), Јовићевић (ЦЈ). ЧУЧУГЕ: Мих.Јовић 7, Ђуричић 6,5, Иванић 7, Јаџић 7, Филиповић 7,5, Новаковић 7, Ристић 7, Мир.Јовић 6,5, Марковић 6,5, Станојевић 6,5 (Симеуновић 6,5), Драговић 6,5 (Ашковић 6,5) ЦРВЕНА ЈАБУКА: М.Милутиновић 7,5, Мирковић 7, Г.Милутиновић 6,5 (Дамњановић 6,5), Илић 6,5, Малешевић 7, Јанковић 6,5, Стефановић 6,5, Угреновић 7,5, Берановић 6,5, Јовићевић 6,5 (Стојковић -), Вукић 7,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Ненад Угреновић (Црвена Јабука) Добар меч са доста темпа коме су фалили голови за високу оцену. Најбољу прилику за домаће пропустио је Тома Драговић-лопта се од блока након шута Ристића одбила њему на "петерац", али је из одличне позиције промашио гол. На другој страни, Јабучани могу да жале за приликом Јовићевића, истакао се Михаило Јовић у принудној улози голмана. У наставку је Мирослав Јовић шутирао поред стативе након убачене лопте, а на другој страни непрецизан је био Дамњановић. МОФЛ Колубара "Исток", 21. коло

Врело- Јошева 1:2 (0:1) Стадион у Врелу. Гледалаца: 50. Судија: Марко Ранковић (Тврдојевац). Стрелци: Јокић у 85. за Врело, а Станојковић у 30. и Мијаиловић у 90+4. минуту за Јошеву. Жути картони: Јокић (В), Тресиглавић (Ј). Црвени картон: Арамбашић (Врело) у 90+4. минуту. ВРЕЛО: Станчић 7, Калањ 6,5, Јанковић 7, Новаковић 7,5, Грујић 7, Николић 6,5, Милић 6,5 (Младеновић 7), Арамбашић 7, Матић 7, Мирковић 7, Панић 6,5 (Јокић 7) ЈОШЕВА: Поповић 7, Н.Тешић 7, В.Тешић 7 (Б.Тешић 7), Васиљевић 7,5, Тресиглавић 7, Мијаиловић 7,5, Јовановић 7, Ашковић 7, Станојковић 7, Стевановић 7,5, Јоксимовић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Никола Мијаиловић (Јошева) Јошевљани су до бодова у дербију зачеља стигли у дубокој надокнади, а голу је претходило искључење Арамбашића због претераних протеста. Мијаиловић је направио сјајан продор са своје половине и одмереним ударцем са 20 метара донео велику радост својој екипи. Гости су повели после гужве у шеснаестерцу и добре реакције Станојковића, а изједначење је донео Јокић после неспоразума голмана и штопера Јошеве. Могло је Врело и пре до поготка, Мирковић је погодио пречку, а Златко Матић са 16 метара пребацио истрчалог голмана, али и пречку. Било је прилика и пред голом Станчића, најближи поготку био је Стевановић који је погодио стативу из слободног ударца.

www.glastamnave.com

20. коло

Каленић- Чучуге 1:4 (1:2) Стадион у Каленићу. Гледалаца: 100. Судија: Милутин Остојић (Уб). Стрелци: Вукојев у 8. за Каленић, а Ристић у 2., 19. и 75. и Драговић у 89. минуту за Чучуге. Жути картон: А.Ранковић (К) КАЛЕНИЋ: Миловановић 6, Милошевић 6, Стевановић 6 (Вучковић 6), Јовановић 6, Михаиловић 6, Ђуричић 6, Андрић 6 (Марковић 6), Рајковић 6, Вукојев 6,5, Радовановић 6, Ранковић 6 (Петровић 6) ЧУЧУГЕ: Мих.Јовић 8, Ђуричић 7,5, Иванић 8, Јаџић 8, Станковић 7, Новаковић 7, Ристић 9 (Ашковић 8), Мир.Јовић 7,5, Јовановић 7 (Ковачевић 7), Марковић 7, Драговић 7,5 ИГРАЋ УТАКМИЦЕ: Срђан Ристић (Ч) Последње шампионске наде чете из Каленића угасио је бивши капитен Јединства Срђан Ристић- најпре је упутио центаршут који је био енигма за комплетну одбрану Каленића, затим са близу 30 метара "скинуо паучину" са гола Миловановића, а за крај гурнуо лопту ривалу кроз ноге и погодио горњи угао. Домаћин је брзо изједначио након корнера, Зоран Радовановић је погодио стативу код 1:2, али треба истаћи и шансе Марковића на другој страни. За крај меча најлепша акција- Ашковић је идеално центрирао, а Драговић из прве крунисао одлично издање гостију. 20. коло

Полет (Таково)Гуњевац 3:3 (0:3) Стадион у Такову. Гледалаца: 50. Судија: Слободан Вулетић (Лајковац). Стрелци: Јеремић у 49. из пенала и 61. и Јечменица у 89. за Полет, а Спасојевић у 11., Мирковић у 18. и С.Симић у 24. минуту за Гуњевац. Жути картони: Павловић, Максимовић (П), Продановић, Милошевић, Стаменковић (Г). Црвени картон: Саша Симић (Гуњевац) у 53. минуту. ПОЛЕТ: Михајловић 6,5, Јечменица 7, Бранковић 5,5 (Павловић 7,5), Максимовић 5,5, Радовановић 6, Теодосић 6 (Гајић 7), Јанковић 6, М.Илић 7, С.Илић 6,5, Јеремић 8, Граховац 7,5 ГУЊЕВАЦ: Боројевић 6,5, М.Симић 6,5, Мирковић 7,5, Спасојевић 7, Кузмановић 7, Продановић 6, Милошевић 7,5, С.Симић 7, Перишић 6, Јоксимовић 6 (Драча -), Стаменковић 6,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ:Ненад Јеремић (П) Оба ривала су имали по полувреме апсолутне доминације, а вођство гостима донео је Спасојевић главом после центаршута Милошевића. Поново је преискусни везиста учествовао у акцији код гола Мирковића, а када је погодио и Саша Симић- деловало је да је прича готов. Перишић је имао добре прилике да донесе још убедљивије вођство, али није тада деловало да ће његови промашаји заболети Гуњевчане. Ипак, у наставку потпуно друга прича- најпре је Павловић изборио пенал који је искористио Јеремић, потом је Гуњевац остао са играчем мање, а Јеремић је други пут погодио након идеалног паса Граховца. Ређале су се шансе Таковчана, Мирко Илић је погодио пречку, али је Јечменица у последњим минутима из гужве био прецизан за заслужени бод домаћина.


ФУДБАЛ

17.мај 2018.г. Окружна лига Колубаре, 25. коло

23.коло (05/06.05.2018): Тврдојевац - Младост (Д) ОФК Јабучје - Бањани Тулари - Јуниор НН Пепељевац - ЗСК Тешњар - Радник Брезовица - Рибникар Врело Спорт - Трлић Искра - Качер

0:1 1:1 2:0 4:2 3:0 5:1 1:0 3:0

Ванредно 24.коло (09.05.2018): Младост (Д) - Искра Качер - Врело Спорт Трлић - Брезовица Рибникар - Тешњар Радник - Пепељевац ЗСК - Тулари Јуниор НН - ОФК Јабучје Бањани - Тврдојевац

1:1 1:2 1:0 4:1 0:1 1:1 2:2 5:1

25.коло (12/13.05.2018): Бањани - Младост (Д) Тврдојевац- Јуниор НН ОФК Јабучје - ЗСК Тулари - Радник Пепељевац - Рибникар Тешњар - Трлић Брезовица - Качер Врело Спорт - Искра

1:2 4:1 3:0 1:1 3:1 3:1 3:0 8:3

1.Vrelo Sport 20 2.Brezovica 16 13 3.Iskra 4.Mladost(D) 13 5.OFK Jabu~je 12 12 6.Bawani 7.Pepeqevac 11 8 8.Trli} 7 9.ZSK 7 10.Tulari 8 11.Te{war 7 12.Ribnikar 13.Tvrdojevac 7 14.Radnik (Ub) 6 6 15.Ka~er 4 16.Junior NN

4 6 7 6 6 3 4 7 8 7 3 6 3 5 3 8

1 86 : 18 3 64 : 24 5 52 : 36 6 57 : 30 7 38 : 28 10 53 : 43 10 42 : 64 10 39 : 38 10 28 : 41 11 39 : 50 14 28 : 44 12 30 : 54 15 36 : 57 14 30 : 51 16 38 : 57 13 29 : 54

Врело Спорт- Искра (Буковица) 8:3 (3:1)

64 54 46 45 42 39 37 31 29 28 27 27 24 22 21 19

26.коло (19/20.05.2018- 17.00ч): Младост (Д) - Врело Спорт Искра - Брезовица Качер - Тешњар Трлић - Пепељевац Рибникар - Тулари Радник - ОФК Јабучје ЗСК - Тврдојевац Јуниор НН - Бањани 27.коло (26/27.05.2018- 17.00ч): Јуниор НН - Младост (Д) Бањани - ЗСК Тврдојевац - Радник ОФК Јабучје - Рибникар Тулари - Трлић Пепељевац - Качер Тешњар - Искра Брезовица - Врело Спорт

ИМАТЕ ТЕМУ ЗА НАС ? Јавите нам на: 064/2180-588 064/484-20-50

Стадион СЦ "Матић" са вештачком подлогом. Гледалаца: 70. Судија: Дарко Тодоровић (Доњи Лајковац). Стрелци: Симеуновић у 18. и 39., Нићифоровић (аг.) у 45+1., Анђић у 56., 67. и 87., И.Матић у 79. и Јанковић у 84. за Врело Спорт, а Максић у 42., Д.Матић (аг.) 60. и Јаковљевић у 68. минуту за Искру. Жути картони: Веселиновић, Јаковљевић, Ђукановић (И). ВРЕЛО СПОРТ: Јовановић 7, Д.Матић 7,5, Леонтијевић 7,5, Јолачић 7, Благојевић 7, Симић 7 (Анђић 8,5), Новаковић 7,5 (Шаиновић -), Јанковић 7,5, Симеуновић 8 (И.Матић 7,5), Ристовски 8, Милошевић 7,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Жарко Анђић (Врело Спорт) Још једна голеада будућег зонаша, за разлику од јесењег у Буковици овај меч је личио на ревијални, а бункер гостију пробио је са два гола из близине Симеуновић. Максић је прву шансу гостију претворио у гол, да би штопер Искре несмотрено реаговао испред Симеуновића и затресао сопствену мрежу. Наставак је обележио Жарко Анђић са три поготка и асистенцијом, одбрана домаћих се опустила у наставку, па је гостујући тим при резултату 5:3 претио да се врати у меч. Ипак, уследио је фуриозан финиш лидера, да није било одличног голмана Тешановића- можда би пао и нови рекорд на "вештаку"... Окружна лига Колубаре, 24. коло

23

Окружна лига Колубаре, 25. коло

Тулари- Радник 1:1 (0:0) Стадион у Туларима. Гледалаца: 100. Судија: Дарко Весић (Дивци). Стрелци: Ђорђевић у 66. за Туларе, а В.Живковић у 72. минуту за Радник. Жути картони: М.Луковић, Лесић (Р). ТУЛАРИ: Бојић 6,5, Шимшић 7 (Јованчић -), Зујаловић 7, Марјановић 6,5, Брдаревић 6,5, Крстић 6,5, Маслаковић 6, Ђорђевић 7, Николић 6,5, Вићентић 6, Пантић 6 (Адамовић -) РАДНИК: Радовановић 8, В.Живковић 7,5, Јовић 7,5, Вујић 7, Петровић 7, Илић 7, Т.Живковић 7, Луковић 7,5, Стевић 7, Ракић 7, Лесић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Драган Радовановић (Радник) Иако је у Туларе стигао десеткован и у лошој серији, Радник је стигао до злата вредног бода у борби за опстанак. Доамћи су по шансама били ближи победи, најбоље су имали Николић у надокнади и Вићентић, али је одлично бранио Радовановић на голу Убљана. Капитулирао је ипак после асистенције Николића и лаке реали-зације Ђорђевића из близине, али су брзо гости изједначили после лепе акције Владе Живковића и Милоша Луковића. Домаћин је притискао у финишу, али су играчи Радника без иједне измене јуначком борбом сачували заслужен бод. Окружна лига Колубаре, 24. коло

Трлић- Брезовица 1:0 (1:0)

Бањани- Тврдојевац 5:1 (2:0) Стадион у Бањанима. Гледалаца: 80. Судија: Илија Ковачевић (Ваљево). Стрелци: Гајић у 2. и 72., Бабић у 45. и 75. и Илић у 68. за Бањане, а Јовић у 60. минуту за Тврдојевац. Жути картони: Ненадовић, Бабић (Б), Симић, Јовић (Т). БАЊАНИ: Даниловић 7, Симић 7, Ненадовић 7 (Јовановић -), Димитријевић 7,5, Софранић 7,5 (Н.Милојевић ), Ђорђевић 7,5, Миличић 8, Ранитовић 7, Илић 7,5 (М.Милојевић -), Бабић 7,5, Гајић 8 ТВРДОЈЕВАЦ: А.Ранковић 6, Милић 6,5, И.Ранковић 6,5, Миловановић 6, Мирковић 6, Васић 6, Ракић 6, Јовић 6,5, Илић 6,5, Марковић 6,5, Симић 6 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Немања Миличић (Бањани) Коначан резултат може да превари, Тврдојевац је у већем делу меча контролисао посед, али су Бањанци у свом стилукажњавали грешке одбране гостију. Гајић је већ на самом стару начео Тврдојевчане, у наставку меча стигао и до бројке 38, а уз стандардни тандем стрелаца Гајић-Илић, истакли су се и двоструки голгетер Бабић и неуморни Немања Миличић. Изгледало је да гол Јовића са 16 метара када је лопта прошла кроз мрежу враћа госте потпуно у игру, али је само који минут касније Огњен Илић вратио Бањанце на сигурно одстојање. У финишу је пукла и "петарда", али је утисак да Тврдојевац има чему да се нада у борби за опстанак...

Стадион у Трлићу. Гледалаца: 150. Судија: Дарко Тодоровић (Доњи Лајковац). Стрелац: Иконић у 19. минуту. Жути картони: Поповић, Радивојевић, Танасијевић (Т), М.Тојчић, Гошић, Савковић (Б). ТРЛИЋ: Милосављевић 7, Марковић 7,5, Лазић 7,5, Танасијевић 8, Иконић 7,5, Кандић 7,5, Савић 7, Поповић 7, Ђурић 7, Новаковић 7, Живановић 7 БРЕЗОВИЦА: Цветиновић 6,5, Ашковић 6, Савковић 6, Љ.Тојчић 6, Симић 6, Радосављевић 7, Тешић 6 (М.Тојчић 6), Ђурђевић 6 (Гајичић 6), Гошић 6, Руменић 6, Обрадовић 6 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Дарко Танасијевић (Трлић) Трлићани су заслужено савладали кандидата за зону који теренску иницијативу није наплатио ниједном стопостотном приликом. Гол одлуке пао је након повратне Поповића и ударца Иконића са 25 метара, лопта је необичном путањом ударила у пречку и одбила се у мрежу Цветиновића. Иако је Брезовица нападала, ближи поготку су били домаћи. Чак три прилке у финишу имао је Жеко Савић, једном је шутирао поред гола, а два пута је на месту био Цветиновић. Вреди истаћи и добар шут Марковића из даљине, док је на гостима да пронађу помало изгубљени жар како не би угрозили другу позицију у финишу.


24

СПОРТ

17.мај 2018.г.

АКТУЕЛНОСТИ У УБСКОЈ КОШАРЦИ

НЕШИЋ НОВИ ПРЕДСЕДНИК КК УБА Скупштина старијег убског кошаркашког клуба усвојила је на својој седници оставку доскорашњег председника Марка Урсе, а од већине делегата Скупштине поверење је добио једини кандидат за ту функцијуПредраг Нешић. Нови председник нема искуства у спортском раду, али је изузетно мотивисан на почетку новог посла: - Верујем да у организационом и маркетиншком смислу могу много да унапредим рад клуба, а струку ћу препустити онима који се разумеју у кошарку. Ове недеље планирам да оформим УО, сигурно је да ће ми први сарадник бити Петар Живановић из Каленића, а наравно да су сви бивши убски кошаркаши добродошли да помогну. У току су преговори са тренером Сашом Рајићем да преузме бригу о првом тиму, док ће о млађим селекцијама бринути млади стручњак Ђорђе Поповић- изнео је прве планове нови председник КК Уба. Већ је оформљена селекција која броји више од 20-оро деце узраста 7-14 година, а чињеница да је за првог противника изабрао Младост 014говори да Нешић планира да гаји изузетно пријатељске односе са градским ривалом. Очекивано, "младосташи" су показали виши ниво обучености, али је много битније да су се коначно створили услови за спуштање тензија између два убска кошаркашка клуба.

Сусрет млађих селекција градских ривала: КК Уб - КК Младост 014 А на ком су нивоу селекције Младости- потврдио је и завршни турнир Регионалне лиге Западне Србије за млађе пионире. Предвођени МВП-јем турнира Ђорђем Симићем, Убљани су најпре савладали у полуфиналу Ужице Мегу са 57:30, а потом и у финалу Борац из Чачка51:43 и тако витрине обогатили вероватно највреднијим пехаром од оснивања клуба... Б.Матић

УБСКИ РУКОМЕТАШИ ПРИВОДЕ КРАЈУ СЕЗОНУ

СИГУРАН ТРИЈУМФ У СМЕДЕРЕВУ Иако није било предвиђено пропозицијама, Убљани ће по завршетку регуларног дела лиге играти још четири утакмице, а прву су већ одиграли у Смедереву где су забележили сигуран тријумф. Иако без Милекића, Вукосављевића, Пајовића и шабачког двојца Радојчић- Максимовић, Лукићеви пулени су озбиљним приступом у другом полувремену направили осетнију предност коју нису испуштали до краја. Повукли су искуснији Тадић и Стокић, а сјајно их је испратио млађани бек Лука Мандић. Одлични Миловановић је платио цех борбености и завршио на ушивању без озбиљнијих последица, а врло добру партију међу стативама пружио је голман Стојан Матић. Регуларни део Убљани су завршили победом у Бањи Ковиљачи33:19 и заокружили врло пристојну сезону која је афирмисала велики број голобрадих дечака. Већ у петак од 21 час у убској хали их чека нови тест против Рудара из Костолца, а након тога и узвратни мечеви са екипама из групе "Дунав". Успешни су Убљани били и у ЛМК Београд, у реванш мечу побеђен је Земун идентичним резултатом 22:19, па су убски дечаци изборили пласман у саму завршницу такмичења. Б.Матић ДРМЛ "Центар",утакмице за пласман

Смедерево- Уб 25:30 (13:13) Спортска хала у Смедереву. Гледалаца: 50. Судије: Огњановић, Поповић (Пожаревац). Искључења: Смедерево 12, Уб 8 минута. Седмерци: Смедерево 3(3), Уб 5(4). УБ: Јовановић, Петрић, Старчевић 1, Богићевић 2, Тадић 8, Вилотијевић, Мандић 4, Миловановић 1, Стокић 7, Драгишић 4, Рогић, Ранковић 3, Матић.

SRPSKA LIGA *ZAPAD* 1.Sloga (P) 2.Zlatibor 3.[umadija (A) 4.Smederevo 1924 5.Jedinstvo (Ub) 6.Provo 7.Budu}nost Kru{. 8.Polet (Q) 9.Proleter Mihaj. 10.Ml.radnik 1926 11.Mokra Gora 12.Loznica 13.Tutin 14.FAP (Priboj) 15.@elezni~ar (L) 16.Kara|or|e (T) 17.[umadija 1903 18.Jedinstvo Put.

19 19 16 15 15 12 11 9 10 9 9 8 8 7 6 7 6 3

7 5 6 7 5 10 5 11 6 9 8 8 8 6 8 5 6 6

2 4 5 5 7 4 10 11 7 9 10 11 11 14 14 13 14 16

43 : 15 49 : 22 43 : 17 45 : 25 35 : 21 37 : 28 36 : 30 28 : 33 30 : 27 23 : 29 32 : 34 32 : 33 30 : 38 27 : 45 21 : 34 22 : 46 18 36 19 57

64 62 54 52 50 46 38 38 36 36 35 32 32 27 26 26 24 15

УТАКМИЦЕ ФК ЈЕДИНСТВО ДО КРАЈА СЕЗОНЕ: 29.коло (19.мај- 17.00 ч): Млади радник (П) - Јединство (Уб) 30.коло (27.мај- 17.00 ч): Јединство (Уб) - Мокра Гора 31.коло (30.мај- 17.00 ч): Пролетер Михајловац - Јединство (Уб) 32.коло (3.јун - 17.30 ч): Јединство (Уб) - Будућност Крушик 33.коло (10.јун- 17.30 ч): Слога (П) - Јединство (Уб) 34.коло (13.јун- 17.30 ч): Јединство (Уб) - Шумадија 1903

ГАЛОПЕРИ ТРЧАЛИ У ШАПЦУ

А КАПЕЛА ПРВА ЗА ДУЖИНУ ГЛАВЕ После слободног викенда, галопери су се поново окупили у Шапцу 13. маја, а одличан утисак оставила је А Капела власника Дражена Дунђера у трци "Вилаџер" за трогоце и старије. Џокеј Драган Лазаревић је кренуо са претпоследњег места у дугачки финиш и за дужину главе ушао у циљ пре Терора кога је јахао млади Дарко Љубомировић. Крсташ који је дуго водио завршио је као трећи, а прво место у трци дугој 1.700 метара донело је власнику А Капеле награду од 65.000 динара. Трка дана била је "Агромаркет- Ђурђевдан" за четворогоце и старије, Саншајн Грл освојила је 5. место, док је подбацио Огон који је трку завршио као шести. Победи се радовао џокеј Тика Вујковић који је водио Рет Батлера ка 1. месту и његовом власнику донео награду од 100.000 динара. У утешној трци "Фитоферт" до првог места стигао је Квелиндо Сур власника Владислава Арсенића, кренуо је у финиш са треће позиције и за главу победио Солаза. Добру трку истрчала је Тина Сур породице Лазаревић, за пола дужине заостала је за Парти Флешом, победником трке "Симонида НС Џокеј клуб". На четврто место пласирала се Красива из штале Маторчић, Корона Бас је завршила на 5. месту, а сигурно би њен пласманбио бољи да није било контакта са Трибалом који је трку завршио на 6. месту. У Београду нас 27.маја чека и први класик у сезони "Трајал Стејкс", такође и трка "Тина" за трогоде омице... Б.М.


ФУДБАЛ

17.мај 2018.г.

25

ФУДБАЛЕРИ ЈЕДИНСТВА У ДОБРОМ РАСПОЛОЖЕЊУ ПРЕД ФИНИШ СЕЗОНЕ

РАСПУЦАНИ УБЉАНИ - Црвено-бели са по четири лопте у мрежи "почастили" Лозницу и Прово. - Пораз од ФАП-а у самом финишу меча. - Следи гостовање у Пожаревцу (субота, 17 часова). Српсколигаши су радили прековремено у претходном периоду, а меч ванредног кола на "Лагатору" почео је лоше за Убљане. Домаћи су казнили успаваност одбране Јединства, али су две шансе Велимира Поповића најавиле да је високи нападач решио да прекине пост. Десило се то у 36. минуту, лопта је стигла са левог бока преко Рајовића и Љубичића, а Поповић се лепо окренуо и заградио, потом и прецизним ударцем из близине поравнао резултат. У наставку је постојао само један тим, а Крстић и Рајовић су омогућили бившем голгетеру Ваљеваца да још једном матира Јеверичића. Голман Лознице се обрукао који минут касније, а Зоран Радојичић вешто искористио поклон и наговестио победника меча. Још једна одлична контра Јединства за крај, Рајовић поново елегантно асистира Зорану Радојичићу за најубедљивију победу сезоне на страни. Дуел са још једним "дављеником" ФАП-ом игран је у Пријепољу, црвенобели су на дугачак пут кренули без ударне игле Бојана Бељића који је у исто време био и суспендован и повређен. Млако прво полувреме завршено је на најгори могући начин, домаћи су лепо пробили по левој страни, а Ђоновић усамљен на "петерцу" лако погодио. Уласци Љубичића и Дејана Јовановића размрдали су Убљане, али је Иван Јовановић морао добро да се намучи да одбрани шут Миловановића из контре. Изједначење је стигло из корнера- Дејан Јовановић је одлично центрирао, а Рајовић већ други пут овог пролећа главом погодио мрежу. Деловало је да су гости на добром путу да направе преокрет, голман домаћих Трифуновић је одбранио шут Зорана Радојичића са 10 метара, а само који минут касније Плојовић мајсторским ударцем са 18 метара израстао у хероја "камионџија". Дуел са старим ривалом из Прова почео је опрезно, а једна лоша реакција

У голгетерској форми: Зоран Радојичић одбране гостију донела је најстрожу казну за Јединство- Крстић је непогрешив у одсуству Бељића. Врло брзо је и дуплирана предност, акцију су започели Радивојевић и Никола Радојичић, укључили се Крстић и Љубичић, а Лукић лепо упослио Поповића који је прецизан са десетак метара. Убљани нису спуштали гас ни у наставку, а Зорану Радојичићу је требало мање од пола минута да крунише акцију Дејана Јовановића и Љубичића. Радивојевић није реализовао пенал, али јесте крунисао леп пас Николе Радојичића и своју још једну блиставу партију овог пролећа: - Момци играју са изузетном мотивацијом иако немају резултатско оптерећење, а пробаћемо да се у финишу сезоне попнемо за још који степеник ако буде прилике. Против Прова смо демонстрирали одличну реализацију, одбрана је на другој страни функционисала беспрекорно, а покушаји из даљине су били лак плен за нашег капитена. Жао ми је што у Пријепољу нисмо сачували барем бод, било је и неких спорних судијских одлука, али имамо разлога за задовољство пролећним партијама. У Пожаревцу ћемо пробати да потврдимо добру форму и укључимо се у борбу за место испод водећег тандема- најављује суботњи дуел на Вашаришту (17 часова) тренер Јединства Верољуб Дуканац. Б.Матић

Српска лига "Запад", 28. коло

Јединство (Уб) - Прово 4:0 (2:0) Стадион "Драган Џајић". Гледалаца: 500. Судија: Марина Вишњић (Крагујевац). Стрелци: Крстић у 23. из пенала, Поповић у 34., З.Радојичић у 67. и Радивојевић у 84. минуту. Жути картон: Сајић (Ј) ЈЕДИНСТВО: И.Јовановић 7,5, Којић 7,5 (од 57. Д.Јовановић 7,5), Н.Радојичић 7,5, Брадоњић 8, Сајић 8, Љубичић 7,5 (од 76. Андрић -), Поповић 7,5 (од 66. З.Радојичић 8), Рајовић 8, Лукић 7,5, Крстић 7,5, Радивојевић 8,5 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Лука Радивојевић (Јед) Српска лига "Запад", 27. коло

ФАП- Јединство (Уб) 2:1 (1:0) Стадион Полимља у Пријепољу. Гледалаца: 400. Судија: Милош Петровић (Смедеревска Паланка). Стрелци: Ђоновић у 41. и Плојовић у 85. за ФАП, а Рајовић у 68. минуту за Јединство. Жути картони: Аврамовић, Тотић, Станковић (Ф), Рајовић (Ј). ЈЕДИНСТВО: И.Јовановић 7, Којић 6,5 (од 46. Д.Јовановић 7), Н.Радојичић 6,5, Брадоњић 6 (од 55. З.Радојичић 6,5), Андрић 6, Сајић 7, Поповић 6, Рајовић 7, Лукић 7, Крстић 6, Радивојевић 6,5 (од 46. Љубичић 6,5) ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Џенан Плојовић (Ф) Српска лига "Запад", 26. коло

Лозница - Јединство(Уб) 1:4 (1:1) Стадион "Лагатор" у Лозници. Гледалаца: 300. Судија: Никола Ђорђевић (Аранђеловац). Стрелци: Стевановић у 7. за Лозницу, а Поповић у 36. и 67. и Зоран Радојичић у 79. и 81. минуту за Јединство. ЖК: Јевтић (Л), Бељић (Ј). ЈЕДИНСТВО: И.Јовановић 7, Којић 7 (од 52. Д.Јовановић 7), Н.Радојичић 7,5, Брадоњић 7,5, Мочић 7 (од 46. Крстић 7,5), Андрић 7, Поповић 8,5, (од 71. З.Радојичић 8), Рајовић 8, Лукић 7,5, Бељић 7, Љубичић 7 ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Велимир Поповић (Јединство)


26

ФУДБАЛ

17.мај 2018.г.

ОМЛАДИНЦИ ЈЕДИНСТВА НАПРАВИЛИ МОЖДА И ПРЕСУДАН КОРАК У БОРБИ ЗА ПРВО МЕСТО

ЈОШ ДВА КОРАКА ДО ТИТУЛЕ Велика победа убских омладинаца у трећем дербију са највећим ривалом Мачвом, довела је пулене Мирослава Билића у одличну позицију пред финиш плеј-офа Колубарско-мачванске лиге. До краја првенства остало је још два кола, Убљани су имали слободан викенд због иступања Јединства из Малог Зворника, а чекају их дуели са Будућност-Крушиком на домаћем терену и гостовање Прову. Уз актуелну предност од три бода, то значи да ће омладинцима Јединства требати победа и "реми" у два преостала меча, уз напомену да и Мачву чека врло тешко гостовање у Лозници. Пре месец дана, црвено-бели су пропустили велику прилику да у Шапцу реше све дилеме- домаћин је у 89. минуту дошао до победе и омогућио себи да дође до прве позиције у регуларном делу. Због тога је и овај дерби у доигравању игран на стадиону

Борца, али су Убљани овога пута заслужено славили са 2:0 и стекли можда и одлучујућу предност пред завршницу првенства. У првом делу виђена је егал-игра, а са две добре интервенције голман Бојан Петровић је показао да је један од најјачих адута ове генерације. У наставку су на терен крочили првотимци Димитрије Којић и Лука Радивојевић, а оно што је виђено у наредних 45 минута била је апсолутна доминација Билићевог састава. Мрежу Шапчана први је погодио Тмушић након ударца Мочића и одбијене лопте голмана домаћих, а потом је стрелац првог гола био и асистент Добрисављевићу који је одлично реаговао на "петерцу". Више није било опасности за Петровића, Радивојевић и Којић су демонстрирали искуство које су стекли у српсколигашким биткама, а тријумф је на крају могао бити и доста убедљивији.

Селфи након значајног тријумфа У случају повољног исхода у плејофу, омладинци Јединства играће први бараж-меч 31. маја, а могући ривали су Млади радник, Слобода (Ужице), Борац (Чачак), Нови Пазар...Реванш полуфинала баража заказан је за 3. јун, следи потом и финале баража такође у два меча, а на крају дугачког тунела и главна наградаКвалитетна лига Србије... Б.М.


МАРКЕТИНГ

17.мај 2018.г.

27


“Sinbo” d.o.o.

Josipa Majera 12, Ub

Šampioni prolećne lige!

014/410-569 063/255-416

Cena već od

*preporučena neobavezujuća maloprodajna cena

GLAS TAMNAVE 216, 17.maj 2018.  

Glasilo za opstine Ub, Lajkovac, Mionica i Vladimirci Marketing: 064/2180-588

GLAS TAMNAVE 216, 17.maj 2018.  

Glasilo za opstine Ub, Lajkovac, Mionica i Vladimirci Marketing: 064/2180-588

Advertisement