Page 1

Наредни број излази: 22.марта 2018.

цена: 60 динара

Година XXVII / БРОЈ 211/ 8.март 2018. / Излази сваког другог четвртка МЕЂУОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ У ШКОЛСКОМ РУКОМЕТУ ОДРЖАНО НА УБУ

УБЉАНИ ШАМПИОНИ

TADING

1.maja br.27, Ub 014/411-628 ODLOŽENO PLAĆANJE !!!

GVOŽĐARA BOJE I LAKOVI IZOLACIJA I FASADE VODOVOD I KANALIZACIJA KERAMIKA I SANITARIJE

PRODAVNICA RESTORAN MESARA

KUVANA JELA - RO[TIQ SALA ZA SAHRANE I DA]E (NA UBSKOM GROBQU) 014/412-212

014/414-390

BELA TEHNIKA

UGRADNA TEHNIKA

PRODAJA STANOVA

Уб

ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ !


2

АКТУЕЛНО

8.март 2018.

ИЗАБРАН ИЗВОЂАЧ РАДОВА

ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА УЛИЦЕ У МУРГАШУ Вредност радова на првој саобраћајници у новом урбаном насељу износи близу 105 милиона динара На прошлој седници Општинског већа дата је сагласност на закључење уговора за јавну набавку изградње улице Нова 1 у урбаном насељу „Мургаш“, где ће се организовано пресељавати становништво са простора обухваћеног будућим површинским копом „Радљево“. На тендер се јавило шест понуђача, а посао је додељен конзорцијуму који чине три фирме, убске „Леон“ и „Лукс електро“ и „Неимар пут“ из Малог Црнића, чија је понуда од близу 105 милиона динара била најповољнија. Радови на изградњи улице Нова 1 требало би да започну са првим лепим данима. У питању је основна саобраћајница кроз насеље „Мургаш“ дужине 1,3 километра, која ће имати коловоз ширине седам метара и по 2,75 метара тротоара са обе стране. Предвиђен је и обострани зелени појас ширине по два метра, где ће бити постављена комплетна инфраструктура (водовод, кишна и фекална канализација, јавна расвета, телекомуникације).

ШЕПКОВАЦ И ДАЉЕ АКТУЕЛАН

САНКАЊЕ Последњих неколико деценија многе генерације Убљана своје најлепше зимске радости везују за брдо Шепковац, које је било и остало синоним за санкање након снежних падавина. Протекла недеља донела нам је дуго ишчекивани снег. Додуше, број деце која уживају у зимским чаролијама, у улици поред стадиона Јединства, је знатно мањи него раније. Генерације осамдесетих, али и оне нешто старије, памте да се на овом убском „скијалишту” окупљало на десетине малишана, родитеља и осталих заљубљеника у спуштање низ стрму улицу као створену за овакав вид забаве.

Зимске чаролије на Шепковцу Данас су многа деца санке заменила таблетима, мобилним телефонима и компјутерима. Родитељи заокупљени својим проблемима све мање имају времена да се посвете својим потомцима. Ипак, радује и фотографија коју смо прошле недеље забележили. Ови малишани и њихови родитељи знају да уживају у зимским чаролијама, јер - дечија радост нема цену. М.М.М.

БАХАТОСТ

О

вих дана, осим клизавице, снега на коловозу и ледене кише, вребала нас је опасност и од нервозних возача ‘’кратког фитиља’’. Како поступити ако неко стане иза вашег аутомобила и својом сиреном крене да регулише саобраћај? Нема сметњи да вас претекне (заобиђе), али он гласно негодује што нисте дали десни мигавац (иако нисте ни скренули него се зауставили на коловозу са намером да се на том месту задржите пар секунди из неких својих разлога). Уместо да продужи даље, он зауставља возило и... излази да се обрачуна (!). Лично да дели правду. Да пресуди по хитном поступку! Е, сад! Шта ако и ви изађете из аута и, неким случајем, имате начина да се заштитите? Разуме се да бисте одговарали пред законом као насилник... Брзо размишљам. Избегао сам ‘’разговор’’ са младим кратко подшишаним човеком. ‘’Беганова мајка није закукала’’! Можда бих се, некако, и снашао, а то би било још горе. Кад падне мрак на очи, после је џаба кајање. Овако, мало повређене сујете и савладаног поноса, а сиви аутомобил, који је скренуо негде пре улице у којој је, стицајем околности, Полицијска станица запамћен је, као и крвожедан израз лица тог возача. Нисам пријавио покушај насиља у саобраћају јер је било очигледно да се ради о младом човеку који није био свестан да је неко са стране, случајно, телефоном, снимио цео догађај. Вратио сам се са улаза у Полицију. Није ми стало до тога да доказујем насиље у саобраћају. Није било последица, па би моје инсистирање на видео снимку деловало несувисло. Толико о том ‘’случају’’. Али, он није усамљен. Суманута вожња, чести физички обрачуни возача који су се случајно срели и ‘’закачили’’, заустављање возила на сред раскрснице, ‘’трубљење’’ на семафору оних којима се баш жури, непоштовање правила ‘’десне стране’’, безобзирна дуга светла у ноћној вожњи... Списак бахатости у саобраћају је, готово, несагледив. А бахатости је увек било. У серији ‘’Рођак са села’’ Драгчетов отац је испричао поучну причу о силеџији који је, на сваком сеоском вашару, лупао шамаре жгољавом момку. Али, рече стари Малешевић, на једном вашару, врати се, после шамара, онај ситни момак, и избоде насилника на смрт. ‘’Одлучио да живи као човек и - платио шта кошта’’, завршио је причу старина. И - на чијој смо ми страни? Оног силеџије или јадника који је, то је јасно, морао да одробија жељу да настави свој живот уздигнуте главе? Ташко је дати добар одговор. Није оправдано убити због једног шамара. Па и кад се накупи више, на више вашара. А, опет, силеџија је, по некој божијој правди, сурово кажњен казном којој се није надао. У сваком случају, свако би требало да се, пре свега, чува од самог себе. Улазећи у ауто, код Полицијске станице, због тога сам био, ипак, задовољан...


АКТУЕЛНО

8.март 2018.г.

ОДЛУКОМ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

3

НОВА РАДНА МЕСТА ЗА УБЉАНЕ

НЕМАЊА МАТИЋ ДОБИЈА УЛИЦУ НА УБУ

ОТВАРА СЕ ФАБРИКА ОБУЋЕ У ПАЉУВИМА

Улица поред нове зграде општине Уб (са привременим називом „Нова 1”), дужине 200 метара, у централном делу некадашњег Вашаришта, добиће име славног фудбалера.

- Италијанска компанија „Карина мода” почела изградњу фабрике у убској индустријској зони. - Према најавама, у новом постројењу у Паљувима биће запослено близу 200 радника.

Немања Матић добија улицу на Убу- вест је коју су, ових дана, пренели готово сви велики медији у Србији, а „Глас Тамнаве” је најавио још крајем децембра. Руководство општине Уб решено је да се, на овај начин, бар донекле, одужи суграђанину који не заборавља свој родни крај и непрестано улаже значајна финансијска средтва у обнову и изградњу неколико инфраструктурних објеката (стадион ФК Јединство, црква у Врелу, Спортски терени „Матић”, школа и фудбалски терен у Врелу...), помаже многобројне спортске клубове и институције. Како је најављено, улица поред нове зграде општине Уб (са привременим називом „Нова 1”), дужине 200 метара, у централном делу некадашњег Вашаришта, добиће име славног фудбалског репрезентативца Србије и незамењивог првотимца Манчестер Јунајтеда. - То је најмање што можемо да учинимо за нашег Матића, као знак захвалности за многе ствари које је урадио за наш крај- истиче Дарко Глишић, председник општине Уб. Постојала је идеја да Немањино име понесе једна од централних улица у Убу, међутим, нисмо желели да грађане излажемо трошку, да морају да мењају личне документе, тако да је одлучено да ова, новоизграђена улица, које нема назив, Поздрав Убљанима: добије име по нашем суграђанину Немања Матић који увек и са поносом истиче своје родно место. Према Глишићевим речима, Немања је исувише скроман и није било лако убедити га да прихвати ову одлуку. - Он је сматрао да је то, у овом тренутку, превише за њега и да, можда, то није заслужио, али је велики број грађана мишљења да је он заслужио много више. Ми смо, на овај начин, желели да му се захвалимо за прелепе објекте које гради на Убу, попут стадиона, који изгледа као стадион у Енглеској, а не у Србији, до модерног спортског центра који гради на ободу Уба, а који ће личити на светске центре, попут оних у којима он тренира. Ту су и многи други разлози, које је тешко све побројати- наглашава први човек општине Уб.

Будућа улица Немање Матића Свечано отварање улице очекује се крајем пролећа или почетком лета, када буду завршени сви радови у близини улице која ће носити име Немање Матића. Такође, према најавама из локалне самоуправе, и новоизграђени парк, који се налази на Вашаришту, добиће имe по другом истакнутом убском фудбалеру Радосаву Раћи Петровићу, некадашњем репрезентативцу Србије и играчу Спортинга из Лисабона. Милован Миловановић

Италијанска компанија “Карина мода“, која се бави производњом обуће, гради погон у Паљувима, у непосредној близини деонице будућег аутопута БеоградЈужни Јадран. Нова фабрика би, према речима председника општине Уб Дарка Глишића, требало да буде отворена током маја, а у њој ће посао наћи до 200 радника. „Локална самоуправа је на себе преузела обавезу да инфраструктурно опреми локацију за фабрику обуће, која се налази у индустријској зони „Стубленица-Уб“, где је италијанска фирма купила 20 хектара земљишта. Наш посао је да обезбедимо квалитетнију електричну енергију, што ћемо учинити постављањем трафо станице веће снаге, а видећемо и да им омогућимо воду са градске мреже. Планирамо да ове послове урадимо до 1. априла, крајем месеца инвеститор би требало да заврши изградњу и опремање објекта, тако да се једно са другим поклапа. Надам се да ће већ у мају овде почети да ради прва група радника, која ће, пре тога, бити на обуци ван наше општине. Када буде обучено и запослено до 200 радника у првој фази, очекујем да касније то буде и више, како производња буде расла“, наводи Глишић. Обука првих 40 производних радника почиње 20. марта и трајаће два месеца. Одабрани кандидати највероватније ће ићи на обуку у Коцељеву, где компанија „Карина мода“ већ има фабрику обуће.

Паљуви: Објекат фабрике у изградњи

Нови погон италијанске компаније у Паљувима је прва инвестиција у новоформираној индустријској зони „Стубленица-Уб“, која на располагању има око 110 хектара земљишта. - Фирма „Карина мода“ има већ неколико улагања у Србији, а сада се одлучила за Уб сагледавајући, пре свега, неке предности наше општине. Наравно да је једна од кључних ствари аутопут, пошто ће се фабрика налазити у самом његовом појасу, али ће нешто даље, на око пет минута вожње, бити укључење на аутопут. Погодности које пружа изградња аутопута, плус сама перспектива убске општине коју су они препознали, определила их је да дођу овде“, истиче Дарко Глишић. Први човек општине Уб, такође, најављује да ће током пролећа ова фирма своје седиште преселити на Уб. „Поред тога што ће близу 200 радника наћи свој извор егзистенције у новој фабрици у Паљувима, што је од изузетног значаја за нашу општину, веома је важно и нама на понос да ће њихова централа за Србију бити на Убу“. Отварањем фабрике у Паљувима, компанија „Карина мода“ је, према његовим речима, успела да заинтересује још неке инвеститоре да улажу у убску општину.


4

АКТУЕЛНО

8.март 2018.г.

МЕЂУОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ У ШКОЛСКОМ РУКОМЕТУ ОДРЖАНО НА УБУ

УБЉАНИ ШАМПИОНИ На Државно првенство у Лесковцу, пласирала се мушка екипа ОШ “Милан Муњас“ из Уба и женска екипа ОШ „Цана Марјановић“ из Сопота Међуокружно школско такмичење у рукомету за дечаке и девојчице одржано је у препуној Хали спортова на Убу, 28. фебруара, у незаборавној атмосфери коју су приредили многобројни навијачи. Домаћини и организатори такмичења били су ОШ „Милан Муњас“ у сарадњи са Установом за културу и спорт и Савезом за школски спорт Ваљева. Учествовало је осам школских рукометних тимова, најбољих представника у женском и мушком рукомету из Београда, Колубарског, Сремског и Мачванског округа.

„Бразилска” атмосфера на трибинама

Лука Мандић у акцији Такмичарски део програма започет је представљањем играча мушких екипа прве полуфиналне утакмице одигране између ОШ „Вељко Дугошевић“ из Руме и ОШ „Лаза К. Лазаревић“ и Шапца. Хор ОШ „Милан Муњас“, који води наставница музичке културе Дуња Капларевић, отпевао је химну Србије, после које је директорка школе Живана Баратовић поздравила присутне госте и отворила такмичење. Рукометаши из Руме савладали су Шапчане резултатом 19:13 и пласирали се у финале такмичења. Другу полуфиналну утакмицу одиграли су домаћини ОШ „Милан Муњас“, против ОШ „Јефимија“ из Обреновца, који су трновитим путем савладали у квалификацијама најбоље београдске школе и освојили трофеј Београда. Са трибина су скандиране пароле „Милан Муњас“ и „Ми смо Убљани, најјачи смо, најјачи“, што је допринело да убски рукометаши, после неизвесног почетка, остваре убедљиву победу са 18:10. Обреновчани су очекивали победу, али Убљани су, бољом игром, заслужено стигли до финала. После полуфиналних утакмица за дечаке, на терен су изашле девојчице из основних школа „Лаза К. Лазаревић“ из Шапца и „Змај Јова Јовановић“ из Руме, као и рукометашице ОШ „Цана Марјановић“ из Сопота (насеље Раља) и ОШ „Милован Глишић“ из Ваљева. У финалу су се нашле екипе ОШ „Цана Марјановић“ и ОШ „Лаза К. Лазаревић“, а боље су биле рукометашице из Сопота.

Утакмица за прво место у конкуренцији мушких екипа, почела је око 13.30 часова, када је трибине попунила и непарна смена ОШ „Милан Муњас“, која је наставила да навија истим жаром као и парна. Већ на самом почетку, после предности од три гола, видело се да ће Убљани остварити победу, која је завршена резултатом 17:10 за тим ОШ „Милан Муњас“. Ово је највећи успех Муњасових спортиса, који су се као прваци Међуокружног такмичења пласирали на Државно првенство, које ће бити одржано 13. и 14. марта у Лесковцу.

Шампиони Међуокруга: Рукометна селекција ОШ „Милан Муњас” Уб За Муњасов тим су играли: капитен Лука Мандић, Радосав Миловановић, Давид Пајовић, Тихомир Цонић, голман Никола Миливојевић, Милош Ранковић, Александар Марковић, Владимир Станић, Никола Максимовић, Вукашин Грујић, Душан Иконић и Душко Јанковић (други голман). Д.К.


ОБРАЗОВАЊЕ ОСМОМАРТОВСКЕ АКТИВНОСТИ У ВРТИЋУ

РЕЦЕПТИ ЗА МАМУ У „Мамином кувару“ записивали су оригинални, први, дечји рецепти. За убске предшколце мама је била неисцрпна тема. Цртало се, певало, рецитовало, а 76 малишана три предшколске групе, васпитачица Мире Хаџић, Верице Аксентић Милићевић, Сандре Кандић, Жељке Тадић, Маријане Милосављевић и Лорене Митровић правили су „Мамин кувар“, у којима је записан по један аутентичан рецепт који су деца сама осмислила. Углавном су се писали рецепти за колаче, торте и по неку слатку пројарицу, које се пеку само два-три минута, максимално шест, уз додатке неких чудних састојака, као што су комбинације меда и сира. Али, маме за то неће марити, јер су њихови малишани пуни љубави, свако у свој кувар,

СПЕЦИЈАЛИТЕТ КУЋЕ Ставити брашно, једно јаје, чоколадне мрвице и једну банану. Све то лепо умутити, па испећи у рерни десет минута. Кад се испече, ставити шлаг и појести.

АЊИНА ТОРТА Прво плазма, па млеко и онда се то мути. Онда се то стави да се греје и онда ставиш шлаг. Та торта мора да буде у хладном, па онда да се једе !

ПИЦА С` НИШТА Прво измешаш тесто, онда га испечеш. Преполовиш ножем на троуглић, ставиш кечап или мајонез.

Убски предшколци са својим „Маминим куваром”

8.март 2018.г.

5

ПРЕТПРОШЛИ (209-ти) БРОЈ „ГЛАСА ТАМНАВЕ”

НАЈПРОДАВАНИЈИ ИКАДА „Глас Тамнаве” је, последњих година, све популарији. Како на Убу, тако и у осталим општинама у које диструбуирамо наш часопис (Лајковац, Мионица и Владимирци). Прошли број нашег листа, одштампан у тиражу од 2.500 комада, забележио је најмањи повраћај непродатих примерака (ремитенду). Са укупно 60 продајних места у убској општини враћено је свега педесетак примерака, што је својеврсни рекорд. Већина продавница у убским селима није имала повраћај. Драги Тамнавци, хвала вам на поверењу ! Редакција часописа „Глас Тамнаве” поклонили мамама своје прве рецепте. Било је и рецепата за сендвиче, пице и руске салате, осмишљених дечјом маштом. Овај леп дар, који се правио као изненађење за Осми март, употпуниле су и шарене варјаче, обојене темперама и прелакиране, увијене у украсне целофане. Једна недеља биће посвећена прављену поклона и за баке, које су неизоставни део дечјег одрастања, а предшколци су изразила жељу да се направе поклони и за тате, па ће у сарадњи са васпитачицама, бити све успешно реализовано. Д.К.


6

МАРКЕТИНГ

8.март 2018.г.

014/414-390

Kupovinom jednog od modela veš mašina W 61Z1/S, W 6101/S I W 7203 na poklon dobijate peglu

Akcija traje od 1. do 31.marta ili do isteka zaliha

W 61Z1/S

W 6101/S

W 7203

Kapacitet: Pranje 6 kg Broj obrtaja: 900 obrt/min Energetski razred: A+

Kapacitet: Pranje 6 kg Broj obrtaja: 1.000 obrt/min Energetski razred: A+

Kapacitet: Kapacitet do 7 kg Broj obrtaja: 1.000 obrt/min Energetski razred: A+++


ОПШТИНА УБ

8.март 2018.г.

ОДРЖАНА ПЕТА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА УБ

СКУПЉИ ВРТИЋ Нова економска цена програма васпитања и образовања по детету за 2018. годину у Предшколској установи „Уб“ виша је за око 20 посто На седници Општинског већа, одржаној 23. фебруара, утврђена је нова економска цена програма васпитања и образовања по детету за 2018. годину у Предшколској установи „Уб“, која је за око 20 посто виша него лане. За целодневни боравак детета у вртићу, уместо 4.184 динара, родитељи ће сада плаћати 5.010 динара за све васпитне групе, осим за малишане који похађају припремни предшколски програм. Цена услуге за смештај деце која похађају целодневни припремни предшколски програм је 3.189 динара, док је прошле године износила 2.662 динара. Четворочасовни припремни програм је бесплатан за сву децу.

7

У НАЈАВИ БОГАТА ГРАЂЕВИНСКА СЕЗОНА У УБСКОЈ ОПШТИНИ

РАСПИСАНИ МНОГОБРОЈНИ ТЕНДЕРИ Ледени зимски талас који је „оковао” Тамнаву онемогућава било какво извођење грађевинских радова, али далеко од тога да је локална самоуправа седела „скрштених руку” током јануара и фебруара. Припреме за почетак још једне богате грађевинске сезоне увелико трају, многи пројекти су већ спремни и полако улазе у тендерску процедуру. Међу њима посебно се издвајају два капитална инфраструктурна подухвата: изградња новог објекта убског Вртића (235 милиона динара), за који је прошле недеље отворен тендер, и изградња обилазнице у Мургашу (105 милиона динара), за коју је завршена тендерска процедура и изабран извођач радова. Према речима председника општине Уб Дарка Глишића, са првим лепим данима биће настављена и друга фаза радова на новом парку на Вашаришту, која подразумева изградњу језера и осталих пратећих садржаја. Паралелно са тим, општина Уб припрема и идејно решење за реконструкцију објекта Зелене пијаце, чија би изградња требало да буде завршена током ове године. Нешто компликованија процедура, као и решавање имовинско-правних проблема, неопходна је за спровођење пројекта проширења ОШ „Милан Муњас” и изградњу затвореног базена, па се реализација овог инвестиционог улагања може очекивати највероватније тек наредне године.

Чланови Општинског већа општине Уб Убска Предшколска установа је од већника добила и сагласност да учествује у пројекту здраве исхране „Азбука добрих навика“, који спроводи Фондација Новак Ђоковић. Поред две групе старијег узраста и њихових васпитача, у реализацији пројекта учествују и представници фондације, као и два министарства - пољопривреде и просвете. На дневном реду заседања био је и закључак о одређивању висине закупнине пословног простора који користе политичке странке које имају одборнике у Скупштини општине Уб. Одлуком Општинског већа, накнаду за закуп простора странке ће плаћати пола евра по метру квадратном у динарској противвредности. На седници су прихваћени и Извештаји о раду за прошлу и Планови рада за текућу годину Центра за социјални рад и Штаба за ванредне ситуације, а дата је и сагласност на Програм мера подршке за спровођење пољопривредне и политике руралног развоја Општине Уб Д.Н. за 2018. годину.

NA NOVOJ LOKACIJI - STADION FK JEDINSTVO Jela po poruxbini: - RIBQA I JUNE]A ^ORBA - PREBRANAC - POSNA I MRSNASARMA JELA SA RO[TIQA

Ub

064/47-44-865

DOSTAVA TOPLIH OBROKA ZA FIRME KOLA^I I TORTE PO PORUXBINI

Uvek sve`a riba ({aran - pastrmka) Restoran 014/411-989

Ribarnica (Zeleni pijac) 014/414-210

Зграда општине Уб И ове године, већ почетком априла, биће настављена изградња локалних путева у тридесетак убских села. - У току је издавање дозвола и припрема целокупне документације, па очекујемо да са првим лепим данима кренемо у обилазак наших села. Поред асфалтних путева, радићемо и на реконструкцији целокупне нисконапонске мреже у десетак села, а очекујемо да се ускоро заврши и поступак за изградњу 35 киловолтне трефо-станице у Чучугама, која ће нам, бар на неколико деценија, решити питање стабилног снабдевања електричном енергијом у том делу општине, где се, поред Чучуга, налазе и Памбуковица, Докмир, Гвозденовић...- наглашава Глишић, уз констатацију да се време ван грађевинске сезоне максимално користи за обављање свих припремних радњи, како би пролеће дочекали спремни и кренули са радовима. М.М.М.

ГЕОМЕТАР Горан Јанков - Кекин, дипл.инг.геодезије

- ОМЕЂАВАЊЕ 064/598-26-52 - ДЕОБА ПАРЦЕЛА - ЛЕГАЛИЗАЦИЈА КУЋА (ОЗАКОЊЕЊЕ) Уб - Главна улица Краља Петра Првог (преко пута Социјалног, поред маркета „Идеа“)


8

ЗДРАВСТВО

8.март 2018.г.

УБСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

„ЛАСТА” ДОНИРАЛА АГРЕГАТ Приликом нестанка струје, уређај ће обезбедити континуирано функционисање медицинских апарата у Служби хитне помоћи Аутосаобраћајно предузеће „Ласта“ Београд донирало је убском Дому здравља агрегат за напајање електричном енергијом, који је, пре свега, намењен за потребе Службе хитне помоћи. Приликом примопредаје уређаја, директорка ове здравствене установе, др Биљана Николић истакла је да се ради о веома важној донацији, јер ће агрегат обезбедити континуирано функционисање медицинских апарата у случају нестанка струје. „Дом здравља је до сада користио много мањи агрегат, позајмљен од Комуналног јавног предузећа „Ђунис“. Овом донацијом, посао ће нам бити олакшан, пошто ће Служба хитне помоћи од сада имати и нов и јачи агрегат, који ће подржати медицинске апарате приликом нестанка струје и аутоматски спасити нечији живот. Велику захвалност дугујемо председнику нашег Управног одбора Тонију Гајићу, јер је одмах одреаговао када сам му се обратила за помоћ и обезбедио нам овај уређај неопходан за нормално функционисање Дома здравља“, рекла је др Биљана Николић и напоменула да је Дом здравља добио и готово нов котао, који је пренет из ОШ „Милан Муњас“ након реконструкције грејања у школи.

ДОМ ЗДРАВЉА УБ - ОФТАЛМОЛОШКА СЛУЖБА

ГОДИНУ ДАНА РАДА До сада прегледано око 6.000 пацијената. Набављен директни офталмоскоп за преглед мале деце и непокретних особа. Најтежи пацијенти су дијабетичари. Пре нешто више од годину дана, убски Дом здравља, добио је свог лекара специјалисту офталмологије др Жељка Анђића, који је стручно знање стицао у Здравственом центру Ваљево и на Клиници за очне болести КЦС-а у Београду. До сада је кроз офталмолошку ординацију на Убу прошло око 6.000 пацијената.

За годину дана, др Жељко Анђић, прегледао је око 6.000 пацијената

Дарко Глишић, др Биљана Николић и Тони Гајић Предузећу „Ласта“ захвалио се и председник општине Уб Дарко Глишић рекавши да је овом донацијом настављено опремање Дома здравља, како би био што спремнији да одговори захтевима пацијената. До сада су у његову модернизацију уложена велика средства, а круна улагања биће реконструкција и проширење старог објекта Дома здравља. Радови, чија је вредност око милион евра, требало би да започну крајем године. Примопредаји донације присуствовао је и Тони Гајић, председник Управног одбора Дома здравља и Надзорног одбора АСП „Ласта“, истакавши да је агрегат само прва донација коју београдско аутосаобраћајно предузеће упућује убској општини. Према његовим речима, у наредном периоду уследиће и друге врсте помоћи локалној самоуправи и грађанима, што кроз опремање општинских установа, што кроз запошљавање Убљана у „Ласти“.

Пројекат “Информисање јавности путем часописа Глас Тамнаве о дешавањима и догађајима у раду локалне самоуправе Уб, као и из других области живота и рада у општини Уб“ - суфинансијер пројакта општина Уб

Уз помоћ два главна апарата, које поседује офталмолошка ординација на Убу, а то су шпалт лампа и биомикроскоп, могуће је дијагностификовати готово све очне болести. Због великог обима посла, шпалт лампа се у више наврата кварила, што је успоравало процес рада. - Прошле године набављен је и директни офталмоскоп, који ми је био неопходан за преглед мале деце и непокретних особа, као и Голдманово стакло са три огледала, који је потребан за сагледавање задњег сегмента ока и коморног угла. Набавили смо још и тестове за испитивање колорног и стретоскопског вида. Волео бих да у току ове године нађемо средства за ОЦТ, оптичку кохерентну томографију, скенер жуте мрље, најбитнијег дела ока и КВП апарат за испитивање промена код глаукома и тумора мозга – објашњава др Жељко Анђић. Код већег броја особа дијагностикује се катаракта, глауком или проблем са видом, као последицом шећерне болести. - ''Наследио'' сам поприличан број пацијената који имају скроман вид, слабовиди су или слепи због шећерне болести, где медицина не може много да учини. Зато још једном апелујем, да свако ко има дијабетес мелитус, редовно долази на контролне прегледе – напомиње др Жељко Анђић. У офталмолошкој амбуланти на Убу, може да се уради комплетан преглед и постави адекватна дијагноза. Катаракта се решава у хируршкој сали. Када се постави дијагноза дијабетичних промена на очном дну, пацијенти се упућују за Београд, ради ласерфотокоагулације, како би се спречило слепило. Тренутно у амбуланти није могуће обављати пролазност сузних канала, па ће за др Жељка то бити приоритет у овој години. - Било је и туморозних промена, али на сву срећу, након хируршке ексцизије и хистопатолошке верификације, установљено је да се ради о бенигним променама. Због тога бих волео да, у наредном периоду, набавимо ОЦТ и ултразвук. Што се тиче деце, најчешће се ради о некој од мана ока – далековидости, кратковидости или астигматизму, као и о страболошким проблемима. Има доста и слабовидости. Све је то последица прекомерног боравка у затвореним просторијама, непримереног коришћења рачунара и мобилних телефона – упозорава др Анђић. Амбуланта ради понедељком, средом и четвртком после подне, а уторком и петком пре подне. Д.Капларевић


НАШЕ ТЕМЕ

8.март 2018.г.

НОВИ КОНКУРСИ НАЦИОНАЛНЕ СЛУЖБЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

УЗ СУБВЕНЦИЈЕ ДО ПОСЛА Преко четири милијарде динара биће издвојено за реализацију програма и мера активне политике запошљавања Национална служба за запошљавање (НСЗ) недавно је објавила десет јавних позива за реализацију програма и мера активне политике запошљавања у 2018. години, за које ће Према подацима НСЗ, у убској бити издвојено 3,65 милијарде динара (што је непуну милијарду више него општини на посао чека 1.860 особа, лане) и додатних 550 милиона за м е ђ у к о ј и м а с у н а ј б р о ј н и ј а подстицање запошљавања особа са неквалификована лица – преко 500. инвалидитетом. Сви јавни позиви су Што се тиче факултетски образоотворени до 30. новембра, осим ваних, на евиденцији НСЗ највише је конкурса за организовање спровођења дипломираних рударских инжењера, јавних радова на којима се ангажују струковних економиста и правника, незапослена лица и особе са инвали- док нема ни једног дипломираног дитетом, који су отворени до 2. априла, електро, грађевинског и машинског док су јавни позиви незапосленима и инжењера, архитекте, лекара, учитенезапосленима ромске националности ља и фармацеута. за доделу субвенције за самозаслених, Роми, особе са инвалидитетом, пошљавање отворени до 16.апила. радно способни корисници новчане социјалне помоћи, дугорочно незапослени и жртве породичног насиља. Послодавац је у обавези да заснује радни однос на годину дана са лицима за која остварује право на субвенцију и за тај период измирује обавезе по основу пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање. Вредан пажње је и програм стручне праксе, који се односи на занимање где је, по систематизацији или по закону, Једна од најатрактивнијих мера, обавезно полагање стручног испита. барем што се Убљана тиче, јесу Програм се реализује без заснивања субвенције за самозапошљавање, за радног односа најдуже годину дана, које је прошле године поднето 15 током којих НСЗ исплаћује средства у захтева, а усвојено 13. Право на месечном износу од 14 хиљада динара субвенцију, у једнократном износу од за лица са четвртим степеном стручне 180.000 динара, може да оствари лице спреме, 16 са шестим и 18 хиљада са евиденције НСЗ за отпочињање динара за лица са седмим степеном сопственог бизниса, с тим што је у стучне спеме. Право учешћа у реалиобавези да годину дана обавља реги- зацији програма стручне праксе може стровану делатност и измирује обавезе остварити послодавац који припада по основу доприноса за обавезно приватном и јавном сектору и то социјално осигурање. искључиво за послове у области здравСубвенције се одобравају и прива- ства, образовања, социјалне заштите и тним послодавцима за отварање нових правосуђа. радних места, који добијају 200.000 НСЗ је расписала и јавни конкурс динара у једнократном износу уколико за организовање спровођења јавних запосле лице из категорије теже запо- радова, са максималном дужином шљивих: млади до 30 година старости – трајања до четири месеца, на којима ће без квалификација или са ниским предност имати теже запошљива лица квалификацијама или млади који посао и незапослени у стању социјалне траже дуже од 12 месеци, старији од 50 потребе. Послодавац може организогодина који имају статус вишка запо- вати јавне радове само уколико у укупном броју ангажованих лица има најмање 70 посто незапослених који припадају следећим категоријама: радно способни корисници новчане социјалне помоћи, Роми, лица без квалификација или са ниским квалификацијама, вишкови запослених и лица која посао траже дуже од 18 месеци. Јавни радови се спроводе у области социјалних и хуманитарних делатности, одржавања и обнављања јавне инфраструктуре и одржавања и заштите животне средине и природе. Осим наведених, расписани су и конкурси за учешће у финансирању програма обуке на захтев послодавца, за реализацију програма стицања практичних знања, као и програми за запошљавање особа са инвалидитетом (субвенција зараде и рефундација трошкова). Д.Недељковић

НА ЕВИДЕНЦИЈИ 1.860 НЕЗАПОСЛЕНИХ

9

РАТАРСКИМ КУЛТУРАМА ПОГОДОВАО СНЕГ

ЗАШТИТА ОД МРАЗА Осим што је био благотворна заштита од прошлонедељних изузетно ниских температура, снег ће жедно земљиште натопити влагом и тако бар делимично надомести њен недостатак Снег који је пао крајем фебруара и почетком марта добродошао је озимим житарицама, а пре свега пшеници, која је у јесењој сетви засејана на највећем броју парцела у Тамнави. Осим што је био благотворна заштита од прошлонедељних изузетно ниских температура, он ће жедно земљиште натопити влагом и тако бар делимично надомести њен недостатак. Трећа корист од снега била је што је, на кратко, зауставио вегетацију, објашњава Славиша Ивановић, директор Земљорадничке задруге „Уб“. „Пошто су јануар и фебруар били благи, биљке су целе зиме вегетирале и да није било снежног покривача, пшеници би ниске температуре нашкодиле у великој мери. Оне су сада, да тако кажем, разнежене биљке, нису мировале када је требало, у децембру и јануару, него ће сада мало стагнирати. За разлику од пшенице, јечам нешто лошије подноси велики минис, али му није правио посебне проблеме. Није пало довољно снега да би се надокнадио недостатак влаге у земљишту, проузрокован прошлогодишњом сушом, али је пре њега било и кише, око 40 литара падавина по метру квадратном, тако да су довољне количине влаге ускладиштене у земљи за предстојећи пролећни период“, каже директор ЗЗ „Уб“.

Како истиче, велики број тамнавских ратара већ је завршио прихрану пшеницу, а оне који то нису обавили са стартним ђубривима, Ивановић саветује да чим се створе услови, изврше прихрањивање са КАН-ом (27 посто азота) и то у две дозе ако је потребно: сада 150 килограма по хектару и поново у априлу са истом или нешто мало мањом количином. Наш саговорник препоручује и да пољопривредници редовно обилазе своје њиве, јер ће најављено топло време погодовати развоју болести код усева. Д.Н.


10

ОКО НАС

8.март 2018.г.

ИНИЦИЈАТИВЕ ЧИТАЛАЦА

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НА УБУ

АСФАЛТНА ГРОЗНИЦА Редакцији Гласа Тамнаве се, повремено, јављају читаоци са захтевима да објавимо њихове апеле који се, понајвише, односе на ‘’неодложну потребу’’ да се њихов локални путни правац асфалтира. Кажу, поред осталог, да је баш њихов заселак заборављен, да деца не могу до школе кад су веће падавине, да су сви добили асфалт, а они нису... Живота Срећковић из Старог Врела се и писмом обратио Гласу Тамнаве, а ми смо му обећали да ћемо, кад се отопи снег, доћи на лице места. У већем броју убских села има асфалта, али, нема људи. У Докмиру, на пример, има велика школа (она стара је под заштитом државе, а крајње је време да је се држава сети), има пут... И готово ништа више. Нема продавнице, нема ни сеоске кафане... Има манастир који, нажалост, није (а можда и јесте, само - код неких околних туристичких организација) на карти занимљивих историјских дестинација овог краја. Уосталом, убска општина нема ни Туристичку организацију. Неко је, једноставнпо, заборавио на могућности (и потребу) развоја туризма на овом подручју... Да се, ипак, вратимо теми, асфалту и свему ономе што он значи људима који живе и раде широм ове општине. Добар пут је основни услов за нормалан живот у селу. Али, понекад ни асфалт није довољан. Села су све више пуста, старачка домаћинства су у већини, а много их је која су угашена и напуштена. Нико нема ништа против градње кућа и станова за социјално угрожене, још мање је оних који би се побунили против збрињавања расељених лица... Наша солидарност је вишеструко потврђена. Међутим, мора се признати да својеврсна асфалтна грозница која је захватила села у убској (а и у околним општинама) има пуно оправдање. Пољопривредни произвођачи су они на којима почива све. Ако нема производње у селима - нема ни много тога у граду. Тако је одувек било. Зато, политика актуелних власти по којој су у апсололутној предности локални путни правци и у наредном периоду - има велику подршку међу ширим слојевима становиштва. Због тога је сигурно - биће још асфалта. М.М.

ПОТВРЂЕН СЛУЧАЈ МАЛИХ БОГИЊА Из ЗЗЈЗ Ваљево, потврђена је информација, да се на територији општине Уб, појавио један регистрован случај малих богиња, а даљом анализом лабораторијских резултата, биће утврђено да ли има још потврђених случајева. У питању је женска особа која је ишла у посету блиској особи на Инфективну клинику у Ваљеву. Сви подаци о актуелној епидемиолошкој ситуацији у Србији, ажурирају се сваког дана у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Од почетка октобра 2017. године, закључно са 2. мартом ове године, регистровано је укупно 3.004 случаја малих богиња (морбила) у Србији, од којих је 1.500 лабораторијски потврђено на Институту Торлак. Од почетка фебруара, епидемија је проглашена и у општини Ваљево (27 оболелих), а случајеви оболевања регистровани су и у Љигу (један), Мионици (један), општини Владимирци (три).

У убској општини, појачан је обухват вакцинацијом, која је једина мера заштите од овог веома заразног вирусног обољења, које може довести до тежих компликација као што су запаљење мозга и упала плућа, па чак и до смртног исхода. Д.Капларевић

ОДГОВОР УПРАВИ ШКОЛЕ У ПАМБУКОВИЦИ

НАОПАКО, НАОПАКО! Печат и потписи... нечитки. Нема јасно наведеног имена одговорног лица. Такав документ нема форму која је законски утемељена. Морало би да се зна, именом и презименом, ко оверава захтев за деманти. То не могу да буду нечитки потписи, а печат не важи ако нема имена уз њега. То би Ваш секретар морао да зна. Даље, оном ко демантује Закон одређује простор који заузима део текста који је споран. А наши пријатељи из ‘’Управе школе’’ се расписали као да они, лично, плаћају трошкове штампања... Осим тога, у демантију се потврђује све оно на чему се засниваја текст ‘’ Чудни критеријуми’’ (осим кречења - а постоје сведоци да се, ипак, усмено апеловало на неке родитеље). Да није било претеривања аутора ‘’Демантија’’, овај одговор не би ни

ТРЕЋИ КОНГРЕС 34.ОГРАНКА АМЕРИЧКОГ КОЛЕЏА КАРДИОЛОГА ЗА СРБИЈУ И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

уследио. Јер, после свега, директорка је назвала бивше (непозване) директоре и наставнике и замолила за извињење због пропуста. Даљи коментар је сувишан. Предлажем да се лично суочимо. На пример, секретар школе, његови помагачи у писању демантија и аутор спорног текста. Неки од читалаца су ми замерили што нисам правописно и стилски исправио Ваш текст. Али, на то нисам имао право, па ‘’није пао снег да покрије брег, већ да зверке покажу свој траг’’. Читаоци су нас већ оценили, а то и јесте био циљ одлуке да ‘’Деманти’’ буде објављен у целости. И, да извинете, питање: Шта сте, уопште, демантовали? Наслов, наднаслов или чињенице које сте сами - потврдили? Милан Миловановић

УБЉАНИН МИЛАН

Професор Доктор Милан Недељковић отворио је и Трећи конгрес 34.огранка Америчког колеџа за Србију и Рапублику Српску, који је одржан 23.фебруара у београдском хотелу ‘’М’’. На завршној вечери, међу многобројним гостима и еминентним стручњацима из области кардиологије, били су и Убљани које је Професор, као и увек, посебно представио и срдачно поздравио. - Ово вече посветио сам супрузи Јелени и својој деци, као и својим пријатељима, а посебно Убљанима- нагласио је Проф.др Милан Недељковић. - Прву идеју о оснивању овог огранка дао је Натан Вонг, кардиолог из Ирвајна (Калифорнија) 2013.годинеи, од тада, организовали смо низ стручних сусрета са немерљивим резултатима за развој интервентне кардиологије. Ове године завршава се мој мандат као председника овог Огранка. Уверен сам да ће они који настављају даље бити успешни и да ће се ова сарадња наставити на добробит науке и пацијената...

Почасна места - Проф.др.Недељковић са најближим сарадницима и супругом (друга с десна)


ХРОНИКА УБА И ТАМНАВЕ

8.март 2018.г.

11

O UBU I UBQANIMA

TAMNAVSKI LEKSIKON

ВЛАДИСЛАВ КРСМАНОВИЋ, дипломирани економиста (председник општине Уб од 2008. до 2012.године) Биографија Рођен је на Убу, на Мратиндан, 24. новембра 1965.године, од оца Николе и мајке Стане. Основну и средњу школу завршио је на Убу, а Економски факултет у Београду. После студија прошао је пут од „шефа сале“ код Циша, трговине, до Управе прихода 1996. године, а од 2001.године радио је у предузећу „Копови“ Уб. Касније га је пут одвео у Београд, у хотеле „Метропол“ и „ Југославију“, а одатле у „Дунав осигурање“, тачније у „ Дунав ауто“, где ради и данас. У периоду од 2008. до 2012.године вршио је функцију председника општине Уб. Све време, било где да је радио, живео је на Убу са својом породицом. Каже да је последњих година „у рукомету нашао разлог да се нервира”. Тренутно се налази на местима председника Рукометног клуба „Уб” и потпредседника Рукометног савеза Србије.

Најдражи кутак на Убу или у Тамнави? - Свака кућа, свака крај, сваки део овог малог места, везан је за неке догађаје и људе у њему. Од школског дворишта и првог турнира, преко стадиона и базена, брда, Школарца, Цишовог кафића... Али, и данас, улица звана „Варош“ са парком, без обзира што мало личи на „оно“, је Уб који волим. Ту некако, поред нових и непознатих лица, поређам, понекад, „моје људе“ на своја места, где су обично стајали, јавим им се, погледам шта игра у биоскопу и наставим даље.

Одрастање на Убу памтим по... - Прве кораке направио сам у дворишту код Рудничких зграда, преко пута данашње Основне школе. Већ у првом разреду преселили смо се на ливаду, између Мајерове и Талова, а ја сам се приклонио Трњачком клану, са Ђованијем, Урошем и осталима. Водили смо фудбалски рат са Таловчанима и Вуковима, од којих смо углавном извлачили „дебљи крај“. Нешто касније, памтим време као члан Тејине „банде“ из Шестог три, проводе у дискотеци, строга правила и „кривине“ за избегавање истих.

сам што сам на Убу упознао велике шмекере без којих би Убска прича била кратка. Поносан сам и на све манифестације и институције које ову средину чине особеном и успешном.

На Убу ми највише смета... - Смета ми то што је све мање ведрог духа и отворености средине, која је била позната по томе. Ветрови из света, из Београда, брзо су стизали овде, и примали се. На Убу су први кафићи отворени скоро у исто време као у престоници, са атмосфером која је пратила светске трендове. Данас већина места где се излази подсећа на Ибарску магистралу. Садашње време оптерећује недостатак васпитања, толеранције, укуса, образовања...

Перспективе развоја Уба и Тамнаве су...

- Да ће Уб бити неко велико индустријско место, неће и не треба. У овом тренутку нема много памети: Радљево и пољопривреда, по чему смо већ познати и где већ имамо успешне људе. Аутопут и близина Београда су нове Уб би требао да буде развојне шансе, посебно у сектору услуга. поносан на... Шта нас даље чека, где ће бити место - Пре свега на људе који су човека у новим технологијама, не знам. превазишли средину из које су потекли, Нек нам је Бог у помоћи. и досегли неслућене висине. Али, На Убу недовољно обраћамо једино ми имамо рођачку привилегију пажњу на... да их зовемо Брана, Божа, Раша, Аца, - Презентацију нашег краја. Ми смо Фири... Да их не набрајам даље, то, ко је Убљанин, мора да зна. Али, има толико једна од ретких средина која нема своју људи за чије успехе и не знамо, а има монографију и квалитетне публикације. пак оних за које појма немамо да су из Како због неупућених, тако и због нас нашег краја. И тад порастем. Поносан самих. Да не заборавимо одакле смо.


12

8.март 2018.г.

У ОШ „МИЛАН МУЊАС“ УБ

ЗАВРШЕНИ РАДОВИ Завршена комплетна реконструкција грејног система, струјне мреже и расвете. Радови на реконструкцији грејања, струјне мреже и расвете у ОШ „Милан Муњас“, који су започети 1. фебруара ове године, завршени су у четвртак, 1. марта. Износ од 17,5 милиона динара (са ПДВом) обезбеђен је посредством Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије и председника општине Дарка Глишића. - Урађена је комплетна реконструкција грејања, котларнице и читавог система грејања. Цеви, које су биле у земљи, искључене су из употребе. Сада су стављене у читавој школи цеви које су видљиве, а овим је значајно подигнут квалитет грејања. Извођачи радова тврде да ће оне трајати и до 50 година – напоменула је Живана Баратовић, директорка школе.

„ДАН ОТВОРЕНИХ ИНТЕРВЈУА” КОМПАНИЈЕ „МЕИ ТА”

ПОСАО ЗА 650 НОВИХ РАДНИКА Компанија „Меи Tа” из Барича, током прошле недеље, организовала је Дан отворених интервјуа у лазаревачком Центру за културу. Кроз кратку презентацију представници компаније упознали су кандидате са радом ове фирме, а затим су сви присутни могли да обаве разговоре и предају своје радне биографије.

Након Лазаревца, интервјуи ће бити организовани и на Убу

„Меи Tа”, лидер у области производње компоненти за израду челичних турбопуњача и кућишта турбина, тренутно запошљава нешто више од 1.000 радника, а како је планирано до краја јуна запослиће још 650 и то само за прву од две фабрике, колико их је планирано у Баричу. На разговору за посао било је 650 кандидата. Компанија у овом тренутку тражи највећи број радника у производном процесу, а како се могло чути од представника ове компаније прилика ће бити пружена и људима који немају радно искуство, јер ће новозапослени,, свакако проћи тренажни процес и обуку у овој компанији. Рад, дисциплина и поштовање прописа, посебно оних који се тичу безбедности, једини су услови који се постављају пред запослене у Компанији Меи Та. Дан отворених интервјуа биће ускоро организован и у општини Уб.

У ОШ „СВЕТИ САВА“ ПАМБУКОВИЦА

ОДРЖАН КВИЗ „ПРАВОСЛАВНА СЛАГАЛИЦА” После финала у којем су се нашле екипе ОШ “Свети Сава“ и ОШ „Милан Муњас“, победу однела екипа са Уба.

Живана Баратовић, директорка ОШ „Милан Муњас” Ученицима највеће основне школе убске општине, распуст је био продужен, да би се радови несметано одвијали када ученици нису у својим клупама, а грејање је пуштено у функцију 18. фебруара. Фискултурна сала и учионица за техничко образовање нису одмах могле да се користе због довршавања започетог посла постављања расвете, па су ученици на час физичког, кренули 1. марта. Осим унапређења система грејања, урађена је и реконструкција струјне мреже, која је била ослабљена коришћењем све већег броја учионица, рачунара, клима уређаја и лифта за децу са потешкоћама у кретању, који је уграђен 2016. године. – Кренули смо прво у пројекат реконструкције грејања, али смо касније схватили да је струјна мрежа слаба, да ништа знајчајније није ојачавана, још од 1982. године. Мрежа је морала да се ојача, да се промене осигурачи и ураде нови изводи, а затим смо урадили пројекат за реконструкцију расвете. Свуда су постављена ЛЕД светла, која су пријатнија за вид, а значајна је и уштеда струје – додала је директорка Баратовић. По завршетку свих радова, организована је и обука лица која ће рукововодити грејањем у котларници, а планирана је и примопредаја радова. Радове на струјној мрежи и расвети је изводила фирма „Димничар“ из Београда, а радове на грејању и котларници фирма „Екоенергетикa“ из Београда. Д.К.

У ОШ „Свети Сава“ у Памбуковици, у организацији Канцеларије за веронауку, 22. фебруара, одржан је квиз „Православна слагалица“ у коме су учествовали ученици виших разреда верске наставе свих основних школа Тамнавског намесништва. И ове године, после пет занимљивих игара, победила је екипа ОШ „Милан Муњас“ коју су чинили ученици Андреа Ђурић (VIII/6), Андреј Велимировић (VII/4) и Милица Адамовић (V/3). Ученике победничке екипе припремали су наставници веронауке Растко Алимпијевић и Стефан Радовановић. Квиз се одрж ава трећи пу т у Тамнавском намесништву, а организатори и домаћин ОШ „Свети Сава“, на челу са директорком Славицом Марјановић и вероучитељем Илијом Јокићем, чија екипа се нашла у финалу са екипом ОШ „Милан Муњас“, као и учесници квиза, задовољни су показаним знањем. После такмичарског дела, за све присутне, уприличена је трпеза љубави. - Квиз је заснован на принципу нашег најпознатијег квиза „Слагалица“ у којем учествују три ученика од петог до осмог разреда и представља велику

радост, како за децу, тако и за нас. Кроз квиз се показује рад наших вероучитеља, који спадају међу најбоље у српској православној цркви. У Тамнавском намесништву одзив деце, која похађају веронауку је највећи, 100 одсто – каже Далибор Чкојић секретар Одбора за веронауку Епархије ваљевске. Кроз игре „Православне слагалице“ (Премештаљка, Мој број, Ребуси, Спојнице, Ко зна зна и Асоцијације) показује се рад деце и вероучитеља, који часове верске наставе имају једном недељно. Овај предмет се у школама учи као изборни и оцењује се описно. Протојереј Милан Ристивојчевић, надзорник за веронауку Тамнавског намесништва, подржао је идеју ђакона и вероучитеља пре пет година да се организује овакав квиз. Учествовало је шест екипа основних школа из: Лајковца, Јабучја, Уба, Радљева, Памбуковице и Бањана. Након такмичења у свих шест намесништава, у Ваљеву ће бити одржано такмичење шест најбољих школа, од којих ће једна школска екипа бити проглашена за најбољу у познаД.К. вању православне веронауке.

Групна слика са квиза „Православна слагалица”


8.март 2018.г. ЗА УЧЕНИКЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ

ВРЕДНИ И КОРИСНИ ДАРОВИ Захваљујући Радовану Пулетићу, школа добила две масажне фотеље. – Донатори који желе да остану непознати поклонили два лаптопа Издвојено одељење ОШ „Милан Муњас“ за образовање деце са сметњама у развоју добило је вредне и корисне поклоне. Писац, новинар, колумниста и блогер Радован Пулетић, који је на недавној промоцији своје збирке прича „First take“ најавио да ће новац од продаје књиге упутити овом Издвојеном одељењу, веома брзо је испунио обећање, а његова донација у износу од 70.000 динара искоришћена је за куповину две масажне фотеље. Према речима дефектолога Мирјане Јовановић, деца су се ве ома о б р а д о ва л а овом поклону. „Фотеље нам служе за релаксацију, за с м и р е њ е и о п у штање мишића. Већ смо приметили позитивне ефекте код деце са хиперкинетичким синдромом, церебралном парализом и код деце која су успореног психомоторног развоја. Фотеље су више вибрирајуће, што и одговара нашим ученицима, имају неколико програма и различите масажне технике и у зависности од потребе детета, ми их постављамо у седећи, лежећи или полулежећи положај. Ово је велика ствар за нас, деца стварно уживају и желе да што више времена проводе у школи како би седели у масажним фотељама“, рекла је Мирјана Јовановић и нагласила да велику захвалност ученици и колектив овог Издвојеног одељења дугују Радовану Пулетићу. Захвалила се и донаторима који желе да остану непознати, а који су школи поклонили два лаптопа, такође вредне и корисне дарове за све ученике са сметњама у развоју.

ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ

ПРВА „ЗИМСКА” АКЦИЈА Драгоцену течност даривало 58 грађана. - Излет у Врњачку Бању 17. марта Крајем фебруара, Општинска организација Црвеног крста и републички Институт за трансфузију крви на Убу су спровели акцију добровољног давања крви, прву у оквиру овогодишње зимске кампање. У трансфузиолошком аутобусу, „стационираном“ испред Градске библиотеке, крв је дало 58 грађана, од чега 18 жена, а њих десеторо је први пут даривало ову драгоцену течност. Иначе, позиву се одазвало 78 грађана, али је двадесеторо одбијено због здравствених разлога. Представник Института за трансфузију крви Миле Машковић још једном је похвалио Тамнавце, који се у великом броју одазивају свакој акцији и изразио очекивање да ће добровољних даваоца бити још више. Како сазнајемо од Слободана Моловића, секретара убског Црвеног крста, у циљу промоХумани Убљани висања даривања крви и, истовремено, као вид пажње активним добровољним даваоцима за њихову хуманост, та организација ће 17. марта организовати први овогодишњи излет. Добровољни даваоци из убске општине тога дана посетиће Врњачку Бању, која је ове године обележава век и по организованог бањског туризма, Убљани ће бити гости Д.Н. тамошњег Црвеног крста.

13

УСТАНОВА ЗА КУЛТУРУ И СПОРТ ОПШТИНЕ УБ

МУЗИКА, ПОЗОРИШТЕ, ФИЛМОВИ ... Четвртак, 8. март од 21 h, Клуб Дома културе

ПРОСЛАВА ДАНА ЖЕНА Поводом Дана жена, Установа за културу и спорт организује прославу уз оркестар „Ко лепи сан“. Улаз слободан. Резервације на тел: 064/8198-847 (Емилија Пурић). Број места је ограничен.

Уторак, 13. март у 19,30 h, Сала Дома културе

ВИА ДОЛОРИС На сцени Дома културе гостоваће Аматерско позориште „Масука“ из Велике Плане са представом „Виа Долорис“, у режији Милоша Јагодића. Овај текст аутора Дејана Петковића био је и део омнибуса „Одабрани и уништени” редитеља Кокана Младеновића. Комад говори о несрећној судбини Ђорђа Карађорђевића, који је био заточен у неуропсихијатријској болници у Топоници код Ниша, где је у изолацији провео 15 година, почев од 1926. Представа је урађена у оквиру обележавања два века од убиства Вожда Карађорђа, као омаж једном од најтрагичнијих његових потомака. Гостовање представе „Виа долорис“ организује Позориште „Раша Плаовић“, а цена улазнице је 200 динара.

Уторак, 20. март, Сала Дома културе

ПЧЕЛИЦА МАЈА: МЕДЕНЕ ИГРЕ Најпознатија вредница на читавом свету враћа се на велико платно у најновијој синхронизованој авантури под називом „Медене игре“. Пчелица Маја се појавила пре више од стотину година и убрзо постала једна од најчитанијих књига тог времена, омиљена и код одраслих и код деце. Након првог филма који је одушевио публику свих генерација, стиже наставак медене приче. Мајина кошница је и овог пута препуна узбуђења. Лето се завршило и стигао је представник из Бузтрополиса са важном поруком за краљицу. Хоће ли њену кошницу коначно позвати на Медене игре?

Уторак, 20. март, Сала Дома културе

ЛЕД Инспирисан истинитим догађајима, руски филм „Лед“ је емотивна прича о девојци којој је љубав помогла да устане из инвалидских колица и да постане шампион света у клизању. Још од раног детињства, Нађа је замишљала како истрчава на лед уз овације публике и изводи свој најлепши плес. Због своје вере и истрајности, постаје позната клизачица, али а корак до највећег успеха у каријери, доживљава озбиљну повреду и завршава у инвалидским колицима. Вративши се у родни град Иркутск, Нађа поново проналази своје снове - захваљујући снази Сибира у њеној крви, али и неочекиваној љубави према хокејашу Саши. У овој романтичној драми редитеља Олега Трофима улоге тумаче Аглаја Тарасова, Милош Биковић, Александер Петров и други.


ЛАЈКОВАЦ

8.март 2018.г.

ГТ-1

Lajkova~ka panorama ТРЕЋУ ГОДИНУ ЗА РЕДОМ

АУТО СЕДИШТА ЗА ЛАЈКОВАЧКЕ БЕБЕ Општина Лајковац је, већ трећу годину за редом, преко Савета за безбедност саобраћаја, за све лајковачке бебе које су рођене у прошлој години, обезбедила бесплатна дечија ауто седишта. У понедељак, 5.марта, у лајковачкој Градској кући, уручено је 61 ауто седиште, за 29 девојчица и 32 дечака.

Подела ауто седишта у општини Лајковац Седишта за децу додељена су по Конкурсу за расподелу буџетских средстава Општине Лајковац за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима општине Лајковац за ову годину. Реч је о средствима, у износу од 600.000 динара, која су се слила по основу казни за саобраћајне прекршаје. Све лајковачке бебе, рођене у току 2017.године, добиле су бесплатно ауто-седиште. Услов је био да бар један од родитеља има пребивалиште на територији општине Лајковац и да породица поседује саобраћајну дозволу, која ће гласити или на родитеље, или на неког од чланова домаћинства. Приликом доделе бесплатних дечијих ауто седишта, коју је обавио председник општине Андрија Живковић, са сарадницима и представницима општинског Савета за безбедност у саобраћају, речено је да ће се са овом праксом, и сличним идејама, наставити и наредних година, а све у циљу повећања безбедности деце у саобраћају и подизања наталитета. Општина Лајковац је прва у Колубарском округу кренула са овом праксом. - Ово је једна од мера која се реализује преко општинског Савета за безбедност у саобраћају, наставићемо и покушати да средствима од казни унапредимо безбедност у саобраћају на нашим путевима. Реч је и о другим мерама, као што је постављање бетонских препрека (калота) на шеталиштима, које доприносе безбедности управо најмлађих пешака и бициклиста. Такође, у току је и израда пројекта за постављање безбедносних камера, на више локација, које ће пратити брзину свих учесника у саобраћају и регистровати прекорачења, након чега следе прекршајне пријаве и казне несавесним возачима. Надам се да ће буџет Савета бити и знатно већи, па би онда могли да размишљамо и о неким крупнијим инвестицијама на овом плану. За наредну годину смо планирали и да направимо један трајни полигон на простору између основне и средње школе, који ће користити наши најмлађи суграђани и где ће моћи да се упознају са свим правилима у саобраћају- казао је први човек општине Лајковац Андрија Живковић.

УТИСЦИ НАКОН ФИНАЛА КУПА СРБИЈЕ У ОДБОЈЦИ

ЛАЈКОВАЦ ОДЛИЧАН ДОМАЋИН Велика част и изазов је за Лајковац била улога домаћина финала Купа Србије у обе конкуренције, а посебно задовољство што је одбојкашки спектакл резултирао победом лајковачког ОК Железничар и освајањем Купа Србије. Успех одбојкашица учинио је сваког лајковчанина поносним и због одбојке цео Лајковац је био на ногама. А Лајковац је у потпуности био на висини задатка у улози домаћина. Андрија Живковић, председник општине Лајковац, на крају овог, за клуб и Лајковац, историјског дана је рекао: - Сама одлука Одбојкашког Савеза Србије да се финале Купа Србије одржи управо у Лајковцу је велико признање за ОК Железничар и Живорада Лазаревића, угледног привредника и оснивача клуба, без кога клуб не би ни имао овакве успехе. Ово је велики догађај не само за Лајковац, већ за комплетан регион. Данас су Лајковац походили људи из целе Србије. Посебно драги гости били су спортисти и предтавници јавног живота Новог Пазара. Лајковац је овом приликом показао како српски домаћини знају да угосте. Одбојкашко финале Купа Србије је по први пут, а испоставило се изузетно успешно, одиграно у једном малом месту као што је Лајковац. - Ја се надам, да ће у будућности бити више таквих привредника као што је Живорад Лазаревић, који ће помоћи спортском животу Лајковца и осталим клубовима који бију своје битке на разним спортским борилиштима- додао је Живковић.

Домаћини са представницима Одбојкашког савеза Србије Према његовим речима, освајање Купа Србије је шлаг на торту целе ове организације и доказ да Лајковац постаје град одбојке. - Оно што је најважније, крај одбојкашког првенства још није ту, па постоји могућност да ће се славити и титула првака Србије. Касније, свакако, општина ће изаћи у сусрет клубу и помоћи да крене и у Европу и да достојно представља Лајковац не само у Србији. Данас смо доказали да Лајковац може да парира свим градовима у Србији. Надамо се да ћемо у будућности и кроз спорт ширити познанства и успостављати и друге видове сарадње, као што је и данашња посета градоначелника Новог Пазара резултирала могућом економском сарадњом. Дакле, све ово није само спортска сарадња, већ много више. Последњих година ово је један од најзначајнијих догађаја који се одиграо у овој општини, који ће ући у историју Лајковца. - У последњих пар година посебно интензивно улагање у спортску инфраструктуру дало је своје резултате и показало се добрим и оправданим. Локална самоуправа ће наставити у том смеру, пре свега завршетком радова на изградњи базена- најављује председник лајковачке општине. С.Билић (www.lajkovacna dlanu.rs)


ГТ-2

8.март 2018.г.

ОДРЖАНА 55.СЕДНИЦА ВЕЋА ОПШТИНЕ ЛАЈКОВАЦ

УСВОЈЕНО ПОВЕЋАЊЕ СТИПАНДИЈА Општинско веће је усвојило листу кандидата за доделу студентских стипендија са предлогом износа стипендија за текућу школску годину. Резимирајући седницу Општинског већа, 55. по реду у овом сазиву, Андрија Живковић, председник општине Лајковац је рекао да је зелено светло добило седам одлука које су се нашле на дневном реду, а које су од значаја за становнике лајковачке општине, пре свега за њене најдаровитије, а то су ученици и студенти. -Усвојили смо листу кандидата који ће имати право на стипендију у овој школској години. Овогодишњи буџет за стипендије повећан је за 40% , чиме је увећан са седам на десет милиона динара, те ће овогодишње стипендије износити од 7.000 до 11.000 динара. Највећи износ стипендија примаће студенти са највишим просеком, изнад 9,00. Број студената који су остварили право на стипендије је на нивоу прошлогодишњег, укупно 101 студент, од укупно 105 студената који су конкурисали. Заједно са студентима, први пут ове године, биће стипендирани и ђаци генерације са подручја лајковачке општине, укупно њих пет. Стипендије ђака генерације износиће 10.000 динара. Настојање је да се у будућности, управо буџетом за стипендије, покаже још више разумевања за даровиту децу, која представљају једно од највећих блага наше општине- нагласио је Живковић.

Општинско веће Општине Лајковац Два кандидата са листе, која нису испуњавала одређене параметре (нису се водили најмање две године у континуитету на територији лајковачке општине), на предлог председника општине остварили су право на стипендије. Наиме, као бивши просветни радник председник се за то заложио, јер је реч о лајковачкој, изузетно даровитој деци, изванредним, награђиваним и вероватно и најбољим овдашњим студентима.

СТИПЕНДИЈЕ И ЗА ЂАКЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ Од ове године, одлуком Општинског већа Лајковац, биће стипендирано и пет ђака генерације: Душица Радованчевић (која похађа први разред Карловачке гимназије у Сремским Карловцима), Михаило Марковић из Јабучја (ученик Техничке школе у Ваљеву), Горан Станојевић из Пепељевца (ученик Ваљевске гимназије), Љубица Марковић из Лајковца (ученица Ваљевске гимназије) и Ленка Марковић из Лајковца ( ученица Лазаревачке гимназије). Усвојен је Извештај о извршењу Плана и Програма Градске библиотеке за прошлу годину, који је поднела Биљана Богдановић, директорка лајковачке библиотеке. Наглашено је и да се није одустало од пресељења дела одељења библиотеке у један од конака пресељених са обода угљенокопа (Бренин или Радића конак), што ценећи динамику прилива средстава од РБ “Колубара”, није реално очекивати у овој години, али би могло бити реализовано наредне године. Тиме би био решен проблем простора лајковачке библиотеке, а на новој локацији, која би растеретила постојећи простор, били би реализовани и нови садржаји. Била је ово једна од последњих припремних седница већа, пред наредно заседање локалног парламента, које се очекује за 15-20 дана.

БОГОВАЂА

ОТВОРЕНА РЕКОНСТРУИСАНА АМБУЛАНТА На подручју општине Лајковац, у Боговађи, отворена је реновирана сеоска амбуланта. Амбуланта је реконструисана средствима Европске уније у оквиру пројекта ”Отворена заједница, ус п е ш н а за ј е д н и ц а ” . Промењен је кров, спољашња фасада, комплетно реновирана унутрашњост и опремљена новим намештајем. УНДП је донирао потпуно опремљено санитетско возило за ургентна стања и финансира рад тима лекар-медицинска сестра. Амбуланта у Боговађи ће радити сваког дана од 7 до 14 часова. Здравствене услуге у овој амбуланти затражи дневно у просеку око 30 пацијената, како локалних становника, тако и тражиоци азила из прихватног центра.

ОДБОЈКАШИЦЕ ОШ „МИЛЕ ДУБЉЕВИЋ“ ЛАЈКОВАЦ

ПОНОВО ПРВАКИЊЕ ДРЖАВЕ Ученице ОШ “Миле Дубљевић” из Лајковца супериорно су одбраниле титулу државног првака у школској одбојци! Оне су у финалу савладале екипу ОШ „Свети Сава“ из Бачке Паланке са 2:0, по сетовима 25:17 и 25:21. О надмоћи лајковачке школе одбојке говори чињеница да у четири меча нису изгубиле сет, а разлика у поенима по сетовима углавном је била убедљива. Пре финала, у дводневном такмичењу у групи, победиле су ОШ „Душан Радовић“ из Новог Сада са 2:0 (25:10, 25:16), ОШ „Дубрава“ из Књажевца са 2:0 (25:16, 25:19) и ОШ „Васа Пелагић“ из Лесковца“ са 2:0 (25:14, 25:10). Чланице Одбојкашке секције школе, коју предводе професори физичког васпитања Александар Ђукић и Марко Ивковић, уједно су и пионирке ОК „Железничар“, осим Стефане Пакић, која наступа за „Црвену звезду“. Тим је ове године подмлађен, углавном су играле ученице седмог и шестог разреда, али су упркос томе поновиле успех од прошле године. Пласман на државно првенство Лајковчанке су избориле победом на међуокружном такмичењу, у конкуренцији најбољих школа из Града Београда, Сремског и Мачванског округа. Основна школа „Миле Дубљевић“ је већ четири године узастопно окружни првак у одбојци.


8.март 2018.г. САЈАМ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

ГТ-3

КАРАТЕ КЛУБ „ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ“

ОДЛИЧНА ПОСЕТА ЛАЈКОВАЧКОГ ШТАНДА

ПЕХАРИ И МЕДАЉЕ У СЛОВЕНИЈИ

Туристичка организација општине Лајковац, на овогодишњем Међународном сајму туризма у Београду, који је трајао од 22. до 25. фебруара, представила је целокупне туристичке потенцијале своје општине, кроз пропагандни материјал и директне контакте са посетиоцима сајма. Штанд су посетили представници бројних туристичких агенција, које желе да туристе доведу у Лајковац, на Колубару, Врачебрдо, Човку, Анине, Манастир Боговађу, Маркову Цркву и, како кажу, уврере се да ли још Миле иде лајковачком пругом. Са представницима бројних градова, општина и установа за туризам и културу, договорени су разни видови сарадње са Туристичком организацијом Лајковац.

Десет такмичара Карате клуба “Димитрије Туцовић” учествовало је, протеклог викенда, на Турниру “Танин Опен” у Севници (Словенија). Лајковачки каратисти остварили су одличан резултат, освојивши укупно осам медаља и два пехара.

Штанд општине Лајковац

КК „Димитрије Туцовић“ Лајковац: Миодраг Јевтић са својим пуленима

Штанд су посетили и председник Општине Лајковац Андрија Живковић и инжињер Владан Костић, директор "Елмонта", једног од најважнијих предузећа које успешно функционише на територији Лајковца, а кратко се задржао и министар Расим Љајић, који је био у обиласку целог сајма. Великој посећености Лајковачког штанда допринеле су и глумице Биљана Ђуровић и Вјера Мујовић, а у суботу је наступила и фрулашица Биљана Пауновић. Директор Туристичке организације Лајковац, Милутин Ранковић, каже да је посетилаца, у овој години, било много више него икада раније, да су се интересовали за организоване излете у Лајковац и конкретну сарадњу, као и за учешће у програмима манифестација које ТО Лајковац са успехом организује.

Судија на такмичењу био је Миодраг Јевтић, иначе председник КК “Димитрије Туцовић” Лајковац, који је по повратку из Словеније захвалио руководству Општине Лајковац, што им је омогућила превоз до Словеније и учешће на једном квалитетном турниру. - Желим да се захвалим запосленима који су обавили све неопходне послове око одобрења путовања, као и члановима општинског већа Милутину Нишавићу и Миломиру Негићу, што су нас пратили на овом лепом путовању. Ја сам био главни судија на једном борилишту и добро сам обавио свој посао, а наши такмичари су, са осам медаља и два пехара, осветлали образ клуба и општине Лајковац- поручио је Јевтић, по повретку из Словеније.

ПРОГРАМ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА „ХАЏИ РУВИМ“ 10.март у 18:30h, велика сала Општине Лајковац

ОСМОМАРТОВСКИ КОНЦЕРТ ХОРА КЦ „ХАЏИ РУВИМ“

20.март у 10:00h, велика сала Оштине Лајковац ДЕЧИЈА ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА

КАКО СУ НАСТАЛЕ РУЖНЕ РЕЧИ

Шампионски тим ОШ „Миле Дубљевић“ Лајковац

У представи "Како су настале ружне речи" по тексту Душка Радовића на врло духовит и занимљив начин објашњено је деци а и одраслима ко је "крив" што деца говоре ружне речи и зашто не би требало да их говоре. Најружнија реч у представи а и на свету у том моменту је реч "ШАШАВ". У представи играју: Мирјана Зељковић, Владимир Тешовић, Јован Љубојевић Режија: Јован Љубојевић


ГТ-4

8.март 2017.г.

ПОТПИСАН УГОВОР СА РЕСОРНИМ МИНИСТАРСТВОМ О НАМЕНСКОМ ТРАНСФЕРУ

УВЕЋАНА СРЕДСТВА ЗА СОЦИЈАЛНУ ЗАШТИТУ Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и председник општине Мионица Бобан Јанковић су недавно потписали уговор о наменском трансферу у социјалној заштити за 2018. годину вредан 3,35 милиона динара. За исту намену, Министарство је прошле године општини Мионица определило 2,64 милиона динара.

Министар Зоран Ђорђевић и Бобан Јанковић, председник општине Мионица Према одредбама потписаног Уговора, општина Мионица ова средства може употребити за финансирање услуга социјалне заштите у складу са Законом о социјалној заштити, као што су дневне услуге у заједници, услуга смештаја у прихватилиште, услуге подршке за самосталан живот (осим услуге становања уз подршку за особе са инвалидитетом), услуга личног пратиоца детету са инвалидитетом као подршка за задовољавање основних потреба у свакодневном животу, услуге персоналне асистенције доступне пунолетним лицима са инвалидитетом и друге услуге социјалне заштите у складу са потребама и приоритетима локалне самоуправе утврђених одлуком о правима и услугама из социјалне заштите. Трансферна средства Министарства, према речима председника општине Мионица Бобана Јанковића, представљају директну подршку локалним механизмима за обезбеђивање квалитетнијих услова живота и заштите рањивих група деце, особа са инвалидитетом и старијих особа. - У протеклом периоду велику пажњу смо посветили бризи о нашим суграђанима, од оних најугроженијих којима је помоћ преко потребна, преко бриге о деци и подстицању повећања наталитета, па све до смањења броја незапослених на територији наше општине. Бригу о социјално угроженим категоријама, особама са инвалидитетом, старијим, избеглим и расељеним лицима настављамо и даље кроз бројне активности и финансијска средства која смо буџетом за 2018. годину определили у ове сврхе - истиче Јанковић. А.К.

ОДРЖАНА ДРУГА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА МИОНИЦА

СПОРТ НА ДНЕВНОМ РЕДУ Општинско веће општине Мионица је на својој другој седници одржаној усвојило Извештаје о реализацији годишњих програма организација у области спорта у прошлој години, које су поднели Стручна комисија за оцену годишњих и посебних програма у области спорта и Спортски савез општине Мионица. На овој седници су на предлог Стручне комисије усвојени и годишњи програми организација у области спорта са седиштем на територији Општине за 2018. годину. Веће је у даљем раду расписало и Јавни конкурс за суфинансирање пројеката цркава и верских заједница из буџета општине Мионица за 2017. годину за које је планирано 800.000 динара, као и Јавни конкурс за постављење начелника Општинске управе Мионица.

ЛАЈКОВАЦ - МИОНИЦА ПРОГРАМ ПОВОДОМ 170 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА МИЛОВАНА ГЛИШИЋА

ТВОРЦУ СРПСКЕ СЕОСКЕ ПРИПОВЕТКЕ Поводом 170 година од рођења Милована Глишића 24. фебруара у великој сали Културног центра је одржан пригодан програм у организацији општине Мионица и овдашње Библиотеке која носи име нашег великог писца, родоначелника српске сеоске приповетке, преводиоца, драматурга и књижевног теоретичара. Присутнима се на самом почетку обратила директорка Матичне библиотеке ''Љубомир Ненадовић'' из Ваљева Виолета Милошевић, оценивши између осталог да најстарија мионичка установа културе иде напред корацима од седам миља, јер се из стања где су због неусловних просторија многе књиге држане на поду за само неколико година уздигла до институције која испуњава све библиотечке захтеве и представља угодно место за дружење са књигом. Затим је нешто више о животном путу и Глишићевим делима говорила професорка српског језика и књижевности Гордана Атић, а након тога су мионички основци побрали велике аплаузе драмским приказом најпознатије приповетке Милована Глишића ''Прва бразда'' у драматизацији професора српског језика и књижевности Радојке Ивановић и Милана Петковића. Ово је била прилика и да в.д. директорка Библиотеке ''Милован Глишић'' Весна Марковић уручи књиге најактивнијем члану у претходној години Александри Радовановић, најактивнијим читаоцима по узрасним категоријама Милошу Стефановићу, Теодори Недељковић, Ђурђини Миловановић, Кристини Ускоковић, Весни Банковић и Милићу Коларевићу, а дугогодишњем управитељу Фондације Народне библиотеке Србије Мирку Марковићу захвалницу за подршку и на афирмацији културе.

Наступ Хора словенске музике „Лучинушка” Музички део свечаности припао је Хору словенске музике ''Лучинушка'' у чијем су се репертоару нашле песме готово свих словенских народа, од којих су се публици највише допале ''Каћуша'' и ''Тамо далеко''. Свечаности је присуствовала и директорка Центра за руски језик Олга Голубјева која је уручила пригодне поклоне председнику мионичке општине Бобану Јанковићу и в.д. директорки Библиотеке Весни Марковић. А.Ковачевић

НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ТУРИЗМА

МИОНИЦА У ДРУШТВУ 1.200 ИЗЛАГАЧА Општина Мионица је и ове године узела учешће на Међународном сајму туризма, који је по јубиларни 40. пут одржан од 22. до 25. фебруара на Београдском сајму. На штанду Мионице који је био смештен на атрактивној и фреквентној локацији представљена је богата понуда смештајних капацитета на територији Општине. Посетиоци су могли да се информишу о ценама, попустима и промотивним пакетима, као и могућностима коришћења ваучера за боравак у сеоским туристичким домаћинствима. Као и претходних година, промовисане су природне лепоте мионичког краја, туристичке атракције, бројни споменици културе, ''Мишићеви дани'... -Имајући у виду да је Сајам туризма у Београду најзначајнија туристичка манифестација југоисточне Европе која промовише све нове трендове у области туризма и коју посети више од 75 хиљада људи, ово је најбоље место где наша општина може представити своју туристичку понуду изјавио је приликом обиласка мионичког штанда председник Општине Бобан Јанковић. А.К.


14

8.март 2018.г. ПИШЕ: Марија Ашковић

ПРИЧА О КЛАВИРУ

УБЉАНИ ПИШУ ПИШЕ: Зоран Марковић

ФАБРИКА ИЛИ МОТИКА ? Дилема српског сељака

(Посвећено Драгану Марковићу Музичару) У летњим ноћима, прозор спаваће собе је често био отворен. Неко у комшилуку, ни данас не знам ко, је свирао клавир обично када је мени било време за спавање. Скоро сваке вечери клавир ме је успављивао и шушкао за лаку ноћ. Тада сам, са својих шест година, маштала да свирам као тај неко... Али, због својих дебелих, како их ја зовем, месарских прстију нисам уписала Музичку школу. Ипак, имала сам среће, на мало другачији нацин. У Основној школи "Милан Муњас" на Убу, где сам била ученик, професор музичког васпитања био је Драган Марковић. Он нас је тако лепо, паметно и са страшћу учио да је музика универзални језик и да је осмех мала ствар, а тако пуно значи (сећате ли се тог натписа на зиду учионице?)... Деца која иду од малена у Музичку школу имају среће aко су им професори као што је био Музичар (то му је био надимак). Ако редовно вежбају, онда је цео свет њихов. Са њим смо слушали и гледали опере, одговарали у музичким квизовима, певали, свирали (фрулу, на пример), спремали приредбе, слушали га када је свирао клавир или хармонику. Увек је био елегантан и у свом лепшем свету са нотама, са погледом који машта и сања. Обележио је моје детињство и отворио ми нове видике, научио ме је да слушам и осетим класичну музику. И данас чујем његове савете издвојити сваки инструмент, пронаћи тему, препознати стил, емоцију,... и пустити да те музика понесе. Препустити се и уживати у моментима раја на земљи, раја за уши, где и тишина пева. Остати без даха. Драган Марковић је одавно остао без даха. Жао ми је што га нисам срела раније, што га нисам видела да му кажем: „Хвала”. Рекла бих му: „Пре две године, у 35 години, сам почела да свирам клавир.” Они који ме познају знају да осим „месарских прстију” немам ритма, али то су детаљи. Испунила сам сан мале девојчице која је волела да слуша клавир, која воли и не уме да замисли живот без музике. До тада сам била само слушалац, а сада је свет музике добио још једну димензију. За учење музике треба пуно љубави и рада. Ако нема љубави, рад није немогућ. Ноте нису баук. Музика ти сваки труд, бар, двоструко врати. Хвала вам, наставниче! Можда бих, чак, и пропустила прилику да пробам да научим да свирам неки инструмент да нам Ви нисте дали оно најважније - културно наслеђе и основно музичко васпитање на високом нивоу. Научили сте мене, и све генерације које су биле ваши ученици, да музика спаја људе и да их чини бољима, племенитијима и да открива, на прави начин, шта значи стрпљење. Клавир нас тако мудро учи животу. Потврђујем да никад није касно сањати и остварити своје снове. Звучи као клише, али разумемо се, драги мој велики учитељу.. У суботу, на Задушнице, сам била на концерту професора Музицке школе са мојом професорком клавира и њеном мамом, која је, такође, професор клавира и, кроз причу, се провукла реценица да смо сви ми нечији ученици...Тачно тако, увек ваша уценица, Марија Ашковић, задња клупа, средњи ред

www.glastamnave.com

,,Пусти Миле ту мотику, иди Миле у фабрику!“ Тако је својевремено певао легендарни Мија Алексић, а њега је цитирао Ненад Јездић дајући интервју у свом воћњаку повиш Ваљева. Јездић каже: ‘’Сад, кад су фабрике уништене, а од мотике нема вајде, где ће Миле да иде?!’’ Е, то се и ја питам? Миле, синоним за вредног српског сељака-мученика, доброг домаћина, тлаченог кроз векове, опеваног у толиким народним песмама, чије је скраћено име најчешћи надимак међу свим српским именима, стоји ,,на барикадама“ Европе и традиције и поручује да се још није предао. То је моје виђење. Мој кум, смишљајући моје име, како се то некад радило строго поштујући старинске обичаје, није ме ,,миловао“ тако да ,,испадам“ из овог просека везаног за имена. Својим рођењем стекао сам све предиспозиције да останем на селу: ,,прво па мушко“, земље сасвим довољно, штала са пратећим објектима, породична традиција у производњи квалитетног поврћа, (читај: башта) и, ето, до дан данас, тако оста... Елем, ту сам где сам, са пуних 38 година у великом селу, поред малог града, где сам одувек и био. Искусан, али средње образован пољопривредник који тражи - не тражи посао. Е, баш у нашем малом граду претпрошле године, решише неки људи из Београда да отворе - фабрику. Није било помпезног отварања, јер људи су већ дуго у послу и само су преместили своју производњу, тако да претпостављам да нису политички опредељени, па, тако и мене, политички неопредељеног, позваше на разговор за посао. Стварно је тако било! Одем ја на тестирање, урадим што сам умео и знао, колико ме сећање служило, с’ обзиром да сам струку давно забаталио, дадоше нам и неке психо-тестове, напнем се, па урадим и то и завршим на разговору са власницом (лично) и помоћницима. ,,Имаш ли искуства у струци“, ја искрено: ,,Немам“. ,,Како мислиш да радиш?“ Ја збуњено слеже раменима. ,,Јеси спреман да се обучаваш?“ Ја, к’о из топа: „Јесам!“ Каже: ,,Добро.“ Заврших ја и то враћајући се кући пун утисака, са вечитом дилемом незапослених људи - да ли сам испунио очекивања послодавца или нисам, дал’ ће радити ,,везе и везице“, дал’ ћу ,,пасти“ што немам искуства...? Не прође пар дана, у сред мог сељачког посла, зазвони ми паметни телефон, јер и Миле прати савремене технологије. Представи се човек из те и те фирме. Каже: ,,Господине, за два дана дођите да радите?!“ Ја оста’ без текста. Питам: „Је л’ одмах крећемо са послом”, каже ,,да“. И тако, дођем у договорено време, затекнем људе из друге струке који су раније почели да раде у њиховом делу производње. Музика свира, сви ћуте и раде, нико се не окреће-строго радна дисциплина. Двојица нас је било нових у нашем делу производње, остатак се састојао из у послу искусних, али младих, људи из Београда који су ту долазили организованим превозом. На разговору је договорено радно време од осам до 16 часова, суботом од осам до 14, плус нерадна недеља. Е, а у пракси је то изгледало другачије: први дан смо радили десет сати, као и сваки следећи. Те прве суботе су нас пустили нешто раније. Нас двојица новајлија нисмо хтели да се бунимо, јер су момци из Београда остајали до десет, 11 увече! У тих десет сати рада је урачуната једна пауза за доручак од непуних пола сата и једна за кафу од 15 минута. Руку на срце, сви прековремени сати су уредно и пристојно плаћени. У мени су се мешала осећања. Друге недеље на послу су нам рекли да морамо радити и у недељу јер имамо пуно посла. То је прелило кап у чаши, која се добро држала до тад, јер сам се осећао ,,уметним“ и креативним радећи неке озбиљне ствари, иако сам их тек учио. Нисам могао више да издржим - одустао сам. После свега осам радних дана. Тај осми дан, у шест поподне, кад је увелико било време да се иде кући, јер се сутрадан долази опет, тек смо почели да спремамо неке ствари које су стигле и сигурно бисмо радили до десет увече. На једном оброку и кафи рекох: „Е, па хвала, господо...” И тако, вратих се из фабрике ,,на мотику“, као да сам био на излету. Сада уживам у слободи да запалим цигарету кад ја хоћу, а не кад ми се каже, радећи кући понекад и по 15 сати дневно, некад, нажалост, и за много мање пара него у фабрици, али нећу да радим и светом недељом. Оставите ми бар њу да је проведем како ја хоћу! Додуше, сада се, чујем од бивших колега, фирма консолидовала, раде осам сати дневно и понеку суботу, без недеље. Један колега, док сам напуштао своје радно место, рече ми да сам паметан. Рекох му: ,,Не знам.“ Зезну ли се Миле или не - процените сами… И - будите сигурни у себе ако почињете нешто да радите.


ХРОНИКА УБА И ТАМНАВЕ МАТЕРИЈАЛИ ЗА ШИВЕЊЕ НА МЕТАР

ПРЕДУЗЕТНИШТВО КАО НАЧИН ЖИВОТА Маријана Нинковић је упорна - друга трговина разним материјалима за шивење - на метар, овог пута са називом ‘’М метража’’ Предузетништво је велики изазов. Они који се одлуче да самостално остварују приход, легално - уз плаћање пореза и других обавеза, у данашње време свесно се одлучују за ‘’хлеб са девет кора’’. Услови за регистрацију делатности су пооштрени, па, на пример, Агенција за регистровање привредних субјеката не прихвата да изда дозволе за трговинску и производну (или услужну) делатност.То ограничава приход Маријана јер би, разуме се, продаја метражних Нинковић материјала, уз сопствене креације и пружање услуга, доносило и већу добит. Међутим, то би, опет, био својеврсни ризик јер, како кажу, тешко је муштеријама удовољити, а цена услуга би била, у односу на цене конфекције, висока. - Мислим да имам довољно велики асортиман оне метражне робе која се траж.- каже Маријана Нинковић, власница новоотворене трговинске радње ‘’М метража’’ у улици Краља Петра 4, недалеко од убске цркве.- Нудимо квалитетне штофове, еко-кожу, крзна, велики избор трикотаже у метражи, жерсеј, вискозу, завесе, разне природне материјале. Маријана је, као предузетница, већ десет година у послу (ранији назив фирме био је ‘’Sara H-Kay’’), а афирмицију је стекла, углавном, преко завеса, али и других природних материјала које је нудила по приступачним ценама.

8.март 2018.г.

15

УБСКИ ГРАФИТИ - ЛЕГЕНДА О ПИРИЋУ

ФУДБАЛСКИ ВИРТУОЗ Имаo је Уб (а и сада има) фудбалере за које је чуо цео свет. Чули су многи и за Мирослава Петровића Пирића, али његови дриблинзи, маестрални голови, духовита игра, велико спортско срце... забележени су, само у аналима убског „Јединства”. Волео је Мирослав ову варош више од свега. Велика фудбалска Петровић каријера није му измакла, он је, једноставно, није желео. Звали смо га Лале, а и он нас.Од миља. Пирић је био свестрани спортиста. На Републичким студентским спортским играма, седамдесетих, у Лазаревцу је играо за све поставе, од малог фудбала, преко кошарке и рукомета, до одбојке. И - Убљани су освојили сва прва места... Зато, многи веруПирић у нападу ју да и сада Лале, негде горе, предводи све убске репрезентације М.М. и... спортске генерације.

Капитен Јединства

Пехар победнику општинског Купа давних осамдесетих Маријана са својом метражом - Имам у понуди разне синтетике, али лично сам за природне матријале- нагласила је у разговору са нашим репортером.- Реткост су вештачки материјали који нису штетни, а природни, попут ланених, памучних, вунених и кожних су, по правилу, добри за кожу и људски организам. Иначе, знам да је упорност кључ сваког успеха. Мораћу стрпљиво да повећавам круг муштерија, а услов свих услова је - квалитет. Маријана заслужује подршку. Трговина коју је отворила је специфична и одувек је имала своје поклонике. Они који желе прави квалитет и одећу по својој мери, потражиће, разуме се, метражу.

„М метража’’ у улици Краља Петра 4

Са Бором Грујом

Џаја и Пирић

Пирић и Драган Филиповић Дадула Једна давна успомена...


16

8.март 2018.г.

ПИШЕ: Слободан Ристовић

Ј У Т Р О Wene bele obale Uba~e i Tamnave pune izdrobqenog stakla od kojih je peskana na Ubu i beli lebovi

`O}u da ti ka`em, nisam jutros mogao da na|em - jutro. Zaturilo se. Zavrzlo se u ne~ije snove. Zagrcnulo se sedefom bluze ne~ije. Upala mu dramlija meda u nedra. Budan sam. Nisam ni spavao u `ivotu. Samo sam `mirio i `murio, dok san ne savije gnezda{ce, i ne po~ne da izvodi pilad. Tako sam pre`mirio no}ewe {tafete kroz Radљevo. ^u~ao sam u trwu. Preseklo me podnu stomaka, kao da neko o{tri sabqu na tocilo u wemu, A, kako i ne bi, kada se nastavnica sagla, ispalo joj ne{tо u pra{inu. Bqesnulo je. U~inilo mi se, da se prevrnu kalaj u raniji, da pqusnu `ar. Opanule mi se, obrve i zenice, i tanka creva, rebra mi se izuvijala, pisnula svirala i neki guji}i pod ple}kom. Smrzao sam se, a znoj linuo. Umalo se nisam od tog leda i vreline udavio. Stiskao sam o~ne kapke, davio sam svice i presovao pepeo sa qubi~icama, jagor~evinama, i praznim qu{turama gujinih pu`i}a.

umotanи u vezeni pe{kir, sve je to bilo pod zadignutom sukqom, koja je kliznula navi{e. Vaqda je tako Milo{ povukao sabqu iz kanija, kada je ome|avao Kosovo u Muratovom {atoru. Putem su tr~ala de~urlija, ciktala, nalik {tenadima koje su mene ga|ale busewem jer su brqale koko{ija gnezda... Padalo je ve~e u opavu @a`ine {ume, mirisala detelina i uшeћerene wive. A, ja se wihao na mle~nim talasima. I, ko zna do kada , dok nisam ~uo, kako je vrisnula majka: - Evo ga, kuku meni, i ponela me iz obale izvla~iti. Misle}i da me udario ekonomski traktor. Eto, zbog ovoga jutros nisam mogao jutro da na|em. A, sigurno je dolazilo. Bog ne zakida na onima kojima je do jutra... Rogatica. 22.02.2018.godine Стара слика улице која се звала Варош


ЧИТУЉЕ - СЕЋАЊА СЕЋАЊЕ

РОСА МИЛИНКОВИЋ (1954 – 2015) И овог осмог марта, уз цвеће сузе. И овог дана, као и сваког другог, поносни смо што смо твоји, а ти наша заувек... Захвални на свему: Љубинко, Миломир, Жељко, Жељка, Оливера, Милош, Добрица, Миљан и Милица

8.март 2018.г. 5.03.2018. г навршило се година од смрти нашег драгог

17

5.03.2018. г навршило се година од смрти нашег драгог

СРЕЋКА РАДОВИЋА СРЕЋКА РАДОВИЋА (1948 – 2018)

(1948 – 2018)

Никада те нећемо препустити забораву. Заувек ћеш бити део нас, јер вољени никада не умиру...

Време пролази али сећање на тебе остаје вечно...

Твоја сестра Драгица са породицом 27.02.2018. г. преминула је наша драга

Твој брат Језда са породицом 13.03.2018. г. навршава се шест месеци од смрти драгог супруга и брата

(1967 – 2018)

ИЛИЈЕ ЛЕПАНОВИЋА

Била нам је част и понос да будемо са тобом. Остаћеш заувек у нашим срцима…

Време пролази а бол остаје. Нема суза, нити времена, у коме те можемо прежалити...

МИРА ЈОВИЧИЋ

Супруг Жарко и Стефан и Марко Кумбарић

(1947 – 2017)

Супруга Гордана и Миша, твоја браћа и сестре са породицама


18

СПОРТ

8.март 2018.г. OP[TINSKA LIGA “UB”

Најава 14.кола (17/18.март 2018): Шарбане - Стрелац 011 (К) Бргуле - Мургаш 2012 Слога (В) - Колубара (ЛП) ОФК Таково - Јединство (М) Вукона - Докмир Звиздар 2012 - Памбуковица Слободан: Омладинац (К)

Најава 14.коло (17/18.март 2018): Димитрије Туцовић - Полет (Т) Црвена Јабука - ОФК Стубленица Каленић - Рубрибреза Полет (ДЛ) - Јошева ОФК Паљуви - Врело Чучуге - Рудар (Радљево) Слободан: Гуњевац

Најава 16.кола (17/18.март 2018): Младост (Д) - Радник (Уб) ЗСК - Рибникар Јуниор Ново Насеље - Трлић Бањани - Качер Тврдојевац - Искра (ДБ) ОФК Јабучје - Врело Спорт Тулари - Брезовица Пепељевац - Тешњар

иступио из лиге

РУКОМЕТАШИ УБА ПРИВОДЕ КРАЈУ ПАУЗУ

БАРИЧ ПРВИ РИВАЛ У НАСТАВКУ У наставку сезоне, убски рукометаши играће без најбољег стрелца Боривоја Лачковића- млади Лазаревчанин појачао је редове Мачве из Богатића, одличне партије експлозивног бека омогућиле су му позивницу за други по јачини рукометни ранг. Његов изостанак пробаће да надомести повратник у плави дрес Дејан Драгишић, а добра вест је да ће место међу стативама заузети Александар Милекић, такође момак који је већ оставио дубок траг у убској екипи. Пулени Дејана Лукића су оставили одличан утисак у провери против комбиноване екипе Металца (35:32 за Убљане), а у плану је још један меч са Ваљевцима, као и два теста против друге екипе Металопластике. Почетак другог дела сезоне заказан је за 17/18. март, Уб ће бити домаћин екипи Барича, а циљ је да се сачува место у средини табеле, као и вероватно много битније- велики број минута за најмлађе првотимце. А да су их заслужили- потврђују из дана у дан. Преко зиме нису одмарали, већ су у јакој конкуренцији ЛМК Београда (годиште 2002.) дошли на корак од плеј-офа! Посебно импресивни убски дечаци су били против неприкосновеног Партизана (минималан пораз 17:16), а узели су "скалп" Црвеној звезди са којом ће наредног викенда играти одлучујући меч за треће место и пласман у доигравање. Играње Уба у овој лиги је велика дипломатска победа управе клуба на челу са председником Владом Крсмановићем, а одличне партије добијају на тежини ако се каже да Лукић има само три играча носећег годишта- голман Петковић, Вилотијевић и Богићевић, све остало су дечаци рођени 2003. године. Мандића, Ранковића, Миловановића, Пајовића и остале убске бисере чека наступ и у Мачванско-колубарској лиги почетком априла- у конкуренцији седам тимова из окружења (Лозница, Металопластика, Лозница, Гучево...) бориће се за два прва места и пласман на други ниво такмичења, а пробаће ова талентована генерација 2003. да понови успех од пре две године када су пласманом на завршни турнир у Аранђеловцу постигли највећи јуниорски успех у историји клуба. Б.Матић

PRODAJA I SERVIS

KLIMA UREĐAJI

LED RASVETA OPREMA ZA TV

065/6511-553 014/411-041


ФУДБАЛ

8.март 2018.г.

ЈЕДИНСТВО ПОЧИЊЕ ПРОЛЕЋНИ ДЕО ПРОТИВ ИМЕЊАКА

УЖИЧКИ МАТИНЕ НА СТАРТУ - Јединство Путеви домаћин црвено-белима у недељу 11. марта у 11 часова. - Припреме у Анталији протекле у најбољем реду, две победе и пораз од Украјинаца. - Којић неизвестан за премијеру, Панић озбиљније повређен. По ко зна који пут, Немања Матић је фудбалерима Јединства омогућио привилегију коју уживају најбољи европски клубови. У фудбалском рају за припреме- турској Анталији, Убљани су боравили од 16-26. фебруара, одиграли три пријатељска меча са интернационалним ривалима, а агенција Фанатик Тур се побринула да црвено-бели имају идеалне услове за тренинг. Врхунски смештај у хотелу "Мелас Лара" допунио је утисак о незаборавној екскурзији на обалама Средоземног мора, а тренер Верољуб Дуканац се побринуо да играчи запамте боравак у Анталији и по жестоком раду. Први тест играчи Јединства имали су против чешког Сокола из Живаница, тима који је јесењи првак у четвром рангу такмичења. Крстић је лепо асистирао Поповићу за вођство Убљана, да би Којић спретном реакцијом главом дуплирао предност пред паузу. У наставку је Зоран Радојичић пропустио прилику да реши дилеме, а Чеси су преко Полака казнили успаваност убске одбране за коначних 2:1 за Јединство. У другом мечу савладан је и швајцарски трећелигаш Натерс резултатом 2:0, а поново су голови пали у завр-

шници првог полувремена. Најпре је Бељић снажним ударцем са леве стране донео предност, а потом је и Крстић искористио "отпадак" и већ у првом делу поставио и крајњи резултат. Последњи тест је донео најозбиљнијег ривала, украјински друголигаш Аванград је вешто кажњавао све грешке црвено-белих и стигао до убедљиве победе 3:0. Није то покварило утисак из Анталије, много већи проблем био је повратак из пролећног амбијента у сибирску зиму: - Одрадили смо све што је замишљено, битно је да нисмо имали ниједног повређеног играча, а зимски услови кући натерали су да нас да импровизујемо тренинг у претходној недељи. Последња утакмица у Турској показала нам је како игра озбиљан такмичарски тим и указала на пропусте које треба да исправимо до меча у Ужицу- рекао је по доласку у Србију тренер Верољуб Дуканац. А пре првог пролећног меча, црвено-бели су имали и генералну пробу против Радничког у Обреновцу. Убљани су меч добили са 1:0 голом Крстића након лепе асистенције Поповића, а сусрет комшија неће остати у

19

18.коло (11.март - 11.00 h)

ЈЕДИНСТВО (У) - ЈЕДИНСТВО (Уб) 19.коло (18.март - 14.30 h)

ЈЕДИНСТВО (Уб) - ЗЛАТИБОР (Ч)

лепом сећању везисти Милошу Панићу. Жесток ударац по зглобу леве ноге одвојиће га од терена барем два месеца, а проблем са повредом пред старт првенства није заобишао ни младог везисту Димитрија Којића: - Незавидан положај ривала само је додатна позив на опрез, преподневни термин нам неће ићи на руку, али ништа од тога не сме да буде изговор. Добро смо се спремили, сва три појачања- Поповић, Љубичић и Рајовић су оправдали тај статус, па могу да кажем да ћемо имати шири избор играча у односу на јесенас. Први део сезоне иде у архиву, следи ново доказивање и потврда високог рејтинга којег смо стекли, а надам се да ћемо већ на старту обрадовати наше навијаче- најављује недељни сусрет у Ужицу тренер Последњи тренинг Јединства на припремама у Анталији Ј е д и н с т ва В е р о љ у б и сликање са домаћинима из “FANATIC TOUR-a” Дуканац. Б.Матић


20

КОШАРКА

8.март 2018.г.

УБСКИ КОШАРКАШИ БЕЗ РАДОСТИ У ПРЕТХОДНОМ ПЕРИОДУ

ПОРАЗИМА У ГРАДСКИ ДЕРБИ Увертира за друго градско надметање убских кошаркаша није била резултатски успешна ни за једног ривала- Младост је доживела поразе на два гостовања, док је Уб, после пораза од Рађевца на страни, у драматичној завршници поражен и од Шапца на домаћем паркету. Ипак, ако се занемаре порази од Рађевца мотивисаног да дође до првих победа у сезони, убске екипе су биле на корак од вредних тријумфа против најквалитетнијих екипа лиге. Младост се у сјајној атмосфери лајковачке хале испрсила пред Железничаром, чак ни рафална паљба домаћих на старту ван линије 6,75 није сломила екипу Владимира Урошевића, а зоном 1-3-1 гости су преокренули ток меча и у последњу четвртину ушли са два поена вишка. У одлучујућем периоду резултат је био на клацкалици, а тројка Јовчића 50 секунди пред крај одвела је меч у мирну луку за Лајковчане. Кошаркаши Уба су већ на првој паузи имали двоцифрени заостатак против Шапчана, али је серија од 10:0 потпуно вратила домаће у игру. Дисали су Убљани за врат фавориту, после искључења Дрекића и три "пенала" Драксимовића стигли до вођства 77:75, али су трапава завршница и одлични Бајић донели преокрет Шапцу. Пробао је у последњим секундама Пантелић из немогуће позиције да донесе победу, лопта од табле није нашла пут кроз обруч... У недељу од 19 часова заказано је друго градско надметање убских ривала- Младост је у првом мечу славила и носи епитет благог фаворита, али је јасно да ће исход пуно зависити и од комплетности два убска састава. Једно је сигурно- узбуђења неће изостати, биће пуно ватре и на паркету и на трибинама, надамо се и квалитетне кошарке у убској хали... Б.Матић

НА ПРОДАЈУ КУЋА И 50 АРИ ПЛАЦА (у Степању поред Ваљевског пута)

УБСКИ ГРАДСКИ ДЕРБИ Друга лига „Запад 1”, 19.коло:

МЛАДОСТ 014 - УБ Недеља, 11.март - 19 часова

ДРМЛ "Запад", 18. коло

Рађевац (Крупањ)- Младост 014 74:67 Спортска хала у Осечини. Гледалаца: 30. Судије: Пантић, Вуковић (Ваљево). МЛАДОСТ 014: Милошевић 8, Мишић 6, Ашковић 2, Ђурић, Симић, Јанковић 7, Раденовић 9, Васиљевић 16, Стевановић 12, Станојловић, Марјановић 7 ДРМЛ "Запад", 17. коло

Железничар (Лајковац)- Младост 014 88:82 (35:27, 23:23, 8:18, 22:14) Спортска хала у Лајковцу. Гледалаца: 400. Судије: Грчић, Јелић (Чачак). МЛАДОСТ 014: Милошевић, Станојловић, Марјановић 4, Васиљевић 11, Ивковић 2, Ђорђић 20, Стевановић 19, Милуровић, Митровић, Анђелковић 3, Љубојевић 17, Раденовић 6 ДРМЛ "Запад", 18. коло

Површина 200 m², са комплетном инфраструктуром, легализована и спремна за усељење.

Хала спортова на Убу. Гледалаца: 50. Судије: Синђелић (Чачак), Станић (Ваљево). УБ: Пантелић 10, Ћирковић 9, Драксимовић 24, Миливојевић 14, Обрадовић 5, Пуљезевић 8, Гагић 7, Јагодић, Милутиновић

Тел за информације: 064/49-29-520

Спортска хала у Осечини. Гледалаца: 50. Судије: Пантић, Петровић (Ваљево). УБ: Пантелић 2, Ћирковић 16, Јагодић 3, Драксимовић 9, Миливојевић 21, Обрадовић 13, Милутиновић

Уб- Шабац 77:79 (14:25, 21:19, 22:18, 20:17)

ДМРЛ "Запад", 17. коло

Рађевац- Уб 70:64 (11:9,23:19, 10:15, 26:21)


ОДБОЈКА

8.март 2018.г.

УБЉАНКЕ СИГУРНЕ У КОМШИЈСКОМ ДЕРБИЈУ

И ДАЉЕ УЗ РАМЕ ЛИДЕРУ Иако је по табели убски тим био изразити фаворит на папиру против Ваљевки, свесни су били у домаћем табору да их не чека лак посао. И у нижим ранговима, комшијски ривали су увек водили неизвесне битке, а овога пута ни здравствени билтен није ишао на руку тренеру Дејану Стојковићу. Меч су пропустиле коректор Ана Марија Митровић (повреда зглоба) и примач Јована Николић (болесна), а само је мали фонд играча на паркет послао Ирену Дробњак која је играла под температуром. Због тога је разумљиво што је лазаревачки стручњак био презадовољан победом у три сета и наставком трке за шампионски трон:

Трка за првим местом - Тешка победа, много тежа него што говори резултат по сетовима, а играчице заслужује све похвале што су превазишле недаће и на најбољи начин окончале посао. Ваљево сигурно има већи квалитет него што показује позиција на табели, а имали смо сјајан "ветар" у леђа од домаће публике, наравно не први пут ове сезоне. У сва три сета водила се велика борба, а посебно је занимљив био трећи период: - У п р вом с ет у н а с н и ј е пореметило стартно вођство гошћи, у другом смо ми диктирали темпо, а предност Ваљевки у трећем сету од 14:7 наговештавала је четврти сет. Ипак, улазак искусних одбојкашица Иване Иванковић и Сање Јаблан преокренуо је ток збивања на паркету, спасили смо две сет-лопте, а онда је Ивана Иванковић сјајним блоком окончала сет у нашу корист. Драго ми је због њеног сјајног повратка на паркет, реч је о техничару високе класе и добили смо још један адут у борби за врх табеле.

21

Прва лига Србије, 17. коло

Уб - Ваљево 3:0 (25:20, 25:23, 28:26) Хала спортова на Убу. Гледалаца: 120. Судије: Виторовић, Ракићевић (Београд). УБ: Л азић (либеро), Дробњак, Петровић, Иванковић, Мартиновић, Јелић, Поповић, Вуловић, Пузовић, Јаблан

ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ

Дејан Стојковић Протеклог викенда је у Првој лиги била пауза због завршнице Купа, према речима Стојковића јако добродошла у редовима Убљанки: - Пријаће нам одмор да "извидамо" ране, тако да ћемо наредно гостовање у Краљеву против Гимназијалца, надам се, дочекати комплетни. Иако је ривал у дну табеле, меч из првог дела је озбиљна опомена да не потценимо домаћина, посебно што нас сваки изгубљени бод километрима удаљује од првог места. Верујем у своју екипу, искуство је на нашој страни, тако да се надам повољним вестима из Краљева- оптимиста је Дејан Стојковић пред пут у град на Ибру.

14 FOK 13 Ub 13 Takovo 12 Beograd Omladinac 11 9 Smederevo 7 Vrawe Jedinstvo(U) 7 7 Vaqevo 6 Roda Gimnazijalac 3 0 Futog

3 4 4 5 6 8 10 10 10 11 14 17

44:23 45:18 43:16 43:22 36:30 33:32 36:36 27:34 31:39 27:42 17:44 5:51

Наредне утакмице ЖОК Уб: 18.коло (недеља, 11.март): Гимназијалац - ЖОК Уб 17.коло (субота, 17.март- 18ч):

ЖОК Уб - Београд

39 40 39 37 30 27 26 22 21 15 9 1


22

ФУДБАЛ

8.март 2018.г.

НЕКАДАШЊИ ЗОНАШ ИЗАБРАО НОВО РУКОВОДСТВО

ПРОЛЕЋЕ ЗВИЗДАРСКОГ БУЂЕЊА Текст о успесима Звиздара у последњој деценији прошлог века сада би се читао као бестселер, некада се на СЦ "Рудник" играо фудбал за сладокусце, а на прелепом звиздарском тепиху "плесало" је сијасет мајстора најфиније фудбалске класе. Ипак, испадање из тадашње Посавско-подунавске зоне био је почетак таворења којем се није назирао крај- све до ове зиме. Поново је некадашња "алфа и омега" Марко-Ћела Максимовић узбуркао фудбалске духове Звиздара, за тили час се око те идеје сакупило бар 20-ак људи из села, а позитивне фудбалске вибрације су свој епилог добиле на Скупштини клуба одржаној 7. фебруара. За председника клуба изабран је Јован Тодоровић, некада чувар леве-аут линије звиздарске одбране, а сада већ дугогодишњи угледни фудбалски радник. Марку Максимовићу припао је задатак да се бави тренерским делом посла, а Селимир Адамовић и председник МЗ Бранивој Живковић само су нека од имена који су своје знање и време посветили пројекту "буђење Звиздара". У рекордном року су "умивене" просторије, прорадио је клупски бифе, па ће госте у пролећном делу општинске лиге чекати изузетан комфор. Идеја је наишла на општу подршку у целој фудбалској општини, па је разумљиво што је нови председник пун ентузијазма на новом почетку: - Велику захвалност дугујемо људима који су у претходном периоду успели да сачувају клуб од гашења, а долазак нове управе не значи њихов одлазак, напротив- сви заједнички даћемо допринос Звиздару да буде поново домаћински клуб. На прву лопту добили смо значајну помоћ наших бивших играча, при крају је продајa стотину чланских карата које смо штампали за ову прилику, а већ сада смо организовали заједничка дружења после сваке утакмице у Звиздару. Надамо се да ће нам бити усвојен захтев да играмо кући суботом, а већ у првом пролећном колу чека нас дерби са Памбуковицом на нашем стадиону- каже Тодоровић, председник Звиздара.

ФК Звиздар А велики помак у организацији требао би, судећи барем по зимском пазару, да буде испраћен и учинком на терену. Звиздар се појачао врло респектабилним именима попут штопера Срећковића, Шкорића и Вујића, нападача Живковића и Берановића и још неколико квалитетних играча, а шлаг на торту је повратак аутентичне фудбалске легенде Звиздара Дарка Максимовића: - Староседеоци предвођени капитеном Лукићем су се храбро борили јесенас са свим недаћама које носи аматерски фудбал, а сада ће тренер Максимовић имати чак 26 играча на располагању. Имамо и два тренинга недељно што је готово незамисливо за овај ранг, а дошли смо у ситуацију да су нам се сами понудили неки играчи када су чули за нове ветрове у Звиздару. Доживели смо поразе од Хајдука из Дебрца 3:2, Гуњевца 4:3 и Рудара из Радљева са 3:0, а у последњој провери савладали смо Бргуле са 4:1. Борба за 1. место је нереална због великог резултатског заостатка, али се надам да ћемо бити битан фактор у кројењу врха табеле- очекује успешно пролеће бивши играч, а сада председник Звиздара Јован Тодоровић. Б.Матић


ОДБОЈКА

8.март 2018.г.

23

НАЈВЕЋИ УСПЕХ У ИСТОРИЈИ ЛАЈКОВАЧКОГ СПОРТА

ЖЕЛЕЗНИЧАР ОСВОЈИО КУП СРБИЈЕ - Лајковчанке су савладале 17-струког првака, екипу Црвене звезде, после велике борбе у пет сетова - 3:2 (25:23, 21:25, 25:18, 24:26, 15:9). - Фантастична атмосфера за памћење у лајковачкој хали уз одличну организацију. Од б о ј к а ш и ц е Ж е л е з н и ч а р а исписале су, у суботу увече, најлепшу причу у десетогодишњој клупској историји. Железничар је у финалу 52. Купа Србије победио Црвену звезду са 3:2, по сетовима 25:23, 21:25, 25:18, 24:26 и 15:9. Победнички пехар подигла је капитен Ивана Лазаревић, која је целу каријеру провела у Жељи. У фантастичној атмосфери препуне Хале спортова у Лајковцу, утакмица пуна преокрета трајала је 142 минута, да би лајковачке одбојкашице у тај- бреку успеле да освоје толико жељени трофеј. У кључним тренуцима одговорност су преузимале Јована Јовичић и Јелена Станимировић, које су оствариле по 23 поена, а сјајну партију пружила је и Јелена Вигњевић са 22 поена, као и Александра Гајић са 19. Важан допринос дале су и Аница Кутлешић са 12 и Јелена Младеновић са 10 поена, као и либеро Александра Спасенић. Прва постава Железничара

Победник Купа Србије 2017/18.године: ЖОК Железничар (Лајковац)

МВП финала: Јована Јовичић провела је скоро целу утакмицу на паркету, у игру су још улазиле Ивана Лазаревић (1), Ралица Василева (1) и Нада Митровић, у саставу су биле и Дуња Грујичић и Милица Тошић. Тим је предводила шеф стручног штаба Светлана Илић, уз помоћнике Владимира Живковића и Марка Ивковића. У тренуцима великог славља треба подсетити да велике заслуге за успех Железничара припадају председнику клуба Живораду Лазаревићу, познатом лајковачком привреднику.

Велика победа уз фантастичну подршку са трибина У мушкој конкуренцији Нови Пазар је надмоћном игром одбранио титулу, победивши Црвену звезду са 3:0, по сетовима 25:13, 25:20 и 26:24. Овај сусрет посматрао је и потпредседник Владе Србије Расим Љајић, у друштву председника ОСС Зорана Гајића. За најбоље играче финала Купа Србије проглашени су Јована Јовичић, коректор Железничара и Ирфан Хамзагић, коректор

Новог Пазара. Пехаре и медаље уручили су водећи функционери Одбојкашког савеза Србије, Општине Лајковац, ОК Железничар и Банке Поштанска штедионица, генералног спонзора ОСС. Одбојкашки клуб Железничар, уз подршку Општине Лајковац, показао се као одличан технички организатор финалних утакмица Купа Србије. Б.Петровић


GLAS TAMNAVE 211, 8.mart 2018.  

Glasilo za opstine Ub, Lajkovac, Mionica i Vladimirci Marketing sluzba: 064/2180-588

GLAS TAMNAVE 211, 8.mart 2018.  

Glasilo za opstine Ub, Lajkovac, Mionica i Vladimirci Marketing sluzba: 064/2180-588

Advertisement