Page 1

дец. 2018/јан. 2019

бесплатан примерак

ИНФОРМАТОР ОПШТИНЕ ОПОВО

број 179


Зимска служба на терену

НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ НАПРАВИЛА КОШАВА

Током јануара зимска служба ЈП „Младост“ Опово имала је три озбиљније интервенције. Обилне снежне падавине забележене су 9/10. и 22-24. јануара. Непрекидним дежурством и чишћењем на терену радници зимске службе су све главне путне правце одржали функционалним што је условило да се саобраћај одвија без већих проблема. С друге стране, добро су реаговале и друге локалне службе, месне заједнице, установе и волонтери, тако да су тротоари и пешачке стазе у централним зонама насеља и парковима, као и прилази установама били експедитивно очишћени. У Сакулама су са својим тракторима допринос у чишћењу улица дали Зоран Ердељан, Ненад Мартинов, Војкан Првуљ и Душан Кравар, док су у Сефкерину у два наврата од стране месне заједнице организоване радне акције чишћења снега.

јануара. Одмах је реаговао и Општински штаб за ванредне ситуације, који је констатовао стање и упутио предлог председнику општине да прогласи ванредну ситуацију на делу Катастарске општине Баранда и Катастарској општини Сакуле, што је председник општине и учинио. У ванредној ситуацији ангажована је и додатна тешка механизација од стране локалних фирми (Агрос, Бајић коп, Ћирић и син, КВБ Букур, Агроугар Иконов, ПКБ), као и појединци (Иван Воденичар, Никола Шувак), а акцијом су координирали директор комуналног предузећа Драган Живковић и председник општине др Зоран Тасић. Великим напором и пожртвовањем свих учесника, али и срећној околности да је ветар посустао и почела да пада ледена киша, путеви су коначно очишћени, а пут отворен за саобраћај истог дана у 16:30 часова. (Ч.В.)

Међутим, највећи проблем нису изазвале снежне падавине већ јака кошава која је почела да дува 27. јануара. Ветар је наносио огромне количине снега на коловозе између Баранде и Сакула, као и на деоници пута између Сакула и идворске раскрснице. И поред непрекидног дежурства и чишћења током ноћи, радници зимске службе су били немоћни јер је ветар поново наносио сметове на очићене делове пута, због чега је саобраћај обустављен у јутарњим сатима 28.

ИНФОРМАТОР ОПШТИНЕ ОПОВО:: издаје: Општина Опово:: Бориса Кидрича 10, Опово:: телефон: 013 681 030:: e-mail: opovacke@yahoo.com:: website: www.opovo.org.rs:: штампа: Дедрапласт:: тираж: 600 комада:: излази једном месечно:: Насловна страна: «Клизалиште у Опову» : фото: Ч.В


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Новогодишња представа у Културном центру Опово

ПРЕКО 200 ПАКЕТИЋА ЗА КЛИНЦЕ И КЛИНЦЕЗЕ

Опово, 29. децембар 2018; Трећу годину за редом локална с а м оу п р а в а и Кул т у р н и це н т а р О п о в о о р га н и зу ј у новогодишњу представу за децу и поделу пакетића. И овог пута буквално крцата сала Културног центра, а представу „Најлуђа ноћ у позоришту“ извели су стари знанци оповачке најмлађе публике Дечије позориште „Чарапа“ из Београда. На бини је до сада била најзахтевнија сценографија, као и највећи број улога, односно глумаца, које смо могли видети на сцени. Занимљива представа у симбиози глумачког и луткарског позоришта, а све испраћено уз песму и плес. Орило се у сали навијање, цичање и певање током представе, а онда је на крају уследило одушевљење кад се појавио Деда Мраз и најавио поклон пакетиће, које је за око 200 присутне деце поделио председник општине др Зоран Тасић. Пакетиће је као и ранијих година обезбедила локална самоуправа, а Тасић је поред новогодишње честитке грађанима наше општине, најавио и поделу пакетића по месним заједницама за децу из социјално угрожених породица.

- Изузетно је велика част и задовољство имати прилику да будете део једне овакве представе. Прво што имате прилику да видите јако пуно деце на једном месту, а било је преко 200 деце заједно са родитељима, а сала је била препуна. Када се бавите послом којим се ја бавим веће сатисфакције од ове нема када видите ту децу, та насмејана и раздрагана лица и колико им је важна та представа, Деда Мраз и тај симболичан поклон у виду новогодишњег пакетића које сваке године додељује и што ће наравно наставити. Ове године смо обезбедили преко 350 поклон пакетића, данас смо поделили нешто преко 200, а остатак ће се поделити преко Центра за социјални рад и месних заједница где ће наши функционери обићи сва социјално угрожена домаћинства и тој деци која немају могућност уручити новогодишњи пакетић – најавио је председник општине и честитао свим грађанима наше општине новогодишње празнике – Свим нашим суграђанима желим у новој години пуно здравља, среће и радости, да нам 2019. година буде година заједништва и да буде боља од 2018. за коју морам рећи да је за локалну самоуправу била изузетно успешна, а очекујем да ће таква бити и наредна. Са овом представом завршена је овогодишња позоришна и концертна сезона, а након кратке зимске паузе следе нови догађаји на сцени Културног центра Опово. (Ч.В.)

Новогодишњи пријем у Општини Опово

ГОДИНА ИЗА НАС ОЦЕЊЕНА КАО УСПЕШНА Опово, 27. децембар 2018; Поводом краја радне године, у Општини Опово је организован новогодишњи пријем за одборнике Скупштине општине Опово, општинске већнике и представнике друштвено активних привредних субјеката. Присутне је прво поздравио председник Скупштине општине Опово Драган Угринов истичући добру сарадњу са одборницима и укратко анализирао овогодишњи рад локалног парламента. С друге стране, председник општине др Зоран Тасић је годину иза нас оценио као веома успешну, са великим бројем реализованих пројеката на основу којих наша општина видно напредује. - Пројектовани буџет за наредну годину смо утростручили, очекују нас нови велики пројекти због чега сам веома поносан на све овде присутне. Међутим, увек морамо имати на уму да смо ми овде због грађана и да нам је првенствени циљ развој наше

општине. Вратили смо дух заједништва и друштвене одговорности о чему сведочи наша сарадња са бројним привредним субјектима било да се ради о великим фирмама или малим предузетницима. Посебно бих истакао сарадњу и друштвену одговорност предузећа као што су Агрос, Млекара Сакуле и Дента Фарм, рекао је приликом обраћања председник општине.

3


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Клизалиште отворено

БЕСПЛАТНО КЛИЗАЊЕ ТОКОМ ЗИМСКОГ РАСПУСТА

Удружење сународника и пријатеља Русије „Србија у срцу – Русија у души“ Опово, 2. јануар 2019; У Опову су лед и клизаљке у моди. На отварању клизалишта на кошаркашком терену велика гужва, родитељи као гледаоци, а деца на леду. Леп призор који смо дуго времена чекали. Клизалиште је отворио председник општине др Зоран Тасић, који је том приликом присутнима честитао нову годину и пожелео добру забаву на првом оповачком клизалишту. Председник општине је за Глас Опова рекао да је овај пројекат наставак идеје да се Београд и Панчево доведу у Опово, односно да грађани не морају одлазити у суседне градске центре како би погледали позоришну представу, били на концерту или као сада, доћи на клизалиште. - Вечерас сам пун емоција, јер овде је јако пуно деце и родитеља. Ово је пројекат о коме смо размишљали у последњих неколико година, а то је да клизалиште „доведемо“ у Опово, односно да Београд, Панчево и Зрењанин доведемо у Опово. То радимо преко Културног центра, позоришних представа, великих филмских пројеката, а успели смо данас и са клизалиштем. Не знам шта бих вам рекао осим да сам вечерас можда најпоноснији човек Општине Опово и изузетно је велика част и понос бити председник општине вечерас овде и на овом месту заједно са нашим суграђанима, поручио је Тасић. На леду дечаци и девојчице из сва четири општинака места. У анкети коју смо спровели деца су изразила велико задовољство што коначно имају клизалиште током зиме у свом месту и општини, као и чињеницом да не морају због клизања одлазити у Београд и Панчево. Клизалиште ће у наредних месец дана радити сваког дана од 9:00 до 21:00 час, а клизаљке се могу добити бесплатно. Поклон локалне самоуправе за све школарце али и све грађане наше општине. (Ч.В.)

СВЕ ПОХВАЛЕ ЗА КЛИЗАЛИШТЕ У ОПОВУ Опово, 5. јануар 2019; Поводом отварања клизалишта у Опову, писмом захвалности председнику општине обратила се Жанна Кнежевић у име Удружења сународника и пријатеља Русије „СРБИЈА У СРЦУ – РУСИЈА У ДУШИ“: Поштовани др Зоран Тасић! С обзиром да смо дужи низ година били у ситуацији, од како су нам деца довољно порасла, ако желимо да осете зимске чаролије као што је клизање да их возимо у Панчево или Београд. Први пут ове године пријатно сте нас изненадили отварањем клизалишта у нашем Опову. Сада за време школског зимског распуста деца могу до миле воље да се рекреирају и забављају. Музика, лед, клизаљке, радосна дечија лица... Дивно! Срце се радује... С обзиром да сам пореклом Рускиња, а то је спорт којим сам бавила од малих ногу, па сам чин отварања клизалишта потсетио ме на родну Русију и пробудио у мени најдубље емоције и вратио ме у детињство. Овим путем у име свих родитеља који ову идеју подржавају, желим да Вам се захвалим и пожелим успех у даљем раду и још пријатних изненађења за наше малишане и омладину. Велико хвала! Удружење сународника и пријатеља Русије „СРБИЈА У СРЦУ – РУСИЈА У ДУШИ“ Жанна Кнежевић

Саопштење председника општине

ХВАЛА НА ПОДРШЦИ, КЛИЗАЛИШТЕ И НАРЕДНЕ ЗИМЕ Опово, 6. јануар 2019; Поводом отварања клизалишта и позитивних реакција које су потом уследиле, саопштењем се огласио и председник општине др Зоран Тасић. - Након пет дана од отварања клизалишта можемо рећи да је овај пројекат у потпуности успео. Пројекат смо осмишљавали и припремали претходне две године, јер је био захтеван са више аспеката, од техничке припреме па до финансијске конструкције. Нисмо хтели да деца и наши грађани плаћају термине и тек када смо обезбедили финансијска средства да све буде бесплатно, приступили смо и реализацији овог пројекта. И пре монтирања клизалишта надали смо се добром пријему али нисмо очекивали баш овако позитивну реакцију грађана и што нам је најдраже, тако велики одзив деце и омладине. Изузетно сам срећан што су наши најмлађи суграђани задовољни и имају лепо место за клизање, спортске активности и дружење током зимског распуста. Док смо мој тим сарадника и ја на челу локалне самоуправе, било да сам председник или не, грађани наше општине имаће сваке зиме током јануара клизалиште. Хвала свима на похвалама и подршци у раду, али хвала и свима који аргументовано и конструктивно критикују. Ово је само подстрек да свој посао радимо за добробит свих грађана наше општине, а у складу са ингеренцијама и могућностима наше општине. Поносан сам што сам председник општине која има овакве грађане. Хвала вам... Председник општине Опово Др Зоран Тасић

4


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

У Опову отворен Гомексов маркет

ВЕЋА КОНКУРЕНТНОСТ ЗА БОЉИ КВАЛИТЕТ

Опово, 28. децембар 2018; Након Сефкерина и Сакула, у Опову је отворен трећи продајни објекат компаније Гомеx на територеији наше општине. Очекивано, велика гужва испратила је отварање на којем су присуствовали представници локалне самоуправе и јавног комуналног предузећа уз чије ангажовање је овај објекат у кратком року изграђен и отворен. Свечану врпцу заједно су пресекли председник општине др Зоран Тасић и генерални директор Гомеx-а Горан Ковачевић, након чега су за грађане отворена врата маркета. Генерални директор Гомеx-а је изразио задовољство сарадњом са локалном самоуправом, као и са досадашњим пословањем њихових продајних објеката у Сефкерину и Сакулама. - С обзиром да смо отворили први, други па трећи маркет, значи да смо веома задовољни. Што се тиче нашег доласка у Опово морам да изразим задовољство што смо имали једну озбиљну подршку локалне самоуправе, посебно у тим неким техничким проблемима код отварања оваквих објеката трошимо доста струје, потребно је изградити паркинг и често ту постоји неко неразумевање. Ми смо схватили да локална самоуправа жели да унапреди живот грађана и подигне конкурентност и у суштини наше потрошаче највише и штити конкурентност. У Опову има неколико озбиљних продавница и ви у суштини можете да бирате. Ако Гомеx не буде био добар можете врло лако наћи неког другог. С једне стране то је нама тежа ситуација али с друге стране позитивнија јер нас тера да будемо бољи. Ово је један леп објекат и могу вам рећи да какав је овде подигнут на исти начин се прави и у Београду – рекао је на отварању генерални директор Гомеx-а Горан Ковачевић.

Председник општине др Зоран Тасић сматра да је отварањем објекта компаније Гомеx наша општина добила на конкурентности што ће се одразити на трговачки квалитет и услугу у Опову, а с друге стране истакао значај запошљавања радника из наше општине. - Изузетно велика част и задовољство отворити данас један овако велики објекат и првенствено се морам захвалити радницима наше стручне службе Општинске управе која је била веома експедитивна и у рекордном року издала све потребне грађевинске дозволе и да овај објекат данас буде и званично отворен. Оно што је јако важно јесте да отварањем оваквог објекта се подиже ниво услуга и квалитета што ће нашим суграђанима омогућити прилику да бирају између два или три велика маркета. Такође, добили смо један привредни субјекат који упошљава 12 нових радних места, а међу запосленима је 80% грађана из наше општине – изјавио је председник општине др Зоран Тасић. Локална самоуправа је својом административном експедитивношћу значајно допринела да се објекат у кратком року изгради, Јавно предузеће „Младост“ Опово је дало свој допринос у делу грађевинских радова, центар Опова је добио још један квалитетан плато и паркинг и на крају један репрезентативан трговачки маркет. (Ч.В.)

МАТИЧНЕ КЊИГЕ УМРЛИХ ДЕЦЕМБАР 2018: ОПОВО: Јованка Јованов (1958), Добринка Тодоровић (1931), Милан Цикота (1943), Душан Лончар (1942), Радивојка Митровић (1948), Хамер Берндт (1946), Вељко Стојановић (1953), Добрила Цветић (1936), Стева Николић (1939), Катарина Павловић (1926), Снежана Кришан (1969); БАРАНДА: Живанко Васић (1946); САКУЛЕ: Славица Новаковић (1960); СЕФКЕРИН: Живанко Петров (1933), Катица Ристић (1942), Небојша Крецуљ (1964), Мадина Јон (1948). ЈАНУАР 2019: ОПОВО: Ката Рупчић (1939), Љубица Стојић (1939), Стоја Милутиновић (1949), Јованка Симић (1929), Даница Максић (1937), Никола Чачија (1948), Слађана Богданов (1960); БАРАНДА: Меланија Васић (1931); САКУЛЕ: Милорад Живков (1971), Јоца Воденичар (1934); СЕФКЕРИН: Нада Стајић (1933), Љиљана Урс (1952), Ната Седларов (1930), Бојка Глигор (1959), Милица Труцуљ (1934), Горан Ћирика (1971), Загорка Морар (1940).

5


СКУПШТИНА

XXIV седница Скупштине општине Опово

УСВОЈЕН ОПШТИНСКИ БУЏЕТ ЗА 2019. ГОДИНУ

Опово, 20. децембар 2018; Одборници локалног парламента усвојили су предлог Одлуке о буџету општине Опово за 2019. годину са Кадровским планом Општинске управе Опово за 2019. годину, чији су известиоци били руководилац Одељења за привреду и финансије Славко Манчев и начелница Општинске управе Опово Јелена Петровић. Пројектовани буџет за 2019. годину износи 521.603.000 динара. Износ од 278.354.000 динара чине текући приходи и примања буџета, а износ од 243.249.000 динара чине приходи и примања из других извора финансирања заједно са пренетим средствима. У плану капиталних издатака у периоду 2019 – 2021. година издвајају се следећи пројекти: Реконструкција водоводне мреже; Изградња пута Опово – Дебељача фаза V i VI; Изградња пута Опово – Дебељача VII – XIII; Изградња парка за бицикле у СРЦ Опово; Асфалтирање улица у Сефкерину; Изградња мини пич терена у Сакулама; Социјална инкузија Рома у општини Опово; изградња игралишта у Баранди; Реконструкција и доградња фискултурне сале у ОШ „Доситеј Обрадовић“ Опово (спортска хала); Изградња саобраћајнице са пратећим инсталацијама за опремање радне зоне у Сакулама; Реконструкција Основне школе у Сакулама. Поводом предлога и усвајања буџета за наредну годину Скупштини се обратио председник општине др Зоран Тасић, који је поздравио присутне одборнике и чланове Општинског већа и изложио своје виђење буџета за 2019. годину: - Бројке говоре више од речи. Ми ове године завршавамо реализацију буџета од преко 600 милиона, а мислим да је близу и 700 милиона, што је у поређењу са реалним приходима, који су негде око 260 милиона, скоро три пута већи. План за 2019. годину је да буџет буде преко 500 милиона што је у односу на реалне приходе два пута више. Реализацијом пројекта изградње пута Опово – Дебељача, који планирамо да завршимо до краја наредне године, буџет ће бити близу милијарде, што у историји парламетаризма Општине Опово није било. Када се осврнемо на 2018. годину видимо да је била веома успешна, радна, грађевинска година, а то очекујем и од наредне. Очекујем да ће реализацијом великих пројеката који су везани за радне зоне у Баранди и Сакулама, остварити планове које смо зацртали 2016. године, а то је отварање нових радних места. Желим да кажем да је и опозиција била конструктивна, бар онај део одборника који редовно долази на седнице Скупштине и ту пре свега мислим на одборнике Игора Јовића и Дејана Кравара и то је свакако добар пут да се уважавамо и заједно радимо на напретку наше средине. Мислим да смо искористили наше потенцијале, имамо добру сарадњу са републичким и покрајинским органима, завршили смо или завршавамо пројекте који су започети пре 2016. године, а истовремено кренули са реализацијом бројних пројеката које смо ми потенцирали.настављамо да радимо као и до сада и очекујем да ће 2019. година бити веома успешна – изјавио је за скупштинском говорницом председник општине др Зоран Тасић.

6

Поред буџета одборници су усвојили Одлуку о реализацији буџета општине Опово у делу планираних расхода за услугу социјалне заштите за 2019. годину; Одлуку о преносу права коришћења на непокретности уписаној у Лист непокретности бр. 1256 к.о. Опово на парцели бр. 4952 к.о. Опово Предшколској установи „Бамби“; Програм отуђивања грађевинског земљишта у јавној својини општине Опово; Програм пословања ЈП „Младост“ Опово за 2019. годину и доношење Решења о давању сагласности на Програм. Скупштина је усвојила ново Решење о именовању Изборне комисије општине Опово у сталном саставу: Радмила Максимовић - председник (дипл. правник), Анкица Јожика – заменик председника (дипл. правник), Јелена Каначки – члан, Наташа Бугарин – заменик члана, Ивана Влах – члан, Виолета Лекић – заменик члана, Саша Цвркота – члан, Милан Стајић – заменик члана, Драгана Антић – члан, Горан Дивљачки – заменик члана, Драган Петров – члан, Саша Јованов – заменик члана, Наташа Воденичар – члан, Љубина Брадоњић – заменик члана, Јован Вакаресков – члан, Николета Бена – заменик члана, Јелена Петровић (дипл. правник) секретар Комисије и Горан Фогл (дипл. правник) заменик секретара Комисије. Именовани су чланови и заменици Општинског савета родитеља за школску 2018/2019. годину које су предложили савети основне школе и предшколске установе: Иван Комарчевић (Сефкерин), Зоран Кравар (Сефкерин), Александра Иконов (Сакуле), Драгиња Рошуљ (Сакула), Ђорђе Влајнић (Баранда), Сања Аћимов (Баранда), Снежана Дивљачки (Опово), Бранкица Јекић (Опово), Бранислава Чачија (Опово) и Слободанка Марков (Опово). Председника и заменика председника бирају чланови Општинског савета. За упражњено место члана Управног одбора Дома здравља Опово именована је Марија Попов из Опова


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Опово, 22. децембар 2018; У организацији ОНБ Опово у Хотелу „Стари Банат“ одржана је такмичарска изложба слане и слатке зимнице на којој је наступило 14 такмичара на 11 штандова. Поред зимнице такмичари су изложили и друге производе који су се могли и пробати. На отварању манифестације директорка ОНБ Опово Катарина Николић Ралић је истакла намеру да се ова манифестација омасови и постане традиционална и захвалила се такмичарским екипама које су се одазвале позиву, као и свима који су помогли манифестацију – локалној самоуправи, Хотелу „Стари Банат“, Активу жена Опово, Ловачком удружењу „Шњеп“ из Баранде и пекари „Тамиш“ из Опова. Изложбу је обишао председник општине др Зоран Тасић, који је поздравио присутне учеснике манифестације, пожелео им успеха у такмичењу и истакао значај афирмације агротуризма за Општину Опово. „Још једна манифестација која промовише нашу општину. Драго ми је што ћемо имати врхунске судије који ће целом овом догађају дати одређен ниво, али с друге стране ми је жао што одзив није био мало већи. Ово је једна у низу манифестација која афирмише кроз туристичке потенцијале нашу општину, посебно агротуризам који у последње време

Инспекција за заштиту животне средине

ОДРЖАВАЊЕ И ПОШУМЉАВАЊЕ ПАРКОВА Опово, 4. јануар 2019; У 2018. години спроведене су редовне акртивности које су везане за одржавање паркова у насељеним местима општине Опово. После извшених инспекцијских надзора комуналне и инспекције за заштиту животне средине уз консултацију шумарских инжењера Шумске управе Опово и пејзажног архитекте Љубине Брадоњић из Општинске управе, уз уважавање запажања и предлога Драгана Манојловића, учитеља у пензији и оснивача оповачког парка, председника савета МЗ Сакуле, Баранде, Опова и Сефкерина, утврђена су сува стабла која је требало исећи као и број и врста нових садница за надокнаду посечених. Сечу стабала извршило је ЈП „Младост“ Опово . Општинска управа је на основу предвиђених средстава у буџетском фонду за заштиту животне средине у расаднику Ечка ЈП „Војводинашуме“ набавила садни материјал и то 63 саднице црног бора, тује,тисе, горског јавора, јавора млеч, брезе, копривића и јасена. Уз одличну организацију председника месних заједница Сакуле и Баранда, који су укључили активисте и волонтере, 31. децембра пошумљени су паркови у Сакулама и Баранди. (М.М.)

све више промовишемо, а искрено се надам да ће на наредној „Теглици“ бити много више учесника. Локална самоуправа ће као и до сада увек давати подршку и помоћ за овакве иницијативе и манифестације, за које се надам да ће се организовати све више“, изјавио је током обиласка председник општине. Колико је озбиљно организована манифестација говори и делегација из Новог Сада коју су представљали професор Млађен Јовановић, помоћник директора департмана за г е о г р а ф и ј у, т у р и з а м и х о т е л и ј е р с т в о П р и р од н о математичког факултета у Новом Саду и његове колеге са катедре за гастрономију, доцент Бојана Калењук лиценцирани међународни судија светске кулинарске асоцијације и Горан Радивојевић - лиценцирани кулинарски судија. Након што су обишли штандове и оценили радове судије су донеле одлуку о победницима. Најукуснију туршију спремила је екипа УПИК Опово – Веселе домаћице, купус је најбоље укиселила Данијела Козловачки, а за кување ајвара прво место је освојила Весна Ступар. Када су у питању слатке зимнице као најбољи награђени су дуо Милица Сагић и Мара Будимиров за пекмез, а Љиљана Ковачевић за компот и слатко. П о з а в р ш е т к у т а к м и ч а р с ко г и и зл о ж б е н о г д ел а манифестације организатори, гости и такмичари су се преселили у просторије Актива жена Опово где је приређен ручак који су спремили, такође изврсни кувари, чланови Ловачког удружења „Шњеп“ из Баранде

Пакети за бебе

ЧЕТИРИ ДЕЧАКА И ДВЕ ДЕВОЈЧИЦЕ

Опово, 15. јануар 2019; У јануарској подели пакетића за новорођене бебе Општинска управа Опово је уручила шест пакета за четири дечака и две девојчицу. Четири принове су децембарске и две јануарске, а четири бебе су из Опова и две из Баранде. Пакете су уручили општински већници Анкица Симин Дамјанов и Небојша Гашић. ДЕЦЕМБАР: Радивој Јовановић (Опово), Дуња Ленатов (Опово), Урош Моришан (Баранда), Милан Јовановић (Баранда); ОПОВО: Новак Обрадовић (Опово), Ева Прем (Опово).

7


ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Општинска управа Општине Опово

Стратегија руралног развоја Општине Опово

ОДРЖАН САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ИЗРАДУ НАЦРТА

Опово, 31. јануар 2019; У склопу пројекта „ Ун а п р е ђ е ње ка п а ц и тет а о п ш т и н е О п о в о з а планирање развоја и аплицирање на фондове кроз израду Стратегије руралног развоја општине Опово“ који је подржан од стране Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу одржан је састанак Радне групе за израду нацрта Стратегије руралног развоја општине Опово за период 2019-2020 године. Укључене су све јавне установе од интереса за израду документа, док ће се у наредном периоду укључити и цивилни сектор. Стратегија ће имати за циљ да на најбољи могући начин дефинише како да развијамо наша сва четири села на територији општине, као и да конкретизујемо мере за реализацију кроз Локални акциони план који ће бити саставни део Стратегије. Акценат ће бити на међусобном умрежавању различитих сектора, на пример спорта, омладине и културе, привреде и пољопривреде, а све у интересу унапређења квалитета живота грађана који ту живе.

ОСТВАРИВАЊЕ МАТЕРИНСКОГ ДОДАТКА ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ МАЈКЕ ЗА ТРЕЋЕ ИЛИ ЧЕТВРТО ДЕТЕ Опово, 31. јануар 2019; Одељење за друштвене делатности, јавну управу и опште послове Општинске управе Општине Опово поводом одлуке Скупштине АП Војводине о остваривању материнског додатка за незапослене мајке за треће или четврто дете позива све породице са територије Општине Опово у којој је мајка незапослена, а која је почев од 01. јула 2018. године родила треће или четврто дете да поднесу захтев за остваривање права на матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у Општинској управи Општине Опово. Сходно наведеној одлуци да о овом праву у првом степену решава Општинска управа у којој је пребивалиште подносиоца захтева. Образац захтева може се преузети на писарници Општинске управе. Све додатне информације у вези са остваривањем овог права могу се добити на телефон: 681-640, а лице задужено за контакт је Јелена Каначки.

Месна заједница Сефкерин

СЕЧА СУВИХ СТАБАЛА И ГРАЊА, УРЕЂЕЊЕ РАСКРСНИЦЕ Сефкерин, 15. јануар 2019; У организацији Месне заједнице Сефкерин, радници Јавног предузећа „Младост“ Опово спровели су акцију сечења и уклањања сувих стабала и грана у сефкеринском парку, као и уређење раскрснице код улица ЈНА и Милана Стојанова према улици Вука Караџића. Као и у акцији чишћења снега, личним примером, волонтерски допринос су дали општински већници и одборници из Сефкерина. Поводом акције председница Савета месне заједнице Сефкерин Кристина Крунић захвалила се свима који су посредно или непосредно учествовали у акцији. - Пре свега, захваљујем се нашем комуналном предузећу које је било веома експедитивно и ефикасно, као и свим грађанима Сефкерина, који су својим предлозима али и непосредним учешћем допринели за лепши и бољи Сефкерин, изјавила је Кристина Крунић. (Ч.В.)

8


ДРУШТВО

Светосавске академије у све четири школе

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ШКОЛСКА СЛАВА

Велики православни празник обележен у црквама

СВЕТОСАВСКЕ РЕЦИТАЦИЈЕ И ПОКЛОНИ ЗА ДЕЦУ

Опово, 27. јануар 2019; У све четири школе наше општине обележена је школска слава Свети Сава. Централна светосавска академија одржана је у матичној школи у Опову, а посебно је свечано било у Сефкерину где је поред школске Опово, 27. јануар 2019; Црквени празник посвећен првом српском просветитељу и архиепископу Светом славе прослављен и Дан школе.

Сави (Растку Немањићу) обележен је литургијама у православним храмовима. Ово је празник када децу школског узраста испуњавају храмове и светосавске домове, рецитују и читају приче о Светом Сави, а заузврат добијају поклоне. Тако је било и овог пута.

Академија и приредбе су започеле Светосавском химном коју су изводили школски хорови са својим наставницима музичког образовања, затим су свештеници заједно са ученицима резали славске колаче, а потом је извођен програм у виду сценских приказа, музичких тачака и рецитала. На приредбама су присуствовали наставници, ученици, њихови родитељи, представници локалних установа, Општинске управе и месних заједница, као и чланови кабинета председника општине, Општинског већа и одборници Скупштине општине Опово. Председник општине др Зоран Тасић честитао је наставницима и ученицима школску славу пожелевши наставницима успешан рад, а ученицима добре оцене. По завршетку академија сви присутни су почашћени славским хлебом и житом. (Ч.В)

У Опову било је лепо и свечано, резан је славски колач, уручен поклон за свако дете, а Српска православна парохија Опово захвалила се Општини Опово и Јавном предузећу „Младост “ на подршци како би се обезбедили поклони и пециво. Иста атмосфера и у Сефкерину, где је црква такође била пуна, а „кумство“ за наредног Светог Саву преузела је председница Савета месне заједнице Сефкерин Кристина Крунић.

Матичне књиге венчаних

ЧЕТИРИ ВЕНЧАЊА У ДЕЦЕМБРУ У децембру четири венчања, три у Опову и једно у Баранди. ОПОВО: Миодраг Милошевић и Јелена Вељин; Иван Јевтић и Звездана Бабел; Иван Ролих и Јованка Васиљевић; БАРАНДА: Бранко Томић и Александра Симић. У јануару једно венчање у Опову, Александар Бугарин и Марија Бабин. (фото: Н.Коснтантинов)

9


ДРУШТВО

Удружење параплегичара и квадриплегичара Опово

ДЕДА И БАБА МРАЗ ПОДЕЛИЛИ ПАКЕТИЋЕ

Баранда, 27. децембар 2018; Као и прошлог децембра, новогодишње пакетиће за девојчице и дечаке родитеља и пријатеља Удружења параплегичара и квадриплегичара Опово поделили су заједно Деда и Баба Мраз. Пакетиће, као и низ година уназад, донира Хришћанско удружење Београд са којим УПИК Опово има одличну сарадњу. На радост присутне деце Деда и Баба Мраз су и овог пута направили занимљиву представу, било је ватромета, слаткиша и свега оног што деца воле

Баранда, 30. децембар 2018; Од септембра тј. почетка школске 2018/19. године учитељица Нада Кљајић надахнута наставним и ваннаставним радом, је лично и са својим ђацима остварила разне лепе успехе. У септембру је са ђацима и сарадњом са тренером АК Спартака Немањом Стојановићем освојила 2. државну награду на међународном такмичењу КРЕФ у Македонији за дечији филм „Полигон спретности“. У октобру је одржала традиционално 4. књижевно дружење „Књижевно вече за наду“ у Баранди где су учествовали песници и учитељи са својим радовима. У октобру је одржала 3. стручну Трибину за своје колеге у Зрењанину на тему „Употреба ВЕБ алата у настави“, такође је исту и у новембру одржала за своје колеге у Опову. У новембру је презентовала наставне радове на 10. методичким данима УВУ-а у Новом Саду. На песничкој манифестацији „Песничка република“ у Новом Милошеву је представила своје песме, као и на 3. песничкој манифестацији „Стоп насиљу над женама“ у Јабуци, где је дала свој допринос у борби против било каквог насиља, кроз песме. У децембру је одржала креативан час поезије младим полазницима литерарне радионице Клуба песника „Александар Саша Божовић“ у Јабуци. У децембру је са ђацима, родитељима и колегама по ко зна који пут одржала и традиционалну креативну новогодишњу „Радионицу-Рециклаоницу“ у својој школи. Посетила (и сарађивала) са ђацима удружење УПИК-а поводом њиховог Међународног дана. Добила признање са ученицима за допринос у очувању

10

Агрос доо Опово

НОВОГОДИШЊИ ПАКЕТИЋИ ЗА НАЈМЛАЂЕ КОШАРКАШИЦЕ И ФУДБАЛЕРЕ

Опово, 27. децембар 2018; Колико је фирма Агрос доо Опово са Хотелом „Стари Банат“ друштвено одговорно предузеће показују сваког дана, било да се ради о учествовању у разним друштвено – корисним акцијама, било да се ради о спонзорисању спортских колектива. Женске селекције кошаркашког клуба Агрос Баскет носе име свог спонзора, а Агрос значајно помаже и Школу фудбала „Спортико“. Као и током целе године фирма је за новогодишње празнике још једном обрадовала девојчице и дечаке из ових клубова. У великој сали Хотела „Стари Банат“ за најмлађе кошаркашице и фудбалере приређена је мала позоришна представа, након које је Деда Мраз малишанима поделио новогодишње пакете. Наравно, приредбу и пакетиће спонзорисао је Агрос доо Опово. (Ч.В./Н.К)

природе „Школског зеленог преса 2018.“ из Новог Сада. И на самом крају 2018.године добила обавештење да је на основу одлуке комисије Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије, као и унапред успостављених и јавно објављених критеријума, примљена у Асоцијацију и постала њихов пуноправни члан. На Јавни позив ове 2018. године јавило се 92 наставника из 5 држава са простора бивше Југославије а 65 је испунило неопходне критеријуме. Нова 2019.година обећава да ће бити пуна нових, едукативних и забавних садржаја.


ДРУШТВО

Бадње вече

ПАЉЕЊЕ БАДЊАКА У ЦРКВЕНИМ ПОРТАМА

Опово, 06. јануар 2019; У портама православних храмова наше општине палио се бадњак. Тако је било у Сакулама, Баранди, Опову и Сефкерину. Уз присуство бројних верника, након вечерње службе, запаљен је бадњак, који су по народном предању витлајемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос, како би огрејали божанско новорођенче и његову мајку. Након полагања бадњака, окупљеним верницима подељене су освештане гране бадњака и послужење у виду куваног вина. (Ч.В.)

Божић у Сефкерину

ТРИ СРЕБРЊАКА У БОЖИЋНОЈ ЧЕСНИЦИ

Сефкерин, 7. јануар 2019; Најрадоснији хришћански празник обележен је у православним храмовима где су се служиле божићне литургије и причешћивали верници након божићног поста. Четврту годину за редом у Сефкерину се ломи чесница у којој се налазе три сребрњака. Ове године сребрњаке су у својим чесницама нашли Иван Ристић, Василија Несторов и Љиљана Одаџић. Према веровању њих ће целе године пратити срећа. Сефкерински парох протонамесник Жељко Милованов упутио је својим парохијанима али и свим грађанима Општине Опово божићну честитку и захвалио се свима који су учествовали у припреми божићне прославе. Као и претходних година сребрњаке је даровао Зоран Кришан, чесница је дело пекаре САН из Банатског Карловца, а удружење „Креатива“ заједно са црквеним одбором се побринула за послужење. (Ч.В./Г.Р.)

Бадњи дан у Кертизу

ПРИПРЕМА БОЖИЋНЕ ПЕЧЕНИЦЕ

Опово, 6. јануар 2019; На Бадњи дан традиционално се спрема божићна печеница, а као и претходних 25 година у оповачком насељу Кертиз припрема се колективно печење прасића и јагњића за Божић. На углу улица Прво ново насеље и Бранка Радичевића ове године девет ражњева, а наша екипа је забележила и друге појединачне широм насеља. Весела, божићна атмосфера, музика, уз посно послужење у виду пите кромпируше и купуса, посни колачи, сокови, кувано вино и ракија, а поред домаћина који припремају печенице, ту је и пуно посетилаца јер је овај догађај постао мини локални бренд. Као и сваке године акцију је подржала локална самоуправа и Месна заједница Опово, који су донирали дрва и освежење за учеснике акције. (Ч.В.)

Хуманитарна акција

АКТИВ ЖЕНА ЗА СТАРAЧКА ДОМАЋИНСТВА И СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ СУГРАЂАНЕ

Опово, 24. јануар 2019; У сарадњи са Центром за социјални рад Опово, Актив жена Општине Опово спровео je хуманитарну акцију помоћи старачким социјално угроженим особама у сва четири места наше општине. - Свој скромни допринос у виду домаћих, сланих и слатких ђаконија, пакета за основну хигијену, само је почетак хуманитарног деловања нашег Удружења. Мале ствари чине велика дела, јер смо сведоци да наше мало некоме значи много. У обиласку старачких социјално угрожених суграђана Сакула, Баранде, Сефкерина и Опова, осмех је оно што нас је дочекало. Бескрајна захвалност, загрљаји, пољупци, вреде више него одштампана злаћана захвалница, зато осврнимо се око себе и помозимо. Можда ваше старе комшије, рођаци, познаници немају никога ко би им помогао, поручила је председница Актива жена Опово Зорица Угринов. Ово није прва акција које спроводе заједно, а домаћинства су обилазиле и помоћ у виду пакета уручиле председница Актива жена Општине Опово Зорица Угринов, директорка Центра за социјални рад Опово Јелена Бјелица и психолог ЦЗСР Опово Магдалена Арнолд Ђерић.

11


ДРУШТВО

Нови пројекат за особе са инвалидитетом

УДРУЖЕЊА ИЗ ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ УЗ ПОДРШКУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Опово, 15. јануар 2019; У Опову је одржан састанак који је окупио представнике удружења која реализују пројекат „Остваривање људских права на социјалну инклузију и једнаке могућности за повратак достојанства особа са инвалидитетом“ („Achieving human rights for social inclusion and equal opportunities to regain dignity of persons with disabilities”). Пројекат који је стартовао 21. децембра 2018. године, спроводи Удружење „Сигуран живот“ из Опова у партнерству са локалним организацијама цивилног друштва посвећеним унапређењу права особа са и н в а л и д и тето м : Уд ру же њ е п а р а п л е г и ч а р а и квадриплегичара Опово, Удружење параплегичара и квадриплегичара јужног Баната (Панчево), SHUPIK PARAKVAD VŠ (Вршац) и Удружење параплегичара Баната (Зрењанин), а финансира га Европска унија у оквиру програма European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR) Country Based Support Scheme 2016 & 2017 for Serbia. Пројекат ће трајати 12 месеци и биће реализован на територији четири поменуте банатске општине. Обухвата различите активности подршке удружењима особа са инвалидитетом и појединцима, између осталог: посете школама у циљаним градовима, јавне дебате са грађанима, постављање прилагођене минитеретане у Баранди, израду специфичне брошуре са најчешћим питањима и дилемама ОСИ, као и покретање инцијатива за унапређење положаја циљне групе. Резултати планирани да се достигну кроз овај пројекат су следећи: 1) Особе с инвалидитетом подржане у упознавању и остваривању својих права, чиме је побољшан њихов друштвени положај; 2) Позитивне друштвене вредности, ставови и знања о људским правима особа с инвалидитетом проширена међу младима и њиховим заједницама у циљаним општинама; 3) Побољшани капацитети локалних ОЦД у подручју заштите људских права и омогућен снажнији утицај цивилног друштва у тематској области и 4) Пројект успешно промовисан и подигао свест јавности у локалним заједницама кроз транспарентан и активан дијалог и презентације о људским правима.

12

Једнаке могућности за особе са инвалидитетом

ОДРЖАНА ОТВАРАЈУЋА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВОГ ПРОЈЕКТА

Опово, 29. јануар 2019; У великој сали Хотела „Стари Банат“ у Опову одржана је отварајућа конференција пројекта „Остваривање људских права на социјалну инклузију и једнаке могућности за повратак достојанства особа са инвалидитетом“ који финансира Европска унија у оквиру ЕИДХР програма а спроводи Удружење „Сигуран живот“ из Опова. Пројекат се реализује у партнерству са локалним организацијама цивилног д р у ш т в а п о с в е ћ е н и м у н а п р е ђ е њу п р а в а о с о б а с а инвалидитетом: УПИК Опово (Баранда); Удружењем параплегичара и квадриплегичара јужног Баната, Панчево; С . Х . У. П . И . К . „ П А РА К ВА Д В Ш “, В р ш а ц и Уд ру же њ ем параплегичара Баната, Зрењанин. На коференцији су говорили Ана Миленић из Делегације Европске уније у Републици Србији, Ана Рајковић, менаджерка пројекта, испред „Сигурног живота“, Татјана Милисављевић, сарадник за питања људских права, Сава Лазин испред партнерске организације УПИК Баранда, Драган Виторовић, координатор пројекта, испред партнерске организације из Вршца и Ненад Крбавац, кооридинатор за Зрењанин испред партнерске организације. Пројекат ће трајати до 20. децембра 2019. и биће реализован на територији четири поменуте банатске општине. Обухвата различите активности подршке удружењима особа са инвалидитетом и појединцима, између осталог: посете школама у циљаним градовима, јавне дебате са грађанима, постављање прилагођене мини-теретане у Баранди, израду вишејезичне брошуре са најчешћим питањима и дилемама ОСИ, као и покретање инцијатива за унапређење положаја ове рањиве групе. На конференцији су присуствовали представници локалне самоуправе, Основне школе „ Доситеј Обрадовић“, Предшколске установе „Бамби“, Центра за социјални рад Опово и Јавног предузећа „Младост“ Опово. (А.Р./Ч.В.)


ДРУШТВО

Стави чеп у џеп

МАЛИ ЛУКА ИЗ АУСТРИЈЕ ПОСЛАО ЧЕПОВЕ ЗА АКЦИЈУ Опово, 28. децембар 2018; Предшколску установу „Бамби“ посетила је Миланка Лазић и том приликом уручила пар килограма прикупљених чепова, које иначе, малишани Бамбија сакупљају у склопу акције „Стави чеп у џеп“ и прослеђују Удружењу параплегичара и квадриплегичара Опово. Међутим, ове чепове је сакупио Миланкин унук Антонио Лука Каначки, који заједно са својим родитељима живи у Бечу. Мали Лука вредно сакупља чепове желећи да на тај начин и он да свој допринос овој акцији. Лука је и претходних година слао или доносио чепове у Опово о чему смо већ раније и писали. Лука овог пута није могао да дође али је послао своју фотографију, као да је ту. Шта рећи осим браво за малог Луку и његову велику зрелост.

ДВА ПОЖАРА КРАЈЕМ ЈАНУАРА ГОРЕЛА ШУПА У СЕФКЕРИНУ Сефкерин, 23. јануар 2019; Пожар у улици Вука Караџића у Сефкерину, а на лице места стигла су два ватрогасца и ватрогасно возило. Пожар је локализован у 23,00, а ликвидиран у 23,30 часова. Горела је шупа од дрвене конструкције. Подсећамо суграђане да је ово доба године ризично с обзиром да се услед временских прилика користе електричне грејалице које без контроле могу да изазову пожар, такође, честа је појава да се пали чађ у димњацима и да постоји опасност, поготово на кућама старијег датума где су каратавани и дрвене конструкције које се налазе близу димњака.

ПОЖАР У НАПУШТЕНОЈ КУЋИ

Петар и Тина награђују

ЛЕТОВАЊЕ ЗА МАЈУ ЦУКИЋ ИЗ БАРАНДЕ

Опово, 24. јануар 2019; Дежурна ватрогасна екипа је интервенисала на углу улица 2. октобар и Шумске у Опову где је горела стара напуштена кућа. Пожар је избио у раним јутарњим сатима (4:00), а ватрогасна екипа је у два наврата излазила на терен како би потпуно санирала ватру.

ХРАНИЛИЦЕ ЗА ПТИЦЕ У ОПОВАЧКОМ ПАРКУ Опово, 4. јануар 2018; Након два месеца прикупљања рачуна коначно је дошао и дан за извлачење награда које дарује ТР Петар и Тина из Опова. Власници радње Славици Карајовић асистирао је „комшија“ из бербернице преко пута Стева Грујић, који је извукао срећне добитнике. Трећу награду, ваучер у вредности 3.000 динара за куповину у ТР „Петар и Тина“ добила је Оливера Радосављев из Опова. Друга награда, постељина 200x200 Стефан доо Ариље, добила је Сузана Марковић из Опова. Највише среће и главну награду, летовање за две особе у Грчкој (Паралија – вила Естиа од 31. маја до 10. јуна), добила је Маја Цукић из Баранде. Власница радње Славица Карајовић се захвалила свим потрошачима на поверењу и доброј сарадњи и упутила новогодишњу честитку: „У Новој 2019. години будите здрави, срећни и увек лепо расположени. Нека вам нова година буде нови почетак и нека вам донесе много нових могућности да истражите све радости живота!

Опово, 23. јануар 2019; Након предавања о птицама нашег краја које је у оквиру пројектне наставе организовано за ученике првих разреда основне школе у Опову, оповачки прваци су на почетку другог полугодишта заједно са својим учитељицама Ружицом Тегелтија и Славицом Мећавин наставили ову причу кроз креативан и практичан рад. Прављене су кућице и хранилице за птице, које су постављене на гранама и стаблима дрвећа у оповачком парку и сада се редовно допуњују. У овој акцији прављења и постављања хранилица учествовала су и деца Предшколске установе „Бамби“ Опово. Свакако леп пример еколошке едукације и подизања еколошке свести деце. (Ч.В.)

13


СПОРТ ИНТЕРВЈУ

Борис Хумбал председник удружења пчелара „Аморфа“

ПЧЕЛАРСТВО ЈЕ ВИШЕ ОД ХОБИЈА Опово, 29 јануар 2019; Пчеларство и узгој ових занимљивих инсеката, производња меда познати су људима много векова уназад. Мед је био познат још у старом Египту, а разне културе широм Света користе га у исхрани и медицини. Први знаци о коришћењу меда јављају се у сумерским и вавилонским текстовима писаним клинастим писмом. У почетку се користио као обредно средство у поливању прагова кућа и жртвеника. У мешавини са вином, мед се користио за поливање клинова светих грађевина. Мед се спомиње и у Библији и у Курану, у списама многих грчких писаца. У Египту се мед користио приликом балзамовања. У великом броју домаћинстава употребљавао се као заслађивач. Због своје драгоцеости служио је и као средство плаћања а веровало се и да животиње храњене медом представљају посебан дар боговима. У Античкој Грчкој мед се најчеште користио као дар боговима и душама умрлих. Грци су сматрали да је Медовина, алхохолно пиће са медом, свето пиће Олимпа. У Европи се мед користио најчешће за исхрану, прављење малтера и напитака и као лековито средство. У Немачкој је током 11. века пиво заслађивано медом, а немачки феудалци су свој данак плаћали у пчелињем воску и меду. На Америчким континентима колонизацијом Шпаније у 16. веку откривено је да су мексички и централноамерички домородци били искусни пчелари. Северноамерички народи називали су европске пчеле за муве белог човека (извор: Википедиа) Поводом оснивања Пчеларског удружења “Аморфа” у Опову разговарали смо са нашим младим суграђанином Борисом Хумбалом, новоизабраним председником о пчелама и пчеларству, хобију и љубави. Када сте први пут чули или заинтересовали за пчеларство? Прва занимација пре пчела су ми биле јапанске препелице од којих сам убрзо и одустао. Али проучавањем препелица често се кроз текстове провлачио и мед. Када сам прочитао да су у старом Египту гајили препелице и држали пчеле и да је у једној од пирамида пронађен мед који је и даље био за људску употребу. То ме је веома заинтересовало, нешто о чему не морам да размишљам да ли ћу и када продати. Када сте почели са првим кошницама и где сте и од кога учили? Почео сам да читам и проучавам пчеларство. После отприлике две године и не знам колико прочитаних књига одлучио сам да се окушам у пчеларству. Наравно уз подршку породице купио сам сву опрему која ми је била потребна , тада још увек нисам био близу пчела нити сам видео уживо кошницу. 2013. године у мају, купио сам шест друштава иако нисам знао шта даље пошто у близини нисам знао ни једног пчелара. Тада је мој отац видевши да не знам шта радим замолио пчелара Радована Црногорца да ми буде ментор. Тако да сам ја нашао ментора којем сам неизмерно захвалан што се потрудио око мене и био ту кад год ми је било потребно. Те године сам успешно зазимио 14 пчелињих друштава и врцао први мед које су моје пчеле произвеле.

14

Пчеларство је један од “заната” који је уско везан за природу и животиње, шта нам можете рећи занимљиво о пчелама и њиховој организацији? Пошто се доста времена проводи у природи сам мирис свежег нектара и полена у кошницама на нас делује умирујуће. Такође, од пчела се може доста научити. Организација је најбитнија ствар у сваком послу, у кошници се тачно зна која пчела шта ради и она кроз старосно доба добија друга задужења од чистачица ћелија до неговатељица легла, примачица нектара,,чистацица кошнице,градње саћа, потрага за новим пашама, стражарица… Сваки тај посао ради отприлике два до три дана, да би од двадесетог дана постала пчела која сакупља полен и мед и на крају, у свом отприлике, четрдесетом дану живота она умире. Колико знамо тржиште меда и пчелињих производа је уносно, али тражи и ангажовање, колико је потребно времена и оквирно новца да се започне овај “мали бизнис”? Пчеларство, да би био бизнис, прво мора да постане хоби који волиш, тек онда може да се прича о заради. Такође, у пчеларству, ако хоћеш да имаш не можеш да немаш када је за то потребно, новца, времена. Пчеле су жива бића која не интересује када је теби плата или да ли ти је прошао чек… Колико је потребно за почетак зависи од самог пчелара шта хоће. Уколико неко жели да се бави пчеларством из хобија, потребно је обезбедити пчеларски прибор који није нешто скуп, у целој причи најскупље су кошнице,пчеле и восак. Рецимо да је цена роја 35-40 евра, кошница са рамовима од 4055 евра, восак за ту кошницу око 3кг, по 10 евра то је 30 евра, значи за један рој је потребно оквирно од 105-125 евра па пута колико ројева ко хоће… Наравно ту је потребан и ситан прибор блуза, димилица, пчеларски нож, рукавице, негде рецимо око 50-70 евра Тада може да се почне са пчеларењем, наравно потребно је одмах размисљати о врцаљци која је од 150 па до 500 и више евра и напомињем да се пчеларски алат не посуђује другима. Има ли помоћи породице у овом послу, деца се уче, супруга помаже?


ДРУШТВО

Иницијативе младих Опово

ЖУРКА НА ЛЕДУ ДО ПОНОЋИ

Тренутно имам два пчелињака са око 100 друштава, као у сваком послу увек добро дође додатни пар руку. Мени доста помазе породица, отац, брат по неки другар када се сели на пашу, када се врца мед у помоц ми дође и мајка, деца су обавезно својевољну ту, неко од пријатеља наравно и супруга. Да немам помоћ и подршку породице не бих могао да постигнем да радим са толиким бројем друштава. И да разбијем предрасуде од 100 кошница се не може живети, али је добро као додатни приход. Основано је удружење изабран си за председника, какав је одзив и какви су планови? Да, основано је Пчеларско друштво “Аморфа Опово”, само удружење ће промовисати пчеларство, да запчеларимо што више људи, обезбедимо сваком младом пчелару ментора, једноставно да има где да се обрати за савет. Такође, у плану нам је да удружење приступи Савезу Пчеларских Организација Србије, Савезу Пчеларских Организација Војводине као и асоцијацији пчелара Баната која је тренутно у фази оснивања. Жеља нам је да имамо циклус зимских предавања, организовања ескурзија посета другим пчеларима и пчелињацима, планирамо да афирмишемо и представимо предности садње медоносног биља.

Опово, 19. јануар 2019; Удружење „Иницијативе младих Опово“ навикли су нас на летње журке и манифестације. Међутим, овог пута нешто сасвим другачије – журка на леду. Клизалиште које се налази у центру Опова од 2. јануара било је инспирација за активисте Иницијативе младих Опово, који су организовали дружење на леду. Клизалиште је радило продужено до поноћи, пуштала се музика за журке, а сви присутни могли су да се послуже медењацима и попију шољу топлог чаја како би се угрејали. (Ч.В.)

Новогодишњи вашар у Опову

КАО НЕКАД ГУЖВА НА „КОРЗОУ“

Опово, 23. децембар 2018; На некадашњем оповачком корзоу, односно главном шеталишту у Опову, у организацији Културног центра Опово одржан други по реду Новогодишњи вашар (базар). Неколико десетина учесника изложило је своје рукотворине – сувенире, цвеће, храну и разне друге креативне производе у духу новогодишњих празника. Они Оповчани који су решили да прошетају имали су прилике да погледају и купе пуно тога лепог али и да се окрепе уз чашу куваног вина коју су спремали чланови Удружења Иницијативе младих Опово. (Ч.В.)

Новогодишњи базар у Сефкерину

КРЕАТИВНА ИЗЛОЖБА УЗ КУВАНО ВИНО И ПЕСМУ

Сефкерин, 29. децембар 2018; У организацији Удружења „Креатива“, одржан је новогодишњи базар у Сефкерину између парка и зграде Дома културе. Лепо украшене пешачке стазе, етнолошки артефакт у виду зимских саоница, кувано вино за све присутне, музицирање Борка Рајна, неизоставни Деда Мраз и десетак штандова на којима су се продавали сувенири, цвеће, слаткиши и мед, обележили су ову новогодишњу манифестацију. Учесници из Сефкерина, Опова и Глогоња, а поред базара, у Сали месне заједнице организована је и изложба ликовних радова Сефкеринаца. Бројни спонзори су помогли манифестацију, а организатори су добили значајну подршку од стране локалне самоуправе, односно Месне заједнице Сефкерин. (Ч.В.)

15


КУЛТУРА

Изложба филма у оповачкој галерији

ВЕК И ДЕЦЕНИЈА ФИЛМА У ОПОВУ

Опово, 26. децембар 2018; Оно што је сасвим сигурно јесте чињеница да су сви присутни на изложби „110 година филма у Опову“ из оповачке галерије изашли задовољни. Око 60 фотографија и илустрација хронолошки су представили филм на територији наше општине. Од великана филмске уметности Славка Јовановића до Драгана Бјелогрлића, првих биоскопских пројекција преко снимања филмова половином 20 века до данас. Изложбу су отворили аутори поставке директорка Општинске народне библиотеке Опово Катарина Николић Ралић и стручни сарадник Чеда Вучковић, који су говорили о значају оваквих изложби и историјату снимања филмова у Баранди и Опову. Директорка ОНБ Опово Катарина Николић Ралић је за наредни период најавила припремање и поставку нових историјско – документарних изложби. - У питању је историјско документарна изложба која говори о историји филма и биоскопа у Опову. Изложба је реализована у сарадњи са Југословенском кинотеком и сматрамо да је веома битна јер добро комуницира са публиком и у суштини говори о културној историји Опова и надамо се да ће оваквих изложби бити све чешће у наредном периоду – изјавила је за Глас Опова директорка културне установе. Поставку чине фотографије са снимања филмова Римске девице, Сулејман Величанствени и Сибирска леди Магбет, плакати тих филмова, као и филмова који су обележили прве биоскопске пројекције, затим фотографије са снимања у Баранда филм студију и фотографије Славка Јовановића из Сефкерина, једног од првих српских сниматеља који је први у историји кинематографије употребио фар снимање, односно снимање континуираног кадра у покрету. Један од занимљивих артефаката на изложби су биле свеске са пописом свих филмова који су приказани у тадашњем дому културе у периоду од 1960. до 1980. године чију је евиденцију водио кинооператер Мирко Недељков. (Ч.В.)

16

Мој свет класичне музике

ДВА САТА КВАЛИТЕТНОГ ПРОГРАМА

Опово, 28. децембар 2018; По трећи пут су нам се представили млади музичари Музичке школе „Јован Бандур“ Панчево, класа професорке Иване Јосић, али сада по први пут на сцени Културног центра Опово. На програму је било 29 музичких тачака на клавиру, гитари, виолини, кларинету, хармоници, саксофону и соло певању, уз клавирску пратњу професорке Ане Милатовић. Наступили су: Вања Васиљев (клавир), Јана Страхинић (клавир), Нина Стојановић (соло певање), Анђела Славковић (гитара), Анастасија Стојковић (соло певање), Исидора Нинков (клавир), Елизабета Јагица (соло певање), Виктор Лалић (клавир), Сања Ловрић (соло певање), Марија Магдалена Тасић (клавир), Анастасија Борља (хармоника), Марко Мијатовић (соло певање), Дејан Ваић (саксофон), Том Баккер (саксофон), Борко Рајн (соло певање), а као гост је наступио Матија Дан (клавир) из Музичке школе „Даворин Јенко“ Београд, који је побрао велике аплаузе. По завршетку концерта директорка Културног центра Опово Катарина Николић Ралић свим учесницима уручила је по примерак књиге „Мали принц“. (Ч.В.)

Концерт КУД Чента

ВЕЧЕ ФОЛКЛОРА У ОПОВУ Опово, 22. децембар 2018; У Културном центру Опово од ржа н ј е в е о м а ус п е ш а н концерт Културно – уметничког друштва „Чента“. Наше комшије су привукле велику пажњу тако да је сала била премала да прими све заинтересоване љубитеље фолклора. Праћени громким аплаузима публици су се представили млађи и старији дечји, као и први извођачки ансамбл. Присутни су могли да уживају у разноврсним играма од Војводине, преко Шумадије, влашких игара па све до Пчиње. Културно уметничко друштво „Чента“ се захвалило својим спонзорима и донаторима, а Општини Опово и њеном председнику др Зорану Тасићу и директорки Културног центра Опово Катарини Николић Ралић уручене су захвалнице за подршку, уступање простора и организацију концерта. Директорка Културног центра се у име своје установе и локалне самоуправе захвалила и пожелела још пуно оваквих сусрета, а наредни ће свакако бити на традиционалном дечјем фолклорном фестивалу „Ђурђевак“, који се одржава у мају. (Ч.В.)


СПОРТ

АТЛЕТСКИ КЛУБ „СПАРТАК“ ОПОВО ЗИМСКЕ ПРИПРЕМЕ Опово, 10. јануар 2019; Атлетичари Спартака из Опова Борис Мојса и Лука Стојановић одрадили су базичне припреме. Борис је тренирао десет дана у Чачку и пет дана у Делиблатској пешчари, а Лука је боравио девет дана у Делиблатској пешчари. - Тр е н и р а л о с е о д л и ч н о , тренинзи су ишли по плану иако времески услови нису баш били повољни. Поред наших дечака б и л и с у а тл е т и ч а р и и и з Панчева, Зрењанина, Сремске Митровице, Инђије, Крушевца. Поред тренинга, у слободно време атлетичари су се међусобно дружили, стекла су се нека нова пријатељства, играо се стони тенис, квизови итд. Све у свему план је испуњен и атлетичари су подигли ниво форме за предстојећа такмичења, као што су дворанска и на отвореном – изјавио је тренер Спартака Немања Стојановић. Тренер Спартака је такође навео да је веома битно што су наши атлетичари на припремама тренирали у друштву колега из других клубова. - Код Бориса сам одмах приметио да му друштво прија. Када је на припремама боравио сам, исто је одлично радио, али тренинг у групи даје додатни мотив – објаснио је Стојановић.

ОТВОРЕНО ПРВЕНСТВО БЕОГРАДА ЗА МЛАЂЕ ПИОНИРЕ У ДВОРАНИ Београд, 13. јануар 2019; У атлетској дворани у Београду одржано је "Отворено првенство Београда" за млађе пионире. Члан Атлетског клуба Спартак из Опова Лука Стојановић у трци на 800 метара освојио је бронзану медаљу уз оборен лични рекорд, који сада износи 2:42,25 минута. У трци на 200 метара Теодора Васић била је прва у групи, а у укупном пласману заузела је шесто место уз оборен лични рекорд 30,32 секунди. Ива Кривокућа је такође наступила у трци на 200 метара и заузела 22. место резултатом 35,93 секунди. - Мислим да би Лука још боље истрчао да први део трке није кренуо пребрзо, али ту му се не може ништа замерити јер га је група повукла бржим темпом, Теодори је бронза измакла за свега пар стотинки. Могу рећи да су оправдали моја очекивања и да се на њих може у будућности рачунати – изјавио је тренер Немања Стојановић.

вис такође освојио прво место уз оборен лични рекорд од 167 центиметара. М и л о ш ј е т а ко ђ е правио грешке, рушио је по једном летвицу на 159 центиметара и 162 центиметара, али је после успео да поправи елементе т е х н и к е , првенствено залета, тако да је веће висине од 165 и 167 центиметара прескочио из прве. Борис Јовичин је заузео шесто место у бацању кугле уз такође оборен лични рекорд 10,61 метар. - Ово је била одлична увертира и провера пред државно првенство које нас очекује за неколико недеља, видео сам где момци греше и знамо шта треба исправљати како би били још бољи на Првенству Србије. Грешке које су правили су очекиване, с обзиром да је прво такмичење у овој сезони – рекао је тренер Спартака Немања Стојановић.

ОТВОРЕНО ПРВЕНСТВО БЕОГРАДА ЗА МЛАЂЕ ЈУНИОРЕ У ДВОРАНИ Београд, 23. јануар 2019; На Отвореном првенству Београда за млађе јуниоре у дворани за млађе пионире за оповачки клуб је наступио Борис Мојса у трци на 800 метара. Мојса је заузео друго место уз оборен лични рекорд у дворани који сада износи 2:01,96. Борис је кренуо трку храбро за групом, у једном тренутку се саплео о противника и изгубио корак, успео је да се врати у ритам и завршио трку. Изјавио је да је имао снаге за још бољи резултат, али да су га мало противници омели у томе. Бориса очекују још два такмичења у дворани, а то су државна првенства за старије и млађе јуниоре на истој дистанци.

ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА СТАРИЈЕ ЈУНИОРЕ У ДВОРАНИ Београд, 26/27. јануар 2019; На Првенству Србије за старије јуниоре у дворани за оповачки Спартак наступио је Борис Мојса у трци на 800 метара. У изузетно јакој конкуренцији Борис је трку кренуо резервисаније, тактички, онако како се договорио са својим тренером. Борис је оборио лични рекорд који сада износи 2:00,88 и заузео је четврто место. Морамо напоменути да је Борис млађи јуниор и да је наступио са 3 године старијим атлетичарима од себе. Бориса очекује 16/17. фебруара државно за млађе јуниоре, где се очекује висок пласман.

ОТВОРЕНО ПРВЕНСТВО БЕОГРАДА ЗА СТАРИЈЕ ПИОНИРЕ У ДВОРАНИ Београд, 20. јануар 2019; Отворено првенство Београда у дворани за старије пионире одржано је на Бањици. Атлетичари Спартака остварили су одличне резултате, освојене су две златне медаље и оборена три лична рекорда. Стефан Јованов је у бацању кугле освојио прво место уз оборен лични рекорд који сада износи, 15,21 метар. Стефан се није баш добро снашао, пуно је грешио у техници, имао је чак три преступа, али је успео некако да се концентрише и бацио је победоносни хитац. Милош Милковски је у скоку у

17


СПОРТ

Кошарка КСБ 9. коло

ПОБЕДЕ МЛАЂИХ И СТАРИЈИХ ПИОНИРКИ

Спортски савез општине Опово

ПОКЛОН ЛОПТЕ ЗА ШКОЛУ И КАНЦЕЛАРИЈУ ЗА МЛАДЕ

Опово, 28. децембар 2018; Спортски савез општине Опово поклонио је лопте Основној школи „Доситеј Обрадовић“ из Опова и канцеларији за младе општине Опово. Председник Савеза Игор Вујић уручио је четири кошаркашке лопте, свакој школи у општини по једну и једну канцеларији за младе. Директорка школе Милица Цуца и наставник физичког васпитања Срђан Савулов, уједно и потпредседник Спортског савеза захвалили су се на овом поклону, као и координаторка Канцеларије за младе Драгана Аврамовић. - Ово је само мали скромни поклон школској деци и омладини. Спортски савез општине Опово у наредној години моћи ће још више да помогне развоју школског спорта, а све Опово, 21. јануар 2019; Након новогодишње паузе захваљујући разумевању локалне самоуправе и председника др Зорана Тасића. Буџет за спорт ће наредне године бити већи младе кошаркашице Агрос Баскета настављају са за 500.000,00 динара, а овај тренд повећања средстава за добрим партијама. клубове наставиће се и убудуће – рекао је Вујић. (И.В./Ч.В.)

Млађе пионирке су победиле на гостовању Партизан 1953 резултатом 31:44 и тако оствариле осми узастопни тријумф и масималан учинак у оквиру 1. групе, 1. степена првенства КСБ. Табела: 1. АГРОС БАСКЕТ (8-0); 2. Гирл Баскет (6-2); 3. Визура (6-1); 4. Див Баскет (5-2); 5. Партизан 1953 (4-4); 6. Умка Џез (3-5); 7. Церак 2 (1-7); 8. Борац Земун (1-6); 9. Рас 2 (0-7). Добар резултат оствариле су и пионирке које су такође победиле на гостовању екипу Беостyле 30:46. Пионирке Агрос Баскета се налазе на трећој позицији у својој групи и боре се за пролаз у други круг такмичења. Табела: 1. Радивој Кораћ (7-1); 2. Арт Баскет (7-0); 3. АГРОС БАСКЕТ (6-2); 4. Победник (3-4); 5. Визура (2-6); 6. Беостyле (2-6); 7. Умка Џез (0-8).

Кошарка ветерани

ОПОВО, ПАНЧЕВО И БЕОГРАД НА БАСКЕТАШКОЈ СУБОТИ У ДЕБЕЉАЧИ

Панчево домаћин мини баскет турнира

НАЈМЛАЂИ ОПОВАЧКИ КОШАРКАШИ НА ФЕСТИВАЛУ “БУДИ КОШАРКАШ” О п о в о , 2 3 . децембар 2018; На позив председника КК " Крис Крос " из Панчева најмлађи чланови Опова 99 учествовали су на мини баскет фестивалу "Буди кошаркаш" који се одржао у хали спортова у Панчеву. Кошаркашким тереном у хали спортова протрчало је преко 300 учесника из 21 екипе. - Резултат је био у другом плану, најбитније је било да се дечаци забаве и друже са осталим учесницима. Добили смо медаље и пехар и било је то веома лепо искусто за најмлађе чланове нешег клуба, од којих су неки играли п р в и п у т з ва н и ч н у у та к м и ц у. З а д о в љ а н с а м организацијом и пријемом домаћина – изјавио је Дејан Фогл, тренер Опова 99. Иначе, мини баскет се игра на кошевима висине 2.75 метара са лоптом величине “5”. (И.В.)

18

Дебељача, 22. децембар 2018; Кошарка се и даље игра срцем, а доказ су они ентузијасти који ни у петој, шестој, па чак и седмој деценији живота не одустају, већ и даље поносно корачају кошаркашким теренима. На турниру ветерана у Дебељачи било је највише таквих, бивших кошаркаша, који не одустају, а истинско знање још увек преносе млађима... Три екипе: Опово, Панчево, Београд. Један неутрални терен и 24 кошаркаша, а циљ исти за све - кошарка, дружење, уживање. Истина, било је лепих потеза, по неки оштар фаул, мало расправе са судијама, али свакако је победила љубав према игри под обручима. Најбољи су били Панчевци, други Београђани, а наши Оповчани (уз оправдано одсуство неколико играча) заузели су трећу позицију. Слаба ротација (играли са петорицом, двојицу добили од домаћина да помогну ако неко не буде могао да издржи) доста је утицала на игру екипе из Опова, али резултат на оваквим местима није пресудан. Нашу екипу представљали су Живанко Тошков, Јован Легетић, Ненад Петронић, Игор Вујић и Слободан Петров. На крају одлазак на ручак и дружење употпунили су ову кошаркашку суботу. (И.В.)


Цвећара «МИЛИЦА» телефон:

www.glasopova.rs


Уручене награде за најбоље спортисте, клубове и спортске раднике:

БОРИС МОЈСА ЛАУРЕАТ НАГРАДЕ ЈОВАН МИКИЋ – СПАРТАК

Опово, 3. фебруар 2019; На овогодишњој додели награда најбољим спортистима и спортским клубовима и радницима наше општине пуно тога се догодило по први пут. Свечаност је први пут одржана у великој сали Културног центра Опово, први пут је организован програм академије и по први пут је за најбољег спортисту додељена награда „Јован Микић – Спартак“. Након уводних речи шармантних водитељки програма, свечаност је отворена химном Републике Србије коју је у акапело форми извела наша суграђанка Јована Миклић. У обраћању присутним спортистима и гостима председник Спортског савеза Општине Опово Игор Вујић осврнуо се на рад Савеза који води у последњих годину дана, истакавши значај сарадње и покровитељства локалне самоуправе, посебно на улагања у инфраструктуру и омладински спорт и тим поводом уручио плакету за допринос развоју спорта председнику општине др Зорану Тасићу, Савез је 4. априла прошле године добио ново руководство, а од тада су спроведена два конкурса за спортске организације, усвојени су правилници по којима су и спроведени ти конкурси, као и пословници о раду Скупштине, Управног одбора и Правилник о наградама. Савез је постао члан Спортског савеза Војводине, организовано је неколико турнира, као и Спортске игре младих, које ће и ове године бити одржане у Опову. - По први пут свечаност доделе пехара одржавамо на овај начин у великој сали Културног центра Опово са програмом уз присуство преко 120 гостију. Такође, ове године смо усвојили нови правилник о наградама и радили смо по новом систему, тако да је комисија прво бодовала све приспеле предлоге и номинације чланова Спортског савеза, потом је предлог комисије усвојио наш Управни одбор за коначне резултате. Ове године смо увели и награду коју смо назвали Јован Микић – Спартак по спортској легенди која је рођена у Опову и то је специјална награда за најбољег спортисту наше општине – изјавио је за Глас Опова Игор Вујић. Председник општине др Зоран Тасић је истакао значај реорганизације Савеза која је урађена прошле године и очигледно побољшање у раду и целокупној организацији које се у међувремену догодило. Тасић је рекао да ће локална самоуправа наставити са подршком младим талентованим спортистима, а као приоритет навео изградњу нових спортских терена, за ову годину мини пич терен у Сакулама и спортско игралиште у Баранди, а као већ реалан пројекат изградњу спортске хале у Опову. - Реализоваћемо пројекат изградње спортске хале чија је предрачунска вредност око милион евра. Ми не говоримо о сали која ће бити мало окречена и адаптирана, него говоримо о спортском објекту који ће имати све стандарде за међународна такмичења. Желимо да Опово изгледа потпуно другачије у свим сегментима. Као што смо у култури променили систем, желимо да Београд доведемо у Опово. Довели смо велике глумце у оповачко позориште, тако желимо и да велике спортисте доведемо у Опово и да се велики спортски догађаји одвијају код нас. Имамо све услове за то. И у кадровском смислу, а у инфраструктурном полако стварамо услове. Сматрам да заједно са овим људима на

челу са Игором можемо пуно тога да променимо на боље у спорту – рекао је приликом обраћања присутнима председник општине. На церемонији доделе награда, захвалнице, дипломе, плакете и пехаре уручили су председник општине др Зоран Тасић, председник Спортског савеза Општине Опово Игор Вујић, генерални секретар Спортског савеза Војводине Младен Стојшин, покрајински посланик Предраг Гинцуљ и заменик председника општине Милош Марков. Награду за најбољег млађег пионира добио је Лука Петров, Теодора Васић за млађу пионирку, Урош Јањић је најбољи старији пионир, Игор Легетић млађи јуниор, Невена Стојановић млађа јуниорка, Урош Урошевић старији јуниор, док су за спортске наде наше општине проглашени Стефан Јованов и Филип Јеминовић. Специјалну награду за промоцију општине добио је Михаило Стојанов, који је своју кошаркашку каријеру наставио у Сједињеним Америчким Државама. Најбоља мушка екипа је АК „Спартак“, а женска КК „Агрос Баскет“. За тренера године изабран је Бојан Васиљев, специјалну награду за резултате добио је ФК „Борац“ Сакуле, као и Бранко Мојса – Бринчи у чије име је признање примио његов син, а диплома за развој школског спорта уручена је Дејану Михајловићу. За јубилеје признања су добили КК „Опово 99“ (40 година) и фудбалски клубови „Омладинац“, „Борац“ и „Темпо“ (90 година). За најбољи клуб у прошлој години проглашен је ФК „Раднички“ из Баранде. Како прошле године није одржана свечаност доделе награда, Спортски савез општине Опово је ове године уручио награде за најбољег сениора у 2017. и 2018. години. Најуспешнији сениора наше општине у 2017. је Немања Стојановић, а у 2018. години Никола Станков. И на крају, признање за најбољег спортисту и награду „Јован Микић – Спартак добио је млађи јуниор Борис Мојса из АК „Спартак“ Опово. - Пре свега хтео бих да се захвалим мом тренеру Немањи Стојановићу, породици и председнику општине др Зорану Тасићу што су ми дали подршку да стигнем до овако велике награде. Веома сам почаствован што моје име стоји на том трофеју и надам се да ћу да наставим са оваквим резултатима - рекао је овогодишњи лауреат новоустановљене награде, а на питање како усклађује спортске и школске обавезе Борис каже да тренира спорт који воли тако да му одрицања и обавезе нису толико тешке. Иначе, у програму свечаности, са две музичке тачке учествовао је млади пијаниста Виктор Лалић из Опова, а након заједничког фотографисања уз мелодију „Wе аре тхе цхампионс“, за присутне је организован коктел у малој сали Културног центра.

Profile for GLAS OPOVA

Opovacke novine 179  

Opovacke novine 179  

Profile for glasopova
Advertisement