Page 1

...::: Mali koncil, dječji mjesečni list ::: Igrokazi i recitali > »TRS I ...

1 of 2

http://www.glas-koncila.hr/mak/index.php?option=content&task=vie...

»TRS I MLADICE« - prvopričesnički krasnoslov (Mak, travanj 2004.) UPUTE ZA IZVOĐENJE: Izvođači su prvopričesnici (i zbor), a krasnoslov se izvodi nakon obnove krsnih obećanja. Svaki prvopričesnik donosi lozinu mladicu ili grozd (prirodni, plastični ili napravljeni od papira, stiropora i sl. – po dogovoru), zavisno o tekstu koji čita. Na grozd ili mladicu ovjesi svoje ime, a grozd ili mladicu – nakon što krasnoslovi (pročita) svoj tekst - stavlja na lozin trs postavljen na vidnom mjestu ispred ili do oltara. Ako je prvopričesnika manje, svako dijete čita svoj tekst, a ako ih je više tada ih oltaru pristupa 4-5 zajedno, a samo jedno dijete govori tekst, a svi polažu svoje grozdove ili mladice. Kad se svi izredaju svećenik to zaključi molitvom i nastavi prikazanje. UVODNI DIO KRASNOSLOVA: Krasnoslov počinje svetopisamskim ulomkom (Iv 15,1-5), koji čita jedan od prvopričesnika: “Ja sam pravi trs, i moj je Otac vinogradar. On siječe svaku mladicu na meni koja ne rađa roda, a pročišćava svaku koja rađa rod, da rodi više roda. Vi ste već čisti zbog riječi koju sam vam rekao. Ostanite u meni i ja ću ostati u vama! Kao što mladica ne može sama od sebe, ako ne ostane na trsu, roditi roda, tako ni vi, ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi ste mladice. Tko ostaje u meni i ja u njemu, rodi mnogo roda. Jer bez mene ne možete ništa učinti.” Nakon pročitanog teksta čitač ili neko drugo dijete zapjeva, a nakon njega svi ponove:

Isti stih ponovno se pjeva nakon svakog četvrtog ili petog prvopričesničkog zaziva (zavisi o broju prvopričesika) i na samom kraju, kad ga djeca dvaput otpjevaju, s laganim pljeskom u ritmu.

Bože, Oče naš! Ti danas dolaziš u vinograd, mladim pupoljcima daruješ svoga Sina u kruhu i kapljici vina, koje će na misi postati Tijelo i Krv tvoga Sina. Naše duše cvrkuću kao gladni ptići. Zato dođosmo trsu nasititi se hranom koja u trsovu korijenu bruji. O, trsu! Svojom ljubavlju razlistaj moju mladicu i ne daj da grijeh mi bujnost oprži. Danas želim poći u svoje srce, dočekati vinogradara i u srcu novu lozu posaditi. Lozu koja bogate plodove donosi. Hitimo trsu okrijepiti se njegovim Tijelom i Krvlju. Ojačani, budimo širitelji istine i ljubavi. Danas su mladice naše župe raširile krila, otprhnule i sjetjele na trs. Žele se nasititi sočnom trsovom hranom. O, ti plemeniti trsu! Tajnost zrelosti u korijenu čuvaš. Molimo da naši mladi životni grozdovi na tvojim sokovima rastu i zriju. Svaki dan buja zrelost u mom grozdu, koji jakost i jedrinu crpe iz vječnih trsovih sokova, svetih sakramenata. O, trsu! U grozdu tvoje ljubavi, vidim da mi dolaziš. Daruješ mi se, u nepresušnim sokovima svoje Riječi. Dok nas svijet i grijeh s trsa želi otrgnuti, Ti pramenovima svjetlosti naše grozdove dodiruješ, da na trsovoj mladici čvrstoću pletu. O, trsu, trsu! Mnoge tajne u sebi skrivaš, a jedna uvijek, uvijek u punini vidljiva biva: Ljubav koju nam svaki trenutak darivaš! Danas pružamo svoje mladice do mora trsove ljubavi, u čijim će se valovima grozdovi sladom puniti. Moja je duša puna čekanja. Blizina trsa grozd mi zrelošću puni, a srce rastvara za Isusov dolazak. Kriste, na tvome trsu mladice žele ostati bijele. U miru rasti i grozdove zrelosti drugima darivati. Danas je Isus došao u vinograd, među bijele mladice, koje njemu otvaraju srce, da se u njem nastani. O, trsu! Napuni nas sočnom Riječju, da mlade loze plodove Istinom napune!

Prije pričesti... TRSOVE MLADICE Srca se šire, Stvoritelja grle, zanos se razlistava. Bog dolazi na oltar, pod prilikama kruha. Siti mladice bijele. One rastu, zore, zore, zore, za letove nove, prema visinama.

Nakon pričesti... HVALA TI, OČE! Hvala nebeskom Vinogradaru, koji nam preko trsa svete Crkve životne sokove u Riječi dariva, mladice jača, da odole nasrtajima grešnih vjetrova. Dok radost u duši piri, svečanost plamen u visine diže. Ti, skriven u kruhu, srca u ljubav oblačiš, u vinogradu Crkve proljeće razlistavaš. Mladice se site Kruhom života, rastu, zriju i nebeskom Vinogradaru na svemu zahvaljuju. Hvala ti, Oče!

4.9.2006 8:18


...::: Mali koncil, dječji mjesečni list ::: Igrokazi i recitali > »TRS I ...

2 of 2

Isuse! Sva skorena lica omekšaj sokovima ljubavi iz svoga trsa, da radost dožive! Kada mi duša ostane bez sjaja, Ti mi ime izgovori. Da se ponovno priklonim trsu i postanem mladica nova koja će plodove donositi. O, trsu! U tebi nebeska glazba svira. Milozvučje tvoje Riječi grozdove puni. Oni u Istini rastu, zriju i susret s tobom čekaju, u hostiji bijeloj. Isuse, odvrati gorkost od moga grozda! Sokovima svetih sakramenata ozeleni i u život vrati osušene mladičine trsove! O, trsu Mudrosti! Udijeli zrelost ovim mladim grozdovima, koji s vinogradarom slavlje slave! O, trsu, koji se vereš i čudesa u grožđu stvaraš! Učini čudo u srcima ljudi, da u njima mir sazrije. Mir! Svoje smo bijele duše naslonili na trsova krila i učimo letjeti prema visinama. Svoje srce ispraćam ususret Kristu. Želim ostati na trsu svete Crkve i s vječnim Vinogradarom aleluja pjevati! SVI (pjevaju): Isus je trs, mi smo mladice...

http://www.glas-koncila.hr/mak/index.php?option=content&task=vie...

Na početku mise... SJAJ RIJEČI U korijenu trsa zvoni Riječ. Glas joj vijori kao stijeg na jarbolu. Sjaji! Sjaji, nikada ne tamni, Riječ! Dođi k sjaju! Neka raznese tvoje oblake i ugledaš put, svoje uskrsnuće! Ogrnut u sjaj pohiti Kristu, kruhu života! On čeka.

Napisala: s. Bernardina Crnogorac

4.9.2006 8:18

http://www.glas-koncila.hr/mak/dmdocuments/igrokazi_i_recitali_trs_i_mladice___prvopricesnicki_krasn  
http://www.glas-koncila.hr/mak/dmdocuments/igrokazi_i_recitali_trs_i_mladice___prvopricesnicki_krasn  

http://www.glas-koncila.hr/mak/dmdocuments/igrokazi_i_recitali_trs_i_mladice___prvopricesnicki_krasnoslov_mak_travanj_2004.pdf